BATCo Baltic-Adriatic Transport Cooperation Baltsko-jaderská dopravní spolupráce. Standard Project Presentation

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "BATCo Baltic-Adriatic Transport Cooperation Baltsko-jaderská dopravní spolupráce. Standard Project Presentation"

Transkript

1 BATCo Baltic-Adriatic Transport Cooperation Baltsko-jaderská dopravní spolupráce Standard Project Presentation

2 V současné době Evropská unie reviduje Evropský dopravní systém (TEN-T). Nastává tedy vhodný okamžik k zohlednění trendů nadnárodní, inovativní, zelené a vysoce výkonné osy železniční dopravy, která prochází 19 regiony v 5 členských státech připojuje více než 40 milionů obyvatel propojuje významné uzly mezi přístavy Baltského a Jaderského moře napojuje Evropu na vzkvétající asijské trhy Osa Balt-Jadran spojení Evropy. A další.

3 OSA BALT-JADRAN Osa Balt-Jadran kandiduje na intermodální železniční osu, která spojuje Baltské a Jaderské moře a jejich příslušné přístavy (Terst, Benátky, Ravenna, Koper, Gdaňsk, Gdyně) s vnitrozemskými městy mezi Polskem a Itálií. Osa Balt-Jadran je páteří středoevropské dopravní sítě.

4 OSA BALTI-JADRAN 12.října 2006 Dohoda o porozumění Ministři dopravy Polska, České republiky, Slovenska, Itálie a Rakouska podepsali dohodu o záměru pro realizaci Osy Balt-Jadran. Předmětem je zlepšení postavení projektu, stejně jako zlepšení jeho koordinace. 6.října Prohlášení regionů Představitelé 14 krajů podepsali deklaraci požadující důslednou a rychlou realizaci koridoru Balt-Jadran mezi Gdaňskem a Boloňou, motivovanou snahou o zlepšení dopravní infrastruktury jako předpoklad rozvoje hospodářství, jakož i bezpečnosti provozu a konsolidace nové Evropy.

5 OSA BALT-JADRAN Osa Balt-Jadran sestávající z transevropské dopravní sítě (TEN-T), železniční prioritní projekt č.23 Gdaňsk Warszawa - Katowice - Brno / Žilina Bratislava / Wien jižního prodloužení Vídeň - Graz - Klagenfurt / Villach - Udine Terst / Venezia - Bologna / Ravenna je jednou z nejvýznamnějších severojižních evrpských tras a nejvýchodnější přechod Alp spojující Baltské a Jaderské moře.

6 OSA BALT-JADRAN Důležitá zeměpisná oblast osy, rostoucí ekonomický motor pro Evropu, vyžaduje významné investice k optimalizaci dopravní infrastruktury a služeb s cílem: nabídky platných intermodálních možností severojižního propojení, stejně jako radiální připojení přístavů vnitrozemskou dopravou a východozápadní připojení. rozvoje komerčně životaschopné a k životnímu prostředí šetrné logistické infrastruktury a logistických služeb pro přepravu zboží.

7 OSA BALT-JADRAN Výhody a přidaná hodnota Osa Balt-Jadran propojuje tradičně ekonomické a průmyslové hospodářské oblasti ve třech nových členských státech EU s tradičně silnými ekonomickými regiony v Rakousku a severní Itálii. Vysoce výkonné železniční spojení od Baltského k Jaderskému moři je nezbytným předpokladem udržitelného hospodářského rozvoje v oblastech podél Osy Balt-Jadran. Převedení toků nákladní dopravy ze silniční dopravy na více šetrnou k životnímu prostředí železniční dopravu poskytuje významný příspěvek k dosažení klimatických cílů stanovených v mezinárodních dohodách ("zelená doprava").

8 OSA BALT-JADRAN Výhody a přidaná hodnota Značný potenciál v osobní dopravě Podél Osy Balt-Jadran se nacházejí četné městské aglomerace. Nepřetržité vysoce výkonné železniční spojení proto nabízí obrovský potenciál pro zlepšení osobní dopravy. Navíc obyvatelé v oblastech, které jsou v současné době slabě dostupné pro železniční přepravu, budou mít k dispozici výrazně lepší přístup k železničnímu systému.

9 OSA BALT-JADRAN Výhody a přidaná hodnota Odpovídající propojení nákladní dopravy po moři a železnici Dobře rozvinutá Osa Balt-Jadran nabízí vnitrozemským zemím ve střední Evropě rychlé připojení k baltským a jaderským přístavům. Dokončení osy představuje výjimečnou příležitost ke snížení zatížení v současné době zdůrazňovaného severojižního spojení.

10 OSA BALT-JADRAN Výhody a přidaná hodnota Návaznost na důležité transevropské dopravní osy Osa Balt-Jadran protíná mnoho hlavních dopravních tras- 7 z 10 Panevropských koridorů 6 ze 30 prioritních projektů TEN-T - což umožňuje efektivní dopravní spojení do dalších významných evropských hospodářských oblastí.

11 OSA BALT-JADRAN Výhody a přidaná hodnota Zlepšení intermodality a propojení Několik dopravních uzlů a bran podél Osy Balt-Jadran zlepšuje intermodality a propojení v severojižním směru. Osa Balt-Jadran spojuje přístavy na severu a jihu, mořské dálnice, vnitrozemské vodní cesty a zvyšuje účinky v mnoha dalších dopravních koridorech. Modernizace stávající železniční osy současně zvýší ekonomickou výkonnost a navede k významnému posunu na železnici, podpoře efektivní spolupráce dopravních řetězců a dekarbonizaci dopravy.

12 OSA BALT-JADRAN Revize TEN-T Současnost Transevropská síť cca. 100 projektů Rozhodnutí č.1692/96/ec 30 prioritních projektů Rozhodnutí č. 884/2004/EC Revize TEN-T průvodce EU definovala Transevropskou dopravní síť (TEN) pro rozvoj svého vnitřního trhu vybráno 30 prioritních projektů (PP). V současné době: Evropská unie reviduje Transevropskou dopravní síť (TEN-T): "Komplexní síť" železnic, silnic, vnitrozemských vodních cest, přístavů a letišť bude zahrnuta v tzv. Páteřní síti, základní vrstva TEN- T, úpěšné stávající prioritní projekty TEN-T (PP).

13 OSA BALT-JADRAN Revize TEN-T TEN-T sleduje celou řadu cílů, zejména se vztahem k účinnosti a udržitelnosti: Podpora územní, hospodářské a sociální soudržnosti členských států, zejména propojení "starých" a "nových " Posílení vnitřního trhu a globální konkurenceschopnosti členských států EU Podpora udržitelnosti osobní a nákladní dopravy.

14 OSA BALT-JADRAN Revize TEN-T Páteřní síť se bude skládat z následujících prvků: dopravních uzlů, poskytujících připojení v rámci různých druhů dopravy a intermodálního rozhraní, vysoce výkonné vazby mezi uzly v souladu s cíli EU v oblasti dopravy a všeobecné politiky, vazby na třetí země a zbytek světa (kontinent, přístavy a letiště). Evropská komise se pro uzly a jejich návrhy zaměřuje na obecné zásady, jako je multimodalita, vzájemné propojení a optimalizace sítě, interoperabilita a zlepšení účinnosti všech druhů dopravy.

