SHRNUTÍ. SMART HOUSE (Chytrý Dům) Jak může odborná rekonstrukce přetvořit starou školu z 18. století do energeticky udržitelné kancelářské budovy.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "SHRNUTÍ. SMART HOUSE (Chytrý Dům) Jak může odborná rekonstrukce přetvořit starou školu z 18. století do energeticky udržitelné kancelářské budovy."

Transkript

1 SMART HOUSE (Chytrý Dům) Jak může odborná rekonstrukce přetvořit starou školu z 18. století do energeticky udržitelné kancelářské budovy. Město Moravske Toplice, osada Martjanci (Slovenia) SHRNUTÍ Projekt SMART HOUSE začal v Martjanci v roce Budova z 18. století byla rekonstruována do kancelářské budovy, která slouží jako hlavní sídlo vývojových organizací a zároveň jako demonstrativní a rozšiřující centrum obnovitelných zdrojů energie (RES) a rozumného využívání energie RUE nejen pro region Pomurje, ale také pro celé Slovinsko a přeshraniční oblasti. Projekt měl za následek veliký vliv na překonání existujících regionálních bariér souvisejících s udržitelným rozvojem energie, ochranou životního prostředí, informovaností občanů, poradenskou a školící podporou, a to jmenovitě na: vzestup informovanosti občanů o používání RES a RUE opatření, obecný vzestup produkce energie z RES, obecné zlepšení hospodaření s energií, významný snížení skleníkových plynů, propagaci používání přírodních materiálů při rekonstrukcích budov, vzestup poptávky po RES a RUE zařízení, nástrojů a instalací na spotřebitelském trhu, poradenský servis pro jednotlivce a podniky zaměřený na používání RES a RUE, školení pracovníků na poli RES a RUE nástrojů a instalací zařízení, vytvoření nových pracovních míst. Pro podrobné informace prosím čtěte níže uvedené...

2 Krátká prezentace města Moravské Toplice Smart House (Bistra Hiša) se nachází v osadě Martjanci, ve městě Moravske Toplice v regionu Pomurje, v severovýchodním Slovinsku. Moravske Toplice mají okolo obyvatel a jsou dobře známé svými turistickými zařízeními, lázněmi, vinařstvími a svoji speciální prekmurianskou kuchyní. Město je aktivní součástí různých projektů zaměřených na hospodárnost při užívání energie. Důležitou aktivitou zabývající se energií bylo vypracování strategického dokumentu Energetická koncepce města Moravske Toplice (Energetický plán města), který pokryl všechny oblasti energie včetně potenciálu užití obnovitelných zdrojů energie a registru opatření energetické hospodárnosti ve městě. Realizace projektu Smart House měla vliv na překonání existujících lokálních a regionálních bariér tím, že podporovala vyšší míru využívání obnovitelných zdrojů energie a racionální používání energetických zařízení ve městě a v celém regionu Pomurje. Přístup udržitelného rozvoje energie Iniciativa za založení centra systematické demonstrace a šíření RES a RUE v Pomurje patřila instituci Bistra Hiša Martjanci. Nedostatek občanské informovanosti a informační mezera související s energetickou účinností a udržitelným rozvojem energie v našem venkovském regionu ukázal značnou poptávku po vytvoření centra Smart House. Z tohoto důvodu byla v roce 2004 vybrána opuštěná budova v osadě Martjanci. Budova z 18. století nebyla používána více jak 10 let. V minulosti v ní byla pošta a obecná škola, kde se v zimě topilo v kamnech na dřevo. Mimo to, je budova v ochraně památkářů. Na komíně je jedinečné hnízdo čápů, které je krásně symbolické pro region Pomurje. Před rekonstrukcí Hlavní koncept rekonstrukce staré budovy byl prezentovaný při zahajovací schůzi mezi držitelem projektu institucí Bistra Hiša, architekty a experty na energii. Byla vytvořena kompetentní energetická analýza budovy. Následně bylo rozhodnuto renovovat starou školu užitím energie převážně z obnovitelných a neznečišťujících zdrojů. Při druhé schůzi prezentovali všechny klíčové zúčastněné strany jejich projekty vypracované na podnět konceptu, včetně ECO-instalací (přírodní materiály a komponenty), které by mohli být aplikovány. A nakonec, při třetí schůzi, všechna projektová dokumentace byla uspořádaná tak, aby rekonstrukce začala v roce 2005 pod dohledem Institutu pro Ochranu Kulturního Dědictví Slovinska. Velkou podporu projektu Smart House dalo město Moravske Toplice, které bylo informované o průběhu rekonstrukce a realizace projektu.

3 Jak projekt Smart House začal: Provedená energetická analýza objevila nevyhovující tepelné poměry ve staré škole z 18. století. Z tohoto důvodu bylo při renovaci zapotřebí užití dokonalejších zařízení a energeticky hospodárných opatření v kombinaci s přírodními materiály, navíc s užitím obnovitelných zdrojů energie, což přepokládalo dva typy přístupů k energii: RUE a RES přistup. Přístup rozumného užití energie (RUE) obecná tepelná izolace schránky budovy: o zatěsnění externích zdí (tloušťka, desky z rákosu, hrubý hlinitý nátěr, stěnové topení); o zatěsnění podlah (tloušťka, piliny, konopí, podlahové topení); o tepelná izolace šikmé stěny (dřevěná vlákna, celulóza, kokosová vlákna); nahrazení dveří a oken (dřevo, 3-vrstvé izolační sklo, U=0,8 W/m 2 K); použití úsporných žárovek / lampiček; vysoce kvalitní energeticky účinné topné a ventilační zařízení (HVAC systém); použití domácích spotřebičů třídy A; instalace automaticky kontrolovaného systému pro měření důležitých energetických parametrů. Desky z rákosu a stěnové topení Přístup z hlediska obnovitelných zdrojů energie (RES) system BDH s boilerem o výkonu 150 kw (včetně tepelného napojení na šest sousedních objektů); tepelné čerpadlo o 590 W (na ohřev vody a topení); fotovoltaický systém o 4,95 kw s plochou 39,4 m 2 (pro elektrický rozvod do národní sítě); solární kolektory 40 m 2 (na ohřev vody a topení); ventilační systém (pasivní) voda ze zahradní studně; kolektor srážkové vody (na technologické a sanitární potřeby vody). Na renovaci obdržel projekt Smart House uvěr v hodnotě EUR z veřejného Ekologického fondu Republiky Slovinsko (úvěr - 85%, vlastní financování - 15%). Solární kolektor na vodní / vzduchové topení a informační bod Stávající situace Smart House - Martjanci: Hlavní část rekonstrukce byla hotová v roce 2008, tak že nyní Smart House působí jako kancelářská budova pro vedení firem Development Agency Sinergija, Local Energy Agency Pomurje, Bistra Hiša, Community Foundation Pomurje, Life-long learning centre a Regional crossing-point for NGOs in Pomurje. Podle jednotlivých společností se zde koná spousta různých akcí: mezinárodní semináře, školící a poradenská činnost související s propagací RES a RUE, informační bod businessu pro společnosti, dny otevřených dveří posilující pozitivní vztah občanů k udržitelnému používání dostupných zdrojů energie. Takto se Smart House stal vedoucím propagačním a vzdělávacím centrem využití RES a rozšiřování RUE na regionální úrovni a také zastává důležitou roli na úrovni národní (ve Slovinsku), právě tak jako v přeshraničních oblastech.

