ČESKÝ JAZYK PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKA KE 4LETÉMU STUDIU NA SŠ ROK 2013

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ČESKÝ JAZYK PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKA KE 4LETÉMU STUDIU NA SŠ ROK 2013"

Transkript

1 ČESKÝ JAZYK PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKA KE 4LETÉMU STUDIU NA SŠ ROK 2013 VERZE A - PONDĚLÍ POČET TESTOVÝCH POLOŽEK: 43 MAXIMÁLNÍ POČET BODŮ: 100 (100%) ČASOVÝ LIMIT PRO ŘEŠENÍ TESTU: 60 minut POVOLENÉ POMŮCKY ŘEŠITELE: psací potřeby VŠEOBECNÉ POKYNY TESTOVÝ SEŠIT NEOTVÍREJTE. ŘEŠENÍ TESTU ZAHÁJÍTE AŽ NA VÝSLOVNÝ POKYN ZADAVATELE! K zápisu řešení používejte modré nebo černé psací pero. Odpovědi pište a zaznamenávejte pečlivě, čitelně a jednoznačně. Nejednoznačný zápis bude hodnocen jako chybné řešení! 1 Při řešení testu není povoleno používat jiné než povolené pomůcky. Na lavici budete mít pouze testový sešit, záznamový arch a povolené pomůcky. Po dobu řešení testu není povoleno mít zapnutý mobilní telefon ani jiné komunikační zařízení. Vypněte je a uložte mimo pracovní desku lavice. Při řešení testu není povolena komunikace s ostatními řešiteli. Budete-li ve zcela naléhavém případě potřebovat v průběhu testu konzultaci se zadavatelem, zvedněte ruku a vyčkejte jeho příchodu. Bez souhlasu zadavatele testu neopouštějte v průběhu řešení své místo, a to ani v případě, že jste řešení testu již ukončili. Vyvarujte se chování, které by mohlo rušit ostatní řešitele. PORUŠENÍ TĚCHTO ZÁSAD MŮŽE MÍT ZA NÁSLEDEK VAŠE VYLOUČENÍ ZE ZKOUŠKY! PRAVIDLA PRO ZÁPIS ŘEŠENÍ ÚLOH Test obsahuje uzavřené i otevřené testové úlohy. Uzavřenou úlohu řešíte tak, že z nabízených řešení volíte jednu správnou odpověď, pokud není v zadání úlohy uvedeno jinak. Otevřená úloha žádné varianty odpovědí nenabízí, řešení tvoříte sami. Řešení zaznamenáváte výhradně do záznamového archu, a to do příslušného záznamového pole. Poznámky či řešení nanečisto pište do testového sešitu, nebudou však předmětem hodnocení. Řešení uzavřené úlohy vyznačte křížkem v záznamovém poli s označením zvolené varianty. Případnou opravu proveďte tak, že původní volbu zabarvíte a novou volbu vyznačíte křížkem. Řešení otevřené úlohy pište do záznamového pole označeného číslem příslušné úlohy. Případnou opravu odpovědi proveďte přeškrtnutím původní odpovědi a vepsáním nové. DOPORUČENÍ ŘEŠITELŮM TESTU Než začnete řešit první úlohu, test si prohlédněte. U každé úlohy je vyznačen maximální počet bodů, které můžete za její úspěšné řešení získat. Úlohy nemusíte řešit jednu po druhé. Odhadněte obtížnost a časovou náročnost jednotlivých úloh a zvolte si, v jakém pořadí budete úlohy řešit. Cílem není vyřešit nejvíc úloh, ale získat nejvíc bodů. Kontrolujte si čas. Pět minut před vypršením časového limitu vám zadávající tento fakt oznámí. Poslední minuty věnujte kontrole. PŘEJEME VÁM PŘI ŘEŠENÍ TESTU HODNĚ ÚSPĚCHŮ.

2 ÚLOHA 1 Která z následujících vět je napsána správně? A) Dubnové počasí bylo zkutečně nevyzpytatelné. B) Poslední jiskra naděje mu zkomírala v potemnělé tváři. C) Většina obyvatel této země se s národní hymnou stotožňuje. D) V hlavní roli v tomto roce stanuli studenti a studentky vysokých škol. ÚLOHA 2 Rozhodněte o každém z následujících větných celků, zda je napsán správně (A), či nikoli (N): 2.1 Pořad odvysílal Český rozhlas Vltava, a to v několika reprízách. 2.2 Kvasnice můžeme ještě rozmnělnit vidličkou, ale není to nezbytné. 2.3 Ztepilý vojevůdce blýskl očima a jediným pozdvižením ruky vojáky zklidnil. 2.4 Chlumec nad Cidlinou má na svých webových stránkách poutavou fotogaleriji. 1 bod max. 2 VÝCHOZÍ KOMIKS K ÚLOZE 3 Dnes už se na tebe nezlobím ÚLOHA 3 Který z následujících textů lze doplnit do prázdné bubliny tak, aby komiks obsahoval dvojsmysl? A) včera jsi měl pravdu! B) dnes už není na koho. C) včera jsem ti odpustil! D) dnes mám dobrou náladu. 1 bod VÝCHOZÍ TEXT K ÚLOHÁM 4 10 Farma z Dubaje se chystá zaplavit Evropu velbloudím mlékem Farma Camelicious, která je úplně první farmou svého druhu na světě, se rozkládá na ploše několika čtverečních (*****), chová tisíce velbloudů a denně vyprodukuje tisíce litrů mléka. Velbloudi žijí na farmě v poměrně slušných podmínkách na rozdíl od chovů krav v Evropě nebo USA mají zvířata kvalitní stravu, poměrně velký životní prostor a dokonce povinné procházky na hodinu denně. Hlavní podmínkou majitelů farmy je, aby strava pro zvířata nebyla nijak hormonálně upravená. Kvůli chystané expanzi do Evropy se plánuje zvětšení farmy až na dvojnásobek současné velikosti.

3 ÚLOHA 4 Které z následujících tvrzení svým obsahem odpovídá výchozímu textu? A) Majitelé farmy jsou odpůrci hormonálně upravovaných velbloudích produktů. B) Velbloudí farma Camelicious vyprodukuje denně litr mléka na jednoho velblouda. C) Velbloudí farma řeší potíže s životním prostorem pro zvířata, proto se musí rozšířit. D) Chovy velbloudů a krav v USA se vyznačují nekvalitní stravou a nedostatkem pohybu zvířat. E) Krávy v evropských chovech mají ve srovnání s dubajskými velbloudy méně kvalitní podmínky. ÚLOHA 5 Který z následujících úseků výchozího textu obsahuje obrazné pojmenování? A) Velbloudi žijí na farmě B) je úplně první farmou svého druhu na světě C) Kvůli chystané expanzi do Evropy se plánuje zvětšení farmy D) Farma z Dubaje se chystá zaplavit Evropu velbloudím mlékem 3 ÚLOHA 6 V jakém vztahu jsou ve výchozím textu podtržená slovní spojení kvalitní strava a velký životní prostor? A) Spojení mají v textu opačný význam, jsou použita jako antonyma. B) Spojení jsou v odporovacím poměru, který je v textu dostatečně zdůrazněn. C) Spojení jsou ve slučovacím poměru, jedná se o dvě položky z výčtu slušných podmínek. D) Spojení kvalitní strava je významově podřazené obecnějšímu spojení velký životní prostor. ÚLOHA 7 Která z následujících možností uvádí pouze slovní tvary obsahující předponu? A) zvětšení, velikosti, slušných, kvalitní B) dvojnásobek, velký, dokonce, strava C) čtverečních, poměrně, povinné, hodinu D) rozkládá se, procházky, rozdíl, upravená ÚLOHA 8 Kterým z následujících sloves lze nahradit v prvním souvětí výchozího textu sloveso rozkládat se tak, aby význam souvětí zůstal zachován? A) rozpínat se B) pokládat se C) prostírat se D) rozprostírat se ÚLOHA 9 Kterou z následujících možností lze nahradit úsek výchozího textu Kvůli chystané expanzi do Evropy tak, aby význam sdělení zůstal plně zachován? A) Kvůli potřebě podrobit si evropský trh B) Z touhy po ovládnutí Evropy a evropského trhu C) Kvůli chystanému vpádu do Evropy a útoku na její trhy D) Z důvodu připravovaného rozšíření obchodů na evropský trh ÚLOHA 10 Napište měrnou jednotku, která nejspíše patří na vynechané místo (*****) ve výchozím textu:

4 VÝCHOZÍ TEXT K ÚLOHÁM PRODÁM PSÍ BOUDU Bouda je ze smrkového dřeva. Má půdorys 1 x 1,5 metru, z toho rozměr předsíňky je 1 x 0,5 metru, výška je 1 metr. Bouda je zateplená ze tří stran polystyrenem pokrytým smrkovým dřevem. Má rovnou dřevěnnou střechu, kterou je možné odklápět. Vyklápěcí je také přední strana, čištění boudy je tedy velmi snadné. 4 Cena dohodou. ové spojení: matt@mattahurry.cz Telefonní číslo: ÚLOHA 11 Který z následujících slohových postupů se ve výchozím textu uplatňuje nejvýrazněji? A) popisný B) úvahový C) vyprávěcí D) charakterizační ÚLOHA 12 Který z následujících úseků výchozího textu obsahuje přívlastek neshodný? (Úloha může mít 0 až 5 správných řešení. Do záznamového archu uveďte všechna správná řešení.) A) Prodám psí boudu B) Bouda je zateplená C) Má půdorys 1 x 1,5 metru D) čištění boudy je tedy velmi snadné E) polystyrenem pokrytým smrkovým dřevem ÚLOHA 13 Ve které z následujících úprav je odstraněna chyba z výchozího textu? A) Místo rozměr má být rozmněr. B) Místo Vyklápěcí má být Viklápěcí. C) Místo dřevěnnou má být dřevěnou. D) Místo Telefonní číslo má být Telefoní číslo. ÚLOHA 14 Vypište z podtržené části výchozího textu slovo vzniklé skládáním: 1 bod

