ŠKOLNÍ ŘÁD I. PRÁVA ŽÁKA. Žák má právo:

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ŠKOLNÍ ŘÁD I. PRÁVA ŽÁKA. Žák má právo:"

Transkript

1 ŠKOLNÍ ŘÁD Školní řád vychází ze Zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon) a Vyhlášky č. 13/2005 Sb. O středním vzdělávání a vzdělávání v konzervatoři. I. PRÁVA ŽÁKA Žák má právo: 1. Účastnit se vyučování podle rozvrhu hodin a být informován o případných změnách v organizaci studia. 2. Být seznámen s učebním plánem, se školním řádem a klasifikačním řádem. 3. Na informace o průběhu a výsledcích svého vzdělávání, právo na tyto informace v případě zletilého žáka i jeho rodiče. 4. Na vzdělání a svobodný přístup ke všem informacím které se týkají jejich studia, práv, povinností a zákonných ustanovení. Materiálně technické podmínky vzdělávání zajišťuje škola, za kvalitu výchovně-vzdělávacího procesu zodpovídají vyučující. 5. Na bezpečnost a ochranu zdraví během školního vyučování a na školních akcích. Na začátku školního roku jsou prokazatelným způsobem seznámeni se zásadami BOZP a PO, a při činnostech, kde hrozí zvýšené riziko úrazů (tělesná výchova, exkurze, odborné učebny OV apod.). 6. Na vyjádření vlastního názoru ve všech věcech, které se ho týkají, a to přiměřenou formou, se svými podněty a dotazy se může obrátit na vyučujícího, třídního učitele, zástupce ředitele, výchovného poradce a na ředitele. 7. Být na začátku školního roku seznámen s požadavky a způsobem klasifikace v každém předmětu. 8. Na pomoc vyučujícího v případě, že neporozuměl učivu. 9. Na ochranu před fyzickým a psychickým násilím, sociálně-patologickými jevy a před projevy diskriminace a nepřátelství. 10. Užívat veškeré zařízení a vybavení školy v souvislosti s výukou pod vedením učitele nebo jiných pověřených osob. 11. Volit a být volen do školské rady, je-li zletilý. 12. Zakládat v rámci školy samosprávné orgány žáků, volit a být do nich volený, pracovat v nich a jejich prostřednictvím se obracet na ředitele s tím, že ředitel je povinen se stanovisky a vyjádřením těchto samosprávných orgánů zabývat. Zákonný zástupce nezletilého žáka má právo: 1. Na informace o průběhu a výsledcích vzdělávání svých dětí. 2. Volit a být volen do školské rady. 3. Vyjadřovat se ke všem problémům týkajících se vzdělání jejich dětí, ředitel školy a další pedagogičtí pracovníci jsou povinni se jejich připomínkami s podněty zabývat.

2 II. POVINNOSTI ŽÁKA Žák je povinen: 1. Docházet do školy pravidelně a včas podle stanoveného rozvrhu hodin a zúčastňovat se vyučování všech předmětů, vždy se zvoněním, které zahajuje vyučovací hodinu, být na svém místě ve třídě a mít připraveny pomůcky na výuku, omluvit se na počátku hodiny, pokud se nemohl ze závažných důvodů připravit na vyučování, nebo pokud zapomněl pomůcky na vyučování. 2. Připravovat se na vyučovací hodiny, během studia si osvojovat vědomosti a dovednosti potřebné k dosažení daného stupně středního vzdělání. 3. Dodržovat školní řád, vnitřní řády odborných učeben a pracovišť odborného výcviku, do tělocvičny a odborných učeben vstupovat pouze v doprovodu učitele. 4. Ve škole a na akcích organizovaných školou dodržovat pravidla slušného chování ve vztahu ke spolužákům a všem zaměstnancům školy. 5. Řídit se pokyny učitele při výuce i o přestávkách, chovat se zdvořile ke všem pracovníkům školy. 6. Chránit své zdraví a zdraví jiných, dbát na čistotu a pořádek ve škole a v jejím okolí. Dodržovat BOZP a PO a provozní řády jednotlivých odborných učeben a tělocvičny. 7. Hlásit neprodleně každý úraz. 8. Šetřit zařízení školy (lavice, žídle, šatní skříňky, malby v učebnách apod.), chránit je před poškozením. 9. Oznámit třídnímu učiteli neboj jinému učiteli, jestliže v průběhu vyučování nebo přestávek potřebuje opustit budovu školy ze zdravotních nebo osobních důvodů. 10. Cennější věci mít při pobytu ve škole buď u sebe nebo uloženy u učitele, počíná-li si žák jinak, nebude při odcizení věci posuzována situace jako pojistná událost, za peníze a cenné věci nepřijímá škola právní a hmotnou odpovědnost. Zákonný zástupce nezletilého žáka nebo zletilý žák je povinen: 1. Oznámit škole údaje, které jsou potřebné pro průběh vzdělávání nebo bezpečnost žáka a změny v těchto údajích. 2. Dokládat důvody nepřítomnosti ve vyučování v souladu se zásadami omlouvání, stanovených školním řádem. 3. Zúčastnit se osobně projednávání závažných otázek týkajících se vzdělávání. 4. V případě úmyslného poškození majetku školy vyčíslenou škodu neprodleně uhradit. Žákům je zakázáno: 1. Nosit a přechovávat věci, které by mohly ohrozit zdraví, způsobit úraz nebo ohrožovat mravní výchovu jich samotných nebo spolužáků. 2. Užívat ve škole a při školních akcích návykové látky (včetně alkoholických nápojů) a látky ohrožující zdraví a bezpečnost, vznikne li podezření, že je žák pod vlivem návykové látky, škola nad ním zabezpečí dohled a předá ho rodičům nebo k odbornému ošetření. 3. Kouřit v prostorách školy, jejím bezprostředním okolí a na akcích pořádaných školou. 4. Používat při vyučování mobilní telefon, pokud si žáci donesou mobilní telefony, musí být během vyučování hodiny vypnuté a uložené ve školních taškách. Nošení hudebních přehrávačů, PDA, fotoaparátů, videokamer a podobných zařízení do školy.

3 5. Manipulovat s termoregulačními ventily u radiátorů topení a hasícími přístroji. 6. Opouštět budovu školy o přestávkách (s výjimkou volných hodin a oběda). 7. Propagovat činnost politických stran a politických hnutí. III. CHOVÁNÍ ŽÁKŮ VE ŠKOLE 1. Při vyučování zaujímají žáci místa podle stanoveného zasedacího pořádku. 2. Žáci zacházejí co nejšetrněji se školním, vlastním i cizím majetkem. 3. Při vyučování se žák věnuje práci ve vyučovacím předmětu a svým jednáním neruší v práci ostatní. 4. Žáci se k sobě chovají slušně a korektně, jsou ohleduplní a totéž vyžadují od ostatních. Morální povinností je pomáhat jiným, především slabším a mladším, projevovat úctu ke starším a ženám. Hrubé a vulgární výrazy jsou nepřípustné. 5. Krádeže, ponižování, duševní a tělesné ubližování, šikanování a vydírání se posuzuje jako nejhrubší přestupek a může mít za následek okamžité vyloučení ze studia. 6. Vstup žáků do odborných učeben může povolit pouze vyučující. 7. Přestávky jsou určeny k odpočinku, přípravě žáků na další vyučovací hodinu a k přechodu do jiných učeben. 8. Veškeré osobní a úřední záležitosti žáci vyřizují prostřednictvím třídního učitele. 9. Úřední záležitosti v kanceláři školy žáci vyřizují jen v úředních hodinách. IV. DOHLED NAD ŽÁKY 1. Škola je povinna vykonávat nad nezletilými žáky náležitý dohled. Tento dohled zajišťují pedagogičtí pracovníci formou pedagogického dohledu. Dohled začíná 15 min. před začátkem dopoledního vyučování a končí odchodem žáků ze školy po skončení vyučování. Dohled se dále vykonává o přestávkách mezi vyučovacími hodinami a na akcích pořádaných školou. 2. V době přerušení výchovně vzdělávací činnosti škola nekoná nad žáky dohled. Obdobně škola nekoná nad žáky dohled, pokud se ve škole zdržují dříve než 15 min. před začátkem vyučování, po skončení vyučování a v době rozvrhového volna (např. při pozdějším začátku výuky a při odpadlých hodinách). 3. Při akcích konaných mimo školu, kdy místem pro shromáždění žáků není škola, začíná dohled 10 min. před dobou shromáždění na určeném místě. Po skončení akce dohled končí na předem určeném místě.

4 V. UVOLŇOVÁNÍ Z VÝUKY A OMLOUVÁNÍ ABSENCE 1. Při uvolňování žáka z vyučování se postupuje takto: Musí-li žák odejít ze školy ze závažných důvodů během vyučování, požádá třídního učitele, v jeho nepřítomnosti zástupce ředitele nebo ředitele školy. Svévolný odchod z vyučování není možný a bude posuzován jako neomluvená absence. Nepřítomnost, která je předem známá, musí být předem projednána. Na 1-2 dny uvolňuje žáka ze závažných důvodů třídní učitel po předchozí písemné žádosti. Na 3 a více dnů uvolňuje žáka ze závažných důvodů ředitel školy prostřednictvím třídního učitele po předchozí písemné žádosti. Písemnou žádost pro nezletilého žáka podává zákonný zástupce, zletilý žák ji podává sám, při neočekávané situaci (nevolnost apod.) uvědomí učitel vedení školy, které v případě nutnosti zajistí lékařské ošetření. Jedná-li se o nezletilého žáka, uvědomí zákonného zástupce a dohodne s ním způsob předání žáka. 2. Nemůže-li se žák zúčastnit vyučování z důvodů, které nemohl předvídat, je povinen nejpozději do 3 dnů oznámit škole důvod nepřítomnosti. Oznámení může být písemné nebo telefonické, číslo: Oznámení za nezletilého žáka podává zákonný zástupce, zletilý žák ho může podávat sám. 3. Preventivní lékařské prohlídky a věci odkladného charakteru jsou žáci povinni plánovat přednostně mimo vyučování. 4. Žák je povinen po skončení nepřítomnosti neprodleně (ihned po nástupu do školy) předložit třídnímu učiteli nebo učiteli OV omluvný list s důvodem absence. Omluvenku za nezletilého žáka podepisuje zákonný zástupce, zletilý žák si omluvenku může podepsat sám. 5. V odůvodněných případech může třídní učitel požadovat jako součást omluvenky i doložení nepřítomnosti žáka z důvodů nemoci ošetřujícím lékařem žáka. 6. Jestliže se žák neúčastní vyučování po dobu nejméně 5 vyučovacích dnů a není oznámen důvod jeho nepřítomnosti, vyzve ředitel školy písemně zletilého žáka, a je-li nezletilý, zákonného zástupce žáka, aby neprodleně doložil důvod nepřítomnosti, zároveň upozorní žáka, že jinak bude posuzováno, jako by studia zanechal. Jestliže do 10 dnů od doručení výzvy žák do školy nenastoupí nebo nedoloží důvod nepřítomnosti, posuzuje se, jako by studia zanechal. Posledním dnem této lhůty přestává být žákem školy. 7. Úplné uvolnění žáka z tělesné výchovy povoluje ředitel školy na základě písemné žádosti. Písemnou žádost pro nezletilého žáka podává zákonný zástupce, zletilý žák podává žádost sám, žádost musí být doložena lékařským potvrzením. Jedná-li se o první nebo poslední vyučovací hodinu, žák se výuky neúčastní, v ostatních případech se při hodinách tělesné výchovy řídí pokyny vyučujícího. Žák nemůže být uvolněn z předmětu rozhodujícího pro odborné zaměření absolventa. 8. Veškerá nepřítomnost žáka při výuce a na akcích organizovaných školou v rámci výuky (například na exkurzi) se zaznamenává do třídní knihy. Tato nepřítomnost se započítává jako zameškané hodiny žáka, kromě případů, kdy žák reprezentuje školu. Části zameškaných hodin se sčítají. 9. Nepřítomnost žákyně pro těhotenství a mateřství se omlouvá stejně jako nepřítomnost pro nemoc. Jestli že to dovoluje charakter učiva, může ředitel školy umožnit žákyni z důvodů těhotenství přípravu a vykonání zkoušek v termínech, které stanoví. 10. Ředitel školy může umožnit zdravotně postiženému nebo dlouhodobě nemocnému žákovy přípravu a vykonání zkoušek v termínech, které stanoví.

