PŘEHLED DOSTUPNÝCH PROGRAMŮ PRO MODELOVÁNÍ POVODNÍ

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "PŘEHLED DOSTUPNÝCH PROGRAMŮ PRO MODELOVÁNÍ POVODNÍ"

Transkript

1 PŘEHLED DOSTUPNÝCH PROGRAMŮ PRO MODELOVÁNÍ POVODNÍ Pro potřeby specialistů v oboru modelování havárií vodních děl je v dnešní době na trhu k dispozici celá řada programů. Zbývá si jen vybrat správný a pro daný účel nejvhodnější software, protože zdaleka ne všechny programy nabízejí stejné funkční možnosti, dostatečný výkon nebo podrobnost modelů. 1 VLNA Metoda Základem systému je model vyvinutý na VVŠ PV (Vysoká vojenská škola pozemního vojska) Vyškov, který umí stanovit výšku čela záplavové vlny v závislosti na vzdálenosti od vodního díla, které bylo narušeno a na charakteru terénu (příčném a podélném profilu údolí), kterým vlna postupuje. Model poskytuje výsledky nespojitě, po zadaných úsecích vodního toku, ve formě číselných hodnot. Systém v návaznosti na tyto výsledky provádí vizualizaci pomocí DEM (Digital Elevation Model). V prostředí MaGIS Professional Studio lze zobrazit 3D pohled na zasažené území a profil terénu podél vodního toku i napříč údolím, kterým vodní tok protéká. V podélném profilu lze vypočítat body, ve kterých je z předchozích modelů známa výška čela záplavové vlny a dopočítat výšky i v dalších bodech aproximací. Ve 3D pohledu lze pak znázornit vodní hladinu tvořenou záplavovou vlnou v jednotlivých úsecích toku ve formě zakřivené plochy tvořené elementárními prvky modelu. Takto znázorněnou plochu lze následovně promítnout do normální dvojrozměrné mapy. Výsledky Po provedené vizualizaci záplavové vlny lze orientačně odhadnout velikost zasaženého území a provést pomocí systému MaGIS základní analýzy, jako např.: Stanovení plošného rozsahu záplavového území. Určení, které obce budou pravděpodobně zasaženy. Odhad výšky záplavové vlny v postižených obcích.

2 Odhad počtu obyvatel, které bude potřeba evakuovat. Odhad plochy zemědělské půdy zasažené záplavovou vlnou. Odhad průjezdnosti komunikací v postiženém území. Přesnost výsledku nezávisí příliš na použitých vizualizačních a analytických nástrojích, ale je závislá především na: Přesnosti dat použitých pro tvorbu DEM daného území. Přesnosti výpočtu výšky čela vlny v jednotlivých úsecích. Míře uplatnění dynamických jevů při postupu záplavové vlny v reálném terénu. Data Pro tvorbu DEM může být využit model DEM-25, získaný pro celé území české republiky radarovým snímáním terénu z družic. Model pracuje se čtvercovou sítí o délce strany 25 m, který poskytuje výškovou přesnost řádu metrů (cca 2-7 m podle členitosti terénu). Model je tedy vhodný spíše pro orientační analýzy v případě větších vodních děl a v členitějším terénu. Pro malé výšky záplavové vlny a rovinatý terén nedává dostatečně reprezentativní výsledky. Pro přesnější modelování lze pořídit modely snímáním potenciálně ohrožených oblastí z letadel a dosáhnout tak lepších výsledků i v rovinatém terénu. Zobrazovaný digitální model v 3D pohledu pracuje s konstantním množstvím elementárních prvků. Zvyšováním tohoto počtu lze zlepšit hladkost křivek vzniklých projekcí výsledků modelování do roviny mapy, má však podstatný vliv na výpočetní náročnost a rychlost zobrazování modelu (záleží zejména na typu a paměti grafické karty). Implementace Program Vlna 2.1 je implementován jako rozšíření programu EIS/MaGIS 3D. Program EIS/MaGIS je vyspělý nástroj kategorie stolních GIS, vhodný pro začlenění do systému pro podporu řešení krizových situací EIS/InfoBook, je však použitelný i samostatně. Obsahuje nástroje pro plnou editaci neomezeného množství vrstev vektorových dat včetně analytických a prezentačních nástrojů pro grafická data. Je vyvinutý v prostředí MS Visual Basic a využívá technologii MultiMedia MaGIS založenou na ActiveX (OLE) komponentách. Vlastní

3 modelovací jádro je oproti verzi 1.0 zabudováno uvnitř programu, takže odpadla komunikace přes pomocné soubory. Požadavky na vstupní parametry: Název parametru Význam Název nádrže Název charakterizující vodní dílo. Maximální objem Celkový objem vodní nádrže v m 3. Stav naplnění Stav naplnění nádrže v %. Šířka před hrází šířka průrvy vodní nádrže před hrází. Pro předpověď se uvažuje nejhorší případ tj. zničení hráze v celé její délce. Hloubka před hrází Hloubka vodní nádrže před hrází. Výška hladiny je odvozena ze stavu % naplnění nádrže. Hloubka pod hrází Hloubka koryta řeky pod hrází. Koeficient tvaru nádrže Pro přibližný výpočet se používá rozmezí 2-3 (z hodnoty 1-8). Výtokový součinitel tvaru koryta Čas protržení Popisuje přibližně tvar koryta řeky a tvar údolí pod hrází a může nabývat těchto hodnot: Tvar trojúhelníku = 0,4 Tvar parabola = 0,6 Tvar pravoúhlý = 0,9 Nebo jiná hodnota stanovená odhadem. Čas, který se automaticky bere ze systému a je možné ho upravit. Od tohoto času se počítají výsledné časové charakteristiky vlny. Profil Název profilu. Automaticky se při vkládání profilu použije název Profil č. xx, kde xx je pořadové číslo profilu směrem

4 od hráze. Je možné jej modifikovat jen v dialogu vkládání profilů. Nadmořská výška Nadmořská výška profilu v metrech. Údaj se vkládá automaticky z digitálního modelu terénu při umístění profilu v mapě. V případě potřeby je možné jej modifikovat. Vzdálenost od předchozího profilu Tvar údolí v profilu Vzdušná vzdálenost od předchozího profilu v metrech. Údaj se automaticky vkládá při umístění profilu v mapě. V případě potřeby je možné jej modifikovat. Střední rychlost postupu průlomové vlny závisí mimo jiné na tvaru a šířce údolí, na výskytu porostu a jiných zábran. Pro přibližný výpočet je možné vliv těchto faktorů rozdělit do čtyř skupin: A, široké záplavové údolí B, klikaté údolí s porostlým nebo nerovným kamenitým povrchem, s měnící se šířkou údolí C, středně úzké údolí, bez větších překážek, upravené regulované koryto řeky D, úzké údolí, mírné klikaté řečiště s příkrými břehy Hodnota se vkládá při umisťování profilu v mapě. V případě potřeby je možné jej modifikovat.

5 Zobrazení v mapě: Zobrazení profilů v mapě:

6 Výstupní parametry: Název parametru Význam Vzdálenost profilu od hráze Udává součet vzdušných vzdáleností jednotlivých profilů. Je to tedy vzdálenost od hráze po přímkových úsecích, nikoli skutečná vzdálenost. Výška vlny v profilu Představuje maximální výšku vodní hladiny v daném profilu v průběhu průchodu průlomové vlny. Parametr určuje, jak velké okolí toku bude zaplaveno. Doba příchodu vlny v profilu T+ Udává dobu od okamžiku narušení hráze do příchodu čela vlny do profilu. Doba průchodu vlny profilem Udává dobu, po kterou bude mít v daném profilu průlomová vlna významné účinky. Skutečný čas příchodu vlny do profilu Absolutní časový údaj odvozený z času protržení hráze a doby příchodu vlny do profilu. Skutečný čas průchodu zádě vlny Absolutní časový údaj odvozený z času protržení hráze a doby příchodu vlny profilem. Průtočné množství v profilu Maximální průtočné množství v profilu, které dává představu o ničivé síle vlny v tomto místě. Ke snadnému využití zmíněného programu lze použít pomocníka. Pomocník souží k výpočtu a zobrazení průlomové vlny vzniklé havárií konkrétního vodního díla. Využívá při tom předem uložená vstupní data. Vzorovým příkladem je vodní dílo Slapy, přičemž vstupní data a mapy jsou součástí instalace programu.