4 Hlavní úspěchy Projektové úspěchy. Po renovaci, Smart House uspěl dodržovat nízko-energetické standardy zlepšením tepelného přenosu a tepelných ztrát, které jsou prezentované v níže uvedených tabulkách: Thermal improvements Thermal energy savings Thermal transmissibility (W/m2*K) ,8 ground floor 0,34 1,13 0,38 1st floor 1,65 0,28 mansard Before renovation 1,31 floor - ground floor 0,25 After renovation 5,5 roof - roofing 0,13 Thermal losses (kwh) Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Before renovation Aug Sep Oct Nov After renovation Dec Díky renovaci se stalo možným ušetřit až kwh tepelné energie budovy, které dovolily snížit spotřebu lehkého topného oleje z l na l za rok, tj. o 12,8 t emisí CO 2 méně! Dále, instalací topného systému (BDH) v budově Smart House pro sousedních 6 objektů a nahrazení topného oleje třískami bude Smart House přispívat ke snížení emisí CO 2 až o 53,2 t! Ekonomické pozadí. Optimální opatření na hospodárné využívání energií, která byla zavedena v průběhu rekonstrukce, umožnila ušetřit na topné energii více jak 55 %, což poskytuje dobrý finanční výsledek ve světle dlouhodobých úspor. Politické pozadí. Zaměřením se na propagaci aktuálních opatření v energetické hospodárnosti a ve využívání RES obecně, sleduje projekt Smart House také strategické cíle Programu národní energie (National Energy Programme) tak, že zjednodušuje realizaci směrnic EU zaměřených na výkon energetických budov (202/91/EC), energetickou vyhlášku (Energy declaration), cíle bílých papírů (White paper objectives) a požadavků Kyotského protokolu. Návrhy ostatním městům a obcím Hlavním návrhem pro ostatní města, obce nebo jednotlivce, které čeká stavba či rekonstrukce nízkoenergetických budov, je motivace občanů (investorů) a lidí v rozhodujících pozicích, že opatření vedoucí k úsporám energie v budovách hrají klíčovou úlohu. Je zapotřebí silný a odhodlaný projektant, stejně tak jako podpora místních i národních úřadů. Lokálně produkovaná energie z obnovitelných zdrojů energie už hraje a bude hrát ještě důležitější roli v lokálně orientovaném udržitelném ekonomickém rozvoji. Může přispět zvýšením hodnoty místních řetězců. Proto propagace a realizace RES v obcích je a zůstane velice důležitou. Pro přesvědčení občanů a lidí v rozhodujících pozicích o důležitosti opatření energetické hospodárnosti a použití obnovitelných zdrojů energie může existující zářivý příklad jako je projekt Smart House (instalace v rámci tohoto projektu) hrát rozhodující roli.

5 NÁRODNÍ KOORDINÁTOR PROJEKTU MODEL Rozvojová agentura Sinergija (Develoment Agency Sinergija) Rozvojová Agentura Sinergija je nezisková organizace založená v roce 1998 za účelem podnikání propagace a koordinace ekonomicého a duchovního rozvoje venkova. Rozvojová Agentura Sinergija je: iniciátorem za ustavení agentury místní energie (Local Energy Agency - LEA) v regionu Pomurje, městě Moravske Toplice, iniciátorem za ustavení Slovinské sítě měst udržitelné energie (Slovenian Energy Sustainable Municipalities network SESaM), držitelem procesů BISE ve Slovinsku, zapojena v realizaci několika RES a RUE projektů na národní a Evropské úrovni, jako například BIOBUSINESS, MODEL, PRO.MOTION, RESINBUIL, PROBIO, BELIEF. Další informace Development Agency Sinergija, d.o.o. Kranjčeva ul. 3, SI-9226 Moravske Toplice (Slovenia) Tel.: +386 (0) sinergija@ra-sinergija.si webové stránky: Kontaktní osoba: Jasmin Kukec Pozice: ředitel organizace Smart House Organizace: Bistra Hiša Martjanci-Smart House Martjanci Adresa: Martjanci 36, Martjanci, SI-9221 Slovenia Tel: +386 (0) Fax: +386 (0) smarthouse@ .si webové stránky: Tato případová studie byla připravena společností Sinergija jako součást projektu MODEL, který je podporován Evropskou Komisí (DG TREN agenturou EACI) pod programe IEE stejně tak jako ADEME, francouzskou agenturou pro energetický management. Zodpovědnost za obsah v tomto zářivém příkladu nesou autoři. Nereprezentuje názor Evropské komunity. Evropská Komise není zodpovědná za používání obsažených informací. webové stránky projektu MODELu: MODEL Projektový koordinátor Oficiální partner S podporou:

SHRNUTÍ. Inteligentní Dům (Smart House) Jak může být rekonstruována historická stavba z 18. století do energeticky udržitelné kancelářské budovy

SHRNUTÍ. Inteligentní Dům (Smart House) Jak může být rekonstruována historická stavba z 18. století do energeticky udržitelné kancelářské budovy Inteligentní Dům (Smart House) Jak může být rekonstruována historická stavba z 18. století do energeticky udržitelné kancelářské budovy Město Moravske Toplice, osada Martjanci (Slovenia) SHRNUTÍ Projekt

Více

Souhrn. MĚSTSKÝ ENERGETICKÝ PROGRAM JAKO POVINNÝ PRVEK ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ V OBLASTI SPOTŘEBY A ZDROJŮ ENERGIE VE SLOVINSKU OBLAST POMURJE (Slovinsko)

Souhrn. MĚSTSKÝ ENERGETICKÝ PROGRAM JAKO POVINNÝ PRVEK ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ V OBLASTI SPOTŘEBY A ZDROJŮ ENERGIE VE SLOVINSKU OBLAST POMURJE (Slovinsko) MĚSTSKÝ ENERGETICKÝ PROGRAM JAKO POVINNÝ PRVEK ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ V OBLASTI SPOTŘEBY A ZDROJŮ ENERGIE VE SLOVINSKU OBLAST POMURJE (Slovinsko) Souhrn Každé slovinské město se snaží o prosperitu své místní

Více

BROCĒNI (Litva) Shrnutí UCELENÝ PŘÍSTUP KE ZVÝŠENÍ ENERGETICKÉ HOSPODÁRNOSTI

BROCĒNI (Litva) Shrnutí UCELENÝ PŘÍSTUP KE ZVÝŠENÍ ENERGETICKÉ HOSPODÁRNOSTI UCELENÝ PŘÍSTUP KE ZVÝŠENÍ ENERGETICKÉ HOSPODÁRNOSTI BROCĒNI (Litva) Shrnutí Pro vhodnou výrobu a spotřebu energie budou ve městě Brocēni investováno více jak 2 milióny LVL jako finančních prostředků na

