Výroční zpráva EVVO (školní rok 2009/2010)

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Výroční zpráva EVVO (školní rok 2009/2010)"

Transkript

1 Výroční zpráva EVVO (školní rok 2009/2010) EVVO je zkratka pro Environmentální výchovu, vzdělávání a osvětu. S aktivitami z této oblasti se naše škola začala podrobněji seznamovat od září letošního školního roku a to jak začleněním ekologické problematiky do nových školských vzdělávacích programů, tak přímo praktickými činnostmi. Jaký posun v ekologizaci školy jsme doposud vykonali, můţete nyní posoudit při výčtu dosavadní činnosti. Exkurze: Terénní exkurze ekotýmu Horní Lomná Tetřev Lektor Mgr. Tomisová - analýza vody - obnovitelné zdroje - toky energií - spotřeba a moţnosti úspory elektrické energie - adaptační hra Aktivity určená ekotýmu Lektor Občanského sdruţení Vita - Africká vesnice hra zaměřená na problémy třetího světa Lektor Mgr. P. Tomisová - poznávání ekosystémů v terénu ( Horní Lomná-Slavíč- Kamenitý- D. Lomná- H. Lomná) - tématická hra Beo zabývající se moţnostmi řešení globálních problémů Lektor Mgr. P. Tomisová - seznámení se s moţnostmi ochrany ţivotního prostředí České republiky v praxi - terénní ukázky velkoplošných území ochrany ţivotního prostředí v České republice (CHKO Beskydy), národní přírodní rezervace (Mionši), přírodní památky (Kyčmol) Exkurze ekotýmu v Třanovicích Škola obnovy venkova - Praktikum environmentální výchovy Témata: -Sběrné dvory -Brownfields (obnova a znovuoţivení opuštěných či nevyuţívaných území postiţených vlivem předchozího vyuţívání) -Obnovitelné zdroje energie -Energie slunce: -termosalární kolektory -fotovoltaické kolektory -Energie z bioplynu -Biomasa Školní zájezd s ekologickým zaměřením Zájezd organizovaný studenty HT4 A v rámci předmětu - cestovní ruch. Navštívené destinace: -Záchranná stanice (Centrum ekologické výchovy) Bartošovice na Moravě -Lašská naučná stezka, lokalita Kotouč, jeskyně Šipka (obývaná pravěkými lidmi před více neţ 32 tisíci lety)

2 -Štramberk- městská památková rezervace, roubenky, Trůba Jednodenní zájezd s ekologickou tématikou. Účastníci zájezdu: -náš školní řidič Eda - Mgr. P. Tomisová (koordinátor EVVO SŠ HOP) - Mgr. M. Bojdová (šéfredaktorka školního časopisu) - Ekotým SŠ HOP - redaktoři školního časopisu - průvodci z řad studentů oboru hotelnictví, kteří celý zájezd pod vedením Bc. H. Šikulincové připravily Destinace: - ZOO Lešná, kde byla zajištěn okruh s průvodcem seznamujícím nás se zvířaty všech světadílů - Biofarma Vránovi i zde byl zajištěn odborný výklad o úskalích a výhodách tohoto podnikatelského oboru, spojený s ochutnávkou místních biopotravin Navštívil Ekotým čističku odpadních vod, kde se dopodrobna seznámil s moţnostmi mechanického i biologického čištění splaškových, průmyslových a kanalizačních vod. Školení: Absolvování úvodního semináře Ekoškoly v Ostravě.Organizátor sdruţení Vita Ostarva Zahájení specializačního studia pro koordinátora EVVO organizované Sdruţením středisek ekologické výchovy Pavučina, Praha Účast environmentálního koordinátora SŠ HOP na Celokrajské konferenci EVVO v Opavě. Hlavním tématem bylo vyhlášení Mezinárodního roku biodiverzity UNESCO, které úzce souvisí s projektem vypracovaným na naší škole a případně schváleným Moravskoslezským krajem. Soutěže: Vyhlášení školního kola soutěže Zajímavá zákoutí Těšínů (jednoho města rozděleného řekou Olší ) I.kategorie: ztvárnění námětu výtvarnou technikou, koláţí nebo vrypovou technikou (formát A3 nebo A2) II. kategorie: ztvárnění námětu uměleckou fotografií (formát A4 nebo A5) Vyhodnocení školního kola soutěže Zajímavá zákoutí Těšínů (jednoho města rozděleného řekou Olší) Zvítězili: I.kategorie: ztvárnění námětu výtvarnou technikou, koláţí nebo vrypovou technikou (formát A3 nebo A2): Nikol Hrivňáková, AC2 II. kategorie: ztvárnění námětu uměleckou fotografií (formát A4 nebo A5): Michaela Kubínová, Barbora Gořálková, HT2 A Vítězné práce postupují do městského kola, které bylo vyhlášeno MÚČT.

3 Vyhodnocení městského kola soutěže Den stromů vyhlášené MÚČT, konané v aule Střední školy zemědělské, Český Těšín. 3. místo v kategorii umělecká fotografie získaly: Michaela Kubínová a Barbora Gořálková ze třídy HT2 A Tematicky zaměřená soutěž ke Dni stromů Pořádající: Mgr. P. Tomisová a EKOTÝM Soutěţící: zástupci všech tříd F32 a F37 Vítězové: 1. místo: PG 2.A /TA Szlaurová Eva, Szturcová Marie 2. místo: OP3./FT Cieslarová Lenka, Pešková Zuzana 3. místo: HT4.A/TR Hrubá Lucie, Vadjaková Ester Účast v celostátní soutěži organizované MŠMT ČR v projektu Recyklohraní. Monitorováním míst určených k odkládání odpadu v Českém Těšíně se zabýval Ekotým. Grafické zpracování vytvořily Eva Szlaurová a Marie Szturcová ze třídy PG2.A Vytvoření a odeslání PF 2010 do soutěţe Recyklohraní organizované MŠMT. PF 2009 vypracovali: -návrh a dokumentace Mgr.P.Tomisová a Ekotým SŠ HOP -grafická-úprava Marie Szturczová a Eva Szlaurová obor polygrafie ze třídy PG 2A (členové Ekotýmu) -aranţmá sváteční tabule: Mgr.A.Vavříková p.i.lachová Nikola Milchová obor hotelnictví ze třídy HT4 A -aranţmá vánočních stromků: p.l.jokielová a studenti oboru aranţér Vyhodnocení školní ekologické soutěže Odpady kolem nás. Účastníci: -18 týmů ze tříd HT1 A,B a EP1 Zadání úkolu: -prezentace daného odpadu (plasty, sklo, kovy, papír, karton, PET láhve) -výroba, doba rozpadu, recyklace -názor studentů na danou problematiku a návrhy jejich řešení -vlastní výrobek z daného materiálu Vítězná třída: -EP1 Vítězný tým: - Ořešáci ze třídy EP Proběhlo vyhodnocení školního kola ekologické soutěže na téma: Vytvoř upoutávku motivující ke sběru baterií a elektroodpadu na naší škole. Jednoznačnými vítězi se staly ţákyně třídy EP1 Lenka Suszková a Darina Vašutová Ekotým zasílá svou práci ( Luxaraoke ) do celostátní soutěţe Recyklohrani. Téma: Ideální elektrospotřebič.

