Žáci se speciálními vzdělávacími potřebami

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Žáci se speciálními vzdělávacími potřebami"

Transkript

1 Žáci se speciálními vzdělávacími potřebami Mgr. Kristina Konečná, školní speciální pedagog Dne: Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti

2 Základní informace k přednášce Žáci se speciálními vzdělávacími potřebami žáci se zdravotním postižením (žáci s mentálním, tělesným, zrakovým, sluchovým postižení, autismem, specifickými poruchami učení a chování,.) žáci se zdravotním znevýhodněním (žáci se zdravotním oslabením, žáci dlouhodobě nemocní, ) žáci se sociálním znevýhodněním (žáci z rodin s nízkým sociokulturním postavením, žáci ohrožení rizikovými jevy, žáci s nařízenou ústavní výchovou) Tito žáci mají diagnózu od příslušného odborníka (lékař, psycholog, psychiatr). Může u nich být doporučeno vzdělávání podle IVP (Individuální vzdělávací plán). Pravidla pro vypracování IVP jsou určena v zákoně, o IVP musí žádat rodiče a na jeho plnění dohlíží odborník, který ho navrhl. Pro ostatní žáky, kteří mají drobnější potíže ve výuce, je v případě potřeby určen POR (Plán osobního rozvoje). Tento plán vypracovává speciální pedagog nebo psycholog po dohodě s rodiči a učitelem. Je výhodný v tom, že jasně stanoví pravidla a požadavky, včetně termínů plnění a případných sankcí. Např. žák s dyslexií (obtížemi ve čtení) má problémy splnit požadavky na vedení čtenářského deníku. V POR se po dohodě s vyučujícím stanoví individuální požadavky (menší počet knih, jednodušší knihy, případně část titulů je nahrazena audionahrávkami). Možnosti odborné pomoci pro žáky s potížemi, jejich rodiče a učitele 1. Školní poradenské pracoviště Školní speciální pedagog Mgr. Konečná, konecna.k@centrum.cz, tel.: řeší především výukové potíže, úpravu podmínek ve vyučování, domácí přípravu apod. - pracuje se žáky, rodiči i učiteli Školní psycholog Mgr. Krausová, denny.krausova@gmail.com, tel.: řeší především vztahové problémy v kolektivu, osobní problémy apod. - pracuje se žáky, rodiči i učiteli Výchovný poradce Mgr. Vosmik, miroslav.vosmik@seznam.cz, tel.: řeší především výchovné potíže - pracuje se žáky, rodiči i učiteli 2. Další odborná pracoviště Pedagogicko psychologické poradny (PPP pro Prahu 1, PhDr. Pavla Picková, mail: ppickova@ppppraha.cz, tel.: ) Speciálně pedagogická centra (SPC) Střediska výchovné péče (SVP) Psychiatrie, odborní lékaři,..

3 Žáci se specifickými poruchami učení (SPU) a ADHD na gymnáziu a) Primární problematika - jedná se projevy samotné poruchy, podle typu SPU (např. dyslexie = obtíže ve čtení,.) b) Sekundární problematika Výukové obtíže, nedostatky ve vědomostech (potíže ve čtení, psaní atd. začínají výrazněji bránit dítěti v tom, aby si dobře osvojilo vědomosti) Psychické potíže děti prožívají potíže plynoucí z SPU jako emocionálně náročnou situaci, obecně mají tyto děti větší sklon k úzkostnému prožívání, nižšímu sebepojetí a sebehodnocení; může to vést až k psychosomatickým potížím (bolesti hlavy, tiky,.) Nově diagnostikovaní žáci - i ve vyšších ročnících se mohou se vyskytnout nově diagnostikovaní žáci (především SPU) - může se to stát zvláště u nadprůměrných dětí s lehčí formou poruchy na 1. stupni učivo zvládaly díky své nadprůměrné paměti a inteligenci, na 2. stupni už nedokážou specifickou poruchu učení kompenzovat a prudce se zhorší ve výkonu Dyskalkulie Jedná se o specifickou poruchu matematických schopností - potíže jsou spíše v ovládání základních matematických úkonů než vyšší matematiky. - chybí představa čísla a číselné řady (potíže v pojmech větší, menší, chyby v zaokrouhlování čísel, žák si neumí pod číslem představit počet) - problémy v základním sčítání a odčítání (zvláště přechody přes desítku, stovku,.) - obtíže v označování operačních znaků a matematických úkonů (zaměňuje + /- ; x / :) - problémy v pravolevé a prostorové orientaci (nepozná základní geometrické tvary) - záměny tvarově podobných čísel - neschopnost chápat matematické vztahy (násobilka, ) - chybí matematický úsudek (operace s penězi) - problémy se slovními úlohami Potíže se projevují nejen v matematice, ale i v chemii, fyzice a často i v zeměpisu (špatná orientace na mapě).

4 Dyslexie Jedná se o poruchu čtení, dítě v porovnání s dětmi stejného věku podává ve čtení horší výkon. Obecné schopnosti daného dítěte jsou na vyšší úrovni než jeho čtenářské dovednosti. - nechuť ke čtení, zvláště hlasitému; nevyhledávají četbu ve volném čase - čtení je pomalé, namáhavé, neplynulé nebo naopak zrychlené, překotné - objevují se záměny písmen tvarově podobných: (b-d-p, a-e-o, m-n, k-h-l) - objevují se přesmyčky (lokomotiva- kolomotiva) - objevuje se vynechání písmen, slov, slabik; přeskakování řádků - domýšlení konce slov; dvojí čtení (nejprve potichu po písmenech, pak nahlas vcelku - porozumění je s obtížemi, často je nutné číst si text několikrát - čtení ztěžuje příliš malé písmo, často mají potíže s určitými fonty písma (patkové, ozdobné) Konkrétní projevy dyslexie v jednotlivých předmětech: Předmět Důsledky poruchy Možnosti podpory, úprav učiva Literatura Nechuť ke čtení, velká chybovost. Pomalé čtení bez porozumění. Omezit / vynechat hlasité čtení před třídou. Zmenšit počet povinných knih v rámci čt.deníku, případně povolit i vlastní knihy zjednodušené, případně povolit ČJ Obtíže s přečtením a autokontrolou diktátů, doplňovaček, přepisů. M Naukové předměty Cizí jazyky Obtíže při řešení slovních úloh. Obtíže v řešení příkladů (záměna znamének, chybně přečtená čísla apod.) Obtíže v tempu, přesnosti čtení, porozumění (zápisků na tabuli, prezentaci, v knize, v sešitě,..) Obtíže v tempu čtení, porozumění, zvýšená chybovost vše je ještě výraznější než v českém jazyce. využití audionahrávky. Poskytnou více času na vypracování a kontrolu, zkrátit úkol. Odlišit chyby z neznalosti od chyb z nesprávného přečtení textu. Využít ústního ověření znalostí. Poskytnout více času, zkontrolovat správnost porozumění zadání. Odlišovat tyto specifické chyby od nespecifických, hodnotit postup řešení. Poskytnout více času na přečtení, zpracování zápisků, případně zkrátit úkol a dovolit částečnou pomoc od spolužáka Umožnit převést výukový text do fontu, který je pro žáka snazší na čtení Omezit/vynechat hlasité čtení před třídou. Preferovat ústní zkoušení.

