MFDF Ji.hlava už 20 let přináší filmové dokumenty na plátna kin

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "MFDF Ji.hlava už 20 let přináší filmové dokumenty na plátna kin"

Transkript

1 TISKOVÁ ZPRÁVA, , PRAHA MFDF Ji.hlava už 20 let přináší filmové dokumenty na plátna kin Jubilejní dvacátý ročník oslaví Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava na konci října speciální sekcí Ji.hlavský manifest. Ta vrátí na plátna kin ikonické filmy uvedené v Jihlavě od roku 1997, kdy festival vznikl. Každý ročník bude zastoupen jedním snímkem. Již dva týdny před zahájením festivalu bude na Masarykově náměstí v Jihlavě otevřena výstava přibližující historii MFDF Ji.hlava i fenomén dokumentárního filmu. Do Ji.hlavy zavítá americký experimentální filmař Bill Morrison, program představí ruskou filmovou avantgardu i průřez islandskou kinematografií včetně režisérské masterclass islandské legendy Fridrika Thora Fridrikssona. Na pozvání MFDF Ji.hlava, jako host Inspiračního fóra, přijede do Česka americký psycholog Philip Zimbardo, který při této příležitosti obdrží čestný doktorát Univerzity Karlovy. Dvacátý ročník se uskuteční ve dnech října a díky spolupráci s Horáckým divadlem Jihlava rozšíří festival počet kinosálů na osm. Autory festivalové znělky jsou Johann Lurf a Artavazd Pelešjan Režiséři Jan Němec, Woody Vasulka či Godfrey Reggio, držitelé ji.hlavské ceny za přínos světové kinematografii, byli v minulých letech autory festivalové znělky. Letos ji v dialogu s arménskou filmovou legendou Artavazdem Pelešjanem, oceněným touto prestižní cenou v minulém ročníku, připravil rakouský filmař Johann Lurf, jenž motiv cesty, který je hlavním motivem festivalového plakátu, rozvinul použitím posledního záběru z Pelešjanova filmu Konec (1992), kde se jako cestující ve vlaku blížíme k světlu na konci tunelu. Proměnil jsem Pelešjanův metaforický film v evropský film, je to komentář k současné evropské politické situaci, charakterizuje svou znělku Johann Lurf, který před pěti lety v Ji.hlavě získal za svůj snímek Endeavour cenu za nejlepší experimentální film.

2 Vizuální koncepce a festivalová architektura Jubilejní ročník MFDF Ji.hlava také skrze výtvarnou koncepci Juraje Horvátha, autora festivalových plakátů od roku 2001, předkládá otázku Co si neseme na zádech? Přestože výpověď autora festivalového plakátu je v mnohém metaforou vývoje nejen české společnosti, festivaloví architekti Josef Čančík a Vít Šimek nabízejí jednoduché řešení: Co sami nepotřebujeme, odložme do připravených regálů a věnujme jiným. Třeba pak i sami objevíme něco pro sebe, přibližuje letošní architektonickou tvář Marek Hovorka, ředitel MFDF Ji.hlava. Loňská ohniště tak letos nahradí velké dřevěné konstrukce připomínající regály. Festivalová architektura v té podobě, jakou jí vtělili Josef Čančík a Vít Šimek, je unikátní nejen v českém, ale i světovém kontextu. Nás moc těší, že i tento křehký druh architektury si získal respekt odborné veřejnosti a byl zařazen do české architektonické ročenky, dodává Marek Hovorka. Festivalová výstava přímo na jihlavském náměstí Dva týdny před festivalem se na jihlavském náměstí uskuteční vernisáž výstavy k dvacetiletému výročí festivalu. Ta bude instalována v prosklených City modulech, zajištěných firmou KOMA Modular, která v loňském roce postavila český pavilon Expo v italském Miláně. Výstava bude přístupná na horním Masarykově náměstí téměř tři týdny doslova 24 hodin denně a jejím cílem je zaujmout jak náhodné kolemjdoucí, tak věrné festivalové diváky. Zaměříme se na fenomén dokumentárního filmu i samotného festivalu, jeho výtvarnou podobu, festivalovou architekturu, zájem o rozvíjení města i výrazné filmové počiny, přibližuje unikátní projekt Marek Hovorka. Pokud máte doma některé ze vzácných artefaktů spojených s festivalem, neváhejte se na nás obrátit, rádi je vystavíme. MFDF Ji.hlava dlouhodobě patří mezi nejvýznamnější české filmové události. Tímto výstavním projektem chceme pozvat nové diváky i přiblížit, co činí jihlavský festival výjimečným. A tím je podle nás aktivní snaha o zlepšení prostředí a je stejně podstatné, zda jde o prostředí města, filmařské prostředí nebo povědomí a znalosti o dokumentární tvorbě. Právě tento komplexní přístup, uplatňovaný důsledně a dlouhodobě, je klíčem k zájmu a respektu, jakému se k naší radosti festival těší, bilancuje Marek Hovorka.

3 Dvacet let přemýšlení o světě skrze dokumentární film U příležitosti oslav 20. ročníku Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava představíme dvacetiletou historii přemýšlení o světě skrze dokumentární film v jedinečné sekci nazvané Ji.hlavský manifest. Ta je složena z dvaceti dokumentárních esejí v minulosti uvedených na MFDF Ji.hlava, z nichž každá měla premiéru v jednom roce Můžete se tak těšit na Papírové hlavy (1997) Dušana Hanáka, Vachkův Nový Hyperion aneb Volnost, rovnost, bratrství (1998), americké Lidské pozůstatky (1999) Jay Rosenblatta, Houbu (2000) Víta Janečka, holandské Moře, které myslí (2001) Gerta de Graaffa, rakouskou esej Film je (2002) Gustava Deutsche, belgickou Chuť kumysu (2003) Xaviera Christiaensa, Nikdy to nepochopíš (2004) Rakušanky Anjy Salomonowitzové, El Perro Negro Příběhy ze španělské občanské války (2005) ikony maďarského dokumentárního filmu Petera Forgácse a švédskou Poslední večeři (2006) Larse Bergströma a Matse Bigerta. Chronologicky druhá desítka začne Fascinací (2007) Kanaďana Mika Hoolbooma, jenž svůj film portrét průkopníka videoartu Gaye Colina Campbella osobně uvede. Filmový manifest Ji.hlava 20 dále uvede český snímek Plani di giardini ideali (2008) Radka Tůmy, rakousko-německé Pro srovnání (2009) Haruna Farockého a Matthiase Rajmanna, Guzmánovu Touhu po světle (2010), esej španělského režiséra Alberta Serry Hospodin činí zázraky ve mně (2011), japonsko-americkou esej Kuičisan (2012) Maika Endó, americký Dotek (2013) Shelly Silverové, skandinávsko-americký snímek O násilí (2014) Gorana Huga Olssona, divácky úspěšnou esej z loňského ročníku No Home Movie (2015) Chantal Akermanové. Dvacátým nejnovějším a v české premiéře uvedeným filmem bude Francofonia (2015) Alexandra Sokurova odehrávající se v pařížském muzeu Louvre. Sokurov se ve své mnohovrstevnaté monologické eseji zabývá především rolí muzeí v době válek. Dvě desetiletí jsou obdobím jedné generace. Proto jsme připravili speciální programovou sekci Ji.hlavský manifest, která připomene každý ročník festivalu od roku 1997 jedním filmem. Protože filmovou esej považujeme za jeden z nejnáročnějších kinematografických tvarů, jsou to právě eseje, které jsme napříč festivalovou historií vyhledávali. Vždy jde o současné filmy. Neohlížíme se do hlubší minulosti. Divákům se tak vrátí na plátna ikonické filmy uplynulých

