INFORMAČNÍ A EDUKAČNÍ LETÁK O KONDENZAČNÍCH MINITEPLÁRNÁCH

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "INFORMAČNÍ A EDUKAČNÍ LETÁK O KONDENZAČNÍCH MINITEPLÁRNÁCH"

Transkript

1 INFORMAČNÍ A EDUKAČNÍ LETÁK O KONDENZAČNÍCH MINITEPLÁRNÁCH v rámci PROJEKTU APLIKOVANÝ VÝZKUM NASAZENÍ MALÝCH KONDENZAČNÍCH TEPLÁREN DO VEŘEJNÝCH OBJEKTŮ, BYTOVÝCH DOMŮ A PODNIKATELSKÝCH PROVOZOVEN S AKUMULACÍ VYROBENÉ ENERGIE V MÍSTĚ VÝROBY A S DŮRAZEM NA INTELIGENTNÍ ŘÍZENÍ Projekt byl podpořen Moravskoslezským krajem na základě programu Podpora vědy a výzkumu v Moravskoslezském kraji 2016 Zpracovaný společností YOUNG4ENERGY s.r.o.

2 CO TO JE KONDENZAČNÍ MINITEPLÁRNA? Spojení základních zdrojů pro výrobu tepla kotlů a kogeneračních jednotek (KGJ) pro kombinovanou výrobu elektřiny a tepla. Kombinovaná výroba elektřina a tepla (KVET) umožňuje maximální využití energie v palivu. Kondenzační miniteplárna může být doplněna o další zařízení pro optimalizaci jejího provozu: o akumulaci energie, o řídicí systém s dálkovým dohledem, o fotovoltaickou elektrárnu (případně další zařízení na obnovitelné zdroje energie OZE), o dobíjecí stanici pro elektromobilitu. Cílem není ostrovní režim, ale cestou je snižování kapacit a spotřeby energie v místě výroby. Kompromis mezi centralizací dodávek energií a částečnou decentralizací. Cílem je nahradit stávající neekologické a neúčinné lokální (uhelné, olejové nebo zastaralé plynové) výtopny za nové, stabilní, spolehlivé, moderní kondenzační teplárny s extrémně nízkými emisemi s kombinovanou výrobou elektřiny a tepla. Možné komponenty kondenzační miniteplárny: Kondenzační mikrokogenerační jednotka (či jejich kaskáda). Kondenzační plynové kotle (či jejich kaskáda). Akumulace tepla do vícevrstevných akumulačních nádob. Akumulace tepla do akumulačních nádob přes elektroohřev. Akumulace elektrické energie do bateriových systémů. Zařízení pro využití solární energie fotovoltaické panely, termosolární kolektory. Zařízení pro využití dalších obnovitelných zdrojů vítr, biomasa. Řídicí systém pro optimální využití vyrobené energie v místě výroby. Prediktivní řídicí systém pro předpověď spotřeby energie s ohledem na klimatické podmínky a s ohledem na historická data spotřeb zásobovaného objektu. Dobíjecí stanice pro elektromobilitu. Periférie jednotlivých zařízení a případné další prvky. Co to je kondenzační režim? Je to pokrokový spalovací režim s využitím odpadního tepla, které v případě běžného termického režimu (u zastaralých technologií) uniká komínem ve formě horkých spalin zcela bez užitku. U kondenzačních technologií prochází spaliny kondenzačním výměníkem, kde se vodní pára obsažená ve spalinách ochladí, zkondenzuje a předá své výparné teplo. Díky tomuto procesu mají kondenzační technologie účinnost vyšší než 100% (dříve se totiž v normě pro výpočet účinnosti nepočítalo s možností využití tohoto latentního tepla). Co to je kondenzační mikrokogenerační jednotka? Kondenzační mikrokogenerační jednotka je zařízení pro kombinovanou výrobu elektřiny a tepla (KVET). Skládá se z motoru (většinou na zemní plyn), generátoru, katalyzátoru, výměníků a řídicích jednotek. Vyrobené teplo z mikrokogenerační jednotky může částečně nahradit teplo z kotlů vyrobená elektřina je pak jako bonus.

3 Na základě důkladné analýzy jsme vybrali kondenzační mikrokogenerační jednotku TOTEM z Itálie s velmi zajímavými parametry: Extrémně vysoká účinnost (A++). V kondenzačním režimu až 107,4 %. Extrémně nízké emise NO x i CO nižší než 10 mg/m N 3. Motor (FCA Fiat Fire 1.4 CNG Euro 6/VI) s trojcestným katalyzátorem splňující normu EURO 6. Pokročilý kondenzační režim v základním provedení. Hmotnost 720 kg u TOTEM 10 (respektive 780 kg TOTEM 20, 25). Ideální rozměry 78 cm na 181 cm (výška 128 cm). Spolehlivé zařízení se stabilní vnitřní teplotou 50 C s možností opakovaných startů. Protihlukový kryt (pro vnitřní i venkovní instalace) s antivibračními prvky a flexibilními hadicemi pro maximální snížení hlučnosti. Jednoduchá a levná instalace (nízkotlaký rozvod ZP, výstup elektřiny na straně na NN, propojení pomocí flexibilních hadic, plastový odvod spalin max. teplota 80 C). Servis ALL IN vše v ceně, neomezená záruka, garance výkonu a účinnosti. Má statut nejlepší dostupné technologie BEST AVAILABLE TECHNIQUES (tzv. BAT technologie). Kondenzační mikrokogenerační jednotka TOTEM byla vyvinuta v kooperaci s předními světovými výrobci - FIAT CHRYSLER Automobiles, FPT Industrial a MAGNETI Marelli s motorem, který jako jeden z prvních na světě je projektován na prioritní spalování plynného paliva zemní plyn. Kogenerační jednotku má v sobě každý automobil motor vyrábí mechanickou energii pro pohon kol a pro výrobu stejnosměrného proudu v alternátoru. Teplo vzniklé spalováním je odváděno ve formě chlazení a výfukových plynů pryč ve formě ztrát. Celková účinnost je pouze 35%. Kogenerační jednotka motor vyrábí mechanickou energii pro pohon generátoru. Mechanická energie je zde transformována na elektřinu pomocí asynchronního generátoru. Teplo vzniklé spalováním je beze zbytku využíváno pro ohřev otopné a užitkové vody. Díky kondenzačnímu režimu v základním provedení je celková účinnost až 107,4%.

4 CO CHCEME NAHRADIT? Zastaralé lokální kotelny (výtopny) vyrábějící pouze teplo pro otop či ohřev užitkové vody: Zastaralé lokální kotelny (teplárny) vyrábějící teplo pro otop či ohřev užitkové vody a elektřinu pro vlastní spotřebu či prodej elektřiny: Hlavní impuls pro modernizaci stávajících zastaralých lokálních kotelen vychází z vyhlášky Ministerstva životního prostředí č. 415/2012 Sb. o přípustné úrovni znečišťování a o jejím zjišťování a o provedení některých dalších ustanovení zákona o ochraně ovzduší, která přináší zásadní změny pro všechny uživatele a provozovatele tepelných zdrojů, kteří používají starší plynové kotle a kotle na konvenční pevné palivo. Druh paliva SPECIFICKÉ EMISNÍ LIMITY [mg.m -3 ] PLATNÉ OD > 0,3-1 MW > 1-5 MW > 5-50 MW SO 2 NO x TZL CO SO 2 NO x TZL CO SO 2 NO x TZL CO Pevné palivo (500) Kapalné palivo (450) (450) Plynné palivo a zkapalněný plyn (200) (200) (200) - 50 Příloha č. 2 k vyhlášce č. 415/2012 Sb. Stanovení nových emisních limitů. V rámci cílové skupiny pro nasazení kondenzačních minitepláren s instalovaným příkonem od 300 kw t do 1 MW t je nutné zajistit již od snížení emisí pod uvedené hodnoty (v tabulce sleduj zejména emisní limity pro No x a CO). Podobnou situaci je potřeba zajistit od roku 2020 i u zdrojů od 50 kw t do 300 kw t příkonu s tím, že tato doba se kvapem blíží a je tedy potřeba s novými emisními limity počítat při projekci a návrzích všech modernizací stávajících kotelen s instalovaným tepelným příkonem nad 50 kw t. S ohledem na námi vybrané a doporučené technologie pro výrobu tepla i elektřiny je možno naprosto otevřeně konstatovat, že tyto hodnoty budou nejenom splněny, ale i zejména extrémním způsobem podkročeny.

