Souhrnná teritoriální informace Guinea

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Souhrnná teritoriální informace Guinea"

Transkript

1 Souhrnná teritoriální informace Zpracováno a aktualizováno zastupitelským úřadem ČR v Akkře (Ghana) ke dni Seznam kapitol souhrnné teritoriálné informace: 1. Základní informace o teritoriu 2. Vnitropolitická charakteristika 3. Zahraničně-politická orientace 4. Ekonomická charakteristika země 5. Finanční a daňový sektor 6. Zahraniční obchod země 7. Obchodní a ekonomická spolupráce s ČR 8. Základní podmínky pro uplatnění českého zboží na trhu 9. Investiční klima 10. Očekávaný vývoj v teritoriu 1/20 Zastupitelský úřad Akkra (Ghana)

2 1. Základní informace o teritoriu 1.1. Oficiální název státu Guinejská republika (République de Guinée) 1.2. Rozloha km Počet obyvatel, hustota na km², podíl ekonomicky činného obyvatelstva 9,3 mil. hustota obyvatel : 39,04 obyvatel / km 2 Věková struktura: 0 14let: 44,3 % 15 64let: 52,5 % nad 65 let: 3,2 % podíl ekonomicky činného obyvatelstva : cca 3,7 mil 1.4. Průměrný roční přírůstek obyvatelstva a jeho demografické složení 2,62 % 1.5. Národnostní složení Hlavní etnické skupiny : Peul (40 %), Malinké (30 %), Soussou (20 %), Kissi, Kpellé aj Náboženské složení muslimové 80 % křesťané 10% tradiční náboženství 10 % 1.7. Úřední jazyk a ostatní nejčastěji používané jazyky francouzština místní používané jazyky : malinké, pular 1.8. Administrativně správní členění země, hlavní město a další velká města 33 prefektur a 1 speciální zóna hlavní město : Conakry (1,2 mil. obyvatel) 2/20 Zastupitelský úřad Akkra (Ghana)

3 další velká města : Kindia (300 tis. obyv.), Nzerekore (300 tis. obyv.), Kankan (250 tis. obyv), Labé (250 tis. obyv.) 1.9. Peněžní jednotka a její členění, používání jiných měn V květnu 2007 provedla centrální banka úpravu kurzu (1USD = 3,450 Gnf duben květen 2007). Guinejský frank, 1 USD = 4,537Gnf (konec roku 2007). Očekávaný průměr pro rok USD = 5,500 Gnf a USD = 6,500 Gnf Státní svátky, obvyklá pracovní a prodejní doba 1. leden, 3. duben, 1. květen, 15. srpen, 2. říjen, 25. prosinec, Tabaski, Velikonoční pondělí, Mouloud, konec Ramadánu Místní zvyklosti důležité pro obchodní kontakty Při plánování obchodního jednání je třeba vzít v úvahu nedochvilnost. Jednání jsou často odkládána a obchodní partneři se na schůzky velmi často vůbec nedostaví. Při přípravě a plánování doby jednání je zpravidla nutné plánovat několikadenní rezervu. Jednacím jazykem při obchodních jednáních v Guineji je francouzština, znalost anglického jazyka je nízká. Oblečení je buďto tradiční nebo evropské (pro jednání je vždy žádoucí oblek s kravatou). Význam známostí a osobních kontaktů je při uzavírání obchodů zásadní. Při vyřizování obchodních (ale i ostatních) záležitostí na úřadech je třeba počítat s relativně dlouhými čekacími dobami, vysokou mírou byrokracie a korupce. 80% obyvatelstva je muslimského vyznání Podmínky využívání místní zdravotní péče českými občany a občany EU Při jakýchkoli problémech radíme kontaktovat HK ČR v Conakry. Při ošetření v místních zdravotnických zařízeních, které lze doporučit jen v naléhavých případech, je nutné mít u sebe finanční hotovost. Doporučujeme před cestou uzavřít dobré cestovní pojištění. Ve vážnějších případech se doporučuje odlet do ČR Víza, poplatky, specifické podmínky cestování do teritoria Vízum je možné obdržet na ZÚ Guineje v Bonnu. Poplatek je 1500 Kč.- za jednorázové vízum a 4000 Kč.- za vícenásobné vízum. Povinné je očkování proti žluté zimnici. je silně malarická oblast a cestovatelům důrazně doporučujeme kontaktovat před cestou lékaře a případná zdravotní rizika před cestou konzultovat. Rovněž doporučujeme očkování proti tyfu, meningitidě a žloutence typu A i B. Z Evropy létá do Guineje linka Air France. Do Guineje je rovněž možné cestovat přes Dakar (Air Senegal) nebo Akkru (Belview, Slokair, Air Ivoire ). V hlavním městě je rozšířena pouliční kriminalita nedoporučujeme vycházet ani vyjíždět ven po setmění. Časté jsou pouliční zátarasy na kterých se vybírají poplatky za průjezd. Politická situace je nepředvídatelná a může se rychle měnit. Doporučujeme do 3/20 Zastupitelský úřad Akkra (Ghana)

4 Guineji cestovat pouze v nutných případech. Bezpečnostní rizika doporučujeme konzultovat s honorárním konzulem ČR v Conakry Oblasti se zvýšeným rizikem pro cizince vhodnost návštěvy s ohledem na politickou či jinou situaci v zemi Přes své značné nerostné bohatství zůstává mezi nejchudšími zeměmi světa a je destabilizačním prvkem západní Afriky. Přetrvává nadále napětí ekonomické i etnické. Nový premiér nebude pravděpodobně schopen naplnit očekávání obyvatel Guineje na rychlé zlepšení špatné hospodářské situace. Všeobecně se očekávalo, že prezident Lansana Conté se bude sice neochotně, ale přesto, dělit o moc v zemi s premiérem Lansanou Kouayté až do posunutých prosincových parlamentních voleb (původně se měly konat v březnu tohoto roku). Zároveň se ovšem předvídalo, že by se prezident mohl pokusit o politické provokace, které by mohly v mezidobí vést až k převratu. Prezident Conté veřejně vyjadřoval nespokojenost s reformami vlády L. Kouayté. odvolal mezinárodně uznávaného premiéra v květnu tohoto roku. Nahradil ho dlouholetým spojencem Ahmedem Tidjane Soaré. Nebezpečí politických střetů a možnost vojenského převratu nadále trvají, protože vláda je obviňována ze zhoršování životní úrovně a jsou vážně ohrožen daňové, měnové, ekonomické i politické reformy. Program PRGF na snižování chudoby, plánovaných na roky je rovněž vážně ohrožen. Nedostatek potravin a vysoké mezinárodní ceny ropy zřejmě udrží 30 % inflaci v roce 2008 a 25 % inflaci v roce Deficit běžného účtu se zřejmě zvýší z 10,5 %/HDP v roce 2008 na 11,1 %/HDP v roce Kontakty na zastupitelské úřady ČR v teritoriu (včetně generálních či honorárních konzulátů) popis spojení z letiště a z centra města Embassy of the Czech Republic Kanda High Road No. 2, House No. C 260/5 P. O. Box 5226, Accra - North Tel : , Fax: Velvyslanec: ing. Miroslav Křenek Teritoriální působnost ZÚ ČR v Ghaně : Ghana, Togo, Libérie, Sierra Leone, Pobřeží slonoviny, Burkina Faso, Niger,, -Bissau, Gambie Consulat honoraire de la République tchéque Rue KA 028 (Siēge OKB Agency) Almamya, Kaloum, Conakry telefon: 00224/ fax: 00224/ mobil: 00224/ úřadu: Conakry@honorary.mzv.cz Honorární konzul: MUDr. Hasmiou DIA telefon rezidence: 00224/ mobil : 00224/ hasmioudia@yahoo.com Kontakty na zastoupení ostatních českých institucí (Česká centra, CzechTrade, CzechInvest, CzechTourism) V Guineji nemá zastoupení žádná česká instituce. 4/20 Zastupitelský úřad Akkra (Ghana)

5 V Praze byla registrována Smíšená komora ČR Rovníková Gabon Senegal. Adresa: Staroměstská náměstí 15, Praha 1. tel nebo , fax , Praktická telefonní čísla v teritoriu (záchranka, dopravní policie, požárníci, infolinky apod.) Internetové informační zdroje Adresy významných institucí viz. 5/20 Zastupitelský úřad Akkra (Ghana)