5 Dysgrafie Jedná se o specifickou poruchu grafického projevu. Podkladem je porucha motoriky, porucha automatizace pohybů, koordinace. - písmo je špatně čitelné až nečitelné -často i pro samotného žáka - záměny tvarově podobných písmen i číslic - problém s vybavením písmen, dodržením hranic slov - bolesti ruky při psaní, pomalé tempo Konkrétní projevy v jednotlivých předmětech: Předmět Důsledky poruchy Možnosti podpory, úprav učiva Český jazyk, Obtíže s úpravou, Při ověřování znalostí volit i cizí jazyky s tempem psaní. alternativy místo písemných prací doplňovačky, ústní zkoušení. Respektovat pomalé tempo psaní. M Záměny v tvarově podobných číslech. Neudrží správný zápis (např. u příkladů pod sebou). Snížená kvalita rýsování. Naukové předměty Obtíže s pořizováním zápisků z výkladu. Obtíže při vypracování domácích písemných prací / projektů. Obtíže při písemném zkoušení. Hodnocení s tolerancí. Používat čtverečkový sešit (každý čtvereček pro 1 číslici). Podle stupně postižení umožnit okopírovat si zápisky od spolužáka, umožnit používání laptopu nebo skeneru, případně dát k dispozici kopii prezentace. Umožnit práci odevzdat v elektronické formě. Volit alternativní způsoby ústní zkoušení, výběr z možných odpovědí, poskytnout dostatek času na vypracování apod.

6 Dysortografie Specifická porucha pravopisu, na základě poruchy sluchového vnímání, sníženého jazykového citu, poruchy krátkodobé sluchové paměti a schopnosti intermodality. - vynechávky písmen, slabik, slov - chybějící diakritika - záměny zvukově podobných hlásek (měkké x tvrdé slabiky, znělé x neznělé) - nedodržování hranic slov v písmu - snížený jazykový cit nepoznají slovní druhy, - gramatické chyby pokud dítě gramatiku ovládá, při ústním zkoušení ji umí použít, ale selhává v písemném projevu Konkrétní projevy v jednotlivých předmětech: Předmět Důsledky poruchy Možnosti podpory, úprav učiva Český jazyk Velká chybovost zvláště Možnost využívat gramatické v diktátu; neumí užít naučená gramatická pravidla; selhává v učivu, kde je nutný jazykový přehledy, poskytnout více času na osvojení nové gramatiky, tolerantní hodnocení specifických chyb, zkrácení cit slovní druhy, určení pádu, jazykové rozbory, písemných kontrolu). prací (více času na Slohové práce jsou většinou podprůměrné. M Problémy u diktovaných pětiminutovek. Poskytnout dítěti strukturu slohové práce, tolerantní hodnocení. Zadání práce v písemné podobě. Naukové předměty Potíže se zaznamenáním diktovaných zápisků. Možnost okopírovat zápisky, poskytnout je v tištěné podobě. Cizí jazyky Velká chybovost, zvláště v psaném projevu i v poslechu, mluveném projevu (pro dítě je to další cizí jazyk). Je třeba pomoci hledat cestu, kterou se mu jazyk lépe osvojuje (sluchovou x zrakovou). Zaměřit se na základy slovní zásoby a gramatiky, omezit hlasité čtení. Pro hodnocení využívat spíše doplňovačky, ústní zkoušení.

7 ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) Jedná se o poruchu pozornosti s hyperaktivitou. Vzniká na základě odchylek funkce CNS, může se projevit vliv dědičnosti. Setkáváme se také s pojmem ADD (Attention Deficit Disorder), zde se jedná pouze o poruchu pozornosti (děti nesoustředěné, ale spíše pasivní, pomalé). - poruchy motoriky a aktivity (u starších dětí se zmenšují) - poruchy koncentrace - poruchy paměti (potíže s krátkodobou pamětí) - emoční poruchy a poruchy chování (emoční labilita) - poruchy v sociálních vztazích (potíže s empatií, komunikací, hůře navazují partnerské vztahy) - impulzivní a často i agresivní jednání i při malém podnětu Přidružené obtíže: - často se objevují psychické poruchy (deprese, neurózy, úzkostné poruchy, ) - odreagování častěji než jejich spolužáci hledají v užívání návykových látkách, sebepoškozování - v pubertě a adolescenci se tyto děti potýkají s většími obtížemi prodělávají stejné změny jako jejich vrstevníci (odpor proti autoritám, provokující chování, ), ale jsou méně vybaveni na to zvládnout povinnosti, které plynou z jejich získané samostatnosti - častěji se u nich projeví i poruchy chování (krádeže, ) Jak pracovat s dětmi s ADHD na 2. stupni ZŠ, nižším stupni gymnázií Výhodou při práci s dětmi s ADHD je, že jejich CNS v tomto věku vyzrává a mnoho příznaků poruchy se zmírňuje. Na druhou stranu vstupují do fáze puberty a adolescence, která je provázena obtížemi v chování i u děti bez diagnózy ADHD. Praktická opatření při výuce: úprava prostředí vybrat vhodné místo pro sezení, aby dítě bylo v kontaktu s učitelem nebo asistentem pedagoga poskytovat mu zvýšený dohled a pomoc zvláště při začátku činnosti, střídání činností apod. tolerance ke snížené úpravě grafického projevu a výtvarných prací, k motorické neobratnosti (zvláště v hodinách TV) při zkoušení znalostí volit častěji ústní formu, tolerovat výkyvy výkonu v podpoře vhodného sociálního chování se někdy zavádí různé bodovací systémy v případě, že i v tomto věku je na ně dítě zvyklé a dobře na ně reaguje, je možné v nich pokračovat Další opatření (ve spolupráci se školním psychologem, rodiči, učitelem a dítětem): - aktivně učíme dítě, jak získat informace, které mu při výuce unikly ofotit si poznámky od spolužáka, zeptat se učitele, atd.; podporujeme ho v převzetí zodpovědnosti za svou práci - učíme dítě zaznamenávat si všechny úkoly a povinnosti (lze využít mobil, tablet, ) - učíme dítě plánovat si plnění povinností (např. způsob, jak se připravovat na zkoušení) - pomáháme mu hledat efektivní způsoby učení se, odpočinku

8 - stanovit jasná pravidla správného chování a trvat na nich zpravidla lze třídní pravidla chování - pomáháme mu hledat své silné stránky a rozvíjet je; zároveň přijmout své slabiny - je důležité ocenit i snahu ke zlepšení, případně malé zlepšení (v chování i učivu) Osvědčený způsob komunikace s žákem s ADHD: - hodnotit výkon a ne osobnost dítěte ( tohle jsi neudělal pořádně x jsi lajdák ) - mluvit s dítětem stručně a jasně pomůže mu to lépe se soustředit na podstatné - nepoužívat nadsázku či sarkasmus dítě to nemusí pochopit Spolupráce s dalšími odborníky a rodiči: Při léčbě dítěte s ADHD je třeba spolupráce nejen rodičů, ale i dalších odborníků (psycholog, psychiatr, případně neurolog, školní psycholog či speciální pedagog). V některých případech je forma ADHD tak silná, že je vhodná medikace. Medikace je nutná také tam, kde se přidruží různé psychické poruchy (deprese apod.). Důležitým cílem všech odborníků je také připravovat rodiče i dítě na výběr střední školy pomoci vytvářet reálná očekávání. Hodnocení Důležité je, umožnit dítěti s SPU a SPCH umožnit podávat takové výkony, které nejsou zkreslené jeho poruchou. Pokud má žák zohledněné hodnocení, mělo by být zajištěno: - aby zohlednění bylo skutečně jen v těch konkrétních oblastech a úkolech, které žák nemůže zvládnout je možné využít pomoci školního speciálního pedagoga - aby žák i rodiče byli o tomto zohlednění informováni, v některých případech je dobré zaznamenat to písemně. Jako alternativu můžeme využít slovní hodnocení. V hodnocení dětí s SPU a ADHD se často vyskytují tyto 3 přístupy: 1. Neuznávání, zlehčování poruch učení - vychází zpravidla z neznalosti specifik poruch učení, případně z negativní minulé zkušenosti - často se objevuje na 2.stupni v důsledku domněnky, že poruchy učení už vymizely, dítě z toho vyrostlo 2. Formální používání tolerantního přístupu - je snaha dítě hodnotit správně, ale chybí bližší znalosti - např. dítě je celý rok hodnoceno stejně jako ostatní žáci a na konci roku je mu známka o jeden stupeň navýšena - vzniká nebezpečí demotivace dítěte 3. Nadměrně tolerantní přístup - může vzniknout tím, že se nepřizpůsobíme aktuálním dovednostem konkrétního dítěte - občas ho také vyžadují rodiče (přístup, že dítě má poruchu, tak po něm nic nechceme )

