Popis překážek pro test ovladatelnost a rychlosti

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Popis překážek pro test ovladatelnost a rychlosti"

Transkript

1 Popis překážek pro test ovladatelnost a rychlosti V následujícím textu jsou uvedeny informace o kompletní sadě překážek pro Ovladatelnostní a Rychlostní test ve Working Equitation. U každé překážky je uveden její popis, způsob překonání a hodnocení výkonu. Překážky je nutné vždy postavit tak, aby je mohli projet všichni jezdci bez ohledu na to, v které ruce drží otěže. Všechny překážky v kurzu jsou číslované v pořadí, v jakém je jezdci projíždí. Počátek a konec překážky jsou označeny praporky. SEZNAM PŘEKÁŽEK: 1. Džbán s vodou 2. Jednoduchý slalom mezi tyčemi 3. Skok přes balík slámy 4. Vyjmutí tyče z barelu 5. Navléknutí kroužku/shození míče 6. Odložení tyče do barelu 7. Ulička se zvonkem 8. Můstek 9. Zvířecí ohrádka 10. Různorodý podklad 11. Brána 12. Osmička mezi barely 13. Couvání v uličce 14. Ustupování stranou přes kavaletu 15. Tři barely 16. Čtyřlístek 17. Slalom mezi paralelními tyčemi 18. Kelímek na tyči

2 1. Džbán s vodou Překážku tvoří stůl nebo stolička se vhodnou výškou (výška stolu max 1 metr), a horní čtvercovou deskou o stranách cca 0,5 až 1,25 m (v mezinárodní kategorii 1,25x1,25m s výškou 1m). Na něm stojí džbán pro nižší kategorie prázdný, počínaje lehkým stupněm obtížnosti naplněný vodou. V nižších kategoriích je možné místo džbánu použít plastikovou láhev s vodou nebo pískem. V rychlostním testu se překážka vynechává. Jezdec s koněm zastaví z předepsaného chodu u stolu, uchopí nádobu, zvedne ji nad hlavu, položí zpět na stůl a pokračuje v soutěži předepsaným chodem. U vyšších kategorií může jezdec vylít vodu na zem nebo na koně, aby předvedl odolnost koně a jeho důvěru v jezdce. Během zvedání džbánu a jeho podávání zpět by měl kůň stát nehnutě. Hodnocení překážky Hodnotí se způsob, jakým kůň přistoupí a zůstává stát u desky stolu, aniž by vykazoval jakékoliv známky strachu, a jak kůň důvěřuje jezdci během manipulace se džbánem (včetně vylévání vody u vyšších kategorií). Džbán při umístění zpět na stůl musí zůstat stát. Jezdec bude penalizován, pokud kůň narazí do stolu, dojde k převrhnutí džbánu nebo (u vyšších kategorií) pokud kůň negativně zareaguje na vylévanou vodu.

3 2. Jednoduchý slalom mezi tyčemi Překážka se skládá z minimálně pěti dvoumetrových dřevěných, kovových nebo plastových tyčí, zasazených do základny, která není připevněna k zemi, a řazených v jedné linii ve vzdálenosti 6 až 10 metrů od sebe. Směr projetí slalomu je stanoven praporky. Jezdec by měl překážku projet v pravidelných půlkruzích o poloměru odpovídajícím polovině vzdálenosti mezi tyčemi. Při každé změně směru (přesně v polovině vzdálenosti mezi tyčemi) by mělo dojít k přeskoku (na obrázku vyznačeno křížkem) a změně ohnutí koně.

4 3. Skok přes balík slámy/překážku Překážka je tvořena břevnem umístěným buď na zemi nebo na stojanech v různé výšce nad zemí. Pro nejvyšší kategorie je břevno umístěno nad 4 balíky řezané slámy. Balíky slámy mohou být nahrazeny jiným přírodním materiálem za předpokladu, že překážka nepřekročí výšku balíku (cca 40 cm). Kůň by se měl přiblížit k překážce v chodu odpovídajícím dané kategorii a přeskočit ji přirozeně a s jistotou. Hodnotí se chování koně při překonávání překážky, klid jezdce a používání pomůcek. V kategorii Základní se nepenalizuje několik cvalových skoků po překonání překážky. Dotek nebo převržení jakékoliv části překážky bude penalizováno. Odmítnutí koně jít přes překážku nebo objetí překážky bude přísně penalizováno.

5 4. Vyjmutí tyče z barelu V barelu je umístěna jedna nebo více tyčí s délkou odpovídající dané kategorii: nejvýše 1m pro kategorii S doprovodem vodičem, Mladý kůň test A a Krok, maximálně 2m pro kategorie Mladý kůň test B a Krok/klus a 3 až 3,5 metru pro ostatní kategorie. Jezdec se musí přiblížit k barelu s tyčí bud přímo, nebo obloukem a vyjmout tyč bez jakékoliv reakce koně. Poté tyč skloní do horizontální polohy ve výši jezdcova lokte se zúženým koncem tyče u hlavy koně mírně nad výší oka, nebo může tyč nést na rameni se špičkou mířící na záď koně. Pozici tyče nelze po uchopení měnit s výjimkou posunutí ruky po délce tyče. Pokud jezdec upustí tyč, nesmí pod trestem diskvalifikace pokračovat v soutěži, ale musí sesednout, tyč uchopit, vrátit ji do barelu a poté znovu nasednout. Poté znovu vyjme tyč ze sudu a pokračuje z místa, kde došlo ke ztrátě tyče. Pokud jezdec upustí tyč třikrát, bude diskvalifikován. Hodnotí se způsob, jakým se kůň blíží k překážce, jeho reakci na pohyb tyče a uvolněnost, s jakou jezdec pracuje s tyčí. Kůň by měl vždy postupovat v ustáleném chodu a neměl by reagovat nebo zaznamenat přítomnost barelu nebo vyjmutí tyče jezdcem. Jakékoli zpomalení nebo změna pohybu koně bude penalizována. Poražení barelu bude také výrazně penalizováno.

6 5. Navléknutí kroužku/shození míče Překážka vždy následuje bezprostředně po překážce č.4 a má dvě varianty: 1) Shození míče Míč je umístěn na podstavci vysokém nejméně 60 cm. Ve třech nejlehčích kategoriích se používá míč o větším průměru, náročnější kategorie shazují míč o menším průměru (ne však menší než tenisový míček). Míče by měly být naplněny vodou nebo pískem tak, aby se po shození nekutálely. Soutěžící v chodu požadovaném pro danou kategorii shodí koncem tyče míč z podstavce. 2) Navléknutí kroužku na tyč Kroužek o průměru 15 cm je umístěn v různé výšce od země. Soutěžící v pohybu (krok, klus, cval podle kategorie) navlékne na špičku tyče (bodce) kroužek. Jezdci mohou navlékat na tyč i více kroužků za sebou umístěných v různých místech kolbiště, maximální počet kroužků jsou tři. Pokud jezdec upustí tyč, nesmí pod trestem diskvalifikace pokračovat v soutěži, ale musí sesednout, tyč uchopit a vrátit do barelu na překážce č.4 a poté znovu nasednout. Poté znovu vyjme tyč ze sudu a pokračuje z místa, kde došlo ke ztrátě tyče. Pokud jezdec upustí během překonávání překážek č.4 a č.5 tyč třikrát, bude diskvalifikován. Hodnotí se, zda soutěžící nezpomalí, zda vždy udržuje přirozený postoj a jezdcova uvolněnost při navlečení kroužku špičkou tyče. Zpomalení pohybu se ztrátou tempa koně bude penalizováno. Jezdec, který se tyčí trefí do podstavce nebo jiné části překážky, pak i v případě, že shodí míč nebo navlékne kroužek na tyč, dostává nižší hodnocení, než když kroužek navlékne čistě.

7 6. Odložení tyče do barelu Překážka vždy následuje bezprostředně po překážkách č.4 a č.5. Prázdný barel pro odložení tyče. Dno se doporučuje vysypat pískem pro lepší umístění tyče a větší stabilitu barelu. Jezdec se přiblíží k odkládacímu barelu buď přímo, nebo obloukem a vrátí do něj tyč špičkou vzhůru (tj. koncem do nádoby) bez jakékoliv reakce koně. Pokud jezdec upustí tyč, nesmí pod trestem diskvalifikace pokračovat v soutěži, ale musí sesednout, tyč uchopit a vrátit do barelu na překážce č.4 a pak znovu nasednout. Poté znovu vyjme tyč z barelu a pokračuje z místa, kde došlo ke ztrátě tyče. Pokud jezdec upustí během překonávání překážek č. 4, 5 a 6 tyč třikrát, bude diskvalifikován. Hodnotí se způsob, jakým se kůň blíží k překážce, jeho reakce na pohyb tyče a uvolněnost, s jakou jezdec pracuje s tyčí. Překážka bude uznána za úspěšně zdolanou pouze v případě, že tyč zůstane v barelu. Převržení barelu bude penalizováno.

