POSUZOVÁNÍ PROFESNÍCH PŘEDPOKLADŮ. MAKRO OBLAST A Diagnostika a hodnocení účastníků

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "POSUZOVÁNÍ PROFESNÍCH PŘEDPOKLADŮ. MAKRO OBLAST A Diagnostika a hodnocení účastníků"

Transkript

1 POSUZOVÁNÍ PROFESNÍCH PŘEDPOKLADŮ MAKRO OBLAST A Diagnostika a hodnocení účastníků

2 V tomto modulu najdete popis určitých posuzovacích testů, používaných pro lidi se zdravotním postižením: Pracovní možnosti Průřezové kompetence Omezení kvůli zdravotnímu hendikepu Uvědomění a přístup k práci. Navrhovaný tests wv tomto vzdělávacím modulu se týká různých druhů pracovních a s nimi spojených odborných dovedností a schopností

3 Naleznete posuzovací testy včetně: Dynamických činností Manuálních činností Zátěžové činnosti Práce u stolu

4 POSUZOVÁNÍ ODBORNÝCH SCHOPNOSTÍ Posuzování profesních předpokladů Téma 1

5 Nutnost pečlivého a objektivního posuzování schopností a odborného potenciálu osob se zdravotním omezením je důležitá pro jejich pracovní umístění a sociální začlenění.

6 V souladu s výsledky testu odborných dovedností za použití metody ICF je možno: Najít faktory, které usnadňují nebo zabraňují výkonu činnosti. Vytvořit osobní tréninkové programy, jež zlepší schopnosti a možnosti každé osoby. Nalézt nejvhodnější pracovní činnosti pro každou osobu. Hovořit s člověkem o jeho sociálně-profesním očekávání.

7 Analýza schopností člověka nám umožní vytvořit vhodné programy pro zlepšení odborných schopností. Tímto způsobem můžeme najít přiměřená zaměstnání pro účinné odborné začlenění. Lidé se zdravotním omezením, vykonávající odpovídající úkol, mohou být účinným prvkem a stát se důležitým zdrojem pro podnik..

8 Cílem posuzování je nalézt užitečné prvky pro programy pracovního umísťování. Je zaměřeno na stávající odborné schopnosti osob, které jsou prakticky analyzovány.

9 Po rozboru výsledků testů je možno vytvořit profil, popisující hlavní dovednosti a postoje každé osoby, užitečné pro tvorbu projektů, zaměřených na určitou osobu a její možné pracovní umístění.

10 Profil, vytvořený na konci procesu, může být založen na klasifikaci ICF. Tento profil může být měněn podle možných nezbytností nebo nových potenciálních dovedností, jež mohou vzniknout za pomoci účelových podpůrných kurzů nebo zvláštních tréninkových kurzů.

11 JAK POSUZOVAT ODBORNÉ DOVEDNOSTI Posuzování profesních předpokladů Téma 2

12 Posuzování odborných dovedností může být prováděnou různými nástroji a v různém kontextu: jak simulované (laboratorní, třída, atd.), tak v reálu (např. nemocniční praxe a pracovní zkušenosti). Posuzování profesních dovedností je základní fází osobního postupu při pracovním umísťování a umožní nám propojit osobu s potřebami pracovní činnosti.

13 V případě sdružených omezení (zejména u získaných omezení), je při organizování činností v simulovaném kontextu zásadní: 1. Pozorovat schopnosti osoby 2. Nalézt správnou tréninkovou a doprovodnou metodu pro zlepšení schopností na základě zvláštní pracovní činnosti.

14 Testy, uskutečněné v simulovaném kontextu, mohou být rozděleny podle typu pracovní činnosti. Během předběžné fáze nebo výzkumu může testující vybrat testy nejlepší pro účinné ohodnocení charakteristiky testované osoby.

15 PRAKTICKÉ TESTY Posuzování profesních předpokladů Podtéma 2.1

16 Tato sada testů odborných dovedností ukazuje důležitost simulace reálné pracovní situace prostředky a úkoly, jež mohou být svázány s e skutečnou pracovní činností.

17 Testy, prováděné v simulovaném kontextu nemusejí být shodné s reálnými, protože se konají v prostředí, jež je odlišné od pracovního místa. A zároveň materiály, používané pro každý test, musejí být stejné jako ty na pracovišti nebo musejí být velmi podobné, se stejnými podrobnostmi a vlastnostmi. Musejí být funkční pro posuzování schopností osoby v té určité pracovní činnosti.

18 Navržené praktické testy na odhalení odborných dovedností jsou rozděleny do 4 větších oblastí. Každá zahrnuje testy s různými činnostmi a složitostí: Dynamické činnosti Manuální činnosti Zátěžové činnosti Práce u stolu

19 Dynamické činnosti jsou zaměřeny na motorické dovednosti a schopnost přizpůsobit se dané pozici. Například 2 zvláštní testy jsou: umísťování do polic (podobné uspořádání skladu) činnost v knihovně.

20 Manuální činnosti jsou zaměřeny na ruční práce a jsou spojené s praxí, např.: sestavení odkládací schránky, analyzující zručnost a schopnost plánovat montáž síťových zásuvek, jež prozradí, zda je testovaná osoba zručná a vyzná se v plánu budovy.

21 Zátěžové činnosti se zaměřují na schopnost udržet zvýšenou pozornost. Dva příklady zátěžových činností: simulace montážní linky (stroj Valpar*) vkládání do složek Valpar: VALPAR International vyrábí a vyvíjí nástroje pro speciální testy a software, které posuzuje schopnosti v profesní oblasti. Výrobky jsou používány na celém světě na hodnocení vzdělávání, pracovní síly, zdraví, atd. a jsou považovány za standard pro posuzování pracovních dovedností.

22 Pracovní činnosti u stolu vyžadují používání PC a zručnost. Dva příklady práce u stolu: vkládání komplexních dat zakládání faktur do šanonu. Tyto testy jsou zásadní, neboť simulují reálnou práci v pracovním prostředí.

23 PRACTICKÉ PŘÍKLADY TESTŮ PRO DYNAMICKÉ ČINNOSTI Posuzování profesních předpokladů Podtéma 2.2

24 Pro posouzení profesních dovedností osob se závažným zdravotním omezením v činnostech, vyžadující pohyb, motorické dovednosti a schopnost přizpůsobit se dané pozici, je zásadní vytvořit v simulovaném prostředí nástroje, stroje, materiál, prostředí, kde bude osoba vykonávat své úkoly a činnosti, podobné těm ve skutečnosti. Dva příklady testů: umísťování do polic (regály v supermarketu podobné uspořádání skladu) činnost v knihovně.

25 UMÍSŤOVÁNÍ DO POLIC Zkouška se skládá z umísťování potravin a jiného zboží do polic podle uvedených štítků.

26 UMÍSŤOVÁNÍ DO POLIC Postup Testovaná osoba musí vyplnit několik polic zbožím, které lze nalézt náhodně v krabici (mohou být více či méně těžké a objemné), najít nejvhodnější místo pro umístění podle štítků a data expirace. Musí odstranit zboží poškozené nebo to, kterému vypršela doba expirace.

27 UMÍSŤOVÁNÍ DO POLIC Materiá l Police se štítky, potraviny, zboží, krabice.

28 UMÍSŤOVÁNÍ DO POLIC Pokyny "Umístěte zboží do regálů podle štítků, produkty, kterým končí trvanlivost do první řady před ostatní. Odstraňte to, kterému již vypršela doba záruky nebo je poškozené. Máte 15 minut. Prosím, buďte přesní. Na konci testu police zkontroluji." Na konci testu vyžaduje zkoušející sebehodnocení.

29 KNIHOVNÍK Zkouška spočívá v nalezení a uložení knih podle nejběžnějších metod používaných v knihovnách.

30 KNIHOVNÍK Postup Ukažte knihovnu, kde jsou svazky umístěny. Na zadní straně knih je kód zobrazující číslo knihy, oddělení a polici (např. 15 A / 1 - Kniha č.15 - Oddělení A - Police 1). Dejte testované osobě list se seznamem kódů.

31 KNIHOVNÍK Postup: Nalezení knih podle uvedených kódů Vyplnění listu s požadovanými údaji (název, autor, nakladatelství a rok) Porovnání shromážděných informací se správnými v knižní databázi (tištěný katalog založený na archivačních kódech) Navrácení knih zpět na správné místo Ukažte postup s první knihou, číslo 15, oddělení A, police 1.

32 KNIHOVNÍK Označené knihy, katalog knih Materiály založený na archivačních kódech.

33 KNIHOVNÍK Zapište zvolenou strategii, v případě, že si osoba nějakou vybere (např: vezme všechny knihy najednou, jednu po druhé, v malých skupinách, atd..) Na konci testu vyžaduje zkoušející sebehodnocení.

34 Pokyny KNIHOVNÍK "Pojďme napodobit práci knihovníka. V knihovně najdete knihy se štítky na hřbetě, které označují číslo knihy, oddělení a polici, kde je kniha umístěna. Podle archivačních kódů na tomto listu (ukažte vyplněný list) doplňte všechny chybějící údaje, které získáte z knih. Po dokončení zkontrolujte v tomto seznamu, zda jsou údaje správné, a pak zase vraťte všechny knihy zpět na své místo. Pracujte, jak dlouho potřebujete, ale snažte se udělat co nejméně chyb. Předvedu vám to s první knihou na seznamu."

35 PRAKTICKÉ PŘÍKLADY TESTŮ PRO MANUÁLNÍ ČINNOSTI Posuzování profesních předpokladů Podtéma 2.3

36 Pro posouzení odborných schopností osoby s vážným zdravotním postižením v činnostech, které vyžadují manuální zručnost, je zásadní obnovit v simulovaném prostředí nástrojů, strojů, materiálů, nastavení, kdy člověk musí dělat úkoly a činnosti podobné realitě. Dva příklady konkrétních testů mohou být: Montáž elektrické zásuvky Sestavení úložné krabice

37 MONTÁŽ ELEKTRICKÉ ZÁSUVKY Zkouška se skládá z montáže zásuvky z více dílů.

38 MONTÁŽ ELEKTRICKÉ ZÁSUVKY Postup Ukažte, jak vložit šroub a destičku do konkrétního otvoru a utáhněte jej, abyste vytvořili svorku. Vložte dvě boční svorky a jednu centrální v základně zásuvky. Vložte krytku víčka a spojte obě části dohromady. Až se hodnocená osoba postup naučí, požádejte ji, aby sestavila, co největší počet zásuvek v 10 minutách.

39 MONTÁŽ ELEKTRICKÉ ZÁSUVKY Materiály Podložky Šrouby kovové destičky rozdělené do 4 různých krabic šroubovák spodní části zásuvky Krytky víčka

40 MONTÁŽ ELEKTRICKÉ ZÁSUVKY Pokyny Zkoušející ukazuje postup na tabuli. "Připojte kusy, jak jsem vám ukázal; máte 10 minut, abyste sestavili, co nejvíce zásuvek ". Na konci testu testovanou osobu požádáte o sebehodnocení a spočítáte, kolik zásuvek sestavil.

41 SESTAVENÍ ÚLOŽNÉ KRABICE Úkolem je podle daného vzoru sestavit úložnou krabici s vnitřními přepážkami.

42 SESTAVENÍ ÚLOŽNÉ KRABICE Postup Zkoušející dá testované osobě ukázkový vzor a dva papíry o formátu A3. Předpokládaná doba je 25 minut, ale může na úkolu pracovat, jak dlouho potřebuje. Kdyby potřeboval pomoc, zkoušející mu ukáže, jak krabici složit (bez/včetně přepážek), pak je nutné, aby to zkusil znovu.

43 SESTAVENÍ ÚLOŽNÉ KRABICE Materiály ukázkový vzor 2 čtverečkované tvrdší listy papíru formátu A3 sešívačka

44 SESTAVENÍ ÚLOŽNÉ KRABICE Pokyny "Sestavte úložný box podle ukázkového vzoru. Zkuste to udělat za 25 minut. Řeknu vám až bude zbývat jen 5 minut." Na konci testu testovaného požádáte o sebehodnocení.

45 SESTAVENÍ ÚLOŽNÉ KRABICE 4 možné chyby: Nepřesné stříhání mimo čtverečky. Sešívání bez skládání rohů nebo upevnění vnitřních přepážek. Špatné výpočty a plánování - potřeba dalšího listu. Je potřeba vysvětlení nebo ukázka pro správné umístění vnitřních přepážek.

46 PRAKTICKÉ PŘÍKLADY ZÁTĚŽOVÝCH ČINNOSTÍ Posuzování profesních předpokladů Podtéma 2.4

47 Za účelem posouzení odborných dovedností osob s vážným postižením v činnostech, které vyžadují delší pozornost, je důležité vytvořit simulované prostředí nástrojů, strojů, materiálů, nastavení, kde člověk musí provádět úkoly a činnosti podobné realitě. Příklad dvou specifických testů: simulace montážní linky(stroj Valpar *) vkládání do složek. Valpar: VALPAR International vyrábí a vyvíjí nástroje pro speciální testy a software, které posuzuje schopnosti v profesní oblasti. Výrobky jsou používány na celém světě na hodnocení vzdělávání, pracovní síly, zdraví, atd. a jsou považovány za standard pro posuzování pracovních dovedností.

48 MONTÁŽNÍ LINKA (Valpar č. 8) Test spočívá v sestavení co největšího počtu figurek složených ze 3 částí ( kolík a bílý a černý válec)na rotující kotouč s vyvrtanými dírami za dobu 30 minut, přitom se snažit nedotknout červené oblasti na pracovním stole.

