Hormony Význam - Biologická funkce

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Hormony Význam - Biologická funkce"

Transkript

1 Hormony Význam - Biologická funkce Hormony významná regulační role v organismu - účinek hormonů je často pleiotropní hormones pleitropy hypotehsis = pleiotropní a antagonistické efekty na fyziologii a chování Vliv na: 1) Ontogenezi růst + životní cykly metamorfóza (především obojživelníci) 2) Chování (rodičovské, antipredační, migrace, sezonalita) 3) Polymorfismus v chování a fenotypová plasticita - vše funguje na principu pozitivní a negativní zpětné vazby tedy kaskády neuroendokrinního systému 2 Zásadní neuroendokrinní dráhy (kaskády): a) HPA (hypothalamo-pituitary-adrenal) axis = hypotalamus-hypofyzá-nadledviny b) HPG (hypothalamo-pituitary-gonadal) axis = hypotalamus-hypofýza-gonády

2 Hormony HPA axis produktem jsou tzv. glukokortikoidy produkované kůrou nadledvin: kortisol (významnější u savců) kortikosteron (významnější u ptáků) ty působí na příslušné receptory v v různých tkáních positive feedback Alostáza adaptivní reakce organismu na zvýšenou aktivitu HPA či HPG dráhy vedoucí až k homeostázi negative feedback ustanovení homeostáze působením na centra v hypothalamu a hypofýze

3 Hormony HPG axis příslušná centra v hypothalamu produkují GnRH (gonadotropinreleasing hormone) GnRH stimuluje v hypofýze produkci zákl. gonadotropinů v gonádách: a) LH (luteinizační hormon) b) FSH (folikuly stimulující hormon) Klíčové neurohormony v reprodukci obratlovců (růst a maturace gonád, gametogeneze, tvorba a sekrece androgenů (testosteron, progesteron, estrogen)

4 (Meylan et al. 2012)

5 Hormony je stále co objevovat? GnIH Gonadotropin-inhibitory hormone (GnIH) neuropeptid produkovaný v hypotalamu antagonista a inhibitor GnRh nově objevený (viz. Tsutsui et al. 2012) Inhibitor syntézy gonadotropinu poprvé lokalizován u křepelky japonské (Coturnix japonica), později identifikován u všech obratlovců jeho funkce dosti konzervativní napříč taxony neurální síť zodpovídající za jeho syntézu nekončí v hypofýze, ale zasahuje do ostatních center mozku tzn. dokáže ovlivňovat také chování JAKÉ a JAK??? 1) REPRODUKCE obecně u ptáků, savců a ryb GnIH je zásadní INHIBITOR REPRODUKCE ČI REPR. ÚSILÍ vyvráceno dogma o výsadní roli GnRH jako hl. regulačního aktéra reprodukce u obratlovců avšak INTERAKCE se stresem (glukokortioidy) a fotoperiodicitou (resp. melatoninem) melatoninem zprostředkovaná syntéza GnIH se liší u jednotlivých druhů podle jejich fotoperiodicity - LD=long day druhů ptáků a savců melatonin indukuje expresi a syntézu GnIH (ale u savců existují výjimky viz. Tsutsui et al. 2013) naopak u SD=short-day savců (např. ovce, křeček) melatonin redukuje expresi a syntézu GnIH (Tsutsui et al. 2013)

6 (Tsutsui et al. 2013)

7 Hormony je stále co objevovat? GnIH GnIH geny uloženy na neuronech v ostatních částech mozku jsou schopny dále ovlivňovat: - 2) AGRESIVITU A SEXUÁLNÍ CHOVÁNÍ U PTÁKŮ I SAVCŮ - Při in vivo potlačení exprese GnIH mrna v příslušných centrech mozku došlo u dvou druhů ptáků s vysokým stupněm sociality (Zonotrichia albicollis) a agresivních projevů (Coturnix japonica) k: - redukci času na odpočinek - zvýšila se agresivita a teritoriální chování samců - redukovala se spontánní vokalizace avšak narůstaly agonistické vokalizace - GnIH má tedy zásadní roli v redukci sociálních intreakcí na úrovní neurálního systému, dokáže tedy zásadně regulovat reprodukčního chování, agresivitu a teritoriální chování u ptáků i savců - (Ubuka et al. 2013)

8 Sezónní reprodukce Neuroendokrinní mechanismy Temperátní savci a ptáci sezonalita v načasování reprodukč. období = mláďata se rodí vždy na jaře či v létě ideální pro přežívání mláďat Fotoperioda vnímání délky dne jako standard pro načasování reprodukčního období platí i pro většinu tropických druhů, ale u nich zásadní i jiné abiotické faktory!!! (Wikelski et al. 2000; Brown and Shine 2006) U ptáků i savců je sezónní reprodukce zajištěna přes expresi genů lokalizovaných v medio-bazálním hypothalamu (MBH) Percepce fotoperiody (světla) různá u savců a ptáků!!! SAVCI: percepce světla okem - poté transmitován do epifýzy přes supra-chiasmatic nucleus (kontrolní centrum cirkadiánního rytmu v hypothalamu)- zde sekrece melatoninu ten indukuje sekreci TSH (thyroid-stimulating hormone) a ten ovlivňuje expresi genů v MBH PTÁCI: kromě percepce světla okem a transmitace do epifýzi je primární vnímání světla přímo fotoreceptory uloženými hluboko v mozku ty působí na pars tubelaris (část před. laloku hypofýzy) sekrece TSH (thyroid-stimulating hormone) exprese genů v MBH - proto u většiny ptáků nemá odstranění epifýzy žádný efekt na reprodukci kromě toho jsou si ptáci také schopni melatonin syntetizovat v hypotalamu de novo (Yoshimura 2010)

9 Sezónní reprodukce Neuroendokrinní mechanismy Genová kaskáda regulace sezónní reprodukce PTÁCI DIO2 a DIO3 geny pro iodothyronine deiodinázu Přední lalok - hypofýzy (Yoshimura 2010)

10 Sezónní reprodukce Neuroendokrinní mechanismy dráha (mechanismus) pro vnímání fotoperiody je různá u ptáků (světlo) a savců (melatonin) avšak neuroendokrinní mechanismus je u těchto obratlovců stejný a konzervovaný (Yoshimura 2010)

11 Sezónní reprodukce Tropičtí vs. temperátní živočichové Tropičtí ptáci hormonální regulace začátku reprodukce jiná než u temperátních druhů - neměnná celoroční hladina testosteronu v plazmě oproti temperátním druhům - Jak je dosahováno horm. regulace?? - - vyšší denzita receptorů pro T??? - vyšší citlivost pro vnímání fotoperiody - zásadní role i jiných abiotických faktorů - význam má i prediktabilita a stabilita podmínek v daném habitatu (Wikelski et al. 2000)