8 7. Ulička se zvonkem Překážka se skládá ze dvou břeven o délce asi 4m, volně umístěných na 2 sloupcích s výškou maximálně 0,60m, které jsou připevněny k zemi a jsou ve vzdálenosti 1,5m od sebe. Břevna a sloupky společně tvoří uličku. Zvonek se nachází na konci uličky ve výšce asi 2m (pro malé a střední poníky může být i níže). Ulička může mít alternativně tvar písmene L dosažený propojením dvou čtyřmetrových uliček. Kůň vstoupí do koridoru chodem předepsaným pro danou kategorii, dojede na konec, soutěžící zazvoní rukou na zvonek a vycouváním opustí koridor. Porota hodnotí přístup koně a jeho shromáždění, používání jezdeckých pomůcek a rychlost, plynulost, návaznost a dokonalost provedení. Za provedení překážky ve cvalu bude udělen vyšší počet bodů než za její překonání v kroku. Porota udělí sotva dostatečné hodnocení v případě, že kůň shodí jednu nebo obě břevna, která uličku ohraničují.

9 8. Můstek Překážka se skládá z dřevěného můstku, po kterém musí kůň přejít krokem. Překážka by měla měřit minimálně 4x1,5m s nejvyšší částí minimálně 20cm nad zemí. Pokud má most postranice, měly by být vysoké aspoň 60cm. Povrch nesmí být kluzký. Zkouška se může skládat ze dvou přechodů můstku (jeden v každém směru). Překážka by měla být vyrobena z dostatečně pevného materiálu, a to takovým způsobem, aby nedošlo k ohrožení ani koně ani jezdce. Překážka má jasně vymezený začátek i konec. Začátek překážky musí být zřetelně označen, a to ve vzdálenosti min. 1m a max. 1,5m od okraje mostu. Konec je ohraničen překážkou samotnou. Způsob překonání překážky a požadovaný chod: Ve všech kategoriích je překážka projížděna krokem, k přechodu může dojít maximálně v bodě začátku překážky, na konci překážky jezdec pokračuje v chodu odpovídajícím dané kategorii. Rychlostní test: překonání překážky ze cvalu, je možné pouze ve skupině D u třídy Pokročilý a Master! Porota klasifikuje pravidelnost kroku, přechody mezi chody před překážkou a po ní a jistotu koně na překážce. Porota by měla udělit negativní klasifikaci, pokud kůň při procházení překážky jakkoli zaváhá.

10 9. Zvířecí ohrádka Překážka je vytvořena z ohrazeného kruhového prostoru o průměru cca 10m s vjezdem širokým 1,5m. Uprostřed ohrady je další ohrazený prostor o průměru cca 2 až 6m s domácím zvířectvem (například slepice, husy, kachny, selata apod.). Pokud nejsou zvířata k dispozici, je možné je nahradit jinými předměty. Živá zvířata nesmí pobytem v ohrádce trpět (tj. musí mít k dispozici vodu, být chráněna před sluncem atd.). Kůň vjede do překážky v daném směru a projede celý kruh. Porota hodnotí klid a důvěru koně v přítomnosti živých zvířat, jezdcovu vyrovnanost a použití pomůcek potřebných k projetí překážky.

11 10. Různorodý podklad Tato překážka prověřuje spolehlivost pohybu koně na různých podkladech, jako jsou hobliny, písek různé přírodní barvy, mulčovaná tráva, seno, vlhký písek či vlhká tráva, zemina apod. Rozměry překážky musí být minimálně 2,5x 3m. Kůň vjede do překážky na její kratší straně a projede ji na délku. Kůň by měl přes překážku projít jistě. Skok nebo pokus o skok či jiná nepravidelnost chodu budou penalizovány.

12 11. Brána Brána by měla být postavena jako rám ze dřeva a/nebo pletiva a měla by být široká nejméně 2m. Po stranách brány by měly být umístěny dva sloupky o výšce 1,3m. Brána je uzavřena petlicí nebo obručí a může se otevírat doprava nebo doleva v souladu s kurzem soutěže. Pevná brána může být nahrazena bránou tvořenou provazem. Kůň se přiblíží k překážce předepsaným chodem, přičemž poslední jeho kroky budou v kroku. Cílem je demonstrovat jistý přístup koně k překážce s důvěrou v jezdce. Konečná pozice koně u brány je levým nebo pravým bokem v závislosti na směru, ve kterém se bude brána otevírat. Jezdec otevře pomoci své levé nebo pravé ruky bránu. Vstoupí s koněm do prostoru brány a projede ji, aniž by opustil prostor překážky. Jakmile kůň vystoupí na druhé straně ven z brány, může jezdec o krok či dva přistoupit zpět k bráně. Vrátí pak zpět petlici nebo obruč, aby došlo k uzavření brány a dokončí tak překážku. Nižší kategorie nemusí bránu zavírat. Jezdec nesmí během celého překonávání překážky opustit prostor brány. Hodnotí se akce koně, které by měly být plynulé a bez zaváhání. Kůň by se měl vědomě podílet na otevření a uzavření brány bez pohybů dokládajících známky nejistoty a neposlušnosti. Akce jezdce by měly být snadné, přesné, bez zaváhání. Jezdec by měl dobře využít v případě potřeby své nohy k pobídce koně při jeho zaváhání. Jezdec by při provádění cvičení otevírání a zavírání nikdy neměl opustit prostor brány. Porota by měla penalizovat tuto chybu negativním hodnocením. Porota bude také postihovat negativním hodnocením jakékoli známky nejistoty koně nebo jezdce a nedostatek kontinuity činnosti.

13

14 12. Osmička mezi barely Překážka se skládá ze dvou barelů umístěných ve vzdálenosti 3m od sebe (měřeno od jejich středů). Kůň vjede mezi barely chodem příslušným pro danou kategorii a provede otočku o průměru tři metry kolem pravého barelu. Po dokončení a vjetí zpět mezi sudy změní jezdec ruku a začne kruh na levou ruku kolem levého barelu. Po dokončení kruhu na levé straně kůň projede středem mezi sudy a vyjede z překážky. Překážka může být provedena v opačném pořadí. U nižších kategorií nemusí být barel středem opisovaného kruhu (viz obrázek), u vyšších kategorií tomu tak být musí. Porota klasifikuje přesnost a provedení (lehkost) přechodů, průchod středem mezi barely, tvar a symetrii kruhů a reakce koně a jeho jednání. Porota bude považovat za chybu, pokud se nepodaří přeskok provést ve středu mezi barely. Pokud dojde i jen k nepatrnému zpoždění přeskoků za středem mezi barely, bude jezdec hodnocen sníženou známkou. Porota bude výkon hodnotit negativním výsledkem (tj. méně než 6), pokud jezdec neprovede jednoduchý nebo letmý přeskok.

15 13. Couvání v uličce Ulička pro couvání může být vytvořena buď z břeven položených na zem, nebo ve stylu ohrady bezpečné pro koně, který do ní narazí nebo ji shodí. Překážka má dvě základní varianty s několika podvariantami. 1. varianta - ulička se zvonkem nebo skleničkou Tato překážka může mít následující variace: 1. Rovná ulička v délce 4m a šířce 1,m. 2. Ulička ve tvaru L", která se skládá ze dvou čtyřmetrových částí širokých 1,5m nebo ve tvaru Z" a je totožná s překážkou Zvonek na konci uličky. 3. Ulička ve tvaru Z", která se skládá ze tří čtyřmetrových částí širokých 1,5 m. Na konci uličky je buď umístěn v patřičné výši zvonek, nebo dva sloupky s výškou kolem 1,60m, po každé ruce jeden. Podle toho, kterou rukou vede jezdec koně je na jednom z nich nasazen kelímek dnem vzhůru. (pro urychlení soutěže je možné kelímky umístit na oba sloupky). Druhé dva sloupky stejné výšky, na něž jezdec kelímek odkládá, jsou umístěny na začátku uličky. 1. Kůň vstoupí příslušným chodem do chodbičky, projede ji a jezdec zazvoní na druhém konci. Pak vycouvá zpět po stejné trase. 2. Soutěžící vstoupí do uličky, projede ji, uchopí kelímek, vycouvá uličkou zpět a na konci nasadí kelímek na druhý sloupek. Hodnocení překážky, 1. varianta: Porota hodnotí způsob, jakým kůň vjede a vycouvá, plynulost pohybů koně a jeho reakce na použití pomůcek. Dotýkat se sloupků a břeven vymezujících překážku bude přísněji penalizováno a jejich shození bude výrazně penalizováno.

16 2. varianta - slalom pozpátku 1. Dvě řady, každá utvořená z minimálně tří sloupků, jsou od sebe vzdáleny 1,5m, přičemž vzdálenost jednotlivých sloupků v řadách činí minimálně 2,5m. Na posledním sloupku vpravo nebo vlevo je nasazen kelímek. 2. Dva barely shodné s překážkou č. 12 (Osmička mezi barely). 1. Kůň s jezdcem vjede mezi řady sloupků až k poslednímu sloupku, kde jezdec uchopí kelímek, zacouvá slalomem mezi sloupky a kelímek odloží na první sloupek. K dokončení tohoto cvičení kůň musí zcela (tj. všemi čtyřmi končetinami) ukončit vycouvání z posledního páru sloupků. 2. Jezdec couvá do osmičky mezi barely. Hodnocení překážky, 2. varianta: Porota hodnotí plynulost pohybů koně během couvání, jeho reakce na jezdcovo použití pomůcek, jež umožňují projet překážkou nejdokonaleji, jak je jen možné. Jakékoliv nesprávné dokončení kurzu bude penalizováno. Dotknutí se sloupku nebo barelu bude výrazně penalizováno.