Specifické poruchy učení

Specifické poruchy učení Specifické poruchy učení Definice: - neschopnost naučit se číst, psát a počítat pomocí běžných výukových metod za alespoň průměrné inteligence a přiměřené sociokulturní příležitosti - nevznikají v důsledku

Více

Specifické poruchy učení. -definice -příčiny -typy SPU

Specifické poruchy učení. -definice -příčiny -typy SPU Specifické poruchy učení -definice -příčiny -typy SPU Specifické poruchy učení jsou definovány jako neschopnost naučit se určitým dovednostem (např. čtení, psaní, počítání) pomocí běžných výukových metod

Více

PODPORA SPU VE VÝUCE. projevy, potřeby, úpravy a metody

PODPORA SPU VE VÝUCE. projevy, potřeby, úpravy a metody PODPORA SPU VE VÝUCE projevy, potřeby, úpravy a metody Projevy Dyslexie Pomalé čtení -Namáhavé -Dvojí -Ztrácí se, vrací se -Málo chyb-opravuje -Záměny,opakuje přečtené Přepisuje velmi pomalu -Víc času

Více

Psychologické aspekty školní úspěšnosti

Psychologické aspekty školní úspěšnosti Psychologické aspekty školní úspěšnosti Co ovlivňuje školní úspěšnost vnější faktory učivo učitel a vyuč. metoda celkový kontext vzdělávání vnitřní faktory motivace vědomosti vlastnosti metoda učení biolog.

Více

VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ SE SPECIFICKÝMI PORUCHAMI UČENÍ A CHOVÁNÍ

VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ SE SPECIFICKÝMI PORUCHAMI UČENÍ A CHOVÁNÍ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ SE SPECIFICKÝMI PORUCHAMI UČENÍ A CHOVÁNÍ 1. Speciální výuka 2. Podmínky pro vřazení žáka do speciální třídy 3. Charakteristika speciálních tříd 4. Vymezení pojmů SPUCH, logopedických obtíží

Více

Práce s dětmi s poruchami učení v poradně pro percepční a motorická oslabení

Práce s dětmi s poruchami učení v poradně pro percepční a motorická oslabení EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND PRAHA & EU: INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Práce s dětmi s poruchami učení v poradně pro percepční a motorická oslabení Lenka Procházková Monika Kabátová Specifické poruchy učení

Více

Příloha školního řádu

Příloha školního řádu Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Příloha školního řádu Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků Hodnocení chování O všech výchovných opatřeních musí být prokazatelnou formou informováni zákonní

Více

Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků nadaných a mimořádně nadaných

Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků nadaných a mimořádně nadaných Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků nadaných a mimořádně nadaných Obsah Žák se speciálními vzdělávacími potřebami (SVP)... 2 Poskytování podpůrných opatření... 2 Specifikace provádění

Více

ZÁSADY A KRITÉRIA PRO POUŽÍVÁNÍ SLOVNÍHO HODNOCENÍ NEBO KOMBINACE SLOVNÍHO HODNOCENÍ A KLASIFIKACE

ZÁSADY A KRITÉRIA PRO POUŽÍVÁNÍ SLOVNÍHO HODNOCENÍ NEBO KOMBINACE SLOVNÍHO HODNOCENÍ A KLASIFIKACE PŘÍLOHA Č. 1: ZÁSADY A KRITÉRIA PRO POUŽÍVÁNÍ SLOVNÍHO HODNOCENÍ NEBO KOMBINACE SLOVNÍHO HODNOCENÍ A KLASIFIKACE Výsledky vzdělávání žáka v jednotlivých povinných předmětech stanovených školním vzdělávacím

Více

Specifické poruchy učení DYSORTOGRAFIE DYSGRAFIE. PhDr. Jarmila BUREŠOVÁ

Specifické poruchy učení DYSORTOGRAFIE DYSGRAFIE. PhDr. Jarmila BUREŠOVÁ Specifické poruchy učení DYSORTOGRAFIE DYSGRAFIE PhDr. Jarmila BUREŠOVÁ Specifické poruchy učení Dysortografie - specifická vývojová porucha správného psaní. Projevuje se obtížemi ve správném zapsání slyšeného,

Více

Zásady hodnocení a tolerance dětí se speciálními výukovými potřebami

Zásady hodnocení a tolerance dětí se speciálními výukovými potřebami Zásady hodnocení a tolerance dětí se speciálními výukovými potřebami Metodický pokyn MŠMT ČR č. j. 23 472/92-21 Vyhláška MŠMT ČR č. 291/1991 Sb. Obecné zásady: 1. Ke zjišťování vědomostí a dovedností žáka

Více

Specifické poruchy učení ÚVOD. PhDr. Jarmila BUREŠOVÁ

Specifické poruchy učení ÚVOD. PhDr. Jarmila BUREŠOVÁ ÚVOD PhDr. Jarmila BUREŠOVÁ Obtíže s učením, které nejsou způsobeny celkovým snížením poznávacích schopností smyslovým nebo tělesným postižením nevhodnou metodou učení nedostatečnou příležitostí k učení

Více

Doplnění přednášky: PEDAGOGICKO-PSYCHOLOGICKÉ PORADNY A SPECIÁLNÍ PEDAGOGICKÁ CENTRA

Doplnění přednášky: PEDAGOGICKO-PSYCHOLOGICKÉ PORADNY A SPECIÁLNÍ PEDAGOGICKÁ CENTRA TÉZE Doplnění přednášky: PEDAGOGICKO-PSYCHOLOGICKÉ PORADNY A SPECIÁLNÍ PEDAGOGICKÁ CENTRA Úkoly poradenského zařízení 1. zajišťuje pravidelnou a přímou individuální speciálně pedagogickou a psychologickou

Více

11. 1. 2013. Popis využití: Výukový materiál s úkoly pro žáky s využitím dataprojektoru,

11. 1. 2013. Popis využití: Výukový materiál s úkoly pro žáky s využitím dataprojektoru, VY_32_INOVACE_PSYPS13160ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření:

Více

Dodatek k ŠVP ZV č. 4. Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání

Dodatek k ŠVP ZV č. 4. Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání Dodatek k ŠVP ZV č. 4 Název školního vzdělávacího programu: Škola pro děti - děti pro školu Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání Škola: Základní škola Olomouc, Gagarinova 19, příspěvková organizace

Více

Popis klíčových aktivit projektu ŠKOLA PRO VŠECHNY

Popis klíčových aktivit projektu ŠKOLA PRO VŠECHNY Základní škola, Trutnov, Komenského 399 Projekt Škola pro všechny, registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.2.21/01.0027 Popis klíčových aktivit projektu ŠKOLA PRO VŠECHNY PRAVIDELNÝ PROGRAM DOUČOVÁNÍ Doučování

Více

Základní škola a Mateřská škola Olomouc, Dvorského 33. Asistent pedagoga

Základní škola a Mateřská škola Olomouc, Dvorského 33. Asistent pedagoga Základní škola a Mateřská škola Olomouc, Dvorského 33 Asistent pedagoga Základní úkoly, fungování ve třídě a spolupráce s učiteli, zákonnými zástupci a pracovníky školního poradenského pracoviště V Olomouci

Více

Dodatek č. 8 k ŠVP Heřmánek

Dodatek č. 8 k ŠVP Heřmánek Dodatek č. 8 k ŠVP Heřmánek Škola: Heřmánek Praha, základní škola Ředitelka školy: Mgr. Miroslava Adamcová Platnost dokumentu: od 1. 9. 2016 Dodatek k ŠVP ZV č. 1 byl projednán školskou radou dne: 29.

