Regionální operační program NUTS II Severozápad

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Regionální operační program NUTS II Severozápad"

Transkript

1 Audit shody subjektů implementačních struktur České republiky zapojených do čerpání finanční pomoci ze strukturálních fondů (Evropského fondu regionálního rozvoje ERDF, Evropského sociálního fondu EF) a Fondu soudržnosti F pro programové období Regionální operační program NUT II everozápad s předpisy Datum vydání: 4. ledna 2008

2 Doložka o omezení odpovědnosti Tato zpráva byla připravena na základě smlouvy mezi společností PricewaterhouseCoopers a Ministerstvem financí ze dne 13. února Dílo PricewaterhouseCoopers (dále jen Poskytovatel ) je adresováno a určeno výhradně Ministerstvu financí (dále jen Objednatel ). Veškeré zprávy a výstupy Poskytovatele, související s touto smlouvou, budou adresovány Objednateli. Tyto zprávy budou určeny výhradně pro Objednatele a nebudou poskytnuty žádným jiným třetím osobám, vyjma auditovaných osob, Evropské komise a případů, které budou odsouhlaseny poskytovatelem. Poskytovatel neponese žádnou odpovědnost vůči žádné třetí straně, které tyto zprávy budou předloženy nebo se s nimi jinak seznámí.

3 Obsah OBAH 1 VÝROK AUDITORA ÚVOD CÍLE AUDITU ROZAH AUDITU METODICKÝ PŘÍTUP K AUDITU PODĚKOVÁNÍ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM NUT II EVEROZÁPAD HITORIE PROGRAMU CÍLE PROGRAMU IMPLEMENTAČNÍ TRUKTURA FINANČNÍ PLÁN HRNUTÍ VÝLEDKŮ AUDITU HRNUTÍ HLAVNÍCH ZJIŠTĚNÍ HRNUTÍ HLAVNÍCH DOPORUČENÍ ZJIŠTĚNÍ A DOPORUČENÍ MINITERTVO PRO MÍTNÍ ROZVOJ ODBOR ROZPOČTU ŘÍDÍCÍ ORGÁN REGIONÁLNÍ RADA REGIONU OUDRŽNOTI NUT II EVEROZÁPAD...17 PŘÍLOHA I: ZÁKONY, VYHLÁŠKY A UNEENÍ VLÁDY ČR...40 PŘÍLOHA II: NAŘÍZENÍ EU...41 PŘÍLOHA III: EZNAM DODANÉ DOKUMENTACE...42 PŘÍLOHA IV: EZNAM ZKRATEK...43

4 Výrok auditora 1 Výrok auditora

5 Úvod 2 Úvod Česká republika jako členský stát EU má s ohledem na čl. 71 nařízení Rady (E) č. 1083/2006 o obecných ustanoveních o Evropském fondu pro regionální rozvoj, Evropském sociálním fondu a Fondu soudržnosti povinnost poskytnout Evropské komisi informaci o nastavení řídících a kontrolních systémů pro nadcházející programové období let 2007 až Informace má zahrnovat popis organizace a procedur (procesů) u řídících orgánů, platebního a certifikačního orgánu a zprostředkujících subjektů a současně u auditního orgánu a ostatních subjektů vykonávajících audity z pověření auditního orgánu. Informace bude současně doplněna o zprávu popisující výsledek posouzení nastavení řídících a kontrolních systémů a vydání výroku k jejich souladu s ustanoveními článků 58 až 62 nařízení Rady (E) č. 1083/2006 o obecných ustanoveních o Evropském fondu pro regionální rozvoj, Evropském sociálním fondu a Fondu soudržnosti, přičemž skutečnosti zjištěné Auditem shody budou podkladem pro výše popsanou zprávu a výrok vypracované auditním orgánem a předkládané Českou republikou Evropské komisi. Ministerstvo financí ( MF ) České republiky ( ČR ) požádalo společnost PricewaterhouseCoopers ( PwC nebo Poskytovatel ) o provedení auditu shody plánovaných struktur pro implementaci strukturálních fondů ( F ) a Fondu soudržnosti ( F ) v ČR, (dále jen Audit ). Tento projekt je financován z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj a prostředků státního rozpočtu ČR. V souladu se zadáním této zakázky bylo předloženo 20 samostatných Zpráv o posouzení souladu ( ZP ) s výrokem jednotlivě pro každý operační program u strukturálních fondů, Fondu soudržnosti, pro platební a certifikační orgán a pro auditní orgán. Tato zpráva obsahuje výsledky auditu jednoho z operačních programů, jmenovitě Regionální operační program NUT II everozápad (dále jen ROP everozápad ). Podrobný popis tohoto operačního programu je obsažen v druhé části této zprávy. 2.1 Cíle auditu Hlavním cílem auditu je v souladu s jeho zadáním ověřit, zda auditní orgán (AO), platební a certifikační orgán ( PCO ), řídící orgány ( ŘO ) a zprostředkující subjekty ( Z ) jsou připraveny na správu finančních prostředků ze F a F, a že řídící a kontrolní systémy v České republice jsou nastaveny v souladu s odpovídající legislativou evropského společenství ( E ). PwC by dále měla svými zjištěními upozornit auditní orgán na zásadní nedostatky v organizačním, administrativním, účetním a kontrolním uspořádání implementačních struktur České republiky a rovněž i na nedostatky zabezpečení informačních systémů sloužících k administraci, monitorování a kontrole čerpání prostředků z ERDF, EF a F prostřednictvím jednotlivých operačních programů a posoudit jejich závažnost. Za zásadní nedostatky se považují takové nedostatky, které by mohly mít negativní dopad na postavení ČR při čerpání předmětných finančních prostředků v novém programovém období (4)

6 Úvod 2.2 Rozsah auditu Rozsah auditu je stanoven v zadání a pro ROP everozápad byl vymezen na ověření úrovně připravenosti ŘO na provádění správy podpory ze F. Přestože MF jako AO a PCO je součástí implementační struktury ROP everozápad, byl proveden samostatný audit AO a PCO a z tohoto auditu byla připravena samostatná ZP. Rozsah auditu pokryl všechny instituce, které se účastní implementace ROP everozápad a audit byl proveden na základě získaných informací a dokumentů vyjmenovaných v Příloze III této zprávy, interview se zaměstnanci implementační struktury a v relevantních případech na walk-through testech jednotlivých kontrol systému, vycházel z českých a evropských legislativních požadavků (Příloha I a II) a jeho výstupem je tato zpráva, v níž jsou soustředěny nálezy a doporučení z auditu, včetně výroku. V konkrétních relacích se audit zaměřil na posouzení následujících činností u všech zúčastněných institucí: 1. Přidělení funkcí, jmenování orgánů a oddělení funkcí (organizační struktura, nadefinované delegované pravomoci, písemné smlouvy, stav /kompetence/počet/odpovědnosti zaměstnanců, oddělení funkcí, písemné postupy); 2. Žádosti o financování (vyhlášení výzvy, hodnocení a výběr projektů); 3. Výběr dodavatelů; 4. Kontrola finanční a věcné realizace projektů včetně zpracování žádostí o platbu; 5. Informační systémy a počítačová bezpečnost; 6. Kontroly (podle čl. 60b Nařízení EK č. 1828/2006, veřejnoprávní kontrola, vnitřní kontrolní systém, nesrovnalosti); 7. Účetní postupy, archivace dokumentace a audit trail; a 8. Pověřený auditní subjekt. (5)

7 Úvod 2.3 Metodický přístup k auditu Hlavní činnosti v rámci našeho auditu byly zaměřeny hlavně na následující aktivity: Kontrola stávajících operačních manuálů, postupů, právních dokumentů a dalších relevantních materiálů viz Příloha III této zprávy; Identifikace interních kontrol nutných pro implementaci F; Pohovory se zaměstnanci; Kontrola testování funkčnosti systému implementace; Příprava průběžných zpráv; Příprava shrnutí zásadních otázek; a Příprava této zprávy o posouzení souladu. mlouva byla podepsána dne 13. února Zahajovací schůzka k projektu byla uspořádána 28. února 2007 na Ministerstvu financí. V rámci úvodní prezentace Poskytovatele byl představen předpokládaný přístup k provedení projektu včetně indikativního harmonogramu činností. Navržená auditní metodika pro fázi I. a III. byla v rámci operativní komunikace předána AO a PCO k odsouhlasení a komentáři. Následně probíhaly dle harmonogramu u jednotlivých OP, ROP a dalších subjektů implementace auditní práce v rámci fáze I a II zakončené vydáním manažerského dopisu nebo doporučení. Finální část auditu probíhala od 17. září 2007 do 7. prosince Na přípravu finální zprávy byl určen poslední měsíc. Audit byl proveden s ohledem na Regulatorní požadavky Evropské komise a národní legislativu České republiky, viz Přílohy I a II této zprávy. Nad rámec výše popsaných testů jsme se v rámci našeho auditu souladu a auditu systémů zaměřili v následujících oblastech na: Řídící struktura a organizace Existence jasné a přiměřené organizační struktury; Jasná definice delegovaných pravomocí a na základě písemných smluv; tav, kompetence, odpovídající počet, pracovní zařazení a odpovědnosti zaměstnanců v písemné podobě, programy vzdělávání; Oddělení funkcí; Existence písemných postupů; Archivace podpůrných dokumentů, systém evidence. (6)

8 Úvod 2.3 Metodický přístup k auditu (pokračování) Postupy pro pořádání výběrových řízení a uzavírání smluv Existence postupů pro pořádání výběrových řízení a uzavírání smluv; Postupy splňují pravidla publicity, vedení výběrového řízení, technického hodnocení, a uzavírání smluv; Archivace dokumentů, evidence. ledování implementace projektu Postupy věcné kontroly projektů (monitoring); Postupy finanční kontroly projektů Monitorovací indikátory. Řízení a kontrola prostředků ystém bankovních účtů a autorizační postupy, ystém dvojího podpisu, kontroly ve fázi před platbou, platby, rekonciliační postupy; Postupy auditu; Postupy autorizace plateb, které obsahují mechanismy pro zajištění uznatelnosti, úplnosti a správnosti podkladů, datum převzetí, soulad faktur se smlouvami, totožnost žadatele a fyzické kontroly. Účetní postupy, evidence a audit trail Postupy pro vykazování celkových nákladů, alokovaných nákladů, plateb a zůstatku. Rekonciliační postupy pro zajištění úplnosti, správnosti a existence účtů. Aktuální směnný kurz měny Euro; Existence psaných postupů; Postupy pro vedení a archivaci spisů; Existence audit trailu, který zachycuje provádění klíčových aktivit v rámci fází jednotlivých transakcí (počítačové a manuální audit traily). IT proces a počítačová bezpečnost Existence strategie a postupů pro oblast IT; Politika počítačové bezpečnosti, dohody o kvalitě služeb (LA); Údržba a správa prostředí IT; Kontrolní mechanismy pro prevenci neautorizovaného přístupu k software a datům; Zálohovací postupy. (7)

9 Úvod 2.3 Metodický přístup k auditu (pokračování) Interní audit zajišťující funkci pověřeného auditního subjektu Funkce interního auditu, například existence interního auditu, dovednosti a zkušenosti interních auditorů; Nezávislost funkce interního auditu; oulad s mezinárodně uznávanými standardy auditu; Existence centralizovaného kontrolního orgánu zajištění harmonizace, podpory a hodnocení práce jednotlivých týmů interního auditu v resortech/orgánech; tav, kompetence, odpovídající počet, pracovní zařazení a odpovědnosti zaměstnanců v písemné podobě, programy vzdělávání; Existence postupů v písemné formě; Archivace podkladů, systém evidence. Kontroly na místě Postupy pro zajištění kontrol na místě a jejich koordinace; Metody hodnocení rizik a výběru vzorků; Oddělení funkcí; Existence postupů v písemné formě; Archivace podkladů, systém evidence. Prevence, odhalování, řešení a vykazování nesrovnalostí Kontrola řízení, organizační, autorizační, operační kontrola, kontrola přístupu; Postupy hlášení; Následné postupy, včetně postupů pro inkaso prostředků; Existence postupů v písemné formě; Archivace podkladů, systém evidence. Výsledky posouzení dokumentace jsou prezentovány v části 4 této zprávy. 2.4 Poděkování Rádi bychom vyjádřili své poděkování a uznání zástupcům následujících institucí za čas a úsilí, které nám a tomuto projektu věnovali, a to jmenovitě: Regionální radě regionu soudržnosti NUT II everozápad. (8)