7 2 MIKE FLOOD Je dynamickým spojením jednodimenzionálního a dvojdimenzionálního balíku sloužícího pro modelování povodní. Nový nástroj je sestavený z komponentů převzatých z nejrozšířenějších povodňových modelovacích balíku MIKE 11 a MIKE 21, rozšířených o nové rysy, které jsou zaměřeny především na modelování povodní. Kombinace předchozích programů zajišťuje maximální flexibilitu a umožňuje uživateli vymodelovat některé oblasti ve 2D prostoru, zatímco další oblasti mohou být modelovány v 1D. MIKE FLOOD poskytuje efektivní spojení mezi řekou, povodňovou oblastí nebo mezi mořem a vnitrozemskými vodními cestami, zátokami a lagunami. Program značně využívá GISu jako nástroje pro znázornění automatizovaného vývoje modelu a mapování záplavového území. Detaily programu Jedná se o dynamické spojení jednorozměrného modelu říční hydrauliky MIKE 11 a dvojrozměrného modelu povrchových vod MIKE 21 Umožňuje vytvořit model povodňové oblasti a pobřežní zóny v 2D a současně dovoluje provést modelování říční hydrauliky v 1D. Umožňuje také: 1 zobrazit inundační území, pobřežní zónu nebo další oblasti ve 2D k již existujícímu modelu vytvořenému v MIKE 11 2 vyměnit Vámi vytvořené a propojené sítě povodňové oblasti v 1D modelu vytvořené v MIKE 11 za reálné modely 2D. 3 znovuožití a propojení již existujících nastavení obou softwarů (MIKE 11, MIKE 21) Uživatelské a grafické prostředí je stejné jako u modelovacích balíků MIKE 11 a MIKE 21, což umožňuje uživatelům snadnou práci a údržbu.

8 Integrace v GIS území. Komunikace s GIS umožňuje vytvoření výsledné mapy, která zobrazuje zaplavené Lze také využít informace týkající se využití půdy uložených v GIS. Mohou být použity pro následný výpočet vzniklých škod na majetku po povodni. Využití půdy, databáze majetku povodňové škody (peníze/oblast)

9 Oblasti aplikace MIKE FLOOD může být využit pro simulaci: Záplav způsobených řekami a vlnobitím v oblastech pobřežní Detailního vzoru inundačního území na základě rychlosti proudění a hladiny vody Výměny vody mezi kanály, kanály a přiléhající inundační oblastí, rybníky, nádržemi, jezery atd. Záplavové vlny způsobené protržením hráze.

10 Příklad aplikace: Záliv Bengálska (2D) a významnější řeky v Bangladéši (1D): Program byl nedávno přijat americkou agenturou FEMA (Federal Emergency Management Agency). Byl zařazen do seznamu programů používaných pro hydraulické modelování, které mohou být použity jako národní pojišťovací programy při povodních (NFIP - National Flood Insurance Programme). Program může být nyní využit k vytváření projektů zahrnujících mapování rizik záplav, ale i dalších projektů vztahujících se k pojištění proti záplavám. FEMA schválila tento program díky již dříve odzkoušeným programům MIKE 11 a MIKE 21, které byli předchůdcem programu MIKE FLOOD.

11 Cena Ortogonální síť pro buněk Ortogonální síť pro buněk Bez limitu

12 3 HEC-RAS Úvod HEC-RAS je software vyvinutý americkou armádou. Pomocí něj je možno provádět kalkulace jednorozměrných ustálených a nestabilních toků. Program umožňuje do výpočtu zahrnout také pohyb splavenin. Systém modelování byl vyvinut jako část Next Generation hydrologického inženýrského softwaru. NexGen projekt zahrnuje několik aspektů hydrologického inženýrství, včetně: Analýzy odtoku vodních srážek. Říční hydrauliky. Simulace nádržových systémů. Analýzy povodňových škod. Všeobecná filozofie systému HEC-RAS je integrovaný systém softwaru, určený pro interaktivní užití. Součástí systému jsou tři jednorozměrné hydraulické analýzy určené pro: Výpočet profilů povrchových ustálených vodních toků. Simulaci nestabilních toků. Výpočet profilu ustáleného toku povrchových vod. Simulaci nestabilního toku. Vypočet pohyblivé hranice transportu splavenin. Důležitou roli hraje fakt, že pro výpočet všech třech částí budou použita geometrická data zjištěný běžným způsobem. HEC-RAS je navržen pro jednorozměrné hydraulické výpočty jak přírodních tak uměle vybudovaných vodních sítí.

13 Uživatelské rozhranní Uživatel komunikuje se systémem pomocí grafického uživatelského rozhraní (GUI). Design byl navržen tak, aby vytvářel uživatelsky snadné prostředí. Rozhraní poskytuje následující funkce: práce se soubory, vkládání dat a jejich úprava, hydraulické analýzy, tabelace a grafické ukázky vstupu a výstupních dat, on-line nápovědu. Práce s HEC-RAS celkový pohled HEC-Ras je program umožňující vytvářet hydraulické analýzy. Systém je schopen vytvářet kalkulace profilů trvalých a nestabilních povrchových vodních toků a zahrnuje také kalkulaci pohybu splavenin. Uživatel může pro svou práci využit různé typy rozborů, které jsou součástí balíku HEC-RAS. Jedná se o data, která jsou kategorizována následujícím způsobem: vstupní data, geometrická data, údaje týkající se ustálených toků, údaje týkající se nestabilních toků, hydraulické konstrukční údaje.

14 Cena Profesionální verze $ (tištěný manuál a CD + neomezená technická podpora) Download $ (jen software, omezená technická podpora)

15 4 BOSS DAMBRK BOSS DAMBRK umožňuje práci jak s 2D tak 3D grafy a dává uživateli na výběr z několika grafických fontů. Je nejpokročilejším, snadno použitelným softwarem, který lze použít pro sledování povodní. Software je možno použít pro poruchy mostů a hrází, akumulační efekty, tok inundačním územím a utlumení záplavové vlny. Je používán pro dynamické transformace povodňové vlny, bezpečnostní analýzu hráze a pro analýzu přepadu vody nádrže. Je navržena FERC, U. S. pozemními silami ženijního vojska, státními agenturami a poradci z celého světa. Software je možno zpustit na osobních počítačích a fakticky podporuje všechny grafické displeje, tiskárny a plottery. Je velmi snadné naučit se pracovat a používat zmíněný software. Vkládání, práce s daty nebo jejich změna vstupních dat je považována rovněž za snadnou. Přátelské uživatelské rozhraní umožňuje uživateli rychlé definování modelu. Uživatel má k dispozici nápovědu a profesionální dokumentaci, která mu je nápomocny k vytvoření uživatelem požadovaného modelu. Je také možno importovat data z již existujících databází a tyto pak použít při analýze modelu. Vestavěná kontrola dat Vámi vložená vstupní data jsou automaticky kontrolovány pomocí integrovaného expertního systému BOSS ADVISOR. Jestliže systém odhalí chyby ve vstupních datech, upozorní Vás na chybu a poskytne návod, jak lze chybu odstranit. Systém BOSS ADVISOR je schopen rozpoznat chyby nejen ve vstupních údajích, ale poukazuje na chyby, kterých se uživatel dopustí při vytváření samostatného modelu. Bezkonkurenční grafika BOSS DAMBRK zobrazuje přes 30 různých kvalitních grafů zahrnujících nákres počátečního stavu, mapu inundačního území, nákres čáry odtoků, souhrnný nákres čar odtoků, nákres časové historie a 3D nákres koryta řeky, které Vám umožní rychlé zhodnocení vaší práce. Software umožňuje uživateli vybrat a vytisknout jeden, několik nebo všechny vytvořené a jím zvolené grafy.

16 Grafy vytvořené pomocí analýz z minulého období mohou být navrstveny na analýzy nynější, což dovoluje snadné srovnání výsledků (například: protržení hráze s neporušenou čarou odtoku). BOSS DAMBRK navíc zahrnuje ovladač BOSS DIG ( zařízení nezávislé grafiky), který dovoluje, aby byly grafy vytištěny na jakékoli podporované laserové tiskárně, plotteru nebo maticové tiskárně. Grafy mohou být také exportovány jako soubor do běžných grafických formátů. Takto uložené soubory je poté možno importovat do mnoha CAD systémů a textových editorů.

