OVĚŘENÍ POUŽITELNOSTI APARATURY TICO PRO ULTRAZVUKOVÉ MĚŘENÍ V HISTORICKÉM DŮLNÍM DÍLE

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "OVĚŘENÍ POUŽITELNOSTI APARATURY TICO PRO ULTRAZVUKOVÉ MĚŘENÍ V HISTORICKÉM DŮLNÍM DÍLE"

Transkript

1 Doc. RNDr. Zdeněk Kaláb, CSc. T 4 Ústav geoniky AV ČR, v.v.i., Ostrava, Studentská 1768, Ostrava - Poruba (též FAST VŠB-Technická univerzita Ostrava) tel: (341), fax: , kalab@ugn.cas.cz Ing. Markéta Lednická FAST VŠB-Technická univerzita Ostrava, 17. listopadu 15, Ostrava-Poruba (též Ústav geoniky AV ČR, v.v.i., Ostrava) tel: (343), fax: , lednicka@ugn.cas.cz Abstract OVĚŘENÍ POUŽITELNOSTI APARATURY TICO PRO ULTRAZVUKOVÉ MĚŘENÍ V HISTORICKÉM DŮLNÍM DÍLE This contribution describes first measurement that was performed in the Jeroným mine near Čistá using ultrasonic method. Spreading of these waves was detected up to 1 m distance between source and detector (instrumentation TICO). The main problem appears that vaseline (plasticine) very quickly hardens and transfer of vibration energy is not good. Changes in spreading velocity between two points detect condition of rock massif especially weathering. Úvod K zachování stávajícího stavu historických důlních děl je snahou minimalizovat zásahy do masivu těchto důlních prostor. Nejinak je tomu i v případě důlního díla Jeroným v Čisté (okr. Sokolov). Tento historický důl byl v roce 1990 prohlášen Ministerstvem kultury ČR nemovitou kulturní památkou a do budoucna se předpokládá zpřístupnění tohoto důlního díla také širší veřejnosti, konkrétně ve formě historického hornického muzea (např. Žůrek a Kořínek, 2003). Pro zpřístupnění tohoto důlního díla veřejnosti je nutno v první řadě zabezpečit stabilitu důlních prostor a zajistit takové vnitřní mikroklimatické podmínky, aby nemohlo dojít k degradaci hornin v důlním díle a tím k ohrožení bezpečnosti pracovníků provádějících rekonstrukční práce a později k ohrožení návštěvníků. Nedílnou součástí posudků o stabilitě Dolu Jeroným jsou opakovaná geomechanická měření (detailní strukturně tektonická měření a sledování pohybu bloků na stávajících puklinách, konvergenční měření, sledování pohybu hladiny důlních vod), která byla zahájena v roce Od roku 2004, kdy začala rekonstrukce dědičné štoly, byl zahájen také kontinuální seizmologický monitoring (např. Kaláb et al., 2006, Knejzlík, 2006, Žůrek et al., 2005, 2006). Laboratorní i terénní měření ukazují, že jednou z nedestruktivních zkoušek, které vykazují úzkou vazbu na stav zvětrání media jsou seizmická měření (např. Pandula et al., 2000). Podle Drouillarda a Varyho (1994) akusticko-ultrazvuková měření jsou chápána v praxi jako nedestruktivní technika pro charakterizování testovaného objemu daného materiálu z pohledu k jeho vlastnostem a defektům v něm. Podstatou je aktivní technika umožňující využití mechanického kmitání k testování vzorku nebo Strana 1 (celkem 10)

2 struktury. Vibrace procházejí daným objemem, jsou v něm modifikovány a následně zaznamenány a interpretovány. V našem příspěvku budou prezentovány první zkušenosti s použitím ultrazvukových měření v historickém Dole Jeroným. Stupeň degradace Stupeň navětrání (degradace) horninového masivu je jedním z významných parametrů sledovaných při hodnocení stability historických důlních děl. Stanovení stupně degradace může být prováděno např. laboratorně na odebraných vzorcích hornin z důlního díla, což vyžaduje odběr značného množství vzorků pro měření (různý horninový materiál, různé stáří důlních děl, části masivu pravidelně zaplavované důlními vodami, části masivu vystavené proudění vzduchu, )., proto je třeba k hodnocení stupně degradace přistupovat formou nedestruktivních zkoušek přímo v prostorách důlního díla bez potřeby odběru vzorků. Takovýto přístup se jeví daleko operativnější z hlediska plošné informace o měřeném parametru a na základě vyvinuté metodiky by mohl sloužit k rychlejšímu vyhodnocení přímo na místě měření. Jedním z možných způsobů nedestruktivních zkoušek může být využití ultrazvukového měření. Princip měření obecně spočívá ve změně rychlosti šíření ultrazvukové vlny daným prostředím v závislosti na změně některých z parametrů prozařovaného prostředí (hustota, modul pružnosti, Poissonovo číslo). Zvětráváním se rozumí změny ve složení minerálů a hornin působením povrchových činitelů, tj. atmosféry, vody, ledu,kolísání teploty, činnosti organismů. V podstatě jde o přizpůsobení se povrchovým podmínkám za vzniku různých produktů zvětrání stálých v tomto prostředí. Stupeň navětrání je vlastnost horniny, podle níž se usuzuje na její pevnost. Podle ČSN definujeme: Hornina je zdravá (zvětralé minerály 0 %), když žádný z minerálů není postižen zvětráním. Hornina je navětralá (zvětralé minerály 0-10 %), když jen část minerálů je postižena zvětráním, přičemž zdravé minerály se vzájemně dotýkají. Hornina je zvětralá (zvětralé minerály % pro mírně zvětralou, % pro silně zvětralou), když větší část minerálů byla postižena zvětráním nebo se zdravé minerály nedotýkají. Hornina je zcela zvětralá rozložená ( zvětralé minerály > 75 % ), když nabyla charakteru zeminy (částice nejsou vzájemně spojeny). Stupeň zvětrání se vyjadřuje podle H. Harrassowitze pomocí molekulárních poměrů a zvětrávacích čísel. Zvětratelnost je technická vlastnost horniny. Posuzuje se různými laboratorními zkouškami, které však nemohou přesně vystihnout vliv všech vnějších činitelů na větrání horniny. Stupeň zvětrání a jeho další postup lze posoudit mikroskopickým posouzením výbrusů hornin petrografickými metodami. Z laboratorních zkoušek lze zvětrávání posoudit podle nasákavosti a rozdílu pevnosti horniny v tlaku za sucha, po napojení vodou a po zmrazení (např. Svoboda et al., 1983). Strana 2 (celkem 10)

3 Ultrazvukové vlnění Ultrazvukem nazýváme mechanické vlnění, které už lidské ucho není schopno vnímat; toto vlnění má frekvenci vyšší než 20 khz, v některých literárních zdrojích se uvádí hodnota již 16 khz. Při využití ultrazvukového vlnění pro testování a zkoumání materiálových vlastností ve stavebnictví se využívá kmitočtů nad 20 khz. Ultrazvukové vlnění se řídí obecnými zákony pro kmitavý pohyb, především Hookovým zákonem, Huygensovým principem, zákonem odrazu a lomu, Dopplerovým jevem, principem interference, zákonem o absorpci a dalšími. V pevných látkách se ultrazvukové vlnění šíří od zdroje do okolí jako postupné vlnění podélné a příčné, v plynech a kapalinách potom pouze jako vlnění podélné. Kmitání se postupně šíří od zdroje postupným předáváním energie z částice na částici. Vznikající pružné vlny se šíří rychlostmi, které vychází z pružnostních parametrů (např. Youngův modul pružnosti a Poissonovo číslo) a objemové hmotnosti prostředí. Základní vztahy popisující šíření ultrazvukového vlnění jsou stejné jako pro mechanické kmitání. Rychlosti šíření podélné a příčné vlny jsou definovány vztahy v p = E. (1-ν) ρ 0. (1+ν).(1-2ν) (1) v s = E 2. ρ 0. (1+ν), (2) v nichž: v p rychlost šíření podélné vlny ( m.s -1 ), v s rychlost šíření příčné vlny ( m.s -1 ), ρ 0 objemová hmotnost prostředí ( kg.m -3 ), ν Poissonovo číslo (-), E Youngův modul pužnosti ( Pa ). Z uvedených vztahů plyne, že rychlosti šíření vln nezávisí na frekvenci vlnění, ale pouze na materiálových parametrech prostředí. Volba frekvence zdroje při měřeních tedy neovlivňuje absolutní výsledky, ale pouze kvalitu měření. V daném prostředí dochází ke ztrátám přenášené energie (absorpce), což významnou měrou závisí právě na kmitočtu vlnění, dále pak na vlhkosti, teplotě a dalších parametrech. Například rozdíl v útlumech při šíření zvuku o frekvencích 2 khz a 10 khz ve stejných podmínkách (při relativní vlhkosti 20 %) je na 100m asi 18 db (podle Smetana et al., 1998). Pro horniny, které jsou nehomogenní materiál, můžeme pro nižší frekvence, tj. f ~ 100 Hz, očekávat útlum řádu db/m, pro vyšší frekvence, tj. f ~ 300 khz, je útlum řádu db/m (podle Hardy, 2003). Nedestruktivní zkoušení pomocí ultrazvuku a měřící aparatura Tzv. ultrazvuková impulsová metoda se využívá k nedestruktivnímu zkoušení betonu. Naší snahou je využití této metody při zkoušení horninového materiálu. Princip zkoušení betonu pomocí zmiňované metody je popsán v normě ČSN Ultrazvuková impulsová metoda zkoušení betonu. Ultrazvukové impulsy jsou Strana 3 (celkem 10)

