Pár připomínek k seminárkám

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Pár připomínek k seminárkám"

Transkript

1 Pár připomínek k seminárkám Obsah Co je dobré vědět, než začnete psát... 2 Struktura seminárky... 2 Co zásadně nedělat... 4 Slovníček... 5 Chyby... 6 Použitá literatura, zdroje... 7 Připomínky jsou stručné, řada věcí by měla být podrobněji vysvětlená. Na vyšce vám k tomu řeknou víc. Dobré je prozkoumat možnosti Wordu, zvláště záložky Odkazy a Revize. To, co tady uvádím, jsou většinou pravidla, kterými by se měly řídit vědecké práce. Skutečně závazné jsou jen citace (na ně platí norma). Ostatní věci jsou spíše zvykové. Záleží na domluvě a zvyku zadávajícího učitele. Pokud si nejste jistí, že tu nepíšu blbosti, podívejte se na nějaké diplomové nebo bakalářské práce (třeba tady: Poznámky a ukázky chyb jsou ze zkušenosti s opravami cizích seminárek.

2 Co je dobré vědět, než začnete psát - Ne každá seminárka, vyučujícím prezentovaná jako ukázková, je kvalitní (mnohdy se učiteli líbí třeba jen obrázky, nebo nadpisy, nebo pisatel/ka). - Vyberte si téma, které vás zajímá. Většinou jste jediní čitatelé. Navíc přemlouvat se k psaní je těžké. Přemlouvat se k psaní něčeho, co mě ale vůbec nezajímá, je vyčerpávající. - Pište tak, jako byste to někomu říkali. Třeba si nápady namluvte do mp3. Nejhorší jsou šroubované, složité věty, plné zbytečných cizích slov. Platí pravidlo: Kdo tématu rozumí, je schopen ho vysvětlit i prvňákovi. Používejte jednoduché věty. Je to čtivé, přehledné a nebudete mít chyby v čárkách. - Už Komenský (nebo že by Lao c?) říkal, že jeden obrázek vydá za tisíc slov. Než něco složitě popisovat, radši použijte obrázek nebo schéma. Ve Word 2003 a výš je krásný nástroj Vložení SmartArt. Při výčtech je vhodné používat odrážky. - Je dobré dát práci přečíst někomu, kdo se v dané problematice nevyzná. Pokud nechápe, nebo po 5 min snažení přestane číst, je seminárka špatně napsaná. Pocit to je přece jasné, to ví každý blbec je velice nebezpečný. Třeba když budete psát o Revoluci, tak tam musíte napsat rok, protože každý čtenář si pod tím představí něco jiného (1789, 1848, 1917). Nebo třeba ATP (tenis, chemie, firma)? - Pokud máte dost sebevědomí a času, tak si po sobě práci přečtěte s týdenním odstupem (času není nikdy dost, takže na tuhle radu zapomeňte). Struktura seminárky Většinou zadávající řekne, co v seminárce chce. U diplomových prací je to dáno předpisem. Část Popis Titulní strana někdy je daná, většinou se tvořivosti meze nekladou. Mělo by tam být: Název práce, předmět, jméno pisatele, třída, datum odevzdání nemá číslo stránky Prohlášení podepisujete, že jste práci neopsali. na netu je řada prohlášení, stačí si je vygooglit. U seminárek mi připadá zbytečné, většinou se jedná o kompilačky (splácané cizí texty), ale budiž. nečísluje se, nedává se do obsahu Poděkování to se dělá jen u velkých prací, u běžných seminárek působí směšně. Jde to zahrnout do závěru, nebo úvodu, že vám někdo pomohl. Ale pozor! Mr. Googlovi, poskytovateli připojení a autorovi klávesových zkratek neděkovat! Anotace podle anotace by čitatel měl vědět, jestli ho vaše práce zajímá, jestli má číst dál je to stručné vysvětlení, shrnutí, o čem práce je a co v textu máte. Píše se v trpném rodě, nikoho neoslovujeme. Pište to tak jednoduše, abyste to dokázali přeložit do angličtiny. Ona se většinou i v angličtině uvádí. Nečísluje se, nemá číslo stránky. Někdy se odevzdává na volném papíře. Obsah Udělat automaticky. Word to umí, tak proč toho nevyužít Do obsahu se předchozí položky nedávají. Začíná se Úvodem. Úvod Úvod je jako Nadpis 1, ale pozor bez čísla. Stránky se číslují až odtud, ale začíná se číslem listu v pořadí. Např. Titulní strana, Anotace, Obsah, Úvod. Takže úvod bude mít číslo strany 4. Troufám si říct, že Úvod je nejdůležitější část práce. V úvodu musí být:

3 - co chcete psát (vybral/a jsem si téma..., protože; většinou je to nějaká okecávačka, že nás to jako zajímá všichni víme, že téma jsme si nevybrali, protože jsme byli za školou, a nic lepšího na nás nezbylo). - proč to chcete psát (chci ukázat, chci zjistit, zajímá mě...) - jak to chcete psát (v první kapitole popíši..., v druhé ukážu...použiji metodu... provedl/a jsem průzkum) - cíl práce 1. co je cílem práce, co od seminárky očekáváme (ověřím si..., najdu odpověď na otázku..., přesvědčím se...). On ten cíl je hodně těžké napsat. Když to má pisatel hodit na papír, většinou mu dojde, že neví, co chce psát. V momentě, kdy si pořádně uvědomíte a zformulujete cíl, máte 50 % seminárky hotové. Pak už to jde skoro samo. U cíle práce používejte slovesa: chci udělat přehled, najít, zjistit, potvrdit,... Dobré je, když je cíl kontroverzní jako že si něco myslíte a v práci zjišťujete, jestli je to pravda. Úvod má čitatele chytnout, napnout, donutit, aby pokračoval ve čtení. V úvodu se nepoužívá literatura, ani poznámky pod čarou. Dobrý trik je v úvodu se opřít o nějaký citát, motto. Text v kapitolách 2. Jednotlivé kapitoly, podkapitoly a podpodkapitoly. Není na to pravidlo, ale opticky na 20 stran mohou být tak 3 4 kapitoly. Víc je moc, míň zas působí jako esej. Čísluje se zpravidla tzv. víceúrovňovým číslováním Kapitola Podkapitola Podpodkapitola. 6. Vyšší úroveň se nedoporučuje. Dělení má pomoct k přehlednosti textu, ne k jeho rozbití a nečitelnosti. Závěr Přílohy 7. Aspoň na půlku A4. V podstatě jde o poplácání se po zádech, jací jste úžasní, že jste při psaní neskončili na antidepresivech. Mělo nebo mohlo by tam zaznít: 8. že jste cíl splnili, nebo když nesplnili, tak proč 9. jestli je výsledek takový, jaký jste čekali (třeba když jste si chtěli něco ověřit) 10. jak se pracovalo s literaturou, kdo vám pomohl 11. co vás překvapilo 12. co byste udělali jinak, popř. jak by to šlo líp udělat 13. jak a v čem by se dalo dál pokračovat, kdybyste z toho chtěli udělat třeba SOČ Přílohy se číslují, nemají čísla stránek, ale jsou součástí obsahu 16. Pravidlo zní: 17. Co je větší, než půl A4 (nebo spíš 1/3 A4), to patří do příloh. 18. Dokumenty, skeny všeho možného, výpisy, seznamy...velké podrobné tabulky

