S t á t. 1. Úvod - pojem stát 2. Vznik státu 3. Přístupy ke studiu 4. Charakteristika státu 5. Teorie státu 6. Funkce státu 7. Formy státu 8.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "S t á t. 1. Úvod - pojem stát 2. Vznik státu 3. Přístupy ke studiu 4. Charakteristika státu 5. Teorie státu 6. Funkce státu 7. Formy státu 8."

Transkript

1 S t á t Obsah kapitoly 1. Úvod - pojem stát 2. Vznik státu 3. Přístupy ke studiu 4. Charakteristika státu 5. Teorie státu 6. Funkce státu 7. Formy státu 8. Shrnutí Studijní cíle Seznámit se s různými přístupy ke studiu Pochopit základní atributy státu Funkce a formy státu Doba potřebná ke studiu Cca 2 hodiny, je potřeba věnovat se studiu doporučené odborné literatury. Literatura: Heywood, A.: Politologie, Aleš Čeněk, Praha - příslušná kapitola Blackwellova encyklopedie politického myšlení, Barrister a Principal, Brno nebo jiné, pozdější vydání Waissová Šárka, Atlas mezinárodních vztahů, Aleš Čeněk, Plzeň 2007 Velmi zajímavou - nikoliv však povinnou publikací je: Baar, V.: Národy na prahu 21. Století - emancipace nebo nacionalismus?, Ostravská univerzita, Ostrava 2002 Pojmy k zapamatování Suverenita (vnější, vnitřní) Nejstarší státy Pluralismus Stát jako monopol na násilí Právní subjektivita státu na mezinárodním poli

2 Úvod Unitární stát, federace, konfederace Regionální stát Devoluce Leviathan Přirozený stav - dvě pojetí Pojetí státu - Locke, Hobbes Stát je dnes chápán jako dominantní organizační jednotka. V posledních dvou staletích se stal dominantní formou politické organizace. Dnes na tento fenomén existuje řada teorií a pohledů. Stát jako pojem, ale také jako organizační jednotka, je dnes pod drobnohledem mnoha věd, například, sociologie, geografie, filosofie, etiky, státovědy, ale také historie. Výkladová část Vznik států Staří Řekové nazývali svůj stát jako polis, což však znamenalo spíše městský stát. Nejznámější z nich byly Athény a Sparta. Nálezy archeologů naznačují, že první státy se objevovaly v období kolem roku před naším letopočtem. Jejich kořeny bychom našli nejdříve u migrujících klanů a rodových společenství například v jižní Africe. Vyšší formou klanů byly posléze kmeny, které si již vytyčily své teritoriální hranice, rovněž síla kmenového vůdce byla daleko silnější než-li síla vůdce klanu, Z kmenu již byl také začleněn koncept centra - čili docházelo k i n s t i t u c i o n a l i z a c i. Právě prvek institucionalizace je klíčový pro vznik státu, ostatní organizační jednotky se od státu liší zejména tím, že nejsou institucionalizovány. Nejstarší státy vznikají v oblasti Středního východu v pátém tisíciletí před naším letopočtem. Za nejstarší stát je obecně mezi politickými geografy považován Egypt, který byl ve své době centrem Afriky. Ve své formě se institucionalizoval postupně od teokratického státu ve stát militaristický až do současné podoby. V dále v prostředí S moderním pojetím státu se setkáváme teprve v 15. století v Itálii, kde se podobně jako v antice stal výraz stato synonymem pro status, ústavu. Jako první použil termín stát Niccollo Machiavelli. Moderní státy, které disponovaly již moderní veřejnou mocí a kontrolovaly dané území vznikají v Evropě až v století. V té době totiž dochází k postupnému oddělování veřejné moci od panovnické - vzniká oblast politiky a ekonomiky. Projevem těchto jevů je institucionální zakotvení státu: vznik byrokracie, armády, diplomatických vztahů. Moderní koncepce suverénní státnosti byla formálně vyjádřena v mírové smlouvě z roku 1648 uzavření ve Vestfálsku.

3 Stát - přístupy ke studiu státu Ve společenskovědních disciplínách existuje řada pojetí státu. Nejčastěji se mezi politology hovoří o následujících přístupech: Idealistické pojetí: Idealistický přístup ke státu se nejvíce projevuje v díle filosofa G. W. F. Hegela. Hegel pojmenoval tři momenty sociální existence, jimiž jsou rodina, občanská společnost a stát. Samotný stát Hegel chápal jako etické společenství, jehož základem je vzájemná sympatie tzv. univerzální altruismus. Slabou stránkou tohoto pojetí je však skutečnost, že v lidech probouzí nekritickou úctu ke státu. Funkcionalistický přístup: Toto pojetí se zaměřuje na úlohu či účel státních institucí. Hlavní účel státu se spatřuje v udržování společenského pořádku, přičemž stát se definuje jako soubor institucí, které zajišťují pořádek a stabilitu společnosti. Tento přístup převzali například marxisté, kteří pohlíželi na stát jako na aktéra, který tlumí třídní boj, aby se zajistilo přežití kapitalistického systému. Organizační přístup: tento přístup charakterizuje stát jako aparát vládnutí v nejširším slova smyslu, tj. jako soubor institucí, které jsou jasně a zřetelně veřejné v tom smyslu, že odpovídají za kolektivní organizaci sociální existence a jsou financované z veřejných zdrojů. Tato definice jasně rozlišuje mezi státem a občanskou společností. Stát zahrnuje řadu institucí, prostřednictvím nichž se vládne: byrokracii, armádu, policii, soudy, systém sociálního zabezpečení.

4 Charakteristika státu dle politické geografie Základními charakteristikami státu jsou: 1. Území - to znamená, že stát pokrývá definovanou část povrchu země, která je vymezena obecně stanovenými hranicemi. 2. Obyvatelstvo - zde je nutné připomenout, že území obývané migrujícím obyvatelstvem nelze považovat za stát 3. Vláda - administrativa - správa, je nutná pro zajištění základních funkcí státu - jde tedy o POLITICKOU ORGA- NIZACI STÁTU. Státní instituce jsou zřetelně veřejné, prostřednictvím vlády se aplikuje autorita státu. 4. Ekonomika - každý stát musí mít fungující ekonomický systém 5. Dynamika nebo také oběžný systém, stát není jednotkou statickou ale dynamickou, neustále podléhá vývoji z hlediska obyvatel, peněz, komunikací a dopravy 6. Suverenita - je nejdůležitějším politickým kritériem státu, obecně suverenitu vnímáme jako autoritu státu vůči ostatním. Suverenitu dělíme: i. vnitřní tj.,. vůči vlastním obyvatelům, pro které je stát nejvyšší autoritou. Stát je nástrojem ovládání Autorita státu je podporována donucovacími prostředky ii. vnější - stát je suverénem vůči ostatním států, které jej považují za svého partnera. Stát je tak uznán jako mezinárodní jednotka. Stát se tak stává subjektem mezinárodního práva. Ne každý stát je však schopen všechna výše uvedená kritéria. Proto existuje řada státních útvarů, neboli kvazistátů, které mají problémy se splněním různých kritérií. Můžeme mezi ně řadit například nejmenší státy jako je Vatikán, které by jistě mohly mít problém s kritériem území. Jiné státy mají problémy s vnější suverenitou například Kosovo, Izrael. Spornými oblastmi jsou také Hong - Kong, Grónsko, ostrov Tai-wan a další.