Více

Shrnutí MĚSTO DOBRICH ENERGETICKY NEZÁVISLÁ MUNICIPALITA. DOBRICH (Bulharsko)

Shrnutí MĚSTO DOBRICH ENERGETICKY NEZÁVISLÁ MUNICIPALITA. DOBRICH (Bulharsko) MĚSTO DOBRICH ENERGETICKY NEZÁVISLÁ MUNICIPALITA DOBRICH (Bulharsko) Shrnutí Město Dobrich je jedno ze zakladatelů organizace Bulgarian Municipal Energy Efficiency Network EcoEnergy (bulharská síť EcoEnergy

Více

Město Rakovica (Chorvatsko) Souhrn RAKOVICA USKUTEČNĚNÍ VIZE O OZE (VIZE O VYUŽÍVÁNÍ OBNOVITELNÝCH ZDROJŮ ENERGIE)

Město Rakovica (Chorvatsko) Souhrn RAKOVICA USKUTEČNĚNÍ VIZE O OZE (VIZE O VYUŽÍVÁNÍ OBNOVITELNÝCH ZDROJŮ ENERGIE) RAKOVICA USKUTEČNĚNÍ VIZE O OZE (VIZE O VYUŽÍVÁNÍ OBNOVITELNÝCH ZDROJŮ ENERGIE) Město Rakovica (Chorvatsko) Souhrn Město Rakovica, vědomo si svého přírodního bohatství a zeměpisné výhodné polohy, se rozhodlo

Více

MAS Opavsko směřuje k energetické nezávislosti

MAS Opavsko směřuje k energetické nezávislosti MAS Opavsko směřuje k energetické nezávislosti Ing. Jiří Krist předseda sdružení MAS Opavsko Bc. Petr Chroust - manažer MAS Opavsko www.masopavsko.cz Energetická koncepce území MAS Opavsko Podklad pro

Více

10. Energeticky úsporné stavby

10. Energeticky úsporné stavby 10. Energeticky úsporné stavby Klíčová slova: Nízkoenergetický dům, pasivní dům, nulový dům, aktivní dům, solární panely, fotovoltaické články, tepelné ztráty objektu, součinitel prostupu tepla. Anotace

Více

Představení BASE-ING. GmbH Člen skupiny BASE

Představení BASE-ING. GmbH Člen skupiny BASE Představení BASE-ING. GmbH Člen skupiny BASE Mnichov, Září 2009 Krátké představení skupiny BASE Začátek: Výchozí bod: Založení BASE CONSULT GmbH 1996 v Mnichově Vlastníkem řízená, samostatně financovaná

Více

Jak dosáhnout povinného požadavku na budovy s téměř nulovou spotřebou energie s pomocí dotačních titulů NZÚ a OPŽP

Jak dosáhnout povinného požadavku na budovy s téměř nulovou spotřebou energie s pomocí dotačních titulů NZÚ a OPŽP Jak dosáhnout povinného požadavku na budovy s téměř nulovou spotřebou energie s pomocí dotačních titulů NZÚ a OPŽP Nová zelená úsporám Program Ministerstva životního prostředí zaměřený na úspory energie

Více

REFLEXE CÍLE EU 20-20-20 PŘI PROJEKTOVÁNÍ STAVEB. Petr Sopoliga ENVIROS, s.r.o.

REFLEXE CÍLE EU 20-20-20 PŘI PROJEKTOVÁNÍ STAVEB. Petr Sopoliga ENVIROS, s.r.o. REFLEXE CÍLE EU 20-20-20 PŘI PROJEKTOVÁNÍ STAVEB Petr Sopoliga ENVIROS, s.r.o. Cíle 20-20-20 Podíl budov na celkové spotřebě energie v zemích EU činí 40 % Podíl na emisích CO 2 dosahuje 35-36 % Snaha o

Více

Stavební kameny pro Vaše nápady

Stavební kameny pro Vaše nápady Stavební kameny pro Vaše nápady Další informace Nové stavění nové myšlení Stále více lidí chce stavět a bydlet jinak. Chtějí dobré, solidní domy s vysokou kvalitou bydlení a rozumnými pořizovacími a udržovacími

Více

S l eznam ana ý yzovan ch t opa ř í en a j ji e ch l ik og a výbě ýb ru Petr Vogel Kolektiv výzkumného úkolu V AV- VAV SP- SP 3g5-3g5 221-221 07

S l eznam ana ý yzovan ch t opa ř í en a j ji e ch l ik og a výbě ýb ru Petr Vogel Kolektiv výzkumného úkolu V AV- VAV SP- SP 3g5-3g5 221-221 07 Seznam analyzovaných opatření a jejich ji logika výběru Petr Vogel Kolektiv výzkumného úkolu VAV-SP-3g5-221-07 Oblasti analýz výzkumu Energetika původních PD ve zkratce Problémy dnešních rekonstrukcí panelových

Více

Projektová dokumentace adaptace domu

Projektová dokumentace adaptace domu Projektová dokumentace adaptace domu Fotografie: Obec Pitín Starší domy obvykle nemají řešenu žádnou tepelnou izolaci nebo je nedostatečná. Při celkové rekonstrukci domu je jednou z důležitých věcí snížení

Více

Tepelně Jeho vysoký izoluje vaše domovy, zisků ze slunce - přírodního zdroje energie. Pasivní sklo pro aktivní život PLANETA ENERGIE SVĚTLO

Tepelně Jeho vysoký izoluje vaše domovy, zisků ze slunce - přírodního zdroje energie. Pasivní sklo pro aktivní život PLANETA ENERGIE SVĚTLO 3. 2. Tepelně Jeho vysoký izoluje vaše domovy, chrání solární životní faktor prostředí. umožňuje využití tepelných zisků ze slunce - přírodního zdroje energie. planibel Tri Pasivní sklo pro aktivní život

Více

Portfolio Europolis v České republice

Portfolio Europolis v České republice Portfolio Europolis v České republice Praha, Mladá Boleslav,Teplice Danube House Danube House Nile House Nile House Amazon Court Kavčí Hory Technopark Pekařská SC Mlada Boleslav SC Teplice Šestka Shopping

Více

Snížení energetické náročnosti ZŠ Dolní Újezd (okr. Svitavy)

Snížení energetické náročnosti ZŠ Dolní Újezd (okr. Svitavy) Snížení energetické náročnosti ZŠ Dolní Újezd (okr. Svitavy) Trochu historie První žáci vstoupili do ZŠ v září 1910. Škola měla 7 tříd vytápělo se v kamnech na uhlí. V roce 1985 byl zahájen provoz nových

Více

Podpora transparentnosti a rozvoje trhu s energetickými službami ve dvaceti zemích EU

Podpora transparentnosti a rozvoje trhu s energetickými službami ve dvaceti zemích EU Podpora transparentnosti a rozvoje trhu s energetickými službami ve dvaceti zemích EU Projekt Transparense Projekt Transparense Tento dokument byl vypracován v rámci projektu Transparense Zvýšení transparentnosti

Více

Možnosti čerpání evropských fondů pro rozvoj podnikání nové dotační výzvy na podporu malého a středního podnikání