4 Co zásadně nedělat 1) Používat fráze a klišé. Třeba v úvodu napsat: Téma jsem si vybral, protože je mi blízké. Cílem mé práce je rozšířit si obzory. Ono vůbec v úvodu se takové věci vyskytují často. Hlavně první věta bývá hodně těžká. Řada prací začíná stejně nebo podobně. Třeba V dnešním přetechnizovaném světě... Dokonce jsem slyšela, jak vyučující radí studentce na vyšce, aby svou práci začala větou V dnešním turbulentním světě. (Začíná tak snad každá druhá práce z ekonomie, šílenka). 2) Neshazujte se! Není nic horšího, než když se v seminárce objeví věta: No, moc tomu nerozumím... Neumím to líp vysvětlit... Měl/a jsem udělat a neudělal/a... A podobné blbiny. Udělali jste všechno, co jste mohli (stokrát opakovaná lež se stává pravdou, a musíte jí uvěřit hlavně vy, učiteli je to stejně fuk) a výsledek je úžasný. 3) No vlastně je něco horšího gramatické chyby. Existuje nástroj ve Wordu, jmenuje se to Revize Pravopis a gramatika. A pokud během základní a střední školy jste si toho nevšimli a učitelé IT vás na to neupozornili, tak něco není v pořádku. Využívejte ho. Červená vlnovka ukazuje, že Word podtržené slovo nezná. Většinou ukazuje na nějakou hrubku. Ale pozor! Ne všechny hrubky odhalí. Holky pletli nechá bez povšimnutí, protože obě slova zná. Ale když se jmenujete Swojtka, tak klidně podtrhne vaše příjmení, protože vás nezná. Kdo má novější verzi Wordu, tak ty zelené vlnovky, ty nejsou na ozdobu. Ty ukazují, že někde ve větě chybí čárka, nebo je tam nějaká stylistická chyba (není shoda podmětu s přísudkem apod.). 4) Chyby v použití písem. Word nabízí řadu krásných písem, ale používá se Times Roman 12, na nadpisy občas Arial. Existuje tzv. patkové a bezpatkové písmo. Tištěné věci se píší patkovým, protože ty patičky dělají optickou lajnu, po které vedou oči. Naopak v PowerPointu je nevhodné, protože se díky tomu při promítání slova slívají. V prezentaci je lepší použít bezpatkové písmo, např. Arial. Další věc je zvýrazňování. Bold působí vulgárně, používá se jen v nadpisech, podtrhávání taky není vhodné (je vyhrazeno pro hypertextové odkazy). V oficiálních pracích je jako jediný způsob zvýraznění povolena kurzíva. 5) Říct si, že to stejně nikdo nečte. Odevzdala jsem hromadu seminárek, které nikdo nečetl, a strávila nad nimi mraky času. A zcela nečekaně tu, kterou jsem odflákla, protože mě to přestalo bavit, vyučující přečetl a nelíbila se mu. 6) A co nedělat při samotném psaní NEPOUŽÍVAT MEZERNÍK A ENTER!!!! Mezerník je na mezery, ne na odstrkování slov doprostřed stránky, na to je Zarovnání odstavce nebo Tabelátor. Enter se používá na konci odstavce. Na ostatní věci je tu třeba Vložit Konec stránky. Nebo Odstavec svázat řádek s následujícím. Někdy je třeba možné použít tabulku, kterou neohraničíte, takže to vypadá jako sloupečky a můžete tak slova umístit do prostoru. Příklad Ahoj Tady to je tabulka Má tři sloupce A má tři řádky.

5 Slovníček Zkušení pisatelé, popř. vyučující, rádi hážou slovy jako je citace, zdroj a podobně. Následující věty jsou pro představu, o co jde. Pořadí volím náhodné, není to nijak logicky uspořádané. *Plagiát velice populární slovo. Hlavně před volbami do čehokoliv, kdy je potřeba zdiskreditovat někoho (v politice politika, na vyšce nějakého toho docenta). Jde o práci nebo část práce, kterou někdo odněkud opsal a neuvedl, odkud. Dřív stačilo sehnat si a opsat práci z jiné školy, nebo práci staršího sourozence, a nikdo na to nepřišel. Teď jsou prográmky, které porovnají texty a řeknou, že vaše práce je z 80 % zkopírovaná z wikipedie. Ale nebojte se, učitelé na SŠ zpravidla tyto programy neznají, a mnohdy ani nevědí, že existují. *Zdroj to je knížka, www stránka, časopis, odkud danou informaci máte. Zdroje se uvádí na konci práce, píše se to jako Literatura, Použité zdroje, Bibliografie a je nutné, aby každý, kdo se na zdroj podívá, byl schopen tu vaši informaci v něm najít. Takže zdroj: wikipedia.cz není zdroj, protože fakt nevím, jak bych takhle našla třeba informace o...(doplň téma své práce). Než člověk získá cit pro to, kdy uvést zdroj, může se řídit jednoduchým pravidlem: Zdroj uvádím za větami, o kterých mi někdo může říct, že je to blbost. Zdroj uvádím vždycky tam, kde je datum, číslo, nějaký údaj, jméno. Způsob zápisu zdrojů je o pár řádků níže. *Citace je to doslovný přepis textu nebo slov, co někdo řekl. Jágr po zápase na otázku, jestli slaví Vánoce, řekl: Tak určitě. V učebnici chemie je napsáno: Pokusy smí provádět... Citace se píše do uvozovek a kurzívou. A je třeba, aby tady stoprocentně bylo napsané, kde tu větu najdu. *Poznámka pod čarou tajná zbraň humanitních vědců. Existuje několik přístupů k ní. Buď se jedná o místo, kam narvat podrobnosti, které by zbytečně znepřehledňovaly text. Třeba když uvedete, že Hulka vymyslel Sten Lee 1. A pak chcete psát už jenom o Hulkovi, tak do poznámky dáte, kdo to je Sten Lee. Poznámky se vkládají přes Odkazy Poznámky pod čarou. Druhá možnost, co s nimi, je uvádět v poznámkách zdroje 2. Dělají to hlavně historici a celé té záležitosti s poznámkami pod čarou říkají poznámkový aparát. *Metodika - Jde o to, že řada prací na vysoké škole musí mít nějakou část, kterou pisatel dělá sám. Týká se to ale třeba taky SOČky, ale můžete mít i takovou seminárku, nebo ročníkovou práci. Příklad: Třeba se budu chtít přesvědčit, že 70 % studentů SŠ je počítačově negramotných (pozorný čtenář postřehl, že se jedná o cíl práce). A v metodice popíšu, jak to provedu. Že se postavím do vchodu do jídelny, budu se ptát každého druhého studenta, nebo udělám dotazník a rozdám sto lidem, udělám anketu na FB. Když by potom někdo dělal stejný 1 Sten Lee: Stan Lee (nar. 1922, New York), celým jménem Stanley Martin Lieber, je americký komiksový spisovatel, redaktor, herec, producent, vydavatel, televizní osobnost, bývalý prezident a předseda společnosti Marvel Comics. 2 Viz

6 výzkum na druhé straně republiky, tak s tou mojí metodikou, aniž by se mě na cokoliv ptal, musí udělat stejný průzkum. Výsledky se mohou lišit, ale pokud je dobře udělaná metodika, tak se většinou neliší. Metodika je vlastně takový postup How to do. Metoda pak je, co použiji. Např. třeba metodu rozhovoru s učitelem IT, test pro žáky, anketu atd. Chyby Zkopírovat někde z netu nějakou nesmyslnou větu nebo složitě napsanou. I když učitelka, co to opravuje, nezná internet, přece jen zná trochu vás a váš styl psaní. A když ještě navíc sedí v kabinetě s někým, kdo počítačům trochu rozumí, můžete mít problém. Příklad: Dejte si do googlu tohle: utajením komunikace prostřednictvím ukrytí zprávy. Takovou větu byste určitě nepoužili v běžné mluvě. Učitel okamžitě pozná, že jste to zkopírovali. Používat zdroje nevalné kvality. Když budete psát o černých dírách, necitujte Spirit. V případě, že budete popisovat účinky halucinogenních drog,tak neopisujte článek z Žena a život. I wikipedie je sporná. Je to úžasný zdroj informací, řada věcí je tam moc hezky napsaná, ale nemáte jistotu, že tam není chyba. Dobré je mít nějakou knížku. Na rozdíl od internetu je tištěná literatura přece jen kontrolovaná. Učebnice je taky zdroj. Obrázky nejsou označené. Není tam zdroj. Nekvalitní obrázky. I kdyby na obrázku byla třeba bota, tak by tam měl být popisek. Obr. 2 Bota. Popisek musí být stručný a výstižný. Než rozmazaný obrázek, tak to radši žádný. Většinou se dělá chyba v tom, že zkopírujete obrázek z náhledu. Když jej rozkliknete, bude větší a kvalitnější. Příklad: Obr. 1 Přenos dat mezi dvěma počítači (5) 4) Za každou cenu napsat všechno, co najdu. Je těžké vyhodit odstavec, který jste skládali dvě hodiny. Ale někdy je to potřeba. Není dobré zabíhat do podrobností, nebo nechat v seminárce informace, které se sice zpočátku hodily, ale ve finále jsou k ničemu. 5) za viz se nepíše tečka. Je to sloveso něco jako hleď.

