REHABILITAČNÍ PROTOKOL

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "REHABILITAČNÍ PROTOKOL"

Transkript

1 ef CZ boekje.indd :03:49 REHABILITAČNÍ PROTOKOL PO IMPLANTACI MATERIÁLU

2 ef CZ boekje.indd :03:49 Je velmi důležité, aby byl program uvedený v tomto letáku plněn pod vedením fyzioterapeuta, aby byla zaručena správná rehabilitace operovaného kolena. Sledujeme následující aspekty:

3 ef CZ boekje.indd :03: Při plné extenzi může být koleno ohnuto až do Manuálně nebo pomocí motodlahy pro CPM (kontinuální pasivní pohyb) přes den. 0 při spánku. - Ortéza uzamčená přes den ve flexi Uzamčení ve spánku v extenzi 0. - Izometrické cvičení čtyřhlavého svalu. - Mobilizace pately. - Sunutí paty. - Posilování čtyřhlavého svalu (elevace natažené dolní končetiny). - Cvičení chodidla - prevence pes equinus. - Protahování Achillovy šlachy. - Bez zátěže.

4 ef CZ boekje.indd :03: Při plné extenzi může být koleno ohnuto až do Manuálně nebo pomocí motodlahy pro CPM (kontinuální pasivní pohyb) přes den. - Ortéza uzamčená přes den ve flexi Uzamčení ve spánku v extenzi Izometrické cvičení čtyřhlavého svalu. - Mobilizace pately. - Sunutí paty. - Posilování čtyřhlavého svalu (elevace natažené dolní končetiny). - Cvičení chodidla - prevence pes equinus. - Protahování Achillovy šlachy. - Bez zátěže.

5 ef CZ boekje.indd :03: Progresivní zvětšení flexe na přes den. - Ortéza uzamčená přes den ve flexi Uzamčení ve spánku v extenzi Izometrické cvičení čtyřhlavého svalu. - Mobilizace pately. - Sunutí paty. - Posilování čtyřhlavého svalu (elevace natažené dolní končetiny). - Cvičení chodidla - prevence pes equinus. - Protahování Achillovy šlachy. - Bez zátěže.

6 ef CZ boekje.indd :03: Progresivní zvětšení flexe na přes den. - Ortéza uzamčená přes den ve flexi Izometrické cvičení čtyřhlavého svalu. - Mobilizace pately. - Sunutí paty. - Posilování čtyřhlavého svalu (elevace natažené dolní končetiny). - Cvičení chodidla - prevence pes equinus. - Protahování Achillovy šlachy. - Progresivní zvýšení zátěže operované dolní končetiny. - Zátěž 10 kg pro pacienta o hmotnosti 60 kg, 15 kg pro pacienta o hmotnosti 90 kg. - Postupné zvyšování zátěže na 100 % v 9 týdnech.

7 ef CZ boekje.indd :03: Progresivní zvětšení flexe na přes den. - Ortéza uzamčená přes den ve flexi Cvičení uvedená v týdnu plus: - Progresivní zvýšení zátěže operované dolní končetiny. - Zátěž 20 kg pro pacienta o hmotnosti 60 kg, 30 kg pro pacienta o hmotnosti 90 kg. - Postupné zvyšování zátěže na 100 % v 9 týdnech.

8 ef CZ boekje.indd :03: a více. - Progresivní zvětšení flexe až do dosažení plného rozsahu pohybu přes den. - Ortéza uzamčená přes den ve flexi Cvičení uvedená v týdnu plus: - Progresivní zvýšení zátěže operované dolní končetiny. - Zátěž 30 kg pro pacienta o hmotnosti 60 kg, 45 kg pro pacienta o hmotnosti 90 kg. - Postupné zvyšování zátěže na 100 % v 9 týdnech.

9 ef CZ boekje.indd :03: a více. - Progresivní zvětšení flexe až do dosažení plného rozsahu pohybu. - Ortéza přes den bez uzamčení. - Cvičení uvedená v týdnu plus: - Progresivní zvýšení zátěže operované dolní končetiny. - Zátěž 40 kg pro pacienta o hmotnosti 60 kg, 60 kg pro pacienta o hmotnosti 90 kg. - Postupné zvyšování zátěže na 100 % v 9 týdnech.

10 ef CZ boekje.indd :03: a více. - Progresivní zvětšení flexe až do dosažení plného rozsahu pohybu. - Ortéza přes den bez uzamčení. - Cvičení uvedená v týdnu plus: - Progresivní zvýšení zátěže operované dolní končetiny. - Zátěž 50 kg pro pacienta o hmotnosti 60 kg, 75 kg pro pacienta o hmotnosti 90 kg. - Postupné zvyšování zátěže na 100 % v 9 týdnech.

11 ef CZ boekje.indd :03: a více. - Progresivní zvětšení flexe až do dosažení plného rozsahu pohybu. - Ortéza přes den bez uzamčení. - Cvičení uvedená v týdnu plus: - Navýšení cvičení kolenních šlach ( hamstringů ) s chodidly na zemi. - Výpady v rozmezí Cvičení na propriocepci. - Dynamická cvičení čtyřhlavého svalu. - Rotoped. - Plná zátěž.

12 ef CZ boekje.indd :03: Ortéza přes den bez uzamčení. - Cvičení uvedená v týdnu plus: - Navýšení cvičení kolenních šlach ( hamstringů ) s chodidly na zemi. - Výpady v rozmezí Cvičení na propriocepci. - Dynamická cvičení čtyřhlavého svalu. - Rotoped. - Plná zátěž.

13 ef CZ boekje.indd :03: Ortéza přes den bez uzamčení. - Cvičení uvedená v týdnu plus: - Navýšení cvičení kolenních šlach ( hamstringů ) s chodidly na zemi. - Výpady v rozmezí Cvičení na propriocepci. - Dynamická cvičení čtyřhlavého svalu. - Rotoped. - Plná zátěž.

14 ef CZ boekje.indd :03: Ortéza přes den bez uzamčení. - Cvičení uvedená v týdnu plus: - Navýšení cvičení kolenních šlach ( hamstringů ) s chodidly na zemi. - Výpady v rozmezí Cvičení na propriocepci. - Dynamická cvičení čtyřhlavého svalu. - Rotoped. - Plná zátěž.

15 ef CZ boekje.indd :03: Cvičení uvedená v týdnu plus: - Navýšení cvičení kolenních šlach ( hamstringů ) s chodidly na zemi. - Výpady v rozmezí Cvičení na propriocepci. - Dynamická cvičení čtyřhlavého svalu. - Rotoped. - Plná zátěž.

16 ef CZ boekje.indd :03: Cvičení uvedená v týdnu plus: - Navýšení cviků s chodidly na zemi zdviháním chodidel. - Běh na rovném povrchu. - Plyometrika. - Cvičení připravující na sportovní aktivity bez otáčení. - Plná zátěž bez odlehčovací ortézy.

