Profil plemene: Belgický ovčák

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Profil plemene: Belgický ovčák"

Transkript

1 PŘÍLOHY

2 Seznam příloh: Profil plemene: Belgický ovčák. Zouharová Marika: Canisterapeutická kuchařka. Fotodokumentace ze stimulačních jednotek v základní škole a praktické škole Daneta, s.r.o. Osvědčení o absolvování kurzu Stimulace žáků se speciálními vzdělávacími potřebami pomocí psa pro pedagogické pracovníky.

3 Profil plemene: Belgický ovčák Původně ovčácké plemeno. Existuje ve čtyřech variantách: groenendael, malinois, laekenois a nejznámější tervueren. Všichni tito psi mají společný standard považují se za jediné plemeno. Všichni jsou od přírody ostražití, učenliví a rádi plní zadané úkoly. Osvědčují se ve službě policejní, vojenské, jako záchranáři, ale i v agility. K dětem jsou velmi snášenliví, někteří jsou těmi nejlepšími chůvami jaké si lze přát. (In: Dobroutka, L. Berger, Z. Psi, Praha: AVENTINUM, s.r.o., ISBN ) MvDr. Martina Satinová, vlevo s fenkou Alicí, vpravo s fenkou Aničkou.

4 CANISTERAPEUTICKÁ KUCHAŘKA ANEB METODY CANISTERAPIE Vypracovala: Marika Zouharová Obsah: I. Pohyb 1. Jemná motorika 2. Hrubá motorika 3. Motorika a atributy rehabilitační práce 4. Hry a atrakce 5. Výtvarná a hudební výchova II. Reakce dětí 1. Polohování a relaxace 2. Citová stránka 3. Poznávání 4. Sociální cítění a mazlení 5. Logopedie I. Pohyb I. 1. Jemná motorika K procvičování jemné motoriky lze samozřejmě používat stavebnice, různé důmyslné hračky, ale práce s živým tvorem psem je pro děti vzrušujícím a velkým zážitkem. a) Česání a kartáčování psa b) Připínání obojku, vodítka (karabinky)

5 c) Krmení granulemi d) Stimulace dotykem I. 2 Hrubá motorika Pokud máme tento cíl při canisterapii s dětmi, používáme pejska především jako motivační prvek a ten plní funkci netradičního cvičebního nářadí. Velmi klidné, pasivní či líné dítě pejsek donutí k pohybu. Dítě se chce dostat k pejskovi a vyvine proto značné úsilí. Naopak hyperaktivní dítě se zklidní, aby bylo ke psu připuštěno. a) Opičí dráhy Připravíme podle možností a dovednosti pro děti překážkovou dráhu (podlézání, přelézání, slalom mezi kuželkami ). a1) Buď může pes tuto dráhu předejít, dítě jde po něm. a2) - Dítě ji absolvuje se psem na vodítku. a3) - Pes sedí setrvává - v cíli této dráhy jako prémie k pohlazení, nebo dostane granulku viz jemná motorika. b) Přetahování lanem nebo kusem hadru Pes by měl tuto hru zvládat s přiměřeným nasazením a bez vrčení. Na povel by pes měl okamžitě přestat. Střídáním drž a pustˇ se dobře zapojují svaly dítěte. Je to dobrá forma vybití chlapecké energie. c) Hod balónkem Balónek měkký pro více postižené děti. Vystřídat obě ruce. Pejsek balónky aportuje. I. 3 Motorika s atributy rehabilitační práce Zde je důležitá spolupráce s rehabilitačním lékařem, pracovníkem. I. 4 Hry a atrakce Hrám předcházely hračky, plyšová zvířata. a) Kutálená Hru je vhodné zařadit s retrívrem nebo psem, který miluje míček. b) Na prostředníka Hra, která je obdobou kutálené. c) Schovávaná d) Honěná o balónek Hrajeme na zahradě. Pes s balónkem uniká, děti honí. Jedná se o kořistnický pud. Hru lze zařadit až po bezpečném zvládnutí odvolání ze hry.

6 e) Opičí dráhy f) Hody viz hrubá motorika g) Přetahování h) Kartičky s písmeny Připravíme si kartičky s písmeny a děti z nich skládají jména přítomných pejsků.ch) Znalostní hry O plemenech psů soutěže. i) Atrakce Lze zařadit jako odměnu pro děti dle dovednosti pejska. I. 5a Výtvarná výchova Děti často své prožitky, city rády zobrazují. Když v týdnu neví,co je třeba namalovat, vzpomenou si na silné zážitky s pejsky a malují. I. 5b Hudební výchova - Písničky s námětem pes. II. Reakce dětí Pes CT rozvíjí reakce: 1. Vzpřimovací 2. Rovnovážné 3. Obranné To je poznatek z pozorování rehabilitační lékařky MUDr Kleplové. Např. ad 3: Koncentrace: - Hyperaktivní dítě se musí soustředit, aby se zklidnilo, aby mohlo ke psu. - Lze provádět i nácvik koncentrace dětí + pes. Čekají na povel (sedni, lehni, vstaň) a plní úkol zároveň. Cviky se obměňují, nebo při setrvání v poloze sledujeme reakční dobu. II. 1 Polohování a relaxace Podpůrná forma individuální terapie, založená na přímém fyzickém kontaktu dítěte a psa.

7 Zpočátku byly některé děti bojácné a zakřiknuté, nejdříve si nechaly na sebe položit tlapku nebo hlavu. Posléze přes objímání jsme dosáhly polohování v lehu. Úspěchy nastaly i u některých autistických dětí. Při zahájení CT (nebo polohování vůbec) je výborné, když k prvnímu kontaktu dítě pes dochází za přítomnosti rodičů či jinak blízkých lidí. Dítě vidí, že se maminka psa nebojí, psa si hladí a ona vám naopak sděluje neverbální řeč (pocity libé nelibé) svého dítěte. Polohování u dětí, které je odmítají, napolohováním učitelky jsme dosáhly toho, že se děti postupně přidávaly, přiložily obličej a postupně si lehaly. Aby polohování mělo efekt, předchází delší doba zvykání si na stejnou místnost, stejné zatemnění, relaxační hudbu, stejné psy. (Jako třeba jogín nedosáhne relaxace a uvolnění při prvním pokusu.) II. 2 Citová stránka Pes rozvíjí něžnost, dává pocit jistoty a tepla. Malé děti jsou lačné po něčí příchylnosti a doteku. Už jenom kvůli těšení je dobré zařadit CT v pravidelnou dobu, aby děti mohly vyzdobit svou dušičku. Například pondělky, které jsou pro děti emočně nejnáročnější po víkendu stráveném s rodiči. Překlene se výborně prázdno po loučení. II. 3 Poznávání Zde opravdu záleží na kreativitě učitele, psovoda a také na možnostech a individuální úrovni dětí: Povídání o psech, péče o psa, krmení, venčení, návštěvy u veterináře. Prohlížení atlasu psů, seznamování s jinými plemeny, knihy o psech Ukazování jednotlivých částí těla (ucho, čumák, tlapky, počítání zubů.. Rozdíly v pohlaví. Vysvětlování pohybů, postojů psa stát se tlumočníkem mezi psem a dítětem. Pes mluví beze slov rozvoj nonverbální komunikace, což vede k rozvoji myšlení u dětí. Verbální komunikace zase vede k uvolnění tenze pocitem porozumění. Děti poznaly rozdíl mezi hrou se psem nebo s plyšovou hračkou a to, že pes nesmí být nikdy přeceňován na základě dětských knížek nebo filmů. (Pes je opravdu jen pes.)

