STRUČNÁ HISTORIE BIOMODULAČNÍ MEDICÍNY

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "STRUČNÁ HISTORIE BIOMODULAČNÍ MEDICÍNY"

Transkript

1 STRUČNÁ HISTORIE BIOMODULAČNÍ MEDICÍNY 2700 let př.n.l. - EGYPT Faktický počátek biomodulační medicíny přišel v době, kdy Egypťané poprvé použili pro vyjádření zdraví soulad těla a ducha. Lékaři již tehdy pochopili, že nemoc pochází nejen z těla fyzického, ale především z duchovního, a to zejména ze srdce. (Srdce bylo pokládáno za centrum duchovního těla.) Léčili modlitbou a rituály duchovního charakteru společně s podáváním různých bylin let př.n.l. ČÍNA Prazáklady biomodulačního lékařství v tradiční čínské medicíně byly položeny knihou napsanou vládcem Huang Di. Je považován za vůbec prvního autora popisujícího principy tradiční čínské medicíny. Svoji moderní podobu dostal kolem roku 200 př.n.l. Poprvé v historii je zaznamenáno, že hlavním zdrojem nemoci jsou špatné emoce. Huang Di radí, jak je kontrolovat a léčit bylinami, dietou a akupunkturou společně s kázní mysli. Čínská medicína té doby spojuje naprosto kategoricky emoce s nemocí a zdůvodňuje, že nelze léčit tělo, pokud nevyléčíme emoce let př.n.l. INDIE Přibližně v této době se začíná rozvíjet ájurvéda tak, jak ji známe v dnešní podobě. Základ zdraví spatřuje v harmonii duše a těla. Lidské činy musejí být v souladu s mentálními procesy, duševní zdraví v tomto pojetí není odděleno od fyzického. Rozdíl mezi čínskou medicínou a ájurvédou spočívá v tom, že Indové předpokládají pouze tři orgánové celky živly a čínská medicína jich rozpoznává pět, podobně jak to v současné době potvrdila molekulární imunologie. 460 let př.n.l. ŘECKO Na řecké medicíně stavíme současnou koncepci lékařství, bohužel s jedním rozdílem. Zcela se z ní vytratilo pojetí ducha, které Řekové upřednostňovali. Zůstala jen Psýché (duše) ve smyslu původní terminologie, ovšem už nikoliv obsahové náplně. Antický Asklépios je pojem představa o správném lékaři, jež přetrvala dodnes, kromě jména z ní však nezůstalo téměř nic. V této době začíná Hippokratova éra, která je zásadním posunem od duchovního lékařství k racionálnímu. Tento slavný lékař zavedl pojmy diagnóza, prognóza, pozorování a léčení. Navíc rozdělil pacienty podle čtyř tělesných tekutin, což pro něj byl klíč k diagnóze a návrhu léčení. Čtyři tělesné tekutiny: Krev sangvinici, žluč cholerici, černá žluč melancholici, flegma (hlen) flegmatici.

2 1. stol. př.n.l. - ŘÍM Římské impérium po ovládnutí Řecka postavilo medicínu na řecké základy. Znovu se vynořily názory o vlivu ducha na vznik a rozvoj nemocí. V tomto směru má největší zásluhy Galén, který učil, že nejdůležitějším orgánem lidského těla je mozek, zejména čelní lalok, jejž považoval za sídlo duše. Erasistratus, alexandrijský anatom, potvrdil Galánovu práci na téma spojení mozku z duší a položil základ poznání, že mozek je formován smyslovými vjemy a motorickými drahami. Vývoj novodobé medicíny se od tohoto období základů po následujících tisíc let už příliš nelišil. 4. století Po pádu římské říše nastoupil středověk, který sice přejal římskou medicínu, ale použil ji jako nástroj duchovního nátlaku na věřící. Křesťanství udalo na další staletí tón celému lékařství a stanovilo jasné hranice. Výrazně se rozvinula démonologie, typický projev klerikální medicíny, a de facto tak můžeme poprvé mluvit o zneužití medicíny k mocenským účelům. Duch byl považován za princip a mozek jako nástroj ducha musel být léčen drastickými metodami, které známe z dob inkvizice. Z této éry se také datuje použití strachu z nemoci jako nátlakového prostředku. Jeho modifikace a aplikace můžeme sledovat dodnes: přeneseně vyjádřeno se různé chřipky, dramaticky popisované epidemie, neexistující infekce a podobné nemoci stávají mocenským nástrojem s vlivem na různé skupiny průmyslu a populace. V nedávné minulosti to byly například nemoc šílených krav, ptačí nebo prasečí chřipka. 14. století Éra nástupu moderní medicíny. Znalost antické medicíny se spojuje s novým pojetím, jež vrcholí pitvou, kterou tajně provedl doktor Andrea Vesalius, autor první anatomické učebnice. Tehdy zároveň začíná rozkol mezi církví a vědou: v obavě o svoje výsadní postavení církev neguje Vesaliův spis, kde stojí, že sídlem ducha je srdce a že mozek je zodpovědný za emoce a jejich projevy v těle Anglický lékař Thomas Willis publikuje první anatomický atlas řezů mozkem. Francouzský filozof René Descartes pronáší svou první slavnou větu Myslím, tedy jsem, za kterou ho papež povolává na pranýř. Aby si zachránil život, podepisuje proslulý pakt se Svatou stolicí, v němž prohlašuje, že při svých pokusech zjistil, že tělo nemá z duchem nic společného. Od tohoto data se medicína ubírá směrem bez ducha. Při tom je popřen celý historický vývoj od čínského prazákladu. Tato doba temna trvá víceméně dodnes a lékařské fakulty chrlí mladé lékaře, kteří nemají ponětí o vlivu emocí na vznik nemocí.