4 Odevzdání vypracovaného zeměpisně-ekologického soutěţního úkolu Cesta odpadů z Českého Těšína do celostátní soutěţe Recyklohraní podporované MŠMT ČR Realizační tým: -ekotým SŠ HOP -MÚČT -grafické zpracování Eva Szlaurová PG2.A -koordinátor Mgr. P.Tomisová V rámci nepovinného předmětu ekoseminář zhotovují studentky africká zvířata z recyklovatelných materiálů, které budou naší školu reprezentovat na soutěţi vyhlášené MÚČT u příleţitosti oslav Dne Země V rámci předmětu biologie a ekologie vytvářeli studenti prvních ročníku 3D modely ekosystémů Odesílá ekotým splněný soutěţní úkol Světlo do projektu Recyklohraní podporovaný MŠMT ČR. Koordinátor: Mgr. P. Tomisová Odborný poradce: Mgr. E. Brudná Byly odeslány příspěvky do celostátní soutěţe Máme rádi přírodu organizované hnutím Brontosaurus. V kategorii středoškoláci a vysokoškoláci byla na téma Dech přírody vybrána tato díla: a) malba studentka třídy AC2: Barbara Borská Ţivot odborný poradce: Mgr. Zdena Kurečková b) fotografie studentka třídy PG1: Zuzana Veselá Cesta ke slunci Mrazivý polibek odborný poradce: Mgr. P.Tomisová c) úvaha studentka třídy OP2: Lucie Krüglová Příběh hladových popelnic, kdo to má dýchat? odborný poradce: Mgr. M.Bojdová Vyhodnocení školního kola Chemicko-ekologické soutěže organizované týmem přírodních věd pod vedením RNDr. Aleny Recmanové. Letos nás potrápila nekonečně dlouhá zima a na Karvinsku se stejně jako kaţdý rok znatelně zhoršilo ovzduší. Nejen díky průmyslovým podnikům, ale hlavně kvůli nezodpovědným lidem, kteří ve svých kamnech spalují všechno co hoří, mnohdy i to, co nehoří. Proto jsme se rozhodli, ţe budeme přemýšlet hlavně ekologicky a pro letošní soutěţ jsme vybrali tato témata: 1. Dopad spaloven odpadu na ţivotní prostředí 2. Kvalita ţivotního prostředí ČR 3. Vodné roztoky v organismech a jejich význam pro ţivot

5 Studenti a studentky nám odevzdali 113 prací, z nich jsme vyhodnotili tyto tři nejlepší (jména jsou řazena podle abecedy) 1. Andrea Cyprichová PG2.B 2. Zdeňka Kellerová EP1. 3. Jakub Pawera HT1.B Ukončení školního kola soutěţe o vytvoření 3D modelu ekosystému, kterého se zúčastnili studenti prvních ročníku v rámci předmětu biologie a ekologie, vyučovaného Mgr. P. Tomisovou. Zvítězil tým Ořešáci ze třídy EP1: Denisa Basslerová, Marek Feber, Marek Izaiáš, Kateřina Skupieňová, Vendula Tonková a Jindřich Wachtarczyk Spolupráce: Jednání na MÚČT se zastupitelkou oboru Ţivotní prostředí Ing. Ručkovou téma: -povolení kácení starých a nebezpečných dřevin na školním pozemku -náhradní výsadba dřevin odpovídající poţadavkům vybudování ukázek ekosystému pro ekologickou učebnu Schůze EVVO poradců MÚČT: -zapojení se do výtvarné a fotografické soutěţe Zajímavá zákoutí Těšínů -objednání jinanu dvoulaločného ke Dni stromů zasaď si dřevinu Přihlášení se do mezinárodního programu Ekoškola Návštěva Výstavy ke Dni stromů konané v budově Střední zemědělské školy. Zúčastnily se třídy Masarykových sadů i Frýdecké Přednáška lektora ze Záchranné stanice a ekologického centra v Bartošovicích na Moravě. Téma: Člověk a zvíře (Etika a legislativa ve vztazích lidí a zvířat. Druhová ochrana ţivočichů, CITES, týrání zvířat, péče o zvířata v zajetí, včetně hospodářských zvířat, myslivost a rybářství.) Seznámení koordinátora EVVO s projektem Přírodovědné vzdělávání-učení se pro ţivot, který byl schválen Obchodní akademii Český Těšín pro rok Návštěva učitelů z Finska-návrh společného projektu z ekologickou tématikou Se na půdě naší školy uskutečnilo setkání EKOTÝMU s lektorkou občanského družení VITA (Středisko ekologické výchovy). Ţáci absolvovali tři výukové bloky řešící problematiku: -stmelování kolektivu -seznámení se s mezinárodním projektem Ekoškola -vytýčení a řešení potřebných kroků vedoucích ke získání tohoto titulu Nalezly studentky třídy EP1 Zuzana Cyříková a Denisa Basslerová na školní zahradě zraněného strakapouda, neprodleně kontaktovaly environmentálního koordinátora školy, který zajistil jeho odvoz do Záchranné stanice Bartošovice na Moravě.

6 Nám zaslala Záchranná stanice Bartošovice na Moravě informace o zraněném strakapoudovi. Po lékařském vyšetření a následném zotavení byl úspěšně vypuštěn zpátky do přírody a je pravděpodobné, ţe nyní míří zpět do své rodné lokality Ekotým zajistil ve spolupráci s organizací World Wildlife Fund kampaň pro podporu akce Earth Hour 2010 (Hodina Země 2010). Učitelé i studenti naší školy byli seznámeni s moţností připojit se k celosvětovému boji proti klimatickým změnám, jeţ jsou způsobeny činností člověka, a demonstrovat tak svůj nesouhlas se zhoršující se situací symbolickým hodinovým zhasnutím osvětlení ve svých domácnostech v sobotu od 20:30 hod Získání Zlatého diplomu Recyklohraní za školní rok 2009/2010 Aktivity: Zavedení dvou nových předmětů a jejich začlenění do ŠVP: a) Biologie a ekologie b) Ekologický seminář Porada vedení školy s koordinátorem EVVO na téma: -schválení plánu EVVO pro školní rok 2009/2010 -recyklohraní (umístění sběrných nádob, zapojení celé školy do této akce) -plnění projektu Implementace výuky ekologie do ŠVP a zlepšování ekologického chování v rámci celé školy Porada EVVO -seznámení s plánem EVVO a jeho začlenění do ŠVP -rozdělení úkolů krátkodobého plánu EVVO pro školní rok 2009/2010 -kampaň k projektu RECYKLOHRANÍ -vytvoření EKOLOGICKÉHO TÝMU ŠKOLY Zahájení revitalizace školní zahrady Kácení přerostlých a nebezpečných dřevin v areálu školy za pomoci Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje Český Těšín Revitalizace školní zahrady pokračuje Při kácení a odklizení přerostlých dřevin se zapojili nejen hasiči a městská policie, ale i správní zaměstnanci a studenti naší školy. Všem zúčastněným děkujeme Ekotým zahájil výsadbu (Revitalizace školní zahrady) Výsadba našeho prvního stromu jinanu dvoulaločného darovaného naší škole MÚČT Přehled dosavadní činnosti (za měsíc září a říjen) v oblasti EVVO prezentované v Těšínském divadle u příleţitosti Juvenilií Prezentace EVVO na Dni otevřených dveří SŠ HOP.

7 Ekotým prezentoval svou činnost a zorganizoval ekologicko- přírodovědnou soutěţ pro návštěvníky. Ukázky činnosti: -analýzy vody -vyhledej největšího ţrouta elektrické energie -ukázka obnovitelných zdrojů energie -moţnosti úspory energií -prezentace činnosti Ekotýmu -nástěnka našich úspěchů v soutěţích -ekologicko-přírodovědná soutěţ pro veřejnost Vylepšujeme přístupové prostory Ekoučebny. Poděkování patří: 1. Našim správním zaměstnancům, kteří obloţili stěnu a zprovoznili boční vchod do školní zahrady. 2. Ţákům třídy A3 a AC2 ti pod vedením učitelky odborného výcviku Martiny Vrublové vytvořili na neatraktivní ploše skříní pouţívaných pro uskladnění ekologických pomůcek autentickou ukázku mořského ekosystému Ekotým uzavřel celoškolní průzkum na téma Třídění odpadů, jehoţ obsah i průběh sám zorganizoval. Závěrečného zpracování dotazníku pro ţáky i učitele a jeho převedení do grafické podoby se úspěšně zhostila Zuzana Dybová ze třídy HT3 B. K naší velké radosti lze z daných výsledků konstatovat, ţe dotazovaní mají patřičné znalosti, ale hlavně zájem o řešení problematiky odpadů Škola odeslala v rámci projektu Recyklohraní podporovaného MŠMT ČR prvních 20kg vyřazených baterií firmě Ecobat s.r.o. a 1 nádobu vyřazeného elektrozařízení firmě Asekol s.r.o Se několik vybraných tříd naší školy zúčastnilo 35. ročníku Ozvěn ekofilmu. Ţáci měli moţnost shlédnout přehlídku vítězných snímků Mezinárodního filmového festivalu o ţivotním prostředí a přírodním i kulturním dědictví Země Zajistili členové ekotýmu pod vedení Mgr.P.Tomisové ekologickou aktivitu na náměsti ČSA v Českém Těšíně u příleţitosti oslav Dne Země. V jejich stánku byly k shlédnutí ukázky moţností úspor energií v domácnostech a alternativní zdroje. Největší pozornost ale návštěvníci akce projevili při odhalování ţrouta energie jejich domácnosti. Zájemci si mohli nechat proměřit svůj elektrospotřebič a ekotým jim v okamţiku propočítal kolik stojí jeho hodinový provoz.. Další aktivitou ekotýmu bylo zapojení se do kreativní soutěţe Afrika, kde se prezentovali vytvořením několikati zvířat z recyklovatelného materiálu při jejímţ vyhodnocování získali 2. místo a finanční odměnu MÚČT. Poděkování za celou akci patří ekotýmu SŠ HOP a Ludmile Kufové ze třídy HT2. B, která je autorkou vítězných zeber Se ekotým s Mgr.P. Tomisovou konečně vydal na Monitoring bobrů v povodí řeky Olše. Tentokrát nás neodradilo ani počasí ani fakt, ţe cíl naší cesty se ještě před týdne nacházel v záplavami postiţené oblasti. Zajímalo nás jestli bobry neodnesla voda, ale také jsme hledali stopy uchované v bahně. A podařilo se. Vybaveni holínkami jsme se strastiplnou cestou prodíralo aţ k místu jejich výskytu. Můţeme s radostí konstatovat, ţe se s postupným

