Zpráva o službě v uplynulém měsíci

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Zpráva o službě v uplynulém měsíci"

Transkript

1 Zpráva o službě v uplynulém měsíci Služba ve sboru: Popiš průběh své služby v uplynulém měsíci. Čemu ses během ní naučil? Čelil jsi nějakým výzvám a obtížím? Měl jsi nějaké evangelizační příležitosti nebo příležitosti budovat vztah s někým, kdo ještě nepoznal Krista? Za spasení kterých tří lidí se pravidelně modlíš? Máš nějaké potřeby nebo modlitební požadavky? Podpis Datum

2 Lekce 1 Biblické učení Část 1 (každá správná odpověď má hodnotu 7 bodů): 1. Ježíš nepovažoval Starou smlouvu za důležitou. 2. Veškeré Písmo je užitečné k učení, usvědčování, nápravě a výchově. 3. Myšlenka, že Bible byla vdechnuta Bohem, se podobá hudebníkovi, který hraje na flétnu. 4. Lidem, kteří sepsali Bibli, Bůh nadiktoval text slovo od slova. 5. Dogma je Boží zjevení určité pravdy nalézající se v Písmu, zatímco doktrína je prezentování určitého přesvědčení konkrétním způsobem. 6. Teologie je jednoduše systematické setřídění základních pravd Bible. 7. Bible je inspirovaná, ale není věčná. 8. Abychom dokázali správně interpretovat Bibli, musíme porozumět tomu, co měl autor na mysli, když to zapisoval. 9. Pavel věřil, že Bible je dvousečným mečem Ducha. 10. Duch Svatý křesťanům pomáhá porozumět Bibli. Část 2 (každá správná odpověď má hodnotu 10 bodů): Odpověz dvěma až třemi větami. 11. Proč je důležité věnovat se studiu učení? 12. Čím se Bible liší od ostatních knih? 13. Vysvětli, jak by měli křesťané studovat Bibli.

3 Lekce 2 Učení o Bohu Otci Část 1 (každá správná odpověď má hodnotu 10 bodů): 1. Obecné zjevení znamená, že Bůh se nám zjevuje skrze Ježíše a Bibli. 2. Speciální zjevení znamená, že Bůh se nám zjevuje skrze přírodu a historii. 3. Protože je Bůh svatý, nemůže mít žádné společenství s hříchem. 4. Boží dobrota v sobě zahrnuje Jeho trpělivost. 5. Bůh nemůže být dokonale milující a zároveň současně s tím i spravedlivý. Část 2 (správná odpověď má hodnotu 10 bodů): Odpověz dvěma až třemi větami. 6. Jmenujte jedno z Božích jmen, které má pro vás osobně největší význam. Vysvětlete, proč pro vás právě toto jméno tolik znamená. Část 3 (každá správná odpověď má hodnotu 10 bodů): Přiřaď správná slova k definicím speciálních vlastností Boha. A. Vševědoucnost B. Všudypřítomnost C. Všemohoucnost D. Neměnnost 7. Bůh se nikdy nemění a ani se nemůže změnit. 8. Bůh zná detailně minulost, přítomnost i budoucnost. 9. Bůh je všude a je přítomen na všech místech současně. 10. Bůh má veškerou moc.

4 Lekce 3 Učení o Bohu Synu Část 1 (každá správná odpověď má hodnotu 9 bodů): 1. Ježíš byl plně člověkem a měl tedy hříšnou přirozenost. 2. Ježíš prohlásil, že je nadpřirozeného původu. 3. Moc křísit mrtvé a odpouštět hříchy dokazovala, že Ježíš má nadpřirozené schopnosti. 4. Záměrem vtělení bylo, aby se Ježíš stal nejvyšším knězem. 5. Skutečnost, že Ježíš býval hladový a unavený, poukazuje na to, že byl plně člověkem. 6. Obětní beránci měli být pokud možno bez vady, nebylo to však povinné. 7. Ježíš uzdravoval jen některé vyvolené lidi. 8. Ježíš se nyní modlí za svůj lid na základě Židům 7: Ježíš pouze působil zdáním lidské bytosti, nebyl však ve skutečnosti člověkem. 10. Ježíš byl adoptován za božského při svém křtu. Část 2 (správná odpověď má hodnotu 10 bodů): Odpovězte minimálně 3 větami. 11. Proč byl Ježíš prorokem, knězem a králem? Vysvětlete význam každého z těchto úřadů a jak je Ježíš naplnil. (Pokud všechny tři odpovědi podložíte biblickými verši, dostanete 10 bodů navíc.)

5 Lekce 4 Učení o Bohu Duchu Svatém a o Boží trojici Část 1 (každá správná odpověď má hodnotu 9 bodů): 1. Duch Svatý se neůčastnil aktu stvoření. 2. Podle Písma je Duch Svatý vševědoucí, všudypřítomný, všemohoucí a věčný. 3. Ducha Svatého nelze zarmoutit, protože je Bohem. 4. Duch Svatý je zárukou, garantující nám věčný život. 5. Ducha Svatého potřebujeme k modlitbám, ale ne k uctívání. 6. Mezi novosmluvní symboly popisujcí Božího Ducha patří oheň, vítr a voda. 7. Ježíš, a ne Duch Svatý, se za nás modlí v nebi. 8. Bible opakovaně používá slovo trojice. 9. Učení o trojici spočívá v tom, že Bůh je jen jeden, ale projevuje se ve třech osobách. 10. O Otci, Synu i Duchu Svatém se Bible zmiňuje jako o Bohu. Část 2 (správná odpověď má hodnotu 10 bodů): Odpovězte minimálně 2 větami. 11. Uveďte 2 místa, na kterých Nová smlouva vyučuje o trojici a vysvětlete je. (Smíte přitom použít svou Bibli, ale ne konkordanci nebo vyhledávač.)

6 Lekce 5 Duch Svatý v životě věřícího Část 1 (každá správná odpověď má hodnotu 10 bodů): 1. Ve Staré smlouvě Boží Duch lidi pouze navštěvoval, ale nepřebýval v nich trvale. 2. Jedním z úkolů Ducha Svatého je uvádět nás do veškeré pravdy. 3. S Duchem Svatým nemůžeme mít společenství, protože je neosobní silou. 4. Není možné zarmoutit Ducha Svatého. 5. Dary Ducha pominuly a byly určeny jen pro utvrzení církve v 1. století. 6. Dary Ducha jsou určeny jen pro užitek jednotlivců, nikoliv pro celou církev. 7. Bůh od nás vyžaduje, abychom se svými dary chlubili. 8. Dary slouží k naplňování potřeb církve a nesmíme je používat při evangelizaci. Část 2 (každá správná odpověď má hodnotu 10 bodů): Odpovězte 2-3 větami. 9. Jak Duch Svatý pracuje ve vašem vlastním životě? Zažili jste, že něco skrze vás dělal? 10. Jmenujte minimálně pět obdarování či darů.

7 Lekce 6 Andělé a démoni Část 1 (každá správná odpověď má hodnotu 9 bodů): 1. Andělé a démoni existovali pouze v době Staré smlouvy. Nová smlouva o nich nemluví. 2. Jsou nesmrtelní, stejně jako Bůh. 3. Bible popisuje případy, kdy se andělé různým lidem zjevili v lidské podobě. 4. Andělé jsou posíláni k věřícím, aby jim pomáhali, chránili je a přimlouvali se za ně. 5. Andělé nejsou nijak organizováni a strukturováni. 6. Lucifer byl andělem, dokud nebyl svržen z Nebe. 7. Lucifer, známý též jako satan, je bohem tohoto světa. 8. Bůh má nad satanem a démony autoritu, ale Ježíš nad ním stejnou míru autority nemá. 9. Démoničtí duchové mají různá jména: duch nemoci, nečistý duch, lživý duch Bůh dal věřícím autoritu nad satanem a zlými duchy. Část 2 (Tato otázka má hodnotu 10 bodů): Odpovězte 2-3 větami. 11. Jmenujte části Boží zbroje a vysvětlete její význam pro křesťany.

