Zásady jógy byly po tisíciletí předávány ústně. První písemnou podobu jim dal Patandžali zhruba

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Zásady jógy byly po tisíciletí předávány ústně. První písemnou podobu jim dal Patandžali zhruba"

Transkript

1 Jóga jako cesta ke šťastnému a zdravému životu Jóga není náboženství, spíše filozofie. Ale ani to není zcela přesné vyjádření. Je-li jóga prováděna vytrvale a soustředěně, může vést k vyšším stavům vědomí. Vznikla v Indii zhruba před 4500 lety. Zásady jógy byly po tisíciletí předávány ústně. První písemnou podobu jim dal Patandžali zhruba 200 let př.n.l. / Jóga sútry/ Slovo jóga pochází ze sanskrtu, znamená spojení (spojení individuálního Já a universálního Bytí) (Bráhmán, atmán, dživátmán.) Člověk objeví svou pravou podstatu, zbaví se ega a splyne se svým prazákladem. Jóga je jedním z nejúplnějších a nejuniverzálnějších systémů vedoucích ke zkvalitnění života. Jóga je věda a umění, jak poznat sám sebe, jak se naučit žít v míru s celým světem i sám se sebou, jak dosáhnout tělesné i duševní rovnováhy, tělesného i duševního zdraví, jak dosáhnout celoživotního štěstí. Je to moudrý návod jak žít, aby naše bytí bylo smysluplné. Vede k zušlechťování člověka. K životu bez utrpení. Západní člověk celá staletí bádal, hledal a dobýval. Získal mnoho poznatků, dosáhl mnoha úspěchů. Doletěl až na Měsíc, ale do svého nitra se mu dosud nepodařilo dojít. Mudrci Východu zaměřili své hledání do svého nitra. Člověk rád hledá příčiny svých trápení, neúspěchů, problémů mimo sebe. Ale scénář svého života si píšeme sami. Co zaséváme, to sklízíme. Jak myslíme, takový je náš život. Chceme-li praktikovat jógu, musíme být připraveni odhalovat nedostatky ve vlastním nitru. Je to práce namáhavá, někdy až bolestná, ale představuje jedinou cestu k vytváření harmonické osobnosti. Moudrý člověk hledá všechno uvnitř sebe, nerozumný kolem sebe - Konfucius, Království nebeské je ve vás, tam je hledejte- Kristus Na Západě známe pod pojmem jóga hlavně tělesná cvičení, hathajóga. Jedním z prvních propagátorů jógy na Západě byl Holanďan Van Lysebeth. Ale jóga nejsou jen tělesná cvičení.

2 Učení jógy se dělí do několika směrů : bhaktijóga-jóga lásky, karmajóga- jóga činnosti, džňána jóga jóga poznání a radžajóga- jóga královská. Nejpropracovanějším systémem usilujícím o realizaci sebezdokonalení je rádžajóga / královská jóga/, které se také říká aštangajóga / osmistupňová jóga/. Morálně etické hodnoty jsou zahrnuty v prvních dvou stupních rádžajógy / jama a nijama / Jama a nijama představují prostředky duševní hygieny, které učí člověka objektivnějšímu pohledu na sebe i okolní svět a vedou jej k životu v souladu se sebou i ostatními lidmi. 1/ Jama je soubor pravidel, doporučení, jak žít v souladu s celým okolním světem, lidmi, zvířaty i přírodou. Jsou to pravidla vnější kázně. Návod, jak správně jednat. -Ahimsa- nenásilí, neubližování. Nikdy neubližujme nikomu ani činem, ani slovem, ani myšlenkou. / někdy rychleji se zapomene facka než jedovaté slovo/. Na základě karmy se nám navíc vše vrací- princip bumerangu, co zasejeme, to sklízíme. Dobré i zlé. Neubližujme jiným ani sami sobě. Neměli bychom nikoho pomlouvat, hádat se, nadávat. Ani sami sobě. I negativní zprávy z medií, filmy plné násilí nám ubližují. Proto se na ně nedívejme, je to naše volba, jestli se na to budeme dívat. Naše komunikace by měla být citlivá, založená na lásce a empatii. S ahimsou souvisí i vegetariánství a ekologie. Tím, že jíme maso, podporujeme zabíjení zvířat. Ale je třeba, abychom k tomu dospěli sami, vnitřně. Pokud se domníváme, že jsme všežravci a musíme jíst maso zvířat, měli bychom jíst masa méně, z domácích chovů, abychom podporovali chování zvířat v přirozeném prostředí a měli bychom se před jídlem pomodlit a poděkovat. Začněme vždy se změnou sami u sebe, nečekejme, až to za nás udělá někdo jiný. Nečiňme druhým, co nechceme, aby jiní činili nám. Nejednejme oko za oko, zub za zub. Cílem ahimsy je láska. /příběh chlapce a tisíců hvězdic, které umíraly po bouři na pláži/.

3 I cvičení ásán dělejme bez násilí, s trpělivostí a vděčností k svému tělu. -Satja- nelhaní, pravdomluvnost. Lhaním nikdy nenajdeme duševní klid. Měli bychom být pravdiví ke všem i sami k sobě, to je někdy nejtěžší / chceme naplnit představu jiných i svoji o sobě, chceme být hodnými chlapečky, holčičkami, bojíme se, že nás nebudou mít rádi, že nejsme dost dobří a tak hrajeme divadlo, nosíme masky a lžeme si i sami sobě do kapsy/. Co je to však pravda? Vše kolem sebe soudíme podle svých programů, které jsme získali od rodičů, společnosti, ve které žijeme. Pravda je vše, co je v souladu s naší duší, my sami jsme Pravda. Řiďme se srdcem / ne rozumem/, svojí intuicí. I pravdivá slova je třeba říkat s citem, jemností a někdy naopak rázně, podle situace. Rozhodující tedy je, jakým způsobem sdělíme pravdu, jestli ji hodíme jako nůž nebo ji oblečeme do milých slov. Být pravdivý znamená také nepřetvařovat se, nepoužívat výmluvy, vytáčky. Slova by měla být v souladu s našimi emocemi, nebudeme říkat miláčku, když jsme naštvaní. Lhaní znamená, že nepřijímáme svět takový, jaký je, přizpůsobujeme skutečnost našemu egu. Často lžeme ze strachu, že nás nebudou mít rádi. - Asteja nekradení. Znamená to, že si nemáme brát nic, co nám nepatří, co podle práva patří druhému. Myslí se tím nejen hmotné věci, ale také duševní vlastnictví, zmařit někomu příležitost, připravit jej o naději či radost, nápady, také o partnera. I drancování přírody a ničení životního prostředí je porušování principů asteji. Pamatujte si: Čím více bereme, tím více ztrácíme. Čím více dáváme, tím více dostáváme. Dávat bychom měli bez očekávání odměny, jakékoliv, i třeba jen vděčnosti. Výjimkou je božská krádež: obdarujme někoho, kdo je smutný úsměvem, pomozme vlídným slovem, ukradneme mu smutek, rozzáříme jeho tvář, zkrásníme den, to je Božská krádež.

