letní škola

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "letní škola"

Transkript

1 1/4 letní škola BARVA BEZ PROBLÉMŮ V letním období každoročně vyhlašujeme internetovou letní školu s aktuálním tématem tak, aby uživatelé získali nové zkušenosti a mohli si pořídit za zajímavé ceny produkty, které ve své praxi upotřebí. Letošní běh je orientován na oblast barvy, ta dovede pěkně potrápit. Navíc v současné době dochází k přelomu používání přímých (Pantone) a složených (CMYK, RGB) barev, tak je třeba být připraven. DTP STUDIO proto připravilo ve 4 lekcích vše, co byste měli znát, abyste si byli jisti výsledkem.

2 letní škola BARVA BEZ PROBLÉMŮ 1. lekce Trocha teorie nikoho nezabije OBSAH 01 Barvy 02 Působení barev 03 Složené barvy 04 Přímé barvy 05 Barevné prostory

3 01. barvy Odkud barvy přichází Barva je velmi rela vní pojem. Její vjem ovlivňují 3 veličiny: Zdroj světla Objekt Pozorovatel Přirozený zdroj světla na Zemi je Slunce. Lidské oko se vyvinulo v závislos na podmínkách slunečního záření, proto je pro nás sluneční světlo nejpřirozenější. Objekt nese vlastnos pro odraz světla. Pozorovatelem je např. lidské oko, kamera... Co je to barva Bílé denní světlo se skládá ze všech barev spektra. To, že je vnímáme jako bílé, popisuje barevný model RGB (dozvíte se dále). Předměty nejsou ve skutečnos nijak barevné, jen některé vlnové délky spektra pohl a jiné odrazí. Ty, které se odrazí, dávají ods n předmětu tak, jak jej vnímáme.

4 Příklad: Černé předměty neodrážejí žádné, bílé naopak veškeré složky spektra. Bílá však pro oko nebude bílá, pokud na ni nedopadnou všechny složky bílého spektra. Např.: budeme-li bílou pozorovat v žlutém světle žárovky, bude nažloutlá. Náš mozek však přiřadí zrakovému vjemu informaci o zdroji světla a vyhodno ji jako bílou. Pokud nám záleží na přesném určení barvy, musíme ji pozorovat při přirozeném nebo umělém denním světle o barevné teplotě 5000 K (stupňů Kelvina). Subjek vní standard bílého světla může být až 6500 K. Jak vnímáme barvy Není tajemstvím, že každý tvor vnímá barvy různě. Náš zrak není dokonalý. Dokáže vnímat jen barvy v určitém rozsahu vlnových délek. Hranicí je pro nás ultrafialové a infračervené záření. Bylo dokázáno, že mnoho živočichů vnímá barvy i za hranicemi lidského vnímání. Dokonce ani u lidí není rozsah vnímání barev stejný. Uvádí se rozsah 400 až 750 nm vlnové délky, ale velmi citlivé oko dokáže rozlišovat barvy v rozmezí 380 až 780 nm. Lidské oko obsahuje 2 druhy citlivých buněk tyčinky (asi 120 milionů) a čípky (asi 7 milionů). Tyčinky slouží pro vnímání světla, čípky jsou receptory barevného vidění. Předpokládá se, že čípky jsou trojího typu: některé jsou citlivé na červenou (R), jiné na zelenou (G) a některé na modrou část spektra (B). Citlivost oka je největší při 555 nm (zelená barva). Oko dokáže rozlišit 130 až 250 čistých barevných ods nů. Zajímavé je, že poruchami barvocitu trpí asi 4 % lidí, a to většinou muži.

5 02. působení barev žlutá - povzbuzuje, osvobozuje, přináší uvolnění, pocit souladu, harmonie, působí vesele a otevřeně. oranžová - je slavnostní, vyvolává pocit rados, je spojena s představou slunce, tepla, bohatství, zlata, úrody. zelená - je spojována s čichem, znamená city, emoce, je spojována s přírodou. světle zelená - působí přirozeně, ale někdy i jedovatě, je spojena s představou chladu, vlhka, cha, rostlin. tmavozelená - uklidňuje a chrání, ale také omezuje, je přátelská, dává pocit bezpečí a naděje. modrá - je spojena se sluchem a znamená komunikaci. tmavomodrá - klidná, vážná až skličující, barva dálek, hloubky, rozjímání a smutku. světlemodrá - působí přívě vě, vyvolává představu oblohy a vzduchu, cha a touhy. červená - vzrušující, energická, prudká až náruživá, silná, mocná, spojená s představami ohně, krve, nebezpečí, lásky, hluku; znamená energii, v reklamě se využívá červená jako vnadidlo - vyvolává chuť si na výrobek sáhnout. purpurová - působí důstojně, hrdě, vznešeně, povzbudivě, je spojen s představou spravedlnos a majestátu. fialová - neklidná, znepokojivá, melancholická, tajemná, osobitá, náročná; je spojována s intuicí a nesmyslem, znamená pochopení. světle fialová - působí začarovaně, rozpolceně, slabošsky, je to barva magie, melancholie a opojení. hnědá - střízlivá, mlčenlivá, solidní a vážná, realis cká, spojená s představou jistoty a pořádku, domova, tradice, zdrženlivos. šedá - netečná, smutná, spojená s představou chudoby a pokory. bílá - neurčitá, nejistá, spojená s představou nevinnos a čistoty. černá - barva vzdorného protestu, zlého tajemství, nicoty, smr.

6 Červená je barva vzrušení. V tmavších ods nech působí vznešeně. Dalším významem je akce, dynamika, s mulace, změna a pronikání vpřed. Vzpouru, převrat a revoluci symbolizuje tedy zcela logicky. Zelená je barva přírody. Energie této barvy se neprosazuje navenek. V přírodě sta cká, ale uvnitř je obsažena energie růstu. Používá se jako barva konzerva vní, symbolizuje obecně přírodu. Modrá je barva vody a oblohy, pro pól červené. Působí uklidňujícím dojmem, je přívě vá, symbolizuje něhu, věrnost a důvěru, znamená nastolení míru a spokojenos. Dále představuje tradici, stálost, spolehlivost a komunikaci. Oranžová Spojuje se se sluncem, bohatou úrodou a obecně bohatstvím. Vzbuzuje pocit rados a slavnostního vzrušeného očekávání. Je dynamická, sebevědomá. Stejně tak jako barva červená je i tato barvou extrovertní. Žlutá Symbolizuje dynamickou pohybovou energii, která vystupuje ven. Dalším významem je touha po rozvíjení se. Je v ní naděje, povzbuzuje a osvobozuje, působí vesele a otevřeně. S červenou a zelenou vzniká napě mající tendenci k uvolnění.

