Ernest Denis ( )

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Ernest Denis (1849 1921)"

Transkript

1 Ernest Denis ( ) Metodický list úroveň C Zdroj: VANČURA, J. Arnošt Denis. Praha: Zlatoroh, 1924, s I. Denisův odpor k násilí a porážka Francie v německo-francouzské válce Mladý student historie Ernest Denis právě dokončoval svá studia na École Normal Supérieure v Paříži, když francouzský císař Napoleon III. vyhlásil válku Německu (1870). Denis, sám přesvědčený republikán a humanista, se v konfliktu angažoval, vida první neúspěchy francouzské armády, jako voják dobrovolník v 7. praporu myslivců. Drtivou porážkou u Sedanu (září 1870) byla rozmetána francouzská armáda. Císař Napoleon III. byl Prusy zajat a Francie byla uvedena v chaos. Regiony Alsasko a Lotrinsko byly Francii odňaty a násilně připojeny k nově vzniklému Německému císařství (1871). Denis, stejně tak jako jeho francouzští vrstevníci, byli touto draze vykoupenou mírovou smlouvou (Versailles, 1871) hluboce poznamenáni a toužili po odvetě. Padlo císařství, padla Komuna a byla nastolena republika (tzv. Třetí francouzská republika: ). Nový režim doslova otevřel okna do Evropy, tj. z Francie na východ. Primárním francouzským cílem bylo navázat spolupráci s národy, které by jí mohly pomoci oslabit moc Německa a realizovat odvetu za odňatá území.

2 DOK 1: Francouzský zájem o střední Evropu Bylo to po oné nešťastné válce, která přece Francii v mnohém prospěla. Francouzové poznali, jaká to byla chyba, že byli až příliš Francouzi, že se o ostatní svět dostatečně nestarali zvláště ten, který leží od nich na východ, hned Německem začínaje. ( ) Vláda sama posílala mladé učence do Němec. Denis šel ještě dále a zvolil si Čechy. Zdroj: GOLL, J. Arnošt Denis. Praha: Bursík a Kohout, 1904, s. 4. O jaké nešťastné válce se v dokumentu mluví? Z úvodního textu, či medailonu vyhledej, kdo se v této válce střetnul, kdy k ní došlo a jaké byly její důsledky pro Francii. V letech se střetly Francie a Prusko v tzv. prusko-francouzské válce. Francie byla poražena a musela sjednocenému Německu postoupit regiony Alsasko a Lotrinsko. Co autor vytýká francouzským autoritám a jak se jejich pozice změnila pro této válce? Jaroslav Goll vytýká Francouzům jejich sebestřednost. Jako potomci románských národů se považovali za nejcivilizovanější v Evropě a ostatními národy od Francie na východ v podstatě pohrdali. Poté, co roku 1871 padlo císařství Napoleona III., se francouzská republika otevřela novým vlivům a díky uštědřené německé lekci začala navazovat spolupráci se slovanskými národy s cílem oslabit Německo a znovu získat Alsasko a Lotrinsko. Vysvětli svými slovy, jak se v textu odráží přísloví: všechno zlé je pro něco dobré. Zlá byla pro Francii válečná porážka a ztráta dvou regionů. To vedlo ke změně francouzské zahraniční politiky v duchu republikánského liberalismu a k většímu zájmu o evropské národy (jejich kulturu, vzdělanost, školství) na východ od Francie. DOK 2: Memorandum aneb protest českých poslanců na říšském sněmu rakouském vůči násilí páchaném na Francouzích, Národ německý, pravili [čeští poslanci], kdyby vyrval francouzskému národu celé krajiny jeho državy, jichžto obyvatelé se Francouzi býti cítí a jimi zůstati chtějí, chystal by se rovněž porušiti právo na sebeurčení oněch kmenů a postaviti násilí na místo práva. Nelze národu českému, aby nevěnoval nejupřímnější účastenství šlechetnému a slavnému národu francouzskému, kterýž bojuje dnes toliko za své právo své vlády a za obranu vlasti, národu to, který vydobyl si tak znamenitých zásluh o civilizaci a o pokrok zásad humanity a svobody.

3 Národ český chová přesvědčení, že takové pokoření, které spočívá v tom, když se národu vynikajícímu oprávněnou hrdostí a bojovností odejme část území, musí se stát nevyčerpatelným pramenem nových válek a tudíž i nových ran pro zájmy člověčenstva a vzdělanosti lidské. Zdroj: DENIS, E. Notre programme. In: La Nation Tchèque. 1/1915, s. 5. Překlad: Vančura, J. Články a úvahy z La Nation Tchèque. Praha: Šolc a Šimáček, 1915, s. 12. Co čeští poslanci označují za akt násilí místo práva? Kdo jej koná a na kom? Které francouzské krajiny by byly odňaty? Vycházej z úvodního textu kapitoly nebo použij dějepisný atlas. Čeští poslanci v čele s Františkem Ladislavem Riegrem vyjádřili svůj nesouhlas s německou válečnou agresí, kdy místo obranné války zahájili Prusové dobyvačné tažení na francouzské území. Porážka Francie znamenala ztrátu Alsaska a Lotrinska. Jak čeští poslanci vnímají francouzský národ (jeho povahu a přínos pro civilizaci)? Poslanci především oceňují francouzskou zásluhu o liberalismus a humanismus, což jistě odkazuje na Velkou francouzskou revoluci (1789) a Deklaraci práv člověka a občana. Jaké nebezpečí podle českých poslanců hrozí lidstvu, když se bojovné Francii odejme část jejího území? Poslanci velice správně rozpoznali, že narušená rovnováha v Evropě (tj. oslabení Francie a posílení Německa) povede k novému evropskému konfliktu. Tím byla první světová válka. II. Studia v Praze Co vedlo mladého francouzského historika do Prahy? Především to byl Denisův vlastenecký smysl pro povinnost, tj. připravit odplatu za Alsasko-Lotrinsko. Svůj úkol totiž spatřoval v poznání slovanských národů, jejich historie a povahy, aby s nimi jeho prostřednictvím mohla Francie v budoucnu navázat diplomatickou spolupráci. Denis, který se již za svých pařížských studií seznámil s historickou osobností Jana Husa (mj. prostřednictvím románu Consuela od George Sandové), se na doporučení svého profesora Desjardinse vydal v letech na stipendijní pobyt do Prahy, a to paradoxně proto, aby se zde naučil německy. DOK 3: Z Denisovy žádosti o stipendium na cestu do Čech Budu moci studovat současný stav Čech a pokusit se uvést ve známost tyto národy na severu Rakouska, jež jsou nejinteligentnějšími, nejosvícenějšími a nejenergičtějšími z národů, jež obývají východní Evropu. Zdroj: Archives Nationales de la France, fond Ernest Denis F

4 Které národy má Denis na mysli pod označením na severu od Rakouska? Denis má na mysli slovanské národy v habsburské monarchii. Konkrétně mluví o Češích, zabýval se však také Slováky a Poláky. Jak tyto národy Denis charakterizuje? O těchto národech se Denis vyjadřuje v superlativech: jsou nejinteligentnějšími, nejosvícenějšími a nejenergičtějšími. Je v tomto případě vhodně použit zeměpisný pojem východní Evropa? Denis mluví o Češích jako obyvatelích východní Evropy. Přestože Češi obývají oblast na východ od Francie, z geografického hlediska by bylo správnější označení střední Evropa. DOK 4: Denisovy argumenty pro přidělení stipendia na studia do Prahy Považoval za důležité, že se za svého pobytu naučí dobře německy, aniž by pobýval přímo v Německu. Na univerzitě chtěl poznat nové metody výuky zeměpisu a německé vysoké školství. Jak však zdůrazňoval, Praha je rovněž české město a spolu s Moskvou patří k hlavním městům slovanským. Hodlal se také naučit češtině a poznat historii českého národa. Zdroj: CHROBÁK, T. OLŠÁKOVÁ, D. Ernest Denis život a doba. Praha: Eva, Milan Nevole, 2004, s Jaké byly Denisovy argumenty pro jeho studijní pobyt v Praze? Vypiš je v pořadí podle důležitosti, tj. tak, jak následují v textu. 1. naučit se německy mimo území německého císařství 2. poznat nové metody německého školství 3. poznat historii českého národa a jedno z hlavních měst slovanského etnika DOK 5: Vrchlického vzpomínka na doučování Denise češtině (časopis Máj, 1909) Brzy se ukázalo, že dvě hodiny týdně je málo. Denis ( ) byl muž železné píle a úžasné vytrvalosti. Přidávalo se tak dlouho, až jsem k němu docházel každého dne. Vyučovací plán byl tento: Denis ( ) Národní listy 1 přečtl nahlas od úvodního článku až do poslední lokálky 2. Současně se, co bylo přečteno, překládalo do frančtiny. Pak přišly na řadu Palackého dějiny, z nichž se předčítala a překládala jedna kapitola. Na konec přišla na řadu literatura čtly a překládaly se romány, novely a básně. ( ) Já býval u Denise ne jednu, ale několik hodin. O osmé jsem přicházel, po dvanácté jsem svého milého žáka opouštěl. Zdroj: VANČURA, J. Arnošt Denis. Praha: Zlatoroh, 1924, s Národní listy byl česky psaný deník vyjadřující názory českých politiků liberálního směru (pozdější Mladočeši). Jeho zakladatelem byl Julius Grégr, v redakci se vystřídali Jan Neruda, Karel Sladkovský, Karel Čapek, Jakub Arbes, aj. Noviny vycházely v letech Lokálkou rozuměj článek či zprávu lokálního charakteru, tj. o dění na méně významných místech v Čechách.

