BRÁNA MUZEA OTEVŘENÁ. PdF: GP3MP_HTGP Historie a teorie galerijní pedagogiky podzim 2013 Vyučující: Mgr. Alice Stuchlíková, Ph.D.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "BRÁNA MUZEA OTEVŘENÁ. PdF: GP3MP_HTGP Historie a teorie galerijní pedagogiky podzim 2013 Vyučující: Mgr. Alice Stuchlíková, Ph.D."

Transkript

1 PdF: GP3MP_HTGP Historie a teorie galerijní pedagogiky podzim 2013 Vyučující: Mgr. Alice Stuchlíková, Ph.D. BRÁNA MUZEA OTEVŘENÁ Autorka prezentace: Bc. Veronika Marešová

2 Redaktor:Alexandra Brabcová Spolupracovník: Nadace Open Society Fund Praha Vydavatel: Ve spolupráci s Nadací Open Society Fund Praha vydalo Nakladatelství JUKO ISBN: Počet stran: 583 Cena: 199 Kč

3 Základní Obsah publikace informace o publikaci Publikace je svým rozdělena obsahem na části: především určena muzeím a školám všech stupňů, úvodní pedagogickým slovo str.14 centrům a vysokoškolským studentům. teoretickou část str Jedná praktickou se o metodický část materiál, str. 143 který -534 je vhodný při tvorbě školních vzdělávacích dodatky programů str resumé str. 580

4 Úvodní slovo Brána muzea otevřená analýza z pohledu manažerky programu Alexandry Brabcové Program Brána muzea otevřena Nadace Open Society Fund Praha zkoumal v letech možnost jak rozšířit veřejné působení součastných regionálních a městských muzeí. (str.14) Programu se v jeho průběhu účastnilo 40 pracovníků muzeí a galerií České republiky, ve vzdělávacím cyklu programu bylo uspořádáno 50 seminářů a dílen, vzniklo a bylo podpořeno 250 projektů, bylo vydáno více než 80 publikací a tištěných materiálů a zpracováno 25 strategií vztahu muzeí a veřejnosti. (str. 14) Hlavním cílem bylo programu bylo vytvořit model a položit systémové základy veřejné role muzea v místním společenství (std.15) Základním předpokladem byl posun chápání návštěvníka muzea nikoliv jako anonymní osoby, jež se dostává do statistiky muzea tím, že si zakoupila v pokladně vstupenku. (str.15)

5 Teoretická část Zajímá se otázkou jak rozšířit působení městských i regionálních muzeí Zabývá se předpoklady spolupráce muzea a školy Nalezení pevné pozice malých městských a regionálních muzeí v místním společenství a vzdělávací soustavy

6 Teoretická část Veřejné muzeum Alexandra Brabcová Muzeum jako instituce kulturně historického dědictví o o O smyslu památek a péče o ně Mojmír Horyna Historie v muzeum. Problémy a perspektivy Milena Bartlová Muzeum jako vzdělávací instituce o o Vzdělávací programy mají možnost poznání aneb Brána mysli otevřená Stanislav Štech Interkulturní vzdělávání v etnografickém muzeu Stanislav Kužel Muzeum jako centrum místního společenství o Zdroje a funkce identity regionálních společenství na prahu 3. tisíciletí Irena Bukačová o Místní společenství a komunita jako výchozí kontext aktivit muzea Jaroslava Šťastná o Postavení muzeí v místních a regionální kultuře Zdeněk Jírový

7 Teoretická část Veřejné muzeum Jsou jimi rozvíjení vzdělávací funkce muzea a vytváření vztahu muzea a místního společenství formou dlouhodobého a účelného partnerství a s tím související působení v rámce občanské společnosti. (str. 26) Předpokladem pro rozvoj vzdělávacích programů v muzeu je hledání vyhovujícího vztahu muzea a školy, založeného na oboustranné profesionalitě a vstřícnosti a na vytváření nových strategií vzájemné spolupráce. (str. 26) Vzdělávání dospělých v muzeu se zatím objevují mimo tradiční přednáškové činnosti muzeí pouze akademie nebo univerzity třetího věku jako muzejní projekty pro seniory. (str.30)

8 Teoretická část Muzeum jako instituce kulturně historického dědictví O smyslu památek a péče o ně Mojmír Horyna Chtěná památka byla vytvořena jako záměrná připomínka někoho či něčeho. Nechtěná památka jsou naopak díla a věci, jež vznikaly pro účel doby svého vzniku, a to v krátkodobém, tak relativně dlouhodobém smyslu. (str. 42) Cena stáří totiž není vztažena k době vzniku památky, ale k naší současnosti. (str.44) Silný prožitek včleněnosti naší současnosti do dějin nás uvádí do souvislosti širších časových horizontů a vede k jinému pohledu na současnost. Člověk pobývající ve světě v tomto smyslu je ke světu vztažen skrze domov v trojím smyslu: je ve světě, je ten, kdo mu vládne a tedy za něj i odpovídá, a proto o něj i pečuje. (str.46) Při rozvoji lokálního patriotismu musí podstatnou roli hrát i další kulturní instituce především muzea (str.48)

9 Teoretická část Muzeum jako instituce kulturně historického dědictví Historie v muzeum: Problémy a perspektivy Milena Bartlová Kritéria tvorby sbírky jsou z tohoto pohledu dána jednak příběhem, který chcete předvést, a jednak metodami, jimiž tento příběh chceme sdělit. (str.54) Jestliže dnes namísto velkého příběhu politických a mocenských dějin či dějin idejí nabývá na zajímavosti dějiny skutečného života, potřebujeme jinak sestavit sbírky. (str. 56) Památka je věc,která stojí za to, aby nebyla zapomenuta, nýbrž byla zapamatována, a o níž jsme tudíž přesvědčeni, že má být uchráněna osudu zániku všech věcí. (str.56) Fotografický i filmový obraz tak definitivně a úplně pozbyly důkazní hodnotu. Úměrně tomu zároveň vzrostla hodnota skutečných předmětů právě těch,které tvoří muzejní sbírky. (str.61)

10 Teoretická část Muzeum jako vzdělávací instituce Vzdělávací programy mají možnost poznání aneb Brána mysli otevřená Stanislav Štech Prvním problémem tzv. transmisivního modelu vyučování ( kdy učitel je spíše expert na poznatky samotné než na způsoby předávání těchto poznatků) je skutečnost, že předávání poznatků se omezuje na předání hotového poznatku (pojem,definice,teorie). (str. 68) V této souvislosti se objevují aplikace o nezbytnosti důkladné didaktické analýzy učiva a o důraz na vytváření přiměřených vyučovacích situací, tj. konkrétního uspořádání prvků učiva,úkolů pro žáky, nástrojů a povahy interakcí mezi nimi a učitelem. (str.75) Dítě ja tak v trojúhelníku dospělý (vzory činnosti a interpretace) artefakt- dítě (instrumentalizace artefaktu) socializováného a učinně se naučí dané věci. (str. 82)

11 Teoretická část Muzeum jako vzdělávací instituce Interkulturní vzdělávání v etnografickém muzeu Stanislav Kužel Interkulturní výchova nespočívá ve výběru informací o konkrétních kulturách či menšinách, ale v nácviku kritických způsobů práce s vlastními zkušenostmi a s přístupnými informacemi o různých kulturách a společenských skupinách. (str. 88) Problémy jsou zpříčiněny naprosto neinteraktivní metodou výstavnictví a všude přítomnou exotizací. To jsou zároveň i příčiny, proč o muzeích nebývá vůbec uvažováno v souvislosti s interkulturním vzděláváním. (str.90)

12 Teoretická část Muzeum jako centrum místního společenství Zdroje a funkce identity regionálních společenství na prahu 3. tisíciletí Irena Bukačová Jako správci paměti vstupují do kontaktu s mikroregiony muzea, galerie, archivy a památkové ústavy. Fondy těchto institucí charakterizuje společné poslání poskytovat služby, vzcházející ze spravovaných nositelů informací. (str.116) Nejčastějším důvodem zájmu veřejnosti o historii je předvádění tradičních řemesel, výstav fotografií z historie obce a z výročí spolků a organizací ve spojení s vydáváním publikací a výstavami a společenskými akcemi, jako setkání rodáků. (str.117)

