Přírodní katastrofy a jejich řešení Přednáška (3) Svahové pohyby. prof. Ing. Pavel Poledňák, PhD.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Přírodní katastrofy a jejich řešení Přednáška (3) Svahové pohyby. prof. Ing. Pavel Poledňák, PhD."

Transkript

1 Přírodní katastrofy a jejich řešení Přednáška (3) Svahové pohyby prof. Ing. Pavel Poledňák, PhD.

2 Základní pojem Svahové pohyby se definují jako gravitační pohyb horninových mas. Pojem svahové pohyby sdružuje všechny gravitační pohyby mas horninových masivů ve svazích kromě těch, kde materiál odnáší transportní média voda, sníh, vítr [Nemčok 1982].

3

4 1. CHARAKTERISTIKA SVAHOVÝCH POHYBOV Rovnováha může být narušená přirozenou cestou nebo cestou umělou: Překročením maximálního sklonu, Zatížením hornin na svazích, Otřesy a vibracemi, Změnou obsahu vody. Toto zapříčinění může nastat z více příčin, a to: vlivem atmosférických srážek rozdílem elektrického potenciálu mezi dvěmavrstvami, v období sucha, v důsledku rychlé změny vodní hladiny Působením podzemní vody, Činnost mrazu, Zvětrávání hornin, Změny ve vegetačním porostu svahů.

5 1. CHARAKTERISTIKA SVAHOVÝCH POHYBOV

6 2. Klasifikace svahových pohybů Svahové pohyby můžeme rozdělit podle různých hledisek, např. podle průběhu smykových ploch, podle druhu sesouvajících se hmot, podle rychlosti pohybu nebo stádia vývoje. Pro naše územní poměry a z hlediska inženýrské geologie je účelné třídění svahových pohybů, které přihlíží k naším regionálním poměrům a zároveň k tomu, aby bolo možné podle jednoduchých znaků, zjistitelných při místní prohlídce, zařadit určitý sesuv do některé skupiny. Následující třídění je provedené na základě dvou kritérií (Nemčok 1982): Svahové pohyby podle mechanizmu pohybu a rychlosti pohybu rozdělujeme na : Plazení, ploužení (creep). Sesouvání (slide). Stékání (flow). Řícení (fall).

7 2. Klasifikace svahových pohybů A Proces (svahový pohyb) Rozvolňování svahů Gravitační vrásnění Blokové pohyby Povrchové ploužení Forma (výsledná svahová deformace) Rozvolnění svahu, roztrhání horských masivů, zdvojené hřbet Gravitační vrása, bulging Blokové pole Slézání svahových hlín a suti, hákování vrstev, plošná soliflukce, kamenné ledovce Sesouvání podél rotační smykové plochy Rotační sesuv, sesuv podél rotační smykové plochy B C D Sesouvání podél rovinné smykové plochy Sesouvání podél složené smykové plochy Stékání svahových uloženin Sesypávání Opadávání úlomků Odvalové řícení Planární řícení Planární sesuv, sesuv podél rovinné smykové plochy, skalní sjíždění Rotačně planární sesuv, sesuv podél složené smykové plochy, laterální sesuv Zemní proud, bahnitý proud, zemní proud v citlivých jílech, kamenitý, hlinitokamenitý a bahnitý přívalový proud, mura, flowage Drolení, sesyp Opadový a suťový kužel, osyp, halda, kamenné moře Skalní zřícení, odvalové zřícení Planární skalní zřícení, skalní sesutí

8 2. Klasifikace svahových pohybů Svahové pohyby a jejich výsledné formy (svahové deformace) můžeme blíže charakterizovat podle dalších kriterií: věk: recentní (současný, čerstvý), fosilní (starý) stupeň aktivity: aktivní (živý), dočasně uklidněný, stabilizovaný (zastavený) geneze: přirozený (samovolný), uměle vyvolaný (antropogenní) vývojové stadium: iniciální (počáteční), rozvinutý (pokročilý), finální (závěrečné) opakovatelnost: jednorázový, periodický tvar půdorysu: proudový, frontální, plošný, nepravidelný zřetelnost morfologické formy: zřetelná svahová deformace, zastřená svahová deformace, pohřbená svahová deformace pozice vůči dalším svahovým deformacím: samostatná svahová deformace, složená svahová deformace, součást složené svahové deformace

9 2. Klasifikace svahových pohybů Plazením nazýváme pohyb pomalého tečení tuhé látky. Jde o dlouhodobý, zpravidla nezrychlující se pohyb horninových hmot, přičemž hranice oproti pevnému podloží je ve většině případů nezřetelná. Velikost posuvu hmot je vzhledem na prostorové rozměry postihnutého horninového masivu zanedbatelná. Proto jsou i výsledné formy ploužení ve většině případů málo výrazné. Tyto deformace jsou velké jen několik milimetrů za rok. Plazení je vlastně přípravnou fází pro všechny druhy pohybů, z geologického hlediska však krátkodobou fází. Plazení se rozděluje do dvou skupin a to: podpovrchové plazení, povrchové plazení.

10 2. Klasifikace svahových pohybů Dva projevy ploužení na svahu. Opilé stromy (A) a hákování vrstev (B).

11 2. Klasifikace svahových pohybů - sesouvání Sesouvání je relativně rychlý krátkodobý klouzavý pohyb horninových hmot na svahu podél jedné nebo více smykových ploch. Výslednou formou sesuvného pohybu je sesuv.

12 2. Klasifikace svahových pohybů - sesouvání Charakter těchto poruch posuzujeme z různých hledisek: podle tvaru smykových ploch: rotační sesuvy (smyková plocha válcového tvaru obr. a), planární sesuvy (smyková plocha rovinného tvaru obr. b, c), rotačně planární sesuvy (složená smyková plocha obr. d), sesuvy translační (obr. e) podle plošného tvaru sesuvů: proudové sesuvy (délka vícenásobně převyšuje šířku), plošné sesuvy (mají přibližně stejnou délku a šířku), frontální sesuvy (vyznačují se dominantní šířkou nad délkou), podle stupně aktivity: aktivní sesuvy (v dnešním čase je v pohyb), potenciální sesuvy (pohyb je dnes uklidněný, ale může se obnovit), stabilizované sesuvy (příčiny vzniku pohybu zanikly).

13 2. Klasifikace svahových pohybů - sesouvání Základní typy sesuvů podle tvaru smykové plochy (Čabalová Baliak, 2000)

14 2. Klasifikace svahových pohybů - sesouvání Plošný sesuv (Čabalová Baliak, 2000)

15 2. Klasifikace svahových pohybů - stékání Stékání je rychlý krátkodobý pohyb horninových hmot ve viskózním stavu. Podstatná část hmot vyteče a přemístí se po povrchu terénu na velkou vzdálenost. Stékající hmoty jsou ostře oddělené od neporušeného podloží. Výslednou formou pohybu je proud. V konečné fázi vývoje může stékání vyústit do plazivého pohybu. Nejčastěji se vyskytujícími typy výsledných forem svahového pohybu skupiny stékání jsou: zemní proudy vznikají v místech se soustředěným tokem podzemní i povrchové vody (obr. 1.4 a), kamenité proudy tvoří se na strmých svazích, přívalové vody strhávají materiál vytvořený jako produkt zvětrávání do údolí, kde se tento materiál hromadí (obr. 1.4 b).

