Úplné znění otázek a odpovědí ke zkoušce z ovládání a údržby vozidla pro řidičské oprávnění skupin B. B+E a podskupiny B1

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Úplné znění otázek a odpovědí ke zkoušce z ovládání a údržby vozidla pro řidičské oprávnění skupin B. B+E a podskupiny B1"

Transkript

1 Úplné znění otázek a odpovědí ke zkoušce z ovládání a údržby vozidla pro řidičské oprávnění skupin B. B+E a podskupiny B1 1. Popište úkony kontroly vozidla před jízdou. 2. Popište kontrolu tlaku vzduchu v pneumatikách a hloubku drážek dezénu pneumatiky. 3. Popište obsah kontroly kol a pneumatik a faktory ovlivňující jejich životnost. 4. Jaké jsou nejčastější příčiny poškození plášťů pneumatik a jejich projevy. 5. Popište postup při výměně kola. 6. Jaký je rozdíl mezi zážehovým a vznětovým motorem a jaké palivo se u jednotlivých motorů používá. 7. Popište kontrolu množství oleje v motoru a způsob jeho doplňování, časové intervaly pro jeho výměnu. 8. Popište funkci signalizace správné činnosti dobíjení akumulátoru a mazání motoru řidiči vozidla a signalizaci případných projevů poruch během jízdy vozidla. 9. Popište kontrolu a ošetřování kapalinové chladicí soustavy vozidla, signalizaci teploty chladící kapaliny řidiči a postup, došlo-li k přehřátí motoru (např. při dlouhém couvání nebo popojíždění v koloně apod.). 10. Popište, jakou funkci plní katalyzátor výfukových plynů, jeho umístění na vozidle a jakými způsoby lze ovlivnit jeho životnost. 11. Popište, jakou funkci plní u vozidla spojka a jakými způsoby lze ovlivnit její životnost. 12. Popište, jakou funkci plní u vozidla převodovka a k čemu slouží její synchronizace. 13. Popište, jakou funkci plní na vozidle tlumiče pérování, projevy jejich nesprávné činnosti na technický stav vozidla a bezpečnost jízdy. 14. Popište způsob kontroly množství brzdové kapaliny a její doplnění, co signalizuje rozsvícení kontrolky brzdového systému na přístrojové desce řidiče. 15. Popište účel posilovače brzd a řízení na vozidle, proč se nesmí za jízdy vypínat motor. 16. Popište rozdíl mezi kotoučovou a bubnovou (čelisťovou) brzdou, jejich výhody a nevýhody. 17. Popište účel antiblokovacího systému (ABS) na vozidle a kontrolu jeho správné funkce. 18. Popište nejčastější projevy nesprávné geometrie řídící nápravy vozidla. 19. Popište postup při ošetřování akumulátoru a faktory ovlivňující jeho životnost. 20. Popište funkci pojistek v elektrické soustavě vozidla a jejich umístění. 21. Popište, jakým způsobem se provádí výměna žárovek vnějšího osvětlení vozidla. 22. Vysvětlete symboly kontrolek a ovladačů na přístrojové desce (volantu) vozidla. 23. Popište postup při připojení tažného lana. 24. Popište postup při připojování přívěsu. 25. Vyjmenujte povinné vybavení vozidla.

2 1. Popište úkony kontroly vozidla před jízdou. Již při příchodu k vozidlu kontrolujeme případný únik provozních (např. chladící, brzdová kapalina, olej) či pohonných hmot, případné poškození kol či pneumatik (prázdné kolo, podhuštění, sjetý vzorek), čistotu skel, zrcátek, světel a registrační značky. A měrka množství oleje, B plnící otvor na olej, C nádobka s chladící kapalinou, D nádobka s brzdovou kapalinou, E nádobka s kapalinou do vstřikovače, F - akumulátor V motoru pak kontrolujeme množství oleje v olejové vaně, a to pomocí měrky (je zasunuta v bloku motoru), na níž je ryskami vyznačeno minimální a maximální množství oleje. Jeho hladina by měla být mezi těmito dvěma ryskami; je-li pod minimem, dolejeme potřebné množství plnícím otvorem. Kontrolu množství oleje provádíme buďto před jízdou, nebo až chvíli po zastavení vozidla a vypnutí motoru - všechen olej musí mít čas stéct zpět do olejové vany. Vozidlo by při tom mělo stát na rovině.

3 Umístění měrky oleje Očištění měrky Rysky na měrce Dolití oleje Rovněž na nádobce s chladící kapalinou vyznačují rysky její minimální a maximální přípustné množství. Je-li kapaliny málo, dolejeme destilovanou vodu. Pozor: chladící kapalina je v nádobce pod tlakem, navíc o teplotě kolem 90 C (obvyklá provozní teplota motoru). Proto nádobku otevíráme až po vychladnutí! Nádržka s chladící kapalinou Dolití chladící kapaliny Pohledem kontrolujeme i množství brzdové kapaliny - opět platí, že by měla být na vyznačené rysce. Nádržka s brzd. kapalinou Očištění uzávěru Vyjmutí uzávěru Dolití kapaliny Kontrolujeme i množství kapaliny v ostřikovači, jakož i případný únik výše zmíněných provozních kapalin netěsnostmi (prasklá hadička apod.). Příležitostně též kontrolujeme i napnutí klínového řemene a množství elektrolytu v akumulátoru (není-li bezúdržbový). Jsou-li kontakty na akumulátoru zoxidované, očistíme je ocelovým kartáčem a nastříkáme olejem. 2. Popište kontrolu tlaku vzduchu v pneumatikách a hloubku drážek dezénu pneumatiky. Kontrola tlaku vzduchu v pneumatikách se provádí přiložením tlakoměru k ventilku kola (nebo např. u benzínové pumpy). Na ukazateli tlakoměru pak odečteme hodnotu nahuštění.

4 Během jízdy se vzduch v pneumatice zahřívá a rozpíná, výsledek měření tudíž bude poněkud zkreslen (vyšší tlak než za studena) - přebytečný vzduch proto neupouštíme. Kontrola vzorku indikátorem Kontrola hloubkoměrem Kontrola nahuštění Hloubka drážek dezénu pneumatiky se provádím hloubkoměrem, a to po celé její šířce a obvodu. Minimální zákonem povolená hloubka dezénu činí 1,6 mm. V drážkách pneumatiky najdeme i malé výstupky, tzv. indikátory (B), které mají právě tuto výšku. Jejich umístění naznačují šipky po stranách pneumatiky (A). Nejsou-li indikátory skryty v drážce, hloubka dezénu již může být pod povolenou hranicí. Konkrétní hodnoty nahuštění jednotlivých kol najdeme vždy v manuálu vozidla či např. na štítku na vnitří straně krytky otvoru pro plnění pohonných hmot. 3. Popište obsah kontroly kol a pneumatik a faktory ovlivňující jejich životnost. Kontrolujeme neporušenost ráfku - případná deformace může být způsobena např. najetím na obrubník. Poškozený ráfek dáme buď opravit nebo vyměnit za nový. Zkontrolujeme též pevnost uchycení kola šrouby. U pneumatik kontrolujeme neporušenost, hloubku dezénu a tlak (viz ot. č. 2). Sjeté okraje Sjetý střed Sjetí z jedné strany K faktorům ovlivňujícím životnost pneumatik patří podhuštění (nadměrné sjíždění okrajů pneumatiky) či přehuštění (nadměrné sjíždění středu pneumatiky), nesprávná funkce tlumičů pérování (nerovnoměrné sjíždění pneumatiky, kolo po vozovce poskakuje) a špatná geometrie náprav (nadměrné sjíždění pneumatik z jedné strany). 4. Jaké jsou nejčastější příčiny poškození plášťů pneumatik a jejich projevy?

5 Faktory ovlivňující životnost pneumatiky - viz ot. č. 3, špatné vyvážení kola, průraz kordové vrstvy (uvidíme nápadnou vybouleninu na boční straně pneumatiky). Při defektu na pneumatice s duší dojde k okamžitému úniku vzduchu a vozidlo jde do smyku. Oproti tomu u bezdušové pneumatiky se tlak snižuje pozvolna. 5. Popište postup při výměně kola. Zajedeme k okraji vozovky, zařadíme 1. rychlostní stupeň, vozidlo zajistíme ruční brzdou. Tvoří-li vozidlo překážku silničního provozu, zapneme výstražná světla (tzv. varinky) a v příslušné vzdálenosti od vozidla umístíme výstražný trojúhelník. Kolo, které zůstane na zemi, založíme klínem či kamenem. Odšroubujeme kryt kola a povolíme matice na kole o polovinu otáčky. Zvedákem, který přiložíme na vyznačené místo (cca. 10 cm od kraje prahu), vozidlo zvedneme, vyšroubujeme matky kola a poškozené kolo vyměníme za rezervu (je umístěna pod dnem zavazadlového prostoru). Našroubujeme matky a dotáhneme je nejprve pouze jemně, po spuštění vozidla na zem pak napevno, vždy do kříže. Nakonec bychom měli ještě zkontrolovat tlak vzduchu v rezervě. Uklidíme nářadí a výstražný trojúhelník (při zapnutých varinkách!). Po ujetí několika kilometrů zkontrolujeme pevnost uchycení kola. 6. Jaký je rozdíl mezi zážehovým a vznětovým motorem a jaké palivo se u jednotlivých motorů používá? Zážehový motor: Do prostoru válce je pístem nasáta směs benzínu (popř. plynu - LPG) a vzduchu. Stlačením této směsi dojde k výbuchu (= pracovní fáze).

