BIOTECHNOLOGIE LENTIKATS A JEJÍ UPLATNĚNÍ PŘI VÝROBĚ BIOETANOLU

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "BIOTECHNOLOGIE LENTIKATS A JEJÍ UPLATNĚNÍ PŘI VÝROBĚ BIOETANOLU"

Transkript

1 BIOTECHNOLOGIE LENTIKATS A JEJÍ UPLATNĚNÍ PŘI VÝROBĚ BIOETANOLU VÝROBA BIOETANOLU Z CUKERNATÉ, ŠKROBNATÉ A LIGNOCELULÓZOVÉ SUROVINY

2 BIOTECHNOLOGIE LENTIKATS A JEJÍ UPLATNĚNÍ PŘI VÝROBĚ BIOETANOLU Společnost LentiKat s a.s. vyvinula revoluční technologii pro produkci etanolu z cukernatých, škrobnatých a lignocelulózových surovin za použití etanol produkujících mikroorganismů nebo enzymů imobilizovaných do porézní polyvinylalkoholové matrice. Tato technologie - Biotechnologie lentikats může být efektivně využita v procesu hydrolýzy nebo fermentace jak při intenzifikaci stávajících lihovarů, tak při výstavbě nových závodů. Technologie je vhodná jak pro výrobu etanolu pro palivové účely, tak pro produkci pitného etanolu. Jejím použitím lze dosáhnout významného navýšení výtěžnosti etanolu a snížení provozních i investičních nákladů. Zároveň se jejím uplatněním snižuje dopad na životní prostředí v podobě nižší produkce odpadů a spotřeby energie. Fermentační proces založený na Biotechnologii lentikats může být provozován v tradičním vsádkovém i kontinuálním režimu. Biotechnologie lentikats je založena na imobilizaci volných enzymů nebo mikroorganismů do matrice vyrobené z polyvinylalkoholu (PVA). Tato matrice má vynikající fyzikálně mechanické vlastnosti (elasticita, nízká abrazivnost), které poskytují dlouhodobou mechanickou stabilitu Biokatalyzátoru. Navíc je PVA biologicky neodbouratelný a netoxický. PVA jako materiál pro imobilizaci poskytuje vysokou kapacitu plnění, nemá žádné negativní vlivy na proces fermentace a v porovnání s jinými materiály je relativně levný. Výhody, které poskytuje naše technologie, jsou významné a přesvědčivé. Ve srovnání s jinými imobilizovanými systémy nabízí Biotechnologie lentikats relativně jednoduchý výrobní postup robustního Biokatalyzátoru, snadnou separaci Biokatalyzátoru z reakčního média (průměr částice: 3 4 mm), nízké difúzní limity (tloušťka částic µm), opakovatelné použití Biokatalyzátoru nebo vysokou aktivitu. Tyto aspekty výrazně zvyšují stabilitu celého procesu a ten se tak stává lépe kontrolovatelným. kolonie bakterií v pórech propustný povrch matrice 3-4 mm voda procházející Biokatalyzátorem μm Specifický čočkovitý tvar Biokatalyzátoru zajišťuje neomezenou difúzi substrátu do všech míst matrice. Vysoká pórovitost materiálu pak poskytuje značný specifický povrch pro imobilizaci vysoké koncentrace enzymů či mikroorganismů. Povrchová slupka chrání imobilizovaný biomateriál před negativními vlivy okolního prostředí a zvyšuje tak jeho odolnost.

3 BIOTECHNOLOGIE LENTIKATS NABÍZÍ ŘEŠENÍ PRO PRODUKCI ETANOLU Z NÁSLEDUJÍCÍCH SUROVIN: Cukernaté suroviny (melasa nebo šťáva z cukrové třtiny a cukrové řepy), Škrobnaté suroviny (kukuřice, pšeničné škrobové mléko), Lignocelulózové suroviny (dřevní štěpka, sláma). Škrobnaté suroviny Cukernaté suroviny Lignocelulózové suroviny Mletí Předúprava Předúprava Rmutování Ztekucení Zcukření enzym glukoamyláza Fermentace Izolace produktu Hydrolýza celulózy enzym β-glukosidáza bakterie Zymomonas mobilis kvasinky Saccharomyces cerevisiae jiný producent etanolu Etanol BIOKATALYZÁTOR LENTIKATS NACHÁZÍ UPLATNĚNÍ V NÁSLEDUJÍCÍCH PROCESECH: Fermentace roztoků obsahujících jednoduché cukry: imobilizované mikroorganismy Saccharomyces cerevisiae nebo Zymomonas mobilis, s použitím Biotechnologie lentikats je možné imobilizovat jakéhokoliv producenta etanolu (přirozeného nebo geneticky modifikovaného). Zcukření ztekuceného škrobového díla: imobilizovaný enzym glukoamyláza. Hydrolýza celulózy: imobilizovaný enzym β-glukosidáza. VÝHODY BIOTECHNOLOGIE LENTIKATS Snížení reakčních časů, které je důsledkem vysoké koncentrace imobilizované biomasy v Biokatalyzátoru, která výrazně zvyšuje reakční rychlosti. Přeneseně pak lze zkrátit dobu zádrže substrátu v reaktoru nebo snížit objem reakčních nádob. Zvýšená stabilita procesu se projevuje ve zvýšené odolnosti imobilizované biomasy. Proces je snadno řiditelný a kontrolovatelný. Zkrácení reakčních časů rovněž snižuje nebezpečí výskytu kontaminace v průběhu procesu. Vyšší výrobní výtěžnost etanolu z daného množství cukernatého nebo škrobnatého substrátu nejméně o 5 % ve srovnání s nejvýkonnějšími klasickými kvasnými technologiemi. Možnost opakovaného použití enzymu či produkčního mikroorganismu díky jeho imobilizaci v nosiči Biokatalyzátoru vede k významné úspoře provozních nákladů spojených s propagací produkčního mikroorganismu, popř. nákupem nových enzymů.

4 Jednoduchá separace Biokatalyzátoru lentikats z reakčního média snižuje nároky a finanční náklady na down-stream procesy v porovnání s aplikací volné biomasy. Úspora provozních a investičních nákladů je důsledkem využití menších reakčních nádob, a s tím související nižší spotřebou tepla a elektrické energie na jejich provoz. Šetrnost k životnímu prostředí, která je dána nižší produkcí odpadů, zejména kvasničné vody a ostatních vedlejších produktů. Dochází k eliminaci předkvasných zařízení (vzdušnění, a s tím spojených rozvodů a zařízení), je snížena spotřeba chemikálií a živin potřebných na propagaci kultury. U kontinuálních technologií odpadají zařízení spojená s recyklací kvasnic (centrifugy, hydrocyklóny atd.). Aplikace Biotechnologie lentikats poskytuje značné množství výhod zahrnující výrazné snížení investičních a provozních nákladů a z toho vyplývající výrazné zvýšení návratnosti investic. TECHNOLOGICKÉ USPOŘÁDÁNÍ PROCESU Vstup procesní vody Plnění Biokatalyzátoru lentikats Vstup reakčního média Vstup roztoku NaOH (pro úpravu hodnoty ph) ph sonda Teplotní sonda Duplikátor Vypouštění Biokatalyzátoru lentikats Pohon míchadla Vstup sanitačního činidla Vstup odpěňovacího činidla Duplikátor Míchadlo Reakční médium s Biokatalyzátorem lentikats Sítový separátor Reakční médium bez Biokatalyzátoru lentikats V principu je možné adaptovat jakýkoli stávající fermentor pro Biotechnologii lentikats. Reaktor musí být vybaven míchadlem, sítovým separátorem a chladicím systémem (duplikátorem). Za účelem snížení rizika výskytu kontaminace a lepší možnosti sanitace zařízení doporučujeme nerezový reaktor, zevnitř leštěný. Nerezové tlakové čidlo (pro měření výšky hladiny) Výstup prokvašeného média A: BIOTECHNOLOGIE LENTIKATS A PRODUKCE ETANOLU Z CUKERNATÝCH SUROVIN 1. PŘÍPADOVÁ STUDIE UPLATNĚNÍ BIOTECHNOLOGIE LENTIKATS V MELASOVÉM LIHOVARU O KAPACITĚ L/DEN A.A. Požadavky investora: Je požadován návrh na dodávku technologie pro produkci etanolu o kapacitě l/den v kvalitě bezvodého lihu pro výrobu biopaliv (99,8 % a.a.). Jako výchozí surovina bude použita třtinová melasa následujícího složení: Brix (85 88 %), voda (23,5 26,5 %), sacharóza (32 36 %), glukóza (2,5 3,5 %), ostatní redukující cukry (10 12 %), ostatní sacharidy (škrob, rostlinné gumy, myoinositol: 2 5 %), bílkoviny (2,5 4,5 %), volné aminokyseliny (0,3 0,5 %). Lze tedy počítat s průměrným obsahem zkvasitelných cukrů (TFS) 48 %. Biotechnologie lentikats může být provozována jak v kontinuálním, tak i vsádkovém režimu. Předložena je varianta kontinuální. Fond pracovní doby je uvažován hodin.

