INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ POUŽITÍ INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ PRO MODELOVÁNÍ A SIMULACE KRIZOVÝCH SITUACÍ - T3

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ POUŽITÍ INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ PRO MODELOVÁNÍ A SIMULACE KRIZOVÝCH SITUACÍ - T3"

Transkript

1 INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ POUŽITÍ INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ PRO MODELOVÁNÍ A SIMULACE KRIZOVÝCH SITUACÍ - T3 ING. JIŘÍ BARTA Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu (reg. č.: CZ.1.01/2.2.00/ )

2 Použití informačních systémů pro modelování a simulace krizových situací Úvod. Krizový management. Co jsou informační systémy? Využití softwarů v rámci krizového managementu. Praktická ukázka nasazení softwaru. Zadání úloh na praktické procvičení. Vyhodnocení vypracovaných úloh. Úkoly na samostudium.

3 Úvod Modelování a simulace krizových situací je jen jednou z fází krizového managementu. Není ani první a ani poslední. Výstupy z modelování se dále využívají při prevenci, plánování a řešení mimořádných událostí. Cílem je, aby jste si osvojili dovednosti v ovládání vybraných druhů software pro simulace, modelování jako malého vzorku programů, které jsou na trhu k dispozici. Nácvik postupů při řešení dopadů i následků mimořádných událostí a získat širší nadhled o možnostech a informacích k danému tématu relevantních.

4 Základní pojmy Mimořádná událost Druhy mimořádných událostí - příklady Krizová situace Krizové stavy HW, SW Informační systémy Modelování procesů Kritická infrastruktura Objekty a subjekty kritické infrastruktury...

5 Krizový management je univerzálním termínem pro pojmenování procesů spojených se zvládáním krizových situací přírodního (živelního), antropogenního, sociálně společenského, ekonomického, či podnikohospodářského charakteru. jedná se o soubor specifických přístupů a metod využívaných řídícími pracovníky ke zvládnutí funkcí subjektu za podmínek působení nepříznivých vlivů způsobených vznikem určitého typu mimořádné události. pro každé řízení jsou typické znaky formy a struktury řízení, tj. existence systému i příčinné souvislosti mezi prvky systému: řídicí i řízené subsystémy a znaky obsahu řízení (dynamická charakteristika, uchování, předání a zpracování informace, zpětná vazba, cílovost a antientropické působení řízení).

6 Fáze krizového managementu přípravné období realizační období období renovace souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: analýzu a vyhodnocení bezpečnostních rizik, plánování, organizování, realizaci, kontrolu činností prováděných v souvislosti s řešením krizové situace.

7 Informační systémy je soubor lidí, technologických prostředků a metod, které zabezpečují sběr, přenos, zpracování a uchování dat za účelem tvorby prezentace informací pro potřeby uživatelů. Každý informační systém zahrnuje data, která jsou uspořádána tak, aby bylo možné jejich zpracování a zpřístupnění, a dále nástroje umožňující výkon informačních činností. Příkladem informačního systému může být kartotéka, telefonní seznam, kniha došlé pošty nebo účetnictví.

8 SOFTWAROVÁ PODPORA PROCESŮ KRIZOVÉHO MANAGEMENTU NÁSTROJE PRO ANALÝZU RIZIK NÁSTROJE PRO MODELOVÁNÍ NÁSTROJE PRO PLÁNOVÁNÍ NÁSTROJE PRO ŘÍZENÍ (ROZHODOVÁNÍ) NÁSTROJE PRO MONITOROVÁNÍ NÁSTROJE PRO INTEROPERABILITU NÁSTROJE PRO SIMULACI (TRÉNOVÁNÍ) NÁSTROJE PRO PRÁCI S MAPAMI

9 NÁSTROJE PRO ANALÝZU RIZIK DEERS (Jaycor Inc.) PIPEPHASE (Simulation Sciences Inc.) výtoky dvou fází DENZ/CRUNCH (UKAEA) CHARM (Radian corp.) SLAB (Lawrence Livermore National Laboratory) rozptyl těžkého plynu HEGADAS/DEGASIS (US Coast Board) SAFETI (DNV Technica) RiskPlot II (Four Elements Limited) RiskCurves (TNO Holandsko) výpočetní programy známé jako Integrátory rizika RiskAT (UK Health and Safety Executive)

10 NÁSTROJE PRO ANALÝZU RIZIK (pokračování) VHAZAN (Technika Int t) PHAST (Technika Int t) SAFETI (Technika Int t) RiskAT (UK Health and Safety Executive) EFFECTS/DAMAGE (TNO, Holandsko) celková analýza dopadů (únik, vypařování, rozptyl, požár, výbuch, zranitelnost) RiskCurves (TNO Holandsko) SOCRATES (NCSR Demokritos, Řecko) RISKAN (T-Soft s.r.o., ČR)

11 NÁSTROJE PRO MODELOVÁNÍ ALOHA (Areal Locations of Hazardous Atmospheres) CAMEO (Computer-Aided Management of Emergency Operations) DEGADIS EFFECT2 ROZEX (TLP, spol. s r. o., ČR) VLNA (VVŠ PV ve Vyškově a T-Soft s.r.o., ČR) TerEx (T-Soft s.r.o., ČR) NBC Warning! (Nuclear, Biological and Chemical Warning) NBC Analysis

12 NÁSTROJE PRO PLÁNOVÁNÍ ARGIS - Informační systém pro plánování civilních zdrojů (SSHR ČR a T-Soft s.r.o.) EMOFF Emergency Office (T-Soft s.r.o., ČR) IS pro tvorbu Havarijních a Krizových plánů (MEDIUM SOFT a.s., ČR) EPOZ (Nástroj pro sběr informací a požadavků na zdroje v krizových situacích) (SSHR a T-Soft s.r.o., ČR) WAK KIS - řešení krizových situací (WAK System, ČR)

13 NÁSTROJE PRO ŘÍZENÍ (ROZHODOVÁNÍ) EMOFF Emergency Office (T-Soft s.r.o., ČR) EIS/InfoBook (USA, lokalizace na podmínky ČR T-Soft s.r.o.) ARGIS - Informační systém pro plánování civilních zdrojů (SSHR ČR a T-Soft s.r.o.) IS pro tvorbu Havarijních a Krizových plánů (MEDIUM SOFT a.s., ČR) EPOZ (Nástroj pro sběr informací a požadavků na zdroje v krizových situacích) (SSHR a T-Soft s.r.o., ČR) WAK KIS - řešení krizových situací (WAK System, ČR)

14 NÁSTROJE PRO MONITOROVÁNÍ PREMIS (PRažský Ekologický Monitorovací a Informační Systém) (T-Soft s.r.o., ČR) MONIS (systém pro MONitorování InfraStruktury) (T-Soft s.r.o., ČR) AIM (Automatizovaný Imisní Monitoring (Český hydrometeorologický ústav)

15 IRIS NÁSTROJE PRO INTEROPERABILITU

16 NÁSTROJE PRO SIMULACI EIS/SIM (VVŠ PV ve Vyškově a T-Soft s.r.o, ČR) ESIM2000 (VVŠ PV ve Vyškově a T-Soft s.r.o, ČR)

17 NÁSTROJE PRO PRÁCI S MAPAMI EIS/MaGIS Státní mapové centrum (SMC) ArcView ArcGIS

18 Programy pro modelování povodní Pro potřeby specialistů v oboru modelování povodní je v dnešní době na trhu k dispozici celá řada programů. Zbývá jen vybrat ten správný a pro daný účel nejvhodnější software, protože zdaleka ne všechny programy nabízejí stejné funkční možnosti, dostatečný výkon nebo podrobnost modelů. Rozlišujeme je i podle druhu povodní: přirozené zvláštní

19 Programy pro modelování povodní VLNA - umí stanovit výšku čela záplavové vlny v závislosti na vzdálenosti od vodního díla, které bylo narušeno a na charakteru terénu MIKE FLOOD - poskytuje efektivní spojení mezi řekou, povodňovou oblastí nebo mezi mořem a vnitrozemskými vodními cestami, zátokami a lagunami. HEC-RAS - je software vyvinutý americkou armádou. Pomocí něj je možno provádět kalkulace jednorozměrných ustálených a nestabilních toků. Program umožňuje do výpočtu zahrnout také pohyb splavenin BOSS DAMBRK - je používán pro dynamické transformace povodňové vlny, bezpečnostní analýzu hráze a pro analýzu přepadu vody nádrže. a další

20 Informace o aktuálním stavu vod Dle zákona musí provozovatel a správce vodních děl a vodních toků informovat o stavu vody. Je to řešeno centrálně na Vodohospodářském informačním portálu VODA Je dostupný na Zde je rozcestník na jednotlivá povodí. Poskytuje informace o: - stavu vody ve vodních tocích - stavu vody na vodních dílech - informace o vodních dílech - jakosti vody - srážka v oblasti - aktuality - atd.