4 opakovaně vysílány do zkoušeného materiálu a následně registrovány, přičemž se měří čas šíření těchto impulsů a ze znalosti dráhy, po které se impuls šíří, můžeme dopočítat impulsovou rychlost. U zkoušení betonu lze z ultrazvukových měření stanovit také vybrané vlastnosti zkoušeného materiálu, např. dynamické moduly pružnosti, Poissonův koeficient, pevnost a hutnost betonu, degradaci betonu, apod., a to podle vztahů uvedených v příslušné normě. Tyto vztahy pro výpočet dalších parametrů se pro horninový materiál musí podrobit kritické analýze, která prokáže oprávněnost jejich použití. Ultrazvukovou impulsovou metodou se zjišťuje : rychlost šíření čela impulsů ultrazvukových podélných vln, rychlost šíření čela impulsů ultrazvukových příčných vln, rychlost šíření čela impulsů ultrazvukových povrchových vln. Čas šíření čela impulsů podélných ultrazvukových vln se měří při poloze sond (obr. 1) : protilehlé (přímé měření), šikmé (polopřímé měření), na povrchu (nepřímé měření). Obr. 1 Typy měření podle vzájemné polohy sond Pro provedení ultrazvukových měření máme k dispozici přenosnou měřící aparaturu TICO firmy Proceq (Švýcarsko), která je určena ke zkoušení betonu (detekce dutin, trhlin, zjišťování pevnosti betonu, modulu pružnosti, stejnoměrnosti zhutnění, apod.). Aparatura se skládá z vlastního indikačního přístroje a páru zvukových sond, tj. vysílače a přijímače ultrazvukových impulsů (obr. 2). Indikační přístroj je snadno ovladatelný, data jsou zobrazována na digitálním displeji, k uložení naměřených dat slouží paměť přístroje (až 250 hodnot), které lze následně přenést na PC. Pro kalibraci přístroje je k dispozici kalibrační tyč (kovový váleček dané délky s přesně definovaným časem průchodu ultrazvukových vln). Napájení přístroje zajišťují tužkové baterie. Strana 4 (celkem 10)

5 Technické parametry aparatury TICO: rozsah měření 15 až 6550 μ s rozlišení 0,1 μ s velikost napěťového impulsu 1 kv (při třech impulsech za sekundu) teplotní rozsah pro měření -10 o C až + 60 o C frekvence zvukových sond 54 khz nebo 24 khz Obr.2 Ultrazvukový přístroj TICO se zvukovými sondami 54 khz (Proceq, Švýcarsko) Metodika měření Měřící aparatura TICO je výrobcem určena pro ultrazvukovou impulsovou metodu zkoušení betonu. Jak již bylo výše zmíněno, v našem případě bude tato metoda aplikována na jiný materiál horninu. Z tohoto důvodu je jediným sledovaným parametrem doba průchodu ultrazvukové vlny, přičemž ze znalosti délky dráhy šíření impulsu lze dopočítat rychlost šíření impulsu. Ostatní parametry, které jsou firemním softwarem vypočítány, nebudou uvažovány. Při zkoušení netypizovaného materiálu (hornina) v nestandardním prostředí (např. důlní dílo) vyvstávají zásadní problémy při měření, které je nutné řešit vytvořením nové metodiky měření. Přenos ultrazvukových (UZ) vln na rozhraní sonda - hornina Prvním úkolem je zajištění dokonalého styku měřicích sond s povrchem horniny pro přenos UZ vln. Při kontaktu sondy s povrchem prozařovaného materiálu vzniká malá vzduchová mezera, která zapříčiní značné zkreslení času průchodu UZ impulsů (vznik odrazů vln na rozhraní), případně šíření UZ vln ze sondy do horniny vůbec neumožní. Při UZ měření v laboratoři na opracovaných vzorcích s rovným povrchem lze využít tzv. vázací pastu (akustický vazebný prostředek, je součástí aparaturního vybavení). Bohužel při měření na neopracovaném hrubém povrchu horniny nelze tuto vázací pastu použít (nevhodná konzistence), proto byl dle doporučení z literatury vyzkoušen jiný akustický vazebný prostředek plastelína ( Svoboda a Cikrle, 2007 ). Strana 5 (celkem 10)

6 Funkčnost plastelíny jako akustického vazebného prostředku byla odzkoušena na vzorcích v laboratoři a výsledky měření vhodnost plastelíny potvrdily. Postup měření Při laboratorním měření na vzorcích je možno aplikovat tři způsoby měření (dle vzájemné polohy sond) přímé, polopřímé a nepřímé (obr. 1). V důlním díle přichází v úvahu především měření nepřímé (dáno geometrií důlních děl), výjimečně je možnost využít měření polopřímé nebo přímé, např. při prozařování pilířů. Nepřímé měření lze provádět buďto profilováním nebo sondováním. U profilování je rozestup sond konstantní a jejich uspořádání se pohybuje po daném profilu (obr.3 a). U sondování se mění rozestup sond, postupně od nejkratší vzdálenosti až po nejdelší (kde ještě jsou UZ impulsy detekovatelné). U sondování může jedna sonda zůstávat na definovaném místě a druhá se od ní vzdaluje (obr.3 b), nebo zůstává na místě střed uspořádání sond a zvětšuje se jejich rozestup (obr.3 c). Výsledkem nepřímého měření profilováním by měla být změna sledovaného parametru po profilu, přičemž hloubkový dosah prozáření je závislý na rozestupu sond a je víceméně konstantní. Naopak u sondování bychom měli získat informaci o změně sledovaného parametru směrem do hloubky na daném místě. Obr.3 Schéma rozmístění sond při nepřímém měření Experimentální měření První experimentální měření UZ impulsovou metodou v důlním díle Jeroným bylo provedeno v červnu Jedním z provedených testovacích měření bylo nepřímé měření sondováním, které mělo ověřit dosah UZ impulsů při větších rozestupech Strana 6 (celkem 10)

7 sond a které mělo ukázat velikost změny povrchové rychlosti s rostoucím rozestupem sond. Pro takovéto měření bylo potřeba vyhledat dostatečně velkou plochu masivu bez znatelných poruch a nehomogenit. Jako vhodné stanoviště byla vybrána část svislé západní stěny s rovným povrchem v komoře K2 (obr. 4). Měření nepřímým sondováním bylo provedeno celkem na devíti měřicích bodech, vzdálenost sond se zvětšovala od 0,13 m do 1,13 m, přičemž jedna sonda zůstala na místě a druhá se od ní postupně vzdalovala. Na každém měřicím bodě bylo provedeno celkem 2 x 5 měření k vyhodnocení byl tedy dostatečně velký soubor hodnot. Obr. 4 Půdorys komora K2 v Dole Jeroným s vyznačením místa pro nepřímé měření sondováním (vlevo) a příslušná fotografie(vpravo) Vyhodnocení výsledků První měření nepřímým sondováním potvrdilo možnost použití i větších rozestupů sond (přes 1 m) při měření zdánlivé rychlosti UZ vln. Na sumárním grafu (obr. 5) můžeme vidět závislost zdánlivé rychlosti šíření UZ vln na vzájemné vzdálenosti sond. Na každém bodě bylo měření opakováno 5-krát při prvním rozmáčknutí plastelíny pod sondou a ještě 5-krát po druhém rozmáčknutí. Plastelína byla mezi tím prohnětena. Na prvním bodě bylo provedeno také 5 měření po ukončení měření na nejvzdálenějším bodě. Při interpretaci naměřených hodnot byly použity maximální naměřené hodnoty na jednotlivých měřících bodech (obr. 6). Se vzrůstajícím rozestupem sond povrchová rychlost klesá - minimálnímu rozestupu 0,13 m odpovídá povrchová rychlost 4310 m.s -1, maximálnímu rozestupu 1,13 m odpovídá povrchová rychlost 2250 m.s -1. Při zvětšení rozestupu sond o 1 m tedy klesla povrchová rychlost o cca 2000 m.s -1. V grafu si můžeme všimnout, že na pátém a sedmém měřicím bodě zdánlivá rychlost nepatrně stoupla oproti předešlému měření při kratším rozestupu sond. Tato změna může indikovat nějakou změnu v prozařované části masivu, stejně tak se může jednat o chybu měření. Bohužel z tohoto prvotního měření nelze dělat v tomto smyslu žádné závěry. Jedním z cílů testovacího měření v důlním díle Jeroným bylo kromě jiného ověřit vhodnost plastelíny jako vazebného akustického prostředku. Na rozdíl od měření v laboratoři se ukázalo, že plastelína v důlním díle v nízkých teplotách (okolo + 8 o C) rychle tuhne, což značně zpomalilo průběh měření neustálým zpracováváním Strana 7 (celkem 10)