17 ef CZ boekje.indd :03: Cvičení uvedená v týdnu plus: - Navýšení cviků s chodidly na zemi zdviháním chodidel. - Běh na rovném povrchu. - Plyometrika. - Cvičení připravující na sportovní aktivity bez otáčení. - Plná zátěž bez odlehčovací ortézy.

18 ef CZ boekje.indd :03: Cvičení uvedená v týdnu plus: - Navýšení cviků s chodidly na zemi zdviháním chodidel. - Běh na rovném povrchu. - Plyometrika. - Cvičení připravující na sportovní aktivity bez otáčení. - Plná zátěž bez odlehčovací ortézy.

19 ef CZ boekje.indd :03: K obnově mobility je doporučeno použití motodlahy pro CPM (kontinuální pasivní pohyb) po dobu 30 minut dvakrát denně. Toto zařízení umožňuje velmi progresivní postupnou aktivitu. Zahájení hydroterapie a plavání (kraul a prsa) po 24 týdnech. Opětovné zahájení sportovních aktivit po konzultaci s ortopedem. Kontaktní sporty až po 9 měsících. Tento protokol slouží jako vodítko pro optimalizaci rehabilitace. V případě jakýchkoli problémů s rehabilitací je nutné tento protokol se schválením zodpovědného ortopeda upravit. Mezi bezpečné indikace v období rehabilitace patří relativní klid, stoj a aplikace ledu.

20 ef CZ boekje.indd :03:

LÉČEBNÁ REHABILITACE U DĚTÍ S DĚTSKOU MOZKOVOU OBRNOU V POOPERAČNÍM OBDOBÍ

LÉČEBNÁ REHABILITACE U DĚTÍ S DĚTSKOU MOZKOVOU OBRNOU V POOPERAČNÍM OBDOBÍ LÉČEBNÁ REHABILITACE U DĚTÍ S DĚTSKOU MOZKOVOU OBRNOU V POOPERAČNÍM OBDOBÍ Klára Svobodová, Dis. PaedDr. Irena Zounková, Ph.D. Předmět: Fyzioterapie v klinických oborech, ZS, 2NMgr Téma: metodické postupy

Více

REHABILITACE NA ORTOPEDICKÉM ODDĚLENÍ. Mgr. Michaela Veselá KTLR FNUSA

REHABILITACE NA ORTOPEDICKÉM ODDĚLENÍ. Mgr. Michaela Veselá KTLR FNUSA REHABILITACE NA ORTOPEDICKÉM ODDĚLENÍ Mgr. Michaela Veselá KTLR FNUSA Definice rehabilitace Dle WHO: RHB zahrnuje všechny prostředky, směřující ke zmírnění tíže omezujících a znevýhodňujících stavů a umožňuje

Více

Výzva k podání nabídky včetně zadávací dokumentace na veřejnou zakázku malého rozsahu

Výzva k podání nabídky včetně zadávací dokumentace na veřejnou zakázku malého rozsahu Výzva k podání nabídky včetně zadávací dokumentace na veřejnou zakázku malého rozsahu Zadavatel Úřední název zadavatele: ÚSTŘEDNÍ VOJENSKÁ NEMOCNICE - Vojenská fakultní nemocnice PRAHA IČO: 61383082 Sídlo/místo

Více

Tvorba elektronické studijní opory. Mgr. Libuše Danielová, PhDr. H. Kisvetrová, Ph.D.

Tvorba elektronické studijní opory. Mgr. Libuše Danielová, PhDr. H. Kisvetrová, Ph.D. Tvorba elektronické studijní opory Záhlaví: Název studijního předmětu Téma Název kapitoly Autor - autoři Ošetřovatelská péče v geriatrii Rehabilitační ošetřovatelství Rehabilitační prostředky Mgr. Libuše

Více

MŮJ PHYSIOBOOK PRAKTICKÁ ČÁST PB1

MŮJ PHYSIOBOOK PRAKTICKÁ ČÁST PB1 PRAKTICKÁ ČÁST PB1 V praktické části probereme jednotlivé testy. Správně provedené testování je nutné, jinak můžou být tvé výsledky zkreslené! Dávej pozor a soustřeď se. Testovat budeme 3 bloky: BOTY velikost

Více

TOTÁLNÍ ENDOPROTÉZA RAMENNÍHO KLOUBU EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY

TOTÁLNÍ ENDOPROTÉZA RAMENNÍHO KLOUBU EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY TOTÁLNÍ ENDOPROTÉZA RAMENNÍHO KLOUBU EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY Vážení pacienti, jste po operaci totální endoprotézy (TEP) ramenního kloubu. V zotavování po operaci a návratu k aktivnímu životu bude

Více

Produktová řada WalkOn

Produktová řada WalkOn Produktová řada Dynamické AFO ortézy NOVINKA Flex Ortéza Flex zvedá chodidlo a umožňuje vysoký stupeň mobility. švihové fáze a snižuje kompenzační pohyby, jako např. prohlubování bederní lordózy při chůzi.

Více

Rehabilitace po šlachových poraněních EXTENZORY. T. Hellmuth. Ústav chirurgie ruky a plastické chir. Vysoké nad Jizerou

Rehabilitace po šlachových poraněních EXTENZORY. T. Hellmuth. Ústav chirurgie ruky a plastické chir. Vysoké nad Jizerou Rehabilitace po šlachových poraněních EXTENZORY T. Hellmuth Ústav chirurgie ruky a plastické chir. Vysoké nad Jizerou Poranění extenzorů ZÓNA I Otevřené poranění: TH: sutura šlachy + transfix. DIP K drát

Více

PROTETIKA DOLNÍ KONČETINY. Materiály pro prezentaci poskytli: Mgr. G. Birgusová, Ing. J. Rosický, CSc.

PROTETIKA DOLNÍ KONČETINY. Materiály pro prezentaci poskytli: Mgr. G. Birgusová, Ing. J. Rosický, CSc. PROTETIKA DOLNÍ KONČETINY Materiály pro prezentaci poskytli: Mgr. G. Birgusová, Ing. J. Rosický, CSc. TRANSTIBÁLNÍ AMPUTACE Amputace dolní končetiny provedená mezi hlezenním kloubem a kolenním kloubem.

Více

Doporučené cviky po svalových skupinách

Doporučené cviky po svalových skupinách Horní část těla prsní sval Dolní část těla lýtkové svaly - šíjové svaly (trapéz. sval) - svaly ramene - svaly paží a zápěstí - hamstringy (zadní str. st.) - dolní část trupu - quadriceps (přední strana

Více

PROTETIKA DOLNÍ KONČETINY. Materiály pro prezentaci poskytli: Mgr. G. Birgusová, Ing. J. Rosický, CSc.

