... technika v souladu s přírodou

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "... technika v souladu s přírodou"

Transkript

1 ... technika v souladu s přírodou

2 filozofie Všechny oblasti podnikání společnosti TEDOM spojuje společná filozofie - efektivní a ekologické využití energetických palivových zdrojů. Tuto filozofii naplňujeme především produkcí zařízení pro kombinovanou výrobu elektřiny a tepla a provozováním technologií pro využití obnovitelných zdrojů energie. V těchto oblastech patříme mezi přední výrobce, provozovatele a exportéry. Svou filozofii se snažíme prosazovat ve všech oblastech našeho podnikání, proto se i při výrobě dopravní techniky zaměřujeme na alternativní paliva. historie 1991 ZALOŽENÍ FIRMY V Třebíči je založena společnost TEDOM s.r.o., jejímž předmětem činnosti je vývoj a výroba kogeneračních jednotek s plynovými spalovacími motory VZNIK HOLDINGU Od roku 1994 se začíná utvářet holdingová struktura firmy. Prostřednictvím dceřiných společností TEDOM postupně provozujeme tepelně-energetické systémy v několika městech ČR, od roku 2000 pak rozšiřujeme svoji působnost i na Slovensko. Již od svého vzniku spolupracujeme s výrobním závodem v Hořovicích, se kterým se kapitálově spojujeme v roce ELEKTŘINA Z BIOPLYNU Vydáváme se cestou podpory alternativních zdrojů energie a nabízíme svým zákazníkům kogenerační jednotky na spalovaní bioplynu. Postupně se pak začínáme věnovat energetickému využití skládkového plynu na řadě skládek TKO v České republice, později i v zahraničí ROZŠIŘOVÁNÍ VÝROBNÍCH KAPACIT Ve Výčapech jsou postaveny nové budovy pro elektrovýrobu a rozsáhlý sklad náhradních dílů kogeneračních jednotek. V dražbě jsme koupili motorárnu bývalé společnosti LIAZ a začleňujeme ji do své struktury jako samostatnou divizi Motory v rámci mateřské společnosti TEDOM s.r.o AUTOBUS NA SCÉNĚ Své výrobkové portfólio jsme se rozhodli rozšířit o nízkopodlažní městský autobus, který osazujeme vlastními plynovými a značkovými naftovými motory. Výrobou autobusů se zabývá nově založená divize BUS, zařazená opět jako součást mateřské společnosti TEDOM s.r.o. Pro produkci autobusů jsme koncem roku 2006 otevřeli v Třebíči nový výrobní závod. Z malé společnosti o několika zaměstnancích se stala firma, která s více než sedmi sty pracovníky dosahuje ročního obratu kolem 70 milionů EUR. Výroba energetických zařízení je efektivně provázána s produkcí silničních vozidel prostřednictvím výroby vlastních motorů. Svůj další rozvoj i nadále spatřujeme v realizaci takových aktivit, které povedou k efektivnímu využití paliv, jakož i v aktivním přístupu k naplňování evropské environmentální politiky.

3 kvalita DŮRAZ NA KVALITU Veškeré výrobní procesy jsou podřízeny přísné kontrole. Výsledkem jsou kvalitní produkty a spokojenost zákazníků. Systém řízení kvality dle mezinárodních norem ISO 9001:2000 byl ve firmě certifikován již v roce SPOLEHLIVOST Naše spolupráce se zákazníkem nekončí prodejem výrobku. Snažíme se o vytvoření spolehlivého partnerského vztahu, v němž se na nás zákazník může kdykoliv obrátit s žádostí o technickou podporu, servis či pouhou konzultaci problému. Prostřednictvím vlastního servisního zázemí a spolupráce se zahraničními partnery jsme schopni zajistit technický servis zařízení po celém světě. ZKUŠENOSTI Naší nespornou výhodou je, že nejsme pouhými výrobci technologie, nýbrž také jejími velkými provozovateli. Všechny zkušenosti z provozu vlastních strojů tak můžeme okamžitě a nezprostředkovaně přenést do vývoje nových technologií. VÝVOJ A VÝZKUM Velký důraz klademe na nepřetržitý vývoj nových technologií. Naši specialisté spolupracují s vysokými školami a špičkovými vývojovými pracovišti u nás i ve světě. ekologie V SOULADU S PŘÍRODOU Důležitým aspektem našeho podnikání je ochrana životního prostředí a tomu podřizujeme i naši výrobu, která byla v roce 2004 certifikována dle mezinárodních norem na ochranu životního prostředí ISO 14001:2004. KOGENERACE Kogenerace znamená využití tepla při výrobě elektřiny. To přináší velké úspory primárních palivových zdrojů v řádu desítek procent ve srovnání s oddělenou výrobou elektřiny a tepla. OBNOVITELNÉ ZDROJE Naším cílem je čistá energie s minimálními ztrátami. Proto kromě tradičních energetických zdrojů, jakými je např. zemní plyn, umožňujeme našim zákazníkům i využití obnovitelných zdrojů energie, např. bioplynu, skládkového, čistírenského či důlního plynu. EKOLOGIE PŘINÁŠÍ ÚSPORY Zkušenosti získané při ekologické výrobě elektřiny a tepla přenášíme i do dalších oblastí, kam rozšiřujeme svou činnost například naše autobusy a nákladní vozy mohou pro svůj pohon využívat moderní plynové motory s minimálními emisemi, nízkou hlučností a výrazně levnějším provozem.

4 výrobní závody Výrobní kapacity naší společnosti jsou rozmístěny v několika lokalitách České republiky. Kogenerační jednotky jsou vyráběny ve společnosti TEDOM-VKS s.r.o. v Hořovicích. Obchodní úsek, servis a elektrovýroba jsou ve Výčapech, obchod a servis KJ pro region zemí SNS je pak dislokován v Jablonci nad Nisou. Výroba elektřiny a tepla je řízena z Výčap, provozovny jsou rozmístěny po celé republice i v zahraničí. Výroba motorů TEDOM, jejich vývoj a konstrukce jsou soustředěny v sídle divize TEDOM MOTORY v Jablonci nad Nisou. Pro výrobu autobusů byl v roce 2006 otevřen zcela nový závod divize BUS v průmyslové zóně města Třebíč. výrobní závod divize TEDOM MOTORY Jablonec nad Nisou výrobní závod divize TEDOM BUS Třebíč výroba kogenerační techniky TEDOM-VKS s.r.o. Hořovice sídlo společnosti TEDOM s.r.o. Výčapy

5 tedom ve světě Počátky obchodních aktivit společnosti TEDOM jsou spjaty zejména s budováním pevné pozice na domácím trhu a později na Slovensku. Již krátce po svém založení jsme však začali budovat distribuční síť zahraničních partnerů a dnes vyvážíme svoje výrobky do více než 30 zemí celého světa. V současné době je naše společnost zastoupena prostřednictvím dceřiných společností a obchodních kanceláří v Maďarsku, Lotyšsku, Rusku a Číně. Více než polovinu produkce exportujeme do evropských zemí a Ruska, své výrobky vyvážíme také do zemí východní Evropy, Číny a dalších asijských zemí. Významným trhem s velkým tržním potenciálem jsou pro nás USA, Kanada a Austrálie. Kromě stávajících odbytišť rozvíjíme svoje aktivity i na nových trzích, jako je např. Indie, některé země Blízkého a Středního východu a Jižní Afriky.

