Zpráva o činnosti v roce 2003

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Zpráva o činnosti v roce 2003"

Transkript

1 Přírodovědecká fakulta University Karlovy Ústav pro životní prostředí Zpráva o činnosti v roce 2003

2 Personální obsazení, zaměření 1.1 Interní pracovníci Vědecko-pedagogičtí pracovníci Doc. RNDr. Karel Pivnička, DrSc., ředitel Ústavu do od zástupce ředitele, (obecná a aplikovaná ekologie, krajinná ekologie, biodiverzita, ichtyologie). Doc. RNDr. Martin Braniš, CSc., zástupce ředitele Ústavu do , ředitel ústavu od (znečištění životního prostředí a lidské zdraví, hodnocení kvality ŽP, management ŽP, EIA, auditing v ŽP, vzdělávání v ŽP). Ing. Libuše Benešová, CSc. (kvalita vody, znečištění a ochrana vod, hydrochemie, eutrofizace). RNDr. Martin Čihař, CSc. (ochrana přírody a krajiny, rekreace a turistika, horská a vysokohorská ekologie, ochrana vodních zdrojů a rybolov, ekologické vzdělávání). RNDr. Jan Hovorka, Ph.D. (znečištění atmosféry, aerosoly, chemická analýza, atomová absorpční spektrofotometrie, ICP-MS, stabilní izotopy olova, určování zdrojů znečištění, atmosférická depozice na přírodních površích). RNDr. Iva Hůnová, CSc. (znečištění a kvalita ovzduší, atmosférická depozice, troposférický ozón). RNDr. Lucie Kupková, Ph.D. (krajinná ekologie - dynamický land use, geografické informační systémy a krajinné informační systémy). Od na mateřské dovolené. Od Mgr. Štych Ing. Luboš Matějíček, Dr. (výpočetní technika, modelování v ŽP, geografické informační systémy a krajinné informační systémy). RNDr. Rudolf Přibil, CSc., tajemník Ústavu (znečištění ovzduší, chemie atmosféry, monitorování kvality ovzduší, vzorkování atmosféry, pasivní vzorkování ovzduší, globální oteplování, stratosférický ozón, atmosférický aerosol, chemie a analytická chemie v ŽP, atomová absorpční spektrofotometrie). RNDr. Jana Ružičková, CSc. (hydrobiologie, ekologie vody, kvalita vody, společenstvo bentosu ve vodních tocích a nádržích, společenstvo planktonu v nádržích). RNDr. Jaroslav Tonika, CSc. (geomorfologie, geologie, petrologie, strukturní aspekty malých povodí, geologické mapování). Knihovnice RNDr. Alena Balvínová do pak na částečný úvazek Mgr. Hana Žáková od vedoucí knihovny

3 Sekretářka Ústavu Lenka Kupcová Techničtí pracovníci Sylva Nováková Blanka Popeláková Civilní služba Ing. Radek Pivokonský do konce září Externí přednášející Prof. RNDr. Jan Bednář, CSc. (Ústav meteorologie a ochrany přírody, Matematicko-fyzikální fakulta UK, Praha) Prof. MUDr. Vladimír Bencko, DrSc. (Hygienický a epidemiologický ústav, I. lékařská fakulta UK, Praha) Prof. RNDr. Jaroslav Číhalík, CSc., (znečištění životního prostředí, analytická chemie). JUDr. Petr Kužvart (soukromý právník) Prof. RNDr. Bedřich Moldan, CSc. (Centrum University Karlovy pro otázky životního prostředí) Prof. RNDr. Jan Němeček, DrSc. (Zemědělská Univerzita, Praha) RNDr. Čeněk Novotný, CSc (MBU AV ČR)

4 Studium na Ústavu pro životní prostředí 2.1. Ústav pro životní prostředí školí v těchto oborech a zaměřeních: Bakalářské studium- tříletý studijní obor: Ochrana životního prostředí Podmínky přijímacího řízení jsou formou shodné jako pro všechny sekce fakulty. Struktura studia. Tříleté studium je zaměřeno především na základy přírodních věd (fyzika, chemie, biologie, geografie, geologie, základy matematiky, statistiky), jejichž zvládnutí je nezbytným předpokladem pro navazující magisterské studium. Bakalářský studium je však doplněno předměty "nepřírodovědnými", jako základy hygieny, právo ŽP a některé předměty s větším důrazem na poznání základních technologií ohrožujících životní prostředí. Bakalářské studium je společné pro všechny studenty a obsahuje výběrové přednášky pouze ve 3. roku studia. Magisterské studium - dvouletý studijní obor Ochrana životního prostředí Přijímací řízení. Pro zápis studentů je podmínkou úspěšné zakončení předcházejícího bakalářského studia. Předpokladem přijetí je abolvování tříletého studia Ochrana životního prostředí PřF UK, nebo úspěšné absolvování přijímacího řízení (písemný test a v nerozhodných případech ústní pohovor). Požadavky dané vstupním testem a následným ústním pohovorem odpovídají vyšší úrovni všeobecných znalostí z problematiky ochrany životního prostředí s důrazem na disciplíny přednášené v bakalářském studiu Ochrana životníhoprostředí na PřF UK. Struktura studia. Kromě kmenových kurzů je zařazena též řada kurzů (přednášek, cvičení praktik) volitelných. Volitelné předměty je možno absolvovat dle osobního studijního plánu, který sestavuje každý student s vedoucím diplomové práce před zápisem do každého ročníku. V magisterském studijním oboru je možno se specializovat na tři studijní směry: Ochrana přírody, Ochrana složek životního prostředí, Organizace a řízení OŽP. Po absolvování magisterského studia lze složit rigorózní zkoušku, obhájit rigorózní práci a získat titul RNDr. Program doktorandského studia je určen pro absolventy PřFUK i jiných vysokých škol. Klíčovou úlohu zde hraje vědecká práce na individuálním projektu ve spojení se speciálními přednáškami vybranými studentem a jeho školitelem. Po složení všech zkoušek, doktorandské zkoušky a úspěšném obhájení disertační práce absolvent získá titul Ph.D. Uvedené programy jsou zaměřeny na studium přírodovědných aspektů ochrany životního prostředí. Těžiště studijních plánů leží v tradičních přírodovědných disciplínách (chemie, biologie, geologie a geografie), které jsou doplněny o některé další předměty (technologie, právo, hygiena, organizace a řízení atd.). Bakalářské studium- počty studentů 1. ročník 20 studentů Magisterské studium-počty studentů: 2. ročník 31 studentů 3. ročník 34 studentů 4. ročník 30 studentů 5. ročník 38 studentů

5 Doktorandské studium počty studentů: Interní: Externí: 1. ročník 6 studentů 1. ročník 3 studenti 2. ročník 4 studenti 2. ročník 4.studenti 3. ročník 3.studenti 3. ročník 2 studenti 4. ročník 4. ročník 6.studentů 5. ročník 5. ročník 5. studentů Přednášky a cvičení - viz Seznam přednášek PřF UK Specializovaná pracoviště ÚŽP PřFUK 3.1. Knihovna a informační středisko Knihovna ÚŽP byla založena v roce Původním základem jejího knihovního fondu byly publikace převzaté z ostatních oborových knihoven Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy, s tématikou týkající se životního prostředí a ekologie. Knihovna je přístupná nejen pro studenty a pracovníky celé PŘF UK, ale též pro odbornou veřejnost. TEMATICKÝ PROFIL KNIHOVNÍHO FONDU: životního prostředí a jeho ochrana, ekologie, ochrana přírody. KNIHOVNÍ FOND Druhy dokumentů: monografie, učebnice, skripta, ročenky, slovníky, encyklopedie, mapy. atlasy, časopisy, diplomové, dizertační, bakalářské a jiné rukopisné práce, CD disky, okrajově videokazety a separáty. Celkový počet svazků monografií: 8600 Celkový počet titulů monografií: 6765 Počet doposud vytvořených záznamů titulů periodik: 135 Počet aktuálně získávaných titulů periodik: cca 60 českých a 40 zahraničních INFORMAČNÍ APARÁT: ALEPH - na internetové adrese MAKS/ISIS - záložní lokální systém TECHNICKÉ VYBAVENÍ KNIHOVNY A STUDOVNY: 5 PC s přístupem na Internet, skener, tiskárna černobílá A4, tiskárna barevná A3. POSKYTOVANÉ SLUŽBY: MVS, referenční služby, rešeršní služby, výpůjčky absenční a prezenční, výměna časopisu Acta Universitatis Carolinae, Environmentalica. EDIČNÍ ČINNOST: v rámci ÚŽP je vydáván a vyměňován časopis Acta Universitatis Carolinae, Environmentalica. Ved. red. Doc. RNDr. Karel Pivnička, CSc. Časopis je zasílán přibližně 100 českým a 65 zahraničním výměnným partnerům. KONTAKTNÍ SPOJENÍ:

6 Knihovna Ústavu pro životní prostředí Benátská 2, Praha 2. přízemí, dveře č. 36 a 38, tel ved. knihovny: Mgr. Hana Źáková knihuzp@natur.cuni.cz www stránky: sigla: ABD157 Provozní doba knihovny a studovny: Pondělí Úterý: , Středa: , Čtvrtek: Pátek: zavřeno 3.2. Laboratoř ochrany vod Laboratoř Ochrany vod byla na OŽP založena v roce 1990 a slouží k základním fyzikálněchemickým rozborům pro povrchové, podzemní a pitné vody. Laboratoř je vybavena přístroji na fotometrická stanovení (Unicam SP 1800, Merck SQ 118 a Hewlett-Packard) na mikrovlnný rozklad (mikrovlnná trouba MDS 2000) a dále běžným vybavením na titrační a gravimetrická stanovení. Na tepelný rozklad je používán thermoreaktor Merck TR 300. Součástí laboratoře je váhovna s přesnými vahami Sartorius 2006 MP. V roce 2001 bylo vybavení doplněno (z grantových prostředků) analyzátorem TOC FORMACS HT na stanovení celkového organického uhlíku ve vodách. V laboratoři pracují jednak zaměstnanci Ústavu, kteří připravují rozbory jako podklad pro řešení grantů a výzkumných záměrů, jednak studenti a doktorandi, za dohledu zkušených pracovníků Ústavu na svých diplomových a disertačních pracích. Kromě studentů ÚŽP používají laboratoř i studenti ostatních kateder (geografie, hydrobiologie, geologie, apod.) O využití laboratoře svědčí mimo jiné i to, že od roku 1991 byly zde provedeny chemické rozbory vody pro více než 60 diplomantů a 5 doktorandů. V současné době je laboratoř upravována i pro rozklady sedimentů a přípravu vzorků dalších látek, např. prosev tuhých komunálních odpadů, vodárenských a čistírenských kalů apod. Snahou ústavu pro ŽP je doplňovat průběžně zařízení a zdokonalovat analytické postupy tak, aby byly v souladu s nejnovějšími evropskými trendy Kancelář intenzifikace sběru, dopravy a třídění komunálních odpadů Cílem je: navrhnout řešení systémů třídění odpadů v rámci celého procesu nakládání s komunálními odpady s ohledem na dosažení: vyšší účinnosti sběru, snížení ekonomické náročnosti, zkvalitnění sběru, -navržené úpravy budou zohledňovat: uplatnění druhotných surovin na trhu, zpracování surovin v rámci ČR, přepravní vzdálenosti, socio-demografické ukazatele (hustotu obyvatel, typ zástavby, složení obyvatelstva, atd.), -pro potřeby měst a obcí vytvořit veřejně přístupný aplikační model, který umožní zavedení a optimalizaci systémů tříděného sběru a přepravy komunálních odpadů.

7 3.4. Laboratoř GIS Vznikla v rámci programu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy Posílení výzkumu na vysokých školách během projektu s názvem Laboratoř pro využití geografických informačních systémů (GIS) v základním a aplikovaném výzkumu na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy. Laboratoř byla budována v období 1997 a Laboratoř GIS je vybavena počítačovou sítí skládající se z jednoho serveru, devíti pracovních stanic, velkoformátového plotru, skeneru, digitizéru a stanice GPS. Lokální počítačová síť je napojena na fakultní síť, která umožňuje spojení pomocí Internetu s ostatními výzkumnými pracovišti. Hlavní aplikační programové vybavení představují geografické informační systémy: ARC/INFO spolu s desktop systémy ArcView 3.2. Alternativní řešení představují produkty firmy Bentley Systems a Intergraph. Kromě uvedených GIS má laboratoř také k dispozici systém Idrisi 2.0 (verze 32) a tuzemský GIS TopoL. V oblasti dálkového průzkumu Země je k dispozici programové vybavení Erdas Imagine Pro studium dynamických jevů z oblasti základních složek životního prostředí má laboratoř k dispozici programové systémy: Advanced Simulation Language (ACSL), MATLAB s moduly Simulink a ImageProcessing a program Mathematica. Laboratoř GIS slouží k výzkumu a pokročilé výuce studentů Přírodovědecké fakulty. Vedoucím laboratoře je hlavní řešitel projektu Doc. RNDr. Martin Braniš, CSc Chemická laboratoř G.B. Marshalla Chemická laboratoř G.B. Marshalla nese své jméno jako výraz vděčnosti našemu britskému kolegovi, který pro naši nově vzniklou laboratoř zprostředkoval v r dar řady cenných laboratorních přístrojů poskytnutých elektrárenským koncernem National Power. Laboratoř je využívána jak pro výzkumné, tak i výukové účely a její vybavení umožňuje mimo jiné vysoce citlivou chemickou analýzu řady biogenních i toxických elementů ve environmentálních vzorcích nejrůznějšího původu. Výzkumné práce prováděné v laboratoři zahrnují také monitorování koncentrací plynných atmosférických škodlivin jako jsou oxidy dusíku, oxid siřičitý a těkavé organické látky. Značná pozornost je rovněž věnována metodám záchytu a studiu vzniku a chování pevných částic v atmosféře, zejména velmi jemnému aerosolu antropogenního a přírodního původu. Publikační činnost Původní práce Braniš, M. (2003) Particulate emission inventory and trends in ambient particulate matter concentrations in the Czech Republic between 1993 and Environmental Monitoring & Assessment 87(2): Braniš, M., Domasová, M. (2003) PM 10 and black smoke in a small settlement: Case study from the Czech Republic. Atmospheric Environment 37(1): (ISSN: )

8 Benešová L., Smazalová M. Tonika J Water quality of small rivers in Bohemian Forest (Český Les). Acta Universitatis Carolinar Environmentalica 16, Matějíček, L., Benešová, L., Tonika, J., Ecological modelling of nitrate pollution in small river basins by spreadsheets and GIS. Ecological Modelling 170 (2-3), Silovsky, V., Cihar, M., Trebicky, V., Stankova, J., 2002: Sumava biosphere reserve The tourism potentials and impacts in protected areas. International workshop for CEE countries - Tourism in mountain areas, Sucha Beskidzka, Poland, 26 str. M. Novák, S. Emmanuel, MA. Vile, Y. Erel, A. Veron, T. Pačes, RK. Wieder, M. Vaněček, M. Štěpánová, E. Břízová and J. Hovorka, Origin of Lead in Eight Central European Peat Bogs Determined from Isotope Ratios, Strengths, and Operation Times of Regional Pollution Sources, Environ. Sci. Technol., 2003, 37, 437 Hůnová I. 2003: Ambient Air Quality for the Territory of the Czech Republic in Expressed by 3 Essential Factors. Science of the Total Environment. 303/3, pp Hůnová I., Livorová H. and Ostatnická J. 2003: Potential Ambient Ozone Impact on Ecosystems in the Czech Republic as Indicated by Exposure Index AOT40. Ecological Indicators 3, pp Hůnová I. 2003: Nové imisní limity pro ochranu vegetace a ekosystémů v české legislativě. Ochrana ovzduší 15 (35), No. 4, pp 4-8. Hůnová I. and Běláková Š. 2003: Výsledky měření koncentrací přízemního ozonu pasivními dosimetry na Vysoké v Novohradských horách v roce 2003, str In: Papáček M. (ed.): Biodiverzita a přírodní podmínky Novohradských hor II. Jihočeská univerzita a Entomologický ústav AV ČR, 221 s. ISBN ; Matějíček, L., Tlapáková, L. Modeling in the GIS environment: dynamic processes of water pollution. Acta Universitatis Carolinae Environmentalica 16 (2002): 47-62, ISSN Peňáz M., Pivnička K., Baruš Vl., Prokeš M., 2003: Temporal changes in the abundance of barbel, Barbus barbus in the Jihlava River, Czech republic. Folia Zool., 52: Knihy, kapitoly v učebnicích, knihách Moldan, B., Braniš, M. (2003) Globální problémy životního prostředí. In: Globalizace (V. Mezřický ed.). Portál. Praha 147 str. (ISBN: )

9 Čihař, J., Čihař, M., Formánek, J., Hodková, Z., Kholová, H., Moravec, Z., Pfleger, V., Skalická, A., Toman, J., 2003: Příroda v České a Slovenské republice, Academia, nakladatelství Akademie věd ČR Praha, 429 str., ISBN Kholová, H., Čihař, M., Čihař, J., 2003: Poslední přírodní ráje Čech, Moravy a Slovenska. Tigris, Zlín, 302 str., ISBN X. Šlégl, J., Čihař, M. et al., 2002: Góry Europy. Horyzont, Grupa Wydawnicza Bertelsmann Media, Warszawa, 176 pp, ISBN , Nr Čihař, M., 2002: Naše hory. Ottovo nakladatelství - Cesty, Praha, 280 str., ISBN Čihař, M., Štursa, J., Třebický, V., 2002: Monitoring of tourism in the Czech National Parks. In Monitoring and Management of Visitor Flows in Recreational and Protected Areas (Eds. A. Arngerger, C. Brandenburg, A. Muhar), Institute for Landscape Architecture and Landscape Management, Bodenkultur University Vienna, pp: Účast na konferencích, publikované referáty ve sbornících Domácí: Braniš, M., Hovorka, J., Domasová, M., Řezáčová, P. (2003) Charakteristika Prašného aerosolu v obytném prostředí: Předběžné výsledky projektu URBAN_AEROSOL (5.RP EU). Ovzduší 2003, Brno, 5.7. Května 2003, Sborník konference, (ISBN ) Domasová, M., Braniš, M., Řezáčová, P., Mihaljevič, M., (2003) PM 10 ve venkovním ovzduší malých sídel obsah toxických kovů. Ovzduší 2003, Brno, 5.7. Května 2003, Sborník konference, (ISBN ) Domasová, M., Řezáčová, P., Braniš, M. (2003) Odhad obsahu uhlíkatých částic v prašném aerosolu metodou reflektometrie. Ovzduší 2003, Brno, 5.7. Května 2003, Sborník konference, (ISBN ) Řezáčová, P., Braniš, M., Domasová, M. (2003) Koncentrace PM 10, PM 2,5 a PM 1 ve vnitřním prostředí. Ovzduší 2003, Brno, 5.7. Května 2003, Sborník konference, (ISBN ) Braniš, M. (2003) Personal monitoring of PM10 mass concentration during commuting in the Prague underground. Česká aerosolová společnost. Sborník konference (Praha ): (ISBN )