15 OSA BALT-JADRAN Revize TEN-T Osa Balt-Jadran splňuje požadavky Evropské komise pro uzly a propojení, je to ideální budoucí prvek Páteřní sítě : spojení regionů v rámci EU s vysokým ekonomickým potenciálem a přibližně s 40 miliony obyvatel dává regionům EU prostor pro realizaci svého ekonomického potenciálu na světovém trhu podporuje vnitřní trh, mezinárodní obchod a zvyšuje globální konkurenceschopnost Evropské unie snižuje emise skleníkových plynů (dekarbonizace a redukce CO 2 ) vzhledem k budoucím vlastnostem této osy (přesun na železnici) Osa Balt-Jadran je vysoce výkonným severojižním propojením hlavních uzlů v 19 regionech z 5 členských států.

16 BATCo BALTSKO-JADERSKÁ DOPRAVNÍ SPOLUPRÁCE BATCO je realizován s cílem podpořit další rozvoj Osy Balt-Jadran. Proto vybrané instituce podél tohoto intermodálního koridoru se spojily v Baltskojaderské dopravní spolupráci (BATCO). Těchto 18 národních a regionálních partnerů z 5 evropských zemí (Rakousko, Česká republika, Itálie, Polsko a Slovensko), se budou snažit po dobu tří let (do roku 2013) rozvíjet různé technické, ekologické a ekonomické přístupy, které usnadní rozvoj Osy Balt-Jadran.

17 BATCo BALTSKO-JADERSKÁ DOPRAVNÍ SPOLUPRÁCE Cíle Hlavním cílem je udržitelný rozvoj a harmonizování Osy Balt-Jadran a jeho konkurenceschopnosti. Z pohledu přístupnosti jsou předpokladem pro hospodářský rozvoj a růst cíle : modernizace intermodálních dopravních spojení - zejména urychlení realizace vysoce kapacitního železničního připojení podél osy ("zelená doprava") ochrana životního prostředí prostřednictvím snížení negativních vlivů souvisejících s dopravou a zajištění zaměstnanosti prostřednictvím posílení ekonomiky

18 BATCo BALTSKO-JADERSKÁ DOPRAVNÍ SPOLUPRÁCE Cíle Baltsko-jaderská dopravní spolupráce je založena na 3 tematických pilířích, a proto předpokládá četné aktivity a opatření s ohledem na technické, ekologické a ekonomické aspekty, které jsou spjaty s vývojem Osy Balt-Jadran. Řízení & Koordinace Komunikace, šíření & řízení znalostí Dopravní systém Vlivy dopravy na životní prostředí Rozvoj hospodářský / logistiky

19 BATCo BALTSKO-JADERSKÁ DOPRAVNÍ SPOLUPRÁCE Cíle WP3 Dopravní systém Vývoj a implementace technických plánovacích nástrojů, s ohledem na dopravní systém podél Osy Balt-Jadran, včetně vypracování harmonizovaných aktuálních databází souvisejících s dopravou (např. nadnárodní dopravní model, identifikace potenciálu zelené dopravy, podpora rozhodování ) s cílem poskytnout ucelený rozhodovací základ pro cílové skupiny. Cílem je zrychlení investic do dopravní infrastruktury a služeb za podmínek stanovených nadnárodními aspekty.

20 BATCo BALTSKO-JADERSKÁ DOPRAVNÍ SPOLUPRÁCE Cíle WP4 Dopady dopravy na životní prostředí Identifikace potenciálu snížení negativních vlivů na životní prostředí (včetně široce pojatého dopadu dopravy modelu, identifikace ochrany životního prostředí a potenciálu bezpečnosti, modelu podpory rozhodování) způsobených osobní a nákladní dopravou podél Osy Balt-Jadran, jakož i nákladů souvisejících se znečišťováním ovzduší (CO 2, PM 10, NO x, HC), hluku a dopravní bezpečnosti (nehodovost, pojistné sazby apod.) s cílem zahájit a urychlit nezbytnou implementaci na základě vytvoření povědomí o snížení potenciálu.

21 BATCo BALTSKO-JADERSKÁ DOPRAVNÍ SPOLUPRÁCE Cíle WP5 Rozvoj hospodářský / logistiky Stimulace a rozvoj hospodářských činností prostřednictvím podpory koncových uživatelů (logistická centra, malé a střední podniky atd.), podél Osy Balt-Jadran. Z tohoto pohledu BATCO přispěje k hospodářskému rozvoji tím, že: posílí intermodální logistická řešení a obchodní modely, které podporují jejich využívání malými a středními podniky vytvoří nadnárodní místa obchodní spolupráce, která podporují místní organizace v podnikatelské síti v rámci dané zeměpisné oblasti, v rozvoji nových služeb, odborníků a produktů.

22 BATCo BALTSKO-JADERSKÁ DOPRAVNÍ SPOLUPRÁCE Fakta & Čísla Doba realizace: 36 měsíců březen 2010 únor 2013 Celkový rozpočet: ,98 Příspěvek ERDF : ,40 18 Partnerů z 5 zemí EU Vedoucí partner: Regional Government of Carinthia Department for Economic Law and Infrastructure

23 BATCo BALTSKO-JADERSKÁ DOPRAVNÍ SPOLUPRÁCE Partnership RAKOUSKO Vedoucí partner: Regional Government of Carinthia Department for Infrastructure & Economic Law Development Agency Carinthia Internationalisierungscenter Steiermark Regional Government of Styria - Department FA18A Transport planning Federal Ministry for Transport, Innovation and Technology ITÁLIE Institute for Transport and Logistics Foundation Aries Special Agency of the Chamber of Commerce of Trieste Union of Veneto Chambers of Commerce Port Authority of Trieste Ministry for the Environment, Land and Sea Regione Autonoma Friuli-Venezia Giulia POLSKO Regional Development Agency SA Upper Silesian Agency for Enterprises Reconstructing CO. Port of Gdańsk Authority Maritime Institute in Gdańsk Central Mining Institute ČESKÁ REPUBLIKA The Union for the Development of the Moravian-Silesian Region SLOVENSKÁ REPUBLIKA Transport Research Institute

24 BATCo BALTSKO-JADERSKÁ DOPRAVNÍ SPOLUPRÁCE Listina podpory ( LoS ) Podpora Osy Balt-Jadran je velmi důležitá za účelem prokázání Evropské komisi a Evropskému parlamentu velké solidarity a odhodlání zúčastněných stran podél Osy Balt-Jadran. Proto BATCO zahájil sbírku dopisů podpory, která by měla být podepsána Podniky Institucemi Organizacemi Sdruženími jak z veřejného, tak i soukromého sektoru.