8 II. 4a Sociální cítění. Vede k ohleduplnosti. Vedu si psa na vodítku to dává dětem pocit odpovědnosti a důležitosti na veřejnosti. Dětem na vozíku či jinak postiženým lidé na ulici většinou nevěnují pozornost ani pohled ze strachu před ublížením. Pokud vezmeme psa, je pes obdivována je často iniciován rozhovor. Sociální interakce: pes přijímá. často děti přistihnu, že psovi šeptají, chtějí mu sdělit tajná přání, postěžovat si.. II. 4b Mazlení Je dobré ponechat na dítěti jak dlouho a kde chce pejska maskat. Zasahuji pouze v případě, že psovi ubližují. II. 5 Logopedie - Pes je stimulací k verbálnímu projevu - Dětem nedovolím psa cvičit, dávat mu povely, ale po mně opakují. - Při speciálních logopedických cvičeních je nutná spolupráce s odborníkem. + pomůcky: kapsář, míček na provaze, různé lahve s pamlsky pro psa, obojek, vodítko, postroj pro vodícího psa,.kde to mohu rozpracovat, vytváří pomůcky pro dívky podle jejich individuálních potřeb, plánuji fotodokumentaci.

9 Fotodokumentace ze stimulačních jednotek ze základní školy a praktické školy Daneta Zamračená Katka v počátečních hodinách stimulace za pomoci psa. Pečlivé vyndávání pamlsku z dózy.

10 Katka se seznamuje s různými částmi psího těla. Katka se seznamuje s připínáním karabiny vodítka k obojku.

11 Usměvavá Katka v jedné z posledních stimulačních jednotek.

12 Gita. Náročné vstávání po chvilce odpočinku. Zapínání karabiny.

13 Rozlišování zadní nohy od přední.

14 Koláč z pamlsků pro psy. Výrobky Gity a Katky z hodiny pracovního vyučování.

15 Hračky pro psy a pomůcky, které jsme využívali při stimulačních jednotkách.

3.) Apolenka ADRA Domov důchodců Školka Přáslavice Speciální škola

3.) Apolenka ADRA Domov důchodců Školka Přáslavice Speciální škola CANISTERAPIE 1.) Psi pomáhající člověku Vodící Vodící pro lidi se ztrátou paměti Asistenční Signální pro neslyšící Signální pro epileptiky Signální pro kardiaky, narkoleptiky Signální pro alergiky Balanční

Více

1.) Psi pomáhající člověku

1.) Psi pomáhající člověku CANISTERAPIE 1.) Psi pomáhající člověku Vodící Vodící pro lidi se ztrátou paměti Asistenční Signální pro neslyšící Signální pro epileptiky Signální pro kardiaky, narkoleptiky, diabetiky Signální pro alergiky

Více

Elementárních klíčových kompetencí mohou žáci dosahovat pouze za přispění a dopomoci druhé osoby.

Elementárních klíčových kompetencí mohou žáci dosahovat pouze za přispění a dopomoci druhé osoby. Rozumová výchova Charakteristika vyučovacího předmětu Vyučovací předmět Rozumová výchova je vyučován v 1. až 10.ročníku ZŠS v časové dotaci 5 hodin týdně. V každém ročníku jsou přidány 2 disponibilní hodiny.

Více

Řád ochrany zvířat při veřejném vystoupení při zkouškách canisterapeutických psů organizovaných Libuší Kotkovou

Řád ochrany zvířat při veřejném vystoupení při zkouškách canisterapeutických psů organizovaných Libuší Kotkovou Řád ochrany zvířat při veřejném vystoupení při zkouškách canisterapeutických psů organizovaných Libuší Kotkovou Čl. 1 Identifikační údaje pořadatele pořádajícího veřejné vystoupení (1) Tento řád ochrany

Více

Logopedie Logopedie se zabývá nápravou vrozených či získaných poruch komunikačních schopností. Na rozvoj komunikačních dovedností se zaměřujeme v předmětu Řečová výchova. Žákům s rozsáhlejšími řečovými

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_ DUM 20, S 20 DATUM VYTVOŘENÍ: 19.4. 2013

VÝUKOVÝ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_ DUM 20, S 20 DATUM VYTVOŘENÍ: 19.4. 2013 VÝUKOVÝ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_ DUM 20, S 20 JMÉNO AUTORA: DATUM VYTVOŘENÍ: 19.4. 2013 PRO ROČNÍK: OBORU: VZDĚLÁVACÍ OBLAST. TEMATICKÝ OKRUH: TÉMA: Bc. Blažena Nováková 2. ročník Předškolní a mimoškolní

Více

Moravskobudějovická tlapka

Moravskobudějovická tlapka Kynologický klub Moravské Budějovice a jeho agiliťáci Vás srdečně zvou na Datum: 17.5.2015 NEOFICIÁLNÍ ZÁVODY V POSLUŠNOSTI Moravskobudějovická tlapka Místo: cvičák KK Moravské Budějovice Krnčice (49 1'52.379"N,

Více

Výcviková ohlávka pro psy HALTI

Výcviková ohlávka pro psy HALTI Výcviková ohlávka pro psy HALTI Příručka pro výcvik K noze...10 Sedni 11 Zůstaň. 11 Lehni...11 Ke mně... 11 Předmluva Nasazení ohlávky Halti Bezpečnost především Řešení problémů Obecné zásady při výcviku

Více

Roční plán Mateřské školy Daneta. pro školní rok 2015/2016

Roční plán Mateřské školy Daneta. pro školní rok 2015/2016 Roční plán Mateřské školy Daneta pro školní rok 2015/2016 AKTIVITY V MŠ Nadstandardní aktivity Tvoření Angličtina Cvičení s písničkami Muzikoterapie Kouzelná hlína Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Charakteristika

Více

čas tábora se nám rychle blíží, takže zasílám podrobnější informace ohledně organizace, prosím věnujte pozornost následujícím řádkům.

