ZKUŠEBNY V ÚSTÍ NAD ORLICÍ POSTŘEHY, RADY, ZKUŠENOSTI ZE ŽIVOTA

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ZKUŠEBNY V ÚSTÍ NAD ORLICÍ POSTŘEHY, RADY, ZKUŠENOSTI ZE ŽIVOTA"

Transkript

1 ZKUŠEBNY V ÚSTÍ NAD ORLICÍ POSTŘEHY, RADY, ZKUŠENOSTI ZE ŽIVOTA

2 OBSAH Úvod... 3 Vliv zkušebny na okolí... 4 Emise hluku... 4 Umístění... 5 Spotřeba energie... 5 Prostorové potřeby... 6 Model kapely... 6 Minimální prostor... 6 Množství zkušeben... 7 Rozmanitost... 7 Vzájemná izolace... 8 Vybavení... 9 Základní vybavení... 9 Nadstandardní vybavení Hygienické zázemí Nájemné Bezpečnost a zabezpeční Kouření Uzamykatelnost Časová dostupnost Zdroje... 12

3 ÚVOD Jak jsem se dozvěděl, v prostorách areálu Perly 01 mohou vzniknout výrazné změny, ba dokonce se i komunikuje s vysokými školami ohledně architektonických a urbanistických zpracování. Navíc byl vznesen nejeden dotaz na využití, případně výstavbu nových prostor pro místní hudební podhoubí v podobě kapelních zkušeben. To mne vedlo sepsat postřehy a zkušenosti, které jsem za svá hudební léta nasbíral a které by mohli pomoci při realizaci této myšlenky. Tato problematika není v Ústí nad Orlicí vůbec jednoduchá a myslím, že téměř každý muzikant, hudebník nebo aspoň nadšenec narazil na problém, kde svůj koníček vesele provozovat. Předkládám zde několik návrhů, letitých zkušeností a ideí, které by mohli této situaci pomoci a které by také mohli eventuleně vyřešit problém s hledáním zkušebny stávajících i nově začínajích kapel. Úvodem chci také prohlásit, že mnou následně popsané skutečnosti nejsou nijak zavazující a striktně směrodatné. Naopak, doufám, že to bude pro investory a tvůrce inspirující a orientačně to nastíní potřeby hudebních kapel. Samozřejmě, že ne všichni mohou také se mnou souhlasit. Názory a pohledy lidí se na jisté věci dosti liší.

4 VLIV ZKUŠEBNY NA OKOLÍ Začal bych hned ze široka. Při hledání zkušebny se mnohdy kapely stekávají s odporem odůvodněným nadměrným hlukem. Upřímně řečeno, ano, je to pravda. Jsem si vědom toho, že v obydlené oblasti může tento rušivý element dosti znepříjemnit život obyvatel. EMISE HLUKU Nebudu tady rozvíjet teorie o akustice. Na to jsou experti jiní. Chtěl bych jen přirovnat a orientačně ukázat, jak je vnímán hluk ve zkušebně a vně zkušebnu. V podstatě záleží na tom, jak je místnost zvukově izolována od okolí. Není také vyjímkou, že některé kapely hrají nahlas na hranici bolesti. Stačí si vzít tento extrém a tabulku příkladů hlasitostí a už se můžeme lehce orientovat. Tabulka 1 [1]

5 Pro práh bolesti je standardně užívána hodnota 130dB. Z vlastní zkušenosti mohu říci, že snad v našem okrese takhle nahlas nikdo nehraje. Ale pokud stojíme přímo ve zkušebně, která není až tak velká, a zvuk se v ní odráží a vytváří tzv. zvukovou kouli, můžeme vnímat hlasitost kolem 80 až 110 db. Znovu podotýkám, že toto je extrém, ne všechny kapely takto nahlas hrají. A jak je vnímána hlasitost mimo místnost? Tady je to možná na výpočty, možná i měření. Velmi závisí na izolačních vlastnostech stěn místnosti, na přítomnosti a velikosti oken, na poloze místnosti atd. Takže je jasné, že hluk lze v podstatě omezit, či eliminovat. UMÍSTĚNÍ Tady se dostáváme k tématu, které lokality jsou pro zkušebny vhodné. Nemá asi smysl psát, kde všude můžou být Spíš bych uvedl to, čeho se vyvarovat. V první řadě, rozhodně nemít zkušebnu v místech veřejných. Už z důvodu hluku, ale i zabezpečení atd. Vyvaroval bych se také místům, kde jsou schodiště, půdy, hluboké sklepy atd. Především ve vlhkých sklepích nástroje trpí a v přítomnosti elektriky je to i nebezpečné. Určitě by měla být možnost u zkušebny přistavit auto. Kapely mohou jezdit hrát a to známená stěhování věcí z auta do auta atd. A to mne inspiruje k další poznámce, přístup do zkušebny by neměl být vyloženě z veřejných prostránství. Tím mám na mysli např. vstup z obchodního centra apod. A další věc, co nejdál od velkých tabulí skel a výkladních skříní. SPOTŘEBA ENERGIE Energie je nedílná součást každé zkušebny. Pro mnohé kapely je důležité světlo a přívod elektrické energie pro zvukové aparáty. Nelze předem určit, jakou spotřebu bude zkušebna mít. To zaléží až na konkrétních podmínkách. Orientačně můžeme uvažovat, že jednotlivé aparáty mají v průměru okolo 300W a jsou tam zhruba 3, tak jsme na příkonu 900W. Nesmíme opomenout světlo, kdy běžná žárovka bere okolo 100W (nemluvím o úsporných žárovkách a zářivkách), tak jsme již na 1000W. Což je energie odebraná za jednu sekundu. Samozřejmě se tato hodnota pohybuje. Průměrná doba odběru je zhruba 2 hodiny za jednu zkoušku. To nám v podstatě dělá 2 kwh. Nepočítám zde se zdrojem tepla, protože není jasné, jakého charakteru může být.

6 PROSTOROVÉ POTŘEBY Co si budeme povídat, prostor je důležitý. Ale někdy je až příliš velký prostor spíše neprospěšný. Viz. haly, sály, konferenční místnosti. Musí se více žhavit aparáty, to znamená větší hluk, větší odběr elektřiny. Ideální je optimální řešení. A toto optimální řešení určuje počet lídí, který daný prostor sdílí. Určíme-li si referenční jednotku, modelovou kapelu, pak si můžeme určit velikost prostoru při vyšším počtu členů, nebo naopak. MODEL KAPELY Bežná rocková kapela se skládá z následujících nástroju a pozic. Bicí souprava, baskytara, kytara a zpěv. To znamená 4 členy. Existuji samozřejmě normy, které popisuji potřebný prostor pro osobu atd Nezapomínejme však, že bicí nástroje jsou definovány svojí rozlehlosti, pak ještě další místa zabírají zvukové aparáty. Obrázek 1 MINIMÁLNÍ PROSTOR Minimální prostor pro čtyřčlennou kapelu je místnost, která má v půdorysu rozměry 4x4m. Z vlastních zkušenosti vím, že tento minimální prostor stačí (viz. Obrázek 1). Nicméně, navrhoval bych zkušebny i větší.

7 MNOŽSTVÍ ZKUŠEBEN Zkušebny by měli být dostupné všem (viz. kapitola Nájemné), nicméně měli by být jakýmsi zázemím pro každou kapelu. Tudíš je nevhodné, aby se několik kapel dělilo o jednu místnost dle časového plánu, ale aby bylo k dispozici místností více. ROZMANITOST Navrhuji vytvořit 5 až 10 zkušeben různých velikostí. Zkušebny malé, větší a vyloženě velkou. Do velké zkušebny se mohou vejít kapely s velkým počtem členů, nebo mohou spolu sdílet společný prostor kupříkladu kapely dvě, nebo si tam může lebedit kapela jedna. PŘI MODELU 10 ZKUŠEBEN NAVRHUJI NÁSLEDUJÍCÍ ROZVRŽENÍ: Obrázek 2

8 VZÁJEMNÁ IZOLACE Mluvil jsem již o tom emisi hluky ze zkušebny. S tím souvisí i otázka, jestli se zkušebny nebudou vzájemně rušit, pokud budou současně obsazeny a používány. Nejsem expert přes stavební technologie, nicméně tloušťka stěn by měla být dostatečně velká, aby se toto vzájemné rušení minimalizovalo. Tudíž nedoporučuji tenké přepážky z lehkého materiálu.