4 - Brahmačárja, zdrženlivost, střídmost, nevášnivost, nežádostivost, čistý způsob života, mravnost / neznamená celibát/. Znamená časté obracení myšlenek k Bohu, k Vyšší moci. To však neznamená, že zanecháme svých povinností v tomto světě. Právě naopak, plníme je s větší péčí. Nejedná se jen o sexuální zdrženlivost, ale mít všechny smysly pod kontrolou, i ohledně jídla, neustálé potřeby vše hodnotit, kritizovat, pomlouvat jiné. Mít kontrolu nad všemi životními projevy, být pánem sebe sama. Neznamená to zakazovat si různé radosti. Pro většinu lidí jsou smyslové zážitky bohužel jediné životní radosti / kouření, alkohol, jídlo, sex, adrenalinové sporty apod./. Když začneme mít smysly pod kontrolou, budeme je používat dále, dále si budeme vychutnávat jídlo / třeba i prostší /, budeme se radovat z krásného dne, zpěvu ptáků, šumění listí stromů. Nebudeme však jejich otroky. Změníme své životní hodnoty. Smyslové požitky jsou jako droga, neustále vyžadují další a další dávku. Proto je používejme střídmě, všeho s mírou, najít zlatou střední cestu. Přehnané smyslové požitky nám berou mnoho energie. Sexuální touhu bychom však také neměli potlačovat, je to přirozená potřeba, touha po lásce, po spojení, v konečné podobě po spojení s Bohem. Aparigraha - nelpění, nehromadění / nejen majetku/. Neměli bychom shromažďovat statky, ale brát si a používat jen to, co potřebujeme k životu. Kdo má hodně majetku, má i hodně starostí. Na tento svět jsme přišli s holýma rukama a s holýma rukama z něho i odejdeme, jediné, co s sebou odneseme, jsou naše zkušenosti a zážitky. Nelpět na věcech, ale ani na úspěchu, na slávě, na svém mladém a krásném těle, ani na lidech. Nelpět znamená nechat ostatním lidem svobodu. To ale neznamená, že nemůžeme žít ve vztahu, právě naopak, dáváme-li svobodu, nesvazujeme, jsou vztahy mnohem láskyplnější. Dáváme-li druhým volnost, osvobozujeme sami sebe. Nehromaďme v sobě ani emoce/ většina lidí celý život potlačuje a hromadí v sobě ve svém podvědomí hněvy /.

5 Nepřipoutávejme se k ničemu. Když nás manžel, manželka opustí, popřejme jim hodně štěstí a radosti. Vždy se to nakonec děje i pro naše dobro, i když to hned nechápeme. Nelpěme na ničem. Tento pozemský život je jen iluze, sen, hra. Ve chvíli, kdy to pochopíme, osvobodíme se. Bohatí a šťastní jsou ti, kdo nic nepotřebují a chudí jsou ti, co nikdy ničeho nemají dost. 2/ Nijama jsou pravidla vnitřní kázně. Je to soubor rad a doporučení, jak žít v souladu sami se sebou Duchovní hodnoty. To je mnohem těžší. - Sauča, čistota Tím se myslí nejen vnější čistota, čistota našeho těla, ale především čistota vnitřní, čistota našich myšlenek, citů. Takže udržujme čisté naše tělo - zvenčí i zevnitř/ zdravou stravou / i naše příbytky a přírodu a udržujme v čistotě i naši mysl a naše city. To ale neznamená, když máme špatnou myšlenku, že jsme špatný člověk. Každý má někdy špatné myšlenky, ale pokud se s myšlenkou neztotožníme, pokud se z ní nestane čin, přijde a odejde. Stejně tak naše emoce, každý máme někdy vztek, smutek, strach, každý někdy, byť jen na chvíli něco někomu závidíme. I emoce přijde a odejde, když se s ní neztotožňujeme, když se nestáváme hněvem, apod. Pokud jdeme duchovní cestou, jsme bdělí, stáváme se vědomými, stává se to čím dál tím méně. Chce to věnovat vnitřní čistotě soustavnou pozornost, uvědomovat si naše myšlenky, emoce, nepotlačovat je, nechávat je volně projít. Je třeba se vyhýbat negativním lidem a mediím, kteří v nás probouzejí takové myšlenky a city a naopak je třeba se stýkat s lidmi moudrými, laskavými a láskyplnými, pozitivními, kteří v nás podporují naše dobré vlastnosti. Také čtení duchovních knih nám pomáhá. Způsob života v dnešní společnosti, informace, které dostáváme a jsme jimi přehlceni velmi negativně působí na naši psychiku. -Santóša, spokojenost. Spokojenost je to, po čem všichni toužíme a málokdo to má. Proč?

6 Protože málokdo umí být spokojený s tím co má. Základem spokojenosti je ale právě spokojenost s tím, co máme. Spokojenost je to největší bohatství, které můžeme vlastnit. Sláva, peníze, zlato a drahokamy nám vnitřní spokojenost nepřinesou. Spokojenosti můžeme dosáhnout jen tehdy, pochopíme-li, že všechny statky tohoto světa přinášejí jen starosti a zklamání a že vnitřní bohatství nás dělá mnohem šťastnější než hmotný majetek. Buďme spokojeni se sebou samými, takovými, jací jsme. Buďme spokojeni s tím, co máme, co nás potkalo / je to tady vždy pro nás / Buďme spokojeni se svým tělem, jaké máme a buďme za ně vděčni a za své zdraví. Buďme spokojeni se svým životem, prací, kterou děláme, partnerem, dětmi. To ale neznamená, že rezignujeme, že budeme lhostejní, že nemůžeme mít výhrady. Po pravdivém zhodnocení situace, vztahů, které nám nevyhovují, změňme změnitelné a netrapme se nereálnými cíly. Přijměme s pokorou, co nemůžeme změnit. To, co nás činí věčně nespokojenými, jsou naše nesplněná přání, tužby a když se nám vyplní, už zase toužíme po něčem dalším a stále se ženeme za novými a novými cíly, stále nespokojení. To je příznačné pro dnešní dobu. Žijeme v materiálním blahobytu / na Západě, v Severní Americe/, přesto většina lidí není šťastna. Jsme nespojeni se svým tělem, s prací, s partnerem, s politiky, s počasím, vadí nám stále něco, ale kořen té nespokojenosti je v nás. K tomu, abychom byli šťastni, nic nepotřebujeme, to je přirozený stav, stav každé buňky, každého atomu vesmíru. Naopak potřebujeme něco k tomu, abychom byli nešťastni. - Tapas, sebekázeň, sebeovládání. Nejedná se o sebemrskačství. V životě často narážíme na překážky a nesnáze. Přesto se nesmíme vzdát a musíme kráčet dál zvolenou cestou / v souladu se svou duší/.klíčem k úspěchu je sebekázeň, trpělivost a výdrž. I každé duchovní cvičení, i cvičení jógy vyžaduje sebekázeň, disciplínu, vytrvalost. Pak teprve se dostaví výsledek, když vydržíme. I v jídle je třeba určitá sebekázeň. Vydržet za všech okolností, nestěžovat si, nekritizovat, nenadávat. Trpělivost není dnes zrovna v módě. Lidé nadávají už jen v dlouhé frontě u pokladny, v zácpě na silnici apod. Všechno chtějí hned. Neumíme plynout v proudu života, přijímat s pokorou, vidět dobro v každé situaci.

7 I své děti musíme nechat učit se chybami, příliš jim neumetat cestičku. Tapas nás učí zocelovat se překonáváním různých překážek. / Co nás nezabije, to nás posílí /. Nepříjemnými situacemi se otužujeme, zocelujeme. Nevyhledáváme takové situace záměrně, ale i běžný život nám jich přináší dostatek. Také naše stále stejné reakce na určité životní situace způsobují, že se nám podobné situace vrací, abychom měli příležitost zareagovat jinak, lépe. Je to o našich postojích, o tom, jak situaci vidíme/ sklenice napůl plná nebo prázdná /. Dnes se lidé hroutí při sebemenších problémech, snaží se překážkám spíše vyhnout. Jogín je nad věcí, ať se děje cokoliv. Nejásá nad zisky, neželí ztrát. Nebere nic osobně, ať mu někdo řekne cokoliv, vnitřně se ho to nedotýká, ať se mu stane cokoliv, zůstává vnitřně klidný. - Svadhjája, sebepoznávání, studium svatých spisů, tradičních spisů jógové filosofie např. Bhagavagity, ale také Bible, i jiných duchovních knih. Svaté spisy, duchovní knihy, nejsou ničím jiným, než učením o našem nitru, o naší duši. Pomáhají nám pochopit, kdo jsme, odkud přicházíme, co je smyslem našeho života. V dnešním světě převládají informace o vnějším světě, to má za následek, že lidé málo rozumí sami sobě, a když nechápou základní principy života, mají pocit, že jejich život je ovládán souhrou náhod, že jsou hříčkou vnějších událostí. Základní zákon Vesmíru- příčina----následek. Osud, karma není něco neměnného. Máme svobodnou vůli, jak budeme reagovat v určitých životních situacích. Životem v lásce, dobrými skutky, pomocí jiným, můžeme dráhu šípu našeho osudu odklonit. K pochopení našeho života, životního poslání, souvislostí nám pomůže čtení svatých spisů, různé přednášky, semináře, ale to jsou jen teoretické znalosti, je třeba mít také vlastní zkušenosti, žít to ve své každodennosti. - Išvara pranidhana, oddanost Bohu, odevzdání se Bohu. Odevzdání se Bohu, neznamená rezignaci. Dále máme své sny, vize. Jednáme v souladu se svou duší, řídíme se svojí intuicí. Uděláme, jak nejlépe umíme a nelpíme na výsledku. Výsledek necháme na Bohu, ten ví nejlépe, co je pro nás nejlepší. Když se vydáme na duchovní cestu, většinou věříme, že existuje nějaká vyšší moc, síla, inteligence, vědomí, které řídí celé Univerzum. Každý v něco věříme. Někdo v Boha, ateisté věří v zákony přírody nebo Vesmíru, někdo řekne, nevěřím v Boha, ale věřím v nějakou Vyšší sílu. Můžeme ji nazývat různě, Universum, Absolutno, Láska, Pravda, Vědomí. Není důležité pojmenování.