5 VI. PRAVIDLA PRO HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ 1. Žák je klasifikován v souladu z Vyhláškou MŠMT ČR č.13/2005 Sb. ve znění vyhlášky 374/2006 Sb., o středním vzdělávání a vzdělávání v konzervatoři. 2. Za správnost a objektivnost klasifikace zodpovídá vyučující, který má povinnost vést řádnou evidenci hodnocení a klasifikace během celého klasifikačního období. 3. Žák a jeho zákonný zástupce mají právo znát průběžnou klasifikaci. O klasifikaci informuje učitel zákonného zástupce na třídních schůzkách nebo na jeho vlastní žádost. 4. Klasifikace žáka v předmětech: Výsledky vzdělávání žáka v jednotlivých předmětech se hodnotí na vysvědčení těmito stupni prospěchu: Stupeň 1 - výborný Žák ovládá požadované poznatky, fakta, pojmy, definice a zákonitosti uceleně, přesně a plně chápe vztahy mezi nimi. Osvojené poznatky uplatňuje samostatně a tvořivě, logicky uvažuje. Případné drobné chyby po upozornění opravuje pohotově a správně. Jeho ústní a písemný projev je kultivovaný, výstižný a přesný. Stupeň 2 chvalitebný Žák ovládá požadované poznatky, fakta, pojmy, definice a zákonitosti v podstatě uceleně a přesně. Je méně samostatný, v jeho projevu se objevují nepříliš podstatné nedostatky. Na doplňující otázky učitele reaguje správně, drobné chyby po upozornění učitele sám opraví. Stupeň 3 dobrý Žák ovládá požadované poznatky, fakta, pojmy, definice a zákonitosti s jistými, nepříliš podstatnými mezerami. Vyučující je nucen dávat doplňující otázky, na které žák reaguje s výraznějšími chybami. Jeho myšlení je vcelku správné, ale málo tvořivé, v jeho logice se vyskytují chyby. Stupeň 4 dostatečný Žák má v ucelenosti, přesnosti a úplnosti osvojení požadovaných poznatků závažné mezery. Je málo pohotový, méně samostatný. Jeho ústní projev je nesouvislý, má závažné nedostatky ve správnosti, písemný projev je neucelený a nepřesný. Stupeň 5 nedostatečný Žák má v požadovaných poznatcích závažné a značné mezery. Své vědomosti není schopen uplatnit ani s podněty vyučujícího. Neprojevuje samostatnost v myšlení. Písemný i ústní projev vykazuje značné nedostatky jak ve správnosti, tak i v přesnosti, výstižnosti i v kultuře projevu. Před encyklopedickými znalostmi je třeba preferovat schopnosti logické úvahy, dedukce, syntézy, orientace v dané problematice, využívání i jiných informačních zdrojů. V předmětech tělesná výchova a občanská nauka se nehodností jen dovednosti a znalosti, ale také přístup k předmětu, stupeň případného zlepšení nebo zhoršení, kultura projevu, v tělesné výchově také schopnost pohybového učení (technika) a schopnost organizační. Celkové hodnocení žáka na konci prvního a druhého pololetí vyjadřuje výsledky klasifikace v povinných vyučovacích předmětech, nezahrnuje klasifikaci v nepovinných předmětech. Žák je na konci prvního a druhé pololetí hodnocen takto:

6 - prospěl s vyznamenáním - prospěl - neprospěl Žák prospěl s vyznamenáním, nemá-li v žádném povinném vyučovacím předmětu prospěch horší než chvalitebný a průměrný prospěch z těchto předmětů nemá horší než 1,50 a jeho chování je hodnoceno jako velmi dobré. Žák prospěl, nemá-li v žádném povinném vyučovacím předmětu prospěch nedostatečný. Žák neprospěl, má-li z některého povinného vyučovacího předmětu prospěch nedostatečný. Klasifikace žáků se specifickými poruchami učení Při klasifikaci žáků se SPU ( dyslexie, dysgrafie, dysortografie, dyskalkulie apod.) klade učitel důraz na ten druh projevu žáka ( písemný nebo ústní ), ve kterém má předpoklady podat lepší výkon. Bere ohled na doporučení z pedagogicko psychologické poradny. Učitelé nevychází při klasifikaci z prostého počtu chyb, ale z počtu jevů, které žák zvládl. To však neznamená, že žák se SPU nesmí psát písemné práce. 5. Získávání podkladů pro hodnocení a klasifikaci Podklady pro hodnocení a klasifikaci získávají vyučující zejména: sledováním výkonů žáka a jeho připravenosti na vyučování, různými druhy zkoušek (písemné, ústní, grafické, praktické, pohybové ), kontrolními písemnými pracemi, předepsanými učební osnovou, analýzou výsledků různých činnosti žáka. Kontrolní písemné práce a další druhy zkoušek rozvrhne učitel rovnoměrně na celý školní rok, aby se nadměrně nehromadily v určitých obdobích. O termínu kontrolní písemné práce informuje vyučující žáky nejméně týden předem. Ostatní vyučující o tom informuje zápisem do třídní knihy. V jednom dni mohou žáci konat jen jednu zkoušku uvedeného charakteru. Učitel oznamuje žákovi výsledek každé klasifikace, klasifikaci zdůvodňuje a poukazuje na klady a nedostatky hodnocených projevů. Při ústním zkoušení oznámí učitel žákovi výsledek hodnocení okamžitě, výsledky hodnocení písemných zkoušek a prací nejpozději do 14 dnů. Učitel sděluje všechny známky, které bere v úvahu při celkové klasifikaci, zástupcům žáka prostřednictvím zápisů do žákovské knížky. Třídní učitel (případně výchovný poradce) je povinen seznamovat ostatní vyučující s doporučením psychologických vyšetření, která mají vztah ke způsobu hodnocení a klasifikaci žáka i způsobu získávání podkladů. Četnost klasifikace je závislá na týdenní hodinové dotaci a specifičnosti jednotlivých předmětů. V předmětech, jejichž charakter je úzce spjat s kulturou mluveného projevu, je nutné vymezit prostor pro klasifikované ústní projevy (zkoušení, referáty atd.) 1 hodina týdně nejméně 2 známky za pololetí 2 hodiny týdně nejméně 3 známky za pololetí 3-4 hodiny týdně neméně 4 5 známek za pololetí

7 6. Zásady klasifikace Vyučující je vždy plně zodpovědný za klasifikaci v daném předmětu, známku zapíše v určeném termínu do katalogového listu žáka. Při určování stupně prospěchu v jednotlivých předmětech na konci klasifikačního období se hodnotí kvalita práce a učební výsledky, jichž žák dosáhl za celé klasifikační období. Výsledná známka za klasifikační období musí odpovídat známkám, které žák získal. Stupeň prospěchu však nemusí být průměrem známek za příslušné období. Při hodnocení a při průběžné i celkové klasifikaci učitel uplatňuje přiměřenou náročnost a pedagogický takt vůči žákovi. Třídní učitel zapisuje do katalogového listu náhradní termíny hodnocení žáka, termín opravné zkoušky, uvolnění z tělesné výchovy apod. Zákonné zástupce informuje o prospěchu a chování žáka v průběhu třídních zkoušek. V případě mimořádného zhoršení prospěchu žáka informuje zákonné zástupce bezprostředně a prokazatelným způsobem. Rovněž tak činí v případě závažného porušení školního řádu. Stejným způsobem jsou informováni o prospěchu a chování rodiče zletilého žáka. 7. Hodnocení žáků v náhradním termínu Přesáhne-li absence žáka v daném předmětu %, je žák zpravidla nehodnocen. Pokud ale žák učivo včas doplní a učitel získá dostatečný počet podkladů, může žáka klasifikovat i v tomto případě. V případě nehodnocení zapíše vyučující do katalogového listu žáka N. Žákovi bude vydán výpis z katalogového listu, kde budou označeny náhradní termíny pro jeho hodnocení. Žák je přezkoušen především z těch částí učiva, které zameškal. Známka z této zkoušky je součástí průběžného hodnocení za dané klasifikační období. Vysvědčení obdrží až po uzavření klasifikace, datum vydání vysvědčení odpovídá dni, kdy žák vykonal poslední zkoušku. Hodnocení za první pololetí musí být provedeno nejpozději do konce března. Není-li možné žáka hodnotit ani v náhradním termínu, žák se za první pololetí nehodnotí. Náhradní termín pro hodnocení za druhé pololetí stanoví ředitel školy zpravidla na poslední týden měsíce srpna. Tento termín je možné prodloužit z vážných důvodů nejpozději do konce září. Do té doby navštěvuje žák nejbližší vyšší ročník. Není-li žák hodnocen ani v tomto termínu, neprospěl. 8. Opravné zkoušky Žák, který na konci druhého pololetí neprospěl nejvýše ze dvou povinných předmětů, koná z těchto předmětů opravnou zkoušku. Žákovi bude vydán výpis z katalogového listu, kde budou poznačeny termíny opravných zkoušek. Opravná zkouška je komisionální. Opravné zkoušky se konají v posledním týdnu měsíce srpna. Žák, který nevykoná opravnou zkoušku úspěšně nebo se k jejímu konání bez omluvy nedostaví, neprospěl. Ze závažných důvodů může ředitel školy stanovit náhradní termín opravné zkoušky nejpozději do konce září. Do té doby navštěvuje žák nejbližší vyšší ročník. Do vyššího ročníku postupuje žák, který při celkové klasifikaci na konci druhého pololetí nebo po opravných zkouškách prospěl ze všech povinných vyučovacích předmětů.

8 9. Komisionální zkoušky Komisionální zkoušku koná žák v těchto případech: a) koná-li opravnou zkoušku, b) při změně oboru nebo při přestupu z jiné střední školy, c) požádá-li zletilý žák nebo zákonný zástupce nezletilého žáka o přezkoušení nebo koná-li se přezkoušení z podnětu ředitele školy. Jestliže má zletilý žák nebo zákonný zástupce nezletilého žáka pochybnosti o správnosti hodnocení na konci prvního nebo druhého pololetí, může do tří pracovních dnů ode dne, kdy se o hodnocení prokazatelně dozvěděl, nejpozději však do tří pracovních dnů od vydání vysvědčení (výpisu), požádat ředitele školy o komisionální přezkoušení. Je-li vyučujícím v daném předmětu ředitel školy, může požádat o přezkoušení Krajský úřad kraje Vysočina. Komisionální přezkoušení se koná nejpozději do 14 dnů od doručení nebo v termínu dohodnutém se zletilým žákem nebo zákonným zástupcem nezletilého žáka. Komise pro komisionální zkoušky je tříčlenná. Jejím předsedou je ředitel školy nebo zástupce ředitele, učitel vyučující daný předmět a přísedící, který má odbornou kvalifikaci pro výuku téhož nebo příbuzného předmětu. Výsledek zkoušky, který je konečný, vyhlásí předseda komise veřejně v den konání zkoušky. Komisionální zkoušku může žák konat v jednom dni nejvíce jednu. 10. Hodnocení chování žáků 1) Chování žáka denní formy vzdělání se hodnotí stupni hodnocení: a) 1 velmi dobré b) 2 uspokojivé c) 3 neuspokojivé 2) Hodnocení chování žáků navrhuje třídní učitel po projednání s učiteli, kteří ve třídě vyučují, a schvaluje ředitel střední školy po projednání v pedagogické radě. 3) Chování se hodnotí podle toho, jak žák dodržuje pravidla chování a školní řád. 4) Celkové hodnocení chování v jednom klasifikačním období nemá vliv na celkové hodnocení chování v dalším klasifikačním období. Chování neovlivňuje hodnocení výsledků ve vyučovacích předmětech. 5) Uložení 2. a 3. stupně s chování se zdůvodní ve třídním výkazu nebo v katalogovém listu. 6) Chování se hodnotí s ohledem na věkové zvláštnosti žáků. Kritéria stupňů chování: Stupeň 1 velmi dobré Žák uvědoměle dodržuje pravidla chování a ustanovení školního řádu. Méně závažných přestupků se dopouští ojediněle, je přístupný výchovnému působení. Stupeň 2 uspokojivé Chování žáka je v rozporu s pravidly chování a s ustanoveními školního řádu. Žák se dopustí závažného přestupku proti pravidlům školního řádu nebo se opakovaně dopustí méně závažných přestupků. Zpravidla se i přes důtku třídního učitele dopouští dalších přestupků, narušuje výchovně vzdělávací činnosti ve třídě. Stupeň 3 neuspokojivé Chování žáka je v příkrém rozporu s pravidly slušného chování. Dopouští se závažných přestupků proti školnímu řádu, záměrně narušuje hrubým způsobem výchovně vzdělávací činnost školy a je vážně ohrožena výchova ostatních žáků. Výchovnému působení není přípustný a své chyby se nesnaží napravit.