10 Regionální operační program NUT II everozápad 3 Regionální operační program NUT II everozápad 3.1 Historie programu ROP everozápad je jedním ze sedmi regionální operačních programů, které budou realizovány pro Cíl Konvergence dle Nařízení Rady (E) 1083/2006 ze dne 11. července 2006 o obecných ustanoveních o Evropském fondu pro regionální rozvoj, Evropském sociálním fondu a Fondu soudržnosti a o zrušení nařízení (E) č. 1260/1999 (dále obecné nařízení). 3.2 Cíle programu Globálním cílem ROP everozápad je zvýšení kvality fyzického prostředí regionu a přeměna ekonomických a sociálních struktur regionu jako předpoklad pro zvýšení atraktivity regionu pro investice, podnikání a život obyvatel. Prostřednictvím zvýšení atraktivity regionu bude docházet k jeho konvergenci k průměrné úrovni socioekonomického rozvoje ČR/ EU. Globální cíl ROP everozápad naplňuje 5 specifických cílů, jimž odpovídá věcná orientace prioritních os: moderní a atraktivní města, představující hlavní hybnou sílu ekonomického rozvoje regionu; venkovské oblasti, využívající místní i regionální potenciál pro zajištění plnohodnotného života obyvatel; dostupný region umožňující efektivní mobilitu svých obyvatel. ROP everozápad se sestává ze 5 prioritních os a 10 oblastí podpory: Prioritní osa 1: Regenerace a rozvoj měst Oblast podpory 1.1: Podpora rozvojových pólů regionu Oblast podpory 1.2: Podpora revitalizace a regenerace středních a malých měst Oblast podpory 1.3: Infrastruktura v oblasti rozvoje lidských Prioritní osa 2: Integrovaná podpora místního rozvoje Oblast podpory 2.1: Budování kapacity pro místní rozvoj, informovanost a osvěta Oblast podpory 2.2: Investice pro zlepšení fyzické infrastruktury Prioritní osa 3: Dostupnost a dopravní Oblast podpory 3.2: Rozvoj dopravní obslužnosti Prioritní osa 4: Udržitelný rozvoj cestovního ruchu Oblast podpory 4.2: Zlepšování kvality a nabídky ubytovacích a stravovacích zařízení Oblast podpory 4.3: Podpora marketingu a tvorby a rozvoje produktů CR (9)

11 Regionální operační program NUT II everozápad 3.2 Cíle programu (pokračování) Prioritní osa 5: Technická asistence Oblast podpory 5.1: Podpora implementace ROP everozápad Oblast podpory 5.2: Podpora rozvoje a absorpční kapacity a publicity 3.3 Implementační struktura Implementační struktura ROP everozápad podle textu OP a PD: Řídící orgán (ŘO) Regionální rada regionu soudržnosti NUT II everozápad zodpovídá za řádné řízení a implementaci pomoci v rámci ROP everozápad; Platební a certifikační orgán (PCO) Ministerstvo financí (MF) 1 zodpovídá za celkové finanční řízení prostředků, které jsou ČR poskytovány ze strukturálních fondů; Auditní orgán (AO) Ministerstvo financí 1 /pověřený auditní subjekt (PA) 2 RR everozápad 1 Audit platebního a certifikačního orgánu a auditního orgánu byl proveden nezávisle na tomto auditu a byla z něho připravena i zvláštní ZP. 2 Pověřený auditní subjekt bude výkonávat audit systémů a auditů operací v rámci ROP z pověření auditního orgánu (10)

12 Regionální operační program NUT II everozápad 3.3 Implementační struktura (pokračování) Diagram 1. Implementační struktura ROP everozápad (11))

13 Regionální operační program NUT II everozápad 3.4 Finanční plán Finanční rámec ROP everozápad pro období , priority a zdroje ( ) (12)

14 hrnutí výsledků auditu 4 hrnutí výsledků auditu 4.1 hrnutí hlavních zjištění Na základě provedení auditu ROP everozápad jsme učinili závěr, že plánovaný systém implementace se nachází stále ve fázi značné rozpracovanosti. Nastavení postupů i implementační struktury v rámci ROP everozápad dosud není ujasněno a stav dokumentace neodpovídá změnám, které v ROP everozápad neustále probíhají. Hlavní zjištění našeho auditu plánované implementační struktury ROP everozápad lze shrnout do následujících bodů: Programová dokumentace je připravena v návaznosti na hlavní programový dokument ROP everozápad, který však k 17. září 2007 nebyl schválen. K 17. září 2007 nebyly stanoveny a zdokumentovány postupy pro některé významné prvky implementace, například postupy pro implementaci IPRM, postupy pro kontrolu veřejné podpory a dvojího financování, postupy pro řešení nesrovnalostí, postupy pro zadávání veřejných zakázek v rámci ŘO a postupy pro řízení finanční alokace (včetně rozpočtového procesu. Na základě studia předložené dokumentace a rozhovorů s pracovníky CRR bylo zjištěno, že informační systémy využívané v rámci ROP everozápad nebyly připravené pro zahájení čerpání: ke dni 17. září 2007 nebyly I MONIT7+/Benefit7 plně funkční. Funkce I MONIT7+/Benefit7 byly připraveny pouze pro procesy hodnocení a schvalování žádostí. Funkce týkající se navazujících kontrolních činností nebyly připraveny včetně vzorů formulářů monitorovacích zpráv, kontrolních listů a dalších. úpravy a vývoj systému MC2007 bude pokračovat i prvním čtvrtletí 2008, což má zásadní dopad na implementaci procesu a připravenost systému jako celku. V mnoha případech jsme zaznamenali nekonzistentnost existující dokumentace. V neposlední řadě bychom chtěli poukázat na nedostatečné personální zajištění v některých úsecích implementační struktury ROP a neexistenci postupů pro řízení lidských v rámci Úřadu regionální rady everozápad. Konkrétní identifikovaná zjištění jsou shrnuta v páté kapitole této zprávy. (13)

15 hrnutí výsledků auditu 4.2 hrnutí hlavních doporučení K zajištění legitimity veškeré programové dokumentace a dalších úkonů, které ŘO činí v rámci přípravy implementace programu, doporučujeme intenzívně jednat s Evropskou komisí a zajistit co nejdříve schválení ROP. Pro zjištění plné administrativní připravenosti na čerpání prostředků doporučujeme především dopracovat chybějící postupy a doplnit nedostatečně konkrétní postupy tak, aby umožňovaly jednoznačný a transparentní výkon činností. Dále doporučujeme odstranit identifikované nekonzistentnosti v existující dokumentaci a následně prověřit i konzistentnost nově dopracovaných nebo doplňovaných postupů. Dále je nutné, aby byly systémy MC2007, MONIT7+ a Benefit7 uvedeny do plného funkčního a provozního stavu. ohledem na zajištění dostatečné administrativní kapacity pro implementaci ROP everozápad doporučujeme definovat a urychleně uvést do praxe postupy pro efektivní řízení lidských zdrojů. Pro každé jednotlivé zjištění jsme formulovali konkrétní doporučení, která jsou uvedena v páté kapitole. (14)

16 5 Naše konkrétní zjištění a doporučení pro každý orgán implementační struktury ROP everozápad jsou uvedena v této části zprávy. Tyto nálezy a doporučení vycházejí z informací, které nám byly poskytnuty a které jsme posuzovali, a z pohovorů se zaměstnanci. Níže uvedené nálezy a doporučení by též měly být vnímány v kontextu skutečnosti, že k datu této zprávy jsou posuzované postupy pouze plánované. Budoucí funkčnost těchto postupů může záviset na okolnostech (například změny v personálním obsazení a zdrojích, změny v legislativě, apod.), které neexistovaly v době přípravy této zprávy, a v důsledku tohoto nejsme schopni dát a nedáváme záruku toho, že v budoucnosti budou tyto postupy fungovat tak, jak je plánováno. Ve zprávě používáme následující klasifikaci našich zjištění pro vyznačení priority zjištění a určení akčního plánu: Priorita V N Kritické zjištění, které představuje významný nesoulad plánovaného systému s odpovídajícími právními předpisy a dalšími požadavky nebo zjištění, které neumožnilo auditorovi vyjádřit výrok v dané oblasti. Odpovídající doporučení by mělo být realizováno okamžitě. Zjištění, které je významné v celkovém kontextu zajištění souladu s právními předpisy a které by mělo být prioritně vyřešeno během tří měsíců. Zjištění menší závažnosti, které by mělo být vyřešeno během pěti měsíců. Reference Referenční čísla uváděná v následující tabulce pro každé zjištění jsou výstupem auditního programu Poskytovatele a budou dále sloužit jako identifikátory k provedení dodatečných auditních prací u subjektů implementačních struktur. (15)

17 5.1 Ministerstvo pro místní rozvoj Odbor rozpočtu Postupy pro odbor rozpočtu MMR nejsou sice v kompetenci ŘO ROP everozápad, avšak spadají do implementační struktury ROP everozápad, a proto mají vliv na připravenost administrativních struktur operačního programu. EX.31 Finanční prostředky strukturálních fondů a národního spolufinancování ROP everozápad jsou součástí rozpočtové kapitoly MMR. MMR uvolňuje prostředky na základě rozhodnutí o poskytnutí dotace do rozpočtu regionální rady. V této souvislosti považujeme za nutné upozornit na skutečnost, že MMR (odbor rozpočtu) jako poskytovatel dotace nemá v současné době stanoveny písemné postupy pro administraci žádostí o dotaci ze strany ROP. Rozumíme, že není v kompetenci ŘO stanovovat postupy pro instituce na národní úrovni. Nicméně administrativní prodlevy při administraci žádostí o dotaci mohou být rizikovým faktorem s ohledem na schopnost ŘO dostát závazkům vyplývajících ze smluv s příjemci. (16)

18 5.2 Řídící organ Regionální rada regionu soudržnosti NUT II everozápad A1 Přidělení funkcí, jmenování orgánů a oddělení funkcí 5.2 Řídící orgán Regionální rada regionu soudržnosti NUT II everozápad A1 Přidělění funkcí, jmenování orgánů a oddělení funkcí EX.1 EX.3 Na základě studia předložené dokumentace a rozhovorů s pracovníky ÚRR bylo zjištěno, že ke dni 17. září 2007 nebyla zpracována analýza potřeb lidských zdrojů. Dále bylo zjištěno, že v rámci ÚRR nejsou stanoveny postupy pro pravidelné vyhodnocování potřeb lidských zdrojů a jejich aktualizaci. Předložená programová dokumentace (text ROP everozápad, PD, OM, dokumenty pro úroveň žadatelů a příjemců) nesplňují pravidla publicity definovaná v čl. 9 prováděcího nařízení. Z důvodu zajištění dostatečné administrativní kapacity pro implementaci ROP everozápad doporučujeme provést analýzu potřeb lidských zdrojů a do programové dokumentace formálně nastavit procesy pro její pravidelné vyhodnocování a aktualizaci. Z důvodu plnění legislativních požadavků doporučujeme upravit programovou dokumentaci tak, aby splnila pravidla publicity definovaná prováděcím nařízením. V (17)

19 5.2 Řídící organ Regionální rada regionu soudržnosti NUT II everozápad A2 Žádosti o financování A2 Žádosti o financování EX.36 EX.9 EX.8 Na základě studia předložené dokumentace a rozhovorů s pracovníky ÚRR bylo zjištěno, že ke dni 17. září 2007 nebyly stanoveny postupy pro implementaci IPRM (tzn. postupy pro jejich hodnocení, kontrolu a monitorování). Tato skutečnost má za následek, že ŘO ROP everozápad není schopen implementovat oblast podpory 1.1 Podpora rozvojových pólů regionu. kutečnost zda-li žadatel obdržel veřejné prostředky dokládá žadatel jako přílohu projektové žádosti formou čestného prohlášení. Nelze však prakticky ověřit, zda-li je toto prohlášení pravdivé. Není vytvořen registr subjektů, které získaly veřejnou podporu v rámci stanovených výjimek, a to ani u subjektů, které získaly prostředky z fondů EU např. v minulých obdobích. Existuje riziko, že prostředky z fondů EU získají subjekty, které poruší pravidlo o veřejné podpoře, což s sebou nese důsledky jak pro daný subjekt, tak pro Českou republiku. Při auditu programové dokumentace bylo dále zjištěno, že v OM není uvedena kontrola souladu s pravidly veřejné podpory při kontrolách ex-ante. K datu auditu 17. září 2007 nebyl ROP everozápad schválený EK. Audit byl proveden na pracovních verzích programových dokumentů. V ROP everozápad může dojít ke změnám dle požadavků a připomínek ze strany EK, které se mohou promítnout do změn ostatní programové dokumentace. Ačkoli rozumíme faktu, že metodika implementace IPRM je komplexní téma, které se řeší ve spolupráci s dalšími ŘO, doporučujeme dopracovat tuto metodiku a postupy pro implementaci IPR zahrnout do programové dokumentace ROP everozápad. Z úrovně Ministerstva pro místní rozvoj, jako koordinátora strukturálních fondů v ČR, je nutné zajistit vytvoření jednotné databáze příjemců veřejné podpory. Tato databáze by měla obsahovat informace o všech projektech, které jsou spolufinancované z evropských i státních prostředků. Všechny ŘO a Z by následně měly do svých postupů zapracovat proces kontroly veřejné podpory. Dále doporučujeme při kontrolách ex-ante provádět kontrolu souladu s pravidly veřejné podpory a se skutečnostmi uvedenými v projektové žádosti. Doporučujeme urychleně jednat s EK o schválení ROP everozápad. EX.6 Pracovní postupy neobsahují žádné kontroly, které by měly Doporučujeme kontrolu zamezení dvojího financování nastavit V V (18)

