Řízení rizik a změn v organizaci (projektu)

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Řízení rizik a změn v organizaci (projektu)"

Transkript

1 Management Řízení rizik a změn v organizaci (projektu) Ing. Jaromír Pitaš, Ph.D.

2 Osnova: Úvod 1. Řízení rizik v organizaci (projektu) 2. Řízení změn v projektu Závěr

3 LITERATURA PITAŠ, Jaromír. Přístupy k řízení. Učebnice. Brno: Univerzita obrany, 2016, 121 s. ISBN DOLEŽAL, J., MÁCHAL, P., LACKO, B. a kolektiv. Projektový management podle IMPA. 2. vyd. Praha: Grada Publishing, a.s., s. ISBN

4 LITERATURA ISO Risk management Principiles and guidelines. Geneva (Switzerland), 2009, 24 p. RMO č.14/2018 Věstníku. Řízení rizik v rezortu ministerstva obrany. AJP Allied joint doctrine for force protection.

5 Úvod

6 Vždycky, když chceš, aby se ti něco povedlo, neznámý faktor ti zkříží plány. Jestliže budeme už předem, z nejrůznějších důvodů, předvídat, že se něco pokazí, chyba se projeví v ten nejméně vhodný okamžik a její důsledky budou nepředvídatelné.

7 REALIZOVANÉ PROCESY se vždy nachází v nějakém prostředí, ve kterém probíhají různé náhodné jevy a události, které se navzájem ovlivňují.

8 1. ŘÍZENÍ RIZIK V ORGANIZACI (PROJEKTU)

9 Řízení rizik dle ISO a Řízení rizik (Risk Management) koordinované aktivity, pomocí kterých řídíme a ovládáme organizaci s ohledem na rizika.

10 Cíle řízení rizik (ISO ): zvýšení pravděpodobnosti dosažení cílů; dodržení zákonných a regulačních požadavků a mezinárodních norem; vytvoření reálného základu pro rozhodování a plánování; efektivní přidělení a využití zdrojů pro ošetření rizik; minimalizace ztrát.

11 POJMY dle ISO a PMI Hrozba (Threat) konkrétní událost/jev, jehož výskyt nastartuje děj s negativním dopadem na cíl projektu (příčina nastartování děje, spouštěčem je ten, kdo generuje hrozbu). ISO hrozba má potenciál poškodit (Harm) aktiva jako informace, procesy a systémy a proto také organizaci jako takovou.

12 POJMY dle ISO a PMI Příklady hrozeb: Nesplnění podmínek pro udělení úvěru. Zledovatělá vozovka zhorší sjízdnost silnice. Byt bude vykraden.

13 POJMY dle ISO a PMI Příležitost (Opportunity) konkrétní událost, jejíž výskyt nastartuje děj s pozitivním dopadem na cíl projektu (příčina avšak spouštěčem není ten kdo generuje příležitost, ale ten kdo ji chce využít).

14 Příklady příležitostí: Ministerstvo pro životní prostředí vyhlásilo program Zelená úsporám. Banka udržuje nízké úroky půjček. Projekt bude ukončen dříve. POJMY dle ISO a PMI

15 POJMY dle ISO a PMI Riziko (Risk) nejistá událost nebo podmínka, která pokud nastane, má negativní/pozitivní vliv na dosažení cíle projektu. Vzniká buď působením hrozby nebo využíváním příležitosti. Poznámka: Riziko je spojeno s potenciálem (možností), kterým hrozba využije zranitelnosti aktiva nebo skupiny aktiv a tím zapříčiní škodu organizaci zabrání dosažení cíle. Dopad rizika (Risk Effect) definuje nepříznivý/ příznivý vliv na projekt, který je nastartován působením hrozby nebo využíváním příležitosti (riziko).

16 Aktiva, hrozby a zranitelnost Typy nehmotných aktiv: právní aktiva, jako obchodní tajemství (např. seznam zákazníků), autorská ochrana, patenty, obchodní značky, soutěživá aktiva, jako znalosti, know-how, spolupráce s partnery, vliv na trhu apod. Zranitelnost (vulnerability) definuje norma ISO jako: Slabina aktiva nebo kontrolního zajištění, která může být zneužita hrozbou.

17 Riziko Riziko je vysvětlitelné a popsatelné v kontextu rizikového scénáře. Rizikovým scénářem je: Popis události, která může vést k dopadu do podnikání, pokud a zda-li může nastat. Rizikový scénář vzniká spolupůsobením více komponent.

18 Riziko Riziko podle ISO a ISO : Účinek nejistoty na dosažení cílů. Riziko je spojeno s potenciálem (možností), kdy hrozba využije zranitelnosti aktiva nebo skupiny aktiv, a tím zapříčiní škodu organizaci. Účinkem se rozumí odchylka od očekávaného kladná a/nebo záporná. ISO hrozba má potenciál poškodit (Harm) aktiva jako informace, procesy a systémy a proto také organizaci jako takovou.

19 Další pojmy Rizikový faktor (risk factor) podmínka ovlivňující frekvenci a/nebo magnitudo (stupeň rizika) a, v konečnem důsledku, business dopad události/scénáře.

20 Mandate and commitment Design of framework for maging risk Framework (rámec) Continual improvement of the framework Implementing risk management Monitoring and review of the framework

21 Řízení rizik dle ISO

22 I. fáze Identifikační, analytická a hodnotící 1. Identifikace a analýza aktiv a hrozeb Působení hrozby na zranitelnost aktiva 2. Identifikace rizika Ohodnocení aktiva z pohledu kritičnosti vůči splnění cíle (projektu) Vznik rizika je vyjádřen v rizikovém scénáři 3. Analýza rizika. Ohodnocení míry intenzity vlivu hrozby a míry odhodlání/záměru hrozby na zranitelnost aktiva Výsledná míra rizika Stanovení míry rizika Určení míry pravděpodobnosti vzniku rizika III. fáze Monitorovací, vykazovací a komunikační Monitorování Komunikace Vykazování Výstupem - souhrn informací pro poskytování údajů pro hodnocení a řízení rizik Kritické Vysoké Střední Nízké Výstupem je hodnota pravděpodobnosti vzniku rizika a definovaný dopad rizika na cíl (projekt) Kritická Vysoká Do druhé fáze II. fáze Zvládání rizik 1. Rozhodnutí ke zvládnutí rizika 2. Opatření ke zvládnutí rizika Vyhnutí se riziku Posunutí rizika Přenesení rizika Snížení rizika Přijetí (akceptace)rizika

23 Rizika vztažení k cílům Riziko je vztaženo podle ISO a ISO k dosažení cílů. Cíle jsou podle ISO svázány s aktivy (cokoliv, co má pro organizaci nějakou hodnotu zdroje, regulátory, vstupy svázené s činnostmi).