10 Benešová L., Komínková D., Pivokonský M Organické látky a těžké kovy v sedimentech a nádržích pražské aglomerace, Zborník prednášok konference Sedimenty vodných tokov a nádrží duben Komínková D., Benešová L Hodnocení ekologického rizika těžkých kovův povodí Kocáby a Točnického potoka, Zborník prednášok konference Sedimenty vodných tokov a nádrží duben Čihař M., 2003: Natura Srní, listopad 2003.Organizátoři EC, MŽP ČR, AOPK. Matějíček, L., Benešová, L., Tonika, J. Mapping of Environmental pollution in urban areas with GIS, 6 th International Symposium&Exhibition on Environmental Contamination in Central and Eastern Europe and the Commonwealth of Independent States, September , Prague, 5 pp. Tlapáková, L., Matějíček, L.. Možnosti využití GIS při hodnocení krajiny. GIS Seč 2003-GIS ve veřejné správě, června 2003, 8 s., ISBN , ISSN Matějíček, L. Využití GIS ve studijních oborech ochrany životního prostředí. GIS Seč GIS ve veřejné správě, června 2003, 5 s., ISBN , ISSN Humpl M., Křížek J., Pivnička K., 2003: Rybí společenstva v environmentálním profilu Lužické Nisy. VI. česká ichthyologická konference Praha: Zahraniční: Braniš, M., (2003) Particulate air pollution from New Years fireworks analysis of data from Prague (1995/ /2002). Proceedings of the European Aerosol Conference Journal of aerosol Science Vol. II. S ISSN Řezáčová, P., Braniš, M., Domasová, M., (2003) Mass concentration of PM 10, PM 2.5 and PM 1 in a classroom. Proceedings of the European Aerosol Conference Journal of aerosol Science Vol. II. S ISSN Braniš, M., Hovorka, J., Řezáčová, P., Domasová, M., Lazaridis, M., (2003) Characterization of indoor particulate matter influence of indoor and outdoor sources (Urban-Aerosol, Prague). Proceedings of the European Aerosol Conference Journal of aerosol Science Vol. II. S ISSN Domasová, M., Braniš, M., Řezáčová, P., Mihaljevič, M., (2003) PM 10 in a small settlement content of selected trace metals. Proceedings of the European Aerosol Conference Journal of aerosol Science Vol. II. S ISSN

11 Domasová, M., Řezáčová, P., Braniš, M., Hovorka, J., (2003) Elemental carbon in indoor urban PM 1, PM 2.5 and PM 10. Proceedings of the European Aerosol Conference Journal of aerosol Science Vol. II. S ISSN Hovorka, J., Holub, R., Braniš, M., (2003) 210 Pb in outdoor/indoor PM 2.5, PM 1.0 in urban atmosphere, Prague, 2001/2002. Proceedings of the European Aerosol Conference Journal of aerosol Science Vol. II. S ISSN Benešová L. Komínková D.,Tonika J., Pivokonský M Organic matters and heavy metals in Prague streams and ponds. Ecohazard2003. proc. of the 4 IWA conference Assesement and control of hazardoussubstances in water, Aachen, 101/1-101/8 Komínková D., Benešová L., The risk assessement of heavy metals in the Kocába river (Central Czech Republic), Ecohazard2003. proc. of the 4 IWA conference Assesement and control of hazardoussubstances in water, Aachen, 54/1-54/8 J.Hovorka, R.F.Holub, M. Braniš, 210 Pb/ 210 Pb in indoor/outdoor PM 2.5 and PM 1.0 in Prague, wintertime 2003, Reprints of Extended Abstracts, 226 th ACS National Meeting, New York 7-11.Sep 2003, Vol. 43, No.2, , ISSN J. Košler, J. Hovorka, M. Wiedenbeck, M. Tubrett, P. Sylvester and J. Míková Size Distribution of Number, Mass, and Composition of Aerosols Produced by Laser Ablation for ICP-MS Analysis, J.Aerosol Sci, Abstracts of the EAC 2003, Vol II, S1193, ISSN J.Hovorka, A.J.Veron, J.Schwary, L.Džumbová, J.Kugler, and J.Smolík, Tracing of Urban Aerosol Formation by Stable Isotopes of Lead, J.Aerosol Sci, Abstracts of the EAC 2003, Vol I, S699, ISSN J. Hovorka, R.F.Holub, M.Braniš, 210 Pb in Outdoor/Indoor PM 2.5, PM 1.0 in Urban Atmosphere, Prague 2001/2002, J.Aerosol Sci, Abstracts of the EAC 2003, Vol I, S441, ISSN M.Domasová, P.Řezáčová, M.Braniš, J.Hovorka, Elemental Carbon in Indoor Urban PM 1, PM 2.5, PM 10, J.Aerosol Sci, Abstracts of the EAC 2003, Vol I, S435, ISSN M.Braniš, J.Hovorka, P.Řezáčová, M.Domasová, M.Lazaridis Characterisation of Indoor Particulate Matter Influence of Indoor and Outdoor Sources (Urban Aerosol, Prague) J.Aerosol Sci, Abstracts of the EAC 2003, Vol I, S373, ISSN Matějíček. L. Development of software tools for ecological field studies using ArcPad. ESRI 24 th Annual International User Conference, July , San Diego, California, 12 pp., CDROM (Copyright 2003 ESRI).

12 Účast na konferencích: Humpl M. Křížek J., Pivnička K., 2003: Rybí společenstva v environmentálním profilu Lužické Nisy.VI. česká ichtyologická konference s mezinárodní účastí. Praha : Nepublikované zprávy, expertízy Benešová L. a kol Závěrečná zpráva VaV720/2/00 Intenzifikace sběru, dopravy a třídění komunálních odpadů, MŽP, 725 stran Čihař, M. a kol., 2002a: Monitoring udržitelného turismu v centrální části KRNAP. Ústav pro ŽP Př F UK Praha. Zadavatel MŽP ČR. 129 str. Čihař, M. a kol., 2002b: Ukazatele udržitelného turismu v centrální části Národního parku Šumava. Ústav pro ŽP Př F UK Praha. Zadavatel MŽP ČR. 150 str. Čihař, M. a kol., 2003a: Monitoring udržitelného turismu v centrální části Národního parku Šumava. Ústav pro ŽP Př F UK Praha. Zadavatel MŽP ČR. 153 str. Čihař, M. a kol., 2003b: Udržitelný turismus v centrální části KRNAP. Ústav pro ŽP Př F UK Praha. Zadavatel MŽP ČR. 91 str. Pivnička K., 2003: Oponentský posudek na disertační práci H.R.Voigtha Univerzita Helsinki: Concentration of mercury and cadmium, and the condition of some coastal Baltic fishes: 4pp. Pivnička K., 2003: Oponentský posudek na učebnici: Obecné rybářství: autoři K.Dubský, Jan Kouřil, Václav Šrámek: 4pp Pivnička K., 2003: Oponetský posudek na Výroční zprácu VZ MZE M Komplexní řešení problému hospodaření s vodou, půdou a krajinou.pp Pivnička K., 2003: Posudek školitele na PhD práci P.Belanského: Diverzita prostředí a reprodukčních ploch obojživelníků a jejich společenstev v povodí Oravy: 1 pp. Pivnička K., 2003: Profesorská přednáška před VR ČZU dne 21. ledna 2003: Aplikovaná ekologie na hranici mezi obecnou ekologií a ochranou prostředí - význam a budoucnost oboru. Růžičková J., 2003 Makrozoobentos a chemismus vody v epizodicky acidifikovaných tocích oblasti postižené kůrovcovou kalamitou (povodí Vydry NP a BR Šumava). Průběžná zpráva projektu GAUK 150/2002, ÚŽP Praha, 1-10.

13 Růžičková J., Kodrová Z., Hřebík Š., Čihař M., Švátora M., Moravec P., Makrozoobentos a chemismus vody v epizodicky acidifikovaných tocích oblasti postižené kůrovcovou kalamitou (povodí Vydry NP a BR Šumava). Závěrečná zpráva projektu GAUK 150/2002, ÚŽP Praha, Přibil R., 2003: Oponentský posudek na VŠE doktorské disertační práce Ing. J. Mičkala s názvem "Skleníkový efekt jako globální problém a role malých zemí". Populární články Braniš, M., Brožová, J., Havlínová, E., Hedbávná, D., Hojdová, M., Jánošková, G., Munzarová, K., Pacherová, P., Rejlková, M. (2003) Vodní díla na Labi stále mnoho otazníků. Ochrana přírody 58(5): Matějíček, L. GIS Day 2002 na PřF UK v článku M.Valentové. Ohlédnutí za Dnem GIS ArcRevue 1, 16-21, 2003, ARCDATA, Praha, ISSN Čihař, M., 2002: Chráněná území ČR. Multimediální nosič (CD rom). Východočeská energetika, MSMW a Studio DMM. Řešené projekty (granty) Mezinárodní granty Braniš M., th FP (EU) No.: EVK : Urban - Aerosol Characterization of Urban Air Quality Indoor/Outdoor Particulate Matter, Chemical Characteristics and Source-to-Inhaled Dose Relationships (spoluřešitel - hlavní kontraktor) Braniš M., th FP (EU) No.: QLK4-CT : Chemical and biological characteristics of ambient air coarse, fine and ultrafine particles for health risk assessment (spoluřešitel - subkontraktor) Hovorka J., Characterization of Urban air Quality Indoor/Outdoor Particle Matter Characteristics and Source-to Inhaled Dose Relationships, Grant EU č. EVK4-CT , spoluřešitel Matějíček L., 2003: EU-INTERREG IIC-Nationalpark-Informationssysteme im Zentraleuropäischen Raum (spoluřešitel, koordinátor projektu pro ČR). Národní projekty Braniš M., GAUK - č. 244/2002/B-CH/PRF: Prvková analýza prašného aerosolu v ovzduší malých sídel ( ) Benešová L., VaV 720/2/00 Intenzifikace sběru, dopravy a třídění komunálních odpadůhlavní řešitel Benešová L., VaV 720/5/03 Možnosti zvýšené recyklace papíru, plastů, skla a neželezných kovů s ohledem na legislativu EU hlavní řešitel

