Veřejně politický proces. Fáze vymezování a uznávání problému

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Veřejně politický proces. Fáze vymezování a uznávání problému"

Transkript

1 Veřejně politický proces. Fáze vymezování a uznávání problému Šestá lekce kursu Veřejná politika Martin Potůček

2 O čem bude tato přednáška? Veřejná politika jako proces Teorie fází veřejně politického procesu Fáze vymezování a uznávání problému Co je to problém? Co je sociální problém? Co je veřejně politický problém? Vymezování veřejně politického problému Uznávání veřejně politického problému Teorie nastolování agendy

3 Veřejná politika jako proces Veřejná politika je proces záměrného působení na společenské prostředí. Na toto prostředí ale působí různí aktéři s různými cíli. Výzkumníkova i jejich úroveň poznání prostředí je nedostatečná a míra předvídatelnosti a ovlivnitelnosti společenských jevů je různá. Veřejná politika nabízí mnoho teorií, které se snaží vystihnout různé stránky tohoto společenského pohybu v relevantním kontextu. Neexistuje jedna všezahrnující a vševysvětlující teorie. Jednotlivé teorie se v lepším případě doplňují, v horším si mohou i protiřečit.

4 Teorie fází veřejně politického procesu Jeden z nejstarších a nejpoužívanějších výkladových rámců. Průběh procesu veřejné politiky rozdělen do několika fází (Lasswell 1956). Hranice mezi nimi je ale poněkud rozmazaná: Tvorba a uplatnění veřejné politiky je komplexním interaktivním procesem bez začátku a konce. (Lindblom, Woodhouse 1993, s. 11) Tento přístup je dnes často kritizován pro svou učebnicovost (Nakamura 1987).

5 Fázový model veřejně politického procesu Fáze 1: Vymezování a uznávání problému Fáze 4: Hodnocení veřejné politiky Fáze 2: Rozhodování ve veřejné politice Fáze 3: Implementace veřejné politiky Zdroj: Howlett, M., Ramesh, M Upraveno.

6 Otázka k zamyšlení Proč je fázový model veřejně politického cyklu stále užíván? Jaké jsou jeho přednosti a slabiny?

7 Fáze vymezování a uznávání problému Než začneme nějaký problém řešit, je dobré jej nejprve dobře vymezit. Analytici veřejné politiky selhávají častěji proto, že řeší špatný problém, než proto, že zvolí špatné řešení. (Dunn 1988, s. 720) Dobře vymezený problém je už zároveň polovinou jeho řešení.

8 Co je to problém? Problém jako: rozpor mezi stavem současným a stavem požadovaným (MacCrimmon a Taylor 1976). nepřekonatelný rozpor mezi normativním ideálem či aspirací a současnými či budoucími podmínkami (Hoppe 2002, s. 38). Aby problém byl skutečně problémem, musejí být splněny ještě další tři podmínky: musí být vnímán jako natolik důležitý, že se stává součástí agendy problémů a podněcuje úvahy o jeho řešení; je obtížné jej překonat; je řešitelný - jinak by spadal do kategorie zbožných přání (Veselý 2014).

9 Co je sociální problém? 2 základní přístupy: Tradiční sociologie Sociální problém je tam, kde existuje značný rozdíl mezi ideály společnosti a jejími skutečnými výsledky. Moderní konstruktivismus Sociální problém je tam, kde značný počet lidí věří, že určité podmínky skutečně představují problém (Kerbo, Coleman 2006, s. 363).

10 Proces zrání a řešení sociálních problémů Zdroj: Beztužev-Lada. 1984, upraveno.

11 Co je veřejně politický problém? Veřejně politické problémy jsou nerealizované potřeby, hodnoty či příležitosti pro zlepšení, které lze řešit prostřednictvím veřejných opatření. (Dunn 2003, s. 72) Vztah mezi vnímáním naléhavosti sociálního problému a nastolováním veřejně politického problému Sociální problém Veřejně politický problém není nastolen je nastolen není veřejností vnímán jako naléhavý Bezproblémová situace Je nastolen seshora; má malou politickou legitimitu, řešení bude obtížné je veřejností vnímán jako naléhavý Roste sociální a politické napětí, které může vyústit až v krizi Otevírá se cesta k řešení sociálního problému veřejnou politikou, jsou-li kanály demokratického zprostředkování zájmů funkční Zdroj: Potůček 2015.

12 Co je veřejně politický problém? Sociální problém se stává veřejně politickým problémem tehdy, kdy s ním můžeme něco udělat prostřednictvím nástrojů veřejné politiky. Příklad: Dětská obrna byla bez možnosti jejího účinného léčení závažným problémem zdravotním a sociálním. Veřejně politickým problémem se ale stala, až když objev účinné vakcíny umožnil účinnou prevenci samotného jejího vzniku. Zavedení povinného očkování všech dětí v dané populaci bylo hlavním nástrojem následně realizované veřejné politiky. (Volně podle Birkland 2006, s. 71 a Veselého 2009, s. 79)

13 Úkol Uveďte další příklady přerodu sociálního problému do veřejně politického problému!

14 Otázka k zamyšlení Proč se jen těžko nalézá shoda na tom, co je veřejně politický problém?

15 Vymezování veřejně politického problému záměrný i nezáměrný proces pojmenovávání, konkretizace a systematizace doposud nesourodých, rozptýlených či vágně pojmenovaných problémových situací a obtíží do podoby tvrzení o existenci problému, který je třeba řešit. Vymezování problému (zde veřejně politického pozn. aut.) je tedy proces, kterým jsou vytvářeny a konstruovány problémy, a to jak na základě skutečných dat, tak na základě jejich subjektivního výkladu a interpretace. (Veselý 2009, s. 65)

16 Vymezování veřejně politického problému - strukturace Součástí vymezování VP problému bývá i jeho strukturace, tj. mapování různých aspektů určité oblasti a perspektiv, z nichž na něj lze nahlížet. Strukturace často obsahuje i alternativy a nástroje řešení. Strukturace problému je vždy do značné míry subjektivní a odráží tedy realitu tak, jak ji vidí aktéři (Veselý 2005).

17 Strukturovanost veřejně politických problémů Jistota opírající se o relevantní poznání ano ne Souhlas s korespondujícími normami a hodnotami ano ne Dobře strukturovaný problém (například údržba silnic) Středně strukturovaný problém (například bezpečnost silničního provozu) Středně strukturovaný problém (prostředky) (například potraty, euthanasie, či volební právo imigrantů) Nestrukturovaný problém (například dopravní přetíženost) Zdroj: Veselý (2009) dle Hisschemöller a Hoppe 2001, upraveno.

18 Uznávání veřejně politického problému Od poznaného veřejně politického problému nevede k jeho uznání jednoduchá, ani přímá cesta. Politici mnohdy řeší méně naléhavou agendu, zatímco závažnější veřejně politické problémy (z hlediska veřejnosti nebo odborníků) zanedbávají nebo přímo ignorují. Proč? Odpověď nabízí např. teorie nastolování agendy.