9 11. Výchovná opatření Výchovnými opatřeními jsou pochvaly nebo jiná ocenění a kázeňská opatření. Výchovná opatření: - Pochvala třídního učitele (učitele odborného výcviku) Uděluje ji třídní učitel (učitel odborného výcviku) za velmi dobré plnění studijních povinností, reprezentaci školy nebo jiné ocenění jejich činnosti pro třídu nebo školu. Udělení pochvaly musí třídní učitel nebo učitel OV projednat s vedením školy. - Pochvala ředitele školy Uděluje ji ředitel školy za vzornou a úspěšnou reprezentaci školy a za aktivitu při mimoškolních akcích. Za mimořádný projev lidskosti, občanské nebo školní iniciativy nebo mimořádně záslužný nebo statečný čin. Udělení pochvaly musí ředitel nejprve projednat na pedagogické radě. Kázeňská opatření Kázeňská opatření ukládá ředitel školy nebo třídní učitel nebo učitel OV za porušení povinností uložených školním zákonem nebo školním řádem. Kázeňskými opatřeními jsou napomenutí, důtky, podmíněné vyloučení ze studia nebo vyloučení ze studia. - Napomenutí třídního učitele (učitele odborného výcviku) Uděluje se za méně závažné, ojedinělé přestupky proti školnímu řádu. - Důtka třídního učitele (učitele odborného výcviku) Důtka třídního učitele nebo učitele odborného výcviku se ukládá nedojde-li k nápravě chování po uložení napomenutí a za opakované a soustavné přestupky proti školnímu řádu. Uložení důtky oznámí třídní učitel neprodleně řediteli školy. - Důtka ředitele školy Uděluje ji ředitel školy, po projednání v pedagogické radě, prostřednictvím třídního učitele nebo osobně. Uděluje se za hrubé porušení školního řádu, kouření v objektu školy nebo za opakovaná porušení školního řádu v případě, kdy se mírnější výchovná opatření minula účinkem. - Podmíněné vyloučení ze studia Podmíněné vyloučení ze studia uděluje ředitel školy v případě závažného zaviněného porušení povinností stanovených školním řádem (za podvody v omlouvání absence a lhaní, krádež ve škole a na pracovišti odborného výcviku, hrubé slovní útoky žáka vůči pracovníkům školy, za projevy šikanování spolužáků a za zneužívání návykových látek ve škole). Jeho udělení předchází jednání se zákonným zástupcem žáka nebo se zletilým žákem za účasti třídního učitele a výchovného poradce. Toto výchovné opatření se vždy pojí s druhým nebo třetím stupněm chování. Dopustí-li se žák v průběhu zkušební lhůty (může být stanovena nejdéle na dobu jednoho roku) dalšího zaviněného porušení svých školních povinností, může ředitel školy rozhodnout o jeho vyloučení ze studia. Pravidla pro uložení podmíněného vyloučení ze studia stanovuje školský zákon. O svém rozhodnutí informuje ředitel pedagogickou radu. O podmíněném vyloučení žáka rozhodne ředitel školy do 2 měsíců ode dne, kdy se o provinění žáka dozvěděl nejpozději však do jednoho roků ode dne, kdy se žák provinění dopustil.

10 - Vyloučení ze studia Vyloučení ze studia zpravidla předchází podmíněné vyloučení ze studia, kdy žák v průběhu zkušební lhůty závažně porušil ustanovení školního řádu. Toto výchovné opatření se vždy pojí se třetím stupněm chování. Jeho udělení předchází jednání se zákonným zástupcem žáka nebo se zletilým žákem za účasti třídního učitele a výchovného poradce. O udělení a uložení výchovných opatření žákovi uvědomí třídní učitel (o napomenutí a důtce třídního učitele) nebo ředitel školy (o ostatních výchovných opatřeních) zákonného zástupce nezletilého žáka, zletilého žáka, popř. i rodiče zletilého žáka. Všechna výchovná opatření zaznamenává třídní učitel do katalogového listu žáka. Pravidla pro vyloučení ze studia stanovuje školský zákon. O vyloučení žáka rozhodne ředitel školy do 2 měsíců ode dne, kdy se o provinění žáka dozvěděl nejpozději však do jednoho roků ode dne, kdy se žák provinění dopustil. Žák přestává být žákem školy den následující po dni nabytí právní moci rozhodnutí o vyloučení, nestanoví-li toto rozhodnutí den pozdější. 12. Individuální vzdělávací plán Ředitel školy může povolit individuální studijní plán zdravotně nebo tělesně postiženému žákovi, případně žákovi dlouhodobě nemocnému na základě žádosti zletilého žáka nebo zákonného zástupce nezletilého žáka. Individuální studijní plán zpracuje zástupce ředitele spolu s třídním učitelem podle požadavků jednotlivých vyučujících. Individuální studijní plán obsahuje pro každý předmět úkoly a termíny pro jejich plnění, náplň a termíny ústních a písemných zkoušek. Žák musí ve stanovených termínech odevzdat všechny zadané úkoly a absolvovat předepsané zkoušky. Evidenci žáků, kterým byl individuální studijní plán přiznán, vede zástupce ředitele. Ve spolupráci s třídními učiteli kontroluje, zda jsou všechny povinnosti vyplývající z individuálního studijního plánu plněny. Individuální studijní plán se přiznává pro příslušný školní rok. Ředitel může individuální studijní plán s okamžitou platností odejmout, pokud žák přestane splňovat podmínky pro jeho přiznání nebo pokud bez vážného důvodu neplní podmínky, které pro něj z individuálního studijního plánu vyplývají. Žák je povinen bezodkladně sdělit škole, pokud dojde ke změně podmínek, za kterých byl individuální studijní plán přiznán. VII. BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ ŽÁKŮ, ZÁSADY PŘI VZNIKU ÚRAZŮ 1. Žáci dbají ve škole i mimo školu všech pravidel hygieny a bezpečnosti. 2. Žáci jsou povinni se řídit pokyny vyučujících a jiných pracovníků školy, dodržovat vnitřní řády odborných učeben a tělocvičny. Jsou povinni se řídit zásadami které jim byli sděleny v poučeních o BOZP. 3. Při každém úrazu je nutné poskytnout první pomoc, příp. zajistit ošetření lékařem. K lékařskému ošetření je žák odesílán v doprovodu dospělé osoby. 4. Umístění lékárniček první pomoci: kabinet III. první poschodí, odborná učebna 1 Ka přízemí, kabinet Lánice Každý úraz žák nahlásí v den úrazu vyučujícímu nebo dohlížejícímu učiteli, který zajistí první pomoc. Pak úraz okamžitě nahlásí třídnímu učiteli.

11 6. U každého úrazu se neprodleně sepisuje záznam o úrazu. Záznam o úrazu sepisuje příslušný učitel, nebo učitel OV, u kterého úraz nastal, spolu s pracovníkem pověřeným BOZP ve škole. Zároveň je úraz zaevidován do knihy úrazů. 7. O vážnějších úrazech třídní učitel uvědomí zákonného zástupce žáka. VIII. ŠKOLNÍ VÝLETY A EXKURZE Délka školního výletu nebo exkurze je nejvíce 2 vyučovací dny. Za organizaci odpovídá pověřený učitel, který je povinen oznámit písemně termín akce nejméně 3 týdny před jejím konáním řediteli školy. Na těchto akcích se žák musí řídit pokyny pedagogického dohledu a vztahují se na ně veškerá ustanovení Školského zákona a školního řádku. Školní výlet nebo exkurze se neuskuteční, pokud by v době jejich konání mělo zůstat ve škole více než 20 % žáků třídy. IX. ŠKOLNÍ STRAVOVÁNÍ Školní stravování žáků ve škole je zabezpečeno smluvně školní jídelnou při Základní škole Velká Bíteš, Sadová 579. X. VNITŘNÍ REŽIM ŠKOLY 1. Škola je otevřena pro vstup žáků od 5:45 hodin. 2. Žák vstupuje do školy určeným vchodem a po vstupu se přezuje do zdravotně vhodných přezůvek. O přidělenou šatnovou skříňku se žák řádně stará, na konci školního roku ji předá vyklizenou a odemčenou. Polepování a popisování skříněk je zakázáno. Každý žák dbá o uzamčení své šatní skříně nebo šatny. 3. Třídní knihu přinášejí ze sborovny a odnášejí zpět pouze učitelé. Po vyučovací hodině a za polední přestávky je třídní kniha uložena na určeném místě. 4. Povinnosti třídní služby: - je určována třídním učitelem na období jednoho týdne, v případě její nepřítomnosti plní povinnosti služby další žáci podle zvoleného klíče (např. podle abecedy), - odpovídá za pořádek ve třídě a mazání tabule, - podle pokynů jednotlivých vyučujících přináší a odnáší pomůcky, - na začátku vyučovací hodiny hlásí vyučujícímu nepřítomné žáky, - pokud se vyučující nedostaví do hodiny pět minut po zvonění, vyhledá ho v kabinetě, pokud ho nenalezne, oznámí tuto skutečnost zástupci ředitele, popř. na sekretariátu ředitele, - odpovídá v průběhu dopoledního a odpoledního vyučování za třídní knihu, tuto přenáší do odborných učeben a tělocvičny, - po skončení vyučování opouští třídu teprve potom, když je třída uklizena, židle jsou zvednuty, jsou zavřena okna a zhasnuta světla.

12 5. Rozpis vyučovacích hodin a přestávek je určen takto: Vyučovací hodina Přestávka 0. 7:00-7:45 7:45-7: :55-8:40 8:40-8: :50-9:35 9:35-9: :50-10:35 10:35-10: :45-11:30 11:30-11: :40-12:25 12:25-12: :30-13:15 13:15-13: :20-14:05 14:05-14: :10-14:55 6. Provoz odborných učeben se řídí vnitřními provozními řády. Vnitřní řády: Teoretické vyučování Ustanoveno pro žáky a rodiče: a) Práva žáků Žák má právo: 1. Na vzdělání a účast ve výuce podle rozvrhu. 2. Na odpočinek a volný čas. 3.Na zabezpečení přístupu k informacím, zejména takovým, které podporují jeho duchovní, morální a sociální rozvoj. Má právo na ochranu před informacemi, které škodí jeho pozitivnímu vývoji a nevhodně ovlivňují jeho morálku. 4. Na vyjádření vlastního názoru ve všech věcech, které se ho týkají. Svůj názor musí vyjadřovat přiměřenou formou, která neodporuje zásadám slušnosti a dobrého občanského soužití. Žák má právo sdělit svůj názor třídnímu učiteli, ostatním vyučujícím, výchovné poradkyni, zástupci ředitele, řediteli školy. 5. Na ochranu před fyzickým nebo psychickým násilím. Má právo na využití preventivních programů, které mu slouží k poskytnutí potřebné podpory ve zmíněných oblastech. 6. Na poskytnutí pomoci v případě, že se ocitne v nesnázích, nebo má nějaké problémy. 7. Na pomoc vyučujícího v případě, že neporozuměl učivu nebo potřebuje doplnit své znalosti. 8. Na zvláštní péči v odůvodněných případech (v případě jakéhokoliv druhu onemocnění, zdravotního postižení, v případě mimořádných schopností a talentu). 9. Na život a práci ve zdravém životním prostředí a na odstraňování škodlivin ze školního prostředí v rámci možností školy. 10. Na ochranu před všemi formami sexuálního zneužívání a před kontaktem s narkotiky a psychotropními látkami.

13 b) Chování žáka 1.Žáci dodržují pravidla hygieny a bezpečnosti ve škole i mimo školu. Při každém svém počínání mají na paměti nebezpečí úrazu. Žáci jsou povinni chránit své zdraví i zdraví svých spolužáků a pracovníků školy. 2. Žáci dodržují zásady kulturního chování. Zdraví učitele, zaměstnance školy a jiné dospělé osoby pozdravem Dobrý den. 3. Do školy vstupují určeným vchodem, ten používají také k odchodu. O přestávkách a v době vyučování je zakázáno opouštět budovu školy bez souhlasu učitele. Pokud je vhodné počasí, neměli by žáci pobývat o polední přestávce ve školní budově. 4. Žáci se aktivně účastní vyučování a nenarušují nevhodně průběh vyučovacích hodin. O přestávkách se mohou volně pohybovat po budově školy, musí při tom dodržovat pravidla slušného chování a bezpečnosti. Do jiných tříd přecházejí ukázněně. Vstupují do tělocvičny a učeben jen se svým učitelem. Na učitele čekají na chodbě školy.v šatnách jsou žáci jen po nezbytně nutnou dobu, o polední přestávce v nich nesmějí pobývat. Dbají, aby šatny byly vždy zamčené. 5. Po vstupu do školy se žáci přezouvají v šatnách do zdravotně vhodných přezůvek. Do tělocvičny vstupují po přezutí do vhodné sportovní obuvi. Při odchodu na praxi si nic nenechávají v šatnách. 6. V jídelně se žáci řídí pokyny mistrů odborného výcviku a pracovníků jídelny. Dodržují pravidla slušného stolování. 7. Do školy nesmí žáci nosit věci, které by mohly ohrozit zdraví, způsobit úraz, nebo ohrožovat mravní výchovu žáků. Nesmí také nosit cenné předměty, které nepotřebují k výuce a větší obnosy peněz (audio přehrávač, rádio apod.). 8. Pokud žák zjistí ztrátu osobní věci, okamžitě ohlásí tuto skutečnost třídnímu učiteli. 9. Nošení, držení, distribuce a zneužívání návykových látek, stejně jako pití alkoholických nápojů a kouření, je žákům školy zakázáno. Zvláště kouření v okruhu nejméně 200m od SOU. 10. Ve škole i mimo školu dodržují žáci pravidla slušného chování a dbají na dobré občanské soužití. 11. Žáci školy by měli pomáhat slabším a postiženým spolužákům, popřípadě občanům. 12. Žáci jsou zodpovědni za svoje studijní výsledky a chování. 13. Sešity, učebnice a cvičební úbory nenechávají žáci v lavicích ani na jiných místech ve škole. Po skončení vyučování uvedou třídu do pořádku podle pokynů vyučujícího. 14. Všichni žáci se po příchodu do školy přezují a uloží obuv do šaten. Sportovní obuv není považována za přezůvky. Povinností žáků je udržovat šatnu zamčenou. Budovu nelze opustit v přezůvkách. 15. Není-li žák z vážných důvodů na vyučování připraven, požádá vyučujícího na počátku hodiny o omluvení. 16. Jestliže se žák neúčastní vyučování po dobu nejméně pěti vyučovacích dnů a jeho neúčast při vyučování není omluvena, vyzve ředitel školy písemně žáka, a je-li nezletilý, zástupce žáka, aby neprodleně doložil důvod žákovy nepřítomnosti. Zároveň upozorní žáka, že jinak bude posuzován jako by studia zanechal. Jestliže do deseti dnů od doručení výzvy žák do střední školy nenastoupí nebo nedoloží důvod nepřítomnosti, posuzuje se, jako by studia zanechal prvním dnem neomluvené neúčasti. Tímto dnem přestává být žákem školy. 17. Podle pokynů třídního učitele vykonávají žáci službu ve třídě. Přenášejí třídní knihu do odborných pracoven a při dělení, připravují třídu, čistí tabule, pomáhají při přípravě pomůcek, hlásí vyučujícím jména nepřítomných, zodpovídají za pořádek ve třídě.