PROTETIKA DOLNÍ KONČETINY. Materiály pro prezentaci poskytli: Mgr. G. Birgusová, Ing. J. Rosický, CSc. PROTETIKA DOLNÍ KONČETINY Materiály pro prezentaci poskytli: Mgr. G. Birgusová, Ing. J. Rosický, CSc. TRANSTIBÁLNÍ AMPUTACE Amputace dolní končetiny provedená mezi hlezenním kloubem a kolenním kloubem.

Více

Procvičování kloubů CX - 01

Procvičování kloubů CX - 01 Procvičování kloubů CX - 01 Typ produktu: Cvičení a relaxace Funkce: Procvičování, posilování a rozvoj svalů ramen a rukou. Zlepšuje celkovou ohebnost kloubů ramen, zápěstí, loktů a klíčních kostí. Použití:

Více

Možnosti ovlivnění poruch chůze u RS. Klára Novotná MS centrum, Neurologická klinika 1.LF UK a VFN v Praze

Možnosti ovlivnění poruch chůze u RS. Klára Novotná MS centrum, Neurologická klinika 1.LF UK a VFN v Praze Možnosti ovlivnění poruch chůze u RS Klára Novotná MS centrum, Neurologická klinika 1.LF UK a VFN v Praze Chůze - charakteristika Lidská bipedální lokomoce -vliv ontogeneze Cyklické střídání opěrné-stojné

Více

Elipsovité zařízení SF - 05

Elipsovité zařízení SF - 05 Elipsovité zařízení SF - 05 Cvičební a rozvoj koordinace těla Zvyšuje pohyblivost horních i dolních končetin a zlepšuje ohebnost kloubů. Pevně uchopte rukojeti oběma rukama a postavte se na pedály. Pohybujte

Více

Vydala Univerzita Karlova v Praze, Nakladatelství Karolinum jako učební text pro FTVS UK Sazba DTP Nakladatelství Karolinum První vydání, první dotisk

Vydala Univerzita Karlova v Praze, Nakladatelství Karolinum jako učební text pro FTVS UK Sazba DTP Nakladatelství Karolinum První vydání, první dotisk Proprioceptivní neuromuskulární facilitace 2. část Mgr. Jiřina Holubářová doc. PaedDr. Dagmar Pavlů, CSc. Recenzenti: doc. MUDr. František Véle, CSc. MUDr. Jan Vacek, Ph.D. Vydala Univerzita Karlova v

Více

Příloha II Speciální vyšetřovací testy kolenního kloubu. Příloha IV Příklady aplikace tejpů a kinezio-tejpů na kolenní kloub

Příloha II Speciální vyšetřovací testy kolenního kloubu. Příloha IV Příklady aplikace tejpů a kinezio-tejpů na kolenní kloub 5 PŘÍLOHY Příloha I/A Vazy v oblasti kolenního kloubu Příloha I/B Svaly v oblasti kolenního kloubu Příloha I/C Přehled svalů v okolí kolenního kloubu Příloha II Speciální vyšetřovací testy kolenního kloubu

Více

Příloha č. 1 Ukázka cvičení dle Ludmily Mojžíšové

Příloha č. 1 Ukázka cvičení dle Ludmily Mojžíšové Příloha č. 1 Ukázka cvičení dle Ludmily Mojžíšové Výchozí poloha: leh pokrčmo, kolena a chodidla asi 20 cm od sebe, paže volně podél těla Průběh: přitisknout bederní páteř, aktivace přímého břišního svalů

Více

Kinetická analýza. jak staticky tak dynamicky a určit situaci, která způsobuje krajní momenty a síly.

Kinetická analýza. jak staticky tak dynamicky a určit situaci, která způsobuje krajní momenty a síly. Kinetická analýza umožňuje určit velikost sil a momentů působících na kloub, které jsou vyvozeny vahou těla působením svalů kladením odporu měkkých tkání vně aplikovaným zatížením jak staticky tak dynamicky

Více

BERLE vs. CHODÍTKO. Srovnání kompenzačních pomůcek při odlehčení DK. Centrum léčebné rehabilitace Nemocnice Prostějov o. z. SMN a.s.

BERLE vs. CHODÍTKO. Srovnání kompenzačních pomůcek při odlehčení DK. Centrum léčebné rehabilitace Nemocnice Prostějov o. z. SMN a.s. BERLE vs. CHODÍTKO Srovnání kompenzačních pomůcek při odlehčení DK Mgr. David Lisický Mgr. Iveta Poláchová Centrum léčebné rehabilitace Nemocnice Prostějov o. z. SMN a.s. STANDARD POHYBOVÉHO REŽIMU U PACIENTŮ

Více

Procvičování kloubů LK - 01

Procvičování kloubů LK - 01 Procvičování kloubů LK - 01 Typ produktu: Cvičení a relaxace Funkce: Procvičování, posilování a rozvoj svalů ramen a rukou. Zlepšuje celkovou ohebnost kloubů ramen, zápěstí, loktů a klíčních kostí. Použití:

Více

Procvičování kloubů CX - 01

Procvičování kloubů CX - 01 Procvičování kloubů CX - 01 Typ produktu: Cvičení a relaxace Funkce: Posilování, rozvoj a zlepšování svalů ramen. Zlepšuje celkovou ohebnost kloubů ramen, zápěstí, loktů a klíčních kostí. Použití: Přidržte

Více

Analýza běžecké techniky

Analýza běžecké techniky Analýza běžecké techniky Obsah Základní informace... 2 Video-analýza rychlý souhrn... 3 Zdravotní anamnéza... 4 Obecný postup k odstranění chyb... 5 HLAVNÍ CHYBA Zvýšená hmotnost, nedostatečné posílení

Více

Procvičování kloubů LK - 01

Procvičování kloubů LK - 01 Procvičování kloubů LK - 01 Typ produktu: Cvičení a relaxace Funkce: Procvičování, posilování a rozvoj svalů ramen a rukou. Zlepšuje celkovou ohebnost kloubů ramen, zápěstí, loktů a klíčních kostí. Použití:

Více

Rady a návody k cvičení po zlomenině stehení kosti

Rady a návody k cvičení po zlomenině stehení kosti Zlomenina stehenní kosti je i přes pokroky v medicíně událostí v životě pacienta, kterou není vhodné podceňovat. Celková doba rekonvalescence se pohybuje kolem jednoho roka a postižený se více, či méně

Více

Funkční trénink a kompenzační cvičení z pohledu fyzioterapie. Mgr. Michal Peroutka, CKTI FACE CZECH s.r.o.

