2Ruční výroba. keramiky

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "2Ruční výroba. keramiky"

Transkript

1 2Ruční výroba keramiky Proces ručního zhotovování keramiky lze shrnout do tří hlavních výrobních technik, které se používají od samých počátků práce s hlínou: modelování, vytáčení na hrnčířském kruhu a výroba z formy. Od těchto základních technik se odvozuje velké množství variací a konkrétních osobních postupů. Znát nejvhodnější metodu, kterou každá z technik vyžaduje, je otázkou dostatečné profesionální zkušenosti a závisí samozřejmě v neposlední řadě na množství kusů, které hodláme vyrobit. K tvorbě umělecké keramiky či zhotovení kusů komplikovanějšího tvaru volíme obvykle techniku ručního modelování. Máme-li však vyrobit například kávový servis nebo jiné nádobí, je zřejmé, že tentokrát budeme pracovat spíše s hrnčířským kruhem nebo zvolíme formy.

2 Techniky modelování Základních technik modelování v keramice není mnoho a téměř všichni profesionálové opakují stejné postupy; díky osobní zkušenosti a vlastnímu přístupu je však každý může podle libosti kombinovat a vytvářet tak velmi originální efekty. Na dalších stránkách této knihy se pokusíme vedle vysvětlení jednotlivých postupů nabídnout i některé dekorační nápady, o nichž jsme se zmínili v předchozí kapitole, a které ve spojení s určitými postupy mohou přinést vynikající výsledky. Přehled modelovacích technik V průběhu staletí se vyvinulo několik technik, avšak základní principy se příliš nezměnily. Nejpoužívanější je modelování z hroudy měkké hlíny, z válečků, z plátu rovné vyválené hmoty, z forem a za pomoci kruhu. Tyto metody se mohou kombinovat, případně lze využít jiného postupu. Jako nejtěžší úkol se jeví zvolit pro svou práci patřičnou techniku. Nejznámější metoda, využitelná pro většinu keramických objektů, je zpracování za pomoci válečků. Touto nejstarší známou metodou modelování džbánů a nádob na uchovávání tekutin je možno vytvářet jakékoli jiné druhy nádob. Metoda jemného hnětení se nejlépe hodí k modelování menších objektů, jako jsou hrnky či misky na kávu a čaj; jejich tvar je možná poněkud hrubý a nepravidelný, avšak takováto keramika nese nezaměnitelnou pečeť ruční práce. Je-li zapotřebí vyrobit v krátkém čase větší množství kusů, bude bezesporu nejvhodnější technikou vytáčení na hrnčířském kruhu; z vytočeného základu je však možno pokračovat jinou technikou. Výhodou tvaru, jehož základ byl vytočen na kruhu, je mohutnější objem a tloušťka. Několika málo zásahy můžeme pak snadno domodelovat velké plastiky a dosáhnout tak znamenitých uměleckých výsledků. Figury zhotovené z vyválené žáruvzdorné hlíny a malované oxidy. Autorka Teresa Gironésová, série Figury

3 29 Miska z červené hlíny vytáčená na hrnčířském kruhu Dekorativní váza modelovaná z válečků z barvené bělniny Tyto amfory byly zhotoveny z hliněných válečků. Původně se používaly ke skladování tekutin (vody, vína či oleje); v současné době představují vítaný doplněk zahradní výzdoby.

4 T E C H N I K Y M O D E L O V Á N Í Modelování z hroudy Tato technika spočívá v mo - delování prsty z hroudy měkké hlíny. Je velmi užitečná při výrobě malých hliněných objektů a představuje vhodné cvičení pro začátečníky, protože je snadná a zábavná. Hlína musí být dokonale prohnětená a obsahovat dost vlhkosti, aby se dala modelovat. Při práci se pochopitelně neřídíme žádnými pravidly. Můžeme se pokusit o kulaté či trojhranné objekty, které na závěr opracujeme kusem dřeva, přidáme rukojeti, nožky, okraje nebo další doplňky... záleží jen na nás, zda provedení bude jednoduché nebo složitější. 1 Nejprve z hroudy vlhké hlíny vytvarujeme kouli velikosti malého poměranče V jedné ruce držíme hliněnou hroudu a udržujeme ji v bezpečné pozici, zatímco palcem druhé ruky důsledně vymačkáváme tvar směrem do středu. 5 3 Palcem a ukazovákem otáčíme dno nádobky a přitom vyvíjíme tlak na hlínu. 4 Stejným způsobem pokračujeme směrem k okrajům. 5 Je možné, že teplem rukou hlína poněkud vyschne a vytvoří se trhlinky. Abychom tomu zabránili, čas od času povrch misky uhladíme prstem navlhčeným vodou. 6 Když je miska hotová, několikrát ji otočíme, abychom vyrovnali stěny a uhladili dno, k němuž budeme modelovat podední Když miska zavadne do tvrdosti kůže, připojíme podední, avšak nejprve si křížky vyznačíme jeho umístění a navlhčíme je vodou. 8 Prsty přilepíme tenký váleček hlíny.

5 a 10 Dřívkem upravíme vnitřní okraj válečku a uhladíme jej prsty. 11 Hotovou misku před sušením uhladíme vlhkou houbičkou Tenkým nožem odkrojíme okraj. 13 Okraj přetřeme vlhkou houbičkou Chceme-li misku ozdobit vrypy nebo škrábáním, musíme to podniknout, než objekt definitivně zaschne. 15 Okraje mohou popraskat, jakmile nádobka začne vysychat. Proto ji na několik minut umístíme na vlhký hadřík dnem vzhůru, dokud nezíská zpět ztracenou vláhu Dokončená miska před vypálením.

6 T E C H N I K Y M O D E L O V Á N Í 32 Modelování z válečků Modelování z válečků je jednou z nejstarších technik vůbec, neboť je doložena již kolem roku 6000 př. Kr. Abychom vystopovali její používání, rozšíření a vývoj v čase i z hlediska jednotlivých civilizací, stačí sledovat historii lidského druhu. Při řešení problémů a uspokojování svých potřeb člověk většinou kombinoval praktické tvary s uměleckými. Technika modelování předpokládá ur - čitou přesnost pohybů, zručnost a čas. S její pomocí můžeme vytvářet tvary válcové, zaoblené ať otevřené, či zavřené a dokonce i objekty, kde jsou válečky viditelně umístěny na rovných plochách. Nejprve musíme zjistit, zda je hlína dostatečně plastická a vlhká, aby se vy - robené válečky nelepily k pracovní ploše nebo nepopraskaly. Nehotové části uchováváme až do skončení práce pod igelitovou fólií, aby nevysychaly. Sušení tohoto druhu keramiky, ať velkých či malých kusů, musí být pomalé, aby výsledný tvar byl pravidelný a homogenní. Jak zhotovit válcový tvar Nejlépe se s modelováním válečků seznámíme, pokusíme-li se vyrobit nádobu válcového tvaru. Naučíme se tak nejen válečky dobře slepovat, ale i postupovat v určitém sledu, neboť cylindrické tvary se snadno opravují stačí přiložit jakýkoli rovný nástroj, který jejich formu upraví. 1 Nejprve si připravíme hliněný plát ať už z válečků či rozválením a poznačíme si kruhový tvar tvořící základ nádobky, který hned vyřízneme. 3 2 Odstraníme ze základny přebytečnou hlínu Po obvodu základny vyznačíme křížkové zářezy. 4 Okraje navlhčíme, aby k nim první váleček lépe přilnul. 5 Hlínu oběma rukama prohněteme do podlouhlého tvaru. 6 Na rovné ploše lehkými pohyby vyválíme váleček. Netlačíme, abychom ho nezploštili.

