ZPRÁVA o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí o. z. TÚU za rok 2011

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ZPRÁVA o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí o. z. TÚU za rok 2011"

Transkript

1 DIAMO, státní podnik o. z. Těžba a úprava uranu Máchova Stráž pod Ralskem Stráž pod Ralskem Z-01-ŘP-sp ZPRÁVA o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí o. z. TÚU za rok 2011

2 ZPRÁVA o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí o. z. TÚU za rok 2011 Zpracoval: RNDr. Lubomír Neubauer (kap. 3.3, 3.4, 4, příl. 1) vedoucí oddělení životního prostředí Ing. Iva Straková (kap. 1) technický pracovník IV - vodohospodář RNDr. Karel Brodský (kap. 1) technický pracovník IV - životní prostředí Václav Mužík (kap , 2.4) vedoucí oddělení geologického Mgr. Vladimír Ekert (kap. 2, 2.1, 2.2, 2.2.1, 2.2.2, 2.3.1, 2.3.2, 2.4) technický pracovník V - hydrogeologie Mgr. Milan Klíma (kap , 2.2.2, 2.3.1, 2.4) technický pracovník IV - hydrogeologie Ing. Václav Krupka (kap. 1.4, 2.3.1, 2.4) technický pracovník IV - data Mgr. Michal Rakušan (kap , 2.3.1, 2.4) technický pracovník IV - hydrochemik Ing. Jaroslav Pilař (kap. 3, 5, 6) technický pracovník IV - odpady, ovzduší Ing. Helena Valapková (kap. 7.1, 7.2) technický pracovník IV - rekultivace Ing. Pavel Varga (kap. 7.1) technický pracovník IV- životní prostředí Kontroloval: Ing. Ludvík Kašpar v. r. náměstek pro výrobu a ekologii Schválil: Ing. Tomáš Rychtařík v. r. ředitel o. z. závodní DCHT Datum: Výtisk číslo: 05 Strana 2 (celkem 154)

3 Rozdělovník Držitel Funkce, VOJ či VOÚ Titul, Jméno, Příjmení Výtisk č. O. z. TÚU ředitel o. z. - závodní DCHT Ing. Tomáš Rychtařík 01 náměstek pro výrobu a ekologii Ing. Ludvík Kašpar 02 vedoucí oddělení životního prostředí RNDr. Lubomír Neubauer 03 vedoucí oddělení geologického Václav Mužík 04 Další VOJ s. p. DIAMO a jiné osoby či organizace vedoucí odboru ekologie ŘSP Ing. Pavel Vostarek 05 vedoucí odboru životního prostředí a zemědělství Krajského úřadu Libereckého kraje, U Jezu 642/2a, Liberec 2 vedoucí oddělení podzemních vod a bilance Povodí Ohře, s. p., Bezručova 4219, Chomutov vedoucí oddělení ochrany vod ČIŽP OI Liberec, Třída 1. máje 858/26, Liberec 1 vedoucí odboru životního prostředí MěÚ Česká Lípa, T. G. Masaryka 1, Česká Lípa vedoucí odboru kontroly a zvláštních úkolů ŘSP Ing. Jaroslava Janečková 06 RNDr. Pavel Poledníček 07 Ing. Josef Gruber 08 RNDr. Růžena Konvalinová 09 Ing. Zdeňka Poslušná 10 CELKEM 10 Strana 3 (celkem 154)

4 Obsah: POJMY, ZKRATKY A DEFINICE...6 ÚVOD VODNÍ HOSPODÁŘSTVÍ PITNÁ VODA Externí zdroje Vlastní zdroje PROVOZNÍ VODA ODPADNÍ A POVRCHOVÁ VODA DŮLNÍ A POVRCHOVÁ VODA Výpustní profil č. 1 OKC-VS, profil PV-VS (měrný objekt na výtoku z retenčních nádrží Pustý) Výpustný profil č. 2 SLKR-VS Výpustný profil č. 3 ODK-VS Výpustný profil povrchových vod z odvalu a rudného plata jámy č. 3 bývalého Dolu Hamr I Výpustný profil záchytné jímky Křižany Nakládání s povrchovými vodami z Hamerské strouhy Posuzovací profil ODKALIŠTĚ POVRCHOVÉ TOKY PŘEHLED ČINNOSTI NA ÚSEKU NAKLÁDÁNÍ S VODAMI Realizované akce a opatření Rozvodná vodovodní síť, stoková síť a čistící zařízení Povodně Kácení břehových porostů v korytě toku Ploučnice Likvidace invazních rostlin Nová vodoprávní rozhodnutí včetně dalších správních rozhodnutí Kontroly Uložené pokuty SHRNUTÍ HYDROGEOLOGIE CHARAKTERISTIKA HYDROGEOLOGICKÝCH A HYDROLOGICKÝCH POMĚRŮ MONITOROVACÍ SYSTÉMY Monitoring ZTR, důlních a podzemních vod Monitoring povrchových vod VÝSLEDKY MONITORINGU ZTR, důlní a podzemní vody Povrchové vody SHRNUTÍ OVZDUŠÍ EMISE Z TEPELNÝCH ZDROJŮ Spalovací zdroje Plnění emisních limitů Emise a poplatky ze spalovacích zdrojů EMISE Z TECHNOLOGICKÝCH ZDROJŮ Technologické zdroje Odkaliště, odvaly Emise a poplatky z technologických zdrojů IMISE Prašný spad Prašnost RADIONUKLIDY Radon Strana 4 (celkem 154)

5 3.4.2 Dávkový příkon gama Uran v prašném spadu Radium v prašném spadu Směs dlouhodobých radionuklidů uran-radiové řady MĚŘENÍ HLUKU PŘEHLED ČINNOSTI NA ÚSEKU OCHRANY OVZDUŠÍ Realizované akce a opatření Kontroly Uložené pokuty Náhrada škod způsobených exhalacemi SHRNUTÍ KONTAMINACE MÍST A BIOLOGICKÉHO MATERIÁLU KONTAMINACE PŮDY Kontaminace technologickými roztoky Monitorování dnových sedimentů KONTAMINACE BIOLOGICKÉHO MATERIÁLU SHRNUTÍ ODPADOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ PRODUKCE A NAKLÁDÁNÍ S ODPADY Provozovny Produkce odpadů Zařízení a sklady nebezpečných odpadů NÁKLADY A VÝNOSY PŘEHLED ČINNOSTI NA ÚSEKU ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ Podnikání v oblasti nakládání s odpady Realizované akce a opatření Kontroly Uložené pokuty SHRNUTÍ NAKLÁDÁNÍ S TĚŽEBNÍM ODPADEM ÚLOŽNÁ MÍSTA Odvaly Odkaliště TĚŽEBNÍ ODPAD A MATERIÁLY SOUVISEJÍCÍ S HORNICKOU ČINNOSTÍ SHRNUTÍ SANACE A REKULTIVACE SANACE Likvidace HVS DH I - Sever Dokončení likvidace objektu č. 176 Čištění nákladních aut DK I Likvidace ČOV Brniště Likvidace kotelny, horkovodu j. č VP 6 a čerpací stanice ČS REKULTIVACE Rekultivační práce v oblasti Dolu Křižany I Údržba rozpracovaných rekultivačních akcí ZÁVĚR PŘÍLOHY PŘÍLOHA Č. 1: PŘÍLOHA Č. 2: PŘEHLEDNÁ MAPA VÝPUSTNÍCH PROFILŮ A MONITOROVACÍCH MÍST DŮLNÍCH, POVRCHOVÝCH A ODPADNÍCH VOD V PŮSOBNOSTI O. Z. TÚU HODNOCENÍ RIZIK SPOJENÝCH S RADIOAKTIVNÍ KONTAMINACÍ ZÁTOPOVÉHO ÚZEMÍ ŘEKY PLOUČNICE V OBLASTI SRNÍ POTOK Strana 5 (celkem 154)

6 Pojmy, zkratky a definice A S, 226Ra aktivita radia 226 v prašném spadu [Bq.m dnů -1 ] BČ CDS biologická čistírna centrální dekontaminační stanice C S, U koncentrace přírodního uranu v prašném spadu [mg.m dnů -1 ] ČD České dráhy, a. s. ČIŽP ČOV ČS DH I DK I DN DCHT důlní vody EDR EO HB HVS HZS LK CHS I, II CHÚ ISPOP Česká inspekce životního prostředí čistírna odpadních vod čerpací stanice Důl Hamr I Důl Křižany I dešťová nádrž Důl chemické těžby vody nacházející se v důlních dílech (Dle zákona č. 44/1988 Sb., horní zákon a v souladu se zákonem č. 254/2001 Sb., zákon o vodách, ve znění pozdějších předpisů jsou důlními vodami všechny podzemní, povrchové a srážkové vody, které vnikly do hlubinných nebo povrchových důlních prostorů bez ohledu na to, zda se tak stalo průsakem nebo gravitací z nadloží, podloží nebo boku nebo prostým vtékáním srážkové vody, a to až do jejich spojení s jinými stálými povrchovými nebo podzemními vodami; za důlní dílo se považuje nejenom podzemní prostor vytvořený hornickou činností, ale i větrací, odvodňovací, těžební a záchranný vrt a jiné vrty, které plní funkci důlního díla ve smyslu ustanovení 2 písm. d) vyhlášky ČBÚ č. 22/1989 Sb., ve znění pozdějších předpisů) v ploše VP i mimo plochu VP (pokud se nejedná o ZTR). K nakládání s důlními vodami podle zákona č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon), dochází při výše uvedených činnostech pouze v rámci vypouštění důlních vod do vod povrchových za podmínek stanovených vodoprávním orgánem (vypouštění z technologie SLKR I a NDS 6 do povrchového toku Ploučnice). elektrodialýza reverzační ekvivalentní obyvatel hydraulická bariéra (Stráž, Svébořice) hlavní větrací stanice Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje chemická stanice I, II chemická úpravna j. č. 3 jáma číslo 3 KH KHS LK Integrovaný systém plnění ohlašovacích povinností kotel horkovodní Krajská hygienická stanice Libereckého kraje Strana 6 (celkem 154)

7 KS-CHÚ KULK LTO MěÚ ML NDS NEK-RP NS NS CHÚ NS-CHÚ OBÚ ODK-VS OI vzorek z výpustního profilu vyústění kanalizačního systému CHÚ do toku Ploučnice Krajský úřad Libereckého kraje lehký topný olej městský úřad matečné louhy neutralizační a dekontaminační stanice norma enviromentální kvality (průměrná hodnota) podle Nařízení vlády č. 61/2003 Sb., ve znění pozdějších předpisů (novela č. 23/2011) neutralizační stanice označení objektu nebo výpusti z objektu signatura vzorku vod odebraného z výpusti z objektu obvodní báňský úřad vzorek z výpustního profilu č. 3 (vyústění Luční strouhy do toku Ploučnice) oblastní inspektorát OJ3 odval j. č. 3 OK OKC-VS OkÚ ORL obtokový kanál vzorek z výpustního profilu monitoringu SÚJB (vyústění OK do toku Ploučnice) okresní úřad odlučovač ropných látek o. z. TÚU odštěpný závod Těžba a úprava uranu Stráž pod Ralskem Ps prašný spad [g.m dnů -1 ] podzemní vody povrchové vody PV-VS RC RN RN-CHÚ RO RP ŘSP za podzemní vody jsou v této zprávě považovány všechny ostatní vody nespadající do předchozích definic. Dle zákona č. 254/2001 Sb., zákon o vodách, ve znění pozdějších předpisů jsou podzemními vodami vody přirozeně se vyskytující pod zemským povrchem v pásmu nasycení v přímém styku s horninami. Za podzemní vody se považují též vody protékající drenážními systémy a vody ve studních. za povrchové vody jsou v této zprávě považovány vody dle zákona č. 254/2001 Sb., zákon o vodách, ve znění pozdějších předpisů, kde povrchovými vodami jsou vody přirozeně se vyskytující na zemském povrchu. Tento charakter neztrácejí, protékají-li přechodně zakrytými úseky, přirozenými dutinami pod zemským povrchem nebo v nadzemních vedeních. vzorek z výpustního profilu č. 1 (vyústění retenčních nádrží Pustý do obtokového kanálu) regionální centrum retenční nádrže vzorek z výpusti (vyústění retenčních nádrží CHÚ do kanalizačního systému) radiační ochrana rudné plato ředitelství státního podniku Strana 7 (celkem 154)

8 SčVK Severočeské vodovody a kanalizace, a. s. SD SKO SLKR I SLKR II SLKR-VS soustava vodovodu VP SÚ SÚJB středisko dopravy směsný komunální odpad stanice likvidace kyselých roztoků I. etapa stanice likvidace kyselých roztoků II. etapa vzorek z výpustního profilu č. 2 (vyústění výtoku ze SLKR I do toku Ploučnice) systém zásobování pitnou vodou pro areály CHS I, CHS II a VÚ č. 4 stavební úřad Státní úřad pro jadernou bezpečnost SVS Severočeská vodárenská společnost, a. s. TKO TTO TZL tuhý komunální odpad těžký topný olej tuhé znečišťující látky U uran přírodní (alternativně k U NAT ) VCD VDJ VÚ označení typu ventilátoru vodojem výrobní úsek VÚV TGM Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka, v. v. i. VP VOJ ZBZS ZDM ZML ZP ZTR vyluhovací pole vnitřní organizační jednotka závodní báňská záchranná stanice závod dopravy a mechanizace technologie zpracování matečných louhů (alternativně k NDS ML) zemní plyn zbytkové technologické roztoky - roztoky vzniklé v důsledku chemické těžby uranu a nacházející se v ploše vyluhovacích polí a v ploše rozptylu v cenomanském i turonském kolektoru Strana 8 (celkem 154)

9 Úvod Tento dokument je vypracován ve smyslu 18 zákona č. 17/1992 Sb., o životním prostředí, v platném znění. Dokumentace zahrnuje vyhodnocení monitorování vlivu činnosti DIAMO, s. p., o. z. TÚU Stráž pod Ralskem na všechny složky životního prostředí v roce 2011 a je zpracována dle řídicího postupu systému managementu organizace ŘP-sp Zpráva o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí o. z. Těžba a úprava uranu zahrnuje výsledky monitoringu v oblasti životního prostředí v oblastech působnosti o. z. TÚU za rok 2011 včetně vyhodnocení shody s příslušnými zákony, nařízeními a rozhodnutími orgánů státní správy. Souhrnné vodohospodářské údaje zajišťuje oddělení životního prostředí. Vyhodnocení je předkládáno 1x ročně orgánům státního odborného dozoru a státní správy. Monitoring podzemních, povrchových, důlních vod a zbytkových technologických roztoků zajišťuje oddělení geologické ve spolupráci se střediskem monitorování a karotáže. Vyhodnocení je předkládáno 1x ročně orgánům státního odborného dozoru a státní správy formou Zprávy o vývoji rozptylu zbytkových technologických roztoků. Vyhodnocení monitorování radiačních veličin, resp. jejich vliv na obyvatelstvo obcí v okolí o. z. TÚU, provádí 1x ročně oddělení bezpečnosti a hygieny práce formou Vyhodnocení programu monitorování a dodržování ustanovení vyhlášky SÚJB č. 307/2002 Sb., o radiační ochraně. 1 Vodní hospodářství V této kapitole je zahrnuto vyhodnocení činnosti na úseku vodního hospodářství DIAMO, s. p., o. z. TÚU Stráž pod Ralskem v roce Na úseku vodního hospodářství se sledují dodávky pitné vody do jedné rozvodné vodovodní sítě pro veřejnou potřebu a do vlastní vodovodní sítě včetně čištění a odvádění odpadních vod z pěti kanalizačních systémů pro veřejnou potřebu a z vlastních kanalizačních systémů. Dalším předmětem činnosti je čištění a vypouštění povrchových vod do vod podzemních, povrchových a důlních, dále čerpání povrchových vod (srážkových a drenážních) k využití v NDS 6, a vypouštění důlních vod do vod povrchových. Na úseku vodního hospodářství je dále realizována legislativní činnost, která se týká ochrany před povodněmi, staveb vodních děl a dalších staveb, zařízení a činností, jež mohou ovlivnit vodní poměry, případně ohrozit jakost povrchových nebo podzemních vod. 1.1 Pitná voda Systém zásobování pitnou vodou byl v roce 2011 obdobný jako v předchozím roce V roce 2011 nebyla v provozu rozvodná vodovodní sítě Hamr, jáma č. 3 pro veřejnou potřebu. Její provoz byl trvale ukončen již v dubnu VÚ č. 1 byl přepojen na vodovodní síť v majetku SVS, a. s. Teplice a v provozování SčVK, a. s. Teplice. Strana 9 (celkem 154)

10 1.1.1 Externí zdroje Dodávky pitné vody byly v průběhu roku 2011 kromě vlastních zdrojů zajišťovány ze skupinového vodovodu pro veřejnou potřebu Stráž pod Ralskem, jehož provozovatelem je SčVK, a. s. Teplice, který dodal do soustavy vodovodu Lipka m 3 pitné vody. V tabulce č je uvedeno množství vody odebrané v roce 2011 cizími odběrateli pitné vody. Tabulka č : Přehled cizích odběratelů pitné vody Firma Množství odebrané vody [m 3 ] MEGA, a. s. 779 LentiKats, a. s Vl. Minařík KM-PRONA, a. s. 900 GA PROFIPLAST, s. r. o. 288 AR oil, s.r.o. 38 TENAX, s. r. o. 152 Pilkington Czech, s. r.o WRV, s. r. o. 30 ZAPA beton, a. s AEROLUX, s. r. o Praktik systém, s. r. o Vendys & V s. r. o. 630 Pešta Recyklace, s. r. o. 527 Diamo spol. NDS Hušek, a. s. 82 AKOME, s. r. o. 14 Rasl a syn, a. s. 1 M. Bartoš 633 Renyson 2000, a. s. 9 Luket, s. r. o. 1 Celkem spotřeba cizích odběratelů Vlastní zdroje Správu vodovodů a souvisejících zařízení zajišťují v zájmovém území o. z. TÚU centrálně pracovníci výrobního úseku č. 5. Dodávky pitné vody z vlastních zdrojů byly zajišťovány rozvodnou vodovodní sítí pro veřejnou potřebu v majetku o. z. TÚU (rozvodná vodovodní síť Lipka). Rozvodná vodovodní síť Lipka byla v roce 2011 zásobena pitnou vodou z vrtu TBCT- 3. Záložní zdroj VS-2T nebyl pro odběr pitné vody v roce 2011 využit. Strana 10 (celkem 154)

11 Kolaudační souhlas na stavbu vrtu TBCT-3 vydal MěÚ Česká Lípa pod č. j. MUCL/48721/2010 ze dne Nakládání s podzemními vodami z vrtu TBCT-3 je povoleno v množství prům. 5,7 l.s -1, max. 11,4 l.s -1, max m 3.měsíc -1, max m 3.rok -1 rozhodnutím vydaným MěÚ Česká Lípa č. j. MUCL/197557/2009 ze dne Nakládání s podzemními vodami z vrtu VS-2T je povoleno v množství prům. 7,5 l.s -1, max. 10,0 l.s -1, max m 3.měsíc -1, max m 3.rok -1 rozhodnutím č. j. MUCL/55630/2007 ze dne ve znění č. j. MUCL/54300/2009 ze dne Vrt VS-2T byl celý rok 2011 využíván jako zdroj užitkové vody pro výrobu tepla a páry. Rozhodnutím č. j. MUCL/132455/2010 ze dne byl odběr podzemní vody z vrtu VS-2T navýšen na množství prům. 7,5 l.s -1, max. 10,0 l.s -1, max m 3.měsíc -1, max m 3.rok -1. Provozní řád soustavy vodovodu Lipka byl schválen rozhodnutím Krajské hygienické stanice Libereckého kraje č. j. 2627/23/10 ze dne V roce 2011 bylo z vrtu TBCT-3 odebráno m 3 podzemní vody. V roce 2011 bylo z vrtu VS-2T odebráno celkem m 3 podzemní vody pro ostatní užití, pro výrobu tepelné energie v páře a v horké vodě. Zásobování soustavy vodovodu VP pitnou vodou bylo zajišťováno provozem vlastního jímacího, čerpacího a úpravárenského zařízení. Odběr podzemní vody je prováděn za úplatu. Hlavním zdrojem pitné vody je turonský vrt VPCT-905. Nakládání s podzemními vodami z tohoto zdroje bylo povoleno rozhodnutím MěÚ Česká Lípa č. j. MUCL/55630/2007 ze dne v množství prům. 5,0 l.s -1, max. 16,7 l.s -1, max m 3.měsíc -1, max m 3.rok -1. Skutečný odběr v roce 2011 z tohoto vrtu byl m 3. Náhradním zdrojem pitné vody je turonský vrt STCT-2A. Nakládání s podzemními vodami k odběru podzemních vod je povoleno rozhodnutím č. j. MUCL/55630/2007 ze dne v množství prům. 0,6 l.s -1, max. 15 l.s -1, max m 3.měsíc -1, max m 3.rok -1. Náhradní zdroj STCT-2A se zapíná v případě poruchy nebo údržby na vrtu VPCT-905. V roce 2011 bylo z vrtu STCT-2A odebráno 138 m 3. Ve smyslu 4 odst. 2 zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, v platném znění, byl rozhodnutími KHS Libereckého kraje č. j. 5406/24/08/ ze dne , č. j. 3499/23/10/3.6.2 ze dne určen způsob stanovení míst odběru vzorků pitné vody na dvou stávajících provozovaných vodovodních sítích. Ve smyslu vyhlášky č. 252/2004 Sb., v platném znění, kterou se stanoví hygienické požadavky na pitnou a teplou vodu a četnost a rozsah kontroly, a vyhlášky č. 428/2001 Sb., v platném znění, kterou se provádí zákon č. 274/2001 Sb., o vodovodech a kanalizacích pro veřejnou potřebu, ve znění pozdějších předpisů, je prováděna kontrola pitné vody. Sleduje se kvalita surové vody dodávané do sítě z vlastních zdrojů a kvalita vody ve vodovodní síti. Po bakteriologické stránce je voda zabezpečena chlorováním. Zdroje pitné vody jsou zajištěny proti vniknutí zvěře nebo neoprávněné osoby uzamknutím poklopů případně oplocením. Ochranné pásmo vodního zdroje VS-2T I. stupně je stanoveno rozhodnutím č. j. MUCL/40395/2009 ze dne Ochranné pásmo vodního zdroje TBCT-3 I. stupně je stanoveno rozhodnutím MUCL/158309/2010 ze dne Technický stav vodovodních sítí je nezměněn. Při snížené spotřebě vody v provozech, a tím podstatně delším setrvání vody v potrubních řádech dimenzovaných na větší průtoky, může dojít ke zhoršení kvality pitné vody. V roce 2011 došlo v soustavě vodovodu Lipka k překročení mezní hodnoty volného chloru o setinu mg na VDJ Lipka. Tato hodnota nemohla být ve spotřebišti s ohledem na délku zásobovacího řadu překročena. Opakovaný rozbor na VDJ Lipka byl vyhovující. V ostatních případech nedošlo k nedodržení kvality pitné vody kromě nižších mezních hodnot Mg, Ca a doporučených hodnot tvrdosti vody. V roce 2011 došlo na jednom odběrném místě v soustavě vodovodu VP v areálu CHÚ I k překročení mezní hodnoty v ukazateli Fe. Na stejném odběrném místě byl volný chlor pod mezí detekce. V opakovaném rozboru byl obsah volného chloru vyhovující. Celkem se jednalo o dvě pře- Strana 11 (celkem 154)

12 kročení v ukazateli Fe, která byla způsobena ocelovým materiálem vodovodní sítě. Stanovené koncentrace Fe nepředstavovaly zdravotní riziko pro odběratele. Na řídícím VDJ VP 9 se překročení mezní hodnoty Fe nepotvrdilo. Rovněž nebyly v soustavě vodovodu VP dodrženy mezní hodnoty Mg, Ca a doporučené hodnoty tvrdosti vody. V oblasti čerpání pitných vod bylo vyčerpáno m 3 vod z vrtu VPCT-905, 138 m 3 vod z náhradního vrtu STCT-2A, z vrtu TBCT-3: m 3 a z vrtu VS-2T: m 3 jako voda užitková pro kotelnu. V roce 2011 bylo z vlastních vrtů odebráno m 3 pitných vod. V roce 2011 byly zaplaceny poplatky za skutečný odběr podzemní vody v celkové výši Kč. Z toho za odběr pitné vody Kč. 1.2 Provozní voda Provozní potřeby výtopny o. z. TÚU jsou zajišťovány odběrem podzemní vody z vrtu VS-2T v areálu CHÚ, který dále slouží jako záložní zdroj pitné vody pro část soustavy vodovodní sítě Lipka, na výrobu technologické páry pro stripování čpavku v rámci technologie zpracování matečných louhů a jako záložní zdroj pro výrobu páry pro SLKR I. V roce 2011 byl zrealizován záložní zdroj technologické vody pro technologii ZML vrt TBCT- 4, který bude využíván např. v případě nedostatku destilátu z provozu SLKR I. Stavební povolení na vrt TBCT-4 vydal MěÚ Česká Lípa č. j. MUCL/120363/2011 dne včetně kolaudačního souhlasu č. j. MUCL/152297/2011 dne Nakládání s podzemními vodami z vrtu TBCT-4 je povoleno rozhodnutím č. j. MUCL/120389/2011 ze dne v množství prům. 10 l.s -1, max. 12 l.s -1, max m 3.měsíc -1, max m 3.rok -1. Vrt TBCT-4 nebyl v roce 2011 využíván. Technologická potřeba NDS 6 byla zajištěna čerpáním zbytkových technologických roztoků po chemické těžbě uranu z turonské zvodně prostřednictvím vrtů VPCT-602 a VPCT-605. Technologická potřeba CHS I a CHS II byla zajištěna čerpáním zbytkových technologických roztoků po chemické těžbě uranu z turonské zvodně prostřednictvím vrtů VPCT-2103 a VPCT V roce 2011 byly zaplaceny poplatky za skutečný odběr podzemní vody v celkové výši Kč. Z toho za odběr podzemní vody z vrtu VS-2T pro ostaní užití Kč. V tabulce č je uveden přehled odběrových míst včetně odebraného množství. Tabulka č : Provozní voda Odběrové místo Množství odebrané vody [m 3 ] Vrt VS-2T VPCT-602 a VPCT VPCT-2103 a VPCT Strana 12 (celkem 154)