8 Indický mudrc Rámakrišna řekl: kdo nevěří v Boha a necítí Boha, je jako ryba v oceánu, která plave a nevidí a nevnímá vodu. Chápání, cítění Boha přesahuje veškeré smyslové vnímání. Boha nelze popsat, definovat. Je to Vědomí, které je nezrozeno, věčně trvající, udržuje v harmonii a řádu veškerý život, vládne všem galaxiím, planetám. Bůh je nepopsatelný, vševědoucí, inteligentní, nekonečný, láskyplný. / Na Západě je Bůh církví podáván příliš dogmaticky, často jako Bůh trestající /. Išvara pranidhana vede člověka k odpoutání se od konzumního způsobu života, vede ho k hledání vyšších hodnot. Ivara je osobní Bůh sídlící v srdci každé bytosti. Učme se odevzdávat Bohu, protože bez jeho vůle se nepohne ani list na stromě. Teprve třetím stupněm jógy jsou ásany, polohy, pozice, někdy označovány jako hathajóga. Čtvrtým stupněm je pránajáma / dechové techniky, ovládání dechu, resp. Prány/ prána=souhrn vesmírných energií/. Ovládnutím svého těla a dechu získává jogín také kontrolu nad myslí, mysl se s dechem zklidňuje a probouzí se vnitřní síly, které ho vedou dál na jeho duchovní cestě. Pátým stupněm je pratjahára / ovládání mysli, odpoutání od smyslových vjemů/. Jogín je schopen kdykoliv obrátit své smysly i mysl dovnitř nebo nasměrovat ven. Šestým stupněm je dhárana / koncentrace/. Koncentrace znamená soustředit myšlenky, pozornost na jediný objekt. Běžně se to daří jen na krátký okamžik a brzy přicházejí znovu další myšlenky a odvádějí naši pozornost. Často si svoji nesoustředěnost uvědomíme až po několika minutách. Velkou pomocí může být cvičení trátakukoncentrace na plamen svíčky nebo opakování manter. Pratjahára a dhárana jsou přípravou pro meditaci-dhjánu. Sedmým stupněm je dhjána / meditace/, zastavení pohybu mysli, dostat se za mysl, s cílem setkání s vlastním Já, vede k získání psychické rovnováhy i prodloužení života. Meditaci se nemůžeme naučit, stejně jako se nemůžeme naučit spánek. Spánek přichází, když se zklidní tělo, meditace přichází, když se zklidní mysl.

9 Při meditaci se zastaví mysl, ustávají představy. V meditaci zažíváme čisté Bytí, individuální ego přestane existovat. Všechny meditační techniky / meditace na dech-vipassana- pozorování dechu, meditace v chůzi, při mytí nádobí, čištění zubů jsme bdělí apod. / jsou jen přípravným cvičením pro vlastní meditaci, ta jednoho dne přijde sama. Důležité je naučit se být stále bdělí, být pozorovateli- svého těla, myšlenek, emocí, atd. Osmým stupněm je samadhi / kontemplace /, stav čirého vědomí, osvícení, setkání s prazákladem našeho života, s Bohem. V samádhi se sjednocuje poznávající, poznávané a poznání. Člověk se sjednotí s božským vědomím. Zažívá věčný klid, mír a blaženost, je osvobozen. V tomto stavu se rozpouští veškerá dualita, vše je jednota. Není už ani dne ani noci, ani světla ani temnoty, vše je spojeno s nejvyšším Já. Sjednocení individuální duše s vesmírným Já, Bohem, je cílem jógy. Samadhi je bdělý stav bez činnosti mysli a bez potřeby být něčím nebo někým. Poslední 3 stupně rádžajógy, dhárana, dhjána a samadhi patří do oblasti duchovní jógy. I samotné ásany mohou přinést našemu tělu užitek, ale komplexní cvičení má pro nás mnohem větší význam. Možná právě teď je ta správná chvíle zamyslet se nad tím, jak chceme žít, jestli chceme být zdraví a šťastní nebo nemocní a nešťastní. Zastavme se na chvíli v tom bláznivém, hektickém tempu, plném stresu a napětí a zavzpomínejme, zda jsme si opravdu takto představovali svůj život. Nikdy není pozdě ho změnit. Stačí se jen rozhodnout a něco pro to udělat. Svatava

Jóga v původním významu zamená jho. Nejbližší český překlad je spojení, nebo-li obnovení

Jóga v původním významu zamená jho. Nejbližší český překlad je spojení, nebo-li obnovení O józe toho bylo v literatuře napsáno již mnoho a účelem těchto stránek není opakovat či citovat jogíny a myslitele. Co se týče doporučené literatury, pro ty kteří mají chuť čerpat informace nejen z našich

Více

JÓGA. Harmonizační cvičení

JÓGA. Harmonizační cvičení JÓGA Harmonizační cvičení Jóga věda o životě?! Jóga bývá nazývána vědou, životním stylem, uměním, pohledem na svět, filozofií, náboženstvím, fanatismem Jóga v původním konkrétním významu znamená jho, (nejbližší

Více

JÓGA. Harmonizační cvičení

JÓGA. Harmonizační cvičení JÓGA Harmonizační cvičení Jóga věda o životě?! Jóga bývá nazývána vědou, životním stylem, uměním, pohledem na svět, filozofií, náboženstvím, fanatismem Jóga v původním konkrétním významu znamená jho, (nejbližší

Více

Náboženský život v ČR 2009-2010

Náboženský život v ČR 2009-2010 Náboženský život v ČR 2009-2010 společné zúčastněné pozorování návštěva zenového kláštera Senšinji, v úterý 27. dubna v 19:00, Kuncova 3a, Praha 5, sraz v 18:50 na stanici metra B Stodůlky společné zúčastněné

Více

RECEPTY OSUDU. Poznámky... 196

RECEPTY OSUDU. Poznámky... 196 OBSAH RECEPTY OSUDU Lekce 1: Jak správně vybrat cíl a prostředky pro uskutečnění změny ve svém životě.. 11 Lekce 2: Jak spravedlivý a neustále štědrý je vesmír... 12 Lekce 3: Jak dosáhnout celistvosti,

Více

Mgr. Miloslava Matoušová Ivan Matouš

Mgr. Miloslava Matoušová Ivan Matouš Mgr. Miloslava Matoušová Ivan Matouš Afirmace s Empatií Prvek - Dřevo Na každý týden jedna afirmace Pro období prvku Dřevo. www.empatia.cz www.akademiecelostnihozdravi.cz 2014 Věnování a poděkování Tuto

Více

Psychospirituální transformace 1

Psychospirituální transformace 1 Věra Bučilová, Marie Nestěrová Psychospirituální transformace 1 Nekonečné možnosti na planetě Zemi Věra Bučilová, Marie Nestěrová Psychospirituální transformace 1 Nekonečné možnosti na planetě Zemi Upozornění

Více

Uvědomění ve vztazích - Uvědomění v emocích - Uvědomění v mysli- Uvědomění v srdci - Uvědomění v přijetí, Soucit, Přítomnost