6 Vznětový motor: Do válce je nasát vzduch, písty ho intenzivně stlačí - tím se ohřeje na cca. 800 C (při startování studeného motoru napomáhají zahřátí vzduchu elektrické žhavící svíčky). Do takto rozžhaveného vzduchu je následně vstříknuta nafta, která se sama vznítí a dojde k výbuchu. Vznětový motor má nejvyšší výkon při nižších otáčkách, než motor zážehový - je tedy úspornější. Pracuje však s vyšším kompresním tlakem, a proto je hlučnější. Oproti tomu chod benzínového motoru je tichý a pravidelný. 7. Popište kontrolu množství oleje v motoru a způsob jeho doplňování, časové intervaly pro jeho výměnu. Způsob kontroly a doplnění oleje viz ot. č. 1. Výměna oleje se provádí v servisu po ujetí počtu kilometrů udávaného výrobcem vozidla popř. oleje. Při výměně oleje je vždy nutné vyměnit i olejový filtr. Běžný interval výměny oleje u vozidel s benzínovým motorem je cca km, u naftových motorů pak cca km. 8. Popište funkci signalizace správné činnosti dobíjení akumulátoru a mazání motoru řidiči vozidla a signalizaci případných projevů poruch během jízdy vozidla. Akumulátor slouží k nastartování vozidla - po nastartování přebírá jeho funkci alternátor, z jehož přebytečné energie je akumulátor za jízdy dobíjen. Otočíme-li klíčkem zapalování do polohy 1, rozsvítí se na palubní desce červená kontrolka se symbolem akumulátoru. Po nastartování motoru by měla zhasnout (tzn. proud již není odebírán z akumulátor, nýbrž z alternátoru). Nestane-li se tak, znamená to poruchu alternátoru, popř. přetržení klínového řemene. Obdobně zůstane-li po nastartování svítit resp. rozsvítí-li se za jízdy červená varovná kontrolka se symbolem olejničky, znamená to závadu na mazacím systému (čerpadlo, olejový filtr, netěsnost hadiček) či nedostatečné množství oleje. Svítí-li současně kontrolka se symbolem akumulátoru, došlo k povolení či přetržení klínového řemene (ten totiž kromě alternátoru pohání i čerpadlo oleje). Nelze-li závadu odstranit (např. dolitím oleje), nepokračujeme v jízdě - hrozí vážné poškození motoru! Vozidlo necháme odtáhnout a opravit v servisu.

7 9. Popište kontrolu a ošetřování kapalinové chladící soustavy vozidla, signalizaci teploty chladící kapaliny řidiči a postup, došlo-li k přehřátí motoru (např. při dlouhém couvání nebo popojíždění v koloně apod.). Kontrola chladící kapaliny před jízdou viz ot. č. 1. Chladící kapalina je tvořena 6 litry nemrznoucí směsi a destilované vody. Celkovou výměnu provádíme jednou za dva roky. Před začátkem zimního období je vhodné zkontrolovat hustotu kapaliny hustoměrem (buď vlastním nebo v servisu). Teplota chladící kapaliny je u některých automobilů signalizována ukazatelem na přístrojové desce (měla by se pohybovat kolem 90 C). Při přehřátí bude ukazatel v červeném poli a zároveň se rozsvítí varovná červená kontrolka se symbolem teploměru. V tom případě zastavíme vozidlo a zkontrolujeme pohledem množství chladící kapaliny v nádržce (je-li jí málo, dolijeme destilovanou vodu, avšak až po vychladnutí motoru - kapalina je pod tlakem!) a napnutí klínového řemene (měl by mít vůli maximálně 15 mm). V případě poruchy termostatu necháme závadu odstranit v servisu. Při přehřátí po dlouhém couvání či popojíždění v koloně zastavíme vozidlo a vyčkáme, než motor opět zchladne. 10. Popište, jakou funkci plní katalyzátor výfukových plynů, jeho umístění na vozidle a jakými způsoby lze ovlivnit jeho životnost. Katalyzátor snižuje chemickou reakcí množství škodlivin ve spalinách motoru. Je součástí výfukové soustavy vozidla. Na životnost katalyzátoru má zásadní vliv používání správného paliva. Používat se smí pouze bezolovnatý benzín, olovnaté přísady by katalyzátor neopravitelně poškodily. Poškození katalyzátoru by způsobilo též startování motoru roztahováním automobilu - ještě před nastartováním by totiž do katalyzátoru stekl nespálený benzín. Místo roztahování tedy použijeme elektrické kabely. 11. Popište, jakou funkci plní u vozidla spojka a jakými způsoby lze ovlivnit její životnost. Spojka umožňuje krátkodobě přerušit přenos hnací síly mezi motorem a převodovkou. Toho docílíme sešlápnutím pedálu spojky. Užíváme jí při rozjíždění, při řazení rychlostních stupňů a při jízdě s prokluzem spojky (parkování, couvání). Na životnost spojky má negativní vliv zejména její nadměrné užívání (stání na spojce při čekání na zelenou, dlouhé držení v záběru při rozjíždění apod.) a nesprávné seřízení.

8 12. Popište, jakou funkci plní u vozidla převodovka a k čemu slouží její synchronizace. Převodovka umožňuje řazení jednotlivých rychlostních stupňů, čili upravení poměru otáček motoru a kol za účelem dosažení optimální hnací síly. Umožňuje též otočit směr hnací síly (couvání) a dlouhodobě rozpojit přenos hnací síly motoru na kola (neutrál). 13. Popište, jakou funkci plní na vozidle tlumiče pérování, projevy jejich nesprávné činnosti na technický stav vozidla a bezpečnost jízdy. U osobních automobilů je odpružení vozidla zajištěno vinutými pružinami. Ty však mají příliš velkou setrvačnost při rozkmitání, proto musí být doplněny o tlumiče pérování. Tlumiče pérování brání rozkmitání kol při přejezdu nerovností, tlačí je dolů a zajišťují tak jejich trvalý kontakt s vozovkou. Proto při nesprávné funkci tlumičů dochází ke znatelnému zhoršení jízdních vlastností a ovladatelnosti vozidla, jakož i k prodloužení jeho brzdné dráhy. Důsledkem je i nerovnoměrné sjíždění pneumatik (viz ot. č. 3), neboť kolo po vozovce poskakuje. To by pro řidiče mělo být prvním signálem nesprávné funkce tlumičů a podnětem k jejich kontrole v odborném servisu. 14. Popište způsob kontroly množství brzdové kapaliny a její doplnění, co signalizuje rozsvícení kontrolky brzdového systému na přístrojové desce řidiče. Kontrola množství bzdové kapaliny viz ot. č. 1. Brzdovou kapalinu doplňujeme po odšroubování víka přes sítko, které je v nálevním otvoru nádobky. Brzdovou kapalinu pravidelně kompletně měníme v intervalu předepsaném výrobcem vozidla resp. brzdové kapaliny (obvykle jednou za dva roky). Kontrolka brzdového systému na přístrojové desce by měla zhasnout krátce po nastartování vozidla. Nestane-li se tak, případně rozsvítí-li se tato kontrolka během jízdy, značí to závadu na brzdové soustavě (např. nadměrné opotřebení brzdových destiček/čelistí, zavzdušněnost - je třeba opakovaně šlapat na pedál, aby vozidlo vůbec začalo brzdit - či netěsnost brzdového systému) nebo též nedostatečné množství brzdové kapaliny v nádržce (např. v důsledku netěsnosti hadiček). V případě rozsvícení výstražné kontrolky brzdového systému za jízdy okamžitě zastavíme vozidlo, neboť hrozí náhlé selhání brzd. Pokusíme se zjistit příčinu závady (možná postačí dolití bzdové kapaliny) a necháme ji odstranit v servisu.