7 Bílá Je koncovým bodem světlos. Představuje absolutní svobodu pro všechny. Znamená osvobození od všeho, co se jeví jako překážka. Je barvou míru, chladu a čistoty, působí rozjasňujícím dojmem, zvětšuje prostor a napomáhá přemýšlení. Bílá jako neposkvrněná barva vyznačuje pravdu. Černá Pro pól bílé, demonstruje konečné rozhodnu. Může představovat agresivní vzdor (obzvlášť v kombinaci s červenou), symbolizuje nicotu, absolutní odříkání a v naší kultuře je vnímána jako barva smutku a smr. Zároveň je spojována s elegancí, autoritou, silou. Tato barva je barvou formální. Vytváří vysoký kontrast, stejně tak jako bílá, ale s opačným emocionálním zabarvením. V reklamní praxi jsou barvy využívány jako nástroje, pomocí kterých reklama vystupuje z pozadí a stává se figurou, objektem. Je velmi důležité věnovat pozornost celkovému působení, tedy jak reklamě, tak i prostředí, ve kterém bude umístěna. Reklama by měla působit kontrastně ve zrakovém poli příjemce, neměla by s ním splývat a zanikat v něm. Například řešení venkovní reklamy by mělo korespondovat s jejím umístěním, komunikovat s ním. Nejhorší reklama je ta, které si nikdo nevšimne.

8 03. složené barvy Adi vní metoda (RGB) - pro monitor Použijeme-li červené, zelené a modré světlo (Red, Green a Blue zkratka RGB), používáme adi vní míchání barev. Termín adi vní znamená, že začneme s černým pozadím a přidáváme jednotlivé barevné složky pro vytvoření konkrétního barevného ods nu. Kombinací všech tří RGB barev vznikne bílá barva. Barevná televize či počítačový monitor pracují právě mto způsobem. Složením (kombinací) dvou základních barev vzniknou odvozené (sekundární) barvy: Zelená + Modrá = Azurová (Cyan) Modrá + Červená = Purpurová (Magenta) Červená + Zelená = Žlutá (Yellow) Červená + Modrá + Zelená = Bílá (Whi e) RGB

9 Subtrak vní metoda (CMY) - pro skárnu Subtrak vní míchání barev je opakem adi vního. Začínáme s bílým pozadím a přidáváme pigmenty barev azurové, purpurové a žluté (Cyan, Magenta, Yellow - zkratka CMY), abychom jejich překry m vytvořili černou barvu. Subtrak vní metoda se používá v sku - CMY pigmenty na bílém papíru absorbují konkrétní vlnové délky dopadajícího světla a ostatním dovolují, aby se od po štěného papíru odrazily. CMYK CMYK Sloučíme-li subtrak vní barvy, získáme opět základní adi v- ní barvy: Mangenta + Yelow = Red Yellow + Cyan = Green Cyan + Magenta = Blue Cyan + Magenta + Yellow = Black Pro zvýšení kontrastu v sku je přidávána ještě přímá černá barva (black) a proto hovoříme o skové metodě CMYK.

10 zapamatujte si Pro tvorbu složených barev jsou používány dvě hlavní metody, které jsou založené na subtrak vním a adi vním míchání barev. Tyto metody vyplývají z teorie, že všechny barevné ods ny mohou být vytvořeny ze tří základních barevných složek. Pochopení a vzájemný vztah těchto metod je klíčový pro pochopení tvorby barev zobrazených na monitoru nebo štěných skárnou. odpovězte na otázky Jak se tvoří černá barva u barevného prostoru RGB? Jak se tvoří bílá barva u barevného prostoru CMYK? Který barevný prostor je větší - RGB nebo CMYK?

11 04. přímé barvy Co je přímá barva Možná, že si po prostudování předešlých stránek připadáte jako Alenka v říši divů. Svět barev je opravdu velmi rozmanitý, ale žádný strach, jsou i jednodušší cesty. Existují to ž tzv. přímé barvy. To jsou barvy, které se nevytváří žádným zapeklitým způsobem, jako je sou sk výtažkových barev CMYK ani mícháním světel RGB. Na mezinárodním trhu je několik firem, které se zabývají vývojem a prodejem přímých barev. Tyto firmy mají své vzorníky barev, díky nimž se staly jejich škály respektovaným standardem po celém světě. Je to tak jednoduché jako píchnout prstem do mapy prostě si jen ze vzorníku vyberete ten či onen ods n. Pigmenty Přímé barvy se skládají z pigmentu a pojidla. Pigmenty, jakožto barvící prostředky, jsou lidmi využívány od nepamě-. U pigmentu se nesleduje jen ods n, ale i barvicí síla, krycí schopnost, termo nebo světlostabilita. Pigmenty dělíme na organické a anorganické, přírodní a synte cké. Organická přírodní barviva pocházejí z různých rostlin, může to ale být i krev nebo výměšky živočichů. Anorganické pigmenty se získávají z kovů a nerostů a mají opro organickým lepší tepelnou a světelnou stabilitu a velmi dobrou krycí schopnost.

12 Spektrum přímých barev Spektrum přímých barev je velmi rozsáhlé. Existují síce druhů pigmentů a chemických látek, které ovlivňují vzhled barvy. Ale nejen vzhled barvy je určující. Existuje i celá řada barev se speciálními vlastnostmi. Obecně celé spektrum můžeme rozdělit na viditelné a neviditelné barvy. Viditelné barvy ź ź ź klasické barvy vycházejí z přírodních ods nů. fluorescentní barvy barvy se zvýšenou intenzitou (luminiscenční, zvýrazňovací, neonové). Světlo nejen odrážejí, ale také emitují pohlcené světlo - tak se dosahuje brilantních ods nů. metalické barvy s přísadou hliníkového (stříbrnomodrá), zinkového (nažloutlá) nebo měděného (zlatočervená) prachu nebo větších šupinek, které maximálně odrážejí světlo. Do kovového základu se někdy přidává pigment, který způsobí zabarvení. Jemnější variantou jsou perleťové barvy. Neviditelné barvy Tyto barvy nemusí být okem zaznamenatelné, ale mají jiné důležité parametry. ź transparentní laky (efektní, ochranné, lazurovací apod.) ź ochranné neviditelné barvy jsou viditelné jen za speciálního osvětlení nebo po vyvolání chemickou reakcí.

13 zapamatujte si Důvodem pro využívání přímých barev je snaha o standardizaci a možnost univerzální orientace a komunikace ve světě barev. Výrobce přímých barev vychází z několika základních barev, které v přesném poměru míchá, a tak vznikají další barvy. Poměry základních barev musí být přesně dodržovány. Nejznámější palety přímých barev jsou: skové PANTONE, HKS a Toyo, průmyslové laky RAL a Focoltone, univerzální barvy NCS nebo síto skové a tex lní barvy Pröll. odpovězte na otázky Jaký je nejrozšířenější barevný model přímých barev pro sk? Lze používat přímé barvy v digitálním sku? Kdy se používají neviditelné přímé barvy a proč? Existují přímé barvy Pantone i pro jinou oblast použi, než je sk. Pokud ano, tak kterou?

14 05. barevné prostory 5. rgb, cmyk a pantone S barevným prostorem se lze setkat u různých zařízení, ale nejčastěji u monitoru, digitálního fotoaparátu, skeneru a skárny. Barevné prostory lze rozdělit dle dvou hledisek: ź ź První hledisko rozděluje barevné prostory podle toho, zda jsou na daném zařízení závislé či nezávislé. Druhé hledisko zohledňuje, z jakého barevného modelu vycházejí. Rozsah barev v barevném prostoru se nazývá gamut. Obrázek (níže) ukazuje viditelný barevný rozsah, gamut monitoru (RGB), skárny (CMYK) a Pantone barev. Od teorie k praxi Znalost barevného rozsahu používaného zařízení (monitor, skárna ) je základem bezproblémové práce s barvou. Výběr barvy ovlivňuje vždy zařízení s nejmenším rozsahem barev (zpravidla CMYK). Doba přímých skových barev (PANTONE) díky novým digitálním technologiím pomalu končí.