čas tábora se nám rychle blíží, takže zasílám podrobnější informace ohledně organizace, prosím věnujte pozornost následujícím řádkům. Pěkný večer milí účastníci, čas tábora se nám rychle blíží, takže zasílám podrobnější informace ohledně organizace, prosím věnujte pozornost následujícím řádkům. Stravování: V druhé příloze s názvem stravování

Více

Roční plán Mateřské školy Daneta. pro školní rok 2016/2017

Roční plán Mateřské školy Daneta. pro školní rok 2016/2017 Roční plán Mateřské školy Daneta pro školní rok 2016/2017 AKTIVITY V MŠ Nadstandardní aktivity Zpívánky Angličtina Muzikoterapie Tvoření Těšíme se na školu Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Charakteristika

Více

Mateřská škola a Základní škola Tábor, ČSA 925. Školní vzdělávací program Úsměv pro každého

Mateřská škola a Základní škola Tábor, ČSA 925. Školní vzdělávací program Úsměv pro každého Název vzdělávací oblasti: Umění a kultura Charakteristika vzdělávací oblasti: Mateřská škola a Základní škola Tábor, ČSA 925 Tato oblast provází žáky po celou dobu školní docházky. Dává prostor pro uplatnění

Více

Zdokonalování v oblasti jemné i hrubé motoriky, koordinace pohybu v přírodním terénu

Zdokonalování v oblasti jemné i hrubé motoriky, koordinace pohybu v přírodním terénu 3. INTEGROVANÝ BLOK Název: OBJEVUJI SKRYTÁ TAJEMSTVÍ SVĚTA HLAVNÍ VÝCHOVNĚ VZDĚLÁVACÍ ZÁMĚR Zdokonalování v oblasti jemné i hrubé motoriky, koordinace pohybu v přírodním terénu Rozšiřování poznatků o přírodě,

Více

Mateřská škola Ostrava Plesná, příspěvková organizace, Dobroslavická 42/4 725 27 Ostrava Plesná

Mateřská škola Ostrava Plesná, příspěvková organizace, Dobroslavická 42/4 725 27 Ostrava Plesná Školní rok 2013/2014 1. INTEGROVANÝ BLOK Název integrovaného bloku: Učím se žít s druhými HLAVNÍ VÝCHOVNĚ VZDĚLÁVACÍ ZÁMĚR adaptace a seznámení se s organizací dne a vnitřními podmínkami MŠ učení se základním

Více

Pohádka s živými zvířátky aneb Jak kočička s pejskem dělali dort.

Pohádka s živými zvířátky aneb Jak kočička s pejskem dělali dort. Pohádka s živými zvířátky aneb Jak kočička s pejskem dělali dort. V tomto článku bych se s vámi ráda podělila o zkušenosti z mé felinoterapeutické praxe. Pracuji pod sdružením Auracanis a začala jsem navštěvovat

Více

Školní vzdělávací program pro základní školu speciální díl II. Učíme se pro život

Školní vzdělávací program pro základní školu speciální díl II. Učíme se pro život Školní vzdělávací program pro základní školu speciální díl II. Učíme se pro život Základní škola praktická, základní škola speciální a Mateřská škola speciální Kladno, Pařížská 199 . Charakteristika ŠVP..

Více

UKÁZKA. k desáté lekci obdržíte celý ebook. strana 1/16

UKÁZKA. k desáté lekci obdržíte celý ebook. strana 1/16 UKÁZKA k desáté lekci obdržíte celý ebook. strana 1/16 OBSAH SLOVA ÚVODEM... 4 Představení lektora... 4 V jednotlivých lekcích naleznete:... 4 1. LEKCE PŘIVEZLI JSME SI ŠTĚNĚ... 5 Kdy přivézt štěně...

Více

Charakteristika vyučovacího předmětu Výtvarná výchova ŠVP LMP

Charakteristika vyučovacího předmětu Výtvarná výchova ŠVP LMP Charakteristika vyučovacího předmětu Výtvarná výchova ŠVP LMP Obsahové, časové a organizační vymezení vyučovacího předmětu Výtvarná výchova Předmět Výtvarná výchova v podmínkách školy pro žáky se zdravotním

Více

Na základě činnostního učení utvářet u žáků představu o různých českých pohádkách a jejich hlavních postavách.

Na základě činnostního učení utvářet u žáků představu o různých českých pohádkách a jejich hlavních postavách. Projekty 2010/2011 Projekt Z pohádky do pohádky (vypracovala M. Hurtová) Charakteristika Sportovní den pro děti z MŠ a žáky 1. ročníků. Děti vstupují do pohádek a stávají se součástí děje. Všechny pohádky

Více

Ukázka charakteristiky předmětu Český jazyk z pracovní verze ŠVP Základní školy logopedické, Praha 8

Ukázka charakteristiky předmětu Český jazyk z pracovní verze ŠVP Základní školy logopedické, Praha 8 Ukázka charakteristiky předmětu Český jazyk z pracovní verze ŠVP Základní školy logopedické, Praha 8 ČESKÝ JAZYK Charakteristika vyučovacího předmětu Vzdělávání v předmětu Český jazyk směřuje k: vnímání,

Více

CVIK 1 Odložení vsedě ve skupině po dobu 30 sek., psovod v dohledu [Koef. 3]

CVIK 1 Odložení vsedě ve skupině po dobu 30 sek., psovod v dohledu [Koef. 3] I CVIKY A KOEFICIENTY Zkouška OB-Z - základní vstupní zkouška pro účast na soutěžích Obedience v ČR. Splnění této zkoušky min. na dobře opravňuje k postupu do vyšší soutěžní třídy OB1. Zvláštní směrnice

Více

Prezentace metodických materiálů a pomůcek

Prezentace metodických materiálů a pomůcek Prezentace metodických materiálů a pomůcek Diagnostika dítěte předškolního věku Publikace je zaměřena na sledování a rozvoj následujících oblastí: motoriky, grafomotoriky, zrakového a sluchového vnímání,

Více

Prováděcí pokyny k poslušnosti NZŘ

Prováděcí pokyny k poslušnosti NZŘ Prováděcí pokyny k poslušnosti NZŘ PŘIVOLÁNÍ, Libovolné ze dvou způsobů psovod nahlásí, jaké bude provádět přivolání Volno- pes se uvolňuje v základním postoji, povel volno hned při vykročení. Nevzdálí-li

Více

AKTIVITY VYUŽÍVANÉ PŘI SKUPINOVÉ CANISTERAPII S DĚTMI ACTIVITIES EMPLOYED IN GROUP CANISTHERAPY IN CHILDREN

AKTIVITY VYUŽÍVANÉ PŘI SKUPINOVÉ CANISTERAPII S DĚTMI ACTIVITIES EMPLOYED IN GROUP CANISTHERAPY IN CHILDREN AKTIVITY VYUŽÍVANÉ PŘI SKUPINOVÉ CANISTERAPII S DĚTMI ACTIVITIES EMPLOYED IN GROUP CANISTHERAPY IN CHILDREN Ludmila Cimlová 2, Věra Kalinová 1. 2, Anna Staníková 2, Tereza Svobodová 2 1 Jihočeská univerzita

Více

SPECIÁLNĚ PEDAGOGICKÁ PÉČE. Pokaždé se něčemu přiučíme, kdykoliv otevřeme knihu

SPECIÁLNĚ PEDAGOGICKÁ PÉČE. Pokaždé se něčemu přiučíme, kdykoliv otevřeme knihu SPECIÁLNĚ PEDAGOGICKÁ PÉČE Pokaždé se něčemu přiučíme, kdykoliv otevřeme knihu Charakteristika vzdělávacího oboru Program reedukačních skupin pro děti se specifickými poruchami učení se zaměřuje na rozvoj