9 VYBAVENÍ Pokud budeme mluvit o vybavení, člověka napadne hned několik variant, jako jsou například protihlukové stěny, podlahy, nábytek atd. Já osobně bych to rozdělil do několika skupin. ZÁKLADNÍ VYBAVENÍ Jako základní vybavení považuji následující. V podstatě jde o holou místnost, která by měla být vybavena elektrickými přípojkami, zdrojem tepla, garnýžemi, osvětlením a oknem, případně jiným vybavením pro větrání a výměnu vydýchaného vzduchu. Toto jsou v podstatě základní věci pro bezproblémový chod zkušebny. Proč holá místnost? Přijde mi zbytečné vybavovat zdi protihlukovými prvky, které jsou charakteristické například pro studiová zařízení. Navíc jsou velmi drahé. Omítka nebo barevné vymalovaní není podmínkou, ale příjemným doplňkem, který je samozřejmě vítán.

10 Proč garnýže? Kapely si mohou odhlučnit zkušebnu svépomocí na vlastní náklady. Používají se proto většinou plata od vajec, nebo velké těžké závěsy, koberce atd. Aby nedošlo k poškozovaní zdí např. hřebíky, šrouby, připínáky atd., navrhuji ke stropní hraně namontovat pevné a bytelné garnýže, na které by bylo možno takové prvky zavěšovat, aniž by došlo k poškození zdi. Navrhuji přímý zákaz tyto zdi jakkoli ničit, či používat jako kotvící prvek při vlastním odhlučnění. Důvody jsou zřejmé. Příští nájemník by převzal v podstatě zdevastovanou místnost. V opačném případě by se nájemník musel domluvit s majitelem na případné rekonstrukci a vrácení do původního stavu při ukončení nájemní smlouvy. Zdroj tepla a světla je zřejmý, stejně tak i elektrické přípojky. Zde bych jen podotkl, že počet přípojek by mohl být definován velikostí zkušebny. Při naší minimální velikosti jsou 3 přípojky dostačující. Čím více přípojek, tím méně prodlužovacích kabelů, tím méně elektrických ztrát a vyšší bezpečnost. Ohledně větrání v podstatě není co dodat. Ať se jedna o malé, velké okno, nebo odvětrávací otvor, nebo klimatizaci, mělo by to být funkční, bezpečné a jednoduché k ovládání. Myslím, že menší okno je dostačující. V případě vydýchaného vzduchu poslouží k vyvětrání, snižuje riziko vykradení a není cenově nákladné jako klimatizace. Nicméně, toto je již věc architekta a investora stavby. NADSTANDARDNÍ VYBAVENÍ Nadstandardem chápeme klimatizovanou místnost, protihlukové studiové prvky, podlahy, koberce, atd. Snad až na klimatizaci (která je v dnešní době chápána jako standard) nejsou tyto prvky vůbec potřeba. Navíc by mohli zvýšit nájemné, což shledávám jako nepříznivé. HYGIENICKÉ ZÁZEMÍ Jistě by bylo vítáno toaletní zařízení, které by bylo společné pro komplex zkušeben.

11 NÁJEMNÉ Nechci tady určovat velikost nájemného. Nicméně chci sdělit několik postřehů a zkušeností, které shledávám za důležité. V první řadě by mělo být nájemné k dispozici tomu, kdo má především trvalé bydliště nahlášené v Ústí nad Orlicí. Nebo by měl mít aspoň přednostní právo na pronájem zkušebny. Nájemníkovi by mělo být 18 let a výše a měl by nést zodpovědnost za celou zkušebnu. Pokud by byl mladší, tak může nájemní smlouvu podepsat jeho zákonný zástupce. Myslím, že je to fér. Ohledně velikosti nájemného zde mohu podotknout, že by mělo být opět odstupňované dle velikosti zkušeben. Z vlastních zkušeností mohu říci, že pro naši zkušebnu 4x4m je optimální měsíční nájem orientačně 700 Kč. Upozorňuji, budou-li zkušebny předražené, nemusí být obývané. Rozhodně bych nedoporučoval na tom vydělávat. Je to pro lidi, mělo by se to tak tvářit. Když to bude méně, jenom dobře. BEZPEČNOST A ZABEZPEČNÍ Velmi důležitou částí je bezpečnost. Opět, nebudu uvádět bezpečnostní prvky. Na to jsou normy, směrnice nebo vyhlášky. Jak jsem již zmínil, vlhká prostředí jsou nevhodná. Pracuje se s elektrickými zařízeními, tím se zvyšuje pravděpodobnost úrazu elektrickým proudem. KOUŘENÍ Ve zkušebnách by měl být zákaz kouření. Hrozí zde nebezpečí požáru. Nicméně, aspoň před komplexem venku bych vymezil prostor pro kouření s odpadkovým košem a popelníkem (něco jak známe na zastávkách a nádražích). UZAMYKATELNOST Zabezpečení je také nesmírně důležitá záležitost. Jedná se především o ochranu majetku, navíc lze si pak i nástroje případně pojistit. Toto zabezpečení by mělo být více stupňové. Tedy, nejdříve projít přes jedny nebo dvoje společné dveře a pak do jednotlivých zkušeben.

12 Další věc, kterou bych rád zmínil, jsou pojistky elektrické sítě. Je jedno asi, jestli bude pojistková skříň pro každou zkušebnu zvlášť, nebo pro všechny dohromady. Nicméně, pro majitele klíče od zkušebny by měla být přístupná a pokud možno také uzamykatelná. Nebo aspoň zajistit to, že v případě výpadku někdo přijde a takříkajíc elektriku znova nahodí. ČASOVÁ DOSTUPNOST A v poslední řadě bych chtěl poukázat na časovou dostupnost. Rozhodně navrhuji neomezený přístup na zodpovědnost nájemníka. Jde o to, že kapely dost často jezdí hrát mimo město a kupříkladu v noci se vracejí. Musí mít možnost vrátit svoje nástroje do zkušebny a naopak. Ovšem ohledně zkoušení a samotné reprodukce, měl by být respektován noční klid (od 22:00 do 6:00). ZDROJE [1] (viz. Tabulka 1) [2] [3] Prohlašuji, že všechny obrázky v tomto dokumentu jsou vytvořené mojí osobou, tudíž neporušuji žádná autorská práva :o)

TYPOLOGIE STAVEB A BYTOVÝCH DOMŮ

TYPOLOGIE STAVEB A BYTOVÝCH DOMŮ TYPOLOGIE úvod TYPOLOGIE STAVEB A BYTOVÝCH DOMŮ Typologie nauka o navrhování budov Cíl typologie vytvořit příjemné prostředí pro práci a odpočinek v budově Při navrhování objektu musíme respektovat požadavky:

Více

Katalog.indd 1 14.07.12 19:09

Katalog.indd 1 14.07.12 19:09 Katalog.indd 1 14.07.12 19:09 Jsme specializovanou firmou v prodeji Akustických Materiálů, absorpčních panelů, mobilních paravanů, plexisklových zástěn a jiných designových doplňků. Naše výrobky byly navrženy

Více

9.1 Okrajové podmínky a spotřeba energie na ohřev teplé vody

9.1 Okrajové podmínky a spotřeba energie na ohřev teplé vody 00+ příklad z techniky prostředí 9. Okrajové podmínky a spotřeba energie na ohřev teplé vody Úloha 9.. V úlohách 9, 0 a určíme spotřebu energie pro provoz zóny zadaného objektu. Zadaná zóna představuje