Více

DOTAZNÍK PRO ŠKOLU ZA ÚČELEM VYPRACOVÁNÍ DOPORUČENÍ PRO UZPŮSOBENÍ PODMÍNEK MATURITNÍ/ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠKY

DOTAZNÍK PRO ŠKOLU ZA ÚČELEM VYPRACOVÁNÍ DOPORUČENÍ PRO UZPŮSOBENÍ PODMÍNEK MATURITNÍ/ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠKY Pracoviště PPP Trutnov Horská 5, tel.: +420 499 813 080, +420 605 448 327, e-mail: info@ppptrutnov.cz DOTAZNÍK PRO ŠKOLU ZA ÚČELEM VYPRACOVÁNÍ DOPORUČENÍ PRO UZPŮSOBENÍ PODMÍNEK MATURITNÍ/ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠKY

Více

Práce speciálního pedagoga. Základní škola T. G. Masaryka Otrokovice

Práce speciálního pedagoga. Základní škola T. G. Masaryka Otrokovice Práce speciálního pedagoga Základní škola T. G. Masaryka Otrokovice Výuka předmětů speciálně pedagogické péče Pedagogická intervence Práce s nadanými a zvídavými žáky Pomoc učitelům při zpracování PLPP

Více

Ukázka charakteristiky předmětu Český jazyk z pracovní verze ŠVP Základní školy logopedické, Praha 8

Ukázka charakteristiky předmětu Český jazyk z pracovní verze ŠVP Základní školy logopedické, Praha 8 Ukázka charakteristiky předmětu Český jazyk z pracovní verze ŠVP Základní školy logopedické, Praha 8 ČESKÝ JAZYK Charakteristika vyučovacího předmětu Vzdělávání v předmětu Český jazyk směřuje k: vnímání,

Více

ZABEZPEČENÍ VÝUKY ŽÁKŮ SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI

ZABEZPEČENÍ VÝUKY ŽÁKŮ SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI ZABEZPEČENÍ VÝUKY ŽÁKŮ SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI A) ŽÁCI SE ZDRAVOTNÍM ZNEVÝHODNĚNÍM Do této skupiny patří především žáci dlouhodobě nemocní, kteří do školy nedochází nebo se účastní výuky

Více

Základní škola a Mateřská škola Křenovice, okres Vyškov. Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání

Základní škola a Mateřská škola Křenovice, okres Vyškov. Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání Základní škola a Mateřská škola Křenovice, okres Vyškov Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání Otevřená škola s úpravami k 1. 9. 213 a dodatkem č. 1 ze dne 1. 9. 215 Dodatek č. 2 ze dne 1. 9.

Více

Jak se objednat do PPP?

Jak se objednat do PPP? Jak se objednat do PPP? Postup při objednání se liší podle toho, kdo dává podnět k vyšetření. Je tedy třeba zvážit, jaké bude vaše zadání a podle toho zvolit jednu z následujících variant: A. Jsem rodič

Více

PŘÍLOHY. Příloha č. 1 - Příloha k vyhlášce č.73/2005 Sb.

PŘÍLOHY. Příloha č. 1 - Příloha k vyhlášce č.73/2005 Sb. PŘÍLOHY Příloha č. 1 - Příloha k vyhlášce č.73/2005 Sb. Minimální rozsah údajů a informací pro udělení informovaného souhlasu se zařazením žáka do některé z organizačních forem vzdělávání podle 3 této

Více

Příloha 1: Schéma levé hemisféry mozkové kůry s vyznačenými oblastmi důležitými pro čtení (obrázek)

Příloha 1: Schéma levé hemisféry mozkové kůry s vyznačenými oblastmi důležitými pro čtení (obrázek) Seznam příloh Příloha 1: Schéma levé hemisféry mozkové kůry s vyznačenými oblastmi důležitými pro čtení (obrázek) Příloha 2: Ukázka dysgrafie (obrázek) Příloha 3: Ukázka dysortografie (obrázek) Příloha

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_ DUM 8, S 20 DATUM VYTVOŘENÍ: 2.3. 2013

VÝUKOVÝ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_ DUM 8, S 20 DATUM VYTVOŘENÍ: 2.3. 2013 VÝUKOVÝ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_ DUM 8, S 20 JMÉNO AUTORA: DATUM VYTVOŘENÍ: 2.3. 2013 PRO ROČNÍK: OBORU: VZDĚLÁVACÍ OBLAST. TEMATICKÝ OKRUH: TÉMA: Bc. Blažena Nováková 2. ročník Předškolní a mimoškolní

Více

9. ročník. -Uvědomuje si rozdíly, výhody a nevýhody podnikání, zaměstnání.orientuje se v různých druzích podnikání.

9. ročník. -Uvědomuje si rozdíly, výhody a nevýhody podnikání, zaměstnání.orientuje se v různých druzích podnikání. Pracovní činnosti 9. ročník -Uvědomuje si rozdíly, výhody a nevýhody podnikání, zaměstnání.orientuje se v různých druzích podnikání. Průřezová témata, přesahy, souvislosti VÝCHOVA DEMOKRATICKÉHO OBČANA

Více

SPECIFICKÉ PORUCHY UČENÍ

SPECIFICKÉ PORUCHY UČENÍ SPECIFICKÉ PORUCHY UČENÍ Program: 1. Specifické poruchy učení ( SPU ) 2. Vliv SPU na psychiku mladšího školáka 3. Kineziologická cvičení 4. Individuální konzultace SPECIFICKÉ PORUCHY UČENÍ Jsou různorodé

Více

Za žáky se speciálními vzdělávacími potřebami jsou považováni žáci se zdravotním postižením, žáci se zdravotním znevýhodněním a žáci se

Za žáky se speciálními vzdělávacími potřebami jsou považováni žáci se zdravotním postižením, žáci se zdravotním znevýhodněním a žáci se 3.3 Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami Za žáky se speciálními vzdělávacími potřebami jsou považováni žáci se zdravotním postižením, žáci se zdravotním znevýhodněním a žáci se sociálním

Více

DODATEK č. 2 KE ŠKOLNÍMU VZDĚLÁVACÍMU PROGRAMU

DODATEK č. 2 KE ŠKOLNÍMU VZDĚLÁVACÍMU PROGRAMU Základní škola a Mateřská škola Vojkovice, okres Brno venkov, příspěvková organizace DODATEK č. 2 KE ŠKOLNÍMU VZDĚLÁVACÍMU PROGRAMU Číslo jednací: 30/VIII-16 Nabývá účinnosti dne 1. 9. 2016 Schváleno školskou

Více

Základní škola a Mateřská škola Olšany u Prostějova

Základní škola a Mateřská škola Olšany u Prostějova ZŠ a MŠ Olšany u Prostějova, Olšany u Prostějova 3, 798 14 Olšany, tel. 582 380 159, 582 380 347, reditelka@zsolsany.cz, IČO 70881707 Základní škola a Mateřská škola Olšany u Prostějova Dodatek k ŠVP ZV

Více

Individuální vzdělávací plán

Individuální vzdělávací plán I. Vyplní škola: Škola Individuální vzdělávací plán Jméno a příjmení Datum narození Třída Bydliště Školní rok Rozhodnutí o povolení vzdělávání podle IVP ze dne Zdůvodnění (informace o schopnostech, důvody

Více

Úvodní list 3. základní škola Cheb, Malé náměstí 3, příspěvková organizace Malé náměstí 3, Cheb aiytnnv