Funkční trénink a kompenzační cvičení z pohledu fyzioterapie. Mgr. Michal Peroutka, CKTI FACE CZECH s.r.o. Funkční trénink a kompenzační cvičení z pohledu fyzioterapie Mgr. Michal Peroutka, CKTI FACE CZECH s.r.o. Funkční trénik Kompenzační cvičení Integrace fyzioterapie do hokejového tréninku Doporučení pro

Více

Obr. 3 Postranní vazy (Gross, Fetto, Rosen, 2005) (Gross, Fetto, Rosen, 2005)

Obr. 3 Postranní vazy (Gross, Fetto, Rosen, 2005) (Gross, Fetto, Rosen, 2005) I. Anatomie kolenního kloubu Obr. 1 Pohled na kloubní plochu tibie s menisky (Drugová, Kolář, 1974) Obr. 2 Zkřížené vazy Obr. 3 Postranní vazy (Gross, Fetto, Rosen, 2005) (Gross, Fetto, Rosen, 2005) Obr.

Více

Strečink a cvičení s míčem

Strečink a cvičení s míčem Strečink a cvičení s míčem Strečink pro hráče ledního hokeje Strečink je účinná metoda pro zlepšení pohyblivosti svalů a vazivových tkání, snižuje riziko poranění, zmenšuje svalovou bolestivost po tréninku,

Více

Variace Svalová soustava

Variace Svalová soustava Variace 1 Svalová soustava 21.7.2014 16:15:35 Powered by EduBase BIOLOGIE ČLOVĚKA SVALOVÁ KOSTERNÍ SOUSTAVA Stavba a funkce svalů Sval ( musculus ) hybná, aktivní část pohybového aparátu, kosterní sval

Více

TRINFIT Vario LX3 TRN-113-LX3. Návod k použití

TRINFIT Vario LX3 TRN-113-LX3. Návod k použití www.trinfit.cz TRINFIT Vario LX3 TRN-113-LX3 Návod k použití www.trinfit.cz info@trinfit.cz 702 030 255 POKYNY KE CVIČENÍ VAROVÁNÍ: Před zahájením jakéhokoliv cvičebního programu se poraďte s lékařem.

Více

ORTOPEDICKÁ KLINIKA. kařské fakulty a FN Motol Přednosta: Doc. MUDr. Tomáš Trč, CSc., MBA. Praha FN Motol

ORTOPEDICKÁ KLINIKA. kařské fakulty a FN Motol Přednosta: Doc. MUDr. Tomáš Trč, CSc., MBA. Praha FN Motol ORTOPEDICKÁ KLINIKA UK - 2.léka DĚTÍ A DOSPĚLÝCH kařské fakulty a FN Motol Přednosta: Doc. MUDr. Tomáš Trč, CSc., MBA Praha FN Motol Ortopedická léčba deformity nohy u Morbus Charcot-Marie-Tooth Smetana

Více

I. příloha: Použité symboly a zkratky. Abs. č. Ad Aj. Atd. BMI CNS CRP CT Dna H Např. NMR OA Obr. Rel. č. RHB Rtg SYSADOA Tab. Tj. Tzn. Tzv.

I. příloha: Použité symboly a zkratky. Abs. č. Ad Aj. Atd. BMI CNS CRP CT Dna H Např. NMR OA Obr. Rel. č. RHB Rtg SYSADOA Tab. Tj. Tzn. Tzv. I. příloha: Použité symboly a zkratky Abs. č. Ad Aj. Atd. BMI CNS CRP CT Dna H Např. NMR OA Obr. Rel. č. RHB Rtg SYSADOA Tab. Tj. Tzn. Tzv. WHO absolutní četnost k a jiné a tak dále index tělesné hmotnosti

Více

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. KINEZIOTERAPIE III.ročník 4.díl Vybrané kapitoly z rehabilitace ruky Mgr. Věra Jančíková Po OP výkonech na poraněných šlachách se zpravidla vytváří adheze, které brání klouzavému pohybu šlachy a tím její

Více

BENŮV DEN Statistické zpracování dat z měření LSZ, využití pro zvyšování kvality a snižování nákladů při prevenci NZP

BENŮV DEN Statistické zpracování dat z měření LSZ, využití pro zvyšování kvality a snižování nákladů při prevenci NZP BENŮV DEN 2018 Statistické zpracování dat z měření LSZ, využití pro zvyšování kvality a snižování nákladů při prevenci NZP Pohodový a příjemný den přeje všem Lukáš Šoltys PREMEDIS tým Statistická data

Více

Ambulantní kardiorehabilitace v Nemocnici ve Frýdku-Místku. Mgr.Chrostková Romana, Mgr.Chovancová Hana

Ambulantní kardiorehabilitace v Nemocnici ve Frýdku-Místku. Mgr.Chrostková Romana, Mgr.Chovancová Hana Ambulantní kardiorehabilitace v Nemocnici ve Frýdku-Místku Mgr.Chrostková Romana, Mgr.Chovancová Hana HISTORIE Kardiovaskulární rehabilitace (KR) má v Nemocnici ve Frýdku Místku dlouhou tradici. Patříme

Více

Specifikace přístrojů Část 8- motodlahy. v' anatomický pohyb - plně synchronizované motory a individuální nastavení všech léčebných parametrů

Specifikace přístrojů Část 8- motodlahy. v' anatomický pohyb - plně synchronizované motory a individuální nastavení všech léčebných parametrů t"chnlka pro zdr votnictvi. r"h bllitaci a wellnhs MRDISSO Příloha kupní smlouvy č.1 Specifikace přístrojů Část 8- motodlahy 12.1. Motodlaha ramenní "Artromot 53 Komfort" 3ks v' anatomický pohyb - plně

Více

Příloha č. 3 -KAZUISTIKA

Příloha č. 3 -KAZUISTIKA 11. PŘÍLOHA Obsah: Příloha č. 1:Žádost o vyjádření etické komise UK FTVS Příloha č. 2:Informovaný souhlas Příloha č. 3:Kazuistika Příloha č. 4:obrázky (Reciprokátor, Pavlíkovy třmeny, Abdukční peřinka,

Více

Cvičte alespoň doma! 1. Spodní část přímého břišního svalu. 1.1. Přítahy kolen k trupu

Cvičte alespoň doma! 1. Spodní část přímého břišního svalu. 1.1. Přítahy kolen k trupu Cvičte alespoň doma! Každý začátek nového roku přináší prostor pro naplňování vytčených plánů a předsevzetí, mezi něž se pravidelně řadí i cvičení pro zlepšení postavy a snížení hmotnosti, jež si častěji

Více

TRINFIT Bench FX2 TRN-122-FX2

TRINFIT Bench FX2 TRN-122-FX2 www.trinfit.cz TRINFIT Bench FX2 TRN-122-FX2 Návod k použití www.trinfit.cz info@trinfit.cz 702 030 255 POKYNY KE CVIČENÍ VAROVÁNÍ: Před zahájením jakéhokoliv cvičebního programu se poraďte s lékařem.