6 2. Vnitropolitická charakteristika 2.1. Stručná charakteristika politického systému je republika prezidentského typu. Prezident je volen v přímých volbách na 7 let. V čele vlády stojí ministerský předseda jmenovaný prezidentem (Ahmed Tidjane Soaré, květen 2008). Vláda je jmenována prezidentem na návrh premiéra. Zákonodárná moc je soustředěna v jednokomorovém Národním lidovém shromáždění, kde zasedá 114 poslanců. Nejvýznamnější politické strany a hnutí: Strana jednoty a pokroku (PUP, vládnoucí strana), Unie pro progres a obnovu (UPR), Unie pro pokrok v Guineji (UPG), Svaz guinejského lidu (RPG), Demokratická strana Guineje africký demokratický svaz (PDG-RDA), Lidová strana Guineje (PPG), Unie demokratických sil Guineje (UFDG), Unie republikánů (UFR), Národní unie pro pokrok (UPN). Parlamentní volby by se měly konat v prosinci Hlava státu (jméno, kompetence) Prezident republiky, Lansana Conté (PUP), stojí v čele státu od smrti diktátora Sekou Touré v roce V posledních prezidentských volbách konaných v roce 2003 zvítězil výraznou převahou 95,3 % hlasů (v podstatě neměl protikandidáta) Složení vlády Prezident Lansana CONTE, Gen. Předseda vlády Ahmed Tidiane SOUARE Ministr pro administrativní reformy a veřejnou správu Makale TRAORE Ministr zemědělství Mahmoud CAMARA Ministr obchodu a pro konkurenční schopnosti Yacine BARRY Ministr komunikací a nových informačních technologií Tibou CAMARA Ministr kultury,umění a využití volného času Aly Gilbert IFONO Ministr pro decentralizaci a lokální rozvoj Ibrahima DIAKITE Ministr vnitra Almamy Kabele CAMARA Ministr pro rozvoj a životní prostředí Papa Koly KOUROUMA Ministr pro ekonomiku a finance Ousmane DORE Ministr energetiky a vodních zdrojů Ansoumane CONDE Ministr rybolovu a aquakultury Youssouf SYLLA Ministr zahraničních věcí Amadou Lamarana BAH Ministr zdravotnictví a hygieny Mariame BEA VOUGI Ministr vyššího vzdělání a vědeckého výzkumu Gomou Nianga KOMATA Ministr průmyslového rozvoje, malých a středních podniků a uměleckých řemesel Youssouf DIALLO Ministr spravedlnosti a správce pečetí Bachir TOURE Ministr chovu živého skotu a ochrany zvířat El Hadj Diao KANTE Ministr pro těžbu a geologii Ahmad KANTE Ministr pro národní usmíření, solidaritu a institucionální vztahy Ahmadou Oury BAH Ministr pro otázky Guinejců žijících v zahraničí a africké otázky Harouna BERETE Ministr plánování a spolupráce Djigui CAMARA Ministr pro Pre-University & Civic Education Ousmane SOUARE Ministr pro veřejné práce Amadou Poredaka DIALLO Ministr pro bezpečnost a civilní ochranu Mohamed DAMBA Ministr pro záležitosti sociální, žen a dětí Germaine MANGUE Ministr pro státní kontrolu a dobrého řízení Souleymane CISSE Ministr pro technické vzdělávání a odborný výcvik Sanoussi KABA Ministr pro záležitosti teritoriální, administrativní a politické Sekouba BANGOURA 6/20 Zastupitelský úřad Akkra (Ghana)

7 Ministr pro turistiku a propagaci hotelů Bah Mairnouna DIALLO Ministr dopravy Cheick TOURE Ministr pro městské plánování a bydlení Saidouba CAMARA Ministr mládeže a sportu Issa CONDE Ministr pro zaměstnávání mládeže Ahmadou DIALLO 7/20 Zastupitelský úřad Akkra (Ghana)

8 3. Zahraničně-politická orientace 3.1. Členství v mezinárodních organizacích a regionálních uskupeních UN, AU, ECOWAS, WTO, IMF, UNCTAD, UNESCO aj. patří mezi země ACP Účast země na mnohostranných smlouvách a dohodách se rozhodla nepodepsat an interim EPA s EU a dává přednost preferenčnímu přístupu na trhy EU podle pravidla Everything But Arms, smlouvy vyplývající z členství v ECOWAS Přehled bilaterálních smluv s ČR (včetně data vstupu) mimo smluv dle kap.7.1. V současné době jsou právně platné následující mezinárodní smlouvy: Dohoda o kulturní spolupráci mezi Československou republikou a Guinejskou republikou z roku 1959 Dohoda o leteckých službách mezi Československou socialistickou republikou a Guinejskou republikou z roku 1961 Dohoda mezi vládou Československé socialistické republiky a vládou Guinejské republiky o vědeckotechnické spolupráci z roku /20 Zastupitelský úřad Akkra (Ghana)

9 4. Ekonomická charakteristika země 4.1. Zhodnocení hospodářského vývoje za minulý rok, předpověď dalšího vývoje má velké nerostné bohatství země (diamanty, zlato, bauxit, železná ruda, uran, výhledově i ropa), patří však díky špatné správě věcí veřejných k nejchudším zemím světa. Kvůli velké inflaci, která se pohybuje kolem 30 %, se den ze dne vše zdražuje, potraviny se stávají těžko dostupnými. Odhad růstu reálného HDP za rok 2007 je velmi nízký 1,5 % a odráží nízkou výkonnost ekonomiky mimo těžební důmysl. Stejně tak pokračuje nízká výkonnost zemědělství, které prakticky spočívá ve výrobě k přežití a omezený obchodní sektor se potýká s vážnými nedostatky v dopravě a tržní infrastruktuře. Na nízké úrovni zůstává růst zpracovatelského průmyslu, obchodu, telekomunikacích a službách z důvodů nedostatku el. energie, zásobování vodou a nízkou spotřební poptávkou z důvodů trvale se snižujících příjmů obyvatel. Díky řadě probíhajících projektů na těžbu nerostů by se růst HDP v roce 2008 mohl zvýšit na 1,8 % a v roce 2009 na 2 %. Bude to přirozeně záležet i ekonomice mimo těžební průmysl. Těžební průmysl je hybnou silou ekonomiky. disponuje zhruba 1/3 světových zásob bauxitu s vysokým obsahem hliníku a je druhým největším světovým vývozcem této suroviny. V zemi se dále těží a vyváží zlato, železná ruda a diamanty. Poplatky za licence a příjmy z těžby tvoří 80 % příjmů státní pokladny. Přitahuje rovněž rozhodující část zahraničních investic. Reforma nové vlády se těžebního sektoru velmi dotýká vláda se snaží revidovat všechny těžební kontrakty a kde jsou nevýhodné, bude se snažit tyto smlouvy renegociovat. Údaje IMF konstatují, že Rusko je největším partnerem pro guinejský export bauxitová ruda a hliník, zatímco Čína je nejvýznamnějším zdrojem importů do Guineje pro levné oblečení a spotřební zboží Základní makroekonomické ukazatele za posledních 5 let (HDP/ obyv., vývoj objemu HDP, podíl odvětví na tvorbě HDP, míra inflace, míra nezaměstnanosti) Hrubý domácí produkt (HDP) (*) 4,8 mld.usd (2007) (*kvalifikovaný odhad EIU) Meziroční přírůstky HDP v procentech oproti předchozímu roku ,3 2,2 1,5 1,8 2,0 Míra inflace 30 %* Vývoj inflace za období posledních 5 let ,5 % 31,1 % 30,0 % 23,4 % 30,0% 25,0 % Měsíc/ rok Vývoj devizového kurzu FG vůči USD 6/04 12/04 6/05 12/05 6/06 12/06 12/ /20 Zastupitelský úřad Akkra (Ghana)

10 Kurs ,2009 odhad 4.3. Průmysl struktura, tempo růstu, nosné obory Na celkové tvorbě HDP se průmyslová výroba v roce 2005 podílela cca 32 %, zejména díky nosnému těžebnímu průmyslu. Těžební průmysl Je hybnou silou ekonomiky. disponuje zhruba 1/3 světových zásob bauxitu s vysokým obsahem hliníku a je druhým největším světovým vývozcem této suroviny. V zemi se dále těží a vyváží zlato, železná ruda a diamanty. Poplatky za licence a příjmy z těžby tvoří 80 % příjmů státní pokladny. Přitahuje rovněž rozhodující část zahraničních investic. Reforma nové vlády se těžebního sektoru velmi dotýká vláda se snaží revidovat všechny těžební kontrakty a kde jsou nevýhodné, bude se snažit tyto smlouvy renegociovat. Pozitivní zprávou posledních dnů je objev ložiska uranu v Guineji Stavebnictví Díky přílivu peněž od guinejské diaspory se rozvíjí zejména výstavba rodinných domů v okolí hlavního města Zemědělství vývoj, struktura Zemědělství je na velmi nízké úrovni a do Guineje se musí dovážet základní potraviny (rýže). Na celkové tvorbě HDP se tento sektor podílel 23 %, zaměstnává však až 76 % obyvatel. Pěstuje se rýže, káva, maniok, ananas a banány Služby Na tvorbě HDP se podílí 45 %. Nejrychleji se rozvíjí telekomunikace. Bankovní systém je slabý a trpí nedostatkem finančních prostředků Infrastruktura (doprava, telekomunikace, energetika z toho jaderná) Doprava Země má kolem km silnic, z toho je pouze desetina asfaltovaných a většinou ve špatném stavu. Železnice (837 km) je využívána pouze pro nákladní dopravu pro potřebu důlních společností. Jediné mezinárodní letiště je v Conakry. Námořní přístavy jsou v Conakry a Kamsaru. Telekomunikace Pevná telefonní síť je ve špatném stavu. Malajský Telekom, který vlastnil 60 % podíl ve společnosti Sotelgui z Guineji odešel v roce 2005 (probíhají jednání s čínskými firmami). V zemi je kolem 160 tisíc pevných linek. Rychle se naopak rozvíjí mobilní sítě. V Guineji nyní působí čtyři operátoři s přibližně 250 tis. uživateli jejich počet velmi rychle roste. V zemi je zhruba uživatelů internetu. Energetika V tepelných a vodních elektrárnách se vyrobí 840 mil. kwh elektrické energie, která se v zemi spotřebuje. Stavba nové vodní elektrárny na řece Konkouré s kapacitou 750 MW se začne budovat s pomocí ČLR (850 10/20 Zastupitelský úřad Akkra (Ghana)

11 mil. USD) v roce K elektřině má přístup necelá desetina obyvatel a výpadky dodávek jsou časté dokonce i v hlavním městě Přijímaná a poskytovaná rozvojová pomoc Největšími bilaterálními donory jsou Francie a USA, WB a IMF očekávají další vývoj. Obnovení ZRS (která byla díky politické situaci zmrazená) přislíbila rovněž EU i jejich pomoc však zůstává limitovaná a podmíněná reformami. Velmi aktivní je ČLR. 11/20 Zastupitelský úřad Akkra (Ghana)