5 Rozšiřující text otázka k zamyšlení Irredentismus versus autonomismus - jsou pojmy, které označují sanhy určité oblasti státu - skupiny obyvatelstva o odtrhnutí od mateřského státu. V případě irrenedtismu tyto tendence směřují k připojení k jinému ze států (např. Sudety k Německu) v případě autonomismu se jedná o snahu vytvořit vlastní - autonomní stát. Kdy mělo Československo problémy s vnitřní popřípadě vnější suverenitou? Zamyslete se nad konkrétními příklady. Teorie státu Různé teorie státu: Mnohost teorií státu je důsledkem kontroverze různých odpovědí na otázku, jakou by stát měl plnit funkci, jakou má státní moc povahu a jaké zájmy stát reprezentuje? Neshody ohledně různých přístupů se ve většině případů týkají odlišného ideologického pojetí. Na tomto místě identifikuje pět různých pojetí státu : Pluralismus Pluralistický stát: Toto pojetí vyvěrá z liberalismu a tedy z přesvědčení, že stát působí ve společnosti jako neutrální soudce či rozhodčí. Na státní služby, armádu a další instituce se má dle tohoto pojetí pohlížet jako na neutrální aktéry, z nichž každý jedná posvém. Stát lze dle tohoto pojetí do jisté míry přehlížet, neboť je neutrálním prvkem. Důležitý prvek, na který je nutné se soustředit, je prvek vlády, jejíž pomocí se ovládají ostatní neutrální prvky státu. Filosofické předpoklady tohoto pojetí vycházejí z myšlení liberálních teoretiků Thomase Hobbese a Johna Locka. Snahou těchto myslitelů bylo prozkoumat, z čeho plyne politická závaznost, tedy otázka, proč je jednotlivec povinen poslouchat stát. Tvrdili, že stát povstal z dobrovolně uzavřené dohody - smlouvy, k níž přistoupili jedinci po té, co jim nevyhovoval život v předstátním stavu v tzv. přirozeném stavu. Došli k závěru, že bez státu se jednotlivci vzájemně napadají, vykořisťují a zotročují. Stát těmto jedincům zajišťuje zakotvení a jistotu ochrany života, zdraví a majetku. Řečeno slovy J. Locka: kde není zákon, není svoboda. Podle Thomase Hobbese lze stabilitu a pořádek zajistit jedině ustanovením absolutního a ničím neomezeného státu, jehož moc nelze ani zpochybňovat ani se proti ní stavit. Lidé si dle Hobbese musí vybrat: buď absolutismus, nebo anarchie. Naopak John Locke předložil koncepci omezeného státu. Podle něj je účel státu zcela konkrétní: omezuje se totiž na obranu Bohem daných přirozených práv: života, svobody a majetku. Locke rovněž ve svém myšlení vycházel z možnosti uzurpace absolutní moci státem, proto ve svém myšlení také zohlednil právo lidu na

6 svržení moci. Tyto myšlenky posléze nalezly svou oporu ve 20. století v teorii pluralismu, která tvrdí, že v liberálním státu by měla být moc rovnoměrně rozptýlena. Jako teorie státu pak tvrdí, že stát by měl být otevřen vlivu různých skupin a zájmů, ale je při tom neutrální a chová se jako nestranný arbitr. Stát a priori dle tohoto pojetí nestraní žádným partikulárním zájmům, sám nemá žádný zájem, který by byl odlišní od zájmů společnosti. Neopluralismus Přestavitelé, které označuje jako stoupence pozdějšího neopluralismu (Robert Dahl, Charles Lindblom, K. Galbraight) došli ke kritickému závěru, že moderní průmyslově vyspělé státy jsou složitější a méně přístupné tlakům společnosti. Neopluralisté například uznali, že podnikatelská sféra je vůči vládě v privilegovaném postavení. Tato skupina má totiž vliv jako hlavní investor a zaměstnavatel - na každou vládu, ať ideologicky nebo programově. Tuto tezi rozvinul Charles Lindblom ve své práci Politika a trhy (1977). Neopluralisté také upozornili na skutečnost, že stát má také své vlastní zájmy, než jsou zájmy společenské. Na státní elitu, kterou tvoří vrcholní úředníci, soudci nebo policejní prezidenti lze pohlížet jako na aktéry, kteří prosazují své vlastní zájmy nebo zájmy svého rezortu či dokonce klientelistických skupin. Kapitalismus Organická teorie státu F. Ratzel Kapitalistický stát Toto pojetí státu je alternativou pluralistickému pojetí a je spojeno s marxismem. Marxisté tvrdili, že stát nelze chápat odděleně od ekonomické struktury společnosti. Zjednodušeně se dá říci, že stát byl chápan jako odraz třídní společnosti, neboť dle marxistů z třídní společnosti také vyrostl. Marx byl přesvědčen, že stát je součástí nadstavby, která je determinována ekonomickou základnou, v níž lze spatřovat reálný základ života společnosti. Stát je dle Marxe spojen s životem buržoasní třídy a rovněž závislý na vládnoucí ekonomické třídě, kterou je v kapitalismu buržoasie. Lenin proto vnímal stát jako nástroj sloužící k vykořisťování dělnické třídy. Organická teorie státu Organické pojetí státu vychází z analogie biologického determinismu. Stát je zde chápán jako organismus, souhrn vzájemně propojených, závislých orgánů. Každý jednotlivec - součást organismu má nějakou funkci a nemá možnost jí měnit. Tato teorie je ovlivněna tzv. sociálním Darwinismem. Například v roce 1896 vydal německý politický geograf Fridrich Ratzel knihu pod názvem Politická geografie, kde použil termíny, které jsou

7 spojeny s biologickým organismem. Ratzel definoval stát jako zemi, která je determinována státní ideou a přírodními zákony. Státy stejně jako lidé nebo rostliny nežijí dobře v pouštích ani v polárních oblastech. Stejně jako lidé potřebují státy potravu, v jejich případě je to životní prostor, který nazýval Lebensraum. Stejně jako lidé i státy se rodí, dospívají, vznikají a zanikají. Právě tyto myšlenky ve formě organického pojetí státu sloužily k ospravedlnění nedemokratických režimů například v nacistickém Německu či fašistické Itálii. Pojetí Maxe Webera Max Weber ( ) Max Weber - stát jako monopol na násilí Německý sociolog Max Weber předložil dnes velmi užívanou definici státu, kterou definoval prostřednictvím monopolu na násilí. Ve své definici zdůrazňuje tři aspekty státu: území, monopol užívání fyzického násilí, legitimitu. Dle Webera by se stát bez sociálních institucí změnil ve stav anarchie, Základním úkolem státu je proto ospravedlnit strukturu vlády. Je to pouze stát, který je oprávněn použít prostředky násilí proti svým občanům. Funkce státu Obecně lze funkce státu rozlišit na vnitřní a vnější. a. Vnitřní funkce - se vztahují směrem ke svým občanům a tak, že stát garantuje základní práva a svobody, chrání zemi před vnějším nepřítelem a zachovává vnitřní řád a spravedlnost. Dále by měl přebírat funkce, které společnost z nejrůznějších důvodů není schopna sama zastat. Stát se tak podílí na řešení problémů ekonomiky, školství, zdravotnictví, sociálního zabezpečení případně i kultury. Obecně platí, že čím více má stát funkcí, tím více roste počet státních zásahů a tím je více zasahováno do svobod člověka. Posílení státu či jeho minimalizace je jedno z ohnisek ideologického středu mezi politickými stranami. b. Vnější funkce - vnější funkcí rozumíme především požadavek, aby se stát angažoval při naplňování světového míru, mezinárodní bezpečnosti, vzájemné spolupráce. Funkcí vnitřní a zároveň i vnější je funkce obranná - tj. zabezpečení územní celistvosti před vnějším nepřítelem. Formy státu Formy států můžeme podle organizace státní moci a jejího uplatňování dělit do několika kategorií:

8 1. Podle počtu suverénů na monarchii (vládu jednoho), oligarchii (vládu několika) a demokracii (vládu všech) 2. Podle toho kdo vládne, rozeznával Platón monarchie (vláda krále), sofokracie (vláda filosofa), aristokracie (vláda několika urozených), teokracie (vláda nejsilnějších) a oligarchie (vláda nejbohatších). Špatnou vlády je dle něho demokracie, která končí vládou tyrana. Své pjetí klasifikace států zpracoval i Aristoteles - blíže viz předchozí kapitola o demokracii. 3. Podle povahy suveréna: a. Monarchie - jedná se o doživotní vládu jednoho panovníka (krále). Monarchie členíme na absolutní (neomezené - panovník ve svých rukách soustřeďuje veškerou moc) a konstituční ( v nichž je panovník omezen ústavou). Řadu konstitučních monarchií dnes nalezneme v západní Evropě. b. Republika - je taková státní forma, ve které neexistuje panovnický úřad. Její představitelé jsou voleni pouze na základě ústavy a státní moc se odvíjí od lidu. Existují tři druhy moci, které by měly být navzájem nezávislé tj. moc soudní, zákonodárná a výkonná. 4. Podle toho jak se stát chová vůdčí svým vlastním občanům hovoříme: a. O státech demokratických - tj. ty, ve kterých jsou realizována základní lidská práva a svobody b. O diktaturách, kde dochází k potlačování lidských práv a svobod a rovněž je proti občanům používán teror. Samy vládnoucí elity vládnou neomezeně a nedodržují své vlastní zákony. c. Podle vztahu mezi výkonnou a zákonodárnou mocí rozlišujeme systémy parlamentní, prezidentské a poloprezidentské - blíže viz kapitola vládní systémy v demokracii 5. Podle vertikálního členění (rozuměj dle organizačního členění - vztahem mezi centrem a členskými jednotkami) a. Konfederace - jedná se o volná sdružení států, ve

9 kterých je centrum slabší než li jednotlivé členské jednotky (státy v rámci konfederace) příkladem konfederace je dnes například Evropská unie, v minulosti to bylo Švýcarsko nebo Rakousko- Uhersko. b. Federace - název federace je odvozen od latinského slova foederis což v překladu znamená spolek. Federativní uspořádání státu je vhodné pro země, které jsou vnitřně odlišné, heterogenní. Vztah centra a členských jednotek je partnerský, neboť centrum zde zajišťuje nezbytnou funkci k zajištění k fungování celé federace (obrana, měna, zahraniční politika) ostatní oblasti jsou ponechány členským jednotkám. Ústava ve federacích musí být vždy psaná, neboť má ve federacích povahu smlouvy mezi jednotlivými členskými jednotkami. Další nezbytnou podmínkou pro fungování federace je rovněž dvoukomorový parlament, kdy dolní komora je reprezentuje lid naopak horní komora reprezentuje jednotlivé členské jednotky ( například Spolková rada v SRN je obsazována jednotlivými zemskými vládami a členové rady mají tzv. imperativní mandát, tzn., že musí hlasovat dle pokynů zemské vlády, která jej do rady delegovala). Za federace můžeme označit: SRN. USA, Ruskou federaci, současné Švýcarsko, Kanadu, Rakousko nebo také malý stát - Belgii, která se díky sporům Vlámů a Valonů zařadila mezi federace v roce c. Unitární stát - je opakem federace. Termín unitární je odvozen od latinského slova unitas jednota, Název tedy napovídá, že unitarismus je vhodný pro země, které jsou kulturně a jazykově homogenní. Unitarismus předpokládá, že je centrum nadřazeno jednotlivým částem země. Unitární státy tedy bývají centralizované, což může být problémem například ve velkých státech, kde tato forma vertikálního členění může způsobovat řadu problém otázka k zamyšlení V rámci unitárních státu se rovněž hovoří o takzvané decentralizaci popřípadě devoluci. Během studia se zaměřte na tyto dva pojmy a zkuste je objasnit. Zkuste také najít odpověď na otázku, co je to tzv. regionální stát.

10 shrnutí pokyn otázky k zamyšlení Je nepochybné, že státní uspořádání je dnes nejvyšší formou poltické organizace. Aby stát mohl být státem, je nutné splnit řadu kritérií, mezi nejdůležitější však patří kritérium suverenity a to jak směrem k vlastním občanům tak směrem k jiným státům v mezinárodním měřítku. S pojmem stát se nutně pojí proces, který nazýváme institucionalizace. Kritérií pro klasifikaci států je řada, existuje rovněž řada teorií, které fenomén státu definují zpoza svého ideologického zázemí. V průběhu studia nevynechejte kapitolu Úloha státu a Vyprázdněný stát v knize A. Heywooda: Politologie, nakl. Aleš Čeněk,. str Kdy vznikly první státy? 2. Co je to institucionalizace? 3. Jaké znáte kvazi státy? 4. Jak chápe stát Max Weber? 5. Z čeho vychází teorie organického pojetí státu? 6. Proč je nutné, aby ve federacích byla psaná ústava? 7. Jakou úlohu hrají obvykle druhé komory parlamentu ve federacích? 8. Jak chápe neopluralismus vliv nátlakových skupin? 9. Co je to imperativní mandát?

Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace. Šablona 10 VY 32 INOVACE 0114 0310

Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace. Šablona 10 VY 32 INOVACE 0114 0310 Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace Šablona 10 VY 32 INOVACE 0114 0310 Identifikační údaje školy Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace

Více

EU peníze středním školám digitální učební materiál

EU peníze středním školám digitální učební materiál EU peníze středním školám digitální učební materiál Číslo projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: CZ.1.07/1.5.00/34.0515 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast,

Více

Dělení států. Autor: Mgr. Václav Štěpař Vytvořeno: listopad 2013

Dělení států. Autor: Mgr. Václav Štěpař Vytvořeno: listopad 2013 Dělení států Autor: Mgr. Václav Štěpař Vytvořeno: listopad 2013 ANOTACE Kód DUMu: Číslo projektu: VY_6_INOVACE_2.ZSV.6 CZ.1.07/1.5.00/34.0851 Vytvořeno: listopad 2013 Ročník: 4. ročník střední zdravotnická

Více

Typy a formy státu Prezentace pro žáky SŠ Spolufinancováno ESF a státním rozpočtem ČR, reg. č. projektu CZ.1.07/1.1.00/14.

Typy a formy státu Prezentace pro žáky SŠ Spolufinancováno ESF a státním rozpočtem ČR, reg. č. projektu CZ.1.07/1.1.00/14. Typy a formy státu Prezentace pro žáky SŠ Spolufinancováno ESF a státním rozpočtem ČR, reg. č. projektu CZ.1.07/1.1.00/14.0143 OPVK 1 Formy státu Forma státu je dána několika složkami: - formou vlády,

Více

Otázka: Stát - vznik, formy a znaky. Předmět: Základy společenských věd. Přidal(a): Pavla. Dějiny

Otázka: Stát - vznik, formy a znaky. Předmět: Základy společenských věd. Přidal(a): Pavla. Dějiny Otázka: Stát - vznik, formy a znaky Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): Pavla Dějiny antické politické myšlení považováno za základ evropského myšlení coby celku model řeckého městského státu

Více

Nejvýznamnější teorie vzniku

Nejvýznamnější teorie vzniku Společnost a stát Stát stát politická forma organizace společnosti. Specifické znaky, kterými se stát liší od ostatních, nestátních politických organizací jsou: organizace podle území; státní moc, tj.