12 Sezónní reprodukce Tropičtí vs. temperátní živočichové Tropičtí ptáci velmi citliví k vnímání délky dne a jiným abiotickým faktorům Wikelski et al. 2000

13 Sezónní reprodukce Tropičtí vs. temperátní živočichové - platí také pro tropické druhy hadů a jiné obratlovce (Brown and Shine 2006)

14 Sezónní reprodukce Člověk Latitudinální gradient v načasování reprodukce u člověka (Martinez-Bakker et al. 2015)

15 Sezónní reprodukce Člověk Světelné podmínky (visibility) zásadní pro načasování reprodukce u člověka - (Cummings 2012) nejvíce početí v ošklivých zamračených dnech

16 Hormony Sexuálně determinované chování Intersexuální rozdíly v chování zprostředkované změnami v HPG axis, konkrétně produkcí androgenů (především testosteronu - T) avšak existuje i mnoho případů intra-sexuálních rozdílů v především reprodukčním chování živočichů (Př: u dvě rozdílné strategie (např. satelitní vs. dominantní + Tabulka Rhen a Crews 2002) alternativní fenotypy jsou udržovány v populaci díky disruptivní selekci Disruptivní selekce udržování různých morf (fenotypů) v populaci Disruptivní selekce intra-sexuálních rozdíků v reprodukční chování by tak měla působit na geny řídící HPG (Maney 2008)

17 Intra-sexuální rozdíly v reprodukčním chování (Rhen a Crews 2002)

18 Intra-sexuální Hormony a Sexuálně-determinované rozdíly v reprodukčním chování Zonotrichia albicollis sociálně monogamní i brání teritorium zpěvem 2 morfy WS a TS u i WS (50% jedinců v populaci) a TS (50% jedinců v populaci) morfy vykazují také polymorfismus ve svém sociálním chování WS = agression strategie chování TS = parental strategie chování Zonotrichia albicollis (Maney 2008)

19 Sex.-determinované Intra-sexuální rozdíly chování v reprodukčním Neuroendokrinní chování systém TS a WS agresivnější WS mají vyšší koncentraci testosteronu (T) a větší testes v mimohnízdním období oproti TS - rozdíly v aktivitě HPG axis u TS a WS jedinců (Maney 2008)

20 Sex.-determinované chování Neuroendokrinní systém TS a WS TS které vykazují intenzivnější parental chování mají vyšší hladiny LH (luteinizačního hormonu), estradiol (E2) i vyšší počet neuronů pro GnRH (gonadotropin-releasing hormon) oproti WS (Maney 2008)

21 Intra-sexuální rozdíly v reprodukčním chování WS : agresivnější v obhajování teritoria více EPC (extra-pair copulation) WS : brání teritorium zpěvem i zaháněním bez ohledu na aktivitu kompetitora zpěvná aktivita samců TS a WS po stimulaci testosteronem TS + : méně agresivní, méně zpívají a obhaj. teritorium obhajuje teritorium pouze zpěvem postnatální rodič. investice vyšší u i prokázané zásadní rozdíly v endokrinním a neuroendokrinním systému jednotlivých morf a jejich korelace se sociálním chováním (Maney 2008)

22 Sex.-determinované chování Neuroendokrinní systém Rozdíly v agresivním (agonistickém) vs. rodičovském chování jsou zprostředkovány neuroendokrinní kaskádou - HPG axis neuropeptidy - vasotocin (u savců vasopresin) + vasoaktivní intenstinální peptid regulující agresivní chování jsou vysoce citlivé k androgenům 1. VT = vasotocin (homolog savčího vasopresinu) - indukuje agonistické + agresivní chování jeho tvorba je stimulována testosteronem 2. VIP = vasoaktivní intestinální peptid redukuje agonistické chování + indukuje produkci prolaktinu (PRL) ten ovlivňuje rychlost maturace gonád + rodičovské chování - sekrece VIP je testosteronem inhibována VT and VIP neurony lokalizovány především mimo hypothalamus v limbické části koncového mozku (laterální septum (LSc vl.), bed nucleus of stria terminalis (BST), median eminence (ME) (Maney et al. 2005)

23 Intersex.rozdíly v repr.chování Neuroendokrinní systém denzita imunoreceptivních VT buněk v limbické části mozku vyšší u WS oproti TS mezipohlavní rozdíly v rámci jedné morfy denzita imunoreceptivních VT buněk v limbické části mozku vyšší u oproti (Maney et al. 2005)

24 Intersex.rozdíly v repr. chování Neuroendokrinní systém denzita imunoreceptivních VIP buněk v limbické části mozku podmiňujících rodičovské chování vyšší u TS oproti WS (Maney et al. 2005)

25 Inter-sexuální rozdíly v repr.chování Supergen hypotézy pro evoluci alternativních fenotypů předpokládají že by v tomto procesu měly být zahrnuty geny s pleiotropním a (nebo) antagonistickým efektem tzv., které způsobují disruptivní selekci ve prospěch alternativních fenotypů je tedy zjevné že geny pro zbarvení musí být propojeny a děděny spolu s ostatními geny, které určují fungování endokrinního systému Zonotrichia albicollis TS se páruje s WS udržování obou morf v populaci v cca poměru 1:1 (Maney 2008) polymorfismus v populacích strnada běhlohrdlého souvisí s přítomností chromosomu 2 (ZAL2m) s alternativním (re-arranged) uspořádáním genů (2 inzerce kódující geny pro endokrinní systém ZAL2m = tzv. supergen WS morfa: heterozygot pro (ZAL2m) = ZAL2/2m TS morfa: homozygot pro původní formu chromozomu 2 (ZAL 2) = (ZAL2/2).

26 Další příklady supergenu - POMC gen Tyto alba Aguti signální peptid (Ducrest et al. 2008)

27

28 Pleiotropní účinek genů kovariance zbarvení, fyziologických, morfologických parametrů a chování (Ducrest et al. 2008)

29 Pleiotropní účinek genů kovariance zbarvení, fyziologických, morfologických parametrů a chování u obratlovců se díky predikcím týkajícím se pleiotropního účinku POMC genu ukazuje že: Tmavě zbarvení (eumelaninoví) jedinci jsou: A) agresivnější B) sexuálně aktivnější C) rezistentnější vůči stresu D) mají větší body-mass a vyšší úroveň metabolismu Tyto alba další predikce týkající se především imunity, metabolismu a exkrece exogenních žláz zbývá testovat Melanismus často také koreluje s personalitou a behaviorálními syndromy (Ducrest et al. 2008)

30 Pleiotropní účinek genů Melaninové zbarvení a personalita Čížek lesní Carduelis spinus Velikost tmavé skvrny souvisí s intenzitou exploračního chování Mateos-Gonzales & Senar 2012

31 Pleiotropní účinek genů Melaninové zbarvení a personalita Tonic immobility (TI) test Poštolka obecná Falco tinnunculus (van den Brink et al. 2012)