3 1780 Německý lékař Samuel Hahnemann formuluje princip homeopatie, a tím posunuje současný model biomodulační medicíny mílovými kroky vpřed. Hahnemann poprvé od dob starých Číňanů popsal vznik emocí a jejich vliv na lidské tělo, stejně jako léčebné preparáty, které podával podle emocionálního, tzv. konstitučního typu osobnosti Objevuje se koncept naturopatie, holistického pojetí medicíny, které bylo poté písemně formulováno v roce Naturopatie chápe, že vznik choroby spočívá v emocích, a tudíž že právě přes emoce je možno se uzdravit. Devatenácté století ovšem znamená nástup tzv. vědecké alopatické medicíny, která je dodnes podporována farmaceutickými společnostmi, jejichž maximální rozvoj urychlil objev antibiotik jako jediného vědeckého léku. Ten utvrzuje nejširší populaci v tom, že vědecké podání výkladu nemoci jako poruchy biochemického procesu je jediné správné. K emocím a duši ztratil alopatický přístup jakoukoli cestu, a nahradil tak psychiatrickou svěrací vestu minulosti kazajkou novodobou, v níž hraje hlavní roli chemie. Mentální nemoci chápe biochemicky a také je tak léčí. Pojem člověk se v této době z medicíny začíná už pozvolna vytrácet Americký lékař William James přichází s revolučním názorem, že emoce existují všude v našem těle a že neexistuje emoce, která by měla vliv jenom na mozek, ale že vždy působí na celý organismus. Mimo jiné píše, že emoce jsou vázány na vnímání. Jinými slovy říká, že cítíme to, co si vytvoříme na základě našich modelů výchovy a osobnosti. To co se objektivně děje kolem nás, je pro naše tělo z hlediska našeho vnímání skutečnosti relativně nevýznamné. Poměrně malý vjem tak můžeme silou emocí vnímat jako ohrožení života a také naopak Vychází přelomová práce Sigmunda Freuda, jeho slavná studie o hysterii, v níž ukazuje, že pokud je člověk příliš emotivní, může silou své představy vyvolat nemoc. Popsal to jako symptom hysterie. Vypozoroval, že myšlenky skryté v podvědomí vyvolávají nemoci, které nemají fyziologické opodstatnění Kanadský lékař Daniel D. Palmer publikuje svůj koncept chiropraxe. Vysvětluje v něm, jak duch přímo ovlivňuje napětí svalstva a postavení kloubů. Chiropraktická metoda, kterou tehdy založil se rozvíjí dodnes. Její princip vysvětlil tak, že všechna emotivní rozhodnutí putují z mozku přes míchu do těla a zase zpět. Pokud je tedy mícha uvolněná je uvolněný i mozek.

4 1910 Americký fyziolog Walter B. Cannon zveřejňuje práci, v níž popisuje mozek jako centrum emocí. Tělesné projevy přicházejí podle něj vždy v návaznosti na naše emoce. Skupina psychologů později jeho práci rozvinula na systém reakcí podle emočního programu, kdy člověk před problémem buď uteče, anebo s ním bojuje Rakouský antroposof Rudolf Steiner a nizozemská lékařka Ita Wegman zakládají tzv. antroposofickou medicínu, která do centra léčby dává jemnohmotná těla a lidského ducha. Vedle fyzického těla rozlišuje antroposofie ještě éterické a astrální tělo a lidské já Rakouský lékař Hans Selye předkládá teorii, že stres je nezbytnou adaptační systémovou vývojovou součástí lidského chování. Potvrzuje, že stres, ať už fyzický, nebo psychický může u člověka vyvolat nemoc Před vědeckou veřejnost je historicky poprvé uveden návrh dvojitého slepého pokusu, zvaný dnes placebo. Americký lékař H. K. Beecher zakládá Americkou společnost pro psychosomatickou medicínu, která se zabývá výzkumem placebo efektu. Na scénu se znovu dostává vazba mysl tělo. Následně je popsán tzv. deprivační syndrom Počíná rozvoj metody zvané biofeedback, jehož pomocí testovala americká NASA svoje piloty. Pokusy měly simulovat nehodu ve vesmíru. Podle reakcí budoucích astronautů odborníci překvapivě zjistili, že fyziologická odezva byla stejná, jako kdyby k nehodě skutečně došlo Zásadní zvrat v biomodulační medicíně přinášejí američtí lékaři Snyder a Pert, kteří objevují opiátový receptor v mozku, látku zvanou endorfin. Odtud je již jen krok k pochopení vlivu emocí na tvorbu různých neurohormonů a neuropeptidů na základě vnějších stimulů. Tím bylo potvrzeno to, co Egypťané a Číňané znali již 27 století př. Kr. V medicíně se objevuje metodika, jak pochopit pronikání všech emociálních procesů do lymfatického systému. Tím bylo potvrzeno, že nikoli rozum, ale naše emoce mají dominanci nad tělesnými procesy.

5 1975 V tomto roce je vědecky potvrzeno, že imunitní systém komunikuje přímo s mozkem. Do té doby platil předpoklad, že tento systém není ovlivňován centrální nervovou soustavou. Imunolog Hugo Besedovsky dokázal, že aktivace imunitního systému těla zvyšuje množství stresových hormonů v krvi Imunologové Fontana a Dayer dokazují, že mozek vytváří molekuly aktivující imunitní systém, pokud je tělo drážděno bakteriemi. Ve stejném roce neurologové objevují, že imunitní orgány, např. slezina, obsahují bohatou pleteň adrenalinových vláken, jež přímo ovlivňují nervy, které aktivují funkci imunitních buněk Vědci dokazují, že mozek a imunitní systém jsou co do míry komunikace totéž: pokud v mozku chybí informace, nemoc se nerozvine a naopak přítomnost informace způsobí rozvoj nemoci, a to bez vlivu vnějšího faktoru. Do nového světla se tak například dostává chápání roztroušené sklerózy nebo revmatické artritidy V nakladatelství Eminent vychází publikace brněnského psychotronika Karla Kožíška nazvaná Kniha, která léčí. Moravský léčitel v ní popsal, že pozná nemoci na astrálním těle pomocí tzv. automatické kresby i půl roku před tím, než se objeví ve fyzické podobě. Potvrdil zkušenosti čínských lékařů i moderních vědců: emociální astrální tělo je jako nositel vědomí a podvědomí prvotním indikátorem našich fyzických problémů Imunologové studují fakt, že imunitní systém může vyvolat chorobu na základě emocionálního chování. Dokazují, že imunitní systém spouští signály, které redukují chování tak, že mozek posílá informace přes bloudivý nerv (nervus vagus). Ovlivnění vnitřních orgánů a následný projev nemoci nemají žádný objektivní základ a jsou pouze důsledkem špatné mysli Objevují se nové biologické léky, které jsou prvním krokem k léčbě autoimunitních onemocnění. Jedná se o choroby, při nichž si tělo pod vlivem dlouhodobých stresů a duchovní nerovnováhy vytváří obranné látky samo proti sobě. Tyto preparáty cíleně zasahují molekulu, která nese informaci o autoimunitě na příslušném receptoru.