17 Model BOSS DAMBRK BOSS DAMBRK je zdokonalenou verzí modelu NWS DAMBRK. Výhoda je spatřována v tom, že případné chyby jsou nalezeny již v průběhu zpracování modelu a uživatel je tak může v čas napravit. Další předností stávajícího softwaru je rychlost zpracování, která se zvýšila ze 700 časových kroků na 1200 oproti softwaru NSW DAMBRK. BOSS DAMBRK je umožňuje, aby součástí jedné analýzy bylo posouzení 10 hrází nebo mostních konstrukcí. Podporuje také modelování režimů podkritických, nadkritických a smíšených toků. Mohou být také analyzovány šikmé přepadové hrany hrází a mostovek. K jednotlivým příčným řezům mohou být připojeny vysvětlivky, které mohou být rovněž znázorněny v pozadí výstupu konkrétní analýzy. BOSS DAMBRK je novým softwarem, který umožňuje pochopit situaci po protržení přehradní hráze a použití hydrodynamické teorie, která souží pro předpovídání rozvoje a směru vzniklé záplavové vlny. Program bere v úvahu účinky přítoku do nádrže, formování protržení, přepad vody a turbíny, akumulaci v údolí, třecí odpor, boční přítok a proudění. BOSS DAMBRK zaznamená časový průběh záplavové vlny, časový stupeň povodně, čas vyvrcholení povodně a odpovídající zvýšení hladiny povrchové vody.

18 Program také dovoluje využít jakýkoli již dříve vytvořený příčný řez jako šablonu pro vytvoření nového. Zmíněná funkce výrazně zkrátí uživateli dobu potřebnou pro zadávání vstupních dat. Program současně podporuje jak imperiální tak metrické (SI) jednotky, což umožňuje uživateli práci a změnu jednotek kdykoli během vytváření modelu. Cena Aktualizace (standardní verze na profesionální) $ Standardní verze $ Profesionální verze $

Záplavová území podle vyhlášky 79/2018 Sb. Ing. Josef Dohnal Povodí Vltavy, státní podnik

Záplavová území podle vyhlášky 79/2018 Sb. Ing. Josef Dohnal Povodí Vltavy, státní podnik Záplavová území podle vyhlášky 79/2018 Sb. Ing. Josef Dohnal Povodí Vltavy, státní podnik Změny oproti předchozí vyhlášce 236/2002 Sb. Způsob stanovení AZZÚ Obsah návrhu záplavového území Změny oproti

Více

VYHLÁŠKA ze dne 30. dubna 2018 o způsobu a rozsahu zpracovávání návrhu a stanovování záplavových území a jejich dokumentace

VYHLÁŠKA ze dne 30. dubna 2018 o způsobu a rozsahu zpracovávání návrhu a stanovování záplavových území a jejich dokumentace Strana 1026 Sbírka zákonů č. 79 / 2018 79 VYHLÁŠKA ze dne 30. dubna 2018 o způsobu a rozsahu zpracovávání návrhu a stanovování záplavových území a jejich dokumentace Ministerstvo životního prostředí stanoví

Více

INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ POUŽITÍ INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ PRO MODELOVÁNÍ A SIMULACE KRIZOVÝCH SITUACÍ - T3

INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ POUŽITÍ INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ PRO MODELOVÁNÍ A SIMULACE KRIZOVÝCH SITUACÍ - T3 INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ POUŽITÍ INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ PRO MODELOVÁNÍ A SIMULACE KRIZOVÝCH SITUACÍ - T3 ING. JIŘÍ BARTA Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání

Více

STANOVENÍ AKTIVNÍ ZÓNY ZÁPLAVOVÉHO ÚZEMÍ BOTIČE v úseku ř. km

STANOVENÍ AKTIVNÍ ZÓNY ZÁPLAVOVÉHO ÚZEMÍ BOTIČE v úseku ř. km STANOVENÍ AKTIVNÍ ZÓNY ZÁPLAVOVÉHO ÚZEMÍ BOTIČE v úseku ř. km 7.349-7.783 HAMR-Sport a.s. K Vodě 3200/3, Praha 10 - Záběhlice D-PLUS PROJEKTOVÁ A INŽENÝRSKÁ a. s. Sokolovská 16/45A, Praha 8 Karlín Duben

Více

Stanovení záplavového území řeky Úslavy v úseku Koterov Šťáhlavy

Stanovení záplavového území řeky Úslavy v úseku Koterov Šťáhlavy D H I a. s. 6 / 2 0 1 4 Stanovení záplavového území řeky Úslavy v úseku Koterov Šťáhlavy OBSAH: 1 Úvod... 2 1.1 Cíle studie... 2 1.2 Popis zájmové oblasti... 2 2 Datové podklady... 2 2.1 Topografická data...

Více

MRATÍNSKÝ POTOK ELIMINACE POVODŇOVÝCH PRŮTOKŮ PŘÍRODĚ BLÍZKÝM ZPŮSOBEM

MRATÍNSKÝ POTOK ELIMINACE POVODŇOVÝCH PRŮTOKŮ PŘÍRODĚ BLÍZKÝM ZPŮSOBEM Úsek 08 (staničení 2706-2847 m) Stávající úsek, opevněný betonovými panely, je částečně ve vzdutí dvou stupňů ve dně. Horní stupeň slouží k odběru vody do cukrovarského rybníka. Dolní stupeň, viz foto,

Více

OBSAH: SEZNAM OBRÁZKŮ SEZNAM TABULEK

OBSAH: SEZNAM OBRÁZKŮ SEZNAM TABULEK OBSAH: 1 Úvod... 2 1.1 Cíle studie... 2 1.2 Popis zájmové oblasti... 2 2 Datové podklady... 2 2.1 Topografická data... 2 2.2 Hydrologická data... 3 3 Matematický model... 4 3.1 Použitý software... 4 3.2

Více

LIMITY VYUŽITÍ ÚZEMÍ UŽÍVÁNÍ POZEMKŮ PODÉL KORYTA VODNÍHO TOKU. Objekt limitování. Důvody limitování. Vyjádření limitu

LIMITY VYUŽITÍ ÚZEMÍ UŽÍVÁNÍ POZEMKŮ PODÉL KORYTA VODNÍHO TOKU. Objekt limitování. Důvody limitování. Vyjádření limitu Ústav územního rozvoje, Jakubské nám. 3, 602 00 Brno Tel.: +420542423111, www.uur.cz, e-mail: sekretariat@uur.cz LIMITY VYUŽITÍ ÚZEMÍ Dostupnost: http://www.uur.cz/default.asp?id=2591 3.8.101 UŽÍVÁNÍ POZEMKŮ

Více

Sypaná hráz výpočet ustáleného proudění

Sypaná hráz výpočet ustáleného proudění Inženýrský manuál č. 32 Aktualizace: 3/2016 Sypaná hráz výpočet ustáleného proudění Program: MKP Proudění Soubor: Demo_manual_32.gmk Úvod Tento příklad ilustruje použití modulu GEO5 MKP Proudění při analýze

Více

IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE AKCE...

IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE AKCE... Obsah 1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE AKCE... 2 2. ÚVOD... 2 3. POUŽITÉ PODKLADY... 2 3.1 Geodetické podklady... 2 3.2 Hydrologické podklady... 2 3.2.1 Odhad drsnosti... 3 3.3 Popis lokality... 3 3.4 Popis stavebních

Více

PUDIS a.s., Nad Vodovodem 2/3258, Praha 10 tel.: , fax: ,

PUDIS a.s., Nad Vodovodem 2/3258, Praha 10 tel.: , fax: , Tento projekt je spolufinancován z Evropského fondu pro regionální rozvoj prostřednictvím Euroregionu NISA EVROPSKÁ UNIE "PŘEKRAČUJEME HRANICE" MĚSTO ŽELEZNÝ BROD Náměstí 3. května 1, PSČ 468 22, IČ 00262633

Více

3. Doporučení na zlepšení zvládání povodní a snížení rozsahu záplavového území 3.1. Stanovení aktivní zóny záplavového území

3. Doporučení na zlepšení zvládání povodní a snížení rozsahu záplavového území 3.1. Stanovení aktivní zóny záplavového území 3. Doporučení na zlepšení zvládání povodní a snížení rozsahu záplavového území 3.1. Stanovení aktivní zóny záplavového území V následujících grafech je zobrazena míra ohrožení podle metodiky ACER pro budovy,

Více

Základy hydrauliky vodních toků

Základy hydrauliky vodních toků Základy hydrauliky vodních toků Jan Unucka, 014 Motivace pro začínajícího hydroinformatika Cesta do pravěku Síly ovlivňující proudění 1. Gravitace. Tření 3. Coriolisova síla 4. Vítr 5. Vztlak (rozdíly

Více

Studie zvláštní povodně na VD Nýrsko

Studie zvláštní povodně na VD Nýrsko Studie zvláštní povodně na VD Nýrsko Obsah: Zadání studie... 2 Podklady... 2 Staničení... 2 Postup výpočtu, výpočetní model... 3 Příčné profily... 3 Drsnosti... 3 Okrajové podmínky... 3 Použitý software...