14 Nedostaví-li se vyučující do 5 min. po zvonění, oznámí tuto skutečnost zástupci ředitele, popř. řediteli. c) Docházka do školy 1. Žák je povinen účastnit se výuky podle rozvrhu hodin. Na vyučovací hodiny přichází včas, aby si stačil připravit potřebné pomůcky před jejich začátkem. 2. Nepřítomnost žáka ve škole omlouvají rodiče nebo lékař, popř. vychovatel ubytovaných žáků. Toto je nutno učinit do 3 dnů od začátku nepřítomnosti, předběžně lze žáka omluvit i telefonicky. Předem známou nepřítomnost žáka je nutno omluvit před jejím započetím, aby bylo možno zajistit způsob doplnění zameškaného učiva. V odůvodněných případech a na základě žádosti rodičů může uvolnit žáka na 2 dny třídní učitel, na více dní ředitel školy. 3. V době vyučování navštěvují žáci lékaře jen v nutném případě. 4. Při účasti na akcích, které organizuje škola, žáci dodržují ustanovení školního řádu. d) Zacházení se školním majetkem, učebnicemi a školními potřebami 1. Žák má právo užívat zařízení školy, pomůcky a učebnice v souvislosti s výukou, je při tom povinen řídit se pokyny učitelů a jiných oprávněných osob. 2. Žák je povinen udržovat v pořádku všechny věci, které tvoří zařízení třídy a školy a také ty, které my byly svěřeny v souvislosti s výukou. 3. Za škodu na majetku školy, kterou způsobí žák svévolně nebo z nedbalosti, bude vyžadována odpovídající náhrada. e) Vnitřní režim školy 1. Škola je otevřena pro vstup žáků od 5.45 hodin před začátkem vyučování. 2. Žáci se ve škole přezouvají, dodržují režim šatny. 3.Žáci tráví hlavní přestávku ve venkovním prostoru školy, pokud jsou k tomu vhodné podmínky. f) Rodiče žáků 1. Rodiče žáků mají právo informovat se na chování a prospěch svého dítěte u vyučujícího a třídního učitele na třídních schůzkách, nebo po telefonické domluvě v kteroukoliv jinou dobu. 2. Rodiče žáků mají právo vznášet připomínky a podněty k práci školy u vyučujících nebo u ředitele školy.

15 Řád učebny výpočetní techniky 1. Učebnu navštěvují žáci SOU v předmětu Práce s počítačem (PSP) a od v předmětu Informační a komunikační technologie (ITK). Studenti vstupují do učebny pouze v doprovodu vyučujícího. 2. Vyučující je povinen zapsat do evidence datum, vyučovací hodinu, předmět a třídu. 3. V učebně má každý žák (maximálně 2 žáci) své pracovní místo, jež tvoří stůl s počítačem včetně židle. Je povinností každého, aby udržoval v čistotě a pořádku své pracovní místo (při odchodu z vyučovací hodiny vše řádně uklidit). 4. Do vyučovací hodiny si žáci nosí sešity a psací pomůcky. Před započetím hodiny kontrolují stav svého počítače (případné nesrovnalosti nahlásí), poté začínají pracovat. Po skončení vyučovací hodiny musí všichni přichystat počítač na hodinu následující (zanechat na monitoru přihlašovací okno na lokální síť) či dle pokynů počítač vypnout úplně. 5. Žáci nesmí nosit do učebny jídlo, z důvodu padání drobků do klávesnice, což způsobuje její zanášení.

16 Vnitřní řád na úseku praktického vyučování Praktické vyučování je nejdůležitější součástí výchovně vzdělávacího procesu na SOU. Je zajišťováno v odborných učebnách SOU Jana Tiraye Velká Bíteš a na smluvních pracovištích schválených ředitelkou SOU (viz. smlouva o zajištění odborného výcviku) Odborný výcvik vyučuje učitel odborné výchovy ve skupinách, procvičování dovedností žáků se provádí za vedení a dozoru instruktorů. Činnost instruktorů řídí a kontroluje zástupkyně pro praktické vyučování. Řád odborného výcviku obecné zásady a) Povinnosti žáků: 1. Žáci nastupují na odborný výcvik včas, v předepsaném pracovním oděvu s předepsanými pomůckami. 2. Žáci dodržují pravidla hygieny a osobní upravenosti stanovená pro jednotlivé obory vzdělání. 3. Žáci dodržují pravidla BOZP a zásady protipožární prevence. 4. Žáci dodržují stanovené přestávky. 5. Žáci nesmí opustit bez dovolení pracoviště odborného výcviku. 6. Žáci dodržují na odborném výcviku předepsané pracovní postupy. 7. Při práci se stroji dodržují žáci pravidla bezpečnosti práce a dbají pokynů UOV. 8. Pokud dojde na pracovišti k úrazu, okamžitě o tom žáci informují UOV. 9. Během výuky není dovoleno jíst. 10. V pracovní době platí zákaz návštěv za žáky (výjimku tvoří rodiče žáka). 11. Nepřítomnost žáka na odborném výcviku omlouvají rodiče a lékař. Toto je nutno učinit do 3 dnů od začátku nepřítomnosti učiteli OV, instruktorovi na smluvním pracovišti tentýž den, popř. sekretářce SOU na telefonním čísle 566/ Předem známou nepřítomnost žáka je nutno omluvit před jejím započetím. 12. Na odborný výcvik nesmí žáci nosit věci, které by mohly ohrozit zdraví, způsobit úraz nebo ohrožovat mravní výchovu žáků. Nesmí také nosit cenné předměty a větší obnosy peněz. 13. Pokud žák zjistí ztrátu osobní věci, okamžitě ohlásí tuto skutečnost učiteli OV. 14. Nošení, držení, distribuce a zneužívání návykových látek, stejně jako pití alkoholických nápojů a kouření je na odborném výcviku zakázáno. 15. Žáci neprodleně upozorní učitele OV na zjištěné závady na pracovišti OV. 16. Žáci oboru kuchař-číšník, cukrářka, kadeřnice mají na pracovišti OV denně zdravotní průkaz. 17. Bude-li žák přistižen při krádeži, může ředitel SOU rozhodnout o jeho vyloučení ze SOU. 18. Po ukončení činnosti je povinností vypnout spotřebiče. 19. Po ukončení práce žáci uklidí svoje pracoviště dle pokynů učitele OV.

17 b) Práva žáků: Žák má právo: 1. Na vzdělání a účast ve výuce podle rozvrhu. 2. Na odpočinek a volný čas. 3. Na zabezpečení přístupu k informacím, zejména takovým, které podporují jeho duchovní, morální a sociální rozvoj. Má právo na ochranu před informacemi, které škodí jeho pozitivnímu vývoji a nevhodně ovlivňují jeho morálku. 4. Na vyjádření vlastního názoru ve všech věcech, které se ho týkají. Svůj názor musí vyjadřovat přiměřenou formou, která neodporuje zásadám slušnosti a dobrého občanského soužití. Žák má právo sdělit svůj názor učiteli OV, ostatním vyučujícím, výchovné poradkyni, zástupci ředitele, řediteli školy. 5. Na ochranu před fyzickým nebo psychickým násilím. 6. Na poskytnutí pomoci v případě, že se ocitne v nesnázích nebo má nějaké problémy. 7. Na pomoc vyučujícího v případě, že potřebuje doplnit své znalosti dovednosti. 8. Na zvláštní péči v odůvodněných případech (onemocnění, zdravotního postižení, v případě mimořádných schopností a talentu). 9. Na život a práci ve zdravém životním prostředí a na odstraňování škodlivin z pracovního prostředí v rámci možnosti školy. 10. Na ochranu před všemi formami sexuálního zneužívání a před kontaktem s narkotiky a psychotropními látkami.

18 Vnitřní řád odborná učebna 2 - Lánice 300 (obor - kuchař/číšník) 1. Pracovní oblečení: Kuchař: bílé kalhoty, rondon nebo košile, bílá protiskluzová zdravotní obuv, zástěra (i barevná), kuchařská čepice, bílé ponožky Kuchařka: bílé kalhoty, rondon nebo košile, bílá protiskluzová obuv (ne pantofle), zástěra (i barevná), síťovaná čepice, bílé ponožky 2. Upravenost žáků: Ostříhané nenalakované nehty, bez prstenů a jiných ozdob Dívky: vlasy upravené, sepnuté pod pokrývkou hlavy Chlapci: vlasy krátce střižené, oholení 3. Pracovní pomůcky: kuchyňské nože (sada), dvě utěrky, dvě chňapky, receptury teplých pokrmů, sešit, psací potřeby 4. Časový režim: - dle pokynů vyhlášky č. 13/2005 žáci 1. ročníku žáci 2. ročníku žáci 3. ročníku přestávky po 2. vyučovací hodině 15 min a po 4. vyučovací hodině 15 min. 5. Žáci jsou povinni nastupovat na OV včas, ve stanoveném a čistém pracovním oblečení a obuvi, s předepsanými pracovními pomůckami a zdravotním průkazem. 6. Žáci si musí mýt pravidelně ruce. 7. Žáci dodržují čistotu na pracovišti a osobní hygienu. 8. Při výskytu infekčního onemocnění v rodině musí žák uvědomit UOV. 9. Žáci jsou povinni znát a dodržovat předepsané pracovní postupy dle učebních osnov, receptur a pokynů UOV. 10. Na pracovišti je povinností používat ochranné kryty strojů, přítlačné desky a ostatní bezpečnostní části strojů a dodržovat normy BOZP. 11. Veškeré závady musí žáci neprodleně oznámit UOV. 12. Všechny uvedená pravidla platí i na odborné praxi (smluvní pracoviště). 13. Žáci jsou povinni po skončení OV opustit pracoviště v čistotě a pořádku.

19 Vnitřní řád odborná učebna - Lánice 300 ( obor cukrářka) 1. Pracovní oblečení: bílé kalhoty, plášť (tričko) - bílé, zástěra (i barevná), bílé kalhoty, bílá protiskluzová zdravotní obuv, lodička, bílé ponožky. 2. Upravenost žáků: ostříhané nenalakované nehty bez prstenů, řetízků a podobných ozdob, vlasy upravené, sepnuté, pod pokrývkou hlavy. 3. Pracovní pomůcky: karta, utěrka, cukrářské nože, cukrářský zdobící sáček, ozdobné špičky, normy, sešit, psací potřeby. 4.Časový režim: - dle pokynů vyhlášky č. 13/2005 žáci 1. ročníku žáci 2. ročníku žáci 3. ročníku přestávky po 2. vyučovací hodině 15 min a po 4. vyučovací hodině 15 min. 5. Žáci jsou povinni nastupovat na OV včas, v čistém pracovním oblečení s předepsanými pomůckami a zdravotním průkazem. 6. Dodržovat předepsané pracovní postupy dle osnov, norem a pokynů UOV. 7. Neprodleně upozornit UOV na zjištěné závady. 8. Žáci jsou povinni nahlásit UOV infekční onemocnění v rodině. 9. Žáci si pravidelně umývají ruce před zahájením práce, po ukončení každé činnosti, při přechodu na jinou práci, po použití toalet. 10. Na pracovišti je povinností používat ochranné kryty strojů, přítlačné desky a ostatní bezpečnostní části strojů dodržovat normy BOZP. 11. Žáci jsou povinni po skončení OV opustit pracoviště v čistotě a pořádku. 12. Všechna shora uvedená pravidla platí i na odborné praxi (smluvní pracoviště).