25 Kontakt Regional Government of Carinthia Department for Economic Law and Infrastructure Mießtalerstraße Klagenfurt am Wörthersee Austria Mr. Albert KREINER Head of Department office@balticadriatic.net Mr. Hans SCHUSCHNIG BATCo Project Leader office@balticadriatic.net

26 by OEBB Děkuji za pozornost

Transevropská osa BALT- JADRAN

Transevropská osa BALT- JADRAN Transevropská osa BALT- JADRAN a BATCo Balticko Adriatická dopravní spolupráce Prezentaci zpracovalo leden 2012 Obsah 1) Co je Balticko Jaderská osa 2) Přínosy dopravní osy pro rozvoj přilehlých regionů

Více

Adriatic CESKY ˇ. European TEN-T Core Network

Adriatic CESKY ˇ. European TEN-T Core Network The Baltic Adriatic Axis Element CESKY ˇ of the future European TEN-T Core Network Transevropské dopravní síteˇ Na základě Maastrichtské dohody z roku 1992 Evropská unie (EU) v roce 1996 vydala Pokyny

Více

ČR a transevropská dopravní síť (TEN-T) Ing. Luděk Sosna Ph.D. ředitel odboru Strategie Ministerstvo dopravy

ČR a transevropská dopravní síť (TEN-T) Ing. Luděk Sosna Ph.D. ředitel odboru Strategie Ministerstvo dopravy ČR a transevropská dopravní síť (TEN-T) Ing. Luděk Sosna Ph.D. ředitel odboru Strategie Ministerstvo dopravy Historický vývoj politiky TEN-T 1996 Rozhodnutí č. 1692/1996/ES Cílem vytvoření evropské multimodální

Více

Sdružení pro rozvoj Moravskoslezského kraje The Union for the Development of the Moravian-Silesian Region

Sdružení pro rozvoj Moravskoslezského kraje The Union for the Development of the Moravian-Silesian Region Sdružení pro rozvoj Moravskoslezského kraje The Union for the Development of the Moravian-Silesian Region Sdružení pro rozvoj Moravskoslezského kraje bylo založeno počátkem devadesátých let, v současnosti

Více

Transevropská dopravní síť z pohledu dopravní koncepce Moravskoslezského kraje Ing. Ivo Muras vedoucí odboru dopravy a silničního hospodářství

Transevropská dopravní síť z pohledu dopravní koncepce Moravskoslezského kraje Ing. Ivo Muras vedoucí odboru dopravy a silničního hospodářství Transevropská dopravní síť z pohledu dopravní koncepce Moravskoslezského kraje Ing. Ivo Muras vedoucí odboru dopravy a silničního hospodářství Strategická pozice Moravskoslezského kraje 2 Motiv Slezského

Více

Ing. Vít Sedmidubský Odbor strategie Ministerstvo dopravy

Ing. Vít Sedmidubský Odbor strategie Ministerstvo dopravy Priority rozvoje transevropské, národní a regionální dopravní sítě ve světle kohezní politiky Ing. Vít Sedmidubský Odbor strategie Ministerstvo dopravy Východiska rozvoje dopravního sektoru Strategie Evropa

Více

Programy v programovém období 2014-2020. Autor: Ing. Denisa Veselá

Programy v programovém období 2014-2020. Autor: Ing. Denisa Veselá Programy v programovém období 2014-2020 Autor: Ing. Denisa Veselá Pro nadcházející programové období 2014-2020 jsou připravovány nové programy, které budou spolufinancovány z Evropských strukturálních

Více

EVROPSKÁ DOPRAVNÍ POLITIKA. Doprava = klíčový faktor moderních ekonomik: - rozpor (mobilita nepříznivé dopady) optimalizace dopravního systému

EVROPSKÁ DOPRAVNÍ POLITIKA. Doprava = klíčový faktor moderních ekonomik: - rozpor (mobilita nepříznivé dopady) optimalizace dopravního systému EVROPSKÁ DOPRAVNÍ POLITIKA Doprava = klíčový faktor moderních ekonomik: - rozpor (mobilita nepříznivé dopady) optimalizace dopravního systému Římská smlouva - neexistence společné dopravní politiky Maastrichtská

Více

DOPRAVNÍ POLITIKA A STATISTIKA DOPRAVY

DOPRAVNÍ POLITIKA A STATISTIKA DOPRAVY DOPRAVNÍ POLITIKA A STATISTIKA DOPRAVY Co to je dopravní politika deklaruje co stát (EU atd.) musí a chce v oblasti dopravy udělat vytváří se na delší plánovací období (např. ČR 2007 2013, EU 2001 2010)

Více

Operační program Doprava 2014-2020

Operační program Doprava 2014-2020 Operační program Doprava 2014-2020 Mgr. Michal Ulrich 10. 4. 2014 Operační program Doprava 2014-2020 základní charakteristiky Operační program Doprava 2014-2020 (OPD 2) navazuje na Operační program Doprava

Více

BALTSKO-JADERSKÁ DOPRAVNÍ SPOLUPRÁCE. Spojení v Evropě. I mimo ni.

BALTSKO-JADERSKÁ DOPRAVNÍ SPOLUPRÁCE. Spojení v Evropě. I mimo ni. BALTSKO-JADERSKÁ DOPRAVNÍ SPOLUPRÁCE Spojení v Evropě. I mimo ni. BALTSKO-JADERSKÁ DOPRAVNÍ SPOLUPRÁCE Spojení v Evropě. I mimo ni. Projekt se realizuje prostřednictvím programu CENTRAL EUROPE Program

Více

TEN-E (transevropská energetická síť)

TEN-E (transevropská energetická síť) ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Brno, květen 2014 Ing. Zdeňka Kučerová Porada s kraji 5. 6. 2014 TEN-E (transevropská energetická síť) Legislativa EU NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) č. 347/2013 ze dne

Více

RM PROJEKTU. Ing. LADISLAV ŠPAČEK CSc. SCHP ČR BRATISLAVA

RM PROJEKTU. Ing. LADISLAV ŠPAČEK CSc. SCHP ČR BRATISLAVA RM PROJEKTU CHEMLOG T&T Ing. LADISLAV ŠPAČEK CSc. SCHP ČR 26.02.2013 BRATISLAVA ZÁVĚRY STUDIE PROVEDITELNOSTI PROJEKTU CHEMLOG V rámci chemického průmyslu existuje potenciál na zvýšení objemů kombinovaných

Více

Dopravní infrastruktura a konkurenceschopnost ČR

Dopravní infrastruktura a konkurenceschopnost ČR Dopravní infrastruktura a konkurenceschopnost ČR Ing. Martin Tlapa, MBA Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti ČR Strategie vychází z Analýzy konkurenceschopnosti ČR a ze závěrečné zprávy podskupin

Více

PROINCOR - vaše cesta k inovacím your way to innovation. Liberec 19.9.2013

PROINCOR - vaše cesta k inovacím your way to innovation. Liberec 19.9.2013 1 PROINCOR - vaše cesta k inovacím your way to innovation Proactive Innovation Support for SME s in the Corridor from the Baltic to the Mediterranean Sea Aktivnější inovační podpora pro malé a střední

Více

Rámce pro zavádění ITS na evropské i národní úrovni

Rámce pro zavádění ITS na evropské i národní úrovni Zahájení diskuse na téma: Role a očekávaný přínos inteligentních dopravních systémů Rámce pro zavádění ITS na evropské i národní úrovni Martin Pichl vedoucí oddělení ITS Odbor kosmických technologií a