8 vysoušením do zatopené oblasti vrací ţivot. Potkali jsme uţovku i hlemýţdě a také nalezli stopy srn a vydry, ze kterých jsme úspěšně udělali sádrové odlitky. Ale co je hlavní objevili jsme zcela čerstvou bobří stezku. Takţe bobrům zdar a chrabrému ekotýmu hodně elánu při příštím monitoringu Proběhla porada EVVO pracovníků školy pod vedením koordinátory EVVO. Hlavní téma SWOT analýza EVVO školy a EVVO plán pro příští školní rok Se ekotým vydal prozkoumat Biodiverzitu sladkovodní populace ryb v ČR a rostlinného porostu v okolí Chotěbuze. Spolu s Mgr. P. Tomisovou navštívili studenti obří akvária a přilehlé sádkové nádrţe Rybího domu v Chotěbuzi. Současně věnovali pozornost dřevinám i květinám v dané lokalitě a problematice šíření invazních rostli. V průběhu celého školního rokuvypracovávali studenti oboru hotelnictví (v rámci průvodcovské činnosti) pod dohledem Bc. H. Šikulincové exkurze pro své spoluţáky. Pět z nich mělo i ekologické zaměření: pivní lázně Bahenec a prohlídka přírodovědné stezky v Horní lomné Štramberk-exkurze v hotelu Gong, prohlídka arboreta a technického muzea v Kopřivnici návštěva Záchranná stanice (Centrum ekologické výchovy) Bartošovice na Moravě a Lašské naučné stezky zájezd do tiskárny Print a návštěva ZOO Lešná zájezd do Velkých Losin (ruční výroba papíru) a exkurze ve vodní elektrárně Dlouhé Stráně Současně studenti po celou dobu vypracovávali Ekologické stesky Českého Těšína a okolí (týká se měst: Český Těšín, Havířov, Karviná, Jablunkov, Třinec a Bohumín), které budou v příštím školním roce nabízeny i ostatním školám. Průvodcovské činnosti se v tomto případě ujmou sami studenti. Projekty: Dokončení projektu financovaného MŠMT: Implementace výuky ekologie do ŠVP a zlepšování ekologického chování v rámci celé školy. Projekty vypracované pro školní rok 2010/11: Zelená výuka - ţádost o dotaci pro Krajský úřad Moravskoslezského kraje dne rozhodlo Zastupitelstvo Moravskoslezského kraje o poskytnutí dotace naší škole v rámci dotačního programu na podporu školních projektů v oblasti environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty ve školách a školských zařízeních pro školní rok 2010/2011 Kultura životního prostředí v určitých regionech Finska české republiky - ţádost o dotaci v programu Comenius Veškeré aktivity v oblasti EVVO můţete sledovat na webových stránkách naší školy. Mgr. P. Tomisová

Zápisy ze schůzek (školní rok 2009/2010)

Zápisy ze schůzek (školní rok 2009/2010) Zápisy ze schůzek (školní rok 2009/2010) 1.9. 2009 p.polášková, p. Twardziková, p.tomisová -implementace výuky ekologie do ŠVP a zlepšování ekologického chování v rámci celé školy -revitalizace školní

Více

Plán činnosti, monitorování a vyhodnocování

Plán činnosti, monitorování a vyhodnocování Plán činnosti, monitorování a vyhodnocování Plán EVVO činnosti pro školní rok 2009/ Název školy: Střední škola hotelová a obchodně podnikatelská, Český Těšín, p.o. Datum sestavení plánu: Plán byl sestavován

Více

Plán činnosti, monitorování a vyhodnocování

Plán činnosti, monitorování a vyhodnocování Plán činnosti, monitorování a vyhodnocování Plán EVVO činnosti pro školní rok / Název školy: Střední škola hotelová a obchodně podnikatelská, Český Těšín, p.o. Datum sestavení plánu: Plán byl sestavován

Více

ROČNÍ PLÁN EVVO VE ŠKOLNÍM ROCE

ROČNÍ PLÁN EVVO VE ŠKOLNÍM ROCE Střední zdravotnická škola, příspěvková organizace Frýdek Místek, tř. T. G. Masaryka 451 ROČNÍ PLÁN EVVO VE ŠKOLNÍM ROCE 2016 2017 Obsah Obsah... 1 1. Roční plán EVVO pro školní rok 2016/2017... 2 1.1.

Více

Plán činnosti, monitorování a vyhodnocování

Plán činnosti, monitorování a vyhodnocování Plán činnosti, monitorování a vyhodnocování Plán EVVO činnosti pro školní rok 2012/ Název školy: Střední škola hotelová, obchodní a polygrafická, Český Těšín, p.o. Datum sestavení plánu: Plán byl sestavován

Více

Zápisy ze schůzek (školní rok 2010/2011)

Zápisy ze schůzek (školní rok 2010/2011) Zápisy ze schůzek (školní rok 2010/2011) 2.9. 2010 p. Polášková, p. Twardziková, p. Tomisová, p. Petřek, p. Vrublová, p.bojdová Brtinská Ivana HT1A, Chodurová Gabriela HT1A, Folwarczná Lucie HT1B, Němcová

Více

SPOLEČNÝMI SILAMI TO DOKÁŽEME

SPOLEČNÝMI SILAMI TO DOKÁŽEME PLÁN ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY NÁZEV: SPOLEČNÝMI SILAMI TO DOKÁŽEME ŠKOLNÍ ROK 2018/19 ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. BENEŠE 456 BOHUMÍN, OKRES KARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE VYTVOŘILA:

Více

SPOLEČNÝMI SILAMI TO DOKÁŽEME

SPOLEČNÝMI SILAMI TO DOKÁŽEME PLÁN ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY NÁZEV: SPOLEČNÝMI SILAMI TO DOKÁŽEME ŠKOLNÍ ROK 2015/ ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. BENEŠE 456 BOHUMÍN, OKRES KARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE VYTVOŘILA:

Více

Roční plán EVVO. ZŠ a MŠ Kosmonautů 177, Děčín

Roční plán EVVO. ZŠ a MŠ Kosmonautů 177, Děčín Roční plán EVVO ZŠ a MŠ Kosmonautů 177, Děčín Školní rok: 2014-2015 Cílové zaměření plánu environmentální výchovy, vzdělávání a osvěty (EVVO) Poskytovat potřebné znalosti a dovednosti, které žákům umožní

Více

Roční plán EVVO pro školní rok 2016/2017

Roční plán EVVO pro školní rok 2016/2017 Roční plán pro školní rok 2016/2017 Vypracovala: Mgr. Eva Svobodová Zpracováno na základně metodického pokynu MŠMT k zajištění environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty (), JAKO PŘÍLOHA K DLOUHODOBÉMU

Více

Zápisy ze schůzek (školní rok 2011/2012)

Zápisy ze schůzek (školní rok 2011/2012) Zápisy ze schůzek (školní rok 2011/2012) 5.9. 2011 p. Polášková, p. Twardziková, p. Tomisová, p. Petřek, p.tramplerová, p.šikulincová, p. Bojdová Laliková Karmen HT1A, Ošťadálová Michaela HT1A, Lhoťanová

Více

EVVO v Moravskoslezském kraji. Školy a školská zařízení patří k základním pilířům systému EVVO na území Moravskoslezského kraje.