9 15. Popište účel posilovače brzd a řízení na vozidle; proč se nesmí za jízdy vypínat motor? Posilovač brzd zvyšuje sílu působící na hlavní brzdový válec při sešlápnutí pedálu brzdy (tzn. řidiči stačí šlápnout na pedál menší silou), obdobně posilovač řízení snižuje sílu, kterou musí řidič vynaložit na řízení vozidla. Výhody posilovače řízení nejvíce vyniknou zejména při parkování a couvání. Posilovače brzd i řízení najdeme zejména na novějších vozidlech. Fungují však pouze při zapnutém motoru. Důrazně se proto nedoporučuje motor za jízdy vypínat (např. za účelem domnělého ušetření paliva při jízdě z kopce), neboť pak vozidlo vyžaduje zcela jinou intenzitu brždění a řízení, než na jakou je řidič zvyklý a tudíž pronikavě mění jízdní vlastnosti vozidla. 16. Popište rozdíl mezi kotoučovou a bubnovou (čelisťovou) brzdou, jejich výhody a nevýhody. U kotoučové brzdy se při brždění přitlačují brzdové destičky zvenčí na brzdový kotouč (brzdí třením). Po uvolnění pedálu brzdy vrátí pružiny destičky do výchozí polohy. U bubnové brzdy nenajdeme brzdové destičky ani brzdový kotouč, nýbrž brzdové čelisti umístěné uvnitř brzdového bubnu. Při brždění se čelisti rozevírají a tlačí zevnitř na buben (brzdí tedy rovněž třením). Po uvolnění pedálu brzdy pružiny vrátí čelisti do výchozí polohy. Z umístění brzdových čelistí uvnitř uzavřeného bubnu logicky vyplývá horší možnost odvodu tepla vznikajícího při tření, a tedy i menší účinnost bubnových brzd ve srovnání s kotoučovými. Kotoučové brzdy se tudíž užívají zejména na více namáhané přední nápravě vozidla, zatímco pro zadní nápravu postačí brzdy bubnové. U sportovních automobilů se užívají kotoučové brdy na obou nápravách. Výhodou kotoučových brzd je i jejich snadnější údržba/oprava. 17. Popište účel antiblokovacího systému (ABS) na vozidle a kontrolu jeho správné funkce. Systém ABS zabraňuje kolům v zablokování při intevním brzdění - vozidlo se tak nedostane do smyku. Bývají jím vybavena novější vozidla. Funguje-li ABS správně, zhasne krátce po nastartování příslušná výstražná kontrolka (viz ot. č. 22) na palubní desce. Funkci ABS můžeme vyzkoušet i v praxi intenzivním zabrzdění při cca. třicetikilometrové rychlosti (vozidlo by mělo zůstat řiditelné a nemělo by jít do smyku). 18. Popište nejčastější projevy nesprávné geometrie řídící nápravy vozidla. Špatná geometrie řídící nápravy se projevuje sníženou směrovou stabilitou vozidla a jeho ztíženým a méně přesným ovládáním. Volant kmitá, přední kola se po projetí zatáčky nevrací do přímého směru, pneumatiky se nadměrně sjíždí z jedné strany (viz obr. u ot. č. 3).

10 Kontrolu a seřízení geometrie provádí odborný servis. 19. Popište postup při ošetřování akumulátoru a faktory ovlivňující jeho životnost. U akumulátoru kontrolujeme jeho upevnění, připojení a čistotu kabelových svorek. Povrch akumulátoru musí být suchý. Jsou-li kontakty zoxidované, očistíme je ocelovým kartáčem a nastříkáme olejem (použití vazelíny pro tyto účely není nejvhodnější). Po odšroubování zátek jednotlivých článků pohledem zjistíme hladinu elektrolytu - nedosahuje-li nad olověné desky článku, dolijeme potřebné množství destilované vody. U novějších, bezúdržbových akumulátorů však již není třeba kontrolu množství elektrolytu provádět. Před zimou a po ní zjistíme i stav nabití akumulátoru (necháme změřit hustotu elektrolytu). Přes zimu by měl akumulátor být vždy úplně nabitý, jinak hrozí zamrznutí elektrolytu. V zimě je též třeba dbát na správné startování vozidla - mezi jednotlivými pokusy o nastrartování by měly být alespoň půlminutové intervaly. Životnost akumulátoru ovlivňuje též frekvence provozu vozidla - čím častěji jezdíme, tím déle nám akumulátor vydrží. V případě, že vozidlo dlouhodobě stojí, je lepší akumulátor z vozidla vyjmout a připojit ho na mininabíječku. 20. Popište funkci pojistek v elektrické soustavě vozidla a jejich umístění. Pojistky chrání jednotlivé elektrické spotřebiče ve vozidle před poškozením, např. v důsledku zkratu či přetížení. V případě podobné závady se přetaví pojistka umístěná mezi zdrojem napětí a elektrickým spotřebičem, čímž dojde k přerušení příslušného obvodu. To zabrání rozšíření závady i do ostatních obvodů a ty tak mohou fungovat dále. Každý elektrický spotřebič ve vozidle je jištěn pojistkou. Všechny je najdeme v pojistkové skříňce, jež bývá umístěna např. pod volantem, pod palubní deskou či v prostoru motoru (záleží na konkrétním vozidle). Vyhořelou pojistku měníme pouze za pojistku stejného typu a hodnoty (různé hodnoty pojistek bývají zpravidla barevně rozlišeny). 21. Popište, jakým způsobem se provádí výměna žárovek vnějšího osvětlení vozidla. Sundáme kryt zadní části světlometu (dostaneme se k němu z prostoru motoru resp. po otevření dveří zavazadlového prostoru) a odpojíme konektory. Ze světlometu vyšroubujeme objímku resp. vadnou žárovku a vyměníme ji za novou (musí být stejného typu). Halogenovou žárovku při manipulaci nikdy nedržíme přímo za sklo, nýbrž pouze za objímku. Dbáme též na správnou polaritu kontaktů, aby nedošlo např. k záměně potkávacích a dálkových světel. Nakonec našroubujeme objímku, zapojíme konektor a nasadíme kryt zadní části světlometu.

11 22. Vysvětlete symboly kontrolek a ovladačů na přístrojové desce (volantu) vozidla. Varovné kontrolky (motor a brzdy) Mazání motoru, tlak oleje Přehřátí chladící kapaliny Nabíjení akumulátoru Hladina brzdové kapaliny, závada Tloušťka brzdového Parkovací brzda brzdové soustavy obložení Výše uvedené kontrolky svítí bezprostředně po zapnutí zapalování, po nastartování vozidla by měly zhasnout. Rozsvícení některé z nich během jízdy značí kritickou závadu příslušného systému. V takovém případě nezbývá, než okamžitě zastavit vozidlo a závadu odstranit. Kontrolka "Hladina brzdové kapaliny" může u některých vozidel značit i zatažení parkovací (ruční) brzdy. Varovné kontrolky (řídící elektronika) Kontrola Stav paliva v Bezpečnostní pásy ABS Žhavící svíčky Sytič (u starších elektroniky nádrži vznětového motoru vozidel) motoru Rovněž rozsvícení některé z výše uvedených kontrolek za jízdy značí poruchu příslušného systému. Můžeme dojet, ale závadu necháme co nejdříve opravit v servisu. Informativní kontrolky Směrová světla Potkávací světla Dálková světla Světlomety do mlhy Koncové světlo do mlhy Varovná světla Vyhřívání zadního okna Imobilizér Obrysová světla Klakson Ventilátor větrací a topné soustavy Stěrače a ostřikovač čelního skla Symboly informativních kontrolek se mohou lišit dle konkrétního typu automobilu.

12 23. Popište postup při připojení tažného lana. Nejprve zjistíme, jakým způsobem je možné vlečené vozidlo k tažnému připojit. Některé automobily mají napevno zabudovaná vlečná oka, u jiných může být třeba je nejprve zašroubovat na příslušné místo. Může však nastat i případ, že vlečené či tažné vozidlo není vlečnými oky vybaveno vůbec - v tom případě připevníme lano k některé z pevných, nepohyblivých částí podvozku (tj. např. ne k nárazníku, řízení apod.). Lano provlečeme okem, protáhneme smyčkou a zajistíme kolíkem. Druhý konec lana připevníme obdobným způsobem, popř. uvážeme na uzel. Lano označíme červeným praporkem o straně 30 cm (praporek i kolík zpravidla bývají součástí lana). 24. Popište postup při připojování přívěsu. Na kouli pod zadním nárazníkem tažného vozidla nasadíme oj přívěsu a zkontrolujeme pojistku. Připojíme řetěz, který brání spadnutí oje na zem v případě, že by se za jízdy rozpojilo spojovací zařízení. Do zástrčky na vozidle zapojíme elektrický kabel přívěsu a zkontrolujeme funkčnost osvětlení přívěsu. Nakonec se ujistíme, že náklad na vozíku je správně uložen a nebrání výhledu z vozidla zpětnými zrcátky. 25. Vyjmenujte povinné vybavení vozidla. výstražný trojúhelník náhradní elektrické pojistky (nejméně jedna od každého druhu) náhradní žárovky (nejméně jedna od každého druhu) příruční zvedák schváleného typu klíč na matice kol rezervní kolo lékárnička nářadí na opravu běžných závad Rezervní kolo má být nahuštěno na nejvyšší tlak používaný na vozidle (tzn. hustí-li se např. přední kola na 2 atmosféry a zadní na 2,5, rezervu nahustíme na 2,5). Lékárnička se umísťuje ve vozidle na snadno přístupném místě.