7 Jestliže hlína při válení popraská, trochu ji navlhčíme nebo znovu prohněteme, aby zvlhla a opět získala homogenní konzistenci. 8 Váleček umístíme na zvlhčený okraj základny. Stiskneme prsty nejprve směrem dolů a pak vytáhneme nahoru. 9 Aby se válečky nedeformovaly, pomáháme si například dřevěnou špachtlí Jestliže okraje před nalepením následujícího válečku tvrdnou, rozrušíme je křížkovými vrypy a přetřeme tekutou hlínou (šlikrem). 11 Při vrstvení válečků jsou okraje často nepravidelné. Po každých 5 6 válečcích musíme okraj poněkud seříznout do roviny. Do něj pak znovu vyznačíme křížkové vrypy a přilepíme další váleček. Vnější stěny uhladíme Odpadávající hlínou můžeme případně vyplnit malé proláklinky. 13 Z válečků můžeme stavět různé tvary. Zvolíme-li si tvar cylindrický, dbáme, aby se jednotlivé válečky při vrstvení nepřekrývaly a zároveň stěny uhlazujeme rovnou hranou pracovního nástroje. 14 Nakonec okraje uhladíme vlhkou houbou a dáme sušit

8 T E C H N I K Y M O D E L O V Á N Í 34 Jak vytvořit oblé tvary Na rozdíl od válcového tvaru je postup při modelování oblých forem odlišný, ať už zvolíme nádobu otevřenou, uzavřenou či vypouklou. Její základ však zhotovíme stejným způsobem, který jsme popsali u tvaru cylindrického. Než začneme pracovat s hlínou, nakres- líme si raději daný předmět na papír. Větší přesnost při práci nám určitě zajistí i maketa z tvrdého papíru či tenkého dřeva ve skutečné velikosti. V průběhu práce pak porovnáváme model se zhotovovaným předmětem a zjišťujeme, zda jsme se od daného tvaru příliš neodchýlili Abychom zvládli "buclatý" či otevřený tvar, musíme válečky spojovat směrem ven a dbát na to, aby nevystupovaly příliš; je-li tvar velmi otevřený, celou práci si budeme muset naplánovat na 2 až 3 etapy, aby se keramika nezhroutila. Je důležité dobře válečky slepovat z vnitřní strany, kde se nádoba otvírá nejvíce a vnější stěna je slabší. 2 V horní části předmětu nebo u nádob uzavřeného typu umísťujeme válečky směrem dovnitř, abychom dosáhli postupného zúžení hrdla. 3 U keramiky s uzavřeným hrdlem bychom měli válečky vrstvit z vnější strany, jelikož slepovat je správným způsobem z nitra nádoby je obtížné. Místo, kde se válečky dotýkají, musí být dobře spojené a uhlazené. Při práci s válečky můžeme zapojit různé dekorativní prvky, jako např. zapracování válečků odlišných barev nebo zakončení hrdla nádoby hlínou jiné barvy. Na závěr uhladíme hrdlo oblým plíškem.

9 Objekt můžeme zhotovit jako jednobarevný nebo si pohrát s hlínou různých barev. V našem případě připojíme rovné hrdlo žluté barvy. Jakmile je nádoba zpola uzavřená, navlhčíme okraj tekutou hlínou a přilepíme první barevný váleček. 2 Umístění prvního žlutého válečku. 2 3 Podle známého postupu vrstvíme válečky na sebe; lepíme je z vnitřku nádoby a uhlazujeme dřevěnou špachtlí Můžeme použít úspornější způsob práce, kdy umístíme 3-4 válečky najednou, musíme se však ujistit, že je vršíme rovně. 5 Vzápětí válečky slepíme prsty nebo dřevěnou špachtlí Hotová nádoba před vypálením.

10 T E C H N I K Y M O D E L O V Á N Í 36 Objekty s válečky viditelně umístěnými na rovné ploše 1 2 Při výrobě těchto kusů použijeme sádrovou formu, na niž vyválíme hliněný plát barvy, která se nám nejvíce zamlouvá; ten pak podle potřeby seřízneme. 3 1 Do rohů umístíme váleček ve tvaru spirály. 2 Otvory vyplníme tekutou hlínou. 3 Prstem uhladíme, až je povrch úplně hladký. 5 4 Odřízneme přebytečné části. 4 5 Pohled zpředu na dokončený objekt.

jak tapetovat vliesové tapety návod

jak tapetovat vliesové tapety návod ? jak tapetovat vliesové tapety návod Budeme potřebovat: 01 penetrační nátěr, 02 lepidlo, 03 ochrannou fólii, 04 nádobu na lepidlo, 05 váleček nebo štětku na lepidlo, 06 řezák, 07 tenčí štětec, 08 úzký

Více

Horní část střechy Spodní část střechy

Horní část střechy Spodní část střechy NÁVOD: Před zahájením práce na sestavení vystřihovánky si připravíme nezbytné nástroje a pomůcky. Budeme potřebovat řezák (odlamovací nůž), nůžky, nůž s tupou špičkou (pro nařezávání hran), ocelové pravítko,

Více

Čerstvé vaječné těstoviny

Čerstvé vaječné těstoviny Čerstvé vaječné těstoviny Ingredience pro 2 osoby Porce pro 2-4 osoby 165 g Hladká mouka typu 00 2 ks Vejce M 2 gr Sůl Obtížnost Příprava: Vaření: Odpočinek: 1 0 1 hod min hod Cena 1. A. PŘÍPRAVA RUČNĚ

Více

Malířské techniky. Tipy na úpravy stěn se sádrovými omítkami

Malířské techniky. Tipy na úpravy stěn se sádrovými omítkami Malířské techniky Tipy na úpravy stěn se sádrovými omítkami Tenkovrstvé sádrové omítky a stěrky Tenkovrstvé sádrové omítky a stěrky jsou ideálním materiálem nejen pro finální přípravu a vyrovnání povrchů

Více

PULT PRO STŘEDNÍ UMYVADLO KROK 1. Stavba umyvadlového pultu je nesmírně jednoduchá a zábavná práce, kterou zvládneme hravě svépomocí.

