Předpokládaná technická specifikace

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Předpokládaná technická specifikace"

Transkript

1 Předpokládaná technická specifikace Účelem dokumentu je vymezení technických parametrů předmětu řešení. Předmětem řešení je hledání způsobu a následné vytvoření softwaru pro archivní zpracování (pořádání) archiválií a tvorbu archivních pomůcek ve smyslu zákona č. 499/2004 Sb., o archivnictví a spisové službě a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, vyhlášky č. 645/2004 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona o archivnictví a spisové službě a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů a Základních pravidel pro zpracování archiválií (dále jen Software ). Minimální obsah výsledku řešení je veřejný přístup ke zdrojovým kódům v rámci vybraného vývojového prostředí instalační médium veřejná licence minimální standardem je licenční ujednání v souladu s Veřejnou licencí Evropské unie (European Union Public Licence, dále také jen EUPL); 1 projektová dokumentace, uživatelská a administrátorská dokumentace (příručka) v českém jazyce; software třetích osob nezatížený licenčními poplatky (včetně fontů pro zobrazování a tisk v rozsahu potřebném pro užití Software), pokud jej dodavatel použije ke svému řešení, přičemž celkové řešení Software nesmí být omezeno právy třetích osob. Software je primárně určen pro všechny typy archivů a kulturně vědeckých institucí ČR (archivy a kulturně vědecké instituce ve smyslu zákona č. 499/2004 Sb.). Požadovaný výstup Softwaru splňuje požadavky na výstupní formát apeead 2, který umožní výměnu údajů se zahraničím. Technická specifikace uvažovaného řešení Vymezení předmětu a rozsahu Vstupní parametry V archivech České republiky a některých kulturně vědeckých institucích je uloženo archivních souborů, které tvoří bm archiválií v analogové podobě a cca 1,3 TB archiválií v digitální podobě. Jednotky popisu, které budou základní popisovanou entitou v pořádacím programu, jsou v jednotlivých archivních souborech zastoupeny v počtu 1 2 Viz např. Varianta standardu EAD (Encoded Archival Description) upravená pro potřeby Archivního portálu Evropa. Viz také a Při zahájení vývoje Software bode k dispozici verze schématu apeead upravená pro potřeby českého prostředí. Dokumenty XML vytvořené podle tohoto upraveného schématu budou validní i podle původního schématu apeead.

2 jednotek až desítek tisíc. V současnosti existuje v archivech archivních pomůcek, které popisují cca 47% archivních souborů nebo jejich částí. Z celkového počtu archivních pomůcek v současnosti existuje několik set až několik tisíc archivních pomůcek v digitální podobě uložených ve formátu Standardu pro ukládání a zasílání archivních pomůcek typu inventář a dílčí inventář v digitální podobě 3 (dále jen SUZAP). Archivní pomůcky (dále jen také AP ) vytvořené od roku 2013 jsou vytvářeny v souladu s novými Základními pravidly pro zpracování archiválií, které vstoupily v platnost 1. května 2013 Metodickým návodem č. 1/2013 odboru archivní správy a spisové služby Ministerstva vnitra, kterým se vydávají nová Základní pravidla pro zpracování archiválií (č. j. MV /AS-2013) 4 (dále jen Základní pravidla ) Archivy a obvykle i kulturně vědecké instituce jsou vybaveny pracovními stanicemi s HW na úrovni běžného kancelářského PC s operačními systémy Microsoft XP a vyšší nebo OS GNU/Linux s grafickým uživatelským rozhraním a dále obvyklým SW (kancelářské balíky, internetové prohlížeče). Servery jsou vybaveny OS od firmy Microsoft a OS GNU/Linux. Nejčastěji jsou využívány databáze MySQL a MS SQL a webové servery IIS a Apache. Odloučená pracoviště archivů (např. Státní okresní archivy) jsou připojeny k centrálám archivů (např. centrálám Státních oblastních archivů) obvykle prostřednictvím virtuální privátní sítě přes nesymetrické sdílené ADSL připojení, tj. Software musí počítat s rychlostí připojení od 256 kb/s směrem od klienta k serveru a od 1 Mb/s od serveru ke klientovi a s odezvou do 150 milisekund. Obecné systémové požadavky na Software Software bude vytvořen na bázi otevřeného zdrojového kódu, který bude poskytnut bezplatně a který umožní další vývoj, údržbu a úpravy softwaru nezávisle na dodavateli. Software bude možné provozovat na obvyklém HW a SW vybavení archivů podle předchozího bodu bez nutných dodatečných investic. Databázový stroj: Software bude nezávislý na použité SQL databázi. Minimálně bude umět využít databází MS-SQL, MariaDB, MySQL. Typ aplikace: síťová aplikace s grafickým uživatelským rozhraním a architekturou aplikace typu klient/server, preferován je přístup klienta prostřednictvím webového prohlížeče. V případě používání http protokolu v komunikaci klient-server musí být umožněna komunikace přes protokol https (Hypertext Transfer Protocol Secure). 5 Znaková sada pro kódování znaků v datech: Unicode/UCS pomocí UCS Transformatiom Format (UTF-8). Autentizace musí být jednak zakomponována v Software a jednak musí být možná autentizace uživatele prostřednictvím LDAP serveru (vč. Active Directory) Viz také Viz také Povinnost použití protokolu https (při použití http) může být upřesněna při zahájení vývoje Software.

3 Požadavky na serverovou část Provoz na platformě MS-Windows nebo GNU/Linux. Požadavky na klientskou část Nezávislost na webovém prohlížeči (verze aktuální dle doby vyhlášení zakázky), který splňuje webové standardy vydané jako W3C Recommendations 6. V případě, že nepůjde o klienta provozovaného na webovém prohlížeči, musí tento fungovat na platformách MS-Windows, GNU/Linux s grafickým uživatelským rozhraním; V případě, že klient bude vyžadovat instalaci, musí být instalace na platformě MS-Windows možná prostřednictvím Active Directory. Uvažované obecné funkční požadavky na Software Cílem vytvořeného Softwaru je umožnit jednotnou aplikaci nových Základních pravidel, při dodržení těchto základních principů: 1. Software umožní vytvářet archivní pomůcky typu manipulační seznam prvního a druhého typu, inventář (dílčí inventář) a katalog včetně jejich případných rejstříků podle Základních pravidel. Základní zpracování a analýzu Základních pravidel obsahují přílohy tohoto dokumentu: Příloha č. 1: Prvky popisu archiválií; Příloha č. 2: Prvky popisu v rejstřících; Příloha č. 3: Prvky popisu archivních pomůcek; Příloha č. 4: Použití prvků popisu archiválií. 2. Software umožní zpracování archiválií v analogové podobě. Software dále umožní zpracování archiválií v digitální podobě a zajistí komunikaci s národním portálem, který je součástí národního digitálního archivu při Národním archivu. 3. Umožnit připojení datových souborů (digitálních reprodukcí analogových archiválií, archiválií v digitální podobě) Unifikovaný výstup Softwaru ve formátu apeead pak umožní umístění archivních pomůcek na národním portálu a dalších archivních portálech. 5. Umožnit výstup a vstup dat v datově orientovaném dokumentu XML ve struktuře popsané schématem XML, které vytvoří dodavatel a které bude součástí dodávky. 6. Software musí umět čerpat informace o zpracovávaných (pořádaných) archivních souborech ze základní evidence Národního archivního dědictví. 7. Software musí umožnit transformovat data archivních pomůcek z formátu SUZAP do formátu apeead a umožnit tím doposud nerealizované zpřístupnění těchto pomůcek veřejnosti. 6 7 Viz U digitálních reprodukcí analogových archiválií se předpokládá uložení v lokálních datových úložištích archivů. Archiválie v digitální podobě budou uloženy v digitálním archivu.

4 8. Software musí umožnit práci s připojením do veřejné sítě (internet) a s omezenou funkčností v oblasti editace záznamů i bez tohoto připojení. 9. Software musí být popsán uživatelskou dokumentací přístupnou i při jeho chodu (kontextová nápověda). 10. Software umožní intuitivní a rutinní práci v požadovaném rozsahu a podle požadovaných funkčních požadavků. Tyto a následné funkční požadavky je třeba chápat jako základní a dodavatel musí zajistit doplnění funkcí Software, pokud to bude pro zajištění požadavků vyhlášky č. 645/2004 Sb., Základních pravidel a správný chod Software nutné. Další uvažované požadavky v oblasti funkcí Software 1. Software musí umožnit rychlé, intuitivní a rutinní zapisování do jednotlivých prvků popisu, určení úrovně popisu apod., a to při zápisu všech částí AP (úvodu AP, inventárního seznamu, tvorby rejstříků). 2. Uživatelské rozhraní klientské části Software musí umožnit snadnou orientaci ve vytvářené archivní pomůcce (např. umožnit zobrazit hierarchickou strukturu inventárního seznamu AP, zobrazit více jednotek popisu apod.) i v popisovaných archiváliích (např. zobrazení připojených digitalizátů i archiválií v digitální podobě). 3. Software umí vyhledávat a řadit. Výsledky řazení umí promítnout do struktury archivní pomůcky. 4. Software umožní importy a exporty AP podle apeead a SUZAP (jen import) a bezeztrátový přenos dat mezi jednotlivými instalacemi Software. 5. Software umožní tisk AP podle předpřipravených a modifikovatelných šablon. Software při tisku kontroluje a dodržuje základní typografická pravidla. 6. Software umožní spolupráci s jinými informačními systémy: a. evidence Národního archivního dědictví - v oblasti evidence archivních souborů, evidence archivů a kulturně vědeckých institucí), b. IS digitálního archivu (archivním portálem) v oblasti přírůstků archiválií (nově vybraných archiválií), vnitřních skartací, DIP (vyžádání, zobrazení, opravy metadat), spisových plánů původců. c. INTERPI v oblasti vyhledávání a převzetí výsledku dotazu, d. lokálním datovým úložištěm archivu, e. jinými (např. předpokládáme, že ve fázi implementace bude Software připraven na možnost doplnění importu z jiných datových zdrojů instituce). 7. Software umožní zjednodušení zápisu podle bodu jedna pomocí šablony vytvářených na úrovni celé AP i jejích jednotlivých částí až do úrovně struktury jednotky popisu a jejich prvků popisu. Software umožní přenos těchto šablon mezi instalacemi Software. 8. Software umožní vyznačit uživatelsky bod zpracování 8 a následné změny, ke kterým v AP od této doby došlo. 8 Vyznačení okamžiku dohotovení archivní pomůcky na určité úrovni popisu. Přičemž další zápis, ať už na úrovni dalšího prohloubení popisu nebo dalších přírůstků, případně doplnění informací v existujících jednotkách popisu, je v následujícím čase nutný.