5 ČÍM CHCEME ZASTARALÉ KOTELNY NAHRADIT? Kondenzační miniteplárnou s akumulací energie a inteligentním řízením: Snížení imisní zátěže z lokálního hlediska miniteplárna vykazuje přepočtené průměrné emise nižší než 44 mg/m N 3 NO x i CO (včetně zvýšení emisí za výrobu elektřiny). Srovnejme se stávající plynovou kotelnou, která vykazuje zcela jistě vyšší emise než 200 mg/m N 3 NO x i CO. Systém kaskády kondenzačních mikrokogenerací a kondenzačních kotlů doplněný o inteligentní řídicí systém s možností doplnění o bateriový systém, fotovoltaické panely, termosolární systém, případně dobíjecí stanici pro elektromobily. Pro uživatele ekologicky a úsporně vyrábí nejenom teplo ale i elektrickou energii (v zimě z kogenerace v létě z fotovoltaické elektrárny). Kombinace kogeneračních jednotek a kotlů je možno nasadit v následujících otopných režimech s ohledem na státní podporu KVET při provozu do nebo hodin provozu kogenerační jednotky za rok: Schematicky je možno parametry výroby (KGJ, FVE), spotřeby a akumulace elektřiny při provozu kondenzační miniteplárny znázornit následovně:

6 PRO KOHO JE KONDENZAČNÍ MINITEPLÁRNA URČENA? Všeobecně můžeme říci, že musí být nalezen ideální kompromis mezi parametry výroby, spotřeby a akumulace energií v nasazení miniteplárny používaný pojem SMART GRID. Kondenzační miniteplárna není zatím aplikovatelná v objektech velikosti rodinných domů, ale je aplikovatelná v objektech, které lze charakterizovat následovně: Říkáme minimálně ve velikosti 20 rodinných domů, což je objekt se 40 byty. Tento příměr je jen pro představu laické veřejnosti. Jedná se tedy o větší malé, střední a větší objekty. Ideální jsou tedy objekty s těmito parametry: Tepelným příkonem větším než 100 kw t. Průměrným elektrickým příkonem minimálně 7 až 10 kw e. Tyto parametry splňují například tyto objekty: Bytové domy, malé sídliště a skupiny bytových domů, hotely, malé až velké podnikatelské areály, kancelářská centra, brownfields, samostatné lokální kotelny, školy, školky, domy s pečovatelskou službou, domovy důchodců, kulturní zařízení, polikliniky, nemocnice, sportovní objekty, welness centra, bazény, obecní a městské úřady, úřady státní správy, obchodní centra, muzea a spousty dalších podobných objektů. Konkrétním cílovým klientům vždy připravíme konkrétní řešení na míru tak, aby výroba tepla a elektřiny pro jejich potřeby byla efektivní, stabilní, ekologicky šetrná a trvale udržitelná.

7 Největší přínosy kondenzační miniteplárny: PŘÍNOSY KONDENZAČNÍ MINITEPLÁRNY Extrémní snížení emisí při výrobě elektrické energie a tepla. Nejvýše možná účinnost výroby elektřiny a tepla snížení spotřeby primární energie. Snížení imisní zátěže z lokálního i globálního hlediska. Obnova zařízení - spolehlivost a stabilita dodávky energií. Modernizace zdrojů na výrobu energií s dálkovým dohledem - komfort obsluhy. Zajištění výroby elektřiny pro vlastní spotřebu ideální je spotřeba na straně nízkého napětí. Možnost výrazného rozšíření kondenzační miniteplárny se spotřebou energií v místě výroby s ohledem na trendy přesunu centrální výroby elektřiny do lokálních zdrojů (podpora SMART GRID) - Evropská i česká energetika se jednoznačně orientuje do podpory malých tepláren, které jsou schopny vyrobené teplo i elektřinu spotřebovat v místě výroby. Možnost využití vyrobené elektrické energie pro nabíjení elektromobilů. Možnost nouzového zásobování elektřinou z bateriového systému. Snížení pořizovacích nákladů za elektřinu a teplo. Možnost regulace dodávky elektřiny i tepla. Možnost akumulace elektřiny a tepla - soběstačnost dodávky. Možnost výroby ekologické elektřiny a tepla - image pokrokovosti a ekologické šetrnosti. Navýšení účinnosti celého systému až o desítky procent. Dlouhá trvalá udržitelnost použitím nejlepších dostupných technologií (BAT technologie). Možnost financování z dotačních programů. Využití uspořených financí za nenakoupené a ušetřené energie pro další rozvoj. Možnost získání podpory za KVET za výrobu elektrické energie. Je potřeba si uvědomit, že úspory energií, ekologická šetrnost a inteligentní hospodaření s energiemi prostřednictvím moderních technologií budou hrát v blízké budoucnosti stále důležitější roli.

8 Garantujeme Vám profesionální jednání a kvalitu služeb za dodržení principů moderní energetiky, ekologické šetrnosti a inteligentního hospodaření s energiemi. V PŘÍPADĚ VAŠEHO ZÁJMU SE TĚŠÍME NA KONTAKT S VÁMI. YOUNG4ENERGY s.r.o. Korunní 595/76 Mariánské Hory Ostrava info@y-e.cz Ing. Jan Mendrygal (27 let) jan.mendrygal@y-e.cz Absolvent VŠB-TU Ostrava, Obor Provoz energetických zařízení a strojů. Má zkušenosti s koordinací a projektováním energetických celků. Příprava několika velkých projektů v oblasti dotačního poradenství s realizací úkonů od technických návrhů přes splnění podmínek až po návratnost opatření. Během studia na VŠB - TUO zahájil praxi jako technik ve firmě MENERGO a.s. Působí na pozici jednatele ve společnosti YOUNG4ENERGY s.r.o. a má zde na starosti koordinaci a projektování energetických celků. Ing. Vít Lebeda (26 let) vit.lebeda@y-e.cz Absolvent VŠB-TU Ostrava, Obor Provoz energetických zařízení a strojů. Má zkušenosti s administrací projektů, dotačních žádostí a projektových dokumentací. Podílel se na STARTUPU LIFTAGO v oblasti marketingu. Má dlouholeté působení ve středisku Junák - český skaut z. s. Působí na pozici jednatele ve společnosti YOUNG4ENERGY s.r.o. a má zde na starosti administraci projektů a dotačních žádostí. Mgr. Roman Mendrygal (50 let) roman.mendrygal@y-e.cz Organizace realizací několika energetických projektů s implementací různých energetických technologií na bázi kogeneračních jednotek, kotlů a turbín různých výrobců. Zkušenosti s výkonným a strategickým řízením několika tepláren v rámci koncernu MVV Energie CZ (Vsetín, Opava, Uherské hradiště, Liberec, Děčín a další). Ve společnosti YOUNG4ENERGY s.r.o. působí na pozici senior konzultanta a má zde na starosti programy podpory OPPIK, strategický rozvoj společnosti a jednání s významnými zákazníky. Ing. Václav Kučera (62 let) vaclav.kucera@y-e.cz Autorizovaný inženýr v oboru technologická zařízení staveb. Celoživotní praxe v oblasti energetiky. Zkušenosti s koordinací a projektováním velkých energetických celků pro EPH, ArcelorMittal, Škoda Praha, ČEZ, DALKIA, SIEMENS a další. Ve společnosti YOUNG4ENERGY s.r.o. působí na pozici hlavního projektanta a má zde na starosti koordinaci a projektování velkých energetických celků a návrh úsporných opatření. V rámci přípravy projektu Aplikovaný výzkum nasazení malých kondenzačních tepláren do veřejných objektů, bytových domů a podnikatelských provozoven s akumulací vyrobené energie v místě výroby a s důrazem na inteligentní řízení děkujeme za spolupráci následujícím subjektům:

PREZENTACE VÝSLEDKŮ PROJEKTU

PREZENTACE VÝSLEDKŮ PROJEKTU PREZENTACE VÝSLEDKŮ PROJEKTU APLIKOVANÝ VÝZKUM NASAZENÍ MALÝCH KONDENZAČNÍCH TEPLÁREN DO VEŘEJNÝCH OBJEKTŮ, BYTOVÝCH DOMŮ A PODNIKATELSKÝCH PROVOZOVEN S AKUMULACÍ VYROBENÉ ENERGIE V MÍSTĚ VÝROBY A S DŮRAZEM

Více

PROJEKT. Podpořený programem Podpora vědy a výzkumu v Moravskoslezském kraji ČÁST PROJEKTU č. 5

PROJEKT. Podpořený programem Podpora vědy a výzkumu v Moravskoslezském kraji ČÁST PROJEKTU č. 5 PROJEKT APLIKOVANÝ VÝZKUM NASAZENÍ MALÝCH KONDENZAČNÍCH TEPLÁREN DO VEŘEJNÝCH OBJEKTŮ, BYTOVÝCH DOMŮ A PODNIKATELSKÝCH PROVOZOVEN S AKUMULACÍ VYROBENÉ ENERGIE V MÍSTĚ VÝROBY A S DŮRAZEM NA INTELIGENTNÍ

Více

INFORMAČNÍ BALÍČEK PRO ZÁKAZNÍKY

INFORMAČNÍ BALÍČEK PRO ZÁKAZNÍKY INFORMAČNÍ BALÍČEK PRO ZÁKAZNÍKY KONDENZAČNÍ MIKROKOGENERAČNÍ JEDNOTKA Korunní 595/76 Mariánské Hory 709 00 Ostrava +420 776 11 88 99 info@y-e.cz www.young4energy.cz CENÍK PRO KONCOVÉ KLIENTY VYSOKOÚČINNÝCH

Více

Alternativní energie KGJ Green Machines a.s. Kogenerace pro všechny. Buďte nezávislý a už žádné účty.

Alternativní energie KGJ Green Machines a.s. Kogenerace pro všechny. Buďte nezávislý a už žádné účty. Alternativní energie KGJ Green Machines a.s. Kogenerace pro všechny. Buďte nezávislý a už žádné účty.. Green Mikro- kogenerační jednotky na Zemní plyn Bioplyn a LPG a Spirálové větrné turbíny Green s alternativními

Více

Obnovitelné zdroje energie pro vlastní spotřebu. Martin Mikeska - Komora obnovitelných zdrojů energie

Obnovitelné zdroje energie pro vlastní spotřebu. Martin Mikeska - Komora obnovitelných zdrojů energie Obnovitelné zdroje energie pro vlastní spotřebu Martin Mikeska - Komora obnovitelných zdrojů energie Setkání EKIS a odborný seminář Litomyšl, 17. září 2018 Komora obnovitelných zdrojů energie (o nás) Největší

Více

ENERGETIKA CHYTRÝCH MĚST VE ZNAMENÍ INOVATIVNÍCH A ENERGETICKY ÚSPORNÝCH ŘEŠENÍ PETR ŠTULC

ENERGETIKA CHYTRÝCH MĚST VE ZNAMENÍ INOVATIVNÍCH A ENERGETICKY ÚSPORNÝCH ŘEŠENÍ PETR ŠTULC ENERGETIKA CHYTRÝCH MĚST VE ZNAMENÍ INOVATIVNÍCH A ENERGETICKY ÚSPORNÝCH ŘEŠENÍ PETR ŠTULC TRENDY NOVÉ ENERGETIKY A POTŘEBY CHYTRÝCH MĚST 75 % vyprodukované energie v EU je spotřebováno ve ENERGETIKA městech

Více

Možnosti podpory pro pořízení kogeneračních jednotek od roku 2015 Dotační programy OPPIK a OPŽP

Možnosti podpory pro pořízení kogeneračních jednotek od roku 2015 Dotační programy OPPIK a OPŽP Možnosti podpory pro pořízení kogeneračních jednotek od roku 2015 Dotační programy OPPIK a OPŽP Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Z jakých podprogramů lze podpořit pořízení kogenerační

Více

RENARDS Aktuální dotační možnosti v oblasti obnovitelné energie, akumulace a elektromobility

RENARDS Aktuální dotační možnosti v oblasti obnovitelné energie, akumulace a elektromobility Aktuální dotační možnosti v oblasti obnovitelné energie, akumulace a elektromobility 15. 9. 2016 Dotační programy s podporou Fotovoltaiky Fotovoltaika jako součást komplexního projektu PODNIKATELÉ OP Podnikání

Více

Žádosti o podporu v rámci prioritních os 2 a 3 jsou přijímány od 1. března 2010 do 30. dubna 2010.

Žádosti o podporu v rámci prioritních os 2 a 3 jsou přijímány od 1. března 2010 do 30. dubna 2010. XVII. výzva k podávání žádostí o poskytnutí podpory v rámci Operačního programu Životní prostředí podporovaných z Fondu soudržnosti a Evropského fondu pro regionální rozvoj. Ministerstvo životního prostředí

Více

Srovnání využití energetických zdrojů v hospodářství ČR. Ing. Vladimír Štěpán. ENA s.r.o. Listopad 2012

Srovnání využití energetických zdrojů v hospodářství ČR. Ing. Vladimír Štěpán. ENA s.r.o. Listopad 2012 Srovnání využití energetických zdrojů v hospodářství ČR Ing. Vladimír Štěpán ENA s.r.o. Listopad 2012 Spotřeba HU a ZP v ČR Celková spotřeba hnědého uhlí a zemního plynu v ČR v letech 2002-2011 2 Emise

Více

Využití tepla a nízkouhlíkové technologie OP PIK jako příležitost

Využití tepla a nízkouhlíkové technologie OP PIK jako příležitost Využití tepla a nízkouhlíkové technologie OP PIK jako příležitost Obsah OP PIK Efektivní energie prioritní osa 3 Harmonogram Výzev Podpora bioplynových stanic program Obnovitelé zdroje - I. Výzva (statistika)

Více

Naše služby, které Vám rádi zajistíme a přizpůsobíme dle vašich požadavků: Zajištění financování projektů zefektivnění Vaší energetiky.