14 Benešová L., GAČR 103/04/0929 Sledování forem hliníku v povrchových vodách a posouzení možností jeho odstranění vodárenskou úpravou hlavní řešitel Hovorka J., Sledování vzniku atmosférického aerosolu s využitím stabilních izotopů olova, GA UK č řešitel Hovorka J., Zevrubná charakterizace atmosférického aerosolu v Praze v závislosti na jeho velikosti, GA ČR, 205/03/1560 spoluřešitel Hovorka J., Účast na výzkumném záměru MSMT , Látkové a energetické toky ve svrchních vrstvách Země Matějíček L., 2003: GAČR Využití GIS a DPZ pro zpracování experimentálních dat a stavbu digitálního modelu terénu (spoluřešitel). Pivnička K., 2003: Grant AVČR: Typy ichthyocenoz a biotická integrita toků v návaznosti na zdraví říčních systémů v ČR. spoluřešitel (3. rok řešení) Růžičková J., 2003 Makrozoobentos a chemismus vody v epizodicky acidifikovaných tocích oblasti postižené kůrovcovou kalamitou (povodí Vydry NP a BR Šumava). GAUK 150/2002. Účast na vědeckých záměrech fakulty Výzkumný záměr PřFUK MSM Geografická struktura a vývoj interakcí přírodního prostředí a společnosti : Libuše Benešová Martin Braniš Martin Čihař Lucie Kupková Luboš Matějíček Výzkumný záměr PřFUK MSM Látkové a energetické toky ve svrchních částech Země: Jan Hovorka Výzkumný záměr PřFUK MSM Evoluční a ekologické aspekty rozmanitosti organizmů : Karel Pivnička Spolupráce se zahraničím Martin Braniš - NILU - Norvegian Institute for Air Research - Norsko. - IRAS - Institute for risk assessment science, University Utrecht - Holandsko Martin Čihař - IUCN, Gland, Švýcarsko - Mountain Forum, Washington, USA

15 - NP Thayatal, Rakousko - NP Karkonosze, Polsko - CNNPA - Mountains, Vermount, USA - TANAP - Slovensko - NP Malá Fatra, Slovensko - CHKO Horná Orava, Slovensko Jan Hovorka - Dr. Alain Véron, CEREGE, UMR CNRS Universite Aix-Marseille III, Europole Mediterraneen, BP80 - Plateau Petit Arbois Aix en Provence cedex 4, Francie Izotopická analýza různých velikostních frakcí aerosolů - Prof. R. Holub, Colorado School of Mines, Golden, Colorado , USA Měření podmínek nukleace a koncentrace ultrajemných aerosolů ve volné atmosféře Iva Hůnová - Wessex Institute of Technology (WIT) Southampton, Velká Británie - University of East Anglia (UEA) Norwich, Velká Británie Lucie Kupková - CIPEC Summer Institute, Indiana University, Bloomington, USA, květen 2002, - The 2002 International Human Dimensions Workshop: Urbanisation and the transition to sustainability, Bonn, červen 2002, - MODLUC European Advanced Study Course Modelling Land Use Change, University of Louvain, Louvain-La-Neuve, Belgie, , Luboš Matějíček - ISEM-International Society for Ecological Modelling: expertní a posudková činnost, - iemss-international Environmental Modelling and Software Society: příprava materiálů pro konferenci ve Švýcarsku. Karel Pivnička Univerzita Helsinky, universita Hamburg Jana Růžičková - Global Environment Facility - expertní a lektorská činnost (od roku 1994) - Central European University - spolupráce v rámci grantového řízení (od roku 1996) - UNEP (Implementing Agency) - expertní činnost (od roku 2001) Jaroslav Tonika - Spolupráce s Univerzitou Glasgow a St. Andrews

Zpráva o činnosti v roce 2000

Zpráva o činnosti v roce 2000 Přírodovědecká fakulta University Karlovy Ústav pro životní prostředí Zpráva o činnosti v roce 2000 sestavil Ivo Hlásenský 2 OBSAH 1. Personální obsazení, zaměření...3 1.1. Interní pracovníci...3 1.2.

Více

Katedra chemie (130)

Katedra chemie (130) Katedra chemie (130) Adresa katedry: Studentská 13, České Budějovice, 370 05 Katedra chemie zajišťuje výuku chemických předmětů, biochemie a předmětů didaktiky chemie pro tři fakulty JU Biologickou, Pedagogickou

Více

Návrh kandidáta na funkci 1 : interního člena VR AV ČR. Navrhovatel (pracoviště AV ČR): Ústav analytické chemie AV ČR, v. v. i.

Návrh kandidáta na funkci 1 : interního člena VR AV ČR. Navrhovatel (pracoviště AV ČR): Ústav analytické chemie AV ČR, v. v. i. Návrh kandidáta na funkci 1 : interního člena VR AV ČR Navrhovatel (pracoviště AV ČR): Ústav analytické chemie AV ČR, v. v. i. Jméno, příjmení a tituly kandidáta: Jiří Dědina, doc. RNDr. CSc. DSc. Rok

Více

DOKTORSKÉ ( POSTGRADUÁLNÍ ) STUDIUM NA FARMACEUTICKÉ FAKULTĚ UK

DOKTORSKÉ ( POSTGRADUÁLNÍ ) STUDIUM NA FARMACEUTICKÉ FAKULTĚ UK DOKTORSKÉ ( POSTGRADUÁLNÍ ) STUDIUM NA FARMACEUTICKÉ FAKULTĚ UK Jaroslav Roh 11. 3. 2019 Studium otevřeno: absolventům magisterského studia FaF UK (Farmacie, Zdravotnická bioanalytika) absolventům magisterských

Více

Studijní program Foresight for Environment and Development. Geoinformatika

Studijní program Foresight for Environment and Development. Geoinformatika Standard studijního Foresight for Environment and Development A. Specifika a obsah studijního : Typ Oblast/oblasti vzdělávání Základní tematické okruhy Kód Rozlišení Profil studijního Propojení studijního

Více

Katedra aplikované matematiky a informatiky (180)

Katedra aplikované matematiky a informatiky (180) Katedra aplikované matematiky a informatiky (180) Adresa katedry: Studentská 13, 370 05 České Budějovice 1. Personální struktura katedry k 31. 12. 2000 vedoucí katedry: prom. mat. Bohuslav Slípka, CSc.

Více

Kvantifikovaná kriteria pro habilitační řízení a řízení ke jmenování profesorem na FEM

Kvantifikovaná kriteria pro habilitační řízení a řízení ke jmenování profesorem na FEM Kvantifikovaná kriteria pro habilitační řízení a řízení ke jmenování profesorem na FEM ÚVOD Kvantifikovaná kriteria jsou pomocným podkladem pro zahájení habilitačních řízení a řízení ke jmenování profesorem

Více

Environmentální mikrobiologie - MO550P06 Letní semestr 2/0 Zk Rozsah za školní rok: 24 hodiny. Letní semestr 2/0 Z Rozsah za školní rok: 24 hodiny

Environmentální mikrobiologie - MO550P06 Letní semestr 2/0 Zk Rozsah za školní rok: 24 hodiny. Letní semestr 2/0 Z Rozsah za školní rok: 24 hodiny Doc. RNDr. Tomáš Cajthaml, Ph.D. Pedagogická činnost Studijní program Ekologie a ochrana prostředí 2004/2005 Přednáška - přednášející 2004/2005 Přednáška - přednášející 2005/2006 Přednáška - přednášející

Více

Zpráva o činnosti v roce 2001

Zpráva o činnosti v roce 2001 Přírodovědecká fakulta University Karlovy Ústav pro životní prostředí Zpráva o činnosti v roce 2001 sestavil Ivo Hlásenský OBSAH 1. Personální obsazení, zaměření...3 1.1. Interní pracovníci...3 1.2. Externí

Více

OBSERVATOŘ KOŠETICE RNDr. Milan Váňa, Ph.D

OBSERVATOŘ KOŠETICE RNDr. Milan Váňa, Ph.D OBSERVATOŘ KOŠETICE RNDr. Milan Váňa, Ph.D Připraveno pro rozšířenou poradu ÚOČO 22-24.9.2009 Radostovice http://www.chmi.cz/uoco/struct/odd/ook/index.htm Historie Začátek 80 let minulého století zahájení

Více

NÁZEV HABILITAČNÍ PRÁCE: Využití diskriminační analýzy pro predikci budoucího vývoje firmy

NÁZEV HABILITAČNÍ PRÁCE: Využití diskriminační analýzy pro predikci budoucího vývoje firmy NÁVRH NA ZAHÁJENÍ HABILITAČNÍHO ŘÍZENÍ RNDr. Radmily SOUSEDÍKOVÉ, Ph.D. OBOR ŘÍZENÍ PRŮMYSLOVÝCH SYSTÉMŮ OSOBNÍ ÚDAJE: Jméno a přímení: Datum a místo narození: Bydliště: Zaměstnavatel: Pracoviště: Funkce:

Více

Doktorský studijní obor Didaktika literatury. 1 Organizace doktorského studijního oboru Didaktika literatury

Doktorský studijní obor Didaktika literatury. 1 Organizace doktorského studijního oboru Didaktika literatury Obsah 1 Organizace doktorského studijního oboru Didaktika literatury... 1 1.1 Shrnutí požadovaných studijních aktivit včetně jejich kreditového ohodnocení... 2 1.2 Charakteristika a kreditové ohodnocení

Více

Soulad studijního programu. Anorganická chemie / Inorganic Chemistry

Soulad studijního programu. Anorganická chemie / Inorganic Chemistry Standard studijního Anorganická chemie / Inorganic Chemistry A. Specifika a obsah studijního : Typ Oblast/oblasti vzdělávání Základní tematické okruhy Kód Rozlišení Profil studijního Propojení studijního