5 Vstupní parametry Produkční kapacita l/den a.a. Spotřeba melasy 402 tun/den Průměrný obsah TFS v melase 48 % Výtěžnost etanolu ze sacharózy 95 % z teoretického množství Provozní podmínky fermentace Počáteční koncentrace TFS 130 g/l Zbytková koncentrace TFS max. 3 g/l Teplota C Koncentrace etanolu v prokvašené zápaře 8,42 % obj. Voda Biotechnologie lentikats Surový etanol Skladování melasy Ředění Záparová kolona Fermentace Prokvašená zápara Rektifikační kolona Výpalky Lutrová voda Rektifikovaný etanol Palivový etanol Molekulové síto Molekulové síto Obrázek 1: Procesní schéma produkce bioetanolu z melasy Popis technologie: V technologii výroby etanolu Biotechnologií lentikats kontinuálním způsobem je navržen systém s jedním zásobníkem melasy naředěné na požadovanou vstupní koncentraci zkvasitelných cukrů 130 g/l, dvěma kontinuálně průtočnými reaktory fermentace s Biokatalyzátorem lentikats s imobilizovanými kvasinkami Saccharomyces cerevisiae, jedním reaktorem rezervním/sanitačním a jednou vyrovnávací nádrží před destilací. Proud naředěné melasy (130 g/l TFS) je kontinuálně čerpán ze zásobníku naředěné melasy do 2 reaktorů fermentace z boku nad sítový separátor, kde probíhá samotná produkce etanolu z roztoku zkvasitelných cukrů. V technologii figuruje další reaktor, který slouží jako rezervní/sanitační v případě kontaminace fermentačního reaktoru nebo výměny Biokatalyzátoru fermentace. Reaktory fermentace a rezervní/sanitační reaktor jsou opatřeny sítovým separátorem, míchadlem a registry (duplikátorem) na chlazení v průběhu fermentace. Během kvašení je teplota udržována v rozmezí C. Pěna je regulována dávkováním odpěňovacího činidla (pokud bude potřeba). Biokatalyzátor lentikats s imobilizovanými kvasinkami Saccharomyces cerevisiae je v reaktoru udržován pomocí sítového separátoru umístěného u dna reaktoru. Prokvašené médium je čerpáno do vyrovnávací nádrže, která je vybavena míchadlem. Vyrovnávací nádrž slouží k dokvašení zbytkových cukrů a vyrovnání koncentrace etanolu na vstupu do destilace. V případě nutnosti sanitace fermentoru nebo přerušení provozu se Biokatalyzátor lentikats přečerpá do rezervního/sanitačního reaktoru. Vypuštěný fermentační reaktor je sanitován pomocí roztoku HNO 3 a propařením. Po ukončené sanitaci se reaktor původně fermentační stává reaktorem rezervním/sanitačním. Takové uspořádání umožňuje kontinuální provoz bez významného přerušení i během sanitace.

6 Spotřeba Biokatalyzátoru lentikats Celková dávka Biokatalyzátoru Množství Biokatalyzátoru v 1reaktoru Životnost Biokatalyzátoru Roční spotřeba Biokatalyzátoru 44,6 tun 22,3 tun 8 12 měsíců 67 44,6 tun Srovnání Biotechnologie lentikats s klasickou technologií: Klasická technologie Biotechnologie lentikats Kvasný obje m (2 x 180) m 3 Rezervní reaktor 180 m 3 Předkvasný objem 129 m 3 Objem pro přípravu živin 10 m 3 Vyrovnávací nádrž před destilací 180 m 3 Sanitační nádrž 29 m 3 29 m 3 Celkový objem m m 3 Produkce etanolu l/rok l/rok Procesní výtěžnost 292 l/tuna 311 l/tuna 2. PŘÍPADOVÁ STUDIE UPLATNĚNÍ BIOTECHNOLOGIE LENTIKATS V LIHOVARU O KAPACITĚ L/ DEN A.A. ZPRACOVÁVAJÍCÍM ŠŤÁVU CUKROVÉ TŘTINY NEBO ŘEPY Tato případová studie byla připravena za účelem demonstrace použitelnosti a výhod Biotechnologie lentikats pro produkci etanolu ze šťávy cukrové třtiny nebo řepy. Přesné složení substrátu není specifikováno. Případová studie představuje řešení pro produkci etanolu o kapacitě l/den v kvalitě bezvodého lihu pro výrobu biopaliv (99,8 % a.a.). Proces může být provozován jak vsádkově, tak kontinuálně. Předložena je varianta kontinuální. Fond pracovní doby je uvažován hodin. Vstupní parametry Produkční kapacita l/den a.a. Spotřeba třtiny ve stavu Burned and cropped (B&C) tun/den Průměrný obsah šťávy v B&C 74 % Spotřeba šťávy tun/den Průměrný obsah TFS ve šťávě 18 % Výtěžnost etanolu ze sacharózy 95 % z teoretického množství

7 Provozní podmínky fermentace Počáteční koncentrace TFS 140 g/l Zbytková koncentrace TFS max. 3 g/l Teplota C ph 4,80 5,00 Koncentrace etanolu v prokvašené zápaře 9,08 % obj. Popis technologie: V technologii výroby etanolu Biotechnologií lentikats kontinuálním způsobem je navržen systém s jedním zásobníkem šťávy naředěné na požadovanou vstupní koncentraci zkvasitelných cukrů 140 g/l, jedním kontinuálně průtočným reaktorem fermentace s Biokatalyzátorem lentikats s imobilizovanými anaerobními bakteriemi Zymomonas mobilis, jedním reaktorem rezervním/sanitačním pro případ kontaminace fermentačního reaktoru nebo výměny katalyzátoru a jednou vyrovnávací nádrží před destilací. Procesní technologické schéma je stejné jako v případě melasového lihovaru s tím rozdílem, že v reaktoru fermentace je nutné upravovat ph na hodnotu 4,8 5,0 dávkováním roztoku NaOH (z důvodu použití Zymomonas mobilis jako produkčního kmene). Spotřeba Biokatalyzátoru lentikats Celková dávka Biokatalyzátoru Množství Biokatalyzátoru v 1 reaktoru Životnost Biokatalyzátoru Roční spotřeba Biokatalyzátoru 78,6 tun 39,3 tun 1,5 2 roky 52,4 39,3 tun Srovnání Biotechnologie lentikats s klasickou technologií: Klasická technologie Biotechnologie lentikats Kvasný objem 8 x 300 m 3 2 x 314 m 3 Rezervní reaktor 314 m 3 Předkvasný objem 148 m 3 Objem pro přípravu živin 11 m 3 Vyrovnávací nádrž před destilací 250 m 3 Sanitační nádrž 33 m 3 33 m 3 Celkový objem m m 3 Produkce etanolu l/rok l/rok Procesní výtěžnost 81 l/tuna 86 l/tuna Produkce odpadů: Klasický lihovar o kapacitě přibližně 50 m 3 /den a.a., který pracuje s kontinuální technologií s recyklem kvasnic, produkuje přibližně tun kvasnic a kolem 1600 tun odpadu za rok. Odpad pochází z kyselé propírky a regenerace kvasnic. Protože Biotechnologie lentikats pracuje se systémem imobilizované biomasy, můžeme předpokládat produkci volné biomasy přibližně 5 % z původního množství. Odpadá spotřeba kyseliny sírové na kyselé propírky kvasnic při jejich regeneraci a kyselina je využita pouze v případě sanitace fermentačního reaktoru, tudíž je množství takto vzniklého odpadu značně redukováno. S použitím Biotechnologie lentikats dále dochází k eliminaci předkvasných zařízení a snižuje se spotřeba chemikálií a živin potřebných na propagaci biomasy. Všechny tyto výhody vedou k výraznému snížení investičních a provozních nákladů a z toho vyplývajícímu výraznému zvýšení návratnosti investic.

8 Požadavky investora: B: BIOTECHNOLOGIE LENTIKATS A PRODUKCE ETANOLU ZE ŠKROBNATÝCH SUROVIN PŘÍPADOVÁ STUDIE UPLATNĚNÍ BIOTECHNOLOGIE LENTIKATS V KUKUŘIČNÉM LIHOVARU O KAPACITĚ L/DEN A.A. Je požadován návrh na dodávku technologie pro produkci etanolu o kapacitě l/den v kvalitě bezvodého lihu pro výrobu biopaliv (99,8 % a.a.). Jako výchozí surovina bude použita kukuřice s obsahem škrobu 60 %. Proces bude probíhat jako dvoustupňová enzymatická hydrolýza s následnou fermentací, předložena je varianta kontinuální. Fond pracovní doby je uvažován hodin. Vstupní parametry Produkční kapacita l/den a.a. Spotřeba kukuřice 38,96 tun/den Obsah škrobu 60 % Výtěžnost etanolu z glukózy 5 % z teoretického množství Provozní podmínky zcukření Výstupní koncentrace glukózy 150 g/l Teplota C ph 4,50 5,00 Stupeň konverze 95 % Provozní podmínky fermentace Počáteční koncentrace glukózy 150 g/l Teplota C ph 4,80 5,00 Koncentrace etanolu v prokvašené zápaře 9,24 % obj. Popis technologie: FV kontinuální technologii enzymatické dvoustupňové hydrolýzy a výroby etanolu pomocí Biotechnologie lentikats je navržen systém s jedním kontinuálně průtočným reaktorem ztekucení opatřeným míchadlem, jedním kontinuálně průtočným reaktorem zcukření s Biokatalyzátorem lentikats s imobilizovaným enzymem glukoamylázou, dvěma kontinuálně průtočnými reaktory fermentace s Biokatalyzátorem lentikats s imobilizovanou anaerobní bakterií Zymomonas mobilis, jedním reaktorem rezervním/ sanitačním a jednou vyrovnávací nádrží před destilací. Směs pošrotované kukuřice ( μm), vody a enzymu α-amylázy je kontinuálně přiváděna do reaktoru ztekucení opatřeného míchadlem s dobou zádrže 3 hodiny při teplotě 85 C. Během této operace dojde ke ztekucení škrobu. Ztekucené škrobové dílo je kontinuálně dávkováno přes deskový výměník do reaktoru zcukření s Biokatalyzátorem lentikats s imobilizovaným enzymem glukoamylázou. V tomto reaktoru bude za stálého míchání pomaloběžným míchadlem probíhat produkce glukosy z vyšších sacharidů (maltózy, maltotriózy) při teplotě C a hodnotě ph 4,5 5,0. Biokatalyzátor lentikats je v reaktoru udržován pomocí sítového separátoru umístěného u dna reaktoru. Následně je cukernatý roztok z reaktoru 2. stupně hydrolýzy kontinuálně dávkován do dvou reaktorů fermentace. Výroba etanolu je zajištěna dvěma kontinuálně průtočnými reaktory fermentace, kde probíhá samotná produkce etanolu z roztoku glukózy pomocí Biokatalyzátoru lentikats s imobilizovanými anaerobními bakteriemi Zymomonas mobilis. Při fermentaci bude reaktor míchán pomaloběžným míchadlem a pomocí chladících vnitřních registrů bude teplota udržována v rozmezí C. Dávkováním roztoku NaOH bude hodnota ph udržována v rozmezí 4,8 5,0. Pěna bude regulována dávkováním odpěňovacího činidla (pokud to bude nutné). Biokatalyzátor lentikats je v reaktoru udržován pomocí sítového separátoru umístěného u dna reaktoru.