4 dvou desetiletí a mohou se tak těšit na díla režisérů Alexandra Sokurova, Haruna Farockeho, Chantal Akermanové, Mika Hoolbooma či Alberta Serry. Z českých a slovenských tvůrců pak uvedeme filmy Karla Vachka, Dušana Hanáka, Víta Janečka či Radka Tůmy, vysvětluje ředitel MFDF Ji.hlava Marek Hovorka. Zažijte Stanfordský experiment v jihlavských kinech Na pozvání MFDF Ji.hlava a jako host 6. ročníku Inspiračního fóra přijede do Česka americký psycholog Philip Zimbardo, známý svým stanfordským vězeňským experimentem. V něm umístil studenty do přiznaně předstíraného vězení a rozdělil je na bachaře a vězně. Po několika dnech byl však Zimbardo donucen experiment ukončit z důvodu špatného psychického stavu vězňů a příliš násilného chování bachařů. Dodnes je jeho teorie popírající, že válečné zločiny páchali především psychicky narušení lidé, považována za provokativní a kontroverzní. V roce 2005 získal Zimbardo Cenu Vize 97, kterou založili manželé Havlovi. Součástí jeho pobytu v Česku bude převzetí čestného doktorátu Univerzity Karlovy, vystoupení na Foru 2000 či podpora vznikajícího památníku ticha v pražských Bubnech. Na závěr bude jeho přítomnost v Česku korunována účastí na Inspiračním fóru MFDF Ji.hlava, kde v minulých ročnících vystoupili čínský spisovatel Gao Xingjian, nositel Nobelovy ceny za literaturu, členové ruské umělecké skupiny Vojny, zakladatel Wikileaks Julian Assange či česká výtvarnice Kateřina Šedá. Kurátorem Inspiračního fóra je Filip Remunda. Work-in-progress: Tereza Reichová a dokument o svobodném rozhodování V tradiční sekci nazvané Work-in-progress upozorňuje ji.hlavský festival na právě vznikající pozoruhodná díla. Letos divákům představí dokumentaristka Tereza Reichová svůj rozpracovaný snímek Epidemie svobody, v němž si klade otázku, zda má o zdraví dětí rozhodovat jejich rodič, nebo stát. Sama se svým mužem Hynkem Reichem Štětkou v souvislosti s odkládáním nebo odmítnutím povinného očkování zažalovala stát na podzim loňského roku.

5 Po porodu naší dcery jsme s mužem propadli panice, že se nebudeme umět zodpovědně postavit k dětskému očkování. Měli jsme strach, že se necháme ovlivnit okolím, kde jsou jak ti, co vůbec neočkují, tak ti, co ze strachu očkují vše možné. Rozhodli jsme se natočit film o tomto rozhodování a získat tak i čas si téma pečlivě nastudovat. Již po dvou měsících příprav bylo ale jasné, že téma samotného očkování je ta nejméně důležitá věc, říká o svém filmu Tereza Reichová. Průhledná krajina: nespoutaný Island Nespoutanou islandskou krajinu spojující sopky s ledovci zachycovali Islanďané na filmové pásy už v roce Díla z tohoto roku se však považují za ztracená, nejstarší dochovaný islandský snímek je krátká aktualita o cvičení hasičů z roku Ji.hlavský festival v sekci Průhledná krajina představí průřez toho nejzajímavějšího z islandské dokumentární kinematografie. Od záznamů rybolovu a rybářského průmyslu či napínavého příběhu záchrany uvízlé lodi pod příkrým útesem The rescue at Látrabjarg Oskara Gíslasona (1949), velmi blízké záběry na vybuchující sopku Birth of an Island Ósvalda Knudsena (1964) a společensky nejvýznamnější, kontroverzní portrét malého islandského města s fabrikou na zpracování ryb Ryba pod kamenem (1974) režiséra Thorsteina Jónssona, který v 60. letech studoval na FAMU, až po současné dílo Olafa de Fleura a Fridrika Thora Fridrikssona. Islandský tvůrce Fridrik Thor Fridriksson, který za svůj hraný film Děti přírody (1991) získal nominaci na Oscara, na 20. MFDF Ji.hlava přednese svoji režisérskou masterclass a představí svůj nejnovější dokumentární film Horizont (2015). Ve své domovině na Islandu založil v 80. letech nyní nejvýznamnější islandskou produkční společnost The Icelandic Film Corporation, která úzce spolupracuje s dánskou Zentropou, jež produkuje filmy Larse von Triera, či americkou společností Francise Forda Copoly Zoetrope. Průhledná bytost: experimentální filmař Bill Morrison Americký experimentální filmař a dokumentarista Bill Morrison pro své filmy využívá různě poškozené filmové pásy, nejčastěji však ty poničené zubem času. MFDF Ji.hlava v sekci věnované tvorbě Billa Morrisona uvede celkem 12 stěžejních děl, z nichž 11 bude poprvé

6 uvedeno na území České republiky. Jeho dva nejnovější krátké snímky, oba z letošního roku, španělský cestopis Dokařův sen a až hororový snímek Sirotek Annie budou mít na festivalu svoji mezinárodní premiéru. Archivem je přístav, místo, kde se vykládá i nakládá zboží, které se zde skladuje, dokud je dokař zas nevyskladní. Coby filmový badatel a střihač pátrám po ukrytém či prchavém filmovém materiálu, komentuje svůj nejnovější film Bill Morrison, který zavede diváky do tajů své tvorby během své masterclass věnované jeho unikátní metodě práce s poškozeným filmovým materiálem. Hudební program tentokrát na plátně Dramaturg hudebního programu Pavel Klusák letos přichází s novinkou, kdy do festivalového programu zařadil několik hudebních dokumentů. Jedním z nich je současný americký dokument Punková zpěvačka (2013) režisérky Sini Andersonové. Ta vypráví příběh americké punkové zpěvačky a feministické aktivistky Kathleen Hannahové, která v 90. letech začínala s punkovou kapelou Bikini Kill a spolupracovala také s kapelou Green Day, Metal Church nebo také s Yoko Ono. V sekci hudebních dokumentů bude také uveden polský snímek Patnáct stran světa (2014) režisérky Zuzanny Solakiewiczové. Ruská filmová avantgarda jako dialog s Dzigou Vertovem Ruská filmová avantgarda na první nadechnutí Dziga Vertov, na druhé ti ostatní. Dziga Vertov po celý svůj život temperamentně vystupoval proti všemu umělému i uměleckému, domácími psychologickými dramaty počínaje a díly svého současníka Sergeje Ejzenštejna konče. Nešlo mu o dokumentární tvorbu, ale o nemanipulovaný pohled kamery, která stejně jako lidské oko pouze zachycuje současný život. Vertov je podstatně silnější v detailu než v celkové stavbě, pro filmové následovníky by jeho tvorba měla být neopomenutelným podnětem, nikoliv však cílem. Ostatně jak z jeho názorů, formulovaných v textech či na filmovém pásu, vyplývá, nešlo mu o dílo jako takové, ale o vytvoření nového filmového jazyka, který by dokument především definitivně emancipoval,

7 popisuje ruského velikána členka dramaturgického týmu z Národního filmového archivu Briana Čechová. MFDF Ji.hlava v sekci nazvané Ruská avantgarda uvede stěžejní díla 20. a 30. let sovětské avantgardní tvorby. Nejpočetněji jsou zastoupené filmy Dzigy Vertova: Sověte, vpřed! (1926), Tři písně o Leninovi (1934) či Symfonie Donbasu (1931) a především pak světově proslulý poklad sovětské kinematografie a klíčové dílo pro oblast světové dokumentární tvorby Muž s kinoaparátem (1929). Tento film uvedeme zároveň u příležitosti Světového dne audiovizuálního dědictví, který tradičně připadá na 27. říjen, v jeho nově restaurované digitální kopii. Do dialogu s filmy Dzigy Vertova vstoupí jeho bratr Michail Kaufman s filmy Jaro (1929) a Moskva (1927), spolu s ním i Viktor Tyurin s filmem Turksib (1929) a Michail Kalatozov s filmem Sůl pro Svanetii (1930). Rodinná porota: britští manželé Silbersteinovi V rodinné porotě tradiční soutěžní sekce experimentálních filmů Fascinace letos zasednou britští manželé původem z Izraele, videoartista a střihač Guli Silberstein se svojí ženou, profesí architektkou, Danou Wander-Silbersteinovou. Experimentální filmař Guli Silberstein ve svém díle upozorňuje na problematičnost mediální reprezentace a poukazuje na způsoby, jakými média často manipulují realitu ve svých sděleních, především v případě politických témat. Studentské poroty připravené ve spolupráci s Centrem dokumentárního filmu Další novinkou 20. ročníku MFDF Ji.hlava jsou dvě studentské poroty, jedna složená z vysokoškolských a druhá z jihlavských středoškolských studentů. Středoškolská porota bude posuzovat soutěž českých dokumentárních filmů Česká radost a ta vysokoškolská soutěž dokumentárních debutů nazvanou První světla. Obě poroty budou zcela autonomní a sekce Česká radost a První světla si i nadále zachovají své stávající poroty.