EVVO v Moravskoslezském kraji. Školy a školská zařízení patří k základním pilířům systému EVVO na území Moravskoslezského kraje. Školy a školská zařízení patří k základním pilířům systému EVVO na území Moravskoslezského kraje. Jak Moravskoslezský kraj podporuje EVVO ve školách a školských zařízeních Kraj zahrnuje oblast EVVO do

Více

PROGRAM ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY 2013/2014 ZPRÁVA ZA OBDOBÍ 1. POLOLETÍ

PROGRAM ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY 2013/2014 ZPRÁVA ZA OBDOBÍ 1. POLOLETÍ PROGRAM ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY 2013/2014 ZPRÁVA ZA OBDOBÍ 1. POLOLETÍ Základní cíl: zvýšení ekologického vědomí ţáků Hlavní úkoly a opatření: 1. Předávání znalostí a dovedností

Více

Výroční zpráva o začleňování EVVO do výuky za školní rok 2014/2015

Výroční zpráva o začleňování EVVO do výuky za školní rok 2014/2015 Výroční zpráva o začleňování EVVO do výuky za školní rok /2015 Zpracovala: Mgr. Jana V Bohumíně 23. 8. 2015 1 Obsah: 1. Cílové skupiny..... 3 2. Začlenění do ŠVP....... 3 3. Spolupráce s organizacemi...

Více

Roční realizační plán EVVO na školní rok 2011/2012

Roční realizační plán EVVO na školní rok 2011/2012 Roční realizační plán EVVO na školní rok 2011/2012 1) Organizace výuky pro všechny žáky Sběrové akce - kaštany (akce je ukončena besedou s odborníkem v oblasti lesnictví) - kůra citrusových plodů využity

Více

Plán činnosti, monitorování a vyhodnocování

Plán činnosti, monitorování a vyhodnocování Plán činnosti, monitorování a vyhodnocování Plán EVVO činnosti pro školní rok / Název školy: Střední škola hotelová, obchodní a polygrafická, Český Těšín, p.o. Datum sestavení plánu: Plán byl sestavován

Více

ŠKOLNÍ PLÁN EVVO. 1. Vymezení pojmu EVVO. 2. Plánování a dokumenty EVVO DLOUHODOBÝ PLÁN EVVO

ŠKOLNÍ PLÁN EVVO. 1. Vymezení pojmu EVVO. 2. Plánování a dokumenty EVVO DLOUHODOBÝ PLÁN EVVO ŠKOLNÍ PLÁN EVVO Školní plán EVVO je vydán na základě metodického pokynu MŠMT č. j. 16745/2008 22 k zajištění environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty (EVVO) a v návaznosti na školní vzdělávací program.

Více

Střední průmyslová škola Ostrov sídlo: Klínovecká 1197, 363 01 Ostrov, tel: 353 416 400, IČ: 708 454 25 SMĚRNICE

Střední průmyslová škola Ostrov sídlo: Klínovecká 1197, 363 01 Ostrov, tel: 353 416 400, IČ: 708 454 25 SMĚRNICE Střední průmyslová škola Ostrov sídlo: Klínovecká 1197, 363 01 Ostrov, tel: 353 416 400, IČ: 708 454 25 SMĚRNICE ředitele Střední průmyslové školy Ostrov č. 1949/2013/SPS Školní program environmentálního

Více

ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA

ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA Základní škola a Mateřská škola Palackého náměstí Palackého náměstí 238, 686 01 Uherské Hradiště ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA Plán akcí pro školní rok 2017 /2018 Vypracovala: Mgr. Andrea Vršovská Úvod: Environmentální

Více

Základní škola a mateřská škola Bečov, Okres Most, příspěvková organizace

Základní škola a mateřská škola Bečov, Okres Most, příspěvková organizace Základní škola a mateřská škola Bečov, Okres Most, příspěvková organizace 435 26 Bečov, č. 17, tel. 476 110 317, www.zsbecov.cz PROGRAM ENVIROMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY PRO ŠKOLNÍ ROK 2018/2019

Více

Plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty (EVVO) ZŠ Ústí nad Labem, E. Krásnohorské 3084/8, přís. org. školní rok

Plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty (EVVO) ZŠ Ústí nad Labem, E. Krásnohorské 3084/8, přís. org. školní rok Plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty (EVVO) ZŠ Ústí nad Labem, E. Krásnohorské 3084/8, přís. org. školní rok 2016-2017 Základní škola Ústí nad Labem, E. Krásnohorské 3084/8, příspěvková

Více

Zpráva o činnosti v oblasti EVVO ve školním roce 2009/2010 na SOŠ SOU Šumperk, Gen. Krátkého 30

Zpráva o činnosti v oblasti EVVO ve školním roce 2009/2010 na SOŠ SOU Šumperk, Gen. Krátkého 30 Zpráva o činnosti v oblasti EVVO ve školním roce 2009/2010 na SOŠ SOU Šumperk, Gen. Krátkého 30 Ve školním roce 2009/2010 se konaly tyto akce související s problematikou EVVO. Září: - Příprava plánu EVVO

Více

OTEVŘENÁ ŠKOLA. Plán práce školy

OTEVŘENÁ ŠKOLA. Plán práce školy Základní škola a Mateřská škola Poličná 276, příspěvková organizace OTEVŘENÁ ŠKOLA Otevřená škola - jazyky - počítače Motto: Svět je otevřená kniha pro toho, kdo v ní umí číst. Plán práce školy Environmentální

Více

Závěrečná konference projektu - Vytváření podmínek pro realizaci. vzdělávání pro udržitelný rozvoj ve školách Pardubického kraje

Závěrečná konference projektu - Vytváření podmínek pro realizaci. vzdělávání pro udržitelný rozvoj ve školách Pardubického kraje Závěrečná konference projektu - Vytváření podmínek pro realizaci vzdělávání pro udržitelný rozvoj ve školách Pardubického kraje Střední škola zemědělská a veterinární Lanškroun Aktivity na škole spojené

Více

Plán EVVO. Základní školy a Mateřské školy G. A. Lindnera Rožďalovice. na školní rok 2011/2012

Plán EVVO. Základní školy a Mateřské školy G. A. Lindnera Rožďalovice. na školní rok 2011/2012 Plán EVVO Základní školy a Mateřské školy G. A. Lindnera Rožďalovice na školní rok 2011/2012 Zpracovala Mgr. Nina Dyčenková, školní koordinátorka environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Počet žáků:

Více

Střední průmyslová škola Ostrov, příspěvková organizace sídlo: Klínovecká 1197, Ostrov, tel: , IČ: SMĚRNICE

Střední průmyslová škola Ostrov, příspěvková organizace sídlo: Klínovecká 1197, Ostrov, tel: , IČ: SMĚRNICE Střední průmyslová škola Ostrov, příspěvková organizace sídlo: Klínovecká 1197, 363 01 Ostrov, tel: 353 416 400, IČ: 708 454 25 SMĚRNICE ředitele Střední průmyslové školy Ostrov č. 1463/2018/SPS Školní

Více

POZNÁVÁME ŽIVOU PŘÍRODU

POZNÁVÁME ŽIVOU PŘÍRODU ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, ŽELEZNICKÁ 460 ROČNÍ REALIZAČNÍ PLÁN EVVO NA ŠKOLNÍ ROK 2017-2018 Motto: Všechny knihy zežloutnou, ale kniha přírody má každý rok nové, nádherné vydání. Hans Christian Andersen Roční