5 ÚLOHA 15 Uspořádejte následující úryvky (A D) tak, aby sestavený text dával smysl: A) Stojí za nimi tu více, jindy méně renomovaná vědecká pracoviště. Na některých negativních vlivech se shodne více odborných ústavů, jiné uvádějí ojedinělé zdroje. B) Možná vám výčet všech škodlivých vlivů mobilu na nás a vlastně na celou Zemi připadá přitažený za vlasy. C) Mobil může za bolesti hlavy, zabíjí včelstva, způsobuje globální oteplování, a dokonce mívá na svědomí i nejedno rozpadlé manželství. Kvůli mobilu lenivíme a necháváme náš mozek zahálet, případně se z něj nakazíme bacily, které na něm ulpívají. 5 D) Jenže právě všechna tato rizika spojená s mobilními telefony uvádějí vědecké studie, kterým se úspěšně daří pronikat do médií. ÚLOHA 16 Ke každé z následujících otázek novináře ( ) přiřaďte nejvhodnější odpověď herce (A F): max Kterou ze svých rolí považujete za nejzdařilejší? 16.2 Hrajete raději v seriálech, ve filmech nebo v divadle? 16.3 Zažil jste nějaké natáčení na opravdu neobvyklém místě? 16.4 Kterou literární nebo divadelní postavu byste jednou rád ztvárnil? A) Doktor Bryan byl původně divadelní hra. Dokonce ne moc úspěšná. Slávu mu přinesl teprve televizní seriál. B) Dnes už diváka nic nepřekvapí. Ale možná to byl případ, když jsme celý díl Doktora Bryana točili v kabince lanovky. C) Jednoznačně to byl Karl Moor z Loupežníků. Takhle to vidí i kritika. Nejvíc mi k srdci ale přirostl Bűchnerův Vojcek. D) Už dlouho si myslím na krále Leara, ale řekl bych, že jsem na to ještě mladý. Do téhle role herci obvykle zrají celou svou kariéru. E) Těžko říct. Všechno má svá pro i proti. V těchto dnech ale žiju v kůži Doktora Bryana, takže pro tento týden je to láska k seriálu. F) V prvním filmu jsem hrál už v deseti. V divadle asi o dva roky později. A v osmnácti jsem byl přesvědčen, že se stanu učitelem biologie.

6 VÝCHOZÍ TEXT A TABULKY K ÚLOHÁM Petr je z Kolína a Lucka ze Žďáru nad Sázavou. Petr slíbil Lucce, že za ní v sobotu přijede a půjdou spolu na koncert. Začíná ve žďárském kulturním domě v hodin. Petr pojede z Kolína do Žďáru posledním možným vlakem a Lucka slíbila, že na něj počká na nádraží. Oba ale musí (*****), že od nádraží je to ke kulturnímu domu pěšky dobrých 20 minut chůze. Lucka bydlí od nádraží 15 minut chůzí. 6 ÚLOHA 17 V kolik hodin nejpozději musí Lucka odejít z domova tak, aby na ni Petr nemusel na nádraží čekat? Použijte uvedený jízdní řád i jeho vysvětlivky a předpokládejte, že vlak nebude mít žádné zpoždění. A) těsně před čtvrt na pět B) dvě minuty po čtvrt na pět C) těsně před čtvrt na šest D) dvě minuty po čtvrt na šest 4 body

7 ÚLOHA 18 Kterou z následujících možností nelze dosadit na vynechané místo ve výchozím textu (*****)? A) zohlednit to B) počítat s tím C) myslet o tom D) brát v potaz to 1 bod ÚLOHA 19 Která z následujících možností uvádí správný rozbor podtrženého souvětí z výchozího textu? A) 1. věta hlavní, 2. věta vedlejší předmětná, 3. věta hlavní B) 1. věta hlavní, 2. věta vedlejší příslovečná časová, 3. věta hlavní C) 1. věta hlavní, 2. věta vedlejší předmětná, 3. věta vedlejší předmětná D) 1. věta hlavní, 2. věta vedlejší příslovečná časová, 3. věta příslovečná místní 7 VÝCHOZÍ TEXT K ÚLOZE 20 Slovesným videm rozumíme ten fakt, že české sloveso existuje ve dvou (až třech) podobách, které mají stejný lexikální význam, ale odlišují se od sebe vztahem k završenosti (ukončenosti) děje. Slovesa dokonavá vyjadřují, že děj buď byl ukončen, nebo že bude završen (napsal jsem dopis, napíšu dopis). Slovesa nedokonavá se k faktu ukončení děje nevyjadřují: ***** dopis (není jasno, zda byl dopis dopsán); píšu dopis, budu psát dopis. (Příruční mluvnice češtiny, upraveno) ÚLOHA 20 Napište slovesný tvar, který chybí na vynechaném místě (*****) ve výchozím textu:

8 VÝCHOZÍ TEXT A TABULKA K ÚLOHÁM V tabulce je zobrazeno pořadí nejvyšších budov světa podle jejich výšky. Vedle dalších údajů je v tabulce uveden i rok ukončení stavby každé budovy. POŘADÍ NÁZEV BUDOVY MĚSTO STÁT VÝŠKA NEJVYŠŠÍ BUDOVY SVĚTA (stav k ) ROK DOKONČENÍ POŘADÍ NÁZEV BUDOVY MĚSTO STÁT VÝŠKA 1 Burdž Chalífa (Burdž Dubaj) Dubaj Spojené arabské emiráty 828 m Al Hamra Tower Kuvajt Kuvajt 413 m Abrádž Al-Bajt Mekka Saúdská Arábie 601 m Two International Finance Centre Hong Kong Čína 412 m Tchaj-pej 101 Tchaj-pej Tchaj-wan 509 m Marina 101 Dubaj Spojené arabské emiráty 412 m Shanghai World Financial Center Šanghaj Čína 492 m Marina Dubaj Spojené arabské emiráty 393 m 2010 ROK DOKONČENÍ 5 International Commerce Centre Hong Kong Čína 484 m CITIC Plaza Kuang-čou Čína 390 m Petronas Tower 1 Kuala Lumpur Malajsie 452 m Shun Hing Square Šen-čen Čína 384 m Petronas Tower 2 Kuala Lumpur Malajsie 452 m The Domain Abú Dhabí Spojené arabské emiráty 381 m Zifeng Tower Nanking Čína 450 m Empire State Building New York USA 381 m Willis Tower Chicago USA 442 m Elite Residence Dubaj Spojené arabské emiráty 380 m Kingkey 100 Šen-čen Čína 439 m Central Plaza Hong Kong Čína 374 m Guangzhou International Finance Center Kanton Čína 438 m Bank of China Tower Hong Kong Čína 367 m Trump International Hotel and Tower Chicago USA 423 m Bank of America Tower New York USA 366 m Ťin Mao Šanghaj Čína 421 m Almas Tower Dubaj Spojené arabské emiráty 360 m 2008 *) World Trade Center 1 New York USA 417 m The Pinnacle Kuang-čou Čína 360 m 2011 *) World Trade Center 2 New York USA 416 m Emirates Park Towers 1 Dubaj Spojené arabské emiráty 355 m Princess Tower Dubaj Spojené arabské emiráty 414 m Emirates Park Towers 2 Dubaj Spojené arabské emiráty 355 m 2010 Poznámka *) Obě budovy World Trade Center byly zcela zničeny 11. září 2001 teroristickým útokem. Zdroj: cs.wikipedia.org/wiki ÚLOHA 21 V kolika státech stálo v roce 2002 podle informací z výchozí tabulky deset nejvyšších budov světa? A) 3 B) 4 C) 6 D) Informaci z tabulky nelze vyčíst. ÚLOHA 22 Přiřaďte na základě informací z výchozí tabulky ke každému z následujících roků ( ) vždy jedno jméno budovy (A E), která v tomto roce držela světový rekord nejvyšší stavby světa: max. 6 bodů bod A) Willis Tower B) Tchaj-pej 101 C) Petronas Tower 1, 2 D) Empire State Building E) World Trade Center 1, 2 ÚLOHA 23 Která z následujících možností uvádí nejdéle trvající výškový rekord jedné z uvedených budov? A) 28 let B) 37 let C) 42 let D) 81 let

9 ÚLOHA 24 Uspořádejte následující úryvky (A F) tak, aby sestavený text dával smysl: 4 body A) Od včerejška vysedává u myší nory a čeká, až myš vystrčí hlavu ven. B) Alespoň do včerejška tomu tak bylo. Včera však jeho hrdost někdo pokořil! Hanba přiznat, kdo. C) Gepardi jsou nejrychlejší zvířata na světě. A což teprve Reinard! Mladý gepard se pyšně prochází po savaně. Všichni ho tu dobře znají. 9 D) Obyčejná myš! Taková svačinka to měla být, jen dezertík, či spíš párátko, kterým si hodlal Reinard po obědě pročistit chrup. A hele ji, myš si to metelila savanou a Reinard za ní jako o život. E) Každý, kdo nechce být uloven, zpovzdálí opatrně pozdraví a drží se v bezpečné vzdálenosti. Reinard je rychlý, nejrychlejší gepard, jakého savana pamatuje. Tomu neunikne žádný zajíc, prase ani antilopa. F) Než ji doběhl, myš frnk! do své nory. Nejhorší na tom bylo, že Reinarda při jeho neúspěšném lovu viděli. Přidej, přidej, krákorali posměšně krkavci sedící na blízkém stromě. Tohle si Reinard nechce nechat líbit. (Markéta Baňková, Straka v říši entropie) ÚLOHA 25 Přiřaďte ke každému z následujících latinských názvů slovních druhů ( ) odpovídající českou podobu (A D): max adjektivum 25.2 prepozice 25.3 verbum A) sloveso B) předložka C) přídavné jméno D) podstatné jméno VÝCHOZÍ VĚTA K ÚLOZE 26 Fotbalistovi z Českých Budějovic byl disciplinární komisí udělen trest na pět utkání. ÚLOHA 26 Přepište výchozí větu do aktiva (činného rodu) tak, aby obsahovala všechny uvedené informace:

10 VÝCHOZÍ TEXT K ÚLOHÁM Kam jsem dala hřeben? Všecko mi padá z ruky. Před tím starým střepem se člověk nemůže učesat. Takhle oválné zrcadlo se stříbrným rámem. S rukojetí. Sestřičky už zase volají. (*****). Zní to pěkně. Tak skromně a ctnostně. (*****). Křičte si, drahouškové vy sůvy. Sám princ nese atlasový střevíček. Jenom abych nevyprskla, až mi ho bude měřit. Je to strašně k smíchu, vybírat si nevěstu podle čísla bot. Člověk by nevěřil, co dokážou šaty. Hned mi dělali místo u stolu. Prý nějaká cizí kněžna. Trnula jsem celý večer, aby se mi nepohnul závoj. Sestřičky se otáčely stále kolem mne, zmije závistivé! Princ mi zas pořád líbal ruku, ještě že jsem měla rukavice Tanec byl pohádka. Princ trochu vorá valčík, šlapal mi na vlečku. Ale jinak je to takový milý hlupáček. Bože, ten čas letí! Snad už jsou u sousedů. Nejdřív vyjdu tak, jak jsem, dám si změřit nohu, a když princ zvolá: To je ona! půjdu se převléci. Byl to skvělý nápad ztratit střevíc. (Květa Legátová, Mušle a jiné odposlechy) 10 ÚLOHA 27 Přepište podtrženou část výchozího textu a uplatněte při tom správný zápis uvozovek: ÚLOHA 28 Které z následujících tvrzení odpovídá výchozímu textu? (Úloha může mít 0 až 5 správných řešení. Do záznamového archu uveďte všechna správná řešení.) A) Postava promlouvající ve výchozím textu přiznává, že naplánovala ztrátu střevíce. B) Postava promlouvající ve výchozím textu je skromná, ctnostná a všem vychází vstříc. C) Postava promlouvající ve výchozím textu má více sester, některé nemá ráda, některé ano. D) Postava promlouvající ve výchozím textu má zkušenost s tím, že se lidé posuzují podle šatů. E) Postava promlouvající ve výchozím textu se setkala s princem, ale zdál se jí hloupý a nesympatický. ÚLOHA 29 Které z následujících tvrzení o výchozím textu je pravdivé? (Úloha může mít 0 až 5 správných řešení. Do záznamového archu uveďte všechna správná řešení.) A) Jedná se o prózu psanou jako monolog ženské postavy. B) Vtip textu je založen na ukazování známé pohádky z jiného úhlu pohledu. C) Ve výchozím textu se objevují pouze slovesa v minulém a přítomném čase. D) Vykřičník se ve výchozím textu uplatňuje výhradně pro zdůraznění rozkazů. E) Text obsahuje vyprávění v přítomném okamžiku, ale i vyprávění o událostech, které se už odehrály. ÚLOHA 30 Který z následujících úseků výchozího textu obsahuje nespisovné slovo? A) Prý nějaká cizí kněžna. B) Člověk by nevěřil, co dokážou šaty. C) Ale jinak je to takový milý hlupáček. D) Princ trochu vorá valčík, šlapal mi na vlečku. ÚLOHA 31 Napište jméno, které nejspíše patří na vynechaná místa (*****) ve výchozím textu: ÚLOHA 32 Vypište z první věty výchozího textu základní skladební dvojici: ÚLOHA 33 Vypište z výchozího textu příklad přirovnání:

11 VÝCHOZÍ BÁSEŇ K ÚLOHÁM Sobi Sobi nikdy nejsou snobi. Je jim jedno, co je v módě. Přesně podle roční doby, za slunka i v nepohodě, líbí se jim jejich les, stejně včera jako dnes. Sobi nikdy nejsou sobci. Všichni sobi v sobí obci každý den a v každé době pilně pomáhají sobě. Je-li v nouzi malý sob, pomáhají dvojnásob. 11 (Daniela Fischerová, Milion melounů) ÚLOHA 34 Která z následujících možností nejlépe vystihuje vyznění první sloky básně? A) Sobi jsou příliš líní na to, aby sledovali lesní módu. B) Sobi považují svůj les za módní ve všech ročních dobách. C) Sobi nemají rádi změny a novinky, které přináší móda, a brání se jim. D) Sobi se nenechávají ovlivnit módními trendy a mají rádi svůj les takový, jaký je. ÚLOHA 35 Co zachycuje druhá sloka básně? A) Jak sobi drží při sobě. B) Jaké mívají sobi nálady. C) Že jsou sobi téměř pořád v nouzi. D) Že jsou s malými soby často problémy. ÚLOHA 36 Které z následujících tvrzení o výstavbě básně je pravdivé? A) Báseň obsahuje třináct veršů. B) Báseň je psaná volným veršem. C) Každý verš básně se podílí na vytvoření rýmu. D) Každý verš básně má narušenou pravidelnost rytmu. ÚLOHA 37 V jakém vztahu jsou ve výchozím textu slova sobi a sobci? A) Slovo sobci je významově nadřazené slovu sobi. B) Slova označují zcela jiné věci, jsou si pouze zvukově blízká. C) Slovo sobci je odvozené od slova sobi, mají totiž stejný kořen slova. D) Slova znamenají totéž, v textu jsou ale použita jako slova různého významu. E) Slova mají různý význam, znějí ale zcela stejně, proto patří mezi slova souzvučná. ÚLOHA 38 Vypište z výchozí básně násobnou číslovku vyjadřující míru:

12 VÝCHOZÍ TEXT K ÚLOHÁM Díky vysoké kvalitě zpracování, odolných rámům a bohaté funkční výbavě se naše koloběžky staly velmi oblíbenými mezi dospělými i dětmi. Vyberte si můžete z opravdu široké nabídky. ÚLOHA 39 Vypište z podtržené části výchozího textu slovo v chybném tvaru a uveďte název tvaru, který by měl ve větě správně být: ÚLOHA 40 Která z následujících úprav nejlépe odstraňuje formulační nedostatky prvního souvětí výchozího textu? A) Díky vysoké kvality, zpracování odolných rámů a bohaté funkční výbavě se naše koloběžky staly velmi oblíbenými u dospělých i dětí. B) Díky vysoké kvalitě zpracování, odolných rámů a bohaté funkční výbavy se naše koloběžky staly velmi oblíbenými mezi dospělými i dětmi. C) Díky vysoké kvality, zpracování odolným rámům a bohaté funkční výbavy se naše koloběžky staly velmi oblíbenými mezi dospělými i dětmi. D) Díky vysoké kvalitě zpracování, odolným rámům a bohaté funkční výbavě se naše koloběžky staly velmi oblíbenými mezi dospělými i dětmi. ÚLOHA 41 Které z následujících přídavných jmen je ve výchozím textu použito jako podstatné jméno? A) široké B) bohaté C) odolných D) dospělými 12 ÚLOHA 42 Která z následujících vět je napsána správně? (Úloha může mít 0 až 4 správná řešení. Do záznamového archu uveďte všechna správná řešení.) A) Řekněte sami, čím by byly lázně bez křupavých oplatek, Pardubice bez perníku nebo Plzeň bez piva. B) Pokud jste tohle už vyskoušeli a máte pocit, že nejlépe to zvládnete sami, pomohou vám kurzy vaření. C) Prestižní kulinářskou cenu letos mezi nejlepšími evropskými podniky obhájily také dvě Pražské restaurace, a to Alcron a La Degustation. D) Zatímco ve vinných sklepech mělnického zámku ochutnáte skvělé víno, v Karlových Varech teče proudem pověstný třináctý pramen v podobě bylinného likéru Becherovka. ÚLOHA 43 Která z následujících vět je napsána správně? A) Soudkyně poslala do vazby sedm mužů z břeclavska. B) Ústavní soud neshledal dostatek důkazů, některé byly zcela zcestné. C) Zlevněné stuhy zmizely z pultů před velikonočními svátky velmi rychle. D) Nové výškové budovy způsobyly praskliny a hluboké průrvy v zemi v širokém okolí. 1 bod KONEC TESTU. UJISTĚTE SE, PROSÍM, ZDA JSTE DO ZÁZNAMOVÉHO ARCHU ZAZNAMENAL/-A ŘEŠENÍ VŠECH ÚLOH.