7 Použitá literatura, zdroje Tohle je postrach i pro vysokoškoláky, takže drobné chyby v tomhle jsou na střední škole omluvitelné. Všechny zdroje se musí objevit v textu. Takže když použiji citaci z knížky od Borovského, tak nestačí ji mít v seznamu na konci, ale někde v textu se musí objevit informace z ní. Pak vlastními slovy popíšu fungování Enigmy s tím, že urychlila válku o tři roky (o tom se dá pohádat), a dodám obrázek Příklad: V knížce Borovský píše: A nebudu hřmít. Ne a ne. Co z toho mám? [1] Někteří historici se domnívají, že díky Enigmě skončila válka o 3 roky dřív [2]. Na následujícím obrázku je test z matiky (viz Obrázek 1). Obrázek 1 Písemka z matiky [3] Použitá literatura [1] Borovský, K. J. Křest Svatého Vladimíra: legenda z ruské historie. Praha : Hejda & Tuček, [2] Vrba, O. Souboj s nacistickou Enigmou nastartoval éru počítačů. E15.cz [online] 2012 [cit ] Dostupné z WWW:< nacistickou-enigmou-nastartoval-eru-pocitacu #utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink> [3] Meme ve škole. Blog. [online] 2012 [cit ] Dostupné z WWW:<

8 Když udáváte literaturu pomocí poznámek pod čarou, tak by to vypadalo takhle: V knížce Borovský 3 píše: A nebudu hřmít. Ne a ne. Co z toho mám?. Někteří historici se domnívají, že díky Enigmě skončila válka o 3 roky dřív 4. Na následujícím obrázku je test z matiky (viz Obrázek 1). Použitá literatura (tady by bylo řazení podle abecedy, bez čísel) Borovský, K. J. Křest Svatého Vladimíra: legenda z ruské historie. Praha : Hejda & Tuček, Vrba, O. Souboj s nacistickou Enigmou nastartoval éru počítačů. E15.cz [online] 2012 [cit ] Dostupné z WWW:< enigmou-nastartoval-eru-pocitacu #utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink> Do seznamu literatury ne NEpíšou tituly (RNDr. Prof. a podobně). Správně by se mělo uvádět i ISBN, to je takové rodné číslo knížky. ISSN mají některé www. Koho extra zajímá, co se kde v jakém pořadí píše, podívejte se na Existuje online generátor citací : musíte se zaregistrovat, ale je to fajn nástroj. Ve Wordu 2003 a výš je přímo nástroj pro citace Odkazy Vložit citaci, tam je tabulka, sama vás navede, co kam napsat a nakonec dáte Bibliografie. Všechno se vyrobí automaticky. 3 Borovský, K. J. Křest Svatého Vladimíra: legenda z ruské historie. str Vrba, O. Souboj s nacistickou Enigmou nastartoval éru počítačů.

Celá práce musí být tisknutelná to znamená: všechny obrázky, formuláře, tabulky atd. (které nelze do práce vložit) budou naskenované.

Celá práce musí být tisknutelná to znamená: všechny obrázky, formuláře, tabulky atd. (které nelze do práce vložit) budou naskenované. Pokyny pro vypracování maturitní práce pro školní rok 2014/2015 Při vypracování práce se řiďte následujícími pokyny. Charakteristika jednotlivých částí práce 1. Titulní strana (nečísluje se stránka ani

Více

Pokyny pro vypracování maturitní práce pro školní rok 2017/2018

Pokyny pro vypracování maturitní práce pro školní rok 2017/2018 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace Pokyny pro vypracování maturitní práce pro školní rok 2017/2018 Při vypracování práce se řiďte následujícími

Více

Formální úprava bakalářských a diplomových prací. Univerzita Karlova v Praze Husitská teologická fakulta

Formální úprava bakalářských a diplomových prací. Univerzita Karlova v Praze Husitská teologická fakulta Formální úprava bakalářských a diplomových prací Odevzdání práce Univerzita Karlova v Praze Husitská teologická fakulta Bakalářské a diplomové práce se odevzdávají na Studijním oddělení UK HTF a to ve

Více

Problematika zaměstnanosti

Problematika zaměstnanosti Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Břeclav, sady 28. října 1 Problematika zaměstnanosti (seminární práce ze Základů společenských věd) Zpracovala: Alena Nováková Třída: 8.A Břeclav,

Více

STRUKTURA MATURITNÍ PRÁCE

STRUKTURA MATURITNÍ PRÁCE STRUKTURA MATURITNÍ PRÁCE Přední strana obalu (fólie) Přední strana desek absolventské práce Titulní strana Abstrakt, resumé 5 až 7 vět, které charakterizují AP, metody, cíle, strukturu ap., není v ich

Více

POKYNY PRO ZPRACOVÁNÍ MATURITNÍ PRÁCE

POKYNY PRO ZPRACOVÁNÍ MATURITNÍ PRÁCE Integrovaná střední škola hotelového provozu, obchodu a služeb, Příbram Gen. R. Tesaříka 114, 261 01 Příbram I, IČ: 00508268, e-mail: iss@pbm.czn.cz, www:iss.pb.cz POKYNY PRO ZPRACOVÁNÍ MATURITNÍ PRÁCE

Více

Příloha č. 1 k Vyhláška rektora č. 01/2011 o bakalářských pracích

Příloha č. 1 k Vyhláška rektora č. 01/2011 o bakalářských pracích Příloha č. 1 k Vyhláška rektora č. 01/2011 o bakalářských pracích Struktura písemné práce Z formálního hlediska by bakalářská práce měla splňovat požadavky kladené na psaní odborných publikací, tzn. přehlednost,

Více

Formální úprava bakalářských a diplomových prací Univerzita Karlova, Husitská teologická fakulta

Formální úprava bakalářských a diplomových prací Univerzita Karlova, Husitská teologická fakulta Formální úprava bakalářských a diplomových prací Univerzita Karlova, Husitská teologická fakulta Odevzdání práce Bakalářské a diplomové práce se odevzdávají prostřednictvím webového rozhraní SIS na adrese

Více

Takhle píšu esej! Manuál. A. Obsah práce. 1. Práce obsahuje následující části: 2. Obecné informace k podobě eseje

Takhle píšu esej! Manuál. A. Obsah práce. 1. Práce obsahuje následující části: 2. Obecné informace k podobě eseje A. Obsah práce Takhle píšu esej! Manuál 1. Práce obsahuje následující části: Obálka Titulní list Obsah Úvod Vlastní text Závěr Zdroje Doslov Pořadí jednotlivých částí se musí dodržet tak, jak je to zde

Více

SCHOPNOSTI A DOVEDNOSTI, KTERÉ BY MĚL ŽÁK ZÁVĚREČNOU PRACÍ PROKÁZAT

SCHOPNOSTI A DOVEDNOSTI, KTERÉ BY MĚL ŽÁK ZÁVĚREČNOU PRACÍ PROKÁZAT ROČNÍKOVÉ PRÁCE ROČNÍKOVÉ PRÁCE JSOU PROJEKTEM NAŠÍ ŠKOLY, KTERÝ JE URČEN PRO ŽÁKY 9. TŘÍD. HLAVNÍM CÍLEM JE NAUČIT SE VYUŽÍVAT ZÍSKANÉ POZNATKY V PRAXI A VHODNĚ DOPLNIT UČIVO ZÁKLADNÍ ŠKOLY. KAŽDÝ ŽÁK

