ZPRÁVA o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí o. z. TÚU za rok 2014

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ZPRÁVA o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí o. z. TÚU za rok 2014"

Transkript

1 DIAMO, státní podnik o. z. Těžba a úprava uranu Pod Vinicí Stráž pod Ralskem Stráž pod Ralskem Z-01-ŘP-sp-201 ZPRÁVA o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí o. z. TÚU za rok 2014 P

2 ZPRÁVA o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí o. z. TÚU za rok 2014 Zpracoval: RNDr. Lubomír Neubauer (kap. 3.3, 3.4, 4) vedoucí oddělení životního prostředí Ing. Iva Straková (kap. 1) technický pracovník IV - vodohospodář RNDr. Karel Brodský (kap. 1) technický pracovník IV - životní prostředí Mgr. Vladimír Ekert (kap. 2) vedoucí oddělení geologického Ing. Václav Krupka (kap. 1.4, 2.3.1, 2.4) technický pracovník IV - data Mgr. Michal Rakušan (kap , 2.2.2, 2.3.1, 2.4) technický pracovník IV - hydrochemik Ing. Jaroslav Pilař (kap. 3, 5, 6) technický pracovník IV - odpady, ovzduší Mgr. Martin Kresáč (kap. 7.2) technický pracovník IV - rekultivace Ing. Pavel Varga (kap. 7.1) technický pracovník IV - životní prostředí Kontroloval: Schválil: Ing. Ludvík Kašpar náměstek pro výrobu a ekologii Ing. Tomáš Rychtařík ředitel o. z. závodní DCHT Datum: Výtisk číslo: 10 Strana 2 (celkem 154)

3 Rozdělovník Držitel Funkce, VOJ či VOÚ Titul, Jméno, Příjmení Výtisk č. O. z. TÚU ředitel o. z. - závodní DCHT Ing. Tomáš Rychtařík 01 náměstek pro výrobu a ekologii Ing. Ludvík Kašpar 02 vedoucí oddělení životního prostředí RNDr. Lubomír Neubauer 03 vedoucí oddělení geologického Mgr. Vladimír Ekert 04 Další VOJ s. p. DIAMO a jiné osoby či organizace vedoucí odboru ekologie ŘSP Ing. Pavel Vostarek 05 vedoucí odboru životního prostředí a zemědělství Krajského úřadu Libereckého kraje, U Jezu 642/2a, Liberec 2 vedoucí oddělení podzemních vod a bilance Povodí Ohře, s. p., Bezručova 4219, Chomutov vedoucí oddělení ochrany vod ČIŽP OI Liberec, Třída 1. máje 858/26, Liberec 1 vedoucí odboru životního prostředí MěÚ Česká Lípa, T. G. Masaryka 1, Česká Lípa RNDr. Jitka Šádková 06 RNDr. Pavel Poledníček 07 Ing. Josef Gruber 08 RNDr. Růžena Konvalinová 09 archiv DIAMO, s. p. 10 CELKEM 10 Foto na titulní straně: Mokřadní biotop v prostoru rekultivace plata S bývalého Dolu Křižany I, Martin Kresáč, únor 2015 Strana 3 (celkem 154)

4 Obsah: POJMY, ZKRATKY A DEFINICE... 6 ÚVOD VODNÍ HOSPODÁŘSTVÍ PITNÁ VODA Externí zdroje Vlastní zdroje PROVOZNÍ VODA ODPADNÍ A POVRCHOVÁ VODA DŮLNÍ A POVRCHOVÁ VODA Výpustní profil č. 1 OKC-VS, profil PV-VS (měrný objekt na výtoku z retenčních nádrží Pustý) Výpustný profil č. 2 SLKR-VS Výpustný profil vypouštění důlních vod z bývalého baryt-fluoritového dolu Křižany (BaF-VS) Výpustný profil č. 3 ODK-VS Výpustný profil povrchových vod z odvalu a rudného plata jámy č. 3 bývalého Dolu Hamr I Výpustný profil záchytné jímky Křižany Nakládání s povrchovými vodami z Hamerské strouhy Posuzovací profil ODKALIŠTĚ POVRCHOVÉ TOKY PŘEHLED ČINNOSTI NA ÚSEKU NAKLÁDÁNÍ S VODAMI Realizované akce a opatření Rozvodná vodovodní síť, stoková síť a čistící zařízení Povodně Likvidace invazních rostlin Kontroly SHRNUTÍ HYDROGEOLOGIE CHARAKTERISTIKA HYDROGEOLOGICKÝCH A HYDROLOGICKÝCH POMĚRŮ MONITOROVACÍ SYSTÉMY Monitoring ZTR, důlních a podzemních vod Monitoring povrchových vod VÝSLEDKY MONITORINGU ZTR, důlní a podzemní vody Povrchové vody SHRNUTÍ OVZDUŠÍ EMISE ZE STACIONÁRNÍCH ZDROJŮ Spalovací stacionární zdroje Plnění emisních limitů Emise a poplatky ze stacionárních zdrojů EMISE Z JINÝCH STACIONÁRNÍCH ZDROJŮ Jiné stacionární zdroje Plnění emisních limitů Emise a poplatky z jiných stacionárních zdrojů IMISE Prašný spad Prašnost RADIONUKLIDY Radon Dávkový příkon gama Uran v prašném spadu Radium v prašném spadu Směs dlouhodobých radionuklidů uran-radiové řady Strana 4 (celkem 154)

5 3.5 MĚŘENÍ HLUKU PŘEHLED ČINNOSTI NA ÚSEKU OCHRANY OVZDUŠÍ Realizované akce a opatření Kontroly Náhrada škod způsobených exhalacemi SHRNUTÍ KONTAMINACE MÍST A BIOLOGICKÉHO MATERIÁLU KONTAMINACE PŮDY Kontaminace technologickými roztoky Monitorování dnových sedimentů Odstranění kontaminované zeminy pod areálem bývalého Dolu Křižany I Dokončení vyčištění levé dosazovací nádrže v areálu Pustý od radioaktivních kalů KONTAMINACE BIOLOGICKÉHO MATERIÁLU SHRNUTÍ ODPADOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ PRODUKCE A NAKLÁDÁNÍ S ODPADY Provozovny Produkce odpadů Zařízení a sklady nebezpečných odpadů NÁKLADY A VÝNOSY PŘEHLED ČINNOSTI NA ÚSEKU ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ Podnikání v oblasti nakládání s odpady Realizované akce a opatření Kontroly SHRNUTÍ NAKLÁDÁNÍ S TĚŽEBNÍM ODPADEM ÚLOŽNÁ MÍSTA Odvaly Odkaliště TĚŽEBNÍ ODPADY A PRODUKTY HORNICKÉ ČINNOSTI SHRNUTÍ SANACE A REKULTIVACE SANACE PO CHEMICKÉ TĚŽBĚ URANU LIKVIDACE POVRCHOVÝCH AREÁLŮ REKULTIVACE Rekultivační práce v oblasti Dolu Křižany I Rekultivační práce v oblasti Hamr na Jezeře Rekultivace vyluhovacích polích Dolu chemické těžby Shrnutí ZÁVĚR SEZNAM LITERATURY PŘÍLOHY PŘÍLOHA Č. 1: PŘEHLEDNÁ MAPA VÝPUSTNÍCH PROFILŮ A MONITOROVACÍCH MÍST DŮLNÍCH, POVRCHOVÝCH A ODPADNÍCH VOD V PŮSOBNOSTI O. Z. TÚU PŘÍLOHA Č. 2: FOTODOKUMENTACE K LIKVIDACI POVRCHOVÝCH AREÁLŮ Strana 5 (celkem 154)

6 Pojmy, zkratky a definice A M, 226 Ra A M, U hmotnostní aktivita radia 226 v sušině [Bq.g -1 sušiny] hmotnostní aktivita přírodního uranu v sušině [Bq.g -1 sušiny] A S, 226 Ra aktivita radia 226 v prašném spadu [Bq.m dnů -1 ] A VAL BČ CDS objemová aktivita směsi dlouhodobých radionuklidů emitujících záření alfa uran-radiové řady [Bq.m -3 ] biologická čistírna centrální dekontaminační stanice C S, U koncentrace přírodního uranu v prašném spadu [mg.m dnů -1 ] ČBÚ ČIŽP ČOV ČS ČSOV DH I DK I DN DCHT důlní vody EDR EO Český báňský úřad Česká inspekce životního prostředí čistírna odpadních vod čerpací stanice čerpací stanice odpadních vod bývalý Důl Hamr I bývalý Důl Křižany I dešťová nádrž Důl chemické těžby vody nacházející se v důlních dílech (Dle zákona č. 44/1988 Sb., horní zákon a v souladu se zákonem č. 254/2001 Sb., zákon o vodách, ve znění pozdějších předpisů jsou důlními vodami všechny podzemní, povrchové a srážkové vody, které vnikly do hlubinných nebo povrchových důlních prostorů bez ohledu na to, zda se tak stalo průsakem nebo gravitací z nadloží, podloží nebo boku nebo prostým vtékáním srážkové vody, a to až do jejich spojení s jinými stálými povrchovými nebo podzemními vodami; za důlní dílo se považuje nejenom podzemní prostor vytvořený hornickou činností, ale i větrací, odvodňovací, těžební a záchranný vrt a jiné vrty, které plní funkci důlního díla ve smyslu ustanovení 2 písm. d) vyhlášky ČBÚ č. 22/1989 Sb., ve znění pozdějších předpisů) v ploše VP i mimo plochu VP (pokud se nejedná o ZTR). K nakládání s důlními vodami podle zákona č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon), bylo vydáno rozhodnutí ČBÚ v Praze zn. 2762/07 ze dne 3. prosince 2007, které mimo jiné konstatovalo, že i vody vypouštěné z technologie SLKR I a NDS 6 do povrchového toku Ploučnice jsou vodami důlními. elektrodialýza reverzační ekvivalentní obyvatel EOAR ekvivalentní objemová aktivita radonu [Bq.m -3 ] ERU Emission Reduction Unit - jednotka snížení emisí EUA European Union Allowance - evropská povolenka emisí (CO 2) HB hydraulická bariéra (Stráž, Svébořice) H X příkon fotonového dávkového ekvivalentu [μsv.h -1 ] Strana 6 (celkem 154)

7 HZS LK CHS I, II CHÚ ISPOP Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje chemická stanice I, II chemická úpravna j. č. 3 jáma číslo 3 KH KHS LK KS-CHÚ KULK LTO MěÚ ML NDS NEK-RP NS NS CHÚ NS-CHÚ OBÚ ODK-VS OI Integrovaný systém plnění ohlašovacích povinností kotel horkovodní Krajská hygienická stanice Libereckého kraje vzorek z výpustního profilu vyústění kanalizačního systému CHÚ do toku Ploučnice Krajský úřad Libereckého kraje lehký topný olej městský úřad matečné louhy neutralizační a dekontaminační stanice norma enviromentální kvality (průměrná hodnota) podle Nařízení vlády č. 61/2003 Sb., ve znění pozdějších předpisů (novela č. 23/2011) neutralizační stanice označení objektu nebo výpusti z objektu signatura vzorku vod odebraného z výpusti z objektu obvodní báňský úřad vzorek z výpustního profilu č. 3 (vyústění Luční strouhy do toku Ploučnice) oblastní inspektorát OJ3 odval j. č. 3 OK OKC-VS OkÚ OPVZ ORL obtokový kanál vzorek z výpustního profilu monitoringu SÚJB (vyústění OK do toku Ploučnice) okresní úřad ochranné pásmo vodního zdroje odlučovač ropných látek o. z. TÚU odštěpný závod Těžba a úprava uranu Stráž pod Ralskem Ps prašný spad [g.m dnů -1 ] podzemní vody povrchové vody za podzemní vody jsou v této zprávě považovány všechny ostatní vody nespadající do předchozích definic. Dle zákona č. 254/2001 Sb., zákon o vodách, ve znění pozdějších předpisů jsou podzemními vodami vody přirozeně se vyskytující pod zemským povrchem v pásmu nasycení v přímém styku s horninami. Za podzemní vody se považují též vody protékající drenážními systémy a vody ve studních. za povrchové vody jsou v této zprávě považovány vody dle zákona č. 254/2001 Sb., zákon o vodách, ve znění pozdějších předpisů, kde povrchovými vodami jsou vody přirozeně se vyskytující na zemském povrchu. Tento charakter neztrácejí, protékají-li přechodně zakrytými úseky, přirozenými dutinami pod zemským povrchem nebo v nadzemních vedeních. Strana 7 (celkem 154)

8 PV-VS RC RN RN-CHÚ RO RP ŘSP SčVK SD SHR SLKR I SLKR-VS soustava vodovodu VP SVRT SÚ SÚJB TKO TTO TZL U UK VD VDJ VÚ VP VOJ ZBZS ZDM ZTR vzorek z výpustního profilu č. 1 (vyústění retenčních nádrží Pustý do obtokového kanálu) regionální centrum retenční nádrže vzorek z výpusti (vyústění retenčních nádrží CHÚ do kanalizačního systému) radiační ochrana rudné plato ředitelství státního podniku Severočeské vodovody a kanalizace, a. s. Teplice středisko dopravy sklad hmotných rezerv stanice likvidace kyselých roztoků I. etapa vzorek z výpustního profilu č. 2 (vyústění výtoku ze SLKR I do toku Ploučnice) systém zásobování pitnou vodou pro areály CHS I, CHS II a VÚ č. 4 středisko výroby a rozvodu tepla stavební úřad Státní úřad pro jadernou bezpečnost tuhý komunální odpad těžký topný olej tuhé znečišťující látky uran přírodní (alternativně k U NAT) uranový koncentrát vodní dílo vodojem výrobní úsek vyluhovací pole vnitřní organizační jednotka závodní báňská záchranná stanice závod dopravy a mechanizace zbytkové technologické roztoky - roztoky vzniklé v důsledku chemické těžby uranu a nacházející se v ploše vyluhovacích polí a v ploše rozptylu v cenomanském i turonském kolektoru Strana 8 (celkem 154)

9 Úvod Tento dokument je vypracován ve smyslu 18 zákona č. 17/1992 Sb., o životním prostředí, v platném znění. Dokumentace zahrnuje vyhodnocení monitorování vlivu činnosti DIAMO, s. p., o. z. TÚU Stráž pod Ralskem na všechny složky životního prostředí v roce 2014 a je zpracována dle řidícího postupu systému managementu organizace ŘP-sp-201 Monitoring životního a pracovního prostředí. Zpráva o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí o. z. Těžba a úprava uranu zahrnuje výsledky monitoringu v oblasti životního prostředí v oblastech působnosti o. z. TÚU za rok 2014 včetně vyhodnocení shody s příslušnými zákony, nařízeními a rozhodnutími orgánů státní správy. Souhrnné vodohospodářské údaje zajišťuje oddělení životního prostředí. Vyhodnocení je předkládáno 1x ročně orgánům státního odborného dozoru a státní správy. Monitoring podzemních, povrchových a důlních vod a zbytkových technologických roztoků zajišťuje oddělení geologické ve spolupráci se střediskem monitorování a karotáže. Vyhodnocení je předkládáno 1x ročně orgánům státního odborného dozoru a státní správy formou Zprávy o vývoji rozptylu zbytkových technologických roztoků. Vyhodnocení monitorování radiačních veličin, resp. jejich vliv na obyvatelstvo obcí v okolí o. z. TÚU, provádí 1x ročně oddělení bezpečnosti a hygieny práce formou Vyhodnocení programu monitorování a dodržování ustanovení vyhlášky SÚJB č. 307/2002 Sb., o radiační ochraně. 1 Vodní hospodářství V této kapitole je zahrnuto vyhodnocení činnosti na úseku vodního hospodářství DIAMO, s. p., o. z. TÚU Stráž pod Ralskem v roce Na úseku vodního hospodářství se sledují dodávky pitné vody do dvou rozvodných vodovodních sítí pro veřejnou potřebu a do vlastní vodovodní sítě včetně čištění a odvádění odpadních a povrchových vod z pěti kanalizačních systémů pro veřejnou potřebu a z vlastních kanalizačních systémů. Dalším předmětem činnosti je čištění a vypouštění povrchových vod do vod podzemních, povrchových a důlních, dále čerpání odkalištních a drenážních vod k využití v NDS 6, a vypouštění důlních vod do vod povrchových. Na úseku vodního hospodářství je dále realizována legislativní činnost, která se týká ochrany před povodněmi, staveb vodních děl a dalších staveb, zařízení a činností, jež mohou ovlivnit vodní poměry, případně ohrozit jakost povrchových nebo podzemních vod. 1.1 Pitná voda Způsob zásobování pitnou vodou byl v roce 2014 stejný jako v předchozím roce V roce 2014 byl z důvodu ukončení životnosti trvale odstaven z provozu zásobní vodovodní řad OC DN 250, 200 celkové délky 682 m, který dříve umožňoval havarijní zásobení provozně samostatné části vodovodu Lipka v průmyslové zóně I vodou z VDJ Lipka. V současné době odštěpný závod provozuje dvě samostatné rozvodné vodovodní sítě pro veřejnou potřebu. Jedná se o soustavu vodovodu Lipka s vodním zdrojem TBCT-3 a záložním vodním zdrojem VS-2T a o vodovod průmyslová zóna I, do kterého je voda dodávána z vodovodu pro veřejnou potřebu Stráž pod Ralskem na základě dohody uzavřené Strana 9 (celkem 154)

10 se SčVK, a. s. Teplice o úpravě vzájemných práv a povinností mezi dvěma vlastníky provozně souvisejících vodovodů Externí zdroje Dodávky pitné vody byly v průběhu roku 2014 kromě vodovodu Lipka zajišťovány ze skupinového vodovodu pro veřejnou potřebu Stráž pod Ralskem, jehož provozovatelem je SčVK, a. s. Teplice, který dodal do vodovodu průmyslové zóny I m 3 pitné vody. V tabulce č. 1-1 je uvedeno množství vody odebrané z obou vodovodů v roce 2014 cizími odběrateli pitné vody. Tabulka č. 1-1: Přehled cizích odběratelů pitné vody Firma Množství odebrané vody [m 3 ] MEGA, a. s LentiKat s, a. s. 751 Vl. Minařík KM-PRONA, a. s. 504 GA PROFI PLAST, s. r. o. 326 AR oil, s. r. o. 121 TENAX, s. r. o. 216 Pilkington Czech, s. r. o 2700 WRV, s. r. o. 47 ZAPA beton, a. s AEROLUX, s. r. o PRAKTIK Industrie Park, a. s. 6 Vendys & V, s. r. o. 121 PRAKTIK Industrie Park 2, a. s Pešta Recyklace, s. r. o. 327 REPAIR REALTY, a. s. 19 DAV, a. s. 10 SYNER a. s., sdružení DIAMO CHÚ 48 SPL Real, s. r. o. 280 Martin Bartoš 446 Luket, s. r. o. 69 Celkem spotřeba cizích odběratelů Vlastní zdroje Správu vodovodů a souvisejících zařízení zajišťují v zájmovém území o. z. TÚU vlastními silami. Dodávky pitné vody z vlastních zdrojů byly zajišťovány rozvodnou vodovodní sítí pro Strana 10 (celkem 154)

11 veřejnou potřebu v majetku o. z. TÚU (rozvodná vodovodní síť Lipka). Rozvodná vodovodní síť Lipka byla v roce 2014 zásobena pitnou vodou z vrtu TBCT-3. Pro odběr pitné vody byl v roce 2014 také částečně využit záložní zdroj VS-2T. Nakládání s podzemními vodami z vrtu TBCT-3 je povoleno v množství prům. 5,7 l.s -1, max. 11,4 l.s -1, max m 3.měsíc -1, max m 3.rok -1 rozhodnutím vydaným MěÚ Česká Lípa č. j. MUCL/197557/2009 ze dne Nakládání s podzemními vodami z vrtu VS-2T je povoleno rozhodnutím č. j. MUCL/55630/2007 ze dne ve znění č. j. MUCL/54300/2009 ze dne a ve znění rozhodnutí č. j. MUCL/132455/2010 ze dne v množství prům. 7,5 l.s -1, max. 10,0 l.s -1, max m 3.měsíc -1 a max m 3.rok -1. Vrt VS-2T byl celý rok 2014 využíván jako zdroj užitkové vody pro výrobu tepla a páry a částečně také jako zdroj napájecí vody pro horkovod. V roce 2014 bylo z vrtu TBCT-3 odebráno m 3 podzemní vody. V roce 2014 bylo z vrtu VS-2T odebráno celkem m 3 podzemní vody pro ostatní užití a z toho m 3 jako voda pitná. Provozní řád soustavy vodovodu Lipka byl schválen rozhodnutím Krajské hygienické stanice Libereckého kraje č. j. 2627/23/10 ze dne Vodovod průmyslová zóna I je provozován na základě dohody o úpravě vzájemných práv a povinností mezi dvěma vlastníky provozně souvisejících vodovodů uzavřené se SčVK, a. s. Teplice. Zásobování soustavy vodovodu VP pitnou vodou bylo zajišťováno provozem vlastního jímacího, čerpacího a úpravárenského zařízení. Hlavním zdrojem pitné vody byl turonský vrt STCT-2A. Z tohoto vrtu bylo v roce 2014 odebráno m 3 podzemní vody. Nakládání s podzemními vodami k odběru podzemních vod bylo povoleno rozhodnutím č. j. MUCL/55630/2007 ze dne ve znění rozhodnutí MUCL/111171/2013 ze dne v množství prům. 5 l.s -1, max. 16,7 l.s -1, max m 3.měsíc -1, max m 3.rok -1. Náhradním zdrojem podzemní vody pro přípravu pitné vody byl turonský vrt VPCT-905. Nakládání s podzemními vodami z tohoto zdroje bylo povoleno rozhodnutím MěÚ Česká Lípa č. j. MUCL/55630/2007 ze dne ve znění rozhodnutí MUCL/111171/2013 ze dne v množství prům. 0,6 l.s -1, max. 15 l.s -1, max m 3.měsíc -1, max m 3.rok -1. Náhradní zdroj VPCT- 905 se zapínal v případě poruchy nebo údržby na vrtu STCT-2A a v prosinci v případě poruchy na výtlačném vodovodním řadu z vrtu STCT-2A do VDJ VP 9. V roce 2014 bylo z vrtu VPCT-905 odebráno m 3 pitné vody. Zdroj VPCT-905 byl od počátku roku 2014 po odsouhlasení KHS Libereckého kraje v soustavě vodovodu VP používán pouze jako záložní zdroj pro případy havárie na vrtu STCT-2A. Změna odběrů na vrtech STCT-2A a VPCT-905 byla zahájena od ledna 2014 na základě platného povolení MUCL/111171/2013 ze dne z důvodu kontaminace pitné vody pesticidy (atrazinem), která byla zjištěna a ověřena v pitné vodě na vrtu VPCT- 905 v roce Kontaminace zdroje VPCT-905 pesticidy se objevila i přesto, že užívání atrazinu je od roku 2005 při ochraně rostlin zakázáno. V roce 2014 nebyla kontaminace pitné vody pesticidy na vodním zdroji VPCT-905 ani na VDJ VP 9 zjištěna. V soustavě vodovodu VP došlo v roce 2014 k realizaci stavby Přivaděč vody pro CHS I, ATS, která byla povolena rozhodnutím MUCL/116817/2013 ze dne Rozhodnutím č. j. MUCL/138060/2014 ze dne byla stavba přivaděče a ATS uvedena do zkušebního provozu. Předmětem stavby bylo vybudování nového vodovodního řadu PEHD 110 x 6,6 mm v délce 1080 m ze stávající tlakové stanice a osazení nové ATS ve stávajícím zděném objektu na CHS II. Vodovodní přivaděč byl napojen na rozvodnou vodovodní síť v areálu CHS I. Po dokončení stavby byl v soustavě vodovodu VP trvale odstaven z provozu VDJ VP 7. Na CHS I došlo v roce 2014 k opravám rozvodné vodovodní sítě ve stávajících trasách. Ve smyslu 4 odst. 2 zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, v platném znění, byl rozhodnutími KHS Libereckého kraje č. j. Strana 11 (celkem 154)

12 5406/24/08/ ze dne a č. j. 3499/23/10/3.6.2 ze dne určen způsob stanovení míst odběru vzorků pitné vody na vodovodu Lipka a v soustavě vodovodu VP. Do vodovodu průmyslová zóna I ve správě o. z. TÚU je dodávána pitná voda z vodovodu pro veřejnou potřebu Stráž pod Ralskem v majetku SVS, a. s.teplice a v provozování SčVK, a. s. Teplice. Kontrola pitné vody je prováděna ve smyslu vyhlášky č. 252/2004 Sb., v platném znění, kterou se stanoví hygienické požadavky na pitnou a teplou vodu a četnost a rozsah kontroly, a vyhlášky č. 428/2001 Sb., v platném znění, kterou se provádí zákon č. 274/2001 Sb., o vodovodech a kanalizacích pro veřejnou potřebu, ve znění pozdějších předpisů. Sleduje se kvalita surové vody dodávané do sítě z vlastních zdrojů a kvalita vody ve vodovodních sítích. Po bakteriologické stránce je voda zabezpečena chlorováním, které se provádí na vodojemech VDJ Lipka a VDJ VP 9. Zdroje pitné vody jsou zajištěny proti vniknutí zvěře nebo neoprávněné osoby uzamknutím poklopů případně oplocením. Ochranné pásmo vodního zdroje VS-2T I. stupně je stanoveno rozhodnutím č. j. MUCL/40395/2009 ze dne Ochranné pásmo vodního zdroje TBCT-3 I. stupně je stanoveno rozhodnutím MUCL/158309/2010 ze dne V roce 2014 došlo k nedodržení kvality pitné vody v ukazatelích Mg, Ca a tvrdost vody. Zjištěné hodnoty byly nižší než doporučené hodnoty dle vyhlášky 252/2004 Sb. Na VDJ VP 9 byly dne překročeny hodnoty mikrobilogických parametrů při 22 a 36 C a koliformní bakterie. Ve dnech se z tohoto důvodu provedlo čištění vodojemu. V kontrolním odběru ze dne byly všechny tři parametry v pitné vodě na vodojemu již v souladu s vyhláškou 252/2004 Sb. Při vypuštění vodojemu před čištěním bylo zjištěno porušení dilatačních spár ve stěnách vodojemu. Vodojem VP 9 byl ve dnech opraven externím dodavatelem. V oblasti čerpání podzemních vod bylo v roce 2014 vyčerpáno m 3 vod ze záložního vrtu VPCT-905, m 3 vod z vrtu STCT-2A, m 3 z vrtu TBCT-3 a z vrtu VS-2T m 3 jako voda užitková pro výrobu tepla v páře a m 3 jako voda pitná. Za rok 2014 bylo z uvedených vodních zdrojů celkem odebráno m 3 podzemní vody. Odběr podzemní vody byl prováděn za úplatu. V roce 2014 byly zaplaceny poplatky za skutečný odběr podzemní vody z uvedených zdrojů v celkové výši ,- Kč. Z toho za odběr pitné vody ,- Kč. 1.2 Provozní voda Provozní potřeby výtopny o. z. TÚU jsou zajišťovány odběrem podzemní vody z vrtu VS-2T v areálu CHÚ (výjimečně z vrtu TBCT-3, a to pouze v případě odstávky vrtu VS-2T), který dále slouží jako záložní zdroj podzemní vody pro přípravu pitné vody pro provozně samostatnou část soustavy vodovodní sítě Lipka, na výrobu technologické páry pro stripování čpavku v rámci technologie zpracování matečných louhů a NDS 10 jako záložní zdroj pro výrobu páry pro SLKR I. Pro technologii NDS ML a NDS 10 je od roku 2011 využíván vrt TBCT-4. Vrt je využíván v případě nedostatku destilátu z provozu SLKR I. Nakládání s podzemními vodami z vrtu TBCT-4 je povoleno rozhodnutím č. j. MUCL/120389/2011 ze dne v množství průměr. 10 l.s -1, max. 12 l.s -1, max m 3.měsíc -1, max m 3.rok -1. V roce 2014 bylo z vrtu TBCT-4 odebráno m 3 podzemní vody. Technologická potřeba provozní vody na NDS 6 byla zajištěna čerpáním zbytkových technologických roztoků po chemické těžbě uranu z turonské zvodně prostřednictvím vrtů VPCT- 602 a VPCT-605. Strana 12 (celkem 154)

13 Technologická potřeba provozní vody na CHS I byla zajištěna čerpáním zbytkových technologických roztoků po chemické těžbě uranu z turonské zvodně prostřednictvím vrtů VPCT a VPCT V roce 2014 byly zaplaceny poplatky za skutečný odběr podzemní vody v celkové výši ,- Kč. Z toho za odběr podzemní vody z vrtu VS-2T a TBCT-4 pro ostaní užití ,- Kč. V tabulce č. 1-2 je uveden přehled odběrových míst včetně odebraného množství. Tabulka č. 1-2: Provozní voda Odběrové místo Množství odebrané vody [m 3 Vrt VS-2T TBCT VPCT-602 a VPCT VPCT-2103 a VPCT Odpadní a povrchová voda Během roku 2014 byly provozovány čistírny odpadních vod na CHÚ (ČOV CHÚ), neutralizační stanice na CHÚ (NS CHÚ), čistírna na bývalém středisku dopravy a mechanizace (ČOV ZDM), biologická čistírna BČ 40 na odkališti (ČOV odkaliště), čistírna odpadních vod matečné louhy (SED J ML) a ČOV na VP 7 (ČOV VP 7). V termínu k byla odstavena z provozu a následně odstraněna DN CDS v rámci odstranění stavby Likvidace povrchových areálů po hlubinné těžbě uranu, areál centrální dekontaminační stanice dle povolení k odstranění stavby č. j. MUCL/115738/2010 ze dne V roce 2014 byly dále vypouštěny odpadní vody z retenčních nádrží CHÚ (RN CHÚ), odpadní vody z odlučovače ropných látek střediska dopravy (ORL DOP) a odváděny povrchové vody z retenčních nádrží ZDM (RN ZDM), z dešťových nádrží v areálu CDS (DN CDS), z dešťové nádrže areálu VP 7 (DN VP 7), z odlučovače ropných látek na parkovišti NDS ML (ORL ML), z odlučovače ropných látek z parkoviště střediska dopravy v areálu chemické úpravny (ORL SD) a z odlučovače ropných látek z parkoviště u školícího střediska Adéla v Hamru na Jezeře (ORL Adéla). Vyhodnocení vypouštěného množství odpadních a povrchových vod a znečištění za rok 2014 z jednotlivých technologií je uvedeno v tabulkách č. 1-6 až 1-20 za kapitolou č Čistírna odpadních vod chemické úpravny, ČOV CHÚ Jedná se o mechanicko biologickou ČOV umístěnou v areálu chemické úpravny pro 1600 EO. ČOV sestává z mechanického předčištění (ručně stírané česle, lapač písku), vyrovnávací nádrže a z balených čistíren typu BČ-65 (2 ks) a BČ-90 s provzdušněním aeračními válci typu Kessener. ČOV čistí splaškové vody z areálů CHÚ, VÚ č. 6, stáčírny kyselin a externích producentů. Vyčištěné odpadní vody jsou odváděny kanalizačním sběračem zakončeným výustí KS CHÚ do Ploučnice. Množství vyčištěných odpadních vod z ČOV CHÚ je měřeno Thomsonovým přelivem. Vyhodnocení vypouštěného množství odpadních vod a znečištění za rok 2014 z ČOV CHÚ je uvedeno v tabulce č Strana 13 (celkem 154)

14 1.3.2 Čistírna bývalého závodu dopravy a mechanizace, ČOV bývalého ZDM Jedná se o mechanicko biologickou ČOV umístěnou v areálu bývalého ZDM s kapacitou 1250 EO. ČOV sestává z mechanického předčištění (ručně stírané česle) a z biologické ČOV typu MČ s provzdušněním turbínami Sigma. ČOV čistí splaškové vody od externích producentů z průmyslové zóny I Stráž pod Ralskem (areál bývalého ZDM) a z budovy AB-B o. z. TÚU. Vyčištěné odpadní vody jsou vypouštěny do Ploučnice. Množství vyčištěných odpadních vod z ČOV CHÚ je měřeno Parshalovým žlabem. Dne vydal MěÚ Česká Lípa změnu povolení k nakládání s vodami č. j. MUCL/91258/2013/Piš. V současné době je na ČOV napojeno 150 EO. V roce 2013 byl zpracován investiční záměr na rekonstrukci ČOV ZDM na ČSOV s čerpáním odpadních vod na kanalizační systém města Stráž pod Ralskem. Realizace záměru byla pozastavena z důvodu požadavků na finační úhrady za uložení kanalizačního výtlačného řadu do cizích pozemků. Vyhodnocení vypouštěného množství odpadních vod a znečištění za rok 2014 z ČOV ZDM je uvedeno v tabulce č Čistírna odpadních vod odkaliště, ČOV odkaliště Mechanicko biologická ČOV je umístěna v areálu zázemí odkaliště s kapacitou EO. Jedná se o balenou čistírnu typu BČ-40 s provzdušněním aeračním válcem typu Kessener. ČOV čistí splaškové vody z areálu NDS ML, odkaliště a vlečky. Vyčištěné odpadní vody jsou vypouštěny do jižní části vnějšího záchytného příkopu odkaliště, který pokračuje Luční strouhou zaústěnou do Ploučnice. Množství vyčištěných odpadních vod z ČOV odkaliště je měřeno měrným trojúhelníkovým přelivem s ultrazvukovou sondou s vyhodnocovací jednotkou průtokoměru. Organizace dne obdržela od MěÚ Česká Lípa rozhodnutí č. j. MUCL/162949/2014 o změně povolení k nakládání s vodami pro ČOV odkaliště, kterou byla prodloužena platnost povolení do Vyhodnocení vypouštěného množství odpadních vod a znečištění za rok 2014 z ČOV odkaliště je uvedeno v tabulce č Čistírna odpadních vod vyluhovací pole 7, ČOV VP 7 Mechanicko biologická ČOV typu CNP 35 je umístěna v blízkosti areálu CHS I s kapacitou 250 EO. ČOV čistí splaškové vody z areálu CHS I. Vyčištěné odpadní vody jsou čerpány tlakovou kanalizací do Ploučnice. Vyhodnocení vypouštěného množství odpadních vod a znečištění za rok 2014 z ČOV VP 7 je uvedeno v tabulce č Neutralizační stanice chemické úpravny, NS CHÚ Jedná se o neutralizační stanici s kapacitou čištění průmyslových vod max. 20 m 3.den -1 umístěnou v areálu chemické úpravny. Součástí ČOV jsou dvě neutralizační nádrže o objemu 2 x 300 m 3. Proces čištění zahrnuje koagulaci chloridem železitým, srážení hydroxidem vápenatým, flokulaci, sedimentaci a filtraci na pískovém a uhlíkovém filtru. Neutralizační stanice čistí odpadní vody z provozu laboratoří o. z. TÚU, MEGA, a. s. a MemBrain, s. r. o. Vyčištěné odpadní vody s obsahem nebezpečných látek jsou přečerpávány do kanalizačního sběrače zakončeného výustí KS CHÚ do Ploučnice. Organizace dne obdržela od Krajského úřadu Libereckého kraje změnu rozhodnutí pro vypouštění odpadních vod s obsahem nebezpečných látek z neutralizační stanice výpustí KS-CHÚ do Ploučnice pod č. j. KULK 21866/2014. Vyhodnocení vypouštěného množství a znečištění vyčištěných odpadních vod za rok 2014 z NS CHÚ je uvedeno v tabulce č a kvalita směsi vyčištěných odpadních vod z KS-CHÚ v tabulce č Strana 14 (celkem 154)

15 1.3.6 Retenční nádrže chemické úpravny, RN CHÚ RN CHÚ jsou umístěny v areálu CHÚ. Retence sestává z nátokové, rozdělovací šachty, dvou akumulačních a sedimentačních nádrží zapojených paralelně s přepadovými žlaby o objemu 2 x m 3. RN CHÚ mechanicky čistí srážkové vody z ploch, z ORL parkoviště SD a budov areálu CHÚ a od externích subjektů včetně odpadních vod z vychlazovací jímky výtopny o. z. TÚU (odluhy a odkalení z kotlů cca m 3.rok -1 ) a odpadních vod z ORL DOP. Vyčištěné odpadní vody jsou po sedimentaci vypouštěny do kanalizačního sběrače zakončeného výustí KS CHÚ do Ploučnice. Ve dnech až provedli zaměstnanci o. z. TÚU vyčištění kalů z nádrží A a B (viz obrázek č. 1-1). Vyhodnocení vypouštěného množství odpadních vod a znečištění za rok 2014 z RN CHÚ je uvedeno v tabulce č Obrázek č. 1-1: Čištění nádrže RN CHÚ A Retenční nádrže bývalého závodu dopravy a mechanizace, RN ZDM Retence sestává z nátokového a rozdělovacího žlabu, dvou akumulačních a sedimentačních nádrží zapojených seriově o objemu 2 x 550 m 3 a z čerpací jímky pro havarijní účely. RN ZDM mechanicky čistí srážkové vody z areálů bývalého ZDM, bývalého investičního skladu a od externích producentů průmyslové zóny. Srážkové vody jsou po sedimentaci vypouštěny do Ploučnice. Vyhodnocení vypuštěného množství povrchových vod a znečištění za rok 2014 z RN ZDM je uvedeno v tabulce č Dešťové nádrže centrální dekontaminační stanice, DN CDS Retence sestávala z nátokového a rozdělovacího žlabu, dvou akumulačních a sedimentačních nádrží zapojených paralelně o objemu 2 x 350 m 3 s mostovým shrabovákem kalu a Strana 15 (celkem 154)

16 z kalového pole. DN CDS mechanicky čistila srážkové vody z areálu bývalé CDS Dolu Hamr I, parkoviště a autobusové zastávky. Srážkové vody byly po sedimentaci vypouštěny do obtokového kanálu a dále do Ploučnice. DN CDS byla v rámci realizace stavby Likvidace povrchových areálů po hlubinné těžbě uranu, areál CDS odstavena k z provozu a následně byla externím zhotovitelem fyzicky odstraněna. Dne MěÚ Česká Lípa vydal rozhodnutí č. j. MUCL/156924/2014/Piš o zrušení povolení k vypuštění jiných vod do vod důlních z DN CDS do obtokového kanálu. Výust z DN CDS do obtokového kanálu byla před zahájením stavebních prací zabetonována, aby nemohlo likvidační činností dojít k ovlivnění důlních vod v obtokovém kanálu a následně vod povrchových v toku Ploučnice (viz obrázek č. 1-2). Vyhodnocení vypouštěného množství srážkových vod a znečištění za rok 2014 z DN CDS je uvedeno v tabulce č Obrázek č. 1-2: Zaslepená výpusť z DN CDS do obtokového kanálu Strana 16 (celkem 154)