Více

Operační program Doprava 2014-2020

Operační program Doprava 2014-2020 Operační program Doprava 2014-2020 Ministerstvo dopravy ČR Operační program Doprava 2014-2020 hlavní cíle OPD 2014-2020 navazuje na OPD 2007-2013, struktura bude jiná, přidány nové podporovatelné oblasti

Více

VĚDA A VÝZKUM V RESORTU DOPRAVA

VĚDA A VÝZKUM V RESORTU DOPRAVA VĚDA A VÝZKUM V RESORTU DOPRAVA Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Ředitel odboru strategie Ministerstvo dopravy 2. 4. 2014 Plzeň Výchozí strategické dokumenty Evropa 2020 - Strategie pro inteligentní a udržitelný

Více

jednání Zastupitelstva města Ústí nad Labem

jednání Zastupitelstva města Ústí nad Labem jednání Zastupitelstva města Ústí nad Labem dne: 30. 5. 2016 bod programu: 4 Věc: Projekt FABIANA zapojení města do projektu v rámci programu CENTRAL EUROPE Důvod předložení: Zapojení města do mezinárodního

Více

Základní informace o projektu

Základní informace o projektu Základní informace o projektu Operační program Priorita Název projektu Akronym/zkratka Nadnárodní spolupráce Výměna a přenos zkušeností v oblastech inovací, zvyšování konkurenceschopnosti Podpora inovací

Více

Evropská politika soudržnosti

Evropská politika soudržnosti Evropská politika soudržnosti 2014 2020 Jakou roli může sehrát Moravskoslezský pakt zaměstnanosti? Prezentace vychází z pracovních návrhů nové evropské legislativy Politika soudržnosti Zůstávají rozdíly

Více

Historie přípravy západovýchodního multimodálního propojení (D1 x D49) Hulín Zlín Vizovice Horní Lideč Púchov (R6 x D1)

Historie přípravy západovýchodního multimodálního propojení (D1 x D49) Hulín Zlín Vizovice Horní Lideč Púchov (R6 x D1) Historie přípravy západovýchodního multimodálního propojení (D1 x D49) Hulín Zlín Vizovice Horní Lideč Púchov (R6 x D1) Po rozdělení Československa bylo rozhodnuto o odklonu české dálnice D1 směrem na

Více

NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY A JEJICH VLIV NA ROZVOJ ŽELEZNIČNÍ SÍTĚ V ČR

NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY A JEJICH VLIV NA ROZVOJ ŽELEZNIČNÍ SÍTĚ V ČR NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY A JEJICH VLIV NA ROZVOJ ŽELEZNIČNÍ SÍTĚ V ČR Ing. Petr Kolář SŽDC, GŘ, Odbor strategie 1. ÚVOD Železniční doprava v České republice má své začátky na počátku 19. století.

Více

Jak financovat ICT projekty z EU fondů. Martin Dolný 6.-7.4.2009

Jak financovat ICT projekty z EU fondů. Martin Dolný 6.-7.4.2009 Jak financovat ICT projekty z EU fondů Martin Dolný 6.-7.4.2009 Současná situace v čerpání EU fondů Pomalé čerpání Menší zájem, obava z komplikovanosti systému Krize Redefinice dotačních priorit Zneužívání

Více

STRUKTURÁLNÍ POLITIKA V ZEMĚDĚLSTVÍ A MOŽNOSTI PODPORY Z FONDŮ EU.

STRUKTURÁLNÍ POLITIKA V ZEMĚDĚLSTVÍ A MOŽNOSTI PODPORY Z FONDŮ EU. STRUKTURÁLNÍ POLITIKA V ZEMĚDĚLSTVÍ A MOŽNOSTI PODPORY Z FONDŮ EU. Hrabánková M. Jihočeská Univerzita Strukturální fondy v ČR Celkový rozpočet 2004-2006 - 1,45 mld. EUR Fondy: ERDF, ESF, EAGGF, FIFG 5

Více

Páteřní infrastruktura

Páteřní infrastruktura Páteřní infrastruktura SENÁT PČR, 23. 1. 2014 petr.moos@rek.cvut.cz mobilita, energetika, ICT, sítě ŽP Východiska, Priority SMK, NPR 2 Východiska Klíčové strategie pro budoucí kohezní politiku: Dopravní

Více

Projektovéřízení I. Ing. Romana Hanáková

Projektovéřízení I. Ing. Romana Hanáková Projektovéřízení I. Ing. Romana Hanáková 1) Regionální politika 2) Strukturální fondy 3) Operační programy 2007 2013 4) Projektová žádost 5) Aktuální stav čerpání 6) Problémy s Operačními programy strana

Více

Příprava kohezní politiky pro období 2014-2020 Výroční fórum ACRI Štiřín 8. listopadu 2012

Příprava kohezní politiky pro období 2014-2020 Výroční fórum ACRI Štiřín 8. listopadu 2012 Příprava kohezní politiky pro období 2014-2020 Výroční fórum ACRI Štiřín 8. listopadu 2012 Směrodatné dokumenty EU I Evropa 2020 (III 2010) Strategie pro inteligentní a udržitelný růst podporující začlenění

Více

COVER PPT_Compressed. budoucnosti Evropy. Denisa Perrin oddělení pro Českou Republiku Generální ředitelství pro regionální politiku Evropské komise

COVER PPT_Compressed. budoucnosti Evropy. Denisa Perrin oddělení pro Českou Republiku Generální ředitelství pro regionální politiku Evropské komise COVER PPT_Compressed Investování do budoucnosti Evropy Denisa Perrin oddělení pro Českou Republiku Generální ředitelství pro regionální politiku Evropské komise 1 5. zpráva o hospodářské, sociální a územní

Více

Financování dopravy z Operačního programu Doprava 2014-2020

Financování dopravy z Operačního programu Doprava 2014-2020 Financování dopravy z Operačního programu Doprava 2014-2020 Ministerstvo dopravy ČR Operační program Doprava 2014-2020 hlavní cíle OPD 2014-2020 navazuje na OPD 2007-2013, struktura je však odlišná, přidány

Více

Regionální rozvoj a dopravní logistika

Regionální rozvoj a dopravní logistika REgional DEvelopment and TRAnsport Logistics Regionální rozvoj a dopravní logistika Představení projektu (Oficiální představení výstupů projektu, 21.6.2007, Břeclav, Česká republika) Břeclav dopravní podmínky

Více

Ing. Václav Fencl, CSc.