Možnosti čerpání evropských fondů pro rozvoj podnikání nové dotační výzvy na podporu malého a středního podnikání Možnosti čerpání evropských fondů pro rozvoj podnikání nové dotační výzvy na podporu malého a středního podnikání Mgr. Zuzana Fialová regionální projektová manažerka Brno, 29. ledna 2015 OP PIK 2014-2020

Více

Česká politika. Alena Marková

Česká politika. Alena Marková Česká politika Alena Marková Strategický rámec udržitelného rozvoje ČR schválený vládou v lednu 2010 základní dokument v oblasti udržitelného rozvoje dlouhodobý rámec pro politické rozhodování v kontextu

Více

Energetický audit a hodnocení energetické náročnosti budov

Energetický audit a hodnocení energetické náročnosti budov České vysoké učení technické v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetický audit a hodnocení energetické náročnosti budov prof.ing.karel Kabele,CSc. Globální oteplování Výchozí

Více

Program Ministerstva životního prostředí ZELENÁ ÚSPORÁM

Program Ministerstva životního prostředí ZELENÁ ÚSPORÁM Program Ministerstva životního prostředí ZELENÁ ÚSPORÁM Zelená úsporám je název nového Programu, který vyhlásilo Ministerstvo životního prostředí ČR. Cílem programu je podpořit vybraná opatření úspor energie

Více

Možnosti snížení provozních nákladů bytových domů Ing. Petr Filip, Chytrý dům s.r.o.

Možnosti snížení provozních nákladů bytových domů Ing. Petr Filip, Chytrý dům s.r.o. Možnosti snížení provozních nákladů bytových domů Ing. Petr Filip, Chytrý dům s.r.o. Chytrý dům s.r.o. 1. Návrh a výstavba pasivních dřevostaveb 2. Projekty energeticky úsporných opatření stávajících domů

Více

Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Regionální kancelář CzechInvest pro Jihomoravský kraj

Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Regionální kancelář CzechInvest pro Jihomoravský kraj Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Regionální kancelář CzechInvest pro Jihomoravský kraj Ing. Hana Rozkopalová regionální projektová manažerka Brno, 18. února 2015 Regionální

Více

PRAHA-LIBUŠ 2010-2020

PRAHA-LIBUŠ 2010-2020 AKČNÍ PLÁN NA ROK 2010 K ENERGETICKÉMU PLÁNU MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA-LIBUŠ 2010-2020 kompletní verze pro veřejné projednání listpad 2009 Akční plán na rok 2010 k Energetickému plánu městské části Praha-Libuš

Více

Slunce # Energie budoucnosti

Slunce # Energie budoucnosti Možnosti využití sluneční energie Slunce # Energie budoucnosti www.nelumbo.cz 1 Globální klimatická změna hrozí Země se ohřívá a to nejrychleji od doby ledové.# Prognózy: další růst teploty o 1,4 až 5,8

Více

Manažer pro energetiku European EnergyManager

Manažer pro energetiku European EnergyManager Manažer pro energetiku European EnergyManager Doplňující vzdělání pro energetiky Seminář NSZM, Praha, 25. května 2010 Komu je vzdělání určeno? Organizacím/podnikům, které chtějí odhalit své rezervy v oblasti

Více

Projekt CEC5, hodnocení CESBA

Projekt CEC5, hodnocení CESBA Projekt CEC5, hodnocení CESBA Ing. arch. Martin Šimůnek, Ing. Karel Srdečný, EkoWATT Projekt CEC5: Demonstrace energetické efektivnosti a využití obnovitelných zdrojů energie ve veřejných budovách CEC5:

Více

Možnosti podpory pro pořízení kogeneračních jednotek od roku 2015 Dotační programy OPPIK a OPŽP

Možnosti podpory pro pořízení kogeneračních jednotek od roku 2015 Dotační programy OPPIK a OPŽP Možnosti podpory pro pořízení kogeneračních jednotek od roku 2015 Dotační programy OPPIK a OPŽP Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Z jakých podprogramů lze podpořit pořízení kogenerační

Více

Tematické cíle a investiční priority programu spolupráce Rakousko Česká republika

Tematické cíle a investiční priority programu spolupráce Rakousko Česká republika Tematické cíle a investiční priority programu spolupráce Rakousko Česká republika Prioritní osa 1 1a Posílení výzkumu, technologického rozvoje a inovací Posilování výzkumu a inovační infrastruktury a kapacit

Více

Pokrytí potřeby tepla na vytápění a ohřev TV (90-95% energie užité v domě)

Pokrytí potřeby tepla na vytápění a ohřev TV (90-95% energie užité v domě) méně solárních zisků = více izolace ZÁKLADNÍ POŽADAVKY NA PASIVNÍ DŮM PRO NZU TEPELNÉ ZISKY SOLÁRNÍ ZISKY orientace hlavních prosklených ploch na jih s odchylkou max. 10, minimum oken na severní fasádě

Více

Lepší energetický management -více ušetřených peněz

Lepší energetický management -více ušetřených peněz Lepší energetický management -více ušetřených peněz BIELSKO-BIAŁA (Polsko) PŘEHLED Město Bielsko-Biała, které je členem Evropské sítě Energie- Cités a organizace měst a obcí Polish Network Energie-Cités,

Více

Vědomosti jsou peníze! Automatické monitorování a zaměřování v energetice vede ve městě Leicester k úsporám

Vědomosti jsou peníze! Automatické monitorování a zaměřování v energetice vede ve městě Leicester k úsporám Vědomosti jsou peníze! Automatické monitorování a zaměřování v energetice vede ve městě Leicester k úsporám LEICESTER (Spojené Království) Shrnutí Město Leicester má dlouhou historii činnosti v otázkách

Více

Operační program Životní prostředí 2014-2020. náměstek ministra ředitel sekce fondů EU, ekonomických a dobrovolných nástrojů

Operační program Životní prostředí 2014-2020. náměstek ministra ředitel sekce fondů EU, ekonomických a dobrovolných nástrojů Operační program Životní prostředí 2014-2020 Ing Jan Kříž Ing. Jan Kříž náměstek ministra ředitel sekce fondů EU, ekonomických a dobrovolných nástrojů OPŽP 2014-2020 Základní přehled OPŽP 2014-2020 Základní

Více

Podpora V&V v regionech v 7. RP REGIONY ZNALOSTÍ, VÝZKUMNÝ POTENCIÁL

Podpora V&V v regionech v 7. RP REGIONY ZNALOSTÍ, VÝZKUMNÝ POTENCIÁL Podpora V&V v regionech v 7. RP REGIONY ZNALOSTÍ, VÝZKUMNÝ POTENCIÁL Setkání se zástupci regionů Brusel, 30. května 2008 Lenka Havlíčková, TC AV ČR REGIONAL NCP havlickova@tc.cz REGIONY ZNALOSTÍ CÍL posilování

Více

Průlom v oblasti šetrné rezidenční výstavby: Botanica K (1,2) získala jako první rezidenční projekt v ČR certifikaci BREEAM na úrovni Excellent