15 RGB Barevný prostor srgb je výsledkem spolupráce firem Microso a Hewle -Packard a byl představen v roce I dnes se jedná o nejrozšířenější barevný prostor, který je používán jako standard pro Windows. Barevný prostor Adobe RGB vznikl v roce 1998 a vytvořila jej firma Adobe Systems. V porovnání s srgb má větší rozsah barev, a to zejména v oblas zelené a azurové barvy. Červená a modrá složka odpovídají srgb, ale zelená složka je rozšířená. Doporučení - pro starší nebo neznámé monitory volte barevný prostor srgb (ICC srgb), moderní LCD monitory ADOBE RGB (ICC ADOBE1998). CMYK Barevný prostor CMYK se využívá pro sk. Je vždy závislý na konkrétním zařízení a má menší rozsah než srgb. Při sku tak musí docházet k převodu RGB barev, které prostor CMYK neobsahuje. Tento převod může být proveden třemi způsoby: ź ź ź Perceptuální pracuje na principu plynulého zužování a rozšiřování gamutu. Je doporučován pro fotografie. Kolorimetrický převádí pouze barvy, které jsou mimo rozsah cílového prostoru. Sytý - cílem jsou živé barvy. Je vhodný například pro obchodní grafiky. Novinkou v oblas sku je technologie označovaná jako High CHROMA, která využívá rozšířeného barevného prostoru. Tato technologie využívá stejného počtu barev jako klasický CMYK, ale saturace barev je zde posunuta. Barevný prostor, který lze touto technologií získat, je větší než klasický prostor CMYK a dokonce se blíží barevnému prostoru srgb.

16 Pantone Systém Pantone je založen na 13 základních barvách, které se spolu s barvami Pantone Black nebo Transparent White míchají do požadovaných ods nů. K nevýhodám tohoto systému míchání patří skutečnost, že základní barvy mají už dané vlastnos (kry, rozpijení ) a zejména, že v řadě skových technologií (digitální či velkoplošný sk) nejde tento koncept používat. Základní vzorník Pantone Color Formula Guide Solid umožňuje srovnávat a určovat přímé barvy vůči schválenému standardu a udává i procentuální poměry pro míchání. zapamatujte si Barevný prostor je předem definovaná množina barev, kterou je určité zařízení schopno snímat, zobrazit nebo reprodukovat. Barevný prostor je ve většině případů založen na barevném modelu, ale na rozdíl od něho je barevný prostor jasně definován ICC profilem. odpovězte na otázky Co je barevný prostor a jak byste ho jednoduše definovali? Co je ICC profil a co určuje? Vyjmenujte základní ICC profil pro monitory a skárny.

17 co jsme se naučili 01 Barvy - v oblas barev víme, co je barva, jak se barva tvoří a jak ji vnímá lidské oko. 02 Působení barev - poznali jsme působení jednotlivých barev na lidský organismus a víme, kdy a proč se jednotlivé barvy používají. 03 Složené barvy - známe princip složených barev a vyznáme se v principech adi v- ního a subtrak vního míchání barev. 04 Přímé barvy -orientujeme se v oblas přímých barev, víme kdy a proč je použít. 05 Barevné prostory - poznali jsme princip barevných prostorů RGB a CMYK a jejich závislost na příslušném ICC profilu.

18 letní škola BARVA BEZ PROBLÉMŮ V letním období každoročně vyhlašujeme internetovou letní školu s aktuálním tématem tak, aby uživatelé získali nové zkušenosti a mohli si pořídit za zajímavé ceny produkty, které ve své praxi upotřebí. Letošní běh je orientován na oblast barvy. Ta dovede pěkně potrápit. Navíc v současné době dochází k přelomu používání přímých (Pantone) a složených (CMYK, RGB) barev. Tak je třeba být připraven. DTP STUDIO proto připravilo ve 4 lekcích vše, co byste měli znát, abyste si byli jisti výsledkem. 1/4

Vztahy mezi barvami. Vodomalba

Vztahy mezi barvami. Vodomalba Vztahy mezi barvami Vodomalba Barevné vidění světa je výsledkem elektromagnetického vlnění s různou vlnovou délkou, přičemž platí, že každá barva slunečního spektra odpovídá určité vlnové délce. Základními

Více

Světlo, které vnímáme, představuje viditelnou část elektromagnetického spektra. V

Světlo, které vnímáme, představuje viditelnou část elektromagnetického spektra. V Kapitola 2 Barvy, barvy, barvičky 2.1 Vnímání barev Světlo, které vnímáme, představuje viditelnou část elektromagnetického spektra. V něm se vyskytují všechny známé druhy záření, např. gama záření či infračervené

Více

letní škola

letní škola 2/4 www.dtpstudio.cz letní škola BARVA BEZ PROBLÉMŮ V letním období každoročně vyhlašujeme internetovou letní školu s aktuálním tématem tak, aby uživatelé získali nové zkušenosti a mohli si pořídit za

Více

Barvy a barevné modely. Počítačová grafika

Barvy a barevné modely. Počítačová grafika Barvy a barevné modely Počítačová grafika Barvy Barva základní atribut pro definici obrazu u každého bodu, křivky či výplně se definuje barva v rastrové i vektorové grafice všechny barvy, se kterými počítač

Více

letní škola

letní škola 4/4 www.dtpstudio.cz letní škola BARVA BEZ PROBLÉMŮ V letním období každoročně vyhlašujeme internetovou letní školu s aktuálním tématem tak, aby uživatelé získali nové zkušenosti a mohli si pořídit za

Více

Světlo. Podstata světla. Elektromagnetické záření Korpuskulární charakter. Rychlost světla. Vlnová délka. Vlnění, foton. c = 1 079 252 848,8 km/h

Světlo. Podstata světla. Elektromagnetické záření Korpuskulární charakter. Rychlost světla. Vlnová délka. Vlnění, foton. c = 1 079 252 848,8 km/h Světlo Světlo Podstata světla Elektromagnetické záření Korpuskulární charakter Vlnění, foton Rychlost světla c = 1 079 252 848,8 km/h Vlnová délka Elektromagnetické spektrum Rádiové vlny Mikrovlny Infračervené

Více

Úvod do počítačové grafiky

Úvod do počítačové grafiky Úvod do počítačové grafiky elmag. záření s určitou vlnovou délkou dopadající na sítnici našeho oka vnímáme jako barvu v rámci viditelné části spektra je člověk schopen rozlišit přibližně 10 milionů barev

Více

BARVY. Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti

BARVY. Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti BARVY Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Teorie barev Parametry barvy: Tón (Hue) charakterizuje ho vlnová délka a je označován názvem barvy Sytost (Saturation) sytost barvy,

Více

Grafické systémy. Obrázek 1. Znázornění elektromagnetického spektra.