12 5. Finanční a daňový sektor 5.1. Státní rozpočet příjmy, výdaje, saldo za posledních 5 let Rozpočty jsou dlouhodobě deficitní. Špatná fiskální disciplína a praktická nedostupnost věrohodných statistik znemožňují určit skutečnou výši deficitu. Financování deficitu dopadá na Centrální banku a je hlavním motorem vysoké inflace. Státní rozpočet Položka /rok Celkové příjmy a dary (mld.fg) 1027,4 1531,4 Fiskální příjmy ,6 Příjmy z důlní činnosti ,8 Dary 91,4 95,8 Celkové výdaje a půjčky 1464,2 1672,6 Běžné výdaje 1015,9 1183,1 Kapitálové výdaje ,7 Půjčky 4,3 4,9 Rozpočtový deficit -436,8-141, Platební bilance (běžný, kapitálový, finanční účet), devizové rezervy (za posledních 5 let) Platební bilance (mil. USD) Položka /rok Běžný účet -199,8-187,5-174,8-135,4-171,8 Kapitálový účet N/a N/a N/a N/a N/a Finanční účet N/a N/a N/a N/a N/a Devizové rezervy 171,4 138,1 110,5 95, Zahraniční zadluženost, dluhová služba Vývoj celkového zahraničního dluhu v mil. USD (podle údajů EIU) Nová vláda se bude snažit o oddlužení země a zařazení do programu HIPC pokud se ale nestabilizuje politická situace a nebudou provedeny radikální ekonomické reformy, není pravděpodobné, že by se jí to podařilo Bankovní systém (hlavní banky a pojišťovny) Bankovní systém je velmi slabý a trpí nedostatkem deviz. Monetární politika je teoreticky řízena Centrální bankou, ta však byla v minulosti zcela pod kontrolou vlády (financovala aktivity prezidenta, jeho strany i jeho obchodních přátel). Nový premiér zřídil komisi, která má za úkol Centrální banku reformovat. Hlavním cílem pro nejbližší období je zkrotit inflaci. 12/20 Zastupitelský úřad Akkra (Ghana)

13 V zemi působí šest komerčních bank se zahraniční účastí Banque Internationale de Commerce et l Industrie, Ecobank Guinée, International Commercial Bank, Société Generale de Banques en Guinée, Union Internationale de Banque en Guinée a Banque Islamique de Guinee Daňový systém VAT ve výši 18 %. Bližší údaje o daňovém systému nejsou známy. Velcí investoři, těžební podniky, investoři do prioritních sektorů (potravinářství, zpracování minerálů, turistika, stavebnictví) nebo mimo hlavní město mají řadu daňových a celních úlev, včetně 3-8letých daňových prázdnin. 13/20 Zastupitelský úřad Akkra (Ghana)

14 6. Zahraniční obchod země 6.1. Obchodní bilance za posledních 5 let vývoz, dovoz, saldo tabulka Vývoz zboží celkem (v mil. USD) ,3 725,6 841,4 1, ,128.0 Dovoz zboží celkem (v mil. USD) ,3-688,4-754,9-939,5-1,202.3 Obchodní bilance (v mil. USD) ,1-35,3 37,2 107,9 129,5 (podle údajů EIU), * statistiky IMF se výrazně liší, obchodní bilance je podle IMF trvale záporná 6.2. Teritoriální struktura postavení v (k) EU Hlavními dovozci zboží Guineje jsou zejména Ruská federace 16,2 %, Ukrajina 13,9 %, Španělsko 13,3 %, Jižní Korea 12,9 %. Zboží se dováží hlavně z ČLR 22,8 %, Francie 16,9 %, Holandsko 15,1 %, Belgie 8,3 %. Podíl čínského zboží rychle roste Komoditní struktura Nejdůležitějším vývozním artiklem je bauxit a alumina, dále se vyváží je to zlato a diamanty. Dováží se potraviny všeho druhu, spotřební zboží, stavební materiály, ropa a ropné produkty, stroje a dopravní prostředky Dovozní podmínky a dokumenty (po vstupu do EU), celní systém, kontrola vývozu Dovozce zboží nad 5000 USD potřebuje dovozní povolení (Demande déscriptive d importation). Dovozní clo je 33 % na většinu položek, investoři však mají řadu výjimek. Základní potraviny mají celní sazbu 1 2 %. Na luxusní zboží (tabák, alkohol, automobily ) je přirážka ve výši % ( Ochrana domácího trhu Zakázán je dovoz zbraní a vojenského materiálu a drog Zóny volného obchodu Neexistují. 14/20 Zastupitelský úřad Akkra (Ghana)

15 7. Obchodní a ekonomická spolupráce s ČR 7.1. Smluvní základna viz Bilance vzájemné obchodní výměny za posledních 5 let tabulka Vývoj vzájemné obchodní výměny (v tis.usd) Rok /08 Vývoz Dovoz Obrat Saldo (podle údajů MPaO ČR) 7.3. Komoditní struktura českého vývozu/dovozu Pořadí podle komoditního složení našeho vývozu podle SITC v roce 2006 Pořadí Komoditní skupina podle SITC 1. SITC5 - Chemikálie a příbuzné materiály 2. SITC2 Surové materiály 3. SITC6 Tržní výrobky 4. SITC7 Stroje a přepravní zařízení 5. SITC 8 Průmyslové spotřební zboží (podle údajů ČSÚ) Hlavní vývozní komodity ČR: holící potřeby, second hand ošacení, výrobky z papíru, radiotelefonické přístroje a zařízení. Hlavní dovozní komodity ČR: bauxit, alumina, káva, tropické dřevo Perspektivní položky českého exportu (velikost trhu, podíl domácí výroby a dovozu) Jde o malý trh charakterizovaný nízkou kupní silou obyvatel a vysokou konkurencí levných dovozů. Perspektivními oblastmi jsou potravinářské výrobky, domácí potřeby všeho druhu, bižuterie, sklo a porcelán, chemikálie, stavební materiály, strojní zařízení (i repasované), důlní a stavební stroje, jednoduché strojní vybavení dílen, telekomunikační zařízení, zemědělské stroje, automobily (i ojeté), malá dopravní letadla, ošacení (včetně second-handu), pneumatiky atd Firmy a joint-ventures ve vzájemném obchodu a v ostatních oblastech ekonomické spolupráce Údaje nejsou k dispozici. 15/20 Zastupitelský úřad Akkra (Ghana)

16 7.6. Vyhodnocení poptávek v teritoriu po českém zboží, výrobní kooperaci ZÚ Akkra se nesetkal s poptávkou z Guineje, místní podnikatelé se většinou obrací přímo na HK ČR v Conakry, případně přímo na výrobce v ČR Zahraniční rozvojová spolupráce ČR poskytla Guineji několik studijních stipendií Vzájemná výměna v oblasti služeb Údaje nejsou k dispozici Podmínky pro zaměstnávání občanů z ČR 16/20 Zastupitelský úřad Akkra (Ghana)

17 8. Základní podmínky pro uplatnění českého zboží na trhu 8.1. Distribuční a prodejní kanály, využívání místních zástupců, další faktory ovlivňující prodej Navázání vztahu s místním spolehlivým partnerem (dovozcem, distributorem, zástupcem) s dobrými kontakty a známostmi je základní podmínkou úspěšného obchodu. V případě zájmu doporučujeme kontaktovat honorárního konzula ČR v Guineji. Konzumní zboží je většinou dováženo a distribuováno velkoobchodníky (Libanonci, Číňané). Dovozci luxusního zboží stejně jako důlní firmy většinou nakoupí a dovezou zboží přímo od výrobce Podmínky zaměstnávání cizinců a místních sil má relativně striktní zákoník práce (1988) chránící práva zaměstnanců (systém vyplácení mezd, dovolená, nemocenská, práce přesčas...). Nejpřísnější je v případě těžebních firem. Zaměstnavatel může propustit zaměstnance bez souhlasu úřadu práce (ve skutečnosti je to ale relativně těžké) a rovněž zrušil ustanovení, že je možné zaměstnávat pouze guinejské občany. Sociální pojištění je 23 % z platu (18 % platí zaměstnavatel). Odbory jsou v Guineji jednou z nejmocnějších organizací Podmínky pro zřízení kanceláře, reprezentace, společného podniku Zřízení je relativně jednoduché je třeba předložit stanovy společnosti, uložit základní kapitál na bankovní účet v Guineji, zaregistrovat společnost na Registru obchodních aktivit (obchodní rejstřík při Úřadu na podporu investic) a založení uveřejnit ve Věstníku. Proces je centralizovaný přes Centre de formalités des entreprises. Pokud firma hodlá podnikat ve zvýhodněném režimu a uchází se o daňové úlevy (viz. 5.5), musí mít souhlas Ministerstva financí, příslušného sektorového ministerstva a Národní investiční komise Požadavky na propagaci, marketing, reklamu (využití HSP) Inzeráty v denním tisku mají vzhledem k nízké vzdělanosti a nákladu pouze omezený dosah. Největší impakt má reklama v rozhlasu Způsoby řešení obchodních sporů Ve vztahu k českým firmám jsme dosud nezaznamenali případ obchodního sporu, který by musel být řešen třetí stranou (soudem, místním arbitrážím soudem). Při řešení obchodních sporů je vždy žádoucí dát přednost mimosoudnímu jednání. V každém případě doporučujeme zakomponovat do kontraktu ustanovení, na základě kterého by případné arbitrážní řízení probíhalo mimo Guineu Režim zadávání veřejných zakázek Oznámení v denním tisku. Donoři si většinou stanovují podmínky výběrových řízení sami (pokud jde o investici nad 1mil USD řídí tendr Centrální zakázková agentura). Ministerstva vypisují výběrová řízení na nákup služeb a materiálu pro svoje projekty přímo. Vláda často za dodané služby nebo zboží neplatí doporučuje se platba předem Problémy a rizika místního trhu Guinejský trh je dlouhodobě orientován především na cenu. Nízká koupěschopnost velké většiny obyvatelstva tlačí dovozní ceny na minimum. Dovozci hledají nejlacinější nákupní možnosti, často na 17/20 Zastupitelský úřad Akkra (Ghana)