8 (hnětením) plastelíny do požadované konzistence. Kromě toho je možné, že rychlé utuhnutí plastelíny zhoršuje kontakt mezi povrchem sondy a horninou při samotném měření. V současné době bude tedy nejdůležitější najít jiný vhodný vazebný prostředek, případně nějakým způsobem upravit plastelínu tak, aby nedocházelo k jejímu rychlému tuhnutí při nižších teplotách rychlost (m/s) ,13 0,26 0,37 0,52 0,61 0,73 0,85 1,0 1,13 vzdálenost sond (m) Obr. 5 Závislost velikosti zdánlivé rychlosti šíření UZ vln na vzájemné vzdálenosti mezi sondami rychlost (m/s) ,2 0,4 0,6 0,8 1 1,2 vzdálenost sond (m) Strana 8 (celkem 10)

9 Obr. 6 Závislost maximálních velikostí zdánlivé rychlosti šíření UZ vln na vzájemné vzdálenosti mezi sondami Závěr V příspěvku je popsáno jedno z testovacích měření ultrazvukovou impulsovou metodou, které bylo provedeno v Dole Jeroným. Před terénním měřením byla realizována měření v laboratoři na různých materiálech i vzorcích hornin z důlního díla Jeroným. Zásadním poznatkem je ověření aplikovatelnosti této metody na horniny v důlním díle. Během těchto měření postupně vyvstaly některé problémy, které bude třeba vyřešit. Prvním úkolem je najít vhodnější akustický vazebný prostředek, který by splnil všechny požadavky nejen při měření v laboratoři, ale i v náročnějších podmínkách v důlním díle. Dále bude nutno odzkoušet nástavce na sondy (kuželového či podobného tvaru), jejichž smyslem bude zmenšit dotykovou plochu; povrch horniny je místy velmi nerovný a zmenšení dotykové plochy by mohlo zlepšit kvalitu měření (zmenšení rozptylu naměřených hodnot). Další měření budou koncipována tak, aby se vyzkoušely postupně všechny nastíněné varianty měření a aby se ověřily vlastnosti šíření UZ vln horninovým prostředím v důlním díle. Cílem těchto měření je přispět touto nedestruktivní metodou k ocenění stavu zvětrání obnažených hornin v jednotlivých částech historického důlního díla. Příspěvek byl zpracován za finanční podpory GAČR, projekt číslo 105/06/0068 Výzkum faktorů ovlivňujících stabilitu středověkého Dolu Jeroným v Čisté Literatura Drouillard, T.F. and Vary, A. (1994): AE Literature Acoustic-Ultrasonic Reflectins. Journal Acoustic Emission, Vol. 12, No. 1/2, Hardy, H.R., Jr. (2003): Acoustic Emission / Microseismic Aktivity. Vol. I, A.A. Balkema Publishers, The Netherlands. Kaláb, Z., Knejzlík, J., Kořínek, R. and Žůrek, P. (2006): Cultural Monument Jeroným Mine, Czech Republic Contribution to the Geomechanical Stability Assessment. Publs. Inst. Geophys. Pol. Acad. Sc., M-29(395). Knejzlík, J. (2006): Distribuovaný systém pro monitorování v Dole Jeroným v Čisté. Transactions (Sborník vědeckých prací Vysoké školy báňské Technické univerzity Ostrava), Řada stavební, roč. VI, č.2/2006, Pandula. B., Blaško, F. a Mockovčiaková, A. (2000): Aplikácia najnovších poznatkov inžinierskej seizmiky pri určovaní stupňa porušenosti a kvalityletiskových dráh. Zborník Geotechnika 2000, Podbanské, Slovenská republika, Smetana, C. et al. (1998): Hluk a vibrace, měření a hodnocení. Sdělovací technika, Praha. Svoboda D. a Cikrle P. (2007): Zjišťování poruch v masivních betonových blocích s využitím ultrazvukové impulsové metody. pdf Svoboda, J. et al. (1983): Encyklopedický slovník geologických věd. Academia, Praha. Strana 9 (celkem 10)

10 Žůrek, P. a Kořínek, R. (2003): Zpřístupnění středověkého Dolu Jeroným v České republice. Acta Montanistica Slovaca, roč. 8, č.2-3, Žůrek, P., Kořínek, R., Michalčík, P., Štěpánková, H., Daněk, T., Kukutsch, R., Kaláb, Z., Knejzlík, J. a Lednická, M. (2005): Komplexní sledování geotechnických problémů lokality Čistá Důl Jeroným, období Uhlí, Rudy, Geologický průzkum, 9/2005, Žůrek, P., Michalčík, P., Kukutsch, R., Kořínek, R. a Daněk, T. (2006): Analýza stabilitních poměrů Dolu Jeroným v Čisté během obnovy dědičné štoly. Sborník Hornická Příbram ve vědě a technice 2006, CD, příspěvek T7. ČSN Zakládání staveb. Základová půda pod plošnými základy. ČSN Ultrazvuková impulsová metoda zkoušení betonu Strana 10 (celkem 10)

SEIZMICKÉ ZATÍŽENÍ LOKALITY DOLU JERONÝM V OBDOBÍ KRASLICKÉHO ROJE V ROCE 2008

SEIZMICKÉ ZATÍŽENÍ LOKALITY DOLU JERONÝM V OBDOBÍ KRASLICKÉHO ROJE V ROCE 2008 doc. RNDr. Zdeněk Kaláb, CSc. *, Ing. Markéta Lednická **, T 9 Ing. Jaromír Knejzlík, CSc. *** * Ústav geoniky AV ČR, v.v.i., Ostrava, Studentská 1768, 708 00 Ostrava - Poruba (též FAST, VŠB-Technická

Více

Doc. RNDr. Eva Hrubešová, Ph.D., T 4 Doc. Ing. Robert Kořínek, CSc., Ing. Markéta Lednická

Doc. RNDr. Eva Hrubešová, Ph.D., T 4 Doc. Ing. Robert Kořínek, CSc., Ing. Markéta Lednická Doc. RNDr. Eva Hrubešová, Ph.D., T 4 Doc. Ing. Robert Kořínek, CSc., Ing. Markéta Lednická HODNOCENÍ STABILITNÍCH A NAPĚŤO-DEFORMAČNÍCH POMĚRŮ KOMORY K2 DOLU JERONÝM 1. CHARAKTERISTIKA ZÁJMOVÉ LOKALITY

Více

OVĚŘENÍ POUŽITELNOSTI PŘÍSTROJŮ PRO TESTOVÁNÍ BETONU PŘI HODNOCENÍ STAVU HORNINOVÝCH VRTNÝCH JADER ZE STŘEDOVĚKÉHO DOLU JERONÝM

OVĚŘENÍ POUŽITELNOSTI PŘÍSTROJŮ PRO TESTOVÁNÍ BETONU PŘI HODNOCENÍ STAVU HORNINOVÝCH VRTNÝCH JADER ZE STŘEDOVĚKÉHO DOLU JERONÝM OVĚŘENÍ POUŽITELNOSTI PŘÍSTROJŮ PRO TESTOVÁNÍ BETONU PŘI HODNOCENÍ STAVU HORNINOVÝCH VRTNÝCH JADER ZE STŘEDOVĚKÉHO DOLU JERONÝM Markéta Lednická 1 Abstract Ultrasonic testing methods belong to nondestructive

Více

2. přednáška. Petr Konvalinka

2. přednáška. Petr Konvalinka EXPERIMENTÁLNÍ METODY MECHANIKY 2. přednáška Petr Konvalinka Experimentální vyšetřování pevnostních vlastností betonu Nedestruktivní metody zkoušky pevnosti Schmidtovo kladívko odpor v otlačení pull-out

Více

Doc. Ing. Petr Žůrek, CSc., Doc. Ing. Robert Kořínek, CSc. Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava

Doc. Ing. Petr Žůrek, CSc., Doc. Ing. Robert Kořínek, CSc. Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava Ing. Radovan Kukutsch, Ph.D. V 13 Ústav geoniky AV ČR, v.v.i. Ostrava Poruba Doc. Ing. Petr Žůrek, CSc., Doc. Ing. Robert Kořínek, CSc. Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava ZHODNOCENÍ GEOTECHNICKÉHO

Více

HISTORIE VZNIKU DŮLNÍCH PROSTOR DOLU JERONÝM PODLE DOCHOVANÝCH MAP A NÁČRTŮ

HISTORIE VZNIKU DŮLNÍCH PROSTOR DOLU JERONÝM PODLE DOCHOVANÝCH MAP A NÁČRTŮ Doc. RNDr. Zdeněk Kaláb, CSc. *, Ing. Markéta Lednická ** T 3 * Ústav geoniky AV ČR, v.v.i., Ostrava, Studentská 1768, 708 00 Ostrava - Poruba (též FAST, VŠB-Technická univerzita Ostrava) tel: 596979111

Více

NOVÉ PRVKY DISTRIBUOVANÉHO MĚŘÍCÍHO SYSTÉMU VE STŘEDOVĚKÉM DOLE JERONÝM V ČISTÉ

NOVÉ PRVKY DISTRIBUOVANÉHO MĚŘÍCÍHO SYSTÉMU VE STŘEDOVĚKÉM DOLE JERONÝM V ČISTÉ Doc. RNDr. Zdeněk Kaláb, CSc. 1), Ing. Jaromír Knejzlík, CSc. 2) T 3 1) Ústav geoniky AVČR, v.v.i., Ostrava Poruba; též VŠB-Technická univerzita Ostrava Poruba, Fakulta stavební (kalab@ugn.cas.cz) 2) Ústav

Více

Ultrazvuková defektoskopie. Vypracoval Jan Janský

Ultrazvuková defektoskopie. Vypracoval Jan Janský Ultrazvuková defektoskopie Vypracoval Jan Janský Základní principy použití vysokých akustických frekvencí pro zjištění vlastností máteriálu a vad typické zařízení: generátor/přijímač pulsů snímač zobrazovací

Více

Metody diagnostiky v laboratoři fyzikální vlastnosti. Ing. Ondřej Anton, Ph.D. Ing. Petr Cikrle, Ph.D.