6 1999 Vychází práce, která potvrzuje, že stres a uzdravování jsou úzce spojeny. Lékaři z Ohio State University prokázali, že lidé žijící v chronickém stresu se uzdravují dvakrát déle než lidé šťastní Objev studené syntézy neuropeptidů znamená převrat v medicíně. Látky, které mozek není schopen vyrábět sám, jsou aplikovány ve formě injekčního modulátoru. V současné době je ve výzkumu léčba téměř sta autoimunitních onemocnění. Tato léčba se dnes využívá i v ČR. Vybráno z článku v časopisu Regenerace autor MUDr. Jan Šula, odborník na biologickou léčbu autoimunitních onemocnění. Upravil Pepa Máslo Královéhradecký kraj.

představy o vzniku nemoci ovlivněny vědeckým a kulturním myšlením doby (př. posedlost ďáblem, trest za hřích ) 19.stol vědecké objevy (př. L.

představy o vzniku nemoci ovlivněny vědeckým a kulturním myšlením doby (př. posedlost ďáblem, trest za hřích ) 19.stol vědecké objevy (př. L. Celostní přístupy ke zdraví HOLISMUS Teorie vzniku nemoci představy o vzniku nemoci ovlivněny vědeckým a kulturním myšlením doby (př. posedlost ďáblem, trest za hřích ) 19.stol vědecké objevy (př. L. Pasteur)

Více

Dopravné - 50,- Kč cesta na penzion POD LESEM. Masáže každý pátek od 16.00 hod. V jiné dny dle dohody,mimo čtvrtek. OBJEDNÁVKY NA PENZIONU!!!!!

Dopravné - 50,- Kč cesta na penzion POD LESEM. Masáže každý pátek od 16.00 hod. V jiné dny dle dohody,mimo čtvrtek. OBJEDNÁVKY NA PENZIONU!!!!! Masáž Cena Doba trvání Masáž šíje 100 Kč 20 min Masáž zad 200 Kč 40 min Masáž zad a šíje 250 Kč 60 min Masáž horních končetin 200 Kč 20 min Masáž dolních končetin 250 Kč 40 min Masáž hrudníku a břicha

Více

VY_32_INOVACE_201. AUTOR: Mgr. Marek Bocián

VY_32_INOVACE_201. AUTOR: Mgr. Marek Bocián VY_32_INOVACE_201 AUTOR: Mgr. Marek Bocián ANOTACE: Prezentace slouží jako výukový materiál k předmětu Masérské a lázeňská péče, důležitou součástí prezentace je popis historie aromaterapie a seznámení

Více

Model. zdraví a nemoci

Model. zdraví a nemoci Model zdraví a nemoci Zdraví SZO (WHO) definovalo zdraví jako:,,celkový stav tělesné, duševní a sociální pohody, a ne pouze nepřítomnost nemoci nebo slabosti". Dále (velmi zjednodušeně): - zdraví je nebýt

Více

Předmět: Biologie Školní rok: 2011/12 Třída: 1.L. Jméno: Jan Grygar Datum:10.1.2012. Referát na téma: bolest. Definice bolesti:

Předmět: Biologie Školní rok: 2011/12 Třída: 1.L. Jméno: Jan Grygar Datum:10.1.2012. Referát na téma: bolest. Definice bolesti: Jméno: Jan Grygar Datum:10.1.2012 Referát na téma: bolest Definice bolesti: Bolest je definována jako nepříjemná vjemová a emocionální zkušenost související se skutečným nebo potenciálním poškozením tkáně,

Více

GENETIKA 1. Úvod do světa dědičnosti. Historie

GENETIKA 1. Úvod do světa dědičnosti. Historie GENETIKA 1. Úvod do světa dědičnosti Historie Základní informace Genetika = věda zabývající se dědičností a proměnlivostí živých soustav sleduje variabilitu (=rozdílnost) a přenos druhových a dědičných

Více

Předmět psychologie zdraví

Předmět psychologie zdraví Psychologie zdraví Předmět psychologie zdraví Psychologie zdraví 1. Historie 2. Předmět psychologie zdraví 3. Definice zdraví 4. Přehled teorií zdraví 5. Legislativa Historie Vývoj vědního oboru také ovlivnil

Více

SOUVISLOST REGULACE EMOCÍ S ONEMOCNĚNÍM ŠTÍTNÉ ŽLÁZY

SOUVISLOST REGULACE EMOCÍ S ONEMOCNĚNÍM ŠTÍTNÉ ŽLÁZY Univerzita Palackého v Olomouci Katedra psychologie SOUVISLOST REGULACE EMOCÍ S ONEMOCNĚNÍM ŠTÍTNÉ ŽLÁZY Bakalářská diplomová práce Bc. Karolína Fryštacká PhDr. Martina Fülepová Obsah Teoretické ukotvení

Více

Výběr z nových knih 11/2007 psychologie

Výběr z nových knih 11/2007 psychologie Výběr z nových knih 11/2007 psychologie 1. Mé dítě si věří. / Anne Bacus-Lindroth. -- Vyd. 1. Praha: Portál 2007. 159 s. -- cze. ISBN 978-80-7367-296-6 dítě; výchova dítěte; strach; úzkost; sebedůvěra;

Více

JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Zdravotně sociální fakulta

JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Zdravotně sociální fakulta JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Zdravotně sociální fakulta ZÁKLADY KOMPLEXNÍHO PSYCHOSOMATICKÉHO PŘÍSTUPU (podpora pro kombinovanou formu studia) PhDr. Ing. Hana Konečná, Ph.D. Cíle předmětu:

Více

Moravské gymnázium Brno s.r.o. Kateřina Proroková. Ročník 1. Datum tvorby 18.11.2012 Anotace

Moravské gymnázium Brno s.r.o. Kateřina Proroková. Ročník 1. Datum tvorby 18.11.2012 Anotace Číslo projektu Název školy Autor Tématická oblast Téma CZ.1.07/1.5.00/34.0743 Moravské gymnázium Brno s.r.o. Kateřina Proroková Základy společenských věd Temperament Ročník 1. Datum tvorby 18.11.2012 Anotace

Více

Možnosti terapie psychických onemocnění

Možnosti terapie psychických onemocnění Možnosti terapie psychických onemocnění Pohled do světa psychických poruch a onemocnění a jejich léčby bez použití léků. Mgr.PaedDr.Hana Pašteková Rupertová Psychiatrická léčebna Kroměříž Osobnost Biologická

Více

Duševní hygiena. Mgr. Kateřina Vrtělová. Občanské sdružení Gaudia proti rakovině v Praze a v Brně. www.gaudia.org./rakovina

Duševní hygiena. Mgr. Kateřina Vrtělová. Občanské sdružení Gaudia proti rakovině v Praze a v Brně. www.gaudia.org./rakovina Duševní hygiena Mgr. Kateřina Vrtělová Občanské sdružení Gaudia proti rakovině v Praze a v Brně www.gaudia.org./rakovina Co je to duševní hygiena? Často nás přinutí přemýšlet nad touto otázkou až nepříznivé

Více

Člověk a společnost. 10. Psychologie. Psychologie. Vytvořil: PhDr. Andrea Kousalová. www.isspolygr.cz. DUM číslo: 10. Psychologie.