Uvědomění ve vztazích - Uvědomění v emocích - Uvědomění v mysli- Uvědomění v srdci - Uvědomění v přijetí, Soucit, Přítomnost Nacházíme se v nejcennější a nejkrásnější fázi našich životů. Velmi dlouhou dobu jsme se připravovali všemi našimi osudy na tento okamžik, pro který jsme nyní tady. Příležitost k duchovnímu osvobození

Více

Obsah. Dětský pohled Lillian Alnev 117 Jak mohu pomoci? Joanne Friday 121 Skutečné já Glen Schneider 125 Praxe s přítelem Elmar Vogt 129

Obsah. Dětský pohled Lillian Alnev 117 Jak mohu pomoci? Joanne Friday 121 Skutečné já Glen Schneider 125 Praxe s přítelem Elmar Vogt 129 Obsah ÚVOD DÍTĚ V NAŠEM NITRU 7 ČÁST PRVNÍ UČENÍ O LÉČBĚ A UZDRAVENÍ 1. Energie uvědomění 15 2. Jsme našimi předky i našimi dětmi 23 3. Prvotní strach, prvotní touha 33 4. Jak dýchat, chodit a nechat věci

Více

RELAXAČNÍ TECHNIKY VYUŽÍVAJÍCÍ PRVKŮ JÓGY

RELAXAČNÍ TECHNIKY VYUŽÍVAJÍCÍ PRVKŮ JÓGY RELAXAČNÍ TECHNIKY VYUŽÍVAJÍCÍ PRVKŮ JÓGY Mgr. Hana Baroušová, Gymnázium Uh. Hradiště Obsah: JÓGA... 2 CO POTŘEBUJEME KE CVIČENÍ JÓGY... 2 PRAVIDLA CVIČENÍ... 2 ŘAZENÍ CVIKŮ... 3 RELAXACE... 4 PROČ MÁ

Více

Variace. Zdravý životní styl

Variace. Zdravý životní styl Variace 1 Zdravý životní styl Autor: Mgr. Jaromír JUŘEK Kopírování a jakékoliv další využití výukového materiálu je povoleno pouze s uvedením odkazu na www.jarjurek.cz. 1. Zdravý životní styl Zdravý životní

Více

Miliónový rok. David Kirš a Bohdana Kabátová www.milionovyrok.cz

Miliónový rok. David Kirš a Bohdana Kabátová www.milionovyrok.cz Miliónový rok David Kirš a Bohdana Kabátová www.milionovyrok.cz ÚSPĚCH NENÍ ŽÁDNÉ TAJEMSTVÍ ZPŮSOB MYŠLENÍ + VĚCI DĚLAT MÁTE JEDEN CÍL OVLÁDAT ENERGII (život sám i hmotné věci v něm jsou energie) (otevřete

Více

Ing. Vladimír Jelínek. ECC s.r.o. Všechna práva vyhrazena

Ing. Vladimír Jelínek. ECC s.r.o. Všechna práva vyhrazena Detoxikace speciálních tkání, čakry a kundalini Ing. Vladimír Jelínek Detoxikace speciálních tkání, čakry a kundalini Kudy je možné se ubírat za hranicí detoxikace Jedny dveře vedou do indické tradice

Více

Prosociální výchova. je mezinárodní projekt zaměřený na rozvoj prosociálního chování dětí a mládeže.

Prosociální výchova. je mezinárodní projekt zaměřený na rozvoj prosociálního chování dětí a mládeže. Prosociální výchova Prosociální výchova je mezinárodní projekt zaměřený na rozvoj prosociálního chování dětí a mládeže. Prosociální výchova se pod názvem etická výchova vyučuje jako volitelný, ale povinný

Více

ROZUMNÝ ŽIVOT 1. Obsah

ROZUMNÝ ŽIVOT 1. Obsah -------------------------------------------------- ROZUMNÝ ŽIVOT 1 Obsah Úvod...11 O čem je tato kniha?...11 První krok do Rozumného světa...12 Základní myšlenky...12 Tato kniha uvádí pravidla, jak postupovat

Více

Pokání. A myslím, že ne na sebe, říká, máme Abrahama našemu otci (Mt 3: 9)

Pokání. A myslím, že ne na sebe, říká, máme Abrahama našemu otci (Mt 3: 9) Pokání Biblický pokání nepředstavuje změnu postoje prosazované lidského vědomí. Integruje život před lidmi říká další aspekt křesťanského života, ne lítost podporovány evangelia. Opravdové pokání říká,

Více

Sedm proroctví starých Mayů

Sedm proroctví starých Mayů Sedm proroctví starých Mayů První proroctví oznamuje konec současného cyklu. Říká, že od roku 1999 po dalších 13 let se každý člověk nachází v jakémsi zrcadlovém sále, aby ve svém nitru objevil mnohorozměrnou

Více

Duchovní škola Vnitřní přerod člověka IV. Penzion Perseus, Trnová

Duchovní škola Vnitřní přerod člověka IV. Penzion Perseus, Trnová Milí přátelé, semináře Evičky Puklové a Zdeňka Krejčíka nás učí, jak najít sami sebe, svou vnitřní pravdu, lásku k sobě i k druhým. Otevírají naše srdce lásce, ukazují nám cestu jak tvořivé harmonizovat

Více

Obsah. První princip: Pohled na život v celku 10 První kapitola: Pouze Bůh nás může učinit šťastnými 10 Druhá kapitola: Naše štěstí závisí na dokonalé

Obsah. První princip: Pohled na život v celku 10 První kapitola: Pouze Bůh nás může učinit šťastnými 10 Druhá kapitola: Naše štěstí závisí na dokonalé Předmluva: Hluboká důvěra v pohyb života - tvořivá přítomnost živého Boha 5 První princip: Pohled na život v celku 10 První kapitola: Pouze Bůh nás může učinit šťastnými 10 Druhá kapitola: Naše štěstí

Více

malýprůvodce životem

malýprůvodce životem karelspilko malýprůvodce životem Podívej se na to jinak a nechej věci, ať se stanou Žít v souladu s kosmickým proudem je koncem utrpení MALÝ PRŮVODCE ŽIVOTEM Podívej se na to jinak a nechej věci, ať se

Více

Cítit se skvěle na duši i těle

Cítit se skvěle na duši i těle Obšťastník duben 2016 Cítit se skvěle na duši i těle Ratibořická 1166/12, 193 00 Praha 9 - Horní Počernice Jarní detoxikace s medem, zmenší celulitidu a léčí klouby Chcete z těla odplavit po dlouhé zimě

Více

Srdečně vás všechny vítám na tomto úžasném projektu, po jehož absolvování nebudete věřit, kým jste byla!

Srdečně vás všechny vítám na tomto úžasném projektu, po jehož absolvování nebudete věřit, kým jste byla! Srdečně vás všechny vítám na tomto úžasném projektu, po jehož absolvování nebudete věřit, kým jste byla! CO JE PRO VÁS DŮLEŽITÉ! UVĚDOMIT SI, PROČ JSTE ZDE A CO CHCETE VE SVÉM ŽIVOTĚ ZMĚNIT A NA TOM BUDEME

Více

Most do páté dimenze Tattatuo

Most do páté dimenze Tattatuo Motto: Nikdo se ještě nestal osvíceným tím, že zaměřil svou pozornost jen na příjemné věci. Osvíceným se můžeme stát jen tehdy, když do temnoty vneseme světlo našeho vědomí. Carl Jung Jaro 2018 Stránka

Více

Využijte svůj čas a energii pro hledání štěstí, míru a lásky Otázky hledajících Vztahy. Óm Šrí Paramátmane Namaha

Využijte svůj čas a energii pro hledání štěstí, míru a lásky Otázky hledajících Vztahy. Óm Šrí Paramátmane Namaha Využijte svůj čas a energii pro hledání štěstí, míru a lásky Otázky hledajících Vztahy Óm Šrí Paramátmane Namaha Využijte svůj čas a energii pro hledání štěstí, míru a lásky Všichni si přejeme být šťastní

Více

l. Téma: VÍM, KDO JSEM Prostřednictvím situací a plánovaných činností se děti učí poznávat samo sebe a připravovat se na role budoucí.