Úvodní list 3. základní škola Cheb, Malé náměstí 3, příspěvková organizace Malé náměstí 3, Cheb aiytnnv Název školy Adresa Datová schránka Ředitel/ka školy Zástupce/kyně ředitele/ky školy Zástupce/kyně ředitele/ky školy Kontaktní osoba Mgr. Štěpánka Dostálová Mgr. Eva Pospíšilová Úvodní list 3. základní

Více

KDO, CO, PROČ A JAK? Informace pro zaměstnance o podpoře studentů se specifickými potřebami. Středisko Augustin

KDO, CO, PROČ A JAK? Informace pro zaměstnance o podpoře studentů se specifickými potřebami. Středisko Augustin KDO, CO, PROČ A JAK? Informace pro zaměstnance o podpoře studentů se specifickými potřebami Středisko Augustin STUDENT SE ZRAKOVÝM POSTIŽENÍM KDO Lehce zrakově postižený/uživatel zraku Student, jehož zraková

Více

Zápis do 1. třídy ZŠ Slovanka. pátek 13. února 2015 14,00 18,00. Individuální termín lze dohodnou tel. 774 3056 75 ( např. při nemoci dítěte)

Zápis do 1. třídy ZŠ Slovanka. pátek 13. února 2015 14,00 18,00. Individuální termín lze dohodnou tel. 774 3056 75 ( např. při nemoci dítěte) Zápis do 1. třídy ZŠ Slovanka pátek 13. února 2015 14,00 18,00 Individuální termín lze dohodnou tel. 774 3056 75 ( např. při nemoci dítěte) Den otevřených dveří pátek 16.1. 2015 8,00 - prohlídka školy

Více

KONCEPCE DOMÁCÍ PŘÍPRAVY

KONCEPCE DOMÁCÍ PŘÍPRAVY Základní škola Liberec, Švermova 403/40, příspěvková organizace KONCEPCE DOMÁCÍ PŘÍPRAVY Sídlo: Švermova 403/40, Liberec 10 Schválila: Vypracovala: Mgr. Jarmila Hegrová, ředitel školy Mgr. Jarmila Hegrová,

Více

Školní vzdělávací program základního vzdělávání Hlava je jako padák, funguje jen, když je otevřená.

Školní vzdělávací program základního vzdělávání Hlava je jako padák, funguje jen, když je otevřená. 6. Hodnocení výsledků vzdělávání žáků 6.1. Hodnocení žáků 6.1.1. Obecné zásady hodnocení Hodnocení žáků se řídí legislativními normami (školský zákon 561/2004 Sb., vyhláška č. 48/2005 Sb., aj.) a na úrovni

Více

Směrnice. Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. k integraci dětí a žáků se speciálními vzdělávacími potřebami. do škol a školských zařízení

Směrnice. Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. k integraci dětí a žáků se speciálními vzdělávacími potřebami. do škol a školských zařízení Směrnice Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy k integraci dětí a žáků se speciálními vzdělávacími potřebami do škol a školských zařízení č.j.: 13 710/2001-24 ze dne 6.6.2002 Ministerstvo školství,

Více

A. Hodnocení a klasifikace žáka

A. Hodnocení a klasifikace žáka A. Hodnocení a klasifikace žáka Hodnocení žáků ve vyučování je systematické, tzn., že učitel tuto činnost připravuje, organizuje, provádí pravidelně v daných časových intervalech a výsledky jsou srovnávány

Více

Děti s nižší úrovní rozumových schopností. PhDr. Jarmila Burešová

Děti s nižší úrovní rozumových schopností. PhDr. Jarmila Burešová Děti s nižší úrovní rozumových schopností PhDr. Jarmila Burešová Úroveň rozumových schopností Mentální (intelektové) postižení Podstatné omezení O v intelektových schopnostech O v adaptivním chování (vyjádřeném

Více

Dodatek č. 1. k ŠVP Podnikání (nástavbové studium) č.j. 1224/2014 od Projednáno v předmětové komisi dne:

Dodatek č. 1. k ŠVP Podnikání (nástavbové studium) č.j. 1224/2014 od Projednáno v předmětové komisi dne: Dodatek č. 1 k ŠVP Podnikání (nástavbové ) č.j. 1224/2014 od 1.9.2014 Projednáno v předmětové komisi dne: 25.2.2016 Projednáno ve Školské radě dne: 22.3.2016 Schváleno pedagogickou radou dne: 10.3. 2016

Více

3. Charakteristika školního vzdělávacího programu

3. Charakteristika školního vzdělávacího programu 3. Charakteristika školního vzdělávacího programu 3.1 ZAMĚŘENÍ ŠKOLY Školní vzdělávací program Základní školy v Heřmanově Městci vychází z obecných vzdělávacích cílů a klíčových kompetencí RVP ZV. Specificky

Více

Metodické materiály k SVP vytipovaných pro projekt

Metodické materiály k SVP vytipovaných pro projekt Metodické materiály k SVP vytipovaných pro projekt Autor: Mgr. Magdaléna Steinerová Praha, červen 2015 Registrační číslo projektu: Realizátor projektu: CZ.2.17/3.1.00/36357 FZŠ při PedF UK, Praha 13, Brdičkova

Více

SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKA jako účinná pomoc pro děti

SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKA jako účinná pomoc pro děti SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKA jako účinná pomoc pro děti s Di George syndromem PRAHA 12. 12. 2013 Mgr. Dita Hendrychová Speciální pedagogika obecně orientace na výchovu, vzdělávání, pracovní a společenské možnosti,

Více

Základní škola a Mateřská škola Habry

Základní škola a Mateřská škola Habry Metody a kritéria hodnocení žáků Český jazyk 3. 5. ročník Základní škola a Mateřská škola Habry Diktáty a pravopisná cvičení 1 = 0 1chyba 2 = 2 4 chyby 3= 5 7 chyb 4= 8 10 chyb 5 = 11 a více Písemné zkoušení

Více

Jméno a příjmení žáka/žákyně: Datum narození: Třída: Rok školní docházky:

Jméno a příjmení žáka/žákyně: Datum narození: Třída: Rok školní docházky: Pedagogická diagnostika žáka zařazeného do vzdělávacího programu RVP ZV - LMP podklad pro rediagnostiku ( dle 1 odst.5 Vyhlášky č. 72/2005 Sb. v platném znění) Škola: Jméno a příjmení žáka/žákyně: Datum

Více

Specifické poruchy učení

Specifické poruchy učení Specifické poruchy učení pojetí, etiologie, klasifikace SPU, diagnostika SPU, charakteristika dyslexie, dysgrafie, dysortografie, dyskalkulie, legislativa SPU charakteristika Různorodá skupina poruch,

Více

1) Specifické poruchy učení (dyslexie, dysgrafie, dysortografie...) je pojem, který:

1) Specifické poruchy učení (dyslexie, dysgrafie, dysortografie...) je pojem, který: VII. Přílohy Příloha č. 1 Dotazník Dobrý den, jmenuji se Hana Jehličková, a v současné době pracuji na bakalářské práci na téma: Možnosti využití individuálního vzdělávacího plánu u žáků se specifickými

Více

Ukázka charakteristiky předmětu Český jazyk (pro nedoslýchavé) z pracovní verze ŠVP ZŠ pro sluchově postižené, Liberec.

Ukázka charakteristiky předmětu Český jazyk (pro nedoslýchavé) z pracovní verze ŠVP ZŠ pro sluchově postižené, Liberec. Ukázka charakteristiky předmětu Český jazyk (pro nedoslýchavé) z pracovní verze ŠVP ZŠ pro sluchově postižené, Liberec. ČESKÝ JAZYK (5. ročník Český jazyk a informatika) Obsahové, časové a organizační

Více

Specifické poruchy učení

Specifické poruchy učení Specifické poruchy učení SPU jsou tématem, který je v českém školství neustále aktuální. Pojem poruchy učení označuje skupinu obtíží projevujících se při osvojování čtení, psaní, počítání i ostatních dovednostech.