32 Pleiotropní účinek genů Melaninové zbarvení a personalita Handling stress Poštolka obecná Falco tinnunculus (van den Brink et al. 2012)

33 Hormony jako maternální efekty (Meylan et al. 2012)

34 Hormony jako maternální efekty - Kortisol (Meylan et al. 2012)

35 Hormony jako maternální efekty - Kortikosteron (Meylan et al. 2012)

36 Hormony jako maternální efekty - Testosteron (Meylan et al. 2012)

37 Hormony jako maternální efekty Determinace pohlaví Trivers-Willard sexual allocation hypothesis Jak ptáci kde samice určuje pohlaví potomků mohou manipulovat s pohl. svých potomků?? 2 hypotézy: a) skrze androgeny deponované do žloutku b) skrze ovlivnění meiózy hormony ve folikulech okolo žloutku vliv hladiny progesteronu v plazmě samice

38

39

SOMATOLOGIE Vnitřní systémy

SOMATOLOGIE Vnitřní systémy SOMATOLOGIE Vnitřní systémy VY-32-INOVACE-59 AUTOR: Mgr. Ludmila Kainarová ENDOKRINNÍ SYSTÉM ENDOKRINNÍ SYSTÉM Endokrinní systém je systém žláz s vnitřní sekrecí. Endokrinní žlázy produkují výměšky hormony,

Více

LÁTKOVÉ ŘÍZENÍ ORGANISMU

LÁTKOVÉ ŘÍZENÍ ORGANISMU LÁTKOVÉ ŘÍZENÍ ORGANISMU PhDr. Jitka Jirsáková, Ph.D. LÁTKOVÉ ŘÍZENÍ ORGANISMU je uskutečňováno prostřednictvím: hormonů neurohormonů tkáňových hormonů endokrinní žlázy vylučují látky do krevního oběhu

Více

ATC hormony. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje. Mgr. Helena Kollátorová

ATC hormony. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje. Mgr. Helena Kollátorová ATC hormony Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Březen 2011 Mgr. Helena Kollátorová Hormony jsou sloučeniny, které slouží v těle mnohobuněčných

Více

HYPOTHALAMUS Centrální řízení některých tělesných funkcí

HYPOTHALAMUS Centrální řízení některých tělesných funkcí MUDr. Josef Jonáš HYPOTHALAMUS Centrální řízení některých tělesných funkcí 1 Hypotalamus je část mezimozku diencefala Zdroj: www.stockmedicalart.com 2 Hypotalamus Ovládá vegetativní centra : řídí tělesnou

Více

ŽENSKÝ REPRODUKČNÍ SYSTÉM

ŽENSKÝ REPRODUKČNÍ SYSTÉM MUDr. Josef Jonáš ŽENSKÝ REPRODUKČNÍ SYSTÉM a jeho detoxikace 1 Vaječník - základní orgán ženské reprodukce Zdroj: P. Abrams, Lidské tělo 2 Hned při narození je ve vaječníku založeno mnoho folikulů, z

Více

MENSTRUAČNÍ A OVULAČNÍ CYKLUS. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

MENSTRUAČNÍ A OVULAČNÍ CYKLUS. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje MENSTRUAČNÍ A OVULAČNÍ CYKLUS Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Říjen 2010 Mgr. Radka Benešová Ženské pohlavní ústrojí Vznik a cesta neoplozeného

Více

BIORYTMY. Rytmicita procesů. Délka periody CZ.1.07/2.2.00/ Modifikace profilu absolventa biologických studijních oborů na PřF UP

BIORYTMY. Rytmicita procesů. Délka periody CZ.1.07/2.2.00/ Modifikace profilu absolventa biologických studijních oborů na PřF UP BIORYTMY EKO/EKŽO EKO/EKZSB Ivan H. Tuf Katedra ekologie a ŽP PřF UP v Olomouci Modifikace profilu absolventa : rozšíření praktické výuky a molekulárních, evolučních a cytogenetických oborů Rytmicita procesů

Více

ŽLÁZY S VNITŘNÍ SEKRECÍ. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

ŽLÁZY S VNITŘNÍ SEKRECÍ. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje ŽLÁZY S VNITŘNÍ SEKRECÍ Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Srpen 2010 Mgr. Radka Benešová ŽLÁZY S VNITŘNÍ SEKRECÍ Hormony jsou produkty

Více

ZDRAVÝ SPÁNEK Ing. Vladimír Jelínek

ZDRAVÝ SPÁNEK Ing. Vladimír Jelínek ZDRAVÝ SPÁNEK Ing. Vladimír Jelínek ZDRAVÝ SPÁNEK Spánek byl po celá tisíciletí považován za pasivní jev blízký bezesné smrti. Shakespeare ve svém Hamletovi považuje smrt za sestru spánku 2 ZDRAVÝ SPÁNEK

Více

Hormonální (endokrinní) soustava

Hormonální (endokrinní) soustava Hormonální (endokrinní) soustava - uskutečňuje řízení organismu pomocí chemických látek hormonů - rozváděny po těle krví Funkce endokrinní soustavy: 1) zajišťuje růst, vývoj a rozmnožování 2) udržuje homeostázu

Více

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: Hana Turoňová Název materiálu:

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: Hana Turoňová Název materiálu: Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: Hana Turoňová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_ŘÍZENÍ LÁTKOVÉ_P1-2 Číslo projektu: CZ 1.07/1.5.00/34.1077

Více

Menstruační cyklus. den fáze změny

Menstruační cyklus. den fáze změny Menstruační cyklus Menstruační cyklus Zahrnuje v sobě poměrně složitý děj při kterém dochází ke změnám na vaječníku, děloze (zvláště sliznici děložní), vejcovodech, pochvě. V jeho průběhu dochází ke změnám

Více

HORMONY Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

HORMONY Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje HORMONY Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje 21.9. 2009 Mgr. Radka Benešová Obecné zásady řízení a regulací: V organismu rozlišujeme dva základní

Více

Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_02_3_20_BI2 HORMONÁLNÍ SOUSTAVA

Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_02_3_20_BI2 HORMONÁLNÍ SOUSTAVA Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_02_3_20_BI2 HORMONÁLNÍ SOUSTAVA NADLEDVINY dvojjediná žláza párově endokrinní žlázy uložené při horním pólu ledvin obaleny tukovým

Více

Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_02_3_18_BI2 HORMONÁLNÍ SOUSTAVA

Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_02_3_18_BI2 HORMONÁLNÍ SOUSTAVA Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_02_3_18_BI2 HORMONÁLNÍ SOUSTAVA HORMONÁLNÍ SOUSTAVA druhá složka integrálního řízení organismu působení na cílové orgány > prostřednictvím

Více

Variace Endokrinní soustava

Variace Endokrinní soustava Variace 1 Endokrinní soustava 21.7.2014 15:50:49 Powered by EduBase BIOLOGIE ČLOVĚKA ENDOKRINNÍ SOUSTAVA Hormony Látkové řízení organismu Je zabezpečeno specializovaným typem žláz žláz s vnitřní sekrecí.