13 1.3 Odpadní a povrchová voda Během roku 2011 byly provozovány čistírny odpadních vod na CHÚ (ČOV CHÚ), neutralizační stanice na CHÚ (NS CHÚ), čistírna na bývalém středisku dopravy a mechanizace (ČOV ZDM), biologická čistírna BČ 40 na odkališti (ČOV odkaliště), čistírna odpadních vod matečné louhy (SED J-ML), biologická čistírna BČ 90 na VP 9 (ČOV VP 9) a ČOV na VP 7 (ČOV VP 7). V roce 2011 byly dále vypouštěny odpadní vody z retenčních nádrží CHÚ (RN CHÚ), odpadní vody z odlučovače ropných látek střediska dopravy (ORL DOP) a odváděny povrchové vody z retenčních nádrží ZDM (RN ZDM), z dešťových nádrží v areálu CDS (DN CDS), z dešťové nádrže areálu VP 7 (DN VP 7), z odlučovače ropných látek matečných louhů (dříve Lapol ML přejmenován na ORL ML), z odlučovače ropných látek z parkoviště střediska dopravy v areálu chemické úpravny (ORL SD) a z odlučovače ropných látek z parkoviště u školícího střediska Adéla v Hamru na Jezeře (ORL Adéla). Vyhodnocení vypouštěného množství odpadních a povrchových vod a znečištění za rok 2011 z jednotlivých technologií je uvedeno v tabulkách č až za kapitolou č Čistírna odpadních vod chemické úpravny, ČOV CHÚ Jedná se o mechanicko biologickou ČOV umístěnou v areálu chemické úpravny pro 1600 EO. ČOV sestává z mechanického předčištění (ručně stírané česle, lapač písku), vyrovnávací nádrže a z balených čistíren typu BČ-65 (2 ks) a BČ-90 s provzdušněním aeračními válci typu Kessener. ČOV čistí splaškové vody z areálů CHÚ, VÚ č. 6, VÚ č. 7, stáčírny kyselin, bývalé NDS 10 a externích producentů. Vyčištěné odpadní vody jsou odváděny kanalizačním sběračem zakončeným výustí KS CHÚ do Ploučnice. Množství vyčištěných odpadních vod z z ČOV CHÚ je měřeno Thomsonovým přelivem. Vyhodnocení vypouštěného množství odpadních vod a znečištění za rok 2011 z ČOV CHÚ je uvedeno v tabulce č Čistírna závodu dopravy a mechanizace, ČOV ZDM Jedná se o mechanicko biologickou ČOV umístěnou v areálu bývalého ZDM s kapacitou 1250 EO. ČOV sestává z mechanického předčištění (ručně stírané česle) a z biologické ČOV typu MČ s provzdušněním turbínami Sigma. ČOV čistí splaškové vody z areálů bývalého ZDM, bývalého investičního skladu a od externích producentů průmyslové zóny. Vyčištěné odpadní vody jsou vypouštěny do Ploučnice. V současné době je na ČOV napojeno 90 EO. Vyhodnocení vypouštěného množství odpadních vod a znečištění za rok 2011 z ČOV ZDM je uvedeno v tabulce Čistírna odpadních vod odkaliště, ČOV odkaliště Mechanicko biologická ČOV je umístěna v areálu zázemí odkaliště s kapacitou EO. Jedná se o balenou čistírnu typu BČ 40 s provzdušněním aeračním válcem typu Kessener. ČOV čistí splaškové vody z areálu NDS ML, odkaliště a vlečky. Vyčištěné odpadní vody jsou vypouštěny do jižní části vnějšího drenážního příkopu odkaliště, který pokračuje Luční strouhou zaústěnou do Ploučnice. Byla osazena norná stěna dosazovací nádrže. Vyhodnocení vypouštěného množství odpadních vod a znečištění za rok 2011 z ČOV odkaliště je uvedeno v tabulce č Čistírna odpadních vod vyluhovací pole 9, ČOV VP 9 Jedná se o mechanicko biologickou ČOV umístěnou v areálu CHS II s kapacitou 450 EO. Jedná se o balenou čistírnu typu BČ-90 s provzdušněním aeračním válcem typu Kessener. ČOV čistí splaškové vody z areálu CHS II. Vyčištěné odpadní vody jsou vypouštěny do Ral- Strana 13 (celkem 154)

14 ského potoka. Vyhodnocení vypouštěného množství odpadních vod a znečištění za rok 2011 z ČOV VP 9 je uvedeno v tabulce č Čistírna odpadních vod vyluhovací pole 7, ČOV VP 7 Mechanicko biologická ČOV typu CNP 35 je umístěna v blízkosti areálu CHS I s kapacitou 250 EO. ČOV čistí splaškové vody z areálu CHS I. Vyčištěné odpadní vody jsou čerpány tlakovou kanalizací do Ploučnice. Vyhodnocení vypouštěného množství odpadních vod a znečištění za rok 2011 z ČOV VP 7 je uvedeno v tabulce č Neutralizační stanice chemické úpravny, NS CHÚ Jedná se o neutralizační stanici s kapacitou průmyslových vod max. 20 m 3 den -1 umístěnou v areálu chemické úpravny. Součástí ČOV jsou dvě neutralizační nádrže o objemu 2 x 300 m 3. Proces čištění zahrnuje koagulaci chloridem železitým, srážení hydroxidem vápenatým, flokulaci a sedimentaci. Neutralizační stanice čistí odpadní vody z provozu laboratoří o. z. TÚU a MEGA, a. s. Vyčištěné odpadní vody s obsahem nebezpečných látek jsou přečerpávány do kanalizačního sběrače zakončeného výustí KS CHÚ do Ploučnice. Vyhodnocení vypouštěného množství a znečištění vyčištěných odpadních vod za rok 2011 z NS CHÚ je uvedeno v tabulce č Retenční nádrže chemické úpravny, RN CHÚ RN CHÚ jsou umístěny v areálu CHÚ. Retence sestává z nátokové, rozdělovací šachty, dvou akumulačních a sedimentačních nádrží zapojených paralelně s přepadovými žlaby o objemu 2 x m 3. RN CHÚ mechanicky čistí srážkové vody z ploch a budov areálu CHÚ a od externích odběratelů včetně odpadních vod z vychlazovací jímky z výtopny o. z. TÚU (odluhy a odkalení z kotlů cca m 3 rok -1 ). Vyčištěné odpadní vody jsou po sedimenatci vypouštěny do kanalizačního sběrače zakončeného výustí KS CHÚ do Ploučnice (vyhodnocení viz tabulka č ). Vyhodnocení vypouštěného množství odpadních vod a znečištění za rok 2011 z RN CHÚ je uvedeno v tabulce č Retenční nádrže závodu dopravy a mechanizace, RN ZDM Retence sestává z nátokového a rozdělovacího žlabu, dvou akumulačních a sedimentačních nádrží zapojených seriově o objemu 2 x 550 m 3 a z čerpací jímky pro havarijní účely. RN ZDM mechanicky čistí srážkové vody z areálů bývalého ZDM, bývalého investičního skladu a od externích producentů průmyslové zóny. Srážkové vody jsou po sedimentaci vypouštěny do Ploučnice. Vyhodnocení vypouštěného množství povrchových vod a znečištění za rok 2011 z RN ZDM je uvedeno v tabulce č Dešťové nádrže centrální dekontaminační stanice, DN CDS Retence sestává z nátokového a rozdělovacího žlabu, dvou akumulačních a sedimentačních nádrží zapojených paralelně o objemu 2 x 350 m 3 s mostovým shrabovákem kalu a z kalového pole. DN CDS mechanicky čistí srážkové vody z areálu bývalé CDS Dolu Hamr I, parkoviště a autobusové zastávky. Srážkové vody jsou po sedimentaci vypouštěny do obtokového kanálu a dále do Ploučnice. Vyhodnocení vypouštěného množství srážkových vod a znečištění za rok 2011 z DN CDS je uvedeno v tabulce č Dešťová nádrž VP 7, DN VP 7 Dešťová nádrž je umístěna v areálu CHS I a čistí srážkové vody odváděné z ploch a střech budov CHS I. DN VP 7 sestává z hrubých česlí, lapáku písku, dešťové zdrže o objemu 120 m 3 s havarijním přepadem, čerpadla, gravitačně sorpčního odlučovače ropných látek GK SF 9 a vsakovací jámy o účinné vsakovací ploše 155 m 2. Srážkové vody jsou po sedimentaci Strana 14 (celkem 154)

15 a vyčištění v odlučovači ropných látek vypouštěny do vsakovací jámy za DN VP 7. V roce 2011 prováděl VÚ č. 5 pravidelnou údržbu odlučovače ropných látek včetně výměny sorpční náplně. Vyhodnocení vypouštěného množství srážkových vod a znečištění za rok 2011 z DN VP 7 je uvedeno v tabulce č Odlučovač ropných látek matečné louhy, ORL ML Jedná se o koalescenční odlučovač ropných látek typu AQUAFIX SKGL 030 firmy Benefit, s. r. o. Opava, který čistí srážkové vody z parkoviště v areálu NDS ML. Vyčištěné srážkové vody jsou vypouštěny přes sedimentační jímku do jižní části vnějšího drenážního příkopu odkaliště, který pokračuje Luční strouhou zaústěnou do Ploučnice. Odlučovač byl z důvodu funkce zařízení přejmenován z Lapolu ML na ORL ML. Na koalescenčním odlučovači AQUAFIX SKGL 030 firmy Benefit byla provedena servisní prohlídka a čištění dne firmou Patok, a. s. Louny. Vyhodnocení vypouštěného znečištění za rok 2011 z ORL-ML je uvedeno v tabulce č Sedimentační jímka matečné louhy, SEDJ ML Jedná se o soustavu vodních děl, která sestává z ČOV myčky AQUASTAR 3.0, sedimentační a akumulační jímky, odlučovače ropných látek U2AF3A (4,5) Techneau a technologické kanalizace. Vyčištěné odpadní vody s obsahem nebezpečných látek jsou vypouštěny přes sedimentační jímku do jižní části vnějšího drenážního příkopu odkaliště, který pokračuje Luční strouhou zaústěnou do Ploučnice. V rámci zkušebního provozu SEDJ ML bylo ověřeno odlišné zatížení odpadních vod z mytí nákladních automobilů z hlediska obsahu C 10 - C 40, RL, 226 Ra, ph a NL včetně účinnosti usazování kalů v sedimentační jímce proti původnímu předpokladu uvedenému v dokumentaci pro stavební povolení č. j. KULK 42309/2009 ze dne a povolení k nakládání s vodami č. j. KULK 42311/2009 ze dne ve změně KULK 79771/2010 ze dne Na základě řádného provozování vodního díla SEDJ ML včetně realizace technických opatření v procesu čištění a přehodnocení povolených limitů byl příslušným vodoprávním úřadem vydán kolaudační souhlas KULK 49459/2011 dne včetně nového povolení k nakládání s vodami č. j. KULK 58613/2011 ze dne Na základě vyhodnocení výsledků nátoku a odtoku z ČOV myčky Aquastar 3.0 byl potvrzen výsledek ověřený v předchozím zkušebním provoze zařízení. Na účinnost flotace ČOV Aquastar 3.0 mělo nejvyšší vliv zatížení odpadních vod z mytí vozidel ropnými látkami. Za celkové období roku 2011, kdy průměrný nátok na ČOV Aquastar 3.0 činil 1,25 mg.l -1 (max. 17,4 mg.l -1 ) v ukazateli C 10 - C 40, byla účinnost zařízení v odstraňování sledovaných ropných uhlovodíků 88,2 %. Na koalescenčním odlučovači ropných látek U2AF3A (4,5) Techneau byla provedena servisní prohlídka a čištění dne firmou Patok, a. s. Louny. Čištění sedimentační jímky a koalescenčních filtrů v šachtě na nátoku do ČOV AQUASTAR 3.0 včetně usazovací nádrže prováděl VÚ č. 3. ve dnech , , , , , , a Vyhodnocení vypouštěného znečištění za rok 2011 ze SEDJ ML je uvedeno odděleně v tabulkách č a č dle jednotlivých povolení k nakládání s vodami platných v roce 2011 pro zkušební a trvalý provoz zařízení. Strana 15 (celkem 154)

16 Obrázek č : Čištění sedimentační jímky SEDJ ML Odlučovač ropných látek parkoviště střediska dopravy, ORL SD Jedná se o gravitačně-koalescenčně-sorpční odlučovač ropných látek střediska dopravy typu GSOL-2/10 umístěný v areálu CHÚ označený jako ORL SD. (Ve zprávě za rok 2010 byl uveden ještě pod starým názvem Lapol KLM). Aktuální názvy všech čistících zařízení jsou uvedeny v přehledné mapě výpustních profilů a monitorovacích míst důlních, povrchových a odpadních vod, která je součástí této zprávy. Odlučovač ropných látek slouží k čištění povrchových vod z parkoviště nákladních vozidel. Součástí odvodnění parkoviště je čistící sedimentační kus umístěný v odvodňovacím žlabu, který je předřazen samotnému odlučovači. ORL je napojen do kanalizace zakončené RN CHÚ. Limitní hodnoty kvality a množství vypouštěných povrchových vod jsou stanoveny rozhodnutím MěÚ OŽP Česká Lípa zn. MUCL/ /2010 ze dne Kolaudační souhlas byl po provedeném ročním zkušebním provoze vydán pod č. j. MUCL/157016/2011 dne Na ORL byly provedeny dvě servisní prohlídky a čištění. První provedla firma Ing. Vlastimil Ladýř Ladeo dne , druhá byla provedena dne firmou Patok, a. s. Louny. Vyhodnocení vypouštěného znečištění za rok 2011 z ORL-SD je uvedeno v tabulce č Strana 16 (celkem 154)

17 Obrázek č : Čištění ORL parkoviště střediska dopravy, ORL SD Odlučovač ropných látek střediska dopravy, ORL DOP Jedná se o koalescenční odlučovač ropných látek RONN TECH ellipse EH 160 3C umístěný v areálu CHÚ v hale dopravy označený jako ORL DOP, který byl povolen rozhodnutím č. j. MUCL/184553/2009 ze dne Odlučovač slouží k čištění odpadních vod z ručního mytí vozidel před jejich opravami na dílně. Zařízení je napojeno do kanalizace zakončené RN CHÚ. Množství odpadní vody je měřeno nepřímo, měří se spotřeba odebrané pitné vody vodoměrem. Technologie ORL není určená k čištění emulgovaných ropných látek. Mytí vozidel je prováděno pouze čistou vodou bez saponátů. Vyšší účinnosti ORL v probíhajícím zkušebním provozu bylo dosaženo dodatečným osazením sorpčních vložek do sedimentačního prostoru před ORL a do části revizní kanaliční šachty upravené dodavatelem stavby za ORL před vypouštěním do kanalizace. Limitní hodnoty kvality a množství vypouštěných odpadních vod jsou stanoveny rozhodnutím MěÚ Česká Lípa zn. MUCL/184553/2009 ze dne Stejným povolením byla povolena stavba ORL a uloženo provedení ročního zkušebního provozu, který byl zahájen dne po zprovoznění mycí plochy pro vysokotlaké ruční mytí aut na základě kontrolní prohlídky stavby provedené vodoprávním úřadem. Na koalescenčním odlučovači RONN TECH ellipse EH 160 3C byla provedena servisní prohlídka a čištění dne firmou Patok, a. s. Louny. Vyhodnocení vypouštěného znečištění za rok 2011 z ORL-DOP je uvedeno v tabulce č Strana 17 (celkem 154)

18 Obrázek č : Osazení sorpčních filtrů v sedimentačním prostoru před ORL SD Odlučovač ropných látek školící středisko Adéla, ORL Adéla Jedná se o gravitačně-koalescenčně-sorpční odlučovač ropných látek GSOL 2/10 označený jako ORL Adéla umístěný v areálu školícího střediska Adéla v Hamru na Jezeře. ORL slouží k čištění povrchových vod z přilehlého parkoviště před jejich vypouštěním do Ploučnice. Zařízení bylo povoleno rozhodnutím č. j. MUCL/126768/2010 ze dne včetně povolení k nakládání s vodami. Stejným povolením bylo uloženo provedení ročního zkušebního provozu, který byl zahájen dne na základě kontrolní prohlídky zařízení provedené vodoprávním úřadem. Na koalescenčním odlučovači GSOL 2/10 byla provedena servisní prohlídka a čištění dne firmou Patok, a. s. Louny. Vyhodnocení vypouštěného znečištění za rok 2011 z ORL Adéla je uvedeno v tabulce č V Příloze č. 1 této zprávy je doložena Přehledná mapa výpustních profilů a monitorovacích míst důlních, povrchových a odpadních vod v působnosti o. z. TÚU, která byla aktualizována dle platných rozhodnutí vodoprávních úřadů a výše uvedeného označení všech čistících zařízení. Strana 18 (celkem 154)

19 Pro vypouštění odpadních (splaškových) a jiných povrchových vod jsou samostatné výpustné profily pro tato zařízení: ČOV CHÚ - výstupní profil do toku Ploučnice; ČOV ZDM - výstupní profil do toku Ploučnice; ČOV odkaliště - výstupní profil přes vnější záchytný příkop odkaliště do Luční strouhy; SEDJ ML - výstupní profil přes vnější záchytný příkop odkaliště do Luční strouhy; ČOV VP 9 - výstupní profil do Ralského potoka; ČOV VP 7 - výstupní profil do toku Ploučnice (čerpáno); NS CHÚ - viz ČOV CHÚ (shodný); RN CHÚ - viz ČOV CHÚ (shodný); RN ZDM - viz ČOV ZDM (shodný); DN CDS - výstupní profil do obtokového kanálu; DN VP 7 - do vsakovací jámy na VP 7; ORL ML - výstupní profil přes vnější záchytný příkop odkaliště do Luční strouhy; ORL SD - napojení na kanalizaci zakončenou RN CHÚ (shodný); ORL DOP - napojení na kanalizaci zakončenou RN CHÚ (shodný); ORL Adéla - výstupní profil do toku Ploučnice. Zhodnocení znečištění vypouštěnými odpadními a srážkovými vodami z částí areálů do veřejných vodotečí je uvedeno v tabulkách č až Plnění vodoprávních rozhodnutí a bilance vypouštěného znečištění z jednotlivých výpustí je uvedena v tabulkách č až Strana 19 (celkem 154)

20 Tabulka č : Znečištění vypuštěné a odvedené do toku Ploučnice odpadními a povrchovými vodami Ukazatel Jednotka Bilanční hodnota BSK 5 t.rok -1 0,52 CHSK Cr t.rok -1 2,06 RAS t.rok -1 19,40 RL t.rok -1 0,92 NL t.rok -1 0,82 SO 4 2- t.rok -1 1,21 Cl - t.rok -1 5,87 F - t.rok -1 0,01 - N-NO 3 t.rok -1 0,06 + N-NH 4 t.rok -1 0,13 NEL t.rok -1 0,017 U t.rok -1 0, Ra MBq.rok -1 2,236 C 10 C 40 t.rok -1 0,00 Zn t.rok -1 0,0002 Při výskytu hodnoty pod mezí detekce byla na její místo při výpočtu průměrné hodnoty dosazena nula dle nařízení vlády č. 61/2003 Sb., v platném znění. U radionuklidů byl použit maximálně konzervativní přístup a do průměru byla dosazena hodnota meze detekce. Z takto získaných průměrných hodnot je vypočítána bilanční hodnota. Tabulka č : Znečištění vypuštěné do toku Ralského potoka odpadními vodami Ukazatel Jednotka Bilanční hodnota BSK 5 t.rok -1 0,032 NL t.rok -1 0,012 CHSK Cr t.rok -1 0,091 Strana 20 (celkem 154)

21 Tabulka č : Znečištění vypuštěné do toku Luční strouhy odpadními vodami Ukazatel Jednotka Bilanční hodnota BSK 5 t.rok -1 0,08 CHSK Cr t.rok -1 0,22 NL t.rok -1 0,12 RL t.rok N-NH 4 t.rok -1 0,0016 C 10 C 40 t.rok -1 0,00006 U t.rok -1 0, Ra MBq.rok -1 0,16 Tabulka č : Celkové znečištění vypuštěné z o. z. TÚU odpadními a povrchovými vodami Ukazatel Jednotka Bilanční hodnota BSK 5 t.rok -1 0,641 CHSK Cr t.rok -1 2,394 RAS t.rok -1 19,411 RL t.rok -1 6,924 NL t.rok -1 0,953 SO 4 2- t.rok -1 1,21 Cl - t.rok -1 5,872 F - t.rok -1 0,014 - N-NO 3 t.rok -1 0,056 + N-NH 4 t.rok -1 0,13 NEL t.rok -1 0,017 U t.rok -1 0, Ra MBq.rok -1 2,396 C 10 C 40 t.rok -1 0,00006 Zn t.rok -1 0,0002 Při výskytu hodnoty pod mezí detekce byla na její místo při výpočtu průměrné hodnoty dosazena nula dle nařízení vlády č. 61/2003 Sb., v platném znění. U radionuklidů byl použit maximálně konzervativní přístup a do průměru byla dosazena hodnota meze detekce. Z takto získaných průměrných hodnot je vypočítána bilanční hodnota. Strana 21 (celkem 154)

22 Tabulka č : Výpustný profil ČOV CHÚ Platné vodoprávní rozhodnutí č. j. MUCL/101902/b/2007, , změna MUCL/172191/2010, Stanovené parametry Ukazatel Hodnota Jednotka Bilanční hodnota Jednotka Dosažená skutečnost Počet vzorků Min. Max. Průměr Počet překročení Bilanční hodnota Jednotka Q 2,4 l.s m 3.rok m 3.rok -1 BSK 5 30 mg.l -1 1,8 t.rok -1 6 < ,9 1* 0,352 t.rok -1 CHSK Cr 80 mg.l -1 4,8 t.rok -1 6 < ,7 0 0,893 t.rok -1 NL 40 mg.l -1 2,4 t.rok -1 6 < ,3 0 0,144 t.rok -1 ph ,1 7,9 7, N-NH 4 + Poznámka: použité hodnoty p 20 mg.l -1 1,2 t.rok ,41 5,10 3,25 0 0,089 t.rok -1 * byla překročena hodnota p BSK 5, přípustný počet nevyhovujících vzorků dle přílohy č. 5 k NV č. 61/2003 Sb. je 1, hodnota m nebyla překročena Při výskytu hodnoty pod mezí detekce byla na její místo při výpočtu průměrné hodnoty dosazena nula dle Nařízení vlády č. 61/2003 Sb., v platném znění. Z takto získaných průměrných hodnot je vypočítána bilanční hodnota. Strana 22 (celkem 154)

23 Tabulka č : Výpustný profil ČOV ZDM Platné vodoprávní rozhodnutí č. j. OŽP/305/03-V/293, Stanovené parametry Dosažená skutečnost Ukazatel Hodnota Jednotka Bilanční hodnota Jednotka Počet vzorků Min. Max. Průměr Počet překročení Bilanční hodnota Jednotka Q 3,6 l.s m 3.rok m 3.rok -1 BSK 5 20 mg.l -1 0,68 t.rok -1 6 < ,60 1* 0,048 t.rok -1 CHSK Cr 90 mg.l -1 3,06 t.rok -1 6 < ,83 0 0,109 t.rok -1 NL 25 mg.l -1 0,85 t.rok -1 6 < 2 9,3 5,05 0 0,025 t.rok -1 ph ,9 7,9 7, NEL nestanovena - 6 < 0,05 0,16 0,08-0,00041 t.rok -1 C 10 C 40 nestanovena - 6 < 0,05 0,079 0,03-0,00013 t.rok -1 Poznámka: použité hodnoty p * byla překročena hodnota p BSK 5, přípustný počet nevyhovujících vzorků dle přílohy č. 5 k NV č. 61/2003 Sb. je 1, hodnota m nebyla překročena Při výskytu hodnoty pod mezí detekce byla na její místo při výpočtu průměrné hodnoty dosazena nula dle nařízení vlády č. 61/2003 Sb., v platném znění. Z takto získaných průměrných hodnot je vypočítána bilanční hodnota. Strana 23 (celkem 154)

24 Tabulka č : Výpustný profil ČOV odkaliště (BČ 40) Platné vodoprávní rozhodnutí č. j. OŽP 338/2004, Stanovené parametry Ukazatel Hodnota Jednotka Bilanční hodnota Jednotka Dosažená skutečnost Počet vzorků Min. Max. Průměr Počet překročení Bilanční hodnota Jednotka Q 0,5 l.s m 3.rok m 3.rok -1 ph ,7 7,6 7, BSK 5 25 mg.l -1 0,33 t.rok , ,10 0 0,082 t.rok -1 CHSK Cr 90 mg.l -1 1,1 t.rok ,50 0 0,220 t.rok -1 NL 30 mg.l -1 0,385 t.rok , ,05 1* 0,065 t.rok -1 Poznámka: použité hodnoty p * byla překročena hodnota p NL, přípustný počet nevyhovujících vzorků dle přílohy č. 5 k NV č. 61/2003 Sb. je 1, hodnota m nebyla překročena Strana 24 (celkem 154)

25 Tabulka č : Výpustný profil ČOV VP 9 Platné vodoprávní rozhodnutí č. j. MUCL/101902/2007, Stanovené parametry Dosažená skutečnost Ukazatel Hodnota Jednotka Bilanční hodnota Jednotka Počet vzorků Min. Max. Průměr Počet překročení Bilanční hodnota Jednotka Q 0,6 l.s m 3.rok m 3.rok -1 BSK 5 25 mg.l -1 0,360 t.rok ,9 14 8,98 0 0,032 t.rok -1 NL 25 mg.l -1 0,360 t.rok -1 4 < ,08 0 0,022 t.rok -1 CHSK Cr 110 mg.l -1 1,580 t.rok ,25 0 0,091 t.rok -1 ph ,2 7,8 7, Poznámka: použité hodnoty p Při výskytu hodnoty pod mezí detekce byla na její místo při výpočtu průměrné hodnoty dosazena nula dle nařízení vlády č. 61/2003 Sb., v platném znění. Z takto získaných průměrných hodnot je vypočítána bilanční hodnota. Strana 25 (celkem 154)

26 Tabulka č : Výpustný profil ČOV VP 7 Platné vodoprávní rozhodnutí č. j. KULK 41691/2009, ; změna č. j. KULK 16636, Stanovené parametry Ukazatel Hodnota Jednotka Bilanční hodnota Jednotka Dosažená skutečnost Počet vzorků Min. Max. Průměr Počet překročení Bilanční hodnota Jednotka Q 0,5 l.s m 3.rok m 3.rok -1 BSK 5 25 mg.l -1 0,3 t.rok ,75 0 0,052 t.rok -1 CHSK Cr 90 mg.l -1 1,0 t.rok ,75 0 0,113 t.rok -1 NL 25 mg.l -1 0,3 t.rok ,7 7,1 4,88 0 0,017 t.rok -1 ph ,1 7,7 7, C 10 C 40 1 mg.l -1 0,015 t.rok -1 4 < 0,05 0,112 0,03 0 0,0001 t.rok -1 Poznámka: použité hodnoty p Při výskytu hodnoty pod mezí detekce byla na její místo při výpočtu průměrné hodnoty dosazena nula dle nařízení vlády č. 61/2003 Sb., v platném znění. Z takto získaných průměrných hodnot je vypočítána bilanční hodnota. Strana 26 (celkem 154)