17 14. Ustupování stranou přes kavaletu Překážka může mít několik variant: 1. Čtyřmetrové břevno (kavaleta) o průměru max. 10cm, jež je umístěno na zemi nebo 5 až 10cm nad úrovní terénu. 2. Dvě kavalety sestavené do tvaru L". 3. Tři kavalety sestavené do tvaru U". 4. Dvě nebo tři rovnoběžně (paralelně) umístěné kavalety. 5. Tři kavalety sestavené do poloviny šesti úhelníku s metrovou vzdáleností mezi břevny. Kůň by měl přistoupit k překážce (zprava nebo zleva, jak je uvedeno na plánku trati) kolmo na kavaletu. Kůň překoná překážku pohybem do strany, kdy tyč zůstane mezi předníma a zadníma nohama pod břichem koně. Kůň se nesmí dotknout kavalety. U paralelně sestavených kavalet může být vyžadován přímý postup od jedné kavalety ke druhé, nebo zastavení a vrácení se na začátek druhé, nebo pirueta ke druhé kavaletě. U tří kavalet sestavených do poloviny šesti úhelníku může být vyžadována na přechodu mezi kavaletami čtvrtinová pirueta. Všechny kategorie překonávají překážku krokem s výjimkou dvou nejvyšších, kdy může být vyžadován cval. Ramena koně by měla být vždy mírně napřed před jeho zádí. Hodnotí se schopnost koně překonat bočním pohybem překážku, plynulost a kontinuitu činnosti a její vyrovnanost. Překrok vždy získá vyšší ohodnocení než ustupování na holeň a ustupování na holeň získá vždy vyšší hodnocení než kroky stranou, v nichž není zachován pohyb vpřed. Vyšší počet bodů bude udělen za provedení překážky ve cvalu proti provedení v kroku. Jezdec bude přísně penalizován, dotkne li se kůň kavalety.

18 15. Tři barely Překážka se skládá ze tří barelů tvořících rovno stranný trojúhelník s délkou strany 3 až 10m (délka strany trojúhelníku se měří od středu sudů) dle kategorie. Kůň vjede v příslušném chodu mezi sudy na straně vyznačené na mapě trasy. Projede kolem dokola sudu umístěného vpravo (nebo vlevo podle pokynů na plánku trasy), pak bude pokračovat k dalšímu sudu, ve cvalu provede přeskok v místě pomyslné spojnice mezi oběma sudy, v klusu zde přesedne na druhou nohu a objede druhý barel. Následně zamíří k poslednímu barelu, provede nový přeskok (přesednutí) na pomyslné spojnici mezi 2. a 3. barelem, objede kolem dokola poslední barel a vyjede ven z prostoru mezi barely v místě, kde do něj vjel. V klusu bude povinností jezdce jet lehký klus. Nejdůležitějšími hodnocenými faktory jsou správná práce koně i jezdce, pružnost koně a přesnost provedení přeskoků. Dále se hodnotí použití jezdeckých pomůcek, tempo, návaznost a plynulost pohybu na malém prostoru.

19 16. Čtyřlístek Překážka se skládá ze čtyř barelů tvořících rovno stranný čtverec s délkou strany 3 až 8m (délka strany čtverce se měří od středu sudů) dle kategorie. V testu rychlosti může být pouze v kategorii lehká, střední, pokročilá, projíždí se plynule bez zastavení. Kůň vjede v příslušném chodu mezi sudy na straně vyznačené na mapě trasy. Zastaví uprostřed mezi sudy. Vydá se chodem odpovídajícím dané kategorii vpřed. Dojede mezi sudy a vydá se doprava kolem dokola sudu umístěného vpravo vzadu, objede ho, projede střední čárou mezi sudy a další sud opět obkrouží vpravo. Poté opět vjede do středu mezi sudy, ve středu provede při překonávání cvalem letmý přeskok či jednoduchou změnu cvalu, při průjezdu klusem zde přesedne na druhou nohu. Pokračuje dále a další dva sudy obkrouží stejným způsobem jako první dva, jen na levou ruku. Po posledním sudu vjede opět do středu, kde zastaví a ven vyjede požadovaným chodem opačnou stranou, než na které do překážky vstoupil. Požadovaný chod v kategorii: Z: barely ve vzdálenosti 7 m od sebe S: barely ve vzdálenosti 6 m od sebe P: barely ve vzdálenosti 5 m od sebe MA: barely ve vzdálenosti 3 m od sebe Nejdůležitějšími hodnocenými faktory jsou správná práce koně i jezdce, pružnost koně a přesnost provedení zastavení. Dále se hodnotí použití jezdeckých pomůcek, tempo, návaznost a plynulost pohybu na malém prostoru. Důležité jsou rovné úseky ve středové čáře mezi barely a pravidelné oblouky kolem barelů.

20 17. Slalom mezi paralelními tyčemi Překážka se skládá z minimálně sedmi dvoumetrových tyčí pevně umístěných v základně, která není zajištěna v zemi. Tyče jsou umístěny do dvou rovnoběžných řad, v jedné řadě čtyři (č. 1, 3, 5 a 7) a v druhé min. tři (č. 2, 4, 6). Vzdálenost mezi řadami i mezi jednotlivými tyčemi v řadě je 6 až 8m. Tyč č.2 bude umístěna v polovině vzdálenosti mezi tyčí č.1 a č.3. Tyč č.4 bude umístěna v polovině vzdálenosti mezi tyčí č.3 a č.5. Tyč č.6 bude umístěna v polovině vzdálenosti mezi tyčemi č.5 a č.7. Pro nižší kategorie se může použít menší počet tyčí (minimálně 4). Kůň projíždí příslušným chodem slalom mezi tyčemi, přičemž v polovině vzdálenosti mezi tyčemi provádí přeskok. Průjezd překážkou ukazuje připojený obrázek. Hodnotí se kontinuita pohybu, harmonie a přesnost koně v akci, u jezdce použití pomůcek, přesnost akcí, způsob, jakým jsou prováděny změny vedení (jednoduchá změna cvalu, přeskoky, přesednutí), a zda byla sražena jedna či více tyčí.

21 18. Kelímek na tyči Překážka se skládá ze dvou dvoumetrových svislých tyčí umístěných 1,2m od sebe, přičemž na jedné tyči je nasazen kelímek dnem vzhůru. Jezdci dojedou krokem na myšlenou spojnici tyčí, zastaví se mezi nimi, přemístí kelímek z jedné tyče na druhou a opustí překážku příslušným chodem. Ovládá li jezdec koně pravou ruku, měl by přemístit kelímek z levé tyče na pravou. Ovládá li koně levou rukou, měl by přemístit kelímek z pravé tyče na levou. Tato překážka by měla být pokud možno provedena rychle. Odpovědnost za umístění kelímku na správnou tyč zůstává výhradně na jezdci, který by to měl udělat ještě před startem své jízdy. Překážku je možné překonávat několika způsoby podle kategorií: 1. Ve stoje: jezdec se zastaví mezi tyčemi a přemístí kelímek. 2. V pohybu: jezdec zastaví u tyče s kelímkem, vezme kelímek, rozjede se a nasadí kelímek na druhou tyč. 3. S couváním: jezdec zastaví u tyče s kelímkem, vezme kelímek a zacouvá k druhé tyči. 4. Ve zpětném slalomu: jezdec zastaví u tyče s kelímkem, vezme kelímek a zacouvá k druhé tyči slalomem určeným podle propozic kurzu. Hodnotí se, zda se kůň přiblíží k překážce bez zaváhání, bez použití donucovacích prostředků a bez úsilí jezdce. Body by měly být udělovány za nehybnost koně při přemístění kelímku z jedné tyče na druhou a jeho bezprostřední výjezd z překážky v příslušném chodu. Kůň, kterému trvá dlouho, než se na překážce zklidní, nebo který není ochotný pokračovat v pohybu vpřed, bude penalizován.

Working Equitation, ArtDressage Stable Holubice. Překážky pro test ovladatelnosti v soutěži č.1 - hobby WE Z1

Working Equitation, ArtDressage Stable Holubice. Překážky pro test ovladatelnosti v soutěži č.1 - hobby WE Z1 Překážky pro test ovladatelnosti v soutěži č.1 - hobby WE Z1 V Z je základním chodem klus pokud není uvedeno jinak, mezi překážkami se tedy jezdí klusem. Je povolen lehký klus, pak by měl jezdec při přestavení

Více

DISCIPLÍNY SHOWMANSHIP AT HALTER WESTERN PLEASURE

DISCIPLÍNY SHOWMANSHIP AT HALTER WESTERN PLEASURE DISCIPLÍNY SHOWMANSHIP AT HALTER Zde se hodnotí schopnost předvést koně na ohlávce v krátké úloze. Kůň je pouze rekvizitou. Soutěžící předvádí koně v kroku a klusu, couvání, zastavení a obrat okolo zádě.

Více

Drezurní úloha PONY - P 1 / 2014

Drezurní úloha PONY - P 1 / 2014 Příloha G Národní úlohy pony Drezurní úloha PONY - P 1 / 2014 Obdélník 20x40 m 1. A místo cvik Vjezd pracovním klusem Stát, pozdrav, pracovním klusem vchod Na levou ruku Informativní čas: 3 min 30 sek

Více

Drezurní úloha WE-Z1 ZÁKLADNÍ TŘÍDA. Jezdec: Soutěžící číslo: Rozhodčí: Finál.známka. Koeficient. Známka. Oprava. Pořadí.