8 Studentské poroty vnímáme jako vhodný způsob, jak do filmového, dokumentárního světa zapojit také mladé různorodé publikum. Mladí porotci dostanou důležitý a velmi obtížný úkol, který je ale orientován pozitivním směrem. Nebudou hledat argumenty, jak bývá zvykem, proč je film špatný nebo hloupý, ale jako porotci musí usilovat o to, aby v každém okamžiku zvažovali, proč by ten či onen film mohl být tím nejlepším, říká Šimon Bauer, ředitel jihlavského Centra dokumentárního filmu, jenž je garantem studentských porot. Facebooková štafeta Můj ji.hlavský film Na festivalovém facebookovém profilu jsme vyhlásili filmovou štafetu Můj ji.hlavský film. Každý může na svém vlastním facebookovém profilu uveřejnit celkem tři filmy, které jej na jakémkoli ročníku ji.hlavského festivalu zaujaly natolik, že v něm rezonují ještě nyní, a vytvořit tak pomyslný štafetový kolík, který následně předá svým třem facebookovým přátelům. Vývoj této štafety pečlivě sledujeme a všechny filmy zaznamenáváme online. Ten nejčastěji zmiňovaný znovu uvedeme ve festivalovém programu. Abychom však mohli hlasy zaznamenávat, je důležité, aby byl každý příspěvek a nastaven jako veřejný. Celé znění výzvy najdete na našem Facebooku.

9 PARTNEŘI & SPONZOŘI 20. MFDF Ji.hlava Hlavní podporovatelé Ministerstvo kultury ČR Státní fond kinematografie Statutární město Jihlava Creative Europe MEDIA Hlavní partner UPP Za podpory Kraj Vysočina Zastoupení Evropské komise v České republice Velvyslanectví USA Velvyslanectví Nizozemského království Rakouské kulturní fórum Rumunský kulturní institut Portugalské centrum Praha Francouzský institut Polský institut Italský kulturní institut Japan Foundation Goethe Institut Slovenský institut Maďarský institut Zastoupení Valonsko Brusel Zastoupení vlámské vlády v ČR Česká centra Czech Tourism Partner DOC.STREAM a Konference Fascinace EHP fondy Partneři Industry programu Asociace producentů v audiovizi Central European Initiative Mezinárodní visegrádský fond MIDPOINT Media Desk Creative Europe Spolupořadatel industry sekce Institut dokumentárního filmu Partnerský projekt Doc Alliance Films Generální mediální partner Česká televize Hlavní mediální partneři Český rozhlas Vltava Hospodářské noviny Respekt Oficiální festivalový vůz FORD / AC ROZKOŠ Oficiální přepravní partner TNT Partner Game Zone Dell Intel Regionální partneři Ammeraal Beltech Chesterton Gold Crystal Javab Kronospan Mitech Mokov M-soft Osmont PSJ Sepos Oficiální festivalové pivo Ježek Oficiální dodavatelé Abuco ICT Ackee mobile applications / APP4FEST AZ Translations BIOFILMS Dřevovýroba Podzimek Elektro-bicykl.cz Eventival Exit 112 Farma rodiny Němcovy Farmářka Fine Coffee GOPAS počítačová škola Chateau Herálec Jabba design

10 KOMA Modular RegioJet TISKÁRNA KALIBA Tonera Top Security Westprint Xanadu Catering Dále spolupracujeme Dům kultury a odborů Jihlava Europe Direct Jihlava FAMU Horácké divadlo Jihlava LUX Prize Město Třešť Národní filmový archiv Oblastní galerie Vysočina Vysoká škola polytechnická Jihlava Mediální partneři Advojka A2larm Art & Antiques Cinema Cinepur Český rozhlas Radio Wave Film a doba Iluminace Literární noviny Plakát s.r.o. Rádio 1 Revolver Revue ČSFD.cz Dějiny a současnost Deník Referendum Festival Guide Flash Art Full Moon Zine H_aluze His Voice Host Jihlava City Jihlavská drbna Kudy z nudy Kult, Minikult Magazín UNI Naše město Třešť Nový Prostor Protisedi.cz Sedmá generace Tvar Regionální mediální partneři Jihlavské listy Jihlavský deník Hitradio Vysočina SNIP & CO Zahraniční mediální partneři Cineuropa Film New Europe Kinečko Kinema Kino Ikon Mediální spolupráce 25fps Artmap

20. Ji.hlava se ptá, co si neseme na zádech

20. Ji.hlava se ptá, co si neseme na zádech TISKOVÁ ZPRÁVA, 10. 8. 2016, JIHLAVA 20. Ji.hlava se ptá, co si neseme na zádech V posledním říjnovém týdnu oslaví Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava své dvacáté narozeniny. Pro začátek

Více

V Karlových Varech se představily projekty Docu Talents 2016 a Emerging Producers MFDF Ji.hlava odhalil plakát svého jubilejního ročníku

V Karlových Varech se představily projekty Docu Talents 2016 a Emerging Producers MFDF Ji.hlava odhalil plakát svého jubilejního ročníku TISKOVÁ ZPRÁVA Karlovy Vary, 6. července 2016 V Karlových Varech se představily projekty Docu Talents 2016 a Emerging Producers 2017 MFDF Ji.hlava odhalil plakát svého jubilejního ročníku Na Mezinárodním

Více

Jihlavou prošel osvětlený průvod a Cenu Respektu převzala Markéta Dobiášová. Začal dvacátý ročník MFDF Ji.hlava, uvede němé filmy s živým doprovodem

Jihlavou prošel osvětlený průvod a Cenu Respektu převzala Markéta Dobiášová. Začal dvacátý ročník MFDF Ji.hlava, uvede němé filmy s živým doprovodem TISKOVÁ ZPRÁVA, 26. 10. 2016, JIHLAVA Jihlavou prošel osvětlený průvod a Cenu Respektu převzala Markéta Dobiášová. Začal dvacátý ročník MFDF Ji.hlava, uvede němé filmy s živým doprovodem V úterý večer

Více

Netradiční zahájení 20. ročníku MFDF Ji.hlava se blíží. V jihlavských trolejbusech zahrají pouliční umělci

Netradiční zahájení 20. ročníku MFDF Ji.hlava se blíží. V jihlavských trolejbusech zahrají pouliční umělci TISKOVÁ ZPRÁVA, 25. 10. 2016, JIHLAVA Netradiční zahájení 20. ročníku MFDF Ji.hlava se blíží. V jihlavských trolejbusech zahrají pouliční umělci Dnes večer bude slavnostně zahájen jubilejní 20. ročník

Více

Kontakt pro média: Veronika Bröcknerová / /

Kontakt pro média: Veronika Bröcknerová / / TISKOVÁ ZPRÁVA, 21. 8. 2016, Jihlava Živé kino proběhne v Jihlavě na střelnici i v asijské restauraci 21. MFDF Ji.hlava obohatí tři nové tematické soutěžní sekce Tři svědectví Tradiční Mezinárodní festival

Více

Spokojenost diváků nade vše! Ji.hlava otevře nový kinosál

Spokojenost diváků nade vše! Ji.hlava otevře nový kinosál Spokojenost diváků nade vše! Ji.hlava otevře nový kinosál Leitmotivem příprav nadcházejícího 19. ročníku Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava je po uplynulém rekordním ročníku péče o spokojenost

Více

Živé kino odhalí pozadí dopadení Berdychova gangu a vydá se se slepcem ztrácejícím sluch za indiány

Živé kino odhalí pozadí dopadení Berdychova gangu a vydá se se slepcem ztrácejícím sluch za indiány TISKOVÁ ZPRÁVA, 16. 8. 2016, PRAHA Živé kino odhalí pozadí dopadení Berdychova gangu a vydá se se slepcem ztrácejícím sluch za indiány Letos už podesáté zve Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava

Více

Vítězné filmy jubilejního 20. ročníku MFDF Ji.hlava

Vítězné filmy jubilejního 20. ročníku MFDF Ji.hlava TISKOVÁ ZPRÁVA, 29. 10. 2016, JIHLAVA Vítězné filmy jubilejního 20. ročníku MFDF Ji.hlava V sobotu 29. října vyhlásil Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava všechna ocenění. V České radosti

Více

Ji.hlava volí mezi Donaldem Trumpem a Hillary Clintonovou a ocení Drahomíru Vihanovu cenou za přínos světové kinematografii