5 9. Software umožní definovat práva jednotlivých uživatelů k vytvářeným AP či jejím částem (v rámci hierarchie vytvářené AP). 10. Software bude obsahovat samostatný administrátorský modul systémové správy, který bude zajišťovat provoz a dohled nad systémem (správa účtů, zálohování, správu databází, konfiguraci systému), informační správu (generování statistik apod.), správu v oblasti tiskových sestav, konfigurování Software (šablony) případně i v dalších oblastech Software, které vyplynou z výzkumu. Tabulky funkčních požadavků Následující tabulky obsahují podrobnější rozpis obecně formulovaných požadavků uvedených výše. Funkční požadavky v oblasti editace A Tvorba archivní pomůcky (zápis a editace dat) Software musí umožnit rychlé, intuitivní a rutinní zapisování do jednotlivých prvků popisu, určení úrovně popisu apod. A.1 Archivní pomůcka jako celek Název požadavku Poznámka A1.1 nová AP Software umožní založit archivní pomůcku s výběrem předdefinované nebo vytvořené šablony AP, na základě příslušných oprávnění a umožní záznam a výběr potřebných údajů (titulní list, tiráž viz např. příloha č. 3: Prvky popisu archivních pomůcek). A.1.2 změny AP Software umožní změnit zadané údaje. A.1.3 kontrola pravopisu A.2 Úvod AP Software umožní provedení automatické kontroly pravopisu v zapsaných údajích na základě určení příslušného jazyka. A.2.1 zápis úvodu Software umožní pro příslušný druh archivní pomůcky zápis úvodu pomůcky v předepsané struktuře (viz např. Základní pravidla, část 2.10) a způsobem umožňujícím základní formátování textu: zvýraznění textu zvolením řezu a velikosti písma, vytváření odstavců, vytváření číslovaných a nečíslovaných seznamů, vytváření tabulek včetně označení záhlaví, vkládání externích a interních odkazů jak na jednotlivé záznamy, tak do textu úvodu, aby bylo možno vytvářet poznámkový aparát, vkládání zalomení stránky. Dále umožní kombinování různých jazyků a abeced (latinka, řečtina, arabština, azbuka, ). A.2.2 uložení úvodu Software úvod ukládá podle předepsané struktury (kapitol) v otevřeném formátu - XML (apeead), HTML. A.3 Inventární seznam

6 A.3.1 A.3.2 A.3.2 A.3.3 A.3.4 A.3.5 A.3.6 A.3.7 A.3.8 Software musí umožnit zápis hierarchicky uspořádaných jednotek popisu a zápis do příslušných prvků popisu. úroveň jednotky popisu druh popisované archiválie prvky popisu jednotky popisu volitelné prvky popisu automaticky generované prvky popisu změna úrovně jednotky popisu změna pořadí jednotky popisu, přesun do jiné větve stromu AP změna druhu archiválie editace prvků popisu Software umožní vybrat povolenou úroveň jednotky popisu v příslušné hierarchii podle šablony archivní pomůcky. Software umožní vybrat pro příslušné úrovně jednotky popisu druh popisované archiválie (popisované jednotlivosti či její části). Software doplní údaje (prvky popisu) pro vybranou úroveň popisu, druh archivní pomůcky a druh archiválie (viz např. příloha č. 4: Použití prvků popisu archiválií) podle předdefinovaných a uživatelsky předpřipravených šablon. Software nabídne další (volitelné) prvky popisu pro vybranou úroveň popisu a druh archiválie. Software automaticky vygeneruje příslušné prvky popisu (např. referenční označení, zápis dle ČSN ISO 8601 na základě textového zadání datace viz také Z.4.3.2). Software umožní změnit úroveň jednotky popisu. Software umožní změnit uživateli pořadí jednotky popisu v rámci stejné úrovně popisu - stejné i jiné větve hierarchického stromu jednotek popisu archivní pomůcky (dále jen strom AP ). Software umožní uživateli automatizovanou hromadnou změnu pořadí jednotek popisu (v rámci jedné větve stromu AP) podle vybraného řazení (viz např. příloha č. 1). Software umožní změnit druh popisované archiválie. Software kontroluje vyplnění prvků popisu a pro příslušné prvky popisu nabízí výběr z předdefinovaných hodnot nebo hodnot již jednou zapsaných nebo hodnot průběžně doplňovaných při editaci do rejstříků (podrobněji např. příloha č. 1). Při vyplňování delších textových polí 9 umožní základní formátování textu (např. tučné písmo, kurzíva, vytváření odstavců). U textových polí obecně umožní kombinování různých jazyků a abeced. A.3.9 rejstříky Software umožní vytvoření seznamů opakujících se 9 Datový typ memo viz úvod přílohy č. 1.

7 zápisů do prvků popisu (rejstříky) a jejich kontrolu oproti sdílené databázi paměťových institucí INTERPI 10 (viz Y.2.10 a Y.2.11): rejstřík osob a rodů (viz příloha č. 1 a struktura popsaná v prvku č. 15), rejstřík korporativní (viz předcházející), rejstřík zeměpisný, rejstřík událostí, rejstřík děl, rejstřík věcný. A.3.10 přenos vyplnění Software umožní přenos hodnot z jiné jednotky popisu (určené zdrojové jednotky popisu) uživatelsky určených prvků popisu při volbě nové jednotky popisu, přičemž dokáže zohlednit zvolenou úroveň popisu, větev stromu AP a zvolený druh popisované archiválie. A.3.11 A.3.12 A.3.13 hromadné vyplnění záměna vyplněných údajů sčítání evidenčních jednotek Software umožní hromadné vyplnění prvků popisu s možností volit konkrétní prvek popisu, úroveň jednotky popisu, případně větev stromu AP na základě vyhledávacích kritérií (viz požadavky typu C). Software umožní hromadnou změnu (nahrazení) vyplněných prvků popisu s možností volit konkrétní prvek popisu, úroveň jednotky popisu, případně větev stromu AP na základě vyhledávacích kritérií (viz požadavky typu C). Software automaticky sčítá počty evidenčních jednotek v závislosti na jejich členění (hlavní, dílčí) a jejich druhu. Uživatelské rozhraní, zobrazení dat v uživatelském rozhraní B B.1. Uživatelské rozhraní, zobrazení dat v uživatelském rozhraní Vzhledem k obecnému požadavku v bodě A (umožnit rychlé, intuitivní a rutinní zapisování do jednotlivých prvků popisu, určení úrovně popisu) musí i koncepce zobrazení dat vycházet z tohoto předpokladu. Zobrazení dat Název požadavku Poznámka B.1.1 strom AP Software zobrazuje strom AP. Software umožní zobrazit či skrýt jednotlivé úrovně jednotek popisu (jednotlivě i hromadně v rámci zvolené úrovně jednotky popisu) - 10 Znalostní databáze paměťových institucí. Projekt výzkumu NAKI č. DF11P01OVV023 (

8 B.1.2 B.1.3 B.1.4 B.1.5 prvky popisu jednotky popisu současné zobrazení nadřízené jednotky popisu současné zobrazení zdrojové jednotky popisu. hromadné zobrazení prvků popisu B.2 Uživatelské rozhraní B.2.1 B.2.2 větve stromu AP. Software zobrazuje přehledně všechny prvky příslušné jednotky popisu. Současně se zobrazením (i při editaci) jednotky popisu Software zobrazuje hodnoty vybraných prvků popisu nadřízených jednotek popisu v rámci stromu AP. Ve výchozím nastavení nejbližší nadřízené jednotky popisu. Příklad: Při zobrazení nebo editaci jednotky popisu na úrovni popisu složka Software současně zobrazuje např. hodnoty prvků referenční označení, obsah, datace, evidenční jednotka, ukládací číslo z nejbližší nadřízené úrovně popisu, např. série 2. úrovně. Uživatelskou volbou je možné zobrazit další nadřízené jednotky popis. Podle příkladu tedy jednotky popisu minimálně na úrovni série 1. úrovně a archivní soubor. Současně se zápisem nové jednotky popisu Software volitelně zobrazuje hodnoty vybraných prvků popisu zdrojové jednotky popisu (viz A.3.10). Příklad: Při zápisu nové jednotky popisu na úrovni popisu složka Software současně zobrazuje hodnoty vybraných prvků nadřízené jednotky popisu podle požadavku B.1.3. Uživatelsky lze ale toto zobrazení přepnout do zobrazení obdobných prvků popisu ze zdrojové jednotky popisu, zde například předchozí zapsané složky. Software umožní současné zobrazení uživatelsky vybraných prvků popisu více jednotek popisu v řazení podle stromu AP nebo podle výsledů hledání nebo uživatelského řazení (podoba viz např. Základní pravidla s. 161, s. 195, s. 198) Software preferuje při ovládání použití klávesnice a klávesových zkratek tak, aby potřeba využití myši aj. obdobných zařízení byla při práci se Software v oblasti často opakovaných úkonů (typicky při zápisu nových jednotek popisu) minimalizována. klávesové zkratky Software zrychluje nejčastější operace pomocí klávesových zkratek a aktivačních kláves (kláves pro zrychlenou volbu v nabídkách nebo ovládání objektů rozhraní). kontextové nabídky Software zrychluje nejčastější operace pomocí kontextových nabídek vázaných na objekty rozhraní. B.2.3 zobrazení změn Software dokáže zobrazit změny v zápisu archivní pomůcky od posledního uzavření archivní pomůcky (Z.2.3), a to na úrovni jednotky popisu (nová jednotka

9 B.3 Zobrazení externích dat B.3.1 popisu, změněná jednotka popisu). Týká se požadavků popsaných v části s požadavky D a Y.2 prohlížení připojených souborů Software umožní prohlížení obsahu připojených datových souborů (minimálně obrazových, zvukových, audiovizuálních a souborů ve formátu pdf) interním nebo vnějším asociovaným prohlížečem. Interní prohlížeč umožní zobrazení náhledu (miniatury) na obrazové soubory připojené podle požadavku D.1. Funkční požadavky v oblasti vyhledávání a třídění dat C Vyhledávání a třídění dat Následné funkční požadavky je třeba chápat jako základní a dodavatel musí zajistit doplnění funkcí Software, pokud to bude pro správný chod Software nutné (viz také Základní pravidla a příloha č. 1). C.1 Vyhledávání Název požadavku Poznámka C.1.1 vyhledávání Software bude umět vyhledávat ve více prvcích popisu s možností použití logických operátorů, vyhledávání v řetězci, vyhledávání podle počátečního řetězce, vyhledávání podle intervalu numerických a časových prvků popisu apod. C.1.2 C.2 Řazení zobrazení výsledku hledání Software bude umět zobrazit i podřízené jednotky popisu, které mají společný obsah s vyhledanou nadřízenou jednotkou popisu viz dědičnost prvků popisu podle principů Základních pravidel (např. ZP část 3.2.4). C.2.1 možnosti řazení Software bude umět řadit podle zvolených prvků popisu (viz např. příloha č. 1) a v rámci zvolené úrovně popisu a ve zvolené větvi stromu AP, a to vzestupně nebo sestupně. C.2.2 promítnutí nového řazení do stromové struktury Software umožní změnit pořadí jednotek popisu v rámci stejné úrovně popisu (promítne výsledek řazení do stromu AP). Software automaticky přesune i příslušné podřízené jednotky popisu (viz také A.3.6 a příloha č. 1, prvek popis č. 1 Referenční označení).