Grafické systémy. Obrázek 1. Znázornění elektromagnetického spektra. 1. 1.5 Světlo a vnímání barev Pro vnímání barev je nezbytné světlo. Viditelné světlo je elektromagnetické záření o vlnové délce 400 750 nm. Různé frekvence světla vidíme jako barvy, od červeného světla

Více

Digitální fotografie. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová

Digitální fotografie. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Digitální fotografie Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Téma sady didaktických materiálů Digitální fotografie I. Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu

Více

VYUŽITÍ POČÍTAČOVÉ GRAFIKY

VYUŽITÍ POČÍTAČOVÉ GRAFIKY POČÍTAČOVÁ GRAFIKA VYUŽITÍ POČÍTAČOVÉ GRAFIKY ÚPRAVA FOTOGRAFIÍ NAFOCENÉ FOTOGRAFIE Z DIGITÁLNÍHO FOTOAPARÁTU MŮŽEME NEJEN PROHLÍŽET, ALE TAKÉ UPRAVOVAT JAS KONTRAST BAREVNOST OŘÍZNUTÍ ODSTRANĚNÍ ČERVENÝCH

Více

Práce na počítači. Bc. Veronika Tomsová

Práce na počítači. Bc. Veronika Tomsová Práce na počítači Bc. Veronika Tomsová Barvy Barvy v počítačové grafice I. nejčastější reprezentace barev: 1-bitová informace rozlišující černou a bílou barvu 0... bílá, 1... černá 8-bitové číslo určující

Více

ZÁKLADNÍ TERMINOLOGIE V COLOR MANAGEMENTU

ZÁKLADNÍ TERMINOLOGIE V COLOR MANAGEMENTU ZÁKLADNÍ TERMINOLOGIE V COLOR MANAGEMENTU V Colormanagementu se neustále operuje s několika termíny: a) barevný gamut, b) barevné prostory CMYK a RGB, c) nezávislý barevný prostor, d) ICC profil S těmito

Více

Barevné modely, práce s barvou. Martin Klíma

Barevné modely, práce s barvou. Martin Klíma Barevné modely, práce s barvou Martin Klíma Proč je barva důležitá Důležitý vizuální atribut Různá zařízení, aplikace, média Monitor Tiskárna Video Televize Světlo a barvy Elektromagnetické vlnění Viditelná

Více

Multimediální systémy. 02 Reprezentace barev v počítači

Multimediální systémy. 02 Reprezentace barev v počítači Multimediální systémy 02 Reprezentace barev v počítači Michal Kačmařík Institut geoinformatiky, VŠB-TUO Osnova přednášky Reprezentace barev v PC Způsoby míchání barev Barevné modely Bitová hloubka Barvy

Více

Barevné prostory. RGB, CMYK, HSV a Lab gamut

Barevné prostory. RGB, CMYK, HSV a Lab gamut J. Vrzal, 1.0 Barevné prostory RGB, CMYK, HSV a Lab gamut rozsah všech barev, které jsou dosažitelné v určitém barevném prostoru barvy mimo oblast gamutu jsou reprodukovány nejbližší dostupnou barvou z

Více

Geometrická optika. Vnímání a měření barev. světlo určitého spektrálního složení vyvolá po dopadu na sítnici oka v mozku subjektivní barevný vjem

Geometrická optika. Vnímání a měření barev. světlo určitého spektrálního složení vyvolá po dopadu na sítnici oka v mozku subjektivní barevný vjem Vnímání a měření barev světlo určitého spektrálního složení vyvolá po dopadu na sítnici oka v mozku subjektivní barevný vjem fyzikální charakteristika subjektivní vjem světelný tok subjektivní jas vlnová

Více

letní škola

letní škola 3/4 www.dtpstudio.cz letní škola BARVA BEZ PROBLÉMŮ V letním období každoročně vyhlašujeme internetovou letní školu s aktuálním tématem tak, aby uživatelé získali nové zkušenosti a mohli si pořídit za

Více

Barvy. Radek Fiala. Podpořeno z projektu FRVŠ 584/2011

Barvy. Radek Fiala. Podpořeno z projektu FRVŠ 584/2011 fialar@kma.zcu.cz Podpořeno z projektu FRVŠ 584/2011 Kde se berou barvy? Co je barva Světlo jako elmg. záření nemá barvu. Jednou z vlastností světla je tzv. spektrální rozdělení (Spectral Power Distribution,

Více

Řízení robota pomocí senzoru barev. Tematický celek: Světlo. Úkol:

Řízení robota pomocí senzoru barev. Tematický celek: Světlo. Úkol: Název: Řízení robota pomocí senzoru barev. Tematický celek: Světlo. Úkol: Zopakuj si, čím je daná barva předmětu a jak se míchají barvy ve fyzice a výpočetní technice. Zjisti, jak pracuje senzor barev.

Více

BARVY. použití vhodných barev vytvořit vizuálně zajímavější. použitou barevnou paletu na 1 ks výrobku je dobré omezit

BARVY. použití vhodných barev vytvořit vizuálně zajímavější. použitou barevnou paletu na 1 ks výrobku je dobré omezit BARVY - použití vhodných barev vytvořit vizuálně zajímavější - použitou barevnou paletu na 1 ks výrobku je dobré omezit - na první pohled je lidské oko schopné zpracovat cca 5 barev - počet barev se liší

Více

Viditelné elektromagnetické záření

Viditelné elektromagnetické záření Aj to bude masakr 1 Viditelné elektromagnetické záření Vlnová délka 1 až 1 000 000 000 nm Světlo se chová jako vlnění nebo proud fotonů (záleží na okolnostech) 2 Optické záření 1645 Korpuskulární teorie

Více

Téma: Barevné modely, formáty souborů

Téma: Barevné modely, formáty souborů Téma: Barevné modely, formáty souborů Vypracoval/a: Ing. Jana Wasserbauerová TE NTO PR OJ E KT J E S POLUFINANC OVÁN EVR OPS KÝ M S OC IÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Barevné modely

Více

Teorie barev. 1. Barvený model. 2. Gamut. 3. Barevný prostor. Barevný prostor různých zařízení

Teorie barev. 1. Barvený model. 2. Gamut. 3. Barevný prostor. Barevný prostor různých zařízení Teorie barev 1. Barvený model Barevný model představuje metodu (obvykle číselnou) popisu barev. Různé barevné modely popisují barvy, které vidíme a se kterými pracujeme v digitálních obrazech a při jejich

Více

Počítačová grafika - úvod

Počítačová grafika - úvod Autor: Mgr. Dana Kaprálová Počítačová grafika - úvod Datum (období) tvorby: listopad, prosinec 2013 Ročník: osmý Vzdělávací oblast: IVT 1 Anotace: Žáci se seznámí se základními pojmy počítačové grafiky,

Více

Střední průmyslová škola na Proseku

Střední průmyslová škola na Proseku Střední průmyslová škola na Proseku Novoborská 2, 190 00 Praha 9 - barevné standardy - barevné kombinace - symbolismus a význam barev - příklady BARVY Ing. Lukáš Procházka 1S Design výrobků 4-1 BARVY SPŠ

Více

Barvy v počítači a HTML.