17 1.3.9 Dešťová nádrž VP 7, DN VP 7 Dešťová nádrž je umístěna v areálu CHS I a čistí srážkové vody odváděné z ploch a střech budov CHS I. DN VP 7 sestává z hrubých česlí, lapáku písku, dešťové zdrže o objemu 120 m 3 s havarijním přepadem, čerpadla, gravitačně sorpčního odlučovače ropných látek GK SF 9 a vsakovací jámy o účinné vsakovací ploše 155 m 2. Srážkové vody jsou po sedimentaci a vyčištění v odlučovači ropných látek vypouštěny do vsakovací jámy za DN VP 7. Na odlučovači ropných látek provedla dne externí firma vyčištění odlučovače a výměnu sorpční náplně. Vyhodnocení vypouštěného množství srážkových vod a znečištění za rok 2014 z DN VP 7 je uvedeno v tabulce č Odlučovač ropných látek matečné louhy, ORL ML Jedná se o koalescenční odlučovač ropných látek typu AQUAFIX SKGL 030, který čistí srážkové vody z parkoviště v areálu NDS ML. Vyčištěné srážkové vody jsou vypouštěny přes sedimentační jímku do jižní části vnějšího záchytného příkopu odkaliště, který tvoří Luční strouhu zaústěnou dále do Ploučnice. Na koalescenčním odlučovači AQUAFIX SKGL 030 provedla externí firma dne servisní prohlídku a komplexní vyčištění odlučovače. Vyhodnocení vypouštěného znečištění za rok 2014 z ORL ML je uvedeno v tabulce č Sedimentační jímka matečné louhy, SED J ML Jedná se o soustavu vodních děl, která sestává z ČOV myčky AQUASTAR 3.0, sedimentační a akumulační jímky, odlučovače ropných látek U2AF3A (4,5) Techneau a technologické kanalizace. Vyčištěné odpadní vody s obsahem nebezpečných látek jsou vypouštěny přes sedimentační jímku do jižní části vnějšího záchytného příkopu odkaliště, který pokračuje Luční strouhou zaústěnou do Ploučnice. Na koalescenčním odlučovači ropných látek U2AF3A (4,5) Techneau provedla externí firma dne servisní prohlídku a komplexní vyčištění odlučovače. Čištění sedimentační jímky a koalescenčních filtrů v šachtě na nátoku do ČOV AQUASTAR 3.0 včetně usazovací nádrže před odlučovačem byly prováděny v roce 2014 vlastními silami celkem 17 krát. Výrobní úsek č. 3 o. z. TÚU vyrobil v roce 2014 usazovací kontejner, který je umístěn přímo pod vyústěním kanalizace do sedimentační jímky (viz obrázek č. 1-3). Kontejner umožňuje snadnější čištění jímky a zlepšuje kvalitu odtoku odpadních vod do odlučovače ropných látek U2AF3A (4,5) Techneau. Na zařízení ČOV myčky AQUASTAR 3.0, byla v roce 2014 odzkoušena s pozitivním výsledkem náhrada stávajícího 40% síranu hlinitého za efektivnější a levnější koagulant PAX-XL-19. Z důvodu trvale nízkého zatížení odpadních vod z mytí aut na nátoku do ČOV ropnými látkami (průměrná hodnota C 10-C 40 na nátoku do ČOV v roce 2014 byla 0,11 mg.l -1 ) a tím i nízké účinnosti ČOV (účinnost čištění ČOV myčky AQUASTAR 3.0 v roce 2014 činila pouze 45 %) byly v období od července 2014 do ledna 2015 prováděny provozní zkoušky, kdy byla při čištění odpadních vod, ČOV AQUASTAR 3.0 pětkrát odstavena z provozu. Odstranění ropných látek z odpadní vody probíhalo v těchto případech pouze na odlučovači ropných látek U2AF3A (4,5). Odtok vyčištěných odpadních vod do vnějšího záchytného příkopu v ukazateli C 10-C 40 byl při provozních zkouškách v průměru 0,054 mg.l -1. Povolená přípustná hodnota pro vyčištěné odpadní vody ze SED J ML v ukazateli C 10-C 40 je 0,2 mg.l -1. Na základě výsledků provozních zkoušek bylo ověřeno, že není nutné na stávající vstupní znečištění odpadních vod z myčky ropnými látkami čistírnu AQUASTAR 3.0 provozovat a tím zvyšovat obsah RL ve vyčištěných vodách. Vyčištění odpadních vod v sedimentační jímce a odlučovači ropných látek splňovalo platné limity pro SED J ML. Používání ČOV AQUASTAR 3.0 bude nadále prováděno na základě připravované změny provozního řádu pouze při vyšším vizuálním znečištění vod v usazovací nádrži myčky aut ropnými látkami. Vyhodnocení vypouštěného znečištění za rok 2014 ze SED J - ML je uvedeno odděleně v tabulce č Strana 17 (celkem 154)

18 Obrázek č. 1-3: Čištění jímky SED J ML Odlučovač ropných látek parkoviště střediska dopravy, ORL SD Jedná se o gravitačně-koalescenčně-sorpční odlučovač ropných látek střediska dopravy typu GSOL-2/10 umístěný v areálu CHÚ označený jako ORL SD. Odlučovač ropných látek slouží k čištění povrchových vod z parkoviště nákladních vozidel. Součástí odvodnění parkoviště je revizní šachta s kalovou sedimentační jímkou, která je předřazena samotnému odlučovači. ORL je napojen do kanalizace pro veřejnou potřebu zakončené RN CHÚ. Na odlučovači provedla externí firma dne servisní prohlídku a komplexní vyčištění odlučovače ORL SD. Ke dni skončilo povolení k jinému nakládání s povrchovými vodami č. j. MUCL/129592/2010 ze dne Odlučovač je nadále provozován dle provozního řádu na základě změny 18, zák. č. 274/2001 Sb., o vodovodech a kanalizacích pro veřejnou potřebu, platné od , kdy pro čistící zařízení, která slouží pro předčištění odpadních nebo povrchových vod a jsou napojená na kanalizaci pro veřejnou potřebu není potřebné povolení k nakládání s vodami. Koncové limity v ukazateli C 10-C 40, jsou sledovány na RN CHÚ před vypouštěním do toku Ploučnice, kterými je kanalizace pro veřejnou potřebu zakončena. Vyhodnocení vypouštěného znečištění za rok 2014 z ORL SD je uvedeno v tabulce č Odlučovač ropných látek střediska dopravy, ORL DOP Jedná se o koalescenční odlučovač ropných látek RONN TECH ellipse EH 160 3C umístěný v areálu CHÚ v hale dopravy označený jako ORL DOP. Odlučovač slouží k čištění odpadních vod z ručního mytí vozidel před jejich opravami na dílně. Zařízení je napojeno do kanalizace zakončené RN CHÚ. Množství odpadní vody je měřeno nepřímo, měří se spotřeba odebrané pitné vody vodoměrem. Na koalescenčním odlučovači RONN TECH ellipse EH 160 3C byla provedena servisní prohlídka a čištění externí firmou dne Na základě změny 18, zák. č. 274/2001 Sb., o vodovodech a kanalizacích pro veřejnou potřebu, platné od , není pro čistící zařízení odpadních vod, která jsou napojená na kanali- Strana 18 (celkem 154)

19 zaci pro veřejnou potřebu, potřebné povolení k nakládání s vodami. Žádostí D200/1010/2014 ze dne organizace požádala MěÚ Česká Lípa o zrušení povolení k nakládání s vodami č. j. MUCL/38540/2012 ze dne s platností do Koncové limity v ukazateli C 10-C 40, jsou sledovány na RN CHÚ před vypouštěním do toku Ploučnice, kterými je kanalizace pro veřejnou potřebu zakončena. Vyhodnocení vypouštěného znečištění za rok 2014 z ORL DOP je uvedeno v tabulce č Odlučovač ropných látek školící středisko Adéla, ORL Adéla Jedná se o gravitačně-koalescenčně-sorpční odlučovač ropných látek GSOL 2/10 označený jako ORL Adéla umístěný v areálu školícího střediska Adéla v Hamru na Jezeře. ORL slouží k čištění povrchových vod z přilehlého parkoviště před jejich vypouštěním do Ploučnice. Na koalescenčním odlučovači GSOL 2/10 provedla externí firma dne servisní prohlídku a komplexní vyčištění odlučovače. Vyhodnocení vypouštěného znečištění za rok 2014 z ORL Adéla je uvedeno v tabulce č Výpustní profily V Příloze č. 1 této zprávy je doložena Přehledná mapa výpustních profilů a monitorovacích míst důlních, povrchových a odpadních vod v působnosti o. z. TÚU. Pro vypouštění odpadních (splaškových) a jiných povrchových vod jsou samostatné výpustné profily pro tato zařízení: ČOV CHÚ - výstupní profil do toku Ploučnice; ČOV ZDM - výstupní profil do toku Ploučnice; ČOV odkaliště - výstupní profil přes jižní vnější záchytný příkop odkaliště do Luční strouhy; SED J ML - výstupní profil přes jižní vnější záchytný příkop odkaliště do Luční strouhy; ČOV VP 7 - výstupní profil do toku Ploučnice (čerpáno); NS CHÚ - viz ČOV CHÚ (shodný); RN CHÚ - viz ČOV CHÚ (shodný); RN ZDM - viz ČOV ZDM (shodný); DN CDS - výstupní profil do obtokového kanálu, zrušen v září 2014; DN VP 7 - do vsakovací jámy na VP 7; ORL ML - výstupní profil do jižního vnějšího záchytného příkopu odkaliště a dále do Luční strouhy; ORL SD - napojení na kanalizaci zakončenou RN CHÚ (shodný); ORL DOP - napojení na kanalizaci zakončenou RN CHÚ (shodný); ORL Adéla - výstupní profil do toku Ploučnice. Zhodnocení znečištění vypouštěnými odpadními a srážkovými vodami z částí areálů do veřejných vodotečí je uvedeno v tabulkách č. 1-3 až 1-5. Plnění vodoprávních rozhodnutí a bilance vypouštěného znečištění z jednotlivých výpustí je uvedena v tabulkách č. 1-6 až Strana 19 (celkem 154)

20 Tabulka č. 1-3: Znečištění vypuštěné a odvedené do toku Ploučnice odpadními a povrchovými vodami odštěpného závodu Ukazatel Jednotka Bilanční hodnota BSK 5 t.rok -1 0,081 CHSK Cr t.rok -1 1,529 RAS t.rok -1 12,866 RL t.rok -1 1,586 NL t.rok -1 0,306 SO 4 t.rok -1 0,402 Cl - t.rok -1 2,011 F - t.rok -1 0,006 N-NO 3 - t.rok -1 0,02 N-NH 4 + t.rok -1 0,064 NEL t.rok -1 0,001 U t.rok -1 0, Ra MBq.rok -1 1,297 C 10 C 40 t.rok -1 0,007 Zn t.rok -1 0,0002 Tabulka č. 1-4: Znečištění vypuštěné z odštěpného závodu do toku Luční strouhy odpadními vodami Ukazatel Jednotka Bilanční hodnota BSK 5 t.rok -1 0,005 CHSK Cr t.rok -1 0,04 NL t.rok -1 0,055 RAS t.rok -1 3,237 RL t.rok -1 7,59 + N-NH 4 t.rok -1 0,004 C 10 C 40 t.rok -1 0, 0002 U t.rok -1 0, Ra MBq.rok -1 0,314 Strana 20 (celkem 154)

21 Tabulka č. 1-5: Celkové znečištění vypuštěné z odštěpného závodu odpadními a povrchovými vodami Ukazatel Jednotka Bilanční hodnota BSK 5 t.rok -1 0,086 CHSK Cr t.rok -1 1,569 RAS t.rok -1 5,348 RL t.rok -1 9,176 NL t.rok -1 0,361 SO 4 t.rok -1 0,402 Cl - t.rok -1 2,011 F - t.rok -1 0,006 - N-NO 3 t.rok -1 0,02 + N-NH 4 t.rok -1 0,064 NEL t.rok -1 0,001 U t.rok -1 0, Ra MBq.rok -1 1,611 C 10 C 40 t.rok -1 0,008 Zn t.rok -1 0,0002 Při výskytu hodnoty, která se nacházela pod mezí stanovitelnosti metody, byla na její místo při výpočtu průměrné hodnoty dosazena nula dle nařízení vlády č. 61/2003 Sb., v platném znění. Výjimku tvoří radionuklidy, kde byly v tomto případě dosazeny přímo hodnoty odpovídající mezi stanovitelnosti metody. Z takto získaných průměrných hodnot je vypočítána bilanční hodnota. Strana 21 (celkem 154)

22 Tabulka č. 1-6: Výpustný profil ČOV CHÚ Platné vodoprávní rozhodnutí č. j. MUCL/101902/b/2007, , změna č. j. MUCL/172191/2010, Dosažená skutečnost Stanovené parametry Ukazatel Hodnota Jednotka Bilanční hodnota Jednotka Počet vzorků Min. Max. Průměr Počet překročení Bilanční hodnota Jednotka Q 2,4 l.s m 3.rok m 3.rok -1 BSK 5 30 mg.l -1 1,8 t.rok -1 6 < ,98 0 0,035 t.rok -1 CHSK Cr 80 mg.l -1 4,8 t.rok ,318 t.rok -1 NL 40 mg.l -1 2,4 t.rok -1 6 < 2 7,8 4,15 0 0,049 t.rok -1 ph ,3 7,8 7, N-NH 4 20 mg.l -1 1,2 t.rok ,44 12,7 4,67 0 0,055 t.rok -1 Poznámka: použité hodnoty p Při výskytu hodnoty, která se nacházela pod mezí stanovitelnosti metody, byla na její místo při výpočtu průměrné hodnoty dosazena nula dle nařízení vlády č. 61/2003 Sb., v platném znění. Z takto získaných průměrných hodnot je vypočítána bilanční hodnota. Strana 22 (celkem 154)

23 Tabulka č. 1-7: Výpustný profil ČOV ZDM Platné vodoprávní rozhodnutí č. j. OŽP/305/03-V/293, , změna č. j. MUCL/99743/2013, Dosažená skutečnost Stanovené parametry Ukazatel Hodnota Jednotka Bilanční hodnota Jednotka Počet vzorků Min. Max. Průměr Počet překročení Bilanční hodnota Jednotka Q 3,6 l.s m 3.rok m 3.rok -1 BSK 5 20 mg.l -1 0,68 t.rok ,7 13 6,73 0 0,040 t.rok -1 CHSK Cr 90 mg.l -1 3,06 t.rok ,0 0 0,294 t.rok -1 NL 25 mg.l -1 0,85 t.rok , ,83 0 0,107 t.rok -1 ph ,2 7,7 7, NEL nestanoveny 6 0,18 0,29 0,20-0,001 t.rok -1 C 10 C 40 nestanoveny 6 0,08 0,883 0,34-0,002 t.rok -1 Poznámka: použité hodnoty p Strana 23 (celkem 154)

24 Tabulka č. 1-8: Výpustný profil ČOV odkaliště (BČ 40) Platné vodoprávní rozhodnutí č. j. OŽP 338/2004, , změna: č. j. MUCL/162949/2014, prodl. do Dosažená skutečnost Stanovené parametry Ukazatel Hodnota Jednotka Bilanční hodnota Jednotka Počet vzorků Min. Max. Průměr Počet překročení Bilanční hodnota Jednotka Q 0,5 l.s m 3.rok m 3.rok -1 ph ,6 8,0 7, BSK 5 25 mg.l -1 0,33 t.rok ,4 4,7 2,65 0 0,005 t.rok -1 CHSK Cr 90 mg.l -1 1,1 t.rok ,25 0 0,04 t.rok -1 NL 30 mg.l -1 0,385 t.rok -1 4 < 2 4,2 3,08 0 0,005 t.rok -1 Poznámka: použité hodnoty p Při výskytu hodnoty, která se nacházela pod mezí stanovitelnosti metody, byla na její místo při výpočtu průměrné hodnoty dosazena nula dle nařízení vlády č. 61/2003 Sb., v platném znění. Z takto získaných průměrných hodnot je vypočítána bilanční hodnota. Strana 24 (celkem 154)

25 Tabulka č. 1-9: Výpustný profil ČOV VP 7 Platné vodoprávní rozhodnutí č. j. KULK 41691/2009, ; změna č. j. KULK 16636, , změna č. j. KULK 40036/2013, Dosažená skutečnost Stanovené parametry Ukazatel Hodnota Jednotka Bilanční hodnota Jednotka Počet vzorků Min. Max. Průměr Počet překročení Bilanční hodnota Jednotka Q 0,5 l.s m 3.rok m 3.rok -1 BSK 5 25 mg.l -1 0,3 t.rok -1 4 < 3 5,5 1,38 0 0,006 t.rok -1 CHSK Cr 90 mg.l -1 1,0 t.rok ,25 0 0,085 t.rok -1 NL 25 mg.l -1 0,3 t.rok -1 4 < 2 3,4 0,85 0 0,004 t.rok -1 ph ,0 7,4 7, C 10 C 40 1 mg.l -1 0,015 t.rok -1 4 < 0,05 0,117 0,03 0 0,0001 t.rok -1 Poznámka: použité hodnoty p Při výskytu hodnoty, která se nacházela pod mezí stanovitelnosti metody, byla na její místo při výpočtu průměrné hodnoty dosazena nula dle nařízení vlády č. 61/2003 Sb., v platném znění. Z takto získaných průměrných hodnot je vypočítána bilanční hodnota. Strana 25 (celkem 154)

26 Tabulka č. 1-10: Výpustný profil NS CHÚ Platné vodoprávní rozhodnutí č. j. KULK 23385/2013, , změna č. j. KULK 21866/2014, Dosažená skutečnost Stanovené parametry Ukazatel Hodnota Jednotka Bilanční hodnota Jednotka Počet vzorků Min. Max. Průměr Počet překročení Bilanční hodnota Jednotka Q 1 l.s m 3.rok m 3.rok -1 ph ,84 7,4 7, RL 800 mg.l -1 3,84 t.rok ,86 0 1,586 t.rok -1 NL 28 mg.l -1 0,15 t.rok < ,98 0 0,026 t.rok -1 Zn 0,5 mg.l -1 0,003 t.rok ,04 0,08 0,05 0 0,0002 t.rok -1 N-NH mg.l -1 0,03 t.rok ,10 1,1 0,57 0 0,002 t.rok -1 Cl mg.l -1 1,2 t.rok , ,29 0 0,465 t.rok -1 SO mg.l -1 0,88 t.rok < ,8 50,04 0 0,217 t.rok -1 N-NO 3-8 mg.l -1 0,04 t.rok < 0,25 1,67 0,49 0 0,002 t.rok -1 CHSK Cr 70 mg.l -1 0,39 t.rok < ,62 0 0,102 t.rok -1 U 0,1 mg.l -1 0,0004 t.rok < 0,01 0,081 0,02 0 0,00003 t.rok -1 C 10 C 40 0,1 mg.l -1 0,0004 t.rok < 0,05 0,092 0,04 0 0,0002 t.rok -1 Poznámka: použité hodnoty p Při výskytu hodnoty, která se nacházela pod mezí stanovitelnosti metody, byla na její místo při výpočtu průměrné hodnoty dosazena nula dle nařízení vlády č. 61/2003 Sb., v platném znění. Výjimku tvoří radionuklidy, kde byly v tomto případě dosazeny přímo hodnoty odpovídající mezi stanovitelnosti metody. Z takto získaných průměrných hodnot je vypočítána bilanční hodnota. Strana 26 (celkem 154)

27 Tabulka č. 1-11: Výpustní profil SÚJB KS CHÚ (monitorovací místo kvality směsi vyčištěných odpadních vod z kanalizačního systému chemické úpravny do Ploučnice) Ukazatel Jednotka Počet vzorků Minimum Maximum Průměr ph ,6 7,9 7,75 RL mg.l ,83 NL mg.l < 2 9,6 1,43 Zn mg.l ,02 0,10 0,04 + N-NH 4 mg.l < 0, ,56 Cl - mg.l , ,90 SO 4 mg.l , ,85 - N-NO 3 mg.l ,26 36,8 16,23 F - mg.l ,133 0,742 0,26 BSK 5 mg.l ,2 9,2 2,30 CHSK Cr mg.l < ,58 U mg.l < 0,01 0,01 0, Ra Bq.l < 0,03 < 0,03 0, Pb Bq.l ,043 0,048 0,046 C 10 C 40 mg.l < 0,05 0,139 0,03 Hg mg.l < 0,0001 <0, Při výskytu hodnoty, která se nacházela pod mezí stanovitelnosti metody, byla na její místo při výpočtu průměrné hodnoty dosazena nula dle nařízení vlády č. 61/2003 Sb., v platném znění. Výjimku tvoří radionuklidy, kde byly v tomto případě dosazeny přímo hodnoty odpovídající mezi stanovitelnosti metody. Z takto získaných průměrných hodnot je vypočítána bilanční hodnota. Strana 27 (celkem 154)

28 Tabulka č. 1-12: Výpustný profil retenční nádrže CHÚ (RN CHÚ) Platné vodoprávní rozhodnutí a rozhodnutí SÚJB č. j. RŽP 6903/02, , změna č. j. KULK 872/03/OLH, , změna č. j.: KULK 80255/2012, , č. j. SÚJB/RCKA/23819/2013, Stanovené parametry Dosažená skutečnost Ukazatel Hodnota Jednotka Bilanční hodnota Jednotka Počet vzorků Min. Max. Průměr Počet překročení Bilanční hodnota Jednotka Q 28 l.s m 3.rok m 3.rok -1 ph ,50 8,9 7, RAS 700 mg.l ,4 t.rok ,69 0 5,348 t.rok -1 NL 30 mg.l -1 4,1 t.rok < 2 9,8 1,69 0 0,073 t.rok -1 SO mg.l -1 60,7 t.rok < 10 44,5 9,31 0 0,402 t.rok -1 Cl mg.l -1 70,8 t.rok , ,76 0 1,546 t.rok -1 F - 1,5 mg.l -1 0,3 t.rok < 0,1 0,37 0,13 0 0,006 t.rok -1 - N-NO 3 3 mg.l -1 0,61 t.rok < 0,25 0,98 0,41 0 0,018 t.rok -1 + N-NH 4 2,5 mg.l -1 0,51 t.rok < 0,05 0,39 0,15 0 0,007 t.rok -1 U 0,3 mg.l -1 0,06 t.rok < 0,01 0,02 0,01 0 0,0005 t.rok Ra 0,3 Bq.l MBq.rok < 0,03 0,03 0,03 0 1,297 MBq.rok -1 C 10 C 40 1 mg.l -1 0,2 t.rok < 0,05 0,124 0,03 0 0,002 t.rok -1 Poznámka: použité hodnoty p = m Při výskytu hodnoty, která se nacházela pod mezí stanovitelnosti metody, byla na její místo při výpočtu průměrné hodnoty dosazena nula dle nařízení vlády č. 61/2003 Sb., v platném znění. Výjimku tvoří radionuklidy, kde byly v tomto případě dosazeny přímo hodnoty odpovídající mezi stanovitelnosti metody. Z takto získaných průměrných hodnot je vypočítána bilanční hodnota. Strana 28 (celkem 154)

29 Tabulka č. 1-13: Výpustný profil retenční nádrže ZDM (RN ZDM) Platné vodoprávní rozhodnutí č. j. OŽP/305/03-V/293, , změna č. j. MUCL/99743/2013, Dosažená skutečnost Stanovené parametry Ukazatel Hodnota Jednotka Bilanční hodnota Jednotka Počet vzorků Min. Max. Průměr Počet překročení Bilanční hodnota Jednotka Q 26 l.s m 3.rok m 3.rok -1 ph ,8 8,1 7, NL 25 mg.l -1 1,6 t.rok -1 6 < 2 5,6 2,83 0 0,047 t.rok -1 CHSK Cr 90 mg.l -1 5,73 t.rok ,17 0 0,730 t.rok -1 C 10 C 40 1 mg.l -1 - t.rok -1 6 < 0,05 0,331 0,16 0 0,003 t.rok -1 Poznámka: použité hodnoty p, u ukazatele C 10 C 40 byla změnou rozhodnutí stanovena limitní hodnota průměrná a maximální, bilanční hodnota stanovena nebyla Při výskytu hodnoty, která se nacházela pod mezí stanovitelnosti metody, byla na její místo při výpočtu průměrné hodnoty dosazena nula dle nařízení vlády č. 61/2003 Sb., v platném znění. Z takto získaných průměrných hodnot je vypočítána bilanční hodnota. Strana 29 (celkem 154)

30 Tabulka č. 1-14: Výpustný profil dešťové nádrže CDS (DN CDS) Platné vodoprávní rozhodnutí č. j. MUCL/101899/2007, , změna MUCL/172190/2010, ; zrušení nakládání s vodami č. j. MUCL/174972/2014, Dosažená skutečnost Stanovené parametry Ukazatel Hodnota Jednotky Bilanční hodnota Jednotky Počet vzorků Min. Max. Průměr Počet překročení Bilanční hodnota Jednotky Q 1 l.s m 3.rok m 3.rok -1 ph ,9 8 7, NL 20 mg.l -1 0,960 t.rok -1 4 < 2 < t.rok -1 U 0,03 mg.l -1 0,00144 t.rok -1 4 < 0,01 0,01 0,01 0 0,00002 t.rok -1 C 10 C 40 1 mg.l -1 0,024 t.rok -1 4 < 0,05 < 0, t.rok -1 Poznámka: použité hodnoty p. DN CDS byla v rámci realizace stavby Likvidace povrchových areálů po hlubinné těžbě uranu, areál CDS odstavena z provozu a následně byla externím zhotovitelem fyzicky odstraněna v souladu s povolením k odstranění stavby č. j. MUCL/115738/2010 ze dne Při výskytu hodnoty, která se nacházela pod mezí stanovitelnosti metody, byla na její místo při výpočtu průměrné hodnoty dosazena nula dle nařízení vlády č. 61/2003 Sb., v platném znění. Výjimku tvoří radionuklidy, kde byly v tomto případě dosazeny přímo hodnoty odpovídající mezi stanovitelnosti metody. Z takto získaných průměrných hodnot je vypočítána bilanční hodnota. Strana 30 (celkem 154)

31 Tabulka č. 1-15: Výpustný profil dešťové nádrže VP 7 (DN VP 7) Platné vodoprávní rozhodnutí MUCL/101900/2007, Dosažená skutečnost Stanovené parametry Ukazatel Hodnota Jednotka Bilanční hodnota Jednotka Počet vzorků Min. Max. Průměr Počet překročení Bilanční hodnota Jednotka Q 3 l.s m 3.rok -1 NL 25 mg.l < 2 7,4 2,35 0 0,002 t.rok -1 ph ,7 7, C 10 C 40 0,2 mg.l < 0,05 < 0, t.rok -1 Poznámka: použité hodnoty p, Q průměrná hodnota Při výskytu hodnoty pod mezí detekce byla na její místo při výpočtu průměrné hodnoty dosazena nula dle nařízení vlády 61/2003 Sb., v platném znění. Z takto získaných průměrných hodnot je vypočítána bilanční hodnota. Strana 31 (celkem 154)

32 Tabulka č. 1-16: Odlučovač ropných látek matečné louhy (ORL ML) Platné vodoprávní rozhodnutí MUCL/24739b/2007 b, , změnamucl/133179/2010, Stanovené parametry Ukazatel Hodnota Jednotka Bilanční hodnota Jednotka Dosažená skutečnost Počet vzorků Min. Max. Průměr Počet překročení Bilanční hodnota Q kapacitní 30 l.s Jednotka C 10 C 40 1 mg.l ,102 0,158 0, t.rok -1 Poznámka: použitá hodnota průměr ; Q maximální hodnota Strana 32 (celkem 154)

33 Tabulka č. 1-17: Sedimentační jímka matečné louhy (SED J ML) Platné vodoprávní rozhodnutí KULK 58613/2011, Dosažená skutečnost Stanovené parametry Ukazatel Hodnota Jednotka Bilanční hodnota Jednotka Počet vzorků Min. Max. Průměr Počet překročení Bilanční hodnota Jednotka Q 0,5 l.s m 3.rok m 3.rok -1 ph ,8 8,1 7, RL mg.l t.rok ,5 1* 7,59 t.rok -1 NL 30 mg.l -1 0,24 t.rok ,2 16 6,73 0 0,05 t.rok -1 C 10 C 40 0,2 mg.l -1 0,0016 t.rok -1 4 < 0,05 0,094 0,02 0 0,0002 t.rok -1 U 0,05 mg.l -1 0,0003 t.rok -1 4 < 0,01 0,02 0,01 0 0,0001 t.rok Ra 0,16 Bq.l -1 1,3 MBq.rok -1 4 < 0,03 0,08 0,04 0 0,314 MBq.rok -1 Poznámka: použité hodnoty p * V r byla překročena 1x hodnota p pro RL (analýza z ). Hodnota m = 2000 mg.l -1 překročena nebyla. Jedná se o přípustný počet nevyhovujících vzorků. Podle přílohy č. 5 k NV č. 61/2003 Sb., v platném znění, je tento počet 1. Při výskytu hodnoty, která se nacházela pod mezí stanovitelnosti metody, byla na její místo při výpočtu průměrné hodnoty dosazena nula dle nařízení vlády č. 61/2003 Sb., v platném znění. Výjimku tvoří radionuklidy, kde byly v tomto případě dosazeny přímo hodnoty odpovídající mezi stanovitelnosti metody. Z takto získaných průměrných hodnot je vypočítána bilanční hodnota. Strana 33 (celkem 154)

34 Tabulka č. 1-18: Odlučovač ropných látek parkoviště, středisko dopravy (ORL SD) Platné vodoprávní rozhodnutí MUCL/129592/2010, Stanovené parametry Ukazatel Hodnota Jednotka Bilanční hodnota Jednotka Dosažená skutečnost Počet vzorků Min. Max. Průměr Počet překročení Bilanční hodnota Q kapacitní 10 l.s Jednotka C 10 C 40 0,5 mg.l ,138 0,893 0, t.rok -1 Poznámka: použitá hodnota průměr, Q maximální hodnota; stanovené hodnoty průměr 0,5 mg.l -1 a m 1 mg.l -1 nebyly překročeny Tabulka č. 1-19: Odlučovač ropných látek střediska dopravy (ORL DOP) Platné vodoprávní rozhodnutí MUCL/184553/2009, , MUCL/38540/2012, Stanovené parametry Ukazatel Hodnota Jednotka Bilanční hodnota Jednotka Dosažená skutečnost Počet vzorků Min. Max. Průměr Počet překročení Bilanční hodnota Q kapacitní 3 l.s Jednotka C 10 C 40 1 mg.l ,266 0,891 0, t.rok -1 Poznámka: použitá hodnota průměr ; Q maximální hodnota; stanovené hodnoty průměr 0,5 mg.l -1 a m 2 mg.l -1 nebyly překročeny Strana 34 (celkem 154)

35 Tabulka č. 1-20: Odlučovač ropných látek školící středisko Adéla (ORL Adéla) Platné vodoprávní rozhodnutí MUCL/126768/2010, Stanovené parametry Ukazatel Hodnota Jednotka Bilanční hodnota Jednotka Dosažená skutečnost Počet vzorků Min. Max. Průměr Počet překročení Bilanční hodnota Q kapacitní 7 l.s Jednotka C 10 C 40 1 mg.l ,052 0,114 0, t.rok -1 Poznámka: použitá hodnota průměr ; Q maximální hodnota; stanovené hodnoty průměr 1,0 mg.l -1 a m 1,5 mg.l -1 nebyly překročeny Strana 35 (celkem 154)

36 1.4 Důlní a povrchová voda Povrchové vody ze severního předpolí odkaliště a bývalého Sedlického rybníka byly vypouštěny do Luční strouhy (měrný profil na toku ODK-VS) a následně do Ploučnice na základě platného povolení k nakládání s vodami výroková část B vydaného MěÚ Česká Lípa pod č. j. OŽP 338/2004 dne s platností do Vyhodnocení vypouštěného znečištění za první čtvrtletí roku 2014 na měrném profilu ODK-VS je uvedeno odděleně v tabulce č Žádostí D200/3289/2014 ze dne požádal DIAMO, s. p., o. z. TÚU vodoprávní úřad o zrušení výše uvedeného povolení. Důvodem žádosti byla skutečnost, že sledování jakosti vody na měrném profilu ODK-VS bylo ve skutečnosti monitorováním kvality vody v toku Luční strouha. Vodní tok je tvořen soutokem vnějších záchytných příkopů odkaliště. Jedná se o přirozený výskyt povrchových a podzemních vod na zemském povrchu po obvodu stavby odkaliště, které jsou dále společným korytem odváděny do Ploučnice. Vnější příkopy nejsou z hlediska kvality ovlivněny provozem odkaliště. K monitorování jakosti povrchových vod ve vodním toku není třeba povolení k nakládání s vodami dle vodního zákona. Luční strouha je drobný vodní tok, jehož správcem je DIAMO, s. p., o. z. TÚU. Městský úřad na ústním jednání a místním šetření dne žádost projednal a konstatoval, že výroková část B rozhodnutí č. j. OŽP 338/2004 dne pozbyla platnosti. Současně vodoprávní úřad odsouhlasil navržený systém sledování kvality a množství vod za Sedlickým rybníkem na monitorovacím místě SR-P. Sedlický rybník byl v roce 2013 revitalizován a po dobu roku 2014 byl plněn vodou z vnějších záchytných příkopů odkaliště. Povolení k nakládání s vodami, k jejich vzdouvání a akumulaci ve vodním díle Sedlický rybník, bylo vydáno MěÚ Česká Lípa pod č. j. MUCL/61656/2012 dne Kvalita a množství vody vypouštěná ze Sedlického rybníka byla sledována na monitorovacím místě SR-P a dále na Luční strouze na místě LS-P. Vyhodnocení vypouštěného znečištění za rok 2014 na monitorovacím místě SR-P je uvedeno odděleně v tabulce č V celém roce 2014 kromě měsíců leden a únor byly vnější záchytné příkopy odkaliště vypouštěny přes Sedlický rybník a nešly obtokem do Luční strouhy. DIAMO, s. p., o. z. TÚU dále nakládá s povrchovými vodami z odvalu a rudného plata jámy č. 3 bývalého Dolu Hamrt I (viz kap ), s jinými (povrchovými) vodami z odvalu bývalého Dolu Křižany I (viz kap ), s povrchovými vodami z Hamerské strouhy (viz kap ) a s důlními vodami z bývalého baryt-fluoritového Dolu Křižany (viz kap ). Popis sanačních technologií: NDS 6 - Princip čištění ZTR na stanici NDS 6 zahrnuje dvoustupňovou neutralizaci zbytkových technologických roztoků po chemické těžbě uranu z turonské a cenomanské zvodně suspenzí vápenného mléka s využitím odkalištních a drenážních vod se současným dávkováním chloridu barnatého, sedimentaci, filtraci, chloraci a dechloraci. Vyčištěné důlní vody se vypouštějí z retenčních nádrží Pustý do obtokového kanálu a následně do Ploučnice. SLKR I - Ve filmových odparkách s rekompresí páry se zpracovává zbytkový technologický roztok z cenomanské zvodně po sorpci uranu z VÚ č. 2. Důlní vody - brýdový kondenzát (destilát) po úpravě jsou využívány jako procesní voda v NDS ML a NDS 10 N případně vypouštěny do Ploučnice výpustním profilem č. 2 SLKR - VS. Ze zbytkového technologického roztoku z odparek se v další části SLKR I získává krystalizací a rekrystalizací kamenec amonno-hlinitý. V případě poruchy nebo zimních opatření se ZTR z odparek čerpá v minimálním množství zpět do VÚ č. 2 k vtláčení do VP. Kamenec je za účelem dalšího Strana 36 (celkem 154)

37 zpracování expedován externím zákazníkům. V roce 2014 bylo celkem vyrobeno ,14 t kamence. NDS ML - Technologie zpracovává zahuštěné ZTR z technologie SLKR I a v případě potřeby nezahuštěné zbytkové roztoky přímo z DCHT. Zakoncentrované ZTR ze SLKR I jsou potrubím čerpány do NDS ML umístěné v areálu výrobního úseku č. 3. ZTR jsou v prvním stupni neutralizovány vápenným mlékem. Vysrážená suspenze je po prvním stupni neutralizace filtrována v kalolisech. Filtrát po oddělení kalů je ve druhém stupni alkalizován opět vápenným mlékem. Suspenze vznikající alkalizací je zahuštěna v usazovácích a následně po spojení se suspenzí z prvního stupně filtrována v kalolisech. Filtrační koláč (tzn. neutralizační kaly) je odvážen nákladními automobily k uložení přímo v odkališti II. etapy. Ze slivu z usazováků je stripováním vodní parou v koloně s orientovanou výplní odstraněn rozpuštěný amoniak. Kondenzací par ze stripování a následnou rektifikací je vyráběna čpavková voda o koncentraci 25 %, použitelná v technologii SLKR I, přebytky jsou prodávány. Vystripovaný sliv je vtláčen do předpolí dolového pole. NDS 10 - technologie sestává ze dvou linek neutralizace a alkalizace ZTR čerpaných z plata CHS I vápenným mlékem. Vysrážená suspenze je filtrována pěti kalolisy. Filtrát po oddělení suspenze je ve druhém stupni alkalizován opět vápenným mlékem. Suspenze vznikající alkalizací je zahuštěna v usazovácích a následně po spojení se suspenzí z prvního stupně filtrována v kalolisech. Sliv z usazováků jde do provozního souboru stripování amoniaku, kde je z něho vodní parou v koloně s orientovanou výplní odstraňován amoniak. Vystripovaný sliv je čerpán do předpolí DH I a z části do technologie NDS 6. Kondenzací par ze stripování a následnou rektifikací je vyráběna čpavková voda o koncentraci 25 % k dalšímu využití a její přebytky jsou prodávány externím odběratelům. Filtrační koláč je vynášen redlery na nákladní automobily a ukládán do II. etapy odkaliště. Změny technologie: NDS 6 - V roce 2014 nedošlo ke změně technologie. Po celý rok 2014 se do nátoku na NDS 6 přidával k využití zbytkové alkality cca 1 m 3.min -1 ZTR-C (vystripovaného slivu z NDS 10 N). SLKR I, NDS ML a NDS 10 N - V roce 2014 nedošlo ke změně technologie. Bilance čerpání, vtláčení, čištění a vypouštění zbytkových technologických roztoků po chemické těžbě uranu, podzemních, povrchových, odpadních a důlních vod je uveden v tabulce č Tabulka 1-21: Bilance čerpání, vtláčení, čištění a vypouštění z odštěpného závodu za rok 2014 Bilancované ZTR a vody, způsob nakládání Čerpání cenoman Čerpání turon Objem [m 3 ] Průtok [m 3.min -1 ] Průtok [l.s -1 ] ZTR z VP ,47 91,2 ZTR mimo VP ,65 10,9 Celkem ZTR ,13 102,1 Pro HB Svébořice ,63 27,1 Pitná voda ,55 9,1 Pro HB Stráž ,70 45,0 Na NDS ,95 32,6 Strana 37 (celkem 154)

38 Bilancované ZTR a vody, způsob nakládání Jiné zdroje Vtláčení do cenoman. kolektoru Vypouštění Celková bilance vod Čištění ZTR Objem [m 3 ] Průtok [m 3.min -1 ] Průtok [l.s -1 ] Technologická voda CHS I ,05 0,8 Na NDS ,35 5,8 Celkem turon ,21 120,2 Odval+rudné plato DH I ,61 10,2 Odval DK I ,00 0,0 Odkaliště ,40 23,4 Celkem jiné zdroje ,02 33,7 Vtláčení do VP DCHT ,15 2,4 Vtláčení do HB Stráž ,70 45,0 Vtláčení do HB Svébořice ,63 27,1 Vtláčení do DH I ,78 62,9 Ostatní vtláčení (vrt DK-2) ,00 0,0 Celkem do cenomanu ,25 137,5 Výpustný profil PV-VS ,25 87,4 Výpustný profil SLKR-VS ,45 7,6 Výpustný profil ODK-VS ,53 8,8 Celkem vypouštění ,23 103,8 Cenomanský kolektor ,12 35,3 Turonský kolektor ,21-120,2 Cenomanský kolektor jen v ploše VP ,33-88,8 NDS 6 ZTR (turon) ,95 32,6 NDS 6 ZTR (cenoman) ,91 15,2 SLKR I ,90 31,7 NDS ML ,71 28,5 NDS 10 ZTR (cenoman) ,57 26,2 NDS 10 ZTR (turon) ,35 5,8 K využití NDS 6 z odkaliště Stráž ,87 14,6 Odvádění důlních a povrchových vod Byly sledovány jednotlivé výpusti důlních a povrchových vod včetně dodržování vodoprávních rozhodnutí. Celkové znečištění těmito vypuštěnými vodami do toku Ploučnice je uvedeno v tabulce č Po vyčištění zbytkových technologických roztoků po chemické těžbě uranu, odkalištních a drenážních vod z odkaliště a povrchových vod z bývalého odvalu Dolu Hamr I v technologiích NDS 6 včetně areálu Pustý a v technologii SLKR I jsou důlní vody vypouštěny do toku Ploučnice výpustními profily č. 1 OKC-VS, měrný profil PV-VS odtok z retenčních nádrží Pustý a č. 2 SLKR-VS. Dále byly vypouštěny v roce 2014 povrchové vody z RN ZDM do toku Ploučnice a za první čtrvtletí roku 2014 z výpustného profilu ODK-VS Luční strouhou do toku Ploučnice. K zaniklo vodoprávní povolení na výpustný profil ODK-VS. Strana 38 (celkem 154)

39 Tabulka č. 1-22: Celkové znečištění vypuštěné z odštěpného závodu důlními a povrchovými vodami Ukazatel Jednotky Bilanční hodnota 226 Ra MBq.rok Pb MBq.rok -1 14,152 U t.rok -1 0,093 NL t.rok -1 17,55 RL t.rok ,13 SO 4 t.rok ,95 C 10 C 40 t.rok -1 0,019 N anorg. t.rok -1 28,16 Fe t.rok -1 0,89 Zn t.rok -1 0,15 Ni t.rok -1 0,01 BSK 5 t.rok -1 0,05 CHSK Cr t.rok -1 3,028 Cl - t.rok ,24 F - t.rok -1 0,003 + N-NH 4 t.rok -1 0,014 - N-NO 2 t.rok -1 0,004 - N-NO 3 t.rok -1 0,377 Při výskytu hodnoty, která se nacházela pod mezí stanovitelnosti metody, byla na její místo při výpočtu průměrné hodnoty dosazena nula dle nařízení vlády č. 61/2003 Sb., v platném znění. Výjimku tvoří radionuklidy, kde byly v tomto případě dosazeny přímo hodnoty odpovídající mezi stanovitelnosti metody. Z takto získaných průměrných hodnot je vypočítána bilanční hodnota Výpustní profil č. 1 OKC-VS, profil PV-VS (měrný objekt na výtoku z retenčních nádrží Pustý) Profilem PV-VS, měrným objektem na výtoku z retenčních nádrží Pustý, jsou vypouštěny důlní vody. Do směšovacího objektu PS 205 areálu Pustý jsou do vyčištěných zbytkových technologických roztoků z NDS 6 vypouštěny povrchové vody z bývalého rudného plata a odvalu j. č. 3 před jejich konečným dočištěním v sedimentačních lagunách areálu Pustý. Vypouštění důlních vod z areálu Pustý probíhalo v souladu s platným rozhodnutím Krajského úřadu Libereckého kraje č. j. KULK 76058/2009 ze dne ve znění rozhodnutí č. j. KULK 83175/2013 ze dne a ve změně rozhodnutí č. j. KULK 21776/2014 ze dne Vyhodnocení kvality nátoku ZTR na technologii NDS 6 za rok 2014 je uvedeno v tabulce č Strana 39 (celkem 154)