Více

w w w. t r i n f i t. c z TRINFIT Power Tower TRN Návod na použití

w w w. t r i n f i t. c z TRINFIT Power Tower TRN Návod na použití w w w. t r i n f i t. c z TRINFIT Power Tower TRN-158-00 Návod na použití www.trinfit.cz info@trinfit.cz 702 030 255 POKYNY KE CVIČENÍ VAROVÁNÍ: Před zahájením jakéhokoliv cvičebního programu se poraďte

Více

TRINFIT Vario LX6 TRN-116-LX6. Návod k použití

TRINFIT Vario LX6 TRN-116-LX6. Návod k použití www.trinfit.cz TRINFIT Vario LX6 TRN-116-LX6 Návod k použití www.trinfit.cz info@trinfit.cz 702 030 255 POKYNY KE CVIČENÍ VAROVÁNÍ: Před zahájením jakéhokoliv cvičebního programu se poraďte s lékařem.

Více

VZDĚLÁVACÍ PROGRAM CERTIFIKOVANÉHO KURZU

VZDĚLÁVACÍ PROGRAM CERTIFIKOVANÉHO KURZU VZDĚLÁVACÍ PROGRAM CERTIFIKOVANÉHO KURZU Cílem 1. části je pochopení teoretických východisek pro úspěšnou aplikaci principů metody v praxi. Znát všechny facilitační prvky (procedury) a jejich praktické

Více

POLOHA: vzpřímený sed (je možná opora zad o židli), prsty jedné ruky přiloží na bradu

POLOHA: vzpřímený sed (je možná opora zad o židli), prsty jedné ruky přiloží na bradu . CERVIKOKRANIÁLNÍ PŘECHOD POLOHA: vzpřímený sed (je možná opora zad o židli), prsty jedné ruky přiloží na bradu POHYB: bradu tlačí ke krku, tím provádí vyrovnání extenčního postavení CC přechodu a flekčního

Více

Obr. č. 2 anatomie loketního kloubu vazivový aparát (Netter et al., 2010)

Obr. č. 2 anatomie loketního kloubu vazivový aparát (Netter et al., 2010) PŘÍLOHA č. 1 Obrazová příloha Obr. č. 1 anatomie loketního kloubu kostní aparát (Netter et al., 2010) Obr. č. 2 anatomie loketního kloubu vazivový aparát (Netter et al., 2010) 74 Obr. č. 3 anatomie loketního

Více

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE VEŘEJNÉ ZAKÁZKY

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE VEŘEJNÉ ZAKÁZKY ZADÁVACÍ DOKUMENTACE VEŘEJNÉ ZAKÁZKY Zadávací řízení Zakázka zadaná v otevřeném řízení dle 27 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů, dále jen zákon Název veřejné zakázky

Více

Totální endoprotéza neviditelný pomocník

Totální endoprotéza neviditelný pomocník Press kit Totální endoprotéza neviditelný pomocník Endoprotéza nejkratší cesta od bolesti 1 Většina lidí si neuvědomuje, jak je bezbolestnost pohybu důležitá, až do chvíle, kdy nastanou první obtíže. Onemocněním

Více

TOTÁLNÍ ENDOPROTÉZA KYČELNÍHO KLOUBU EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY

TOTÁLNÍ ENDOPROTÉZA KYČELNÍHO KLOUBU EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY TOTÁLNÍ ENDOPROTÉZA KYČELNÍHO KLOUBU EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY Vážení pacienti, prodělali jste operaci kyčelního kloubu, osvojili jste si zásady rehabilitačního cvičení a naučili jste se správnému

Více

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. státním rozpočtem České republiky. KINEZIOTERAPIE III.ročník 3.díl Vybrané kapitoly z rehabilitace ruky Mgr. Věra Jančíková FÁZE IMOBILIZACE POKRAČOVÁNÍ Péče o jizvu všeobecné zásady Vhodné je o jizvu

Více

F/3. STP artroskopicky asistované plastice LCA. A. Identifikační údaje. Standard fyzioterapie doporučený UNIFY ČR F/3

F/3. STP artroskopicky asistované plastice LCA. A. Identifikační údaje. Standard fyzioterapie doporučený UNIFY ČR F/3 STANDARDY LÉČEBNÝCH POSTUPŮ A KVALITA VE ZDRAVOTNÍ PÉČI Fyzioterapie str. 1 Standard fyzioterapie doporučený UNIFY ČR A. Identifikační údaje Autor: Zpracovatelé: Editor: Oponent: Verze provedení: Za zpracování

Více

Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život

Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_05_01 Tématický celek: Člověk Autor: Mgr. Andrea Teplá Datum: září 2011 Anotace:

Více

TOTÁLNÍ ENDOPROTÉZA KOLENNÍHO KLOUBU EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY

TOTÁLNÍ ENDOPROTÉZA KOLENNÍHO KLOUBU EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY TOTÁLNÍ ENDOPROTÉZA KOLENNÍHO KLOUBU EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY Vážení pacienti, operační výkon je velmi významným, ale pouze prvním krokem do Vašeho dalšího života. Na životnost a funkčnost totální

Více

Ročník: 1. Zpracováno dne: 20. 8. 2013

Ročník: 1. Zpracováno dne: 20. 8. 2013 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUMJI_TELOCVIK_14 Název materiálu: Nejčastější sportovní úrazy úrazy Tematická oblast: Tělesná výchova 1. ročník Anotace: Úrazy představují závažný zdravotnický problém.

Více

Obecné pokyny k provádění protahovacích cvičení

Obecné pokyny k provádění protahovacích cvičení Obecné pokyny k provádění protahovacích cvičení 1. Všechny cviky provádějte pomalu a plynule. 2. Pokud cvičíte ve dvojici, je velmi důležitá komunikace mezi partnery. 3. Cvik provádějte do pocitu mírného

Více

Záda (vzpřimovače trupu)

Záda (vzpřimovače trupu) Strečink - Je možné provádět denně před i okamžitě po tréninku nejméně však 3x týdně nejlépe 2-3 hodiny po posledním tréninku dne (svaly již nejsou tak zakyselené a nejsou ještě zcela vystydlé, pokud ano,

Více

PŘÍRUČKA PRO ZMÍRNĚNÍ OTOKU KLOUBŮ.