Metody diagnostiky v laboratoři fyzikální vlastnosti. Ing. Ondřej Anton, Ph.D. Ing. Petr Cikrle, Ph.D. Metody diagnostiky v laboratoři fyzikální vlastnosti Ing. Ondřej Anton, Ph.D. Ing. Petr Cikrle, Ph.D. OBSAH Vzorky betonu jádrové vývrty Objemová hmotnost Dynamické moduly pružnosti Pevnost v tlaku Statický

Více

DŮL JERONÝM V HISTORICKÝCH MAPÁCH A SCHÉMATECH

DŮL JERONÝM V HISTORICKÝCH MAPÁCH A SCHÉMATECH Doc. RNDr. Zdeněk Kaláb, CSc. T 6 Ústav geoniky AVČR, v.v.i., Ostrava Poruba; též VŠB-Technická univerzita Ostrava Poruba, Fakulta stavební Ing. Markéta Lednická VŠB-Technická univerzita Ostrava Poruba,

Více

prof. RNDr. Zdeněk Kaláb, CSc.,Ing. Markéta Lednická, Ph.D., T 2 Ing. Jaromír Knejzlík, CSc.,Ing. Tomáš Kaláb

prof. RNDr. Zdeněk Kaláb, CSc.,Ing. Markéta Lednická, Ph.D., T 2 Ing. Jaromír Knejzlík, CSc.,Ing. Tomáš Kaláb prof. RNDr. Zdeněk Kaláb, CSc.,Ing. Markéta Lednická, Ph.D., T 2 Ing. Jaromír Knejzlík, CSc.,Ing. Tomáš Kaláb Ústav geoniky AV ČR, v.v.i. DESETILETÍ GEOTECHNICKÉHO MONITORINGU V DOLE JERONÝM Decade of

Více

DŮLNÍ VODY V HISTORICKÉM DOLE JERONÝM V ČISTÉ

DŮLNÍ VODY V HISTORICKÉM DOLE JERONÝM V ČISTÉ Ing. Radovan Kukutsch T 5 VŠB-Technická univerzita Ostrava Poruba, Fakulta hornicko-geologická Ing. Markéta Lednická VŠB-Technická univerzita Ostrava Poruba, Fakulta stavební; též Ústav geoniky AVČR, v.v.i.,

Více

Sborník vědeckých prací Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava číslo 1, rok 2008, ročník VIII, řada stavební článek č.

Sborník vědeckých prací Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava číslo 1, rok 2008, ročník VIII, řada stavební článek č. Sborník vědeckých prací Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava číslo 1, rok 2008, ročník VIII, řada stavební článek č. 21 Zdeněk KALÁB 1, Martin STOLÁRIK 2 EXPERIMENTÁLNÍ MĚŘENÍ SEIZMICKÉHO

Více

NOVODOBÁ HISTORIE DOLU JERONÝM - ZAJIŠTĚNÍ DOLU JERONÝM V DATECH

NOVODOBÁ HISTORIE DOLU JERONÝM - ZAJIŠTĚNÍ DOLU JERONÝM V DATECH Ing. Radovan Kukutsch, Ph.D. T 8 Ústav geoniky AV ČR, v.v.i., Ostrava - Poruba Ing. Josef Bernard Diamo, s.p., SUL. o.z. Příbram Doc. Ing. Robert Kořínek, CSc. VŠB-Technická univerzita Ostrava Poruba,

Více

Doc. Ing. Petr Žůrek, CSc., Doc. Ing. Robert Kořínek, CSc. T 5 Ing. Radovan Kukutsch, Ph.D.

Doc. Ing. Petr Žůrek, CSc., Doc. Ing. Robert Kořínek, CSc. T 5 Ing. Radovan Kukutsch, Ph.D. Doc. Ing. Petr Žůrek, CSc., Doc. Ing. Robert Kořínek, CSc. T 5 Ing. Radovan Kukutsch, Ph.D. PŘÍSPĚVEK KE ZPROVOZNĚNÍ TECHNICKÉ PAMÁTKY DŮL JERONÝM, ČISTÁ 1. Úvod Vzhledem k nutnosti posuzovat stávající

Více

Katedra geotechniky a podzemního stavitelství

Katedra geotechniky a podzemního stavitelství Katedra geotechniky a podzemního stavitelství Geotechnický monitoring učební texty, přednášky Monitoring původní napjatosti doc. RNDr. Eva Hrubešová, Ph.D. Inovace studijního oboru Geotechnika CZ.1.07/2.2.00/28.0009.

Více

Autor: Bc. Tomáš Zavadil Vedoucí práce: Ing. Jaroslav Pitter, Ph.D. ATG (Advanced Technology Group), s.r.o

Autor: Bc. Tomáš Zavadil Vedoucí práce: Ing. Jaroslav Pitter, Ph.D. ATG (Advanced Technology Group), s.r.o Autor: Bc. Tomáš Zavadil Vedoucí práce: Ing. Jaroslav Pitter, Ph.D. ATG (Advanced Technology Group), s.r.o. www.atg.cz 2011-06-02 1. Motivace 2. Cíl práce 3. Zbytková životnost 4. Nedestruktivní zkoušení

Více

DIAGNOSTICKÝ SYTÉM M PRO KONTROLU ITÍM M METODY AKUSICKÉ EMISE

DIAGNOSTICKÝ SYTÉM M PRO KONTROLU ITÍM M METODY AKUSICKÉ EMISE DIAGNOSTICKÝ SYTÉM M PRO KONTROLU LOŽISEK S VYUŽIT ITÍM M METODY AKUSICKÉ EMISE autor: Ing. školitel: doc. Ing. Pavel Mazal, CSc. Čím více víme, tím více zjišťujeme, kolik toho ještě nevíme. 2 /15 OBSAH

Více

Obr.1, 2 Ukázky dobývání rud kladívkem a mlátkem a sázení ohněm. univerzita Ostrava, fakulta stavební, L. Podestě 1875, Ostrava

Obr.1, 2 Ukázky dobývání rud kladívkem a mlátkem a sázení ohněm. univerzita Ostrava, fakulta stavební, L. Podestě 1875, Ostrava Libuše HOFRICHTEROVÁ 1, Zdeněk KALÁB 2, Jaromír KNEJZLÍK 3 GEOFYZIKÁLNÍ A SEIZMOLOGICKÁ MĚŘENÍ NA LOKALITĚ HISTORICKÉHO DOLU JERONÝM V ČISTÉ GEOPHYSICAL AND SEISMOLOGICAL MEASUREMENTS IN MEDIEVAL MINE

Více

Sborník vědeckých prací Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava číslo 2, rok 2011, ročník XI, řada stavební článek č.

Sborník vědeckých prací Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava číslo 2, rok 2011, ročník XI, řada stavební článek č. Sborník vědeckých prací Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava číslo 2, rok 2011, ročník XI, řada stavební článek č. 24 Pavel ŠMÍRA 1, Tereza MURÍNOVÁ 2, Jan ŠTĚPÁNEK 3 VYUŽITÍ ULTRAZVUKOVÉHO

Více

Měření a analýza mechanických vlastností materiálů a konstrukcí. 1. Určete moduly pružnosti E z ohybu tyče pro 4 různé materiály

Měření a analýza mechanických vlastností materiálů a konstrukcí. 1. Určete moduly pružnosti E z ohybu tyče pro 4 různé materiály FP 1 Měření a analýza mechanických vlastností materiálů a konstrukcí Úkoly : 1. Určete moduly pružnosti E z ohybu tyče pro 4 různé materiály 2. Určete moduly pružnosti vzorků nepřímo pomocí měření rychlosti

Více

Nedestruktivní metody zkoušení železobetonových konstrukcí

Nedestruktivní metody zkoušení železobetonových konstrukcí Nedestruktivní metody zkoušení železobetonových konstrukcí Ing. Petr Cikrle, Ph.D., Doc. Ing. Tomáš Vymazal, Ph.D, Osnova Metody pro zkoušení betonu v konstrukci Nedestruktivní či destruktivní metody Odrazové

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ PRŮVODCE GB01-P05 MECHANICKÉ VLNĚNÍ

