Klíčová akce 7 Zachování a zlepšení biologické rozmanitosti v lesích výstupy činnosti z roku 2011

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Klíčová akce 7 Zachování a zlepšení biologické rozmanitosti v lesích výstupy činnosti z roku 2011"

Transkript

1 Klíčová akce 7 Zachování a zlepšení biologické rozmanitosti v lesích výstupy činnosti z roku 2011 M. Hron, R. Hédl

2 Rekapitulace činnosti v letech: Z celkem 12 opatření KA 07 bylo zpracováno a projednáno: 2010: opatření 2, 6, 11, 12 (závěry prezentovány vloni) 2011: opatření 3, 4, 5, 7, 8, 9, 10 (závěry následují) 2012 zbývá: opatření 1 (informace na závěr)

3 7.3. Podporovat rozmanitost hospodářských postupů jako jeden z předpokladů zachování biodiverzity lesů A. Legislativa: výjimka z šířky holé seče (nízký a střední les, 2 postupující varianty hlasováním) doplnit stávající seznam MZD o dosud chybějící dřeviny přirozené dřevinné skladby (schváleno hlasováním), v tomto duchu upravit přílohy k Vyhlášce č. 83/1996 Sb. (konsenzus) Vytvořit do Vyhlášky č. 83/1996 cílové hospodářské soubory lesa nízkého a středního se základními hospodářskými doporučeními. (konsenzus) Dopracovat ve vyhlášce č. 84/1996 Sb. hospodářskou úpravu lesů o metodu pro zařízení lesů, kde je cílovým hospodářským způsobem les výběrný (schváleno hlasováním)

4 7.3. Podporovat rozmanitost hospodářských postupů jako jeden z předpokladů zachování biodiverzity lesů A. Legislativa: Vytvořit do Vyhlášky č. 83/1996 cílové hospodářské soubory lesa výběrného. (schváleno hlasováním)

5 7.3. Podporovat rozmanitost hospodářských postupů jako jeden z předpokladů zachování biodiverzity lesů B. Finanční nástroje zavést dotační titul na hospodaření v lesích k podpoře biodiverzity na základě přesně specifikovaného požadavku ochrany přírody. (schváleno hlasováním)

6 7.3. Podporovat rozmanitost hospodářských postupů jako jeden z předpokladů zachování biodiverzity lesů C. Osvěta a poradenství V1: Využít výsledků řešených výzkumných projektů k osvětě o důležitosti odlišného hospodaření pro podporu biodiverzity. V2: Využít výsledků řešených výzkumných projektů k osvětě zejména u vlastníků drobných lesů o důležitosti odlišného hospodaření pro podporu biodiverzity. (schváleno hlasováním, obě varianty)

7 7.3. Podporovat rozmanitost hospodářských postupů jako jeden z předpokladů zachování biodiverzity lesů D. Ostatní není navrhováno

8 7.4. Pokračovat v rozšiřování podílu lesů ponechaných samovolnému vývoji s cílem postupně vytvořit reprezentativní soustavu, která bude systematicky monitorována. Tato soustava bude vytvářena především v rámci sítě národních parků a přírodních rezervací. A. Legislativa: přesněji a důrazněji definovat problematiku vstupu do lesů na vlastní nebezpečí. Vzájemně provázat předpisy o ochraně přírody a krajiny a o lesích (konsenzus)

9 7.4. Pokračovat v rozšiřování podílu lesů ponechaných samovolnému vývoji s cílem A. Legislativa: Přijmout dosud chybějící zákony o jednotlivých národních parcích (Krkonošský, Podyjí, Šumava), které budou koncepčně navazovat na zákon č. 114/1992 Sb., jednoznačně řešit otázku ponechání lesů samovolnému vývoji. V tomto duchu novelizovat stávající zákon č. 161/1999 Sb., kterým se vyhlašuje Národní park České Švýcarsko, a mění se zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů. (konsenzus)