20 5.2 Řídící organ Regionální rada regionu soudržnosti NUT II everozápad A2 Žádosti o financování zamezit dvojímu financování výdajů v rámci daného programu, z jiných režimu podpory polečenství nebo vnitrostátních režimu podpor a za jiná programová období. Čestné prohlášení příjemce/žadatele dostatečně nenahrazuje tuto kontrolu. na 3 úrovních: 1) Projektová žádost oučástí žádosti o finanční podporu z ROP everozápad by mělo být čestné prohlášení žadatele, v rámci kterého žadatel uvede všechny projekty financované z prostředků EU a zároveň cestně prohlásí, že žádná z aktivit pro kterou požaduje financování nebyla podpořena z jiných režimu podpor polečenství nebo vnitrostátních režimu podpor a za jiná programová období. V rámci kontroly přijatelnosti by mělo být ověřeno, zda žadatel čestné prohlášení přiložil a zda neuvedl, že dojde k dvojímu financování. Z úrovně Ministerstva pro místní rozvoj, jako koordinátora strukturálních fondů v cestovním ruchu, je nutné zajistit vytvoření jednotné databáze příjemců. Tato databáze by měla obsahovat informace o všech projektech, které jsou spolufinancované z evropských i státních prostředků. Všechny ŘO a Z by následně měly do svých postupů zapracovat proces kontroly dvojího financování a to ve smyslu, povinnosti zkontrolovat IČO žadatele a název projektu s údaji v databázi příjemců. Tato kontrola by měla být přidána jako otázka do standardního kontrolního listu při hodnocení přijatelnosti projektové žádosti. 2) Žádost o platbu Druhý stupen kontroly je při ověřování žádosti o platbu, kdy musí být zkontrolováno, že je podepsáno čestné prohlášení s bodem "5. na aktivity projektu nečerpám a nenárokuji prostředky z jiného finančního nástroje EU ani z jiných národních veřejných zdrojů než je uvedeno v Právním aktu o poskytnutí podpory;". 3) kontrola na místě (19)

21 5.2 Řídící organ Regionální rada regionu soudržnosti NUT II everozápad A2 Žádosti o financování EX.14 EX.20 Na základě posouzení hodnotících kritérií pro hodnocení projektových žádostí bylo zjištěno, že ŘO při administrativní kontrole a hodnocení projektových žádostí nekontroluje, zda jsou nastavené indikátory plnění v souladu s cíli projektu. Na základě posouzení programové dokumentace bylo zjištěno, že: a) pro oblast podpory 3.2 není v ROP everozápad, ani v prováděcím dokumentu uvedeno, že u projektů zakládajících veřejnou podporu bude podpora poskytnuta na základě notifikace EK. Otázka, zda došlo k ověření plnění pravidla zákazu dvojího financování, by rovněž mela být součástí kontrolního listu pro kontroly na místě. Doporučujeme při hodnocení projektových žádostí provádět kontrolu souladu indikátorů plnění s cíli projektu. Doporučujeme zahrnout kontrolu souladu indikátorů plnění s cíli projektů do programové dokumentace a hodnotících kritérií. Doporučujeme opravit postup v programové dokumentaci tak, aby veřejná podpora pro oblast podpory 3.2 byla poskytována na základě notifikace EK. Dále doporučujeme neprodleně jednat s EK o schválení notifikace pro oblast podpory 3.2. V ROP everozápad je uvedeno, že veřejná podpora pro prioritní osu 3 bude poskytnuta na základě: - Blokové výjimky na vnitrostátní regionální investiční podporu; - De minimis b) notifikace EK nebyla k 17. září 2007 schválena. Při auditu bylo zjištěno, že k datu auditu 17. září 2007 nebyla schválena notifikace EK o schválení podpory v oblasti 3.2. Existuje riziko, že ROP everozápad bude schválen EK (včetně oblasti podpory 3.2), přestože ŘO nemá schválenou notifikaci EK, na základě které může poskytovat veřejné prostředky pro oblast podpory 3.2. (20)

22 5.2 Řídící organ Regionální rada regionu soudržnosti NUT II everozápad A2 Žádosti o financování EX.5 EX.7 Na základě posouzení programové dokumentace bylo zjištěno, že v OM na straně 12 je uveden nesprávný postup hodnocení projektových žádostí. Je zde uvedeno, že pokud hodnotitel při hodnocení přijatelnosti projektu zjistí nesplnění hodnotícího kritéria, hodnotitel v hodnocení dále nepokračuje a projekt je z dalšího procesu administrace vyřazen. Na základě rozhovorů s pracovníky ÚRR bylo zjištěno, že tento postup popsaný v OM je chybný, a že hodnocení všech kritérií přijatelnosti provádí do I MONIT7+ dva hodnotitelé. V případě, že se jejich hodnocení neshoduje, vedoucí OAP nebo jím pověřený pracovník OAP provede třetí, rozhodující hodnocení do I MONIT7+. Na základě posouzení programové dokumentace bylo zjištěno, že přílohy OM (např. Potvrzení o převzetí projektu, Oznámení o nesplnění podmínek přijatelnosti a vyřazení z dalšího procesu administrace, Potvrzení o nepřevzetí žádosti, Výzva k doplnění formálních náležitostí projektu, Výzva na plnění veřejné zakázky malého rozsahu atd.) nesplňují požadavky na publicitu dle článku 9 prováděcího nařízení, tj.: -odkaz na EU odkaz na fond ERDF ve znění "Evropský fond pro regionální rozvoj" prohlášení zdůrazňující přínos polečenství, nejlépe pak ve znění "Investice do vaší budoucnosti" Doporučujeme opravit postup kontroly přijatelnosti projektů v OM. Kontroly by měly být provedeny tak, aby bylo vždy dodrženo pravidlo 4 očí. Doporučujeme upravit přílohy OM a vzor výzvy na plnění veřejné zakázky malého rozsahu tak, aby splňovaly požadavky na publicitu dle článku 9 prováděcího nařízení. N (21)

23 5.2 Řídící organ Regionální rada regionu soudržnosti NUT II everozápad A3 Výběr dodavatelů A3 Výběr dodavatelů EX.10 Na základě posouzení programové dokumentace bylo zjištěno, že ve směrnici číslo -3/2006, kterou se ŘO řídí při zadávání veřejných zakázek malého rozsahu, nejsou jednoznačně popsány postupy pro zadávání veřejných zakázek ŘO. Dále bylo zjištěno, že postup zadávání veřejných zakázek stanovený směrnicí číslo -3/2006 není plně v souladu s postupem zadávání veřejných zakázek platným pro příjemce tak, jak je uveden v příloze č. 2 Příručky pro příjemce. Doporučujeme doplnit postup zadávání veřejných zakázek zejména o: postup otevírání obálek s jednotlivými nabídkami, evidenci všech nabídek, ustavení komise pro otevírání obálek a vypracování protokolu o otevírání obálek postup pro kontrolu nedělitelnosti předmětu zakázky, stanovení odpovědné osoby/oddělení za kontrolu nedělitelnosti předmětu zakázky způsob předkládání nabídek jednotlivými dodavateli a lhůt pro předkládání nabídek postup pro evidenci hodnocení prostup pro vysvětlení abnormálně nízkých nabídek postup pro uzavírání smlouvy s vybraným dodavatelem V Pro zadávání veřejných zakázek u projektů Technické pomoci jsou platná jak pravidla uvedená ve směrnici číslo -3/2006, tak pravidla platná pro všechny příjemce uvedená v příloze č. 2 Příručky pro příjemce. Proto oba tyto postupy musí být vzájemně v souladu. Doporučujeme oba postupy zadávání veřejných zakázek sjednotit tak, aby byly vzájemně v souladu. EX.13 Na základě posouzení programové dokumentace upravující zadávání veřejných zakázek ŘO bylo zjištěno, že měrnice číslo -3/2006 neupravuje postup pro případ abnormálně nízkých nabídek. Doporučujeme doplnit postup pro případ abnormálně nízké nabídky ve směrnici číslo -3/2006. Tento postup by měl obsahovat požadavek na vysvětlení abnormálně nízké nabídky, posouzení tohoto vysvětlení ŘO a popř. vyřazení abnormálně nízké nabídky z dalšího hodnocení. (22)

24 5.2 Řídící organ Regionální rada regionu soudržnosti NUT II everozápad A3 Výběr dodavatelů EX.4 EX.11 EX.12 Na základě posouzení programové dokumentace upravující zadávání veřejných zakázek ŘO bylo zjištěno, že měrnice č.-3/2006 ředitele úřadu Regionální rady pro zadávání veřejných zakázek neupravuje postup pro kontrolu nedělitelnosti předmětu zakázky. Dále bylo na základě rozhovorů s pracovníky ÚRR zjištěno, že kontrola nedělitelnosti předmětu zakázky není ŘO kontrolována. Na základě posouzení programové dokumentace bylo zjištěno, že směrnice číslo -3/2006 upravující zadávání veřejných zakázek ŘO neobsahuje postup otevírání obálek a vypracování Zprávy o otevírání obálek. Na základě posouzení programové dokumentace bylo zjištěno, že směrnice číslo -3/2006 upravující zadávání veřejných zakázek ŘO neobsahuje informaci, zda-li dodavatelé dostávají potvrzení o přijetí jejich nabídky. Doporučujeme doplnit postup pro kontrolu nedělitelnosti předmětu zakázky do měrnice č. -3/2006 ředitele úřadu Regionální rady pro zadávání veřejných zakázek. Doporučujeme určit osobu/oddělení, které bude jednotlivé zakázky evidovat a provádět kontrolu nedělitelnosti předmětu zakázky v souladu se zákonem o veřejných zakázkách. Doporučujeme doplnit směrnici o postup otevírání obálek s nabídkami a vypracování zprávy o otevírání nabídek obsahující informaci o počtu nabídek, odstoupení, nabídek nesplňujících podmínky včetně odůvodnění a nabídkové ceny. Doporučuje doplnit směrnici číslo -3/2006 upravující zadávání veřejných zakázek ŘO o postup předkládání nabídek dodavateli obsahující informace o tom, v jaké formě a kam mohou být nabídky předkládány, zda-li dodavatelé dostávají potvrzení o přijetí nabídky a jakým způsobem ŘO eviduje přijaté nabídky. N N (23)

25 5.2 Řídící organ Regionální rada regionu soudržnosti NUT II everozápad A4 Kontrola finanční a věcné realizace projektů včetně zpracování žádosti o platbu A4 Kontrola finanční a věcné realizace projektů včetně zpracování žádosti o platbu EX.47 EX.52 EX.2 EX.45 Na základě studia předložené dokumentace a rozhovorů s pracovníky ÚRR bylo zjištěno, že ke dni 17. září 2007 nebyly nastaveny postupy pro kontrolu plnění pravidel veřejné podpory v průběhu realizace projektů. Na základě studia předložené dokumentace a rozhovorů s pracovníky ÚRR bylo zjištěno, že ke dni 17. září 2007 nebylo řešeno, jakým způsobem budou předávány dokumenty související s realizací projektů (zejména v případě kontrolních činností) mezi jednotlivými odbory a odděleními ÚRR. V OM (kapitola 9 Finanční řízení) a PPP (kapitola 3 Monitoring projektu) je uvedeno, že zprávy o realizaci projektů budou příjemci předkládány v tištěné podobě na formulářích, které jsou přílohou PPP. Naproti tomu kapitola 11 OM Monitoring programu uvádí, že tyto zprávy budou podávány prostřednictvím I BENEFIT7. Nicméně I BENEFIT7 tuto funkcionalitu ke dni 17. září 2007 neobsahoval. Na základě studia předložené dokumentace bylo zjištěno, že postupy pro kontrolu projektů jsou popsány v několika kapitolách OM bez vzájemných odkazů. Toto činí dokumentaci nepřehlednou a není tak možné vysledovat logickou návaznost jednotlivých kroků. ohledem na povinnost ŘO zajistit podle článku 60a obecného nařízení, aby všechny operace byly v souladu s relevantními právními předpisy, doporučujeme nastavit postupy pro kontrolu plnění pravidel veřejné podpory v průběhu realizace projektů. ohledem na zajištění dostatečné auditní stopy (audit trail) doporučujeme jednoznačně stanovit způsob předávání dokumentů mezi jednotlivými odbory a odděleními v rámci ÚRR (např. na základě předávacího protokolu apod.) Doporučujeme provést revizi OM a další programové dokumentace tak, aby byla vzájemně v souladu. Zároveň doporučujeme, aby programová dokumentace obsahovala aktuální informace o povinnostech žadatelů a příjemců. Z důvodu zajištění maximální přehlednosti a logičnosti doporučujeme v OM každý proces popsat na jednom místě (kapitole) a v případě nutnosti použít v ostatních kapitolách pouze odkazy. V (24)