6 kogenerace KOGENERACE V oblasti kogeneračních technologií patříme mezi významné světové výrobce a exportéry. Na domácím i světovém trhu zaujímáme přední pozice zejména v oblasti malé a střední kogenerace. KOGENERAČNÍ JEDNOTKY Kogenerační jednotky jsou zařízení pro kombinovanou výrobu tepla a elektřiny. Kogenerační jednotky lze využít ve všech objektech s celoročními nároky na odběr elektřiny a tepla, resp. chladu. Správně zvolená kogenerační technologie dokáže svému provozovateli výrazně snížit provozní náklady. VÝKONOVÉ ŘADY Svým zákazníkům nabízíme kogenerační jednotky založené na pístových spalovacích motorech, které jsou upraveny na spalování zemního plynu nebo bioplynu ve výkonové oblasti od 5 kw el do 2 MW el. energetika ENERGETICKÁ VÝROBA Kromě výroby kogeneračních technologií se věnujeme i rekonstrukcím a provozování tepelně-energetických systémů. Zrekonstruovali jsme soustavy CZT včetně teplovodních rozvodů v desítkách měst v České republice i na Slovensku. ENERGETICKÉ SLUŽBY Poskytujeme komplexní energetické služby, které zahrnují vypracování studie, projektové dokumentace, rekonstrukci či výstavbu energetických systémů včetně obstarání financování a zajištění jejich provozu. ENERGIE Z ODPADŮ V České republice jsme největším producentem elektřiny vyráběné ze skládkového plynu. Na skládkách komunálního odpadu provozujeme energetické zdroje, z nichž vyrábíme kolem MWh zelené elektřiny ročně.

7 motory SPALOVACÍ MOTORY Věnujeme se výrobě spalovacích motorů pro stacionární i mobilní aplikace s využitím zemního plynu, bioplynu i nafty. Stacionární verze motorů mají kromě aplikací v kogeneraci své využití také v generátorových, čerpacích a kompresorových jednotkách, případně i jako pohony mechanických soustrojí. Mobilní verze motorů TEDOM nacházejí své uplatnění ve výrobě autobusů, nákladních vozidel, železničních vozů či stavebních a zemědělských strojů. VÝKONOVÁ ŘADA Zákazníkům nabízíme motory ve výkonovém rozsahu od 80 do 300 kw, a to v bohaté řadě modelů plynového i dieselového provedení. EKOLOGIE Velký důraz klademe na ekologický provoz, proto v naší nabídce naleznete motory plnící emisní limity TA LUFT 2002, UIC II a EURO IV. Vývoj motorů neustále pokračuje a směřuje k dalšímu snižování emisí výfukových plynů. autobusy EKOLOGICKÉ PROVEDENÍ Autobusy jsou nejnovějším přírůstkem do našeho výrobkového portfólia. Orientujeme se zejména na jejich ekologická provedení s pohonem na zemní plyn (CNG) a vybavujeme je vlastním moderním, elektronicky řízeným motorem. NÍZKOPODLAŽNÍ VERZE Plynové autobusy vyrábíme v nízkopodlažní městské a příměstské verzi. Pro provozovatele jsou výhodné nejen díky komfortu pro pasažéry a invalidní spoluobčany, ale také díky levnějšímu provozu, nižší hlučnosti a výrazně nižšímu obsahu škodlivin ve výfukových plynech.

8 TEDOM s.r.o., Výčapy 195, Třebíč tel.: , fax:

Tradice. Motory TEDOM

Tradice. Motory TEDOM motory Tradice Historie výroby motorů TEDOM navazuje na bohatou tradici výroby automobilů v Libereckém kraji, která se datuje již od roku 1906. V roce 1953 pak byla založena společnost LIAZ - Liberecké

Více

Výrobní závod ve Výčapech. Výrobní závod v Hořovicích. Foto nahoře: Výrobní závod v Třebíči

Výrobní závod ve Výčapech. Výrobní závod v Hořovicích. Foto nahoře: Výrobní závod v Třebíči kogenerace Výroba kogeneračních jednotek je jednou z klíčových aktivit společnosti TEDOM. Zákazníci oceňují především vysokou technickou úroveň našich výrobků, jejich spolehlivost a profesionální servisní

Více

Global Brand Local Services

Global Brand Local Services Global Brand Local Services TEDOM Group je skupina firem majetkově spjatá se společností TEDOM, která se zabývá vývojem, výrobou, instalací a provozováním kogeneračních jednotek a dalších vysoce účinných

Více

KONTO PRACOVNÍ DOBY. Divize Kogenerace Luboš Kučera personalista společnosti pracoviště Hořovice. TEDOM a.s. Výčapy 195, 674 01 Třebíč. www.tedom.

KONTO PRACOVNÍ DOBY. Divize Kogenerace Luboš Kučera personalista společnosti pracoviště Hořovice. TEDOM a.s. Výčapy 195, 674 01 Třebíč. www.tedom. TEDOM a.s. Výčapy 195, 674 01 Třebíč KONTO PRACOVNÍ DOBY Divize Kogenerace Luboš Kučera personalista společnosti pracoviště Hořovice Představení holdingu TEDOM a.s. Kogenerační jednotky Autobusy Výroba

Více

technika s přírodou v souladu Projděte se s námi v čase...

technika s přírodou v souladu Projděte se s námi v čase... Projděte se s námi v čase... 1990 Vznik názvu TEDOM - tehdy jméno firmy vlastněné ing. Josefem Jelečkem. Začátek práce na projektu Malá domácí teplárna se spalovacím motorem poháněným zemním plynem. Tento

Více

Jan-Willem Storm. Jednatel spol. Wulf Johannsen KG GmbH & Co.

Jan-Willem Storm. Jednatel spol. Wulf Johannsen KG GmbH & Co. Jan-Willem Storm Jednatel spol. Wulf Johannsen KG GmbH & Co. Wulf Johannsen KG GmbH & Co. Kiel, Německo 2 Naše výrobní závody Kiel, Německo 3 Wulf Johannsen KG GmbH & Co. Předmět podnikání Datum založení

Více

KOGENERAČNÍ JEDNOTKY ZAŘÍZENÍ NA ÚPRAVU PLYNU PLYNOVÉ TEPELNÉ ČERPADLO GENERÁTOROVÁ SOUSTROJÍ SPALOVACÍ MOTORY

KOGENERAČNÍ JEDNOTKY ZAŘÍZENÍ NA ÚPRAVU PLYNU PLYNOVÉ TEPELNÉ ČERPADLO GENERÁTOROVÁ SOUSTROJÍ SPALOVACÍ MOTORY KOGENERAČNÍ JEDNOTKY ZAŘÍZENÍ NA ÚPRAVU PLYNU PLYNOVÉ TEPELNÉ ČERPADLO GENERÁTOROVÁ SOUSTROJÍ SPALOVACÍ MOTORY Kogenerační jednotky Kogenerační jednotky jsou zařízení pro společnou výrobu elektřiny a tepla.