Více

Název projektu: Polytechnická výchova zařazování kreativních technických hraček a stavebnic

Název projektu: Polytechnická výchova zařazování kreativních technických hraček a stavebnic MŠ Laudova se speciálními třídami, Laudova 1030, Praha 6 Řepy tel.235314514 Školní rok: 2012/2013 Název projektu: Polytechnická výchova zařazování kreativních technických hraček a stavebnic Cíl projektu:

Více

Živá zvířata ve výuce v základních, praktických a speciálních školách. Ing. Lenka Skoupá

Živá zvířata ve výuce v základních, praktických a speciálních školách. Ing. Lenka Skoupá Živá zvířata ve výuce v základních, praktických a speciálních školách Ing. Lenka Skoupá Jak využít potenciálu živého zvířete ve výuce Zaujmout Motivovat Rozvíjet jemnou i hrubou motoriku Rozvíjet citlivost

Více

Příloha 1 - Přepis rozhovorů s třídními učitelkami tříd s vzdělávacím programem Základní škola

Příloha 1 - Přepis rozhovorů s třídními učitelkami tříd s vzdělávacím programem Základní škola Příloha 1 - Přepis rozhovorů s třídními učitelkami tříd s vzdělávacím programem Základní škola Rozhovor č. 1: ZŠ Rajhrad Základní škola. Máme dyslektický kroužek. Ne. Nijak, budu stále pracovat na rozvoji

Více

NÁM SE NA TOM SVĚTĚ LÍBÍ

NÁM SE NA TOM SVĚTĚ LÍBÍ Co slyším, to zapomenu. Co vidím, si pamatuji. Co si vyzkouším, tomu rozumím. Konfucius NÁM SE NA TOM SVĚTĚ LÍBÍ - 1 - 2. VZDĚLÁVACÍ PROJEKT ŠVP PV VZDĚLÁVACÍ OBSAH NÁM SE NA TOM SVĚTĚ LÍBÍ Vzdělávací

Více

Základní škola Hlinsko, Ležáků 1449, okres Chrudim. Školní vzdělávací program pro zájmové vzdělávání ŠKOLNÍ DRUŽINA

Základní škola Hlinsko, Ležáků 1449, okres Chrudim. Školní vzdělávací program pro zájmové vzdělávání ŠKOLNÍ DRUŽINA Základní škola Hlinsko, Ležáků 1449, okres Chrudim Školní vzdělávací program pro zájmové vzdělávání ŠKOLNÍ DRUŽINA I. Charakteristika školní družiny Školní družina slouží k výchově, vzdělávání, přípravě

Více

EAST_WEST PARTNERSHIP o.s., bylo založeno roku 2012 za účelem vzdělávání mládeže a posílení občanského soužití.

EAST_WEST PARTNERSHIP o.s., bylo založeno roku 2012 za účelem vzdělávání mládeže a posílení občanského soužití. DEN SE PSY EAST_WEST PARTNERSHIP o.s., bylo založeno roku 2012 za účelem vzdělávání mládeže a posílení občanského soužití. Letos jsme se zaměřili na lepší informovanost veřejnosti a hlavně dětí o tom,

Více

Kategorie: PROPOZICE Hafani Bafani. Soutěž se psy:

Kategorie: PROPOZICE Hafani Bafani. Soutěž se psy: Kynologický klub Biskupice a DDM Luhačovice pořádají 10.ročník zábavného odpoledne plného her, soutěží a zábavy pro děti i dospělé a jejich čtyřnohé psí kamarády s PP i bez PP PROPOZICE Hafani Bafani DATUM

Více

* Obsah vzdělávací oblasti je rozdělen na 1. stupni na čtyři tematické okruhy

* Obsah vzdělávací oblasti je rozdělen na 1. stupni na čtyři tematické okruhy Výchovy na ZŠP a ZŠS Specializace:Psychopedie * Vytváří základní předpoklady pro socializaci osob s MP v období dospívání a dospělosti. * Jeden z nejdůl. prostředků profesní orientace. * Vytváření schopnosti

Více

Kynologický klub JÍLOVÉ U PRAHY Region TART Jílové u Prahy. Pořádá dne XI. ročník závodu O JÍLOVSKÝ DUKÁT

Kynologický klub JÍLOVÉ U PRAHY Region TART Jílové u Prahy. Pořádá dne XI. ročník závodu O JÍLOVSKÝ DUKÁT Kynologický klub JÍLOVÉ U PRAHY Region TART Jílové u Prahy Pořádá dne 4. 5. 2019 XI. ročník závodu O JÍLOVSKÝ DUKÁT Místo konání: Kynologické cvičiště Jílové u Prahy Na Rotlevu Kategorie soutěže 1) ZMT

Více

Jazyková výchova. Psaní velkých písmen. Psaní velkých písmen ve vlastních jménech

Jazyková výchova. Psaní velkých písmen. Psaní velkých písmen ve vlastních jménech Šablona č. II, sada č. 2 Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Téma Český jazyk a literatura Jazyková výchova Psaní velkých písmen Psaní velkých písmen ve vlastních jménech Ročník 2. Anotace

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_ DUM 10, S 20 DATUM VYTVOŘENÍ: 19.3. 2013

VÝUKOVÝ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_ DUM 10, S 20 DATUM VYTVOŘENÍ: 19.3. 2013 VÝUKOVÝ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_ DUM 10, S 20 JMÉNO AUTORA: DATUM VYTVOŘENÍ: 19.3. 2013 PRO ROČNÍK: OBORU: VZDĚLÁVACÍ OBLAST. TEMATICKÝ OKRUH: TÉMA: Bc. Blažena Nováková 2. ročník Předškolní a mimoškolní

Více

SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKA jako účinná pomoc pro děti

SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKA jako účinná pomoc pro děti SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKA jako účinná pomoc pro děti s Di George syndromem PRAHA 12. 12. 2013 Mgr. Dita Hendrychová Speciální pedagogika obecně orientace na výchovu, vzdělávání, pracovní a společenské možnosti,

Více

Dodatek k ŠVP PV č. 2

Dodatek k ŠVP PV č. 2 Dodatek k ŠVP PV č. 2 Název školního vzdělávacího programu: Čas plný her a objevování Škola: Základní a mateřská škola Drnholec, okres Břeclav, příspěvková organizace Ředitelka školy: RNDr. Jana Kalandrová

Více

Organizační pokyny a propozice závodu: - Přihláška zde:

Organizační pokyny a propozice závodu: - Přihláška zde: Kynologický klub VFU v Brně Vás srdečně zve na 6. MIKULÁŠSKÝ K L U B O V Ý Z Á V O D V P O S L U Š N O S T I konaný dne 12. 12. 2015 v 8:30 hodin, prezentace 8:00-8:30. na cvičišti KK VFU (Palackého 1-3,

Více

Příloha č. 11 TĚLESNÁ VÝCHOVA

Příloha č. 11 TĚLESNÁ VÝCHOVA Spojuje pravidelnou každodenní činnost se zdravím a využívá nabízené příležitosti Zvládá v souladu s individuálními předpoklady jednoduché pohybové činnosti jednotlivce nebo činnosti prováděné ve skupině,

Více

Školní vzdělávací program pro školní družinu Školní družina při Základní škole v Mníšku pod Brdy, Komenského 886

Školní vzdělávací program pro školní družinu Školní družina při Základní škole v Mníšku pod Brdy, Komenského 886 Školní vzdělávací program pro školní družinu Školní družina při Základní škole v Mníšku pod Brdy, Komenského 886 Motto: Všichni bez rozdílu jsme součástí přírody Platnost dokumentu: 4 roky od 1.9.2012

Více

Kynologický kroužek. Na léto plánujeme s dětmi návštěvu Voříškiády v Lounech, kde budeme prezentovat naše pejsky z litvínovského útulku.