26 5.2 Řídící organ Regionální rada regionu soudržnosti NUT II everozápad A4 Kontrola finanční a věcné realizace projektů včetně zpracování žádosti o platbu EX.46 Na základě studia předložené dokumentace bylo zjištěno, že v rámci ROP everozápad nejsou stanoveny postupy pro kontrolu křížového financování. EX.48 Monitorování věcné realizace projektu se podle O (kapitola 9 Finanční kontrola) provádí na základě předkládaných průběžných monitorovacích zpráv, resp. monitorovacích zpráv o zajištění udržitelnosti projektu. OM nicméně nestanovuje postupy pro kontrolu těchto zpráv. EX.49 EX.50 Na základě studia předložené dokumentace bylo zjištěno, že v rámci ROP everozápad nejsou stanoveny postupy v případě, že věcná realizace projektů neprobíhá v souladu se stanoveným harmonogramem. OM (kapitola 9 Finanční kontrola) stanovuje, že kontrolu dokumentace k veřejným zakázkám vyhlašovaných příjemce provádí pracovník příslušného ORKP na pozici kontrolor. OM nicméně nestanovuje způsob jmenování tohoto kontrolora a zároveň nestanovuje zajištění řídícího dohledu nad touto kontrolou. Podle čl. 60 odst. a obecného nařízení musí ŘO zajistit, aby všechny operace po celou dobu realizace zůstávaly v souladu s relevantními právními předpisy. Z tohoto důvodu doporučujeme zařadit kontrolu křížového financování jako součást kontrolních činností v rámci ROP everozápad. ohledem na zajištění objektivního posuzování uvedených monitorovacích zpráv doporučujeme stanovit standardní kontrolní postupy pro monitorování věcné realizace projektů (např. stanovení odpovědností za kontrolu, interní lhůty pro administraci zpráv, kontrolní listy, postupy v případě zjištěných nedostatků, postupy v případě nedostatečné věcné realizace, zajištění řídící kontroly atd.). ohledem na předcházení nesrovnalostem při realizaci projektů doporučujeme tyto postupy stanovit. Doporučujeme ŘO nastavit systém sledování čerpání prostředků na úrovni projektů a dále systém včasného varování, aby příjemci měli možnost přijmout opatření, které povedou ke zlepšení situace. ohledem na zajištění jednoznačného určení odpovědností doporučujeme v OM definovat postupy pro určení odpovědného kontrolora ORKP pro kontrolu veřejných zakázek a zároveň doporučujeme v OM popsat postupy zajišťující řídící dohled. (25)

27 5.2 Řídící organ Regionální rada regionu soudržnosti NUT II everozápad A4 Kontrola finanční a věcné realizace projektů včetně zpracování žádosti o platbu EX.54 EX.56 EX.51 EX.53 Na základě studia předložené dokumentace bylo zjištěno, že v rámci kontrol žádostí o platbu není zajištěna řídící kontrola správcem rozpočtu. OM (kapitola 8 Finanční řízení) stanovuje pouze kontrolní postupy příkazcem operace (vedoucí ÚORP) a hlavním účetním (pracovník FO). Implementace projektů technické pomoci realizovaných ŘO ROP everozápad se řídí OM (kapitola 15 Řízení a realizace technické asistence) a finanční toky v rámci ex-ante plateb se řídí kapitolou 8 Finanční řízení. Tyto kapitoly podrobně nestanovují postupy pro provedení zálohové platby na zvláštní účet technické pomoci (zejména zajištění řídící kontroly před proplacením) a pro závěrečné vyúčtovaní, aby bylo zajištěno, že celá částka poskytnuté zálohové platby je kryta uskutečněnými výdaji. PPP (kapitola 3.2 Etapová zpráva se žádostí o platbu a kapitola 3.3 Závěrečná zpráva projektu) stanovuje, že příjemce je povinen dokládat jako přílohy žádosti o platbu originály i kopie účetních dokladů. OM nicméně nestanovuje postupy, jak má být s těmito doklady naloženo. Na základě rozhovorů s pracovníky ÚRR bylo zjištěno, že finanční manažer ORKP přebírající zprávu o projektu se žádostí o platbu zkontroluje soulad originálů účetních dokladů s jejich kopiemi a originály následně vrátí příjemci. OM (kapitola 7 Administrativní postupy) stanovuje, že změny v projektech administrují pracovníci OAP. Nicméně OM nestanovuje povinnost OAP informovat ORKP o schválených změnách v projektech, aby k nim mohlo být přihlédnuto v rámci kontrolních činností. ohledem na zajištění souladu všech činností v rámci implementace ROP everozápad s ustanoveními zákona o finanční kontrole doporučujeme v řídící dokumenty nastavit kontrolní postupy správce rozpočtu v případě kontrol žádostí o platbu. ohledem na zajištění řádného finančního řízení projektů doporučujeme uvedené postupy detailně popsat v OM. ohledem na zajištění souladu postupů popsaných v OM s prováděnou praxí doporučujeme definovat postupy pro kontrolu souladu originálů účetních dokladů s kopiemi (např. označení razítkem ŘO). ohledem na zajištění dostatečných informací pro kontroly doporučujeme tuto povinnost formálně stanovit v OM. N N (26)

28 5.2 Řídící organ Regionální rada regionu soudržnosti NUT II everozápad A4 Kontrola finanční a věcné realizace projektů včetně zpracování žádosti o platbu EX.55 EX.57 EX.58 EX.59 Na základě studia předložené dokumentace bylo zjištěno, že kontrolní postupy žádostí o platbu nezahrnují následující kroky: kontrolu, zda monitorovací hlášení se žádostí o platbu bylo podepsáno oprávněnou osobou příjemce; kontrolu, zda žádost o platbu nebo její část nebyla proplacena dříve. Na základě předložené dokumentace bylo zjištěno, že v rámci ROP everozápad nebyly ke dni 17. září 2007 stanoveny postupy pro sledování zpoždění předkládání etapových/závěrečných zpráv se žádostí o platbu. Na základě studia předložené dokumentace bylo zjištěno, že v rámci ROP everozápad nejsou stanoveny pravidla pro převod finančních údajů na EUR v relevantních případech (např. vystavení souhrnné žádosti, přepočet zbytkové alokace před vyhlášením výzvy apod.). mlouva o poskytnutí dotace stanovuje možnost udělit příjemci smluvní pokutu v případě zmaření účelu smlouvy. Řídící dokumentace nicméně detailně nepopisuje důvody pro udělení smluvní pokuty, postupy pro její udělení a odpovědnosti relevantních pracovníků ÚRR v tomto procesu. ohledem na předcházení nesrovnalostem doporučujeme do kontrol žádostí o platbu zahrnout uvedené kroky. ohledem na předcházení riziku neplnění pravidla N+2/N+3 doporučujeme tyto postupy stanovit. ohledem na zajištění efektivního a správného řízení finanční alokace ROP everozápad doporučujeme tyto postupy stanovit. ohledem na zajištění všech činností v rámci implementace ROP everozápad doporučujeme tyto postupy nastavit tak, aby byly zřejmé následující skutečnosti: jednoznačné určení důvodů pro udělení smluvní pokuty; stanovení odpovědné osoby za přípravu návrhu na udělení smluvní pokuty a jeho schválení; interní postupy v rámci ÚRR pro udělení smluvní pokuty; postupy pro vymáhání smluvních pokut. N N N N (27)

29 5.2 Řídící organ Regionální rada regionu soudržnosti NUT II everozápad A5 Informační systémy A5 Informační systémy EX.25 EX.21 Na základě studia předložené dokumentace a rozhovorů s pracovníky ÚRR bylo zjištěno, že ke dni 17. září 2007 nebyly formálně zajištěny procesy na ochranu informační sítě v rámci ÚRR. Informační systém MC2007, který je v kompetenci odboru správy monitorovacího systému (OM, Ministerstvo pro místní rozvoj) není zatím plně funkční. Přestože je systém MC2007 z velké míry připraven pro zpracování transakcí F/CF/EFF v novém programovacím období a byl připravován v souladu s požadavky Nařízení Rady (E) č. 1083/2006 a 1198/2006, jejich prováděcích pravidel a na základě technických specifikací obdržených od EK, existují některé funkcionality, které k datu vydání výroku 17. září 2007 nebyly vytvořeny, otestovány a formálně předány do rutinního provozu. ohledem na zajištění bezpečnosti dat v rámci ÚRR doporučujeme stanovit interní postupy zabezpečující zejména: přidělování přístupových práv uživatelům; procesy archivace a zálohování dat; tvorby a testování havarijních plánů. Doporučujeme věnovat velkou pozornost stanovení přesného harmonogramu a klíčových milníků pro dokončení implementace plné funkcionality aplikace MC2007, provést její testování, a to včetně testování na návazné systémy a formální převzetí od dodavatelské firmy. Chápeme, že úpravy a vývoj systému MC2007 je prováděn na základě obdržených technických specifikací, které jsou postupně zasílány z EK. Z tohoto důvodu je harmonogram vývoje a dalších úprav přizpůsobován a bude pokračovat i prvním čtvrtletí 2008, což má zásadní dopad na implementaci procesu a připravenost systému jako celku. V V Na základě dokumentu s termíny pro zpracování jednotlivých oblastí se předpokládá, že plná funkcionalita aplikace MC2007 bude dovyvinuta v období listopad 2007 březen 2008, tzv. II etapa. V rámci této etapy by měl být definitivně dokončen vývoj zejména v následujících oblastech: 1. Odhady pravděpodobných žádostí o platbu (zapracování prostřednictvím interface) 2. Rozšíření zpětná vazba import dat do C2007 ze FC Odesílání dokumentů 4. Řídící a kontrolní systémy členských států Dále doporučujeme věnovat pozornost aktualizaci Uživatelské příručky pro MC pro nově implementované funkcionality systému tak, aby věrně zobrazovala stav systému. Pro funkcionality doplněné po 17. září 2007 rovněž doporučujeme provést walk-through testy pro ověření automatického přenosu dat s jednotlivými návaznými systémy. (28)

30 5.2 Řídící organ Regionální rada regionu soudržnosti NUT II everozápad A5 Informační systémy EX Velké projekty 6. Audit 7. Výroční a závěrečná zpráva Na základě předložených dokumentů (krizových plánů, respektive havarijních plánů) odborem informatiky a odborem správy monitorovacího systému MMR, Centrem pro regionální rozvoj a provedených interview s odpovědnými pracovníky výše uvedených institucí jsme vyrozuměli, že k datu udělení výroku (tj. k 17. září 2007) nebylo zajištěno plnohodnotné vybavení záložního pracoviště pro provoz monitorovacího systému. V prosinci 2006 byla vypracována studie pro řešení havarijních situací a následně byla vybrána lokalita/objekt pro záložní pracoviště pro případ totálního výpadku (nedostupnosti) primární infrastruktury ať již na úrovni centrální (MMR) nebo na úrovni CRR. Ze zjištěných informací dále vyplývá, že k výše uvedenému datu nebyl k dispozici odpovídající hardware (zejména pro databázové servery), infrastruktura záložního pracoviště, licence pro software. Případná obnova monitorovacího systému plně závisí na tzv. "nákupní strategii", což významným způsobem ovlivňuje potřebný celkový čas na obnovu monitorovacího systému (řádově v týdnech). Na základě revize předložené dokumentace dále vyplynulo, že krizové plány na úrovni MMR pro monitorovací systém neobsahují klíčové informace a kontakty, nerespektují princip zastupitelnosti členů týmu obnovy, chybí potřebný detail jednotlivých činností a časů obnovy stejně tak přehled potřebných komponent pro obnovu činnosti monitorovacího systému. Plány obnovy činnosti (rovněž havarijní plány či krizové plány) jsou jedním ze zásadních dokumentů pro oblast řízení provozních rizik. Cílem těchto plánů je zejména vymezení zdrojů, zdokumentovaní rolí, odpovědností a postupů činností jednotlivých týmů, respektive osob při obnově systému. Doporučujeme provést aktualizaci plánů obnovy činnosti pro jednotlivé komponenty monitorovacího systému a to jak na úrovni MMR, tak CRR a to v souladu s aktivitami MMR vedoucími k vybudování záložního centra. Dále doporučujeme nastavit mechanismus pravidelné aktualizace a testování plánů tak, aby bylo možné dodržet definované časy obnovy jednotlivých částí monitorovacího systému. Dále doporučujeme stanovit přesný harmonogram a monitorovat milníky projektu budování plnohodnotného záložního pracoviště nejen pro monitorovací systém. V (29)