8 Lekce 7 Člověk a hřích Část 1 (každá správná odpověď má hodnotu 8 bodů): 1. Evolucionisté věří, že vše živé se vyvinulo z jedné malé buňky. 2. Panteisté věří, že všechno je Bůh a Bůh je všechno. 3. Křesťané věří, že Bůh stvořil svět a všechny formy života skrze sérii nadpřirozených činů. 4. Člověk vznikl pouhou hříčkou přírody. 5. Člověk je jen zvíře, podobně jako pes. 6. Bůh chce, aby lidé odráželi Jeho svatost a spravedlnost. 7. Boží obraz byl ve všech lidech v důsledku pádu zdeformován. 8. Skutečnost, že je člověk důstojnou a morální bytostí, poukazuje na to, že byl stvořen k Božímu obrazu. 9. Přestože byli lidé stvořeni k Božímu obrazu, nemají před Ním všichni stejnou hodnotu. 10. Lidé nemohou komunikovat s Bohem, protože jsou smrtelní. Část 2 (Každá otázka má hodnotu 10 bodů): Odpovězte 2-3 větami. Jakým způsobem svedl had Adama a Evu k tomu, aby padli do hříchu? Vysvětlete následující výrok: Vírou v Ježíše jsme byli vykoupeni z našeho hříšného stavu, potřebujeme však usilovat o život oproštěný od hříšných skutků.

9 Lekce 8 Smluvní vztah mezi Bohem a člověkem Část 1 (každá správná odpověď má hodnotu 10 bodů): Po pádu člověka se Bůh rozhodl, že na zem pošle Ježíše, aby zemřel za hříchy lidstva. Ježíšova oběť byla dostatečná, protože Jeho krev nebyla poskvrněna hříšnou přirozeností. Krev býků a kozlů je také přijatelnou obětí za hřích. S prvním příchodem Ježíše zanikla Abrahamovská smlouva. Když Ježíš zvolal Je dokonáno, byl to pokřik vítězství. Část 2 (Každá otázka má hodnotu 10 bodů): Přiřaďte správná slova k definicím základních postulátů spasení. A. Ospravedlnění B. Obnova C. Adopce D. Posvěcení 6. Bůh uděluje synovství někomu, komu od přirozenosti nepatří. 7. Bůh povolává, očišťuje a odděluje věřící od hříchu, aby si je mohl používat a být skrze ně oslaven. 8. Stav přijetí a správného postavení před Bohem, do něhož vstupujeme vírou skrze Ježíšovu prolitou krev. 9. Nadpřirozený čin, kterým Bůh do člověka vloží nový život. Část 3 (Tato otázka má hodnotu 10 bodů): odpovězte 2-3 větami. Vysvětlete rozdíl mezi pozičním, postupným a dokonaným posvěcením.

10 Lekce 9 Církev Část 1 (každá správná odpověď má hodnotu 9 bodů): Církev je společenstvím lidí, kteří uvěřili v Pána Ježíše Krista a zůstávají Mu věrně oddáni. Uctíváme Boha, protože Boží sláva přitahuje uctívání. Boha můžeme uctívat pouze v církvi. Boha uctíváme jen za dobrých okolností. Slovo ecclesia znamená tělo Kristovo. Není zodpovědností církve chránit společnost před morální zkázou. Jedním z úkolů církve je kázat evangelium všem národům. Společenství křesťanů nedokáže lidem poskytovat posilu, útěchu a pomoc. Ty nám může dát jedině Bůh. Je v pořádku, jestliže křesťané nechodí do církve stačí být s Bohem. Bible křesťany vybízí k jednotě a jednomyslnosti víry a evangelia. Část 2 (Tato otázka má hodnotu 10 bodů): Odpovězte 2-3 větami. 11. Jaký je správný postoj při uctívání?

11 Lekce 10 Poslední časy Část 1 (každá správná odpověď má hodnotu 10 bodů): Poslední časy začaly vzkříšením Ježíše. Studium proroctví o posledních časech nám pomáhá setřídit si správně priority a žít svatým způsobem života. Bůh nepovažuje proroctví za důležité a z jejich studia neplyne žádné požehnání. Písmo udává přesný den, kdy se Ježíš vrátí na zem. Ježíš se vrátí osobně, viditelně a slavně. Část 2 (každá otázka má hodnotu 10 bodů): Přiřaďte správná slova k definicím jednotlivých eschatologických pohledů. A. Futuristický pohled B. Preteristický pohled C. Historický pohled D. Idealistický pohled 6. Zjevení je jen dobrým příběhem o boji dobra se zlem. 7. Boje popsané ve Zjevení jsou součástí každodenních životů křesťanů napříč historií. 8. Většina knihy Zjevení hovoří o událostech, které nastanou teprve v budoucnosti. 9. Události knihy Zjevení se již naplnily v minulosti. Část 3 (tato otázka má hodnotu 10 bodů): Odpovězte ve 2-3 větách. 10. Vysvětlete, jak bude podle Bible Kristus soudit křesťany (soudná stolice, koruny...).

12 Lekce 11 Přehled knih Staré smlouvy Část 1 (každá správná odpověď má hodnotu 8 bodů): V okamžiku, kdy Adam zhřešil, okamžitě zemřel duchovně i fyzicky. Satan podvedl Adama a Evu a strhnul je do hříchu. Potopa přišla jako důsledek hříchu, který Bůh pozoroval. Bůh uzavřel smlouvu s Abrahamem dříve, než ji uzavřel s Noem. Izák byl Jákobovým synem, který Ezauovi přebral právo prvorozenství. Josef přestal být věrný Bohu poté, co jej bratři prodali do otroctví. Pán pozvedl Mojžíše, aby vysvobodil Izrael z egyptského otroctví. Bůh Mojžíšovi umožnil vstoupit do zaslíbené země. Prvním izraelským králem byl David. Nová smlouva shrnuje hlavní myšlenku knihy Jób slovy, že bychom měli umět přijímat z Boží ruky požehnání i prokletí. Část 2 (každá otázka má hodnotu 10 bodů): Odpovězte ve 2-3 větách. 11. Proč se po Šalamounově smrti Izrael rozdělil na dvě království? 12. Vysvětlete, jak Bůh přivedl Izraelce z babylónského zajetí zpět do jejich země.

13 Lekce 12 Přehled knih Nové smlouvy Část 1 (každá správná odpověď má hodnotu 8 bodů): Slovo evangelium znamená dobrá zpráva. Každé ze čtyř evangelií napsal jiný autor a cílí na jinou skupinu čtenářů. Matoušovo evangelium je určeno pohanům. Lékař Lukáš byl Pavlovým společníkem. Apoštolové neuposlechli Ježíšův příkaz počkat v Jeruzalémě a minuli příchod Ducha Svatého. Prvním křesťanským mučedníkem byl Štěpán. Po svém obrácení začal být Pavel známý pod jménem Saul. Petr byl vždy silně přesvědčen o tom, že pohané mají být přijati mezi Boží lid. Pavel psal dopisy církvím, které na svých misijních cestách založil. List Filipským je pastorační korekcí a reaguje na mnoho problémů a nedostatek řádu této církve. Část 2 (každá otázka má hodnotu 10 bodů): Odpovězte ve 2-3 větách. 11. Jmenujte tři příběhy z Janova evangelia, které dokazují Ježíšovo božství a vládu nade vším. 12. Vyberte si jednu novosmluvní epištolu a popište její téma a záměr.

14 Lekce 13 Víra Část 1 (každá správná odpověď má hodnotu 8 bodů): Víra spočívá v důvěře Bohu a jednání podle Božího slova bez ohledu na momentální fakta a fyzické důkazy. Bohu se můžeme líbit i bez víry. Víra je zaměřena na budoucnost. Je očekáváním na věci, které jsou zatím vzdálené. Víra přichází ze slyšení Božího slova. Naději ani lásku nepotřebujeme, víra stačí. Jestliže věřící nemá víru, měl by za ni Boha prosit. Víra pochází ze srdce, nespočívá v mentálním souhlasu. Opakem víry je strach. Víra srdce nemůže pracovat, jestliže máme pochybnosti v hlavě. Víra se rodí ve společenství s Bohem, který k nám promlouvá. Část 2 (každá otázka má hodnotu 10 bodů): Odpovězte ve 2-3 větách. 11. Jmenujte dva nepřátele víry. Co vám pomáhá vést dobrý boj víry? 12. V jakých oblastech potřebujete vy osobně růst ve víře?