19 Teorie nastolování agendy (the theory of agenda setting) Podmínky nastolení veřejně politické agendy: opora v právním systému a ve veřejné správě; odpovídající organizační struktury ve veřejné správě; existence advokačních koalic; dostatečně konfliktní téma na to, aby jej převzal některý z vlivných aktérů za své. (Theodoulou 1995, s. 88) Teorie nastolování agend rozeznává 3 subsystémy: veřejnost, politika a média. Všechny tři subsystémy propojuje hustá síť vztahů, v níž může jakýkoliv pohyb vyvolat změnu (Dearing, Rogers 1996).

20 Teorie nastolování agendy (theory of agenda setting) Všechny agendy Veřejně politické agendy Aktéři veřejné správy, politické strany Vládní agendy Agendy k rozhodnutí Aktéři z komerčního a občanského sektoru, média Schéma volně převzato z Birkland 2006.

21 Literature in English Birkland, T. A Agenda Setting in Public Policy. Pp in F. Fischer, G. J. Miller, M. S. Sidney (eds.). Handbook of Public Policy Analysis. New York: Taylor and Francis Group. Bestužev-Lada, I. V Poiskovoje socialnoje prognozirovanije: perspektyvnyje problemy obščestva. Moskva: Nauka. Dearing, J. W., E. M. Rogers Agenda-Setting. Thousand Oaks, London, New Delhi: SAGE Publications. Dunn, W. N Methods of the Second Type: Coping with the Wilderness of Conventional Policy Analysis. Policy Studies Journal. 7 (4): Dunn, W. N Public Policy Analysis: An Introduction. Third ed. New Jersey: Pearson Prentice Hall.

22 Literature in English Hisschemöller, R., R. Hoppe Coping with Intractable Controversies: The Case for Problem Structuring in Policy Design and Analysis. Policy Studies Review Annual 12: Hoppe, R Cultures of Public Policy Problems. Journal of Comparative Policy Analysis 4 (3): Howlett, M., M. Ramesh Studying Public Policy: Policy Cycles and Policy Subsystems. Oxford: Oxford University Press. Kerbo, H. R., J. W. Coleman Social Problems. Pp in C. D. Bryant, D. L. Peck (eds.). 21st Century Sociology: A Reference Handbook. Vol. 1: Traditional and Core Areas. CA, London: SAGE Publications. Lasswell, H. D The Decision Process: Seven Categories of Functional Analysis. College Park, Maryland: University of Maryland. Lindblom, C. E., E. J. Woodhouse The Policy-Making Process. Englewood Cliffs (NJ): Prentice-Hall.

23 Literature in English MacCrimmon, K. R., R. N. Taylor Decision Making and Problem Solving. Pp in M. D. Dunnette (ed.). Handbook of Industrial and Organizational Psychology. Chicago: Rand-McNally. Nakamura, R The Textbook Policy Process and Implementation Research. Policy Studies Review 7 (2): Theodoulou, S. Z Making Public Policy. Pp in S. Z. Theodoulou, M. A. Cahn. Public Policy. Essential Readings. Englewood Cliffs, NJ: Prentice Hall.

24 Literatura česky Kalvas, F Nastolování agendy: Role masové a interpersonální komunikace, osobní zkušenosti a genderu. Vydavatelství Západočeské univerzity. Kalvas, F., J. Váně, M. Štípková, M. Kreidl, M Rámcování a nastolování agendy: Dva paralelní procesy v interakci. Sociologický časopis 48 (1): McCombs, M. E Agenda setting: nastolování agendy masová média a veřejné mínění. Praha: Portál. Potůček, M. a kol (reedice 2010). Veřejná politika. Praha: Sociologické nakladatelství (SLON). Potůček, M. a kol Veřejná politika. Praha: C.H. BECK. Rukopis je prezenčně k dispozici ve studovně Knihovny společenských věd T. G. Masaryka, Jinonice. Škodová, M. (ed.) Agenda-setting: teoretické přístupy. Praha: Sociologický ústav AV ČR. Veselý, A Metody a metodologie vymezení problému. Studie CESES, č. 5. Praha: CESES FSV UK. Veselý, A Vymezení a strukturace problému ve veřejné politice. Praha: Karolinum. Veselý, A Vymezení veřejně politických problémů. Učební text k veřejné politice. Praha: Univerzita Karlova. Nepublikovaný rukopis, 5s. Veselý, A., M. Nekola (eds.) Analýza a tvorba veřejných politik: přístupy, metody a praxe. Praha: Sociologické nakladatelství (SLON).

Aktéři a instituce. Čtvrtá lekce kursu Veřejná politika. Martin Potůček

Aktéři a instituce. Čtvrtá lekce kursu Veřejná politika. Martin Potůček Aktéři a instituce Čtvrtá lekce kursu Veřejná politika Martin Potůček Aktéři Instituce O čem bude tato přednáška? Vztah aktérů a institucí Stát jako instituce a aktér Teorie institucionalismu zaměřeného

Více

Fáze 2: Formulace veřejných politik a rozhodování

Fáze 2: Formulace veřejných politik a rozhodování Fáze 2: Formulace veřejných politik a rozhodování Sedmá lekce kursu Veřejná politika Martin Potůček O čem bude tato přednáška? Rozhodování: model racionální nebo inkrementální? Možnosti změn veřejné politiky

Více

Nástroje veřejné politiky

Nástroje veřejné politiky Nástroje veřejné politiky Pátá lekce kursu Veřejná politika Martin Potůček O čem bude tato přednáška? Poznávání Programové dokumenty Právo a veřejná správa Ekonomické nástroje Veřejné sociální služby Mocenské

Více

a) Veřejná politika jako komplexní děj b) Výběr strukturálních modelů veřejných politik c) Veřejná politika jako proces

a) Veřejná politika jako komplexní děj b) Výběr strukturálních modelů veřejných politik c) Veřejná politika jako proces 4. Veřejná politika jako proces Témata: a) Veřejná politika jako komplexní děj b) Výběr strukturálních modelů veřejných politik c) Veřejná politika jako proces Prameny: Fiala, P. - Schubert, K..: Moderní

Více

Jak porozumět veřejné politice

Jak porozumět veřejné politice Jak porozumět veřejné politice Desátá lekce kursu Veřejná politika Martin Potůček O čem bude tato přednáška? Obtíže vědeckého poznávání veřejných politik Pravidla postupu poznávání Postup řešení poznávací

Více

Fáze 3: Implementace veřejných politik

Fáze 3: Implementace veřejných politik Fáze 3: Implementace veřejných politik Osmá lekce kursu Veřejná politika Martin Potůček O čem bude tato přednáška? Pojem implementace Teoretické modely implementace Aktéři implementace Problémy implementace

Více

Metody tvorby politik (MTP) Zimní semestr 2018/2019 Katedra veřejné a sociální politiky FSV UK