31 5.2 Řídící organ Regionální rada regionu soudržnosti NUT II everozápad A5 Informační systémy EX.23 Havarijní plány CRR poskytnuté auditorovi nejsou v současné době aktualizovány a neobsahují přesné informace (např. složení týmu obnovy, vymezení systémů, které jsou předmětem obnovy apod.). Jak jsme byli informováni pracovníky CRR, aktualizace a testování plánů by mělo být provedeno v průběhu 4. čtvrtletí Na základě rozhodnutí ministerstva pro místní rozvoj (č. 132) byly na CRR delegovány pravomoci a povinnosti mj. obsahující zajištění rozvoje, správy a provozu informačních systémů Benefit7 a MONIT7+ pro programovací období výjimkou OP Doprava, OP Konkurenceschopnost, OP Adaptabilita, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, OP Podnikání a inovace, OP Životní prostředí, OP výzkum a vývoj pro inovace uzavřely jednotlivé řídící orgány do 17. září s CRR smlouvu o zajištění provozu, podpory a rozvoje aplikací Benefit7 a MONIT7+ (ŘO OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost uzavřel s CRR smlouvu až k 8. října. 2007). Na základě protokolů o předání a převzetí a informací doplněných v průběhu interview se zodpovědnými pracovníky CRR jsme vyrozuměli, že k datu udělení výroku tj. k 17. září 2007 byly do produkčního prostředí provozovaného CRR předány informační systémy pouze tří řídících orgánů (ke stejnému datu byly vyhlášeny výzvy): ROP V, 17. září 2007, ROP JV, 17. září 2007, ROP M, 6. září Vzhledem ke skutečnosti, že informační systémy Benefit7 a MONIT7+ tvoří podporu základních procesů, ale i podporu Přestože v průběhu 3. a 4. čtvrtletí 2007 došlo k dalším předání I ŘO do produkčního prostředí, doporučujeme řídícím orgánům jednotlivých operačních programů revidovat stávající stav funkcionalit obou aplikací, na základě zjištěných skutečností (porovnání s cílovým stavem) vytvořit detailní harmonogram vývoje a testování, provést formální testování (testování celého životního cyklu žádosti - od žádosti o projekt, přes žádost o financování až po schválení závěrečné monitorovací zprávy, a to včetně datových přenosů do návazných I jako např. MC2007) a následně formálně předat aplikace do produkce. V (30)

32 5.2 Řídící organ Regionální rada regionu soudržnosti NUT II everozápad A5 Informační systémy EX.24 EX.26 činnosti vlastní implementační struktury jednotlivých OP lze jejich nedokončený vývoj klíčových funkcionalit, neukončený proces formálního testování (včetně walk-through testů) či nenasazení těchto informačních systémů do produkčního prostředí považovat za významné riziko ohrožující fungování daného OP. Na základě studia předložené dokumentace a rozhovorů s pracovníky CRR bylo zjištěno, že ke dni 17. září 2007 nebyly I MONIT7+/Benefit7 plně funkční. Funkce I MONIT7+/Benefit7 byly připraveny pouze pro procesy hodnocení a schvalování žádostí. Funkce týkající se navazujících kontrolních činností nebyly připraveny včetně vzoru formulářů monitorovacích zpráv, kontrolních listů atd. Na základě studia předložené dokumentace bylo zjištěno, že v rámci ROP everozápad nejsou formálně nastaveny postupy upravující interní procesy pro změnové řízení I MONIT7+ a I Benefit 7+. ohledem na zajištění celkové připravenosti implementačního systému strukturálních fondů doporučujeme dopracovat všechny funkcionality I MONIT7+/Benefit7. ohledem na zajištění bezproblémového fungování monitorovacích systémů v rámci ROP everozápad doporučujeme v O detailně popsat následující postupy: změnové řízení I MONIT7+ a I Benefit7 v rámci ÚRR; testování provedených změn; archivace relevantních dokumentů (např. žádostí o přístupová práva, testovacích protokolů apod.). (31)

33 5.2 Řídící organ Regionální rada regionu soudržnosti NUT II everozápad A6 Kontroly A6 Kontroly EX.15 EX.19 V organizačním struktuře RR je Odbor auditu podřízen řediteli Úřadu regionální rady regionu soudržnosti everozápad. Podle ustanovení zákona o finanční kontrole a zákona o podpoře regionálního rozvoje by měl interní audit být podřízen předsedovi RR. K 17. září 2007 neměl Odbor auditu vypracovány konkrétní písemné postupy pro provádění interních auditů v podmínkách RR everozápad. Na těchto postupech se pracuje, základní metodika se čerpá s Manuálu interního auditu krajského úřadu, současně bude přihlíženo k metodickým pokynům AO pro činnosti PA. Dle zákona o finanční kontrole je interní audit je funkčně nezávislý útvar, organizačně oddělený od řídících výkonných struktur, který je přímo podřízen vedoucímu orgánu veřejné správy (dále jen VOV ), jenž zároveň zajišťuje funkční nezávislost a organizační oddělení interního auditu od řídících výkonných struktur. Za osobu oprávněnou jednat jménem Regionální rady navenek a tudíž za VOV Regionální rady je v souladu s 16f zákona o podpoře regionálního rozvoje, je třeba považovat předsedu Regionální rady, který je jejím statutárním orgánem a ze své činnosti se zodpovídá výboru. Interní audit by tedy měl být přímo podřízen předsedovi Regionální rady. Z důvodu zajištění dodržení všech ustanovení zákona o finanční kontrole doporučujeme stanovit schválené a závazní písemné postupy pro interní audit v podmínkách RR everozápad. Postupy by měly zahrnovat: přípravu a schvalování auditních plánů a jejich změn, postupy při výkonu auditů včetně formy a obsahu auditních spisů, archivace a řízení přístupu k datům interního auditu, předávání výsledků, sledování plnění doporučení, postupy pro sledování a zvyšování kvality interního auditu. V V (32)

Systém schvalování integrovaných projektů a Workshop Praha

Systém schvalování integrovaných projektů a Workshop Praha Systém schvalování integrovaných projektů 5. 5. 2016 a 12.5 2016 Workshop Praha PROGRAM 1. Role MAS, CRR a ŘO IROP 2. Aktuální informace o vyhlášených a plánovaných výzvách 3. Systém schvalování integrovaných

Více

ROČNÍ ZHODNOCENÍ REGIONÁLNÍHO OPERAČNÍHO PROGRAMU REGIONU SOUDRŽNOSTI SEVEROZÁPAD ZA ROK 2008 Manažerské shrnutí

ROČNÍ ZHODNOCENÍ REGIONÁLNÍHO OPERAČNÍHO PROGRAMU REGIONU SOUDRŽNOSTI SEVEROZÁPAD ZA ROK 2008 Manažerské shrnutí ROČNÍ ZHODNOCENÍ REGIONÁLNÍHO OPERAČNÍHO PROGRAMU REGIONU SOUDRŽNOSTI SEVEROZÁPAD ZA ROK 2008 Manažerské shrnutí Manažerské shrnutí Evaluační aktivita Roční zhodnocení Regionálního operačního programu

Více

Evaluační plán ROP SZ na období

Evaluační plán ROP SZ na období EVALUAČNÍ PLÁN Regionálního operačního programu regionu soudržnosti Severozápad Seznam použitých zkratek ČR DPH EK ES EU NOK OM OP OŘP PSE ROP SZ ROP SZ RR SZ ŘO ŘO ROP SZ ÚRR SZ Česká republika daň z

Více

Aktualizace Operačního manuálu ROP NUTS II Severovýchod (verze 25.0)

Aktualizace Operačního manuálu ROP NUTS II Severovýchod (verze 25.0) Příloha: XX Příloha č. 1, bod 45-4/2014 Aktualizace Operačního manuálu ROP NUTS II Severovýchod (verze 25.0) 45. zasedání Výboru Regionální rady regionu soudržnosti Severovýchod ~ 1 ~ Příloha č. 1, bod

Více

Hodnocení monitorovacích informačních systémů Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod

Hodnocení monitorovacích informačních systémů Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod Hodnocení monitorovacích informačních systémů Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod Datum zveřejnění: 3.6.2009 ~ 1 ~ Hodnocení monitorovacích informačních systémů Regionálního operačního

Více

Programy a projekty z pohledu auditora praktické zkušenosti. Ing. Vladimír Hubáček

Programy a projekty z pohledu auditora praktické zkušenosti. Ing. Vladimír Hubáček Programy a projekty z pohledu auditora praktické zkušenosti Ing. Vladimír Hubáček O B S A H: Z čeho čerpáme Přehled základní legislativy a kde čerpat informace Kdo se zúčastní (několik hráčů na trhu) Lidské

Více

Připomínky k pracovní verzi Zprávy o posouzení souladu s předpisy ze dne 29. října 2004 Řídící orgán Ministerstvo životního prostředí

Připomínky k pracovní verzi Zprávy o posouzení souladu s předpisy ze dne 29. října 2004 Řídící orgán Ministerstvo životního prostředí Předané dokumenty Statut Monitorovacího výbor OP Infrastruktura není uveden v seznamu předaných dokumentů, ale zpráva se na něj odvolává Směrnice MŽP č. 8/2004 o poskytování finančních prostředků z Operačního

Více

ROČNÍ PLÁN INTERNÍHO AUDITU A POVĚŘENÉHO AUDITNÍHO SUBJEKTU PRO ROK Počet stran: 10

ROČNÍ PLÁN INTERNÍHO AUDITU A POVĚŘENÉHO AUDITNÍHO SUBJEKTU PRO ROK Počet stran: 10 ROČNÍ PLÁN INTERNÍHO AUDITU A POVĚŘENÉHO AUDITNÍHO SUBJEKTU PRO ROK 2009 VERZE 1.0 PLATNOST A ÚČINNOST OD 6. ÚNOR A 2009 Osobní náklady na pracovníky, kteří se podíleli na činnostech souvisejících s tímto

Více

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V souladu s Regionálním operačním programem regionu soudržnosti Střední Morava (dále jen ROP Střední Morava) vyhlašuje Výbor Regionální rady regionu soudržnosti Střední Morava

Více

STŘEDNĚDOBÝ PLÁN INTERNÍHO AUDITU

STŘEDNĚDOBÝ PLÁN INTERNÍHO AUDITU PLÁN INTERNÍHO AUDITU PRO ROK 2013 A STŘEDNĚDOBÝ PLÁN INTERNÍHO AUDITU PRO OBDOBÍ 2013-2015 VERZE 1.0 PLATNOST A ÚČINNOST OD 1. LEDNA 2013 Počet stran: Č. j.: RRSZ 1069/2013 Obsah 1 Úvod... 3 1.1 Interní

Více

Příloha č. 1 usnesení 19/45/2010: přehled možných změn ROP Severozápad

Příloha č. 1 usnesení 19/45/2010: přehled možných změn ROP Severozápad Příloha č. 1 usnesení 19/45/2010: přehled možných změn ROP Severozápad Přehled možných změn ROP SZ Kapitola, strana Nové znění Zdůvodnění 7.1.6, str. 144, předposlední odrážka Související projektová příprava,

Více

Integrovaný operační program z pohledu CRR ČR -

Integrovaný operační program z pohledu CRR ČR - Integrovaný operační program z pohledu CRR ČR - nejčastější chyby při realizaci projektů Ing. Jana Břicháčková Osnova prezentace Integrovaný operační program a CRR Nejčastější chyby v žádostech/ projektech

Více

Roční evaluační plán

Roční evaluační plán Roční evaluační plán Regionálního operačního programu regionu soudržnosti Severozápad na rok 2008 návrh verze 1.0 strana 1 z celku 9 EVIDENCE PROCESU PŘÍPRAVY, SCHVÁLENÍ A REVIZÍ (ČÁSTI) EVALUAČNÍHO PLÁNU

Více

Doporučení pro budoucí období 2014+ - administrativní procesy. Ing. Vít Šumpela, ředitel Odboru řízení a koordinace NSRR

Doporučení pro budoucí období 2014+ - administrativní procesy. Ing. Vít Šumpela, ředitel Odboru řízení a koordinace NSRR Doporučení pro budoucí období 2014+ - administrativní procesy Ing. Vít Šumpela, ředitel Odboru řízení a koordinace NSRR Přístupy k vyhlašování a řízení výzev Definovat metodická doporučení pro řízení a

Více

Příprava programového období 2014-2020. Ing. Daniela Nohejlová

Příprava programového období 2014-2020. Ing. Daniela Nohejlová Příprava programového období 2014-2020 Ing. Daniela Nohejlová Evropský fond pro regionální rozvoj Evropské strukturální a investiční fondy 2014 2020 Hlavní východiska příprav programového období 2014-20