Více

Pražská energetika a EnBW. Komplexní energetická řešení šitá na míru

Pražská energetika a EnBW. Komplexní energetická řešení šitá na míru Pražská energetika a EnBW Komplexní energetická řešení šitá na míru Kdo jsme? Akcionářská struktura společnosti PRE Pražská energetika Holding, a.s. - 57,87 % Fyzické a právnické osoby - 0,87 % Spolupráce

Více

tradice Tradice Historie výroby kogeneračních jednotek úvod

tradice Tradice Historie výroby kogeneračních jednotek úvod kogenerace úvod Tradice tradice Výroba kogeneračních jednotek je jednou z klíčových aktivit společnosti TEDOM. Zákazníci oceňují především vysokou technickou úroveň našich výrobků, jejich spolehlivost

Více

ití CNG v dopravě František Krška Autobusy s CNG srdcem

ití CNG v dopravě František Krška Autobusy s CNG srdcem Využit ití CNG v dopravě František Krška Obsah O firmě TEDOM s.r.o. O divizi BUS Plnicí stanice CNG a CNG vozidla TEDOM Autobusy TEDOM Naši zákazníci Produkty holdingu 1991 1996 2003 Kogenerační jednotky

Více

Smart City a MPO. FOR ENERGY 2014 19. listopadu 2014. Ing. Martin Voříšek

Smart City a MPO. FOR ENERGY 2014 19. listopadu 2014. Ing. Martin Voříšek Smart City a MPO FOR ENERGY 2014 19. listopadu 2014 Ing. Martin Voříšek Smart City Energetika - snižování emisí při výrobě elektřiny, zvyšování podílu obnovitelných zdrojů, bezpečnost dodávek Doprava snižování

Více

TEDOM MICRO. Malá tepelná elektrárna

TEDOM MICRO. Malá tepelná elektrárna TEDOM MICRO Malá tepelná elektrárna energie Nepla te za teplý vzduch! zákazníci efektivita Komu se kogenerace vyplatí? Cena elektřiny neustále roste. Její výroba přitom není efektivní. Víte, že jako zákazník

Více

TEDOM MICRO. Malá kogenerační jednotka

TEDOM MICRO. Malá kogenerační jednotka TEDOM MICRO Malá kogenerační jednotka energie Neplaťte za teplý vzduch! Cena elektřiny neustále roste. Její výroba přitom není efektivní. Víte, že jako zákazník platíte v ceně elektřiny i energii, kterou

Více

OBSAH SPOLEČNOST GENTEC ÚVOD NAŠE ŘEŠENÍ KOGENERACE GENTEC MOTORY A GENSETY ZEMNÍ PLYN BIOPLYN REFERENCE SLUŽBY O KOGENERACI

OBSAH SPOLEČNOST GENTEC ÚVOD NAŠE ŘEŠENÍ KOGENERACE GENTEC MOTORY A GENSETY ZEMNÍ PLYN BIOPLYN REFERENCE SLUŽBY O KOGENERACI KOGENERACE GENTEC V katalogu společnosti GENTEC CHP s.r.o. bychom vám, našim zákazníkům, rádi představili naše produkty a služby a zároveň vás seznámili s hodnotami a filozofií, které uplatňujeme v naší

Více

Město Tábor. Zkušenosti s využitím pohonu na CNG ve městě Tábor. XVII. Celostátní konference NSZM, Praha, 2.12. 2010

Město Tábor. Zkušenosti s využitím pohonu na CNG ve městě Tábor. XVII. Celostátní konference NSZM, Praha, 2.12. 2010 Město Tábor Zkušenosti s využitím pohonu na CNG ve městě Tábor XVII. Celostátní konference NSZM, Praha, 2.12. 2010 Obsah prezentace Co je CNG? Jak to v Táboře začalo Využití CNG v autobusové dopravě Využití

Více

KONTEJNEROVÉ MIKRO-KOGENERAČNÍ JEDNOTKY

KONTEJNEROVÉ MIKRO-KOGENERAČNÍ JEDNOTKY KONTEJNEROVÉ MIKRO-KOGENERAČNÍ JEDNOTKY Energie pro budoucnost Brno 8/10/2013 1/14 Michal Schrimpel, Roman Mašika Skupina ČKD GROUP je společenství inženýrských a výrobních firem podnikajících v segmentech:

Více

CNG zemní plyn. Alternativní palivo v dopravě

CNG zemní plyn. Alternativní palivo v dopravě CNG zemní plyn Alternativní palivo v dopravě CNG (compressed natural gas) stlačený zemní plyn Hlavní výhody zemního plynu CNG levný Ekonomické efekty jsou nejvíce patrné u vozidel s vyšším počtem ujetých

Více

Možnosti podpory pro pořízení kogeneračních jednotek od roku 2015 Dotační programy OPPIK a OPŽP

Možnosti podpory pro pořízení kogeneračních jednotek od roku 2015 Dotační programy OPPIK a OPŽP Možnosti podpory pro pořízení kogeneračních jednotek od roku 2015 Dotační programy OPPIK a OPŽP Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Z jakých podprogramů lze podpořit pořízení kogenerační

Více

Efekt kogenerační jednotky v provozních nákladech podniku

Efekt kogenerační jednotky v provozních nákladech podniku Efekt kogenerační jednotky v provozních nákladech podniku 4. 10. 2016 AmperGeneration Amper Holding komplexní služby v energetice Zajištění dodávek elektrické energie pro všechny skupiny odběratelů Výkup

Více

Alternativní energie KGJ Green Machines a.s. Kogenerace pro všechny. Buďte nezávislý a už žádné účty.

Alternativní energie KGJ Green Machines a.s. Kogenerace pro všechny. Buďte nezávislý a už žádné účty. Alternativní energie KGJ Green Machines a.s. Kogenerace pro všechny. Buďte nezávislý a už žádné účty.. Green Mikro- kogenerační jednotky na Zemní plyn Bioplyn a LPG a Spirálové větrné turbíny Green s alternativními

Více

Ing. Libor Špička. Centrum dopravního výzkumu, v.v.i.

Ing. Libor Špička. Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. Evropská legislativa pro čistá a energeticky účinná vozidla Ing. Libor Špička Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. Evropská legislativa Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2009/33/ES ze dne 23. dubna 2009

Více

Alternativní pohony v komunální technice. Michal Polanecký, jednatel Technické služby Tábor s.r.o.