Člověk a společnost. 10. Psychologie. Psychologie. Vytvořil: PhDr. Andrea Kousalová. www.isspolygr.cz. DUM číslo: 10. Psychologie. Člověk a společnost 10. www.isspolygr.cz Vytvořil: PhDr. Andrea Kousalová Strana: 1 Škola Ročník Název projektu Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast Název DUM Pořadové číslo DUM

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Příjemce: Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova

Více

Výukový materiál. zpracovaný v rámci projektu

Výukový materiál. zpracovaný v rámci projektu Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Základní škola Sokolov,Běžecká 2055 pracoviště Boženy Němcové 1784 Název a číslo projektu: Moderní škola, CZ.1.07/1.4.00/21.3331 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění

Více

Porucha na duchu nebo životní dilema? Psychosomatický přístup v ambulantní psychiatrické praxi. David Skorunka

Porucha na duchu nebo životní dilema? Psychosomatický přístup v ambulantní psychiatrické praxi. David Skorunka Porucha na duchu nebo životní dilema? Psychosomatický přístup v ambulantní psychiatrické praxi David Skorunka skor@lfhk.cuni.cz Základní teze č.1. Bio-psycho-sociální model a tedy i tzv. psychosomatickou

Více

Masérská a lázeňská péče

Masérská a lázeňská péče Masérská a lázeňská péče VY_32_INOVACE_181 AUTOR: Mgr. Andrea Továrková ANOTACE: Prezentace slouží k seznámení s historií sportovní a rekondiční masáže. KLÍČOVÁ SLOVA: Starověk, Středověk, Novověk. Historie

Více

Změny v játrech u pacientů s Huntingtonovou chorobou naznačují, že bychom se měli zabývat změnami v celém těle

Změny v játrech u pacientů s Huntingtonovou chorobou naznačují, že bychom se měli zabývat změnami v celém těle Novinky ve výzkumu Huntingtonovy nemoci. Ve srozumitelném jazyce. Napsáno vědci. Určeno široké huntingtonské veřejnosti. Změny v játrech u pacientů s Huntingtonovou chorobou naznačují, že bychom se měli

Více

Psychologie - věda o lidském chování, jednání, myšlení

Psychologie - věda o lidském chování, jednání, myšlení Psychologie - věda o lidském chování, jednání, myšlení Determinace osobnosti Základní psychologie - obecná psychologie - psychologie osobnosti - sociální psychologie - vývojová psychologie Psychopatologie

Více

Výsledky měření po použití Amethyst Bio-Mat na přístroji EAV ze dne 20.9.2012

Výsledky měření po použití Amethyst Bio-Mat na přístroji EAV ze dne 20.9.2012 2012 Výsledky měření po použití Amethyst Bio-Mat na přístroji EAV ze dne 20.9.2012 Alfida s.r.o., Čelákovice Staré Splavy, hotel Borný 20.9.2012 Výsledky měření na přístroji EAV z 20. 9. 2012 Rekondiční

Více

Úvod (1) Pojem a rozdělení biologie, biologické vědy, význam biologie. (1/1) Pojem a rozdělení biologie, biologické vědy, význam biologie.

Úvod (1) Pojem a rozdělení biologie, biologické vědy, význam biologie. (1/1) Pojem a rozdělení biologie, biologické vědy, význam biologie. Úvod (1) Pojem a rozdělení biologie, biologické vědy, význam biologie. (1/1) 1 Biologie = přírodní věda řec. Bios = život Řec. logos = nauka studuje vlastnosti a funkce organismů vztahy mezi organismy

Více

Poruchy osobnosti: základy pro samostudium. Pavel Theiner Psychiatrická klinika FN a MU Brno

Poruchy osobnosti: základy pro samostudium. Pavel Theiner Psychiatrická klinika FN a MU Brno Poruchy osobnosti: základy pro samostudium Pavel Theiner Psychiatrická klinika FN a MU Brno Pro některé běžně užívané pojmy je obtížné dát přesnou a stručnou definici. Osobnost je jedním z nich. osobnost

Více

Únava a její protějšek dostatek energie jsou subjektivní, neměřitelné pojmy.

Únava a její protějšek dostatek energie jsou subjektivní, neměřitelné pojmy. ÚNAVA 1 Únava a její protějšek dostatek energie jsou subjektivní, neměřitelné pojmy. 2 Únava může být : A. symptom jiné nemoci ANEMIE ONKOLOGICKÉHO ONEMOCNĚNÍ POINFEKČNÍHO STAVU B. stav organismu před

Více

POZNÁVÁME HOMEOPATII Jak se léèit šetrnì

POZNÁVÁME HOMEOPATII Jak se léèit šetrnì MUDr. Kateøina Formánková MUDr. Miriam Kabelková MUDr. Ilona Ludvíková POZNÁVÁME HOMEOPATII Jak se léèit šetrnì Vydala Grada Publishing, a.s. U Prùhonu 22, 170 00 Praha 7 tel.: +420 220 386 401, fax: +420

Více

Definice zdraví, determinanty zdraví

Definice zdraví, determinanty zdraví Definice zdraví, determinanty zdraví www.stránky katedry rodin.výchovy a výchovy ke zdraví Literatura : Křivohlavý, J.:Psychologie zdraví. Praha: Portál, 2001. Machová, J.:Biologie člověka pro učitele.

Více

Hlavní myšlenka a účinky homeopatie

Hlavní myšlenka a účinky homeopatie Hlavní myšlenka a účinky homeopatie Dodnes není vědecky dokázáno, proč a jak homeopatie funguje. Je však nesporné, že užívání homeopatických prostředků vede k překvapivým léčebným úspěchům. Cílem homeopatie

Více

Moravské gymnázium Brno s.r.o. Kateřina Proroková. Psychopatologie duševní poruchy Ročník 1. Datum tvorby 26.1.2013 Anotace

Moravské gymnázium Brno s.r.o. Kateřina Proroková. Psychopatologie duševní poruchy Ročník 1. Datum tvorby 26.1.2013 Anotace Číslo projektu Název školy Autor Tématická oblast Téma CZ.1.07/1.5.00/34.0743 Moravské gymnázium Brno s.r.o. Kateřina Proroková Základy společenských věd Psychopatologie duševní poruchy Ročník 1. Datum

Více

Systém psychologických věd

Systém psychologických věd Systém psychologických věd Psychologické vědy = vědy o duševním životě, duševnu, které specifickým způsobem odráží skutečnost ve formě počitků, vjemů, představ, paměti, myšlení, citů atp. DUŠEVNO (psychika)

Více

BALNEOLOGIE. Úvod do fyzikální terapie

BALNEOLOGIE. Úvod do fyzikální terapie BALNEOLOGIE Úvod do fyzikální terapie využití přírodních zdrojů pro léčbu a rehabilitaci přímá účast lékaře, kolektivu fyzioterapeutů a dalších zdravotníků na léčebném procesu balneologie balneoterapie

Více

Psychologie. PaedDr. Mgr. Hana Čechová

Psychologie. PaedDr. Mgr. Hana Čechová Psychologie PaedDr. Mgr. Hana Čechová Osnova 1. Vymezení pojmu psychologie 2. Psychické jevy 3. Psychické projevy 4. Základní metody zkoumání lidské psychiky 5. Základní členění psychologických věd 6.