Více

patriarchální - stát vzniklý z rodiny, jejím postupným rozšiřováním

patriarchální - stát vzniklý z rodiny, jejím postupným rozšiřováním Otázka: Stát Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): Andrea Robotková stát = organizované společenství lidí, trvale žijících na určitém ohraničeném území - z latinského stato - status, řád - první

Více

ÚSTAVNÍ PRÁVO. I.4. Státní formy, politické systémy a režimy. JUDr. Petr Čechák, Ph.D.

ÚSTAVNÍ PRÁVO. I.4. Státní formy, politické systémy a režimy. JUDr. Petr Čechák, Ph.D. ÚSTAVNÍ PRÁVO I.4. JUDr. Petr Čechák, Ph.D. Petr.Cechak@mail.vsfs.cz Aristoteles tři správné a tři zvrhlé základní formy státu Správné formy - království (monarchie) panství jednotlivce - aristokracie

Více

STÁTY A JEJICH HRANICE

STÁTY A JEJICH HRANICE STÁTY A JEJICH HRANICE STÁT politické uspořádání společnosti vytváří si vlastní mezinárodní vztahy s jinými státy, zajišťuje bezpečnost a obranu svého území podmínkou pro existenci státu je jeho uznání

Více

Název: XII 7 10:48 (1 z 28) STÁT

Název: XII 7 10:48 (1 z 28) STÁT Název: XII 7 10:48 (1 z 28) STÁT Co označujeme pojmem stát? ohraničené území formu organizace lidské společnosti demokratickou vládu Název: XII 7 11:55 (2 z 28) Název: III 7 18:05 (3 z 28) ZNOVU!!! Název:

Více

Základy Politologie. Prerekvizity: žádné

Základy Politologie. Prerekvizity: žádné Základy Politologie Cílem je získat znalosti z oboru politologie, týkající se základních pojmů a klíčových oblastí veřejného a politického života. Charakteristika získaných vědomostí a dovedností: Kurz

Více

Obsah ČÁST PRVNÍ: SPOLEČNOST A VEŘEJNÁ MOC

Obsah ČÁST PRVNÍ: SPOLEČNOST A VEŘEJNÁ MOC Úvodem k 3. vydání........................................... 11 ČÁST PRVNÍ: SPOLEČNOST A VEŘEJNÁ MOC 1 K pojetí teorie vládnutí...15 1.1 Východiska k doktrínám...15 1.2 Vznik a vývoj veřejné moci, historicko-genetický

Více

STÁT Funkce státu a typy států, způsoby vlády

STÁT Funkce státu a typy států, způsoby vlády STÁT Funkce státu a typy států, způsoby vlády Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Holubová. STÁT = forma organizace lidské společnosti hlavním úkolem státu je

Více

Otázka: Stát a ústavní systém ČR. Předmět: Základy společenských věd. Přidal(a): anisim. Stát

Otázka: Stát a ústavní systém ČR. Předmět: Základy společenských věd. Přidal(a): anisim. Stát Otázka: Stát a ústavní systém ČR Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): anisim Stát Území Obyvatelstvo Zákony Vláda Suverenita Historie Státní symboly Kultura Rozlišujeme Národní stát ČR, na území

Více

Otázka: Stát a národ. Předmět: Základy společenských věd. Přidal(a): Tereza. Stát a jeho funkce

Otázka: Stát a národ. Předmět: Základy společenských věd. Přidal(a): Tereza. Stát a jeho funkce Otázka: Stát a národ Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): Tereza Stát a jeho funkce stát (z lat. stato = status, ústava, řád) neexistuje jednotná definice stát je: mocenská instituce, která zajišťuje

Více

POLITICKÁ GEOGRAFIE. Formy státu. 6. přednáška Formy státu, typologie států (verze na web) Organizace státní moci

POLITICKÁ GEOGRAFIE. Formy státu. 6. přednáška Formy státu, typologie států (verze na web) Organizace státní moci POLITICKÁ GEOGRAFIE 6. přednáška Formy státu, typologie států (verze na web) Formy státu Určují se podle toho, jak je organizována státní moc, resp. jak jsou uspořádány vztahy mezi jednotlivými složkami

Více

METODICKÉ LISTY PRO KOMBINOVANÉ STUDIUM PŘEDMĚTU ZÁKLADNÍ OTÁZKY DEMOKRACIE

METODICKÉ LISTY PRO KOMBINOVANÉ STUDIUM PŘEDMĚTU ZÁKLADNÍ OTÁZKY DEMOKRACIE METODICKÉ LISTY PRO KOMBINOVANÉ STUDIUM PŘEDMĚTU ZÁKLADNÍ OTÁZKY DEMOKRACIE Cílem předmětu je seznámit studenty s pojmem demokracie. V průběhu kurzu bude sledován obsahový vývoj pojmu demokracie. Posluchačům

Více

Přednáška č. 10: Demokracie

Přednáška č. 10: Demokracie Přednáška č. 10: Demokracie 03. 12. 2009 Co je demokracie? Demos = lid, kratos = síla, moc, vláda demokracie = vláda lidu Aténská demokracie Platón, Aristoteles: odmítání demokratického způsobu vlády Co

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Určeno pro žáky 8. a 9. ročníků Sekce základní Předmět zeměpis Téma / kapitola

Více

= forma politické organizace společnosti, která sdružuje obyvatele určitého území v právní celek

= forma politické organizace společnosti, která sdružuje obyvatele určitého území v právní celek Otázka: Stát a občan Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): nela.pliesovska obsah: pojem stát, prvotní a druhotné tvoření státu, formy státu (kdo stojí v čele, jak je soustředěna moc, počet vlád),

Více

Základy politologie 2

Základy politologie 2 Základy politologie 2 1. Cílem předmětu je seznámit studenty s podstatou a fungováním jednotlivých prvků politického systému a politického procesu. Osvojení si pojmového aparátu a znalost zákonitostí politického

Více

4) smluvní mezi lidmi vznikla smlouva o dohodnutí pravidel, původ moderních států

4) smluvní mezi lidmi vznikla smlouva o dohodnutí pravidel, původ moderních států Otázka: Stát Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): Martas (vznik a podstata státu, funkce státu, typy státu; demokracie, typy demokracií, státní moc, politické strany, volební systémy) Stát = forma

Více

KAPITOLY Z POLITOLOGIE A PRÁVA TEST ZNALOSTÍ NA PROBRANOU LÁTKU

KAPITOLY Z POLITOLOGIE A PRÁVA TEST ZNALOSTÍ NA PROBRANOU LÁTKU KAPITOLY Z POLITOLOGIE A PRÁVA TEST ZNALOSTÍ NA PROBRANOU LÁTKU NA ÚVOD NĚKOLIK INFORMACÍ Ukliďte si všechno z lavice buď do lavice nebo do aktovek Vezměte si čistý papír, psací potřeby Během psaní se

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: Číslo projektu: Název projektu školy: Šablona III/2: EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Výuka s ICT na SŠ obchodní České

Více

Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz

Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz Mgr. JUDr. Jaroslav Grinc, Ph.D. PRÁVO PRO POLITOLOGY Vydala Grada Publishing, a.s. U Průhonu 22, 170 00 Praha 7 tel.: +420 234 264 401, fax: +420

Více

Institucionální základ politiky - moderní stát a typy politických systémů

Institucionální základ politiky - moderní stát a typy politických systémů Institucionální základ politiky - moderní stát a typy politických systémů Stát Stát = souhrn rozmanitých institutcí, skrze které se vládne. Počátky či formování moderního státu ztotožňujeme se systémem

Více

Úvod do politologie - opakování Druh materiálu Pracovní list vytvořený v programu WORD Anotace