Více

ROČNÍ REALIZAČNÍ PLÁN EVVO

ROČNÍ REALIZAČNÍ PLÁN EVVO ROČNÍ REALIZAČNÍ PLÁN EVVO Název školy: Adresa: Základní škola Polná Poděbradova 79, 588 13 Polná Školní rok: 2015 / 2016 Program zpracovala: Mgr. Martin Lexa Ph.D. 1 Zařazení EVVO v jednotlivých předmětech:

Více

KRÁTKODOBÝ P R O G R A M E N V I R O N M E N T Á L N Í H O V D Ě L Á V Á N Í. pokyn MŠMT č.j. 16745/2008-22

KRÁTKODOBÝ P R O G R A M E N V I R O N M E N T Á L N Í H O V D Ě L Á V Á N Í. pokyn MŠMT č.j. 16745/2008-22 Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Sušice U Kapličky 761, 342 01 Sušice KRÁTKODOBÝ P R O G R A M E N V I R O N M E N T Á L N Í H O V D Ě L Á V Á N Í pokyn MŠMT č.j. 16745/2008-22 Školní rok

Více

Roční plán aktivit EVVO na ZŠ Plumlov ve školním roce 2015/2016

Roční plán aktivit EVVO na ZŠ Plumlov ve školním roce 2015/2016 Roční plán aktivit EVVO na ZŠ Plumlov ve školním roce Roční plán aktivit EVVO na ZŠ Plumlov ve školním roce Aktivita Cílová skupina Zodpovědná osoba Termín Způsob hodnocení Splnění Vyučování v přírodě,

Více

Školní plán EVVO 2008/2009

Školní plán EVVO 2008/2009 Školní plán EVVO 2008/ (Metodický pokyn MŠMT k zajištění environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty, č.j.16745/2008-22) Zpracovala : Mgr.Simona Vágnerová 1 Obsah 1. Základní cíle plánu EVVO 3 1.1.

Více

Plán činnosti Ekotýmu na období : září 2013 květen 2014

Plán činnosti Ekotýmu na období : září 2013 květen 2014 Plán činnosti Ekotýmu na období : září 2013 květen 2014 oblasti činnost zodpovědnost termín monitorování hodnocení k 31.5. 2014 Prezentace -pravidelně informovat spoluţáky o připravovaných akcích v měsíci

Více

Střední průmyslová škola Ostrov sídlo: Klínovecká 1197, 363 01 Ostrov, tel: 353 416 400, IČ: 708 454 25 SMĚRNICE

Střední průmyslová škola Ostrov sídlo: Klínovecká 1197, 363 01 Ostrov, tel: 353 416 400, IČ: 708 454 25 SMĚRNICE Střední průmyslová škola Ostrov sídlo: Klínovecká 1197, 363 01 Ostrov, tel: 353 416 400, IČ: 708 454 25 SMĚRNICE ředitele Střední průmyslové školy Ostrov č. 1327/2015/SPS Školní program environmentálního

Více

Akční plán environmentální výchovy, vzdělání a osvěty (EVVO) na školní rok 2016/2017

Akční plán environmentální výchovy, vzdělání a osvěty (EVVO) na školní rok 2016/2017 Akční plán environmentální výchovy, vzdělání a osvěty (EVVO) na školní rok 2016/2017 Š a MŠ Nerudova, České Budějovice Environmentální výchova je chápána nejen jako výchova k řešení problémů týkajících

Více

PLÁN ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVY ZÁKLADNÍ ŠKOLY A MATEŘSKÉ ŠKOLY HAVÍŘOV-MĚSTO NA NÁBŘEŽÍ příspěvková organizace NA NÁBŘEŽÍ 49/1374, 736 01 HAVÍŘOV-MĚSTO

PLÁN ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVY ZÁKLADNÍ ŠKOLY A MATEŘSKÉ ŠKOLY HAVÍŘOV-MĚSTO NA NÁBŘEŽÍ příspěvková organizace NA NÁBŘEŽÍ 49/1374, 736 01 HAVÍŘOV-MĚSTO PLÁN ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVY ZÁKLADNÍ ŠKOLY A MATEŘSKÉ ŠKOLY HAVÍŘOV-MĚSTO NA NÁBŘEŽÍ příspěvková organizace NA NÁBŘEŽÍ 49/1374, 736 01 HAVÍŘOV-MĚSTO Environmentální výchova je chápána nejen jako výchova

Více

PROGRAM ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY pro školní rok 2015/2016

PROGRAM ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY pro školní rok 2015/2016 PROGRAM ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY pro školní rok 2015/2016 Úvod: Zákon č. 17/1992 Sb., o životním prostředí, uvádí, že výchova, osvěta a vzdělávání se provádějí tak, aby vedly k myšlení

Více

METODICKÝ LIST PO ZELENÉ

METODICKÝ LIST PO ZELENÉ I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Modernizace výuky v rámci odborných a všeobecných předmětů střední školy. Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/01.0021 METODICKÝ LIST PO ZELENÉ Tento metodický

Více

Aktualizace koncepce EVVO Kraje Vysočina

Aktualizace koncepce EVVO Kraje Vysočina Aktualizace koncepce EVVO Kraje Vysočina Ing. Eva Navrátilová Odbor životního prostředí a zemědělství Krajský úřad Kraje Vysočina Aktualizace krajské koncepce silné stránky V kraji působí řada zkušených

Více

Plán environmentální výchovy, vzdělání a osvěty (EVVO)

Plán environmentální výchovy, vzdělání a osvěty (EVVO) Plán environmentální výchovy, vzdělání a osvěty (EVVO) šk. rok 2014-2015 Š a MŠ Nerudova, České Budějovice Environmentální výchova je chápána nejen jako výchova k řešení problémů týkajících se životního

Více

Plán činnosti: Měsíc: Úkol: Zodpovídá: Termín: Plnění:

Plán činnosti: Měsíc: Úkol: Zodpovídá: Termín: Plnění: Září: - Expedice Norsko 2013 Pivková, Kopecká 25. 8.-7. 9. 2013 splněno - Zástupci žáků do Ekotýmu TU 3. 9. 2013 splněno - plán EVVO na školní rok 2013/2014 Pivková, Kopecká 25. 9. 2013 splněno - pokračování

Více

Školní plán EVVO na šk. rok 2016/2017

Školní plán EVVO na šk. rok 2016/2017 Gen. Krátkého 1799/30, 787 01 Šumperk tel.: +420583320111, fax: +420583215264 e-mail: skola@sszts.cz, www.sszts.cz Školní plán EVVO na šk. rok 2016/2017 Školní plán EVVO je vydán na základě metodického

Více

Roční plán aktivit EVVO na ZŠ Plumlov ve školním roce 2017/2018

Roční plán aktivit EVVO na ZŠ Plumlov ve školním roce 2017/2018 Roční plán aktivit EVVO na ZŠ Plumlov ve školním roce Roční plán aktivit EVVO na ZŠ Plumlov ve školním roce Aktivita Cílová skupina Zodpovědná osoba Termín Způsob hodnocení Splnění Vyučování v přírodě,

Více

Promyslet, jak zlepšit dosavadní témata ENERGIE, ODPADY a jaké další téma budeme realizovat Pí uč. Blézlová nafocení a rozdání pracovních listů.

