Lopenické vršky (Nepij, Jano, nepij vodu) lidové písně

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Lopenické vršky (Nepij, Jano, nepij vodu) lidové písně"

Transkript

1 Lopenické vršky (Nepij, Jano, nepij vodu) mi mi 1. Lopenické vršky holé, nebudeš ty dívča moje, mi mi nebudeš mně rozkazovat, z hospody mňa vyhazovat, mi mi nebudeš mně rozkazovat, z hospody mňa vyhazovat. 2. Také sa mně dívča páčí, co má střapce na rubáši, : rukávečky vyšívané, to je dívča malované. : 3. Prečo sa ty za mňú vláčíš, keď ma ani neopáčíš, : ani večer ani ráno, aký si ty sprostý, Jano. : 4. Prečo sa ty za mňú vláčíš, keď ma ani neopáčíš, : ani hore ani dole, ani ceculenky moje. : 5. Oženit sa není dobré, byt slobodný není vhodné, : lebo že na tažké jarmo, mosíš uživit za darmo. : 6. Nepij, Jano, nepij vodu, voda je ti len na škodu, : napij sa ty račej vína, to je dobrá medecína. : 7. Šla nička do hájíčka, uštipla ju jaštěrička, : uštigla ju mezi nohy, už sa jej to nezahojí. : 8. Nevedela, kde ju mala, až jej mamka povedala, : bože, dívča, ty si tele, šak ty ju máš u prdele. :

2 Marjánko, Marjánko 1. Marjánko, Marjánko, Marjánko má, zavaž mi šáteček na uzle dva, zavaž, zavaž, zavaž, dítě zlatý, aby se nemohl rozvázati. 2. Já bych ti šáteček zavázala, jen kdyby paňmáma nebránila, ta naše paňmáma tuze brání, že nemáš peníze, pole žádný.

3 Na tý louce zelený 1. Na tý louce pase je tam pase je tam 7 zelený, pasou se tam jeleni, mysliveček v kamizolce zelený, zelený, mysliveček v kamizolce zelený. 2. Počkej na mě, má milá, zastřelím ti jelena, aby se ti zalíbila kamizolka zelená, zelená, aby se ti zalíbila kamizolka zelená. 3. Počkej na mě, mé srdce, zastřelím ti zajíce, aby se ti zalíbila myslivecká čepice, čepice, aby se ti zalíbila myslivecká čepice.

4 Na tu svatú Katerinu 1. Na tú svatú Katerinu, katerinskú nedělu, verbovali šohajíčka na vojnu, verbovali šohajíčka na vojnu. Sama královna, sama královna ceduličku psala, ceduličku psala aby šohajka, aby šohajka na vojnu dostala, na vojnu dostala. čobogaj, nebogaj, čáry nebogaj, čobogaj, nebogaj, čáry nebogaj, čobogaj, nebogaj, čáry nebogaj, bogaj, bogaj bogaj bogaj, čáry nebogaj. 2. Prečo ste ho verbovali, verbovali v nedělu, [:Prečo ste to nenechali na stredu?:] Sama královna, sama královna ceduličku psala, ceduličku psala aby šohajka, aby šohajka z tej vojny dostala, z tej vojny dostala.

5 Láska, bože, láska 7 mi 1. Láska, bože, láska! Kde ťa luďia berú? 7 Na hore nerastieš, v poli ťa nesejú. 2. Ľúbosti, ľúbosti, mala som ťa dosti, ale už ťa nemám ani medzi prsty. 3. by sa tá láska na brali rodila, nejedna panenka hlavu by zlomila.

6 Když jsem šel z Hradišťa mi 7 1. Když jsem šel z Hradišťa z požehnání, mi 7 potkal jsem děvčicu z nenadání. 7 7 : Potkala mě, poznala mě, mi 7 červené jablúčko dávala mně.: 2. Že jsem byl šohajek nerozumný, vzal jsem si jablúčko z ručky její. : Jak jsem jedl, tak jsem zbledl: Už ťa dom, děvčico, nezavedu.: 3. Neber si, synečku, co kdo dává. Z takových jablúček bolí hlava. : Hlava bolí, srdce zpívá: Všecko, cos miloval, konec mívá.:

7 Kdyby tady byla taková panenka 1. : Kdyby tady byla taková panenka, 7 která by mě chtěla. : : Která by mě chtěla syna vychovati, 7 přitom pannou býti. : 2. : Kdybych já ti měla syna vychovati, přitom pannou býti. : : Ty by jsi mě musel kolébku dělati, do dřeva netíti. : 3. : Kdybych já ti musel kolébku dělati, do dřeva netíti. : : Ty bys mi musela košiličku šíti, bez jahel a nití. : 4. : Kdybych já ti měla košiličku šíti, bez jahel a nití. : : Ty by si mě musel žebřík udělati, až k nebeské výši. : 5. : Kdybych já ti musel žebřík udělati, až k nebeské výši. : : Lezli bysme spolu, spadli bysme dolů, byl by konec všemu. :

8 te Rehradice mi te Rehradice na pěkný rovině Hmi mi Teče tam voděnka dolů po dědině mi Hmi mi Je pěkná, je čistá po tej voděnce drobný rebé skáčó Pověz mi má milá, proč tvý oči pláčó Tak smutně, žalostně Pláčó oné pláčó šohajó po tebé Že sme sa dostali daleko vod sebe aleko vod sebe Proč by neplakaly, když srdénko bolí Musijó zaplakat šohajovi kvůli Šohajovi kvůli. te Rehradice na pěkný rovině Teče tam voděnka dolů po dědině Je pěkná, je čistá.

9 Čerešničky 1. Čerešničky, čerešničky, čerešně, mi vy ste sa ně rozsypaly na cestě. :Kdo vás najde, ten vás posbírá, 7 7 já som mala včéra večér frajíra.: 2. Bol to frajír malovaný ak růža, toho bych si vyvolila za muža. :ni bych mu robit nedala, jenom ako růžu bych ho chovala.: 3. ko růžu, ako růžu červenů, ja bych bola jeho ženů milenu. :Ja bych bola jeho lilija a on moja růža, růža červená: 4. keď bych ho a keď bych ho dostala, pak bych se mu, pak bych se mu vysmála. :Robiť bude a já tancovať, preca já si umím chlapca vychovat.:

10 Čtyři páry bílých koní Já mám panenku 7 za horama, cesta je dlouhá k ní, 7 vyšlapu já jí koníčkama, až pojedu za ní. B Hija hou, pojedou za pannou rozmilou. 7 Svážu jim hřívy pentličkama, pak vesele klusat budou. B R: Čtyři páry bílejch koní, B7 podkovy jim pěkně zvoní, s B ty mě povezou, s B jednou za tebou. B Čtyři páry bílejch koní, B7 a ty nikdo nedohoní, s B až za naší zahradou s B prásknu bičem nad hlavou. Vstávej, kováři, koně kovej, ať dlouho nečekám, dvě podkověnky pro mě schovej, ty já si ponechám. Jednu z nich chtěl bych dát té, co mám tolik rád. Vstávej, kováři, koně kovej, vždyť můžeš zítra dlouho spát.

11 Išiel Macek do Malacek mi 1. Išiel Macek do Malacek šošovičku mlácic, mi mi zabudol si cepy doma, musel sa on vrácic. 7 R. j, Macejko, Macejko, ko-ko-ko-ko, zahraj mi na cenko, ko-ko-ko-ko, mi na tú cenkú strunu, nu-nu-nu-nu, mi ej, dzunu, dzunu, dzunu, nu-nu-nu-nu! 2. Zahral Macek dzunu, dzunu, potom prestal hráci, husle sa mu rozsypaly, cepom po nich mlácil. R. j, Macejko,...