Kynologický kroužek. Na léto plánujeme s dětmi návštěvu Voříškiády v Lounech, kde budeme prezentovat naše pejsky z litvínovského útulku. Kynologický kroužek V průběhu letošního roku se děti v kroužku seznámily se základy výchovy a výcviku psa vč. Praktických ukázek a absolvovaly úvod do encyklopedie psích plemen. Děti ostatním členům prezentovaly

Více

Výchovné a vzdělávací strategie pro rozvoj klíčových kompetencí žáků

Výchovné a vzdělávací strategie pro rozvoj klíčových kompetencí žáků 1. st. Charakteristika vzdělávacího oboru V rámci prvního stupně se žáci seznamují s etickou výchovou v rámci integrovaného vzdělávání, tzn. prolínání do různých vzdělávacích oblastí. Týká se to převážně

Více

Třídní vzdělávací plán

Třídní vzdělávací plán Třídní vzdělávací plán Třída: BROUČCI Integrované bloky 1. Mám nové kamarády 2. Podzimní čarování 3. Vánoční zvonění 4. Co přináší zima 5. Příroda se probouzí 6. Jarní svátky 7. Letní pohoda 1. Mám nové

Více

Zkušební řád pro testování canisterapeutických týmů

Zkušební řád pro testování canisterapeutických týmů Zkušební řád pro testování canisterapeutických týmů I. Všeobecná ustanovení Vedoucí akce Vedoucím akce je osoba pověřená předsedou nebo jeho zástupcem. Vedoucí akce je zodpovědný za přípravu zkoušek (pozvání

Více

Mezinárodní barvářské zkoušky alpského brakýře jezvčíkovitého. 1 Práce na stopě

Mezinárodní barvářské zkoušky alpského brakýře jezvčíkovitého. 1 Práce na stopě Mezinárodní barvářské zkoušky alpského brakýře jezvčíkovitého 1 Práce na stopě A. Vodič Práce na stopě by měla být zkoušena na uměle založené pobarvené stopě. Stopa je alespoň 1.000 m dlouhá. Je založena

Více

Charakteristika vyučovacího předmětu. Výchovné a vzdělávací strategie směřující k utváření a rozvíjení klíčových kompetencí žáků

Charakteristika vyučovacího předmětu. Výchovné a vzdělávací strategie směřující k utváření a rozvíjení klíčových kompetencí žáků Vzdělávací oblast Vyučovací předmět Období / ročník Počet hodin Charakteristika vyučovacího předmětu Umění a kultura Výtvarná výchova 1. období / 1.- 3. ročník 1hod. / týd Tato vzdělávací oblast přispívá

Více

VYHODNOCENÍ ANKETY 2015 PRO DOBROVOLNÍKY DOMOVA PRO SENIORY VE VĚŽNÍ + KOMENTÁŘ

VYHODNOCENÍ ANKETY 2015 PRO DOBROVOLNÍKY DOMOVA PRO SENIORY VE VĚŽNÍ + KOMENTÁŘ Městská správa sociálních služeb Věžní 958, 432 01 Kadaň VYHODNOCENÍ ANKETY 2015 PRO DOBROVOLNÍKY DOMOVA PRO SENIORY VE VĚŽNÍ + KOMENTÁŘ Ankety se zúčastnili 2 respondenti. 1. Co Vás baví na práci dobrovolníka

Více

Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.

Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. ÚVOD Odborný tým pracovníků (speciální pedagog, logoped, krajská koordinátorka poruch autistického spektra,

Více

Měsíc: březen Týden: Třída: myšky Příjmení: Gondeková. Téma: JARO UŽ JE TU

Měsíc: březen Týden: Třída: myšky Příjmení: Gondeková. Téma: JARO UŽ JE TU Měsíc: březen Týden: 1. 3. - 5. 3. 2010 Třída: myšky Příjmení: Gondeková Téma: JARO UŽ JE TU Podtémata: Jak vypadá jaro - rozlišit a prohloubit poznatky dětí o změnách v přírodě v jarním období Okno počasí

Více

DODATKY KE ŠKOLNÍMU VZDĚLÁVACÍMU PROGRAMU PRO OBOR VZDĚLÁVÁNÍ PRAKTICKÁ ŠKOLA DVOULETÁ

DODATKY KE ŠKOLNÍMU VZDĚLÁVACÍMU PROGRAMU PRO OBOR VZDĚLÁVÁNÍ PRAKTICKÁ ŠKOLA DVOULETÁ Základní škola a Střední škola CREDO, o.p.s. Mozartova 43, 779 00 Olomouc Tel.: 585 425 781 e-mail: credo_ops@cmail.cz DODATKY KE ŠKOLNÍMU VZDĚLÁVACÍMU PROGRAMU PRO OBOR VZDĚLÁVÁNÍ PRAKTICKÁ ŠKOLA DVOULETÁ

Více

Přípravná třída je samostatná třída dětí a je mezistupněm mezi předškolním a základním vzděláním.

Přípravná třída je samostatná třída dětí a je mezistupněm mezi předškolním a základním vzděláním. PŘÍPRAVNÁ TŘÍDA ZÁKLADNÍ ŠKOLY Charakteristika přípravné třídy Přípravná třída je samostatná třída 10 15 dětí a je mezistupněm mezi předškolním a základním vzděláním. Je zřízena pro děti šestileté, které

Více

MŠ Na Herzánce 1527, Choceň Metodika seznamování se s hrou na sopránovou zobcovou flétnu pro MŠ

MŠ Na Herzánce 1527, Choceň Metodika seznamování se s hrou na sopránovou zobcovou flétnu pro MŠ Metodika seznamování se s hrou na sopránovou zobcovou flétnu pro MŠ Věková kategorie: 3 6 let Doba trvání: 1-2 roky Zpracovala: Víchová Šárka Úvod Počátky hry na zobcovou flétnu jsou spojeny s utvářením

Více

ROČNÍ PLÁN ŠD

ROČNÍ PLÁN ŠD ROČNÍ PLÁN ŠD 2018 2019 Vychovatelky: 1. oddělení A4 Bartlová Jana vedoucí vychovatelka 2. oddělení A3 Kratochvílová Jana 3. oddělení A7 Lhotáková Petra 4. oddělení A 10 Janoušová Jana 5. oddělení A5 Bc.