Více

Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami II. Mgr. Jiří Merta

Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami II. Mgr. Jiří Merta Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami II. Mgr. Jiří Merta Obsah setkání: Úprava očekávaných výstupů vzdělávání Úprava obsahu vzdělávání Asistent pedagoga Intervence Úprava očekávaných výstupů

Více

Mgr. Jana Matochová Ph.D., školní psycholog

Mgr. Jana Matochová Ph.D., školní psycholog Mgr. Jana Matochová Ph.D., školní psycholog 1 STŘE DNÍ Š KO LA PRO F. ZDEŇKA MATĚ J ČKA O STRAVA - PO RUBA, 17. LISTO PADU 1123, PŘÍS PĚVKO VÁ O RG ANIZACE Škola je komplexem plně bezbariérových objektů

Více

CHARAKTERISTIKA ŠKOLNÍHO VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU Poslání školy. Profil absolventa. Cíle základního vzdělávání CHARAKTERISTIKA ŠVP

CHARAKTERISTIKA ŠKOLNÍHO VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU Poslání školy. Profil absolventa. Cíle základního vzdělávání CHARAKTERISTIKA ŠVP CHARAKTERISTIKA ŠKOLNÍHO VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU Poslání školy Posláním školy je vytvoření smysluplné a přirozené školy otevřené pro všechny děti, snahou je připravit takové podnětné prostředí, aby každý

Více

Gymnázium, Brno, třída Kapitána Jaroše 14

Gymnázium, Brno, třída Kapitána Jaroše 14 Gymnázium, Brno, třída Kapitána Jaroše 14 Dodatek č. 1 ke všem školním vzdělávacím programům: TRADITIO LAMPADIS Čtyřleté všeobecné studium Osmileté studium s matematickou profilací Osmileté všeobecné studium

Více

Pedagogická diagnostika žáka zařazeného do vzdělávacího programu RVP ZV minimální doporučená úroveň očekávaných výstupů podklad pro rediagnostiku.

Pedagogická diagnostika žáka zařazeného do vzdělávacího programu RVP ZV minimální doporučená úroveň očekávaných výstupů podklad pro rediagnostiku. Pedagogicko-psychologická poradna Ústeckého kraje, a Zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků, Teplice, příspěvková organizace Pracoviště: Rumburk, Sukova 6/870, 40801 Telefon: 412332325,

Více

Příloha č. 2: Doporučený postup zpracování individuálního vzdělávacího programu

Příloha č. 2: Doporučený postup zpracování individuálního vzdělávacího programu SEZNAM PŘÍLOH Příloha č. 1: Dotazník Příloha č. 2: Doporučený postup zpracování individuálního vzdělávacího programu Příloha č. 3: Doporučená rámcová struktura individuálního vzdělávacího programu 8 Příloha

Více

Část D. 8 Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami

Část D. 8 Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami Část D Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání VÚP Praha 2005 Část D 8 Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami Za žáky se speciálními vzdělávacími potřebami jsou považováni žáci

Více

OVĚŘENO: Datum: třída: 2.KOP

OVĚŘENO: Datum: třída: 2.KOP VÝUKOVÝ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_ DUM 11, S 20 JMÉNO AUTORA: DATUM VYTVOŘENÍ: 19.3. 2013 PRO ROČNÍK: OBORU: VZDĚLÁVACÍ OBLAST. TEMATICKÝ OKRUH: TÉMA: Bc. Blažena Nováková 2. ročník Předškolní a mimoškolní

Více

Metodický pokyn ředitele SOŠ a SOU, Kladno, Dubská ke vzdělávání žáků se specifickými poruchami učení a chování

Metodický pokyn ředitele SOŠ a SOU, Kladno, Dubská ke vzdělávání žáků se specifickými poruchami učení a chování Metodický pokyn ředitele SOŠ a SOU, Kladno, Dubská ke vzdělávání žáků se specifickými poruchami učení a chování Metodický pokyn stanovuje podrobnosti organizačního zajištění a postupů při vzdělávání žáků

Více

Specifikace pravidel hodnocení pro jednotlivé vzdělávací oblasti a obory příloha Pravidel hodnocení na Gymnáziu v Bystřici nad Pernštejnem

Specifikace pravidel hodnocení pro jednotlivé vzdělávací oblasti a obory příloha Pravidel hodnocení na Gymnáziu v Bystřici nad Pernštejnem Specifikace pravidel hodnocení pro jednotlivé vzdělávací oblasti a obory příloha Pravidel hodnocení na Gymnáziu v Bystřici nad Pernštejnem Gymnázium Bystřice nad Pernštejnem Tel: +420 566 552 920 Nádražní

Více

Speciálně pedagogické centrum. Dotazník ke zhodnocení průběhu vzdělávání žáka/dítěte se speciálními vzdělávacími potřebami a účinnosti IVP

Speciálně pedagogické centrum. Dotazník ke zhodnocení průběhu vzdělávání žáka/dítěte se speciálními vzdělávacími potřebami a účinnosti IVP Dotazník ke zhodnocení průběhu vzdělávání žáka/dítěte se speciálními vzdělávacími potřebami a účinnosti IVP Jméno a příjmení dítěte/žáka: Narození: Zákonný zástupce: Adresa bydliště: Telefon, e-mail: Škola

Více

Agropodnikání Přírodovědné lyceum Veřejnosprávní činnost. Směrnice k udělování individuálního vzdělávacího plánu Individuální vzdělávací plán

Agropodnikání Přírodovědné lyceum Veřejnosprávní činnost. Směrnice k udělování individuálního vzdělávacího plánu Individuální vzdělávací plán Střední odborná škola, Stříbro, Benešova 508 Benešova 508, 349 01 Stříbro IČO: 68783728, DIČ: CZ68783728, REDIZO: 600 009 980 tel: +420 374 630 210, email: skola@sosstribro.cz, www.sosstribro.cz Agropodnikání

Více

Program poradenských služeb ve škole. Strategie předcházení školní neúspěšnosti

Program poradenských služeb ve škole. Strategie předcházení školní neúspěšnosti Program poradenských služeb ve škole Strategie předcházení školní neúspěšnosti Program poradenských služeb ve škole strategie předcházení školní neúspěšnosti Standardní činnosti výchovného poradce Škola

Více

ŠKOLNÍ DOTAZNÍK K VYŠETŘENÍ ŽÁKA V SPC. Dítě je v péči dalších odborníků klinický psycholog, logoped, odborný lékař, PPP, jiné SPC

ŠKOLNÍ DOTAZNÍK K VYŠETŘENÍ ŽÁKA V SPC. Dítě je v péči dalších odborníků klinický psycholog, logoped, odborný lékař, PPP, jiné SPC SPECIÁLNĚ PEDAGOGICKÉ CENTRUM při Základní škole a Praktické škole Benešov Konopišťská 386, 256 01 Benešov E-mail: spcbenesov@seznam.cz mobil: 734357465 ŠKOLNÍ DOTAZNÍK K VYŠETŘENÍ ŽÁKA V SPC Vážená paní

Více

Příloha ke klasifikačnímu řádu kritéria hodnocení některých předmětů

Příloha ke klasifikačnímu řádu kritéria hodnocení některých předmětů Příloha ke klasifikačnímu řádu kritéria hodnocení některých předmětů Materiál školního roku 2017/2018 Žáci jsou předem seznámeni v jednotlivých hodinách s pravidly klasifikace a s váhou známky. Známky

Více

Název ŠVP: Barevné vzdělávání školní vzdělávací program pro základní vzdělávání

Název ŠVP: Barevné vzdělávání školní vzdělávací program pro základní vzdělávání Dodatek k ŠVP č.2 ŠVP: Barevné vzdělávání školní vzdělávací program pro základní vzdělávání Škola: 11.ZŠ Plzeň, Baarova 31 Ředitelka školy: Mgr. Vladimíra Holá Účinnost dokumentu: od 1.9.2016 Dodatek k

Více

Náprava: a) Příprava na čtení textu Práce s textem Cílem těchto cvičení je ohmatat si text před vlastním čtením. c) Čtení textu

Náprava: a) Příprava na čtení textu Práce s textem Cílem těchto cvičení je ohmatat si text před vlastním čtením. c) Čtení textu Specifické poruchy učení Neschopnost žáků naučit se číst, psát a počítat pomocí běžných výukových metod a žáci vyžadují použití jiných výukových a pracovních metod. Dyslexie Specifická porucha čtení 1.