Více

Gymnázium a Střední odborná škola Moravské Budějovice. Pravidla pro tvorbu seminárních a maturitních prací

Gymnázium a Střední odborná škola Moravské Budějovice. Pravidla pro tvorbu seminárních a maturitních prací Gymnázium a Střední odborná škola Moravské Budějovice Pravidla pro tvorbu seminárních a maturitních prací Obsah 1. Rychlý přehled... 3 1.1. Vzhled stránky:... 3 1.2. Formát nadpisů:... 3 1.3. Formát odstavcového

Více

Závazný předpis pro zpracování výsledků praktické maturitní zkoušky

Závazný předpis pro zpracování výsledků praktické maturitní zkoušky Závazný předpis pro zpracování výsledků praktické maturitní zkoušky Odevzdání práce Konečný termín:- 30 dnů před termínem praktické maturitní zkoušky. V písemné podobě bude práce odevzdána ve dvou exemplářích

Více

Pravidla pro formální úpravu textu seminárních prací

Pravidla pro formální úpravu textu seminárních prací Pravidla pro formální úpravu textu seminárních prací Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Mladá Boleslav, B. Němcové 482 - s využitím ČSN 01 6910 Jednotná struktura práce: TITULNÍ

Více

www.zlinskedumy.cz Pracovní list VY_32_INOVACE_33_19 Databáze Databáze Databáze Ing. Petr Vilímek

www.zlinskedumy.cz Pracovní list VY_32_INOVACE_33_19 Databáze Databáze Databáze Ing. Petr Vilímek VY_32_INOVACE_33_19 Pracovní list Škola Název projektu, reg. č. Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Téma Tematická oblast Střední průmyslová škola Zlín Inovace výuky prostřednictvím ICT v

Více

Pokyny k závěrečné maturitní práci

Pokyny k závěrečné maturitní práci 1 Rozsah práce Pokyny k závěrečné maturitní práci Minimální rozsah práce je 15 stran textu (strany se počítají od titulní strany po poslední stranu závěru! Seznamy a přílohy se do počtu nezahrnují!) +

Více

Pravidla a metodické pokyny pro zpracování a odevzdání bakalářské/diplomové práce

Pravidla a metodické pokyny pro zpracování a odevzdání bakalářské/diplomové práce Pravidla a metodické pokyny pro zpracování a odevzdání bakalářské/diplomové práce Vedoucí základních součástí (kateder/ústavů) jsou povinni seznámit studenta se všemi okolnostmi pro vypracování a odevzdání

Více

dokumentu, respektive oddílu (více o oddílech v další kapitole). Nemůžeme

dokumentu, respektive oddílu (více o oddílech v další kapitole). Nemůžeme Microsoft Office IV Sloupce Chtěli bychom psát školní noviny a máme pocit, že jsou málo profesionální. Chtěli bychom využít možnost psaní v několika sloupcích. Nastavíme si na stránce místo jednoho sloupce

Více

Základní škola Kunratice

Základní škola Kunratice Základní škola Kunratice P řed š k o l n í 4 2 0 / 5, 1 4 8 0 0 P rah a 4 Kun r a t i c e Oborová práce Obor Název práce Žák: Jméno a příjmení žáka Vedoucí práce: Školní rok: 2014/2015 Čestné prohlášení

Více

Pokyny k vypracování absolventské práce

Pokyny k vypracování absolventské práce Základní škola a Mateřská škola Bělá pod Pradědem, příspěvková organizace tel.: 584 412 084 e-mail: zsadolfovice@jen.cz Adolfovice 170 web: http://zsadolfovice.cz IČO: 75029456 790 01 Jeseník Pokyny k

Více

Pokyny pro vypracování maturitního projektu

Pokyny pro vypracování maturitního projektu Pokyny pro vypracování maturitního projektu Prostudujte si prosím pečlivě následující pokyny k vypracování maturitního projektu. Maturitní projekt musí obsahovat: 1. Titulní strana (nečísluje se) Obsahuje:

Více

Formální stránka maturitní práce ( Kuchařka ) Jaromír Hanzal SGJŠ 2014

Formální stránka maturitní práce ( Kuchařka ) Jaromír Hanzal SGJŠ 2014 Formální stránka maturitní práce ( Kuchařka ) Jaromír Hanzal SGJŠ 2014 Základy úspěchu Nastudování Pokynů a pravidel pro psaní maturitní práce Dodržení tématu Dodržení rozsahu Samostatná práce Dodržení

Více

OBECNÉ POŽADAVKY K MATURITNÍ PRÁCI

OBECNÉ POŽADAVKY K MATURITNÍ PRÁCI Gymnázium Dr. J. Pekaře Mladá Boleslav OBECNÉ POŽADAVKY K MATURITNÍ PRÁCI Datum a rok vytvoření: 4. 9. 2010 Gymnázium Dr. J. Pekaře, Mladá Boleslav, Palackého 211 1. Obecné požadavky na obsah a jazykovou

Více

Gymnázium Dr. J. Pekaře Mladá Boleslav PRAVIDLA PRO PSANÍ MATURITNÍ PRÁCE

Gymnázium Dr. J. Pekaře Mladá Boleslav PRAVIDLA PRO PSANÍ MATURITNÍ PRÁCE Gymnázium Dr. J. Pekaře Mladá Boleslav Maturitní práce PRAVIDLA PRO PSANÍ MATURITNÍ PRÁCE Předmět: Např. Český jazyk a literatura Datum a rok odevzdání: xx. x. 2016 Jméno a příjmení: Jan NOVÁK Ročník:

Více

POKYNY PRO VYPRACOVÁNÍ BAKALÁŘSKÉ A DIPLOMOVÉ PRÁCE

POKYNY PRO VYPRACOVÁNÍ BAKALÁŘSKÉ A DIPLOMOVÉ PRÁCE POKYNY PRO VYPRACOVÁNÍ BAKALÁŘSKÉ A DIPLOMOVÉ PRÁCE na Fakultě životního prostředí UJEP v Ústí nad Labem. 1. Bakalářská a diplomová práce se odevzdává ve třech výtiscích v pevné vazbě. Práce musí být svázaná

Více

Standard ročníkové práce

Standard ročníkové práce Standard ročníkové práce Formální úprava, pokyny k technickému zpracování odborné předměty Spedice, doprava vyučovací předměty a přeprava, Logistika, Firemní logistika, Dopravní zeměpis, Zbožíznalství,

Více

METODIKA PSANÍ SEMINÁRNÍ PRÁCE

METODIKA PSANÍ SEMINÁRNÍ PRÁCE METODIKA PSANÍ SEMINÁRNÍ PRÁCE I. Obsah seminární práce strana 1: úvodní strana (VIZ PŘÍLOHA NA KONCI) strana 2: prohlášení (VIZ PŘÍLOHA NA KONCI) strana 3: poděkování vedoucímu (VIZ PŘÍLOHA NA KONCI)

Více

Způsob zpracování a pokyny k obsahu a rozsahu maturitní práce

Způsob zpracování a pokyny k obsahu a rozsahu maturitní práce Způsob zpracování a pokyny k obsahu a rozsahu maturitní práce 1 Způsob zpracování práce Práce bude odevzdána ve stanoveném termínu, a to ve dvou formách: a) Dva výtisky ve svázané podobě dle uvážení studenta

Více

Pokyny k vypracování

Pokyny k vypracování Střední odborná škola, Frýdek-Místek, příspěvková organizace Lískovecká 2089, 738 01 Frýdek-Místek Pokyny k vypracování dlouhodobé práce - praktické maturitní práce Základní pravidla psaní odborné práce