18 úkor kvality, významnou část dovozu tvoří použité výrobky (textil, obuv, ojeté pneumatiky, dopravní prostředky). Zákazník dává přednost nižší technické úrovni před technickými novinkami. Riskantní jsou např. dodávky strojů s elektronickým ovládáním, bez úpravy pro tropické podnebí. Český exportér musí počítat s tím, že dodané stroje budou pracovat ve vlhkém prostředí, v ovzduší s relativní vlhkostí 96 % a teplotách kolem 35 o C, při značném kolísání (nebo výpadcích) elektrického napětí. Česká firma musí být připravena na politickou nestabilitu, nestandardní postupy a jednání partnera, neprůhledné zákony, vysokou korupci, nízkou kvalifikaci pracovních sil, špatnou infrastrukturu Problematika ochrany duševního vlastnictví Vláda Guineje řeší základní existenční problémy obyvatel, ochrana duševního vlastnictví nepatří mezi její priority (přestože existuje Service national de la propriété des marques et licences). Podíl padělaného zboží (většinou asijského původu) na trhu je velmi vysoký Obvyklé platební podmínky, platební morálka Neexistuje agentura, která by byla schopna prověřit spolehlivost obchodního partnera. Doporučujeme opatrnost a co nejlepší zajištění placení (např. platba předem, potvrzený neodvolatelný LL, atd.) Významné veletrhy a výstavy v teritoriu Neexistují. Lokální význam má Mezinárodní veletrh v Conakry konaný každý druhý rok v listopadu. 18/20 Zastupitelský úřad Akkra (Ghana)

19 9. Investiční klima Investiční klima není příznivé snad s výjimkou průzkumu a těžby nerostných surovin. V současné době doporučujeme dávat přednost vývozu zboží před investicemi. Základními zákony řídícími investice jsou: Zákon o investicích z roku 1987, v těžbě nerostných surovin je to pak Horní zákon z roku Vyvlastnění je možné ve státním zájmu Podmínky vstupu zahraničního kapitálu (omezení, pobídky pro investory) Zákon o investicích zakotvuje právo zahraničních subjektů podnikat na území Guineje v souladu se zákony. Podniky mohou být ze 100 % vlastněny cizím kapitálem. Speciální zákony upravují podnikání v telekomunikacích a hornictví. Zvýhodněné podmínky mají sektory s vysokou prioritou a investice mimo hlavní město (5.5). Řadu výhod mají rovněž malé a střední podniky a firmy vyrábějící na export Přímé zahraniční investice v teritoriu (odvětvová a teritoriální struktura) V drtivé většině jde o investice velkých mezinárodních korporací do těžebního průmyslu. V souvislosti s posledními politickými změnami nejsou známy odhadované údaje České investice v teritoriu V letech neinvestovala v Guineji žádná česká firma Nejperspektivnější odvětví pro investice, privatizační a rozvojové projekty Nejperspektivnějšími odvětvími pro investice zůstává těžba nerostných surovin a zemědělsko potravinářský průmysl Rizika investování v teritoriu je politicky i ekonomicky riziková investice jsou těžko pojistitelné. Vládní garance jsou poskytovány, nicméně nezaručují skutečné platby. Vedle napjaté politické situace je největším rizikem nedodržení uzavřených smluv. Dále je třeba počítat s vysokou korupcí, flexibilitou při výkladu zákonů, velmi špatnou infrastrukturou, nerozvinutými bankovními službami, praktickou nevymahatelností případných pohledávek a omezenými možnostmi komunikace. 19/20 Zastupitelský úřad Akkra (Ghana)

20 10. Očekávaný vývoj v teritoriu Významné události v následujícím roce a jejich dopady na ekonomickou sféru země Vývoj v Guineji pro nejbližší období není předvídatelný, kořeny nestability nejsou krátkodobě řešitelné. Politika nové vlády bude zaměřena na národní bezpečnost, základní fiskální a monetární reformy, snížení inflace a korupce a udržení cen základních potravin. Vláda se rovněž bude snažit zlepšit vztahy s mezinárodními donory, ti budou vyčkávat na skutečný pokrok při uskutečňování reformních kroků. Investice velkých těžebních firem potáhnou poptávku po dovozu důlních a stavebních zařízení, strojů a materiálů. Prověrkou stávající politiky prezidenta země by měly být parlamentní volby v závěru roku Trendy, vstup země do mezinárodních uskupení, přijetí nových zákonů, daní apod. Guinejská ekonomika zůstává závislá zejména na vývozu surovin bauxitu a aluminy, zlata a diamantů. Ceny těchto komodit na světových trzích rostou, což zlepšuje příjmovou stránku státního rozpočtu. Mezinárodní těžební firmy oznámily pro příští roky investice do výstavby nových zpracovatelských kapacit. Výrazným trendem posledních let je rostoucí angažovanost firem ČLR v průzkumu na bauxit a železnou rudu. Pro příští dva roky se očekává pouze nízký růst HDP je ve výši 1,5 2 % Nové možnosti pro český export či jinou ekonomickou spolupráci s ČR 20/20 Zastupitelský úřad Akkra (Ghana)

Souhrnná teritoriální informace Slovensko

Souhrnná teritoriální informace Slovensko Souhrnná teritoriální informace Zpracováno a aktualizováno zastupitelským úřadem ČR v Bratislavě () ke dni 31. 8. 2016 17:26 Seznam kapitol souhrnné teritoriální informace: 1. Základní charakteristika

Více

OBCHODNÍ PŘÍLEŽITOSTI V SENEGALU

OBCHODNÍ PŘÍLEŽITOSTI V SENEGALU Velvyslanectví v Senegalu OBCHODNÍ PŘÍLEŽITOSTI V SENEGALU 21. 11. 2016 Mgr. Pavel Zástěra, ekonomický diplomat, ZÚ Dakar Základní informace o Senegalu Makroekonomika 2. největší ekonomika Západoafrické

Více

JSTE PŘIPRAVENI NA OBCHODOVÁNÍ S ÁZERBÁJDŽÁNEM?

JSTE PŘIPRAVENI NA OBCHODOVÁNÍ S ÁZERBÁJDŽÁNEM? Specifika obchodování s Ázerbájdžánem a Gruzií Ing. Jiří Lukáš, vedoucí ZK CzechTrade v Ázerbájdžánu 14. 2. 2019 Karlovy Vary JSTE PŘIPRAVENI NA OBCHODOVÁNÍ S ÁZERBÁJDŽÁNEM? www.czechtrade.cz Ázerbájdžán

Více

ČESKÁ EKONOMIKA 2016 ČESKÁ EKONOMIKA 2016 Odbor ekonomických analýz

ČESKÁ EKONOMIKA 2016 ČESKÁ EKONOMIKA 2016 Odbor ekonomických analýz Přehled ekonomiky České republiky HDP Trh práce Inflace Platební bilance Zahraniční investice Průmysl Zahraniční obchod Hlavní charakteristiky české ekonomiky Malá, otevřená ekonomika, výrazně závislá

Více

Vývoj české ekonomiky

Vývoj české ekonomiky Přehled ekonomiky České republiky HDP Trh práce Inflace Platební bilance Zahraniční investice Průmysl Zahraniční obchod Hlavní charakteristiky české ekonomiky Malá, otevřená ekonomika, výrazně závislá

Více

JAK SE UPLATNIT V ÁZERBÁJDŽÁNU ANEB CO BY MĚL ČESKÝ PODNIKATEL ZNÁT PŘED VSTUPEM NA ÁZERBÁJDŽÁNSKÝ TRH

JAK SE UPLATNIT V ÁZERBÁJDŽÁNU ANEB CO BY MĚL ČESKÝ PODNIKATEL ZNÁT PŘED VSTUPEM NA ÁZERBÁJDŽÁNSKÝ TRH Obchodní styky České republiky s Ázerbájdžánem Ing. Jiří Lukáš, vedoucí ZK CzechTrade v Ázerbájdžánu 30. 9. 2014 JAK SE UPLATNIT V ÁZERBÁJDŽÁNU ANEB CO BY MĚL ČESKÝ PODNIKATEL ZNÁT PŘED VSTUPEM NA ÁZERBÁJDŽÁNSKÝ

Více

ČESKÁ EKONOMIKA 2015. Ing. Martin Hronza ČESKÁ EKONOMIKA 2015. ředitel odboru ekonomických analýz

ČESKÁ EKONOMIKA 2015. Ing. Martin Hronza ČESKÁ EKONOMIKA 2015. ředitel odboru ekonomických analýz 1 Přehled ekonomiky České republiky HDP Trh práce Inflace Platební bilance Zahraniční investice Průmysl Zahraniční obchod 2 Hlavní charakteristiky české ekonomiky Malá, otevřená ekonomika, výrazně závislá

Více

JAK SE UPLATNIT V ÁZERBÁJDŽÁNU ANEB CO BY MĚL ČESKÝ PODNIKATEL ZNÁT PŘED VSTUPEM NA ÁZERBÁJDŽÁNSKÝ TRH

JAK SE UPLATNIT V ÁZERBÁJDŽÁNU ANEB CO BY MĚL ČESKÝ PODNIKATEL ZNÁT PŘED VSTUPEM NA ÁZERBÁJDŽÁNSKÝ TRH Obchodní styky České republiky s Ázerbájdžánem Ing. Jiří Lukáš, vedoucí ZK CzechTrade v Ázerbájdžánu 23. 2. 2016 JAK SE UPLATNIT V ÁZERBÁJDŽÁNU ANEB CO BY MĚL ČESKÝ PODNIKATEL ZNÁT PŘED VSTUPEM NA ÁZERBÁJDŽÁNSKÝ

Více

Jihoafrická republika

Jihoafrická republika Jihoafrická republika Situace a příležitosti Mezinárodní strojírenský veletrh Brno Ing. Vladimír Jeništa 16. 9. 2015 www.czechtrade.cz Srovnání JAR x ČR Rozloha: Jižní Afrika - 1 219 090 km 2 (15x) Česká

Více

Velvyslanectví České republiky v Havaně. KUBA Exportní příležitosti pro české firmy Praha