Ing. Václav Fencl, CSc. Pracovní program 2013 Udržitelná pozemní doprava Ing. Václav Fencl, CSc. Základní údaje: Zveřejnění pracovního programu: neoficiálně již 14.6.2012, oficiálně bude zveřejněno ve věstníku EC dne 10.7.2012

Více

PKP CARGO spojuje své síly s AWT

PKP CARGO spojuje své síly s AWT PKP CARGO spojuje své síly s AWT PKP CARGO připraveno expandovat do Evropy 1 2 3 4 Druhý dopravce v EU Licence na dopravu v devíti zemích EU Komplexní logistické služby v rámci skupiny PKP CARGO Dobrá

Více

Rozvoj železnice v ČR v návaznosti na novou dopravní politiku ČR. Ing. Vojtech Kocourek, Ph.D. náměstek ministra dopravy

Rozvoj železnice v ČR v návaznosti na novou dopravní politiku ČR. Ing. Vojtech Kocourek, Ph.D. náměstek ministra dopravy Rozvoj železnice v ČR v návaznosti na novou dopravní politiku ČR Ing. Vojtech Kocourek, Ph.D. náměstek ministra dopravy 1 Transevropské dopravní sítě původní rozhodnutí EP a Rady č. 1692/96/ES nové rozhodnutí

Více

Operační program doprava Přehled priorit a opatření

Operační program doprava Přehled priorit a opatření Operační program doprava Přehled priorit a opatření Duben 2007 Prioritní osy programu Prioritní osa 1 - Modernizace železniční sítě TEN-T... 2 Prioritní osa 2 - Výstavba a modernizace dálniční silniční

Více

Příloha č. 3. Souhrnný přehled strategických dokumentů a. Incidenční matice průkaz uplatňování hlavních témat Evropa 2020 v IROP

Příloha č. 3. Souhrnný přehled strategických dokumentů a. Incidenční matice průkaz uplatňování hlavních témat Evropa 2020 v IROP Příloha č. 3 Souhrnný přehled strategických dokumentů a koncepcí k IROP Incidenční matice průkaz uplatňování hlavních témat Evropa 2020 v IROP Průřezové strategie dotýkající se více tematických cílů TC

Více

Smart City a MPO. FOR ENERGY 2014 19. listopadu 2014. Ing. Martin Voříšek

Smart City a MPO. FOR ENERGY 2014 19. listopadu 2014. Ing. Martin Voříšek Smart City a MPO FOR ENERGY 2014 19. listopadu 2014 Ing. Martin Voříšek Smart City Energetika - snižování emisí při výrobě elektřiny, zvyšování podílu obnovitelných zdrojů, bezpečnost dodávek Doprava snižování

Více

Programy podpory výstavby ze strany EU SPANILÝ VOJTĚCH

Programy podpory výstavby ze strany EU SPANILÝ VOJTĚCH Programy podpory výstavby ze strany EU SPANILÝ VOJTĚCH REGIONÁLNÍ POLITIKA EU = POLITIKA HOSPODÁŘSKÉ A SOCIÁLNÍ SOUDRŽNOSTI (HSS) je odrazem principu solidarity uvnitř Evropské unie, kdy bohatší státy

Více

Možnosti financování projektů dopravní infrastruktury. Ing. Jiří Fuchs Semily 16.9.2014

Možnosti financování projektů dopravní infrastruktury. Ing. Jiří Fuchs Semily 16.9.2014 Možnosti financování projektů dopravní infrastruktury Ing. Jiří Fuchs Semily 16.9.2014 CYRRUS ADVISORY, a.s. Provozujeme největší informační portály o dotacích www.dotacni.info a www.dotacni-noviny.cz

Více

ROZVOJ VENKOVA Z POHLEDU MÍSTNÍCH AKČNÍCH SKUPIN

ROZVOJ VENKOVA Z POHLEDU MÍSTNÍCH AKČNÍCH SKUPIN ROZVOJ VENKOVA Z POHLEDU MÍSTNÍCH AKČNÍCH SKUPIN Národní síť místních akčních skupin ČR František Winter 20.10.2011 CO JE TO MÍSTNÍ AKČNÍ SKUPINA? Místní komunitní skupina působící na definovaném území,

Více

Postup prací na realizaci projektů ETCS v síti SŽDC

Postup prací na realizaci projektů ETCS v síti SŽDC Postup prací na realizaci projektů ETCS v síti SŽDC Petr Varadinov K aktuálním problémům zabezpečovací techniky v dopravě VIII. ZČU 05/2014 Národní implementační plán ERTMS Návrh novely 03/2014 Cílové

Více

Vize Organizace baltských přístavů

Vize Organizace baltských přístavů Námořní přístavy Baltsko-jaderské osy Námořní přístavy hrají důležitou roli v evropské dopravní síti a v globálním logistickém řetězci. Vzhledem k tomu, že Balticko-jaderská železniční osa spojuje povodí

Více

Evropská makroregionální spolupráce a Dunajská strategie

Evropská makroregionální spolupráce a Dunajská strategie Brusel 13. 4. 2010 Evropská makroregionální spolupráce a Dunajská strategie Ing. Jaroslav Drozd náměstek hejtmana Zlínského kraje 2 OBSAH PREZENTACE 1. Tradice a zkušenosti s územní spoluprací 2. Region

Více

Strategie programu rozvoje Karlovarského kraje

Strategie programu rozvoje Karlovarského kraje Strategie programu rozvoje Karlovarského kraje RNDr. Jan Vozáb, PhD Problémy konkurenceschopnosti Karlovarského kraje Problémy konkurenceschopnosti KVK Investiční priority podle návrhů nařízení ke strukturálním

Více

Dopravní politika a strategie rozvoje dopravní infrastruktury. Ing. Luděk Sosna, Ph.D. ředitel Odboru strategie, MD ČR

Dopravní politika a strategie rozvoje dopravní infrastruktury. Ing. Luděk Sosna, Ph.D. ředitel Odboru strategie, MD ČR Dopravní politika a strategie rozvoje dopravní infrastruktury Ing. Luděk Sosna, Ph.D. ředitel Odboru strategie, MD ČR Prioritní cíle Ministerstva dopravy Zajištění dočerpání OPD Pokračování v přípravě

Více

Strategie programu rozvoje Karlovarského kraje

Strategie programu rozvoje Karlovarského kraje Strategie programu rozvoje Karlovarského kraje RNDr. Jan Vozáb, PhD Problémy v oblasti životního prostředí Nedostatečné využití potenciálu obnovitelných zdrojů v kraji pro výrobu energie Zvýšená energetická

Více

Čistá mobilita z pohledu MD ČR. Loučeň, 19.-20.9.2013 Workshop-Čistá mobilita

Čistá mobilita z pohledu MD ČR. Loučeň, 19.-20.9.2013 Workshop-Čistá mobilita Čistá mobilita z pohledu MD ČR Loučeň, 19.-20.9.2013 Workshop-Čistá mobilita Čistá mobilita důvody pro její podporu zamezení změny klimatu zmírnění závislosti na fosilních palivech zlepšení kvality ovzduší

Více

Aktuální projekty v železniční dopravě. Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor strategie Ministerstvo dopravy

Aktuální projekty v železniční dopravě. Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor strategie Ministerstvo dopravy Aktuální projekty v železniční dopravě Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor strategie Ministerstvo dopravy Základní východiska Směřování železničního sektoru, stanovení priorit a návrh konkrétních opatření a

Více

Základy dopravní politiky jsou obsaženy již v Římských smlouvách, které zavádějí společná pravidla mezinárodní dopravy, volný přístup k poskytování