Více

DESATERO TEXTOVÉ ČÁSTI MATURITNÍHO PROJEKTU

DESATERO TEXTOVÉ ČÁSTI MATURITNÍHO PROJEKTU DESATERO TEXTOVÉ ČÁSTI MATURITNÍHO PROJEKTU 1 ÚVODNÍ ČÁST PRÁCE Úvodní část práce obsahuje titulní stránku, abstrakt, prohlášení, poděkování a obsah. Úvodní stránky se nečíslují, číslují se stránky až

Více

FORMÁLNÍ POŽADAVKY NA VYPRACOVÁNÍ SEMINÁRNÍ PRÁCE

FORMÁLNÍ POŽADAVKY NA VYPRACOVÁNÍ SEMINÁRNÍ PRÁCE FORMÁLNÍ POŽADAVKY NA VYPRACOVÁNÍ SEMINÁRNÍ PRÁCE Vypracováním seminární práce žák prokazuje schopnost sestavit odborný text delšího rozsahu, pracovat s odbornou literaturou i dalšími informačními zdroji

Více

Pravidla vypracování maturitní práce

Pravidla vypracování maturitní práce Střední zahradnická škola Rajhrad, příspěvková organizace, Masarykova 198, 664 61 Rajhrad Pravidla vypracování maturitní práce (dále jen Práce ) pro školní rok 2016-2017 Pro obor: Zahradnictví 41-44-L/51

Více

Položky diplomové práce

Položky diplomové práce Kompletace práce Položky diplomové práce Povinné položky ročníkové práce jsou uvedeny tučně: Přední strana desek Titulní strana (započítává se do číslování stran) Prohlášení o samostatném zpracování práce

Více

Odborná práce. zásady vypracování odborných prací

Odborná práce. zásady vypracování odborných prací Odborná práce zásady vypracování odborných prací úvodní list/y obsah úvod vlastní práce Obvyklá struktura část teoretická, empirická, metodická jsou v určitém poměru závěr odborné prameny přílohy Rozsah

Více

Vyšší odborná škola, Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Kopřivnice, příspěvková organizace. Střední odborná škola MATURITNÍ PRÁCE

Vyšší odborná škola, Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Kopřivnice, příspěvková organizace. Střední odborná škola MATURITNÍ PRÁCE Vyšší odborná škola, Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Kopřivnice, příspěvková organizace Střední odborná škola MATURITNÍ PRÁCE název práce Obor: Třída: Školní rok: jméno a příjmení autora

Více

Pravidla vypracování maturitní práce

Pravidla vypracování maturitní práce Střední zahradnická škola Rajhrad, příspěvková organizace, Masarykova 198, 664 61 Rajhrad Pravidla vypracování maturitní práce (dále jen Práce ) Pro školní rok 2017-2018 Pro obor: Zahradnictví 41-44-L/51

Více

www.zlinskedumy.cz Pracovní list VY_32_INOVACE_33_20 Databáze Databáze Databáze Projekt II. Ing. Petr Vilímek

www.zlinskedumy.cz Pracovní list VY_32_INOVACE_33_20 Databáze Databáze Databáze Projekt II. Ing. Petr Vilímek VY_32_INOVACE_33_20 Pracovní list Škola Název projektu, reg. č. Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Téma Tematická oblast Název Autor Vytvořeno, pro obor, roč. Anotace Přínos/cílové kompetence

Více

(VZOR ÚVODNÍ STRÁNKY MATURITNÍ PRÁCE) MATURITNÍ PRÁCE. Téma. Technika služeb a průvodcovství. Školní rok: 2014/2015

(VZOR ÚVODNÍ STRÁNKY MATURITNÍ PRÁCE) MATURITNÍ PRÁCE. Téma. Technika služeb a průvodcovství. Školní rok: 2014/2015 45 45 3 5 50 (VZOR ÚVODNÍ STRÁNKY MATURITNÍ PRÁCE) MATURITNÍ PRÁCE Téma 25 Studijní obor: Předmět: Třída: Cestovní ruch 65-42-M/02 Technika služeb a průvodcovství 4. CR Školní rok: 2014/2015 Jméno: Příjmení:

Více

Metodický manuál pro vypracování seminární práce

Metodický manuál pro vypracování seminární práce Metodický manuál pro vypracování seminární práce Liberec 2008 Obsah: 1. Význam a cíl seminární práce 2. Formální úprava seminární práce 2.1. Titulní stránka 2.2. Řazení listů seminární práce 2.3. Vlastní

Více

EU-OPVK:VY_32_INOVACE_FIL20 Vojtěch Filip, 2014

EU-OPVK:VY_32_INOVACE_FIL20 Vojtěch Filip, 2014 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Tématický celek Inovace výuky ICT na BPA Název projektu Inovace a individualizace výuky Název materiálu Microsoft Word obsah, odkazy, revize Číslo materiálu VY_32_INOVACE_FIL20

Více

PSANÍ ODBORNÉHO TEXTU (např. SOČ, seminární práce)

PSANÍ ODBORNÉHO TEXTU (např. SOČ, seminární práce) PSANÍ ODBORNÉHO TEXTU (např. SOČ, seminární práce) Každý text nás reprezentuje, u odborných textů to platí obzvlášť Vše je posuzováno ze tří hledisek (nic z toho se nesmí zanedbat): obsah podloženost tvrzení,

Více

Pokyny pro odevzdání bakalářských a diplomových prací pro akademický rok 2018/2019

Pokyny pro odevzdání bakalářských a diplomových prací pro akademický rok 2018/2019 Pokyny pro odevzdání bakalářských a diplomových prací pro akademický rok 2018/2019 1. Práci je třeba odevzdat ve dvou exemplářích 2x pevná vazba 2. Kvalifikační práce se odevzdává v termínu určeném Harmonogramem

Více

Střední zdravotnická škola. Beroun. Manuál k vypracování seminární práce

Střední zdravotnická škola. Beroun. Manuál k vypracování seminární práce Střední zdravotnická škola Beroun Manuál k vypracování seminární práce Předmět: Ošetřování nemocných Příjmení, jméno: Téma: Obor: Zdravotnický asistent Školní rok: 2018/2019 I. Základní kritéria 1. Termíny

Více

Střední zdravotnická škola. Beroun. Manuál k vypracování seminární práce

Střední zdravotnická škola. Beroun. Manuál k vypracování seminární práce Střední zdravotnická škola Beroun Manuál k vypracování seminární práce Předmět: Ošetřování nemocných Obor: Zdravotnický asistent Školní rok: 2015/2016 I. Základní kritéria 1. Termíny před zahájením souvislé

Více

Gymnázium J. S. Machara Brandýs nad Labem - Stará Boleslav, Královická 668. Ročníková práce. (pro sextu a 2.A) Metodický pokyn

Gymnázium J. S. Machara Brandýs nad Labem - Stará Boleslav, Královická 668. Ročníková práce. (pro sextu a 2.A) Metodický pokyn Gymnázium J. S. Machara Brandýs nad Labem - Stará Boleslav, Královická 668 Ročníková práce (pro sextu a 2.A) Metodický pokyn (Metodický pokyn je využitelný zároveň pro seminární práce a SOČ) Článek I.

Více

Položky diplomové práce

Položky diplomové práce Kompletace práce Položky diplomové práce Povinné položky ročníkové práce jsou uvedeny tučně: Přední strana desek Titulní strana (započítává se do číslování stran) Prohlášení o samostatném zpracování práce

Více

FORMÁLNÍ POŽADAVKY NA VYPRACOVÁNÍ MATURITNÍ PRÁCE

FORMÁLNÍ POŽADAVKY NA VYPRACOVÁNÍ MATURITNÍ PRÁCE Obchodní akademie, Střední pedagogická škola, Vyšší odborná škola cestovního ruchu a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, s. r. o. SNP 170, 500 03 Hradec Králové, tel.: 495 541 548, e-mail:

Více

SEMINÁRNÍ PRÁCE. Jak na to?