13 13

14 ZDROJE POUŽITÝCH VÝCHOZÍCH TEXTŮ A TABULEK 14

MATEMATIKA PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKA KE 4LETÉMU STUDIU NA SŠ ROK 2014

MATEMATIKA PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKA KE 4LETÉMU STUDIU NA SŠ ROK 2014 ILUSTRAČNÍ MATEMATIKA PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKA KE 4LETÉMU STUDIU NA SŠ ROK 2014 POČET TESTOVÝCH POLOŽEK: 16 MAXIMÁLNÍ POČET BODŮ: 50 (100%) ČASOVÝ LIMIT PRO ŘEŠENÍ TESTU: 60 minut POVOLENÉ POMŮCKY ŘEŠITELE: psací

Více

MATEMATIKA PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKA KE 4LETÉMU STUDIU NA SŠ ROK 2013

MATEMATIKA PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKA KE 4LETÉMU STUDIU NA SŠ ROK 2013 VERZE A - PONDĚLÍ MATEMATIKA PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKA KE 4LETÉMU STUDIU NA SŠ ROK 2013 POČET TESTOVÝCH POLOŽEK: 16 MAXIMÁLNÍ POČET BODŮ: 50 (100%) ČASOVÝ LIMIT PRO ŘEŠENÍ TESTU: 60 minut POVOLENÉ POMŮCKY ŘEŠITELE:

Více

MATEMATIKA PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKA K 8LETÉMU STUDIU NA SŠ ROK 2013

MATEMATIKA PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKA K 8LETÉMU STUDIU NA SŠ ROK 2013 ILUSTRAČNÍ MATEMATIKA PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKA K 8LETÉMU STUDIU NA SŠ ROK 203 POČET TESTOVÝCH POLOŽEK: 6 MAXIMÁLNÍ POČET BODŮ: 50 (00%) ČASOVÝ LIMIT PRO ŘEŠENÍ TESTU: 60 minut POVOLENÉ POMŮCKY ŘEŠITELE: psací

Více

MATEMATIKA PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKA KE STUDIU 4 LETÝCH OBORŮ SŠ ROK 2014

MATEMATIKA PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKA KE STUDIU 4 LETÝCH OBORŮ SŠ ROK 2014 MATEMATIKA PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKA KE STUDIU 4 LETÝCH OBORŮ SŠ ROK 2014 ILUSTRAČNÍ POČET TESTOVÝCH POLOŽEK: 17 MAXIMÁLNÍ POČET BODŮ: 50 (100%) ČASOVÝ LIMIT PRO ŘEŠENÍ TESTU: 60 minut POVOLENÉ POMŮCKY ŘEŠITELE:

Více

MATEMATIKA PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKA KE STUDIU 8LETÉHO GYMNÁZIA ROK 2014

MATEMATIKA PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKA KE STUDIU 8LETÉHO GYMNÁZIA ROK 2014 MATEMATIKA PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKA KE STUDIU 8LETÉHO GYMNÁZIA ROK 204 ILUSTRAČNÍ POČET TESTOVÝCH POLOŽEK: 7 MAXIMÁLNÍ POČET BODŮ: 50 (00%) ČASOVÝ LIMIT PRO ŘEŠENÍ TESTU: 60 minut POVOLENÉ POMŮCKY ŘEŠITELE: psací

Více

MATEMATIKA PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKA KE STUDIU 4 LETÝCH OBORŮ SŠ ROK 2014

MATEMATIKA PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKA KE STUDIU 4 LETÝCH OBORŮ SŠ ROK 2014 MATEMATIKA PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKA KE STUDIU 4 LETÝCH OBORŮ SŠ ROK 2014 ILUSTRAČNÍ POČET TESTOVÝCH POLOŽEK: 17 MAXIMÁLNÍ POČET BODŮ: 50 (100%) ČASOVÝ LIMIT PRO ŘEŠENÍ TESTU: 60 minut POVOLENÉ POMŮCKY ŘEŠITELE:

Více

ČESKÝ JAZYK PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKA K 8LETÉMU STUDIU NA SŠ ROK 2013

ČESKÝ JAZYK PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKA K 8LETÉMU STUDIU NA SŠ ROK 2013 ČESKÝ JAZYK PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKA K 8LETÉMU STUDIU NA SŠ ROK 2013 VERZE A - PONDĚLÍ POČET TESTOVÝCH POLOŽEK: 36 MAXIMÁLNÍ POČET BODŮ: 50 (100%) ČASOVÝ LIMIT PRO ŘEŠENÍ TESTU: 60 minut POVOLENÉ POMŮCKY ŘEŠITELE:

Více

Tematický plán pro školní rok 2015/2016 Předmět: Český jazyk Vyučující: Mgr. Jitka Vlčková Týdenní dotace hodin: 8 hodin Ročník: čtvrtý

Tematický plán pro školní rok 2015/2016 Předmět: Český jazyk Vyučující: Mgr. Jitka Vlčková Týdenní dotace hodin: 8 hodin Ročník: čtvrtý ČASOVÉ OBDOBÍ Září KONKRÉTNÍ VÝSTUPY KONKRÉTNÍ UČIVO PRŮŘEZOVÁ TÉMATA rozliší větu jednoduchou a souvětí ví, co znamená věta, slovo rozlišuje slova nespisovná a nahradí je spisovnými zná pravidla pro psaní

Více

Přípravný kurz. z českého jazyka a literatury ke státní přijímací zkoušce na SŠ. SPGŠ Futurum. Mgr. Tomáš Veselý

Přípravný kurz. z českého jazyka a literatury ke státní přijímací zkoušce na SŠ. SPGŠ Futurum. Mgr. Tomáš Veselý Přípravný kurz z českého jazyka a literatury ke státní přijímací zkoušce na SŠ 2019 SPGŠ Futurum Mgr. Tomáš Veselý Termíny přípravných kurzů ČJ Skupina A 27. 2. (středa) 15:30 13. 3. (středa) 15:30 22.

Více

Didaktický test Na co se mě vlastně ptají?

Didaktický test Na co se mě vlastně ptají? Didaktický test Na co se mě vlastně ptají? Základní slovníček: SPRÁVNĚ x CHYBNĚ JE PRAVDIVÉ x NENÍ PRAVDIVÉ (správný tvar) (chybný tvar, chyba) Styly písma: KURZIVA (vyznačeno kurzivou) TUČNĚ vyznačená

Více

KOMUNIKAČNÍ A SLOHOVÁ VÝCHOVA - čtení - praktické plynulé čtení. - naslouchání praktické naslouchání; věcné a pozorné naslouchání.

KOMUNIKAČNÍ A SLOHOVÁ VÝCHOVA - čtení - praktické plynulé čtení. - naslouchání praktické naslouchání; věcné a pozorné naslouchání. - plynule čte v porozuměním text přiměřeného rozsahu a náročnosti KOMUNIKAČNÍ A SLOHOVÁ VÝCHOVA - čtení - praktické plynulé čtení. - porozumí písemným nebo mluveným pokynům přiměřené složitosti - respektuje

Více

- naslouchání praktické naslouchání; věcné a pozorné naslouchání. - respektování základních forem společenského styku.

- naslouchání praktické naslouchání; věcné a pozorné naslouchání. - respektování základních forem společenského styku. - plynule čte s porozuměním text přiměřeného rozsahu a náročnosti KOMUNIKAČNÍ A SLOHOVÁ VÝCHOVA - čtení - praktické plynulé čtení. OSV (komunikace)- specifické komunikační dovednosti - porozumí písemným

Více

Předmět: Český jazyk a literatura

Předmět: Český jazyk a literatura 21 sestaví osnovu vyprávění a na jejím základě vytváří krátký mluvený nebo písemný projev s dodržením časové posloupnosti 30 porovnává významy slov, zvláště slova stejného nebo podobného významu a slova

Více

MATEMATIKA. v úpravě pro neslyšící MAMZD19C0T01 DIDAKTICKÝ TEST SP-3-T SP-3-T-A

MATEMATIKA. v úpravě pro neslyšící MAMZD19C0T01 DIDAKTICKÝ TEST SP-3-T SP-3-T-A MATEMATIKA v úpravě pro neslyšící MAMZD9C0T0 DIDAKTICKÝ TEST 2 SP-3-T SP-3-T-A Maximální bodové hodnocení: 50 bodů Hranice úspěšnosti: 33 %. Základní informace k zadání zkoušky Didaktický test obsahuje

Více

MATEMATIKA+ MAIPD14C0T01 DIDAKTICKÝ TEST. 2.1 Pokyny k otevřeným úlohám. 1 Základní informace k zadání zkoušky. 2.2 Pokyny k uzavřeným úlohám

MATEMATIKA+ MAIPD14C0T01 DIDAKTICKÝ TEST. 2.1 Pokyny k otevřeným úlohám. 1 Základní informace k zadání zkoušky. 2.2 Pokyny k uzavřeným úlohám MATEMATIKA+ DIDAKTICKÝ TEST MAIPD14C0T01 Maximální bodové hodnocení: 50 bodů Hranice úspěšnosti: 33 % 1 Základní informace k zadání zkoušky Didaktický test obsahuje 23 úloh. Časový limit pro řešení didaktického

Více

ČESKÝ JAZYK A LITERATURA 4.ROČNÍK

ČESKÝ JAZYK A LITERATURA 4.ROČNÍK VZDĚLÁVACÍ OBLAST: VZDĚLÁVACÍ OBOR: PŘEDMĚT: JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE ČESKÝ JAZYK A LITERATURA ČESKÝ JAZYK A LITERATURA 4.ROČNÍK Téma, učivo Rozvíjené kompetence, očekávané výstupy Mezipředmětové vztahy

Více

Ročník: 4. Časová dotace: 7 hodin týdně učivo, téma očekávané výstupy klíčové kompetence, mezipředmětové vazby

Ročník: 4. Časová dotace: 7 hodin týdně učivo, téma očekávané výstupy klíčové kompetence, mezipředmětové vazby Ročník: 4. Časová dotace: 7 hodin týdně Komunikační a slohová Čtení a naslouchání čtení jako zdroj informací aktivní naslouchání s otázkami Žák čte s porozuměním přiměřeně náročné texty potichu i nahlas.