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ PRŮVODCE GB01-P05 MECHANICKÉ VLNĚNÍ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ Prof. Ing. Bohumil Koktavý,CSc. FYZIKA PRŮVODCE GB01-P05 MECHANICKÉ VLNĚNÍ STUDIJNÍ OPORY PRO STUDIJNÍ PROGRAMY S KOMBINOVANOU FORMOU STUDIA 2 OBSAH 1 Úvod...5

Více

Ing. Petr Cikrle, Ph.D., Ing. Dalibor Kocáb ČSN EN 206 a další nové standardy pro výrobu a zkoušení betonu

Ing. Petr Cikrle, Ph.D., Ing. Dalibor Kocáb ČSN EN 206 a další nové standardy pro výrobu a zkoušení betonu Zkušební postupy pro zkoušení betonu v konstrukcích Ing. Petr Cikrle, Ph.D., Ing. Dalibor Kocáb Beton v minulosti Do 1. sv. války nízká kvalita pojiva, technologie První republika úsporné a štíhlé kce,

Více

VÝZNAM A NENAHRADITELNOST VIZUÁLNÍ KONTROLY PŘI KVALIFIKACI PROCESU SVAŘOVÁNÍ

VÝZNAM A NENAHRADITELNOST VIZUÁLNÍ KONTROLY PŘI KVALIFIKACI PROCESU SVAŘOVÁNÍ Czech Society for Nondestructive Testing NDE for Safety / DEFEKTOSKOPIE 2012 October 30 - November 1, 2012 - Seč u Chrudimi - Czech Republic VÝZNAM A NENAHRADITELNOST VIZUÁLNÍ KONTROLY PŘI KVALIFIKACI

Více

VÝVOJ NOVÉ GENERACE ZAŘÍZENÍ S POKROČILOU DIAGNOSTIKOU PRO STANOVENÍ KONTAKTNÍ DEGRADACE

VÝVOJ NOVÉ GENERACE ZAŘÍZENÍ S POKROČILOU DIAGNOSTIKOU PRO STANOVENÍ KONTAKTNÍ DEGRADACE VÝVOJ NOVÉ GENERACE ZAŘÍZENÍ S POKROČILOU DIAGNOSTIKOU PRO STANOVENÍ KONTAKTNÍ DEGRADACE Jiří Dvořáček Prezentace k obhajobě doktorské dizertační práce Institute of Machine and Industrial Design Faculty

Více

Techniky detekce a určení velikosti souvislých trhlin

Techniky detekce a určení velikosti souvislých trhlin Techniky detekce a určení velikosti souvislých trhlin Přehled Byl-li podle obecných norem nebo regulačních směrnic detekovány souvislé trhliny na vnitřním povrchu, musí být následně přesně stanoven rozměr.

Více

Název práce: DIAGNOSTIKA KONTAKTNĚ ZATÍŽENÝCH POVRCHŮ S VYUŽITÍM VYBRANÝCH POSTUPŮ ZPRACOVÁNÍ SIGNÁLU AKUSTICKÉ EMISE

Název práce: DIAGNOSTIKA KONTAKTNĚ ZATÍŽENÝCH POVRCHŮ S VYUŽITÍM VYBRANÝCH POSTUPŮ ZPRACOVÁNÍ SIGNÁLU AKUSTICKÉ EMISE Ing. 1 /12 Název práce: DIAGNOSTIKA KONTAKTNĚ ZATÍŽENÝCH POVRCHŮ S VYUŽITÍM VYBRANÝCH POSTUPŮ ZPRACOVÁNÍ SIGNÁLU AKUSTICKÉ EMISE Školitel: doc.ing. Pavel Mazal CSc Ing. 2 /12 Obsah Úvod do problematiky

Více

Sborník vědeckých prací Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava číslo 2, rok 2009, ročník IX, řada stavební článek č.

Sborník vědeckých prací Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava číslo 2, rok 2009, ročník IX, řada stavební článek č. Sborník vědeckých prací Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava číslo 2, rok 2009, ročník IX, řada stavební článek č. 10 Zdeněk KALÁB 1, Markéta LEDNICKÁ 2 MOŽNÁ VYSVĚTLENÍ SNÍŽENÍ HLADINY DŮLNÍCH

Více

DIAGNOSTICS OF A HYDRAULIC PUMP STATUS USING ACOUSTIC EMISSION

DIAGNOSTICS OF A HYDRAULIC PUMP STATUS USING ACOUSTIC EMISSION DIAGNOSTICS OF A HYDRAULIC PUMP STATUS USING ACOUSTIC EMISSION Varner D., Černý M., Mareček J. Department of Engineering and Automobile Transport, Faculty of Agronomy, Mendel University of Agriculture

Více

Výtvarné umění jako součást architektury 60. a 70. let 20. století

Výtvarné umění jako součást architektury 60. a 70. let 20. století Výtvarné umění jako součást architektury 60. a 70. let 20. století WORKSHOP konaný v rámci projektu NAKI II Analýza a prezentace hodnot moderní architektury 60. a 70. let 20. století jako součásti národní

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 19.100; 91.080.40 Květen 2012 ČSN 73 2011 Nedestruktivní zkoušení betonových konstrukcí Non-destructive testing of concrete structures Nahrazení předchozích norem Touto normou

Více

Vlny konečné amplitudy vyzařované bublinou vytvořenou jiskrovým výbojem ve vodě

Vlny konečné amplitudy vyzařované bublinou vytvořenou jiskrovým výbojem ve vodě 12. 14. května 2015 Vlny konečné amplitudy vyzařované bublinou vytvořenou jiskrovým výbojem ve vodě Karel Vokurka Technická univerzita v Liberci, katedra fyziky, Studentská 2, 461 17 Liberec karel.vokurka@tul.cz

Více

prof. RNDr. Zdeněk Kaláb, CSc.,Ing. Markéta Lednická, Ph.D. T 11 PŘEDSTAVENÍ DOLU JERONÝM V GEOFYZIKÁLNÍM ČASOPISE EGRSE

prof. RNDr. Zdeněk Kaláb, CSc.,Ing. Markéta Lednická, Ph.D. T 11 PŘEDSTAVENÍ DOLU JERONÝM V GEOFYZIKÁLNÍM ČASOPISE EGRSE prof. RNDr. Zdeněk Kaláb, CSc.,Ing. Markéta Lednická, Ph.D. T 11 Ústav geoniky AV ČR, v.v.i., Ostrava, (též FAST, VŠB-Technická univerzita Ostrava), kalab@ugn.cas.cz, lednicka@ugn.cas.cz PŘEDSTAVENÍ DOLU

Více

Vlnění. vlnění kmitavý pohyb částic se šíří prostředím. přenos energie bez přenosu látky. druhy vlnění: 1. a. mechanické vlnění (v hmotném prostředí)

Vlnění. vlnění kmitavý pohyb částic se šíří prostředím. přenos energie bez přenosu látky. druhy vlnění: 1. a. mechanické vlnění (v hmotném prostředí) Vlnění vlnění kmitavý pohyb částic se šíří prostředím přenos energie bez přenosu látky Vázané oscilátory druhy vlnění: Druhy vlnění podélné a příčné 1. a. mechanické vlnění (v hmotném prostředí) b. elektromagnetické

Více

Pojednání ke státní doktorské zkoušce. Hodnocení mechanických vlastností slitin na bázi Al a Mg s využitím metody AE

Pojednání ke státní doktorské zkoušce. Hodnocení mechanických vlastností slitin na bázi Al a Mg s využitím metody AE Pojednání ke státní doktorské zkoušce Hodnocení mechanických vlastností slitin na bázi Al a Mg s využitím metody AE autor: Ing. školitel: doc. Ing. Pavel MAZAL CSc. 2 /18 OBSAH Úvod Vymezení řešení problematiky

Více

MOŽNOSTI GEOFYZIKÁLNÍCH MĚŘENÍ PŘI ŘEŠENÍ STARÝCH EKOLOGICKÝCH ZÁTĚŽÍ SPOJENÝCH S HOSPODÁŘSTVÍM S POHONNÝMI HMOTAMI

MOŽNOSTI GEOFYZIKÁLNÍCH MĚŘENÍ PŘI ŘEŠENÍ STARÝCH EKOLOGICKÝCH ZÁTĚŽÍ SPOJENÝCH S HOSPODÁŘSTVÍM S POHONNÝMI HMOTAMI MOŽNOSTI GEOFYZIKÁLNÍCH MĚŘENÍ PŘI ŘEŠENÍ STARÝCH EKOLOGICKÝCH ZÁTĚŽÍ SPOJENÝCH S HOSPODÁŘSTVÍM S POHONNÝMI HMOTAMI RNDr. Jaroslav Bárta, CSc. 1, RNDr.. Dušan Dostál 1, Mgr. Jaroslav Jirků 2 1) G IMPULS

Více

PROTIHLUKOVÁ STĚNA Z DŘEVOCEMENTOVÝCH ABSORBČNÍCH DESEK

PROTIHLUKOVÁ STĚNA Z DŘEVOCEMENTOVÝCH ABSORBČNÍCH DESEK PROTIHLUKOVÁ STĚNA Z DŘEVOCEMENTOVÝCH ABSORBČNÍCH DESEK Rudolf Hela, Oldřich Fiala, Jiří Zach V příspěvku je popsán systém protihlukových stěn za využití odpadu z těžby a zpracování dřeva. Pro pohltivou

Více

CZ.1.07/1.5.00/

CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy Zvolenovská 537, Hluboká nad Vltavou Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/34.0448 CZ.1.07/1.5.00/34.0448 1 Číslo projektu

Více

Fyzika - Sexta, 2. ročník

Fyzika - Sexta, 2. ročník - Sexta, 2. ročník Fyzika Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence komunikativní Kompetence k řešení problémů Kompetence sociální a personální Kompetence občanská Kompetence k podnikavosti Kompetence

Více

Ověření funkčnosti ultrazvukového detektoru vzdálenosti

Ověření funkčnosti ultrazvukového detektoru vzdálenosti 1 Portál pre odborné publikovanie ISSN 1338-0087 Ověření funkčnosti ultrazvukového detektoru vzdálenosti Plšek Stanislav Elektrotechnika 06.12.2010 Práce se zabývá ověřením funkčnosti ultrazvukového detektoru

Více

EXPERIMENTÁLNÍ METODY. Ing. Jiří Litoš, Ph.D.