Průlom v oblasti šetrné rezidenční výstavby: Botanica K (1,2) získala jako první rezidenční projekt v ČR certifikaci BREEAM na úrovni Excellent 20. února 2019 Průlom v oblasti šetrné rezidenční výstavby: Botanica K (1,2) získala jako první rezidenční projekt v ČR certifikaci BREEAM na úrovni Excellent Bytový dům Botanica K (1,2) společnosti Skanska

Více

Energetický management města Litoměřice. Praha, 12. května 2015

Energetický management města Litoměřice. Praha, 12. května 2015 Energetický management města Litoměřice Praha, 12. května 2015 Strategický plán rozvoje Strat města Litoměřice Činnosti energetického managementu a ochrany klimatu A Energetický plán města Geotermální

Více

Projekt ASPIRE (IEE) (Achieving Energy Sustainability in Peripheral Regions of Europe)

Projekt ASPIRE (IEE) (Achieving Energy Sustainability in Peripheral Regions of Europe) Projekt ASPIRE (IEE) (Achieving Energy Sustainability in Peripheral Regions of Europe) Prezentace projektu Rožnov pod Radhoštěm, 13.12.2007 Udržitelný rozvoj obcí Principy udržitelnosti - naplnění tří

Více

Nová zelená úsporám, Dešťovka. Novinky v dotacích pro úspornou domácnost

Nová zelená úsporám, Dešťovka. Novinky v dotacích pro úspornou domácnost Nová zelená úsporám, Dešťovka Novinky v dotacích pro úspornou domácnost Nová zelená úsporám až 20 mld. Kč do roku 2021 Podzimní novinky účinné od 15. října 2018 Hlavní změny Zateplení svépomocí, možnost

Více

ENVIROS - Company presentation

ENVIROS - Company presentation ENVIROS - Company presentation Kreditní linky podporující energeticky úsporné projekty Róbert Máček - ENVIROS O nás ENVIROS, s. r. o. je jednou z předních poradenských společností poskytující své služby

Více

PATRES Školící program

PATRES Školící program využití obnovitelných zdrojů energie v budovách Ing. Michael ten Donkelaar ENVIROS, s.r.o. 1 Úvod do projektu PATRES Projekt je financován Evropskou komisí prostřednictvím programu IEE Intelligent Energy

Více

SKOLÍCÍ PROGRAM - využití obnovitelných zdrojů energie v budovách

SKOLÍCÍ PROGRAM - využití obnovitelných zdrojů energie v budovách SKOLÍCÍ PROGRAM - využití obnovitelných zdrojů energie v budovách Souhrn Určen pro: Technické pracovníky, správní úředníky, techniky a manažery z městských úřadů a místních úřadů obecně, organizací řídících

Více

Projekt ASPIRE (IEE) (Achieving Energy Sustainability in Peripheral Regions of Europe) Seminář Rožnov pod Radhoštěm, 28.2.2008

Projekt ASPIRE (IEE) (Achieving Energy Sustainability in Peripheral Regions of Europe) Seminář Rožnov pod Radhoštěm, 28.2.2008 Projekt ASPIRE (IEE) (Achieving Energy Sustainability in Peripheral Regions of Europe) Seminář Rožnov pod Radhoštěm, 28.2.2008 Energetická udržitelnost obcí Důvody: Neplatit jen dovoz energie, udržet tyto

Více

ŠETŘENÍ ENERGIÍ. Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011

ŠETŘENÍ ENERGIÍ. Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 ŠETŘENÍ ENERGIÍ Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_ Čap-Z 7.,8.14 Vzdělávací oblast: snižování energetické náročnosti

Více

Přístup k udržitelnému energetickému rozvoji

Přístup k udržitelnému energetickému rozvoji LEPŠÍ ENERGETICKÝ MANAGEMENT -VÍCE UŠETŘENÝCH PENĚZ BIELSKO-BIAŁA (Polsko) Přehled Město Bielsko-Biała, které je členem Evropské sítě Energie- Cités a organizace měst a obcí Polish Network Energie-Cités,

Více

Doporučené standardy nízko energetických budov a budov s téměř nulovou potřebou energie

Doporučené standardy nízko energetických budov a budov s téměř nulovou potřebou energie Doporučené standardy nízko energetických budov a budov s téměř nulovou potřebou energie Téma vývoje energetiky budov je v současné době velmi aktuální a stává se společenskou záležitostí, neboť šetřit

Více

PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI Z IMPLEMENTACE REGIONÁLNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE VE SMYSLU LEGISLATIVY

PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI Z IMPLEMENTACE REGIONÁLNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE VE SMYSLU LEGISLATIVY PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI Z IMPLEMENTACE REGIONÁLNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE VE SMYSLU LEGISLATIVY Miroslava Knotková KRAJSKÝ ÚŘAD ZLÍNSKÉHO KRAJE Tř.Tomáše Bati 761 90 Zlín Česká republika Tel.: +420 67 7043312

Více

Dotace na navrhovaná opatření

Dotace na navrhovaná opatření Dotace na navrhovaná opatření 1. Dotační programy, podporující opatření ke zlepšené tepelně - energetických vlastností obálky budov Obecně lze říci, že opatření, která řeší zlepšení energetických vlastností

Více

Dřevostavby komplexně Energetická náročnost budov a nové energetické standardy

Dřevostavby komplexně Energetická náročnost budov a nové energetické standardy Dřevostavby komplexně Energetická náročnost budov a nové energetické standardy Ing. arch. Tereza Vojancová Technický poradce tech.poradce@uralita.com 602 439 813 www.ursa.cz OBSAH 1 ÚVOD 2 ENERGETICKY

Více

Programy Evropské územní spolupráce INTERREG EUROPE, CENTRAL EUROPE 2020 a DANUBE

Programy Evropské územní spolupráce INTERREG EUROPE, CENTRAL EUROPE 2020 a DANUBE Programy Evropské územní spolupráce INTERREG EUROPE, CENTRAL EUROPE 2020 a DANUBE MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Praha 2. června 2015 Stella Horváthová 2014-2020 Cíl 2: Evropská územní spolupráce v

Více

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA PÍSKU DNE

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA PÍSKU DNE Odbor investic a rozvoje V Písku dne: 05.02.2016 MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA PÍSKU DNE 25.02.2016 MATERIÁL K PROJEDNÁNÍ Společná deklarace o spolupráci na rozvoji a implementaci konceptu

Více

Energetický audit a energetická náročnost budov, legislativa, seznámení s předmětem

Energetický audit a energetická náročnost budov, legislativa, seznámení s předmětem České vysoké učení technické v Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetický audit a energetická náročnost budov, legislativa, seznámení s předmětem prof.ing.karel 1 Energetický audit

Více

Zelená energie udržitelná energetika na regionální úrovni

Zelená energie udržitelná energetika na regionální úrovni ŠKOLA ZDRAVÝCH MĚST INSPIRACE PRO VÁS Zelená energie udržitelná energetika na regionální úrovni Chrudim 12. března 2008 Ing. Miroslava Knotková ENERGETICKÁ AGENTURA ZLÍNSKÉHO KRAJE,O.P.S. Energetická agentura

Více

MODEL - WORKSHOP. PORSENNA o.p.s.