9 Biotechnologie lentikats Kukuřice Kukuřičná zápara Mletí Mouka Fermentace Ztekucení Zcukření Prokvašená zápara Rektifikovaný etanol Surový etanol Obrázek 2: Procesní schéma produkce bioetanolu z kukuřice Molekulové síto Molekulové síto Palivový etanol Rektifikační kolona Záparová kolona Lutrová voda Celé výpalky Bubnová sušárna Vlhké zrnové substance Odstředivka DDGS Koncentrované výpalky Odparka Řídké výpalky Prokvašená zápara je čerpána do vyrovnávací nádrže s dobou zádrže asi 3 hodiny, která je vybavena pomaloběžným míchadlem. Vyrovnávací nádrž slouží k dokvašení zbytkových cukrů a vyrovnání koncentrace etanolu na vstupu do destilace. V navrhované technologii figuruje další reaktor, který slouží jako rezervní/ sanitační. V případě nutnosti sanitace fermentačního nebo zcukřovacího reaktoru se Biokatalyzátor lentikats přečerpá do rezervního/sanitačního reaktoru. Vypuštěný fermentační nebo zcukřovací reaktor je sanitován pomocí roztoku NaOH a propařením. Po ukončené sanitaci se reaktor původně fermentační nebo zcukřovací stává reaktorem rezervním/sanitačním. Takové uspořádání umožňuje kontinuální provoz bez významného přerušení i během sanitace. Spotřeba Biokatalyzátoru lentikats pro zcukření Celková dávka Biokatalyzátoru Životnost Biokatalyzátoru Roční spotřeba Biokatalyzátoru 1,8 tun hodin 13,1 10,5 tun Spotřeba Biokatalyzátoru lentikats pro fermentaci Celková dávka Biokatalyzátoru Množství Biokatalyzátoru v 1 reaktoru Životnost Biokatalyzátoru Roční spotřeba Biokatalyzátoru 6 tun 3 tun 1,5 2 roky 4 3 tuny Srovnání Biotechnologie lentikats s klasickou technologií: Klasická technologie Biotechnologie lentikats Směšovací nádrž 14 m 3 14 m 3 Ztekucovací reaktor 26 m 3 26 m 3 Zcukřovací reaktor 9 m 3 36 m 3 Kvasný objem 552 m 3 72 m 3 (2 x 36 m 3 ) Rezervní reaktor 36 m 3 Předkvasný objem 86 m 3 Sanitační nádrž 9 m 3 9 m 3 Vyrovnávací nádrž před destilací 26 m 3 Celkový objem 696 m m 3 Produkce etanolu l/rok l/rok Procesní výtěžnost 344 l/tuna 385 l/tuna

10 C: BIOTECHNOLOGIE LENTIKATS A PRODUKCE ETANOLU Z LIGNOCELULÓZOVÝCH SUROVIN Biochemický způsob konverze lignocelulózových materiálů na etanol pro palivové účely v současné době zahrnuje tři základní kroky: Předúpravu suroviny za účelem získání jednoduchých cukrů přítomných v hemicelulóze a zpřístupnění celulózy příslušným enzymům. Hydrolýzu pomocí speciálních enzymatických přípravků za účelem rozložení celulózy na jednoduché cukry. Fermentaci roztoku jednoduchých cukrů na etanol. Vstupní surovina Předúprava Enzymatická hydrolýza Fermentace Izolace produktu Etanol Aplikace imobilizovaných enzymů je obecně omezena pouze na homogenní směsi. Proto není možné použít Biotechnologii lentikats na hydrolytické štěpení makromolekulární celulózy s vysokým polymeračním stupněm, to znamená, že nelze imobilizovat enzymy endo- a exoglukanázu (dlouhé řetězce nejsou schopny pronikat přes póry Biokatalyzátoru). Nicméně Biotechnologie lentikats může být využita v poslední fázi enzymatické hydrolýzy celulózy, to jest při rozkladu celobiózy na glukózu pomocí imobilizovaného enzymu β-glukosidázy. Imobilizace enzymu β-glukosidázy vede k několikanásobnému zvýšení objemové produktivity a k opakovanému použití Biokatalyzátoru za účelem zvýšení koncentrace a výtěžnosti jednoduchých cukrů (glukózy), které jsou dále využívány v procesu fermentace. Během hydrolýzy hemicelulózy v procesu předúpravy suroviny dochází k produkci směsi pentóz (xylózy a arabinózy) a hexóz (manózy, galaktózy a glukózy). Při enzymatické hydrolýze celulózy vzniká pouze glukóza. Současné průmyslové kmeny Saccharomyces cerevisiae nejsou schopny pentózy prokvášet. Avšak pokud se má produkce etanolu z biomasy stát ekonomicky životaschopným procesem, je nezbytné, aby byly prokvášeny jak pentózy, tak hexózy. V principu je možné s použitím Biotechnologie lentikats imobilizovat jakéhokoliv mikrobiálního producenta etanolu (přirozeného nebo geneticky modifikovaného). Na jedné straně vede imobilizace producenta etanolu ke zkrácení doby fermentace a ke zvýšení výtěžnosti etanolu, na druhé straně vykazuje imobilizovaný producent vyšší stabilitu a odolnost vůči negativním vlivům okolního prostředí. Biotechnologie lentikats tedy může být použita v následujících procesech: enzymatická hydrolýza celulózy s použitím imobilizovaného enzymu β-glukosidázy, fermentace směsi C5 a C6 cukrů za použití vhodného imobilizovaného producenta etanolu.

11 CO NABÍZÍME VÁM? Máte-li zájem si Biotechnologii lentikats ověřit, jsme připraveni Vám dodat dostatečně množství Biokatalyzátoru a poskytnout Vám plnou spolupráci při testování na Vámi zvolené výchozí surovině. Máme bohaté zkušenosti s poskytováním poradenství a podpory. Nabízíme Vám proto excelentní podmínky tak, abyste nemuseli podstupovat žádná velká rizika. Jsme připraveni Vám prokázat účinnost a výhody použití Biotechnologie lentikatst. POSKYTUJEME NÁSLEDUJÍCÍ GARANCE: zajištění výstupních parametrů, provozní stabilitu Biokatalyzátoru lentikats, jeho aktivitu a produktivitu. KDE DÁLE JEŠTĚ LZE NAŠE BIOKATALYZÁTORY LENTIKATS POUŽÍT? V rámci všestranného oborového zaměření disponujeme již připravenými aplikacemi Biotechnologie lentikats, a to v následujících segmentech: čištění odpadních vod odstraňování dusíkatého znečištění, farmacie výroba robustních Biokatalyzátorů, potravinářství zpracování syrovátky a výroba speciálních cukrů a sirupů. Další informace lze získat na NAŠE CÍLE: představit revoluční Biotechnologii lentikats, která přináší řadu výhod a současně snižuje ekologický dopad biotechnologických procesů, komercializovat Biotechnologii lentikats v celosvětovém měřítku.

12 Adresa sídla společnosti: LentiKat s a.s. Evropská 423/ Praha 6 Česká republika Kontakty: tel.: fax: info@lentikats.eu web: Neváhejte nás kdykoliv kontaktovat, jsme připraveni odpovědět na Vaše dotazy. Květen 2010 VÝROBA BIOETANOLU Z CUKERNATÉ, ŠKROBNATÉ A LIGNOCELULÓZOVÉ SUROVINY

FUNKČNÍ VZOREK. OPTIMALIZOVANÝ BIOKATALYZÁTOR LENTIKATS S IMOBILIZOVANÝMI KVASINKAMI SACCHAROMYCES sp. PRO BIOTECHNOLOGICKÉ APLIKACE

FUNKČNÍ VZOREK. OPTIMALIZOVANÝ BIOKATALYZÁTOR LENTIKATS S IMOBILIZOVANÝMI KVASINKAMI SACCHAROMYCES sp. PRO BIOTECHNOLOGICKÉ APLIKACE FUNKČNÍ VZOREK OPTIMALIZOVANÝ BIOKATALYZÁTOR LENTIKATS S IMOBILIZOVANÝMI KVASINKAMI SACCHAROMYCES sp. PRO BIOTECHNOLOGICKÉ APLIKACE AUTOŘI: Libuše Váchová 1, Zdena Palková 2, Radek Stloukal 3, Hana Sychrová

Více

Průmyslová mikrobiologie a genové inženýrství

Průmyslová mikrobiologie a genové inženýrství Průmyslová mikrobiologie a genové inženýrství Nepatogenní! mikroorganismus (virus, bakterie, kvasinka, plíseň) -kapacita produkovat žádaný produkt -relativně stabilní růstové charakteristiky Médium -substrát