PULT PRO STŘEDNÍ UMYVADLO KROK 1. Stavba umyvadlového pultu je nesmírně jednoduchá a zábavná práce, kterou zvládneme hravě svépomocí. PULT PRO STŘEDNÍ UMYVADLO Stavba umyvadlového pultu je nesmírně jednoduchá a zábavná práce, kterou zvládneme hravě svépomocí. Potřebujeme k tomu: 2 tvárnice Ytong P2-500 (150) o rozměrech 150x249x599 mm

Více

Každému hrnčíři zůstává při práci spousta zbytků

Každému hrnčíři zůstává při práci spousta zbytků RECYKLACE HLÍNY Každému hrnčíři zůstává při práci spousta zbytků hlíny. Ten, kdo se točit teprve učí, obvykle víc hlíny odloží ve zbytcích, než kolik jí skončí v peci, protože opravdu nějakou dobu trvá,

Více

MONTÁŽNÍ NÁVOD. EASYFLASH - PROFESIONÁLNÍ PROVEDENÍ DETAILŮ PROSTUPŮ A NAPOJENÍ NA KRYTINU Stav: březen Člen MONIER GROUP

MONTÁŽNÍ NÁVOD. EASYFLASH - PROFESIONÁLNÍ PROVEDENÍ DETAILŮ PROSTUPŮ A NAPOJENÍ NA KRYTINU Stav: březen Člen MONIER GROUP MONTÁŽNÍ NÁVOD EASYFLASH - PROFESIONÁLNÍ PROVEDENÍ DETAILŮ PROSTUPŮ A NAPOJENÍ NA KRYTINU Stav: březen 2013 Člen MONIER GROUP 1 - Všeobecné pokyny pro montáž / Čelní napojení na svislou konstrukci VŠEOBECNÉ

Více

Výtvarné nápady listopad 2016

Výtvarné nápady listopad 2016 Výtvarné nápady listopad 2016 Jana Podzemná pohádkové a strašidelné hrady podzimní listy na barevném pozadí -malování a kreslení -práce s barvou -kresba -práce s papírem strašidelné a pohádkové hrady Náročnost:

Více

1. Květináč na osení z pet lahve

1. Květináč na osení z pet lahve 1. Květináč na osení z pet lahve (recyklace plastové lahve, jednoduché zdobení, sázení osení) Náročnost: *** Věk: 4+ s asistencí dospělého (řezání lahve) Potřeby: - pet lahev (barevná nebo i průsvitná)

Více

Hawker Hurricane. Stavebnice rádiem řízeného elektroletu

Hawker Hurricane. Stavebnice rádiem řízeného elektroletu Hawker Hurricane Stavebnice rádiem řízeného elektroletu Rozpětí: Délka: Hmotnost letová: 930 mm 700 mm 350-450 g Stavebnice modelu letadla je v převážné míře vyrobena z extrudovaného polypropylénu EPP.

Více

SEŠIT PLNÝ NÁMĚTŮ KERAMICKÉ TECHNIKY. Vytvořila: Mgr.B.Vyskočilová

SEŠIT PLNÝ NÁMĚTŮ KERAMICKÉ TECHNIKY. Vytvořila: Mgr.B.Vyskočilová SEŠIT PLNÝ NÁMĚTŮ KERAMICKÉ TECHNIKY Vytvořila: Mgr.B.Vyskočilová Grantový projekt OPVK - Už vím,čím budu? Aneb co se v mládí naučíš, CZ.1. 07/1.1.32/01.0038 ZŠ a MŠ Jince Obsah 1. Kachel s andělem 2.

Více

Výtvarné nápady březen 2017

Výtvarné nápady březen 2017 Výtvarné nápady březen 2017 Jana Podzemná kašírované hmatové destičky veselí ptáčci -prostorové tvoření -práce s papírem, recyklace -práce s barvou kašírované hmatové destičky Náročnost: *** Věk: cca od

Více

ČAJOVÁ SOUPRAVA. Dekor: otisky houbičky s modrým barvítkem na bílé glazuře

ČAJOVÁ SOUPRAVA. Dekor: otisky houbičky s modrým barvítkem na bílé glazuře JARO ČAJOVÁ SOUPRAVA ČAJOVÁ SOUPRAVA 10 Dekor: otisky houbičky s modrým barvítkem na bílé glazuře KONVIČKA S POKLIČKOU S POKLIČKOU TÉMA: sesazování více vytočených kusů větší kus hlíny a vycentrujte ho

Více

Výtvarné nápady březen 2018

Výtvarné nápady březen 2018 Výtvarné nápady březen 2018 Jana Podzemná chrastící příšerky chrastící přáníčka tisk z polystyrenové destičky chrastící příšerky -kreslení -práce s papírem -dekorativní tvorba Náročnost: *** Věk: cca od

Více

MASARYKOVA UNIVERZITA

MASARYKOVA UNIVERZITA MASARYKOVA UNIVERZITA Pedagogická fakulta Katedra technické a informační výchovy Náměty pro praktické činnosti (práce se dřevem) Vypracoval: Jiří Blatný UČO: 166371 Kombinace: SP TE Semestr: 6. Zadal:

Více

Centrování krok za krokem

Centrování krok za krokem Centrování krok za krokem Než začne hlína dostávat tvar, je třeba ji nejdřív vycentrovat; jinak by bylo velmi obtížné ji tvarovat. Abyste nepravidelný tvar hlíny dostali do homogenního zpracovatelného

Více

Výrobky pro nácvik zručnosti

Výrobky pro nácvik zručnosti 5701. 9721900 - Sada dřevěných tvarů, 1000 ks Vytvářejte broučky, auta, domky, sluníčka nebo zvířátka pomocí různých tvarů. Přidejte k ním magnety, nebo připínáčky pro vystavení Vašich výrobků. Na tvary

Více

Obložený parapet: Zbytky plovoucí podlahy nevyhazujte, můžete je ještě skvěle využít

Obložený parapet: Zbytky plovoucí podlahy nevyhazujte, můžete je ještě skvěle využít Publikováno na Prima Nápady (http://napady.iprima.cz) Domů > Obložený parapet: Zbytky plovoucí podlahy nevyhazujte, můžete je ještě skvěle využít Obložený parapet: Zbytky plovoucí podlahy nevyhazujte,

Více

RUČNÍ ZPRACOVÁNÍ KOVŮ I UOV Petr Svoboda

RUČNÍ ZPRACOVÁNÍ KOVŮ I UOV Petr Svoboda RUČNÍ ZPRACOVÁNÍ KOVŮ I UOV Petr Svoboda Pilování II VY_32_INOVACE_OVS_3_07 OPVK 1.5 EU peníze středním školám CZ.1.07/1.500/34.0116 Modernizace výuky na učilišti Název školy Název šablony Předmět Tematický

Více

Dekorativní úpravy vnitřních stěnových povrchů. JUB Decor A4_vzorčnik CZE 1.indd 1 2.9.2014 13:00:35

Dekorativní úpravy vnitřních stěnových povrchů. JUB Decor A4_vzorčnik CZE 1.indd 1 2.9.2014 13:00:35 Dekorativní úpravy vnitřních stěnových povrchů JUB Decor A4_vzorčnik CZE 1.indd 1 2.9.2014 13:00:35 Acero Marmorin NAŘÁDÍ špachtle, bruska, brusný papír ~180 (příprava nerezové benátské hladítko (se zaoblenými

Více

FW-190 A XL. Stavebnice rádiem řízeného elektroletu

FW-190 A XL. Stavebnice rádiem řízeného elektroletu FW-190 A XL Stavebnice rádiem řízeného elektroletu Rozpětí: Délka: Hmotnost letová: 1100 mm 960 mm 50-650 g Stavebnice modelu letadla je v převážné míře vyrobena z extrudovaného polypropylénu EPP. Tento