Více

LUBOŠ JANŮ A KOLEKTIV CHRONICKÝ ÚNAVOVÝ SYNDROM

LUBOŠ JANŮ A KOLEKTIV CHRONICKÝ ÚNAVOVÝ SYNDROM LUBOŠ JANŮ A KOLEKTIV CHRONICKÝ ÚNAVOVÝ SYNDROM z pohledu imunologa, internisty, psychologa a psychiatra TRITON LUBOŠ JANÒ A KOLEKTIV Chronick únavov syndrom TRITON Luboš Janů a kolektiv Chronický únavový

Více

2 Vymezení normy... 21 Shrnutí... 27

2 Vymezení normy... 21 Shrnutí... 27 Obsah Předmluva ke druhému vydání........................ 15 Č Á ST I Základní okruhy obecné psychopatologie............... 17 1 Úvod..................................... 19 2 Vymezení normy..............................

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví

Ukázka knihy z internetového knihkupectví TRITON Psychologická setkávání Jan Poněšický Psychosomatika pro lékaře, psychoterapeuty i laiky Souvislosti mezi zvládáním životních problémů, tělesným zdravím a nemocí Jan Poněšický Psychosomatika pro

Více

VY_32_INOVACE_D 12 11

VY_32_INOVACE_D 12 11 Název a adresa školy: Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory

Více

Program nejvhodnější kombinace produktů. Vyvinut odborníky Vědeckého a inovačního Střediska Společnosti v roce 2001.

Program nejvhodnější kombinace produktů. Vyvinut odborníky Vědeckého a inovačního Střediska Společnosti v roce 2001. Program nejvhodnější kombinace produktů. Vyvinut odborníky Vědeckého a inovačního Střediska Společnosti v roce 2001. Nejmodernější názor na lidské zdraví je souladem pradávných zkušeností a novodobých

Více

Fyziologická regulační medicína

Fyziologická regulační medicína Fyziologická regulační medicína Otevírá nové obzory v medicíně! Pacienti hledající dlouhodobou léčbu bez nežádoucích účinků mohou být nyní uspokojeni! 1 FRM italská skupina Zakladatelé GUNY 2 GUNA-METODA

Více

Vážené publikum! Přestože PSYCHOSOMATIKA je velice užitečná disciplina, znalosti o ní jsou nepřesné, kusé a často zkreslené. Tato stručná prezentace

Vážené publikum! Přestože PSYCHOSOMATIKA je velice užitečná disciplina, znalosti o ní jsou nepřesné, kusé a často zkreslené. Tato stručná prezentace Vážené publikum! Přestože PSYCHOSOMATIKA je velice užitečná disciplina, znalosti o ní jsou nepřesné, kusé a často zkreslené. Tato stručná prezentace má za cíl uvést alespoň základní věci NA PRAVOU MÍRU.

Více

EMOCE. a jejich role v detoxikaci

EMOCE. a jejich role v detoxikaci EMOCE a jejich role v detoxikaci 1 Tisíce let se lidstvo snaţí prokázat, ţe lidská psychika je hlavní příčinou lidských nemocí. 2 V počátcích medicíny byla práce s lidskou psychikou prakticky jediným smysluplným

Více

Negativní dopad domácího násilí na osobnost a psychické zdraví. Hana Pašteková Rupertová Psychiatrická léčebna Kroměříž

Negativní dopad domácího násilí na osobnost a psychické zdraví. Hana Pašteková Rupertová Psychiatrická léčebna Kroměříž Negativní dopad domácího násilí na osobnost a psychické zdraví Hana Pašteková Rupertová Psychiatrická léčebna Kroměříž definice Domácí násilí: násilí, které se odehrává v soukromí, je opakované, má stoupající

Více

Nový pohled na zdraví a nemoc

Nový pohled na zdraví a nemoc Nový pohled na zdraví a nemoc Jaroslav Škvařil ODBORNÁ SKUPINA PRO NUTRICI, České společnosti pro výživu a vegetariánství, BRNO Chronická onemocnění a chronické zdraví Současnou populaci s euroamerickou

Více

Ošetřovatelství vědní obor. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové

Ošetřovatelství vědní obor. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Ošetřovatelství vědní obor Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Ošetřovatelství 1 = samostatný vědní obor = zabývá se všemi složkami procesu ošetřování nemocného člověka = vědní disciplína zaměřená

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Téma / kapitola Mendelova 2. stupeň Základní Zdravověda

Více

Test základů společenských věd bakalářský obor Zdravotně sociální pracovník v prezenční formě

Test základů společenských věd bakalářský obor Zdravotně sociální pracovník v prezenční formě Test základů společenských věd bakalářský obor Zdravotně sociální pracovník v prezenční formě Otázka 1 Jan Patočka je představitelem: a. pragmatismu b. existencialismu c. fenomenologie Otázka 2 Korán a

Více

Dějiny psychologie Dějiny české psychologie

Dějiny psychologie Dějiny české psychologie Dějiny psychologie Dějiny české psychologie Jan Amos Komenský (1592-1670) předchůdce vývojové a pedagogické psychologie koncepce výchovy škola hrou periodizace vývoje Všichni na jednom jevišti velikého

Více

Psychodiagnostika osobnosti 2.

Psychodiagnostika osobnosti 2. Psychodiagnostika osobnosti 2. Téma: Úvod do psychologie osobnosti. Dimenze osobnosti. Teorie osobnosti. Literatura: Ivana Šnýdrová. Psychodiagnostika. Praha: Grada Publishing, 2008. Marie Vágnerová. Psychologie

Více

Studie EHES - výsledky. MUDr. Kristýna Žejglicová

Studie EHES - výsledky. MUDr. Kristýna Žejglicová Studie EHES - výsledky MUDr. Kristýna Žejglicová Výsledky studie EHES Zdroje dat Výsledky byly převáženy na demografickou strukturu populace ČR dle pohlaví, věku a vzdělání v roce šetření. Výsledky lékařského

Více

Obecná a vývojová psychologie. Přednáška č. 1 Co je psychologie? Cíle psychologie. Základní psychologické směry.