Metody tvorby politik (MTP) Zimní semestr 2018/2019 Katedra veřejné a sociální politiky FSV UK Metody tvorby politik (MTP) Zimní semestr 2018/2019 Katedra veřejné a sociální politiky FSV UK Dnes Představení Povinnosti v MTP Úvod do policy analysis Představení Vyučující Garant: Prof. PhDr. Arnošt

Více

Formulace veřejných politik, rozhodování

Formulace veřejných politik, rozhodování Formulace veřejných politik, rozhodování Sedmá lekce kursu Veřejná politika Martin Potůček O čem bude tato přednáška? Rozhodování: pojetí racionální nebo inkrementální? Možnosti změn veřejných politik

Více

Hodnocení veřejných politik

Hodnocení veřejných politik Hodnocení veřejných politik Devátá lekce kursu Veřejná politika Martin Potůček O čem bude tato přednáška? Obecný rámec hodnocení Výstupy, účinky, výsledky veřejných politik Kotvy hodnocení: kritéria, indikátory

Více

Vymezení a strukturace problému ve veřejné politice

Vymezení a strukturace problému ve veřejné politice Vymezení a strukturace problému ve veřejné politice Institut sociologických studií Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze Arnošt Veselý vesely.arnost@centrum.cz 4. listopadu 2009 Struktura prezentace

Více

Veřejná politika. webová stránka: Aktuální kursy: kurs Veřejná politika. Prof. PhDr. Martin Potůček, CSc. MSc.

Veřejná politika. webová stránka:  Aktuální kursy: kurs Veřejná politika. Prof. PhDr. Martin Potůček, CSc. MSc. Veřejná politika webová stránka: http://www.martinpotucek.cz/vyuka Aktuální kursy: kurs Veřejná politika Prof. PhDr. Martin Potůček, CSc. MSc. Akademický rok 2011/2012 1. Veřejná politika jako sociální

Více

Veřejné zájmy a veřejná politika

Veřejné zájmy a veřejná politika Veřejné zájmy a veřejná politika První lekce kursu Veřejná politika Martin Potůček O čem bude tato přednáška? Příklady konfliktů veřejných a soukromých zájmů Co jsou veřejné zájmy? Co je veřejná politika?

Více

Konference Terénní a nízkoprahové programy 2010

Konference Terénní a nízkoprahové programy 2010 Hodnocení efektivity nízkoprahových programů Jan Morávek, Ph.D. Institut sociologických studií FSV UK Praha Konference Terénní a nízkoprahové programy 2010 Praha 15. 1. 2010 Východiska Své právo na existenci

Více

Veřejná a sociální politika doktorské studium A. Hodnotová východiska B. Teoretické základy C. Procesy, aktéři a nástroje D.

Veřejná a sociální politika doktorské studium A. Hodnotová východiska B. Teoretické základy C. Procesy, aktéři a nástroje D. Veřejná a sociální politika doktorské studium Tématické okruhy ke státní závěrečné zkoušce s návrhy doporučené literatury akademický rok 2006/2007 Verze po projednání oborovou radou, říjen 2006 A. Hodnotová

Více

I společnost potřebuje inovovat

I společnost potřebuje inovovat I společnost potřebuje inovovat Prof. PhDr. Martin Potůček, CSc. MSc., Centrum pro sociální a ekonomické strategie FSV UK (http://www.martinpotucek.cz) Manažerská konference Flexibilní a inovativní firma

Více

výzkumu a naplnit jej konkrétním obsahem. Kurs by tak svým absolventům měl pomoci

výzkumu a naplnit jej konkrétním obsahem. Kurs by tak svým absolventům měl pomoci Strategie a metodologie sociálněvědního výzkumu Ondřej Císař Anotace Cílem kursu je připravit studenty na to, aby byli schopni zpracovat svůj vlastní plán výzkumu a naplnit jej konkrétním obsahem. Kurs

Více

Lidský potenciál české společnosti a veřejná politika

Lidský potenciál české společnosti a veřejná politika a veřejná politika Slavnostní a pracovní zasedání Vědecké rady Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích 9.10. 2006 Martin Potůček, Karlova Univerzita v Praze a veřejná politika

Více

Úvod do zdravotní politiky. Doc. Martin Dlouhý Škola veejného zdravotnictví IPVZ 19. 5. 2008

Úvod do zdravotní politiky. Doc. Martin Dlouhý Škola veejného zdravotnictví IPVZ 19. 5. 2008 Úvod do zdravotní politiky Doc. Martin Dlouhý Škola veejného zdravotnictví IPVZ 19. 5. 2008 Zdravotní POLITIKA Zdravotní politika je výrazem zájmu státu na zdravotní stavu obyvatelstva. V eštin existuje

Více

Aplikace výsledků European Social Survey a Schwartzových hodnotových orientací v oblasti reklamy

Aplikace výsledků European Social Survey a Schwartzových hodnotových orientací v oblasti reklamy Aplikace výsledků European Social Survey a Schwartzových hodnotových orientací v oblasti reklamy Ing. Ludmila Navrátilová Vysoké učení technické v Brně, Fakulta podnikatelská, Kolejní 4, 612 00 Brno, Česká

Více

Nastolování agendy- souvislosti a procesy. Vývoj problematiky Veřejný problém a jeho hlavní rysy K formování veřejné, mediální a politické agendy

Nastolování agendy- souvislosti a procesy. Vývoj problematiky Veřejný problém a jeho hlavní rysy K formování veřejné, mediální a politické agendy Nastolování agendy- souvislosti a procesy Vývoj problematiky Veřejný problém a jeho hlavní rysy K formování veřejné, mediální a politické agendy Vývoj problematiky Schopnost médií nastolovat důležité problémy

Více

Teorie organizace a řízení. garant kurzu : Prof. PhDr. Tomáš Sirovátka, CSc. další učitelé: Prof.Ing. L. Blažek, CSc., PhDr. Jiří Winkler, PhD.

Teorie organizace a řízení. garant kurzu : Prof. PhDr. Tomáš Sirovátka, CSc. další učitelé: Prof.Ing. L. Blažek, CSc., PhDr. Jiří Winkler, PhD. Teorie organizace a řízení garant kurzu : Prof. PhDr. Tomáš Sirovátka, CSc. další učitelé: Prof.Ing. L. Blažek, CSc., PhDr. Jiří Winkler, PhD. Identifikace kurzu : Magisterské prezenční studium SPSP Povinně

Více

Školní etnografie. Markéta Levínská, Ph.D.