Úvod do politologie - opakování Druh materiálu Pracovní list vytvořený v programu WORD Anotace Název školy Gymnázium, Šternberk, Horní nám. 5 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0218 Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení materiálu VY_32_INOVACE_Kal04 Vypracoval(a),

Více

Metodické listy pro kombinované studium předmětu Ústavní systémy evropských států

Metodické listy pro kombinované studium předmětu Ústavní systémy evropských států Metodické listy pro kombinované studium předmětu Ústavní systémy evropských států Metodický list č. 1 Název tématického celku: ÚSTAVNÍ SYSTÉMY OBECNĚ Předmětem prvního soustředění je vysvětlení základních

Více

TEORIE PRÁVA 10. PRÁVNÍ STÁT, ZÁKONNOST A ÚSTAVNOST. Mgr. Martin Kornel kornel@fakulta.cz

TEORIE PRÁVA 10. PRÁVNÍ STÁT, ZÁKONNOST A ÚSTAVNOST. Mgr. Martin Kornel kornel@fakulta.cz TEORIE PRÁVA 10. PRÁVNÍ STÁT, ZÁKONNOST A ÚSTAVNOST Mgr. Martin Kornel kornel@fakulta.cz STÁT Max Weber: lidské společenství, které si na určitém území nárokuje pro sebe monopol legitimního násilí Stát

Více

Stát a jeho fungování - obec, občan,obyvatel, etnikum, rasa, národ, národnost Prezentace pro žáky SŠ

Stát a jeho fungování - obec, občan,obyvatel, etnikum, rasa, národ, národnost Prezentace pro žáky SŠ Stát a jeho fungování - obec, občan,obyvatel, etnikum, rasa, národ, národnost Prezentace pro žáky SŠ Spolufinancováno ESF a státním rozpočtem ČR, reg. č. projektu CZ.1.07/1.1.00/14.0143 OPVK Gymnázium

Více

Poloprezidentské režimy

Poloprezidentské režimy Poloprezidentské režimy Obsah kapitoly 1. Vymezení pojmu 2. Znaky poloprezidentských režimů 3. Duvergerova teorie 4. Duvergerova kritika 5. Pojem kohabitace 6. Duvergerova transformační mřížka - úkol Studijní

Více

Stát a jeho funkce. Autor: Mgr. Václav Štěpař Vytvořeno: listopad 2013

Stát a jeho funkce. Autor: Mgr. Václav Štěpař Vytvořeno: listopad 2013 Stát a jeho funkce Autor: Mgr. Václav Štěpař Vytvořeno: listopad 2013 ANOTACE Kód DUMu: Číslo projektu: VY_6_INOVACE_2.ZSV.5 CZ.1.07/1.5.00/34.0851 Vytvořeno: listopad 2013 Ročník: 4. ročník střední zdravotnická

Více

METODICKÉ LISTY PRO SOUSTŘEDĚNÍ PRO KOMBINOVANÁ MAGISTERSKÉ STUDIUM PŘEDMĚTU. Veřejná správa evropských zemí

METODICKÉ LISTY PRO SOUSTŘEDĚNÍ PRO KOMBINOVANÁ MAGISTERSKÉ STUDIUM PŘEDMĚTU. Veřejná správa evropských zemí 1 Vysoká škola finanční a správní o. p. s. Praha METODICKÉ LISTY PRO SOUSTŘEDĚNÍ PRO KOMBINOVANÁ MAGISTERSKÉ STUDIUM PŘEDMĚTU Veřejná správa evropských zemí 1 2 Metodický list pro soustředění kombinovaného

Více

Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace. Šablona 03 VY 32 INOVACE 0114 0303

Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace. Šablona 03 VY 32 INOVACE 0114 0303 Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace Šablona 03 VY 32 INOVACE 0114 0303 VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková

Více

Inovace: Posílení mezipředmětových vztahů, využití multimediální techniky, využití ICT.

Inovace: Posílení mezipředmětových vztahů, využití multimediální techniky, využití ICT. Datum: 18. 2. 2013 Projekt: Využiti ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.1013 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_323 Škola: Akademie - VOŠ, Gymn. a SOŠUP Světlá nad

Více

Příjímací řízení 2014- verze 002

Příjímací řízení 2014- verze 002 Příjímací řízení 2014- verze 002 1. Celostátní referendum v České republice a jeho výsledek vyhlašuje: a) Parlament ČR b) Poslanecká sněmovna PČR c) Senát PČR d) prezident 2. S ideou proletářské revoluce,

Více

EDUCanet gymnázium a střední odborná škola, základní škola Praha, s.r.o. Jírovcovo náměstí 1782, 148 00 Praha 4 www.praha.educanet.

EDUCanet gymnázium a střední odborná škola, základní škola Praha, s.r.o. Jírovcovo náměstí 1782, 148 00 Praha 4 www.praha.educanet. EDUCanet gymnázium a střední odborná škola, základní škola Praha, s.r.o. Jírovcovo náměstí 1782, 148 00 Praha 4 www.praha.educanet.cz MATURITNÍ TÉMATA 2014/2015 ZÁKLADY SPOLEČENSKÝCH VĚD 1. PSYCHOLOGIE

Více

vychází z představy, že stát vznikl z rodiny jejím postupným rozšiřováním

vychází z představy, že stát vznikl z rodiny jejím postupným rozšiřováním Otázka: Základy teorie státu Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): misulka1111 stát - organizované společenství lidí, žijících trvale na určitém ohraničeném území teorie vzniku státu: 1. 1. náboženská

Více

Inovace: Posílení mezipředmětových vztahů, využití multimediální techniky, využití ICT.

Inovace: Posílení mezipředmětových vztahů, využití multimediální techniky, využití ICT. Datum: 5. 1. 2013 Projekt: Využiti ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.1013 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_321 Škola: Akademie - VOŠ, Gymn. a SOŠUP Světlá nad Sázavou

Více

Politiologie. Doc. Jaroslav Čmejrek KHV PEF ČZU

Politiologie. Doc. Jaroslav Čmejrek KHV PEF ČZU Politiologie Doc. Jaroslav Čmejrek KHV PEF ČZU Kontakt Katedra humanitních věd PEF ČZU budova PEF místnost č. 173 konzultace Po 14:00-15.30 Čt 14:00-15.30 e-mail cmejrek@pef.czu.cz NetStorage/I/KHV/cmejrek

Více

Politologie. Politická kultura. Prezentace pro žáky SŠ Spolufinancováno ESF a státním rozpočtem ČR, reg. č. projektu CZ.1.07/1.1.00/14.

Politologie. Politická kultura. Prezentace pro žáky SŠ Spolufinancováno ESF a státním rozpočtem ČR, reg. č. projektu CZ.1.07/1.1.00/14. Politologie. Politická kultura. Prezentace pro žáky SŠ Spolufinancováno ESF a státním rozpočtem ČR, reg. č. projektu CZ.1.07/1.1.00/14.0143 OPVK Gymnázium J.A.Komenského, Dubí 1 Politologie Etymologicky

Více

TYPY STÁTNÍHO ZŘÍZENÍ

TYPY STÁTNÍHO ZŘÍZENÍ TYPY STÁTNÍHO ZŘÍZENÍ Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků

Více

Jan Kranát POLITICKÁ FILOSOFIE čili o politické svobodě 5. Politická filosofie Průvodce tématem: o politické svobodě 5.1 PROLOG: V HOSPODĚ... 5.2 NAŠE VÝCHODISKO: HNUS Z POLITIKY 5.3 ZÁKLADNÍ POJMY 5.4

Více

CS004 - Vodohospodářská legislativa. CS004 - Vodohospodářská legislativa přednášky

CS004 - Vodohospodářská legislativa. CS004 - Vodohospodářská legislativa přednášky CS004 - Vodohospodářská legislativa CS004 - Vodohospodářská legislativa přednášky CS004 - Vodohospodářská legislativa Q&A??? Co víte o vodohospodářské legislativě? Setkali jste se s legislativou v praxi/brigádě?