16 2. Klasifikace svahových pohybů - stékání Základní typy svahových poruch skupiny stékání (Čabalová Baliak, 2000)

17 2. Klasifikace svahových pohybů - řícení Řícením rozumíme pohyb horniny bez kontaktu s terénem. Příčiny vzniku tohoto svahového pohybu zahrnují strmé svahy, erozi a přítomnost puklin. Pokud pohyb obsahuje i rotační složku, nazýváme jej pojmem odsedání. Zvláštním typem je řícení říčních břehů, které je generováno boční erozí toků. Řícení nepostihuje velké oblasti a jeho nebezpečí je čistě lokálního charakteru.

18 2. Klasifikace svahových pohybů - řícení

19 3. Sesuvy Sesuvy, vznikají z rozličných důvodů. Jejich vznik a samotný průběh má za následek nejen změnu rázu krajiny, ale může svým projevem ničit životní prostředí člověka: narušují stabilitu liniových staveb, znehodnocují silnice, dálnice a železniční tratě, ničí produktovody a stožáry elektrického vedení, ničí lesy. K prvním záchranným opatřením při sesuvech patří (Záruba 1988): zachycení a odvedení povrchové vody přitékající k sesuvnému území nebo vyvěrající v odlučné oblasti, velmi účinné je vyčerpání vody ze všech studní na sesuvném území a odvést ji z bezodtokých depresí, zaplnění všech otevřených trhlin, do kterých by mohla přitékat povrchová voda.

20 3. Sesuvy Sanační metody je možno rozdělit podle principu realizace a způsobu působení (Záruba): úprava tvaru svahu, odvodnění svahů, sanace sesuvů rostlinným porostem, technické stabilizační opatření, zpevňování hornin.

21

22 3.1 Úprava tvaru svahu Zmenšením hmotnosti hornin v odlučné oblasti nebo zvětšením hmotnosti v akumulační oblasti existujícího nebo očekávaného sesuvu se stabilita svahu zvětší Výhodou je, že je možné k němu přistoupit okamžitě, bez předcházejících, časově náročných průzkumných prací. Sanační metody založené na úpravě tvaru svahu se realizují jako: přitížení násypu, odlehčení svahu, zmírnění sklonu svahu, přemístění materiálu z odlučné časti do akumulační části, odstranění sesuvných mas.

23 3.2 Odvodnění sesuvů V zásadě jde o dva způsoby odvodnění (Záruba): povrchové, podpovrchové. Povrchové odvodnění Po částečném stabilizovaní sesuvu se zřizují pro odvedení dešťových a sněhových vod otevřené příkopy. Současně se zřizováním příkopů je potřebné povrch území zhruba srovnat, bezodtokové deprese vyrovnat, trhliny zatěsnit, aby povrchová voda mohla plynulo odtékat. Vedle povrchové sítě příkopů na vlastním sesuvném území se někdy zřizují příkopy nad odlučnou oblastí, které mají za úlohu zachytit a odvést vodu přitékající z okolí do ohroženého území. Obvodové příkopy jsou vydlážděné nepropustným materiálem.

24 3.2 Odvodnění sesuvů Podpovrchové odvodnění patří k velmi účinným prostředkům na zvětšení stability svahu. Jeho nevýhodou je, že ho můžeme spolehlivě navrhnout až po skončení geologického a hydrogeologického průzkumu. Kombinace odvodňovací štoly a odvodňovacích vrtů

25 3.2 Odvodnění sesuvů Horizontálne vrty

26 3.3 Technické stabilizačné opatrenia Mezi technické stabilizační opatření zařazujeme různé opatření technického charakteru, jako například: stabilizační žebra, zárubní a opěrné zdi, kotvení, pilotové stěny, rozrušování smykových ploch trhavinami.

27 Opěrné zdi

28 Kotvení skalního svahu

29 Příklady Zřícení a stabilizace svahu tunel Hřebeč

30 Příklady

31 Příklady

32 Příklady

33 Příklady

34 Příklady

35 Příklady

36 Tato prezentace pro výuku byla vytvořena s podporou ESF v rámci projektu: Inovace studia v oblasti bezpečnosti dopravy - SAFETEACH, číslo projektu CZ.1.07/2.2.00/

37 Děkuji za pozornost

Geologické působení gravitace svahové pohyby

Geologické působení gravitace svahové pohyby Svahové pohyby Geologické působení gravitace svahové pohyby Svahové pohyby Přehrada Vajont Svahové pohyby Svahové pohyby Přehrada Vajont Svahové pohyby Přehrada Vajont Svahové pohyby Casita - Nicaragua

Více

Svahové pohyby Geologická činnost člověka. VIII. přednáška

Svahové pohyby Geologická činnost člověka. VIII. přednáška Svahové pohyby Geologická činnost člověka VIII. přednáška 1) Sesuvy NEJVĚTŠÍ 1911 Pamír M = 7,0-2,5 km 3 suti - Murgab hráz 301 m vysoká NEJTRAGIČTĚJŠÍ 54 lidí jezero 53 km dlouhé, 284 m hluboké 1920 Čína,

Více

DYNAMICKÁ INŽENÝRSK. ENÝRSKÁ GEOLOGIE pomůcka k výuce

DYNAMICKÁ INŽENÝRSK. ENÝRSKÁ GEOLOGIE pomůcka k výuce 2. ročník, předmp edmět: Úvod do inženýrsk enýrské geologie DYNAMICKÁ INŽENÝRSK ENÝRSKÁ GEOLOGIE pomůcka k výuce Ing. Jan Novotný, CSc. Přírodovědecká fakulta UK, ÚHIGUG SG-Geotechnika,a.s., Geologická

Více

Nebezpečné procesy Přírodní katastrofy a rizika

Nebezpečné procesy Přírodní katastrofy a rizika Nebezpečné procesy Přírodní katastrofy a rizika Extrémy v chování přírody působí výrazně na vývoj civilizace a současné obyvatelstvo. Riziko ve vztahu člověk-planeta. - existovaly vždy (záplavy, zemětřesení,

Více

Působením lidské činnosti se zvětrávání a tvorba půd urychluje 10 x ve srovnání s přírodními procesy.