Školní etnografie. Markéta Levínská, Ph.D. Školní etnografie Markéta Levínská, Ph.D. marketa.levinska@uhk.cz 1. Co je to etnografie a její proměny s ohledem na definici kultury: společnost kultura význam 2. Školní etnografie zdroje a vývoj 3. Pražská

Více

Okruhy pro SBZ Školský management

Okruhy pro SBZ Školský management Okruhy pro SBZ Školský management Organizace a řízení školství Řízení výchovně vzdělávacího procesu Teorie managementu Předmět: Organizace a řízení školství 1. Organizace školství ČR v mezinárodním srovnání

Více

doc. PhDr. Jiří Šubrt, CSc.

doc. PhDr. Jiří Šubrt, CSc. doc. PhDr. Jiří Šubrt, CSc. doc. PhDr. Jiří Šubrt, CSc. Director of the department Contacts and office hours: see SIS Courses: see SIS Higher education 1977-1983 Faculty of Arts of Charles University Prague

Více

Kde se bere ošklivost architektury z období státního socialismu?

Kde se bere ošklivost architektury z období státního socialismu? Kde se bere ošklivost architektury z období státního socialismu? Slavomíra Ferenčuhová Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií Příspěvek vznikl díky podpoře GAČR, projekt P404/12/2531 Kolektivní

Více

Okruhy otázek a literatura k přijímacím zkouškám na navazující magisterské studium z odborného předmětu

Okruhy otázek a literatura k přijímacím zkouškám na navazující magisterské studium z odborného předmětu a literatura z odborného předmětu 1 a literatura k přijímacím zkouškám na navazující magisterské studium z odborného předmětu Aktualizace: 9. 10. 2007 Podniková ekonomika 1. Pojetí podniku a jeho právní

Více

BAKALÁŘSKÉ STUDIUM SOCIOLOGIE Tematické okruhy ke státní zkoušce

BAKALÁŘSKÉ STUDIUM SOCIOLOGIE Tematické okruhy ke státní zkoušce BAKALÁŘSKÉ STUDIUM SOCIOLOGIE Tematické okruhy ke státní zkoušce Metody a techniky sociologického výzkumu A. Metodologie sociálních věd Povaha vědy obecně a sociálních věd speciálně Co je věda, co je sociologie?

Více

Evropské a národní strategie sociálního začleňování teorie a praxe

Evropské a národní strategie sociálního začleňování teorie a praxe Evropské a národní strategie sociálního začleňování teorie a praxe Příspěvek na konferenci Sociální vyloučení a sociální politika, FSS MU Brno 26.5. 2006 Martin Potůček, CESES FSV UK Praha http://martinpotucek.cz

Více

Veřejné zájmy a veřejná politika

Veřejné zájmy a veřejná politika Veřejné zájmy a veřejná politika Prof. PhDr. Martin POTŮČEK, CSc. MSc. http://www.martinpotucek.cz Přednáška v rámci kursu Veřejná politika O čem bude tato přednáška Příklady konfliktů veřejných a soukromých

Více

BIOGRAFICKO-NARATIVNÍ PŘÍSTUP KE SBĚRU A ANALÝZE DAT. SOC932 Analýza dat/psy027 Analýza dat kvalitativní výzkum

BIOGRAFICKO-NARATIVNÍ PŘÍSTUP KE SBĚRU A ANALÝZE DAT. SOC932 Analýza dat/psy027 Analýza dat kvalitativní výzkum BIOGRAFICKO-NARATIVNÍ PŘÍSTUP KE SBĚRU A ANALÝZE DAT SOC932 Analýza dat/psy027 Analýza dat kvalitativní výzkum Identifikace kurzu: doktorské studium psychologie a sociologie, povinně volitelný (kredity

Více

Veřejná politika: výběr teorií

Veřejná politika: výběr teorií Veřejná politika: výběr teorií Souhrnná prezentace ke kursu Veřejná politika Martin Potůček O čem bude tato prezentace? Výběr veřejně politických teorií Lekce historického institucionalismu 2 korporativismu

Více

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Veřejné politiky

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Veřejné politiky Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Veřejné politiky Název tématického celku: Trh, stát a neziskový sektor regulátory v životě společnosti Cíl: Seznámit studenty s problematikou

Více

Využití zakotvené teorie pro výzkum volby školy na úrovni primárního vzdělávání

Využití zakotvené teorie pro výzkum volby školy na úrovni primárního vzdělávání Využití zakotvené teorie pro výzkum volby školy na úrovni primárního vzdělávání Jaroslava Simonová Ústav výzkumu a rozvoje vzdělávání Pedagogická fakulta UK Praha výzkumný projekt Přechod mezi preprimárním

Více

Public Relations (N_PR) LS 08

Public Relations (N_PR) LS 08 Public Relations (N_PR) LS 08 Bakalářské studium Garant předmětu:. Ing. V. Kunz, Ph.D. Vyučující:.. Ing. T. Dvořáková Ing. P. Klička Ing. V. Kunz, Ph.D. Mgr. M. Kykalová Typ studijního předmětu: volitelný

Více

Zdroje: prac.verze

Zdroje: prac.verze Zdroje: prac.verze 30.9.2014 Abrahamson, P. 1995. Welfare Pluralism: Towards a New Consensus for a European Social Policy. Current Politics and Economics of Europe 5 (1): 29-42. Adam, Silke; Kriesi, Hanspeter.

Více

Centrum adiktologie Psychiatrická klinika 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze Adiktologie 1. ročník

Centrum adiktologie Psychiatrická klinika 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze Adiktologie 1. ročník Centrum adiktologie Psychiatrická klinika 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze Adiktologie 1. ročník Název předmětu: Metodologie adiktologického výzkumu Číslo předmětu: 1264 Semestr: Letní 2005/2006

Více

Úvodní informace k předmětu.

Úvodní informace k předmětu. Úvodní informace k předmětu. Teorie firmy Rozsah výuky a studia Počet hodin přednášek týdně 2 hodiny Počet hodin seminářů týdně 0 hodin Počet kreditů 3 kredity Celková časová náročnost 78 hodin Cíl předmětu

Více

Hodnoty ve veřejné politice

Hodnoty ve veřejné politice Hodnoty ve veřejné politice Druhá lekce kursu Veřejná politika Martin Potůček O čem bude tato přednáška? Hodnotová ukotvení veřejných politik Hodnoty v polity Lidská práva Politické ideologie Sociální

Více

Tematické okruhy Marketingová Komunikace navazující magisterské studium

Tematické okruhy Marketingová Komunikace navazující magisterské studium Tematické okruhy Marketingová Komunikace navazující magisterské studium 1. Základní rozdíly mezi klasickou a integrovanou marketingovou komunikací. Úrovně a bariéry integrované marketingové komunikace.

