Deník posádky VYNÁLEZCI ( řazení: rok/měsíc/den #

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Deník posádky VYNÁLEZCI ( řazení: rok/měsíc/den #"

Transkript

1 Deník posádky VYNÁLEZCI ( řazení: rok/měsíc/den # Deník posádky V141217# Stavebnice Logitronik 02 dnes ožila. Nejstarší kluci, Pavel a Tadeáš, měli stavebnici zapůjčenou domů s tím, že si mají připravit nějakou úlohu a prezentovat ji ostatním. Oba schodně a bez domlouvání si bohužel připravili téměř schodnou úlohu a tak se při prezentaci vhodně doplňovali, nebo si nevhodně skákali do řeči Společně jsme několikrát zopakovali vánočně laděné pokusy. Zapálená špejle balancující na okraji sklenice na níž ještě spočívala soustava dvou vidliček zapíchnutých do korkové zátky, zhasla těsně před okrajem a vše viselo na vlásku, až se tajil dech. Jako pyroman se projevil Jakub při dalším pokusu se svíčkou, kterou jsme zapalovali bezdotykově. Filip iniciativně nakreslil na přenosnou tabuli bludiště, kterým museli ostatní projet, ale mohli se koukat pouze do zrcadla na chodbě. To je však dosti vysoko, tak si vypomohli židlí. Započala přestavba robota na segwaye, ale na první pokus se to nepovedlo, protože řídící kostka je moc veliká. Kluci tedy plynule přešli ke stavbě robota dle vlastní fantazie. Tomáš se hned zmocnil uvolněných elektronických stavebnic a neúnavně propojoval obvody, i Vojta to zkoušel a Tonda si něco stavěl z Lega. Asi v polovině hodiny k nám vtrhli ohlášení fotografové se svým vedoucím a vše mnohokrát zdokumentovali. M.S.

2 Deník posádky V141210# Pokus s hořící svíčkou umístěnou v talíři s vodou, která byla pomalu přiklápěna sklenicí od okurek byl laděný trochu předvánočně. Při následném chladnutí vzduchu v lahvi a vyrovnávání tlaků uvnitř a vně lahve, došlo k zajímavému úkazu. Ten však hned neprozradíme. Na přání kluků byl pokus zopakován s podobným výsledkem a s živou diskusí. Následovali soutěže, na které nezbyl kvůli robotovi poslední dobou čas. Nakreslit zpaměti mechanismus pro vystřelování koulí, byla pro začátek dost vysoko položená lat ka. Tomáš a jiní těsně přeskočili, ostatní lehce shodili nebo se nepokusili. Pavel princip převodu rotačního pohybu na přímočarý úspěšně z hlavy nakreslil a vysvětlil ho ostatním na příkladu obráceném (parní lokomotiva). Jak zajistit, aby segway jezdil do osmičky bez robotického a dálkového ovládání? S nečekaným nápadem převzatým ze železnice přišel Filip, se správným, ale nedotaženým mechanickým nápadem přišel Pavel. Proč má chemik brýle zodpověděli všichni vcelku správně a v diskusi jsme se dostali až k radiaci a ochraně před ní. Odkud kam a jak vysoká by měla být protipovodňová stěna, jejíž základy jsme viděli na výletě v Praze? Čtyři správné odpovědi a jako bonus náčrtek možného detailu stěny (Tomáš) byl dobrý výsledek. Pod kterým hrníčkem se nalézá magnet? Nesmíte se hrníčku dotknout. K dispozici máte jakékoliv zařízení. Z odpovědí: ocelové piliny, drátek, vnější magnet zkusili jsme si ještě pokus s buzolou a s mobilem s aplikací kompas. Jak naskočit do letícího letadla? To jsme sice řešili před dvěma lety a ted byla úloha připomenuta spolu s novou variantou. Když přistává letadlo na lod, je zachyceno hákem. Lze tento princip obrátit? A jak? Už to víme, ale je to dost krkolomné. M.S.

3 # Deník posádky V141203# Jakub, Vojta a Ondra dokončili poslední přídavné zařízení pro Trackera a tím bylo kladivo. Jen na chvíli se zadrhli na osičce, která již v krabici nebyla a tak si ji museli vypůjčit z odpalovače koulí. Ostatní kluci si vyzkoušeli přímo na robotovi všechny ukázkové tovární programy pro nástavby Trackera, které Lego nabízí. Některé fungovaly bez problémů a hned, některé až po úpravách programu. Např. přesné přemístění pneumatik pomocí kleští do garáží dalo zabrat. Pneumatika po uchopení z kleští vypadávala a celý další postup robota byl narušen. Přeprogramování se sic úspěšně ujal Tadeáš, ale nebyl to jeho úkol. Odpalovač koulí Pavel úmyslně vyrobili trochu jinak, aby dál dostřelil a tak se i cíl musel přemístit s čímž si vyhrál Filip, který také na místě sesmolil vlastní funkční prográmek.tomáš se opět nezastavil, doma si připravil prográmky na odzkoušení a v hodině ještě stihl, jako ostatně vždy, něco nového postavit. Zbrusu nové kladivo pracovalo trochu zmateně, příště program upravíme.. M.S. Deník posádky V141126# Na obrazovce nám Martin na úvod ukázal pár svých fotek z nedávné výstavy Neratovický papír a doporučil nám v příštím roce návštěvu se slovy: Tolik různých staveb a dopravní techniky na jednom místě málo kde a tak levně uvidíte. Také jsme si prohlédli naši úpravu tváře před kamerou, co by veverky, žáby, balíci, mimozemšťani Kateřina v polovině hodiny přišla s noťasem přímo od WiFi s nahraným Lego programem, který by se nahoře v patře, kde instalaci v předstihu započala, nahrával 13 hodin. Tadeáš, Ondra a Tomáš na ni už netrpělivě čekali, protože měli připravené na své flešce svoje prográmky na ovládání robota, které si doma iniciativně připravili. Po propojení notebooku s robotem a spuštění flešky robot synteticky zapěl a dal se do pohybu. Občas vystřelil plastovou kouli To bylo znamením, že programy fungují i když mnohdy ne přesně tak, jak si autoři představovali. Jakub s Vojtou asistovali okolo zkoušek prográmků a při jejich ladění. S nabytými zkušenostmi to do příště jistě vylepšíme a potom zapojíme do hry ještě ovládací čidla. Mezi tím Tomáš s Filipem smontovali a úspěšně vyzkoušeli nový nástavec k robotovi - kleště. Tonda vystřihoval papírový model a Pavel s Tadeášem se pustili do studia historické elektronické stavebnice číslicové techniky Logitronik 02 a jelikož je zaujala, zapůjčili si ji domů. Příště nás seznámí s výsledky svého bádání. Deset těchto zajímavých stavebnic je naším novým úlovkem. Děkujeme M.S.

4 Deník posádky V141119# Hned na úvod nám byl představen Tracker, jedena z variant robota. Zaštěkal, popojel, zatočil vrtulí, otočil se a znova zaštěkal. To vše podle krátkých prográmků nazvaných zkouška 1 a zkouška 2, který pro nás na ukázku připravil přes víkend Martin I. Prověření dálkového ovládání také dopadlo dobře a každý z nás ho vlastnoručně vyzkoušel. Svojí stoupavostí po kartonové krabici ve sklonu okolo 45º nás Tracker překvapil. Jak robota programovat přes počítač byla další část programu. Řada z nás se po ukázce programování rozhodla si free program stáhnout a doma si naprogramovat nějakou krátkou kreaci, kterou později společně vyzkoušíme. Hlavní konstruktér Pavel úspěšně vedl tým při stavbě střílecí nástavby pro Trackera. Fanda s Filipem oživili svého segwaye, ale upevnění koleček a tuhost konstrukce zatím nejsou dostatečné. Tomáš předvedl zajímavé řešení upevnění kolečka, aby se neprotáčelo, bez použití lepidla. Obvod místnosti změřený koloměrkou spočítalo jen několik z nás a někdo nepočítal, jen hádal. Jo kluci, chce to více trpělivosti, stále nám opakuje Martin I. M.S. Deník posádky V141112# Dnes nám byla konečně představena stavebnice se součástmi robota MINSDORMS EV3 a jelikož se nás sešlo jen 6, nepokračovali jsme v plánovaném programu, ale pustili jsme se do stavby základní verze robota. Funkce hlavního konstruktéra z důvodů pozdního příchodu Pavla se ujal druhý nejstarší Tadeáš a ostatní mu zdařile asistovali. A za hodinu i přes přísná bezpečnostní opatření, aby se kostičky nepomíchaly do jiné stavebnice, bylo hotovo. Tomáš mezi tím stihl z technika postavit říditelnou kostru auta. M.S. Deník posádky VL # Společný sobotní výlet kroužku stavíme z Lega a mladých vynálezců se vydařil. Z pražského Hlavního nádraží do muzea Lega to byl pěšky pro osmnáct lidiček slušný kousek cesty. Tři podlaží výstavy s více jak zpracovaných kostiček ale stály za to. Našli jsme modely známé i neznámé a na závěr byla část našeho kapesného v místní Lego prodejně přetavena ve všemožné kostičky. Prohlídka výstavy týdne vědy a techniky v blízké Akademii věd byla naší druhou zastávkou. Seznámení se s výrobou elektřiny, turbínami, vodivostí těla, kriminalistikou, anatomií člověka.. a s interaktivními hrami nás nadchlo. Odměnou za zvládnuté znalostní testy byly létající talíře, propisky a gumové náramky. Po odpočinku a spořádání svačinek od maminek na Slovanském ostrově nás Martin odvedl zpět na Hlavní nádraží. M.S