49 MONTÁŽNÍ LINKA (Valpar č. 8) Postup (rychlost kotouče je nastavitelná: na prvních 15 minut nastavit na minimální rychlost a na zbylých 15 minut již na plnou). Prvním krokem je ukázka, jak figurku sestavit bez rotování kotouče (existuje jen jeden správný způsob: 1.kolík, 2.bílý válec, 3.černý válec). Zkoušející upozorní na to, že červená oblast na stole je nebezpečná zóna a nesmí se do ní zasahovat, a že všechny figurky smontované v této oblasti nebudou započítány.

50 MONTÁŽNÍ LINKA (Valpar č. 8) Postup Poté předvede, jak figurku sestavit na rotujícím kotouči - je zapotřebí vysvětlit, že figurky musí být sestaveny odpovídajícím způsobem, jinak je stroj nebude registrovat. Testovaná osoba má sestavit co nevětší počet figurek za dobu 30 minut. Zkoušející zapíše počet chyb (figurky v červené oblasti)a také počet sestavených figurek po 15 minutách a na konci testovací doby, aby se zaznamenaly počty v různých rychlostech. (Počítadlo musí být před začátkem testování vynulováno.)

51 MONTÁŽNÍ LINKA (Valpar č. 8) Materiály Stroj Valpar č. 8. Jedná se o simulaci práce, která vyžaduje opakované sestavení 3 prvků za pomoci obou rukou současně. Osoba má vzít malý kovový kolík a dva propíchnuté plastové válce (jeden bílý a jeden černý, velikosti figurky) z regálu ve výšce boků. Pak vloží kolík do jednoho z otvorů rotujícího kotouče ve výšce prsou a dá na kolík dva válce (černý jako první, pak bílý).

52 MONTÁŽNÍ LINKA (Valpar č. 8) Pokyny-A "Tento test je velmi podobný montážní práci v továrně. Rychlost a přesnost jsou důležité, takže se snažte být přesní. Cílem tohoto úkolu je shromáždit figurky ve správném pořadí na rotující kotouč před vámi. (Poznámka: zkoušející by měl předvést každou část úkolu a celý postup.) Aby bylo možné sestavit figurku, musíte vzít černé a bílé válce z levé krabice levou rukou.

53 MONTÁŽNÍ LINKA (Valpar č. 8) Pokyny-B Zároveň je nutné vyzvednout kolík z pravé krabice pravou rukou. Začněte sestavovat figurku vložením kolíku do otvoru v kotouči, nejdříve se snažte obsadit otvory na levé straně kotouče. Dokončete figurku vložením nejprve černého a následně bílého válce na kolík. Aby se vám lépe pracovalo, můžete si přendávat součástky z jedné ruky do druhé. Pro vaši bezpečnost nedávejte ruce do červené zóny, protože je to nebezpečné! Pokud jste ještě nedokončili montáž figurky před tím než vjede do červené zóny, přestaňte a začněte skládat další figurku. Máte nějaké dotazy? "

54 MONTÁŽNÍ LINKA (Valpar č. 8) Pokyny-C Poznámka: Nerozumí-li osoba, měl vy zkoušející před dalším vysvětlováním ukázat postup krok za krokem, pokud osoba zcela neporozumí. Nyní se snažte sestavit figurky. Podívám se na vás při montáži. Pamatujte si, že máte vyzvednout pouze jeden černý válec, jeden bílý válec a kolík ve stejnou dobu. Nedávejte dva prvky do jedné ruky, než j vložíte na kotouč. Nyní můžete začít. Pamatujte si, že rychlost a přesnost jsou v tomto testu důležité, a tak se snažte být tak rychlí a přesní, jak je to jen možné. Máte 30 minut na to, abyste udělali co nejvyšší počet figurek. Připravte se, můžete začít.

55 VKLÁDÁNÍ DO SLOŽEK Zkouška se skládá z vložení letáků do složek, podle názorné ukázky.

56 VKLÁDÁNÍ DO SLOŽEK Postup Dejte na pracovní desku krabici s plastovými složkami a krabici s letáky. Osoba má za úkol vytvořit co největší počet složek v rámci daného času (30 minut). Má vložit leták do kapsy (vymezené dvěma klapkami) uvnitř složky a zavřít ji, nejdříve musí vložit pravou a pak levou stranu. Po 20 minutách je stimulován a kritizován, aby pracoval rychleji.

57 VKLÁDÁNÍ DO SLOŽEK Postup Na konci zkoušky se zkoušející zeptá na sebehodnocení a zkoušená osoba spočítá počet vytvořených složek. Zkoušející také vysvětlí, že kritika byla důležitá, aby mohl pozorovat reakci a také, aby se ukázalo, že každá rychlost je "správná", pokud je pozornost a motivace silná. Pokud se ukáže, že výkon je nedostatečný z důvodu nedostatku motivace a píle, na konci zkoušky společně proberou úvahy a komentáře.

58 VKLÁDÁNÍ DO SLOŽEK Materiály krabice obsahující plastové složky krabice s letáky (papír složený na způsob harmoniky) velký pracovní stůl pro místění sestavených složek ve správném pořadí.

59 VKLÁDÁNÍ DO SLOŽEK Pokyny-A Ukázat postup, sestavenou složku odložit na prostorný stůl, kde bude následovně zkoušená osoba odkládat všechny vytvořené složky. "Musíte otevřít složku, vložit leták nejprve na pravou a pak na levou stranu".

60 VKLÁDÁNÍ DO SLOŽEK Pokyny-B Nechte zkoušeného předvést na příkladu, jestli správně chápe postup. Pokud to dělá správně, požádejte ho, aby sestavil co největší počet složek za dobu 30 minut. Pokud neumí složku správně sestavit, znovu vysvětlete postup a požádejte ho, aby to zkusil znovu. Případně opět zopakujte. Po 20 minutách, naléhejte: "Už zbývá jen 10 minut, je třeba pracovat rychleji, ještě jich moc nemáte.

61 PRAKTICKÉ PŘÍKLADY ČINNOSTÍ U STOLU Posuzování profesních předpokladů Podtéma 2.5

62 Pro posouzení odborné kvalifikace osoby s vážným zdravotním postižením v činnostech u stolu, které zahrnují použití PC a manuální činnosti, je opět důležité vytvořit simulované prostředí nářadí, strojů a materiálů, kde člověk musí dělat úkoly a aktivity podobné realitě. Příklad dvou specifických testů: vkládání komplexních dat zakládání faktur do šanonu

63 VKLÁDÁNÍ KOMPLEXNÍCH DAT (faktury) Zkouška se skládá ze seřazení faktur v abecedním pořadí (faktury lze nalézt v náhodném pořadí ve složce) podle názvu společnosti, která produkt vyrábí. Poté, co jsou faktury seřazeny, musí být vloženy do elektronické databáze.

64 VKLÁDÁNÍ KOMPLEXNÍCH DAT (faktury) Postup Ukažte zkoušené osobě složku obsahující faktury v náhodném pořadí. Požádejte ho, aby se posadil k počítači, do kterého bude vkládat data. Dejte mu pokyny (výběr mezi písemnými nebo vizuálními), a požádejte ho, aby úkol provedl v co nejkratším možném čase a snažil se být přesný. Zapište čas zahájení a ukončení zkoušky. Na konci zkoušky se zeptejte na sebehodnocení a poskytněte zpětnou vazbu.

65 VKLÁDÁNÍ KOMPLEXNÍCH DAT (faktury) 15 zelených faktur s názvem Materiály firmy, která produkt vyrábí, v pravé horní části, přístup k souborům "FakturyEntry.mdb".

66 VKLÁDÁNÍ KOMPLEXNÍCH DAT (faktury) Pokyny Dávám vám tento papír; pečlivě si ho přečtěte a vykonejte, co je tam napsáno. Nejdřív: uspořádejte faktury od A do Zpodle názvu společnosti, která je vydala. Nakonec: vložte požadovaná data pro každou fakturu do souboru Přístup. Dám vám list s pokyny, jak používat počítač.

67 VKLÁDÁNÍ KOMPLEXNÍCH DAT (faktury) Pokyny pro osobu "Podívejte se na faktury uložené v náhodném pořadí na stole před vámi. Seřaďte je v pořadí od A do Z podle názvu společnosti, která je vydala. Vyberte soubor "FakturyEntry.mdb" a klepnutím myši je otevřete. Vložte požadované údaje každé faktury, vyplňte následující položky: Počet faktur Název společnosti Údaje o kupujícím Datum vystavení faktury, objednávky / kus Celková částka DPH Celková hodnota faktury. Pokaždé, když zapíšete všechny údaje dané faktury, stiskněte klávesu Enter a zapisujte další. Na závěr uložte soubor na plochu pod vaším jménem s dnešním datem a ukončete program.

68 ZAKLÁDÁNÍ FAKTUR DO ŠANONU Zkouška se skládá ze seřazení faktur v abecedním pořadí (faktury lze nalézt v náhodném pořadí ve složce) podle názvu společnosti, která produkt vyrábí. Poté, co jsou faktury seřazeny, musí být vloženy na polici do šanonů označených písmeny.

69 ZAKLÁDÁNÍ FAKTUR DO ŠANONU Postup Ukažte zkoušené osobě složku obsahující faktury v náhodném pořadí. Přečtěte mu/jí instrukce a ukažte šanony označené písmeny. Zapište čas zahájení a ukončení zkoušky. Zkouška trvá 30 minut, 5 minut před koncem si zapište, zda zkoušená osoba zrychlila.

70 ZAKLÁDÁNÍ FAKTUR DO ŠANONU 15 zelených faktur s názvem Materiály firmy, která produkt vyrábí, v pravé horní části. Šanony s abecedním štítky od A do Z umístěné na policích, které obsahují mnoho dalších faktur (bílé A4 papíry).

71 ZAKLÁDÁNÍ FAKTUR DO ŠANONU Pokyny "Na stole je složka, která obsahuje řadu faktur v náhodném pořadí. V pravé horní části každé z nich si můžete prohlédnout název společnosti, která fakturu vydala. Seřaďte faktury v pořadí od A do Z podle tohoto názvu společnosti. Na polici jsou šanony označené písmeny abecedy, které odpovídají iniciálám názvů firem na fakturách. Máte 30 minut na vložení faktur v abecedním pořadí podle názvů společností do šanonů." Na konci zkoušky zkoušející vyžaduje sebehodnocení a poskytuje zpětnou vazbu, ověření přesnosti práce, například správné pořadí.

72 POSUZOVÁNÍ ODBORNÝCH DOVEDNOSTÍ Posuzování profesních předpokladů Téma 3

73 Posouzení odborných dovedností musí být definováno společnými parametry a normami. Tím se minimalizuje subjektivita pracovníků ve vzdělávání(posuzovatelů), aby bylo posuzování objektivní a měřitelné.

74 Na konci každé zkoušky, zkoušející ukazuje zkoušené osobě dosažený výsledek a analyzuje jej pomocí hodnotících tabulek. Tímto způsobem se člověk dozví o svých limitech a schopnostech. Na konci zkoušek, posuzovatel shromáždí všechny údaje a napíše zprávu, kterou nejprve projde s danou osobou, pak s jeho rodinou a až na závěr s ostatními. Kromě zprávy vyplní také seznam doplňujících faktorů pro posouzení dané osoby. (např. schopnost řídit se praktickými / teoretickými instrukcemi, sebehodnocení).

75 VYUŽITÍ ICF PRO POSUZOVÁNÍ ODBORNÝCH DOVEDNOSTÍ Posuzování profesních předpokladů Podtéma 3.1

76 Složitost efektů zdravotního postižení vede k potřebě různých metod a prostředí pro lidi s postižením. Z tohoto důvodu představuje biopsychosociální model, na kterém je založena ICF, cenný referenční bod pro rehabilitaci se zaměřením na osobní faktory a faktory prostředí. Je třeba pracovat s člověkem a jeho prostředím, aby se zvýšil počet lidí, kteří pracují a svou práci si udrží.

77 Klasifikace ICF motivuje poskytovatele vzdělání, aby se pečlivě starali o lidi, za které mají odpovědnost, aniž by ignorovali důležité faktory v různých fázích procesu. Je to užitečné, protože to může být používáno jako způsob komunikace ze strany poskytovatelů vzdělání / asociací, které se starají o osoby z různých míst.

78 Tímto způsobem mohou všichni poskytovatelé vzdělání z místní rehabilitačního sítě kodifikovat informace pomocí jazyka ICF, jež je společným jazykem, pomocí kontrolního seznamu pro výměnu informací. Po obecném posouzení, shromáždění dosažených výsledků a po naplánování cílů, je zásadní použití ICF v různých fázích procesu, aby mohly být výsledky týkající se dosažených schopností sděleny ostatním poskytovatelům vzdělání. Vzdělávací tým toto musí splnit pokaždé, když někoho analyzuje a vyhodnocuje.

79 Speciálně na konkrétní test může být strukturován, pomocí některých ICF kódů minikontrolní seznam. Tento kontrolní seznam může být rozdělen do tří částí: první část se skládá z kódů a dává nám první nástin osoby, nikoli jako vyhodnocení jejích reziduálních pracovních kapacit, ale sleduje počáteční a aktivní přístup k práci. Tento přístup se týká zejména všech těch měkkých dovedností(soft skills), které jsou základem jakékoliv práce a umožňují poskytovatelům vzdělávání zvážit, zda osoba má základní dovednosti, aby mohla opět vstoupit do světa práce.