Barvy v počítači a HTML. Barvy v počítači a HTML. Barevný prostor RGB Barvy zobrazované na monitoru jsou skládány ze tří složek (částí světelného spektra). Červená (Red) Zelená (Green) Modrá (Blue) Výsledná barva je dána intenzitou

Více

PV156 Digitální fotografie Barvy Tomáš Slavíček / Vít Kovalčík FI MU, podzim 2012

PV156 Digitální fotografie Barvy Tomáš Slavíček / Vít Kovalčík FI MU, podzim 2012 PV156 Digitální fotografie Barvy Tomáš Slavíček / Vít Kovalčík FI MU, podzim 2012 Barva jako součást kompozice barva hraje důležitou roli barva je samostatným prvkem kompozice, který má na diváka (estetický)

Více

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření: 17. 1. 2013 Autor: MgA.

Více

1 Úvod 3. 2 Barvy 4 2.1 Základní barva... 4 2.2 Doplňková barva... 5. 3 Typografie 6 3.1 Písmo... 6

1 Úvod 3. 2 Barvy 4 2.1 Základní barva... 4 2.2 Doplňková barva... 5. 3 Typografie 6 3.1 Písmo... 6 Obsah 1 Úvod 3 2 Barvy 4 2.1 Základní barva................................. 4 2.2 Doplňková barva................................ 5 3 Typografie 6 3.1 Písmo...................................... 6 4 Logo

Více

ESTETICKÁ A VÝTVARNÁ VÝCHOVA

ESTETICKÁ A VÝTVARNÁ VÝCHOVA Výukový materiál zpracován v rámci operačního projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0512 Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. ESTETICKÁ A VÝTVARNÁ

Více

Barvy a barevné systémy. Ivo Peterka

Barvy a barevné systémy. Ivo Peterka Barvy a barevné systémy Ivo Peterka Viditelné světlo. Elektromagnetické záření o vlnové délce 390 760 nanometrů. Jsou-li v konktrétním světle zastoupeny složky všech vlnových délek, vnímáme toto světlo

Více

IVT. 8. ročník. listopad, prosinec 2013. Autor: Mgr. Dana Kaprálová

IVT. 8. ročník. listopad, prosinec 2013. Autor: Mgr. Dana Kaprálová IVT Počítačová grafika - úvod 8. ročník listopad, prosinec 2013 Autor: Mgr. Dana Kaprálová Zpracováno v rámci projektu Krok za krokem na ZŠ Želatovská ve 21. století registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3443

Více

Barevné systémy 1995-2015 Josef Pelikán CGG MFF UK Praha

Barevné systémy 1995-2015 Josef Pelikán CGG MFF UK Praha Barevné systémy 1995-2015 Josef Pelikán CGG MFF UK Praha pepca@cgg.mff.cuni.cz http://cgg.mff.cuni.cz/~pepca/ Colors 2015 Josef Pelikán, http://cgg.mff.cuni.cz/~pepca 1 / 21 Rozklad spektrálních barev

Více

Rozšíření bakalářské práce

Rozšíření bakalářské práce Rozšíření bakalářské práce Vojtěch Vlkovský 2011 1 Obsah Seznam obrázků... 3 1 Barevné modely... 4 1.1 RGB barevný model... 4 1.2 Barevný model CMY(K)... 4 1.3 Další barevné modely... 4 1.3.1 Model CIE

Více

Počítačová grafika. Studijní text. Karel Novotný

Počítačová grafika. Studijní text. Karel Novotný Počítačová grafika Studijní text Karel Novotný P 1 Počítačová grafika očítačová grafika je z technického hlediska obor informatiky 1, který používá počítače k tvorbě umělých grafických objektů a dále také

Více

Barva a barevné modely

Barva a barevné modely Počítačová grafika Elektromagnetické spektrum Barva a barevné modely Jana Dannhoferová (jana.dannhoferova@mendelu.cz) Ústav informatiky, PEF MZLU Zdroj: Svět barev, Albatros 2 Elektromagnetické spektrum

Více

PV156 Digitální fotografie Barvy Tomáš Slavíček / Vít Kovalčík FI MU, podzim 2014

PV156 Digitální fotografie Barvy Tomáš Slavíček / Vít Kovalčík FI MU, podzim 2014 PV156 Digitální fotografie Barvy Tomáš Slavíček / Vít Kovalčík FI MU, podzim 2014 Dva úhly pohledu v DF se na barvy můžeme dívat ze dvou pohledů estetický působení na člověka jejich využití v kompozici

Více

Montážní program XMF

Montážní program XMF Montážní program Slovníček pojmů www.isspolygr.cz Vytvořila: Eva Bartoňková Vytvořila dne: 2. 4. 2013 Strana: 1/9 Škola Ročník 4. ročník (SOŠ, SOU) Název projektu Interaktivní metody zdokonalující proces

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Projekt je realizován v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurence

Více

Barva. v počítačové grafice. Poznámky k přednášce předmětu Počítačová grafika

Barva. v počítačové grafice. Poznámky k přednášce předmětu Počítačová grafika Barva v počítačové grafice Poznámky k přednášce předmětu Počítačová grafika Martina Mudrová 2007 Barvy v počítačové grafice Co je barva? světlo = elmg. vlnění v rozsahu 4,3.10 14-7,5.10 14 Hz rentgenové

Více

ODRAZ A LOM SVĚTLA. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Septima - Fyzika - Optika

ODRAZ A LOM SVĚTLA. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Septima - Fyzika - Optika ODRAZ A LOM SVĚTLA Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Septima - Fyzika - Optika Odraz světla Vychází z Huygensova principu Zákon odrazu: Úhel odrazu vlnění je roven úhlu dopadu. Obvykle provádíme konstrukci pomocí

Více

5.3.1 Disperze světla, barvy

5.3.1 Disperze světla, barvy 5.3.1 Disperze světla, barvy Předpoklady: 5103 Svítíme paprskem bílého světla ze žárovky na skleněný hranol. Světlo se láme podle zákona lomu na zdi vznikne osvětlená stopa Stopa vznikla, ale není bílá,

Více

Barvy v počítačové grafice

Barvy v počítačové grafice Barvy v počítačové grafice KAPITOLA 4 V této kapitole: Reprezentace barev v počítači Barevné prostory Barvy na periferiích počítače Barvy a design webových stránek Počítačová grafika je velmi široký pojem

Více

Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527

Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Projekt: Příjemce: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

DUM 01 téma: Úvod do počítačové grafiky

DUM 01 téma: Úvod do počítačové grafiky DUM 01 téma: Úvod do počítačové grafiky ze sady: 02 tematický okruh sady: Bitmapová grafika ze šablony: 09 Počítačová grafika určeno pro: 2. ročník vzdělávací obor: vzdělávací oblast: číslo projektu: anotace:

Více

(15) Výstupní zařízení

(15) Výstupní zařízení (15) Výstupní zařízení Osnova 1. Panely LCD, plasmová zobrazovače, projektory 1. Připojení 2. LCD monitory 3. Plasmový displej 4. Dataprojektor 2. Tiskárny 1. Kvalita tisku, rozlišení (DPI), připojení