27 Tabulka č : Výpustný profil NS CHÚ Platné vodoprávní rozhodnutí MŽP č. j. 542/294/09/02/178, , ve změně rozhodnutí: č. j. KULK 42820/2009, Stanovené parametry Ukazatel Hodnota Jednotka Bilanční hodnota Jednotka Dosažená skutečnost Počet vzorků Min. Max. Průměr Počet překročení Bilanční hodnota Jednotka Q 1 l.s m 3.rok m 3.rok -1 ph ,8 7, RL 600 mg.l -1 3,3 t.rok ,55 0 0,924 t.rok -1 NL 28 mg.l -1 0,15 t.rok < ,06 0 0,032 t.rok -1 Zn 0,5 mg.l -1 0,003 t.rok ,03 0,16 0,08 0 0,0002 t.rok -1 N-NH mg.l -1 0,03 t.rok ,6 3,87 2,75 0 0,007 t.rok -1 Cl mg.l -1 0,66 t.rok , ,55 0 0,154 t.rok -1 SO 4 2- N-NO mg.l -1 0,88 t.rok , ,9 0 0,158 t.rok -1 2 mg.l -1 0,01 t.rok < 0,25 1,24 0,29 0 0,001 t.rok -1 CHSK Cr 70 mg.l -1 0,39 t.rok , ,21 0 0,078 t.rok -1 U 0,1 mg.l -1 0,0004 t.rok < 0,01 0,03 0,01 0 0,00002 t.rok -1 C 10 C 40 0,1 mg.l -1 0,0004 t.rok < 0,05 <0, t.rok -1 Poznámka: použité hodnoty p Při výskytu hodnoty pod mezí detekce byla na její místo při výpočtu průměrné hodnoty dosazena nula dle nařízení vlády č. 61/2003 Sb., v platném znění. Z takto získaných průměrných hodnot je vypočítána bilanční hodnota. Strana 27 (celkem 154)

28 Tabulka č : Výpustní profil KS-CHÚ (monitorovací místo kvality směsi odpadních vod z kanalizačního systému chemické úpravny do Ploučnice) Ukazatel Jednotka Počet vzorků Minimum Maximum Průměr ph ,8 8 7,74 RL mg.l NL mg.l < ,73 Zn mg.l ,02 0,11 0,05 + N-NH 4 mg.l , ,21 Cl - mg.l , ,43 SO 4 2- N-NO 3 - mg.l mg.l < 0,25 6,61 2,44 F - mg.l ,178 0,488 0,32 BSK 5 mg.l < ,21 CHSK Cr mg.l < ,25 U mg.l < 0,01 0,02 0, Ra Bq.l < 0,03 0,15 0, Pb Bq.l < 0,07 0,082 0,07 C 10 C 40 mg.l < 0,05 0,113 0,02 Při výskytu hodnoty pod mezí detekce byla na její místo při výpočtu průměrné hodnoty dosazena nula dle nařízení vlády č. 61/2003 Sb., v platném znění. U radionuklidů byl použit maximálně konzervativní přístup, do průměru byla dosazena hodnota meze detekce. Strana 28 (celkem 154)

29 Tabulka č : Výpustný profil retenční nádrže CHÚ (RN CHÚ) Platné vodoprávní rozhodnutí č. j. RŽP 6903/02, změna č. j. KULK 872/03/OLH, Stanovené parametry Ukazatel Hodnota Jednotka Bilanční hodnota Jednotka Dosažená skutečnost Počet vzorků Min. Max. Průměr Počet překročení Bilanční hodnota Jednotka Q 28 l.s m 3.rok m 3.rok -1 ph ,4 7, RAS 700 mg.l ,4 t.rok ,411 t.rok -1 NL 30 mg.l -1 4,1 t.rok < 2 9,2 3,7 0 0,275 t.rok -1 SO mg.l -1 60,7 t.rok < 10 50,3 14,1 0 1,051 t.rok -1 Cl mg.l -1 70,8 t.rok , ,73 0 5,718 t.rok -1 F - 1,5 mg.l -1 0,3 t.rok < 0,1 0,59 0,19 0 0,014 t.rok -1 N-NO 3 - N-NH mg.l -1 0,61 t.rok < 0,25 2 0,74 0 0,055 t.rok -1 2,5 mg.l -1 0,51 t.rok ,05 1,6 0,43 0 0,032 t.rok -1 NEL 1 mg.l -1 0,2 t.rok < 0,05 0,29 0,08 0 0,006 t.rok -1 U 0,3 mg.l -1 0,06 t.rok < 0,01 0,04 0,01 0 0,001 t.rok Ra 0,3 Bq.l MBq.rok < 0,03 < 0,03 0,03 0 2,236 MBq.rok -1 Poznámka: použité hodnoty p = m Při výskytu hodnoty pod mezí detekce byla na její místo při výpočtu průměrné hodnoty dosazena nula dle nařízení vlády č. 61/2003 Sb., v platném znění - z takto získaných průměrných hodnot je vypočítána bilanční hodnota. U radionuklidů byl použit maximálně konzervativní přístup, do průměru byla dosazena hodnota meze detekce. Strana 29 (celkem 154)

30 Tabulka č : Výpustný profil retenční nádrže ZDM (RN ZDM) Platné vodoprávní rozhodnutí č. j. OŽP/305/03-V/293, Stanovené parametry Ukazatel Hodnota Jednotka Bilanční hodnota Jednotka Dosažená skutečnost Počet vzorků Min. Max. Průměr Počet překročení Bilanční hodnota Jednotka Q 26 l.s m 3.rok m 3.rok -1 ph ,2 8,9 7, NEL 2 mg.l -1 0,13 t.rok ,12 1,16 0,34 0 0,011 t.rok -1 NL 25 mg.l -1 1,6 t.rok , ,00 1* 0,323 t.rok -1 CHSK Cr 90 mg.l -1 5,73 t.rok ,67 0 0,862 t.rok -1 Poznámka: použité hodnoty p * byla překročena hodnota p NL, přípustný počet nevyhovujících vzorků dle přílohy č. 5 k NV č. 61/2003 Sb. je 1, hodnota m nebyla překročena Při výskytu hodnoty pod mezí detekce byla na její místo při výpočtu průměrné hodnoty dosazena nula dle nařízení vlády č. 61/2003 Sb., v platném znění. Z takto získaných průměrných hodnot je vypočítána bilanční hodnota. Strana 30 (celkem 154)

31 Tabulka č : Výpustný profil dešťové nádrže CDS (DN CDS) Platné vodoprávní rozhodnutí č. j. MUCL/101899/2007, , změna MUCL/172190/2010, Stanovené parametry Ukazatel Hodnota Jednotky Bilanční hodnota Jednotky Dosažená skutečnost Počet vzorků Min. Max. Průměr Počet překročení Bilanční hodnota Jednotky Q 1 l.s m 3.rok m 3.rok -1 ph ,0 7,8 7, NL 20 mg.l -1 0,960 t.rok -1 6 < ,73 0 0,064 t.rok -1 U 0,03 mg.l -1 0,00144 t.rok -1 6 < 0,01 0,01 0,01 0 0,0001 t.rok -1 C 10 C 40 1 mg.l -1 0,024 t.rok -1 6 < 0,05 0, t.rok -1 Poznámka: použité hodnoty p Při výskytu hodnoty pod mezí detekce byla na její místo při výpočtu průměrné hodnoty dosazena nula dle nařízení vlády č. 61/2003 Sb., v platném znění. Z takto získaných průměrných hodnot je vypočítána bilanční hodnota. U radionuklidů byl použit maximálně konzervativní přístup, do průměru byla dosazena hodnota meze detekce. Strana 31 (celkem 154)

32 Tabulka č : Výpustný profil dešťové nádrže VP 7 (DN VP 7) Platné vodoprávní rozhodnutí MUCL/101900/2007, Stanovené parametry Ukazatel Hodnota Jednotka Bilanční hodnota Jednotka Dosažená skutečnost Počet vzorků Min. Max. Průměr Počet překročení Bilanční hodnota Jednotka Q 3 l.s m 3.rok -1 NL 25 mg.l < 2 8,4 3,88 0 0,012 t.rok -1 ph ,8 7 6, C 10 C 40 0,2 mg.l < 0,05 0,065 0,02 0 0,00005 t.rok -1 Poznámka: použité hodnoty p, Q průměrná hodnota Při výskytu hodnoty pod mezí detekce byla na její místo při výpočtu průměrné hodnoty dosazena nula dle nařízení vlády č. 61/2003 Sb., v platném znění. Z takto získaných průměrných hodnot je vypočítána bilanční hodnota. Strana 32 (celkem 154)

33 Tabulka č : Odlučovač ropných látek matečné louhy (ORL ML) Platné vodoprávní rozhodnutí MUCL/24739b/2007 b, , změnamu- CL/133179/2010, Stanovené parametry Ukazatel Hodnota Jednotka Bilanční hodnota Jednotka Dosažená skutečnost Počet vzorků Min. Max. Průměr Počet překročení Bilanční hodnota Q kapacitní 30 l.s Jednotka C 10 C 40 1 mg.l ,118 0,168 0, t.rok -1 Poznámka: použitá hodnota průměr ; Q maximální hodnota Strana 33 (celkem 154)

34 Tabulka č : Sedimentační jímka matečné louhy (SEDJ ML) Platné vodoprávní rozhodnutí KULK 42311/2009, , změna KULK 79771/2010, Stanovené parametry Ukazatel Hodnota Jednotka Bilanční hodnota Jednotka Dosažená skutečnost Počet vzorků Min. Max. Průměr Počet překročení Bilanční hodnota Jednotka Q 1 l.s m 3.rok m 3.rok -1 ph ,8 8 7, RL mg.l t.rok * 4,7 t.rok -1 NL 30 mg.l -1 0,43 t.rok , ,04 t.rok -1 C 10 C 40 0,2 mg.l -1 0,003 t.rok < 0,05 0,108 0,02 0 0,00006 t.rok -1 U 0,05 mg.l -1 0,001 t.rok < 0,01 0,01 0,01 0 0,00003 t.rok Ra 0,16 Bq.l -1 2,3 MBq.rok < 0,03 0,05 0,03 0 0,11 MBq.rok -1 Poznámka: použité hodnoty p, v tabulce jsou uvedeny parametry platné pro zkušební provoz zařízení, hodnocení za období dle původního povolení. * byla překročena hodnota p parametru RL, přípustný počet nevyhovujících vzorků dle přílohy č. 5 k NV č. 61/2003 Sb. je 2, maximální hodnota mg.l -1 nebyla překročena. Při výskytu hodnoty pod mezí detekce byla na její místo při výpočtu průměrné hodnoty dosazena nula dle nařízení vlády č. 61/2003 Sb., v platném znění. Z takto získaných průměrných hodnot je vypočítána bilanční hodnota. Strana 34 (celkem 154)

35 Tabulka č : Sedimentační jímka matečné louhy (SEDJ ML) Platné vodoprávní rozhodnutí KULK 58316/2011, Stanovené parametry Ukazatel Hodnota Jednotka Bilanční hodnota Jednotka Dosažená skutečnost Počet vzorků Min. Max. Průměr Počet překročení Bilanční hodnota Jednotka Q 1 l.s m 3.rok m 3.rok -1 ph , RL mg.l t.rok ,3 t.rok -1 NL 30 mg.l -1 0,24 t.rok , ,013 t.rok -1 C 10 C 40 0,2 mg.l -1 0,0016 t.rok -1 1 < 0, ,0001 t.rok -1 U 0,05 mg.l -1 0,0003 t.rok -1 1 < 0, ,00002 t.rok Ra 0,16 Bq.l -1 1,3 MBq.rok -1 1 < 0, ,05 MBq.rok -1 Poznámka: použité hodnoty p, V tabulce jsou uvedeny parametry platné pro trvalý provoz zařízení, hodnocení za období od do Při výskytu hodnoty pod mezí detekce byla na její místo při výpočtu průměrné hodnoty dosazena nula dle nařízení vlády č. 61/2003 Sb., v platném znění. Z takto získaných průměrných hodnot je vypočítána bilanční hodnota. Strana 35 (celkem 154)

36 Tabulka č : Odlučovač ropných látek parkoviště, středisko dopravy (ORL SD) Platné vodoprávní rozhodnutí MUCL/129592/2010, Stanovené parametry Ukazatel Hodnota Jednotka Bilanční hodnota Jednotka Dosažená skutečnost Počet vzorků Min. Max. Průměr Počet překročení Bilanční hodnota Q kapacitní 10 l.s Jednotka C 10 C 40 0,5 mg.l < 0,05 0,748 0, t.rok -1 Poznámka: použitá hodnota průměr ; Q maximální hodnota; stanovená hodnota m 1 mg.l -1 nebyla překročena Při výskytu hodnoty pod mezí detekce byla na její místo při výpočtu průměrné hodnoty dosazena nula dle nařízení vlády č. 61/2003 Sb., v platném znění. Z takto získaných průměrných hodnot je vypočítána bilanční hodnota. Strana 36 (celkem 154)

37 Tabulka č : Odlučovač ropných látek střediska dopravy (ORL DOP) Platné vodoprávní rozhodnutí MUCL/184553/2009, Stanovené parametry Ukazatel Hodnota Jednotka Bilanční hodnota Jednotka Dosažená skutečnost Počet vzorků Min. Max. Průměr Počet překročení Bilanční hodnota Q kapacitní 3 l.s Jednotka C 10 C 40 1 mg.l ,584 0,675 0, t.rok -1 Poznámka: použitá hodnota průměr ; Q maximální hodnota; roční zkušební provoz od Strana 37 (celkem 154)

38 Tabulka č : Odlučovač ropných látek školící středisko Adéla (ORL Adéla) Platné vodoprávní rozhodnutí MUCL/126768/2010, Stanovené parametry Ukazatel Hodnota Jednotka Bilanční hodnota Jednotka Dosažená skutečnost Počet vzorků Min. Max. Průměr Počet překročení Bilanční hodnota Q kapacitní 7 l.s Jednotka C 10 C 40 1 mg.l < 0,05 0,111 0, t.rok -1 Poznámka: použitá hodnota průměr ; Q maximální hodnota, roční zkušební provoz od Při výskytu hodnoty pod mezí detekce byla na její místo při výpočtu průměrné hodnoty dosazena nula dle nařízení vlády č. 61/2003 Sb., v platném znění. Z takto získaných průměrných hodnot je vypočítána bilanční hodnota. Strana 38 (celkem 154)

39 1.4 Důlní a povrchová voda Povrchové vody z vnějších záchytných příkopů odkaliště a bývalého Sedlického rybníka jsou vypouštěny do Luční strouhy (ODK-VS) a následně do Ploučnice na základě platného povolení MěÚ Česká Lípa k nakládání s vodami č. j. OŽP 338/2004 ze dne s platností do Povrchové vody z odvalu a rudného plata jámy č. 3 bývalého Dolu Hamr I jsou vypouštěny do směšovací jímky retenčních nádrží Pustý dle platného rozhodnutí MěÚ Česká Lípa č. j. MUCL/32975/2006 ze dne ve změně č. j. MUCL/64644/2007 ze dne Povolené parametry množství povrchových vod nebyly překročeny. Rovněž nebylo překročeno množství důlních vod z měrného objektu na výtoku z retenčních nádrží Pustý, profil PV- VS, výpustní profil č. 1 OKC-VS dle platného rozhodnutí č. j. KULK 76058/2009 ze dne Povolení k vypouštění jiných vod (povrchových vod ) z odvalu Dolu Křižany I do vod důlních bylo vydáno MěÚ Česká Lípa pod č. j. MUCL/21573/2008 dne Provozní řád záchytných jímek Křižany byl schválen rozhodnutím Magistrátu města Liberec č. j. MML/ZPVU/Stá/021801/08-SZ /07/2 ze dne Na základě rozhodnutí MPO č. j /08/182- SÚ ze dne byl v rámci stavby Technická a biologická rekultivace Plata S změněn způsob nátoku odvalových vod do horních záchytných jímek Křižany. Potrubí, které odvádělo odvalové vody, bylo nahrazeno otevřeným korytem zpevněným betonovými žlabovkami. Povolené parametry povrchových vod nebyly v roce 2011 překročeny. Organizace dále nakládá s povrchovými vodami z Hamerské strouhy na základě platného povolení OkÚ, RŽP Česká Lípa č. j. RŽP 5227/02 ze dne ve znění rozhodnutí č. j. RŽP 5227/02 ze dne Organizace převádí část povrchových vod v množství max. 15 l.s -1 z Hamerské strouhy obtokovým kanálem do toku Ploučnice. Pracovníci VÚ č. 1 zavírají rozdělovací objekt pro převádění povrchových vod z Hamerské strouhy do obtokového kanálu u mostu CDS na základě údajů denně odečítaných na vodočtu v Břevništi, tak aby zůstal zachován minimální zůstatkový průtok Q 105,1 l.s -1 v Hamerské strouze. Popis sanačních technologií: NDS 6 - Princip čištění ZTR na stanici NDS 6 zahrnuje dvoustupňovou neutralizaci zbytkových technologických roztoků po chemické těžbě uranu z turonské a cenomanské zvodně a povrchových vod z odkaliště suspenzí vápenného mléka se současným dávkováním chloridu barnatého, sedimentaci, filtraci, chloraci a dechloraci. Vyčištěné důlní vody se vypouštějí přes retenční nádrž Pustý do obtokového kanálu a následně do Ploučnice. SLKR I - Ve filmových odparkách s rekompresí páry se zpracovává zbytkový technologický roztok z cenomanské zvodně po sorpci uranu z VÚ č. 2. Důlní vody - brýdový kondenzát (destilát) po úpravě - jsou vypouštěny do Ploučnice případně využity jako procesní voda v NDS ML. Zbytkový technologický roztok z odparek je po naředění přečerpáván do VÚ č. 3 k dalšímu zpracování v NDS ML nebo se z něj v další části SLKR I získává krystalizací a rekrystalizací kamenec amonno-hlinitý. V případě poruchy nebo zimních opatření se ZTR z odparek čerpá v minimálním množství zpět do VÚ č. 2 k vtláčení do VP. Kamenec je za účelem dalšího zpracování expedován externím zákazníkům. Celkem bylo v roce 2011 vyrobeno ,24 t kamence. NDS ML - Technologie zpracovává zahuštěné ZTR z technologie SLKR I a v případě potřeby nezahuštěné zbytkové roztoky přímo z DCHT. Zakoncentrované ZTR ze SLKR I jsou potrubím čerpány do NDS ML umístěné v areálu výrobního úseku č. 3. ZTR jsou v prvním stupni Strana 39 (celkem 154)

40 neutralizovány vápenným mlékem. Vysrážená suspenze je po prvním stupni neutralizace filtrována v kalolisech. Filtrát po oddělení kalů je ve druhém stupni alkalizován opět vápenným mlékem. Suspenze vznikající alkalizací je zahuštěna v usazovácích a následně po spojení se suspenzí z prvního stupně filtrována v kalolisech. Filtrační koláč (tzn. neutralizační kaly) je odvážen nákladními automobily k uložení přímo v odkališti II. etapy. Ze slivu usazováků je stripováním vodní parou odstraněn rozpuštěný amoniak. Vedlejším produktem je 25% čpavková voda, použitelná v technologii SLKR I, přebytky jsou prodávány. Vystripovaný sliv je vtláčen do předpolí dolového pole. Projektovaná kapacita ZML je zpracování až 2,1 m 3.min -1 ML. Změny technologie: NDS 6 - v roce 2011 nedošlo ke změně technologie; NDS ML - v roce 2011 nedošlo ke změně technologie; SLKR I - Většinu roku byly v provozu dvě odparky. Ve dnech , , nebyla v provozu žádná odparka (celkem 34 dní). Jednalo se o odstavení zařízení z důvodu poruchy ve dnech , ostatní byly plánované odstávky provozu. Bilance čerpání, vtláčení, čištění a vypouštění zbytkových technologických roztoků po chemické těžbě uranu, podzemních, povrchových, odpadních a důlních vod je uveden v tabulce č Strana 40 (celkem 154)

41 Tabulka č : Bilance čerpání, vtláčení, čištění a vypouštění v o. z. TÚU za rok 2011 Bilancované vody a roztoky, způsob nakládání Objem [m 3 ] [m 3.min -1 ] [l.s -1 ] ZTR z VP ,3 71,6 Čerpání ZTR mimo VP ,56 9,3 cenoman Celkem ZTR ,86 80,9 Pro HB Svébořice ,62 27 Pitná voda ,54 9,0 Čerpání Pro HB Stráž ,42 40,3 turon Na NDS ,96 32,7 Technologická voda CHS I, II ,1 1,7 Celkem turon ,64 110,6 Odval+rudné plato DH I ,84 13,9 Jiné Odval DK I ,02 0,3 zdroje Odkaliště CHÚ Stráž ,23 37,2 Celkem jiné zdroje ,09 51,4 Vtláčení do VP DCHT ,3 4,9 Vtláčení do HB Stráž ,42 40,3 Vtláčení do Vtláčení do HB Svébořice ,62 27 cenoman. Vtláčení ZTR ze ZML (vrt V-5) ,37 39,5 kolektoru Ostatní mimo VP (vrt DK-2) ,02 0,3 Celkem do cenomanu ,72 112,0 Výpustný profil PV-VS ,47 91,1 Vypouštění Výpustný profil SLKR-VS ,91 15,1 Výpustný profil ODK-VS ,44 7,3 Celkem vypouštění ,82 113,6 Celková Cenomanský kolektor ,87 31,1 bilance Turonský kolektor ,64-110,6 vod Cenomanský kolektor jen v ploše VP ,00-66,7 NDS 6 ZTR (turon) ,96 32,7 Čištění NDS 6 ZTR (cenoman) ,02 17,0 SLKR I ,91 31,8 ZML ML ze SLKR I ,77 29,6 K využití NDS 6 odkaliště CHÚ Stráž ,79 29,9 Odvádění důlních a povrchových vod Byly sledovány jednotlivé výpusti důlních a povrchových vod včetně dodržování vodoprávních rozhodnutí. Celkové znečištění těmito vypuštěnými vodami do toku Ploučnice je uvedeno v tabulce č Po vyčištění zbytkových technologických roztoků po chemické těžbě uranu, povrchových vod z odkaliště a důlních vod v technologiích NDS 6 a SLKR I jsou důlní vody vypouštěny do toku Ploučnice. Strana 41 (celkem 154)

42 Tabulka č : Celkové znečištění vypuštěné z o. z. TÚU důlními a povrchovými vodami Ukazatel Jednotky Bilanční hodnota 226 Ra MBq.rok Pb MBq.rok U t.rok -1 0,101 NL t.rok -1 18,56 RL t.rok ,46 SO 4 2- t.rok ,81 N anorg. t.rok -1 30,82 Fe t.rok -1 0,23 Zn t.rok -1 0,14 Ni t.rok -1 0,031 BSK 5 t.rok -1 0,333 CHSK Cr t.rok -1 10,395 Cl - t.rok F - t.rok -1 0 C 10 C 40 t.rok -1 0,01 + N-NH 4 t.rok -1 0,236 - N-NO 2 t.rok -1 0,015 - N-NO 3 t.rok -1 1,017 Při výskytu hodnoty pod mezí detekce byla na její místo při výpočtu průměrné hodnoty dosazena nula dle nařízení vlády č. 61/2003 Sb., v platném znění. U radionuklidů byl použit maximálně konzervativní přístup a do průměru byla dosazena hodnota meze detekce. Z takto získaných průměrných hodnot je vypočítána bilanční hodnota Výpustní profil č. 1 OKC-VS, profil PV-VS (měrný objekt na výtoku z retenčních nádrží Pustý) Profilem PV-VS, měrným objektem na výtoku z retenčních nádrží Pustý, jsou vypouštěny důlní vody z NDS 6. Před vypouštěním důlních vod profolem PV-VS jsou do retenčních nádrží Pustý vypouštěny vody z rudného plata a odvalu j. č. 3. Vypouštění důlních vod probíhalo v souladu s platným rozhodnutím Krajského úřadu Libereckého kraje č. j. KULK 76058/2009 ze dne Vyhodnocení kvality nátoku ZTR na technologii NDS 6 za rok 2011 je uvedeno v tabulce č. č V roce 2011 na výpustném profilu č. 1 OKC-VS, měrný objekt na výtoku z retenčních nádrží Pustý, profil PV-VS nedošlo k překročení limitů jakosti a množství vypouštěných důlních vod. Vyhodnocení ukazatelů stanovených dle rozhodnutí č. j. KULK 76058/2009 ze dne Strana 42 (celkem 154)

43 na výpustním profilu č. 1 OKC-VS, profil PV-VS (měrný objekt na odtoku z retenčních nádrží Pustý) je uvedeno v tabulce č Vyhodnocení doplňujících ukazatelů stanovených dle rozhodnutí č. j. KULK 76058/2009 ze dne na výpustním profilu č. 1 OKC-VS, profil PV-VS (měrný objekt na odtoku z retenčních nádrží Pustý) je uvedeno v tabulkách č Vyhodnocení kvality důlních vod v obtokovém kanálu ve stávajícím monitorovacím místě kvality vod u ČS 2 před zaústěním obtokového kanálu do Ploučnice; dle rozhodnutí č. j. KULK 76058/2009 ze dne ; je uvedeno v tabulce č V tabulce č jsou uvedena denní množství vypouštěných vod, profil PV-VS (měrný objekt na odtoku z retenčních nádrží Pustý). Vypouštěné množství důlních bylo v souladu s rozhodnutím Krajského úřadu Libereckého kraje č. j. KULK 76058/2009 ze dne Celkové množství povrchových a důlních vod vypouštěných a odváděných obtokovým kanálem: dešťové vody z CDS m 3 ; z retenčních nádrží Pustý m 3 ; celkem m 3 Tabulka č : Vyhodnocení nátoku ZTR na technologii NDS 6 Ukazatel Jednotka Počet vzorků Min. Max. Průměr ph ,1 2,9 2,6 U mg.l ,016 2,26 0, Ra Bq.l ,83 9,05 7,84 RL mg.l NL mg.l ,8 72,8 15,39 N-NH 4 + SO 4 2- N-NO 3 - mg.l ,9 108 mg.l mg.l ,51 35,15 20,82 Zn mg.l ,29 19,75 7,05 Ni mg.l ,91 5,923 3,69 Fe mg.l ,24 336,5 187,5 Strana 43 (celkem 154)