Velvyslanectví České republiky v Havaně. KUBA Exportní příležitosti pro české firmy Praha Velvyslanectví České republiky v Havaně KUBA Exportní příležitosti pro české firmy 30. 11. 2016 Praha Struktura prezentace Perspektivní sektory Kuba: výhody a nevýhody Postup při zájmu o export zboží na

Více

Národní h ospo ář dá t s ví a sociální sy sté m ČR

Národní h ospo ář dá t s ví a sociální sy sté m ČR Národní hospodářství tí a sociální systém ČR ObN 3. ročník Ekonomické sektory: Národní hospodářství primární (zemědělství a hornictví) sekundární í( (zpracovatelský průmysl) ů terciární (poskytování služeb)

Více

ČESKÁ EKONOMIKA. V roce 2016 a 1. polovině roku Sekce průmyslu Odbor ekonomických analýz. Česká ekonomika

ČESKÁ EKONOMIKA. V roce 2016 a 1. polovině roku Sekce průmyslu Odbor ekonomických analýz. Česká ekonomika ČESKÁ EKONOMIKA V roce 2016 a 1. polovině roku 2017 Hrubý domácí produkt v ČR a ve světě (stálé ceny, sezónně a kalendářně očištěno, pro USA sezónně neočištěné údaje, meziroční změna v %) 8 6 4 2 0-2 -4-6

Více

Česko-gruzínská obchodní spolupráce: perspektivní průmyslové sektory. NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) Минпромторг Чешской Республики

Česko-gruzínská obchodní spolupráce: perspektivní průmyslové sektory. NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) Минпромторг Чешской Республики Česko-gruzínská obchodní spolupráce: perspektivní průmyslové sektory Martin Йиржи Pospíšil Пытличек ředitel Начальник Odboru zahraničně отдела СНГ ekonomických и других politik I Hlavní témata příspěvku

Více

Moldavská republika Exportní a investiční příležitosti

Moldavská republika Exportní a investiční příležitosti Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Odbor ekonomické diplomacie Moldavská republika Exportní a investiční příležitosti Jan Husák Říjen 2018, Praha Obsah Úvod obecná informace o teritoriu Obchodní

Více

Exportní konference: EXPORTNÍ PŘÍLEŽITOSTI VE STÁTECH SNS

Exportní konference: EXPORTNÍ PŘÍLEŽITOSTI VE STÁTECH SNS Exportní konference: EXPORTNÍ PŘÍLEŽITOSTI VE STÁTECH SNS Název: Úspěšný export do Kazachstánu v současné mezinárodní situaci Jméno: Ing.Antonín Marčík Datum: 30.9.2014 www.czechtrade.cz TÉMATA Základní

Více

Souhrnná teritoriální informace Burkina Faso

Souhrnná teritoriální informace Burkina Faso Souhrnná teritoriální informace Zpracováno a aktualizováno zastupitelským úřadem ČR v Akkře (Ghana) ke dni 10.11.2008 Seznam kapitol souhrnné teritoriálné informace: 1. Základní informace o teritoriu 2.

Více

Souhrnná teritoriální informace Gambie

Souhrnná teritoriální informace Gambie Souhrnná teritoriální informace Zpracováno a aktualizováno zastupitelským úřadem ČR v Akkře (Ghana) ke dni 20.10.2008 Seznam kapitol souhrnné teritoriálné informace: 1. Základní informace o teritoriu 2.

Více

Strategie úspěšného export do Maroka Tamer El-Sibai Vedoucí ZK Casablanca

Strategie úspěšného export do Maroka Tamer El-Sibai Vedoucí ZK Casablanca Strategie úspěšného export do Maroka 5. 3. 2018 Tamer El-Sibai Vedoucí ZK Casablanca Vzájemné vztahy Základní údaje Zajímavé obory Úskalí marockého trhu Marocké království Kde je Maroko? ROZLOHA A UMÍSTĚNÍ

Více

Vnější ekonomické vztahy - hlavní faktory a rizika na běžném účtu

Vnější ekonomické vztahy - hlavní faktory a rizika na běžném účtu Vnější ekonomické vztahy - hlavní faktory a rizika na běžném účtu Ing. Miroslav Kalous, CSc. Česká národní banka, sekce měnová a statistiky miroslav.kalous@.kalous@cnb.czcz Seminář MF ČR, Smilovice 2.12.2003

Více

ASOCIAČNÍ DOHODA MEZI EU A STŘEDNÍ AMERIKOU A JEJÍ VÝHODY. Matyáš Pelant vedoucí oddělení Amerik

ASOCIAČNÍ DOHODA MEZI EU A STŘEDNÍ AMERIKOU A JEJÍ VÝHODY. Matyáš Pelant vedoucí oddělení Amerik ASOCIAČNÍ DOHODA MEZI EU A STŘEDNÍ AMERIKOU A JEJÍ VÝHODY Asociační dohoda mezi EU a Střední Amerikou Podepsána 29. června 2012 v Hondurasu 3 pilíře: Obchod (snížení cel, odstranění netarifních překážek,

Více

Česká ekonomika v roce 2014. Ing. Jaroslav Vomastek, MBA Ředitel odboru

Česká ekonomika v roce 2014. Ing. Jaroslav Vomastek, MBA Ředitel odboru Česká ekonomika v roce 2014 Přehled ekonomiky České republiky HDP Zaměstnanost Inflace Cenový vývoj Zahraniční investice Platební bilance Průmysl Zahraniční obchod Hlavní charakteristiky české ekonomiky

Více

Ekonomická diplomacie jako nástroj podpory exportu. Ministerstvo zahraničních věcí ČR

Ekonomická diplomacie jako nástroj podpory exportu. Ministerstvo zahraničních věcí ČR 1 Ekonomická diplomacie jako nástroj podpory exportu Ministerstvo zahraničních věcí ČR Marek Svoboda ředitel Odboru ekonomické diplomacie Thajsko a Myanmar exportní příležitost pro české firmy Thajsko

Více

Export ČR a exportní omezení Mgr. Bc. Kryštof Rygl Exportní konzultant

Export ČR a exportní omezení Mgr. Bc. Kryštof Rygl Exportní konzultant Export ČR a exportní omezení 18.6.2019 Mgr. Bc. Kryštof Rygl Exportní konzultant ZAHRANIČNÍ OBCHOD ČR 9 000 000 000 8 000 000 000 7 000 000 000 6 000 000 000 5 000 000 000 4 000 000 000 3 000 000 000 2

Více

Spojené arabské emiráty. Charakteristika trhu, kulturní odlišnosti, praktické obchodní zkušenosti

Spojené arabské emiráty. Charakteristika trhu, kulturní odlišnosti, praktické obchodní zkušenosti Spojené arabské emiráty Charakteristika trhu, kulturní odlišnosti, praktické obchodní zkušenosti 1 Základní ekonomická data HDP - přepodkládaný růst 3,9% - 4,4 % (2012 est.) HDP na hlavu (PPP) $49,800

Více

Podpora spolupráce s Čínou

Podpora spolupráce s Čínou Podpora spolupráce s Čínou Ing Petr Kulovaný Odbor zahraničně ekonomických politik II Seminář CzechTrade 6. 3. 2018 Hradec Králové Obsah prezentace Ekonomická diplomacie Návštěvy na vrcholové úrovni Hedvábná

Více

Exportní příležitosti na latinskoamerickém trhu

Exportní příležitosti na latinskoamerickém trhu Olomouc, 22. 2. 2018 MPO a podpora exportu Obchodní politika, vytváření rámce Spolupráce na projektech ekonomické diplomacie (PROPED) a dalších (ZÚ, ZK Czechtrade) Malé oborově zaměřené mise Každoročně

Více

NIGÉRIE, rady a tipy pro český export

NIGÉRIE, rady a tipy pro český export Exportní konference NIGÉRIE, rady a tipy pro český export 26. 04. 2019 Ing. Štěpán Ctibor Beneš Ředitel zahraniční kanceláře CzechTrade v Nigérii NIGÉRIJSKÁ FEDERATIVNÍ REPUBLIKA Federativní prezidentská

Více

Mexiko Česká republika perspektivy obchodních vztahů

Mexiko Česká republika perspektivy obchodních vztahů Mexiko Česká republika perspektivy obchodních vztahů Mexiko Mexiko patří k nejvyspělejším a rozlohou největším státům Latinské Ameriky. Člen OECD, Pacifické aliance Aktuálně 14. ekonomika světa (MMF) 1,972

Více

Bulharsko? Přemýšlejte o něm

Bulharsko? Přemýšlejte o něm Bulharsko? Přemýšlejte o něm Martin Vacek ředitel pobočky PETERKA & PARTNERS v Sofii www.peterkapartners.com Pár ekonomických dat za 2. čtvrtletí roku 2008 Růst HDP ve výši 7,1 % Růst domácí poptávky ve

Více

Vstup Chorvatska do EU a jeho aktuální ekonomická situace

Vstup Chorvatska do EU a jeho aktuální ekonomická situace Vstup Chorvatska do EU a jeho aktuální ekonomická situace Semestrální práce Bc. Kristýna Krásna, Bc. Markéta Nováková Obsah 1. Všeobecné informace o zemi 2. Historický background 3. Překážky vstupu do

Více

Souhrnná teritoriální informace Libérie

Souhrnná teritoriální informace Libérie Souhrnná teritoriální informace Zpracováno a aktualizováno zastupitelským úřadem ČR v Akkře (Ghana) ke dni 15.10.2008 Seznam kapitol souhrnné teritoriálné informace: 1. Základní informace o teritoriu 2.