PŘÍRUČKA PRO ZMÍRNĚNÍ OTOKU KLOUBŮ. PŘÍRUČKA PRO ZMÍRNĚNÍ OTOKU KLOUBŮ www.power-play.cz Vznik otoku po úraze je reakce, kterou se tělo snaží chránit a opravit poškozenou oblast. Otok jako součást zánětlivého procesu je v podstatě nahromadění

Více

Informovaný souhlas. Pro výzkumný projekt: Diplomová práce Nejčastější úrazy v judu, jejich prevence a následná rehabilitace

Informovaný souhlas. Pro výzkumný projekt: Diplomová práce Nejčastější úrazy v judu, jejich prevence a následná rehabilitace Informovaný souhlas Pro výzkumný projekt: Diplomová práce Nejčastější úrazy v judu, jejich prevence a následná rehabilitace Období realizace: 2012-2013 Řešitelé projektu: Bc. Lenka Krejčová Vážená paní,

Více

> Kotníková ortéza Push ortho AFO NOVÝ! PUSH FOR FREEDOM. > push.eu

> Kotníková ortéza Push ortho AFO NOVÝ! PUSH FOR FREEDOM. > push.eu > Kotníková ortéza Push ortho AFO NOVÝ! PUSH FOR FREEDOM > push.eu > Kotníková ortéza Push ortho AFO PUSH AFO nabízí vynikající podporu při problémech se zdvihem nohy při chůzi. Inovativní konstrukce umožňuje

Více

Delfínové vlnění. Zpracovala: Pokorná Jitka Katedra plaveckých sportů UK FTVS. Petr Smolík, Jitka Pokorná, Bronislav Kračmar, Tomáš Dvořák

Delfínové vlnění. Zpracovala: Pokorná Jitka Katedra plaveckých sportů UK FTVS. Petr Smolík, Jitka Pokorná, Bronislav Kračmar, Tomáš Dvořák Zpracovala: Pokorná Jitka Katedra plaveckých sportů UK FTVS Delfínové vlnění ní Petr Smolík, Jitka Pokorná, Bronislav Kračmar, Tomáš Dvořák Uveřejněno: SMOLÍK, P., POKORNÁ, J., KRAČMAR, B., DVOŘÁK, T.

Více

ZÁKLADY SÍLY MLÁDEŽE V LH. PhDr. RADIM JEBAVÝ, Ph.D.

ZÁKLADY SÍLY MLÁDEŽE V LH. PhDr. RADIM JEBAVÝ, Ph.D. ZÁKLADY SÍLY MLÁDEŽE V LH PhDr. RADIM JEBAVÝ, Ph.D. VÝZNAM A CÍL SILOVÉ PŘÍPRAVY V HOKEJI Síla je základní pohybovou schopností, bez které není možný žádný pohyb. Snížení rizika zranění. OBECNÉ ZÁSADY

Více

w w w. t r i n f i t. c z TRINFIT Bench FX7 TRN-127-FX7 Návod k použití

w w w. t r i n f i t. c z TRINFIT Bench FX7 TRN-127-FX7 Návod k použití w w w. t r i n f i t. c z TRINFIT Bench FX7 TRN-127-FX7 Návod k použití www.trinfit.cz info@trinfit.cz 702 030 255 POKYNY KE CVIČENÍ VAROVÁNÍ: Před zahájením jakéhokoliv cvičebního programu se poraďte

Více

Proč je důležité se hýbat (i s roztroušenou sklerózou)? Lucie Suchá říjen 2013

Proč je důležité se hýbat (i s roztroušenou sklerózou)? Lucie Suchá říjen 2013 Proč je důležité se hýbat (i s roztroušenou sklerózou)? Lucie Suchá říjen 2013 Pohyb je přirozenou potřebou každého živého organismu a jeho vliv na fyzické i mentální schopnosti člověka je znám od počátků

Více

Edukace pacienta před TEP kyčelního kloubu

Edukace pacienta před TEP kyčelního kloubu Edukace pacienta před TEP kyčelního kloubu Hrubina M., Markvartová J., Razimová L. Ortopedické oddělení RHB oddělení JIP chirurgického oddělení Nemocnice Pelhřimov Edukace poučení pacienta Cíl prezentace:

Více

USNESENÍ. Pacientské rady ministra zdravotnictví. ze dne 12. září 2018 č. 14

USNESENÍ. Pacientské rady ministra zdravotnictví. ze dne 12. září 2018 č. 14 USNESENÍ Pacientské rady ministra zdravotnictví ze dne 12. září 2018 č. 14 k pracím na novele zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění, ve věci zdravotnických prostředků na poukaz Pacientská

Více

PŘÍLOHY. Seznam příloh

PŘÍLOHY. Seznam příloh PŘÍLOHY Seznam příloh Příloha č. 1: Kazuistika pohled z laterální strany (fotodokumentace)... 85 Příloha č. 2: Pseudohypertrofie lýtek (fotodokumentace)... 85 Příloha č. 3: Hrudník z dorzální strany (fotodokumentace)...

Více

Autor: Bc. Lucie Mosná. Péče o pacienty po implantaci se zaměřením na operační ránu

Autor: Bc. Lucie Mosná. Péče o pacienty po implantaci se zaměřením na operační ránu Autor: Bc. Lucie Mosná Péče o pacienty po implantaci se zaměřením na operační ránu Kardiostimulátor kardiostimulace je léčebnou metodou, jejíž podstatou je opakované rytmické dráždění srdce stejnosměrným

Více

MUDr.Vlasta Rudolfová

MUDr.Vlasta Rudolfová Vadné držení těla MUDr.Vlasta Rudolfová a kolektiv Rokycany 1998 Ilustrace Bohuš Zoubek Cvičení při vadném držení těla Cvičení v lehu na zádech 1. Paty přitáhneme k hýždím, horní končetiny jsou upažené,

Více

Svalová poranění - USG diagnostika a léčení

Svalová poranění - USG diagnostika a léčení Svalová poranění - USG diagnostika a léčení J. Martinková NZZ Chironaxinvest, Brno Svalová poranění svalové ruptury, kontuze = typická zranění ve vrcholovém a výkonnostním sportu, výskyt i u nesportujících

Více

Pokyny pro vypracování

Pokyny pro vypracování Pokyny pro vypracování - V závěrečné části pohybové jednotky se využívá statické formy strečinku, což by mělo být patrné z Vaši volby cviků (převážně nízké polohy). - Nákres, terminologický popis a fyziologický

Více

AC SPARTA PRAHA STREČINK

AC SPARTA PRAHA STREČINK AC SPARTA PRAHA STREČINK Význam strečinku: Zvyšování výkonnosti (projevuje se ve zvyšování efektivnosti prováděných pohybů) Udržování pružnosti svalů a šlach Předcházení svalové nerovnováze (protažení

Více

předchozích kapitolách jsme vám ukázali sérii cviků k posílení specifických svalových skupin nezbytných pro triatlon. Ve skutečnosti však pohyb těla

předchozích kapitolách jsme vám ukázali sérii cviků k posílení specifických svalových skupin nezbytných pro triatlon. Ve skutečnosti však pohyb těla Trénink celého těla KAPITOLA 10 V předchozích kapitolách jsme vám ukázali sérii cviků k posílení specifických svalových skupin nezbytných pro triatlon. Ve skutečnosti však pohyb těla nevychází z izolovaných

Více

Cvičení na vytrvalost

Cvičení na vytrvalost Cvičení na vytrvalost Vytrvalost přesahuje oddělené výbuchy síly, každodenní vytrvalé a výkonné využití kardiovaskulárního systému nám umožňuje cítit se silnějšími a lépe fungovat. Následující cvičení

Více

TRINFIT Vario LX4 TRN-114-LX4. Návod k použití

TRINFIT Vario LX4 TRN-114-LX4. Návod k použití www.trinfit.cz TRINFIT Vario LX4 TRN-114-LX4 Návod k použití www.trinfit.cz info@trinfit.cz 702 030 255 POKYNY KE CVIČENÍ VAROVÁNÍ: Před zahájením jakéhokoliv cvičebního programu se poraďte s lékařem.