l. Téma: VÍM, KDO JSEM Prostřednictvím situací a plánovaných činností se děti učí poznávat samo sebe a připravovat se na role budoucí. l. Téma: VÍM, KDO JSEM Prostřednictvím situací a plánovaných činností se děti učí poznávat samo sebe a připravovat se na role budoucí. - (1/1) má základní poznatky o lidském těle a jeho hlavních funkcích

Více

2 Ukázka knihy z internetového knihkupectví

2 Ukázka knihy z internetového knihkupectví 2 Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 1 8 5 9 2 9 Šrí Dattátreja Avadhuta

Více

ROK 2019 Z POHLEDU NUMEROLOGIE

ROK 2019 Z POHLEDU NUMEROLOGIE Praktický rádce a průvodce rokem 2019 Miroslava Horáková www.cestouzmeny.cz ROK 2019 Z POHLEDU NUMEROLOGIE Obsah O mně... 3 Úvod... 4 Hlavní témata roku 2019... 5 Rok 2018 a naše sebehodnota... 8 Rok 2019

Více

Anandamayi Ma. Blažeností-Prostoupená Matka. Nirmala Sundari Devi " Bohyně Nedotčené Krásy" Svatá Matka, pocházela z Bengálu.

Anandamayi Ma. Blažeností-Prostoupená Matka. Nirmala Sundari Devi  Bohyně Nedotčené Krásy Svatá Matka, pocházela z Bengálu. Anandamayi Ma Blažeností-Prostoupená Matka Nirmala Sundari Devi " Bohyně Nedotčené Krásy" Svatá Matka, pocházela z Bengálu. (30.duben 1896-27.srpen 1982) Jméno Anandamayee (Anandamayi) Ma jí bylo dáno

Více

Co je afirmace? Zde je několik příkladů afirmací, mnohé z nich často sama užívám: Dnes jsem vděčná za svůj život. Dnes je krásný den!

Co je afirmace? Zde je několik příkladů afirmací, mnohé z nich často sama užívám: Dnes jsem vděčná za svůj život. Dnes je krásný den! Co je afirmace? Ve slovníku nalezneme význam tohoto slova ve smyslu přesvědčení, přitakání, ujištění, tvrzení. Každý den, každý okamžik nám hlavou běží mnoho myšlenek, tvrzení, přesvědčení, v duchu každý

Více

Frekvence lásky. Ukázka knihy z internetového knihkupectví

Frekvence lásky. Ukázka knihy z internetového knihkupectví Frekvence lásky 1 Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Gabriela Čanigová FREKVENCE LÁSKY Vladimír Kvasnička Nakladatelství VODNÁŘ 3 Děkuji vám všem za podněty, které mne vedly k tomu,

Více

Emoce a škola. Jméno a Příjmení lektora Etická výchova, o.p.s. datum

Emoce a škola. Jméno a Příjmení lektora Etická výchova, o.p.s. datum Emoce a škola Jméno a Příjmení lektora Etická výchova, o.p.s. datum Člověk není rozumná bytost, která má emoce, ale emocionální bytost, která občas myslí. (F.Koukolík) Základní charakteristika Emočně inteligentní

Více

TÉMA. Pochopila jsem ajurvédu takto: Autor : Matusáková Vlasta

TÉMA. Pochopila jsem ajurvédu takto: Autor : Matusáková Vlasta TÉMA Pochopila jsem ajurvédu takto: Autor : Matusáková Vlasta Abych mohla napsat jak jsem pochopila ajurvédu, tak se musím nejdříve zamyslet nad tím co to je - pochopení. Pochopení chápat věci realisticky.

Více

Jak si stanovit osobní vizi

Jak si stanovit osobní vizi Action Academy Jak si stanovit osobní vizi ebook Blanka 2014 Jak si stanovit osobní vizi Osobní vize je jasná, konkrétní, působivá a aktivující představa budoucího stavu dosažených výsledků, postavení

Více

Spouštěč od Boha JJK

Spouštěč od Boha JJK Spouštěč od Boha JJK Druhý atribut času: P o c t i v o s t Pro zakotvení nového atributu času je nezbytné přečíst tento Spouštěč od Boha vědomě a úplně. Tímto způsobem se dostaneš do souladu s energií

Více

ROZUMNÝ ŽIVOT 3. Obsah. PRVNÍ ČÁST Láska, rodina, děti co může být důležitější?...

ROZUMNÝ ŽIVOT 3. Obsah. PRVNÍ ČÁST Láska, rodina, děti co může být důležitější?... --------------------------------------------------- ROZUMNÝ ŽIVOT 3 Obsah PRVNÍ ČÁST Láska, rodina, děti co může být důležitější?... 11 První kapitola: Jak si lze vytvořit samotu... 12 Strach a pochybnosti...12

Více

Vámi vybrané karty 2 / 6

Vámi vybrané karty 2 / 6 Vážený pane Nováku, Chceme vám tímto prostřednictvím poděkovat za koupi jedinečné věštby, kterou náš "Tarot přání" nabízí, a zároveň si vás dovolíme s ním krátce seznámit. Tarot přání je velmi mocný magický

Více

CESTA ZPÁTKY K SOBĚ. Jak najít zpátky sebe a již se v životě neztratit. Cesta zpátky k sobě je seminář, který vám pomůže s úklidem ve vašem životě.

CESTA ZPÁTKY K SOBĚ. Jak najít zpátky sebe a již se v životě neztratit. Cesta zpátky k sobě je seminář, který vám pomůže s úklidem ve vašem životě. CESTA ZPÁTKY K SOBĚ Jak najít zpátky sebe a již se v životě neztratit Cesta zpátky k sobě je seminář, který vám pomůže s úklidem ve vašem životě. 1. krok Vztah k sobě Vztah k sobě je základ pro všechny

Více

Vzájemná inspirace. Ing. Jan Tichý. Benátky nad Jizerou. Jsou lidé, kteří inspirují druhé, především svou radostnou tvorbou

Vzájemná inspirace. Ing. Jan Tichý. Benátky nad Jizerou. Jsou lidé, kteří inspirují druhé, především svou radostnou tvorbou Vzájemná inspirace Ing. Jan Tichý Benátky nad Jizerou Jsou lidé, kteří inspirují druhé, především svou radostnou tvorbou Inspirace Vzory, autority Poznání, moudrost Dualita, polarita, Rovnováha, soulad

Více

Pracovní listy. Workshop - Růžena Nekudová Jak se zbavit starých návyků a vytvořit si nové

Pracovní listy. Workshop - Růžena Nekudová Jak se zbavit starých návyků a vytvořit si nové Pracovní listy Workshop - Růžena Nekudová Jak se zbavit starých návyků a vytvořit si nové Zadání: Zapiš si všechna negativní přesvědčení, která máš nebo si myslíš, že máš o sebevědomí, v oblasti dosahování

Více

Jak sladit rodinný a pracovní život. 12.11.2014, VŠCHT Mgr. Ivana Šindlerová

Jak sladit rodinný a pracovní život. 12.11.2014, VŠCHT Mgr. Ivana Šindlerová Jak sladit rodinný a pracovní život 12.11.2014, VŠCHT Mgr. Ivana Šindlerová Vaše témata Nejčastější problémy: Mám hodně práce, kterou nestíhám ve vymezeném čase Nemám volný čas pro sebe a na odpočinek

Více

Je důležité umět rozpoznat, které věci jsou zbytečné.

Je důležité umět rozpoznat, které věci jsou zbytečné. Každá myšlenka, kterou si naše mysl vytvoří, většinou vytvoří i tu činnost, o které jsme přemýšleli. Všechno, co vyprodukuje naše mysl, chce produkovat i naše tělo. Je to automatický proces, který má většina

Více

Komplexní vzdělávací program zaměřený na stres a stresové situace na pracovišti

Komplexní vzdělávací program zaměřený na stres a stresové situace na pracovišti Komplexní vzdělávací program zaměřený na stres a stresové situace na pracovišti 1 Rozdělení vzdělávacího programu Vzhledem ke komplexnosti problematiky stresu na pracovišti považujeme za vhodné rozdělit

Více

Spouštěč od Boha JJK L I C H T W E L T

Spouštěč od Boha JJK L I C H T W E L T Spouštěč od Boha JJK L I C H T W E L T V E R L A G Třináctý atribut času: T r a n s f o r m a c e Pro zakotvení nového atributu času je nezbytné přečíst tento Spouštěč od Boha vědomě a úplně. Tímto způsobem

Více

Můj rok můj život Jaký byl a bude?