5 Jak vypadal vyučovací plán češtiny u Denise? S jakými texty se pracovalo a jaké dovednosti Denis především rozvíjel? K úplnému zvládnutí cizího jazyka je však zapotřebí ještě jedna dovednost, o které Vrchlického svědectví mlčí. Jaká to je? Denis denně četl noviny Národní listy a překládal do francouzštiny. Později stejným způsobem četl závažnější texty jako Palackého Dějiny národu českého v Čechách a v Moravě nebo romány a také Vrchlického básně. Zdá se, že Denis procvičoval především mluvenou češtinu a psanou podobu jazyka systematicky nerozvíjel. Z textu zjisti, kolik hodin denně a týdně se Denis češtině věnoval ve své nejintenzívnější přípravě. Denis se s Vrchlickým učil denně i několik hodin více než čtyři. Proč myslíš, že se z původních dvou hodin týdně stalo nakonec několik hodin denně intenzívního studia? Z textu zjisti, jaké měl Denis vlastnosti a jak k učení přistupoval. Denis měl podle Vrchlického ohromnou píli a vytrvalost. Byl houževnatý a šel si za svým cílem i přesto, že se mu čeština ukázala obtížnější, než si na počátku myslel. III. České dějiny po francouzsku Svůj původní záměr, nashromáždit podklady pro svou doktorskou práci o Janu Husovi, Denis rozšířil o období předbělohorské a pobělohorské. Nesporně ho k tomu vedly osobní kontakt a sympatie k českým politikům, literátům a historikům jako například F. L. Riegerovi, J. Vrchlickému, F. Palackému, K. Jirečkovi, S. Pinkasovi a dalším. Když vyšla jeho syntetická díla Konec české samostatnosti (1890) a Čechy po Bílé hoře (1903), stal se tak, on cizinec pokračovatelem Palackého dějin národu českého. DOK 6: Význam českého národa v době husitské (E. Denis: Hus a husitské války, 1878) Vysílený středověk zpěčoval se skonat, on [český národ] mu zasadil smrtelnou ránu. On postavil práva svědomí naproti autoritě, on první provolal pokřik svobody. ( ) Tehdáž byl opravdu národem civilizace. Zdroj: VANČURA, J. Ibidem, s. 57. Řekni svými slovy, co znamená věta: středověk zpěčoval se skonat. Pro ověření použij český výkladový slovník nebo internet. Dnešním jazykem bychom řekli: zdráhal, bránil se skonat.

6 Vysvětli větu: On postavil práva svědomí naproti autoritě. Kdo konkrétně (uveď jméno) hájil pravdu podle svého svědomí proti autoritě do té míry, že ho to stálo život? Koho konkrétně (uveď instituci) myslíme pod pojmem autoritě? Nápověda: viz název DOK 6. Denis ve své knize Hus a husitské války označil reformátora Jana Husa za předchůdce liberalismu, který se postavil proti dogmatické autoritě katolické církve. Husitské hnutí popíralo církev jako stav, tj. mocenskou instituci a tím narušovalo tradiční středověký model trojího lidu (válečník rolník duchovní). Proto Denis označuje Čechy za národ civilizace, kterou chtěli reformovat. DOK 7: Přínos českého národa v evropských dějinách (E. Denis: Hus a husitské války, 1878) Kdyby národové evropští byli někdy voláni před soudnou stolici dějin, aby podali zprávu, co přinesli ke společnému dílu, mnohý ( ) by odpověděl: Francie by ukázala války křížové a revoluci, Itálie by mluvila o renesanci, ( ) uprostřed toho kongresu Čechy měly by právo domáhat se slavného místa a Hus šel by před Lutherem. Zdroj: VANČURA, J. Ibidem, s Jak český národ ovlivnil, podle Denise, evropské dějiny? Jak je vnímána ve francouzském Denisově pojetí osobnost Jana Husa jako heretik (kacíř), či náboženský reformátor a předchůdce protestantů? Co znamená výrok uprostřed tohoto kongresu [zástupu] Hus šel by před Lutherem? Český národ se podle Ernesta Denise postavil v 15. století do čela náboženské reformy a tím otevřel také téma pozdější demokratizace národů v Evropě. Ve francouzském kontextu byl Jan Hus vnímán jako předchůdce Martina Luthera, v katolickém prostředí byl však vnímán jako kacíř, který se odvrátil od pravověrného církevního učení. Jak významně, podle Denise, zasáhla Francie do běhu evropských dějin? Francouzští králové se angažovali v tzv. křížových válkách ( stol.) s cílem osvobodit Svatou zemi, tj. Palestinu, od nevěřících, tj. muslimů. Z nich vynikl především král Ludvík IX. Svatý. Revolucí má Denis na mysli tzv. Velkou francouzskou revoluci, která počínaje rokem 1789 svrhla tradiční absolutní monarchii Bourbonů a pokusila se zavést liberálně-republikánský systém. DOK 8: Denisův dopis Ladislavu Pinkasovi, tj, synovi Denisova dobrého přítele Soběslava Pinkase; 1901 Neměl jsem nikdy přítele tak věrného a tak oddaného, jakým mi byl váš otec, a není na světě srdce upřímnějšího a povahy šlechetnější a přímější, proto láska, kterou jsem k němu přilnul, byla by bezměrná a trvalá. Jeho nemoc působí mi opravdu krutý bol. Zdroj: VANČURA, J. Ibidem, s

7 Vyhledej v medailonu informace o Soběslavu Pinkasovi. Proč byl pro Denise tak důležitý? Soběslav Pinkas, významný český malíř žijící v letech ve Francii, se stal po návratu do Čech roku 1869 hlavní postavou pražských frankofilních kruhů a uvedl Denise do společnosti českých intelektuálů (Rieger, Palacký, Tomek, atd.). Až do Pinkasovy smrti si s Denisem pravidelně korespondoval. Stali se velmi dobrými přáteli. Jak Denis charakterizuje Soběslava Pinkase v ukázce dokumentu a z jakých citů se vyznává? V době, kdy Soběslav těžce stonal, píše mu Denis dopis, v němž děkuje za jeho dlouhodobé přátelství. Zároveň s ním sdílí jeho utrpení v nemoci. Denis se ve svém díle Čechy po Bílé hoře (1903) věnuje taktéž otázkám pravosti Rukopisů, kde stojí za vědeckým názorem Gebauera a Masaryka, kteří jejich pravost zpochybnili. Přihlášení se k Masarykovu názoru se zakládalo na sdílení obdobných hodnot: věda pravda svědomí. Denis si dobře uvědomoval nedostatky svého historického bádání o českých zemích, které těžilo především z již napsané literatury, aniž by vyhledávalo nové prameny. Přesto byla jeho publikační činnost obdivuhodná; především svým rozsahem od husitství až po rok 1900, vyprávěcím stylem a vynikajícími psychologickými medailony osobností. Vždyť v Čechách se nenašel žádný historik, který by byl schopen pokračovat v Palackého syntéze národních dějin. DOK 9: T. G. Masaryk ve sporu rukopisném (E. Denis: Čechy po Bílé hoře, 1903) Vědu postavil [Masaryk] proti tradici a pravdu proti zbloudilému vlastenectví, byl pravým synem národa; obrátil život veřejný na novou dráhu, povstav proti ortodoxii, která se měnila v posvátné dogma; vrátil zase Čechům to, co bylo jejich slávou v minulosti a co je zárukou jejich budoucnosti, úctu svědomí. Zdroj: VANČURA, J. Ibidem, s. 171 Která dvě slova jsou postavena do opozice vůči tradici a zbloudilému vlastenectví? Vědou proti tradici, pravdou proti zbloudilému vlastenectví, tak charakterizuje Denis Masaryka. Kterým slovem Denis vystihl v Masarykově charakteristice slávu minulosti a záruku budoucnosti Čechů? Úcta svědomí je podle Denise zárukou budoucího pokroku mladé české generace. Na jakou slavnou minulost resp. historickou postavu se text odvolává termínem úctu svědomí? Porovnej s DOK 6. Denis vzpomíná nepřímo slavnou minulost Jana Husa, který za pravdu, tj. přesvědčení podle svého svědomí, položil život.