Více

Rozsah prací a četnosti úklidu

Rozsah prací a četnosti úklidu Příloha č. 3.2. Rozsah prací a četnosti úklidu Obecné zásady: Pracovník zhotovitele bude pružně a samostatně reagovat na aktuální potřebu úklidu a v případě nutnosti provede úklid i mimo běžný rozsah,

Více

Úzký dům s fasádou z opalovaného dřeva má prakticky rozvržený interiér

Úzký dům s fasádou z opalovaného dřeva má prakticky rozvržený interiér Úzký dům s fasádou z opalovaného dřeva má prakticky rozvržený interiér Čtyřčlenná rodina z Bukurešti získala pozemek, na němž chtěla postavit dům. Jeho úzký a dlouhý tvar dával od počátku tušit, že návrh

Více

Průvodní a souhrnná technická zpráva

Průvodní a souhrnná technická zpráva Výstavba garáže Průvodní a souhrnná technická zpráva Stavebník : Pavel Krejčík A PRŮVODNÍ ZPRÁVA 1 Identifikační údaje 1.1 Účastníci výstavby Objednatel: Pavel Krejčík Jižní 207, Komárov Dodavatel: svépomocí

Více

SEZNAM PŘÍLOH Stavební úpravy objektu č.p. 139 Elektroinstalace

SEZNAM PŘÍLOH Stavební úpravy objektu č.p. 139 Elektroinstalace SEZNAM PŘÍLOH Stavební úpravy objektu č.p. 139 Elektroinstalace EL1. Seznam příloh, technická zpráva, výpis materiálu.......5 EL2. Půdorys 1.PP......3 EL3. Půdorys 1.NP......4 EL4. Půdorys 2.NP......3

Více

Schüco VentoTherm Integrovaný okenní větrací systém s rekuperací

Schüco VentoTherm Integrovaný okenní větrací systém s rekuperací Schüco VentoTherm Integrovaný okenní větrací systém s rekuperací Schüco VentoTherm - efektivní systémové řešení větrání objektu Efektivní větrání budov je v současnosti téma, které stále více zaměstnává

Více

M10. Reproduktory M série. Uživatelský návod

M10. Reproduktory M série. Uživatelský návod M10 Reproduktory M série Uživatelský návod 1 Bezpečný provoz Polk specifikuje doporučený rozsah jmenovitého výstupního výkonu zesilovače pro každý pasivní (ne aktivní) reproduktor. Tato hodnota je typicky

Více

Výměna dobré praxe v rámci projektu Domovník preventista

Výměna dobré praxe v rámci projektu Domovník preventista Výměna dobré praxe v rámci projektu Domovník preventista Název projektu: Domovník preventista, účinný nástroj sociálního začleňování a podpory sociálně situační prevence v obci Registrační číslo: CZ.03.2.63/0.0/0.0/15_029/0003723

Více

12 Odběrná plynová zařízení

12 Odběrná plynová zařízení 12 Odběrná plynová zařízení Roman Vavřička ČVUT v Praze, Fakulta strojní Ústav techniky prostředí 1/25 http://utp.fs.cvut.cz Roman.Vavricka@fs.cvut.cz Domovní plynovod - terminologie Domovní plynovod STL

Více

SHINE ON LIFE... SUNSHINE ON LIFE... CITRUS LINE NARROW 2017 SHINE ON THE L IF E...

SHINE ON LIFE... SUNSHINE ON LIFE... CITRUS LINE NARROW 2017 SHINE ON THE L IF E... SHINE ON LIFE... SUNSHINE ON LIFE... CITRUS LINE NARROW 2017 D E S I G N : M O J E L A M PA * 2 0 1 7 SHINE ON THE L IF E... 2017 1A) 1B) 1C) 1D) CITRUS LINE NARROW LED 4 6 W čirá / zlatá ROZMĚR OBJÍMKY

Více

PODKLADY POTŘEBNÉ PRO ZPRACOVÁNÍ PRŮKAZU PRO

PODKLADY POTŘEBNÉ PRO ZPRACOVÁNÍ PRŮKAZU PRO PODKLADY POTŘEBNÉ PRO ZPRACOVÁNÍ PRŮKAZU PRO RODINNÉ A BYTOVÉ DOMY ANEB ODFAJKUJTE SI, JESTLI MÁTE VŠE PRO PRODEJ NEBO PRONÁJEM BYTU NEBO CELÉ BUDOVY POTŘEBNÉ PODKLADY V případě, že nechcete jenom čekat,

Více

AKUSTICKÝ PRŮVODCE. Úloha podhledů v aktivní akustice STROPNÍ PODHLEDY. [S námi se přání stávají skutečností] DOBRÝ POCIT PROSTŘEDÍ

AKUSTICKÝ PRŮVODCE. Úloha podhledů v aktivní akustice STROPNÍ PODHLEDY. [S námi se přání stávají skutečností] DOBRÝ POCIT PROSTŘEDÍ STROPNÍ PODHLEDY [S námi se přání stávají skutečností] CI/SfB (35) Xy December 2006 AKUSTICKÝ PRŮVODCE Úloha podhledů v aktivní akustice AKUSTICKÉ POHODLÍ BEZPEČÍ A ZDRAVÍ ESTETICKÁ KVALITA DOBRÝ POCIT

Více

STAVEBNÍ ÚPRAVY SPRCH KRYTÉHO BAZÉNU V ČESKÉ TŘEBOVÉ

STAVEBNÍ ÚPRAVY SPRCH KRYTÉHO BAZÉNU V ČESKÉ TŘEBOVÉ D.3 - IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE ZAKÁZKY NÁZEV AKCE : STAVEBNÍ ÚPRAVY SPRCH KRYTÉHO BAZÉNU V ČESKÉ TŘEBOVÉ MÍSTO STAVBY : ČESKÁ TŘEBOVÁ DATUM : 5/2015 INVESTOR : EKO BI s.r.o. KRYTÝ BAZÉN U TEPLÁRNY 617 560 02

Více

Vliv střešních oken VELUX na potřebu energie na vytápění

Vliv střešních oken VELUX na potřebu energie na vytápění Vliv střešních oken VELUX na potřebu energie na vytápění Následující studie ukazuje jaký je vliv počtu střešních oken, jejich orientace ke světovým stranám a typ zasklení na potřebu energie na vytápění.

Více

Vytvoření projektové dokumentace pro stavební povolení (vyhl. č. 499/2006 Sb) kde bude odborně vypracované BPŘ.!!!!!!HHfl!

Vytvoření projektové dokumentace pro stavební povolení (vyhl. č. 499/2006 Sb) kde bude odborně vypracované BPŘ.!!!!!!HHfl! NÁVRH PŘEMĚNY BÝVALÉHO SKLADU NA ARCHIV ADRESA : ELIŠKY MALÉ 995, PRAHA 11 OPATOV HALA: Přípravná fáze : Vytvoření projektové dokumentace pro stavební povolení (vyhl. č. 499/2006 Sb) kde bude odborně vypracované

Více

Zápis z preventivní požární prohlídky

Zápis z preventivní požární prohlídky Zápis z preventivní požární prohlídky 5, odst. 1, písm. e) Zákona č. 133/1985 Sb., o požární ochraně Objekt: Bytový soubor Čelákovice Majitel objektu: Společenství vlastníků domu v Čelákovicích Nám. 5.

Více

Návštěva u mladé dámy: Do garsonky se vešla i šatna!

Návštěva u mladé dámy: Do garsonky se vešla i šatna! 1 Návštěva u mladé dámy: Do garsonky se vešla i šatna! Zařídit malý byt je těžké. Ale víte, co je ještě těžší? Zařídit malý a k tomu atypický byt, kde se nemůžete spoléhat na pravé úhly. Že snad něco takového

Více

šíření hluku mezi jednotlivýmí prostory uvnitř budovy, např mezi sousedními byty, mezi jednotlivými hotelovými pokoji apod.