80 1 V PRVNÍ ČÁSTI můžeme pozorovat: otevřenost k práci rychlost při hledání odpovědí úroveň komunikace motivace, schopnost pozornosti a rozhodnosti přijetí kritiky Povědomí o skutečných schopnostech zvládání stresu akceptaci zvuků a hluku respektování rolí.

81 Vztahuje se na globální psychické funkce, temperament a charakter, jehož prostřednictvím můžeme analyzovat počáteční přístup a otevřenost k práci. Mezi ně patří některé psychické funkce: svědomitost (b1262), motivace (B1301) unavitelnost (b4552) a mohou být vyzkoušeny již při prvním setkání (pohovoru).

82 2 DRUHÁ ČÁST by mohla být připravena pomocí kódů ICF, jež se vztahují k pracovnímu potenciálu a ty konkrétnější nám pomohou rozpoznat, jaký druh práce dané osobě nejlépe vyhovuje.

83 Rozhodně velká pozornost bude věnována psychickým funkcím reprezentujícím Uvědomění Přijetí Uznání jejich stavu, důležitým podmínkám pro schopnost zvládnout omezení prostřednictvím vhodných strategií nebo žádostí o pomoc.

84 Pracovní nezávislost, provádění komplexních nebo jednoduchých úkolů, možnosti vzdělávacích postupů a využívání již zažitých základních znalostí (číst, psát, opisovat, počítat), jsou další klíčové položky ve sbírce pozorování. Také schopnost regulovat vztahy v různých situacích, zapojení do společnosti a péče o zdraví jsou důležitými prvky.

85 3 TŘETÍ ČÁST se zabývá faktory prostředí: to dává prostor pro různé formy facilitátorů/pomocníků nebo překážek, rovněž s přihlédnutím k postojům, principům řízení a službám. Jsou také vhodné k popisu strategií pro vzdělávání a práci, obecných či upravených. Správné použití ICF nám říká, že přítomnost rozdílu mezi schopnostmi a výkonem je v Činnosti a Zapojení se). To může souviset s facilitátory nebo překážkami v rámci faktorů prostředí.

86 ICF je užitečná k přemýšlení nad tím, co je překážkou, a co facilitátorem/pomocníkem a ukazuje cestu pro výzkum a použití nejvhodnější strategie jednoznačně zaměřující činnost k co nejvhodnějšímu přístupu.

87 TVORBAKONTROLNÍHO SEZNAMU(CHECK- LIST) PRO ÚČELY ZAMĚSTNANOSTI A PRO URČITÝ DRUH PRÁCE Posuzování profesních předpokladů Podtéma 3.2

88 V oblasti zdravotního postižení vyžaduje vytvoření kontrolního seznamu, souvisejícího se zaměstnáním, čas a zkušenosti z praxe. Obvykle se tento kontrolní seznam, související se zaměstnáním, a to jak z obecného, tak i ze specifického hlediska pro konkrétní práci, vytváří prostřednictvím neustálého pozorování. Abychom vás podpořili k tvorbě těchto kontrolních seznamů, budeme vycházet z italské zkušenosti. Za příklad vezmeme používaný seznam, vytvořený Projektem ICF a Politikou na trhu práce Jde o základní soubor navržený v rámci experimentálního projektu provedeného v různých italských provinciích a dále o kontrolní seznamy používané v Centro Studi Opera Don Calabria k činnostem s osobami se získaným zdravotním postižením.

89 Úvod Kontrolní seznamy byly časem upraveny, a to i ve vztahu ke konkrétnímu cíli (získané zdravotního postižení) a druhu práce, takže seznam byl vyroben z položek vysledovaných především během hodnotících testů a přidáním listu vypozorovaných souvislostí týkajících se dané osoby. Toto nám umožnilo popsat úroveň povědomí o postižení a jeho přijetí, relační schopnosti v různých prostředích a také různé informace o vhodných faktorech prostředí v rámci zařazení do pracovního procesu.

90 Úvod V protokolu hodnocení byl pro každou zkoušku vytvořen list s údaji, který obsahuje popisnou část - jak test pokračuje výběr ICF kódů, které popisují zejména vlastnosti dané osoby při provádění testu.

91 Kontrolní seznam ve vztahu k práci Výsledný kontrolní seznam je soubor položek ICF výslovně zaměřených na sociálněpracovní dovednosti spolu s měkkými dovednostmi, které jsou základem jakékoliv pracovní činnosti, a které nám umožňují pochopit, zda osoba má základní dovednosti potřebné k návratu na trh práce.

92 Kontrolní seznam ve vztahu k práci Zaznamenejte: přijetí změny (pracovní činnosti) neúprosnost v práci a také při dávání odpovědí míra komunikace Motivace schopnost pozornosti a rozhodování přijímání kritiky povědomí o skutečných schopnostech zvládání stresu akceptování zvuků a hluků respektování rolí.

93 Kontrolní seznam ve vztahu k práci Celkově jsou Činnosti a Zapojení se" mnohem početnější a představují určité schopnosti a umožnují nám odlišit profesní dovednosti.

94 Oblasti a kontrolní seznam ve vztahu k práci Oblasti, které byly postupně přidány nebo obohaceny z původního kontrolního seznamu se výslovně týkají získaného zdravotního postižení a kontrolní seznam byl v průběhu používání měněn. Tyto rozdíly jsou způsobeny praktickým používáním a potřebou něco zahrnout nebo změnit.

95 Oblasti a kontrolní seznam ve vztahu k práci Jednou z vlastností systému klasifikace ICF je, že je možné ke klíčovému souboru kódů, používaného jako základ, podle libosti přidávat nebo odebírat v závislosti na požadavcích, účelu a typu postižení. Kontrolní seznam mohou vzdělavatelé pro každého uživatele měnit přidáním či odebráním kódů v závislosti na konkrétních případech a na základě pozorování a zkušeností.

96 Oblasti a kontrolní seznam ve vztahu k práci K oblastem, které jsou zkoumány u zdravotního postižení prostřednictvím kontrolního seznamu souvisejícího se zaměstnáním patří zejména: OBECNÉ OBLASTI SOCIÁLNÍ DOVEDNOSTI NEVHODNÉ CHOVÁNÍ (k lepšímu nebo k horšímu) KONCENTRACE, UČENÍ A MYŠLENÍ CHOVÁNÍ V PRÁCI KVALITA VÝROBKŮ MOTORICKÉ, FUNKČNÍ A SMYSLOVÉ DOVEDNOSTI KAŽDODENNÍ NEZÁVISLOST

97 Oblasti a kontrolní seznam ve vztahu k práci OBECNÉ OBLASTI postoj ke vzdělávacímu procesu sebehodnocení iniciativa reakce na kritiku

98 Oblasti a kontrolní seznam ve vztahu k práci SOCIÁLNÍ DOVEDNOSTI chování k ostatním chování ve skupině pragmatická komunikace

99 NEVHODNÉ CHOVÁNÍ (k lepšímu nebo k horšímu) Oblasti a kontrolní seznam ve vztahu k práci apatie regresivní postoje demotivace setrvačnost depresivní nálada sociální neschopnost sebevědomí úzkost minimalizace popření neznalost nepozornost obsesivně-kompulzivní chování nedostatek emocionální kontroly zábrany impulzivnost podrážděnost nesnášenlivost nadměrná upovídanost

100 Oblasti a kontrolní seznam ve vztahu k práci KONCENTRA CE, UČENÍ A MYŠLENÍ schopnost porozumět praktickým a teoretickým návodům schopnost soustředit se na jednoduché a složité úkoly abstrakce prostorová a časová orientace rozhodovací procesy pomalost mluvení čtení a psaní paměť dodržování správného pořadí činností

101 Oblasti a kontrolní seznam ve vztahu k práci CHOVÁNÍ V PRÁCI přístup k práci plánování práce samostatnost flexibilita jemná a hrubá motorika pečlivost uspořádanost dochvilnost dodržování pracovních pravidel splnění cíle management času

102 Oblasti a kontrolní seznam ve vztahu k práci KVALITA VÝROBKŮ vytrvalost pracovní tempo kvalita produktu rozvoj dovedností

103 Oblasti a kontrolní seznam ve vztahu k práci MOTORICKÉ, FUNKČNÍ A SMYSLOVÉ DOVEDNOSTI únava hluk vysoké teploty práce venku společenské vztahy pozice vsedě chůze práce vestoje ohýbání zvedání pohyb nahoru pohyb dolů nošení koordinace horních končetin vizuálně-motorická koordinace použití síly vyhodnocení nebezpečí

104 Oblasti a kontrolní seznam ve vztahu k práci KAŽDODEN NÍ NEZÁVISLO ST používání veřejné dopravy finanční management výdaje stravování program

105 JEDNÁ SE O: 40 položek Tělesných funkcí 0 položek Tělesných struktur 140 položek Činnosti a Zapojení se 52 položek Prostředí.

106 Navrhovaný kontrolní seznam je pouze orientační a slouží jako prvotní pomoc. Pokud se potřebné položky v kontrolním seznamu nenachází, můžete je najít v příručce WHO a do kontrolního seznamu je dopsat. Z modelu navrženého Světovou zdravotnickou organizací vychází i fyzická zdatnost. WHO rozdělila položky do hlavních oblastí Tělesných funkcí, Tělesných struktur, Činnosti a Zapojení se a faktorů Prostředí s úvodní stránku podrobných informací o osobě se zdravotním postižením.

107 NÁVRH PRVNÍ ČÁST KONTROLNÍHO SEZNAMU PRO RŮZNÉ DRUHY ČINNOSTÍ Posuzování profesních předpokladů Podtéma 3.3

108 NÁVRH NORMY PRO PRVNÍ ČÁST KONTROLNÍHO SEZNAMU PRO RŮZNÉ DRUHY ČINNOSTÍ

109 Kontrolní seznam PRVNÍ ČÁST První část kódů nám dává počáteční nástin osoby, neumožňuje nám zhodnotit jeho/její zbytkové pracovní kapacity, ale umožňuje SLEDOVAT POČÁTEČNÍ A AKTIVNÍ POSTOJ K DANÉMU ÚKOLU. Jedná se zejména o všechny takové měkké dovednosti, které jsou základem jakékoli pracovní činnosti a umožňují nám rozeznat, zda tato osoba má základní dovednosti pro opětovné začlenění na trh práce.

110 Kontrolní seznam PRVNÍ ČÁST Ve skutečnosti mohou být v každém hodnotícím testu pozorovány tyto položky: otevřenost k pracovním zkušenostem neúprosnost v dávání odpovědí míra komunikace Motivace schopnost pozornosti a rozhodnosti akceptace kritiky povědomí o vlastních schopnostech zvládání stresu akceptace zvuků a hluku respekt daných rolí

111 To jsou ve skutečnosti položky týkající se globálních psychických funkcí, nálad a osobnosti, které jsou schopny zhodnotit počáteční postoj a zpřístupňují praxi. Jejich součástí jsou i některé psychické funkce, jako je například svědomitost (b1262), motivace (B1301), náchylnost k únavě (b4552). Kontrolní seznam PRVNÍ ČÁST Tyto položky mohou být také pozorovány i na první pohled, například při pracovním pohovoru bez hodnotícího testu.

112 Kontrolní seznam PRVNÍ ČÁST Vedle každé položky označené číslem a obecným popisem, je prázdné místo pro kvalifikaci v závislosti na tom, zda jsou dokončeny položky tělesných funkcí nebo položky Činnosti a zapojení se. Do této obecné oblasti lze také zahrnout hlavní faktory prostředí, které budou test ovlivňovat.

113 Kontrolní seznam PRVNÍ ČÁST Obvykle je položka E250 Zvuk (chápána jako obecný hluk) užívána jako obecná položka rušení na pracovišti, ale je jasné, že do zkušebních testů mohou být vždy přidány další položky z klasifikace ICF jako je klima, vibrace atd. V tomto testu je to zahrnuto do třetí části.

114 Kontrolní seznam PRVNÍ ČÁST A konečně, vedle položek je také vhodné ponechat mezery pro další připomínky, které by nebyly dokončeny za každou cenu, ale které mohou pomoci a uvádí, co bylo pozorováno v době testování, co se týče položek, které doprovází.

115 KONTROLNÍ SEZNAM PRO DYNAMICKÉ ČINNOSTI Posuzování profesních předpokladů Podtéma 3.4

116 Kontrolní seznam doprovázející test "UMÍSŤOVÁNÍ DO POLIC" KNIHOVNÍK je seznam složený z popisné části zkušebního postupu a vybraných kódů ICF, které jsou nejvhodnější pro popis vlastností osoby při provádění testu. První částí kontrolního seznamu by mohla být část navržená v dílčím tématu 3.2

117 KONTROLNÍ SEZNAM UMÍSŤOVÁNÍ DO POLIC

118 Kontrolní seznam Umísťování do polic Střední část je část popisná, která je pro samotný test více specifická, některé položky mohou být s jinými testy společné. To je určitě pozitivní, protože stejná položka s různými kvalifikátory může být porovnávána pro různé práce, a může nám pomoci pochopit jakoukoliv nesrovnalost(např. v průběhu zkoušky se objevil nějaký faktor prostředí). Výběr položek k testování se provádí po počátečním experimentálním pozorování, během něhož vzdělavatel sleduje, co zkoušený dělá pro správné dokončení testu.