SEMINÁRNÍ PRÁCE. Jak na to? SEMINÁRNÍ PRÁCE Jak na to? PRVNÍ ŠOK Prvním a největším šokem zpravidla bývá ROZSAH práce. ALE důležitější, než rozsah je TÉMA... Proto: Je dobré zoufat až při zadávání tématu. Nebo nezoufat vůbec, když

Více

Pokyny pro formální zpracování maturitní práce

Pokyny pro formální zpracování maturitní práce Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola elektrotechnická F. Křižíka Praha 1, Na Příkopě 16 Pokyny pro formální zpracování maturitní práce V Praze dne: 15. 10. 2008 Ing. Jan Hildebrand ředitel školy

Více

Projekt Pospolu. ROČNÍKOVÁ PRÁCE Z ODBORNÉ PRAXE Jak má práce vypadat a co vše má obsahovat

Projekt Pospolu. ROČNÍKOVÁ PRÁCE Z ODBORNÉ PRAXE Jak má práce vypadat a co vše má obsahovat Projekt Pospolu ROČNÍKOVÁ PRÁCE Z ODBORNÉ PRAXE Jak má práce vypadat a co vše má obsahovat Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Václav Bechiňský. ROČNÍKOVÁ PRÁCE Z ODBORNÉ

Více

Pokyn č. 12_ SOSU JH

Pokyn č. 12_ SOSU JH Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Jindřichův Hradec Pokyn č. 12_011018 SOSU JH Pravidla zadání a odevzdání závěrečné maturitní práce a formální požadavky na úpravu a strukturu závěrečné

Více

Formální uspořádání diplomové práce

Formální uspořádání diplomové práce Příloha č. 4 směrnice rektorky SR 04/2015 (v. 1.0) V tomto dokumentu jsou pro vysvětlení použity komentáře. Pokud se Vám nezobrazí, zvolte v MS Wordu 2007 na kartě Revize v sekci Sledování zvolte styl

Více

METODICKÝ POKYN K VYPRACOVÁNÍ DIPLOMOVÉ PRÁCE

METODICKÝ POKYN K VYPRACOVÁNÍ DIPLOMOVÉ PRÁCE METODICKÝ POKYN K VYPRACOVÁNÍ DIPLOMOVÉ PRÁCE V diplomové práci student prokazuje osvojení si znalostí předepsaných příslušným studijním programem a schopnost jejich aplikace při řešení konkrétního zadaného

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Chomutovská 459, Klášterec nad Ohří ÚPRAVA SEMINÁRNÍCH PRACÍ

Gymnázium a Střední odborná škola, Chomutovská 459, Klášterec nad Ohří ÚPRAVA SEMINÁRNÍCH PRACÍ Gymnázium a Střední odborná škola, Chomutovská 459, 431 51 Klášterec nad Ohří ÚPRAVA SEMINÁRNÍCH PRACÍ Mgr. Jana Votavová Klášterec nad Ohří, 2011 Doplněno: Ing. M. Hánová, 2016 1. OBSAH 1. OBSAH 2 1.

Více

ABSOLVENTSKÉ PRÁCE ŽÁKŮ 9. ROČNÍKŮ - METODIKA

ABSOLVENTSKÉ PRÁCE ŽÁKŮ 9. ROČNÍKŮ - METODIKA ABSOLVENTSKÉ PRÁCE ŽÁKŮ 9. ROČNÍKŮ - METODIKA Absolventská práce (AP) je jednou z forem, jíž škola ověřuje některé dovednosti, schopnosti a znalosti žáka končícího základní vzdělávání. Cílem práce je nejen

Více

VZDĚLÁVÁNÍ V OBLASTI ROZVOJE A ÚDRŽBY ZELENĚ

VZDĚLÁVÁNÍ V OBLASTI ROZVOJE A ÚDRŽBY ZELENĚ VZDĚLÁVÁNÍ V OBLASTI ROZVOJE A ÚDRŽBY ZELENĚ operační program Rozvoj lidských zdrojů, priorita 3.3. Rozvoj celoživotního vzdělávání, opatření 3.3.3. Rozvoj dalšího profesního vzdělávání ZÁVĚREČNÁ ODBORNÁ

Více

OBSAHOVÁ STRÁNKA DP, BP

OBSAHOVÁ STRÁNKA DP, BP OBSAHOVÁ STRÁNKA DP, BP Obsahová stránka BP i DP se řídí: 1. Směrnicí rektora č. 9/2007 Úprava, odevzdávání a zveřejňování vysokoškolských kvalifikačních prací na VUT v Brně 2. Směrnicí děkana č. 2/2007

Více

Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola elektrotechnická F. Křižíka Praha 1, Na Příkopě 16. Pokyny pro formální zpracování absolventské práce

Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola elektrotechnická F. Křižíka Praha 1, Na Příkopě 16. Pokyny pro formální zpracování absolventské práce Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola elektrotechnická F. Křižíka Praha 1, Na Příkopě 16 Pokyny pro formální zpracování absolventské práce Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola elektrotechnická

Více

Zásady a doporučení pro tvorbu prezentací SZŠ A VOŠ MERHAUTOVA 15, BRNO

Zásady a doporučení pro tvorbu prezentací SZŠ A VOŠ MERHAUTOVA 15, BRNO Zásady a doporučení pro tvorbu prezentací SZŠ A VOŠ MERHAUTOVA 15, BRNO Struktura prezentace Titulní snímek název prezentované práce, jméno autora, jméno vedoucího práce Úvodní snímek zadání projektu,

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0185. Název projektu: Moderní škola 21. století. Zařazení materiálu: Ověření materiálu ve výuce:

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0185. Název projektu: Moderní škola 21. století. Zařazení materiálu: Ověření materiálu ve výuce: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ NERATOVICE Školní 664, 277 11 Neratovice, tel.: 315 682 314, IČO: 683 834 95, IZO: 110 450 639 Ředitelství školy: Spojovací 632, 277 11 Neratovice tel.:

Více

Pravidla pro formální úpravu textu seminárních prací

Pravidla pro formální úpravu textu seminárních prací Pravidla pro formální úpravu textu seminárních prací Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Mladá Boleslav, B. Němcové 482 - s využitím ČSN 01 6910 Úvod Vypracování seminární práce

Více

Integrovaná střední škola Nová Paka. Pokyny pro zpracování ročníkové práce. pro 3. ročník oboru mechanik elektrotechnik¹

Integrovaná střední škola Nová Paka. Pokyny pro zpracování ročníkové práce. pro 3. ročník oboru mechanik elektrotechnik¹ Integrovaná střední škola Nová Paka Pokyny pro zpracování ročníkové práce pro 3. ročník oboru mechanik elektrotechnik¹ ¹ Platné od školního roku 2015/16 1 Organizační pokyny Žáci 3. ročníku v průběhu měsíce

Více

METODICKÝ POKYN K VYPRACOVÁNÍ

METODICKÝ POKYN K VYPRACOVÁNÍ METODICKÝ POKYN K VYPRACOVÁNÍ BAKALÁŘSKÉ PRÁCE V bakalářské práci student prokazuje osvojení si znalostí předepsaných příslušným bakalářským studijním programem a schopnost jejich aplikace při řešení konkrétního

Více

PŘEDMĚT: PEK. 3.část. (opakování ke státní zkoušce) TÉMA: TVORBA OBCHODNÍHO DOPISU. Zpracováno: prezentace powerpoint Ing. Hana Augustinová 2012

PŘEDMĚT: PEK. 3.část. (opakování ke státní zkoušce) TÉMA: TVORBA OBCHODNÍHO DOPISU. Zpracováno: prezentace powerpoint Ing. Hana Augustinová 2012 PŘEDMĚT: PEK TÉMA: TVORBA OBCHODNÍHO DOPISU 3.část (opakování ke státní zkoušce) Zpracováno: prezentace powerpoint Ing. Hana Augustinová 2012 OKRAJE Na nepředtištěných listech formátu A4 je levý i pravý

Více

Psaní závěrečné práce. Přednáška pro končící studenty

Psaní závěrečné práce. Přednáška pro končící studenty Psaní závěrečné práce Přednáška pro končící studenty Struktura práce Titulní stránka Prohlášení Anotace, klíčová slova (obojí česky i anglicky) Poděkování (nepovinné) Obsah Slovníček pojmů Úvod proč jste