Více

Postupy pro žadatele Fond na přípravu projektů. Program švýcarsko české spolupráce

Postupy pro žadatele Fond na přípravu projektů. Program švýcarsko české spolupráce Postupy pro žadatele Fond na přípravu projektů Program švýcarsko české spolupráce Platné od 15.2. 2010 SEZNAM ZKRATEK CFCU Centrální finanční a kontraktační jednotka (SO 902 MF) CZP Centrum pro zahraniční

Více

5. Komunikační úředník. Koordinaci (NOK) Tvorba reportingu o využití národních zdrojů a zdrojů EU v regionech ČR

5. Komunikační úředník. Koordinaci (NOK) Tvorba reportingu o využití národních zdrojů a zdrojů EU v regionech ČR Základní typové pozice implementační struktury subjektů operačních programů (řídících orgánů a zprostředkujících subjektů) v programovém období 2007-2013 aktualizace k 1. březnu 2013 Pořadí Typová pozice

Více

ZMĚNY PROGRAMOVÉHO DOKUMENTU REGIONÁLNÍHO OPERAČNÍHO PROGRAMU NUTS II SEVEROZÁPAD PRO OBDOBÍ 2007-2013

ZMĚNY PROGRAMOVÉHO DOKUMENTU REGIONÁLNÍHO OPERAČNÍHO PROGRAMU NUTS II SEVEROZÁPAD PRO OBDOBÍ 2007-2013 ZMĚNY PROGRAMOVÉHO DOKUMENTU REGIONÁLNÍHO OPERAČNÍHO PROGRAMU NUTS II SEVEROZÁPAD PRO OBDOBÍ 2007-2013 Zdůvodnění změn dle článku 33 a 93 Nařízení Rady (ES) č. 1083/2006 1/10 Obsah ZMĚNA V DŮSLEDKU AUTOMATICKÉHO

Více

MANAŽERSKÝ SOUHRN VÝROČNÍ ZPRÁVA O PROVÁDĚNÍ REGIONÁLNÍHO OPERAČNÍHO PROGRAMU REGIONU SOUDRŽNOSTI MORAVSKOSLEZSKO ZA ROK 2011

MANAŽERSKÝ SOUHRN VÝROČNÍ ZPRÁVA O PROVÁDĚNÍ REGIONÁLNÍHO OPERAČNÍHO PROGRAMU REGIONU SOUDRŽNOSTI MORAVSKOSLEZSKO ZA ROK 2011 Regionální rada regionu soudržnosti Moravskoslezsko Úřad Regionální rady MANAŽERSKÝ SOUHRN VÝROČNÍ ZPRÁVA O PROVÁDĚNÍ REGIONÁLNÍHO OPERAČNÍHO PROGRAMU REGIONU SOUDRŽNOSTI MORAVSKOSLEZSKO ZA ROK 2011 ke

Více

Monitorovací indikátory ROP Moravskoslezsko v roce 2008

Monitorovací indikátory ROP Moravskoslezsko v roce 2008 Evaluační studie závěrečná zpráva Monitorovací indikátory ROP Moravskoslezsko v roce 2008 22.1.2009 Úřad Regionální rady regionu soudržnosti Moravskoslezsko Odbor programování a metodiky Obsah Použité

Více

Implementační uspořádání

Implementační uspořádání Implementační uspořádání Řídicím orgánem ROP JV je na základě zákona č. 248/2000 Sb., o podpoře regionálního rozvoje, ve znění pozdějších předpisů, stanovena Regionální rada regionu soudržnosti Jihovýchod.

Více

Systém kontrol realizovaných u příjemců. Bc. Petr Onemichl, DiS. 12. června 2014

Systém kontrol realizovaných u příjemců. Bc. Petr Onemichl, DiS. 12. června 2014 Systém kontrol realizovaných u příjemců Bc. Petr Onemichl, DiS. 12. června 2014 Čl. 60 nařízení (ES)1083/2006 a čl. 13 NK (ES)1828/2006 ŘO ověřuje, zda byly spolufinancované produkty dodány a služby poskytnuty

Více

EXTERNÍ METODICKÝ POKYN Č. 20 - INFORMAČNÍ POVINNOST PŘÍJEMCE VE VZTAHU K VEŘEJNÝM ZAKÁZKÁM

EXTERNÍ METODICKÝ POKYN Č. 20 - INFORMAČNÍ POVINNOST PŘÍJEMCE VE VZTAHU K VEŘEJNÝM ZAKÁZKÁM Schválený dne: 3. 12. 2009 Platný od: 3. 12. 2009 Verze: 1.0 EXTERNÍ METODICKÝ POKYN Č. 20 - INFORMAČNÍ POVINNOST PŘÍJEMCE VE VZTAHU K VEŘEJNÝM ZAKÁZKÁM EXTERNÍ METODICKÝ POKYN Č. 20 je platný pro všechny

Více

Souhrnná zpráva o rizicích při implementaci ROP SV za 1. pololetí roku 2012

Souhrnná zpráva o rizicích při implementaci ROP SV za 1. pololetí roku 2012 Příloha: XX Příloha č. 1, bod 35-19/2012 Souhrnná zpráva o rizicích při implementaci ROP SV za 1. pololetí roku 2012 35. zasedání Výboru Regionální rady regionu soudržnosti Severovýchod ~ 1 ~ Příloha č.

Více

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V 28 V 42 1.0 V souladu s Regionálním operačním programem regionu soudržnosti Střední Morava (dále jen ROP Střední Morava) vyhlašuje Výbor Regionální rady regionu soudržnosti

Více

Zhodnocení ROP Střední Morava. Ing. Hana Linhartová vedoucí oddělení metodiky Úřad Regionální rady regionu soudržnosti Střední Morava

Zhodnocení ROP Střední Morava. Ing. Hana Linhartová vedoucí oddělení metodiky Úřad Regionální rady regionu soudržnosti Střední Morava Zhodnocení ROP Střední Morava Ing. Hana Linhartová vedoucí oddělení metodiky Úřad Regionální rady regionu soudržnosti Střední Morava Obsah: 1. Pokrok v realizaci ROP Střední Morava 2. Plnění monitorovacích

Více

4.výzva MAS Východní Slovácko IROP Zázemí a rozvoj sociálních služeb

4.výzva MAS Východní Slovácko IROP Zázemí a rozvoj sociálních služeb MAS Východní Slovácko jako nositel strategie komunitně vedeného místního rozvoje Barevná venkovská harmonie: Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Východní Slovácko pro období 2014 2020 oznamuje

Více

Regionální operační program. Postupy čerpání dotací z

Regionální operační program. Postupy čerpání dotací z Regionální operační program Střední Morava Postupy čerpání dotací z Evropské unie 1. Audit shody připravenost Úřadu Regionální rady k implementaci ROP Střední Morava a. Nyní probíhá reaudit b. Vliv na

Více

Společného monitorovacího výboru operačních programů Praha Adaptabilita a Praha Konkurenceschopnost

Společného monitorovacího výboru operačních programů Praha Adaptabilita a Praha Konkurenceschopnost U S N E S E N Í Společného monitorovacího výboru operačních programů Praha Adaptabilita a Praha Konkurenceschopnost číslo 12 ze dne 3. prosince 2008 k Evaluačnímu plánu Operačního programu Praha Konkurenceschopnost

Více

VÝZVA K PŘEDKLÁDÁNÍ ŽÁDOSTÍ O DOTACI V RÁMCI ROP SEVEROZÁPAD

VÝZVA K PŘEDKLÁDÁNÍ ŽÁDOSTÍ O DOTACI V RÁMCI ROP SEVEROZÁPAD VÝZVA K PŘEDKLÁDÁNÍ ŽÁDOSTÍ O DOTACI V RÁMCI ROP SEVEROZÁPAD oblast podpory 5.1 14. dubna 2008 1/7 vyhlašuje VÝZVU k předkládání žádostí o dotace v rámci Regionálního operačního programu NUTS II Severozápad

Více

Integrovaný operační program z pohledu CRR ČR

Integrovaný operační program z pohledu CRR ČR Integrovaný operační program z pohledu CRR ČR - nejčastější chyby při realizaci projektů Ing. Jarmila Svobodová Osnova prezentace Integrovaný operační program a CRR Nejčastější chyby v žádostech/ projektech

Více

Zákon o finanční kontrole. Michal Plaček

Zákon o finanční kontrole. Michal Plaček Zákon o finanční kontrole Michal Plaček Návaznost na právní předpisy Vyhláška č. 416/2004 Sb., kterou se provádí zákon o finanční kontrole Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád) Zákon č. 250/2000

Více

Příloha č. 4 Souhrnný popis systému řízení a kontroly

Příloha č. 4 Souhrnný popis systému řízení a kontroly Příloha č. 4 Souhrnný popis systému řízení a kontroly Popis jednotlivých subjektů zapojených do řídicího a kontrolního systému OP Rybářství 2014 2020. Procesy a postupy pro řízení a implementaci OP Rybářství

Více

Všeobecná pravidla pro poskytnutí dotace v rámci Operačního programu přeshraniční spolupráce Česká republika Polská republika 2007-2013

Všeobecná pravidla pro poskytnutí dotace v rámci Operačního programu přeshraniční spolupráce Česká republika Polská republika 2007-2013 Příloha č. 1 Všeobecná pravidla pro poskytnutí dotace v rámci Operačního programu přeshraniční spolupráce Česká republika Polská republika 2007-2013 (dále jen Pravidla ) 1. Splnění účelu projektu Příjemce

Více

Implementace IOP Zkušenosti z auditů. Červená nad Vltavou, květen 2012 Simona Székelyová

Implementace IOP Zkušenosti z auditů. Červená nad Vltavou, květen 2012 Simona Székelyová Implementace IOP Zkušenosti z auditů Červená nad Vltavou, květen 2012 Simona Székelyová OIAP MMR Útvar v přímé podřízenosti ministra pro místní rozvoj Člení se na: - oddělení interního auditu, - oddělení

Více

Kontroly projektů. Seminář

Kontroly projektů. Seminář Kontroly projektů Seminář 24. 4. 2012 Vymezení pojmu kontrola : důležitá součást řídící práce činnost, při které se ověřuje, zda skutečný stav se rovná stavu žádoucímu a zda existují (a jak se naplňují)

Více

Evaluace hodnotících kritérií pro výběr projektů financovaných z Regionálního operačního programu NUTS 2 Jihovýchod včetně hodnocení Metodického

Evaluace hodnotících kritérií pro výběr projektů financovaných z Regionálního operačního programu NUTS 2 Jihovýchod včetně hodnocení Metodického Evaluace hodnotících kritérií pro výběr projektů financovaných z Regionálního operačního programu NUTS 2 Jihovýchod včetně hodnocení Metodického pokynu pro hodnotitele a externí experty 1. Úvod Pracovní

Více

Vstupní analýza absorpční kapacity OPTP. pro programové období 2014 2020

Vstupní analýza absorpční kapacity OPTP. pro programové období 2014 2020 Manažerské shrnutí 1 Výstup zpracovaný k datu: 10. 2. 2014, aktualizace k 7.5. 2014 Zpráva zpracována pro: Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Staroměstské náměstí 6 110 15 Praha 1 Dodavatel: HOPE-E.S.,

Více

VÝZVA K PŘEDKLÁDÁNÍ ŽÁDOSTÍ O DOTACI V RÁMCI ROP SEVEROZÁPAD

VÝZVA K PŘEDKLÁDÁNÍ ŽÁDOSTÍ O DOTACI V RÁMCI ROP SEVEROZÁPAD Sídlo: Masarykova 3488/1, 400 01 Ústí nad Labem tel.: 475 240 600, fax: 475 240 610 www.nuts2severozapad.cz, www.europa.eu Pracoviště: Závodní 353/88, 360 21 Karlovy Vary tel.: 353 502 624, fax: 353 502

Více

EVIDENCE PROCESU PŘÍPRAVY, SCHVÁLENÍ A REVIZÍ (ČÁSTI) EVALUAČNÍHO PLÁNU 2010

EVIDENCE PROCESU PŘÍPRAVY, SCHVÁLENÍ A REVIZÍ (ČÁSTI) EVALUAČNÍHO PLÁNU 2010 ROČNÍ EVALUAČNÍ PLÁN Regionálního operačního programu regionu soudržnosti Severozápad EVIDENCE PROCESU PŘÍPRAVY, SCHVÁLENÍ A REVIZÍ (ČÁSTI) EVALUAČNÍHO PLÁNU 2010 VYDÁNÍ Č. PLATNÉ OD ZPRACOVAL: ZREVIDOVAL:

Více

Spolupráce MAS a ÚRR v rámci územní dimenze Ing. Erika Šteflová ÚRR Jihlava

Spolupráce MAS a ÚRR v rámci územní dimenze Ing. Erika Šteflová ÚRR Jihlava Spolupráce MAS a ÚRR v rámci územní dimenze Ing. Erika Šteflová ÚRR Jihlava Východiska pro zapojení ÚRR do implementace IROP Dohoda o partnerství schválena EK dne 26. srpna 2014 definuje IROP jako program

Více

Integrovaný operační program z pohledu CRR ČR -

Integrovaný operační program z pohledu CRR ČR - Integrovaný operační program z pohledu CRR ČR - nejčastější chyby v projektových žádostech/při realizaci projektů Ing. Lucie Vopěnková Osnova prezentace Integrovaný operační program a CRR Nejčastější chyby

Více

Ing. Jana Košťálová Uplatnění nástrojů projektového řízení v ESF projektech

Ing. Jana Košťálová Uplatnění nástrojů projektového řízení v ESF projektech Ing. Jana Košťálová Uplatnění nástrojů projektového řízení v ESF projektech Univerzita Pardubice Uplatnění nástrojů projektového řízení v ESF projektech ESF fondy a aktuální rozšíření realizace projektů

Více

Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost (2007 2013)

Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost (2007 2013) Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost (2007 2013) Obsah prezentace Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost Příprava OP LZZ (vývoj, harmonogram) Popis OP LZZ Prioritní osy OP LZZ Finanční

Více

<jméno a příjmení> náměstek ministra financí

<jméno a příjmení> náměstek ministra financí Příloha č. 3 a) náměstek ministra financí V Praze dne Č.j.: /******/20yy-pm PID: Název projektu/sub projektu/iniciativy: název projektu/sub projekt/iniciativy č. (dále jen projekt/sub

Více

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ SMĚRNICE NÁZEV: Směrnice Rady Královéhradeckého kraje upravující postup Královéhradeckého kraje při zajišťování kofinancování a předfinancování projektů spolufinancovaných ze strukturálních

Více

Podmínky vyplývající z právního aktu. Seminář pro příjemce výzva č. 36 Praha

Podmínky vyplývající z právního aktu. Seminář pro příjemce výzva č. 36 Praha Podmínky vyplývající z právního aktu Seminář pro příjemce výzva č. 36 Praha 19. 4. 2013 Obsah prezentace 1. Rozhodnutí o poskytnutí dotace 2. Část I a II RoPD - povinnosti 3. Část III RoPD platební podmínky

Více

Shrnutí dosavadní realizace globálních grantů Olomouckého kraje v rámci OP VK

Shrnutí dosavadní realizace globálních grantů Olomouckého kraje v rámci OP VK Shrnutí dosavadní realizace globálních grantů Olomouckého kraje v rámci OP VK Konference Globální granty Olomouckého kraje v OP VK 4. 6. 2014, Olomouc Globální granty ve struktuře OP VK PRIORITNÍ OSY A

Více

PROGRAM PRO ZABEZPEČENÍ A ZVYŠOVÁNÍ KVALITY ODDĚLENÍ PAS PRO OP VK

PROGRAM PRO ZABEZPEČENÍ A ZVYŠOVÁNÍ KVALITY ODDĚLENÍ PAS PRO OP VK PROGRAM PRO ZABEZPEČENÍ A ZVYŠOVÁNÍ KVALITY ODDĚLENÍ PAS PRO OP VK Identifikační kód: Č.j.: 22 858/2010-M1 Datum účinnosti: 15.9.2010 Verze: 1.0 ZPRACOVAL: SCHVÁLIL: Ing. Martin Ryšavý vedoucí oddělení

Více

ANNEX PŘÍLOHA NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI,

ANNEX PŘÍLOHA NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI, EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 16.5.2018 C(2018) 2857 final ANNEX PŘÍLOHA NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI, kterým se mění nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) č. 1042/2014 ze dne 25. července

Více

Ministerstvo pro místní rozvoj Odbor řízení a koordinace fondů EU Informace o schválení programů pro programové období

Ministerstvo pro místní rozvoj Odbor řízení a koordinace fondů EU Informace o schválení programů pro programové období Ministerstvo pro místní rozvoj Odbor řízení a koordinace fondů EU Informace o schválení programů pro programové období 2014 2020 Podklad pro jednání 120. Plenární schůze RHSD ČR Červenec 2015 Úvod Ministerstvo

Více

OP Zaměstnanost 2014-2020

OP Zaměstnanost 2014-2020 OP Zaměstnanost 2014-2020 Seminář: Komunitně vedený místní rozvoj v operačních programech pro období 2014-2020 Praha 3. března 2015 Obsah prezentace Současný stav přípravy OP Zaměstnanost (OPZ) Věcné zaměření

Více

P R O G R A M Y (skupiny projektů)

P R O G R A M Y (skupiny projektů) PRACOVNI PŘKLAD P R O G R A M Y (skupiny projektů) Finanční mechanismus EHP a Norský finanční mechanismus 2004-2009 Obsah 1. OBECNĚ... 3 1.1 CO JE TO PROGRAM?... 3 1.3 PODÍL GRANTOVÉ POMOCI A SPOLUFINANCOVÁNÍ...

Více

SMĚRNICE MŽP č. 6/2006

SMĚRNICE MŽP č. 6/2006 MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ V Praze dne 14. března 2006 Č.j.: 867/M/06 SMĚRNICE MŽP č. 6/2006 o implementaci projektů Fondu soudržnosti Článek 1 Úvodní ustanovení 1. Tato směrnice upravuje postup

Více

Podpora rozvoje infrastruktury komunitních center II.

Podpora rozvoje infrastruktury komunitních center II. MAS Český les, z. s., jako nositel strategie komunitně vedeného místního rozvoje SCLLD pro území MAS Český les na období 2014 2020 vyhlašuje 13. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního

Více

ROZHODNUTÍ O POSKYTNUTÍ DOTACE č: (pořadové číslo) Dopis o schválení přidělení grantu projektu/sub-projektu/iniciativě č. CZ xxx

ROZHODNUTÍ O POSKYTNUTÍ DOTACE č: (pořadové číslo) Dopis o schválení přidělení grantu projektu/sub-projektu/iniciativě č. CZ xxx Příloha č. 2 ROZHODNUTÍ O POSKYTNUTÍ DOTACE č: (pořadové číslo) Dopis o schválení přidělení grantu projektu/sub-projektu/iniciativě č. CZ xxx Část I Poskytovatel a příjemce dotace 1. Poskytovatel dotace:

Více

Kontrola veřejné podpory v rámci auditů prováděných u projektů spolufinancovaných z finančních prostředků EU

Kontrola veřejné podpory v rámci auditů prováděných u projektů spolufinancovaných z finančních prostředků EU Kontrola veřejné podpory v rámci auditů prováděných u projektů spolufinancovaných z finančních prostředků EU Stanislav Bureš ředitel odboru 52 Auditní orgán MF BRNO, 18. 5. 2016 Obsah: 1. Role MF 2. Úloha

Více

Příloha č. 1 - Výčet metodických pokynů či jejich částí závazných pro Program rozvoje venkova

Příloha č. 1 - Výčet metodických pokynů či jejich částí závazných pro Program rozvoje venkova Příloha č. 1 - Výčet metodických pokynů či jejich částí závazných pro Program rozvoje venkova Usnesením vlády ČR č. 540/2015 ze dne 8. července 2015 došlo k vyjmutí Programu rozvoje venkova na období let

Více

Informace pro příjemce veřejných finančních prostředků z kapitoly 327 Ministerstvo dopravy

Informace pro příjemce veřejných finančních prostředků z kapitoly 327 Ministerstvo dopravy Informace pro příjemce veřejných finančních prostředků z kapitoly 327 Ministerstvo dopravy Ministerstvo dopravy v návaznosti na Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/679 ze dne 27. dubna 2016

Více

Audit? Audit! RNDr. Hana Žufanová

Audit? Audit! RNDr. Hana Žufanová Audit? Audit! RNDr. Hana Žufanová Audit (z lat. auditus, slyšení) znamená úřední přezkoumání a zhodnocení dokumentů, zejména účtů, nezávislou osobou. Účelem je zjistit, zda doklady podávají platné a spolehlivé

Více

MONITOROVACÍ ZPRÁVA o realizaci projektu Operačního programu Rozvoj lidských zdrojů

MONITOROVACÍ ZPRÁVA o realizaci projektu Operačního programu Rozvoj lidských zdrojů MONITOROVACÍ ZPRÁVA o realizaci projektu Operačního programu Rozvoj lidských zdrojů Tuto Monitorovací zprávu je třeba zaslat v tištěné a elektronické podobě (na CD nebo disketě) poskytovateli finanční

Více

Výzva I programu podpory Technická pomoc

Výzva I programu podpory Technická pomoc MINISTERSTVO PRŮMYSLU A OBCHODU Řídící orgán OPERAČNÍHO PROGRAMU PODNIKÁNÍ A INOVACE PRO KONKURENCESCHOPNOST 2014 2020 Výzva I programu podpory Technická pomoc Název programu podpory Prioritní osa operačního

Více

Aktuální úkoly v oblasti kohezní politiky se zaměřením na současnost a budoucnost

Aktuální úkoly v oblasti kohezní politiky se zaměřením na současnost a budoucnost Aktuální úkoly v oblasti kohezní politiky se zaměřením na současnost a budoucnost Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Výroční konference OPPI Praha, 5. prosince 2011 Stav realizace NSRR v programové

Více

VÝPIS USNESENÍ 24. zasedání Výboru Regionální rady regionu soudržnosti Jihovýchod, konaném dne v Brně

VÝPIS USNESENÍ 24. zasedání Výboru Regionální rady regionu soudržnosti Jihovýchod, konaném dne v Brně VÝPIS USNESENÍ 24. zasedání Výboru Regionální rady regionu soudržnosti Jihovýchod, konaném dne 17. 3. 2010 v Brně Program zasedání: 1. Schválení návrhu programu jednání 2. Schválení ověřovatelů zápisu

Více

Proces certifikace výdajů. Michal Šuma Platební a certifikační orgán Ministerstvo financí ČR

Proces certifikace výdajů. Michal Šuma Platební a certifikační orgán Ministerstvo financí ČR Proces certifikace výdajů Michal Šuma Platební a certifikační orgán Ministerstvo financí ČR Obsah 1. Systém implementace v ČR, legislativa 2. Úloha Ministerstva financí ČR 3. Informační systémy při správě

Více

Poslední novinky k čerpání z Evropských fondů

Poslední novinky k čerpání z Evropských fondů 5. května 2016, Praha 1 Poslední novinky k čerpání z Evropských fondů MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR NÁRODNÍ ORGÁN PRO KOORDINACI 5. května 2016, Praha 5. května 2016, Praha 2 Globální pohled na evropské

Více

Analýza zefektivnění čerpání strukturálních fondů v gesci OSF MV ČR. Závěrečná zpráva

Analýza zefektivnění čerpání strukturálních fondů v gesci OSF MV ČR. Závěrečná zpráva Analýza zefektivnění čerpání strukturálních fondů v gesci OSF MV ČR Závěrečná zpráva Září 2009 1. Výchozí situace a zdůvodnění zpracování analýzy Ministerstvo vnitra České republiky se v rámci Integrovaného

Více

OBEC BLATNICE. Vnitřní směrnice č.2/2015. Směrnice k finanční kontrole. Obsah směrnice

OBEC BLATNICE. Vnitřní směrnice č.2/2015. Směrnice k finanční kontrole. Obsah směrnice OBEC BLATNICE Vnitřní směrnice č.2/2015 Směrnice k finanční kontrole Obec: Blatnice Adresa: Blatnice 132, 675 51 Jaroměřice n. Rok Směrnici zpracoval: Soňa Málová Datum zpracování: 24.4.2015 Směrnici schválil:

Více

Evaluační plán. REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM NUTS II SEVEROVÝCHOD pro rok Datum zveřejnění:

Evaluační plán. REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM NUTS II SEVEROVÝCHOD pro rok Datum zveřejnění: Evaluační plán REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM NUTS II SEVEROVÝCHOD pro rok 2014 Datum zveřejnění: 19. 11. 2013 Příloha č. 1, bod 43-10/2013 ~ 1 ~ Úvod Roční evaluační plán ROP Severovýchod pro rok 2014 vychází

Více

KONTROLNÍ ŘÁD OBCE BRLOH

KONTROLNÍ ŘÁD OBCE BRLOH KONTROLNÍ ŘÁD OBCE BRLOH I. Obecná část Finanční kontrola, vykonávaná podle zákona č. 320/2001 Sb., o finanční kontrole ve veřejné správě, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon o finanční kontrole)

Více

Regionální operační program NUTS II Severovýchod

Regionální operační program NUTS II Severovýchod Regionální operační program NUTS II Severovýchod Řízení projektů financovaných z fondů Evropské unie Hotel Studánka, Rychnov nad Kněžnou, 25.11.2010 ROP Severovýchod Víceletý rozvojový programový dokument,

Více

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V 56 V 42 1.0 V souladu s Regionálním operačním programem regionu soudržnosti Střední Morava (dále jen ROP Střední Morava) vyhlašuje Výbor Regionální rady regionu soudržnosti

Více

Příloha č. 2. Rozdílová tabulka návrhu předpisu ČR s legislativou ES/EU

Příloha č. 2. Rozdílová tabulka návrhu předpisu ČR s legislativou ES/EU Rozdílová tabulka návrhu předpisu ČR s legislativou ES/EU Příloha č. 2 Návrh zákona ze dne. 2011, kterým se mění zákon č. 320/2001 Sb., o finanční kontrole ve veřejné správě a o změně některých zákonů

Více

Monitorovací zpráva. o realizaci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Monitorovací zpráva. o realizaci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Monitorovací zpráva o realizaci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Tuto Monitorovací zprávu je třeba zaslat v tištěné podobě) poskytovateli finanční podpory. 1. Údaje o projektu

Více

Souhrnná zpráva o rizicích při implementaci ROP SV za 1. pololetí roku 2014

Souhrnná zpráva o rizicích při implementaci ROP SV za 1. pololetí roku 2014 Příloha: XX Příloha č. 1, bod 49-11/2014 Souhrnná zpráva o rizicích při implementaci ROP SV za 1. pololetí roku 2014 49. zasedání Výboru Regionální rady regionu soudržnosti Severovýchod ~ 2 ~ Příloha č.