Více

Vybrané kapitoly ze sociologie 7. PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D

Vybrané kapitoly ze sociologie 7. PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D Vybrané kapitoly ze sociologie 7 PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D Moc a autorita Jaký je rozdíl mezi mocí a autoritou? Moc = možnost prosadit svojí vůli i proti vůli ostatních. Moc je uplatňována v mnoha aspektech

Více

praktikum z ústavního práva

praktikum z ústavního práva praktikum z ústavního práva Vlastislav Man Karel Schelle 6. doplněné a aktualizované vydání KEY Publishing s.r.o. Ostrava 2012 1 Vlastislav Man, Karel Schelle 2012 ISBN 978-80-7418-149-8 Obsah Seznam některých

Více

Hlava státu. Typy hlav států ROLE HLAVY STÁTU. Specifický význam pro ústavní systém: Pojetí hlavy státu:

Hlava státu. Typy hlav států ROLE HLAVY STÁTU. Specifický význam pro ústavní systém: Pojetí hlavy státu: ROLE HLAVY STÁTU Hlava Specifický význam pro ústavní systém: zastřešující element státní moci vyjádření suverenity symbol jednoty Pojetí hlavy : symbolický orgán (Anglie, SRN, Rakousko, ČR) mocenský orgán

Více

Vysoká Škola Finanční a Správní, o.p.s.

Vysoká Škola Finanční a Správní, o.p.s. Metodické listy pro kombinované studium předmětu Ústavní vývoj a ústavní systém ČR 2 Cílem tohoto jednosemestrálního kursu je seznámení s ústavním systémem České republiky a jeho komparaci s některými

Více

Politická práva občanů, participace. Prezentace pro žáky SŠ

Politická práva občanů, participace. Prezentace pro žáky SŠ Politická práva občanů, participace. Prezentace pro žáky SŠ Spolufinancováno ESF a státním rozpočtem ČR, reg. č. projektu CZ.1.07/1.1.00/14.0143 OPVK Gymnázium J.A.Komenského s.r.o., 1 Politické strany

Více

Politiologie. Doc. Jaroslav Čmejrek KHV PEF ČZU

Politiologie. Doc. Jaroslav Čmejrek KHV PEF ČZU Politiologie Doc. Jaroslav Čmejrek KHV PEF ČZU Literatura Čmejrek, J. a kol.: Moderní společnost a problémy politiky. Učební texty. PEF ČZU, Praha 2005. Čmejrek, J. a kol.: Příručka k výuce politologie.

Více

ITA, SMART Notebook, Version 10.0.187.1 23:35:24 Jul 30 2008

ITA, SMART Notebook, Version 10.0.187.1 23:35:24 Jul 30 2008 Masarykova základní škola Klatovy, tř. Národních mučedníků 185, 339 01 Klatovy; ( 376312154, fax 376326089 E-mail: skola@maszskt.investtel.cz; internet: www.maszskt.investtel.cz Kód přílohy vzdělávací

Více

ČÁST PRVNÍ: TEORIE SROVNÁVACÍHO ÚSTAVNÍHO PRÁVA...17

ČÁST PRVNÍ: TEORIE SROVNÁVACÍHO ÚSTAVNÍHO PRÁVA...17 Obsah Úvodem... 13 ČÁST PRVNÍ: TEORIE SROVNÁVACÍHO ÚSTAVNÍHO PRÁVA...17 KAPITOLA I: Věda srovnávacího ústavního práva...19 1. Pojem vědy srovnávacího ústavního práva... 19 2. Teorie práva a srovnávací

Více

Úvod do mezinárodního práva 215-2

Úvod do mezinárodního práva 215-2 Úvod do mezinárodního práva 215-2 Mezinárodní právo 1 vztahy mezi státy + podobnými subjekty mezinárodní společenství zásada svrchované rovnosti - suverenita koordinační charakter mezinárodního práva (nikoli

Více

Vnitrostátní, mezinárodní a evropský rozměr práva 215-1

Vnitrostátní, mezinárodní a evropský rozměr práva 215-1 Vnitrostátní, mezinárodní a evropský rozměr práva 215-1 Právo jako společenský jev právo = regulativní normativní systém zajišťuje fungování společnosti lidí (státu) definice: soubor pravidel chování stanovených

Více

POLITICKÁ A SOCIOEKONOMICKÁ GEOGRAFIE. 1. přednáška (verze na web)

POLITICKÁ A SOCIOEKONOMICKÁ GEOGRAFIE. 1. přednáška (verze na web) POLITICKÁ A SOCIOEKONOMICKÁ GEOGRAFIE 1. přednáška (verze na web) POLITICKÁ A SOCIOEKONOMICKÁ GEOGRAFIE Organizace kurzu podmínky udělení klasifikovaného zápočtu Informace o předmětu, studijní materiály:

Více

Škola Integrovaná střední škola polygrafická, Brno, Šmahova 110 4. ročník (SOŠ, SOU)

Škola Integrovaná střední škola polygrafická, Brno, Šmahova 110 4. ročník (SOŠ, SOU) Škola Ročník 4. ročník (SOŠ, SOU) Název projektu Interaktivní metody zdokonalující proces edukace na ISŠP Číslo projektu Číslo a název šablony III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Autor

Více

Centralizace a decentralizace. centralizace vedla ke vzniku dnešních národních států současný vývoj probíhá ve znamení decentralizace

Centralizace a decentralizace. centralizace vedla ke vzniku dnešních národních států současný vývoj probíhá ve znamení decentralizace Centralizace a decentralizace centralizace vedla ke vzniku dnešních národních států současný vývoj probíhá ve znamení decentralizace Budoucnost národních států? národní státy se v novověku staly univerzálními

Více

Pojem politika. POL104 Úvod do politologie

Pojem politika. POL104 Úvod do politologie Pojem politika POL104 Úvod do politologie Co je politika (a je důležitá)? Jak se její vnímání měnilo v čase? Jaké jsou přístupy k politice? činnost státu činnost, která je spjata k věcem veřejným. Činnost,

Více

4. ročník a oktáva. PC, dataprojektor, odborné publikace, dokumentární filmy, kamera. Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora. Průřezová témata Poznámky

4. ročník a oktáva. PC, dataprojektor, odborné publikace, dokumentární filmy, kamera. Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora. Průřezová témata Poznámky Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Politologie Politologie 4. ročník a oktáva 2 hodiny týdně PC, dataprojektor, odborné publikace, dokumentární filmy, kamera Politologie jako vědní obor Vymezí

Více

Maturitní témata ze základů společenských věd pro ústní profilovou zkoušku 2012/2013 pro všechny třídy 4. ročníku

Maturitní témata ze základů společenských věd pro ústní profilovou zkoušku 2012/2013 pro všechny třídy 4. ročníku Maturitní témata ze základů společenských věd pro ústní profilovou zkoušku 2012/2013 pro všechny třídy 4. ročníku 1. Psychologie jako věda: předmět, vývoj, směry Počátky psychologie, základní psychologické

Více

POLITICKÉ STRANY. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Holubová.