21 Program VLNA modeluje povodné po destrukci hráze vodního díla

22 VLNA je nástroj pro vizualizaci a hrubou orientační analýzu následků záplavové vlny vzniklé destrukcí vodního díla, využitelný i laickými uživateli. Pomocí programu VLNA lze s dostatečnou pravděpodobností předvídat vliv záplav po destrukci vodního díla a včas provést potřebná opatření k ochraně vojsk i obyvatelstva, zejména varování. Vzhledem k jednoduchému použití a rychlosti získání výsledku může VLNA sloužit zejména pro okamžitou orientaci a rychlé posouzení opatření nutných pro varování a další ochranu.

23 VLNA Otázky, které musíme zodpovědět při plánování: Jaké území bude zaplaveno po destrukci hráze vodního díla? Kdy zátopová vlna dorazí na určité místo? Jak bude zátopová vlna vysoká? Jak dlouho bude trvat průchod průlomové vlny?

24 VLNA Program VLNA umožňuje: Zobrazit zaplavené území v mapě a 3D modelu terénu Vypočítat parametry zátopové vlny Nalézt objekty, které mohou být poškozeny v důsledku povodně

25 VLNA Vstupní údaje : Objem nádrže Čas protržení Délka hráze Hloubka nádrže Tvar údolí v profilu Nadmořská výška profilu Vzdálenost od předchozího profilu Spuštění výpočtu

26 VLNA vložení profilů profily Pomocí tohoto tlačítka umístí uživatel postupně do mapy profily 1 až x v místech, kde údolí mění svůj charakter

27 VLNA Výška vlny Rychlost čela Doba příchodu

28 3D pohled před destrukcí hráze VLNA

29 Procento naplnění : 95 % Šířka průrvy : 100 m Hloubka před hrází : 29 m Hloubka pod hrází : 0.5 m Koeficient tvaru nádrže : 3.0 Výtokový koeficient tvaru koryta : 0.60 Počet profilů : 14 VLNA - výsledky Čas havárie T = 10:43 Jméno Výška Vzdálenost Tvar Výška Doba Doba Skutečný Skutečný Maximální profilu nad profilu údolí vlny příchodu průchodu čas čas průtočné mořem od hráze vlny T+ vlny příchodu příchodu množství [m] [km] koef. [m] [hh:mm] [hh:mm] [hh:mm] [hh:mm] [m3/s] Profil č , c 16,00 0:00 0:49 11:25 12: ,3 Profil č , b 15,70 0:01 0:51 11:26 12: ,8 Profil č , c 14,3 0:09 0:58 11:34 12: ,9 Profil č , b 14,2 0:10 0:59 11:35 12: ,7 Profil č ,80 1,550 c 13,9 0:12 1:01 11:37 12: ,2 Profil č ,00 1,997 b 13,6 0:15 1:03 11:40 12: ,7 Profil č , c 13,3 0:18 1:05 11:43 12: ,6 Profil č , b 12,9 0:22 1:09 11:47 12: ,7 Profil č , b 12,6 0:25 1:11 11:50 12: ,5 Profil č , b 12,5 0:27 1:12 11:52 12: ,4 Profil č , c 12,1 0:32 1:16 11:57 12: Profil č , a 11,1 0:47 1:27 12:12 12:52 963,4

30 VLNA - graf

31 3D pohled na zaplavené území VLNA

32 Zákres zaplaveného území VLNA

33 VLNA - pomocník

34 VLNA - pomocník

35 Praktické cvičení Vypočítejte pomocí programu VLNA zátopovou vlnu v případě havárie vodního díla Brno - destrukce hráze objem nádrže: m3 šířka před hrází: 95 m hloubka před hrází: 16 m hloubka pod hrází (odtok): zjistěte dle aktuální situace koeficient tvaru nádrže: 2,7 výtokový součinitel: Parabola 0,6 stav naplnění: zjistěte dle aktuální situace Do mapy umístěte minimálně 20 profilů, poslední vzdálený od hráze minimálně 15 km. Zobrazte zaplavené území, tabulku výstupů a 3D pohled. Navrhněte opatření v případě dané havárie.

36 Praktické cvičení Zátopová vlna v případě destrukce hráze vodního díla Opatovice objem nádrže: m3 šířka před hrází: 95 m hloubka před hrází: 17 m hloubka pod hrází: 0,3 m koeficient tvaru nádrže: 2,7 výtokový součinitel: Parabola 0,6 stav naplnění: zjistěte dle aktuální situace Do mapy umístěte minimálně 20 profilů, poslední vzdálený od hráze minimálně 15 km. Zobrazte zaplavené území, tabulku výstupů a 3D pohled. Navrhněte opatření v případě dané havárie.

37 Vyhodnocení cvičení

38 Úkoly na samostudium Analyzujte Vodohospodářský informační portál VODA zvláště informace z povodí dle vašeho bydliště. Vypracujte informace o toku či vodním díle z vašeho okolí jak z historického pohledu, tak i aktuální stav. Co jsou protipovodňová opatření, druhy a kdy se uplatňují?

39 Děkuji za pozornost. Ing. Jiří BARTA Katedra ochrany obyvatelstva Univerzita obrany Kounicova Brno tel.:

INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ POUŽITÍ INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ PRO MODELOVÁNÍ A SIMULACE KRIZOVÝCH SITUACÍ - T5 ING.

INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ POUŽITÍ INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ PRO MODELOVÁNÍ A SIMULACE KRIZOVÝCH SITUACÍ - T5 ING. INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ POUŽITÍ INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ PRO MODELOVÁNÍ A SIMULACE KRIZOVÝCH SITUACÍ - T5 ING. JIŘÍ BARTA Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání

Více

INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ POUŽITÍ INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ PRO MODELOVÁNÍ A SIMULACE KRIZOVÝCH SITUACÍ - T4 ING.

INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ POUŽITÍ INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ PRO MODELOVÁNÍ A SIMULACE KRIZOVÝCH SITUACÍ - T4 ING. INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ POUŽITÍ INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ PRO MODELOVÁNÍ A SIMULACE KRIZOVÝCH SITUACÍ - T4 ING. JIŘÍ BARTA Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání

Více

INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ POUŽITÍ INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ PRO MODELOVÁNÍ A SIMULACE KRIZOVÝCH SITUACÍ - T6 ING.

INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ POUŽITÍ INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ PRO MODELOVÁNÍ A SIMULACE KRIZOVÝCH SITUACÍ - T6 ING. INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ POUŽITÍ INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ PRO MODELOVÁNÍ A SIMULACE KRIZOVÝCH SITUACÍ - T6 ING. JIŘÍ BARTA Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání

Více

INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ GEOGRAFICKÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY A JEJICH VYUŽITÍ V KRIZOVÉM ŘÍZENÍ ING. JIŘÍ BARTA, RNDR. ING.

INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ GEOGRAFICKÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY A JEJICH VYUŽITÍ V KRIZOVÉM ŘÍZENÍ ING. JIŘÍ BARTA, RNDR. ING. INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ GEOGRAFICKÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY A JEJICH VYUŽITÍ V KRIZOVÉM ŘÍZENÍ ING. JIŘÍ BARTA, RNDR. ING. TOMÁŠ LUDÍK Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:

Více

INTEROPERABILITA ÚVOD DO STUDIA STRUKTURA, POSLÁNÍ A FUNKCE INTEROPERABILITY A JEJÍ UPLATNĚNÍ V PROCESECH BEZPEČNOSTNÍHO MANAGEMENTU ING.

INTEROPERABILITA ÚVOD DO STUDIA STRUKTURA, POSLÁNÍ A FUNKCE INTEROPERABILITY A JEJÍ UPLATNĚNÍ V PROCESECH BEZPEČNOSTNÍHO MANAGEMENTU ING. INTEROPERABILITA ÚVOD DO STUDIA STRUKTURA, POSLÁNÍ A FUNKCE INTEROPERABILITY A JEJÍ UPLATNĚNÍ V PROCESECH BEZPEČNOSTNÍHO MANAGEMENTU ING. JIŘÍ BARTA Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Více

PŘEHLED DOSTUPNÝCH PROGRAMŮ PRO MODELOVÁNÍ POVODNÍ

PŘEHLED DOSTUPNÝCH PROGRAMŮ PRO MODELOVÁNÍ POVODNÍ PŘEHLED DOSTUPNÝCH PROGRAMŮ PRO MODELOVÁNÍ POVODNÍ Pro potřeby specialistů v oboru modelování havárií vodních děl je v dnešní době na trhu k dispozici celá řada programů. Zbývá si jen vybrat správný a

Více

INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ GEOGRAFICKÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY A JEJICH VYUŽITÍ V KRIZOVÉM ŘÍZENÍ - MAGIS ING. JIŘÍ BARTA

INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ GEOGRAFICKÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY A JEJICH VYUŽITÍ V KRIZOVÉM ŘÍZENÍ - MAGIS ING. JIŘÍ BARTA INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ GEOGRAFICKÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY A JEJICH VYUŽITÍ V KRIZOVÉM ŘÍZENÍ - MAGIS ING. JIŘÍ BARTA Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro

Více

GIS S SYSTÉMY KRIZOVÉHO ŘÍZENÍ. Bc. Vladimír Bátrla,BAT027

GIS S SYSTÉMY KRIZOVÉHO ŘÍZENÍ. Bc. Vladimír Bátrla,BAT027 GIS S SYSTÉMY KRIZOVÉHO ŘÍZENÍ Bc. Vladimír Bátrla,BAT027 Obsah GIS s systémy Krizového řízení Účel Data Informační systémy IS Havárie GIS CO KrS32 IS ARGIS Krizové stavy v ČR Krizová legislativa v ČR

Více

POVODŇOVÝCH RIZIK. Ing. Iva Jelínková Povodí Moravy, s.p. Brno. říjen, listopad 2013

POVODŇOVÝCH RIZIK. Ing. Iva Jelínková Povodí Moravy, s.p. Brno. říjen, listopad 2013 MAPY POVODŇOVÉHO NEBEZPEČÍ A MAPY POVODŇOVÝCH RIZIK Ing. Iva Jelínková Povodí Moravy, s.p. Brno říjen, listopad 2013 Obsah prezentace: 1. Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2007/60/ES 2. Předběž ěžné

Více

Historie povodní na JM a povodňové škody

Historie povodní na JM a povodňové škody Historie povodní na JM a povodňové škody 1 Jak předcházet povodňovým škodám Ing. Iva Jelínková Povodí Moravy, s.p. jelinkovai@pmo.cz Protipovodňová opatření Povodeň přirozený hydrologický jev, který je

Více

Možnosti využití GIS pro adaptaci na změnu klimatu. Ing. Pavel Struha Odbor informatiky Magistrát města Hradce Králové

Možnosti využití GIS pro adaptaci na změnu klimatu. Ing. Pavel Struha Odbor informatiky Magistrát města Hradce Králové Možnosti využití GIS pro adaptaci na změnu klimatu Ing. Pavel Struha Odbor informatiky Magistrát města Hradce Králové Co je GIS a proč GIS? Geografický informační systém nástroj, poskytující informace

Více

INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ INFORMAČNÍ SYSTÉMY A JEJICH VYUŽITÍ PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ

INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ INFORMAČNÍ SYSTÉMY A JEJICH VYUŽITÍ PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ INFORMAČNÍ SYSTÉMY A JEJICH VYUŽITÍ PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ RNDr. Ing. Tomáš Ludík, Ing. Jiří Barta Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání

Více

Ekologická zranitelnost v povodí horní Nisy Ökologische Vulnerabilität im Einzugsgebiet der Oberen Neiße

Ekologická zranitelnost v povodí horní Nisy Ökologische Vulnerabilität im Einzugsgebiet der Oberen Neiße Ekologická zranitelnost v povodí horní Nisy Ökologische Vulnerabilität im Einzugsgebiet der Oberen Neiße ČVUT v Praze, Fakulta stavební Katedra hydromeliorací a krajinného inženýrství Zranitelnost vulnerabilita.

Více

MOV217A57_O1 3. Typ listu opatření O. 4. Aspekt zvládání pov. rizik Prevence Typ opatření -

MOV217A57_O1 3. Typ listu opatření O. 4. Aspekt zvládání pov. rizik Prevence Typ opatření - 1. Název opatření Pořízení nebo změna územně plánovací dokumentace obcí (vymezení ploch s vyloučením výstavby a ploch s omezeným využitím z důvodu ohrožení povodní) MOV217A57_O1 3. Typ listu opatření O

Více

Hodnocení povodňových rizik

Hodnocení povodňových rizik Hodnocení povodňových rizik Karel Drbal Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka, v.v.i. Podbabská 30/ 2582, 160 00 Praha 6 +420 220 197 111 info@vuv.cz, www.vuv.cz, Pobočka Brno Mojmírovo náměstí

Více

Záplavová území podle vyhlášky 79/2018 Sb. Ing. Josef Dohnal Povodí Vltavy, státní podnik

Záplavová území podle vyhlášky 79/2018 Sb. Ing. Josef Dohnal Povodí Vltavy, státní podnik Záplavová území podle vyhlášky 79/2018 Sb. Ing. Josef Dohnal Povodí Vltavy, státní podnik Změny oproti předchozí vyhlášce 236/2002 Sb. Způsob stanovení AZZÚ Obsah návrhu záplavového území Změny oproti

Více

3. Doporučení na zlepšení zvládání povodní a snížení rozsahu záplavového území 3.1. Stanovení aktivní zóny záplavového území

3. Doporučení na zlepšení zvládání povodní a snížení rozsahu záplavového území 3.1. Stanovení aktivní zóny záplavového území 3. Doporučení na zlepšení zvládání povodní a snížení rozsahu záplavového území 3.1. Stanovení aktivní zóny záplavového území V následujících grafech je zobrazena míra ohrožení podle metodiky ACER pro budovy,

Více

Příprava - základní kámen krizového řízení

Příprava - základní kámen krizového řízení Příprava - základní kámen krizového řízení Tomáš Fröhlich, DiS. Konference isss 7.dubna 2008 1 Důvody Důvody a potřeba a potřeba vzdělávání přípravy Krizové řízení 2 Příprava / Připravenost a) Vzdělávání

Více

GEOGRAFICKÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY Mgr. Aleš RUDA Teorie, základnz kladní principy Organizovaný, počíta tačově založený systém m hardwaru, softwaru a geografických informací vyvinutý ke vstupu, správě,, analytickému

Více

foto: Povodeň 2006 Olomouc, Dolní Novosadská A.VĚCNÁ ČÁST IV. Monitoring vodních stavů

foto: Povodeň 2006 Olomouc, Dolní Novosadská A.VĚCNÁ ČÁST IV. Monitoring vodních stavů foto: Povodeň 2006 Olomouc, Dolní Novosadská A.VĚCNÁ ČÁST Obsah: Aktuální informace o odtokových poměrech na internetu:... 3 Presentace hlásné a předpovědní povodňové služby... 3 Hlásná povodňová služba...