Základy dopravní politiky jsou obsaženy již v Římských smlouvách, které zavádějí společná pravidla mezinárodní dopravy, volný přístup k poskytování Filip Zelenka Základy dopravní politiky jsou obsaženy již v Římských smlouvách, které zavádějí společná pravidla mezinárodní dopravy, volný přístup k poskytování dopravních služeb pro všechny členské státy

Více

Příprava Operačního programu Doprava 2014-2020

Příprava Operačního programu Doprava 2014-2020 Příprava Operačního programu Doprava 2014-2020 Operační program Doprava 2014-2020 hlavní cíle Operační program Doprava 2014-2020 navazuje na Operační program Doprava 207-2013, avšak jeho struktura bude

Více

Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň. Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje,

Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň. Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, Příprava na kohezní politiku EU 2014+ - nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, 26. 4. 2012, Přerov Hlavní milníky Strategie Evropa 2020 3/2010 5. kohezní zpráva

Více

Operační program Doprava 2014-2020 dosažený stav přípravy a srovnání s Operačním programem Doprava 2007-2013

Operační program Doprava 2014-2020 dosažený stav přípravy a srovnání s Operačním programem Doprava 2007-2013 Operační program Doprava 2014-2020 dosažený stav přípravy a srovnání s Operačním programem Doprava 2007-2013 Operační program Doprava 2014-2020 hlavní cíle Operační program Doprava 2014-2020 navazuje na

Více

Rozvoj logistických ch center v

Rozvoj logistických ch center v ČESKÁ LOGISTICKÁ ASOCIACE Rozvoj logistických ch center v Evropě a ČR Ing. Miroslav Rumler rumler@reliant.cz 1 Evropský přepravní trh: zvětšování vzdáleností mezi výrobou a spotřebou - růst požadavků mobility

Více

Koncept Smart Cities v prostředí České republiky

Koncept Smart Cities v prostředí České republiky Koncept Smart Cities v prostředí České republiky Martin Maštálka Univerzita Pardubice Fakulta ekonomicko-správní Ústav regionálních a bezpečnostních věd Městské plánování Smart City Inteligentní vs. chytré

Více

- Referát na konferenci CZECH RAILDAYS -

- Referát na konferenci CZECH RAILDAYS - - Referát na konferenci CZECH RAILDAYS - Návrh kvalitního systému regionální železniční dopravy v MS kraji Úvod, význam železnice pro Moravskoslezský kraj. Stručné představení Sdružení pro rozvoj Moravskoslezského

Více

Dosahování udržitelné mobility prostřednictvím integrovaného plánování dopravy. Rafael Cuesta Vedoucí zastoupení Centro, Velká Británie

Dosahování udržitelné mobility prostřednictvím integrovaného plánování dopravy. Rafael Cuesta Vedoucí zastoupení Centro, Velká Británie Dosahování udržitelné mobility prostřednictvím integrovaného plánování dopravy Rafael Cuesta Vedoucí zastoupení Centro, Velká Británie Cíl dnešního dne Usnadnění tvorby kvalitního Městského Plánu Udržitelné

Více

Geografie České republiky. Doprava

Geografie České republiky. Doprava Geografie České republiky Doprava Doprava Poloha ČR uvnitř Evropy usnadňuje rozvoj dopravy a dopravních cest Rozsáhlá dopravní infrastruktura co do rozsahu dopravních sítí (výsledek roztříštěnosti sídelní

Více

Vysokorychlostní železniční tratě

Vysokorychlostní železniční tratě Vysokorychlostní železniční tratě L u k á š T ý f a Ústav dopravních systémů (K612) Téma č. 4 Evropská síť vysokorychlostních tratí Anotace: Vývoj evropské sítě VRT Transevropské dopravní sítě Klíčové

Více

Řešení tranzitní dopravy kolem Prahy

Řešení tranzitní dopravy kolem Prahy Řešení tranzitní dopravy kolem Prahy Tranzitní vs. městská doprava SOKP je součástí transevropské dopravní sítě TEN-T multimodálního koridoru č. IV, jejíž základní principy jsou definovány v rozhodnutí

Více

Spojení Evropy! Projekt RAILHUC zajistil dohody směřující ke zlepšení železniční dopravy v regionu střední Evropy.

Spojení Evropy! Projekt RAILHUC zajistil dohody směřující ke zlepšení železniční dopravy v regionu střední Evropy. This project is implemented through the CENTRAL EUROPE programme co-financed by ERDF. PROJEKT RAILHUC TISKOVÁ ZPRÁVA Spojení Evropy! Projekt RAILHUC zajistil dohody směřující ke zlepšení železniční dopravy

Více

Koncepce rychlédopravy v ČR

Koncepce rychlédopravy v ČR Návrh postupného přetváření železniční sítě SŽDC konkurenceschopná evropská síť Mgr. Jan ILÍK Odbor drah, železniční a kombinované dopravy, MD ČR Koncepce rychlédopravy v ČR AKTUÁLNĚ-úkol Politiky územního

Více

Tematické cíle a investiční priority programu spolupráce Rakousko Česká republika

Tematické cíle a investiční priority programu spolupráce Rakousko Česká republika Tematické cíle a investiční priority programu spolupráce Rakousko Česká republika Prioritní osa 1 1a Posílení výzkumu, technologického rozvoje a inovací Posilování výzkumu a inovační infrastruktury a kapacit

Více

Evropská unie. Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Fondy Evropské unie

Evropská unie. Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Fondy Evropské unie Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Fondy Evropské unie Fondy Evropské unie Fondy EU představují hlavní nástroj realizace evropské politiky hospodářské a sociální soudržnosti. Jejich prostřednictvím

Více

Hlavní priority MD v železniční dopravě pro nadcházející období. Ing. Jindřich Kušnír ředitel Odbor drah, železniční a kombinované dopravy

Hlavní priority MD v železniční dopravě pro nadcházející období. Ing. Jindřich Kušnír ředitel Odbor drah, železniční a kombinované dopravy Hlavní priority MD v železniční dopravě pro nadcházející období Ing. Jindřich Kušnír ředitel Odbor drah, železniční a kombinované dopravy 1 Hlavní strategické dokumenty ČR Dopravní politika EU zvýšení

Více

Řešení. Východiska řešení. Rizika

Řešení. Východiska řešení. Rizika Podpora ze strukturálních fondů EU jako významný faktor rozvoje českých podniků Operační program Podnikání a Inovace podpora českým podnikům v průběhu sedmi let nového programovacího období Ing. Pavel

Více

PRÁVNÍ ZÁKLAD CÍLE VÝSLEDKY

PRÁVNÍ ZÁKLAD CÍLE VÝSLEDKY TRANSEVROPSKÉ SÍTĚ HLAVNÍ SMĚRY Smlouva o fungování Evropské unie (SFEU) zachovává transevropské sítě v odvětví dopravy, energetiky a telekomunikací. Tyto sítě byly poprvé zmíněny v Maastrichtské smlouvě

Více

Koncepce modernizace železniční sítě v ČR

Koncepce modernizace železniční sítě v ČR Koncepce modernizace železniční sítě v ČR Bc. Marek Binko ředitel odboru strategie Praha, 27. listopadu 2014 Vstupy do koncepce požadavky na infrastrukturu z dopravního trhu nákladní doprava osobní regionální