POLITICKÉ STRANY. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Holubová. POLITICKÉ STRANY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Holubová. POLITICKÝ PLURALISMUS = existence mnoha politických stran a zájmových skupin působí ve společnosti

Více

Právo = souhrn obecně závazných norem, pravidel chování, které stanovuje

Právo = souhrn obecně závazných norem, pravidel chování, které stanovuje Otázka: Základní pojmy teorie práva Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): bezejmenna Právo = souhrn obecně závazných norem, pravidel chování, které stanovuje stát v určité formě a při jejich porušení

Více

MEZINÁRODNÍ VZTAHY VÝCHODOEVROPSKÁ STUDIA Otázky ke státním závěrečným zkouškám

MEZINÁRODNÍ VZTAHY VÝCHODOEVROPSKÁ STUDIA Otázky ke státním závěrečným zkouškám Okruhy k bakalářské státní závěrečné zkoušce v oboru Mezinárodní vztahy východoevropská studia (Průměrná doba prezentace a diskuze bude 20 minut/blok) Mezinárodní vztahy 1. Vývoj vestfálského mezinárodního

Více

Základy státoprávní teorie 2

Základy státoprávní teorie 2 Základy státoprávní teorie 2 Otázka číslo: 1 Soudce: je jmenován do funkce prezidentem republiky na dobu časově omezenou je jmenován na dobu časově neomezenou může jím být jmenován kterýkoliv občan, který

Více

Co je ekonomie? Vždy je nutno rozhodnout se, kterou potřebu budeme uspokojovat a jakým způsobem. Tj. lidé vždy volí mezi alternativami.

Co je ekonomie? Vždy je nutno rozhodnout se, kterou potřebu budeme uspokojovat a jakým způsobem. Tj. lidé vždy volí mezi alternativami. Co je ekonomie? Ekonomie je věda, která studuje, jak lidé využívají vzácné zdroje k uspokojování svých neomezených potřeb, přičemž tyto potřeby uspokojují pomocí produkce statků a jak jsou tyto statky

Více

Témata ze SVS ke zpracování

Témata ze SVS ke zpracování Témata ze SVS ke zpracování Psychologie. Člověk jako jedinec: Psychologie osobnosti Vývojová psychologie (etapy lidského života od prenatálního období až po smrt, vč. porodu) Učení, rozvoj osobnosti, sebevýchova

Více

Co je sociální politika

Co je sociální politika 1 Co je sociální politika 1. Základní charakteristika základní pojmy 1.1 Sociální politika jako vědní (teoretická) disciplína Analýza procesů tvorby a realizace politik týkajících se vztahů občanů a sociálněekonomických

Více

Vnitrostátní, mezinárodní a evropský rozměr práva 215-1

Vnitrostátní, mezinárodní a evropský rozměr práva 215-1 Vnitrostátní, mezinárodní a evropský rozměr práva 215-1 Právo jako společenský jev právo = regulativní normativní systém zajišťuje fungování společnosti lidí (státu) definice: soubor pravidel chování stanovených

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Varnsdorf, IČO: tel CZ.1.07/1.5.00/ Pro vzdělanější Šluknovsko

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Varnsdorf, IČO: tel CZ.1.07/1.5.00/ Pro vzdělanější Šluknovsko VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632

Více

Témata ke státní závěrečné zkoušce pro studijní obor Základy společenských věd pro SŠ

Témata ke státní závěrečné zkoušce pro studijní obor Základy společenských věd pro SŠ FILOSOFIE 1. Filosofie, její hlavní disciplíny, vztah ke speciálním vědám 2. Orientální myšlení, zejména staré Indie a Číny 3. Nejvýznamnější představitelé a školy řecké filosofie před Sókratem 4. Sofisté

Více

MENSA GYMNÁZIUM, o.p.s. TEMATICKÉ PLÁNY TEMATICKÝ PLÁN (ŠR 2017/18)

MENSA GYMNÁZIUM, o.p.s. TEMATICKÉ PLÁNY TEMATICKÝ PLÁN (ŠR 2017/18) TEMATICKÝ PLÁN (ŠR 2017/1) PŘEDMĚT TŘÍDA/SKUPINA VYUČUJÍCÍ ČASOVÁ DOTACE UČEBNICE (UČEB. MATERIÁLY) - ZÁKLADNÍ ZSV sexta Robert Weinrich 2 hod./ týden DUFEK, Pavel et al. Společenské vědy pro střední školy.

Více

Témata ke státní závěrečné zkoušce pro studijní obor Základy společenských věd pro SŠ

Témata ke státní závěrečné zkoušce pro studijní obor Základy společenských věd pro SŠ Témata ke státní závěrečné zkoušce pro studijní obor Základy společenských věd pro SŠ FILOSOFIE 1. Filosofie, její hlavní disciplíny, vztah ke speciálním vědám 2. Orientální myšlení, zejména staré Indie

Více

MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ

MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ Fakulta sociálních studií Katedra politologie Lukáš Visingr (UČO 60659) Bezpečnostní a strategická studia Politologie Bakalářské studium Imatrikulační ročník 2005 Weberův přístup

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Varnsdorf, IČO: tel Využití ICT při hodinách občanské nauky

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Varnsdorf, IČO: tel Využití ICT při hodinách občanské nauky VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632

Více

PRÁVNICKÁ FAKULTA ZČU. katedra teorie práva TEORIE PRÁVA

PRÁVNICKÁ FAKULTA ZČU. katedra teorie práva TEORIE PRÁVA PRÁVNICKÁ FAKULTA ZČU katedra teorie práva TEORIE PRÁVA (pro bakalářský obor - VEŘEJNÁ SPRÁVA) Rozsah výuky: 1. semestr 2/2, 2. semestr 2/2, 3.semestr 2/2 I. semestr FENOMEN PRÁVA 1. Různé přístupy k právu.

Více

1867 prosincová ústava rakouskouherské vyrovnání (dualismus) konstituční monarchie

1867 prosincová ústava rakouskouherské vyrovnání (dualismus) konstituční monarchie Otázka: Ústavní vývoj v ČR Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): Marťas charakteristika ústav v letech 1918 2014 1500 Vladislavské zemské zřízení 1627 obnovení zemského zřízení dědičná moc Habsburků

Více

PhDr. Miloš Brunclík, Ph.D. Michal Parízek, M.Sc., Ph.D. Mgr. Tomáš Halamka. Úvod do politologie

PhDr. Miloš Brunclík, Ph.D. Michal Parízek, M.Sc., Ph.D. Mgr. Tomáš Halamka. Úvod do politologie PhDr. Miloš Brunclík, Ph.D. Michal Parízek, M.Sc., Ph.D. Mgr. Tomáš Halamka. Úvod do politologie Přehled témat 1. Co je politika a k čemu je dobrá? (Miloš Brunclík) 2. Stát! (Michal Parízek) 3. Prezident

Více

Příjímací řízení 2014- verze 004

Příjímací řízení 2014- verze 004 Příjímací řízení 2014- verze 004 1. S ideou proletářské revoluce, která svrhne kapitalistický režim jako předpokladem pro budování beztřídní společnosti prostřednictví diktatury proletariátu, ve svém díle

Více

EKONOMIKA BLOKU SPOLEČENSKÝCH POTŘEB EKONOMIKA VNĚJŠÍ BEZPEČNOSTI

EKONOMIKA BLOKU SPOLEČENSKÝCH POTŘEB EKONOMIKA VNĚJŠÍ BEZPEČNOSTI VEŘEJNÁ EKONOMIKA EKONOMIKA BLOKU SPOLEČENSKÝCH POTŘEB EKONOMIKA VNĚJŠÍ BEZPEČNOSTI Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty

Více

EPS - vládní systémy. Ladislav Mrklas

EPS - vládní systémy. Ladislav Mrklas EPS - vládní systémy Ladislav Mrklas mrklas@cevro.cz Struktura Parlamentarismus, poloprezidencialismus a direktoriální systém v Evropě Podstata režimů Hlavy státu Premiéři Vztah prezident premiér Vztahy