Obecná a vývojová psychologie. Přednáška č. 1 Co je psychologie? Cíle psychologie. Základní psychologické směry. Obecná a vývojová psychologie Přednáška č. 1 Co je psychologie? Cíle psychologie. Základní psychologické směry. Co je vlastně psychologie? Jak lze jednoduše a srozumitelně definovat psychologii? R. Atkinsonová

Více

Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_02_3_20_BI2 HORMONÁLNÍ SOUSTAVA

Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_02_3_20_BI2 HORMONÁLNÍ SOUSTAVA Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_02_3_20_BI2 HORMONÁLNÍ SOUSTAVA NADLEDVINY dvojjediná žláza párově endokrinní žlázy uložené při horním pólu ledvin obaleny tukovým

Více

Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje. Mgr. Monika Řezáčová

Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje. Mgr. Monika Řezáčová Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Leden 2011 Mgr. Monika Řezáčová věda o psychické regulaci chování a jednání člověka a o jeho vlastnostech

Více

3. ročník a septima. viz Charakteristika předmětu a poznámky. Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora

3. ročník a septima. viz Charakteristika předmětu a poznámky. Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Seminář psychologie Psychologie 3. ročník a septima 2 hodiny týdně viz Charakteristika předmětu a poznámky Pojem psychologie Objasní původ psychologie, její

Více

Setkání sester, fyzioterapeutů a psychoterapeutů specializovaných na roztroušenou sklerózu v Poděbradech 18. ledna 2014

Setkání sester, fyzioterapeutů a psychoterapeutů specializovaných na roztroušenou sklerózu v Poděbradech 18. ledna 2014 Setkání sester, fyzioterapeutů a psychoterapeutů specializovaných na roztroušenou sklerózu v Poděbradech 18. ledna 2014 Psychoterapie RS v praxi Motto: Učeň se ptá: Co je důležitější než vědění? Mistr

Více

PROGRAMOVÁ NÁPLŇ OBORU TRADIČNÍ ČESKÉ BYLINÁŘSTVÍ - FYTOTERAPIE. Sobota 9:00 17:00, neděle 9:00 16:00 hodin

PROGRAMOVÁ NÁPLŇ OBORU TRADIČNÍ ČESKÉ BYLINÁŘSTVÍ - FYTOTERAPIE. Sobota 9:00 17:00, neděle 9:00 16:00 hodin PROGRAMOVÁ NÁPLŇ OBORU TRADIČNÍ ČESKÉ BYLINÁŘSTVÍ - FYTOTERAPIE Sobota 9:00 17:00, neděle 9:00 16:00 hodin České Budějovice, školní rok 2018/2019 1. ročník 1. víkend: SOMATOPATOLOGIE tělo a nemoc z pohledu

Více

Masérská a lázeňská péče

Masérská a lázeňská péče Masérská a lázeňská péče VY_32_INOVACE_240 AUTOR: Mgr. Andrea Továrková ANOTACE: Prezentace slouží k seznámení s dalšími druhy masáží současné trendy. KLÍČOVÁ SLOVA: Medová masáž, čokoládová masáž, aroma

Více

Klasifikace tělesných postižení podle doby vzniku

Klasifikace tělesných postižení podle doby vzniku VÝUKOVÝ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_ DUM 1, S 20 JMÉNO AUTORA: DATUM VYTVOŘENÍ: 25.1. 2013 PRO ROČNÍK: OBORU: VZDĚLÁVACÍ OBLAST. TEMATICKÝ OKRUH: TÉMA: Bc. Blažena Nováková 2. ročník Předškolní a mimoškolní

Více

RENESANCE A OSVÍCENSTVÍ

RENESANCE A OSVÍCENSTVÍ RENESANCE A OSVÍCENSTVÍ pracovní list Mgr. Michaela Holubová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Holubová. RENESANCE A VĚK ROZUMU Renesance kulturní znovuzrození

Více

Seznam příloh (výběr)

Seznam příloh (výběr) Seznam příloh (výběr) Příloha 1: Dotazník pro klienty TČM Příloha 2: Dotazník pro pacienty západní medicíny Příloha 3: Dotazník pro praktiky TČM Příloha 4: Dotazník pro lékaře Příloha 1 DOTAZNÍK pro KLIENTY

Více

Bolest těla a napětí v mysli z pohledu fyzioterapeuta. Petr Zahradník

Bolest těla a napětí v mysli z pohledu fyzioterapeuta. Petr Zahradník Bolest těla a napětí v mysli z pohledu fyzioterapeuta Petr Zahradník Obsah přednášky Fyzioterapie - co to je, čím se zabývá a jak může člověku být prospěšná Vývoj držení páteře a zapojení svalů na těle

Více

1 Zdraví, právo na zdraví

1 Zdraví, právo na zdraví 1 Zdraví, právo na zdraví V současné době není žádný stát na světě schopen zabezpečit takovou zdravotní péči, která by jeho občanům poskytla vše, co medicína umožňuje. Uvedený problém není pouze problémem

Více

Naděžda Neherová VY_32_INOVACE_160. Masérská a lázeňská péče AUTOR:

Naděžda Neherová VY_32_INOVACE_160. Masérská a lázeňská péče AUTOR: Masérská a lázeňská péče VY_32_INOVACE_160 AUTOR: Naděžda Neherová ANOTACE: Prezentace slouží k seznámení s historií lázeňství a wellness Klíčová slova: Speciální terapie Inhalace aerosolová Využívá se

Více

Ošetřovatelství. pojetí moderního ošetřovatelství

Ošetřovatelství. pojetí moderního ošetřovatelství Ošetřovatelství pojetí moderního ošetřovatelství Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Bc. Tondrová Irena duben 2009 ošetřovatelství Pojetí

Více

Klíšťová encefalitida

Klíšťová encefalitida Klíšťová encefalitida Autor: Michaela Měkýšová Výskyt Česká republika patří každoročně mezi státy s vysokým výskytem klíšťové encefalitidy. Za posledních 10 let připadá přibližně 7 nakažených osob na 100

Více

*100% přírodně čisté éterické oleje 10 ml

*100% přírodně čisté éterické oleje 10 ml Kód Název Cena včetně DPH *100% přírodně čisté éterické oleje 10 ml 1647917 1. čakra intimní atmosféra 180,00 1647919 2. čakra harmonizující 180,00 1647933 3. čakra antiseptická 180,00 1647941 4. čakra

Více

PSYCHOPATOLOGIE. Historie psychiatrie

PSYCHOPATOLOGIE. Historie psychiatrie PSYCHOPATOLOGIE Historie psychiatrie STAROVĚK Duševní poruchy chápány jako posedlost zlými duchy, úzdrava: metody šamanů rituály spojené s obřadními tanci, zpěvem kouzelných písní, recitováním zaříkávacích

Více

1. Regionální paliativní konference Multiprofesní spolupráce v péči o pacienty v závěru života v domácím prostředí STANDARDY PALIATIVNÍ PÉČE

1. Regionální paliativní konference Multiprofesní spolupráce v péči o pacienty v závěru života v domácím prostředí STANDARDY PALIATIVNÍ PÉČE 1. Regionální paliativní konference Multiprofesní spolupráce v péči o pacienty v závěru života v domácím prostředí STANDARDY PALIATIVNÍ PÉČE V Brně 12.10. 2017 KVALITA A ROZVOJ Hlavním účelem procesu

Více

Zdravotní nauka 2. díl

Zdravotní nauka 2. díl Iva Nováková Učebnice pro obor sociální činnost stavba lidského těla Zdravotní nauka 1. díl Učebnice pro obor sociální činnost Iva Nováková ISBN 978-80-247-3708-9 Grada Publishing, a.s., U Průhonu 22,

Více

Standardy lázeňské péče v ČR a jejich aplikace v praxi

Standardy lázeňské péče v ČR a jejich aplikace v praxi Standardy lázeňské péče v ČR a jejich aplikace v praxi Prim. MUDr. Ljiljana Marič, vicepresident SLL ČR Svaz léčebných lázní ČR 30. září 2013 1 Definice balneologie Interdisciplinární obor používající

Více

Pokud se chcete dozvědět o statinech a problematice léčby více, přejděte na. Partnerem je Diagnóza FH, z.s.