40 V roce 2014 na výpustním profilu č. 1 OKC-VS, profil PV-VS (měrný objekt na výtoku z retenčních nádrží Pustý) došlo 1x k překročení povolených limitů kvality a množství důlních vod. Vyhodnocení ukazatelů kvality a množství vypuštěných důlních vod na výpustním profilu č. 1 OKC-VS, profil PV-VS (měrný objekt na odtoku z retenčních nádrží Pustý) je uvedeno v tabulce č Vyhodnocení doplňujících ukazatelů stanovených dle rozhodnutí č. j. KULK 76058/2009 ze dne ve znění rozhodnutí č. j. KULK 83175/2013 ze dne a ve změně rozhodnutí č. j. KULK 21776/2014 ze dne na výpustním profilu č. 1 OKC-VS, profil PV-VS (měrný objekt na odtoku z retenčních nádrží Pustý) je uvedeno v tabulce č Vyhodnocení kvality důlních vod v obtokovém kanálu v monitorovacím místě před zaústěním obtokového kanálu do Ploučnice je uvedeno v tabulce č V tabulce č jsou uvedena denní množství vypouštěných vod, profil PV-VS (měrný objekt na odtoku z retenčních nádrží Pustý). Vypouštěné množství důlních vod bylo v souladu s rozhodnutím Krajského úřadu Libereckého kraje č. j. KULK 76058/2009 ze dne ve znění rozhodnutí č. j. KULK 83175/2013 ze dne a ve změně rozhodnutí č. j. KULK 21776/2014 ze dne Celkové množství vyčištěných povrchových a důlních vod vypouštěných a odváděných obtokovým kanálem: dešťové vody z CDS m 3 ; z retenčních nádrží Pustý m 3 ; celkem m 3. Tabulka č. 1-23: Vyhodnocení nátoku ZTR na technologii NDS 6 Ukazatel Jednotka Počet vzorků Min. Max. Průměr ph ,6 3,7 3,06 U mg.l ,823 1,53 1, Ra Bq.l ,216 0,506 0,41 RL mg.l NL mg.l ,1 132,7 42,03 N-NH 4 + mg.l ,68 95,46 SO 4 mg.l N-NO 3 - mg.l ,59 21,25 12,44 Zn mg.l ,94 11,57 8,87 Ni mg.l ,145 5,363 3,95 Fe mg.l ,9 263,5 182,4 Strana 40 (celkem 154)

41 Tabulka č. 1-24: Výpustný profil č. 1 OKC-VS, profil PV-VS (měrný objekt na výtoku z retenčních nádrží Pustý) Platné vodoprávní rozhodnutí a rozhodnutí SÚJB č. j. KULK/76058/2009, , změna č. j. KULK 83175/2013, , změna č. j. KULK 21776/2014, , č. j. SÚJB/RCKA/23819/2013, Dosažená skutečnost Stanovené parametry Ukazatel Hodnota p Jednotka Bilanční hodnota Jednotka Počet vzorků Min. Max. Průměr Počet překročení Bilanční hodnota Jednotka Q 100 l.s m 3.rok m 3.rok -1 ph ,8 7,9 7, U 0,25 mg.l -1 0,59 t.rok < 0,01 0,09 0,03 0 0,09 t.rok Ra 0,4 Bq.l -1 94, Bq.rok < 0,05 0,16 0, , Bq.rok -1 RL mg.l t.rok , ,05 t.rok -1 NL 20 mg.l -1 47,3 t.rok < ,26 1* 17,26 t.rok -1 N anorg. 22 mg.l t.rok ,40 14,20 10, ,16 t.rok -1 SO mg.l t.rok , ,18 t.rok -1 CHSK Cr 20 mg.l -1 47,3 t.rok < ,8 0 1,803 t.rok -1 C 10 C 40 0,1 mg.l -1 0,24 t.rok < 0,05 0,08 0, ,01 t.rok -1 Cl mg.l t.rok , ,08 t.rok -1 Zn 0,2 mg.l -1 0,47 t.rok ,03 0,10 0,05 0 0,15 t.rok -1 Ni 0,1 mg.l -1 0,24 t.rok < 0,002 0,01 0, ,01 t.rok -1 Fe 2 mg.l -1 4,7 t.rok < 0,02 0,7 0,32 0 0,89 t.rok -1 Strana 41 (celkem 154)

42 * V r byla překročena 1x hodnota p pro NL (analýza z ). Hodnota m = 30 mg.l -1 překročena nebyla. Jedná se o přípustný počet nevyhovujících vzorků. Podle přílohy č. 5 k NV č. 61/2003 Sb., v platném znění, je tento počet 10. Dle platného rozhodnutí Krajského úřadu Libereckého kraje č. j. KULK 76058/2009 ze dne ve změně rozhodnutí č. j. KULK 83175/2013 ze dne nejsou pro doplňující ukazatele stanoveny hodnoty p a m ani limity bilanční. Naměřené hodnoty doplňujících ukazatelů a z nich spočtené bilance jsou uvedeny níže. Tabulka č. 1-25: Výpustný profil č. 1 OKC-VS, profil PV-VS (měrný objekt na výtoku z retenčních nádrží Pustý) - doplňující ukazatele Ukazatel Jednotka Počet vzorků Min. Max. Průměr Bilance Jednotka Mn celk. mg.l -1 4 < 0,08 0,08 0,02 0,06 t.rok -1 Mg mg.l ,28 3,11 2,52 6,94 t.rok -1 Ca mg.l ,78 t.rok -1 Cr celk. mg.l -1 4 < 0,1 < 0,1 0 0 t.rok -1 V případě parametrů Cr celk. byly všechny stanovené hodnoty pod mezí detekce. Tabulka č. 1-26: Monitorovací místo před zaústěním obtokového kanálu do Ploučnice, vyhodnocení kvality vod v obtokovém kanálu Ukazatel Jednotka Počet vzorků Minimum Maximum Průměr ph ,8 7,9 7, Ra Bq.l < 0,05 0,13 0,06 U mg.l < 0,01 0,08 0,03 NL mg.l , ,83 RL mg.l ,17 SO 4 mg.l ,33 Fe mg.l ,42 3,48 1,17 Zn mg.l ,03 0,2 0,06 Ni mg.l < 0,03 0,0133 0,01 CHSK Cr mg.l < ,92 Cl - mg.l ,25 N anorg. mg.l ,2 12,9 9,98 C 10 C 40 mg.l < 0,05 0,187 0,02 Při výskytu hodnoty, která se nacházela pod mezí stanovitelnosti metody, byla na její místo při výpočtu průměrné hodnoty dosazena nula dle nařízení vlády č. 61/2003 Sb., v platném znění. Výjimku tvoří radionuklidy, kde byly v tomto případě dosazeny přímo hodnoty odpovídající mezi stanovitelnosti metody. Z takto získaných průměrných hodnot je vypočítána bilanční hodnota. Strana 42 (celkem 154)

43 Tabulka č. 1-27A: Denní průtoky výpustní profil č. 1 OKC-VS, profil PV-VS (měrný objekt na výtoku z retenčních nádrží Pustý) [m 3.den -1 ] Den/měsíc I. II. III. IV. V. VI Strana 43 (celkem 154)

44 Tabulka č. 1-27B: Denní průtoky výpustní profil č. 1 OKC-VS, profil PV-VS (měrný objekt na výtoku z retenčních nádrží Pustý) [m 3.den -1 ] Den/měsíc VII. VIII. IX. X. XI. XII Strana 44 (celkem 154)

45 1.4.2 Výpustný profil č. 2 SLKR-VS Vyhodnocení kvality nátoku ZTR na technologii SLKR I za rok 2014 je uvedeno v tabulce č V tabulce 1-29 je zpracováno vyhodnocení kvality důlních vod vypouštěných výpustným profilem č. 2 SLKR I a bilance vypouštěného znečištění podle platného rozhodnutí Krajského úřadu Libereckého kraje č. j. KULK 28775/2010 ze dne ve změně rozhodnutí č. j. KULK 20606/2014 ze dne , kterým stanovil způsob a podmínky pro vypouštění důlních vod z technologie stanice likvidace kyselých roztoků SLKR I do vod povrchových toku Ploučnice. Denní průtoky v profilu č. 2 jsou uvedeny v tabulce č Vyhodnocení doplňujících ukazatelů je uvedeno v tabulce č Tabulka č. 1-28: Vyhodnocení nátoku ZTR na technologii SLKR I Ukazatel Jednotka Počet vzorků Min. Max. Průměr ph ,9 2,0 2,0 U mg.l ,18 4,87 1,76 RL mg.l H 2SO 4 mg.l N-NH 4 + mg.l SO 4 mg.l N-NO 3 - mg.l F - mg.l Cl - mg.l ,0 22,3 16,2 As mg.l ,32 7,17 5,75 Fe mg.l Be mg.l ,639 0,865 0,767 Ca mg.l Strana 45 (celkem 154)

46 Tabulka č. 1-29: Výpustný profil SLKR VS Platné vodoprávní rozhodnutí a rozhodnutí SÚJB č. j. KULK 28775/2010, , změna č. j. KULK 20606/2014, , č. j. SÚJB/RCKA/23819/2013, Dosažená skutečnost Stanovené parametry Ukazatel Hodnota p Jednotka Bilanční hodnota Jednotka Počet vzorků Min. Max. Průměr Počet překročení Bilanční hodnota Jednotka Q 61 l.s m 3.rok m 3.rok -1 ph ,6 8,4 7, Ra 0,2 Bq.l ,0 MBq.rok < 0,03 < 0,03 0,03 0 7,144 MBq.rok Pb 0,1 Bq.l ,0 MBq.rok -1 4 < 0,043 < 0,049 0, ,13 MBq.rok -1 U 0,1 mg.l -1 0,147 t.rok < 0,01 0,01 0,01 0 0,002 t.rok -1 NL 5 mg.l -1 7,4 t.rok < 2 < t.rok -1 RL 200 mg.l t.rok < ,52 0 1,077 t.rok -1 SO mg.l t.rok < 10 < t.rok -1 N anorg. 5 mg.l -1 7,35 t.rok < 1 < t.rok -1 C 10 C 40 0,2 mg.l -1 0,29 t.rok < 0,05 0,155 0,02 0 0,005 t.rok -1 Fe 1 mg.l -1 1,47 t.rok < 0,02 < 0,2 0,18 0 0,044 t.rok -1 Zn 0,1 mg.l -1 0,15 t.rok < 0,02 < 0, t.rok -1 Ni 0,08 mg.l -1 0,12 t.rok < 0,002 0,001 0, ,0001 t.rok -1 BSK 5 5 mg.l -1 7,35 t.rok < 1 1,1 0,20 0 0,048 t.rok -1 CHSK Cr 20 mg.l -1 29,4 t.rok < 10 < t.rok -1 Cl - 15 mg.l -1 22,05 t.rok < 4 7,62 0,69 0 0,165 t.rok -1 Strana 46 (celkem 154)

47 Platné vodoprávní rozhodnutí a rozhodnutí SÚJB č. j. KULK 28775/2010, , změna č. j. KULK 20606/2014, , č. j. SÚJB/RCKA/23819/2013, Stanovené parametry Dosažená skutečnost Ukazatel Hodnota p Jednotka Bilanční hodnota Jednotka Počet vzorků Min. Max. Průměr Počet překročení Bilanční hodnota Jednotka F - 0,5 mg.l -1 0,74 t.rok < 0,1 0,153 0,01 0 0,003 t.rok -1 Teplota nestanovena ,5 23,2 17, C V případě parametru NL, SO 4, N anorg., Zn, Fe, CHSK Cr, byly všechny stanovené hodnoty pod mezí detekce. Odstávky provozu : , , , , se veškerý destilát čerpal na technologii ZML a nebyl vypouštěn do řeky Ploučnice Při výskytu hodnoty, která se nacházela pod mezí stanovitelnosti metody, byla na její místo při výpočtu průměrné hodnoty dosazena nula dle nařízení vlády č. 61/2003 Sb., v platném znění. Výjimku tvoří radionuklidy, kde byly v tomto případě dosazeny přímo hodnoty odpovídající mezi stanovitelnosti metody. Z takto získaných průměrných hodnot je vypočítána bilanční hodnota. Strana 47 (celkem 154)

48 Tabulka č. 1-30A: Denní průtoky v profilu SLKR-VS [m 3.den -1 ] Den/měsíc I. II. III. IV. V. VI Strana 48 (celkem 154)

49 Tabulka č. 1-30B: Denní průtoky v profilu SLKR-VS [m 3.den -1 ] Den/měsíc VII. VIII. IX. X. XI. XII Strana 49 (celkem 154)

50 Tabulka č. 1-31: SLKR-VS doplňující ukazatele Ukazatel Jednotky Počet vzorků Hodnota AOX mg.l -1 1 < 0,01 As mg.l -1 1 < 0,005 Be mg.l -1 1 < 0,0002 Ca mg.l ,44 Cd mg.l -1 1 < 0,03 Cr mg.l -1 1 < 0,1 Mg mg.l -1 1 < 0,04 Mn mg.l -1 1 < 0,08 P celk. mg.l -1 1 < 0, Výpustný profil vypouštění důlních vod z bývalého barytfluoritového dolu Křižany (BaF-VS) Důlní vody z bývalého baryt-fluoritového dolu v Křižanech, který je v současné době ve správě DIAMO, s. p., o. z. TÚU, splňují svojí kvalitou parametry pitné vody dle vyhl. č. 252/2004 Sb., v platném znění. Důlní vody jsou společností SčVK, a. s. Teplice částečně jímány a využívány k zásobování obcí Křižany a Žibřidice pitnou vodou. Nevyužité důlní vody jsou vypouštěny do Ještědského potoka. Kolaudační souhlas s užíváním stavby Odvádění důlních vod Křižany byl vydán Magistrátem města Liberec pod č. j. ZPVU/4330/182616/13-Stá dne Zahájení monitorování kvality důlních vod dle platného rozhodnutí Krajského úřadu Libereckého kraje č. j. KULK 15140/2013 dne ve změně rozhodnutí č. j. KULK 32235/2014 ze dne o stanovení způsobu a podmínek k vypouštění důlních vod z bývalého barytfluoritového dolu Křižany do vod povrchových Ještědského potoka bylo zahájeno od ledna 2014 v souladu s uvedením předmětné stavby do užívání. V lokalitě je od roku 2011 prováděno pravidelné režimní hydrologické měření vypouštěných důlních vod do Ještědského potoka. V roce 2014 probíhalo režimní měření objemu vypouštěných důlních vod zaměstnanci o. z. TÚU Stráž pod Ralskem a jeho následné vyhodnocení externí firmou. Na základě výsledků prováděného monitoringu bylo v roce 2014 z bývalého baryt-fluoritového dolu Křižany profilem BaF-VS vypuštěno celkem m3 důlních vod do Ještědského potoka a průměrný denní průtok činil 0,31 l.s -1. Naměřené údaje byly v souladu s rozhodnutím Krajského úřadu Libereckého kraje č. j. KULK 15140/2013 ze dne ve změně rozhodnutí č. j. KULK 32235/2014 ze dne Hydrologická měření a vzorkování kvality důlních vod probíhala od listopadu 2013 na novém monitorovacím místě v horské vpusti realizované v rámci stavby Odvádění důlních vod Křižany. Vyhodnocení množství a kvality vypouštěných důlních vod je uvedeno v tabulce Strana 50 (celkem 154)

51 Tabulka č. 1-32: Výpustný profil BaF-VS, vypouštění důlních vod do vodoteče Ještědský potok Platné vodoprávní rozhodnutí č. j. KULK 15140/2013, , změna č. j. KULK 32325/2014, Dosažená skutečnost Stanovené parametry Ukazatel Hodnota Jednotka Bilanční hodnota Jednotka Počet vzorků Min. Max. Průměr Počet překročení Bilanční hodnota Jednotka Q 18 l.s m 3 /rok m 3.rok -1 ph ,7 8,1 7, NL 3 mg.l -1 0,050 t.rok -1 4 < 2 < t.rok -1 F - 1,5 mg.l -1 0,023 t.rok ,70 0,75 0,73 0 0,007 t.rok -1 Ba 0,15 mg.l -1 0,002 t.rok ,06 0,07 0,06 0 0,001 t.rok -1 Při výskytu hodnoty, která se nacházela pod mezí stanovitelnosti metody, byla na její místo při výpočtu průměrné hodnoty dosazena nula dle nařízení vlády č. 61/2003 Sb., v platném znění. Výjimku tvoří radionuklidy, kde byly v tomto případě dosazeny přímo hodnoty odpovídající mezi stanovitelnosti metody. Z takto získaných průměrných hodnot je vypočítána bilanční hodnota. Strana 51 (celkem 154)

52 1.4.4 Výpustný profil č. 3 ODK-VS Povrchové vody z vnějších záchytných příkopů odkaliště pokračují jako Luční strouha, která je zaústěna do toku Ploučnice. Monitorovací místo vypustního profilu ODK-VS se nachází na toku Luční strouha, který je ve správě DIAMO, s. p., o. z. TÚU. Povolení k vypouštění povrchových vod ze severního předpolí (laguny 6 a 8) a zbytku Sedlického rybníka ve stanovené kvalitě bylo dáno rozhodnutím MěÚ v České Lípě č. j. OŽP 338/2004 ze dne V roce 2013 byl Sedlický rybník a Luční strouha revitalizovány. Rybník začal být provozován jako průtočný, napouštěný vodou z vnějších záchytných příkopů odkaliště. V celém roce 2014 kromě ledna a února byly vnější záchytné příkopy odkaliště vypouštěny přes Sedlický rybník a nešly obtokem do Luční strouhy. Výroková část B rozhodnutí č. j. OŽP 338/2004 dne pozbyla k platnosti. Vodoprávní úřad na místním šetření dne odsouhlasil nový navržený systém sledování kvality a množství vod za Sedlickým rybníkem na místo dříve sledovaného výpustního profilu ODK-VS. Kvalita a množství povrchové vody vypouštěné ze Sedlického rybníka byly po celý rok 2014 sledovány na Parshalově žlabu na výusti ze Sedlického rybníka do Luční strouhy na monitorovacím místě SR-P a dále na monitorovacím místě umístěném níže po směru toku Luční strouha LS-P (vyhodnocení kvality vypouštěných povrchových vod je uvedeno v kapitole vodní toky v tabulce 1-41). Za rok 2014 bylo vypuštěno celkem m 3 povrchových vod z lagun 6, 8 a ze Sedlického rybníka Luční strouhou do toku Ploučnice (v tabulce 1-34 uvedeno ještě jako výpustný profil ODK-VS). Vyhodnocení vypouštěného znečištění za období duben - prosinec 2014 po zrušení výpustného profilu ODK-VS na monitorovacím místě SR- P je uvedeno v tabulce č Tabulka č. 1-33: Monitorovací místo SR-P Ukazatel Jednotka Počet vzorků Min. Max. Průměr ph - 9 7,3 8,3 7,64 U mg.l -1 9 < 0,01 < 0,01 0,01 RL mg.l ,1 NL mg.l -1 9 < ,64 N-NH 4 + mg.l -1 9 < 0,05 0,38 0,19 SO 4 mg.l N-NO 3 - mg.l ,64 6,02 4,34 N-NO 2 - mg.l ,03 0,11 0, Ra Bg.l -1 9 < 0,03 < 0,03 0,03 Q 9 měsíců m 3.rok Při výskytu hodnoty, která se nacházela pod mezí stanovitelnosti metody, byla na její místo při výpočtu průměrné hodnoty dosazena nula dle nařízení vlády č. 61/2003 Sb., v platném znění. Výjimku tvoří radionuklidy, kde byly v tomto případě dosazeny přímo hodnoty odpovídající mezi stanovitelnosti metody. Strana 52 (celkem 154)

53 Na výpustném profilu č. 3 ODK-VS byla sledována kvalita povrchových vod dle povolení č. j. OŽP 338/2004 ze dne pouze po dobu prvního čtrvtletí roku Za tuto dobu bylo vypuštěno celkem m 3 povrchových vod z lagun 6, 8 a ze Sedlického rybníka Luční strouhou do toku Ploučnice. ODK-VS zůstalo nadále pouze jako monitorovací místo výpustného profilu pro uvádění radionuklidů do životního prostředí na základě platného povolení SÚJB č. j. SÚJB/RCKA/23819/2013 ze dne Vyhodnocení kvality vypouštěných povrchových vod za první čtvrtletí 2014 na výpustním profilu ODK-VS dle výrokové části B rozhodnutí č. j. OŽP 338/2004 dne , jehož platnost skončila k , je uvedeno v tabulce č Strana 53 (celkem 154)

54 Tabulka č. 1-34: Výpustný profil č. 3 ODK-VS Platné vodoprávní rozhodnutí a rozhodnutí SÚJB č. j. OŽP 338/2004, ze dne ukončena platnost k , č. j. SÚJB/RCKA/23819/2013, Dosažená skutečnost za první čtvrtletí roku 2014 Stanovené parametry Ukazatel Hodnota p Jednotky Bilanční hodnota Jednotky Počet vzorků Min. Max. Průměr Počet překročení Bilanční hodnota Jednotky Q m 3.rok -1 ph ,5 7,6 7, Ra 0,1 Bq.l < 0,03 < 0,03 0,03 0 2,028 MBq.rok Pb 0,07 Bq.l < 0,043 < 0,047 0,05 0 3,042 MBq.rok -1 U 0,05 mg.l < 0,01 < 0,01 0,01 0 0,001 t.rok -1 NL 20 mg.l ,5 4,6 3,55 0 0,24 t.rok -1 RL 1300 mg.l t.rok -1 SO mg.l ,5 0 13,76 t.rok -1 + N-NH 4 10,0 mg.l < 0,8 0,41 0,21 0 0,014 t.rok -1 - N-NO 2 0,10 mg.l ,031 0,081 0,06 0 0,004 t.rok -1 - N-NO 3 15,0 mg.l ,22 5,94 5,58 0 0,377 t.rok -1 CHSK Cr 60,0 mg.l < ,00 0 0,406 t.rok -1 Při výskytu hodnoty, která se nacházela pod mezí stanovitelnosti metody, byla na její místo při výpočtu průměrné hodnoty dosazena nula dle nařízení vlády č. 61/2003 Sb., v platném znění. Výjimku tvoří radionuklidy, kde byly v tomto případě dosazeny přímo hodnoty odpovídající mezi stanovitelnosti metody. Z takto získaných průměrných hodnot je vypočítána bilanční hodnota. Strana 54 (celkem 154)

55 1.4.5 Výpustný profil povrchových vod z odvalu a rudného plata jámy č. 3 bývalého Dolu Hamr I Povrchové vody z odvalu a rudného plata jámy č. 3 bývalého Dolu Hamr I byly v roce 2014 vypouštěny do směšovacího objektu PS 205 areálu Pustý do vyčištěných ZTR z NDS 6 k jejich dočištění v sedimentačních lagunách areálu Pustý dle platných rozhodnutí MěÚ Česká Lípa č. j. MUCL/32975/2006 ze dne ve znění č. j. MUCL/64644/2007 ze dne Rozhodnutím č. j. MUCL/118742/2014/Piš ze dne bylo povolení k vypouštění zrušeno, neboť povrchové vody z odvalu a rudného plata bývalého DH I natékaly do zbytkových technologických roztoků vypouštěných z NDS 6 do vtokového objektu PS 205 areálu Pustý a nikoliv do vod důlních, jak bylo v původním rozhodnutí uvedeno. Měření jakosti a množství povrchových vod z odvalu a rudného plata bývalého DH I je zahrnuto ve výpustním profilu důlních vod č. 1 OKC-VS, měrný profil PV-VS. Vyhodnocení čerpaného množství a kvality vod za první čtrvtletí roku 2014 je uvedeno v tabulce č Výpustný profil záchytné jímky Křižany Povrchové vody z odvalu bývalého Dolu Křižany I jsou svedeny do záchytných jímek. Povolení k vypouštění jiných vod (povrchových vod) z odvalu Dolu Křižany I do vod důlních vrtu DK-2 bylo vydáno MěÚ Česká Lípa pod č. j. MUCL/21573/2008 dne Provozní řád záchytných jímek Křižany byl schválen rozhodnutím Magistrátu města Liberec č. j. MML/ZPVU/Stá/021801/08-SZ /07/2 ze dne Vyhodnocení čerpaného množství a kvality vod za rok 2014 v záchytných jímkách je uvedeno v tabulce č Nakládání s povrchovými vodami z Hamerské strouhy Organizace dále nakládala s povrchovými vodami z Hamerské strouhy na základě platného povolení MěÚ Česká Lípa č. j. MUCL/70230/2012/Piš ze dne Organizace převáděla část povrchových vod v množství max. 15 l.s -1 z Hamerské strouhy prostřednictvím rozdělovacího objektu do obtokového kanálu a dále do toku Ploučnice. Minimální zůstatkový průtok vody v toku Hamerská strouha byl rozhodnutím stanoven na 104 l.s -1 pod odběrným místem vtoku do rozdělovacího objektu. Rozdělovací objekt Hamerská strouha byl provozován dle platného provozního řádu. Hydrologická data v Hamerské strouze se v roce 2014 měřila na vodočtu u mostu CDS a následně byla vyhodnocena externí firmou. Rozdělovací objekt byl v roce 2014 uzavřen celkem 140 dní z důvodu zachování zůstatkového průtoku v Hamerské strouze. Z toho 9 dní v roce byl skutečný průtok v toku Hamerská strouha nižší, než je požadovaný zůstatkový průtok 104 l.s -1. Vyhodnocení nakládání s povrchovými vodami z Hamerské strouhy je uvedeno v tabulce č Posuzovací profil K posouzení možného ovlivnění povrchových vod toku Ploučnice vypouštěnými vodami z provozů DIAMO, s. p., o. z. TÚU Stráž pod Ralskem je určen posuzovací profil Noviny pod Ralskem most. Vyhodnocení ovlivnění povrchových vod v roce 2014 je uvedeno v tabulce č v kapitole 1.6 Povrchové toky. Strana 55 (celkem 154)

56 Tabulka č. 1-35: Výpustný profil povrchových vod z odvalu a rudného plata jámy č. 3 bývalého Dolu Hamr I (RP+OJ3-ZP) Platné vodoprávní rozhodnutí č. j. MUCL/32975/2006, , změna č. j. MUCL/64644/2007, , změna č. j. MUCL/118742/2014, zrušení povolení k nakládání s vodami Dosažená skutečnost za první čtvrtletí roku 2014 Stanovené parametry Ukazatel Hodnota p Jednotky Bilanční hodnota Jednotky Počet vzorků Min. Max. Průměr Počet překročení Bilanční hodnota Jednotky Q 15,9 l.s m 3.rok m 3.rok -1 ph ,3 7,3 7, NL 20 mg.l -1 7,5 t.rok -1 4 < 2 < t.rok -1 RL 700 mg.l t.rok ,5 0 41,04 t.rok -1 NEL 0,1 mg.l -1 0,04 t.rok -1 4 < 0,05 0,1 0,03 0 0,002 t.rok -1 U 0,1 mg.l -1 0,04 t.rok ,02 0,03 0,02 0 0,002 t.rok Ra 0,4 Bq.l Bq.rok -1 4 < 0,03 < 0,03 0,03 0 0, Bq.rok -1 Poznámka: použité hodnoty p Při výskytu hodnoty, která se nacházela pod mezí stanovitelnosti metody, byla na její místo při výpočtu průměrné hodnoty dosazena nula dle nařízení vlády č. 61/2003 Sb., v platném znění. Výjimku tvoří radionuklidy, kde byly v tomto případě dosazeny přímo hodnoty odpovídající mezi stanovitelnosti metody. Z takto získaných průměrných hodnot je vypočítána bilanční hodnota. Strana 56 (celkem 154)

57 Tabulka č. 1-36: Výpustný profil záchytné jímky Křižany (JPSV-P) Platné vodoprávní rozhodnutí č. j. MUCL/21573/2008, Dosažená skutečnost Stanovené parametry Ukazatel Hodnota Jednotky Bilanční hodnota Jednotky Počet vzorků Min. Max. Průměr Počet překročení Bilanční hodnota Jednotky Q 1 l.s m 3.rok m 3.rok -1 NL 100 mg.l -1 3 t.rok < ,22 0 0,006 t.rok -1 ph ,2 9,1 8, U 0,5 mg.l -1 0,015 t.rok ,01 0,17 0,07 0 0,00008 t.rok Ra 0,2 Bq.l -1 6 MBq.rok ,03 0,1 0,04 0 0,004 MBq.rok -1 Poznámka: použité hodnoty p Při výskytu hodnoty, která se nacházela pod mezí stanovitelnosti metody, byla na její místo při výpočtu průměrné hodnoty dosazena nula dle nařízení vlády č. 61/2003 Sb., v platném znění. Výjimku tvoří radionuklidy, kde byly v tomto případě dosazeny přímo hodnoty odpovídající mezi stanovitelnosti metody. Z takto získaných průměrných hodnot je vypočítána bilanční hodnota. Strana 57 (celkem 154)

58 Tabulka č. 1-37A: Vyhodnocení nakládání s povrchovými vodami z Hamerské strouhy [l.s -1 ] Den/měsíc I. II. III. IV. V. VI ,6 122,8 117,9 104,2 104,2 126, ,6 122,8 117,9 104,2 104,2 114, ,6 117,9 117,9 104,2 104,2 114, ,6 117,9 117,9 114,6 95,2 139, ,6 122,8 131,6 114,6 114,6 139, ,6 122,8 122,8 104,2 104,2 126, ,6 131,6 122,8 104,2 114,6 114, ,6 122,8 122,8 104,2 139,9 126, ,6 122,8 117,9 104,2 126,4 114, ,6 117,9 117,9 126,4 114,6 114, ,8 117,9 104,2 74,2 114,6 114, ,8 117,9 114,6 74,2 114,6 126, ,8 117,9 126,4 80,3 114,6 126, ,8 122,8 126,4 95,2 114,6 126, ,6 122,8 114,6 104,2 114,6 114, ,6 117,9 114,6 104,2 114,6 126, ,6 122,8 126,4 104,2 114,6 114, ,6 122,8 114,6 104,2 155,3 114, ,6 117,9 114,6 104,2 126,4 104, ,8 117,9 114,6 104,2 126,4 104, ,6 117,9 104,2 114,6 114,6 114, ,8 117,9 104,2 104,2 114,6 114, ,8 117,9 126,4 104,2 114,6 126, ,8 122,8 155,3 104,2 155,3 126, ,8 122,8 155,3 104,2 155,3 114, ,8 122,8 126,4 104,2 139,9 139, ,8 122,8 126,4 104,2 139,9 104, ,8 117,9 114,6 104,2 155,3 114, ,6-114,6 104,2 155,3 114, ,6-114,6 114,6 139,9 114, ,8-114,6-139,9 - V roce 2014 byly většinu roku převáděny povrchové vody z Hamerské strouhy do obtokového kanálu. Při všech průtocích nad 119 l.s -1 na vodočtu u mostu na CDS byl v Hamerské strouze zachován minimální zůstatkový průtok 104 l.s -1. V označených 140 dnech (podbarveno žlutě) byl rozdělovací objekt Hamerská strouha do obtokového kanálu uzavřen. Strana 58 (celkem 154)

59 Tabulka č. 1-37B: Vyhodnocení nakládání s povrchovými vodami z Hamerské strouhy [l.s -1 ] Den/měsíc VII. VIII. IX. X. XI. XII ,6 126,4 139,9 155,3 139,9 139, ,6 126,4 192,1 155,3 139,9 139, ,6 126,4 126,4 139,9 139,9 139, ,2 139,9 139,9 139,9 139,9 139, ,6 126,4 126,4 114,6 126,4 139, ,6 114,6 126,4 95,2 155,3 139, ,6 114,6 126,4 95,2 139,9 139, ,6 126,4 126,4 95,2 139,9 139, ,3 126,4 126,4 80,3 139,9 139, ,3 126,4 114,6 104,2 139,9 139, ,3 126,4 114,6 104,2 139,9 139, ,9 139,9 126,4 126,4 155,3 155, ,6 104,2 126,4 126,4 139,9 155, ,6 114,6 126,4 126,4 155,3 155, ,4 114,6 155,3 126,4 155,3 155, ,6 126,4 139,9 126,4 155,3 155, ,6 126,4 155,3 126,4 139,9 155, ,6 139,9 126,4 126,4 139,9 139, ,6 139,9 139,9 114,6 155,3 155, ,6 126,4 172,6 126,4 155,3 155, ,6 126,4 172,6 114,6 139,9 172, ,6 104,2 139,9 139,9 139,9 172, ,4 114,6 155,3 192,1 139,9 172, ,4 114,6 139,9 155,3 139,9 172, ,6 114,6 155,3 155,3 155,3 172, ,6 114,6 155,3 446,8 139,9 155, ,6 114,6 155,3 172,6 139,9 155, ,4 114,6 172,6 172,6 139,9 155, ,9 126,4 172,6 139,9 139,9 155, ,4 139,9 114,6 139,9 139,9 155, ,4 139,9-139,9-155,3 Strana 59 (celkem 154)

60 1.5 Odkaliště V roce 2014 byly do I. etapy odkaliště ukládány produkty hornické činnosti (materiály kontaminované radionuklidy) DIAMO, s. p. na základě platného povolení OkÚ Česká Lípa k užívání stavby č. j. ŽP 5743/6758/94 ze dne ve změně rozhodnutí č. j. ŽP 6383/ ze dne , ve změně rozhodnutí MěÚ Česká Lípa č. j. MUCL/106291/2010 ze dne a ve změně rozhodnutí MěÚ Česká Lípa OŽP pod zn. MUCL/159162/2014 ze dne 15. září Produkty hornické činnosti jsou překrývány inertními materiály. Hladina vody v prostoru I. etapy odkaliště je udržována na technologicky možném minimu. Hladina vody v čerpacím místě II. etapy se v roce 2014 pohybovala v rozmezí 301,40 m n. m. až 303,02 m n. m. při průměrné úrovni 301,79 m n. m. Výsledky chemických analýz vypouštěných vod do Ploučnice jsou uvedeny v kapitole V roce 2014 nebyly na odkališti zaznamenány žádné závažné provozní události. V roce 2014 byla veškerá produkce neutralizačních kalů z NDS 6, z NDS ML a z NDS 10 ukládána do prostoru II. etapy odkaliště, včetně obvodových lagun. Výroková část B rozhodnutí MěÚ Česká Lípa č. j. OŽP 338/2004 ze dne týkající se monitorování kvality povrchových vod na výpustním profilu ODK-VS pozbyla platnosti. Vodoprávní úřad na místním šetření dne odsouhlasil navržený systém sledování kvality a množství povrchových vod za Sedlickým rybníkem na monitorovacím místě SR-P a LS-P na Luční strouze. Dne vydal MěÚ Česká Lípa rozhodnutí č. j. MUCL/162949/2014 o změně výrokové části A povolení k nakládání s vodami pro ČOV odkaliště č. j. OŽP 338/2004 ze dne , kterou byla prodloužena platnost povolení do Sedlický rybník a Luční strouha Po ukončení stavby Revitalizace Sedlického rybníka a Luční strouhy byly povrchové vody z vnějších záchytných příkopů odkaliště nápustnými objekty napouštěny v období říjen až do konce prosince 2013 do Sedlického rybníka. V lednu a v únoru 2014 se vyráběly nové dluže do požeráku. Přes monitorovací místo SR-P na výpusti z rybníka odtékaly dlužemi pouze povrchové vody ze dna rybníka, jednalo se zhruba o desetinu normálně vypouštěného množství. Z tohoto důvodu byly v prvním čtvrtletí roku 2014 na Luční strouze v profilu LS-P překročeny hodnoty NEK-RP dle nařízení vlády č. 61/2003 Sb. v platném znění pro N-NH 4 + a sírany. Na hladinu normálního nadržení 303,30 m n. m byl rybník napuštěn dne Vnější záchytné příkopy odkaliště byly po dobu rekonstrukce požeráku vypouštěny do Luční strouhy mimo zátopu rybníka. Dne byl osazen požerák novými dlužemi. Na hladinu normálního nadržení 303,30 m n. m byl rybník napuštěn dne Biotop se asi čtvrt roku zapracovával. Od srpna do konce roku 2014 již byly hodnoty N-NH 4 + ve vodním toku Luční strouha pod mezí stanovitelnosti metody. Ve spolupráci s externím odborným pracovníkem ochrany přírody z Krajského úřadu Libereckého kraje proběhl ve dnech a na revitalizovaném Sedlickém rybníku a vodním toku Luční strouha společný biologický průzkum. V lokalitě došlo k rozšíření stanovišť pro vodní a mokřadní druhy rostlin a živočichů. Z chráněných druhů dle zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, v platném znění, byly na lokalitě identifikovány dospělci, vajíčka a pulci skokana skřehotavého, pulci skokana štíhlého a blatnice skvrnité, Strana 60 (celkem 154)

61 malé ropuchy obecné, larvy čolka obecného a slepýš křehký. Z nechráněných druhů byla na lokalitě pozorována všechna vývojová stadia skokana hnědého, larvy vážek, splešťuli blátivou, jehlanku válcovitou, znakoplavky obecné, pijavice koňské, larvy a dospělce motýlic a potápníků. Z vodních a mokřadních rostlin se začaly na lokalitě postupně rozrůstat žabník jitrocelový, rdest, rdesno hadí kořen a sítina rozkladitá. Revitalizace Sedlického rybníka a Luční strouhy začíná naplňovat cíl investiční akce o. z. TÚU: zlepšení kvality povrchové vody v toku Luční strouha včetně zvýšení biodiverzity území. Obrázek č. 1-4: Jehlanka válcovitá a čolci obecní Obrázek č. 1-5: Biologický průzkum na revitalizované Luční strouze Strana 61 (celkem 154)

62 1.6 Povrchové toky V rámci monitorování vlivu činnosti DIAMO, s. p., o. z. TÚU na životní prostředí byl v roce 2014 sledován chemizmus v povrchových vodách na těchto profilech: Ploučnice Chrastná (PLCH-P), Ještědský potok (JP-P), Dubnický potok (DP-P), Luční strouha (LS-P), Ploučnice nádrž Horka (PL-Horka), Ploučnice Stráž pod Ralskem (PLST-P), Ploučnice nad obtokovým kanálem (PLNOK-P), Ploučnice pod obtokovým kanálem (PLOK-P), Ploučnice Noviny pod Ralskem - most (PLN-P). Vyhodnocení sledovaných ukazatelů je uvedeno v tabulkách č až Z vyhodnocení vyplývá, že na vodním toku Ploučnice v profilu PLCH-P (Chrastná), PL-Horka a PLST-P (Stráž pod Ralskem) (tj. monitorovací místa, kde Ploučnice není ovlivněna činností o. z. TÚU) byly v roce 2014 překročeny hodnoty NEK-RP pro N-NH 4 + a BSK 5 pro lososové vody dle nařízení vlády č. 61/2003 Sb., v platném znění. Na Luční strouze v profilu LS-P byly v roce 2014 překročeny hodnoty NEK-RP dle nařízení vlády č. 61/2003 Sb., v platném znění, pro N-NH 4 + a sírany. Jednalo se o dobu napouštění rybníka, rekonstrukce požeráku zapracování biotopu dokončené stavby Revitalizace Sedlického rybníka. Od srpna do konce roku 2014 již byly hodnoty N-NH 4 + ve vodním toku Luční strouha pod mezí stanovitelnosti metody. V roce 2014 byly na toku Ploučnice v profilech PLNOK-P, PLOK-P a PLN-P v Novinách pod Ralskem překročeny parametry N-NH 4 + a BSK 5 pro lososové vody dle nařízení vlády č. 61/2003 Sb., v platném znění. Kvalita povrchových vod v toku Ploučnice v profilu PLNOK- P je ovlivněna vypouštěním vyčištěných odpadních vod z městské ČOV Stráž pod Ralskem v provozování SčVK, a. s. Teplice. Studie Stanovení emisních limitů BSK 5 a N-NH 4+ pro výusti o. z. TÚU a vodní útvar Ploučnice po soutok s Panenským potokem, zpracovaná pro o. z. TÚU Ing. Nesměrákem v Praze v roce 2013 konstatovala, že k dosažení průměrné hodnoty NEK-RP dle nařízení vlády č. 61/2003 Sb., v platném znění, není potřebné zatížení vodního útvaru Ploučnice po soutok s Panenským potokem ID z bodových zdrojů a z PPDZ (přírodní, plošné a difúzní zdroje znečištění) snižovat. Dosažení imisních limitů stanovených v ukazateli N-NH 4 + a BSK 5 pro lososové vody dle nař. vlády č. 61/2003 Sb., v platném znění, není ve vodním útvaru Ploučnice po soutok s Panenským potokem ID dle výpočtů studie realizovatelné snížením znečištění u existujících bodových zdrojů. Pro snížení vypouštěného znečištění do vod povrchových ze svých zařízení o. z. TÚU uplatňuje a bude nadále používat nejlepší dostupné technologie čištění odpadních, důlních a povrchových vod pro snížení znečištění ve vodním útvaru Ploučnice po soutok s Panenským potokem v souladu s 6 odst. 2 nařízení vlády č. 61/2003 Sb., v platném znění. Strana 62 (celkem 154)