Působením lidské činnosti se zvětrávání a tvorba půd urychluje 10 x ve srovnání s přírodními procesy. VI.II Ovlivnění exogenních geomorfologických procesů Urychlené zvětrávání Urychlení svahových procesů Urychlení fluviálních procesů a procesů na vodních nádržích Urychlení kryogenních procesů Urychlení

Více

Přednáška č. 3. Dynamická geologie se zabývá změnami zemské kůry na povrchu i uvnitř

Přednáška č. 3. Dynamická geologie se zabývá změnami zemské kůry na povrchu i uvnitř Přednáška č. 3 Dynamická geologie se zabývá změnami zemské kůry na povrchu i uvnitř vnější činitele zvětrávání hornin, atmosférické vlivy, zemská gravitace, geologická činnost větru, deště, povrchových

Více

MECHANIKA HORNIN A ZEMIN

MECHANIKA HORNIN A ZEMIN MECHANIKA HORNIN A ZEMIN podklady k přednáškám doc. Ing. Kořínek Robert, CSc. Místnost: C 314 Telefon: 597 321 942 E-mail: robert.korinek@vsb.cz Internetové stránky: fast10.vsb.cz/korinek Stabilita svahů

Více

Motivační texty. Text 1. Příčiny vzniku sesuvů půdy. Text 2. Druhy sesuvů a jejich hodnocení

Motivační texty. Text 1. Příčiny vzniku sesuvů půdy. Text 2. Druhy sesuvů a jejich hodnocení Motivační texty Text 1. Příčiny vzniku sesuvů půdy Sesuvy vznikají v důsledku účinků zemské přitažlivosti (gravitace), která působí na materiál svahu. Tento materiál můžeme rozdělit do dvou hlavních skupin,

Více

Katedra geotechniky a podzemního stavitelství

Katedra geotechniky a podzemního stavitelství Katedra geotechniky a podzemního stavitelství Geotechnický monitoring učební texty, přednášky Monitoring přehradních hrází doc. RNDr. Eva Hrubešová, Ph.D. Inovace studijního oboru Geotechnika CZ.1.07/2.2.00/28.0009.

Více

Antropogenní geomorfologie Ovlivnění přírodních geomorfologických procesů

Antropogenní geomorfologie Ovlivnění přírodních geomorfologických procesů Antropogenní geomorfologie Ovlivnění přírodních geomorfologických procesů Ovlivnění exogenních geomorfologických procesů Urychlené zvětrávání Urychlení svahových procesů Urychlení fluviálních procesů a

Více

Stabilita skalního svahu rovinná smyková plocha

Stabilita skalního svahu rovinná smyková plocha Inženýrský manuál č. 31 Aktualizace: 04/2016 Stabilita skalního svahu rovinná smyková plocha Program: Skalní svah Soubor: Demo_manual_31.gsk Tento inženýrský manuál popisuje určení stability skalního odřezu

Více

EXOGENNÍ GEOLOGICKÉ PROCESY

EXOGENNÍ GEOLOGICKÉ PROCESY EXOGENNÍ GEOLOGICKÉ PROCESY Exogenní procesy Tendence zarovnat zemský povrch Zdroje energie: sluneční záření zemská gravitace Působení: 1) rozrušení(zvětrávání) materiálu 2) transport rozrušeného materiálu

Více

Geomorfologické poměry obce Vrbno pod Pradědem Semestrální práce Seminář z geomorfologie

Geomorfologické poměry obce Vrbno pod Pradědem Semestrální práce Seminář z geomorfologie Univerzita Palackého v Olomouci Přírodovědecká fakulta Katedra geografie Geomorfologické poměry obce Vrbno pod Pradědem Semestrální práce Seminář z geomorfologie Kateřina Jaremčuková Olomouc 2016 Obsah

Více

ZAKLÁDÁNÍ STAVEB VE ZVLÁŠTNÍCH PODMÍNKÁCH

ZAKLÁDÁNÍ STAVEB VE ZVLÁŠTNÍCH PODMÍNKÁCH ZAKLÁDÁNÍ STAVEB VE ZVLÁŠTNÍCH PODMÍNKÁCH ZAKLÁDÁNÍ NA NÁSYPECH Skladba násypů jako: zeminy, odpad z těžby nerostů nebo průmyslový odpad. Důležité: ukládání jako hutněný nebo nehutněný materiál. Nejnebezpečnější

Více

Jaké jsou charakteristické projevy slézání na svahu?

Jaké jsou charakteristické projevy slézání na svahu? 4.7.2. Svahová modelace Tíže zemská (nebo-li gravitační energie) je jedním z nejdůležitějších geomorfologických činitelů, který ovlivňuje vnější geomorfologické pochody. Působí na souši, ale i na dně moří.

Více

STABILITA SVAHŮ staveb. inženýr optimální návrh sklonu

STABILITA SVAHŮ staveb. inženýr optimální návrh sklonu IG staveb. inženýr STABILITA SVAHŮ - přirozené svahy - rotační, translační, creepové - svahy vzniklé inženýrskou činností (násypy, zemní hráze, sklon stavební jámy) Cílem stability svahů je řešit optimální

Více

souřadnice středu vybraného území (S-JTSK): X = , Y = katastrální území: Bílý Kostelec obec: Úštěk Ústecký kraj

souřadnice středu vybraného území (S-JTSK): X = , Y = katastrální území: Bílý Kostelec obec: Úštěk Ústecký kraj NESTABILITA TERÉNU Posudek číslo: 88 Datum: 27. listopad 2008 Lokalizace: souřadnice středu vybraného území (S-JTSK): X = 981126, Y = 740098 katastrální území: Bílý Kostelec obec: Úštěk Ústecký kraj Rozsah

Více

VŠB Technická univerzita Ostrava. Fakulta stavební

VŠB Technická univerzita Ostrava. Fakulta stavební VŠB Technická univerzita Ostrava Fakulta stavební Katedra geotechniky a podzemního stavitelství Posouzení stability horní části svahu mezi Paskovem a Řepištěm v úseku ulice Cihelní Assessment of Stability

Více

Průzkumné metody v geotechnice. VŠB-TUO - Fakulta stavební Katedra geotechniky a podzemního stavitelství

Průzkumné metody v geotechnice. VŠB-TUO - Fakulta stavební Katedra geotechniky a podzemního stavitelství Průzkumné metody v geotechnice VŠB-TUO - Fakulta stavební Katedra geotechniky a podzemního stavitelství Geotechnika Aplikovaná geologie (inženýrská geologie a hydrogeologie; IG + HG)? Geomechanika (GM)

Více

Přírodní rizika. Děčín, ZŠ Dr. Miroslava Tyrše

Přírodní rizika. Děčín, ZŠ Dr. Miroslava Tyrše Přírodní rizika Děčín, ZŠ Dr. Miroslava Tyrše Obsah Úvod... 1 Povodně..1 Otázky týkající se povodní 2 Povodně v Markvarticích.. 3 Sesuvy... 3 Závěr.. 6 Úvod Přírodní katastrofy si myslím, že nás mohou

Více

Stabilizace skalních svahů podél silnice II/295 v Krkonoších, v úseku mezi Vrchlabím a Špindlerovým Mlýnem.