Více

Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E INSPEKČNÍ ZPRÁVA

Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E INSPEKČNÍ ZPRÁVA Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E Čj.: 154-2/99-11094 Signatura: bo5ns202 Oblastní pracoviště č. 15 - Zlín Okresní pracoviště Vsetín INSPEKČNÍ ZPRÁVA Škola/školské zařízení: Pomocná škola internátní

Více

Roční plán mateřské školy na školní rok 2011/2012

Roční plán mateřské školy na školní rok 2011/2012 - 1 - Základní škola a mateřská škola, Ostrava- Hrabůvka, Mitušova 8, příspěvková organizace Roční plán mateřské školy na školní rok 2011/2012 Obsah: I. Hlavní cíl výchovné činnosti pro šk.r.2011/ 2012

Více

OBSAH: Úvodní slovo.3 Představujeme sdružení Naše základní cíle a poslání....5 Aktivity sdružení....6 Finanční hospodaření..15 Poděkování, ko

OBSAH: Úvodní slovo.3 Představujeme sdružení Naše základní cíle a poslání....5 Aktivity sdružení....6 Finanční hospodaření..15 Poděkování, ko Výcvikové canisterapeutické sdružení HAFÍK, o.s. OBSAH: Úvodní slovo.3 Představujeme sdružení........4 Naše základní cíle a poslání....5 Aktivity sdružení....6 Finanční hospodaření..15 Poděkování, kontakty..16

Více

Zvířata domácí, divoká

Zvířata domácí, divoká ZÁŘÍ TÉMA: My se školy nebojíme Začíná škola Zvířata domácí, divoká tělo Přivítání dětí i jejich rodičů ve škole, navození atmosféry důvěry a pohody. Pomoci dětem i rodičům orientovat se v novém prostředí.

Více

Příloha č. 9 Cíle a kritéria evaluace školní a třídní úroveň

Příloha č. 9 Cíle a kritéria evaluace školní a třídní úroveň Příloha č. 9 Cíle a kritéria evaluace školní a třídní úroveň Předmět evaluace Cíle evaluace Podmínky vzdělávání: Věcné podmínky 1. Vhodnost dětského nábytku 2. Struktura v prostoru pro děti s PAS 3. Materiální

Více

1.Jógové karty I. Jógu může cvičit každý! 4 PRO DĚTI OD 3 LET OBJEDNÁVEJTE NA Jógové karty II. CD Lali cvičí jógu

1.Jógové karty I. Jógu může cvičit každý! 4 PRO DĚTI OD 3 LET OBJEDNÁVEJTE NA  Jógové karty II. CD Lali cvičí jógu a i g l ó j a L 2 Jak to začalo? P rojekt Lali jóga se zrodil v hlavě Hanky Luhanové v roce 2009. Jejím snem bylo vytvořit ucelený a hravý metodický program cvičení dětské jógy. Začalo to knihou Lali cvičí

Více

Dodatek k ŠVP ZV Máš na to! č. 3

Dodatek k ŠVP ZV Máš na to! č. 3 Dodatek k ŠVP ZV Máš na to! č. 3 Ministryně školství vydala opatření č. j.: MŠMT-7019/2017, kterým se mění Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání Název školního vzdělávacího programu: Školní

Více

PRÁZDNINY PLNÉ ZÁŽITKŮ

PRÁZDNINY PLNÉ ZÁŽITKŮ PRÁZDNINY PLNÉ ZÁŽITKŮ KinderGarten Střížkov, Habartická 576/1b, 190 00 Praha 9 LETNÍ PROGRAM 2017 PIKNIKOVÝ TÝDEN 3. 7. 7. 7. 2017 (zavřeno 5. 7. 6. 7.) - osvojení si poznatků důležitých k podpoře zdraví,

Více

PROJEKT ZVÍŘÁTKA. 2. třída SLUNÍČKA

PROJEKT ZVÍŘÁTKA. 2. třída SLUNÍČKA PROJEKT ZVÍŘÁTKA 2. třída SLUNÍČKA 2. třída Sluníčka Školní rok: 2011/2012 Projekt: ZVÍŘÁTKA Školní vzdělávací program: Rok v přírodě Integrovaný blok: My a všechno živé kolem nás Část integrovaného bloku:

Více

Metodické listy pro práci s balanční drahou

Metodické listy pro práci s balanční drahou Metodické listy pro práci s balanční drahou Mateřská škola Liberec, Klášterní 466/4, p.o. speciální třída pro děti s očními vadami pracoviště Husova 991/35 Stránka 1 z 11 1. NÁCVIK ROVNOVÁHY -14 POMŮCKY:

Více

Individuální vzdělávací plán pro Mateřské školy. Vzorový návrh. Fotografie oceněné Férové školy ZŠ a MŠ Svitavy-Lačnov

Individuální vzdělávací plán pro Mateřské školy. Vzorový návrh. Fotografie oceněné Férové školy ZŠ a MŠ Svitavy-Lačnov Individuální vzdělávací plán pro Mateřské školy Vzorový návrh Fotografie oceněné Férové školy ZŠ a MŠ Svitavy-Lačnov Individuální vzdělávací plán Škola Jméno a příjmení žáka/žákyně Datum narození Třída

Více

Mateřská škola Laudova se speciálními třídami, Laudova 3/1030, 16300, Praha 6 - Řepy

Mateřská škola Laudova se speciálními třídami, Laudova 3/1030, 16300, Praha 6 - Řepy Mateřská škola Laudova se speciálními třídami, Laudova 3/1030, 16300, Praha 6 - Řepy Projekt Příprava dětí na povinnou školní docházku v posledním roce před zahájením povinné školní docházky dle očekávaných

Více

Z. Polášek, Mgr. Š. Honová Občanské sdružení ARIS Ostrava

Z. Polášek, Mgr. Š. Honová Občanské sdružení ARIS Ostrava Z. Polášek, Mgr. Š. Honová Občanské sdružení ARIS Ostrava Příspěvek se zabývá pohledem volnočasového pedagoga canisterapeutavobčanském sdružení ARIS a metodika primární prevence ve výchovném ústavu, namožnosti

Více

STRUKTURA CVIČEBNÍCH JEDNOTEK

STRUKTURA CVIČEBNÍCH JEDNOTEK STRUKTURA CVIČEBNÍCH JEDNOTEK Školení instruktorů gymnastiky II. třídy Miroslav Zítko PŘI OPTIMÁLNÍCH PODMÍNKÁCH BY MĚLA CJ S GYMNASTICKOU NÁPLNÍ TUTO STAVBU: ROZCVIČENÍ (příprava hybného systému na další

Více

Očekávané výstupy z RVP Školní výstupy Učivo Přesahy a vazby(mezipředmětové vztahy,průřezová témata)

Očekávané výstupy z RVP Školní výstupy Učivo Přesahy a vazby(mezipředmětové vztahy,průřezová témata) 5.11.3. Nepovinné předměty 5.11.3.1. ZDRAVOTNÍ TĚLESNÁ VÝCHOVA Zdravotní tělesná výchova je formou povinné tělesné výchovy, která se zřizuje pro žáky s trvale nebo přechodně změněným zdravotním stavem

Více

Časy jsou přibližné - respektujeme zájem a aktivity dětí.