Více

PŘÍPRAVA VÝSTAVBY POLDRU KROUNKA - KUTŘÍN. Úvod

PŘÍPRAVA VÝSTAVBY POLDRU KROUNKA - KUTŘÍN. Úvod PŘÍPRAVA VÝSTAVBY POLDRU KROUNKA - KUTŘÍN Úvod Materiální škody významných povodní v roce 1997 vedly ke zpracování vyhledávací studie pro řešení protipovodňových opatření v povodí řeky Novohradky. Studie

Více

Studijní texty. Název předmětu: Krizové řízení. Krizové řízení v České republice. Ing. Miroslav Jurenka, Ph.D.

Studijní texty. Název předmětu: Krizové řízení. Krizové řízení v České republice. Ing. Miroslav Jurenka, Ph.D. Studijní texty Název předmětu: Krizové řízení Téma: Krizové řízení v České republice Zpracoval: Ing. Miroslav Jurenka, Ph.D. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace

Více

Business Continuity Management jako jeden z nástrojů zvládání rizik. Ing. Martin Tobolka AEC, spol. s r.o.

Business Continuity Management jako jeden z nástrojů zvládání rizik. Ing. Martin Tobolka AEC, spol. s r.o. Business Continuity Management jako jeden z nástrojů zvládání rizik Ing. Martin Tobolka AEC, spol. s r.o. Co je BCM? Mezi časté příčiny přerušení kontinuity činností patří technická selhání (energie, HW,

Více

Předběžné vyhodnocení povodňových rizik a mapování povodňového nebezpečí a rizik

Předběžné vyhodnocení povodňových rizik a mapování povodňového nebezpečí a rizik Předběžné vyhodnocení povodňových rizik a mapování povodňového nebezpečí a rizik Proces implementace Směrnice 2007/60/ES o vyhodnocování a zvládání povodňových ových rizik v podmínk nkách ČR Karel Drbal

Více

DYJ217A14_O1 3. Typ listu opatření O. 4. Aspekt zvládání pov. rizik Prevence Typ opatření -

DYJ217A14_O1 3. Typ listu opatření O. 4. Aspekt zvládání pov. rizik Prevence Typ opatření - 1. Název opatření Pořízení nebo změna územně plánovací dokumentace obcí (vymezení ploch s vyloučením výstavby a ploch s omezeným využitím z důvodu ohrožení povodní) DYJ217A14_O1 3. Typ listu opatření O

Více

STANOVENÍ AKTIVNÍ ZÓNY ZÁPLAVOVÉHO ÚZEMÍ BOTIČE v úseku ř. km

STANOVENÍ AKTIVNÍ ZÓNY ZÁPLAVOVÉHO ÚZEMÍ BOTIČE v úseku ř. km STANOVENÍ AKTIVNÍ ZÓNY ZÁPLAVOVÉHO ÚZEMÍ BOTIČE v úseku ř. km 7.349-7.783 HAMR-Sport a.s. K Vodě 3200/3, Praha 10 - Záběhlice D-PLUS PROJEKTOVÁ A INŽENÝRSKÁ a. s. Sokolovská 16/45A, Praha 8 Karlín Duben

Více

Operační program životní prostředí - LVIII. výzva

Operační program životní prostředí - LVIII. výzva Operační program životní prostředí - LVIII. výzva Prioritní osa 1 - Zlepšování vodohospodářské infrastruktury a snižování rizika povodní Primární oblast podpory 1.3 - Omezování rizika povodní Podoblast

Více

DOLOŽKA CIVILNÍ OCHRANY

DOLOŽKA CIVILNÍ OCHRANY LOKET - ÚZEMNÍ PLÁN MĚSTA NÁVRH DOLOŽKA CIVILNÍ OCHRANY ZPRACOVAL VLADIMÍR PETRŽÍLEK 2006 1. Úvod Návrh územního plánu města Loket je odevzdán v červnu 2005. Celkově se navrhuje v územním plánu zvýšení

Více

Plány pro zvládání povodňových rizik. Informační seminář Královéhradecký kraj

Plány pro zvládání povodňových rizik. Informační seminář Královéhradecký kraj Plány pro zvládání povodňových rizik Informační seminář Královéhradecký kraj 26. 3. 2015 Rozdělení plánování ochrany před povodněmi Plánování podle Rámcové směrnice 2000/60/ES druhý plánovací cyklus Mezinárodní

Více

Činnost povodňových orgánů obcí a ORP

Činnost povodňových orgánů obcí a ORP Činnost povodňových orgánů obcí a ORP Ing. Josef Reidinger Ministerstvo životního prostředí Tel.: 267 122 998 E-mail: reidinger@mzp.cz Ochrana před povodněmi Zákon č. 254/2001 Sb. o vodách a o změně některých

Více

Opatření ke zvládání povodňových rizik v ČR, realizace a hodnocení jejich přínosu

Opatření ke zvládání povodňových rizik v ČR, realizace a hodnocení jejich přínosu Opatření ke zvládání povodňových rizik v ČR, realizace a hodnocení jejich přínosu Workshop Povodeň v červnu 2013 a mezinárodní plán pro zvládání povodňových rizik v povodí Labe 21.11. 2013 Magdeburk Obsah

Více

LIMITY VYUŽITÍ ÚZEMÍ UŽÍVÁNÍ POZEMKŮ PODÉL KORYTA VODNÍHO TOKU. Objekt limitování. Důvody limitování. Vyjádření limitu

LIMITY VYUŽITÍ ÚZEMÍ UŽÍVÁNÍ POZEMKŮ PODÉL KORYTA VODNÍHO TOKU. Objekt limitování. Důvody limitování. Vyjádření limitu Ústav územního rozvoje, Jakubské nám. 3, 602 00 Brno Tel.: +420542423111, www.uur.cz, e-mail: sekretariat@uur.cz LIMITY VYUŽITÍ ÚZEMÍ Dostupnost: http://www.uur.cz/default.asp?id=2591 3.8.101 UŽÍVÁNÍ POZEMKŮ

Více

Plány pro zvládání povodňových rizik

Plány pro zvládání povodňových rizik Plány pro zvládání povodňových rizik Mgr. Ing. Jana Tejkalová oddělení ochrany před povodněmi, odbor ochrany vod MŽP jana.tejkalova@mzp.cz Informační seminář Zlínský kraj 12.2.2015 Rozdělení plánování

Více

Vodní nádrže a rizika vodohospodářské infrastruktury

Vodní nádrže a rizika vodohospodářské infrastruktury Vodní nádrže a rizika vodohospodářské infrastruktury Petr Kubala Povodí Vltavy, státní podnik www.pvl.cz Voda jako strategický faktor konkurenceschopnosti ČR příležitosti a rizika 8/9/12 Praha, 3. prosince

Více

POVODŇOVÁ OCHRANA nová legislativa. Ing. Josef Reidinger vedoucí oddělení ochrany před povodněmi odbor ochrany vod