Více

Pletení košíků z papírových pramenů

Pletení košíků z papírových pramenů Pletení košíků z papírových pramenů Monika Králiková Vydala Grada Publishing, a.s. U Průhonu 22, Praha 7 obchod@grada.cz, www.grada.cz tel.: +420 234 264 401, fax: +420 234 264 400 jako svou 4376. publikaci

Více

Skládaný papír CHYTRÉ NÁPADY VE 3D

Skládaný papír CHYTRÉ NÁPADY VE 3D U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 2 4 8 9 5 5 Margarete Schrüfer RAFINOVANĚ Skládaný papír CHYTRÉ NÁPADY VE 3D Upozornění

Více

Učebnice pro modeláře Ing. Ivo Mikač 2008

Učebnice pro modeláře Ing. Ivo Mikač 2008 Strana 1 Obdélníkové konstrukční křídlo V této lekci se seznámíme s postupem kreslení konstrukčního obdélníkového křídla. Postup je poměrně jednoduchý a bude vám v mnohém připomínat postup při kreslení

Více

OTÁČENÍ a TOČENÍ Točte kbelíkem Pomůcky:

OTÁČENÍ a TOČENÍ Točte kbelíkem Pomůcky: Předměty se vždy pohybují přímočaře, pokud je něco nepřinutí změnit směr. Uvedení předmětů do velkých otáček může přinést překvapivé výsledky. O některých těchto jevech se přesvědčíme sami provedením pokusů.

Více

Ultimate Clay Extruder

Ultimate Clay Extruder Makin's profesionální sada modelovacích pomůcek Obsah: 2 oboustranné montovací rukojeti 2 montážní hlavy 3 pohyblivá rádélka rovné, vlnkované, zoubkované 3 texturovací hroty vhodné na děrování, linie a

Více

Co budeme potřebovat:

Co budeme potřebovat: Vajíčka ve veselých barvách Co budeme potřebovat: vajíčka kulatý pilník špejle nebo jehlice větší misku akrylové barvy štětce tavicí pistoli barevné stužky, krajky, provázky nebo lýka různé knoflíčky a

Více

E - B O O K DARY BABÍHO LÉTA E D I C E B A V Í M E S E S D Ě T M I

E - B O O K DARY BABÍHO LÉTA E D I C E B A V Í M E S E S D Ě T M I E-BOOK DARY BABÍHO LÉTA EDICE BAVÍME SE S DĚTMI Z á ř í j e p l n é b a r e v, h o j n o s t i a p l o d ů n a d o s a h. N a s t á v á s k l i z e ň t o h o, c o j s m e n a j a ř e z a s e l i a o c

Více

Háčkované kabelky a doplňky. Radka Modrová

Háčkované kabelky a doplňky. Radka Modrová Háčkované kabelky a doplňky Radka Modrová Brno 2015 Háčkované kabelky a doplňky Radka Modrová Jazyková korektura: Václav Křížek Obálka: Pavel Vaščák Odpovědný redaktor: Dalibor Kumr Technický redaktor:

Více

VÁZÁNÍ SLÁMY- TVORBA OZDOB. ZS1BK_AT1 Aplikace techniky

VÁZÁNÍ SLÁMY- TVORBA OZDOB. ZS1BK_AT1 Aplikace techniky VÁZÁNÍ SLÁMY- TVORBA OZDOB ZS1BK_AT1 Aplikace techniky 1 21.11. 2014 SLÁMA A SLAMĚNÉ VÝROBKY Sláma se používala vždy k užitkovým účelům a to na různé ošatky na chleba či jako slaměné vázy na uskladnění

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Téma: ME II-2.2.2 VÝMĚNA A OPRAVY SOUČÁSTEK Obor: Mechanik - elekronik Ročník: 2. Zpracoval: Ing. Michal Gregárek Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2010 1

Více

Wing. page 31 W21 W22

Wing. page 31 W21 W22 Wing W22 W20 W21 => bude dobré nejprve si slepit spojovací trubku křídla (trubku rozdělíme na půl, stáhneme na rovné desce a pomocí CA a urychlovače slepíme (nejlépe po částech) i zadní vodocí trubka je

Více

KI-84 Hayate. Stavebnice rádiem řízeného elektroletu

KI-84 Hayate. Stavebnice rádiem řízeného elektroletu KI-84 Hayate Stavebnice rádiem řízeného elektroletu Rozpětí: Délka: Hmotnost letová: 850 mm 740 mm 350-450 g Stavebnice modelu letadla je v převážné míře vyrobena z extrudovaného polypropylénu EPP. Tento

Více

VÝTVARNÉ NÁPADY březen 2014

VÝTVARNÉ NÁPADY březen 2014 VÝTVARNÉ NÁPADY březen 2014 Jana Podzemná PTAČÍ BUDKY Z PAPÍRU I HLÍNY Dokument je možno v originální podobě volně šířit a využívat při výukové činnosti. (Pokud si myslíte, že by to někoho mohlo zajímat,

Více

OVĚŘOVÁNÍ VLASTNOSTÍ SÁDRY. Stavební hmoty I Cvičení 9

OVĚŘOVÁNÍ VLASTNOSTÍ SÁDRY. Stavební hmoty I Cvičení 9 OVĚŘOVÁNÍ VLASTNOSTÍ SÁDRY Stavební hmoty I Cvičení 9 SÁDRA JAKO POJIVO Sádra = síran vápenatý dihydrát CaSO 4.2H 2 O Je částečně rozpustný ve vodě (ztuhlou sádru lze rozpustit ve vodě a získat znovu sádrovou

Více

> > PŘÍPRAVA CHCETE-LI DOSÁHNOUT DOBRÝCH VÝSLEDKŮ, DOPORUČUJEME PEČLIVĚ DODRŽOVAT UVEDENÉ POKYNY.

> > PŘÍPRAVA CHCETE-LI DOSÁHNOUT DOBRÝCH VÝSLEDKŮ, DOPORUČUJEME PEČLIVĚ DODRŽOVAT UVEDENÉ POKYNY. CHCETE-LI DOSÁHNOUT DOBRÝCH VÝSLEDKŮ, DOPORUČUJEME PEČLIVĚ DODRŽOVAT UVEDENÉ POKYNY. > > PŘÍPRAVA Doporučujeme objednávat všechny panely pro jeden podlahový projekt současně. 1 Panely Magnum vinyl vždy

Více

VÝTVARNÉ NÁPADY LEDEN 2016

VÝTVARNÉ NÁPADY LEDEN 2016 VÝTVARNÉ NÁPADY LEDEN 2016 Jana Podzemná magické sopky (nebo aromalampy) nory pro zvířátka -pokus s výbuchem sopky -práce s keramickou hlínou -modelování -barvení a glazování magická sopka Náročnost: ***

Více

PRÁCE S RECYKLOVATELNÝMI MATERIÁLY

PRÁCE S RECYKLOVATELNÝMI MATERIÁLY 2017 OBSAH Práce s recyklovatelnými materiály... 2 Materiál... 3 Pomůcky... 4 Kouzelníkova kytka... 5-6 Beránek... 7-8 Tučňák... 9-10 Včelka... 11-12 Pirátská loď...13-14 Slepička...15-16 PRÁCE S RECYKLOVATELNÝMI