Více

Veřejná správa a regionální rozvoj

Veřejná správa a regionální rozvoj Veřejná správa a regionální rozvoj Doc. Jaroslav Čmejrek KHV PEF ČZU Kontakt Katedra humanitních věd PEF ČZU budova PEF místnost č. 173 konzultace Po 15:30-17:00 Čt 16:30-18:00 e-mail cmejrek@pef.czu.cz

Více

Politologie - vymezení oboru

Politologie - vymezení oboru Politologie - vymezení oboru Obsah kapitoly Studijní cíle Doba potřebná ke studiu Studijní literatura 1. Stručný přehled vývoje politické vědy 2. Vznik politologie a její členění 3. Alternativní členění

Více

POLITICKÉ IDEOLOGIE. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

POLITICKÉ IDEOLOGIE. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje POLITICKÉ IDEOLOGIE Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje PaedDr. Zdena Kačírková Únor 2011 IDEOLOGIE Soubor idejí myšlenek, názorů a teorií

Více

Základy práva, 15. listopadu 2016

Základy práva, 15. listopadu 2016 lidská lidská Univerzita Karlova Evangelická teologická fakulta Základy, 15. listopadu 2016 Pojem mezinárodního je soubor právních norem, které upravují vzájemné vztahy států a jiných subjektů mezinárodního

Více

Ing. Jaroslava Syrovátkov. tková Ústava. Sbírky zákonů k jednotlivým oblastem veřejné správy, např.

Ing. Jaroslava Syrovátkov. tková Ústava. Sbírky zákonů k jednotlivým oblastem veřejné správy, např. Veřejn ejná správa Ing. Jaroslava Syrovátkov tková Veřejn ejná správa Sbírky zákonů k jednotlivým oblastem veřejné správy, např. Zákon č. 128/2000 Sb., o obcích Zákon č. 129/2000 Sb., o krajích Zákon č.

Více

VNITŘNÍ SYSTÉMOVÉ ZPŘEHLEDNĚNÍ SPRÁVNÍHO PRÁVA

VNITŘNÍ SYSTÉMOVÉ ZPŘEHLEDNĚNÍ SPRÁVNÍHO PRÁVA VNITŘNÍ SYSTÉMOVÉ ZPŘEHLEDNĚNÍ SPRÁVNÍHO PRÁVA ORGANIZAČNÍ HMOTNÉ PROCESNÍ TRESTNÍ Správní právo organizační- zakotvuje základní zásady organizace veřejné konkretizuje postaveni organizaci, pravomoc a

Více

ZÁKLADY POLITICKÉ GEOGRAFIE. Úvod (verze na web)

ZÁKLADY POLITICKÉ GEOGRAFIE. Úvod (verze na web) ZÁKLADY POLITICKÉ GEOGRAFIE Úvod (verze na web) ZÁKLADY POLITICKÉ GEOGRAFIE Organizace kurzu podmínky udělení kolokvia (KZU/ZPGB) Podmíněnosti: KGG/POG má tyto vylučující předměty: KGG/ZPRG KPE/PGE KVS/BPOGE

Více

PŘÍLOHY SDĚLENÍ EVROPSKÉ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ. Nový postup EU pro posílení právního státu

PŘÍLOHY SDĚLENÍ EVROPSKÉ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ. Nový postup EU pro posílení právního státu EVROPSKÁ KOMISE Ve Štrasburku dne 11.3.2014 COM(2014) 158 final ANNEXES 1 to 2 PŘÍLOHY SDĚLENÍ EVROPSKÉ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ Nový postup EU pro posílení právního státu CS CS Příloha I: Právní

Více

PC, dataprojektor, filmové dokumenty, aktuální zpravodajství, denní tisk

PC, dataprojektor, filmové dokumenty, aktuální zpravodajství, denní tisk Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Základy společenských věd (ZSV) Politologie, právo 3. ročník a septima 1 hodina týdně PC, dataprojektor, filmové dokumenty, aktuální zpravodajství, denní tisk

Více

Život a vzdělání Sociologie Maxe Webera Teorie moci Shrnutí. MAX WEBER německý sociolog a ekonom

Život a vzdělání Sociologie Maxe Webera Teorie moci Shrnutí. MAX WEBER německý sociolog a ekonom Život a vzdělání Sociologie Maxe Webera Teorie moci Shrnutí 21.4. 1864 Erfurt 14.6. 1920 Mnichov syn vysoce postaveného politika a asketické kalvinistky studoval práva v Heidelbergu a Berlíně zajímal se

Více

PRÁVO PRO POLITOLOGY. Mgr. JUDr. Jaroslav Grinc, Ph.D.

PRÁVO PRO POLITOLOGY. Mgr. JUDr. Jaroslav Grinc, Ph.D. Mgr. JUDr. Jaroslav Grinc, Ph.D. PRÁVO PRO POLITOLOGY Vydala Grada Publishing, a.s. U Průhonu 22, 170 00 Praha 7 tel.: +420 234 264 401, fax: +420 234 264 400 www.grada.cz jako svou 4062. publikaci Odpovědná

Více

Inovace: Posílení mezipředmětových vztahů, využití multimediální techniky, využití ICT.

Inovace: Posílení mezipředmětových vztahů, využití multimediální techniky, využití ICT. Datum: 25. 3. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.1013 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_331 Škola: Akademie - VOŠ, Gymn. a SOŠUP Světlá nad

Více

Veřejná správa. Úvod do předmětu

Veřejná správa. Úvod do předmětu Veřejná správa Úvod do předmětu 2.10.2010 Výstupy předmětu Na konci tohoto předmětu student: zná základní koncepty a instituty veřejné správy; uvědomuje si charakter právní úpravy veřejné správy v kontextu

Více

KRIZOVÝ MANAGEMENT. Úloha veřejné správy v krizovém managementu. Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu. Ing. Miroslav Jurenka,Ph.D.

KRIZOVÝ MANAGEMENT. Úloha veřejné správy v krizovém managementu. Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu. Ing. Miroslav Jurenka,Ph.D. KRIZOVÝ MANAGEMENT Úloha veřejné správy v krizovém managementu Ing. Miroslav Jurenka,Ph.D. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu (reg. č.:

Více

Důvodová zpráva. Obecná část. A. Závěrečná zpráva hodnocení dopadů regulace RIA (malá RIA)

Důvodová zpráva. Obecná část. A. Závěrečná zpráva hodnocení dopadů regulace RIA (malá RIA) IV. Důvodová zpráva Obecná část A. Závěrečná zpráva hodnocení dopadů regulace RIA (malá RIA) 1. Důvod předložení Název návrh zákona, kterým se mění zákon č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání

Více

Obecná a regionální ekonomie

Obecná a regionální ekonomie Obecná a regionální ekonomie 1) Ekonomie (předmět zájmu, pojetí); podstata a funkce regionální ekonomie 2) Neoklasické a neoliberální modely v regionální ekonomii 3) Keynesiánské a strukturalistické přístupy

Více

Veřejná politika II. Metodický list číslo 1

Veřejná politika II. Metodický list číslo 1 Metodické listy pro kombinované studium předmětu Veřejná politika II Metodický list číslo 1 Tematický celek Občanská společnost v demokratickém systému Tematický celek je rozdělen do těchto dílčích témat

Více

Řízení bezpečnosti. Místo úloha veřejné správy v řízení bezpečnosti

Řízení bezpečnosti. Místo úloha veřejné správy v řízení bezpečnosti Řízení bezpečnosti Místo úloha veřejné správy v řízení bezpečnosti Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu

Více

STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace

STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace POLITICKÉ IDEOLOGIE Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Označení materiálu: Typ materiálu: Předmět, ročník, obor: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ,

Více