63 Tabulka č. 1-38: Sledovaný profil - Ploučnice Chrastná (PLCH-P) Ukazatel Jednotky Počet vzorků Minimum Maximum Průměr ph ,4 7,6 7,54 RL mg.l ,83 NL mg.l < ,03 KNK mmol.l ,17 1,72 1,45 Na mg.l ,41 7,67 6,35 K mg.l ,05 3,56 2,36 Mg mg.l ,96 2,7 2,39 Ca mg.l ,4 45,4 40,61 Fe celk. mg.l < 0,2 0,59 0,20 Mn mg.l < 0,08 < 0,08 0 Al mg.l < 1 < 1 0 Zn mg.l < 0,02 0,02 0,002 + N-NH 4 mg.l ,12 0,64 0,25 Cl - mg.l ,9 16,4 13,26 SO 4 mg.l ,1 37,6 32,22 - N-NO 3 mg.l ,8 3,04 2,64 N celk mg.l ,4 5,1 3,90 F - mg.l < 0,1 0,166 0,04 - HCO 3 mg.l ,08 BSK 5 mg.l ,2 4,9 2,31 CHSK Cr mg.l < 10, ,58 NEL mg.l < 0,05 0,09 0,03 U mg.l < 0,01 0,02 0, Ra Bq.l < 0,03 < 0,03 0,03 Ni mg.l < 0,002 0,003 0,002 C 10 C 40 mg.l < 0,05 0,472 0,06 As mg.l -1 1 < 0,005 < 0,005 0 Be mg.l -1 1 < 0,0002 < 0, AOX mg.l ,012 0,012 0,01 tučně překročení hodnoty NEK-RP 0,03 mg.l -1 N-NH 4 + a 2 mg.l -1 BSK 5 v lososových vodách dle NV č. 61/2003 Sb., v platném znění Podbarvení je vysvětleno na následující straně Strana 63 (celkem 154)

64 Tabulka č. 1-39: Sledovaný profil Ještědský potok (JP-P) Ukazatel Jednotky Počet vzorků Minimum Maximum Průměr ph - 4 7,6 7,7 7,68 RL mg.l NL mg.l ,9 9,3 4,93 KNK mmol.l ,73 1,87 1,81 Na mg.l ,95 6,53 6,14 K mg.l ,56 3,14 2,81 Mg mg.l ,2 4,45 4,31 Ca mg.l ,5 43,20 Fe celk. mg.l ,34 0,58 0,47 Mn mg.l -1 4 < 0,08 < 0,08 0 Al mg.l -1 4 < 1 < 1 0 Zn mg.l -1 4 < 0,02 < 0,02 0 N-NH 4 + mg.l -1 4 < 0,05 < 0,05 0 Cl - mg.l ,4 17,7 13,23 SO 4 mg.l ,5 36,9 32,58 N-NO 3 - mg.l ,4 1,79 1,58 N celk. mg.l ,5 2,4 2,05 F - mg.l ,149 0,233 0,19 HCO 3 - mg.l BSK 5 mg.l -1 4 < 1 1,8 0,80 CHSK Cr mg.l -1 4 < 10 < 10 0 NEL mg.l -1 4 < 0,05 < 0,05 0 U mg.l -1 4 < 0,01 < 0,01 0, Ra. Bq.l -1 4 < 0,03 < 0,03 0,03 Ni mg.l -1 4 < 0,002 0,003 0,002 C 10 C 40 mg.l -1 4 < 0,05 0,055 0,01 Při výskytu hodnoty, která se nacházela pod mezí stanovitelnosti metody, byla na její místo při výpočtu průměrné hodnoty dosazena nula dle nařízení vlády č. 61/2003 Sb., v platném znění. Výjimku tvoří radionuklidy, kde byly v tomto případě dosazeny přímo hodnoty odpovídající mezi stanovitelnosti metody. Strana 64 (celkem 154)

65 Tabulka č. 1-40: Sledovaný profil Dubnický potok (DP-P) Ukazatel Jednotky Počet vzorků Minimum Maximum Průměr ph - 4 7,4 7,5 7,45 RL mg.l NL mg.l -1 4 < ,05 KNK mmol.l ,08 2,058 Na mg.l ,35 6,62 6,46 K mg.l ,41 3,06 2,6 Mg mg.l ,63 4,01 3,87 Ca mg.l , ,1 Fe celk. mg.l ,2 0,65 0,44 Mn mg.l -1 4 < 0,08 0,1 0,025 Al mg.l -1 4 < 1 < 1 0 Zn mg.l -1 4 < 0,02 < 0,02 0 N-NH 4 + mg.l -1 4 < 0,05 0,19 0,08 Cl - mg.l ,48 SO 4 mg.l , N-NO 3 - mg.l ,34 3,79 3,61 N celk. mg.l ,1 4,4 4,2 F - mg.l ,13 0,221 0,174 HCO 3 - mg.l ,5 BSK 5 mg.l -1 4 < 1 1,4 1,0 CHSK Cr mg.l -1 4 < ,75 NEL mg.l -1 4 < 0,05 < 0,05 0 U mg.l -1 4 < 0,01 < 0,01 0, Ra Bq.l -1 4 < 0,03 < 0,03 0,03 Ni mg.l -1 4 < 0,002 0,002 0,001 C 10 C 40 mg.l -1 4 < 0,05 0,058 0,015 Při výskytu hodnoty, která se nacházela pod mezí stanovitelnosti metody, byla na její místo při výpočtu průměrné hodnoty dosazena nula dle nařízení vlády č. 61/2003 Sb., v platném znění. Výjimku tvoří radionuklidy, kde byly v tomto případě dosazeny přímo hodnoty odpovídající mezi stanovitelnosti metody. Strana 65 (celkem 154)

66 Tabulka č. 1-41: Sledovaný profil Luční strouha (LS-P) Ukazatel Jednotky Počet vzorků Minimum Maximum Průměr ph - 8 7,5 7,7 7,59 RL mg.l ,25 NL mg.l -1 8 < 2 9,6 3,41 KNK mmol.l ,17 1,7 1,40 Na mg.l ,7 93,1 41,85 K mg.l ,95 17,9 11,54 Mg mg.l ,2 20,4 12,69 Ca mg.l ,9 98,1 77,08 Fe celk. mg.l -1 7 < 0,2 0,93 0,30 Mn mg.l -1 8 < 0,08 2,89 0,36 Al mg.l -1 8 < 1 < 1 0 Zn mg.l -1 8 < 0,02 0,38 0,06 N-NH 4 + mg.l -1 8 < 0,05 4,8* 0,60 Cl - mg.l ,3 30,1 26,76 SO 4 mg.l * 229,11 N-NO 3 - mg.l ,54 5,16 3,54 N celk. mg.l ,2 10,1 5,14 F - mg.l ,277 0,346 0,31 HCO 3 - mg.l ,13 BSK 5 mg.l -1 8 < 1 7,1 2,54 CHSK Cr mg.l -1 8 < ,50 NEL mg.l -1 1 < 0,05 < 0,05 0 U mg.l -1 8 < 0,01 0,02 0, Ra Bq.l -1 8 < 0,03 < 0,03 0,03 Ni mg.l ,004 0,02 0,01 C 10 C 40 mg.l -1 8 < 0,05 0,089 0,04 P celk. mg.l -1 8 < 0,05 < 0,05 0 tučně překročení hodnoty NEK-RP 0,23 mg.l -1 N-NH 4 + a 200 mg.l -1 stanovené pro SO 4 dle NV č. 61/2003 Sb., v platném znění, *Zvýšené průměry ve srovnání s rokem 2013 byly ovlivněné maximy naměřenými pro N-NH 4 + a pro SO 4 dne V té době se začínaly stabilizovat poměry v Sedlickém rybníku, který byl na hladinu normálního nadržení napuštěn k Od srpna 2014 už byly hodnoty N-NH 4 + v rybníku a v rekultivované Luční strouze stabilizované a všechny naměřené Strana 66 (celkem 154)

67 hodnoty v toku Luční strouha na monitorovacím místě LS-P se nacházely již pod mezí stanovitelnosti metody < 0,05 mg.l -1.. Při výskytu hodnoty, která se nacházela pod mezí stanovitelnosti metody, byla na její místo při výpočtu průměrné hodnoty dosazena nula dle nařízení vlády č. 61/2003 Sb., v platném znění. Výjimku tvoří radionuklidy, kde byly v tomto případě dosazeny přímo hodnoty odpovídající mezi stanovitelnosti metody. Strana 67 (celkem 154)

68 Tabulka č. 1-42: Sledovaný profil - Ploučnice Stráž (PLST-P) Ukazatel Jednotky Počet vzorků Minimum Maximum Průměr NEK-RP ph ,6 8 7, RL mg.l , NL mg.l , ,25 20 KNK mmol.l ,65 2,08 1,88 - Na mg.l ,46 9,12 7,48 - K mg.l ,35 3,14 2,66 - Mg mg.l ,06 3,98 3, Ca mg.l ,1 56,7 49, Fe celk. mg.l ,27 0,89 0,51 1 Mn mg.l < 0,08 0,15 0,06 0,3 Al mg.l < 1 < Zn mg.l < 0,02 < 0,02 0 0,092 N-NH 4 + mg.l < 0,05 0,32 0,11 0,23 (*0,03) Cl - mg.l ,7 18,8 14, SO 4 mg.l ,8 48,5 41, N-NO 3 - mg.l ,86 2,14 1,38 5,4 N celk. mg.l ,7 2,4 2,18 6 F - mg.l < 0,1 0,216 0,13 0,8 HCO 3 - mg.l ,67 - BSK 5 mg.l ,6 5,5 3,33 3,8 (*2) CHSK Cr mg.l < ,17 26 NEL mg.l -1 3 < 0,05 0,09 0,03 - U mg.l < 0,01 0,02 0,01 0, Ra Bq.l < 0,03 0,06 0,04 0,1 Cr mg.l -1 4 < 0,001 < 0, ,018 Ni mg.l < 0,002 0,0047 0,002 0,02 C 10 C 40 mg.l < 0,05 0,086 0,02 0,1 tučně překročení hodnoty NEK-RP 0,03 mg.l -1 + N-NH 4 2 mg.l -1 BSK 5 v lososových vodách* dle NV č. 61/2003 Sb., v platném znění stanovené Při výskytu hodnoty, která se nacházela pod mezí stanovitelnosti metody, byla na její místo při výpočtu průměrné hodnoty dosazena nula dle nařízení vlády č. 61/2003 Sb., v platném znění. Výjimku tvoří radionuklidy, kde byly v tomto případě dosazeny přímo hodnoty odpovídající mezi stanovitelnosti metody. Strana 68 (celkem 154)

69 Tabulka č. 1-43: Sledovaný profil - Ploučnice nad obtokovým kanálem (PLNOK-P) Ukazatel Jednotky Počet vzorků Minimum Maximum Průměr ph ,6 7,8 7,68 RL mg.l ,33 NL mq.l < ,92 KNK mmol.l ,6 2,04 1,87 Na mg.l ,24 33,4 11,60 K mg.l ,46 5,62 3,80 Mg mg.l ,87 5,00 3,81 Ca mg.l ,1 57,4 49,67 Fe celk. mg.l ,29 1,6 0,71 Mn mg.l < 0,08 0,17 0,07 Al mg.l < 1 < 1 0 Zn mg.l < 0,02 0,02 0,002 N-NH 4 + mg.l ,05 0,8 0,20 Cl - mg.l ,4 24,7 18,62 SO 4 mg.l , ,82 N-NO 3 - mg.l ,98 2,34 1,62 N celk. mg.l ,3 2,7 2,55 F - mg.l ,103 0,218 0,15 HCO 3 - mg.l ,08 BSK 5 mg.l ,4 7,9 3,45 CHSK Cr mg.l < ,00 NEL mg.l -1 3 < 0,05 0,09 0,03 U mg.l < 0,01 0,01 0, Ra Bq.l < 0,03 0,05 0,03 Cr mg.l -1 4 < 0,001 < 0,001 0 Ni mg.l < 0,002 0,027 0,004 C 10 C 40 mg.l < 0,05 0,125 0,03 tučně překročení hodnoty NEK-RP 0,03 mg.l -1 + N-NH 4 a 2 mg.l -1 BSK 5 v lososových vodách dle NV č. 61/2003 Sb., v platném znění stanovené Při výskytu hodnoty, která se nacházela pod mezí stanovitelnosti metody, byla na její místo při výpočtu průměrné hodnoty dosazena nula dle nařízení vlády č. 61/2003 Sb., v platném znění. Výjimku tvoří radionuklidy, kde byly v tomto případě dosazeny přímo hodnoty odpovídající mezi stanovitelnosti metody. Strana 69 (celkem 154)

70 Tabulka č. 1-44: Sledovaný profil - Ploučnice pod obtokovým kanálem (PLOK-P) Ukazatel Jednotky Počet vzorků Minimum Maximum Průměr ph ,5 7,8 7,63 RL mg.l ,33 NL mg.l , ,18 KNK mmol.l ,5 1,98 1,71 Na mg.l ,18 28,4 21,72 K mg.l ,6 8,65 6,82 Mg mg.l ,86 4,79 3,60 Ca mg.l , ,20 Fe celk. mg.l ,41 1,21 0,69 Mn mg.l < 0,08 0,17 0,08 Al mg.l < 1 < 1 0 Zn mg.l < 0,02 0,02 0,003 N-NH 4 + mg.l ,07 0,29 0,14 Cl - mg.l , ,51 SO 4 mg.l , ,59 N-NO 3 - mg.l ,92 3,54 2,82 N celk. mg.l ,5 4,7 4,13 F - mg.l ,139 0,542 0,35 HCO 3 - mg.l ,25 BSK 5 mg.l ,1 5,6 2,74 CHSK Cr mg.l < ,75 NEL mg.l -1 3 < 0,05 0,1 0,03 U mg.l < 0,01 0,02 0, Ra Bq.l < 0,03 0,09 0,05 Cr mg.l -1 4 < 0,001 0,001 0,001 Ni mg.l < 0,002 0,005 0,0031 C 10 C 40 mg.l -1 4 < 0,05 0,083 0,01 tučně překročení hodnoty NEK-RP 0,03 mg.l -1 N-NH 4 + a 2 mg.l -1 BSK 5 v lososových vodách dle NV č. 61/2003 Sb., v platném znění. Při výskytu hodnoty, která se nacházela pod mezí stanovitelnosti metody, byla na její místo při výpočtu průměrné hodnoty dosazena nula dle nařízení vlády č. 61/2003 Sb., v platném znění. Výjimku tvoří radionuklidy, kde byly v tomto případě dosazeny přímo hodnoty odpovídající mezi stanovitelnosti metody. Strana 70 (celkem 154)

71 Tabulka č. 1-45: Sledovaný profil - Ploučnice Noviny most (PLN-P) Ukazatel Jednotky Počet vzorků Minimum Maximum Průměr NEK-RP ph ,4 7,8 7, RL mg.l , NL mq.l , ,49 20 KNK mmol.l ,45 1,99 1,70 - Na mg.l ,36 28,5 21,63 - K mg.l ,65 10,7 6,79 - Mg mg.l ,18 3, Ca mg.l , , Fe celk. mg.l ,28 1,39 0,74 1 Mn mg.l < 0,08 0,2 0,09 0,3 Al mg.l < 1 < Zn mg.l < 0,02 0,05 0,01 0,092 N-NH 4 + mg.l ,08 0,26 0,15 0,23 (*0,03) Cl - mg.l , ,3 150 SO 4 mg.l , , N-NO 3 - mg.l ,92 3,43 2,73 5,4 N celk. mg.l ,6 4,3 3,98 6 F - mg.l ,154 0,563 0,35 0,8 HCO 3 - mg.l ,75 - BSK 5 mg.l ,7 2,76 3,8 (*2) CHSK Cr mg.l < ,83 26 NEL mg.l -1 3 < 0,05 0,09 0,03 - U mq.l < 0,01 0,01 0,01 0, Ra Bq.l < 0,03 0,08 0,05 0,1 Ni mg.l < 0,002 0,0049 0,003 0,02 C 10 C 40 mg.l < 0,05 0,091 0,02 0,1 P celk. mg.l -1 4 < 0,05 < 0,05 0 0,15 As mg.l -1 1 < 0,005 < 0, ,011 Be mg.l -1 1 < 0,0002 < 0, ,0005 AOX mg.l ,022 0,022 0,022 0,025 tučně překročení hodnoty NEK-RP 0,03 mg.l -1 + N-NH 4 a 2 mg.l -1 BSK 5 v lososových vodách* dle NV č. 61/2003 Sb., v platném znění Podbarvení je vysvětleno na následující straně stanovené Strana 71 (celkem 154)

72 Při výskytu hodnoty, která se nacházela pod mezí stanovitelnosti metody, byla na její místo při výpočtu průměrné hodnoty dosazena nula dle nařízení vlády č. 61/2003 Sb., v platném znění. Výjimku tvoří radionuklidy, kde byly v tomto případě dosazeny přímo hodnoty odpovídající mezi stanovitelnosti metody. Tabulka č. 1-46: Sledovaný profil - Ploučnice Horka (PL-Horka) Ukazatel Jednotky Počet vzorků Minimum Maximum Průměr NEK-RP N-NH 4 + mg.l < 0,05 1,3 0,26 0,23 (*0,03) BSK 5 mg.l ,8 8,9 4,41 3,8 (*2) Chlorofyl A g.l ,014 16,4 4,21 25 tučně překročení hodnoty NEK-RP 0,03 mg.l -1 N-NH 4 + a 2 mg.l -1 BSK 5 stanovené v lososových vodách* dle NV č. 61/2003 Sb., v platném znění 1.7 Přehled činnosti na úseku nakládání s vodami Realizované akce a opatření Rozvodná vodovodní síť, stoková síť a čistící zařízení Vodovody V roce 2014 byly realizovány celkem 4 opravy na rozvodné vodovodní síti Lipka a 23 oprav na soustavě vodovodu vyluhovacích polí. V soustavě vodovodu VP došlo v roce 2014 k realizaci koncepční změny zásobování areálu CHS I pitnou vodou. Předmětem stavby Přivaděč vody pro CHS I, ATS bylo vybudování nového vodovodního řadu PEHD 110 x 6,6 mm v délce 1080 m ze stávající tlakové stanice a osazení nové ATS ve stávajícím zděném objektu na CHS II. Vodovodní přivaděč byl napojen na rozvodnou vodovodní síť v areálu CHS I. Po dokončení stavby byl v soustavě vodovodu VP trvale odstaven z provozu VDJ VP 7. Stavba přivaděče byla uvedena v červnu 2014 do zkušebního provozu. Na CHS I došlo v roce 2014 k opravám rozvodné vodovodní sítě ve stávajících trasách. V prosinci 2014 byly externí firmou opraveny porušené dilatační spáry ve VDJ VP 9. Kanalizace V areálu chemické úpravny v roce 2014 provedli zaměstnanci o. z. TÚU 4 opravy na dešťové kanalizaci a 3 opravy na splaškové kanalizaci. Dvě opravy se prováděly na kanalizaci odpadních průmyslových vod zakončené NS CHÚ. Na dešťové kanalizaci průmyslové zóny I zakončené RN bývalého ZDM se prováděly celkem 3 opravy a na splaškové kanalizaci průmyslové zóny I zakončené ČOV bývalého ZDM se realizovaly 3 opravy. Strana 72 (celkem 154)

73 ČOV, dešťové a retenční nádrže Ve dnech až provedli zaměstnanci o. z. TÚU čištění nádrže RN CHÚ A a RN CHÚ B. V roce 2014 provedli zaměstnanci o. z. TÚU 17x čištění na zařízení SED J ML, jednalo se o čištění sedimentační jímky a koalescenčních filtrů v šachtě na nátoku do ČOV AQUASTAR 3.0 včetně usazovací nádrže. Dále byla sedimentační jímka doplněná vyjímatelným kovovým kontejnerem osazeným přímo pod kanalizační výustí, který zachytává většinu kalů z odpadních vod a umožňuje tak lepší čištění jímky. V rámci realizace stavby Likvidace povrchových areálů po hlubinné těžbě uranu, areál CDS byla DN CDS odstavena k z provozu a následně byla externím dodavatelem fyzicky odstraněna. Odlučovače ropných látek Ve dnech , a provedla externí firma servisní prohlídku a čištění ORL DOP (RONN TECH ellipse EH 160 3C, ORL SD (GSOL-2/10), odlučovače ropných látek U2AF3A (4,5) Techneau (součást SED J ML), ORL- ML (SKGL 030 firmy Benefit, ORL Adéla (GSOL-2/10) a ORL GK SF 9 (součást DN VP 7) Povodně 2014 V roce 2014 nebyla na Ploučnici v úseku vodní dílo Stráž pod Ralskem až Srní Potok zaznamenána žádná povodeň. Dne se konala na MěÚ ve Stráži pod Ralskem pravidelná roční protipovodňová prohlídka. DIAMO, s. p., o. z. TÚU Stráž pod Ralskem je správcem VD čtyř staveb realizovaných v osmdesátých a devadesátých letech minulého století ( Úprava Ploučnice na Q 10 pod nádrží Horka po napojení Ještědky, Přeložka Ploučnice, Zkapacitnění Ploučnice v úseku Srní potok Noviny pod Ralskem Stráž pod Ralskem a Regulace Ploučnice drobná stavba ). Povodňovou prohlídkou bylo na toku Ploučnice evidováno na upraveném úseku koryta Ploučnice celkem 5 nátrží v k. ú. Noviny pod Ralskem určených k sanaci kamenným záhozem. Jednalo se o stav, který vznikl po povodňových situacích v roce DIAMO, s. p., o. z. TÚU Stráž pod Ralskem ohlásil dne vodoprávnímu úřadu MěÚ Česká Lípa realizaci úprav koryta toku Ploučnice v k. ú. Noviny pod Ralskem vlastními silami pomocí kamenného záhozu za použití kráčivého bagru. K předmětnému záměru oprav tří nátrží na pravém a levém břehu Ploučnice v k. ú. Noviny pod Ralskem vydal Krajský úřad Libereckého kraje dne pod č. j. KULK 67882/2014 kladné stanovisko dle 45i zák. č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, v platném znění, a dne rozhodnutí č. j. KULK 78446/2014 o udělení výjimky z ochranných podmínek zvláště chráněných druhů živočichů dle přílohy č. III vyhl. č. 395/1992 Sb. Realizace oprav nátrží byla posunuta na první čvrtletí roku Strana 73 (celkem 154)

74 Obrázek č. 1-6: Nátrž C na Ploučnici v k. ú. Noviny pod Ralskem Obrázek č. 1-7: Nátrž E na Ploučnici v k. ú. Noviny pod Ralskem Strana 74 (celkem 154)

75 Koncem prosince 2013 externí firma zahájila realizaci stavby Stráž pod Ralskem, oprava nátrže na toku Ploučnice na pravém břehu Ploučnice u křižovatky silnic I/278 a ul. Ploučnická ve Stráži pod Ralskem. Na konci ledna 2014 byla stavba opravy pravého břehu Ploučnice kamennou rovnaninou z lomového kamene dokončena. Stavební práce v korytě toku byly ukončeny v souladu s udělenou výjimkou Krajského úřadu Libereckého kraje ze základních ochranných podmínek zvláště chráněných živočichů. V březnu 2014 provedl zhotovitel ruční klínování kamenné rovnaniny a proštěrkování a terénní úpravy přilehlého pozemku na pravém břehu včetně osetí travním semenem. Dne proběhla na místě stavby závěrečná kontrolní prohlídka stavby vodoprávního úřadu MěÚ Česká Lípa za účasti zástupců DIAMO, s. p., o. z. TÚU Stráž pod Ralskem., na jejímž základě bylo konstatováno, že stavba byla dokončena řádně ve stanoveném termínu bez vad a nedodělků. Obrázek č. 1-8: Stavební práce na opravě nátrže ve Stráži pod Ralskem Strana 75 (celkem 154)

76 Obrázek č. 1-9: Stavební práce na opravě nátrže ve Stráži pod Ralskem Na realizovanou stavbu Stráž pod Ralskem, oprava nátrže na toku Ploučnice, následně navázala stavba Oprava dna koryta Ploučnice pod mostem v ulici Ploučnická. Investorem této stavby bylo město Stráž pod Ralskem. Stavbu realizovala externí firma v termínu květen , kdy proběhla závěrečná kontrolní prohlídka stavby. Obrázek č. 1-10: Stavební práce na dláždění pod mostem v ul. Ploučnická Strana 76 (celkem 154)

77 Likvidace invazních rostlin Dne zaslala organizace na MěÚ Česká Lípa, OŽP oznámení o absenci výskytu invazních druhů rostlin v areálu odštěpného závodu. Likvidace invazních rostlin třapatky dřípaté (Rudbeckia laciniata) a netýkavky žláznaté (Impatiens glandulifera) nebyly z důvodu nulového výskytu v areálech a na stavbách o. z. TÚU v roce 2014 výrobním úsekem č. 5 prováděny. Nová vodoprávní rozhodnutí včetně dalších správních rozhodnutí 1. Organizace dne obdržela od Magistrátu města Liberec kolaudační souhlas s užíváním stavby Odvádění důlních vod Křižany č. j. ZPVU/4330/182616/13-Stá. 2. Organizace dne obdržela od MěÚ Česká Lípa schválení manipulačního řádu vodního díla Revitalizace Sedlického rybníka č. j. MUCL/108224/ Organizace dne obdržela od Státního řadu pro jadernou bezpečnost Praha zrušení povolení č. j /2007 ze dne pod č. j. SUJB/RCKA/5852/ Organizace dne obdržela od MěÚ Česká Lípa zrušení povolení k vypouštění jiných vod z odvalu a rudného plata jámy č. 3 do vod vyčištěných na NDS 6 pod č. j. MUCL/118742/ Organizace dne obdržela od Krajského úřadu Libereckého kraje změnu rozhodnutí pro vypouštění důlních vod výpustním profilem č. 2 SLKR-VS do Ploučnice pod č. j. KULK 20606/ Organizace dne obdržela od Krajského úřadu Libereckého kraje změnu rozhodnutí pro vypouštění důlních vod výpustním profilem č. 1 OKC-VS do Ploučnice pod č. j. KULK 21776/ Organizace dne obdržela od Krajského úřadu Libereckého kraje změnu rozhodnutí pro vypouštění odpadních vod s obsahem nebezpečných látek z neutralizační stanice výpustí KS-CHÚ do Ploučnice pod č. j. KULK 21866/ Organizace dne obdržela od Krajského úřadu Libereckého kraje změnu rozhodnutí o stanovení způsobu a podmínek vypouštění důlních vod do vod povrchových z bývalého baryt fluoritového dolu do Ještědského potoka pod č. j. KULK 32325/ Organizace dne obdržela od MěÚ Česká Lípa povolení ke zkušebnímu provozu vodního díla Přivaděč vody pro CHS I, ATS pod č. j. MUCL/138060/ Organizace dne obdržela od MěÚ Česká Lípa rozhodnutí č. j. MUCL/139846/2014 o prodloužení platnosti stavebního povolení č. j. MUCL/2504/2012 ze dne na stavbu Rekonstrukce 13 - ti měrných profilů na tocích. 11. DIAMO, s. p., o. z. TÚU zaslalo MěÚ Česká Lípa ohlášení o úpravách koryta toku Ploučnice v k. ú. Noviny pod Ralskem v rámci odstranění povodňových škod pod zn. D200/12162/2014 dne Strana 77 (celkem 154)

78 12. Organizace dne obdržela od MěÚ Česká Lípa rozhodnutí č. j. MUCL/159162/2014 o povolení změny užívání stavby vodního díla I. etapa odkaliště. 13. Organizace dne obdržela od MěÚ Česká Lípa rozhodnutí č. j. MUCL/162949/2014 o změně povolení k nakládání s vodami pro ČOV odkaliště, kterou byla prodloužena platnost povolení do Organizace dne obdržela od Krajského úřadu Libereckého kraje stanovisko k záměru dle 45i zák. 114/1992 Sb. na opravy tří nátrží na Ploučnici v Novinách pod Ralskem pod č. j. KULK 67882/ Organizace dne obdržela od Magistrátu města Liberec prodloužení platnosti stavebního povolení č. j. ZPVU/4330/220502/09- Stá ze dne ve změně ZPVU/4330/186683/11-Stá ze dne na stavbu Rekonstrukce 13-ti měrných profilů na tocích. 16. Organizace dne obdržela od MěÚ Česká Lípa rozhodnutí č. j. MUCL/170451/2014 o schválení plánu opatření pro případy havárie (havarijní plán) pro případ ohrožení jakosti povrchových nebo podzemních vod při nakládání se závadnými látkami. 17. Organizace dne obdržela od MěÚ Česká Lípa rozhodnutí č. j. MUCL/156924/2014/Piš o zrušení povolení k vypouštění jiných vod do vod důlních z DN CDS do obtokového kanálu. 18. Organizace dne obdržela od Krajského úřadu Libereckého kraje výjimku z ochranných podmínek zvláště chráněných živočichů pro opravy tří nátrží na Ploučnici v Novinách pod Ralskem pod č. j. KULK 78446/ Kontroly Kontrolní činnost uvnitř závodu byla prováděna podle plánu kontrol o. z. TÚU. V roce 2014 byly na úseku ochrany vod provedeny následující kontroly příslušných orgánů státní správy a státního odborného dozoru. Přehled kontrol orgánů státního odborného dozoru na úseku ochrany vod: SÚJB RC Kamenná až Předmět kontroly: Zajištění RO při provozu DCHT. Závěr kontroly: Bez závad. SÚJB RC Kamenná až Předmět kontroly: Zajištění RO při činnosti čištění důlních vod. Závěr kontroly: Bez závad. SÚJB RC Kamenná až Předmět kontroly: Zajištění RO na pracovišti III. kategorie v rozsahu technologického celku odkaliště, sestávajícího se z odkaliště, NDS ML a NDS 10. Závěr kontroly: Bez závad. Strana 78 (celkem 154)

79 SÚJB RC Kamenná až Předmět kontroly: Zajištění RO na pracovišti III. kategorie v rozsahu pracovišť v areálu DH I dle platného povolení. Závěr kontroly: Bez závad. KHS Liberec Předmět kontroly: Kontrola podle zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví, ve spojení se zákonem č. 59/2006 Sb., o prevenci závažných havárií, se zaměřením na pracoviště stáčírny kyselin, sklad chlóru, sklad uranového koncentrátu, sušárna UK a nakládání s pitnou vodou. Závěr kontroly: Bez závad. ČIŽP OI Liberec, KÚLK, HZS LK, OBÚ Li, Policie ČR Předmět kontroly: Integrovaná inspekce zaměřená na dodržování zákona č. 59/2006 Sb., o prevenci závažných havárií. Kontrolováno bylo plnění povinností provozovatele objektu zařazeného do skupiny B dle zákona. Závěr kontroly: Z kontroly nevyplynuly zvláštní povinnosti nad rámec povinných úkonů a opatření, než které jsou běžně vykonávány. SÚJB RC Kamenná až Předmět kontroly: Zajištění RO při uvolňování radionuklidů do vod z provozů o. z. TÚU. Závěr kontroly: Bez závad. SÚJB RC Kamenná až Předmět kontroly: Zajištění RO při provozu technologického celku odkaliště. Závěr kontroly: Bez závad. SÚJB RC Kamenná až Předmět kontroly: Zajištění RO při provádění monitorování v roce Závěr kontroly: Bez závad. V roce 2014 nebyla ze strany orgánů státní správy a státního odborného dozoru zahájeno správní řízení za porušení povinností na úseku ochrany vod ani nebyla organizaci uložena žádna pokuta. 1.8 Shrnutí Na základě údajů uvedených ve zprávě lze konstatovat, že podmínky stanovené ve vodoprávních rozhodnutích pro nakládání s povrchovými, podzemními, důlními vodami a zbytkovými technologickými roztoky po chemické těžbě uranu jsou plněny. V roce 2014 nedošlo v lokalitě působnosti DIAMO, s. p., o. z. TÚU k ohrožení jakosti povrchových vod toku Luční strouha a Ploučnice. Překročení přípustných hodnot na SED J-ML vyhovovalo počtu nevyhovujících vzorků dle přílohy č. 5 k nařízení vlády č. 61/2003 Sb., v platném znění. V roce 2014 byly zaplaceny poplatky za skutečný odběr podzemní vody v celkové výši ,- Kč, z toho za odběr pitné vody ,- Kč a za odběr vody pro ostaní užití ,- Kč. Strana 79 (celkem 154)

80 Za rok 2014 nebyly placeny poplatky za vypouštění odpadních vod. Na základě 5 zákona č. 274/2001 Sb., o vodovodech a kanalizacích, v platném znění, a 5 a 6 prováděcí vyhlášky Ministerstva zemědělství č. 428/2001 Sb., byla aktualizována majetková a provozní evidence vodovodů a kanalizací v majetku DIAMO, s. p., o. z. TÚU Stráž pod Ralskem. Vybrané údaje byly předány v zákonem stanoveném termínu MěÚ v České Lípě. Činnost na odkališti je v současné době řízena v souladu s Technickým a sociálním projektem likvidace uranového průmyslu, aktualizace č. 3 pro období let o. z. TÚU Stráž pod Ralskem, podle platných provozních předpisů, aktualizovaného programu TBD a platných vodoprávních rozhodnutí dozorujícího orgánu OŽP MěÚ Česká Lípa a KÚ Libereckého kraje. V tabulce č. 1-5 je uvedeno celkové znečištění vypuštěné z o. z. TÚU odpadními a povrchovými vodami. V tabulce č je uvedeno celkové znečištění vypuštěné z o. z. TÚU důlními a povrchovými vodami. V tabulce č jsou uvedeny druhy a vypuštěné množství vod z o. z. TÚU v roce Tabulka č. 1-47: Vody vypuštěné z odštěpného závodu v roce 2014 Druhy vod vypuštěné množství [m 3.rok -1 ] Profil Odpadní ** důlní průsakové* drenážní haldové odkalištní ČOV-CHÚ ČOV-ZDM ČOV-odkal ČOV-VP NS-CHÚ RN-CHÚ RN-ZDM ** DN-CDS 3 609** DN-VP 7 834** SED J-ML PV-VS SLKR-VS BaF-VS ODK-VS*** *** RP+OJ3-ZP * JPSV-P Celkem Strana 80 (celkem 154)

81 * před vypouštěním důlních vod profilem PV-VS jsou do retenčních nádrží Pustý vypouštěny povrchové vody z rudného plata a odvalu j. č. 3 (RP+OJ3-ZP; m 3 vod vypuštěných v roce 2014, vodoprávní povolení na RP+OJ3-ZP bylo zrušeno) ** z DN CDS, DN VP 7, RN ZDM se jedná o vody povrchové dle platných vodoprávních rozhodnutí *** ODK-VS vodoprávní povolení na výpustný profil zaniklo k , jednalo se o monitorování objemu povrchové vody v toku Luční strouha, výpustný profil ODK-VS byl od dubna 2014 nahrazen monitorovacím místem povrchových vod na Luční strouze LS-P a předcházejícím monitorovacím místem SR-P na výpusti ze Sedlického rybníka. V roce 2014 bylo vypuštěno m 3 těchto povrchových vod. Strana 81 (celkem 154)

82 2 Hydrogeologie Za kalendářní rok 2014 byla kapitola hydrogeologie zpracována z údajů uvedených v roční zprávě Zpráva o vývoji rozptylu zbytkových technologických roztoků za rok Vzhledem k tomu, že četnost Zprávy o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí je stejná jako četnost Zprávy o vývoji rozptylu zbytkových technologických roztoků a zpráva je předávána i stejným organizacím, jsou dále v textu uvedeny hlavně odlišnosti od Zprávy o vývoji rozptylu zbytkových technologických roztoků a jednotlivé kapitoly se odkazují na Zprávu o vývoji rozptylu zbytkových technologických roztoků za rok 2014 (viz přiložené CD). V textu zprávy jsou dále používány 4 termíny pro jednotlivé druhy roztoků a vod, které vycházejí z Výkladu MZe, odbor vodohospodářské politiky, č. j / ze dne a rozhodnutí ČBÚ, které je součástí výkladu MZe. Jedná se o termíny: zbytkové technologické roztoky po chemické těžbě uranu, důlní vody, povrchové a podzemní vody. Výklad těchto termínů je proveden v kapitole Pojmy, zkratky a definice. Názvy kapitol a neodpovídají osnově uvedené v ŘP-sp-201. Problematika hydrogeologie na DIAMO, s. p., o. z. TÚU je specifická a názvosloví vychází z posledních rozhodnutí a výkladů orgánů státní správy. 2.1 Charakteristika hydrogeologických a hydrologických poměrů Ložiska uranové rudy se nachází v severních Čechách, v Libereckém kraji, v okrese Česká Lípa, mezi městy Mimoň a Křižany, v širším okolí města Stráž pod Ralskem. Uranové zrudnění je vyvinuto na bázi zvodněných cenomanských pískovců. Těžba uranu začala v širším okolí Stráže pod Ralskem na přelomu 60. a 70. let na třech ložiscích, z původně 8 objevených a prozkoumaných. Metodou hlubinného dobývání byla uranová ruda těžena na ložisku Hamr pod Ralskem (Důl Hamr I) a ložisku Břevniště pod Ralskem (Důl Křižany I). Na ložisku Stráž pod Ralskem (Důl chemické těžby) a části ložiska Hamr pod Ralskem (vyluhovací pole VP 5 a VP 6) byla použita metoda podzemního loužení in situ pomocí zředěné kyseliny sírové. Všech 8 objevených a prozkoumaných ložisek se nachází ve strážském bloku. V tlusteckém bloku se nachází odkaliště, které sloužilo jako konečná deponie pro ukládání kalů produkovaných v procesu hydrometalurgického přepracování uranových rud z hlubinné těžby. Za oblast strážského bloku se označuje část severní okrajové partie České křídové pánve na ploše 194 km 2, která má na SV tektonický styk s krystalinikem (lužická porucha) a z dalších tří stran je tektonicky vymezena v rámci svrchnokřídových sedimentů - na SZ pásmem strážského zlomu, na JV pásmem žilných neovulkanitů Čertových zdí a na JZ tvoří hranici hradčanský zlom, který byl zjištěn pouze v podloží křídy. Vlastní geologickou stavbu strážského bloku lze vymezit dvěma strukturními patry. Spodní patro je tvořeno předkřídovým fundamentem (krystalinikum) a svrchní patro svrchnokřídovými sedimenty souvrství cenomanu a turonu o celkové mocnosti m. Z hlediska aktuální hydrogeologické rajonizace zasahuje strážský blok do hydrogeologických rajonů Křída Horní Ploučnice, Jizerská křída pravobřežní (rajony základní vrstvy v sedimentech svrchní křídy) a Bazální křídový kolektor od Hamru po Labe (rajon bazální - hlubinné vrstvy v sedimentech svrchní křídy). Strana 82 (celkem 154)