Více

OVĚŘOVÁNÍ VLASTNOSTÍ SÁDRY SÁDRA JAKO POJIVO SORTIMENT SÁDROVÝCH POJIV

OVĚŘOVÁNÍ VLASTNOSTÍ SÁDRY SÁDRA JAKO POJIVO SORTIMENT SÁDROVÝCH POJIV OVĚŘOVÁNÍ VLASTNOSTÍ SÁDRY Stavební hmoty I Cvičení 9 SÁDRA JAKO POJIVO Sádra = síran vápenatý dihydrát CaSO 4.2H 2 O Je částečně rozpustný ve vodě (ztuhlou sádru lze rozpustit ve vodě a získat znovu sádrovou

Více

NÁVOD K RENOVACI DŘEVĚNÉ PODLAHY

NÁVOD K RENOVACI DŘEVĚNÉ PODLAHY NÁVOD K RENOVACI DŘEVĚNÉ PODLAHY Nepřebíráme záruku za úplnost a správnost návodu. Renovace parket je odborná činnost, vyžadující jistou zručnost, a pokud má být výsledek práce bezvadný, vyžaduje také

Více

INFORMACE MOHUTNOST PRSTENU (TLOUŠŤKA - PROFIL)

INFORMACE MOHUTNOST PRSTENU (TLOUŠŤKA - PROFIL) S N U B N Í P R S T E N Y 2015 INFORMACE MOHUTNOST PRSTENU (TLOUŠŤKA - PROFIL) Na snubních prstenech Vás nejdříve zaujme šíře. Naopak tloušťka prstenu je na první pohled nenápadná, ale velice důležitá.

Více

Minecraft - figurky. Návrh rozměrů a konstrukce

Minecraft - figurky. Návrh rozměrů a konstrukce Minecraft - figurky Kdo by neznal fenomenální hru Minecraft a její postavičky? Pojďte si vyrobit známé postavičky dle uvedeného návodu, nebo na info@drevodilnakulicka.cz požádejte o jejich vyrobení a namalujte

Více

Ovocné crostatine. Ingredience pro 8 osob. Těsto. Vanilkový krém. 250 gr Hladká mouka typu gr Cukr krupice. 150 gr Máslo.

Ovocné crostatine. Ingredience pro 8 osob. Těsto. Vanilkový krém. 250 gr Hladká mouka typu gr Cukr krupice. 150 gr Máslo. Ovocné crostatine Ingredience pro 8 osob Těsto 250 gr Hladká mouka typu 00 200 gr Cukr krupice 150 gr Máslo 50 gr Vejce 1/2 ks Vanilkový lusk Bourbon 1/2 ks Citron špetka Sůl Vanilkový krém 500 ml Čerstvé

Více

Zdobíme. kvetináce. Miroslava Kubišová

Zdobíme. kvetináce. Miroslava Kubišová U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 2 2 4 1 2 1 Zdobíme kvetináce Miroslava Kubišová Upozornění pro čtenáře a uživatele této

Více

SKOLA HROU KREATIVNÍ POTŘEBY

SKOLA HROU KREATIVNÍ POTŘEBY SKOLA HROU KREATIVNÍ POTŘEBY Pěnovky Pěnovka Ideální pro ruční práce, výtvarné a pedagogické aktivity. Na pěnovku lze malovat i kreslit a lze ji také stříhat nebo děrovat speciálními děrovačkami. Vhodná

Více

CHCETE-LI DOSÁHNOUT DOBRÝCH VÝSLEDKŮ, DOPORUČUJEME PEČLIVĚ DODRŽOVAT UVEDENÉ POKYNY.

CHCETE-LI DOSÁHNOUT DOBRÝCH VÝSLEDKŮ, DOPORUČUJEME PEČLIVĚ DODRŽOVAT UVEDENÉ POKYNY. CHCETE-LI DOSÁHNOUT DOBRÝCH VÝSLEDKŮ, DOPORUČUJEME PEČLIVĚ DODRŽOVAT UVEDENÉ POKYNY. Doporučujeme objednávat všechny panely pro jeden podlahový projekt současně. Panely Quick-Step Livyn vždy skladujte

Více

Metodická příručka. Určená žákům SZeŠ navštěvujícím Keramické praktikum

Metodická příručka. Určená žákům SZeŠ navštěvujícím Keramické praktikum Metodická příručka Určená žákům SZeŠ navštěvujícím Keramické praktikum Název projektu: Volitelné předměty na Střední škole zemědělské a veterinární Lanškroun Název klíčové aktivity: Volitelný předmět -

Více

Bublinárium. MAGDA AMBROŽOVÁ Základní škola Jana Harracha, Jilemnice. Co je dobré vědět o bublinách? Veletrh nápadů učitelů fyziky 14

Bublinárium. MAGDA AMBROŽOVÁ Základní škola Jana Harracha, Jilemnice. Co je dobré vědět o bublinách? Veletrh nápadů učitelů fyziky 14 Bublinárium MAGDA AMBROŽOVÁ Základní škola Jana Harracha, Jilemnice Při projektovém vyučování si s dětmi na 2.stupni hrajeme s bublinami. Příspěvek nabízí praktické rady a vyzkoušené postupy pro přípravu

Více

Základní škola a Mateřská škola CZ.1.07/1.1.28/01.0021

Základní škola a Mateřská škola CZ.1.07/1.1.28/01.0021 Název školy Registrační číslo projektu Název projektu Jméno autora Základní škola a Mateřská škola CZ.1.07/1.1.28/01.0021 Blíž k řemeslům a technickým oborům Mgr. Jana Kristková Ročník 5., 6. Vzdělávací

Více

Keramika pro začátečníky

Keramika pro začátečníky Keramika pro začátečníky Vyšlo také v tištěné verzi Objednat můžete na www.cpress.cz www.albatrosmedia.cz Pavla Bláhová Keramika pro začátečníky e-kniha Copyright Albatros Media a. s., 2017 Všechna práva

Více

1. Tyto montážní instrukce mohou být reprodukovány a/nebo distribuovány pouze s písemným a explicitním souhlasem společnosti Sela

1. Tyto montážní instrukce mohou být reprodukovány a/nebo distribuovány pouze s písemným a explicitním souhlasem společnosti Sela Pokyny k sestavení Nová souprava Sela Snare Cajon - cajon se struněním. Nově v této soupravě naleznete vyndavací Sela Snare System strunění, které Vám přináší další zvukové možnosti. Prosíme, použijte

Více

NABÍDKA KROUŽKŮ ŠD 2.pololetí. Kapacita kroužků je omezená. Kroužky začínají v únoru.