8 DOK 10: Z Denisova děkovného dopisu Pražanům, 1907 Znám lépe než kdokoli jiný nedokonalosti a mezery své práce. Přijdou jiní po mně, kdož ji opraví a doplní. Myslím však, že mohu říci, že nikdo nepřistoupí ke studiím těmto s upřímnější láskou k vaší vznešené zemi a vašemu obdivuhodnému městu. Zdroj: VANČURA, J. Ibidem, s Jak se Denis staví k nedostatkům své historické práce? Lpí na neměnnosti původního textu? Co navrhuje? Denis si sám uvědomoval, že jeho české dějiny mají řadu chyb a nedostatků a budou potřeba doplnit. Nabádá proto budoucí historiky, aby zkoumali a popř. revidovali jeho díla. Z jakých svých citů se vyznává v souvislosti se svým bádáním o českých zemích? Denis vyznává svou náklonost k české zemi, především k Praze. Jeho upřímná láska šla pravděpodobně ruku v ruce s jeho touhou vymanit Francii z politické izolace a zprostředkovat jí vliv ve slovanské střední Evropě. IV. Denisova obhajoba Československa za Velké války Vstupem Francie do války proti Dvojspolku nabraly Denisovy francouzsko-české aktivity na intenzitě a zcela se konkretizovaly: roku 1915 založil ve spolupráci s T. G. Masarykem, E. Benešem a také francouzskými intelektuály časopis La Nation Tchèque (Český národ). Obhajoval v něm nárok Čechů a dalších slovanských národů na samostatnost. S těmito národy pak měla Francie, resp. Dohoda, čelit společnému nepříteli válečnému Hohenzollernskému Německu a jeho spojencům. Denis se tímto způsobem, stejně jako Masaryk a Beneš, pokoušel přesvědčit francouzské politiky a širokou francouzskou veřejnost o nutnosti rozbití Rakouska-Uherska a zároveň o nezbytnosti celkové porážky koalice Německa a R-U (bez možnosti separátního míru), aby mohl být v nově uspořádané Evropě nastolen trvalý mír. DOK 11: Vzkříšení Čech článek otisknutý 3. října 1914 v Paříži Odbila hodina národního osvobození. Slované rakouští ruší dnes smlouvu učiněnou s Habsburky. Slováci, Moravané, Slezané, Čechové! Nový život počíná pro potlačované. Znovu nastal den slávy pro potomky bojovníků Žižkových. Osvobozené Čechy sdruží kolem sebe všecky své syny, rozptýlené od svahů Tater ke Krušným horám. Zaujmou opět své místo mezi svobodnými národy, najdou opět svou úlohu, která jim ustanovuje, aby byly článkem, spojujícím vzdělanost Evropy západní a východní, stanou se opět apoštoly onoho evangelia svobody, spravedlnosti a lidskosti, které již v XV. století hlásal Chelčický. Zdroj: DENIS, E. Vzkříšení Čech. In: Nazdar (list české kolonie v Paříži). 1/1914.

9 V kterém časopise jaké komunity vyšel Denisův článek Vzkříšení Čech? V které době (měsíc a rok) byl článek otištěn a na jakou světovou událost bezprostředně reaguje? Denisův článek vyšel v říjnu 1914 v časopise Nazdar vydávaném českou komunitou v Paříži. Reaguje na právě rozpoutanou 1. světovou válku; v té době (srpen 1914) již byla zformována rota českých vojáků dobrovolníků Nazdar. Ta podstoupila přísahu Francouzské republice a měla sloužit v útvaru francouzské cizinecké legie. Které příslušníky historických zemí Denis oslovuje? Na jakou historickou osobnost se odvolává, když zmiňuje tyto potomky bojovníků? Češi, Moravané, Slezané a Slováci jsou nazýváni potomky Jana Žižky, husitského válečníka, který nebyl nikdy poražen. S kým mají Češi skoncovat, od koho se osvobodit? Češi se mají osamostatnit od R-U, tj. od Habsburků. Jaká je úloha Čechů v boji za osvobození? Co se myslí označením všecky své syny a na jakém zeměpisném prostoru? Podle Denise mají mít Češi vedoucí úlohu ve sjednocovacím procesu za osamostatnění. Označení všecky své syny znamená Moravany, Slezany a Slováky na území od Krušných hor až po Tatry (tj. obrazně řečeno území budoucího československého státu, tj. dnešní ČR a Slovensko). Jakou úlohu mají v Evropě znovu zaujmout osvobozené Čechy? Mají být prostředníkem, zprostředkovatelem mezi západní a východní Evropou. Řekni svými slovy, co znamená stanou se opět apoštoly onoho evangelia svobody, spravedlnosti a lidskosti. Být apoštolem znamená oznamovat slovem i činem radostnou zprávu. V našem případě vybudovat demokratický stát založený na principech humanity. Proč jsou připomínány osobnosti vojevůdce Jana Žižky a náboženského kazatele a reformátora Petra Chelčického? Proč se stal jejich historický odkaz v Denisově době opět aktuální? Na prahu 1. světové války chtěl Denis připomenout dva vzory z české historie: Žižku jako neporazitelného bojovníka a Chelčického jako reformátora, kazatele a humanistu.

10 DOK 12: Slovanské národy na území Rakouska-Uherska Zdroj: DENIS, E. Náš program. In: La Nation Tchèque. 1/1915, s. 8. Zdroj: Mapa současných slovanských zemí a slovanského etnika. Na webu: [ ].

11 Na Denisově černobílé mapě Rakouska-Uherska vyznač barevně území, kde se hovořilo česky, slovensky a polsky. Jak této skupině slovanských jazyků říkáme: západní, jižní či východní? Žák má dokázat porovnat obě mapy a vyznačit uvedené jazykové komunity na v podstatě slepé mapě R-U: čeština na území Čech, slovenština v Horních Uhrách a polština v Haliči (část někdejšího Polska). Tyto tři jazyky náleží ke skupině západních slovanských jazyků. Vrať se k DOK 11 Vzříšení Čech, ve kterém Denis píše, že osvobozené Čechy sdruží své syny od Tater až ke Krušným horám. Zakresli tento prostor do mapy a napiš, které dva novodobé státy se nyní v tomto prostoru nacházejí. Na zmiňovaném prostoru se nyní nachází ČR a Slovensko. Kterými dalšími slovanskými jazyky, kromě češtiny, se mluvilo v tehdejším R-U v Denisově době? Žák má dokázat porovnat obě mapy a vyznačit uvedené jazykové komunity na v podstatě slepé mapě R-U: polština, slovenština, ukrajinština, rusínština (Podkarpatská Ukrajina), slovinština, chorvatština, bosenština, srbština. Přemýšlej, co nebo kdo byl společným jmenovatelem všem rakousko-uherským národům. Je jasné, že jazyk ani kulturní zvyklosti to nebyly. Vysvětli, proč se užívalo pro R-U označení žalář národů. Sjednocujícím činitelem všem národům habsburské monarchie byl panovník, tj. od roku 1848 císař František Josef I. Žalářem národů označovali R-U liberální kritici a nacionalisté, neboť monarchie nedokázala zavést spravedlivý politický systém pro slovanské národy. DOK 13: Francouzský čtrnáctideník: Český národ Zdroj: Denis, E. (red.). La Nation Tchèque (čtrnáctideník). Paris: rue Boissonade,

12 Uveď, kdy vyšlo první číslo časopisu. Kdo byl jeho direktorem, resp. redaktorem? První číslo čtrnáctideníku Český národ vyšlo 1. května Jeho redaktorem se stal Ernest Denis. DOK 14: Cíle a úkoly časopisu Český národ Tento program je jednoduchý ( ): Samostatnost Čech. Svolil jsem, že budu jejich [českých politiků a spisovatelů] tlumočníkem [francouzským i spojeneckým politikům], protože jsem přesvědčen, že tím posloužím také věci Francie. ( ) Samostatnost Čech je pro nás prvotřídní důležitostí. Je jednou z podmínek naší bezpečnosti a jednou ze záruk našeho vlivu. Samostatnost Čech vyžaduje náš program národní, který vyplývá z prohlášení práv lidských 3 a domáhá se pro každý národ práva k životu ( ) plnému a skutečnému nehledě na počet jeho obyvatelstva. Jsme nesmiřitelně odhodláni, že nepodepíšeme jiné smlouvy než smlouvu, kterou budeme pokládat za dostatečnou, aby znemožnila na vždy obnovení ohavného zákeřnictví, jehož obětí stalo se lidstvo v měsíci srpnu roku Staň se co staň, nepodaří se nám potlačit osmdesát milionů Němců, kteří vyplňují střed Evropy, nemluvě ani o devíti milionech Maďarů, kteří hříšným poblouzněním připoutali svůj osud k osudu Pruska. ( ) jižní Slované a Čechové pomohou nám ( ) zkrotit Hohenzolerny a maďarské zemany, kteří se stali vlečkonoši Viléma II. Zdroj: DENIS, E. Náš program. In: La Nation Tchèque. 1/1915, s. 3. O jaký program usiluje Denis ve své revue Český národ (La Nation Tchèque)? Jde o samostatnost Čech. Čí názory má také časopis prostřednictvím Denise tlumočit? Časopis má být tribunou českých politiků a spisovatelů. Zkus se podívat na otázku českého národa pohledem Francouze E. Denise. Proč chce Čechům pomáhat? Komu tím také pomůže? Proč se pro Francouze jeví samostatnost Čech jako priorita? Denis, francouzský vlastenec, chce své zemi zajistit budoucí vliv v samostatném státě Čechů. Tím si Francie zajistí bezpečnost na východě od svých hranic, neboť Německo se ocitne obklíčeno spojenci Francie. Z jakého dokumentu (prohlášení) vyplývá francouzský národní program a tedy i požadavek na samostatnost Čech? Cituj z dokumentu. vyplývá z prohlášení práv lidských a domáhá se pro každý národ práva k životu viz pozn. pod čarou č. 3. O jakém ohavném zákeřnictví ze srpna roku 1914 je řeč? Použij učebnici dějepisu či internet. 28. července vyhlásilo R-U válku Srbsku, v srpnu Německo obsadilo Lucembursko a napadlo neutrální Belgii. 3 Revoluční Francie přijala roku 1789 dokument Deklarace práv člověka a občana předchůdce dnešní Listiny základních práv a svobod.