Více

PŘÍLOHA č. 6m) příruček pro žadatele a příjemce OP VaVpI. SEZNAM PŘÍLOH PROJEKTOVÉ ŽÁDOSTI (pro Výzvy v prioritní ose 3, číslo výzvy 8.

PŘÍLOHA č. 6m) příruček pro žadatele a příjemce OP VaVpI. SEZNAM PŘÍLOH PROJEKTOVÉ ŽÁDOSTI (pro Výzvy v prioritní ose 3, číslo výzvy 8. PŘÍLOHA č. 6m) příruček pro e a příjemce OP VaVpI SEZNAM PŘÍLOH PROJEKTOVÉ ŽÁDOSTI (pro Výzvy v prioritní ose 3, číslo výzvy 8.3) Příloha č. 6m) SEZNAM PŘÍLOH PROJEKTOVÉ ŽÁDOSTI (pro Výzvy v prioritní

Více

Regionální operační program Severozápad příležitosti pro neziskové organizace. Karlovy Vary,

Regionální operační program Severozápad příležitosti pro neziskové organizace. Karlovy Vary, Regionální operační program Severozápad příležitosti pro neziskové organizace Karlovy Vary, 18.3.2008 Regionální rada RS Severozápad Regionální rada regionu soudržnosti Severozápad orgán, resp. právnická

Více

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropského policejního úřadu za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí úřadu (2017/C 417/36)

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropského policejního úřadu za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí úřadu (2017/C 417/36) 6.12.2017 CS Úřední věstník Evropské unie C 417/223 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Evropského policejního úřadu za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí úřadu (2017/C 417/36) ÚVOD 1. Evropský policejní

Více

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V souladu s Regionálním operačním programem regionu soudržnosti Střední Morava (dále jen ROP Střední Morava) vyhlašuje Výbor Regionální rady regionu soudržnosti Střední Morava

Více

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V 08 V331 1.0 V souladu s Regionálním operačním programem regionu soudržnosti Střední Morava (dále jen ROP Střední Morava) vyhlašuje Výbor Regionální rady regionu soudržnosti

Více

7. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu

7. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu MAS Společnost pro rozvoj Humpolecka jako nositel strategie komunitně vedeného místního rozvoje SCLLD pro území MAS Společnost pro rozvoj Humpolecka na období 2014 2020 vyhlašuje 7. výzvu k předkládání

Více

Název bodu: Souhrnná zpráva o rizicích za 1. pololetí 2014

Název bodu: Souhrnná zpráva o rizicích za 1. pololetí 2014 49. zasedání Výboru Regionální rady regionu soudržnosti Severovýchod 19. 9. 2014 Číslo bodu: 49-11/2014 Název bodu: Souhrnná zpráva o rizicích za 1. pololetí 2014 Návrh usnesení: Výbor Regionální rady

Více

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropského orgánu pro cenné papíry a trhy za rozpočtový rok 2016 spolu s odpovědí orgánu (2017/C 417/28)

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropského orgánu pro cenné papíry a trhy za rozpočtový rok 2016 spolu s odpovědí orgánu (2017/C 417/28) C 417/176 CS Úřední věstník Evropské unie 6.12.2017 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Evropského orgánu pro cenné papíry a trhy za rozpočtový rok 2016 spolu s odpovědí orgánu (2017/C 417/28) ÚVOD 1.

Více

Nové právní úpravy finančního řízení a kontroly Aktuální paragrafy pro interní audit a finanční řízení Jan Málek, Ministerstvo financí

Nové právní úpravy finančního řízení a kontroly Aktuální paragrafy pro interní audit a finanční řízení Jan Málek, Ministerstvo financí Nové právní úpravy finančního řízení a kontroly Aktuální paragrafy pro interní audit a finanční řízení Jan Málek, Ministerstvo financí 24.-25. duben 2013, Workshop Pardubice Obsah Informace o novele zákona

Více

Využívání fondů EU v letech 2007 2013 Strategie a programy ČR, možnosti pro obce

Využívání fondů EU v letech 2007 2013 Strategie a programy ČR, možnosti pro obce Využívání fondů EU v letech 2007 2013 Strategie a programy ČR, možnosti pro obce Martina Sýkorová Odbor evropských fondů Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Přerov, 26. dubna 2007 1 Finanční prostředky SF

Více

MONITOROVACÍ VÝBORY A KONFERENCE OP RYBÁŘSTVÍ ( ) je spolufinancován Evropskou unií.

MONITOROVACÍ VÝBORY A KONFERENCE OP RYBÁŘSTVÍ ( ) je spolufinancován Evropskou unií. Projekt: CZ.10.6.125/6.1/0.0/15_999/0000135 VÝROČNÍ KONFERENCE 2015 OP RYBÁŘSTVÍ Řídicí orgán Operačního programu Rybářství (dále ŘO OP Rybářství ) je povinen zajistit účinnou a efektivní realizaci Operačního

Více

Statutární město Plzeň jako zprostředkující subjekt ITI Strategie plzeňské metropolitní oblasti. vyhlašuje

Statutární město Plzeň jako zprostředkující subjekt ITI Strategie plzeňské metropolitní oblasti. vyhlašuje Statutární město Plzeň jako zprostředkující subjekt ITI Strategie plzeňské metropolitní oblasti vyhlašuje 19. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu ZLEPŠENÍ

Více

Programové období Informace Auditního orgánu. Pracovní skupina k rozpracování programů

Programové období Informace Auditního orgánu. Pracovní skupina k rozpracování programů Programové období 2014 2020 Informace Auditního orgánu Pracovní skupina k rozpracování programů 2014-2020 15.8.2014 Obsah Ověření určení orgánů audit designace Auditní činnost 2 Audit designace - východiska

Více

Soubor usnesení z 9. jednání Výboru Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad ze dne 27. června 2008

Soubor usnesení z 9. jednání Výboru Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad ze dne 27. června 2008 Soubor usnesení z 9. jednání Výboru Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad ze dne 27. června 2008 USNESENÍ Č.129/2008 informaci o plnění usnesení Výboru RRRSJ č. 114-128/2008. USNESENÍ Č. 130/2008

Více

Monitorovacího výboru Operačního programu Praha pól růstu ČR

Monitorovacího výboru Operačního programu Praha pól růstu ČR U S N E S E N Í Monitorovacího výboru Operačního programu Praha pól růstu ČR číslo 27 ze dne 1. prosince 2016 ke kritériím pro výběr operací Operačního programu Praha pól růstu ČR v případě finančních

Více

SYSTÉM FINANČNÍ KONTROLY OBCE

SYSTÉM FINANČNÍ KONTROLY OBCE SYSTÉM FINANČNÍ KONTROLY OBCE Obec: Brnířov Adresa: Brnířov 41, 345 06 Kdyně Identifikační číslo obce: 00572608 1) Předmět úpravy a právní rámec Tento vnitřní předpis vymezuje v souladu se zákonem č. 320/2001

Více

Regionální operační program Regionu soudržnosti Jihovýchod

Regionální operační program Regionu soudržnosti Jihovýchod Regionální operační program Regionu soudržnosti Jihovýchod ( dle pracovní verze ROP JV č. 6 a Prováděcího dokumentu 1) VelkéMeziříčí, 26. září 2006 Regionální operační program Regionu soudržnosti Jihovýchod

Více

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚ LÁVÁNÍ. VYHLAŠOVATEL ČR - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚ LÁVÁNÍ. VYHLAŠOVATEL ČR - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚ LÁVÁNÍ VYHLAŠOVATEL ČR - ŘÍDÍCÍ ORGÁN OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST (DÁLE OP VK) BLIŽŠÍ ÚDAJ VYHLAŠOVATELE Odbor technické pomoci vyhlašuje VÝZVU k předkládání

Více

Příloha č. 1. Náležitosti nabídky a návrh funkčnosti Interaktivního manažerského modulu (IMM)

Příloha č. 1. Náležitosti nabídky a návrh funkčnosti Interaktivního manažerského modulu (IMM) Příloha č. 1 Náležitosti nabídky a návrh funkčnosti Interaktivního manažerského modulu (IMM) Nabídka musí zahrnovat následující prvky: Návrh architektury softwaru; Vývoj softwaru a realizaci služeb rozhraní

Více

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V souladu s Regionálním operačním programem regionu soudržnosti Střední Morava (dále jen ROP Střední Morava) vyhlašuje Výbor Regionální rady regionu soudržnosti Střední Morava

Více

PRAVIDLA PRO POSKYTOVÁNÍ DOTACÍ Z ROZPOČTU MĚSTYSE MOHELNO

PRAVIDLA PRO POSKYTOVÁNÍ DOTACÍ Z ROZPOČTU MĚSTYSE MOHELNO PRAVIDLA PRO POSKYTOVÁNÍ DOTACÍ Z ROZPOČTU MĚSTYSE MOHELNO ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ Čl. 1 Cíl úpravy (1) Tato pravidla upravují jednotný postup pro poskytování finančních prostředků formou dotace z

Více

Zpráva o výsledcích finančních kontrol za rok 2009 Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže

Zpráva o výsledcích finančních kontrol za rok 2009 Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Zpráva o výsledcích finančních kontrol za rok 2009 Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Vypracoval: Ing. Roman Krupica interní auditor Datum: 26. 2. 2010 Schválil: Datum: 5. 3. 2010 Ing. Petr Rafaj předseda

Více

Regionální rada regionu soudržnosti Moravskoslezsko. vyhlašuje KONTINUÁLNÍ VÝZVU K PŘEDKLÁDÁNÍ ŽÁDOSTÍ O DOTACI

Regionální rada regionu soudržnosti Moravskoslezsko. vyhlašuje KONTINUÁLNÍ VÝZVU K PŘEDKLÁDÁNÍ ŽÁDOSTÍ O DOTACI Regionální rada regionu soudržnosti Moravskoslezsko Úřad Regionální rady Regionální rada regionu soudržnosti Moravskoslezsko vyhlašuje KONTINUÁLNÍ VÝZVU K PŘEDKLÁDÁNÍ ŽÁDOSTÍ O DOTACI v souladu s Regionálním

Více

Postupy uvedené v kapitole Financování ex-ante se doplňují následovně:

Postupy uvedené v kapitole Financování ex-ante se doplňují následovně: Metodický pokyn č. 9 k Příručce pro příjemce OP VaVpI 2007 2013, verze 4.0 Tímto metodickým pokynem s účinností od 20. 3. 2012 se doplňují postupy uvedené v kapitole 5.1.7 Financování ex-ante a 5.4 Monitorování

Více

ROČNÍ PLÁN INTERNÍHO AUDITU A POVĚŘENÉHO AUDITNÍHO SUBJEKTU PRO ROK Počet stran: 10 VERZE 1.0 PLATNOST A ÚČINNOST OD 1.

ROČNÍ PLÁN INTERNÍHO AUDITU A POVĚŘENÉHO AUDITNÍHO SUBJEKTU PRO ROK Počet stran: 10 VERZE 1.0 PLATNOST A ÚČINNOST OD 1. ROČNÍ PLÁN INTERNÍHO AUDITU A POVĚŘENÉHO AUDITNÍHO SUBJEKTU PRO ROK 2010 VERZE 1.0 PLATNOST A ÚČINNOST OD 1. ÚNOR A 2010 Osobní náklady na pracovníky, kteří se podíleli na činnostech souvisejících s tímto

Více