Můj rok můj život Jaký byl a bude? Jaký byl a bude? 2014 Lucie Valchařová, Blíží se nám konec roku a s ním nám přirozeně přichází na mysl, jaký vlastně byl ten náš rok 2014. Je skvělé přivítat nový rok s čistou hlavou a jasnými myšlenkami

Více

ZÁKLADNÍ UČEBNICE ŠTĚSTÍ

ZÁKLADNÍ UČEBNICE ŠTĚSTÍ Bohumila Truhlářová trilogie ZÁKLADNÍ UČEBNICE ŠTĚSTÍ 3. učebnice: REVOLUCE LÁSKY NA PLANETĚ ZEMI Prachatice 2005 Euroservice 1999 s.r.o. v roce 2005 Bohumila Truhlářová Návrh obálky a kreseb Eva Kotorová

Více

ROK 2018 Z POHLEDU NUMEROLOGIE

ROK 2018 Z POHLEDU NUMEROLOGIE Praktický rádce a průvodce rokem 2018 Miroslava Horáková www.cestouzmeny.cz ROK 2018 Z POHLEDU NUMEROLOGIE Obsah O mně... 3 Úvod... 4 Hlavní témata roku 2018... 5 Rok 2018 a vztahy... 8 Rok 2018 a zdraví...

Více

TEST NOODYNAMIKY. K.Popielski. Lublin 1989 (Přeložil V. Smékal) 1. Setkám-li se s těžkostmi, rychle ztrácím naději a důvěru v život...

TEST NOODYNAMIKY. K.Popielski. Lublin 1989 (Přeložil V. Smékal) 1. Setkám-li se s těžkostmi, rychle ztrácím naději a důvěru v život... TEST NOODYNAMIKY K.Popielski. Lublin 1989 (Přeložil V. Smékal) Pohlaví: Délka pobytu v komunitě: Délka braní (přibližně): Věk: Fáze: Jsi praktikující věřící? Prosím, zakroužkuj odpověď, která odpovídá

Více

O V O C E B O Ž Í H O D U C H A

O V O C E B O Ž Í H O D U C H A O V O C E B O Ž Í H O D U C H A VERŠE K NAUČENÍ: Galatským 5:22-23a Ovoce Božího Ducha však je láska, radost, pokoj, trpělivost, laskavost, dobrota, věrnost, tichost a sebeovládání. 1. Korintským 13:4

Více

(Děkuji Vám, Mistryně.)

(Děkuji Vám, Mistryně.) Zdravím, Mistryně. (Děkuji Vám, Mistryně.) a pokračovat v evoluci. Zdravím. Moje otázka: Je nějaký duchovní prospěch z hraní na nějaký nástroj, jako je kytara nebo klavír, když se ty zvuky snaží napodobit

Více

0. čakra - informace, poselství a návod na čištění této čakry ve 13 úrovních.

0. čakra - informace, poselství a návod na čištění této čakry ve 13 úrovních. 0. čakra - informace, poselství a návod na čištění této čakry ve 13 úrovních. Nultá čakra - meditace 15. 19. 9. 2005 Dobronice Poselství bytosti nulté čakry Je známa je n málo lidem na planetě, propojuje

Více

Rady pro pokročilou duši

Rady pro pokročilou duši Rady pro pokročilou duši Richard Bach Příručka Mesiáše Rady pro pokročilou duši Nejlepší způsob, jak se vyhnout odpovědnosti, je říct: Mám odpovědnost. Tví přátelé tě během první minuty vašeho setkání

Více

Ke každému semináři najdete pod tímto programem obsah. Přihlášky na semináře: Míňa Nosková, tel: ,

Ke každému semináři najdete pod tímto programem obsah. Přihlášky na semináře: Míňa Nosková, tel: , Milí přátelé, semináře Evičky Puklové a Zdeňka Krejčíka nás učí, jak najít sami sebe, svou vnitřní pravdu, lásku k sobě i k druhým. Otevírají naše srdce lásce, ukazují nám cestu jak tvořivé harmonizovat

Více

Myšlenky srdce. Louise L. Hayová. poklad vnitřní moudrosti. poklad vnitřní moudrosti. Louise L. Hayová

Myšlenky srdce. Louise L. Hayová. poklad vnitřní moudrosti. poklad vnitřní moudrosti. Louise L. Hayová a rádcem při jejich zvládání. Nastal čas, abyste se zbavili starých přesvědčení a návyků. Meditace a cvičení obsažená na stránkách této knížky vám mohou pomoci získat důvěru při uskutečňování nezbytných

Více

Buchtová Eva, Staňková Barbora

Buchtová Eva, Staňková Barbora Buchtová Eva, Staňková Barbora Pomoz mi, abych to dokázalo samo děti mají rozdílné učební schopnosti a nadání Hlavní myšlenky Marie Montessori děti nemusí k dosažení stejného cíle postupovat stejným tempem

Více

1 OTÁZKY OBSAHOVÉHO RÁMCE (W) Oblast A: Čemu ve výuce věřím, jaká mám východiska? A1/1 Jak se ve výuce odráží skutečnost, že je každý žák jiný?

1 OTÁZKY OBSAHOVÉHO RÁMCE (W) Oblast A: Čemu ve výuce věřím, jaká mám východiska? A1/1 Jak se ve výuce odráží skutečnost, že je každý žák jiný? 1 OTÁZKY OBSAHOVÉHO RÁMCE (W) Oblast A: Čemu ve výuce věřím, jaká mám východiska? Podoblast A1: Individualizace výuky A1/1 Jak se ve výuce odráží skutečnost, že je každý žák jiný? A1/2 Představme si úsečku.

Více

Myšlenky. srdce. poklad vnitřní moudrosti. Louise L. Hayová

Myšlenky. srdce. poklad vnitřní moudrosti. Louise L. Hayová Myšlenky srdce poklad vnitřní moudrosti Louise L. Hayová Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Myšlenky srdce poklad vnitřní moudrosti Louise L. Hayová Grada Publishing, a. s. Upozornění

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola Zpracoval (tým 1) 2. stupeň ZŠ základní

Více

KVN AP, Přímluvce, Duch svatý, kterého Otec pošle ve jménu mém, ten vás naučí všemu a připomene vám všechno ostatní, co jsem vám řekl já.

KVN AP, Přímluvce, Duch svatý, kterého Otec pošle ve jménu mém, ten vás naučí všemu a připomene vám všechno ostatní, co jsem vám řekl já. Přímluvce, Duch svatý, kterého Otec pošle ve jménu mém, ten vás naučí všemu a připomene vám všechno ostatní, co jsem vám řekl já. Přímluvce, Duch svatý, kterého Otec pošle ve jménu mém, ten vás naučí všemu

Více

Přirozenost muže. Když poznáš pravou podstatu materiálního svìta, zaženeš smutek; když poznáš pravou podstatu ducha, dospìješ k blaženosti.

Přirozenost muže. Když poznáš pravou podstatu materiálního svìta, zaženeš smutek; když poznáš pravou podstatu ducha, dospìješ k blaženosti. Přirozenost muže Když poznáš pravou podstatu materiálního svìta, zaženeš smutek; když poznáš pravou podstatu ducha, dospìješ k blaženosti. Bhagavadgíta (13.1) Bùh od samého zaèátku vytvoøil poslání obìma

Více

Spouštěč od Boha JJK

Spouštěč od Boha JJK Spouštěč od Boha JJK Pátý atribut času: M í r Pro zakotvení nového atributu času je nezbytné přečíst tento Spouštěč od Boha vědomě a úplně. Tímto způsobem se dostaneš do souladu s energií ze zdroje existence

Více

OM Healing zpravodaj

OM Healing zpravodaj OM Healing zpravodaj Březen 2015 Drazí přátelé, V OM Healingovém zpravodaji na březen 2015 si můžete přečíst: 1. Věděli jste o OM Healingu a věku Kali Yuga? 2. Úplňkový OM Healing v březnu 2015. 3. Mezinárodní

Více

MŮJ STRACH. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza

MŮJ STRACH. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza MŮJ STRACH Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza Byla jsem hrozně vyděšená, hlavně z toho, že lidé, které jsem zázrakem potkala, mě jednoduše opustí. Proč by někdo

Více

Můj strach. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje.