Více

Barvy v počítačové grafice

Barvy v počítačové grafice arvy v počítačové grafice 2. přednáška předmětu Zpracování obrazů Martina Mudrová 2004 arvy v počítačové grafice Co je barva? světlo = elmg. vlnění v rozsahu 4,3.10 14-7,5.10 14 Hz rentgenové zář ení zář

Více

Počítačová grafika. OBSAH Grafické formy: Vektorová grafika Bitmapová (rastrová grafika) Barevné modely

Počítačová grafika. OBSAH Grafické formy: Vektorová grafika Bitmapová (rastrová grafika) Barevné modely Počítačová grafika OBSAH Grafické formy: Vektorová grafika Bitmapová (rastrová grafika) Barevné modely Vektorová grafika Vektorová grafika Příklad vektorové grafiky Zpět na Obsah Vektorová grafika Vektorový

Více

Omyly, mýty a skutečnost

Omyly, mýty a skutečnost Omyly, mýty a skutečnost - není pouze jedno RGB - neexistuje cosi jako standardní CMYK - konverze RGB > CMYK není pouhým převodem - existuje cosi jako ICC profil tiskového papíru Color Management (CMS)

Více

FYZIKA Světelné vlnění

FYZIKA Světelné vlnění Výukový materiál zpracován v rámci operačního projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0512 Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. FYZIKA Světelné

Více

Barvy a barevné systémy Formáty obrázků pro WWW

Barvy a barevné systémy Formáty obrázků pro WWW Barvy a barevné systémy Formáty obrázků pro WWW Viditelné světlo. Elektromagnetické záření o vlnové délce 390 760 nanometrů. Jsou-li v konkrétním světle zastoupeny složky všech vlnových délek, vnímáme

Více

Správa barev při digitalizaci archiválií. Magdalena Buriánková

Správa barev při digitalizaci archiválií. Magdalena Buriánková Magdalena Buriánková 21. 6. 2012 Význam správy barev při digitalizaci archiválií Základní vlastnosti barev a práce s nimi Správa barev při digitalizaci archiválií v praxi Jedním z důležitých požadavků

Více

08 - Optika a Akustika

08 - Optika a Akustika 08 - Optika a Akustika Zvuk je mechanické vlnění v látkovém prostředí, které je schopno vyvolat sluchový vjem. Člověk je schopen vnímat vlnění o frekvenci 16 Hz až 20000 Hz (20kHz). Frekvenci nižší než

Více

Co je počítačová grafika

Co je počítačová grafika Počítačová grafika Co je počítačová grafika Počítačovou grafikou rozumíme vše, co zpracovává počítač a co lze sledovat očima Využití počítačové grafiky Tiskoviny - časopisy, noviny, knihy, letáky Reklama

Více

Gamut. - souřadný systém, ve kterém udáváme barvy (CIE, CMYK,RGB )

Gamut. - souřadný systém, ve kterém udáváme barvy (CIE, CMYK,RGB ) Přežiju to? 1 Gamut CMYK,RGB ) - souřadný systém, ve kterém udáváme barvy (CIE, dosažitelná oblast barev v barevném prostoru Vyjadřuje Rozsah barevného snímání (rozlišitelné barvy) Barevnou reprodukci

Více

Předtisková příprava

Předtisková příprava ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STAVEBNÍ OBOR GEODÉZIE A KARTOGRAFIE KATEDRA MAPOVÁNÍ A KARTOGRAFIE Předtisková příprava semestrální práce Jindřich Dudek Kateřina Konečná V Praze dne 2. 6.

Více

3 Klíčové kroky ke správné barevnosti

3 Klíčové kroky ke správné barevnosti 3 Klíčové kroky ke správné barevnosti Arnošt Nečas Marke9ng manager GRAFIE CZ Jan Štor Odborný konzultant GRAFIE CZ Agenda Proč je řízení barev důležité? Základy správy barev 3 Klíčové kroky 1. Nastavení

Více

Co je to polygrafie aneb, jak se dělá časopis

Co je to polygrafie aneb, jak se dělá časopis Co je to polygrafie aneb, jak se dělá časopis Mám nápad, vytiskneme časopis! Fajn, a víš jak na to?! Alois Tiskátko František Pochybný Jasně, sleduj! Nejdříve vytvoříme návrh. Návrh (layout) vytváří grafik,

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Střední hotelová škola, s.r.o. Floriánské náměstí 350, 272 01 Kladno Digitální učební materiál Číslo projektu Název projektu Název školy Předmět Tematický okruh Téma CZ.1.07/1.5.00/34.0112 Moderní škola

Více

Barvy a barevné systémy Formáty obrázků pro WWW

Barvy a barevné systémy Formáty obrázků pro WWW Barvy a barevné systémy Formáty obrázků pro WWW Viditelné světlo. Elektromagnetické záření o vlnové délce 390 760 nanometrů. Jsou-li v konkrétním světle zastoupeny složky všech vlnových délek, vnímáme

Více

Ing. Jan Buriánek. Katedra softwarového inženýrství Fakulta informačních technologií České vysoké učení technické v Praze Jan Buriánek, 2010

Ing. Jan Buriánek. Katedra softwarového inženýrství Fakulta informačních technologií České vysoké učení technické v Praze Jan Buriánek, 2010 Ing. Jan Buriánek (ČVUT FIT) Barvy a barevné prostory I BI-MGA, 2010, Přednáška 3 1/32 Ing. Jan Buriánek Katedra softwarového inženýrství Fakulta informačních technologií České vysoké učení technické v

Více

Vyšší odborná škola a Střední škola,varnsdorf, příspěvková organizace. Šablona 1 VY 32 INOVACE 0101 0201

Vyšší odborná škola a Střední škola,varnsdorf, příspěvková organizace. Šablona 1 VY 32 INOVACE 0101 0201 Vyšší odborná škola a Střední škola,varnsdorf, příspěvková organizace Šablona 1 VY 32 INOVACE 0101 0201 VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Číslo projektu Název projektu Číslo a název šablony Autor

Více

Základní vyšetření zraku

Základní vyšetření zraku Základní vyšetření zraku Až 80 % informací z okolí přijímáme pomocí zraku. Lidské oko je přibližně kulového tvaru o velikosti 24 mm. Elektromagnetické vlny o vlnové délce 400 až 800 nm, které se odrazily

Více

Barvy na počítači a grafické formáty

Barvy na počítači a grafické formáty Barvy na počítači a grafické formáty Hlavním atributem, který se používá při práci s obrazem či s grafickými formáty, je barva. Při práci s barvami je důležité určit základní množinu barev, se kterou budeme

Více

Přednáška kurzu MPOV. Barevné modely

Přednáška kurzu MPOV. Barevné modely Přednáška kurzu MPOV Barevné modely Ing. P. Petyovský (email: petyovsky@feec.vutbr.cz), kancelář E512, tel. 1194, Integrovaný objekt - 1/11 - Barvy v počítačové grafice Barevné modely Aditivní modely RGB,