Naše služby, které Vám rádi zajistíme a přizpůsobíme dle vašich požadavků: Zajištění financování projektů zefektivnění Vaší energetiky. ... Karla Energize to jsou flexibilní řešení projekcí, dodávek, provozu a údržby kogeneračních jednotek a trigeneračních jednotek ve výkonovém rozsahu od 40 kwe do 4300 kwe. Díky spolupráci se světovými

Více

Obsah. KVET _Mikrokogenerace. Technologie pro KVET. Vývoj pro zlepšení parametrů KVET. Využití KVET _ Mikrokogenerace

Obsah. KVET _Mikrokogenerace. Technologie pro KVET. Vývoj pro zlepšení parametrů KVET. Využití KVET _ Mikrokogenerace Upozornění: Tato prezentace slouží výhradně pro účely firmy TEDOM. Byla sestavena autorem s využitím citovaných zdrojů a veřejně dostupných internetových zdrojů. Využití této prezentace nebo jejich částí

Více

Nabídka zajištění dotací z EU. XXIV.výzva OPŽP. Březen 2011

Nabídka zajištění dotací z EU. XXIV.výzva OPŽP. Březen 2011 Nabídka zajištění dotací z EU XXIV.výzva OPŽP Březen 2011 Operační program životního prostředí 2007 2013 OPŽP je financován ze dvou fondů Evropského fondu pro regionální rozvoj a Fondu soudržnosti Druhý

Více

Akční plán energetiky Zlínského kraje

Akční plán energetiky Zlínského kraje Akční plán energetiky Zlínského kraje Ing. Miroslava Knotková Zlínský kraj 19/12/2013 Vyhodnocení akčního plánu 2010-2014 Priorita 1 : Podpora efektivního využití energie v majetku ZK 1. Podpora přísnějších

Více

Možnost čerpání dotací na vytápění biomasou z OP ŽP

Možnost čerpání dotací na vytápění biomasou z OP ŽP Možnost čerpání dotací na vytápění biomasou z OP ŽP Miroslav Zmeškal Státní fond životního prostředí ČR Krajské pracoviště Zlín J.A.Bati 5520 Oblasti podpory Prioritní osa 2.1 Zlepšování kvality ovzduší

Více

SMART CITY V PRAXI Energetické úspory a decentrální výrobní zdroje v praxi. Martin Machek, manažer rozvoje

SMART CITY V PRAXI Energetické úspory a decentrální výrobní zdroje v praxi. Martin Machek, manažer rozvoje SMART CITY V PRAXI Energetické úspory a decentrální výrobní zdroje v praxi Martin Machek, manažer rozvoje ČEZ ESCO NABÍZÍ KOMPLETNÍ POKRYTÍ ENERGETICKÝCH POTŘEB Energetické komodity Energetické poradenství

Více

KONTEJNEROVÉ MIKRO-KOGENERAČNÍ JEDNOTKY

KONTEJNEROVÉ MIKRO-KOGENERAČNÍ JEDNOTKY KONTEJNEROVÉ MIKRO-KOGENERAČNÍ JEDNOTKY Energie pro budoucnost Brno 8/10/2013 1/14 Michal Schrimpel, Roman Mašika Skupina ČKD GROUP je společenství inženýrských a výrobních firem podnikajících v segmentech:

Více

Dotační možnosti OP PIK

Dotační možnosti OP PIK Dotační možnosti OP PIK Období 2014-2020 David Behenský 24. 11. 2015 MPO (OPPIK) Důraz na průmysl nově též zemědělci Inovativní aktivity v oblasti - technologický výzkum a vývoj - transfer znalostí - nákup

Více

Kombinovaná výroba elektřiny a tepla v roce 2008

Kombinovaná výroba elektřiny a tepla v roce 2008 Energetická statistika Kombinovaná výroba a tepla v roce 2008 Výsledky statistického zjišťování duben 2010 Oddělení surovinové a energetické statistiky Impressum oddělení surovinové a energetické statistiky

Více

Podpora komunitních obnovitelných zdrojů v připravovaných operačních programech 2014-2020

Podpora komunitních obnovitelných zdrojů v připravovaných operačních programech 2014-2020 Ondřej Pašek Podpora komunitních obnovitelných zdrojů v připravovaných operačních programech 2014-2020 Dohoda o partnerství Schválena Vládou ČR 9. 4. 2014, odeslána k formálním vyjednáváním s Evropskou

Více

Částka 128. VYHLÁŠKA ze dne 16. listopadu 2010 o stanovení minimální účinnosti užití energie při výrobě elektřiny a tepelné energie

Částka 128. VYHLÁŠKA ze dne 16. listopadu 2010 o stanovení minimální účinnosti užití energie při výrobě elektřiny a tepelné energie Strana 4772 Sbírka zákonů č.349 / 2010 349 VYHLÁŠKA ze dne 16. listopadu 2010 o stanovení minimální účinnosti užití energie při výrobě elektřiny a tepelné energie Ministerstvo průmyslu a obchodu (dále

Více

NOVÁ ENERGETICKÁ ŘEŠENÍ JAKO NEDÍLNÁ SOUČÁST CHYTRÝCH MĚST

NOVÁ ENERGETICKÁ ŘEŠENÍ JAKO NEDÍLNÁ SOUČÁST CHYTRÝCH MĚST NOVÁ ENERGETICKÁ ŘEŠENÍ JAKO NEDÍLNÁ SOUČÁST CHYTRÝCH MĚST 14.12.2016 PETR ŠTULC, ČLEN PŘEDSTAVENSTVA A ŘEDITEL ÚSEKU ROZVOJE ČEZ ESCO, a.s. t / obyvatele ENERGIE A JEJÍ ROLE VE MĚSTĚ 75 % energie v EU

Více

TEDOM MICRO. Malá kogenerační jednotka

TEDOM MICRO. Malá kogenerační jednotka TEDOM MICRO Malá kogenerační jednotka energie Neplaťte za teplý vzduch! Cena elektřiny neustále roste. Její výroba přitom není efektivní. Víte, že jako zákazník platíte v ceně elektřiny i energii, kterou

Více

Pražská energetika a EnBW. Komplexní energetická řešení šitá na míru

Pražská energetika a EnBW. Komplexní energetická řešení šitá na míru Pražská energetika a EnBW Komplexní energetická řešení šitá na míru Kdo jsme? Akcionářská struktura společnosti PRE Pražská energetika Holding, a.s. - 57,87 % Fyzické a právnické osoby - 0,87 % Spolupráce

Více

MODERNIZACE ENERGETICKÉ INFRASTRUKTURY JAKO ZDROJ FINANCÍ PRO MĚSTA A OBCE

MODERNIZACE ENERGETICKÉ INFRASTRUKTURY JAKO ZDROJ FINANCÍ PRO MĚSTA A OBCE MODERNIZACE ENERGETICKÉ INFRASTRUKTURY JAKO ZDROJ FINANCÍ PRO MĚSTA A OBCE Výroční finanční konference Svazu měst a obcí 2. 11. 2017 Pavel Cyrani Ředitel divize obchod a strategie, člen představenstva

Více

Vícepalivový tepelný zdroj

Vícepalivový tepelný zdroj Vícepalivový tepelný zdroj s kombinovanou výrobou elektrické energie a tepla z biomasy systémem ORC v Třebíči Historie projektu vícepalivového tepelného zdroje s kombinovanou výrobou el. energie a tepla

Více

Inovace a efektivita jsou naším měřítkem Systémy pro průmyslová zařízení v tepelné technice

Inovace a efektivita jsou naším měřítkem Systémy pro průmyslová zařízení v tepelné technice Inovace a efektivita jsou naším měřítkem Systémy pro průmyslová zařízení v tepelné technice 2 Systémy pro průmyslová zařízení v tepelné technice Vše má jeden cíl: Efektivní využívaní energie Efektivní

Více

OPŽP šance pro finance obcím

OPŽP šance pro finance obcím OPŽP šance pro finance obcím Operační program Životní prostředí 2007 2013 Prioritní osa 2 Zlepšování kvality ovzduší a snižování emisí Prioritní osa 3 Udržitelné využívání zdrojů energie Ondřej Vrbický

Více

RENARDS Aktuální dotační možnosti v oblasti Fotovoltaiky, akumulace energie a elektromobility pro podnikatele

RENARDS Aktuální dotační možnosti v oblasti Fotovoltaiky, akumulace energie a elektromobility pro podnikatele Aktuální dotační možnosti v oblasti Fotovoltaiky, akumulace energie a elektromobility pro podnikatele 22. 3. 2017 Obsah prezentace Základní informace o dotačním programu OP PIK Program Úspory energie podpora

Více

PODPOROVANÁ OPATŘENÍ. Systémy měření a regulace Výroba energie pro vlastní spotřebu