Promyslet, jak zlepšit dosavadní témata ENERGIE, ODPADY a jaké další téma budeme realizovat Pí uč. Blézlová nafocení a rozdání pracovních listů. Zápis ze schůzky Ekotýmu ze dne 9. října 2012 1) Úvodní slovo (co je to Ekotým, ekoškola a její náplň). 2) Seznámení se s novými členy a jejich přivítání. 3) Shromáždění aktuálních kontaktů a seznam členů

Více

Plán environmentální výchovy na ZŠ Janovice pro školní rok 2012/2013

Plán environmentální výchovy na ZŠ Janovice pro školní rok 2012/2013 Plán environmentální výchovy na ZŠ Janovice pro školní rok 2012/2013 Podklady pro činnost: Předmět environmentální výchova byl přesunut do devátého ročníku. V tomto školním roce se bude poprvé vyčovat

Více

Roční plán aktivit EVVO na ZŠ Plumlov ve školním roce 2014/2015

Roční plán aktivit EVVO na ZŠ Plumlov ve školním roce 2014/2015 Roční plán aktivit EVVO na ZŠ Plumlov ve školním roce Roční plán aktivit EVVO na ZŠ Plumlov ve školním roce Aktivita Cílová skupina Zodpovědná osoba Termín Způsob hodnocení Splnění Vyučování v přírodě,

Více

Dlouhodobý program environmentálního vzdělávání

Dlouhodobý program environmentálního vzdělávání Dlouhodobý program environmentálního vzdělávání 1. Obsah EVVO EVVO se rozumí všestranné rozvíjení klíčových kompetencí definovaných v RVP pro základní vzdělávání a zároveň i neformální vzdělávání v rámci

Více

Sportovní 1135, Nové Strašecí, tel.: , fax: ,

Sportovní 1135, Nové Strašecí, tel.: , fax: , Zřizovatel: Sportovní 1135, 271 80 Nové Strašecí, tel.: 313 285 811, fax: 313 285 841, e-mail: info@souzns.cz ŠKOLNÍ PLÁN EVVO Školní plán EVVO je vydán na základě metodického pokynu MŠMT č. j. 16745/2008

Více

Program environmentálního. vzdělávání, výchovy a osvěty. v ZŠ a MŠ Křižanov

Program environmentálního. vzdělávání, výchovy a osvěty. v ZŠ a MŠ Křižanov Základní škola a mateřská škola Křižanov, příspěvková organizace Program environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty v ZŠ a MŠ Křižanov 2014 2015 Koordinátor EVVO: Mgr. Ivana Hejtmánková ZŠ a MŠ Křižanov

Více

1. Dlouhodobý plán EVVO

1. Dlouhodobý plán EVVO 1. Dlouhodobý plán EVVO 1.1. Výchovně-vzdělávací cíle 1.1.1. Hlavní cíle vzdělávání ţáků Na konci školní docházky ţák: - rozumí vztahům v přírodě - chápe souvislosti mezi lokálními a globálními problémy

Více

Školní program EVVO vzdělávání, výchovy a osvěty

Školní program EVVO vzdělávání, výchovy a osvěty ZŠ a MŠ Ludgeřovice, příspěvková organizace Školní program EO vzdělávání, výchovy a osvěty l. Pracovníci pověření koordinací EO p. Ing. Plačková, p. Mgr. Lišková A VŠICHNI PEDAGOGIČTÍ PRACOVNÍCI VE ŠKOLE

Více

Plán EVVO na školní rok 2016/2017

Plán EVVO na školní rok 2016/2017 Plán EVVO na školní rok 2016/2017 Zpracovala: Mgr. Pavla Kravčíková Ostrava Poruba, 1. 9. 2016 Školní program EVVO je součástí koncepce naší školy a prolíná se veškerým školním chováním, výukou i výchovou,

Více

Základní škola Nový Bydžov, Karla IV. 209, Nový Bydžov Plán environmentálního vzdělávání a osvěty ZŠ Nový Bydžov, Karla IV.

Základní škola Nový Bydžov, Karla IV. 209, Nový Bydžov Plán environmentálního vzdělávání a osvěty ZŠ Nový Bydžov, Karla IV. Základní škola Nový Bydžov, Karla IV. 209, 504 01 Nový Bydžov Plán environmentálního vzdělávání a osvěty ZŠ Nový Bydžov, Karla IV. 209 Zhodnocení stavu EVVO na škole: Ekologie i ekologická výchova je součástí

Více

Roční plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty na rok 2016/2017

Roční plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty na rok 2016/2017 Příloha č. 2 Minimálního preventivního programu pro dětský domov Dětský domov, Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Zlín Roční plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty na rok 2016/2017

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, ŽELEZNICKÁ 460 ROČNÍ REALIZAČNÍ PLÁN EVVO NA ŠKOLNÍ ROK

ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, ŽELEZNICKÁ 460 ROČNÍ REALIZAČNÍ PLÁN EVVO NA ŠKOLNÍ ROK ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, ŽELEZNICKÁ 460 ROČNÍ REALIZAČNÍ PLÁN EVVO NA ŠKOLNÍ ROK 2018-2019 Motto: Všechny knihy zežloutnou, ale kniha přírody má každý rok nové, nádherné vydání. Hans Christian Andersen Roční

Více

Hans Christian Andersen

Hans Christian Andersen ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, ŽELEZNICKÁ 460 ROČNÍ REALIZAČNÍ PLÁN EVVO NA ŠKOLNÍ ROK 2015-2016 Motto: Všechny knihy zežloutnou, ale kniha přírody má každý rok nové, nádherné vydání. Hans Christian Andersen Roční

Více

REALIZACE PT ENV NA ZŠ ŘEVNICE VE ŠKOLNÍM ROCE 2014/2015

REALIZACE PT ENV NA ZŠ ŘEVNICE VE ŠKOLNÍM ROCE 2014/2015 REALIZACE PT ENV NA ZŠ ŘEVNICE VE ŠKOLNÍM ROCE 2014/2015 Obsah: OSN vyhlásila rok 2015 1.Mezinárodním rokem půdy. Ekologicky obhospodařovaná půda je cenným pokladem. Půda a zemědělství, to je tisíce let

Více

Dokumentace přírodního bohatství. Formy prezentace přírodního bohatství Ostravska. a zprostředkování ve vzdělávacích programech

Dokumentace přírodního bohatství. Formy prezentace přírodního bohatství Ostravska. a zprostředkování ve vzdělávacích programech Dokumentace přírodního bohatství Formy prezentace přírodního bohatství Ostravska a zprostředkování ve vzdělávacích programech Dokumentace přírodního bohatství širšího Ostravska základ pro ekologickou výchovu

Více

Základní škola a Mateřská škola Skřipov, okres Opava, příspěvková organizace Školní plán EVVO pro období 2013 2018 2013 Mgr. Bc.

Základní škola a Mateřská škola Skřipov, okres Opava, příspěvková organizace Školní plán EVVO pro období 2013 2018 2013 Mgr. Bc. Základní škola a Mateřská škola Skřipov, okres Opava, příspěvková organizace Školní plán EVVO pro období 2013 2018 2013 Mgr. Bc. Lenka Martinková Charakteristika školy v oblasti EVVO Na škole pracuje od

Více

Úvod. Rozchodník, o. s. vznikl , podle platného zákona číslo 83/1990 Sb., o sdružování občanů, ve znění pozdějších předpisů.

Úvod. Rozchodník, o. s. vznikl , podle platného zákona číslo 83/1990 Sb., o sdružování občanů, ve znění pozdějších předpisů. Výroční zpráva 2015 Obsah Úvod 2 Informace o organizaci 3 Akce pro děti, žáky a studenty 4 Akce veřejnost 6 Koordinace programu Ekoškola v Moravskoslezském kraji 7 Poděkování 8 2 Úvod Rozchodník, o. s.

Více

Plán EVVO pro školní rok 2015/2016 Základní škola Ústí nad Labem, Vojnovičova 620/5, Ústí n. L.