Více

14. Biotechnologie. 14.4 Výroba kvasné kyseliny octové. 14.6 Výroba kyseliny citronové. 14.2 Výroba kvasného etanolu. 14.1 Výroba sladu a piva

14. Biotechnologie. 14.4 Výroba kvasné kyseliny octové. 14.6 Výroba kyseliny citronové. 14.2 Výroba kvasného etanolu. 14.1 Výroba sladu a piva 14. Biotechnologie 14.1 Výroba sladu a piva 14.2 Výroba kvasného etanolu 14.3 Výroba droždí 14.4 Výroba kvasné kyseliny octové 14.5 Výroba kyseliny mléčné 14.6 Výroba kyseliny citronové 14.7 Výroba antibiotik

Více

Denitrifikace vod s vysokým obsahem solí pomocí biotechnologie Lentikats

Denitrifikace vod s vysokým obsahem solí pomocí biotechnologie Lentikats Univerzita J. E. Purkyně, Ústí nad Labem Fakulta životního prostředí LentiKat s a.s., Praha Denitrifikace vod s vysokým obsahem solí pomocí biotechnologie Lentikats Josef Trögl, Věra Pilařová, Jana Měchurová,

Více

Dluhopis: LentiKat s a.s. 9,5% p.a. BH Securities a.s. Váš obchodník s cennými papíry. www.bhs.cz

Dluhopis: LentiKat s a.s. 9,5% p.a. BH Securities a.s. Váš obchodník s cennými papíry. www.bhs.cz Dluhopis: LentiKat s a.s. 9,5% p.a. BH Securities a.s. Váš obchodník s cennými papíry www.bhs.cz Proč dluhopis LentiKat's? Víte kdo nebo co stojí za odstraňováním zbytků organického znečištění ve společnosti

Více

Odstraňování dusíkatého a organického znečištění pomocí Biotechnologie Lentikats

Odstraňování dusíkatého a organického znečištění pomocí Biotechnologie Lentikats Odstraňování dusíkatého a organického znečištění pomocí Biotechnologie Lentikats Jak funguje Biokatalyzátor lentikats? bakterie uzavřené v matrici odstraňují znečištění pórovitá struktura zajišťuje optimální

Více

Technologické zlepšení výtěžnosti bioplynu. Mechanické usnadnění míchání, čerpání, dávkování. Legislativní nařízená předúprava VŽP:

Technologické zlepšení výtěžnosti bioplynu. Mechanické usnadnění míchání, čerpání, dávkování. Legislativní nařízená předúprava VŽP: Důvody předúpravy: Technologické zlepšení výtěžnosti bioplynu Mechanické usnadnění míchání, čerpání, dávkování Legislativní nařízená předúprava VŽP: hygienizace vstupního materiálu Výsledkem předúpravy

Více

Hydrotermické zpracování materiálů

Hydrotermické zpracování materiálů Hydrotermické zpracování materiálů Kapitola 1 strana 2 Cíle kapitoly Úvodní popis problematiky hydrotermické úpravy materiálů Popis děje hydrotermické úpravy za účelem výroby kapalných biopaliv Popis děje

Více

Biologické čištění odpadních vod - anaerobní procesy

Biologické čištění odpadních vod - anaerobní procesy Biologické čištění odpadních vod - anaerobní procesy Martin Pivokonský 7. přednáška, kurz Znečišťování a ochrana vod Ústav pro životní prostředí PřF UK Ústav pro hydrodynamiku AV ČR, v. v. i. Tel.: 221

Více

Molekulární biotechnologie č.10c. Využití poznatků molekulární biotechnologie. Využití škrobu, cukrů a celulózy.

Molekulární biotechnologie č.10c. Využití poznatků molekulární biotechnologie. Využití škrobu, cukrů a celulózy. Molekulární biotechnologie č.10c Využití poznatků molekulární biotechnologie. Využití škrobu, cukrů a celulózy. Využití škrobu, cukrů a celulózy Zejména v potravinářském průmyslu Škrob je hydrolyzován

Více

Vývoj technologie výroby bioetanolu ze slámy v České republice úspěšně ukončen.

Vývoj technologie výroby bioetanolu ze slámy v České republice úspěšně ukončen. Vývoj technologie výroby bioetanolu ze slámy v České republice úspěšně ukončen. Jaroslav Váňa, Zdeněk Kratochvíl Dílčí výstup řešení projektu NAZV QE 1324 "Technologie výroby bioetanolu z lignocelulózové

Více

Anaerobní proces. Anaerobní rozklad organických látek. Bioplyn

Anaerobní proces. Anaerobní rozklad organických látek. Bioplyn Anaerobní proces Bez přístupu vzduchu C x H y O z + a H 2 O b CH 4 + c CO 2 + biomasa (S) H 2 S / S 2- (N) NH 3 / NH + 4 Počátky konec 19.stol. (septik, využívání bioplynu) Stabilizace kalů od poloviny

Více

FUNKČNÍ VZOREK. AUTOŘI: Radek Stloukal 1, Jan Mrákota 1, Petr Kelbich 2, Michal Rosenberg 3, Jarmila Watzková 1

FUNKČNÍ VZOREK. AUTOŘI: Radek Stloukal 1, Jan Mrákota 1, Petr Kelbich 2, Michal Rosenberg 3, Jarmila Watzková 1 FUNKČNÍ VZOREK BIOKATALYZÁTORY LENTIKATS VYUŽÍVAJÍCÍ IMOBILIZOVANÉ NITRITAČNÍ A DEAMONIFIKAČNÍ BAKTERIE PRO KONTEJNEROVOU TECHNOLOGII ČIŠTĚNÍ PRŮMYSLOVÝCH ODPADNÍCH VOD AUTOŘI: Radek Stloukal 1, Jan Mrákota

Více

Biologické čištění odpadních vod - anaerobní procesy

Biologické čištění odpadních vod - anaerobní procesy Biologické čištění odpadních vod - anaerobní procesy Martin Pivokonský, Jana Načeradská 7. přednáška, kurz Znečišťování a ochrana vod Ústav pro životní prostředí PřF UK Ústav pro hydrodynamiku AV ČR, v.

Více

Odstraňování dusičnanů a dusitanů ze zasolených vod pomocí denitrifikačních Biokatalyzátorů lentikats

Odstraňování dusičnanů a dusitanů ze zasolených vod pomocí denitrifikačních Biokatalyzátorů lentikats Univerzita J. E. Purkyně, Ústí nad Labem Fakulta životního prostředí LentiKat s a.s., Praha Odstraňování dusičnanů a dusitanů ze zasolených vod pomocí denitrifikačních Biokatalyzátorů lentikats J. Trögl,

Více

BIOPALIVA II. GENERACE ČZU/FAPPZ

BIOPALIVA II. GENERACE ČZU/FAPPZ BIOPALIVA II. GENERACE - biopaliva druhé generace se od biopaliv první generace odlišují svým vlivem na životní prostředí a především druhem biomasy jako suroviny pro jejich výrobu; - biopaliva I. generace

Více

Anaerobní proces. Anaerobní rozklad organických látek. Bioplyn

Anaerobní proces. Anaerobní rozklad organických látek. Bioplyn Anaerobní proces Bez přístupu vzduchu C x H y O z + a H 2 O b CH 4 + c CO 2 + biomasa (S) H 2 S / S 2- (N) NH 3 / NH + 4 Počátky konec 19.stol. (septik, využívání bioplynu) Stabilizace kalů od poloviny

Více

VÍCE PLYNU, ŽÁDNOU DŘINU. MethaPlus

VÍCE PLYNU, ŽÁDNOU DŘINU. MethaPlus VÍCE PLYNU, ŽÁDNOU DŘINU MethaPlus MethaPlus S/L 100 Mnohem více energie ve vašem fermentoru Co je MethaPlus S/L 100? Vysoce aktivní biokatalyzátor schopný zvýšit produkci bioplynové stanice Enzym je schopný

Více

Enzymatická hydrolýza lignocelulózových plodin a odpadů pro výrobu biopaliv

Enzymatická hydrolýza lignocelulózových plodin a odpadů pro výrobu biopaliv Enzymatická hydrolýza lignocelulózových plodin a odpadů pro výrobu biopaliv Květoslava Kokrhelová, Doc. Ing. Tomáš Jirout, Ph.D. 1. ÚVOD Se stále rostoucím trendem alternativních zdrojů energie roste mj.