Více

MATEMATIKA základní úroveň obtížnosti

MATEMATIKA základní úroveň obtížnosti MATEMATIKA základní úroveň obtížnosti DIDAKTICKÝ TEST Maximální bodové hodnocení: 50 bodů Hranice úspěšnosti: 33 % 1 Základní informace k zadání zkoušky Didaktický test obsahuje 26 úloh. Časový limit pro

Více

Ročník: 5. Časová dotace: 7 hodin týdně učivo, téma očekávané výstupy klíčové kompetence, mezipředmětové vazby

Ročník: 5. Časová dotace: 7 hodin týdně učivo, téma očekávané výstupy klíčové kompetence, mezipředmětové vazby Ročník: 5. Časová dotace: 7 hodin týdně Komunikační a slohová Zážitkové čtení a naslouchání klíčová slova vyhledávací čtení aktivní naslouchání se záznamem slyšeného Žák při hlasitém čtení vhodně využívá

Více

Předmět: Český jazyk. čtení plynulé, tiché, hlasité, s porozuměním. nadpis, osnova vypravování, popis s dodržením časové posloupnosti

Předmět: Český jazyk. čtení plynulé, tiché, hlasité, s porozuměním. nadpis, osnova vypravování, popis s dodržením časové posloupnosti 21. sestaví osnovu vyprávění a na jejím základě vytváří krátký mluvený nebo písemný projev s dodržením časové posloupnosti 30. porovnává významy slov, zvláště slova stejného nebo podobného významu a slova

Více

Český jazyk a literatura

Český jazyk a literatura 1 Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence k učení Kompetence komunikativní Kompetence pracovní Kompetence k řešení problémů Kompetence sociální a personální Kompetence občanské RVP výstupy ŠVP výstupy

Více

Předmět: Český jazyk a literatura

Předmět: Český jazyk a literatura 21. sestaví osnovu vyprávění a na jejím základě vytváří krátký mluvený nebo písemný projev s dodržením časové posloupnosti 30. porovnává významy slov, zvláště slova stejného nebo podobného významu a slova

Více

ČESKÝ JAZYK A LITERATURA

ČESKÝ JAZYK A LITERATURA ČESKÝ JAZYK A LITERATURA základní úroveň obtížnosti PÍSEMNÁ PRÁCE CJMZP11C0T02 Maximální bodové hodnocení: 15 bodů Hranice úspěšnosti: 40 % 1 Základní informace k zadání zkoušky Z nabízených 10 zadání

Více

MATEMATIKA. 1 Základní informace k zadání zkoušky

MATEMATIKA. 1 Základní informace k zadání zkoušky MATEMATIKA PŘIJÍMAČKY MSK 2011 DIDAKTICKÝ TEST Maximální bodové hodnocení: 50 bodů 1 Základní informace k zadání zkoušky Didaktický test obsahuje 15 úloh. Časový limit pro řešení didaktického testu je

Více

MATEMATIKA V ÚPRAVĚ PRO NESLYŠÍCÍ DIDAKTICKÝ TEST 12 SP-3-T SP-3-T-A

MATEMATIKA V ÚPRAVĚ PRO NESLYŠÍCÍ DIDAKTICKÝ TEST 12 SP-3-T SP-3-T-A MATEMATIKA V ÚPRAVĚ PRO NESLYŠÍCÍ DIDAKTICKÝ TEST 12 SP-3-T SP-3-T-A Obsah testového sešitu je chráněn autorskými právy. Jakékoli jeho uži, jakož i uži jakékoli jeho čás pro komerční účely či pro jejich

Více

Výstupy z RVP Učivo Ročník Průřezová témata Termín 4. ZÁŘÍ

Výstupy z RVP Učivo Ročník Průřezová témata Termín 4. ZÁŘÍ Komunikační a slohová výchova 21 sestaví osnovu vyprávění a na jejím základě vytváří krátký mluvený nebo písemný projev s dodržením časové posloupnosti 18 volí náležitou intonaci, přízvuk, frázování pauzy

Více

MATEMATIKA základní úroveň obtížnosti

MATEMATIKA základní úroveň obtížnosti MATEMATIKA základní úroveň obtížnosti DIDAKTICKÝ TEST Maximální bodové hodnocení: 50 bodů Hranice úspěšnosti: 33 % 1 Základní informace k zadání zkoušky Didaktický test obsahuje 26 úloh. Časový limit pro

Více

Přijímací zkouška z českého jazyka v roce 2015

Přijímací zkouška z českého jazyka v roce 2015 Registrační číslo uchazeče Počet bodů z testu Přijímací zkouška z českého jazyka v roce 2015 Varianta D - nástavbové obory A. Základní informace k zadání zkoušky Test obsahuje celkem 25 úloh. Časový limit

Více

Přípravné kurzy k nové maturitě německý jazyk /vyšší úroveň/ Obsahem každé lekce bude nácvik:

Přípravné kurzy k nové maturitě německý jazyk /vyšší úroveň/ Obsahem každé lekce bude nácvik: Přípravné kurzy k nové maturitě německý jazyk /vyšší úroveň/ Obsahem každé lekce bude nácvik: porozumění psanému textu, porozumění slyšenému textu, řešení testových úloh /slovní zásoba, gramatika/, mluveného

Více

2.1 Pokyny k otevřeným úlohám. 2.2 Pokyny k uzavřeným úlohám TESTOVÝ SEŠIT NEOTVÍREJTE, POČKEJTE NA POKYN!

2.1 Pokyny k otevřeným úlohám. 2.2 Pokyny k uzavřeným úlohám TESTOVÝ SEŠIT NEOTVÍREJTE, POČKEJTE NA POKYN! MATEMATIKA 9 M9PID15C0T01 DIDAKTICKÝ TEST Jméno a příjmení Počet úloh: 17 Maximální bodové hodnocení: 50 bodů Povolené pomůcky: pouze psací a rýsovací potřeby 1 Základní informace k zadání zkoušky Časový

Více

Očekávané výstupy podle RVP ZV Učivo Přesahy a vazby. JAZYKOVÁ VÝCHOVA hláska, písmeno, slabika, slovo slovní přízvuk určování počtu slabik

Očekávané výstupy podle RVP ZV Učivo Přesahy a vazby. JAZYKOVÁ VÝCHOVA hláska, písmeno, slabika, slovo slovní přízvuk určování počtu slabik Předmět: ČESKÝ JAZYK Ročník: 3. Časová dotace: 8 hodin týdně Očekávané výstupy podle RVP ZV Učivo Přesahy a vazby Rozlišuje zvukovou a grafickou podobu slova, členění slov na hlásky, dlouhé a krátké samohlásky

Více

Náhradník Náhradník 5.A

Náhradník Náhradník 5.A 5. (Testovací klíč: TPRYOSY) Počet správně zodpovězených otázek Počet nesprávně zodpovězených otázek 0 24 Pravopis a mluvnice / Sloh a literatura / Slovní zásoba a slovotvorba Větná skladba / Porozumění

Více

STUDIJNÍ PŘEDPOKLADY. 1 Základní informace k zadání zkoušky

STUDIJNÍ PŘEDPOKLADY. 1 Základní informace k zadání zkoušky STUDIJNÍ PŘEDPOKLADY PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY TS-L5TACINT TEST MAXIMÁLNÍ BODOVÉ HODNOCENÍ: 50 A 1 Základní informace k zadání zkoušky Didaktický test obsahuje 30 úloh členěných do 5 oddílů. Časový limit pro řešení

Více

MATEMATIKA MAIZD14C0T01 DIDAKTICKÝ TEST. 2.1 Pokyny k otevřeným úlohám. 1 Základní informace k zadání zkoušky. 2.2 Pokyny k uzavřeným úlohám

MATEMATIKA MAIZD14C0T01 DIDAKTICKÝ TEST. 2.1 Pokyny k otevřeným úlohám. 1 Základní informace k zadání zkoušky. 2.2 Pokyny k uzavřeným úlohám MATEMATIKA DIDAKTICKÝ TEST MAIZD14C0T01 Maximální bodové hodnocení: 50 bodů Hranice úspěšnosti: 33 % 1 Základní informace k zadání zkoušky Didaktický test obsahuje 26 úloh. Časový limit pro řešení didaktického

Více

MATEMATIKA 9 Přijímací zkoušky na nečisto

MATEMATIKA 9 Přijímací zkoušky na nečisto 787 Střední průmyslová škola stavební, Hradec Králové, Pospíšilova tř. MATEMATIKA 9 Přijímací zkoušky na nečisto 7. 3. 2017 DIDAKTICKÝ TEST Jméno a příjmení Počet úloh: 17 Maximální bodové hodnocení: 50

Více

MATEMATIKA 9 M9PID15C0T01. 1 Základní informace k zadání zkoušky

MATEMATIKA 9 M9PID15C0T01. 1 Základní informace k zadání zkoušky MATEMATIKA 9 M9PID15C0T01 DIDAKTICKÝ TEST Jméno a příjmení Počet úloh: 17 Maximální bodové hodnocení: 50 bodů Povolené pomůcky: pouze psací a rýsovací potřeby 1 Základní informace k zadání zkoušky Časový

Více

Tematický plán pro školní rok 2015/16 Předmět: Český jazyk Vyučující: Mgr. Iveta Jedličková Týdenní dotace hodin: 8 hodin Ročník: pátý

Tematický plán pro školní rok 2015/16 Předmět: Český jazyk Vyučující: Mgr. Iveta Jedličková Týdenní dotace hodin: 8 hodin Ročník: pátý ČASOVÉ OBDOBÍ Září Říjen KONKRÉTNÍ VÝSTUPY KONKRÉTNÍ UČIVO PRŮŘEZOVÁ TÉMATA Umí vyznačit ve slově kořen, předponu, příponu, koncovku Umí vytvořit tvar slova a slovo příbuzné Umí odvodit slova pomocí přípony

Více

Krajské kolo Olympiády v českém jazyce 2003/ ročník

Krajské kolo Olympiády v českém jazyce 2003/ ročník Krajské kolo Olympiády v českém jazyce 2003/2004 30. ročník II. kategorie Počet bodů:... Jméno:... Škola:... Přečtěte si následující dvě souvětí: A. Odumřelá ratolest, kterou Brodský napsal před první