13 Válečná Francie podle Denise nehodlá uzavřít žádnou separátní mírovou smlouvu s žádným ze svých protivníků, ale je odhodlána porazit všechny, kdo vyplňují střed Evropy. Dolož toto tvrzení citací z dokumentu: odhodláni, že nepodepíšeme jiné smlouvy než smlouvu, kterou budeme pokládat za dostatečnou, aby znemožnila na vždy obnovení ohavného zákeřnictví. Které dva státy jsou v dokumentu zmiňovány jako nepřátelé Francie? Německo a Rakousko-Uhersko (zejména Maďaři). K čemu mají Francii posloužit jižní Slované a Češi? Tito a Francouzi měli tedy podle Denise společné protivníky ve válce. Jaké? Jde o společný zájem těchto národů porazit Němce (Hohenzolerny, tj. vládnoucí dynastii reprezentovanou císařem Vilémem II.) a Maďary. Porovnej styl tohoto článku s texty z Denisova díla o českých dějinách (viz DOK 6, 7, 9). Jak se podepsala válka na charakteru a stylu Denisových textů? Přiřaď pojmy do správných sloupců: Svobodné historické bádání agitace, štvavá kampaň, propaganda otevřené označení nepřítele vědecké poznání má přednost před národním zájmem léta válečná ( ) agitace, štvavá kampaň, propaganda otevřené označení nepřítele mírová doba předválečná svobodné historické bádání vědecké poznání má přednost před národním zájmem DOK 15: Francouzský čtrnáctideník: Český národ od roku 1917 Zdroj: Beneš, E. (red.). La Nation Tchèque (čtrnáctideník). Paris: 18, rue Bonaparte,

14 Kdo se stal redaktorem časopisu v červnu 1917? Odkud jeho jméno znáš? Pokud nevíš, hledej v rejstříku učebnice dějepisu anebo na internetu. La Nation Tchèque vycházela v letech V posledních dvou letech převzal redakci E. Beneš, budoucí ministr zahraničí a pozdější prezident ČSR. Pod Benešovým vedením se časopis stal orgánem Česko-slovenské národní rady (ČSNR) se sídlem v Paříži a vyjadřoval její zájmy. Denis však do časopisu nadále přispíval i poté, co opustil redakci. Uveď adresu, kam přesídlila redakce časopisu (nápověda: viz zdroj obrazového dokumentu). Na internetu vyhledej, čím byl a je významný dům č. p. 18 na této adrese. Redakci se podařilo získat dům české kolonie v Paříži rue Bonaparte č. p. 18. Zde od roku 1916 sídlila prozatímní čs. vláda v čele s TGM. Dnes se v budově nachází České centrum, konzulát a Česká škola bez hranic Paříž (k ). V. Poválečná gloriola a úspěchy V listopadu 1918 bylo v Evropě dobojováno. Tradiční monarchie přestaly existovat a na jejich troskách vznikly nové státy, většinou republiky. Denisův Národní program stejně jako úsilí českých a slovenských politiků kolem T. G. Masaryka se staly skutečností. Francouzský dějepisec vykonal v říjnu 1920 cestu do Československa, kde byl v Praze vřele přijat samotným prezidentem i předsedou vlády způsobem hodným přivítání významné státní návštěvy. Československý národ oslavoval Denise jako svého národního historika. Sám Denis se zasloužil o založení Ústavu slovanských studií v Paříži (1919). S finančním přispěním čs. vlády vznikla na pařížské Sorbonně katedra Ernesta Denise (1921, dnešní Centrum slovanských studií) zabývající se soudobými dějinami slovanských národů. V Praze pak vznikl Institut Ernesta Denise (1920, dnešní Francouzský institut). DOK 14: Institut slovanských studií v Paříži Zdroj: Osobní archiv Jana Lorence, fotografie budovy Institut d études slaves a pamětní deska,

15 DOK 16: Katedra E. Denise, resp. soudobých slovanských dějin v Paříži Povolili [čs. poslanci] jeden milion franků k trvalému uctění památky Denisovy a k podpoře vědeckých styků s Francií, na založení stálé stolice pro dějiny Slovanů a jejich vzdělanosti při univerzitě pařížské, výslovně označené jako stolice A. Denise (Chaire E. Denis), na koupi domu č. 9 rue Michelet v Paříži pro účely tohoto ústavu. Zdroj: VANČURA, J. Arnošt Denis., Praha: Zlatoroh, 1924, s DOK 17: Institut slovanských studií v Paříži Československá republika poskytla pařížské univerzitě tento dům, kde žil Ernest Denis, jako dar československého národa. Roku 1919 zde E. Denis založil ve spolupráci s vládou československou a jugoslávskou Institut slovanských studií. Zdroj: Osobní archiv Jana Lorence, fotografie budovy Institu d études slaves a pamětní deska, Kdo daroval pařížské univerzitě roku 1920 dům č. p. 9 rue Michelet? Jednalo se o dar ČSR pařížské univerzitě. Jaká instituce zde roku 1919 vznikla? Kdo ji založil a které národnosti na jejím vzniku spolupracovaly a později měly své badatelské sekce? Cituj z dokumentu. Roku 1919 zde E. Denis založil ve spolupráci s vládou československou a jugoslávskou Institut slovanských studií. DOK 18: Francouzský institut v Praze Institut Ernesta Denise, založen v říjnu 1920, přesídlil do této budovy [Štěpánská 35, Praha], postavené v letech , 1. října Zdroj: Pamětní deska na budově Francouzského institutu. Dostupné na webu: [ ].

16 Při jaké příležitosti vznikl Francouzský institut v Praze (rok, měsíc, návštěva koho)? Po jaké osobnosti byl pojmenován? Viz úvodní text k páté kapitole. V souvislosti s návštěvou E. Denise v Praze v říjnu roku 1920 byl otevřen tzv. Institut Ernesta Denise. Později, roku 1930, přesídlil do nové budovy na adresu Štepánská 35. Dnes je znám pod názvem Francouzský institut v Praze a pořádá jazykové, kulturní a jiné vzdělávací semináře. Jeho součástí je rovněž knihovna s množstvím nejen francouzských titulů. DOK 19: Z dopisu Masarykovi o svém osudu (1920) Kdyby se však mé doufání neuskutečnilo [na návrat do Prahy], přece bych neměl práva stěžovat si na svůj osud. Ústavy jako jsou Francouzský institut v Praze a Ústav slovanských studií v Paříži zabezpečují již nyní pravidelný vývoj vědeckých styků mezi Francií a Československem. Leč nynější generace mohly být toliko předchůdci, načrtly program a vytkly vůdčí linie. Jest nyní úkolem mladších pokolení, aby převzaly dílo naše, aby je doplnily a opravily, kde třeba. Tak jako tomu bylo ve středověku, spojí se nyní university pařížská a pražská ve společném úsilí ( ) myšlenky a pokroku a budou s to, aby ovládly mocnosti temné a násilné. Zdroj: VANČURA, J. Arnošt Denis. Praha: Zlatoroh, 1924, s Co považuje E. Denis za svůj životní úspěch? Jmenuj názvy obou ústavů. Francouzský institut v Praze a Ústav slovanských studií v Paříži. Jaký mají oba ústavy cíl? O co mají pečovat? Obě instituce plnily ve 20. a 30. letech 20. století významnou roli kulturních a vědeckých prostředníků mezi Francií a Československem, zabezpečovaly pravidelnou vědeckou výměnu mezi Paříží a Prahou a spoluurčovaly budoucí směr česko-francouzských vědeckých a kulturních vztahů. Jaký úkol dává Denis budoucím generacím? Mladí vědci mají pokračovat v započatém díle, zkoumat a prohlubovat látku čs. a francouzské historie. Které dvě univerzity se mají spojit ve svých myšlenkách? Co má být jejich společným úsilím či programem? Pražská a pařížská univerzita se mají spojit v úsilí o pokrok lidstva, tj. demokracie a humanity proti autoritářským a dogmatickým tendencím.

17 DOK 20: Socha E. Denise od Karla Dvořáka instalovaná na Malostranském náměstí v Praze roku 1928 (vlevo) a busta od Petra Roztočila z roku 2003, která nahradila dřívější sochu Zdroj: MARÈS, A. Lieux de mémoire en Europe centrale. Paris: Institut d'études slaves, 2009, s. XIX XXII. Jakým způsobem je profesor Denis ztvárněn? Jak na tebe působí jeho pozice vsedě a atribut, který drží v rukou (fotografie vlevo)? Dvořákova socha ztvárňuje Denise jako profesora, tj. rozmlouvajícího učitele, s knihou v ruce. Pozice v sedě působí klidným, uvolněným dojmem. VI. Shrnutí Doplň instituce spjaté s Denisovou činností či přímo s jeho jménem. Ernest Denis Praha: Paříž: Institut Ernesta Denise (1920) Ústav slovanských studií (1919) Katedra Ernesta Denise (1921)