POVODŇOVÁ OCHRANA nová legislativa. Ing. Josef Reidinger vedoucí oddělení ochrany před povodněmi odbor ochrany vod POVODŇOVÁ OCHRANA nová legislativa Ing. Josef Reidinger vedoucí oddělení ochrany před povodněmi odbor ochrany vod Podněty k novele vodního zákona č. 150/2010 Sb. zkušenosti s aplikací stávající legislativy

Více

1. Název opatření Využití výstupů map povodňového rizika (povodňové ohrožení, plochy v riziku) jako limitu v územním plánování a řízení

1. Název opatření Využití výstupů map povodňového rizika (povodňové ohrožení, plochy v riziku) jako limitu v územním plánování a řízení 1. Název opatření Využití výstupů map povodňového rizika (povodňové ohrožení, plochy v riziku) jako limitu v územním plánování a řízení 2. Kód opatření DYJ217A03_O2 3. Typ listu opatření O 4. Aspekt zvládání

Více

Plány pro zvládání povodňových

Plány pro zvládání povodňových Plány pro zvládání povodňových Ing. Josef Reidinger oddělení ochrany před povodněmi, odbor ochrany vod MŽP reidinger@mzp.cz Setkání vodoprávních úřadů s OOV MŽP 2015 Rozdělení plánování ochrany před povodněmi

Více

1. Název opatření Využití výstupů map povodňového rizika (povodňové ohrožení, plochy v riziku) jako limitu v územním plánování a řízení

1. Název opatření Využití výstupů map povodňového rizika (povodňové ohrožení, plochy v riziku) jako limitu v územním plánování a řízení 1. Název opatření Využití výstupů map povodňového rizika (povodňové ohrožení, plochy v riziku) jako limitu v územním plánování a řízení 2. Kód opatření DYJ217A05_O2 3. Typ listu opatření O 4. Aspekt zvládání

Více

Legislativní změny v oblasti chemických látek a směsí a prevence závažných havárií

Legislativní změny v oblasti chemických látek a směsí a prevence závažných havárií Legislativní změny v oblasti chemických látek a směsí a prevence závažných havárií Změny pro léta 2016-2017 Chemické látky a směsi Nařízení (ES) 1278/2008 CLP plně účinné od 1.června 2015 zbývá poslední

Více

U Č E B N Í O S N O V Y

U Č E B N Í O S N O V Y MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR U Č E B N Í O S N O V Y Operační řízení A (OŘ II A) Platnost od 1. ledna 2006 2005 MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského

Více

POŽADAVKY NA PROJEKTOVOU DOKUMENTACI

POŽADAVKY NA PROJEKTOVOU DOKUMENTACI POŽADAVKY NA PROJEKTOVOU DOKUMENTACI pro podání žádosti o poskytnutí podpory z prostředků Operačního programu Životní prostředí na zpracování projektů spadajících do podoblasti podpory 1.3.1 Zpracovali

Více

Ochrana před negativními účinky vod

Ochrana před negativními účinky vod Mořské a vodní právo Ochrana před negativními účinky vod Michal Sobotka Katedra práva životního prostředí 2012/2013 Přednáška č. 10 Negativní účinky vod Povodně Vodní eroze (zdravotní rizika) Povodeň Dočasné

Více

Seminář Příprava a realizace přírodě blízkých protipovodňových opatření a možnosti jejich financování

Seminář Příprava a realizace přírodě blízkých protipovodňových opatření a možnosti jejich financování Seminář Příprava a realizace přírodě blízkých protipovodňových opatření a možnosti jejich financování MATEMATICKÉ MODELOVÁNÍ vodní toky - 1D, 1D/2D, 2D, 3D srážko-odtokové procesy Ing. Kateřina Hánová

Více

Přehled zdrojů a pravděpodobných mimořádných událostí, včetně možnosti jejich vzniku, rozsahu a ohrožení pro

Přehled zdrojů a pravděpodobných mimořádných událostí, včetně možnosti jejich vzniku, rozsahu a ohrožení pro PŘÍLOHA 13 Počet listů : 4 Přehled zdrojů a pravděpodobných mimořádných událostí, včetně možnosti jejich vzniku, rozsahu a ohrožení pro ÚZEMÍ OBCE S ROZŠÍŘENOU PŮSOBNOSTÍ STŘÍBRO Obec / město Zdroj mimořádné

Více

Test pro přijímací zkoušky do magisterského navazujícího studia (prezenční i kombinované) studijní modul Ochrana obyvatelstva.

Test pro přijímací zkoušky do magisterského navazujícího studia (prezenční i kombinované) studijní modul Ochrana obyvatelstva. Test pro přijímací zkoušky do magisterského navazujícího studia (prezenční i kombinované) studijní modul Ochrana obyvatelstva Varianta B 1. Mezi rozsáhlé živelní pohromy nepatří: (2) a) sesuvy půdy vyvolané

Více

INTEROPERABILITA SEZNÁMENÍ S VIRTUÁLNÍM SIMULÁTOREM VBS2 ING. JIŘÍ BARTA

INTEROPERABILITA SEZNÁMENÍ S VIRTUÁLNÍM SIMULÁTOREM VBS2 ING. JIŘÍ BARTA INTEROPERABILITA SEZNÁMENÍ S VIRTUÁLNÍM SIMULÁTOREM VBS2 ING. JIŘÍ BARTA Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu (reg. č.: CZ.1.01/2.2.00/15.0070)

Více

ČESKÁ REPUBLIKA. www.voda.mze.cz www.voda.env.cz

ČESKÁ REPUBLIKA. www.voda.mze.cz www.voda.env.cz ČESKÁ REPUBLIKA je vnitrozemský stát ve střední části Evropy, který náleží do oblasti mírného klimatického pásu severní polokoule. Celková délka státních hranic České republiky představuje 2 290,2 km.

Více

Radonice Hydrotechnické posouzení Radonického potoka

Radonice Hydrotechnické posouzení Radonického potoka Radonice Hydrotechnické posouzení Radonického potoka Martin Dobeš Září 2010 Obsah: 1. PRŮVODNÍ ZPRÁVA... 3 1.1 ÚVOD... 3 1.2 IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE STAVBY... 3 1.3 PODKLADY... 3 1.4 POPIS STÁVAJÍCÍHO STAVU...

Více

Stručný výtah z vodohospodářské studie podklad pro zpracování KoPÚ v k.ú. Srbská Kamenice

Stručný výtah z vodohospodářské studie podklad pro zpracování KoPÚ v k.ú. Srbská Kamenice Stručný výtah z vodohospodářské studie podklad pro zpracování KoPÚ v k.ú. Srbská Kamenice Závazným podkladem je Vodohospodářská studie Srbská Kamenice a dotčené okolí zpracovaná společností VRV a.s. v

Více

1. Název opatření Pořízení/ změna územního plánu (definování nezastavitelných ploch a ploch s omezeným využitím) DYJ217A07_O1 3. Typ listu opatření O

1. Název opatření Pořízení/ změna územního plánu (definování nezastavitelných ploch a ploch s omezeným využitím) DYJ217A07_O1 3. Typ listu opatření O 1. Název opatření Pořízení/ změna územního plánu (definování nezastavitelných ploch a ploch s omezeným využitím) 2. Kód opatření DYJ217A07_O1 3. Typ listu opatření O 4. Aspekt zvládání pov. rizik Prevence

Více

MIMOŘÁDNÉ UDÁLOSTI A SITUACE

MIMOŘÁDNÉ UDÁLOSTI A SITUACE MIMOŘÁDNÉ UDÁLOSTI A MIMOŘÁDNÉ SITUACE MIMOŘÁDNÁ UDÁLOST náhlá závažná událost, která způsobila narušení stability systému anebo probíhajících dějů a činností, případně ohrozila jejich bezpečnost anebo