5 V předstihu před výletem jsme dostali tuto pozvánku:# Výlet do muzea LEGA v Praze (Národní 31)# v sobotu # pořádá: DDM Neratovice pro děti z kroužku stavíme z LEGA a z kroužku Mladí vynálezci. cena: hromadné jízdné a vstupné dětí hradí DDM potvrzení účasti a souhlas rodičů s výletem dítěte: mailem na klubmvz@gmail.com# sraz: vlakové nádraží Neratovice 9:45 odjezd vlaku: 10:00 návrat: odjezd z Prahy hl.nádraží 15:25, příjezd vlaku do Neratovic 16:00 doprovod: Martin, Kateřina.. Po Praze budeme chodit pěšky a doprovod rodičů je možný. Deník posádky V # S ovládáním segwaye jsme moc nepostoupili. Nemáme vhodné ovladače. Ty dvoukanálové, co máme z vyřazených hraček, budeme muset přestavět a nebo koupit nové. Vznikly alespoň drobné výrobky z Lega. Soutěž byla zaměřená na směr otáčení složeného soukolí a na měření velikosti místnosti pomocí koloměrky. Naše úvahy a odpovědi byly většinou správné. Zajímavost: Práce lodi s podvodním zvonem na řece Rýn. M.S. Deník posádky V # Dnešní duševní rozcvička se skládala z těchto hádanek: Jak přesněji určit obvod kolečka? Nejlepší odpověď byla: Na rovné podlaze změříme vzdálenost, třeba 10 otáček a vydělíme 10. Další správné odpovědi byly: 1) výpočtem 2) změřením obvodu krejčovským metrem.. Jak vyloudit z koloměrky při každé otáčce zvuk nám při praktické aplikaci dělalo trochu problémy, ale Filipovi se nakonec takto podařilo přesně změřit vzdálenost mezi učebnou a vchodem a dalším měřením to Tonda potvrdil. Ondra prokázal, že to s dálkovým ovládáním umí a rozpohyboval segwaye. Fanda se pustil do varianty segwaye z LEGA se dvěma elektromotorky a trochu bojoval se směrem otáčení koleček. Zlatým hřebem dnešní hodiny byla ukázka Pavlovi opakovačky z LEGA. Puška nejen že měla spoušť, zásobník a mířidla, ona dokonce i střílela malé plastové projektily. Josef s Kubou si vyzkoušeli, co provrtá malá akumulační vrtačka a ostatní stavěli různá vozítka z LEGA. Zajímavost: Princip neviditelného deštníku. M.S

6 Deník posádky V # Den začal soutěžemi. Počet otáček koloměrky by se mohl zaznamenávat podle zvuku, rychle vymyslel Tomáš. Nebo pomocí ozubených koleček a hned to sestrojil z Merkuru Pavel. S určením obvodu kolečka měřením nikdo neměl problém a Jakub dokonce uhodl obvod přesně (7,5 cm). Jak objektivně zjistit, která koloměrka je nejlepší? Pavel správně navrhl - opakování měření, zajištění srovnatelných podmínek a statistické vyhodnocení. Tadeáš s Pavlem zhruba dokončili mechanickou část segwaye. Ostatní se věnovali zvukové signalizaci koloměrek, nebo stavěli z LEGO kostiček a třídili je. Výkresy jsme si poprvé kreslili na dvou nových příručních a přenosných tabulích. M.S. Deník posádky V # Hned v úvodu přiletěl Fanda se svým zdařilým modelem letadla z Lega, za což se mu dostalo uznání a všichni jsme se s ním vyfotily. Následovalo několik krátkých znalostních soutěží a trocha teorie. # U Segwaye se ukázalo, že přímý převod s velkými plastovými kolečky Sunap je příliš rychlý a že ho bude nutné pomocí převodů z Merkura zpomalit, což zabralo Pavlovi s Tadeášem téměř celou hodinu. Ostatní kluci zatím vyvíjeli koloměrku s cílem projet s ní co nejrychleji slalom. Vznikly dvě podobné koncepce. Při soutěži se více osvědčilo jednostranné vedení s delší rukojetí. Zajímavá byla motivace pro vylepšování po prvním kole závodu. M.S. Deník posádky V # Po prázdninách pokračujeme v objevné cestě po planetě Dedema. Sešli jsme se v plném počtu, jen část posádky se obměnila. Na úvod jsme udělali pořádek ve stavebnicích, seznámili jsme se s lankovým převodem v okénku automobilu a pokusili jsme vymyslet rýsovací pravítko na podobném principu a postavit ho ze stavebnice Merkur. Současně jsme započali práce na vývoji prototypu planetárního vozítka Segway a uspořádali jsme veřejné hlasování o nákupu stavebnice. S velkou převahou zvítězil robot z Lega, který nám po naprogramování může značně ulehčit život na vzdálené planetě. M.S.

7 # Deník posádky V # Během prázdnin jsme se dostali do části planety Dedema, kde je velmi nestabilní podloží. Nemůžeme se pohnout z místa a při naších pokusech o odjezd vzala většina vybavení za své. Ze zbytku materiálu vyrábíme co nejjednodušší vozítko segwaye. Část posádky se baví výrobou koloměrek, které také mohou nalézt praktické uplatnění. Netrpělivě čekáme na zásilku nového materiálu ze Země. M.S. Naše sestava v roce 2014 / 2#

8 rok 2014 / 1# Deník posádky V ROBOTICKÝ DEN# Ahoj kluci, akce, na kterou jsem vás na poslední chvíli zval, se nás nakonec i pár zúčastnilo. Jednalo se o zajímavou přehlídku a soutěž robotů, která se konala v Kongresovém centru v Praze Řada z nich byla částečně postavena z Merkura nebo z Lega a kombinována s dalšími potřebnými součástkami z různých oblastí. Část exponátů stavěly také děti: např. kroužek z domu dětí v Děčíně nebo z Prahy z Domu techniky. Soutěže byly zajímavé a mě zaujaly nečekané události na trati, se kterými si roboti nedokázaly poradit. Vybavil jsem si složitost programu, který by měl nečekané kolize řešit a čidla, která by měla dodávat potřebné informace. Přikládám fotografie, které jsem tam pořídil. Více na M.S. Deník posádky V VERNISÁŽ# Vernisáž kroužku mladých vynálezců, která proběhla v DDM 9.6., se vydařila. Všechny exponáty se sehrané partě vynálezců podařilo zdárně a včas nainstalovat. Mohli se tak pochlubit průřezem své činnosti početnému obecenstvu. Asi nejvíce zaujaly ty nejnápadnější exponáty. Třeba židle zavěšená na kladkostroji, lávka přes průrvu, samohyb Čmelák či konfety rozstřelené po hale pomocí balónku Zájem dětí se kromě exponátů točil kolem malého rautu s občerstvením a s nezbytnými sladkostmi. Představeno bylo i několik světových novinek - hra paralyzace a hra láva, samohyb Čmelák sestavený ze čtyř vrtaček, unikátní výstavní pultíky tvořené z 99% z druhotných surovin, autíčko poháněné stlačeným vzduchem z balónku, planetární vozítko postavené na podvozku z masážního strojku, model přepravní plošiny do nejtěžších podmínek a živá ukázka principu jejího pohybu, kterou mladí vynálezci zdárně předvedli. V průběhu vernisáže si mohl každý vyzkoušet i svůj odhad při zátěžovém testu skládacího metru nebo při dojezdové vzdálenosti autíčka poháněného nafouknutým balónkem. Čas zbyl i na krátkou přednášku o práci s nadanými dětmi a na promítání fotek ze života kroužku, kterým předcházelo slavnostní přestřižení pásky s nápisem čímž byly pomyslně otevřeny nové internetové stránky kroužku. Na závěr příjemného setkání proběhlo vyhlášení výsledků celoroční soutěže o nejlepšího vynálezce a předání cen. Vítězem se stal Filip Krejza nasledovaný Fandou Slabou a na třetím místě se umístil Šimon Žižka. Děkujeme všem účastníkům vernisáže za projevený zájem a těšíme se na další setkání. M.S.