Ji.hlava volí mezi Donaldem Trumpem a Hillary Clintonovou a ocení Drahomíru Vihanovu cenou za přínos světové kinematografii TISKOVÁ ZPRÁVA, 20. 10. 2016, JIHLAVA Ji.hlava volí mezi Donaldem Trumpem a Hillary Clintonovou a ocení Drahomíru Vihanovu cenou za přínos světové kinematografii Na dny se počítá čas do začátku 20. ročníku

Více

Svobodu pro Smetanu! režisérů Víta Klusáka a Filipa Remundy. Snímek byl

Svobodu pro Smetanu! režisérů Víta Klusáka a Filipa Remundy. Snímek byl Tisková zpráva 25. 10. 2012 16. Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava Ji.hlava je v plném proudu kinematografického dění Jednou z významných světových premiér je například kontroverzní snímek

Více

Ji.hlava představila významné hosty a továrnu coby vizuální i společenský fenomén Tisková zpráva / 16. 9. 2014

Ji.hlava představila významné hosty a továrnu coby vizuální i společenský fenomén Tisková zpráva / 16. 9. 2014 Ji.hlava představila významné hosty a továrnu coby vizuální i společenský fenomén Tisková zpráva / 16. 9. 2014 Ve stylovém prostředí restaurace Továrna na iluze odhalil Mezinárodní festival dokumentárních

Více

PRESS RELEASE, Oct 26, 2016, JIHLAVA

PRESS RELEASE, Oct 26, 2016, JIHLAVA PRESS RELEASE, Oct 26, 2016, JIHLAVA An illuminated parade passed through the streets of Jihlava and Markéta Dobiášová took home the Respekt Award. The twentieth annual Jihlava IDFF has kicked off; with

Více

Tisková zpráva 16. Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava 23. října.2012

Tisková zpráva 16. Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava 23. října.2012 Tisková zpráva 16. Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava 23. října.2012 16. MFDF JIHLAVA 2012 - myslivecké zahájení a uvedení světové premiéry Letošní svátek dokumentárního filmu v Jihlavě

Více

Divadlo 29 Úterý 07. 12. 2010 19.00

Divadlo 29 Úterý 07. 12. 2010 19.00 *Filmové projekce s debatou v Divadle 29 Tisková zpráva Filmová projekce: CESKÝ MÍR Divadlo 29 Úterý 07. 12. 2010 19.00 www.filmfuse.cz Úterý 07. 12. 2010 v 19.00 / Divadlo 29 Vstupné: 70 Kč ČESKÝ MÍR

Více

Žádost o podporu kinematografie

Žádost o podporu kinematografie evidenční číslo projektu (vyplňuje Státní Fond kinematografie) název projektu název dotačního okruhu Seminář ARAS a Cena ARAS 8. vzdělávání a výchova v oblasti kinematografie číslo výzvy 2013-8-1-11 charakteristika

Více

TISKOVÁ ZPRÁVA. V rámci vernisáže bude pokřtěna autorova nová velkolepá monografie

TISKOVÁ ZPRÁVA. V rámci vernisáže bude pokřtěna autorova nová velkolepá monografie TISKOVÁ ZPRÁVA TISKOVÁ ZPRÁVA představí novou tvorbu Jiřího Sopka V rámci vernisáže bude pokřtěna autorova nová velkolepá monografie Od 6. září 2007 bude v pražské Galerii Rudolfinum probíhat výstava zcela

Více

Kultura v regionech o filmovém festivalu Jeden svět

Kultura v regionech o filmovém festivalu Jeden svět Kultura v regionech o filmovém festivalu Jeden svět 05.03.2006-19:57, autor: ČT24. V dalším vydání pořadu Kultura v regionech se bude mluvit o opeře, přesněji o možnostech, jaké mají oblastní operní domy

Více

Film náš pomocník. Digitalizace a zpřístupnění souboru krátkých filmů z 50. let. představení projektového týmu

Film náš pomocník. Digitalizace a zpřístupnění souboru krátkých filmů z 50. let. představení projektového týmu Film náš pomocník Digitalizace a zpřístupnění souboru krátkých filmů z 50. let představení projektového týmu Lucie Česálková editorka knihy a souboru DVD, ideová vedoucí projektu Je odbornou asistentkou

Více

PRESS RELEASE. Prague, September 24, 2015

PRESS RELEASE. Prague, September 24, 2015 PRESS RELEASE Prague, September 24, 2015 SURREALISM / LIVING LEGEND / PREPARATION FOR UFO / CZECH FUNERAL / STEVE JOBS / OUT OF NORWAY, MIGRANTS / INTERNATIONAL CONFERENCE ON EXPERIMENTAL FILM / JULIAN

Více

Fresh Film Fest Praha 2014

Fresh Film Fest Praha 2014 11. Mezinárodní filmový festival debutů a studentských filmů Fresh Film Fest Praha 2014 Statut festivalu Článek 1 Fresh Film Fest je mezinárodní filmový festival zaměřující se na celovečerní debutové snímky

Více

ASOCIACE PRODUCENTŮ V AUDIOVIZI. prezentace pro seminář Střed zájmu

ASOCIACE PRODUCENTŮ V AUDIOVIZI. prezentace pro seminář Střed zájmu ASOCIACE PRODUCENTŮ V AUDIOVIZI prezentace pro seminář Střed zájmu ASOCIACE PRODUCENTŮ V AUDIOVIZI (APA) spolek (dříve občanské sdružení) založený v roce 1994 členem může být výrobce nebo producent audiovizuálních

Více

V roce 2018 oslaví Divadlo Drak šedesáté výročí od svého vzniku. Oslavy tohoto významného jubilea budou probíhat v průběhu celého roku.

V roce 2018 oslaví Divadlo Drak šedesáté výročí od svého vzniku. Oslavy tohoto významného jubilea budou probíhat v průběhu celého roku. V roce 2018 oslaví Divadlo Drak šedesáté výročí od svého vzniku. Oslavy tohoto významného jubilea budou probíhat v průběhu celého roku. Jednotlivé akce a plánované projekty bychom Vám rádi představili

Více

Zvláštní ocenění: Dva nula (Pavel Abrahám, Tomáš Bojar), Hra o kámen (Jan Gebert)

Zvláštní ocenění: Dva nula (Pavel Abrahám, Tomáš Bojar), Hra o kámen (Jan Gebert) Tisková zpráva 27. 10. 2012 16. Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava Mezinárodní festival dokumentárních filmů vyhlásil vítěze soutěžních sekcí. Slavnostní zakončení proběhlo tradičně v režii

Více

Pod záštitou prezidenta České republiky Václava Klause

Pod záštitou prezidenta České republiky Václava Klause Pod záštitou prezidenta České republiky Václava Klause Popis projektu Projekt Češi ve světě oslavy Dne české státnosti 2012 proběhne na různých místech v Praze v týdnu od 24. do 30. září 2012 pod záštitou

Více

Statut festivalu. Článek 1.: Charakteristika festivalu

Statut festivalu. Článek 1.: Charakteristika festivalu Statut festivalu Článek 1.: Charakteristika festivalu 1.1. Finále Plzeň je festival českých a slovenských filmů. Jeho posláním je umožnit návštěvníkům festivalu v období jednoho týdne srovnání: současné

Více

MFDF Ji.hlava se ptá s Reggiem, Vasulkou a Kafkou, co je svoboda

MFDF Ji.hlava se ptá s Reggiem, Vasulkou a Kafkou, co je svoboda MFDF Ji.hlava se ptá s Reggiem, Vasulkou a Kafkou, co je svoboda Letošní festivalová znělka Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava, jejímž autorem je americký režisér Godfrey Reggio, se

Více

VY_32_INOVACE_12_FILMOVÝ FESTIVAL ZLÍN_34

VY_32_INOVACE_12_FILMOVÝ FESTIVAL ZLÍN_34 VY_32_INOVACE_12_FILMOVÝ FESTIVAL ZLÍN_34 Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu: Zkvalitnění ICT ve slušovské škole Číslo projektu:cz.1.07/1.4.00/21.2400 Anotace:

Více

Jeden svět je největší dokumentární filmový festival s lidskoprávní tematikou na světě a jeden z největších dokumentárních festivalů v Evropě.

Jeden svět je největší dokumentární filmový festival s lidskoprávní tematikou na světě a jeden z největších dokumentárních festivalů v Evropě. Jeden svět je největší dokumentární filmový festival s lidskoprávní tematikou na světě a jeden z největších dokumentárních festivalů v Evropě. Koná se v Praze a dalších 36 českých městech, a v Bruselu.