šíření hluku mezi jednotlivýmí prostory uvnitř budovy, např mezi sousedními byty, mezi jednotlivými hotelovými pokoji apod. 1 Akustika 1.1 Úvod VÝBORNÉ AKUSTICKÉ VLASTNOSTI Vnitřní pohoda při bydlení a při práci, bez vnějšího hluku, nebo bez hluku ze sousedních domů nebo místností se dnes již stává standardem. Proto je však

Více

Středoškolská technika 2015 STUDIE POLYFUNKČNÍHO DOMU DO PROLUKY NA ROHU ULIC ANTONÍNA DVOŘÁKA A NA OKROUHLÍKU V HRADCI KRÁLOVÉ

Středoškolská technika 2015 STUDIE POLYFUNKČNÍHO DOMU DO PROLUKY NA ROHU ULIC ANTONÍNA DVOŘÁKA A NA OKROUHLÍKU V HRADCI KRÁLOVÉ Středoškolská technika 2015 Setkání a prezentace prací středoškolských studentů na ČVUT STUDIE POLYFUNKČNÍHO DOMU DO PROLUKY NA ROHU ULIC ANTONÍNA DVOŘÁKA A NA OKROUHLÍKU V HRADCI KRÁLOVÉ Ondřej Machač

Více

Vysoká škola technická a ekonomická V Českých Budějovicích. Energetický audit budov EAB. Seminář č. 4. Ing. Michal Kraus, Ph.D. Katedra stavebnictví

Vysoká škola technická a ekonomická V Českých Budějovicích. Energetický audit budov EAB. Seminář č. 4. Ing. Michal Kraus, Ph.D. Katedra stavebnictví Vysoká škola technická a ekonomická V Českých Budějovicích Energetický audit budov Seminář č. 4 Ing. Michal Kraus, Ph.D. Katedra stavebnictví Výpočet energetické náročnosti budovy Program ENERGIE je určen

Více

Mít motivované účastníky. Mluvit srozumitelně dle zásad ETR. Ověřovat, zda účastníci všemu rozumí. Používat materiály ve srozumitelné podobě.

Mít motivované účastníky. Mluvit srozumitelně dle zásad ETR. Ověřovat, zda účastníci všemu rozumí. Používat materiály ve srozumitelné podobě. Mít motivované účastníky. Mluvit srozumitelně dle zásad ETR. Ověřovat, zda účastníci všemu rozumí. Používat materiály ve srozumitelné podobě. Vše, co je řečené, je dobré mít i v písemné podobě (nebo promítnuté

Více

Studie Rekonstrukce kina Bc. Petr Kvasnička 2009. STUDIE Rekonstrukce Konstantinovy Lázně bývalé kino Bratrská jednota baptistů ČÁST 3 (26.2.

Studie Rekonstrukce kina Bc. Petr Kvasnička 2009. STUDIE Rekonstrukce Konstantinovy Lázně bývalé kino Bratrská jednota baptistů ČÁST 3 (26.2. STUDIE Rekonstrukce Konstantinovy Lázně bývalé kino Bratrská jednota baptistů ČÁST 3 (26.2.2009) Obsah: 1 Varianta S1u 1.1 Schéma 1.2 Hlavní změny 2 Popis řešení 2.1 Hlavní vstup 2.2 Přístup do bytu (zádveří)

Více

10. Energeticky úsporné stavby

10. Energeticky úsporné stavby 10. Energeticky úsporné stavby Klíčová slova: Nízkoenergetický dům, pasivní dům, nulový dům, aktivní dům, solární panely, fotovoltaické články, tepelné ztráty objektu, součinitel prostupu tepla. Anotace

Více

NÍZKOENERGETICKÉ BYDLENÍ Snížení energetické náročnosti. Komfortní bydlení - nový standard

NÍZKOENERGETICKÉ BYDLENÍ Snížení energetické náročnosti. Komfortní bydlení - nový standard NÍZKOENERGETICKÉ BYDLENÍ Snížení energetické náročnosti Snížení energetické závislosti Naše domy mají tak malé ztráty tepla. Využívají energii ze slunce, teplo vydávané domácími spotřebiči a samotnými

Více

Harmonie, příspěvková organizace Krnov, Pod Cvilínem, Chářovská 785/85, PSČ Pracoviště: Chráněné bydlení, Opavská 294/40, Krnov

Harmonie, příspěvková organizace Krnov, Pod Cvilínem, Chářovská 785/85, PSČ Pracoviště: Chráněné bydlení, Opavská 294/40, Krnov Harmonie, příspěvková organizace Krnov, Pod Cvilínem, Chářovská 785/85, PSČ 794 01 Pracoviště: Chráněné bydlení, Opavská 294/40, 794 01 Krnov 1 -p Toto jsou pravidla, na kterých jsme se společně domluvili

Více

Více pohodlí pro Váš domov

Více pohodlí pro Váš domov Více pohodlí pro Váš domov Profilový systém 5komorový systém se stavební hloubkou 70 mm elegantní, lehce zaoblené hrany provedení: s odsazeným nebo částečně odsazeným křídlem pohledová šířka 99 176 mm

Více

TECHNICKÁ ZPRÁVA REGIONÁLNÍ VZDĚLÁVACÍ CENTRUM STAVEBNÍCH ŘEMESEL JM KRAJE BRNO BOSONOHY. PRAŽSKÁ 38b, 642 00 BRNO-BOSONOHY PROJEKT VNITŘNÍHO VYBAVENÍ

TECHNICKÁ ZPRÁVA REGIONÁLNÍ VZDĚLÁVACÍ CENTRUM STAVEBNÍCH ŘEMESEL JM KRAJE BRNO BOSONOHY. PRAŽSKÁ 38b, 642 00 BRNO-BOSONOHY PROJEKT VNITŘNÍHO VYBAVENÍ REGIONÁLNÍ VZDĚLÁVACÍ CENTRUM STAVEBNÍCH ŘEMESEL JM KRAJE BRNO BOSONOHY PRAŽSKÁ 38b, 642 00 BRNO-BOSONOHY PROJEKT VNITŘNÍHO VYBAVENÍ TECHNICKÁ ZPRÁVA V Brně, červen 2015 z.č. 13 / 08-1 - 1. IDENTIFIKAČNÍ

Více

SBORNÍK. Těžká cesta investora. Firemní vize : Tvoříme pěkné věci bydlení jinak

SBORNÍK. Těžká cesta investora. Firemní vize : Tvoříme pěkné věci bydlení jinak SBORNÍK Těžká cesta investora Firemní vize : Tvoříme pěkné věci bydlení jinak Strategie: Ukázat lidem, jak mohou bydlet Nájemní bydlení: i v nájemním bydlení se dá pěkně bydlet (dnes paneláky, vybavení

Více

Zkušebna. Zde se používají nejčastěji: basstrap, jehlan, complet, panely 7 a 9 cm, případně čokoláda.

Zkušebna. Zde se používají nejčastěji: basstrap, jehlan, complet, panely 7 a 9 cm, případně čokoláda. Zkušebna Zde se používají nejčastěji: basstrap, jehlan, complet, panely 7 a 9 cm, případně čokoláda. Proč, jak, kam co??? V zásadě v tom všichni hledají vědu a při tom je dávno osvědčený fungující koncept.

Více

KONFIGURÁTOR Postav si svou stanici!