Více

Screeningový dotazník specifické poruchy učení

Screeningový dotazník specifické poruchy učení Screeningový dotazník specifické poruchy učení Přečtěte si pozorně následující tvrzení a na uvedené škále označte variantu, která Vás nejlépe vystihuje. Měl/a jste uzpůsobené podmínky konání státní maturitní

Více

PhDr. Jitka Kendíková ZŠ J. Gutha-Jarkovského G Jiřího Gutha-Jarkovského Praha, 6. 11. 2014

PhDr. Jitka Kendíková ZŠ J. Gutha-Jarkovského G Jiřího Gutha-Jarkovského Praha, 6. 11. 2014 PhDr. Jitka Kendíková ZŠ J. Gutha-Jarkovského G Jiřího Gutha-Jarkovského Praha, 6. 11. 2014 ZÁKONY Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský

Více

NAŠE SRDÍČKOVÉ DĚTI JSOU DĚTI POHODOVÉ A NEMÁME S NIMI ŽÁDNÉ PROBLÉMY.

NAŠE SRDÍČKOVÉ DĚTI JSOU DĚTI POHODOVÉ A NEMÁME S NIMI ŽÁDNÉ PROBLÉMY. NAŠE SRDÍČKOVÉ DĚTI JSOU DĚTI POHODOVÉ A NEMÁME S NIMI ŽÁDNÉ PROBLÉMY. PROTOŽE SE ZAČASTÉ SETKÁVÁME S VAŠIMI DOTAZY, CHCEME ZAVÉST TAKOVOU MALOU STRUČNOU VĚDOMOSTNÍ RUBRIKU. UMĚNÍ ODHADNOUT, CO JE VE ZLOBENÍ

Více

Pravidla pro hodnocení žáků

Pravidla pro hodnocení žáků Pravidla pro hodnocení žáků Hodnocení výsledků vzdělávání žáků se řídí příslušnými paragrafy školského zákona. Podrobnosti o hodnocení výsledků žáků a jeho náležitostech stanoví ministerstvo prováděcím

Více

ZMĚNY V ŠVP k :

ZMĚNY V ŠVP k : ZMĚNY V ŠVP k 1. 9. 2016: 1. V celém textu se používá terminologie v souladu s právními předpisy (s novelou školského zákona č. 82/2015 Sb. a vyhláškou č. 27/2016 Sb., o vzdělávání žáků se speciálními

Více

Hodnocení žáků 3. ročníku podle vzdělávacího programu Škola pro děti

Hodnocení žáků 3. ročníku podle vzdělávacího programu Škola pro děti Hodnocení žáků 3. ročníku podle vzdělávacího programu Škola pro děti Úvodem Ve 3. ročníku se snažíme, aby hodnocení žáků bylo sice motivační, zároveň se však nevyhneme větším rozdílům mezi žáky. Je to

Více

Anglický jazyk pro 8. ročník druhý jazyk

Anglický jazyk pro 8. ročník druhý jazyk Anglický jazyk pro 8. ročník druhý jazyk (Předmět je vyučován 3 hodiny týdně.) Vzdělávací obsah Lekce 1 Očekávané výstupy Z RVP ZV - rozumí jednoduchým pokynům a větám, adekvátně na ně reaguje - vyslovuje

Více

4.1.2. Vzdělávací oblast : Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Cizí jazyk

4.1.2. Vzdělávací oblast : Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Cizí jazyk 4.1.2. Vzdělávací oblast : Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Cizí jazyk Charakteristika vyučovacího předmětu Anglický jazyk 1.Obsahové vymezení vyučovacího předmětu Cílem vzdělávání předmětu

Více

Plán práce výchovného poradce

Plán práce výchovného poradce Plán práce výchovného poradce Školní rok 2018/2019 Výchovný poradce Ing. Jitka Vaňková Preventista RJ Mgr. Miroslav Beránek Skartační znak S 10 Schválil Plán práce výchovného poradce vychází ze zákona

Více

PRÁVNÍ POSTAVENÍ DÍTĚTE S DUŠEVNÍ PORUCHOU V SYSTÉMU ŠKOLSTVÍ JUDR.JANA MAREČKOVÁ

PRÁVNÍ POSTAVENÍ DÍTĚTE S DUŠEVNÍ PORUCHOU V SYSTÉMU ŠKOLSTVÍ JUDR.JANA MAREČKOVÁ PRÁVNÍ POSTAVENÍ DÍTĚTE S DUŠEVNÍ PORUCHOU V SYSTÉMU ŠKOLSTVÍ JUDR.JANA MAREČKOVÁ Základní pilíře Základní právní předpisy Duševní porucha a její definice pro účely výchovné a vzdělávací Podmínky pro setrvání

Více

Hodnocení žáků - ŠVP: Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Frýdek-Místek, příspěvková organizace

Hodnocení žáků - ŠVP: Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Frýdek-Místek, příspěvková organizace 6. Hodnocení žáků 6.1 Zásady klasifikace a hodnocení hodnocení žáka je nedílnou součástí výchovně vzdělávacího procesu a je komplexním posouzením prospěchu a chování žáka klasifikace je jednou z forem

Více

Úvodní list. 3. základní škola Cheb, Malé náměstí 3, příspěvková organizace

Úvodní list. 3. základní škola Cheb, Malé náměstí 3, příspěvková organizace Úvodní list Název školy Adresa Datová schránka Malé náměstí 3, 35002 Cheb aiytnnv Ředitel/ka školy Zástupce/kyně ředitele/ky školy Mgr. Pavel Černý Mgr. Štěpánka Dostálová cerny@3zscheb.cz 354422408 607872248

Více

3. Charakteristika školního vzdělávacího programu

3. Charakteristika školního vzdělávacího programu 3. Charakteristika školního vzdělávacího programu 3.1 Zaměření školy Zaměření školy je všeobecné s důrazem na přírodovědné předměty a cizí jazyky. Zaměření školy naplňuje na nižším stupni cíle základního

Více

6. SEZNAM PŘÍLOH: Příloha č. 1 Žádost o provedení pedagogického výzkumu na škole

6. SEZNAM PŘÍLOH: Příloha č. 1 Žádost o provedení pedagogického výzkumu na škole 6. SEZNAM PŘÍLOH: Příloha č. 1 Žádost o provedení pedagogického výzkumu na škole Příloha č. 2 Příloha č. 3 Příloha č. 4 Příloha č. 5 Informovaný souhlas rodičů Dotazník 1. společná část Dotazník pro žáky

Více

Dodatek ke školnímu vzdělávacímu programu č. 2/2016

Dodatek ke školnímu vzdělávacímu programu č. 2/2016 Základní škola Soběslav, tř. Dr. Edvarda Beneše 50 Tř. Dr. E. Beneše 50/II, 392 01 Soběslav IČO: 00582841 tel: 381 521 223 e-mail: skola@zs-ebeso.cz čj. ZŠ 254/2016 Dodatek ke školnímu vzdělávacímu programu

Více

Specifikace pravidel hodnocení pro jednotlivé vzdělávací oblasti a obory příloha Pravidel hodnocení na Gymnáziu v Bystřici nad Pernštejnem