13 Teoretická část Muzeum jako centrum místního společenství Místní společenství a komunita jako výchozí kontext aktivit muzea Jaroslava Šťastná Pro potřeby místních institucí,tedy i muzea, je však také nutné porozumět tomu, jak vzniká sebeuvědomění vlastní komunity, její sebevědomí, jak se komunita vztahuje ke své budoucnosti, která témata vcházejí do důležitých komunitních příběhů. (str.124) Muzea, divadla,galerie, knihovny jsou seci určeny pro rozvoj místního společenství,avšak jejich status obvykle klade důraz spíše na oborovou specializaci než na komunitnost. (str. 125)

14 Teoretická část Muzeum jako centrum místního společenství Postavení muzeí v místních a regionální kultuře Zdeněk Jírový Muzeem lze označovat v podstatě poměrně nesourodé a v mnoha ohledech nesrovnatelné subjekty. (str.132) Přínosem bylo, že vznikala některá další specializovaná muzea, skanzeny. Bylo nově založeno již světově proslulé Muzeum loutkařských kultur v Chrudimi nebo Muzeum J.A. Komenského v Uherském Brodě. (str. 135) Podle dostupných informací je nyní v Centrální evidenci sbírek evidováno tři sta sbírek zahrnující šedesát milionů sbírkových předmětů. (str. 137)

15 Praktická část Obsahuje údaje o druhu a cílech projektu, popis projektu, cílové skupině, průběhu projektu a jeho zhodnocení po realizaci. Každý projekt nese název autora a domovské instituce. Smyslem těchto projektů je ukázat příklady a možnosti spolupráce muzea a školy a jejich výsledky. Dohromady obsahuje 150 modelových projektů, které jsou rozděleny do čtyř oblastí, které jsou dále tematicky členěny.

16 Praktická část Výchova uměním Oživená historie Vzdělávací aspekt: spolupráce MUZEA A ŠKOLY Objektové učení Komunitní projekty Hledání formy: zapojení MÍSTNÍHO SPOLEČENSTVÍ

17 Praktická část Výchova uměním Výchova uměním dovoluje velký rozvoj kreativity, která ve vzájemné interakci zohledňuje individualitu dítěte,učitele nebo umělce. Usiluje se o aktivitu komunikaci návštěvníka s výtvarným dílem. Doprovodné programy ke stálé expozici a výstavám Pracovní listy Publikace Kufříky s uměním Dotykové výstavy Výtvarné dílny Spolupráce s VŠ - animace

18 Praktická část Výchova uměním, příklad Povídala koza koze Druh projektu: doprovodný materiál Četnost: pracovní listy, které jsou dlouhodobě dostupné a mají vést k opakované návštěvě muzea Cílová skupina: rodiče s dětmi ve věku 6-13let, nejširší veřejnost Místo konání: Moravská galerie v Brně prostory stálých expozic Cíle: pomocí poutavého materiálu poukázat na dětské programy a vzbudit zájem o návštěvu muzea Zvolený úhel pohledu: představit galerii jako prostor pro volný čas Popis projektu: zobrazení kozy v různých obdobích vývoje výtvarného umění od různých autorů. Forma tiskoviny s textem a fotografiemi. Zhodnocení projektu po realizaci: celý náklad publikace byl během 3 měsíců rozebrán a zájem dětí do Dětského ateliéru vzrostl o polovinu. Prezentace byla velice úspěšná. Autorka projektu: Ludmila Horáková, MG v Brně

19 Praktická část Oživená historie Oživená historie muzeum zprostředkovává historické souvislosti, zejména pomocí sbírkových předmětů. Proto je muzeum místo, které vypovídá o lidské historii. Mapování regionální historie spolupráce muzea a školy Řetězová provádění Živá historie Experimentální archeologie Stará řemesla Orální historie

20 Praktická část Oživená historie, příklad Dokumentace nemovitého kulturního dědictví Boskovic Druh projektu: dokumentace města formou projektového vyučování Četnost: dlouhodobá dokumentace Cílová skupina: studenti gymnázia, občané města, turisté Místo konání: Boskovice Cíle: dokumentace památek města Zvolený úhel pohledu: zvýšit zájem mladých lidí o osud okolí Popis projektu: prozkoumání historie vybraných budov, sledovat změny ve vzhledu objektu a popsat jeho aktuální stav a provedli fotodokumentaci. Následně všechny informace zpracovat do přehledné publikace. Zhodnocení projektu po realizaci: objevení neznámých informací, zájem o dokumentaci dalších budov a historických památek Autorka projektu: Přemysl Reibl, Muzeum Boskovicka, Boskovice

21 Praktická část Objektové učení Objektové učení se zaměřuje pouze na předměty uchovávané ve sbírkách muzeí a galerií. Projekty připravuje pouze muzeem na základě spolupráce mezi vzdělávacím specialistou a příslušným kurátorem.program má návštěvníky vést k otázkám : Jaký má předmět význam pro můj život?... Interkulturní učení Objektové učení v muzeu

22 Praktická část Objektové učení, příklad Co všechno je Betlém Druh projektu: pracovní listy pro žáka a metodické listy pro učitele Cílová skupina: děti 4-6 let, děti 6-10let, Místo konání: Třebechovické muzeum betlémů Popis projektu: vyplnění pracovních listů přímo v muzeu nebo po návštěvě muzea. Pedagogové dostanou metodický materiál, který jim usnadní výuku. Univerzální metodický materiál byl připraven ve spolupráci s Pedagogickou fakultou v Hradci Králové. Zhodnocení projektu po realizaci: o materiály je trvale velký zájem Autorka projektu: Zita Zemanová, Třebechovické muzeum betlémů

23 Praktická část Komunitní projekty Komunitní projekty průběh projektů je stejně důležitý jako výsledek. Muzeum má jak společenskou tak informační roli a jeho úkolem je podílet se na vytváření společenství. Důraz je kladen i na aktivitu mladých lidí. Výchova k aktivnímu občanství Projekty muzeí pro menšiny a sociální skupiny Komunitní muzea Osobnosti významných rodáků Slavnosti Dílny pro veřejnost

24 Praktická část Komunitní projekty Brána muzea otevřená publikace pro mládež Druh projektu: zámek Jánský vrch publikace pro mládež Četnost: publikace pro dětského návštěvníka, každoroční vyhodnocení soutěže Cílová skupina: děti 8-16let, Místo konání: zámek Jánský Vrch v Javorníku Popis projektu: publikace seznamuje s historií zámku, následovali 4 pověsti. Publikaci uzavírali soutěžní i nesoutěžní kvízy jejichž otázky navazovaly na průvodcovský výklad. Dětem ve výpravách se publikace nabízí pro práci domu u ostatních záleží zda si publikaci koupí. Zhodnocení projektu po realizaci: mládež nejeví velký zájem o soutěž Autorka projektu: Hana Šnoblová, Společnost přátel zámku

25

BRÁNA MUZEA OTEVŘENÁ (PRŮVODCE NA CESTĚ MUZEA K LIDEM A LIDÍ DO MUZEA)

BRÁNA MUZEA OTEVŘENÁ (PRŮVODCE NA CESTĚ MUZEA K LIDEM A LIDÍ DO MUZEA) BRÁNA MUZEA OTEVŘENÁ (PRŮVODCE NA CESTĚ MUZEA K LIDEM A LIDÍ DO MUZEA) Alexandra Brabcová (ed.) Zpracoval Jiří Langer Alexandra Brabcová vystudovala Filosofickou fakultu UK v Praze působila čtrnáct let