Můj strach. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. Můj strach Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza Byla jsem hrozně vyděšená, hlavně z toho, že lidé, které jsem zázrakem potkala, mě jednoduše opustí. Proč by někdo

Více

Úvod Překonat hranice hmoty, prostoru a času obyčejně přesahuje kapacitu lidského mozku. Stát se neviditelným svědkem událostí v čase a prostoru je si

Úvod Překonat hranice hmoty, prostoru a času obyčejně přesahuje kapacitu lidského mozku. Stát se neviditelným svědkem událostí v čase a prostoru je si 1 Úvod Překonat hranice hmoty, prostoru a času obyčejně přesahuje kapacitu lidského mozku. Stát se neviditelným svědkem událostí v čase a prostoru je sice možné, ale vyžaduje to od adepta duchovního rozletu

Více

Když uvažujeme o misiích, nezapomínáme, že každý z nás je povolán k misijnímu dílu, a že naším primárním misijním územím je místo, kde žijeme?

Když uvažujeme o misiích, nezapomínáme, že každý z nás je povolán k misijnímu dílu, a že naším primárním misijním územím je místo, kde žijeme? Úvaha nad otázkou: Když uvažujeme o misiích, nezapomínáme, že každý z nás je povolán k misijnímu dílu, a že naším primárním misijním územím je místo, kde žijeme? předmět: Kultura a křesťanské misie v rozvojových

Více

K čemu může být dobrá kontemplace

K čemu může být dobrá kontemplace K čemu může být dobrá kontemplace Dnem i nocí rozjímejte o zákoně Páně ideálem všech mnichů, včetně prvních poustevníků, kteří se usídlili na hoře Karmel, byla ustavičná modlitba. mnich má být neustále

Více

1 ÚVOD - O CO V ETICE JDE?... 13

1 ÚVOD - O CO V ETICE JDE?... 13 OBSAH 1 ÚVOD - O CO V ETICE JDE?.......................... 13 Proč je etika tak sporná'?.................................. 13 Co znamená osobní svoboda'?.............................. 14 Svoboda a spravedlnost....................................

Více

Stránka 1 z pravidel života PhDr. Katherine Koting

Stránka 1 z pravidel života PhDr. Katherine Koting Stránka 1 z 7 16 pravidel života PhDr. Katherine Koting Stránka 2 z 7 1. Jsme tu proto, abychom se učili a někam se posunuli. To si duše každého z nás před svým vtělením přála a tudíž hledejme na všem

Více

Alícia Hamm. 2012: Čas rovnováhy 22.8.2012-9.9.2012

Alícia Hamm. 2012: Čas rovnováhy 22.8.2012-9.9.2012 Alícia Hamm 2012: Čas rovnováhy 22.8.2012-9.9.2012 ČAS ROVNOVÁHY (1) Možná bychom měli najít nové slovo pro "čas". Je tolik významů tohoto slova, že je vždy třeba vysvětlovat, co jsme měli na mysli, když

Více

Poselství od archanděla Michaela, přijaté Ronnou Herman pro měsíc červen 2010.

Poselství od archanděla Michaela, přijaté Ronnou Herman pro měsíc červen 2010. Poselství od archanděla Michaela, přijaté Ronnou Herman pro měsíc červen 2010 VITAMÍN D - BOŽSKÝ VITAMÍN Rona H: Nejdražší přátelé, poselství pro tento měsíc musím začít vysvětlením Během uplynulých tří

Více

JAK BÝT ÚSPĚŠNÝ V SÍŤOVÉM MARKETINGU

JAK BÝT ÚSPĚŠNÝ V SÍŤOVÉM MARKETINGU JAK BÝT ÚSPĚŠNÝ V SÍŤOVÉM MARKETINGU Marie Slivová (od 28.8.2010 Michaličková) Kouč osobního rozvoje JAK BÝT ÚSPĚŠNÝ V SÍŤOVÉM MARKETINGU 1 JAK BÝT ÚSPĚŠNÝ V SÍŤOVÉM MARKETINGU Někteří vedoucí struktur

Více

KDO SI HRAJE NEZLOBÍ ANEB NA VĚKU NEZÁLEŽÍ

KDO SI HRAJE NEZLOBÍ ANEB NA VĚKU NEZÁLEŽÍ Mateřská škola Jiříkov, Filipovská 686,okres Děčín, příspěvková organizace MŠ Slunečnice PROJEKT SPOLUPRÁCE MATEŘSKÉ ŠKOLY SLUNEČNICE A DOMOVA SRDCE V DLANÍCH VE FILIPOVĚ S NÁZVEM KDO SI HRAJE NEZLOBÍ

Více

PROČ A JAK SE MODLIT MÁME JISTOTU, KŘÍŽOVOU CESTU? ŽE NA ŽIVOT NEJSME SAMI

PROČ A JAK SE MODLIT MÁME JISTOTU, KŘÍŽOVOU CESTU? ŽE NA ŽIVOT NEJSME SAMI PROČ A JAK SE MODLIT KŘÍŽOVOU CESTU? (zpracováno podle Vojtěcha Kodeta) MÁME JISTOTU, ŽE NA ŽIVOT NEJSME SAMI Již dva tisíce let nás posiluje jistota víry, že na život nejsme sami. Těsně před svým návratem

Více

Realizace Nového života v praxi a sebeléčivý proces těla

Realizace Nového života v praxi a sebeléčivý proces těla Realizace Nového života v praxi a sebeléčivý proces těla http://awen.aspone.cz Prací na svém těle se člověk učí s ním žít v souznění. Píše se hodně teorie, jen praxe, jak opravdově žít je málo. Pojďte

Více

Buddhismus. M gr. A L E N A B E N D O V Á, VY_32_INOVACE_BEN25

Buddhismus. M gr. A L E N A B E N D O V Á, VY_32_INOVACE_BEN25 Buddhismus M gr. A L E N A B E N D O V Á, 2 0 1 2 BUDDHISMUS Patří mezi nejstarší náboženství, vzniká v Asii. Od 19. století se šíří dále. Je historickou postavou. Narodil se zhruba v 5. století jako indický

Více

MONTESSORI VZDĚLÁVÁNÍ V 21.STOLETÍ

MONTESSORI VZDĚLÁVÁNÍ V 21.STOLETÍ MONTESSORI VZDĚLÁVÁNÍ V 21.STOLETÍ Mgr. Kamila Balcarová PODSTATA A CHARAKTERISTIKA MONTESSORI PEDAGOGIKY 3 pilíře Montessori výchovně vzdělávací systému Připravený (vědomý) dospělý Připravené prostředí

Více

Gabriela Čanigová. Vladimír Kvasnička Nakladatelství VODNÁŘ. Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz

Gabriela Čanigová. Vladimír Kvasnička Nakladatelství VODNÁŘ. Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz Gabriela Čanigová DUCHOVNÍ ANTIDEPRESIVUM aneb Jak nezobat pilule a být v pohodě Vladimír Kvasnička Nakladatelství VODNÁŘ 3 Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz Gabriela Čanigová, 2011

Více

Obsah O AUTOROVI...12 PŘEDMLUVA...13 ÚVOD DO STUDIA EZOTERIKY...16

Obsah O AUTOROVI...12 PŘEDMLUVA...13 ÚVOD DO STUDIA EZOTERIKY...16 Obsah O AUTOROVI...12 PŘEDMLUVA...13 ÚVOD DO STUDIA EZOTERIKY...16 KNIHA PRVNÍ...45 PRVOTNÍ PŘÍČINY...45 BŮH...46 Bůh a nekonečno...46 Důkazy o existenci boha...46 Vlastnosti božstva...48 Panteismus...49

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola Zpracoval (tým 1) 7. ročník základní

Více

NADĚJE Jak pracujeme s nadějí v hospici. Mgr. Radka Alexandrová DLBsHospicem sv. Josefa, Rajhrad Brno

NADĚJE Jak pracujeme s nadějí v hospici. Mgr. Radka Alexandrová DLBsHospicem sv. Josefa, Rajhrad Brno NADĚJE Jak pracujeme s nadějí v hospici Mgr. Radka Alexandrová DLBsHospicem sv. Josefa, Rajhrad 19. 20.9.2013 Brno HOSPIC Místo, kam chodí lidé důstojně umírat Naděje na DOBROU SMRT Naděje na KVALITNÍ

Více

Úvod do dějin náboženství 2010

Úvod do dějin náboženství 2010 Úvod do dějin náboženství 2010 duchovní tradice světa 1. duchovní život védského období 1. 3. 2. období upanišad 8. 3. 3. počátky buddhismu 15. 3. 4. rozrůznění buddhismu 22. 3. 5. džinismus 29. 3. 6.