10 Připojování datových souborů k jednotkám popisu D Datová úložiště, připojování souborů k jednotkám popisu Následné požadavky mají za úkol zaznamenat v jednotce popisu odkaz na umístění digitální reprodukce archiválie v analogové podobě nebo i archiválie v digitální podobě, uložené v datových úložištích archivu, tj. uložených mimo digitální archiv 11 (dále jen lokální datové úložiště ). Název požadavku Poznámka D.1 přiřazení souborů Software bude umět přiřadit ke každému záznamu příslušné úrovně popisu datový soubor nebo skupinu souborů (složku) se soubory s digitálními reprodukcemi (nebo archiváliemi v digitální podobě) umístěné v lokálním datovém úložišti. D.2 přístup k lokálnímu datovému úložišti D.3 zprovoznění lokálního datového úložiště D.4 kontrola a hromadné nahrazení lokálních odkazů Výběr a přiřazení souborů bude umožněno prostřednictvím uživatelského rozhraní na základě příslušného oprávnění konkrétního uživatele. Lokální datové úložiště bude zpřístupněno serveru (serverové části Software) prostřednictvím souborového systému, přičemž základní (povolenou) cestu k datovým souborům bude možné upravit v nastavení Software. Software bude navrhnut tak, aby bylo umožněno později doprogramovat další způsoby přístupu a komunikace s různými datovými úložišti instalovanými v různých archivech. Součástí dodávky Software bude dále funkční připojení k jednomu softwarovému lokálnímu datovému úložišti, které je šířeno pod veřejnou licencí. 12 Konkrétní software datového úložiště bude dohodnut s dodavatelem při zahájení vývoje Software. Software zajistí kontrolu platnosti odkazů na přiřazené soubory umístěné v lokálním datovém úložišti, a to na vyžádání nebo automaticky při uzavření AP (Z.2.3), vytváření exportu a importu AP (E.1.1, Z.5.1 a Z.5.2) apod. Na neplatné odkazy upozorní uživatele. Software umožní hromadně odstranit odkazy na soubory umístěné v lokálním datovém úložišti a nahradit je externími odkazy nebo odkazy do digitálního archivu. 11 Komunikace s Národním digitální archivem (digitálním archivem) je popsána v části Y Šířenému pod Veřejnou licencí Evropské unie či licencí s ní slučitelnou (

11 Výstupy a vstupy programu E E.1 Elektronické Výstupy a vstupy programu Název požadavku Poznámka E.1.1 apeead Software bude umět provést export a import archivní pomůcky ve formátu apeead. Software bude umět provést export a import části archivní pomůcky ve formátu apeead (viz např. Y.2.2 až Y.2.4 nebo výsledku hledání nebo změn podle B.2.3). E.1.2 SUZAP Software bude umět provést import archivní pomůcky uložené ve formátu SUZAP. E.1.3 E.1.4 datově orientovaný dokument XML import spisového plánu Software bude umět bezeztrátově exportovat a importovat archivní pomůcky podle bodů Z.5.1 a Z.5.2. Software bude umět importovat spisový plán podle přílohy č. 5 Národní standardu pro elektronické systémy spisové služby [Věstník Ministerstva vnitra čá. 64/2012 (část II)]. E.1.5 jiné importy Software bude připraven pro možnosti následného vývoje importů z jiných datových zdrojů. E.2 Tiskové Předpokládají se standardní prostředky tiskových výstupů programu včetně výběru formátu papíru a dalších nutných parametrů. Tisk AP může být řešen generováním souboru ve formátu PDF, který bude uživateli zobrazen a ten si jej bude moci prohlédnout, uložit nebo vytisknout. Pokud nebude tisk řešen generováním PDF souboru, musí SW umožnit náhled na výslednou tiskovou sestavu ještě před tiskem jiným způsobem. E.2.1 příprava tisku AP Software u archivní pomůcky umožní vytvořit koncepci tisku, a to zvláště u inventárního seznamu (výběr prvků popisu k tisku, jejich umístění, slučování prvků popisu do jednoho sloupce, a dále např. určení šířky sloupců, zápis záhlaví sloupců). E.2.2 šablony tisků AP Software umožní uložit, zobrazit, měnit a načíst šablony tisků AP. Software bude obsahovat předdefinované šablony pro základní druhy archivních pomůcek. Software umožní přenos šablon tisků AP mezi svými instalacemi. E.2.3 tisk AP Software umožní tisk AP v celém jejím rozsah - titulní list, úvod (pokud je obsažen), inventární seznam, rejstříky (pokud jsou rejstříková hesla definována), tiráž. E.2.4 tisk výsledků hledání Software umožní tisk přehledů výsledků hledání a třídění dat.

12 E.2.5 E.2.6 E E E E tisk změn po uzavření/otevření AP Software umožní tisk doplňku archivní pomůcky (inventárního seznamu) obsahujícího změny od posledního uzavření/otevření AP (Z.2.3) v rozsahu požadavku E.2.1 a E.2.2 (viz také B.2.3). Typografická pravidla (viz také E.2.1, A.2.1) Software při tisku kontroluje a dodržuje následná základní typografická pravidla: nedělitelnost tisku malých záznamů tisku nadřízeného a podřízeného záznamu na konci stránky kontrola sirotků a vdov oddělení tisků různých větví stromu AP Pokud maximální délka záznamu 13 nepřesahuje při tisku 3 řádky, nesmí se v něm vyskytnout zalomení stránky. Při tisku nadřízeného a podřízeného záznamu 14 (dvou jednotek popisu na vyšší a nižší úrovni popisu) inventárního seznamu nesmí nadřízený záznam zůstat samostatně na konci stránky s výjimkou případů, kdy maximální délka nadřízeného záznamu přesahuje 3 tiskové řádky. Na konci stránky nesmí být jen první řádek odstavce delšího než jeden řádek. Na začátku stránky se nesmí objevit jen poslední řádek odstavce delšího než jeden řádek. Obě pravidla musí být splněna při tisku úvodu, inventárního seznamu a rejstříků. Software umožní definovat zalomení stránky před tiskem nové větve stromu AP pro nejvyšší úrovně popisu (do úrovně nejnižší série). Spolupráce s jinými informačními systémy Y Spolupráce s jinými IS Y.1 Spolupráce s daty evidence Národního archivního dědictví (PEvA) Software umožní z této evidence načíst a uložit potřebné údaje pro vyplnění údajů sloužících k popisu AP (údaje titulního listu a tiráže viz také přílohy). Y.1.1 Název požadavku načtení dat evidence NAD Poznámka Software umí načíst základní údaje z evidence Národního archivního dědictví (NAD) v rozsahu evidence popisovaného archivního souboru (evidenčního listu NAD) z dokumentu XML strukturovaného podle schématu XML popisujícího evidenci NAD. 13 Maximální délkou záznamu v této části rozumíme z hlediska tisku nejdelší sloupec položky popisu (při tisku inventárního seznamu). 14 Tiskem záznamu v této části rozumíme tisk jedné jednotky popisu v inventárním seznamu.

13 Y.1.2 evidence archivů Software umí načíst základní identifikační údaje z evidence archivů, která je součástí evidence NAD (je dostupná např. z dokumentu XML strukturovaného podle schématu XML popisujícího evidenci NAD). Y.2 Spolupráce s IS digitálního archivu (archivním portálem) Y.2.1 Y.2.2 Y.2.3 Y.2.4 Y.2.5 přihlášení se k IS DA dotaz ke zjištění nových přírůstků nezpracovaných archiválií vrácení seznamu nových přírůstků/ nezpracovaných archiválií z IS DA převzetí seznamu přírůstků zpracování přírůstků Software zprostředkuje přihlášení uživatele do informačního systému digitálního archivu (IS DA), pokud není řešeno pomocí služeb (LDAP aj.). Na základě administrace v IS DA, jsou uživateli zpřístupněny konkrétní archivní soubory (jejich AIP Archival Information Package) uložené v digitálním archivu (DA). Software se dotáže IS DA na nové přírůstky nebo AIP po zadání a) čísla archivního souboru (dle PEvA), b) původce (jeho identifikátoru/preferovaného jména), c) čísla přejímky nebo d) předávající instituce. IS DA vrátí ve struktuře dle XML schématu apeead stručný seznam spisů (alternativně i dokumentů, pokud tvoří samostatné AIP), včetně informace o věcných skupinách a odkaz na informaci o původci (preferované jméno + identifikátor) uspořádané podle spisového plánu. Software seznam importuje tak, aby nebyla narušena dosavadní data zpracovávaného/zpracovaného archivního souboru (např. pro celý seznam vytvoří samostatnou sérii). Položky původního seznamu vytvoří záznamy jednotek popisu, se kterými se následně pracuje standardním způsobem. Vždy mají uložen identifikátor přidělený IS DA. Konkrétní záznam je možné smazat; v takovém případě Software vyzve uživatele, aby připojil identifikátor IS NDA k jinému záznamu, který smazán nebude. Y.2.6 vnitřní skartace V případě, že bude dokument/spis vyřazen vnitřní skartací, toto rozhodnutí zpracovatel zaznamená při mazání jeho záznamu.

14 Y.2.7 Y.2.8 Y.2.9 Y.2.10 Y.2.11 zaslání DIP z IS DA použití identifikátoru IS DA zaslání dat archivní pomůcky dotaz na databázi INTERPI zaslání odpovědi na dotaz dle Y.2.10 Zpracovatel může označit spisy, typové spisy nebo věcné skupiny, popř. dokumenty, od kterých požaduje náhledy komponent dokumentů (pokud jsou jejich komponenty v digitální podobě); takto vytvořený dotaz Software zašle prostřednictvím webové služby IS DA (dotaz obsahuje identifikátory IS DA); IS DA vytvoří ve struktuře dle XML schématu apeead DIP (Dissemination Information Package) obsahující náhledy, který vrací/ umožní stáhnout z úložiště na základě dočasného URI (alternativně: protokol https nebo ftp). Software DIP uloží a umožní náhledy z prostředí Softwaru znázornit (u příslušných jednotek popisu zprostředkuje odkaz na náhledy, kterých může být k jedné jednotce popisu víc). DIP může být komprimován metodou ZIP nebo TAR. Software uloží identifikátor IS DA jako ukládací číslo (může být v rámci jednotky popisu opakovatelné) viz příloha č. 1, prvek popis č. 14. Schválená archivní pomůcka je ve struktuře dle XML schématu apeead uložena do úložiště příslušného archivu, odkud je harvestována do IS NDA. IS NDA zprostředkuje dotaz do nebo ze znalostní databáze paměťových institucí INTERPI obsahující a) jméno nebo část jména, b) IČO nebo c) ID autoritního záznamu. Vyhledání nebo editace záznamů v databázi proběhne v jejím uživatelském rozhraní. IS NDA vrátí výsledek dotazu. Software uloží výsledek do rejstříků dle požadavku A.3.9 nebo do úvodu archivní pomůcky dle požadavku A.2. Funkční požadavky v oblasti administrace Software Z Administrace Software Jde o část Software, která zajistí systémovou správu zajišťující provoz a dohled nad systémem (správa účtů, zálohování, správu databází, konfiguraci systému), informační správu (generování statistik apod.). Administrace Software je soustředěna do správcovském modulu příslušných nástrojů v dále popsaných oblastech, ale také v oblasti správy tiskových sestav (viz E.2.1. a E.2.2) či nutných nastavení v oblasti požadavků Y.1 či Y.2, případně i v dalších oblastech konfigurování Software, které vyplynou z obecných požadavků popsaných v části Obecné systémové požadavky na Software a Obecné funkční požadavky na Software a případných dalších potřeb zjištěných při vývoji Software.