Více

Potravinářské a biochemické technologie

Potravinářské a biochemické technologie Potravinářské a biochemické technologie část Technologie cukru P.Kadlec, E. Šárka - PTB-cukr 1 P.Kadlec, E. Šárka - PTB-cukr 2 VÝROBA CUKRU V ČR A VE SVĚTĚ Počátky průmyslové výroby cukru u nás - rok 1831

Více

Pouţití hydrolytických enzymů při produkci bioplynu z odpadů: Výsledky z praxe

Pouţití hydrolytických enzymů při produkci bioplynu z odpadů: Výsledky z praxe Pouţití hydrolytických enzymů při produkci bioplynu z odpadů: Výsledky z praxe Ing. Jan Štambaský NovaEnergo Ing. Jan Štambaský, Na Horánku 673, CZ-384 11 Netolice, stambasky@novaenergo.cz Nakládání s

Více

Membránové procesy v mlékárenském průmyslu

Membránové procesy v mlékárenském průmyslu Membránové procesy v mlékárenském průmyslu situace v ČR, jak to je rozmanité, jak to nemusí být jednoduché Ing. Jan Drbohlav, CSc., Výzkumný ústav mlékárenský drbohlav@milcom-as.cz Membránové procesy v

Více

Hodnoticí standard. Lihovarník (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Potravinářství a potravinářská chemie (kód: 29)

Hodnoticí standard. Lihovarník (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Potravinářství a potravinářská chemie (kód: 29) Lihovarník (kód: 29-068-H) Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství Skupina oborů: Potravinářství a potravinářská chemie (kód: 29) Týká se povolání: Lihovarník Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 3 Odborná

Více

Výroba cukrů ve 21. století cukerné sirupy vs. cukr. Marcela Sluková

Výroba cukrů ve 21. století cukerné sirupy vs. cukr. Marcela Sluková Výroba cukrů ve 21. století cukerné sirupy vs. cukr Marcela Sluková Cukry ve výživě a zdraví člověka - Zdroj energie - Atraktivita a chutnost potraviny, návyk (zvyklost) na sladkou chuť - Přirozené a přidané

Více

ANAEROBNÍ FERMENTACE

ANAEROBNÍ FERMENTACE Vysoká škola chemicko technologická v Praze Ústav technologie vody a prostředí TEORETICKÉ ZÁKLADY ANAEROBNÍ FERMENTACE Prof.Ing. Michal Dohányos, CSc 1 Proč Anaerobní fermentace a BPS? Anaerobní fermentace

Více

ZÁKLADNÍ MODELY TOKU PORÉZNÍ MEMBRÁNOU

ZÁKLADNÍ MODELY TOKU PORÉZNÍ MEMBRÁNOU ZÁKLADNÍ MODELY TOKU PORÉZNÍ MEMBRÁNOU Znázornění odporů způsobujících snižování průtoku permeátu nástřik porézní membrána Druhy odporů R p blokování pórů R p R a R m R a R m R g R cp adsorbce membrána

Více

Potravinářské a biochemické technologie

Potravinářské a biochemické technologie Potravinářské a biochemické technologie část Technologie cukru P.Kadlec, E. Šárka - PTB-cukr 1 P.Kadlec, E. Šárka - PTB-cukr 2 VÝROBA CUKRU V ČR A VE SVĚTĚ Počátky průmyslové výroby cukru u nás - rok 1831

Více

10. Chemické reaktory

10. Chemické reaktory 10. Chemické reaktory V každé chemické technologii je základní/nejvýznamnější zařízení pro provedení chemické reakce chemický reaktor. Celý technologický proces se skládá v podstatě ze tří typů zařízení:

Více

Úprava vody v elektrárnách a teplárnách Bezodpadové technologie Petra Křížová

Úprava vody v elektrárnách a teplárnách Bezodpadové technologie Petra Křížová Úprava vody v elektrárnách a teplárnách Bezodpadové technologie Petra Křížová MemBrain s.r.o., Pod Vinicí 87, 471 27 Stráž pod Ralskem 1 Úprava vody v elektrárnách a teplárnách a bezodpadové technologie

Více

BIOLOGICKÁ ÚPRAVA ZEMĚDĚLSKÝCH ODPADŮ A STATKOVÝCH HNOJIV

BIOLOGICKÁ ÚPRAVA ZEMĚDĚLSKÝCH ODPADŮ A STATKOVÝCH HNOJIV BIOLOGICKÁ ÚPRAVA ZEMĚDĚLSKÝCH ODPADŮ A STATKOVÝCH HNOJIV VÍT MATĚJŮ, ENVISAN-GEM, a.s., Biotechnologická divize, Budova VÚPP, Radiová 7, 102 31 Praha 10 envisan@grbox.cz ZEMĚDĚLSKÉ ODPADY Pod pojmem zemědělské

Více

Vícefázové reaktory. Probublávaný reaktor plyn kapalina katalyzátor. Zuzana Tomešová

Vícefázové reaktory. Probublávaný reaktor plyn kapalina katalyzátor. Zuzana Tomešová Vícefázové reaktory Probublávaný reaktor plyn kapalina katalyzátor Zuzana Tomešová 2008 Probublávaný reaktor plyn - kapalina - katalyzátor Hydrogenace méně těkavých látek za vyššího tlaku Kolony naplněné

Více

Využití stripování plynem při separaci acetonu, 1-butanolu a ethanolu z kultivačního média

Využití stripování plynem při separaci acetonu, 1-butanolu a ethanolu z kultivačního média 281 Využití stripování plynem při separaci acetonu, 1-butanolu a ethanolu z kultivačního média Ing. Petr Fribert; Ing. Jakub Lipovský; Dr. Ing. Petra Patáková; Prof. Ing. Mojmír Rychtera, CSc.; Prof. Ing.

Více

Bioplynová stanice. Úvod. Immobio-Energie s.r.o. Jiráskovo nám. 4 Tel.: 377 429 799 326 00 Plzeň Fax: 377 429 921 contact@immobio-energie.

Bioplynová stanice. Úvod. Immobio-Energie s.r.o. Jiráskovo nám. 4 Tel.: 377 429 799 326 00 Plzeň Fax: 377 429 921 contact@immobio-energie. Ing. Diana Sedláčková Mobil: 728 019 076 Bioplynová stanice Úvod Vznik bioplynu z organických látek i využití methanu k energetickým účelům je známo již dlouho. Bioplyn je směs methanu, oxidu uhličitého

Více

Voda Problematika čištění nestandardních odpadních vod v podmínkách dálničních odpočívek srovnání dvou realizovaných čistíren SBR

Voda Problematika čištění nestandardních odpadních vod v podmínkách dálničních odpočívek srovnání dvou realizovaných čistíren SBR 12. Bienální konference a výstava Voda 2017 Problematika čištění nestandardních odpadních vod v podmínkách dálničních odpočívek srovnání dvou realizovaných čistíren SBR Koller. M., Keclík F., Mráčková

Více

Manganový zeolit MZ 10

Manganový zeolit MZ 10 Manganový zeolit MZ 10 SPECIFIKACE POPIS PRODUKTU PUROLITE MZ 10 je manganový zeolit, oxidační a filtrační prostředek, který je připraven z glaukonitu, přírodního produktu, lépe známého jako greensand.

Více

Fermentace. Na fermentaci je založena řada potravinářských výrob. výroba kysaného zelí lihovarnictvní pivovarnictví. mlékárenství.

Fermentace. Na fermentaci je založena řada potravinářských výrob. výroba kysaného zelí lihovarnictvní pivovarnictví. mlékárenství. Fermentace Rozklad organických látek ( hlavně cukrů) za účasti mikrobiálních enzymů za vzniku metabolických produktů, které člověk cíleně využívá ke svému prospěchu - výroba, konzervace potravin. Fermentace

Více

POLOPROVOZNÍ PARAMETRY TECHNOLOGIE

POLOPROVOZNÍ PARAMETRY TECHNOLOGIE POLOPROVOZNÍ PARAMETRY TECHNOLOGIE PRODUKCE ENZYMU LAKÁZY POMOCÍ BIOKATALYZÁTORU LENTIKATS KOLEKTIV AUTORŮ LentiKatˊs, a.s. 2014 AUTOŘI: Ing. Radek Stloukal, Ph.D. 1 RNDr. Hana Sychrová, DrCs. 2 Ing. Jarmila

Více

SEPARÁTORU NA ODDĚLENÍ BIOKATALYZÁTORU LENTIKATS OD KAPALNÉ FÁZE V RÁMCI KONTEJNEROVÉ TECHNOLOGIE ČIŠTĚNÍ PRŮMYSLOVÝCH ODPADNÍCH VOD

SEPARÁTORU NA ODDĚLENÍ BIOKATALYZÁTORU LENTIKATS OD KAPALNÉ FÁZE V RÁMCI KONTEJNEROVÉ TECHNOLOGIE ČIŠTĚNÍ PRŮMYSLOVÝCH ODPADNÍCH VOD FUNKČNÍ VZOREK SEPARÁTORU NA ODDĚLENÍ BIOKATALYZÁTORU LENTIKATS OD KAPALNÉ FÁZE V RÁMCI KONTEJNEROVÉ TECHNOLOGIE ČIŠTĚNÍ PRŮMYSLOVÝCH ODPADNÍCH VOD AUTOŘI: Radek Stloukal, Jan Mrákota, Josef Smrčka, Jarmila

Více

Biodegradabilní plasty: současnost a perspektivy

Biodegradabilní plasty: současnost a perspektivy Biodegradabilní plasty: současnost a perspektivy Biodegradabilní plasty V průběhu minulého století nárůst využívání polymerů Biodegradabilní plasty Problémy s odpadovým hospodářstvím Vznik několika strategií,

Více

Ozon pro dezinfekci a oxidaci tam, kde je ProMinent Výroba a dávkování ozonu šetrného k životnímu prostředí

Ozon pro dezinfekci a oxidaci tam, kde je ProMinent Výroba a dávkování ozonu šetrného k životnímu prostředí Ozon pro dezinfekci a oxidaci tam, kde je ProMinent Výroba a dávkování ozonu šetrného k životnímu prostředí Printed in Germany, PT PM 022 12/06 CS MT18 01 12/06 CS Výroba ozonu a jeho aplikace Ozonizátory

Více

VYUŽITÍ A LIKVIDACE ODPADŮ ZEMĚDĚLSKO- POTRAVINÁŘSKÉHO KOMPLEXU (N324009)

VYUŽITÍ A LIKVIDACE ODPADŮ ZEMĚDĚLSKO- POTRAVINÁŘSKÉHO KOMPLEXU (N324009) Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Fakulta potravinářské a biochemické technologie Ústav konzervace potravin VYUŽITÍ A LIKVIDACE ODPADŮ ZEMĚDĚLSKO- POTRAVINÁŘSKÉHO KOMPLEXU (N324009) Praha, říjen