Více

MATEMATIKA 9 Přijímací zkoušky na nečisto

MATEMATIKA 9 Přijímací zkoušky na nečisto 787 Střední průmyslová škola stavební, Hradec Králové, Pospíšilova tř. MATEMATIKA 9 Přijímací zkoušky na nečisto 12.1.2017 DIDAKTICKÝ TEST Jméno a příjmení Počet úloh: 17 Maximální bodové hodnocení: 50

Více

MATEMATIKA MAMZD13C0T04

MATEMATIKA MAMZD13C0T04 MATEMATIKA MAMZD13C0T04 DIDAKTICKÝ TEST Maximální bodové hodnocení: 50 bodů Hranice úspěšnosti: 33 % 1 Základní informace k zadání zkoušky Didaktický test obsahuje 26 úloh. Časový limit pro řešení didaktického

Více

Olympiáda v českém jazyce 45. ročník, 2018/2019

Olympiáda v českém jazyce 45. ročník, 2018/2019 Národní institut pro další vzdělávání MŠMT Senovážné náměstí 25, 110 00 Praha 1 Olympiáda v českém jazyce 45. ročník, 2018/2019 Okresní kolo zadání I. kategorie přidělené soutěžní číslo body gramatika

Více

Olympiáda v českém jazyce 45. ročník 2018/2019

Olympiáda v českém jazyce 45. ročník 2018/2019 Národní institut pro další vzdělávání MŠMT Senovážné náměstí 25, 110 00 Praha 1 Olympiáda v českém jazyce 45. ročník 2018/2019 Krajské kolo zadání I. kategorie přidělené soutěžní číslo body gramatika sloh

Více

MATEMATIKA 9 M9PID15C0T01. 1 Základní informace k zadání zkoušky

MATEMATIKA 9 M9PID15C0T01. 1 Základní informace k zadání zkoušky MATEMATIKA 9 M9PID15C0T01 DIDAKTICKÝ TEST Jméno a příjmení Počet úloh: 17 Maximální bodové hodnocení: 50 bodů Povolené pomůcky: pouze psací a rýsovací potřeby 1 Základní informace k zadání zkoušky Časový

Více

VY_32_INOVACE_ / IQ cesta

VY_32_INOVACE_ / IQ cesta 1/6 3.2.07.08 Pravidla hry: 1. Hra je určena minimálně pro 2 hráče. 2. Jeden hráč (může se účastnit i hry) bude kontrolovat správnost odpovědí na Listině odpovědí. 3. Každý si vybere figurku jiné barvy

Více

MATEMATIKA. 1 Základní informace k zadání zkoušky

MATEMATIKA. 1 Základní informace k zadání zkoušky MATEMATIKA PŘIJÍMAČKY LIK 2012 DIDAKTICKÝ TEST Maximální bodové hodnocení: 50 bodů 1 Základní informace k zadání zkoušky Didaktický test obsahuje 15 úloh. Časový limit pro řešení didaktického testu je

Více

7. ročník. Český jazyk a literatura. Komunikační a slohová výchova. Vypravování uspořádání dějových prvků

7. ročník. Český jazyk a literatura. Komunikační a slohová výchova. Vypravování uspořádání dějových prvků list 1 / 8 Čj časová dotace: 4 hod / týden Český jazyk a literatura 7. ročník (ČJL 9 1 09) sestaví vypravování v časové posloupnosti s využitím názorných jazykových prostředků sestaví vypravování s využitím

Více

MATEMATIKA základní úroveň obtížnosti

MATEMATIKA základní úroveň obtížnosti ILUSTRAČNÍ DIDAKTICKÝ TEST MATEMATIKA základní úroveň obtížnosti DIDAKTICKÝ TEST Didaktický test obsahuje 8 úloh. Časový limit pro řešení didaktického testu je uveden na záznamovém archu. Povolené pomůcky:

Více

Okresní kolo Olympiády v českém jazyce 2009/ ročník

Okresní kolo Olympiády v českém jazyce 2009/ ročník Okresní kolo Olympiády v českém jazyce 2009/2010 36. ročník I. kategorie Počet bodů:... Jméno:... Škola:... 1. V řadě slov podtrhněte to, které do ní ze slovotvorného hlediska nepatří, a svou volbu odůvodněte:

Více

ČESKÝ JAZYK PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKA K 8LETÉMU STUDIU NA SŠ ROK 2014

ČESKÝ JAZYK PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKA K 8LETÉMU STUDIU NA SŠ ROK 2014 CJ5XCIN ČESKÝ JAZYK PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKA K 8LETÉMU STUDIU NA SŠ ROK 2014 ILUSTRAČNÍ POČET TESTOVÝCH POLOŽEK: 36 MAXIMÁLNÍ POČET BODŮ: 50 (100%) ČASOVÝ LIMIT PRO ŘEŠENÍ TESTU: 60 minut POVOLENÉ POMŮCKY ŘEŠITELE:

Více

MATEMATIKA vyšší úroveň obtížnosti

MATEMATIKA vyšší úroveň obtížnosti MATEMATIKA vyšší úroveň obtížnosti DIDAKTICKÝ TEST MAMVD2C0T0 Maximální bodové hodnocení: 50 bodů Hranice úspěšnosti: 33 % Základní informace k zadání zkoušky Didaktický test obsahuje 23 úloh. Časový limit

Více

Školní vzdělávací program Základní školy a mateřské školy Sdružení

Školní vzdělávací program Základní školy a mateřské školy Sdružení Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura 3. ročník Měsíc Téma Učivo Očekávaný výstup září říjen OPAKOVÁNÍ Z 2. roč. VĚTA JEDNODUCHÝ PŘÍBĚH OPAKOVÁNÍ Z 2. ročníku PÁROVÉ SOUHLÁSKY ABECEDA JEDNODUCHÝ

Více

MATEMATIKA MAHZD14C0T01 DIDAKTICKÝ TEST. 2.1 Pokyny k otevřeným úlohám. 1 Základní informace k zadání zkoušky. 2.2 Pokyny k uzavřeným úlohám

MATEMATIKA MAHZD14C0T01 DIDAKTICKÝ TEST. 2.1 Pokyny k otevřeným úlohám. 1 Základní informace k zadání zkoušky. 2.2 Pokyny k uzavřeným úlohám MATEMATIKA DIDAKTICKÝ TEST MAHZD14C0T01 Maximální bodové hodnocení: 50 bodů Hranice úspěšnosti: 33 % 1 Základní informace k zadání zkoušky Didaktický test obsahuje 26 úloh. Časový limit pro řešení didaktického

Více

Národní institut pro další vzdělávání MŠMT Senovážné náměstí 25, Praha 1. Olympiáda v českém jazyce, 42. ročník, 2015/2016 okresní kolo

Národní institut pro další vzdělávání MŠMT Senovážné náměstí 25, Praha 1. Olympiáda v českém jazyce, 42. ročník, 2015/2016 okresní kolo Národní institut pro další vzdělávání MŠMT Senovážné náměstí 25, 110 00 Praha 1 Olympiáda v českém jazyce, 42. ročník, 2015/2016 okresní kolo II. kategorie Počet bodů:... Jméno:... Škola:... 1. a) Napište

Více

učivo, téma očekávané výstupy klíčové kompetence, mezipředmětové vazby Umí komunikovat se spolužáky a s dospělými.

učivo, téma očekávané výstupy klíčové kompetence, mezipředmětové vazby Umí komunikovat se spolužáky a s dospělými. Ročník: 3. Časová dotace: 8 hodin týdně Komunikační a slohová Čtení praktické čtení pozorné, plynulé čtení vět a souvětí přednes básní vypravování dramatizace četba uměleckých a naučných textů Žák získává

Více

3. Dvě slovesa jsou vyznačena v bodě: 4. Vyberte slovo jednoznačné: a) sloveso b) kolo c) koruna d) oko

3. Dvě slovesa jsou vyznačena v bodě: 4. Vyberte slovo jednoznačné: a) sloveso b) kolo c) koruna d) oko Obchodní akademie Náchod Přijímací zkoušky z českého jazyka školní rok 2004 2005 1. část Pravopisné cvičení ( Doplňte vynechané jevy a interpunkci). Husité Při studiu husit ví se nabízí otázka proč Jan

Více

Jazyková výchova Párové souhlásky. Opakování párových souhlásek na konci slov. Párové souhlásky uvnitř slov. Abeceda ČaJs. Slovo

Jazyková výchova Párové souhlásky. Opakování párových souhlásek na konci slov. Párové souhlásky uvnitř slov. Abeceda ČaJs. Slovo A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace 2 Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura 3 Vyučovací předmět: Český jazyk 4 Ročník: 3. 5 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence) 6 Kompetence

Více

ČESKÝ JAZYK PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKA KE STUDIU 8LETÉHO GYMNÁZIA ROK 2014

ČESKÝ JAZYK PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKA KE STUDIU 8LETÉHO GYMNÁZIA ROK 2014 C5XCINT ČESKÝ JAZYK PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKA KE STUDIU 8LETÉHO GYMNÁZIA ROK 2014 ILUSTRAČNÍ POČET TESTOVÝCH POLOŽEK: 30 MAXIMÁLNÍ POČET BODŮ: 50 (100%) ČASOVÝ LIMIT PRO ŘEŠENÍ TESTU: 60 minut POVOLENÉ POMŮCKY

Více

Český jazyk ve 4. ročníku

Český jazyk ve 4. ročníku Český jazyk ve 4. ročníku září Jazyková Čte s porozuměním přiměřeně náročné texty potichu i nahlas. učebnice strana 3 7 Procvičuje praktické naslouchání při komunikaci s další osobou. pracovní sešit strana

Více

Český jazyk a literatura. 6. ročník. Komunikační a slohová výchova. Vypravování osnova

Český jazyk a literatura. 6. ročník. Komunikační a slohová výchova. Vypravování osnova list 1 / 7 Čj časová dotace: 4 hod / týden Český jazyk a literatura 6. ročník (ČJL 9 1 09) (ČJL 9 1 05) (ČJL 9 1 09) napíše kratší vypravování a dodržuje následnost dějových složek umí využívat dějových