Více

DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURA

DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURA MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ Národní orgán pro koordinaci DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURA SPOLUFINANCOVANÁ ZE SF / FS A NÁRODNÍCH ZDROJŮ ÚNOR 2011 Ministerstvo pro místní rozvoj Odbor řízení a koordinace NSRR

Více

NRP Návrh globálního cíle, strategických cílů a priorit NRP Výstup pro ŘKV Globální cíl NRP

NRP Návrh globálního cíle, strategických cílů a priorit NRP Výstup pro ŘKV Globální cíl NRP Globální cíl NRP Globální cíl Národního rozvojového plánu ČR pro období 2007-2073 reflektuje východiska politiky soudržnosti Evropské unie a respektuje zásadní strategické dokumenty České republiky. Globální

Více

Nastavení společné řeči

Nastavení společné řeči Stránka 1 z 8 Evropa 2020 Nastavení společné řeči Evropa 2020 je desetiletá strategie EU, jejímž cílem je dosáhnout nového růstu. Nejedná se však pouze o překonání současné krize, která postihuje řadu

Více

rozvoj dopravní infrastruktury Moravskoslezského kraje

rozvoj dopravní infrastruktury Moravskoslezského kraje rozvoj dopravní infrastruktury Moravskoslezského kraje STAVEBNÍ FÓRUM OSTRAVA 12. listopadu 2008 obsah situování kraje v Evropském prostoru potenciál rozvoje a vazby na dopravní infrastrukturu dopravní

Více

Možnosti energetické soběstačnosti regionu v podmínkách ČR

Možnosti energetické soběstačnosti regionu v podmínkách ČR Možnosti energetické soběstačnosti regionu v podmínkách ČR Seminář Biomasa jako zdroj energie II Rožnov p.r., 29.2.2008 Jaroslav Jakubes, ENVIROS, s.r.o. Obsah prezentace 1.Energetická soběstačnost regionu

Více

Renáta Slabá Odbor strategie Oddělení dopravní politiky a čisté mobility

Renáta Slabá Odbor strategie Oddělení dopravní politiky a čisté mobility Dopravní infrastruktura 2015-2020, Operační program doprava, programy na podporu čistě mobility, cyklostrategie, dopravní obslužnost kraje Renáta Slabá Odbor strategie Oddělení dopravní politiky a čisté

Více

Shrnutí dohody o partnerství s Českou republikou, 2014 2020

Shrnutí dohody o partnerství s Českou republikou, 2014 2020 EVROPSKÁ KOMISE Brusel, 26. srpna Shrnutí dohody o partnerství s Českou republikou, 2014 2020 Obecné informace Dohoda o partnerství (DP) s Českou republikou se týká pěti fondů: Evropského fondu pro regionální

Více

Programy Evropské územní spolupráce INTERREG EUROPE, CENTRAL EUROPE 2020 a DANUBE

Programy Evropské územní spolupráce INTERREG EUROPE, CENTRAL EUROPE 2020 a DANUBE Programy Evropské územní spolupráce INTERREG EUROPE, CENTRAL EUROPE 2020 a DANUBE MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Plzeň 27. ledna 2015 Seminář Dotace pro obce Kohezní politika - alokace Cíl 1: Investice

Více

Národní technologická platforma silniční doprava

Národní technologická platforma silniční doprava 7. rámcový program EU 3. výzva v prioritě Udržitelná pozemní doprava a Letectví Praha, 7. října 2009 Národní technologická platforma silniční doprava Ing. Josef Mikulík, CSc., Ing. Václav Fencl, CSc. Centrum

Více

Příloha 4 11. Doprava a dopravní technologie aplikace ve strategickém dokumentu

Příloha 4 11. Doprava a dopravní technologie aplikace ve strategickém dokumentu Příloha 4 11. Doprava a dopravní technologie aplikace ve strategickém dokumentu V tomto textu je představena reflexe dílčích a celkových výstupů projektu WB-32-04: Dopravní obslužnost a technologie ve

Více

Evropská politika soudržnosti 2014 2020

Evropská politika soudržnosti 2014 2020 Evropská politika soudržnosti 2014 2020 Návrhy Evropské komise Politika soudržnosti Struktura prezentace 1. Proč Komise navrhuje změny pro roky 2014-2020? 2. Jaké jsou hlavní zmeny? 3. Jaké bude financování

Více

SoNorA NEWSLETTER. No.3

SoNorA NEWSLETTER. No.3 SoNorA NEWSLETTER No.3 Jako hlavní partner projektu SoNorA, je nám, kraji Vento Region, potěšením představit třetí vydání newsletteru SoNorA. C ílem projektu SoNorA je vytvoření efektivní multimodální

Více

DOPORUČENÍ KOMISE. ze dne o výzkumné iniciativě společného plánování Zdravá a produktivní moře a oceány (2011/EU)

DOPORUČENÍ KOMISE. ze dne o výzkumné iniciativě společného plánování Zdravá a produktivní moře a oceány (2011/EU) EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 16.9.2011 K(2011) 6362 v konečném znění DOPORUČENÍ KOMISE ze dne 16.9.2011 o výzkumné iniciativě společného plánování Zdravá a produktivní moře a oceány (2011/EU) DOPORUČENÍ

Více

BALÍČEK OPATŘENÍ K ENERGETICKÉ UNII PŘÍLOHA PLÁN VYTVÁŘENÍ ENERGETICKÉ UNIE

BALÍČEK OPATŘENÍ K ENERGETICKÉ UNII PŘÍLOHA PLÁN VYTVÁŘENÍ ENERGETICKÉ UNIE EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 25.2.2015 COM(2015) 80 final ANNEX 1 BALÍČEK OPATŘENÍ K ENERGETICKÉ UNII PŘÍLOHA PLÁN VYTVÁŘENÍ ENERGETICKÉ UNIE ke SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU, RADĚ, EVROPSKÉMU

Více

Řešení tranzitní dopravy v pražské aglomeraci. Praha Ďáblice

Řešení tranzitní dopravy v pražské aglomeraci. Praha Ďáblice Řešení tranzitní dopravy v pražské aglomeraci Praha Ďáblice 5.6. 2019 Tranzitní vs. městská doprava SOKP je součástí transevropské dopravní sítě TEN-T multimodálního koridoru č. IV, jejíž základní principy

Více

FINANCOVÁNÍ TRANSEVROPSKÝCH SÍTÍ

FINANCOVÁNÍ TRANSEVROPSKÝCH SÍTÍ FINANCOVÁNÍ TRANSEVROPSKÝCH SÍTÍ Realizace transevropských sítí (TEN) je financována částečně Evropskou unií a částečně členskými státy. Finanční podpora EU slouží jako katalyzátor, přičemž většinu finančních

Více

Operační programy pro léta 2007-2013 (3) Prezentace pro školení v rámci modulu Venkovská politika pro projekt OP RLZ 4.1. JMK Víme co chceme odborné vzdělávání obecních zastupitelstev na Vyškovsku Rostěnice-Zvonovice,