Více

GIS Geografické informační systémy

GIS Geografické informační systémy GIS Geografické informační systémy Obsah přednášky Prostorové vektorové modely Špagetový model Topologický model Převody geometrií Vektorový model Reprezentuje reálný svět po jednotlivých složkách popisu

Více

Praktické použití kartografického software pro tvorbu map OCAD 11

Praktické použití kartografického software pro tvorbu map OCAD 11 Praktické použití kartografického software pro tvorbu map OCAD 11 Prohloubení nabídky dalšího vzdělávání v oblasti zeměměřictví a katastru nemovitostí ve Středočeském kraji CZ.1.07/3.2.11/03.0115 Projekt

Více

BR 52 Proudění v systémech říčních koryt

BR 52 Proudění v systémech říčních koryt BR 52 Proudění v systémech říčních koryt Přednášející: Ing. Hana Uhmannová, CSc., doc. Ing. Jan Jandora, Ph.D. VUT Brno, Fakulta stavební, Ústav vodních staveb 1 Přednáška Úvod do problematiky Obsah: 1.

Více

Modelování povodňových škod

Modelování povodňových škod Modelování povodňových škod Adam Podlaha, Alexandra Králová 28. února 2007 Český národní výbor pro omezování následků katastrof Slide 1 Program Modely na odhad povodňových škod pro účely zajištění Data

Více

A - TECHNICKÁ ZPRÁVA

A - TECHNICKÁ ZPRÁVA A - TECHNICKÁ ZPRÁVA OBSAH 1. Základní údaje...2 2. Podklady...2 2.1. Geodetické podklady...2 2.2. Mapové podklady...2 2.3. Hydrologické podklady...3 3. Popis toku...3 3.1. Povodí toku...3 3.2. Hydrologické

Více

2. přednáška z předmětu GIS1 Data a datové modely

2. přednáška z předmětu GIS1 Data a datové modely 2. přednáška z předmětu GIS1 Data a datové modely Vyučující: Ing. Jan Pacina, Ph.D. e-mail: jan.pacina@ujep.cz Pro přednášku byly použity texty a obrázky z www.gis.zcu.cz Předmět KMA/UGI, autor Ing. K.

Více

pro tvorbu map OCAD 11 (1)

pro tvorbu map OCAD 11 (1) software pro tvorbu map OCAD 11 (1) software pro tvorbu map OCAD 11 Prohloubení nabídky dalšího vzdělávání v oblasti zeměměřictví a katastru nemovitostí ve Středočeském kraji CZ.1.07/3.2.11/03.0115 Projekt

Více

ELEKTRONICKÝ DIGITÁLNÍ

ELEKTRONICKÝ DIGITÁLNÍ ELEKTRONICKÝ DIGITÁLNÍ I. DIGITÁLNÍ POVODŇOVÉ PLÁNY...1 II. MAPA EDPP...4 III. REGISTRACE A PŘIHLÁŠENÍ...5 IV. MAPOVÁ APLIKACE DPP...6 I. DIGITÁLNÍ POVODŇOVÉ PLÁNY Ve spodní části úvodní stránky se nachází

Více

ATLAS RIZIK LABE - ZPRACOVÁNÍ MAP POVODŇOVÉHO NEBEZPEČÍ A MAP POVODŇOVÝCH RIZIK - PILOTNÍ PROJEKT NA ŘECE JIZEŘE

ATLAS RIZIK LABE - ZPRACOVÁNÍ MAP POVODŇOVÉHO NEBEZPEČÍ A MAP POVODŇOVÝCH RIZIK - PILOTNÍ PROJEKT NA ŘECE JIZEŘE ATLAS RIZIK LABE - ZPRACOVÁNÍ MAP POVODŇOVÉHO NEBEZPEČÍ A MAP POVODŇOVÝCH RIZIK - PILOTNÍ PROJEKT NA ŘECE JIZEŘE J. Skořepa mapy povodňového nebezpečí, mapy povodňových rizik, flood hazard mapping, flood

Více

Geografické informační systémy GIS

Geografické informační systémy GIS Geografické informační systémy GIS Prohloubení nabídky dalšího vzdělávání v oblasti zeměměřictví a katastru nemovitostí ve Středočeském kraji CZ.1.07/3.2.11/03.0115 Projekt je finančně podpořen Evropským

Více

Novinky Revit Architecture 2012

Novinky Revit Architecture 2012 Novinky Revit Architecture 2012 Konstrukční modelování Prvky lze rozdělit na více částí z konstrukčních důvodů (např. z hlediska výroby). Rozdělené části si zachovávají vztah k původnímu objektu. Vylepšený

Více

Ladislav Satrapa a Pavel Fošumpaur (Fakulta stavební ČVUT v Praze)

Ladislav Satrapa a Pavel Fošumpaur (Fakulta stavební ČVUT v Praze) Doporučení pro kvantifikaci významnosti vlivu opatření přijatých v plánech pro zvládání povodňových rizik na povodňová rizika po proudu vodního toku Aktualizace listopad 2018 Ladislav Satrapa a Pavel Fošumpaur

Více

A - TECHNICKÁ ZPRÁVA

A - TECHNICKÁ ZPRÁVA A - TECHNICKÁ ZPRÁVA OBSAH 1. Základní údaje... 2 2. Podklady... 2 2.1. Geodetické podklady... 2 2.2. Mapové podklady... 3 2.3. Hydrologické podklady... 3 3. Popis toku... 3 3.1. Povodí toku... 3 3.2.

Více

Marushka je webová mapová aplikace pro zobrazování map a informací z GISu města Plzně.

Marushka je webová mapová aplikace pro zobrazování map a informací z GISu města Plzně. MARUSHKA Marushka je webová mapová aplikace pro zobrazování map a informací z GISu města Plzně. Povodňový model Studie Povodňový model Plzeň AKTUALIZACE 2010 je pokračováním aktualizací povodňového modelu

Více

Historie povodní na JM a povodňové škody

Historie povodní na JM a povodňové škody Historie povodní na JM a povodňové škody 1 Jak předcházet povodňovým škodám Ing. Iva Jelínková Povodí Moravy, s.p. jelinkovai@pmo.cz Protipovodňová opatření Povodeň přirozený hydrologický jev, který je

Více

Studie zvláštní povodně na VD Lučina

Studie zvláštní povodně na VD Lučina Studie zvláštní povodně na VD Lučina Obsah: Zadání studie... 2 Podklady... 2 Geodetické zaměření... 3 Staničení... 3 Postup výpočtu, výpočetní model... 3 Příčné profily... 3 Drsnosti... 4 Okrajové a počáteční

Více

A - TECHNICKÁ ZPRÁVA

A - TECHNICKÁ ZPRÁVA A - TECHNICKÁ ZPRÁVA OBSAH 1. Základní údaje... 2 2. Podklady... 2 2.1. Geodetické podklady... 2 2.2. Mapové podklady... 3 2.3. Hydrologické podklady... 3 3. Popis toku... 3 3.1. Povodí toku... 3 3.2.