15 Lekce 14 Vedení Duchem Svatým a modlitba Část 1 (každá správná odpověď má hodnotu 8 bodů): Hlavním způsobem, jakým nás Bůh vede a promlouvá k nám, je Boží slovo. Věci, které v Božím slově nenajdeme, nám Bůh ukáže skrze proroctví, vidění a andělská navštívení. Duše člověka je lampou od Hospodina. Vnitřní svědectví je jemný tichý hlas Božího Ducha v našem znovuzrozeném duchu. Citlivost na rozpoznání vedení Ducha Svatého zvýšíme sledováním televize. Některé impulzy, které přijímáme, jsou jen duševní, i když mají základ v naší horlivosti pro Boha. Ježíš často odcházel na tiché místo, aby trávil čas s Otcem. Modlitba je rozhovor s Bohem. Přímluvnou modlitbu se modlíme jen jednou a přijímáme jí Boží zaslíbení. Při každé modlitbě bychom se měli nahlas modlit Modlitbu Páně. Část 2 (každá otázka má hodnotu 10 bodů): Odpovězte ve 2-3 větách. 11. Popište svými slovy, jak nás Bůh vede prostřednictvím vnitřního svědectví. 12. Napište příklad vaší osobní modlitby, která v sobě zahrnuje několik aspektů Modlitby Páně.

16 Lekce 15 Evangelizace a misie Část 1 (každá správná odpověď má hodnotu 10 bodů): K evangelizaci jsou povoláni pouze evangelisté. Církve, které neevangelizují, se stávají sterilními. Bůh lidi k evangelizaci vyzbrojuje a uschopňuje. Kázání evangelia je výzvou, aby se lidé odvrátili od svých hříchů a špatností. Ježíš kázal v moci Ducha a autoritě nad silami temnoty. My ale nemáme tuto moc k dispozici, a proto potřebujeme především správné rétorické schopnosti. Na evangelizaci bychom se zásadně neměli připravovat a spoléhat se, že nás Bůh vždy povede. O nově obrácené potřebujeme následně pečovat, utvrdit je v jistotě spasení a pomoci jim v prvních krocích víry, především v nalezení domovské církve. Misionář je vysílán místní církví, aby vykonal konkrétní úkol v průkopnické práci kázání evangelia v cizí zemi. Misionáři nemusí překonávat žádné překážky a neznají zklamání ani odrazení, protože mají speciální Boží povolání. Část 2 (každá otázka má hodnotu 5 bodů): Odpovězte ve 2-3 větách. 11. Popište, jak byste někomu kázali evangelium (jak byste mu vysvětlili cestu spasení). 12. Co je Velké poslání?

17 Lekce 16 Učednictví Část 1 (každá správná odpověď má hodnotu 10 bodů): Učedník je křesťan, který je disciplinovaný, nese ovoce a ve všem se snaží následovat Krista. Ježíš trávil trénováním učedníků jen nepatrný zlomek svého času. Učedník musí zapřít sám sebe, vzít svůj kříž a následovat Ježíše. Ježíš dával životům svých učedníků hodnotu a smysl. Ježíš z učedníků učinil rybáře lidí. Součástí učednického života je štědrý životní styl, ochota přinášet oběti a pokora. Naším vzorem je Ježíšův život. Učedníci nemají činit další učedníky povolává a trénuje je Bůh. Praví učedníci vytrvale zůstávají v Božím slově. V současné době skrze nás již nepracuje moc, která vzkřísila Ježíše z mrtvých.

18 Lekce 17 Správcovství Část 1 (každá správná odpověď má hodnotu 10 bodů): Bůh nám žehná, abychom byli požehnáním pro druhé. Nejlepším příkladem dávače je Bůh. Bůh miluje radostného dárce. Dáváme proto, abychom podle zákonu setby a žně dostali. Bůh nás zaopatřuje skrze požehnání plynoucí z našeho dávání bez ohledu na to zda jsme či nejsme pracovití, moudří v hospodaření s penězi, vděční a otevření pro vedení Duchem Svatým. Dávání pomáhá naplňovat Velké poslání a financovat práci církve. Štědří máme být v každé oblasti našich životů. Pokud nemáme co dát do sbírky, měli bychom si vzít úvěr. V zaměstnání máme být věrní, pracovití a spolehliví. Hlavním motivem našeho dávání je láska k Bohu.

Květná neděle. Neboť ty jsi, Pane, zemřel, abychom my mohli žít. Tobě buď chvála na věky věků. Amen.

Květná neděle. Neboť ty jsi, Pane, zemřel, abychom my mohli žít. Tobě buď chvála na věky věků. Amen. Květná neděle S vírou v Ježíše Krista, který se z lásky k nám ponížil a byl poslušný až k smrti na kříži, se modleme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se). Prosme za jednotu církve

Více

odpovědi na osobní testy

odpovědi na osobní testy odpovědi na osobní testy Lekce 1 1. a) duch 2. a) budu také žít způsobem, který by se jemu líbil, a budu mu důvěřovat v každé mé zkoušce. 3. c) je schopen se o ně plně postarat. 4. c) moudrost 5. Nepravdivé

Více

Památka svaté Terezie od Dítěte Ježíše a svaté Tváře, učitelky církve 1. října

Památka svaté Terezie od Dítěte Ježíše a svaté Tváře, učitelky církve 1. října Památka svaté Terezie od Dítěte Ježíše a svaté Tváře, učitelky církve 1. října Svatá Terezie poznala Boha jako milosrdnou Lásku, která se k nám sklání a ke které smíme přistupovat. S touto důvěrou se obraťme

Více

Uznávání toho, co je ve vás v Kristu Ježíši

Uznávání toho, co je ve vás v Kristu Ježíši Nové Stvoření - http://www.nove-stvoreni.cz Uznávání toho, co je ve vás v Kristu Ježíši - mluví Curry Blake Curry Blake - Acknowledging What Is In You In Christ Jesus Překlad: nove-stvoreni.cz Verze (build

Více

Církev ve světle druhého příchodu Ježíše Krista

Církev ve světle druhého příchodu Ježíše Krista Jon Paulien Pavlovy listy Tesalonickým Církev ve světle druhého příchodu Ježíše Krista Obsah Osnova listů apoštola Pavla do Tesaloniky...9 První list do Tesaloniky...9 Druhý list do Tesaloniky...10 1.

Více

Odpovědi na osobní testy

Odpovědi na osobní testy 270 Odpovědi na osobní testy Lekce I 1. a Pravdivé b Pravdivé c Nepravdivé e Nepravdivé 2. a Pravdivé b Nepravdivé c Pravdivé e Pravdivé f Nepravdivé g Pravdivé 3. a Pravdivé b Nepravdivé c Pravdivé e

Více

Základní principy křesťanství

Základní principy křesťanství STUDIJNÍ PRACOVNÍ SEŠIT PRO UČITELE A STUDENTY Základní principy křesťanství ZÁKLADNÍ BIBLICKÉ NAUKY (I) autor ROBERT HARKRIDER MLUVÍ, KDE MLUVÍ BIBLE A MLČÍ, KDE MLČÍ BIBLE TÉMA BIBLE OBECNÉ INFORMACE

Více

NOVÉNA K BOŽÍMU MILOSRDENSTVÍ

NOVÉNA K BOŽÍMU MILOSRDENSTVÍ NOVÉNA K BOŽÍMU MILOSRDENSTVÍ (pro soukromou pobožnost) 1.den Modleme se za celé lidstvo Nejmilosrdnější Ježíši, jehož vlastností je slitování a odpuštění, nehleď na naše hříchy, ale na důvěru, kterou

Více

Řád Křesťanského sboru Pyšely

Řád Křesťanského sboru Pyšely Řád Křesťanského sboru Pyšely Úvod Pro plnohodnotný křesťanský život a společné soužití členů Křesťanského sboru Pyšely (KSP) přijímáme následující články. Článek I Cíle a poslání (KSP) Cíle a poslání

Více

Slavný růženec - Věřím v Boha...

Slavný růženec - Věřím v Boha... Slavný růženec - Věřím v Boha... I. Ježíš, který z mrtvých vstal. - Otče náš... 1. První den v týdnu časně ráno přichází ke Kristovu hrobu Marie Magdaléna a spatří kámen od vchodu odvalený. - Zdrávas Maria...