20 Vnitřní řád odborná učebna (stolničení) - Lánice 300 (obor - kuchař/číšník) 1. Pracovní oblečení: Číšník: černé tesilové kalhoty, bílá košile s krátkým rukávem, vesta, černý motýlek, černé ponožky, černé polobotky, jmenovka. Servírka: černá tesilová sukně 5 cm nad kolena, černé lodičky, bílá halenka košilového střihu, vesta, bílá zástěrka, bezešvé punčochy tělové barvy, jmenovka. 2. Upravenost žáků: ostříhané nenalakované nehty bez prstenů, řetízků a podobných ozdob. Dívky: vlasy upravené, sepnuté. Chlapci: vlasy krátce střižené, oholení. 3. Číšnické pomůcky: plátěný příručník, číšnický nůž, zápalky nebo zapalovač, bílé rukavičky, utěrka, sešit, psací potřeby. 4. Časový režim: - dle pokynů vyhlášky č. 13/2005 žáci 1. ročníku žáci 2. ročníku žáci 3. ročníku přestávky po 2. vyučovací hodině 15 min a po 4. vyučovací hodině 15 min. 5. Žáci jsou povinni nastupovat na OV včas, ve stanoveném pracovním oděvu a obuvi, s číšnickými pomůckami. 6. Žáci dodržují osobní hygienu a čistotu na pracovišti a normy BOZP. 7. Při výskytu infekčního onemocnění v rodině musí žák uvědomit UOV. 8. Všechna shora uvedená pravidla platí i na odborné praxi (smluvní pracoviště). 9. Žáci jsou povinni po skončení OV opustit pracoviště v čistotě a pořádku.

21 Vnitřní řád odborná učebna 1, 2 - Tyršova 239 (obor kadeřnice) 1. Pracovní oblečení: 1. ročník: bílá plášť, bílé kalhoty, bílé ponožky, bílá protiskluzová zdravotní obuv s pevnou patou - zdravotně nezávadná 2. ročník: bavlněné tričko, černé kalhoty, bílé ponožky, bílá protiskluzová zdravotní obuv s pevnou patou - zdravotně nezávadná 3. ročník: bavlněné tričko, černé kalhoty, bílé ponožky, bílá protiskluzová zdravotní obuv s pevnou patou - zdravotně nezávadná 2. Upravenost žáků: čistý pracovní oděv, ruce udržované v čistotě, ostříhané nenalakované nehty bez prstenů řetízků a podobných ozdob 3. Pracovní pomůcky: kadeřnický kufřík, kadeřnické nářadí - nůžky, břitva, hřebeny, kartáče, pláštěnky, natáčky, betky, oprašovátko, ručníky 4. Časový režim: - dle pokynů vyhlášky č. 13/2005 Ranní směna: žáci 1. ročníku žáci 2. ročníku žáci 3. ročníku Přestávky: 1. ročník 2. a 3. ročník dle provozu kadeřnictví a výuky 2 krát 15 min. Odpolední směna: 2. ročník 3. ročník Přestávky: 2. a 3. ročník dle provozu kadeřnictví a výuky 2 krát 15 min. 5. Žáci jsou povinni nastupovat na OV včas, v čistém pracovním oblečení s předepsanými pracovními pomůckami, zdravotním průkazem a žákovskou knížkou, jmenovkou a psacími pomůckami. 6. Na pracovišti je povinností používat ochranné pomůcky, např. rukavice, pláštěnky. Je nutné dodržovat BOZP. 7. Žáci jsou povinni dodržovat předepsané pracovní postupy dle osnov, technologické postupy a pokyny UOV. 8. Žáci jsou povinni se během OV vzorně chovat, zvláště k zákazníkům, kterým se snaží ve všech jejich přáních vyhovět. 9. Žáci jsou povinni po skončení OV opustit pracoviště v čistotě a pořádku. 10. Všechna shora uvedená pravidla platí i na odborné praxi (smluvní pracoviště).

22 Vnitřní řád - SPV- První brněnská strojírna, a.s., Vlkovská 282 (obor obráběč kovů) 1. Pracovní oblečení: montérky, pevná pracovní obuv, pokrývka hlavy, ochranné brýle 2. Upravenost žáků: řádně upnutý pracovní oděv, vlasy upravené pod pokrývkou 3. Pracovní pomůcky: posuvné měřítko, sešity, psací potřeby 4. Časový režim: - dle pokynů vyhlášky č. 13/2005 žáci 1. ročníku žáci 2. ročníku žáci 3. ročníku přestávky dle provozu a výuky 2krát 15 min. 5. Žáci jsou povinni nastupovat na OV včas, ve stanoveném pracovním oděvu a obuvi, s pracovními pomůckami. 6. Žáci dodržují čistotu na pracovišti. 7. Žáci jsou povinni používat ochranné pomůcky dle vyhlášky a normy stanovené BOZP. 8. Žáci dodržují pracovní postupy dle učebních osnov a pokynů UOV. 9. Žáci na pokyn UOV převezmou přidělené nástroje a nářadí, případné zjištěné závady ihned nahlásí UOV. 10. Žáci jsou povinni po skončení OV opustit pracoviště v čistotě a pořádku.

23 XI. ZÁVĚREČNÁ USTANOVENÍ 1. S řádem školy seznamuje prokazatelně žáky třídní učitel, žáci jsou povinni dodržovat všechna ustanovení. Školní řád je vyvěšen na veřejně přístupném místě ve škole. 2. Ředitel školy si vyhrazuje právo upravovat školní řád při vzniku nových skutečností, které tento řád neřeší. O změnách musí být všichni učitelé a žáci informováni. 3. Závažnost porušení školního řádu posuzuje třídní učitel, ředitel školy, pedagogická rada. 4. Žádosti žáků nebo jejich zákonných zástupců, k jejichž vyřízení je potřebné vyjádření nebo rozhodnutí ředitele školy, se podávají písemně na sekretariátě ředitele. Rovněž tak písemné stížnosti žáků nebo jejich zákonných zástupců. Školní řád byl projednán a schválen na pedagogické radě dne.. Školní řád byl schválen školskou radou dne.. a nabývá účinnosti dne... Ing. Marie Šabacká Ředitelka školy

Klasifikační řád. 1. Pravidla hodnocení výsledků vzdělávání žáků. Odborné učiliště a Praktická škola, Kladno Vrapice, Vrapická 53 272 03 Kladno

Klasifikační řád. 1. Pravidla hodnocení výsledků vzdělávání žáků. Odborné učiliště a Praktická škola, Kladno Vrapice, Vrapická 53 272 03 Kladno Odborné učiliště a Praktická škola, Kladno Vrapice, Vrapická 53 272 03 Kladno Klasifikační řád Klasifikační řád Odborného učiliště a Praktické školy, Kladno Vrapice, (dále jen OU a PrŠ) je vydán v souladu

Více

Střední škola automobilní Holice Nádražní 301, 534 01 Holice. (pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků) Čl.1 Klasifikace chování

Střední škola automobilní Holice Nádražní 301, 534 01 Holice. (pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků) Čl.1 Klasifikace chování Střední škola automobilní Holice Nádražní 301, 534 01 Holice Č.j. SŠA 1144/2012- ŠŘ-KŘ K L A S I F I K A Č N Í Ř Á D (pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků) Čl.1 Klasifikace chování 1. Klasifikaci

Více

Školní řád ZŠ a MŠ Malá Skála a/ Práva žáků

Školní řád ZŠ a MŠ Malá Skála a/ Práva žáků Školní řád ZŠ a MŠ Malá Skála a/ Práva žáků Žák má právo: 1.Na vzdělávání a účast ve výuce podle rozvrhu. 2. Na odpočinek a volný čas. 3. Na zabezpečení přístupu k informacím, zejména takovým, které podporují

Více

Obchodní akademie, Dušní 7, Praha 1

Obchodní akademie, Dušní 7, Praha 1 Obchodní akademie, Dušní 7, Praha 1 Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků (Klasifikační řád) 1. Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků vycházejí ze zákona 561/2005 Sb., o předškolním,

Více

Školní řád ZŠ a MŠ Malá Skála a/ Práva žáků

Školní řád ZŠ a MŠ Malá Skála a/ Práva žáků Školní řád ZŠ a MŠ Malá Skála a/ Práva žáků Žák má právo: 1.Na vzdělávání a účast ve výuce podle rozvrhu. 2. Na odpočinek a volný čas. 3. Na zabezpečení přístupu k informacím, zejména takovým, které podporují

Více

Pravidla pro hodnocení žáků Gymnázia Jana Keplera, Praha 6, Parléřova 2

Pravidla pro hodnocení žáků Gymnázia Jana Keplera, Praha 6, Parléřova 2 Pravidla pro hodnocení žáků Gymnázia Jana Keplera, Praha 6, Parléřova 2 Tato pravidla vycházejí ze zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský

Více

Obsah. Výchovná opatření podle ustanovení 10 vyhlášky č. 13/2005 Klasifikace a neklasifikace ve vyučovacích předmětech

Obsah. Výchovná opatření podle ustanovení 10 vyhlášky č. 13/2005 Klasifikace a neklasifikace ve vyučovacích předmětech Gymnázium Frýdlant, Mládeže 884, 464 01 Frýdlant K r i t é r i a h o d n o c e n í projednán na pedagogické radě školy dne 21.11.2007 se schválenou platností od 22.11.2007 Obsah Úvod Článek I Článek II

Více

Základní škola Hlučín Rovniny, okres Opava ŠKOLNÍ ŘÁD

Základní škola Hlučín Rovniny, okres Opava ŠKOLNÍ ŘÁD Základní škola Hlučín Rovniny, okres Opava ŠKOLNÍ ŘÁD Projednáno pedagogickou radou 29.8.2011 Platnost od 1.9.2011 čj.: HL-ROV/422/2011 A. Práva žáků Žák má právo: Na vzdělání a účast ve výuce podle rozvrhu.

Více

ORGANIZAČNÍ A ŘÍDÍCÍ NORMA. č. 1/2011/Ř Š K O L N Í Ř Á D

ORGANIZAČNÍ A ŘÍDÍCÍ NORMA. č. 1/2011/Ř Š K O L N Í Ř Á D ORGANIZAČNÍ A ŘÍDÍCÍ NORMA č. 1/2011/Ř Š K O L N Í Ř Á D Jméno Funkce Zpracoval Romana Ficencová zástupce ředitele školy pro EPÚ Schválil Mgr. Jan Cigánik ředitel školy Datum 1. 9. 2011 1. 9. 2011 Podpis

Více

Pravidla pro hodnocení - SŠŽ

Pravidla pro hodnocení - SŠŽ Střední škola živnostenská a Základní škola, Planá Kostelní 129, 348 15 Planá Pravidla pro hodnocení - SŠŽ A) Zásady hodnocení průběhu a výsledků vzdělávání a chování ve škole a na akcích pořádaných školou

Více

Masarykova základní škola a mateřská škola Semčice

Masarykova základní škola a mateřská škola Semčice OBSAH: ŠKOLNÍ ŘÁD 1. Práva a povinnosti žáka 2. Podmínky zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví žáků 3. Zacházení se školním majetkem, učebnicemi a školními potřebami 4. Vnitřní režim školy 5. Zákonní

Více

Základní škola, Ostrava Poruba, Dětská 915. Školní řád. Ředitelka školy vydává školní řád, který podle 30 zákona 561/2004 (školský zákon) upravuje:

Základní škola, Ostrava Poruba, Dětská 915. Školní řád. Ředitelka školy vydává školní řád, který podle 30 zákona 561/2004 (školský zákon) upravuje: 1 Základní škola, Ostrava Poruba, Dětská 915 Školní řád Ředitelka školy vydává školní řád, který podle 30 zákona 561/2004 (školský zákon) upravuje: podrobnosti k výkonu práv a povinností žáků a jejich

Více

ŠKOLNÍ ŘÁD Ustanovení pro žáky a rodiče

ŠKOLNÍ ŘÁD Ustanovení pro žáky a rodiče Základní škola a Mateřská škola Babice, příspěvková organizace ŠKOLNÍ ŘÁD Ustanovení pro žáky a rodiče Školní řád Základní školy a Mateřské školy Babice vychází ze Zákona č. 561/2004 Sb., 30, o předškolním,

Více

Vnitřní klasifikační řád pro OA

Vnitřní klasifikační řád pro OA Vyšší odborná škola, Obchodní akademie a Střední odborné učiliště technické Chotěboř, Na Valech 690 Vnitřní klasifikační řád pro OA 1 Zásady klasifikace Při hodnocení, průběžné i celkové klasifikaci učitel

Více

PRAVIDLA PRO HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ A STUDENTŮ

PRAVIDLA PRO HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ A STUDENTŮ Vyšší odborná škola, Střední průmyslová škola a Střední odborná škola řemesel a služeb, Strakonice, Zvolenská 934 PRAVIDLA PRO HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ A STUDENTŮ platný od 1. 9. 2012 Obsah 1.