12 Když jsem k vám chodíval 1. Když jsem k bejvalas má ale teď jsi snad, že ti vám chodíval přes ty lesy, ach ouvej přesty lesy milá veselejší, ach ouvej, veselejší holka bledá, ale teď jsi holka bledá, srdéčko vyspat nedá, ach ouvej, vyspat nedá 2. Když jsem k bejvalas má ale teď jsi snad, že ti vám chodíval přes kaluže, ach ouvej přes kaluže milá jako růže, ach ouvej jako růže holka bledá, ale teď jsi holka bledá, srdéčko vyspat nedá, ach ouvej, vyspat nedá 3. Když jsem k vám chodíval pod okýnko, ach ouvej, pod okýnko bejvalas mámilá krev a mlíko, ach ouvej, krev a mlíko ale teď jsi holka bledá, ale teď jsi holka bledá, snad, že ti srdéčko vyspat nedá, ach ouvej, vyspat nedá 4. Když jsem k vám chodíval na dvoreček, ach ouvej na dvoreček chodíval za tebou mysliveček, ach ouvej mysliveček mysliveček šel za lesy, mysliveček šel za lesy nynčko má panenka smutek nosí, ach ouvej, smutek nosí

13 Běží voda, běží 1. Běží voda běží, po kamení šustí, řekla mě má milá, že už mě opustí, teče voda teče, po kamení skáče, když Tě milá nechá, ať si jiný pláče. R: já Tě nechci a já Tě nemiluju,a já Tě nemám a já Tě nechci a já Tě nemiluju,a já Tě nemám rád, rád, protože už ráno,protože už ráno,má si Tě jiný brát, protože už ráno,protože už ráno,má si Tě jiný brát, 2. U našeho dvora, teče voda dvojí, tak si jen nemysli, že Ty budeš mojí, za horou vysokou, zapadá sluníčko, a já Tebe nechci, falešná dceréčko. R: 3. Když jsi to věděla, to co vím až dneska, mohla sis ušetřit, svoje slova hezká, hezká slova hezká, málo lásky ke mně, já jsem teď bože rád,že Tě nemám v domě. R: 4. Taková falešná, jak ta by tam žila, to je jen k trápení a taková jsi byla, budeš-li taková, jinému jen zbývá, že když tě dostane, ať tě taky hlídá. R:

14 ch, není tu, není ch, není tu, není, co by mne těšilo, 7 7 ach, není tu, není, co mne těší. 7 7 Kdyby tu bývalo, co mne těšívalo, 7 7 bylo by mé srdce veselejší. 2. Jaké to vorání bez pluhu, bez koní, jaké to vorání bez koleček? Takové vorání, jako milování, jako milování bez hubiček. 3. Pořád mně dávají, co se mně nelíbí, pořád mně dávají, co já nechci. ávají mně vdovce, ten má jen půl srdce, půl ho dal nebožce, půl by dal mně.

15 Čí só hode 1. Čí só hode, naše hode, 7 poďme, stará do hospode, hojája, hojája, hojajája. 7 Bodem tam do rána tancovat holána, hojajája. 2. Přišla nka do hospode podívat se na ty hode, hojája htělo se ji tancovati, nechcele jo chlapci bráti, hojája Voře ntoš podle meze, košola mo z gatí leze, hojája Mařa za ním poskakoje, košolo mo zastrkoje, hojája...

16 obrú noc, má milá mi mi mi mi 1. obrú noc, má milá, dobrú noc, mi mi mi mi nech ti je sám Pánboh na pomoc! mi 7 : obrú noc, dobre spi, mi mi mi mi nech sa ti snívajú sladké sny. : 2. obrú noc, má milá, dobrú noc, nech je ti sám Pánboh na pomoc! obrú noc, dobre spi, nechsa ti snívajú o mne sny.

17 Bejvávalo dobře Bejvávalo, bejvávalo, bejvávalo dobře, bejvávalo, bejvávalo, bejvávalo dobře. mi mi mi mi Za našich mladejch let bejval svět jako květ, bejvávalo, bejvávalo, bejvávalo dobře.

18 o jste hasiči 1. o jste hasiči, co jste dělali, 7 7 že jste nám ten pívo, pívo pívovárek shořet nechali. 2. Shořet nechali, i tu hospodu, my staří mazáci, staří ulejváci, máme pít vodu. 3. Vodu nepijem, my pijeme rum, my vínečko pijem, vesele si žijem, za pár jdem domů. 4. Za pár za čtyři, už tu nebudem, už vás milí páni, páni lampasáci, zdravit nebudem.

19 Černé oči H7 1. Černé oči, jděte spát, černé oči jděte spát, mi však musíte ráno vstát, však musíte ráno vstát. 2. : Ráno, ráno, raníčko, : : dřív, než vyjde sluníčko. : 3. : Sluníčko už vychází, : : má milá se prochází. : 4. : Prochází se po rynku, : : nese smutnou novinku. : 5. : Novinečku takovou, : : že na vojnu verbujou. : 6. : Když verbujou, budou hrát, : : škoda hochů nastokrát. :

20 vy, páni muziganti 1. vy, páni muziganti, přišla jsem vas jedovať, zahrejte ně túto píseň, kerú vám budu zpívat. mi štemujte si muzigu, podla mého jazyku, vy ste všeci grobiáni, já vám ináč neřeknu. 2. Najprve budu jedovať teho s tyma huslama, ten by býl dobře udělál, dyby býl ostál doma z huslama sa pochlubil, leda peněz nalúdil, ten by býl dobře udělál, dyby tu býl, nechodil. 3. ten šelma s tú píšťalku, ten sa enem usmívá, temu je tak dycky dobře, dyž si sem tam zhovívá, on by šél rád do nebe, ale on tam nebude, protože tam s píšťalkama nepúšťajú do nebe. 4. ymbalista na svůj cymbál, ten dycky zhusta pere, dyž mu chlapci dobře plaťá, on se enem usměje, praví svým kamarádům: ávám vám takú radu, dyž vám chlapci dobře plaťá, hrajte jen bez ohledu. 5. Muziganti, to sú chlapci, dostanú sa do nebe mezi svaté chocholaté, co dělajú he, he, he, najprv pújde huslista a za ním cymbalista, najposledy na púl kozi ponese sa basista.

21 ndulko šafářova ndulko šafářova, husičky nemáš doma. 7 7 Husy jsou v ječmeně, ndulko, vyžeň je! 7 7 Vyžeň je z ječmene ven dřív, než bude bílej den. 2. Já bych je ven vyhnala, jen kdybych se nebála. Paňmáma lehce spí, jak se hnu, všecko ví! Já nesmím z komůrky ven dřív, než bude bílej den.

22 o to tam šupoce 1. : o to tam šupoce za tú stodolú, : : šohajovi koně, šohajovi koně, šohajovi koně vody nemajú. : 2. : Nemajú voděnky, chtělo sa jim pít, : : mosela šenkérka, mosel šenkérka, mosela šenkérka pro vínečko jít. : 3. : Špatný si synečku, špatný hospodář, : : že svojím koníčkom, že svojím koníčkom, že svojím koníčkom vody nepodáš. :

23 Když jsem já sloužil 1. Když jsem já sloužil to první léto, mi vysloužil jsem si kuřátko za to. to kuře krákoře běhá po dvoře, má panenka pláče doma v komoře. 2. Když jsem já sloužil to druhé léto, vysloužil jsem si kachničku za to. ta kačka bláto tlačká a to kuře krákoře běhá po dvoře, má panenka pláče doma v komoře husičku... ta husa chodí bosa, vepříka... ten vepř jako pepř, telátko... to tele hubou mele, kravičku... ta kráva mléko dává, botičky... ty boty do roboty,...

24 já sám já sám, dycky sám, svý koníčky okšíruju, já sám, dycky sám, svý koníčky osedlám. Svý koníčky okšíruju, svou panenku pomiluju, a já sám, dycky sám, svý koníčky osedlám.

25 V širém poli studánečka 1. V širém poli mi a v ní voda, mi a v ní voda, studánečka kamenná, Hmi H7 mi voděnka, a v ní voda studená, Hmi H7 mi voděnka, a v ní voda studená. 2. Išlo divča, išlo v sukni červenej, Podaj ty ně, šohajku, podaj vody studenej, Podaj ty ně, šohajku, podaj vody studenej. 3. yž sem podal ze studánky voděnku, dojdi večer, šohajku, dám ti za to huběnku, dojdi večer, šohajku, dám ti za to huběnku.

26 ště som sa neoženil mi H7 mi 1. ště som sa neoženil už ma žena bije. H7 mi já som si narychtoval tri dubové kije. S jedým budem ženu bici, mi H7 a s tým druhým dzeci dzeci, dzeci, dzeci, mi mi mi H7 mi a s tým tretím kyja,kyjačiskom pojdzem na zálety. 2. Kam ty zajdeš, aj já zajdu, pojdeme do mlýna, opytáme se mlynára co že za novina. Kolečka se otáčajů, žitéčko se mele, mele, mele, mele, moja milá se vydává, pojdzem na veselie.

27 yby byla Morava yby byla dala bych le že je ale že je Morava jako je Vídeň, ti huběnek na celý týden. Morava malučká, ošidila cérečka Morava malučká, ošidila cérečka synečka, synečka. yby byla Morava jako sů Čechy, dala bych ti huběnek na štyry měchy. : le že je Morava malučká, ošidila cérečka synečka. : yby byla Morava jako je Slezko, dala bych ti huběnek, až by to plesklo. : le že je Morava malučká, ošidila cérečka synečka. : yby byla Morava jako sů Uhry, dala bych ti huběnek, na štyry truhly. : le že je Morava malučká, ošidila cérečka synečka. :

28 Má roztomilá Báruško Má roztomilá Báruško, má roztomilá Báruško, 7 Nepudu, nepudu, ty si 7 Jaká by to hanba byla Jaká by to hanba byla Žena muže bít nemůže, Žena muže bít nemůže, 7 vem mě s sebou na lůžko, 7 vem mě s sebou spát 7 prase včera si chtěl dneska zase. 7 kdyby žena muže bila, kdyby se jí bál. protože ho nepřemůže, protože ho ráda má.