Více

VY_12_INOVACE_72 Základní škola a mateřská škola Herálec, Herálec 38, ; IČ: ; tel.:

VY_12_INOVACE_72 Základní škola a mateřská škola Herálec, Herálec 38, ; IČ: ; tel.: Operační program: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: ŠKOLA PRO ŽIVOT Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2362 Kód: 01.02 Číslo materiálu: 72 I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující

Více

Olympiáda v českém jazyce. Školní kolo gramatická část

Olympiáda v českém jazyce. Školní kolo gramatická část Jméno.. Adresa školy. Národní institut dětí a mládeže MŠMT, Sámova 3, 101 00 Praha 10 Olympiáda v českém jazyce 37. ročník 2010/2011 Školní kolo gramatická část II. kategorie Počet bodů:... 1. Pár kapek

Více

Český jazyk a literatura

Český jazyk a literatura Český jazyk a literatura 2. ročník, 2016/2017 časově-tematický plán Učebnice a jiné materiály: Český jazyk 2 (Prodos modrá řada) Český jazyk 2 pracovní sešit (Prodos modrá řada) Čítanka 2 (Prodos modrá

Více

MATEMATIKA. 1 Základní informace k zadání zkoušky. 2 Pravidla správného zápisu řešení. 3.2 Pokyny k uzavřeným úlohám 7-15 DIDAKTICKÝ TEST

MATEMATIKA. 1 Základní informace k zadání zkoušky. 2 Pravidla správného zápisu řešení. 3.2 Pokyny k uzavřeným úlohám 7-15 DIDAKTICKÝ TEST MTEMTIK PŘIJÍMCÍ ZKOUŠKY IKTICKÝ TEST TS-MMCINT Maximální bodové hodnocení: 0 bodů 1 Základní informace k zadání zkoušky idaktický test obsahuje 1 úloh. Časový limit pro řešení didaktického testu je 60

Více

2.1 Pokyny k otevřeným úlohám. 2.2 Pokyny k uzavřeným úlohám TESTOVÝ SEŠIT NEOTVÍREJTE, POČKEJTE NA POKYN!

2.1 Pokyny k otevřeným úlohám. 2.2 Pokyny k uzavřeným úlohám TESTOVÝ SEŠIT NEOTVÍREJTE, POČKEJTE NA POKYN! MATEMATIKA 9 M9PID16C0T01 DIDAKTICKÝ TEST Jméno a příjmení Počet úloh: 17 Maximální bodové hodnocení: 50 bodů Povolené pomůcky: pouze psací a rýsovací potřeby 1 Základní informace k zadání zkoušky Časový

Více

GYMNÁZIUM A SOŠ MORAVSKÉ BUDĚJOVICE PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY NANEČISTO Z ČESKÉHO JAZYKA (čtyřleté studium) DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ 27. 11.

GYMNÁZIUM A SOŠ MORAVSKÉ BUDĚJOVICE PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY NANEČISTO Z ČESKÉHO JAZYKA (čtyřleté studium) DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ 27. 11. GYMNÁZIUM A SOŠ MORAVSKÉ BUDĚJOVICE PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY NANEČISTO Z ČESKÉHO JAZYKA (čtyřleté studium) DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ 27. 11. 2014 1. Rozhodněte o každé z následujících možností, zda je napsána pravopisně

Více

Přehled učiva. M Matematika. Čj Český jazyk. Prv Prvouka. 1. ročník. Anglický jazyk. l číselná řada 1-5, opakování tvarů v řadě Velká Dobrá

Přehled učiva. M Matematika. Čj Český jazyk. Prv Prvouka. 1. ročník. Anglický jazyk. l číselná řada 1-5, opakování tvarů v řadě Velká Dobrá Přehled učiva 1. ročník l číselná řada 1-5, opakování tvarů v řadě Velká Dobrá l číselná řada 1-10, sčítání do 10, geometrické tvary Doksy l číselná řada 1-10, sčítání do 20 bez přechodu 10, slovní úloha

Více

Zpracovala: RNDr. Eva Sedláková ZŠ Lysice M Z ( 5-12 ročník), Př.f.

Zpracovala: RNDr. Eva Sedláková ZŠ Lysice M Z ( 5-12 ročník), Př.f. Zpracovala: RNDr. Eva Sedláková ZŠ Lysice M Z ( 5-12 ročník), Př.f. 1) Anotace: - aplikační úkol v hodině matematiky - jde o matematizaci reálných situací s využitím dovedností učiva o přirozených a desetinných

Více

MATEMATIKA základní úroveň obtížnosti

MATEMATIKA základní úroveň obtížnosti MATEMATIKA základní úroveň obtížnosti DIDAKTICKÝ TEST Maximální bodové hodnocení: 50 bodů Hranice úspěšnosti: 33 % 1 Základní informace k zadání zkoušky Didaktický test obsahuje 22 úloh. Časový limit pro

Více

2.1 Pokyny k otevřeným úlohám. 2.2 Pokyny k uzavřeným úlohám TESTOVÝ SEŠIT NEOTVÍREJTE, POČKEJTE NA POKYN!

2.1 Pokyny k otevřeným úlohám. 2.2 Pokyny k uzavřeným úlohám TESTOVÝ SEŠIT NEOTVÍREJTE, POČKEJTE NA POKYN! MATEMATIKA 7 M7PID19C0T01 DIDAKTICKÝ TEST Jméno a příjmení Počet úloh: 16 Maximální bodové hodnocení: 50 bodů Povolené pomůcky: pouze psací a rýsovací potřeby 1 Základní informace k zadání zkoušky Časový

Více

MATEMATICKÉ DOVEDNOSTI

MATEMATICKÉ DOVEDNOSTI MA1ACZZ506DT Hodnocení výsledků vzdělávání žáků 5. ročníků ZŠ 2006 MATEMATICKÉ DOVEDNOSTI DIDAKTICKÝ TEST A Testový sešit obsahuje 12 úloh. Na řešení úloh máte 40 minut. Zde v testovém sešitě si můžete

Více

Jméno a příjmení. 2.1 Pokyny k otevřeným úlohám. 2.2 Pokyny k uzavřeným úlohám TESTOVÝ SEŠIT NEOTVÍREJTE, POČKEJTE NA POKYN!

Jméno a příjmení. 2.1 Pokyny k otevřeným úlohám. 2.2 Pokyny k uzavřeným úlohám TESTOVÝ SEŠIT NEOTVÍREJTE, POČKEJTE NA POKYN! MATEMATIKA 7 M7PAD19C0T01 DIDAKTICKÝ TEST Jméno a příjmení Počet úloh: 16 Maximální bodové hodnocení: 50 bodů Povolené pomůcky: pouze psací a rýsovací potřeby 1 Základní informace k zadání zkoušky Časový

Více

MATEMATIKA ZÁKLADNÍ ÚROVEŇ

MATEMATIKA ZÁKLADNÍ ÚROVEŇ NOVÁ MTURITNÍ ZKOUŠK Ilustrační test 2008 Základní úroveň obtížnosti MVCZMZ08DT MTEMTIK ZÁKLDNÍ ÚROVEŇ DIDKTICKÝ TEST Testový sešit obsahuje 8 úloh. Na řešení úloh máte 90 minut. Úlohy řešte v testovém

Více

ČESKÝ JAZYK - 2. ROČNÍK

ČESKÝ JAZYK - 2. ROČNÍK VZDĚLÁVACÍ OBLAST: VZDĚLÁVACÍ OBOR: PŘEDMĚT: JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE ČESKÝ JAZYK A LITERATURA ČESKÝ JAZYK - 2. ROČNÍK Téma, učivo Rozvíjené kompetence, očekávané výstupy Mezipředmětové vztahy Opakování

Více

VY_12_INOVACE_32_ZAKLAD_VETY. Časová dotace: 45 min Datum ověření:

VY_12_INOVACE_32_ZAKLAD_VETY. Časová dotace: 45 min Datum ověření: Kód materiálu: Název materiálu: VY_12_INOVACE_32_ZAKLAD_VETY Základ věty Předmět: Český jazyk Ročník: 4. Časová dotace: 45 min Datum ověření: 17. 4. 2013 Jméno autora: Klíčová slova: Výchovné a vzdělávací

Více

2.1 Pokyny k otevřeným úlohám. 2.2 Pokyny k uzavřeným úlohám TESTOVÝ SEŠIT NEOTVÍREJTE, POČKEJTE NA POKYN!

2.1 Pokyny k otevřeným úlohám. 2.2 Pokyny k uzavřeným úlohám TESTOVÝ SEŠIT NEOTVÍREJTE, POČKEJTE NA POKYN! MATEMATIKA 7 M7PID16C0T01 DIDAKTICKÝ TEST Jméno a příjmení Počet úloh: 17 Maximální bodové hodnocení: 50 bodů Povolené pomůcky: pouze psací a rýsovací potřeby 1 Základní informace k zadání zkoušky Časový

Více

Výstupy z RVP Učivo Ročník Průřezová témata Termín/hodiny Komunikační a slohová výchova 12 čte s porozuměním přiměřeně náročné texty potichu i nahlas

Výstupy z RVP Učivo Ročník Průřezová témata Termín/hodiny Komunikační a slohová výchova 12 čte s porozuměním přiměřeně náročné texty potichu i nahlas 21 sestaví osnovu vyprávění a na jejím základě vytváří krátký mluvený nebo písemný projev s dodržením časové posloupnosti 30 porovnává významy slov, zvláště slova stejného nebo podobného významu a slova

Více

Olympiáda v českém jazyce, 41. ročník, 2014/2015 školní kolo

Olympiáda v českém jazyce, 41. ročník, 2014/2015 školní kolo Národní institut pro další vzdělávání MŠMT Senovážné náměstí 25, 110 00 Praha 1 Olympiáda v českém jazyce, 41. ročník, 2014/2015 školní kolo II. kategorie Počet bodů:... Příjmení a jméno:... Škola:...