18 Denis se svému příteli Ladislavu Pinkasovi roku 1919 svěřuje: Konec konců sen, který jsem snil po celý svůj život, se uskutečnil, dobyli jsme opět Alsaska, zvítězili jsme nad Německem. 4 Zamysli se a podívej se na čs.-francouzské přátelství nejprve z pohledu Francie (tj. E. Denise) a následně z pohledu Čechů a Slováků žijících v té době v Rakousku-Uhersku. Jaký společný cíl mělo toto oboustranné přátelství a jaké byly dílčí cíle národa francouzského a národa našeho? Doplň schéma: Češi a Slováci Francouzi vlastní cíle: společný cíl vlastní cíle: Samostatnost Porážka Německa a R-U Vymanění se z izolace, zisk vlivu ve střední Evropě DOK 21: Z Denisova úvodu k publikaci Praha od J. Hanticha (1905) Sníval jsem o tom, že Čechy, které jako první poznaly náboženskou toleranci 5 a naučily lidi, že není třeba, aby se vzájemně zabíjeli jen proto, že všichni netlumočí za pomocí stejných symbolů svojí společnou úzkost a podobné touhy i v budoucnu dokáží dát světu velký a blahodárný příklad národní tolerance, shody národů spojených ve stejném úsilí po spravedlnosti a rovnosti na zemi. Zdroj: HANTICH, J. Prague (2.vyd.). Praha: F. Topič, 1910, s. X. Po přečtení Denisova citátu napiš úvahu, jak by sis dnes představoval úlohu českého národa v cestě za tolerancí a v úsilí o spravedlivý řád na zemi (reaguj na aktuální politické a válečné konflikty ve světě). Klíčová slova: srdce Evropy místo setkávání; humanismus; konflikt na Ukrajině atd. Anebo piš ve výkladovém stylu na téma: Jakých symbolů lidé používali v minulosti k vyjádření své identity a jakých symbolů používáme dnes? Proč byly v minulosti důležité a jakou funkci plní dnes? Klíčová slova: symboly náboženské, rituál, kult, identita,, potřeba společných znakůsymbolů pro komunikaci (národy, zájmové skupiny, spolky, náboženské organizace), symboly dnes a v historii. Ernest Denis ( ) Spolek ČŠBH. Licence CC BY-NC-ND Projekt byl podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy v rámci dotačního Programu na podporu činnosti nestátních neziskových organizací působících v oblasti předškolního, základního a středního vzdělávání v roce VANČURA, J. Arnošt Denis. Praha: Zlatoroh, 1924, s Autor má na mysli dobu poděbradskou (resp. po bazilejském koncilu roku 1436), kdy v Čechách existovaly vedle sebe dvě církve: katolická a utrakvistická (husitská)).

Ernest Denis (1849 1921)

Ernest Denis (1849 1921) Ernest Denis (1849 1921) Pracovní list úroveň A Zdroj: VANČURA, J. Arnošt Denis. Praha: Zlatoroh, 1924, s. 153. I. Denisův odpor k násilí a porážka Francie v německo-francouzské válce 1870 1871 Mladý student

Více

Ernest Denis (1849 1921)

Ernest Denis (1849 1921) Ernest Denis (1849 1921) Pracovní list úroveň A Zdroj: VANČURA, J. Arnošt Denis. Praha: Zlatoroh, 1924, s. 153. I. Denisův odpor k násilí a porážka Francie v německo-francouzské válce 1870 1871 Mladý student

Více

Ernest Denis (1849 1921)

Ernest Denis (1849 1921) Ernest Denis (1849 1921) Metodický list úroveň B Zdroj: VANČURA, J. Arnošt Denis. Praha: Zlatoroh, 1924, s. 153. I. Všechno zlé je pro něco dobré aneb Francouzi hledají nové spojence po roce 1871 Mladý

Více

Ernest Denis ( )

Ernest Denis ( ) Ernest Denis (1849 1921) Metodický list úroveň B Zdroj: VANČURA, J. Arnošt Denis. Praha: Zlatoroh, 1924, s. 153. I. Všechno zlé je pro něco dobré aneb Francouzi hledají nové spojence po roce 1871 Mladý

Více

5. ročník. Vytvořil: Mgr. Renáta Pokorná. VY_32_Inovace/8_450 4. 1. 2012

5. ročník. Vytvořil: Mgr. Renáta Pokorná. VY_32_Inovace/8_450 4. 1. 2012 5. ročník Vytvořil: Mgr. Renáta Pokorná VY_32_Inovace/8_450 4. 1. 2012 Anotace: Jazyk: Prezentace seznamuje žáky s odporem proti Rakousku-Uhersku během 1. světové války, jednáním zahraničního odboje, o

Více

Velká válka Češi na bojištích Evropy

Velká válka Češi na bojištích Evropy Pracovní listy k putovní výstavě Velká válka Češi na bojištích Evropy Pracovní listy jsou zpracovány jako doplňková vzdělávací pomůcka k výstavě Velká válka Češi na bojištích Evropy. Pracovní listy lze

Více

Dokument B: Podobizna Františka Kupky a paní Eugénie Kupkové olej, 1908)

Dokument B: Podobizna Františka Kupky a paní Eugénie Kupkové olej, 1908) FRANTIŠEK KUPKA ÚROVEŇ A I. Dvě vlasti Malíř František Kupka (1871-1957) pocházel z východních Čech. Dětství prožil v Dobrušce, kde se vyučil sedlářem. Díky svému výtvarnému talentu byl však doporučen

Více

Otázkové okruhy pro státní závěrečné zkoušky. magisterského studia dějepisu

Otázkové okruhy pro státní závěrečné zkoušky. magisterského studia dějepisu Otázkové okruhy pro státní závěrečné zkoušky magisterského studia dějepisu Program Učitelství pro základní školy obor Učitelství dějepisu pro ZŠ Výsledkem magisterského studia historie na KHI a obsahem

Více

FRANTIŠEK KUPKA ÚROVEŇ A. I. Dvě vlasti

FRANTIŠEK KUPKA ÚROVEŇ A. I. Dvě vlasti FRANTIŠEK KUPKA ÚROVEŇ A I. Dvě vlasti Malíř František Kupka (1871-1957) pocházel z východních Čech. Dětství prožil v Dobrušce, kde se vyučil sedlářem. Díky svému výtvarnému talentu byl však doporučen

Více

D 5 volitelný předmět ve 4. ročníku

D 5 volitelný předmět ve 4. ročníku D 5 volitelný předmět ve 4. ročníku Charakteristika vyučovacího předmětu Výuka ve volitelném předmětu D pro studenty ve 4. ročníku navazuje a rozšiřuje učivo dějepisu v 1. až 3. ročníku. Je určena pro

Více

VY_32_INOVACE_D5_20_10. Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

VY_32_INOVACE_D5_20_10. Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_D5_20_10 Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT I. SVĚTOV TOVÁ VÁLKA VY_32_INOVACE_D5_20_10 Anotace: materiál obsahuje 3 úvodní listy, 11 listů prezentace Šablona:

Více

Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Předmět: DĚJEPIS Ročník: 7.

Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Předmět: DĚJEPIS Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Předmět: DĚJEPIS Ročník: 7. Výstupy dle RVP Školní výstupy Učivo Žák: - popíše osídlení Evropy po rozpadu západořímské říše - charakterizuje první státní útvary na

Více

POČÁTEK I. SVĚTOVÉ VÁLKY

POČÁTEK I. SVĚTOVÉ VÁLKY POČÁTEK I. SVĚTOVÉ VÁLKY Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_16-14 Tématický celek: Historie a umění Autor: Miroslav

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162. U Lesa, Karviná - Ráj

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162. U Lesa, Karviná - Ráj ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Téma / kapitola Zpracoval (tým 4) U Lesa, Karviná

Více

Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Předmět: DĚJEPIS Ročník: 8.

Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Předmět: DĚJEPIS Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Předmět: DĚJEPIS Ročník: 8. Výstupy dle RVP Školní výstupy Učivo Žák: - porovná vývoj v jednotlivých částech Evropy Žák: - na příkladech evropských dějin konkretizuje

Více

Zdroj: KUPKA, František a Dana MIKULEJSKÁ. František Frank Frantík François Kupka. Praha: Národní galerie, 2013.

Zdroj: KUPKA, František a Dana MIKULEJSKÁ. František Frank Frantík François Kupka. Praha: Národní galerie, 2013. FRANTIŠEK KUPKA ÚROVEŇ A I. Dvě vlasti Malíř František Kupka (1871 1957) pocházel z východních Čech. Dětství prožil v Dobrušce, kde se vyučil sedlářem. Díky svému výtvarnému talentu byl však doporučen

Více

CZ.1.07/1.4.00/21.1920

CZ.1.07/1.4.00/21.1920 SJEDNOCENÍ NĚMECKA Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_17_06 Tématický celek: Evropa a Evropané Autor: Miroslav Finger

Více

První světová válka 1914 1918 Dohoda: Velká Británie, Francie, Rusko Ústřední mocnosti: Německo, Rakousko Uhersko

První světová válka 1914 1918 Dohoda: Velká Británie, Francie, Rusko Ústřední mocnosti: Německo, Rakousko Uhersko Materiál pro domácí VY_07_Vla5E_11 přípravu žáků: Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Registrační číslo

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3665 Šablona: I/2 č. materiálu: VY_12_INOVACE_100 Jméno autora: Mgr. Lukáš Židek Třída/ročník:

Více

Okruhy pro závěrečné zkoušky programu DĚJEPIS pro druhý stupeň ZŠ a DĚJEPIS Učitelství pro druhý stupeň ZŠ ČESKÉ DĚJINY

Okruhy pro závěrečné zkoušky programu DĚJEPIS pro druhý stupeň ZŠ a DĚJEPIS Učitelství pro druhý stupeň ZŠ ČESKÉ DĚJINY Okruhy pro závěrečné zkoušky programu DĚJEPIS pro druhý stupeň ZŠ a DĚJEPIS Učitelství pro druhý stupeň ZŠ ČESKÉ DĚJINY V průběhu závěrečné zkoušky může být položena otázka doplňujícího charakteru, která