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Číslo předmětu: 545-0259 Garantující institut: Garant předmětu: Exaktní metody rozhodování Institut ekonomiky a systémů řízení RNDr. Radmila Sousedíková,

Více

Publikace. Kateřina Legnerová, Marie Dohnalová. Marie Dohnalová, Lenka Deverová, Kateřina Legnerová, Marie Dohnalová Tereza Pospíšilová

Publikace. Kateřina Legnerová, Marie Dohnalová. Marie Dohnalová, Lenka Deverová, Kateřina Legnerová, Marie Dohnalová Tereza Pospíšilová Publikace STUDIE KE STAŽENÍ Kateřina Legnerová, Marie Dohnalová Tereza Pospíšilová Společensky odpovědné podnikání Středoevropská univerzita v Praze (2018) a česká sociologie, Studie Praha: Wolters Kluwer

Více

Public Relations 1 (B_PR_1) ZS 09

Public Relations 1 (B_PR_1) ZS 09 Public Relations 1 (B_PR_1) ZS 09 Bakalářské studium Garant předmětu:. Ing. V. Kunz, Ph.D. Vyučující:.. Ing. T. Dvořáková Ing. P. Klička Ing. V. Kunz, Ph.D. Mgr. M. Kykalová Typ studijního předmětu: povinný

Více

Státní závěrečná zkouška. Magisterský program Veřejná a sociální politika Pro studenty nastupující ke studiu v akademickém roce 2015/16.

Státní závěrečná zkouška. Magisterský program Veřejná a sociální politika Pro studenty nastupující ke studiu v akademickém roce 2015/16. Státní závěrečná zkouška. Magisterský program Veřejná a sociální politika Pro studenty nastupující ke studiu v akademickém roce 2015/16. Uvozující charakteristika státní závěrečné zkoušky: Následující

Více

Témata: a) Definice a poznávací pole oboru b) Slovníček významově příbuzných pojmů c) Disciplinární souvislosti d) Otcové zakladatelé

Témata: a) Definice a poznávací pole oboru b) Slovníček významově příbuzných pojmů c) Disciplinární souvislosti d) Otcové zakladatelé 3. Veřejná politika jako vědní disciplína Témata: a) Definice a poznávací pole oboru b) Slovníček významově příbuzných pojmů c) Disciplinární souvislosti d) Otcové zakladatelé Prameny Anderson, J.E.: What

Více

ROLE TEORIE V SOCIOLOGICKÉM STUDIU SEKULARIZACE ČESKÉ SPOLEČNOSTI

ROLE TEORIE V SOCIOLOGICKÉM STUDIU SEKULARIZACE ČESKÉ SPOLEČNOSTI ROLE TEORIE V SOCIOLOGICKÉM STUDIU SEKULARIZACE ČESKÉ SPOLEČNOSTI ROMAN VIDO Katedra sociologie, FSS MU (vido@fss.muni.cz) Otázka Možného Jakou českou sociologickou knížku z poslední doby jste, pane kolego,

Více

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. KMK ML Public Relations 1

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. KMK ML Public Relations 1 Public Relations 1 B_PR_1 Bakalářské studium Garant předmětu: Ing. Vilém Kunz, Ph.D. Vyučující:.. Mgr. M. Kykalová (PH) Ing. T. Dvořáková (PH) Ing. P. Klička (KL) Ing. V. Kunz, Ph.D. (MO) Typ studijního

Více

Veřejná politika - úvod VP vznikla v 60. letech 20. století z politologie, sociologie, ekonomie a dalších disciplín Vznikla z potřeby porozumět specifickým politickým problémům Pro VP neexistuje jednotná,

Více

doc. PhDr. Jiří Šubrt, CSc.

doc. PhDr. Jiří Šubrt, CSc. doc. PhDr. Jiří Šubrt, CSc. Vedoucí pracoviště Odborné zaměření: historická sociologie, kolektivní paměť, historické vědomí, soudobá sociologie Kontakty a konzultační hodiny: viz SIS Vyučované předměty:

Více

VEŘEJNÉ POLITIKY ÚVOD DO STUDIA ÚVOD VYMEZENÍ VYMEZEN ZÁKLADNÍCH

VEŘEJNÉ POLITIKY ÚVOD DO STUDIA ÚVOD VYMEZENÍ VYMEZEN ZÁKLADNÍCH VEŘEJNÉ POLITIKY ÚVOD DO STUDIA VYMEZENÍ ZÁKLADNÍCH POJMŮ TEMATICKÉ OKRUHY STUDIA Veřejná politika vymezení oblastí zájmu studia Hodnotové zakotvení veřejných politik Veřejný zájem Proces identifikace,

Více

Přístupy ke zkoumání slaďování osobního a pracovního života

Přístupy ke zkoumání slaďování osobního a pracovního života Přístupy ke zkoumání slaďování osobního a pracovního života Mgr. et Mgr. Lenka Formánková, Ph.D. Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. 23. 10. - 24. 10. 2014 v Brně Konference Slaďování soukromého a pracovního

Více

Martin Nekola, František Ochrana, Blanka Tollarová, Arnošt Veselý

Martin Nekola, František Ochrana, Blanka Tollarová, Arnošt Veselý VZOROVÝ PŘÍKLAD VYUŽITÍ METODIKY SYSTEMATICKÉHO PŘEHLEDU POZNATKŮ PRO TVORBU A EVALUACI VEŘEJNÝCH STRATEGIÍ Příklad č. 2: Prevence sebevražednosti v České republice Martin Nekola, František Ochrana, Blanka

Více

Sociální politika. Sylabus předmětu

Sociální politika. Sylabus předmětu Sociální politika Sylabus předmětu Identifikace Denní bakalářské studium oboru sociální politika a sociální práce. Rozsah a zařazení předmětu: jarní semestr Zakončení: zkouška (splnení průběžných úkolů

Více

VLIV NEURČITOSTI, NEJASNOSTI, NEJISTOTY A SLOŽITOSTI NA ROZHODOVÁNÍ ORGANIZACÍ

VLIV NEURČITOSTI, NEJASNOSTI, NEJISTOTY A SLOŽITOSTI NA ROZHODOVÁNÍ ORGANIZACÍ VLIV NEURČITOSTI, NEJASNOSTI, NEJISTOTY A SLOŽITOSTI NA ROZHODOVÁNÍ ORGANIZACÍ Tomáš Kořínek Univerzita Pardubice, Fakulta ekonomicko-správní, Ústav systémového inženýrství a informatiky Abstract: The

Více

PROFESNÍ ORIENTACE ŽÁKŮ SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI PRO OBORY TECHNICKÉHO CHARAKTERU A ŘEMESLA

PROFESNÍ ORIENTACE ŽÁKŮ SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI PRO OBORY TECHNICKÉHO CHARAKTERU A ŘEMESLA PROFESNÍ ORIENTACE ŽÁKŮ SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI PRO OBORY TECHNICKÉHO CHARAKTERU A ŘEMESLA Výzkumný záměr MSM 0021622443"Speciální potřeby žáků v kontextu Rámcového vzdělávacího programu

Více

Kudy ke dnu (Analýza charakteristik klientů Naděje, o.s., středisko Praha, Bolzanova)

Kudy ke dnu (Analýza charakteristik klientů Naděje, o.s., středisko Praha, Bolzanova) 2010 Kudy ke dnu (Analýza charakteristik klientů Naděje, o.s., středisko Praha, Bolzanova) Libor Prudký, Michaela Šmídová SOCIOKLUB Dlouholetý výzkum klientů občanského sdružení Naděje (středisko Praha,