24 Rizika vztažení k cílům Aktivem je prvek systému, který má pro danou organizaci hodnotu a proto musí být řízen a tedy i chráněn na působení nežadoucích rizik. Předpoklad aktivum je nezbytné a podstatné pro dosažení cílů organizace (realizaci činností pro dosažení cíle).

25 Identifikace rizik kontext

26 Rizikový scénář vzniká spolupůsobením více komponent a) Aktér generuje hrozbu (ne všechny hrozby vyžadují aktéry např. přírodní hrozby) b) Typ hrozby povaha hrozby (zlý úmysl, náhoda, nebo selhání) Cokoliv (např. objekt, látka, člověk), co je schopno působení vůči aktivu způsobem vedoucím k jeho poškozeni. c) Událost Něco co se stane mna specifickém místě a/nebo čase. (přerušení systému/projetu, krádež/zničení něčeho) d) Aktivum/zdroj Aktivum je jakýkoliv objekt s hodnotou pro organizaci, který může být ovlivněn událostí, a vede k business dopadu. Zdroj je jakákoliv věc pomáhající dosáhnout cíl. (mohou být identické aktivum=zdroj) e) Čas výskyt události a její trvání

27 IDENTIFIKACE RIZIKA nebezpečí obecná hrozba dopad pravděpodobnost událost rizika rizikové faktory specifická zranitelnost

28 Techniky a procesy odezvy na riziko akceptace rizika Risk Acceptance (pasivní přijetí); přenesení rizika Risk Transference ; snížení rizika Risk Mitigation ; vyhnutí se riziku Risk Avoidance (vyloučení rizika) nebo vyloučení rizika Risk Elimination (Exclusion) ; vytvoření rezervy; vytvoření záložního plánu Contingency plan.

29 RIZIKOVÁ PÁSMA

30 AGREGACE RIZIK Úkolem agregace rizik je společné posouzení rizik dříve odděleně posuzovaných. Agregace rizik vyžaduje: a) aplikování stejné metody pro řízení rizik na všech úrovních identifikace rizik, což umožní jejich hodnocení podle stejných zásad a principů, b) kvantitativní analýzu rizik, která umožní rizika převést do společného rizikového profilu, vzájemně je posuzovat resp. spojovat.

31 Agregace závislých a nezávislých rizik mapa rizik Agregovaná rizika H a E Agregovaná rizika D a G Agregovaná rizika C a K

32 Výstupní dokumenty plán řízení rizik Risk Management Plan ; registr rizik Risk Register ; plán protirizikových opatření Risk Response Plan.

33 Sledování rizik v projektu změna podmínek ovlivňující hodnotu pravděpodobnosti nebo hodnotu škody u rizika (přepočítat aktuální hodnotu rizika, doplnit opatření); vznik nové významné hrozba (kvantifikace, opatření); hrozba pomine (vyřazení ze sledování); opatření ztratilo svojí účinnost (nahradit novým, modifikovat); rozpoznání potřeby změny scénáře, což vyvolá změnu pravděpodobnosti nebo dopadu (nová hodnota rizika); nastala situace pro aktivaci připraveného opatření (pojistná událost, čerpání rezervy).

34 2. ŘÍZENÍ ZMĚN (V PROJEKTU)

35 ŘÍZENÍ ZMĚN V PROJEKTU Změna (Change) je odchylka implementovaná do směrného plánu projektu. Změny jsou vzhledem k neočekávaným událostem v projektu nevyhnutelné a vyplývají taktéž z nejistoty projektu. Změnové řízení v projektu (Project Change Management) proces plánování změny od stávajícího k požadovanému budoucímu stavu, který má zajistit, aby tento přechod byl co možná nejhladší a nejefektivnější.

36 K tomu, abychom mohli řídit změny, potřebujeme: nápad, kterým reagujeme na potřebu nebo požadavek změny; návrh realizace nápadu, který je rozpracován do variant realizace s vydefinovanými dopady na projekt a plánu realizace změny (včetně úpravy plánu projektu); rozhodnutí realizovat změnu (schválení varianty realizace); implementaci varianty realizace změny, která např. vyústí ve změnu v organizační struktuře, technologickém postupu atd. zdroje informační, finanční, materiálové a lidské, které pomáhají navrhnout a prakticky realizovat změnu (jsou pro řízení změny potřeba nebo se jich změna bezprostředně týká).

37 Fáze řízení změn: ŘÍZENÍ ZMĚN (Change Management) fáze 1 identifikace změny; fáze 2 implementace schválené změny; fáze 3 ukončení.

38 Fáze 1 identifikace změny: podnět na změnu nebo potřeba změny požadavek zákazníka, nabití platnosti normy, zákonu, směrnice atd.; zpracování a předložení požadavku na změnu odpověď na otázky CO, JAKÁ kritéria a případně i PROČ? ; analýza změny zpracování variant a výběr optimální varianty; schválení nebo neschválení změny.

39 Fáze 2 implementace schválené změny: zavedení změny; sledování změny. Fáze 3 ukončení: vyhodnocení změny; uzavření.

40 Závěr

Management. Řízení projektových rizik a změn

Management. Řízení projektových rizik a změn Management Řízení projektových rizik a změn Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační číslo

Více

Hodnocení rizik v resortu Ministerstva obrany

Hodnocení rizik v resortu Ministerstva obrany Hodnocení rizik v resortu Ministerstva obrany OBSAH Pojmy používané v procesu řízení rizik v MO Systém řízení rizik Proces řízení rizik Dokumenty systému řízení rizik Pojmy používané v procesu řízení rizik

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 35.020; 35.040 2008 Systém managementu bezpečnosti informací - Směrnice pro management rizik bezpečnosti informací ČSN 36 9790 Červen idt BS 7799-3:2006 Information Security Management

Více

PŘEHLED PŘÍSTUPŮ K MANAGEMENTU RIZIK PROJEKTŮ

PŘEHLED PŘÍSTUPŮ K MANAGEMENTU RIZIK PROJEKTŮ PŘEHLED PŘÍSTUPŮ K MANAGEMENTU RIZIK PROJEKTŮ Jan Havlík, AIT s.r.o., jhavlik@ait.cz, www.ait.cz AIT, 2002 1 Obsah 1. Příležitosti, rizika, projekty 2. Management rizik v procesech managementu projektu