Údržba vozidla a jeho ovládání sk. B - otázky a odpovědi

Údržba vozidla a jeho ovládání sk. B - otázky a odpovědi Údržba vozidla a jeho ovládání sk. B - otázky a odpovědi 1. popište úkony kontroly vozidla před jízdou Při příchodu k vozidlu : závady na kolech a pneumatikách (poškození disku, podhuštění pneumatik),

Více

Před zkouškou z praktické jízdy u skupiny vozidel B musí být žadatel schopen provést kontrolu vozidla před jízdou, což představuje:

Před zkouškou z praktické jízdy u skupiny vozidel B musí být žadatel schopen provést kontrolu vozidla před jízdou, což představuje: Před zkouškou z praktické jízdy u skupiny vozidel B musí být žadatel schopen provést kontrolu vozidla před jízdou, což představuje: A) STAV PROVOZNÍCH KAPALIN: 1) Motorový olej - kontrola hladiny motorového

Více

AUTOŠKOLA Technická příprava. (skupina B)

AUTOŠKOLA Technická příprava. (skupina B) AUTOŠKOLA Technická příprava (skupina B) Obsah 1 Popište úkony kontroly vozidla před jízdou... 3 2 Popište kontrolu tlaku vzduchu v pneumatikách a hloubku drážek dezénu pneu.... 3 3 Popište obsah kontroly

Více

Konstrukce a údržba skupina B

Konstrukce a údržba skupina B 1. Popište úkony kontroly vozidla před jízdou - množství oleje v motoru měrkou > mezi ryskami minimum - maximum (doplnit stejný motorový olej ) - množství chladící kapaliny v expanzní nádobce > mezi ryskami

Více

1. Popište úkony kontroly vozidla před jízdou 2. Popište kontrolu tlaku vzduchu v pneumatikách a hloubku drážek dezénu pneumatik

1. Popište úkony kontroly vozidla před jízdou 2. Popište kontrolu tlaku vzduchu v pneumatikách a hloubku drážek dezénu pneumatik 1. Popište úkony kontroly vozidla před jízdou - stav pneumatik (pohledem,tlakoměrem) hloubka vzorku,praskliny,trhliny - vnější osvětlení (parkovací,potkávací,dálková,směrová,brzdová,koncová,mlhová světla,osvětlení

Více

Otázky z údržby pro sk. B

Otázky z údržby pro sk. B Otázky z údržby pro sk. B 1. Popište úkony kontroly vozidla před jízdou Při obchůzce kontrolujeme: - samovolný nežádoucí únik oleje, paliva, chladící nebo brzdové kapaliny - závady na kolech a pneumatikách

Více

Otázky a odpovědi ke zkoušce z nauky o konstrukci a údržbě vozidla pro skupiny B

Otázky a odpovědi ke zkoušce z nauky o konstrukci a údržbě vozidla pro skupiny B Otázky a odpovědi ke zkoušce z nauky o konstrukci a údržbě vozidla pro skupiny B 1.Popište úkony kontroly vozidla před jízdou - množství oleje v motoru měrkou > mezi ryskami minimum - maximum (doplnit

Více

Otázky pro zkoušku z ovládání a údržby vozidla (skupiny B, B+E a podskupiny B1)

Otázky pro zkoušku z ovládání a údržby vozidla (skupiny B, B+E a podskupiny B1) Otázky pro zkoušku z ovládání a údržby vozidla (skupiny B, B+E a podskupiny B1) 1. Popište úkony kontroly vozidla před jízdou. a) vnější prohlídka vozidla zda nebylo vozidlo poškozeno během parkování zda

Více

Závěrečné otázky z nauky o konstrukci a údržbě. Skupina B

Závěrečné otázky z nauky o konstrukci a údržbě. Skupina B Závěrečné otázky z nauky o konstrukci a údržbě Skupina B 1.Popište úkony kontroly vozidla před jízdou - množství oleje v motoru (měrkou) hladina max. min. - množství chladící kapaliny v přetlakové nádobce

Více

2. Kontrola tlaku vzduchu v pneumatikách a hloubky dezénu pneumatiky :

2. Kontrola tlaku vzduchu v pneumatikách a hloubky dezénu pneumatiky : Příprava pro úspěšné složení zkoušky z předmětu Základy ovládání a údržby vozidla ( pro řidičské oprávnění skupin B, B+E a podskupiny B1 ) 1. Kontrola vozidla před jízdou : Novelizované znění k 1.10.2009

Více

Otázky pro skupinu B 1. Jaký je rozdíl mezi zážehovým a vznětovým motorem a jaké palivo se u jednotlivých motorů používá? Zážehový motor pracovní

Otázky pro skupinu B 1. Jaký je rozdíl mezi zážehovým a vznětovým motorem a jaké palivo se u jednotlivých motorů používá? Zážehový motor pracovní Otázky pro skupinu B 1. Jaký je rozdíl mezi zážehovým a vznětovým motorem a jaké palivo se u jednotlivých motorů používá? Zážehový motor Nasává směs paliva se vzduchem. Po stlačení je palivo v pracovním

Více

Pro řidičské oprávnění skupin B, B+E a podskupiny B1:

Pro řidičské oprávnění skupin B, B+E a podskupiny B1: Pro řidičské oprávnění skupin B, B+E a podskupiny B1: 1. Popište úkony kontroly vozidla před jízdou. a) Pohled na pneu není-li podhuštěná, poškozená + přítomnost cizích těles ve vzorku, hloubku drážek

Více

PROJEKT. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

PROJEKT. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky PROJEKT Inovace učebních pomůcek pro zvýšení uplatnitelnosti oborů automechanik a autoklempíř na trhu práce Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

Více

Kontrola vozidla před jízdou pro skupinu B+E a B96

Kontrola vozidla před jízdou pro skupinu B+E a B96 Kontrola vozidla před jízdou pro skupinu B+E a B96 Kontrolujeme celou jízdní soupravu, nyní se zaměříme na vlečné vozidlo, tedy automobil: 1. Kontrola motorového prostoru: AUTO vlečné vozidlo - kontrola

Více

Odpovědi na otázky z techniky

Odpovědi na otázky z techniky Odpovědi na otázky z techniky 1. Popište úkony kontroly vozidla před jízdou. Pod kapotou kontrola množství oleje kontrola stavu chladící kapaliny kontrola brzdové kapaliny kontrola průhybu klínového řemene

Více

OVLÁDÁNÍ A ÚDRŽBA VOZIDLA Otázky a odpovědi ke zkoušce pro sk. B

OVLÁDÁNÍ A ÚDRŽBA VOZIDLA Otázky a odpovědi ke zkoušce pro sk. B OVLÁDÁNÍ A ÚDRŽBA VOZIDLA Otázky a odpovědi ke zkoušce pro sk. B 1. Popište úkony kontroly vozidla před jízdou a) motorový prostor - množství - chladící kapaliny - brzdové kapaliny - oleje v motoru - kapaliny

Více

OVLÁDÁNÍ A ÚDRŽBA VOZIDLA B

OVLÁDÁNÍ A ÚDRŽBA VOZIDLA B OVLÁDÁNÍ A ÚDRŽBA VOZIDLA B 1.Popište úkony kontroly vozidla před jízdou. Vozidlo obejdeme a zkontrolujeme celkový stav včetně čistoty osvětlení,všech skel, zrcátek, registrační značky apod. Pozornost

Více

1. Popište úkony kontroly vozidla před jízdou.

1. Popište úkony kontroly vozidla před jízdou. Závěrečná zkouška z předmětu Ovládání a údržba vozidla se skládá ústně. Zkušební otázky jsou stanoveny právním předpisem. Pro získání řidičského oprávnění skupiny B je stanoveno 25 otázek, z nichž náhodné

Více

www.schroter.cz - otázky ke zkoušce pro skupinu B

www.schroter.cz - otázky ke zkoušce pro skupinu B Stránka 1 Závěrečná zkouška z předmětu Ovládání a údržba vozidla se skládá ústně. Zkušební otázky jsou stanoveny právním předpisem. Pro získání řidičského oprávnění skupiny B je stanoveno 25 otázek, z

Více

1. Popište úkony kontroly vozidla před jízdou.

1. Popište úkony kontroly vozidla před jízdou. 1. Popište úkony kontroly vozidla před jízdou. - vozidlo obejdeme a pohledem zkontrolujeme celkový stav, včetně čistoty - pohledem pod vozidlo zjistíme, zda nám neunikají žádné provozní kapaliny nebo jestli

Více

http://www.workshopdata.com/printmaintenance.do

http://www.workshopdata.com/printmaintenance.do Stránka č. 1 z 5 Údaje o zákazníkovi: Jméno: Poštovní Kód: : : SPZ: Stav najetých kilometrů: Vysvětlující ikony: Kód OE Dodatečná Práce OK Dokončeno Potřebuje výměnu/opravu * Mohou být potřebné náhradní

Více

Otázky a odpovědi ke zkoušce z ovládání a údržby vozidla skupiny B.