Více

Střední zdravotnická škola Beroun

Střední zdravotnická škola Beroun Střední zdravotnická škola Beroun Manuál k vypracování seminární práce Předmět: Odborná praxe Obor: Sociální činnost Školní rok: 2014/2015 Vypracoval/a: Třída: Téma: I. Základní kritéria 1. Termíny seznámení

Více

České vysoké učení technické v Praze Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská BAKALÁŘSKÁ PRÁCE. 2012 Jan Novák. Titulní strana (vnější desky)

České vysoké učení technické v Praze Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská BAKALÁŘSKÁ PRÁCE. 2012 Jan Novák. Titulní strana (vnější desky) České vysoké učení technické v Praze Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská BAKALÁŘSKÁ PRÁCE 2012 Jan Novák Titulní strana (vnější desky) České vysoké učení technické v Praze Fakulta jaderná a fyzikálně

Více

Střední zdravotnická škola Beroun. Manuál k vypracování maturitní práce

Střední zdravotnická škola Beroun. Manuál k vypracování maturitní práce Střední zdravotnická škola Beroun Manuál k vypracování maturitní práce Základní kritéria Název maturitní práce musí vystihovat obsah práce. V maturitní práci se věnujte jen zvolenému tématu. Maturitní

Více

TECHNICKÉ PARAMETRY DIPLOMOVÉ PRÁCE

TECHNICKÉ PARAMETRY DIPLOMOVÉ PRÁCE TECHNICKÉ PARAMETRY DIPLOMOVÉ PRÁCE 1. VAZBA Práce je vázána v pevných deskách, na kterých jsou následující údaje: Název vysoké školy a fakulty; jméno autora diplomové práce; název práce; Diplomová práce

Více

Několik rad pro psaní článku na Wikipedii

Několik rad pro psaní článku na Wikipedii Několik rad pro psaní článku na Wikipedii 1. Výstavba článku = jak napsat článek ve Wordu ještě předtím, než začnete přemýšlet o jeho nahrávání na Wikipedii. 2. Nahrávání na Wikipedii 3. Prameny informací

Více

Metodická pomůcka ke zpracování maturitních prací

Metodická pomůcka ke zpracování maturitních prací Metodická pomůcka ke zpracování maturitních prací Rozsah maturitní práce je 10 20 stran hlavního textu, počítáno tedy od úvodu po závěr; nepočítají se tedy přílohy ani úvodní stránky. V poslední fázi zpracování

Více

Střední zdravotnická škola. Beroun. Manuál k vypracování seminární práce

Střední zdravotnická škola. Beroun. Manuál k vypracování seminární práce Střední zdravotnická škola Beroun Manuál k vypracování seminární práce Předmět: Odborná praxe Příjmení, jméno: Téma: Obor: Sociální činnost Školní rok: 2018/2019 I. Základní kritéria 1. Termíny před zahájením

Více

ABSOLVENTSKÉ PRÁCE ŽÁKŮ 9. ROČNÍKU

ABSOLVENTSKÉ PRÁCE ŽÁKŮ 9. ROČNÍKU Základní škola a Mateřská škola, Osečná, okres Liberec, příspěvková organizace ABSOLVENTSKÉ PRÁCE ŽÁKŮ 9. ROČNÍKU INFORMACE ŠKOLNÍ ROK 2018/2019 ABSOLVENTSKÉ PRÁCE ŽÁKŮ 9. ROČNÍKU Absolventské práce jsou

Více

ZÁKLADNÍ INFORMACE K DIPLOMOVÝM PRACÍM:

ZÁKLADNÍ INFORMACE K DIPLOMOVÝM PRACÍM: Seminář západoslovanských jazyků a literatur ZÁKLADNÍ INFORMACE K DIPLOMOVÝM PRACÍM: POVINNOSTI, TERMÍNY A HODNOCENÍ Mgr. et Mgr. Michal Przybylski (Ústav slavistiky FF MU) KDY A JAK ZAČÍT? Podle Studijního

Více

1. VSTUP do e-learningu

1. VSTUP do e-learningu ! 1 1. VSTUP do e-learningu Při vstupu na stránky klikněte na tlačítko PRO STUDENTY zde kliknete a vyberete si - E-learning. Otevře se stránka, zde vidíte obrázky učebnic s názvy jazyků. Vpravo je modrý

Více

Gymnázium Dr. J. Pekaře Mladá Boleslav PRAVIDLA PRO PSANÍ MATURITNÍ PRÁCE

Gymnázium Dr. J. Pekaře Mladá Boleslav PRAVIDLA PRO PSANÍ MATURITNÍ PRÁCE Gymnázium Dr. J. Pekaře Mladá Boleslav Maturitní práce PRAVIDLA PRO PSANÍ MATURITNÍ PRÁCE Předmět: Např. Český jazyk a literatura Datum a rok odevzdání: xx. x. 20xx Jméno a příjmení: Jan NOVÁK Ročník:

Více

STANDARDY TVORBY DOKUMENTŮ PRO ŽÁKY A VYUČUJÍCÍ

STANDARDY TVORBY DOKUMENTŮ PRO ŽÁKY A VYUČUJÍCÍ Gymnázium mezinárodních a veřejných vztahů Praha s.r.o. Adresa: Kuncova 1580, 155 00 Praha 5, IČ: 281 97 682 tel./fax: +420 251 550 846, e-mail: info@gmvv.cz STANDARDY TVORBY DOKUMENTŮ PRO ŽÁKY A VYUČUJÍCÍ

Více

Střední průmyslová škola strojnická Vsetín. Předmět Druh učebního materiálu Typografická pravidla pro psaní dokumentů

Střední průmyslová škola strojnická Vsetín. Předmět Druh učebního materiálu Typografická pravidla pro psaní dokumentů Název školy Číslo projektu Autor Střední průmyslová škola strojnická Vsetín CZ.1.07/1.5.00/34.0483 Ing. Martin Baričák Název šablony III/2 Název DUMu 1.2 Základní typografická pravidla I. Tematická oblast

Více

Didaktický test Na co se mě vlastně ptají?

Didaktický test Na co se mě vlastně ptají? Didaktický test Na co se mě vlastně ptají? Základní slovníček: SPRÁVNĚ x CHYBNĚ JE PRAVDIVÉ x NENÍ PRAVDIVÉ (správný tvar) (chybný tvar, chyba) Styly písma: KURZIVA (vyznačeno kurzivou) TUČNĚ vyznačená

Více

Gymnázium Dr. J. Pekaře Mladá Boleslav PRAVIDLA PRO PSANÍ MATURITNÍ PRÁCE

Gymnázium Dr. J. Pekaře Mladá Boleslav PRAVIDLA PRO PSANÍ MATURITNÍ PRÁCE Gymnázium Dr. J. Pekaře Mladá Boleslav Maturitní práce PRAVIDLA PRO PSANÍ MATURITNÍ PRÁCE Předmět: Např. Český jazyk a literatura Datum a rok odevzdání: xx. x. 2016 Jméno a příjmení: Jan NOVÁK Ročník:

Více

Pokyny k vypracování bakalářské práce

Pokyny k vypracování bakalářské práce 1 Formální úprava bakalářské práce 1.1 Vazba a desky Bakalářská práce (BP) na katedře technologie staveb se předkládá svázaná v pevných deskách tmavě modré barvy. Přední strana desek obsahuje nahoře hlavičku

Více

MATURITNÍ PRÁCE A JEJÍ OBHAJOBA PŘED MATURITNÍ KOMISÍ

MATURITNÍ PRÁCE A JEJÍ OBHAJOBA PŘED MATURITNÍ KOMISÍ MATURITNÍ PRÁCE A JEJÍ OBHAJOBA PŘED MATURITNÍ KOMISÍ Forma zkoušky je zařazena do profilové části maturitní zkoušky v souladu s 15 vyhlášky o bližších podmínkách ukončování vzdělávání ve středních školách