44 Tabulka č : Výpustný profil č. 1 OKC-VS, profil PV-VS (měrný objekt na výtoku z retenčních nádrží Pustý) Platné vodoprávní rozhodnutí č. j. KULK/76058/2009, ze dne SÚJB č. j /2007, ze dne Stanovené parametry Ukazatel Hodnota p Jednotka Bilanční hodnoty Jednotka Dosažená skutečnost Počet vzorků Min. Max. Průměr Počet překročení Bilanční hodnota Jednotka Q 100 l.s m 3.rok m 3.rok -1 ph ,00 8,00 7, U 0,25 mg.l -1 0,59 t.rok < 0,01 0,23 0,03 0 0,08 t.rok Ra 0,4 Bq.l -1 94, Bq.rok < 0,03 0,35 0, , Bq.rok Pb 0,2 Bq.l -1 47, Bq.rok < 0,07 < 0,07 0, , Bq.rok -1 RL mg.l t.rok t.rok -1 NL 20 mg.l -1 47,3 t.rok ,40 10,00 5, ,18 t.rok -1 N anorg. 22 mg.l t.rok ,50 21,80 13, ,86 t.rok -1 SO mg.l t.rok ,65 t.rok -1 CHSK Cr 20 mg.l -1 47,3 t.rok < 5,00 12,00 2,71 0 7,80 t.rok -1 C 10 C 40 0,1 mg.l -1 0,24 t.rok < 0,05 < 0,05 0,00 0 0,00 t.rok -1 Cl mg.l t.rok , ,07 t.rok -1 Zn 0,2 mg.l -1 0,47 t.rok ,02 0,08 0,05 0 0,14 t.rok -1 Ni 0,1 mg.l -1 0,24 t.rok < 0,003 0,02 0,01 0 0,03 t.rok -1 Fe 2 mg.l -1 4,7 t.rok < 0,2 0,39 0,08 0 0,23 t.rok -1 V případě parametru C 10 - C 40 byly všechny stanovené hodnoty pod mezí detekce. Strana 44 (celkem 154)

45 Při výskytu hodnoty pod mezí detekce byla na její místo při výpočtu průměrné hodnoty dosazena nula dle nařízení vlády č. 61/2003 Sb., v platném znění - bilance byly spočteny z takto vypočítaných hodnot. U radionuklidů byl použit maximálně konzervativní přístup a do průměru byla dosazena hodnota meze detekce. Dle platného rozhodnutí Krajského úřadu Libereckého kraje č. j. KULK 76058/2009 ze dne nejsou pro doplňující ukazatele stanoveny limity pro hodnoty p a m ani limity bilanční. Naměřené hodnoty doplňujících ukazatelů a z nich spočtené bilance jsou níže uvedeny. Tabulka č : Výpustný profil č. 1 OKC-VS, profil PV-VS (měrný objekt na výtoku z retenčních nádrží Pustý) - doplňující ukazatele Ukazatel Jednotka Počet vzorků Min. Max. Průměr Bilance Jednotka Mn celk. mg.l -1 4 < 0,08 0,1 0,03 0,07 t.rok -1 Mg mg.l ,35 3,34 2,93 8,41 t.rok -1 Ca mg.l t.rok -1 Cr celk. mg.l -1 4 < 0,1 < 0,1 0,00 0,00 t.rok -1 V případě parametrů Cr celk. byly všechny stanovené hodnoty pod mezí detekce. Tabulka č : Monitorovací místo před zaústěním obtokového kanálu do Ploučnice (koryto obtokového kanálu u ČS 2), vyhodnocení kvality vod v obtokovém kanálu Ukazatel Jednotka Počet vzorků Minimum Maximum Průměr ph ,9 8,6 7, Ra Bq.l < 0,03 0,33 0, Pb Bq.l < 0,07 < 0,07 0,07 U mg.l < 0,01 0,06 0,02 NL mg.l < ,84 RL mg.l SO 4 2- mg.l ,5 Fe mg.l < 0,2 0,66 0,22 Zn mg.l < 0,02 0,23 0,06 Ni mg.l < 0,002 0,020 0,0046 CHSK Cr mg.l ,3 17 6,34 Cl - mg.l ,75 N anorg. mg.l ,6 21,6 12,35 C 10 C 40 mg.l < 0,05 0,064 0,01 Strana 45 (celkem 154)

46 Tabulka č A: Denní průtoky výpustní profil č. 1 OKC-VS, profil PV-VS (měrný objekt na výtoku z retenčních nádrží Pustý) [m 3.den -1 ] Den/měsíc I. II. III. IV. V. VI Strana 46 (celkem 154)

47 Tabulka č B: Denní průtoky výpustní profil č. 1 OKC-VS, profil PV-VS (měrný objekt na výtoku z retenčních nádrží Pustý) [m 3.den -1 ] Den/měsíc VII. VIII. IX. X. XI. XII Strana 47 (celkem 154)

48 1.4.2 Výpustný profil č. 2 SLKR-VS Vyhodnocení kvality nátoku ZTR na technologii SLKR I za rok 2011 je uvedeno v tabulce č V tabulce je zpracováno vyhodnocení kvality důlních vod vypouštěných výpustným profilem č. 2 SLKR I a bilance vypouštěného znečištění podle platného rozhodnutí Krajského úřadu Libereckého kraje č. j. KULK 28775/2010 ze dne , kterým stanovil způsob a podmínky pro vypouštění důlních vod z technologie stanice likvidace kyselých roztoků SLKR I do vod povrchových toku Ploučnice. Denní průtoky v profilu č. 2 jsou uvedeny v tabulce č Vyhodnocení doplňujících ukazatelů je uvedeno v tabulce č Tabulka č : Vyhodnocení nátoku ZTR na technologii SLKR I Ukazatel Jednotka Počet vzorků Min. Max. Průměr ph - 4 1,9 2,0 1,9 U mg.l ,14 2,8 2, Ra Bq.l ,52 0,82 0,52 RL mg.l H 2 SO 4 mg.l N-NH 4 + SO 4 2- N-NO 3 - mg.l mg.l mg.l F - mg.l Cl - mg.l , ,8 As mg.l ,76 7,01 5,63 Fe mg.l Be mg.l ,649 0,834 0,740 Ca mg.l Strana 48 (celkem 154)

49 Tabulka č : Výpustný profil SLKR-VS Platné vodoprávní rozhodnutí č. j. KULK 28775/2010, SÚJB č. j /2007, ze dne Stanovené parametry Dosažená skutečnost Ukazatel Hodnota p Jednotka Bilanční hodnota Jednotka Počet vzorků Min. Max. Průměr Počet překročení Bilanční hodnota Jednotka Q 61 l.s m 3.rok m 3.rok -1 ph ,60 8,00 7, Ra 0,2 Bq.l ,0 MBq.rok < 0,03 < 0,03 0, ,3 MBq.rok Pb 0,1 Bq.l ,0 MBq.rok < 0,07 0,082 0, ,4 MBq.rok -1 U 0,1 mg.l -1 0,147 t.rok < 0,01 < 0,01 0,01 0 0,005 t.rok -1 NL 5 mg.l -1 7,4 t.rok < 2 2,80 0,06 0 0,03 t.rok -1 RL 200 mg.l t.rok < 10 61,00 11,02 0 5,26 t.rok -1 SO mg.l t.rok < 10 < t.rok -1 N anorg. 5 mg.l -1 7,35 t.rok < 1 < t.rok -1 C 10 C 40 0,2 mg.l -1 0,29 t.rok < 0,05 0,14 0,02 0 0,01 t.rok -1 Fe 1 mg.l -1 1,47 t.rok < 0,2 < 0, t.rok -1 Zn 0,1 mg.l -1 0,15 t.rok < 0,02 < 0, t.rok -1 Ni 0,08 mg.l -1 0,12 t.rok < 0,002 0,003 0, ,0001 t.rok -1 BSK 5 5 mg.l -1 7,35 t.rok < 1 2,50 0,69 0 0,33 t.rok -1 CHSK Cr 20 mg.l -1 29,4 t.rok < 5 < t.rok -1 Cl - 15 mg.l -1 22,05 t.rok < 4 < t.rok -1 F - 0,5 mg.l -1 0,74 t.rok < 0,1 < 0, t.rok -1 Strana 49 (celkem 154)

50 Platné vodoprávní rozhodnutí č. j. KULK 28775/2010, SÚJB č. j /2007, ze dne Dosažená skutečnost Stanovené parametry Ukazatel Hodnota p Jednotka Bilanční hodnota Jednotka Počet vzorků Min. Max. Průměr Počet překročení Bilanční hodnota Jednotka Teplota nestanovena C 331 9,50 23,70 17, C V případě parametru SO 4 2-, N anorg., Fe, Zn, CHSK Cr, Cl -, F -, U, 226 Ra byly všechny stanovené hodnoty pod mezí detekce. Při výskytu hodnoty pod mezí detekce byla na její místo při výpočtu průměrné hodnoty dosazena nula dle nařízení vlády č. 61/2003 Sb., v platném znění - z takto získaných průměrných hodnot je vypočítána bilanční hodnota. U radionuklidů byl použit maximálně konzervativní přístup a do průměru byla dosazena hodnota meze detekce. Strana 50 (celkem 154)

51 Tabulka č A: Denní průtoky v profilu SLKR-VS [m 3.den -1 ] Den/měsíc I. II. III. IV. V. VI Strana 51 (celkem 154)

52 Tabulka č B: Denní průtoky v profilu SLKR-VS [m 3.den -1 ] Den/měsíc VII. VIII. IX. X. XI. XII Strana 52 (celkem 154)

53 Tabulka č : SLKR-VS doplňující ukazatele Ukazatel Jednotky Počet vzorků Hodnota AOX mg.l -1 1 < 0,010 As mg.l -1 1 < 0,020 Be mg.l -1 1 < 0,0002 Ca mg.l -1 1 < 0,3 Cd mg.l -1 1 < 0,03 Cr mg.l -1 1 < 0,1 Mg mg.l -1 1 < 0,04 Mn mg.l -1 1 < 0,08 P celk. mg.l -1 1 < 0, Výpustný profil č. 3 ODK-VS Povrchové vody z vnějšího záchytného příkopu odkaliště ze severního předpolí a vody bývalého Sedlického rybníka jsou vypouštěny do Luční strouhy, která je zaústěna do toku Ploučnice. Povolení k vypouštění povrchových vod ve stanovené kvalitě je dána rozhodnutím MěÚ v České Lípě č. j. OŽP 338/2004 ze dne Výpustným profilem č. 3 ODK-VS bylo v roce 2011 vypuštěno m 3 povrchových vod z lagun 6, 8 a ze zbytku bývalého Sedlického rybníka (ČS rybník). Vyhodnocení kvality vypouštěných vod jsou uvedeny v tabulce č Denní průtoky v profilu č. 3 jsou uvedeny v tabulce č Strana 53 (celkem 154)

54 Tabulka č : Výpustný profil č. 3 ODK-VS Platné vodoprávní rozhodnutí č. j. OŽP 338/2004, ze dne SÚJB č. j /2007, ze dne Stanovené parametry Ukazatel Hodnota p Jednotky Bilanční hodnota Jednotky Dosažená skutečnost Počet vzorků Min. Max. Průměr Počet překročení Bilanční hodnota Jednotky Q m 3.rok -1 ph ,2 7,4 7, Ra 0,1 Bq.l < 0,03 0,04 0,03 0 7,497 MBq.rok Pb 0,07 Bq.l < 0,07 < 0,07 0, ,148 MBq.rok -1 U 0,05 mg.l < 0,01 < 0,01 0,01 0 0,002 t.rok -1 NL 20 mg.l ,5 13 8,13 0 1,874 t.rok -1 RL 1300 mg.l , ,385 t.rok -1 SO 4 2- N-NH 4 + N-NO 2 - N-NO mg.l , , ,158 t.rok -1 10,0 mg.l ,15 2,17 1,03 0 0,236 t.rok -1 0,10 mg.l ,041 0,125 0,07 1* 0,015 t.rok -1 15,0 mg.l ,97 6 4,41 0 1,017 t.rok -1 CHSK Cr 60,0 mg.l < 10, ,25 0 2,595 t.rok -1 * Dne byla překročena hodnota p N-NO 2 -, počet nevyhovujících vzorků dle přílohy č. 5 k NV č. 61/2003 Sb. je 1, maximální hodnota 0,15 mg.l -1 nebyla překročena. Při výskytu hodnot pod mezí detekce byla na jejich místo dosazena nula dle nařízení vlády č. 61/2003 Sb. - z takto získaných hodnot je vypočten průměr. V případě radionuklidů byl použit maximálně konzervativní přístup a do průměru byla dosazena hodnota meze detekce. Strana 54 (celkem 154)

55 Tabulka č A: Denní průtoky v profilu ODK-VS [m 3.den -1 ] Den/měsíc I. II. III. IV. V. VI Strana 55 (celkem 154)

56 Tabulka č B: Denní průtoky v profilu ODK-VS [m 3.den -1 ] Den/měsíc VII. VIII. IX. X. XI. XII Strana 56 (celkem 154)

57 1.4.4 Výpustný profil povrchových vod z odvalu a rudného plata jámy č. 3 bývalého Dolu Hamr I Povrchové vody z odvalu a rudného plata jámy č. 3 bývalého Dolu Hamr I byly v roce 2011 vypouštěny do vyčištěných důlních vod z NDS 6 dle platných rozhodnutí MěÚ Česká Lípa č. j. MUCL/32975/2006 ze dne ve znění č. j. MUCL/64644/2007 ze dne Vyhodnocení povrchových vod z odvalu je uvedeno v tabulce č Výpustný profil záchytné jímky Křižany Povrchové vody z odvalu Dolu Křižany jsou svedeny do záchytných jímek. Povolení k vypouštění jiných vod (povrchových vod) z odvalu DK I do vod důlních vrtu DK-2 bylo vydáno MěÚ Česká Lípa pod č. j. MUCL/21573/2008 dne Provozní řád záchytných jímek Křižany byl schválen rozhodnutím Magistrátu města Liberec č. j. MML/ZPVU/Stá/021801/08-SZ /07/2 ze dne Na základě rozhodnutí MPO č. j /08/182-SÚ ze dne byl změněn způsob nátoku odvalových vod do horních záchytných jímek Křižany. Potrubí, které odvádělo odvalové vody bylo nahrazeno otevřeným korytem z betonových žlabovek. Vyhodnocení čerpaného množství a kvality vod za rok 2011 v záchytných jímkách je uvedeno v tabulce č Nakládání s povrchovými vodami z Hamerské strouhy Organizace na základě platného povolení OkÚ, RŽP Česká Lípa č. j. RŽP 5227/02 ze dne ve znění rozhodnutí č. j. RŽP 5227/02 ze dne dále nakládá s povrchovými vodami z Hamerské strouhy. Organizace převádí část povrchových vod prostřednictvím rozdělovacího objektu z Hamerské strouhy do obtokového kanálu. V v tabulce č jsou uvedeny denní průtoky odečítané denně na vodočtu umístěném v obci Břevniště. V případě, že průtok je menší nebo roven průtoku 108,1 l.s -1, je pracovníky VÚ č. 1 uzavřen rozdělovací objekt. V roce 2011 nebylo možné v termínu od do provádět odečty denních průtoků z důvodu opravy mostu v Břevništi. Vyhodnocení nakládání s povrchovými vodami z Hamerské strouhy je uvedeno v tabulce č Posuzovací profil K posouzení možného ovlivnění povrchových vod toku Ploučnice vypouštěnými vodami z provozů DIAMO, s. p., o. z. TÚU Stráž pod Ralskem je určen posuzovací profil Noviny pod Ralskem most. Vyhodnocení ovlivnění povrchových vod v roce 2011 je uvedeno v tabulce č v kapitole 1.6 Povrchové toky. Strana 57 (celkem 154)

58 Tabulka č : Výpustný profil povrchových vod z odvalu a rudného plata jámy č. 3 bývalého Dolu Hamr I (RP+OJ3-ZP) Platné vodoprávní rozhodnutí č. j. MUCL/32975/2006, , změna č. j. MUCL/64644/2007, Stanovené parametry Ukazatel Hodnota Jednotky Bilanční hodnota Jednotky Dosažená skutečnost Počet vzorků Min. Max. Průměr Počet překročení Bilanční hodnota Jednotky Q 15,9 l.s m 3. rok m 3. rok -1 ph ,2 7,7 7, NL 20 mg.l -1 7,5 t. rok < 2 3,2 0,83 0 0,366 t. rok -1 RL 700 mg.l t. rok t. rok -1 NEL 0,1 mg.l -1 0,04 t. rok < 0,05 0,08 0,01 0 0,003 t. rok -1 U 0,1 mg.l -1 0,04 t. rok ,02 0,07 0,03 0 0,014 t. rok Ra 0,4 Bq.l Bq.rok < 0,03 0,06 0,03 0 1, Bq. rok -1 Poznámka: použité hodnoty p Při výskytu hodnoty pod mezí detekce byla na její místo při výpočtu průměrné hodnoty dosazena nula dle nařízení vlády č. 61/2003 Sb., v platném znění - z takto získaných průměrných hodnot je vypočítána bilanční hodnota. U radionuklidů byl použit maximálně konzervativní přístup a do průměru byla dosazena hodnota meze detekce. Strana 58 (celkem 154)

59 Tabulka č : Výpustný profil záchytné jímky Křižany (JPSV-P) Platné vodoprávní rozhodnutí č. j. MUCL/21573/2008, Stanovené parametry Dosažená skutečnost Ukazatel Hodnota Jednotky Bilanční hodnota Jednotky Počet vzorků Min. Max. Průměr Počet překročení Bilanční hodnota Jednotky Q 1 l.s m 3.rok m 3.rok -1 NL 100 mg.l -1 3 t.rok , ,94 0 0,11 t.rok -1 ph ,4 9,3 8, U 0,5 mg.l -1 0,015 t.rok < 0,01 0,14 0,04 0 0,0004 t.rok Ra 0,2 Bq.l -1 6 MBq.rok < 0,03 0,05 0,03 0 0,318 MBq.rok -1 Poznámka: použité hodnoty p Při výskytu hodnoty pod mezí detekce byla na její místo při výpočtu průměrné hodnoty dosazena nula dle nařízení vlády č. 61/2003 Sb., v platném znění - z takto získaných průměrných hodnot je vypočítána bilanční hodnota. U radionuklidů byl použit maximálně konzervativní přístup a do průměru byla dosazena hodnota meze detekce. Strana 59 (celkem 154)

60 Tabulka č A: Vyhodnocení nakládání s povrchovými vodami z Hamerské strouhy [l.s -1 ] Den/měsíc I. II. III. IV. V. VI ,8 361,3 148,6 154,2 138,7 215, ,7 376,4 143,4 148,6 138,7 206, ,2 376,4 143,4 154,2 173,8 138, ,0 376,4 148,6 160,3 154,2 134, ,0 391,9 148,6 173,8 143,4 148, ,7 361,3 148,6 154,2 143,4 138, ,0 441,2 148,6 148,6 143,4 148, ,0 407,9 148,6 148,6 143,4 143, ,9 407,9 148,6 148,6 148,6 148, ,5 407,9 173,8 143,4 148,6 143, ,8 189,1 148,6 143,4 143,4 143, ,1 197,4 148,6 154,2 138,7 143, ,6 173,8 143,4 154,2 143,4 148, ,5 148,6 154,2 154,2 143,4 166, ,6 138,7 148,6 160,3 143,4 166, ,6 160,3 148,6 160,3 138,7 166, ,9 173,8 189,1 148,6 138,7 148, ,4 189,1 280,3 148,6 138,7 148, ,9 173,8 189,1 143,4 143,4 148, ,4 160,3 160,3 130,6 143,4 148, ,9 148,6 154,2 138,7 138,7 206, ,4 148,6 160,3 138,7 138,7 148, ,9 148,6 154,2 138,7 134,4 143, ,2 148,6 154,2 134,4 134,4 148, ,4 148,6 160,3 143,4 143,4 148, ,9 148,6 160,3 148,6 143,4 143, ,9 148,6 160,3 143,4 148,6 143, ,9 160,3 148,6 143,4 148,6 138, ,4 143,4 148,6 138,7 173, ,4 160,3 143,4 138,7 154, ,7 160,3 143,4 Strana 60 (celkem 154)

61 Tabulka č B: Vyhodnocení nakládání s povrchovými vodami z Hamerské strouhy [l.s -1 ] Den/měsíc VII. VIII. IX. X. XI. XII ,4 181,2 148,6-233,7 151, ,6 166,8 148,6-233,7 137, ,3 154,2 143,4-233,7 137, ,3 148,6 143,4-220,4 165, ,2 148,6 143,4-165,6 298, ,6 148,6 160,3-165,6 193, ,6 148,6 148,6-137,0 165, ,6 154,2 154,2-137,0 165, ,7 148,6 148,6-165,6 165, ,6 148,6 148,6-165,6 165, ,8 148,6 148,6-165,6 137, ,8 148,6 154,2-165,6 137, ,6 148,6 148,6-137,0 137, ,8 148, ,6 151, ,6 148, ,6 165, ,6 154, ,4 151, ,6 154, ,4 298, ,2 148, ,7 193, ,6 148, ,7 193, ,2 166, ,7 193, ,4 148, ,4 193, ,9 148, ,4 193, ,3 148, ,0 179, ,3 143, ,0 259, ,6 215, ,4 246, ,6 154, ,9 193, ,6 160, ,0 207, ,6 166, ,6 233, ,6 154, ,4 193, ,2 148, ,0 193, ,6 148,6 246,9 193,4 V roce 2011 byly po celý rok převáděny povrchové vody z Hamerské strouhy do obtokového kanálu. V roce 2011 nebylo možné v termínu od do provádět odečty denních průtoků z důvodu opravy mostu v Břevništi, voda byla převáděna obtokem. Při všech sledovaných průtocích, které byly po celý rok 2011 v Břevništi větší než 108,1 l s -1 (viz Strana 61 (celkem 154)

62 údaje uvedené v tabulkách č A a B) byl zachován minimální zůstatkový průtok 105,1 l.s -1 v Hamerské strouze. 1.5 Odkaliště V roce 2011 byly do I. etapy odkaliště ukládány kontaminované zbytkové materiály z hornické činnosti DIAMO, s. p. na základě platného povolení OkÚ Česká Lípa k užívání stavby č. j. ŽP 5743/6758/94 ze dne ve změně rozhodnutí č. j. ŽP 6383/ ze dne a ve změně rozhodnutí MěÚ Česká Lípa č. j. MUCL/ /2010 ze dne Materiály z hornické činnosti jsou překrývány inertními materiály. Hladina vody v prostoru I. etapy odkaliště je udržována na technologicky možném minimu. Hladina vody v čerpacím místě II. etapy se v roce 2011 pohybovala v rozmezí 301,10 m n. m. (v srpnu a v září 2011) až 302,85 m n. m. (v lednu 2011), při průměrné úrovni 301,73 m n. m. Výsledky chemických analýz vypouštění vod do Ploučnice jsou uvedeny v kapitole V roce 2011 nebyly na odkališti zaznamenány žádné závažné provozní události. Rozhodnutím Krajského úřadu Libereckého kraje č. j. KULK/320/2010 ze dne bylo povoleno odstranění části stavby vodního díla odkaliště SO K6 retenční nádrž v termínu do Stavba byla odstraněna v souladu s projektovou dokumentací Likvidace SO K6 retenční nádrž vypracovanou firmou Interprojekt odpady, s. r. o. v srpnu 2007, závěrečná kontrolní prohlídka proběhla Pokračovaly práce na stavbě vodního díla Konečné řešení odkaliště Stráž pod Ralskem realizací stavebních objektů SO 03 Úprava vnitřních komunikací, SO 01/2 Drenážní žebra, SO 02/2 Manipulační plocha a SO 03/2 Těsnění dna. V roce 2011 byla k vytvoření základní těsnící vrstvy na II. etapě odkaliště využívána veškerá produkce neutralizačních kalů z NDS 6 a NDS ML. V roce 2011 zpracoval Hydroprojekt CZ, a. s. Praha na základě výběrového řízení investiční záměr a dokumentaci pro územní řízení na stavbu Revitalizace Sedlického rybníka. Stavba zahrnuje dva hlavní stavební objekty SO 01 Revitalizaci Sedlického rybníka a SO 02 Revitalizaci Luční strouhy. Záměr revitalizace Sedlického rybníka a navazujícího úseku Luční strouhy vychází z požadavků stanovených stavebním povolením zn. MUCL/31899/2008 ze dne ke stavbě Konečné řešení odkaliště. Stavba je navržena v souladu se závěry předchozích posudků zpracovaných v předmětné věci ( Posouzení vlivu vypouštění vod z prostoru bývalého Sedlického rybníka do Ploučnice, Ing. Martin Dušek, Liberec, květen 2008, Posouzení vlivu činnosti s. p. DIAMO na povrchové vody v oblasti Sedlického rybníka se zaměřením na stávající a předpokládaná imisní množství látek souvisejících s činností útlumu těžby uranu v této lokalitě včetně návrhů opatření (ovlivnění toku Ploučnice zejména v ukazatelích N-NH 4 + a SO 4 2- ), Ing. Martin Dušek, Liberec, září 2009, a Posouzení zdrojů možné kontaminace Luční strouhy a návrh nápravných opatření, doc. RNDr. Josef Zeman, CSc. a doc. Dr. Ing. Miroslav Černík, CSc., září 2009). Strana 62 (celkem 154)

63 1.6 Povrchové toky V rámci monitorování vlivu činnosti DIAMO, s. p., o. z. TÚU na životní prostředí byl v roce 2011 sledován chemizmus v povrchových vodách na těchto profilech: Ploučnice Chrastná (PLCH-P), Ještědský potok (JP-P), Dubnický potok (DP-P), Luční strouha (LS-P), Ralský potok (RP-P), Ploučnice nádrž Horka (PL-Horka), Ploučnice Stráž (PLST- P), Ploučnice nad obtokovým kanálem (PLNOK-P), Ploučnice pod obtokovým kanálem (PLOK-P), Ploučnice Noviny - most (PLN-P). Vyhodnocení sledovaných ukazatelů je uvedeno v tabulkách č až V tabulce č je provedeno porovnání vod na profilu PLST-P, to znamená vod v toku Ploučnice neovlivněných činností o. z. TÚU s požadavky pro užívání vody podle Nařízení vlády č. 61/2003 Sb., ve znění pozdějších předpisů (novela č. 23/2011). V roce 2011 byly překračovány parametry NL, N-NH 4 +, BSK 5 a chlorofyl A. Zajímavé jsou výsledky na profilu PL-Horka pod vodní nádrží Horka ještě nad přítokem Ještědského potoka do Ploučnice, kde došlo k výraznému překročení sledovaných parametrů N-NH 4 +, BSK 5 a chlorofylu A ve srovnání s požadavky pro užívání vody podle Nařízení vlády č. 61/2003 Sb., ve znění pozdějších předpisů (novela č. 23/2011). Jedná se o vody v toku Ploučnice, které nejsou ovlivněné činností o. z. TÚU. V tabulce č je provedeno porovnání vod ovlivněných činností o. z. TÚU na profilu PLN- P s požadavky pro užívání vody podle Nařízení vlády č. 61/2003 Sb., ve znění pozdějších předpisů (novela č. 23/2011). V roce 2011 byly překračovány parametry N-NH 4 + a BSK 5, chlorofyl A se nesledoval. Strana 63 (celkem 154)