Více

1. CESTA: Nemilujte svět (První Janova 2,15-17)

1. CESTA: Nemilujte svět (První Janova 2,15-17) 1. CESTA: Nemilujte svět (První Janova 2,15-17) Nemilujte svět ani to, co je ve světě. Miluje-li kdo svět, láska Otcova v něm není. Neboť všechno, co je ve světě, po čem dychtí člověk a co chtějí jeho

Více

čtyři duchovní zákony? Už jsi slyšel

čtyři duchovní zákony? Už jsi slyšel čtyři duchovní zákony? Už jsi slyšel Stejně jako existují fyzikální zákony, které určují dění ve vesmíru, jsou i zákony duchovní, které určují náš vztah k Bohu. 1. Bůh tě miluje a má s tvým životem ten

Více

Dobrý Bože, ty nechceš, aby někdo z lidí navěky zahynul, s důvěrou svěřujeme do tvých rukou prosby za celý svět. Tobě buď chvála na věky věků. Amen.

Dobrý Bože, ty nechceš, aby někdo z lidí navěky zahynul, s důvěrou svěřujeme do tvých rukou prosby za celý svět. Tobě buď chvála na věky věků. Amen. Slavnost Narození Páně 25. prosince (vigilie, v den slavnosti) V tom se ukázala Boží láska k nám, že Bůh poslal na svět svého jednorozeného Syna, abychom měli život skrze něho. S touto vírou se modleme

Více

Památka svatého Františka Xaverského, kněze 3. prosince

Památka svatého Františka Xaverského, kněze 3. prosince Památka svatého Františka Xaverského, kněze 3. prosince S vírou v Ježíše Krista, který nás všechny vykoupil svou krví, prosme za církev a za spásu celého světa. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se.) Prosme,

Více

Biblický tréninkový program 2. ročník TESTY

Biblický tréninkový program 2. ročník TESTY Biblický tréninkový program 2. ročník TESTY Oddíl 1 Rodina Božího služebníka 1. Bez funkční rodiny nemáte žádnou službu. 2. Manžel a manželka mají stejné role a zodpovědnosti. 3. Není nezbytně nutné sjednotit

Více

O V O C E B O Ž Í H O D U C H A

O V O C E B O Ž Í H O D U C H A O V O C E B O Ž Í H O D U C H A VERŠE K NAUČENÍ: Galatským 5:22-23a Ovoce Božího Ducha však je láska, radost, pokoj, trpělivost, laskavost, dobrota, věrnost, tichost a sebeovládání. 1. Korintským 13:4

Více

Pokání. A myslím, že ne na sebe, říká, máme Abrahama našemu otci (Mt 3: 9)

Pokání. A myslím, že ne na sebe, říká, máme Abrahama našemu otci (Mt 3: 9) Pokání Biblický pokání nepředstavuje změnu postoje prosazované lidského vědomí. Integruje život před lidmi říká další aspekt křesťanského života, ne lítost podporovány evangelia. Opravdové pokání říká,

Více

10. neděle po svátku Trojice. 9. srpna 2015

10. neděle po svátku Trojice. 9. srpna 2015 10. neděle po svátku Trojice 9. srpna 2015 evangelium podle Jana 14 Ježíš řekl: 1 Vaše srdce ať se nechvěje úzkostí! Věříte v Boha, věřte i ve mne. 2 V domě mého Otce je mnoho příbytků; kdyby tomu tak

Více

Daniel 2.kap. - proroctví 3.BH

Daniel 2.kap. - proroctví 3.BH 1.BH Jediná Pravda - Písmo Svaté 2.BH Daniel 2.kap. - proroctví 3.BH Cesty k poznání Boha 4.BH Ježíš Kristus Syn Boží Vykupitel Jan 16,13 2.Petr 1,19 Jan 17,3 Jan 1,1-3.14 Jan 17,17 Amos 3,7 Řím 1,19.20

Více

BOŽÍ DAR Bůh je milující. Bůh je štědrý a dávající.

BOŽÍ DAR Bůh je milující. Bůh je štědrý a dávající. BOŽÍ DAR Jaký je podle vás nejznámější verš z Bible? Většina lidí by jistě odpověděla, že jím je Jan 3:16 a skutečně je to tak! Tento verš by měli znát všichni křesťané. Nikdy se mi neomrzí, protože je

Více

POSTNÍ DOBA ČLOVĚK BYL STVOŘEN, ABY BYL PŘÍTELEM BOHA

POSTNÍ DOBA ČLOVĚK BYL STVOŘEN, ABY BYL PŘÍTELEM BOHA POSTNÍ DOBA Popeleční středa je výjimečný den. Den usebranosti a reflexe. Vydáváme se v něm totiž na cestu postní dobou, která se vyznačuje nasloucháním Božímu slovu, modlitbou a pokáním. ČLOVĚK BYL STVOŘEN,

Více

NESNESITELNÁ RYCHLOST SPASENÍ - LK 23,32-43

NESNESITELNÁ RYCHLOST SPASENÍ - LK 23,32-43 LABEM BIBLICKÉ SPOLEČENSTVÍ KŘESŤANŮ ÚSTÍ NAD NESNESITELNÁ RYCHLOST SPASENÍ - LK 23,32-43 Spasní na poslední chvíli 32 Spolu s ním byli vedeni na smrt ještě dva zločinci. 33 Když přišli na místo, které

Více

UVEDENÍ DO MODLITBY KRISTOVA RŮŽENCE

UVEDENÍ DO MODLITBY KRISTOVA RŮŽENCE KRISTŮV RŮŽENEC 1 UVEDENÍ DO MODLITBY KRISTOVA RŮŽENCE Bůh každého z nás volá a vede. Každý na toto volání odpovídá podle rozhodnutí svého srdce v osobním projevu své modlitby. Křesťanství zná tři výrazové

Více

Duch svatý, chvála a uctívání

Duch svatý, chvála a uctívání Bůh je Duch a ti, kdo ho uctívají, ho musí uctívat v duchu a v pravdě. Jan 4,24 (B21) Cíle tohoto kázání: Lépe pochopit, kdo je Duch svatý Více poznat, co říká Bible Silněji motivovat k chvále a uctívání

Více

2. neděle velikonoční B. S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Boha, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se.

2. neděle velikonoční B. S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Boha, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se. 2. neděle velikonoční B S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Boha, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se.) Prosme o požehnání pro nově pokřtěné. Prosme o Ducha svatého pro

Více

Duch svatý a Boží slovo

Duch svatý a Boží slovo Týden od 1. do 7. ledna 2017 1 Texty na tento týden 2Pt 1,20.21; 1K 2,11 14; Ž 119,159.160; J 5,36.46.47; 7,37.38 Základní verš Veškeré Písmo pochází z Božího Ducha a je dobré k učení, k usvědčování, k

Více

Zelený čtvrtek 2009 Slovo boží

Zelený čtvrtek 2009 Slovo boží 1 Zelený čtvrtek 2009 Slovo boží Slovo Boží, které jsme právě dočetli, má zapálit naše srdce, jako učedníkům jdoucím do Emauz, jak o tom za krátko uslyšíme, tak naše srdce mají po přečtení Božího slova

Více

Křesťanství v raně středověké Evropě

Křesťanství v raně středověké Evropě Křesťanství v raně středověké Evropě Křesťanství Nejrozšířenější světové monoteistické náboženství Navazuje na judaismus Učení odvozuje od Ježíše Nazaretského kolem roku 30 n.l. veřejně působil jako kazatel

Více

Dítky, jen krátký čas jsem s vámi.

Dítky, jen krátký čas jsem s vámi. Dítky, jen krátký čas jsem s vámi. Dítky, jen krátký čas jsem s vámi. 5. NEDĚLE VELIKONOČNÍ CYKLU C Evangelium (Jan 13,31-33a.34-35) Když (Jidáš) odešel, Ježíš řekl: Nyní je oslaven Syn člověka a Bůh je

Více

2. neděle velikonoční C. S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Boha, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se.