PODPOROVANÁ OPATŘENÍ. Systémy měření a regulace Výroba energie pro vlastní spotřebu POPIS OBVYKLÝCH ÚSPORNÝCH OPATŘENÍ PODPOROVANÁ OPATŘENÍ Rozvody elektřiny, plynu a tepla v budovách Systémy měření a regulace Výroba energie pro vlastní spotřebu Osvětlení budov a průmyslových areálů Snižování

Více

Kombinovaná výroba elektřiny a tepla - kogenerace

Kombinovaná výroba elektřiny a tepla - kogenerace Kombinovaná výroba elektřiny a tepla - kogenerace Úvodem otázka Která energetická technologie dokáže ve srovnání s klasickými technologiemi výroby tepla a elektřiny zvýšit energetickou účinnost řádově

Více

Efekt kogenerační jednotky v provozních nákladech podniku

Efekt kogenerační jednotky v provozních nákladech podniku Efekt kogenerační jednotky v provozních nákladech podniku 4. 10. 2016 AmperGeneration Amper Holding komplexní služby v energetice Zajištění dodávek elektrické energie pro všechny skupiny odběratelů Výkup

Více

Kogenerační jednotky KARLA ENERGIZE

Kogenerační jednotky KARLA ENERGIZE power f o r f u t u r e Kogenerační jednotky KARLA ENERGIZE KATALOG 2015 ENERGIZE power for Karla Energize to jsou flexibilní řešení projekcí, dodávek, provozu a údržby vlastních kogeneračních a trigeneračních

Více

Hradec Králové Radim Sobotík

Hradec Králové Radim Sobotík Obrana proti odpojování od SZTE 24. 4. 2018 Hradec Králové Radim Sobotík CAPEX CAPEX stanoven ze strany ESCO, zahrnuje veškeré nutné investice do zprovoznění PK pro Glencore 1 ČEZ TEPLÁRENSKÁ DODALA V

Více

CHYTRÁ BUDOUCNOST VAŠÍ SPOLEČNOSTI KAMIL ČERMÁK

CHYTRÁ BUDOUCNOST VAŠÍ SPOLEČNOSTI KAMIL ČERMÁK CHYTRÁ BUDOUCNOST VAŠÍ SPOLEČNOSTI KAMIL ČERMÁK JSME ČEZ ENERGY SERVICE COMPANY 29 166 ZÁKAZNÍKŮ 1 195 ZAMĚSTNANCŮ 8 DCEŘINNÝCH SPOLEČNOSTÍ Komoditní produkty 19,089 mld. Kč tržeb a nekomoditní produkty

Více

Součástí dodávky mikrokogenerační jednotky:

Součástí dodávky mikrokogenerační jednotky: 1 z 5 2013-02-22 16:21 Úvod (/home/) > CLEANERGY C9G (/cleanergy-9kwe/) > Kogenerační jednotka CLEANERGY C9G Součástí dodávky mikrokogenerační jednotky: mikrokogenerační jednotka CLEANERGY C9G elektroměr,

Více

METODICKÝ POKYN MINISTERSTVA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ODBORU OCHRANY OVZDUŠÍ

METODICKÝ POKYN MINISTERSTVA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ODBORU OCHRANY OVZDUŠÍ METODICKÝ POKYN MINISTERSTVA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ODBORU OCHRANY OVZDUŠÍ k definici nízkoemisního spalovacího zdroje Metodický pokyn upřesňuje požadavky na nízkoemisní spalovací zdroje co do přípustných

Více

Podpora energetického využívání biomasy v Moravskoslezském kraji

Podpora energetického využívání biomasy v Moravskoslezském kraji Podpora energetického využívání biomasy v Moravskoslezském kraji Zpracovala: Ing. Petra Koudelková Datum: 28-29.2.2008, Biomasa jako zdroj energie II Koncepční strategie (1) Územní energetická koncepce

Více

Program Ministerstva životního prostředí ZELENÁ ÚSPORÁM

Program Ministerstva životního prostředí ZELENÁ ÚSPORÁM Program Ministerstva životního prostředí ZELENÁ ÚSPORÁM Zelená úsporám je název nového Programu, který vyhlásilo Ministerstvo životního prostředí ČR. Cílem programu je podpořit vybraná opatření úspor energie

Více

Dotace pro firmy na nové obnovitelné zdroje energie a baterie v rámci OP PIK

Dotace pro firmy na nové obnovitelné zdroje energie a baterie v rámci OP PIK Dotace pro firmy na nové obnovitelné zdroje energie a baterie v rámci OP PIK Představení lektora Bc. Daniel Žáček Senior projektový manažer Email: daniel.zacek@enovation.cz www.enovation.cz O společnosti

Více

Expert na zelenou energii

Expert na zelenou energii Expert na zelenou energii Člen podnikatelské skupiny LUKA & BRAMER GROUP se sídlem v Brně Zaměřená na: dodávku technologií pro využití a zpracování odpadů dodávku a servis technologických celků a zařízení

Více

PROSUN KOGENERAČNÍ JEDNOTKY ESS. alternative energy systems s.r.o.

PROSUN KOGENERAČNÍ JEDNOTKY ESS. alternative energy systems s.r.o. PROSUN alternative energy systems s.r.o. Přes 17let zkušeností v oboru tepelné a elektrické energie nyní využíváme v oblasti instalace solárních systémů, plynových kondenzačních kotelen, tepelných čerpadel

Více

MAS Opavsko směřuje k energetické nezávislosti

MAS Opavsko směřuje k energetické nezávislosti MAS Opavsko směřuje k energetické nezávislosti Ing. Jiří Krist předseda sdružení MAS Opavsko Bc. Petr Chroust - manažer MAS Opavsko www.masopavsko.cz Energetická koncepce území MAS Opavsko Podklad pro

Více

OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ. Možnosti financování projektů přechodu na ekologické vytápění

OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ. Možnosti financování projektů přechodu na ekologické vytápění OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Možnosti financování projektů přechodu na ekologické vytápění Tereza Nováková Úsek řízení projektů, odbor ochrany ovzduší a OZE Obsah 1. Možnosti čerpání podpory z OPŽP

Více

ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE. Spalování paliv - Kotle Ing. Jan Andreovský Ph.D.

ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE. Spalování paliv - Kotle Ing. Jan Andreovský Ph.D. ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE Spalování paliv - Kotle Ing. Jan Andreovský Ph.D. Kotle Úvod do problematiky Základní způsoby získávání energie Spalováním

Více

Profil společnosti Největší výrobce a dodavatel ekologického tepla a elektřiny ve Strakonicích 1954 Ekologický provoz využívající biopalivo až 40%

Profil společnosti Největší výrobce a dodavatel ekologického tepla a elektřiny ve Strakonicích 1954 Ekologický provoz využívající biopalivo až 40% Profil společnosti Největší výrobce a dodavatel ekologického tepla a elektřiny ve Strakonicích Stabilní dodavatel tepla od roku 1954. Ekologický provoz využívající biopalivo ( až 40% ) Máme pět zastupitelných

Více

SC 2.5 SNÍŽENÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI V SEKTORU BYDLENÍ

SC 2.5 SNÍŽENÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI V SEKTORU BYDLENÍ SC 2.5 SNÍŽENÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI V SEKTORU BYDLENÍ Specifická kritéria přijatelnosti pro SC 2.5 Snížení energetické náročnosti v sektoru bydlení Název kritéria Aspekt podle Metodického pokynu pro

Více

Global Brand Local Services

Global Brand Local Services Global Brand Local Services TEDOM Group je skupina firem majetkově spjatá se společností TEDOM, která se zabývá vývojem, výrobou, instalací a provozováním kogeneračních jednotek a dalších vysoce účinných

Více

SC 2.5 SNÍŽENÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI V SEKTORU BYDLENÍ

SC 2.5 SNÍŽENÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI V SEKTORU BYDLENÍ SC 2.5 SNÍŽENÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI V SEKTORU BYDLENÍ Specifická kritéria přijatelnosti pro SC 2.5 Snížení energetické náročnosti v sektoru bydlení Název kritéria Aspekt podle Metodického pokynu pro

Více

Úvod: Co je to kogenerace?