NABÍDKA KROUŽKŮ ŠD 2.pololetí. Kapacita kroužků je omezená. Kroužky začínají v únoru. NABÍDKA KROUŽKŮ ŠD 2.pololetí Kapacita kroužků je omezená. Kroužky začínají v únoru. Kroužek rukodělných prací pondělí 14:00-15:00 Název kroužku: Šikovné ručičky Vychovatelka: Blanka Hrbáčová Náplň kroužku:

Více

Studijní materiál KA 1

Studijní materiál KA 1 Studijní materiál KA 1 Předmět: Praktická cvičení Ročník: 1. Téma vyučovací hodiny: PILOVÁNÍ Vypracoval: PhDr. Josef Havlan Téma Pilování je technologie ručního obrábění, při které dochází k oddělování

Více

7.1. Háčkování do kruhu

7.1. Háčkování do kruhu háčkování do kruhu háčkování do kruhu 7.1. Háčkování do kruhu A teď ještě něco málo k háčkování do kruhu. Začneme vytvořením kroužku. A to tak, že spojíme konce základního řetízku pevným okem. Pozor aby

Více

Frézování ozvučného otvoru a drážky kolem otvoru.

Frézování ozvučného otvoru a drážky kolem otvoru. Frézování ozvučného otvoru a drážky kolem otvoru. Frézování Ozvučného otvoru a drážky kolem je ve skutečnosti jednoduchá procedura když máte patřičný přípravek. Výroba přípravku je jednoduchá. Přípravek

Více

Předměty tvořené ocelí nebo jinými kovy, které umí přitahovat železné předměty,

Předměty tvořené ocelí nebo jinými kovy, které umí přitahovat železné předměty, MAGNETY Předměty tvořené ocelí nebo jinými kovy, které umí přitahovat železné předměty, se nazývají trvalé magnety. Jsou tvarovány například jako koňské podkovy, magnetické jehly nebo obyčejné tyče. Kompas

Více

Výtvarné nápady únor 2018

Výtvarné nápady únor 2018 Výtvarné nápady únor 2018 Jana Podzemná masky recyklované krabičky a amulety s ozdobným dekorem masky -malování a kreslení -práce s barvou -práce s papírem -dekorativní tvorba Náročnost: *** Věk: cca od

Více

OKŘÍN. DŘEVĚNÁ MISKA podrobný návod krok za krokem. INGREDIENCE: pracovní stůl upínací svěrka dřevěný polotovar dláta + palička 4 hodiny času

OKŘÍN. DŘEVĚNÁ MISKA podrobný návod krok za krokem. INGREDIENCE: pracovní stůl upínací svěrka dřevěný polotovar dláta + palička 4 hodiny času OKŘÍN DŘEVĚNÁ MISKA podrobný návod krok za krokem INGREDIENCE: pracovní stůl upínací svěrka dřevěný polotovar dláta + palička 4 hodiny času 4 3 2 1 A B Pracovní deska funguje jako jednoduchý svěrák. Má

Více

Jak udělat praktickou bednu na vánoční ozdoby a dekorace

Jak udělat praktickou bednu na vánoční ozdoby a dekorace Publikováno na Prima Nápady (https://napady.iprima.cz) Domů > Jak udělat praktickou bednu na vánoční ozdoby a dekorace Jak udělat praktickou bednu na vánoční ozdoby a dekorace Vánoce příjemně uplynuly,

Více

Půdorys vodní tvrz Mstěnice. palác velká věž. hradby malá věž brána. terén. kůlna. Vodní tvrz Mstěnice 5

Půdorys vodní tvrz Mstěnice. palác velká věž. hradby malá věž brána. terén. kůlna. Vodní tvrz Mstěnice 5 76 68 69 67 7 07 0 08 09 67 6 66 76 5 67 67 66 69 68 70 7 76 65 7 67 6 6 6 6 6 75 5 06 7 Půdorys vodní tvrz Mstěnice palác velká věž hradby malá věž brána kůlna terén Vodní tvrz Mstěnice 5 7 7 7 7 7 9.

Více

Průvodní dokumentace. Montáž a uvedení do provozu:

Průvodní dokumentace. Montáž a uvedení do provozu: Průvodní dokumentace Prohlášení výrobce o bezpečnosti výrobku Výrobce ve smyslu zákona č. 22/1997 Sb. o technických požadavcích na výrobky a ve znění následujících změn a doplňků prohlašuje, že výrobek

Více

(1) Řešení. z toho F 2 = F1S2. 3, 09 m/s =. 3, 1 m/s. (Proč se zde nemusí převádět jednotky?)

(1) Řešení. z toho F 2 = F1S2. 3, 09 m/s =. 3, 1 m/s. (Proč se zde nemusí převádět jednotky?) () Která kapalina se více odlišuje od ideální kapaliny, voda nebo olej? Zdůvodněte Popište princip hydraulického lisu 3 Do nádob A, B, C (viz tabule), které mají stejný obsah S dna, je nalita voda do stejné

Více

Úpravy víček PET lahví Václav Piskač, Brno 2010

Úpravy víček PET lahví Václav Piskač, Brno 2010 Modulární systém dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků JmK v přírodních vědách a informatice CZ.1.07/1.3.10/02.0024 Úpravy víček PET lahví Václav Piskač, Brno 2010 Použité PET lahve jsou v současnosti

Více

CAD_Inventor -cvičení k modelování a tvorbě technické obrazové dokumentace Vytváření sestavy

CAD_Inventor -cvičení k modelování a tvorbě technické obrazové dokumentace Vytváření sestavy Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: CAD druhý, třetí Petr Machanec 26.9.2012 Název zpracovaného celku: CAD_Inventor -cvičení k modelování a tvorbě technické obrazové dokumentace Vytváření sestavy Vytváření

Více

Upozornìní a dobré zvyky, které byste mìli

Upozornìní a dobré zvyky, které byste mìli Upozornìní a dobré zvyky, které byste mìli dodržovat POZOR! Proètìte si pozornì pokyny uvedené v tomto návodu. Obsahují dùležité údaje o bezpeèné instalaci, používání a údržbì pøístroje. Pøístroj odpovídá

Více

Jméno:. ZKOUŠKA. 2. stupeň

Jméno:. ZKOUŠKA. 2. stupeň Jméno:. ZKOUŠKA 2. stupeň Standa & Kubis, 2017 Základní práce se sekyrou Cílem této práce je naučit se základy správného sekání a znalost sekery. Pro uznání této zkoušky je nutné: Popsat sekeru Dokázat

Více

Rovnání a ohýbání tažnost houževnatost. Pochod rovnání strojní ruční. Zámečnické kladivo Dřevěné palice Rovnací desky Úder kladivem:

Rovnání a ohýbání tažnost houževnatost. Pochod rovnání strojní ruční. Zámečnické kladivo Dřevěné palice Rovnací desky Úder kladivem: Rovnání a ohýbání Rovnáním a ohýbáním lze měnit tvar polotovaru působením vnějších sil bez vzniku třísek. Konají se jak za studena, tak i za tepla. Lze rovnat a ohýbat materiály, které mají dostatečnou

Více

Technický dokument. Použití spojovacích můstků na epoxidové bázi. DRIZORO CZ, s.r.o.