Více

AKCE: Přednáška Technologie výroby a zpracování bioplynu Stanislav Bureš. Datum: 27. 11. 2014

AKCE: Přednáška Technologie výroby a zpracování bioplynu Stanislav Bureš. Datum: 27. 11. 2014 AKCE: Přednáška Technologie výroby a zpracování bioplynu Stanislav Bureš. Datum: 27. 11. 2014 Inovace studijních programů AF a ZF MENDELU směřující k vytvoření mezioborové integrace CZ.1.07/2.2.00/28.0302

Více

2182091 Oborový projekt 2013/2014 (návrh témat)

2182091 Oborový projekt 2013/2014 (návrh témat) 2182091 Oborový projekt 2013/2014 (návrh témat) 1. MATERIÁLY PRO STROJNÍ ZAŘÍZENÍ V BIOTECHNOLOGIÍCH A TECHNOLOGIÍCH ZPRACOVÁNÍ AGRESIVNÍCH LÁTEK Seznamte se s materiály používanými pro strojní zařízení

Více

Energetické využití odpadu. 200 let První brněnské strojírny

Energetické využití odpadu. 200 let První brněnské strojírny 200 let První brněnské strojírny Řešení využití odpadů v nové produktové linii PBS Spalování odpadů Technologie spalování vytříděného odpadu, kontaminované dřevní hmoty Depolymerizace a možnosti využití

Více

REKONSTRUKCE KALOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ ČOV S CÍLEM ZVÝŠENÍ ENERGETICKÉ SOBĚSTAČNOSTI

REKONSTRUKCE KALOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ ČOV S CÍLEM ZVÝŠENÍ ENERGETICKÉ SOBĚSTAČNOSTI REKONSTRUKCE KALOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ ČOV S CÍLEM ZVÝŠENÍ ENERGETICKÉ SOBĚSTAČNOSTI Zhruba 100 komunálních čistíren s produkcí bioplynu ( >25 000 EO ) Celková produkce bioplynu v nich je ca 60 mil. m3/rok

Více

Sylabus 6 ODPADY Z POTRAVINÁŘSKÝCH VÝROB Cukrovarnický průmysl Pivovarnický průmysl Lihovarnický průmysl Vinařský průmysl

Sylabus 6 ODPADY Z POTRAVINÁŘSKÝCH VÝROB Cukrovarnický průmysl Pivovarnický průmysl Lihovarnický průmysl Vinařský průmysl Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Fakulta potravinářské a biochemické technologie Ústav konzervace potravin VYUŽITÍ A LIKVIDACE ODPADŮ ZEMĚDĚLSKO- POTRAVINÁŘSKÉHO KOMPLEXU (N324009) Ing. Eva

Více

Bilan a ce c zák á l k ad a ní pojm j y m aplikace zákonů o zachování čehokoli 10.10.2008 3

Bilan a ce c zák á l k ad a ní pojm j y m aplikace zákonů o zachování čehokoli 10.10.2008 3 Výpočtový seminář z Procesního inženýrství podzim 2008 Bilance Materiálové a látkové 10.10.2008 1 Tématické okruhy bilance - základní pojmy bilanční schéma způsoby vyjadřování koncentrací a přepočtové

Více

Návrh. Čl. I. 3. Příloha č. 1 zní:

Návrh. Čl. I. 3. Příloha č. 1 zní: Návrh Vyhláška ze dne 008, kterou se mění vyhláška č. 48/005 Sb., o stanovení druhů, způsobů využití a parametrů biomasy při podpoře výroby elektřiny z biomasy, ve znění vyhlášky č. 5/007 Sb. Ministerstvo

Více

Spolehlivá dezinfekce chlordioxidem tam, kde je ProMinent Výroba a účinné dávkování chlordioxidu

Spolehlivá dezinfekce chlordioxidem tam, kde je ProMinent Výroba a účinné dávkování chlordioxidu Spolehlivá dezinfekce chlordioxidem tam, kde je ProMinent Výroba a účinné dávkování chlordioxidu Printed in Germany, PT PM 018 03/06 CS MT17 01 03/06 CS Zařízení pro výrobu a dávkování chlordioxidu Generátory

Více

Obnovitelné zdroje energie

Obnovitelné zdroje energie ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra Technických zařízení budov Obnovitelné zdroje energie doc. Ing. Michal Kabrhel, Ph.D. Pracovní materiály pro výuku předmětu. 1 2 1 je hmota organického původu (rostlinného

Více

Rok / Modulové Biofermentory. Postavte si malou BPS.

Rok / Modulové Biofermentory. Postavte si malou BPS. Rok / 2016. Modulové Biofermentory Moduly pro stavbu a realizaci malé BPS Moduly pro zpracování BRKO kompostárny Využití pro intenzivní chov ryb. Využití modulového systému BPS V intenzivním chovu ryb.

Více

Droždí Droždí (pekařské droždí, pivní kvasinka, Saccharomyces cerevisiae

Droždí Droždí (pekařské droždí, pivní kvasinka, Saccharomyces cerevisiae Droždí Droždí (pekařské droždí, pivní kvasinka, Saccharomyces cerevisiae) je druh kvasinky z oddělení vřeckovýtrusných hub, která se již od antiky používá při kvasných procesech v pekařství a pivovarnictví.

Více

Moduly pro stavbu a realizaci malé BPS. Postavte si malou BPS. Nevozte peníze na skládku

Moduly pro stavbu a realizaci malé BPS. Postavte si malou BPS. Nevozte peníze na skládku 2016 Moduly pro stavbu a realizaci malé BPS. Postavte si malou BPS. Nevozte peníze na skládku Více stupňový systém zpracování BRKO a BRO včetně živnostenských vybraných odpadů a hygienizace Svoz BRKO a

Více

MAGNETICKÉ MATERIÁLY PRO BIORAFINACI POTRAVINÁŘSKÝCH ODPADŮ

MAGNETICKÉ MATERIÁLY PRO BIORAFINACI POTRAVINÁŘSKÝCH ODPADŮ MAGNETICKÉ MATERIÁLY PRO BIORAFINACI POTRAVINÁŘSKÝCH ODPADŮ Ivo Šafařík Biologické centrum AVČR, v.v.i. České Budějovice Proč jsou magnetické materiály významné pro biovědy a biotechnologie? Jedná se o

Více

Detekce rozhraní kapalných médií v

Detekce rozhraní kapalných médií v Products Solutions Services Detekce rozhraní kapalných médií v průtočných systémech Ing. Eva Pavlová Industry Sales Manager/ Food and Beverages Slide 1 Detekce rozhraní médií Komplikací detekce rozhraní

Více

OPTIMALIZACE PROVOZU BPS Z POHLEDU TECHNIKY A LEGISLATIVY

OPTIMALIZACE PROVOZU BPS Z POHLEDU TECHNIKY A LEGISLATIVY OPTIMALIZACE PROVOZU BPS Z POHLEDU TECHNIKY A LEGISLATIVY Gabriela Smetanová Žďár nad Sázavou 24.5.2016 FARMTEC a. s. všechny stupně projekční činnosti stavby pro všechny kategorie skotu a prasat dojírny

Více

Energetické zhodnocení komunálního odpadu, plastů, kalů ČOV, kyselých kalů, gudrónov, gumy a biomasy

Energetické zhodnocení komunálního odpadu, plastů, kalů ČOV, kyselých kalů, gudrónov, gumy a biomasy Energetické zhodnocení komunálního odpadu, plastů, kalů ČOV, kyselých kalů, gudrónov, gumy a biomasy obsah Prezentace cíl společnosti Odpadní komodity a jejich složení Nakládání s komunálním odpadem Thermo-katalitická

Více

VÝUKOVÝ MODUL MEMBRÁNOVÝCH PROCESŮ TÉMATA PŘEDNÁŠEK

VÝUKOVÝ MODUL MEMBRÁNOVÝCH PROCESŮ TÉMATA PŘEDNÁŠEK VÝUKOVÝ MODUL MEMBRÁNOVÝCH PROCESŮ TÉMATA PŘEDNÁŠEK TRANSPORT LÁTEK MEMBRÁNAMI Transport látek porézními membránami - Plouživý tok nestlačitelných tekutin vrstvou částic - Plouživý tok stlačitelných tekutin

Více

Bezpečnost chemických výrob N111001

Bezpečnost chemických výrob N111001 Bezpečnost chemických výrob N111001 Petr Zámostný místnost: A-72a tel.: 4222 e-mail: petr.zamostny@vscht.cz Specifická rizika chemických reakcí Reaktivita látek Laboratorní měření reaktivity Reaktory s

Více

NEKONVENČNÍ ZPŮSOBY VÝROBY TEPELNÉ A ELEKTRICKÉ ENERGIE. Ing. Stanislav HONUS

NEKONVENČNÍ ZPŮSOBY VÝROBY TEPELNÉ A ELEKTRICKÉ ENERGIE. Ing. Stanislav HONUS NEKONVENČNÍ ZPŮSOBY VÝROBY TEPELNÉ A ELEKTRICKÉ ENERGIE Ing. Stanislav HONUS ORGANICKÝ MATERIÁL Spalování Chemické přeměny Chem. přeměny ve vodním prostředí Pyrolýza Zplyňování Chemické Biologické Teplo

Více

Srovnávací analýza možných způsobů hygienizace kalů. Ing. Jan Tlolka - SmVaK Ostrava a.s. Ing. Karel Hartig, CSc. - Hydroprojekt CZ a.s.