29 Nedaleko od Trenčína 7 1. : Nedaleko od Trenčína bývá mladá Kateřina, 7 R: Černé oči má, to musí být má milá, 7 takú frajárečku já chcem, co má jméno Kateřina. 2. : My jsme chlapci od dědiny, milujeme Kateřiny.: R: 3. : Takú frajárku sem dostal, jako by ju sám čert poslal.: R:

30 Nemelem, nemelem 1. : Nemelem, nemelem, nemelem, nemelem, H7 sebrala nám voda mlejn. : H7 : Sebrala nám všechna kola i tu pilu s vantrokama, nemelem, nemelem, nemelem, nemelem, H7 sebrala nám voda mlejn. : 2. : Jen ty si jen ty si, jen ty si jen ty si, má panenko vzpomeň si. : : Vzpomeň ty si na ty časy, když jsme spolu husy pásli. Jen ty si jen ty si, jen ty si jen ty si, má panenko vzpomeň si. :

31 Ó, řebíčku zahradnický Hmi mi 1. Ó, řebíčku zahradnický, ó, růžičko voňavá! mi : Kerak na tě zapomenu, dyž to není věc možná. : 2. Zapomenu-li přec jednou, zas mi lidi zpomenou, : žes bejvala upořímnější, dyž sem chodil za tebou. :

32 Okolo Hradce 1. : Okolo Hradce v malé zahrádce rostou tam tři růže. : : Jedna je červená, druhá je bílá, třetí kvete modře. : R. Vojáci jdou, vojáci jdou, bože jaká je to krása, vojáci jdou, vojáci jdou pěkně v řadách za sebou, 7 vojáci jdou, vojáci jdou, každé dívčí srdce jásá, když vojáci jdou, vojáci jdou pěkně v řadách za sebou. 2. : Kobylka malá, kovat se nedá, kováři nechce stát, : : tak jako má milá, když se na mě hněvá, hubičku nechce dát. : 3. : Kobylka malá, kovat se dala, kováři postála. : : tak jako má milá, když se udobřila, hubičku mi dala. :

33 Šly panenky silnicí 7 1. Šly panenky silnicí, silnicí, silnicí, 7 potkali je myslivci, myslivci dva: 7 7 Kam panenky, kam jdete, kam jdete, kam jdete? 7 7 Která moje budete, budete má? mi mi R: V lese, v lese, v lese zeleném to bylo tam, kde láska hoří p lamenem. 7 7 : To bylo v háji, v měsíci máji, to bylo v háji zeleném. : 2. Ta maličká, ta je má, ta je má, ta je má, ta má oči, jako já, jako já mám. Na krku má granáty, granáty, granáty, mezi nima dukáty, dukáty jsou. 3. Jakpak já to vyvedu, vyvedu, vyvedu? Já si pro ni přijedu, přijedu tam. Čtyřma koňma vranejma, vranejma, vranejma, jako sedlák do mlejna, do mlejna jede.

34 To ta Heľpa mi mi mi mi 1. To ta Helpa, to ta Helpa, to je pekné mesto mi mi mi mi a v tej Helpe, a v tej Helpe švarných chlapcov je sto. B 7 Koho je sto, toho je sto, nie po mojej vóli, mi mi mi mi len za jednym, len za jednym srdiečko ma boli B 7 Koho je sto, toho je sto, nie po mojej vóli, mi mi mi mi len za jednym, len za jednym srdiečko ma boli 2. Za Janíčkom, za Palíčkom krok by něspravila, za Ďuríčkom, za Mišíčkom unaj preskočila. unaj, unaj, unaj, unaj, aj to širé pole, len za jedním, len za jedním, počešenie moje.

35 Zaspala nevěsta mi 7 1. Zaspala nevěsta v strážnickej dolině, 7 mi prišla pro ňu mamka, prišla pro ňu mamka: mi 7 "Staň, nevěsto, hore, staň, nevěsto, hore!" :/ 2. Staň, nevěsto, hore, snáď si sa vyspala, poť podójit krávy, poť podójit krávy, kerés nedostala, kerés nedostala. 3. Ja dyž ste vy chceli kravičku rohatú, měli ste si vybrat, měli ste si vybrat, něvestu bohatú, nevěstu bohatú.

36 Za tú horú 1. Za tú horú, za vysokú mám frajárku černookú. : Palagria hojá, milá duša moja, mám frajárku černookú. : 2. Šel bych za ňú, cesta je zlá, ve dně prší, v noci je tma. Palagria Ťažké, ťažké rozlúčení, keď sme spolem naučení. V komůrce sedávat, huběnky si dávat do samého rozednění. Powered by TP (

Lopenické vršky (Nepij, Jano, nepij vodu) lidové písně

Lopenické vršky (Nepij, Jano, nepij vodu) lidové písně Lopenické vršky (Nepij, Jano, nepij vodu) mi mi 1. Lopenické vršky holé, nebudeš ty dívča moje, mi mi nebudeš mně rozkazovat, z hospody mňa vyhazovat, mi mi nebudeš mně rozkazovat, z hospody mňa vyhazovat.

Více

Číže sú to koně. Čí to húsky na tej vodě Číže ste husličku, čí že? Čože je to za prekrásne ftáča Dalmácia

Číže sú to koně. Čí to húsky na tej vodě Číže ste husličku, čí že? Čože je to za prekrásne ftáča Dalmácia A dyž já pojedu na dolino orať A dyž sa valášek narodí A já dobre vím A já su synek z Polanky A já taká dzivočka A tere Hranice A v tých Nových zámkoch A vy páni muzikanti Aby nás pán Bůh miloval Aj hájek,

Více

Až já půjdu povandruju

Až já půjdu povandruju ch bože z nebe mi ch bože z nebe mi já prosím tebe mi Starého muže mám mi : Rač mi ho vzáti mladého dáti mi mi ť hříchu nepáchám : ch bože z nebe, já prosím tebe Jak já mu zvonit dám : Na staré hrnce hotové

Více

Obsah: 1. Ty falešná frajárko... 3

Obsah: 1. Ty falešná frajárko... 3 Obsah: 1. Ty falešná frajárko... 3 2. Vínečko bílé... 3 3. Studenská halenka... 3 4. Pod našima okny... 4 5. To naše stavení... 4 6. Když jsem šel z Hradišťa... 4 7. Co sa to šupóce za tú stodolú... 5

Více

1. Bořecká dědinko starodávná, rozkvetlý zahrádky pod oknama - schoulená v dolině, stráň voní po víně, proto rádi do sklípků chodíme.

1. Bořecká dědinko starodávná, rozkvetlý zahrádky pod oknama - schoulená v dolině, stráň voní po víně, proto rádi do sklípků chodíme. 1. Bořecká dědinko starodávná, rozkvetlý zahrádky pod oknama - schoulená v dolině, stráň voní po víně, proto rádi do sklípků chodíme. 2. Začal se už úklid předhodovní, v oknách záclony sů všecky nový a

Více

3. Hezká ženuška třista tolarů: dal bych ji vozit v krytém kočáru. 4. Lokaje napřed lokaje za ní: dal bych jím říkat: urozená paní!

3. Hezká ženuška třista tolarů: dal bych ji vozit v krytém kočáru. 4. Lokaje napřed lokaje za ní: dal bych jím říkat: urozená paní! Na bílé hoře Koupím já si koně Okolo Frídku cestička Nešťastný šafářův dv Žádnej neví, co jsou D Na Kráľovej holi Tálinskej rybník Ach, synku, synku Dedinka v údolí Kdyby byl Bavorov Když jsem já šel tou

Více

Hody 2010. Kníničská chasa. písně s doprovodem. v2.40, 2010-06-28

Hody 2010. Kníničská chasa. písně s doprovodem. v2.40, 2010-06-28 Hody 2010 Kníničská chasa písně s doprovodem v2.40, 2010-06-28 PŘEHLED Skočné...3 Ej, vím já o děvčině...3 Enom mě šenkýřko vína nali...3 Eště sme byli nad Koryčany...3 Jede šohaj z Vídňa...4 Kyjovská

Více

Boršické hody U mladšího stárka:

Boršické hody U mladšího stárka: Boršické hody 2016 U mladšího stárka: ml. podstárek: Chodíme, chodíme, hore po dědině, Jirku spat už v žoudře nevidíme. Šak na hody to má tak byt, že sa bude veselit, ale také pit! Vidím, že i střechu

Více

NAKLADATELSTVÍ XYZ, s. r. o., 2011

NAKLADATELSTVÍ XYZ, s. r. o., 2011 NAKLADATELSTVÍ XYZ, s. r. o., 2011 Illustrations Petra Řezníčková, 2011 Grafická úprava Petra Řezníčková, Kateřina Weidingerová, 2011 Vytiskly Tiskárny Havlíčkův Brod, a. s., Husova 1881, HB ISBN 978-80-7388-593-9

Více

1. Čí só hode. 2. Muzikanti co děláte. 3. Breclavská kasárna. Bodem tam do rána tancovat holána, hojajá ja.