Více

PUDIS a.s., Nad Vodovodem 2/3258, Praha 10 tel.: , fax: ,

PUDIS a.s., Nad Vodovodem 2/3258, Praha 10 tel.: , fax: , Tento projekt je spolufinancován z Evropského fondu pro regionální rozvoj prostřednictvím Euroregionu NISA EVROPSKÁ UNIE "PŘEKRAČUJEME HRANICE" MĚSTO ŽELEZNÝ BROD Náměstí 3. května 1, PSČ 468 22, IČ 00262633

Více

1. Popis současného stavu Informace o obcích Drnovice a Tichov Obce Drnovice a Tichov jsou sousedními obcemi patřícími územě do okresu Zlín a náležící

1. Popis současného stavu Informace o obcích Drnovice a Tichov Obce Drnovice a Tichov jsou sousedními obcemi patřícími územě do okresu Zlín a náležící Protipovodňová opatření obcí Drnovice a Tichov studie zhotovená pro účely žádosti o podporu z OPŽP, prioritní osa 1.3.1 Zlepšení systému povodňové služby a preventivní protipovodňové ochrany 1. Popis současného

Více

TECHNIK OCHRANY OBYVATELSTVA STUDIJNÍ MATERIÁL: KRIZOVÉ ŘÍZENÍ

TECHNIK OCHRANY OBYVATELSTVA STUDIJNÍ MATERIÁL: KRIZOVÉ ŘÍZENÍ OBSAH 1 Krizové řízení... 2 2 Krizový plán hl. m. Prahy... 3 3 Havarijní plán hl. m. Prahy... 4 4 Vnější havarijní plány v hl. m. Praze... 5 5 Vnitřní havarijní plán... 6 6 Plán krizové připravenosti...

Více

Přínosy projektu NAVARO pro zlepšení činnosti při havarijních stavech

Přínosy projektu NAVARO pro zlepšení činnosti při havarijních stavech Přínosy projektu NAVARO pro zlepšení činnosti při havarijních stavech Přemysl Soldán Zefektivnit činnost složek, aktivních v případech havarijního znečištění povrchových vod. 2011-2014 Technologickou agenturou

Více

Prevence a zmírňování následků živelních a jiných pohrom ve vztahu k působnosti obcí

Prevence a zmírňování následků živelních a jiných pohrom ve vztahu k působnosti obcí Prevence a zmírňování následků živelních a jiných pohrom ve vztahu k působnosti obcí TB010MMR027 Příjemce: Výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy, v.v.i. Řešitel: RNDr. Pavel Novák, Ph.D. 2013 2015 Zadavatel:

Více

Praktické zkušenosti z povodní ve Valašském Meziříčí. zpracoval: Mgr. Václav Chajdrna

Praktické zkušenosti z povodní ve Valašském Meziříčí. zpracoval: Mgr. Václav Chajdrna Město Město Valašské Meziříčí Praktické zkušenosti z povodní ve Valašském Meziříčí zpracoval: Mgr. Václav Chajdrna Obyvatelé České republiky se prakticky seznámili s povodněmi v červenci 1997, kdy zasáhly

Více

KRIZOVÉ ŘÍZENÍ PRO INŽENÝRSKÉ OBORY

KRIZOVÉ ŘÍZENÍ PRO INŽENÝRSKÉ OBORY KRIZOVÉ ŘÍZENÍ PRO INŽENÝRSKÉ OBORY Denní i kombinované studium: doc. RNDr. Dana Procházková, DrSc. Cíle předmětu vyjádřené dosaženými dovednostmi a kompetencemi Prohloubení znalostí z oblasti řízení o

Více

Z znam workshopu k projektu QJ Program workshopu: 4. Diskuse. s metodice. H

Z znam workshopu k projektu QJ Program workshopu: 4. Diskuse. s metodice. H Z znam workshopu k projektu QJ1220346 P 17. 12. 2014 v P V Praze P. Program workshopu: 1. P ( dostupnost) 2. P 3. U 4. Diskuse P P V VÚV TGM P j ) s metodice. H P dokumentace)bude VÚV TGM v.v.i., http://heis.vuv.cz/projekty/emisevoda

Více

Matematické modelování pro simulaci odtoků na malých vodních tocích

Matematické modelování pro simulaci odtoků na malých vodních tocích Matematické modelování pro simulaci odtoků na malých vodních tocích Příprava a realizace PB PPO a možnosti jejich financování Benešov 20.6.2017 page 1 Hydroinformatika oblasti zájmu Významné vodní toky

Více

Představení nové metodiky Ministerstva životního prostředí pro navrhování přírodě blízkých protipovodňových opatření

Představení nové metodiky Ministerstva životního prostředí pro navrhování přírodě blízkých protipovodňových opatření Představení nové metodiky Ministerstva životního prostředí pro navrhování přírodě blízkých protipovodňových opatření aneb Revitalizace VT není vždy příroděblízká povodňová ochrana Ing. Adam Vokurka. Ph.D.

Více

Centrum pro rozvoj dopravních systémů

Centrum pro rozvoj dopravních systémů Centrum pro rozvoj dopravních systémů SMART CITY VŠB - TU Ostrava Září 2013 Témata 1. Představení centra RODOS 2. První výstupy centra RODOS pilotně provozované systémy Centrum pro rozvoj dopravních systémů

Více

Využití mobilní technologie O2 pro dohledové systémy a sběr medicínských dat

Využití mobilní technologie O2 pro dohledové systémy a sběr medicínských dat í mobilní technologie O2 pro dohledové systémy a sběr medicínských dat Ing. Petr Slaba, Telefónica O2 Business Solutions Ing. Radek Fiala, CleverTech 2 Jak O2 chápe fenomén ehealth Hlavní oblasti ehealth

Více

Chytrá řešení vznikají při chytrém plánování Komplexní pohled na řešení odvodnění měst. Milan Suchánek, DHI a.s

Chytrá řešení vznikají při chytrém plánování Komplexní pohled na řešení odvodnění měst. Milan Suchánek, DHI a.s Chytrá řešení vznikají při chytrém plánování Komplexní pohled na řešení odvodnění měst Milan Suchánek, DHI a.s Smart chytré řešení Cílem Smart řešení je využití moderních technologií pro rozvoj prostředí

Více

Prevence a zmírňování následků živelních a jiných pohrom ve vztahu k působnosti obcí

Prevence a zmírňování následků živelních a jiných pohrom ve vztahu k působnosti obcí Prevence a zmírňování následků živelních a jiných pohrom ve vztahu k působnosti obcí Problematika přívalových povodní TB010MMR027 Příjemce: Výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy, v.v.i. Řešitel: RNDr.

Více

Vyhodnocení povodní v červnu 2013 Funkce a bezpečnost malých vodních děl. Ing. Ondřej Švarc VODNÍ DÍLA - TBD a.s.

Vyhodnocení povodní v červnu 2013 Funkce a bezpečnost malých vodních děl. Ing. Ondřej Švarc VODNÍ DÍLA - TBD a.s. Vyhodnocení povodní v červnu 2013 Funkce a bezpečnost malých vodních děl Ing. Ondřej Švarc VODNÍ DÍLA - TBD a.s. www.vdtbd.cz svarc@vdtbd.cz Vyhodnocení povodní v červnu 2013, seminář 16.10.2014 Ve skupině

Více

Zdroj: DALOVICE ÚZEMNÍ PLÁN. Samostatná příloha civilní ochrany KA * KA

Zdroj:  DALOVICE ÚZEMNÍ PLÁN. Samostatná příloha civilní ochrany KA * KA Zdroj: www.mapy.cz DALOVICE ÚZEMNÍ PLÁN Samostatná příloha civilní ochrany KA * KA KA * KA projektový ateliér, Tuřice 32, 294 74 Předměřice n. Jizerou DALOVICE ÚZEMNÍ PLÁN Samostatná příloha civilní ochrany