Více

Kortizol, ACTH. Olga Bálková Roche s.r.o., Diagnostics Division

Kortizol, ACTH. Olga Bálková Roche s.r.o., Diagnostics Division Kortizol, ACTH Olga Bálková Roche s.r.o., Diagnostics Division ACTH: biochemie a fyziologie Hormon peptidové povahy, 39 AMK Produkován předním lalokem hypofýzy Cirkadiánní rytmus nejvyšší koncentrace v

Více

Endokrinologie. Vladimír Soška. Oddělení klinické biochemie

Endokrinologie. Vladimír Soška. Oddělení klinické biochemie Endokrinologie Vladimír Soška Oddělení klinické biochemie Hormony Chemické látky, ovlivňující funkci buněk Specializované buňky Žlázy s vnitřní sekrecí Sliznice tkání a orgánů (GIT) Jiné buňky (např. tukové

Více

STRES STRES VŠEOBECNÝ ADAPTAČNÍ SYNDROM PSYCHOSOMATICKÉ CHOROBY

STRES STRES VŠEOBECNÝ ADAPTAČNÍ SYNDROM PSYCHOSOMATICKÉ CHOROBY STRES VŠEOBECNÝ ADAPTAČNÍ SYNDROM PSYCHOSOMATICKÉ CHOROBY STRES Reakce organismu: Vysoce specifické tvorba protilátek Všeobecné horečka, kašel, zánět Nejvšeobecnější stres všeobecný adaptační syndrom soubor

Více

VY_32_INOVACE_11.14 1/6 3.2.11.14 Hormonální soustava Hormonální soustava

VY_32_INOVACE_11.14 1/6 3.2.11.14 Hormonální soustava Hormonální soustava 1/6 3.2.11.14 Cíl popsat stavbu hormonální soustavy - charakterizovat její činnost a funkci - vyjmenovat nejdůležitější hormony - uvést onemocnění, úrazy, prevenci, ošetření, příčiny - žlázy s vnitřním

Více

STIMULAČNÍ PROTOKOLY A CO DÁL?! MUDr. Marcel Štelcl, Ph.D. ReproGenesis Brno

STIMULAČNÍ PROTOKOLY A CO DÁL?! MUDr. Marcel Štelcl, Ph.D. ReproGenesis Brno STIMULAČNÍ PROTOKOLY A CO DÁL?! MUDr. Marcel Štelcl, Ph.D. ReproGenesis Brno STARÁ DOBRÁ KLASIKA Agonistický protokol, antagonistický protokol, flair up protokol. Různé studie, různé závěry ve smyslu toho,

Více

David Rumpík1, Stanislav Los Chovanec1, Taťána Rumpíková1 Jaroslav Loucký2, Radek Kučera3

David Rumpík1, Stanislav Los Chovanec1, Taťána Rumpíková1 Jaroslav Loucký2, Radek Kučera3 David Rumpík1, Stanislav Los Chovanec1, Taťána Rumpíková1 Jaroslav Loucký2, Radek Kučera3 Klinika reprodukční medicíny a gynekologie Zlín 1 Imalab s.r.o. Zlín 2 Beckman Coulter ČR, a Imunoanalytická laboratoř,

Více

MUDr.Zdeňek Pospíšil

MUDr.Zdeňek Pospíšil MUDr.Zdeňek Pospíšil Obecné pojmy. Hormony - chem.látky produkovány žlázami s vnitřní sekrecí,transportovány v tělesných tekutinách Účinky-místní a celkové- ovlivňují funkce organizmu - mechanizmus cestou

Více

Genetika a Reprodukce

Genetika a Reprodukce Genetika a Reprodukce Nervová soustava Integrace živočich prostředí Centrální a periferní nervová soustava Světlo Důležitý stimulační faktor Fotoperioda, biorytmy Vnímáno okem, epifýzou, světločivné buňky

Více

Hormony HORMONY chemické messengery, které jsou transportovány v tělesných tekutinách Funkce: modulátory systémových a celulárních odpovědí

Hormony HORMONY chemické messengery, které jsou transportovány v tělesných tekutinách Funkce: modulátory systémových a celulárních odpovědí Hormony HORMONY 5. 5. 2004 chemické messengery, které jsou transportovány v tělesných tekutinách Funkce: modulátory systémových a celulárních odpovědí Účinky: lokální generalizované Účinek hormonů sekrece

Více

Zdroj: www.dkimages.com NADLEDVINY. a jejich detoxikace. MUDr. Josef Jonáš. Joalis s.r.o. Všechna práva vyhrazena

Zdroj: www.dkimages.com NADLEDVINY. a jejich detoxikace. MUDr. Josef Jonáš. Joalis s.r.o. Všechna práva vyhrazena Zdroj: www.dkimages.com NADLEDVINY a jejich detoxikace MUDr. Josef Jonáš 1 Nadledvina (glandula suprarenalis) nadledviny ledviny Zdroj: commons.wikimedia.org Glandulae suprarenales jsou párový orgán nasedající

Více

délka působení je různá - minuty / urč.období (dospívání, těhotenství) / celý život

délka působení je různá - minuty / urč.období (dospívání, těhotenství) / celý život Otázka: Hormonální regulace živočichů a člověka Předmět: Biologie Přidal(a): Anet.a Mechanismy účinků hormonů (chemická podstata, rychlost působení,doprava na místo působení, žlázy s vnitřní sekrecí. Hormony

Více

Žlázy s vnitřní sekrecí

Žlázy s vnitřní sekrecí Žlázy s vnitřní sekrecí Autor: Mgr. Vlasta Hlobilová Datum (období) tvorby: 14. 11. 2012 Ročník: osmý Vzdělávací oblast: přírodopis Anotace: Žáci se seznámí s rozmístěním a činností základních žláz s vnitřní

Více

EXTRACELULÁRNÍ SIGNÁLNÍ MOLEKULY

EXTRACELULÁRNÍ SIGNÁLNÍ MOLEKULY EXTRACELULÁRNÍ SIGNÁLNÍ MOLEKULY 1 VÝZNAM EXTRACELULÁRNÍCH SIGNÁLNÍCH MOLEKUL V MEDICÍNĚ Příklad: Extracelulární signální molekula: NO Funkce: regulace vazodilatace (nitroglycerin, viagra) 2 3 EXTRACELULÁRNÍ

Více

Reprodukce a genetika

Reprodukce a genetika Reprodukce a genetika Jeden z hlavních kritérií při výběru druhů pro chov, je existence vhodné technologie pro řízenou reprodukci, nebo snadná dostupnost larev nebo juvenilních stádií v přírodě. I když

Více

Endokrinologie. Vladimír Soška. Oddělení klinické biochemie

Endokrinologie. Vladimír Soška. Oddělení klinické biochemie Endokrinologie Vladimír Soška Oddělení klinické biochemie Endokrinologie Choroby žláz s vnitřní sekrecí (hormony) Zvětšení Hyperplazie, nádor Zvýšená funkce (hyperfunkce) Benigní nádor, stimulující protilátka

Více

Andulí Hylmarová Madla Klačková PVČ 18.4.2011

Andulí Hylmarová Madla Klačková PVČ 18.4.2011 Andulí Hylmarová Madla Klačková PVČ 18.4.2011 Obsah: Co je to hormon? Vznik hormonů Funkce hormonů Rostlinné hormony Živočišné hormony Hormony u člověka Dělení hormonů Význam hormonů Choroby Co je to HORMON?