83 Ve strážském bloku se vydělují dva základní hydrogeologické kolektory s převažující průlinovou propustností, ve kterých se realizuje prakticky veškerý oběh a akumulace podzemních vod. Těmito kolektory jsou souvrství středního turonu (kvádrové pískovce, slínito-prachovité pískovce) a cenomanu (fukoidové pískovce, rozpadavé pískovce). Kolektory jsou odděleny souvrstvím spodního turonu (písčité prachovce, prachovce, slínovce, kalové vápence), které představuje izolátor. Spodnoturonský izolátor je přibližně m mocný, ale je porušen tektonikou, tělesy neovulkanických hornin a velkým počtem vrtů a je dnes proto označován jako poloizolátor. Tlustecký blok je dílčí křídovou krou pokleslou kulisovitě podél pásma strážského zlomu oproti sousednímu strážskému bloku až o 600 m. Křídová sedimentace je reprezentována souvrstvím cenomanu, spodního turonu, středního turonu a svrchního turonu až coniaku o celkové mocnosti okolo 650 m. V tlusteckém bloku se vydělují tři základní hydrogeologické kolektory s převažující průlinovou propustností, ve kterých se realizuje prakticky veškerý oběh a akumulace podzemních vod. Těmito kolektory jsou souvrství coniaku (pískovce), souvrství středního turonu (kvádrové pískovce, slínito-prachovité pískovce) a souvrství cenomanu (fukoidové pískovce, rozpadavé pískovce). Coniacký a turonský kolektor jsou od sebe odděleny souvrstvím svrchního turonu a coniaku (jílovce a prachovce), které tvoří izolátor. Turonský a cenomanský kolektor jsou od sebe odděleny souvrstvím spodního turonu (písčité prachovce, prachovce, slínovce, kalové vápence), které představuje izolátor (poloizolátor). Zájmové území hydrologicky náleží do oblasti povodí Ohře a Dolního Labe, povodí Ploučnice s číslem hydrologického pořadí Správcem povodí toku Ploučnice je Povodí Ohře, státní podnik. Ploučnice pramení na jihozápadním svahu Ještědu v nadmořské výšce 654 m n. m. a ústí zprava do Labe v Děčíně v nadmořské výšce 122 m n. m. Plocha povodí je 1193,9 km 2 a délka toku je 106,2 km. Průměrný průtok u ústí je 8,60 m 3.s -1, v České Lípě 4,89 m 3.s -1, v Mimoni 2,06 m 3.s -1 a ve Stráži pod Ralskem 1,07 m 3.s -1. Dle přílohy č. 1 k vyhlášce č. 470/2001 Sb., v platném znění, je Ploučnice významným vodním tokem v celé délce svého toku. Tok je z velké části přirozeného charakteru, s meandrujícími úseky v široké zachovalé nivě, zejména mezi Mimoní a Českou Lípou. Od Stráže pod Ralskem po Mimoň je tok regulován v souvislosti s bývalou těžbou uranu. Do toku Ploučnice je z levé strany na rozhraní vyluhovacích polí VP13A, 13B a VP17 napojen obtokový kanál, který slouží k odvádění vyčištěných důlních vod do Ploučnice. Voda z obtokového kanálu zvyšuje průtok Ploučnice přibližně o jednu desetinu. 2.2 Monitorovací systémy Měření piezometrické úrovně ZTR, důlní a podzemní vody a měření hladiny podzemní vody a ZTR na o. z. TÚU ve strážském a tlusteckém bloku je prováděno ručně nebo automaticky. Ruční měření je prováděno pásmem GU, automatické měření zajišťují stanice NOEL, NOEL- ALA a DataCon. Měření z automatických stanic dokáže vzhledem ke své četnosti měření zachytit podrobný vývoj hladiny a v oblastech s velkou dynamikou změn hladiny, jako např. na vyluhovacích polích, je jediným měřením schopným zaznamenat skutečný stav hladiny v jeden časový okamžik. Vzorkování ZTR, důlních a podzemních vod ve vrtech se provádí dynamickým odběrem airliftem, čerpadlem Grundfos MP1 a čerpadlem Calpeda 4SDF Při zakleslých hladinách pak statickým odběrem pomocí odběrného válce. U vrtů zapojených trvale do čerpání, prostým odběrem do vzorkovnice. Vzorkování povrchových odběrných míst se provádí prostým odběrem do vzorkovnice. Strana 83 (celkem 154)

84 Měrné profily pro hydrologický monitoring jsou vybaveny vodočtem a nebo dataloggerem (obecně jakákoliv automatická stanice pro měření výšky hladiny ve vodním toku se záznamem). Hlavní činností DIAMO, s. p., o. z. TÚU je sanace následků po bývalé těžbě uranu v severních Čechách, zejména sanace po chemické těžbě uranu na ložisku Stráž pod Ralskem. Při chemické těžbě uranu v cenomanském kolektoru došlo sekundárně i ke kontaminaci nadložního turonského kolektoru, který je v širší oblasti zdrojem kvalitní pitné vody. Hydrogeologický a hydrologický monitoring je zaměřen na zjišťování současného stavu kontaminace v cenomanském, turonském i coniackém kolektoru. Výsledky monitoringu jsou dále využívány pro optimalizaci sanačních postupů. Monitoring horninového prostředí je prováděn na základě plánu monitoringu v souladu s rozhodnutím OBÚ č.j Šk/03 ze dne a rozhodnutími OBÚ č. j. SBS 18624/2011/03 a č. j. SBS 18621/2011/03 ze dne Monitoring ZTR, důlních a podzemních vod Základní síť pro monitoring hladinových poměrů pro rok 2014 ve strážském a tlusteckém bloku obsahovala 656 vrtů. Tabulka č. 1: Monitoring hladinových poměrů ve strážském bloku v roce 2014 počet měřených vrtů kolektor ruční měření automatické stanice celkem cenoman turon strážský blok celkem 577 Tabulka č. 2: Monitoring hladinových poměrů v tlusteckém bloku v roce 2014 kolektor počet měřených vrtů ruční měření automatické stanice celkem cenoman turon coniak tlustecký blok celkem 79 Poznámka: V oblasti bývalé chemické úpravny byl monitoring coniacké zvodně rozšířen o vrty s indexy CHU-HV odvrtané v rámci analýzy rizik území zasažených hlubinnou těžbou uranu - areál chemické úpravny. Seznam vrtů a četnost měření jsou uváděny ve čtvrtletních plánech. Základní síť pro monitoring kvality ZTR, důlních a podzemních vod ve strážském a tlusteckém bloku obsahovala 385 vrtů. Sledování kvality ZTR a podzemních vod turonského zvodněného kolektoru uvnitř plochy VP a cenomanského a turonského zvodněného kolektoru mimo kontury vyluhovacích polí se Strana 84 (celkem 154)

85 provádělo odběry vzorků vod prostřednictvím čerpacích a pozorovacích hydrogeologických vrtů. Sledování kvality ZTR cenomanského zvodněného kolektoru a účinnosti sanačních technologií uvnitř plochy VP se provádělo odběry vzorků vod z technologických a pozorovacích hydrogeologických vrtů. Sledování kvality důlních vod v prostoru bývalých dolů hlubinné těžby se provádělo odběry vzorků vod z určených technických a pozorovacích vrtů. Tabulka č. 3: Pravidelné vzorkování ZTR, důlních a podzemních vod ve stráž-ském bloku v roce 2014 kolektor počet vrtů cenoman 212 turon 142 celkem 354 Sledování kvality podzemních vod v tlusteckém bloku v okolí odkaliště a na odkališti se provádělo odběry vzorků vod z vrtů. Tabulka č. 4: Pravidelné vzorkování podzemních vod v tlusteckém bloku v roce 2014 kolektor počet vrtů coniak 31 Poznámka: Vzorkování podzemní vody turonské a cenomanské zvodně se provádí 1x za 4 roky. Poslední vzorkování proběhlo v roce 2011, další vzorkování proběhne v roce Seznam vrtů, četnost vzorkování, rozsah chemických analýz a potřebný objem odebraného vzorku jsou uváděny ve čtvrtletních plánech Monitoring povrchových vod Sledování kvality povrchových vod v tlusteckém bloku v okolí odkaliště a na odkališti se provádělo odběry vzorků vod na povrchových odběrných místech. Tabulka č. 5: Pravidelné vzorkování povrchových vod v tlusteckém bloku v roce 2014 místo počet povrchových odběrných míst povrch 17 Seznam povrchových odběrných míst, četnost vzorkování, rozsah chemických analýz a potřebný objem odebraného vzorku jsou uváděny ve čtvrtletních plánech. Pro hydrologický rok 2014 zajišťovala pro DIAMO, s. p., o. z. TÚU hydrologická měření a jejich vyhodnocení firma Aquatest, a. s. Pro potřeby hydrologického monitoringu zajišťuje o. z. TÚU měření režimních stavů na 5 vodoměrných stanicích. Strana 85 (celkem 154)

86 Tabulka č. 6: Monitoring povrchových toků v hydrologickém roce 2014 Profil č. vodní tok obec vybavení vlastník vybavení četnost měření / měření provádí Dubnický potok Panenský potok Ploužnický potok Hradčanský potok Robečský (Okenský) potok Břehyňský potok Robečský potok Stráž pod Ralskem Pertoltice vodočet Aquatest, a. s. měření 1x za den / o. z. TÚU datalogger Povodí Ohře, s. p. Hvězdov vodočet Aquatest, a. s. Hradčany datalogger Aquatest, a. s. Doksy vodočet Karel Kliner VZ Břehyně vodočet Karel Kliner VZ Staré Splavy 8 Ploučnice Osečná 9 Ploučnice Mimoň vodočet datalogger datalogger 10 Ploučnice Chrastná vodočet 11* 12 Hamerská strouha Svébořický potok DH I (CDS) Hvězdov vodočet datalogger Karel Kliner VZ Obec Osečná DIAMO, s. p., o. z. TÚU DIAMO, s. p., o. z. TÚU DIAMO, s. p., o. z. TÚU DIAMO, s. p., o. z. TÚU měření 1x za 10 minut / Povodí Ohře, s. p. měření 1x za den / Aquatest, a. s. měření 1x za 20 minut / Aquatest, a. s. měření 1x za den / Aquatest, a. s. měření 1x za den / Aquatest, a. s. měření 1x za den / Aquatest, a. s. měření 1x za 20 minut / Obec Osečná měření 1x za hodinu / o. z. TÚU měření 1x za den / o. z. TÚU měření 1x za den / o. z. TÚU měření 1x za hodinu / o. z. TÚU Poznámka: datalogger - obecně jakákoliv automatická stanice pro měření výšky hladiny ve vodním toku se záznamem. Oddělení geologické shromažďovalo všechna data naměřená pracovníky o. z. TÚU na 5 vodoměrných stanicích (měření režimních stavů) a údaje o vypouštění do vodoteče (ze SLKR I, z odkaliště a z NDS 6) potřebné pro vyhodnocení hydrologického roku Výsledky monitoringu ZTR, důlní a podzemní vody Při porovnání piezometrické úrovně ZTR a podzemní vody v cenomanské zvodni z prosince 2014 a z prosince 2013 jsou nejvýraznější změny v oblasti DH I a VP. Vyjma oblasti VP DCHT a SV oblasti strážského bloku u lužické poruchy došlo na většině plochy strážského bloku ke vzestupu piezometrické úrovně ZTR a podzemní vody až o 14 m (největší vzestup je v oblasti DH I). Strana 86 (celkem 154)

87 Na VP DCHT došlo k poklesu piezometrické úrovně ZTR až o 3 m. Změny piezometrické úrovně ZTR na VP jsou způsobeny hlavně režimem čerpání (případně vtláčení). V srpnu 2014 bylo dosaženo na VP největší podbilance a to l.min -1. Pokračuje zatápění DH I započaté v dubnu Na DH I, v centru zatápěné depresní kotliny DH I u strážského zlomu, byla v prosinci 2014 hladina (volná hladina) podzemní vody v cenomanské zvodni cca 241 m n. m. Rychlost proudění ZTR a podzemní vody na DH I a okolí byla 0,1 až 0,4 m.den -1. Na severních dobývacích blocích DH I a dále na S a SV ke strážskému zlomu hladina podzemní vody v cenomanské zvodni ještě nenastoupala ke stropu fukoidových pískovců (stropu cenomanského kolektoru). Vzestup piezometrické úrovně ZTR a podzemní vody je v jednotlivých partiích DH I a okolí nerovnoměrný, projevuje se zde vliv anizotropie horninového prostředí a tektonického postižení území. Postupně docházelo na vrtech ke zpomalování vzestupu piezometrické úrovně ZTR a podzemní vody, což je přirozený a očekávaný jev. Vtláčení ZTR (alkalického slivu) z technologií NDS ML a NDS 10 do vrtů V-5 a HSCC-47 urychluje nástup piezometrické úrovně ZTR a podzemní vody na většině HG vrtů vybraných pro sledování zatápění DH I. V roce 2014 bylo do vrtu V-5 vtlačeno m 3 (2,92 m 3.min -1 ) ZTR (alkalického slivu) z technologií NDS ML a NDS 10. Celkem bylo od roku 2009 do konce roku 2014 do vrtu V-5 vtlačeno m 3 ZTR (alkalického slivu) z technologií NDS ML a NDS 10. Volná hladina podzemní vody turonské zvodně byla v okolí vrtu V-5 minimálně o 12 m výš než výtlačná úroveň cenomanské zvodně. Do vrtu HSCC-47 bylo v roce 2014 vtlačeno m 3 (0,86 m 3.min -1 ) ZTR (alkalického slivu) z technologií NDS ML a NDS 10. Celkem bylo od roku 2012 do konce roku 2014 do vrtu HSCC-47 vtlačeno m 3 ZTR (alkalického slivu) z technologií NDS ML a NDS 10. Volná hladina podzemní vody turonské zvodně byla v okolí vrtu HSCC-47 minimálně o 25 m výš než výtlačná úroveň cenomanské zvodně. Změny piezometrické úrovně ZTR na VP jsou vlivem technologických zásahů (čerpání až ze 60 vrtů a vtláčení až do 300 vrtů, max. počty provozovaných vrtů v roce 2014) velmi dynamické. Piezometrická úroveň ZTR kolísá během týdne při změně režimu čerpání (případně vtláčení) lokálně až o několik metrů. Na většině vyluhovacích polí byla piezometrická úroveň ZTR v cenomanské zvodni v prosinci 2014 v rozmezí 233 až 245 m n. m. Rychlost proudění ZTR na VP byla 0,1 až 0,3 m.den -1, směrem na DH I byla rychlost proudění ZTR a podzemní vody 0,1 až 0,4 m.den -1. Současný převažující směr proudění ZTR a podzemní vody je do centra zatápěné depresní kotliny na DH I u strážského zlomu a do centra hydraulické deprese vzniklé čerpáním ZTR v rámci sanace na VP DCHT. Dosažená průměrná bilance vod v cenomanském kolektoru celého strážského bloku se v porovnání s rokem 2013 snížila o 0,89 m 3.min -1 a činila 2,12 m 3.min -1. Na provozovaných VP celkově převažovalo čerpání ZTR nad vtláčením a tím byla na VP udržována podbilance v cenomanském zvodněném kolektoru za rok l.min -1 neboli m 3.rok -1. V roce 2014 byla na všech provozovaných polích dosažena podbilance. Na obrázku č. 1 jsou hydroizopiezy cenomanské zvodně ve strážském bloku v prosinci 2014 a na obrázku č. 2 je zobrazen rozdíl piezometrické úrovně ZTR a podzemní vody cenomanské zvodně ve strážském bloku mezi prosincem 2014 a prosincem Hydroizohypsy turonské zvodně ve strážském bloku v prosinci 2014 jsou znázorněny na obrázku č. 3. Rok 2014 byl srážkově podprůměrný - 524,6 mm (údaje jsou ze srážkoměrné stanice umístěné na odkališti). Průměrné srážky za roky jsou pro srážkoměrnou stanici ČHMÚ ve Stráži pod Ralskem 763 mm. Regionálně došlo mezi prosincem 2013 a prosincem 2014 na většině plochy strážského bloku k poklesu hladiny podzemní vody v roz- Strana 87 (celkem 154)

88 mezí 0 až 2 m (maximum na VP). Změny hladiny podzemní vody a ZTR v celém stražském bloku jsou způsobeny převážně klimatickými jevy (srážkově podprůměrný rok), lokálně pak odběry z vodních zdrojů hromadného a individuálního zásobování. Největší změny turonské hladiny jsou na VP, kde je hladina ZTR a podzemní vody ovlivněna režimem čerpání ZTR, podzemních a důlních vod. Strana 88 (celkem 154)

89 Obrázek č. 1: Hydroizopiezy cenomanské zvodně ve strážském bloku v prosinci 2014 Strana 89 (celkem 154)

90 Obrázek č. 2: Rozdíl piezometrické úrovně ZTR a podzemní vody cenomanské zvodně ve strážském bloku mezi 12/2014 a 12/2013 Strana 90 (celkem 154)

91 Obrázek č. 3: Hydroizohypsy turonské zvodně ve strážském bloku v prosinci 2014 Strana 91 (celkem 154)

92 Na většině vyluhovacích polí je rozdíl v hladinových poměrech mezi turonskou a cenomanskou zvodní v rozmezí m, nižší rozdíl v hladinových poměrech obou zvodní, v rozmezí m je na jižních a jihovýchodních VP a na poli VP26. Volná hladina podzemní vody a ZTR turonské zvodně je v ploše VP a DH I minimálně o 43 m výš než výtlačná úroveň cenomanské zvodně, čímž je v současné době zabráněno přetoku ZTR z cenomanské zvodně do turonské zvodně. Největší rozdíl v hladinových poměrech obou zvodní je v ploše dobývacích bloků DH I a směrem k S a SV a to v rozmezí 58 až 85 m. Nejnižší rozdíl v hladinových poměrech obou zvodní v hranici 80 mg.l -1 síranů v cenomanské zvodni (ZTR a důlní vody se nacházejí uvnitř oblasti vymezené touto izolinií) je 36 m. Pasivní ochrana turonské zvodně je dodržována i při odstávkách technologických celků. Poblíž vtláčecího vrtu V-5 byly v roce 2012 odvrtány 2 nové monitorovací vrty HSPC-5 a HSPC-6. Ve vrtu HSPC-5 došlo začátkem roku 2013 k nárůstu koncentrace SO 4 k hodnotě mg.l -1, poté koncentrace SO 4 mírně klesla a v roce 2014 se stabilizovala. Naopak ve 100 m vzdáleném vrtu HSPC-6 dochází od roku 2012 k pozvolnému růstu koncentrace SO 4 až k současné hodnotě mg.l -1. Ve vrtu P-10, který je od vrtu HSCPC-6 vzdálen 80 m a je monitorován od roku 2009, se koncentrace SO 4 pohybují kolem hodnoty mg.l -1. Vývoj v těchto vrtech souvisí s pohybem roztoků v důsledku zatápění DH I a má úzkou vazbu na vtláčení alkalických ZTR do nedalekého vrtu V-5. U vrtů v blízkosti severní části HB Stráž dochází k velkým výkyvům v koncentraci SO 4 související se změnami vtláčení do této části HB Stráž. Toto kolísání se projevilo i v roce 2014 především ve vrtu STPC-14. Proti střední části HB Stráž dochází na okolních vrtech rovněž k značným výkyvům v koncentraci SO 4 souvisejících se změnami vtláčení do této části HB Stráž. V roce 2014 došlo k mírnému nárůstu koncentrace SO 4 ve vrtech STPC-64 a STPC-190. V dlouhodobém měřítku je však koncentrace SO 4 v těchto vrtech stabilní. Ve vrtu STPC-217 došlo v polovině roku 2011 k prudkému nárůstu koncentrace SO 4, ale poté se situace stabilizovala. Od začátku roku 2013 však opět dochází v souvislosti s pohybem roztoků v důsledku zatápění DH I k růstu koncentrace SO 4 až k současné hodnotě mg.l -1. Hydrochemické změny v severovýchodní části plochy rozptylu souvisejí s pohybem roztoků v důsledku zatápění DH I, se změnami vtláčení do severní a střední části HB Stráž a s vtláčením alkalických ZTR do předpolí DH I. Změny v koncentracích ve vrtech v této oblasti lze, vzhledem ke směru proudění, čekat i v dalších letech. Růst koncentrací ve vrtech v této oblasti nepředstavuje v současné době vážný problém. Po zaplnění hydraulické deprese v okolí DH I dojde ke změně směru proudění a dříve uniklé ZTR se budou postupně vracet směrem do centra sanované oblasti na VP. V prostoru bývalého VP 6 došlo v roce 2013 ve vrtu VP k prudkému nárůstu koncentrace SO 4. Začátkem roku 2014 pak koncentrace SO 4 dále rostla až k hodnotám mg.l -1. Poté se situace stabilizovala. Nárůst souvisí s pohybem více kontaminovaných roztoků z jižní části pole VP 6 (koncentrace SO 4 v okolí vrtu VP se pohybují kolem mg.l -1 ) směrem k zatápěné depresní kotlině DH I. V prostoru poblíž HB Stráž dochází ve vrtu STPC-209 od začátku roku 2010 k postupnému růstu koncentrace SO 4. Tento růst pokračoval i v roce 2014 až k hodnotě mg.l -1. Podobný, ale méně výrazný růst koncentrace SO 4 je zaznamenán i ve vrtu STPC-187, kde růst započal o něco později až začátkem roku 2011 a kde koncentrace SO 4 dosáhla v první polovině roku 2014 hodnot až mg.l -1. Na nejbližším vrtu STPC-219, kde v minulých le- Strana 92 (celkem 154)

93 tech docházelo rovněž k růstu koncentrace SO 4, se situace od roku 2013 stabilizovala. Změny v tomto prostoru v blízkosti HB Stráž jsou odezvou pohybu roztoků ve velkém prostoru s řídkou monitorovací sítí a citlivě se zpožděním reagují na změny v hydraulické situaci. Ve střední části jihovýchodního prostoru ve vrtu STPC-216 docházelo od roku 1996 k postupnému růstu koncentrace SO 4. Obdobný růst koncentrace byl zaznamenán i v sousedním vrtu STPC-221. V roce 2011 se situace v těchto vrtech stabilizovala. Od roku 2012 pak dochází v obou vrtech k pozvolnému poklesu koncentrace SO 4. Opačný trend vývoje koncentrace SO 4 je pak zaznamenáván ve vrtu STPC-215, který je situován cca 500 m severně od vrtu STPC-216. V tomto vrtu naopak koncentrace SO 4 od roku 2011 mírně stoupají až k současné hodnotě mg.l -1. Hydrochemické změny v celém jihovýchodním prostoru plochy rozptylu souvisejí s prostorovým pohybem roztoků v důsledku zatápění DH I, se změnami vtláčení do HB Svébořice, s režimem na přilehlých jihovýchodních a jižních okrajových polích a režimem čerpání ze sanačních vrtů STCC v jihovýchodní oblasti rozptylu. Kromě výše uvedených změn v okolí vrtů STPC-187, STPC-209 a STPC-215 je hydrochemická situace v jihovýchodní části plochy rozptylu stabilní. V jižní části rozptylu oblasti jsou kromě vrtů STCC-20, STPC-27, STPC-80, STPC-81, STPC-186, STPC-206, STPC-212, STPC-213 a STPC-228 již v ostatních sledovaných vrtech pórové roztoky kvalitou obdobné původní vrstevní vodě a situace je v nich dlouhodobě stabilní. Jižně od sanačních čerpacích vrtů STCC-17, STCC-18 a STCC-19 došlo ve vrtu STPC-206 od poloviny roku 2006 do začátku roku 2008 k nárůstu koncentrace SO 4. Po poklesu koncentrace SO 4 koncem roku 2010 došlo v dubnu 2011 k dalšímu nárůstu koncentrace SO 4, poté se situace stabilizovala. Po déle trvající technologické odstávce v dubnu až květnu 2012 koncentrace SO 4 opět začaly stoupat až k současné hodnotě mg.l -1. V nejbližším monitorovacím vrtu STPC-207 k růstu koncentrací SO 4 nedošlo. Hydrochemické změny v jižní části plochy rozptylu souvisejí s prouděním ZTR a podzemní vody z prostoru mezi HB Svébořice a jižní konturou VP severovýchodním směrem do zatápěné deprese DH I. Vývoj na vrtech citlivě reaguje na každou drobnou změnu hydraulické situace v blízkém okolí. Vzhledem k nepříznivému trendu vývoje koncentrace SO 4 ve vrtu STPC 206 a k vysoké koncentraci SO 4 v okolí některých vrtů je v této oblasti počítáno s odvrtáním nového sanačního vrtu. V roce 2014 pokračoval růst koncentrace SO 4 ve vrtu STPC-72 až k hodnotám mg.l -1. Nárůst souvisí s režimem čerpání na nejbližších polích VP15 a VP16. V nejbližším pozorovacím vrtu A k růstu koncentrace SO 4 nedošlo (situace se zde naopak zlepšuje). Ve vrtu A pokračoval pokles koncentrace SO 4 započatý v roce Podobný poklesový trend měl i cca 500 m vzdálený vrt STPC-121, kde však koncem roku 2014 došlo ke skokovému nárůstu koncentrace SO 4 z hodnoty kolem mg.l -1 na hodnotu mg.l -1. V této oblasti je v roce 2015 plánováno odvrtání nového sanačního vrtu. Exponovanou částí severozápadní oblasti rozptylu je pole VP26, jehož západní polovina se nachází v OPVZ Mimoň. Na tomto poli existuje velký koncentrační spád na malé vzdálenosti. Stačí i malá změna v režimu čerpání a vtláčení a v některých vrtech může docházet v krátké době k výrazným koncentračním změnám. Nárůst koncentrace SO 4 ve vrtu STPC-131 zaznamenaný koncem roku 2013 v roce 2014 nepokračoval, docházelo naopak k mírnému poklesu koncentrace SO 4. Po zkontrolování technického stavu vytipovaných vrtů byl v této oblasti rozšířen monitoring o vrt VP , který je situován 25 m západně od vrtu STPC-131, Strana 93 (celkem 154)

94 na samém okraji pole VP26. Analýza zatím jediného vzorku ukázala na přítomnost původní vrstevní vody a potvrdila vymezení ostrého koncentračního rozhraní v této oblasti. Na VP26 byla od začátku provozu pole navozena trvalá podbilance vyšší než na ostatních okrajových polích. Úpravami režimu čerpání a vtláčení na VP26 a okolních polích VP24, VP23 a VP22 se daří udržet ostré koncentrační rozhraní ZTR u západní hranice VP26 v ploše pole. Změny v režimu čerpání a vtláčení a jejich odezvy budou i nadále důsledně sledovány. Celá severní oblast, tj. oblast severně od VP26, 25B, 24, 23, 17 a 13B přiléhající ke strážskému zlomu, má velmi těsný vztah k vývoji ve vnitřní ploše VP. Ve vrtu STPC-223 došlo v roce 2013 k většímu nárůstu koncentrace SO 4 až k hodnotě mg.l -1. Ke konci roku 2013 koncentrace mírně poklesla k hodnotě mg.l -1. Na podobné úrovni se koncentrace SO 4 pohybovala i v roce Podobně vysoké koncentrace SO 4 byly prokázány i v nově odvrtaném monitorovacím vrtu STPC-229, který je situován cca 320 m jihozápadně od vrtu STPC-223. Oba vrty jsou umístěny v oblasti, kde je vlivem sanačního čerpání nízká piezometrická úroveň ZTR. Podobně jako v případě oblasti DH I, dochází i zde k posunu hydraulické deprese, vytvořené sanačním čerpáním, směrem od středu VP ke strážskému zlomu, který tvoří nepropustnou linii bez možnosti přítoku. Změny v koncentraci v tomto vrtu mají úzkou souvislost s režimem na blízkých polích a pohybem koncentrovaných roztoků směrem od severní části HB Stráž. Kvalita vod cenomanské zvodně v prostoru zatápěné depresní kotliny na DH I byla v roce 2014 sledována ve vrtech CC-9, BAPC-25, P-6, HSMV-2, HSPC-2, HSPC-7 a HSPC-9. Ve vrtech P-6 a BAPC-25 se nachází původní vrstevní voda. Východní a jihovýchodní část DH I je postupně zaplňována původní vrstevní vodou. Ve střední části DH I se vyskytují vody ovlivněné předchozí hornickou činností. V roce 2014 se koncentrace SO 4 ve vrtu HSPC-2 pohybovaly na úrovni kolem mg.l -1. Ve vrtu HSMV-2 se koncentrace SO 4 udržovala na úrovni 125 mg.l -1. Ve vrtu HSPC-9 koncentrace SO 4 oscilovala kolem hodnoty mg.l -1. Západní a jihozápadní část prostoru DH I je pak zasažena ZTR uniklými z DCHT. Ve vrtu CC-9 dochází k postupnému poklesu koncentrace SO 4. Současná hodnota koncentrace SO 4 se pohybuje kolem mg.l -1. V nedalekém vrtu HSPC-7 pak koncentrace SO 4 v roce 2014 rovněž mírně poklesly až k hodnotě mg.l -1. V roce 2014 nebyla v oblasti uvnitř VP v žádném vrtu zaznamenána koncentrace SO 4 přesahující hodnotu mg.l -1. Koncentrované ZTR s koncentrací SO 4 v rozmezí až mg.l -1 se i nadále nalézají v oblasti centrálních polí na rozhraní polí VP 7B a VP 8C a dále pak v západní části pole VP17. V oblasti severovýchodních polí a v oblasti pole VP26 došlo v roce 2014 k významnému poklesu koncentrace SO 4. Méně koncentrované ZTR s koncentrací SO 4 v rozmezí až mg.l -1 se pak nalézají na polích ve východní, jižní a jihovýchodní části DCHT. V cenomanské zvodni nebyly během roku 2014 zachyceny významné změny kvality ZTR, důlních a podzemních vod, které by vyžadovaly úpravu režimu čerpání a vtláčení, či změny časového či prostorového uspořádání monitoringu. Růst koncentrací ve vrtech v severovýchodní oblasti nepředstavuje v současné době vážný problém. Po zaplnění hydraulické deprese v okolí DH I dojde ke změně směru proudění a dříve uniklé ZTR se budou postupně vracet směrem do centra sanované oblasti na VP. Na obrázku č. 4 je koncentrace SO 4 v cenomanské zvodni ve 2. pololetí 2014 s vyznačenou hranicí ZTR. Ve vrtu VPCT-605 severovýchodně od pole VP 6 vyvolalo zvýšené čerpání v průběhu let nárůst koncentrace SO 4 i NH 4 + Od roku 2008 docházelo na tomto vrtu k poklesu koncentrace SO 4 i NH 4+. V polovině roku 2013 bylo v tomto vrtu z důvodu jeho špatného technického stavu zastaveno sanační čerpání i odběr vzorků. Jako náhrada byl již začátkem roku 2013 odvrtán vrt VPCT-605A, který byl zapojen do čerpání ještě před ukončením čer- Strana 94 (celkem 154)

95 pání z vrtu VPCT-605. Tím byla zachována kontinuita sanačního procesu v tomto prostoru. Vzhledem ke složení čerpaných roztoků docházelo v novém vrtu VPCT-605A k zanášení ponorného čerpadla. Z tohoto důvodu byl proto v polovině roku 2014 opět zprovozněn vrt VPCT-605 a dochází tak ke střídavému čerpání z obou vrtů. Koncentrace SO 4 se ve vrtu VPCT-605 pohybovaly kolem hodnoty 330 mg.l -1 a koncentrace NH 4 + pak kolem hodnoty 35 mg.l -1. Ve vrtu VPCT-605A se koncentrace SO 4 pohybovaly kolem hodnoty 290 mg.l -1 a koncentrace NH 4 + pak kolem hodnoty 30 mg.l -1. ZTR čerpané z obou vrtů vstupují do technologie NDS 6, kde kryjí potřebu technologické vody. Dochází zde k odstraňování iontů NH 4+, což zároveň vede k sanaci horninového prostředí v prostoru těchto vrtů. V turonské zvodni v prostoru VP je situace následující. ZTR s koncentrací SO 4 nad 500 mg.l -1 se nacházejí ve dvou centrech, a to v oblasti na rozhraní polí VP 7B, 10A, 10B a VP14 a v centrální oblasti pole VP13A. ZTR s koncentrací SO 4 mezi 250 a 500 mg.l -1 se nacházejí v širším okolí těchto oblastí na polích VP 7A, 12A, 12B, 12C, 12D, 13A, 18, 4, 7B, 11, 9B, 9A, 10A, 10C, 8D, 8A, a VP 23. ZTR s koncentrací SO 4 nad 50 mg.l -1 se nacházejí téměř v celém prostoru DCHT, kromě západních polí VP25B, VP26, západní části polí VP24, VP22, VP20, VP15 a VP16 a východní části polí VP8B a VP8E. Vedle celoplošné kontaminace turonské zvodně existují prostorově ostře ohraničené části turonské zvodně, takzvané čočky. Hodnota koncentrace SO 4 přesahující mg.l -1 je již pouze na čočce VP12B (na této čočce se udržují i vyšší koncentrace NH 4 + přesahující hodnoty mg.l -1 ), hodnota koncentrace SO 4 v rozmezí až mg.l -1 je již pouze na čočkách VP8F9D, VP9A a VP10C, hodnota koncentrace SO 4 v rozmezí 500 až mg.l -1 je na čočkách VP9A9B a VP9B-západ. Na čočkách probíhá intenzivní čerpání ZTR. V turonské zvodni nebyly během roku 2014 zachyceny významné změny kvality ZTR a podzemních vod, které by vyžadovaly výraznější zásahy do současného režimu sanace. Na obrázku č. 5 je koncentrace SO 4 v turonské zvodni ve 2. pololetí Strana 95 (celkem 154)

96 Obrázek č. 4: Koncentrace SO 4 v cenomanské zvodni ve 2. pololetí 2014 s vyznačenou hranicí ZTR Strana 96 (celkem 154)

97 Obrázek č. 5: Koncentrace SO 4 v turonské zvodni ve 2. pololetí 2014 Strana 97 (celkem 154)

98 Obrázek č. 6 dokládá hydraulickou situaci svrchní volné coniacké zvodně v okolí odkaliště v listopadu Při porovnání hladiny podzemní vody z listopadu 2014 a listopadu 2013 došlo na většině vrtů v okolí odkaliště k poklesu hladiny podzemní vody. Dlouhodobě vykazuje hladina podzemní vody v okolí odkaliště ustálený stav. Na odkališti, v oblastech s nejvyššími koncentracemi kontaminantů (V a JZ okraje) se hydrochemická situace zlepšila (poklesy koncentrace SO 4 ve vrtech TBPK-12 a TBPK-18), naopak při rozhraní JZ a JV okraje, kolem vrtů TBCK-6 a TBPK-16, při rozhraní V a JV okraje kolem vrtu TBPK-14 a na JZ okraji ve vrtu TBPK-21 koncentrace SO 4 mírně vzrostla. Nárůst koncentrace byl zaznamenán i ve vrtu TBPK-13. Veškeré změny v koncentracích souvisí s přirozeným prouděním podzemní vody J a JV směrem. Hydrochemická situace kolem odkaliště je podrobně monitorována, je stabilní a v porovnání s rokem 2013 došlo jen k malým změnám, jak v plošném rozsahu, tak v koncentraci. Podrobnější údaje lze najít ve zprávě Zpráva o vývoji rozptylu zbytkových technologických roztoků za rok Strana 98 (celkem 154)

99 Obrázek č. 6: Hydroizohypsy svrchní volné coniacké zvodně v okolí odkaliště Stráž v listopadu 2014 Strana 99 (celkem 154)

100 2.3.2 Povrchové vody Firma Aquatest, a. s. provádí pro DIAMO, s. p., o. z. TÚU pravidelný hydrologický monitoring a jeho vyhodnocení. V tabulce č. 7 jsou uvedeny průtoky v 1ti vodoměrných stanicích. Tabulka č. 7: Průměrné měsíční průtoky vodotečemi v hydrologickém roce 2014 [l.s -1 ] Profil / Měsíc Profil č. XI. XII. I. II. III. IV. V. VI. VII. VIII. IX. X. Rok Břehyňský potok, Břehyně Dubnický potok, Stráž pod Ralskem Hamerská strouha, DH I (CDS) Hradčanský potok, Hradčany Panenský potok, Pertoltice Ploučnice, Osečná Ploučnice, Mimoň Ploučnice, Chrastná Ploužnický potok, Hvězdov Robečský (Okenský) potok, Doksy Robečský potok, Staré Splavy Svébořický potok, Hvězdov ,3 86,0 77,7 62,4 59,0 44,1 40,1 49,0 42,4 36,3 37,3 57,4 56,3 11* ,7 64,2 60,8 58,2 54,9 50,0 48,6 36,7 42,3 40,6 51,5 48,6 52,5 Poznámka: Sloupec Rok udává roční průměr. Pro profil č. 8 (Ploučnice, Osečná) nebyla data k dispozici. Pro profil č. 2 (Panenský potok, Pertoltice) vykazovalo měření znaky sezónosti, měrnou křivku by bylo třeba sestavit minimálně ze dvou částí. Od správce měrného profilu Povodí Ohře, s. p. budou získána verifikovaná data, která budou uvedena ve zprávě o hydrologickém monitoringu za rok Strana 100 (celkem 154)

101 Pro profily č. 6 (Břehyňský potok, Břehyně) a č. 10 (Ploučnice, Chrastná) nebyly průtoky vyhodnoceny. U obou profilů došlo k posunu měrné křivky průtoku a v roce 2014 nebyl zastižen dostatečný rozptyl stavů pro konstrukci nové měrné křivky průtoku. Průměrné měsíční průtoky vodotečemi nejsou uváděny pro kalendářní rok 2014, ale pro hydrologický rok 2014, který začíná a končí Údaje jsou převzaty ze zprávy: Charvát P., Pacl A., Vránek T., (2014): Stráž pod Ralskem - TÚU hydrologický monitoring , Zpráva 2014, měření za rok Aquatest, a. s. Praha, prosinec Úzkou souvislost s hydrologickým monitoringem i monitoringem povrchových zvodní mají srážkové úhrny. V tabulce č. 8 jsou uvedeny měsíční srážky naměřené na srážkoměrné stanici Odkaliště v roce Tabulka č. 8: Srážky na srážkoměrné stanici Odkaliště v roce 2014 [mm] Stanice / Měsíc I. II. III. IV. V. VI. VII. VIII. IX. X. XI. XII. Rok Odkaliště 26,4 2,6 40,9 23,7 87,3 34,8 61,7 67,2 67,4 52,8 11,9 47,9 524,6 Poznámka: Údaje jsou převzaty z Bilanční zprávy o pohybu vod v odkališti Z-06-PP-DCHT Hydrochemická situace povrchových vod je uvedena v kapitole 1. Sledování kvality povrchových vod v tlusteckém bloku v okolí odkaliště a na odkališti se provádělo odběry vzorků vod na 17 povrchových odběrných místech. Výsledky jsou podrobně popsány ve zprávě Zpráva o vývoji rozptylu zbytkových technologických roztoků za rok Shrnutí I v roce 2014 pokračovalo zatápění DH I. Na DH I, v centru zatápěné depresní kotliny DH I u strážského zlomu, byla v prosinci 2014 hladina (volná hladina) podzemní vody v cenomanské zvodni cca 241 m n. m. Na S a SV od dobývacích bloků DH I směrem ke strážskému zlomu hladina podzemní vody v cenomanské zvodni ještě nenastoupala ke stropu fukoidových pískovců (stropu cenomanského kolektoru). V předpolí dolového pole zatápěného DH I probíhalo vtláčení ZTR (alkalického slivu) z technologií NDS ML a NDS 10 do vrtů V-5 a HSCC-47. V roce 2014 bylo do vrtu V-5 vtlačeno m 3 (2,92 m 3.min -1 ) ZTR a do vrtu HSCC-47 bylo vtlačeno m 3 (0,86 m 3.min -1 ) ZTR. Vtláčení ZTR (alkalického slivu) z technologií NDS ML a NDS 10 do vrtů V-5 a HSCC-47 urychluje nástup piezometrické úrovně ZTR a podzemní vody v cenomanské zvodni v oblasti DH I. Po celou dobu vtláčení ZTR (alkalického slivu) do vrtů V-5 a HSCC-47 byla volná hladina podzemní vody turonské zvodně v okolí obou vrtů výš než výtlačná úroveň cenomanské zvodně. Na většině vyluhovacích polí je rozdíl v hladinových poměrech mezi turonskou a cenomanskou zvodní v rozmezí m. Volná hladina podzemní vody a ZTR turonské zvodně je v ploše VP a DH I minimálně o 43 m výš než výtlačná úroveň cenomanské zvodně, čímž je v současné době zabráněno přetoku ZTR z cenomanské zvodně do turonské zvodně. Nejnižší rozdíl v hladinových poměrech obou zvodní v hranici 80 mg.l -1 síranů v cenomanské zvodni (ZTR se nacházejí uvnitř oblasti vymezené touto izolinií) je 36 m. Pasivní ochrana turonské zvodně je dodržována i při odstávkách technologických celků. Strana 101 (celkem 154)

102 V cenomanské zvodni nebyly během roku 2014 zachyceny významné změny kvality ZTR, důlních a podzemních vod, které by vyžadovaly úpravu režimu čerpání a vtláčení, či změny časového či prostorového uspořádání monitoringu. Hydrochemická situace je zde stabilní. V turonské zvodni nebyly během roku 2014 zachyceny významné změny kvality ZTR a podzemních vod, které by vyžadovaly výraznější zásahy do současného režimu sanace. Hydrochemická situace kolem odkaliště je podrobně monitorována, je stabilní a v porovnání s rokem 2013 došlo jen k malým změnám, jak v plošném rozsahu, tak v koncentraci. Strana 102 (celkem 154)