64 Tabulka č : Sledovaný profil - Ploučnice Chrastná (PLCH-P) Ukazatel Jednotky Počet vzorků Minimum Maximum Průměr ph ,9 7,8 7,57 RL mg.l NL mg.l ,6 50,0 14,28 KNK mmol.l ,61 1,58 1,36 Na mg.l ,3 20,2 8,04 K mg.l ,15 5,94 3,07 Mg mg.l ,25 2,74 2,57 Ca mg.l ,6 45,9 38,46 Fe celk. mg.l <0,2 0,51 0,29 Mn mg.l <0,08 0,10 0,08 Al mg.l <1 <1 1,00 Zn mg.l <0,02 0,03 0,02 N-NH 4 + mg.l ,13 0,78 0,28 Cl - mg.l ,2 38,9 14,62 SO 4 2- N-NO 3 - mg.l ,1 33,7 29,31 mg.l ,43 3,07 2,71 N celk. mg.l ,7 4,6 4,33 F - mg.l <0,1 0,15 0,11 HCO 3 - mg.l ,0 97,0 82,75 BSK 5 mg.l ,50 2,91 CHSK Cr mg.l ,5 26,0 14,88 NEL mg.l <0,05 0,08 0,06 U mg.l <0,01 <0,01 0, Ra Bq.l <0,03 <0,03 0,03 Ni mg.l <0,002 0,0044 0, Pb Bq.l <0,02 0,06 0,05 C 10 C 40 mg.l -1 5 <0,05 0,14 0,07 P celk. mg.l ,06 - As mg.l <0,005 - Be mg.l <0, AOX mg.l ,01 - Strana 64 (celkem 154)

65 Tabulka č : Sledovaný profil Ještědský potok (JP-P) Ukazatel Jednotky Počet vzorků Minimum Maximum Průměr ph - 4 7,7 7,8 7,78 RL mg.l NL mg.l ,2 21 8,08 KNK mmol.l ,63 1,96 1,80 Na mg.l ,8 6,8 6,18 K mg.l ,29 2,84 2,68 Mg mg.l ,22 4,5 4,36 Ca mg.l ,5 47,2 44,48 Fe celk. mg.l ,23 0,61 0,40 Mn mg.l -1 4 <0,08 <0,08 0,08 Al mg.l -1 4 <1 <1 1 Zn mg.l -1 4 <0,02 <0,02 0,02 N-NH 4 + mg.l -1 4 <0,05 0,11 0,07 Cl - mg.l ,88 11,70 10,70 SO 4 2- N-NO 3 - mg.l ,5 31,6 30,30 mg.l ,32 1,82 1,62 N celk. mg.l ,9 2,6 2,25 F - mg.l ,189 0,194 0,190 HCO 3 - mg.l ,75 BSK 5 mg.l ,6 1,25 CHSK Cr mg.l ,75 NEL mg.l -1 4 <0,05 <0,05 0,05 U mg.l -1 4 <0,01 <0,01 0, Ra Bq.l -1 4 <0,03 <0,03 0,03 Ni mg.l ,0025 0,0028 0,0027 C 10 C 40 mg.l -1 4 <0,05 <0,05 0,05 Při výskytu hodnot pod mezí detekce byla na jejich místo dosazena definitoricky hodnota limity detekce, průměry byly spočteny z těchto hodnot. Strana 65 (celkem 154)

66 Tabulka č : Sledovaný profil Dubnický potok (DP-P) Ukazatel Jednotky Počet vzorků Minimum Maximum Průměr ph - 4 7,4 7,6 7,48 RL mg.l NL mg.l ,6 14,0 6,08 KNK mmol.l ,99 2,19 2,11 Na mg.l ,6 8,0 7,22 K mg.l ,86 6,99 4,08 Mg mg.l ,17 4,41 4,30 Ca mg.l ,5 59,2 56,98 Fe celk. mg.l ,36 0,64 0,49 Mn mg.l -1 4 <0,08 0,12 0,09 Al mg.l -1 4 <1 <1 1 Zn mg.l -1 4 <0,02 <0,02 0,02 N-NH 4 + mg.l ,10 0,31 0,2 Cl - mg.l ,9 13,8 12,88 SO 4 2- N-NO 3 - mg.l ,1 77,6 50,40 mg.l ,14 3,61 3,38 N celk. mg.l ,9 4,5 F - mg.l ,11 0,15 0,13 HCO 3 - mg.l ,5 BSK 5 mg.l ,2 2 1,63 CHSK Cr mg.l , ,10 NEL mg.l -1 4 <0,05 <0,05 0,05 U mg.l -1 4 <0,01 <0,01 0, Ra Bq.l -1 4 <0,03 <0,03 0,03 Ni mg.l -1 4 <0,002 0,0025 0,0022 C 10 C 40 mg.l -1 4 <0,05 <0,05 0,05 Při výskytu hodnot pod mezí detekce byla na jejich místo dosazena definitoricky hodnota limity detekce, průměry byly spočteny z těchto hodnot. Strana 66 (celkem 154)

67 Tabulka č : Sledovaný profil Luční strouha (LS-P) Ukazatel Jednotky Počet vzorků Minimum Maximum Průměr ph - 4 7,4 8 7,65 RL mg.l ,5 NL mg.l -1 4 <2 8,4 4,65 KNK mmol.l ,13 1,98 1,37 Na mg.l ,3 58,3 45,30 K mg.l ,6 14,0 11,27 Mg mg.l ,16 14,20 11,87 Ca mg.l ,3 74,7 66,13 Fe celk. mg.l ,27 3,18 1,14 Mn mg.l ,24 1,31 0,88 Al mg.l -1 4 <1 <1 1 Zn mg.l -1 4 <0,02 0,05 0,03 N-NH 4 + mg.l ,45 1,93 1,07 Cl - mg.l ,3 30,2 24,38 SO 4 2- N-NO 3 - mg.l ,8 mg.l ,16 6,76 5,42 N celk. mg.l ,8 8,5 7,15 F - mg.l ,18 0,23 0,20 HCO 3 - mg.l ,00 BSK 5 mg.l ,7 2,8 2,13 CHSK Cr mg.l ,25 NEL mg.l -1 4 <0,05 <0,05 0,05 U mg.l -1 4 <0,01 <0,01 0, Ra Bq.l -1 4 <0,03 <0,03 0,03 Ni mg.l ,0033 0,0144 0,01 C 10 C 40 mg.l ,05 0,066 0,05 Při výskytu hodnot pod mezí detekce byla na jejich místo dosazena definitoricky hodnota limity detekce, průměry byly spočteny z těchto hodnot. Strana 67 (celkem 154)

68 Tabulka č : Sledovaný profil - Ploučnice Stráž (PLST-P) Ukazatel Jednotky Počet vzorků Minimum Maximum Průměr NEK-RP ph ,4 8,2 7, RL mg.l ,3 750 NL mg.l ,6 48,0 21,31 20 KNK mmol.l ,17 2,04 1,73 - Na mg.l ,92 8,55 7,98 - K mg.l ,52 5,49 3,06 - Mg mg.l ,13 3,95 3, Ca mg.l ,1 54,3 47, Fe celk. mg.l ,29 1 0,56 1 Mn mg.l <0,08 0,2 0,12 0,3 Al mg.l <1 <1 1 1 Zn mg.l <0,02 <0,02 0,02 0,092 N-NH 4 + mg.l <0,05 0,15 0,08 0,23 (*0,03) Cl - mg.l ,8 16,9 15, SO 4 2- N-NO 3 - mg.l ,7 42,0 36, mg.l ,8 2,9 1,52 5,4 N celk. mg.l ,8 3,4 2,4 6 F - mg.l ,121 0,275 0,17 0,8 HCO 3 - mg.l ,25 - BSK 5 mg.l <1 6,8 3,35 3,8 (*2) CHSK Cr mg.l , ,9 26 NEL mg.l <0,05 0,07 0,05 - U mg.l <0,01 <0,01 0,01 0, Ra Bq.l <0,03 0,04 0,03 0,1 Cr mg.l -1 4 <0,001 <0,001 0,001 0,018 Ni mg.l <0,002 0,0071 0,003 0,02 C 10 C 40 mg.l -1 4 <0,05 0,07 0,06 0,1 chlorofyl A µg.l ,9 99,8 37,29 25 Při výskytu hodnot pod mezí detekce byla na jejich místo dosazena definitoricky hodnota limity detekce, průměry byly spočteny z těchto hodnot. tučně překročení hodnoty (*) hodnota pro lososové vody Strana 68 (celkem 154)

69 Tabulka č Sledovaný profil - Ploučnice nad obtokovým kanálem (PLNOK-P) Ukazatel Jednotky Počet vzorků Minimum Maximum Průměr ph ,4 8,0 7,75 RL mg.l ,3 NL mq.l ,6 49,0 19,23 KNK mmol.l ,25 2,01 1,76 Na mg.l ,82 12,50 10,14 K mg.l ,86 7,91 3,79 Mg mg.l ,27 4,44 3,95 Ca mg.l ,4 53,1 47,22 Fe celk. mg.l ,34 1,30 0,63 Mn mg.l <0,08 0,19 0,13 Al mg.l <1 <1 1 Zn mg.l <0,02 <0,02 0,02 N-NH 4 + mg.l <0,05 0,34 0,15 Cl - mg.l ,8 20,4 16,93 SO 4 2- N-NO 3 - mg.l ,1 49,0 40,52 mg.l ,11 3,58 1,85 N celk. mg.l ,2 3,3 2,78 F - mg.l ,124 0,30 0,18 HCO 3 - mg.l ,0 120,0 106,00 BSK 5 mg.l ,3 7,0 3,40 CHSK Cr mg.l ,2 31,0 19,10 NEL mg.l <0,05 0,10 0,06 U mg.l <0,01 <0,01 0, Ra Bq.l <0,03 0,04 0,03 Cr mg.l -1 4 <0,001 0,001 0,001 Ni mg.l <0,002 0,0049 0,003 C 10 C 40 mg.l -1 4 <0,05 0,06 0,05 Při výskytu hodnot pod mezí detekce byla na jejich místo dosazena definitoricky hodnota limity detekce, průměry byly spočteny z těchto hodnot. Strana 69 (celkem 154)

70 Tabulka č : Sledovaný profil Ralský potok (RP-P) Ukazatel Jednotky Počet vzorků Minimum Maximum Průměr ph - 4 7,3 7,6 7,48 NL mg.l ,0 14,0 8,25 BSK 5 mg.l ,8 3,5 2,68 CHSK Cr mg.l ,0 20,0 18,50 Strana 70 (celkem 154)

71 Tabulka č : Sledovaný profil - Ploučnice pod obtokovým kanálem (PLOK-P) Ukazatel Jednotky Počet vzorků Minimum Maximum Průměr ph ,3 7,9 7,67 RL mg.l ,3 NL mg.l ,6 44,0 20,17 KNK mmol.l ,21 1,83 1,64 Na mg.l ,67 41,50 24,20 K mg.l ,11 8,38 5,81 Mg mg.l ,3 4,37 3,82 Ca mg.l ,6 167,0 110,47 Fe celk. mg.l ,48 0,96 0,65 Mn mg.l <0,08 0,18 0,12 Al mg.l <1 <1 1 Zn mg.l <0,02 0,03 0,02 N-NH 4 + mg.l ,07 0,30 0,16 Cl - mg.l ,3 163,0 90,54 SO 4 2- N-NO 3 - mg.l ,4 219,0 125,27 mg.l ,14 5,24 3,08 N celk. mg.l ,6 6,0 4,78 F - mg.l ,15 0,44 0,30 HCO 3 - mg.l ,0 110,0 99,25 BSK 5 mg.l <1 5,2 2,82 CHSK Cr mg.l ,6 25,0 16,38 NEL mg.l <0,05 0,06 0,05 U mg.l <0,01 <0,01 0, Ra Bq.l <0,03 0,05 0,04 Cr mg.l -1 4 <0,001 0,001 0,001 Ni mg.l ,0025 0,01 0,004 C 10 C 40 mg.l -1 4 <0,05 0,08 0,06 Při výskytu hodnot pod mezí detekce byla na jejich místo dosazena definitoricky hodnota limity detekce, průměry byly spočteny z těchto hodnot. Strana 71 (celkem 154)

72 Tabulka č : Sledovaný profil - Ploučnice Noviny - most (PLN-P) Ukazatel Jednotky Počet vzorků Minimum Maximum Průměr NEK-RP ph ,4 7,8 7, RL mg.l NL mq.l ,5 45,0 19,21 20 KNK mmol.l ,25 1,80 1,65 - Na mg.l ,56 33,60 23,16 - K mg.l ,19 7,58 5,76 - Mg mg.l ,32 4,30 3, Ca mg.l ,8 158,0 103, Fe celk. mg.l ,54 1,16 0,77 1 Mn mg.l <0,08 0,2 0,13 0,3 Al mg.l <1 <1 1 1 Zn mg.l <0,02 0,03 0,02 0,092 N-NH 4 + mg.l ,08 0,55 0,21 0,23 (*0,03) Cl - mg.l , SO 4 2- N-NO 3 - mg.l ,3 176,0 120, mg.l ,12 4,59 2,78 5,4 N celk. mg.l ,8 6,2 5,05 6 F - mg.l ,169 0,446 0,300 0,8 HCO 3 - mg.l ,08 - BSK 5 mg.l ,4 5,5 2,85 3,8 (*2) CHSK Cr mg.l ,5 22,0 15,46 26 NEL mg.l <0,05 0,08 0,05 - U mq.l <0,01 <0,01 0,01 0, Ra Bq.l <0,03 0,05 0,04 0,1 Ni mg.l ,0026 0,0068 0,003 0, Pb Bq.l <0,02 0,099 0,05 - C 10 C 40 mg.l -1 4 <0,05 0,055 0,05 0,1 P celk. mg.l ,05-0,15 As mg.l <0,005-0,011 Be mg.l <0,0002-0,0005 AOX mg.l ,012-0,025 tučně překročení hodnoty; (*) hodnoty pro lososové vody Strana 72 (celkem 154)

73 Tabulka č : Sledovaný profil - Ploučnice Horka (PL-Horka) Ukazatel N-NH 4 + Jednotky Počet vzorků Minimum Maximum Průměr NEK-RP mg.l ,07 0,36 0,19 0,23 (*0,03) BSK 5 mg.l ,08 3,8 (*2) Chlorofyl A µg.l ,4 209,8 65,92 25 tučně překročení limitu (*) limit pro lososové vody Obrázek č. 1.6 : Měrný profil Ploučnice pod vodní nádrží Horka, PL-Horka Na základě doporučení studie Posouzení dodržování imisních limitů pro vodní útvar Horní Ploučnice, Praha 2008, zpracované Ing. Ivanem Nesměrákem, byla v roce 2011 sledována kvalita vody v toku Ploučnice na dalším monitorovacím profilu PL-Horka v ukazatelích BSK 5, Chlorofyl A a N-NH 4 +. Tento monitorovací profil byl nově zaveden v roce 2009 z důvodu nesrovnalostí při výpočtu bilancí BSK 5 v Ploučnici v uvedené studii. Předpoklad zpracovatele studie o vlivu primární produkce (řas) v Hamerském a Horeckém rybníku na kvalitu vody v toku Ploučnice ve sledovaných ukazatelích BSK 5, Chlorofyl A a N-NH 4 + se potvrdil v celém sledovaném období. Současně bylo rozšířeno monitorování chlorofylu A při současném odběru vzorku vody pro BSK 5 v profilu PLST-P. V roce 2012 budou přehodnoceny podle dat naměřených za sledovné období výsledky studie Posouzení dodržování imisních limitů pro vodní útvar Horní Ploučnice. Strana 73 (celkem 154)

74 1.7 Přehled činnosti na úseku nakládání s vodami Realizované akce a opatření Rozvodná vodovodní síť, stoková síť a čistící zařízení Vodovody V roce 2011 bylo VÚ č. 5 realizováno celkem 8 oprav na rozvodné vodovodní síti Lipka. V areálu bývalých pomocných provozů na rozvodné vodovodní síti Lipka bylo trvale odstaveno z provozu 510 m ocelového potruní DN 150. V areálu vlečky byla provedena rekonstrukce 111 m ocelového potrubí DN 160 za PE 160. Kanalizace V areálu chemické úpravny bylo v rámci oprav v roce 2011 vyvložkováno 274 m dešťové kanalizace BE DN 600 polyethylenem DN 500 a provedena výměna 14 m potrubí dešťové kanalizace BE 300 za PE DN 300. ČOV, dešťové a retenční nádrže V roce 2011 VÚ č. 5 provedla oprava střechy NS CHÚ a oprava včetně nátěrů pojezdového shrabovacího mostu na DN CDS. Ve dnech od do čistil VÚ č. 5 retenční nádrže RN ZDM a dne havarijní nádrž v areálu CHS II na počátku Ralského potoka. Kaly z jímek byly jako materiál z hornické činnosti uloženy v I. etapě odkaliště v souladu s platným vodoprávním povolením. Obrázek č : Čištění sedimentovaných kalů v RN ZDM Strana 74 (celkem 154)

75 V roce 2011 bylo v termínu o. z. TÚU Stráž pod Ralskem provedeno odstranění stavby ČOV Brniště, dešťové a splaškové kanalizace včetně zaslepení stávající výusti do Luhovského potoka na základě povolení odstranění stavby vydaným MěÚ Česká Lípa pod č. j. MUCL/72198/2011 ze dne Likvidaci stavby řídil VÚ č. 5. Stavební dozor na stavbě vykonával Ing. Josef Folbrecht, Nový Bor. Stavba byla provedena bez závad a nedodělků s výjimkou asfaltového povrchu za budovou ČD. Asfaltový povrch bude v roce 2012 opraven na základě požadavku vlastníka pozemku, kterým jsou ČD, a. s. Ostatní pozemky byly uvedeny do původního stavu a budou osety travním semenem. Obrázek č : ČOV Brniště Obrázek č : Odstranění stavby ČOV Brniště Strana 75 (celkem 154)

76 Obrázek č : Zaslepení stávající výusti z ČOV Brniště do Luhovského potoka Povodně 2011 Příčinou lednové a červencové povodně v roce 2011 v oblasti severních Čech byly klimatické podmínky. Během povodně byl ve dnech na toku Ploučnice ve Stráži pod Ralskem vyhlášen druhý povodňový stupeň povodňové aktivity s maximálni výškou hladiny na měrném profilu č. 242 ve Stráži pod Ralskem 142 cm. Během povodně byl ve dnech na toku Ploučnice ve Stráži pod Ralskem vyhlášen první povodňový stupeň povodňové aktivity s maximálni výškou hladiny na měrném profilu č. 242 ve Stráži pod Ralskem 132 cm. V rámci povodně nevznikly žádné významné škody ve vodním toku ani v jeho okolí. Dne se konala na MěÚ ve Stráži pravidelná roční protipovodňová prohlídka, kde bylo konstatováno, že DIAMO, s. p., o. z. TÚU Stráž pod Ralskem jako správce vodního díla čtyř staveb realizovaných v osmdesátých a devadesátých letech minulého století ( Úprava Ploučnice na Q 10 pod nádrží Horka po napojení Ještědky, Přeložka Ploučnice, Zkapacitnění Ploučnice v úseku Srní potok Noviny pod Ralskem Stráž pod Ralskem a Regulace Ploučnice provozuje vodní dílo v souladu s platnými vodoprávními povoleními. V současné době je v souladu s vodním zákonem a s vědomím orgánů ochrany přírody podporována renaturace vhodných částí upraveného koryta vodního toku jako nový způsob údržby a správy technicky upravené části Ploučnice. Cílem renaturace je zlepšit morfologické parametry vodního toku, dosáhnout dobrého ekologického stavu vodního toku včetně úspor ekonomických prostředků, které mohou být účelněji využity. Nátrže zjištěné v roce 2010 se po povodních v roce 2011 významně nezvětšily. Jedná se zejména o nátrže ve volné krajině, kde Strana 76 (celkem 154)

77 renaturací toku nemůže dojít k ohrožení zástavby. Tento stav podporuje nejpřirozenější průtokový režim toku. Nátrž na pravém břehu Ploučnice u nového mostu ve Stráži pod Ralskem je zaměstnanci o. z. TÚU sledována a dokumentována. Dále bylo uvedeno, že závod o. z. TÚU Stráž pod Ralskem odstranil v říjnu část panelu z pravého břehu koryta toku Ploučnice. Jiné závady prohlídkou stavby koryta toku Ploučnice od nádrže Horka po Srní potok nebyly zjištěny. Obrázek č : Část uvolněného panelu na pravém břehu toku Ploučnice V zápise z jednání o protipovodňových opatření ze dne bylo dále uvedeno, že dosud nebyly odstraněny nepovolené terénní úpravy Protipovodňový val, který zasahuje cca 1 m do stavby provozované o. z. TÚU Přeložka Ploučnice, úprava na Q 10 realizované firmou RENOCAR-CNC, s. r. o. Mimoň. Rozhodnutí o odstranění stavby v rámci řízení zahájeného dne MěÚ Česká Lípa pod č. j. MUCL/137222/2011 dosud nebylo vydáno. Rovněž nebyly dosud zjištěny případně rozhodnuty vlastnické poměry ke starému mostu, který tvoří protipovodňovou zábranu v uvedené lokalitě. Tato skutečnost je uvedena v Koncepci protipovodňových opatření, kterou schválilo zastupitelstvo Libereckého kraje Kácení břehových porostů v korytě toku Ploučnice DIAMO, s. p., o. z. TÚU Stráž pod Ralskem, VÚ č. 5 realizoval od do kácení břehových porostů na obou březích Ploučnice v ř. km 86,21 86,47 na základě povolení k zásahu do významného krajinného prvku vydaného MěÚ Česká Lípa MUCL/67069/2011 ze dne a sdělení vodoprávního úřadu k ohlášení udržovacích prací na korytě toku Ploučnice v úseku pod vodní nádrží Horka po napojení Ještědky MUCL/111760/2011 ze dne Strana 77 (celkem 154)

78 Obrázek č : Kácení břehových porostů koryta toku Ploučnice pod vodní nádrží Likvidace invazních rostlin Dne dopisem zn. TÚU/100/3439/2011 zaslalo DIAMO, s. p., o. z. TÚU odboru životního prostředí MěÚ Česká Lípa oznámení o likvidaci invazních druhů rostlin v areálu odštěpného závodu. Jednalo se o hlášení týkající se výskytu a likvidace invazních rostlin třapatka dřípatá (Rudbeckia laciniata) a netýkavka žláznatá (Impatiens glandulifera). Třapatka dřípatá se nacházela souvisle zejména v lokalitě Srní potok v místě spravované stavby Zkapacitnění Ploučnice v úseku Srní potok Noviny pod Ralskem Stráž pod Ralskem až k průrvě v Novinách pod Ralskem. Likvidaci porostu třapatky dřípaté prováděli zaměstnanci VÚ č. 5 postřikem přípravkem Roundup biaktiv v měsících červen až srpen 2011 a následným sekáním pozemků tvořících koryto toku Ploučnice. Sekání míst s výskytem netýkavky žláznaté na pozemcích, které tvoří koryto vodního toku Ploučnice, bylo provedeno dále na pravém břehu Ploučnice v úseku od průrvy Noviny pod Ralskem až po most, po kterém vede komunikace na Chemickou stanici I a II. Strana 78 (celkem 154)

79 Obrázek č : Úsek Ploučnice po likvidaci invazních rostlin z mostu Srní potok Nová vodoprávní rozhodnutí včetně dalších správních rozhodnutí 1. Organizace obdržela rozhodnutí Krajského úřadu Libereckého kraje č. j. KULK 16636/2011 ze dne , kterým bylo změněno povolení k nakládání s vodami č. j. KULK 41691/2011 ze dne na ČOV VP Organizace dne obdržela od MěÚ Česká Lípa povolení k vypouštění jiných vod do vod důlních č. j. MUCL/172190/2010 na DN CDS. 3. Organizace dne obdržela od MěÚ Česká Lípa změnu povolení k nakládání s vodami č. j. MUCL/172191/2010 na ČOV CHÚ, kterou se mění rozhodnutí č. j. MUCL/101902/b/2007 ze dne Organizace dne obdržela od MěÚ Česká Lípa povolení k odběru podzemních vod z průzkumného hydrogeologického vrtu TBCT-4 č. j. MUCL/16596/ Organizace obdržela rozhodnutí Krajského úřadu Libereckého kraje č. j. KULK 43623/2011 ze dne , kterým bylo změněno povolení k provozování vodovodů a kanalizací. 6. Organizace obdržela kolaudační souhlas Krajského úřadu Libereckého kraje na stavbu SEDJ ML pod č. j. KULK 49459/2011 ze dne Organizace obdržela rozhodnutí k zásahu do významného krajinného prvku vydaného MěÚ Česká Lípa MUCL/67069/2011 ze dne Strana 79 (celkem 154)