Více

V Brně dne a

V Brně dne a Aktiva v ISMS V Brně dne 26.09. a 3.10.2013 Pojmy ISMS - (Information Security Managemet System) - systém řízení bezpečnosti č informací Aktivum - (Asset) - cokoli v organizaci, co má nějakou cenu (hmotná

Více

V Brně dne 10. a

V Brně dne 10. a Analýza rizik V Brně dne 10. a 17.10.2013 Ohodnocení aktiv 1. identifikace aktiv včetně jeho vlastníka 2. nástroje k ohodnocení aktiv SW prostředky k hodnocení aktiv (např. CRAMM metodika CCTA Risk Analysis

Více

Co je riziko? Řízení rizik v MHMP

Co je riziko? Řízení rizik v MHMP Co je riziko? Hrozba, že při zajišťování činností nastane určitá událost, jednání nebo stav s následnými nežádoucími dopady na plnění stanovených povinností, úkolů a schválených záměrů a cílů SPÚ. Je definováno

Více

Projektová rizika. Jiří Skalický. ZČU v Plzni, Fakulta ekonomická

Projektová rizika. Jiří Skalický. ZČU v Plzni, Fakulta ekonomická Projektová rizika. Jiří Skalický ZČU v Plzni, Fakulta ekonomická skalicky@kpm.zcu.cz Úvod (objasnění některých pojmů) Událost jev/proces, u kterého nás zajímá výsledek a příčiny Události na časové ose:

Více

Stanovování, monitorování a měření cílů v organizaci - metody

Stanovování, monitorování a měření cílů v organizaci - metody Management Stanovování, monitorování a měření cílů v organizaci - metody Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky

Více

Informace. Ing. Jaromír Pitaš, Ph.D., Ing. Milan Crhák. Vojenské rozhledy č. 1/2016. Abstrakt

Informace. Ing. Jaromír Pitaš, Ph.D., Ing. Milan Crhák. Vojenské rozhledy č. 1/2016. Abstrakt Informace Řízení rizik jako podpora rozhodovacího procesu v resortu Ministerstva obrany Risk Management as a Support of Decision-Making Process in Ministry of Defence Sector Ing. Jaromír Pitaš, Ph.D.,

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 35.040 Červenec 2013 Informační technologie Bezpečnostní techniky Řízení rizik bezpečnosti informací ČSN ISO/IEC 27005 36 9790 Information technology Security techniques Information

Více

Řízení rizik. Ing. Petra Plevová. plevova.petra@klikni.cz http://plevovapetra.wbs.cz

Řízení rizik. Ing. Petra Plevová. plevova.petra@klikni.cz http://plevovapetra.wbs.cz Řízení rizik Ing. Petra Plevová plevova.petra@klikni.cz http://plevovapetra.wbs.cz Procesní řízení a řízení rizik V kontextu současných změn je třeba vnímat řízení jakékoli organizace jako jednoduchý,

Více

PŘÍLOHA 4 ANALÝZA RIZIK STRATEGIE CLLD

PŘÍLOHA 4 ANALÝZA RIZIK STRATEGIE CLLD PŘÍLOHA 4 ANALÝZA RIZIK STRATEGIE CLLD Analýza rizik je přehledem událostí, které mohou nastat a které mohou negativně ovlivnit strategii CLLD místní akční skupiny Živé pomezí Krumlovsko Jevišovicko. Analyzuje

Více

MANAGEMENT Modelování procesů. Ing. Jaromír Pitaš, Ph.D.

MANAGEMENT Modelování procesů. Ing. Jaromír Pitaš, Ph.D. MANAGEMENT Modelování procesů Ing. Jaromír Pitaš, Ph.D. Obsah Procesní model organizace a hierarchická struktura procesů Identifikace oblastí a skupin procesů Identifikace procesů a popis jejich kontextu

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 35.040 Červenec 2009 Informační technologie Bezpečnostní techniky Řízení rizik bezpečnosti informací ČSN ISO/IEC 27005 36 9790 Information technology Security techniques Information

Více

MANAGEMENT Procesní přístup k řízení organizace. Ing. Jaromír Pitaš, Ph.D.

MANAGEMENT Procesní přístup k řízení organizace. Ing. Jaromír Pitaš, Ph.D. MANAGEMENT Procesní přístup k řízení organizace Ing. Jaromír Pitaš, Ph.D. Obsah Definice procesního řízení Výhody procesního řízení Klasifikace procesů podle důležitosti Popis kontextu procesů Základní

Více

Řízení rizik. Ing. Petra Plevová. plevova.petra@klikni.cz http://plevovapetra.wbs.cz

Řízení rizik. Ing. Petra Plevová. plevova.petra@klikni.cz http://plevovapetra.wbs.cz Řízení rizik Ing. Petra Plevová plevova.petra@klikni.cz http://plevovapetra.wbs.cz Procesní řízení a řízení rizik V kontextu současných změn je třeba vnímat řízení jakékoli organizace jako jednoduchý,

Více

MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC

MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC partner pro byznys inovace MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC Hlavní zaměření: Odborná specializace: EKONOMIKA a MANAGEMENT Inovační management Informační a komunikační technologie

Více

PROJEKTOVÁ RIZIKA A JAK NA NĚ REAGOVAT. Jiří Skalický ZČU v Plzni, Fakulta ekonomická Katedra podnikového managementu

PROJEKTOVÁ RIZIKA A JAK NA NĚ REAGOVAT. Jiří Skalický ZČU v Plzni, Fakulta ekonomická Katedra podnikového managementu PROJEKTOVÁ RIZIKA A JAK NA NĚ REAGOVAT Jiří Skalický (skalicky@kpm.zcu.cz) ZČU v Plzni, Fakulta ekonomická Katedra podnikového managementu Cíl semináře: Seznámit posluchače s metodikou řízení projektových

Více

Projektové řízení a rizika v projektech

Projektové řízení a rizika v projektech Projektové řízení a rizika v projektech Zainteresované strany Zainteresované strany (tzv. stakeholders) jsou subjekty (organizace, lidé, prostory, jiné projekty), které realizace projektu ovlivňuje. Tyto

Více

Management rizika Bc. Ing. Karina Mužáková, Ph.D. BIVŠ, 2015 1

Management rizika Bc. Ing. Karina Mužáková, Ph.D. BIVŠ, 2015 1 Management rizika Bc. Ing. Karina Mužáková, Ph.D. BIVŠ, 2015 1 3/ Procesní charakter managementu rizika identifikace, analýza, odezva, cíle řízení rizika. BIVŠ, 2015 2 = vědní disciplína, která umožňuje

Více

Implementace systému ISMS

Implementace systému ISMS Implementace systému ISMS Krok 1 Stanovení rozsahu a hranic ISMS Rozsah ISMS Krok 2 Definice politiky ISMS Politika ISMS Krok 3 Definice přístupu k hodnocení rizik Dokumentovaný přístup k hodnocení rizik

Více

Bezepečnost IS v organizaci

Bezepečnost IS v organizaci Bezepečnost IS v organizaci analýza rizik Zabezpečení informačního systému je nutné provést tímto postupem: Zjistit zranitelná místa, hlavně to, jak se dají využít a kdo toho může zneužít a pravděpodobnost

Více

Business Continuity Management jako jeden z nástrojů zvládání rizik. Ing. Martin Tobolka AEC, spol. s r.o.