Drezurní úloha WE-Z1 ZÁKLADNÍ TŘÍDA. Jezdec: Soutěžící číslo: Rozhodčí: Finál.známka. Koeficient. Známka. Oprava. Pořadí. Drezurní úloha WE-Z ZÁKLADNÍ TŘÍDA 205 Místo: Datum: Kůň: Jezdec: Soutěžící číslo: Rozhodčí: Pořadí Místo vik Známka Oprava Koeficient inál.známka Řídící myšlenky A G vjezd pracovním klusem pozdrav pracovním

Více

Vás zvou na 11. ročník soutěže

Vás zvou na 11. ročník soutěže Vás zvou na 11. ročník soutěže 25. duben 20 v SOU Blatná od 9, 00 hodin Střední odborné učiliště, Blatná, U Sladovny 71, 388 1 Blatná PROPOZICE k soutěži Jízda zručnosti 20 s traktorem a přívěsem Blatná

Více

Změny Pravidel WRC 2017

Změny Pravidel WRC 2017 Změny Pravidel WRC 2017 3.7 Typy soutěží Závody Typu D (Veřejný trénink) 4. závodu typu,,d se nemohou zúčastnit jezdci, kteří v předešlých 3 letech startovali na závodech typu,,a a,,b a umístili se do

Více

Horse Agility v penzionu U kopyta

Horse Agility v penzionu U kopyta Horse Agility v penzionu U kopyta Kategorie A/Z + MPI. Souhra s člověkem Z Interplay with man Z (obraty u nohy, kolem člověka, chůze, zastavování, couvní, krok, klus, vysílání, boční chod) ) start krokem

Více

Soutěž vozů 4X4 v OFFROAD trialu

Soutěž vozů 4X4 v OFFROAD trialu Soutěž vozů 4X4 v OFFROAD trialu Vozidla: osobní terénní vozidla s pohonem obou náprav do hmotnosti 3500 kg Kategorie: se dělí na I. II. a III. stupeň obtížnosti tratě Do jaké kategorie je vozidlo zařazeno,

Více

PRAVIDLA TECHNICKÝ ZÁVOD MTB

PRAVIDLA TECHNICKÝ ZÁVOD MTB PRAVIDLA TECHNICKÝ ZÁVOD MTB Tato pravidla vychází z materiálu komise MTB XCO Slovenského svazu cyklistiky pro závody Slovenského poháru MTB XCO kombinace pro kategorie mladších žáků a žaček, starších

Více

Agility Super G pravidla platná od

Agility Super G pravidla platná od Agility Super G pravidla platná od 1.1.2014 1. Úvod Super G je agility hra vycházející z Reglementu Agility FCI, která jsou pro účely této hry drobně upravena či doplněna. Tento dokument přináší výčet

Více

Víkend plný her pravidla. Sobota. 1. Štafeta dvojic

Víkend plný her pravidla. Sobota. 1. Štafeta dvojic Víkend plný her pravidla Jedná se o novou formu her Sdružení Rozcestník. Soutěžit budeme jak v sobotu, tak i v neděli. Sobota bude více připomínat miniaturu klasických závodů a v neděli se uskuteční spousta

Více

# 6 / ' / Bogna po přeskoku - Hra Hůl leží na ledě cca 1 m před překážkou. Po přeskoku následuje bogna.

# 6 / ' / Bogna po přeskoku - Hra Hůl leží na ledě cca 1 m před překážkou. Po přeskoku následuje bogna. PŘÍPRAVA NA TRÉNINKOVOU JEDNOTKU Obratnostní bruslení Datum: Kdykoliv Čas: Cca 7 min. cvičení Soubor cvičení pro zdokonalení bruslení, obratnosti, stability. Nácvik dynamiky. Není provedena korektura popisů

Více

CVIK 1 Odložení vsedě ve skupině po dobu 30 sek., psovod v dohledu [Koef. 3]

CVIK 1 Odložení vsedě ve skupině po dobu 30 sek., psovod v dohledu [Koef. 3] I CVIKY A KOEFICIENTY Zkouška OB-Z - základní vstupní zkouška pro účast na soutěžích Obedience v ČR. Splnění této zkoušky min. na dobře opravňuje k postupu do vyšší soutěžní třídy OB1. Zvláštní směrnice

Více

PRAVIDLA PRO ZÁVODY V TECHNICKÉM ZÁVODU MTB

PRAVIDLA PRO ZÁVODY V TECHNICKÉM ZÁVODU MTB PRAVIDLA PRO ZÁVODY V TECHNICKÉM ZÁVODU MTB Tato pravidla vychází z materiálu komise MTB XCO Slovenského svazu cyklistiky pro závody Slovenského poháru MTB XCO kombinace pro kategorie mladších žáků a žaček,

Více

Soutěž vozů 4X4 v OFFROAD trialu

Soutěž vozů 4X4 v OFFROAD trialu Soutěž vozů 4X4 v OFFROAD trialu Vozidla: osobní terénní vozidla s pohonem obou náprav do hmotnosti 3500 kg Kategorie: se dělí na Leštěnky a Speciály. Do jaké kategorie je vozidlo zařazeno, určí hlavní

Více

ROZPIS SOUTĚŽÍ. 1.1 Pořadatel: JK Hradec nad Moravicí a Moravský spolek chovatelů haflingů

ROZPIS SOUTĚŽÍ. 1.1 Pořadatel: JK Hradec nad Moravicí a Moravský spolek chovatelů haflingů ROZPIS SOUTĚŽÍ Šampionát kombinované soutěže dvojspřeží pro koně plemene hafling a pony. Hradecké skokové derby. Hobby soutěže. Rámcové závody pro koně plemene hafling. 1. Základní údaje 1.1 Pořadatel:

Více

1. Připravte se v A 2. Klusem k B 3. Zacouvat 4 kroky 4. Obrat vpravo o Krokem k rozhodčímu viz nákres 6. Inspekce 7.

1. Připravte se v A 2. Klusem k B 3. Zacouvat 4 kroky 4. Obrat vpravo o Krokem k rozhodčímu viz nákres 6. Inspekce 7. Připravte se v 2. Klusem k 3. V zastavit a obrat vpravo o 360 Zacouvat 4 kroky 5. Obrat vpravo o 90 6. Krokem k rozhodčímu viz nákres 7. Inspekce 8. Odchod krokem J. Rozhodčí J Připravte se v 2. Klusem

Více

Legenda Extreme Trail překážky

Legenda Extreme Trail překážky MISTROVSTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY ETCZ 0 V EXTREME TRAILU BARELY/VLAJKA TEXAS STEP VELKÝ ČTVEREC MULDY ZÁVĚS DLOUHÉ SCHODY ÚZKÁ LÁVKA SOUTĚSKA M O S T BRANKA LANOVÝ MOST ŽEBŘÍK ZÁVĚS VELKÁ VODA SLALOM ŠIROKÁ

Více

# 18 / ' / Obrtatnost, výbušnost, střela - Hra Hráč provádí přechod do jízdy vzad, vybruslí kolem brány s pohledem nahoru.

# 18 / ' / Obrtatnost, výbušnost, střela - Hra Hráč provádí přechod do jízdy vzad, vybruslí kolem brány s pohledem nahoru. PŘÍPRAVA NA TRÉNINKOVOU JEDNOTKU HČJ, práce s pukem, se zakončením Datum: Kdykoliv Čas: Cca 7 min. cvičení Soubor cvičení pro zdokonalení práce s pukem, střelby. Není provedena korektura popisů ke cvičením.

Více

1 PŘÍLOHY. Příloha 1 - Tréninkový plán - Dobeš

1 PŘÍLOHY. Příloha 1 - Tréninkový plán - Dobeš 1 PŘÍLOHY Příloha 1 - Tréninkový plán - Dobeš Přechodné období tréninku První měsíc Pondělí: Odpočinek či procházka v terénu v kroku. Úterý: 10 až 15 minut v kroku na volné otěži, 10 až 15 minut uvolnění

Více

TEST FYZICKÉ ZDATNOSTI

TEST FYZICKÉ ZDATNOSTI 1. Test č. 1 Člunkový běh 4 krát 10 m 1.1 Popis TEST FYZICKÉ ZDATNOSTI K testu je třeba rovný terén, na kterém je dvěma metami vyznačen úsek o vzdálenosti mezi vnějšími okraji met v délce 10 metrů a stopky.