Stabilizace skalních svahů podél silnice II/295 v Krkonoších, v úseku mezi Vrchlabím a Špindlerovým Mlýnem. Stabilizace skalních svahů podél silnice II/295 v Krkonoších, v úseku mezi Vrchlabím a Špindlerovým Mlýnem. Investor: Královéhradecký kraj Správce stavby: Správa silnic Královéhradeckého kraje Zhotovitelské

Více

DUM č. 2 v sadě. 19. Ze-1 Fyzická a sociekonomická geografie Země

DUM č. 2 v sadě. 19. Ze-1 Fyzická a sociekonomická geografie Země projekt GML Brno Docens DUM č. 2 v sadě 19. Ze-1 Fyzická a sociekonomická geografie Země Autor: Lukáš Plachý Datum: 15.06.2013 Ročník: 1C, 2AF, 2BF Anotace DUMu: Tvary zemského povrchu: říční, svahové,

Více

Obrázek 1: Havárie zemního a skalního svahu

Obrázek 1: Havárie zemního a skalního svahu Zemní tělesa či skalní stěny jsou během své návrhové životnosti namáhány nejrůznějšími erozivními vlivy, které negativním způsobem ovlivňují nejen jejich funkčnost, ale také bezpečnost. Při opomenutí účinků

Více

LITOSFÉRA. OSNOVA: I. Struktura zemského tělesa II. Desková tektonika III. Endogenní procesy IV. Exogenní procesy

LITOSFÉRA. OSNOVA: I. Struktura zemského tělesa II. Desková tektonika III. Endogenní procesy IV. Exogenní procesy LITOSFÉRA OSNOVA: I. Struktura zemského tělesa II. Desková tektonika III. Endogenní procesy IV. Exogenní procesy EXOGENNÍ PROCESY = děje působené činností vnějších sil Země - zdrojem energie: sluneční

Více

Antropogenní geomorfologie Ovlivnění přírodních geomorfologických procesů Ovlivnění exogenních geomorfologických procesů

Antropogenní geomorfologie Ovlivnění přírodních geomorfologických procesů Ovlivnění exogenních geomorfologických procesů Antropogenní geomorfologie Ovlivnění přírodních geomorfologických procesů Ovlivnění exogenních geomorfologických procesů Urychlené zvětrávání Urychlení svahových procesů Urychlení fluviálních procesů a

Více

Fyzická ochrana objektů pozemních komunikací

Fyzická ochrana objektů pozemních komunikací Fakulta bezpečnostního inženýrství VŠB TUO Fyzická ochrana objektů pozemních komunikací Úvod Oblast ochrany se postupně vyvíjí Nejčastěji vloupání do objektů, jejich narušení nebo vandalismus Použité pojmy

Více

GEOBARIÉRY ohrožující život a díla člověka

GEOBARIÉRY ohrožující život a díla člověka GEOBARIÉRY ohrožující život a díla člověka Vulkanické erupce Zemětřesení Sesuvy Záplavy Toxické a radiační působení geologického prostředí Přírodu je nutno poslouchat, aby ji bylo možno ovládat Který projev

Více

Landslides and other mass movement

Landslides and other mass movement Landslides Landslides and other mass movement Landslides Vajont dam Landslides Landslides Vajont dam Landslides Vajont dam Landslides Casita - Nicaragua Landslides El Salvador Landslides classifications

Více

Kopané, hloubené stavby

Kopané, hloubené stavby Kopané, hloubené stavby 25/08/2014 2014 Karel Vojtasík - Geotechnické stavby 1 OBSAH Charakteristika kopaných hloubených GS Jámy Pažící konstrukce Zatížení pažící konstrukce Řešení pažící konstrukce Stabilita

Více

SANACE SESUVŮ NA TRATI BYLNICE HORNÍ LIDEČ

SANACE SESUVŮ NA TRATI BYLNICE HORNÍ LIDEČ SANACE SESUVŮ NA TRATI BYLNICE HORNÍ LIDEČ Zlín 27. 29. března 2007 Konference Železniční dopravní cesta 2007 1.1 Charakteristika trati Trať Bylnice Horní Lideč leží na severozápadních svazích Bílých Karpat.

Více

Univerzita Karlova v Praze. Přírodovědecká fakulta. Studijní program: Geologie. Studijní obor: Geotechnologie

Univerzita Karlova v Praze. Přírodovědecká fakulta. Studijní program: Geologie. Studijní obor: Geotechnologie Univerzita Karlova v Praze Přírodovědecká fakulta Studijní program: Geologie Studijní obor: Geotechnologie Petr Zimola Sesuvy na dopravních stavbách v České republice Landslides on transport constructions

Více

Vsakovací prvky a opatření pro vsakování srážkových vod v urbanizovaném prostředí

Vsakovací prvky a opatření pro vsakování srážkových vod v urbanizovaném prostředí Vsakovací prvky a opatření pro vsakování srážkových vod v urbanizovaném prostředí Ing. Miroslav Lubas Sweco Hydroprojekt a.s. Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR www.opzp.cz

Více

Geotechnický monitoring na stavbách

Geotechnický monitoring na stavbách Geotechnický monitoring na stavbách Ing. Jiří Svoboda / Ing. Lenka Pikhartová Praha 28.5.2019 Obsah přednášky: Úvod Rozdělení GTM Rizika geotechnických konstrukcí Systém řízení bezpečnosti dle Eurokódu

Více

VII. Ovlivnění exogenních geomorfologických procesů

VII. Ovlivnění exogenních geomorfologických procesů VII. Ovlivnění exogenních geomorfologických procesů Urychlení geomorfologických procesů VII. 1. Urychlené zvětrávání změny ve složení atmosféry a hydrosféry, kyselost srážek, povrchových vod i půdy, hnojení,

Více

Sesuvy půdy v Moravskoslezském kraji v roce 2010 geologický průzkum návrh opatření pro území postižené sesuvy

Sesuvy půdy v Moravskoslezském kraji v roce 2010 geologický průzkum návrh opatření pro území postižené sesuvy ZASAKOVÁNÍ SRÁŽKOVÝCH A ODPADNÍCH VOD DO PŮDNÍCH VRSTEV II Seminář na aktuální téma v oboru hydrogeologie - Ostrava, 11.11.2010 Sesuvy půdy v Moravskoslezském kraji v roce 2010 geologický průzkum návrh

Více

Katedra železničních staveb. Ing. Martin Lidmila, Ph.D. B 617

Katedra železničních staveb. Ing. Martin Lidmila, Ph.D. B 617 Katedra železničních staveb Ing. Martin Lidmila, Ph.D. B 617 Konstrukce železniční tratě dopravní plochy a komunikace, drobné stavby a zařízení železničního spodku. Konstrukce železniční tratě Zkušební

Více

Návrh řešení sanace svahu po sesuvu ve vybraných lokalitách

Návrh řešení sanace svahu po sesuvu ve vybraných lokalitách MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ FAKULTA LESNICKÁ A DŘEVAŘSKÁ ÚSTAV TVORBY A OCHRANY KRAJINY Návrh řešení sanace svahu po sesuvu ve vybraných lokalitách Diplomová práce 2009/2010 Bc. Kristýna Bláhová Prohlašuji,

Více

ŘEŠENÍ STABILITY SVAHU V NÁROČNÝCH GEOTECHNICKÝCH PODMÍNKÁCH THE ANALYSIS OF SLOPE STABILITY IN DIFFICULT GEOTECHNICAL CONDITIONS

ŘEŠENÍ STABILITY SVAHU V NÁROČNÝCH GEOTECHNICKÝCH PODMÍNKÁCH THE ANALYSIS OF SLOPE STABILITY IN DIFFICULT GEOTECHNICAL CONDITIONS VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV GEOTECHNIKY FACULTY OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF GEOTECHNICS ŘEŠENÍ STABILITY SVAHU V NÁROČNÝCH GEOTECHNICKÝCH PODMÍNKÁCH