Alternativní pohony v komunální technice. Michal Polanecký, jednatel Technické služby Tábor s.r.o. Alternativní pohony v komunální technice Michal Polanecký, jednatel Technické služby Tábor s.r.o. Společnost zřízena za účelem vykonávání činností pro Město Tábor A) zajišťování oprav a realizace městského

Více

Strojírenství a doprava. CNG v dopravě

Strojírenství a doprava. CNG v dopravě Strojírenství a doprava CNG v dopravě CNG jako palivo v dopravě Ekologické palivo (výrazné omezení vypouštěných zplodin přispívá k ochraně ovzduší) CNG vozidla neprodukují prachové částice, výrazně nižší

Více

o společnosti teplo elektřina produkty a služby životní prostředí zákazníci zaměstnanci a bezpečnost

o společnosti teplo elektřina produkty a služby životní prostředí zákazníci zaměstnanci a bezpečnost o společnosti teplo elektřina produkty a služby životní prostředí zákazníci zaměstnanci a bezpečnost o společnosti Teplárny Brno, a.s., jsou městskou společností s více než 80letou tradicí. Jediným akcionářem

Více

Technologická agentura ČR pro čistou mobilitu

Technologická agentura ČR pro čistou mobilitu 1 Technologická agentura ČR pro čistou mobilitu Petr Očko předseda TA ČR Čistá mobilita, Loučeň 9. března 2017 Projekty v programech TA ČR Struktura účastníků v projektech Očekávané výsledky v programech

Více

Spolek pro kombinovanou výrobu elektřiny a tepla člen COGEN Europe. Firemní profil

Spolek pro kombinovanou výrobu elektřiny a tepla člen COGEN Europe. Firemní profil Spolek pro kombinovanou výrobu elektřiny a tepla člen COGEN Europe Firemní profil Obsah prezentace Potenciál a možnosti využití Vybrané technologie Základní principy a vlastnosti Hlavní oblasti využití

Více

BONETT CNG OUTSOURCING

BONETT CNG OUTSOURCING BONETT CNG OUTSOURCING Dodávky & Investice CNG stanice na čerpacích stanicích PHM Bonett Gas Investment, a.s. ing. Václav Holovčák Místopředseda představenstva POHLED EVROPSKÉ UNIE AKTIVITY EVROPSKÉ UNIE

Více

Zemní plyn - CNG a LNG - v nákladní dopravě

Zemní plyn - CNG a LNG - v nákladní dopravě Název přednášky Společnost Funkce, mail, případně další vhodné informace Zemní plyn - CNG a LNG - v nákladní dopravě E.ON Energie, a.s. Jiří Šimek, Michal Slabý Konference SpeedCHAIN, 4-5.11. 2015, Praha

Více

MAS Opavsko směřuje k energetické nezávislosti

MAS Opavsko směřuje k energetické nezávislosti MAS Opavsko směřuje k energetické nezávislosti Ing. Jiří Krist předseda sdružení MAS Opavsko Bc. Petr Chroust - manažer MAS Opavsko www.masopavsko.cz Energetická koncepce území MAS Opavsko Podklad pro

Více

Srovnání využití energetických zdrojů v hospodářství ČR. Ing. Vladimír Štěpán. ENA s.r.o. Listopad 2012

Srovnání využití energetických zdrojů v hospodářství ČR. Ing. Vladimír Štěpán. ENA s.r.o. Listopad 2012 Srovnání využití energetických zdrojů v hospodářství ČR Ing. Vladimír Štěpán ENA s.r.o. Listopad 2012 Spotřeba HU a ZP v ČR Celková spotřeba hnědého uhlí a zemního plynu v ČR v letech 2002-2011 2 Emise

Více

Biomasa, bioplyn a energetika Olomouc

Biomasa, bioplyn a energetika Olomouc Transpozice směrnice 2015/2193/EU o omezení emisí některých znečišťujících látek do ovzduší ze středních spalovacích zařízení a Aktivity Ministerstva životního prostředí k omezení negativních vlivů dopravy

Více

KOGENERACE PLYNOVÉ MOTORY

KOGENERACE PLYNOVÉ MOTORY KOGENERACE PLYNOVÉ MOTORY SPOLEHLIVOST ŽIVOTNOST ZÁRUKY BIOPLYNOVÉ STANICE ČISTÍRNY ODPADNÍCH VOD SKLÁDKY PRŮMYSL KOMFORT FLEXIBILITA APLIKACE VÝKONY MOTORY KONTAKTY SLYŠELI JSTE, ŽE KOGENERACE JE JEDNODUCHÁ.

Více

Otevření první veřejné CNG stanice v Brně

Otevření první veřejné CNG stanice v Brně Otevření první veřejné CNG stanice v Brně V Brně dne 3. 4. 2007 - Společnost Jihomoravská plynárenská, a.s., zahájila provoz nové plnicí stanice CNG, určené pro automobilovou dopravu a pro užitková vozidla

Více

Metodický postup pro určení úspor primární energie

Metodický postup pro určení úspor primární energie Metodický postup pro určení úspor primární energie ORGRZ, a.s., DIVIZ PLNÉ CHNIKY A CHMI HUDCOVA 76, 657 97 BRNO, POŠ. PŘIHR. 197, BRNO 2 z.č. 2 Obsah 1 abulka hodnot vstupujících do výpočtu...4 2 Stanovení

Více

i) parní stroj s rekuperací tepla, j) organický Rankinův cyklus, nebo k) kombinace technologií a zařízení uvedených v písmenech

i) parní stroj s rekuperací tepla, j) organický Rankinův cyklus, nebo k) kombinace technologií a zařízení uvedených v písmenech Strana 4814 Sbírka zákonů č. 344 / 2009 344 VYHLÁŠKA ze dne 30. září 2009 o podrobnostech způsobu určení elektřiny z vysokoúčinné kombinované výroby elektřiny a tepla založené na poptávce po užitečném

Více

Listopad 2015 Jméno Příjmení funkce

Listopad 2015 Jméno Příjmení funkce ENERGETICKÉ ÚSPORY 2. VLNA INVESTIČNÍHO ROZVOJE MĚST A OBCÍ Listopad 2015 Jméno Příjmení funkce ENERGETICKÉ ÚSPORY PŘINÁŠÍ DO ČR V PODOBĚ ALTERNATIVNÍHO SCHÉMATU 80 MLD. KČ EVROPSKÝCH A NÁRODNÍCH PROSTŘEDKŮ

Více

Základní charakteristika

Základní charakteristika Základní charakteristika Plynové kogenerační jednotky (KGJ) značky ADW jsou modulové stavebnicové systémy určené k zástavbě do strojoven, určené k trvalé výrobě elektřiny a tepla. Jako palivo je standardně

Více

Evropské seskupení pro územní spolupráci. Strategie systémov. Moravskoslezského kraje, Slezského a Opolského vojvodství.