103 3 Ovzduší 3.1 Emise ze stacionárních zdrojů Spalovací stacionární zdroje Odštěpný závod TÚU v roce 2014 provozoval tři vyjmenované stacionární spalovací zdroje znečišťování ovzduší. Přehled vyjmenovaných stacionárních spalovacích zdrojů o. z. TÚU provozovaných v roce 2014 je uveden v tabulce č Tabulka č. 3-1: Přehled vyjmenovaných spalovacích stacionárních zdrojů Poř. č. Zdroj znečišťování ovzduší Kód zdroje * Rok uvedení do provozu Instalovaný příkon [MW] Účinnost odlučovače [%] Druh paliva Počet kotlů/ agregátů Počet provoz. hodin Zpoplatněná (sledovaná) znečišťující látka 1 výtopna Stráž pod Ralskem ,837 neinstalován ZP NO x, CO 2 olejová výtopna ZBZS ,33 neinstalován LTO NO x, CO 3 záložní zdroj el. energie NDS ML a NDS ,6 neinstalován nafta 2 30 NO x, CO * Kód vyjmenovaného stacionárního zdroje dle Přílohy č. 2 k zákonu č. 201/2012 Sb Plnění emisních limitů Plnění emisních limitů spalovacích zdrojů o. z. TÚU provozovaných v roce 2014 je uvedeno v tabulce č V roce 2014 nebyly překročeny žádné emisní limity. Jednorázové autorizované měření emisí bylo provedeno u výtopny Stráž pod Ralskem. Strana 103 (celkem 154)

104 Tabulka č. 3-2: Plnění emisních limitů Zdroj znečišťování ovzduší Označení kotle (druhu paliva) Hmotnostní koncentrace [mg.m -3 ] NOx CO limit skutečnost limit skutečnost KH1 (ZP) , ,7 výtopna Stráž pod Ralskem KH2 (ZP) , ,9 KH3 (ZP) , ,4 KP 8 (ZP) , ,7 KP 16 (ZP) , , Emise a poplatky ze stacionárních zdrojů Stanovení emisí a poplatků ze stacionárních zdrojů o. z. TÚU v roce 2014 je uvedeno v tabulce č Tabulka č. 3-3: Přehled emisí a poplatků ze zdrojů Zdroj znečišťování ovzduší Znečišťující látka Poplatek NOX CO Uhrazený * Vypočtený ** [t] [Kč] [t] [Kč] [Kč] [Kč] výtopna Stráž pod Ralskem 8, ,34 0,0 0, ,0 olejová výtopna ZBZS 0, ,002 0,0 0,0 100,0 záložní zdroj el. energie NDS ML a NDS 10 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 Celkem 8, ,36 0,0 0, ,0 * Skutečná výše poplatku uhrazená v hodnoceném roce za znečišťování ovzduší v roce předchozím. ** Vypočtený poplatek (záloha) na následující poplatkové období. V souladu s ustanovením 15 odst. 3 zákona č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší, se od poplatku osvobozují provozovatele stacionárních zdrojů, pokud výše poplatku za poplatkové období činí méně než ,- Kč. Postup zjišťování a vykazování emisí CO 2 pro výtopnu Stráž pod Ralskem je dán monitorovacím plánem schváleným rozhodnutím MŽP o povolení k emisím skleníkových plynů a o stanovení podmínek k jejich zjišťování, zveřejňování a vykazování č. j.: CZ /M4 ze dne Za rok 2014 bylo zjištěno, vykázáno a ověřeno způsobem stanoveným v 15 zákona č. 383/2012 Sb tun emisí CO 2, což je o 662 tun méně než v roce předchozím. Rozhodnutím MŽP CZ /Aa ze dne byly pro výtopnu Stráž pod Ralskem přiděleny bezplatné povolenky pro rok 2014 ve výši EUA, což je o méně, než bylo skutečně zjištěno, vykázáno a ověřeno emisí CO 2. Rozdíl byl řešen nákupem flexibilních Strana 104 (celkem 154)

105 emisních kreditů ERU, které byly následně směněny za povolenky EUA a zůstatkem povolenek na účtu z předešlého obchodovacího období. Tabulka č. 3-4: Emise CO 2 a bilance povolenek Provozované zařízení Číslo povolení Výtopna Stráž pod Ralskem, č. j.: CZ /M4 ze dne Vykázané množství CO2 [t.rok -1 ] Přidělené množství (alokace) Bilance povolenek Vyřazené množství dle výkazu CO2 * Prodej (-) Nákup (+) Zůstatek na účtu ** k * odpovídající vykázanému a ověřenému množství emisí v předchozím roce ** Zůstatek na účtu k poslednímu dni hodnoceného roku. Nižšího množství emisí CO 2 z výtopny Stráž pod Ralskem proti roku 2013 bylo v roce 2014 dosaženo nižší spotřebou zemního plynu. 3.2 Emise z jiných stacionárních zdrojů Jiné stacionární zdroje Odštěpný závod Těžba a úprava uranu v roce 2014 provozoval vysokoteplotní redukci oxidů dusíku (zařízení VROD), tj. jeden vyjmenovaný stacionární zdroj zařazený pod kód 11.3., přílohy č. 2 zákona č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší. Provozované zdroje znečišťování ovzduší - vápenné hospodářství NDS 6, sušárna uranového koncentrátu VÚ č. 2, příprava vápenného mléka NDS ML, absorpce amoniaku NDS ML, příprava vápenného mléka NDS 10 a absorpce amoniaku NDS 10 - nejsou vyjmenovanými stacionárními zdroji podle přílohy č. 2 k zákonu č. 201/2012 Sb. Přehled vyjmenovaných jiných stacionárních zdrojů o. z. TÚU provozovaných v roce 2014 je uveden v tabulce č Tabulka č. 3-5: Přehled jiných stacionárních zdrojů Poř. č. Zdroj znečištění ovzduší Rok uvedení do provozu Kód zdroje * Instalovaný příkon [MW] Instalovaný odlučovač Druh paliva Počet kotlů Počet provoz. hodin Zpoplatněná (sledovaná) znečišťující látka 1 vysokoteplotní redukce oxidů dusíku (zařízení VROD) ,1 výparník a termický odlučovač ZP TZL, SO 2, NO x, CO, Cl -, F - * Kód vyjmenovaného stacionárního zdroje dle Přílohy č. 2 k zákonu č. 201/2012 Sb. Strana 105 (celkem 154)

106 3.2.2 Plnění emisních limitů Plnění emisních limitů zdroje vysokoteplotní redukce oxidů dusíku (zařízení VROD) v roce 2014 je uvedeno v tabulce č Emise a poplatky z jiných stacionárních zdrojů Úroveň znečišťování ovzduší zdrojem vysokoteplotní redukce oxidů dusíku (zařízení VROD) je zjišťováno autorizovaným měřením emisí v periodě 1x za 3 kalendářní roky. Poslední jednorázové autorizované měření bylo provedeno v roce Pro výpočet emisí a poplatků ze zdroje (viz tabulka č. 3-7) byly použity hodnoty z provedeného měření v roce V souladu s ustanovením 15 odst. 3 zákona č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší, se od poplatku osvobozují provozovatele stacionárních zdrojů, pokud výše poplatku za poplatkové období činí méně než ,- Kč. Strana 106 (celkem 154)

107 Tabulka č. 3-6: Plnění emisních limitů Zdroj znečišťování ovzduší vysokoteplotní redukce oxidů dusíku (zařízení VROD) limit Hmotnostní koncentrace [mg.m -3 ] TZL SO2 NOx CO Cl - F - limit limit limit limit limit skutečnost skutečnost skutečnost skutečnost skutečnost skutečnost 200 0, , , , ,0 10 0,0 Tabulka č. 3-7: Přehled emisí a poplatků ze zdrojů Zdroj znečištění ovzduší Znečišťující látka Poplatek TZL SO2 NOX CO Cl - F - Uhrazený * Vypočtený ** [t] [Kč] [t] [Kč] [t] [Kč] [t] [Kč] [t] [Kč] [t] [Kč] [Kč] [Kč] vysokoteplotní redukce oxidů dusíku (zařízení VROD) 0, ,05 0 0, , ,0 0 0, Celkem 0, ,05 0 0, , ,0 0 0, * Skutečná výše poplatku uhrazená v hodnoceném roce za znečišťování ovzduší v roce předchozím. ** Vypočtený poplatek (záloha) na následující poplatkové období. Strana 107 (celkem 154)

108 3.3 Imise Prašný spad Ve strážské oblasti bylo v roce 2014 prováděno sledování prašného spadu v síti 10-ti měřicích míst. Vzorky jsou vyhodnocovány 1x měsíčně. Stanovuje se množství spadu: Ps g.m d -1, C S, U mg.m d -1 a A S, 226 Ra Bq.m d -1 v prašném spadu. Výsledky analýz prašného spadu jsou uvedeny v tabulce č V tabulce č. 3-9 je provedeno srovnání průměrů Ps v okolních obcí za období od roku Plošné koncentrace U a aktivity 226 Ra v prašném spadu v okolních obcích jsou hodnoceny v kapitolách a Způsob monitorování a vyhodnocování veličiny Frekvence: 1x měsíčně Počet měření: 12x 10 monitorovacích bodů Předpis: SPP-TÚU Program monitorování ŽP Vyhodnocení: Depoziční limit pro prašný spad: Ps = 12,5 g.m d -1 Překročení v roce 2014: ne Tabulka č. 3-8: Prašný spad Číslo bodu Období: Popis monitorovacího bodu Průměr Ps [g.m 2.30 d -1 ] Průměr CS, U [mg.m 2.30 d -1 ] Průměr AS, 226 Ra [Bq.m 2.30 d -1 ] 1 Útěchovice 0,624 0,205 2,000 2 Břevniště 0,703 0,200 2,000 3 Hamr n. J. - škola 0,573 0,200 2,000 4 Stráž p. R. - nádraží 0,664 0,235 2,000 5 Stráž p. R. - sběrný dvůr 0,661 0,205 2,000 6 Dubnice 1,358 0,203 2,000 7 Stráž p. R. - škola 0,711 0,205 2,000 8 Odkaliště - sever 1,621 0,200 2,000 9 Luhov 1,087 0,200 2, Noviny p. R. 0,966 0,235 2,000 Do průměru jsou započítány meze citlivosti stanovení Strana 108 (celkem 154)

109 Tabulka č. 3-9: Prašný spad v obcích v okolí o. z. TÚU Měřené body monitorovací sítě Průměr Ps [g.m d -1 ] Stráž p. R. 1,698 2,004 1,522 0,878 0,679 Útěchovice 0,848 0,890 0,739 0,565 0,624 Břevniště 1,019 1,333 0,603 0,479 0,703 Hamr n. J. 0,743 0,572 0,586 0,288 0,573 Dubnice 2,859 1,970 1,784 1,524 1,358 Noviny p. R. 1,273 1,343 0,956 0,758 0,966 Pro účely srovnání vlivu činnosti o. z. TÚU na okolní obce od roku 2000 je hodnota v měřícím bodě Stráž p. R. průměrem hodnot ze 3 monitorovacích bodů. Hodnocení ovlivnění životního prostředí S ohledem na dobu a způsob odběru vzorků prašného spadu nelze zcela korektně provést srovnání měřených veličin. Lze pouze konstatovat, že roční průměry na všech monitorovacích bodech jsou v roce 2014 nižší než je depoziční limit pro prašný spad 12,5 g.m d Prašnost Zjišťování prašnosti ve venkovním prostoru vně areálů o. z. TÚU se neprovádí plánovitě a pravidelně. Prašnost se měří v případě nutnosti aktualizovat údaje pro proces posuzování vlivu záměru na životní prostředí, tzn. že dojde k významné změně technologických postupů, které přinášejí zvýšení prašnosti za hranicemi zájmového území o. z. TÚU. V roce 2014 se prašnost neměřila. 3.4 Radionuklidy Rozhodnutím SÚJB č. j /2007 ze dne a č. j. SUJB/RCKA/8966/2009 ze dne Uvádění radionuklidů do životního prostředí z provozů o. z. TÚU, do ovzduší bylo organizaci povoleno uvádění radionuklidů do ovzduší ze 4 výpustí : výduch sušárny chemického koncentrátu CHÚ (uvolňování U NAT); úložiště radioaktivních materiálů na šachtě č. 3 DH I (uvolňování směsi dlouhodobých radionuklidů uran-radiové řady emitujících záření alfa ve vzduchu); odkaliště (uvolňování směsi dlouhodobých radionuklidů uran-radiové řady emitujících záření alfa ve vzduchu); výduchy z chemické haly č. 4 na VP 7 (uvolňování U NAT). Provoz technologie Sušárna chemického koncentrátu CHÚ byl ukončen v roce Strana 109 (celkem 154)

110 Bilance aktivit uvolňovaných do životního prostředí v roce 2014 jsou v tabulce č Výpočet bilancí je proveden z naměřených hodnot koncentrace U NAT ve vzdušnině na výduších z chemické haly č. 4 a objemové aktivity směsi dlouhodobých radionuklidů uran-radiové řady emitujících záření alfa ve vzduchu v okolí odkaliště a deponie radioaktivních materiálů DH I (viz Vyhodnocení programu monitorování a dodržování ustanovení vyhlášky SÚJB č. 307/2002 Sb., o radiační ochraně, v o. z. TÚU za rok 2013, Z-03-ŘP-sp-201). Způsob monitorování a vyhodnocování veličiny Úložiště radioaktivních materiálů DH I Frekvence: 12x ročně Parametr: A VAL Počet měření: 12x 2 body Rozhodnutí: SÚJB č. j. SUJB/RCKA/8966/2009 ze dne Uvolňování radionuklidů do životního prostředí Bilanční limit: roční bilanční limit A = 9, Bq.rok -1 Překročení v roce 2014: ne Odkaliště Frekvence: 4x ročně Parametr: A VAL Počet měření: 4x 4 body Rozhodnutí: SÚJB č. j. SUJB/RCKA/8966/2009 ze dne Uvolňování radionuklidů do životního prostředí Bilanční limit: roční bilanční limit A = 1, Bq.rok -1 Překročení v roce 2014: ne Chemická hala č. 4 (2 výduchy) Frekvence: 2x ročně Parametr: C V,U Počet měření: 2x výduch V1 (z technologie sušení), 2x výduch V2 (odvětrání haly) Rozhodnutí: SÚJB č. j. SUJB/RCKA/8966/2009 ze dne Uvolňování radionuklidů do životního prostředí Bilanční limit: roční bilanční limit A = 2, Bq.rok -1 Překročení v roce 2014: ne Strana 110 (celkem 154)

111 Tabulka č. 3-10: Bilance aktivit radionuklidů uvolňovaných do životního prostředí Název zdroje znečištění ovzduší Parametr Bilanční limit A Bq.rok -1 Uvolněná A v r Bq.rok -1 Úložiště RM DH I A VAL 9, * 0, Odkaliště A VAL 1, , Chemická hala č. 4 U NAT 2, , * V září 2014 bylo předáno pracoviště III. kategorie DH I - j. č. 3 externí firmě k vyřazování z provozu. Výpočet bilance radionuklidů uvolněných z výpustě byl proveden pouze za období leden až září Radon Způsob monitorování a vyhodnocování veličiny Frekvence: 12x ročně Počet měření: 12x 8 monitorovacích bodů Rozhodnutí: SÚJB č. j. SUJB/RCKA/27339/2012 ze dne Program monitorování veličin, parametrů a skutečností důležitých z hlediska radiační ochrany Vyhodnocení: vyšetřovací referenční úroveň EOAR = 100 Bq.m -3 zásahová referenční úroveň EOAR = 100 Bq.m -3 Překročení referenční úrovně v roce 2014: ne Tabulka č. 3-11: Ekvivalentní objemová aktivita radonu v obcích v okolí o. z. TÚU Měřené body monitorovací sítě Průměr EOAR [Bq.m -3 ] *Stráž p. R. 7,9 6,9 6,7 6,1 8,2 Útěchovice 6,7 8,4 7,2 6,8 8,6 Břevniště 5,3 5,5 6,1 5,4 6,9 Hamr n. J. 7,3 5,8 7,1 5,7 7,4 Dubnice 5,6 5,8 5,8 5,7 6,7 Noviny p. R. 6,3 6,4 6,0 5,4 7,7 Hodnoty jsou bez odečtení pozadí. * Pro účely srovnání vlivu činnosti o. z. TÚU na okolní obce je hodnota v měřícím bodě Stráž p. R. průměr bodů Stráž p. R. policie a Stráž p. R. vzdělávací středisko Ministerstva spravedlnosti. Strana 111 (celkem 154)

112 Hodnocení aktivit radionuklidů uvolňovaných do životního prostředí Roční průměry v okolních obcích jsou hluboko pod vyšetřovací úrovní Dávkový příkon gama Způsob monitorování a vyhodnocování veličiny Frekvence: 4x ročně Počet měření: 4x 8 monitorovacích bodů Rozhodnutí: SÚJB č. j. SUJB/RCKA/27339/2012 ze dne Program monitorování veličin, parametrů a skutečností důležitých z hlediska radiační ochrany Vyhodnocení: vyšetřovací referenční úroveň H X = 0,23 Sv.h -1 zásahová referenční úroveň H X = 0,55 Sv.h -1 Překročení referenční úrovně v roce 2014: ne Tabulka č. 3-12: Příkon fotonového dávkového ekvivalentu v obcích v okolí o. z. TÚU Měřené body monitorovací sítě Průměr HX [ Sv.hod -1 ] *Stráž p. R. 0,092 0,071 0,090 0,086 0,086 Útěchovice 0,078 0,085 0,086 0,084 0,078 Břevniště 0,103 0,098 0,100 0,098 0,090 Hamr n. J. 0,108 0,108 0,105 0,100 0,103 Dubnice 0,061 0,044 0,065 0,063 0,086 Noviny p. R. 0,084 0,064 0,074 0,066 0,061 Hodnoty jsou bez odečtení pozadí. * Pro účely srovnání vlivu činnosti o. z. TÚU na okolní obce je hodnota v měřícím bodě Stráž p. R. vypočtena jako průměr bodů Stráž p. R. policie a Stráž p. R. vzdělávací středisko Ministerstva spravedlnosti. Hodnocení aktivit radionuklidů uvolňovaných do životního prostředí Průměrné hodnoty příkonu fotonového dávkového ekvivalentu ve všech obcích odpovídají hodnotám přírodního pozadí Uran v prašném spadu Způsob monitorování a vyhodnocování veličiny Frekvence: 1x měsíčně Počet měření: 12x 10 monitorovacích bodů Strana 112 (celkem 154)

113 Rozhodnutí: SÚJB č. j. SUJB/RCKA/27339/2012 ze dne Program monitorování veličin, parametrů a skutečností důležitých z hlediska radiační ochrany Vyhodnocení: vyšetřovací referenční úroveň C S, U = 0,9 mg.m -2 za 30 dnů zásahová referenční úroveň C S, U = 19,2 mg.m -2 za 30 dnů Překročení referenční úrovně v roce 2014: ne Tabulka č. 3-13: Koncentrace uranu v prašném spadu v obcích v okolí o. z. TÚU Měřené body monitorovací sítě Průměr CS, U [mg.m d -1 ] Stráž p. R. 0,201 0,205 0,212 0,209 0,205 Útěchovice 0,200 0,208 0,200 0,236 0,200 Břevniště 0,200 0,200 0,207 0,325 0,200 Hamr n. J. 0,200 0,200 0,210 0,213 0,235 Dubnice 0,200 0,200 0,221 0,206 0,205 Noviny p. R. 0,200 0,212 0,241 0,215 0,203 Přehled všech výsledků měření viz kapitola Prašný spad. Hodnocení aktivit radionuklidů uvolňovaných do životního prostředí S ohledem na dobu a způsob odběru vzorků prašného spadu nelze zcela korektně provést srovnání měřených veličin. Lze pouze konstatovat, že roční průměry v okolních obcích jsou hluboko pod vyšetřovací úrovní Radium v prašném spadu Způsob monitorování a vyhodnocování veličiny Frekvence: 1x měsíčně Počet měření: 12x 10 monitorovacích bodů Rozhodnutí: SÚJB č. j. SUJB/RCKA/27339/2012 ze dne Program monitorování veličin, parametrů a skutečností důležitých z hlediska radiační ochrany Vyhodnocení: vyšetřovací referenční úroveň A S, 226Ra = 19,2 Bq m -2 za 30 dnů zásahová referenční úroveň A S, 226Ra = 32,0 Bq m -2 za 30 dnů Překročení referenční úrovně v roce 2014: ne Strana 113 (celkem 154)

114 Tabulka č. 3-14: Aktivita radia v prašném spadu v obcích v okolí o. z. TÚU Měřené body monitorovací sítě Průměr AS, 226 Ra [Bq.m d -1 ] Stráž p. R. 2,204 2,004 2,004 2,008 2,000 Útěchovice 2,204 2,462 2,000 2,000 2,000 Břevniště 2,588 2,111 2,000 2,000 2,000 Hamr n. J. 2,000 2,033 2,000 2,000 2,000 Dubnice 2,000 2,205 2,243 2,000 2,000 Noviny p. R. 2,000 2,000 2,000 2,052 2,000 Přehled všech výsledků měření viz kapitola Prašný spad. Hodnocení aktivit radionuklidů uvolňovaných do životního prostředí S ohledem na dobu a způsob odběru vzorků prašného spadu nelze zcela korektně provést srovnání měřených veličin. Lze pouze konstatovat, že roční průměry v okolních obcích jsou hluboko pod vyšetřovací úrovní Směs dlouhodobých radionuklidů uran-radiové řady Způsob monitorování a vyhodnocování veličiny Frekvence: 1x měsíčně Počet měření: 12x 8 monitorovacích bodů Rozhodnutí: SÚJB č. j. SUJB/RCKA/27339/2012 ze dne Program monitorování veličin, parametrů a skutečností důležitých z hlediska radiační ochrany Vyhodnocení: vyšetřovací referenční úroveň A VAL = 9 mbq.m -3 zásahová referenční úroveň A VAL = 10 mbq.m -3 Překročení referenční úrovně v roce 2014: ne Tabulka č. 3-15: Objemová aktivita směsi dlouhodobých radionuklidů uran-radiové řady emitujících záření alfa ve vzduchu v obcích v okolí o. z. TÚU Měřené body monitorovací sítě Průměr AVAL [mbq.m -3 ] *Stráž p. R. 0,224 0,215 0,228 0,224 0,226 Útěchovice 0,236 0,228 0,256 0,296 0,243 Břevniště 0,206 0,220 0,208 0,202 0,217 Hamr n. J. 0,228 0,254 0,240 0,223 0,253 Dubnice 0,200 0,213 0,233 0,241 0,225 Noviny p. R. 0,224 0,222 0,218 0,200 0,231 Strana 114 (celkem 154)

115 Hodnoty jsou bez odečtení pozadí. * Pro účely srovnání vlivu činnosti o. z. TÚU na okolní obce je hodnota v měřícím bodě Stráž p. R. průměr bodů Stráž p. R. policie a Stráž p. R. vzdělávací středisko Ministerstva spravedlnosti. Hodnocení aktivit radionuklidů uvolňovaných do životního prostředí Roční průměry A VAL v okolních obcích jsou hluboko pod vyšetřovací úrovní. 3.5 Měření hluku Zjišťování hluku ve venkovním prostoru a na hranicích staveb občanského vybavení se neprovádí plánovitě a pravidelně. Hluk v životním prostředí se změří v případě, že dojde k významné změně technologických postupů, které přinášejí zvýšení hlučnosti na hranicích zájmového území o. z. TÚU. V roce 2014 se hlučnost neměřila. 3.6 Přehled činnosti na úseku ochrany ovzduší Realizované akce a opatření V roce 2014 byl provoz výtopny Stráž pod Ralskem zajišťován pouze na zemní plyn. Stacionární zdroje znečišťování ovzduší byly provozovány v souladu s povoleními provozu vydanými Krajským úřadem Libereckého kraje Kontroly V roce 2014 byly na úseku ochrany ovzduší provedeny následující kontroly příslušných orgánů státní správy. Přehled kontrol orgánů státního odborného dozoru na úseku ochrany ovzduší: SÚJB RC Kamenná až Předmět kontroly: Zajištění RO při provozu sušáren UK. Závěr kontroly: Při kontrole protokolu o dozimetrickém měření ze dne s výsledkem měření dlouhodobé aktivity alfa ve vzduchu na pracovišti hala č. 3, bylo zjištěno, že výsledkové tabulce je uvedeno jiné pracoviště konkrétně DOOR č. 1 podzemní část. Do podat kontrolujícímu písemnou zprávu k zjištěnému nedostatku. Přijatá opatření: Oprava administrativní chyby - změna ručním zápisem. Poučení zaměstnanců odpovědných za zpracování příslušného záznamu. Preventivní opatření: při tvorbě nových protokolů využívat pouze prázdnou šablonu; kontrola přenosu dat z příslušné dokumentace třetí osobou. Strana 115 (celkem 154)

116 SÚJB RC Kamenná až Předmět kontroly: Zajištění RO při provozu DCHT. Závěr kontroly: Bez závad. SÚJB RC Kamenná až Předmět kontroly: Zajištění RO na pracovišti III. kategorie v rozsahu technologického celku odkaliště, sestávajícího se z odkaliště, NDS ML a NDS 10. Závěr kontroly: Bez závad. ČIŽP OI Liberec Předmět kontroly: Ukončení sanace sekundárních zdrojů znečištění kontaminace v prostoru lokality Důl Křižany I kontola provedených opatření k nápravě závadného stavu. Závěr kontroly: Bez závad. SÚJB RC Kamenná až Předmět kontroly: Zajištění RO na pracovišti III. kategorie v rozsahu pracovišť v areálu DH I dle platného povolení. Závěr kontroly: Bez závad. SÚJB RC Kamenná až Předmět kontroly: Zajištění RO starých a opuštěných areálů. Závěr kontroly: Bez závad. KHS Liberec Předmět kontroly: Kontrola podle zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví, ve spojení se zákonem č. 59/2006 Sb., o prevenci závažných havárií, se zaměřením na pracoviště stáčírny kyselin, sklad chlóru, sklad uranového koncentrátu, sušárna UK a nakládání s pitnou vodou. Závěr kontroly: Bez závad. ČIŽP OI Liberec, KÚLK, HZS LK, OBÚ Li, Policie ČR Předmět kontroly: Integrovaná inspekce zaměřená na dodržování zákona č. 59/2006 Sb., o prevenci závažných havárií. Kontrolováno bylo plnění povinností provozovatele objektu zařazeného do skupiny B dle zákona. Závěr kontroly: Z kontroly nevyplynuly zvláštní povinnosti nad rámec povinných úkonů a opatření, než které jsou běžně vykonávány. SÚJB RC Kamenná až Předmět kontroly: Zajištění RO na pracovištích SMK. Závěr kontroly: Bez závad. ČIŽP OI Liberec Předmět kontroly: Kontrola podle zákona č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší. Kontrolováno bylo provedení jednorázového autorizovaného měření emisí výtopny Stráž pod Ralskem. Závěr kontroly: Bez opatření. Strana 116 (celkem 154)

117 SÚJB RC Kamenná až Předmět kontroly: Zajištění RO při provozu technologického celku odkaliště. Závěr kontroly: Bez závad. SÚJB RC Kamenná až Předmět kontroly: Zajištění RO při provádění monitorování v roce Závěr kontroly: Bez závad. SÚJB RC Kamenná až Předmět kontroly: Zajištění RO při provozu skladů SHR. Závěr kontroly: Bez závad. SÚJB RC Kamenná až Předmět kontroly: Zajištění RO při provozu sušárny UK v hale č. 4 CHS I. Závěr kontroly: Bez závad. V roce 2014 nebyla ze strany orgánů státní správy zahájeno správní řízení za porušení povinností na úseku ochrany ovzduší ani nebyla organizaci uložena žádná pokuta Náhrada škod způsobených exhalacemi Exhalacemi ze zdrojů znečišťování ovzduší provozovaných o. z. TÚU Stráž pod Ralskem nebyly v hodnoceném období způsobeny, vyčísleny ani uplatněny žádné emisní škody. 3.7 Shrnutí V roce 2014 o. z. TÚU provozoval celkem čtyři vyjmenované stacionární zdroje znečišťování ovzduší ve smyslu zákona č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší, z toho tři vyjmenované stacionární spalovací zdroje a jeden jiný vyjmenovaný stacionární zdroj znečišťování ovzduší. Z hlediska vypouštěných emisí znečišťujících látek do ovzduší nedošlo k překročení emisních limitů a na poli ochrany ovzduší nebyla příslušnými správními orgány uložena žádná pokuta. Celkové emise z vyjmenovaných stacionárních zdrojů o. z. TÚU byly v roce 2014 ve výši 9,87 t, což je o 1,43 t méně než v roce Důvodem poklesu celkových emisí je snížení množství vyrobeného tepla ve výtopně Stráž pod Ralskem. Poplatek za znečišťování ovzduší v roce 2014 činil 0,- Kč. V oblasti radiační ochrany nedošlo k překročení referenčních úrovní radionuklidů uvolněných do životního prostředí z výpustí do ovzduší. Celkové roční bilance radionuklidů uvolněných do ovzduší nebyly překročeny. Dílčí hodnocení jsou uvedena v příslušných kapitolách 3.4 a 3.5. Strana 117 (celkem 154)

118 4 Kontaminace míst a biologického materiálu 4.1 Kontaminace půdy Kontaminace technologickými roztoky Ke kontaminaci půd dochází v převážné míře úniky technologických roztoků na vyluhovacích polích DCHT. Posouzení rozsahu úniku zahrnuje mj. odhad objemu uniklého roztoku a objemu roztoku vsáklého do půdy, typ uniklého roztoku, výsledky chemických analýz mimořádného odběru půdy a způsob sanace kontaminované oblasti. V případě úniku technologických roztoků se vsakem větším než 1 m 3 se provede měření příkonu fotonového dávkového ekvivalentu H x v kontaminované oblasti, a při překročení hodnoty 0,5 Sv hod -1 se odstraní kontaminovaná zemina odvozem na odkaliště. V roce 2014 došlo na vyluhovacích polích k 9-ti únikům technologických roztoků. Objemy vsáklé do půdy se pohybovaly v rozmezí 0,1 až 0,6 m 3, jeden únik byl vyšší než 1 m 3. Příčinou byly ve většině případů praskliny ve svarech PE potrubí. Uniklé roztoky byly likvidovány neutralizací mletým vápencem na ph = 5,5. Tabulka č. 4-1: Úniky technologických roztoků na VP v roce 2014 Číslo úniku Datum Místo Odhad objemu úniku [m 3 ] Objem vsáklý do půdy [m 3 ] VP18, VV ,30 0, CHÚ u bývalé sušárny UK 0,30 0, VP12B 0,60 0, VP14 / T14 0,30 0, VP26 0,50 0, VP26 2,50 1,00 * Potrubní most před TP-CHS I 0,30 0, VP18 0,20 0, VP19 0,50 0,05 * H X,prům = 0,15 Sv.hod -1 Strana 118 (celkem 154)

119 4.1.2 Monitorování dnových sedimentů V rámci monitorování toku řeky Ploučnice se provádí vzorkování dnových sedimentů z důvodů sledování kumulace radionuklidů pod výpustěmi o. z. TÚU. Způsob monitorování a vyhodnocování veličiny Frekvence: 1x ročně Počet měření: 1x 6 vzorků Rozhodnutí: SÚJB č. j. SUJB/RCKA/27339/2012 ze dne Program monitorování veličin, parametrů a skutečností důležitých z hlediska radiační ochrany Vyhodnocení: vyšetřovací referenční úroveň A M, U = 0,60 Bq.g -1 suš. A M, 226 Ra = 0,60 Bq.g -1 suš. Překročení v roce 2014: ano Tabulka č. 4-2: Dnové sedimenty řeky Ploučnice Monitorovací bod AM, U * [Bq.g -1 suš.] AM, 226 Ra [Bq.g -1 suš.] v obci Chrastná < 0,104 0,068 výpustní profil OKC-VS < 0,104 0,725 výpustní profil ODK-VS < 0,104 0,146 výpustní profil SLKR-VS < 0,104 0,136 výpustní profil KS-CHÚ < 0,104 0,221 v obci Noviny pod Ralskem < 0,104 0,092 * přepočet 12 Bq 238 U = 25 Bq U NAT Překročení zásahové referenční úrovně Dne došlo ke zjištění překročení vyšetřovací = zásahové úrovně A M, 226 Ra (hmotnostní aktivity 226 Ra) v sedimentech odebraných dne na vyústění Obtokového kanálu do Ploučnice. Naměřená hodnota byla A M, 226 Ra = 0,725 Bq.g -1 sušiny, přičemž A M, 226 Ra (ZÁS) = 0,6 Bq.g -1 sušiny. Šetření překročení zásahové referenční úrovně: 1) Ihned po zjištění překročení zásahové referenční úrovně byly odebrány 3 vzorky sedimentů v toku Obtokového kanálu a Ploučnice před a po zaústění. 2) Byly porovnány hodnoty naměřené v letech se závěrem, že A M, 226 Ra je dlouhodobě zvýšená (oproti hodnotám zjištěným na zbývajících výpustech o. z. TÚU). Strana 119 (celkem 154)

120 3) Hodnoty parametru objemová aktivita 226 Ra ve vodách v monitorovacím bodě PV-VS a OKC-VS (ve vzdálenosti cca 20 m před odběrovým místem sedimentů na výpusti) se ve dnech pohybují v dlouhodobém průměru, tzn. překročení nebylo způsobeno zvýšenými hodnotami 226 Ra ve vypouštěných důlních vodách. 4) Výsledné hodnoty A M, 226 Ra tří kontrolních vzorků jsou srovnatelné, všechny překračují schválenou zásahovou referenční úroveň. Zjištění: a) Hodnoty 226 Ra ve vodách ve výpustním profilu v kritickém období, stejně jako dlouhodobé hodnoty v posuzovacím profilu Noviny p. R. most, jsou na úrovni přírodního pozadí. Nemohlo tedy dojít k významnému ovlivnění obyvatel obce Noviny p. R. ve smyslu zvýšení úvazku efektivní dávky ingescí 226 Ra z vody řeky Ploučnice. b) Vzhledem k tomu, že se nepodařilo nalézt zjevnou příčinu zvýšených hodnot A M, 226 Ra v sedimentech v místě zaústění Obtokového kanálu do toku Ploučnice, je třeba před formulací závěrů provést detailnější vzorkování sedimentů v celém zájmovém území o. z. TÚU. Přijatá opatření: Ve 2. čtvrtletí 2015 bude provedeno vzorkování sedimentů v korytě Obtokového kanálu (po celé délce) a Ploučnice (od zaústění OK do obce Noviny p. R.). Po vyhodnocení parametru A M, 226 Ra v odebraných vzorcích bude rozhodnuto o případné odtěžbě sedimentů a jejím rozsahu Odstranění kontaminované zeminy pod areálem bývalého Dolu Křižany I V souvislosti s radiometrickým průzkumem, provedeným v roce 2013 po ukončení likvidace areálu DK I, byly zjištěny zvýšené hodnoty příkonu fotonového dávkového ekvivalentu na pastvině sousedící s hranicemi bývalého areálu. Detailním proměřením byla plocha kontaminace přesně specifikována (viz Obrázek č ). Zjištěné hodnoty příkonu fotonového dávkového ekvivalentu H X se pohybovaly v rozmezí 0,30 až 1,0 μsv.hod -1. Uvedená kontaminace byla pravděpodobně způsobena dešťovými splachy z plochy areálu, které nebyly zachyceny v dešťových jímkách. Přestože se jednalo o plochu mimo bývalý areál DK I, která není v majetku s. p. DIAMO, organizace se rozhodla tuto kontaminaci odstranit, a to na hranici H X = 0,3 μsv.hod -1. Práce a činnosti související s odstraněním a přepravou kontaminované zeminy byly realizovány ve dnech až zaměstnanci o. z. TÚU, kteří jsou radiačními pracovníky kategorie B. Množství kontaminované zeminy uložené na odkaliště bylo 280 m 3. Hodnoty H X plochy po odstranění kontaminované zeminy, stejně jako po zasypání výkopu zúrodněníschopnou zeminou, jsou na úrovni přírodního pozadí. Strana 120 (celkem 154)

121 Obrázek č. 4-1: Plocha pod DK I po odstranění zeminy kontaminované radionuklidy Dokončení vyčištění levé dosazovací nádrže v areálu Pustý od radioaktivních kalů V dosazovacích nádržích Pustý byly usazeny nejjemnější podíly neutralizačních kalů z NDS 6, které prošly přes sedimentační procesy předcházejících technologií. Pravá dosazovací nádrž byla vyčištěna v roce Z důvodu nánosu radioaktivních kalů v levé dosazovací nádrži Pustý proběhlo v období a její částečné vyčištění vlastními silami. Práce byly v roce 2012 přerušeny, neboť nebyla k dispozici technika pro odtěžbu silně zvodnělých kalů. Díky příznivým klimatickým podmínkám v 1. čtvrtletí 2014 byl prostor levé DN Pustý částečně odvodněn (viz Obrázek č ), což umožnilo pokračovat v jeho vyčištění. Přestože se jednalo o plochu mimo bývalý areál DK I, která není v majetku s. p. DIAMO, organizace se rozhodla tuto kontaminaci odstranit, a to na hranici H X = 0,3 μsv.hod -1. Práce a činnosti související s odstraněním a přepravou kontaminované zeminy byly realizovány ve dnech zaměstnanci o. z. TÚU, kteří jsou radiačními pracovníky kategorie B. Množství kontaminovaných sedimentů uložených na odkaliště bylo tun. Hodnoty H X plochy po odstranění kontaminovaných sedimentů, stejně jako po zatěsnění dna nadsítným z pískovny Dobnice a Rynoltice, nepřesahují H X = 0,3 μsv.hod -1. Strana 121 (celkem 154)

122 Obrázek č. 4-2: Odvodňování levé DN Pustý Obrázek č. 4-3: Zatěsnění dna levé DN Pustý po odstranění kontaminovaných sedimentů Strana 122 (celkem 154)

123 4.2 Kontaminace biologického materiálu Možnost kumulace radionuklidů v životním prostředí při dlouhodobém vypouštění škodlivin do vod a ovzduší je sledována v rámci monitoringu potravního řetězce. Podle schváleného Programu monitorování veličin, parametrů a skutečností důležitých z hlediska radiační ochrany se stanovuje obsah radionuklidů v mase a kostech ryb v toku Ploučnice a v kulturních plodinách pěstovaných na zemědělské půdě o. z. TÚU (viz tabulka č. 4.2). Způsob monitorování a vyhodnocování veličiny Frekvence: 1x ročně Počet měření: 1x 8 vzorků Rozhodnutí: SÚJB č. j. SUJB/RCKA/27339/2012 ze dne Program monitorování veličin, parametrů a skutečností důležitých z hlediska radiační ochrany Vyhodnocení: vyšetřovací referenční úroveň A M, U = 0,80 Bq.g -1 suš. A M, 226 Ra = 0,20 Bq.g -1 suš. Překročení v roce 2014: ne Tabulka č. 4-3: Vybrané složky potravin kontaminované radionuklidy Biologický vzorek Místo odběru AM, U [Bq.g -1 suš.] AM, 226 Ra [Bq.g -1 suš.] obilnina mezi odvalem j. č. 3 a Útěchovickým Špičákem < 0,0052* < 0,0011 obilnina v prostoru mezi areálem býv. CDS a Stráží p. R. < 0,0052* < 0,0011 obilnina severně od I. etapy odkaliště < 0,0052* < 0,0008 obilnina severně od II. etapy odkaliště < 0,0052* 0,0057 směs zel. v obci Noviny p. R. < 0,1040* < 0,015 obilnina na VP17 < 0,0077* < 0,0015 ryba řeka Ploučnice < 0,025** < 0,030 * přepočet 12 Bq 238 U = 25 Bq U NAT ** přepočet 1 mg U NAT = 25,18 Bq 4.3 Shrnutí V roce 2014 došlo 1x k úniku technologického roztoků větším než 1 m 3, objemy vsáklého roztoku nebyly vyšší než 0,6 m 3. Uniklé roztoky byly likvidovány neutralizací mletým vápencem. Analýza radionuklidů uvolňovaných do životního prostředí z provozů o. z. TÚU ve vybraných složkách potravin neprokázala jejich kumulaci v míře významně ovlivňující kritickou skupinu obyvatel v okolních obcích. Z důvodu pokračujícího šetření překročení hmotnostní aktivity radia v sedimentech na výpusti proběhne v roce 2015 vzorkování sedimentů v korytě Obtokového kanálu a Ploučnice. Strana 123 (celkem 154)

124 5 Odpadové hospodářství 5.1 Produkce a nakládání s odpady Provozovny Ohlašovací povinnost podle 39, odst. 2 zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech, ve formě Hlášení o produkci a nakládání s odpady za rok 2014 byla splněna prostřednictvím ISPOP za následující provozovny: - o. z. Těžba a úprava uranu, interní číslo provozovny 151; - o. z. Těžba a úprava uranu kompostárna, interní číslo provozovny Produkce odpadů Přehled produkce odpadů o. z. TÚU za rok 2014 je uveden v tabulce č Tabulka č. 5-1: Přehled produkce odpadů P. č. Název druhu odpadu Katalogové číslo odpadu Kategorie odpadu Množství odpadu kg 1 2 Odpadní barvy a laky obsahující organická rozpouštědla nebo jiné nebezpečné látky Odpadní řezné emulze a roztoky neobsahující halogeny N N Upotřebené vosky a tuky N 46 4 Nechlorované minerální motorové a mazací oleje N Jiné motorové, převodové a mazací oleje N Kaly z odlučovačů oleje N Zaolejovaná voda z odlučovačů oleje N Jiné emulze N Papírové a lepenkové obaly O Plastové obaly O Směsné obaly O Skleněné obaly O Obaly obsahující zbytky nebezpečných látek nebo obaly těmito látkami znečištěné N Strana 124 (celkem 154)