Více

Ústav zemědělské, potravinářské a environmentální techniky. Ing. Zdeněk Konrád Energie vody. druhy, zařízení, využití

Ústav zemědělské, potravinářské a environmentální techniky. Ing. Zdeněk Konrád Energie vody. druhy, zařízení, využití Ústav zemědělské, potravinářské a environmentální techniky Ing. Zdeněk Konrád 17.4.2008 Energie vody druhy, zařízení, využití Kapitola 1 strana 2 Voda jako zdroj mechanické energie atmosférické srážky

Více

Dokumentace průzkumných děl a podzemních staveb

Dokumentace průzkumných děl a podzemních staveb Dokumentace průzkumných děl d l a podzemních staveb jarní semestr 2014 / II. REPETORIUM NORMY platné ČSN EN ISO 14688 1 Geotechnický průzkum a zkoušení Pojmenovánía zatřiďování zemin Část 1: pojmenování

Více

Stabilenka. Tkaniny k vyztužování a separaci. Výstavba s pomocí geosyntetik

Stabilenka. Tkaniny k vyztužování a separaci. Výstavba s pomocí geosyntetik HUSKHUSKHUSKHUSKHUSKHUSKHUSK SKHUSKHUSKHUSKHUSKHUSKHUSKHU HUSKHUSKHUSKHUSKHUSKHUSKHUSK SKHUSKHUSKHUSKHUSKHUSKHUSKHU HUSKHUSKHUSKHUSKHUSKHUSKHUSK SKHUSKHUSKHUSKHUSKHUSKHUSKHU HUSKHUSKHUSKHUSKHUSKHUSKHUSK

Více

SLOVENSKO-ČESKÁ KONFERENCIA Znečistené územia 2019

SLOVENSKO-ČESKÁ KONFERENCIA Znečistené územia 2019 SLOVENSKO-ČESKÁ KONFERENCIA Znečistené územia 2019 PRŮZKUM EKOLOGICKÉ ZÁTĚŽE VE VYBRANÝCH LOKALITÁCH V HRADCI KRÁLOVÉ Základní údaje Objednatel: Statutární město Hradec Králové Doba řešení projektu: 2017

Více

Katedra geotechniky a podzemního stavitelství

Katedra geotechniky a podzemního stavitelství Katedra geotechniky a podzemního stavitelství Modelování v geotechnice Metoda oddělených elementů (prezentace pro výuku předmětu Modelování v geotechnice) doc. RNDr. Eva Hrubešová, Ph.D. Inovace studijního

Více

DOPRAVNÍ STAVBY OBJEKTY

DOPRAVNÍ STAVBY OBJEKTY JČU-ZF, KATEDRA KRAJINNÉHO MANAGEMENTU DOPRAVNÍ STAVBY OBJEKTY mosty, tunely, propustky, zárubní a opěrné zdi, galerie, nadjezdy, podjezdy umělé stavby ekonomicky velmi náročné? KOLIK TO STOJÍ? 1km dálnice..

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV GEOTECHNIKY FACULTY OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF GEOTECHNICS NÁVRH SANACE SESUVU DESIGN OF LANDSLIDE REMEDIATION

Více

Skalní svah - stabilita horninového klínu

Skalní svah - stabilita horninového klínu Inženýrský manuál č. 28 Aktualizace: 04/2016 Skalní svah - stabilita horninového klínu Program: Skalní svah Soubor: Demo_manual_28.gsk Cílem tohoto inženýrského manuálu je popsat určení stability stěny

Více

DOKSY LUČNÍ ul. STABILIZACE PORUŠENÝCH SKALNÍCH DUTIN A OPĚRNÝCH ZDÍ DOPORUČENÍ KŘEŠENÍ VZNIKLÉ HAVÁRIE

DOKSY LUČNÍ ul. STABILIZACE PORUŠENÝCH SKALNÍCH DUTIN A OPĚRNÝCH ZDÍ DOPORUČENÍ KŘEŠENÍ VZNIKLÉ HAVÁRIE Soukromá kancelář pro průzkum a inženýrskou činnost ING.JIŘÍ PETERA AKCE: IČO : 162 45 831 DOKSY LUČNÍ ul. STABILIZACE PORUŠENÝCH SKALNÍCH DUTIN A OPĚRNÝCH ZDÍ DOPORUČENÍ KŘEŠENÍ VZNIKLÉ HAVÁRIE Zpracovali:

Více

Modulární systém dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků JmK v přírodních vědách a informatice CZ.1.07/1.3.10/

Modulární systém dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků JmK v přírodních vědách a informatice CZ.1.07/1.3.10/ Modulární systém dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků JmK v přírodních vědách a informatice CZ.1.07/1.3.10/02.0024 Geografie PODYJÍ Pracovní listy ÚDOLÍ DYJE 1. Povodí Dyje Podle mapy v atlasu doplňte

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV GEOTECHNIKY FACULTY OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF GEOTECHNICS SANACE SESUVU NA SILNICI II/492, LUHAČOVICE REMEDITATION

Více

NÁSLEDKY POVODNÍ V ROCE 2002

NÁSLEDKY POVODNÍ V ROCE 2002 Ing.Jaroslav Ryšávka, Ing. Petr Ondrášek UNIGEO a.s. Ostrava, 596706251, E mail: rysavka.jaroslav@unigeo.cz ondrasek.petr@unigeo.cz Prof.Ing. Josef Aldorf, DrSc., VŠB-TU Ostrava, 597321944, E mail: josef.aldorf@vsb.cz

Více

Geologická nebezpečí

Geologická nebezpečí Biotické krize a globální ekosystémy v historii Země část XII. Geologická nebezpečí Rostislav Brzobohatý Hen-výběrovka 09 Geologická nebezpečí (Geological risks) 1) Zemětřesení 2) Vulkanismus 3) Tsunami

Více

TZB Městské stavitelství

TZB Městské stavitelství Katedra prostředí staveb a TZB TZB Městské stavitelství Zpracovala: Ing. Irena Svatošová, Ph.D. Nové výukové moduly vznikly za podpory projektu EU a státního rozpočtu ČR: Inovace a modernizace studijního

Více

svahy Tvar = výsledek vztahu mezi rychlostí rozrušování hornin a rychlostí odnosu zvětralin

svahy Tvar = výsledek vztahu mezi rychlostí rozrušování hornin a rychlostí odnosu zvětralin Svahové procesy svahy plochy skloněné více než 2 nejrozšířenější a nejdynamičtější prvek georeliéfu vznikají pochody: endogenními endogenní svahy exogenními erozně denudační svahy svahy vzniklé akumulací

Více

Zakládání staveb. 04. Zemní práce ve stavební praxi

Zakládání staveb. 04. Zemní práce ve stavební praxi S třední škola stavební Jihlava Zakládání staveb 04. Zemní práce ve stavební praxi Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava - šablony Ing. Jaroslava Lorencová 2012 Projekt je spolufinancován Evropským

Více

B. SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA Dokumentace pro stavební povolení

B. SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA Dokumentace pro stavební povolení Investor stavby: Statutární město Teplice odbor dopravy a životního prostředí B. SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA Dokumentace pro stavební povolení Obsah: B.1. Popis území stavby... 2 B.1.1 Prostor stavby...