Technický dokument. Použití spojovacích můstků na epoxidové bázi. DRIZORO CZ, s.r.o. Technický dokument Použití spojovacích můstků na epoxidové bázi DRIZORO CZ, s.r.o. Obsah ÚVOD... 3 KOMPONENTY A SMĚS... 3 APLIKACE A SPOTŘEBA... 4 PŘIPOMÍNKY... 4 PREFABRIKOVANÉ BETONY... 5 ŘADA VÝROBKŮ

Více

Cyklus uhlíku: Aktivita Pěstujte rostliny. Protokoly experimentů pilotní školní rok 2007/2008

Cyklus uhlíku: Aktivita Pěstujte rostliny. Protokoly experimentů pilotní školní rok 2007/2008 Sklizeň rostlin Laboratorní průvodce Úloha Skliďte vypěstované rostliny kukuřice, určete jejich čerstvou a suchou hmotnost. Stanovte přírůstek biomasy pro každou variantu pěstování a porovnejte variaty

Více

Seřízení ventilů XVS 1100 Postup dle Bimba web: http://bimbo-manufactory.webnode.cz/

Seřízení ventilů XVS 1100 Postup dle Bimba web: http://bimbo-manufactory.webnode.cz/ Potřebné nářadí: Seřízení ventilů XVS 1100 Postup dle Bimba web: http://bimbo-manufactory.webnode.cz/ sada imbusových klíčů ořech 22 na golu s nástavcem sadu ventilových měrek,nejlepší je sada 0,02-0,20

Více

Stavební kameny pro Vaše nápady

Stavební kameny pro Vaše nápady Stavební kameny pro Vaše nápady Další informace Nové stavění nové myšlení Stále více lidí chce stavět a bydlet jinak. Chtějí dobré, solidní domy s vysokou kvalitou bydlení a rozumnými pořizovacími a udržovacími

Více

Keramické tvoření pro každého Keramické tvorenie pre všetkých

Keramické tvoření pro každého Keramické tvorenie pre všetkých Cena 75 Kč / Price 2,90 EUR Keramické tvoření pro každého Keramické tvorenie pre všetkých 19 originálních nápadů Keramika Hany Benešové Modelovaná koule Keramická spona na pásek Kočičí miska Hrnky a cihly

Více

Obří prvky: jak postavit větší kostky

Obří prvky: jak postavit větší kostky Obří prvky: jak postavit větší kostky KAPITOLA 5 V této kapitole: Zvětšení měřítka: jak na to Ostatní měřítka: která fungují a proč Shrnutí: obří kostky jsou jen začátek V kapitole 3 jsme pracovali s měřítkem

Více

Osl a v y p r o v á z e j í radostné události, například narozeniny,

Osl a v y p r o v á z e j í radostné události, například narozeniny, Kapitola druhá N a s l a v n o s t n í n o t u Osl a v y p r o v á z e j í radostné události, například narozeniny, křtiny, výročí svatby, promoce a tradiční svátky roku. Někdy zčistajasna dostaneme chuť

Více

Tento postup můžete použít na dekorování rýžovými papíry nebo papírovými ubrousky předmětů ze dřeva, kartonu, skla, porcelánu, polystyrenu a kovu.

Tento postup můžete použít na dekorování rýžovými papíry nebo papírovými ubrousky předmětů ze dřeva, kartonu, skla, porcelánu, polystyrenu a kovu. Decoupage rýžovými papíry a 2-krokovým krakelováním Tento postup můžete použít na dekorování rýžovými papíry nebo papírovými ubrousky předmětů ze dřeva, kartonu, skla, porcelánu, polystyrenu a kovu. Budeme

Více

Návod k výrobě keramiky pro učitele a žáky ZŠ

Návod k výrobě keramiky pro učitele a žáky ZŠ Návod k výrobě keramiky pro učitele a žáky ZŠ Materiál vznikl v rámci řešení projektu financovaného Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.18/02.0011

Více

Obsah. Význam ozdob Rozdělení ozdob. Technické barvení modelovacích hmot Pomůcky potřebné k modelování Testy

Obsah. Význam ozdob Rozdělení ozdob. Technické barvení modelovacích hmot Pomůcky potřebné k modelování Testy Obsah Význam ozdob Rozdělení ozdob Ozdoby z modelovací hmoty Ozdoby z karamelu Ozdoby z griliášové hmoty Ozdoby z bílkové glazury Ozdoby z máslového krému Ozdoby z čokolády Ozdoby z ovoce Ozdoby cukrovinkářské

Více

VZDĚLÁVACÍ MODUL VÝTVARNÉ DÍLNY

VZDĚLÁVACÍ MODUL VÝTVARNÉ DÍLNY Tento projekt je financován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky Základní škola, Dětský domov, Školní družina a Školní jídelna, Vrbno p. Pradědem nám. Sv. Michala 17, příspěvková

Více

PRÁCE S DŘEVEM. Co si vyrobíte: dřevěné ozdoby podle vlastního návrhu POMŮCKY, KTERÉ SI PŘINESETE:

PRÁCE S DŘEVEM. Co si vyrobíte: dřevěné ozdoby podle vlastního návrhu POMŮCKY, KTERÉ SI PŘINESETE: PRÁCE S DŘEVEM Co si vyrobíte: dřevěné ozdoby podle vlastního návrhu tužka a papír (na předlohu) nápad pracovní oděv 40 Kč na materiál KERAMIKA Co si vyrobíte: vánoční svícen pracovní oděv 20 Kč na materiál

Více

DEKORATIVNÍ TECHNIKY S VÝROBKY HELIOS.

DEKORATIVNÍ TECHNIKY S VÝROBKY HELIOS. DEKORATIVNÍ TECHNIKY S VÝROBKY HELIOS. Barvy sortimentu dekorativních nátěrů jsou vysoce kvalitní výrobky, které uspokojí potřeby nejnáročnějších zákazníků. Kromě dekorativního využití jsou také vysoce

Více

LÁVOVÁ LAMPA. výzkumný úkol 07. Znáte lávovou lampu, v níž se pomalu pohybují barevné rosolovité koule nahoru a dolů? Vyrobíme si její napodobeninu.

LÁVOVÁ LAMPA. výzkumný úkol 07. Znáte lávovou lampu, v níž se pomalu pohybují barevné rosolovité koule nahoru a dolů? Vyrobíme si její napodobeninu. výzkumný úkol 07 LÁVOVÁ LAMPA Znáte lávovou lampu, v níž se pomalu pohybují barevné rosolovité koule nahoru a dolů? Vyrobíme si její napodobeninu. větší skleněná nádoba (třeba lahev od okurek) voda olej

Více

ARKADIE o.p.s. Katalog výrobků chráněné dílny. svíčky, mýdla, košíky z novinového papíru, ukázky balení svíček

ARKADIE o.p.s. Katalog výrobků chráněné dílny. svíčky, mýdla, košíky z novinového papíru, ukázky balení svíček ARKADIE o.p.s. : Katalog výrobků chráněné dílny svíčky, mýdla, košíky z novinového papíru, ukázky balení svíček VÝROBA SVÍČEK Hlavní produkcí naší chráněné dílny, jak už z jejího názvu vyplývá, je ruční

Více

Cvičení 4 z předmětu CAD I PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ ODLITKU

Cvičení 4 z předmětu CAD I PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ ODLITKU Cvičení 4 z předmětu CAD I PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ ODLITKU Cílem čtvrtého cvičení je osvojit si na jednoduchém modelu odlitku základní postupy při tvorbě úkosů, přídavků na obrábění a skořepin na 3D