119 Kontrolní seznam Umísťování do polic PRVNÍ ČÁST kontrolního seznamu by mohla být shodná s navrženou strukturou v bodu 3.3 NÁVRHU STANDARDŮ PRVNÍ ČÁSTI KONTROLNÍHO SEZNAMU

120 Kontrolní seznam Umísťování do polic DRUHÁ ČÁST b1440 b144 b1470 b1644 d161 d2306 d2504 d166 d175 d177 d220 d2201 d2202 d310 d325 d410 d4104 d4105 d4300 d4301 d4305 d449 Krátkodobá paměť Paměťové funkce Psychomotorické funkce Vhled Zaměření pozornosti (icf-cy) Přizpůsobení se časovým nárokům (icf-cy) Přizpůsobení se úrovni aktivity (inertia-endurance) icf-cy Čtení Řešení problémů Rozhodování Zahájení daného úkolu Dokončení daného úkolu Samostatné zahájení daného úkolu Komunikace pomocí přijetí - ústní podání Komunikace pomocí přijetí psaná forma Změna základní pozice těla Vzpřímené postavení Sklánění se Zvedání Přenášení v ruce Pokládání předmětů Nošení, pohybování, manipulace s předměty

121 Kontrolní seznam Umísťování do polic DRUHÁ ČÁST Střední část je část popisná, která je pro samotný test více specifická, některé položky mohou být s jinými testy společné. To je určitě pozitivní, protože stejná položka s různými kvalifikátory může být porovnávána pro různé práce, a může nám pomoci pochopit jakoukoliv nesrovnalost(např. v průběhu zkoušky se objevil nějaký faktor prostředí).

122 Kontrolní seznam Umísťování do polic DRUHÁ ČÁST Výběr položek k testování se provádí po počátečním experimentálním pozorování, během něhož vzdělavatel sleduje, co zkoušený dělá pro správné dokončení testu. Ze zkušenosti jsme zařadili tyto položky: Položka zvláštní krátkodobé paměti pro čtení: etiket, dat, kódů na krabicích.

123 Kontrolní seznam Umísťování do polic DRUHÁ ČÁST Testovaný člověk má seřadit v různých policích zboží, které je umístěno ve velkém uvnitř boxu (více či méně těžké a objemné zboží), najít vhodné místo ve vztahu k štítku a uplynutí doby použitelnosti. Osoba rovněž vyřadí poškozené zboží nebo zboží s prošlou trvanlivostí nebo zárukou.

124 Kontrolní seznam Umísťování do polic DRUHÁ ČÁST Použité materiály: Policová skříňka s nálepkami, potraviny a nepotravinářské zboží, krabice. Zkoušející dává pokyny: "Musíte uspořádat materiál na policích vedle správného označení, výrobky, jimž nejdříve vyprší záruční doba, umístěte vpředu. Musíte se zbavit prošlého nebo poškozeného zboží. Máte k dispozici 15 minut. Žádám vás, abyste pracova/a co nejpřesněji. " Na závěr pořádá zkoušející testovanou osobu o sebehodnocení.

125 Ze zkušenosti jsme zařadili tyto položky: zvláštní krátkodobá paměť pro čtení: etiket, dat, kódů na krabicích obecná položka paměti, která zahrnuje zapamatování si celého úkolu, psychomotorická kontrola, ukazující jakékoli nepatřičné zpomalení či zrychlení při provádění práce udržování pozornosti při opakující se práci a schopnost opakování vhled (vznikající povědomí během činnosti za přítomnosti chyb či problémů) pohyby, jako je koordinace rukou při používání daného materiálu, pohyb těla Kontrolní seznam Umísťování do polic DRUHÁ ČÁST schopnost člověka dokončit danou úlohu, a to i v rámci stanovených podmínek schopnost rozhodování a řešení problémů pochopení ústního vysvětlení úloh čtení a porozumění psanému textu.

126 Kontrolní seznam Umísťování do polic DRUHÁ ČÁST To jsou hlavní a obecné položky pro tuto činnost, ale v případě, že zkoušející vidí něco jiného, například obsedantní postoj zkoušeného jako zvláštní vlastnost, nic nebrání doplnění odpovídajících položek ICF.

127 Kontrolní seznam Umísťování do polic DRUHÁ ČÁST e1300 e1350 e 330 e1158 Všeobecné vzdělávací produkty a technologie Všeobecné produkty a technologie Zkoušející Hodiny/čas

128 Kontrolní seznam Umísťování do polic TŘETÍ ČÁST Třetí a poslední část se týká pouze faktorů prostředí, jež ovlivňují tento typ testu. Ty nebyly zahrnuty jako obecné na začátku, protože nejsou vždy a u všech přítomny. Toto je místo, kde mohou být přidány další faktory prostředí, pokud existují.

129 Kontrolní seznam Umísťování do polic TŘETÍ ČÁST V kontrolním seznamu navrhujeme sledovat položky: zda daná osoba kontroluje čas (pokud test stanoví časovou lhůtu) zda kontroluje přítomnost zkoušejícího, jako osoby v pozici autority zda kontroluje obecné pracovní komunikačních produkty a technologie, pokud neexistuje žádná zvláštní pomoc, ale takové, které by se daly k dispozici i lidem bez zdravotního postižení.

130 KONTROLNÍ SEZNAM KNIHOVNA

131 Kontrolní seznam Knihovna Kontrolní seznam doprovázející test "KNIHOVNA" je seznam složený z popisné části zkušebního postupu vybraných kódů ICF, které jsou nejvhodnější pro popis vlastností osoby při provádění testu a

132 Kontrolní seznam Knihovna PRVNÍ ČÁST PRVNÍ ČÁSTÍ kontrolního seznamu by mohla být část navržená v dílčím tématu NÁVRHU STANDARDŮ PRVNÍ ČÁSTI KONTROLNÍHO SEZNAMU

133 Kontrolní seznam Knihovna DRUHÁ ČÁST b144 b1470 b7602 b1644 d2504 d161 d170 d177 d2101 d2102 d2105 d310 d3152 d57021 d410 d4105 d4153 d430 d445 Paměťové funkce Psychomotorické funkce Samostatná koordinace pohybu Vhled Přizpůsobení se úrovni aktivity (setrvačnost) icf-cy Zaměření pozornosti (icf-cy) Psaní Rozhodování Zahájení složitého úkolu Nezávislé zahájení individuálního úkolu Dokončení složitého úkolu (icf-cy) Komunikace pomocí přijetí - ústní podání Komunikace pomocí přijetí psaná forma Žádost o radu či pomoc zkoušejícího (icf-cy) Změna základní polohy těla Sklánění se Výdrž v pozici vsedě Zvedání a nošení předmětů Použití rukou a paží

134 Kontrolní seznam Knihovna DRUHÁ ČÁST Střední část je část popisná, která je pro samotný test více specifická, některé položky mohou být s jinými testy společné. To je určitě pozitivní, protože stejná položka s různými kvalifikátory může být porovnávána pro různé práce, a může nám pomoci pochopit jakoukoliv nesrovnalost(např. v průběhu zkoušky se objevil nějaký faktor prostředí).

135 Kontrolní seznam Knihovna DRUHÁ ČÁST Výběr položek k testování se provádí po počátečním experimentálním pozorování, během něhož vzdělavatel sleduje, co zkoušený dělá pro správné dokončení testu. Ve skutečnosti test spočívá ve vkládání dat z knih z knihovničky, jež jsou na listech papíru. Ten obsahuje názvy souborů knih s prázdným místem pro zapsání data vedle. NUM BOOK CODE TITLE AUTHOR SHELF UNIT SHELF PUBLISHING HOUSE YEAR 28 A B 2

136 Kontrolní seznam Knihovna DRUHÁ ČÁST

137 Kontrolní seznam Knihovna DRUHÁ ČÁST Materiál: knihovna, označené knihy, formulář Instrukce: "Pojďme napodobit práci knihovníka. V knihovně najdete knihy se štítky na hřbetě, které označují číslo knihy, oddělení a polici, kde je kniha umístěna. Podle archivačních kódů na tomto listu (ukažte list, který je třeba doplnit) doplňte všechny chybějící údaje, které získáte z knih. Pak zase vraťte všechny knihy zpět na své místo. Pracujte, jak dlouho potřebujete, ale snažte se udělat co nejméně chyb. Předvedu vám to s první knihou na seznamu." Zkoušející by si měl zapsat zvolenou strategii, kterou si zkoušený vybere (např.: vezme všechny knihy najednou, jednu po druhé, v malých skupinách) Na konci testu požádá zkoušející o sebehodnocení.

138 Ze zkušenosti jsme zařadili tyto položky: zvláštní krátkodobá paměť pro čtení: etiket, dat, kódů na krabicích obecná položka paměti, která zahrnuje pamatování si celého úkolu psychomotorická kontrola, ukazující jakékoli nepatřičné zpomalení či zrychlení při provádění práce udržování pozornosti při opakující se práci a schopnost opakování vhled (vznikající povědomí během činnosti za přítomnosti chyb či problémů) pohyby jako je koordinace rukou při používání daného materiálu pohyb těla schopnost člověka dokončit danou úlohu, a to i v rámci stanovených podmínek Kontrolní seznam Knihovna DRUHÁ ČÁST schopnost rozhodování a řešení problémů pochopení ústního vysvětlení úloh čtení a porozumění psanému textu.

139 Kontrolní seznam Knihovna DRUHÁ ČÁST To jsou hlavní a obecné položky pro tuto činnost, ale v případě, že zkoušející vidí něco jiného, například obsedantní postoj zkoušeného jako zvláštní vlastnost, nic nebrání doplnění odpovídajících položek ICF.

140 Kontrolní seznam Knihovna TŘETÍ ČÁST e 330 Zkoušející e1250 Obecné komunikační produkty a technologie

141 Kontrolní seznam Knihovna TŘETÍ ČÁST Třetí a poslední část se týká pouze faktorů prostředí, jež ovlivňují tento typ testu. Ty nebyly zahrnuty jako obecné na začátku, protože nejsou vždy a u všech přítomny. Toto je místo, kde mohou být přidány další faktory prostředí, pokud existují. V kontrolním seznamu navrhujeme sledovat položky: zda daná osoba kontroluje čas (pokud test stanoví časovou lhůtu) obecné pracovní komunikačních produkty a technologie, pokud neexistuje žádná zvláštní pomoc, ale takové, jaké by se daly k dispozici i lidem bez zdravotního postižení.

142 KONTROLNÍ SEZNAM PRO MANUÁLNÍ ČINNOSTI Posuzování profesních předpokladů Podtéma 3.5

143 Kontrolní seznamy se vztahují k příkladům praktických zkoušek pro manuální pracovní činnosti popsaným v předchozím tématu. Konkrétně se vytváření krátkých kontrolních seznamů týká: Montáže elektrické zásuvky Sestavení úložné krabice.

144 KONTROLNÍ SEZNAM PRO MONTÁŽ ELEKTRICKÉ ZÁSUVKY

145 Kontrolní seznam pro montáž elektrické zásuvky PRVNÍ ČÁST Kontrolní seznam, doprovázející test "MONTÁŽ ELEKTRICKÉ ZÁSUVKY, je seznam složený z popisné části zkušebního postupu a vybraných kódů ICF, nejvhodnějších pro popis vlastností osoby při provádění testu.

146 Kontrolní seznam pro montáž elektrické zásuvky PRVNÍ ČÁST První částí kontrolního seznamu by mohla být část navržená v podtématu 3.3 NÁVRHU STANDARDŮ PRVNÍ ČÁSTI KONTROLNÍHO SEZNAMU

147 Kontrolní seznam pro montáž elektrické zásuvky DRUHÁ ČÁST b144 b1561 b7301 b7602 d155 d2504 d2306 d135 d1632 d1750 d2100 d2104 d2101 d2205 d2204 d310 d3152 d4153 d440 d44402 d4453 Paměťové funkce Vizuální vnímání Síla svalů končetin Samostatná koordinace pohubů Získávání dovedností Přizpůsobení se úrovni aktivity (setrvačnost) icf-cy Přizpůsobení se časovým nárokům (icf-cy) Opakování Schopnost předpokládán/hypotéz (abstrakce) icf-cy Řešení jednoduchých úkolů Zahájení jednoduchého úkolu Dokončení jednoduchého úkolu Zahájení složitého úkolu Dokončení složitého úkolu (icf-cy) Samostatné dokončení složitého úkolu (icf-cy) Komunikace pomocí přijetí - ústní podání Komunikace pomocí přijetí psaná forma Výdrž v pozici vsedě Jemná motorika rukou Manipulace Točení či otáčení rukou a paží

148 Kontrolní seznam pro montáž elektrické zásuvky DRUHÁ ČÁST Střední část je část popisná, která je pro samotný test více specifická, některé položky mohou být s jinými testy společné. To je určitě pozitivní, protože stejná položka s různými kvalifikátory může být porovnávána pro různé práce, a může nám pomoci pochopit jakoukoliv nesrovnalost(např. v průběhu zkoušky se objevil nějaký faktor prostředí).

149 Kontrolní seznam pro montáž elektrické zásuvky DRUHÁ ČÁST Výběr položek k testování se provádí po počátečním experimentálním pozorování, během něhož vzdělavatel sleduje, co zkoušený dělá pro správné dokončení testu. Tento test spočívá v předvedení názorné desky, na níž jsoui nalepeny vzorky, ukazující montáž elektrické zásuvky krok za krokem. Testovaná elektrická zásuvka může být nahrazena jiným druhem předmětu, poskytujícím ukázku, jak pracovat s nebo bez šroubováku nebo jiných nástrojů.