Více

CENTRUM PRO ROZVOJ MUZEJNÍ PEDAGOGIKY A PRÁCE MUZEÍ SE ZDRAVOTNĚ POSTIŽENOU MLÁDEŽÍ PŘI MZM V BRNĚ

CENTRUM PRO ROZVOJ MUZEJNÍ PEDAGOGIKY A PRÁCE MUZEÍ SE ZDRAVOTNĚ POSTIŽENOU MLÁDEŽÍ PŘI MZM V BRNĚ CENTRUM PRO ROZVOJ MUZEJNÍ PEDAGOGIKY A PRÁCE MUZEÍ SE ZDRAVOTNĚ POSTIŽENOU MLÁDEŽÍ PŘI MZM V BRNĚ Centrum pro rozvoj muzejní pedagogiky a práce muzeí se zdravotně postiženou mládeží bylo zřízeno při oddělení

Více

Téma: Propagace edukačních projektů a akcí pro různé cílové skupiny

Téma: Propagace edukačních projektů a akcí pro různé cílové skupiny SEMINÁŘ 2013 KOMISE PRO PRÁCI S VEŘEJNOSTÍ A MUZEJNÍ PEDAGOGIKU PŘI AMG ČR a NÁRODNÍ MUZEUM, CENTRUM PRO PREZENTACI KULTURNÍHO DĚDICTVÍ 18. 19. 11. 2013 Téma: Propagace edukačních projektů a akcí pro různé

Více

MUZEJNĚ PEDAGOGICKÁ PRÁCE METODICKÉHO CENTRA MUZEJNÍ PEDAGOGIKY SE ZNEVÝHODNĚNÝMI SKUPINAMI NÁVŠTĚVNÍKŮ MGR. PAVLA VYKOUPILOVÁ

MUZEJNĚ PEDAGOGICKÁ PRÁCE METODICKÉHO CENTRA MUZEJNÍ PEDAGOGIKY SE ZNEVÝHODNĚNÝMI SKUPINAMI NÁVŠTĚVNÍKŮ MGR. PAVLA VYKOUPILOVÁ MUZEJNĚ PEDAGOGICKÁ PRÁCE METODICKÉHO CENTRA MUZEJNÍ PEDAGOGIKY SE ZNEVÝHODNĚNÝMI SKUPINAMI NÁVŠTĚVNÍKŮ MGR. PAVLA VYKOUPILOVÁ Muzeum je svými expozicemi a aktuálními výstavami velmi vhodným místem setkávání,

Více

Projekt Vzdělávat a bavit jako další fáze systematické podpory mimoškolního vzdělávání v muzeích a galeriích. Jan Holovský

Projekt Vzdělávat a bavit jako další fáze systematické podpory mimoškolního vzdělávání v muzeích a galeriích. Jan Holovský Projekt Vzdělávat a bavit jako další fáze systematické podpory mimoškolního vzdělávání v muzeích a galeriích Jan Holovský Ministerstvo kultury a projekt Vzdělávat a bavit Projekt Vzdělávat a bavit, spojuje

Více

JAK A PROČ PREZENTOVAT EDUKAČNÍ PROGRAMY MUZEÍ A GALERIÍ ŠKOLÁM PROSTŘEDNICTVÍM MUZEOEDU

JAK A PROČ PREZENTOVAT EDUKAČNÍ PROGRAMY MUZEÍ A GALERIÍ ŠKOLÁM PROSTŘEDNICTVÍM MUZEOEDU JAK A PROČ PREZENTOVAT EDUKAČNÍ PROGRAMY MUZEÍ A GALERIÍ ŠKOLÁM PROSTŘEDNICTVÍM MUZEOEDU Mgr. Pavla Vykoupilová Muzeum pro návštěvníky II: tradiční i nové formy komunikace a prezentace; 11.4.2017 Národní

Více

KELTSKÉ AKTIVITY JAKO PROSTŘEDEK K PROHLOUBENÍ VÝUKY

KELTSKÉ AKTIVITY JAKO PROSTŘEDEK K PROHLOUBENÍ VÝUKY KELTSKÉ AKTIVITY JAKO PROSTŘEDEK K PROHLOUBENÍ VÝUKY Bc. Anna Frantalová Občanské sdružení Boii o. s., Nasavrky Porada ředitelů základních škol, samostatných školních jídelen a pracovníků ORP 14. 15. 11.

Více

jednání Zastupitelstva města Ústí nad Labem

jednání Zastupitelstva města Ústí nad Labem jednání Zastupitelstva města Ústí nad Labem dne: 6. 12. 2017 bod programu: 17 věc: Rozdělení finančních prostředků v oblasti kultury v roce 2018 instituce každoročně podporované důvod předložení: Zákon

Více

Strategie vztahu muzea k veřejnosti

Strategie vztahu muzea k veřejnosti Projekt oblasti podpory OP VK Další vzdělávání Strategie vztahu muzea k veřejnosti Alexandra Brabcová metodika přednášky Projekt oblasti podpory OP VK Další vzdělávání STRATEGIE MUZEA VE VZTAHU K VEŘEJNOSTI

Více

Kateřina Dytrtová. GP3MP_HTGP Historie a teorie galerijní pedagogiky Karolína Hejduková podzim 2012 vyučující: Mgr. Bc. Alice Stuchlíková, Ph.D.

Kateřina Dytrtová. GP3MP_HTGP Historie a teorie galerijní pedagogiky Karolína Hejduková podzim 2012 vyučující: Mgr. Bc. Alice Stuchlíková, Ph.D. Kateřina Dytrtová GP3MP_HTGP Historie a teorie galerijní pedagogiky Karolína Hejduková podzim 2012 vyučující: Mgr. Bc. Alice Stuchlíková, Ph.D. Doc. Kateřina Dytrtová, Ph.D. *1964 v Ústí nad Labem 1982

Více

Hodnoticí standard. Muzejní edukátor (kód: T) Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Umění a užité umění (kód: 82)

Hodnoticí standard. Muzejní edukátor (kód: T) Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Umění a užité umění (kód: 82) Muzejní edukátor (kód: 82-041-T) Autorizující orgán: Ministerstvo kultury Skupina oborů: Umění a užité umění (kód: 82) Týká se povolání: Muzejní edukátor Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 7 Odborná způsobilost

Více

Senioři jako cílová skupina muzeí umění a galerií Zprostředkování umění formou outreach

Senioři jako cílová skupina muzeí umění a galerií Zprostředkování umění formou outreach Senioři jako cílová skupina muzeí umění a galerií Zprostředkování umění formou outreach Mgr. Alice Stuchlíková, Ph.D. katedra výtvarné výchovy, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita, Brno seminář

Více

NABÍDKA AKREDITOVANÝCH PROGRAMŮ PRO DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGICKÝCH PRACOVNÍKŮ. ~ podzim 2014 ~

NABÍDKA AKREDITOVANÝCH PROGRAMŮ PRO DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGICKÝCH PRACOVNÍKŮ. ~ podzim 2014 ~ NABÍDKA AKREDITOVANÝCH PROGRAMŮ PRO DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGICKÝCH PRACOVNÍKŮ pořádaných Národním pedagogickým muzeem a knihovnou J. A. Komenského ~ podzim 2014 ~ Přihlásit se můžete do 9. 10. 2014 na

Více

Dotkni se 20. století! Mgr. Nina Milotová Bc. Kristýna Hlavatá

Dotkni se 20. století! Mgr. Nina Milotová Bc. Kristýna Hlavatá Dotkni se 20. století! Mgr. Nina Milotová Bc. Kristýna Hlavatá Seminář Výměna zkušeností s realizací projektů OP VK MŠMT, Corso IIa, 2. prosince 2014 OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, CZ.1.07/1.1.00/26.0077,

Více

PhDr. Hana Havlůjová, Ph.D. GP3MP_HTGP Historie galerijní pedagogiky BcA. Jana Hřibová Podzim 2012 Vyučující: Mgr. Bc. Alice Stuchlíková, Ph.D.