Více

GYMNÁZIUM OPATOV, PRAHA 4, KONSTANTINOVA Klasifikační řád

GYMNÁZIUM OPATOV, PRAHA 4, KONSTANTINOVA Klasifikační řád GYMNÁZIUM OPATOV, PRAHA 4, KONSTANTINOVA 1500 Klasifikační řád Ředitel školy vydává tento klasifikační řád v souladu se zákonem č. 561/2004 Sb., se souhlasem školské rady a po projednání v pedagogické

Více

ŠKOLNÍ ŘÁD. P r a k t i c k á š k o l a. při VÚ a SVP Klíčov IZO : 150 072 490 190 00 Praha 9 Prosek, Čakovická 51, e-mail varodi@klicov.

ŠKOLNÍ ŘÁD. P r a k t i c k á š k o l a. při VÚ a SVP Klíčov IZO : 150 072 490 190 00 Praha 9 Prosek, Čakovická 51, e-mail varodi@klicov. P r a k t i c k á š k o l a Praktická škola dvouletá při VÚ a SVP Klíčov IZO : 150 072 490 190 00 Praha 9 Prosek, Čakovická 51, e-mail varodi@klicov.cz Č.j. 74/05/Var ŠKOLNÍ ŘÁD OBSAH: 1. ÚVODNÍ USTANOVENÍ

Více

Gymnázium, Nový Bydžov, Komenského 77. Klasifikační řád. 2/ Klasifikační stupeň určí učitel, který vyučuje příslušnému předmětu.

Gymnázium, Nový Bydžov, Komenského 77. Klasifikační řád. 2/ Klasifikační stupeň určí učitel, který vyučuje příslušnému předmětu. Gymnázium, Nový Bydžov, Komenského 77 Klasifikační řád I. Zásady klasifikace 1/ Klasifikace je jednou ze základních forem zpětné vazby, která poskytuje žákovi informace o správnosti postupu, průběhu či

Více

KLASIFIKAČNÍ ŘÁD. Chování žáka je klasifikováno těmito stupni: 1 - velmi dobré 2 - uspokojivé 3 neuspokojivé

KLASIFIKAČNÍ ŘÁD. Chování žáka je klasifikováno těmito stupni: 1 - velmi dobré 2 - uspokojivé 3 neuspokojivé KLASIFIKAČNÍ ŘÁD 1. Pravidla hodnocení a klasifikace 2. Zásady klasifikace 3. Získávání podkladů pro hodnocení a klasifikaci 4. Klasifikace chování 5. Výchovná opatření 6. Klasifikace a hodnocení žáků

Více

KLASIFIKAČNÍ ŘÁD. Cílem tohoto řádu je stanovení jednotných a jasných pravidel pro objektivní hodnocení výsledků vzdělávání žáků, klasifikaci.

KLASIFIKAČNÍ ŘÁD. Cílem tohoto řádu je stanovení jednotných a jasných pravidel pro objektivní hodnocení výsledků vzdělávání žáků, klasifikaci. Příloha č. l KLASIFIKAČNÍ ŘÁD Cílem tohoto řádu je stanovení jednotných a jasných pravidel pro objektivní hodnocení výsledků vzdělávání žáků, klasifikaci. 1. Zásady hodnocení - klasifikace 1.1 Při hodnocení

Více

Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků

Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků K l a s i f i k a č n í ř á d I. Úvodní ustanovení 1. Tento Klasifikační řád je vydán v souladu se zákonem č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním,

Více

PRAVIDLA PRO HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ

PRAVIDLA PRO HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ Střední škola stavební Jihlava, Žižkova 20, 586 01 Jihlava DOI-03/01112013 Počet listů : 7 PRAVIDLA PRO HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ 1. Zásady klasifikace Při hodnocení, průběžné i celkové klasifikaci

Více

Pravidla hodnocení výsledků vzdělávání žáků

Pravidla hodnocení výsledků vzdělávání žáků Střední škola obchodu a služeb, Teplice, příspěvková organizace Pravidla hodnocení výsledků vzdělávání žáků Tato pravidla vychází ze zákona č. 561/2004 Sb. o předškolním, základním, středním, vyšším odborném

Více

KLASIFIKAČNÍ ŘÁD Střední škola umění a designu a Vyšší odborná škola Brno, příspěvková organizace Příloha č. 1 školního řádu

KLASIFIKAČNÍ ŘÁD Střední škola umění a designu a Vyšší odborná škola Brno, příspěvková organizace Příloha č. 1 školního řádu KLASIFIKAČNÍ ŘÁD Střední škola umění a designu a Vyšší odborná škola Brno, příspěvková organizace Příloha č. 1 školního řádu 1. Hodnocení žáků na vysvědčení 1. 1. Vzdělávání žáka Výsledky vzdělávání žáka

Více

Gymnázium, Praha 8, Ústavní 400. Klasifikační řád

Gymnázium, Praha 8, Ústavní 400. Klasifikační řád Gymnázium, Praha 8, Ústavní 400 Klasifikační řád Klasifikační řád stanovuje pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků. Je vydán v souladu s ustanovením 30 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním,

Více

Střední odborné učiliště a Střední odborná škola SČMSD, Lomnice u Tišnova,s.r.o. Druh dokumentu: směrnice Vydání: 3

Střední odborné učiliště a Střední odborná škola SČMSD, Lomnice u Tišnova,s.r.o. Druh dokumentu: směrnice Vydání: 3 Lomnice u Tišnova,s.r.o. List číslo: 1 / 18 Druh dokumentu: směrnice Identifikační označení: QS 75-01 Výtisk číslo: 1 ŠKOLNÍ ŘÁD QS 75-01 Tato směrnice je majetkem Středního odborného učiliště a Střední

Více

Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů

Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů 21 Práva žáků, studentů a zákonných zástupců dětí a nezletilých

Více

STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA STROJNÍ A ELEKTROTECHNICKÁ U HŘIŠTĚ VELEŠÍN KLASIFIKAČNÍ ŘÁD

STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA STROJNÍ A ELEKTROTECHNICKÁ U HŘIŠTĚ VELEŠÍN KLASIFIKAČNÍ ŘÁD STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA STROJNÍ A ELEKTROTECHNICKÁ U HŘIŠTĚ 527 382 32 VELEŠÍN Obsah: Úvodní ustanovení... 3 Hodnocení a klasifikace prospěchu žáků... 4 Klasifikace ve vyučovacích předmětech... 5 Neuzavření

Více

Odborné učiliště a Praktická škola, Hlučín, příspěvková organizace

Odborné učiliště a Praktická škola, Hlučín, příspěvková organizace Odborné učiliště a Praktická škola, Hlučín, příspěvková organizace 1. Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků Příloha č. 2 Školního řádu Postup při hodnocení žáků vyplývá z ustanovení 69, odst.

Více

Gymnázium Karla Sladkovského, Sladkovského náměstí 8 Praha 3. Klasifikační řád

Gymnázium Karla Sladkovského, Sladkovského náměstí 8 Praha 3. Klasifikační řád Gymnázium Karla Sladkovského, Sladkovského náměstí 8 Praha 3 Klasifikační řád Úvod Klasifikační řád popisuje hodnocení a klasifikaci prospěchu žáků a klasifikaci jejich chování. Vychází z vyhlášky č. 48/2005

Více

Karlínské gymnázium, Praha 8, Pernerova 25

Karlínské gymnázium, Praha 8, Pernerova 25 Karlínské gymnázium, Praha 8, Pernerova 25 186 00 Praha 8 Klasifikační řád Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků jsou vydána v souladu s ustanovením 30 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním,

Více

Střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická, České Budějovice, Dukelská 13

Střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická, České Budějovice, Dukelská 13 Střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická, České Budějovice, Dukelská 13 Hodnocení a klasifikace žáků Čl. 1 1. Účelem hodnocení a klasifikace je ověřit, jak žáci dosáhli cílů vzdělávání stanovených

Více

ŠKOLNÍ ŘÁD. I. Práva žáků. Povinnosti žáků a zákonných zástupců

ŠKOLNÍ ŘÁD. I. Práva žáků. Povinnosti žáků a zákonných zástupců ŠKOLNÍ ŘÁD Je vydán jako soubor pravidel, která upravují vzájemné vztahy mezi žáky, pedagogickými pracovníky a ostatními zaměstnanci školy. Účelem je vytvořit příznivé podmínky pro plné využívání vyučovací

Více

KLASIFIKACE A HODNOCENÍ ŽÁKŮ

KLASIFIKACE A HODNOCENÍ ŽÁKŮ Příloha školního řádu č. 1 KLASIFIKACE A HODNOCENÍ ŽÁKŮ Hodnocení a klasifikace žáků se může provádět těmito způsoby: 1. Zkoušením žáků - ústní nebo písemnou formou. 2. Zkoušením formou testů, které jsou

Více

Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků Vnitřní klasifikační řád

Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků Vnitřní klasifikační řád Střední průmyslová škola stavební a Obchodní akademie, Kadaň, Komenského 562, příspěvková organizace 1. Zásady klasifikace Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků Vnitřní klasifikační řád Při hodnocení,

Více

HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ. 2. Pochvalu uděluje před shromážděním třídy nebo školy.

HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ. 2. Pochvalu uděluje před shromážděním třídy nebo školy. HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ Výchovná opatření 1. Pochvalu uděluje žákům: - učitel, MOV (PTU) - ředitel (PŘSOUz) 2. Pochvalu uděluje před shromážděním třídy nebo školy. 3. Výchovná opatření k posílení

Více

KLASIFIKAČNÍ ŘÁD STŘEDNÍ ODBORNÉ ŠKOLY MANAGEMENTU A PRÁVA, ŽITNÁ 1119/12, RUMBURK

KLASIFIKAČNÍ ŘÁD STŘEDNÍ ODBORNÉ ŠKOLY MANAGEMENTU A PRÁVA, ŽITNÁ 1119/12, RUMBURK KLASIFIKAČNÍ ŘÁD STŘEDNÍ ODBORNÉ ŠKOLY MANAGEMENTU A PRÁVA, ŽITNÁ 1119/12, RUMBURK Hodnocení studenta je organickou součástí výchovně vzdělávacího procesu a jeho řízení. Klasifikace je jednou z forem hodnocení,

Více

Klasifikační řád denního studia na SPŠO šk. rok 2015/2016

Klasifikační řád denního studia na SPŠO šk. rok 2015/2016 Klasifikační řád denního studia na SPŠO šk. rok 2015/2016 obor oděvnictví 31 43 M/01 (denní studium) obor modelářství a návrhářství oděvů 82 41 M/07 (denní studium) obor scénická a výstavní tvorba 82-41-M/03

Více

GYMNÁZIUM J. SEIFERTA

GYMNÁZIUM J. SEIFERTA Přílohy Školního řádu: Příloha 1 Zásady hodnocení žáků na Gymnáziu J. Seiferta o. p. s. (1) Každý učitel stanoví podmínky a kritéria hodnocení, se kterými prokazatelně seznámí žáky na počátku školního

Více

Karlínské gymnázium, Praha 8, Pernerova 25

Karlínské gymnázium, Praha 8, Pernerova 25 Karlínské gymnázium, Praha 8, Pernerova 25 186 00 Praha 8 Klasifikační řád Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků jsou vydána v souladu s ustanovením 30 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním,

Více

Střední škola cestovního ruchu a grafického designu, s.r.o.

Střední škola cestovního ruchu a grafického designu, s.r.o. Střední škola cestovního ruchu a grafického designu, s.r.o. U Josefa 118, Cihelna, 530 09 Pardubice tel. 466 412 832, 466 413 263 www.sscg.cz, skola@sscg.cz KLASIFIKAČNÍ ŘÁD Příloha č. 1 Střední škola

Více

Gymnázium Boženy Němcové, Hradec Králové, Pospíšilova tř. 324

Gymnázium Boženy Němcové, Hradec Králové, Pospíšilova tř. 324 Gymnázium Boženy Němcové, Hradec Králové, Pospíšilova tř. 324 ŠKOLNÍ ŘÁD Platný od 1. 9. 2015 Š K O L N Í Ř Á D Školní řád vychází ze zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším

Více

Povinnosti žáka při výkonu odborného výcviku QI 75-01-01

Povinnosti žáka při výkonu odborného výcviku QI 75-01-01 List číslo: 1 / 6 Druh dokumentu: instrukce Identifikační označení: QI 75-01-01 Výtisk číslo:1 QI 75-01-01 Tato směrnice je majetkem Středního odborného učiliště a Střední odborné školy SČMSD, Lomnice

Více

ŠKOLNÍ ŘÁD. I. Docházka do školy

ŠKOLNÍ ŘÁD. I. Docházka do školy ŠKOLNÍ ŘÁD I. Docházka do školy 1. Žák je povinen chodit do školy pravidelně a včas podle rozvrhu hodin. Žáci OU jsou povinni chodit pravidelně a včas i na odbornou praxi. 2. Docházka do zájmových kroužků

Více

Střední odborné učiliště a Základní škola, Planá ŠKOLNÍ ŘÁD ZÁKLADNÍ ŠKOLA

Střední odborné učiliště a Základní škola, Planá ŠKOLNÍ ŘÁD ZÁKLADNÍ ŠKOLA ŠKOLNÍ ŘÁD ZŠ Střední odborné učiliště a Základní škola, Planá ŠKOLNÍ ŘÁD ZÁKLADNÍ ŠKOLA Školní řád pro žáky byl vypracován v souladu s ustanoveními 30 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním,

Více

Hodnocení žáků základní školy speciální vyjadřuje míru zvládnutí vědomostí a dovedností a stupeň samostatnosti žákovy činnosti.