Více

Sylabus kurzu Metody tvorby politik Zimní semestr: 2017/2018

Sylabus kurzu Metody tvorby politik Zimní semestr: 2017/2018 1. Název a kód předmětu Metody tvorby politik (MTP) JSM507 2. Přednášející Garant: Prof. PhDr. Arnošt Veselý, Ph.D. Vyučující: Prof. PhDr. Arnošt Veselý, Ph.D. Ing. Vladimír Kváča, Ph.D. 3. Rozsah výuky

Více

3. kapitola VEŘEJNÁ POLITIKA JAKO PROCES

3. kapitola VEŘEJNÁ POLITIKA JAKO PROCES 3. kapitola VEŘEJNÁ POLITIKA JAKO PROCES Vilém Novotný, Martin Potůček, Marek Pavlík, Jana Soukopová Verze k připomínkám a doplňkům spoluautorů, 26. 9., Marek Pavlík Pohled na veřejnou politiku jako na

Více

11 Seznam použitých zdrojů 11.1 Knižní publikace

11 Seznam použitých zdrojů 11.1 Knižní publikace 10 Závěr Spolupráce s Brněnskými vodárnami byla bezproblémová. S pomocí materiálů, které mi byly poskytnuty, mohu ověřování na začátku stanovených hypotéz shrnout takto: Hypotéza č. 1 byla potvrzena. Ačkoliv

Více

XD16MPS Manažerská psychologie pro kombinované studium. Úvod do manažerské psychologie Předmět, význam, vývoj

XD16MPS Manažerská psychologie pro kombinované studium. Úvod do manažerské psychologie Předmět, význam, vývoj XD16MPS Manažerská psychologie pro kombinované studium Úvod do manažerské psychologie Předmět, význam, vývoj Mgr. Petra Halířová ZS 2009/10 Literatura Bedrnová, Nový: Psychologie a sociologie řízení, s.

Více

METODA ROZHOVORU V RÁMCI DOPRAVNĚPSYCHOLOGICKÉHO VYŠETŘENÍ. Bc. Kateřina Böhmová

METODA ROZHOVORU V RÁMCI DOPRAVNĚPSYCHOLOGICKÉHO VYŠETŘENÍ. Bc. Kateřina Böhmová METODA ROZHOVORU V RÁMCI DOPRAVNĚPSYCHOLOGICKÉHO VYŠETŘENÍ Bc. Kateřina Böhmová OBSAH Úvod Teoretická část Problematika rozhovoru z pohledu teorie a praxe Výzkumná část Výsledky výzkumu (popis a interpretace)

Více

Význam periodika AUC Philosophica et Historica Studia Sociologica v dějinách české sociologie

Význam periodika AUC Philosophica et Historica Studia Sociologica v dějinách české sociologie Význam periodika AUC Philosophica et Historica Studia Sociologica v dějinách české sociologie Konference Sociologické Kateřina Holubová, Adéla Javůrková, rozhledy, rozvahy, rozpravy Renáta Topinková, Praha,

Více

Struktura a obory sociologie. VY_32_INOVACE_ZSV3r0102 Mgr. Jaroslav Knesl

Struktura a obory sociologie. VY_32_INOVACE_ZSV3r0102 Mgr. Jaroslav Knesl Struktura a obory sociologie VY_32_INOVACE_ZSV3r0102 Mgr. Jaroslav Knesl Úvod do sociologie - struktura sociologie Úvod do sociologie - základní disciplíny Obecná sociologie Vymezuje předmět zkoumání.

Více

MANAŽERSKÉ ROZHODOVÁNÍ. Zpracoval Ing. Jan Weiser

MANAŽERSKÉ ROZHODOVÁNÍ. Zpracoval Ing. Jan Weiser MANAŽERSKÉ ROZHODOVÁNÍ Zpracoval Ing. Jan Weiser Obsah výkladu Rozhodovací procesy a problémy Dvě stránky rozhodování Klasifikace rozhodovacích procesů Modely rozhodování Nástroje pro podporu rozhodování

Více

Doktorský studijní program Kinantropologie Studijní obor: Kinantropologie

Doktorský studijní program Kinantropologie Studijní obor: Kinantropologie Doktorský studijní program Kinantropologie Studijní obor: Kinantropologie Povinný program prof. PhDr. Karel Frömel, DrSc. Mgr. Roman Cuberek, Ph.D. Mgr. Štěpán Válek školitel školitel školitel Název studijního

Více

Zkušební okruhy. Magisterská státní zkouška obor kulturní antropologie VERZE 2017 (NOVÁ AKREDITACE)

Zkušební okruhy. Magisterská státní zkouška obor kulturní antropologie VERZE 2017 (NOVÁ AKREDITACE) Zkušební okruhy VERZE 2017 (NOVÁ AKREDITACE) Magisterská státní zkouška obor kulturní antropologie Okruhy jsou určeny studentům magisterského studia oboru kulturní antropologie na Katedře sociologie, andragogiky

Více

Publikace STUDIE KE STAŽENÍ

Publikace STUDIE KE STAŽENÍ Publikace STUDIE KE STAŽENÍ Kateřina Legnerová Generační obměna ve vedení podniků (2016) Praha: Wolters Kluwer Marie Dohnalová, Lenka Deverová, Kateřina Legnerová, Tereza Pospíšilová Lidské zdroje v sociálních

Více

ú ú ú ú úč Š ú Š ú š Č š ú Š š Ř Ý Č ž Š ú Č ó ú ž š šť ž Š ž ž ž Š ž ú ó ž ú Š š š ú š Š Š Š ú ť ú š Š ú ú ú Ř Ý Á Š É š Č Ó Ó Ť Ě Ť š Ý Ů Č Š Ř Š Ě Ý š Č ó ó ú ď Á ó ž ú ž ú Ó Á Ý Á Á š Ť ť ť ť Ť š

Více

Sylabus předmětu: Metodologie kvantitativního výzkumu

Sylabus předmětu: Metodologie kvantitativního výzkumu Sylabus předmětu: Metodologie kvantitativního výzkumu Centrum adiktologie PK VFN 1. lékařská fakulta Univerzita Karlova v Praze Ke Karlovu 11, 120 00 Praha 2 www.adiktologie.cz Název oboru: Číslo předmětu:

Více

Mediální reflexe hospodářského života v krajských městech

Mediální reflexe hospodářského života v krajských městech Mediální reflexe hospodářského života v krajských městech Media Reflection of Economic Life in Regional Capitals Tereza Beníšková, Jaroslav Urminský VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA, Ekonomická

Více

Centrum adiktologie. Cíle předmětu:

Centrum adiktologie. Cíle předmětu: Bakalářský studijní obor ADIKTOLOGIE KRIMINOLOGIE Název předmětu: Mgr. Jaroslav Vyučující: Zařazení 3. ročník, zimní semestr, ak. rok 2011/2012, středa 9 12,15 hod. Cíle předmětu: Posluchač zná základní

Více

říjen 2019 leden 2020 Přednáškový cyklus o občanech a státu Garant kurzu: JUDr. Jan Kudrna, Ph.D., ústavní právník

říjen 2019 leden 2020 Přednáškový cyklus o občanech a státu Garant kurzu: JUDr. Jan Kudrna, Ph.D., ústavní právník říjen 2019 leden 2020 Přednáškový cyklus o občanech a státu Cyklus přednášek bude věnovaný otázce veřejné moci a jejího vztahu k jednotlivci, respektive k postavení jednotlivce v rámci společnosti a ve

Více

Hospodářský život regionů v médiích: kvantitativní a kvalitativní pohled Economic Life of Regions in the Media: Quantitative and Qualitative View

Hospodářský život regionů v médiích: kvantitativní a kvalitativní pohled Economic Life of Regions in the Media: Quantitative and Qualitative View Hospodářský život regionů v médiích: kvantitativní a kvalitativní pohled Economic Life of Regions in the Media: Quantitative and Qualitative View Jaroslav Urminský VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA

Více

Aplikace konceptu lokalit a relačního prostoru na diferenciaci venkovského prostoru

Aplikace konceptu lokalit a relačního prostoru na diferenciaci venkovského prostoru Aplikace konceptu lokalit a relačního prostoru na diferenciaci venkovského prostoru Vladan Hruška vladan.hruska@ujep.cz odborný asistent Katedra geografie PřF Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí

Více

Sociální sítě a náklady řešení problémů

Sociální sítě a náklady řešení problémů Sociální sítě a náklady řešení problémů Libor Měsíček, Zdeněk Molnár Katedra informačních technologií Vysoká škola ekonomická Praha nám. W.Churchilla 4, 130 67 Praha 3 xmesl01@vse.cz, zdenek.molnar@vse.cz

Více

Co jsme se naučili z projektu o mezigeneračním učení: metodologická a meritorní reflexe

Co jsme se naučili z projektu o mezigeneračním učení: metodologická a meritorní reflexe Konference ČAPV, Hradec Králové, 13. - 14. 9. 2017 Co jsme se naučili z projektu o mezigeneračním učení: metodologická a meritorní reflexe Milada Rabušicová, Petr Novotný ÚPV FF MU Výzkumné téma Ústředním

Více

Veřejná politika II. Metodický list číslo 1

Veřejná politika II. Metodický list číslo 1 Metodické listy pro kombinované studium předmětu Veřejná politika II Metodický list číslo 1 Tematický celek Občanská společnost v demokratickém systému Tematický celek je rozdělen do těchto dílčích témat

Více

Topospolitické korektnosti v současném českém mediálním diskurzu

Topospolitické korektnosti v současném českém mediálním diskurzu Topospolitické korektnosti v současném českém mediálním diskurzu Eva Lehečková a Michal Hořejší Ústav českého jazyka a teorie komunikace FF UK eva.leheckova@ff.cuni.cz; mhorejsi@ujc.cas.cz Konference České

Více

Email: jana.strakova@isea.cz, jana.strakova@pedf.cuni.cz, jana.strakova@aisis.cz

Email: jana.strakova@isea.cz, jana.strakova@pedf.cuni.cz, jana.strakova@aisis.cz Jméno a příjmení: STRAKOVÁ Jana Titul: RNDr. _ Ph.D. Obor: věda, vzdělávání Specializace: vystudovala fyz. elektroniku a optiku, koordinátorka a vedoucí mezinárodních výzkumů pro vzdělávání, reforma vysokého,

Více

Výzkumný problém. Přednášky ze Základů pedagogické metodologie Kateřina Vlčková, PdF MU Brno

Výzkumný problém. Přednášky ze Základů pedagogické metodologie Kateřina Vlčková, PdF MU Brno Výzkumný problém Přednášky ze Základů pedagogické metodologie Kateřina Vlčková, PdF MU Brno 1 Formulace výzkumného problému Výzkum musí začít vymezením výzkumného problému toho, co chceme řešit, které

Více

Geoinformatika. I Geoinformatika a historie GIS

Geoinformatika. I Geoinformatika a historie GIS I a historie GIS jaro 2014 Petr Kubíček kubicek@geogr.muni.cz Laboratory on Geoinformatics and Cartography (LGC) Institute of Geography Masaryk University Czech Republic Motivace Proč chodit na přednášky?

Více

dokumentu: Proceedings of 27th International Conference Mathematical Methods in

dokumentu: Proceedings of 27th International Conference Mathematical Methods in 1. Empirical Estimates in Stochastic Optimization via Distribution Tails Druh výsledku: J - Článek v odborném periodiku, Předkladatel výsledku: Ústav teorie informace a automatizace AV ČR, v. v. i., Dodavatel

Více

Public Relations B1 (B_PR_B1) ZS 2011

Public Relations B1 (B_PR_B1) ZS 2011 Public Relations B1 (B_PR_B1) ZS 2011 Bakalářské studium Garant předmětu: Ing. Vilém Kunz, Ph.D. Vyučující:.. Mgr. M. Kykalová (PH) Ing. T. Dvořáková (PH) Ing. P. Klička (KL) Ing. V. Kunz, Ph.D. (MO) Typ

Více

Kde hledat odborné články?

Kde hledat odborné články? Kde hledat odborné články? Martina Machátová E-mail: machat@mzk.cz Tel.: 541 646 170 Poslední aktualizace: 8. června 2015 The Free Library http://www.thefreelibrary.com/ Obsahuje skoro 25 milionů článků

Více

SOCIÁLNÍ PSYCHOLOGIE

SOCIÁLNÍ PSYCHOLOGIE JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ FAKULTA Katedra sociální práce a sociální politiky Studijní opora předmětu SOCIÁLNÍ PSYCHOLOGIE oboru Sociální práce ve veřejné správě KS

Více

SOCIÁLNÍ DIMENZE EVROPSKÉ INTEGRACE A POLITICKÁ LEGITIMITA EU

SOCIÁLNÍ DIMENZE EVROPSKÉ INTEGRACE A POLITICKÁ LEGITIMITA EU SOCIÁLNÍ DIMENZE EVROPSKÉ INTEGRACE A POLITICKÁ LEGITIMITA EU Martin Potůček http://www.martinpotucek.cz Centrum pro sociální a ekonomické strategie FSV UK Praha http://www.ceses.cuni.cz Dva politické

Více

Doing Qualitative Research A Practical Handbook

Doing Qualitative Research A Practical Handbook Doing Qualitative Research A Practical Handbook David Silverman & col. Sage, London, Thousand Oaks, New Delhi, 2000 Tato práce je psána s ohledem na dvě roviny zadání: -jako recenze knihy -jako reflexe

Více

Strukturace veřejněpolitických problémů

Strukturace veřejněpolitických problémů Strukturace veřejněpolitických problémů Metody tvorby politik 10.10.2018 Arnošt Veselý Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze Shrnutí Policy analysis Zaměřena na formulaci poznatků využitelných

Více

Katedra psychologie Fakulta sociálních studií MU

Katedra psychologie Fakulta sociálních studií MU PSY112 / PSY452 / PSY704 METODOLOGIE PSYCHOLOGIE (KVANTITATIVNÍ PŘÍSTUP) Katedra psychologie Fakulta sociálních studií MU POUŽITÁ LITERATURA Ferjenčík, J. (2000). Úvod do metodologie psychologického výzkumu.