15 Z.1 Správa uživatelů (účtů) Z.1.1 Z.2. Z.2.1 Z.2.2 Z.2.3 Vedle standardních funkcí (definice účtů a jejich rušení, sledování aktivity) musí dále splňovat: Název požadavku oprávnění uživatele Poznámka Oprávnění konkrétního uživatele (prohlížet, měnit) vztažená vůči vytvářenému popisu archivního souboru - konkrétní vytvářené AP nebo její části (větvi stromu AP), zakládat nové AP a další, které vyplynou z analýzy Software. Práva vůči jednotkám popisu se dědí směrem dolů v rámci hierarchie jednotek popisu. Správa vytvářených archivních pomůcek definice nové archivní pomůcky změna definice archivní pomůcky uzavření/otevření archivní pomůcky Umožní založit novou archivní pomůcku: s vymezením jejích druhu (manipulační seznam prvního a druhého typu, inventář, katalog); s vymezením práv uživatelů (účtů); s vymezením archivního souboru(ů), který(é) bude pomůcka popisovat; vymezení úrovní popisu (Základní pravidla, část 3.3), které budou využity při tvorbě archivní pomůcky; se zápisem potřebných údajů pro titulní list a tiráž archivní pomůcky podle Základních pravidel a přílohy č. 2 vyhlášky č. 645/2004 Sb.; tyto údaje jsou zaznamenávány strukturovaně. Umožní přenést tuto funkci pomocí příslušného oprávnění na konkrétního uživatele. Umožní změnit vymezení archivní pomůcky v rozsahu podle předchozího bodu. Umožní přenést tuto funkci pomocí příslušného oprávnění na konkrétního uživatele. Umožní uzavřít zápis do archivní pomůcky a znovu otevřít zápis do archivní pomůcky. Umožní přenést tuto funkci pomocí příslušného oprávnění na konkrétního uživatele. Z.2.4 šablony Umožní uložit, měnit a opětovně načíst

16 archivních pomůcek šablony archivních pomůcek, které se aplikují při založení nové archivní pomůcky. Software bude po instalaci obsahovat předdefinované šablony pro základní druhy archivních pomůcek. Z.2.5 statistiky Software umožní tisk základních statistických údajů v oblasti vytvářených archivních pomůcek - počty pomůcek (uzavřených/neuzavřených), počty jednotek popisu a počty popsaných evidenčních jednotek (celkové a s vazbou na konkrétní AP). Z.3 Správa struktury zaznamenávaných údajů u úrovní popisu a druhů archiválií (evidenčních jednotek) Z.3.1 Z.3.2 Z.3.3 Z.3.5 Z.3.6 definice povinných vyplňovaných údajů definice povinných údajů definice volitelných údajů šablony struktury jednotek popisu předdefinované šablony struktury jednotek popisu Umožní definovat povinně vyplňované údaje (položky) zaznamenávané pro jednotlivé úrovně popisu a druhy archiválií (evidenční jednotky) v závislosti na druhu archivní pomůcky. Povinně vyplňované údaje (položky) musí být při uložení záznamu vyplněny. Umožní definovat povinné údaje (položky) zaznamenávané pro jednotlivé úrovně popisu a druhy archiválií (evidenční jednotky) v závislosti na druhu archivní pomůcky. Povinné údaje (položky) jsou v dané struktuře předepsány, ale Software umožní uložení záznamu i bez jejich vyplnění. Umožní definovat volitelně vyplňované údaje (položky) zaznamenávané pro jednotlivé úrovně popisu a druhy archiválií (evidenční jednotky) v závislosti na druhu archivní pomůcky. Umožní uložit, zobrazit, měnit a načíst šablony, které budou obsahovat definované struktury podle předcházejících bodů pro jednotlivé úrovně popisu a druhy archiválií (evidenční jednotky) v závislosti na druhu archivní pomůcky a jejich částí (titulní list, úvod, inventární seznam, rejstříky, tiráž). Software bude obsahovat předdefinované šablony podle předcházejícího bodu v rozsahu zaznamenaném v Základních pravidlech (viz také příloha č. 4). Z.4 Definice znamenávaných údajů (prvků popisu)

17 Z.4.1 Z.4.2 Z.4.3. Z Z definice nového údaje změna definice nového údaje definice údajů popsaných v Základních pravidlech změna oddělovačů referenčního označení šablona transformace zápisu datace Umožní definovat nový typ zaznamenávaného údaje (prvku popisu) v rozsahu: datový typ - text, rok, datum, čas, číslo; rozsah datového typu - délky textu, interval pro příslušné datové typy, tvar čísla (celé, desetinné, počet desetinných míst), určení použitého kalendáře; název a akronym údaje; popis obsahu údaje pomocí regulárního výrazu; popis obsahu údaje výčtem (definice předdefinovaných číselníků); uživatelský popis údaje; jedinečnost údaje (v rámci celé AP, v rámci větve stromu AP); užití a opakovatelnost pro jednotlivé úrovně popisu a druhy archiválií (evidenční jednotky) v závislosti na druhu archivní pomůcky; mapování prvku do struktury apeead. Umožní měnit definici uloženého údaje v rozsahu podle předcházejícího bodu. Dodavatel navrhne řešení problému užití nové definice údaje při aplikaci v již existujících archivních pomůckách. Software bude obsahovat definici údajů popsaných v Základních pravidlech ve struktuře podle bodu 4.1 a umožní jejich změnu na úrovni administrace, včetně změn předdefinovaných číselníků. Software umožní změnu oddělovačů jednotlivých úrovní popisu v referenčním označení (příloha č. 1, prvek č. 1). Z.5 Exporty, importy archivních pomůcek Software bude obsahovat šablonu transformace slovně zapisované datace (příloha č. 1, prvek č. 8) do strojově čitelné podoby datace (příloha č. 1, prvek č. 7) a umožní její změnu na úrovni administrace.

18 Z.5.1 export Software bude umět uložit kompletní archivní pomůcku do datově orientovaného dokumentu XML, včetně všech nastavení a definic položek a struktur podle předchozích bodů, případně dalších parametrů, které budou nutné pro bezeztrátový přenos archivních pomůcek mezi instalacemi Software. Software umožní volitelné připojení datových souborů připojených podle typu D (požadavek D.1) k vytvářenému exportu. Z.5.2 import Software bude schopen načíst kompletní archivní pomůcku uloženou do datově orientovaného dokumentu XML (vytvořeného podle předcházejícího bodu), včetně všech nastavení a definic položek podle předchozích bodů. Software umožní volitelný import připojených datových souborů (připojených podle požadavku D.1) s možností rozhodnout o konkrétním umístění souborů v lokálních datových úložištích archivu. Při importu datových souborů změní informaci o jejich umístění v záznamech archivní pomůcky. Z.5.3 schéma XML Součástí dodávky bude schéma XML, které bude popisovat strukturu datově orientovaného dokumentu XML, který bude používán pro import a export archivních pomůcek. Z.6 Spolupráce s NDA/DA Z.6.1 Z.6.2 Z.6.3 vazba AP a IS DA vazba na znalostní databázi paměťových institucí INTERPI komunikace Software a IS DA Software umožňuje k uživateli přiřadit konkrétní archivní soubor a konkrétního původce, které mají data uložená v NDA/DA; v tomto případě přejímá IS DA (informační systém digitálního archivu) přihlašovací údaje ze Software. Software umožňuje získat data pro rejstříky a úvod archivní pomůcky z databáze INTERPI; komunikaci zprostředkovává IS NDA. Komunikace se uskutečňuje prostřednictvím webových služeb (WSDL). Dodavatel navrhne webové služby potřebné k realizaci komunikace. Z.7 Ukládání a přenositelnost konfiguračních souborů Software Z.7.1 ukládání Software ukládá své nastavení (v oblasti

19 Z.7.2 nastavení přenositelnost nastavení Z.9 Jiná nastavení požadavků Z.2.4, Z.3, Z.4, případně dalších vlastností Software, které budou vyžadovat konfiguraci pomocí zadaných parametrů) do konfiguračních souborů ve volně přístupném formátu (prosté textové soubory, XML) umožňujícím jejich změnu i mimo Software (dokumentace těchto souborů je součásti dodávky). Software umožní přenos svého nastavení do své jiné instalace přenosem konfiguračních souborů. Z.9.1 úložiště archivu Software umožní definovat úložiště archivu pro připojování datových souborů podle požadavku D.1. Z.9.2 připojování souborů podle části 0. Software umožní definovat technické omezení připojovaných souborů (např. formáty), případně umožní tuto funkcionalitu zakázat. Další funkční požadavky vázané na konkrétní prvek popisu obsahují přílohy č. 1 až 3.

Ředitel odboru archivní správy a spisové služby PhDr. Jiří ÚLOVEC v. r.

Ředitel odboru archivní správy a spisové služby PhDr. Jiří ÚLOVEC v. r. VMV čá. 65/2012 (část II) Oznámení Ministerstva vnitra, kterým se zveřejňuje vzorový provozní řád archivu oprávněného k ukládání archiválií v digitální podobě Ministerstvo vnitra zveřejňuje na základě

Více

Národní archivní portál - brána k digitálnímu archivu

Národní archivní portál - brána k digitálnímu archivu ní portál - brána k digitálnímu archivu Bc. Jiří Bernas Mgr. Zbyšek Stodůlka 3. 4. 2017 ISSS 2007, Hradec Králové Současný stav NDA Jsou provozovány tři instance systému: testovací, demonstrační a produkční

Více

Nejčastější dotazy k Základním pravidlům pro zpracování archiválií, verze 10. 4. 2014. Dotazy na aplikaci Základních pravidel

Nejčastější dotazy k Základním pravidlům pro zpracování archiválií, verze 10. 4. 2014. Dotazy na aplikaci Základních pravidel Nejčastější dotazy k Základním pravidlům pro zpracování archiválií, verze 10. 4. 2014 Dotazy na aplikaci Základních pravidel Musíme zpětně předělávat starší platné archivní pomůcky podle nových Základních

Více

Příloha č. 1, Funkční požadavky Portálu

Příloha č. 1, Funkční požadavky Portálu NDA, zadávací řízení na vytvoření Archivního portálu Příloha č. 1, Funkční požadavky Portálu Obsah: 1. Obecné a společné funkční požadavky... 5 1.1. poskytnutí vybraných metadat pro automatizované zpracování...