Více

1. Základní ekonomické pojmy Rozdíl mezi mikroekonomií a makroekonomií Základní ekonomické systémy Potřeba, statek, služba, jejich členění Práce,

1. Základní ekonomické pojmy Rozdíl mezi mikroekonomií a makroekonomií Základní ekonomické systémy Potřeba, statek, služba, jejich členění Práce, 1. Základní ekonomické pojmy Rozdíl mezi mikroekonomií a makroekonomií Základní ekonomické systémy Potřeba, statek, služba, jejich členění Práce, druhy práce, pojem pracovní síla Výroba, výrobní faktory,

Více

Osnova Nástup neoliberalismu Problémy strategie nahrazování dovozu Východoasijský model Ekonomické reformy v RZ RZ a WTO

Osnova Nástup neoliberalismu Problémy strategie nahrazování dovozu Východoasijský model Ekonomické reformy v RZ RZ a WTO Hospodářský rozvoj II. Vladan Hodulák Osnova Nástup neoliberalismu Problémy strategie nahrazování dovozu Východoasijský model Ekonomické reformy v RZ RZ a WTO Nástup neoliberalismu Strukturalismus ovlivňoval

Více

Rada Evropské unie Brusel 16. září 2014 (OR. en) Uwe CORSEPIUS, generální tajemník Rady Evropské unie

Rada Evropské unie Brusel 16. září 2014 (OR. en) Uwe CORSEPIUS, generální tajemník Rady Evropské unie Rada Evropské unie Brusel 16. září 2014 (OR. en) Interinstitucionální spis: 2014/0265 (NLE) 13217/14 NÁVRH Odesílatel: Datum přijetí: 16. září 2014 Příjemce: ACP 145 WTO 244 COAFR 248 RELEX 743 Jordi AYET

Více

Příloha č. 2 usnesení vlády ze dne 7. února 2018 č. 92. Přehled námětů pro Plán nelegislativních úkolů vlády České republiky na 2.

Příloha č. 2 usnesení vlády ze dne 7. února 2018 č. 92. Přehled námětů pro Plán nelegislativních úkolů vlády České republiky na 2. Příloha č. 2 usnesení vlády ze dne 7. února 2018 č. 92 Přehled námětů pro Plán nelegislativních úkolů vlády České republiky na 2. pololetí 2018 Obsah Přehled použitých zkratek Výhled na 2. pololetí 2018

Více

Česká exportní banka Česká banka pro český export. JAR, EGYPT, MAROKO, SAE a IZRAEL Slibné exportní trhy , MSV Brno

Česká exportní banka Česká banka pro český export. JAR, EGYPT, MAROKO, SAE a IZRAEL Slibné exportní trhy , MSV Brno Česká exportní banka Česká banka pro český export JAR, EGYPT, MAROKO, SAE a IZRAEL Slibné exportní trhy 16.9.2015, MSV Brno MAROKO Rozloha - 446 550 km² Počet obyvatel - 33.01 miliónů 3 MAROKO Poptávané

Více

Podpora českých firem při obchodování s Vietnamem

Podpora českých firem při obchodování s Vietnamem s Vietnamem s Vietnamem 1 Všeobecné údaje Vietnamská socialistická republika rozloha 331.221 km 2 počet obyvatel 89,7 milionů (2013) 53% obyvatel je mladších 25 let 29% městských obyvatel 71% venkovských

Více

Měsíční přehled č. 01/02

Měsíční přehled č. 01/02 Měsíční přehled č. 01/02 Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu dosáhl v lednu 2002 obrat zahraničního obchodu v běžných cenách 202,5 mld.kč, čímž klesl v

Více

Hospodářská politika

Hospodářská politika Hospodářská politika doc. Ing. Jana Korytárová, Ph.D. Hlavní cíl: zajištění ekonomického růstu, ekonomické rovnováhy, cenové stability, plné zaměstnanosti a sociálních úkolů státu. 1 Cílů HP je dosahováno

Více

Maturitní témata EKONOMIKA

Maturitní témata EKONOMIKA Maturitní témata EKONOMIKA Školní rok 2014/2015 1. Ekonomie jako věda - význam ekonomického vzdělání - vztah ekonomiky a politiky - makroekonomie - mikroekonomie - zákon vzácnosti - hospodaření - efektivnost

Více

OBCHODOVÁNÍ S NIGÉRIÍ

OBCHODOVÁNÍ S NIGÉRIÍ Velvyslanectví v Abuji OBCHODOVÁNÍ S NIGÉRIÍ 21. 11. 2016 Beata Matusiková, ekonomický diplomat, ZÚ Abuja Téma prezentace 1. Obecně k Nigérii, ekonomická situace 2. Obchodní relace ČR - Nigérie 3. Příležitosti

Více

STAV VEŘEJNÝCH FINANCÍ V ROCE 2007 A V DALŠÍCH LETECH

STAV VEŘEJNÝCH FINANCÍ V ROCE 2007 A V DALŠÍCH LETECH STAV VEŘEJNÝCH FINANCÍ V ROCE 27 A V DALŠÍCH LETECH Mirek Topolánek předseda vlády ČR Stav veřejných financí vládní deficit Trvale deficitní hospodaření -1-2 -3 % HDP -4-5 -6-7 -8 Saldo vládního sektoru

Více

C.4 Vztahy k zahraničí

C.4 Vztahy k zahraničí Prameny: ČNB, ČSÚ, Eurostat, propočty MF ČR. Tabulka C..1: Platební bilance roční 5 7 8 9 1 11 Vývoz zboží (fob) mld. Kč 15 171 17 189 15 79 7 11.. růst v % 1, 9, 5,7 8,5 1,8 15,, 1,8.. Dovoz zboží (fob)

Více

a) podniky odebírají z trhu a dodávají vyrobené výrobky, poskytnuté služby

a) podniky odebírají z trhu a dodávají vyrobené výrobky, poskytnuté služby Otázka: Obchod, hospodářství, EU Předmět: Ekonomie Přidal(a): Luu Národní hospodářství, ukazatelé vývoje ekonomiky, mezinárodní obchod, opatření používané státy v mezinárodním obchodě, okolí našeho národního

Více

C.4 Vztahy k zahraničí Prameny: ČNB, ČSÚ, Eurostat, propočty MF ČR. Tabulka C.4.1: Platební bilance roční

C.4 Vztahy k zahraničí Prameny: ČNB, ČSÚ, Eurostat, propočty MF ČR. Tabulka C.4.1: Platební bilance roční Prameny: ČNB, ČSÚ, Eurostat, propočty MF ČR. Tabulka C..1: Platební bilance roční 5 7 8 9 1 11 Odhad Vývoz zboží (fob) mld. Kč 15 171 17 189 15 79 5 1 1 růst v %, 9, 5,7 8,5 1,8 15,,,7, 5, Dovoz zboží

Více

C.4 Vztahy k zahraničí

C.4 Vztahy k zahraničí Prameny: ČNB, ČSÚ, Eurostat, propočty MF ČR. Tabulka C..1: Platební bilance roční 3 5 7 9 1 11 Vývoz zboží (fob) mld. K č 15 1371 173 19 15 79 7 131 319 rů st v % 1, 9,3 5,7,5 1, 15,, 13,,, Dovoz zboží

Více

Cesta k novým trhům. Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků

Cesta k novým trhům. Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků Cesta k novým trhům Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků Vládní program na podporu exportu České republiky MPO EGAP ČEB CzechTrade MZV hájí obchodní zájmy České republiky v

Více

Czech Libyan Chamber of Commerce 02.04.2014 CLOK - CLCC

Czech Libyan Chamber of Commerce 02.04.2014 CLOK - CLCC Czech Libyan Chamber of Commerce O nás Česko-libyjská obchodní komora navazuje na historické kořeny úspěšné spolupráce v oblasti obchodu, průmyslu, zemědělství, vzdělávání, zdravotnictví atp. Komora se

Více

NĚMECKO VÁŠ OBCHODNÍ PARTNER

NĚMECKO VÁŠ OBCHODNÍ PARTNER Embassy of the Czech Republic in Berlin NĚMECKO VÁŠ OBCHODNÍ PARTNER Mgr. Tomáš Jan Podivínský velvyslanec Velvyslanectví ČR v Berlíně Embassy of the Czech Republic in Berlin NĚMECKÁ EKONOMIKA 82,8 milionů

Více

CzechTrade Rotterdam (BENELUX)

CzechTrade Rotterdam (BENELUX) CzechTrade Rotterdam (BENELUX) Andrea Märzová vedoucí zahraniční kanceláře www.czechtrade.cz BeNeLux BELGIQUE, BELGIË Belgické království (Federativní konstituční monarchie) LUXEMBOURG Velkovévodství Lucembursko

Více

C.4 Vztahy k zahraničí

C.4 Vztahy k zahraničí C. Vztahy k zahraničí Tabulka C..1: Platební bilance roční 7 8 9 1 11 1 13 1 15 Výkonová bilance mld. Kč 18 1 1 11 19 19 11 1 35 38 obchodní bilance ) mld. Kč 59 7 87 5 9 19 188 7 88 z toho minerální paliva

Více

Etiopská federativní demokratická republika

Etiopská federativní demokratická republika Etiopská federativní demokratická republika Petr Kvaček petr_kvacek@mzv.cz Subsaharská Afrika roční růst HDP 5 % (ET 2014: 8 % dle MMF, 10,5 % dle MF ET) za posledních 5 let český vývoz vzrostl 7x, přesto

Více

Vývoj a trendy v německém průmyslu a ekonomice a podpora ze strany zastupitelských úřadů

Vývoj a trendy v německém průmyslu a ekonomice a podpora ze strany zastupitelských úřadů Vývoj a trendy v německém průmyslu a ekonomice a podpora ze strany zastupitelských úřadů Tomáš EHLER obchodní rada ZÚ Berlín Rámcové podmínky německá ekonomika je v mimořádně dobré kondici Silná domácí

Více

Maturitní témata z EKONOMIKY profilová část maturitní zkoušky obor Obchodní akademie dálkové studium

Maturitní témata z EKONOMIKY profilová část maturitní zkoušky obor Obchodní akademie dálkové studium Maturitní témata z EKONOMIKY profilová část maturitní zkoušky obor Obchodní akademie dálkové studium 1. Mzdová politika rovnováha na trhu práce plán práce a mezd mzdy a mzdová politika propočty základních