Více

VELKÝ PRÁZDNINOVÝ JEZDECKÝ DEN PLNÝ HER A SOUTĚŽÍ

VELKÝ PRÁZDNINOVÝ JEZDECKÝ DEN PLNÝ HER A SOUTĚŽÍ VELKÝ PRÁZDNINOVÝ JEZDECKÝ DEN PLNÝ HER A SOUTĚŽÍ RADKOVA LHOTA SOBOTA 29.7. 2017 ZAČÁTEK V 9:00 HODIN PROPOZICE: 2.2.1 Soutěž č.1 PONYKOŇO GAMES PRO PRVNÍ PONYKOŇO GAMES PLATÍ TOTO USTANOVENÍ A TYTO HRY:

Více

Soutěžní pravidla pro RC Truck Trial Praha

Soutěžní pravidla pro RC Truck Trial Praha Soutěžní pravidla pro RC Truck Trial Praha Platnost od 1.4.2013 1. Všeobecné 1.1. Základy RC Truck Trialu Závody jsou primárně určeny pro vozidla, která by mohla jezdit truck trialové závody skutečných

Více

POKYNY K PRŮBĚHU PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ Uchazeč o studium na Vojenském oboru FTVS UK v Praze musí v přijímacím řízení prokázat požadovanou úroveň výkonu

POKYNY K PRŮBĚHU PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ Uchazeč o studium na Vojenském oboru FTVS UK v Praze musí v přijímacím řízení prokázat požadovanou úroveň výkonu POKYNY K PRŮBĚHU PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ Uchazeč o studium na Vojenském oboru FTVS UK v Praze musí v přijímacím řízení prokázat požadovanou úroveň výkonu ve speciálních testech pohybové výkonnosti, diagnostikujících

Více

MOTOŠKOLA LANDA. Metodika výcviku řízení motocyklu cvičiště. Matouš Landa pracovní verze 2010-2013

MOTOŠKOLA LANDA. Metodika výcviku řízení motocyklu cvičiště. Matouš Landa pracovní verze 2010-2013 MOTOŠKOLA LANDA Metodika výcviku řízení motocyklu cvičiště Matouš Landa pracovní verze 2010-2013 Legislativa Zák. 247/2000sb. Směrnice 126/2006 ES Vyhláška 167/2002sb. Parametry cvičiště Čistá zpevněná

Více

Soutěž vozů 4X4 v OFFROAD trialu

Soutěž vozů 4X4 v OFFROAD trialu Soutěž vozů 4X4 v OFFROAD trialu Vozidla: osobní terénní vozidla s pohonem obou náprav do hmotnosti 3500 kg Kategorie: Do jaké kategorie je vozidlo zařazeno (LEŠTĚNKY / SPECIÁLY), určí hlavní rozhodčí

Více

DOBROVOLNÝ ŽELEZNÝ HASIČ Senohraby 2. červen 2012

DOBROVOLNÝ ŽELEZNÝ HASIČ Senohraby 2. červen 2012 DOBROVOLNÝ ŽELEZNÝ HASIČ Senohraby 2. červen 2012 O r g a nizačn í zabezp e č en í s outěže Termín konání: 2. června 2012 od 10,00 hodin. Místo konání: Prostor cvičiště za hasičskou zbrojnicí. Hlavní 270,

Více

ČBS PRAVIDLA WORKING EQUITATION

ČBS PRAVIDLA WORKING EQUITATION ČBS PRAVIDLA WORKING EQUITATION ÚPRAVA NÁRODNÍCH PRAVIDEL WEČR 2019 Český bezudidlový spolek Working Equitation Česká republika, z.s. Platná od 1.4.2019. Tento dokument ČBS úprava doplňuje aktuálně platná

Více

S P Ř E Ž E N Í NOVÉ DREZURNÍ ÚLOHY platné od roku 2007

S P Ř E Ž E N Í NOVÉ DREZURNÍ ÚLOHY platné od roku 2007 14 na kruhu 30m začít vpravo od střední linie 15 mezi stř.linií a V 16 PFAP PB Cval vpravo 40m kruh do P přes středovou linii uprostřed mezi a I. Pracovní klus, půlkruh s návratem do P Kmih, rytmus, ohnutí.

Více

PŘÍPRAVA NA TRÉNINKOVOU JEDNOTKU HČJ, práce s pukem, bez zakončení Datum: Kdykoliv Čas: Cca 7 min. cvičení Soubor cvičení pro nácvik práce s pukem.

PŘÍPRAVA NA TRÉNINKOVOU JEDNOTKU HČJ, práce s pukem, bez zakončení Datum: Kdykoliv Čas: Cca 7 min. cvičení Soubor cvičení pro nácvik práce s pukem. PŘÍPRAVA NA TRÉNINKOVOU JEDNOTKU HČJ, práce s pukem, bez zakončení Datum: Kdykoliv Čas: Cca 7 min. cvičení Soubor cvičení pro nácvik práce s pukem. Není provedena korektura popisů ke cvičením. Případné

Více

METODICKÁ ŘADA NÁCVIKU HODU OŠTĚPEM

METODICKÁ ŘADA NÁCVIKU HODU OŠTĚPEM Univerzita Palackého v Olomouci Fakulta tělesné kultury METODICKÁ ŘADA NÁCVIKU HODU OŠTĚPEM METODICKÝ DOPIS 2010 Vilém Figalla Univerzita Palackého v Olomouci Fakulta tělesné kultury METODICKÁ ŘADA NÁCVIKU

Více

Pravidla rodea WI-CZ, RC. Pravidla rodea. WI-CZ, Rodeo Corral. Platnost:18. 3. 2014. 3.5.2014 Strana 1 (celkem 31)

Pravidla rodea WI-CZ, RC. Pravidla rodea. WI-CZ, Rodeo Corral. Platnost:18. 3. 2014. 3.5.2014 Strana 1 (celkem 31) Pravidla rodea WI-CZ, RC Pravidla rodea WI-CZ, Rodeo Corral Platnost:18. 3. 2014 3.5.2014 Strana 1 (celkem 31) Preambule Rodea organizovaná WI-CZ - Rodeo Corralem p.s., (dále jen RC) jsou soutěžemi všestrannosti

Více

Kritéria přijímacího řízení

Kritéria přijímacího řízení Kritéria přijímacího řízení Obor: 68-42-M/01 Bezpečnostně právní činnost 1. Jednotné testy z českého jazyka a matematiky - maximálně 60 bodů. Přepočet na školní Body jednotného testování Přepočet na školní

Více

zve na soutěž TFA MLADÉHO HASIČE

zve na soutěž TFA MLADÉHO HASIČE SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ HOŠŤÁLKOVICE zve na soutěž TFA MLADÉHO HASIČE která se bude konat v sobotu 27. 5. 2017na hřišti v Hošťálkovicích Program soutěže: 7:30 8:45 prezentace a kontrola průkazek soutěžících

Více

P R O P O Z I C E 2. ročník TFA Krasonice

P R O P O Z I C E 2. ročník TFA Krasonice P R O P O Z I C E 2. ročník TFA Krasonice Pořádající organizace Vedení soutěže JSDHO Krasonice velitel soutěže: Tomáš Krajíček hlavní rozhodčí: Viliam Klein tech. zabezp: JSDHO Krasonice sčítací komise:

Více

Honza Bláha. show trénink. semináře

Honza Bláha. show trénink. semináře Honza Bláha show trénink semináře Honza Honza se narodil v roce 1977 v České republice. Koně ho vždy přitahovali, ale blíže se k nim dostal až v 9 letech, kdy se začal učit jezdit na shetlandských ponících.

Více

Manuál pro stewardy - skokové soutěže. Skoková příprava / Opracoviště

Manuál pro stewardy - skokové soutěže. Skoková příprava / Opracoviště Manuál pro stewardy - skokové soutěže. Skoková příprava / Opracoviště Nejvhodnější místo pro stewarda na opracovišti je zpravidla mezi skoky. Takto můžete být viděn nejen Vy, ale více důležité je, že i

Více

OBSAH PROVĚRKOVÉ ČÁSTI PŘEDSEZONNÍCH SEMINÁŘŮ A ŠKOLENÍ

OBSAH PROVĚRKOVÉ ČÁSTI PŘEDSEZONNÍCH SEMINÁŘŮ A ŠKOLENÍ Český svaz ledního hokeje, komise rozhodčích OBSAH PROVĚRKOVÉ ČÁSTI PŘEDSEZONNÍCH SEMINÁŘŮ A ŠKOLENÍ název popis hodnocení BRUSLENÍ (tři cviky v uvedeném pořadí, nákresy přiloženy) max. 300 bodů 1. Pevný

Více

PRAVIDLA BADMINTONU (platná od 1. srpna 2002, změny 20. listopadu 2003 zvýrazněny červeně)

PRAVIDLA BADMINTONU (platná od 1. srpna 2002, změny 20. listopadu 2003 zvýrazněny červeně) PRAVIDLA BADMINTONU (platná od 1. srpna 2002, změny 20. listopadu 2003 zvýrazněny červeně) DEFINICE Hráč Zápas Dvouhra Čtyřhra Podávající strana Přijímající strana Výměna Jakákoliv osoba hrající badminton

Více

Přílohy. k 5. opravenému vydání ČHS 2013. Toto vydání příloh k paravoltižním pravidlům je platné od 1. 1. 2013

Přílohy. k 5. opravenému vydání ČHS 2013. Toto vydání příloh k paravoltižním pravidlům je platné od 1. 1. 2013 Přílohy k 5. opravenému vydání ČHS 2013 Toto vydání příloh k paravoltižním pravidlům je platné od 1. 1. 2013 (Zpracovala sekce paravoltiže České hiporehabilitační společnosti) 1. 1. 2013 Obsah Příloha

Více

ČESKÝ SVAZ KOLEČKOVÉHO BRUSLENÍ OBECNÁ PRAVIDLA 2011

ČESKÝ SVAZ KOLEČKOVÉHO BRUSLENÍ OBECNÁ PRAVIDLA 2011 ČESKÝ SVAZ KOLEČKOVÉHO BRUSLENÍ OBECNÁ PRAVIDLA 2011 ČÁST A ZÁVODNÍ PRAVIDLA Článek 1 Trať závodu 1. Závody se jezdí na dvou kategoriích drah a to dráha symetrická dráha (CIC/CEC pravidla = track ) nebo

Více

MOTOCYKLY provádění výuky a výcviku Výcvik bude probíhat podle podmínek zákona č. 247/2000 Sb. ve 3 etapách.