150 Kontrolní seznam pro montáž elektrické zásuvky DRUHÁ ČÁST Zkoušející ukáže testované osobě, jak dát šroubek a destičku na otvor a jak je dotáhnout, aby vytvořil svorku. Dvě boční spolu s prostřední svorkou jsou umístěny uvnitř základny zásuvky ("pomocí gravitace", postačí je jen volně položit). Potom se vše zakryje víčkem a na něj se umístí ochranný kryt, který se s víčkem následně smontuje dohromady. Po této ukázkové fázi je daná osoba požádána, aby smontovala během 10 minut co nejvíce kusů.

151 Kontrolní seznam pro montáž elektrické zásuvky DRUHÁ ČÁST Použité materiály: svorky, šroubky, destičky rozdělené do 4 různých krabic, šroubovák, základna zásuvky, víčko, ochranných kryt. Tento postup je zároveň znázorněn na již výše zmíněné tabuli. "Smontujte součástky dohromady, jak jsem vám to ukázal. Máte 10 minut na to jich vyrobit, co nejvíce ". Na konci zkoušející požádá danou osobu o sebehodnocení a o spočítání dokončených kusů.

152 Kontrolní seznam pro montáž elektrické zásuvky DRUHÁ ČÁST Ze zkušenosti jsme zařadili tyto položky: obecná položka paměti, která zahrnuje krátkodobou paměť (například zapamatování právě prováděné aktivity) a dlouhodobou paměť (například zapamatování si typu úlohy) vizuální vnímání vzhledem k malým částem, které je třeba prozkoumat a reprodukovat podle ukázkového vzoru abstrakce - představit si následující kroky, aby bylo možno zásuvku sestavit pohyby jako je koordinace rukou s použitím materiálu, výdrž v pozici vsedě, schopnost člověka dokončit práci, a to i za stanovených podmínek schopnost učit se jemná motorika, manipulace pomocí šroubováku řešení problémů porozumění ukázkovému vzoru, jež se má kopírovat a porozumění vysvětlení použití síly, zejména při šroubování (příliš silný nebo příliš slabý) schopnost dokončit jednodušší část složitého úkolu

153 Kontrolní seznam pro montáž elektrické zásuvky DRUHÁ ČÁST To jsou hlavní a obecné položky pro tuto činnost, ale v případě, že zkoušející vidí něco jiného, například obsedantní postoj zkoušeného jako zvláštní vlastnost, nic nebrání doplnění odpovídajících položek ICF.

154 Kontrolní seznam pro montáž elektrické zásuvky TŘETÍ ČÁST e1301 e1350 e1351 e1158 e330 Vzdělávací produkty a technologie Obecné pracovní produkty a technologie Produkty a technologie napomáhající práci Hodiny/čas Osoby v pozici autority

155 Kontrolní seznam pro montáž elektrické zásuvky TŘETÍ ČÁST Třetí a poslední část se týká pouze faktorů prostředí, jež ovlivňují tento typ testu. Ty nebyly zahrnuty jako obecné na začátku, protože nejsou vždy a u všech přítomny. Toto je místo, kde mohou být přidány další faktory prostředí, pokud existují.

156 Kontrolní seznam pro montáž elektrické zásuvky TŘETÍ ČÁST V kontrolním seznamu navrhujeme sledovat položky: zda daná osoba kontroluje čas (pokud test stanoví časovou lhůtu) přítomnost zkoušejícího jako osoby v pozici autority obecné pracovní produkty a technologie, jako například šroubovák; viditelná pomoc je tabule, ta slouží jako usnadňující prvek. faktor prostředí může být také nápomocný např. při částečném ochrnutí ruky (hemiparéza).

157 KONTROLNÍ SEZNAM PRO SESTAVENÍ ÚLOŽNÉ KRABICE

158 Kontrolní seznam pro sestavení úložné krabice Kontrolní seznam doprovázející test "SESTAVENÍ ÚLOŽNÉ KRABICE" je seznam složený z popisné části zkušebního postupu a vybraných kódů ICF, které jsou nejvhodnější pro popis vlastností osoby při provádění testu.

159 Kontrolní seznam pro sestavení úložné krabice PRVNÍ ČÁST PRVNÍ ČÁSTÍ kontrolního seznamu by mohla být část navržená v dílčím tématu 3.3 NÁVRHU STANDARDŮ PRVNÍ ČÁSTI KONTROLNÍHO SEZNAMU

160 Kontrolní seznam pro sestavení úložné krabice DRUHÁ ČÁST b1401 b1565 b1643 b1644 b7602 Přesun pozornosti Prostorově vizuální vnímání Kognitivní flexibilita Vhled Samostatná koordinace pohybu (koordinace pravá/levá) d161 d2504 Zaměření pozornosti (udržení) icf-cy Přizpůsobení se úrovni aktivity (setrvačnost) icf-cy d1632 Schopnost předpokládání/hypotéz(abstrakce)icf-cy d2306 d172 d130 d177 d1751 d2102 d2105 d3152 Přizpůsobení se časovým nárokům (icf-cy) Počítání Kopírování Rozhodování Komplexní řešení problémů Samostatné zahájení individuálního úkolu Dokončení složitého úkolu (icf-cy) Komunikace pomocí - přijetí nákresy a obrázky d440 d4453 Jemná motorika rukou Točení či otáčení rukou a paží

161 Kontrolní seznam pro sestavení úložné krabice DRUHÁ ČÁST Střední část je část popisná, která je pro samotný test více specifická, některé položky mohou být s jinými testy společné. To je určitě pozitivní, protože stejná položka s různými kvalifikátory může být porovnávána pro různé práce, a může nám pomoci pochopit jakoukoliv nesrovnalost (např. v průběhu zkoušky se objevil nějaký faktor prostředí).

162 Kontrolní seznam pro sestavení úložné krabice DRUHÁ ČÁST Výběr položek k testování se provádí po počátečním experimentálním pozorování, během něhož vzdělavatel sleduje, co zkoušený dělá pro správné dokončení testu. Ve skutečnosti test spočívá v sestavení úložné krabice s oddíly podle viditelné a připravené předlohy.

163 Kontrolní seznam pro sestavení úložné krabice DRUHÁ ČÁST Postup: Zkoušející dá testované osobě dva čtverečkované kartony formátu A3 a šablonu úložné krabice. Časový limit je 25 minut. Zkoušející nicméně nechává dané osobě dobu nezbytně nutnou k dokončení úkolu. Je-li zapotřebí pomoc, zkoušející krabici či přepážky vytvoří a požádá uživatele, aby to zkusil znovu.

164 Kontrolní seznam pro sestavení úložné krabice DRUHÁ ČÁST Materiál: šablona krabice, 2 čtverečkované kartony formátu A3, sešívačka, nůžky, tužka, guma, čtvercové pravítko a pravítko Pokyny: "Vytvořte totéž. Zkuste to udělat během 25 minut. Já vás upozorním 5 minut před koncem. " Na konci požádáte o sebehodnocení. Mohou být pozorovány chyby, které by mohly být klasifikovány pomocí ICF. Mohou to být například tyto 4: Nepřesné stříhání mimo čtverečky Sešívání bez skládání rohů nebo upevnění vnitřních přepážek Špatné výpočty nebo rozplánování - potřeba dalšího kartonu Je zapotřebí vysvětlení nebo ukázka pro správné umístění vnitřních přepážek

165 Kontrolní seznam pro sestavení úložné krabice DRUHÁ ČÁST Ze zkušenosti jsme zařadili tyto položky: přesun pozornosti od ukázkového vzoru k vlastní práci vizuální, prostorové vnímání pro uspořádání prostoru a schopnost reprodukovat podle ukázkového vzoru vlastní výrobek kognitivní flexibilita, protože je nutné přizpůsobit dovednosti dané manuální úloze abstraktní myšlení pro představu následných kroků na výrobu přihrádek psychomotorická kontrola, protože test ukáže jakékoliv nepatřičné zpomalení či zrychlení při provádění úlohy

166 Kontrolní seznam pro sestavení úložné krabice DRUHÁ ČÁST udržování pozornosti při této náročné úloze vhled (rozvíjející se povědomí během činnosti -za přítomnosti chyb nebo problémů) pohyby jako například koordinace rukou při používání materiálu, výdrž v pozici vsedě schopnost osoby dokončit práci, a to i při stanovených podmínkách schopnost učit se jemná zručnost rozhodování a řešení problémů porozumění názornému vzorku výpočet a kopírování.

167 Kontrolní seznam pro sestavení úložné krabice DRUHÁ ČÁST To jsou hlavní a obecné položky pro tuto činnost, ale v případě, že zkoušející vidí něco jiného, například obsedantní postoj zkoušeného jako zvláštní vlastnost, nic nebrání doplnění odpovídajících položek ICF.

168 Kontrolní seznam pro sestavení úložné krabice TŘETÍ ČÁST e1350 e1351 e1158 Obecné pracovní produkty a technologie Produkty a technologie napomáhající práci Hodiny/čas e 330 Osoby v pozici autority

169 Kontrolní seznam pro sestavení úložné krabice TŘETÍ ČÁST Třetí a poslední část se týká pouze faktorů prostředí, jež ovlivňují tento typ testu. Ty nebyly zahrnuty jako obecné na začátku, protože nejsou vždy a u všech přítomny. Toto je místo, kde mohou být přidány další faktory prostředí, pokud existují.

170 Kontrolní seznam pro sestavení úložné krabice TŘETÍ ČÁST V kontrolním seznamu navrhujeme sledovat položky: zda daná osoba kontroluje čas (pokud test stanoví časovou lhůtu) přítomnost zkoušejícího, jako osoby v pozici autority obecné pracovní komunikačních produkty a technologie, ale také jakákoliv podpora, aby bylo možno porovnat faktory prostředí.

171 KONTROLNÍ SEZNAM PRO ZÁTĚŽOVÉ ČINNOSTI Posuzování profesních předpokladů Podtéma 3.6

172 Kontrolní seznam se vztahuje na příklady praktických testů pro manuální pracovní činnosti, popsané v předcházejícím tématu. Konkrétně sestavení krátkých kontrolních seznamů odkazuje na: Simulovaný test Práce na montážní lince Vkládání do složek

173 KONTROLNÍ SEZNAM PRO PRÁCI NA MONTÁŽNÍ LINCE

174 Kontrolní seznam pro práci na montážní lince Kontrolní seznam doprovázející test "PRÁCE NA MONTÁŽNÍ LINCE" je seznam složený z popisné části zkušebního postupu a vybraných kódů ICF, které jsou nejvhodnější pro popis vlastností osoby při provádění testu.

175 Kontrolní seznam pro práci na montážní lince PRVNÍ ČÁST První částí kontrolního seznamu by mohla být část navržená v dílčím tématu 3.3 NÁVRHU STANDARDŮ PRVNÍ ČÁSTI KONTROLNÍHO SEZNAMU

176 Kontrolní seznam pro práci na montážní lince DRUHÁ ČÁST b1401 b144 b1470 b1644 b7602 d2504 d161 d2306 d 130 d 135 d 1750 d 177 d 2100 d 2101 d2104 d2105 d 2102 d 2400 d 310 d 4153 d 440 d 4400 d 445 Přesun pozornosti Paměťové funkce Psychomotorická kontrola Vhled Samostatná koordinace pohybu Přizpůsobení se úrovni aktivity (psychická odolnost) icf-cy Zaměření pozornosti (udržení) (icf-cy) Přizpůsobení se časové náročnosti (icf-cy) Kopírování Opakování Řešení jednoduchých problémů Rozhodování Zahájení jednoduchého úkolu Zahájení složitého úkolu Dokončení jednoduchého úkolu (icf-cy) Dokončení složitého úkolu (icf-cy) Samostatné zahájení individuálního úkolu Odpovědnost Komunikace pomocí přijetí ústní podání Výdrž v pozici vsedě Jemná motorika rukou Zvedání Použití rukou a paží

177 Kontrolní seznam pro práci na montážní lince DRUHÁ ČÁST Střední část je část popisná, která je pro samotný test více specifická, některé položky mohou být s jinými testy společné. To je určitě pozitivní, protože stejná položka s různými kvalifikátory může být porovnávána pro různé práce, a může nám pomoci pochopit jakoukoliv nesrovnalost(např. v průběhu zkoušky se objevil nějaký faktor prostředí).

178 Kontrolní seznam pro práci na montážní lince DRUHÁ ČÁST Výběr položek k testování se provádí po počátečním experimentálním pozorování, během něhož vzdělavatel sleduje, co zkoušený dělá pro správné dokončení testu. Ve skutečnosti test spočívá v sestavení co největšího počtu figurek složených ze 3 částí ( kolík a bílý a černý válec)na rotující kotouč s vyvrtanými dírami za dobu 30 minut, přitom se testovaný má snažit nedotknout červené oblasti na pracovním stole.

179 Kontrolní seznam pro práci na montážní lince DRUHÁ ČÁST Používá se stroj Valpar. (ALPAR International vyrábí a vyvíjí nástroje pro speciální testy a software, které posuzuje schopnosti v profesní oblasti. Produkty Valpar jsou používány po celém světě v oblasti vzdělávání, rozvoje pracovní síly, zdraví a jsou standardem pro hodnocení práce dovednosti).