Více

AKTUÁLNÍ EKONOMICKÁ SITUACE ŘECKA V KONTEXTU TZV. EUROKRIZE. Markéta Hejlová

AKTUÁLNÍ EKONOMICKÁ SITUACE ŘECKA V KONTEXTU TZV. EUROKRIZE. Markéta Hejlová AKTUÁLNÍ EKONOMICKÁ SITUACE ŘECKA V KONTEXTU TZV. EUROKRIZE Markéta Hejlová OBECNÁ CHARAKTERISTIKA Oficiální název: Řecká republika rozloha: 131 990 m 2 počet obyvatel: 10 787 960 hustota zalidnění: 81,75/m

Více

Jiří Paroubek: Možnosti české ekonomiky v globalizovaném světě cesty k prosperitě ČR

Jiří Paroubek: Možnosti české ekonomiky v globalizovaném světě cesty k prosperitě ČR Jiří Paroubek: Možnosti české ekonomiky v globalizovaném světě cesty k prosperitě ČR Charakteristika současné etapy - ve vývoji českého hospodářství po roce 1989 převážila pozitiva: podařilo se vytvořit

Více

TERITORIÁLNÍ SEMINÁŘ ČERNÁ HORA A BOSNA a HERCEGOVINA - exportní příležitosti Izudin Gušmirović Vedoucí ZK Podgorica

TERITORIÁLNÍ SEMINÁŘ ČERNÁ HORA A BOSNA a HERCEGOVINA - exportní příležitosti Izudin Gušmirović Vedoucí ZK Podgorica TERITORIÁLNÍ SEMINÁŘ ČERNÁ HORA A BOSNA a HERCEGOVINA - exportní příležitosti 5. 10. 2018 Izudin Gušmirović Vedoucí ZK Podgorica ČERNÁ HORA - Aktuální situace na trhu za rok 2017/2018 Vybraná makroekonomická

Více

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Ekonomika a právo

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Ekonomika a právo Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Ekonomika a právo obor Podnikání 1. Základní ekonomické pojmy - Předmět ekonomie, základní ekonomické systémy, hospodářský proces, potřeby, statky, služby,

Více

C.4 Vztahy k zahraničí

C.4 Vztahy k zahraničí C. Vztahy k zahraničí Prameny: ČNB, ČSÚ, Eurostat, propočty MF ČR. Tabulka C..1: Platební bilance roční 5 7 9 1 11 1 13 1 Výkonová bilance 1) mld. Kč 1 1 1 11 19 19 19 1 5 obchodní bilance ) mld. Kč 9

Více

Současná teorie finančních služeb cvičení č. 1. 1. Úvod do teorií finančních služeb rekapitulace základních pojmů a jejich interpretace

Současná teorie finančních služeb cvičení č. 1. 1. Úvod do teorií finančních služeb rekapitulace základních pojmů a jejich interpretace Současná teorie finančních služeb cvičení č. 1 1. Úvod do teorií finančních služeb rekapitulace základních pojmů a jejich interpretace Úvod do teorií finančních služeb rekapitulace základních pojmů a jejich

Více

NIGÉRIE, rady a tipy pro český export

NIGÉRIE, rady a tipy pro český export Exportní konference - Ostrava NIGÉRIE, rady a tipy pro český export 19. 06. 2019 Ing. Štěpán Ctibor Beneš Ředitel zahraniční kanceláře CzechTrade v Nigérii NIGÉRIJSKÁ FEDERATIVNÍ REPUBLIKA Federativní

Více

Konvergence a růst: ČR a sousedé

Konvergence a růst: ČR a sousedé Konvergence a růst: ČR a sousedé Eva Zamrazilová členka bankovní rady Česká národní banka Ekonomický růst : očekávání a nástroje Mezinárodní vědecká konference Bankovní institut vysoká škola Praha, Kongresové

Více

Osnova Případová studie obecně Chile Základní vymezení Vnitřní podmínky rozvoje Vnější podmínky rozvoje Hospodářský rozvoj Dosažené výsledky Brazílie

Osnova Případová studie obecně Chile Základní vymezení Vnitřní podmínky rozvoje Vnější podmínky rozvoje Hospodářský rozvoj Dosažené výsledky Brazílie Případová studie (Chile Brazílie) Vladan Hodulák Osnova Případová studie obecně Chile Základní vymezení Vnitřní podmínky rozvoje Vnější podmínky rozvoje Hospodářský rozvoj Dosažené výsledky Brazílie Základní

Více

Souhrnná teritoriální informace Sierra Leone

Souhrnná teritoriální informace Sierra Leone Souhrnná teritoriální informace Zpracováno a aktualizováno zastupitelským úřadem ČR v Akkře (Ghana) ke dni 06.10.2008 Seznam kapitol souhrnné teritoriálné informace: 1. Základní informace o teritoriu 2.

Více

EXPORT NA BLÍZKÝ VÝCHOD: PŘÍLEŽITOSTI VS. RIZIKA

EXPORT NA BLÍZKÝ VÝCHOD: PŘÍLEŽITOSTI VS. RIZIKA Exportní cena DHL UNICREDIT EXPORT NA BLÍZKÝ VÝCHOD: PŘÍLEŽITOSTI VS. RIZIKA MARTIN RŮŽIČKA, 14. 6. 2018 OBCHODNÍ PŘÍLEŽITOSTI S BLÍZKÝM VÝCHODEM MÁME ZKUŠENOSTI Od r. 2005 jsme pojistili export za 8,5

Více

Obsah ODDÍL I TEORIE MEZINÁRODNÍHO OBCHODU 3

Obsah ODDÍL I TEORIE MEZINÁRODNÍHO OBCHODU 3 ODDÍL I TEORIE MEZINÁRODNÍHO OBCHODU 3 v 1 Čistá teorie obchodu 5 1.1 Charakteristika mezinárodního obchodu 5 1.2 Vývoj teorie mezinárodního obchodu do 18. století 8 1.2.1 Merkantilismus 8 1.2.2 Kameralistika

Více

Profilová část maturitní zkoušky z předmětu Ekonomika a právo

Profilová část maturitní zkoušky z předmětu Ekonomika a právo Profilová část maturitní zkoušky z předmětu Ekonomika a právo obor Podnikání témata pro školní rok 2016/2017 1. Základní ekonomické pojmy - Předmět ekonomie, základní ekonomické systémy, hospodářský proces,

Více

Rady a tipy pro český export do Maroka Jan Kobliha Vedoucí ZK Casablanca

Rady a tipy pro český export do Maroka Jan Kobliha Vedoucí ZK Casablanca Rady a tipy pro český export do Maroka 7. 2. 2017 Jan Kobliha Vedoucí ZK Casablanca Marocké království Vzájemné vztahy Základní údaje Zajímavé obory Úskalí marockého trhu Kde je Maroko? ROZLOHA A UMÍSTĚNÍ

Více

NOVÝ ZÉLAND EXPORTNÍ MOŽNOSTI PRO ČESKÉ FIRMY

NOVÝ ZÉLAND EXPORTNÍ MOŽNOSTI PRO ČESKÉ FIRMY NOVÝ ZÉLAND EXPORTNÍ MOŽNOSTI PRO ČESKÉ FIRMY Obsah: Základní charakteristika země Ekonomika Zahraniční obchod Proč právě Nový Zéland? Perspektivní obory Jak na to? Základní charakteristika země Rozloha:

Více

Možnosti české ekonomiky v globalizovaném světě cesty k prosperitě ČR. Ing. Jiří Paroubek

Možnosti české ekonomiky v globalizovaném světě cesty k prosperitě ČR. Ing. Jiří Paroubek Možnosti české ekonomiky v globalizovaném světě cesty k prosperitě ČR Ing. Jiří Paroubek Charakteristika současné etapy ve vývoji českého hospodářství po roce 1989 převážila pozitiva: podařilo se vytvořit

Více

Tvrdý brexit a jeho dopady na českou ekonomiku

Tvrdý brexit a jeho dopady na českou ekonomiku Měnová politika a zahraniční nejistoty Tvrdý brexit a jeho dopady na českou ekonomiku Tomáš Holub člen bankovní rady Konference ČSOB/Patria Praha, 26. února 2019 AKTUÁLNÍ PROGNÓZA ČNB 2 Prognóza inflace

Více

Perspektivy rozvoje rusko-české obchodně-hospodářské spolupráce v současné době. Sergej Stupar Obchodní rada Ruské federace v České republice

Perspektivy rozvoje rusko-české obchodně-hospodářské spolupráce v současné době. Sergej Stupar Obchodní rada Ruské federace v České republice Perspektivy rozvoje rusko-české obchodně-hospodářské spolupráce v současné době Sergej Stupar Obchodní rada Ruské federace v České republice Ostrava, 18 června r.2015 2 Evropská unie základný obchodní

Více

Mezinárodní pohyb kapitálu

Mezinárodní pohyb kapitálu Mezinárodní pohyb kapitálu Nejjednodušší definice kapitálu říká, že jsou to peníze, které přinášejí další peníze. Kapitálem rozumíme vše, co vkládáme do výroby proto, aby vznikly další hodnoty. Rozlišujeme:

Více

Zpráva o činnosti Zelené linky pro export za období leden prosinec 2017

Zpráva o činnosti Zelené linky pro export za období leden prosinec 2017 Zpráva o činnosti Zelené linky pro export za období leden prosinec 2017 Zelená linka pro export (ZLPE) je součástí proexportní politiky státu pod záštitou Ministerstva průmyslu a obchodu již od roku 2006.