MOTOCYKLY provádění výuky a výcviku Výcvik bude probíhat podle podmínek zákona č. 247/2000 Sb. ve 3 etapách. MOTOCYKLY 2016 - provádění výuky a výcviku Výcvik bude probíhat podle podmínek zákona č. 247/2000 Sb. ve 3 etapách. Technicky se budou kombinovat tyto varianty výcviku praktické jízdy: Klasický způsob

Více

VOJENSKÝ OBOR PŘI FTVS UK PRAHA POKYNY K PRŮBĚHU PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ, STANDARDIZACE TESTŮ

VOJENSKÝ OBOR PŘI FTVS UK PRAHA POKYNY K PRŮBĚHU PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ, STANDARDIZACE TESTŮ VOJENSKÝ OBOR PŘI FTVS UK PRAHA POKYNY K PRŮBĚHU PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ, STANDARDIZACE TESTŮ Uchazeč o studium oboru Vojenská tělovýchova musí v talentové části přijímacího řízení prokázat požadovanou úroveň

Více

pokaždé za Gymnasta mimo formaci gymnastu Gymnasta je o 1 dobu dopředu nebo pozadu za družstvem pokaždé za gymnastu

pokaždé za Gymnasta mimo formaci gymnastu Gymnasta je o 1 dobu dopředu nebo pozadu za družstvem pokaždé za gymnastu Příloha A5 Tabulka všeobecných chyb a srážek A 5.1 Pohybová skladba Malá Velká 0.1 0.2 0.3 / 0.5 / 1.0 1. Přesnost formací Všichni gymnasté musí být na přesném místě tak, jak to je uvedeno ve formuláři

Více

Prováděcí pokyny k poslušnosti NZŘ

Prováděcí pokyny k poslušnosti NZŘ Prováděcí pokyny k poslušnosti NZŘ PŘIVOLÁNÍ, Libovolné ze dvou způsobů psovod nahlásí, jaké bude provádět přivolání Volno- pes se uvolňuje v základním postoji, povel volno hned při vykročení. Nevzdálí-li

Více

Zvìøetické koòohrátky 2014

Zvìøetické koòohrátky 2014 amzíkova dráha je kombinace pøekážek, pøechodù, plynulosti, souhra jezdce a konì ozdìlení obtížnosti a úloh: kamzíkovì dráze máme tøi stupnì obtížnosti základní, støednì pokroèilá a mistrovská Z) do základní

Více

Kritéria pro 2. kolo přijímacího řízení pro školní rok 2018/2019

Kritéria pro 2. kolo přijímacího řízení pro školní rok 2018/2019 Kritéria pro 2. kolo přijímacího řízení pro školní rok 2018/2019 Obor: 68-42-M/01 Bezpečnostně právní činnost 1. Jednotné testy z českého jazyka a matematiky - maximálně 60 bodů. Přepočet na školní body

Více

JÍZDA ZRUČNOSTI 2017

JÍZDA ZRUČNOSTI 2017 JÍZDA ZRUČNOSTI 217 Zemědělský svaz v rámci projektu Zemědělství žije! ve spolupráci s odbornými středními zemědělskými školami a učilišti (dále školy) pořádá regionální a republiková kola jízdy zručnosti

Více

Pravidla PFL Pravidla florbalu v rámci PFL a jejich výklad

Pravidla PFL Pravidla florbalu v rámci PFL a jejich výklad Pravidla PFL Pravidla florbalu v rámci PFL a jejich výklad PODMÍNKY HRY Florbal se hraje formou utkání mezi dvěma družstvy. Cílem hry je dosáhnout více branek než soupeř při dodržení ustanovení pravidel.

Více

Motorické testy. Testová baterie pohybových schopností pro REPUBLIKOVÝ VÝBĚR ŽACTVA

Motorické testy. Testová baterie pohybových schopností pro REPUBLIKOVÝ VÝBĚR ŽACTVA Motorické testy Testová baterie pohybových schopností pro REPUBLIKOVÝ VÝBĚR ŽACTVA Výběr testů vychází z doporučené baterie motorických testů pro lyžařské oddíly a SPS schválené v roce 2016, pro kritéria

Více

Metodika Činnosti, motivace Metodické poznámky CVIČENÍ S TYČÍ

Metodika Činnosti, motivace Metodické poznámky CVIČENÍ S TYČÍ Metodika Činnosti, motivace Metodické poznámky CVIČENÍ S TYČÍ 1) ZAHŘÍVACÍ CVIČENÍ Překračování tyčí v rázném tempu. Překračování tyčí levou nohou, zpátky pravou nohou. Slalom mezi tyčemi v mírném běžeckém

Více

Část III - Disciplíny

Část III - Disciplíny Část III - Disciplíny 14. Pohybová skladba 14.1 Požadavky disciplíny 14.1.1 Obecně Volitelný program bez náčiní s hudebním doprovodem. Všichni akreditovaní gymnasté kromě náhradníků se musí účastnit pohybové

Více

Návěstní soustava. Základní návěsti

Návěstní soustava. Základní návěsti Příloha k vyhlášce č. 35/1998 Sb. Návěstní soustava Návěstidlo je technické zařízení, pomůcka nebo předmět, kterým se dává návěst vlakové osádce a ostatním zaměstnancům při vlakové dopravě nebo posunu.

Více

I. Zkouška základního výcviku jezdce (ZZVJ) I. f) PODMÍNKY PRO ZÍSKÁNÍ JEZDECKÉ LICENCE - DREZURA (ZZVJ D)

I. Zkouška základního výcviku jezdce (ZZVJ) I. f) PODMÍNKY PRO ZÍSKÁNÍ JEZDECKÉ LICENCE - DREZURA (ZZVJ D) I. Zkouška základního výcviku jezdce (ZZVJ) I. f) PODMÍNKY PRO ZÍSKÁNÍ JEZDECKÉ LICENCE - DREZURA (ZZVJ D) ČJF stanovuje následující podmínky k získání licence jezdce v drezuře: K získání jezdecké licence

Více

FUTSAL 3х3 a 4х4 (Mikrofutsal)

FUTSAL 3х3 a 4х4 (Mikrofutsal) ČESKÁ FEDERACE MICROFUTSALU z.s. ČESKÁ REPUBLIKA FUTSAL 3х3 a 4х4 (Mikrofutsal) Pravidla 2015 Obsah 1 Pravidlo 1- Hrací plocha... 3 1.1 Tvar hrací plochy... 3 1.2 Rozměry... 3 1.3 Dispozice... 3 1.4 Brankoviště...

Více

Kritéria pro 2. kolo přijímacího řízení

Kritéria pro 2. kolo přijímacího řízení Kritéria pro 2. kolo přijímacího řízení Obor: 68-42-M/01 Bezpečnostně právní činnost 1) Jednotné testy z českého jazyka a matematiky - maximálně 20 bodů Jedná se o zkušební státní zkoušky, které zabezpečuje

Více

Testovací baterie českého badmintonu

Testovací baterie českého badmintonu Testovací baterie českého badmintonu 22. 1. 2018 1 Přehled jednotlivých testů Vějíř na badmintonovém kurtu (zaměření: speciální rychlost) Skok snožmo (explozivní síla nohou) Hod medicinbalem (síla horní

Více

Edice 2013/2014. Pravidla RFL

Edice 2013/2014. Pravidla RFL Edice 2013/2014 Pravidla RFL Pravidla RFL (zkrácená a zjednodušená verze)... 4 1 Herní specifikace... 4 1.1 Hrací plocha... 4 1.1.1 Rozměry hřiště... 4 1.1.2 Brány... 4 1.1.3 Prostor pro střídání... 4

Více

Obsah - 1 - WWW.STOLNIHOKEJ-SHOP.CZ

Obsah - 1 - WWW.STOLNIHOKEJ-SHOP.CZ Obsah I. HRACÍ PLOCHA A ZÁKLADNÍ VYBAVENÍ II. SLOŽENÍ MUŽSTEV III. HRACÍ DOBA IV. ZÁKLADNÍ ROZESTAVENÍ V. ROZEHRÁVKA VI. SCHÉMA UTKÁNÍ VII. REGULÉRNÍ A NEREGULÉRNÍ TAHY VIII. FAULY IX. ZAHRÁVÁNÍ VÝHODY

Více

OKRESNÍ KOLA 2014. Sprint na 60 m (jeden pokus)

OKRESNÍ KOLA 2014. Sprint na 60 m (jeden pokus) PRAVIDLA DISCIPLÍN PRAVIDLA DISCIPLÍN OKRESNÍ KOLA 2014 Sprint na 60 m Z nízkého startu, podle pravidel atletiky platných od 1.1.2010, startování jako ve vícebojích, tj. po prvním chybném startu musí být

Více

Návod na realizaci a měření 6 disciplín ke konfrontaci/ porovnání testováním hráčů

Návod na realizaci a měření 6 disciplín ke konfrontaci/ porovnání testováním hráčů Návod na realizaci a měření 6 disciplín ke konfrontaci/ porovnání testováním hráčů Verze 1.0 Obsah 1) SKOK Z MÍSTA (5-11LET) / TROJSKOK Z MÍSTA (12-16 LET) - SÍLA... 3 2) ČLUNKOVÝ BĚH (T-BĚH) AGILITY...