Více

Kombinovaný teplovodní kotel pro spalování tuhých a ušlechtilých paliv

Kombinovaný teplovodní kotel pro spalování tuhých a ušlechtilých paliv Kombinovaný teplovodní kotel pro spalování tuhých a ušlechtilých paliv Oblast techniky Technické řešení se týká kotlů pro spalování tuhých paliv, zejména uhlí, dřeva, dřevního odpadu a biomasy s možností

Více

ClickBoard novinka na českém trhu. Obkladové stěnové a stropní panely s finální povrchovou úpravou. ClickBoard

ClickBoard novinka na českém trhu. Obkladové stěnové a stropní panely s finální povrchovou úpravou. ClickBoard ClickBoard novinka na českém trhu Obkladové stěnové a stropní panely s finální povrchovou úpravou ClickBoard Obkladové stěnové a stropní panely ClickBoard interiér Vašich snů Stěnové a stropní panely ClickBoard

Více

Termodynamika - určení měrné tepelné kapacity pevné látky

Termodynamika - určení měrné tepelné kapacity pevné látky I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Laboratorní práce č. 3 Termodynamika - určení měrné

Více

Formičky na plněné taštičky

Formičky na plněné taštičky Formičky na plněné taštičky cs Návod k použití a recepty Důležité pokyny Před prvním a po každém dalším použití formičky na plněné taštičky umyjte horkou vodou s trochou prostředku na mytí nádobí. Nepoužívejte

Více

Splávky na řeku. Takže pojďme do toho! MATERIÁL: balsová deska tloušťky 15 nebo 20 mm (prodejna pro modeláře)

Splávky na řeku. Takže pojďme do toho! MATERIÁL: balsová deska tloušťky 15 nebo 20 mm (prodejna pro modeláře) Splávky na řeku mihy.san: Tento článek je kompletním návodem na výrobu splávků na řeku. Ono na řeku není třeba brát doslovně. Rybáři, kteří nepoužívají anglické splávky waglery, si takto můžou vyrobit

Více

J.W" . ----II' "'_"""", ~ -----.--.(. ------ I 1-:, - _-._--.-~':' ---.------ I. .wlo;

J.W . ----II' '_, ~ -----.--.(. ------ I 1-:, - _-._--.-~':' ---.------ I. .wlo; Veletrh ndpadfl učitelů fyziky Střípky Z laboratoře malých debruiárů Věra Bdinková DíRKOVÁ KOMORA JEDNODUŠE Potřeby: Kelímek od jogurtu (nejlépe Danone - lze ho snadno propíchnout), černá temperová barva,

Více

I Provedení Kvalitní pilníky, ergonomické rukojeti pilníku, v odolném zavinovacím pouzdře z PVC. 5 dílů,

I Provedení Kvalitní pilníky, ergonomické rukojeti pilníku, v odolném zavinovacím pouzdře z PVC. 5 dílů, ß 41000 Extra kvalita, plast. rukojeti pilníku, v kabele. Sady dílenských pilníků 41000 101-106 4 díly, po 1 pilníku: plochý tupý, půlkulatý, kulatý a trojhranný. 41000 201-209 5 dílů, sada obsahuje po

Více

Svařované sestavy (cvičení)

Svařované sestavy (cvičení) Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: KONSTRUOVÁNÍ V CAD TŘETÍ GARSTKA A. 1.4.2013 Název zpracovaného celku: SVAŘOVANÉ SESTAVY (cvičení) Svařované sestavy (cvičení) Autodesk Inventor umožňuje efektivní tvorbu

Více

Metodická příručka 2

Metodická příručka 2 Metodická příručka 2 pro práci s keramickými hmotami v keramické dílně pro základní školu speciální Zpracováno v souladu s ŠVP Pastelka 2 Autoři: Z. Bulandrová, R. Hatáková, L. Janoušková V. Králová, J.

Více

Dort pomerančová bavarese

Dort pomerančová bavarese Dort pomerančová bavarese Ingredience pro 8 osob Korpus Pan di Spagna 200 gr Vejce M 100 gr Cukr krupice 100 gr Hladká mouka T650 špetka Sůl Rozvar 180 ml Voda 90 gr Cukr krupice 1/2 Kůra z pomeranče 10

Více

Výroba ručního papíru Návod. Veronika Lhotová Součást diplomové práce

Výroba ručního papíru Návod. Veronika Lhotová Součást diplomové práce Výroba ručního papíru Návod Veronika Lhotová Součást diplomové práce Osnova Definice Historie Výroba - čerpací síto a rám - papírenská hmota - papír - čerpání - ždímání - sušení Papír Papír je tenký, hladký,

Více

PILOVÁNÍ. Jednoduchý sek Dvojitý (křížový) sek Rukojeť

PILOVÁNÍ. Jednoduchý sek Dvojitý (křížový) sek Rukojeť PILOVÁNÍ Pilování je jedním z nejstarších způsobů ručního obrábění. Přestože se dnes ve výrobě používá mnoho moderních a velmi výkonných strojů, nachází své uplatnění i pilování, zejména při dokončovacích

Více

ABSOLVENTSKÉ PEČETĚ Potřeby a pomůcky: červená hlína, malý váleček na vyvalování na formě, sádrová forma s logem školy,transparentní glazura,

ABSOLVENTSKÉ PEČETĚ Potřeby a pomůcky: červená hlína, malý váleček na vyvalování na formě, sádrová forma s logem školy,transparentní glazura, ABSOLVENTSKÉ PEČETĚ Potřeby a pomůcky: červená hlína, malý váleček na vyvalování na formě, sádrová forma s logem školy,transparentní glazura, sklenička na kruhový tvar, razidlo na otvor pro stužku, houbička

Více

Průvodce montáží interiérových palubek

Průvodce montáží interiérových palubek Průvodce montáží interiérových palubek Tipy, rady a návody pro montáž obkladů stěn a stropů www.seca.at Proč používat značkové palubky SECA? 1. Vzhled Díky přísnému dodržování kvalitativních norem výroby

Více

ZAKÁZKOVÁ VÝROBA RUČNÍ VÝROBA PAPÍROVÝCH TAŠEK VÝROBA VYSOKÝCH NÁKLADŮ TECHNOLOGIE TISKU MATERIÁLY DOPLŇKOVÉ TECHNOLOGIE REFERENCE

ZAKÁZKOVÁ VÝROBA RUČNÍ VÝROBA PAPÍROVÝCH TAŠEK VÝROBA VYSOKÝCH NÁKLADŮ TECHNOLOGIE TISKU MATERIÁLY DOPLŇKOVÉ TECHNOLOGIE REFERENCE nejen papírové tašky... Výrobou papírových tašek se naše firma zabývá od konce 90. let. Během let se naše nabídka rozšířila nejen na výrobu papírových tašek, ale i na vlastní výrobu šanonů, krabic na víno

Více

ESII - 3.5.1 Lisování silnoproudých spojů

ESII - 3.5.1 Lisování silnoproudých spojů Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Téma: ESII - 3.5.1 Lisování silnoproudých spojů Obor: Elektrikář - silnoproud Ročník: 2. Zpracoval(a): Bc. Josef Dulínek Střední průmyslová škola Uherský Brod,

Více