Více

Barvy v počítačové grafice

Barvy v počítačové grafice arvy v počítačové grafice 2. přednáška předmětu Zpracování obrazů Martina Mudrová 24 arvy v počítačové grafice o je barva? světlo = elmg. vlnění v rozsahu 4,3. 4-7,5. 4 Hz viditelná č ást spektra rentgenové

Více

Konstrukce zdroje záření a jeho využití ve výuce optiky

Konstrukce zdroje záření a jeho využití ve výuce optiky Konstrukce zdroje záření a jeho využití ve výuce optiky LENKA TICHÁČKOVÁ, LENKA HÖNIGOVÁ Ostravská univerzita v Ostravě Abstrakt Tento článek se věnuje zdroji záření viditelné oblasti a UV. Jak tento levný

Více

Grafický manuál Zelená vlna, Zpravodaj Zelené vlny

Grafický manuál Zelená vlna, Zpravodaj Zelené vlny Grafický manuál Zelená vlna, Zpravodaj Zelené vlny OBSAH Obsah 3 Zelená vlna Definice 4 Ochranné pole 4 Varianty logotypu 5 Definice barev 6 Minimální velikosti 7 Umístění na podkladu 8 Zpravodaj Zelené

Více

Color Management System

Color Management System Semestrální práce z předmětu Kartografická polygrafie a reprografie Color Management System Autor: Lenka Bajusová, Stanislava Balcarová Editor: Václav Kysela Praha, červen 2010 Katedra mapování a kartografie

Více

Mezipředmětové výukové téma Barvy kolem nás I.

Mezipředmětové výukové téma Barvy kolem nás I. Školská fyzika 2013/3 Na pomoc školské praxi Mezipředmětové výukové téma Barvy kolem nás I. Václav Kohout 1, Nakladatelství Fraus, s. r. o., Plzeň V minulých číslech časopisu školská fyzika jste měli možnost

Více

Webové stránky. 6. Grafické formáty pro web. Datum vytvoření: 11. 10. 2012. str ánk y. Vytvořil: Petr Lerch. www.isspolygr.cz

Webové stránky. 6. Grafické formáty pro web. Datum vytvoření: 11. 10. 2012. str ánk y. Vytvořil: Petr Lerch. www.isspolygr.cz Webové stránky 6. Vytvořil: Petr Lerch www.isspolygr.cz Datum vytvoření: 11. 10. 2012 Webové Strana: 1/6 Škola Ročník Název projektu Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tématická oblast Název DUM

Více

Manuál jednotného vizuálního stylu NADACE AGEL

Manuál jednotného vizuálního stylu NADACE AGEL Manuál jednotného vizuálního stylu NADACE AGEL Obsah Logo NADACE AGEL 1 Logo NADACE AGEL / plnobarevná verze 2 Logo NADACE AGEL / jednobarevná verze pozi vní 3 Logo NADACE AGEL / jednobarevná verze nega

Více

VOLBA BAREVNÝCH SEPARACÍ

VOLBA BAREVNÝCH SEPARACÍ VOLBA BAREVNÝCH SEPARACÍ SOURAL Ivo Fakulta chemická, Ústav fyzikální a spotřební chemie Vysoké učení technické v Brně, Purkyňova 118, 612 00 Brno E-mail : Pavouk.P@centrum.cz K tomu aby byly pochopitelné

Více

Kapitola 11 / Barevný tisk

Kapitola 11 / Barevný tisk DTP1 (příprava textu pomocí počítače) Kapitola 11 / Barevný tisk Petr Lobaz, 2. 5. 2007 Typy barev průhledné (ofset) neprůhledné (sítotisk) s běžnými pigmenty metalické výtažkové přímé s různými tiskařskými

Více

DTP1. Typy barev. Označení barevnosti. Barevný tisk. (příprava textu pomocí počítače) Kapitola 11 / Barevný tisk

DTP1. Typy barev. Označení barevnosti. Barevný tisk. (příprava textu pomocí počítače) Kapitola 11 / Barevný tisk DTP1 (příprava textu pomocí počítače) Typy barev průhledné (ofset) neprůhledné (sítotisk) Kapitola 11 / Barevný tisk s běžnými pigmenty metalické výtažkové přímé s různými tiskařskými parametry (krytí,

Více

Barvy v digitální fotografii. Jaroslav Svoboda

Barvy v digitální fotografii. Jaroslav Svoboda Barvy v digitální fotografii Jaroslav Svoboda Co je fotografie? Stroj času Trošku víc fyzikálně a bez sci-fi Záznam odrazu světla v určitém časovém intervalu Můžeme zaznamenat nejen intenzitu, ale i vlnovou

Více

5. Zobrazovací jednotky

5. Zobrazovací jednotky 5. Zobrazovací jednotky CRT, LCD, Plazma, OLED E-papír, diaprojektory Zobrazovací jednotky Pro připojení zobrazovacích jednotek se používá grafická karta nebo také video adaptér. Úkolem grafické karty

Více

Základní druhy osvětlení

Základní druhy osvětlení Základní druhy osvětlení Ing. Jan Matěják www.matejakart.com Jedním ze základních stavebních prvků na obraze je světlo. Světlo určuje vzhled modelu, jeho barevnost, kontrasty apod. Směr, kvalita, množství,

Více

B_PPG PRINCIPY POČÍTAČOVÉ GRAFIKY

B_PPG PRINCIPY POČÍTAČOVÉ GRAFIKY B_PPG PRINCIPY POČÍTAČOVÉ GRAFIKY RNDr. Jana Štanclová, Ph.D. jana.stanclova@ruk.cuni.cz ZS 2/0 Z Obrázky (popř. slajdy) převzaty od RNDr. Josef Pelikán, CSc., KSVI MFF UK Obsah seminářů 03.10.2011 [1]

Více

Gymnázium Jana Pivečky a Střední odborná škola Slavičín. III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Gymnázium Jana Pivečky a Střední odborná škola Slavičín. III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu Číslo projektu Název školy Autor Název šablony Název DUMu Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ CZ.1.07/1.5.00/34.0748 Gymnázium Jana Pivečky a Střední odborná škola Slavičín Ing.

Více

Základy informatiky. 10 Počítačová grafika

Základy informatiky. 10 Počítačová grafika Základy informatiky 10 Počítačová grafika Michal Kačmařík Institut geoinformatiky, VŠB-TUO Osnova přednášky Reprezentace barev v PC Způsoby míchání barev Barevné modely Bitová hloubka Rastrová grafika

Více

Tiskové techniky. 11. Kontrola kvality tisku. Vytvořila: Hana Světlíková Vytvořeno dne: Tiskové techniky.