Více

Dokumentace sesuvů v katastrálním území Poláky

Dokumentace sesuvů v katastrálním území Poláky ČGS-441/15/0638*SOG-441/224/2015 - str. 1/10 Dokumentace sesuvů v katastrálním území Poláky Popis zájmového území a geologické poměry Dokumentovaná lokalita se nachází v katastrálním území Poláky (725048)

Více

Při návrhu založení stavby je třeba přihlédnout i k možným změnám vyvolaných stavbou, včetně vlivu stavby na okolní objekty a stabilitu území.

Při návrhu založení stavby je třeba přihlédnout i k možným změnám vyvolaných stavbou, včetně vlivu stavby na okolní objekty a stabilitu území. Geologie 6. Přednáška cíl : upozornit na objemově nestálé zeminy a na základě morfologických znaků upozornit na málo stabilní svahy, zkrasovělá území, vysokou hladinu podzemní vody, zvýšenou erozi a zvětrávání

Více

I. část představení projektu - úvod - eroze v ČR - cíle a předmět monitoringu - představení aplikace - fáze monitoringu - Návrh pracovního postupu

I. část představení projektu - úvod - eroze v ČR - cíle a předmět monitoringu - představení aplikace - fáze monitoringu - Návrh pracovního postupu I. část představení projektu - úvod - eroze v ČR - cíle a předmět monitoringu - představení aplikace - fáze monitoringu - Návrh pracovního postupu II. Část webová aplikace - základní seznámení s webovou

Více

www.geology.cz Svahové nestability ohrožující historicky cenné objekty na území Jihomoravského kraje Česká geologická služba pobočka Brno

www.geology.cz Svahové nestability ohrožující historicky cenné objekty na území Jihomoravského kraje Česká geologická služba pobočka Brno Svahové nestability ohrožující historicky cenné objekty na území Jihomoravského kraje pobočka Brno Ing. Jan Šikula, Ph.D. 1 Základní kroky při prevenci negativních důsledků svahových nestabilit (SN): -

Více

PŘÍLOHA 1 TABULKY OBJEKTŮ A ATRIBUTŮ K DIAGRAMŮM ONTOLOGIE LEGENDY ZM 10

PŘÍLOHA 1 TABULKY OBJEKTŮ A ATRIBUTŮ K DIAGRAMŮM ONTOLOGIE LEGENDY ZM 10 PŘÍLOHA 1 TABULKY OBJEKTŮ A ATRIBUTŮ K DIAGRAMŮM ONTOLOGIE LEGENDY ZM 10 Tab. 8: ZM 10 - legenda - obsah mapy ATRIBUT polohopis výškopis popis PŘÍSLUŠNÉ OBJEKTY budova, blok budov, budova s popisem, zničená

Více

MODERNIZACE TRATI VOTICE-BENEŠOV U PRAHY

MODERNIZACE TRATI VOTICE-BENEŠOV U PRAHY 2012 27. 29. března 2012 MODERNIZACE TRATI VOTICE-BENEŠOV U PRAHY Ing. Michal Žák GJW spol. s.r.o. Modernizace stavby Votice-Benešov u Prahy řeší zdvoukolejnění trati a její celková délka je 18,472 km.

Více

Realizace geotechnických opatření pro stabilizaci porušeného skalního svahu J. Hájovský, V. Vykydal, D.Dufka SG - Geoinženýring, s.r.o.

Realizace geotechnických opatření pro stabilizaci porušeného skalního svahu J. Hájovský, V. Vykydal, D.Dufka SG - Geoinženýring, s.r.o. J. Hájovský, V. Vykydal, D.Dufka SG - Geoinženýring, s.r.o. Sídlo: 28. října 150/2663 702 00 Ostrava-Moravská Ostrava tel: 59 7577377 mobil: 606 564 269 fax: 59 757 7677 e-mail: geoinzenyring@geoinzenyring.cz

Více

ŽELEZNIČNÍ TRATĚ A STANICE. cvičení z předmětu 12ZTS letní semestr 2016/2017

ŽELEZNIČNÍ TRATĚ A STANICE. cvičení z předmětu 12ZTS letní semestr 2016/2017 ŽELEZNIČNÍ TRATĚ A STANICE cvičení z předmětu 12ZTS letní semestr 2016/2017 Úloha 1 Návrh jednokolejné železniční tratě konstrukce železniční tratě Z jakých částí se skládá konstrukce železniční tratě?

Více

Problematika vsakování odpadních vod v CHKO

Problematika vsakování odpadních vod v CHKO 1 Problematika vsakování odpadních vod v CHKO 2 CHKO jsou území určená k ochraně rozsáhlejších území s převahou přirozených nebo polopřirozených ekosystémů. V rámci ČR máme v současné době 24 těchto území.

Více

Metody sanace přírodních útvarů

Metody sanace přírodních útvarů Metody sanace přírodních útvarů 1. Klasifikace přírodních útvarů, geodynamických procesů se zaměřením na svahové pohyby. 2. Charakteristika svahových pohybů. 3. Podmiňující faktory přírodní. 4. Podmiňující

Více

Stavební jámy. Pažící konstrukce Rozpěrné systémy Kotevní systémy Opěrné a zárubní zdi

Stavební jámy. Pažící konstrukce Rozpěrné systémy Kotevní systémy Opěrné a zárubní zdi Mechanika zemin a zakládání staveb, 2 ročník bakalářského studia Stavební jámy Pažící konstrukce Rozpěrné systémy Kotevní systémy Opěrné a zárubní zdi Katedra geotechniky a podzemního stavitelství Fakulta

Více

VŠB - Technická univerzita Ostrava Fakulta stavební Katedra geotechniky a podzemního stavitelství

VŠB - Technická univerzita Ostrava Fakulta stavební Katedra geotechniky a podzemního stavitelství VŠB - Technická univerzita Ostrava Fakulta stavební Katedra geotechniky a podzemního stavitelství Posouzení stability levostranného břehu řeky Odry v úseku Landek-Koblov a návrh sanace Assessment of Stability

Více

SOUČÁSTI POZEMNÍ KOMUNIKACE. Michal Radimský

SOUČÁSTI POZEMNÍ KOMUNIKACE. Michal Radimský SOUČÁSTI POZEMNÍ KOMUNIKACE Michal Radimský SOUČÁSTI POZEMNÍ KOMUNIKACE objekty (mosty, tunely, protihlukové clony, propustky, zárubní a opěrné zdi, podchody a nadchody pro živočichy atd.) vybavení (směrové

Více

Realizace konstrukcí z vyztužené zeminy v České republice

Realizace konstrukcí z vyztužené zeminy v České republice Realizace konstrukcí z vyztužené zeminy v České republice Petr Hubík, GEOMAT s. r. o., Brno S pojmem vyztužená zemina se setkáváme v posledních letech stále častěji. Příchod zahraničních výrobců i domácí