Více

Retenční kapacita krajiny a možnosti jejího zvyšování

Retenční kapacita krajiny a možnosti jejího zvyšování ČVUT v Praze Fakulta Stavební Katedra hydromeliorací a krajinného inženýrství Retenční kapacita krajiny a možnosti jejího zvyšování Dostál Tomáš, Miroslav Bauer, Josef Krása dostal@fsv.cvut.cz 1 http://www.intersucho.cz/cz/

Více

Havarijní plánování. Přednáška (5/5) v rámci předmětu Havárie a životní prostředí

Havarijní plánování. Přednáška (5/5) v rámci předmětu Havárie a životní prostředí Havarijní plánování Přednáška (5/5) v rámci předmětu Havárie a životní prostředí Ing. Vilém Sluka Odborné pracoviště pro prevenci závažných havárií Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v.v.i. Praha Přednáška

Více

V Brně dne 10. a

V Brně dne 10. a Analýza rizik V Brně dne 10. a 17.10.2013 Ohodnocení aktiv 1. identifikace aktiv včetně jeho vlastníka 2. nástroje k ohodnocení aktiv SW prostředky k hodnocení aktiv (např. CRAMM metodika CCTA Risk Analysis

Více

Studie odtokových poměrů včetně návrhů možných protipovodňových opatření pro povodí Lužické Nisy

Studie odtokových poměrů včetně návrhů možných protipovodňových opatření pro povodí Lužické Nisy Studie odtokových poměrů včetně návrhů možných protipovodňových opatření pro povodí Lužické Nisy Seminář Liberec 15.9.2017 Obsah: 1 Řešené území 2 Předmět a způsob řešení 3 Harmonogram 4 Diskuze OBJEDNATEL

Více

VOP DOLNÍ BOUSOV spol. s r. o. Michal Školník Vladimír Mrkvička

VOP DOLNÍ BOUSOV spol. s r. o. Michal Školník Vladimír Mrkvička VOP Dolní Bousov, spol. s.r.o., Tovární 785 294 04 Dolní Bousov Tel./fax: 326 396 250, mobil: +420 603 261 191 E-mail: vop@vop-db.cz, webové stránky: www.vop-db.cz IČO: 62959531, DIČ: CZ62959531 VOP DOLNÍ

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Projekt je realizován v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurence schopnost, který je spolufinancován

Více

Legislativní změny v oblasti chemických látek a směsí a prevence závažných havárií. MUDr. Marie Adámková

Legislativní změny v oblasti chemických látek a směsí a prevence závažných havárií. MUDr. Marie Adámková Legislativní změny v oblasti chemických látek a směsí a prevence závažných havárií MUDr. Marie Adámková Změny pro léta 2016-2017 Chemické látky a směsi Nařízení (ES) 1278/2008 CLP plně účinné od 1.června

Více

1. Název opatření Pořízení/ změna územního plánu (definování nezastavitelných ploch a ploch s omezeným využitím) DYJ217A15_O1 3. Typ listu opatření O

1. Název opatření Pořízení/ změna územního plánu (definování nezastavitelných ploch a ploch s omezeným využitím) DYJ217A15_O1 3. Typ listu opatření O 1. Název opatření Pořízení/ změna územního plánu (definování nezastavitelných ploch a ploch s omezeným využitím) DYJ217A15_O1 3. Typ listu opatření O 4. Aspekt zvládání pov. rizik Prevence 1.1.1 5. Typ

Více

Výzva č. 19 IOP Služby TCK. Ing. Tomáš Kuba Plzeňský kraj

Výzva č. 19 IOP Služby TCK. Ing. Tomáš Kuba Plzeňský kraj Výzva č. 19 IOP Služby TCK Ing. Tomáš Kuba Plzeňský kraj Na počátku byl seznam Detailní popis tématu Zadal kraj DO konce roku 2014 musí všechny zdrav. zařízení a lékárny být schopny pracovat s el. recepty.

Více

ÚLOHA HASIČSKÉHO ZÁCHRANNÉHO SBORU ČR PŘI LIKVIDACI HAVÁRIÍ

ÚLOHA HASIČSKÉHO ZÁCHRANNÉHO SBORU ČR PŘI LIKVIDACI HAVÁRIÍ ÚLOHA HASIČSKÉHO ZÁCHRANNÉHO SBORU ČR PŘI LIKVIDACI HAVÁRIÍ Ing. Petra Najmanová pracoviště chemické služby, odbor IZS a výkonu služby, MV-GŘ HZS ČR Seminář Znečištění podzemních a povrchových vod riziko

Více

Povodně a vodní zákon Školení povodňových orgánů obcí

Povodně a vodní zákon Školení povodňových orgánů obcí Povodně a vodní zákon Školení povodňových orgánů obcí 5.5.2016 Hana Zahradníková, KÚ - OZZL Povodně byly, jsou a budou Srpen/září 1890 Povodňové epizody do konce 60. let 20. století Červenec 1997 Morava

Více

Ing. David Ides EPS, s.r.o. V Pastouškách 205, 686 04 Kunovice www.epssro.cz Email: ostrava@epssro.cz

Ing. David Ides EPS, s.r.o. V Pastouškách 205, 686 04 Kunovice www.epssro.cz Email: ostrava@epssro.cz 48. Odborný seminář pro pracovníky v oblasti ochrany ŽP Jetřichovice duben 2010 Ing. David Ides EPS, s.r.o. V Pastouškách 205, 686 04 Kunovice www.epssro.cz Email: ostrava@epssro.cz Výskyt povodní je třeba

Více

DODATEK PARAMETRY ZVLÁŠTNÍCH POVODNÍ 3 POUŽITÉ PODKLADY A LITERATURA

DODATEK PARAMETRY ZVLÁŠTNÍCH POVODNÍ 3 POUŽITÉ PODKLADY A LITERATURA DODATEK PARAMETRY ZVLÁŠTNÍCH POVODNÍ ÚVOD V roce 28 byl v akciové společnosti VODNÍ DÍLA TBD vypracován dokument Parametry zvláštních povodní pro Borecký rybník, který se zabývá odvozením časového průběhu

Více

VYHLÁŠKA ze dne 30. dubna 2018 o způsobu a rozsahu zpracovávání návrhu a stanovování záplavových území a jejich dokumentace

VYHLÁŠKA ze dne 30. dubna 2018 o způsobu a rozsahu zpracovávání návrhu a stanovování záplavových území a jejich dokumentace Strana 1026 Sbírka zákonů č. 79 / 2018 79 VYHLÁŠKA ze dne 30. dubna 2018 o způsobu a rozsahu zpracovávání návrhu a stanovování záplavových území a jejich dokumentace Ministerstvo životního prostředí stanoví

Více

OBEC STAŠOV ÚZEMNÍ PLÁN SAMOSTATNÁ PŘÍLOHA CO

OBEC STAŠOV ÚZEMNÍ PLÁN SAMOSTATNÁ PŘÍLOHA CO OBEC STAŠOV ÚZEMNÍ PLÁN SAMOSTATNÁ PŘÍLOHA CO Asseco Central Europe, a.s., říjen 2010 Asseco Central Europe, a.s. STAŠOV ÚZEMNÍ PLÁN OBCE SAMOSTATNÁ PŘÍLOHA CO Mgr. Ing. Jan Majer odpovědný projektant

Více

Povodí Vodní tok Číslo hydrologického pořadí. Labe Oldřichovský potok Kraj Okres Obec Katastrální území

Povodí Vodní tok Číslo hydrologického pořadí. Labe Oldřichovský potok Kraj Okres Obec Katastrální území Název akce Identifikační číslo Investor Poldr v Oldřichově na Hranicích, včetně ekologických opatření 129D126007007 Město Hrádek nad Nisou Povodí Vodní tok Číslo hydrologického pořadí Labe Oldřichovský