Tiskové techniky. 11. Kontrola kvality tisku. Vytvořila: Hana Světlíková Vytvořeno dne: Tiskové techniky. 11. Kontrola kvality tisku www.isspolygr.cz Vytvořila: Hana Světlíková Vytvořeno dne: 5. 2. 2013 Strana: 1/10 Škola Ročník 4. ročník (SOŠ, SOU) Název projektu Interaktivní metody zdokonalující proces edukace

Více

Světlo 1) Světlo patří mezi elektromagnetické vlnění (jako rádiový signál, Tv signál) elmg. vlnění = elmg. záření

Světlo 1) Světlo patří mezi elektromagnetické vlnění (jako rádiový signál, Tv signál) elmg. vlnění = elmg. záření OPTIKA = část fyziky, která se zabývá světlem Studuje zejména: vznik světla vlastnosti světla šíření světla opt. přístroje (opt. soustavami) Otto Wichterle (gelové kontaktní čočky) Světlo 1) Světlo patří

Více

DTP1. (příprava textu pomocí počítače) Kapitola 10 / Barevný tisk

DTP1. (příprava textu pomocí počítače) Kapitola 10 / Barevný tisk DTP1 (příprava textu pomocí počítače) Kapitola 10 / Barevný tisk Petr Lobaz, 30. 4. 2009 Barva běžné světlo směs mnoha vlnových délek ~ 400 nm modrá ~ 550 nm zelená ~ 700 nm červená receptory v oku tyčinky

Více

www.zlinskedumy.cz Informační a komunikační technologie Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ

www.zlinskedumy.cz Informační a komunikační technologie Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ Název projektu Číslo projektu Název školy Autor Název šablony Název DUMu Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ CZ.1.07/1.5.00/34.0748 Gymnázium Jana Pivečky a Střední odborná škola Slavičín Ing.

Více

Psychologie barev Bílá Šedá Černá Žlutá

Psychologie barev Bílá Šedá Černá Žlutá Psychologie barev Bílá Je barva neurčitá, nejistá, spojená s představou nevinnosti a čistoty, osvobození, absolutní svobody, nových začátků. Bílá vzniká směsí všech tří přírodních barev: žluté, červené

Více

PRACOVNÍ LISTY. Chromatický kruh

PRACOVNÍ LISTY. Chromatický kruh Chromatický kruh Vybarvi chromatický kruh. Můžeš použít pouze tyto 3 pastelky - žlutou, purpurovou a modrou. Odstíny jednotlivých barev namíchej z nich. Napiš, které barvy jsou primární, sekundární a terciální:

Více

Informační a komunikační technologie. Základy informatiky. 5 vyučovacích hodin. Osobní počítače, soubory s fotografiemi

Informační a komunikační technologie. Základy informatiky. 5 vyučovacích hodin. Osobní počítače, soubory s fotografiemi Výstupový indikátor 06.43.19 Název Autor: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obory: Ročník: Časový rozsah: Pomůcky: Projekt Integrovaný vzdělávací systém města Jáchymov - Mosty Digitální fotografie Petr Hepner,

Více

Mezipředmětové výukové téma Barvy kolem nás II.

Mezipředmětové výukové téma Barvy kolem nás II. Školská fyzika 2013/4 Na pomoc školské praxi Mezipředmětové výukové téma Barvy kolem nás II. Václav Kohout 1, Nakladatelství Fraus, s. r. o., Plzeň V minulých číslech časopisu školská fyzika jste měli

Více

Zadání: Úkolem je sestrojit jednoduchý spektrometr a určit jeho základní parametry pozorováním spektra známého objektu.

Zadání: Úkolem je sestrojit jednoduchý spektrometr a určit jeho základní parametry pozorováním spektra známého objektu. Úloha 4.: Spektroskopie s CD Zpracoval: Radek Ševčík Datum: 8.2.2009, 11.2.2009 Zadání: Úkolem je sestrojit jednoduchý spektrometr a určit jeho základní parametry pozorováním spektra známého objektu. 1.

Více

Gymnázium Boženy Němcové

Gymnázium Boženy Němcové Gymnázium Boženy Němcové Manuál jednotného vizuálního stylu Štěpán Soukeník, 2009 Gymnázium Boženy Němcové Obsah Specifikace značky 1.0 Úvodní slovo 1.1 Logotyp a logo 1.2 Inverzní varianta 1.3 Barevnost

Více

Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 IČO: 47813121 Projekt: OP VK 1.5

Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 IČO: 47813121 Projekt: OP VK 1.5 Název a adresa školy: Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 IČO: 47813121 Projekt: OP VK 1.5 Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Více

Jak dosáhnout toho, aby jednotlivá zařízení (monitor, skener, tiskový stroj) tlumočily barvu co nejvěrněji?

Jak dosáhnout toho, aby jednotlivá zařízení (monitor, skener, tiskový stroj) tlumočily barvu co nejvěrněji? ? Jak dosáhnout toho, aby jednotlivá zařízení (monitor, skener, tiskový stroj) tlumočily barvu co nejvěrněji? skener by měl maximálně zachovat barevnost skenovaného originálu monitor by měl zobrazovat

Více

ZÁKLADNÍ FOTOMETRICKÉ VELIČINY

ZÁKLADNÍ FOTOMETRICKÉ VELIČINY ZÁKLADNÍ FOTOMETRICKÉ VELIČINY Ing. Petr Žák VÝVOJ ČLOVĚKA vývoj člověka přizpůsobení okolnímu prostředí (adaptace) příjem informací o okolním prostředí smyslové orgány rozhraní pro příjem informací SMYSLOVÉ

Více

Počítačová grafika SZŠ A VOŠZ MERHAUTOVA 15, BRNO

Počítačová grafika SZŠ A VOŠZ MERHAUTOVA 15, BRNO Počítačová grafika SZŠ A VOŠZ MERHAUTOVA 15, BRNO 1 Základní dělení 3D grafika 2D grafika vektorová rastrová grafika 2/29 Vektorová grafika Jednotlivé objekty jsou tvořeny křivkami Využití: tvorba diagramů,

Více

Informatika Počítačová grafika Mgr. Jan Jílek (v.11/12) Počítačová grafika

Informatika Počítačová grafika Mgr. Jan Jílek (v.11/12) Počítačová grafika Počítačová grafika - obor informatiky zabývající se zpracováním grafické informace (př. obrázky, videa, fotografie, informační plakáty, reklamy, konstrukční plány, návrhy, virtuální světy, hry aj.) První

Více

Barevné vidění Josef Pelikán CGG MFF UK Praha

Barevné vidění Josef Pelikán CGG MFF UK Praha Barevné vidění 1995-2015 Josef Pelikán CGG MFF UK Praha pepca@cgg.mff.cuni.cz http://cgg.mff.cuni.cz/~pepca/ ColorPerception 2015 Josef Pelikán, http://cgg.mff.cuni.cz/~pepca 1 / 15 Co je světlo? Špatnota

Více

Michal Bílek Karel Johanovský. Zobrazovací jednotky

Michal Bílek Karel Johanovský. Zobrazovací jednotky Michal Bílek Karel Johanovský SPŠ - JIA Zobrazovací jednotky CRT, LCD, Plazma, OLED E-papír papír, dataprojektory 1 OBSAH Úvodem Aditivní model Gamut Pozorovací úhel CRT LCD Plazma OLED E-Paper Dataprojektory

Více

PANTONE BARVY 1 OBECNÝ ÚVOD

PANTONE BARVY 1 OBECNÝ ÚVOD PANTONE BARVY 1 OBECNÝ ÚVOD Úvod V DTP praxi a v tisku se nejčastěji setkáváme s barevným prostorem CMYK. S tímto systémem procesních barev se setkáváme pokaždé, když potřebujeme fyzicky reprezentovat

Více