Pokud se chcete dozvědět o statinech a problematice léčby více, přejděte na. Partnerem je Diagnóza FH, z.s. BRÁT! SAMOZŘEJMĚ! Pokud se chcete dozvědět o statinech a problematice léčby více, přejděte na www.athero.cz Připravila Česká společnost pro aterosklerózu www.athero.cz Česká společnost pro aterosklerózu

Více

BrainVitality. Stárnoucí mozek prochází postupnými strukturálnímí a funkčními změnami.

BrainVitality. Stárnoucí mozek prochází postupnými strukturálnímí a funkčními změnami. Stárnoucí mozek prochází postupnými strukturálnímí a funkčními změnami. Mozek se začíná zmenšovat od 25 let a v 70 letech ztratil už 25 % své velikosti. Mozková činnost spotřebuje 20-25 % veškerého kyslíku,

Více

Moderní odborníci na výživu věří, že plody jujuby jsou bohaté na vitamíny a mají vysokou nutriční a medicínskou hodnotu.

Moderní odborníci na výživu věří, že plody jujuby jsou bohaté na vitamíny a mají vysokou nutriční a medicínskou hodnotu. Datlový sirup TIENS Datlový sirup Čínští lékaři věří, že Jujuba Udržuje lidi fit Doplňuje energii Posiluje játra, slezinu a žaludek Vyživuje krev Zklidňuje nervy Moderní odborníci na výživu věří, že plody

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř. 17. listopadu 49

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř. 17. listopadu 49 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř. 17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Přírodovědné

Více

Psychické problémy a psychiatrické diagnózy jako příčiny (ženského) bezdomovectví. MUDr. Martin Hollý, MBA

Psychické problémy a psychiatrické diagnózy jako příčiny (ženského) bezdomovectví. MUDr. Martin Hollý, MBA Psychické problémy a psychiatrické diagnózy jako příčiny (ženského) bezdomovectví MUDr. Martin Hollý, MBA 19.5.2015 Sociální situace Tělesné zdraví Duševní zdraví Prevalence duševních poruch u bezdomovců

Více

VET středověk a novověk (po 18. století)

VET středověk a novověk (po 18. století) VET středověk a novověk (po 18. století) Co nás čeká Křesťanství a jeho představitelé Renesance Racionalismus a empirismus, Kant Merkantelismus, Karmelismus Křesťanství Po dlouho dobu křesťanství uchovatel

Více

Více než psychosomatika...

Více než psychosomatika... Více než psychosomatika... þ Zajímá vás, jak přesně souvisí psychika s tělem? þ Chcete poznat jiný pohled na příčiny nemocí? þ Nestačí vám názor oficiální medicíny? þ Chcete být zodpovědní za své zdraví?

Více

Název: Viry. Autor: PaedDr. Pavel Svoboda. Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy. Předmět, mezipředmětové vztahy: biologie

Název: Viry. Autor: PaedDr. Pavel Svoboda. Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy. Předmět, mezipředmětové vztahy: biologie Název: Viry Výukové materiály Autor: PaedDr. Pavel Svoboda Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět, mezipředmětové vztahy: biologie Ročník: 2. (1. vyššího gymnázia) Tematický

Více

ZÁKLADY KINANTROPOLOGIE

ZÁKLADY KINANTROPOLOGIE ZÁKLADY KINANTROPOLOGIE Mgr. Lukáš Rubín, Ph.D. 1. 10. 2018 Obecná i tělesná kultura a tělesný pohyb Obsah přednášky 1) Základní terminologie 2) Obecná kultura a její roviny 3) Tělesná kultura a její formy

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0527

CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Příjemce: Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

Martina Středová SOMATOGNÓZIE A RELAXACE SMĚREM NA VÝCHOD I NA ZÁPAD

Martina Středová SOMATOGNÓZIE A RELAXACE SMĚREM NA VÝCHOD I NA ZÁPAD Martina Středová SOMATOGNÓZIE A RELAXACE SMĚREM NA VÝCHOD I NA ZÁPAD SOMATOGNOZIE Schopnost prostorově vnímat své tělo, jednotlivé tělesné segmenty, tělesné schéma Vnitřní mapa vlastního těla v mozku Vědomá

Více

OKRUH SLEZINY. MUDr. Josef Jonáš

OKRUH SLEZINY. MUDr. Josef Jonáš OKRUH SLEZINY MUDr. Josef Jonáš 1 Z pohledu detoxikační medicíny je funkce sleziny, tak jak ji chápe moderní medicína, jen málo významná. 2 Například při výčtu základních orgánů pentagramu je nezbytnou

Více

Kapitola 3: Energetika lidského těla

Kapitola 3: Energetika lidského těla Kapitola 3: Energetika lidského těla Léčení bez léků Aby bylo možné naučit se ovládat svou vlastní energii, na které závisí zdraví, je třeba nejdřív získat povědomí o tom, jaká je energetická struktura

Více

MENSA GYMNÁZIUM, o.p.s. TEMATICKÉ PLÁNY TEMATICKÝ PLÁN (ŠR 2014/15)

MENSA GYMNÁZIUM, o.p.s. TEMATICKÉ PLÁNY TEMATICKÝ PLÁN (ŠR 2014/15) TEMATICKÝ PLÁN (ŠR 2014/15) PŘEDMĚT Literatura TŘÍDA/SKUPINA VYUČUJÍCÍ ČASOVÁ DOTACE UČEBNICE (UČEB. MATERIÁLY) - ZÁKLADNÍ prima Mgr. Barbora Maxová 2hod/týden, 70hod/rok Literatura pro 1. ročník středních

Více

Bc. Lucie Petroušová, DiS. České Budějovice 2013 KOMUNIKACE S PRENATÁLNÍM JEDINCEM

Bc. Lucie Petroušová, DiS. České Budějovice 2013 KOMUNIKACE S PRENATÁLNÍM JEDINCEM Bc. Lucie Petroušová, DiS. České Budějovice 2013 KOMUNIKACE S PRENATÁLNÍM JEDINCEM Prenatální psychologie a vnímání plodu v této rovině Na významu nabývá nejen zájem o fyzický vývoj plodu, ale dokládají