Více

MUDr.Zdeňek Pospíšil

MUDr.Zdeňek Pospíšil MUDr.Zdeňek Pospíšil Obecné pojmy. Hormony - chem.látky produkovány žlázami s vnitřní sekrecí,transportovány v tělesných tekutinách Účinky-místní a celkové- ovlivňují funkce organizmu - mechanizmus cestou

Více

Látkové (hormonální) řízení. - uskutečňuje se pomocí chemických látek = hormonů, které jsou vylučovány žlázami s vnitřní sekrecí

Látkové (hormonální) řízení. - uskutečňuje se pomocí chemických látek = hormonů, které jsou vylučovány žlázami s vnitřní sekrecí Otázka: Hormonální soustava Předmět: Biologie Přidal(a): Zuzka.ces Látkové (hormonální) řízení - uskutečňuje se pomocí chemických látek = hormonů, které jsou vylučovány žlázami s vnitřní sekrecí Žlázy

Více

ŽLÁZY S VNIT SEKRECÍ

ŽLÁZY S VNIT SEKRECÍ ŽLÁZY S VNITŘNÍ SEKRECÍ - žláz s vnitřní sekrecí - neurohormony - tkáňové hormony endokrinní žláza exokrinní žláza vývod žlázy sekreční buňky sekreční buňky krevní vlásečnice Žlázy s vnitřní sekrecí endokrinní

Více

Základní pojmy II. ONTOGENEZE. Ontogeneze = individuální vývin jedince během jeho života

Základní pojmy II. ONTOGENEZE. Ontogeneze = individuální vývin jedince během jeho života Základní pojmy II. ONTOGENEZE Ontogeneze = individuální vývin jedince během jeho života!? 1957 2007 Základní otázky ONTOGENEZE Je ontogenetický vývin geneticky předurčen, nebo je dán vlivy prostředí? (nature

Více

Stanovení hormonů. Miroslava Beňovská

Stanovení hormonů. Miroslava Beňovská Stanovení hormonů Miroslava Beňovská Hormony Látky specificky reagující na metabol. děje v organismu Většinou tvořeny v endokrinních žlázách Krví přenášejí informace do buněk cílových orgánů po vazbě na

Více

Sexuální diferenciace

Sexuální diferenciace Sexuální diferenciace MUDr.Kateřina Kapounková Inovace studijního oboru Regenerace a výživa ve sportu (CZ.107/2.2.00/15.0209) 1 Sexuální rozdíly vlivem sekrece hormonů sexuální rozdíly od puberty ( sekrece

Více

Vývoj člověka v dospělosti životní cykly, životní historie, reprodukce a stárnutí Doc. Václav Vančata

Vývoj člověka v dospělosti životní cykly, životní historie, reprodukce a stárnutí Doc. Václav Vančata Vývoj člověka v dospělosti životní cykly, životní historie, reprodukce a stárnutí Doc. Václav Vančata Projekt ESF OP VK "Vzdělávání pedagogů pro integraci žáků a studentů se specifickými potřebami na ZŠ

Více

Evoluce fenotypu II. http://www.natur.cuni.cz/~kratoch1/

Evoluce fenotypu II. http://www.natur.cuni.cz/~kratoch1/ Evoluce fenotypu II http://www.natur.cuni.cz/~kratoch1/ Fenotypová plasticita schopnost organismu měnit fenotyp v závislosti na vnějších podmínkách (jeden genotyp odpovídá mnoha fenotypům) - phenotypic

Více

Propojení výuky oborů Molekulární a buněčné biologie a Ochrany a tvorby životního prostředí. Reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/

Propojení výuky oborů Molekulární a buněčné biologie a Ochrany a tvorby životního prostředí. Reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/ Propojení výuky oborů Molekulární a buněčné biologie a Ochrany a tvorby životního prostředí Reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/28.0032 Pohlavní typy Drosophila Protenor Člověk Lymantria/Abraxas (bekyně) Habrobracon/haplodiploidie

Více

Význam stanovení hormonů

Význam stanovení hormonů Význam stanovení hormonů Richard Hampl Endokrinologický ústav Praha Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Hormony definice Chemické regulátory

Více

LNÍ REGULACE HORMONÁLN. Hormony. Mgr. Aleš RUDA

LNÍ REGULACE HORMONÁLN. Hormony. Mgr. Aleš RUDA HORMONÁLN LNÍ REGULACE Mgr. Aleš RUDA Regulace lidského organismu regulace lidského organismu : nervová - působí rychle, po dobu trvání podnětu imunitní látková = hormonální (starší než nervová) hormonální

Více

Kortizol, ACTH. Roche s.r.o., Diagnostics Division

Kortizol, ACTH. Roche s.r.o., Diagnostics Division Kortizol, ACTH Olga Bálková Roche s.r.o., Diagnostics Division ACTH: biochemie a fyziologie Hormon peptidové povahy, 39 AMK Produkován předním lalokem hypofýzy Cirkadiánní rytmus nejvyšší koncentrace v

Více

Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci soustavy

Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci soustavy Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci soustavy endokrinních žláz. Materiál je plně funkční pouze s použitím

Více

SOUSTAVA ŽLÁZ S VNITŘNÍ SEKRECÍ

SOUSTAVA ŽLÁZ S VNITŘNÍ SEKRECÍ SOUSTAVA ŽLÁZ S VNITŘNÍ SEKRECÍ Pro přednášku v Trenérské škole Svazu kulturistiky a fitness České republiky a Fakulty tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy více na www.skfcr.cz/treneri Mgr. Petr

Více

GYN. REPRODUKCE. - kryptorchizmus a anorchie u chlapců - některé případy předčasné puberty - testikulární disgeneze - předčasná menopauza

GYN. REPRODUKCE. - kryptorchizmus a anorchie u chlapců - některé případy předčasné puberty - testikulární disgeneze - předčasná menopauza GYN. REPRODUKCE NÁZEV : AMH = Anti-Müllerian hormon POUŽITÍ : Anti-Müllerian hormon (AMH) je dimerní glykoprotein, složený ze dvou monomerů o molekulové hmotnosti 72 kda. AMH patří do rodiny transformujícího

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

ŘÍZENÍ ORGANISMU. Přírodopis VIII.