9 Deník posádky V (psáno též pro červnové neratovické Listy) Hlavní náplní kroužku v měsíci dubnu byl problém č.2 jak se dostat s planetárním vozítkem přes pole krystalů. Z mnoha návrhů jsme vybrali ta řešení, která byla nejvíce mobilní a nejméně náročná na spotřebu materiálu a ta, která by nejméně narušila životní prostředí na planetě Dedema. Výrobu prototypů jsme se tentokrát rozhodli provést ze stavebnice Merkur. Poslední problém v tomto školním roce (č.3 - jak se dostat na nádvoří největší mimozemské stavby) jistě vyřešíme do konce května a soutěž o nejlepšího vynálezce budeme moci uzavřít. Vyhodnocení soutěže se uskuteční v pondělí v 17 hod. v DDM. Součástí programu bude krátká přednáška o specifikách práce s nadanými dětmi a komentovaná video projekce našeho filmu a fotografií na téma Střípky z tvorby kroužku mladých vynálezců. Nezbytná diskuse a volný program budou následovat. Zveme všechny řešitele, příznivce a nové potencionální zájemce. M.S Deník posádky V (psáno též pro květnové neratovické Listy)# Zpráva o hrozící sluneční bouři v oblasti planety Dedema, kde se již dva měsíce nacházíme, nás velmi znepokojila. Narychlo jsme vypracovali krizový scénář, jak se co nejrychleji dostat na druhou stranu průrvy do oblasti jeskyní. Přemostění již bylo rozpracováno a tak jsme se soustředili hlavě na organizaci a inovace urychlující postup. Rozhodnutí o maximální disciplíně a vysoké kvalitě všichni vzali za své. Druhý mostní nosník jsme již nemontovali, ale svářeli, což bylo o mnoho rychlejší ( M. Šabata, K. Jatagandzidis). Spřažené nosníky ( F. Slaba, F. Krejza) jsme celkem snadno pomocí rolny z korkových špuntů opatřených osičkou ( J. Havlík, H. Hvězda ) nasunuli na druhou stranu průrvy a oba konce jsme pomocí lepenky pevně zakotvili. Velmi inovativní byla rolovací mostovka, která byla smontována ( V. Pacholík, H. Hackel) dle externího projektu dodaného z orbitální stanice. Její bezpečné a rychlé rozvinutí přes nosníky bylo excelentní. S planetárním vozítkem, které jsme si při čekání dovybavili potřebným nářadím (H. Šťastný, Š. Žižka, J. Šeffl) jsme se opatrnou jízdou v pořádku a v čas dostali na druhou stranu. Nezastavilo nás ani několik silných vulkanických otřesů těsně po dokončení mostu. Svému pružnému a dobře ukotvenému dílu jsme věřili. Přes spěch jsme stihli ještě udělat několik pokusů a nemnoho dokumentárních snímků, které naleznete na Problém č.3# Na planetě Dedema jsme objevili mnoho zvláštních a opuštěných staveb mimozemšťanů. Pro průzkum jsme si vybrali nejrozlehlejší z nich dlouhou několik kilometrů. Půdorysný tvar připomínal elipsu. Hladké, ocelově pevné a svislé nebo mírně převislé stěny byly poseté malými otvory do průměru 10 cm, které často tvořily malebné ornamenty. V nejnižším místě byla stěna asi 10 metrů vysoká. Jak se s vozítkem dostaneme na nádvoří? 3D tiskárna je stále funkční... M.S.

10 Deník posádky V (psáno též pro dubnové neratovické Listy) Po měsíci činnosti máme za sebou řadu vyřešených úloh a problémů, které jsme pojali též jako soutěž a podrobněji o ní informujeme v aktualitách kroužku vynálezců na stránkách DDM. Stěžejní projekt a problém č.1, jak se dostat na planetě Dedema přes průrvu s planetárním vozítkem, je v plném běhu. V průběhu brainstormingu vzniklo mnoho nápadů doplněných náčrtky. V této fázi jsme nechali volný průchod fantazii a dočkali jsme se zajímavých nápadů. Vozítko s křídly (Š. Žižka), katapult (J. Šťastný), balón nafouknutý v průrvě (J. Havlík), trampolína (F. Krejza), vzducholoď, zavěšená konstrukce (V. Pacholík), mostní konstrukce z prostorových prvků (K. Jatagandzidis, M. Šabata a další), konstrukce z tyčových prvků (J. Hvězda, F. Slaba a další), visutý most (J. Hackel)... Z mnoha návrhů jsme pro stavbu modelu vybrali koncepci přemostění z tyčových prvků. Plastové dílky délky 8 cm a tvaru prkna jsme naděrovali a pomocí šroubů a matic jsme vyrobili první nosník. Abychom si mohli být jisti pevností nosníku, provedli jsme jednoduchý zátěžový test pomocí zavěšené PET lahve postupně doplňované vodou. Jak už to bývá, při řešení vzniká mnoho všemožných otázek, které využíváme k zajímavým odbočkám, soutěžím a k zjednodušenému vysvětlování základu problému a následným inovacím. Už se těšíme na příští kroužek, kdy budeme simulovat nasouvání mostu nad průrvu v několika variantách. Soutěž o nejlepšího vynálezce - problém č. 2:# Po zdolání průrvy na planetě Dedema (zadání uvedeno v březnových Listech a na stránkách DDM) planetární vozítko zastavilo před polem velmi ostrých a tvrdých krystalů výšky okolo 1 až 2 m, které byly tak blízko sebe, že se mezi nimi dalo sotva protáhnout. Po bližším ohledání posádka zjistila, že by to mohly být obrovské diamanty. Pole bylo široké asi 200 m a dlouhé od obzoru k obzoru. Jak se přes pole dostanou, když v místě jsou jen chudé zdroje materiálu pro 3D tisk? M.S.

11 Deník posádky V (psáno též pro březnové neratovické Listy) Dne jsme v doplněné sestavě opět zahájili činnost. Sešlo se nás 10 kluků ve věku 8 až 13 let. Na rozehřátí mysli jsme si vyřešili několik praktických úloh. Mechanický hlavolam nejsnáze složil František Slaba. Počet kombinací na číslicovém zámku jako první vyřešil Martin Schejbal. Hra na psychologa (empatie) nás postupně sjednocovala v uvažování, abychom následně správě kladli jen podstatné otázky, které nás při seznamování nejvíce zajímají. Jak si co nejrychleji a bez přílišného úsilí zapamatovat jména a příjmení všech zúčastněných? To byla dnešní hlavní úloha. Z mnoha návrhů zvítězila klasická visačka od Honzy Šťastného a Šimona Žižky, kterou si následně každý osobitým způsobem vyrobil z dostupných součástí a zavěsil na sebe. Nejprofesionálnější visačku vyrobil Filip Krejza a nejjednodušší Martin Šabata a Josef Havlík. M.S.# Naše sestava v roce 2014 / 1#

12 roky 2012 / 2013# Deník posádky V až V se hledá# více informací z tohoto období najdete ve fotogalerii - album 2013

Deník posádky VYNÁLEZCI ( řazení: rok/měsíc/den )#

Deník posádky VYNÁLEZCI ( řazení: rok/měsíc/den )# Deník posádky VYNÁLEZCI ( řazení: rok/měsíc/den )# Deník posádky V141126# Na obrazovce nám Martin na úvod ukázal pár svých fotek z nedávné výstavy Neratovický papír a doporučil nám v příštím roce návštěvu

Více

Deník posádky LEGOS ( řazení: rok/měsíc/den )#

Deník posádky LEGOS ( řazení: rok/měsíc/den )# Deník posádky LEGOS ( řazení: rok/měsíc/den )# Deník posádky L141217# Protože se blíží vánoce, udělali jsme si několik pokusů s hořící svíčkou. Postavit svícen pro šikmo seříznutou svíčku bylo snadné,

Více

hop, hop, hop tlaková zkouška 3 rychlá oprava praskliny mini motorka František Slaba po nárazu do židle, Filip Deník posádky V151104!

hop, hop, hop tlaková zkouška 3 rychlá oprava praskliny mini motorka František Slaba po nárazu do židle, Filip Deník posádky V151104! Deník posádky V151104 Hádanku, co je sáček s ventilem ve spojení s papírovou krabicí uhodl každý. Jak by se dala tato druhotná surovina využít a co vydrží ukázaly naše provizorní testy. Dokázali jsme,

Více

Deník posádky LEGOS ( řazení: rok/měsíc/den )#

Deník posádky LEGOS ( řazení: rok/měsíc/den )# Deník posádky LEGOS ( řazení: rok/měsíc/den )# Deník posádky L150304# # Dnes jsme si volně stavěli jen chviličku. Našemu přání před prázdninami, zahrát si opět strategickou hru, Martin I. vyhověl. Dalo

Více

Jak probíhala stavba 3D tiskárny v DDM Neratovice ( sestaveno z deníků posádek Legos a Mladí vynálezci během období až 8. 2.