Více

Popis ovládání. Po přihlášení do aplikace se objeví navigátor. Navigátor je stromově seřazen a slouží pro přístup ke všem oknům celé aplikace.

Popis ovládání. Po přihlášení do aplikace se objeví navigátor. Navigátor je stromově seřazen a slouží pro přístup ke všem oknům celé aplikace. Popis ovládání 1. Úvod Tento popis má za úkol seznámit uživatele se základními principy ovládání aplikace. Ovládání je možné pomocí myši, ale všechny činnosti jsou dosažitelné také pomocí klávesnice. 2.

Více

UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA K INTERNETOVÉ VERZI REGISTRU SČÍTACÍCH OBVODŮ A BUDOV (irso 4.x) VERZE 1.0

UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA K INTERNETOVÉ VERZI REGISTRU SČÍTACÍCH OBVODŮ A BUDOV (irso 4.x) VERZE 1.0 UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA K INTERNETOVÉ VERZI REGISTRU SČÍTACÍCH OBVODŮ A BUDOV (irso 4.x) VERZE 1.0 OBSAH 1 ÚVOD... 3 1.1 HOME STRÁNKA... 3 1.2 INFORMACE O GENEROVANÉ STRÁNCE... 4 2 VYHLEDÁVÁNÍ V ÚZEMÍ...

Více

Průvodce aplikací FS Karta

Průvodce aplikací FS Karta Průvodce aplikací FS Karta Základní informace k Aplikaci Online aplikace FS Karta slouží k bezpečnému ukládání osobních údajů fyzických osob a k jejich zpracování. Osobní údaje jsou uloženy ve formě karty.

Více

KOMPONENTY APLIKACE TreeINFO. Petr Štos ECM Business Consultant

KOMPONENTY APLIKACE TreeINFO. Petr Štos ECM Business Consultant KOMPONENTY APLIKACE TreeINFO Petr Štos ECM Business Consultant CO JE TO APLIKACE TreeINFO Sada komponent Komponenty rozšiřující sloupce Komponenty rozšiřující pohledy na data Aplikační části Využití jednotlivě

Více

1 Webový server, instalace PHP a MySQL 13

1 Webový server, instalace PHP a MySQL 13 Úvod 11 1 Webový server, instalace PHP a MySQL 13 Princip funkce webové aplikace 13 PHP 14 Principy tvorby a správy webového serveru a vývojářského počítače 14 Co je nezbytné k instalaci místního vývojářského

Více

Novinky verze 2.3.0 systému Spisové služby (SpS) e-spis LITE

Novinky verze 2.3.0 systému Spisové služby (SpS) e-spis LITE ICZ a.s. Správa a řízení dokumentů Na hřebenech II 1718/10 147 00 Praha 4 Tel.: +420-222 271 111 Fax: +420-222 271 112 Internet: www.i.cz Novinky verze 2.3.0 systému Spisové služby (SpS) e-spis LITE Vypracoval

Více

PROFI TDi s.r.o. 696 37, Želetice 40 www.profi-tdi.cz info@profi-tdi.cz. Návod k používání systému OTDI.CZ

PROFI TDi s.r.o. 696 37, Želetice 40 www.profi-tdi.cz info@profi-tdi.cz. Návod k používání systému OTDI.CZ Návod k používání systému OTDI.CZ Vážený kliente. Děkujeme za projevený zájem o náš on-line systém evidence kontrol, určený speciálně pro účely dozorů staveb. Systém OTDI.CZ nabízí svým uživatelům zejména:

Více

PROJEKT INTERPI INFORUM Marie Balíková, Miroslav Kunt, Jana Šubová, Nadežda Andrejčíková

PROJEKT INTERPI INFORUM Marie Balíková, Miroslav Kunt, Jana Šubová, Nadežda Andrejčíková PROJEKT INTERPI INFORUM 2016 24. 25. 5. 2016 Marie Balíková, Miroslav Kunt, Jana Šubová, Nadežda Andrejčíková Obsah praktické výsledky projektu (výsledky aplikovaného výzkumu) Metodika tvorby znalostního

Více

Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J. Jarkovský, L. Dušek, M. Cvanová. 5. Statistica

Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J. Jarkovský, L. Dušek, M. Cvanová. 5. Statistica Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J. Jarkovský, L. Dušek, M. Cvanová 5. Statistica StatSoft, Inc., http://www.statsoft.com, http://www.statsoft.cz. Verze pro Mac i PC, dostupná

Více

Informace k e-learningu

Informace k e-learningu Informace k e-learningu Příprava na testy bude probíhat samostatně formou e-learningových školení přístupných způsobem popsaným níže. Zkušební testy, pomocí kterých se budete připravovat na závěrečný test,

Více

ROZHRANÍ PRO ZPŘÍSTUPNĚNÍ A PREZENTACI ZNALOSTNÍ DATABÁZE INTERPI UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA

ROZHRANÍ PRO ZPŘÍSTUPNĚNÍ A PREZENTACI ZNALOSTNÍ DATABÁZE INTERPI UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA ROZHRANÍ PRO ZPŘÍSTUPNĚNÍ A PREZENTACI ZNALOSTNÍ DATABÁZE INTERPI UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA INTERPI Interoperabilita v paměťových institucích Program aplikovaného výzkumu a vývoje národní kulturní identity

Více

Specifikace požadavků. POHODA Web Interface. Verze 1.0. Datum: Autor: Ondřej Šrámek

Specifikace požadavků. POHODA Web Interface. Verze 1.0. Datum: Autor: Ondřej Šrámek Specifikace požadavků POHODA Web Interface Verze 1.0 Datum: 29.12. 2008 Autor: Ondřej Šrámek Copyright 1999 by Karl E. Wiegers. Permission is granted to use, modify, and distribute this document. Strana

Více

Prezentace CRMplus. Téma: CRMplus jako nástroj pro kontrolu a vyhodnocení rozpracovanosti dílů na zakázkách

Prezentace CRMplus. Téma: CRMplus jako nástroj pro kontrolu a vyhodnocení rozpracovanosti dílů na zakázkách Prezentace CRMplus Téma: CRMplus jako nástroj pro kontrolu a vyhodnocení rozpracovanosti dílů na zakázkách Obsah prezentace Představení společnosti Technodat Develop, s.r.o. CRMplus základní charakteristika

Více

Tzv. životní cyklus dokumentů u původce (Tematický blok č. 4) 1. Správa podnikového obsahu 2. Spisová služba

Tzv. životní cyklus dokumentů u původce (Tematický blok č. 4) 1. Správa podnikového obsahu 2. Spisová služba Tzv. životní cyklus dokumentů u původce (Tematický blok č. 4) 1. Správa podnikového obsahu 2. Spisová služba 1. 1. Správa podnikového obsahu (Enterprise Content Management ECM) Strategie, metody a nástroje

Více

1. Webový server, instalace PHP a MySQL 13

1. Webový server, instalace PHP a MySQL 13 Úvod 11 1. Webový server, instalace PHP a MySQL 13 Princip funkce webové aplikace 13 PHP 14 Principy tvorby a správy webového serveru a vývojářského počítače 14 Co je nezbytné k instalaci místního vývojářského

Více

Výchozí a cílový stav

Výchozí a cílový stav Výchozí a cílový stav 1. ÚSTAV DĚJIN A ARCHIV UNIVERZITY KARLOVY 1.1. PRÁVNÍ POSTAVENÍ A ORGANIZACE Ústav dějin a archiv Univerzity Karlovy (dále ÚDAUK) je specializovaným archivem dle zákona č. 499/2004

Více

Národní digitální archiv a egovernment 2. 12. 2009

Národní digitální archiv a egovernment 2. 12. 2009 Národní digitální archiv a egovernment 2. 12. 2009 Elektronizace veřejné správy - rok 2009 je z hlediska eletronizace přelomový - Informační systém datových schránek (ISDS) - zákon č. 300/2008 Sb. - povinnost

Více

Zpravodaj. Uživatelská příručka. Verze

Zpravodaj. Uživatelská příručka. Verze Zpravodaj Uživatelská příručka Verze 02.01.02 1. Úvod... 3 2. Jak číst tuto příručku... 4 3. Funkčnost... 5 3.1. Seznam zpráv... 5 4. Ovládání programu... 6 4.1. Hlavní okno serveru... 6 4.2. Seznam zpráv...

Více

P@wouk nástroj pro jednoduchou správu a vedení agendy studentských počítačových sítí na kolejích SU OPF Karviná Ing.

P@wouk nástroj pro jednoduchou správu a vedení agendy studentských počítačových sítí na kolejích SU OPF Karviná Ing. P@wouk nástroj pro jednoduchou správu a vedení agendy studentských počítačových sítí na kolejích SU OPF Karviná Ing. Tomáš Petránek tomas@petranek.eu Karviná, 21. 10. 2011 Obsah prezentace 1. Okolnosti

Více

Nemocnice. Prvotní analýza a plán projektu

Nemocnice. Prvotní analýza a plán projektu Nemocnice Projekt do předmětu AIS Prvotní analýza a plán projektu Lukáš Pohl, xpohll00, xkosti03 Jan Novák, xnovak79 2009/2010 1 Neformální specifikace FN potřebuje informační systém, který bude obsahovat

Více

Co nového ve spisové službě? Národní standard pro elektronické systémy spisové služby a jeho optimalizace

Co nového ve spisové službě? Národní standard pro elektronické systémy spisové služby a jeho optimalizace Co nového ve spisové službě? Národní standard pro elektronické systémy spisové služby a jeho optimalizace Tomáš Dvořák, Archiv hl. města Prahy Radek Pokorný, Státní okresní archiv Hradec Králové DRMS Forum

Více

Národní elektronický nástroj. Import profilu zadavatele do NEN

Národní elektronický nástroj. Import profilu zadavatele do NEN Národní elektronický nástroj Import profilu zadavatele do NEN V 1.2 2014 Obsah 1 Cíl...... 2 2 Nutné podmínky k umožnění importu profilu zadavatele...... 2 3 Povinnosti zadavatele dle metodiky k vyhlášce

Více

WORKWATCH ON-LINE EVIDENCE PRÁCE A ZAKÁZEK

WORKWATCH ON-LINE EVIDENCE PRÁCE A ZAKÁZEK WORKWATCH ON-LINE EVIDENCE PRÁCE A ZAKÁZEK Systém WorkWatch je určen pro malé a střední firmy, které se zabývají službami nebo zakázkovou výrobou. Zajistí dokonalý přehled o všech zakázkách a jejich rozpracovanosti.