PhDr. Hana Havlůjová, Ph.D. GP3MP_HTGP Historie galerijní pedagogiky BcA. Jana Hřibová Podzim 2012 Vyučující: Mgr. Bc. Alice Stuchlíková, Ph.D. PhDr. Hana Havlůjová, Ph.D. GP3MP_HTGP Historie galerijní pedagogiky BcA. Jana Hřibová Podzim 2012 Vyučující: Mgr. Bc. Alice Stuchlíková, Ph.D. PhDr. Hana Havlůjová, Ph.D. * 1976 v Praze historička držitelka

Více

DATUM VYTVOŘENÍ: 10.9. 2012

DATUM VYTVOŘENÍ: 10.9. 2012 VÝUKOVÝ MATERIÁL: JMÉNO AUTORA: DATUM VYTVOŘENÍ: 10.9. 2012 PRO ROČNÍK: OBORU: VZDĚLÁVACÍ OBLAST. TEMATICKÝ OKRUH: TÉMA: VY_32_INOVACE_ DUM - 6, S7 Bc. Blažena Nováková 1. ročník Studijního maturitního

Více

INFORMAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ. Aktivity knihovny a spolupráce se školami.

INFORMAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ. Aktivity knihovny a spolupráce se školami. INFORMAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ Aktivity knihovny a spolupráce se školami. Koncepce iv v knihovně CO? zamýšlím, chci dělat PROČ? to dělám definovat cíl! KDO? bude realizovat / pro koho / kdo jsou partneři zainteresované

Více

ZÁKLADY MUZEJNÍ PEDAGOGIKY

ZÁKLADY MUZEJNÍ PEDAGOGIKY KURZ ZÁKLADY MUZEJNÍ PEDAGOGIKY 29. září 2014 1. ZÁKLADY OBECNÉ PEDAGOGIKY, VÝVOJ MUZEJNÍ EDUKACE Mgr. Dagmar Hamalová Lekce uvede posluchače do obecné pedagogiky a didaktiky oborů, které jsou nutným předpokladem

Více

KURZ ZÁKLADY MUZEJNÍ PEDAGOGIKY

KURZ ZÁKLADY MUZEJNÍ PEDAGOGIKY KURZ ZÁKLADY MUZEJNÍ PEDAGOGIKY 21. září 2015 1. ZÁKLADY OBECNÉ PEDAGOGIKY, VÝVOJ MUZEJNÍ EDUKACE Mgr. Dagmar Hamalová Lekce uvede posluchače do obecné pedagogiky a didaktiky oborů, které jsou nutným předpokladem

Více

MORAVSKÁ GALERIE BRNO. Koncept rozvoje, poslání, cíle a řízení organizace. Obsah

MORAVSKÁ GALERIE BRNO. Koncept rozvoje, poslání, cíle a řízení organizace. Obsah MORAVSKÁ GALERIE BRNO Koncept rozvoje, poslání, cíle a řízení organizace Obsah 1. Úvod 2. Cíle, rozvoj a poslání MG dle státní kulturní politiky 3. Analýza současného stavu 4. Návrhy dalšího rozvoje pro

Více

Oddíl E učební osnovy VIII.5.A EVROPSKÉ SOUVISLOSTI

Oddíl E učební osnovy VIII.5.A EVROPSKÉ SOUVISLOSTI Oddíl E učební osnovy VIII.5.A EVROPSKÉ SOUVISLOSTI Charakteristika předmětu: EVROPSKÉ SOUVISLOSTI v nižším stupni osmiletého studia Obsah předmětu Předmět evropské souvislosti plně integruje průřezové

Více

Vyšší odborná škola informačních služeb, Praha. Institute of Technology, Sligo

Vyšší odborná škola informačních služeb, Praha. Institute of Technology, Sligo Vyšší odborná škola informačních služeb, Praha Institute of Technology, Sligo Projekt k ročníkové práci Dokumentace přírůstků v Národním technickém muzeu Autor: Veronika Hovorková Vedoucí práce: MgA. Petr

Více

Malá didaktika innostního u ení.

Malá didaktika innostního u ení. 1. Malá didaktika činnostního učení. / Zdena Rosecká. -- 2., upr. a dopl. vyd. Brno: Tvořivá škola 2006. 98 s. -- cze. ISBN 80-903397-2-7 činná škola; vzdělávání; vyučovací metoda; vzdělávací program;

Více

Předmět: V Ý T V A R N Á V Ý C H O V A

Předmět: V Ý T V A R N Á V Ý C H O V A 13-ŠVP-Výtvarná výchova-p,s,t,k strana 1 (celkem 6) 1. 9. 2014 Předmět: V Ý T V A R N Á V Ý C H O V A Charakteristika předmětu: Cílem předmětu je postupně seznamovat žáky s výrazovými výtvarnými, technikami

Více

Škola rozvoje vesnic Podhorácka

Škola rozvoje vesnic Podhorácka Projekt Škola rozvoje vesnic Podhorácka Občanské sdružení Povodí Stařečského potoka nositel projektu Škola rozvoje vesnic Podhorácka VZDĚLÁVACÍ AKCE: A Škola rozvoje vesnic Podhorácka Cílem projektu je

Více

1. Název programu/ /kurzu - vzdělávací akce: Vedení dialogu a reflexe v učitelské praxi

1. Název programu/ /kurzu - vzdělávací akce: Vedení dialogu a reflexe v učitelské praxi 1. Název programu/ /kurzu - vzdělávací akce: Vedení dialogu a reflexe v učitelské praxi 2. Obsah podrobná struktura a soubor témat výuky: SOUHRNNÁ ANOTACE KURZU: KURZ JE URČEN PRO VYUČUJÍCÍ ZŠ A SŠ. ZAMĚŘUJE

Více

Publikování digitalizovaných sbírek online.

Publikování digitalizovaných sbírek online. Publikování digitalizovaných sbírek online. Možnosti, příklady. Ivana Havlíková Národní muzeum - Centrum pro prezentaci kulturního dědictví Postupné fáze digitalizace Krok 1 vstup dat Krok 2 správa, uložení,

Více

Muzeum Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech pobočka Západočeského muzea v Plzni, p.o. NABÍDKA PROGRAMŮ PRO ŠKOLY 2018 / 2019

Muzeum Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech pobočka Západočeského muzea v Plzni, p.o. NABÍDKA PROGRAMŮ PRO ŠKOLY 2018 / 2019 Muzeum Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech pobočka Západočeského muzea v Plzni, p.o. NABÍDKA PROGRAMŮ PRO ŠKOLY 2018 / 2019 Doprovodné programy ke stálým expozicím 1 Historická expozice Rokycansko v minulosti

Více

PILOTNÍ OVĚŘOVÁNÍ v aktivitě Ekonomická gramotnost

PILOTNÍ OVĚŘOVÁNÍ v aktivitě Ekonomická gramotnost PILOTNÍ OVĚŘOVÁNÍ v aktivitě Ekonomická gramotnost 1. Úvod V souladu s aktivitami projektu byl výukový modul Ekonomická gramotnost pilotně ověřen na primární (děti) i sekundární (pedagogové) cílové skupině.

Více

CENTRUM PRO PREZENTACI KULTURNÍHO DĚDICTVÍ

CENTRUM PRO PREZENTACI KULTURNÍHO DĚDICTVÍ CENTRUM PRO PREZENTACI KULTURNÍHO DĚDICTVÍ Nové možnosti prezentace předmětů kulturního dědictví METODICKÁ CENTRA MINISTERSTVA KULTURY ČR 1 Metodické pracoviště pro otázky evidence a inventarizace sbírek

Více

Multikulturalismus, extremismus a moderní dějiny výchově k občanství

Multikulturalismus, extremismus a moderní dějiny výchově k občanství Katedra společenských věd PdF UP v Olomouci za podpory Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Velvyslanectví Spojených států amerických v Praze, Olomouckého kraje, Olomouckého centra otevřeného

Více

Průběžná zpráva o realizaci projektu pro projektové partnery Etapa 3-4

Průběžná zpráva o realizaci projektu pro projektové partnery Etapa 3-4 Květen 2011 Průběžná zpráva o realizaci projektu pro projektové partnery Etapa 3-4 HelpTour - Agentura pro rozvoj cestovního ruchu Projekt Prezentace a propagace církevních památek a kulturně-historického