Business Continuity Management jako jeden z nástrojů zvládání rizik. Ing. Martin Tobolka AEC, spol. s r.o. Business Continuity Management jako jeden z nástrojů zvládání rizik Ing. Martin Tobolka AEC, spol. s r.o. Co je BCM? Mezi časté příčiny přerušení kontinuity činností patří technická selhání (energie, HW,

Více

ZVAŽOVÁNÍ RIZIKA V PROCESECH A ZPŮSOBŮ JEJICH ŘÍZENÍ. Dům techniky České Budějovice 18.11.2014

ZVAŽOVÁNÍ RIZIKA V PROCESECH A ZPŮSOBŮ JEJICH ŘÍZENÍ. Dům techniky České Budějovice 18.11.2014 ZVAŽOVÁNÍ RIZIKA V PROCESECH A ZPŮSOBŮ JEJICH ŘÍZENÍ 1 Přednášející: Ing. Jiří Moučka JM Systémy Chrudim, ČSJ-RCQ Pardubice, mobil: +420 602 413 486, moucka@jmsystemy.cz Dům techniky České Budějovice 18.11.2014

Více

Identifikace a hodnocení rizik

Identifikace a hodnocení rizik 6.17.6. Identifikace a hodnocení rizik http://www.guard7.cz/nabidka/lexikon-bozp/identifikace-a-hodnocenirizik Podmínky a povinnosti týkající se identifikace a hodnocení rizik stanovuje Zákon č. 262/2006

Více

Rizika v činnosti pojišťoven

Rizika v činnosti pojišťoven Rizika v činnosti pojišťoven Pojistně technické riziko Tržní riziko Kreditní riziko Riziko likvidity Operační rizika ALM (Asset-liability matching) rizika Rizika při provozování produktů neživotního pojištění

Více

Řízení rizik. RNDr. Igor Čermák, CSc.

Řízení rizik. RNDr. Igor Čermák, CSc. Řízení rizik RNDr. Igor Čermák, CSc. Katedra počítačových systémů Fakulta informačních technologií České vysoké učení technické v Praze Igor Čermák, 2011 Informační bezpečnost, MI-IBE, zimní semestr 2011/2012,

Více

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. Pomocné materiály k Řízení rizik

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. Pomocné materiály k Řízení rizik Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. Pomocné materiály k Řízení rizik Doporučená literatura: BLAHA, Z.: Řízení rizika a finanční inženýrství. Praha: Management Press, 2004, ISBN 80-7261-113-5 ČERMÁK,

Více

Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu

Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu KOMUNIKAČNÍ A INFORMAČNÍ SYSTÉMY A JEJICH BEZPEČNOST TÉMA Č. 20 BEZPEČNOST INFORMACÍ MOŽNOSTI VZNIKU INCIDENTŮ A JEJICH TYPY pplk. Ing. Petr HRŮZA, Ph.D. Univerzita obrany, Fakulta ekonomiky a managementu

Více

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační číslo projektu: CZ.1.07/2.2.00/28.0326 PROJEKT

Více

Ing. David Řehák, Ph.D. Katalog rizik: softwarový nástroj pro podporu řízení rizik v rezortu obrany

Ing. David Řehák, Ph.D. Katalog rizik: softwarový nástroj pro podporu řízení rizik v rezortu obrany Ing. David Řehák, Ph.D. Katalog rizik: softwarový nástroj pro podporu řízení rizik v rezortu obrany Řízení rizik, zvládání rizik, ovlivňování rizik či minimalizace rizik a další podobné pojmy jsou v současné

Více

Typ aktiv Aktivum Hrozba Zranitelnost Riziko

Typ aktiv Aktivum Hrozba Zranitelnost Riziko Zbytková rizika Typ aktiv Aktivum Hrozba Zranitelnost Částečná úroveň rizika Snížení hrozby Snížení zranit. Zbytkové Namapovaná opatření Riziko C I A T MAX Hodnota MAX Hodnota riziko ISO? specif.? Datová

Více

GDPR SNADNO.info. Ing. Lukáš Přibyl, předseda NSMC Network Security Monitoring Cluster

GDPR SNADNO.info. Ing. Lukáš Přibyl, předseda NSMC Network Security Monitoring Cluster GDPR SNADNO.info Ing. Lukáš Přibyl, předseda NSMC Network Security Monitoring Cluster +420 549 492 289 lukas.pribyl@nsmcluster.com Profil Network Security Monitoring Cluster Network Security Monitoring

Více

Politika bezpečnosti informací

Politika bezpečnosti informací ORGANIZAČNÍ SMĚRNICE Název: Politika bezpečnosti informací Číslo dokumentu: OS4402 Vydání č.: 06 Výtisk č.: 01 Platnost od: 15.04.2016 Účinnost od: 29.04.2016 Platnost do: Zpracoval: Ing. Vladimír Fikejs

Více

Typ aktiv Aktivum Hrozba Zranitelnost Riziko

Typ aktiv Aktivum Hrozba Zranitelnost Riziko Zbytková rizika Typ aktiv Aktivum Hrozba Zranitelnost Částečná úroveň rizika Snížení hrozby Snížení zranit. Zbytkové Namapovaná opatření Riziko C I A T MAX Hodnota MAX Hodnota riziko ISO? specif.? Datová

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice 10. PLÁN RIZIK, PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE, VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ A NÁKUPY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál

Více

Management. Základní pojmy a procesy řízení projektů v organizaci

Management. Základní pojmy a procesy řízení projektů v organizaci Management Základní pojmy a procesy řízení projektů v organizaci Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu

Více

KRIZOVÉ ŘÍZENÍ PRO INŽENÝRSKÉ OBORY

KRIZOVÉ ŘÍZENÍ PRO INŽENÝRSKÉ OBORY KRIZOVÉ ŘÍZENÍ PRO INŽENÝRSKÉ OBORY Denní i kombinované studium: doc. RNDr. Dana Procházková, DrSc. Cíle předmětu vyjádřené dosaženými dovednostmi a kompetencemi Prohloubení znalostí z oblasti řízení o

Více

Řízení rizik ICT účelně a prakticky?