2. neděle velikonoční C. S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Boha, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se. 2. neděle velikonoční C S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Boha, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se.) Prosme o požehnání pro nově pokřtěné. Prosme za ukončení válečných

Více

28. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 10,17-30

28. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 10,17-30 28. neděle v mezidobí Cyklus B Mk 10,17-30 Hosana 1. /:Hosana, hosana, hosana Bohu na nebi!:/ Jméno slavíme Tvé (hosana aleluja), chválí Tě srdce mé (hosana aleluja), vyvýšen buď, ó Bože náš, hosana Bohu

Více

LITANIE JEŽÍŠ LIDSTVU 1

LITANIE JEŽÍŠ LIDSTVU 1 Z poselství Ježíše ze dne 19. srpna 2012 v 10:56. LITANIE JEŽÍŠ LIDSTVU 1 ZA OCHRANU PŘED FALEŠNÝM PROROKEM Nejdražší Ježíši, zachraň nás před klamem falešného proroka. Ježíši, smiluj se nad námi. Ježíši,

Více

2. ledna. S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Spasitele, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se.)

2. ledna. S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Spasitele, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se.) 2. ledna S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Spasitele, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se.) Prosme za církev, aby byla v dnešním světě prorockým, statečným a kompetentním

Více

Jan jim říkal: Já vás křtím vodou. Přichází však mocnější než já; jemu nejsem hoden ani rozvázat řemínek u opánku. (Lk 3,16)

Jan jim říkal: Já vás křtím vodou. Přichází však mocnější než já; jemu nejsem hoden ani rozvázat řemínek u opánku. (Lk 3,16) Jan jim říkal: Já vás křtím vodou. Přichází však mocnější než já; jemu nejsem hoden ani rozvázat řemínek u opánku. (Lk 3,16) Jan jim říkal: Já vás křtím vodou. Přichází však mocnější než já; jemu nejsem

Více

Souhrn: Církev? Ježíš zopakoval své pozvání, aby se každý z nás stal jeho učedníkem-misionářem,

Souhrn: Církev? Ježíš zopakoval své pozvání, aby se každý z nás stal jeho učedníkem-misionářem, Souhrn: Církev? Ježíš zopakoval své pozvání, aby se každý z nás stal jeho učedníkem-misionářem, aby v tom objevil nejvzácnější poklad svého života a sdílel toto bohatství s ostatními lidmi, blízkými i

Více

neposlušnost porušenost Smrt (Satan) vládne od Adama i nad těmi, kdo hřeší jiným způsobem než Adam. (Řím. 5,14)

neposlušnost porušenost Smrt (Satan) vládne od Adama i nad těmi, kdo hřeší jiným způsobem než Adam. (Řím. 5,14) 3 PLÁN ZÁCHRANY 1 EVANGELIUM V předcházejícím oddíle jsem se pokusil vysvětlit dvojí povahu hříchu, neposlušnost a porušenost. Vysvětlil jsem, že Bůh stvořil člověka obdařeného svobodnou vůlí, která umožnila

Více

Název: KŘESŤANSTVÍ. Autor: Horáková Ladislava. Předmět: Dějepis. Třída: 6.ročník. Časová dotace:1 2 vyučovací hodiny

Název: KŘESŤANSTVÍ. Autor: Horáková Ladislava. Předmět: Dějepis. Třída: 6.ročník. Časová dotace:1 2 vyučovací hodiny Název: KŘESŤANSTVÍ Autor: Horáková Ladislava Předmět: Dějepis Třída: 6.ročník Časová dotace:1 2 vyučovací hodiny Ověření: 10.5. a 16.5.2012 v 6.A a 6.B Metodické poznámky: prezentace je určena pro 6. ročník

Více

Týden od 14. prosince do 20. prosince 2008

Týden od 14. prosince do 20. prosince 2008 Týden od 14. prosince do 20. prosince 2008 Biblické texty na tento týden: Ř 5,19; 6,3 6; 8,9; 2 K 5,17; Ga 4,5 7; 6,15; Ef 4,24; Ko 3,10 Základní verš Kdo je v Kristu, je nové stvoření. Co je staré, pominulo,

Více

Bože, tys vyvolil Pannu Marii, aby se stala matkou tvého Syna. Na její přímluvu vyslyš naše prosby. Skrze Krista, našeho Pána. Amen.

Bože, tys vyvolil Pannu Marii, aby se stala matkou tvého Syna. Na její přímluvu vyslyš naše prosby. Skrze Krista, našeho Pána. Amen. Sudý týden - sobota Lichý týden - pondělí Modleme se s důvěrou k všemohoucímu Bohu: 1. Dávej své církvi hojnost darů Ducha Svatého. 2. Upevňuj víru všech služebníků církve. 3. Dej všem lidem poznat Krista.

Více

Proces uvažování. Otázka. Předpoklad. Jak můžete jako moderní lidé věřit na zázraky?

Proces uvažování. Otázka. Předpoklad. Jak můžete jako moderní lidé věřit na zázraky? Jak můžete jako moderní lidé věřit na zázraky? Otázka Křesťané věří v nadpřirozené vysvětlení některých jevů Bible je plná zázraků Předpoklad Proces uvažování Úkol Výzva CO JE TO ZÁZRAK? Wikipedie: Zázrak

Více

1. neděle adventní Žl 85,8. 2. neděle adventní Lk 3, neděle adventní srv. Iz 61,1. 4. neděle adventní Lk 1,38

1. neděle adventní Žl 85,8. 2. neděle adventní Lk 3, neděle adventní srv. Iz 61,1. 4. neděle adventní Lk 1,38 Zpěvy před evangeliem nedělní cyklus B /1/ 1. neděle adventní Žl 85,8 Pane, ukaž nám své milosrdenství * a dej nám svou spásu! 2. neděle adventní Lk 3,4.6 Připravte cestu Pánu, + vyrovnejte mu stezky!

Více

Hlavní celebrant s rozpjatýma rukama říká:

Hlavní celebrant s rozpjatýma rukama říká: Primice P. Jakuba Vavrečky 12. července 2014 5 EUCHARISTICKÁ MODLITBA Hlavní celebrant s rozpjatýma rukama říká: Děkujeme ti, svatý Otče, a vyznáváme, že jsi veliký a žes všechna svá díla učinil v moudrosti

Více

Sk 6,5 zvolili Štěpána, který byl plný víry a Ducha svatého,

Sk 6,5 zvolili Štěpána, který byl plný víry a Ducha svatého, Sk 6,5 zvolili Štěpána, který byl plný víry a Ducha svatého, Sk 1,8 ale dostanete sílu Ducha svatého, který na vás sestoupí, a budete mi svědky v Jeruzalémě a v celém Judsku, Samařsku a až na sám konec

Více

Je někdo z vás nemocen?

Je někdo z vás nemocen? Štěpán Rucki Je někdo z vás nemocen? Křesťanský pohled na zdraví, nemoc a uzdravení Co je to plné zdraví? Je nemoc následkem hříchu? Má nemoc a utrpení smysl? Uzdravení Boží mocí Zázračná uzdravení dnes?

Více

Řád Křesťanského sboru Pyšely

Řád Křesťanského sboru Pyšely Řád Křesťanského sboru Pyšely Úvod Abychom mohli vést a řídit práci Křesťanského sboru Pyšely (KSP) řádným a biblickým způsobem, stanovujeme a přijímáme jako domácí (viz. čl IV bod 1) následující články.

Více

Pobožnost podle Františka Kalouse

Pobožnost podle Františka Kalouse Pobožnost podle Františka Kalouse D: - duchovní (liturg) O: - obec (bohoslužebné shromáždění) ÚVODNÍ PÍSEŇ APOŠTOLSKÝ POZDRAV ÚVODNÍ MODLITBY D: Hospodine, slavný Bože náš, tobě zasvětíme život svůj. O:

Více

Všichni: a obnovíš tvář země. Všichni: Amen.