Úvod: Co je to kogenerace? Obsah: Úvod:... 2 Co je to kogenerace?... 2 Jak pracuje kogenerační jednotka?... 3 Výhody kogenerace... 4 Možnosti nasazení... 4 Typické oblasti nasazení kogeneračních jednotek... 5 Možnosti energetického

Více

Kapitola 6. Stručné netechnické shrnutí údajů uvedených v žádosti 1 / 5

Kapitola 6. Stručné netechnické shrnutí údajů uvedených v žádosti 1 / 5 Kapitola 6 Stručné netechnické shrnutí údajů uvedených v žádosti 1 / 5 Obsah 6.1 Zařízení a jeho základní parametry...3 6.2 Vstupy do zařízení...4 6.3 Zdroje znečišťování...4 6.4 Územní situace...5 6.5

Více

Expert na zelenou energii

Expert na zelenou energii Expert na zelenou energii Člen podnikatelské skupiny LUKA & BRAMER GROUP se sídlem v Brně Zaměřená na: dodávku technologií pro využití a zpracování odpadů dodávku a servis technologických celků a zařízení

Více

Smart Cities pohled Skupiny ČEZ

Smart Cities pohled Skupiny ČEZ Smart Cities pohled Skupiny ČEZ Konference Smart Cities a udržitelný rozvoj 2016 Září 2016 Aleš Laciok, koordinátor výzkumu a vývoje Skupiny ČEZ Smart Cities kde se to vzalo? SET-Plan (2007-9) + Sdělení

Více

CHYTRÁ BUDOUCNOST VAŠEHO KRAJE KAMIL ČERMÁK PŘEDSEDA PŘEDSTAVENSTVA A GENERÁLNÍ ŘEDITEL

CHYTRÁ BUDOUCNOST VAŠEHO KRAJE KAMIL ČERMÁK PŘEDSEDA PŘEDSTAVENSTVA A GENERÁLNÍ ŘEDITEL CHYTRÁ BUDOUCNOST VAŠEHO KRAJE KAMIL ČERMÁK PŘEDSEDA PŘEDSTAVENSTVA A GENERÁLNÍ ŘEDITEL STOLETÍ MĚST Před sto lety v nich žil v průměru každý třináctý člověk* Dnes je to už více než polovina světové populace*

Více

Listopad 2015 Jméno Příjmení funkce

Listopad 2015 Jméno Příjmení funkce ENERGETICKÉ ÚSPORY 2. VLNA INVESTIČNÍHO ROZVOJE MĚST A OBCÍ Listopad 2015 Jméno Příjmení funkce ENERGETICKÉ ÚSPORY PŘINÁŠÍ DO ČR V PODOBĚ ALTERNATIVNÍHO SCHÉMATU 80 MLD. KČ EVROPSKÝCH A NÁRODNÍCH PROSTŘEDKŮ

Více

DÁLKOVÉ VYTÁPĚNÍ =DISTRICT HEATING, = SZT SYSTÉM ZÁSOBOVÁNÍ TEPLEM = CZT CENTRALIZOVANÉ ZÁSOBOVÁNÍ TEPLEM

DÁLKOVÉ VYTÁPĚNÍ =DISTRICT HEATING, = SZT SYSTÉM ZÁSOBOVÁNÍ TEPLEM = CZT CENTRALIZOVANÉ ZÁSOBOVÁNÍ TEPLEM DÁLKOVÉ VYTÁPĚNÍ =DISTRICT HEATING, = SZT SYSTÉM ZÁSOBOVÁNÍ TEPLEM = CZT CENTRALIZOVANÉ ZÁSOBOVÁNÍ TEPLEM 184 Zdroj tepla Distribuční soustava Předávací stanice Otopná soustava Dálkové vytápění Zdroj tepla

Více

Biomasa, bioplyn a energetika Olomouc

Biomasa, bioplyn a energetika Olomouc Transpozice směrnice 2015/2193/EU o omezení emisí některých znečišťujících látek do ovzduší ze středních spalovacích zařízení a Aktivity Ministerstva životního prostředí k omezení negativních vlivů dopravy

Více

PROJEKT. Podpořený programem Podpora vědy a výzkumu v Moravskoslezském kraji ČÁST PROJEKTU č. 9

PROJEKT. Podpořený programem Podpora vědy a výzkumu v Moravskoslezském kraji ČÁST PROJEKTU č. 9 PROJEKT APLIKOVANÝ VÝZKUM NASAZENÍ MALÝCH KONDENZAČNÍCH TEPLÁREN DO VEŘEJNÝCH OBJEKTŮ, BYTOVÝCH DOMŮ A PODNIKATELSKÝCH PROVOZOVEN S AKUMULACÍ VYROBENÉ ENERGIE V MÍSTĚ VÝROBY A S DŮRAZEM NA INTELIGENTNÍ

Více

TEDOM MICRO. Malá tepelná elektrárna

TEDOM MICRO. Malá tepelná elektrárna TEDOM MICRO Malá tepelná elektrárna energie Nepla te za teplý vzduch! zákazníci efektivita Komu se kogenerace vyplatí? Cena elektřiny neustále roste. Její výroba přitom není efektivní. Víte, že jako zákazník

Více

CHYTRÁ BUDOUCNOST VAŠEHO KRAJE MICHAL ŽIDEK ČLEN PŘEDSTAVENSTVA A ŘEDITEL ÚSEKU REALIZACE

CHYTRÁ BUDOUCNOST VAŠEHO KRAJE MICHAL ŽIDEK ČLEN PŘEDSTAVENSTVA A ŘEDITEL ÚSEKU REALIZACE CHYTRÁ BUDOUCNOST VAŠEHO KRAJE MICHAL ŽIDEK ČLEN PŘEDSTAVENSTVA A ŘEDITEL ÚSEKU REALIZACE STOLETÍ MĚST Před sto lety v nich žil v průměru každý pátý člověk, dnes je to už více než polovina světové populace.

Více

METODICKÝ POKYN MINISTERSTVA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ODBORU OCHRANY OVZDUŠÍ

METODICKÝ POKYN MINISTERSTVA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ODBORU OCHRANY OVZDUŠÍ METODICKÝ POKYN MINISTERSTVA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ODBORU OCHRANY OVZDUŠÍ k definici nízkoemisního spalovacího zdroje Metodický pokyn upřesňuje požadavky na nízkoemisní spalovací zdroje co do přípustných

Více

Zveřejněno dne

Zveřejněno dne Výběrová (hodnotící) kritéria pro projekty přijímané v rámci XVIII. výzvy Operačního programu Životní prostředí Zveřejněno dne 15. 2. 2010 MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ STÁTNÍ FOND ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ

Více

Prezentace společnosti VENTOS s.r.o.

Prezentace společnosti VENTOS s.r.o. Prezentace společnosti VENTOS s.r.o. Úspory energií v komunální oblasti a průmyslu-využití odpadního tepla V současné době, kdy dochází k dramatickému snižování emisních limitů a postupnému růstu cen vstupních

Více

Smart City a MPO. FOR ENERGY 2014 19. listopadu 2014. Ing. Martin Voříšek

Smart City a MPO. FOR ENERGY 2014 19. listopadu 2014. Ing. Martin Voříšek Smart City a MPO FOR ENERGY 2014 19. listopadu 2014 Ing. Martin Voříšek Smart City Energetika - snižování emisí při výrobě elektřiny, zvyšování podílu obnovitelných zdrojů, bezpečnost dodávek Doprava snižování

Více

Veřejné finance pro místní energetickou soběstačnost

Veřejné finance pro místní energetickou soběstačnost Ondřej Pašek Veřejné finance pro místní energetickou soběstačnost 12.5.2015, Praha Udržitelná energetika ve slibech Programové prohlášení Vlády ČR 2013: Upravíme zákon o podporovaných zdrojích energie

Více

DNY TEPLÁRENSTVÍ A ENERGETIKY 2014. Funkce, výhody a nevýhody CZT. Ing. Josef Karafiát, CSc., ORTEP, s.r.o.