Více

Projekt PRŮVODCOVSTVÍ V CHKO BÍLÉ KARPATY. Seminář NNO v cestovním ruchu nízkonákladová turistika 5. 12. 2012, Zlín

Projekt PRŮVODCOVSTVÍ V CHKO BÍLÉ KARPATY. Seminář NNO v cestovním ruchu nízkonákladová turistika 5. 12. 2012, Zlín Projekt PRŮVODCOVSTVÍ V CHKO BÍLÉ KARPATY Seminář NNO v cestovním ruchu nízkonákladová turistika 5. 12. 2012, Zlín PREZENTACE Proč projekt a proč by Vás to mohlo zajímat Jak jsme si to namysleli teorie

Více

KURZ ZÁKLADY MUZEJNÍ PEDAGOGIKY

KURZ ZÁKLADY MUZEJNÍ PEDAGOGIKY KURZ ZÁKLADY MUZEJNÍ PEDAGOGIKY 1. ZÁKLADY OBECNÉ PEDAGOGIKY, VÝVOJ MUZEJNÍ EDUKACE Doc. PhDr. Vladimír Jůva, CSc. Úvodní lekce bude úvodem do obecné pedagogiky a didaktiky jakožto oborů, které jsou nutným

Více

Témata pro bakalářské a diplomové práce zadávané v akademickém roce 2017/2018

Témata pro bakalářské a diplomové práce zadávané v akademickém roce 2017/2018 Témata pro bakalářské a diplomové práce zadávané v akademickém roce 2017/2018 Obecné informace: 1. Jednotlivá témata prací jsou určena obecně, konkrétní zadání práce je nutno projednat osobně s příslušným

Více

Interaktivní programy. ZÁKLADNÍ ŠKOLY a nižší stupeň víceletých gymnázií. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. září prosinec 2013

Interaktivní programy. ZÁKLADNÍ ŠKOLY a nižší stupeň víceletých gymnázií. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. září prosinec 2013 Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro a nižší stupeň víceletých gymnázií září prosinec 2013 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové

Více

Knihovna váš partner. aneb Mr. Bean v knihovně

Knihovna váš partner. aneb Mr. Bean v knihovně Knihovna váš partner aneb Mr. Bean v knihovně Úvodní informace Záměrem lekce je představit knihovnu studentům jako partnera při jejich studiu Cílem je zajímavou formou dovést studenty k poznání knihovny

Více

Vyšší odborná škola informačních služeb, Praha Institute of Technology, Sligo REALIZACE STÁLÉ EXPOZICE OBUVNICTVÍ PROJEKT ROČNÍKOVÉ PRÁCE

Vyšší odborná škola informačních služeb, Praha Institute of Technology, Sligo REALIZACE STÁLÉ EXPOZICE OBUVNICTVÍ PROJEKT ROČNÍKOVÉ PRÁCE Vyšší odborná škola informačních služeb, Praha Institute of Technology, Sligo REALIZACE STÁLÉ EXPOZICE OBUVNICTVÍ PROJEKT ROČNÍKOVÉ PRÁCE student: Eva Bártková vedoucí práce: PhDr. Hana Slámová, Ph.D.

Více

Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. a nižší stupeň víceletých gymnázií. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro

Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. a nižší stupeň víceletých gymnázií. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro ZÁKLADNÍ ŠKOLY a nižší stupeň víceletých gymnázií 2014 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové

Více

Základní informace o aktivitách VÚP Praha v oblasti dějepisu a souvisejících průřezových témat

Základní informace o aktivitách VÚP Praha v oblasti dějepisu a souvisejících průřezových témat Základní informace o aktivitách VÚP Praha v oblasti dějepisu a souvisejících průřezových témat Inovace dějepisného kurikula v RVP G aktuální stav řešené problematiky Mgr. Aleš Franc, seminář v Telči, 7.-

Více

Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. září prosinec 2011

Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. září prosinec 2011 Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro ZÁKLADNÍ ŠKOLY září prosinec 2011 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové 1 tel.: +420 495 512

Více

Muzeum pro návštěvníky: tradiční i nové formy komunikace a prezentace Seminář Národního muzea v Praze, listopad 2014

Muzeum pro návštěvníky: tradiční i nové formy komunikace a prezentace Seminář Národního muzea v Praze, listopad 2014 Herní způsob převyprávění historických příběhů v roli jako vhodná příležitost k započetí širší diskuse o významných osobnostech a událostech v dějinách Muzeum pro návštěvníky: tradiční i nové formy komunikace

Více

PLÁN PRÁCE ŠKOLNÍHO PORADENSKÉHO PRACOVIŠTĚ

PLÁN PRÁCE ŠKOLNÍHO PORADENSKÉHO PRACOVIŠTĚ Základní škola Náměšť nad Oslavou, Husova 579, 675 71 Náměšť nad Oslavou PLÁN PRÁCE ŠKOLNÍHO PORADENSKÉHO PRACOVIŠTĚ 1. Školní poradenské pracoviště 2. Hlavní úkoly pro jednotlivé oblasti činnosti ŠPP

Více

Naši nebo cizí? Židé v českém 20. století. Prezentace

Naši nebo cizí? Židé v českém 20. století. Prezentace Prezentace WEBINÁŘ O PROJEKTU MATERIÁLY PRO UČITELE PUBLIKACE ODDĚLENÍ PRO VZDĚLÁVÁNÍ A KULTURU ŽMP Otázka1 NAVŠTÍVILI JSTE V UPLYNULÝCH TŘECH LETECH ŽIDOVSKÉ MUZEUM V PRAZE? O PROJEKTU 2011-2013 PODPOŘENO

Více

Mapování kulturních a kreativních průmyslů v Olomouci. Radek Palaščák, 9. 12. 2015, úsek vnějších vztahů, Rektorát Univerzity Palackého

Mapování kulturních a kreativních průmyslů v Olomouci. Radek Palaščák, 9. 12. 2015, úsek vnějších vztahů, Rektorát Univerzity Palackého Mapování kulturních a kreativních průmyslů v Olomouci podnět k mapovaní oblasti vzešel z univerzitního prostředí: dojednána podpora a spolupráce s politickou reprezentací města i magistrátními odbory zejm.

Více

Křesťanská základní škola Jihlava, nám. Svobody 1369 / 3, 586 01 Jihlava

Křesťanská základní škola Jihlava, nám. Svobody 1369 / 3, 586 01 Jihlava Křesťanská základní škola Jihlava, nám. Svobody 1369 / 3, 586 01 Jihlava 1. 4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách operačního programu vzdělávání pro konkurenceschopnost Datum zahájení

Více

Hlava I. Úvodní ustanovení. Čl. 1

Hlava I. Úvodní ustanovení. Čl. 1 Metodický návod k vedení evidence Národního archivního dědictví v muzeích, knihovnách, galeriích, památnících, pracovištích Akademie věd České republiky a vysokých školách, podle vyhlášky č. 645/2004 Sb.,

Více

PŘEHLED PRIORIT, CÍLŮ A OPATŘENÍ Priorita Cíle Opatření Aktivity spolupráce

PŘEHLED PRIORIT, CÍLŮ A OPATŘENÍ Priorita Cíle Opatření Aktivity spolupráce PŘEHLED PRIORIT, CÍLŮ A OPATŘENÍ Priorita Cíle Opatření Aktivity spolupráce 1. Předškolní vzdělávání a péče 1.1 Motivovaný, inspirovaný a vzdělaný pedagogický sbor; spolupráce v oblasti odborné pedagogické

Více

zdroj finančních prostředků účel dotace (Kč) zdroj finančních prostředků účel dotace (Kč) zdroj finančních prostředků účel dotace (Kč)

zdroj finančních prostředků účel dotace (Kč) zdroj finančních prostředků účel dotace (Kč) zdroj finančních prostředků účel dotace (Kč) Rok 1997 Příloha č. 5 Přehled o finančních prostředcích Muzea romské v Brně (rok 1997-2002) Ministerstvo, ČR, odbor Dotace na provoz organizace 1 467 000 Magistrát města Brna Dotace na putovní výstavu