1. Čí só hode. 2. Muzikanti co děláte. 3. Breclavská kasárna. Bodem tam do rána tancovat holána, hojajá ja. 1. Čí só hode 2. Muzikanti co děláte 3. Breclavská kasárna 4. Co sa to šupoce 5. Čerešničky, čerešně 6. Ej, od Buchlova 7. Eště si já, eště si já 8. Eště som sa neoženil 9. Chodíme, chodíme 10. Išel Macek

Více

KRTINSKÉ ˇ HODY 2015 ZPEVNÍK ˇ

KRTINSKÉ ˇ HODY 2015 ZPEVNÍK ˇ KRTINSKÉ ˇ HODY 2015 ZPEVNÍK ˇ 1. Čí só hode 2. Muzikanti co děláte 3. Breclavská kasárna 4. Co sa to šupoce 5. Čerešničky, čerešně 6. Eště som sa neoženil 7. Chodíme, chodíme 8. Išla Marína do cintorína

Více

upravil Stanislav Jelínek Zpěvy Čech, Moravy a Slezska 120 Lidových písní

upravil Stanislav Jelínek Zpěvy Čech, Moravy a Slezska 120 Lidových písní upravil Stanislav Jelínek Zpěvy Čech, Moravy a Slezska 120 Lidových písní Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz upravil Stanislav Jelínek Zpěvy Čech, Moravy a Slezska 120 Lidových písní

Více

Podstatná jména 8.ročník

Podstatná jména 8.ročník Podstatná jména 8.ročník Poslech písně Kdyby tady byla taková panenka Rod podstatných jmen Rody a vzory podstatných jmen Určování pádů podstatných jmen Určování mluvnických kategorií podstatných jmen Doplňování

Více

Korpus fikčních narativů

Korpus fikčních narativů 1 Korpus fikčních narativů prózy z 20. let Dvojí domov (1926) Vigilie (1928) Zeměžluč oddíl (1931) Letnice (1932) prózy z 30. let Děravý plášť (1934) Hranice stínu (1935) Modrá a zlatá (1938) Tvář pod

Více

~ CIMBÁLOVÁ MUZIKA PAJTÁŠ ~

~ CIMBÁLOVÁ MUZIKA PAJTÁŠ ~ ZPĚVOVÉ Aj ty Juro cigáne Co sem sa pod oknem n. Čí sú to koně Hody milé hody Horyčka zelená Hutoreli, povedali Išel Macek Ja keď sa Janoško Keď sem išel z Pešti Lepší je vínečko Mala som já rukávce Mám

Více

1. ČESKÉ NÁRODNÍ A HOSPODSKÉ (ZAČ_MIN_MAX_ROZSAH) 1. České národní a hospodské (zač_min_max_rozsah) A ja taká

1. ČESKÉ NÁRODNÍ A HOSPODSKÉ (ZAČ_MIN_MAX_ROZSAH) 1. České národní a hospodské (zač_min_max_rozsah) A ja taká 1. ČESKÉ NÁRODNÍ A HOSPODSKÉ (ZAČ_MIN_MAX_ROZSAH) 1. České národní a hospodské (zač_min_max_rozsah)... 1 1.1. A ja taká dzivočka_4_dmi_f2_a1_b2_13...5 1.2. A vy páni muziganti_4_ddur_d2_a1_a2_12...6 1.3.

Více

U stárků: U mladší stárky:

U stárků: U mladší stárky: BORŠICKÉ HODY 2017 Mladší stárek: Vítám tě tu, boršický podstárku! Co to máš za buchlovskou frajárku? Samozřejmě zdravím i vás další, chasu, domácí i ty, co nejsou naši. Dnes z našeho domu nevycházím jako

Více

Matika I. 2. Čísla, prvky, druhy, čtverce, naučili jsme se lehce, nepropadnem panice, umíme i číslice!

Matika I. 2. Čísla, prvky, druhy, čtverce, naučili jsme se lehce, nepropadnem panice, umíme i číslice! Matika I ja Když za čí ko ná hra ní, ma ti ka, to ne ní žád hle na ná še pa ni ka, po čí tá vy pa dá ní. to 2. Čísla, prvky, druhy, čtverce, naučili jsme se lehce, nepropadnem panice, umíme i číslice!.

Více

30. Ta slepička kropenatá. 1. A já su synek z Polanky 2. Boršice 3. Tancuj, tancuj, vykrúcaj 4. Tráva neroste

30. Ta slepička kropenatá. 1. A já su synek z Polanky 2. Boršice 3. Tancuj, tancuj, vykrúcaj 4. Tráva neroste 1. A já su synek z Polanky 2. Boršice 3. Tancuj, tancuj, vykrúcaj 4. Tráva neroste 5. Kdo má počernú galánku 6. Muzikanti co děláte 7. Bodaj by vás, vy mládenci 8. Eště si já, ešte si já 9. Eště som sa

Více

2. Čisté víno (Sem tam)

2. Čisté víno (Sem tam) 1. Čekání na zázrak (Sem tam) H # 1. Už padá půlnoc, zní jen můj těžký krok, oblohou snáší se k zemi mráz, vítr ztichl, zbyl jenom úplněk, () i čas zůstal na chvíli stát. 2. jinak nic, pouze průhledný

Více

Alison Gross Am G C E7 Am G C Dm E7 1. Když zapadlo slunce a vkradla se noc a v šedivých mracích se ztrácel den, Am G C E7 Am G Am a když síly zla ve tmě převzaly moc, tu Alison Gross vyšla z hradu ven.

Více

Základní škola Habartov, Karla Čapka 119, okres Sokolov. Autor: Téma sady: Název výstupu: Datum vytvoření: 2. 12. 2012. Číslo projektu: ANOTACE

Základní škola Habartov, Karla Čapka 119, okres Sokolov. Autor: Téma sady: Název výstupu: Datum vytvoření: 2. 12. 2012. Číslo projektu: ANOTACE Základní škola Habartov, Karla Čapka 119, okres Sokolov Autor: Téma sady: Název výstupu: Dagmar Pospíšilová Český jazyk pro 5. ročník - literatura VY_32_INOVACE_ČJ5-L_20_KOUZLA A ČÁRY Datum vytvoření:

Více

Ej horenka horuje. 1. Ej, horenka horuje, ej, panenka banuje, ej, horenko nehoruj, ej, panenko nebanuj.

Ej horenka horuje. 1. Ej, horenka horuje, ej, panenka banuje, ej, horenko nehoruj, ej, panenko nebanuj. Ej horenka horuje 1. Ej, horenka horuje, ej, panenka banuje, ej, horenko nehoruj, ej, panenko nebanuj. 2. Ej, běžela ovečka, ej, hore do kopečka, ej, a beránek za nu, ej, vyskočil si na ňu. 3. Ej, gajdošku

Více

NOCTURNO 2014. Do hlubin. Za okny měsíc neúspěšně trhá z očí noci třešně ne, nejsou to třešně, jsou to slzy a v nich se choulíme v jantaru zmrzlí

NOCTURNO 2014. Do hlubin. Za okny měsíc neúspěšně trhá z očí noci třešně ne, nejsou to třešně, jsou to slzy a v nich se choulíme v jantaru zmrzlí NOCTURNO 2014 Do hlubin Za okny měsíc neúspěšně trhá z očí noci třešně ne, nejsou to třešně, jsou to slzy a v nich se choulíme v jantaru zmrzlí Jsme to, nejsme to my zakletý v jantaru váhání Dívej se na

Více

zpěvník slatinských hodů

zpěvník slatinských hodů Breclavská kasárna Breclavská kasárna malovaná, malujú ju chlapci se šavlama. : Chlapci se šavlama, děvčata slzama. Breclavská kasárna malovaná. : Počkajte děvčata tri měsíce, bude nás rukovat na tisíce.