ŘÍZENÍ ORGANISMU. Přírodopis VIII. ŘÍZENÍ ORGANISMU Přírodopis VIII. Řízení organismu Zajištění vztahu k prostředí, které se neustále mění Udrţování stálého vnitřního prostředí Souhra orgánových soustav NERVOVÁ SOUSTAVA HORMONY NEROVOVÁ

Více

10. oogeneze a spermiogeneze meióza, vznik spermií a vajíček ovulační a menstruační cyklus antikoncepční metody, oplození

10. oogeneze a spermiogeneze meióza, vznik spermií a vajíček ovulační a menstruační cyklus antikoncepční metody, oplození 10. oogeneze a spermiogeneze meióza, vznik spermií a vajíček ovulační a menstruační cyklus antikoncepční metody, oplození MEIÓZA meióza (redukční dělení/ meiotické dělení), je buněčné dělení, při kterém

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tematická oblast Soustava žláz s vnitřní sekrecí Společná

Více

PRAKTICKÁ VÝUKA PŘÍRODOVĚDNÝCH PŘEDMĚTŮ NA ZŠ A SŠ CZ.1.07/1.1.30/

PRAKTICKÁ VÝUKA PŘÍRODOVĚDNÝCH PŘEDMĚTŮ NA ZŠ A SŠ CZ.1.07/1.1.30/ PRAKTICKÁ VÝUKA PŘÍRODOVĚDNÝCH PŘEDMĚTŮ NA ZŠ A SŠ CZ.1.07/1.1.30/02.0024 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. BIORYTMY Mgr. Petra Vágnerová

Více

Autoři: Jana Kučerová Zdeňka Vlahová Gymnázium J.G. Mendela, Brno Maturitní téma č.

Autoři: Jana Kučerová Zdeňka Vlahová Gymnázium J.G. Mendela, Brno Maturitní téma č. Maturitní téma č. 28 HORMONÁLNÍ REGULACE Hormony jsou produkty žláz s vnitřní sekrecí (endokrinních žláz). Jedná se o složité organické látky. Hormony ovlivňují v těle tyto funkce: 1. celkový metabolismus

Více

Rozptyl a migrace. Petra Hamplová

Rozptyl a migrace. Petra Hamplová Rozptyl a migrace Petra Hamplová Terminologie Rozptyl a migrace jsou dva nejčastější termíny k označení prostorových pohybů ROZPTYL Krátká vzdálenost Individuální Zpravidla bez návratu Nesměrované Nepravidelné

Více

Poruchy spojené s menstruačním cyklem a jejich léčba. MUDr. Zdeňka Vyhnánková

Poruchy spojené s menstruačním cyklem a jejich léčba. MUDr. Zdeňka Vyhnánková Poruchy spojené s menstruačním cyklem a jejich léčba MUDr. Zdeňka Vyhnánková Hormonální změny během menstruačního cyklu do ovulace stoupá hladina estrogenů 10x, hladina progesteronu je nulová v druhé polovině

Více

GYN. REPRODUKCE. - kryptorchizmus a anorchie u chlapců - některé případy předčasné puberty - testikulární disgeneze - předčasná menopauza

GYN. REPRODUKCE. - kryptorchizmus a anorchie u chlapců - některé případy předčasné puberty - testikulární disgeneze - předčasná menopauza GYN. REPRODUKCE NÁZEV : AMH = Anti-Müllerian hormon POUŽITÍ : Anti-Müllerian hormon (AMH) je dimerní glykoprotein, složený ze dvou monomerů o molekulové hmotnosti 72 kda. AMH patří do rodiny transformujícího

Více

Regulace metabolizmu lipidů

Regulace metabolizmu lipidů Regulace metabolizmu lipidů Principy regulace A) krátkodobé (odpověď s - min): Dostupnost substrátu Alosterické interakce Kovalentní modifikace (fosforylace/defosforylace) B) Dlouhodobé (odpověď hod -

Více

LÉČEBNÁ VÝŽIVA V OBLASTI ENDOKRINOLOGIE

LÉČEBNÁ VÝŽIVA V OBLASTI ENDOKRINOLOGIE Podpora rozvoje dalšího vzdělávání ve zdravotnictví v Moravskoslezském kraji LÉČEBNÁ VÝŽIVA V OBLASTI ENDOKRINOLOGIE ... 3... 9... 14... 15... 15 Podpora rozvoje dalšího vzdělávání ve zdravotnictví v Moravskoslezském

Více

Juxtaglomerulární aparát (ledviny)

Juxtaglomerulární aparát (ledviny) Juxtaglomerulární aparát (ledviny) - produkce reninu (v důsledku poklesu objemu plasmy a krevního tlaku) renin proteáza pro angiotenzinogen (z jater) potkan skokan Juxtaglomerulární aparát (juxtaglomerulární

Více

VZDĚLÁVACÍ PROGRAM v oboru REPRODUKČNÍ MEDICÍNA

VZDĚLÁVACÍ PROGRAM v oboru REPRODUKČNÍ MEDICÍNA VZDĚLÁVACÍ PROGRAM v oboru REPRODUKČNÍ MEDICÍNA 1. Cíl specializačního vzdělávání Cílem specializačního vzdělávání v oboru reprodukční medicína je získání specializované způsobilosti osvojením potřebných

Více

Sylabus témat ke zkoušce z lékařské biologie a genetiky. Struktura, reprodukce a rekombinace virů (DNA viry, RNA viry), význam v medicíně

Sylabus témat ke zkoušce z lékařské biologie a genetiky. Struktura, reprodukce a rekombinace virů (DNA viry, RNA viry), význam v medicíně Sylabus témat ke zkoušce z lékařské biologie a genetiky Buněčná podstata reprodukce a dědičnosti Struktura a funkce prokaryot Struktura, reprodukce a rekombinace virů (DNA viry, RNA viry), význam v medicíně

Více

Gonády a hormony pohlavní soustavy. Bi1100 Mechanismy hormonálního řízení

Gonády a hormony pohlavní soustavy. Bi1100 Mechanismy hormonálního řízení Gonády a hormony pohlavní soustavy Bi1100 Mechanismy hormonálního řízení Steroidní hormony odvozeny od cholesterolu rozdíly v kruhové struktuře a vedlejších řetězcích (17-hydroxyláza) minimálně skladovány

Více

ŘÍZENÍ LIDSKÉHO ORGANISMU

ŘÍZENÍ LIDSKÉHO ORGANISMU Přednáška ŘÍZENÍ LIDSKÉHO ORGANISMU probíhá na třech úrovních: 1. Regulace na nervové úrovni - působí rychle, po dobu trvání podnětu 2. Regulace na úrovni imunitních pochodů 3. Regulace na látkové úrovni

Více

Geografická variabilita

Geografická variabilita Geografická variabilita (teplota, fyziologický čas) Lucie Panáčková Geografická variabilita = výskyt rozdílů mezi prostorově oddělenými populacemi jednoho druhu Disjunktní- geograficky oddělené populace