Více

Zpráva o činnosti v roce 2004

Zpráva o činnosti v roce 2004 Přírodovědecká fakulta University Karlovy Ústav pro životní prostředí Zpráva o činnosti v roce 2004 2 Personální obsazení, zaměření 1.1 Interní pracovníci Vědecko-pedagogičtí pracovníci Doc. RNDr. Martin

Více

Soulad studijního programu. Ochrana a tvorba krajiny. Biologie, ekologie a životní prostředí

Soulad studijního programu. Ochrana a tvorba krajiny. Biologie, ekologie a životní prostředí Standard studijního Ochrana a tvorba krajiny A. Specifika a obsah studijního : Typ Oblast/oblasti vzdělávání Základní tematické okruhy Kód Rozlišení Profil studijního Propojení studijního s tvůrčí činností

Více

Hodnocení ISO pro rok 2017/18

Hodnocení ISO pro rok 2017/18 Hodnocení ISO pro rok 2017/18 1 OBLAST STUDIJNÍ A PEDAGOGICKÁ 1.1 VÝUKA - Zajištění výuky v základních kurzech matematiky, deskriptivní geometrie, algoritmizace, numerických metod a statistiky na pěti

Více

Doktorský studijní program Elektrotechnika a komunikační technologie. prof. Ing. Aleš Prokeš, Ph.D Ústav radioelektroniky FEKT VUT v Brně

Doktorský studijní program Elektrotechnika a komunikační technologie. prof. Ing. Aleš Prokeš, Ph.D Ústav radioelektroniky FEKT VUT v Brně Doktorský studijní program Elektrotechnika a komunikační technologie prof. Ing. Aleš Prokeš, Ph.D Ústav radioelektroniky FEKT VUT v Brně Doktorský studijní program Garant: Prof. RNDr. Vladimír Aubrecht,

Více

A. Podklady pro habilitační a jmenovací řízení (kvalitativní hodnocení)

A. Podklady pro habilitační a jmenovací řízení (kvalitativní hodnocení) A. Podklady pro habilitační a jmenovací řízení (kvalitativní hodnocení) Uchazeč: Podpis: Jakub Hrůza Hodnocené období: 2013-2017 Poznámka: Tabulky lze přidáním řádků podle potřeby upravit. Doporučujeme

Více

Standard studijního programu Didaktika chemie

Standard studijního programu Didaktika chemie Standard studijního Didaktika chemie A. Specifika a obsah studijního : Typ doktorský Oblast/oblasti vzdělávání Chemie/Učitelství, 40 %/60 % Základní tematické okruhy obecná chemie, anorganická chemie,

Více

Studijní program je těsně vázán na vědeckou činnost Katedry experimentální fyziky PřF UP či praxí Forma studia

Studijní program je těsně vázán na vědeckou činnost Katedry experimentální fyziky PřF UP či praxí Forma studia Standard studijního Didaktika fyziky A. Specifika a obsah studijního : Typ doktorský Oblast vzdělávání Fyzika/Učitelství 40 %/60 % Základní tematické okruhy Mechanika, termodynamika a kinetická teorie,

Více

Přírodní vědy. Doplňující pedagogické studium - geografie - učitelství pro SŠ a ZŠ

Přírodní vědy. Doplňující pedagogické studium - geografie - učitelství pro SŠ a ZŠ Přírodní vědy Doplňující pedagogické studium - biologie - učitelství pro SŠ a ZŠ Anotace: Program je zaměřen na pedagogickou a oborově didaktickou přípravu pro učitelství přírodovědných předmětů na základních

Více

Směrnice děkana č. 3/2012. Metodický postup pro habilitační řízení a řízení ke jmenování profesorem na Přírodovědecké fakultě UJEP

Směrnice děkana č. 3/2012. Metodický postup pro habilitační řízení a řízení ke jmenování profesorem na Přírodovědecké fakultě UJEP Směrnice děkana č. 3/2012 Metodický postup pro habilitační řízení a řízení ke jmenování profesorem na Přírodovědecké fakultě UJEP Platná od : 1. 11. 2012 1 Část I. Úvod: Čl.1. Habilitační řízení je upraveno

Více

Environmentální modelování Doktorský studijní program

Environmentální modelování Doktorský studijní program ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE Fakulta životního prostředí Environmentální modelování Doktorský studijní program (prezenční a kombinovaná forma, čtyřletá standardní doba studia) Profil absolventa

Více

Vnitřní normy Fakulty technologické Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně

Vnitřní normy Fakulty technologické Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně Vnitřní normy Fakulty technologické Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně Kód: Druh: Název: SD/03/2018 VNITŘNÍ NORMA FAKULTY TECHNOLOGICKÉ Rámcová kritéria uplatňovaná při habilitačním řízení a řízení ke jmenování

Více

Soubor map: Mapy zonace ochrany přírody v CHKO v horských oblastech ČR Vacek S., Vacek Z., Ulbrichová I., Hynek V.

Soubor map: Mapy zonace ochrany přírody v CHKO v horských oblastech ČR Vacek S., Vacek Z., Ulbrichová I., Hynek V. Soubor map: Mapy zonace ochrany přírody v CHKO v horských oblastech ČR Vacek S., Vacek Z., Ulbrichová I., Hynek V. Soubor map: Mapa zonace ochrany přírody v CHKO Beskydy Vacek S., Vacek Z., Ulbrichová

Více

RÁMCOVÁ KRITÉRIA PRO HABILITAČNÍ ŘÍZENÍ

RÁMCOVÁ KRITÉRIA PRO HABILITAČNÍ ŘÍZENÍ Vysoké učení technické v Brně, Fakulta chemická Datum vydání: 29. 6. 2018 Za věcnou stránku odpovídá: prof. Ing. Martin Weiter, Ph.D. Účinnost: od 1. 7. 2018 Závaznost: FCH VUT v Brně Vydává: děkan FCH

Více

Hodnocení ISO pro rok 2015 katedra 714

Hodnocení ISO pro rok 2015 katedra 714 Hodnocení ISO pro rok 2015 katedra 714 1 OBLAST STUDIJNÍ A PEDAGOGICKÁ 1.1 VÝUKA - Zajištění výuky v základních kurzech matematiky, deskriptivní geometrie, algoritmizace, numerických metod a statistiky

Více

Soulad studijního programu. Bioanorganická chemie

Soulad studijního programu. Bioanorganická chemie Standard studijního Bioanorganická chemie A. Specifika a obsah studijního : Typ Oblast/oblasti vzdělávání Základní tematické okruhy Kód Rozlišení Profil studijního Propojení studijního s tvůrčí činností

Více

Směrnice děkana č. 1/2016 pro metodické hodnocení studentů doktorských studijních programů na ČVUT FD

Směrnice děkana č. 1/2016 pro metodické hodnocení studentů doktorských studijních programů na ČVUT FD Směrnice děkana č. 1/2016 pro metodické hodnocení studentů doktorských studijních programů na ČVUT FD ČVUT v Praze Fakulta dopravní Konviktská 20, Praha 1 www.fd.cvut.cz Článek 1 Úvodní ustanovení 1. Tato

Více

Základní struktura. NSZ Č. 1: OSUD CHEMICKÝCH LÁTEK V PROSTŘEDÍ (ENVFATE) Koordinátor NSZ: Prof. RNDr. Ivan Holoubek, CSc.

Základní struktura. NSZ Č. 1: OSUD CHEMICKÝCH LÁTEK V PROSTŘEDÍ (ENVFATE) Koordinátor NSZ: Prof. RNDr. Ivan Holoubek, CSc. Základní struktura NSZ Č. 1: OSUD CHEMICKÝCH LÁTEK V PROSTŘEDÍ (ENVFATE) Koordinátor NSZ: Prof. RNDr. Ivan Holoubek, CSc. VČP č. Název, charakteristika Zkratka Řešitel VČP 1.1 Výskyt chemických látek v

Více

Přehled činnosti oddělení ISKO Plán rozvoje oddělení 2015

Přehled činnosti oddělení ISKO Plán rozvoje oddělení 2015 Přehled činnosti oddělení ISKO Plán rozvoje oddělení 2015 Václav Novák 15.10.2015 Seminář ÚOČO Telč Václav Novák pravidelná (zajištění provozu, ročenka, reporting) nepravidelná (projekty, objednávky) kombinovaná

Více

Soubor map: Mapy zonace ochrany přírody v Národních parcích ČR Vacek S., Vacek Z., Ulbrichová I., Hynek V.

Soubor map: Mapy zonace ochrany přírody v Národních parcích ČR Vacek S., Vacek Z., Ulbrichová I., Hynek V. Soubor map: Mapy zonace ochrany přírody v Národních parcích ČR Vacek S., Vacek Z., Ulbrichová I., Hynek V. Soubor map: Mapa zonace ochrany přírody v Krkonošském NP Vacek S., Vacek Z., Ulbrichová I., Hynek

Více

SPECIFICKÉ OPATŘENÍ DĚKANA FAKULTY VOJENSKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ UNIVERZITY OBRANY K HABILITAČNÍM ŘÍZENÍM A ŘÍZENÍM KE JMENOVÁNÍ PROFESOREM

SPECIFICKÉ OPATŘENÍ DĚKANA FAKULTY VOJENSKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ UNIVERZITY OBRANY K HABILITAČNÍM ŘÍZENÍM A ŘÍZENÍM KE JMENOVÁNÍ PROFESOREM UNIVERZITA OBRANY FAKULTA VOJENSKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ HRADEC KRÁLOVÉ REGISTROVANÝ VNITŘNÍ DOKUMENT Hradec Králové 1. března 2019 Počet listů: 4 SPECIFICKÉ OPATŘENÍ DĚKANA FAKULTY VOJENSKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ

Více

Směrnice děkana č. 21/2013 KRITÉRIA HABILITAČNÍHO A JMENOVACÍHO ŘÍZENÍ NA PEDAGOGICKÉ FAKULTĚ OSTRAVSKÉ UNIVERZITY V OSTRAVĚ

Směrnice děkana č. 21/2013 KRITÉRIA HABILITAČNÍHO A JMENOVACÍHO ŘÍZENÍ NA PEDAGOGICKÉ FAKULTĚ OSTRAVSKÉ UNIVERZITY V OSTRAVĚ Č. j. OU-3272/45-203 Směrnice děkana č. 2/203 KRITÉRIA HABILITAČNÍHO A JMENOVACÍHO ŘÍZENÍ NA PEDAGOGICKÉ FAKULTĚ OSTRAVSKÉ UNIVERZITY V OSTRAVĚ Článek Úvodní ustanovení V souladu s 72 75 zákona č. /998

Více

Chemická informatika. terciální. výzkumné zprávy, patenty, normy, firemní a šedá literaura.