Více

TRINFIT Vario LX7 TRN-117-LX7. Návod k použití

TRINFIT Vario LX7 TRN-117-LX7. Návod k použití www.trinfit.cz TRINFIT Vario LX7 TRN-117-LX7 Návod k použití www.trinfit.cz info@trinfit.cz 702 030 255 POKYNY KE CVIČENÍ VAROVÁNÍ: Před zahájením jakéhokoliv cvičebního programu se poraďte s lékařem.

Více

Dodatečné dotazy II. k zadávací dokumentaci k veřejné zakázce Modernizace a obnova přístrojového vybavení komplexní rehabilitační péče ve FN Olomouc

Dodatečné dotazy II. k zadávací dokumentaci k veřejné zakázce Modernizace a obnova přístrojového vybavení komplexní rehabilitační péče ve FN Olomouc Dodatečné dotazy II. k zadávací dokumentaci k veřejné zakázce Modernizace a obnova přístrojového vybavení komplexní rehabilitační péče ve FN Olomouc DOTAZ č. 1 V rámci VI. části veřejné zakázky, Přístroje

Více

TRINFIT Ultra TRN Návod k použití

TRINFIT Ultra TRN Návod k použití www.trinfit.cz TRINFIT Ultra TRN-110-00 Návod k použití www.trinfit.cz info@trinfit.cz 702 030 255 POKYNY KE CVIČENÍ VAROVÁNÍ: Před zahájením jakéhokoliv cvičebního programu se poraďte s lékařem. Posouzení

Více

w w w. t r i n f i t. c z TRINFIT Multi Tower TRN Návod na použití

w w w. t r i n f i t. c z TRINFIT Multi Tower TRN Návod na použití w w w. t r i n f i t. c z TRINFIT Multi Tower TRN-160-00 Návod na použití www.trinfit.cz info@trinfit.cz 702 030 255 POKYNY KE CVIČENÍ VAROVÁNÍ: Před zahájením jakéhokoliv cvičebního programu se poraďte

Více

Moderní technologie pro dynamickou neuromuskulární a osteomuskulární funkční rehabilitaci, stabilizace a mobilizace se zpětnou vazbou.

Moderní technologie pro dynamickou neuromuskulární a osteomuskulární funkční rehabilitaci, stabilizace a mobilizace se zpětnou vazbou. Moderní technologie pro dynamickou neuromuskulární a osteomuskulární funkční rehabilitaci, stabilizace a mobilizace se zpětnou vazbou. Integrovaný test Posturální analýza: dynamická evaluace indikátorů

Více

Přehled svalů a svalových skupin

Přehled svalů a svalových skupin Přehled svalů a svalových skupin SVALY ZAD A TRUPU sval trapézový (kápovitý) m. trapezius funkce: extenze hlavy, napomáhá vzpažení horní vlákna zvednutí lopatky střední vlákna přitažení lopatky k páteři

Více

Návod k použití. Unloader One OTS Ortéza kolenního kloubu. Kód VZP:

Návod k použití. Unloader One OTS Ortéza kolenního kloubu. Kód VZP: Návod k použití Unloader One OTS Ortéza kolenního kloubu Kód VZP: 04-0093849 Popis F I A H B C E G D A. Dynamický silový popruh (DFS) se systémem regulace dynamické síly. B. Spodní popruh DFS. C. Stehenní

Více

TABATAWORKOUT 1. manuál proefektivníhubnutí a zvýšeníkondice

TABATAWORKOUT 1. manuál proefektivníhubnutí a zvýšeníkondice TABATAWORKOUT 1 manuál proefektivníhubnutí a zvýšeníkondice PŘEDMLUVA Asibychmělazačítsesebouněcodělat. Asibychmělshodit tykila Mělibychom sevícehýbatmiláčku,nemyslíš? Užanityschodynevyjdujakodřív. Dřívejsem

Více

STREČINK. Sestava základních cviků pro kanoistiku. Zpracoval : Pavel Navrátil

STREČINK. Sestava základních cviků pro kanoistiku. Zpracoval : Pavel Navrátil STREČINK Sestava základních cviků pro kanoistiku Zpracoval : Pavel Navrátil 1 Co je strečink? STREČINK je účinná metoda, která umí přirozeně a šetrně připravit svaly na zvýšenou zátěž (sport) anebo také

Více

Karlovarská krajská nemocnice a.s., nemocnice v Sokolově Otopedické oddělení Rehabilitační program po totální endoprotéze kolenního kloubu

Karlovarská krajská nemocnice a.s., nemocnice v Sokolově Otopedické oddělení Rehabilitační program po totální endoprotéze kolenního kloubu Karlovarská krajská nemocnice a.s., nemocnice v Sokolově Otopedické oddělení Rehabilitační program po totální endoprotéze kolenního kloubu Zpracovala: Mgr. Hana Kružíková Artróza kolenního kloubu a totální

Více

Konstrukční a procesní inženýrství

Konstrukční a procesní inženýrství Virtual Prototyping Návrh a metodika výběru protézy dolní končetiny Název Doktorand Školitel Obor Virtual Prototyping Ing. David Paloušek doc. Ing. Josef Šupák Konstrukční a procesní inženýrství Měsíc

Více

INFORMOVANÝ SOUHLAS. Příloha č. 2 Vzor informovaného souhlasu

INFORMOVANÝ SOUHLAS. Příloha č. 2 Vzor informovaného souhlasu Příloha č.1 Příloha č. 2 Vzor informovaného souhlasu INFORMOVANÝ SOUHLAS V souladu se Zákonem o péči o zdraví lidu ( 23 odst. 2 zákona č.20/1966 Sb.) a Úmluvou o lidských právech a biomedicíně č. 96/2001,

Více

As.MUDr. Martina Hoskovcová Mgr. Ota Gál Rehabilitační oddělení Neurologické kliniky 1.LF UK a VFN v Praze

As.MUDr. Martina Hoskovcová Mgr. Ota Gál Rehabilitační oddělení Neurologické kliniky 1.LF UK a VFN v Praze As.MUDr. Martina Hoskovcová Mgr. Ota Gál Rehabilitační oddělení Neurologické kliniky 1.LF UK a VFN v Praze Rehabilitace hodnotí a léčí příznaky syndromu centrálního motoneuronu s ohledem na poruchu funkce

Více

ORTOPEDICKÁ PROTETIKA. katalog produktů

ORTOPEDICKÁ PROTETIKA. katalog produktů ORTOPEDICKÁ PROTETIKA katalog produktů Obsah katalogu Poznejte, kdo jsme SPOLEHLIVOST Protézy dolních a horních končetin Končetinové ortézy Modulární ortézy individuálně upravované Epitézy a ortoprotézy

Více

Využití cvičení pro vnímání vodního prostředí ve zdravotním plavání

Využití cvičení pro vnímání vodního prostředí ve zdravotním plavání Zpracovala: Pokorná Jitka Katedra plaveckých sportů UK FTVS Využití cvičení pro vnímání vodního prostředí ve zdravotním plavání Uveřejněno: BŘEČKOVÁ, G., ČECHOVSKÁ, I., NOVOTNÁ, V. Zdravotní plavání 3.