Více

Pravidla florbalu a jejich výklad

Pravidla florbalu a jejich výklad Pravidla florbalu a jejich výklad Pravidla florbalu a jejich výklad podle oficiálních pravidel florbalu IFF HRACÍ PLOCHA Rozměry hřiště Hřiště má rozměry 40 x 20 m povolená tolerance 36-44 x 18-22 m, ohraničeno

Více

P R O P O Z I C E 6.ročníku soutěže v hasičském víceboji O pohár Primátora statutárního města Jihlavy

P R O P O Z I C E 6.ročníku soutěže v hasičském víceboji O pohár Primátora statutárního města Jihlavy P R O P O Z I C E 6.ročníku soutěže v hasičském víceboji O pohár Primátora statutárního města Jihlavy Pořádající organizace Vedení soutěže Jednotky SDH Statutárního města Jihlava velitel soutěže: Jiří

Více

NOUZOVÉ ZPŮSOBY SLANĚNÍ

NOUZOVÉ ZPŮSOBY SLANĚNÍ IMZ I - Základy práce ve výšce a nad volnou hloubkou pro JSDHO NOUZOVÉ ZPŮSOBY SLANĚNÍ Ústřední hasičská škola Jánské Koupele NOUZOVÉ ZPŮSOBY SLANĚNÍ V operačním řízení každý hasič může řešit situaci,

Více

SOUBOR. protahovacích cviků. Soubor protahovacích cviků - ŽELVA. Úvod: Přesně dodržuj instrukce! Ozve-li se při protahování bolest - PŘESTAŇ!

SOUBOR. protahovacích cviků. Soubor protahovacích cviků - ŽELVA. Úvod: Přesně dodržuj instrukce! Ozve-li se při protahování bolest - PŘESTAŇ! Před cvičením se poraď se svým doktorem! Nikdy se neprotahuj za hranice bolesti! Když to bolí - PŘESTAŇ! SOUBOR protahovacích cviků Úvod: V průběhu protahování se uvolni a vydechuj! A nikdy nezadržuj dech!

Více

NÁRODNÍ PRAVIDLA 2018 verze 2. OFICIÁLNÍ PRAVIDLA Working Equitation Česká Republika, z.s. Platná od 14. července 2018.

NÁRODNÍ PRAVIDLA 2018 verze 2. OFICIÁLNÍ PRAVIDLA Working Equitation Česká Republika, z.s. Platná od 14. července 2018. NÁRODNÍ PRAVIDLA 2018 verze 2 OFICIÁLNÍ PRAVIDLA Working Equitation Česká Republika, z.s. Platná od 14. července 2018. Obsah Obsah 1 Disciplína Working Equitation 4 Závody 4 NS - Národní soutěž 4 OS -

Více

- Postranní čáry musí být 15 metrů dlouhé 7,5 metru na straně každého týmu.

- Postranní čáry musí být 15 metrů dlouhé 7,5 metru na straně každého týmu. PRAVIDLA JOKGU (CZ) HŘIŠTĚ: 1. Herní hřiště musí být ploché a bez jakýchkoliv překážek. Kolem kurtu musí být prostor pro výběh hráčů velký minimálně 5 metrů od všech postranních čar. Pokud je to možné,

Více

S v a z c h o v a t e l ů k o n í K i n s k ý c h. Zkušební řád koní Kinských

S v a z c h o v a t e l ů k o n í K i n s k ý c h. Zkušební řád koní Kinských Zkušební řád koní Kinských Zkušební řád obsahuje zásady a pravidla pro posuzování koní a hodnocení výkonnostních zkoušek, zásady pro jmenování hodnotitelů a složení hodnotitelských komisí. Hodnotitelem

Více

1. HRACÍ PLOCHA. 102 Značky na hřišti. 104 Prostory pro střídání. 105 Trestné lavice a zapisovatelský stolek. 106 Kontrola hřiště

1. HRACÍ PLOCHA. 102 Značky na hřišti. 104 Prostory pro střídání. 105 Trestné lavice a zapisovatelský stolek. 106 Kontrola hřiště 1. HRACÍ PLOCHA 102 Značky na hřišti 6. Body pro vhazování jsou vyznačeny na středové čáře a na pomyslných prodloužených brankových čarách, 1,5 m od dlouhých stran hřiště a nepřesahují v průměru 30 cm.

Více

1. Sprint na 60 m (jeden pokus v jednom dni) 2. Skok do dálky z rozběhu (tři pokusy v jednom dni)

1. Sprint na 60 m (jeden pokus v jednom dni) 2. Skok do dálky z rozběhu (tři pokusy v jednom dni) 1. Sprint na 60 m Z nízkého startu, podle pravidel atletiky platných od 1. 1. 2010, startování jako ve vícebojích, tj. po prvním chybném startu musí být varováni všichni závodníci v daném běhu. Kdo zaviní

Více

JČU-ZF, KATEDRA KRAJINNÉHO MANAGEMENTU DOPRAVNÍ STAVBY KŘIŽOVATKY 2/2

JČU-ZF, KATEDRA KRAJINNÉHO MANAGEMENTU DOPRAVNÍ STAVBY KŘIŽOVATKY 2/2 JČU-ZF, KATEDRA KRAJINNÉHO MANAGEMENTU DOPRAVNÍ STAVBY KŘIŽOVATKY 2/2 1. Principy dispozičního uspořádání křižovatek Princip A - Volba typu a geometrických prvků podle intenzity dopravy Princip B - Odbočování

Více

část 8 sálová cyklistika krasojízda na kole

část 8 sálová cyklistika krasojízda na kole část 8 sálová cyklistika krasojízda na kole Verze 01.01.2016/Update/AC_2016-CZ TABULKA POUŽITÝCH ZKRATEK: 3 ČÁST 8 SÁLOVÁ CYKLISTIKA KRASOJÍZDA NA KOLE 4 KAPITOLA I - ÚVODNÍ USTANOVENÍ 4 1 Uspořádání akcí

Více

ATLETIKA. Průpravná cvičení zaměřená na skok daleký. Klokaní skoky. POMŮCKY: obruče, šátek. MOTIVACE: Skáčeme jako klokani

ATLETIKA. Průpravná cvičení zaměřená na skok daleký. Klokaní skoky. POMŮCKY: obruče, šátek. MOTIVACE: Skáčeme jako klokani ATLETIKA Průpravná cvičení zaměřená na skok daleký Klokaní skoky POMŮCKY: obruče, šátek. MOTIVACE: Skáčeme jako klokani POPIS ČINNOSTI: žáci provádějí rozmanité typy odrazových cvičení se záměrem získat

Více

PRAVIDLA SILOVÉHO ČTYŘBOJE

PRAVIDLA SILOVÉHO ČTYŘBOJE PRAVIDLA SILOVÉHO ČTYŘBOJE Pro soutěže AŠSK ČR I. PRAVIDLA SILOVÉHO ČTYŘBOJE KATEGORIE V. CHLAPCI SŠ příloha č.1 příloha č.2 příloha č.3 příloha č.4 soutěžní protokol tabulka pro výpočet hmotnosti činky

Více

Varování! Hry jsou nevhodné pro děti do 3 let. Výrobce: BEX Sport AB, Švédsko. Dovozce: STOA-Zahradní minigolf s.r.o.

Varování! Hry jsou nevhodné pro děti do 3 let. Výrobce: BEX Sport AB, Švédsko. Dovozce: STOA-Zahradní minigolf s.r.o. Výrobce: BEX Sport AB, Švédsko Dovozce: STOA-Zahradní minigolf s.r.o. Údržba: Skladujte na suchém místě uložené ve vaku/boxu, který je součástí balení. Výrobky odpovídají normě EN-71. Distributor: Varování!

Více

PRŮJEZD RELATIVISTICKÉHO AUTA GARÁŽÍ Auto a garáž /1

PRŮJEZD RELATIVISTICKÉHO AUTA GARÁŽÍ Auto a garáž /1 PRŮJEZD RELATIVISTICKÉHO AUTA GARÁŽÍ Auto a garáž 2018-04-15/1 Zadání: Jednorozměrná relativistická úloha: Auto vlastní délky da0 = 1 projíždí zleva garáží vlastní délky dg0 = 1 rychlostí = v / c = 0,6.

Více

Učíme se bruslit, první krůčky www.goool.cz

Učíme se bruslit, první krůčky www.goool.cz Učíme se bruslit, první krůčky www.goool.cz Tento materiál není žádnou chytristikou ani zaručeným návodem od renomovaného trenéra. Je to prostě jen soupis hlavních bruslařských cviků, které jsme používali

Více

DOBROVOLNÝ ŽELEZNÝ HASIČ Senohraby 6. č erven 2015

DOBROVOLNÝ ŽELEZNÝ HASIČ Senohraby 6. č erven 2015 DOBROVOLNÝ ŽELEZNÝ HASIČ Senohraby 6. č erven 2015 O r g a nizačn í zabezp e č en í s outěže Termín konání: 6. června 2015 od 10,00 hodin. Místo konání: Prostor cvičiště za hasičskou zbrojnicí. Hlavní

Více

Částečný překlad nejdůležitějších pravidel kanoepola

Částečný překlad nejdůležitějších pravidel kanoepola Částečný překlad nejdůležitějších pravidel kanoepola 7. Omezení systému, programu a rozpisu soutěže 7.1. Mezinárodní soutěže nesmí přesáhnout více než sedm(7) po sobě následujících dnů. 7.2. Prvotní fáze

Více

Hry našich babiček a dědečků

Hry našich babiček a dědečků Hry našich babiček a dědečků Hry jsou určeny pro děti 1. stupně základních škol. Pro menší děti, tj. děti v 1. a 2. třídě, vybíráme jednodušší hry, například Panáka, případně můžeme u dalších her zjednodušit

Více

Metodika lokomočních pohybů II. Praktické příklady. Mgr. Jan Veverka a PaedDr. Jaroslav Dobýval

Metodika lokomočních pohybů II. Praktické příklady. Mgr. Jan Veverka a PaedDr. Jaroslav Dobýval Metodika lokomočních pohybů II. Praktické příklady Mgr. Jan Veverka a PaedDr. Jaroslav Dobýval Lezení komplexní pohyb celého těla v nízkých polohách (vzpory, sedy, lehy), který účelně zaměstnává všechny

Více

Pravidla soutěţe Mistrovství České republiky ţatstva a dorostu v záchranném sportu VZS ČČK.