Otázky a odpovědi ke zkoušce z ovládání a údržby vozidla skupiny B. Otázky a odpovědi ke zkoušce z ovládání a údržby vozidla skupiny B. 1. Popište úkony kontroly vozidla před jízdou. Vozidlo nejprve obejdeme a pohledem zkontrolujeme jeho celkový stav. Přesvědčíme se, že

Více

Skripta ke zkoušce z ovládání a údržby vozidla

Skripta ke zkoušce z ovládání a údržby vozidla Skripta ke zkoušce z ovládání a údržby vozidla autoskolaeasy.cz Otázky pro skupinu B 1. Popište úkony kontroly vozidla před jízdou. Pod kapotou kontrola množství oleje kontrola stavu chladící kapaliny

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo: CZ.1.07/1. 5.00/34.0084 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada:

Více

OVLÁDÁNÍ A ÚDRŽBA VOZIDLA

OVLÁDÁNÍ A ÚDRŽBA VOZIDLA v1.1 listopad 2009, za AUTOŠKOLU HANUŠOVÁ vypracoval Jan Hübner ml., zdroje: OVLÁDÁNÍ A ÚDRŽBA VOZIDLA - otázky a odpovědi ke zkoušce pro skupinu B 1. Popište úkony kontroly vozidla před jízdou. Vozidlo

Více

1. Kontrola před výjezdem (soupravy):

1. Kontrola před výjezdem (soupravy): 1 1. Kontrola před výjezdem (soupravy): Kola a pneumatiky dotažení matic kol, neporušenost ráfků kol, tlak v pneumatikách (i náhradní kolo) a stav dezénu; Motor, převodovka, hnací nápravy, servořízení,

Více

1. Kontrolní úkony před jízdou

1. Kontrolní úkony před jízdou 1. Kontrolní úkony před jízdou Před jízdou kontrolujeme provozní náplně a součásti vozidla, které mají vliv na bezporuchový chod vozidla a na naši bezpečnou jízdu. PROVOZNÍ NÁPLNĚ: provozní náplně se nacházejí

Více

KONSTRUKCE A ÚDRŢBA VOZIDLA 1. POPIŠTE ÚKONY KONTROLY VOZIDLA PŘED JÍZDOU

KONSTRUKCE A ÚDRŢBA VOZIDLA 1. POPIŠTE ÚKONY KONTROLY VOZIDLA PŘED JÍZDOU 1. POPIŠTE ÚKONY KONTROLY VOZIDLA PŘED JÍZDOU Při denním používání vozidla není nutné provádět tak podrobnou kontrolu jako při jeho občasném použití. Po delším stání nebo v případě, že se na vozidle střídá

Více

1. Kontrolní úkony před jízdou

1. Kontrolní úkony před jízdou 1. Kontrolní úkony před jízdou Před jízdou kontrolujeme provozní náplně a součásti vozidla, které mají vliv na bezporuchový chod vozidla a na naši bezpečnou jízdu. PROVOZNÍ NÁPLNĚ: provozní náplně se nacházejí

Více

Otázky z předmětu ovládání a údržba vozidla skupiny C

Otázky z předmětu ovládání a údržba vozidla skupiny C Otázky z předmětu ovládání a údržba vozidla skupiny C 1) Popište úkony kontroly vozidla před jízdou - kontrola poškození karoserie (ostré hrany, poškozená skla...) - kontrola úniku provozních kapalin (benzín,

Více

Otázky z předmětu ovládání a údržba vozidla skupiny B

Otázky z předmětu ovládání a údržba vozidla skupiny B Otázky z předmětu ovládání a údržba vozidla skupiny B 1) Popište úkony kontroly vozidla před jízdou - kontrola poškození karoserie (ostré hrany, poškozená skla...) - kontrola úniku provozních kapalin (benzín,

Více

Rozměry vozidla... 11 Hmotnosti vozidla... 14 Motor a jeho parametry... 15 Spojka... 19. Technika jízdy... 27

Rozměry vozidla... 11 Hmotnosti vozidla... 14 Motor a jeho parametry... 15 Spojka... 19. Technika jízdy... 27 Obsah Úvodem............................................................ 9 Seznámení s vozidlem........................................... 10 Technický popis Škody Fabia..........................................

Více

KONSTRUKCE A ÚDRŽBA VOZIDLA 1. POPIŠTE ÚKONY KONTROLY MOTOCYKLU PŘED JÍZDOU

KONSTRUKCE A ÚDRŽBA VOZIDLA 1. POPIŠTE ÚKONY KONTROLY MOTOCYKLU PŘED JÍZDOU 1. POPIŠTE ÚKONY KONTROLY MOTOCYKLU PŘED JÍZDOU Před jízdu na motocyklu kontrolujeme jeho části, které se týkají zachování bezporuchového chodu motocyklu během jízdy a věci související s bezpečnou jízdou.

Více

DOKUMENTACE K VOZU CERTIFIKÁT TOTO JE POUZE VZOR VZOR

DOKUMENTACE K VOZU CERTIFIKÁT TOTO JE POUZE VZOR VZOR DOKUMENTACE K VOZU CERTIFIKÁT VZOR Klient: Klientské číslo: 14017734 Jméno a přímení: Telefon: Email: Blanka Uličná 604 000 XXX b.ulicna@neeistuje.aa Za AUTOTÝM zpracoval: Jméno a přímení: Telefon: Email:

Více

SPOLU DOJEDEME DÁL VŠE, CO BYSTE MĚLI ZNÁT... PRAVIDELNÉ PROHLÍDKY

SPOLU DOJEDEME DÁL VŠE, CO BYSTE MĚLI ZNÁT... PRAVIDELNÉ PROHLÍDKY SPOLU DOJEDEME DÁL VŠE, CO BYSTE MĚLI ZNÁT... PRAVIDELNÉ PROHLÍDKY KDY JE POTŘEBA PROVÉST PROHLÍDKU? Obsah a frekvence pravidelných prohlídek závisí na typu vozu, jeho motorizaci, stáří a počtu ujetých

Více

DOKUMENTACE K VOZU PO KONTROLE TECHNIKEM

DOKUMENTACE K VOZU PO KONTROLE TECHNIKEM 1 DOKUMENTACE K VOZU PO KONTROLE TECHNIKEM ---------------------------------------------------- Klientské číslo: Jméno a přímení: Telefon: Email: Informace o vozidle Tovární značka: Model: Datum 1. registr.

Více

Popis VIN... 12. Kontrola bloku motoru... 21 Opravy a renovace bloku motoru... 22 Mazací kanály... 22

Popis VIN... 12. Kontrola bloku motoru... 21 Opravy a renovace bloku motoru... 22 Mazací kanály... 22 Obsah Seznámení s vozidlem......................................................... 11 Hlavní součásti vozidla........................................................... 11 Identifikace a vy bavení vozidla.....................................................

Více

Škoda Fabia 1,2 44 kw

Škoda Fabia 1,2 44 kw Škoda Fabia 1,2 44 kw Subkritérium A1: Práce Práce (bez materiálu) Poznámka kontrola vozu: zjištění závady/ servisní prohlídka prohlédnutí vozu, ať už za účelem zjištění závady před opravou či servisní

Více

VÁŠ PRŮVODCE PNEUMATIKY

VÁŠ PRŮVODCE PNEUMATIKY VÁŠ PRŮVODCE PNEUMATIKY PNEUMATIKY: ZÁKLADNÍ PRVEK BEZPEČNOSTI Pneumatiky jsou jediným spojením automobilu s vozovkou. Kontaktní plocha pneumatik odpovídá přibližně velikosti dlaně, proto je nezbytné kontrolovat

Více

SPOLU DOJEDEME DÁL VŠE, CO BYSTE MĚLI ZNÁT... PNEUMATIKY

SPOLU DOJEDEME DÁL VŠE, CO BYSTE MĚLI ZNÁT... PNEUMATIKY SPOLU DOJEDEME DÁL VŠE, CO BYSTE MĚLI ZNÁT... VÝBĚR PNEUMATIK Rozměr pneumatik stejně jako váhový a rychlostní index jsou výrobcem propočítány tak, aby zaručovaly maximální bezpečnost a pohodlí na cestách.

Více

Obsah. Úvod... 11 Seznámení s vozidlem... 14. Příprava vozidla před jízdou... 29. Ovládáte správně svůj automobil?... 39

Obsah. Úvod... 11 Seznámení s vozidlem... 14. Příprava vozidla před jízdou... 29. Ovládáte správně svůj automobil?... 39 Obsah Úvod.............................................................. 11 Seznámení s vozidlem........................................... 14 Všeobecný technický popis...........................................

Více

OBSAH. Úvod... 9 Popis a ovládání vozidla... 10. Technický popis... 10

OBSAH. Úvod... 9 Popis a ovládání vozidla... 10. Technický popis... 10 OBSAH Úvod................................................................ 9 Popis a ovládání vozidla.......................................... 10 Technický popis.....................................................

Více

Základní technický popis...10. Homologace a identifikace vozidla...12 Identifikace podle čísla motoru...13

Základní technický popis...10. Homologace a identifikace vozidla...12 Identifikace podle čísla motoru...13 Obsah Úvodem...9 Základní technický popis...10 Škoda Felicia se představuje...10 Homologace a identifikace vozidla...12 Identifikace podle čísla motoru...13 Údržba a kontrola technického stavu...14 Pravidelná

Více

Škoda Octavia Scout. Hodnocení 88% Základní informace. Protokol kontroly technického stavu vozu. Kompletní servis při prodeji a nákupu ojetého vozu.