180 Kontrolní seznam pro práci na montážní lince DRUHÁ ČÁST Postup: (rychlost kotouče je nastavitelná: na prvních 15 minut nastavit na minimální rychlost a na zbylých 15 minut již na plnou). Prvním krokem je ukázka, jak figurku sestavit bez rotování kotouče (existuje jen jeden správný způsob: 1.kolík, 2.bílý válec, 3.černý válec). Zkoušející upozorní na to, že červená oblast na stole je nebezpečná zóna a nesmí se do ní zasahovat, a že všechny figurky smontované v této oblasti nebudou započítány. Poté předvede, jak figurku sestavit na rotujícím kotouči - je zapotřebí vysvětlit, že figurky musí být sestaveny odpovídajícím způsobem, jinak je stroj nebude registrovat. Testovaná osoba má sestavit co nevětší počet figurek za dobu 30 minut. Zkoušející zapíše počet chyb (figurky v červené oblasti) a také počet sestavených figurek po 15 minutách a na konci testovací doby, aby se zaznamenaly počty v různých rychlostech. (Počítadlo musí být před začátkem testování vynulováno.)

181 Kontrolní seznam pro práci na montážní lince DRUHÁ ČÁST Poznámka: V případě, že testovaná osoba nerozumí, zkoušející by měl ukázat každý krok, aby byl postup dostatečně jasný. "Nyní zkuste některé sestavit. Podívám se na vás, zatímco budete sestavovat různé části. Nezapomeňte si, že si máte vzít vždy pouze jeden černý, jeden bílý kus a jeden kolík najednou. Nesestavujte figurky v ruce před jejich skládáním na kotouči. Nyní jste připraveni začít. Nezapomeňte, že během tohoto testu je důležitá rychlost a přesnost, takže pracujete tak rychle a přesně, jak je to jen možné, máte 30 minut, abyste jich smontovali co nejvíce. Připravit, start ".

182 Kontrolní seznam pro práci na montážní lince DRUHÁ ČÁST Ze zkušenosti jsme zařadili tyto položky: přesun pozornosti obecná položka paměti, která zahrnuje krátkodobou paměť (například zapamatování právě prováděné aktivity) a dlouhodobou paměť (například zapamatování si typu úlohy) psychomotorická kontrola, protože test ukáže jakékoliv nepatřičné zpomalení či zrychlení při provádění úlohy udržování pozornosti při opakující se činnosti vhled (rozvíjející se povědomí o průběhu aktivity včetně chyb či problémů) pohyby jako je koordinace rukou při používání materiálu, výdrž v pozici vsedě schopnost člověka dokončit práci, a to i za stanovených podmínek schopnost učit se jemná motorika rozhodování a řešení problémů pochopení ústního vysvětlení úkolu odpovědnost při posuzování rizik.

183 Kontrolní seznam pro práci na montážní lince DRUHÁ ČÁST To jsou hlavní a obecné položky pro tuto činnost, ale v případě, že zkoušející vidí něco jiného, například obsedantní postoj zkoušeného jako zvláštní vlastnost, nic nebrání doplnění odpovídajících položek ICF.

KONTROLNÍ SEZNAM PRO SESTAVENÍ ÚLOŽNÉ KRABICE

KONTROLNÍ SEZNAM PRO SESTAVENÍ ÚLOŽNÉ KRABICE KONTROLNÍ SEZNAM PRO SESTAVENÍ ÚLOŽNÉ KRABICE pro sestavení úložné krabice Kontrolní seznam doprovázející test "SESTAVENÍ ÚLOŽNÉ KRABICE" je seznam složený z popisné části zkušebního postupu a vybraných

Více

KONTROLNÍ SEZNAM KNIHOVNA

KONTROLNÍ SEZNAM KNIHOVNA KONTROLNÍ SEZNAM KNIHOVNA Kontrolní seznam Knihovna Kontrolní seznam doprovázející test "KNIHOVNA" je seznam složený z popisné části zkušebního postupu vybraných kódů ICF, které jsou nejvhodnější pro popis

Více

PRAKTICKÉ PŘÍKLADY ZÁTĚŽOVÝCH ČINNOSTÍ. Posuzování profesních předpokladů Podtéma 2.4

PRAKTICKÉ PŘÍKLADY ZÁTĚŽOVÝCH ČINNOSTÍ. Posuzování profesních předpokladů Podtéma 2.4 PRAKTICKÉ PŘÍKLADY ZÁTĚŽOVÝCH ČINNOSTÍ Posuzování profesních předpokladů Podtéma 2.4 Za účelem posouzení odborných dovedností osob s vážným postižením v činnostech, které vyžadují delší pozornost, je důležité

Více

DIGI.JOB.ID Digital Job Identities Curriculum. LEKCE 6 Digitální online životopis Informační příručka pro učitele

DIGI.JOB.ID Digital Job Identities Curriculum. LEKCE 6 Digitální online životopis Informační příručka pro učitele DIGI.JOB.ID Digital Job Identities Curriculum LEKCE 6 Digitální online životopis Informační příručka pro učitele Editační informace: Tato sbírka výukového materiálu byla vyvinuta v rámci projektového partnerství

Více

Závěrečná zpráva z Pilotního projektu Pracovník pro recyklaci

Závěrečná zpráva z Pilotního projektu Pracovník pro recyklaci Vyhodnocení plnění Politiky druhotných surovin České republiky za období 2014 až 2016 Příloha č. 10 Závěrečná zpráva z Pilotního projektu Pracovník pro recyklaci Závěrečná zpráva z pilotního ověřování

Více

http://www.mpsv.cz/files/clanky/9867/klasifikace_funkcnich_schopnosti_disability_zdravi.pdf A PARTICIPACE

http://www.mpsv.cz/files/clanky/9867/klasifikace_funkcnich_schopnosti_disability_zdravi.pdf A PARTICIPACE Metodika Nejvyššího soudu k náhradě nemajetkové újmy na zdraví (bolest a ztížení společenského uplatnění ní podle 2958 občanského zákoníku) C. Aktivity a Participace Mezinárodní klasifikace funkčních ních

Více

MŠ Laudova se speciálními třídami, Laudova 1030/3, 16300 Praha 6 Řepy, tel.235314514. Projekt: Předmatematická gramotnost

MŠ Laudova se speciálními třídami, Laudova 1030/3, 16300 Praha 6 Řepy, tel.235314514. Projekt: Předmatematická gramotnost MŠ Laudova se speciálními třídami, Laudova 1030/3, 16300 Praha 6 Řepy, tel.235314514 Projekt: Předmatematická gramotnost 1. Obecná východiska Rozvoj předmatematické gramotnosti je důležitý pro všestranný

Více

Postupy práce se šablonami IS MPP

Postupy práce se šablonami IS MPP Postupy práce se šablonami IS MPP Modul plánování a přezkoumávání, verze 1.20 vypracovala společnost ASD Software, s.r.o. dokument ze dne 27. 3. 2013, verze 1.01 Postupy práce se šablonami IS MPP Modul

Více

3 Formuláře a sestavy Příklad 1 Access 2007

3 Formuláře a sestavy Příklad 1 Access 2007 TÉMA: Vytváření formulářů Správce databáze Naše zahrada předpokládá, že bude s vytvořenou databází pracovat více uživatelů. Je třeba proto navrhnout a vytvořit formuláře pro přístup k datům. Zadání: Otevřete

Více

Formuláře. Téma 3.2. Řešený příklad č Zadání: V databázi formulare_a_sestavy.accdb vytvořte formulář pro tabulku student.

Formuláře. Téma 3.2. Řešený příklad č Zadání: V databázi formulare_a_sestavy.accdb vytvořte formulář pro tabulku student. Téma 3.2 Formuláře Formuláře usnadňují zadávání, zobrazování, upravování nebo odstraňování dat z tabulky nebo z výsledku dotazu. Do formuláře lze vybrat jen určitá pole z tabulky, která obsahuje mnoho

Více

ESLC Testový program Pokyny pro studenty (CZ)

ESLC Testový program Pokyny pro studenty (CZ) ESLC Testový program Pokyny pro studenty (CZ) Obsah 1 ÚVOD 3 2 VYPRACOVÁNÍ TESTŮ 3 2.1 Přihlášení 3 2.2 Zkouška zvuku pro Poslechový test 5 2.3 Vypracování testu 5 3 Informace k testovým úkolům 7 3.1 Poslechové

Více

Trénink kognitivních funkcí v domácím prostředí

Trénink kognitivních funkcí v domácím prostředí Trénink kognitivních funkcí v domácím prostředí Mgr. Kateřina Svěcená ergoterapeut Klinika rehabilitačního lékařství 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice Co jsou kognitivní

Více

Vyúčtování daně z příjmu ve Mzdách Profi 2015

Vyúčtování daně z příjmu ve Mzdách Profi 2015 Vyúčtování daně z příjmu ve Mzdách Profi 2015 Rozsáhlý formulář Vyúčtování daně se dosud podával klasicky na tištěném formuláři, přičemž program Mzdy Profi pro něj sestavil a vytisknul podklad pro vyplnění.

Více

Uživatelská příručka. Parcel. Internetová aplikace pro sběr dat o cenách za dodávání balíků. Příručka pro poskytovatele služeb dodávání balíků (PDSP)

Uživatelská příručka. Parcel. Internetová aplikace pro sběr dat o cenách za dodávání balíků. Příručka pro poskytovatele služeb dodávání balíků (PDSP) Uživatelská příručka Parcel Internetová aplikace pro sběr dat o cenách za dodávání balíků Příručka pro poskytovatele služeb dodávání balíků (PDSP) Poslední aktualizace: 19.12.2018 Obsah Úvod 1 Začínáme

Více

NÁVOD NA MONTÁŽ TRENAŽÉRU

NÁVOD NA MONTÁŽ TRENAŽÉRU NÁVOD NA MONTÁŽ TRENAŽÉRU CZ ÚVOD 1 MONTÁŽ RÁMU 3 INSTALACE JEDNOTKY 4 UCHYCENÍ KOLA 5 ODEPNUTÍ KOLA 7 UPOZORNĚNÍ 8 DOPORUČENÍ 8 MONTÁŽ JEDNOTKY 12 Děkujeme, že jste si vybrali trenažér Novo Mag Force.

Více

SWOT analýza současného stavu. odborného vzdělávání a přípravy

SWOT analýza současného stavu. odborného vzdělávání a přípravy SWOT analýza současného stavu odborného vzdělávání a přípravy Cíle: - uvědomit si slabé a rizikové stránky stávající praxe a přístupu k odbornému vzdělávání a přípravě. - Identifikovat silné stránky a

Více

ÚLOHA 6. Úloha 6: Stěžejní body tohoto příkladu:

ÚLOHA 6. Úloha 6: Stěžejní body tohoto příkladu: Úloha 6: Stěžejní body tohoto příkladu: - Definování tabule plechu - Manuální nesting - vkládání - Expert-parametry pro nastavení automatického zpracování - Provedení automatického Expert zpracování -

Více

Cíl vzdělávacích modulů:

Cíl vzdělávacích modulů: PŘÍLOHA č. 9 OBSAH VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU Projekt rozšiřuje nabídku dalšího vzdělávání prostřednictvím vytvoření vzdělávacího programu se speciální SW aplikací a skripty pro personalisty a vedoucí pracovníky,

Více

OZNÁMENÍ O VOLNÉM PRACOVNÍM MÍSTĚ ZA ÚČELEM SESTAVENÍ REZERVNÍHO SEZNAMU. ředitel akademie úřadu EUIPO (muž/žena) AD 10

OZNÁMENÍ O VOLNÉM PRACOVNÍM MÍSTĚ ZA ÚČELEM SESTAVENÍ REZERVNÍHO SEZNAMU. ředitel akademie úřadu EUIPO (muž/žena) AD 10 OZNÁMENÍ O VOLNÉM PRACOVNÍM MÍSTĚ ZA ÚČELEM SESTAVENÍ REZERVNÍHO SEZNAMU Název pracovní pozice Funkční skupina / platová třída Druh smlouvy Značka Uzávěrka pro podání přihlášek Místo výkonu práce Platnost

Více

PODPŮRNÉ SÍTĚ PRO PRACOVNÍ ZAŘAZENÍ Téma 3 Fáze procesu pracovního zařazení Podtéma 3.1

PODPŮRNÉ SÍTĚ PRO PRACOVNÍ ZAŘAZENÍ Téma 3 Fáze procesu pracovního zařazení Podtéma 3.1 PODPŮRNÉ SÍTĚ PRO PRACOVNÍ ZAŘAZENÍ Téma 3 Podtéma 3.1 Pracovní umístění a sledování pracovních příležitostí Rozhovor a návrh kariérního postupu Hodnocení a osobní profil Počáteční přístup a informace

Více

WinFAS. 4 účto. Praktický úvod do WinFASu Obchodník (fakturace)

WinFAS. 4 účto. Praktický úvod do WinFASu Obchodník (fakturace) 4 účto Praktický úvod do WinFASu Obchodník (fakturace) verze z 4.5.2005 Zadání WinFAS Zadání úkolů: 1) Vystavte fakturu s více položkami - vystavte fakturu pro firmu Zempomarket a.s. - adresa pro placení

Více

SEZNÁMENÍ S ICF. Vážné zdravotní postižení: definice pomocí icf Téma 1

SEZNÁMENÍ S ICF. Vážné zdravotní postižení: definice pomocí icf Téma 1 SEZNÁMENÍ S ICF Vážné zdravotní postižení: definice pomocí icf Téma 1 V posledních letech se pohled na postižení mění, a to má za následek uznání stejných práv, stejně jako potenciálu a schopností osob

Více

Ukázka charakteristiky předmětu Český jazyk (pro nedoslýchavé) z pracovní verze ŠVP ZŠ pro sluchově postižené, Liberec.