DNY TEPLÁRENSTVÍ A ENERGETIKY 2014. Funkce, výhody a nevýhody CZT. Ing. Josef Karafiát, CSc., ORTEP, s.r.o. DNY TEPLÁRENSTVÍ A ENERGETIKY 2014 Funkce, výhody a nevýhody CZT Ing. Josef Karafiát, CSc., ORTEP, s.r.o. Zdroje tepla Historie rozvoje teplárenství v ČR a jeho současná pozice na energetickém trhu OBDOBÍ

Více

PLYNOVÉ KOGENERAČNÍ JEDNOTKY

PLYNOVÉ KOGENERAČNÍ JEDNOTKY PLYNOVÉ KOGENERAČNÍ JEDNOTKY Záleží nám na prostředí, ve kterém žijeme. Mnoho lidí, organizací a státních institucí nám předkládá modely ekologického chování, které mají chránit životní prostředí, zvláště

Více

ENERGETICKÁ AGENTURA VYSOČINY. Zbyněk Bouda

ENERGETICKÁ AGENTURA VYSOČINY. Zbyněk Bouda Zbyněk Bouda bouda@eav.cz UR energetika na Vysočině Možnosti snižování spotřeby využití místních zdrojů OZE Příklady Souvislosti hledisko ekonomické (finanční) hledisko environmentální hledisko sociální

Více

SC 2.5 SNÍŽENÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI V SEKTORU BYDLENÍ

SC 2.5 SNÍŽENÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI V SEKTORU BYDLENÍ SC 2.5 SNÍŽENÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI V SEKTORU BYDLENÍ Specifická kritéria přijatelnosti pro SC 2.5 Snížení energetické náročnosti v sektoru bydlení Název kritéria Aspekt podle Metodického pokynu pro

Více

Ekologické hodnocení

Ekologické hodnocení Ekologické hodnocení Energetický audit budov doc. Ing. Michal Kabrhel, Ph.D. 1 Ekologie Ministerstvo životního prostředí www.env.cz Zákon o ochraně ovzduší č.201/2012sb. (od 1.9.2012) Definuje způsoby

Více

Tepelná čerpadla. levné teplo z přírody. Tepelná čerpadla

Tepelná čerpadla. levné teplo z přírody. Tepelná čerpadla Tepelná čerpadla levné teplo z přírody Tepelná čerpadla 1 Tepelná čerpadla Levné, čisté a bezstarostné teplo pro rodinné domy i průmyslové objekty. Přinášíme vám kompletní řešení vytápění. Tepelné čerpadlo

Více

Decentrální energetika a její aplikace v praxi. E.ON Energie, a. s. Ing. Jiří Kropš, projekt manažer 1. prosinec 2015

Decentrální energetika a její aplikace v praxi. E.ON Energie, a. s. Ing. Jiří Kropš, projekt manažer 1. prosinec 2015 Decentrální energetika a její aplikace v praxi E.ON Energie, a. s. Ing. Jiří Kropš, projekt manažer 1. prosinec 2015 Obsah 1 Představení skupiny 2 Princip využití kogeneračních jednotek 3 Projekty v oblasti

Více

SOLÁRNÍ ELEKTRÁRNY. BEZ KOMPROMISU.

SOLÁRNÍ ELEKTRÁRNY. BEZ KOMPROMISU. SOLÁRNÍ ELEKTRÁRNY. BEZ KOMPROMISU. Koupit SPOLEHLIVOST JEDEN VÝROBCE ALLINONE MOBILNÍ APLIKACE Všechny naše solární elektrárny jsou navrženy na 30 let provozu Jediné solární elektrárny na trhu, které

Více

Aktivity Moravskoslezského energetického centra v oblasti energetických úspor

Aktivity Moravskoslezského energetického centra v oblasti energetických úspor Aktivity Moravskoslezského energetického centra v oblasti energetických úspor květen 2019 Ing. Rostislav Rožnovský ORAVSKOSLEZSKÉ NERGETICKÉ ENTRUM, příspěvková organizace (dále jen MEC) www.mskec.cz Hlavním

Více

Obnovitelné zdroje energie Budovy a energie

Obnovitelné zdroje energie Budovy a energie ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra Technických zařízení budov Obnovitelné zdroje energie Budovy a energie doc. Ing. Michal Kabrhel, Ph.D. Pracovní materiály pro výuku předmětu. 1 Nízkoenergetické budovy

Více

DOSAVADNÍ STRATEGIE BYLA DOPLNĚNA O NOVÝ PILÍŘ, KTERÝ UMOŽNÍ, ABY SE ČEZ STAL LEADEREM TAKÉ V INOVACÍCH A SPOLEČENSKÉ ODPOVĚDNOSTI

DOSAVADNÍ STRATEGIE BYLA DOPLNĚNA O NOVÝ PILÍŘ, KTERÝ UMOŽNÍ, ABY SE ČEZ STAL LEADEREM TAKÉ V INOVACÍCH A SPOLEČENSKÉ ODPOVĚDNOSTI 1 DOSAVADNÍ STRATEGIE BYLA DOPLNĚNA O NOVÝ PILÍŘ, KTERÝ UMOŽNÍ, ABY SE ČEZ STAL LEADEREM TAKÉ V INOVACÍCH A SPOLEČENSKÉ ODPOVĚDNOSTI Vize: Stát se jedničkou na trhu s elektřinou ve střední a jihovýchodní

Více

VYSOKÁ ÚČINNOST VYUŽITÍ BIOMASY = efektivní cesta k naplnění závazku EU a snížení nákladů konečných spotřebitelů elektřiny

VYSOKÁ ÚČINNOST VYUŽITÍ BIOMASY = efektivní cesta k naplnění závazku EU a snížení nákladů konečných spotřebitelů elektřiny VYSOKÁ ÚČINNOST VYUŽITÍ BIOMASY = efektivní cesta k naplnění závazku EU a snížení nákladů konečných spotřebitelů elektřiny Město Třebíč - kraj Vysočina Počet obyvatel: cca. 39.000 Vytápěné objekty: 9.800

Více

Pravidla získání podpory z OPŽP v rámci

Pravidla získání podpory z OPŽP v rámci Pravidla získání podpory z OPŽP v rámci prioritní it osy 5 a možnosti kombinace s uplatněním EPC Ing. Ondřej Vrbický Vedoucí oddělení IV, odbor ochrany ovzduší a OZE, SFŽP ČR Ministerstvo životního prostředí

Více

Kogenerační jednotky KARLA ENERGIZE

Kogenerační jednotky KARLA ENERGIZE power f o r f u t u r e Kogenerační jednotky KARLA ENERGIZE 2016 ENERGIZE power for Karla Energize to jsou flexibilní řešení projekcí, dodávek, provozu a údržby vlastních kogeneračních a trigeneračních

Více

ČEZ ESCO, A.S. SPOLEČNĚ MĚNÍME TVÁŘ MĚSTA. Martin Machek Manažer rozvoje ČEZ ESCO

ČEZ ESCO, A.S. SPOLEČNĚ MĚNÍME TVÁŘ MĚSTA. Martin Machek Manažer rozvoje ČEZ ESCO ČEZ ESCO, A.S. SPOLEČNĚ MĚNÍME TVÁŘ MĚSTA Martin Machek Manažer rozvoje ČEZ ESCO PROJEKT SMART REGION ZÁKLADNÍ DATA Unikátní projekt inteligentních sítí realizovaný v ČR Úzká spolupráce s městem Vrchlabí

Více

ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE. Spalování paliv - Kotle Ing. Jan Andreovský Ph.D.

ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE. Spalování paliv - Kotle Ing. Jan Andreovský Ph.D. ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE Spalování paliv - Kotle Ing. Jan Andreovský Ph.D. Kotle Emisní zátěž Praktický příklad porovnání emisní zátěže a dalších

Více

Nová legislativa v ochraně ovzduší a spalovací zdroje

Nová legislativa v ochraně ovzduší a spalovací zdroje Užitečné semináře Hradec Králové, 24.10.2012 Nová legislativa v ochraně ovzduší a spalovací zdroje Kurt Dědič odbor ochrany ovzduší MŽP Sčítací pravidla změny! Slouží ke stanovení celkového jmenovitého

Více

Zdroje tepla pro pasivní domy. Tomáš Matuška Energetické systémy budov, UCEEB Ústav techniky prostředí, Fakulta strojní ČVUT v Praze

Zdroje tepla pro pasivní domy. Tomáš Matuška Energetické systémy budov, UCEEB Ústav techniky prostředí, Fakulta strojní ČVUT v Praze Zdroje tepla pro pasivní domy Tomáš Matuška Energetické systémy budov, UCEEB Ústav techniky prostředí, Fakulta strojní ČVUT v Praze PASIVNÍ DOMY termín nemá oporu v legislativě dobrovolný systém různá

Více

Praktická využitelnost energetických auditů, distribuce a dodávka energie

Praktická využitelnost energetických auditů, distribuce a dodávka energie Praktická využitelnost energetických auditů, distribuce a dodávka energie Konference průmyslových energetiků 25.-26.10.11, ŽILINA Michal Židek VŠB-TU Ostrava Výzkumné energetické centrum Obsah Představení

Více

Vyhodnocení programu Efekt 2007

Vyhodnocení programu Efekt 2007 Vyhodnocení programu Efekt 2007 Program EFEKT (dále jen Program) je součástí Státního programu na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie vyhlašovaného každoročně vládou ČR. Program

Více

významné projekty v ústeckém kraji

významné projekty v ústeckém kraji významné projekty v ústeckém kraji ČEZ Teplárenská, a.s. listopad 2013 Ing. Vladimír Gult předseda představenstva a generální ředitel představení společnosti čez teplárenská Jsme přední český dodavatel

Více

Spolek pro kombinovanou výrobu elektřiny a tepla člen COGEN Europe. Firemní profil

Spolek pro kombinovanou výrobu elektřiny a tepla člen COGEN Europe. Firemní profil Spolek pro kombinovanou výrobu elektřiny a tepla člen COGEN Europe Firemní profil Obsah prezentace Potenciál a možnosti využití Vybrané technologie Základní principy a vlastnosti Hlavní oblasti využití

Více

Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK) , Brno Mgr. Petra Kuklová

Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK) , Brno Mgr. Petra Kuklová Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK) 28. 2. 2018, Brno Mgr. Petra Kuklová Agentura pro podnikání a inovace (API) Příspěvková organizace s celostátní působností podřízená

Více

10.3.2015 konference Energetické úspory jako příležitost k růstu Institut pro veřejnou diskusi Petr Štulc, ČEZ, a.s.

10.3.2015 konference Energetické úspory jako příležitost k růstu Institut pro veřejnou diskusi Petr Štulc, ČEZ, a.s. Potenciál úspor a zvyšování účinnosti v energetice v kontextu nových technologií 10.3.2015 konference Energetické úspory jako příležitost k růstu Institut pro veřejnou diskusi Petr Štulc, ČEZ, a.s. 0 Energetické

Více

STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU

STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU ENERGETICKÉ KONCEPCE Tisková konference MPO 31. 7. 2012 Kde se nacházíme 2 Vnější podmínky Globální soupeření o primární zdroje energie Energetická politika EU Technologický

Více

Hlavní zásady pro používání tepelných čerpadel

Hlavní zásady pro používání tepelných čerpadel Co je třeba vědět o tepelném čerpadle ALTERNATIVNÍ ENERGIE 2/2002 Co je vlastně tepelné čerpadlo a jaký komfort můžeme očekávat Tepelné čerpadlo se využívá jako zdroj tepla pro vytápění, ohřev teplé užitkové

Více

Finanční podpora státu u opatření na snižování emisí v segmentu velké energetiky na území Moravskoslezského kraje

Finanční podpora státu u opatření na snižování emisí v segmentu velké energetiky na území Moravskoslezského kraje Finanční podpora státu u opatření na snižování emisí v segmentu velké energetiky na území Moravskoslezského kraje Ing. Radomír Štěrba 9.-10. září 2015 Rožnov pod Radhoštěm ENERGETIKA A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

Více

FINANCOVÁNÍ PROJEKTŮ V ENERGETICE

FINANCOVÁNÍ PROJEKTŮ V ENERGETICE FINANCOVÁNÍ PROJEKTŮ V ENERGETICE OBSAH: 1. Úvod představení společnosti SEVEn 2. Způsoby financování projektů v energetice 1. Vlastní zdroje 2. Dotační prostředky 3. Energetické služby se zárukou EPC

Více

Nano Energies. Možné úspory při volbě dodavatele energií. Ing. Tomáš Mužík, Ph.D.

Nano Energies. Možné úspory při volbě dodavatele energií. Ing. Tomáš Mužík, Ph.D. Nano Energies 2016 Možné úspory při volbě dodavatele energií Ing. Tomáš Mužík, Ph.D. Obsah Zelená elektřina Uvědomělé chování jedinců i firem Náklady na elektřinu a jejich optimalizace Skladba ceny elektřiny

Více

Základní charakteristika

Základní charakteristika Základní charakteristika Plynové kogenerační jednotky (KGJ) značky ADW jsou modulové stavebnicové systémy určené k zástavbě do strojoven, určené k trvalé výrobě elektřiny a tepla. Jako palivo je standardně

Více

SOLÁRNÍ ELEKTRÁRNY. BEZ KOMPROMISU.

SOLÁRNÍ ELEKTRÁRNY. BEZ KOMPROMISU. SOLÁRNÍ ELEKTRÁRNY. BEZ KOMPROMISU. Koupit SPOLEHLIVOST JEDEN VÝROBCE ALL-IN-ONE MOBILNÍ APLIKACE Všechny naše solární elektrárny jsou navrženy na 30 let provozu Jediné solární elektrárny na trhu, které

Více

Příležitosti moderní energetiky pro českou ekonomiku MARTIN SEDLÁK 25. ZÁŘÍ 2018, PRAHA ODBORNÁ KONFERENCE INTELIGENTNÍ ENERGETICKÁ INFRASTRUKTURA"

Příležitosti moderní energetiky pro českou ekonomiku MARTIN SEDLÁK 25. ZÁŘÍ 2018, PRAHA ODBORNÁ KONFERENCE INTELIGENTNÍ ENERGETICKÁ INFRASTRUKTURA Příležitosti moderní energetiky pro českou ekonomiku MARTIN SEDLÁK 25. ZÁŘÍ 2018, PRAHA ODBORNÁ KONFERENCE INTELIGENTNÍ ENERGETICKÁ INFRASTRUKTURA" Zakládající skupina členů Energetický mix ČR, 2017 Rozvoj

Více

Inteligentní budovy 2014 11. ročník odborné konference 23. dubna 2014 na výstavišti BVV v Brně

Inteligentní budovy 2014 11. ročník odborné konference 23. dubna 2014 na výstavišti BVV v Brně Inteligentní budovy 2014 11. ročník odborné konference 23. dubna 2014 na výstavišti BVV v Brně Návratnost investice energetického systému rodinného domu Ing. Milan Hošek autoriz. inž. a energet. auditor

Více

KVET a jeho budoucí podpora

KVET a jeho budoucí podpora KVET a jeho budoucí podpora Poskytované služby Výrobce KJ na zemní plyn a bioplyn Motory Man 50-500 kwe Motory MTU 500 kwe.. Servisní služby Výroba kogeneračních jednotek od roku 2012 Servisní středisko

Více