Více

APS mini.ed programová nadstavba pro základní vyhodnocení docházky. Příručka uživatele verze 2.2.0.6

APS mini.ed programová nadstavba pro základní vyhodnocení docházky. Příručka uživatele verze 2.2.0.6 APS mini.ed programová nadstavba pro základní vyhodnocení docházky Příručka uživatele verze 2.2.0.6 APS mini.ed Příručka uživatele Obsah Obsah... 2 Instalace a konfigurace programu... 3 Popis programu...

Více

PROJEKT INTERPI V ROCE 2015

PROJEKT INTERPI V ROCE 2015 PROJEKT INTERPI V ROCE 2015 Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě 2015 2. 3. 12. 2015 Marie Balíková, Miroslav Kunt, Jana Šubová, Nadežda Andrejčíková Obsah projekt INTERPI aktivity v roce 2015 poloprovoz

Více

Informační systém katastru nemovitostí - nové funkce a služby - ISSS 2007 Hradec Králové, 2. a 3. dubna 2007

Informační systém katastru nemovitostí - nové funkce a služby - ISSS 2007 Hradec Králové, 2. a 3. dubna 2007 Informační systém katastru nemovitostí - nové funkce a služby - ISSS 2007 Hradec Králové, 2. a 3. dubna 2007 ČÚZK Ing. Milan Vaněček, Ing. Jitka Rubešová, Ing. Ivana Valdová Obsah Rozší šíření spolupráce

Více

Obsah. 1.1 Práce se záznamy... 3 1.2 Stránka Dnes... 4. 2.1 Kontakt se zákazníkem... 5

Obsah. 1.1 Práce se záznamy... 3 1.2 Stránka Dnes... 4. 2.1 Kontakt se zákazníkem... 5 CRM SYSTÉM KORMORÁN UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA Obsah 1 Základní práce se systémem 3 1.1 Práce se záznamy................................. 3 1.2 Stránka Dnes.................................... 4 1.3 Kalendář......................................

Více

Novinky ISÚI a VDP verze

Novinky ISÚI a VDP verze Novinky ISÚI a VDP verze 2.6 https://ruian.cuzk.cz/ Verze dokumentu Popis změn Datum vydání 1.0 Nový dokument 3. 5. 2019 Obsah 1. ZMĚNY V ISÚI... 4 1.1 Nové uživatelské rozhraní ISÚI...4 1.1.1 Fungující

Více

ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD. Uživatelská příručka - Metadatový editor MDE. Pod Sídlištěm 9/1800, Praha 8. Verze IS nebo části IS: 1.01. Účel poslední změny:

ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD. Uživatelská příručka - Metadatový editor MDE. Pod Sídlištěm 9/1800, Praha 8. Verze IS nebo části IS: 1.01. Účel poslední změny: ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD Pod Sídlištěm 9/1800, Praha 8 Uživatelská příručka - Metadatový editor MDE Verze IS nebo části IS: Účel poslední změny: Počet listů dokumentu: 1.01 úprava dokumentace 8 Číslo jednací dokumentu:

Více

Příručka pro nasazení a správu výukového systému edu-learning

Příručka pro nasazení a správu výukového systému edu-learning Příručka pro nasazení a správu výukového systému edu-learning Obsah: Edu-learning pro firmy a organizace... 2 Varianty nasazení... 2 A. Systém umístěný v lokální síti zákazníka... 3 B. Systém umístěný

Více

Uživatelská příručka pro. elektronické podání žádosti o uznání porostů. přístup k výsledkům přehlídek uznávacího řízení

Uživatelská příručka pro. elektronické podání žádosti o uznání porostů. přístup k výsledkům přehlídek uznávacího řízení Uživatelská příručka pro elektronické podání žádosti o uznání porostů a přístup k výsledkům přehlídek uznávacího řízení prostřednictvím Portálu farmáře verze: 1.0 Strana 1 (celkem 14) Vytvořeno dne 3.1.2011

Více

GTL GENERATOR NÁSTROJ PRO GENEROVÁNÍ OBJEKTŮ OBJEKTY PRO INFORMATICA POWERCENTER. váš partner na cestě od dat k informacím

GTL GENERATOR NÁSTROJ PRO GENEROVÁNÍ OBJEKTŮ OBJEKTY PRO INFORMATICA POWERCENTER. váš partner na cestě od dat k informacím GTL GENERATOR NÁSTROJ PRO GENEROVÁNÍ OBJEKTŮ OBJEKTY PRO INFORMATICA POWERCENTER váš partner na cestě od dat k informacím globtech spol. s r.o. karlovo náměstí 17 c, praha 2 tel.: +420 221 986 390 info@globtech.cz

Více

Portál Značení tabáku Uživatelská příručka pro registrované uživatele

Portál Značení tabáku Uživatelská příručka pro registrované uživatele Portál Značení tabáku Uživatelská příručka pro registrované uživatele 2019 1 / 21 Uživatelská příručka pro registrované uživatele Historie dokumentu Datum Verze Komentář 8. 4. 2019 1.0 Základní verze Obsah

Více

DATABÁZE MS ACCESS 2010

DATABÁZE MS ACCESS 2010 DATABÁZE MS ACCESS 2010 KAPITOLA 5 PRAKTICKÁ ČÁST TABULKY POPIS PROSTŘEDÍ Spuštění MS Access nadefinovat název databáze a cestu k uložení databáze POPIS PROSTŘEDÍ Nahoře záložky: Soubor (k uložení souboru,

Více

Národní standard pro elektronické systémy spisové služby

Národní standard pro elektronické systémy spisové služby Národní standard pro elektronické systémy spisové služby Ing. Miroslav Kunt 29.11.2017 Národní standard pro essl NSESSS je prováděcí právní předpis zákona č. 499/2004 Sb., o archivnictví a spisové službě

Více

Registr IKTA. Příručka pro uživatele. Institut biostatistiky a analýz. Lékařské a Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity.

Registr IKTA. Příručka pro uživatele. Institut biostatistiky a analýz. Lékařské a Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity. Registr IKTA Příručka pro uživatele Vytvořil: Lékařské a Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity Obsah Práce s Registrem IKTA 3 1 Vstup do registru 3 2 Základní okno registru 4 3 Registrace nového

Více

Příručka uživatele HELPDESK GEOVAP

Příručka uživatele HELPDESK GEOVAP HELPDESK GEOVAP verze 1.2 11.11.2008 OBSAH 1 REGISTRACE DO HELPDESK...1 2 PŘIHLÁŠENÍ A ODHLÁŠENÍ...1 3 ZÁKLADNÍ OBRAZOVKA HELPDESK...2 4 PŘEHLED HLÁŠENÍ...2 5 ZALOŽENÍ NOVÉHO HLÁŠENÍ...3 6 ZOBRAZENÍ/EDITACE

Více

NDA, zadávací řízení na dodavatele technologií ICT a implementaci a vývoj SW Příloha č. 1, Technická specifikace

NDA, zadávací řízení na dodavatele technologií ICT a implementaci a vývoj SW Příloha č. 1, Technická specifikace NDA, zadávací řízení na dodavatele technologií ICT a implementaci a vývoj SW Příloha č. 1, Technická specifikace Předmětem veřejné zakázky je návrh a dodání technologií Národního digitálního archivu (dále

Více

Postup práce v KDS 1

Postup práce v KDS 1 Postup práce v KDS 1 PDU příjem a správa SIP balíčků... 3 1. Karanténa... 3 2. Zpracované... 4 3. Odmítnuté... 5 4. Import spisového plánu... 5 GDU Garantované digitální úložiště... 6 1. Zobrazení uložených

Více

MONITORING OBCHODNÍCH PARTNERŮ

MONITORING OBCHODNÍCH PARTNERŮ MONITORING OBCHODNÍCH PARTNERŮ NÁVOD PRO APLIKACI 1 Obsah: 1. Prvotní spuštění aplikace Část monitoring insolvenčního rejstříku 2. Hlavní okno 3. Monitorované subjekty 3.1 Skupiny monitorovaných subjektů

Více

5 Evidence manželských smluv

5 Evidence manželských smluv 5 Evidence manželských smluv 5.1 Společné vyhledávání v evidencích Společné vyhledávání v evidencích slouží k vyhledání evidovaných závětí, listin i smluv a to pouze vyhledáním podle rodného čísla a data

Více

MST - sběr dat pomocí mobilních terminálů on-line/off-line

MST - sběr dat pomocí mobilních terminálů on-line/off-line MST - sběr dat pomocí mobilních terminálů on-line/off-line Stručný přehled název: MST, software pro sběr dat mobilními terminály ve skladu (příjem, výdej, inventura) autor aplikace: FASK, spol. s r.o.,

Více

FAKULTA INFORMAČNÍCH TECHNOLOGIÍ SPOLEČNOST DECADIC PROJEKT FRAMETRIX

FAKULTA INFORMAČNÍCH TECHNOLOGIÍ SPOLEČNOST DECADIC PROJEKT FRAMETRIX FAKULTA INFORMAČNÍCH TECHNOLOGIÍ ÚSTAV INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ MANAGEMENT PROJEKTŮ SPOLEČNOST DECADIC PROJEKT FRAMETRIX SPECIFIKACE POŽADAVKŮ AUTOR DOKUMENTU JIŘÍ JANDA BRNO 15. března 2012 Obsah 1 Úvod........................................

Více

Postup práce v KDS 1

Postup práce v KDS 1 Postup práce v KDS 1 PDU příjem a správa SIP balíčků... 3 1. Karanténa... 3 2. Zpracované... 4 3. Odmítnuté... 5 4. Import spisového plánu... 5 GDU Garantované digitální úložiště... 6 1. Zobrazení uložených

Více

Příloha 1 Specifikace předmětu plnění

Příloha 1 Specifikace předmětu plnění Příloha 1 Specifikace předmětu plnění Centrální zpracování Etapa V Tvorba kontrolních výstupů 1 Obsah ETAPA V - TVORBA KONTROLNÍCH VÝSTUPŮ PRO VPO... 3 1.1. Koncepční shrnutí... 3 1.2. Obsahová náplň etapy

Více

Zpětná vazba od čtenářů 11 Dotazy 11 Zdrojové kódy ke knize 11 Errata 11 Typografické konvence použité v knize 12

Zpětná vazba od čtenářů 11 Dotazy 11 Zdrojové kódy ke knize 11 Errata 11 Typografické konvence použité v knize 12 Obsah Zpětná vazba od čtenářů 11 Dotazy 11 Zdrojové kódy ke knize 11 Errata 11 Typografické konvence použité v knize 12 Úvod do Microsoft SharePoint Foundation 2010 13 Základní pojmy používané v této knize

Více

Digitální stavební deník

Digitální stavební deník e den www.stavebnidenik.info Digitální stavební deník e den DIGITÁLNÍ STAVEBNÍ DENÍK www.stavebnidenik.info Digitální stavební deník je centralizovaný systém pro komplexní evidenci agendy stavebních deníků.