Jak probíhala stavba 3D tiskárny v DDM Neratovice ( sestaveno z deníků posádek Legos a Mladí vynálezci během období až 8. 2. Jak probíhala stavba 3D tiskárny v DDM Neratovice ( sestaveno z deníků posádek Legos a Mladí vynálezci během období 11. 1. až 8. 2. 2017 ) 11. 1. 2017 Ježíšek se trochu opozdil, ale zato byl vydatný. Nejvíce

Více

!!! !!!!!!!!!!! Deník posádky LEGOS ( řazení: rok/měsíc/den )# Deník posádky L150204#

!!! !!!!!!!!!!! Deník posádky LEGOS ( řazení: rok/měsíc/den )# Deník posádky L150204# Deník posádky LEGOS ( řazení: rok/měsíc/den )# Deník posádky L150204# Podle lednového katalogu Lego jsme si udělali na úvod duševní rozcvičku. Bludištěm se podařilo projet každému, šifru, ve které byla

Více

METODICKÝ LIST K TECHNICKÉMU KROUŽKU:

METODICKÝ LIST K TECHNICKÉMU KROUŽKU: METODICKÝ LIST K TECHNICKÉMU KROUŽKU: Název kroužku: Sestav si svého robota Jméno autora kroužku: Ing. Roman Stark, CSc. Anotace: Ze stavebnice LEGO Mindstorms NXT si postav svého robota nebo nějaké zařízení

Více

3. série 2015/2016. Termín odeslání 3. série: 13. 3. 2016

3. série 2015/2016. Termín odeslání 3. série: 13. 3. 2016 Milý řešiteli, vítáme Tě u 3. a zároveň poslední série úloh 2. ročníku korespondenčního semináře MoRoUS. Takže neváhej a pořádně zabojuj o místa ve výsledkové listině, protože nehrajeme jen o ceny, ale

Více

Předměty tvořené ocelí nebo jinými kovy, které umí přitahovat železné předměty,

Předměty tvořené ocelí nebo jinými kovy, které umí přitahovat železné předměty, MAGNETY Předměty tvořené ocelí nebo jinými kovy, které umí přitahovat železné předměty, se nazývají trvalé magnety. Jsou tvarovány například jako koňské podkovy, magnetické jehly nebo obyčejné tyče. Kompas

Více

Univerzální stavebnicový systém ocelových konstrukcí. Progresivní Pohodlný Praktický Přesný Pěkný

Univerzální stavebnicový systém ocelových konstrukcí. Progresivní Pohodlný Praktický Přesný Pěkný Univerzální stavebnicový systém ocelových konstrukcí Progresivní Pohodlný Praktický Přesný Pěkný Proč vznikl Filip? V první fázi jsme tvořili naše konstrukce jako svařence, které nebylo možné jednoduše

Více

3D tiskárna. Martin Bílý Ondřej Chmelka. Smíchovská SPŠ Preslova 25, Praha 5

3D tiskárna. Martin Bílý Ondřej Chmelka. Smíchovská SPŠ Preslova 25, Praha 5 Středoškolská technika 2013 Setkání a prezentace prací středoškolských studentů na ČVUT 3D tiskárna Martin Bílý Ondřej Chmelka Smíchovská SPŠ Preslova 25, Praha 5 Popis úkolu Cílem našeho projektu je vytvořit

Více

Přehled aktivit v období únor květen 2015

Přehled aktivit v období únor květen 2015 Přehled aktivit v období únor květen 2015 3.2.2015 - seminář 3D MĚŘÍCÍ PŘÍSTROJE Semináře se účastnilo 17 žáků třídy 4.M - obor mechanik seřizovač a mechanik seřizovačmechatronik a proběhl ve firmě Czech

Více

1. úkol. To se nám moc líbilo, protože nemáme na táboře elektrickou energii a nějaký levný ekologický zdroj na noční svícení by se nám hodil.

1. úkol. To se nám moc líbilo, protože nemáme na táboře elektrickou energii a nějaký levný ekologický zdroj na noční svícení by se nám hodil. 1. úkol Prvním úkolem je posouzení možností a výběr druhu obnovitelné energie, která by byla vhodná pro to, abychom na našem tábořišti mohli vyrobit takové množství energie, které by rozsvítilo alespoň

Více

Divadelní žabka. Za účastníky napsala paní učitelka Tománková

Divadelní žabka. Za účastníky napsala paní učitelka Tománková 4 Březen / duben 2009 Naši milí čtenáři! Po delší odmlce vás znovu všechny vítám na stránkách školního časopisu Školáček. Je vidět, že se vám časopis zalíbil, neboť si jej chodíte stále víc a víc půjčovat.

Více

Projekt byl rozdělen na 3 části, dva se uskutečnily ve škole, jednou byli žáci na exkurzi do Planetária a Mořského světa v Praze.

Projekt byl rozdělen na 3 části, dva se uskutečnily ve škole, jednou byli žáci na exkurzi do Planetária a Mořského světa v Praze. Výuka fyziky v projektech se ZŠ se zaměřuje: výuku fyziky a řešení fyzikálních problémů procvičování logiky, dedukce, aplikace znalosti na daný jev ukázku pokusů k danému tématu propojení fyzikálních jevů

Více

Vlny kolem nás. Název. Jméno a e-mailová adresa autora Cíle

Vlny kolem nás. Název. Jméno a e-mailová adresa autora Cíle Název Tematický celek Jméno a e-mailová adresa autora Cíle Obsah Pomůcky Poznámky Vlny kolem nás Vlnění Jiří Kvapil renata.holubova@upol.cz Žáci rozeznají typy vlnění a podstatu vlnění v každodenním životě

Více

Co je tlak a kde například se s ním setkáme:

Co je tlak a kde například se s ním setkáme: POHÁR VĚDY 4. ročník,,neuron 2015 Orteňáci Základní škola T. G. Masaryka Praha 7 Naše logo: Při navrhování loga jsme se nemohli shodnout, v jaké ho máme vytvořit barvě, tak jsme použili všechny navržené.

Více

Metodické pokyny k materiálu č. 35 Mobilní robot III - Závodní auto (STAVBA)

Metodické pokyny k materiálu č. 35 Mobilní robot III - Závodní auto (STAVBA) Metodické pokyny k materiálu č. 35 Mobilní robot III - Závodní auto (STAVBA) Třída: 8. Učivo: Praktická stavba robota se stavebnicí LEGO Mindstorms NXT 2.0 Obsah inovativní výuky: Prostřednictvím tohoto

Více

METODICKÝ LIST K TECHNICKÉMU KROUŽKU:

METODICKÝ LIST K TECHNICKÉMU KROUŽKU: METODICKÝ LIST K TECHNICKÉMU KROUŽKU: Název kroužku: Sestav si svého robota Jméno autora kroužku: Ing. Roman Stark, CSc. Anotace: Ze stavebnice LEGO Mindstorms NXT si postav svého robota nebo nějaké zařízení

Více

23. Kladkostroje Použití přenosná zdvihadla pro zvedání zavěšených břemen jednoduchý stroj = kolo s (pro lano) Kladka kladka - F=G, #2 #3

23. Kladkostroje Použití přenosná zdvihadla pro zvedání zavěšených břemen jednoduchý stroj = kolo s (pro lano) Kladka kladka - F=G, #2 #3 zapis_dopravni_stroje_jeraby08/2012 STR Fb 1 z 5 23. Kladkostroje Použití přenosná zdvihadla pro zvedání zavěšených břemen jednoduchý stroj = kolo s (pro lano) #1 Kladka kladka - F=G, #2 #3 kladka - F=G/2

Více

Dům dětí a mládeže ASTRA Zlín, příspěvková organizace, je školské zařízení pro zájmové vzdělávání. Činnost realizuje v době mimo vyučování, ve

Dům dětí a mládeže ASTRA Zlín, příspěvková organizace, je školské zařízení pro zájmové vzdělávání. Činnost realizuje v době mimo vyučování, ve 1 Dům dětí a mládeže ASTRA Zlín, příspěvková organizace, je školské zařízení pro zájmové vzdělávání. Činnost realizuje v době mimo vyučování, ve volných dnech, v době svátků a prázdnin. Naším cílem je,

Více

Přes Překážky ke hvězdám

Přes Překážky ke hvězdám Přes Překážky ke hvězdám Milí čtenáři, malí i vy velcí, máte v rukou první číslo nového časopisu. Sluší se, aby se Vám dostalo vysvětlení, proč vznikl. S novým školním rokem jsme se v naší jičíněveské

Více

První školní den. Od všech dostaly děti v 1. třídách i přípravné třídě k zahájení školního roku drobné dárečky.