Pravidla soutěţe Mistrovství České republiky ţatstva a dorostu v záchranném sportu VZS ČČK. Pravidla soutěţe Mistrovství České republiky ţatstva a dorostu v záchranném sportu VZS ČČK. Námět soutěţe : Srovnání fyzické výkonnosti a dovednosti se zaměřením na zvyšování dovednosti v záchranářské

Více

Florbal se hraje formou utkání mezi dvěma družstvy. Cílem hry je dosáhnout více branek než soupeř při dodržení ustanovení pravidel.

Florbal se hraje formou utkání mezi dvěma družstvy. Cílem hry je dosáhnout více branek než soupeř při dodržení ustanovení pravidel. PODMÍNKY FLORBALU Business Cup Florbal se hraje formou utkání mezi dvěma družstvy. Cílem hry je dosáhnout více branek než soupeř při dodržení ustanovení pravidel. Florbal jakožto halový sport se hraje

Více

P R O P O Z I C E. krajského kola Poháru AŠSK ČR V SILOVÉM VÍCEBOJI SŠ. chlapci. Mladá Boleslav 3.dubna 2012

P R O P O Z I C E. krajského kola Poháru AŠSK ČR V SILOVÉM VÍCEBOJI SŠ. chlapci. Mladá Boleslav 3.dubna 2012 Asociace školních sportovních klubů České republiky P R O P O Z I C E krajského kola Poháru AŠSK ČR V SILOVÉM VÍCEBOJI SŠ chlapci Mladá Boleslav 3.dubna 2012 Pohár AŠSK ČR Silový víceboj SŠ chlapci strana

Více

FOTBAL herní činnosti

FOTBAL herní činnosti FOTBAL herní činnosti Hrací plocha - tvar obdélníku, pomezní čára je delší než branková. Délka hřiště 90-120m a šířka 45-90m. Branka má rozměry 7,32 x 2,44m. Hra rukou - žádný hráč kromě brankáře nesmí

Více

PRAVIDLA FOTBALU 1) HRACÍ PLOCHA. Rozměry hrací plochy. Pokutové území

PRAVIDLA FOTBALU 1) HRACÍ PLOCHA. Rozměry hrací plochy. Pokutové území PRAVIDLA FOTBALU 1) HRACÍ PLOCHA Rozměry hrací plochy Hrací plocha musí mít tvar obdélníku. Délka hrací plochy musí být větší než šířka. Délka: minimum 25 m, maximum 42 m Šířka: minimum 15 m, maximum 25

Více

E-mail: petra.schneiderova@kraj-lbc.cz fax: 485 226 272 tel: 485 226 598. ROZSAH A OBSAH KRAJSKÉHO KOLA DSmC

E-mail: petra.schneiderova@kraj-lbc.cz fax: 485 226 272 tel: 485 226 598. ROZSAH A OBSAH KRAJSKÉHO KOLA DSmC Doporučuje se, aby družstva měla jednotný sportovní úbor s označením školy, reprezentují. města, které Nominaci ch, včetně pedagogického doprovodu, zašlete prosím nejpozději do 20. května 2008 na adresu:

Více

Komise mládeže PKFS. představuje projekt dovednostní soutěže ABECEDA FOTBALU

Komise mládeže PKFS. představuje projekt dovednostní soutěže ABECEDA FOTBALU Komise mládeže PKFS představuje projekt dovednostní soutěže ABECEDA FOTBALU PARDUBICE 2014 Význam projektu Problematika kvality osvojení herních činností jednotlivce je permanentním a přitom stále jedno

Více

CVIK 1.1 Odložení vsedě ve skupině, 1 minuta, psovodi v dohledu [Koef. 3]

CVIK 1.1 Odložení vsedě ve skupině, 1 minuta, psovodi v dohledu [Koef. 3] TŘÍDA 1 CVIK 1.1 Odložení vsedě ve skupině, 1 minuta, psovodi v dohledu [Koef. 3] Sedni, Zůstaň Cvik začíná, jakmile všichni psovodi stojí v řadě v základní pozici ve vzdálenosti cca 3 metry od sebe a

Více

KRÁTKÝ PROGRAM SOUČÁST DISCIPLÍNY FREESTYLE

KRÁTKÝ PROGRAM SOUČÁST DISCIPLÍNY FREESTYLE WBTF Česká republika Národní šampionát mažoretek a twirlingu České republiky KRÁTKÝ PROGRAM SOUČÁST DISCIPLÍNY FREESTYLE Soutěžní rok 2018/2019 1.vydání prosinec 2018 WBTF KRÁTKÝ PROGRAM PRO JUNIORY KONCEPT

Více

ěžní pravidla mistrovství České republiky v práci s motorovou pilou

ěžní pravidla mistrovství České republiky v práci s motorovou pilou ěžní pravidla mistrovství České republiky v práci s motorovou pilou ZÁKLADNÍ INFORMACE Dovednostní soutěž s motorovou pilou Soutěžní pravidla jsou upravena pro potřeby jednotek PO. Pila, kterou soutěžící

Více

"S cílem racionalizovat výukový a vzdělávací proces musí být snížen počet cvičení nebo her a počet opakování je třeba zvýšit.

S cílem racionalizovat výukový a vzdělávací proces musí být snížen počet cvičení nebo her a počet opakování je třeba zvýšit. 10. PŘEDCHÁZENÍ KOLIZÍM Začneme tím, že dva hráči musí driblovat s míčkem do opačného rohu (cca 10 metrů daleko) a snaží se vyhnout se navzájem s jinými hráči při křížení cest. Hráči čekající v protějších

Více

Sportovní a technická pravidla 2016

Sportovní a technická pravidla 2016 h Sportovní a technická pravidla 2016 01 SYSTÉM ZÁVODŮ Seriál je otevřen všem jezdcům s licencí i bez licence. Každý podnik sestává ze dvou samostatných jízd. Body obdrží všichni jezdci na bodovaných místech,

Více

Hraj s námi a staň se SUPERHRÁČEM

Hraj s námi a staň se SUPERHRÁČEM Hraj s námi a staň se SUPERHRÁČEM Komise rekreačních sportů Metodické rady ČASPV: J. Plch, Mgr. Z. Horčičková, Mgr. J. Štěrba, PaedDr. K. Janda, J. Záruba a Ing. K. Pipek, Mgr. Vít Hanáček Vážení členové

Více

Směrnice FEI pro stavbu terénních tratí

Směrnice FEI pro stavbu terénních tratí Verze 1.4 12.dubna 2010 Obsah Směrnice FEI pro stavbu terénních tratí Úvod Cíl a základní principy Obecná pravidla a úrovně o Jedna hvězda o Dvě hvězdy o Tři hvězdy o Čtyři hvězdy Průběh a měření tratě

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0767 Šablona: III/2 3. č. materiálu: VY_ 32_INOVACE_167 Jméno autora: Mgr. Josef Kuttner Třída/ročník:

Více

Battle Of Brno Organizátor si vyhrazuje právo kdykoli vyloučit soutěžícího anebo tým z důvodu nedodržení výše uvedených pravidel.

Battle Of Brno Organizátor si vyhrazuje právo kdykoli vyloučit soutěžícího anebo tým z důvodu nedodržení výše uvedených pravidel. Battle Of Brno 2016 Každý atlet, který závodí na soutěži Battle of Brno 2016, svým startem potvrzuje, že bude závodit v duchu fair-play, bude se chovat slušně ke svým soupeřům, členům svého týmu, k organizátorům

Více

Hodnocení tvarů postavy a padnutí oděvu

Hodnocení tvarů postavy a padnutí oděvu Hodnocení tvarů postavy a padnutí oděvu Vlivy na padnutí oděvu ze strany nositele: konstrukce kostry držení těla tvar a proměnlivost postavy Faktory jejichž příčinou existuje spousta variací postav: zaměstnání,

Více

Golfová pravidla JAN MERGL

Golfová pravidla JAN MERGL Golfová pravidla 4.4. 2019 JAN MERGL Golfová pravidla Golfová pravidla Golfová pravidla - hráčská edice Rozhodnutí o pravidlech Důvody a povaha změn celková modernizace zjednodušení pochopitelnost aktuální

Více

SKOK DO VÝŠKY PRO DĚTI

SKOK DO VÝŠKY PRO DĚTI SKOK DO VÝŠKY PRO DĚTI aneb www.atletikaprodeti.cz Milí příznivci Atletiky pro děti, rádi bychom vám představili atraktivní atletickou disciplínu SKOK DO VÝŠKY a možnosti jejího nácviku pro malé atlety

Více