Více

HODNOTICÍ KRITÉRIA PRIORITNÍ OSY 1 SPECIFICKÉHO CÍLE 1.3 Operačního programu Životní prostředí 2014 2020

HODNOTICÍ KRITÉRIA PRIORITNÍ OSY 1 SPECIFICKÉHO CÍLE 1.3 Operačního programu Životní prostředí 2014 2020 HODNOTICÍ KRITÉRIA PRIORITNÍ OSY SPECIFICKÉHO CÍLE.3 Operačního programu Životní prostředí 24 22 Aktivita.3. Zprůtočnění nebo zvýšení retenčního potenciálu koryt vodních toků a přilehlých niv, zlepšení

Více

Katedra geotechniky a podzemního stavitelství

Katedra geotechniky a podzemního stavitelství Katedra geotechniky a podzemního stavitelství Zakládání staveb Průzkum staveniště a napětí v základové půdě doc. Dr. Ing. Hynek Lahuta Inovace studijního oboru Geotechnika CZ.1.07/2.2.00/28.0009. Tento

Více

ZAJEČÍ - prameniště. projekt hloubkového odvodnění

ZAJEČÍ - prameniště. projekt hloubkového odvodnění ZAJEČÍ - prameniště projekt hloubkového odvodnění Brno, září 2013 2 Obsah 1. Úvod... 4 2. Hydrogeologické podmínky pro realizaci hloubkového odvodnění... 4 3. Návrh technického řešení hloubkového odvodnění...

Více

Příprava a vymezování rozsahu geodetických prací pro zahájení pozemkových úprav. Dobrý den

Příprava a vymezování rozsahu geodetických prací pro zahájení pozemkových úprav. Dobrý den Dobrý den Řádné stanovení obvodu PÚ je nutné ke stanovení měrných jednotek v rámci výběrového řízení na zpracovatele. Čím podrobnější a kvalifikovanější popis dané lokality bude zpracován, tím je větší

Více

Vodohospodářské stavby BS001 Rybníky a účelové nádrže, ochrana před povodněmi

Vodohospodářské stavby BS001 Rybníky a účelové nádrže, ochrana před povodněmi Vodohospodářské stavby BS001 Rybníky a účelové nádrže, ochrana před povodněmi CZ.1.07/2.2.00/15.0426 Posílení kvality bakalářského studijního programu Stavební Inženýrství Harmonogram přednášek 1. Úvod

Více

STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ JIHLAVA

STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ JIHLAVA STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ JIHLAVA SADA 1 ZÁKLADNÍ KONSTRUKČNÍ PRVKY STAVEB PS 18. ZEMNÍ PRÁCE ZAJIŠŤOVÁNÍ STĚN VÝKOPŮ DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL PROJEKTU: SŠS JIHLAVA ŠABLONY REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.09/1.5.00/34.0284

Více

Rozbor příčin a následků vybraných povodní v ČR v letech 1995 a 1996

Rozbor příčin a následků vybraných povodní v ČR v letech 1995 a 1996 Povodně 95/96 (1) Cíl studie: Rozbor příčin a následků vybraných povodní v ČR v letech 1995 a 1996 Určení příčin povodní a jejich: - Analýza - Souhrn následků (Popis škod na objektech a v povodí) - Návrh

Více

ALTERNATIVNÍ MOŽNOSTI MATEMATICKÉHO MODELOVÁNÍ STABILITY SVAHŮ SANOVANÝCH HŘEBÍKOVÁNÍM

ALTERNATIVNÍ MOŽNOSTI MATEMATICKÉHO MODELOVÁNÍ STABILITY SVAHŮ SANOVANÝCH HŘEBÍKOVÁNÍM Prof. Ing. Josef Aldorf, DrSc. Ing. Lukáš Ďuriš, VŠB-TU Ostrava, Fakulta stavební, L. Podéště 1875, 708 00 Ostrava-Poruba tel./fax: 597 321 944, e-mail: josef.aldorf@vsb.cz, lukas.duris@vsb.cz, ALTERNATIVNÍ

Více

Ekologická zranitelnost v povodí horní Nisy Ökologische Vulnerabilität im Einzugsgebiet der Oberen Neiße

Ekologická zranitelnost v povodí horní Nisy Ökologische Vulnerabilität im Einzugsgebiet der Oberen Neiße Ekologická zranitelnost v povodí horní Nisy Ökologische Vulnerabilität im Einzugsgebiet der Oberen Neiße ČVUT v Praze, Fakulta stavební Katedra hydromeliorací a krajinného inženýrství Zranitelnost vulnerabilita.

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV GEOTECHNIKY FACULTY OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF GEOTECHNICS ZAJIŠTĚNÍ HLUBOKÉHO ZÁŘEZU V SESUVNÉ OBLASTI SECURING

Více

Zmáhání závalů na stavbě tunelu Jablunkovský č.2. OSTRAVA, 25. ZÁŘÍ 2013 Ing. Petr Středula Ing. Pavel Ďurkáč

Zmáhání závalů na stavbě tunelu Jablunkovský č.2. OSTRAVA, 25. ZÁŘÍ 2013 Ing. Petr Středula Ing. Pavel Ďurkáč Zmáhání závalů na stavbě tunelu Jablunkovský č.2 OSTRAVA, 25. ZÁŘÍ 2013 Ing. Petr Středula Ing. Pavel Ďurkáč Mimořádná událost ze dne 15.11 a 17.11.2009 Zával části tunelu v délce 120 m vyraženého primární

Více

EROZE PROJEKT EU PENÍZE ŠKOLÁM OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST

EROZE PROJEKT EU PENÍZE ŠKOLÁM OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST EROZE PROJEKT EU PENÍZE ŠKOLÁM OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST VY_52_INOVACE_259 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: ČLOVĚK A PŘÍRODA VZDĚLÁVACÍ OBOR: PŘÍRODOPIS ROČNÍK: 9 EROZE EROZE JE TRANSPORT MATERIÁLU

Více

Monitoring svahových pohybů v NP České Švýcarsko

Monitoring svahových pohybů v NP České Švýcarsko 18 Výzkum a dokumentace 1 /2016 Ochrana přírody Monitoring svahových pohybů v NP České Švýcarsko Jakub Šafránek Svahové pohyby jsou přirozenou součástí Českosaského Švýcarska. Patří k nim zejména skalní

Více

Seminář z Geomorfologie 3. Vybrané tvary reliéfu

Seminář z Geomorfologie 3. Vybrané tvary reliéfu Seminář z Geomorfologie 3. Vybrané tvary reliéfu Strukturní tvary reliéfu Vychází z geologické mapy Strukturní podmíněnost tvarů Tvary související: se sopečnou činností neovulkanické suky, sopky, s horizontálním

Více

Informace pro Ústřední povodňovou komisi o sesuvu na dálnici D8 km 56,300 56,500 se stavem ke dni 26. června 2013 a návrh řešení havarijní situace

Informace pro Ústřední povodňovou komisi o sesuvu na dálnici D8 km 56,300 56,500 se stavem ke dni 26. června 2013 a návrh řešení havarijní situace Informace pro Ústřední povodňovou komisi o sesuvu na dálnici D8 km 56,300 56,500 se stavem ke dni 26. června 2013 a návrh řešení havarijní situace Předkládá: Mgr. Zdeněk Venera, Ph.D. ředitel České geologické