Více

MYKOLOGICKO-BOTANICKÁ EXKURZE DO PP NA PLACHTĚ

MYKOLOGICKO-BOTANICKÁ EXKURZE DO PP NA PLACHTĚ muzeum Neformální vzdělávací instituce Celoživotní učení Disponuje odbornými znalostmi v oboru přírodních věd: mykologie, botanika, zoologie, entomologie, paleotologie, geologie Sbírkotvorná instituce

Více

Výukový program pedagogiky sportovního tréninku

Výukový program pedagogiky sportovního tréninku Výukový program pedagogiky sportovního tréninku Studijní rok: 2011/12 Studijní obor, ročník: navazující Mgr. Počet hodin: 12/12 Vyučující: Doc. PaedDr. M. Lehnert, Dr. Cíl vyučovacího předmětu: prohloubit

Více

Směrnici naplňování standardů časové, ekonomické a fyzické dostupnosti

Směrnici naplňování standardů časové, ekonomické a fyzické dostupnosti Na základě zákona č. 122/2000 Sb., ve znění zákona č. 483/2004 Sb., a Metodického pokynu Ministerstva kultury ČR k provádění zákona č. 122/2000 Sb., ve znění zákona č. 483/2004 Sb., ze dne 11. dubna 2005

Více

Kurz DVPP. Žádost o akreditaci DVPP Vzdělávací program,,dobrodružné výpravy za přírodovědnými pokusy na ZŠ

Kurz DVPP. Žádost o akreditaci DVPP Vzdělávací program,,dobrodružné výpravy za přírodovědnými pokusy na ZŠ Kurz DVPP Žádost o akreditaci DVPP Vzdělávací program,,dobrodružné výpravy za přírodovědnými pokusy na ZŠ Vzdělávací program,,dobrodružné výpravy za přírodovědnými pokusy na ZŠ Pořadové číslo: 20 1. Název

Více

Pedagogická knihovna J. A. Komenského. Centrum pro školní knihovny (CŠK)

Pedagogická knihovna J. A. Komenského. Centrum pro školní knihovny (CŠK) Projekt XXX 1 Pedagogická knihovna J. A. Komenského Mikulandská 5 116 74 Praha 1 Centrum pro školní knihovny (CŠK) Radmila Indráková Projekt XXX 2 Pedagogická knihovna J. A. Komenského Specializovaná knihovna

Více

Pedagogická fakulta. Centrum češtiny pro komunikační praxi. Centrum poradenství v oblasti didaktiky českého jazyka

Pedagogická fakulta. Centrum češtiny pro komunikační praxi. Centrum poradenství v oblasti didaktiky českého jazyka Pedagogická fakulta Na této stránce najdete kompletní nabídku Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy. Pokud máte zájem o kompletní nabídku, navštivte hlavní stránku. Přehled vědeckých týmů Centrum češtiny

Více

17. Výtvarná výchova

17. Výtvarná výchova 17. 202 Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Vyučovací předmět: Charakteristika vyučovacího předmětu Vyučovací předmět výtvarná výchova patří do vzdělávací oblasti. Je zařazen do všech čtyř ročníků nižšího

Více

vývojvoj a perspektivy

vývojvoj a perspektivy Příprava učitelu itelů fyziky na JU vývojvoj a perspektivy Jiří Tesař, katedra fyziky PF JU Brno 13. 14. 9. 2007 Historie přípravyp pravy učitelu itelů na PF JU 1948 Pedagogická fakulta (pod UK Praha)

Více

Příloha č. 1. k výzvě č. 03 pro oblast podpory Zvyšování kvality ve vzdělávání. Podrobný rozpis podporovaných aktivit

Příloha č. 1. k výzvě č. 03 pro oblast podpory Zvyšování kvality ve vzdělávání. Podrobný rozpis podporovaných aktivit Příloha č. 1 k výzvě č. 03 pro oblast podpory 1.1 - Zvyšování kvality ve vzdělávání Podrobný rozpis podporovaných aktivit Podporovaná aktivita: Vytváření podmínek pro implementaci školních vzdělávacích

Více

Nikolić Aleksandra Matěj Martin

Nikolić Aleksandra Matěj Martin POSTAVENÍ Í PEDAGOGIKY MEZI VĚDAMI Nikolić Aleksandra Matěj Martin PŮVOD NÁZVU Paidagogos = pais + agein Pais = dítě Agein = vést průvodce dětí, často vzdělaný otrok pečoval o výchovu dětí ze zámožných

Více

Grantový projekt Podpora profesního rozvoje pedagogických pracovníků středních škol Středočeského kraje PRAXÍ KE KVALITĚ

Grantový projekt Podpora profesního rozvoje pedagogických pracovníků středních škol Středočeského kraje PRAXÍ KE KVALITĚ Grantový projekt Podpora profesního rozvoje pedagogických pracovníků středních škol Středočeského kraje PRAXÍ KE KVALITĚ Projekt je zaměřen na rozvoj odborných i pedagogických kompetencí učitelů ve středním

Více

STRATEGIE ROZVOJE SLUŽEB ICT VE ŠKOLE

STRATEGIE ROZVOJE SLUŽEB ICT VE ŠKOLE STRATEGIE ROZVOJE SLUŽEB ICT VE ŠKOLE LIDSKÉ ZDROJE (c) Radek Maca rama@inforama.cz Postavení procesu integrace ICT ve škole ředitel Zástupci, vých. poradce, koordinátoři ŠVP, ICT Vedoucí -metodici vzděl.

Více

Zdravá škola. škola podporující zdraví

Zdravá škola. škola podporující zdraví Zdravá škola škola podporující zdraví Koncepce, která vstoupila do povědomí české pedagogické veřejnosti v rozmezí let 1991 1993 jako jedna z alternativních edukačních možností prošla do současnosti určitým

Více

Výukový modul SOLÁRNÍ ENERGIE ZELENÝ MOST MEZI ŠKOLOU A PRAXÍ ENVIRONMENTÁLNÍ VZDĚLÁVACÍ MODULY PRO TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ CZ.1.07/1.1.00/14.

Výukový modul SOLÁRNÍ ENERGIE ZELENÝ MOST MEZI ŠKOLOU A PRAXÍ ENVIRONMENTÁLNÍ VZDĚLÁVACÍ MODULY PRO TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ CZ.1.07/1.1.00/14. Výukový modul SOLÁRNÍ ENERGIE ZELENÝ MOST MEZI ŠKOLOU A PRAXÍ ENVIRONMENTÁLNÍ VZDĚLÁVACÍ MODULY PRO TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ CZ.1.07/1.1.00/14.0153 1 V rámci projektu Zelený most mezi školou a praxí environmentální

Více

NÁŠ SVĚT. Tematické okruhy: 1. Místo, kde žijeme dopravní výchova, praktické poznávání školního prostředí a okolní krajiny (místní oblast, region)

NÁŠ SVĚT. Tematické okruhy: 1. Místo, kde žijeme dopravní výchova, praktické poznávání školního prostředí a okolní krajiny (místní oblast, region) NÁŠ SVĚT Vyučovací předmět Náš svět se vyučuje jako samostatný předmět v prvním až třetím ročníku a jako vyučovací blok přírodovědných a vlastivědných poznatků v čtvrtém a pátém ročníku. Zastoupení v jednotlivých

Více

Charakteristika předmětu:

Charakteristika předmětu: Vzdělávací oblast : Vyučovací předmět: Volitelné předměty Člověk a společnost Historický seminář Charakteristika předmětu: Vzdělávací obsah: Základem vzdělávacího obsahu předmětu Historický seminář je

Více

Zřízení Registru muzeí a galerií a vybudování Národní sítě muzeí

Zřízení Registru muzeí a galerií a vybudování Národní sítě muzeí Zřízení Registru muzeí a galerií a vybudování Národní sítě muzeí Příspěvek pro seminář NOVÁ KONCEPCE ROZVOJE MUZEJNICTVÍ A JEJÍ ROZVOJOVÝ POTENCIÁL PRO GALERIE A JEJICH ZŘIZOVATELE Veletržní palác, 13.