Více

Ročník V. Český jazyk. Období Učivo téma Metody a formy práce- kurzívou. Kompetence Očekávané výstupy. Průřezová témata. Mezipřed.

Ročník V. Český jazyk. Období Učivo téma Metody a formy práce- kurzívou. Kompetence Očekávané výstupy. Průřezová témata. Mezipřed. Komunikační a slohová výchova Praktické a věcné čtení Praktické a věcné naslouchání Základy mluveného projevu Pozdrav, oslovení, omluva, prosba, vzkaz, zpráva, oznámení, vyprávění, dialog, mimika, gesta

Více

SADA VY_32_INOVACE_CJ1

SADA VY_32_INOVACE_CJ1 SADA VY_32_INOVACE_CJ1 Přehled anotačních tabulek k dvaceti výukovým materiálům vytvořených Mgr. Bronislavou Zezulovou a Mgr. Šárkou Adamcovou. Kontakt na tvůrce těchto DUM: zezulova@szesro.cz a adamcova@szesro.cz

Více

2.1 Pokyny k otevřeným úlohám. 2.2 Pokyny k uzavřeným úlohám TESTOVÝ SEŠIT NEOTVÍREJTE, POČKEJTE NA POKYN!

2.1 Pokyny k otevřeným úlohám. 2.2 Pokyny k uzavřeným úlohám TESTOVÝ SEŠIT NEOTVÍREJTE, POČKEJTE NA POKYN! MATEMATIKA+ DIDAKTICKÝ TEST Maximální bodové hodnocení: 50 bodů Hranice úspěšnosti: 33 % Základní informace k zadání zkoušky Didaktický test obsahuje 23 úloh. Časový limit pro řešení didaktického testu

Více

Krajské kolo Olympiády v českém jazyce 2006/ ročník

Krajské kolo Olympiády v českém jazyce 2006/ ročník Krajské kolo Olympiády v českém jazyce 2006/2007 33. ročník I. kategorie Počet bodů:... Jméno:... Škola:... 1. Vyznačte pomocí rámečků slovní přízvuky v následujících větách: Zase jsi poslední z celé třídy

Více

Přípravné kurzy k nové maturitě německý jazyk /základní úroveň/

Přípravné kurzy k nové maturitě německý jazyk /základní úroveň/ Přípravné kurzy k nové maturitě německý jazyk /základní úroveň/ Obsahem každé lekce bude nácvik: porozumění psanému textu, porozumění slyšenému textu, řešení testových úloh /slovní zásoba, gramatika/,

Více

Český jazyk a literatura

Český jazyk a literatura Vyučovací předmět: Období ročník: Učební texty: Český jazyk a literatura 1. období 3. ročník Konopková, L.: Český jazyk pro 3. ročník 1. a 2. část (Fortuna) Wildová, R.: Psaní a mluvnická cvičení pro 3.

Více

Předmět:: Český jazyk a literatura

Předmět:: Český jazyk a literatura 3. respektuje základní komunikační pravidla v rozhovoru OSV9: Kooperace a kompetice základní pravidla rozhovoru 3. ZÁŘÍ / 32 OSV9 5. v krátkých mluvených projevech správně dýchá a volí vhodné tempo řeči

Více

Český jazyk a literatura

Český jazyk a literatura Vyučovací předmět: Období ročník: Učební texty: Český jazyk a literatura 2. období 5. ročník Český jazyk pro 4. ročník I. část (Fortuna), Český jazyk pro 4. ročník II. část (Fortuna) Český jazyk pro 5.

Více

Výstupy z RVP Učivo Ročník Průřezová témata Termín/hodiny Komunikační a slohová výchova 12 čte s porozuměním přiměřeně náročné texty potichu i nahlas

Výstupy z RVP Učivo Ročník Průřezová témata Termín/hodiny Komunikační a slohová výchova 12 čte s porozuměním přiměřeně náročné texty potichu i nahlas 21 sestaví osnovu vyprávění a na jejím základě vytváří krátký mluvený nebo písemný projev s dodržením časové posloupnosti 30 porovnává významy slov, zvláště slova stejného nebo podobného významu a slova

Více

Dataprojektor, jazykové příručky, pracovní listy

Dataprojektor, jazykové příručky, pracovní listy Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Tvarosloví *) Český jazyk (CEJ) Jazyková výchova Sekunda 2 hodiny týdně Dataprojektor, jazykové příručky, pracovní listy Určuje slovní druhy, své tvrzení vždy

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 e-mail: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

Český jazyk - Jazyková výchova

Český jazyk - Jazyková výchova Prima Zvuková stránka jazyka Stavba slova a pravopis rozlišuje spisovný jazyk, nářečí a obecnou češtinu Jazyk a jeho útvary seznamuje se s jazykovou normou spisovně vyslovuje česká a běžně užívaná cizí

Více

Český jazyk a literatura

Český jazyk a literatura Vyučovací předmět: Období ročník: Učební texty: Český jazyk a literatura 2. období 4. ročník Český jazyk pro 3. ročník II. část (Fortuna) Český jazyk pro 4. ročník I. část (Fortuna), Čítanka pro 4. ročník

Více

1 a b c d Správné je vždy jen jedno řešení.

1 a b c d Správné je vždy jen jedno řešení. 2013 Učitelství pro mateřské školy VARIANTA -C- Učitelství pro 1. stupeň ZŠ Jméno:... Přidělené číslo:...... Škola, na níž byla složena maturitní zkouška:...... Řešení vyjádřete přeškrtnutím písmene u

Více

2.1 Pokyny k otevřeným úlohám. 2.2 Pokyny k uzavřeným úlohám TESTOVÝ SEŠIT NEOTVÍREJTE, POČKEJTE NA POKYN!

2.1 Pokyny k otevřeným úlohám. 2.2 Pokyny k uzavřeným úlohám TESTOVÝ SEŠIT NEOTVÍREJTE, POČKEJTE NA POKYN! MATEMATIKA 7 M7PZD15C0T01 DIDAKTICKÝ TEST Jméno a příjmení Počet úloh: 17 Maximální bodové hodnocení: 50 bodů Povolené pomůcky: pouze psací a rýsovací potřeby 1 Základní informace k zadání zkoušky Časový

Více

ARC-poznávačka -III romantismus-významné stavby full

ARC-poznávačka -III romantismus-významné stavby full ARC-poznávačka -III romantismus-významné stavby full Variace č.: 739 Guggenheimovo muzeum, New York, USA 3.5.200 0:02:4 4 z 59 764 2 vysílač na Ještědu, Liberec, Česká republika 794 3 Habitat, Montreal,

Více

SSOS_CJL_5.13. III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Číslo a název projektu Číslo a název šablony

SSOS_CJL_5.13. III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Číslo a název projektu Číslo a název šablony Číslo a název projektu Číslo a název šablony DUM číslo a název CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT SSOS_CJL_5.13

Více

MATEMATIKA vyšší úroveň obtížnosti

MATEMATIKA vyšší úroveň obtížnosti MATEMATIKA vyšší úroveň obtížnosti DIDAKTICKÝ TEST MAMVD11C0T02 Maximální bodové hodnocení: 50 bodů Hranice úspěšnosti: 33 % 1 Základní informace k zadání zkoušky Didaktický test obsahuje 23 úloh. Časový

Více

Očekávané výstupy z RVP Učivo Přesahy a vazby Dokáže pracovat se základními obecné poučení o jazyce (jazykové příručky)

Očekávané výstupy z RVP Učivo Přesahy a vazby Dokáže pracovat se základními obecné poučení o jazyce (jazykové příručky) Český jazyk a literatura - 6. ročník Dokáže pracovat se základními obecné poučení o jazyce (jazykové příručky) jazykovými příručkami Odliší spisovný a nespisovný jazykový projev Rozpozná nejdůležitější

Více

METODICKÉ LISTY. výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Karlových Varech. ZŠ práce s jazykem

METODICKÉ LISTY. výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Karlových Varech. ZŠ práce s jazykem METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Karlových Varech reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/02.0003 Sada metodických listů: KABINET 1. STUPNĚ

Více

Výstupy z RVP Učivo Ročník Průřezová témata Termín Komunikační a slohová výchova 1. plynule čte s porozuměním texty přiměřeného rozsahu a náročnosti

Výstupy z RVP Učivo Ročník Průřezová témata Termín Komunikační a slohová výchova 1. plynule čte s porozuměním texty přiměřeného rozsahu a náročnosti Komunikační a slohová výchova plynule čte s porozuměním texty respektuje základní komunikační pravidla v rozhovoru 5. v krátkých mluvených projevech správně dýchá, frázuje a volí vhodné tempo řeči 6. volí

Více

MATEMATIKA 9 M9PZD15C0T01. 1 Základní informace k zadání zkoušky

MATEMATIKA 9 M9PZD15C0T01. 1 Základní informace k zadání zkoušky MATEMATIKA 9 M9PZD15C0T01 DIDAKTICKÝ TEST Jméno a příjmení Počet úloh: 17 Maximální bodové hodnocení: 50 bodů Povolené pomůcky: pouze psací a rýsovací potřeby 1 Základní informace k zadání zkoušky Časový

Více

Školní kolo Olympiády v českém jazyce 2007/2008 34. ročník

Školní kolo Olympiády v českém jazyce 2007/2008 34. ročník Školní kolo Olympiády v českém jazyce 2007/2008 34. ročník II. kategorie Počet bodů:... Jméno:... Škola:... Přečtěte si následující text: Při utkání devátého kola první fotbalové soutěže hrozí střety mezi

Více