Více

SOUČASNÝ STAV A VÝHLED Alois Kopecký

SOUČASNÝ STAV A VÝHLED Alois Kopecký SOUČASNÝ STAV A VÝHLED 10.4.2014 Alois Kopecký PRAHA MMR VIZE A GLOBÁLNÍ CÍL Konkurenceschopné obce a regiony jsou předpokladem pro konkurenceschopnou Českou republiku Zajistit vyvážený rozvoj území, zlepšit

Více

KOMBINOVANÁ PŘEPRAVA VE STŘEDNÍ A VÝCHODNÍ EVROPĚ VÝSTUPY Z PROJEKTU CHEMLOG

KOMBINOVANÁ PŘEPRAVA VE STŘEDNÍ A VÝCHODNÍ EVROPĚ VÝSTUPY Z PROJEKTU CHEMLOG KOMBINOVANÁ PŘEPRAVA VE STŘEDNÍ A VÝCHODNÍ EVROPĚ VÝSTUPY Z PROJEKTU CHEMLOG Ing Ladislav Špaček CSc, SCHP ČR ZÁVĚRY STUDIE PROVEDITELNOSTI V rámci chemického průmyslu existuje potenciál na zvýšení objemů

Více

Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Příprava na programovací období 2014 2020

Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Příprava na programovací období 2014 2020 Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Příprava na programovací období 2014 2020 Silné stránky Jihomoravského kraje silná infrastruktura pro výzkum, vývoj a inovace v kraji (vysoké školy, veřejné

Více

D 49 Silniční propojení R 6

D 49 Silniční propojení R 6 D 49 Silniční propojení R 6 Západovýchodní multimodálního propojení Západovýchodní multimodálního propojení Myšlenka propojení západ východ rychlostní komunikací vedoucí v oblasti Zlína se poprvé objevila

Více

Projekt obsah, popis stávající situace, příklady ze zahraničí. Letecká, vodní a veřejná doprava. Gestor MD Spolugestor MMR, MPO

Projekt obsah, popis stávající situace, příklady ze zahraničí. Letecká, vodní a veřejná doprava. Gestor MD Spolugestor MMR, MPO Projekt obsah, popis stávající situace, příklady ze zahraničí Název projektu Gestor MD Spolugestor MMR, MPO Zahájení projektu 2011 Ukončení projektu 2025 Obsah, charakteristika projektu Popis stávající

Více

Kraj: Plzeňský kraj. Pořadí významnosti prioritní oblasti pro kraj (1,2, ) Vazba na regionální strategický dokument.

Kraj: Plzeňský kraj. Pořadí významnosti prioritní oblasti pro kraj (1,2, ) Vazba na regionální strategický dokument. Určení prioritních oblastí a identifikace hlavních oblastí podpory s uvedením vazby na Integrované hlavní směry strategie Evropa 2020 a na regionální strategické y Kraj: Plzeňský kraj Prioritní oblast

Více

ADAPTACE NA ZMĚNY KLIMATU V INTEGROVANÉM REGIONÁLNÍM OPERAČNÍM PROGRAMU. 3.4.2014 Praha

ADAPTACE NA ZMĚNY KLIMATU V INTEGROVANÉM REGIONÁLNÍM OPERAČNÍM PROGRAMU. 3.4.2014 Praha ADAPTACE NA ZMĚNY KLIMATU V INTEGROVANÉM REGIONÁLNÍM OPERAČNÍM PROGRAMU 3.4.2014 Praha CO SE DOVÍTE 1. Představení programu IROP 2. Opatření v návaznosti na změny klimatu v IROP 3. Co nás ještě čeká 4.

Více

Veřejná logistická centra

Veřejná logistická centra Veřejná logistická centra Ing. Emanuel Šíp, náměstek ministra Sekce dopravní politiky a životního prostředí Den dopravy Praha, Hotel Olympik, 28. února 2008 Výchozí situace - Evropa 14,2% 7,4% 5,3% 13,8%

Více

Propojená Evropa: Nová hlavní dopravní síť EU

Propojená Evropa: Nová hlavní dopravní síť EU MEMO/11/706 V Bruselu dne 19. října 2011 Propojená Evropa: Nová hlavní dopravní síť EU Komise dnes přijala návrh, jehož cílem je přetvořit stávající nesourodý systém evropských silnic, železnic, letišť

Více

Dopravní politika a strategie rozvoje dopravních sítí v ČR

Dopravní politika a strategie rozvoje dopravních sítí v ČR Dopravní politika a strategie rozvoje dopravních sítí v ČR Ing. Luděk Sosna, Ph.D. ředitel Odboru strategie Konference Doprava 2010 15.4.2010 Sněmovní sál Plzeňské radnice Tvorba strategie dopravy Strategii

Více

Evropská politika. soudržnosti. Návrhy Evropské komise. Politika. soudržnosti

Evropská politika. soudržnosti. Návrhy Evropské komise. Politika. soudržnosti Evropská politika soudržnosti 2014 2020 Návrhy Evropské komise Politika soudržnosti Struktura prezentace 1. Jaký je dopad politiky soudržnosti EU? 2. Proč Komise navrhuje změny pro roky 2014-2020? 3. Jaké

Více

Příloha 4 Synergie a komplementarity s ostatními operačními programy

Příloha 4 Synergie a komplementarity s ostatními operačními programy Příloha 4 Synergie a komplementarity s ostatními operačními programy Tab.1 Operační program Doprava Integrovaný regionální operační program Tematický cíl a investiční priorita TC: Podpora udržitelné dopravy

Více

Rada Evropské unie Brusel 14. října 2016 (OR. en)

Rada Evropské unie Brusel 14. října 2016 (OR. en) Rada Evropské unie Brusel 14. října 2016 (OR. en) 13231/16 POZNÁMKA K BODU I/A Odesílatel: Příjemce: Č. předchozího dokumentu: Předmět: Generální sekretariát Rady Výbor stálých zástupců / Rada 12390/16

Více

Dopravní infrastruktura koncepce jejího rozvoje z pohledu MD

Dopravní infrastruktura koncepce jejího rozvoje z pohledu MD Dopravní infrastruktura koncepce jejího rozvoje z pohledu MD Ing. Peter Marec MD odbor infrastruktury a ÚP Liberec 19. 20. září 2013 Dopravní plánování Evropská úroveň Bílá kniha Cesta k jednotnému evropskému

Více

Integrovaný regionální operační program

Integrovaný regionální operační program Integrovaný regionální operační program Přehled specifických cílů IROP dle identifikace územní dimenze X / 1.1 Zvýšení regionální mobility prostřednictvím modernizace a rozvoje sítí regionální silniční

Více

Programy Evropské územní spolupráce INTERREG EUROPE, CENTRAL EUROPE 2020 a DANUBE

Programy Evropské územní spolupráce INTERREG EUROPE, CENTRAL EUROPE 2020 a DANUBE Programy Evropské územní spolupráce INTERREG EUROPE, CENTRAL EUROPE 2020 a DANUBE MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Praha 2. června 2015 Stella Horváthová 2014-2020 Cíl 2: Evropská územní spolupráce v

Více