Více

D 5 volitelný předmět ve 4. ročníku

D 5 volitelný předmět ve 4. ročníku D 5 volitelný předmět ve 4. ročníku Charakteristika vyučovacího předmětu Výuka ve volitelném předmětu D pro studenty ve 4. ročníku navazuje a rozšiřuje učivo dějepisu v 1. až 3. ročníku. Je určena pro

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Karviná Nové Město, tř. Druţby 1383 Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola Zpracoval (tým 4) U Lesa, Karviná

Více

Předmět: DĚJEPIS Ročník: 7. ŠVP Základní škola Brno, Hroznová 1. Výstupy předmětu

Předmět: DĚJEPIS Ročník: 7. ŠVP Základní škola Brno, Hroznová 1. Výstupy předmětu Zrod nové Evropy. Stěhování národů. Germáni. Franská říše. Byzantská říše Seznámení s učebnicí. Práce s učebnicí a mapou. Popíše rozdělení Evropy po rozpadu Západořímské říše a způsob života barbarských

Více

TEMATICKÝ PLÁN. Vyučující: Mgr. Petr Stehno Vzdělávací program: ŠVP Umím, chápu, rozumím Ročník: 6. (6. A, 6. B) Školní rok 2016/2017

TEMATICKÝ PLÁN. Vyučující: Mgr. Petr Stehno Vzdělávací program: ŠVP Umím, chápu, rozumím Ročník: 6. (6. A, 6. B) Školní rok 2016/2017 Dějepis 6 (Pravěk a starověk) Válková. V., SPN, Praha 2012 Pravěk, starověk. Dějepisné atlasy pro ZŠ. Kartografie, Praha 1995 1. Úvod do dějepisu - seznámení s učebnicí - historické prameny UČIVO: - čas,

Více

Češi za 1. světové války

Češi za 1. světové války Češi za 1. světové války Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Číslo projektu: CZ.1.07/14.00/21.2149 Datum: 15. 10. 2012 Autor: Denisa Biskupová Název: VY_32_INOVACE_20_D_Češi za 1. světové

Více

První světová válka, vznik Československého státu

První světová válka, vznik Československého státu První světová válka, vznik Československého státu Záminkou k vypuknutí první světové války se stal atentát na následníka rakouského trůnu Františka Ferdinanda, synovce císaře Františka Josefa I. Atentát

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

TEMATICKÝ PLÁN 6. ročník

TEMATICKÝ PLÁN 6. ročník TEMATICKÝ PLÁN 6. ročník Dějepis 6 (Pravěk a starověk) Válková. V., SPN, Praha 2012 Pravěk, starověk. Dějepisné atlasy pro ZŠ. Kartografie, Praha 1995 UČIVO: 1. Úvod do dějepisu seznámení s učebnicí -

Více

Židé jako menšina. Židovské identity

Židé jako menšina. Židovské identity Židé jako menšina 115 Na konci první světové války se nadnárodní habsburská monarchie rozpadla. Místo nadnárodního mocnářství, v němž přinejmenším v Předlitavsku, jeho západní části, platilo, že i přes

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

Vzdělávací materiál. vytvořený v projektu OP VK CZ.1.07/1.5.00/34.0211. Anotace. Novodobé dějiny. Češi a Slováci za první světové války

Vzdělávací materiál. vytvořený v projektu OP VK CZ.1.07/1.5.00/34.0211. Anotace. Novodobé dějiny. Češi a Slováci za první světové války Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy: Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu: Název projektu: Číslo a název klíčové aktivity: CZ.1.07/1.5.00/34.0211 Zlepšení podmínek

Více

vzdělávací oblast vyučovací předmět ročník zodpovídá ČLOVĚK A SPOLEČNOST DĚJEPIS 7. SVOBODOVÁ Mezipředmětové vztahy

vzdělávací oblast vyučovací předmět ročník zodpovídá ČLOVĚK A SPOLEČNOST DĚJEPIS 7. SVOBODOVÁ Mezipředmětové vztahy Výstupy žáka ZŠ Chrudim, U Stadionu Učivo obsah Mezipředmětové vztahy Metody + formy práce, projekty, pomůcky a učební materiály ad. Poznámky Popíše podstatné změny v Evropě v důsledku příchodu nových

Více

Můj český svět 4. a 5. ročník, 2016/2017

Můj český svět 4. a 5. ročník, 2016/2017 Můj český svět 4. a 5. ročník, 2016/2017 časově-tematický plán Učebnice a materiály: Lidé a čas (Dějepis) Vlastivěda 5, Významné události nových českých dějin, Nová Škola, s.r.o., 2011(VLD) Vlastivěda

Více

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno. Materiál je určen k probrání daného učiva.

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno. Materiál je určen k probrání daného učiva. Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Autor CZ.1.07/1.5.00/34.0581 VY_32_INOVACE_DEJ-1.MA-10-1.svetova_valka Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno Mgr. Alena Šimonovská Tematická

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Pořadové číslo DUM 284 Jméno autora Mgr. DANA ČANDOVÁ Datum, ve kterém byl DUM vytvořen 13. 1. 2012 Ročník, pro který je DUM určen Vzdělávací oblast (klíčová slova) Metodický

Více

Dějepisná olympiáda 47. ročník, 2017/2018

Dějepisná olympiáda 47. ročník, 2017/2018 Národní institut pro další vzdělávání MŠMT Senovážné náměstí 25, 110 00 Praha 1 Dějepisná olympiáda 47. ročník, 2017/2018 školní kolo - zadání Č. Počet bodů: Jméno a příjmení: Škola: Tematické zaměření

Více

Ukázka zpracování učebních osnov vybraných předmětů. Škola Jaroslava Ježka základní škola pro zrakově postižené

Ukázka zpracování učebních osnov vybraných předmětů. Škola Jaroslava Ježka základní škola pro zrakově postižené Ukázka zpracování učebních osnov vybraných předmětů Škola Jaroslava Ježka základní škola pro zrakově postižené Škola má deset ročníků, 1.stupeň tvoří 1. až 6., 2.stupeň 7. až 10.ročník. V charakteristice

Více

Okruhy ke státní závěrečné zkoušce

Okruhy ke státní závěrečné zkoušce Název studijního oboru Kód studijního oboru Typ studia Forma studia Okruhy ke státní závěrečné zkoušce Historie se zaměřením na vzdělávání 7105R056 bakalářský Specializace Platnost od 1. 11. 2016 prezenční

Více

(Člověk a společnost) Učební plán předmětu. Průřezová témata

(Člověk a společnost) Učební plán předmětu. Průřezová témata Dějepis (Člověk a společnost) Učební plán předmětu Ročník 7 Dotace 2 Povinnost povinný (skupina) Dotace skupiny Vzdělávací předmět jako celek pokrývá následující PT: ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA: - Vztah člověka

Více

Druhý břeh (Břeh Marny), 1895. Olej na plátně, 46x38. V majetku Národní galerie v Praze.

Druhý břeh (Břeh Marny), 1895. Olej na plátně, 46x38. V majetku Národní galerie v Praze. FRANTIŠEK KUPKA ÚROVEŇ C I. Druhý břeh Úvodní brainstorming Jaké významy může mít slovní spojení dostat se na druhý břeh? Sedlářský učeň František Kupka byl odmalička posedlý malováním. Díky své nezdolnosti

Více

Vojtěch Preissig a jeho dílo pro republiku. A Dvě vlasti. varianta A

Vojtěch Preissig a jeho dílo pro republiku. A Dvě vlasti. varianta A Vojtěch Preissig a jeho dílo pro republiku varianta A A Dvě vlasti Preissig se nejprve živil jako grafik a typograf v Čechách, roku 1910 se však rozhodl pro odchod do Spojených států amerických. Po téměř

Více

Dějepis 1. Historie a historiografie 2. Prehistorické období dějin lidstva 3. Starověké východní civilizace 4. Starověké Řecko a Řím

Dějepis 1. Historie a historiografie 2. Prehistorické období dějin lidstva 3. Starověké východní civilizace 4. Starověké Řecko a Řím Dějepis 1. Historie a historiografie Pojmy, význam a úloha historie Pomocné vědy historické Periodizace dějin Světová historiografie Česká historiografie 2. Prehistorické období dějin lidstva Archeologie

Více

Ročník: 6. Minimální doporučená úroveň

Ročník: 6. Minimální doporučená úroveň Příklady možné konkretizace minimální doporučené úrovně pro úpravy očekávaných výstupů v rámci podpůrných opatření pro využití v IVP předmětu Dějepis pro 2. stupeň základní školy Ukázka zpracována s využitím

Více

RANÝ NOVOVÉK období od konce 15.stol.do poloviny.17.stol. Objevné plavby a jejich společenské důsledky

RANÝ NOVOVÉK období od konce 15.stol.do poloviny.17.stol. Objevné plavby a jejich společenské důsledky - umí rozdělit jednotlivá období novověku RANÝ NOVOVÉK období od konce 15.stol.do poloviny.17.stol. -seznámí se s pojmy humanismus a renesance a jejich projevy v kultuře,myšlení a životě lidí -vysvětlí

Více

Průřezová témata mezipředmětové vztahy. Úvod do dějepisu - typy pramenů - vnímání času. Raný středověk. učebnice

Průřezová témata mezipředmětové vztahy. Úvod do dějepisu - typy pramenů - vnímání času. Raný středověk. učebnice A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost 2 Vzdělávací obor: Dějepis 3 Vzdělávací předmět: Dějepis 4 Ročník: 7. 5 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence) 6 Kompetence k učení vybírá a užívá vhodné