Hodnocení žáků základní školy speciální vyjadřuje míru zvládnutí vědomostí a dovedností a stupeň samostatnosti žákovy činnosti. Pravidla pro hodnocení ţáka Úvod Hodnocení ţáků je součástí běţné výchovně vzdělávací činnosti pedagogických pracovníků, kterou vykonávají podle dohodnutých pravidel ve výuce i mimo ni. Hodnocení, probíhající

Více

Hodnocení výsledků vzdělávání žáků

Hodnocení výsledků vzdělávání žáků STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA ELEKTROTECHNICKÁ F. KŘIŽÍKA 110 00 PRAHA 1, NA PŘÍKOPĚ 16 Hodnocení výsledků vzdělávání žáků Klasifikační řád SPŠ Ing. Miloš Kodad ředitel školy - 2 - I. Zásady hodnocení průběhu

Více

Střední odborná škola

Střední odborná škola Střední odborná škola NOVÉ MĚSTO NA MORAVĚ Bělisko 295 PSČ 592 31 ŠKOLNÍ ŘÁD I. Práva a povinnosti žáků a jejich zákonných zástupců A. Žáci mají právo 1. Na vzdělávání a svobodný přístup ke všem informacím,

Více

Pravidla pro hodnocení žáků Základní škola Žamberk, 28. října 581, Žamberk 564 01

Pravidla pro hodnocení žáků Základní škola Žamberk, 28. října 581, Žamberk 564 01 Pravidla pro hodnocení žáků Základní škola Žamberk, 28. října 581, Žamberk 564 01 (podle 51-53 zákona č. 561/2004 Sb. ( Školský zákon ) a podle 17 20 Vyhlášky MŠMT č. 48/2005 Sb.) Zásady hodnocení průběhu

Více

Hodnocení prospěchu a chování žáků střední školy

Hodnocení prospěchu a chování žáků střední školy Hodnocení prospěchu a chování žáků střední školy A. Hodnocení prospěchu žáka probíhá v souladu s 3 odst. 1, 2, 3, 6, 7, 8, 9, 10 vyhlášky č. 13/2005 Sb., ve znění pozdějších předpisů Za hodnocení prospěchu

Více

Pravidla pro hodnocení žáků

Pravidla pro hodnocení žáků Pravidla pro hodnocení žáků Hodnocení výsledků vzdělávání žáků se řídí příslušnými paragrafy školského zákona. Podrobnosti o hodnocení výsledků žáků a jeho náležitostech stanoví ministerstvo prováděcím

Více

Střední odborné učiliště elektrotechnické, Plzeň, Vejprnická 56 ŠKOLNÍ ŘÁD

Střední odborné učiliště elektrotechnické, Plzeň, Vejprnická 56 ŠKOLNÍ ŘÁD Střední odborné učiliště elektrotechnické, Plzeň, Vejprnická 56 ŠKOLNÍ ŘÁD Školní řád zahrnuje základní údaje, týkající se práv a povinností žáků SOUE a jejich zákonných zástupců, organizace vyučování

Více

Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků a studentů

Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků a studentů Dodatek č. 2 ke školnímu řádu Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků a studentů Podle 30, odst. (2) Zákona č. 561/2004 Sb. (školský zákon) vydávám tato Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání

Více

KLASIFIKACE A HODNOCENÍ ŽÁKŮ

KLASIFIKACE A HODNOCENÍ ŽÁKŮ Příloha školního řádu č. 1 KLASIFIKACE A HODNOCENÍ ŽÁKŮ Hodnocení a klasifikace žáků se může provádět těmito způsoby: 1. Zkoušením žáků - ústní nebo písemnou formou. 2. Zkoušením formou testů, které jsou

Více

Klasifikační řád pro dálkové studium

Klasifikační řád pro dálkové studium Klasifikační řád pro dálkové studium 1. Základní zásady klasifikace prospěchu Klasifikace prospěchu je nedílnou součástí výchovně vzdělávacího procesu. Jejím cílem je vyjádřit příslušným klasifikačním

Více

8.1. Právní souvislosti pro hodnocení žáků. 8.2 Zásady hodnocení průběhu vzdělávání žáků

8.1. Právní souvislosti pro hodnocení žáků. 8.2 Zásady hodnocení průběhu vzdělávání žáků 8 HODNOCENÍ ŽÁKŮ 8.1. Právní souvislosti pro hodnocení žáků 1) Zákon č.561/2004 Sb. o předškolním, základním,středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání 2) Vyhl.MŠMT ČR č.71/2005 o základním uměleckém

Více

PRÁVA A POVINNOSTI ŽÁKŮ A PRAVIDLA VZÁJEMNÝCH VZTAHŮ S PEDAGOGY ŠKOLY:

PRÁVA A POVINNOSTI ŽÁKŮ A PRAVIDLA VZÁJEMNÝCH VZTAHŮ S PEDAGOGY ŠKOLY: Š K O L N Í Ř Á D Mateřské školy a Základní školy při Nemocnici, Žatec, o.p.s., Husova 2796, součást Základní školy a Mateřské školy, Žatec, Jižní 2777, okres Louny V souladu se Zákonem č.561/2004 Sb.

Více

PRAVIDLA PRO HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ A STUDENTŮ

PRAVIDLA PRO HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ A STUDENTŮ Gymnázium Na Pražačce Nad Ohradou 2825/23 130 00 Praha 3-Žižkov www.gymnazium-prazacka.cz gymnazium@gym-prazacka.cz PRAVIDLA PRO HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ A STUDENTŮ (novelizace platná od 1. 9.

Více

1. DODATEK KE ŠKOLNÍMU ŘÁDU. Projednán a schválen pedagogickou radou dne: 4. 12. 2006. Projednán a schválen školskou radou dne: 4. 12.

1. DODATEK KE ŠKOLNÍMU ŘÁDU. Projednán a schválen pedagogickou radou dne: 4. 12. 2006. Projednán a schválen školskou radou dne: 4. 12. 1. DODATEK KE ŠKOLNÍMU ŘÁDU Projednán a schválen pedagogickou radou dne: 4. 12. 2006 Projednán a schválen školskou radou dne: 4. 12. 2006 Dodatek nabývá účinnosti dne: 5. 12. 2006 1. Vnášení, držení, distribuce,

Více

Klasifikační řád. Gymnázium, Praha 9, Českolipská 373. Hodnocení žáků

Klasifikační řád. Gymnázium, Praha 9, Českolipská 373. Hodnocení žáků Gymnázium, Praha 9, Českolipská 373 Hodnocení žáků Klasifikační řád Hodnocení žáků Gymnázia, Praha 9, Českolipská je zakotveno v Klasifikačním řádu, který stanovuje pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání

Více

Hodnocení výsledků vzdělávání žáků

Hodnocení výsledků vzdělávání žáků Hodnocení výsledků vzdělávání žáků Způsoby hodnocení Klasifikace i slovní hodnocení Kritéria hodnocení 1. Obecné zásady a) Hodnocení výkonů a pracovních výsledků žáků musí být postaveno na plnění konkrétních

Více

Integrovaná střední škola Nová Paka, Kumburská 846, 509 31 Nová Paka. Školní řád

Integrovaná střední škola Nová Paka, Kumburská 846, 509 31 Nová Paka. Školní řád Integrovaná střední škola Nová Paka, Kumburská 846, 509 31 Nová Paka Školní řád 1 Obsah: Školní řád Všeobecná ustanovení 1. Práva a povinnosti žáků a zákonných zástupců nezletilých žáků, vztahy žáků a

Více

Základní umělecká škola při Základní škole Rtyně v Podkrkonoší Klasifikační řád

Základní umělecká škola při Základní škole Rtyně v Podkrkonoší Klasifikační řád Klasifikační řád projednán na pedagogické radě 21.6.2013 Platnost od 1.9.2013 Základní umělecká škola při Základní škole Rtyně v Podkrkonoší Klasifikační řád Článek 1 Zásady hodnocení a klasifikace 1)

Více

Povinnosti žáka při výkonu odborného výcviku QI

Povinnosti žáka při výkonu odborného výcviku QI List číslo: 1 / 6 Druh dokumentu: instrukce Identifikační označení: QI 75-01-01 Výtisk číslo:1 QI 75-01-01 Tato směrnice je majetkem Středního odborného učiliště a Střední odborné školy SČMSD, Lomnice

Více

ŠKOLNÍ ŘÁD LAUDEROVÝCH ŠKOL

ŠKOLNÍ ŘÁD LAUDEROVÝCH ŠKOL ŠKOLNÍ ŘÁD LAUDEROVÝCH ŠKOL Školní řád Lauderových škol stanoví základní práva a povinnosti žáků základní školy Gur Arje, gymnázia Or Chadaš a některá práva a povinnosti učitelů, ředitele a dalších pracovníků

Více

a) Zásady hodnocení průběhu a výsledků vzdělávání a chování ve škole a na akcích pořádaných školou

a) Zásady hodnocení průběhu a výsledků vzdělávání a chování ve škole a na akcích pořádaných školou Základní škola Nad Přehradou PRAVIDLA PRO HODNOCENÍ ŽÁKŮ součást školního řádu Č.j.: 199/2016 Vypracoval: Mgr. Anna Běhunková Schválil: Pedagogická rada projednala dne 1. 9. 2016 Účinnost ode dne: 1. 9.

Více

Integrovaná střední škola technická Mělník KLASIFIKAČNÍ ŘÁD

Integrovaná střední škola technická Mělník KLASIFIKAČNÍ ŘÁD KLASIFIKAČNÍ ŘÁD Čl. I Úvodní část 1 1) Tento klasifikační řád (dále též KŘ) je vydáván jako závazná norma Integrované střední školy technické (dále též ISŠT Mělník). 2) Účelem klasifikačního řádu je vytvořit

Více

Gymnázium Josefa Kainara, Hlučín, příspěvková organizace. Školní řád

Gymnázium Josefa Kainara, Hlučín, příspěvková organizace. Školní řád Gymnázium Josefa Kainara, Hlučín, příspěvková organizace Školní řád HLUČÍN 2013 OBSAH 1 PRÁVA A POVINNOSTI ŽÁKŮ A ZÁKONNÝCH ZÁSTUPCŮ ŽÁKŮ 3 1.1 Práva žáků a zákonných zástupců žáků 3 1.2 Povinnosti žáků

Více

Ř-05 KLASIFIKAČNÍ ŘÁD

Ř-05 KLASIFIKAČNÍ ŘÁD I. Zásady klasifikace (1) Při hodnocení, při průběžné i celkové klasifikaci pedagogický pracovník (dále jen učitel) uplatňuje přiměřenou uplatňuje přiměřenou náročnost a pedagogický takt vůči žákovi. (2)

Více

Reálné gymnázium a základní škola města Prostějova, Studentská ul. 2

Reálné gymnázium a základní škola města Prostějova, Studentská ul. 2 Reálné gymnázium a základní škola města Prostějova, Studentská ul. 2 Dokument č. 02.03 PRAVIDLA PRO HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ RG kapitola Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků ze školního

Více

Střední škola obchodně technická s.r.o., Zlín, nám. T. G. Masaryka 1279 vnitřní řídící normy

Střední škola obchodně technická s.r.o., Zlín, nám. T. G. Masaryka 1279 vnitřní řídící normy Střední škola obchodně technická s.r.o., Zlín, nám. T. G. Masaryka 1279 vnitřní řídící normy Š K O L N Í Ř Á D Vydán: ve Zlíně 24. 8. 2011 Schvaluje: Mgr. Marta Fojtíková, ředitelka Úvod V souladu s ustanoveními

Více

Hodnocení výsledků vzdělávání žáků na střední škole

Hodnocení výsledků vzdělávání žáků na střední škole Vyšší odborná škola zdravotnická a Střední zdravotnická škola, Hradec Králové, Komenského 234 Příloha školního řádu čj. 1076/2014, účinnost od 1. 9. 2014 Hodnocení výsledků vzdělávání žáků na střední škole

Více

Podklady pro hodnocení vědomostí a chování studentů získávají pedagogičtí pracovníci zejména těmito způsoby:

Podklady pro hodnocení vědomostí a chování studentů získávají pedagogičtí pracovníci zejména těmito způsoby: Klasifikační řád Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáka V souladu s 69 zákona č. 561/2004 Sb. o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon) a následnými

Více

Gymnázium Aloise Jiráska, Litomyšl, T. G. Masaryka 590. Příloha č. 1 ke Školnímu vzdělávacímu programu č. j. 97/2014/Km.