EXPERIMENTÁLNÍ METODY. Ing. Jiří Litoš, Ph.D. EXPERIMENTÁLNÍ METODY Ing. Jiří Litoš, Ph.D. 01 Experimentální zkoušení KDE? V laboratoři In-situ (na stavbách) CO? Modely konstrukčních částí Menší konstrukční části Modely celých konstrukcí Celé konstrukce

Více

Dokumentace funkčního vzorku Nástavce pro měření laserovým dálkoměrem na kotevních bodech liniových instalací BOTDA

Dokumentace funkčního vzorku Nástavce pro měření laserovým dálkoměrem na kotevních bodech liniových instalací BOTDA Dokumentace funkčního vzorku Nástavce pro měření laserovým dálkoměrem na kotevních bodech liniových instalací BOTDA vyvinutého v rámci řešení projektu FR-TI3/609 Výzkum a vývoj detekce a kontrolního sledování

Více

GEOTECHNICKÝ MONITORING

GEOTECHNICKÝ MONITORING Inovace studijního oboru Geotechnika reg. č. CZ.1.07/2.2.00/28.0009 GEOTECHNICKÝ MONITORING podklady do cvičení SEIZMICKÁ MĚŘENÍ Ing. Martin Stolárik, Ph.D. Místnost: C 315 Telefon: 597 321 928 E-mail:

Více

MKP simulace integrovaného snímače

MKP simulace integrovaného snímače MKP simulace integrovaného snímače podélných a příčných vln Petr Hora Olga Červená Ústav termomechaniky AV ČR, v. v. i. Praha, CZ Inženýrská mechanika 2012 - Svratka Úvod nedestruktivní testování (NDT)

Více

PŘEDBĚŽNÁ ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČSN P Inženýrskogeologický průzkum. Ground investigation. Obsah. Strana. Předmluva 4.

PŘEDBĚŽNÁ ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČSN P Inženýrskogeologický průzkum. Ground investigation. Obsah. Strana. Předmluva 4. PŘEDBĚŽNÁ ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 93.020 Listopad 2016 ČSN P 73 1005 Inženýrskogeologický průzkum Ground investigation Obsah Strana Předmluva 4 Úvod 6 1 Předmět normy 7 2 Citované dokumenty 7 3 Termíny

Více

Sborník vědeckých prací Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava číslo 2, rok 2009, ročník IX, řada stavební článek č.

Sborník vědeckých prací Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava číslo 2, rok 2009, ročník IX, řada stavební článek č. Sborník vědeckých prací Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava číslo 2, rok 2009, ročník IX, řada stavební článek č. 11 Zdeněk KALÁB 1, Jaromír KNEJZLÍK 2 POSOUZENÍ SEIZMICKÉHO ZATÍŽENÍ STONAVY

Více

Základní vlastnosti stavebních materiálů

Základní vlastnosti stavebních materiálů Základní vlastnosti stavebních materiálů Měrná hmotnost (hustota) hmotnost objemové jednotky látky bez dutin a pórů m V h g / cm 3 kg/m 3 V h objem tuhé fáze Objemová hmotnost hmotnost objemové jednotky

Více

5. cvičení. Technické odstřely a jejich účinky

5. cvičení. Technické odstřely a jejich účinky 5. cvičení Technické odstřely a jejich účinky Komorový odstřel Obr. 1. Komorový odstřel je vhodný zejména do hornin s dobře vyvinutou druhotnou odlučností, což vyplývá z jeho funkce (Obr. 1.). Úkolem komorového

Více

UČIVO. Termodynamická teplota. První termodynamický zákon Přenos vnitřní energie

UČIVO. Termodynamická teplota. První termodynamický zákon Přenos vnitřní energie PŘEDMĚT: FYZIKA ROČNÍK: SEXTA VÝSTUP UČIVO MEZIPŘEDM. VZTAHY, PRŮŘEZOVÁ TÉMATA, PROJEKTY, KURZY POZNÁMKY Zná 3 základní poznatky kinetické teorie látek a vysvětlí jejich praktický význam Vysvětlí pojmy

Více

EXPERIMENTÁLNÍ METODY I 10. Měření hluku

EXPERIMENTÁLNÍ METODY I 10. Měření hluku FSI VUT v Brně, Energetický ústav Odbor termomechaniky a techniky prostředí prof. Ing. Milan Pavelek, CSc. EXPERIMENTÁLNÍ METODY I 10. Měření hluku OSNOVA 10. KAPITOLY Úvod do měření hluku Teoretické základy

Více

Protokol o zkoušce č. 173/12

Protokol o zkoušce č. 173/12 CENTUM STAVEBNÍHO INŽENÝSTVÍ, a. s. pracoviště Zlín, K Cihelně 304, 764 32 Zlín - Louky Laboratoř otvorových výplní, stavební tepelné techniky a akustiky č.1007.1, akreditovaná Českým institutem pro akreditaci,

Více

NEDESTRUKTIVNÍ ZKOUŠKY SVARŮ

NEDESTRUKTIVNÍ ZKOUŠKY SVARŮ NEDESTRUKTIVNÍ ZKOUŠKY SVARŮ Mgr. Ladislav Blahuta Střední škola, Havířov-Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace Tento výukový materiál byl zpracován v rámci akce EU peníze středním školám - OP

Více

Měření tlouštěk asfaltových vrstev vozovky georadarem

Měření tlouštěk asfaltových vrstev vozovky georadarem Příloha D5 Název diagnostiky: Měření tlouštěk asfaltových vrstev vozovky georadarem Lokalizace: Dálnice D47, km 146,600-163,800 Datum provedení: říjen 2012 Provedl: Centrum dopravního výzkumu. v.v.i. Stručný

Více

Katedra geotechniky a podzemního stavitelství

Katedra geotechniky a podzemního stavitelství Katedra geotechniky a podzemního stavitelství Geotechnický monitoring učební texty, přednášky Monitoring konvergence doc. RNDr. Eva Hrubešová, Ph.D. Inovace studijního oboru Geotechnika CZ.1.07/2.2.00/28.0009.

Více

4. Akustika. 4.1 Úvod. 4.2 Rychlost zvuku

4. Akustika. 4.1 Úvod. 4.2 Rychlost zvuku 4. Akustika 4.1 Úvod Fyzikálními ději, které probíhají při vzniku, šíření či vnímání zvuku, se zabývá akustika. Lidské ucho je schopné vnímat zvuky o frekvenčním rozsahu 16 Hz až 16 khz. Mechanické vlnění

Více

NEDESTRUKTIVNÍ ZKOUŠENÍ

NEDESTRUKTIVNÍ ZKOUŠENÍ Definice Nejdůležitější typy: a) dynamické rezonanční - ultrazukoé - impedanční b) radiometrické měření hutnosti - lhkosti - obj. hmotnosti c) rentgenografie a radiografie d) sklerometrie e) magnetické

Více

Zvuk. 1. základní kmitání. 2. šíření zvuku

Zvuk. 1. základní kmitání. 2. šíření zvuku Zvuk 1. základní kmitání - vzduchem se šíří tlakové vzruchy (vzruchová vlna), zvuk je systémem zhuštěnin a zředěnin - podstatou zvuku je kmitání zdroje zvuku a tím způsobené podélné vlnění elastického

Více

Protokol o zkoušce č. 311/12

Protokol o zkoušce č. 311/12 CENTRUM STAVEBNÍHO INŽENÝRSTVÍ, a. s. pracoviště Zlín, K Cihelně 304, 764 32 Zlín - Louky Laboratoř otvorových výplní, stavební tepelné techniky a akustiky č.1007.1, akreditovaná Českým institutem pro

Více

Ing. Radovan Kukutsch, Ph.D., doc. Ing. Petr Žůrek, CSc. V 1 doc. Ing. Robert Kořínek, CSc.