Více

Propojení výuky oborů Molekulární a buněčné biologie a Ochrany a tvorby životního prostředí. Reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/

Propojení výuky oborů Molekulární a buněčné biologie a Ochrany a tvorby životního prostředí. Reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/ Propojení výuky oborů Molekulární a buněčné biologie a Ochrany a tvorby životního prostředí Reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/28.0032 Genetika populací Studium dědičnosti a proměnlivosti skupin jedinců (populací)

Více

Hormonální soustava látkové řízení

Hormonální soustava látkové řízení Hormonální soustava látkové řízení Hormony (působky) biologicky aktivní látky, produkované speciálními buňkami ţláz s vnitřní sekrecí (endokrinními) do krve, jsou vylučovány v nepatrném mnoţství (působí

Více

1. NÁZEV PŘÍPRAVKU. Orgalutran 0,25 mg/0,5 ml injekční roztok 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ

1. NÁZEV PŘÍPRAVKU. Orgalutran 0,25 mg/0,5 ml injekční roztok 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Orgalutran 0,25 mg/0,5 ml injekční roztok 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Předplněná injekční stříkačka obsahuje 0,25 mg ganirelixum v 0,5 ml vodného roztoku. Léčivá látka ganirelixum

Více

- hormony ovlivňují - celkový metabolismus, hospodaření s ionty a vodou, růst, rozmnožování

- hormony ovlivňují - celkový metabolismus, hospodaření s ionty a vodou, růst, rozmnožování Otázka: Hormonální soustava Předmět: Biologie Přidal(a): Petra - endokrinní žlázy - humorální regulace - vytvářejí hormony - odvod krví k regulovanému orgánu - hormony ovlivňují - celkový metabolismus,

Více

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČR Číslo projektu Název projektu školy Klíčová aktivita III/2 EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.4.00/21.2146

Více

Regulace růstu a vývoje

Regulace růstu a vývoje Regulace růstu a vývoje REGULACE RŮSTU A VÝVOJE ROSTLINNÉHO ORGANISMU a) Regulace na vnitrobuněčné úrovni závislost na rychlosti a kvalitě metabolických drah, resp. enzymů a genů = regulace aktivity enzymů

Více

Genetická kontrola prenatáln. lního vývoje

Genetická kontrola prenatáln. lního vývoje Genetická kontrola prenatáln lního vývoje Stádia prenatáln lního vývoje Preembryonální stádium do 6. dne po oplození zygota až blastocysta polární organizace cytoplasmatických struktur zygoty Embryonální

Více

ŽLÁZY S VNITŘÍ SEKRECÍ. obr. č. 1

ŽLÁZY S VNITŘÍ SEKRECÍ. obr. č. 1 ŽLÁZY S VNITŘÍ SEKRECÍ obr. č. 1 ŽLÁZY S VNITŘNÍ SEKRECÍ funkce: humorální regulace tvorba specifických látek = hormony rozváděny krví ŽLÁZY S VNITŘNÍ SEKRECÍ šišinka mozková podvěsek mozkový štítná žláza

Více

Pohlavní hormony. těhotenství, porod, laktace. Miloslav Franěk Ústav normální, patologické a klinické fyziologie

Pohlavní hormony. těhotenství, porod, laktace. Miloslav Franěk Ústav normální, patologické a klinické fyziologie Pohlavní hormony. těhotenství, porod, laktace Miloslav Franěk Ústav normální, patologické a klinické fyziologie Obsah 1. Fyziologie mužských pohlavních orgánu 2. Fyziologie ženských pohlavních orgánů 3.

Více

Bunka a bunecné interakce v patogeneze tkánového poškození

Bunka a bunecné interakce v patogeneze tkánového poškození Bunka a bunecné interakce v patogeneze tkánového poškození bunka - stejná genetická výbava - funkce (proliferace, produkce látek atd.) závisí na diferenciaci diferenciace tkán - specializovaná produkce

Více

Žlázy s vnitřní sekrecí HORMONY

Žlázy s vnitřní sekrecí HORMONY Žlázy s vnitřní sekrecí HORMONY FUNKCE ŽLÁZ S VNITŘNÍ SEKRECÍ Žlázy bez vývodů endokrinologie HORMONY chemická informace, asi 50 druhů Endokrinní žlázy Hypofýza, štítná žláza, příštitná tělíska, Langerhansovy

Více

Dědičnost pohlaví Genetické principy základních způsobů rozmnožování

Dědičnost pohlaví Genetické principy základních způsobů rozmnožování Dědičnost pohlaví Vznik pohlaví (pohlavnost), tj. komplexu znaků, vlastností a funkcí, které vymezují exteriérové i funkční diference mezi příslušníky téhož druhu, je výsledkem velmi komplikované série

Více

Mendlova Universita V Brně Agronomická Fakulta Ústav morfologie, fyziologie a genetiky zvířat Význam leptinu a ghrelinu v živočišném organismu

Mendlova Universita V Brně Agronomická Fakulta Ústav morfologie, fyziologie a genetiky zvířat Význam leptinu a ghrelinu v živočišném organismu Mendlova Universita V Brně Agronomická Fakulta Ústav morfologie, fyziologie a genetiky zvířat Význam leptinu a ghrelinu v živočišném organismu Bakalářská práce Vedoucí práce: Ing. Aleš Pavlík, Ph.D. Vypracovala:

Více

8. Rozmnožování a vývoj živočichů: vývoj, růst, stárnutí a smrt

8. Rozmnožování a vývoj živočichů: vývoj, růst, stárnutí a smrt 8. Rozmnožování a vývoj živočichů: vývoj, růst, stárnutí a smrt Morfologie, histologie a ontogeneze rostlin a živočichů: Část 2: histologie a vývoj živočichů Typy vývoje = vývojové strategie ONTOGENEZE

Více

Propojení výuky oborů Molekulární a buněčné biologie a Ochrany a tvorby životního prostředí. Reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/

Propojení výuky oborů Molekulární a buněčné biologie a Ochrany a tvorby životního prostředí. Reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/ Propojení výuky oborů Molekulární a buněčné biologie a Ochrany a tvorby životního prostředí Reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/28.0032 Základy genetiky - Alelové a Genové interakce (Spolu)Působení genů Fenotypový

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tematická oblast Soustava žláz s vnitřní sekrecí Společná

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tematická oblast Soustava žláz s vnitřní sekrecí Společná

Více

LÉKAŘSKÁ BIOLOGIE B52 volitelný předmět pro 4. ročník

LÉKAŘSKÁ BIOLOGIE B52 volitelný předmět pro 4. ročník LÉKAŘSKÁ BIOLOGIE B52 volitelný předmět pro 4. ročník Charakteristika vyučovacího předmětu Vyučovací předmět vychází ze vzdělávací oblasti Člověk a příroda, vzdělávacího oboru Biologie a Člověk a zdraví.