Srovnávací analýza možných způsobů hygienizace kalů. Ing. Jan Tlolka - SmVaK Ostrava a.s. Ing. Karel Hartig, CSc. - Hydroprojekt CZ a.s. Srovnávací analýza možných způsobů hygienizace kalů Ing. Jan Tlolka - SmVaK Ostrava a.s. Ing. Karel Hartig, CSc. - Hydroprojekt CZ a.s. ČOV Odvodňovací zařízení t.rok -1 kalu v sušině ČOV Frýdek Místek

Více

DUM VY_52_INOVACE_12CH33

DUM VY_52_INOVACE_12CH33 Základní škola Kaplice, Školní 226 DUM VY_52_INOVACE_12CH33 autor: Kristýna Anna Rolníková období vytvoření: říjen 2011 duben 2012 ročník, pro který je vytvořen: 9. vzdělávací oblast: vzdělávací obor:

Více

LIKVIDACE VÝPALKŮ Z VÝROBY BIOLIHU

LIKVIDACE VÝPALKŮ Z VÝROBY BIOLIHU LIKVIDACE VÝPALKŮ Z VÝROBY BIOLIHU Ing. Martin Rosol Školitel: Prof. Ing. Pavel Ditl DrSc. Abstrakt Výroba lihu je v poslední době velmi aktuální vzhledem k rozšíření výroby biolihu pro energetické účely.

Více

(CH4, CO2, H2, N, 2, H2S)

(CH4, CO2, H2, N, 2, H2S) VYSOKÁ ŠKOLA CHEMICKO-TECHNOLOGICKÁ V PRAZE Ústav technologie vody a prostředí Anaerobní postupy úpravy odpadů Prof. Ing. Jana Zábranská,, CSc. Anaerobní fermentace organických materiálů je souborem procesů

Více

INOVATIVNÍ ŘEŠENÍ PŘI ZJIŠŤOVÁNÍ A ODSTRAŇOVÁNÍ BIOFILMŮ VÝROBEK ŠETRNÝ K ŽIVOTNÍMU PROSTŘEDÍ

INOVATIVNÍ ŘEŠENÍ PŘI ZJIŠŤOVÁNÍ A ODSTRAŇOVÁNÍ BIOFILMŮ VÝROBEK ŠETRNÝ K ŽIVOTNÍMU PROSTŘEDÍ INOVATIVNÍ ŘEŠENÍ PŘI ZJIŠŤOVÁNÍ A ODSTRAŇOVÁNÍ BIOFILMŮ VÝROBEK ŠETRNÝ K ŽIVOTNÍMU PROSTŘEDÍ INOVATIVNÍ ŘEŠENÍ PŘI ZJIŠŤOVÁNÍ A ODSTRAŇOVÁNÍ BIOFILMŮ Konečné řešení komplexního problému V potravinářském

Více

Technik pro řízení výroby v lihovarnictví (kód: M)

Technik pro řízení výroby v lihovarnictví (kód: M) Technik pro řízení výroby v lihovarnictví (kód: 29-075-M) Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství Skupina oborů: Potravinářství a potravinářská chemie (kód: 29) Týká se povolání: Kvalifikační úroveň

Více

KRMIVA AGROBS. Dr. rer. nat. Manuela Bretzke a Glord.cz

KRMIVA AGROBS. Dr. rer. nat. Manuela Bretzke a Glord.cz KRMIVA AGROBS Dr. rer. nat. Manuela Bretzke a Glord.cz KŮŇ A POTRAVA Kůň je stepní zvíře Trávy a byliny s nízkým obsahem bílkovin Bohatá biodiversita Velmi dobrá kvalita bez plísní Čistá potrava díky stálému

Více

Jedinečná bezpečnost bez koroze

Jedinečná bezpečnost bez koroze Jedinečná bezpečnost bez koroze Ekonomická dezinfekce s využitím ECA vody. Kontinuální výstřik lahví využitím ECA vody Dezinfekční systém ohleduplný k životnímu prostředí ECA voda Dezinfekce s přidanou

Více

Energetická centra recyklace bioodpadů ECR RAPOTÍN je projektem společnosti IS ENVIRONMENT SE 2014

Energetická centra recyklace bioodpadů ECR RAPOTÍN je projektem společnosti IS ENVIRONMENT SE 2014 Pomáháme planetě lépe dýchat Energetická centra recyklace bioodpadů ECR RAPOTÍN je projektem společnosti IS ENVIRONMENT SE 2014 Základní informace o projektu Naše společnost Fainstav, s.r.o., se investorsky

Více

ODŮVODNĚNÍ VEŘEJNÉ ZAKÁZKY

ODŮVODNĚNÍ VEŘEJNÉ ZAKÁZKY ODŮVODNĚNÍ VEŘEJNÉ ZAKÁZKY s názvem KONTINUÁLNÍ SYSTÉMY PRO PŘÍPRAVU BIOMASY - CEITEC MU vyhotovené podle 156 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, v platném znění (dále jen Zákon o VZ) 1. ODŮVODNĚNÍ

Více

Vermikompostování perspektivní metoda pro zpracování bioodpadů. Vermikompostování

Vermikompostování perspektivní metoda pro zpracování bioodpadů. Vermikompostování Vermikompostování perspektivní metoda pro zpracování bioodpadů Aleš Hanč a, Petr Plíva b a Česká zemědělská univerzita v Praze b Výzkumný ústav zemědělské techniky, Praha Vermikompostování je považováno

Více

Kyselina dusičná. jedna z nejdůležitějších chemikálií

Kyselina dusičná. jedna z nejdůležitějších chemikálií Kyselina dusičná jedna z nejdůležitějších chemikálií Výroba: minulost - surovinou pro průmyslovou výrobu dusičnan sodný (ledek sodný, guano) současnost - katalytické spalování amoniaku (první výrobní jednotka

Více

1) Pojem biotechnologický proces a jeho fázování 2) Suroviny pro fermentaci 3) Procesy sterilizace 4) Bioreaktory a fermentory 5) Procesy kultivace,

1) Pojem biotechnologický proces a jeho fázování 2) Suroviny pro fermentaci 3) Procesy sterilizace 4) Bioreaktory a fermentory 5) Procesy kultivace, 1) Pojem biotechnologický proces a jeho fázování 2) Suroviny pro fermentaci 3) Procesy sterilizace 4) Bioreaktory a fermentory 5) Procesy kultivace, růstové parametry buněčných kultur 2 Biomasa Extracelulární

Více

MÍCHÁNÍ V KAPALNÉM PROSTŘEDÍ

MÍCHÁNÍ V KAPALNÉM PROSTŘEDÍ MÍCHÁNÍ V KAPALNÉM PROSTŘEDÍ Účel míchání: intenzifikace procesů v míchané vsádce (přenos tepla a hmoty) příprava směsí požadovaných vlastností (suspenze, emulze) Způsoby míchání: mechanické míchání hydraulické

Více

VYUŽITÍ BIOCAT+ V ZAŘÍZENÍ KOMPOGAS V GERMANIER ECORECYCLAGE SA V LAVIGNY VE ŠVÝCARSKU

VYUŽITÍ BIOCAT+ V ZAŘÍZENÍ KOMPOGAS V GERMANIER ECORECYCLAGE SA V LAVIGNY VE ŠVÝCARSKU VYUŽITÍ BIOCAT+ V ZAŘÍZENÍ KOMPOGAS V GERMANIER ECORECYCLAGE SA V LAVIGNY VE ŠVÝCARSKU Germanier Ecorecyclage SA je společnost, zabývající se likvidací biologického odpadu s ročním objemem 25 000 tun.

Více

Projekt multifunkční energeticky soběstačné linky pro intenzivní a efektivní zpracování BRO a TAP. Ing. Pavel Omelka

Projekt multifunkční energeticky soběstačné linky pro intenzivní a efektivní zpracování BRO a TAP. Ing. Pavel Omelka Projekt multifunkční energeticky soběstačné linky pro intenzivní a efektivní zpracování BRO a TAP Ing. Pavel Omelka Hospodaření s bioodpady 1) Kompostování komunitní a malé kompostárny < 150 t odpadu/rok

Více

Snižování obsahu cukru v potravinách bariéry a východiska. Ing. Rudolf Ševčík, Ph.D. (VŠCHT Praha)

Snižování obsahu cukru v potravinách bariéry a východiska. Ing. Rudolf Ševčík, Ph.D. (VŠCHT Praha) Snižování obsahu cukru v potravinách bariéry a východiska Ing. Rudolf Ševčík, Ph.D. (VŠCHT Praha) Zdroje cukrů Jednoduché cukry - všechny monosacharidy a disacharidy přítomné v potravině Sacharidy - se

Více

(-NH-CO-) Typy polyamidů

(-NH-CO-) Typy polyamidů POLYAMIDY (NYLONY) Typy polyamidů (-NH-CO-) AB typ Ty jsou vyráběny polymerací laktamů nebo ω- aminokyselin, kde A označuje aminovou skupinu a B karboxylovou skupinu a obě jsou částí stejné monomerní molekuly.