Ing. Radovan Kukutsch, Ph.D., doc. Ing. Petr Žůrek, CSc. V 1 doc. Ing. Robert Kořínek, CSc. Ing. Radovan Kukutsch, Ph.D., doc. Ing. Petr Žůrek, CSc. V 1 doc. Ing. Robert Kořínek, CSc. STABILITA STARÝCH DŮLNÍCH DĚL DOLU JERONÝM V ČISTÉ, OKR. SOKOLOV Abstrakt Důl Jeroným, který se nachází v lokalitě

Více

(75)!ng. PETR KUBÍČEK, CSc., a ing. JARMILA KUBÍČKOVA, OSTRAVA

(75)!ng. PETR KUBÍČEK, CSc., a ing. JARMILA KUBÍČKOVA, OSTRAVA ČESKOSLOVENSKA SOCIALISTICKÁ R E P U B L I K A (19) (11) (bi) (22) Přihlášeno 30 10 74 (21) (PV 7386-74] (51) Int. Ol.* B 03 B 13/06 (40) Zveřejněno 28 04 78 ÚŘAD PRO VYNÁLEZY A OBJEVY (45) Vydáno 15 02

Více

PVP Bukov výzkumné pracoviště pro demonstraci bezpečnosti a proveditelnosti úložného systému hlubinného úložiště

PVP Bukov výzkumné pracoviště pro demonstraci bezpečnosti a proveditelnosti úložného systému hlubinného úložiště 6.3.2018 PVP Bukov výzkumné pracoviště pro demonstraci bezpečnosti a proveditelnosti úložného systému hlubinného úložiště Jan Smutek, Jiří Slovák, Lukáš Vondrovic, Jaromír Augusta Obsah Úvod Koncept Hlubinného

Více

Protokol o zkoušce č. 258/13

Protokol o zkoušce č. 258/13 CENTUM STAVEBNÍHO INŽENÝSTVÍ a. s. pracoviště Zlín, K Cihelně 304, 764 32 Zlín - Louky Laboratoř otvorových výplní, stavební tepelné techniky a akustiky č.1007.1, akreditovaná Českým institutem pro akreditaci,

Více

Katedra geotechniky a podzemního stavitelství

Katedra geotechniky a podzemního stavitelství Katedra geotechniky a podzemního stavitelství Geotechnický monitoring učební texty, přednášky Monitoring stavebních jam doc. RNDr. Eva Hrubešová, Ph.D. Inovace studijního oboru Geotechnika CZ.1.07/2.2.00/28.0009.

Více

HODNOCENÍ ROZDÍLNÝCH REŽIMŮ PŘI PROCESU SPALOVÁNÍ

HODNOCENÍ ROZDÍLNÝCH REŽIMŮ PŘI PROCESU SPALOVÁNÍ HODNOCENÍ ROZDÍLNÝCH REŽIMŮ PŘI PROCESU SPALOVÁNÍ Radim Paluska, Miroslav Kyjovský V tomto příspěvku jsou uvedeny poznatky vyplývající ze zkoušek provedených za účelem vyhodnocení rozdílných režimů při

Více

Ultrazvuková kontrola obvodových svarů potrubí

Ultrazvuková kontrola obvodových svarů potrubí Ultrazvuková kontrola obvodových svarů potrubí Úlohou automatického ultrazvukového zkoušení je zejména nahradit rentgenové zkoušení, protože je rychlejší, bezpečnější a podává lepší informace o velikosti

Více

Protokol o měření hluku

Protokol o měření hluku OBJEDNATEL: Městská část Praha - Satalice František Jenčík starosta MČ K Radonicům 81 190 15 Praha 9 - Satalice Protokol o měření hluku Zak. č.: 1206018 Název měření: 24 hodinové kontinuální měření hluku

Více

- Princip metody spočívá ve využití ultrazvukového vlnění, resp. jeho odrazu od plošných necelistvostí.

- Princip metody spočívá ve využití ultrazvukového vlnění, resp. jeho odrazu od plošných necelistvostí. P10: NDT metody 3/5 Princip metody - Princip metody spočívá ve využití ultrazvukového vlnění, resp. jeho odrazu od plošných necelistvostí. - Ultrazvukovým vlněním rozumíme mechanické vlnění s frekvencí

Více

Ultrazvukové diagnostické přístroje. X31ZLE Základy lékařské elektroniky Jan Havlík Katedra teorie obvodů xhavlikj@fel.cvut.cz

Ultrazvukové diagnostické přístroje. X31ZLE Základy lékařské elektroniky Jan Havlík Katedra teorie obvodů xhavlikj@fel.cvut.cz Ultrazvukové diagnostické přístroje X31ZLE Základy lékařské elektroniky Jan Havlík Katedra teorie obvodů xhavlikj@fel.cvut.cz Ultrazvuková diagnostika v medicíně Ultrazvuková diagnostika diagnostická zobrazovací

Více

Stanovení polohy kluzných trnů v CB krytu georadarem

Stanovení polohy kluzných trnů v CB krytu georadarem Název diagnostiky: Stanovení polohy kluzných trnů v CB krytu georadarem Datum provedení: srpen 2014 Provedl: Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. Stručný popis: Měření polohy kluzných trnů v CB krytech mobilním

Více

Geotechnický průzkum hlavní úkoly

Geotechnický průzkum hlavní úkoly Geotechnický průzkum hlavní úkoly * optimální vedení trasy z hlediska inženýrskogeologických poměrů * stávající stabilitu území, resp. změny stabilitních poměrů v souvislosti s výstavbou * polohu, velikost

Více

s.r.o. NOVÁKOVÝCH 6, PRAHA 8, 180 00 266310101, 266316273 www..pruzkum.cz e-mail: schreiber@pruzkum.cz PRAHA 7 HOLEŠOVICE

s.r.o. NOVÁKOVÝCH 6, PRAHA 8, 180 00 266310101, 266316273 www..pruzkum.cz e-mail: schreiber@pruzkum.cz PRAHA 7 HOLEŠOVICE s.r.o. NOVÁKOVÝCH 6, PRAHA 8, 180 00 266310101, 266316273 www..pruzkum.cz e-mail: schreiber@pruzkum.cz PRAHA 7 HOLEŠOVICE PŘÍSTAVBA KLINIKY SV. KLIMENTA INŽENÝRSKOGEOLOGICKÁ REŠERŠE Mgr. Martin Schreiber

Více

Metody průzkumu a diagnostiky na stavbě - odběry vzorků. Ing. Petr Cikrle, Ph.D. Ing. Ondřej Anton, Ph.D.

Metody průzkumu a diagnostiky na stavbě - odběry vzorků. Ing. Petr Cikrle, Ph.D. Ing. Ondřej Anton, Ph.D. Metody průzkumu a diagnostiky na stavbě Ing. Petr Cikrle, Ph.D. Ing. Ondřej Anton, Ph.D. OBSAH Úvod starší železobetonové konstrukce Druhy betonu a výztuže v minulosti Metody pro zkoušení betonu Metody

Více

Mendelova univerzita v Brně. Analýza vybraných mechanických vlastností konstrukčních materiálů pro dřevostavby

Mendelova univerzita v Brně. Analýza vybraných mechanických vlastností konstrukčních materiálů pro dřevostavby Mendelova univerzita v Brně Lesnická a dřevařská fakulta Ústav základního zpracování dřeva Analýza vybraných mechanických vlastností konstrukčních materiálů pro dřevostavby Diplomová práce Vedoucí práce:

Více

Protokol o zkoušce č. 160/14

Protokol o zkoušce č. 160/14 CENTRUM STAVEBNÍHO INŽENÝRSTVÍ a. s. pracoviště Zlín, K Cihelně 304, 764 32 Zlín - Louky Zkušebna fyzikálních vlastností materiálů, konstrukcí a budov - Zlín Zkušební laboratoř č. 1007.1 akreditovaná ČIA

Více

Dokumentace průzkumných děl a podzemních staveb

Dokumentace průzkumných děl a podzemních staveb Dokumentace průzkumných děl d l a podzemních staveb jarní semestr 2014 / II. REPETORIUM NORMY platné ČSN EN ISO 14688 1 Geotechnický průzkum a zkoušení Pojmenovánía zatřiďování zemin Část 1: pojmenování

Více

Katedra geotechniky a podzemního stavitelství

Katedra geotechniky a podzemního stavitelství Katedra geotechniky a podzemního stavitelství Geotechnický monitoring učební texty, přednášky Monitoring přehradních hrází doc. RNDr. Eva Hrubešová, Ph.D. Inovace studijního oboru Geotechnika CZ.1.07/2.2.00/28.0009.