Chemická informatika. terciální. výzkumné zprávy, patenty, normy, firemní a šedá literaura. Jakýkoliv vědecký výzkum nelze provádět bez předchozího studia literatury - proto je dobré vědět, jak co nejrychleji a nejefektivněji vyhledat požadované informace. Vědeckou literaturu lze členit podle

Více

Podmínky pro přijímací řízení

Podmínky pro přijímací řízení Podmínky pro přijímací řízení pro akademický rok 2014/2015 Pro akademický rok 2014/2015 jsou přijímány přihlášky ke studiu na níže uvedené akreditované studijní obory. Bakalářské studijní programy: Bez

Více

Zasedání vědecké rady FCHI. 20. května 2011

Zasedání vědecké rady FCHI. 20. května 2011 Zasedání vědecké rady FCHI 20. května 2011 Program zasedání VR FCHI 20.05.2011 1. Zahájení 2. Volba skrutátorů pro tajné hlasování 3. Habilitační řízení Ing. Lubomír Hnědkovský, CSc. 4. Habilitační řízení

Více

Soulad studijního programu. Molekulární a buněčná biologie

Soulad studijního programu. Molekulární a buněčná biologie Standard studijního Molekulární a buněčná biologie A. Specifika a obsah studijního : Typ Oblast/oblasti vzdělávání Základní tematické okruhy Kód Rozlišení Profil studijního Propojení studijního s tvůrčí

Více

MODERNIZACE A INOVACE LABORATORNÍCH ÚLOH V LABORATOŘI VODOHOSPODÁŘSKÉHO VÝZKUMU ÚSTAVU VODNÍCH STAVEB V RÁMCI PROJEKTU ESF

MODERNIZACE A INOVACE LABORATORNÍCH ÚLOH V LABORATOŘI VODOHOSPODÁŘSKÉHO VÝZKUMU ÚSTAVU VODNÍCH STAVEB V RÁMCI PROJEKTU ESF MODERNIZACE A INOVACE LABORATORNÍCH ÚLOH V LABORATOŘI VODOHOSPODÁŘSKÉHO VÝZKUMU ÚSTAVU VODNÍCH STAVEB V RÁMCI PROJEKTU ESF Modernizace výuky na Fakultě stavební VUT v Brně v rámci bakalářských a magisterských

Více

Zpráva o činnosti FBI za rok 2009

Zpráva o činnosti FBI za rok 2009 Fakulta bezpečnostního inženýrství VŠB TUO Zpráva o činnosti FBI za rok 2009 Vedení fakulty - 2009 DĚKAN PRODĚKAN PRO PEDAGOGICKOU ČINNOST PRODĚKAN PRO VĚDU, VÝZKUM A ZAHRANIČNÍ STYKY PRODĚKAN PRO ROZVOJ

Více

UNIVERZITA KARLOVA Přírodovědecká fakulta Albertov 6, Praha 2. Zápis z 3. zasedání VRF dne 7. prosince 2017 Zasedání VRF bylo zahájeno ve hod.

UNIVERZITA KARLOVA Přírodovědecká fakulta Albertov 6, Praha 2. Zápis z 3. zasedání VRF dne 7. prosince 2017 Zasedání VRF bylo zahájeno ve hod. UNIVERZITA KARLOVA Přírodovědecká fakulta Albertov 6, Praha 2 Zápis z 3. zasedání VRF dne 7. prosince 2017 Zasedání VRF bylo zahájeno ve 14.00 hod. Přítomni: (bez titulů): Zima, Drbohlav, Dzúrová, Fatka,

Více

Vymezení pracovních činností akademických a vědeckých pracovníků. vědeckých pracovníků

Vymezení pracovních činností akademických a vědeckých pracovníků. vědeckých pracovníků Strana 1 / 10 Vymezení pracovních činností akademických a Anotace: Účelem této směrnice je vymezit okruh činností pro jednotlivé funkce (druhy práce) vykonávané akademickými a vědeckými pracovníky v pracovněprávním

Více

Soulad studijního programu. Organická chemie. 1402T001 Organická chemie

Soulad studijního programu. Organická chemie. 1402T001 Organická chemie Standard studijního Organická chemie A. Specifika a obsah studijního : Typ Oblast/oblasti vzdělávání Základní tematické okruhy Kód Rozlišení Profil studijního Propojení studijního s tvůrčí činností či

Více

Spolupříjemce dotace: Masarykova Univerzita Brno

Spolupříjemce dotace: Masarykova Univerzita Brno Spolupříjemce dotace: Masarykova Univerzita Brno Fakulty Právnická Lékařská Přírodovědecká Filozofická Pedagogická Ekonomicko-správní Informatiky Sociálních studií Sportovních studií Ústavy Výpočetní techniky

Více

Doktorské studium 2013-2014

Doktorské studium 2013-2014 Doktorské studium 2013-2014 Proč a jak studovat v doktorském studiu? Doktorské studium 3. a nejvyšší stupeň VŠ vzdělání Bakalářské (Bc.) Magisterské (Mgr., Ing.) Doktorské (Ph.D. za jménem) Doktorské studium

Více

A - Žádost o akreditaci / rozšíření akreditace / prodloužení doby platnosti akreditace stud. programu

A - Žádost o akreditaci / rozšíření akreditace / prodloužení doby platnosti akreditace stud. programu A - Žádost o akreditaci / rozšíření akreditace / prodloužení doby platnosti akreditace stud. programu stand. doba studia Název stud. prog./st. délka Původní název SP Platnost předchozí akred. druh rozšíření

Více

Novosuchdolská 120/15, , Praha 6 Suchdol. Podbabská 2582/30, Praha 6. Řízení a koordinace výzkumné a odborné činnosti

Novosuchdolská 120/15, , Praha 6 Suchdol. Podbabská 2582/30, Praha 6. Řízení a koordinace výzkumné a odborné činnosti PROFESNÍ ŽIVOTOPIS OSOBNÍ INFORMACE Příjmení, jméno Adresa (ulice, číslo domu, PSČ, město) RIEDER, Mark Novosuchdolská 120/15, 165 00, Praha 6 Suchdol Telefon +420 220 197 200, +420 602 959 217 E-mail

Více

VETERINÁRNÍ A FARMACEUTICKÁ UNIVERZITA BRNO

VETERINÁRNÍ A FARMACEUTICKÁ UNIVERZITA BRNO Doporučená kritéria pro habilitační a profesorská na VFU Brno schválená VR VFU Brno dne 3. 12. 2012, účinná od 1. 2. 2013 Habilitační Uchazeč o jmenování docentem musí splňovat předpoklady pro jmenování

Více

AKREDITOVANÉ STUDIJNÍ PROGRAMY

AKREDITOVANÉ STUDIJNÍ PROGRAMY AKREDITOVANÉ STUDIJNÍ PROGRAMY Kód studijního programu Název studijního programu Kód studijního oboru (KKOV) Název studijního oboru Standardní doba studia v akademických rocích / Forma Platnost studia

Více

Seznam českých časopisů v knihovně VÚV T.G.M., v.v.i.

Seznam českých časopisů v knihovně VÚV T.G.M., v.v.i. Seznam českých časopisů v knihovně VÚV T.G.M., v.v.i. Acta Universitatis Carolinae : Environmentalica ISSN 0862-6529 Odběr: 1991-2010 Poznámka: od r. 2011 změna názvu European Journal of Environmental

Více

Podmínky pro přijímací řízení pro akademický rok 2015/16

Podmínky pro přijímací řízení pro akademický rok 2015/16 Podmínky pro přijímací řízení pro akademický rok 2015/16 PROMÍJENÍ PŘIJÍMACÍCH ZKOUŠEK přijímací řízení pro akademický rok 2015/2016 Pro akademický rok 2015/2016 jsou přijímány přihlášky ke studiu na níže

Více

P 8109 Obecná teorie a dějiny umění a kultury DĚJINY VÝTVARNÉHO UMĚNÍ

P 8109 Obecná teorie a dějiny umění a kultury DĚJINY VÝTVARNÉHO UMĚNÍ P 8109 Obecná teorie a dějiny umění a kultury DĚJINY VÝTVARNÉHO UMĚNÍ Vstupní požadavky Uchazeč musí být absolventem magisterského studia nejlépe oboru dějiny umění či historie, pomocných věd historických,

Více

KATEDRA DEMOGRAFIE A GEODEMOGRAFIE

KATEDRA DEMOGRAFIE A GEODEMOGRAFIE KATEDRA DEMOGRAFIE A GEODEMOGRAFIE Přírodovědecká fakulta Univerzita Karlova v Praze Tel: (+420) 221 951 418 E-mail: demodept@natur.cuni.cz URL: KATEDRA DEMOGRAFIE A GEODEMOGRAFIE Den otevřených dveří

Více

Rozbor řešení projektu a celkové shrnutí

Rozbor řešení projektu a celkové shrnutí Grantová agentura České republiky Část ZC Rozbor řešení projektu a celkové shrnutí Jméno řešitele: Ladislav Satrapa Registrační číslo projektu: 103/02/0606 Název projektu: Riziková analýza vodohospodářských