Více

ÚPRAVA BAKALÁŘSKÉ A DIPLOMOVÉ PRÁCE

ÚPRAVA BAKALÁŘSKÉ A DIPLOMOVÉ PRÁCE ÚPRAVA BAKALÁŘSKÉ A DIPLOMOVÉ PRÁCE PhDr. Pavel Pavlík, Ph.D. (Opatření děkanky ZSF JU č. 6/2016) Desky - lepená vazba do tuhých desek s textilním potahem - tmavě šedé plátno (70 % černé) - není povolena

Více

Pokyny pro vypracování maturitních prací 2014

Pokyny pro vypracování maturitních prací 2014 Pokyny pro vypracování maturitních prací 2014 Věcné a formální uspořádání maturitní práce 1. Věcná stránka práce Maturitní práce by měla mít následující strukturu: Titulní strana (viz následující strana)

Více

Základní škola a Mateřská škola, Praha 6, náměstí Svobody 2. Pokyn k závěrečným pracím žáků 9. ročníku ve školním roce 2017/18

Základní škola a Mateřská škola, Praha 6, náměstí Svobody 2. Pokyn k závěrečným pracím žáků 9. ročníku ve školním roce 2017/18 Základní škola a Mateřská škola, Praha 6, náměstí Svobody 2 Pokyn k závěrečným pracím žáků 9. ročníku ve školním roce 2017/18 (aktualizace k 5. 2. 2018) Závěrečná práce ověřuje naplnění cílů základního

Více

Masarykovo gymnázium,

Masarykovo gymnázium, Masarykovo gymnázium, SOŠ a VOŠ zdravotnická Vsetín Jméno autora Třída Název práce Seminární/ maturitní práce Vedoucí práce: Titul, jméno 2017 Prohlašuji, že jsem seminární práci vypracoval/a samostatně

Více

Název projektu. Jméno Příjmení. Z á k l a d n í š k o l a a m a t e ř s k á š k o l a B r n o, K ř í d l o v i c k á 3 0 b. Absolventský projekt

Název projektu. Jméno Příjmení. Z á k l a d n í š k o l a a m a t e ř s k á š k o l a B r n o, K ř í d l o v i c k á 3 0 b. Absolventský projekt Z á k l a d n í š k o l a a m a t e ř s k á š k o l a B r n o, K ř í d l o v i c k á 3 0 b Název projektu Absolventský projekt Jméno Příjmení Vedoucí práce: Titul Jméno Příjmení Brno 2010/2011 Prohlášení

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: Číslo projektu: Název projektu školy: Šablona III/2: EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Výuka s ICT na SŠ obchodní České

Více

Základní škola a Mateřská škola, Praha 6, náměstí Svobody 2. Pokyn k závěrečným pracím žáků 9. ročníku ve školním roce 2016/17

Základní škola a Mateřská škola, Praha 6, náměstí Svobody 2. Pokyn k závěrečným pracím žáků 9. ročníku ve školním roce 2016/17 Základní škola a Mateřská škola, Praha 6, náměstí Svobody 2 Pokyn k závěrečným pracím žáků 9. ročníku ve školním roce 2016/17 Závěrečná práce ověřuje naplnění cílů základního vzdělávání stanovených Rámcovým

Více

Textové editory. Ing. Luděk Richter

Textové editory. Ing. Luděk Richter Textové editory Ing. Luděk Richter Střední škola, Havířov-Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace Tento výukový materiál byl zpracován v rámci akce EU peníze středním školám - OP VK 1.5. Výuková

Více

PŘEDMĚT: PEK. 2.část. (opakování ke státní zkoušce) TÉMA: TVORBA OBCHODNÍHO DOPISU. Zpracováno: prezentace powerpoint Ing. Hana Augustinová 2012

PŘEDMĚT: PEK. 2.část. (opakování ke státní zkoušce) TÉMA: TVORBA OBCHODNÍHO DOPISU. Zpracováno: prezentace powerpoint Ing. Hana Augustinová 2012 PŘEDMĚT: PEK TÉMA: TVORBA OBCHODNÍHO DOPISU 2.část (opakování ke státní zkoušce) Zpracováno: prezentace powerpoint Ing. Hana Augustinová 2012 PŘEPRAVNÍ ÚDAJE nezvýrazňují se proložením, podtržením ani

Více

Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ

Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ Název projektu Číslo projektu Název školy Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělávání Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ CZ.1.07/1.5.00/34.0748

Více

Pokyny k vypracování závěrečné maturitní práce

Pokyny k vypracování závěrečné maturitní práce Pokyny k vypracování závěrečné maturitní práce Závěrečná maturitní práce je autorské dílo žáků maturitních ročníků vymezené ve školském zákoně č. 56/2004 Sb., formálně a procesně vymezené ve vyhlášce MŠMT

Více

Jak psát odbornou práci

Jak psát odbornou práci Jak psát odbornou práci 1. Struktura práce: a) anotace b) obsah c) úvod d) jednotlivé kapitoly e) závěr f) seznam literatury g) přílohy a) Anotace má krátce shrnout obsah a účel práce a upozornit na nové

Více

Povinné položky ročníkové práce jsou uvedeny tučně: Titulní strana (započítává se do číslování stran)

Povinné položky ročníkové práce jsou uvedeny tučně: Titulní strana (započítává se do číslování stran) Kompletace práce Položky diplomové práce Povinné položky ročníkové práce jsou uvedeny tučně: Přední strana desek (nezapočítává se do číslování stran) Titulní strana (započítává se do číslování stran) Prohlášení

Více

Pokyny pro zpracování bakalářských prací

Pokyny pro zpracování bakalářských prací Grafická a multimediální laboratoř Vysoká škola ekonomická v Praze 2014 Pokyny pro zpracování bakalářských prací Obsah Struktura bakalářské práce... 2 Vstupní část práce... 2 Hlavní textová část práce...

Více

Pokyn ke zpracování maturitní práce s obhajobou školní rok 2012/2013

Pokyn ke zpracování maturitní práce s obhajobou školní rok 2012/2013 Pokyn ke zpracování maturitní práce s obhajobou školní rok 2012/2013 Základní informace pro vypracování maturitní práce Maturitní prací žák prokazuje, že je schopen zpracovat, dokumentovat a prezentovat

Více

K realizaci závěrečných prací (bakalářských a diplomových)

K realizaci závěrečných prací (bakalářských a diplomových) Masarykova univerzita Pedagogická fakulta Katedra technické a informační výchovy Oborový standard Katedry technické a informační výchovy K realizaci závěrečných prací (bakalářských a diplomových) Metodika

Více

Seminární práce ze Sociální pedagogiky

Seminární práce ze Sociální pedagogiky Jabok Vyšší odborná škola sociálně pedagogická a teologická Seminární práce ze Sociální pedagogiky Zpětné postřehy ??? Salmovská 8, 120 00 Praha 2, tel.: +420 211 222 440, fax: 211 222 441, e-mail: jabok@jabok.cz,

Více

JAK PSÁT MATURITNÍ PRÁCI Z NĚMECKÉHO JAZYKA Struktura maturitní práce:

JAK PSÁT MATURITNÍ PRÁCI Z NĚMECKÉHO JAZYKA Struktura maturitní práce: GYMNÁZIUM A JAZYKOVÁ ŠKOLA S PRÁVEM STÁTNÍ JAZYKOVÉ ZKOUŠKY, BŘECLAV JAK PSÁT MATURITNÍ PRÁCI Z NĚMECKÉHO JAZYKA Struktura maturitní práce: 1. Titulní strana (Titelblatt)(název práce, jméno autora, rok

Více

Pravidla správné prezentace

Pravidla správné prezentace Pravidla správné prezentace SZŠ A VOŠZ MERHAUTOVA 15, BRNO 1/34 Obsah Základní pravidla Struktura prezentace Obecné zásady Další typy a doporučení 2/34 Základní pravidla Jedna myšlenka = jeden snímek 3/34

Více