KONFIGURÁTOR Postav si svou stanici! KONFIGURÁTOR Postav si svou stanici! Obsah >> Úvod.. 1 >> Korpus stanice 3 >> Střecha. 5 >> Fasáda.. 6 >> Výpočet větrání. 7 >> Dveře. 8 >> Větrací prvky... 9 >> Průchodky. 10 >> Elektro výzbroj... 12

Více

VELUM VELUM. Systém pro ostrovní stropní podhledy. Výkon pro chlazení 112W/m² Výkon pro vytápění 187W/m² Akus cký útlum αw = až 0,85 (EN ISO 11654)

VELUM VELUM. Systém pro ostrovní stropní podhledy. Výkon pro chlazení 112W/m² Výkon pro vytápění 187W/m² Akus cký útlum αw = až 0,85 (EN ISO 11654) VELUM Systém pro ostrovní stropní podhledy Výkon pro chlazení 112W/m² Výkon pro vytápění 187W/m² Akus cký útlum αw = až 0,85 (EN ISO 11654) 01 Systém VELUM Projekční a realizační činnost zajišťuje www.geocore.cz

Více

Provozní řád areálu sportovního stadionu v Jilemnici

Provozní řád areálu sportovního stadionu v Jilemnici Provozní řád areálu sportovního stadionu v Jilemnici Část I. Základní ustanovení Článek 1 Název, adresa: Sportovní stadion v Jilemnici 514 01 Jilemnice e-mail: info@sport-jilemnice.cz www.sport-jilemnice.cz

Více

STAVEBNÍ ÚPRAVA OBJEKTU S PRODEJNOU POTRAVIN, parc. č ŽADATEL: OÚ Voznice Voznice Dobříš ZPRACOVATEL DOKUMENTACE :

STAVEBNÍ ÚPRAVA OBJEKTU S PRODEJNOU POTRAVIN, parc. č ŽADATEL: OÚ Voznice Voznice Dobříš ZPRACOVATEL DOKUMENTACE : ŽADATEL: OÚ Voznice Voznice 7 ZPRACOVATEL DOKUMENTACE : Ing. Ondřej Červenka Voznice 64 STAVEBNÍ ÚPRAVA OBJEKTU S PRODEJNOU POTRAVIN, parc. č. 1043 DOKUMENTACE DLE PŘÍL. 1 VYHL. 499/2006 Sb. D.1.4.b VYTÁPĚNÍ

Více

Domovní řád ČÁST I. Čl.1 OBECNÁ USTANOVENÍ

Domovní řád ČÁST I. Čl.1 OBECNÁ USTANOVENÍ Bytové družstvo Varnsdorfská 346 IČO: 25681010 se sídlem: Praha 9, Varnsdorfská 346 zapsané v obchodním rejstříku Městského soudu v Praze v oddíle Dr., vložce 4169 Domovní řád ČÁST I. Čl.1 OBECNÁ USTANOVENÍ

Více

B Testy pro písemnou část zkoušky RT EZ z ochrany před úrazem elektrickým proudem

B Testy pro písemnou část zkoušky RT EZ z ochrany před úrazem elektrickým proudem B Testy pro písemnou část zkoušky RT EZ z ochrany před úrazem elektrickým proudem (označené otázky nejsou uplatňovány v testech pro rozsah E4 na nářadí a spotřebiče) 1) Z čeho musí sestávat ochranné opatření?

Více

Středoevropské centrum pro vytváření a realizaci inovovaných technickoekonomických studijních programů Registrační číslo projektu:

Středoevropské centrum pro vytváření a realizaci inovovaných technickoekonomických studijních programů Registrační číslo projektu: Středoevropské centrum pro vytváření a realizaci inovovaných technickoekonomických studijních programů Registrační číslo projektu: CZ.1.07/2.2.00/28.0301 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním

Více

MĚSTO MIMOŇ. Mírová 120, 471 24 Mimoň, tel. 487805001, e-mail podatelna@mestomimon.cz. Směrnice Rady města Mimoň č. 13 /2014

MĚSTO MIMOŇ. Mírová 120, 471 24 Mimoň, tel. 487805001, e-mail podatelna@mestomimon.cz. Směrnice Rady města Mimoň č. 13 /2014 MĚSTO MIMOŇ Mírová 120, 471 24 Mimoň, tel. 487805001, e-mail podatelna@mestomimon.cz Směrnice Rady města Mimoň č. 13 /2014 PRAVIDLA o pronajímání bytů z majetku města Mimoň a Mimoňské komunální a.s. Stran:

Více

AKUSTICKÝ POSUDEK. Posouzení dělicích mezibytových stěn na akci BD V Závětří. Objednatel ALFAPLAN s.r.o. Stará Pohůrka 340 370 06 České Budějovice

AKUSTICKÝ POSUDEK. Posouzení dělicích mezibytových stěn na akci BD V Závětří. Objednatel ALFAPLAN s.r.o. Stará Pohůrka 340 370 06 České Budějovice Sirkárny 467/2a, 370 04 České Budějovice www.akustikad.com, akustikad@akustikad.com fax: 387 202 590, mobil: 737 705 636 AKUSTICKÝ POSUDEK Posouzení dělicích mezibytových stěn na akci BD V Závětří Objednatel

Více

Kompaktní rozváděče VN. s odpínači H 27 jmenovité napětí 12 a 25 kv jmenovitý proud 630 A

Kompaktní rozváděče VN. s odpínači H 27 jmenovité napětí 12 a 25 kv jmenovitý proud 630 A Kompaktní rozváděče VN s odpínači H 27 jmenovité napětí 12 a 25 kv jmenovitý proud 630 A 1 Všeobecně Vzduchem izolované kompaktní rozváděče vn firmy Driescher jsou vhodné pro použití v kompaktních trafostanicích

Více

Stavba prošla v roce 2005 stavebními úpravami, součástí kterých byla také rekonstrukce systému vytápění. Objekt je obýván čtyřčlennou rodinou.

Stavba prošla v roce 2005 stavebními úpravami, součástí kterých byla také rekonstrukce systému vytápění. Objekt je obýván čtyřčlennou rodinou. Rodinný dům ve Zlíně Popis objektu: Jedná se o zděný cihelný dům, ve kterém jsou dvě samostatné bytové jednotky - tzv. Baťovský půldomek" - situovaný do historické zástavby ve Zlíně - část Letná. Stavba

Více

PROVOZNÍ ŘÁD ZÁMECKÉ KOČÁROVNY

PROVOZNÍ ŘÁD ZÁMECKÉ KOČÁROVNY PROVOZNÍ ŘÁD ZÁMECKÉ KOČÁROVNY 1 Provozní řád zámecké kočárovny Účelem provozního řádu je zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví zúčastněných osob, ochrany majetku, cílem provozního řádu je zajištění příjemné

Více

POŽÁRNĚ BEZPEČNOSTNÍ ŘEŠENÍ

POŽÁRNĚ BEZPEČNOSTNÍ ŘEŠENÍ POŽÁRNĚ BEZPEČNOSTNÍ ŘEŠENÍ Akce: Název stavby: FN Plzeň Bory TS 22/0,4kV Vojenská nemocnice, osazení transformátoru 1000kVA za stávající 630kVA Místo stavby: Plzeň, Edvarda Beneše 13 Stupeň: projekt Stavebník:

Více

ÚSPORA ENERGIE Díky tomu, že se osvětlení zapíná, jen když je potřeba, lze ušetřit až 98 % energie.

ÚSPORA ENERGIE Díky tomu, že se osvětlení zapíná, jen když je potřeba, lze ušetřit až 98 % energie. Příklad osvětlení zahrady a fasády SVĚTO SVĚTO ZAMEÁ BEZPEČÍ Majetek může být snadněji monitorován dvěma čidly pohybu. Již 2 čidla přítomnosti namontovaná na nárožích domu monitorují pozemek kolem domu

Více

Úklidové služby pro Domov pro seniory Háje. Popis činností

Úklidové služby pro Domov pro seniory Háje. Popis činností Úklidové služby pro Domov pro seniory Háje Popis činností Denní úklid včetně sobot a nedělí Pokoje klientů včetně dezinfekce, koupelen koupelen mytí zařizovacích předmětů hygienických zařízení včetně dezinfekce,

Více

Typové domy ALPH. základní informace o ALPH 86 a 133. Pasivní domy Těrlicko

Typové domy ALPH. základní informace o ALPH 86 a 133. Pasivní domy Těrlicko Typové domy ALPH základní informace o ALPH 86 a 133 1 Technologie Pasivní domy ALPH 86, 133 ALPH přináší zdravé a bezpečné bydlení i nejmodernější technologie. To vše nejen s ohledem k životnímu prostředí,

Více

Ochrana před hlukem. Ochrana před hlukem

Ochrana před hlukem. Ochrana před hlukem - hluk dle zákona č. 258/2000 Sb. = zvuk, který může být škodlivý pro zdraví a jehož imisní hygienický limit stanoví prováděcí právní předpis - cílem hlukových limitů je ochrana návštěvníků koncertů a