Řízení rizik ICT účelně a prakticky? Řízení rizik ICT účelně a prakticky? Luděk Novák, Petr Svojanovský, ANECT a.s. ISSS 12. 13. dubna 2010, Hradec Králové OBSAH Proč řízení rizik ICT? Základní prvky řízení rizik ICT Příklady ohodnocení Potřeby

Více

Posuzování na základě rizika

Posuzování na základě rizika Posuzování na základě rizika Ing. Jaroslav Balcar, MBA, LL.M. Nadpis prezentace, Ing. Jaromír Řezáč, www.gordic.cz Kybernetická kriminalita Obecné schéma sofistikovaných kybernetických útoků Kybernetická

Více

Strategický plán pro oblast řízení rizik

Strategický plán pro oblast řízení rizik Strategický plán pro oblast řízení rizik Město Šternberk Horní náměstí 16 785 01 Šternberk 30.10.2018 Strategický plán pro oblast řízení rizik Úvod: Strategický plán pro oblast řízení rizik je zpracován

Více

srpen 2008 Ing. Jan Káda

srpen 2008 Ing. Jan Káda nauka o srpen 2008 Ing. Jan Káda ČSN ISO/IEC 27001:2006 (1) aktivum cokoliv, co má pro organizaci hodnotu důvěrnost zajištění, že informace jsou přístupné pouze těm, kteří jsou k přístupu oprávněni integrita

Více

Obsah. iii 1. ÚVOD 1 2. POJETÍ RIZIKA A NEJISTOTY A ZDROJE A TYPY RIZIKA 5

Obsah. iii 1. ÚVOD 1 2. POJETÍ RIZIKA A NEJISTOTY A ZDROJE A TYPY RIZIKA 5 Obsah 1. ÚVOD 1 1.1 ÚVOD 1 1.2 PROČ JE ŘÍZENÍ RIZIK DŮLEŽITÉ 1 1.3 OBECNÁ DEFINICE ŘÍZENÍ RIZIK 2 1.4 PŮVOD VZNIKU A STRUKTURA 3 1.5 ZÁMĚR 3 1.6 ROZSAH KNIHY 4 2. POJETÍ RIZIKA A NEJISTOTY A ZDROJE A TYPY

Více

KRIZOVÉ ŘÍZENÍ PRO INŽENÝRSKÉ OBORY

KRIZOVÉ ŘÍZENÍ PRO INŽENÝRSKÉ OBORY KRIZOVÉ ŘÍZENÍ PRO INŽENÝRSKÉ OBORY Denní i kombinované studium: doc. RNDr. Dana Procházková, DrSc. Cíle předmětu vyjádřené dosaženými dovednostmi a kompetencemi Prohloubení znalostí z oblasti řízení o

Více

Typ aktiv Aktivum Hrozba Zranitelnost Riziko

Typ aktiv Aktivum Hrozba Zranitelnost Riziko Zbytková rizika Typ aktiv Aktivum Hrozba Zranitelnost Částečná úroveň rizika Snížení hrozby Snížení zranit. Zbytkové Namapovaná opatření Riziko C I A T MAX Hodnota MAX Hodnota riziko ISO? specif.? Datová

Více

MANAGEMENT KYBERNETICKÉ BEZPEČNOSTI

MANAGEMENT KYBERNETICKÉ BEZPEČNOSTI MANAGEMENT KYBERNETICKÉ BEZPEČNOSTI TÉMA Č. 4 ISO NORMY RODINY 27K pplk. Ing. Petr HRŮZA, Ph.D. Univerzita obrany, Fakulta ekonomiky a managementu Katedra vojenského managementu a taktiky E-mail.: petr.hruza@unob.cz

Více

S T R A T E G I C K Ý M A N A G E M E N T

S T R A T E G I C K Ý M A N A G E M E N T S T R A T E G I C K Ý M A N A G E M E N T 3 LS, akad.rok 2014/2015 Strategický management - VŽ 1 Proces strategického managementu LS, akad.rok 2014/2015 Strategický management - VŽ 2 Strategický management

Více

Management rizik Vysoká škola ekonomie a managementu 2013

Management rizik Vysoká škola ekonomie a managementu 2013 Management rizik Vysoká škola ekonomie a managementu 2013 Management rizik doc. Ing. Zita Prostějovská, Ph.D. Copyright Vysoká škola ekonomie a managementu 2013 Vydání první. Všechna práva vyhrazena. ISBN:

Více

Informační bezpečnost. Dana Pochmanová, Boris Šimák

Informační bezpečnost. Dana Pochmanová, Boris Šimák Informační bezpečnost Dana Pochmanová, Boris Šimák 10.5. 2017 Agenda Bezpečnost informací IT rizika Klíčové role IT bezpečnosti v organizaci Bezpečný vývoj IS Normy a standardy v oblasti IT bezpečnosti

Více

P R O P R O G R A M O V É O B D O B Í

P R O P R O G R A M O V É O B D O B Í S T R A T E G I E K O M U N I T N Ě V E D E N É H O M Í S T N Í H O R O Z V O J E M A S Z N O J E M S K É V I N A Ř S T V Í, Z. S. P R O P R O G R A M O V É O B D O B Í 2 0 1 4 2020 PŘÍLOHA: ANALÝZA RIZIK

Více

Doporučená praxe Společnosti pro projektové řízení

Doporučená praxe Společnosti pro projektové řízení Doporučená praxe Společnosti pro projektové řízení oblast Řízení rizik Verze 1.00 Duben 2013 1/31 Obsah 1 Termíny a definice... 6 2 Jak chápat riziko a proč řídit rizika... 8 3 Řízení rizik principy a

Více

Politika bezpečnosti informací

Politika bezpečnosti informací ORGANIZAČNÍ SMĚRNICE Název : Politika bezpečnosti informací Číslo dokumentu: OS4402 Vydání č.: 04 Výtisk č.: 01 Platnost od: 03.06.2013 Účinnost od : 18.06.2013 Platnost do: Zpracoval: Ing. Vladimír Fikejs

Více

Standardy/praktiky pro řízení služeb informační bezpečnosti. Doc. Ing. Vlasta Svatá, CSc. Vysoká škola ekonomická Praha

Standardy/praktiky pro řízení služeb informační bezpečnosti. Doc. Ing. Vlasta Svatá, CSc. Vysoká škola ekonomická Praha Standardy/praktiky pro řízení služeb informační bezpečnosti Doc. Ing. Vlasta Svatá, CSc. Vysoká škola ekonomická Praha Služby informační bezpečnosti Nemožnost oddělit informační bezpečnost od IT služeb

Více

SOFTWAROVÉ INŽENÝRSTVÍ

SOFTWAROVÉ INŽENÝRSTVÍ SOFTWAROVÉ INŽENÝRSTVÍ Plán a odhady projeku Ing. Ondřej Macek 2013/14 ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Příprava plánu projektu 3 Motivace k plánování Průběh projektu Bolest Dobré plánování Špatné

Více

Fyzická bezpečnost, organizační opatření. RNDr. Igor Čermák, CSc.