První školní den. Od všech dostaly děti v 1. třídách i přípravné třídě k zahájení školního roku drobné dárečky. První školní den V pondělí 2. září 2013 nastal pro 58 prvňáčků slavnostní den. Před školou je kromě vedení školy a třídních učitelek přivítala Jana Trková, zástupkyně starosty MČ Prahy 15 a Jiří Pařízek,

Více

Hračky ve výuce fyziky

Hračky ve výuce fyziky Veletrh ndpadů učitelii: fyziky Hračky ve výuce fyziky Zdeněk Drozd, Jitka Brockmeyerová, Jitka Houfková, MFF UK Praha Fyzika patří na našich školách stále k jednomu z nejméně obh'bených předmětů. Jedním

Více

Žáci ze Slovákové jeli do SENÁTU

Žáci ze Slovákové jeli do SENÁTU Žáci ze Slovákové jeli do SENÁTU Výchova k občanství (Vko) je předmětem, kde se žáci učí občanské zodpovědnosti, základní orientaci v domácí i světové politice, ale hlavně důležitým postojům a dovednostem

Více

Škola ve firmě firma ve škole 20. 09. 2012 Uherský Brod

Škola ve firmě firma ve škole 20. 09. 2012 Uherský Brod Inovace Člen VR 21.9.2012 Škola ve firmě firma ve škole 20. 09. 2012 Uherský Brod Technické vzdělávání dětí zkušenosti s projektem Technické školky v MŠ a ZŠ Pramínek, Brno Bystrc Miloš Filip, Prefa Kompozity,

Více

Monika Cihelková, Jolana Nováková, učitelství pro 1. stupeň ZŠ, 4. ročník

Monika Cihelková, Jolana Nováková, učitelství pro 1. stupeň ZŠ, 4. ročník Hodina matematiky 21. 12. 2011 Monika Cihelková, Jolana Nováková, učitelství pro 1. stupeň ZŠ, 4. ročník 1. Úvod uvítání, představení vyučujících studentek (1min.) 2. Rozcvička (3min) 3. Hra Riskuj (15min)

Více

ŠKOLNÍ NOVINY. Základní škola Kolín IV., Prokopa Velikého 633.

ŠKOLNÍ NOVINY. Základní škola Kolín IV., Prokopa Velikého 633. ŠKOLNÍ NOVINY Základní škola Kolín IV., Prokopa Velikého 633 Základní škola Kolín IV., Prokopa Velikého 633 krcmarovamarketa.3zskolin@iskola.cz, polakovapetra.3zskolin@iskola.cz Web: www.3zskolin.cz Číslo

Více

Projektové noviny. II.ročník 2.číslo 30.11.2005 Cena 5 Kč. Den otevřených dveří

Projektové noviny. II.ročník 2.číslo 30.11.2005 Cena 5 Kč. Den otevřených dveří Projektové noviny II.ročník 2.číslo 30.11.2005 Cena 5 Kč Den otevřených dveří 30.11.2005 Základní škola Masarykova 412, Kolín 3 ÚVOD 30.listopadu 2005 se konal Den otevřených dveří. Mohli se přijít podívat

Více

Datum a název aktivity: 6. 5. 2013 Příprava bramborového salátu

Datum a název aktivity: 6. 5. 2013 Příprava bramborového salátu Zpráva k MZU za období 1. 5. 2013 30. 4. 2014 Dětský domov v Žatci navázal na aktivity realizované v rámci projektu Nový začátek. Pedagogičtí pracovníci se s dětmi pravidelně scházeli jednou měsíčně, vždy

Více

Středoškolská technika Robot MEDVĚDÁTOR

Středoškolská technika Robot MEDVĚDÁTOR Středoškolská technika 2017 Setkání a prezentace prací středoškolských studentů na ČVUT Robot MEDVĚDÁTOR Vít Janda, Jan Říha Gymnázium Pierra de Coubertina Křižíkovo Náměstí 860, Tábor Obsah Úvod... 3

Více

ve spolupráci KTIV PdF UP porádá

ve spolupráci KTIV PdF UP porádá ve spolupráci KTIV PdF UP porádá 6. rocník souteže malých robotu RoboTrip 2018 6.12.2018 Místo konání: Katedra technické a informační výchovy Pedagogická fakulta UP Olomouc Žižkovo nám. 5, Olomouc (GPS:

Více

Pravidla studentské soutěže Hala roku JUNIOR 2017

Pravidla studentské soutěže Hala roku JUNIOR 2017 Pravidla studentské soutěže Hala roku JUNIOR 2017 Fakulta stavební ČVUT v Praze pod záštitou děkanky fakulty vyhlašuje 10. ročník studentské soutěže Hala roku JUNIOR. Soutěž je vyhlášena ve dvou kategoriích.

Více

METODICKÝ LIST K TECHNICKÉMU KROUŽKU:

METODICKÝ LIST K TECHNICKÉMU KROUŽKU: METODICKÝ LIST K TECHNICKÉMU KROUŽKU: Název kroužku: Naprogramuj si svého robota Jméno autora kroužku: Ing. Roman Stark, CSc. Anotace: Ze stavebnice LEGO Mindstorms NXT si postav svého robota nebo nějaké

Více

Zprávičky ze školky listopad

Zprávičky ze školky listopad Zprávičky ze školky listopad Tématem měsíce listopadu byla historie, vynálezy a etiketa. Hned první týden jsme začali vznikem života, povídali jsme si o tom, jak lidé žili dříve a hráli jsme si na staré

Více

Obor: 12 Tvorba učebních pomůcek, didaktická technologie Model tepelného čerpadla VZDUCH/VODA

Obor: 12 Tvorba učebních pomůcek, didaktická technologie Model tepelného čerpadla VZDUCH/VODA Obor: 12 Tvorba učebních pomůcek, didaktická technologie Model tepelného čerpadla VZDUCH/VODA práce SOČ Autor: Moński Jakub Ročník studia: druhý Název, adresa školy: SPŠ, Karviná, Žižkova 1818, Karviná

Více

METODICKÝ LIST K TECHNICKÉMU KROUŽKU:

METODICKÝ LIST K TECHNICKÉMU KROUŽKU: METODICKÝ LIST K TECHNICKÉMU KROUŽKU: Název kroužku: Naprogramuj si svého robota Jméno autora kroužku: Ing. Roman Stark, CSc. Anotace: Ze stavebnice LEGO Mindstorms NXT si postav svého robota nebo nějaké

Více

METODICKÝ LIST. Výklad: Seznámení se se stavebnicí, ukázky jiných projektů a možností stavebnice

METODICKÝ LIST. Výklad: Seznámení se se stavebnicí, ukázky jiných projektů a možností stavebnice METODICKÝ LIST 1. Název výukové aktivity (tématu): Stavba LEGO MINDSTORMS NXT robota pro zavážení barevných LEGO kostek (představujících různé druhy produktů ve výrobě) dále jen nakladač. Tento model navazuje

Více

Gamifikujte Vaše firemní akce

Gamifikujte Vaše firemní akce Gamifikujte Vaše firemní akce Jste společnost, která realizuje trénink, workshop, nebo prostě chcete oživit firemní setkání? Využijte naše herní balíčky rozbal a hraj. Výhody: Kvalita zpracování Stručnost,

Více

Letadlo. Část B - Portfolio žáka Výstupem aktivity je 15 žákovských portfolií. Jedno portfolio se vyplňuje pro jednotlivého žáka. Základní informace:

Letadlo. Část B - Portfolio žáka Výstupem aktivity je 15 žákovských portfolií. Jedno portfolio se vyplňuje pro jednotlivého žáka. Základní informace: Část B - Portfolio žáka Výstupem aktivity je 15 žákovských portfolií. Jedno portfolio se vyplňuje pro jednotlivého žáka. Základní informace: Škola: Střední škola a Základní škola Lipník nad Bečvou, Osecká

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ MEIV 3.1.1. Souborná činnost na složitých elektronických zařízeních zaměřená na servisní a profesní působení studenta

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ MEIV 3.1.1. Souborná činnost na složitých elektronických zařízeních zaměřená na servisní a profesní působení studenta Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Téma: MEIV 3.1.1 Souborná činnost na složitých elektronických zařízeních zaměřená na servisní a profesní působení studenta Obor: Mechanik Elektronik Ročník: 4.