80 8. Organizace obdržela povolení k nakládání s vodami Krajského úřadu Libereckého kraje č. j. KULK 58613/2011 ze dne na SED J-ML. 9. Organizace obdržela územní souhlas MěÚ Stráž pod Ralskem č. j. MUSPR/4532/2011 ze dne pro stavbu vrtu TBCT Organizace obdržela dne od MěÚ Česká Lípa povolení k odstranění stavby ČOV Brniště, dešťová a splašková kanalizace pod č. j. MUCL/72198/ Organizace obdržela dne od MěÚ Česká Lípa sdělení k ohlášení udržovacích prací na korytě toku Ploučnice v úseku pod vodní nádrží Horka pod č. j. MUCL/16596/ Organizace obdržela dne od MěÚ Česká Lípa povolení k odstranění stavby Čerpací stanice důlních vod Stráž pod Ralskem pod č. j. MUCL/114337/ Organizace obdržela od MěÚ Česká Lípa povolení ke stavbě vodního díla vrtu TBCT-4 č. j. MUCL/120363/2011 ze dne Organizace obdržela od MěÚ Česká Lípa povolení k nakládání s vodami z vrtu TBCT-4 č. j. MUCL/120389/2011 ze dne Organizace obdržela od MěÚ Česká Lípa potvrzení o existenci vodního díla VDJ Lipka pod č.j. MUCL/134234/2011 ze dne Organizace obdržela od MěÚ Česká Lípa kolaudační souhlas na stavbu vrtu TBCT-4 č. j. MUCL/152297/2011 ze dne Organizace obdržela dne od MěÚ Česká Lípa povolení k odstranění stavby Očista vozidel obec Stráž pod Ralskem a Noviny pod Ralskem pod č. j. MUCL/145236/ Kontroly Kontrolní činnost uvnitř závodu byla prováděna podle plánu kontrol o. z. TÚU. Přehled kontrol orgánů státního odborného dozoru na úseku ochrany vod: SÚJB RC Kamenná až Předmět kontroly: Kontrola stavu zajištění radiační ochrany při činnosti ZBZS a provozu SLKR I. Závěr kontroly: Bez závad. SÚJB RC Kamenná až Předmět kontroly: Kontrola provádění monitorování v roce 2010 podle programu monitorování. Závěr kontroly: Přijatá opatření: Přepracovat závěrečnou zprávu ve smyslu závěrů z protokolu o kontrole. Splněno. Strana 80 (celkem 154)

81 SÚJB RC Kamenná až Předmět kontroly: Kontrola stavu zajištění radiační ochrany při činnosti ZBZS a provozu SLKR I. Závěr kontroly: Podat písemnou zprávu o překročení zásahové r. ú. na sušárně UK - Splněno. SÚJB RC Kamenná až Předmět kontroly: Kontrola stavu zajištění radiační ochrany při provozu NDS 6 a SLKR I. Závěr kontroly: Bez závad. SÚJB RC Kamenná až Předmět kontroly: Kontrola stavu zajištění radiační ochrany při provozu odkališť CHÚ. Závěr kontroly: Bez závad. SÚJB RC Kamenná až Předmět kontroly: Kontrola stavu zajištění radiační ochrany při uvolňování radionuklidů do vod. Závěr kontroly: Bez závad. SÚJB RC Kamenná až Předmět kontroly: Kontrola stavu zajištění radiační ochrany při práci laboratoře a OBHP, plnění povolení k provádění služeb monitorování. Závěr kontroly: Přijatá opatření: Přístroj k měření koncentrace uranu není ověřen. Přístroj ověřen. SÚJB RC Kamenná až Předmět kontroly: Kontrola systému zabezpečení plnění PZJ. Závěr kontroly: Přijatá opatření: Zjištěny nesrovnalosti v určení odpovědnosti za zajištění podmínek RO, není dostatečně popsána návaznost při zajišťování podmínek RO při likvidačních činnostech. Do budou dokumenty dány do souladu s aktuálním stavem odpovědností za zajištění RO a s aktuálním stavem provozovaných činností na o. z. TÚU. ČIŽP OI Liberec, oddělení ochrany vod Předmět kontroly: Vodoprávní dozor zaměřený na dodržování zákona č. 254/2001 Sb., vodní zákon, a podmínek povolení k vypouštění odpadních vod do vod povrchových. Kontrolovány byly všechny ČOV, NS a RN (funkčnost, kvalita vody na odtoku, odběry vzorků, analýzy) a analýzy na výpustných profilech OKC-VS, PV-VS a SLKR-VS. Závěr kontroly: Zjištěné skutečnosti ČIŽP nepovažuje za porušení vodního zákona. Strana 81 (celkem 154)

82 SÚJB RC Kamenná až Předmět kontroly: Kontrola stavu zajištění radiační ochrany při provozu odkališť CHÚ. Závěr kontroly: Bez závad. SÚJB RC Kamenná až Předmět kontroly: Kontrola provádění monitorování podle programu monitorování. Závěr kontroly: Bez závad Uložené pokuty V roce 2011 nebyla organizaci vodoprávními orgány ani ČIŽP uložena žádná pokuta. 1.8 Shrnutí Na základě údajů uvedených ve zprávě lze konstatovat, že podmínky stanovené ve vodoprávních rozhodnutích pro nakládání s povrchovými, podzemními, důlními vodami a zbytkovými technologickými roztoky po chemické těžbě uranu jsou plněny. V roce 2011 nedošlo k ohrožení jakosti povrchových vod toku Ralský potok, Luční strouha a Ploučnice. Překročení přípustných hodnot na některých provozovaných zařízení vyhovovalo počtu nevyhovujících vzorků dle přílohy č. 5 k nařízení vlády č. 61/2003 Sb., v platném znění. V roce 2011 byly zaplaceny poplatky za skutečný odběr podzemní vody ve výši výši Kč. Z toho za odběr pitné vody Kč. V roce 2011 nebyly placeny poplatky za vypouštění odpadních vod. Na základě 5 zákona č. 274/2001 Sb., o vodovodech a kanalizacích, a 5 a 6 prováděcí vyhlášky Ministerstva zemědělství č. 428/2001 Sb. byla aktualizována majetková a provozní evidence vodovodů a kanalizací v majetku DIAMO, s. p., o. z. TÚU Stráž pod Ralskem. Vybrané údaje byly předány MěÚ v České Lípě. Činnost na odkališti je v současné době řízena v souladu s Technickým a sociálním projektem likvidace uranového průmyslu, aktualizace č. 3 pro období let odštěpného závodu TÚU Stráž pod Ralskem, podle platných provozních předpisů, aktualizovaného programu TBD a platných vodoprávních rozhodnutí dozorujícího orgánu OŽP MěÚ Česká Lípa a KÚ Libereckého kraje. V tabulce č je uvedeno celkové znečištění vypuštěné z o. z. TÚU odpadními a povrchovými vodami. V tabulce č je uvedeno celkové znečištění vypuštěné z o. z. TÚU důlními a povrchovými vodami. V tabulce č. 1.8 jsou uvedeny druhy a vypuštěné množství vod z o. z. TÚU v roce Strana 82 (celkem 154)

83 Tabulka č. 1.8: Vody vypuštěné z o. z. TÚU v roce 2011 Profil ČOV-CHÚ ČOV-ZDM ČOV-odkal ČOV-VP ČOV-VP NS-CHÚ RN-CHÚ RN-ZDM DN-CDS DN-VP SED J-ML Druhy vod vypuštěné množství [m 3.rok -1 ] ** Odpadní důlní průsakové drenážní haldové odkalištní PV-VS * SLKR-VS ODK-VS RP+OJ3-ZP * JPSV-P Celkem * před vypouštěním důlních vod profilem PV-VS jsou do retenčních nádrží Pustý vypouštěny vody z rudného plata a odvalu j. č. 3 (RP+OJ3-ZP; m 3 vod vypuštěných v roce 2011) ** u vod z DN CDS, DN VP 7, RN ZDM se jedná o vody povrchové dle platných vodoprávních rozhodnutí Strana 83 (celkem 154)

84 2 Hydrogeologie Za kalendářní rok 2011 byla kapitola hydrogeologie zpracována z údajů, uvedených v roční zprávě Zpráva o vývoji rozptylu zbytkových technologických roztoků za rok Vzhledem k tomu, že četnost Zprávy o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí je stejná jako četnost Zprávy o vývoji rozptylu zbytkových technologických roztoků a zpráva je předávána i stejným organizacím, jsou dále v textu uvedeny hlavně odlišnosti od Zprávy o vývoji rozptylu zbytkových technologických roztoků a jednotlivé kapitoly se odkazují na Zprávu o vývoji rozptylu zbytkových technologických roztoků za rok 2011 (viz přiložené CD). V textu zprávy jsou dále používány 4 termíny pro jednotlivé druhy roztoků a vod, které vycházejí z Výkladu MZe, odb. vodohospodářské politiky, č. j / ze dne a rozhodnutí ČBÚ, které je součástí výkladu MZe. Jedná se o termíny: zbytkové technologické roztoky, důlní vody, povrchové a podzemní vody. Výklad těchto termínů je proveden v kapitole Pojmy, zkratky a definice. Názvy kapitol a neodpovídají osnově uvedené v ŘP-sp Problematika hydrogeologie na DIAMO, s. p., o. z. TÚU je specifická a názvosloví vychází z posledních rozhodnutí a výkladů orgánů státní správy. 2.1 Charakteristika hydrogeologických a hydrologických poměrů Ložiska uranové rudy se nachází v severních Čechách, v Libereckém kraji, v okrese Česká Lípa, mezi městy Mimoň a Křižany, v širším okolí města Stráž pod Ralskem. Uranové zrudnění je vyvinuto na bázi zvodněných cenomanských pískovců. Těžba uranu začala v širším okolí Stráže pod Ralskem na přelomu 60. a 70. let na třech ložiscích, z původně 8 objevených a prozkoumaných. Metodou hlubinného dobývání byla uranová ruda těžena na ložisku Hamr pod Ralskem (Důl Hamr I) a ložisku Břevniště pod Ralskem (Důl Křižany I). Na ložisku Stráž pod Ralskem (Důl chemické těžby) a části ložiska Hamr pod Ralskem (vyluhovací pole VP 5 a VP 6) byla použita metoda podzemního loužení in situ pomocí zředěné kyseliny sírové. Všech 8 objevených a prozkoumaných ložisek se nachází ve strážském bloku. V tlusteckém bloku se nachází odkaliště CHÚ Stráž, které sloužilo jako konečná deponie pro ukládání kalů produkovaných v procesu hydrometalurgického přepracování uranových rud z hlubinné těžby. Za oblast strážského bloku se označuje část severní okrajové partie České křídové pánve na ploše 194 km 2, která má na SV tektonický styk s krystalinikem (lužická porucha) a z dalších tří stran je tektonicky vymezena v rámci svrchnokřídových sedimentů - na SZ pásmem strážského zlomu, na JV pásmem žilných neovulkanitů Čertových zdí a na JZ tvoří hranici hradčanský zlom, který byl zjištěn pouze v podloží křídy. Vlastní geologickou stavbu strážského bloku lze vymezit dvěma strukturními patry. Spodní patro je tvořeno předkřídovým fundamentem (krystalinikum) a svrchní patro svrchnokřídovými sedimenty souvrství cenomanu a turonu o celkové mocnosti m. Z hlediska aktuální hydrogeologické rajonizace zasahuje strážský blok do hydrogeologických rajonů Křída Horní Ploučnice, Jizerská křída pravobřežní (rajony základní vrstvy v sedimentech svrchní křídy) a Bazální křídový kolektor od Hamru po Labe (rajon bazální - hlubinné vrstvy v sedimentech svrchní křídy). Strana 84 (celkem 154)

85 Ve strážském bloku se vydělují dva základní hydrogeologické kolektory s převažující průlinovou propustností, ve kterých se realizuje prakticky veškerý oběh a akumulace podzemních vod. Těmito kolektory jsou souvrství středního turonu (kvádrové pískovce, slínito-prachovité pískovce) a cenomanu (fukoidové pískovce, rozpadavé pískovce). Kolektory jsou odděleny souvrstvím spodního turonu (písčité prachovce, prachovce, slínovce, kalové vápence), které představuje izolátor. Spodnoturonský izolátor je přibližně m mocný, ale je porušen tektonikou, tělesy neovulkanických hornin a velkým počtem vrtů a je dnes proto označován jako poloizolátor. Tlustecký blok je dílčí křídovou krou pokleslou kulisovitě podél pásma strážského zlomu oproti sousednímu strážskému bloku až o 600 m. Křídová sedimentace je reprezentována souvrstvím cenomanu, spodního turonu, středního turonu a svrchního turonu až coniaku o celkové mocnosti okolo 650 m. V tlusteckém bloku se vydělují tři základní hydrogeologické kolektory s převažující průlinovou propustností, ve kterých se realizuje prakticky veškerý oběh a akumulace podzemních vod. Těmito kolektory jsou souvrství coniaku (pískovce), souvrství středního turonu (kvádrové pískovce, slínito-prachovité pískovce) a souvrství cenomanu (fukoidové pískovce, rozpadavé pískovce). Coniacký a turonský kolektor jsou od sebe odděleny souvrstvím svrchního turonu a coniaku (jílovce a prachovce), které tvoří izolátor. Turonský a cenomanský kolektor jsou od sebe odděleny souvrstvím spodního turonu (písčité prachovce, prachovce, slínovce, kalové vápence), které představuje izolátor (poloizolátor). Zájmové území hydrologicky náleží do oblasti povodí Ohře a Dolního Labe, povodí Ploučnice s číslem hydrologického pořadí Správcem povodí toku Ploučnice je Povodí Ohře, státní podnik. Ploučnice pramení na jihozápadním svahu Ještědu v nadmořské výšce 654 m n. m. a ústí zprava do Labe v Děčíně v nadmořské výšce 122 m n. m. Plocha povodí je 1193,9 km 2 a délka toku je 106,2 km. Průměrný průtok u ústí je 8,60 m 3.s -1, v České Lípě 4,89 m 3.s -1, v Mimoni 2,06 m 3.s -1 a ve Stráži pod Ralskem 1,07 m 3.s -1. Dle přílohy č. 1 k vyhlášce č. 470/2001 Sb., v platném znění, je Ploučnice významným vodním tokem v celé délce svého toku. Tok je z velké části přirozeného charakteru, s meandrujícími úseky v široké zachovalé nivě, zejména mezi Mimoní a Českou Lípou. Od Stráže pod Ralskem po Mimoň je tok regulován v souvislosti s bývalou těžbou uranu. Do toku Ploučnice je z levé strany na rozhraní vyluhovacích polí VP13A, 13B a VP17 napojen obtokový kanál, který slouží k odvádění vyčištěných důlních vod do Ploučnice. Voda z obtokového kanálu zvyšuje průtok Ploučnice přibližně o jednu desetinu. 2.2 Monitorovací systémy Měření piezometrické úrovně ZTR, důlní a podzemní vody a měření hladiny podzemní vody a ZTR na o. z. TÚU ve strážském a tlusteckém bloku je prováděno ručně nebo automaticky. Ruční měření je prováděno pásmem GU, automatické měření zajišťují stanice NOEL, NOEL- ALA a DataCon. Měření z automatických stanic dokáže vzhledem ke své četnosti měření zachytit podrobný vývoj hladiny a v oblastech s velkou dynamikou změn hladiny, jako např. na vyluhovacích polích, je jediným měřením schopným zaznamenat skutečný stav hladiny v jeden časový okamžik. Vzorkování ZTR, důlních a podzemních vod ve vrtech se provádí dynamickým odběrem airliftem, čerpadlem Grundfos MP1, čerpadlem Malyš a čerpadlem Ruche 1. Při zakleslých hladinách pak statickým odběrem pomocí odběrného válce. U vrtů zapojených trvale do čerpání, prostým odběrem do vzorkovnice. Vzorkování povrchových odběrných míst se provádí prostým odběrem do vzorkovnice. Strana 85 (celkem 154)

86 Měrné profily pro hydrologický monitoring jsou vybaveny vodočtem a nebo dataloggerem (obecně jakákoliv automatická stanice pro měření výšky hladiny ve vodním toku se záznamem). Hlavní činností DIAMO, s. p., o. z. TÚU je sanace následků po bývalé těžbě uranu v severních Čechách, zejména sanace po chemické těžbě uranu na ložisku Stráž pod Ralskem. Při chemické těžbě uranu v cenomanském kolektoru došlo sekundárně i ke kontaminaci nadložního turonského kolektoru, který je v širší oblasti zdrojem kvalitní pitné vody. Hydrogeologický a hydrologický monitoring je zaměřen na zjišťování současného stavu kontaminace v cenomanském, turonském i coniackém kolektoru. Výsledky monitoringu jsou dále využívány pro optimalizaci sanačních postupů. Monitoring horninového prostředí je prováděn na základě plánu monitoringu v souladu s rozhodnutím OBÚ č.j Šk/03 ze dne Monitoring ZTR, důlních a podzemních vod Základní síť pro monitoring hladinových poměrů pro rok 2011 ve strážském a tlusteckém bloku obsahovala 644 vrtů. Tabulka č : Monitoring hladinových poměrů ve strážském bloku v roce 2011 počet měřených vrtů kolektor ruční měření automatické stanice celkem cenoman turon strážský blok celkem 578 Tabulka č : Monitoring hladinových poměrů v tlusteckém bloku v roce 2011 kolektor počet měřených vrtů ruční měření automatické stanice celkem cenoman turon coniak tlustecký blok celkem 66 Seznam vrtů a četnost měření jsou uváděny ve čtvrtletních plánech. Základní síť pro monitoring kvality ZTR, důlních a podzemních vod ve strážském a tlusteckém bloku obsahovala 467 vrtů a 12 odběrných míst - technologické vzorky (vstupy a výstupy sanačních technologií). Sledování kvality ZTR a podzemních vod turonského zvodněného kolektoru uvnitř plochy VP a cenomanského a turonského zvodněného kolektoru mimo kontury vyluhovacích polí se provádělo odběry vzorků vod prostřednictvím čerpacích a pozorovacích hydrogeologických vrtů. Sledování kvality ZTR cenomanského zvodněného kolektoru a účinnosti sanačních technologií uvnitř plochy VP se provádělo odběry vzorků vod z technologických Strana 86 (celkem 154)

87 a pozorovacích hydrogeologických vrtů. Sledování kvality důlních vod v prostoru bývalých dolů hlubinné těžby se provádělo odběry vzorků vod z určených technických vrtů. Tabulka č : Pravidelné vzorkování ZTR, důlních a podzemních vod ve strážském bloku v roce 2011 kolektor počet vrtů počet odběrných míst (technologické vzorky) cenoman turon celkem Sledování kvality podzemních vod v tlusteckém bloku v okolí odkaliště CHÚ Stráž a na odkališti se provádělo odběry vzorků vod z vrtů. Tabulka č : Pravidelné vzorkování podzemních vod v tlusteckém bloku v roce 2011 kolektor počet vrtů cenoman 4 turon 3 coniak 31 celkem 38 Seznam vrtů, četnost vzorkování, rozsah chemických analýz a potřebný objem odebraného vzorku jsou uváděny ve čtvrtletních plánech Monitoring povrchových vod Sledování kvality povrchových vod v tlusteckém bloku v okolí odkaliště CHÚ Stráž a na odkališti se provádělo odběry vzorků vod na povrchových odběrných místech. Tabulka č : Pravidelné vzorkování povrchových vod v tlusteckém bloku v roce 2011 místo počet povrchových odběrných míst povrch 17 Seznam povrchových odběrných míst, četnost vzorkování, rozsah chemických analýz a potřebný objem odebraného vzorku jsou uváděny ve čtvrtletních plánech. Pro hydrologický rok 2011 zajišťovala pro DIAMO, s. p., o. z. TÚU hydrologická měření a jejich vyhodnocení firma Aquatest, a. s. Pro potřeby hydrologického monitoringu zajišťuje o. z. TÚU měření režimních stavů na 5 vodoměrných stanicích. Strana 87 (celkem 154)

88 Tabulka č : Monitoring povrchových toků v hydrologickém roce 2011 Profil č. vodní tok obec vybavení vlastník vybavení četnost měření / měření provádí Dubnický potok Panenský potok Ploužnický potok Hradčanský potok Robečský (Okenský) potok Břehyňský potok Robečský potok Stráž pod Ralskem Pertoltice vodočet Aquatest, a. s. měření 1x za den / o. z. TÚU datalogger Povodí Ohře, s. p. Hvězdov vodočet Aquatest, a. s. Hradčany datalogger Aquatest, a. s. Doksy vodočet Karel Kliner VZ Břehyně vodočet Karel Kliner VZ Staré Splavy 9 Ploučnice Mimoň vodočet datalogger 10 Ploučnice Chrastná vodočet Hamerská strouha Svébořický potok Břevniště Hvězdov vodočet datalogger Karel Kliner VZ DIAMO, s. p., o. z. TÚU DIAMO, s. p., o. z. TÚU DIAMO, s. p., o. z. TÚU DIAMO, s. p., o. z. TÚU měření 1x za 10 minut / Povodí Ohře, s. p. měření 1x za den / Aquatest, a. s. měření 1x za 20 minut / Aquatest, a. s. měření 1x za den / Aquatest, a. s. měření 1x za den / Aquatest, a. s. měření 1x za den / Aquatest, a. s. měření 1x za hodinu / o. z. TÚU měření 1x za den / o. z. TÚU měření 1x za den / o. z. TÚU měření 1x za hodinu / o. z. TÚU Poznámka: čísla profilů v tabulce č odpovídají číslům profilů v tabulce č ; datalogger - obecně jakákoliv automatická stanice pro měření výšky hladiny ve vodním toku se záznamem. Oddělení geologické shromažďovalo všechna data naměřená pracovníky o. z. TÚU na 5 vodoměrných stanicích (měření režimních stavů) a údaje o vypouštění do vodoteče (ze SLKR I, z odkaliště CHÚ Stráž a z NDS 6) potřebné pro vyhodnocení hydrologického roku Výsledky monitoringu ZTR, důlní a podzemní vody Při porovnání piezometrické úrovně ZTR a podzemní vody v cenomanské zvodni z prosince 2011 a z prosince 2010 jsou nejvýraznější změny v oblasti DH I a VP. Vyjma oblasti VP DCHT a úzkého pruhu podél lužické poruchy došlo na většině plochy strážského bloku ke vzestupu piezometrické úrovně ZTR a podzemní vody v rozmezí 0 až 4,9 m (největší vzestup je v oblasti DH I). Strana 88 (celkem 154)

89 Na VP DCHT došlo k poklesu piezometrické úrovně ZTR a podzemní vody v rozmezí 0 až 9 m. Změny piezometrické úrovně ZTR na VP jsou způsobeny hlavně změnou režimu čerpání a vtláčení na VP (snížením zpětného vtláčení ZTR na technologické minimum), změnou režimu vtláčení do HB Stráž a HB Svébořice, případně změnou provozu technologie SLKR I (provoz na 1 nebo 2 odparky). Od 1. října 2009 byla ve zkušebním provozu nová sanační technologie ZML. Po vydání kolaudačního souhlasu stavebním úřadem MPO byla technologie ZML dne 1. července 2011 uvedena do plného provozu. Provoz technologie ZML se projevuje zvýšenou podbilancí na VP, tj. poklesem piezometrické úrovně ZTR. Maximální hodnoty podbilance (4 896 l.min -1 ) bylo dosaženo v červenci Strana 89 (celkem 154)

90 Obrázek č : Hydroizopiezy cenomanské zvodně ve strážském bloku v prosinci 2011 Strana 90 (celkem 154)

91 Obrázek č : Rozdíl piezometrické úrovně ZTR a podzemní vody cenomanské zvodně ve strážském bloku mezi 12/2011 a 12/2010 Strana 91 (celkem 154)

92 Pokračuje zatápění DH I započaté v dubnu Největší vzestup piezometrické úrovně podzemní vody za rok 2011 byl na vrtu HSCC-19 a to 4,5 m. Nejnižší hladina podzemní vody (volná hladina) na konci prosince 2011 byla v centru zatápěné depresní kotliny DH I u strážského zlomu, a to 228,3 m n. m. Rychlost proudění ZTR a podzemní vody na DH I a okolí byla 0,2 až 0,5 m.den -1. Na severní polovině plochy dobývacích bloků DH I a dále na sever ke strážskému zlomu hladina podzemní vody v cenomanské zvodni ještě nenastoupala ke stropu fukoidových pískovců (stropu cenomanského kolektoru). Vzestup piezometrické úrovně ZTR a podzemní vody je v jednotlivých partiích DH I a okolí nerovnoměrný, projevuje se zde vliv anizotropie horninového prostředí a tektonického postižení území. Postupně dochází na vrtech ke zpomalování vzestupu piezometrické úrovně ZTR a podzemní vody, což je přirozený a očekávaný jev. Výjimkou jsou vrty v širším okolí vrtu V-5, do kterého se vtláčí ZTR (alkalický sliv) z technologie ZML. V roce 2011 bylo do vrtu V-5 vtlačeno m 3 ZTR (alkalického slivu) z technologie ZML. Maximálně bylo do vrtu V-5 vtlačeno m 3.den -1 (2,91 m 3.min -1 ) ZTR (alkalického slivu) z technologie ZML ( ). Maximální naměřený vzestup piezometrické úrovně ZTR od začátku vtláčení byl cca 39 m. V průběhu pravidelných 14denních odstávek technologických celků piezometrická úroveň ZTR v okolí vrtu V-5 poklesla. Volná hladina podzemní vody turonské zvodně byla v okolí vrtu V-5 minimálně o 46 m výš než výtlačná úroveň cenomanské zvodně. Změny piezometrické úrovně ZTR na VP jsou vlivem technologických zásahů (čerpání až z 55 vrtů a vtláčení až do 444 vrtů, max. počty provozovaných vrtů v roce 2011) velmi dynamické. Piezometrická úroveň ZTR kolísá během týdne při změně režimu čerpání a vtláčení lokálně až o několik metrů. Průměrná piezometrická úroveň ZTR v cenomanské zvodni na VP v prosinci 2011 byla v rozmezí 235 až 245 m n. m. Rychlost proudění ZTR na VP byla 0,1 až 0,3 m.den -1, směrem na DH I byla rychlost proudění ZTR a podzemní vody 0,2 až 0,5 m.den -1. Generelní směr proudění v cenomanské zvodni je zatím stále ovlivňován zatápěním depresní kotliny s centrem nacházejícím se severně od bývalého DH I u strážského zlomu. Dosažená průměrná bilance vod v cenomanském kolektoru celého strážského bloku se v porovnání s rokem 2010 snížila o 0,13 m 3.min -1 a činila 1,87 m 3.min -1. Na provozovaných VP celkově převažovalo čerpání ZTR nad vtláčením a tím byla na VP udržována podbilance v cenomanském zvodněném kolektoru za rok l.min -1 neboli m 3.rok -1 (v porovnání s rokem 2010 se podbilance na VP zvýšila o 594 l.min -1 neboli m 3.rok -1 ). Hydroizohypsy turonské zvodně ve strážském bloku v prosinci 2011 jsou znázorněny na obrázku č Regionálně došlo mezi prosincem 2010 a prosincem 2011 na většině plochy strážského bloku ke vzestupu hladiny podzemní vody a ZTR do 0,5 m (lokálně i více než 0,5 m). Rok 2011 byl srážkově průměrný (674 mm, údaje jsou ze srážkoměrné stanice umístěné na odkališti CHÚ Stráž). Vzestup hladiny podzemní vody a ZTR byl způsoben hlavně sezónním rozložením srážek, kdy zvláště 3. čtvrtletí bylo srážkově nadprůměrné. Největší změny turonské hladiny jsou na VP, kde je hladina ZTR a podzemní vody ovlivněna režimem čerpání ZTR, podzemních a důlních vod. Strana 92 (celkem 154)