Více

GIS jako účinný nástroj při řešení některých aspektů klimatické změny

GIS jako účinný nástroj při řešení některých aspektů klimatické změny GIS jako účinný nástroj při řešení některých aspektů klimatické změny Ing. Pavel Struha Ambis.Vysoká škola. TEDY, proč GIS? Geografický informační systém nástroj, poskytující informace na základě dat s

Více

Společné minimum pro potřeby vzdělávání odborníků v oblasti bezpečnosti. (schváleno usnesením BRS ze dne 3. července 2007 č. 32)

Společné minimum pro potřeby vzdělávání odborníků v oblasti bezpečnosti. (schváleno usnesením BRS ze dne 3. července 2007 č. 32) Společné minimum pro potřeby vzdělávání odborníků v oblasti bezpečnosti (schváleno usnesením BRS ze dne 3. července 2007 č. 32) 1 Minimum pro akreditaci výuky bezpečnosti na vysokých školách pro bakalářské

Více

Centrum pro rozvoj dopravních systémů

Centrum pro rozvoj dopravních systémů Centrum pro rozvoj dopravních systémů Martin Hájek VŠB - TU Ostrava Březen 2013 Témata 1. Představení centra RODOS 2. Řízení dopravy při modernizaci D1 výstupy centra Centrum pro rozvoj dopravních systémů

Více

Citidea monitorovací a řídicí centrála pro smart řešení

Citidea monitorovací a řídicí centrála pro smart řešení Citidea monitorovací a řídicí centrála pro smart řešení Citidea monitorovací a řídicí centrála pro smart řešení Citidea představuje integrační platformu pro sběr, zpracování dat, poskytování informací

Více

Vodní zdroje - Povodí Labe, státní podnik

Vodní zdroje - Povodí Labe, státní podnik Povodí Labe, státní podnik 14.6.2018 Vodní zdroje - Povodí Labe, státní podnik Problematika zásobování vodou, možného nedostatku vody a nárocích na vodní zdroje Petr Ferbar Pracovní jednání s uživateli

Více

Jak eliminovat rizika spojená s provozem nedůvěryhodných zařízení v síti? BVS. Jindřich Šavel NOVICOM s.r.o

Jak eliminovat rizika spojená s provozem nedůvěryhodných zařízení v síti? BVS. Jindřich Šavel NOVICOM s.r.o Jak eliminovat rizika spojená s provozem nedůvěryhodných zařízení v síti? BVS Jindřich Šavel 2.4.2019 NOVICOM s.r.o. NETWORK 2012 All MANAGEMENT rights reserved. HAS NEVER BEEN EASIER www.novicom.cz, sales@novicom.cz

Více

Ladislav Satrapa a Pavel Fošumpaur (Fakulta stavební ČVUT v Praze)

Ladislav Satrapa a Pavel Fošumpaur (Fakulta stavební ČVUT v Praze) Doporučení pro kvantifikaci významnosti vlivu opatření přijatých v plánech pro zvládání povodňových rizik na povodňová rizika po proudu vodního toku Aktualizace listopad 2018 Ladislav Satrapa a Pavel Fošumpaur

Více

problematika ochrany kritické infrastruktury - po 11.září 2001 EKONOMIKA + BEZPEČNOST, úkolem státu je zajistit základní životní potřeby obyvatelstva

problematika ochrany kritické infrastruktury - po 11.září 2001 EKONOMIKA + BEZPEČNOST, úkolem státu je zajistit základní životní potřeby obyvatelstva 1 ÚVOD problematika ochrany kritické infrastruktury - po 11.září 2001 EKONOMIKA + BEZPEČNOST, úkolem státu je zajistit základní životní potřeby obyvatelstva a jeho bezpečnost, fungování společnosti - závislost

Více

POVODŇOVÝ PLÁN OBCE NEUMĚTELY. Zpracoval : Obecní úřad Neumětely

POVODŇOVÝ PLÁN OBCE NEUMĚTELY. Zpracoval : Obecní úřad Neumětely POVODŇOVÝ PLÁN OBCE NEUMĚTELY Zpracoval : Obecní úřad Neumětely Datum zpracování : 30.8.2013 Schválil: Luděk Kuniak v.r. Projednáno Zastupitelstvem obce Neumětely dne 4.10.2013 Seznam členů povodňové komise

Více

Předpisy, dle kterých bude studie vypracována. Studie musí obsahovat. Struktura studie

Předpisy, dle kterých bude studie vypracována. Studie musí obsahovat. Struktura studie Předpisy, dle kterých bude studie vypracována Směrnice Evropského parlamentu a Rady ustavující rámec pro činnost společenství v oblasti vodní politiky (2000/60/ES) Směrnice Evropského parlamentu a Rady

Více

Plány pro zvládání povodňových rizik - aplikace. Setkání s vodoprávními úřady

Plány pro zvládání povodňových rizik - aplikace. Setkání s vodoprávními úřady Plány pro zvládání povodňových rizik - aplikace Setkání s vodoprávními úřady 13. 15. 9. 2016 Obsah prezentace Proces plánování dle Povodňové směrnice a legislativní rámec Koordinace procesu implementace

Více

Krajský úřad Olomouckého kraje Odbor životního prostředí a zemědělství Jeremenkova 40a, 779 11 Olomouc VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA

Krajský úřad Olomouckého kraje Odbor životního prostředí a zemědělství Jeremenkova 40a, 779 11 Olomouc VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA Krajský úřad Olomouckého kraje Odbor životního prostředí a zemědělství Jeremenkova 40a, 779 11 Olomouc Č. j.: KUOK 23214/2015 V Olomouci 16. 03. 2015 SpZn.: KÚOK/7341/2015/OŽPZ/7443 Sp. a skart. znak:

Více

1. Název opatření Pořízení/ změna územního plánu (definování nezastavitelných ploch a ploch s omezeným využitím) DYJ217A16_O1 3. Typ listu opatření O

1. Název opatření Pořízení/ změna územního plánu (definování nezastavitelných ploch a ploch s omezeným využitím) DYJ217A16_O1 3. Typ listu opatření O 1. Název opatření Pořízení/ změna územního plánu (definování nezastavitelných ploch a ploch s omezeným využitím) DYJ217A16_O1 3. Typ listu opatření O 4. Aspekt zvládání pov. rizik Prevence 1.1.1 5. Typ

Více

Možnosti a způsoby informování právnických a fyzických osob o charakteru možného ohrožení obyvatel ve správním obvodu městské části Praha

Možnosti a způsoby informování právnických a fyzických osob o charakteru možného ohrožení obyvatel ve správním obvodu městské části Praha Možnosti a způsoby informování právnických a fyzických osob o charakteru možného ohrožení obyvatel ve správním obvodu městské části Praha Místní úřad Praha 9 Úkoly ORP dle 12 odst. 1.z.č. 239/2000 Sb.,

Více

Plánování v oblasti vod

Plánování v oblasti vod Plánování v oblasti vod Komise pro plánování při státním podniku Povodí Labe II. jednání komise 12.6.2012 Povodí Labe, státní podnik Program jednání 1) Zahájení 2) Aktuální informace z procesu plánování

Více

Obec a její finanční zabezpečení krizových situací. Aleš Kudlák Město Písek

Obec a její finanční zabezpečení krizových situací. Aleš Kudlák Město Písek Obec a její finanční zabezpečení krizových situací Aleš Kudlák Město Písek 1 Motta: Neštěstí (povodeň) nechodí po horách, ale po obcích. Pozdě bycha honiti. Kdo je připraven, není povodní zaskočen. Protipovodňové

Více

Úloha Krajských úřadů v povodňové ochraně

Úloha Krajských úřadů v povodňové ochraně KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ Úloha Krajských úřadů v povodňové ochraně Praha 13. 4. 2011 14. 4. 2011 Ochrana před povodněmi Ochrana před povodněmi vychází z dokumentu Strategie ochrany před povodněmi na území

Více