Plán EVVO pro školní rok 2015/2016 Základní škola Ústí nad Labem, Vojnovičova 620/5, Ústí n. L. Plán EVVO pro školní rok 2015/2016 Základní škola Ústí nad Labem, Vojnovičova 620/5, 400 01 Ústí n. L. EVVO představuje jeden z klíčových preventivních nástrojů ochrany životního prostředí a je jedním

Více

Ve školním roce byly pro účely environmentálního vzdělávání uskutečněny následující akce:

Ve školním roce byly pro účely environmentálního vzdělávání uskutečněny následující akce: Ve školním roce 2016-2017 byly pro účely environmentálního vzdělávání uskutečněny následující akce: Výtvarná soutěž Příroda v obrazech, Týden na podporu a ochranu životního prostředí, tematicky zaměřené

Více

ŠKOLNÍ PROGRAM ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY

ŠKOLNÍ PROGRAM ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY ŠKOLNÍ PROGRAM ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY ZŠ KAMENNÉ ŽEHROVICE, školní rok 2013/2014 Vypracovala: Mgr. Hana Jelínková 1 Dokumenty týkající se programu EVVO Zákon č. 17/1992 Sb., o životním

Více

Školní program EVVO environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty

Školní program EVVO environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Základní škola Ústí nad Labem, Pod Vodojemem 323/3A příspěvková organizace, 400 10 Ústí nad Labem Školní program EVVO environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Školní rok: 2015/2016 Základní údaje

Více

Roční realizační plán EVVO

Roční realizační plán EVVO Roční realizační plán EVVO 1. Základní teze pro vyučování v environmentálním pojetí - včleněnit aktuálně a funkčně environmentální výchovu do ročních plánů práce - uplatněnit nové metody a formy práce

Více

Výroční zpráva o začleňování EVVO do výuky za školní rok 2017/2018

Výroční zpráva o začleňování EVVO do výuky za školní rok 2017/2018 Výroční zpráva o začleňování do výuky za školní rok 2017/2018 Zpracovala: Mgr. Jana Žádníková V Bohumíně 24. 8. 2018 1 1. Obsah: 1. Obsah 2 2. Cílové skupiny 3 3. Začlenění do ŠVP 3 4. Spolupráce s organizacemi

Více

JARNÍ ŠKOLA Zdravých měst

JARNÍ ŠKOLA Zdravých měst JARNÍ ŠKOLA Zdravých měst úvodní seminář Tábor, 18. března 2015 www.zdravamesta.cz/js2015 Akce je součástí projektu NSZM ČR Strateg-2 podpořeného finančními prostředky z ESF a ze státního rozpočtu v rámci

Více

ŠKOLNÍ PLÁN EVVO 2014/2015

ŠKOLNÍ PLÁN EVVO 2014/2015 ŠKOLNÍ PLÁN EVVO 2014/2015 Školní plán EVVO je vydán na základě metodického pokynu MŠMT č. j. 16745/2008-22 k zajištění environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty (EVVO) a v návaznosti na školní vzdělávací

Více

ŠKOLNÍ PROGRAM ENVIRONMENTÁLNÍHO

ŠKOLNÍ PROGRAM ENVIRONMENTÁLNÍHO ŠKOLNÍ PROGRAM ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY STŘEDNÍ ODBORÉ ŠKOLY, ČESKÝ TĚŠÍN, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Zpracoval koordinátor EVVO: Mgr. P. Tomisová V Českém Těšíně 1.9. 2013 1 IDENTIFIKAČNÍ

Více

Akční plán Koncepce environmentální výchovy a osvěty Olomouckého kraje pro roky 2011-2012

Akční plán Koncepce environmentální výchovy a osvěty Olomouckého kraje pro roky 2011-2012 Akční plán Koncepce environmentální výchovy a osvěty Olomouckého kraje pro roky 2011-2012 Cílem Akčního plánu Koncepce environmentální výchovy a osvěty Olomouckého kraje pro roky 2011 2012 (dále jen Akční

Více

AKČNÍ PLÁN. na období Místní koncepce environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty pro město Přerov

AKČNÍ PLÁN. na období Místní koncepce environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty pro město Přerov AKČNÍ PLÁN Místní koncepce environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty pro město Přerov na období 29-211 Zpracoval: Odbor ţivotního prostředí MMPr Přerov (XI/28) Schváleno: Usnesením Rady města Přerova

Více

Environmentální výchova

Environmentální výchova Environmentální výchova Environmental education Environmentální výchova Ekologická výchova Environmentální výchova, vzdělávání a osvěta EVVO x ekologie, ochrana přírody, ochrana životního prostředí Ekologickou

Více

Základní škola Vsetín, Sychrov 97. Plán činnosti v oblasti EVVO pro školní rok 2014-2015

Základní škola Vsetín, Sychrov 97. Plán činnosti v oblasti EVVO pro školní rok 2014-2015 Základní škola Vsetín, Sychrov 97 Plán činnosti v oblasti EVVO pro školní rok 2014-2015 zpracovala koordinátorka EVVO schválil ředitel ZŠ Vsetín, Sychrov 97 PhDr. Jaroslava Ševčíková Mgr. Michal Molek

Více

Aktivity při uplatňování prioritních cílů programu Zdraví 21 pro Moravskoslezský kraj

Aktivity při uplatňování prioritních cílů programu Zdraví 21 pro Moravskoslezský kraj KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ Aktivity při uplatňování prioritních cílů programu Zdraví 21 pro Moravskoslezský kraj Slezské dny preventivní medicíny Karviná Darkov,

Více

PROGRAM ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY Roční plán EVVO. Základní škola Milín 2014/2015 ŠKOLA JE NÁŠ KAMARÁD

PROGRAM ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY Roční plán EVVO. Základní škola Milín 2014/2015 ŠKOLA JE NÁŠ KAMARÁD PROGRAM ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY Roční plán EVVO Základní škola Milín 2014/2015 ŠKOLA JE NÁŠ KAMARÁD Zpracovala : Mgr. Hana Sladovníková, koordinátor EVVO ZŠ Milín, Školní 247, Milín,

Více

koordinátor EVVO stupně stupně říjen žáci 2. ročníků

koordinátor EVVO stupně stupně říjen žáci 2. ročníků Roční program EVVO na rok 2014-15 (1. část měsíční harmonogram) aktivity Výstupy/cíle termín účast hodnocení zodpovídá plán EVVO dopracování a upřesnění, aktualizace ŠVP na rok 2014/15 Odpady a jejich

Více

Plán environmentální výchovy. pro školní rok 2014/ 2015. ZŠ Hať Na Chromině 2 747 16

Plán environmentální výchovy. pro školní rok 2014/ 2015. ZŠ Hať Na Chromině 2 747 16 Plán environmentální výchovy pro školní 2014/ 2015 ZŠ Hať Na Chromině 2 747 16 1) mapování Počet žáků: 199 Počet pedagogických členů: 15 Zpracovala: Mgr. Šárka Badurová Ředitel školy: Mgr. Bohuslav těžký

Více

Školní program environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty (EVVO)

Školní program environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty (EVVO) Školní program environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty (EVVO) Pojem environmenální vzdělávání vychází z anglického termínu environmental education ( environment znamená životní prostředí, education

Více

Krajské koncepce EVVO

Krajské koncepce EVVO Krajské koncepce EVVO Období: zpravidla 3 roky CZ.1.07/1.3.12/04.0015 Návaznost na dokumenty Program rozvoje kraje schválený krajským zastupitelstvem Koncepce nakládání s odpady SP EVVO (akční plány: iniciace

Více

Akční plán k realizaci koncepce EVVO Karlovarského kraje na rok 2019

Akční plán k realizaci koncepce EVVO Karlovarského kraje na rok 2019 Akční plán k realizaci koncepce EVVO Karlovarského kraje na rok 2019 Stránka 1 z 16 AKTIVITA EVVO č. 19/1 Aktualizovat Akční plán EVVO Karlovarského kraje každý rok 1 Provádět aktualizaci Akčního plánu

Více

Environmentální výukové programy pro základní školy v Plzeňském kraji - ENVYK

Environmentální výukové programy pro základní školy v Plzeňském kraji - ENVYK Environmentální výukové programy pro základní školy v Plzeňském kraji - ENVYK Od dubna až do ledna roku 2015 se na vybraných základních školách v Plzeňském kraji začne realizovat vzdělávací projekt s environmentální

Více

TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM EU A STÁTNÍM ROZPO

TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM EU A STÁTNÍM ROZPO 26.5.200811 Pilotní střední školy KEV a příprava učitelů pro vzdělávání k udržitelnému rozvoji Střední zemědělská škola Písek se jako člen Klubu ekologické výchovy účastní od listopadu 2005 do listopadu

Více

REALIZACE PT ENV NA ZŠ ŘEVNICE VE ŠKOLNÍM ROCE 2015/2016

REALIZACE PT ENV NA ZŠ ŘEVNICE VE ŠKOLNÍM ROCE 2015/2016 REALIZACE PT ENV NA ZŠ ŘEVNICE VE ŠKOLNÍM ROCE 2015/2016 Obsah: 1. Naučná stezka Řevnice 2. Ministezka 3. Ekologizace provozu školy: Udržování estetického prostředí školy, sběr papíru, víček. Aktivní třídění