Více

Soutěžní básně. Soubor A. Vzdychne malíř Podzimek. - Mám se vrátit s prázdnou domů? Franta s Jendou, čerti malí, pod tím oknem fotbal hráli.

Soutěžní básně. Soubor A. Vzdychne malíř Podzimek. - Mám se vrátit s prázdnou domů? Franta s Jendou, čerti malí, pod tím oknem fotbal hráli. Soubor A Gorila Protože prý gorile Ta vám, lidi, měla ránu! Chechtal se jí celý prales, co je tohle za vynález. Když si vyšla na sluníčko, zebrám smíchem prasklo tričko, a když vlezla do houští, smáli

Více

Básničky pro holky. Dupy, dupy, dupy, dupy, už jdou chlapci do chalupy. Už jdou chlapci s pomlázkami, schovejte se, maminečko, schovejte se s námi.

Básničky pro holky. Dupy, dupy, dupy, dupy, už jdou chlapci do chalupy. Už jdou chlapci s pomlázkami, schovejte se, maminečko, schovejte se s námi. Básničky pro holky Malujeme vajíčka, pro bratrance, pro strýčka. To nejhezčí tatínkovi, taky jedno dědečkovi. Ještě klukům ze školky, žádná nejsou pro holky. Však vajíčka z čokolády, máme i my holky rády

Více

HODOVÉ PÍSNĚ KOHOUTOVICE

HODOVÉ PÍSNĚ KOHOUTOVICE HODOVÉ PÍSNĚ KOHOUTOVICE Kdo chce mladó ženo mit... 3 Tluču, tluču... 3 Moravská Beseda... 4 A ja taka dzivočka... 5 A já dobre vím... 5 A já su synek z Polanky... 5 Ani ty, ani ja, robiť nebudeme... 5

Více

Příloha číslo 4. Od Šumavy k Tatrám. Scénář programu od Šumavy k Tatrám. Název: Datum a čas: 9.6.2007 20:00 Místo: Amfiteátr Na stráni

Příloha číslo 4. Od Šumavy k Tatrám. Scénář programu od Šumavy k Tatrám. Název: Datum a čas: 9.6.2007 20:00 Místo: Amfiteátr Na stráni Příloha číslo 4 Scénář programu od Šumavy k Tatrám Od Šumavy k Tatrám Název: Datum a čas: 9.6.2007 20:00 Místo: Amfiteátr Na stráni Autor: Šimeček Ladik, Pavlíček David Účinkující Úsměv Horní Bříza: 30

Více

Zpěvník tróbských hodů

Zpěvník tróbských hodů Obsah: Zpěvník tróbských hodů 1.Moravská beseda 2.Česká beseda 3.Troubská beseda 4.Beran a kola 5.Ani já ani ty robiť nebudzeme 6.Břeclavská kasárňa 7. Co sa to šupoce 8.Čí so hode 9. Haj, haj, hajíčko

Více

Karkulka Zdeněk Svěrák, Jaroslav Uhlíř

Karkulka Zdeněk Svěrák, Jaroslav Uhlíř Karkulka Zdeněk Svěrák, Jaroslav Uhlíř 1: obrý den ptáčkové, dobrý den lese. Ráno je takové překrásné, že se zpívat chce hlasitě lidem i kosům, pavouci na sítě navlékli rosu. 2: obrý den panenko, dobrý

Více

ZPĚVNÍK. Hody Kanice 2012

ZPĚVNÍK. Hody Kanice 2012 ZPĚVNÍK Hody Kanice 2012 Obsah 1. A já su synek z Polanky 2. Andulko Šafářova 3. Beskyde, Beskyde 4. Boženku, otčenku 5. Breclavská kasárna 6. Co ste hasiči 7. Co sa to šupoce 8. Čí só hode 9. Ej, zomrela

Více

Píšete dětem černé puntíky, když něco zapomenou? Nebo jim dáváte jiný trest?

Píšete dětem černé puntíky, když něco zapomenou? Nebo jim dáváte jiný trest? Rozhovor s... Zajímá nás i to, co se děje na prvním stupni. Proto jsme vyzpovídali paní učitelku Janásovou a paní učitelku Drštičkovou. Chtěli jsme hlavně vědět, jak se daří jim a jejich prvňáčkům. PANÍ

Více

Podstárek: Bál jsem se, že si dnes na sebe nedáš sváteční kroj ale hodíš na sebe černý hábit a k tomu smrtící zbroj.

Podstárek: Bál jsem se, že si dnes na sebe nedáš sváteční kroj ale hodíš na sebe černý hábit a k tomu smrtící zbroj. BORŠICKÉ HODY 2014 U mladšího stárka: Podstárek: Boršický kopec jsme vyšlapali, skoro půl dědiny prošli, cesta byla dlouhá a zásoby vína nám skoro došly. K mladšímu stárkovi jsme ale trefili, šak si garáž

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy (typ A) Téma oborové (= téma OSV č. 1) Vzdělávací obor Ročník Časový rozsah Tematický okruh OSV Dodržujeme základní

Více

ZPĚVNÍK PRAKŠICKO PAŠOVSKÝCH HODŮ S PRÁVEM

ZPĚVNÍK PRAKŠICKO PAŠOVSKÝCH HODŮ S PRÁVEM ZPĚVNÍK PRAKŠICKO PAŠOVSKÝCH HODŮ S PRÁVEM 1 Obsah: 1) TY FALEŠNÁ FRAJÁRKO... 4 2) CO SA TO ŠUPOCE... 4 3) EŠTĚ SOM SA NEOŽENIL... 5 4) KEĎ SOM BOL V ŠARYŠU... 5 5) BRECLAVSKÁ KASÁRNA... 5 6) NEDALEKO

Více

Legenda o třech stromech

Legenda o třech stromech Legenda o třech stromech Legenda o třech stromech je v tomto setkání s malými metodickými úpravami zpracována v rámci jednoho setkání pro skupinu mládeže a dospělých včetně seniorů. Ve středu zájmu není

Více

Podpořte vydání knihy Básní a Energetických obrázků Duchovní léčitelky. S fotografiemi

Podpořte vydání knihy Básní a Energetických obrázků Duchovní léčitelky. S fotografiemi Podpořte vydání knihy Básní a Energetických obrázků Duchovní léčitelky S fotografiemi Část peněz ze zisku této knihy věnuje na podporu centra www.nightlife.mypage.cz Brána k uzdravení Těla, Duše i Světa.

Více

Petra Braunová. O chlapci, který spadl z nebe

Petra Braunová. O chlapci, který spadl z nebe Albatros Petra Braunová O chlapci, který spadl z nebe Petra Braunová Ilustrovala Magda Veverková O chlapci, který spadl z nebe Albatros 5 Petra Braunová, 2012 Illustrations Magda Veverková Hrnčířová,

Více

Benjamínek váš mateřský klub

Benjamínek váš mateřský klub Benjamínek váš mateřský klub Seznam našich básniček Pozdrav Dobrý den, dobrý den, to je ale krásný den, nohy máme na běhání, a ručičky na tleskání, dobrý den, dobrý den, dneska zlobit nebudem, ne ne ne.

Více

PŘÍLOHA. IV. Statistické údaje církevních a občanských svateb na Žďársku v letech I. Seznam svateb z terénního výzkumu.

PŘÍLOHA. IV. Statistické údaje církevních a občanských svateb na Žďársku v letech I. Seznam svateb z terénního výzkumu. PŘÍLOHA I. Seznam svateb z terénního výzkumu. II. Seznam svatebních informátorů. III. Ukázka 5 lidových písní zpívaných o svatbě ve Žďárském okrese: pevný řád, co se při jaké příležitosti zpívá, není dán.

Více

Sólový zpěv I. kategorie

Sólový zpěv I. kategorie Sólový zpěv I. kategorie 1. Dlouhá Liliana ZŠ a MŠ Nerudova, Č.B. 1. Česné oči, jdete spát; 2. Vyletěla holubička 6 B ne 2. Gajdošová Anna ZŠ Dukelská, Č.B. 1. Marjánko, Marjánko; 2. Kdyby byl Bavorov

Více

JAK SE MARTÍNEK ZTRATIL

JAK SE MARTÍNEK ZTRATIL JAK SE MARTÍNEK ZTRATIL M ta ta, mta ta, mta ta hraje hudba u velikého kolotoče. Prásk, prásk střílí puška na střelnici. Tutú, tutú houká holčička na trumpetu s třásněmi. A těch lidí! Martínku, drž se

Více

ŽALM 23,4A JAN ASSZONYI. SCB BRNO - KOUNICOVA Jan Asszonyi 2015_051 04 Ž23 - Rokle stínu smrti.docx 4. 10. 2015

ŽALM 23,4A JAN ASSZONYI. SCB BRNO - KOUNICOVA Jan Asszonyi 2015_051 04 Ž23 - Rokle stínu smrti.docx 4. 10. 2015 2015 Hospodin vede na různá místa zelené pastvy, stezky spravedlnosti. Po příjemných cestách pomyslel David na cestu roklí stínu smrti. Tam se nebude bát. Ne pro svo odvahu, nýbrž pro přítomnost pastýře.