Více

BRUCHAPaneel. Protipožární stěnový WP-F

BRUCHAPaneel. Protipožární stěnový WP-F 31 61 Akustický WP-A 1 PROFIL 6 50 PROFIL 5 BRUCHAPaneel PROFIL 4 PROFIL 3 PROFIL Protipožární stěnový WP-F VIDITELNÉ UPEVNĚNÍ dobré IZOLAČNÍ PROTIHLUKOVÉ VLASTNOSTI bohatá rozmanitost profilů hospodárnější

Více

PRŮVODCE EU ŠTÍTKOVÁNÍ PNEUMATIK

PRŮVODCE EU ŠTÍTKOVÁNÍ PNEUMATIK PRŮVODCE EU ŠTÍTKOVÁNÍ PNEUMATIK EU Štítky : nový odkaz na home page B2B PIRELLI B2B tyreclub.pirelli.com PIRELLI B2B tyreclub.pirelli.com EU Štítky : Stitky (soubor csv s aktuálním sortimentem a hodnotami

Více

Určeno pro studenty předmětu /01 - Elektrická zařízení a rozvody v budovách ( EZRB )

Určeno pro studenty předmětu /01 - Elektrická zařízení a rozvody v budovách ( EZRB ) Vnitřní elektrické rozvody Lektor: Ing. Tomáš Mlčák, Ph. D. Katedra elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky VŠB-TU Ostrava červenec 2013, Ostrava-Poruba Elektrická zařízení a rozvody v budovách

Více

AKUSTICKÝ POSUDEK. Objednatel ALFAPLAN s.r.o. Stará Pohůrka 340 370 06 České Budějovice

AKUSTICKÝ POSUDEK. Objednatel ALFAPLAN s.r.o. Stará Pohůrka 340 370 06 České Budějovice www.akustikad.com, akustikad@akustikad.com fax: 387 202 590, mobil: 737 705 636 AKUSTICKÝ POSUDEK Posouzení stávající výtahové šachty na akci Stavební úpravy, nástavba a přístavba domova pro seniory Kaplice,

Více

Tak co uděláme dnes? Dnes zvolíme pěknou designovou disciplínu osvětlení. I když je v tom více techniky a fyziky, než se zdá.

Tak co uděláme dnes? Dnes zvolíme pěknou designovou disciplínu osvětlení. I když je v tom více techniky a fyziky, než se zdá. Tak co uděláme dnes? Dnes zvolíme pěknou designovou disciplínu osvětlení. I když je v tom více techniky a fyziky, než se zdá. 2 Napřed zjistíme potřebný světelný tok pro celkové osvětlení místnosti. Mám

Více

) a vysoká relativní vlhkost vzduchu. To má za následek únavu a špatnou regeneraci během spánku, ale také tvorbu plísní v novostavbách.

) a vysoká relativní vlhkost vzduchu. To má za následek únavu a špatnou regeneraci během spánku, ale také tvorbu plísní v novostavbách. Zejména při dnešním trendu prosazování utěsněných, energeticky úsporných stavebních konstrukcí přirozená výměna vzduchu zdaleka nestačí. Důsledkem je pak příliš velká zátěž oxidem uhličitým (CO 2 ) a vysoká

Více

WASTE RECYCLING TECHNOLOGY.cz a.s. Zapsáno v obchodním rejstříku, vedeného Městským soudem v Praze oddíl B, vložka 11921.

WASTE RECYCLING TECHNOLOGY.cz a.s. Zapsáno v obchodním rejstříku, vedeného Městským soudem v Praze oddíl B, vložka 11921. 2 STUDIE STAVBY VÝVOJOVÉ A INOVAČNÍ CENTRUM společnosti WRT.cz Plzeň Letkov WASTE RECYCLING TECHNOLOGY.cz a.s. Zapsáno v obchodním rejstříku, vedeného Městským soudem v Praze oddíl B, vložka 11921. zdroj:

Více

Analýza rozmístění simulátorů OS BVP2 na hale 51

Analýza rozmístění simulátorů OS BVP2 na hale 51 VR Group, a.s., Toužimská 583, 197 00 Praha 9, tel.: 296 505 736, fax: 296 505 752 e-mail: vrg@vrg.cz, www: http://www.vrg.cz Analýza rozmístění simulátorů OS BVP2 na hale 51 BRNO 2008 Obsah 1 Úvod...

Více

B. Souhrnná technická zpráva. 2. Mechanická odolnost a stabilita Není nutné prokazovat. Jedná se o inženýrskou podzemní stavbu.

B. Souhrnná technická zpráva. 2. Mechanická odolnost a stabilita Není nutné prokazovat. Jedná se o inženýrskou podzemní stavbu. B. Souhrnná technická zpráva 1. Urbanistické, architektonické a stavebně technické řešení Jedná se o inženýrskou podzemní stavbu. 2. Mechanická odolnost a stabilita Není nutné prokazovat. Jedná se o inženýrskou

Více

TECHNICKÁ SPECIFIKACE BYTOVÝCH JEDNOTEK A SPOLEČNÝCH PROSTOR

TECHNICKÁ SPECIFIKACE BYTOVÝCH JEDNOTEK A SPOLEČNÝCH PROSTOR TECHNICKÁ SPECIFIKACE BYTOVÝCH JEDNOTEK A SPOLEČNÝCH PROSTOR Budovy L, M, N, O Konstrukce budovy KONSTRUKCE základy a základová deska - železobeton nosné zdi železobeton nebo zdivo nenosné zdi a příčky

Více

Projektová dokumentace 2. část VZ - Sedadla, židle a související výrobky a jejich díly. Obsah:

Projektová dokumentace 2. část VZ - Sedadla, židle a související výrobky a jejich díly. Obsah: Projektová dokumentace 2. část VZ - Sedadla, židle a související výrobky a jejich díly Obsah: 1. Úvodní specifikace 2. Půdorys 1 3. Půdorys 2 4. Půdorys 3 5. Kancelářská židle Z1, konferenční židle Z2

Více

Komfortní řešení pro vaše bydlení

Komfortní řešení pro vaše bydlení Komfortní řešení pro vaše bydlení Nejrůznější využití Apartmány Rodinné domy Kanceláře Centralizovaná výroba chladu nebo tepla pro každou budovu nebo skupinu budov Kanálová klimatizace pro každý byt Ovladač

Více

Zápis ze zasedání členské schůze družstva

Zápis ze zasedání členské schůze družstva Program schůze: Zápis ze zasedání členské schůze družstva Bytové družstvo Jana Masaryka č.p. 829, Praha 2 V pondělí dne 14.03.2016 od 18:00 hod v salonku v restauraci Zvonařka na adrese Šafaříkova 1, Praha

Více

To nejlepší pro Váš dům.