Více

Motivace pro práci v

Motivace pro práci v Motivace pro práci v pomáhaj hajících ch profesích a spolupráce v týmu PhDr. Pavla Doležalov alová PhDr. Jiří Broža Neurotický projev/struktura Přirozená součást st každého tvořiv ivého člověka Určit itá

Více

Škola: CEKPV Datum:

Škola: CEKPV Datum: Mapa školy Vyhodnocení projektu Mapa ScioŠkoly Souhrnný přehled - Škola: CEKPV Datum: 13. 11. 2018 Následuje výčet hodnot, které mohou, ale také musí být cílem školy. Ohodnoťte, prosím, jednotlivé položky

Více

Více než psychosomatika...

Více než psychosomatika... Více než psychosomatika... þ Zajímá vás, jak přesně souvisí psychika s tělem? þ Chcete poznat jiný pohled na příčiny nemocí? þ Nestačí vám názor oficiální medicíny? þ Chcete být zodpovědní za své zdraví?

Více

Klima školy - varianta pro rodiče

Klima školy - varianta pro rodiče Základní škola a Mateřská škola Neznašov Klima školy - varianta pro rodiče výsledek dotazníkového šetření Název dotazníku: Klima školy - 2015/2016 (červen) Datum: 26. 05. 2016 Graf 1: Celkový přehled školy

Více

Spirituální teologie PÍSMO JAKO SPIRITUALITA

Spirituální teologie PÍSMO JAKO SPIRITUALITA Spirituální teologie PÍSMO JAKO SPIRITUALITA Spiritualita Spiritualita je docela módním pojmem. Různí lidé jí různé rozumějí a různě ji prezentují. Spiritualita už není spojována jen s religiozitou. Na

Více

Základní informace o naší stezce a skupině

Základní informace o naší stezce a skupině Jiří Vacek Základní informace o naší stezce a skupině V následujícím jsem se pokusil stručně podat podstatné informace o naší stezce pro všechny nepředpojaté zájemce. Její sepsání si vynutily neustálé

Více

Žít naplno. * Život, láska, smích: Osho, Eugenika pozn. vyd.

Žít naplno. * Život, láska, smích: Osho, Eugenika pozn. vyd. Žiji uzavřený ve vážném světě. Můžete mi nakreslit mapu, která mi ukáže cestu do vaší země hravosti? Mám snad vadný gen? Neumím se smát a cítit se bezstarostně. Vidím kolem sebe smích a radost, ale ve

Více

Cíle základního vzdělávání

Cíle základního vzdělávání Cíle základního vzdělávání 1 Základní vzdělávání má žákům pomoci utvářet a postupně rozvíjet klíčové kompetence a poskytnout spolehlivý základ všeobecného vzdělání orientovaného zejména na situace blízké

Více

Sútry Božského bláznovství

Sútry Božského bláznovství Vātūlanātha Sútry Božského bláznovství (Vātūlanātha sútry) Překlad a komentář Jiří Krutina Nakladatelství Krutina Jiří Vacek Edice Jóga a východní spiritualita Svazek 9 ISBN 987-80-87493-51-9 Ing. Jiří

Více

20. lekce O nezbytnosti očištění podvědomí od negativních myšlenek a informací

20. lekce O nezbytnosti očištění podvědomí od negativních myšlenek a informací 20. lekce O nezbytnosti očištění podvědomí od negativních myšlenek a informací Žijeme ve světě informací. Komunikujeme s různými lidmi. Nejsou ani dobří, ani zlí, jsou jednoduše různí. Mají různé myšlenky

Více

Josefína Ukázková. Křestní jméno: Josefína Datum narození: 16.6.1975 CESTY ŽIVOTA. Milá Josefíno.

Josefína Ukázková. Křestní jméno: Josefína Datum narození: 16.6.1975 CESTY ŽIVOTA. Milá Josefíno. Josefína Ukázková Křestní jméno: Josefína Datum narození: 16.6.1975 CESTY ŽIVOTA Milá Josefíno. Výše jsou pro Vás vyloženy všechny karty, které Vám utvářejí Vaše cesty v nejbližší budoucnosti. Je potřeba

Více

2 Proč pracovat tam, kde nejsou příjemné kolegiální vztahy?

2 Proč pracovat tam, kde nejsou příjemné kolegiální vztahy? 2 Proč pracovat tam, kde nejsou příjemné kolegiální vztahy? Kolegiální vztahy jsou velmi delikátní záležitost, neboť s kolegy lidé tráví velkou část svého života. Pokud se v týmu vyskytuje někdo negativní,

Více

Třídní vzdělávací plán ŠVP PV Rok s kocourkem Matyášem

Třídní vzdělávací plán ŠVP PV Rok s kocourkem Matyášem Třídní vzdělávací plán ŠVP PV Rok s kocourkem Matyášem Integrovaný blok Tématický okruh (celek) Témata Co je nám nejblíže To jsou moji kamarádi CO JE KOLEM NÁS Co najdeme v naší třídě Už znáš celou školku

Více

5 pilířů, na kterých postavíš důvěrné partnerství

5 pilířů, na kterých postavíš důvěrné partnerství 5 pilířů, na kterých postavíš důvěrné partnerství Možná jsi překvapena hned z několika věcí z nadpisu Jen 5 pilířů? Přijde ti, že vybudovat partnerský vztah, po kterém toužíš, je složité a náročné? Napadá

Více

Kalendář. Rekondiční pobyty New start www. zdraviarodina. cz www. lightkurz. cz tel.:

Kalendář. Rekondiční pobyty New start www. zdraviarodina. cz www. lightkurz. cz tel.: Kurz zdraví a prevence Light Kalendář 2017 Uzdravujte nemocné a vyřiďte jim: Přiblížilo se k vám království Boží. (Lukáš 10, 9) Božím plánem je, abychom pracovali stejným způsobem, jako učedníci. Při šíření

Více

10.10., 8:00-12:00, 17.10., 12:00-16:00 31.10., 8:00-12:00, 07.11., 12:00-16:00

10.10., 8:00-12:00, 17.10., 12:00-16:00 31.10., 8:00-12:00, 07.11., 12:00-16:00 Kurz/workshop 1 skupina 2 skupina Kurz Sebereflexe, sebediagnostika a diagnostika (- skupina cca 15 osob, 4 hodinový kurz, celk. 2 20.9., 12:00- běhy 16:00 20.9., Kurzy Adaptace Kurz Worklife balance 10.10.,

Více

Význam ochrany přírody

Význam ochrany přírody Význam ochrany přírody 1. Velký, protože příroda představuje podmínky pro náš život a představuje přirozenou krásu pro náš duševní život. 2. Na světě nejsme sami, žijí s námi i jiné živočišné a rostlinné

Více

Pro informaci připojuji náplň semináře z předchozích let.

Pro informaci připojuji náplň semináře z předchozích let. Pokračování systému seminářů Cesta Lásky navazuje svým čtvrtým stupněm. Na tomto semináři procítíte vesmír kolem nás. Hlavní náplní je procítění a pročištění našich bloků s vesmírnými proudy, které nám

Více