Více

Základní geomorfologická terminologie

Základní geomorfologická terminologie Základní geomorfologická terminologie speciální názvosloví - obecné (např. údolní niva, závrt, jeskyně) - oronyma = jména jednotlivých složek reliéfu velkých jednotlivých tvarů (vysočin, nížin) (údolí,

Více

STABILIZACE A OCHRANA SVAHŮ POMOCÍ GEOBUNĚK V RÁMCI PROJEKTU INOVACE STUDIJNÍHO OBORU GEOTECHNIKA REG. Č. CZ.1.07/2.2.00/

STABILIZACE A OCHRANA SVAHŮ POMOCÍ GEOBUNĚK V RÁMCI PROJEKTU INOVACE STUDIJNÍHO OBORU GEOTECHNIKA REG. Č. CZ.1.07/2.2.00/ STABILIZACE A OCHRANA SVAHŮ POMOCÍ GEOBUNĚK V RÁMCI PROJEKTU INOVACE STUDIJNÍHO OBORU GEOTECHNIKA REG. Č. CZ.1.07/2.2.00/28.0009 OBSAH 1. Úvod a) Co jsou to geobuňky b) Historie 2. Geobuňky jako zpevňující

Více

1 Švédská proužková metoda (Pettersonova / Felleniova metoda; 1927)

1 Švédská proužková metoda (Pettersonova / Felleniova metoda; 1927) Teorie K sesuvu svahu dochází často podél tenké smykové plochy, která odděluje sesouvající se těleso sesuvu nad smykovou plochou od nepohybujícího se podkladu. Obecně lze říct, že v nesoudržných zeminách

Více

Diskontinuity. Fault zlom, porucha, dislokace

Diskontinuity. Fault zlom, porucha, dislokace Diskontinuity Diskontinuita nesouvislost Popis horninového Fault zlom, porucha, dislokace Joint trhlina, puklina, diakláza Foliation - foliace Cleavage kliváž, příčná břidličnatost Schistosity - břidličnatost

Více

HODNOTICÍ KRITÉRIA PRIORITNÍ OSY 1 SPECIFICKÉHO CÍLE 1.3 OPERAČNÍHO PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

HODNOTICÍ KRITÉRIA PRIORITNÍ OSY 1 SPECIFICKÉHO CÍLE 1.3 OPERAČNÍHO PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ HODNOTICÍ KRITÉRIA PRIORITNÍ OSY 1 SPECIFICKÉHO CÍLE 1.3 OPERAČNÍHO PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 214 22 Specifický cíl 1.3 Zajistit povodňovou ochranu intravilánu Aktivita 1.3.1 Zprůtočnění nebo zvýšení

Více

PODZEMNÍ VODA. J. Pruška MH 9. přednáška 1

PODZEMNÍ VODA. J. Pruška MH 9. přednáška 1 PODZEMNÍ VODA Komplikuje a zhoršuje geologické podmínky výstavby Ovlivňuje fyzikálně- mechanické vlastnosti Je faktorem současných geodynamických procesů Komplikuje zakládání staveb Podzemní stavby mění

Více

Geologická činnost gravitace 1. kameny - hranáče

Geologická činnost gravitace 1. kameny - hranáče Geologická činnost gravitace 1 Skalní řícení Skalní sesuvy Vznik osypů a suťových kuželů kameny - hranáče Vznik kamenných moří Geologická činnost gravitace 2 Sesuvy plošné proudové vliv vody v pórech (zatížení,

Více

Zakázka: D111029 Stavba: Sanace svahu Olešnice poškozeného přívalovými dešti v srpnu 2010 I. etapa Objekt: SO 201 Sanace svahu

Zakázka: D111029 Stavba: Sanace svahu Olešnice poškozeného přívalovými dešti v srpnu 2010 I. etapa Objekt: SO 201 Sanace svahu 1 Identifikační údaje... 2 1.1 Stavba... 2 1.2 Investor... 2 1.3 Projektant... 2 1.4 Ostatní... 2 2 Základní popis stavby... 3 3 Zdůvodnění stavby a jejího umístění... 3 3.1 Návaznost na jinou PD... 3

Více

Voda v krajině. Funkce vody v biosféře: Voda jako přírodní zdroj je předpokladem veškerého organického života na Zemi. Evropská vodní charta

Voda v krajině. Funkce vody v biosféře: Voda jako přírodní zdroj je předpokladem veškerého organického života na Zemi. Evropská vodní charta Voda v krajině Voda jako přírodní zdroj je předpokladem veškerého organického života na Zemi. Eva Boucníková, 2005 Funkce vody v biosféře: Biologická Zdravotní Kulturní Estetická Hospodářská Politická

Více

Riziko sucha a nouzové zásobování v malých vodárenských systémech

Riziko sucha a nouzové zásobování v malých vodárenských systémech TA02020184 Zajištění jakosti pitné vody při zásobování obyvatelstva malých obcí z místních vodních zdrojů Riziko sucha a nouzové zásobování v malých vodárenských systémech JOSEF V. DATEL - ANNA HRABÁNKOVÁ

Více

1 Úvod. Poklesová kotlina - prostorová úloha

1 Úvod. Poklesová kotlina - prostorová úloha Poklesové kotliny 1 Úvod Projekt musí obsahovat volbu tunelovací metody a případných sanačních opatření, vedoucích ke snížení deformací předpověď poklesu terénu nad výrubem stanovení mezních hodnot deformací

Více

SPŠ STAVEBNÍ České Budějovice

SPŠ STAVEBNÍ České Budějovice SPŠ STAVEBNÍ České Budějovice JS pro S2G a G1Z TERÉN 2 terénní tvary! POZOR! Prezentace obsahuje plnoplošné barevné obrázky a fotografie nevhodné a neekonomické pro tisk! Výběr z NAUKY O TERÉNU Definice

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 65.020.40; 93.080.01 Únor 2013 ČSN 73 6109 Projektování polních cest Design of rural roads Nahrazení předchozích norem Touto normou se nahrazuje ČSN 73 6109 (73 6109) z dubna

Více

Neúnosné podkladní vrstvy a aktivní zóny Ing. Pavel Ševčík, EXACT ING, s.r.o.

Neúnosné podkladní vrstvy a aktivní zóny Ing. Pavel Ševčík, EXACT ING, s.r.o. Neúnosné podkladní vrstvy a aktivní zóny Ing. Pavel Ševčík, EXACT ING, s.r.o. 28.11.2018 Obsah: - Stavba s chybným návrhem způsobu úpravy aktivní zóny - Stavba, kterou ovlivnila změna vodního režimu v

Více

OCHRANA SKALNÍCH STĚN SÍTĚMI

OCHRANA SKALNÍCH STĚN SÍTĚMI VŠB - Technická univerzita Ostrava Fakulta stavební v rámci projektu Inovace studijního oboru Geotechnika reg. č. CZ.1.07/2.2.00/28.0009 Předmět: Úprava vlastností hornin a zemin OCHRANA SKALNÍCH STĚN

Více