125 P. č. Název druhu odpadu Katalogové číslo odpadu Kategorie odpadu Množství odpadu kg 14 Absorpční činidla, filtrační materiály (včetně olejových filtrů jinak blíže neurčených), čistící tkaniny o ochranné oděvy znečištěné nebezpečnými látkami N Pneumatiky O Autovraky N Olejové filtry N Vyřazená zařízení obsahující nebezpečné složky neuvedená pod čísly až Vyřazená zařízení neuvedená pod čísly až Jiné složky odstraněné z vyřazených zařízení neuvedené pod číslem Laboratorní chemikálie a jejich směsi, které jsou nebo obsahují nebezpečné látky Vyřazené anorganické chemikálie, které jsou nebo obsahují nebezpečné látky N O O N N Olověné akumulátory N Nikl-kadmiové baterie a akumulátory N Dřevo O Plasty O Sklo, plasty a dřevo obsahující nebezpečné látky nebo nebezpečnými látkami znečištěné Asfaltové směsi neuvedené pod číslem N O Měď, bronz, mosaz O Hliník O Železo a ocel O Směsné kovy O Kabely obsahující ropné látky, uhelný dehet a jiné nebezpečné látky N Kabely neuvedené pod O Zemina a kamení neuvedené pod číslem Izolační materiály neuvedené pod čísly a O O Strana 125 (celkem 154)

126 P. č. Název druhu odpadu Katalogové číslo odpadu Kategorie odpadu Množství odpadu kg Směsné stavební a demoliční odpady neuvedené pod čísly , , Kapalné hořlavé odpady obsahující nebezpečné látky Kaly z čištění komunálních odpadních vod O N O Papír a lepenka O Oděvy O Vyřazené elektrické a elektronické zařízení neuvedené pod čísly , a O Biologicky rozložitelný odpad O Směsný komunální odpad O Kal ze septiků a žump O Objemný odpad O Množství odpadů celkem Množství nebezpečného odpadů celkem Množství ostatního odpadů celkem Množství odpadů předaných k využití ( R ) Množství odpadů předaných k odstranění ( D ) Přehled vytříděných odpadů z TKO je uveden v tabulce č Tabulka č. 5-2: Přehled vytříděných odpadů P. č. Název druhu odpadu Katalogové číslo odpadu Kategorie odpadu Množství odpadu kg 1 Papírové a lepenkové obaly O Plastové obaly O Skleněné obaly O 409 Na základě ustanovení 38 zákona č.185/2001 Sb. byly odběratelům předány použité výrobky. Přehled předaných použitých výrobků v roce 2014 je uveden v tabulce č Strana 126 (celkem 154)

127 Tabulka č. 5-3: Přehled použitých výrobků předaných formou zpětného odběru P. č. Název použitého výrobku Množství kg / ks 1 Pneumatiky kg 2 Olověné akumulátory kg 3 Zářivky ks 4 Výbojky 48 ks 5 Elektrozařízení kg Zařízení a sklady nebezpečných odpadů O. z. TÚU v roce 2014 provozoval činnost nakládání s nebezpečnými odpady na základě rozhodnutí - souhlasu k nakládání s nebezpečnými odpady vydaného OkÚ RŽP Česká Lípa č. j. RŽP 2426/02 a 3296/02 ze dne , s platností na dobu neurčitou. O. z. TÚU v roce 2014 provozoval jedno malé zařízení pro biologické zpracování biologicky rozložitelných odpadů - kompostárnu s roční kapacitou 150 tun. Souhlasné vyjádření k provozování tohoto zařízení bylo vydáno Městským úřadem Česká Lípa č. j. MUCL/87570/2011 ze dne V roce 2014 na kompostárnu nebyl přijat odpad od cizích subjektů, zpracovávány byly pouze odpady z produkce o. z. TÚU. Přehled přijatých odpadů do zařízení k využívání odpadů kompostárny je uveden v následující tabulce č Tabulka č. 5-4: Přehled odpadů přijatých do zařízení P. č. Název druhu odpadu Katalogové číslo odpadu Kategorie odpadu Množství odpadu kg 1 Biologicky rozložitelný odpad O Náklady a výnosy Přehled nákladů a výnosů z odstranění odpadů v roce 2014 je uveden v tabulce č Tabulka č. 5-5: Přehled nákladů a výnosů odpadového hospodářství Náklady tis. Kč Výnosy tis. Kč - na úpravu, využití, odstraňování 682,898 - na skládkování (poplatky) 370,209 - z prodeje druhotných surovin - z příjmu odpadů do zařízení - jiné - - jiné ,351 Celkem 1 053,107 Celkem ,351 - Strana 127 (celkem 154)

128 Celkem výnosy po odečtení nákladů za odstranění: ,- Kč. 5.3 Přehled činnosti na úseku odpadového hospodářství Podnikání v oblasti nakládání s odpady V roce 2014 o. z. TÚU provozoval zařízení na využívání odpadů kompostárnu Realizované akce a opatření Na úseku odpadového hospodářství probíhala běžná činnost spojená se zajištěním provozů a odstraněním odpadů vzniklých při likvidaci objektů určených k odstranění Kontroly V roce 2014 nebyla na úseku odpadového hospodářství ze strany orgánů státní správy provedena žádná kontrola, nebylo zahájeno správní řízení za porušení povinností ani nebyla organizaci uložena žádná pokuta. 5.4 Shrnutí O. z. TÚU v roce 2014 provozoval dvě provozovny: - o. z. Těžba a úprava uranu, interní číslo provozovny 151; - o. z. Těžba a úprava uranu kompostárna, interní číslo provozovny 152. V roce 2014 bylo na o. z. TÚU celkově vyprodukováno kg odpadů a ve srovnání s rokem 2013 došlo k 55% navýšení. K nárůstu celkové produkce odpadů došlo v důsledku zahájení provádění rozsáhlých likvidačních prací areálů CHÚ, DH I J. č. 3 a CDS, kdy původcem vzniklých kovových odpadů je o. z. TÚU. Produkce nebezpečných odpadů v roce 2014 v množství kg byla o 25 % nižší než v roce Podíl vytříděných odpadů z TKO a množství použitých výrobků předaných odběratelům zůstal na podobné úrovni roku Náklady na odstranění odpadů v roce 2014 činily Kč a výnosy z prodeje odpadů k využití Kč. Zdroje příjmů pochází z prodeje využitelných odpadů (především kovový odpad a vyřazená zařízení). Strana 128 (celkem 154)

129 6 Nakládání s těžebním odpadem Podle zákona č. 157/2009 Sb., o nakládání s těžebním odpadem a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, se tento zákon vztahuje od 1. ledna 2015 i na těžební odpady vznikající při těžbě, úpravě a zpracování radioaktivních nerostů. V podmínkách o. z. TÚU Stráž pod Ralskem se jedná o materiál uložený v odkališti a na odvalech v době těžby a úpravy uranové rudy. V současné době při činnostech realizovaných v rámci povolených hornických činností na o. z. TÚU nevzniká žádný těžební odpad. Odštěpný závod TÚU nakládá při své činnosti pouze s výrobky, odpady a s produkty hornické činnosti (jedná se např. o kaly z čištění zbytkových technologických roztoků, materiály kontaminovány radionuklidy, se kterými přišly do styku při těžbě, přepravě nebo úpravě uranové rudy, tj. kontaminovaná technologická zařízení, materiály ze sanace a likvidace objektů, kontaminovaná zemina, pracovní oděvy a pomůcky). Nakládání s těmito produkty hornické činnosti upravuje vyhláška SÚJB č. 307/2002 Sb., o radiační ochraně, ve znění pozdějších předpisů, v 14 písm. f) jako shromažďování produktů hornické činnosti. 6.1 Úložná místa Odvaly V roce 2014 o. z. TÚU spravoval 8 odvalů úložných míst ve smyslu zákona č. 157/2009 Sb., o nakládání s těžebním odpadem, v platném znění. Stav úložných míst odvalů ve správě o. z. TÚU k je uveden v tabulce č Tabulka č 6-1: Úložná místa těžebního odpadu - odvaly P. č. Odval Plocha [m 2 ] Objem [m 3 ] Hmotnost [t] 1 Odval j. č. 1, Druh uložené hmoty Aktuální stav v rekultivaci 2 Odval j. č granity, fylity, v likvidaci 3 4 Odval j. č. 4, 5 Odval j. č. 6, metaba- v rekultivaczika, pískovce, prachovce v rekultivaci 5 Odval j. č v likvidaci 6 Odval šurfu č. 1* uzavřen 7 Odval šurfu č. 2* granity, svory, fylity uzavřen 8 Odval šurfu č. 3* uzavřen Celkem Poznámka: * Od roku 2005 spravuje o. z. TÚU také 3 odvaly převzaté od o. z. SUL v lokalitě Rádlo. Strana 129 (celkem 154)

130 6.1.2 Odkaliště V roce 2014 o. z. TÚU spravoval 1 odkaliště - úložné místo ve smyslu zákona č. 157/2009 Sb., o nakládání s těžebním odpadem, v platném znění. Stav úložných míst odkališť ve správě o. z. TÚU k je uveden v tabulce č Tabulka č. 6-2: Úložné místo těžebního odpadu a produktů hornické činnosti - odkaliště P. č. Odkaliště Plocha [m 2 ] Objem [m 3 ] Hmotnost [t] 1. I. etapa Druh uložené hmoty kaly, rmut, další produkty hornické činnosti Aktuální stav v provozu 2. II. etapa kaly, rmut v provozu Celkem Těžební odpady a produkty hornické činnosti V tabulce č. 6-3 je uvedeno množství těžebního odpadu a produktů hornické činnosti uložených v roce 2014 do I. a II. etapy odkaliště včetně jejich množství uloženého od začátku ukládání. Tabulka č. 6-3: Bilance těžebního odpadu a produktů hornické činnosti Místo uložení: Odkaliště I. etapa Odkaliště II. etapa Druh uloženého materiálu Hmotnost [t] Hmotnost [t] celkem v roce 2014 Celkem v roce 2014 Těžební odpad Vyloužená ruda (rmut) a) ,00 0, ,00 0,00 Ostatní mat. z technologie a) ,00 0, ,00 0,00 Haldovina ,00 0, ,00 0,00 Produkty hornické činnosti Kaly z NDS ,10 0, , ,90 Kaly z NDS ML 9 954,00 0, , ,00 Kaly z NDS ,00 0, , ,00 Kaly EDR b) 50,20 0,00 0,00 0,00 Vápno k alkalizaci 0,00 0, ,00 0,00 Strana 130 (celkem 154)

131 Místo uložení: Odkaliště I. etapa Odkaliště II. etapa Druh uloženého materiálu Hmotnost [t] Hmotnost [t] celkem v roce 2014 Celkem v roce 2014 Mezisoučet ,30 0, , ,90 Další produkty hornické činnosti Železný materiál 5 169, ,050 0,00 0,00 Neželezný kovový materiál 5,06 0,000 0,00 0,00 Použité ochranné pomůcky 8,63 0,000 0,00 0,00 Filtrační plachetky a textilie 134,740 9,995 0,00 0,00 Kontaminované dřevo 195,305 75,050 0,00 0,00 Ionexová drť 766,420 60,620 0,00 0,00 Plasty z potrubí 110,720 37,930 0,00 0,00 Pryžové a pogumované díly 169,410 6,140 0,00 0,00 Inkrusty, rez a kaly , ,180 0,00 0,00 Kontaminovaná zemina , ,900 0,00 0,00 Zbytky rudy (rudný prach) 57,500 0,00 0,00 0,00 Vrtný výplach , ,825 0,00 0,00 Minerální izolační materiál 30,490 17,400 0,00 0,00 Kont. materiály z laboratoří 2,300 0,00 0,00 0,00 Hrubozrnné kaly ,00 0,00 0,00 0,00 Kontaminovaná stavební drť , ,340 0,00 0,00 Mezisoučet , ,430 0,00 0,00 Celkem , , , ,90 Poznámka: a) ukládání těchto materiálů ukončeno v roce 1993 v souvislosti s ukončením provozu CHÚ; b) ukládání kalu EDR ukončeno v r Materiály uvedené v tabulce č. 6-3 jako Další produkty hornické činnosti jsou do odkaliště ukládány na základě rozhodnutí MěÚ Česká Lípa č. j. MUCL/15162/2014 ze dne o povolení změny v užívání stavby vodního díla I. etapa odkaliště - navýšení ročního limitu již povolených vybraných produktů hornické činnosti pro období a Těmito rozhodnutími jsou stanoveny druhy ukládaných materiálů a je povoleno jejich maximální roční ukládané množství. Strana 131 (celkem 154)

132 6.3 Shrnutí Ve správě o. z. TÚU je celkem 9 úložných míst (8 odvalů a 1 odkaliště) těžebního odpadu, ve smyslu zákona č. 157/2009 Sb., o nakládání s těžebním odpadem, v platném znění. V roce 2014 byly těžební odpady a produkty hornické činnosti ukládány pouze do odkaliště. Celkem v roce 2014 bylo do I. a II. etapy odkaliště uloženo ,33 tun materiálů, což je o 1 702,09 tun více, než v roce Největší podíl uloženého materiálu představují kaly z technologie NDS 6, NDS ML, NDS 10 a radionuklidy kontaminovaná stavební drť z likvidací areálů. Strana 132 (celkem 154)

133 7 Sanace a rekultivace 7.1 Sanace po chemické těžbě uranu Cenoman Sanace cenomanské zvodně i režim čerpání a vtláčení probíhaly v souladu s plánem. Za celé hodnocené období bylo z VP a rozptylu vyčerpáno m 3 ZTR-C a zpětně vtlačeno do VP m 3, tj méně než 2,4 % z celkového objemu vyčerpaných ZTR-C. Podbilance v cenomanské zvodni na VP byla 5,33 m 3.min -1. Při sanaci horninového prostředí v cenomanské zvodni byly využívány technologie SLKR I, NDS 6, NDS ML, CHS I a NDS 10. Z cenomanské zvodně bylo za hodnocené období vyvedeno celkem t kontaminantů (vyjádřeno v RL). Za rok 2014 bylo na CHS I vyrobeno m 3 eluátu. Probíhalo srážení eluátu a filtrace uranového koncentrátu. V hodnoceném období bylo odbytováno ,4 kg U a bylo přepracováno 11 návěsů nekondičního uranového koncentrátu (NUK) z o. z. SUL. Z přepracování NUK byl odbytován uran v množství ,3 kg. Provozováním HB Stráž a HB Svébořice byla udržována požadovaná piezometrická úroveň ZTR v cenomanské zvodni na VP v přímé souvislosti s postupujícím zatápěním bývalého DH I. Do HB Stráž bylo v hodnoceném období vtlačeno m 3 ZTR z turonské zvodně, do HB Svébořice bylo vtlačeno m 3 důlních vod z vrtů BACT-54 a BACT-61. Provoz technologie neutralizačně dekontaminační stanice NDS 6 zajišťoval v rámci zakázky cenoman zpracování ZTR-C při využití odkalištích vod a turonských roztoků. Za sledované období bylo na NDS 6 zpracováno m 3 ZTR-C čerpaných v rámci sanace při využití vod z odkaliště CHÚ. Stanice vyprodukovala m 3 filtračního koláče, který byl uložen na odkališti II. etapy VÚ č. 3. Turon V rámci sanace turonské zvodně pokračovalo čerpání zbytkových technologických roztoků po chemické těžbě uranu z turonského kolektoru podle plánu. Čerpány byly jak ZTR-T z čoček na vyluhovacích polích 8F, 9A, 9C, 9D, 10C a 12B, tak i jednotlivé turonské vrty v ploše VP. Celkem bylo za hodnocené období vyčerpáno m 3 ZTR-T, z toho bylo m 3 vtlačeno do HB Stráž, m 3 vyčištěno v NDS 6 a m 3 vyčištěno v NDS 10. Část méně kontaminovaných ZTR-T byla využívána jako provozní voda v sanačních technologiích ( m 3 ). Z turonské zvodně bylo za hodnocené období vyvedeno celkem 1 662,1 t kontaminantů (vyjádřeno v RL). Provoz technologie neutralizačně dekontaminační stanice NDS 6 zajišťoval v rámci zakázky sanace turonu zpracování ZTR-T při využití odkalištích vod. Za sledované období bylo na NDS 6 zpracováno m 3 ZTR-T při využití vod z odkaliště CHÚ. Stanice vyprodukovala m 3 filtračního koláče, který byl uložen na odkališti VÚ č. 3. Strana 133 (celkem 154)

134 7.2 Likvidace povrchových areálů Likvidace povrchového areálu Dolu Hamr I a Centrální dekontaminační stanice Dne 4. září 2014 byla předáním staveniště zahájena likvidace posledního nezlikvidovaného povrchového areálu po hlubinné těžbě ve správě DIAMO, s. p., o. z. TÚU. Jedná se o hlavní areál Dolu Hamr I areál jámy č. 3 a související areál Centrální dekontaminační stanice. Provoz DH I byl ukončen v roce Po období konzervace byla zahájena v roce 1995 likvidací podzemní, která spočívala v odstranění technologie a postupném zakládání vydobytých prostor. Likvidace podzemí dolu byla ukončena v roce 2002 zásypem jam. Závěrečná etapa likvidace byla zahájena v roce 2009, kdy byla zpracována podrobná analýza rizik, která zmapovala a definovala rizika přítomné kontaminace a navrhla optimální postup likvidačních a sanačních prací. Následně byla vypracována projektová dokumentace a v roce 2011 byla pro projekt pod názvem Likvidace povrchových areálů po hlubinné těžbě ve správě DIAMO, s. p., o. z. TÚU podána žádost na SFŽP o kofinancování tohoto projektu z prostředků OPŽP, a to v rámci prioritní osy 4, oblasti podpory Odstraňování starých ekologických zátěží. Žádost akceptována pod číslem V roce 2012 byla zpracována zadávací dokumentace pro výběr správce stavby a pro výběr zhotovitele sanačních a likvidačních prací. Výběrové řízení na správce stavby bylo dokončeno v roce Výběrové řízení na dodavatele sanačních a likvidačních prací bylo vzhledem k sérii námitek účastníků ukončeno až na jaře Smlouva s vítězem byla podepsána dne 22. května Ihned po podpisu smlouvy zahájil zhotovitel práce na realizační dokumentaci a dokumentaci nezbytné pro vydání rozhodnutí o vyřazování pracoviště III. kategorie Státním úřadem pro jadernou bezpečnost. Realizační dokumentace byla v průběhu měsíce srpna dokončena a po zapracování připomínek ze strany zhotovitele a MŽP byla schválena. Rozhodnutí o vyřazování pracoviště III. kategorie vydal SÚJB na základě předložené dokumentace dne 2. září Tím byly naplněny všechny podmínky pro předání staveniště zhotoviteli a likvidační a sanační práce tak mohly být zahájeny. Cílem likvidačních a sanačních prací je provedení nápravných opatření, která eliminují zdravotní a ekologická rizika spojená s výskytem rozsáhlé kontaminace objektů a ploch. Analýzou rizika byla identifikována především kontaminace radionuklidy stavebních konstrukcí, obsahu jímek a zemin nesaturované zóny spojená s těžbou a úpravou uranové rudy. Dále byla zjištěna lokálně omezená kontaminace stavebních konstrukcí ropnými uhlovodíky a těžkými kovy. S ohledem na zjištění zdravotních a ekologických rizik vyplývajících z existující kontaminace stavebních objektů a nesaturované zóny radionuklidy a lokálně i ropnými uhlovodíky, je prováděna odborná demolice a odstranění objektů se zjištěnou kontaminací a vymístění kontaminovaných zemin. V místech, kde při současném ani budoucím využití území nedojde k intenzivnějšímu pohybu obyvatel, je prováděno zakrytí zemin kontaminovaných radionuklidy stínící vrstvou. Demolice objektů probíhá v několika fázích. V první fázi bylo provedeno vyklizení objektů a odstranění odpadů. Ve druhé fázi proběhla odborná demontáž vnitřního zařízení a technologií. V navazujících fázích proběhne demolice nadzemních konstrukcí. Podzemní konstrukce jsou likvidovány odbouráním do stanovené úrovně pod terénem případně jejich úplným odstraněním v závislosti na rozsahu kontaminace. Po ověření, zda bylo odbouráním dosaženo požadovaného snížení kontaminace, se provádí zásyp vzniklých jam inertním materiálem. Obdobným postupem je prováděna odtěžba kontaminovaných zemin. Materiály vzniklé demoličními a sanačními pracemi jsou důsledně separovány a monitorovány. V závislosti na charakteru a rozsahu kontaminace je pak s nimi dále nakládáno. Všechny materiály kontaminované radionuklidy jsou ukládány do odkaliště Stráž p. R., materiály kontaminované radi- Strana 134 (celkem 154)

135 onuklidy a ropnými látkami jsou před uložením do odkaliště podrobeny biodegradačnímu procesu. Materiály kategorizované jako odpady jsou likvidovány dodavatelem v souladu se zákonem o odpadech. Nekontaminovaná inertní stavební suť je po recyklaci využívána na zásypy vzniklých jam. Plocha areálu, která bude uvolněna po dokončení nápravných opatření, představuje cca 33,3 ha. Celkem bude zlikvidováno 97 stavebních objektů. Množství materiálů uložených do odkaliště je odhadováno na 170 tis. t, množství odpadů je odhadováno ve výši 39 tis. t. Likvidační a sanační práce budou probíhat do konce roku V následujících třech letech bude probíhat postsanační monitoring lokality ve stanoveném rozsahu. V případě, že v tomto období nebude zaznamenán opakovaný nárůst koncentrace kontaminantů, budou plochy uvolněny k dalšímu využití, např. k rekultivaci. Celkové náklady budou hrazeny z prostředků OPŽP ve výši cca 56 % nákladů bez DPH. Likvidace chemické úpravny ve Stráži pod Ralskem Dne 30. září 2014 byla předáním staveniště zahájena likvidace chemické úpravny uranové rudy ve Stráži pod Ralskem. Chemická úpravna byla provozována v letech a zpracovávala až 800 kt uranové rudy z ložiska Hamr pod Ralskem a Břevniště pod Ralskem ročně. Provoz chemické úpravny byl ukončen v roce 1993 v návaznosti na zastavení činnosti Dolu Hamr I. Likvidační práce byly zahájeny v roce 1995 technickým a bezpečným zajištěním likvidovaných technologických celků a byla zahájena postupná likvidace technologického zařízení provozu CHÚ. Vzhledem k nedostatku finančních prostředků ze státního rozpočtu přidělovaných na zahlazování následků hlubinné těžby uranu však byly likvidační práce záhy zastaveny. Závěrečná etapa likvidace chemické úpravny byla zahájena až v roce 2009, kdy byla zpracována podrobná analýza rizik, která zmapovala a definovala rizika přítomné kontaminace a navrhla optimální postup likvidačních a sanačních prací. Následně byla vypracována projektová dokumentace a v roce 2012 byla pro projekt pod názvem Likvidace CHÚ Stráž pod Ralskem podána žádost na SFŽP o kofinancování tohoto projektu z prostředků OPŽP, a to v rámci prioritní osy 4, oblasti podpory Odstraňování starých ekologických zátěží. Žádost akceptována pod číslem V roce 2012 byla zpracována zadávací dokumentace pro výběr správce stavby a pro výběr zhotovitele sanačních a likvidačních prací. Výběrové řízení na správce stavby bylo dokončeno v roce 2013, kdy byla podepsána smlouva o provedení služby správce stavby. Výběrové řízení na dodavatele sanačních a likvidačních prací bylo vzhledem k sérii námitek účastníků ukončeno až na jaře Smlouva s vítězem byla podepsána dne 22. května Ihned po podpisu smlouvy zahájil zhotovitel práce na realizační dokumentaci a dokumentaci nezbytné pro vydání rozhodnutí o vyřazování pracoviště III. kategorie Státním úřadem pro jadernou bezpečnost. Realizační dokumentace byla v průběhu měsíce srpna dokončena a po zapracování připomínek ze strany zhotovitele a MŽP byla schválena. Rozhodnutí o vyřazování pracoviště III. kategorie vydal SÚJB na základě předložené dokumentace dne 15. září Tím byly naplněny všechny podmínky pro předání staveniště zhotoviteli a likvidační a sanační práce tak mohly být zahájeny. Cílem likvidačních a sanačních prací je provedení nápravných opatření, která eliminují zdravotní a ekologická rizika spojená s výskytem rozsáhlé kontaminace objektů a ploch. Analýzou rizika byla identifikována především kontaminace radionuklidy stavebních konstrukcí, obsahu jímek a zemin nesaturované zóny, které byly spojeny s nakládáním s uranovou rudou. Dále byla zjištěna lokálně omezená kontaminace stavebních konstrukcí ropnými uhlovodíky a PCB. S ohledem na zjištění zdravotních a ekologických rizik vyplývajících z existující kontaminace stavebních objektů a nesaturované zóny radionuklidy a lokálně i ropnými uhlovodíky, bude provedena odborná demolice a odstranění objektů se zjištěnou kontaminací a vymístění kontaminovaných zemin. V místech, kde při současném ani budou- Strana 135 (celkem 154)

136 cím využití území nedojde k intenzivnějšímu pohybu obyvatel, bude provedeno zakrytí zemin kontaminovaných radionuklidy stínící vrstvou. Demolice objektů probíhá v několika fázích. V první fázi bylo provedeno vyklizení objektů a odstranění odpadů. Ve druhé fázi probíhá odborná demontáž vnitřního zařízení a technologií. V navazujících fázích proběhne demolice nadzemních konstrukcí. Podzemní konstrukce budou likvidovány odbouráním do stanovené úrovně pod terénem případně jejich úplným odstraněním v závislosti na rozsahu kontaminace. Po ověření, zda bylo odbouráním dosaženo požadovaného snížení kontaminace, se provádí zásyp vzniklých jam inertním materiálem. Obdobným postupem je prováděna odtěžba kontaminovaných zemin. Materiály vzniklé demoličními a sanačními pracemi jsou důsledně separovány a monitorovány. V závislosti na charakteru a rozsahu kontaminace je pak s nimi dále nakládáno. Všechny materiály kontaminované radionuklidy budou uloženy do odkaliště Stráž p. R., materiály kontaminované radionuklidy a ropnými látkami budou jsou před uložením do odkaliště podrobeny biodegradačnímu procesu. Materiály kategorizované jako odpady jsou likvidovány dodavatelem v souladu se zákonem o odpadech. Inertní stavební suť je po recyklaci využívána na zásypy vzniklých jam. Plocha areálu, která bude uvolněna po dokončení nápravných opatření, představuje cca 15,2 ha. Celkem bude zlikvidováno 35 stavebních objektů. Množství materiálů uložených do odkaliště je odhadováno na 330 tis. t, množství odpadů je odhadováno ve výši 17 tis. t. Likvidační a sanační práce budou probíhat do konce roku V následujících třech letech bude probíhat postsanační monitoring lokality ve stanoveném rozsahu. V případě, že v tomto období nebude zaznamenán opakovaný nárůst koncentrace kontaminantů, budou plochy uvolněny k dalšímu využití, např. k rekultivaci. Celkové náklady budou hrazeny z prostředků OPŽP ve výši cca 77 % nákladů bez DPH. Likvidace stavebních objektů NDS 6 Z důvodů připravované rekonstrukce NDS 6 byla provedena likvidace části nevyužívaných objektů. Byly dokončeny vlastní bourací práce technologického plata a nádrží, bylo provedeno podrcení betonů a úprava plochy po likvidaci. Likvidace trubních řadů Hamr Byla provedena likvidace odstavených nevyužívaných trubních řadů, které přiváděly důlní vody na čištění v provozu CDS. Byly kompletně realizovány likvidační práce jako vyřezávání a odvozy trubních řadů, likvidace trubních mostů, jímek, drcení betonů, závozy prostoru po jímkách a terénní úpravy. Likvidace kotelny VP 9 Byla provedena kompletní likvidace stavebních objektů kotelny, okolních zpevněných ploch, jímek a drobných objektů a drcení stavební suti. Likvidace komínu výtopny Stráž pod Ralskem Byla provedena demolice nepotřebného komínu výtopny Stráž pod Ralskem v areálu CHÚ. Komín výtopny nebyl využíván od doby dokončení rekonstrukce výtopny v roce Bylo provedeno odbourávání vnitřní a vnější vyzdívky, odřezávání armování, likvidace odpadů a drcení stavební suti. Fotodokumentace k likvidaci povrchových areálů je uvedena v příloze č. P2. Strana 136 (celkem 154)

137 7.3 Rekultivace Na o. z. TÚU probíhaly v roce 2014 rekultivační a udržovací práce v oblasti bývalého Dolu Křižany I, v oblasti Hamru na Jezeře a na území vyluhovacích polí Dolu chemické těžby ve Stráži pod Ralskem. Práce byly provedeny vlastními zaměstnanci. Vedle realizačních prací probíhala v uvedených oblastech také projektová a inženýrská činnost v rámci přípravy rekultivací ploch zasaženýh těžbou uranu. V oblasti bývalého Dolu Křižany I byly vlastními zaměstnanci realizovány rekultivační a udržovací práce v rámci těchto rekultivačních akcí: technická a biologická rekultivace plata S ; příprava biologické rekultivace odvalu. V rámci inženýrské činnosti v oblasti DK I pokračovala příprava akce: rekultivace areálu Dolu Křižany I. V oblasti Hamru na Jezeře probíhaly jednak drobné rekultivační práce, a jednak projektová, resp. inženýrská činnost na přípravě rekultivací. Rekultivační práce byly prováděny vlastními zaměstnanci, a to na akcích: likvidace Dolu Hamr I Sever 3. stavba lesnická rekultivace areálu závodu; likvidace Dolu Hamr II 4. stavba lesnická rekultivace odvalu u jámy č. 6 a 7, rekultivace jámy č. 8 a tras VN linek. Projektová a inženýrská činnost v oblasti Hamru na Jezeře probíhala v rámci těchto akcí: dokončení rekultivace Dolu Hamr I Sever; likvidace odvalu jámy č. 13 a související terénní úpravy. Na vyluhovacích polích Dolu chemické těžby byly prováděny drobné rekultivační práce v rámci údržby rozpracovaných rekultivačních akcí a vybraných sukcesích porostů. Práce v komplexu vyluhovacích polí byly prováděny vlastními zaměstnanci Rekultivační práce v oblasti Dolu Křižany I Technická a biologická rekultivace Plata S Druhým rokem pokračovala v rámci biologické rekutltivace následná péče o lesních kultury založené v letech 2012 a 2013 výsadbou celkem ks sazenic borovice lesní a ks sazenic dubu letního na celkové ploše cca 4,4 ha. Konkrétně byly v roce 2014 výsadby dvakrát ožínány proti útlaku buření, sazenice mimo oplocenky byly proti okusu zvěří ošetřeny postřikem repelentem, prováděna byla také kontrola a údržba lesnických oplocenek a vylepšení výsadeb. V roce 2014 byly rekultivační práce na S platu prováděny vlastními zaměstnanci a z celkových nákladů na akci bylo vyčerpáno ,- Kč. Strana 137 (celkem 154)

138 V následujících letech budou rekultivační práce pokračovat. Prováděna bude pěstební péče o založené porosty tak, aby byly vytvořeny předpoklady pro jejich zajištění a převední na pozenky určené k plnění funkcí lesa. Obrázek č. 7-1: Prosperující kultura borovice lesní ošetřená proti škodám zvěří Biologická rekultivace odvalu DK I Pokračuje proces stabilizace fyzikálně-chemických vlastností půdního horizontun v horní části odvalu (cca 0,7 ha), který úspěšně nastartovaly finální úpravy provedené během předchozích let modeláž do finální podoby, převrstvení hůmozní zeminou a likvidace úporné buřeně a invazních rostlin během roku V roce 2014 probíhal monitoring plochy a likvidace invazních rostlin a buřeně. V současné době je upravený povrch poměrně stabilizovaný. V následujících letech lze tedy postoupit s biologickou rekultivací do fáze založení výlesního porostu. V sukcesních porostech byla prováděna rovněž údržba mechanických ochran dřevin zřízených během předchozích let. Jako sukcesní porosty jsou označovány plochy, které byly s ohledem na vhodné podmínky ponechány samovolnému vývoji. Na těchto plochách vznikají bohatě strukturované lesní porosty dřevin s vysokou ekologickostabilizační funkcí. V roce 2014 byly rekultivační práce na odvalu DK I prováděny vlastními zaměstnanci a z celkových nákladů na akci bylo vyčerpáno ,- Kč. V následujících letech bude rekultivace odvalu DK I pokračovat. Hlavní náplní činnosti bude návrh a provedení lesopěstebních opatření jak v nezalesněných částech po úpravě povrchu, tak ve stávajících sukcesích porostech. Strana 138 (celkem 154)

139 Obrázek č. 7-2: Bohatě strukturovaný sukcesní porost Rekultivace areálu Dolu Křižany I V roce 2014 pokračovala příprava rekultivace území dotčeného provozem Dolu Křižany I. Řešené území o rozhloze cca 21,6 ha zahrnuje areál dolu, autobusovou zastávku, bývalou betonárku, vyrovnávací a požární nádrž, makadamovou plochu, zakládkové centrum. Konkrétně probíhalo zajištění správních a majetkoprávních podkladů nezbytných k žádosti o stevební povolení podané v závěru roku Po vydání, resp. nabytí právní moci stavebního povolení (předpoklad 03/2015) bude probíhat výběr zhotovitele a následně samotná realizace s odhadovaným termínem zahájení v posledním čtvrtletí roku Strana 139 (celkem 154)

140 Obrázek č. 7-3: Část areálu Dolu Křižany I před rekultivací Rekultivační práce v oblasti Hamr na Jezeře Likvidace Dolu Hamr I Sever 3. stavba lesnická rekultivace areálu závodu Rekultivace v oblasti Dolu Hamr I Sever, zahájené v minulosti na ploše o rozloze 3,7 ha, pokračovala v roce 2014 péčí o založené lesní porosty. Prováděny byly drobné udržovací práce spočívající v demontáži plastových tubusů instalovaných na ochranu listnatých dřevin proti poškození zvěří, výchovné prořezávce mladých borových a dubových porostů apod. Dřevní hmota z prozřezávek je na vhodně vybraných místech ponechávána v porostu. Plní funkci tzv. mrtvého dřeva. Důležitá je především jeho schopnost zadržovat vodu, poskytovat úkryt některým živočichům, či zásobovat půdu živinami a postupně jí tak vracet, co z ní samo načerpalo. Mrtvé dřevo tedy pozitivně ovlivňuje vývoj ekosystému vznikajícího po rekultivaci ploch zasažených v minulosti těžbou uranu. Strana 140 (celkem 154)

141 Obrázek č. 7-4: Mrtvé dřevo v probírkovém porostu zlepšující stav ekosystému Dokončení rekultivace Dolu Hamr I Sever (projektová příprava) V roce 2014 probíhalo zpracování projektové dokumentace pro stavební povolení poslední etapy rekultivace ploch dotčených provozem Dolu Hamr I Sever. Podstatnou část řešeného území o celkové rozloce cca 6,1 ha tvoří odvalové hospodářství, bývalé rudné plato a větrací stanice. Návrh rekultivace počítá se zachováním stávajících sukceních porostů dřevin. Plochy bez porostu dřevin projekt navrhuje z větší části zalesnit a z menší části zatravnit (kolem důlních jam, vrtů a komunikací). Navrženy jsou rovněž plochy zcela bez zásahu, které zahrnují stanoviště zvýšeného ekologicko-stabilizačního potenciálu. Konkrétně se jedná o lužní polohy, kamenné suti, obnažené pískové a podmáčené plochy. Jejich hodnota spočívá ve zvýšení stanovištní rozmanitosti, a tím i biodiverzity rešeného území. Projektová činnost byla zadána externímu dodavateli. V následujících letech budou pokračovat přípravné práce směřující k vydání stavebního povolení a zahájení samotné rekultivace. Likvidace Dolu Hamr II 4. stavba lesnická rekultivace odvalu u jámy č. 6 a 7, rekultivace jámy č. 8 a tras VN linek Rekultivace v oblasti Nové Lužice byla zahájena v roce 1990 a zahrnuje části mimo vlastní areál dolu, které byly smýceny pro zřízení odvalu a dalších provozních ploch, ale už nebyly pro tyto účely použity. Celkově se jedná o území o rozloze 21 ha, z toho byly dosud zrekultivovány a předány cca 3 ha. Na části území projektované jámy č. 8 se rekultivace nezdařila a tato lokalita byla zalesněna nově. Zalesněna byla také plocha po likvidaci vodojemu. Strana 141 (celkem 154)

142 V roce 2014 pokračovaly rekultivační práce spočívající v údržbě stávajících vysazených i sukcesních porostů. Konkrétně byla prováděna hlavně výchovná probírka borových porostů, oprava oplocenek a demontáž nepotřebných chráničů instalovaných na listnatých dřevinách z důvodu podpory růstu a ochrny proti poškození zvěří. Práce byly prováděny vlastními zaměstnanci. Obrázek č. 7-5: Borový porost v oblasti Nové Lužice před první prořezávkou Likvidace odvalu jámy č. 13 a související terénní úpravy (projektová příprava) Součástí akce je, vedel odstranění antropogenních navážek a nevyužívaných technologických zařízen, také zasypání botonového koryta drobné vodoteče a její svedení do údolní nivy mezi hrází Černého rybníka a řekou Ploučnicí. Celková výměra řešeného území činí přibližně 20,1 ha. V roce 2014 proběhlo doplnění podkladů žádosti o vydání rozhodnutí o změně využití území. Ukončení územního řízení lze předpokládat v průběhu následujícího roku Rekultivace vyluhovacích polích Dolu chemické těžby V roce 2014 byly rekultivační práce prováděny na vyluhovacích polích VP 14, VP 17, VP 18, VP 19, VP 20, VP 22 a VP 26 a to: - kontrola a oprava oplocenek zřízených za účelem ochrany přirozeného zmlazení buku a javoru a vysázené jedle bělokoré proti okusu zvěří; - probírka sukcesního porostu v rámci pěstební péče; - ožínání sazenic v oplocenkách proti útlaku buření; - oprava dřevěných oplůtků zbudovaných jako ochrana vysázené jedle proti okusu zvěří; - oprava plastových tubusů instalovaných na ochranu přirozeně zmlazeného buku a javoru; Strana 142 (celkem 154)

143 - luční management ploch mezi řadami vrtů, kde je plánována zemědělská rekultivace. Celkem bylo na přípravu, realizaci a údržbu rozpracovaných rekultivací provedených vlastními silami za rok 2014 v oblasti Hamru na Jezeře a vyluhovacích polí DCHT vyčerpáno , Kč. Obrázek č. 7-6: Luční management na vyluhovacích polích Dolu chemické těžby Shrnutí Při sanaci horninového prostředí v cenomanské zvodni byly využívány technologie SLKR I, NDS 6, NDS ML, CHS I a NDS 10. Z cenomanské zvodně bylo v roce 2014 vyvedeno celkem t kontaminantů (vyjádřeno v RL). V roce 2014 byla zahájena likvidace areálu Důl Hamr I jáma č. 3, Centrální dekontaminační stanice a části objektů Chemické úpravny. V roce 2014 byla prováděna údržba rozpracovaných rekultivačních prací v oblasti Dolu Hamr I Sever, Dolu Hamr II, Dolu Křižany I (bývalé plato S materiálu a odval) a v oblasti Dolu chemické těžby (VP 14, VP 17, VP 18, VP 19, VP 20, VP 22 a VP 26). Provedno bylo ožínání sazenic proti útlaku buřeně, vylepšení výsadeb, oprava oplocenek a dřevěných oplůtků zbudovaných jako ochrana přirozeně zmlazených i vysázených dřevin proti okusu zvěří, demontáž nepotřebných ochranných plastových tubusů a oplůtků mladých stromků, likvidace invazních rostlin a nežádoucí buřeně na plochách po technické rekultivaci, výchovné prořezávky mladých porostů, sazenice mimo oplocenky byly ošetřeny postřikem proti okusu zvěří. Vedle výše uvedených realizačních prací v roce 2014 probíhly projektové a inřenýrské činnosti na přípravě rekultivace zbývajících ploch dotčených provozem Dolu Křižany I (areál dolu, bývalá autobusová zastávka, betonárka, základkové centrum, požární a vyrovnávací nádrž, makadamová plocha) a Dolu Hamr I Sever (odvalové hospodářství jam č. 1 a 2, rudné plato, větrací stanice). Celkem bylo na realizaci rekultivací v roce 2014 vynaloženo , Kč. Strana 143 (celkem 154)