Více

Klasické pohádky. Medvídek Pú. http://deti.e-papa.cz Page 1/5

Klasické pohádky. Medvídek Pú. http://deti.e-papa.cz Page 1/5 Klasické pohádky Medvídek Pú Page 1/5 Tady jde ze schodů za Kryštůfkem Robinem Michal Medvěd hlavou napřed, bum, bum, bum. Jinak to ani neumí, ale někdy mu připadá, že to přece jen musí jít taky jinak,

Více

Zpěvník Chudčických Hodů Aktualizováno: 30.04.2014 Sepsal: Jan Lipovský

Zpěvník Chudčických Hodů Aktualizováno: 30.04.2014 Sepsal: Jan Lipovský Zpěvník Chudčických Hodů Aktualizováno: 30.04.2014 Sepsal: Jan Lipovský 2/28 zpěvník Chudčických Hodů Beskyde Beskyde Beskyde Beskyde, kdo po tobě ide, [: černooký bača, ovečky zatáčá :] Aj bačo bačo náš,

Více

Byl jednou jeden princ. Janči se jmenoval. A ten princ Janči byl chudý. Nebydlel v zámku, ale ve vesnici

Byl jednou jeden princ. Janči se jmenoval. A ten princ Janči byl chudý. Nebydlel v zámku, ale ve vesnici Kašpárek (Vypravěč) Princ Janči Chůva (Babička) Žába Princezna Janička Král Čert Světnice Vesnice Komnata Podhradí Les Přídavné kulisy: studna Smrk Kašpárek nebo vypravěč: Byl jednou jeden princ. Janči

Více

Mgr. et Bc. Michael Novotný. Veršované pohádky

Mgr. et Bc. Michael Novotný. Veršované pohádky Mgr. et Bc. Michael Novotný Veršované pohádky Copyright Autor: Michael Novotný Ilustrace: Barbora Lišková Vydal: Martin Koláček - E-knihy jedou 2015 ISBN: 978-80-7512-337-4 (epub) 978-80-7512-338-1 (mobipocket)

Více

3. Kousky veršů (Poupata)

3. Kousky veršů (Poupata) 1. esta poslední kapky (Poupata) mi mi 1. Sklenici vína dolej nám, ó, Pane, mi mi dokud tam na dně něco zbejvá, Pane, nebudem vědět o těle, duše se vínem umeje, nebudem bdít a nebudem spát, ó, Pane. 2.

Více

Čekám svůj den. 1. Pěší pták (M. David / P. Vrba) 2. Můžeš lhát ( P. Krejča / P. Vrba) 3. Můra (P. Janda / P. Vrba)

Čekám svůj den. 1. Pěší pták (M. David / P. Vrba) 2. Můžeš lhát ( P. Krejča / P. Vrba) 3. Můra (P. Janda / P. Vrba) Čekám svůj den 1. Pěší pták (M. David / P. Vrba) 2. Můžeš lhát ( P. Krejča / P. Vrba) 3. Můra (P. Janda / P. Vrba) 4. Čekám svůj den (P. Krejča / P. Vrba) 5. Nic víc (P. Janda / P. Vrba) 6. Na háku (M.

Více

Základní škola a mateřská škola Brno, Křenová 21 příspěvková organizace Křenová 21, 602 00 Brno telefon: 533 433 611 e-mail: zskrenova@zskrenova.

Základní škola a mateřská škola Brno, Křenová 21 příspěvková organizace Křenová 21, 602 00 Brno telefon: 533 433 611 e-mail: zskrenova@zskrenova. Základní škola a mateřská škola Brno, Křenová 21 příspěvková organizace Křenová 21, 02 00 Brno telefon: 33 433 11 e-mail: zskrenova@zskrenova.cz http://www.zskrenova.cz 2013 1 Řekni mi ženo, cos to se

Více

A V TEJ NAŠEJ DEDINỒČKE

A V TEJ NAŠEJ DEDINỒČKE A V TEJ NAŠEJ DEDINỒČKE A v tej našej dedinôčke krásne je, les tam šumí, voda hučí v doline. Veď tam leží moja rodná dedina, v nej sú sestry, bratia, celá rodina. Keď som bola ešte veľmi maličká, do srdca

Více

Adámku náš, copak děláš? Děti jdou ze školy, tys ještě v posteli, na nic nedbáš.

Adámku náš, copak děláš? Děti jdou ze školy, tys ještě v posteli, na nic nedbáš. A já sám, dycky sám, svý koníčky okšíruju, a já sám, dycky sám, svý koníčky očesám. Svý koníčky okšíruju, svou panenku pomiluju, a já sám, dycky sám, svý koníčky očesám. Adámku náš, copak děláš? Děti jdou

Více

Jiří Wolker HOST DO DOMU

Jiří Wolker HOST DO DOMU Jiří Wolker HOST DO DOMU 2012 Všechna práva vyhrazena. Žádná část této tištěné či elektronické knihy nesmí být reprodukována a šířena v papírové, elektronické či jiné podobě bez předchozího písemného souhlasu

Více

OSTRUZINY.cz. Žebříček TOP 10 básní z PSANCI.cz ZÁŘÍ 2007

OSTRUZINY.cz. Žebříček TOP 10 básní z PSANCI.cz ZÁŘÍ 2007 OSTRUZINY.cz Žebříček TOP 10 básní z PSANCI.cz ZÁŘÍ 2007 1. Dole...nahoře (od LUKiO) 2. Tajemství (od Zorik von Masimo) 3. Linnéa (od otazník) 4. Dopravní modlitbička (od Lizzzie) 5. Definice lásky (od

Více

Příloha č. 1 Písně královniček zpívané ve Šlapanicích. Neseme, neseme

Příloha č. 1 Písně královniček zpívané ve Šlapanicích. Neseme, neseme VII. PŘÍLOHY Příloha č. 1 Písně královniček zpívané ve Šlapanicích Příloha č. 2 píseň zpívaná při vynášení smrtky (převzato z Komína) Příloha č. 3 - Vrčka - účes šlapanické stárky Příloha č. 4 - Stárka

Více

Král s královnou vychází na jeviště, král usedá na trůn a královna si sedá vedle něj.

Král s královnou vychází na jeviště, král usedá na trůn a královna si sedá vedle něj. Jak Mojmír ke štěstí přišel Anotace: Divadelní scénář pohádky vhodný k dramatizaci s dětmi. SCÉNA I. ZÁMEK Stařenka 1: Za devatero horami, za devatero řekami bylo nebylo jedno malé královstvíčko. Tomu

Více

M. M. Cabicar PSTRUŽÍ SMRŤ

M. M. Cabicar PSTRUŽÍ SMRŤ 1 M. M. Cabicar PSTRUŽÍ SMRŤ 2 Copyright: Autor: M. M. Cabicar Vydal: Martin Koláček - E-knihy jedou 2014 ISBN: 978-80-7512-100-4 (epub) 978-80-7512-101-1 (mobipocket) 978-80-7512-102-8 (pdf) 3 Seděli

Více

Radomír Hanzelka AGENTURA OSIRIS KNIHA DRUHÁ

Radomír Hanzelka AGENTURA OSIRIS KNIHA DRUHÁ Radomír Hanzelka AGENTURA OSIRIS KNIHA DRUHÁ 1 Copyright Radomír Hanzelka, 2013 www.radomirhanzelka.cz Všechna práva vyhrazena Vytiskla a vydala: Nová Forma s.r.o. www.novaforma.cz Vydání první ISBN 2

Více

Džungle ztichla. Poštorenská kapela D G. 1. Džungle ztichla, večer nastal, Poštorenská kapela hraje pěkně zvesela. Hmi A7 D

Džungle ztichla. Poštorenská kapela D G. 1. Džungle ztichla, večer nastal, Poštorenská kapela hraje pěkně zvesela. Hmi A7 D žungle ztichla 1. žungle ztichla, večer nastal, Hmi ku spánku se všechno klade, jen v táboře smečky vlků Hmi na stráži je vlče mladé. REF. Vlče se nebojí nikoho, nikoho, přece má tesáky od toho, od toho

Více

Vstupní prověrka hudebnosti pro 6. ročník základní školy

Vstupní prověrka hudebnosti pro 6. ročník základní školy Příloha č. 1 Vstupní prověrka hudebnosti pro 6. ročník základní školy A. Hudební sluch: Instrukce: Zahraji několikrát známou píseň Kočka leze dírou. Urči, zda píseň zní výš /V/, stejně vysoko /S/ nebo