Více

www.projektsako.cz Matematika Pracovní list č. 2 žákovská verze Téma: Objem a povrch anuloidu Mgr. Libor Lepík Student a konkurenceschopnost

www.projektsako.cz Matematika Pracovní list č. 2 žákovská verze Téma: Objem a povrch anuloidu Mgr. Libor Lepík Student a konkurenceschopnost www.projektsako.cz Matematika Pracovní list č. 2 žákovská verze Téma: Objem a povrch anuloidu Lektor: Projekt: Reg. číslo: Mgr. Libor Lepík Student a konkurenceschopnost CZ.1.07/1.1.07/03.0075 Teorie Anuloid

Více

Středoškolská technika Jednoduchý projektor

Středoškolská technika Jednoduchý projektor Středoškolská technika 2018 Setkání a prezentace prací středoškolských studentů na ČVUT Jednoduchý projektor Klára Brzosková Gymnázium Josefa Božka Frýdecká 689/30, Český Těšín 1 Anotace V mé práci SOČ

Více

Deník posádky VYNÁLEZCI ( řazení: rok/měsíc/den ) # Deník posádky V150204#

Deník posádky VYNÁLEZCI ( řazení: rok/měsíc/den ) # Deník posádky V150204# Deník posádky VYNÁLEZCI ( řazení: rok/měsíc/den ) # Deník posádky V150204# Byla nám uvolněna celá velká skříň, protože pomůcky a výrobky se nám do stávající skříně již nevešly. Roztřídění materiálu a přesuny

Více

CO SE UDÁLO VÝPRAVA 17.3.2012- ŘÍČANY- LOM SIMSONE A OKOLÍ

CO SE UDÁLO VÝPRAVA 17.3.2012- ŘÍČANY- LOM SIMSONE A OKOLÍ CO SE UDÁLO VÝPRAVA 17.3.2012- ŘÍČANY- LOM SIMSONE A OKOLÍ Výprava se konala v sobotu 17. března a byla opět něčím jedinečná. Kromě nadprůměrných teplot, které nás provázely celý den, jsme měli na výpravě

Více

ZPRÁVY PRO VÁS A VAŠI RODINU KVĚTEN 2018

ZPRÁVY PRO VÁS A VAŠI RODINU KVĚTEN 2018 ZPRÁVY PRO VÁS A VAŠI RODINU KVĚTEN 2018 Květen byl u nás v Bumble Bee měsíc sice poklidný, ale přesto plný různých událostí. Jeli jsme na výlet na výstavu "Mourek a mašinky" a uspořádali aukci pro nadaci

Více

5. ročník Policejního rafťáku

5. ročník Policejního rafťáku 5. ročník Policejního rafťáku Kdo by to před 5 lety řekl, že tato vodácká akce bude mít nejen mezi IPAky takový úspěch. První ročník Policejního rafťáku jsme zahájili na Vltavě, na které jsme společně

Více

Daniela Zábojníková a Patrik Bída

Daniela Zábojníková a Patrik Bída Staronový král a nová královna V loňském roce se ve spolupráci Šachového oddílu Kunovice a obou kunovických škol uskutečnil první ročník turnaje nazvaného O šachového krále a královnu Kunovických škol.

Více

Trutnodráček březen 2015

Trutnodráček březen 2015 Trutnodráček březen 2015 MÍŠA OSLAVIL JEDENÁCTÉ NAROZENINY Jedenácté narozeniny jsme oslavili dortem, písničkou a milými dárečky. Přejeme Míšovi vše nejlepší do života, především pak stálou vnitřní radost.

Více

OBJEVY A TECHNICKÉ VYNÁLEZY. Přírodověda 5.třída

OBJEVY A TECHNICKÉ VYNÁLEZY. Přírodověda 5.třída OBJEVY A TECHNICKÉ VYNÁLEZY Přírodověda 5.třída Kladkostroj zápis do sešitu Sestaven z několika dvojic pevné a volné kladky, gravitační síla břemene se rozloží na všechny kladky rovnoměrně. https://cs.wikipedia.org/wiki/kladka

Více

PLÁN ROZVOJE VEŘEJNÝCH PROSTRANSTVÍ V ZADNÍ TŘEBANI Zpracovatelé: ing. Jan Bartoň DiS., RNDr. Petr Mareš Ph.D., ing. arch. Šárka Sodomková, Mgr.

PLÁN ROZVOJE VEŘEJNÝCH PROSTRANSTVÍ V ZADNÍ TŘEBANI Zpracovatelé: ing. Jan Bartoň DiS., RNDr. Petr Mareš Ph.D., ing. arch. Šárka Sodomková, Mgr. PLÁN ROZVOJE VEŘEJNÝCH PROSTRANSTVÍ V ZADNÍ TŘEBANI Zpracovatelé: ing. Jan Bartoň DiS., RNDr. Petr Mareš Ph.D., ing. arch. Šárka Sodomková, Mgr. Jiří Stockmann Aktuálně: CO SE DĚLO NA VEŘEJNÉM SETKÁNÍ

Více

DUBEN Program a aktivity ve škole byly pestré jako samotné aprílové počasí! Přivítali jsme žáky z Německa na výměnném pobytu, sportovali jsme na školních turnajích, bubnovali jsme a projektový a oborový

Více

Panteří drápek 2. číslo - říjen 2013

Panteří drápek 2. číslo - říjen 2013 Co najdete v tomto čísle: Aktuality strana 2 Registrace strana 3 Z uplynulých akcí strana 4 Pozvánky na akce strana 5 Strana 1 Úvodní slovo Vážení rodiče, posíláme tentokrát trochu kratší vydání časopisu

Více

LOUTKY ZNOVU NA SCÉNĚ

LOUTKY ZNOVU NA SCÉNĚ LOUTKY ZNOVU NA SCÉNĚ Už několik let probíhá v centru Šternberka rekonstrukce významné barokní památky bývalého augustiniánského kláštera. Od založení v době vrcholného středověku až do josefínských reforem

Více

Paprsky světla létají úžasnou rychlostí. Když dorazí do našich očí, donesou

Paprsky světla létají úžasnou rychlostí. Když dorazí do našich očí, donesou SVĚTLO Paprsky světla létají úžasnou rychlostí. Když dorazí do našich očí, donesou nám mnoho informací o věcech kolem nás. Vlastnosti světla mohou být ukázány na celé řadě zajímavých pokusů. Uvidíš svíčku?

Více

Mozaika. Cirkus Berousek

Mozaika. Cirkus Berousek 1 Úvodník Loňští deváťáci nás ujišťovali, že nám devítka uteče jako voda. Teď už vidíme, že měli pravdu. Než jsme se rozkoukali, už máme za sebou první čtvrtletí. A co je neméně důležité, uplynulo i dalších

Více

Obří prvky: jak postavit větší kostky

Obří prvky: jak postavit větší kostky Obří prvky: jak postavit větší kostky KAPITOLA 5 V této kapitole: Zvětšení měřítka: jak na to Ostatní měřítka: která fungují a proč Shrnutí: obří kostky jsou jen začátek V kapitole 3 jsme pracovali s měřítkem

Více

Víkendový vzdělávací pobyt pro pěstounské rodiny v Kovářské

Víkendový vzdělávací pobyt pro pěstounské rodiny v Kovářské Víkendový vzdělávací pobyt pro pěstounské rodiny v Kovářské Magistrát města Chomutova ve spolupráci se zapsaným spolkem RADKA připravil ve dnech 20. - 21. 5. 2017 víkendový vzdělávací pobyt pro pěstounské

Více

MALÁ ENERGETICKÁ AKADEMIE ročník 2009/ 2010 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA JIHOČESKÝ KRAJ ZÁVEREČNÁ ZPRÁVA 2009/2010 JIŽNÍ ČECHY

MALÁ ENERGETICKÁ AKADEMIE ročník 2009/ 2010 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA JIHOČESKÝ KRAJ ZÁVEREČNÁ ZPRÁVA 2009/2010 JIŽNÍ ČECHY ZÁVEREČNÁ ZPRÁVA 2009/2010 JIŽNÍ ČECHY Malé energetické akademie společnosti E.ON je soutěž, do které se děti a mládež mohou přihlásit v kategoriích: jednotlivec, malá skupina, třídní kolektiv, nebo velká

Více

Školní výlet do Norska

Školní výlet do Norska Školní výlet do Norska 16.5. 2017 Jsem nemusel jít do školy. Odlétali jsme do Norska. Na letišti v Praze si nás převzaly paní učitelky. Rozloučili jsme se s rodiči a šli se připravit na nástup do letadla.