Všichni: a obnovíš tvář země. Všichni: Amen. 1 Koinonia 144 Přijď, Duchu svatý, naplň srdce svých věřících a zapal v nich oheň své lásky. Sešli svého Ducha a všechno bude stvořeno Všichni: a obnovíš tvář země. Modleme se: Bože, ty nám sesíláš svého

Více

7. NEDĚLE VELIKONOČNÍ CYKLU C

7. NEDĚLE VELIKONOČNÍ CYKLU C Ježíš pozvedl oči k nebi a modlil se: Otče svatý, prosím nejen za své učedníky, ale také za ty, kdo pro jejich slovo uvěří ve mne: ať všichni jsou jedno. Ježíš pozvedl oči k nebi a modlil se: Otče svatý,

Více

Kristus, zákon a evangelium

Kristus, zákon a evangelium Týden od 25. do 31. května 9 Texty na tento týden Ř 1,16.17.20; 2,14; 7,7 12.22 24; 8,1.2; Dt 30,15 18; Sk 10,34.35; 17,26.27; J 1,16 18 Základní text Neboť Zákon byl dán skrze Mojžíše, milost a pravda

Více

Bible. 1. schůzka. - Hledání v Bibli podle názvu, kapitoly a verše o

Bible. 1. schůzka. - Hledání v Bibli podle názvu, kapitoly a verše o Bible Disciplína devítiboje o Bibli vás uvede do poznávání úžasného Pána Boha, Jeho slov a zajímavých příběhů božího lidu. Také vám dá základní poznání této knihy a jejích částí. A jako vítaný bonus vám

Více

Pracovní list č. 1. Tipy do praxe

Pracovní list č. 1. Tipy do praxe Pracovní listy Pracovní list č. 1 Téma: Máme krásný úkol modlit se a milovat (sv. J.M. Vianney) V tichosti rozjímejte o jednotlivých částech modlitby Otče náš. Každý den projevte svou lásku k Bohu - modlitbou,

Více

neděle 18. (5.) října 2015

neděle 18. (5.) října 2015 neděle 18. (5.) října 2015 Otázky na opakování 1. Učí nás Pán Ježíš milovat jenom své přátele? 2. Co je to modlitba? 3. Proč nám někdy Bůh hned nesplní vše za co Ho 4. v modlitbě prosíme? 5. Uveďte konkrétní

Více

[2. TIM 3,10-17 BIBLE A PŘÍKLAD] 13. července 2008. Abychom mohli žít křesťanský život, potřebujeme Bibli a příklad lidí kolem

[2. TIM 3,10-17 BIBLE A PŘÍKLAD] 13. července 2008. Abychom mohli žít křesťanský život, potřebujeme Bibli a příklad lidí kolem 1) úvod a. hlavní myšlenka: b. Jak se nás to týká? Jak žít? - různá místa, co to znamená, žít jako křesťan, tam kde jsem? V zaměstnání /musím dělat všechno za ostatní, musím být vždycky poslední v práci

Více

Epištola Židům. část - 3. Ježíš je hoden větší slávy než Mojžíš (viz Žd 3,3)

Epištola Židům. část - 3. Ježíš je hoden větší slávy než Mojžíš (viz Žd 3,3) Epištola Židům část - 3. Ježíš je hoden větší slávy než Mojžíš (viz Žd 3,3) Podklady: Nedělní kázání: 19. 07. 2015 Téma: Ježíš je hoden větší slávy než Mojžíš. Použit: Český studijní překlad Bible Sloužil:

Více

Dogmatické učení KSP. Příloha č. 2. Bůh. Bůh Otec

Dogmatické učení KSP. Příloha č. 2. Bůh. Bůh Otec Příloha č. 2 Dogmatické učení KSP Starší KSP si uvědomují, že jakékoliv dogmatické tvrzení je jen mylný lidský pokus shrnout a uspořádat bohatství neomylného Božího zjevení. Následující dokument je definicí

Více

Týden od 23. listopadu do 29. listopadu 2008. Biblické texty na tento týden: Ř 3,19 26; 2 K 5,18 21; 1 J 4,7 11

Týden od 23. listopadu do 29. listopadu 2008. Biblické texty na tento týden: Ř 3,19 26; 2 K 5,18 21; 1 J 4,7 11 Týden od 23. listopadu do 29. listopadu 2008 Biblické texty na tento týden: Ř 3,19 26; 2 K 5,18 21; 1 J 4,7 11 Základní verš Jeho ustanovil Bůh, aby svou vlastní krví se stal smírnou obětí pro ty, kdo

Více

KONFERENCE Poznámky pro účastníky

KONFERENCE Poznámky pro účastníky PROZKOUMEJTE velké životní otázky KONFERENCE pro účastníky Brno, Česká republika 13. 14. ledna 2012 SETKÁNÍ 1 Vize pro službu mladým lidem SETKÁNÍ 2 Co je Alfa pro mládež? Kurz Alfa pro mládež představuje

Více

Katolictví x Židovství. Žák poznává, proč byla během staletí židovská víra potírána a jak se to odrazilo v období 20. století.

Katolictví x Židovství. Žák poznává, proč byla během staletí židovská víra potírána a jak se to odrazilo v období 20. století. Šablona č. VII, sada č. 3 Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Téma Dějepis Dějepis Dějiny 20. století Katolictví x Židovství Ročník 9. Anotace Materiál slouží pro pochopení rozdílnosti víry

Více

ROK SE SVATÝMI. v Dolním Němčí. sv. Filip a Jakub, apoštolové

ROK SE SVATÝMI. v Dolním Němčí. sv. Filip a Jakub, apoštolové ROK SE SVATÝMI v Dolním Němčí sv. Filip a Jakub, apoštolové LITANIE Pane, smiluj se. Kriste, smiluj se. Pane, smiluj se. Bože, náš nebeský Otče, smiluj se nad námi. Bože Synu, Vykupiteli světa, Bože Duchu

Více

KVN AP, Přímluvce, Duch svatý, kterého Otec pošle ve jménu mém, ten vás naučí všemu a připomene vám všechno ostatní, co jsem vám řekl já.

KVN AP, Přímluvce, Duch svatý, kterého Otec pošle ve jménu mém, ten vás naučí všemu a připomene vám všechno ostatní, co jsem vám řekl já. Přímluvce, Duch svatý, kterého Otec pošle ve jménu mém, ten vás naučí všemu a připomene vám všechno ostatní, co jsem vám řekl já. Přímluvce, Duch svatý, kterého Otec pošle ve jménu mém, ten vás naučí všemu

Více

Kristův kříž: Křesťanova hlavní věc!

Kristův kříž: Křesťanova hlavní věc! Kristův kříž: Křesťanova hlavní věc! Čtení: Lukáš 9:18 27 Asi před deseti lety se promítal film o třech přátelích z New Yorku, kteří se blížili ke čtyřicítce a měli velký zmatek ve svých životech, zaměstnáních,

Více

Obsah. První princip: Pohled na život v celku 10 První kapitola: Pouze Bůh nás může učinit šťastnými 10 Druhá kapitola: Naše štěstí závisí na dokonalé

Obsah. První princip: Pohled na život v celku 10 První kapitola: Pouze Bůh nás může učinit šťastnými 10 Druhá kapitola: Naše štěstí závisí na dokonalé Předmluva: Hluboká důvěra v pohyb života - tvořivá přítomnost živého Boha 5 První princip: Pohled na život v celku 10 První kapitola: Pouze Bůh nás může učinit šťastnými 10 Druhá kapitola: Naše štěstí

Více

MNOH HLASU JEDNA VI RA. Felix Porsch ---

MNOH HLASU JEDNA VI RA. Felix Porsch --- MNOH HLASU Felix Porsch JEDNA --- VI RA ZVON ČESKÉ KATOLICKÉ NAKLADATELSTVí PRAHA 1993 OBSAH Předmluval5 POVELlKONOČNÍ NOVÝ ZAČÁTEK: PRVNÍ SVĚDECTVÍ VÍRY O KRISTU Místo vzniku novozákonních knih: křesťanské

Více

Biblické otá zky dobá postní á Sváty ty dén

Biblické otá zky dobá postní á Sváty ty dén Biblické otá zky dobá postní á Sváty ty dén POPELEČNÍ STŘEDA Mt 6,1-6.16-18 Kam máš zajít, když se modlíš? ČTVRTEK PO POPELEČNÍ STŘEDĚ Lk 9,22-25 Každý, kdo chce jít za Ježíšem, má vzít svůj... a následovat

Více

Biblické otázky doba velikonoční

Biblické otázky doba velikonoční Biblické otázky doba velikonoční PONDĚLÍ V OKTÁVU VELIKONOČNÍM Mt 28,8-15 Komu ve městě oznámili někteří ze stráží, co se stalo? ÚTERÝ V OKTÁVU VELIKONOČNÍM Jan 20,11-18 Kolik andělů viděla plačící Marie

Více

Ježíš učitel misie. Texty na tento týden 2Tm 1,8.9; L 2,25 32; Mt 5,13.14; 15,24; 28,16 20