Více

Marian Mikulík. Možnosti lokálneho vykurovania a výroby elektrickej energie z biomasy

Marian Mikulík. Možnosti lokálneho vykurovania a výroby elektrickej energie z biomasy ZPŮSOBY ZUŠLECH LECHŤOVÁNÍ BIOMASY Marian Mikulík Žilinská univerzita v Žilině Seminář Možnosti lokálneho vykurovania a výroby elektrickej energie z biomasy Žilina, 22. máj 2007 Biomasa představuje p významný

Více

Infračervená spektroskopie - alternativní instrumentální technika při kontrole výroby bioethanolu

Infračervená spektroskopie - alternativní instrumentální technika při kontrole výroby bioethanolu Infračervená spektroskopie - alternativní instrumentální technika při kontrole výroby bioethanolu Ing. Ladislav Tenkl, Ing. Karel Šec, RNDr. František Kesner Ph.D. Nicolet CZ s.r.o., Nad Trnkovem 1667/11,

Více

Energie z odpadních vod. Karel Plotěný

Energie z odpadních vod. Karel Plotěný Energie z odpadních vod Karel Plotěný Propojení vody a energie Voda pro Energii Produkce paliv (methan, ethanol, vodík, ) Těžba a rafinace Vodní elektrárny Chladící okruhy Čištění odpadních vod Ohřev vody

Více

METABOLISMUS SACHARIDŮ

METABOLISMUS SACHARIDŮ METABOLISMUS SACHARIDŮ PRINCIP Rozštěpené sacharidy vstřebávání střevní sliznicí do krevního oběhu dopraveny vrátnicovou žílou do jater. V játrech enzymaticky hexózy štěpeny na GLUKÓZU vyplavována do krve

Více

ZPRÁVA O VÝSLEDCÍCH TESTU PŘÍPRAVKU BCL BioGas

ZPRÁVA O VÝSLEDCÍCH TESTU PŘÍPRAVKU BCL BioGas VŠB - Technická univerzita Ostrava Radek Sojka - Bioclean Institut environmentálních technologií - 9350 17. listopadu 15/2172 Bruzovice 60 708 33 Ostrava Poruba 739 36 Sedliště Česká Republika Slovenská

Více

TLAKOVÉ MEMBRÁNOVÉ PROCESY A JEJICH VYUŽITÍ V OBLASTI LIKVIDACE ODPADNÍCH VOD

TLAKOVÉ MEMBRÁNOVÉ PROCESY A JEJICH VYUŽITÍ V OBLASTI LIKVIDACE ODPADNÍCH VOD TLAKOVÉ MEMBRÁNOVÉ PROCESY A JEJICH VYUŽITÍ V OBLASTI LIKVIDACE ODPADNÍCH VOD Petr Mikulášek Univerzita Pardubice Fakulta chemicko-technologická Ústav environmentálního a chemického inženýrství petr.mikulasek@upce.cz

Více

Vícefázové reaktory. MÍCHÁNÍ ve vsádkových reaktorech

Vícefázové reaktory. MÍCHÁNÍ ve vsádkových reaktorech Vícefázové reaktory MÍCHÁNÍ ve vsádkových reaktorech Úvod vsádkový reaktor s mícháním nejběžnější typ zařízení velké rozmezí velikostí aparátů malotonážní desítky litrů (léčiva, chemické speciality, )

Více

BIOTECHNOLOGIE. Principy Bioethanol Kyselina citronová Další

BIOTECHNOLOGIE. Principy Bioethanol Kyselina citronová Další BIOTECHNOLOGIE Principy Bioethanol Kyselina citronová Další Biotechnologie Využívají procesy probíhající v živé přírodě a přenášejí je do průmyslového měřítka Procesů se zúčastní biokatalyzátory- enzymy

Více

Střední škola gastronomie, hotelnictví a lesnictví Bzenec, náměstí Svobody 318. Profilová část maturitní zkoušky

Střední škola gastronomie, hotelnictví a lesnictví Bzenec, náměstí Svobody 318. Profilová část maturitní zkoušky Střední škola gastronomie, hotelnictví a lesnictví Bzenec, náměstí Svobody 318 Obor: 29 42 M / 01 Analýza potravin Třída: AN4A Období: jaro 2013 Profilová část maturitní zkoušky 1. Povinná volitelná zkouška

Více

Omezování plynných emisí. Ochrana ovzduší ZS 2012/2013

Omezování plynných emisí. Ochrana ovzduší ZS 2012/2013 Omezování plynných emisí Ochrana ovzduší ZS 2012/2013 1 Úvod Různé fyzikální a chemické principy + biotechnologie Principy: absorpce adsorpce oxidace a redukce katalytická oxidace a redukce kondenzační

Více

Kombinovaná výroba elektřiny a tepla (CHP) Elektřina. Domy, stáje, průmysl. Sklad kvasných produktů. Přepouštění substrátu

Kombinovaná výroba elektřiny a tepla (CHP) Elektřina. Domy, stáje, průmysl. Sklad kvasných produktů. Přepouštění substrátu BIOPLYNOVÉ STANICE Společnost AGROMONT VIMPERK byla založena a zapsána do obchodního rejstříku u Krajského soudu v Českých Budějovicích 1. července 1992 jako společnost s ručením omezeným a jako ryze český

Více

Ing. Jiří Charvát, Ing. Pavel Kolář Z 13 NOVÉ SMĚRY A PERSPEKTIVY SANACE HORNINOVÉHO PROSTŘEDÍ PO CHEMICKÉ TĚŽBĚ URANU NA LOŽISKU STRÁŽ

Ing. Jiří Charvát, Ing. Pavel Kolář Z 13 NOVÉ SMĚRY A PERSPEKTIVY SANACE HORNINOVÉHO PROSTŘEDÍ PO CHEMICKÉ TĚŽBĚ URANU NA LOŽISKU STRÁŽ Ing. Jiří Charvát, Ing. Pavel Kolář Z 13 NOVÉ SMĚRY A PERSPEKTIVY SANACE HORNINOVÉHO PROSTŘEDÍ PO CHEMICKÉ TĚŽBĚ URANU NA LOŽISKU STRÁŽ Chemická těžba uranu byla v o. z. TÚU Stráž pod Ralskem provozována

Více

Možnosti úspor vody a energie Praní při nízké teplotě

Možnosti úspor vody a energie Praní při nízké teplotě Leonardo da Vinci Project Udržitelný rozvoj v průmyslových prádelnách Modul 3 Proces praní Kapitola 4a Možnosti úspor vody a energie Praní při nízké teplotě Cíle Po prostudování této kapitoly budete mít

Více

Vývoj a testování biodegradačních metod sanace znečištění výbušninami

Vývoj a testování biodegradačních metod sanace znečištění výbušninami Vývoj a testování biodegradačních metod sanace znečištění výbušninami 1 Formální představení projektu 2009-2013 projekt číslo FR TI1/237 Finanční podpora ministerstva průmyslu a obchodu ČR Účastníci: DEKONTA,

Více

W E M A K E Y O U R I D E A S A R E A L I T Y SUCHÉ KONDICIONOVANÉ ODSÍŘENÍ ZNEČIŠŤOVÁNÍ

W E M A K E Y O U R I D E A S A R E A L I T Y SUCHÉ KONDICIONOVANÉ ODSÍŘENÍ ZNEČIŠŤOVÁNÍ KOTLE 2013 BRNO 18. - 20. března 2013 SUCHÉ KONDICIONOVANÉ ODSÍŘENÍ ZEJMÉNA PRO MALÉ A STŘEDNÍ ZDROJE ZNEČIŠŤOVÁNÍ Změna emisních limitů SO 2 pro starší zdroje spalující uhlí (vyhláška 415/2012) LIMITY

Více

VÝUKOVÝ MODUL MEMBRÁNOVÝCH PROCESŮ SYLABY PŘEDNÁŠEK TRANSPORT LÁTEK MEMBRÁNAMI MEMBRÁNOVÉ MATERIÁLY

VÝUKOVÝ MODUL MEMBRÁNOVÝCH PROCESŮ SYLABY PŘEDNÁŠEK TRANSPORT LÁTEK MEMBRÁNAMI MEMBRÁNOVÉ MATERIÁLY VÝUKOVÝ MODUL MEMBRÁNOVÝCH PROCESŮ SYLABY PŘEDNÁŠEK TRANSPORT LÁTEK MEMBRÁNAMI zodpovědni: P. Mikulášek, H. Jiránková, M. Šípek, K. Friess, K. Bouzek Transport látek porézními membránami (P. Mikulášek)

Více

Biologické odsiřování bioplynu. Ing. Dana Pokorná, CSc.

Biologické odsiřování bioplynu. Ing. Dana Pokorná, CSc. Biologické odsiřování bioplynu Ing. Dana Pokorná, CSc. Sulfan problematická složka bioplynu Odkud se sulfan v bioplynu bere? Organická síra proteiny s inkorporovanou sírou Odpady a odpadní vody z průmyslu

Více

Moderní metody intenzivní produkce ryb

Moderní metody intenzivní produkce ryb Moderní metody intenzivní produkce ryb Pramen: FAO Světová produkce (tis. tun) Produkce ryb v evropských zemích (mil. EUR) 1900 4000 1700 1500 1300 3800 3600 3400 3200 3000 1100 2800 900 700 2600 2400

Více

Oligosacharidy příručka pro učitele. Obecné informace:

Oligosacharidy příručka pro učitele. Obecné informace: Obecné informace: Oligosacharidy příručka pro učitele Téma Oligosacharidy se probírá v rozsahu jedné vyučovací hodiny. Toto téma je možno rozšířit o základní informace z cukrovarnictví. Navazující učivo

Více

Používání kukuřičných výpalků (DDGS) ve výživě hospodářských zvířat

Používání kukuřičných výpalků (DDGS) ve výživě hospodářských zvířat Používání kukuřičných výpalků (DDGS) ve výživě hospodářských zvířat Kukuřičné výpalky jsou vedlejším produktem při výrobě bioethanolu. Kukuřičné zrno je fermentováno kvasinkami a cukry a škroby jsou přeměněny

Více

Orientačně lze uvažovat s potřebou cca 650 750 Kcal na vypaření 1 l kapalné odpadní vody.

Orientačně lze uvažovat s potřebou cca 650 750 Kcal na vypaření 1 l kapalné odpadní vody. Proces Biodestil Biodestil je nový pokrokový proces pro zpracování vysoce kontaminovaných nebo zasolených odpadních vod, které jsou obtížně likvidovatelné ostatními konvenčními metodami. Tento proces je

Více