Více

PROGRAM PRO DĚTI. Výběr těch nejpopulárnějších večerníčků, které byly odvysílány od roku 1965 až do současnosti.

PROGRAM PRO DĚTI. Výběr těch nejpopulárnějších večerníčků, které byly odvysílány od roku 1965 až do současnosti. PROGRAM PRO DĚTI ČTVRTEK, 3. května Divadlo J. K. Tyla 9:00 10:00 Animo TV Oblíbené večerníčky 1 (české znění) Výběr těch nejpopulárnějších večerníčků, které byly odvysílány od roku 1965 až do současnosti.

Více

Zvláštní průzkum Eurobarometer 386. Evropané a jazyky

Zvláštní průzkum Eurobarometer 386. Evropané a jazyky Zvláštní průzkum Eurobarometer 386 Evropané a jazyky SHRNUTÍ Nejrozšířenějším mateřským jazykem mezi obyvateli EU je němčina (16 %), následuje italština a angličtina (obě 13 %), francouzština (12 %) a

Více

Tisková zpráva 24.10.2012 16. Mezinárodní festival dokumentárncíh filmů

Tisková zpráva 24.10.2012 16. Mezinárodní festival dokumentárncíh filmů Tisková zpráva 24.10.2012 16. Mezinárodní festival dokumentárncíh filmů Dokumentární filmy ovládly Ji.hlavu Návštěvníci 16. ročníku Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů už druhý den neúnavně zaplňují

Více

NABÍDKA MOŽNOST STÁNKOVÉHO PROVOZU STÁNEK S S OBČERSTVENÍM V V PRŮBĚHU FESTIVALU MFDF JI.HLAVA

NABÍDKA MOŽNOST STÁNKOVÉHO PROVOZU STÁNEK S S OBČERSTVENÍM V V PRŮBĚHU FESTIVALU MFDF JI.HLAVA Mezinárodní festival dokumentárních filmů 24. 29. října 2019 NABÍDKA MOŽNOST STÁNKOVÉHO PROVOZOVAT PROVOZU STÁNEK S S OBČERSTVENÍM V V PRŮBĚHU FESTIVALU MFDF JI.HLAVA O FESTIVALU Mezinárodní festival dokumentárních

Více

VII. mezinárodní bienále kresby Plzeň října 14. listopadu 2010

VII. mezinárodní bienále kresby Plzeň října 14. listopadu 2010 VII. mezinárodní bienále kresby Plzeň 2010 7. října 14. listopadu 2010 7th October 14th November 2010 VII. International Biennial of Drawing Pilsen 2010 Co to je Mezinárodní bienále kresby Plzeň 2010?

Více

Fresh Film Fest Praha 2011

Fresh Film Fest Praha 2011 8. Mezinárodní filmový fes5val debutů a studentských filmů Fresh Film Fest Praha 2011 Statut Článek 1 Fresh Film Fest je mezinárodní fes5val filmové tvorby. Zásadní důraz klade na tvorbu filmových škol

Více

Seznam kandidátů na člena Rady Státního fondu kinematografie

Seznam kandidátů na člena Rady Státního fondu kinematografie Seznam kandidátů na člena Rady Státního fondu kinematografie Státní fond kinematografie vyhlásil v souladu se zákonem 496/2012 Sb. o audiovizuálních dílech a podpoře kinematografie a o změně některých

Více

NOVINÁŘSKÁ CENA Fórum kvalitní české žurnalistiky

NOVINÁŘSKÁ CENA Fórum kvalitní české žurnalistiky NOVINÁŘSKÁ CENA Fórum kvalitní české žurnalistiky pořádá: hlavní partner: partneři: Novinářská práce má důležitý význam pro fungování a rozvoj demokratické společnosti. Nadace Open Society Fund Praha

Více

OSLAVY 125. VÝROČÍ AKADEMIE VĚD HISTORIE AKADEMIE VĚD NÁZEV AVČR V SOUVISLOSTI S OSLAVAMI

OSLAVY 125. VÝROČÍ AKADEMIE VĚD HISTORIE AKADEMIE VĚD NÁZEV AVČR V SOUVISLOSTI S OSLAVAMI OSLAVY 125. VÝROČÍ AKADEMIE VĚD V roce 2015 Akademie věd slaví 125. výročí svého založení. Při této příležitosti připravuje pro odbornou i laickou veřejnost mnoho kulturních a vzdělávacích doprovodných

Více

5/2003 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY

5/2003 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY Změna: 98/2006 Sb. Změna: 126/2009 Sb. Změna: 26/2015 Sb. 5/2003 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 16. prosince 2002 o oceněních v oblasti kultury, udělovaných Ministerstvem kultury Vláda nařizuje k provedení

Více

DEVOD VOD KANÁL PRO DEBUTY KLUBOVÁ ONLINE PLATFORMA PRVNÍCH FILMŮ

DEVOD VOD KANÁL PRO DEBUTY KLUBOVÁ ONLINE PLATFORMA PRVNÍCH FILMŮ DEVOD VOD KANÁL PRO DEBUTY KLUBOVÁ ONLINE PLATFORMA PRVNÍCH FILMŮ VIZE První VOD platforma která distribuuje evropské debutové filmy. Smyslem platformy je upozorňovat na první filmy mladých a začínajících

Více

Jeho díla jsou zastoupena v muzeích a soukromích sbírkách v Evropě, zámoří a v Austrálii.

Jeho díla jsou zastoupena v muzeích a soukromích sbírkách v Evropě, zámoří a v Austrálii. Milan Ďuriš Milan Ďuriš se narodil v Toužimi. Od roku 1982 se věnuje malbě. V druhé polovině 80. let absolvoval soukromé studium. Je členem Unie výtvarných umělců, v tvůrčí skupině P89 a v Asociaci Momentary

Více

Czech Design Week 2015 info@czechdesignweek.cz www.czechdesignweek.cz facebook.com/czechdesignweek

Czech Design Week 2015 info@czechdesignweek.cz www.czechdesignweek.cz facebook.com/czechdesignweek Czech Design Week O projektu: Festival chce založit tradici mezinárodně pojaté přehlídky designu, tedy propojení Prahy, českých regionů a zahraničí. Nepůjde jen o klasickou výstavu, ale zároveň o vytvoření

Více

ZÁVĚREČNÝ AKT. AF/EEE/XPA/cs 1

ZÁVĚREČNÝ AKT. AF/EEE/XPA/cs 1 ZÁVĚREČNÝ AKT AF/EEE/XPA/cs 1 Zplnomocnění zástupci EVROPSKÉHO SPOLEČENSTVÍ (dále jen Společenství ) a BELGICKÉHO KRÁLOVSTVÍ, DÁNSKÉHO KRÁLOVSTVÍ, SPOLKOVÉ REPUBLIKY NĚMECKO, ŘECKÉ REPUBLIKY, ŠPANĚLSKÉHO

Více

Česká radost představí to nejvýraznější z české dokumentární tvorby uplynulého roku

Česká radost představí to nejvýraznější z české dokumentární tvorby uplynulého roku TISKOVÁ ZPRÁVA, 13. 10. 2016, PRAHA 20. MFDF Ji.hlava odstartuje filmem o Berdychově gangu a zaměří se na současné Turecko. Přivítá významné hosty jako Mikea Bonanna z dua The Yes Men a britskou producentku

Více

Loňský ročník Festivalu španělské kultury IBERICA 2005, který proběhl v srpnu 2005, se setkal s všestranným úspěchem. Festivalu se zúčastnilo téměř 2

Loňský ročník Festivalu španělské kultury IBERICA 2005, který proběhl v srpnu 2005, se setkal s všestranným úspěchem. Festivalu se zúčastnilo téměř 2 Festival španělské kultury IBERICA 2006 30. 8. 2. 9. 2006 Loňský ročník Festivalu španělské kultury IBERICA 2005, který proběhl v srpnu 2005, se setkal s všestranným úspěchem. Festivalu se zúčastnilo téměř

Více

ŽÁDOST O PODPORU AKCE/PROJEKTU

ŽÁDOST O PODPORU AKCE/PROJEKTU RK-16-2019-20, KRAJ VYROČípř. Na1 L Ill T KUJIP01F7A52 ŽÁDOST O PODPORU AKCE/PROJEKTU Název akce/projektu: Místo realizace akce/projektu: Termín realizace projektu: {od-do) Webové stránky akce/projektu:

Více

MODERNISMUS A AVANTGARDA. Experimentální film

MODERNISMUS A AVANTGARDA. Experimentální film MODERNISMUS A AVANTGARDA Experimentální film ZROZENÍ AVANTGARDY Na přelomu 19. a 20. století procházela většina uměleckých odvětví dynamickým vývojem a zásadními změnami. Události první světové války (1914

Více

poslední aktualizace: Hlavní partner 120. výročí Lidových novin. Friday, May 24, 13

poslední aktualizace: Hlavní partner 120. výročí Lidových novin. Friday, May 24, 13 1893-2013 Hlavní partner 120. výročí Lidových novin poslední aktualizace:23. 5. Úvod Lidové noviny jsou nejstarším českým deníkem. Poprvé vyšly v prosinci 1893. Vybudovaly si pověst nejserióznějších novin

Více

E K O G Y M N Á Z I U M B R N O o.p.s. přidružená škola UNESCO

E K O G Y M N Á Z I U M B R N O o.p.s. přidružená škola UNESCO Seznam výukových materiálů III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast: Předmět: Vytvořil: Osobnosti české a světové literatury 20. a 21. století Český jazyk a literatura Pavla

Více

NEPERIODICKÉ PUBLIKACE 2016

NEPERIODICKÉ PUBLIKACE 2016 NEPERIODICKÉ PUBLIKACE 2016 VÝBĚR ZE ZÁKLADNÍCH STATISTICKÝCH ÚDAJŮ O KULTUŘE V ČESKÉ REPUBLICE NÁRODNÍ INFORMAČNÍ A PORADENSKÉ STŘEDISKO PRO KULTURU CENTRUM INFORMACÍ A STATISTIK KULTURY www.nipos-mk.cz

Více

Artcam Films Pressbook

Artcam Films Pressbook Artcam Films Pressbook SYNOPSE Lara je trans žena, která se narodila s tělem a jménem chlapce. Podstupuje hormonální a chirurgické procedury, které z ní udělají ženu. Zároveň se zapisuje na prestižní

Více

Městské kulturní středisko, Tišnov, Mlýnská 152

Městské kulturní středisko, Tišnov, Mlýnská 152 Městské kulturní středisko, Tišnov, Mlýnská 152 Sídlo: Mlýnská 152, 666 01 Tišnov IČO: 49457543 Telefon: 549 410 082 E-mail: sekretariat@kulturatisnov.cz Internetové stránky: http://www.mekstisnov.cz/

Více

FILM A AUDIOVIZUÁLNÍ TVORBA

FILM A AUDIOVIZUÁLNÍ TVORBA FILM A AUDIOVIZUÁLNÍ TVORBA Film je součástí vizuálního umění. Od druhé polovině 20. století, kdy jej výtvarníci zejména formou videa začali více používat ve své tvorbě, zdomácněl v muzeích umění a galeriích.

Více

Ř Í J E N 2008. Začátky představení v 17:30 a 20:00 hodin (Není-li v programu uvedeno jinak.) DOLBY DIGITAL SURROUND EX

Ř Í J E N 2008. Začátky představení v 17:30 a 20:00 hodin (Není-li v programu uvedeno jinak.) DOLBY DIGITAL SURROUND EX Ř Í J E N 2008 Začátky představení v 17:30 a 20:00 hodin (Není-li v programu uvedeno jinak.) DOLBY DIGITAL SURROUND EX Předprodej probíhá na všechna představení na celý měsíc. Online rezervace vstupenek

Více

SEZNAM ČESKÝCH ČASOPISŮ ODEBÍRANÝCH KNIHOVNOU DÚ k 1. lednu 2015

SEZNAM ČESKÝCH ČASOPISŮ ODEBÍRANÝCH KNIHOVNOU DÚ k 1. lednu 2015 ČASOPISY ODEBÍRANÉ KNIHOVNOU DÚ V ROCE 2015 Seznam časopisů obsahuje abecedně seřazený soupis titulů, které budou k dispozici v knihovně Divadelního ústavu v roce 2015. Soupis je rozdělen do tří částí

Více

8. schůze Rady Státního fondu kinematografie

8. schůze Rady Státního fondu kinematografie 8. schůze Rady Státního fondu kinematografie 30.-31. května 2018 Místo konání Mat, Karlovo náměstí 2, Praha 2 Datum konání 30. 31. května 2018 Přítomni Rada: Petr Vítek, Viktor Tauš, Marta Švecová, Zuzana

Více

PROGRAM. pátek, 15. prosince čtvrtek, 31. května středa, 20. prosince pondělí, 8. ledna 2018

PROGRAM. pátek, 15. prosince čtvrtek, 31. května středa, 20. prosince pondělí, 8. ledna 2018 PROGRAM Překladatelská soutěž Susanny Roth 2018 České centrum Moskva vyhlašuje 5. ročník Mezinárodní překladatelské soutěže Susanny Roth, určené pro mladé překladatele z českého jazyka. Jejím cílem je

Více

Kulturní instituce. Divadla, kina, kulturní střediska, kulturní instituty, spolky, kluby. IS1 SŠJS Tábor 2014/2015

Kulturní instituce. Divadla, kina, kulturní střediska, kulturní instituty, spolky, kluby. IS1 SŠJS Tábor 2014/2015 Kulturní instituce Divadla, kina, kulturní střediska, kulturní instituty, spolky, kluby IS1 SŠJS Tábor 2014/2015 Divadla O Divadlo je výkonné čili múzické umění, při němž herci (případně zpěváci a tanečníci)

Více

Filmová kancelář Kraje Vysočina - Vysočina Film Office Projekt Činnost Filmové kanceláře Kraje Vysočina v roce 2017

Filmová kancelář Kraje Vysočina - Vysočina Film Office Projekt Činnost Filmové kanceláře Kraje Vysočina v roce 2017 Příloha č. 2 Výroční zprávy Vysočina Tourism, příspěvkové organizace za rok 2017 Filmová kancelář Kraje Vysočina - Vysočina Film Office Projekt Činnost Filmové kanceláře Kraje Vysočina v roce 2017 Hlavní

Více

6. ROČNÍK SOUTĚŽE O VÝTVARNÉM UMĚNÍ PRO STUDENTY STŘEDNÍCH ŠKOL A GYMNÁZIÍ

6. ROČNÍK SOUTĚŽE O VÝTVARNÉM UMĚNÍ PRO STUDENTY STŘEDNÍCH ŠKOL A GYMNÁZIÍ 6. ROČNÍK SOUTĚŽE O VÝTVARNÉM UMĚNÍ PRO STUDENTY STŘEDNÍCH ŠKOL A GYMNÁZIÍ úvodní dopis téma harmonogram workshopy kontakt Vážené pedagožky a pedagogové, nabízíme Vám a Vašim studentům účast v 6. ročníku

Více

Nová syntéza Experimentální kavárna Veletržní palác Dukelských hrdinů 47 170 00 Praha 7

Nová syntéza Experimentální kavárna Veletržní palác Dukelských hrdinů 47 170 00 Praha 7 prezentace Nová syntéza Experimentální kavárna Veletržní palác Dukelských hrdinů 47 170 00 Praha 7 Provozovatel: Sdružení pro výběrovou kávu o.s. Petřvaldská 8 616 00 Brno email.: info@novasynteza.cz www.novasynteza.cz

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA CENY ČESKÝCH CENTER

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA CENY ČESKÝCH CENTER ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA CENY ČESKÝCH CENTER 2017 Zpracovala: Jana Polívková, Česká centra Dne: 26.7.2018 1 Jsme partnery řady soutěží. Jejich vítězové, mladí umělci a vědci, mohou získat rezidenční stáž v jednom

Více

NEPERIODICKÉ PUBLIKACE 2017

NEPERIODICKÉ PUBLIKACE 2017 NEPERIODICKÉ PUBLIKACE 2017 VÝBĚR ZE ZÁKLADNÍCH STATISTICKÝCH ÚDAJŮ O KULTUŘE V ČESKÉ REPUBLICE NÁRODNÍ INFORMAČNÍ A PORADENSKÉ STŘEDISKO PRO KULTURU CENTRUM INFORMACÍ A STATISTIK KULTURY www.nipos-mk.cz

Více

SOVĚTSKÁ MONTÁŽNÍ ŠKOLA

SOVĚTSKÁ MONTÁŽNÍ ŠKOLA 27. 8. 1919 podepsal Lenin dekret o znárodnění fotografického a kinematografického obchodu a průmyslu V Rusku se proti impresionisticko secesním proudům již od začátku století formoval jiný program. Říjnová