To nejlepší pro Váš dům. Prof ily třídy A: To nejlepší pro Váš dům. 100% KVALITA Profily třídy A dle ČSN EN 12608 jen od VEKA Obraťte se na nás těšíme se na Vás: Silné profily silný výkon Firma VEKA jako jeden z předních světových

Více

ZMĚNOVÝ LIST Střekovské nábřeží

ZMĚNOVÝ LIST Střekovské nábřeží ZMĚNOVÝ LIST Střekovské nábřeží 1/ Kamenné objekty SO 104 (kameny do vody): 936.260,- SO 109 (pobřežní kameny): 989.807,- : 1.926.067,- 2/ Tribuny SO 108 : 832.211,- SO 111 : 614.136,- SO 114 : 531.833,-

Více

Doporučené standardy nízko energetických budov a budov s téměř nulovou potřebou energie

Doporučené standardy nízko energetických budov a budov s téměř nulovou potřebou energie Doporučené standardy nízko energetických budov a budov s téměř nulovou potřebou energie Téma vývoje energetiky budov je v současné době velmi aktuální a stává se společenskou záležitostí, neboť šetřit

Více

Inteligentní elektroinstalace systém ABB i-bus EIB

Inteligentní elektroinstalace systém ABB i-bus EIB Inteligentní elektroinstalace systém ABB i-bus EIB Klasické systémy elektroinstalace jsou v posledních letech stále častěji nahrazovány elektroinstalacemi v takzvaném inteligentním provedení, a to zejména

Více

ing. Roman Šubrt PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI

ing. Roman Šubrt PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI ing. Roman Šubrt Energy Consulting o.s. PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI e-mail: web: roman@e-c.cz www.e-c.cz tel.: 777 196 154 1 PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY Zákon 406/2000 Sb. v aktuálním znění

Více

Energetická efektivita

Energetická efektivita Energetická efektivita / jak ji vnímáme, co nám přináší, jak ji dosáhnout / Saint-Gobain Construction Products CZ a.s. Divize ISOVER Počernická 272/96 108 03 Praha 10 Ing. Libor Urbášek Energetická efektivita

Více

PIR technologie US technologie

PIR technologie US technologie Jednoduché a úsporné senzory Legrand nabízí moderní senzory pro efektivní řešení řízení osvětlení. Samostatné autonomní senzory 1 výstup: Autonomní pohybové senzory (str. 134 a 136) Autonomní přítomnostní

Více

Betonové transformační stanice. typu pf.p. s vnitřní obsluhou. Up to 40.5 kv -1600 kva. Reliable innovation. Personal solutions. www.ormazabal.

Betonové transformační stanice. typu pf.p. s vnitřní obsluhou. Up to 40.5 kv -1600 kva. Reliable innovation. Personal solutions. www.ormazabal. Betonové transformační stanice typu Reliable innovation. Personal solutions. www.ormazabal.com Betonové transformační stanice Popis Transformační stanice typu jsou určeny pro kabelové sítě využívané energetickými

Více

Ing. Barbora Hrubá, Ing. Jiří Winkler Kat. 225 Pozemní stavitelství 2014

Ing. Barbora Hrubá, Ing. Jiří Winkler Kat. 225 Pozemní stavitelství 2014 MĚŘENÍ AKUSTICKÝCH VELIČIN Ing. Barbora Hrubá, Ing. Jiří Winkler Kat. 225 Pozemní stavitelství 2014 Základní pojmy ZVUK Mechanické vlnění v látkovém prostředí, které je schopno vyvolat sluchový vjem. Frekvence

Více

Téma sady: Všeobecně o vytápění. Název prezentace: soustavy vytápění 4

Téma sady: Všeobecně o vytápění. Název prezentace: soustavy vytápění 4 Téma sady: Všeobecně o vytápění. Název prezentace: soustavy vytápění 4 Autor prezentace: Ing. Eva Václavíková VY_32_INOVACE_1207_soustavy_vytápění_4_pwp Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název

Více

NÁVOD K OBSLUZE Obj. č.: 610 481

NÁVOD K OBSLUZE Obj. č.: 610 481 NÁVOD K OBSLUZE Obj. č.: 610 481 Dveřní domovní hovorové zařízení s elektrickým zámkem je komfortní zařízení, umožňující hovořit na dálku s návštěvníkem,nacházejícím se před dveřmi rodinného domku nebo

Více

Bytový dům REAL, Kyjov. Novostavba bytového domu REAL v Kyjově, ulice U Sklepů nadstandardní řešení vašeho bydlení

Bytový dům REAL, Kyjov. Novostavba bytového domu REAL v Kyjově, ulice U Sklepů nadstandardní řešení vašeho bydlení Bytový dům REAL, Kyjov Novostavba bytového domu REAL v Kyjově, ulice U Sklepů nadstandardní řešení vašeho bydlení Charakteristickým rysem stavby jsou kontrastní vnější výplně otvorů, zábradlí a stavební

Více

Obsah ÚVOD... 9 JAK SE ROZHODNOUT... 11 PODMÍNKY PRO REALIZACI STAVBY... 21 NEŽ ZAČNETE STAVĚT... 37

Obsah ÚVOD... 9 JAK SE ROZHODNOUT... 11 PODMÍNKY PRO REALIZACI STAVBY... 21 NEŽ ZAČNETE STAVĚT... 37 Obsah ÚVOD..................................................................... 9 JAK SE ROZHODNOUT.......................................... 11 Výběr pozemku..........................................................

Více

AKUSTICKÝ POSUDEK. Posouzení stropních konstrukcí na akci BD V Závětří. Objednatel ALFAPLAN s.r.o. Stará Pohůrka 340 370 06 České Budějovice

AKUSTICKÝ POSUDEK. Posouzení stropních konstrukcí na akci BD V Závětří. Objednatel ALFAPLAN s.r.o. Stará Pohůrka 340 370 06 České Budějovice U Sirkárny 467/2a, 370 04 České Budějovice www.akustikad.com, akustikad@akustikad.com fax: 387 202 590, mobil: 737 705 636 AKUSTICKÝ POSUDEK Posouzení stropních konstrukcí na akci BD V Závětří Objednatel

Více

Arch.č.: F-1-4-B-1 TECHNICAL REPORT list 1/7

Arch.č.: F-1-4-B-1 TECHNICAL REPORT list 1/7 OBSAH 1. Úvod... 2 2. Podklady... 2 3. Technické řešení... 2 3.1. Klimatizace České pošty... 2 3.2. Klimatizace bytů 4.- 6.NP... 4 3.3. Klimatizace serveroven 7. 9.NP... 6 4. Kontrola hluku... 6 5. Nároky

Více

D Elektroinstalace

D Elektroinstalace Obsah 1. ZADÁNÍ... 2 1.1. ROZSAH PROJEKTU... 2 1.2. PROJEKTOVÉ PODKLADY... 2 2. SILNOPROUD... 2 2.1. ZÁKLADNÍ TECHNICKÉ ÚDAJE... 2 2.2. ENERGETICKÁ BILANCE... 2 2.3. NAPÁJENÍ... 2 2.4. HLAVNÍ POSPOJENÍ...

Více

Zařízení vzduchotechniky

Zařízení vzduchotechniky Akce: Investor: Obec Kobylnice Stupeň: DUR + DSP Zařízení vzduchotechniky F 1. 4. 1 Technická zpráva Hlavní projektant: Ing. Kolajová Vypracoval: Ing. Truncová Datum: 2/2012 Číslo paré: - 1 - OBSAH 1.0

Více

Informace o výrobku (pokračování)

Informace o výrobku (pokračování) Informace o výrobku (pokračování) Kompaktní zařízení přívodu a odvodu. Kryt z ocelového plechu, barva bílá, vrstva prášku, zvukově a tepelně izolovaný. S dálkovým ovládáním se spínacími hodinami, programovým

Více

JAK NA BEZDRÁT ANEB ZÁKLADNÍ TECHNICKÉ MINIMUM

JAK NA BEZDRÁT ANEB ZÁKLADNÍ TECHNICKÉ MINIMUM JAK NA BEZDRÁT ANEB ZÁKLADNÍ TECHNICKÉ MINIMUM Obsah 1. RÁDIOVÝ SIGNÁL V BUDOVÁCH...3 1.1. Odrazy a propustnost... 3 1.2. Stínění... 5 1.3. Úhel prostupu... 6 2. INSTALACE ANTÉNY...7 2.1. Instalace magnetické

Více

Štěměchy-Kanalizace a ČOV SO-02 Zařízení vzduchotechniky strana 1/5. Obsah :

Štěměchy-Kanalizace a ČOV SO-02 Zařízení vzduchotechniky strana 1/5. Obsah : Štěměchy-Kanalizace a ČOV SO-02 Zařízení vzduchotechniky strana 1/5 Obsah : 1. Úvod 2. Koncepce větracích zařízení 3. Energetické nároky zařízení 4. Ekologie 5. Požární ochrana 6. Požadavky na související

Více

COLTLITE POPIS VÝROBKU COLTLITE

COLTLITE POPIS VÝROBKU COLTLITE POPIS VÝROBKU FUNKCE VÝROBKU: Lamelové okno Coltlite je určeno k přirozenému větrání budov, dennímu osvětlení vnitřních prostor budov a dále k přirozenému odvodu kouře a tepla při požáru. Okno Coltlite