Gymnázium Aloise Jiráska, Litomyšl, T. G. Masaryka 590. Příloha č. 1 ke Školnímu vzdělávacímu programu č. j. 97/2014/Km. , T. G. Masaryka 590 Příloha č. 1 ke Školnímu vzdělávacímu programu č. j. 97/2014/Km. Organizační řád školy Hodnocení a klasifikace vyplývá ze zákona č. 561/2004 Sb. (školský zákon), vyhlášky č. 13/2005

Více

Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků Klasifikační řád školy

Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků Klasifikační řád školy Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků Klasifikační řád školy Předmětné právní předpisy ke Klasifikačnímu řádu: Zákon č. 561/2004 Sb. o předškolním, základním středním, vyšším odborném a jiném

Více

2. Hodnocení výsledků vzdělávání žáků na vysvědčení

2. Hodnocení výsledků vzdělávání žáků na vysvědčení KLASIFIKAČNÍ ŘÁD SMÍCHOVSKÉ SPŠ (SAMOSTATNÁ SOUČÁST ŠKOLNÍHO ŘÁDU SSPŠ, PRAHA 5, PRESLOVA 25) Tento Klasifikační řád byl vypracován v souladu se zákonem č. 561/2004 Sb. o předškolním, základním, středním,

Více

Hodnocení výsledků vzdělávání žáků

Hodnocení výsledků vzdělávání žáků Hodnocení výsledků vzdělávání žáků Čl. 1 Pravidla hodnocení výsledků vzdělávání žáků 1. Ve výchovně vzdělávacím procesu se uskutečňuje hodnocení průběžné a celkové. Průběžné hodnocení se uplatňuje při

Více

ŠKOLNÍ ŘÁD ZŠ ZAHRÁDKA PRAHA 3

ŠKOLNÍ ŘÁD ZŠ ZAHRÁDKA PRAHA 3 ŠKOLNÍ ŘÁD ZŠ ZAHRÁDKA PRAHA 3 Základní škola Zahrádka, U Zásobní zahrady 8, Praha 3 (dále jen ZŠZ), vydává v souladu s 30 odst. 1 zákona č. 561/2004 Sb. o předškolním, základním, středním, vyšším odborném

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA LÁZNĚ TOUŠEŇ Hlavní 74, Lázně Toušeň 250 89 326 992 306, zstousen@seznam.cz, ič.: 71001506 ŠKOLNÍ ŘÁD

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA LÁZNĚ TOUŠEŇ Hlavní 74, Lázně Toušeň 250 89 326 992 306, zstousen@seznam.cz, ič.: 71001506 ŠKOLNÍ ŘÁD Vypracoval: Mgr. Martin Černý, ředitel školy Pedagogická rada projednala dne: 28. 8. 2010 Směrnice nabývá účinnosti ode dne: 1. 9. 2010 Obecná ustanovení ŠKOLNÍ ŘÁD Na základě ustanovení 30, odst. 1) zákona

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA DAMBOŘICE,

ZÁKLADNÍ ŠKOLA DAMBOŘICE, ZÁKLADNÍ ŠKOLA DAMBOŘICE, okres Hodonín, ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM pro základní vzdělávání Máš na to! Příloha č.1: Pravidla pro hodnocení žáků Verze z 30.08.2009 zpracována podle RVP ZV Platnost : 1.9.2009

Více

Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků

Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků 1. Při prověřování znalostí a dovedností žáků se učitel řídí zejména těmito zásadami: (a) Obsah a rozsah ústních, písemných, grafických a praktických zkoušek

Více

Školní řád Střední průmyslová škola technická, Jablonec nad Nisou, Belgická 4852, příspěvková organizace (platný od 1.9. 2011)

Školní řád Střední průmyslová škola technická, Jablonec nad Nisou, Belgická 4852, příspěvková organizace (platný od 1.9. 2011) Školní řád Střední průmyslová škola technická, Jablonec nad Nisou, Belgická 4852, příspěvková organizace (platný od 1.9. 2011) Školní řád SPŠT Jablonec nad Nisou (dále jen školní řád) vychází ze zákona

Více

PŘÍLOHA ŠKOLNÍHO ŘÁDU: PRAVIDLA PRO HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ

PŘÍLOHA ŠKOLNÍHO ŘÁDU: PRAVIDLA PRO HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ PŘÍLOHA ŠKOLNÍHO ŘÁDU: PRAVIDLA PRO HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků (dále jen Pravidla) jsou zpracovány v souladu se zákonem č. 561/2004 Sb., o předškolním,

Více

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola, Písek, Karla Čapka 402. Školní řád Č. j.: SPŠ/1143/2015 Účinnost od: 01. 09. 2015

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola, Písek, Karla Čapka 402. Školní řád Č. j.: SPŠ/1143/2015 Účinnost od: 01. 09. 2015 Školní řád Č. j.: SPŠ/1143/2015 Účinnost od: 01. 09. 2015 Zpracoval: Ing. Jiří Uhlík Schválil: Ing. Jiří Uhlík, ředitel školy Spisový znak: 03.1 Skartační znak: A 10 Počet stran: 18 Přílohy: 0 Změny: viz

Více

Š K O L N Í Ř Á D oddíl I. pro Střední odbornou školu Emila Holuba, s.r.o., Dukelská třída 65, Brno 614 00 Platný od 1.9.2014 1. Povinnosti a práva

Š K O L N Í Ř Á D oddíl I. pro Střední odbornou školu Emila Holuba, s.r.o., Dukelská třída 65, Brno 614 00 Platný od 1.9.2014 1. Povinnosti a práva Š K O L N Í Ř Á D oddíl I. pro Střední odbornou školu Emila Holuba, s.r.o., Dukelská třída 65, Brno 614 00 Platný od 1.9.2014 1. Povinnosti a práva žáků a jejich zákonných zástupců 1.1. Základní povinností

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA KŘOVÍ

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA KŘOVÍ KLASIFIKAČNÍ ŘÁD ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA KŘOVÍ 190 ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA KŘOVÍ 2 OBSAH 1. STUPNĚ HODNOCENÍ PROSPĚCHU... 3 1.1 PŘEDMĚTY S PŘEVAHOU TEORETICKÉHO ZAMĚŘENÍ... 3 1.1.1 Stupeň

Více

I. ZÁSADY PRŮBĚŽNÉHO HODNOCENÍ

I. ZÁSADY PRŮBĚŽNÉHO HODNOCENÍ OBSAH ŠKOLNÍ ŘÁD PŘÍLOHA Č. 1 PRAVIDLA PRO HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ I. Zásady průběžného hodnocení II. Celkové hodnocení výsledků vzdělávání III. Kritéria pro hodnocení prospěchu Závazná pravidla

Více

str.1 Masarykova základní škola Návsí příspěvková organizace č.345, 739 92 Návsí ŠKOLNÍ ŘÁD

str.1 Masarykova základní škola Návsí příspěvková organizace č.345, 739 92 Návsí ŠKOLNÍ ŘÁD str.1 Masarykova základní škola Návsí příspěvková organizace č.345, 739 92 Návsí ŠKOLNÍ ŘÁD Řád školy : Masarykova základní škola Návsí, příspěvková organizace, č.345, 739 92 Návsí I. Práva žáků Žák má

Více

Střední škola strojní, stavební a dopravní. Školní řád

Střední škola strojní, stavební a dopravní. Školní řád Střední škola strojní, stavební a dopravní Liberec II, Truhlářská 360/3, příspěvková organizace Školní řád V souladu se zákonem číslo 561/2004 Sb., školský zákon, ve znění pozdějších předpisů, vyhláškou

Více

Š K O L N Í Ř Á D. Vnitřní směrnice č. 1/2006

Š K O L N Í Ř Á D. Vnitřní směrnice č. 1/2006 Š K O L N Í Ř Á D Vnitřní směrnice č. 1/2006 Vypracoval: Mgr. Miroslav Schmidt Aktualizováno: 29.8.2006 S platností od: 4.9.2006 OBSAH 1. Úvodní ustanovení... 3 1.1. Ustanovení o školním řádu... 3 1.2.

Více

158 BEZPLATNÁ LINKA PRO POMOC DĚTEM V KRITICKÉ SITUACI

158 BEZPLATNÁ LINKA PRO POMOC DĚTEM V KRITICKÉ SITUACI DŮLEŽITÁ TELEFONNÍ ČÍSLA HASIČI 150 ZÁCHRANNÁ SLUŽBA 155 POLICIE 158 BEZPLATNÁ LINKA PRO POMOC DĚTEM V KRITICKÉ SITUACI 800 15 55 55 PRÁZDNINY A SVÁTKY PODZIMNÍ PRÁZDNINY VÁNOČNÍ PRÁZDNINY POLOLETNÍ PRÁZDNINY

Více

Školní řád Gymnázium, Rumburk, Komenského 10, příspěvková organizace

Školní řád Gymnázium, Rumburk, Komenského 10, příspěvková organizace Školní řád Gymnázium, Rumburk, Komenského 10, příspěvková organizace Obsah: A. Práva žáků B. Povinnosti žáků C. Práva zákonných zástupců žáka D. Povinnosti zákonných zástupců žáka E. Provoz školy F. Bezpečnost

Více

Základní škola Stříbro, Mánesova 485, příspěvková organizace. Školní řád

Základní škola Stříbro, Mánesova 485, příspěvková organizace. Školní řád Základní škola Stříbro, Mánesova 485, příspěvková organizace Školní řád V souladu se Zákonem č. 561/2004 Sb. par. 30, o předškolním, základním, středním, vyšším, odborném a jiném vzdělávání (školský zákon)

Více

Pravidla hodnocení výsledků vzdělávání žáků

Pravidla hodnocení výsledků vzdělávání žáků Pravidla hodnocení výsledků vzdělávání žáků Pravidla hodnocení výsledků vzdělávání žáků jsou závazná pro všechny pedagogické pracovníky. Všichni pedagogičtí pracovníci byli s pravidly prokazatelně seznámeni.

Více

Základní škola a Mateřská škola Staňkovice, okres Louny Školní řád pro Základní školu

Základní škola a Mateřská škola Staňkovice, okres Louny Školní řád pro Základní školu Základní škola a Mateřská škola Staňkovice, okres Louny Školní řád pro Základní školu Práva a povinnosti žáků: Žák má právo: 1. Na vzdělání a účast ve výuce podle rozvrhu hodin. 2. Na odpočinek a volný

Více

Pravidla pro hodnocení žáků. VNITŘNÍ KLASIFIKAČNÍ ŘÁD ZŠ Pardubičky

Pravidla pro hodnocení žáků. VNITŘNÍ KLASIFIKAČNÍ ŘÁD ZŠ Pardubičky Pravidla pro hodnocení žáků VNITŘNÍ KLASIFIKAČNÍ ŘÁD ZŠ Pardubičky 1. Zásady klasifikace Při hodnocení, průběžné i celkové klasifikaci pedagogický pracovník (dále jen učitel) uplatňuje přiměřenou náročnost

Více

ŠKOLNÍ ŘÁD VOŠ, OA a SOUT Chotěboř Pracoviště SOU technického Chotěboř

ŠKOLNÍ ŘÁD VOŠ, OA a SOUT Chotěboř Pracoviště SOU technického Chotěboř ŠKOLNÍ ŘÁD VOŠ, OA a SOUT Chotěboř Pracoviště SOU technického Chotěboř I. Základní povinnosti žáků, studentů a zákonných zástupců nezletilých žáků 1. Žáci a studenti jsou povinni: a) řádně docházet do

Více

Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků

Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků Základní škola Havířov Šumbark M. Pujmanové 17/1151 okres Karviná Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků projednáno na pedagogické radě školy dne 30. 8. 2010 1. Pravidla hodnocení klasifikace

Více

Š K O L N Í Ř Á D 1) Práva a povinnosti žáků a jejich zákonných zástupců ve škole a pravidla vzájemných vztahů s pedagogickými pracovníky :

Š K O L N Í Ř Á D 1) Práva a povinnosti žáků a jejich zákonných zástupců ve škole a pravidla vzájemných vztahů s pedagogickými pracovníky : Š K O L N Í Ř Á D Školní řád vychází z 30 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon) ve znění novely č. 472/2011 Sb. Obsah : 1) Práva

Více

V n i t ř n í ř á d. Základní školy a Mateřské školy ve Velké Lhotě. Docházka do školy

V n i t ř n í ř á d. Základní školy a Mateřské školy ve Velké Lhotě. Docházka do školy V n i t ř n í ř á d Základní školy a Mateřské školy ve Velké Lhotě Docházka do školy 1. Vyučování probíhá podle rozvrhu, který byl schválen ředitelem školy. 2. Začátek dopoledního vyučování a délku přestávek

Více