Více

REALIZAČNÍ PLÁN ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY pro školní rok 2016/2017

REALIZAČNÍ PLÁN ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY pro školní rok 2016/2017 ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA KATEŘINICE, okres Vsetín čp. 154, 756 21 KATEŘINICE REALIZAČNÍ PLÁN ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY pro školní rok 2016/2017 Vypracovala: Mgr. Renata Sušňová,

Více

Ekologické aktivity, exkurze, praxe

Ekologické aktivity, exkurze, praxe Ekologické aktivity, exkurze, praxe 10. 9. Kvinta, sexta, 3. ročník návštěva výstavy Ligy proti rakovině Každý svého zdraví strůjcem Mgr. M. Šverma 10. 10. Porada k projektu ENERSOL 2014 - RNDr. H. Pokorná,

Více

Roční realizační plán enviromentální výchovy ZŠ Povrly

Roční realizační plán enviromentální výchovy ZŠ Povrly Roční realizační plán enviromentální výchovy ZŠ Povrly - Školní rok 2018/2019 Období: Aktivita: Prostředky: Odkaz na cíl: Září 3. - 5. 9. Tvorba Ekokodexů, rajóny Terénní aktivity, výtvarné Dílčí cíl 2

Více

Vyhodnocení dotazníkového šetření zaměřeného na výuku ekologie na GVN

Vyhodnocení dotazníkového šetření zaměřeného na výuku ekologie na GVN Vyhodnocení dotazníkového šetření zaměřeného na výuku ekologie na GVN Zúčastněné třídy: 4.B, 4.C, 8.A Celkový počet zpracovaných dotazníků: 74 Graf 1 Jste příznivci umírněného ekologického hnutí? Jsem

Více

Roční plán EVVO. Základní škola, Dětský domov, Školní družina a Školní jídelna, Vrbno p.pradědem. Nám.Sv.Michala 17, příspěvková organizace,

Roční plán EVVO. Základní škola, Dětský domov, Školní družina a Školní jídelna, Vrbno p.pradědem. Nám.Sv.Michala 17, příspěvková organizace, Základní škola, Dětský domov, Školní družina a Školní jídelna, Vrbno p.pradědem. Nám.Sv.Michala 17, příspěvková organizace, PSČ: 793 26, tel./fax 554 751 720, fax. ředitel. 554 753 162 IČO:00852619 e-mail

Více

Roční realizační plán EVVO

Roční realizační plán EVVO Roční realizační plán EVVO 1. Základní teze pro vyučování v environmentálním pojetí - včleněnit aktuálně a funkčně environmentální výchovu do ročních plánů práce - uplatněnit nové metody a formy práce

Více

ROČNÍ REALIZAČNÍ PLÁN EVVO

ROČNÍ REALIZAČNÍ PLÁN EVVO ROČNÍ REALIZAČNÍ PLÁN EVVO Název školy: Adresa: Základní škola Polná Poděbradova 79, 588 13 Polná Školní rok: 2016 / 2017 Program zpracovala: Mgr. Martin Lexa Ph.D. 1 Zařazení EVVO v jednotlivých předmětech:

Více

ŠKOLNÍ PROGRAM ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY

ŠKOLNÍ PROGRAM ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY ŠKOLNÍ PROGRAM ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY ZŠ a MŠ Vacov, Miřetice 38, Vacov, 384 86 2015/2016 Obsah: 1. Charakteristika školy... 3 2. Charakteristika EVVO... 4 3. Akce EVVO ve školním

Více

PŘÍLOHA Č. 2 RUKU V RUCE ŠKOLNÍHO VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU PRO ZÁKLADNÍ VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ PROGRAM EVVO PRO ZŠ

PŘÍLOHA Č. 2 RUKU V RUCE ŠKOLNÍHO VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU PRO ZÁKLADNÍ VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ PROGRAM EVVO PRO ZŠ REÁLNÉ GYMNÁIUM A ÁKLADNÍ ŠKOLA MĚSTA PROSTĚJOVA, STUDENTSKÁ UL. 2 PŘÍLOHA Č. 2 ŠKOLNÍHO VDĚLÁVACÍHO PROGRAMU PRO ÁKLADNÍ VDĚLÁVÁNÍ RUKU V RUCE ŠKOLNÍ PROGRAM EVVO PRO Š PLATNOST OD 1. 2. 2011 PROJEDNÁNO

Více

DLOUHODOBÝ PLÁN EVVO

DLOUHODOBÝ PLÁN EVVO OSTRAVA, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Vnitřní směrnice DLOUHODOBÝ PLÁN EVVO Číslo jednací: Působnost: Zpracovala: Schválila: Účinnost SZSOs/3426/2016 všichni žáci, studenti, zaměstnanci školy, všechny úseky

Více

Plán práce EKOŠKOLA

Plán práce EKOŠKOLA Plán práce EKOŠKOLA 2013-2014 Období Aktivita Zodpovědnost Cílová skupina Plnění doplnění nových členů u plán práce uč. Lysková splněno září v průběhu roku zapojení do sběrových aktivit pokračování v programu

Více

Plán EVVO ZŠ a MŠ Křetín 2012-2013

Plán EVVO ZŠ a MŠ Křetín 2012-2013 Plán EVVO ZŠ a MŠ Křetín 2012-2013 Počet žáků: 50. Ředitelka školy : Mgr.Ivana Pfefrová, zastupuje Mgr.Petra Procházková Koordinátor environmentální výchovy: Ludmila Kroupová Zpracovala : Ludmila Kroupová

Více

Poznej svou ekostopu

Poznej svou ekostopu Závěrečná zpráva dotačního programu na podporu školních projektů v oblasti environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty ve školách a školských zařízeních pro školní rok 2011/2012 Kód programu: 1112/E

Více

ROČNÍ PLÁN ŠKOLY EVVO 2015/2016

ROČNÍ PLÁN ŠKOLY EVVO 2015/2016 ROČNÍ PLÁN ŠKOLY EVVO 2015/2016 Školní rok: 2015/2016 Ředitel školy: Mgr. Zdenka Havlíková Koordinátor EVVO: Mgr. Jitka Celoroční úkoly v oblastech ekologizace provozu školy, prostředí školy, organizace

Více

Základní škola Luže Komenského 254 DLOUHODOBÝ PLÁN EVVO Ing. Ondřej Jochec

Základní škola Luže Komenského 254 DLOUHODOBÝ PLÁN EVVO Ing. Ondřej Jochec Základní škola Luže Komenského 254 DLOUHODOBÝ PLÁN EVVO 2012-2017 30. 10. 2012 Ing. Ondřej Jochec 4 OBSAH 1 VYMEZENÍ POJMU EVVO...6 2 CHARAKTERISTIKA ŠKOLY...6 2.1 Výchozí situace...6 2.2 Analýza...7 2.2.1

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ŠKOLNÍ ROK 2015/2016

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ŠKOLNÍ ROK 2015/2016 ACADEMIA MERCURII SOUKROMÁ STŘEDNÍ ŠKOLA, S.R.O. 547 01 NÁCHOD, SMIŘICKÝCH 740 ASPnet UNESCO VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ŠKOLNÍ ROK 2015/2016 Tel./fax: +420 426 893 E-mail: info@academiamercurii.cz, ptackova@academiamercurii.cz

Více

Moţnosti financování přírodních zahrad

Moţnosti financování přírodních zahrad Moţnosti financování přírodních zahrad Zuzana Krpálková Operační program Ţivotní prostředí OP Ţivotní prostředí Prioritní osa 6 Zlepšení stavu přírody a krajiny Oblast podpory 6.5 Podpora regenerace urbanizované

Více

Krátkodobé a dlouhodobé školní projekty

Krátkodobé a dlouhodobé školní projekty Roční program EVVO na školní rok 2011 12 Krátkodobé a dlouhodobé školní projekty Aktivita Cíl, na který navazuje Způsob vyhodnocení Termín Zodpovědná osoba Osoby určení (Třída) Reportáž ze života mého

Více