Specifikace pravidel hodnocení pro jednotlivé vzdělávací oblasti a obory příloha Pravidel hodnocení na Gymnáziu v Bystřici nad Pernštejnem Specifikace pravidel hodnocení pro jednotlivé vzdělávací oblasti a obory příloha Pravidel hodnocení na Gymnáziu v Bystřici nad Pernštejnem Gymnázium Bystřice nad Pernštejnem Tel: +420 566 552 920 Nádražní

Více

Podpora studentů se speciálními

Podpora studentů se speciálními Podpora studentů se speciálními potřebami při vysokoškolském studiu Inkluzivnívzdělávání, péče o handicapované studenty, RP 2011 PedFUK v Praze, PhDr. PaedDr. Anna Kucharská, Ph.D. STUDENTI SE SPECIÁLNÍMI

Více

Dodatek k ŠVP ZV č.1

Dodatek k ŠVP ZV č.1 Dodatek k ŠVP ZV č.1 Název školního vzdělávacího programu: Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání Název školy: Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola, Hovorany, příspěvková organizace

Více

Systém škol a školských poradenských zařízení

Systém škol a školských poradenských zařízení Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Vzdělávací program Integrativní vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami na ZŠ a SŠ běžného typu MODUL A Distanční text k

Více

VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ S PORUCHOU AUTISTICKÉHO SPEKTRA NA STŘEDNÍ ŠKOLE MGR. KATEŘINA TEUEROVÁ, ŠKOLNÍ SPECIÁLNÍ PEDAGOG

VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ S PORUCHOU AUTISTICKÉHO SPEKTRA NA STŘEDNÍ ŠKOLE MGR. KATEŘINA TEUEROVÁ, ŠKOLNÍ SPECIÁLNÍ PEDAGOG VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ S PORUCHOU AUTISTICKÉHO SPEKTRA NA STŘEDNÍ ŠKOLE MGR. KATEŘINA TEUEROVÁ, ŠKOLNÍ SPECIÁLNÍ PEDAGOG ŠKOLA JE KOMPLEXEM PLNĚ BEZBARIÉROVÝCH OBJEKTŮ A ZAŘÍZENÍ S VYBAVENÍM PRO TEORETICKÉ VZDĚLÁVÁNÍ,

Více

Obsah ÚVOD 11 DÍL PRVNÍ PŘÍPRAVA NA LOGOPEDICKOU TERAPII

Obsah ÚVOD 11 DÍL PRVNÍ PŘÍPRAVA NA LOGOPEDICKOU TERAPII Obsah ÚVOD 11 DÍL PRVNÍ PŘÍPRAVA NA LOGOPEDICKOU TERAPII VÝVOJ ŘEČI 14 Základní podmínky anatomicko-fyziologické 15 Dýchání 15 Tvorba hlasu 16 Artikulace 16 Smyslové vnímání 16 Centrální nervový systém

Více

Plán dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků v roce 2016/2017

Plán dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků v roce 2016/2017 Základní škola Louny, Školní 2426, příspěvková organizace Plán dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků v roce 2016/2017 Ředitel Základní školy Louny, Školní 2426, příspěvková organizace vydává v souladu

Více

Práce s barevnými čtecími fóliemi pro žáky s SPU ve výuce českého, anglického a německého jazyka. Ing. Libuše Novotná

Práce s barevnými čtecími fóliemi pro žáky s SPU ve výuce českého, anglického a německého jazyka. Ing. Libuše Novotná Práce s barevnými čtecími fóliemi pro žáky s SPU ve výuce českého, anglického a německého jazyka Ing. Libuše Novotná 1 Ing. Libuše Novotná PROGRAM: 1. SPU mateřský a cizí jazyk 2. Barva jako podklad čteného

Více

DYSKALKULIE - porucha matematických schopností

DYSKALKULIE - porucha matematických schopností DYSKALKULIE - porucha matematických schopností Při řešení různých matematických úloh se uplatňují speciální matematické faktory: verbální (zadávání úloh, jejich řešení, odpovědi na otázky ve formě řeči

Více

Pravidla hodnocení výsledků vzdělávání žáků

Pravidla hodnocení výsledků vzdělávání žáků Pravidla hodnocení výsledků vzdělávání žáků Pravidla hodnocení výsledků vzdělávání žáků jsou závazná pro všechny pedagogické pracovníky. Všichni pedagogičtí pracovníci byli s pravidly prokazatelně seznámeni.

Více

Gramatika. Přítomný čas prostý a průběhový. Minulý čas prostý pravidelných i nepravidelných sloves. Počitatelná a nepočitatelná podstatná jména

Gramatika. Přítomný čas prostý a průběhový. Minulý čas prostý pravidelných i nepravidelných sloves. Počitatelná a nepočitatelná podstatná jména A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace 2 Vzdělávací obor: Cizí jazyk 3 Vzdělávací předmět Anglický jazyk 4 Ročník: 7. 5 Klíčové kompetence Průřezová témata Výstupy Učivo (Dílčí kompetence)

Více

Týmová spolupráce při podpoře žáka se speciálními vzdělávacími potřebami

Týmová spolupráce při podpoře žáka se speciálními vzdělávacími potřebami Týmová spolupráce při podpoře žáka se speciálními vzdělávacími potřebami Nová role školního poradenského pracoviště a školního poradenského zařízení vyplývající z 16 novely školského zákona Mgr. Miroslav

Více

Zvyšování kvality ve vzdělávání na základních školách v ORP Týna nad Vltavou. CZ.1.07/1.1.00/ Realizátor projektu: Město Týn nad Vltavou

Zvyšování kvality ve vzdělávání na základních školách v ORP Týna nad Vltavou. CZ.1.07/1.1.00/ Realizátor projektu: Město Týn nad Vltavou Zvyšování kvality ve vzdělávání na základních školách v ORP Týna nad Vltavou CZ.1.07/1.1.00/46.0013 Realizátor projektu: Město Týn nad Vltavou Základní cíle projektu Projekt se ve svých klíčových aktivitách

Více

B. Zásady hodnocení průběhu a výsledků chování - výchovná opatření

B. Zásady hodnocení průběhu a výsledků chování - výchovná opatření Dodatek č. 2 Od 1. 9. 2014 se mění Školní řád takto: I. Zásady hodnocení průběhu a výsledků vzdělávání a chování ve škole a na akcích pořádaných školou, zásady a pravidla pro sebehodnocení žáků A. Zásady

Více

Pozitivní změnou bude určitě výuka jazyků v jednotlivých třídách ve skupinách. Zůstanou zachovány celé třídní kolektivy.

Pozitivní změnou bude určitě výuka jazyků v jednotlivých třídách ve skupinách. Zůstanou zachovány celé třídní kolektivy. Zaměření školy Profilací školy je i nadále výuka cizích jazyků a informatiky. Na I. stupni bude výuka anglického jazyka zahájena už v 1. ročníku v jednohodinovém předmětu angličtina hrou, informatika se

Více

Hodnocení žáka s LMP

Hodnocení žáka s LMP Hodnocení žáka s LMP Výsledky vzdělávání žáka v jednotlivých povinných a nepovinných předmětech stanovených školním vzdělávacím programem se v případě použití klasifikace hodnotí na vysvědčení stupni prospěchu:

Více

Katalog podpůrných opatření pro žáky s tělesným postižením a závažným onemocněním. 3 Diagnostika žáka zejména s důrazem na pedagogickou diagnostiku

Katalog podpůrných opatření pro žáky s tělesným postižením a závažným onemocněním. 3 Diagnostika žáka zejména s důrazem na pedagogickou diagnostiku 3 Diagnostika žáka zejména s důrazem na pedagogickou diagnostiku Pedagogická diagnostika je nedílnou součástí složitého výchovně-vzdělávacího procesu. Jde o proces zjišťování, rozpoznávání, klasifikování,

Více