Více

METODICKÝ LIST 1. Název výukové aktivity (tématu): 2. Jméno autora: Ing. Petr Hořejší, Ph.D., Ing. Jana Hořejší 3. Anotace:

METODICKÝ LIST 1. Název výukové aktivity (tématu): 2. Jméno autora: Ing. Petr Hořejší, Ph.D., Ing. Jana Hořejší 3. Anotace: METODICKÝ LIST 1. Název výukové aktivity (tématu): Stavba LEGO MINDSTORMS NXT robota pro třídění barevných LEGO kostek (představujících různé druhy produktů ve výrobě) 2. Jméno autora: Ing. Petr Hořejší,

Více

studentská soutěž AUTO JEDE

studentská soutěž AUTO JEDE studentská soutěž AUTO JEDE 2018 1 OBSAH: 1. Úvod 3 2. Záměr soutěže 3 3. Soutěžní týmy 3 4. Soutěžní kategorie 4 5. Konstrukce vozidla 5 1.1. Návrh konstrukce a designu 5 1.2. Rozměry vozidla 5 1.3. Návrh

Více

PDF created with pdffactory Pro trial version www.pdffactory.com

PDF created with pdffactory Pro trial version www.pdffactory.com Ke konci roku jsme vyrazili na dva projektové dny. Ten první se vztahoval k výuce dějepisu. Učili jsme se totiž o pravěku, tak jsme vyrazili do Prahy do Národního muzea, kde probíhala výstava právě k pravěku.

Více

PORG, přijímací zkoušky 2014 Matematika B, str. 1 Reg. číslo:

PORG, přijímací zkoušky 2014 Matematika B, str. 1 Reg. číslo: PORG, přijímací zkoušky 2014 Matematika B, str. 1 Reg. číslo: 1. Toník se dopravuje ze školy domů autobusem číslo 176, který jezdí vždy v celou hodinu a pak dále po každých 15 minutách. Dnes dorazil Toník

Více

3D tiskárna. Vedoucí projektu: Ondřej Hofierka. Konstruktéři: Martina Valešová, Jiří Ledvinka. Soustředění mladých fyziků a matematiků v Zadově 2015

3D tiskárna. Vedoucí projektu: Ondřej Hofierka. Konstruktéři: Martina Valešová, Jiří Ledvinka. Soustředění mladých fyziků a matematiků v Zadově 2015 3D tiskárna Vedoucí projektu: Ondřej Hofierka Konstruktéři: Martina Valešová, Jiří Ledvinka Soustředění mladých fyziků a matematiků v Zadově 2015 Poděkování Chtěli bychom poděkovat vedoucímu projektu za

Více

Nejdříve krátké ohlédnutí za akcemi z konce kalendářního roku.

Nejdříve krátké ohlédnutí za akcemi z konce kalendářního roku. Základní škola Ořech a její KFOŠ Nejdříve krátké ohlédnutí za akcemi z konce kalendářního roku. V pondělí 17. prosince to ráno s naším vánočním výletem do Prahy nevypadalo moc dobře. Pršelo. Vyjeli jsme

Více

Ročník XXXIV DÁREK K NAROZENINÁM

Ročník XXXIV DÁREK K NAROZENINÁM Ročník XXXIV Vydává město Železnice Z obsahu: - Číslo 4/2015 DÁREK K NAROZENINÁM Dárek k narozeninám Z jednání orgánů města Zprávy z městského úřadu Slovo nové ředitelky Masarykovy ZŠ Co se chystá v knihovné

Více

VODNÍ KOLO. výzkumný úkol 05

VODNÍ KOLO. výzkumný úkol 05 výzkumný úkol 05 VODNÍ KOLO Proud vody může pohánět vodní kola různých typů a ty pak zase pohání mlýn, generátor elektrického proudu nebo jiné zařízení. Naše kolo se svým typem podobá turbíně vodních elektráren.

Více

Intenzivní výcvik sociálních dovedností 30. 5. 2. 6. 2011, Rekreační středisko Nová Louka

Intenzivní výcvik sociálních dovedností 30. 5. 2. 6. 2011, Rekreační středisko Nová Louka Intenzivní výcvik sociálních dovedností 30. 5. 2. 6. 2011, Rekreační středisko Nová Louka Rekreační středisko Nová Louka Intenzivní výcvik sociálních dovedností (dále jen výcvik) je jednou z klíčových

Více

Název: Mosty přes údolí

Název: Mosty přes údolí Název: Mosty přes údolí Výukové materiály Téma: Pevnost, stabilita, síly Úroveň: 1. stupeň ZŠ Tematický celek: Jak se co dělá Věci a jejich původ (Suroviny a jejich zdroje) Předmět (obor): prvouka a přírodopis

Více

Obsah čísla Redakce Adresa redakce: Redakční

Obsah čísla Redakce Adresa redakce: Redakční 10/2012 ŘÍJEN VÍTEJTE Obsah čísla Úvodník 3 Vítězství pro WEBDISPEČINK 4 Novinka rychlejší zamykání knihy jízd 5 Novinka zpřesnění výpočtu času pro dojezd do cíle 6 Kapitola z WD Fleet 7 Soutěž 9 Redakce

Více

Robotický LEGO seminář 11.10-12.10.2013 na FEL ČVUT v Praze

Robotický LEGO seminář 11.10-12.10.2013 na FEL ČVUT v Praze Robotický LEGO seminář 11.10-12.10.2013 na FEL ČVUT v Praze Ing. Martin Hlinovský, Ph.D Bc. Lenka Caletková Filip Kirschner www.robosoutez.cz Organizace Robotického LEGO semináře Na začátku se rozdělíte

Více

Jak vytvořit fotoknihu

Jak vytvořit fotoknihu Jak vytvořit fotoknihu Svatební fotograf a fotograf aktu z Liberce ? Máte spousty fotografií v elektronické podobě někde v šuplíku?? Rádi byste se pochlubili vašimi fotografiemi víc než prohlížením v mobilu??

Více

Historie výpočetní techniky

Historie výpočetní techniky Snaha ulehčit si počítání vedla už daleko v minulosti ke vzniku jednoduchých, ale promyšlených pomůcek. Následoval vývoj mechanických počítacích strojů, který vedl až k vývoji počítačů, tak jak je známe

Více

Comenius meeting Dánsko Svendborg. Finsko Itálie Island Dánsko Česká republika

Comenius meeting Dánsko Svendborg. Finsko Itálie Island Dánsko Česká republika Comenius meeting Dánsko Svendborg Finsko Itálie Island Dánsko Česká republika Sobota 5. září 2009 Kodaň Svendborg Neděle 6. září 2009 Ostrov Strynø Pondělí 7. září 2009 Ostrov Strynø Svendborg Úterý

Více

Havran, občasník 137. oddílu skautů

Havran, občasník 137. oddílu skautů Strana 1 Úvodník Milí Skautíci, přinášíme vám nové číslo vašeho-našeho oddílového časopisu Havran. Doufáme, že se vám časopis bude co? no přece líbit. Tak se pohodlně usaďte a v pohodlí prostředí, ve kterém

Více

ROBOTICKÝ POPELÁŘ. Jan Dimitrov, Tomáš Kestřánek. VOŠ a SPŠE Františka Křižíka Na Příkopě 16, Praha 1

ROBOTICKÝ POPELÁŘ. Jan Dimitrov, Tomáš Kestřánek. VOŠ a SPŠE Františka Křižíka Na Příkopě 16, Praha 1 Středoškolská technika 2014 Setkání a prezentace prací středoškolských studentů na ČVUT ROBOTICKÝ POPELÁŘ Jan Dimitrov, Tomáš Kestřánek VOŠ a SPŠE Františka Křižíka Na Příkopě 16, Praha 1 Anotace Cílem

Více

SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život

SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE Únor 2016 Motto: Učíme se pro život Obsah : Dívčí odpoledne....1 Veselé zoubky......2 Další den s keramikou......3 Regionální

Více

CENÍK SVATEBNÍHO FOTOGRAFOVÁNÍ PRO ROK 2017

CENÍK SVATEBNÍHO FOTOGRAFOVÁNÍ PRO ROK 2017 CENÍK SVATEBNÍHO FOTOGRAFOVÁNÍ PRO ROK 2017 MŮJ STYL Jsem profesionální fotograf z Hradce Králové a už čtyři roky se věnuji svatební fotografii. Za tu dobu se na mne s důvěrou obrátilo více jak 60 párů

Více

Copyright 2013 Martin Kaňka;

Copyright 2013 Martin Kaňka; Copyright 2013 Martin Kaňka; http://dalest.kenynet.cz Popis aplikace Hlavním cílem aplikace Cubix je výpočet a procvičení výpočtu objemu a povrchu těles složených z kostek. Existují tři obtížnosti úkolů

Více

Projekt z volitelné fyziky Výtok kapaliny otvorem ve stěně

Projekt z volitelné fyziky Výtok kapaliny otvorem ve stěně Projekt z volitelné fyziky Výtok kapaliny otvorem ve stěně Jonáš Tuček Gymnázium Trutnov 20. 2. 2016 8. Y Obsah 1. Úvod... 3 2. Teoretický rozbor... 3 2.1. Rozbor aparatury... 3 2.2. Odvození vztahů...