93 Obrázek č : Hydroizohypsy turonské zvodně ve strážském bloku v prosinci 2011 Strana 93 (celkem 154)

94 Na většině vyluhovacích polí je rozdíl v hladinách mezi turonskou a cenomanskou zvodní v rozmezí m, nižší rozdíl v hladinách obou zvodní, v rozmezí m, je na jižních, jihovýchodních a severozápadních VP. Volná hladina podzemní vody a ZTR turonské zvodně je v ploše VP a DH I minimálně o 42 m výš než výtlačná úroveň cenomanské zvodně, čímž je v současné době zabráněno přetoku ZTR z cenomanské zvodně do turonské zvodně. Největší rozdíl v hladinách obou zvodní je v ploše většiny dobývacích bloků DH I a směrem k S a SV a to v rozmezí 65 až 90 m. Nejnižší rozdíl v hladinách obou zvodní v hranici 80 mg.l -1 síranů v cenomanské zvodni (ZTR se nacházejí uvnitř oblasti vymezené touto izolinií) je okolo 36 m. Pasivní ochrana turonské zvodně je dodržována i při krátkodobých (14denních) odstávkách technologických celků. V severovýchodní oblasti rozptylu, v blízkosti prostoru DH I dochází na vrtech BACC-20 a STPC-120 od roku 2008, kdy byly opět zařazeny do vzorkování, k nárůstu koncentrací SO 4 2- na hodnoty mg.l -1 a mg.l -1 v souvislosti s pohybem roztoků v důsledku zatápění DH I. Na vrtu STPC-16 dochází od roku 2002 k poklesu koncentrací SO Nárůst koncentrace SO 4 2- na hodnotu mg.l -1 zaznamenaný v roce 2011 na tomto vrtu a na hodnotu koncentrace SO mg.l -1 na sousedním vrtu STPC-217 souvisí s očekávaným pohybem roztoků směrem k severněji posunuté hydraulické depresi Dolu Hamr I. V prostoru poblíž HB Stráž v jihovýchodní oblasti rozptylu došlo na vrtu STPC-209 koncem roku 2010 k nárůstu koncentrací SO 2-4 na hodnotu kolem mg.l -1. Situace se poté stabilizovala, ale koncem roku 2011 došlo opět k nárůstu koncentrace na hodnotu mg.l -1. Podobný, ale méně výrazný růst koncentrací SO 2-4 byl zaznamenán i na vzdálenějším vrtu 2- STPC-187, kde byla koncem roku 2011 hodnota koncentrace SO mg.l -1. Změny v tomto prostoru v blízkosti HB Stráž jsou odezvou pohybu roztoků ve velkém prostoru s řídkou monitorovací sítí a citlivě se zpožděním reagují na změny v hydraulické situaci. Ve střední části jihovýchodního prostoru na vrtu STPC-216 docházelo od roku 1996 k postupnému nárůstu koncentrací SO 2-4 až na hodnotu mg.l -1 zaznamenanou v roce Obdobný růst koncentrací byl zaznamenán i na sousedních vrtech STPC-207 a STPC-221. Maximum koncentrace SO 2-4 na vrtu STPC-207 dosáhlo hodnoty mg.l -1. Maximum koncentrace SO 2-4 na vrtu STPC-221 pak bylo mg.l -1. V roce 2011 se situace na těchto vrtech stabilizovala. V jižní části rozptylu byl do čerpání zapojen vrt STCC-20 a koncentrace SO 4 2- se po počátečním poklesu stabilizovala na hodnotě kolem mg.l -1. Na vrtu STPC-206 došlo od poloviny roku 2006 do začátku roku 2008 k růstu koncentrace SO Po poklesu koncentrace SO 4 2- koncem roku 2010 došlo v dubnu 2011 k dalšímu nárůstu koncentrace SO 4 2- na hodnotu mg.l -1, poté se situace stabilizovala. Na vrtech A a STPC-121 v jihozápadní části rozptylu se situace stabilizovala. Výsledky analýz získané v těchto vrtech v posledních letech je třeba brát s určitou rezervou, protože vlastní odběr vzorků probíhal a stále probíhá na hranici technických možností odběrového zařízení (zakleslá piezometrická úroveň ZTR, v roce 2011 v rozmezí m pod terénem). Exponovanou oblastí severozápadní části rozptylu je pole VP26, jehož západní polovina se nachází v OPVZ Mimoň. Na tomto poli existuje velký koncentrační spád na malé vzdálenosti. Stačí i malá změna v režimu čerpání a vtláčení a na některých vrtech může v krátké době docházet k výrazným koncentračním změnám. Odezvou na změny v režimu čerpání je i nárůst koncentrace SO 4 2- na hodnotu mg.l -1 na vrtu STPC-131. Celá severní část rozptylu přiléhající ke strážskému zlomu, má velmi těsný vztah k vývoji ve vnitřní ploše VP. Na vrtu STPC-223 se od roku 2005 hodnota koncentrace SO 2-4 s většími výkyvy pohybuje kolem mg.l Mírný nárůst koncentrace SO 4 na hodnotu Strana 94 (celkem 154)

95 mg.l -1 v roce 2011 je způsoben přerušením čerpání na sousedících VP při rekonstrukci chemické stanice. Od roku 2009 se hydrochemická situace na poli VP 6 sleduje na 4 vrtech. Na vrtech VP6-190 a VP6-331 v severní části pole byly v roce 2011 zachyceny hodnoty koncentrace SO 4 2- kolem mg.l -1. Na vrtech VP6-394 a VP6-353 v jižní části pole pak byly zachyceny hodnoty koncentrace SO mg.l -1 a mg.l -1. Hydrochemická situace na poli VP 6 je stabilní. Kvalita vod cenomanské zvodně v prostoru zatápěné depresní kotliny na DH I byla v roce 2011 sledována na vrtech CC-9, HSCC-16, P-6, HSMV-2 a HSPC-2. Západní a jihozápadní část prostoru DH I je zasažena ZTR uniklými z DCHT. Ve střední části DH I se vyskytují vody 2- vzniklé v důsledku hornické činnosti, na vrtu CC-9 se koncentrace SO 4 pohybuje kolem hodnoty mg.l -1. V roce 2010 byl ovzorkován vrt HSPC-2 a zjištěná hodnota koncentrace SO mg.l -1 se na stejné úrovni pohybovala i v roce Východní a jihovýchodní část DH I je postupně zaplňována původní vrstevní vodou jak dokládá vývoj na vrtu HSMV-2, kde došlo v roce 2011 k poklesu koncentrace SO 2-4. Na vrtech P-6 a HSCC-16 se nachází původní vrstevní voda. Více koncentrované ZTR s koncentrací SO 2-4 v rozmezí až mg.l -1 se i nadále nalézají v oblasti centrálních a východních polí, méně koncentrované ZTR s koncentrací 2- SO 4 v rozmezí až mg.l -1 se pak nalézají na polích v západní, jižní a jihovýchodní části DCHT. V cenomanské zvodni nebyly během roku 2011 zachyceny významné změny kvality ZTR, důlních a podzemních vod, které by vyžadovaly úpravu režimu čerpání a vtláčení, či změny časového či prostorového uspořádání monitoringu. Hydrochemická situace je zde stabilní. Strana 95 (celkem 154)

96 Obrázek č : Koncentrace SO 4 2- v cenomanské zvodni ve 2. pololetí 2011 Strana 96 (celkem 154)

97 Na vrtu VPCT-605 severovýchodně od pole VP 6 zvýšené čerpání vyvolalo v průběhu let nárůst koncentrace SO 4 2- z hodnoty 170 mg.l -1 na hodnotu 650 mg.l -1 a ještě výraznější nárůst koncentrace NH 4 + z hodnoty 15 mg.l -1 na hodnotu 150 mg.l -1. Od roku 2008 dochází na tomto vrtu k poklesu koncentrace SO 4 2- na současnou hodnotu kolem 310 mg.l -1 a koncentrace NH 4 + poklesla na hodnotu 40 mg.l -1. ZTR čerpané z vrtu VPCT-605 vstupují do technologie NDS 6, kde kryjí potřebu technologické vody. Dochází zde k odstraňování iontů NH 4 +, což zároveň vede k sanaci ZTR v prostoru tohoto vrtu. V turonské zvodni v prostoru VP je situace následující. ZTR o obsahu SO 4 2- nad 500 mg.l -1 se nacházejí ve dvou centrech, a to v oblasti na rozhraní polí VP 7B, 10A, 10B a VP14 a rozhraní polí VP13A, VP12D a VP18. ZTR o obsahu SO 4 2- mezi 250 až 500 mg.l -1 se nacházejí v širším okolí těchto oblastí na polích VP 7A, 12A, 12C, 4, 7B, 11, 9B, 9A, 10C, 8D, 8A, 23 a severně od pole VP 6. ZTR o obsahu SO 4 2- nad 50 mg.l -1 se nacházejí téměř v celém prostoru DCHT, kromě západních polí VP25B, VP26, západní části polí VP24, VP22, VP20, VP15 a VP16 a východní části polí VP8B a VP8E. Vedle celoplošné kontaminace turonské zvodně existují prostorově ostře ohraničené části turonské zvodně, takzvané čočky. Hodnota koncentrace SO 4 2- přesahující mg.l -1 je již pouze na čočce VP12B (na této čočce se udržují stále vysoké koncentrace NH 4 + přesahující hodnoty 900 mg.l -1 ), hodnota koncentrace SO 4 2- v rozmezí až mg.l -1 je již pouze na čočkách VP9A9B a VP10C, hodnota koncentrace SO 4 2- v rozmezí 500 až mg.l -1 je na čočkách VP8F9D a VP9B-západ a koncentrace SO 4 2- v rozmezí 250 až 500 mg.l -1 je na čočce VP9C. Na těchto čočkách probíhá intenzivní čerpání ZTR. V turonské zvodni nebyly během roku 2011 zachyceny významné změny kvality ZTR a podzemních vod, které by vyžadovaly výraznější zásahy do současného režimu sanace. Na základě rozhodnutí OBÚ v Liberci čj. SBS 18624/2011/03 ze dne (podmínka č. 18) byly jako referenční monitorovací body neovlivněného turonského kolektoru zařazeny do monitoringu vrty MI-6 (2,1 km západně od VP16) a HR-1 (9 km jihozápadně od VP16). Data z monitoringu byla převzata od provozovatele vrtů tj. od Severočeských vodovodů a kanalizací, a. s. U obou vrtů výsledky jednotlivých ukazatelů vyhovují hygienickým limitům požadovaným vyhláškou Ministerstva zdravotnictví ČR č. 252/2004 Sb., v platném znění. Strana 97 (celkem 154)

98 Zpráva o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí o. z. TÚU za rok 2011 Obrázek č : Koncentrace SO42- v turonské zvodni ve 2. pololetí 2011 Strana 98 (celkem 154)

99 Obrázek č dokládá hydraulickou situaci svrchní volné coniacké zvodně v okolí odkaliště CHÚ Stráž v listopadu Při porovnání hladiny podzemní vody z listopadu 2011 a listopadu 2010 došlo na většině vrtů v okolí odkaliště k poklesu hladiny podzemní vody. Hydrochemická situace kolem odkaliště CHÚ Stráž je podrobně monitorována a v porovnání s rokem 2010 došlo jen k malým změnám, jak v plošném rozsahu, tak v koncentraci. V oblastech s nejvyššími koncentracemi kontaminantů (JV a JZ okraje) se hydrochemická situace zlepšila, naopak ve středu J okraje, kolem vrtu IV-4, kontaminace nepatrně vzrostla. Celkově lze hovořit o trvalém zlepšování. Rozsah a vývoj kontaminace podzemní vody coniacké zvodně je trvale ve shodě s výsledky matematického modelování. Strana 99 (celkem 154)

100 Zpráva o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí o. z. TÚU za rok 2011 Obrázek č : Hydroizohypsy svrchní volné coniacké zvodně v okolí odkaliště CHÚ Stráž v listopadu 2011 Strana 100 (celkem 154)

ZPRÁVA. za rok 2006. o výsledcích monitoringu. a stavu složek životního prostředí. Oddělení geologického o. z. TÚU

ZPRÁVA. za rok 2006. o výsledcích monitoringu. a stavu složek životního prostředí. Oddělení geologického o. z. TÚU DIAMO, státní podnik odštěpný závod Těžba a úprava uranu ZPRÁVA o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí za rok 2006 Zpracoval: kolektiv autorů Oddělení geologického o. z. TÚU Oddělení

Více

ZPRÁVA o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí o. z. TÚU za rok 2012

ZPRÁVA o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí o. z. TÚU za rok 2012 DIAMO, státní podnik o. z. Těžba a úprava uranu Pod Vinicí 84 471 27 Stráž pod Ralskem Stráž pod Ralskem 29. 3. 2013 Z-01-ŘP-sp-22-01 ZPRÁVA o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí

Více

ZPRÁVA o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí o. z. TÚU za rok 2010

ZPRÁVA o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí o. z. TÚU za rok 2010 DIAMO, státní podnik o. z. Těžba a úprava uranu Máchova 201 471 27 Stráž pod Ralskem Stráž pod Ralskem 31. 3. 2011 Z-01-ŘP-sp-22-01 ZPRÁVA o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí o.

Více

ZPRÁVA o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí. o. z. TÚU za rok 2013

ZPRÁVA o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí. o. z. TÚU za rok 2013 DIAMO, státní podnik o. z. Těžba a úprava uranu Pod Vinicí 84 471 27 Stráž pod Ralskem Stráž pod Ralskem 31. 3. 2014 Z-01-ŘP-sp-201 ZPRÁVA o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí P

Více

ZPRÁVA o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí o. z. TÚU za rok 2018

ZPRÁVA o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí o. z. TÚU za rok 2018 DIAMO, státní podnik o. z. Těžba a úprava uranu Pod Vinicí 84 471 27 Stráž pod Ralskem Stráž pod Ralskem 15. 3. 2019 Z-01-ŘP-sp-22-01 ZPRÁVA o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí

Více

ZPRÁVA o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí o. z. TÚU za rok 2014

ZPRÁVA o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí o. z. TÚU za rok 2014 DIAMO, státní podnik o. z. Těžba a úprava uranu Pod Vinicí 84 471 27 Stráž pod Ralskem Stráž pod Ralskem 31. 3. 2015 Z-01-ŘP-sp-201 ZPRÁVA o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí o.

Více

ZPRÁVA o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí o. z. TÚU za rok 2016

ZPRÁVA o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí o. z. TÚU za rok 2016 DIAMO, státní podnik o. z. Těžba a úprava uranu Pod Vinicí 84 471 27 Stráž pod Ralskem Stráž pod Ralskem 31. 3. 2017 Z-01-ŘP-sp-201 ZPRÁVA o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí o.

Více

ZPRÁVA o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí o. z. TÚU za rok 2015

ZPRÁVA o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí o. z. TÚU za rok 2015 DIAMO, státní podnik o. z. Těžba a úprava uranu Pod Vinicí 84 471 27 Stráž pod Ralskem Stráž pod Ralskem 31. 3. 2016 Z-01-ŘP-sp-201 ZPRÁVA o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí o.

Více

ZPRÁVA. za rok o výsledcích monitoringu. a stavu složek životního prostředí. Oddělení geologického o. z. TÚU

ZPRÁVA. za rok o výsledcích monitoringu. a stavu složek životního prostředí. Oddělení geologického o. z. TÚU DIAMO, státní podnik odštěpný závod Těžba a úprava uranu ZPRÁVA o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí za rok 2008 Zpracoval: kolektiv autorů Oddělení geologického o. z. TÚU Oddělení

Více

ZPRÁVA o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí o. z. TÚU za rok 2009

ZPRÁVA o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí o. z. TÚU za rok 2009 DIAMO, státní podnik o. z. Těžba a úprava uranu Máchova 201 471 27 Stráž pod Ralskem Stráž pod Ralskem 31. 03. 2010 Z-01-ŘP-sp-22-01 ZPRÁVA o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí o.

Více

R O Z H O D N U T Í. změnu integrovaného povolení. č.j.: KULK/2714/2003 ze dne 11. května 2004

R O Z H O D N U T Í. změnu integrovaného povolení. č.j.: KULK/2714/2003 ze dne 11. května 2004 Adresátům dle rozdělovníku Liberec 8. srpna 2011 Sp. Zn. OŽPZ 203/2010 Č. j. KULK 29223/2011 Vyřizuje: Ing. Petr Čech Tel.: 485 226 391 R O Z H O D N U T Í Krajský úřad Libereckého kraje, odbor životního

Více

ZPRÁVA o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí o. z. GEAM za rok 2012

ZPRÁVA o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí o. z. GEAM za rok 2012 DIAMO, státní podnik, odštěpný závod GEAM 592 51 Dolní Rožínka Dolní Rožínka 12. 03. 2013 Z01ŘPsp2201 ZPRÁVA o výsledcích monitoringu a stavu složek životního prostředí o. z. GEAM za rok 2012 ZPRÁVA o

Více

R O Z H O D N U T Í. změnu integrovaného povolení

R O Z H O D N U T Í. změnu integrovaného povolení Adresátům dle rozdělovníku Liberec 14. května 2010 Č. j.: KULK 31995/2010 Sp. zn.: OŽPZ 203/2010 Vyřizuje: Ing. Pavlína Švecová Tel.: 485 226 385 R O Z H O D N U T Í Krajský úřad Libereckého kraje, odbor

Více

Sekundární kontaminace turonské zvodně vlivem chemické těžby uranu ve Stráži pod Ralskem

Sekundární kontaminace turonské zvodně vlivem chemické těžby uranu ve Stráži pod Ralskem Sekundární kontaminace turonské zvodně vlivem chemické těžby uranu ve Stráži pod Ralskem Mgr. Vladimír Ekert DIAMO, s. p. o. z. Těžba a úprava uranu Stráž pod Ralskem workshop Environmentální dopady důlní

Více

Ing. Jiří Charvát, Ing. Pavel Kolář Z 13 NOVÉ SMĚRY A PERSPEKTIVY SANACE HORNINOVÉHO PROSTŘEDÍ PO CHEMICKÉ TĚŽBĚ URANU NA LOŽISKU STRÁŽ

Ing. Jiří Charvát, Ing. Pavel Kolář Z 13 NOVÉ SMĚRY A PERSPEKTIVY SANACE HORNINOVÉHO PROSTŘEDÍ PO CHEMICKÉ TĚŽBĚ URANU NA LOŽISKU STRÁŽ Ing. Jiří Charvát, Ing. Pavel Kolář Z 13 NOVÉ SMĚRY A PERSPEKTIVY SANACE HORNINOVÉHO PROSTŘEDÍ PO CHEMICKÉ TĚŽBĚ URANU NA LOŽISKU STRÁŽ Chemická těžba uranu byla v o. z. TÚU Stráž pod Ralskem provozována

Více

ČIŠTĚNÍ TECHNOLOGICKÝCH VOD A VÝPUSTNÉ PROFILY CHÚ

ČIŠTĚNÍ TECHNOLOGICKÝCH VOD A VÝPUSTNÉ PROFILY CHÚ Věra Ježová a František Toman V 1 ČIŠTĚNÍ TECHNOLOGICKÝCH VOD A VÝPUSTNÉ PROFILY CHÚ 11.9.2013 DIAMO, státní podnik, odštěpný závod GEAM Dolní Rožínka, závod Chemická úpravna 1 Technologická voda na CHÚ

Více

Úplné znění výrokové části integrovaného povolení

Úplné znění výrokové části integrovaného povolení Úplné znění výrokové části integrovaného povolení Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. V souladu s 19a odst. 7 zákona o integrované prevenci je rozhodné znění výrokových částí

Více

Městský úřad Černošice

Městský úřad Černošice Městský úřad Černošice odbor životního prostředí pracoviště Podskalská 19, 120 00 Praha 2 telefon: 221 982 111 spis. zn. ŽP/S MEUC-033916/2007/V/Čo V Praze dne 26.10.2007 Vyřizuje : Ing. Čokrt : 221 982

Více

Viz rozdělovník R O Z H O D N U T Í

Viz rozdělovník R O Z H O D N U T Í Viz rozdělovník 12759/ZP/2009-Mt-P 27.11.2009 Odbor životní prostředí a zemědělství Ing. Tomáš Morávek / 425 Oddělení EIA a IPPC tmoravek@kr-kralovehradecky.cz R O Z H O D N U T Í Krajský úřad Královéhradeckého

Více

Rozhodnutí o stanovení způsobu a podmínek pro vypouštění důlních vod z Krahulovské štoly do Krahulovského potoka pro období let 2013 až 2016

Rozhodnutí o stanovení způsobu a podmínek pro vypouštění důlních vod z Krahulovské štoly do Krahulovského potoka pro období let 2013 až 2016 Praha: 23.10. 2012 Číslo jednací: 130291/2012/KUSK Spisová značka: SZ_130291/2012/KUSK/4 Vyřizuje: Ing. Pavel Visinger l. 651 Značka: OŽP/Vi Dle rozdělovníku Rozhodnutí o stanovení způsobu a podmínek pro

Více

K R A J S K Ý Ú Ř A D L I B E R E C K É H O K R A J E U Jezu 642/2a, 461 80 Liberec 2 odbor životního prostředí a zemědělství R O Z H O D N U T Í

K R A J S K Ý Ú Ř A D L I B E R E C K É H O K R A J E U Jezu 642/2a, 461 80 Liberec 2 odbor životního prostředí a zemědělství R O Z H O D N U T Í K R A J S K Ý Ú Ř A D L I B E R E C K É H O K R A J E U Jezu 642/2a, 461 80 Liberec 2 odbor životního prostředí a zemědělství Liberec 30. ledna 2004 Č. j.: KULK/3506/2003 Vyřizuje: Ing. Petr Beneš Tel.:

Více

Název části obce. Město Hrotovice leží jihovýchodně od města Třebíč ve vzdálenosti cca 16 km. Bydlící obyvatelé. přechodně bydlící celkem

Název části obce. Město Hrotovice leží jihovýchodně od města Třebíč ve vzdálenosti cca 16 km. Bydlící obyvatelé. přechodně bydlící celkem A. OBEC Přehledová mapka Číslo obce PRVKUK 537 Kód obce PRVKUK 0614.013.537.00 Kód obce (IČOB) 04846 (590673) Číslo ORP (ČSÚ) 013 (6113) Název ORP Třebíč Kód POU (ČSÚ) 61131 Název POU Členění obce Úplný

Více

A. OBEC Chotěboř B. CHARAKTERISTIKA OBCE. Přehledová mapka. Členění obce. B.1 Základní informace o obci. B.2 Demografický vývoj

A. OBEC Chotěboř B. CHARAKTERISTIKA OBCE. Přehledová mapka. Členění obce. B.1 Základní informace o obci. B.2 Demografický vývoj Chotěboř (karta obce: B_4_134) A. OBEC Chotěboř Přehledová mapka Číslo obce PRVKUK 134 Kód obce PRVKUK 611.4.134. Kód obce (IČOB) 5283 (568759) Číslo ORP (ČSÚ) 4 (614) Název ORP Chotěboř Kód POU (ČSÚ)

Více

integrované povolení

integrované povolení V rámci aktuálního znění výrokové části integrovaného povolení jsou zapracovány dosud vydané změny příslušného integrovaného povolení. Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. Aktuální

Více

Vyhodnocení provozu ČOV Ostrá 2014

Vyhodnocení provozu ČOV Ostrá 2014 ČSN EN ISO 9001:2001 ČSN EN ISO 14001:2005 Vyhodnocení provozu ČOV Ostrá 2014 (Leden 2015) OBSAH 1. ÚVOD...3 2. ZÁKLADNÍ ÚDAJE A CHARAKTERISTIKA STAVBY...3 2.1 Čistírna odpadních vod...3 2.2 Kapacita ČOV...3

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Nemilany Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Nemilany Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Nemilany Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7107_029_14_10310 Název obce: Kód obce (IČOB): 500496 (500496) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1899 (7107) Název

Více

ROZŠÍŘENÍ ČOV + ČKV JIH LETIŠTĚ PRAHA RUZYNĚ

ROZŠÍŘENÍ ČOV + ČKV JIH LETIŠTĚ PRAHA RUZYNĚ B - SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA DOKUMENTACE SKUTEČNÉHO PROVEDENÍ STAVBY ROZŠÍŘENÍ ČOV + ČKV JIH LETIŠTĚ PRAHA RUZYNĚ OBSAH: 1. Celkový popis stavby 2. Zhodnocení stávajícího stavebně technického stavu 3.

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Holice. Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Holice. Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Voda: bilancováno v i Holice Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7107_029_07_04122 Název obce: Kód obce (IČOB): 500496 (500496) Číslo ORP3 (ČSÚ):

Více

Vyhodnocení provozu ČOV Ostrá 2015

Vyhodnocení provozu ČOV Ostrá 2015 ČSN EN ISO 9001:2001 ČSN EN ISO 14001:2005 Vyhodnocení provozu ČOV Ostrá 2015 (Leden 2016) OBSAH 1. ÚVOD...3 2. ZÁKLADNÍ ÚDAJE A CHARAKTERISTIKA STAVBY...3 2.1 Čistírna odpadních vod...3 2.2 Kapacita ČOV...3

Více

Horní Cerekev. Název části obce

Horní Cerekev. Název části obce A. OBEC Přehledová mapka Horní Cerekev Číslo obce PRVKUK 384 Kód obce PRVKUK 0613.010.384.00 Kód obce (IČOB) 04268 (547913) Číslo ORP (ČSÚ) 010 (6110) Název ORP Pelhřimov Kód POU (ČSÚ) 61102 Název POU

Více

R O Z H O D N U T Í. integrované povolení

R O Z H O D N U T Í. integrované povolení Liberec 10. září 2004 Č. j.: KULK 96/2004 Vyřizuje: Ťoková Kateřina Tel.: 485 226 385 Adresátům dle rozdělovníku R O Z H O D N U T Í Krajský úřad Libereckého kraje, odbor životního prostředí a zemědělství

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Luká. Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Luká. Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Luká Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7105_010_01_08868 Název obce: Luká Kód obce (IČOB): 503622 (503622) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1881 (7105) Název

Více

A. NÁZEV OBCE. A.1 Značení dotčených částí obce (ZSJ) Citice. Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE. A.1 Značení dotčených částí obce (ZSJ) Citice. Mapa A: Území obce (karta obce: CZ41_15_1) A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: CZ41.349.417.15.1 Název obce: Kód obce (IČOB): 1779 (56324) Číslo ORP3 (ČSÚ): 417

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Brodek u Konice. Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Brodek u Konice. Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Brodek u Konice Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7103_002_01_01270 Název obce: Brodek u Konice Kód obce (IČOB): 589314 (589314) Číslo ORP3

Více

Kód obce UIR: 17841. Základní sídelní jednotka Velká Jesenice (286 m n. m.) leží na katastrálním území Velká Jesenice (778419).