Fyzická bezpečnost, organizační opatření. RNDr. Igor Čermák, CSc. Fyzická bezpečnost, organizační opatření RNDr. Igor Čermák, CSc. Katedra počítačových systémů Fakulta informačních technologií České vysoké učení technické v Praze Igor Čermák, 2011 Informační bezpečnost,

Více

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz CZ.1.07/2.2.00/15.0247 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. 5. přednáška Analýzy rizik Doc. RNDr. Jiří Šimek, CSc. Analýza

Více

při přípravě energeticky úsporných projektů

při přípravě energeticky úsporných projektů Projekt EESI2020 Pracovní setkání na téma: Komplexní řešení při renovaci budov v majetku státu s možností využití metody EPC Role poradenských firem a praktické kroky při přípravě energeticky úsporných

Více

Management rizika Bc. Ing. Karina Mužáková, Ph.D. BIVŠ,

Management rizika Bc. Ing. Karina Mužáková, Ph.D. BIVŠ, Management rizika Bc. Ing. Karina Mužáková, Ph.D. BIVŠ, 2015 1 5/ Řízení rizika na úrovni projektu, podniku a v rámci corporate governance. BIVŠ, 2015 2 Definice projektu říká, že se jedná o činnost, která

Více

ANALÝZA A ZAPOJENÍ ZAINTERESOVANÝCH STRAN PŘI ŘEŠENÍ NESTRUKTUROVANÝCH PROBLÉMŮ

ANALÝZA A ZAPOJENÍ ZAINTERESOVANÝCH STRAN PŘI ŘEŠENÍ NESTRUKTUROVANÝCH PROBLÉMŮ Jaromír PITAŠ 1, Hubert ŠTOFKO 2 ANALÝZA A ZAPOJENÍ ZAINTERESOVANÝCH STRAN PŘI ŘEŠENÍ NESTRUKTUROVANÝCH PROBLÉMŮ Abstract: The article deal with the definition is a stakeholder and stakeholder management.

Více

Úvod do managementu rizik ve smyslu směrnice 2004/49/ES a nařízení č. 352/2009

Úvod do managementu rizik ve smyslu směrnice 2004/49/ES a nařízení č. 352/2009 Úvod do managementu rizik ve smyslu směrnice 2004/49/ES a nařízení č. 352/2009 Ing. Miroslav Šídlo 13.6.2011 Agenda Úvod do problematiky Způsob řízení rizika, optimalizace Proces řízení rizika Vymezení

Více

Aktuár a řízení rizik

Aktuár a řízení rizik Aktuár a řízení rizik První jarní aktuárské setkání České společnosti aktuárů 31. květen 2013 Obsah Úkoly pro aktuáry Aktuáři jako zdroj rizika Řízení rizik tři linie obrany Aktuárské úkoly a tři linie

Více

Management rizik v životním cyklu produktu

Management rizik v životním cyklu produktu Management rizik v životním cyklu produktu ČSJ Praha Milan Trčka Cyklus rizik produktu Nové ISO 9001:2015 a požadavky na management rizik Definice Riziko (3.09, Pozn. 3,4) Riziko - účinek nejistoty Riziko

Více

MANAGEMENT Přístupy k řízení organizace

MANAGEMENT Přístupy k řízení organizace MANAGEMENT Přístupy k řízení organizace doc. Ing. Monika MOTYČKOVÁ (Grasseová), Ph.D. Univerzita obrany Fakulta ekonomika a managementu Katedra vojenského managementu a taktiky Kounicova 44/1. patro/kancelář

Více

Odborná skupina pro spolehlivost. Použití ordinálních a semikvantitativních postupů ve spolehlivosti. Jaroslav Zajíček

Odborná skupina pro spolehlivost. Použití ordinálních a semikvantitativních postupů ve spolehlivosti. Jaroslav Zajíček Odborná skupina pro spolehlivost Použití ordinálních a semikvantitativních postupů ve spolehlivosti Jaroslav Zajíček Obsah 1. Úvod management rizika 2. Výskyt a analýza nekvantitativních postupů - matice

Více

SOCA & Zákon o kybernetické bezpečnosti. od teorie k praxi. Ivan Svoboda & SOCA AFCEA CERT/SOC

SOCA & Zákon o kybernetické bezpečnosti. od teorie k praxi. Ivan Svoboda & SOCA AFCEA CERT/SOC SOCA & Zákon o kybernetické bezpečnosti od teorie k praxi Ivan Svoboda & SOCA AFCEA CERT/SOC 31. 3. 2015 Týká se vás ZKB? Nebojte se zeptat Provedeme vás ANO NE ANO NE ANO ANO NE NE zdroj: Ne pro zákon,

Více

NÁSTROJE A TECHNIKY PROJEKTOVÉHO MANAGEMENTU. Projektová dekompozice

NÁSTROJE A TECHNIKY PROJEKTOVÉHO MANAGEMENTU. Projektová dekompozice NÁSTROJE A TECHNIKY PROJEKTOVÉHO MANAGEMENTU Projektová dekompozice Úvod do vybraných nástrojů projektového managementu METODY A TECHNIKY PROJEKTOVÉHO MANAGEMENTU Tvoří jádro projektového managementu.

Více

Je Smart Grid bezpečný?