Více

Newsletter RIBTEC automatické aktualizace Praktická novinka v servisu a podpoře k softwaru RIBTEC od verzí 15.0

Newsletter RIBTEC automatické aktualizace Praktická novinka v servisu a podpoře k softwaru RIBTEC od verzí 15.0 1.1 Automatické aktualizace RIBTEC Pomocí nového Prostředí automatických aktualizací můžete udržovat Váš software stavební statiky RIBTEC od verzí 15.0 a vyšších na aktuálním stavu. Tento systémový nástroj

Více

Příloha č. 1, část 4 Kontrola souladu software s požadavky Národního standardu pro elektronické spisové služby

Příloha č. 1, část 4 Kontrola souladu software s požadavky Národního standardu pro elektronické spisové služby Příloha č. 1, část 4 Kontrola souladu software s požadavky Národního standardu pro elektronické spisové služby Zadavatel požaduje, aby dodaný ERMS byl ve shodě s platnou legislativou (zejména zákonem č.

Více

Obecná příručka IS o ISVS

Obecná příručka IS o ISVS Obecná příručka IS o ISVS Informační systém o informačních systémech veřejné správy verze 2.02.00 vypracovala společnost ASD Software, s.r.o. dokument ze dne 16. 11. 2016, verze 1.01 Obecná příručka IS

Více

Národní archivní portál: prezentace, výběr, postupy

Národní archivní portál: prezentace, výběr, postupy Národní archivní portál: prezentace, výběr, postupy Zbyšek Stodůlka Brno, 18. 4. 2017 Archivní portály Národní archivní portál v legislativě (od 2012) Národní archiv ( 46 odst. 3 zákona č. 499/2004 Sb.,

Více

CYCLOPE PRINT MANAGEMENT SOFTWARE- UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA

CYCLOPE PRINT MANAGEMENT SOFTWARE- UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA CYCLOPE PRINT MANAGEMENT SOFTWARE- UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA Obsah Cyclope Print Management Software- uživatelská příručka... 1 1. Přehled produktu... 2 2. Stručný popis produtku CPMS... 2 2.1. Stažení CPMS...

Více

RadioBase 3 Databázový subsystém pro správu dat vysílačů plošného pokrytí

RadioBase 3 Databázový subsystém pro správu dat vysílačů plošného pokrytí Databázový subsystém pro správu dat vysílačů plošného pokrytí RadioBase je datový subsystém pro ukládání a správu dat vysílačů plošného pokrytí zejména pro služby analogové a digitální televize a rozhlasu.

Více

ProArc. open source řešení pro produkci a archivaci digitálních dokumentů. Martina NEZBEDOVÁ Knihovna AV ČR, v. v. i., Praha nezbedova@knav.

ProArc. open source řešení pro produkci a archivaci digitálních dokumentů. Martina NEZBEDOVÁ Knihovna AV ČR, v. v. i., Praha nezbedova@knav. ProArc open source řešení pro produkci a archivaci digitálních dokumentů Martina NEZBEDOVÁ Knihovna AV ČR, v. v. i., Praha nezbedova@knav.cz INFORUM 2015: 21. ročník konference o profesionálních informačních

Více

Přínos SEKM pro NIKM

Přínos SEKM pro NIKM Start Přínos SEKM pro NIKM Ing. Roman Pavlík Výchozí stav Stav v době podání projektu NIKM základ softwarových aplikací z doby vzniku systému, tj. 1996 nezávislý provoz aplikací v lokálních sítích a na

Více

APS Administrator.ST

APS Administrator.ST APS Administrator.ST Rozšiřující webový modul pro APS Administrator Webové rozhraní sledování docházky studentů Instalační a uživatelská příručka 2004 2016,TECH FASS s.r.o., Věštínská 1611/19, Praha, www.techfass.cz,

Více

MBI - technologická realizace modelu

MBI - technologická realizace modelu MBI - technologická realizace modelu 22.1.2015 MBI, Management byznys informatiky Snímek 1 Agenda Technická realizace portálu MBI. Cíle a principy technického řešení. 1.Obsah portálu - objekty v hierarchiích,

Více

Národní standard pro elektronické systémy spisové služby. Miroslav Kunt, Národní archiv

Národní standard pro elektronické systémy spisové služby. Miroslav Kunt, Národní archiv Národní standard pro elektronické systémy spisové služby Miroslav Kunt, Národní archiv Národní standard V souvislosti s novou archivní legislativou zmocnění MV pro vydání Národního standardu pro elektronické

Více

Obrázek 1: Struktura programu z hlediska zapojení

Obrázek 1: Struktura programu z hlediska zapojení MANUÁL K PROGRAMU DBADVOKÁT Program byl vytořený za účelem třídění a uchovávání jednotlivých spisů (elektronické dokumenty [doc, xls, odt, pdf, xml,...], emaily a další důležité soubory) v centralním počítači

Více

ODBORNÁ KNIHOVNA ČESKÉ POJIŠŤOVNY ONLINE SW ŘEŠENÍ AIP SAFE

ODBORNÁ KNIHOVNA ČESKÉ POJIŠŤOVNY ONLINE SW ŘEŠENÍ AIP SAFE ODBORNÁ KNIHOVNA ČESKÉ POJIŠŤOVNY ONLINE SW ŘEŠENÍ AIP SAFE Ludmila Langová, AiP Safe Lenka Vavrušková, ČP Příspěvek se věnuje stručnému popisu systému AiP Safe a možnostem jeho využití pro archivaci,

Více

PROJEKT ELZA VZNIK PROGRAMU PRO ELEKTRONICKÉ ZPRACOVÁNÍ ARCHIVÁLIÍ MICHAL WANNER

PROJEKT ELZA VZNIK PROGRAMU PRO ELEKTRONICKÉ ZPRACOVÁNÍ ARCHIVÁLIÍ MICHAL WANNER PROJEKT ELZA VZNIK PROGRAMU PRO ELEKTRONICKÉ ZPRACOVÁNÍ ARCHIVÁLIÍ MICHAL WANNER ZÁKLADNÍ PRAVIDLA PRO ZPRACOVÁNÍ ARCHIVÁLIÍ Implementace: Legislativa (vyhláška č. 645/2004 Sb., ve znění novely 213/2012).

Více

PALSTAT s.r.o. systémy řízení jakosti PALSTAT CAQ verze. 3.00.01.09 Kontakty 08/2010. 1 Obsah

PALSTAT s.r.o. systémy řízení jakosti PALSTAT CAQ verze. 3.00.01.09 Kontakty 08/2010. 1 Obsah 1 Obsah 1 Obsah... 1 2 Úvod a spouštění SW Palstat CAQ... 2 2.1.1 Návaznost na další SW moduly Palstat CAQ... 2 2.2 Přihlášení do programu... 2 2.2.1 Stanovení přístupu a práv uživatele... 2 2.2.2 Spuštění

Více

Projekt informačního systému pro Eklektik PRO S EK. Řešitel: Karolína Kučerová

Projekt informačního systému pro Eklektik PRO S EK. Řešitel: Karolína Kučerová Projekt informačního systému pro Eklektik PRO S EK Řešitel: ÚVODNÍ ZPRÁVA ZADÁNÍ PROJEKTU Zefektivnění komunikace ve firmě Eklektik, a to především v oblasti informací o klientech a o tištěných materiálech

Více

Archiv elektronických dokumentů Zela

Archiv elektronických dokumentů Zela Archiv elektronických dokumentů Zela Instalace po rozbalení servisního balíčku 38 se automaticky spustí instalační program, který nainstaluje potřebné moduly pro provoz archivu dokumentů. Tyto moduly je

Více

přes webový prohlížeč pomocí P@wouka Ing. Tomáš Petránek tomas@petranek.eu

přes webový prohlížeč pomocí P@wouka Ing. Tomáš Petránek tomas@petranek.eu Open Sourceřešení správy studentských počítačových sítí na kolejích SU OPF Karviná aneb cesta, jak efektivně administrovat síť a její uživatele přes webový prohlížeč pomocí P@wouka Ing. Tomáš Petránek

Více

Nápověda pro vyplnění elektronického formuláře Oznámení o provedení asanace vytěženého jehličnatého dříví

Nápověda pro vyplnění elektronického formuláře Oznámení o provedení asanace vytěženého jehličnatého dříví Nápověda pro vyplnění elektronického formuláře Oznámení o provedení asanace vytěženého jehličnatého dříví Nápověda pro vyplnění elektronického formuláře Oznámení o provedení asanace vytěženého jehličnatého

Více

Národní digitální archiv 9. 11. 2010

Národní digitální archiv 9. 11. 2010 9. 11. 2010 Co je Národní digitální archiv - součást Národního archivu, která - řeší bezpečné, důvěryhodné a dlouhodobé uložení digitálních dokumentů vybraných veřejnými archivy za archiválie - odstraňuje

Více

Příručka pro vyhledávání v digitálním archivu Aip Safe III

Příručka pro vyhledávání v digitálním archivu Aip Safe III Příručka pro vyhledávání v digitálním archivu Aip Safe III OBSAH PŘÍRUČKA PRO VYHLEDÁVÁNÍ V DIGITÁLNÍM ARCHIVU AIP SAFE III OBSAH 1. UŽIVATELSKÉ ROZHRANÍ 1.1. HLAVNÍ STRÁNKA 1.2. HORIZONTÁLNÍ MENU 1.3.

Více

Průzkumník IS DP. Návod k obsluze informačního systému o datových prvcích (IS DP) vypracovala společnost ASD Software, s. r. o.

Průzkumník IS DP. Návod k obsluze informačního systému o datových prvcích (IS DP) vypracovala společnost ASD Software, s. r. o. Průzkumník IS DP Návod k obsluze informačního systému o datových prvcích (IS DP) vypracovala společnost ASD Software, s. r. o. dokument ze dne 13. 09. 2018, verze 1.00 Průzkumník IS DP Návod k obsluze

Více

Administrační systém ústředen MD-110

Administrační systém ústředen MD-110 SAS MD-110 Administrační systém ústředen MD-110 SAS MD-110 Administrační systém ústředen MD-110 Efektivní systém administrace poboček a parametrů ústředen Ericsson MD110 s přímou vazbou na telefonní seznam

Více

Čl. I. 1 Způsob vedení základní, druhotné. (3) Ústřední evidence Národního archivního dědictví

Čl. I. 1 Způsob vedení základní, druhotné. (3) Ústřední evidence Národního archivního dědictví Strana 2783 192 VYHLÁŠKA ze dne 8. června 2009, kterou se mění vyhláška č. 645/2004 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona o archivnictví a spisové službě a o změně některých zákonů Ministerstvo

Více

Katalog egon služeb verze: 0.01

Katalog egon služeb verze: 0.01 Katalog egon služeb verze: 0.01 Historie verzí Verze Datum Popis 0.01 20.7.2011 egon služby prototypu OBSAH 1 Úvod... 5 1.1 Členění dokumentu... 5 1.2 Třídy služeb... 5 1.3 SLA služeb... 6 1.3.1 SLA-01...