Kód obce UIR: 17841. Základní sídelní jednotka Velká Jesenice (286 m n. m.) leží na katastrálním území Velká Jesenice (778419). 1 Kód obce PRVK: 3605.5209.064.01 Kód obce UIR: 17841 Název obce: VELKÁ JESENICE 1. VELKÁ JESENICE číslo obce: IČZÚJ 574562 část obce (základní sídelní jednotka): Velká Jesenice Podklady: Dotazník k PRVK

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Mrsklesy. Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Mrsklesy. Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Mapa A: Území obce Mrsklesy Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7107_027_01_10015 Název obce: Mrsklesy Kód obce (IČOB): 554944 (554944) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1899 (7107)

Více

4.3 Opatření přijatá na ochranu životního prostředí a náklady s tím spojené

4.3 Opatření přijatá na ochranu životního prostředí a náklady s tím spojené 4.3 Opatření přijatá na ochranu životního prostředí a náklady s tím spojené 4.3.1 Opatření na ochranu životního prostředí Projekt zahrnoval řešení problematiky likvidace odpadních vod v regionu Trutnovsko.

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Sušice. Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Sušice. Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Sušice Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7109_047_01_15979 Název obce: Sušice Kód obce (IČOB): 518026 (518026) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1996 (7109)

Více

Stanice na odstraňování kapalných odpadů aplikace závěrů o BAT

Stanice na odstraňování kapalných odpadů aplikace závěrů o BAT Stanice na odstraňování kapalných odpadů aplikace závěrů o BAT Galuszková Zuzana ČIŽP OI Liberec 11. 6. 2019 Stanice na odstraňování kapalných Kategorie zařízení 5.1 odpadů Zařízení na odstraňování nebo

Více

R O Z H O D N U T Í. podle 13 odst. 3 zákona. Se sídlem: Ralsko Boreček čp. 30, pošta Mimoň, PSČ 471 24 S přiděleným IČ: 40 23 02 95

R O Z H O D N U T Í. podle 13 odst. 3 zákona. Se sídlem: Ralsko Boreček čp. 30, pošta Mimoň, PSČ 471 24 S přiděleným IČ: 40 23 02 95 Adresátům dle rozdělovníku Liberec 9. února 2007 Sp. Zn. ORVZŽP/1160/2006 Č. j. KULK/79093/2006 Vyřizuje: Ing. Petr Beneš Tel.: 485 226 389 R O Z H O D U T Í Krajského úřadu Libereckého kraje, odboru rozvoje

Více

ZPRACOVÁNÍ MATEČNÝCH LOUHŮ PO KRYSTALIZACI KAMENCE V PROCESU SANACE HORNINOVÉHO PROSTŘEDÍ PO CHEMICKÉ TĚŽBĚ URANU

ZPRACOVÁNÍ MATEČNÝCH LOUHŮ PO KRYSTALIZACI KAMENCE V PROCESU SANACE HORNINOVÉHO PROSTŘEDÍ PO CHEMICKÉ TĚŽBĚ URANU ZPRACOVÁNÍ MATEČNÝCH LOUHŮ PO KRYSTALIZACI KAMENCE V PROCESU SANACE HORNINOVÉHO PROSTŘEDÍ PO CHEMICKÉ TĚŽBĚ URANU Jiří CHARVÁT DIAMO, s. p., o. z. TÚU, odd. matematického modelování, Máchova 201, 471 27

Více

Kapacity ČOV provozovaných společností: V majetku společnosti: Přerov ČOV Přerov 145 000 EO. Hranice ČOV Hranice 30 000 EO

Kapacity ČOV provozovaných společností: V majetku společnosti: Přerov ČOV Přerov 145 000 EO. Hranice ČOV Hranice 30 000 EO Odpadní voda popis kanalizace Společnost provozuje 11 čistíren odpadních vod, 61 přečerpávacích stanic a 5 km kanalizačních stok a sběračů, z čehož ve 14 lokalitách je to formou služby pro města a obce

Více

Státní úřad pro jadernou bezpečnost. Ing. Růžena Šináglová Buchlovice

Státní úřad pro jadernou bezpečnost. Ing. Růžena Šináglová Buchlovice Státní úřad pro jadernou bezpečnost Ing. Růžena Šináglová Buchlovice 14.5.2013 Dosavadní zkušenosti SÚJB ze státního dozoru v oblasti uvolňování radionuklidů z pracovišť, na nichž je nakládáno s vodou

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Velký Újezd. Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Velký Újezd. Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Velký Újezd Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7107_044_01_17979 Název obce: Velký Újezd Kód obce (IČOB): 505668 (505668) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1899

Více

Horní Rápotice. Název části obce

Horní Rápotice. Název části obce A. OBEC Přehledová mapka Horní Rápotice Číslo obce PRVKUK 107 Kód obce PRVKUK 0613.003.107.00 Kód obce (IČOB) 04396 (551589) Číslo ORP (ČSÚ) 003 (6103) Název ORP Humpolec Kód POU (ČSÚ) 61031 Název POU

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Babice. Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Babice. Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Babice Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7110_001_01_00066 Název obce: Babice Kód obce (IČOB): 552356 (552356) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1911 (7110)

Více

Působnost vodoprávních úřadů v oblasti vodovodů a kanalizací podle vodního zákon

Působnost vodoprávních úřadů v oblasti vodovodů a kanalizací podle vodního zákon Působnost vodoprávních úřadů v oblasti vodovodů a kanalizací podle vodního zákon Praha 11. 5. 2016 Jaroslava Nietscheová, prom. práv Povodí Vltavy, státní podnik nietscheova@pvl.cz Používané zkratky VZ

Více

VYBRANÉ ÚDAJE PROVOZNÍ EVIDENCE ZA ROK 2014 VODOVODNÍ ŘADY

VYBRANÉ ÚDAJE PROVOZNÍ EVIDENCE ZA ROK 2014 VODOVODNÍ ŘADY VODOVODNÍ ŘADY Identifikační číslo provozní evidence: 5203-633968-00277819-1/1-28818334 Název provozního celku: Vodovod Název: Město Forma právnická osoba 499320171 Název rozhodujícího majetku: 5203-633968-00277819-1/1

Více

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, 702 18 Ostrava. Rozhodnutí

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, 702 18 Ostrava. Rozhodnutí KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, 702 18 Ostrava *KUMSX01JZ2XJ* Čj: MSK 84038/2015 Sp. zn.: ŽPZ/15289/2015/Pta 209.1 V50 Vyřizuje: Mgr. Petr Ptašek

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Kojetín II-Popůvky. Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Kojetín II-Popůvky. Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7109_016_02_41446 Název obce: Kojetín Kód obce (IČOB): 514055 (514055) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1996 (7109) Název

Více

LEGISLATIVA VE VODNÍM HOSPODÁŘSTVÍ

LEGISLATIVA VE VODNÍM HOSPODÁŘSTVÍ LEGISLATIVA VE VODNÍM HOSPODÁŘSTVÍ ING. ANTONÍN MÁLEK člen výkladové komise Ministerstva zemědělství, člen rozkladové komise Ministerstva životního prostředí, lektor a zkušební komisař institutu pro veřejnou

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Topolany Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Topolany Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Topolany Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7107_029_25_16776 Název obce: Kód obce (IČOB): 500496 (500496) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1899 (7107) Název

Více

1. Ochrana ovzduší a emisní limity

1. Ochrana ovzduší a emisní limity 1. Ochrana ovzduší a emisní limity 1. podmínka : dodržet navržené emisní limity Tabulka 1 - Emisní zdroje a termíny dosažení závazného emisního limitu Emisní zdroj Kotelna K 001 - kotel č. K 011, K 012

Více

vybrané referenční akce z oblasti čistíren odpadních vod Referenční akce firmy Libor DLOUHÝ - DLOUHÝ I.T.A. Čistírny odpadních vod a kanalizace

vybrané referenční akce z oblasti čistíren odpadních vod Referenční akce firmy Libor DLOUHÝ - DLOUHÝ I.T.A. Čistírny odpadních vod a kanalizace Referenční akce firmy Libor DLOUHÝ - DLOUHÝ I.T.A. Čistírny odpadních vod a kanalizace Město Sedlčany 1) Vypracování projektové dokumentace pro provedení stavby rekonstrukce ČOV 2) Realizace díla na klíč

Více

1. TEPLICE NAD METUJÍ

1. TEPLICE NAD METUJÍ 1 Kód obce PRVK: 3605.5201.062.01 Kód obce UIR: 16639 Název obce: TEPLICE NAD METUJÍ 1. TEPLICE NAD METUJÍ číslo obce: IČZÚJ 574538 část obce (základní sídelní jednotka): Teplice nad Metují, Dolní Teplice,

Více

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ČÁST A IDENTIFIKACE PROVOZOVATELE ZAŘÍZENÍ, IDENTIFIKACE ZAŘÍZENÍ A SOUVISEJÍCÍ ÚDAJE Rok 2014 1. Identifikace provozovatele Obchodní firma nebo název/ Titul,

Více

R O Z H O D N U T Í. integrované povolení

R O Z H O D N U T Í. integrované povolení Adresátům dle rozdělovníku Liberec 28. června 2011 Sp. Zn. OŽPZ 165/2011 Č. j. KULK 3657/2011 Vyřizuje: Ing. Petr Čech Tel.: 485 226 391 R O Z H O D N U T Í Krajský úřad Libereckého kraje, odbor životního

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Lošov Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Lošov Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Lošov Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7107_029_12_08687 Název obce: Kód obce (IČOB): 500496 (500496) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1899 (7107) Název ORP3:

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Skalička. Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Skalička. Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Skalička Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7101_025_01_14802 Název obce: Skalička Kód obce (IČOB): 517747 (517747) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1970 (7101)

Více

Způsoby likvidace domovních odpadních vod

Způsoby likvidace domovních odpadních vod Způsoby likvidace domovních odpadních vod 1. Žumpa - jímka na vyvážení odpadních vod. - Jde o vodotěsnou bezodtokou nádrž. - Stavbu této žumpy povoluje stavební úřad. - Předpokládá se, že žumpa je vyvážena

Více

A. OBEC Velká Bíteš B. CHARAKTERISTIKA OBCE. Přehledová mapka. Členění obce. B.1 Základní informace o obci. B.2 Demografický vývoj

A. OBEC Velká Bíteš B. CHARAKTERISTIKA OBCE. Přehledová mapka. Členění obce. B.1 Základní informace o obci. B.2 Demografický vývoj A. OBEC Velká Bíteš Přehledová mapka Číslo obce PRVKUK 673 Kód obce PRVKUK 0615.014.673.00 Kód obce (IČOB) 17821 (596973) Číslo ORP (ČSÚ) 014 (6114) Název ORP Kód POU (ČSÚ) 61141 Název POU Velké Meziříčí

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Skřípov. Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Skřípov. Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Skřípov Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7103_018_01_14892 Název obce: Skřípov Kód obce (IČOB): 590002 (590002) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1554 (7103)

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Partutovice. Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Partutovice. Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Partutovice Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7101_018_01_11812 Název obce: Partutovice Kód obce (IČOB): 516686 (516686) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1970

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Víska Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Víska Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Víska Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7105_008_11_03719 Název obce: Kód obce (IČOB): 503444 (503444) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1881 (7105) Název ORP3:

Více

Kapacity ČOV provozovaných společností: V majetku společnosti: Přerov ČOV Přerov EO. Hranice ČOV Hranice EO

Kapacity ČOV provozovaných společností: V majetku společnosti: Přerov ČOV Přerov EO. Hranice ČOV Hranice EO Odpadní voda popis kanalizace Společnost provozuje 11 čistíren odpadních vod, 61 přečerpávacích stanic a 64 km kanalizačních stok a sběračů, z čehož ve 14 lokalitách je to formou služby pro města a obce

Více

CZ051.3505.5105.0096 Dlouhý Most.0096.01 Dlouhý Most

CZ051.3505.5105.0096 Dlouhý Most.0096.01 Dlouhý Most CZ051.3505.5105.0096 Dlouhý Most.0096.01 Dlouhý Most Změna 2010 identifikační číslo obce 02666 kód obce 02666 PODKLADY 1. Údaje o počtu obyvatel obce ze sčítání lidu z r. 2001 ze Statistického úřadu 2.

Více

ČOV Sněžné Intenzifikace a doplnění kanalizace, DPS SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA

ČOV Sněžné Intenzifikace a doplnění kanalizace, DPS SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA 1 OBSAH: 1. URBANISTICKÉ, ARCHITEKTONICKÉ A STAVEBNĚ TECHNICKÉ ŘEŠENÍ... 3 2. MECHANICKÁ ODOLNOST A STABILITA... 5 3. POŽÁRNÍ BEZPEČNOST... 5 4. HYGIENA, OCHRANA ZDRAVÍ A ŽIVOTNÍHO

Více

Název části obce. Bydlící obyvatelé přechodně bydlící celkem. Počet připojených obyvatel Studenec

Název části obce. Bydlící obyvatelé přechodně bydlící celkem. Počet připojených obyvatel Studenec A. OBEC Studenec Přehledová mapka Číslo obce PRVKUK 308 Kód obce PRVKUK 0614.007.308.00 Kód obce (IČOB) 15829 (591769) Číslo ORP (ČSÚ) 007 (6107) Název ORP Kód POU (ČSÚ) 61071 Název POU Náměšť nad Oslavou

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE. A.1 Členění obce B.1 ZÁKLADNÍ INFORMACE O OBCI. Svratka Mapa A: Území obce Přehledová mapka

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE. A.1 Členění obce B.1 ZÁKLADNÍ INFORMACE O OBCI. Svratka Mapa A: Území obce Přehledová mapka A. NÁZEV OBCE Svratka Mapa A: Území obce Přehledová mapka Číslo obce PRVK: 720 Kód obce PRVK: 0615.015.720.00 Kód obce (IČOB): 16156 (596868) Číslo ORP3 (ČSÚ): 015 (6115) Název ORP3: Žďár nad Sázavou Kód

Více

Legislativa a normy týkající se ČOV v České republice

Legislativa a normy týkající se ČOV v České republice Legislativa a normy týkající se ČOV v České republice Jedná se o právní předpisy a normy pro navrhování a provoz čistíren odpadních vod na našem území. Zákony a vyhlášky: Zákon č. 17/1992 Sb., o životním

Více

Základní údaje o čistírně odpadních vod

Základní údaje o čistírně odpadních vod Lanškroun Základní údaje o čistírně odpadních vod V případě čistírny odpadních vod Lanškroun se jedná o mechanicko-biologickou čistírnu s mezofilní anaerobní stabilizací kalu s nitrifikací, s biologickým

Více

Luka nad Jihlavou. Název části obce

Luka nad Jihlavou. Název části obce A. OBEC Přehledová mapka Luka nad Jihlavou Číslo obce PRVKUK 197 Kód obce PRVKUK 0612.005.197.00 Kód obce (IČOB) 08870 (587478) Číslo ORP (ČSÚ) 005 (6105) Název ORP Jihlava Kód POU (ČSÚ) 61051 Název POU

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Vilémov. Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Vilémov. Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Vilémov Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7105_020_01_18200 Název obce: Vilémov Kód obce (IČOB): 568961 (568961) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1881 (7105)

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Huzová. Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Huzová. Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Mapa A: Území obce Huzová Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7110_019_01_05010 Název obce: Huzová Kód obce (IČOB): 597414 (597414) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1911 (7110)

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Lazníky. Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Lazníky. Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Lazníky Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7109_021_01_07941 Název obce: Lazníky Kód obce (IČOB): 514471 (514471) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1996 (7109)

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Myslechovice Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Myslechovice Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Myslechovice Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7105_008_04_03716 Název obce: Litovel Kód obce (IČOB): 503444 (503444) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1881

Více

ŠKODA AUTO a.s. Seznam kontrolních otázek pro udělení Ekologického osvědčení obchodním a servisním partnerům Škoda

ŠKODA AUTO a.s. Seznam kontrolních otázek pro udělení Ekologického osvědčení obchodním a servisním partnerům Škoda ŠKODA AUTO a.s. Seznam kontrolních otázek pro udělení Ekologického osvědčení obchodním a servisním partnerům Škoda Obecné požadavky Pořadí Hodnotící kritéria Požadavky Body 1. Pracovník OŽP stanovená

Více

Novela vodního zákona - chronologicky

Novela vodního zákona - chronologicky Novela vodního zákona - chronologicky 26. 8. 2015 Návrh materiálu, v oblasti poplatků zohledňující usnesení Vlády ČR 620/2015 bod B. jako legislativní opatření pro boj se suchem, byl předložen do vnitřního

Více

Užitková voda Obec bude zásobena užitkovou vodou z veřejných i soukromých studní.

Užitková voda Obec bude zásobena užitkovou vodou z veřejných i soukromých studní. A. OBEC Dukovany Přehledová mapka Číslo obce PRVKUK 530 Kód obce PRVKUK 0614.013.530.00 Kód obce (IČOB) 03381 (590576) Číslo ORP (ČSÚ) 013 (6113) Název ORP Třebíč Kód POU (ČSÚ) 61131 Název POU Hrotovice

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Nedvězí Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Nedvězí Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Nedvězí Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7107_029_13_10235 Název obce: Kód obce (IČOB): 500496 (500496) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1899 (7107) Název

Více

Analýza rizik po hlubinné těžbě uranu Bytíz. DIAMO, státní podnik odštěpný závod Správa uranových ložisek Příbram

Analýza rizik po hlubinné těžbě uranu Bytíz. DIAMO, státní podnik odštěpný závod Správa uranových ložisek Příbram Analýza rizik po hlubinné těžbě uranu Bytíz. DIAMO, státní podnik odštěpný závod Správa uranových ložisek Příbram Projekt Tento projekt byl spolufinancován Evropskou unií Fondem soudržnosti a Státním rozpočtem

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Tážaly. Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Tážaly. Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7107_018_02_07211 Název obce: Kožušany-Tážaly Kód obce (IČOB): 503304 (503304) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1899 (7107) Název ORP3: Olomouc

Více

70. výročí uranového průmyslu v České republice 50 let těžby uranu v severních Čechách

70. výročí uranového průmyslu v České republice 50 let těžby uranu v severních Čechách 70. výročí uranového průmyslu v České republice 50 let těžby uranu v severních Čechách Ing. Tomáš Rychtařík ředitel DIAMO, s. p., Máchova 201, 471 27 Stráž pod Ralskem, Hornické sympozium 2016 Příbram

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Lhota u Konice Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Lhota u Konice Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Lhota u Konice Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7103_002_02_01272 Název obce: Brodek u Konice Kód obce (IČOB): 589314 (589314) Číslo ORP3 (ČSÚ):

Více

Název části obce. Bydlící obyvatelé 2000. Pohořílky trvale bydlící. Otín trvale bydlící. přechodně bydlící celkem

Název části obce. Bydlící obyvatelé 2000. Pohořílky trvale bydlící. Otín trvale bydlící. přechodně bydlící celkem A. OBEC Otín Přehledová mapka Číslo obce PRVKUK 653 Kód obce PRVKUK 0615.014.653.00 Kód obce (IČOB) 11653 (596370) Číslo ORP (ČSÚ) 014 (6114) Název ORP Kód POU (ČSÚ) 61142 Název POU Velké Meziříčí Velké

Více

vybrané referenční akce z oblasti čistíren odpadních vod Referenční akce firmy Libor DLOUHÝ - DLOUHÝ I.T.A. Čistírny odpadních vod a kanalizace

vybrané referenční akce z oblasti čistíren odpadních vod Referenční akce firmy Libor DLOUHÝ - DLOUHÝ I.T.A. Čistírny odpadních vod a kanalizace Referenční akce firmy Libor DLOUHÝ - DLOUHÝ I.T.A. Čistírny odpadních vod a kanalizace Město Sedlčany 1) Vypracování projektové dokumentace pro provedení stavby rekonstrukce ČOV 2) Realizace díla na klíč

Více

Ochrana vody, půdy a lesa. JUDr. Jana Tkáčiková, Ph.D.

Ochrana vody, půdy a lesa. JUDr. Jana Tkáčiková, Ph.D. Ochrana vody, půdy a lesa JUDr. Jana Tkáčiková, Ph.D. Právní režim ochrany vod Povrchové a podzemní vody, (odpadní vody) - zákon č. 254/2001 Sb., o vodách Pitná voda - zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Slatinice. Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Slatinice. Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Slatinice Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7107_034_01_14981 Název obce: Slatinice Kód obce (IČOB): 505111 (505111) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1899

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Týneček Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Týneček Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Týneček Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7107_029_26_17241 Název obce: Kód obce (IČOB): 500496 (500496) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1899 (7107) Název

Více

Nařízení vlády č. 401/2015 Sb.

Nařízení vlády č. 401/2015 Sb. Nařízení vlády č. 401/2015 Sb. o ukazatelích a hodnotách přípustného znečištění povrchových vod a odpadních vod, náležitostech povolení k vypouštění odpadních vod do vod povrchových a do kanalizací a o

Více

Bohdalec. Obec Bohdalec se nachází jižně od města Nové Město na Moravě, ve vzdálenosti cca 10 km. Rozsah zástavby je v rozmezí 548 581 m n.m..

Bohdalec. Obec Bohdalec se nachází jižně od města Nové Město na Moravě, ve vzdálenosti cca 10 km. Rozsah zástavby je v rozmezí 548 581 m n.m.. A. NÁZEV OBCE Mapa A: Území obce Přehledová mapka Bohdalec Číslo obce PRVK: 682 Kód obce PRVK: 0615.015.682.00 Kód obce (IČOB): 00602 (595284) Číslo ORP3 (ČSÚ): 015 (6115) Název ORP3: Žďár nad Sázavou

Více

A. OBEC Batelov B. CHARAKTERISTIKA OBCE. Přehledová mapka. Členění obce. B.1 Základní informace o obci. B.2 Demografický vývoj

A. OBEC Batelov B. CHARAKTERISTIKA OBCE. Přehledová mapka. Členění obce. B.1 Základní informace o obci. B.2 Demografický vývoj A. OBEC Batelov Přehledová mapka Číslo obce PRVKUK 16 Kód obce PRVKUK 612.5.16. Kód obce (IČOB) 114 (586862) Číslo ORP (ČSÚ) 5 (615) Název ORP Jihlava Kód POU (ČSÚ) 6153 Název POU Třešť Členění obce Úplný

Více

Název části obce. Obec Jabloňov se nachází jihovýchodně od města Velké Meziříčí ve vzdálenosti cca 6 km. Rozsah zástavby je v rozmezí m n.m.

Název části obce. Obec Jabloňov se nachází jihovýchodně od města Velké Meziříčí ve vzdálenosti cca 6 km. Rozsah zástavby je v rozmezí m n.m. A. OBEC Jabloňov Přehledová mapka Číslo obce PRVKUK 625 Kód obce PRVKUK 0615.014.625.00 Kód obce (IČOB) 05625 (595730) Číslo ORP (ČSÚ) 014 (6114) Název ORP Kód POU (ČSÚ) 61142 Název POU Velké Meziříčí

Více

Městský úřad Luhačovice odbor životního prostředí

Městský úřad Luhačovice odbor životního prostředí Městský úřad Luhačovice odbor životního prostředí vodoprávní úřad nám. 28. října 543 PSČ 763 26 ŽÁDOST O POVOLENÍ K VYPOUŠTĚNÍ ODPADNÍCH VOD DO VOD POVRCHOVÝCH PRO POTŘEBY JEDNOTLIVÝCH OBČANŮ (DOMÁCNOSTÍ)

Více

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Lužice. Mapa A: Území obce

A. NÁZEV OBCE B. CHARAKTERISTIKA OBCE B.1 DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ. Lužice. Mapa A: Území obce A. NÁZEV OBCE Název části obce (ZSJ): Lužice Mapa A: Území obce Přehledová mapka Kód části obce PRVK: 7110_011_01_08935 Název obce: Lužice Kód obce (IČOB): 569844 (569844) Číslo ORP3 (ČSÚ): 1911 (7110)

Více

Vyhodnocení provozu ČOV Ostrá 2016

Vyhodnocení provozu ČOV Ostrá 2016 ČSN EN ISO 9001:2001 ČSN EN ISO 14001:2005 Vyhodnocení provozu ČOV Ostrá 2016 (Leden 2017) OBSAH 1. ÚVOD...3 2. ZÁKLADNÍ ÚDAJE A CHARAKTERISTIKA STAVBY...3 2.1 Čistírna odpadních vod...3 2.2 Kapacita ČOV...3

Více

6. listopadu 2013 OŽPZ 865/2013 R O Z H O D N U T Í

6. listopadu 2013 OŽPZ 865/2013 R O Z H O D N U T Í Adresátům dle rozdělovníku ČÍSLO JEDNACÍ OPRÁVNĚNÁ ÚŘEDNÍ OSOBA/LINKA/E-MAIL LIBEREC KULK 51922/2013 Čech/391 6. listopadu 2013 OŽPZ 865/2013 petr.cech@kraj-lbc.cz R O Z H O D N U T Í Krajský úřad Libereckého

Více

Monitorování radiační situace během realizace sanačních prací ÚJV Řež, a. s. v letech

Monitorování radiační situace během realizace sanačních prací ÚJV Řež, a. s. v letech ÚJV Řež, a. s. Monitorování radiační situace během realizace sanačních prací ÚJV Řež, a. s. v letech 2003-2014 Josef Mudra 6. 5. 2015 0 1. Úvod ÚJV Řež, a. s. (ÚJV) Založen v r. 1955 Vedoucí výzkumná organizace

Více

ČIŠTĚNÍ ODKALIŠTNÍCH VOD NA ZÁVODĚ GEAM DOLNÍ ROŽÍNKA

ČIŠTĚNÍ ODKALIŠTNÍCH VOD NA ZÁVODĚ GEAM DOLNÍ ROŽÍNKA DIAMO, státní podnik, odštěpný závod GEAM Dolní Rožínka, závod Chemická úpravna ČIŠTĚNÍ ODKALIŠTNÍCH VOD NA ZÁVODĚ GEAM DOLNÍ ROŽÍNKA Věra Ježová, Michal Marek a Michal Vytlačil 7.4.2014 Těžba a její dopady

Více

Nová Cerekev. Název části obce

Nová Cerekev. Název části obce A. OBEC Přehledová mapka Nová Cerekev Číslo obce PRVKUK 407 Kód obce PRVKUK 0613.010.407.00 Kód obce (IČOB) 10501 (548456) Číslo ORP (ČSÚ) 010 (6110) Název ORP Pelhřimov Kód POU (ČSÚ) 61102 Název POU Pelhřimov

Více