Evropské seskupení pro územní spolupráci. Strategie systémov. Moravskoslezského kraje, Slezského a Opolského vojvodství. Strategie systémov mové spolupráce veřejných ejných institucí Moravskoslezského kraje, Slezského a Opolského vojvodství oblast Energetika Výstupy ze zasedání 6.9.2011 v Opole Opatření 4.1 Společné aktivity

Více

Žádosti o podporu v rámci prioritních os 2 a 3 jsou přijímány od 1. března 2010 do 30. dubna 2010.

Žádosti o podporu v rámci prioritních os 2 a 3 jsou přijímány od 1. března 2010 do 30. dubna 2010. XVII. výzva k podávání žádostí o poskytnutí podpory v rámci Operačního programu Životní prostředí podporovaných z Fondu soudržnosti a Evropského fondu pro regionální rozvoj. Ministerstvo životního prostředí

Více

Kombinovaná výroba elektrické a tepelné energie

Kombinovaná výroba elektrické a tepelné energie Kombinovaná výroba elektrické a tepelné energie Ing. Karel Kuchta, CSc., IAEE Member, Marketing Manager Phoenix-Zeppelin, spol.s r.o., Energetické systémy Caterpillar a Zeppelin dva pilíře naší firmy Phoenix-Zeppelin

Více

MOTORY. Síla. Efektivita

MOTORY. Síla. Efektivita MOTORY Síla Odolnost Efektivita Motory ZETOR TRACTORS a.s., vyrábí nejvíce vznětových motorů v České republice. Tradice této výroby sahá až do dvacátých let minulého století. Od roku 1924 se zde vyráběly

Více

Elektřina i teplo z jednoho zdroje. Energie pro případ nouze

Elektřina i teplo z jednoho zdroje. Energie pro případ nouze Kogenerace Kogenerace dokonalá přeměna energie Kogenerační jednotky TEDOM jsou zařízení pro kombinovanou výrobu elektřiny a tepla. Hlavní předností kogenerační technologie je vysoká účinnost výroby energie

Více

Analýza teplárenství. Konference v PSP

Analýza teplárenství. Konference v PSP Analýza teplárenství Konference v PSP 11.05.2017 Vytápění a chlazení V EU vytápění a chlazení představuje polovinu celkové spotřeby energie, kdy 45%spotřeby je bytový sektor, 37% průmysl a 18% služby V

Více

Kogenerační jednotky KARLA ENERGIZE

Kogenerační jednotky KARLA ENERGIZE power f o r f u t u r e Kogenerační jednotky KARLA ENERGIZE KATALOG 2015 ENERGIZE power for Karla Energize to jsou flexibilní řešení projekcí, dodávek, provozu a údržby vlastních kogeneračních a trigeneračních

Více

Pohled dodavatelů energie a energetických služeb na prosazování (projektů) energetických úspor v průmyslu

Pohled dodavatelů energie a energetických služeb na prosazování (projektů) energetických úspor v průmyslu Pohled dodavatelů energie a energetických služeb na prosazování (projektů) energetických úspor v průmyslu Jan Louženský, E.ON Energie, a.s. 3.11.2015 Energetická skupina E.ON v České republice patří do

Více

Úvod: Co je to kogenerace?

Úvod: Co je to kogenerace? Obsah: Úvod:... 2 Co je to kogenerace?... 2 Jak pracuje kogenerační jednotka?... 3 Výhody kogenerace... 4 Možnosti nasazení... 4 Typické oblasti nasazení kogeneračních jednotek... 5 Možnosti energetického

Více

Vícepalivový tepelný zdroj

Vícepalivový tepelný zdroj Vícepalivový tepelný zdroj s kombinovanou výrobou elektrické energie a tepla z biomasy systémem ORC v Třebíči Historie projektu vícepalivového tepelného zdroje s kombinovanou výrobou el. energie a tepla

Více

Kogenerační jednotky KARLA ENERGIZE

Kogenerační jednotky KARLA ENERGIZE power f o r f u t u r e Kogenerační jednotky KARLA ENERGIZE 2016 ENERGIZE power for Karla Energize to jsou flexibilní řešení projekcí, dodávek, provozu a údržby vlastních kogeneračních a trigeneračních

Více

Vize Plzně jako vzorového města elektromobility. Plzeňské městské dopravní podniky, a. s.

Vize Plzně jako vzorového města elektromobility. Plzeňské městské dopravní podniky, a. s. Vize Plzně jako vzorového města elektromobility Plzeňské městské dopravní podniky, a. s. 25. března, 2013 Představení společnosti PMDP, a.s. Počet zaměstnanců 855 Dopravní výkon Vozový park Počet linek

Více

PŘÍBĚH JEDINEČNÉ KVALITY

PŘÍBĚH JEDINEČNÉ KVALITY PŘÍBĚH JEDINEČNÉ KVALITY Naše firma je členem skupiny MANN+HUMMEL koncernu, který je světovým lídrem v oblasti technologie filtrace. Naše filtry se prodávají od roku 1982 a během této doby si získaly důvěru

Více

NAŠE ŘEŠENÍ. KOMPAKTNÍ ROZMĚRY umožňují instalovat jednotky do prostor, které mnoho místa nenabízejí.

NAŠE ŘEŠENÍ. KOMPAKTNÍ ROZMĚRY umožňují instalovat jednotky do prostor, které mnoho místa nenabízejí. KOGENERACE GENTEC NAŠE ŘEŠENÍ Inovacím a neustálému zlepšování našich produktů a služeb přikládáme tu největší důležitost. Při vývoji a výrobě kogeneračních jednotek klademe důraz na flexibilitu a funkčnost

Více

energie, kombinované výroby elektřiny a tepla a druhotných energetických zdrojů.

energie, kombinované výroby elektřiny a tepla a druhotných energetických zdrojů. Cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu č. /2011 ze dne listopadu 2011, kterým se stanovuje podpora pro výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů energie, kombinované výroby elektřiny a tepla a

Více

Naše služby, které Vám rádi zajistíme a přizpůsobíme dle vašich požadavků: Zajištění financování projektů zefektivnění Vaší energetiky.

Naše služby, které Vám rádi zajistíme a přizpůsobíme dle vašich požadavků: Zajištění financování projektů zefektivnění Vaší energetiky. ... Karla Energize to jsou flexibilní řešení projekcí, dodávek, provozu a údržby kogeneračních jednotek a trigeneračních jednotek ve výkonovém rozsahu od 40 kwe do 4300 kwe. Díky spolupráci se světovými

Více

znění pozdějších předpisů. Výkupní ceny elektřiny dodané do sítě v Kč/MWh Zelené bonusy v Kč/MWh Datum uvedení do provozu

znění pozdějších předpisů. Výkupní ceny elektřiny dodané do sítě v Kč/MWh Zelené bonusy v Kč/MWh Datum uvedení do provozu Návrh cenového rozhodnutí Energetického regulačního úřadu ke dni 26. října 2010, kterým se stanovuje podpora pro výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů energie, kombinované výroby elektřiny a tepla a

Více

energie, kombinované výroby elektřiny a tepla a druhotných energetických zdrojů.

energie, kombinované výroby elektřiny a tepla a druhotných energetických zdrojů. Cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu č. 7/2011 ze dne 23. listopadu 2011, kterým se stanovuje podpora pro výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů energie, kombinované výroby elektřiny a tepla

Více

Kombinovaná výroba elektřiny a tepla v roce 2008

Kombinovaná výroba elektřiny a tepla v roce 2008 Energetická statistika Kombinovaná výroba a tepla v roce 2008 Výsledky statistického zjišťování duben 2010 Oddělení surovinové a energetické statistiky Impressum oddělení surovinové a energetické statistiky

Více

Návrh. Čl. I. 3. V části A) odst. 1 se slova a SA (2015/N) nahrazují slovy,sa (2015/N) a SA (2015/NN).