Více

TRINFIT Bench FX5 TRN-125-FX5

TRINFIT Bench FX5 TRN-125-FX5 www.trinfit.cz TRINFIT Bench FX5 TRN-125-FX5 Návod k použití www.trinfit.cz info@trinfit.cz 702 030 255 POKYNY KE CVIČENÍ VAROVÁNÍ: Před zahájením jakéhokoliv cvičebního programu se poraďte s lékařem.

Více

Ligamenta cruciata - kruciální stabilizátory kolenního kloubu, funkční centrace kolene při sportovní zátěži!

Ligamenta cruciata - kruciální stabilizátory kolenního kloubu, funkční centrace kolene při sportovní zátěži! Ligamenta cruciata - kruciální stabilizátory kolenního kloubu, funkční centrace kolene při sportovní zátěži! Robert Frei Předolympijský medicínský seminář k ZOH 2014 v Soči 27.IX.2013, Praha! Stabilita

Více

Strečink - lýtkové svaly a Achillova šlacha - 1. - vleže Strečink - lýtkové svaly a Achillova šlacha - 2. - vkleče

Strečink - lýtkové svaly a Achillova šlacha - 1. - vleže Strečink - lýtkové svaly a Achillova šlacha - 2. - vkleče Strečink - lýtkové svaly a Achillova šlacha - 1. - vleže Vleže na zádech opřeme jednu nohu celou plochou chodidla o zem a pokrčíme ji v koleně. Druhou nohu zvedneme, uchopíme ji pod kolenem a špičku chodidla

Více

Ortopedie. Neuroortopedie. Jiří Jochymek, KDCHOT FN a LF MU Brno

Ortopedie. Neuroortopedie. Jiří Jochymek, KDCHOT FN a LF MU Brno Ortopedie Neuroortopedie Jiří Jochymek, KDCHOT FN a LF MU Brno Neuroortopedie.. zabývá se chirurgickým řešením neurogenně podmíněných postižení pohybového aparátu Dětská mozková obrna ( DMO ) Poporodní

Více

kód ZP 04/0011664 - plně hrazeno

kód ZP 04/0011664 - plně hrazeno PN 7.01 - ORTÉZ KOLENNÍHO KLOUU S LIMITCÍ kód ZP 04/0011664 - plně hrazeno Ortéza kolenního s nastavením flexe od 0 do 120 a extenze v rozmezí od 0 do 80. Vymezení rozsahu se provádí před nasazením ortézy

Více

Interdisciplinární charakter ergonomie. Dynamické tělesné rozměry. Konstrukce oděvů. Interdisciplinární charakter ergonomie Dynamické tělesné rozměry

Interdisciplinární charakter ergonomie. Dynamické tělesné rozměry. Konstrukce oděvů. Interdisciplinární charakter ergonomie Dynamické tělesné rozměry Na Interdisciplinární charakter ergonomie. Dynamické tělesné rozměry. Konstrukce oděvů Interdisciplinární charakter ergonomie Dynamické tělesné rozměry Interdisciplinární charakter ergonomie Ergonomie

Více

INDIVIDUÁLNÍ TRÉNINKOVÝ PLÁN

INDIVIDUÁLNÍ TRÉNINKOVÝ PLÁN INDIVIDUÁLNÍ TRÉNINKOVÝ PLÁN Jméno hráče: Hráči Fotbalové Farmy Období: Zimní přípravné období 2015 Pomůcky: Běžecká obuv (sálovky/turfy nejsou ideální), švihadlo CÍL tréninkového plánu: Standardní program/příprava

Více

TÝMOVÝ STREČINK PRO DRUŽSTVO JUNIORŮ pro sezónu 2010/2011

TÝMOVÝ STREČINK PRO DRUŽSTVO JUNIORŮ pro sezónu 2010/2011 TÝMOVÝ STREČINK PRO DRUŽSTVO JUNIORŮ pro sezónu 2010/2011 Každý hráč, který začíná od 01.06.10 s letní přípravou u týmu či juniorů, bude mít tento strečink nastudovaný Při strečinku je důležitá výdrž,

Více

Příloha č. 1- Kazuistika č. 1

Příloha č. 1- Kazuistika č. 1 Příloha č. 1- Kazuistika č. 1 Průběh terapie Pacientka celkem absolvovala 10 fyzioterapií, kdy při první návštěvě bylo provedeno vstupní kineziologické vyšetření na jehož základě byla stanovena terapie.

Více

Novinky v ortotické péči o pacienty s C-M-T. Pavel Wanka, fyzioterapeut 20.9.2014

Novinky v ortotické péči o pacienty s C-M-T. Pavel Wanka, fyzioterapeut 20.9.2014 Novinky v ortotické péči o pacienty s C-M-T Pavel Wanka, fyzioterapeut 20.9.2014 Mezinárodní klasifikace ortéz HKAFO = Hip-Knee-Ankle-Foot- Orthosis (ortéza zajišťující kyčelní, kolenní a hlezenní kloub

Více

KOMPENZAČNÍ CVIČENÍ PRO HRÁČE FOTBALU. Nikola Soukupová

KOMPENZAČNÍ CVIČENÍ PRO HRÁČE FOTBALU. Nikola Soukupová KOMPENZAČNÍ CVIČENÍ PRO HRÁČE FOTBALU Nikola Soukupová KOMPENZAČNÍ CVIČENÍ soubor cviků, které jsou zacílené na jednotlivé oblasti pohybového systému (klouby, vazy, šlachy, svaly). záměrně působí na zlepšení

Více

Zásobník protahovacích cviků

Zásobník protahovacích cviků Zásobník protahovacích cviků Obsah Úvod 1. Ohybač paže 2. Natahovače paže 3. Natahovače kyčle a ohybače kolena 4. Ohybač kyčle a natahovače kolena 5. Ohybače kyčle 6. Odtahovače a zevní rotátory kyčle

Více