Ježíš učitel misie. Texty na tento týden 2Tm 1,8.9; L 2,25 32; Mt 5,13.14; 15,24; 28,16 20 Týden od 9. do 15. srpna 7 Texty na tento týden 2Tm 1,8.9; L 2,25 32; Mt 5,13.14; 15,24; 28,16 20 Základní verš Ježíš jim znovu řekl: Pokoj vám. Jako mne poslal Otec, tak já posílám vás. (J 20,21) Podle

Více

04/2014. Slovo víry. A toť jest to slovo víry, kteréž kážeme. Římanům 10:8

04/2014. Slovo víry. A toť jest to slovo víry, kteréž kážeme. Římanům 10:8 04/2014 Slovo víry A toť jest to slovo víry, kteréž kážeme. Římanům 10:8 Právě máte v rukou další číslo netradičního, slovem, duchem a mocí nabitého, internetového časopisu, na jehož tvorbě se můžete podílet

Více

VSUVKY PRO RŮZNÉ PŘÍLEŽITOSTI. Na začátku školního roku:

VSUVKY PRO RŮZNÉ PŘÍLEŽITOSTI. Na začátku školního roku: VSUVKY PRO RŮZNÉ PŘÍLEŽITOSTI Na začátku školního roku: Prosme na počátku školního roku za žáky a jejich učitele a rodiče; zvláště pak za děti, kterým se učení nedaří nebo jsou od ostatních šikanovány.

Více

Kalendář. Rekondiční pobyty New start www. zdraviarodina. cz www. lightkurz. cz tel.:

Kalendář. Rekondiční pobyty New start www. zdraviarodina. cz www. lightkurz. cz tel.: Kurz zdraví a prevence Light Kalendář 2017 Uzdravujte nemocné a vyřiďte jim: Přiblížilo se k vám království Boží. (Lukáš 10, 9) Božím plánem je, abychom pracovali stejným způsobem, jako učedníci. Při šíření

Více

1 Přílohy. Příloha I. Obsahem přiloženého DVD budou tyto soubory: videa_respondentu prepis_videi BBH_pilotní_projekt_90. JZ_videa

1 Přílohy. Příloha I. Obsahem přiloženého DVD budou tyto soubory: videa_respondentu prepis_videi BBH_pilotní_projekt_90. JZ_videa 1 Přílohy Příloha I. Obsahem přiloženého DVD budou tyto soubory: JZ_videa videa_respondentu prepis_videi BBH_pilotní_projekt_90 Příloha II. - Výčet biblických knih a jejich zkratek Příloha III. Tabulka

Více

Starověká mimoevropská literatura

Starověká mimoevropská literatura Starověká mimoevropská literatura Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.1094 Číslo a název šablony klíčové aktivity: Identifikátor: Škola: Předmět: Tematická oblast: Název: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky

Více

Milovat Boha celým srdcem, celým rozumem a celou silou a milovat bližního jako sám sebe je víc než všechny oběti a dary.

Milovat Boha celým srdcem, celým rozumem a celou silou a milovat bližního jako sám sebe je víc než všechny oběti a dary. Milovat Boha celým srdcem, celým rozumem a celou silou a milovat bližního jako sám sebe je víc než všechny oběti a dary. 31. neděle v liturgickém mezidobí cyklu B Evangelium (Mk 12,28b-34) Jeden z učitelů

Více

Deset dní potom, co Ježíš odešel do nebe, apoštolové uslyšeli silné hřmění a prudkou vichřici. Bylo devět hodin dopoledne. Tu se nad hlavou každého z

Deset dní potom, co Ježíš odešel do nebe, apoštolové uslyšeli silné hřmění a prudkou vichřici. Bylo devět hodin dopoledne. Tu se nad hlavou každého z DUCH SVATÝ Když Pán Ježíš vstoupil do nebe, apoštolové se cítili sami, a proto se báli. Ježíš už nebyl mezi nimi. Jednoho dne však, jak slíbil, poslal Ducha svatého. Od té chvíle apoštolové zase měli odvahu.

Více

DUCHOVNÍ DARY A PROROCTVÍ

DUCHOVNÍ DARY A PROROCTVÍ Týden od 11. ledna do 17. ledna 2009 DUCHOVNÍ DARY A PROROCTVÍ Biblické texty na tento týden: Sk 2,1 11; Ř 12,6 8; 1 K 1,6.7; 13,9; Ef 4,11; 2 Te 2,9.10 Základní verš Jsou rozdílná obdarování, ale tentýž

Více

SAMUEL MARTASEK / PŘED TVÁŘÍ OTCE

SAMUEL MARTASEK / PŘED TVÁŘÍ OTCE SAMUEL MARTASEK / PŘED TVÁŘÍ OTCE ( 6 ) O MOSTU A NADĚJI Má naděje není změtí náhod na náhody je život krátký Jen se zeptej moudré matky Naděje je pevným mostem do budoucích dnů je i ráda milým hostem

Více

9. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 2,23-3,6

9. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 2,23-3,6 9. neděle v mezidobí Cyklus B Mk 2,23-3,6 Čistá jak studánka R: Čistá, čistá, čistá jak studánka duše co setřásla hřích. Čistá, čistá, čistá jak studánka, jasná jak napadlý sníh. Čistá jak studánka 1.

Více

Božství Ducha svatého

Božství Ducha svatého Týden od 15. do 21. ledna 3 Texty na tento týden Sk 5,1 4; Ř 8,11; 15,18.19; 1K 3,16.17; 6,19.20; Mt 28,18.19; 2K 13,13 Základní text Milost našeho Pána Ježíše Krista a láska Boží a přítomnost Ducha svatého

Více

CESTA K PROMĚNĚ A VYZBROJENÍ EXPLORE

CESTA K PROMĚNĚ A VYZBROJENÍ EXPLORE VŽDYŤ TEN, KDO MĚ NALÉZÁ, NALEZL ŽIVOT Přísloví 8,35a CESTA K PROMĚNĚ A VYZBROJENÍ EXPLORE je novou verzí původní Modular School Srdce každého z nás volá po opravdovém spojení s Bohem, po tom, abychom

Více

Na úvod pár slov, jak je úžasná tato kniha. Co nám dává? Dává nám poznat obraz, jaký je Bůh, jaké je jeho srdce.

Na úvod pár slov, jak je úžasná tato kniha. Co nám dává? Dává nám poznat obraz, jaký je Bůh, jaké je jeho srdce. Já budu jásotem oslavovat Hospodina Máme Bibli? To je úžasná kniha. Na úvod pár slov, jak je úžasná tato kniha. Co nám dává? Dává nám poznat obraz, jaký je Bůh, jaké je jeho srdce. A já bych hned na začátku

Více

Pohřební obřad. Ve jménu Otce i Syna i Ducha svatého. Amen. Naše pomoc je ve jménu Hospodina, on učinil nebe i zemi.

Pohřební obřad. Ve jménu Otce i Syna i Ducha svatého. Amen. Naše pomoc je ve jménu Hospodina, on učinil nebe i zemi. Pohřební obřad V kostele v obřadní síni Otevření Ve jménu Otce i Syna i Ducha svatého. Amen Introit A Naše pomoc je ve jménu Hospodina, on učinil nebe i zemi. Introit B Pochválen buď Bůh a Otec našeho

Více

29. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 10,35-40

29. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 10,35-40 29. neděle v mezidobí Cyklus B Mk 10,35-40 Děti v Africe 1. Děti v Africe nenosí boty, nemaj lavice, neznají noty. :/ R.: Ale když se sejdou v neděli, tak se veselí: Haleluja, Hosana tancujem, Ježíše Pána

Více

Martin Luther. Martin Luther. Martin Luther

Martin Luther. Martin Luther. Martin Luther Martin Luther Vize zachráněn pro Boží záměry Izajáš 43,1-4 Nyní chceme společně začít novou sérii témat: Hrdinové víry. Nikoho asi nepřekvapí, že první osoba, kterou chceme blíže prozkoumat je dr. Martin

Více

28. dnu.