Ukázka charakteristiky předmětu Český jazyk (pro nedoslýchavé) z pracovní verze ŠVP ZŠ pro sluchově postižené, Liberec. Ukázka charakteristiky předmětu Český jazyk (pro nedoslýchavé) z pracovní verze ŠVP ZŠ pro sluchově postižené, Liberec. ČESKÝ JAZYK (5. ročník Český jazyk a informatika) Obsahové, časové a organizační

Více

Formulář NÚV v programu PPP4

Formulář NÚV v programu PPP4 Formulář NÚV v programu PPP4 Verze programu: 4.2.1.0 Datum: 16. 5. 2017 1. Nastavení programu PPP4 V programu je nutné nastavit: 1. cestu k programu Form Filler 602 (tento program musí mít každý uživatel

Více

Pokyny pro žáky k testování písemné zkoušky na počítači

Pokyny pro žáky k testování písemné zkoušky na počítači Pokyny pro žáky k testování písemné zkoušky na počítači Posadíte se na určené místo v počítačové učebně, kde již předtím správce zkoušky spustil určený internetový prohlížeč s IP adresou zkouškového serveru.

Více

TECHNICKÉ ŠKOLKY. ( pohledem psychologa )

TECHNICKÉ ŠKOLKY. ( pohledem psychologa ) TECHNICKÉ ŠKOLKY ( pohledem psychologa ) Základní otázky, které je nutné si položit v průběhu přípravy na realizaci projektu Technické školky byly : - Do jaké míry rozvíjí znalosti žáků o základech techniky

Více

E K O N O M I C K Ý S O F T W A R E PŘÍRUČKA UŽIVATELE

E K O N O M I C K Ý S O F T W A R E PŘÍRUČKA UŽIVATELE E K O N O M I C K Ý S O F T W A R E Daňová hlášení PŘÍRUČKA UŽIVATELE verze 2010/2 18.02.2010 H&M DataSoft spol. s r.o. - Žarošická 30, 628 00, BRNO HotLine: +420 548 214 162-3, fax: +420 548 214 160 e-mail:

Více

Vzorce. Suma. Tvorba vzorce napsáním. Tvorba vzorců průvodcem

Vzorce. Suma. Tvorba vzorce napsáním. Tvorba vzorců průvodcem Vzorce Vzorce v Excelu lze zadávat dvěma způsoby. Buď známe přesný zápis vzorce a přímo ho do buňky napíšeme, nebo použijeme takzvaného průvodce při tvorbě vzorce (zejména u složitějších funkcí). Tvorba

Více

Ing. R. Kunstová,

Ing. R. Kunstová, WEB CONTENT MANAGEMENT SYSTEM Obsah 1. Dříve než začnete pracovat... 2 2. Sestavení menu... 2 2.1. Položka menu - 1. úroveň... 2 2.2. Položka menu - 2. úroveň... 2 3. Tvorba jednotlivých stránek... 3 3.1.

Více

Montážní návod Hliníkový teleskopický rám do okna se sítí proti hmyzu

Montážní návod Hliníkový teleskopický rám do okna se sítí proti hmyzu Popis dílů Obsah balení 2 x vnitřní profil krátký A1 a vnější profil krátký B1 2 x vnitřní profil dlouhý A1 a vnější profil dlouhý B1 4 x rohové spojky C 2 x zavěšovací háčky krátké D 2 x zavěšovací háčky

Více

Mít motivované účastníky. Mluvit srozumitelně dle zásad ETR. Ověřovat, zda účastníci všemu rozumí. Používat materiály ve srozumitelné podobě.

Mít motivované účastníky. Mluvit srozumitelně dle zásad ETR. Ověřovat, zda účastníci všemu rozumí. Používat materiály ve srozumitelné podobě. Mít motivované účastníky. Mluvit srozumitelně dle zásad ETR. Ověřovat, zda účastníci všemu rozumí. Používat materiály ve srozumitelné podobě. Vše, co je řečené, je dobré mít i v písemné podobě (nebo promítnuté

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje základní rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele stáže. Bílá pole označují

Více

3 Formuláře a sestavy Příklad 1 Access 2010

3 Formuláře a sestavy Příklad 1 Access 2010 TÉMA: Vytváření formulářů Správce databáze Naše zahrada předpokládá, že bude s vytvořenou databází pracovat více uživatelů. Je třeba proto navrhnout a vytvořit formuláře pro přístup k datům. Zadání: Otevřete

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje základní rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele Bílá pole označují text,

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje základní rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele stáže. Bílá pole označují

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje základní rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele stáže. Bílá pole označují

Více

SOLO LED osvětlení INSTRUKCE INSTALACE

SOLO LED osvětlení INSTRUKCE INSTALACE Děkujeme, že jste si vybrali LT SOLO LED osvětlení. SOLO LED osvětlení INSTRUKCE INSTALACE Montáž a zapojení musí provádět odborná elektro firma/resp.pracovník s potřebnou kvalifikovanou odborností. VAROVÁNÍ:

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele stáže. Bílá pole označují text, který

Více

Informační systém Národní soustavy kvalifikací (IS NSK) Návod na obsluhu interního webu - tvorba kvalifikačního a hodnoticího standardu

Informační systém Národní soustavy kvalifikací (IS NSK) Návod na obsluhu interního webu - tvorba kvalifikačního a hodnoticího standardu Informační systém Národní soustavy kvalifikací (IS NSK) Návod na obsluhu interního webu - tvorba kvalifikačního a hodnoticího standardu 28.5.2013 Obsah Interní web IS NSK tvorba standardu Obsah... 2 Návod

Více

Výpisy Výsledek zpracování

Výpisy Výsledek zpracování Výpisy Výsledek zpracování Tlačítka (formát(rrrrmm)) a pro zadaný stát. Zobrazí výsledky měsíčního zpracování zadaného období Vytiskne výsledky. Prodejci - provize Třídění se provádí klepnutím na záhlaví

Více

JAK NA JEDNOTKU VÝSLEDKŮ UČENÍ

JAK NA JEDNOTKU VÝSLEDKŮ UČENÍ JAK NA JEDNOTKU VÝSLEDKŮ UČENÍ žádostí o grant Jednotka výsledků učení (JVU) Co je jednotka výsledků učení? - část kvalifikace - ucelený soubor znalostí, dovedností a kompetencí - jednotlivé JVU lze kombinovat,

Více

5.15 INFORMATIKA A VÝPOČETNÍ TECHNIKA

5.15 INFORMATIKA A VÝPOČETNÍ TECHNIKA 5.15 INFORMATIKA A VÝPOČETNÍ TECHNIKA 5. 15. 1 Charakteristika předmětu A. Obsahové vymezení: IVT se na naší škole vyučuje od tercie, kdy je cílem zvládnutí základů hardwaru, softwaru a operačního systému,

Více

Pole sestavy. Číslo publikace spse01640

Pole sestavy. Číslo publikace spse01640 Pole sestavy Číslo publikace spse01640 Pole sestavy Číslo publikace spse01640 Poznámky a omezení vlastnických práv Tento software a související dokumentace je majetkem společnosti Siemens Product Lifecycle

Více

JAK VYPLNIT EUROPASS-ŽIVOTOPIS?

JAK VYPLNIT EUROPASS-ŽIVOTOPIS? KROK ZA KROKEM JAK VYPLNIT EUROPASS-ŽIVOTOPIS? 1. Na webové stránce www.europass.cz klikněte na tlačítko napsat vlastní životopis. 2. V případě, že chcete životopis psát v cizím jazyce, klikněte na tlačítko

Více

Ukázka charakteristiky předmětu Český jazyk z pracovní verze ŠVP Základní školy logopedické, Praha 8

Ukázka charakteristiky předmětu Český jazyk z pracovní verze ŠVP Základní školy logopedické, Praha 8 Ukázka charakteristiky předmětu Český jazyk z pracovní verze ŠVP Základní školy logopedické, Praha 8 ČESKÝ JAZYK Charakteristika vyučovacího předmětu Vzdělávání v předmětu Český jazyk směřuje k: vnímání,

Více

Pokročilé funkce. Průvodce systémem Moodle ČZU. Pokročilé funkce. Středisko podpory elektronického vzdělávání

Pokročilé funkce. Průvodce systémem Moodle ČZU. Pokročilé funkce. Středisko podpory elektronického vzdělávání 1 Středisko podpory elektronického vzdělávání Odbor informačních a komunikačních technologií Česká zemědělská univerzita v Praze Kamýcká 129, Praha 6 - Suchdol 2 Osnova Nástroj Úkol - Rubrika Nástroj Workshop

Více

AL-3500 NÁVOD K OBSLUZE

AL-3500 NÁVOD K OBSLUZE AL-3500 NÁVOD K OBSLUZE Obsah 1. Jednotlivé části a funkce 2. Manipulace a opatření 3. Obsluha 4. Poruchy a závady 1/6 1. Horní otvor Zákazník použije slámku a rovnoměrně foukne do přístroje. Čas měření

Více

Povolání Kraj Od Medián Do Od Medián Do. Olomoucký kraj Kč Kč Kč CZ-ISCO Mzdová sféra Platová sféra

Povolání Kraj Od Medián Do Od Medián Do. Olomoucký kraj Kč Kč Kč CZ-ISCO Mzdová sféra Platová sféra Karierový poradce Kariérový poradce prostřednictvím kariérových technik, metod a postupů poskytuje poradenské služby, jejichž cílem je pomáhat a podporovat jednotlivce nebo skupiny osob v jakémkoliv věku

Více

Skupina oborů: Kožedělná a obuvnická výroba a zpracování plastů (kód: 32)

Skupina oborů: Kožedělná a obuvnická výroba a zpracování plastů (kód: 32) Obuvník pro gumárenskou výrobu (kód: 32-013-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Kožedělná a obuvnická výroba a zpracování plastů (kód: 32) Týká se povolání: Obuvník pro

Více

Průvodce pro přenos dat

Průvodce pro přenos dat Průvodce pro přenos dat (pro tonometr OMRON M6 Comfort IT a OMRON M3 IT) 1)Před prvním použití se musíte nejdříve zaregistrovat. 2)Přejděte na webovou stránku: http://bi-link.omron.com/home/landing 3)Zde

Více

Učební plán. Celkový počet vyučovacích hodin 50. Počet hodin teoretické přípravy 22 Počet hodin praktická přípravy 22 Počet hodin zkoušek 6

Učební plán. Celkový počet vyučovacích hodin 50. Počet hodin teoretické přípravy 22 Počet hodin praktická přípravy 22 Počet hodin zkoušek 6 Učební plán Modul č. 1 Legislativní Cílem tohoto modulu je vymezení podnikání a právních norem, praktické seznámení posluchačů s otázkami legislativními, poukázat na možnosti podnikání v ČR. Naučit jej

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje základní rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele stáže. Bílá pole označují

Více

shine. light of change.

shine. light of change. shine. light of change. Jak rozpoznat, je-li člověk vhodný jako projektový manažer? Michael Motal Záměr Ukázat Iniciovat Jak podpořit rozhodování Jak zvážit smysluplnost investice do člověka Výměnu názorů

Více

DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU

DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU Projekt MOTIVALUE Jméno: Třida: Pokyny Prosím vyplňte vaše celé jméno. Vaše jméno bude vytištěno na informačním listu s výsledky. U každé ze 44 otázek vyberte a nebo

Více

Kožařský technik návrhář a modelář rukavičkářských výrobků (kód: M)

Kožařský technik návrhář a modelář rukavičkářských výrobků (kód: M) Kožařský technik návrhář a modelář rukavičkářských výrobků (kód: 32-034-M) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Kožedělná a obuvnická výroba a zpracování plastů (kód: 32)

Více

Modul Zásoby IQ sestavy a jejich nastavení Materiál pro samostudium +1170

Modul Zásoby IQ sestavy a jejich nastavení Materiál pro samostudium +1170 Modul Zásoby IQ sestavy a jejich nastavení Materiál pro samostudium +1170 20.5.2014 Major Bohuslav, Ing. Datum tisku 20.5.2014 2 Modul Zásoby IQ sestavy a jejich nastavení Modul Zásoby IQ sestavy a jejich

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje základní rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele stáže. Bílá pole označují

Více

Manuál pro uživatele portálu NováProfese

Manuál pro uživatele portálu NováProfese Manuál pro uživatele portálu NováProfese Mgr. Lenka Křížková Ing. Pavel Beneš Regionální rozvojová agentura Plzeňského kraje, o.p.s. Riegrova 1, Plzeň červen 2008 Obsah: 1. Úvod... 3 2. Popis portálu...