Časy jsou přibližné - respektujeme zájem a aktivity dětí. INDIVIDUELNÍ PÉČE- HRY KŘESŤANSKÝ KRUH SVAČINA POHYB-JÓGA MUZIKOTERAPIE POHYBOVÉ HRY ZÁJMOVÉ ČINNOSTI Časy jsou přibližné - respektujeme zájem a aktivity dětí. DĚTSKÉ CENTRUM SE HLÁSÍ K ALTERNATIVNÍMU

Více

Charakteristika předmětu Anglický jazyk

Charakteristika předmětu Anglický jazyk Charakteristika předmětu Anglický jazyk Vyučovací předmět Anglický jazyk se vyučuje jako samostatný předmět s časovou dotací: Ve 3. 5. ročníku 3 hodiny týdně Výuka je vedena od počátečního vybudování si

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0527

CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Projekt: Příjemce: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

Počítáte s námi? z. s.

Počítáte s námi? z. s. ZAPSANÝ SPOLEK POČÍTÁTE S NÁMI? z. s. strana 1 Obsah výroční zprávy 2017 Úvodní slovo 3 Historie spolku 4 Poslání, cílová skupina 5 Členové spolku 6 Činnost 7 Hospodaření spolku 13 Identifikační údaje

Více

ZAHRANIČNÍ STÁŽ LONDÝN 2014 TERMÍN 21.-26.9.2014 Věra Martinová, DiS., ZŠ a MŠ pro TP Liberec

ZAHRANIČNÍ STÁŽ LONDÝN 2014 TERMÍN 21.-26.9.2014 Věra Martinová, DiS., ZŠ a MŠ pro TP Liberec ZAHRANIČNÍ STÁŽ LONDÝN 2014 TERMÍN 21.-26.9.2014 Věra Martinová, DiS., ZŠ a MŠ pro TP Liberec NEDĚLĚ 21.9.2014 * odlet Praha Luton * transfer z letiště Luton Victoria * schůzka s organizátorkou (předání

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA. Nadační fond CANISTERAPIE

VÝROČNÍ ZPRÁVA. Nadační fond CANISTERAPIE 2016 VÝROČNÍ ZPRÁVA Nadační fond CANISTERAPIE OBSAH Představení NF CANISTERAPIE strana 3 Canisterapie a její přínos strana 4 Naše činnost Pravidelné canisterapie strana 5 Akce pro veřejnost strana 6 Hospodaření

Více

Do Přv 1.st. (4. ročník): Pokusy Přv- 1.st. (5.ročník): První pomoc

Do Přv 1.st. (4. ročník): Pokusy Přv- 1.st. (5.ročník): První pomoc 1.1.1. PRACOVNÍ VYUČOVÁNÍ I. ST. - ve znění dodatku č.33 - platný od 1.9.2011, č.25 - platný od 1.9.2011, č.22 Etická výchova - platný od 1.9.2010 Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové, časové

Více

Nepovinné předměty Dramatická výchova od 5. do 9. třídy je soustředěna více na uměleckou část dramatické výchovy.

Nepovinné předměty Dramatická výchova od 5. do 9. třídy je soustředěna více na uměleckou část dramatické výchovy. 1 Počet vyučovacích hodin za týden Celkem 1. ročník 2. ročník 3. ročník 4. ročník 5. ročník 6. ročník 7. ročník 8. ročník 9. ročník 0 0 0 0 1 1 1 1 1 5 Nepovinný Nepovinný Nepovinný Nepovinný Nepovinný

Více

Výchova osobnosti I. stupeň třídnické čtvrthodinky

Výchova osobnosti I. stupeň třídnické čtvrthodinky Výchova osobnosti I. stupeň třídnické čtvrthodinky Charakteristika Obsahové, časové a organizační vymezení V případě zařazení třídnických čtvrthodinek s tématem výchova osobnosti se nejedná o samostatný

Více

Letní vý cvikový tá bor ne mecký ch dog

Letní vý cvikový tá bor ne mecký ch dog Letní vý cvikový tá bor ne mecký ch dog Termín: 4. - 11. 7. 2015 Místo: Lokalita: Kontakt: Mapa: Rekreační středisko Luka (www.rsluka.cz) Podhradí nad Dyjí Jiří Košut, jiri.kosut@gmail.com, tel.: 702 952

Více

Kynologický klub Štramberk a město Štramberk. Vás zvou na V. ročník závodu O ŠTRAMBERSKÉ UCHO

Kynologický klub Štramberk a město Štramberk. Vás zvou na V. ročník závodu O ŠTRAMBERSKÉ UCHO Kynologický klub Štramberk a město Štramberk Vás zvou na V. ročník závodu O ŠTRAMBERSKÉ UCHO Datum konání: 11.10.2014 Uzávěrka přihlášek: 3.10.2014 Místo konání: fotbalové hřiště v obci Ženklava Kategorie:

Více

Metodika lokomočních pohybů a vývoj motoriky. Mgr. Jan Veverka a PaedDr. Jaroslav Dobýval

Metodika lokomočních pohybů a vývoj motoriky. Mgr. Jan Veverka a PaedDr. Jaroslav Dobýval Metodika lokomočních pohybů a vývoj motoriky Mgr. Jan Veverka a PaedDr. Jaroslav Dobýval Základní pohyby LOKOMOCE = pohyb člověka ve smyslu změny místa = pohyb v prostoru pomocí svalové činnosti Lokomoční

Více

Letní vý cvikový tá bor ne mecký ch dog

Letní vý cvikový tá bor ne mecký ch dog Letní vý cvikový tá bor ne mecký ch dog Termín: 2. - 9. 7. 2016 Místo: Lokalita: Kontakt: Mapa: Rekreační středisko Luka (www.rsluka.cz) Podhradí nad Dyjí Jiří Košut, jiri.kosut@gmail.com, tel.: 775 772

Více

Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice. Můj pes

Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice. Můj pes Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice Můj pes Jméno a příjmení: Dalibor Došek Třída: 5.A Školní rok: 2013/2014 Garant / konzultant: Mgr. Nina Dyčenková Datum odevzdání: 31.03. 2014

Více

Zkušební řád pro testování canisterapeutických týmů

Zkušební řád pro testování canisterapeutických týmů Zkušební řád pro testování canisterapeutických týmů I. Všeobecná ustanovení Vedoucí akce Vedoucím akce je osoba pověřená předsedou nebo jeho zástupcem pořadatele akce. Vedoucí akce je zodpovědný za přípravu

Více

Pes dobrý spoluobčan

Pes dobrý spoluobčan Pes dobrý spoluobčan BR Wallace and Gromit and TM Aardman/W&G Ltd All rights reserved The Kennel Club Good Citizen Dog Scheme and TM The Kennel Club/GCDS All rights reserved Pes dobrý spoluobčan Cavalier