Více

Mediální školení Media4us

Mediální školení Media4us Mediální školení Media4us V rámci projektu Media4us pořádá Multikulturní centrum Praha mediální školení pro migranty ze třetích zemí. 1. školení 17. - 18. 3. 2012 Místo: Vzdělávací institut CHČR, Máchova

Více

Máš umělecké střevo? Soutěž pro studenty středních škol a gymnázií

Máš umělecké střevo? Soutěž pro studenty středních škol a gymnázií Máš umělecké střevo? Soutěž pro studenty středních škol a gymnázií Máš umělecké střevo? Máš umělecké střevo? ( MUS? ) je soutěž určená žákům středních škol a gymnázií se zájmem o výtvarné umění. Cílem

Více

Státní fond kinematografie

Státní fond kinematografie Státní fond kinematografie Dlouhodobá koncepce 2014-2019 Strana 1 Dlouhodobá koncepce 2014-2019 Dlouhodobá koncepce na šestileté období 2014 až 2019 zahrnuje v této verzi a) základní teze dlouhodobé politiky

Více

Vysočina Film Office (Filmová kancelář Kraje Vysočina)

Vysočina Film Office (Filmová kancelář Kraje Vysočina) Příloha č. 2 Výroční zprávy Vysočina Tourism, příspěvkové organizace za rok 2018 Vysočina Film Office (Filmová kancelář Kraje Vysočina) Vysočina Film Office funguje již od roku 2017 jako místo, které se

Více

ZPRAVODAJ 3/2017. Vážení přátelé slánského muzea,

ZPRAVODAJ 3/2017. Vážení přátelé slánského muzea, ZPRAVODAJ 3/2017 Vážení přátelé slánského muzea, velká část měsíce března se ponese v duchu přednáškového pásma Regio Slanensis na půdě slánského gymnázia. Serie přednášek bude obohacena o vernisáž výstavy

Více

Televize Seznam. Ivana Navrátilová životní styl. Jiří Kubík publicistika

Televize Seznam. Ivana Navrátilová životní styl. Jiří Kubík publicistika Media kit 1/2018 Ivana Navrátilová životní styl Televize Seznam Televize Seznam denně informuje o nejzásadnějších událostech a přináší aktuality z domova i zahraničí. Věnuje se kauzám, které hýbou českou

Více

420PEOPLE / Györi Balett / Pražský komorní balet / Tanec Brno dětem

420PEOPLE / Györi Balett / Pražský komorní balet / Tanec Brno dětem Tisková zpráva 420PEOPLE / Györi Balett / Pražský komorní balet / Tanec Brno dětem Letošní 23. ročník festivalu současného tance a pohybového divadla Tanec Brno nabídne pozoruhodný program. Představíme

Více

Název projektu: Multimédia na Ukrajinské

Název projektu: Multimédia na Ukrajinské Základní škola, Ostrava Poruba, Ukrajinská 1533, příspěvková organizace Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Multimédia na Ukrajinské číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/21.3759

Více

www.kinosvetozor.cz Nejznatelnější změnou pro diváky bude komfortní posezení v nových pohodlných kinosedačkách a špičkové technické vybavení sálů.

www.kinosvetozor.cz Nejznatelnější změnou pro diváky bude komfortní posezení v nových pohodlných kinosedačkách a špičkové technické vybavení sálů. Kino Světozor je dvousálové premiérové artkino v centru Prahy. V roce 2008 oslaví devadesáté výročí svého otevření. U této příležitosti projde na přelomu let 2007 a 2008 kompletní renovací. Nejznatelnější

Více

http://www.hc-kladno.cz/cz/jagruv-gol-roku-i-pateruv-hlas-na-festivalu-klapka

http://www.hc-kladno.cz/cz/jagruv-gol-roku-i-pateruv-hlas-na-festivalu-klapka http://www.hc-kladno.cz/cz/jagruv-gol-roku-i-pateruv-hlas-na-festivalu-klapka Jágrův gól roku i Paterův hlas na festivalu Klapka 20.02.2013 - Kladenský festival amatérského a nekomerčního filmu Klapka

Více

Kampaň ke Dni válečných veteránů a sbírka na podporu natáčení vzpomínek válečných veteránů a lidí, kteří bojovali za svobodu a demokracii, za

Kampaň ke Dni válečných veteránů a sbírka na podporu natáčení vzpomínek válečných veteránů a lidí, kteří bojovali za svobodu a demokracii, za Kampaň ke Dni válečných veteránů a sbírka na podporu natáčení vzpomínek válečných veteránů a lidí, kteří bojovali za svobodu a demokracii, za svobodné Československo. 1. 11. listopadu 2018 v zapojených

Více

ČESKÁ TELEVIZE ČT24 11. 1. 2012 Návrat do ztichlé vesnice. ČESKÁ TELEVIZE ČT24/Události, komentáře 11. 1. 2012 Ztichlá vesnice

ČESKÁ TELEVIZE ČT24 11. 1. 2012 Návrat do ztichlé vesnice. ČESKÁ TELEVIZE ČT24/Události, komentáře 11. 1. 2012 Ztichlá vesnice Media Monitoring TELEVIZE ČESKÁ TELEVIZE ČT24 11. 1. 2012 Návrat do ztichlé vesnice ČESKÁ TELEVIZE ČT24/Události, komentáře 11. 1. 2012 Ztichlá vesnice DENÍKY PRÁVO 9. 1. 2012 Rembrandt, art brut i Neprašova

Více

Masarykovo nám. 1, Hodonín

Masarykovo nám. 1, Hodonín MĚSTO HODONÍN Masarykovo nám. 1, 695 35 Hodonín Bod číslo: 5 pro jednání: mim. schůze rady města konané dne: 10.5.2018 Obsah zprávy: Schválení podání žádostí o poskytnutí dotace z rozpočtu Jihomoravského

Více

Music Memory. Hlavní organizátor: Český partner: Financování:

Music Memory. Hlavní organizátor: Český partner: Financování: 15. 9. 2016 Music Memory Hlavní organizátor: Český partner: Financování: Spolek Zaedno zaedno.org Zaedno je spolek Bulharů a přátel Bulharska v ČR. Hlavním cílem spolku je rozvoj multikulturní společnosti

Více

Nové vedení Domu umění města Brna

Nové vedení Domu umění města Brna Nové vedení Domu umění města Brna Tisková konference 19 03 (2013) v 11 h Dům umění města Brna Malinovského nám. 2 Od 1. března 2013 vede Dům umění města Brna jeho dlouhodobá spolupracovnice, kurátorka

Více

PROGRAM MEKUC ŘÍJEN 2016

PROGRAM MEKUC ŘÍJEN 2016 PROGRAM MEKUC ŘÍJEN 2016 Neděle 2. října v 10.00 19.00 MKD, města DEN ARCHITEKTURY MĚLNÍK 10.00 12.00 tvůrčí program pro děti 13.30 procházka po městě s městským architektem (sraz u věže chrámu sv. Petra

Více

STATISTIKY CESTOVNÍHO RUCHU JIŽNÍ ČECHY 2007

STATISTIKY CESTOVNÍHO RUCHU JIŽNÍ ČECHY 2007 2007 Jihočeská centrála cestovního ruchu Jírovcova 1, P.O.Box 80 CZ 370 21 České Budějovice Telefon: +420 386 358 727 9 Fax: +420 386 358 728 E mail: info@jccr.cz WWW: www.jccr.cz Zpracoval: Jakub KADLEČEK

Více

PLÁN KOMUNIKACE S VEŘEJNOSTÍ 2015-2017

PLÁN KOMUNIKACE S VEŘEJNOSTÍ 2015-2017 PLÁN KOMUNIKACE S VEŘEJNOSTÍ 2015-2017 Česká asociace paraplegiků CZEPA realizuje projekt vzdělávání zaměstnanců a zkvalitnění fundraisingu, který je podpořen Evropskou unií a rozpočtem České republiky.