Škoda Octavia Scout. Hodnocení 88% Základní informace. Protokol kontroly technického stavu vozu. Kompletní servis při prodeji a nákupu ojetého vozu. Protokol kontroly technického stavu vozu Škoda Octavia Scout Datum kontroly 27.09.2016 Kód technika UZ0004 Základní informace Rok výroby 2008 Hodnocení 88% Dokumenty 95 % Počet km 101 535 km Karoserie

Více

Autoškola. Jiří Melč, tel. 737536547 jiri.melc@gmail.com info@autoskola-melc.cz

Autoškola. Jiří Melč, tel. 737536547 jiri.melc@gmail.com info@autoskola-melc.cz Autoškola Jiří Melč, tel. 737536547 jiri.melc@gmail.com info@autoskola-melc.cz Křižovatky křižovatky: nerozlišené dopravními značkami rozlišené dopravními značkami s řízeným provozem řízení provozu světelnými

Více

Kurz č. 7 Seřízení a údržba experimentálního vozidla.

Kurz č. 7 Seřízení a údržba experimentálního vozidla. Kurz č. 7 Seřízení a údržba experimentálního vozidla. Obsah 1 Úvod... 2 2 Popis experimentálního vozidla... 2 3 Palivový systém... 4 4 Motorový olej... 5 5 Převodový olej... 6 6 Chladicí systém... 7 7

Více

Protokol kontroly motorového vozidla. Audi A6

Protokol kontroly motorového vozidla. Audi A6 Protokol kontroly motorového vozidla Audi A6 Datum kontroly 11.11.201 Kód technika UZ0001 Základní informace Rok výroby 2007 Počet 349 12 Motor 2.7 TDI Výkon 128 kw Převodovka Manuální VIN WAUZZZ4F98N02619

Více

Obsah 1. Spalovací motor... 11 2. Opravy a údržba motoru... 93

Obsah 1. Spalovací motor... 11 2. Opravy a údržba motoru... 93 Obsah 1. Spalovací motor... 11 1.1. Princip funkce spalovacího motoru... 11 1.1.1. Čtyřdobý motor... 14 1.1.2. Dvoudobý motor... 16 1.1.3. Rozdíly mezi dvoudobými a čtyřdobými motory... 18 1.1.4. Jedno-

Více

Kde najdete VIN... 16 Výrobní štítek... 16 Datový štítek... 16 Číslování motorů... 17. Dětské pojistky zámků dveří... 29 Zabezpečovací zařízení...

Kde najdete VIN... 16 Výrobní štítek... 16 Datový štítek... 16 Číslování motorů... 17. Dětské pojistky zámků dveří... 29 Zabezpečovací zařízení... Obsah Úvodem............................................................ 9 Seznámení s vozidlem.......................................... 11 Technický popis vozidla..............................................

Více

Autodata Online 3 CZ Ukázky z programu

Autodata Online 3 CZ Ukázky z programu Autodata Online 3 CZ Ukázky z programu Česká on-line verze technických údajů pro servis osobních a lehkých užitkových automobilů - zážehové i vznětové motory od roku výroby 1970. SERVIS Servisní plány

Více

Otázky z údržby pro sk. A

Otázky z údržby pro sk. A Otázky z údržby pro sk. A 1. Popište úkony kontroly motocyklu před jízdou. Kontrola provozních kapalin -motorový olej ( u čtyřdobého motoru) -převodový olej -brzdová kapalina (u hydraulických brzd) -chladicí

Více

OTÁZKY A ODPOVĚDI PRO ZKOUŠKU Z OVLÁDÁNÍ A ÚDRŽBY VOZIDLA.

OTÁZKY A ODPOVĚDI PRO ZKOUŠKU Z OVLÁDÁNÍ A ÚDRŽBY VOZIDLA. OTÁZKY A ODPOVĚDI PRO ZKOUŠKU Z OVLÁDÁNÍ A ÚDRŽBY VOZIDLA. 1.POPIŠTE ÚKONY KONTROLY VOZIDLA PŘED JÍZDOU. Kontrola dokladů potřebných k provozu vozidla (osvědčení o registraci vozidla + zelená karta) včetně

Více

Protokol kontroly motorového vozidla. Škoda Yeti

Protokol kontroly motorového vozidla. Škoda Yeti Protokol kontroly motorového vozidla Škoda Yeti Datum kontroly 15.1.015 Cena 360 000 Kč Kód technika UZ0001 Základní informace Rok výroby 011 Počet 85 850 Motor.0 TDI Výkon 103 kw Převodovka DSG VIN TMBLD75L1B6035711

Více

PROTOKOL O TECHNICKÉM STAVU VOZIDLA (příloha ke kupní smlouvě ze dne: 201...)

PROTOKOL O TECHNICKÉM STAVU VOZIDLA (příloha ke kupní smlouvě ze dne: 201...) PROTOKOL O TECHNICKÉM STAVU VOZIDLA (příloha ke kupní smlouvě ze dne: 201...) Základní informace tovární značka:... typ/model:... druh (osobní/nákladní...):... rok výroby:... registrační značka (SPZ):...

Více

SPOLU DOJEDEME DÁL VŠE, CO BYSTE MĚLI ZNÁT... BRZDY

SPOLU DOJEDEME DÁL VŠE, CO BYSTE MĚLI ZNÁT... BRZDY SPOLU DOJEDEME DÁL VŠE, CO BYSTE MĚLI ZNÁT... FUNKCE BRZD Po sešlápnutí brzdového pedálu přenáší hlavní brzdový válec brzdnou sílu hydraulickým tlakem prostřednictvím nestlačitelné brzdové kapaliny k brzdovým

Více

Obsah 13 Manžety hnacích poloos 14 Matky kol 15 Jízdní zkouška Orientace v knize... 12 Všeobecná nebezpečí... 13 Zvláštní nebezpečí...

Obsah 13 Manžety hnacích poloos 14 Matky kol 15 Jízdní zkouška Orientace v knize... 12 Všeobecná nebezpečí... 13 Zvláštní nebezpečí... Obsah Orientace v knize... 12 Všeobecná nebezpečí... 13 Zvláštní nebezpečí... 13 Opravy na silnici... 15 Nelze nastartovat motor, startér se neotáčí... 15 Nelze nastartovat motor, i když startér normálně

Více

Poškození pneumatik Stárnutí pneumatik Opotřebení pneumatik Opravy pneumatik

Poškození pneumatik Stárnutí pneumatik   Opotřebení pneumatik Opravy pneumatik Poškození pneumatik Většina poškození pneumatik vzniká v důsledku nesprávného tlaku vzduchu. Proto doporučujeme kontrolovat tlak v pneumatikách každé dva týdny. Při jízdě se tlak v pneumatikách vlivem

Více

1. Popište úkony kontroly motocyklu před jízdou 2. Popište kontrolu tlaku vzduchu v pneumatikách a hloubku drážek dezénu pneumatiky

1. Popište úkony kontroly motocyklu před jízdou 2. Popište kontrolu tlaku vzduchu v pneumatikách a hloubku drážek dezénu pneumatiky 1. Popište úkony kontroly motocyklu před jízdou Před každou jízdou věnujeme několik minut kontrole provozních náplní a funkčnosti základních ovládacích prvků a systémů motocyklu. Kontrolujeme: stav motorového

Více

Obsah Orientace v knize Zapalovací svíčky Popis vozidla Vložka vzduchového fi ltru Kontrola opotřebení zadních brzdových čelistí a bubnů

Obsah Orientace v knize Zapalovací svíčky Popis vozidla Vložka vzduchového fi ltru Kontrola opotřebení zadních brzdových čelistí a bubnů Prelims Obsah 5 Obsah Orientace v knize... 10 Popis vozidla... 11 Bezpečnostní pokyny... 12 Opravy během jízdy... 13 Nouzové startování... 14 Výměna kola... 15 Hledání netěsností... 16 Odtahování vozidla...

Více

Nabídka nepotřebného majetku

Nabídka nepotřebného majetku Příloha k č.j.: MV-63511-4/OSM-2018 Nabídka nepotřebného majetku ev.č.''b" barva typ rok výr. najeto km. tech. stav 1. 71 215 modrá Fabia 1.4 2004 150 385 Únik provozníkch kapalin (vážná závada STK), netěsnosti

Více

Schémata elektrických obvodů

Schémata elektrických obvodů Schémata elektrických obvodů Schémata elektrických obvodů Číslo linie napájení Elektrický obvod 30 Propojení s kladným pólem akumulátorové baterie 31 Kostra 15, 15a Propojení s kladným pólem akumulátorové

Více

Motor a jeho parametry... 23 Než se rozjedete... 26 Vlastní jízda se Škodou Octavia... 34

Motor a jeho parametry... 23 Než se rozjedete... 26 Vlastní jízda se Škodou Octavia... 34 Obsah Úvodem............................................................ 9 Seznámení s vozidlem............................................. 11 Všeobecný technický popis..........................................

Více

Obsah. Úvod... 9 Silnoproudé okruhy, zdroje a spotřebiče... 10. Elektrická instalace... 31. Akumulátor... 10. Alternátor... 15. Dynamo...