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje základní rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele stáže. Bílá pole označují

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele stáže. Bílá pole označují text, který

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: Číslo šablony: 30 CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Název materiálu: Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět: Tématický celek:

Více

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY. Ročník 2011 PROFIL PŘEDPISU:

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY. Ročník 2011 PROFIL PŘEDPISU: Ročník 2011 SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY PROFIL PŘEDPISU: Titul předpisu: Vyhláška, kterou se mění vyhláška č. 505/2006 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona o sociálních službách, ve znění

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje základní rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele stáže. Bílá pole označují

Více

Metodika Nejvyššího soudu k náhradě nemajetkové újmy na zdraví (bolest a ztížení společenského uplatnění podle 2958 občanského zákoníku)

Metodika Nejvyššího soudu k náhradě nemajetkové újmy na zdraví (bolest a ztížení společenského uplatnění podle 2958 občanského zákoníku) Metodika Nejvyššího soudu k náhradě nemajetkové újmy na zdraví (bolest a ztížení společenského uplatnění podle 2958 občanského zákoníku) D. Technická část I. Posouzení zdravotního stavu Zdravotní stav

Více

Návod na montáž Pokud si při montáži nebudete vědět rady volejte náš HOT LINE Po Pá hod mob

Návod na montáž  Pokud si při montáži nebudete vědět rady volejte náš HOT LINE Po Pá hod mob Návod na montáž www.lanitgarden.cz Pokud si při montáži nebudete vědět rady volejte náš HOT LINE Po Pá.. 8 16hod mob 739 661 428 1 NÁVOD NA MONTÁŽ Po vybalení dílů na tento domek, může montáž vypadat složitě,

Více

1 Tabulky Příklad 3 Access 2010

1 Tabulky Příklad 3 Access 2010 TÉMA: Vytvoření tabulky v návrhovém zobrazení Pro společnost Naše zahrada je třeba vytvořit databázi pro evidenci objednávek o konkrétní struktuře tabulek. Do databáze je potřeba ještě přidat tabulku Platby,

Více

Instrukce pro montáž koupelnových umyvadlových skříněk

Instrukce pro montáž koupelnových umyvadlových skříněk Instrukce pro montáž koupelnových umyvadlových skříněk Požadavky pro montáž Zeď pro montáž musí být správně vyztužená a nesmí být ze sádrokartonu (pokud je ze sádrokartonu, je nutno zajistit podpěru zadní

Více

WinFAS. 5 účto. Praktický úvod do WinFASu Prohlížení knih

WinFAS. 5 účto. Praktický úvod do WinFASu Prohlížení knih 5 účto Praktický úvod do WinFASu Prohlížení knih verze z 30.3.2005 Zadání WinFAS K čemu slouží aplikace *1018 Prohlížení knih Aplikace slouží pro zobrazení podrobných informací o dokladech uložených v

Více

27 Evidence kasiček. Popis modulu. Záložka Organizované sbírky

27 Evidence kasiček. Popis modulu. Záložka Organizované sbírky 27 Evidence kasiček Uživatelský modul Evidence kasiček realizuje evidenci všech pořádaných sbírek, jednotlivých kasiček sbírky, dále pak evidenci výběrů kasiček s návazností na pokladnu (příjem výběru

Více

WinFAS. 3 účto. Praktický úvod do WinFASu Banka

WinFAS. 3 účto. Praktický úvod do WinFASu Banka 3 účto Praktický úvod do u Banka verze z 30.3.2005 Zadání Teorie - Rozdíly FAS a - vytvoření příkazu se dělí na dvě části - vytvoření předvýběru - vyhotovení a odeslání příkazu - práce s výpisem se dělí

Více

Základy rozpočtování s využitím IT

Základy rozpočtování s využitím IT Změny a významné novinky v SW KROS plus 2012/2 Základy rozpočtování s využitím IT ÚRS PRAHA, a.s. VSTUPY: soupisy provedených prací rychlé orientační propočty fakturace přehled prostavěnosti Moduly UKAZATELE

Více

Individuální vzdělávací plán

Individuální vzdělávací plán I. Vyplní škola: Škola Individuální vzdělávací plán Jméno a příjmení Datum narození Třída Bydliště Školní rok Rozhodnutí o povolení vzdělávání podle IVP ze dne Zdůvodnění (informace o schopnostech, důvody

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele stáže. Bílá pole označují text, který

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele stáže. Bílá pole označují text, který

Více

Úvodní příručka. Správa souborů Kliknutím na kartu Soubor můžete otevřít, uložit, vytisknout a spravovat své soubory Wordu.

Úvodní příručka. Správa souborů Kliknutím na kartu Soubor můžete otevřít, uložit, vytisknout a spravovat své soubory Wordu. Úvodní příručka Microsoft Word 2013 vypadá jinak než ve starších verzích, proto jsme vytvořili tuto příručku, která vám pomůže se s ním rychle seznámit. Panel nástrojů Rychlý přístup Příkazy tady umístěné

Více

Hodnoticí standard. Písmák (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Písmák (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Písmák (kód: 36-012-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Stavebnictví, geodézie a kartografie (kód: 36) Týká se povolání: Písmák Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 3 Odborná

Více

Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT. Kurz MS Excel kurz 6. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/28.

Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT. Kurz MS Excel kurz 6. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/28. Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT Kurz MS Excel kurz 6 1 Obsah Kontingenční tabulky... 3 Zdroj dat... 3 Příprava dat... 3 Vytvoření kontingenční tabulky... 3 Možnosti v poli Hodnoty... 7 Aktualizace

Více

ŠKOLNÍ HODNOCENÍ. Co nás čeká? školní hodnocení. RNDr. Milan Šmídl, Ph.D

ŠKOLNÍ HODNOCENÍ. Co nás čeká? školní hodnocení. RNDr. Milan Šmídl, Ph.D ŠKOLNÍ HODNOCENÍ RNDr. Milan Šmídl, Ph.D. Co nás čeká? školní hodnocení Typy Funkce Průběh Kritéria Subjektivní zdroje chyb hodnocení Typy hodnocení Klasifikace a známky Slovní hodnocení Ústní a písemné

Více

Hodnoticí standard. Obsluha křovinořezu (kód: E) Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Zemědělství a lesnictví (kód: 41)

Hodnoticí standard. Obsluha křovinořezu (kód: E) Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Zemědělství a lesnictví (kód: 41) Obsluha křovinořezu (kód: 41-080-E) Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství Skupina oborů: Zemědělství a lesnictví (kód: 41) Týká se povolání: Lesní dělník Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 2 Odborná

Více

JAK OHODNOTIT SVÉ JAZYKOVÉ DOVEDNOSTI?

JAK OHODNOTIT SVÉ JAZYKOVÉ DOVEDNOSTI? ÚKOLY PRO ŽÁKY JAK OHODNOTIT SVÉ JAZYKOVÉ DOVEDNOSTI? Jazykové dovednosti jsou nezbytné pro většinu pracovních pozicí, ale i pro běžný život v Evropské unii. Podívejte se na aktuální nabídku inzerátů ve

Více

Hodnoticí standard. Knihovník pracovník správy fondů. Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Knihovník pracovník správy fondů. Odborná způsobilost. Platnost standardu Knihovník pracovník správy fondů (kód: 72-004-M) Autorizující orgán: Ministerstvo kultury Skupina oborů: Publicistika, knihovnictví a informatika (kód: 72) Týká se povolání: Knihovník pracovník správy

Více

ŠKOLNÍ HODNOCENÍ. Co nás čeká? školní hodnocení. RNDr. Milan Šmídl, Ph.D

ŠKOLNÍ HODNOCENÍ. Co nás čeká? školní hodnocení. RNDr. Milan Šmídl, Ph.D ŠKOLNÍ HODNOCENÍ RNDr. Milan Šmídl, Ph.D. Co nás čeká? školní hodnocení Typy Funkce Průběh Kritéria Subjektivní zdroje chyb hodnocení Typy hodnocení Klasifikace a známky Slovní hodnocení Ústní a písemné

Více

Vzdělávací obsah předmětu matematika a její aplikace je rozdělen na čtyři tématické okruhy:

Vzdělávací obsah předmětu matematika a její aplikace je rozdělen na čtyři tématické okruhy: 4.2. Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace Vzdělávací obor: Matematika a její aplikace Charakteristika předmětu Matematika 1. Obsahové vymezení vyučovacího předmětu Vzdělávací oblast matematika

Více

PaintManager pro Selemix Spectro Module. Školení

PaintManager pro Selemix Spectro Module. Školení PaintManager pro Selemix Spectro Module Školení Cíl Cílem této prezentace je představit hlavní vlastnosti nového Spectro Modulu pro PaintManager Selemix a projít důležité kroky potřebné pro vytvoření receptury

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje základní rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele stáže. Bílá pole označují

Více

Metodika k náhradě nemajetkové újmy na zdraví (bolest a ztížení společenského uplatnění podle 2958 občanského zákoníku) D.

Metodika k náhradě nemajetkové újmy na zdraví (bolest a ztížení společenského uplatnění podle 2958 občanského zákoníku) D. Metodika k náhradě nemajetkové újmy na zdraví (bolest a ztížení společenského uplatnění podle 2958 občanského zákoníku) D. Technická část Zdravotní stav poškozeného po úrazu, nemoci nebo jiném poškození

Více

Dohoda o výcviku v kontextu Evropské mobility. Český učeň/žák mající prospěch z mobility v jiné zemi Evropské unie během odborné výcviku v podniku.

Dohoda o výcviku v kontextu Evropské mobility. Český učeň/žák mající prospěch z mobility v jiné zemi Evropské unie během odborné výcviku v podniku. Dohoda o výcviku v kontextu Evropské mobility. Český učeň/žák mající prospěch z mobility v jiné zemi Evropské unie během odborné výcviku v podniku. Předmluva, / Při použití a s odkazem na body výše uvedené,

Více

Charakteristika lidské práce. Pracoviště Pracovní prostředí Pracovní prostředky Objekty a produkty práce. Charakter pracovní činnosti

Charakteristika lidské práce. Pracoviště Pracovní prostředí Pracovní prostředky Objekty a produkty práce. Charakter pracovní činnosti A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a svět 2 Vzdělávací obor: Člověk a svět 3 Ročník: 8. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence) 5 k učení 6 vyhledává a třídí informace efektně je využívá v procesu

Více

Jak naplánovat registraci

Jak naplánovat registraci Jak naplánovat registraci 1 (11) Jak naplánovat registraci Úvod Registrace vyžaduje určitý od předběžné registrace až po úspěšné předložení registrační dokumentace. Potřebný závisí na vaši konkrétní situaci.

Více

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE ZADÁVACÍ DOKUMENTACE na veřejnou zakázku s názvem Nákup nábytku 3/2019 zadávanou dle 141 zákona č. 134/2016 Sb., o zadávání veřejných zakázek, v platném znění, (dále jen Zákon ) v dynamickém nákupním systému

Více

Ukázka charakteristiky předmětu Komunikační dovednosti (pro neslyšící) z pracovní verze ŠVP ZŠ pro sluchově postižené, Liberec.

Ukázka charakteristiky předmětu Komunikační dovednosti (pro neslyšící) z pracovní verze ŠVP ZŠ pro sluchově postižené, Liberec. Ukázka charakteristiky předmětu Komunikační dovednosti (pro neslyšící) z pracovní verze ŠVP ZŠ pro sluchově postižené, Liberec. KOMUNIKAČNÍ DOVEDNOSTI (5. ročník Komunikační dovednosti a informatika) Obsahové,

Více

Návod k obsluze ReklamniTechnologie s.r.o.

Návod k obsluze ReklamniTechnologie s.r.o. Návod k obsluze Blahopřejeme Vám k zakoupení tepelného lisu Secabo! Přečtěte si, prosím, pečlivě tento návod, abyste s lisem mohli začít bez problémů pracovat. Tento návod k obsluze lze reprodukovat jen

Více

Role ergoterapeuta v oblasti tréninku kognitivních funkcí. Mgr. Olga Košťálková

Role ergoterapeuta v oblasti tréninku kognitivních funkcí. Mgr. Olga Košťálková Role ergoterapeuta v oblasti tréninku kognitivních funkcí Mgr. Olga Košťálková Ergoterapie Specializovaný zdravotnický obor, který využívá smysluplné činnosti k dosažení komplexního zdraví. Pomáhá řešit

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje základní rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele stáže. Bílá pole označují

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo didaktického materiálu EU-OVK-VZ-III/2-ZÁ-306

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo didaktického materiálu EU-OVK-VZ-III/2-ZÁ-306 Číslo a název šablony III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo didaktického materiálu EU-OVK-VZ-III/2-ZÁ-306 Druh didaktického materiálu DUM Autor Ing. Renata Zárubová Jazyk čeština

Více

ISA 610 POSUZOVÁNÍ PRÁCE INTERNÍHO AUDITU. (Platí pro audity účetních závěrek sestavených za období počínající 15.prosince 2004 nebo po tomto datu)

ISA 610 POSUZOVÁNÍ PRÁCE INTERNÍHO AUDITU. (Platí pro audity účetních závěrek sestavených za období počínající 15.prosince 2004 nebo po tomto datu) POSUZOVÁNÍ PRÁCE INTERNÍHO AUDITU (Platí pro audity účetních závěrek sestavených za období počínající 15.prosince 2004 nebo po tomto datu) O B S A H Odstavec Úvod... 1-4 Rozsah a cíle interního auditu..

Více

Příklad dobré praxe VIII

Příklad dobré praxe VIII Projekt Další vzdělávání pedagogických pracovníků středních škol v oblasti kariérového poradenství CZ 1.07/1.3.00/08.0181 Příklad dobré praxe VIII pro průřezové téma Člověk a svět práce Mgr. Miroslav Široký

Více

Dělník výroby dřevěných obalů, palet a dílců. Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33)

Dělník výroby dřevěných obalů, palet a dílců. Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Dělník výroby dřevěných obalů, palet a dílců (kód: 33-033-E) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Týká se povolání:

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje základní rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele stáže. Bílá pole označují

Více

Statistik specialista

Statistik specialista Statistik specialista Statistik specialista vykonává složité statistické práce s využitím matematicko-statistických metod a ekonomických modelů, zpracovává komplení analýzy a provádí kvalifikované odhady,

Více