Návrh. Čl. I. 3. V části A) odst. 1 se slova a SA (2015/N) nahrazují slovy,sa (2015/N) a SA (2015/NN). Návrh cenového rozhodnutí Energetického regulačního úřadu č. /2016 ze dne prosince 2016, kterým se mění cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu č. 5/2016 ze dne 26. září 2016, kterým se stanovuje

Více

Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004

Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Výroba z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář ENVIROS 22.11.2005 Obsah prezentace Zákon o podpoře výroby z OZE Vývoj využití OZE v roce 2004 Předpoklady

Více

Pohon na CNG. srovnání s konvenčními i alternativními pohony. Konference Čisté mobility na E-Salonu Ing. Jan Kocourek, Praha,

Pohon na CNG. srovnání s konvenčními i alternativními pohony. Konference Čisté mobility na E-Salonu Ing. Jan Kocourek, Praha, Pohon na CNG srovnání s konvenčními i alternativními pohony Konference Čisté mobility na E-Salonu Ing. Jan Kocourek, Praha, 16. 11. 2018 MOTOR JIKOV seriózní partner nejen v oblasti CNG strojírenský koncern

Více

Obsah. KVET _Mikrokogenerace. Technologie pro KVET. Vývoj pro zlepšení parametrů KVET. Využití KVET _ Mikrokogenerace

Obsah. KVET _Mikrokogenerace. Technologie pro KVET. Vývoj pro zlepšení parametrů KVET. Využití KVET _ Mikrokogenerace Upozornění: Tato prezentace slouží výhradně pro účely firmy TEDOM. Byla sestavena autorem s využitím citovaných zdrojů a veřejně dostupných internetových zdrojů. Využití této prezentace nebo jejich částí

Více

ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE. Spalování paliv - Kotle Ing. Jan Andreovský Ph.D.

ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE. Spalování paliv - Kotle Ing. Jan Andreovský Ph.D. ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE Spalování paliv - Kotle Ing. Jan Andreovský Ph.D. Kotle Úvod do problematiky Základní způsoby získávání energie Spalováním

Více

Fiat CNG program. vozy s pohonem na zemní plyn

Fiat CNG program. vozy s pohonem na zemní plyn Fiat CNG program vozy s pohonem na zemní plyn Jezdíme s ohledem na budoucnost! Ohled na životní prostředí, na přírodu a na svět, ve kterém žijeme každý den, nutně klade požadavky jak na výrobce, tak na

Více

Město Tábor. Dopravní řešení Zdravého města Tábor. MĚSTO TÁBOR Ing. Lubomír Šrámek, tajemník městského úřadu

Město Tábor. Dopravní řešení Zdravého města Tábor. MĚSTO TÁBOR Ing. Lubomír Šrámek, tajemník městského úřadu Město Tábor Dopravní řešení Zdravého města Tábor MĚSTO TÁBOR Ing. Lubomír Šrámek, tajemník městského úřadu www.taborcz.eu Jakou netradiční cestu jsme zvolili ke snížení energetické náročnosti dopravy?

Více

C 954E / Récréo C 954E / RÉCRÉO 12M / RÉCRÉO 12.8M

C 954E / Récréo C 954E / RÉCRÉO 12M / RÉCRÉO 12.8M C 954E / Récréo C 954E / Récréo C 954E / RÉCRÉO 12M / RÉCRÉO 12.8M Standardní meziměstské autobusy C 954E a Récréo jsou určeny pro krátké a střední tratě pro dopravu do škol nebo do zaměstnání. Prosazují

Více

Jezděte s námi na CNG

Jezděte s námi na CNG Jezděte s námi na CNG MOTOR JIKOV seriózní partner nejen v oblasti CNG strojírenský koncern s tradicí 120 let celosvětový dodavatel pro automobilový průmysl S námi ušetříte Zjišťujeme potenciální úspory

Více

ENERGETIKA TŘINEC, a.s. Horní Lomná

ENERGETIKA TŘINEC, a.s. Horní Lomná ENERGETIKA TŘINEC, a.s. Horní Lomná 21. 06. 2016. Charakteristika společnosti ENERGETIKA TŘINEC, a.s. je 100 % dceřiná společnost Třineckých železáren, a.s. Zásobuje energiemi především mateřský podnik,

Více

www.ropstrednicechy.cz Vážení žadatelé,

www.ropstrednicechy.cz Vážení žadatelé, Vážení žadatelé, touto cestou bychom vám rádi představili prioritní osu 1 Regionálního operačního programu regionu soudržnosti Střední Čechy. Tato prioritní osa je zaměřena na celkové zkvalitnění dopravy

Více

JEDEN MOTOR. DVA ŽIVOTY. Originální motory MAN ecoline + pro vaše starší vozidla MAN.

JEDEN MOTOR. DVA ŽIVOTY. Originální motory MAN ecoline + pro vaše starší vozidla MAN. JEDEN MOTOR. DVA ŽIVOTY. Originální motory MAN ecoline + pro vaše starší vozidla MAN. PLUS FAKTOR: UŠETŘÍ AŽ 65 % NÁKLADŮ. * Opravy originálních motorů MAN ecoline + odpovídají aktuálním tržním hodnotám.

Více

PROSUN BIOPLYNOVÉ STANICE BIOFERM. alternative energy systems s.r.o.