Více

Hospodářská politika. Téma č. 3: Nositelé, cíle a nástroje hospodářské politiky. Petr Musil

Hospodářská politika. Téma č. 3: Nositelé, cíle a nástroje hospodářské politiky. Petr Musil Hospodářská politika Téma č. 3: Nositelé, cíle a nástroje hospodářské politiky Petr Musil petrmusil1977@gmail.com Nositelé hospodářské politiky jde o subjekty, které se podílí na procesu formování, provádění

Více

5. setkání. Platební bilance a vnější ekonomická rovnováha, měnová politika, fiskální politika

5. setkání. Platební bilance a vnější ekonomická rovnováha, měnová politika, fiskální politika 5. setkání Platební bilance a vnější ekonomická rovnováha, měnová politika, fiskální politika PLATEBNÍ BILANCE A VNĚJŠÍ EKONOMICKÁ ROVNOVÁHA Obsah kapitoly Podstata platební bilance Struktura platební

Více

Měsíční přehled č. 02/02

Měsíční přehled č. 02/02 Měsíční přehled č. 02/02 Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu dosáhl v únoru 2002 obrat zahraničního obchodu v běžných cenách 205,2 mld.kč, čímž klesl v

Více

Zóna volného obchodu mezi EU a Kanadou (CETA) Mezinárodní strojírenský veletrh, Brno, 9.10.2013

Zóna volného obchodu mezi EU a Kanadou (CETA) Mezinárodní strojírenský veletrh, Brno, 9.10.2013 Zóna volného obchodu mezi EU a Kanadou (CETA) Mezinárodní strojírenský veletrh, Brno, 9.10.2013 CETA Cílem dohody je odstranit obchodní bariéry v předem daných oblastech a podpořit tím obchod mezi EU a

Více

Měsíční přehled č. 04/02

Měsíční přehled č. 04/02 Měsíční přehled č. 04/02 Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu dosáhl v dubnu 2002 obrat zahraničního obchodu v běžných cenách 223,0 mld.kč, čímž se v meziročním

Více

PODNIKÁNÍ MALÝCH A STŘEDNÍCH FIREM 2. Národní vzdělávací fond

PODNIKÁNÍ MALÝCH A STŘEDNÍCH FIREM 2. Národní vzdělávací fond PODNIKÁNÍ MALÝCH A STŘEDNÍCH FIREM 2 1 E. Obchodní vztahy 1. Tuzemský obchod Kroky pro dobrý obchod - výběr obchodního partnera - smluvní podmínky dodávek - optimalizace zásob a výroby 2 E. Obchodní vztahy

Více

Česká exportní banka Spolehlivý finanční partner exportu

Česká exportní banka Spolehlivý finanční partner exportu Česká exportní banka Spolehlivý finanční partner exportu Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků 1 Vládní program na podporu exportu České republiky MPO EGAP ČEB CzechTrade MZV

Více

Mexiko znamená příležitost Miroslav Manďák

Mexiko znamená příležitost Miroslav Manďák Mexiko znamená příležitost 22. 2. 2018 Miroslav Manďák Mexiko obecné informace (2016) Státní zřízení federativní republika, prezidentský systém prezident Enrique Peňa Nieto 32 států včetně hlavního města

Více

Makroekonomické informace 2/ :00:00

Makroekonomické informace 2/ :00:00 Makroekonomické informace 2/2009 205-05-04 00:00:00 2 Příliv přímých zahraničních investic Od ledna do konce listopadu 2008 - dle údajů NBP (Polské národní banky) činil příliv přímých zahraničních investic

Více

Sbírka zákonů ČR Předpis č. 475/2013 Sb.

Sbírka zákonů ČR Předpis č. 475/2013 Sb. Sbírka zákonů ČR 475/213 Sb. Sbírka zákonů ČR Předpis č. 475/213 Sb. Zákon o státním rozpočtu České republiky na rok 214 a o změně zákona č. 54/212 Sb., o státním rozpočtu České republiky na rok 213, ve

Více

nejen Ing. Jaroslav Zlámal, Ph.D. Ing. Zdeněk Mendl Vzdìlávání, které baví www.computermedia.cz Nakladatelství a vydavatelství

nejen Ing. Jaroslav Zlámal, Ph.D. Ing. Zdeněk Mendl Vzdìlávání, které baví www.computermedia.cz Nakladatelství a vydavatelství nejen 1. díl Obecná ekonomie Ing. Jaroslav Zlámal, Ph.D. Ing. Zdeněk Mendl Nakladatelství a vydavatelství R Vzdìlávání, které baví www.computermedia.cz TEMATICKÉ ROZDĚLENÍ DÍLŮ KNIHY EKONOMIE NEJEN K MATURITĚ

Více

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY USNESENÍ VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY ze dne 8. června 2009 č. 715 o střednědobých výdajových rámcích vlády na léta 2010 až 2012 Vláda I. bere na vědomí 1. že předložený návrh rozpočtu České

Více

KUBÁNSKÁ EKONOMIKA STATUS QUO (02/2016) připravil: PharmDr. Ing. David BOLEK

KUBÁNSKÁ EKONOMIKA STATUS QUO (02/2016) připravil: PharmDr. Ing. David BOLEK KUBÁNSKÁ EKONOMIKA STATUS QUO (02/2016) připravil: PharmDr. Ing. David BOLEK Struktura prezentace HDP; vývoj Struktura hospodářství; populace Platební bilance Běžný účet, Obchodní bilance Hlavní obchodní

Více

Jak úspěšně exportovat na UKRAJINU a do RUSKA: mechanismus Mezivládní komise. NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) Минпромторг Чешской Республики

Jak úspěšně exportovat na UKRAJINU a do RUSKA: mechanismus Mezivládní komise. NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) Минпромторг Чешской Республики Jak úspěšně exportovat na UKRAJINU a do RUSKA: mechanismus Mezivládní komise Martin Йиржи Pospíšil Пытличек ředitel Начальник Odboru zahraničně отдела СНГ ekonomických и других politik I. Hlavní témata

Více

Minulost a budoucnost české proexportní politiky: případ Ruské federace. NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) Минпромторг Чешской Республики

Minulost a budoucnost české proexportní politiky: případ Ruské federace. NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) Минпромторг Чешской Республики Minulost a budoucnost české proexportní politiky: případ Ruské federace Martin Йиржи Pospíšil Пытличек ředitel Начальник Odboru zahraničně отдела СНГ ekonomických и других politik I. Hlavní témata příspěvku

Více

Měsíční přehled č. 12/00

Měsíční přehled č. 12/00 Měsíční přehled č. 12/00 Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu dosáhl v prosinci 2000 obrat zahraničního obchodu v běžných cenách výše 204,5 mld.kč, čímž

Více

Ekonomie 2 Bakaláři Čtvrtá přednáška Otevřenost ekonomiky, čistý export, čistý pohyb kapitálu, platební bilance

Ekonomie 2 Bakaláři Čtvrtá přednáška Otevřenost ekonomiky, čistý export, čistý pohyb kapitálu, platební bilance Ekonomie 2 Bakaláři Čtvrtá přednáška Otevřenost ekonomiky, čistý export, čistý pohyb kapitálu, platební bilance Podstata otevřenosti ekonomiky Žádná země není uzavřená Obchoduje se zahraničím vyváží a

Více

VLÁDNÍ NÁVRH zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2016

VLÁDNÍ NÁVRH zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2016 VLÁDNÍ NÁVRH zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 216 V l á d n í n á v r h ZÁKON ze dne 215 o státním rozpočtu České republiky na rok 216 Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Více

Milan Hovorka. Ministerstvo průmyslu a obchodu

Milan Hovorka. Ministerstvo průmyslu a obchodu Milan Hovorka Mám ambici být úspěšným velvyslancem v zemi, která patří k největším a nejrychleji rostoucím ekonomikám světa. Navážu na co nejlepší tradice česko-indických hospodářských vztahů, které využiji

Více

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za rok 2011

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za rok 2011 Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za rok Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu (vč. dopočtů) dosáhl ve čtvrtém čtvrtletí roku obrat

Více

Mexiko - možnosti obchodní a technologické spolupráce pro české firmy 20. března 2014

Mexiko - možnosti obchodní a technologické spolupráce pro české firmy 20. března 2014 Mexiko - možnosti obchodní a technologické spolupráce pro české firmy 20. března 2014 Česká exportní banka Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků Vládní program na podporu exportu

Více

Současný ekonomický vývoj a trh práce

Současný ekonomický vývoj a trh práce Současný ekonomický vývoj a trh práce Vladimír Dlouhý prezident Hospodářská komora České republiky www.komora.cz ING Bank, 24. října 2018 Struktura prezentace Podnikatelský sentiment Komorová národohospodářská

Více

VZOROVÝ STIPENDIJNÍ TEST Z EKONOMIE

VZOROVÝ STIPENDIJNÍ TEST Z EKONOMIE VZOROVÝ STIPENDIJNÍ TEST Z EKONOMIE Jméno a příjmení: Datum narození: Datum testu: 1. Akcie jsou ve své podstatě: a) cenné papíry nesoucí fixní výnos b) cenné papíry jejichž hodnota v čase vždy roste c)

Více

Hospodářský vývoj a Průmysl 4.0

Hospodářský vývoj a Průmysl 4.0 Hospodářský vývoj a Průmysl.0. listopadu 201 ŠKODA AUTO Vysoká škola Hospodářský vývoj a Průmysl.0 Makroekonomický rámec Česká ekonomika v roce 201 meziročně vzrostla o 2 % V roce 201 dynamika hospodářského

Více

Fiskální nerovnováha, veřejný dluh. Ing. Miroslav Červenka, VSFS, 2012

Fiskální nerovnováha, veřejný dluh. Ing. Miroslav Červenka, VSFS, 2012 Fiskální nerovnováha, veřejný dluh Ing. Miroslav Červenka, VSFS, 2012 Fiskální nerovnováha = stav nesouladu mezi rozpočtovými příjmy a výdaji P = V P > V P < V Krátkodobá: nesoulad v jednom rozpočtovém

Více

Mezinárodní finance a rozvoj Vladan Hodulák Osnova Měnový finanční systém Kapitálové toky Dluhová krize RZ Mezinárodní instituce Jak z toho ven? Měnový finanční systém Měnový systém soubor vztahů národních

Více