Více

FILMOVÝ FESTIVAL PRACUJÍCÍCH A JEHO FUNKCE V KULTURNÍ POLITICE KOMUNISTICKÉHO REŽIMU, 1948-1989

FILMOVÝ FESTIVAL PRACUJÍCÍCH A JEHO FUNKCE V KULTURNÍ POLITICE KOMUNISTICKÉHO REŽIMU, 1948-1989 FILMOVÝ FESTIVAL PRACUJÍCÍCH A JEHO FUNKCE V KULTURNÍ POLITICE KOMUNISTICKÉHO REŽIMU, 1948-1989 kapitola z disertační práce Luděk Havel 11. 12. 2009 Osnova Filmový festival pracujících a jeho funkce v

Více

Standardní průzkum Eurobarometr podzim 2018: Před volbami do Evropského parlamentu převládá pozitivní vnímání EU

Standardní průzkum Eurobarometr podzim 2018: Před volbami do Evropského parlamentu převládá pozitivní vnímání EU Evropská komise - Tisková zpráva Standardní průzkum Eurobarometr podzim 2018: Před volbami do Evropského parlamentu převládá pozitivní vnímání EU Brusel 21. prosince 2018 Podle nového průzkumu Eurobarometr,

Více

Hrnčířem na zkoušku se jmenuje program v Domě dětí a mládeže Ulita Broumov. Začne se v sobotu v 9 hodin, s sebou si vezměte pracovní oděv a svačinu.

Hrnčířem na zkoušku se jmenuje program v Domě dětí a mládeže Ulita Broumov. Začne se v sobotu v 9 hodin, s sebou si vezměte pracovní oděv a svačinu. Slavnosti českého piva a polských klobás, pět plesů, koncert Marie Rottrové, program v klášteře, kino pro děti, divadlo, karneval pro děti. To jsou tipy na některé akce, které se o víkendu od 25. do 27.

Více

portrét autoportrét vs. Mas umelecke strevo? 2015/16 Soutěž o výtvarném umění pro studenty středních škol a gymnázií.

portrét autoportrét vs. Mas umelecke strevo? 2015/16 Soutěž o výtvarném umění pro studenty středních škol a gymnázií. áš š á Mas umelecke strevo? 2015/16 š Soutěž o výtvarném umění pro studenty středních škol a gymnázií. Vážené pedagožky a pedagogové, nabízíme Vám a Vašim studentům účast v 7. ročníku již tradiční studentské

Více

provozovatel regionálního vysílání na sdílených frekvencích s TV Prima: zasahuje téměř 50 % území a tedy i obyvatel ČR,

provozovatel regionálního vysílání na sdílených frekvencích s TV Prima: zasahuje téměř 50 % území a tedy i obyvatel ČR, VAŠE REGIONÁLNÍ INFORMACE RTA Holding největší síť regionálních televizí v ČR, provozovatel regionálního vysílání na sdílených frekvencích s TV Prima: RTA JIŽNÍ ČECHY RTA JIŽNÍ MORAVA RTA OSTRAVA RTA VÝCHODNÍ

Více

Novodobá světová premiéra znovuobjevené opery A r g i p p o od Antonia Vivaldiho

Novodobá světová premiéra znovuobjevené opery A r g i p p o od Antonia Vivaldiho Novodobá světová premiéra znovuobjevené opery A r g i p p o od Antonia Vivaldiho Společný projekt barokního souboru Hof-Musici a občanského sdružení Teatro alla Moda, pod záštitou paní Livie Klausové a

Více

ZPRAVODAJ Č. 11/2014. Vážení přátelé slánského muzea,

ZPRAVODAJ Č. 11/2014. Vážení přátelé slánského muzea, ZPRAVODAJ Č. 11/2014 Vážení přátelé slánského muzea, letní radovánky jsou již dávno minulostí, podzim nastoupil v plné síle. To je ideální čas zavítat do muzea! V měsíci listopadu je pro Vás připraven

Více

Občanské sdružení Ekofilm

Občanské sdružení Ekofilm Občanské sdružení Ekofilm OS EKOFILM PROJEKTY ROKU 2013 Občanské sdružení EKOFILM se i v roce 2013 snažilo naplňovat své stanovy. Pracovalo na projektech, které podporují vzdělávání za pomocí filmů. Uspořádalo

Více

NOVÁ BUDOVA NÁRODNÍHO MUZEA

NOVÁ BUDOVA NÁRODNÍHO MUZEA NOVÁ BUDOVA NÁRODNÍHO MUZEA Historie bývalé budovy Pražské burzy bývalé budovy Federálního shromáždění a bývalé budovy Rádia Svobodná Evropa Z dějin Federálního shromáždění zasedání Sněmovny národů v 70.

Více

CS Jednotná v rozmanitosti CS A8-0156/153. Pozměňovací návrh. Isabella Adinolfi, Rosa D'Amato, Rolandas Paksas za skupinu EFDD

CS Jednotná v rozmanitosti CS A8-0156/153. Pozměňovací návrh. Isabella Adinolfi, Rosa D'Amato, Rolandas Paksas za skupinu EFDD 21.3.2019 A8-0156/153 153 Bod odůvodnění 5 (5) Podpora kulturní rozmanitosti v Evropě závisí na existenci prosperujících a odolných kulturních a kreativních odvětví, která jsou schopna tvořit, produkovat

Více

V HLAVNÍ ROLI ŘEKA VYDRA

V HLAVNÍ ROLI ŘEKA VYDRA MĚSTO VIMPERK, ve spolupráci se Správou Národního parku Šumava, pořádá na Kvildě a v okolí ve dnech 5. - 7.6.2015, pod vedením režiséra Jana Svatoše, STUDENTSKÝ FOTOGRAFICKÝ WORKSHOP ŠUMAVSKÉ ZÁBLESKY

Více

Koncepce rozvoje knihoven ČR na léta 2011 2015. Vít Richter Národní knihovna ČR vit.richter@nkp.cz

Koncepce rozvoje knihoven ČR na léta 2011 2015. Vít Richter Národní knihovna ČR vit.richter@nkp.cz Koncepce rozvoje knihoven ČR na léta 2011 2015 Vít Richter Národní ČR vit.richter@nkp.cz EU = 63 000 veřejných knihoven, ČR = 5 401 EU = 1,3VK/10 000 obyv. ČR = 5,1VK/10 000 obyv. Knihovny jsou financovány

Více

Literární teorie a komunikace, literární historie 2. pol. 20. století 4. ročník a oktáva

Literární teorie a komunikace, literární historie 2. pol. 20. století 4. ročník a oktáva Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Literatura (LIT) Literární teorie a komunikace, literární historie 2. pol. 20. století 4. ročník a oktáva 2 hodiny týdně (viz poznámky) Světová literatura v

Více

Partnerství Mistrovství Evropy v baseballu 2014

Partnerství Mistrovství Evropy v baseballu 2014 Partnerství Mistrovství Evropy v baseballu 2014 Proč spolupracovat s ČBA Baseball má v České republice dlouholetou tradici. Tento sport se na našem území hraje téměř 100 let. V roce 2013 slaví společně

Více

2015-9-1-26 Filmové festivaly a přehlídky konané od 1. ledna 2016 do 31. prosince 2016 Hodnocení

2015-9-1-26 Filmové festivaly a přehlídky konané od 1. ledna 2016 do 31. prosince 2016 Hodnocení 2015-9-1-26 Filmové festivaly a přehlídky konané od 1. ledna 2016 do 31. prosince 2016 Hodnocení Cíle výzvy 2015-9-1-26 Filmové festivaly a přehlídky konané od 1. ledna 2016 do 31. prosince 2016 byly:

Více

VY_32_INOVACE_14_ČEŠTÍ REŽISÉŘI I._34 Autor: Mgr. Světlana Dlabajová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název

VY_32_INOVACE_14_ČEŠTÍ REŽISÉŘI I._34 Autor: Mgr. Světlana Dlabajová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název VY_32_INOVACE_14_ČEŠTÍ REŽISÉŘI I._34 Autor: Mgr. Světlana Dlabajová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu: Zkvalitnění ICT ve slušovské škole Číslo projektu:cz.1.07/1.4.00/21.2400

Více

CENÍK. Cena za 20 minut. Cena za 30 minut Cena za 45 min Cena za hodinu. včetně. Tlumočení po telefonu

CENÍK. Cena za 20 minut. Cena za 30 minut Cena za 45 min Cena za hodinu. včetně. Tlumočení po telefonu CENÍK Cena za minutu včetně hovorného Cena za 30 minut Cena za 45 min Cena za hodinu Tlumočení po telefonu Cena za 20 minut angličtina 70 Kč 1 400 Kč 2 100 Kč 3 150 Kč 4 200 Kč němčina 70 Kč 1 400 Kč 2

Více