Více

na jeho límci. Mnohokrát jsem vynesla

na jeho límci. Mnohokrát jsem vynesla Jednoho dne na jeho límci. tento malý hmyz ven, měl učitel narozeniny. Ti lidé se zase předem domluvili: Co kdybychom vyhlásili soutěž o nejlepší oblečení jako dárek na učitelovy narozeniny? Musely ho

Více

VY_32_INOVACE_19_Jirka s kozou_ Jazyk a jazyková komunikace Literární výchova 3. ročník

VY_32_INOVACE_19_Jirka s kozou_ Jazyk a jazyková komunikace Literární výchova 3. ročník VY_32_INOVACE_19_Jirka s kozou_ Jazyk a jazyková komunikace Literární výchova 3. ročník Autor: Jana Křiváčková, Základní škola Kosmonosy-Horní Stakory 54, okres Mladá Boleslav Vytvořeno v rámci v projektu

Více

9. Tøi støelecké terèe

9. Tøi støelecké terèe 9. Tøi støelecké terèe Zoltov Tak už maluješ, holoubku? Kupecký Jako støelecké terèe se to snad hodí. Zoltov Oho, nahá žena vystupuje z vany! Jsi chlapík! Chlapík! Ptal ses, jestli je Petr na mužské. Není.

Více

L D T R O Ž E L O V 2003

L D T R O Ž E L O V 2003 VÍ - NVÍ Není nutno, není nutno 7 mi aby bylo přímo veselo, hlavně nesmí býti smutno, natož aby se brečelo. 7 hceš-li, trap se, že ti v kapse, zlaté mince nechřestí, nemít žádné kamarády, tomu já říkám

Více

OSTRUŽINY. Žebříček TOP 10 básní z PSANCI.cz DUBEN 2009

OSTRUŽINY. Žebříček TOP 10 básní z PSANCI.cz DUBEN 2009 OSTRUŽINY Žebříček TOP 10 básní z PSANCI.cz DUBEN 2009 1. Po sklence (od milancholik) 2. Jak se dýchá ticho (od Lizzzie) 3. Noční víla (od nevěrná) 4. Po hádce (od ivkaja) 5. Vstoupil jsi (od Verena) 6.

Více

Sólový zpěv I. kategorie

Sólový zpěv I. kategorie 1. Gutwirthová Natálie ZŠ a MŠ Dříteň 2. Klímová Viktorie 3. Kubešová Markéta 4. Kubíčková Pavla 5. Lexová Sophie ZŠ a MŠ J. Š Baara, Č. B. 6. Neubauerová Klára ZŠ a MŠ J. Š Baara, Č. B. 7. Nováková Kristýna

Více

ZDENĚK SVĚRÁK JAROSLAV UHLÍŘ

ZDENĚK SVĚRÁK JAROSLAV UHLÍŘ ZDENĚK SVĚRÁK JAROSLAV UHLÍŘ ilustrace Vlasta Baránková ZDENĚK SVĚRÁK JAROSLAV UHLÍŘ ilustrace Vlasta Baránková Grada Publishing, a. s., 2016 Text Zdeněk Svěrák, 2016 Music Jaroslav Uhlíř, 2016 Illustrations

Více

ABBA Honey, honey Už jsme tady

ABBA Honey, honey Už jsme tady ABBA Honey, honey Už jsme tady Kluci, kluci, už jsme tady Kluci, kluci Pojďte všichni dohromady Kluci, kluci My písničku zpíváme vám Já vás už odněkud znám Mě do ouška můžete říct: Sluší ti to móóóc. A

Více

Když jsem já sloužil

Když jsem já sloužil Když jsem já sloužil Zuzana Musilová Cíl: seznámení s některými domácími zvířaty, s novými písněmi k danému tématu rozvíjet fonologické uvědomění vnímat rytmus a tempo. Vytvářet kladné emoce ve vztahu

Více

Byla to láska. Kytička milostné poezie. Obsah: Když jsem byla hodně malá. Pomalu vrůstám do tebe. Kdybych to dovedl. Byla to láska.

Byla to láska. Kytička milostné poezie. Obsah: Když jsem byla hodně malá. Pomalu vrůstám do tebe. Kdybych to dovedl. Byla to láska. Byla to láska Kytička milostné poezie Obsah: Když jsem byla hodně malá Pomalu vrůstám do tebe Kdybych to dovedl Byla to láska Magdaléna Štěpán Křivánek GRANO SALIS NETWORK 2004 www.granosalis.cz Když jsem

Více

Petra Soukupová. K moři

Petra Soukupová. K moři Petra Soukupová K moři Brno 2011 Petra Soukupová, 2007 Host vydavatelství, s. r. o., 2007, 2011 (elektronické vydání) ISBN 978 80 7294 420 0 Rodičům PETROVY DVĚ ŽENY 1/ Petr a Magda se potkávají Magda

Více

A JÁ SU SYNEK Z POLANKY. G C D7 G 1. A já su synek z Polanky, a já su synek z Polanky, D7 G a já sy hledám galánky, G C G D7G a já sy hledám galánky,

A JÁ SU SYNEK Z POLANKY. G C D7 G 1. A já su synek z Polanky, a já su synek z Polanky, D7 G a já sy hledám galánky, G C G D7G a já sy hledám galánky, Plavala husička po unaji 82 Po kalíšku 82 Po starých zámeckých schodech 83 Pod horou, pod horou černé psíča bréše 83 Pod našima okny 84 Pod tým naším okénečkem 85 Před Vejtoňskou hospodou 86 Pred muzikú

Více

Zasadil dědek řepu. Vyrostla řepa veliká, převeliká. Dědek chtěl řepu ze země vytáhnout. Táhne, potahuje vytáhnout nemůže. Dědek zavolal na pomoc

Zasadil dědek řepu. Vyrostla řepa veliká, převeliká. Dědek chtěl řepu ze země vytáhnout. Táhne, potahuje vytáhnout nemůže. Dědek zavolal na pomoc (8) Zasadil dědek řepu. Vyrostla řepa veliká, převeliká. Dědek chtěl řepu ze země vytáhnout. Táhne, potahuje vytáhnout nemůže. Dědek zavolal na pomoc babku. Babka za dědka, dědek za řepu. Táhnou, potahují

Více

VÁNOČNÍ VÁNOČNÍ ZPĚVNÍČEK ZPĚVNÍČEK

VÁNOČNÍ VÁNOČNÍ ZPĚVNÍČEK ZPĚVNÍČEK VÁNOČNÍ ZPĚVNÍČEK VÁNOČNÍ ZPĚVNÍČEK Jak jsi krásné neviňátko Narodil se Kristus Pán Prosinec Půjdem spolu do Betléma D7 D7 1. Jak jsi krásné neviňátko vprostřed bídy nebožátko. D7 Před tebou padáme,dary

Více

1. Není nutno, není nutno aby bylo přímo veselo hlavně nesmí býti smutno, natož aby se brečelo.

1. Není nutno, není nutno aby bylo přímo veselo hlavně nesmí býti smutno, natož aby se brečelo. Není nutno 1. Není nutno, není nutno aby bylo přímo veselo hlavně nesmí býti smutno, natož aby se brečelo. 2. Chceš-li trap se, že ti v kapse zlaté mince nechřestí, nemít žádné kamarády, tomu já říkám

Více

v Supreme Master TV? Sedněte si, kde je chladněji.

v Supreme Master TV? Sedněte si, kde je chladněji. Musíme víc v Supreme Master TV? Neseďte v posteli, tam meditovat, víte? Více se nalaďme na naše božské Já a pak budeme mít víc Milující Kvality. Jelikož naše Božské Já je láska, víte? () A samozřejmě,

Více

Bodláky ve vlasech. Emi Ami D

Bodláky ve vlasech. Emi Ami D Bodláky ve vlasech Emi Ami D 1. Do vlasů bláznivej kluk mi bodláky dával, Emi C F D za tuhle kytku pak všechno chtěl mít, D Ami H7 svatební menuet mi na stýblo hrával, C D D7(-) že prej se musíme vzít.

Více

Audiopomůcka č. 3 Japonské pohádky Výukový materiál

Audiopomůcka č. 3 Japonské pohádky Výukový materiál Audiopomůcka č. 3 Japonské pohádky Výukový materiál Autor: Mgr. Petra Grygová Partnerské zařízení: Dětský domov, Základní škola a Střední škola, Žatec Poznámka: kopírovat dle počtu žáků Výukový materiál

Více

okýnkem postává, pod

okýnkem postává, pod Budulínek na okýnku z lesa liška ryšavá na čeká maminku, sedí, okýnkem postává, pod lichotí si, lichotí: "Proč bys milý Budulínku, Pojedem jí naproti, nezkřivím ti ani vlásek." bys maminku. na proč čekal

Více

Otevře dveře. aby mohli jít se mnou.