Obsah. Úvod... 9 Silnoproudé okruhy, zdroje a spotřebiče... 10. Elektrická instalace... 31. Akumulátor... 10. Alternátor... 15. Dynamo... Obsah Úvod.................................................................. 9 Silnoproudé okruhy, zdroje a spotřebiče................. 10 Akumulátor...........................................................

Více

OSOBNÍ AUTOMOBIL STŘEDNÍ TŘÍDY TYP A

OSOBNÍ AUTOMOBIL STŘEDNÍ TŘÍDY TYP A Příloha č. 1 - Technická specifikace vozidel Parametry požadované zadavatelem sedan (4dveřový) / liftback (5dveřový) 5ti místný (homologováno pro řidiče + 4 cestující) motor zážehový, přeplňovaný (palivo

Více

Volkswagen Financial Services Pekařská Praha 5

Volkswagen Financial Services Pekařská Praha 5 1/33 DEKRA CZ a.s. Türkova 1001, 149 00 Praha 4 IČ: 49240188, Zapsaná u Městského soudu v Praze, Oddíl B, vložka 1967 Volkswagen Financial Services Pekařská 6 155 00 Praha 5 ÚDAJE O VOZIDLE RZ: 3AA9111

Více

Obsah. Běžná ú d ržba a o p ra v y - v z n ě to v é m o to r y 49 Technické údaje... 50 Ú d ržbářské p r á c e...54

Obsah. Běžná ú d ržba a o p ra v y - v z n ě to v é m o to r y 49 Technické údaje... 50 Ú d ržbářské p r á c e...54 5 Obsah Představujem e v o z id lo R e n a u lt L a g u n a... 10 Bezpečnost p ře d e v š ím!... 11 Opravy během jíz d y... 12 Nouzové s ta rto v á n í... 13 Výměna k o la... 14 Hledání n e tě s n o s

Více

Poznámka : U bezdušových pneumatik duše a ochranná vložka odpadají, ventilek je umístěn přímo v ráfku.

Poznámka : U bezdušových pneumatik duše a ochranná vložka odpadají, ventilek je umístěn přímo v ráfku. 1 PNEUMATIKY Pneumatika (běžného provedení) se skládá z : pláště, duše, ochranné vložky. Vzduch je vháněn do pneumatiky ventilkem spojeným s duší. Ventilek může být přímý nebo zahnutý a ústí na vnitřním

Více

Ovládání a Údržba Vozidla

Ovládání a Údržba Vozidla Ovládání a Údržba Vozidla O vyučovacím předmětu OÚV Předmět není důležitý jen proto, že se z tohoto předmětu skládá ústní závěrečná zkouška. Každé vozidlo, aby mohlo bezpečně sloužit, vyžaduje údržbu.

Více

Silniční vozidla, Údržba a opravy motorových vozidel, Kontrola měření

Silniční vozidla, Údržba a opravy motorových vozidel, Kontrola měření Okruhy k maturitní zkoušce profilová část ODBORNÉ PŘEDMĚTY obor: Silniční doprava Silniční vozidla, Údržba a opravy motorových vozidel, Kontrola měření 1. Spalovací motory: rozdělení, základní pojmy, problémy

Více

Vše, co musíte vědět o PNEUMATIKÁCH DOPORUČUJE

Vše, co musíte vědět o PNEUMATIKÁCH DOPORUČUJE Vše, co musíte vědět o PNEUMATIKÁCH DOPORUČUJE VŠE, CO MUSÍTE VĚDĚT O PNEUMATIKÁCH Pneumatiky: základní prvek bezpečnosti Pneumatiky jsou jediným spojením mezi vozidlem a vozovkou. Styčná plocha s vozovkou

Více

Střední škola automobilní, mechanizace a podnikání p.o. Opakovací okruhy pro závěrečnou učňovskou zkoušku pro třídu 2.R

Střední škola automobilní, mechanizace a podnikání p.o. Opakovací okruhy pro závěrečnou učňovskou zkoušku pro třídu 2.R Střední škola automobilní, mechanizace a podnikání p.o. Opakovací okruhy pro závěrečnou učňovskou zkoušku pro třídu 2.R z předmětu Elektrotechnika pro školní rok 2012/2013: 1. Elektrická zařízení motorových

Více

Směrnice pro Bezpečnost při řízení vozidel. Českomoravský cement, a.s.,

Směrnice pro Bezpečnost při řízení vozidel. Českomoravský cement, a.s., Směrnice pro Bezpečnost při řízení vozidel Českomoravský cement, a.s., Osnova Bezpečnostní opatření pro řidiče Kvalifikace a výběr řidičů Školení a hodnocení řidičů Výběr a specifikace vozidel Lehká vozidla

Více

AUTOŠKOL A DISK. Otázky z konstrukce a údržby skupiny C, C+E a D

AUTOŠKOL A DISK. Otázky z konstrukce a údržby skupiny C, C+E a D Otázky z konstrukce a údržby skupiny C, C+E a D OBSAH 1 4 6 7 8 9 10 11 1 1 14 1 16 17 18 19 0 1 4 6 Popište úkony kontroly vozidla před jízdou... Popište kontrolu tlaku vzduchu v pneumatikách a hloubku

Více

Celkové zhodnocení stavu vozidla technikem

Celkové zhodnocení stavu vozidla technikem DOKUMENTACE K VOZU PO KONTROLE TECHNIKEM....... Klientské číslo 20171010 VIN VF30E9HZH9S133800 Jméno a příjmení Fair Play Auto Telefon Email Informace o vozidle Tovární značka Peugeot Model vozu 5008 RZ

Více

Technická specifika zboží

Technická specifika zboží Technická specifika zboží Příloha č. 2 zadávací dokumentace 1 ks automobilu ve specifikaci: Model: typ: provedení: automobil osobní silniční vyšší střední třída; sedan; počet dveří: minimálně 4; počet

Více

Všeobecný technický popis... 13 Rozměry vozidla... 15 Hmotnostní a váhové parametry... 17. Vlastní jízda se Škodou Octavia... 32 Technika jízdy...

Všeobecný technický popis... 13 Rozměry vozidla... 15 Hmotnostní a váhové parametry... 17. Vlastní jízda se Škodou Octavia... 32 Technika jízdy... Obsah Úvod...................................................... 9 Seznámení s vozidlem................................... 11 Všeobecný technický popis................................ 13 Rozměry vozidla............................................

Více

Načerpejte palivo. Nízká nebo vysoká hladina chladicí kapaliny. Motor přehřátý. Zastavte vozidlo! Přečtěte palubní knihu. Zkontrolujte hladinu

Načerpejte palivo. Nízká nebo vysoká hladina chladicí kapaliny. Motor přehřátý. Zastavte vozidlo! Přečtěte palubní knihu. Zkontrolujte hladinu PALIVO Načerpejte palivo. Zastavte se u nejbližší čerpací stanice a doplňte palivo, jedete pouze na rezervní zásobu. CHLADICÍ KAPALINA Nízká nebo vysoká hladina chladicí kapaliny. Motor přehřátý. Zastavte

Více

Použité náhradní díly na Volvo V40 1.8 16V, rok 96

Použité náhradní díly na Volvo V40 1.8 16V, rok 96 Pravý světlomet včetně ovládacího motůrku pro naklápění světel. Světlomet je bez skla a bez naklápěcích prvků.. V případě zájmu zašlu větší fotografie. V případě jakýchkoliv dotazů prosím pište na email

Více

S námi bude zima veselejší! Zimní servis Volkswagen pro vozy starší 5 let. AUTO ADÁMEK, spol. s r.o. Nabídka platí do 31. 12. 2014

S námi bude zima veselejší! Zimní servis Volkswagen pro vozy starší 5 let. AUTO ADÁMEK, spol. s r.o. Nabídka platí do 31. 12. 2014 S námi bude zima veselejší! Zimní servis Volkswagen pro vozy starší 5 let. Nabídka platí do 31. 12. 2014 AUTO ADÁMEK, spol. s r.o. Startovací baterie Startovací baterie je jediným zdrojem energie pro nastartování

Více

Směrnice pro provoz vozidla ZJ SDH Střeň č. 1/2017

Směrnice pro provoz vozidla ZJ SDH Střeň č. 1/2017 Směrnice pro provoz vozidla ZJ SDH Střeň č. 1/2017 Pro zajištění řádného a bezpečného provozu vozidla Zásahové jednotky Sboru dobrovolných hasičů Střeň vydává zastupitelstvo obce Střeň směrnici pro provoz.