Více

Výpustná zařízení technická řešení, výpočty

Výpustná zařízení technická řešení, výpočty Výpustná zařízení technická řešení, výpočty VRÁNA Karel, DAVID Václav Katedra hydromeliorací a krajinného inženýrství Fakulta stavební ČVUT vrana@fsv.cvut.cz vaclav.david@fsv.cvut.cz Účel výpustných zařízení

Více

A - TECHNICKÁ ZPRÁVA

A - TECHNICKÁ ZPRÁVA A - TECHNICKÁ ZPRÁVA OBSAH 1. Základní údaje... 2 2. Podklady... 2 2.1. Geodetické podklady... 2 2.2. Mapové podklady... 3 2.3. Hydrologické podklady... 3 3. Popis toku... 3 3.1. Povodí toku... 3 3.2.

Více

dq/dt+da/dt=q a rovnice o zachování hybnosti dq/dx+d(ß*q*q/a)/dx+gady/dx+gai(f)=gai(b)

dq/dt+da/dt=q a rovnice o zachování hybnosti dq/dx+d(ß*q*q/a)/dx+gady/dx+gai(f)=gai(b) 2. Hydrotechnické výpočty 2.1.Popis modelu Výpočet průběhu hladin jsme provedli výpočtem nerovnoměrného neustáleného proudění pomocí programu MIKE11, vyvinutým Dánským hydraulickým institutem pro výpočet

Více

Bezpečně Vás provedeme světem GIS. Možnosti a přínosy využití GIS při zpracování dat

Bezpečně Vás provedeme světem GIS. Možnosti a přínosy využití GIS při zpracování dat Bezpečně Vás provedeme světem GIS Možnosti a přínosy využití GIS při zpracování dat Bezpečně Vás provedeme světem GIS Obsah prezentace Představení společnosti Jaké výhody přináší zobrazení firemních dat

Více

DODATEK PARAMETRY ZVLÁŠTNÍCH POVODNÍ 3 POUŽITÉ PODKLADY A LITERATURA

DODATEK PARAMETRY ZVLÁŠTNÍCH POVODNÍ 3 POUŽITÉ PODKLADY A LITERATURA DODATEK PARAMETRY ZVLÁŠTNÍCH POVODNÍ ÚVOD V roce 28 byl v akciové společnosti VODNÍ DÍLA TBD vypracován dokument Parametry zvláštních povodní pro Borecký rybník, který se zabývá odvozením časového průběhu

Více

dq/dt+da/dt=q a rovnice o zachování hybnosti dq/dx+d(ß*q*q/a)/dx+gady/dx+gai(f)=gai(b)

dq/dt+da/dt=q a rovnice o zachování hybnosti dq/dx+d(ß*q*q/a)/dx+gady/dx+gai(f)=gai(b) 2. Hydrotechnické výpočty 2.1.Popis modelu Výpočet průběhu hladin jsme provedli výpočtem nerovnoměrného neustáleného proudění pomocí programu MIKE11, vyvinutým Dánským hydraulickým institutem pro výpočet

Více

Neuronové časové řady (ANN-TS)

Neuronové časové řady (ANN-TS) Neuronové časové řady (ANN-TS) Menu: QCExpert Prediktivní metody Neuronové časové řady Tento modul (Artificial Neural Network Time Series ANN-TS) využívá modelovacího potenciálu neuronové sítě k predikci

Více

VD Podhora. Zvláštní povodeň v důsledku havárie na. POVODÍ OHŘE, s. p. Chomutov HEPS Terezín

VD Podhora. Zvláštní povodeň v důsledku havárie na. POVODÍ OHŘE, s. p. Chomutov HEPS Terezín POVODÍ OHŘE, s. p. Chomutov HEPS Terezín Zvláštní povodeň v důsledku havárie na VD Podhora Stanovení rozsahu ohroženého území průlomovou vlnou zvláštní povodně Terezín, říjen 2004 Zvláštní povodeň v důsledku

Více

dq/dt+da/dt=q a rovnice o zachování hybnosti dq/dx+d(ß*q*q/a)/dx+gady/dx+gai(f)=gai(b)

dq/dt+da/dt=q a rovnice o zachování hybnosti dq/dx+d(ß*q*q/a)/dx+gady/dx+gai(f)=gai(b) 2. Hydrotechnické výpočty 2.1.Popis modelu Výpočet průběhu hladin jsme provedli výpočtem nerovnoměrného neustáleného proudění pomocí programu MIKE11, vyvinutým Dánským hydraulickým institutem pro výpočet

Více

Váš dopis zn. SZn. Vyřizuje/ telefon Datum S-MHMP /2014 Č.j. MHMP /2014/OZP-II/Ka

Váš dopis zn. SZn. Vyřizuje/ telefon Datum S-MHMP /2014 Č.j. MHMP /2014/OZP-II/Ka HLAVNÍ MĚSTO PRAHA MAGISTRÁT HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY ODBOR ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ dle rozdělovníku Váš dopis zn. SZn. Vyřizuje/ telefon Datum S-MHMP-1021837/2014 Č.j. MHMP-1200587/2014/OZP-II/Ka Ing. Kačer /

Více

Manuál. 2D čárový rastr

Manuál. 2D čárový rastr Manuál 2D čárový rastr 1 Vydání: Scia Engineer 2010.0 Informace uvedené v tomto dokumentu mohou být změněny bez předchozího upozornění. Tento dokument ani žádná jeho část nesmí být bez výslovného písemného

Více

GIS Geografické informační systémy

GIS Geografické informační systémy GIS Geografické informační systémy Obsah přednášky Prostorové vektorové modely Špagetový model Topologický model Převody geometrií Vektorový model Reprezentuje reálný svět po jednotlivých složkách popisu

Více

MRATÍNSKÝ POTOK ELIMINACE POVODŇOVÝCH PRŮTOKŮ PŘÍRODĚ BLÍZKÝM ZPŮSOBEM

MRATÍNSKÝ POTOK ELIMINACE POVODŇOVÝCH PRŮTOKŮ PŘÍRODĚ BLÍZKÝM ZPŮSOBEM Úsek 06 (staničení 2134-2318 m) V současnosti je koryto zahloubené, napřímené, opevněné ve dně a březích betonovými panely. Ve svahu levého břehu vede velké množství inženýrských sítí. Pravý břeh je součástí

Více

Společnost ATLAS, spol. s r.o. byla založena roku 1990 za účelem vývoje vlastního grafického software pro oblast inženýrských prací.

Společnost ATLAS, spol. s r.o. byla založena roku 1990 za účelem vývoje vlastního grafického software pro oblast inženýrských prací. Společnost ATLAS, spol. s r.o. byla založena roku 1990 za účelem vývoje vlastního grafického software pro oblast inženýrských prací. Během dosavadní činnosti společnost navázala dlouhodobou spolupráci

Více

A - TECHNICKÁ ZPRÁVA

A - TECHNICKÁ ZPRÁVA A - TECHNICKÁ ZPRÁVA OBSAH 1. Základní údaje... 2 2. Podklady... 2 2.1. Geodetické podklady... 2 2.2. Mapové podklady... 3 2.3. Hydrologické podklady... 3 3. Popis toku... 3 3.1. Povodí toku... 3 3.2.

Více

Obsah. Co je to Field-Map? Field-Map software Popis technologie Field-Map Zdroje

Obsah. Co je to Field-Map? Field-Map software Popis technologie Field-Map Zdroje Michal Zigo, ZIG012 Obsah Co je to Field-Map? Field-Map software Zdroje Co je to Field-Map? Field-Map je technologie, která vzniká spojením jedinečného software s vhodným hardwarem, takže umožňuje terénní

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ Fakulta stavební Ústav vodních staveb

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ Fakulta stavební Ústav vodních staveb VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ Fakulta stavební Ústav vodních staveb PROGRAM KMH 1. MANUÁL VYUŽITÍ SPOLEHLIVOSTNÍCH METOD PŘI TECHNICKOBEZPEČNOSTNÍM DOHLEDU NAD VODNÍMI DÍLY S OHLEDEM NA JEJICH BEZPEČNOST

Více

Holečkova 8, 150 24 Praha 5 závod Berounka Denisovo nábřeží 14, 304 20 Plzeň. Horšice, Přeštice, Radkovice u Příchovic, Týniště u Horšic

Holečkova 8, 150 24 Praha 5 závod Berounka Denisovo nábřeží 14, 304 20 Plzeň. Horšice, Přeštice, Radkovice u Příchovic, Týniště u Horšic A - TECHNICKÁ ZPRÁVA 1 Základní údaje Název toku : Příchovický potok ID toku: 132 880 000 100 ID toku v centrální evidenci vodních toků: 10 108 993 Recipient: Úhlava ID recipientu: 132 140 000 100 Úsek