Více

INFORMACE O STUDIU NA PŘÍRODOVĚDECKÉ FAKULTĚ OSTRAVSKÉ UNIVERZITY

INFORMACE O STUDIU NA PŘÍRODOVĚDECKÉ FAKULTĚ OSTRAVSKÉ UNIVERZITY INFORMACE O STUDIU NA PŘÍRODOVĚDECKÉ FAKULTĚ OSTRAVSKÉ UNIVERZITY Vzdělávání na Přírodovědecké fakultě Ostravské univerzity je založeno na koncepci strukturovaného studia (bakalářské programy navazující

Více

Evropské fórum vědy a techniky praha

Evropské fórum vědy a techniky praha Evropské fórum vědy a techniky praha EFEKTIVITA EVROPSKÉ VĚDY A JEJÍ KONKURENCESCHOPNOST VŮČI SVĚTU 22. květen 2008, Praha www.ceskahlava.cz GENERÁLNÍ PARTNEŘI: MEDIÁLNÍ PARTNEŘI: Datum konání: 22. květen

Více

OR Biomedicínská informatika

OR Biomedicínská informatika OR Biomedicínská informatika Předsedkyně oborové rady Prof. RNDr. Jana Zvárová, DrSc. Ústav informatiky Akademie věd ČR, v.v.i. Pod Vodárenskou věží 2 182 07 Praha 8 tel.: 266 053 640 fax: 286 581 453

Více

AKREDITOVANÉ STUDIJNÍ PROGRAMY

AKREDITOVANÉ STUDIJNÍ PROGRAMY AKREDITOVANÉ STUDIJNÍ PROGRAMY Kód studijního programu Název studijního programu Kód studijního oboru (KKOV) Název studijního oboru Standardní doba studia v akademických rocích / Forma Platnost studia

Více

Soulad studijního programu

Soulad studijního programu Standard studijního Fyzikální chemie A. Specifika a obsah studijního : Typ Oblast vzdělávání Základní tematické okruhy Kód Rozlišení Profil studijního Propojení studijního s tvůrčí činností či praxí Forma

Více

Distanční forma studia. dle studijního plánu, v rozsahu. dle určení školitele. po dohodě s doktorandem. alespoň jednou za studium

Distanční forma studia. dle studijního plánu, v rozsahu. dle určení školitele. po dohodě s doktorandem. alespoň jednou za studium Strana 1/ 7 Opatření děkana 7/09 ze dne 30. dubna 2009: o dalších povinnostech doktorandů Fakulty podnikohospodářské VŠE v Praze S ohledem na závěry přijaté při jednání Senátu Fakulty podnikohospodářské

Více

Informace o studiu. Životní prostředí a zdraví Matematická biologie a biomedicína. studijní programy pro zdravou budoucnost

Informace o studiu. Životní prostředí a zdraví Matematická biologie a biomedicína. studijní programy pro zdravou budoucnost Informace o studiu Životní prostředí a zdraví Matematická biologie a biomedicína studijní programy pro zdravou budoucnost Proč RECETOX? Výzkumné centrum RECETOX poskytuje vzdělání v zajímavých oborech

Více

Profesní životopis. Identifikace osoby. doc. PhDr. Ing. Karel Šrédl, CSc., v Praze, rozvedený, bezdětný. Pracoviště

Profesní životopis. Identifikace osoby. doc. PhDr. Ing. Karel Šrédl, CSc., v Praze, rozvedený, bezdětný. Pracoviště Profesní životopis Identifikace osoby Pracoviště doc. PhDr. Ing. Karel Šrédl, CSc., 24.8.1951 v Praze, rozvedený, bezdětný Česká zemědělská univerzita v Praze Provozně ekonomická fakulta Kamýcká 129 165

Více

Fakulta stavební ČVUT v Praze. I n f o r m a c e o s t u d i u

Fakulta stavební ČVUT v Praze. I n f o r m a c e o s t u d i u I n f o r m a c e o s t u d i u TECHNIKA Kreativita + Pestrost + Perspektiva Pro koho je studium techniky? ČVUT v Praze mezi 500 nejlepšími univerzitami na světě Britské The Times zveřejnily na webu svůj

Více

Hydrochemie (MO550P72), ZS, 2/1 (povinně volitelný)

Hydrochemie (MO550P72), ZS, 2/1 (povinně volitelný) Pedagogická činnost pro habilitační a jmenovací řízení Martin Pivokonský Pedagogická činnost Studijní program: Ekologie a ochrana prostředí 2010/2011 Přednášky 2011/2012 Přednášky 2012/2013 Přednášky 2013/2014

Více

Soubor map: Mapy zonace ochrany přírody v CHKO v nižších a středních polohách ČR Vacek S., Vacek Z., Ulbrichová I., Hynek V.

Soubor map: Mapy zonace ochrany přírody v CHKO v nižších a středních polohách ČR Vacek S., Vacek Z., Ulbrichová I., Hynek V. Soubor map: Mapy zonace ochrany přírody v CHKO v nižších a středních polohách ČR Vacek S., Vacek Z., Ulbrichová I., Hynek V. Soubor map: Mapa zonace ochrany přírody v CHKO Blaník Vacek S., Vacek Z., Ulbrichová

Více

Aktualizace Dlouhodobého záměru vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a další tvůrčí činnosti Fakulty technologické Univerzity Tomáše Bati ve

Aktualizace Dlouhodobého záměru vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a další tvůrčí činnosti Fakulty technologické Univerzity Tomáše Bati ve Aktualizace Dlouhodobého záměru vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a další tvůrčí činnosti Fakulty technologické Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně pro rok 2009 Ve Zlíně dne 7. dubna 2009 ÚVOD Aktualizace

Více

Příkaz děkanky FF UJEP Ústí nad Labem č. 3/2007

Příkaz děkanky FF UJEP Ústí nad Labem č. 3/2007 Filozofická fakulta Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem Příkaz děkanky FF UJEP Ústí nad Labem č. 3/2007 Hodnocení vědecko-výzkumné a pedagogické činnosti akademických pracovníků Filozofické

Více

Podmínky pro přijímací řízení pro akademický rok 2016/2017

Podmínky pro přijímací řízení pro akademický rok 2016/2017 Podmínky pro přijímací řízení pro akademický rok 2016/2017 Pro akademický rok 2016/2017 jsou přijímány přihlášky ke studiu na níže uvedené akreditované studijní obory. Bakalářské studium Děkan může uchazečům

Více

Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta managementu v Jindřichově Hradci Opatření děkana Fakulty managementu č. 7/2016

Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta managementu v Jindřichově Hradci Opatření děkana Fakulty managementu č. 7/2016 Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta managementu v Jindřichově Hradci Opatření děkana Fakulty managementu č. 7/2016 Opatření děkana o dalších povinnostech studentů doktorského studia na Fakultě managementu

Více

Informace pro studenty doktorského studijního programu obecná jazykověda a teorie komunikace (OJTK)

Informace pro studenty doktorského studijního programu obecná jazykověda a teorie komunikace (OJTK) Informace pro studenty doktorského studijního programu obecná jazykověda a teorie komunikace (OJTK) Tento dokument je určen pro studenty, kteří zahájili své studium v akademickém roce 212/213 (tedy od

Více

Podmínky pro přijímací řízení

Podmínky pro přijímací řízení Podmínky pro přijímací řízení pro akademický rok 2014/2015 Pro akademický rok 2014/2015 jsou přijímány přihlášky ke studiu na níže uvedené akreditované studijní obory. Bakalářské studijní programy: Bez

Více

Bankovní institut vysoká škola, a.s. Praha Karlovy Vary Písek Teplice Břeclav

Bankovní institut vysoká škola, a.s. Praha Karlovy Vary Písek Teplice Břeclav Bankovní institut vysoká škola, a.s. Kdo jsme? První soukromá vysoká škola Atraktivní studijní obory Univerzitní informační systém Skvělé zázemí a nejnovější technika Moderní bezbariérová budova Jsme součástí

Více

Soulad studijního programu. Mezinárodní rozvojová studia. geografie B1301 Geografie 6702R004 Mezinárodní rozvojová studia

Soulad studijního programu. Mezinárodní rozvojová studia. geografie B1301 Geografie 6702R004 Mezinárodní rozvojová studia Standard studijního Mezinárodní rozvojová studia A. Specifika a obsah studijního : Typ Oblast/oblasti vzdělávání Základní tematické okruhy Kód Rozlišení Profil studijního Propojení studijního s tvůrčí

Více

Soulad studijního programu. Chemie

Soulad studijního programu. Chemie Standard studijního Chemie A. Specifika a obsah studijního : Typ Oblast vzdělávání Základní tematické okruhy Kód Rozlišení Profil studijního Propojení studijního s tvůrčí činností či praxí Forma studia

Více

Příkaz děkanky FF UJEP Ústí nad Labem č. 19/2010

Příkaz děkanky FF UJEP Ústí nad Labem č. 19/2010 Příkaz děkanky FF UJEP Ústí nad Labem č. 19/2010 Hodnocení vědecko-výzkumné a pedagogické činnosti akademických pracovníků Filozofické fakulty UJEP Akademičtí pracovníci FF UJEP vykazují své vědecko-výzkumné,

Více

Usnesení o zastavení řízení č. j. NAU-24/ ze dne ; nabytí právní moci:

Usnesení o zastavení řízení č. j. NAU-24/ ze dne ; nabytí právní moci: ROZHODNUTÍ VYDANÁ NÁRODNÍM AKREDITAČNÍM ÚŘADEM PRO VYSOKÉ ŠKOLSTVÍ ZA ROK 2016 Usnesení o zastavení řízení č. j. NAU-24/2016-5 ze dne 20. 10. 2016; nabytí právní moci: 9. 11. 2016 Národní akreditační úřad

Více

Standard studijního programu Hydrobiologie A. Specifika a obsah studijního programu:

Standard studijního programu Hydrobiologie A. Specifika a obsah studijního programu: Standard studijního Hydrobiologie A. Specifika a obsah studijního : Typ navazující magisterský Oblast vzdělávání Biologie, ekologie a životní prostředí Základní tematické okruhy Buněčná biologie, Systémové

Více

Zápis ze zasedání Oborových rad Fakulty podnikohospodářské VŠE v Praze, které se konalo dne

Zápis ze zasedání Oborových rad Fakulty podnikohospodářské VŠE v Praze, které se konalo dne Zápis ze zasedání Oborových rad Fakulty podnikohospodářské VŠE v Praze, které se konalo dne 10. 09. 2014 Oborová rada oboru Ekonomie Oborová rada oboru Podniková ekonomika a management Přítomni: - viz

Více

UNIVERZITA PARDUBICE Fakulta chemicko-technologická SMĚRNICE Č. 3/2016

UNIVERZITA PARDUBICE Fakulta chemicko-technologická SMĚRNICE Č. 3/2016 UNIVERZITA PARDUBICE Fakulta chemicko-technologická SMĚRNICE Č. 3/2016 Věc: Přijímací řízení pro akademický rok 2017/2018 Působnost pro: Účinnost od: 1. prosince 2016 Číslo jednací: sfcht/242/16 Vypracoval

Více

Fakultní školy. Přírodovědecká fakulta. Univerzity Palackého v Olomouci 2. prosince 2013

Fakultní školy. Přírodovědecká fakulta. Univerzity Palackého v Olomouci 2. prosince 2013 Fakultní školy Přírodovědecká fakulta Univerzity Palackého v Olomouci 2. prosince 2013 Fakulta Filozofická Pedagogická Přírodovědecká Tělesné kultury Lékařská Právnická Cyrilometodějská teologická Zdravotnických

Více

Studijní programy akreditované na Univerzitě J. E. Purkyně v Ústí nad Labem. poslední aktualizace:

Studijní programy akreditované na Univerzitě J. E. Purkyně v Ústí nad Labem. poslední aktualizace: Studijní programy akreditované na Univerzitě J. E. Purkyně v Ústí nad Labem poslední aktualizace: 24. 08. 2016 Kód programu Fakulta sociálně ekonomická UJEP B 6202 B 6208 B 6731 N 6202 N 6208 N 6731 P

Více

Analýza specifik využívání elektronických interaktivních učebních materiálů ve všeobecném chemickém vzdělávání

Analýza specifik využívání elektronických interaktivních učebních materiálů ve všeobecném chemickém vzdělávání Závěrečná zpráva projektu specifického výzkumu zakázka č. 2128 Analýza specifik využívání elektronických interaktivních učebních materiálů ve všeobecném chemickém vzdělávání Odpovědný řešitel projektu:

Více

Soubor map: Mapa souborů lesních typů ve vybraných velkoplošných ZCHÚ (GIS Správa KRNAP Vrchlabí)

Soubor map: Mapa souborů lesních typů ve vybraných velkoplošných ZCHÚ (GIS Správa KRNAP Vrchlabí) Soubor map: Mapa souborů lesních typů ve vybraných velkoplošných ZCHÚ (GIS Správa KRNAP Vrchlabí) Mapa souborů lesních typů v Krkonošském národním parku (GIS Správa KRNAP Vrchlabí) Mapa souborů lesních

Více

zaměřením na spokojenost uživatelů se soudobými softwarovými produkty Ing. Josef Horák, Ph.D. 20. 1. 2012

zaměřením na spokojenost uživatelů se soudobými softwarovými produkty Ing. Josef Horák, Ph.D. 20. 1. 2012 Analýza procesu zpracování účetních informací se zaměřením na spokojenost uživatelů se soudobými softwarovými produkty Ing. Josef Horák, Ph.D. 20. 1. 2012 Řešitelský kolektiv: Akademičtí zaměstnanci: Ing.

Více

P 7310 Filologie SLOVANSKÉ LITERATURY

P 7310 Filologie SLOVANSKÉ LITERATURY P 7310 Filologie SLOVANSKÉ LITERATURY Vstupní požadavky Uchazeč musí být absolventem magisterského studia, nejlépe některého z oborů slovanské filologie. Doktorské studium oboru předpokládá dobrou aktivní

Více

SKLADBA OBORU STAVEBNĚ MATERIÁLOVÉ INŽENÝRSTVÍ

SKLADBA OBORU STAVEBNĚ MATERIÁLOVÉ INŽENÝRSTVÍ SKLADBA OBORU STAVEBNĚ MATERIÁLOVÉ INŽENÝRSTVÍ Bc. Ing. (Stavebně materiálové inženýrství) Ph.D. (Fyzikální a stavebně materiálové inženýrství) Historie: v roce 1951 založen obor Průmyslová výroba stavebních

Více

Katedra řízení (190)

Katedra řízení (190) Katedra řízení (190) Adresa katedry: Studentská 13, České Budějovice, 370 05 Profilovým zaměřením Katedry řízení v oblasti výzkumu, výuky a poradenství je zkoumání činnosti podniků (především podniků zemědělské

Více

Masarykova univerzita Přírodovědecká fakulta

Masarykova univerzita Přírodovědecká fakulta Masarykova univerzita Přírodovědecká fakulta Zpráva o výsledcích přijímacího řízení v roce 2017 Informace o studijních programech a oborech Studijní program / studijní obor biochemie biochemie fyzika Forma

Více

Standard studijního programu Učitelství chemie pro střední školy

Standard studijního programu Učitelství chemie pro střední školy Standard studijního Učitelství chemie pro střední školy A. Specifika a obsah studijního : Typ navazující magisterský Oblast/oblasti vzdělávání Chemie/Učitelství, 60 % / 40 % 1 Základní tematické okruhy

Více

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE Odborný asistent se zaměřením na hydrogeologii a modelování v Ústavu hydrogeologie, inženýrské geologie a užité geofyziky, UK v Praze, Přírodovědecké fakultě v tomto složení: Doc. RNDr. Jan Vilhelm, CSc.

Více

Katedra účetnictví a financí (181)

Katedra účetnictví a financí (181) Katedra účetnictví a financí (181) Adresa katedry: Studentská 13, 370 05, České Budějovice Katedra účetnictví a financí zajišťuje výuku účetnictví, financí, daní a bankovnictví pro ekonomické i neekonomické

Více

P 7311 Anglistika-amerikanistika ANGLICKÁ A AMERICKÁ LITERATURA

P 7311 Anglistika-amerikanistika ANGLICKÁ A AMERICKÁ LITERATURA P 7311 Anglistika-amerikanistika ANGLICKÁ A AMERICKÁ LITERATURA Vstupní požadavky Uchazeč o studium by měl být absolventem magisterského studia nejlépe anglofonních literatur nebo příbuzného oboru (anglistiky,

Více

P 7311 Anglistika-amerikanistika ANGLICKÁ A AMERICKÁ LITERATURA Vstupní požadavky Uchazeč o studium by měl být absolventem magisterského studia

P 7311 Anglistika-amerikanistika ANGLICKÁ A AMERICKÁ LITERATURA Vstupní požadavky Uchazeč o studium by měl být absolventem magisterského studia P 7311 Anglistika-amerikanistika ANGLICKÁ A AMERICKÁ LITERATURA Vstupní požadavky Uchazeč o studium by měl být absolventem magisterského studia nejlépe anglofonních literatur nebo příbuzného oboru (anglistiky,

Více

Úplný výkaz pedagogické činnosti

Úplný výkaz pedagogické činnosti RNDr. Jiří Dědina, CSc. Úplný výkaz pedagogické činnosti Podrobný přehled pro akademické roky 1999/2000-2006/2007, činnost v předchozích letech shrnuta na konci příslušných odstavců. Pokud není explicitně

Více

Doktorské studium oboru Fyzická geografie a geoekologie

Doktorské studium oboru Fyzická geografie a geoekologie Doktorské studium oboru Fyzická geografie a geoekologie Organizace studia: katedra (doktorand je po dobu studia členem katedry) fakulta (studijní oddělení, studijní řád) univerzita (studijní řád UK) školitel

Více

Vliv emisí z měst ve střední Evropě na atmosférickou chemii a klima

Vliv emisí z měst ve střední Evropě na atmosférickou chemii a klima Vliv emisí z měst ve střední Evropě na atmosférickou chemii a klima, Tomáš Halenka, Michal Belda Matematicko-fyzikální fakulta UK v Praze Katedra fyziky atmosféry Výroční seminář ČMeS 21-23. září, 2015,

Více

Koncepční nástroje a jejich role Ing. Vladislav Bízek, CSc.

Koncepční nástroje a jejich role Ing. Vladislav Bízek, CSc. ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE Koncepční nástroje a jejich role Ing. Vladislav Bízek, CSc. Systém posuzování a řízení kvality ovzduší Koncepční úroveň

Více

Geomatika v České republice

Geomatika v České republice Geomatika v České republice Václav Čada, Otakar Čerba Oddělení geomatiky, Katedra matematiky, Fakulta aplikovaných věd, Západočeská univerzita v Plzni Geoinformace ve veřejné správě 2013, Praha, 27. 28.

Více

Přírodovědecká fakulta University Karlovy. Ústav pro životní prostředí

Přírodovědecká fakulta University Karlovy. Ústav pro životní prostředí Přírodovědecká fakulta University Karlovy Ústav pro životní prostředí Zpráva o činnosti v roce 1997 1 Personální obsazení, zaměření: Vědecko-pedagogičtí pracovníci: Doc. RNDr. Karel Pivnička, DrSc., ředitel,

Více

Standard studijního programu Chemie se zaměřením na vzdělávání

Standard studijního programu Chemie se zaměřením na vzdělávání Standard studijního Chemie se zaměřením na vzdělávání A. Specifika a obsah studijního : Typ bakalářský Oblast/oblasti vzdělávání Chemie/Učitelství, 60 % / 40 % 1 Základní tematické okruhy obecná chemie,

Více