Více

Výukový modul VĚTRNÁ ENERGIE ZELENÝ MOST MEZI ŠKOLOU A PRAXÍ ENVIRONMENTÁLNÍ VZDĚLÁVACÍ MODULY PRO TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ CZ.1.07/1.1.00/14.

Výukový modul VĚTRNÁ ENERGIE ZELENÝ MOST MEZI ŠKOLOU A PRAXÍ ENVIRONMENTÁLNÍ VZDĚLÁVACÍ MODULY PRO TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ CZ.1.07/1.1.00/14. Výukový modul VĚTRNÁ ENERGIE ZELENÝ MOST MEZI ŠKOLOU A PRAXÍ ENVIRONMENTÁLNÍ VZDĚLÁVACÍ MODULY PRO TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ CZ.1.07/1.1.00/14.0153 1 V rámci projektu Zelený most mezi školou a praxí environmentální

Více

Klášter Plasy aedificivm hoc sine aqvis rvet

Klášter Plasy  aedificivm hoc sine aqvis rvet Klášter Plasy www.klaster-plasy.cz aedificivm hoc sine aqvis rvet CO? KDY? KDE? JAK? PRO KOHO? Hlavním cílem projektu je vytvoření moderního depozitáře s adekvátními podmínkami pro uložení předmětů mobiliárních

Více

Seznam příloh. Příloha č.1: Seznam památek UNESCO v ČR. Příloha č.2: Tabulka Typy instalací(podle O.Blažíčka)

Seznam příloh. Příloha č.1: Seznam památek UNESCO v ČR. Příloha č.2: Tabulka Typy instalací(podle O.Blažíčka) Seznam příloh Příloha č.1: Seznam památek UNESCO v ČR Příloha č.2: Tabulka Typy instalací(podle O.Blažíčka) Příloha č.3: Tabulka Klíčové kompetence (podle RVP) Příloha č.4: Tabulka Vzdělávací oblasti(podle

Více

Otevřená věda III popularizace přírodovědných oborů a komunikace výzkumu a vývoje ve společnosti

Otevřená věda III popularizace přírodovědných oborů a komunikace výzkumu a vývoje ve společnosti Otevřená věda III popularizace přírodovědných oborů a komunikace výzkumu a vývoje ve společnosti OVIII - cíle Zajistit kvalifikované lidské zdroje pro vědu a výzkum (VaV pracovníky, pedagogy, studenty)

Více

Charakteristika vyučovacího předmětu Vlastivěda

Charakteristika vyučovacího předmětu Vlastivěda Charakteristika vyučovacího předmětu Vlastivěda Obsahové, časové a organizační vymezení vyučovacího předmětu Vlastivěda Vzdělávací obsah předmětu Vlastivěda je tvořen z tematických okruhů Místo, kde žijeme,

Více

MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ

MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ FAKULTA PEDAGOGICKÁ KATEDRA FYZIKY, CHEMIE A ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ Seminární práce z předmětu UPVK_0044 Inženýrská pedagogika Téma: Možnosti využití inženýrské pedagogiky v

Více

Vybrané vzdělávací aktivity Národního muzea

Vybrané vzdělávací aktivity Národního muzea Vybrané vzdělávací aktivity Národního muzea Muzeum pro návštěvníky: tradiční i nové formy komunikace a prezentace 20.11.2014 Mgr. et Mgr. Pavlína Honzíková Představené vzdělávací aktivity: cyklus Film

Více

Návrhy možných témat závěrečných prací

Návrhy možných témat závěrečných prací Návrhy možných témat závěrečných prací PEDAGOGICKÉ STUDIUM UČITELŮ PV a OV, OV, VV, HV, ZDRAV, VYCH, PVČ Student je povinen si zvolit v rámci svého studia téma své závěrečné práce. K tomu má možnost využít

Více

Kurz DVPP. Žádost o akreditaci DVPP Vzdělávací program,,dobrodružné výpravy za přírodovědnými pokusy v MŠ

Kurz DVPP. Žádost o akreditaci DVPP Vzdělávací program,,dobrodružné výpravy za přírodovědnými pokusy v MŠ Kurz DVPP Žádost o akreditaci DVPP Vzdělávací program,,dobrodružné výpravy za přírodovědnými pokusy v MŠ Vzdělávací program,,dobrodružné výpravy za přírodovědnými pokusy v MŠ Pořadové číslo: 5 1. Název

Více

Možnosti spolupráce KK a dalších subjektů. Mgr. Tomáš Gec Krajská knihovna Vysočiny v Havlíčkově Brodě

Možnosti spolupráce KK a dalších subjektů. Mgr. Tomáš Gec Krajská knihovna Vysočiny v Havlíčkově Brodě Možnosti spolupráce KK a dalších subjektů Mgr. Tomáš Gec Krajská knihovna Vysočiny v Havlíčkově Brodě Spolupráce KK a krajského úřadu I. Koncepční - Příprava koncepce systému veřejných knihoven a koncepce

Více

výukový program pro ŽÁKY 8. a 9. třídy ZŠ a STUDENTY SŠ.

výukový program pro ŽÁKY 8. a 9. třídy ZŠ a STUDENTY SŠ. výukový program pro ŽÁKY 8. a 9. třídy ZŠ a STUDENTY SŠ. Vážení pedagogové, edukační program seznámí Vaše žáky s plakátem jako významnou kategorií užitého umění. Aktivizujícími metodami představí významného

Více

Interaktivní výstava na motivy knihy HISTORIE EVROPY Renáty Fučíkové.

Interaktivní výstava na motivy knihy HISTORIE EVROPY Renáty Fučíkové. Interaktivní výstava na motivy knihy HISTORIE EVROPY Renáty Fučíkové. Výstava je trojdimenzionálním ztvárněním původní české knihy Historie Evropy obrazové putování od Renáty Fučíkové. Expozice má interaktivní

Více

KURIKULUM - OBSAH VZDĚLÁNÍ. Školní pedagogika Jaro 2012 H. Filová, kat. pedagogiky PdF MU

KURIKULUM - OBSAH VZDĚLÁNÍ. Školní pedagogika Jaro 2012 H. Filová, kat. pedagogiky PdF MU KURIKULUM - OBSAH VZDĚLÁNÍ Školní pedagogika Jaro 2012 H. Filová, kat. pedagogiky PdF MU VSTUPNÍ OTÁZKY: Co je vzdělávací kurikulum Co ovlivňuje podobu kurikula (edukační teorie a jejich vliv na výběr

Více

KOUZLO STARÝCH MAP. SEMINÁŘ STARÉ MAPY SOUČASNOSTI Možnosti využití starých map, pohled do minulosti i budoucnosti

KOUZLO STARÝCH MAP. SEMINÁŘ STARÉ MAPY SOUČASNOSTI Možnosti využití starých map, pohled do minulosti i budoucnosti KOUZLO STARÝCH MAP SEMINÁŘ STARÉ MAPY SOUČASNOSTI Možnosti využití starých map, pohled do minulosti i budoucnosti Alena Vondráková, Stanislav Popelka 4. 10. 2016 ZLÍN PROČ KOUZLO STARÝCH MAP? staré mapy

Více

NADAČNÍ PROGRAM ROKU 2015

NADAČNÍ PROGRAM ROKU 2015 NADAČNÍ PROGRAM ROKU 2015 PO 2. KOLE VÝBĚROVÉHO ŘÍZENÍ Sídlo nadace: Vítkovická 3108/11, 702 00 Ostrava Telefon: +420 595 620 045 E-mail: info@nadace-landek.cz +420 604 168 008 Internet: www.nadace-landek.cz

Více

LEGISLATIVNÍ ASPEKTY MINIMÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ MOVITÉHO KULTURNÍHO DĚDICTVÍ A PROBÍHAJÍCÍ PROJEKTY VÝZKUMU A VÝVOJE