Více

M A T U R I T N Í T É M A T A

M A T U R I T N Í T É M A T A M A T U R I T N Í T É M A T A BIOLOGIE ŠKOLNÍ ROK 2017 2018 1. BUŇKA Buňka základní strukturální a funkční jednotka. Chemické složení buňky. Srovnání prokaryotické a eukaryotické buňky. Funkční struktury

Více

Inovace studia molekulární a buněčné biologie reg. č. CZ.1.07/2.2.00/

Inovace studia molekulární a buněčné biologie reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ Inovace studia molekulární a buněčné biologie reg. č. CZ.1.07/2.2.00/07.0354 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Populační genetika (KBB/PG)

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU DIPHERELINE S.R. 3 mg 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Prášek pro přípravu injekční suspenze: Léčivá látka: Triptorelinum..... 4,2 mg *) (Ut triptorelini

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název školy Gymnázium, Šternberk, Horní nám. 5 Číslo projektu Šablona CZ.1.07/1.5.00/34.0218 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení materiálu VY_32_INOVACE_Hav17 Vypracoval(a),

Více

SOMATICKÁ A VEGETATIVNÍ NERVOVÁ SOUSTAVA

SOMATICKÁ A VEGETATIVNÍ NERVOVÁ SOUSTAVA Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_02_3_14_BI2 SOMATICKÁ A VEGETATIVNÍ NERVOVÁ SOUSTAVA NS: anatomický a funkční celek řídí kosterní a útrobní orgány > řízeny odděleně

Více

Chromosomy a karyotyp člověka

Chromosomy a karyotyp člověka Chromosomy a karyotyp člověka Chromosom - 1 a více - u eukaryotických buněk uložen v jádře karyotyp - soubor všech chromosomů v jádře jedné buňky - tvořen z vláknem chromatinem = DNA + histony - malé bazické

Více

Homeostáza. Homeostáza regulace - chronobiologie. Homeostatické mechanizmy - regulace. Principy regulace. Efektorové systémy regulací nervy a hormony

Homeostáza. Homeostáza regulace - chronobiologie. Homeostatické mechanizmy - regulace. Principy regulace. Efektorové systémy regulací nervy a hormony 1 Homeostáza regulace - chronobiologie Homeostáza Principy regulace a poruchy fyziologických regulací Obecná endokrinologie Homeostáza oraginzmus je otevřený systém výměna energie a informací s okolím

Více

Témata z předmětů: Fyziologie a metodika tréninku a Chov koní

Témata z předmětů: Fyziologie a metodika tréninku a Chov koní Témata z předmětů: Fyziologie a metodika tréninku a Chov koní 1. Složení živého organismu buňka - stavba, funkce jednotlivých organel tkáně typy tkání, stavba, funkce tělní tekutiny složení, funkce krve,

Více

IMUNOGENETIKA I. Imunologie. nauka o obraných schopnostech organismu. imunitní systém heterogenní populace buněk lymfatické tkáně lymfatické orgány

IMUNOGENETIKA I. Imunologie. nauka o obraných schopnostech organismu. imunitní systém heterogenní populace buněk lymfatické tkáně lymfatické orgány IMUNOGENETIKA I Imunologie nauka o obraných schopnostech organismu imunitní systém heterogenní populace buněk lymfatické tkáně lymfatické orgány lymfatická tkáň thymus Imunita reakce organismu proti cizorodým

Více

Vztah genotyp fenotyp

Vztah genotyp fenotyp Evoluce fenotypu II Vztah genotyp fenotyp plán? počítačový program? knihovna? genotypová astrologie (Jablonka a Lamb) Modely RNA - různé vážení: A-U, G-C, G-U interakcí, penalizace za neodpovídající si

Více

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE 3. LÉKAŘSKÁ FAKULTA (tématické okruhy požadavků pro přijímací zkoušku)

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE 3. LÉKAŘSKÁ FAKULTA (tématické okruhy požadavků pro přijímací zkoušku) UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE 3. LÉKAŘSKÁ FAKULTA (tématické okruhy požadavků pro přijímací zkoušku) B I O L O G I E 1. Definice a obory biologie. Obecné vlastnosti organismů. Základní klasifikace organismů.

Více

Biologie - Septima, 3. ročník

Biologie - Septima, 3. ročník - Septima, 3. ročník Biologie Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence k řešení problémů Kompetence sociální a personální Kompetence komunikativní Kompetence občanská Kompetence k podnikavosti Kompetence

Více

ADAPTIVNÍ FUNKCE ŽENSKÉHO ORGASMU

ADAPTIVNÍ FUNKCE ŽENSKÉHO ORGASMU ADAPTIVNÍ FUNKCE ŽENSKÉHO ORGASMU MGR. KATEŘINA KLAPILOVÁ, PH.D., MGR. LUCIE KREJČOVÁ FAKULTA HUMANITNÍCH STUDIÍ, UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE NÁRODNÍ ÚSTAV DUŠEVNÍHO ZDRAVÍ, KLECANY Je ženský orgasmus adaptací?

Více

Homeostáza regulace - chronobiologie. Principy regulace. Efektorové systémy regulací nervy a hormony. Homeostáza a mechanizmy její regulace

Homeostáza regulace - chronobiologie. Principy regulace. Efektorové systémy regulací nervy a hormony. Homeostáza a mechanizmy její regulace 1 Homeostáza regulace - chronobiologie Homeostáza Principy regulace a poruchy fyziologických regulací Obecná endokrinologie Homeostáza a mechanizmy její regulace organizmus je otevřený systém výměna energie

Více

Etologie myši domácí

Etologie myši domácí Etologie myši domácí Zoologické zařazení Třída: Mammalia - savci Řád: Rodentia - hlodavci Čeleď: Muridae - myšovití Rod: Mus myš (38 druhů) - myš domácí (Mus musculus) Domestikace synantropní druh rozšíření

Více

Stavba a funkce endokrinních žláz, hypothalamo-hypofyzární systém. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové

Stavba a funkce endokrinních žláz, hypothalamo-hypofyzární systém. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Stavba a funkce endokrinních žláz, hypothalamo-hypofyzární systém Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Glandulae endocrinae (1) Žlázy, které tvoří HORMONY Jsou odevzdávány přímo do krevního oběhu

Více

AUG STOP AAAA S S. eukaryontní gen v genomové DNA. promotor exon 1 exon 2 exon 3 exon 4. kódující oblast. introny

AUG STOP AAAA S S. eukaryontní gen v genomové DNA. promotor exon 1 exon 2 exon 3 exon 4. kódující oblast. introny eukaryontní gen v genomové DNA promotor exon 1 exon 2 exon 3 exon 4 kódující oblast introny primární transkript (hnrna, pre-mrna) postranskripční úpravy (vznik maturované mrna) syntéza čepičky AUG vyštěpení

Více