MODEL - WORKSHOP. PORSENNA o.p.s. MODEL - WORKSHOP PORSENNA o.p.s. Program workshopu Přínosy energetického managementu Priority města podíl energetiky v souhrnu aktivit města představa optimální spolupráce města a firem Současný stav energetického

Více

16. výzva IROP. Energetické úspory v. bytových domech.

16. výzva IROP. Energetické úspory v. bytových domech. 16. výzva IROP Energetické úspory v bytových domech www.finrevit.cz SPECIFICKÝ CÍL 2.5: SNÍŽENÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI V BYTOVÝCH DOMECH Cíl: Snížit energetickou náročnost bytových domů Alokace: 622,8

Více

Program meziregionální spolupráce Interrer Europe

Program meziregionální spolupráce Interrer Europe European Union European Regional Development Fund Sharing solutions for better regional policies Program meziregionální spolupráce Interrer Europe 5. dubna 2016 Hradec Králové Geografické vymezení programu

Více

ZELENÁ ÚSPORÁM PRO RODINNÉ DOMY DOTACE POUŽITO MATERIÁLŮ Z: WWW. ZELENAUSPORAM.CZ

ZELENÁ ÚSPORÁM PRO RODINNÉ DOMY DOTACE POUŽITO MATERIÁLŮ Z: WWW. ZELENAUSPORAM.CZ ZELENÁ ÚSPORÁM PRO RODINNÉ DOMY DOTACE POUŽITO MATERIÁLŮ Z: WWW. ZELENAUSPORAM.CZ KDO MŮŽE ŽÁDAT a co je možné žádat Program Zelená úsporám podporuje realizaci opatření vedoucích k úsporám energie a využití

Více

Vyhodnocení programu Efekt 2007

Vyhodnocení programu Efekt 2007 Vyhodnocení programu Efekt 2007 Program EFEKT (dále jen Program) je součástí Státního programu na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie vyhlašovaného každoročně vládou ČR. Program

Více

Trendy v energetickém plánování a energetickém managementu ve městech ve světě i v ČR. Miroslav Šafařík PORSENNA o.p.s.

Trendy v energetickém plánování a energetickém managementu ve městech ve světě i v ČR. Miroslav Šafařík PORSENNA o.p.s. Trendy v energetickém plánování a energetickém managementu ve městech ve světě i v ČR Miroslav Šafařík PORSENNA o.p.s. Energetický management pro města a obce, AQUATHERM 2011 PROGRAM PREZENTACE Rámec energetického

Více

Energetická agentura Zlínského kraje, o.p.s. www.eazk.cz

Energetická agentura Zlínského kraje, o.p.s. www.eazk.cz Projekt CEC5 (Central Europe - Concept 5 - Demonstration of Energy Efficiency and Utilisation of Renewable Energy Sources through Public Buildings) www.projectcec5.eu Demonstrace energetické efektivnosti

Více

Podpora využívání OZE a úspor energie

Podpora využívání OZE a úspor energie Podpora využívání OZE a úspor energie Seminář CEERES Praha, 22.listopadu 2005 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická agentura Obnovitelné zdroje Dosažení indikativního cíle 8% podílu výroby z OZE na hrubé

Více

Možnost kombinace metody EPC. v majetku hlavního města Prahy

Možnost kombinace metody EPC. v majetku hlavního města Prahy Možnost kombinace metody EPC s dotací na zateplení objektů v majetku hlavního města Prahy 27.listopadu 2014 Základní dokumenty v oblasti energetiky Územní energetická koncepce hl. m. Prahy (aktualizovaná

Více

Zelená úsporám. Program podpory úspor energie a využívání obnovitelných zdrojů. budovách. Odbor GIS Státní fond životního prostředí

Zelená úsporám. Program podpory úspor energie a využívání obnovitelných zdrojů. budovách. Odbor GIS Státní fond životního prostředí Zelená úsporám Program podpory úspor energie a využívání obnovitelných zdrojů energie na vytápění v obytných budovách Odbor GIS Státní fond životního prostředí 19. 5. 2009 Cíle a přínosy Programu ZELENÁ

Více

Dotační oblasti NA ČESKÉ STRANĚ BYLY V OBDOBÍ SCHVÁLENY CELKEM 104 PROJEKTY S CELKOVOU VÝŠÍ PODPORY EUR

Dotační oblasti NA ČESKÉ STRANĚ BYLY V OBDOBÍ SCHVÁLENY CELKEM 104 PROJEKTY S CELKOVOU VÝŠÍ PODPORY EUR Dotační oblasti NA ČESKÉ STRANĚ BYLY V OBDOBÍ 2004 2006 SCHVÁLENY CELKEM 104 PROJEKTY S CELKOVOU VÝŠÍ PODPORY 8 367 491 EUR Priorita 1 Sociální a kulturní rozvoj a síťování Priorita 2 Zachování krajiny

Více

Průkaz energetické náročnosti budovy

Průkaz energetické náročnosti budovy PROTOKOL PRŮKAZU Účel zpracování průkazu Nová budova užívaná orgánem veřejné moci Prodej budovy nebo její části Pronájem budovy nebo její části Větší změna dokončené budovy Jiný účel zpracování : Základní

Více

ejná budova v nízkoenergetickém standardu EkoWATT Pro stav t nízkoenergeticky? 1. provozní náklady rozpo

ejná budova v nízkoenergetickém standardu EkoWATT Pro stav t nízkoenergeticky? 1. provozní náklady rozpo Veřejná budova v nízkoenergetickém standardu Karel Srdečný EkoWATT www.ekowatt.cz www.energetika.cz Proč stavět nízkoenergeticky? 1. provozní náklady rozpočtové financování - demotivující 2. na stavbu

Více

Pakt starostů a primátorů

Pakt starostů a primátorů Pakt starostů a primátorů Města a klimatická změna, Svitavy, 12.7.2012 Ing. Miroslav Šafařík, Ph.D. 11.7. 2012 Úvod 2 Co je to Pakt starostů a primátorů? Iniciativa Evropské komise podporující lokální

Více

energeto Vyjímečné okno

energeto Vyjímečné okno 1 energeto Vyjímečné okno Podstatné pro energetickou účinnost okna je Uw hodnota. Čím je tato hodnota koeficientu tepelného prostupu (Uw) nižší, tím je energetická účinnost okna vyšší. Zlepšením (snížením)

Více

VÝZNAM ENERGETICKÉHO MANAGEMENTU PRO MĚSTA A OBCE

VÝZNAM ENERGETICKÉHO MANAGEMENTU PRO MĚSTA A OBCE VÝZNAM ENERGETICKÉHO MANAGEMENTU PRO MĚSTA A OBCE PORSENNA o.p.s. Pakt starostů a primátorů příležitost pro česká města Jeseník, 18.10.2011 Litoměřice, 20.10.2011 CO JE ENERGETICKÝ MANAGEMENT? Trvalý proces

Více

Typový dům ATREA Energeticky pasivní dřevostavba. www.atrea.cz

Typový dům ATREA Energeticky pasivní dřevostavba. www.atrea.cz Typový dům ATREA Energeticky pasivní dřevostavba www.atrea.cz Představení společnosti ATREA ATREA s.r.o. je česká společnost založená již v roce 1990 se zaměřením na systémy řízeného větrání s rekuperací

Více

Ministerstvo průmyslu a obchodu a strategie v energetických úsporách

Ministerstvo průmyslu a obchodu a strategie v energetických úsporách Ministerstvo průmyslu a obchodu a strategie v energetických úsporách Konference Nová zelená úsporám 2015 Praha, Masarykova kolej ČVUT, 14. dubna 2015 Ing. Jiří Koliba náměstek ministra pro stavebnictví

Více

Společně vytvářet hodnoty. Gemeinsam Werte schaffen.