LEGISLATIVNÍ ASPEKTY MINIMÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ MOVITÉHO KULTURNÍHO DĚDICTVÍ A PROBÍHAJÍCÍ PROJEKTY VÝZKUMU A VÝVOJE LEGISLATIVNÍ ASPEKTY MINIMÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ MOVITÉHO KULTURNÍHO DĚDICTVÍ A PROBÍHAJÍCÍ PROJEKTY VÝZKUMU A VÝVOJE Národní galerie v Praze 10. června 2013 Pavel Jirásek Eva Polatová, Petr Svoboda, Martin

Více

Výsledky učení (Intented Learning Outcomes) jako klíčový nástroj řízení kvality vzdělávacího procesu. Teaching Excellence

Výsledky učení (Intented Learning Outcomes) jako klíčový nástroj řízení kvality vzdělávacího procesu. Teaching Excellence Výsledky učení (Intented Learning Outcomes) jako klíčový nástroj řízení kvality vzdělávacího procesu doc. Ing. Jiří Hnilica, Ph.D. Teaching Excellence Výsledky učení aneb jak jasně a ověřitelně popsat,

Více

Igor Zhoř , Brno , Brno

Igor Zhoř , Brno , Brno Igor Zhoř 9.3.1925, Brno 22.11.1997, Brno Studia 1945-49 přírodovědecká a pedagogická fakulta Masarykovy univerzity, Brno, 1950 doktorát 1964-68 externí aspirantura na filozofické fakultě brněnské univerzity,

Více

Výkaz metodické a restaurátorské pomoci Východočeského muzea v Pardubicích za druhé pololetí roku 2016 ( )

Výkaz metodické a restaurátorské pomoci Východočeského muzea v Pardubicích za druhé pololetí roku 2016 ( ) Výkaz metodické a restaurátorské pomoci Východočeského muzea v Pardubicích za druhé pololetí roku 2016 (1. 7. 31. 12. 2016) Oddělení Pracovník Instituce Popis metodické pomoci Časová náročnost (hod.) historické

Více

Magni Cesty s příběhem

Magni Cesty s příběhem Cesty s příběhem Magni Cesty s příběhem ROZVOJ POZNÁVACÍHO A KULTURNÍHO CESTOVNÍHO RUCHU MĚST A REGIONŮ PRO DOMÁCÍ A ZAHRANIČNÍ TURISTY HelpTour - Agentura pro rozvoj cestovního ruchu Ing. Marek Toušek

Více

Charakteristika vyučovacího předmětu výtvarná výchova

Charakteristika vyučovacího předmětu výtvarná výchova Charakteristika vyučovacího předmětu výtvarná výchova Obsahové vymezení Výtvarný obor navazuje na výtvarnou výchovu základní školy a vychází ze vzdělávacího obsahu Výtvarného oboru v RVP G. Časové vymezení

Více

U nás zaváděn teprve po roce Na západě od 60. let (Curriculum research and development). Význam pojmu ne zcela průhledný.

U nás zaváděn teprve po roce Na západě od 60. let (Curriculum research and development). Význam pojmu ne zcela průhledný. KURIKULUM KURIKULUM U nás zaváděn teprve po roce 1989. Na západě od 60. let (Curriculum research and development). Význam pojmu ne zcela průhledný. Existuje mnoho definic. Seznam vyučovacích předmětů a

Více

3. Charakteristika školního vzdělávacího programu

3. Charakteristika školního vzdělávacího programu 3.1 Zaměření školy 3. Charakteristika školního vzdělávacího programu Školní vzdělávací program Škola bránou do života vychází 1. z RVP pro gymnázia 2. z potřeby připravit gymnaziální studenty co nejlépe

Více

Výchovné a vzdělávací strategie uplatňované vyučujícími v předmětu Seminář z výtvarné výchovy

Výchovné a vzdělávací strategie uplatňované vyučujícími v předmětu Seminář z výtvarné výchovy Název ŠVP Motivační název Datum 15.6.2009 Název RVP Verze 01 Dosažené vzdělání Střední vzdělání s maturitní zkouškou Platnost od 1.9.2009 Forma vzdělávání Koordinátor Délka studia v letech: denní forma

Více

Soňa Mertová MUZEJNÍ KUFŘÍK

Soňa Mertová MUZEJNÍ KUFŘÍK Soňa Mertová MUZEJNÍ KUFŘÍK metodický materiál ÚVOD Nabídka vzdělávacích a volnočasových aktivit různého druhu se rozšiřuje geometrickou řadou a muzea jsou tak stále více motivována k hledání nových způsobů,

Více

Doprovodné programy ke stálým expozicím

Doprovodné programy ke stálým expozicím Doprovodné programy ke stálým expozicím 1) historická expozice Rokycansko v minulosti : Výprava do pravěku (nástroje, činnosti, zbraně, šperky) Na návštěvě ve středověku (erby, rytíři a jejich zbroj, řemesla,

Více

NABÍDKA KVALIFIKAČNÍHO KURZU

NABÍDKA KVALIFIKAČNÍHO KURZU NABÍDKA KVALIFIKAČNÍHO KURZU v rámci projektu Projektový management pro vedoucí pracovníky základních a středních škol registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.3.00/08.0237 České Budějovice 2010 Tento informační

Více

Volitelná výtvarná výchova I.

Volitelná výtvarná výchova I. školní vzdělávací program PLACE HERE Název školy Adresa Palackého 211, Mladá Boleslav 293 80 Název ŠVP Platnost 1.9.2009 Dosažené vzdělání Střední vzdělání s maturitní zkouškou Název RVP Délka studia v

Více

M Ě ST O B EN E ŠO V

M Ě ST O B EN E ŠO V MĚSTO BENEŠOV KAPITOLY Z HISTORIE MUZEA UMĚNÍ A DESIGNU BENEŠOV 1990-2010... Historie Muzea umění a designu Benešov není vizitkou jeho několika zaměstnanců, ale především úspěchem celého mě sta. Jeho

Více

Mgr. Petr Čadek, Mgr. Karel Šulc, Bc. Lukáš Javůrek, Hana Solarová

Mgr. Petr Čadek, Mgr. Karel Šulc, Bc. Lukáš Javůrek, Hana Solarová Mgr. Petr Čadek, Mgr. Karel Šulc, Bc. Lukáš Javůrek, Hana Solarová KOGNITIVNÍ LINGVISTIKA Jazyk a jeho užívání jsou jednou z kognitivních aktivit lidské mysli. Kognitivní lingvisté předpokládají, že jazyk

Více

ŠKOLY PRO REGION - modernizace ŠVP ZV v českorakouském příhraničí Novohradska

ŠKOLY PRO REGION - modernizace ŠVP ZV v českorakouském příhraničí Novohradska ŠKOLY PRO REGION - modernizace ŠVP ZV v českorakouském příhraničí Novohradska registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/02.0037 Datum zahájení projektu: 1. 1. 2010 Datum ukončení projektu: 30. 6. 2012

Více

Doprovodné a edukační programy

Doprovodné a edukační programy Doprovodné a edukační programy Historická výstavní budova Velikonoční edukační programy Slezské zemské muzeum připravilo pro zájemce dva Velikonoční edukační programy, které se budou konat od 1. do 30.

Více

Projekt Národní centrum zahradní kultury v Kroměříži Metodické, odborné a edukační centrum péče a obnovy historických zahrad a parků

Projekt Národní centrum zahradní kultury v Kroměříži Metodické, odborné a edukační centrum péče a obnovy historických zahrad a parků Projekt Národní centrum zahradní kultury v Kroměříži Metodické, odborné a edukační centrum péče a obnovy historických zahrad a parků Ing. Jitka Gajdoštinová + Ing. Lenka Křesadlova Ph.D. - NPÚ ÚOP v Kroměříži

Více

NADAČNÍ PROGRAM ROKU 2014

NADAČNÍ PROGRAM ROKU 2014 NADAČNÍ PROGRAM ROKU 2014 PO 2. KOLE VÝBĚROVÉHO ŘÍZENÍ Sídlo nadace: Vítkovická 3108/11, 702 00 Ostrava Telefon: +420 596 620 045 E-mail: nadace.landek@okd.cz +420 604 168 008 Internet: www.nadace-landek.cz

Více