Je Smart Grid bezpečný? Je Smart Grid bezpečný? Petr Paukner petr.paukner@anect.com - člen představenstva Jen pro vnitřní potřebu ANECT a.s. Kontext Moderní Smart Grids potřebují zajistit: Aktivní participaci producentů i konzumentů

Více

Hodnocení povodňových rizik

Hodnocení povodňových rizik Hodnocení povodňových rizik Karel Drbal Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka, v.v.i. Podbabská 30/ 2582, 160 00 Praha 6 +420 220 197 111 info@vuv.cz, www.vuv.cz, Pobočka Brno Mojmírovo náměstí

Více

Řízení bezpečnosti. Úvod do předmětu, terminologie, legislativní rámec a obecné zásady zajišťování bezpečnosti

Řízení bezpečnosti. Úvod do předmětu, terminologie, legislativní rámec a obecné zásady zajišťování bezpečnosti Řízení bezpečnosti Úvod do předmětu, terminologie, legislativní rámec a obecné zásady zajišťování bezpečnosti Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního

Více

Implementace řízení strategických a kybernetických rizik v Pražská teplárenské s podporou SW nástroje Risk management tool

Implementace řízení strategických a kybernetických rizik v Pražská teplárenské s podporou SW nástroje Risk management tool Implementace řízení strategických a kybernetických rizik v Pražská teplárenské s podporou SW nástroje Risk management tool Jiří Knápek Manažer realizace NETIA s.r.o. NETIA s.r.o Společnost poskytující

Více

Co musí zahrnovat dokumentace systému managementu kvality? 1 / 5

Co musí zahrnovat dokumentace systému managementu kvality? 1 / 5 ISO 9000:2005 definuje třídu jako 1) kategorie nebo pořadí dané různým požadavkem na kvalitu produktů, procesů nebo systémů, které mají stejné funkční použití 2) kategorie nebo pořadí dané různým požadavkům

Více

Řízení projektového cyklu. Fáze projektového cyklu

Řízení projektového cyklu. Fáze projektového cyklu ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE Řízení projektového cyklu (PCM - project cycle management) Fáze projektového cyklu Řízení projektového cyklu Projektový

Více

ORGANIZAČNÍ ÚTVARY STAVEBNÍHO PODNIKU, RIZIKA

ORGANIZAČNÍ ÚTVARY STAVEBNÍHO PODNIKU, RIZIKA ORGANIZAČNÍ ÚTVARY STAVEBNÍHO PODNIKU, RIZIKA 126EKMN - Ekonomika a management letní semestr 2013/2014 Ing. Eduard Hromada, Ph.D. eduard.hromada@fsv.cvut.cz Evropský sociální fond Praha a EU Investujeme

Více

Auditorské postupy. Činnosti před uzavřením zakázky. Ing. Michaela Krechovská, Ph.D.

Auditorské postupy. Činnosti před uzavřením zakázky. Ing. Michaela Krechovská, Ph.D. Auditorské postupy Činnosti před uzavřením zakázky Ing. Michaela Krechovská, Ph.D. Auditorské postupy = činnost auditora, na základě které je schopen ověřit účetní závěrku a výroční zprávu auditované účetní

Více

Místní akční skupina POHODA venkova, z.s. Strategie. komunitně vedeného místního rozvoje. na období Příloha č.

Místní akční skupina POHODA venkova, z.s. Strategie. komunitně vedeného místního rozvoje. na období Příloha č. Strategie komunitně vedeného místního rozvoje pro území skupiny venkova na období 2014 2020 Příloha č. 4 Analýza rizik (verze odevzdaná na MMR 17.12. 2015) Analýza rizik Strategie komunitně vedeného místního

Více

MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC. Nabídka Inovačních voucherů

MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC. Nabídka Inovačních voucherů MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC Nabídka Inovačních voucherů MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC Hlavní zaměření: Odborná specializace: EKONOMIKA a MANAGEMENT Inovační management Informační a komunikační technologie

Více

RIZIKA-pokračování, STAVEBNÍ ZÁKON, SMLOUVA O DÍLO, INŽENÝRING, ISO NORMY, PPP PROJEKTY, MARKETING VE STAVEBNICTVÍ

RIZIKA-pokračování, STAVEBNÍ ZÁKON, SMLOUVA O DÍLO, INŽENÝRING, ISO NORMY, PPP PROJEKTY, MARKETING VE STAVEBNICTVÍ RIZIKA-pokračování, STAVEBNÍ ZÁKON, SMLOUVA O DÍLO, INŽENÝRING, ISO NORMY, PPP PROJEKTY, MARKETING VE STAVEBNICTVÍ 126EKMN - Ekonomika a management zimní semestr 2015/2016 Ing. Eduard Hromada, Ph.D. eduard.hromada@fsv.cvut.cz

Více

Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Luhačovské Zálesí pro období

Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Luhačovské Zálesí pro období PŘÍLOHA 6 ANALÝZA RIZIK Řízení rizik představuje proces identifikace a vyhodnocování rizik, jejich následné sledování a přijímání opatření, které vedou k jejich omezování či naprosté eliminaci. Tento proces

Více

ISO 9001:2009 a ISO 27001:2005 dobrá praxe. Ing. Martin Havel, MBA

ISO 9001:2009 a ISO 27001:2005 dobrá praxe. Ing. Martin Havel, MBA ISO 9001:2009 a ISO 27001:2005 dobrá praxe Ing. Martin Havel, MBA Obsah 1. Podstata řešení 2. Cíle 3. Průběh implementace 4. Přínos 5. Výsledky 6. Doporučení 2 Podstata řešení Vytvoření jednotného systému

Více

PŘEZKOUMÁNÍ SYSTÉMU MANAGEMENTU KVALITY V HEMATOLOGICKÉ LABORATOŘI

PŘEZKOUMÁNÍ SYSTÉMU MANAGEMENTU KVALITY V HEMATOLOGICKÉ LABORATOŘI PŘEZKOUMÁNÍ SYSTÉMU MANAGEMENTU KVALITY V HEMATOLOGICKÉ LABORATOŘI Bc. Jiří Kotrbatý Proces akreditace v hematologické laboratoři, Sysmex Hotel Voroněž, Brno 25.10.2016 Přezkoumání systému managementu

Více

PROCESY CO ZÍSKÁTE: Předpoklad pro certifikace ISO. Lean Six Sigma Fast Track

PROCESY CO ZÍSKÁTE: Předpoklad pro certifikace ISO. Lean Six Sigma Fast Track PROCESY CO ZÍSKÁTE: Jasná pravidla pro provádění činností, uložení know-how Jasně definované zodpovědnosti za celý proces i jednotlivé kroky Zprůhlednění organizace plynoucí z jasně definovaných vstupů,

Více

256/2006 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 22. května o podrobnostech systému prevence závažných havárií. Úvodní ustanovení

256/2006 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 22. května o podrobnostech systému prevence závažných havárií. Úvodní ustanovení 256/2006 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 22. května 2006 o podrobnostech systému prevence závažných havárií Ministerstvo životního prostředí stanoví podle 7 odst. 2, 9 odst. 5, 11 odst. 5, 17 odst. 5, 19 odst. 5 a