Více

Možnosti využití GIS pro adaptaci na změnu klimatu. Ing. Pavel Struha Odbor informatiky Magistrát města Hradce Králové

Možnosti využití GIS pro adaptaci na změnu klimatu. Ing. Pavel Struha Odbor informatiky Magistrát města Hradce Králové Možnosti využití GIS pro adaptaci na změnu klimatu Ing. Pavel Struha Odbor informatiky Magistrát města Hradce Králové Co je GIS a proč GIS? Geografický informační systém nástroj, poskytující informace

Více

Podkladová analýza pro následnou realizaci protipovodňových opatření včetně přírodě blízkých protipovodňových opatření v Mikroregionu Frýdlantsko

Podkladová analýza pro následnou realizaci protipovodňových opatření včetně přírodě blízkých protipovodňových opatření v Mikroregionu Frýdlantsko Podkladová analýza pro následnou realizaci protipovodňových opatření včetně přírodě blízkých protipovodňových opatření A.2. ANALÝZA SOUČASNÉHO STAVU ÚZEMÍ A.2.6. Vyjádření míry povodňového ohrožení území

Více

Holečkova 8, 150 24 Praha 5 závod Berounka Denisovo nábřeží 14, 304 20 Plzeň

Holečkova 8, 150 24 Praha 5 závod Berounka Denisovo nábřeží 14, 304 20 Plzeň A - TECHNICKÁ ZPRÁVA 1 Základní údaje Název toku : Kralovický potok ID toku: 135 100 000 100 ID toku v centrální evidenci vodních toků: 10 100 294 Recipient: Střela ID recipientu: 134 330 000 100 Úsek

Více

PŘÍRODĚ BLÍZKÁ POP A REVITALIZACE ÚDOLNÍ NIVY HLAVNÍCH BRNĚNSKÝCH TOKŮ 2.část

PŘÍRODĚ BLÍZKÁ POP A REVITALIZACE ÚDOLNÍ NIVY HLAVNÍCH BRNĚNSKÝCH TOKŮ 2.část PŘÍRODĚ BLÍZKÁ POP A REVITALIZACE ÚDOLNÍ NIVY HLAVNÍCH BRNĚNSKÝCH TOKŮ 2.část KOMÍNSKÝ JEZ - NÁVRH RYBÍHO PŘECHODU A VODÁCKÉ PROPUSTI SO 03.3.2 - TECHNICKÁ ZPRÁVA 1.1. NÁVRH UMÍSTĚNÍ RYBÍHO PŘECHODU...

Více

VD Mariánské Lázně. Zvláštní povodeň v důsledku havárie na. POVODÍ OHŘE, s. p. Chomutov HEPS Terezín

VD Mariánské Lázně. Zvláštní povodeň v důsledku havárie na. POVODÍ OHŘE, s. p. Chomutov HEPS Terezín POVODÍ OHŘE, s. p. Chomutov HEPS Terezín Zvláštní povodeň v důsledku havárie na VD Mariánské Lázně Stanovení rozsahu ohroženého území průlomovou vlnou zvláštní povodně Terezín, říjen 2004 Zvláštní povodeň

Více

Studie ohroženého území zvláštní povodní OBSAH

Studie ohroženého území zvláštní povodní OBSAH OBSAH 1 ÚVOD... 1 2 POUŽITÉ PODKLADY... 1 3 ZADÁNÍ A VYMEZENÍ ROZSAHU STUDIE... 2 3.1 Vymezení základních pojmů... 2 3.2 Zadání studie... 2 4 ZÁKLADNÍ ÚDAJE O VODNÍM DÍLE... 3 4.1 Identifikační údaje...

Více

Rastrová reprezentace geoprvků model polí Porovnání rastrové a vektorové reprezentace geoprvků Digitální model terénu GIS 1 153GS01 / 153GIS1

Rastrová reprezentace geoprvků model polí Porovnání rastrové a vektorové reprezentace geoprvků Digitální model terénu GIS 1 153GS01 / 153GIS1 GIS 1 153GS01 / 153GIS1 Martin Landa Katedra geomatiky ČVUT v Praze, Fakulta stavební 14.11.2013 Copyright c 2013 Martin Landa Permission is granted to copy, distribute and/or modify this document under

Více

1141 HYA (Hydraulika)

1141 HYA (Hydraulika) ČVUT v Praze, fakulta stavební katedra hydrauliky a hydrologie (K4) Přednáškové slidy předmětu 4 HYA (Hydraulika) verze: 09/008 K4 Fv ČVUT Tato webová stránka nabízí k nahlédnutí/stažení řadu pdf souborů

Více

2. MÍRA POVODŇOVÉHO OHROŽENÍ INTRAVILÁNU PÍŠTĚ A STANOVENÍ ÚROVNĚ PROTIPOVODŇOVÉ OCHRANY

2. MÍRA POVODŇOVÉHO OHROŽENÍ INTRAVILÁNU PÍŠTĚ A STANOVENÍ ÚROVNĚ PROTIPOVODŇOVÉ OCHRANY ENVICONS s.r.o. Hradecká 569 533 52 Pardubice - Polabiny IČ 275 600 15 DIČ CZ 275 600 15 info@envicons.cz www.envicons.cz 2. MÍRA POVODŇOVÉHO OHROŽENÍ INTRAVILÁNU PÍŠTĚ A STANOVENÍ ÚROVNĚ PROTIPOVODŇOVÉ

Více

4. VYTVÁŘENÍ KORYTA RELIÉFU. Vnější síly: pohyb ledovců + tekoucí voda vytváření SEKUNDÁRNÍHO RELIÉFU: VZNIK POVODÍ. Práce vody v tocích: 3.

4. VYTVÁŘENÍ KORYTA RELIÉFU. Vnější síly: pohyb ledovců + tekoucí voda vytváření SEKUNDÁRNÍHO RELIÉFU: VZNIK POVODÍ. Práce vody v tocích: 3. 4. VYTVÁŘENÍ KORYTA Vnitřní horotvorné síly: vulkanické + seismické vytváření PRIMÁRNÍHO ZEMSKÉHO RELIÉFU Vnější síly: pohyb ledovců + tekoucí voda vytváření SEKUNDÁRNÍHO RELIÉFU: VZNIK POVODÍ Práce vody

Více

Metodická pomůcka pro specifikaci dočasných opatření. doc. Ing. Pavel Šenovský, Ph.D. Ing. Pavlína Ježková

Metodická pomůcka pro specifikaci dočasných opatření. doc. Ing. Pavel Šenovský, Ph.D. Ing. Pavlína Ježková Metodická pomůcka pro specifikaci dočasných opatření doc. Ing. Pavel Šenovský, Ph.D. Ing. Pavlína Ježková Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava, Fakulta bezpečnostního inženýrství Ostrava 2013

Více

Co je nového v aplikaci PaperPort 12?

Co je nového v aplikaci PaperPort 12? Vítejte! Aplikace PaperPort společnosti Nuance je softwarový balíček pro správu dokumentů pracovní plochy, který vám usnadní skenování, uspořádání, sdílení, správu a přístup k papírovým a digitálním dokumentům

Více

Středoškolská technika SCI-Lab

Středoškolská technika SCI-Lab Středoškolská technika 2016 Setkání a prezentace prací středoškolských studentů na ČVUT SCI-Lab Kamil Mudruňka Gymnázium Dašická 1083 Dašická 1083, Pardubice O projektu SCI-Lab je program napsaný v jazyce

Více

Rozbor příčin a následků vybraných povodní v ČR v letech 1995 a 1996

Rozbor příčin a následků vybraných povodní v ČR v letech 1995 a 1996 Povodně 95/96 (1) Cíl studie: Rozbor příčin a následků vybraných povodní v ČR v letech 1995 a 1996 Určení příčin povodní a jejich: - Analýza - Souhrn následků (Popis škod na objektech a v povodí) - Návrh

Více

Ekologická zranitelnost v povodí horní Nisy Ökologische Vulnerabilität im Einzugsgebiet der Oberen Neiße

Ekologická zranitelnost v povodí horní Nisy Ökologische Vulnerabilität im Einzugsgebiet der Oberen Neiße Ekologická zranitelnost v povodí horní Nisy Ökologische Vulnerabilität im Einzugsgebiet der Oberen Neiße ČVUT v Praze, Fakulta stavební Katedra hydromeliorací a krajinného inženýrství Zranitelnost vulnerabilita.