Více

Kynologický klub Štramberk a město Štramberk Vás zvou na VI. ročník závodu O ŠTRAMBERSKÉ UCHO

Kynologický klub Štramberk a město Štramberk Vás zvou na VI. ročník závodu O ŠTRAMBERSKÉ UCHO Kynologický klub Štramberk a město Štramberk Vás zvou na VI. ročník závodu O ŠTRAMBERSKÉ UCHO Datum konání: 26.9.2015 Uzávěrka přihlášek: 18.9.2015 Místo konání: Kategorie: fotbalové hřiště v obci Ţenklava

Více

Tělesná výchova pro 1. ročník

Tělesná výchova pro 1. ročník 1V2, 1V4, 1V5 1V2, 1V3, 1V4, 1V5 Sportovní hry 1V1, 1V2,1V3, 1V4, 1V5 Kondiční a relaxační cvičení 1V4, 1V5 Tělesná výchova pro 1. ročník výstupy okruh učivo mezipředmětové vztahy poznámky dodržuje přesně

Více

Předmět: Cvičení s hudbou

Předmět: Cvičení s hudbou Předmět: Cvičení s hudbou Charakteristika volitelného předmětu cvičení s hudbou 2. stupeň Obsah tohoto vyučovacího předmětu vychází ze vzdělávací oblasti Člověk a zdraví stanovených RVP ZV a realizuje

Více

ANOTACE K VÝUKOVÉ SADĚ č. VY_32_INOVACE_03_09_TEV_Sd

ANOTACE K VÝUKOVÉ SADĚ č. VY_32_INOVACE_03_09_TEV_Sd Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast (předmět) Autor ANOTACE K VÝUKOVÉ SADĚ č. VY_32_INOVACE_03_09_TEV_Sd CZ.1.07/1.5.00/34.0705 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím

Více

Variace: použijte stejné nastavení jako výše, ale přidejte neutrálního obránce, který udělá úkol útočníků ještě obtížnější.

Variace: použijte stejné nastavení jako výše, ale přidejte neutrálního obránce, který udělá úkol útočníků ještě obtížnější. 18. OBSAZENÍ PRÁZDNÉ BRANKY Tato činnost je něco jako verze hokejové hry škatulata, hejbejte se ", hry, kterou většina dětí již zná. Vyznačte kruh, asi 15 metrů v průměru, s využitím cca 10 kuželů, které

Více

10.00 hod - Brněnská přehrada, Kozí Horka (vedle záchranářů a půjčovny lodiček)

10.00 hod - Brněnská přehrada, Kozí Horka (vedle záchranářů a půjčovny lodiček) Informace k vodnímu Děkujeme Vám za důvěru, kterou jste projevili přihlášením na naši akci a doufáme, že bude akce pro Vás nejméně takovým přínosem, který očekáváte. Naším přáním je, abyste se na akci

Více

V. 8 Člověk a zdraví V. 8.2 Tělesná výchova

V. 8 Člověk a zdraví V. 8.2 Tělesná výchova 1/6 V. 8 Člověk a zdraví V. 8.2 Tělesná výchova V.8.2. I 1. stupeň V.8.2.I. 1 Charakteristika předmětu Obsahové, časové a organizační vymezení Obor tělesná výchova směřuje k poznání vlastních pohybových

Více

Česká školní inspekce Středočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIS-1119/15-S. Družstevní 422, 257 51 Bystřice msbystrice@seznam.

Česká školní inspekce Středočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIS-1119/15-S. Družstevní 422, 257 51 Bystřice msbystrice@seznam. INSPEKČNÍ ZPRÁVA Čj. ČŠIS-1119/15-S Název právnické osoby vykonávající činnost školy a školského zařízení Sídlo E-mail právnické osoby IČ 75034492 Identifikátor 600041875 Právní forma Zastoupená Zřizovatel

Více

DŮLEŽITÉ ASPEKTY PRÁCE TRENÉRA NEJMLADŠÍCH KATEGORIÍ

DŮLEŽITÉ ASPEKTY PRÁCE TRENÉRA NEJMLADŠÍCH KATEGORIÍ DŮLEŽITÉ ASPEKTY PRÁCE TRENÉRA NEJMLADŠÍCH KATEGORIÍ VĚKOVÁ SPECIFIKACE PRÁCE S DĚTMI KAŽDÉ OBDOBÍ JE JINAK ZAMĚŘENO Z HLEDISKA: VĚKOVÝCH ZÁKONITOSTÍ METOD PRÁCE S DĚTMI HLEDISKO JE I BIOLOGICKÝ VĚK NEVYCHOVÁVÁME

Více

PLÁN VÝCHOVY, PÉČE A VZDĚLÁVÁNÍ. Dětská skupina Malíček

PLÁN VÝCHOVY, PÉČE A VZDĚLÁVÁNÍ. Dětská skupina Malíček PLÁN VÝCHOVY, PÉČE A VZDĚLÁVÁNÍ Dětská skupina Malíček Při definování Plánu výchovy, péče a vzdělávání jsme se inspirovali v Rámcovém programu pro předškolní vzdělávání. Začlenili jsme zde také filozofie,

Více

Hudební a výtvarná výchova Díl II.

Hudební a výtvarná výchova Díl II. Hudební a výtvarná výchova Díl II. Charakteristika předmětu Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu Vyučovací předmět Hudební a výtvarná výchova je zařazen v 1. - 10. ročníku v hodinové dotaci

Více

Hospitační záznam PV

Hospitační záznam PV Základní údaje o hospitaci Typy sledovaných činností o spontánní o řízené o pobyt venku o odpolední činnosti o jiné - jaké Komentář k otázce: Hospitační záznam PV Vzdělávání probíhalo v integrovaných blocích

Více

Kurzy poslušnosti na KK VFU

Kurzy poslušnosti na KK VFU Kurzy poslušnosti na KK VFU Absolvovali jste úvodní hodinu kurzu a rozhodli se, že budete pokračovat se cvičením v našem klubu a já vám děkuji za vaši důvěru. Pro krátké zopakování: cvičit budeme bez fyzických

Více

Čmuchání Svatojiřským lesem

Čmuchání Svatojiřským lesem Srdečně zveme všechny dvounohé a čtyřnohé příznivce dogtrekkingu na druhý ročník neoficiálních závodů Čmuchání Svatojiřským lesem termín 12.10.2013 start a cíl hospoda Na Materně, Žerčice, okres Mladá

Více

POZNÁMKY. OSVsebepoznávání,seberegulace

POZNÁMKY. OSVsebepoznávání,seberegulace 1 VÝSTUP UČIVO PRŮŘEZOVÉ TÉMA MEZIPŘEDMĚTOVÉ VZTAHY 1. ROČNÍK žák - spojuje pravidelnou každodenní pohybovou činnost se zdravím a využívá nabízené příležitosti -význam pohybu pro zdraví a vývoj organismu

Více