Více

Výroční zpráva o hospodaření s energiemi za rok 2008

Výroční zpráva o hospodaření s energiemi za rok 2008 Výroční zpráva o hospodaření s energiemi za rok 2008 Střední škola energetická a stavební, Chomutov, Na Průhoně 4800, příspěvková organizace Na Průhoně 4800 430 11 CHOMUTOV Zpráva o hospodaření s energiemi

Více

Multifunkční dveře MZ Thermo Tepelně dělené venkovní dveře s nejlepšími hodnotami tepelné izolace

Multifunkční dveře MZ Thermo Tepelně dělené venkovní dveře s nejlepšími hodnotami tepelné izolace Multifunkční dveře MZ Thermo Tepelně dělené venkovní dveře s nejlepšími hodnotami tepelné izolace NOVINKA Nové multifunkční dveře MZ Thermo přesvědčuje nejen svou mimořádně robustní kvalitou. Díky tepelnému

Více

Zápis z veřejného zasedání Zastupitelstva obce Kornatice 9/2016 konaného dne

Zápis z veřejného zasedání Zastupitelstva obce Kornatice 9/2016 konaného dne Zápis z veřejného zasedání Zastupitelstva obce Kornatice 9/2016 konaného dne 21.9.2016 Přítomní zastupitelé: J. Šustr, A Šustrová, I. Lavičková, L. Bouchner, M. Neumaierová P.Skála a J. Sýkora 1) Zahájení

Více

ÚNIKOVÉ CESTY A VÝCHODY

ÚNIKOVÉ CESTY A VÝCHODY ÚNIKOVÉ CESTY A VÝCHODY Zákon č. 133/1985 Sb., o požární ochraně, ve znění pozdějších předpisů, stanovuje v 5 odst. 1 písm. b) povinnost pro právnické osoby a podnikající fyzické osoby vytvářet podmínky

Více

YTONG DIALOG Blok I: Úvod do problematiky. Ing. Petr Simetinger. Technický poradce podpory prodeje

YTONG DIALOG Blok I: Úvod do problematiky. Ing. Petr Simetinger. Technický poradce podpory prodeje YTONG DIALOG 2017 Blok I: Úvod do problematiky Ing. Petr Simetinger Technický poradce podpory prodeje V uzavřených místnostech tráví většina z nás 90 % života. Změny, které by nás měly změnit Legislativní

Více

Nasávací pneumatické dopravníky

Nasávací pneumatické dopravníky Nasávací pneumatické dopravníky Pneumatické dopravníky Kongskilde flexibilní a spolehlivý dopravní systém Již od roku 1949 Kongskilde vyvíjí a vyrábí pneumatické dopravníky zrnitých materiálů a dnes patří

Více

SVĚTELNÉ A SILNOPROUDÉ ROZVODY VNITŘNÍ

SVĚTELNÉ A SILNOPROUDÉ ROZVODY VNITŘNÍ Domov mládeže Gorkého 35 E23/12 Rekonstrukce elektroinstalace - DPS SVĚTELNÉ A SILNOPROUDÉ ROZVODY VNITŘNÍ TECHNICKÁ ZPRÁVA V Domově mládeže na Gorkého 35 s provede rekonstrukce elektroinstalace. Ta je

Více

je investice do zvýšení hodnoty Vašeho domu! ve vašem domě či jiné nemovitosti.

je investice do zvýšení hodnoty Vašeho domu! ve vašem domě či jiné nemovitosti. PŘEDSTAVENÍ KONCEPTU Sklepy Hélicave jsou původní francouzský koncept, který nabízí vynikající možnost vybudování pravého vinného sklepa. Svým unikátním pojetím nabízí řešení všude tam, kde se až dosud

Více

E. ZÁSADY ORGANIZACE VÝSTAVBY

E. ZÁSADY ORGANIZACE VÝSTAVBY Název akce: STAVEBNÍ ÚPRAVY VSTUPNÍCH PROSTORŮ Řešovská 515-519, Praha 8 - Bohnice Investor: Bytové družstvo Řešovská Praha 8 - Bohnice, Řešovská 516/7 IČ: 24720500 Zhotovitel projektové dokumentace: CERTIGO

Více

I N F O R M A C E P R O T I S K

I N F O R M A C E P R O T I S K U zrcadlových skříněk a zrcadel s osvětlením sází společnost KEUCO na vlastní vývoj LED modulů a senzorové techniky 10 let zásobování náhradními díly pro zrcadlové skříňky KEUCO s LED osvětlením Už dlouho

Více

Živnostenský úřad Gorkého 458, Pardubice klimatizace Technická zpráva

Živnostenský úřad Gorkého 458, Pardubice klimatizace Technická zpráva Živnostenský úřad Gorkého 458, Pardubice klimatizace Technická zpráva Jednostupňový projekt Zhotovitel: Ing. Jaromír Stodola Průmyslová 526 530 03 Pardubice tel./fax: 466 750 301 datum: 10/2013 1 (celkem

Více

Řízené větrání, rozvody, řízení a regulace

Řízené větrání, rozvody, řízení a regulace Řízené větrání, rozvody, řízení a regulace Radek Peška Evora CZ, s.r.o. Správné dimenzování objemu vzduchu u bytové výstavby YTONG DIALOG 2017 OSTRAVA, 10.10.2017 Požadavky na větrání obytných budov podle

Více

PŘÍPOJKY NN. VŠB TU Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra obecné elektrotechniky

PŘÍPOJKY NN. VŠB TU Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra obecné elektrotechniky VŠB TU Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra obecné elektrotechniky PŘÍPOJKY NN 1. Všeobecné podmínky 2. Druhy přípojek 3. Dodávka elektrické energie 4. Skladba ceny za elektrickou energii

Více

Provozní řád Městské sportovní haly Skalná

Provozní řád Městské sportovní haly Skalná Provozní řád Městské sportovní haly Skalná Majitel: Místo: Město Skalná, Sportovní 9, 351 34 Skalná Sportovní 412, 351 34 Skalná Část I. Základní ustanovení Článek 1 Tento provozní řád určuje zásady chování

Více

Zápis ze zasedání výboru Datum: 10.1.2008 18:30 Místo jednání: výměník, Litoměřická 405/9 Přítomen: Nepřítomen: Přizván: Angel Dončev Yveta Bravencová Hana Marková Martin Krejčí Miroslav Klíma pan a paní

Více

TECHNICKÁ ZPRÁVA 1.4.1 PŮDORYS 1.4.2

TECHNICKÁ ZPRÁVA 1.4.1 PŮDORYS 1.4.2 OBSAH: 1. Úvodní údaje 2. Technické údaje 3. Technické řešení 4. Bleskosvod 5. Závěrem SEZNAM PŘÍLOH TECHNICKÁ ZPRÁVA 1.4.1 PŮDORYS 1.4.2 I.TECHNICKÁ ZPRÁVA 1.Úvodní údaje Identifikační údaje - akce: CHOTĚBOŘ

Více

Průmyslová vrata Sekční průmyslová vrata

Průmyslová vrata Sekční průmyslová vrata Průmyslová vrata Sekční průmyslová vrata Crawford 542 Přizpůsobeno potřebám zákazníka Crawford 542 jsou sekční vrata pro použití ve skladech, logistických centrech a všech druzích výrobních závodů. Design

Více

13. Značka na elektrickém zařízení označuje a/ zařízení třídy ochrany I b/ zařízení třídy ochrany II c/ zařízení třídy ochrany III

13. Značka na elektrickém zařízení označuje a/ zařízení třídy ochrany I b/ zařízení třídy ochrany II c/ zařízení třídy ochrany III 9. Vzájemné spojení ochranného vodiče, uzemňovacího přívodu, kovového potrubí, kovových konstrukčních částí a kovových konstrukčních výztuží, se nazývá a/ ochrana nevodivým okolím b/ pracovní uzemnění

Více