28. dnu. 28. dnu www.cbkladno.cz w w w.c b k l a d n o.c z verše Vděčnost Dobrořeč, má duše, Hospodinu, celé nitro mé, jeho svatému jménu! Dobrořeč, má duše, Hospodinu, nezapomínej na žádné jeho dobrodiní! On ti

Více

Ježíš Kristus a věčné evangelium četba pro studenty

Ježíš Kristus a věčné evangelium četba pro studenty Ježíš Kristus a věčné evangelium četba pro studenty Kurz náboženství 250 Vydala Církev Ježíše Krista Svatých posledních dnů Salt Lake City, Utah Připomínky a návrhy na opravy jsou vítány. Zasílejte je

Více

BOŽÍ SLOVO JAKO NEJVYŠŠÍ AUTORITA

BOŽÍ SLOVO JAKO NEJVYŠŠÍ AUTORITA Týden od 8. do 14. dubna 2007 BOŽÍ SLOVO JAKO NEJVYŠŠÍ AUTORITA Texty na tento týden: Mt 4,4 10; 21,42; 22,29; 26,54.56; Ga 1,11.12; 2 Pt 3,16 Základní verš Veškeré Písmo pochází z Božího Ducha a je dobré

Více

DŮSLEDKY PŘIJETÍ BOŽÍHO SLOVA (1TE 2,14-16)

DŮSLEDKY PŘIJETÍ BOŽÍHO SLOVA (1TE 2,14-16) BIBLICKÁ CÍRKEV PRAHA DŮSLEDKY PŘIJETÍ BOŽÍHO SLOVA (1TE 2,14-16) Boží hněv se zjevuje z nebe V dnešním textu vidíme důsledky přijetí Božího slova. Boží slovo spojuje ty tři verše, které máme dneska před

Více

Já jsem dveře (J 10:7, 9)

Já jsem dveře (J 10:7, 9) Já jsem dveře (J 10:7, 9) - pomodlit se za kázání ÚČEL KÁZÁNÍ: Ukázat, že Ježíš Kristus je Jahve a jako takový má veškerou moc na nebi i na zemi. HOMILETICKÁ MYŠLENKA: Ježíš Kristus je Jahve (Hospodin),

Více

5 OVOCE DUCHA JE TRPĚLIVOST. Texty na tento týden: Ex 34,6; Ef 4,1.2; 2 Tm 4,2; Gn 6,3; Jk 1,2 4

5 OVOCE DUCHA JE TRPĚLIVOST. Texty na tento týden: Ex 34,6; Ef 4,1.2; 2 Tm 4,2; Gn 6,3; Jk 1,2 4 Týden od 24. do 30. ledna 2010 5 OVOCE DUCHA JE TRPĚLIVOST Texty na tento týden: Ex 34,6; Ef 4,1.2; 2 Tm 4,2; Gn 6,3; Jk 1,2 4 Základní verš Potřebujete však vytrvalost, abyste splnili Boží vůli a dosáhli

Více

Slovo Boží přišlo k prorokovi Williamu Marrionu Branhamovi. Ježíš Kristus je Bůh

Slovo Boží přišlo k prorokovi Williamu Marrionu Branhamovi. Ježíš Kristus je Bůh Slovo Boží přišlo k prorokovi Williamu Marrionu Branhamovi Ježíš Kristus je Bůh Slovo Boží přišlo k prorokovi Williamu Marrionu Branhamovi Ježíš Kristus je Bůh No, a to je to zjevení Ježíš Kristus je Bůh.

Více

ADORACE MARIA, MATKA BOŽÍHO MILOSRDENSTVÍ

ADORACE MARIA, MATKA BOŽÍHO MILOSRDENSTVÍ ADORACE MARIA, MATKA BOŽÍHO MILOSRDENSTVÍ Chválená a velebená budiž bez ustání 3x Též Neposkvrněné početí nejblahoslavenější Panny a Matky Boží Marie. Úvod Dn. 1746: Buď veleben, milosrdný Bože, Že ses

Více

LITURGIE BÍLÉ SOBOTY

LITURGIE BÍLÉ SOBOTY LITURGIE BÍLÉ SOBOTY LITURGIE BÍLÉ SOBOTY ÚVOD: Proto jsme přemýšleli, jak dětem a mládeži a možná i mnohým dospělým usnadnit pochopení liturgie Bílé soboty. Tak vznikla tato pomůcka, která se snaží komentáři

Více

Témata nedělních odpoledních shromáždění v prvním pololetí roku 2017

Témata nedělních odpoledních shromáždění v prvním pololetí roku 2017 Témata nedělních odpoledních shromáždění v prvním pololetí roku 2017 Podklady: ZT: Základy teologie, Ch. C. Ryrie, vydal Biblos 1994 PBP: Poznáváme biblické pravdy, Štěpán Rucki, vydalo KS 2009 22. 1.

Více

Křesťanské správcovství. STUDIJNí zprávy A ODPOVĚDNí LISTY

Křesťanské správcovství. STUDIJNí zprávy A ODPOVĚDNí LISTY Křesťanské správcovství STUDIJNí zprávy A ODPOVĚDNí LISTY 234 Zodpovědný křesťan Studijní zpráva za 1. část 235 STUDIJNÍ ZPRÁVA ZA t. ČÁST 1. část: OTÁZKY TYPU PRAVDIVÉ - NEPRAVDIVÉ Následující tvrzení

Více

Tabulace učebního plánu

Tabulace učebního plánu Tabulace učebního plánu Vzdělávací obsah pro vyučovací předmět : Náboženství Ročník: Prima Očekávané školní výstupy (kompetence) Učivo (osnovy) Přesahy a vazby (mezipředmětové vztahy, průřezová témata)

Více

SOUTĚŽNÍ ARCH 2. KOLA SOUTĚŽE STEZKA PÍSMÁKŮ 2011 Kategorie M = mladší od 10 do 12 let včetně, počet v týmu jsou 2 až 4 soutěžící

SOUTĚŽNÍ ARCH 2. KOLA SOUTĚŽE STEZKA PÍSMÁKŮ 2011 Kategorie M = mladší od 10 do 12 let včetně, počet v týmu jsou 2 až 4 soutěžící SOUTĚŽNÍ ARCH 2. KOLA SOUTĚŽE STEZKA PÍSÁKŮ 2011 Kategorie = mladší od 10 do 12 let včetně, počet v týmu jsou 2 až 4 soutěžící Soutěžní tým (z organizace, oddílu, příp. další informace) Jméno, příjmení

Více

Projevovat milosrdenství svým bližním

Projevovat milosrdenství svým bližním Projevovat milosrdenství svým bližním - poreferovat o English Campu, povzbudit k účasti na programu pro ženy s Marilyn Farnik - pomodlit se za kázání ÚČEL KÁZÁNÍ: Projevovat (činit) milosrdenství vůči

Více

Růženec Panny Marie. Sláva Otci, i Synu i Duchu Svatému, jako byla na počátku, i nyní, i vždycky a na věky věků. Amen.

Růženec Panny Marie. Sláva Otci, i Synu i Duchu Svatému, jako byla na počátku, i nyní, i vždycky a na věky věků. Amen. Růženec Panny Marie V Lurdech a ve Fatimě Panna Marie doporučuje růženec. Růženec, věnec růží, je modlitební úvahou nad životem Ježíše a Marie vybranými evangelijními obrazy: tajemstvími. 16. října 2002

Více

2. neděle v mezidobí. Cyklus C Jan 2,1-12

2. neděle v mezidobí. Cyklus C Jan 2,1-12 2. neděle v mezidobí Cyklus C Jan 2,1-12 Máš v duši píseň 1. Máš v duši píseň andělských zvonů, máš v duši bolest těch nejkrásnějších tónů. Máš v sobě sílu, po které se touží, máš v sobě naději pro ty,

Více

Proroctví a Písmo (2Pt 1,16 20)

Proroctví a Písmo (2Pt 1,16 20) Týden od 28. května do 3. června 10 Proroctví a Písmo (2Pt 1,16 20) Texty na tento týden 1Pt 1,8 12; 2Pt 1,16 21; 2Tm 3,14 17 Základní verš A tento hlas, který vyšel z nebe, jsme my slyšeli, když jsme

Více

Katechetika I. KATECHEZE SLUŽBA SLOVA, HLÁSÁNÍ KRISTA

Katechetika I. KATECHEZE SLUŽBA SLOVA, HLÁSÁNÍ KRISTA Katechetika I. KATECHEZE SLUŽBA SLOVA, HLÁSÁNÍ KRISTA Katecheze a služba slova otevřené problémy Katecheze a Boží slovo Antropologická katecheze? Katecheze ve službě inkulturace Požadavek úplnosti pravd

Více