Společně vytvářet hodnoty. Gemeinsam Werte schaffen. Společně vytvářet hodnoty Obsah: 1. Představení společnosti Karl Bachl 2. Co to je pasivní dům? 3. Proč pasivní dům? 4. Kvalita a zásady stavby pasivního domu 5. Praktický příklad energetické sanace rodinného

Více

Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky vyhlašuje 16. výzvu k předkládání žádostí o podporu. Integrovaný regionální operační program

Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky vyhlašuje 16. výzvu k předkládání žádostí o podporu. Integrovaný regionální operační program Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky vyhlašuje 16. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu ENERGETICKÉ ÚSPORY V BYTOVÝCH DOMECH Identifikace výzvy

Více

Pravidla získání podpory z OPŽP v rámci

Pravidla získání podpory z OPŽP v rámci Pravidla získání podpory z OPŽP v rámci prioritní it osy 5 a možnosti kombinace s uplatněním EPC Ing. Ondřej Vrbický Vedoucí oddělení IV, odbor ochrany ovzduší a OZE, SFŽP ČR Ministerstvo životního prostředí

Více

Energetický fond pre nízkoenergetickú renováciu mestských bytových domov a verejných budov v Brně Novém Lískovci

Energetický fond pre nízkoenergetickú renováciu mestských bytových domov a verejných budov v Brně Novém Lískovci Energetický fond pre nízkoenergetickú renováciu mestských bytových domov a verejných budov v Brně Novém Lískovci Jan Sponar, sponar@nliskovec.brno.cz úřad městské části Brno-Nový Lískovec Brno Nový Lískovec

Více

Katalog typových návrhů úsporných opatření v energetickém auditu

Katalog typových návrhů úsporných opatření v energetickém auditu Katalog typových návrhů úsporných opatření v energetickém auditu Tebodin Czech Republic, s.r.o. Autor: Ing. Miroslav Mareš Publikace je určena pro poradenskou činnost a je zpracována v rámci Státního programu

Více

Místní Akční Skupina Lašsko. Strategie MAS 2014-2020. veřejné setkání, Hodslavice, 3. 2. 2015

Místní Akční Skupina Lašsko. Strategie MAS 2014-2020. veřejné setkání, Hodslavice, 3. 2. 2015 Místní Akční Skupina Lašsko Strategie MAS 2014-2020 veřejné setkání, Hodslavice, 3. 2. 2015 Co je místní akční skupina? MAS je neziskovou organizací nezávislou na politickém rozhodování PARTNERSTVÍ veřejného

Více

Solární energie v ČR a v EU

Solární energie v ČR a v EU Solární energie v ČR a v EU v ČR a EU 1 Elektřina ze slunečního záření jako součást OZE OZE v podmínkách České republiky: Vodní energie Větrná energie Energie slunečního záření Energie biomasy a bioplynu

Více

Nové programovací období co nás čeká

Nové programovací období co nás čeká Vědecko-výzkumný ústav Centrum pro vědu a výzkum, z.ú. Nové programovací období co nás čeká doc. Ing. Lubor Hruška, Ph.D. lubor.hruska@accendo.cz Nový přístup EU k období 2014 2020 preferovány integrované

Více

SC 2.5 SNÍŽENÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI V SEKTORU BYDLENÍ

SC 2.5 SNÍŽENÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI V SEKTORU BYDLENÍ SC 2.5 SNÍŽENÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI V SEKTORU BYDLENÍ ENERGETICKÉ ÚSPORY V BYTOVÝCH DOMECH II 37. průběžná výzva Ing. Jakub Řezníček 6. 9. 2016 Cíl: Snížení energetické náročnosti bytových domů Vyhlášení:

Více

Obnova bytových domov v nízkoenergetickom štandarde, Brno-Nový Lískovec

Obnova bytových domov v nízkoenergetickom štandarde, Brno-Nový Lískovec Obnova bytových domov v nízkoenergetickom štandarde, Brno-Nový Lískovec Trnava 23.10.2015 Jan Sponar, sponar@nliskovec.brno.cz úřad městské části Brno-Nový Lískovec Brno Nový Lískovec 1 z 29 městských

Více

Podprogram klima programu LIFE. Politické priority 2016

Podprogram klima programu LIFE. Politické priority 2016 Podprogram klima programu LIFE Politické priority 2016 Cíle LIFE CLIMA Přispět k posunu směrem k účinném využívání zdrojů, nízkouhlíkovému hospodářství a rozvoji odolnému vůči změně klimatu Zlepšit rozvoj,

Více

PRINCIP NÁVRHU NÍZKOENERGETICKÉHO DOMU V ARCHITEKTUŘE ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE 1

PRINCIP NÁVRHU NÍZKOENERGETICKÉHO DOMU V ARCHITEKTUŘE ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE 1 PRINCIP NÁVRHU NÍZKOENERGETICKÉHO DOMU V ARCHITEKTUŘE 1 1 ÚVOD 2 PROBLEMATIKA 3 VZTAH MEZI NOVĚ UVAŽOVANOU VÝSTAVBOU A STÁVAJÍCÍMI OBJEKTY 4 KONSTRUKČNÍ ZÁSADY PASIVNÍHO DOMU 5 SPOLEČNÉ JMENOVATELE PRO

Více

PŘEDSTAVENÍ PROJEKTU TRAIN-TO-NZEB

PŘEDSTAVENÍ PROJEKTU TRAIN-TO-NZEB TRAIN-TO-NZEB THE BKHs PŘEDSTAVENÍ PROJEKTU TRAIN-TO-NZEB Nataliya Anisimova SEVEn, The Energy Efficiency Center HLAVNÍ CÍLE vytvořit funkční síť školicích a konzultačních středisek (Building Knowledge

Více

Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky oznamuje změny v 16. výzvě k předkládání žádostí o podporu. Integrovaný regionální operační program

Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky oznamuje změny v 16. výzvě k předkládání žádostí o podporu. Integrovaný regionální operační program Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky oznamuje změny v 16. výzvě k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu ENERGETICKÉ ÚSPORY V BYTOVÝCH DOMECH Přehled změn

Více

Efektivní využití OZE v budovách. Tomáš Matuška RP2 Energetické systémy budov Univerzitní centrum energeticky efektivních budov ČVUT v Praze