Více

OBČASNÍK. DM číslo 4. Na školní rok 2016/17

OBČASNÍK. DM číslo 4. Na školní rok 2016/17 OBČASNÍK DM číslo 4 Na školní rok 2016/17 Červotoči si pochutnávají na historickém Špalíčku Špalíček je komplex jedenácti původně gotických domů ze 13. století, stojících na místě bývalých masných bud

Více

JEŘÁBY. Dílenský mobilní hydraulický jeřábek. Sloupový otočný jeřáb. Konzolové jeřáby otočné a pojízdné

JEŘÁBY. Dílenský mobilní hydraulický jeřábek. Sloupový otočný jeřáb. Konzolové jeřáby otočné a pojízdné JEŘÁBY Dílenský mobilní hydraulický jeřábek Pro dílny a opravárenské provozy. Rameno zvedáno hydraulicky ručním čerpáním hydraulické kapaliny. Sloupový otočný jeřáb OTOČNÉ RAMENO SLOUP Sloupový jeřáb je

Více

IPA výlet do Muzea PČR Praha

IPA výlet do Muzea PČR Praha IPA výlet do Muzea PČR Praha Dne 27.4.2013 se uskutečnil výlet do Prahy, jehož hlavním cílem byla návštěva Muzea Policie ČR. Výlet absolvovalo 17 účastníků, z toho 7 dětí. Z několika důvodů jsme zvolili

Více

PROGRAM. pátek, 15. prosince čtvrtek, 31. května středa, 20. prosince pondělí, 8. ledna 2018

PROGRAM. pátek, 15. prosince čtvrtek, 31. května středa, 20. prosince pondělí, 8. ledna 2018 PROGRAM Překladatelská soutěž Susanny Roth 2018 České centrum Moskva vyhlašuje 5. ročník Mezinárodní překladatelské soutěže Susanny Roth, určené pro mladé překladatele z českého jazyka. Jejím cílem je

Více

Školní deska s FPGA XILINX Spartan 3AN. Milan Horkel

Školní deska s FPGA XILINX Spartan 3AN. Milan Horkel Školní deska s FPGA XILINX Spartan 3AN Milan Horkel Školní deska vznikla protože jsem se nechal přesvědčit kluky na radiotechnickém kroužku, že by je zajímalo jak fungují obvody FPGA a že by si rádi zkusili

Více

Základní škola Ulice Míru, Rokycany. Mgr. Monika Abrtová. Obsah

Základní škola Ulice Míru, Rokycany. Mgr. Monika Abrtová. Obsah Základní škola Ulice Míru, Rokycany Mgr. Monika Abrtová Obsah 1 Úvod do tématu sluneční soustavy... 2 2 Cíl projektu... 2 3 Postup při zpracování... 2 4 Zpracování... 3 5 Závěr miniprojektu... 4 6 Přílohy...

Více

Pavel Koupý. Anti-crash robot

Pavel Koupý. Anti-crash robot Pavel Koupý Anti-crash robot Stavba Mezi několika konstrukcemi sem si nakonec zvolil takovou která nejlépe vyhovovala potřebám anticrash robota. Základní konstrukce uvedené v návodu dodávanému k sestavě

Více

Pravidla studentské soutěže Hala roku JUNIOR 2016

Pravidla studentské soutěže Hala roku JUNIOR 2016 Pravidla studentské soutěže Hala roku JUNIOR 2016 Fakulta stavební ČVUT v Praze pod záštitou děkanky fakulty vyhlašuje 9. ročník studentské soutěže Hala roku JUNIOR. Soutěž je vyhlášena ve dvou kategoriích.

Více

Školáček - Základní škola Vidlatá Seč KVĚTEN

Školáček - Základní škola Vidlatá Seč KVĚTEN KVĚTEN 10.5. 2010 Tento den jsme byli v Šemberově divadle ve Vysokém Mýtě. Zde jsme zhlédli divadelní představení Baví tě Kuk a Cuk. Jednalo se o pořad Hudebního divadla, který je tvořen pásmem hudby,

Více

KVĚTEN ČERVEN 2013 TENTO ZPRAVODAJ JE FINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY

KVĚTEN ČERVEN 2013 TENTO ZPRAVODAJ JE FINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY KVĚTEN ČERVEN 2013 TENTO ZPRAVODAJ JE FINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Co se děje v projektu. Tentokráte velmi stručně. Záplavy nepříjemně zasáhly i projekt RTVND

Více

BŘEZEN 2013 Wittenberg opět v Praze Začátek jara patří na naší škole tradičně žákům, kteří se rádi učí cizí jazyky, poznávají nové přátele ze sousedních zemí a zvou je k sobě domů to je mezinárodní výměnný

Více

Převzetí Domova sv. Moniky

Převzetí Domova sv. Moniky KRONIKA 2008 Převzetí Domova sv. Moniky 1. 1. 2008 jsme převzali od Centra zdravotních a sociálních služeb města Liberce Domov pro matky s dětmi v tísni, který dostal jméno Domov sv. Moniky. Maškarní karneval

Více

Vstupy do objektu jsou dva; každý ze vstupů má vlastní číslo popisné i orientační. Oba vstupy jsou snadno vizuálně rozeznatelné od okolí.

Vstupy do objektu jsou dva; každý ze vstupů má vlastní číslo popisné i orientační. Oba vstupy jsou snadno vizuálně rozeznatelné od okolí. Objekt částečně přístupný* FAKULTA DOPRAVNÍ (FD) budova FLORENC Na Florenci 1324/25 a Na Florenci 1333/27, 110 00 Praha 1 Tel.: 224 890 711, 224 813 887 Web: http://www.fd.cvut.cz/ GPS Na Florenci 1324/25:

Více

ÚNOR To to letí, začalo nám už 2. pololetí! A s ním již 3. projektový a oborový den, další ze zajímavých matematických workshopů, recitační soutěž a mnoho dalšího! MASOPUST V 1.A Ani v posledním zimním

Více

NEWSLETTER 5 PROJEKT OP VK PODPORA TECHNICKÉHO A PŘÍRODOVĚDNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ V OLOMOUCKÉM KRAJI

NEWSLETTER 5 PROJEKT OP VK PODPORA TECHNICKÉHO A PŘÍRODOVĚDNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ V OLOMOUCKÉM KRAJI NEWSLETTER 5 PROJEKT OP VK PODPORA TECHNICKÉHO A PŘÍRODOVĚDNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ V OLOMOUCKÉM KRAJI Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/44.0009 Klíčová aktivita 1: Inovace a vybavení dílen praktického vyučování

Více

K O V O J u n i o r STROJNÍ MECHANIK

K O V O J u n i o r STROJNÍ MECHANIK 6. ročník C E L O S T Á T N Í O D B O R N É S O U T Ě Ž E K O V O J u n i o r 2 0 1 6 STROJNÍ MECHANIK Pod záštitou hejtmana Královéhradeckého kraje Bc. Lubomíra France P R O P O Z I C E C E L O S T Á

Více

nití či strunou. Další postup, barevné konturování, nám napoví mnoho o skutečném tvaru, materiálu a hustotě objektu.

nití či strunou. Další postup, barevné konturování, nám napoví mnoho o skutečném tvaru, materiálu a hustotě objektu. Úvodem Již na počátku své dlouhé a strastiplné cesty lidé naráželi na záhadné a tajemné věci nebo úkazy, které nebyli schopni pochopit. Tak vzniklo náboženství a bohové. Kdo ale ti bohové byli ve skutečnosti?

Více

Kroužky 2016/2017 závěrem školního roku

Kroužky 2016/2017 závěrem školního roku Kroužky 2016/2017 závěrem školního roku Na kroužku Jógy se děti seznámily s řadou cviků, např. kočka, zajíc, kobra, píďalka, hora, strom a mnoho dalších. Vyzkoušely si břišní a hrudní dech, společně s

Více