Více

PŘÍLOHA 6 PŘEHLED PUBLIKAČNÍ ČINNOSTI 1

PŘÍLOHA 6 PŘEHLED PUBLIKAČNÍ ČINNOSTI 1 PŘÍLOHA 6 PŘEHLED PUBLIKAČNÍ ČINNOSTI 1 A. VĚDECKÉ MONOGRAFIE A1 MONOGRAFIE 1. VESELÝ, A. (2010). Knowledge-driven development. Saarbrücken: Lambert Academic Publishing. 154 s. ISBN 978-3-8383-6750-7.

Více

METODA ROZHOVORU V RÁMCI DOPRAVNĚPSYCHOLOGICKÉHO VYŠETŘENÍ. Bc. Kateřina Böhmová

METODA ROZHOVORU V RÁMCI DOPRAVNĚPSYCHOLOGICKÉHO VYŠETŘENÍ. Bc. Kateřina Böhmová METODA ROZHOVORU V RÁMCI DOPRAVNĚPSYCHOLOGICKÉHO VYŠETŘENÍ Bc. Kateřina Böhmová OBSAH Úvod Problematika rozhovoru z pohledu teorie a praxe Cíle práce Výsledky výzkumu (popis a interpretace) Závěr a diskuze

Více

VEŘEJNÉ POLITIKY 2. Veřejná správa a veřejná politika

VEŘEJNÉ POLITIKY 2. Veřejná správa a veřejná politika 1 VEŘEJNÉ POLITIKY 2 Veřejná správa a veřejná politika STÁT, VEŘEJNÁ SPRÁVA Různé pohledy na stát, pojetí státu, VS Výklad a chápání se liší: právo, sociologie, historické vědy, teorie byrokracie, politické

Více

Kvalita a udrţitelnost ţivota jako kritérium vizí a strategií

Kvalita a udrţitelnost ţivota jako kritérium vizí a strategií Kvalita a udrţitelnost ţivota jako kritérium vizí a strategií Martin Potůček CESES FSV UK Praha, Česká republika http://martinpotucek.cz, http://ceses.cuni.cz Beseda Společnosti pro trvale udrţitelný ţivot

Více

Osobnostní a sociální výchova

Osobnostní a sociální výchova Osobnostní a sociální výchova (projekt) (projekt) (projekt) (projekt) (projekt) (projekt) Osobnostní rozvoj (projekt) (projekt) (projekt) (projekt) Sociální rozvoj (projekt) (projekt) - (projekt) (projekt)

Více

Sociologie (jednooborové studium) N 6703 Sociologie (Platnost akreditace: )

Sociologie (jednooborové studium) N 6703 Sociologie (Platnost akreditace: ) Sociologie (jednooborové studium) N 6703 Sociologie (Platnost akreditace: 22.7. 2011 31.7. 2019) PP povinné předměty OBOROVÉ PŘEDMĚTY POVINNÉ 1 PP1 Výzkumné praktikum 0p + 3s Z p 5 PhDr. Jiří Vinopal,

Více

Účast ve výuce: Hodnocení:

Účast ve výuce: Hodnocení: METODOLOGIE A KVALITATIVNÍ METODY SYLABUS PRO AKADEMICKÝ ROK 2014-2015 ZIMNÍ SEMESTR KÓD: KPE/MKM Vyučuje: Mgr. Karel Kouba, M.A., Ph.D. karel.kouba@upol.cz I. CÍL KURZU A JEHO POSTAVENÍ V PROGRAMU KPES

Více

Katedra psychologie Fakulta sociálních studií MU

Katedra psychologie Fakulta sociálních studií MU PSY112 / PSY452 / PSY704 METODOLOGIE PSYCHOLOGIE (KVANTITATIVNÍ PŘÍSTUP) Katedra psychologie Fakulta sociálních studií MU POUŽITÁ LITERATURA Ferjenčík, J. (2000). Úvod do metodologie psychologického výzkumu.

Více

PUBLIKAČNÍ ČINNOST. PhDr. Jan Šmahaj Ph.D. (1.9. 2014)

PUBLIKAČNÍ ČINNOST. PhDr. Jan Šmahaj Ph.D. (1.9. 2014) PUBLIKAČNÍ ČINNOST PhDr. Jan Šmahaj Ph.D. (1.9. 2014) KNIHY, SKRIPTA, KAPITOLA V KNIZE PROCHÁZKA, R., ŠMAHAJ, J., KOLAŘÍK, M., LEČBYCH, M. Teorie a praxe poradenské psychologie. Praha: Grada, 2014. 256

Více

Uznávání předmětů ze zahraničních studijních pobytů

Uznávání předmětů ze zahraničních studijních pobytů Uznávání předmětů ze zahraničních studijních pobytů Podnikání a administrativa 7 Mezinárodní obchod Ekonometrie Obecná ekonomie III 8 Velkoobchod a maloobchod Management 9 Marketingové řízení Strategický

Více

Etika zdravotnictví v kontextu sociologie medicíny. PhDr. Eva Křížová, Ph.D. Ústav lékařské etiky a humanitních základů medicíny 2.

Etika zdravotnictví v kontextu sociologie medicíny. PhDr. Eva Křížová, Ph.D. Ústav lékařské etiky a humanitních základů medicíny 2. Etika zdravotnictví v kontextu sociologie medicíny PhDr. Eva Křížová, Ph.D. Ústav lékařské etiky a humanitních základů medicíny 2. LF UK 2016 Otázky Jak se mají lidé ve vyspělých společnostech dostávat

Více

METODA ROZHOVORU V RÁMCI DOPRAVNĚPSYCHOLOGICKÉHO VYŠETŘENÍ. Bc. Kateřina Böhmová

METODA ROZHOVORU V RÁMCI DOPRAVNĚPSYCHOLOGICKÉHO VYŠETŘENÍ. Bc. Kateřina Böhmová METODA ROZHOVORU V RÁMCI DOPRAVNĚPSYCHOLOGICKÉHO VYŠETŘENÍ Bc. Kateřina Böhmová OBSAH Úvod Problematika rozhovoru z pohledu teorie a praxe Cíle práce Výsledky výzkumu (popis a interpretace) Závěr a diskuze

Více