Více

Národní standard pro elektronické systémy spisové služby

Národní standard pro elektronické systémy spisové služby Národní standard pro elektronické systémy spisové služby Radek Pokorný, SOkA Hradec Králové součást Státního oblastního archivu v Zámrsku www.sokahk@volny.cz Potřeba standardu? Obecný radikální příklon

Více

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu V.9.3. Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Vzdělávací oblast: Inormatika a informační a komunikační technologie Vyučovací předmět: Informatika Ročník: 1. ročník + kvinta chápe a používá základní termíny

Více

Import se spouští v Číselníku zboží stiskem klávesové kombinace <Shift F6>. Zobrazí se parametry:

Import se spouští v Číselníku zboží stiskem klávesové kombinace <Shift F6>. Zobrazí se parametry: Tento popis se týká novějšího způsobu přenosu dat pomocí souborů ve formátu XML (obdobně platí i pro formáty CSV a XLS). Starší formát dat (DBF), funguje jiným způsobem a nebude nadále rozvíjen, kvůli

Více

E-learningovýsystém Moodle

E-learningovýsystém Moodle E-learningovýsystém Moodle Jan Povolný Název projektu: Věda pro život, život pro vědu Registrační číslo: CZ.1.07/2.3.00/45.0029 Co je to Moodle? - systém pro tvorbu a správu elektronických výukových kurzů

Více

Popis modulu... 2. Přístup k modulu... 2. Popis rozhraní... 2. Práce s rozhraním... 3. Selektor událostí... 3. Události na zařízení...

Popis modulu... 2. Přístup k modulu... 2. Popis rozhraní... 2. Práce s rozhraním... 3. Selektor událostí... 3. Události na zařízení... Modul Události Obsah Popis modulu... 2 Přístup k modulu... 2 Popis rozhraní... 2 Práce s rozhraním... 3 Selektor událostí... 3 Události na zařízení... 3 Události na vstupu zařízení... 3 Události v rozhraní...

Více

MIS. Manažerský informační systém. pro. Ekonomický informační systém EIS JASU CS. Dodavatel: MÚZO Praha s.r.o. Politických vězňů 15 110 00 Praha 1

MIS. Manažerský informační systém. pro. Ekonomický informační systém EIS JASU CS. Dodavatel: MÚZO Praha s.r.o. Politických vězňů 15 110 00 Praha 1 MIS Manažerský informační systém pro Ekonomický informační systém EIS JASU CS Dodavatel: MÚZO Praha s.r.o. Politických vězňů 15 110 00 Praha 1 Poslední aktualizace dne 5.8.2014 MÚZO Praha s.r.o. je certifikováno

Více

Základy práce s aplikací ecba / ESOP

Základy práce s aplikací ecba / ESOP Základy práce s aplikací ecba / ESOP Obsah 1. SYSTÉMOVÉ POŽADAVKY A REGISTRACE... 2 Nová registrace... 2 2. SPRÁVA PROJEKTŮ... 3 Horní lišta... 3 Levé menu... 4 Operace s projekty... 4 3. PRÁCE S PROJEKTEM...

Více

Outdoor Expert. Uživatelský manuál. Verze aplikace: OutdoorExpert_Manual.docx 1 /

Outdoor Expert. Uživatelský manuál. Verze aplikace: OutdoorExpert_Manual.docx 1 / Outdoor Expert Uživatelský manuál Verze aplikace: 1.0 28. 12. 2014 OutdoorExpert_Manual.docx 1 / 35 2015-01-01 Obsah 1 ÚVOD... 3 2 POPIS FUNKČNOSTÍ APLIKACE... 3 2.1 SPUŠTĚNÍ APLIKACE... 3 2.2 ZALOŽENÍ

Více

Software laktát technická a funkční specifikace

Software laktát technická a funkční specifikace Software laktát technická a funkční specifikace Určení aplikace: Cílem je vytvoření software (dále také aplikace ) k vyhodnocování a interpretaci vyšetření tzv. laktátové křivky zobrazující koncentraci

Více

Výzva k podání nabídek

Výzva k podání nabídek Výzva k podání nabídek Číslo zakázky (bude doplněno MPSV při uveřejnění): Název zakázky: Předmět zakázky (služba, dodávka nebo stavební práce): 8148 Pořízení elearningového prostředí Statutárního města

Více

OBSAH. Word. První spuštění a hlavní obrazovka Wordu 3 Základní nastavení Wordu 6 Kontrola pravopisu a mluvnice 8 Nastavení ukládání dokumentu 12

OBSAH. Word. První spuštění a hlavní obrazovka Wordu 3 Základní nastavení Wordu 6 Kontrola pravopisu a mluvnice 8 Nastavení ukládání dokumentu 12 OBSAH Word Uživatelské prostředí Wordu...................3 První spuštění a hlavní obrazovka Wordu 3 Základní nastavení Wordu 6 Kontrola pravopisu a mluvnice 8 Nastavení ukládání dokumentu 12 Vytvoření

Více

MODUL BIBLIOGRAFIE ASPI, a. s. 2006

MODUL BIBLIOGRAFIE ASPI, a. s. 2006 MODUL BIBLIOGRAFIE ASPI, a. s. 2006 OBSAH OBSAH 1. ÚVOD............................................................... 4 2. ZADÁNÍ DOTAZU...................................................... 6 Pole Forma

Více

Webová aplikace Znalostní testy online UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA

Webová aplikace Znalostní testy online UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA Webová aplikace Znalostní testy online UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA 2005 Lukáš Trombik OBSAH ÚVOD... 1 SPUŠTĚNÍ... 1 POPIS OVLÁDÁNÍ INFORMAČNÍHO SYSTÉMU... 1 POPIS KLIENTSKÉ ČÁSTI... 1 POPIS ADMINISTRÁTORSKÉ ČÁSTI...

Více

3. Software Bakaláři Kompletní školení

3. Software Bakaláři Kompletní školení 1. Software Bakaláři Aplikace spisová služba a Kniha úrazů 1. Jak nainstalovat aplikace 2. Spisová služba Legislativní východiska (zákon o archivnictví a příslušné vyhlášky) Karta spisové služby popis

Více

Kontextové dokumenty

Kontextové dokumenty Příručka uživatele systému Museion Kontextové dokumenty Autorská práva Copyright 2012-2015 MUSOFT.CZ, s.r.o.. Všechna práva vyhrazena. Tato příručka je chráněna autorskými právy a distribuována na základě

Více

Inthouse Systems s.r.o. Specifikace. Inthouse App a Inthouse Studio pro Siemens Climatix 6XX. Verze software 1.X. Revize dokumentu 6

Inthouse Systems s.r.o. Specifikace. Inthouse App a Inthouse Studio pro Siemens Climatix 6XX. Verze software 1.X. Revize dokumentu 6 Inthouse Systems s.r.o. Specifikace Inthouse App a Inthouse Studio pro Siemens Climatix 6XX Verze software 1.X Revize dokumentu 6 Datum 4. 11. 2016 Obsah Obsah 1 Úvod 2 Základní přehled systému 2 Inthouse

Více

45 Plánovací kalendář

45 Plánovací kalendář 45 Plánovací kalendář Modul Správa majetku slouží ke tvorbě obecných ročních plánů činností organizace. V rámci plánu je třeba definovat oblasti činností, tj. oblasti, ve kterých je možné plánovat. Každá

Více

Příloha č. 3 - Požadavky na elektronickou spisovou službu

Příloha č. 3 - Požadavky na elektronickou spisovou službu Příloha č. 3 - Požadavky na elektronickou spisovou službu Legislativní požadavky: Současné legislativní požadavky na elektronickou spisovou službu jsou: Zákon č. 499/2004 Sb. o archivnictví a spisové službě,

Více

RD.CZ : EVIDENCE DIGITALIZOVANÝCH DOKUMENTŮ A SLEDOVÁNÍ PROCESU ZPRACOVÁNÍ

RD.CZ : EVIDENCE DIGITALIZOVANÝCH DOKUMENTŮ A SLEDOVÁNÍ PROCESU ZPRACOVÁNÍ RD.CZ : EVIDENCE DIGITALIZOVANÝCH DOKUMENTŮ A SLEDOVÁNÍ PROCESU ZPRACOVÁNÍ Pavel Kocourek, Incad Praha Přestože mnohé knihovny v České republice digitalizují své dokumenty a další se na to chystají, neprobíhá

Více

PTÁČEK - velkoobchod. eshop. ZÁKAZNICKÝ pracovní postup

PTÁČEK - velkoobchod. eshop. ZÁKAZNICKÝ pracovní postup PTÁČEK - velkoobchod eshop ZÁKAZNICKÝ pracovní postup 2009 Obsah Úvod... 3 Autorizace... 3 Přihlášení... 4 Odhlášení... 4 Změna hesla editace uživatele... 4 Hlavní stránka Před přihlášením... 4 Výběr Produktu

Více

Registr 200x. Registr smluv 200x. Příručka uživatele. Stanislav Matz Tel. 777 046 086 e-mail: info@matz.cz w-stránky: www.matz.

Registr 200x. Registr smluv 200x. Příručka uživatele. Stanislav Matz Tel. 777 046 086 e-mail: info@matz.cz w-stránky: www.matz. Registr smluv 200x Příručka uživatele Stanislav Matz Tel. 777 046 086 e-mail: info@matz.cz w-stránky: www.matz.cz - 1 - Registr smluv 1. Stručný popis programu Program je určen pro Správy a údržby silnic

Více

DATABÁZE A SYSTÉMY PRO UCHOVÁNÍ DAT 61 DATABÁZE - ACCESS. (příprava k vykonání testu ECDL Modul 5 Databáze a systémy pro zpracování dat)

DATABÁZE A SYSTÉMY PRO UCHOVÁNÍ DAT 61 DATABÁZE - ACCESS. (příprava k vykonání testu ECDL Modul 5 Databáze a systémy pro zpracování dat) DATABÁZE A SYSTÉMY PRO UCHOVÁNÍ DAT 61 DATABÁZE - ACCESS (příprava k vykonání testu ECDL Modul 5 Databáze a systémy pro zpracování dat) DATABÁZE A SYSTÉMY PRO UCHOVÁNÍ DAT 62 Databáze a systémy pro uchování

Více