Více

Izolaní materiály. Šastník Stanislav. 2. týden

Izolaní materiály. Šastník Stanislav. 2. týden Izolaní materiály 2. týden Šastník Stanislav Vysoké uení technické v Brn, Fakulta stavební, Ústav technologie stavebních hmot a dílc, Veveí 95, 602 00 Brno, Tel: +420 5 4114 7507, Fax +420 5 4114 7502,

Více

Kalibrace: Nominální teplota pro kalibraci v laboratoři: (23 ± 2) C Nominální teplota pro kalibraci mimo laboratoř: (23 ± 5) C

Kalibrace: Nominální teplota pro kalibraci v laboratoři: (23 ± 2) C Nominální teplota pro kalibraci mimo laboratoř: (23 ± 5) C List 1 z 19 Obor měřené veličiny: elektrické veličiny Kalibrace: Nominální teplota pro kalibraci v laboratoři: (23 ± 2) C Nominální teplota pro kalibraci mimo laboratoř: (23 ± 5) C 1. Napětí stejnosměrné

Více

Identifikace zkušebního postupu/metody

Identifikace zkušebního postupu/metody List 1 z 5 Laboratoř je způsobilá aktualizovat normativní dokumenty identifikující zkušební postupy. Laboratoř poskytuje odborná stanoviska a interpretace výsledků zkoušek. 1. Brno Tuřanka 111, 627 00

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV TECHNOLOGIE STAVEBNÍCH HMOT A DÍLCŮ FACULTY OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF TECHNOLOGY OF BUILDING MATERIALS AND COMPONENTS

Více

KIS a jejich bezpečnost I Šíření rádiových vln

KIS a jejich bezpečnost I Šíření rádiových vln KIS a jejich bezpečnost I Šíření rádiových vln Podstata jednotlivých druhů spojení, výhody a nevýhody jejich použití doc. Ing. Marie Richterová, Ph.D. Katedra komunikačních a informačních systémů Černá

Více

Termografie - měření povrchu železobetonového mostu

Termografie - měření povrchu železobetonového mostu Název diagnostiky: Termografie - měření povrchu železobetonového mostu Datum provedení: duben 2014 Provedl: Centrum dopravního výzkumu. v.v.i. Stručný popis: Termografické měření a vyhodnocení železobetonového

Více

Stanovení akustického výkonu Nejistoty měření. Ing. Miroslav Kučera, Ph.D.

Stanovení akustického výkonu Nejistoty měření. Ing. Miroslav Kučera, Ph.D. Stanovení akustického výkonu Nejistoty měření Ing. Miroslav Kučera, Ph.D. Využití měření intenzity zvuku pro stanovení akustického výkonu klapek? Výhody: 1) přímé stanovení akustického výkonu zvláště při

Více

Laboratorní úloha č. 4 - Kmity II

Laboratorní úloha č. 4 - Kmity II Laboratorní úloha č. 4 - Kmity II Úkoly měření: 1. Seznámení s měřením na přenosném dataloggeru LabQuest 2 základní specifikace přístroje, způsob zapojení přístroje, záznam dat a práce se senzory, vyhodnocování

Více

AKUSTICKÉ VADY A PORUCHY NA STAVBÁCH

AKUSTICKÉ VADY A PORUCHY NA STAVBÁCH AKUSTICKÉ VADY A PORUCHY NA STAVBÁCH Ing. Jan Pešta (1) Ing. Viktor Zwiener, Ph.D. (2) DEKPROJEKT s.r.o., Tiskařská 10/257, 108 00 Praha 10 Malešice, www.atelier-dek.cz (1) Tel. 739 388 182, e-mail: jan.pesta@dek-cz.com,

Více

Stanovení tlouštěk asfaltových vrstev vozovky georadarem

Stanovení tlouštěk asfaltových vrstev vozovky georadarem Název diagnostiky: Stanovení tlouštěk asfaltových vrstev vozovky georadarem Datum provedení: říjen 2012 Provedl: Centrum dopravního výzkumu. v.v.i. Stručný popis: Měření a vyhodnocení tlouštěk asfaltových

Více

Studium ultrazvukových vln

Studium ultrazvukových vln Číslo úlohy: 8 Jméno: Vojtěch HORNÝ Spolupracoval: Jaroslav Zeman Datum měření: 12. 10. 2009 Číslo kroužku: pondělí 13:30 Číslo skupiny: 6 Klasifikace: Fyzikální praktikum FJFI ČVUT v Praze Studium ultrazvukových

Více

1m3 stříkaného betonu

1m3 stříkaného betonu Kvalita stříkaného betonu Lukáš Kopecký 1 Karel Dočkal 2 1 Vysoké učení technické v Brně Fakulta stavební; Veveří 331/95 602 00 Brno; kopeckyl@fce.vutbr.cz 2 Vysoké učení technické v Brně Fakulta stavební;

Více

POROTHERM AKU akustické cihly

POROTHERM AKU akustické cihly POROTHERM AKU akustické cihly Cihly. Stvořené pro člověka. PROTIHLUKOVÁ OCHRANA STAVEB Pod pojmem protihluková ochrana staveb se rozumějí opatření, která snižují přenos hluku v prostoru od zdroje hluku

Více

PŘÍSTROJE PRO KONTROLU VRSTEV, TLOUŠŤKY STĚNY, VIBRACÍ, SÍLY, TAHOVÉHO NAPĚTÍ A MOMENTOVÉ KLÍČE

PŘÍSTROJE PRO KONTROLU VRSTEV, TLOUŠŤKY STĚNY, VIBRACÍ, SÍLY, TAHOVÉHO NAPĚTÍ A MOMENTOVÉ KLÍČE PŘÍSTROJE PRO KONTROLU VRSTEV, TLOUŠŤKY STĚNY, VIBRACÍ, SÍLY, TAHOVÉHO NAPĚTÍ A MOMENTOVÉ KLÍČE NOVINKA! Brno - tel.: +420 549 246 454, fax: +420 549 241 332 / Bratislava - tel.: +421 263 812 934, fax:

Více

monitorování stavebních konstrukcí a geotechnických projektů pomocí optických vláken Technologie SOFO 1

monitorování stavebních konstrukcí a geotechnických projektů pomocí optických vláken Technologie SOFO   1 monitorování stavebních konstrukcí a geotechnických projektů pomocí optických vláken Technologie SOFO www.safibra.cz 1 Obsah prezentace proč monitorovat co se měří prvky a schéma systému aplikace výhody

Více

þÿ E x p e r i m e n t á l n í s e i z m i c k é my e uchycení senzoru na kvalitu záznamu

þÿ E x p e r i m e n t á l n í s e i z m i c k é my e uchycení senzoru na kvalitu záznamu DSpace VSB-TUO http://www.dspace.vsb.cz þÿx a d a s t a v e b n í / C i v i l E n g i n e e r i n g S e r i e s þÿx a d a s t a v e b n í. 2 0 0 9, r o. 9 / C i v i l E n g i n e e r i n g þÿ E x p e r

Více

VYUŽITÍ GEORADARU PRO DIAGNOSTIKU ŽELEZNIČNÍHO SPODKU V PRAXI U SŽDC

VYUŽITÍ GEORADARU PRO DIAGNOSTIKU ŽELEZNIČNÍHO SPODKU V PRAXI U SŽDC ŽELEZNIČNÍ DOPRAVNÍ CESTA 18. - 20. dubna 2016 2016 VYUŽITÍ GEORADARU PRO DIAGNOSTIKU ŽELEZNIČNÍHO SPODKU V PRAXI U SŽDC Mgr. Pavla Buřičová, Mgr. Aleš Fleischmann SŽDC, Technická ústředna dopravní cesty,

Více

Mixolab. Přístroje. Reologická a enzymatická analýza mouky a šrotu

Mixolab. Přístroje. Reologická a enzymatická analýza mouky a šrotu Přístroje Mixolab Reologická a enzymatická analýza mouky a šrotu Jeden test: pro analýzu kvality bílkovinné sítě pro analýzu chování škrobu pro analýzu enzymatické aktivity Jeden vzorek: malého objemu

Více

Vliv mikroplniva na objemovou stálost cementových kompozitů.

Vliv mikroplniva na objemovou stálost cementových kompozitů. Vliv mikroplniva na objemovou stálost cementových kompozitů. Aleš Kratochvíl, Josef Stryk, Rudolf Hela Souhrn Cementová malta, jako součást betonu, ovlivňuje zásadním způsobem jeho fyzikálněmechanické

Více

Ultrasonografická diagnostika v medicíně. Daniel Smutek 3. interní klinika 1.LF UK a VFN

Ultrasonografická diagnostika v medicíně. Daniel Smutek 3. interní klinika 1.LF UK a VFN Ultrasonografická diagnostika v medicíně Daniel Smutek 3. interní klinika 1.LF UK a VFN frekvence 2-15 MHz rychlost šíření vzduch: 330 m.s -1 kost: 1080 m.s -1 měkké tkáně: průměrně 1540 m.s -1 tuk: 1450

Více

elektrické filtry Jiří Petržela filtry založené na jiných fyzikálních principech

elektrické filtry Jiří Petržela filtry založené na jiných fyzikálních principech Jiří Petržela filtry založené na jiných fyzikálních principech piezoelektrický jev při mechanickém namáhání krystalu ve správném směru na něm vzniká elektrické napětí po přiložení elektrického napětí se

Více

DESET LET GEOTECHNICKÝCH STUDIÍ V DOLE JERONÝM DECADE OF GEOTECHNICAL STUDIES IN JERONÝM MINE

DESET LET GEOTECHNICKÝCH STUDIÍ V DOLE JERONÝM DECADE OF GEOTECHNICAL STUDIES IN JERONÝM MINE DESET LET GEOTECHNICKÝCH STUDIÍ V DOLE JERONÝM DECADE OF GEOTECHNICAL STUDIES IN JERONÝM MINE Zdeněk Kaláb 1, Markéta Lednická 2, Jaromír Knejzlík 3, Tomáš Kaláb 4 Abstrakt Důl Jeroným v Čisté (u Sokolova)

Více