Otevře dveře. aby mohli jít se mnou. Jsem samotná matka Otevře dveře. Protože doma nemám se čtyřmi dětmi. Mistryně mi vždy dělala společnost, umožnila mi mnohokrát z něčeho se dostat. Speciálně chci poděkovat Mistryni. Není zač. Děkuji vám,

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL VY_32_INOVACE 137 Téma vyučovací jednotky: LITERÁRNÍ VÝCHOVA POHÁDKA KOUZELNÁ KAREL JAROMÍR ERBEN HRNEČKU, VAŘ PŘIPOMEŇME SI: Lidová pohádka = je pohádka, která nemá jasného autora

Více

Búřil. Venku sněží doma hřeje a my se u okna na zimu smějeme. Rýma kašel nás nezdolá počkáme si až jaro zavolá.

Búřil. Venku sněží doma hřeje a my se u okna na zimu smějeme. Rýma kašel nás nezdolá počkáme si až jaro zavolá. Búřil Venku sněží doma hřeje a my se u okna na zimu smějeme. Rýma kašel nás nezdolá počkáme si až jaro zavolá. U našeho krbíčku tam kde máme spoustu čajíčku. Langrová Fičí fouká fujavice, V lednu půjdu

Více

školní četba František Ladislav Čelakovský OHLAS PÍSNÍ ČESKÝCH

školní četba František Ladislav Čelakovský OHLAS PÍSNÍ ČESKÝCH školní četba František Ladislav Čelakovský OHLAS PÍSNÍ ČESKÝCH František Ladislav Čelakovský (1799-1852) básník, autor ohlasové poezie (tvorby v duchu lidové slovesnosti), sběratel lidové slovesnosti,

Více

Obsah: Krávy, krávy Hlídač krav Zajíci Telátko oblíbené Delfíni Mravenčí ukolébavka Tichá noc Půjdem spolu do Betléma Stánky Žalm 71 Správný slovo

Obsah: Krávy, krávy Hlídač krav Zajíci Telátko oblíbené Delfíni Mravenčí ukolébavka Tichá noc Půjdem spolu do Betléma Stánky Žalm 71 Správný slovo Obsah: Krávy, krávy Hlídač krav Zajíci Telátko oblíbené Delfíni Mravenčí ukolébavka Tichá noc Půjdem spolu do Betléma Stánky Žalm 71 Správný slovo Tři sudičky Vánoce, vánoce Rolničky PŮJDEM SPOLU DO BETLÉMA

Více

Název projektu: EU Peníze školám. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3498

Název projektu: EU Peníze školám. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3498 Název projektu: EU Peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3498 Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_123 Jméno autora: Jana Lanková Třída/ročník: 2. stupeň ZŠ praktické - výuka

Více

O spojení číslovky s počítaným předmětem. Magdaléna Rysová

O spojení číslovky s počítaným předmětem. Magdaléna Rysová O spojení číslovky s počítaným předmětem Magdaléna Rysová magdalena.rysova@post.cz 3 typy spojení: 1. singulár: dvacet jedna kráva šla 2. inverzní číslovka: jedenadvacet krav šlo 3. numerativ: dvacet jedna

Více

Zpěvník Chudčických Hodů Aktualizováno: Sepsal: Jan Lipovský

Zpěvník Chudčických Hodů Aktualizováno: Sepsal: Jan Lipovský Zpěvník Chudčických Hodů Aktualizováno: 06.05.2016 Sepsal: Jan Lipovský 2/28 zpěvník Chudčických Hodů Beskyde Beskyde Beskyde Beskyde, kdo po tobě ide, [: černooký bača, ovečky zatáčá :] Aj bačo bačo náš,

Více

Je takový osud, že co je v něm bez chvění, není pevné. Je taková láska, že se ti nedostává světa, byť jenom pro krůček.

Je takový osud, že co je v něm bez chvění, není pevné. Je taková láska, že se ti nedostává světa, byť jenom pro krůček. JE Je takový osud, že co je v něm bez chvění, není pevné. Je taková láska, že se ti nedostává světa, byť jenom pro krůček. Je taková rozkoš, že se trestáš za umění, když umění je hříchem. Je takové mlčení,

Více

Slavnost Ježíše Krista Krále. Cyklus B Mt 25,31-46

Slavnost Ježíše Krista Krále. Cyklus B Mt 25,31-46 Slavnost Ježíše Krista Krále Cyklus B Mt 25,31-46 Má sílo Má sílo, k Tobě vzhlížím, má sílo Tobě zpívám, neboť ty Bože jsi útočiště mé. Pane můj, lásko má, Ty Bože jsi útočiště mé. Pane smiluj se Čtení

Více

Další školní rok 2015/2016 je opět v plném proudu. Kalendářní rok 2015 pomalu končí. Slovanoviny jsou zase tady

Další školní rok 2015/2016 je opět v plném proudu. Kalendářní rok 2015 pomalu končí. Slovanoviny jsou zase tady 2015 / 2016 Další školní rok 2015/2016 je opět v plném proudu. Kalendářní rok 2015 pomalu končí. Slovanoviny jsou zase tady Školní redakce: Mgr. Kateřina Mládková Sára Salvetová, Sabina Lehkoživová, Vendula

Více

Soutěž: Veselé zoubky. Pohádky a příběhy žáků ZŠ II.

Soutěž: Veselé zoubky. Pohádky a příběhy žáků ZŠ II. Soutěž: Veselé zoubky Pohádky a příběhy žáků ZŠ II. 2019 Jak si Tomášek nečistil zoubky Tomášek si vůbec nečistil zoubky, bylo mu sedm let. Ve škole s ním nikdo nekamarádil, posmívali se mu. Vždycky doma

Více

premiéra opery se konala v Národním 1 zdroj wikipedia

premiéra opery se konala v Národním 1 zdroj wikipedia Cyklus P Pracovní list 4. Antonín Dvořák, opera Čert a Káča Milé paní učitelky, jistě už víte, že uslyšíte jen hlavní, typická hudební čísla z Čerta a Káči. Opera je zpracována tak, aby děti v průběhu

Více

Toman a lesní panna. František Ladislav Čelakovský

Toman a lesní panna. František Ladislav Čelakovský Toman a lesní panna František Ladislav Čelakovský Znění tohoto textu vychází z díla Toman a lesní panna tak, jak bylo vydáno v Praze Českou grafickou Unií v roce 1924. Pro potřeby vydání Městské knihovny

Více

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny?

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Nikdo si mě za celý týden ani nevšiml. Jsem jen další nová studentka na nové škole. Přestoupila jsem z té minulé z toho důvodu, že se

Více

Copak je to vázaného?

Copak je to vázaného? Copak je to vázaného? Petr Motýl POHOUPEJ divoké husy led na jezerech sobi putující krajinou rozumu krvavé slunce zapadá za betonové vilky na konci vsi přelétavá křídla tmavá louka jabka malované talíře

Více

malýprůvodce životem

malýprůvodce životem karelspilko malýprůvodce životem Podívej se na to jinak a nechej věci, ať se stanou Žít v souladu s kosmickým proudem je koncem utrpení MALÝ PRŮVODCE ŽIVOTEM Podívej se na to jinak a nechej věci, ať se

Více

BLÁZEN kapo 2. intro: G G maj C G am G D. G 1. V listí a sám G maj nad hlavou mám. hvězdy a plno dětských snů G mraky dál jdou.

BLÁZEN kapo 2. intro: G G maj C G am G D. G 1. V listí a sám G maj nad hlavou mám. hvězdy a plno dětských snů G mraky dál jdou. BLÁZN kapo 2 FOOL HRT MMORY Blake Mevis/ H. Raclavský intro: maj am 1. V listí a sám maj nad hlavou mám hvězdy a plno dětských snů mraky dál jdou maj kreslí tu svou dalekou cestu k obzorům. am Po bílých

Více

Přivítání (kolo) Dobrý den, dobrý den, dneska máme krásný den. Dobrý den, dobrý den, dneska zlobit nebudem.

Přivítání (kolo) Dobrý den, dobrý den, dneska máme krásný den. Dobrý den, dobrý den, dneska zlobit nebudem. Přivítání (kolo) Dobrý den, dobrý den, dneska máme krásný den. Dobrý den, dobrý den, dneska zlobit nebudem. Vařila myška Vařila myška k obědu vločky, (máma mi svým ukazováčkem krouţí po rozevřené dlani)

Více