Více

Rizika na liberalizovaném trhu s elektřinou

Rizika na liberalizovaném trhu s elektřinou Rizika na liberalizovaném trhu s elektřinou Fórum užívateľov prenosovej sústavy, Košice 27. a 28.3.2003 Tento dokument je určen výhradně pro potřebu klienta. Žádná jeho část nesmí být zveřejněna, citována

Více

PŘÍLOHA Č. 4 - ANALÝZA RIZIK

PŘÍLOHA Č. 4 - ANALÝZA RIZIK PŘÍLOHA Č. 4 - ANALÝZA RIZIK Cílem této kapitoly je identifikovat a popsat, pokud možno eliminovat resp. navrhnout opatření ke snížení a tím zvýšit pravděpodobnost úspěchu implementace strategie. Rizika

Více

8/2.1 POŽADAVKY NA PROCESY MĚŘENÍ A MĚŘICÍ VYBAVENÍ

8/2.1 POŽADAVKY NA PROCESY MĚŘENÍ A MĚŘICÍ VYBAVENÍ MANAGEMENT PROCESŮ Systémy managementu měření se obecně v podnicích používají ke kontrole vlastní produkce, ať už ve fázi vstupní, mezioperační nebo výstupní. Procesy měření v sobě zahrnují nemalé úsilí

Více

ANALÝZA A PROJEKTOVÁNÍ SYSTÉMŮ Řízení projektů zavádění IS

ANALÝZA A PROJEKTOVÁNÍ SYSTÉMŮ Řízení projektů zavádění IS ANALÝZA A PROJEKTOVÁNÍ SYSTÉMŮ Řízení projektů zavádění IS Roman Danel VŠB TU Ostrava HGF Institut ekonomiky a systémů řízení Literatura Staníček, Z, - Hajkr, J.: Řízení projektů zavádění IS do organizací.

Více

Bezpečnostní aspekty informačních a komunikačních systémů KS2

Bezpečnostní aspekty informačních a komunikačních systémů KS2 VŠFS; Aplikovaná informatika; SW systémy 2005/2006 1 Bezpečnost informací BI Ing. Jindřich Kodl, CSc. Bezpečnostní aspekty informačních a komunikačních systémů KS2 VŠFS; Aplikovaná informatika; SW systémy

Více

Risk Management Řízení rizika

Risk Management Řízení rizika Rozhodnutí, které nezahrnuje riziko, pravděpodobně není rozhodnutím, P.Drucker Počítejte s rizikem. Je to úplně něco jiného než ukvapenost, G.S.Patton Hrozba, nebezpečí zdroj nebo situace s možností způsobit

Více

Představení projektu Metodika

Představení projektu Metodika Představení projektu Metodika přípravy veřejných strategií Strategické plánování a řízení v obcích metody, zkušenosti, spolupráce Tematická sekce Národní sítě Zdravých měst Praha, 10. května 2012 Obsah

Více

Propojování metod kvality

Propojování metod kvality Propojování metod kvality ve Zdravém městě Kopřivnice Management kvality CAF MA 21 Řízení rizik CAF (Common Assessment Framework) Společný hodnotící rámec CAF je efektivní nástroj k iniciování neustálého

Více

Obecné schéma řízení rizik, stanovení rozsahu a cíle analýzy rizik, metody sběru a interpretace vstupních dat

Obecné schéma řízení rizik, stanovení rozsahu a cíle analýzy rizik, metody sběru a interpretace vstupních dat Obecné schéma řízení rizik, stanovení rozsahu a cíle analýzy rizik, metody sběru a interpretace vstupních dat doc. Ing. Alena Oulehlová, Ph.D. Univerzita obrany Fakulta vojenského leadershipu Katedra krizového

Více

Hodnocení úrovně bezpečnostních dopadů a zařazování do bezpečnostních úrovní egc

Hodnocení úrovně bezpečnostních dopadů a zařazování do bezpečnostních úrovní egc Hodnocení úrovně bezpečnostních dopadů a zařazování do bezpečnostních úrovní egc Ing. Libor Široký, CISM, CRISC, AMBCI egovernment Cloud egc RISK ANALYSIS CONSULTANTS Hodnocení bezpečnostních dopadů IS

Více

Management projektu III. Fakulta sportovních studií přednáška do předmětu Projektový management ve sportu

Management projektu III. Fakulta sportovních studií přednáška do předmětu Projektový management ve sportu Management projektu III. Fakulta sportovních studií 2016 5. přednáška do předmětu Projektový management ve sportu doc. Ing. Petr Pirožek,Ph.D. Ekonomicko-správní fakulta Lipova 41a 602 00 Brno Email: pirozek@econ.muni.cz

Více

ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOST

ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOST ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOST INTEGROVANÁ BEZPEČNOST ORGANIZACE Ing. ALENA BUMBOVÁ, Ph.D. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu (reg. č.: CZ.1.01/2.2.00/15.0070)

Více

MANAGEMENT Systém managementu kvality

MANAGEMENT Systém managementu kvality MANAGEMENT Systém managementu kvality doc. Ing. Monika MOTYČKOVÁ (Grasseová), Ph.D. Univerzita obrany Fakulta ekonomika a managementu Katedra vojenského managementu a taktiky Kounicova 44/1. patro/kancelář

Více

Business impact analýza a zvládání rizik spojených s provozem nedůvěryhodných zařízení BVS. František Sobotka NOVICOM s.r.o

Business impact analýza a zvládání rizik spojených s provozem nedůvěryhodných zařízení BVS. František Sobotka NOVICOM s.r.o Business impact analýza a zvládání rizik spojených s provozem nedůvěryhodných zařízení BVS František Sobotka 25.4.2019 2012 All MANAGEMENT rights reserved. NETWORK HAS NEVER BEEN EASIER www.novicom.cz,

Více

Věstník ČNB částka 18/2010 ze dne 21. prosince ÚŘEDNÍ SDĚLENÍ ČESKÉ NÁRODNÍ BANKY ze dne 10. prosince 2010

Věstník ČNB částka 18/2010 ze dne 21. prosince ÚŘEDNÍ SDĚLENÍ ČESKÉ NÁRODNÍ BANKY ze dne 10. prosince 2010 Třídící znak 2 2 1 1 0 5 6 0 ÚŘEDNÍ SDĚLENÍ ČESKÉ NÁRODNÍ BANKY ze dne 10. prosince 2010 k výkonu činnosti organizátora regulovaného trhu, provozovatele vypořádacího systému a centrálního depozitáře cenných

Více