Více

A - TECHNICKÁ ZPRÁVA

A - TECHNICKÁ ZPRÁVA A - TECHNICKÁ ZPRÁVA OBSAH 1. Základní údaje... 2 2. Podklady... 2 2.1. Geodetické podklady... 2 2.2. Mapové podklady... 3 2.3. Hydrologické podklady... 3 3. Popis toku... 3 3.1. Povodí toku... 3 3.2.

Více

Terestrické 3D skenování

Terestrické 3D skenování Jan Říha, SPŠ zeměměřická www.leica-geosystems.us Laserové skenování Technologie, která zprostředkovává nové možnosti v pořizování geodetických dat a výrazně rozšiřuje jejich využitelnost. Metoda bezkontaktního

Více

Zdroj: http://geoportal.cuzk.cz/dokumenty/technicka_zprava_dmr_4g_15012012.pdf

Zdroj: http://geoportal.cuzk.cz/dokumenty/technicka_zprava_dmr_4g_15012012.pdf Zpracování digitálního modelu terénu Zdrojová data Pro účely vytvoření digitálního modelu terénu byla použita data z Digitálního modelu reliéfu 4. Generace DMR 4G, který je jedním z realizačních výstupů

Více

Název studie: Zvláštní povodeň pod VD Letovice na Křetínce

Název studie: Zvláštní povodeň pod VD Letovice na Křetínce Název studie: Zvláštní povodeň pod VD Letovice na Křetínce Objednatel: Povodí Moravy, s.p.- útvar VH dispečinku Zpracovatel: Povodí Moravy, s.p. - útvar hydroinformatiky, Brno, Dřevařská 11 ISPROFIN :

Více

A - TECHNICKÁ ZPRÁVA

A - TECHNICKÁ ZPRÁVA A - TECHNICKÁ ZPRÁVA OBSAH 1. Základní údaje... 2 2. Podklady... 2 2.1. Geodetické podklady... 2 2.2. Mapové podklady... 3 2.3. Hydrologické podklady... 3 3. Popis toku... 3 3.1. Povodí toku... 3 3.2.

Více

Projekt 1 malé vodní nádrže 4. cvičení

Projekt 1 malé vodní nádrže 4. cvičení 4. cvičení Václav David K143 e-mail: vaclav.david@fsv.cvut.cz Konzultační hodiny: viz web Obsah cvičení Účel spodní výpusti Součásti spodní výpusti Typy objektů spodní výpusti Umístění spodní výpusti Napojení

Více

Vyhodnocení reprezentativnosti profilů pro měření minimálních průtoků

Vyhodnocení reprezentativnosti profilů pro měření minimálních průtoků Vyhodnocení reprezentativnosti profilů pro měření minimálních průtoků Praha, červenec 2016 0 1 Úvod Usnesení Vlády České republiky č. 620 ze dne 29. července 2015 k přípravě realizace opatření pro zmírnění

Více

U Úvod do modelování a simulace systémů

U Úvod do modelování a simulace systémů U Úvod do modelování a simulace systémů Vyšetřování rozsáhlých soustav mnohdy nelze provádět analytickým výpočtem.často je nutné zkoumat chování zařízení v mezních situacích, do kterých se skutečné zařízení

Více

Praktické aspekty ABC

Praktické aspekty ABC Praktické aspekty ABC Metoda maticového propočtu 1. Zjednodušený procesní model 2. Produktový přístup k nákladům 3. Analýza vnitřních produktů 4. Sestavení ABC rozpočtů 5. Maticový propočet Tomáš Nekvapil

Více

ALLPLAN ENGINEERING CIVIL

ALLPLAN ENGINEERING CIVIL ALLPLAN ENGINEERING 1 Allplan GmbH, Mnichov, Německo Fotografie: Allplan GmbH, ACS-Partner Projekt: Most přes řeku Aare, Olten (SO), Švýcarsko ALLPLAN ENGINEERING CIVIL ŠPIČKOVÉ BIM ŘEŠENÍ PRO STAVEBNÍ

Více

GIS S SYSTÉMY KRIZOVÉHO ŘÍZENÍ. Bc. Vladimír Bátrla,BAT027

GIS S SYSTÉMY KRIZOVÉHO ŘÍZENÍ. Bc. Vladimír Bátrla,BAT027 GIS S SYSTÉMY KRIZOVÉHO ŘÍZENÍ Bc. Vladimír Bátrla,BAT027 Obsah GIS s systémy Krizového řízení Účel Data Informační systémy IS Havárie GIS CO KrS32 IS ARGIS Krizové stavy v ČR Krizová legislativa v ČR

Více

Stručný výtah z vodohospodářské studie podklad pro zpracování KoPÚ v k.ú. Srbská Kamenice

Stručný výtah z vodohospodářské studie podklad pro zpracování KoPÚ v k.ú. Srbská Kamenice Stručný výtah z vodohospodářské studie podklad pro zpracování KoPÚ v k.ú. Srbská Kamenice Závazným podkladem je Vodohospodářská studie Srbská Kamenice a dotčené okolí zpracovaná společností VRV a.s. v

Více

23.6.2009. Zpracována na podkladě seminární práce Ing. Markéty Hanzlové

23.6.2009. Zpracována na podkladě seminární práce Ing. Markéty Hanzlové Petr Rapant Institut geoinformatiky VŠB TU Ostrava Zpracována na podkladě seminární práce Ing. Markéty Hanzlové 23.3.2009 Rapant, P.: DMR XIII (2009) 2 stékání vody po terénu není triviální proces je součástí

Více

(Aplikace pro mosty, propustky) K141 HYAR Hydraulika objektů na vodních tocích

(Aplikace pro mosty, propustky) K141 HYAR Hydraulika objektů na vodních tocích Hydraulika objektů na vodních tocích (Aplikace pro mosty, propustky) 0 Mostní pole provádějící vodní tok pod komunikací (při povodni v srpnu 2002) 14. století hydraulicky špatný návrh úzká pole, široké

Více

PŘÍRODĚ BLÍZKÁ POP A REVITALIZACE ÚDOLNÍ NIVY HLAVNÍCH BRNĚNSKÝCH TOKŮ 2.část

PŘÍRODĚ BLÍZKÁ POP A REVITALIZACE ÚDOLNÍ NIVY HLAVNÍCH BRNĚNSKÝCH TOKŮ 2.část PŘÍRODĚ BLÍZKÁ POP A REVITALIZACE ÚDOLNÍ NIVY HLAVNÍCH BRNĚNSKÝCH TOKŮ 2.část JEZ CACOVICE - NÁVRH RYBÍHO PŘECHODU A VODÁCKÉ PROPUSTI SO 18.3.2 - TECHNICKÁ ZPRÁVA 1.1. NÁVRH UMÍSTĚNÍ RYBÍHO PŘECHODU...

Více

Dílčí část B17. Zpracování tarifních map pro každou výchozí zónu

Dílčí část B17. Zpracování tarifních map pro každou výchozí zónu Odborný zpracovatel optimalizace dopravní obslužnosti, jednotného tarifu a technické části zadávací dokumentace pro uzavření smlouvy o veřejných službách v přepravě cestujících Zpracování přestupního zónově-relačního

Více

Matematické modelování pro simulaci odtoků na malých vodních tocích

Matematické modelování pro simulaci odtoků na malých vodních tocích Matematické modelování pro simulaci odtoků na malých vodních tocích Příprava a realizace PB PPO a možnosti jejich financování Benešov 20.6.2017 page 1 Hydroinformatika oblasti zájmu Významné vodní toky

Více

Šířka ve dně. Navazující na přilehlé koryto Sklon svahů MRATÍNSKÝ POTOK ELIMINACE POVODŇOVÝCH PRŮTOKŮ PŘÍRODĚ BLÍZKÝM ZPŮSOBEM

Šířka ve dně. Navazující na přilehlé koryto Sklon svahů MRATÍNSKÝ POTOK ELIMINACE POVODŇOVÝCH PRŮTOKŮ PŘÍRODĚ BLÍZKÝM ZPŮSOBEM Úsek 02 (staničení 459-732 m) V současnosti je koryto zahloubené, napřímené, opevněné ve dně a březích kamennou dlažbou / rovnaninou. Břehy jsou pokryty travním porostem, v horní části úseku se nacházejí

Více

Nejprve v rámu Nastavení zrušíme zatrhnutí možnosti nepočítat sedání. Rám Nastavení

Nejprve v rámu Nastavení zrušíme zatrhnutí možnosti nepočítat sedání. Rám Nastavení Inženýrský manuál č. 10 Aktualizace: 05/2018 Výpočet sedání a natočení patky Program: Soubor: Patky Demo_manual_10.gpa V tomto inženýrském manuálu je popsán výpočet sednutí a natočení plošného základu.