Více

Návod k obsluze pro vozy SOR NB 12. Otevření/ zavření 1.dveří

Návod k obsluze pro vozy SOR NB 12. Otevření/ zavření 1.dveří Návod k obsluze pro vozy SOR NB 12 Otevření/ zavření 1.dveří Motor Typ IVECO F2 BE0642F*B Příslušenství motoru Počet válců 6 alternátor 28V / 90 A (2x ) Objem válců 7800 cm3 spouštěč 24V / 4,5 kw Vrtání

Více

Mezinápravová spojka Haldex 4. generace zajišťuje pohon všech kol u nového modelu Superb 4x4 (od KT 36/08) a u modelu Octavia Combi 4x4

Mezinápravová spojka Haldex 4. generace zajišťuje pohon všech kol u nového modelu Superb 4x4 (od KT 36/08) a u modelu Octavia Combi 4x4 EZINÁPRAVOVÁ SPOJKA HALDEX 4. GENERACE ezinápravová spojka Haldex 4. generace ezinápravová spojka Haldex 4. generace zajišťuje pohon všech kol u nového modelu Superb 4x4 (od KT 36/08) a u modelu Octavia

Více

1/14 Číslo protokolu: havex arval cr 4350

1/14 Číslo protokolu: havex arval cr 4350 1/14 DEKRA CZ a.s. Türkova 1001, 149 00 Praha 4 IČ: 49240188, Zapsaná u Městského soudu v Praze, Oddíl B, vložka 1967 ARVAL CZ s.r.o. Na Pankraci 26 140 00 Praha 4 ÚDAJE O VOZIDLE RZ: Tovární značka (výrobce):

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0581 VY_32_INOVACE_OAD_3.AZA_17_ZAVADY MAZACI SOUSTAVY. Opravárenství a diagnostika. Kontrola, údržba, oprava závad mazací soustavy

CZ.1.07/1.5.00/34.0581 VY_32_INOVACE_OAD_3.AZA_17_ZAVADY MAZACI SOUSTAVY. Opravárenství a diagnostika. Kontrola, údržba, oprava závad mazací soustavy Číslo projektu Číslo materiálu Název školy CZ.1.07/1.5.00/34.0581 VY_32_INOVACE_OAD_3.AZA_17_ZAVADY MAZACI SOUSTAVY Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno Autor Ing. Pavel Štanc Tematická

Více

KONSTRUKCE PRO SKUPINY ŘO C, CE, D OTÁZKY A ODPOVĚDI

KONSTRUKCE PRO SKUPINY ŘO C, CE, D OTÁZKY A ODPOVĚDI KONSTRUKCE PRO SKUPINY ŘO C, CE, D OTÁZKY A ODPOVĚDI 1. Popište úkony kontroly vozidla před jízdou Náplně množství motorového oleje, množství chladicí kapaliny, (případně brzdové kapaliny), náplně do ostřikovačů,

Více

Kontrola pneumatik před obnovou Neopravitelné vady Pracoviště vstupní kontroly Koruna, nárazníková část Separace nárazníkových vložek Separace způsobená tepelně-mechanickými vlivy (přetížení, podhuštění

Více

PRŮVODCE PNEUMATIKAMI DOPORUČENÍ CITROËN CESTA K DOKONALÉ ÚDRŽBĚ VAŠEHO VOZIDLA

PRŮVODCE PNEUMATIKAMI DOPORUČENÍ CITROËN CESTA K DOKONALÉ ÚDRŽBĚ VAŠEHO VOZIDLA PRŮVODCE PNEUMATIKAMI DOPORUČENÍ CITROËN CESTA K DOKONALÉ ÚDRŽBĚ VAŠEHO VOZIDLA Doporučení CITROËN - cesta k dokonalé údržbě vozidla PNEUMATIKY JSOU ZÁKLADNÍMI PRVKY BEZPEČNOSTI A PODMÍNKOU DOBRÝCH JÍZDNÍCH

Více

Obsah. Kapitola 1B Běžná údržba a opravy naftové modely... 41. Kapitola 1A Běžná údržba a opravy benzínové modely... 25

Obsah. Kapitola 1B Běžná údržba a opravy naftové modely... 41. Kapitola 1A Běžná údržba a opravy benzínové modely... 25 Obsah Orientace v knize... 10 Popis vozidla... 11 Bezpečnostní pokyny... 12 Opravy během jízdy... 13 Nouzové startování... 14 Výměna kola... 15 Demontáž a výměna kola... 15 Hledání netěsností... 16 Odtahování

Více

Kapitola 2A 8 Ozubené kladky a napínací kladka rozvodového řemenu 1 Obecné informace 2 Test komprese 3 Sestava motoru a značky pro časování ventilů

Kapitola 2A 8 Ozubené kladky a napínací kladka rozvodového řemenu 1 Obecné informace 2 Test komprese 3 Sestava motoru a značky pro časování ventilů Obsah Vaše příručka pro Citroën Xsara Picasso... 12 Orientace v knize... 12 Všeobecná nebezpečí... 13 Zvláštní nebezpečí... 13 Opravy na silnici... 14 Nelze nastartovat motor, startér se neotáčí... 14

Více

ZÁRUČNÍ KNÍŽKA SERVISNÍ KNÍŽKA

ZÁRUČNÍ KNÍŽKA SERVISNÍ KNÍŽKA SYM ZÁRUČNÍ KNÍŽKA SERVISNÍ KNÍŽKA HLAVNÍ REGISTRAČNÍ DATA Model :...... Číslo rámu :...... Číslo motoru :...... Barva/kód barvy :... Datum prodeje :... Konec záruky :... Jméno zákazníka :... Telefonní

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo: CZ.1.07/1. 5.00/34.0084 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada:

Více

Školení KB 8 a jízdní zkoušky Řízení kvality Kvasiny GQK

Školení KB 8 a jízdní zkoušky Řízení kvality Kvasiny GQK Školení KB 8 a jízdní zkoušky Školení KB 8 a jízdní zkoušky Bezpečnost na dráze Kontrolky: Tlak motorového oleje Množství motorového oleje Elektrohydraulické servořízení Elektromechanické servořízení Teplota,

Více

Opel Vectra B Chybové kódy řídící jednotky (ECU)

Opel Vectra B Chybové kódy řídící jednotky (ECU) Opel Vectra B Chybové kódy řídící jednotky (ECU) 0100 Chybný signál od váhy vzduchu 0101 Chybný signál od váhy vzduchu 0102 Signál od váhy vzduchu nízký 0103 Signál od váhy vzduchu za vysoký 0104 Chybný

Více

Celkové zhodnocení stavu vozidla technikem

Celkové zhodnocení stavu vozidla technikem DOKUMENTACE K VOZU PO KONTROLE TECHNIKEM....... Klientské číslo 20170929 VIN WDD2040011A402074 Jméno a příjmení Fair Play Auto Telefon Email Informace o vozidle Tovární značka MercedesBenz Model vozu C

Více

1/16 Číslo protokolu: arval3 cr 10932

1/16 Číslo protokolu: arval3 cr 10932 1/16 DEKRA CZ a.s. Türkova 1001, 149 00 Praha 4 IČ: 49240188, Zapsaná u Městského soudu v Praze, Oddíl B, vložka 1967 ARVAL CZ s.r.o. Na Pankraci 26 140 00 Praha 4 ÚDAJE O VOZIDLE RZ: Tovární značka (výrobce):

Více

Celkové zhodnocení stavu vozidla technikem

Celkové zhodnocení stavu vozidla technikem DOKUMENTACE K VOZU PO KONTROLE TECHNIKEM....... Klientské číslo 20171211 VIN WVWZZZ3CZ8E006667 Jméno a příjmení Fairplay Auto Telefon Email Informace o vozidle Tovární značka Volkswagen Model vozu Passat

Více

1 BRZDY A BRZDNÁ ZAŘÍZENÍ AUTOMOBILŮ

1 BRZDY A BRZDNÁ ZAŘÍZENÍ AUTOMOBILŮ 1 BRZDY A BRZDNÁ ZAŘÍZENÍ AUTOMOBILŮ Brzdná zařízení automobilů je možno rozdělit na : Brzdové soustavy mají rozhodující vliv na bezpečnost jízdy automobilu. Zpomalovací soustavy ústrojí, sloužící ke zmírňování

Více

Ocelová kola se středovými kryty kol 4 kusy (dle ročního období dodání vozu) 29 Plnohodnotné rezervní kolo včetně příslušenství pro jeho výměnu 30

Ocelová kola se středovými kryty kol 4 kusy (dle ročního období dodání vozu) 29 Plnohodnotné rezervní kolo včetně příslušenství pro jeho výměnu 30 Technická specifikace pro část I. - Malé užitkové (pickup) typ N1 (1ks) Specifikace podvozku 1 Automobil kategorie N1 plnící požadavky zákona 56/2001 sb. 2 Motor zážehový, min. 1190 cm 3 a s minimálním

Více

Volitelné výstupní signály (UF 356) Volitelné výstupní signály. Převrácený signál

Volitelné výstupní signály (UF 356) Volitelné výstupní signály. Převrácený signál Volitelné výstupní signály Volitelné výstupní signály Tento dokument popisuje volitelné výstupní signály, které jsou k dispozici v konektoru C493, pin 8-12 (konektor pro rozšířenou funkcionalitu). Tyto

Více

Pomůcka pro technika STK Část II

Pomůcka pro technika STK Část II DEKR utomobil a.s verze 1.0 Pomůcka pro technika STK Část II Převáděcí tabulka - listy závad Řazení podle původních ů závad S-02/2012-03/233 DEKR 2210 DEKR utomobil a.s. Část II Pomůcka pro technika STK

Více