PROSUN BIOPLYNOVÉ STANICE BIOFERM. alternative energy systems s.r.o. PROSUN alternative energy systems s.r.o. Přes 17let zkušeností v oboru tepelné a elektrické energie nyní využíváme v oblasti instalace solárních systémů, plynových kondenzačních kotelen, tepelných čerpadel

Více

E.ON emobility AMPER 2018

E.ON emobility AMPER 2018 E.ON emobility AMPER 2018 2 MOBILITY SERVICES V E.ON 20. století bylo érou benzinu. Hlavním cílem EU v oblasti životního prostředí je v současnosti snížení emisí CO 2 i v dopravě 21. století. EU předpokládá

Více

Zveřejněno dne

Zveřejněno dne Výběrová (hodnotící) kritéria pro projekty přijímané v rámci XVIII. výzvy Operačního programu Životní prostředí Zveřejněno dne 15. 2. 2010 MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ STÁTNÍ FOND ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ

Více

Tisková informace. září 2002 PI3766

Tisková informace. září 2002 PI3766 Tisková informace Autopříslušenství prvovýbava 75 let naftového vstřikování Bosch: sériová výroba vstřikovacích čerpadel způsobila revoluci ve výrobě dieselových motorů září 2002 PI3766 Právě si připomínáme

Více

znění pozdějších předpisů. 3 ) Vyhláška č. 475/2005 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona o podpoře využívání obnovitelných zdrojů, ve

znění pozdějších předpisů. 3 ) Vyhláška č. 475/2005 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona o podpoře využívání obnovitelných zdrojů, ve Cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu č. 4/2009 ze dne 3. listopadu 2009, kterým se stanovuje podpora pro výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů energie, kombinované výroby elektřiny a tepla

Více

IVECO BUS CNG technologie autobusech emisní normy Euro VI

IVECO BUS CNG technologie autobusech emisní normy Euro VI IVECO BUS CNG technologie autobusech emisní normy Euro VI Roman Koblása Produkt Manager Praha 2014 Listopad 2014 IVECO BUS CNG technologie Euro VI. 2 IVECO BUS Globální značka Listopad 2014 IVECO BUS CNG

Více

Podpora využívání obnovitelných zdrojů energie v ČR. Juraj Krivošík / Tomáš Chadim SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie, o.p.s.

Podpora využívání obnovitelných zdrojů energie v ČR. Juraj Krivošík / Tomáš Chadim SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie, o.p.s. Podpora využívání obnovitelných zdrojů energie v ČR Juraj Krivošík / Tomáš Chadim SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie, o.p.s. OZE v ČR: Základní fakta 6000 Spotřeba OZE: 4,7 % celkové spotřeby

Více

Národní akční plán čistá mobilita

Národní akční plán čistá mobilita Národní akční plán čistá mobilita Veletrh AMPER - Perspektivy e mobility 21. března 2017 Časový plán Národní akční plán čisté mobility Schválen vládou ČR 20. listopadu Zasláno EK 26. října Aktualizace

Více

Hradec Králové Radim Sobotík

Hradec Králové Radim Sobotík Obrana proti odpojování od SZTE 24. 4. 2018 Hradec Králové Radim Sobotík CAPEX CAPEX stanoven ze strany ESCO, zahrnuje veškeré nutné investice do zprovoznění PK pro Glencore 1 ČEZ TEPLÁRENSKÁ DODALA V

Více

JINÁ ENERGIE JEDEN ZDROJ DVĚ ENERGIE MNOHO VÝHOD.

JINÁ ENERGIE JEDEN ZDROJ DVĚ ENERGIE MNOHO VÝHOD. JINÁ ENERGIE JEDEN ZDROJ DVĚ ENERGIE MNOHO VÝHOD www.jina-energie.cz PROČ NABÍZÍME JINOU ENERGII Chceme dát našim zákazníkům šanci zvolit si nejmodernější technologie bez vstupních investic. Chceme jim

Více

JINÁ ENERGIE JEDEN ZDROJ DVĚ ENERGIE MNOHO VÝHOD.

JINÁ ENERGIE JEDEN ZDROJ DVĚ ENERGIE MNOHO VÝHOD. JINÁ ENERGIE JEDEN ZDROJ DVĚ ENERGIE MNOHO VÝHOD www.jina-energie.cz PROČ NABÍZÍME JINOU ENERGII Chceme dát našim zákazníkům šanci zvolit si nejmodernější technologie bez vstupních investic. Chceme jim

Více

Vliv MORAVSKÉ VODÁRENSKÉ, a.s. (dále jen MOVO) na životní prostředí (významné environmentální aspekty a environmentální dopady)

Vliv MORAVSKÉ VODÁRENSKÉ, a.s. (dále jen MOVO) na životní prostředí (významné environmentální aspekty a environmentální dopady) Vliv MORAVSKÉ VODÁRENSKÉ, a.s. (dále jen MOVO) na životní prostředí (významné environmentální aspekty a environmentální dopady) Pozitivní vliv MOVO na životní prostředí 1. Nakládání s vodami: Provádění

Více

PŘEDSTAVENÍ VÝROBY ELEKTŘINY

PŘEDSTAVENÍ VÝROBY ELEKTŘINY PŘEDSTAVENÍ VÝROBY ELEKTŘINY INTRODUCTION NA PALIVOVÝCH OF GASIFICATION ČLÁNCÍCH TECHNOLOGY, IGCC Seminář ELECTRICITY SVSE, 3.května PRODUCTION 2012 AND ALTERNATIVE ENERGY SOLUTIONS Ing. Tomáš Rohal, Business

Více

Data v pohybu. Cloud hosting od Master Internet jsme zvolili též kvůli nadstandardnímu přístupu a rychlosti při řešení našich požadavků.

Data v pohybu. Cloud hosting od Master Internet jsme zvolili též kvůli nadstandardnímu přístupu a rychlosti při řešení našich požadavků. Cloud hosting od Master Internet jsme zvolili též kvůli nadstandardnímu přístupu a rychlosti při řešení našich požadavků. Eduard Hlava, Neternity.cz, projekt Nová zelená úsporám Data v pohybu Data a informace

Více

Dopravní společnost působící na trhu od r. 1990 190 zaměstnanců, 135 vlastních provozovaných motorových vozidel + přípoje Strategický cíl =

Dopravní společnost působící na trhu od r. 1990 190 zaměstnanců, 135 vlastních provozovaných motorových vozidel + přípoje Strategický cíl = Dopravní společnost působící na trhu od r. 1990 190 zaměstnanců, 135 vlastních provozovaných motorových vozidel + přípoje Strategický cíl = poskytovat zákazníkům produkt požadované kvality s maximálním

Více

KVET a jeho budoucí podpora

KVET a jeho budoucí podpora KVET a jeho budoucí podpora Poskytované služby Výrobce KJ na zemní plyn a bioplyn Motory Man 50-500 kwe Motory MTU 500 kwe.. Servisní služby Výroba kogeneračních jednotek od roku 2012 Servisní středisko

Více

Program podpory alternativních paliv v dopravě

Program podpory alternativních paliv v dopravě Program podpory alternativních paliv v dopravě Udržitelná doprava ve městech, NSZM MD, Praha, 14.9.24 Dr. Martin Bursík, poradce MŽP pro energetiku a ŽP Motivace Program podpory alternativních paliv v

Více

Kontejnerové kogenerační jednotky s vysokou účinností. Energie pro budoucnost Brno 11/9/2012

Kontejnerové kogenerační jednotky s vysokou účinností. Energie pro budoucnost Brno 11/9/2012 Kontejnerové kogenerační jednotky s vysokou účinností Kogenerační /trigenerační jednotky pro komerčně-rezidenční budovy v ČR Energie pro budoucnost Brno 11/9/2012 Michal Schrimpel, Roman Mašika, Jarmila

Více

Kombinovaná výroba elektrické energie a tepla (KVET) Možnosti využití biomasy

Kombinovaná výroba elektrické energie a tepla (KVET) Možnosti využití biomasy Kombinovaná výroba elektrické energie a tepla (KVET) Možnosti využití biomasy Spotřeba PEZ svět 2004 Výroba el. energie svět 2004 Výroba el. energie ČR 2004 Využit ití tepla KVET Vytápění Ohřev TUV Technologie

Více

ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE. Spalování paliv - Kotle Ing. Jan Andreovský Ph.D.

ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE. Spalování paliv - Kotle Ing. Jan Andreovský Ph.D. ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE Spalování paliv - Kotle Ing. Jan Andreovský Ph.D. Kotle Emisní zátěž Praktický příklad porovnání emisní zátěže a dalších

Více

PhDr. Václav Marek EKONOMICKÉ A EKOLOGICKÉ VYUŽITÍ PŘEBYTKU BIOPLYNU NA ÚČOV

PhDr. Václav Marek EKONOMICKÉ A EKOLOGICKÉ VYUŽITÍ PŘEBYTKU BIOPLYNU NA ÚČOV PhDr. Václav Marek EKONOMICKÉ A EKOLOGICKÉ VYUŽITÍ PŘEBYTKU BIOPLYNU NA ÚČOV 1. SOUČASNÝ STAV roční přebytek až 1 200 000 kubíků představuje 780 000 kubíků zemního plynu spalování bez ekonomického využití

Více

DNY TEPLÁRENSTVÍ A ENERGETIKY 2014. Funkce, výhody a nevýhody CZT. Ing. Josef Karafiát, CSc., ORTEP, s.r.o.

DNY TEPLÁRENSTVÍ A ENERGETIKY 2014. Funkce, výhody a nevýhody CZT. Ing. Josef Karafiát, CSc., ORTEP, s.r.o. DNY TEPLÁRENSTVÍ A ENERGETIKY 2014 Funkce, výhody a nevýhody CZT Ing. Josef Karafiát, CSc., ORTEP, s.r.o. Zdroje tepla Historie rozvoje teplárenství v ČR a jeho současná pozice na energetickém trhu OBDOBÍ

Více

Funkční vzorek průmyslového motoru pro provoz na rostlinný olej

Funkční vzorek průmyslového motoru pro provoz na rostlinný olej Funkční vzorek průmyslového motoru pro provoz na rostlinný olej V laboratořích Katedry vozidel a motorů Technické univerzity v Liberci byl vyvinut motor pro pohon kogenerační jednotky spalující rostlinný

Více

znění pozdějších předpisů. 3 ) Vyhláška č. 475/2005 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona o podpoře využívání obnovitelných zdrojů, ve

znění pozdějších předpisů. 3 ) Vyhláška č. 475/2005 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona o podpoře využívání obnovitelných zdrojů, ve Cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu č. 8/2008 ze dne 18. listopadu 2008, kterým se stanovuje podpora pro výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů energie, kombinované výroby elektřiny a tepla

Více

LODNÍ MOTORY A ELEKTROCENTRÁLY KOMPLEXNÍ POHONNÁ A ENERGETICKÁ ŘEŠENÍ PRO LODNÍ DOPRAVU.

LODNÍ MOTORY A ELEKTROCENTRÁLY KOMPLEXNÍ POHONNÁ A ENERGETICKÁ ŘEŠENÍ PRO LODNÍ DOPRAVU. LODNÍ MOTORY A ELEKTROCENTRÁLY KOMPLEXNÍ POHONNÁ A ENERGETICKÁ ŘEŠENÍ PRO LODNÍ DOPRAVU www.zeppelin.cz ZEPPELIN CZ O NÁS Společnost Zeppelin CZ s.r.o. je výhradním prodejcem stavebních, zemních, zemědělských

Více

Cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu č. 8/2006 ze dne 21. listopadu 2006,

Cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu č. 8/2006 ze dne 21. listopadu 2006, Cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu č. 8/2006 ze dne 21. listopadu 2006, kterým se stanovuje podpora pro výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů energie, kombinované výroby elektřiny a tepla

Více

PLYNOVÉ KOGENERAČNÍ JEDNOTKY

PLYNOVÉ KOGENERAČNÍ JEDNOTKY PLYNOVÉ KOGENERAČNÍ JEDNOTKY Záleží nám na prostředí, ve kterém žijeme. Mnoho lidí, organizací a státních institucí nám předkládá modely ekologického chování, které mají chránit životní prostředí, zvláště

Více

Palivová soustava Steyr 6195 CVT

Palivová soustava Steyr 6195 CVT Tisková zpráva Pro více informací kontaktujte: AGRI CS a.s. Výhradní dovozce CASE IH pro ČR email: info@agrics.cz Palivová soustava Steyr 6195 CVT Provoz spalovacího motoru lze řešit mimo používání standardního

Více

AHK-obchodní cesta do České republiky Využití bioplynu k výrobě tepla a elektřiny 21.-25. října 2013. Kogenerační jednotky a zařízení na úpravu plynu

AHK-obchodní cesta do České republiky Využití bioplynu k výrobě tepla a elektřiny 21.-25. října 2013. Kogenerační jednotky a zařízení na úpravu plynu AHK-obchodní cesta do České republiky Využití bioplynu k výrobě tepla a elektřiny 21.-25. října 2013 Kogenerační jednotky a zařízení na úpravu plynu Dreyer & Bosse Kraftwerke GmbH, Streßelfeld 1, 29475

Více

Zpráva o stavu managementu hospodaření s energií v Zentiva, k. s.

Zpráva o stavu managementu hospodaření s energií v Zentiva, k. s. Zpráva o stavu managementu hospodaření s energií v Zentiva, k. s. Obsah 1. Přínos implementace standardu ISO 50 001... 3 2. Popis současného stavu používání energií... 3 2.1. Nakupované energie... 3 2.2.

Více

znění pozdějších předpisů. 3 ) Vyhláška č. 475/2005 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona o podpoře využívání obnovitelných zdrojů, ve

znění pozdějších předpisů. 3 ) Vyhláška č. 475/2005 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona o podpoře využívání obnovitelných zdrojů, ve Cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu č. 4/2009 ze dne 3. listopadu 2009, kterým se stanovuje podpora pro výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů energie, kombinované výroby elektřiny a tepla

Více

Vnitř ní informace. ČEZ kupuje projekt 600MW větrné farmy v Rumunsku

Vnitř ní informace. ČEZ kupuje projekt 600MW větrné farmy v Rumunsku ČEZ, a. s. IČ 45274649 Vnitř ní informace ČEZ kupuje projekt 600MW větrné farmy v Rumunsku Skupina ČEZ a společnost Continental Wind Partners LLC včera večer uzavřely prodej projektu výstavby sousedících

Více