144 Závěr Program monitorování stavu jednotlivých složek životního prostředí byl plněn v souladu se SPP-TÚU (Program monitorování veličin, parametrů a skutečností důležitých z hlediska radiační ochrany) a SPP-TÚU (Program monitorování životního prostředí). Na základě vyhodnocení výsledků monitoringu jednotlivých složek životního prostřadí za rok 2014 lze konstatovat, že nedošlo k ohrožení jakosti povrchových vod ani k překročení ročních bilančních limitů pro chemické polutanty a radionuklidy uvolňované do vod a ovzduší na výpustech spravovaných o. z. TÚU Stráž pod Ralskem. V roce 2014 nedošlo k ohrožení jakosti povrchových vod. V roce 2014 nedošlo na výpustech o. z. TÚU k překročení ročních bilančních limitů pro chemické polutanty a radionuklidy uvolňované do vod a ovzduší. V roce 2014 nedošlo na výpustech o. z. TÚU k překročení koncentračních limitů pro chemické polutanty ani k překročení referenčních úrovní objemových aktivit radionuklidů uvolňovaných do vod a ovzduší. O. z. TÚU v roce 2014 vypustil přes 10 profilů m 3 odpadních, dešťových a povrchových vod. Provozoval technologické celky k čištění ZTR, odkalištních, drenážních a důlních vod, a přes 3 profily vypustil m 3 vyčištěných vod do vod povrchových a důlních. Zároveň bylo zahájeno vypouštění důlních vod z bývalého baryt-fluoritového Dolu Křižany do Ještědského potoka, kam bylo v roce 2014 vypuštěno m 3 důlních vod. Hydrogeologický monitoring na rok 2014 byl v požadovaném rozsahu splněn a vyhodnocen. V cenomanské zvodni nebyly během roku 2014 zachyceny významné změny kvality ZTR, důlních a podzemních vod, které by vyžadovaly úpravu režimu čerpání a vtláčení, či změny časového či prostorového uspořádání monitoringu. Hydrochemická situace je zde stabilní. V turonské zvodni nebyly během roku 2014 zachyceny významné změny kvality ZTR a podzemních vod, které by vyžadovaly výraznější zásahy do současného režimu sanace. Hydrochemická situace kolem odkaliště je podrobně monitorována, je stabilní a v porovnání s rokem 2013 došlo jen k malým změnám, jak v plošném rozsahu, tak v koncentraci. V roce 2014 o. z. TÚU provozoval celkem čtyři vyjmenované stacionární zdroje znečišťování ovzduší ve smyslu zákona č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší, z toho tři vyjmenované stacionární spalovací zdroje a jeden jiný vyjmenovaný stacionární zdroj znečišťování ovzduší. Z hlediska vypouštěných emisí znečišťujících látek do ovzduší nedošlo k překročení emisních limitů a v souladu s povolením k emisím skleníkových plynů bylo do ovzduší uvolněno tun CO 2, což je o 662 tun méně než v roce předchozím. V roce 2014 nedošlo vlivem činnosti o. z. TÚU ani ke zvýšení celkové roční efektivní dávky jednotlivců z obyvatelstva v obcích v okolí působnosti provozů o. z. TÚU. Z pohledu kontaminace půd došlo v uplynulém roce pouze k jednomu úniku technologického roztoků většímu než 1 m 3, přičemž objem vsáklého roztoku do půdy nebyl vyšší než 0,6 m 3. Uniklé roztoky byly likvidovány neutralizací mletým vápencem in-situ. Strana 144 (celkem 154)

145 V oblasti odpadového hospodářství došlo v porovnání s předchozím rokem k významnému nárůstu produkce odpadů, a to až na 5 850,8 tun, který byl způsoben především produkcí kovových odpadů z realizovaných likvidací areálů. Podíl vytříděných odpadů z TKO činí kg, což přibližně odpovídá množství v roce předchozím. U použitých výrobků předaných odběratelům v roce 2014 v množství kg došlo ve srovnání s rokem 2013 ( kg ) k 30% snížení. Ve správě o. z. TÚU je celkem 9 úložných míst (8 odvalů a 1 odkaliště) těžebního odpadu. V roce 2014 byly vyprodukované těžební odpady a produkty hornické činnosti v celkovém množství ,33 tun ukládány pouze do odkaliště I. a II. etapa. Z cenomanské zvodně bylo v roce 2014 vyvedeno celkem t kontaminantů (vyjádřeno v RL). Rekultivační práce byly v uplynulém roce prováděny na celkové ploše 35 ha a vynaloženo na ně bylo celkem , Kč. Strana 145 (celkem 154)

146 Seznam literatury Charvát P., Pacl A., Vránek T., (2014): Stráž pod Ralskem - TÚU hydrologický monitoring , Zpráva 2014, měření za rok Aquatest, a. s. Praha, prosinec Přílohy Příloha č. 1: Přehledná mapa výpustních profilů a monitorovacích míst důlních, povrchových a odpadních vod v působnosti o. z. TÚU Strana 146 (celkem 154)

147 Příloha č. 2: Fotodokumentace k likvidaci povrchových areálů Obrázky č. P1, 2: Likvidace povrchového areálu Dolu Hamr I a CDS Strana 147 (celkem 154)

148 Obrázky č. P3, 4: Likvidace povrchového areálu Dolu Hamr I a CDS Strana 148 (celkem 154)

149 Obrázky č. P5, 6: Likvidace chemické úpravny ve Stráži pod Ralskem Strana 149 (celkem 154)

150 Obrázky č. P7, 8: Likvidace chemické úpravny ve Stráži pod Ralskem Strana 150 (celkem 154)

151 Obrázky č. P9, 10: Likvidace SO NDS 6 Strana 151 (celkem 154)

152 Obrázky č. P11, 12: Likvidace trubních řadů Hamr Strana 152 (celkem 154)

153 Obrázky č. P13, 14: Likvidace kotelny VP 9 Strana 153 (celkem 154)

154 Obrázky č. P15, 16, 17: Likvidace komínu výtopny Stráž pod Ralskem Strana 154 (celkem 154)

ZPRÁVA o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí. o. z. TÚU za rok 2013

ZPRÁVA o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí. o. z. TÚU za rok 2013 DIAMO, státní podnik o. z. Těžba a úprava uranu Pod Vinicí 84 471 27 Stráž pod Ralskem Stráž pod Ralskem 31. 3. 2014 Z-01-ŘP-sp-201 ZPRÁVA o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí P

Více

ZPRÁVA o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí o. z. TÚU za rok 2018

ZPRÁVA o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí o. z. TÚU za rok 2018 DIAMO, státní podnik o. z. Těžba a úprava uranu Pod Vinicí 84 471 27 Stráž pod Ralskem Stráž pod Ralskem 15. 3. 2019 Z-01-ŘP-sp-22-01 ZPRÁVA o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí

Více

ZPRÁVA. za rok 2006. o výsledcích monitoringu. a stavu složek životního prostředí. Oddělení geologického o. z. TÚU

ZPRÁVA. za rok 2006. o výsledcích monitoringu. a stavu složek životního prostředí. Oddělení geologického o. z. TÚU DIAMO, státní podnik odštěpný závod Těžba a úprava uranu ZPRÁVA o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí za rok 2006 Zpracoval: kolektiv autorů Oddělení geologického o. z. TÚU Oddělení

Více

ZPRÁVA o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí o. z. TÚU za rok 2016

ZPRÁVA o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí o. z. TÚU za rok 2016 DIAMO, státní podnik o. z. Těžba a úprava uranu Pod Vinicí 84 471 27 Stráž pod Ralskem Stráž pod Ralskem 31. 3. 2017 Z-01-ŘP-sp-201 ZPRÁVA o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí o.

Více

ZPRÁVA o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí o. z. TÚU za rok 2012

ZPRÁVA o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí o. z. TÚU za rok 2012 DIAMO, státní podnik o. z. Těžba a úprava uranu Pod Vinicí 84 471 27 Stráž pod Ralskem Stráž pod Ralskem 29. 3. 2013 Z-01-ŘP-sp-22-01 ZPRÁVA o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí

Více

ZPRÁVA o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí o. z. TÚU za rok 2010

ZPRÁVA o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí o. z. TÚU za rok 2010 DIAMO, státní podnik o. z. Těžba a úprava uranu Máchova 201 471 27 Stráž pod Ralskem Stráž pod Ralskem 31. 3. 2011 Z-01-ŘP-sp-22-01 ZPRÁVA o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí o.

Více

ZPRÁVA o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí o. z. TÚU za rok 2015

ZPRÁVA o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí o. z. TÚU za rok 2015 DIAMO, státní podnik o. z. Těžba a úprava uranu Pod Vinicí 84 471 27 Stráž pod Ralskem Stráž pod Ralskem 31. 3. 2016 Z-01-ŘP-sp-201 ZPRÁVA o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí o.

Více

ZPRÁVA o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí o. z. TÚU za rok 2011

ZPRÁVA o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí o. z. TÚU za rok 2011 DIAMO, státní podnik o. z. Těžba a úprava uranu Máchova 201 471 27 Stráž pod Ralskem Stráž pod Ralskem 15. 3. 2012 Z-01-ŘP-sp-22-01 ZPRÁVA o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí o.

Více

ZPRÁVA. za rok o výsledcích monitoringu. a stavu složek životního prostředí. Oddělení geologického o. z. TÚU

ZPRÁVA. za rok o výsledcích monitoringu. a stavu složek životního prostředí. Oddělení geologického o. z. TÚU DIAMO, státní podnik odštěpný závod Těžba a úprava uranu ZPRÁVA o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí za rok 2008 Zpracoval: kolektiv autorů Oddělení geologického o. z. TÚU Oddělení

Více

R O Z H O D N U T Í. změnu integrovaného povolení. č.j.: KULK/2714/2003 ze dne 11. května 2004

R O Z H O D N U T Í. změnu integrovaného povolení. č.j.: KULK/2714/2003 ze dne 11. května 2004 Adresátům dle rozdělovníku Liberec 8. srpna 2011 Sp. Zn. OŽPZ 203/2010 Č. j. KULK 29223/2011 Vyřizuje: Ing. Petr Čech Tel.: 485 226 391 R O Z H O D N U T Í Krajský úřad Libereckého kraje, odbor životního

Více

ZPRÁVA o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí o. z. TÚU za rok 2009

ZPRÁVA o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí o. z. TÚU za rok 2009 DIAMO, státní podnik o. z. Těžba a úprava uranu Máchova 201 471 27 Stráž pod Ralskem Stráž pod Ralskem 31. 03. 2010 Z-01-ŘP-sp-22-01 ZPRÁVA o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí o.

Více

Sekundární kontaminace turonské zvodně vlivem chemické těžby uranu ve Stráži pod Ralskem

Sekundární kontaminace turonské zvodně vlivem chemické těžby uranu ve Stráži pod Ralskem Sekundární kontaminace turonské zvodně vlivem chemické těžby uranu ve Stráži pod Ralskem Mgr. Vladimír Ekert DIAMO, s. p. o. z. Těžba a úprava uranu Stráž pod Ralskem workshop Environmentální dopady důlní

Více

ZPRÁVA o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí o. z. GEAM za rok 2012

ZPRÁVA o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí o. z. GEAM za rok 2012 DIAMO, státní podnik, odštěpný závod GEAM 592 51 Dolní Rožínka Dolní Rožínka 12. 03. 2013 Z01ŘPsp2201 ZPRÁVA o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí o. z. GEAM za rok 2012 ZPRÁVA o

Více

Ing. Jiří Charvát, Ing. Pavel Kolář Z 13 NOVÉ SMĚRY A PERSPEKTIVY SANACE HORNINOVÉHO PROSTŘEDÍ PO CHEMICKÉ TĚŽBĚ URANU NA LOŽISKU STRÁŽ

Ing. Jiří Charvát, Ing. Pavel Kolář Z 13 NOVÉ SMĚRY A PERSPEKTIVY SANACE HORNINOVÉHO PROSTŘEDÍ PO CHEMICKÉ TĚŽBĚ URANU NA LOŽISKU STRÁŽ Ing. Jiří Charvát, Ing. Pavel Kolář Z 13 NOVÉ SMĚRY A PERSPEKTIVY SANACE HORNINOVÉHO PROSTŘEDÍ PO CHEMICKÉ TĚŽBĚ URANU NA LOŽISKU STRÁŽ Chemická těžba uranu byla v o. z. TÚU Stráž pod Ralskem provozována

Více

Název části obce. Město Hrotovice leží jihovýchodně od města Třebíč ve vzdálenosti cca 16 km. Bydlící obyvatelé. přechodně bydlící celkem

Název části obce. Město Hrotovice leží jihovýchodně od města Třebíč ve vzdálenosti cca 16 km. Bydlící obyvatelé. přechodně bydlící celkem A. OBEC Přehledová mapka Číslo obce PRVKUK 537 Kód obce PRVKUK 0614.013.537.00 Kód obce (IČOB) 04846 (590673) Číslo ORP (ČSÚ) 013 (6113) Název ORP Třebíč Kód POU (ČSÚ) 61131 Název POU Členění obce Úplný

Více

R O Z H O D N U T Í. změnu integrovaného povolení

R O Z H O D N U T Í. změnu integrovaného povolení Adresátům dle rozdělovníku Liberec 14. května 2010 Č. j.: KULK 31995/2010 Sp. zn.: OŽPZ 203/2010 Vyřizuje: Ing. Pavlína Švecová Tel.: 485 226 385 R O Z H O D N U T Í Krajský úřad Libereckého kraje, odbor

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Mrsklesy. Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Mrsklesy. Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Mapa A: Území obce Mrsklesy Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7107_027_01_10015 Název obce: Mrsklesy Kód obce (IČOB): 554944 (554944) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1899 (7107)

Více

ČIŠTĚNÍ TECHNOLOGICKÝCH VOD A VÝPUSTNÉ PROFILY CHÚ

ČIŠTĚNÍ TECHNOLOGICKÝCH VOD A VÝPUSTNÉ PROFILY CHÚ Věra Ježová a František Toman V 1 ČIŠTĚNÍ TECHNOLOGICKÝCH VOD A VÝPUSTNÉ PROFILY CHÚ 11.9.2013 DIAMO, státní podnik, odštěpný závod GEAM Dolní Rožínka, závod Chemická úpravna 1 Technologická voda na CHÚ

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Holice. Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Holice. Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Voda: bilancováno v i Holice Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7107_029_07_04122 Název obce: Kód obce (IČOB): 500496 (500496) Číslo ORP3 (ČSÚ):

Více

A. NÁZEV OBCE. A.1 Značení dotčených částí obce (ZSJ) Citice. Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE. A.1 Značení dotčených částí obce (ZSJ) Citice. Mapa A: Území obce (karta obce: CZ41_15_1) A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: CZ41.349.417.15.1 Název obce: Kód obce (IČOB): 1779 (56324) Číslo ORP3 (ČSÚ): 417

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Nemilany Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Nemilany Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Nemilany Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7107_029_14_10310 Název obce: Kód obce (IČOB): 500496 (500496) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1899 (7107) Název

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Sušice. Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Sušice. Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Sušice Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7109_047_01_15979 Název obce: Sušice Kód obce (IČOB): 518026 (518026) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1996 (7109)

Více

Kapacity ČOV provozovaných společností: V majetku společnosti: Přerov ČOV Přerov 145 000 EO. Hranice ČOV Hranice 30 000 EO

Kapacity ČOV provozovaných společností: V majetku společnosti: Přerov ČOV Přerov 145 000 EO. Hranice ČOV Hranice 30 000 EO Odpadní voda popis kanalizace Společnost provozuje 11 čistíren odpadních vod, 61 přečerpávacích stanic a 5 km kanalizačních stok a sběračů, z čehož ve 14 lokalitách je to formou služby pro města a obce

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Topolany Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Topolany Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Topolany Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7107_029_25_16776 Název obce: Kód obce (IČOB): 500496 (500496) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1899 (7107) Název

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Luká. Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Luká. Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Luká Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7105_010_01_08868 Název obce: Luká Kód obce (IČOB): 503622 (503622) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1881 (7105) Název

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Babice. Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Babice. Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Babice Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7110_001_01_00066 Název obce: Babice Kód obce (IČOB): 552356 (552356) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1911 (7110)

Více

Viz rozdělovník R O Z H O D N U T Í

Viz rozdělovník R O Z H O D N U T Í Viz rozdělovník 12759/ZP/2009-Mt-P 27.11.2009 Odbor životní prostředí a zemědělství Ing. Tomáš Morávek / 425 Oddělení EIA a IPPC tmoravek@kr-kralovehradecky.cz R O Z H O D N U T Í Krajský úřad Královéhradeckého

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Brodek u Konice. Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Brodek u Konice. Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Brodek u Konice Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7103_002_01_01270 Název obce: Brodek u Konice Kód obce (IČOB): 589314 (589314) Číslo ORP3

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Nedvězí Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Nedvězí Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Nedvězí Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7107_029_13_10235 Název obce: Kód obce (IČOB): 500496 (500496) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1899 (7107) Název

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Tážaly. Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Tážaly. Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7107_018_02_07211 Název obce: Kožušany-Tážaly Kód obce (IČOB): 503304 (503304) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1899 (7107) Název ORP3: Olomouc

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Velký Újezd. Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Velký Újezd. Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Velký Újezd Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7107_044_01_17979 Název obce: Velký Újezd Kód obce (IČOB): 505668 (505668) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1899

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Víska Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Víska Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Víska Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7105_008_11_03719 Název obce: Kód obce (IČOB): 503444 (503444) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1881 (7105) Název ORP3:

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Skřípov. Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Skřípov. Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Skřípov Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7103_018_01_14892 Název obce: Skřípov Kód obce (IČOB): 590002 (590002) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1554 (7103)

Více

ROZŠÍŘENÍ ČOV + ČKV JIH LETIŠTĚ PRAHA RUZYNĚ

ROZŠÍŘENÍ ČOV + ČKV JIH LETIŠTĚ PRAHA RUZYNĚ B - SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA DOKUMENTACE SKUTEČNÉHO PROVEDENÍ STAVBY ROZŠÍŘENÍ ČOV + ČKV JIH LETIŠTĚ PRAHA RUZYNĚ OBSAH: 1. Celkový popis stavby 2. Zhodnocení stávajícího stavebně technického stavu 3.

Více

Městský úřad Černošice

Městský úřad Černošice Městský úřad Černošice odbor životního prostředí pracoviště Podskalská 19, 120 00 Praha 2 telefon: 221 982 111 spis. zn. ŽP/S MEUC-033916/2007/V/Čo V Praze dne 26.10.2007 Vyřizuje : Ing. Čokrt : 221 982

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Savín Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Savín Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Savín Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7105_008_08_14614 Název obce: Litovel Kód obce (IČOB): 503444 (503444) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1881 (7105)

Více

Bohdalec. Obec Bohdalec se nachází jižně od města Nové Město na Moravě, ve vzdálenosti cca 10 km. Rozsah zástavby je v rozmezí 548 581 m n.m..

Bohdalec. Obec Bohdalec se nachází jižně od města Nové Město na Moravě, ve vzdálenosti cca 10 km. Rozsah zástavby je v rozmezí 548 581 m n.m.. A. NÁZEV OBCE Mapa A: Území obce Přehledová mapka Bohdalec Číslo obce PRVK: 682 Kód obce PRVK: 0615.015.682.00 Kód obce (IČOB): 00602 (595284) Číslo ORP3 (ČSÚ): 015 (6115) Název ORP3: Žďár nad Sázavou

Více

A. OBEC Chotěboř B. CHARAKTERISTIKA OBCE. Přehledová mapka. Členění obce. B.1 Základní informace o obci. B.2 Demografický vývoj

A. OBEC Chotěboř B. CHARAKTERISTIKA OBCE. Přehledová mapka. Členění obce. B.1 Základní informace o obci. B.2 Demografický vývoj Chotěboř (karta obce: B_4_134) A. OBEC Chotěboř Přehledová mapka Číslo obce PRVKUK 134 Kód obce PRVKUK 611.4.134. Kód obce (IČOB) 5283 (568759) Číslo ORP (ČSÚ) 4 (614) Název ORP Chotěboř Kód POU (ČSÚ)

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Lošov Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Lošov Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Lošov Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7107_029_12_08687 Název obce: Kód obce (IČOB): 500496 (500496) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1899 (7107) Název ORP3:

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Vilémov. Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Vilémov. Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Vilémov Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7105_020_01_18200 Název obce: Vilémov Kód obce (IČOB): 568961 (568961) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1881 (7105)

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Stařechovice. Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Stařechovice. Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7108_060_01_15528 Název obce: Stařechovice Kód obce (IČOB): 590053 (590053) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1562 (7108)

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Myslechovice Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Myslechovice Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Myslechovice Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7105_008_04_03716 Název obce: Litovel Kód obce (IČOB): 503444 (503444) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1881

Více

Název části obce. Bydlící obyvatelé přechodně bydlící celkem. Počet připojených obyvatel Studenec

Název části obce. Bydlící obyvatelé přechodně bydlící celkem. Počet připojených obyvatel Studenec A. OBEC Studenec Přehledová mapka Číslo obce PRVKUK 308 Kód obce PRVKUK 0614.007.308.00 Kód obce (IČOB) 15829 (591769) Číslo ORP (ČSÚ) 007 (6107) Název ORP Kód POU (ČSÚ) 61071 Název POU Náměšť nad Oslavou

Více

Horní Cerekev. Název části obce

Horní Cerekev. Název části obce A. OBEC Přehledová mapka Horní Cerekev Číslo obce PRVKUK 384 Kód obce PRVKUK 0613.010.384.00 Kód obce (IČOB) 04268 (547913) Číslo ORP (ČSÚ) 010 (6110) Název ORP Pelhřimov Kód POU (ČSÚ) 61102 Název POU

Více

Státní úřad pro jadernou bezpečnost. Ing. Růžena Šináglová Buchlovice

Státní úřad pro jadernou bezpečnost. Ing. Růžena Šináglová Buchlovice Státní úřad pro jadernou bezpečnost Ing. Růžena Šináglová Buchlovice 14.5.2013 Dosavadní zkušenosti SÚJB ze státního dozoru v oblasti uvolňování radionuklidů z pracovišť, na nichž je nakládáno s vodou

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Partutovice. Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Partutovice. Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Partutovice Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7101_018_01_11812 Název obce: Partutovice Kód obce (IČOB): 516686 (516686) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1970

Více

Úplné znění výrokové části integrovaného povolení

Úplné znění výrokové části integrovaného povolení Úplné znění výrokové části integrovaného povolení Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. V souladu s 19a odst. 7 zákona o integrované prevenci je rozhodné znění výrokových částí

Více

Kód obce UIR: 17841. Základní sídelní jednotka Velká Jesenice (286 m n. m.) leží na katastrálním území Velká Jesenice (778419).

Kód obce UIR: 17841. Základní sídelní jednotka Velká Jesenice (286 m n. m.) leží na katastrálním území Velká Jesenice (778419). 1 Kód obce PRVK: 3605.5209.064.01 Kód obce UIR: 17841 Název obce: VELKÁ JESENICE 1. VELKÁ JESENICE číslo obce: IČZÚJ 574562 část obce (základní sídelní jednotka): Velká Jesenice Podklady: Dotazník k PRVK

Více

Kapacity ČOV provozovaných společností: V majetku společnosti: Přerov ČOV Přerov EO. Hranice ČOV Hranice EO

Kapacity ČOV provozovaných společností: V majetku společnosti: Přerov ČOV Přerov EO. Hranice ČOV Hranice EO Odpadní voda popis kanalizace Společnost provozuje 11 čistíren odpadních vod, 61 přečerpávacích stanic a 64 km kanalizačních stok a sběračů, z čehož ve 14 lokalitách je to formou služby pro města a obce

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Určice. Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Určice. Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Určice Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7108_064_01_17472 Název obce: Určice Kód obce (IČOB): 590126 (590126) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1562 (7108)

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Týneček Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Týneček Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Týneček Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7107_029_26_17241 Název obce: Kód obce (IČOB): 500496 (500496) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1899 (7107) Název

Více

CZ051.3505.5105.0096 Dlouhý Most.0096.01 Dlouhý Most

CZ051.3505.5105.0096 Dlouhý Most.0096.01 Dlouhý Most CZ051.3505.5105.0096 Dlouhý Most.0096.01 Dlouhý Most Změna 2010 identifikační číslo obce 02666 kód obce 02666 PODKLADY 1. Údaje o počtu obyvatel obce ze sčítání lidu z r. 2001 ze Statistického úřadu 2.

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Rybníček Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Rybníček Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Rybníček Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7112_008_03_17374 Název obce: Újezd Kód obce (IČOB): 505501 (505501) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1902 (7112)

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Velká Bystřice. Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Velká Bystřice. Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Velká Bystřice Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7107_042_01_17828 Název obce: Velká Bystřice Kód obce (IČOB): 505609 (505609) Číslo ORP3 (ČSÚ):

Více

Název části obce. Obec Heřmanov se nachází východně od města Velké Meziříčí ve vzdálenosti cca 12 km. Rozsah zástavby je v rozmezí m n.m.

Název části obce. Obec Heřmanov se nachází východně od města Velké Meziříčí ve vzdálenosti cca 12 km. Rozsah zástavby je v rozmezí m n.m. A. OBEC Heřmanov Přehledová mapka Číslo obce PRVKUK 620 Kód obce PRVKUK 0615.014.620.00 Kód obce (IČOB) 03866 (595608) Číslo ORP (ČSÚ) 014 (6114) Název ORP Kód POU (ČSÚ) 61141 Název POU Velké Meziříčí

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Kovářov Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Kovářov Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Kovářov Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7101_020_03_07149 Název obce: Potštát Kód obce (IČOB): 517101 (517101) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1970 (7101)

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Kojetín II-Popůvky. Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Kojetín II-Popůvky. Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7109_016_02_41446 Název obce: Kojetín Kód obce (IČOB): 514055 (514055) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1996 (7109) Název

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Těšice Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Těšice Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Těšice Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7108_037_02_10440 Název obce: Nezamyslice Kód obce (IČOB): 589764 (589764) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1562 (7108)

Více

A. OBEC Batelov B. CHARAKTERISTIKA OBCE. Přehledová mapka. Členění obce. B.1 Základní informace o obci. B.2 Demografický vývoj

A. OBEC Batelov B. CHARAKTERISTIKA OBCE. Přehledová mapka. Členění obce. B.1 Základní informace o obci. B.2 Demografický vývoj A. OBEC Batelov Přehledová mapka Číslo obce PRVKUK 16 Kód obce PRVKUK 612.5.16. Kód obce (IČOB) 114 (586862) Číslo ORP (ČSÚ) 5 (615) Název ORP Jihlava Kód POU (ČSÚ) 6153 Název POU Třešť Členění obce Úplný

Více

integrované povolení

integrované povolení V rámci aktuálního znění výrokové části integrovaného povolení jsou zapracovány dosud vydané změny příslušného integrovaného povolení. Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. Aktuální

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Suchdol. Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Suchdol. Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Suchdol Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7103_020_01_15912 Název obce: Suchdol Kód obce (IČOB): 590088 (590088) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1554 (7103)

Více

Užitková voda Obec bude zásobena užitkovou vodou z veřejných i soukromých studní.

Užitková voda Obec bude zásobena užitkovou vodou z veřejných i soukromých studní. A. OBEC Dukovany Přehledová mapka Číslo obce PRVKUK 530 Kód obce PRVKUK 0614.013.530.00 Kód obce (IČOB) 03381 (590576) Číslo ORP (ČSÚ) 013 (6113) Název ORP Třebíč Kód POU (ČSÚ) 61131 Název POU Hrotovice

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Dalov Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Dalov Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Dalov Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7110_017_02_02455 Název obce: Kód obce (IČOB): 505188 (505188) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1911 (7110) Název ORP3:

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Slatinice. Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Slatinice. Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Slatinice Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7107_034_01_14981 Název obce: Slatinice Kód obce (IČOB): 505111 (505111) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1899

Více

A. OBEC Velká Bíteš B. CHARAKTERISTIKA OBCE. Přehledová mapka. Členění obce. B.1 Základní informace o obci. B.2 Demografický vývoj

A. OBEC Velká Bíteš B. CHARAKTERISTIKA OBCE. Přehledová mapka. Členění obce. B.1 Základní informace o obci. B.2 Demografický vývoj A. OBEC Velká Bíteš Přehledová mapka Číslo obce PRVKUK 673 Kód obce PRVKUK 0615.014.673.00 Kód obce (IČOB) 17821 (596973) Číslo ORP (ČSÚ) 014 (6114) Název ORP Kód POU (ČSÚ) 61141 Název POU Velké Meziříčí

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Skalka. Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Skalka. Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Mapa A: Území obce Skalka Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7108_056_01_14805 Název obce: Skalka Kód obce (IČOB): 589993 (589993) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1562 (7108)

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Olšovec. Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Olšovec. Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Olšovec Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7101_015_01_11118 Název obce: Olšovec Kód obce (IČOB): 552844 (552844) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1970 (7101)

Více

Horní Rápotice. Název části obce

Horní Rápotice. Název části obce A. OBEC Přehledová mapka Horní Rápotice Číslo obce PRVKUK 107 Kód obce PRVKUK 0613.003.107.00 Kód obce (IČOB) 04396 (551589) Číslo ORP (ČSÚ) 003 (6103) Název ORP Humpolec Kód POU (ČSÚ) 61031 Název POU

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Skalička. Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Skalička. Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Skalička Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7101_025_01_14802 Název obce: Skalička Kód obce (IČOB): 517747 (517747) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1970 (7101)

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE. A.1 Členění obce B.1 ZÁKLADNÍ INFORMACE O OBCI. Svratka Mapa A: Území obce Přehledová mapka

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE. A.1 Členění obce B.1 ZÁKLADNÍ INFORMACE O OBCI. Svratka Mapa A: Území obce Přehledová mapka A. NÁZEV OBCE Svratka Mapa A: Území obce Přehledová mapka Číslo obce PRVK: 720 Kód obce PRVK: 0615.015.720.00 Kód obce (IČOB): 16156 (596868) Číslo ORP3 (ČSÚ): 015 (6115) Název ORP3: Žďár nad Sázavou Kód

Více

Analýza rizik po hlubinné těžbě uranu Bytíz. DIAMO, státní podnik odštěpný závod Správa uranových ložisek Příbram

Analýza rizik po hlubinné těžbě uranu Bytíz. DIAMO, státní podnik odštěpný závod Správa uranových ložisek Příbram Analýza rizik po hlubinné těžbě uranu Bytíz. DIAMO, státní podnik odštěpný závod Správa uranových ložisek Příbram Projekt Tento projekt byl spolufinancován Evropskou unií Fondem soudržnosti a Státním rozpočtem

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Lužice. Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Lužice. Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Lužice Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7110_011_01_08935 Název obce: Lužice Kód obce (IČOB): 569844 (569844) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1911 (7110)

Více

Vyhodnocení provozu ČOV Ostrá 2014

Vyhodnocení provozu ČOV Ostrá 2014 ČSN EN ISO 9001:2001 ČSN EN ISO 14001:2005 Vyhodnocení provozu ČOV Ostrá 2014 (Leden 2015) OBSAH 1. ÚVOD...3 2. ZÁKLADNÍ ÚDAJE A CHARAKTERISTIKA STAVBY...3 2.1 Čistírna odpadních vod...3 2.2 Kapacita ČOV...3

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Huzová. Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Huzová. Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Mapa A: Území obce Huzová Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7110_019_01_05010 Název obce: Huzová Kód obce (IČOB): 597414 (597414) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1911 (7110)

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Haukovice Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Haukovice Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Haukovice Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7112_008_02_17373 Název obce: Újezd Kód obce (IČOB): 505501 (505501) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1902 (7112)

Více

Název části obce. Počet bydlících obyvatel Albrechtice trvale bydlící. Bydlící obyvatelé Blažejovice trvale bydlící

Název části obce. Počet bydlících obyvatel Albrechtice trvale bydlící. Bydlící obyvatelé Blažejovice trvale bydlící A. OBEC Rozsochy Přehledová mapka Číslo obce PRVKUK 027 Kód obce PRVKUK 0615.001.027.00 Kód obce (IČOB) 14243 (596647) Číslo ORP (ČSÚ) 001 (6101) Název ORP Kód POU (ČSÚ) 61011 Název POU Bystřice nad Pernštejnem

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Chromeč. Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Chromeč. Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Chromeč Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7111_012_01_05422 Název obce: Chromeč Kód obce (IČOB): 569305 (569305) Číslo ORP3 (ČSÚ): 2020 (7111)

Více

Ždírec nad Doubravou

Ždírec nad Doubravou A. OBEC Přehledová mapka Ždírec nad Doubravou Číslo obce PRVKUK 158 Kód obce PRVKUK 0611.004.158.00 Kód obce (IČOB) 19564 (569780) Číslo ORP (ČSÚ) 004 (6104) Název ORP Chotěboř Kód POU (ČSÚ) 61041 Název

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Čehovice. Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Čehovice. Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Čehovice Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7108_008_01_01882 Název obce: Čehovice Kód obce (IČOB): 589365 (589365) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1562 (7108)

Více

vybrané referenční akce z oblasti čistíren odpadních vod Referenční akce firmy Libor DLOUHÝ - DLOUHÝ I.T.A. Čistírny odpadních vod a kanalizace

vybrané referenční akce z oblasti čistíren odpadních vod Referenční akce firmy Libor DLOUHÝ - DLOUHÝ I.T.A. Čistírny odpadních vod a kanalizace Referenční akce firmy Libor DLOUHÝ - DLOUHÝ I.T.A. Čistírny odpadních vod a kanalizace Město Sedlčany 1) Vypracování projektové dokumentace pro provedení stavby rekonstrukce ČOV 2) Realizace díla na klíč

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Vysoká Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Vysoká Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Vysoká Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7101_009_04_18802 Název obce: Hustopeče nad Bečvou Kód obce (IČOB): 513768 (513768) Číslo ORP3 (ČSÚ):

Více

Vyhodnocení provozu ČOV Ostrá 2015

Vyhodnocení provozu ČOV Ostrá 2015 ČSN EN ISO 9001:2001 ČSN EN ISO 14001:2005 Vyhodnocení provozu ČOV Ostrá 2015 (Leden 2016) OBSAH 1. ÚVOD...3 2. ZÁKLADNÍ ÚDAJE A CHARAKTERISTIKA STAVBY...3 2.1 Čistírna odpadních vod...3 2.2 Kapacita ČOV...3

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Leština. Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Leština. Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Leština Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7113_015_01_08052 Název obce: Leština Kód obce (IČOB): 537713 (537713) Číslo ORP3 (ČSÚ): 2011 (7113)

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Lhota u Konice Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Lhota u Konice Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Lhota u Konice Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7103_002_02_01272 Název obce: Brodek u Konice Kód obce (IČOB): 589314 (589314) Číslo ORP3 (ČSÚ):

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Krakořice Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Krakořice Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Krakořice Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7110_017_04_00067 Název obce: Kód obce (IČOB): 505188 (505188) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1911 (7110) Název

Více

ZPRACOVÁNÍ MATEČNÝCH LOUHŮ PO KRYSTALIZACI KAMENCE V PROCESU SANACE HORNINOVÉHO PROSTŘEDÍ PO CHEMICKÉ TĚŽBĚ URANU

ZPRACOVÁNÍ MATEČNÝCH LOUHŮ PO KRYSTALIZACI KAMENCE V PROCESU SANACE HORNINOVÉHO PROSTŘEDÍ PO CHEMICKÉ TĚŽBĚ URANU ZPRACOVÁNÍ MATEČNÝCH LOUHŮ PO KRYSTALIZACI KAMENCE V PROCESU SANACE HORNINOVÉHO PROSTŘEDÍ PO CHEMICKÉ TĚŽBĚ URANU Jiří CHARVÁT DIAMO, s. p., o. z. TÚU, odd. matematického modelování, Máchova 201, 471 27

Více

Název části obce. Obec Jabloňov se nachází jihovýchodně od města Velké Meziříčí ve vzdálenosti cca 6 km. Rozsah zástavby je v rozmezí m n.m.

Název části obce. Obec Jabloňov se nachází jihovýchodně od města Velké Meziříčí ve vzdálenosti cca 6 km. Rozsah zástavby je v rozmezí m n.m. A. OBEC Jabloňov Přehledová mapka Číslo obce PRVKUK 625 Kód obce PRVKUK 0615.014.625.00 Kód obce (IČOB) 05625 (595730) Číslo ORP (ČSÚ) 014 (6114) Název ORP Kód POU (ČSÚ) 61142 Název POU Velké Meziříčí

Více

Luka nad Jihlavou. Název části obce

Luka nad Jihlavou. Název části obce A. OBEC Přehledová mapka Luka nad Jihlavou Číslo obce PRVKUK 197 Kód obce PRVKUK 0612.005.197.00 Kód obce (IČOB) 08870 (587478) Číslo ORP (ČSÚ) 005 (6105) Název ORP Jihlava Kód POU (ČSÚ) 61051 Název POU

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Véska Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Véska Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Véska Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7107_008_03_18098 Název obce: Dolany Kód obce (IČOB): 501646 (501646) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1899 (7107)

Více

Působnost vodoprávních úřadů v oblasti vodovodů a kanalizací podle vodního zákon

Působnost vodoprávních úřadů v oblasti vodovodů a kanalizací podle vodního zákon Působnost vodoprávních úřadů v oblasti vodovodů a kanalizací podle vodního zákon Praha 11. 5. 2016 Jaroslava Nietscheová, prom. práv Povodí Vltavy, státní podnik nietscheova@pvl.cz Používané zkratky VZ

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Želeč. Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Želeč. Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Želeč Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7108_075_01_19584 Název obce: Želeč Kód obce (IČOB): 590240 (590240) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1562 (7108) Název

Více

Název části obce. Bydlící obyvatelé Kozlov trvale bydlící přechodně bydlící celkem

Název části obce. Bydlící obyvatelé Kozlov trvale bydlící přechodně bydlící celkem A. OBEC Kozlov Přehledová mapka Číslo obce PRVKUK 196 Kód obce PRVKUK 0612.005.196.00 Kód obce (IČOB) 07171 (587427) Číslo ORP (ČSÚ) 005 (6105) Název ORP Jihlava Kód POU (ČSÚ) 61051 Název POU Jihlava Členění

Více

A. OBEC Kamenice B. CHARAKTERISTIKA OBCE. Přehledová mapka. Členění obce. B.1 Základní informace o obci. B.2 Demografický vývoj

A. OBEC Kamenice B. CHARAKTERISTIKA OBCE. Přehledová mapka. Členění obce. B.1 Základní informace o obci. B.2 Demografický vývoj A. OBEC Kamenice Přehledová mapka Číslo obce PRVKUK 192 Kód obce PRVKUK 0612.005.192.00 Kód obce (IČOB) 06255 (587346) Číslo ORP (ČSÚ) 005 (6105) Název ORP Jihlava Kód POU (ČSÚ) 61051 Název POU Jihlava

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE. A.1 Členění obce B.1 ZÁKLADNÍ INFORMACE O OBCI B.2 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE. A.1 Členění obce B.1 ZÁKLADNÍ INFORMACE O OBCI B.2 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ A. NÁZEV OBCE Lidmaň Mapa A: Území obce Přehledová mapka Číslo obce PRVK: 400 Kód obce PRVK: 0613.010.400.00 Kód obce (IČOB): 08372 (561100) Číslo ORP3 (ČSÚ): 010 (6110) Název ORP3: Pelhřimov Kód OPOU2

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Lipník nad Bečvou VII-Trnávka Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Lipník nad Bečvou VII-Trnávka Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): VII-Trnávka Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7104_009_05_41452 Název obce: Kód obce (IČOB): 514705 (514705) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1988 (7104) Název

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE C. PODKLADY. A.1 Členění obce B.1 ZÁKLADNÍ INFORMACE O OBCI B.2 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE C. PODKLADY. A.1 Členění obce B.1 ZÁKLADNÍ INFORMACE O OBCI B.2 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ A. NÁZEV OBCE Rudíkov Mapa A: Území obce Přehledová mapka Číslo obce PRVK: 586 Kód obce PRVK: 0614.013.586.00 Kód obce (IČOB): 14326 (591637) Číslo ORP3 (ČSÚ): 013 (6113) Název ORP3: Třebíč Kód OPOU2 ČSÚ:

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Daskabát. Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Daskabát. Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Daskabát Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7107_007_01_02476 Název obce: Daskabát Kód obce (IČOB): 552445 (552445) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1899 (7107)

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Kyžlířov Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Kyžlířov Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Kyžlířov Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7101_020_04_07880 Název obce: Potštát Kód obce (IČOB): 517101 (517101) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1970 (7101)

Více

A. OBEC Těmice B. CHARAKTERISTIKA OBCE. Přehledová mapka. Členění obce. B.1 Základní informace o obci. B.2 Demografický vývoj

A. OBEC Těmice B. CHARAKTERISTIKA OBCE. Přehledová mapka. Členění obce. B.1 Základní informace o obci. B.2 Demografický vývoj A. OBEC Těmice Přehledová mapka Číslo obce PRVKUK 425 Kód obce PRVKUK 0613.010.425.00 Kód obce (IČOB) 16586 (548936) Číslo ORP (ČSÚ) 010 (6110) Název ORP Pelhřimov Kód POU (ČSÚ) 61101 Název POU Kamenice

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Doloplazy. Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Doloplazy. Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Doloplazy Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7108_015_01_03048 Název obce: Doloplazy Kód obce (IČOB): 589454 (589454) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1562

Více