Více

Floating vodoléčebná zdravotní technika

Floating vodoléčebná zdravotní technika Floating vodoléčebná zdravotní technika Rozhodnutím Státního ústavu pro kontrolu léčiv Praha a pověření Ministerstva zdravotnictví ČR je floatingová vana díky svým prokazatelným léčebným účinkům zařazena

Více

PNEUMOKOKOVÉ INFEKCE A MOŽNOSTI PREVENCE aneb CO MŮŽE ZPŮSOBIT PNEUMOKOK

PNEUMOKOKOVÉ INFEKCE A MOŽNOSTI PREVENCE aneb CO MŮŽE ZPŮSOBIT PNEUMOKOK PNEUMOKOKOVÉ INFEKCE A MOŽNOSTI PREVENCE aneb CO MŮŽE ZPŮSOBIT PNEUMOKOK Očkování! Nejvýznamnější možnost prevence infekčních chorob! Lepší infekční chorobě předcházet než ji léčit! Významný objev v medicíně,

Více

Základní škola a mateřská škola, Ostrava-Hrabůvka, Mitušova 16, příspěvková organizace Školní vzdělávací program 2. stupeň, Člověk a příroda

Základní škola a mateřská škola, Ostrava-Hrabůvka, Mitušova 16, příspěvková organizace Školní vzdělávací program 2. stupeň, Člověk a příroda Přírodopis 8. ročník Výstupy ŠVP Učivo Přesahy, metody a průřezová témata Žák popíše stavbu těla savců a základní charakteristiku. Vysvětlí přizpůsobení savců prostředí a způsobu života (např. kytovci,

Více

Vztah filozofie a ošetřovatelství 1. Filozofie a ošetřovatelství. Filozofické směry 1. Filozofické směry 2. Filozofické směry 3

Vztah filozofie a ošetřovatelství 1. Filozofie a ošetřovatelství. Filozofické směry 1. Filozofické směry 2. Filozofické směry 3 Filozofie a ošetřovatelství Mgr. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Vztah filozofie a ošetřovatelství 1 Filozofie má vliv na život, chování, jednání a práci člověka Filozofie tím do značné míry

Více

Civilizační choroby. Jaroslav Havlín

Civilizační choroby. Jaroslav Havlín Civilizační choroby Jaroslav Havlín Civilizační choroby Vlastnosti Nejčastější civilizační choroby Příčiny vzniku Statistiky 2 Vlastnosti Pravděpodobně způsobené moderním životním stylem (lifestyle diseases).

Více

Další vzdělávání dospělých Ústí n. L. realizované akce a akreditované vzdělávací programy MPSV ČR v roce 2017

Další vzdělávání dospělých Ústí n. L. realizované akce a akreditované vzdělávací programy MPSV ČR v roce 2017 Datum Název Kraj 9.1.2017 Jak likvidovat plísně ve vnitřním prostředí člověka Ústecký kraj 20.1.2017 Základy pravidel šetrné sebeobrany v návaznosti na restriktivní opatření v sociálních službách Královéhradecký

Více

PSYCHICKÉ VLASTNOSTI SCHOPNOSTI A INTELIGENCE

PSYCHICKÉ VLASTNOSTI SCHOPNOSTI A INTELIGENCE PSYCHICKÉ VLASTNOSTI SCHOPNOSTI A INTELIGENCE Název školy Číslo projektu Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělávání Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Střední odborná škola a

Více

Drogy a jejich účinky. MUDr. Jakub Minařík

Drogy a jejich účinky. MUDr. Jakub Minařík Drogy a jejich účinky MUDr. Jakub Minařík Terminologie Droga Droga je látka, která splňuje dva základní požadavky: 1. Ovlivňuje nějakým způsobem naše prožívání objektivní reality, tedy má psychotropní

Více

ALKOHOL A JEHO ÚČINKY

ALKOHOL A JEHO ÚČINKY ALKOHOL A JEHO ÚČINKY CO JE TO ALKOHOL? Alkohol je bezbarvá tekutina, která vzniká kvašením cukrů Chemicky se jedná o etanol Používá se v různých oblastech lidské činnosti např. v lékařství, v potravinářském

Více

RADY A DOPORUČENÍ RP. E. Jarolímová Kurz ETK

RADY A DOPORUČENÍ RP. E. Jarolímová Kurz ETK RADY A DOPORUČENÍ RP E. Jarolímová Kurz ETK 1 KOMUNIKACE S RODINOU - dobré přijetí - umění naslouchat, aktivně naslouchat - kladení otázek - vyhodnotit potřebnost a naléhavost tématu problémové situace

Více

Účinný boj s LDL-cholesterolem? STATINY?!

Účinný boj s LDL-cholesterolem? STATINY?! Účinný boj s LDL-cholesterolem? STATINY?! BRÁT! SAMOZŘEJMĚ! Pověry o statinech aneb Nevěřte všemu, co se povídá a píše O statinech, tedy lécích na snížení množství cholesterolu v krvi, koluje mezi laiky,

Více

- psych. jako samostatná věda se rozvíjí od 2. pol. 19. stol., do té doby byla součástí filozofie

- psych. jako samostatná věda se rozvíjí od 2. pol. 19. stol., do té doby byla součástí filozofie Otázka: Psychologie Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): pajka předmět zkoumání, metody výzkumu, dějiny významné směry a postavy, teoretické a aplikované disciplíny, biologické a sociokulturní

Více

Psychologie 09. Otázka číslo: 1. Člověka jako psychologický celek označujeme pojmem: psychopat. osobnost

Psychologie 09. Otázka číslo: 1. Člověka jako psychologický celek označujeme pojmem: psychopat. osobnost Psychologie 09 Otázka číslo: 1 Člověka jako psychologický celek označujeme pojmem: psychopat osobnost neurotik Otázka číslo: 2 Osobnost je individuální jednotou aspektů: biologických psychologických rozumových

Více

Téma č. 2 etika ve zdravotnictví

Téma č. 2 etika ve zdravotnictví Téma č. 2 etika ve zdravotnictví Historie Poznání, že duše lidská, duch lidský je cennější než lidské tělo základ etiky následovníka Platonova Aristotela /384 322/ Spojuje 2 vůdčí myšlenky řecké etiky

Více

Obecná psychologie. Kurz pro zájemce o psychologii 16/3/2013

Obecná psychologie. Kurz pro zájemce o psychologii 16/3/2013 Obecná psychologie Kurz pro zájemce o psychologii 16/3/2013 Přehled doporučené literatury o o o o o o o o Atkinsonová, R.L., Atkinson, R.C. (2003). Psychologie. Victoria Publishing. Kern, H. a kol.(1997):

Více