Efektivní využití OZE v budovách. Tomáš Matuška RP2 Energetické systémy budov Univerzitní centrum energeticky efektivních budov ČVUT v Praze Efektivní využití OZE v budovách Tomáš Matuška RP2 Energetické systémy budov Univerzitní centrum energeticky efektivních budov ČVUT v Praze OBNOVITELNÉ ZDROJE TEPLA sluneční energie základ v podstatě veškerého

Více

JAK NAVRHOVAT BUDOVY OD ROKU Ing. Libor Hrubý Centrum pasivního domu

JAK NAVRHOVAT BUDOVY OD ROKU Ing. Libor Hrubý Centrum pasivního domu JAK NAVRHOVAT BUDOVY OD ROKU 2020 Ing. Libor Hrubý Centrum pasivního domu Centrum pasivního domu nezisková organizace - od roku 2005: RADÍME odborníkům a investorům VZDĚLÁVÁME odborníky PROPOJUJEME TEORII

Více

střední podniky - Podpora zakládání a rozvoje sítí Business Angels (Prosperita OPPI) - Finanční fóra pro malé a střední podniky

střední podniky - Podpora zakládání a rozvoje sítí Business Angels (Prosperita OPPI) - Finanční fóra pro malé a střední podniky Program Start Jeremie Progres Popis programu Realizace podnikatelských záměrů osob Podpora rizikového kapitálu, Umožnit realizaci rozvojových vstupujících do podnikání poprvé nebo mikropůjček a záruk pro

Více

Projekt EPC v Národním divadle aneb snížení nákladů s garancí. Ivo Slavotínek

Projekt EPC v Národním divadle aneb snížení nákladů s garancí. Ivo Slavotínek Projekt EPC v Národním divadle aneb snížení nákladů s garancí Ivo Slavotínek Modernizace energetického hospodářství Národního divadla 2 Budovy a zázemí Národního divadla Národní divadlo tvoří 4 nadzemní

Více

Solární systémy pro přípravu teplé vody

Solární systémy pro přípravu teplé vody Solární systémy pro přípravu teplé vody v bytových domech Příklady a zkušenosti Jiří Kalina Technické oddělení REGULUS spol. s r. o. Obchodně technická firma, založena 1991 Komponenty pro výrobu kotlů

Více

ErP nařízení žádá vysokou účinnost, EU se zaměřila na zelené ventilátory

ErP nařízení žádá vysokou účinnost, EU se zaměřila na zelené ventilátory ErP nařízení žádá vysokou účinnost, EU se zaměřila na zelené ventilátory V plnění Kyotského protokolu se Evropská Unie zavázala redukovat CO2 emise nejméně o 20 % do roku 2020. Jeden způsob k dosažení

Více

ENERGETIKA BUDOV V EVROPSKÉM KONTEXTU. Petr Sopoliga ENVIROS, s.r.o., Praha

ENERGETIKA BUDOV V EVROPSKÉM KONTEXTU. Petr Sopoliga ENVIROS, s.r.o., Praha ENERGETIKA BUDOV V EVROPSKÉM KONTEXTU Petr Sopoliga ENVIROS, s.r.o., Praha Obsah Důvody pro novelizace směrnic Směrnice 2010/31/EU o energetické náročnosti budov (EPBD II) Připravovaná novelizace směrnice

Více

VÝVOJ LEGISLATIVY A NAVRHOVÁNÍ ENERGETICKY ÚSPORNÝCH BUDOV

VÝVOJ LEGISLATIVY A NAVRHOVÁNÍ ENERGETICKY ÚSPORNÝCH BUDOV Ing. Jiří Cihlář VÝVOJ LEGISLATIVY A NAVRHOVÁNÍ ENERGETICKY ÚSPORNÝCH BUDOV Konference Energie pro budoucnost XV 23. dubna 2015, IBF Brno 1 OSNOVA O čem budeme mluvit? - LEGISLATIVA A JEJÍ NÁVAZNOST NA

Více

Standardní dokumenty

Standardní dokumenty Standardní dokumenty Definice European Energy Service Initiative EESI IEE/08/581/SI2.528408 Prosinec 2010 Berliner Energieagentur GmbH Disclaimer: The sole responsibility for the content of this paper

Více

INOVACE PRO LEPŠÍ ŽIVOT V PRAZE

INOVACE PRO LEPŠÍ ŽIVOT V PRAZE INOVACE PRO LEPŠÍ ŽIVOT V PRAZE od konceptu k realizaci Jiří Peterka Dominika Šubáková KOMERČNÍ SFÉRA a progresivní vývoj technologií VEŘEJNÁ SFÉRA a složitá aplikace inovací POZICE ČESKÉ REPUBLIKY MEZI

Více

Otevřená zahrada a poradenské centrum NNO

Otevřená zahrada a poradenské centrum NNO Otevřená zahrada a poradenské centrum NNO AREÁL Údolní 33, Brno Budova A, B, C a zahrada A B C Zahrada AREÁL AREÁL BUDOVA A Vstup do areálu Otevřené zahrady 5. podlažní dům Restaurace, ordinace, kancelářské

Více

NG nová generace stavebního systému

NG nová generace stavebního systému NG nová generace stavebního systému pasivní domy A HELUZ nízkoenergetické domy B energeticky úsporné domy C D E F G cihelné pasivní domy heluz Víte, že společnost HELUZ nabízí Řešení pro stavbu pasivních

Více

Inovativní rekonstrukce školy v nulovém energetickém standardu

Inovativní rekonstrukce školy v nulovém energetickém standardu Inovativní rekonstrukce školy v nulovém energetickém standardu Střední škola - Centrum odborné přípravy technickohospodářské Českobrodská 32a, Praha 9 MOTTO: Smart City / chytré město Smart Building/ chytrá

Více

Vliv EPBD II, zákona o hospodaření energií a vyhlášky o energetické náročnosti budov na obálku budov

Vliv EPBD II, zákona o hospodaření energií a vyhlášky o energetické náročnosti budov na obálku budov Vliv EPBD II, zákona o hospodaření energií a vyhlášky o energetické náročnosti budov na obálku budov Ing.Jaroslav Maroušek, CSc. ředitel SEVEn Energy předseda pracovní skupiny EPBD při HK ČR 1 Obsah prezentace

Více

HODNOTICÍ KRITÉRIA SPECIFICKÉHO CÍLE 5.1 OPERAČNÍHO PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 2014 2020

HODNOTICÍ KRITÉRIA SPECIFICKÉHO CÍLE 5.1 OPERAČNÍHO PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 2014 2020 HODNOTICÍ KRITÉRIA SPECIFICKÉHO CÍLE 5.1 OPERAČNÍHO PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 2014 2020 1 Specifický cíl 5.1 Snížit energetickou náročnost veřejných budov a zvýšit využití obnovitelných zdrojů energie

Více

Program Čistá energie Praha 2018

Program Čistá energie Praha 2018 Program Čistá energie Praha 2018 Návaznost na ÚEK HMP Strategie přechodu na nízkouhlíkové hospodářství v Praze Nízkouhlíková opatření ve výrobě, dodávkách a konečné spotřebě energie eliminace užití fosilních

Více