Více

Možnosti upgradu. CorelDRAW Graphics Suite X3. CorelDRAW Graphics Suite X4. CorelDRAW Graphics Suite 12 Graphics Suite 11 Graphics Suite

Možnosti upgradu. CorelDRAW Graphics Suite X3. CorelDRAW Graphics Suite X4. CorelDRAW Graphics Suite 12 Graphics Suite 11 Graphics Suite 10 Uživatelské rozhraní Nové ikony a ovládací prvky poskytují modernější a intuitivnější pracovní prostředí. Interaktivní nástroj Tabulka Umožňuje vytvářet a importovat tabulky a zajišťovat strukturovaná

Více

A - TECHNICKÁ ZPRÁVA

A - TECHNICKÁ ZPRÁVA A - TECHNICKÁ ZPRÁVA OBSAH 1. Základní údaje... 2 2. Podklady... 2 2.1. Geodetické podklady... 2 2.2. Mapové podklady... 3 2.3. Hydrologické podklady... 3 3. Popis toku... 3 3.1. Povodí toku... 3 3.2.

Více

Přehrada Křižanovice na Chrudimce v ř. km 37,150

Přehrada Křižanovice na Chrudimce v ř. km 37,150 Přehrada Křižanovice na Chrudimce v ř. km 37,150 Stručná historie výstavby vodního díla Řeka Chrudimka má při své celkové délce téměř 109 kilometrů výškový rozdíl pramene a ústí 470 m, tj, 4,7, a průtoky

Více

VD Březová. Zvláštní povodeň v důsledku havárie na. POVODÍ OHŘE, s. p. Chomutov HEPS Terezín

VD Březová. Zvláštní povodeň v důsledku havárie na. POVODÍ OHŘE, s. p. Chomutov HEPS Terezín POVODÍ OHŘE, s. p. Chomutov HEPS Terezín Zvláštní povodeň v důsledku havárie na VD Březová Stanovení rozsahu ohroženého území průlomovou vlnou zvláštní povodně Terezín, duben 2004 Zvláštní povodeň v důsledku

Více

Digitální mapa veřejné správy Plzeňského kraje - část II.

Digitální mapa veřejné správy Plzeňského kraje - část II. Příloha č. 1 Zadávací dokumentace Dodávka základního SW pro projekt DMVS PK Digitální mapa veřejné správy Plzeňského kraje - část II. Zadávací dokumentace výběrového řízení: "Dodávka základního SW pro

Více

Kompromisy při zpracování a hodnocení výsledků hydraulických modelů na příkladu hodnocení vodního zdroje Bzenec komplex

Kompromisy při zpracování a hodnocení výsledků hydraulických modelů na příkladu hodnocení vodního zdroje Bzenec komplex Kompromisy při zpracování a hodnocení výsledků hydraulických modelů na příkladu hodnocení vodního zdroje Bzenec komplex 29.3.2017 Jablonné nad Orlicí Matematické modelování (obecně hydrogeologie) ve svých

Více

Diplomová práce Prostředí pro programování pohybu manipulátorů

Diplomová práce Prostředí pro programování pohybu manipulátorů Diplomová práce Prostředí pro programování pohybu manipulátorů Štěpán Ulman 1 Úvod Motivace: Potřeba plánovače prostorové trajektorie pro výukové účely - TeachRobot Vstup: Zadávání geometrických a kinematických

Více

Rastrové digitální modely terénu

Rastrové digitální modely terénu Rastrové digitální modely terénu Rastr je tvořen maticí buněk (pixelů), které obsahují určitou informaci. Stejně, jako mohou touto informací být typ vegetace, poloha sídel nebo kvalita ovzduší, může každá

Více

Proudění s volnou hladinou (tj. v otevřených korytech)

Proudění s volnou hladinou (tj. v otevřených korytech) (tj. v otevřených korytech) TYPY OTEVŘENÝCH KORYT PŘÍRODNÍ přirozená a upravená KORYTA - přirozená: nepravidelného geometrického průřezu - upravená: zhruba pravidel. průřezu (upravené většinou jen břehy,

Více

Hydrotechnické posouzení průběhu Q5, 20, 100 a aktivní zóny u č.p.353 kú Březová u Sokolova

Hydrotechnické posouzení průběhu Q5, 20, 100 a aktivní zóny u č.p.353 kú Březová u Sokolova Hydrotechnické posouzení průběhu Q5, 20, 100 a aktivní zóny u č.p.353 kú Březová u Sokolova ř.km od 3,785 do 4,130 Smluvní strany... 2 Cíle posouzení... 2 Dostupné podklady... 2 Studie Tisová - studie

Více

CAD Decor 2.0.5.9 - novinky

CAD Decor 2.0.5.9 - novinky CAD Decor 2.0.5.9 - novinky 3D plocha 3D plochami je definován tvar všech prvků vložených do výkresu. Když některý komplexní prvek (deska, stěna, zařizovací předmět apod.) ve výkresu rozložíte nástrojem

Více

Hydromechanické procesy Obtékání těles

Hydromechanické procesy Obtékání těles Hydromechanické procesy Obtékání těles M. Jahoda Klasifikace těles 2 Typy externích toků dvourozměrné osově symetrické třírozměrné (s/bez osy symetrie) nebo: aerodynamické vs. neaerodynamické Odpor a vztlak

Více

A - TECHNICKÁ ZPRÁVA

A - TECHNICKÁ ZPRÁVA A - TECHNICKÁ ZPRÁVA OBSAH 1. Základní údaje... 2 1.1. Zpracovatel... 2 1.2. Vodní dílo Žlutice... 2 1.3. Vodní tok... 3 2. Podklady... 3 2.1. TPE Střely... 3 2.2. Mapové podklady... 3 2.3. Střela záplavová

Více

Předpisy, dle kterých bude studie vypracována. Studie musí obsahovat. Struktura studie

Předpisy, dle kterých bude studie vypracována. Studie musí obsahovat. Struktura studie Předpisy, dle kterých bude studie vypracována Směrnice Evropského parlamentu a Rady ustavující rámec pro činnost společenství v oblasti vodní politiky (2000/60/ES) Směrnice Evropského parlamentu a Rady

Více

Hydrotechnické posouzení průběhu Q5, 20, 100 a aktivní zóny na p.č. 1226/94 v kú Kynšperk nad Ohří

Hydrotechnické posouzení průběhu Q5, 20, 100 a aktivní zóny na p.č. 1226/94 v kú Kynšperk nad Ohří Hydrotechnické posouzení průběhu Q5, 20, 100 a aktivní zóny na p.č. 1226/94 v kú Kynšperk nad Ohří ř.km 1,352 Smluvní strany... 2 Cíle posouzení... 2 Dostupné podklady... 2 Studie VT Suchý potok - studie

Více

3D sledování pozice vojáka v zastavěném prostoru a budově

3D sledování pozice vojáka v zastavěném prostoru a budově 3D sledování pozice vojáka v zastavěném prostoru a budově Úvod Programový produkt 3D sledování pozice vojáka v zastavěném prostoru a budově je navržen jako jednoduchá aplikace pro 3D zobrazení objektů

Více

Radonice Hydrotechnické posouzení Radonického potoka

Radonice Hydrotechnické posouzení Radonického potoka Radonice Hydrotechnické posouzení Radonického potoka Martin Dobeš Září 2010 Obsah: 1. PRŮVODNÍ ZPRÁVA... 3 1.1 ÚVOD... 3 1.2 IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE STAVBY... 3 1.3 PODKLADY... 3 1.4 POPIS STÁVAJÍCÍHO STAVU...

Více