Více

První světová válka bitva u Hradce Králové

První světová válka bitva u Hradce Králové První světová válka přelom 19. a 20. století napjaté vztahy mezi velmocemi 1866 bitva u Hradce Králové Habsb. monarchie oslabuje, 1867 vznik Rakouska-Uherska 1870 prusko-francouzská válka území Alsaska

Více

HÁDEJ, KDO JSEM ZADÁNÍ

HÁDEJ, KDO JSEM ZADÁNÍ HÁDEJ, KDO JSEM ZADÁNÍ 1. Narodil jsem se v Praze, v rodině chudého mlynářského pomocníka. Naše rodina žila v neustálé bídě. Po základní škole jsem se vydal studovat gymnázium, poději filozofii a nakonec

Více

2581/21/7.1.4/2010 PROJEKTU: Anotace: Prověřovací test z dějin- Československá republika. Zdroj textu: vlastní

2581/21/7.1.4/2010 PROJEKTU: Anotace: Prověřovací test z dějin- Československá republika. Zdroj textu: vlastní NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Martina Pajurková NÁZEV: VY_12_INOVACE_1.2.32.5._VL TÉMA: Vlastivěda, dějiny: prověřovací

Více

Vzdělávací oblast : Člověk a společnost. Předmět : Dějepis. Téma : Novověk. Ročník: 9

Vzdělávací oblast : Člověk a společnost. Předmět : Dějepis. Téma : Novověk. Ročník: 9 Vzdělávací oblast : Člověk a společnost Předmět : Dějepis Téma : Novověk Ročník: 9 Popis: Test obsahuje látku 1. pololetí 9. ročníku. Časově odpovídá jedné vyučovací hodině. Ověřuje historické znalosti

Více

Adresa školy... Adresa bydliště... (Adresy vyplňte až po ukončení soutěžního kola, zejm. u prací postupujících do vyššího kola.)

Adresa školy... Adresa bydliště... (Adresy vyplňte až po ukončení soutěžního kola, zejm. u prací postupujících do vyššího kola.) Č. Jméno Adresa školy... Adresa bydliště.... (Adresy vyplňte až po ukončení soutěžního kola, zejm. u prací postupujících do vyššího kola.) Národní institut pro další vzdělávání Senovážné nám. 25, 110 00

Více

PRACOVNÍ LIST KE STÁLÉ EXPOZICI ZÁKLADNÍ ŠKOLY

PRACOVNÍ LIST KE STÁLÉ EXPOZICI ZÁKLADNÍ ŠKOLY Odkaz J. A. Komenského. Tradice a výzvy české vzdělanosti Evropě PRACOVNÍ LIST KE STÁLÉ EXPOZICI ZÁKLADNÍ ŠKOLY Pokyny ke zpracování: Jednotlivé tematické celky jsou v expozici rozlišeny barevně. Na otázku

Více

Datum : červen 2012 Určení : dějepis, žáci 8. ročníku

Datum : červen 2012 Určení : dějepis, žáci 8. ročníku SJEDNOCENÍ ITÁLIE Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_17_05 Tématický celek: Evropa a Evropané Autor: Miroslav Finger

Více

Mají být Češi na co hrdí?

Mají být Češi na co hrdí? Mají být Češi na co hrdí? Co si představuješ pod pojmem hrdost? Zkus to vysvětlit vlastními slovy : Na co jsi ty sám/sama hrdý/hrdá? V jakých chvílích se v lidech nejčastěji probouzí vlastenectví?. Kdy

Více

Pod praporem SVOBODY, ROVNOSTI A BRATRSTVÍ se ve Francii uskutečnila revoluční změna politického a ústavního systému (1791 konstituční monarchie,

Pod praporem SVOBODY, ROVNOSTI A BRATRSTVÍ se ve Francii uskutečnila revoluční změna politického a ústavního systému (1791 konstituční monarchie, Pod praporem SVOBODY, ROVNOSTI A BRATRSTVÍ se ve Francii uskutečnila revoluční změna politického a ústavního systému (1791 konstituční monarchie, 1792 republika), jejíž hlavní vedoucí silou bylo měšťanstvo.

Více

Identifikátor materiálu EU: ICT 3 51. Mgr. Blanka Šteindlerová

Identifikátor materiálu EU: ICT 3 51. Mgr. Blanka Šteindlerová Identifikátor materiálu EU: ICT 3 51 Anotace Autor Jazyk Vzdělávací oblast Vzdělávací obor ICT = Předmět / téma Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřeby Prezentace seznamuje žáky s úkolem, průběhem

Více

2581/21/7.1.4/2010 PROJEKTU: Anotace: Prověřovací test z dějin- válečná a poválečná léta. Zdroj textu: vlastní

2581/21/7.1.4/2010 PROJEKTU: Anotace: Prověřovací test z dějin- válečná a poválečná léta. Zdroj textu: vlastní NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Martina Pajurková NÁZEV: VY_12_INOVACE_1.2.35.5._VL TÉMA: Vlastivěda, dějiny: prověřovací

Více

VÝVOJ ČESKÝCH ZEMÍ - OPAKOVÁNÍ

VÝVOJ ČESKÝCH ZEMÍ - OPAKOVÁNÍ VÝVOJ ČESKÝCH ZEMÍ - OPAKOVÁNÍ Obsahový cíl: - Žák si používá slovní zásobu k tématu Vývoj českých zemí. - Žák prokazuje znalost tématu doplňováním vhodných slovních spojení do vět. Jazykový cíl: - Žák

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Pořadové číslo DUM 298 Jméno autora Mgr. DANA ČANDOVÁ Datum, ve kterém byl DUM vytvořen 22. 4. 2012 Ročník, pro který je DUM určen Vzdělávací oblast (klíčová slova) Metodický

Více

Národní hrdost (pracovní list)

Národní hrdost (pracovní list) Základní škola a Mateřská škola Dolní Hbity, okres Příbram 6. ročník Národní hrdost (pracovní list) Mgr. Jana Vršecká VY_32_INOVACE_VO.Vr.20-1 - Popis Předmět: Výchova k občanství Stupeň vzdělávání: druhý

Více

Velká francouzská revoluce (1789 1794) Doplň pojmy do textu, pracuj s učebnicí: Konstituční monarchie ve Francii

Velká francouzská revoluce (1789 1794) Doplň pojmy do textu, pracuj s učebnicí: Konstituční monarchie ve Francii Velká francouzská revoluce (1789 1794) Doplň pojmy do textu, pracuj s učebnicí: Konstituční monarchie ve Francii Ústava schválena r., král mohl zákony pouze., volí jen občané, volí se i v. a v.... Politické

Více

5.5.2 Dějepis povinný předmět

5.5.2 Dějepis povinný předmět 5.5.2 Dějepis povinný předmět Učební plán předmětu 1. ročník 2. ročník 3. ročník 4. ročník 5. ročník 6. ročník 7. ročník 8. ročník 9. ročník 0 0 0 0 0 2 2 2 2 Předmět Dějepis je vyučován v dotaci 8 hodin

Více

Základní škola Náchod Plhov: ŠVP Klíče k životu. Téma, učivo Rozvíjené kompetence, očekávané výstupy Mezipředmětové vztahy Poznámky

Základní škola Náchod Plhov: ŠVP Klíče k životu. Téma, učivo Rozvíjené kompetence, očekávané výstupy Mezipředmětové vztahy Poznámky VZDĚLÁVACÍ OBLAST: VZDĚLÁVACÍ OBOR: PŘEDMĚT: ČLOVĚK A SPOLEČNOST DĚJEPIS DĚJEPIS 8. ROČNÍK Téma, učivo Rozvíjené kompetence, očekávané výstupy Mezipředmětové vztahy Poznámky Osvícenský absolutismus Osvícenství

Více

REVOLUCE Revoluce ve FRANCII

REVOLUCE Revoluce ve FRANCII REVOLUCE 1848 1849 - rok 1848: vypuknutí revolucí na mnoha místech Evropy - cíl: rovnoprávnost, svoboda, samostatnost, sjednocení (Itálie, Německo) - různé důvody: nespokojenost, hospodářské potíže, nemožnost

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ. Mgr. Jindřiška Řehořková VY_32_Inovace_7.2.3 Vznik ČSR

ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ. Mgr. Jindřiška Řehořková VY_32_Inovace_7.2.3 Vznik ČSR Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Název DUM: Mgr. Jindřiška Řehořková VY_32_Inovace_7.2.3 Vznik ČSR Název sady: Moderní dějiny 1914-1945 Číslo projektu: Anotace: CZ.1.07/1.4.00/21.3577 Prezentace

Více

uvede příčiny a důsledky světové hospodářské

uvede příčiny a důsledky světové hospodářské Podklad pro celoroční rozvržení učiva dějepisu v 9. ročníku Celoroční rozvržení očekávaných výstupů z RVP ZV, dílčích výstupů a učiva DĚJEPISU 9 škola: třída: vyučující: hodinová dotace: 66 vyučovacích

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Dějepis Sada:

Více

První republika.notebook. January 23, 2014

První republika.notebook. January 23, 2014 VY_32_INOVACE_VL_116 Téma hodiny: První republika Předmět: Vlastivěda Ročník: 5. třída Klíčová slova: demokracie, hospodářský rozmach, vzdělání, Skaut, Sokol, Tomáš Baťa Autor: Mgr. Renata Čuková Podzimková,

Více

Charakteristika předmětu:

Charakteristika předmětu: Vzdělávací oblast : Vyučovací předmět: Volitelné předměty Člověk a společnost Historický seminář Charakteristika předmětu: Vzdělávací obsah: Základem vzdělávacího obsahu předmětu Historický seminář je

Více

SAMOSTATNÉ ČESKOSLOVENSKO

SAMOSTATNÉ ČESKOSLOVENSKO SAMOSTATNÉ ČESKOSLOVENSKO Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 5. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se situací za doby trvání prvního samostatného československého státu. Učebnice: Obrazy z novějších

Více

Dějepis (dotace 2 vyuč. hod./týden)

Dějepis (dotace 2 vyuč. hod./týden) Tematický plán pro 7. ročník Dějepis (dotace 2 vyuč. hod./týden) Témata rozložená do jednotlivých měsíců školního roku MĚSÍC září říjen listopad prosinec TÉMATA Počátek středověku a vznik prvních evropských

Více

Seminář dějepisu (SDE) Světové a české dějiny od starověku po 20. století 3. ročník a septima

Seminář dějepisu (SDE) Světové a české dějiny od starověku po 20. století 3. ročník a septima Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Seminář dějepisu (SDE) Světové a české dějiny od starověku po 20. století 3. ročník a septima 2 hodiny týdně Dataprojektor Starověký blízký východ: staroorientální

Více

Kód VM: VY_32_INOVACE_4JIR46 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/21.2581

Kód VM: VY_32_INOVACE_4JIR46 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/21.2581 Kód VM: VY_32_INOVACE_4JIR46 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/21.2581 Autor: Mgr. Alena Jirsáková Datum: 22. 10. 2012 Ročník: 8. ročník Vzdělávací obor /

Více

Zařazení materiálu: Šablona: Sada: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (III/2) I. EU-OPVK-ICT-D-02. Číslo DUM:

Zařazení materiálu: Šablona: Sada: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (III/2) I. EU-OPVK-ICT-D-02. Číslo DUM: Projekt: Příjemce: Tvořivá škola, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3505 Základní škola Ruda nad Moravou, okres Šumperk, Sportovní 300, 789 63 Ruda nad Moravou Zařazení materiálu: Šablona: Sada:

Více

Dějepis. Člověk a společnost

Dějepis. Člověk a společnost Počet vyučovacích hodin za týden 1. ročník 2. ročník 3. ročník 4. ročník 5. ročník 6. ročník 7. ročník 8. ročník 9. ročník 0 0 0 0 0 2 2 2 2 8 Povinný Povinný Povinný Povinný Celkem Název předmětu Oblast

Více

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, Dobruška 5.5 ČLOVĚK A SPOLEČNOST DĚJEPIS Dějepis 7. ročník

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, Dobruška 5.5 ČLOVĚK A SPOLEČNOST DĚJEPIS Dějepis 7. ročník KŘESŤANSTVÍ A STŘEDOVĚKÁ EVROPA D-9-4-01 popíše podstatnou změnu evropské situace, která nastala v důsledku příchodu nových etnik, christianizace a vzniku států - určí časově příchod nových etnik na evropské

Více

Poj Pojďte dál, projděte branami poznání. Každá z nich otevírá další kousek cesty Masarykovým životem.

Poj Pojďte dál, projděte branami poznání. Každá z nich otevírá další kousek cesty Masarykovým životem. Poj Pojďte dál, projděte branami poznání. Každá z nich otevírá další kousek cesty Masarykovým životem. P KOVÁRNA Kovárna narození a dětství Tomáše Masaryka Místnost symbolizuje chudé prostředí a dětství

Více

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČR Číslo projektu Název projektu školy Šablona III/2 EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.4.00/21.2146

Více

Dějepis (dotace 2 vyuč. hod./týden)

Dějepis (dotace 2 vyuč. hod./týden) Tematický plán pro 9. ročník Dějepis (dotace 2 vyuč. hod./týden) Témata rozložená do jednotlivých měsíců školního roku MĚSÍC září říjen listopad prosinec TÉMATA Tematický okruh: Mezinárodní polit. situace

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162. U Lesa, Karviná - Ráj

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162. U Lesa, Karviná - Ráj Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola Zpracoval (tým 4) U Lesa, Karviná

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Pořadové číslo DUM 294 Jméno autora Mgr. DANA ČANDOVÁ Datum, ve kterém byl DUM vytvořen 2. 4. 2012 Ročník, pro který je DUM určen Vzdělávací oblast (klíčová slova) OSMÝ Člověk

Více

CZ.1.07/1.5.00/ Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/ Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor: Mgr. Alena Hynčicová Tematický celek: 20. století Cílová skupina: I. ročník SŠ Anotace: Materiál má podobu pracovního listu s úlohami, pomocí nichž se žáci seznámí s poválečným uspořádáním Evropy

Více

- revoluce urychlena krizí v Anglii, neúroda nedostatek brambor

- revoluce urychlena krizí v Anglii, neúroda nedostatek brambor Otázka: Revoluční rok 1848 1849 Předmět: Dějepis Přidal(a): Pavla příčiny: - vliv průmyslové revoluce na politiku - rozvoj kapitalismu - odpor k vládě šlechta a přežitkům feudalismu - požadavek konstituce

Více

Identifikátor materiálu EU: ICT 3 48

Identifikátor materiálu EU: ICT 3 48 Identifikátor materiálu EU: ICT 3 48 Anotace Autor Jazyk Vzdělávací oblast Vzdělávací obor ICT = Předmět / téma Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřeby Prezentace stručně popisuje pojem osvícenství,

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

NÁRODNÍ OBROZENÍ. SITUACE V ČESKÉM KRÁLOVSTVÍ v 18.st.

NÁRODNÍ OBROZENÍ. SITUACE V ČESKÉM KRÁLOVSTVÍ v 18.st. NÁRODNÍ OBROZENÍ = české národní hnutí 18. a 19. století snaha o obnovení potlačené české kultury / jazyka, literatury, divadelního umění / SITUACE V ČESKÉM KRÁLOVSTVÍ v 18.st. součástí Rakouska / habsburská

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

A B C D E F. Třicátá léta ve 20.

A B C D E F. Třicátá léta ve 20. A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost 2 Vzdělávací obor: Dějepis 3 Vzdělávací předmět: Dějepis 4 Ročník: 9. 5 Klíčové kompetence Výstupy Učivo (Dílčí kompetence) 6 Kompetence k učení rozlišením

Více

DĚJEPIS. A/ Charakteristika vyučovacího předmětu

DĚJEPIS. A/ Charakteristika vyučovacího předmětu DĚJEPIS A/ Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové vymezení Vyučovací předmět Dějepis rozpracovává vzdělávací obsah oboru Dějepis patřícího do vzdělávací oblasti Člověk a společnost. Navazuje na

Více

Předmět: DĚJEPIS Ročník: 9. ŠVP Základní škola Brno, Hroznová 1. Výstupy předmětu

Předmět: DĚJEPIS Ročník: 9. ŠVP Základní škola Brno, Hroznová 1. Výstupy předmětu Opakování učiva 8. ročníku Brainstorming, práce s mapou, opakovací soutěže Určí základní historické události 19. stol. příčiny, důsledky a chronologie. Vysvětlí základní politické, sociální, ekonomické

Více

Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Písek

Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Písek Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Písek Pracovní list DUMu v rámci projektu Evropské peníze pro Obchodní akademii Písek", reg. č. CZ.1.07/1.5.00/34.0301 Číslo a název

Více

Základní škola a Mateřská škola Vraclav, okres Ústí nad Orlicí

Základní škola a Mateřská škola Vraclav, okres Ústí nad Orlicí Základní škola a Mateřská škola Vraclav, okres Ústí nad Orlicí Vraclav 52, 565 42 Tel.: 465 482 115 e:mail: škola@vraclav.cz www: zsvraclav.cz Číslo projektu Název šablony Vyučovací předmět Vzdělávací

Více

Vzdělávací materiál. vytvořený v projektu OP VK CZ.1.07/1.5.00/ Anotace. Novodobé dějiny. Německo v 2. polovině 19.

Vzdělávací materiál. vytvořený v projektu OP VK CZ.1.07/1.5.00/ Anotace. Novodobé dějiny. Německo v 2. polovině 19. Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy: Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu: Název projektu: Číslo a název klíčové aktivity: CZ.1.07/1.5.00/34.0211 Zlepšení podmínek

Více

CZ.1.07/1.4.00/21.1920

CZ.1.07/1.4.00/21.1920 MNICHOV 1938 Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_17_18 Tématický celek: Evropa a Evropané Autor: Miroslav Finger Datum

Více

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 email: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Dějepis Sada:

Více

December 28, 2011. VY_32_INOVACE_d_6_01.notebook

December 28, 2011. VY_32_INOVACE_d_6_01.notebook VY_32_INOVACE_d_6_01.notebook Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Zkvalitnění a zefektivnění výuky (OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost) 1. světová válka opakujeme December 28, 2011 Registrační

Více

Příloha 8 ATLASOVÁ TVORBA

Příloha 8 ATLASOVÁ TVORBA ATLASOVÁ TVORBA Vyjádřením a uznáním vysoké úrovně znalostí a tvůrčích schopností příslušníků Vojenského zeměpisného ústavu v oborech kartografie, geografie a kartografická polygrafie byla účast jeho redaktorů,

Více

Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více

Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2970 Identifikátor materiálu Název klíčové aktivity Vzdělávací oblast Vzdělávací předmět / obor Tematický

Více