10 7.4. Pokračovat v rozšiřování podílu lesů ponechaných samovolnému vývoji s cílem B. Finanční nástroje: LČR, s.p., resp. i jiné organizace nakládající s lesem ve státním vlastnictví budou vykazovat újmu z ponechání lesů samovolnému vývoji. (konsenzus)

11 7.4. Pokračovat v rozšiřování podílu lesů ponechaných samovolnému vývoji s cílem C. Osvěta a poradenství Bude řešeno komplexně v kontextu všech funkcí a služeb lesů a lesního hospodářství v klíčové akci 15 "Zlepšit informovanost veřejnosti o skutečném stavu lesů a potřebách LH". (konsenzus)

12 7.4. Pokračovat v rozšiřování podílu lesů ponechaných samovolnému vývoji s cílem D. Ostatní Zpracovat ekonomickou studii, která by vyhodnotila hospodářskou újmu a přínos v lesích ponechaných samovolnému vývoji v současnosti a při uvažovaných cílových variantách (konsenzus)

13 7.5. Podporovat stanovištně přirozené druhy, které jsou hlavními nositeli biologické rozmanitosti v lesích. A. Legislativa Legislativní doporučení jsou shodná s opatřením 7.3, v případě lesů s převažujícím významem pro ochranu přírody s opatřením 7.2. Dále uzákonit (např. formou aktualizace vyhlášky): informaci o výskytu ZCHD předat vlastníkovi lesa projednání s vlastníkem lesa včetně podpory v případě nutnosti změny stávajícího hospodaření zapracování odpovídajícího managementu do LHP (v případě potřeby) monitorování stavu populace (externě) zpětná vazba pro vlastníka a obnovu LHP (konsenzus)

14 7.5. Podporovat stanovištně přirozené druhy, které jsou hlavními nositeli biologické rozmanitosti v lesích. B. Finanční nástroje Dotace na hospodaření (včetně ponechání samovolnému vývoji) a speciální typy zásahů podporující populace stanovištně přirozených druhů. (konsenzus)

15 7.5. Podporovat stanovištně přirozené druhy, které jsou hlavními nositeli biologické rozmanitosti v lesích. C. Osvěta a poradenství Systém školení lesních hospodářů a pracovníků ochrany přírody (státní i dobrovolné) cíleně na území, kde se vyskytují druhy a typy biotopů vyžadující specifický management. (konsenzus)

16 7.5. Podporovat stanovištně přirozené druhy, které jsou hlavními nositeli biologické rozmanitosti v lesích. D. Ostatní Doporučení pro vědu a výzkum: vycházet se stávajících výzkumných projektů zaměřených na biologickou rozmanitost lesních ekosystémů, důsledně dbát na aplikovatelnost jejich výstupů, projekty vzájemně mezi- i vnitroresortně koordinovat. Propojit poznatky z různých monit. projektů viz závěry a doporučení KA 8. Z hlediska opatření 7.5 je nejvýznamnější monitoring biotopů a druhů soustavy Natura Na lokalitách, kde se vyskytují poslední populace vymírajících druhů, zabezpečit management umožňující dlouhodobé udržení těchto populací. (konsenzus)

17 7.7. Zachovat v krajině mozaiku porostů s vysokou biologickou hodnotou jako jsou např. přestárlé porosty, liniové porosty, mokřady, prameniště, rašeliniště a aplikovat v nich odpovídající management. A. Legislativa V1: Upravit vyhlášku č. 84/1996 Sb. tak, aby umožnila se souhlasem vlastníka vyčlenění porostů s vysokou biologickou hodnotou do jiných pozemků ve smyslu ustanovení 3 odst. 1, písm. b) lesního zákona. V3: Umožnit, za předem jasných a definovaných parametrů a se souhlasem vlastníka, začleňování porostů s vysokou biologickou hodnotou ekonomicky málo významných a jejich částí do jiných pozemků ve smyslu ustanovení 3 odst. 1, písm. b) lesního zákona. (postupují 2 varianty)

18 7.7. Zachovat v krajině mozaiku porostů s vysokou biologickou hodnotou jako jsou např. přestárlé porosty, liniové porosty, mokřady, prameniště, rašeliniště a aplikovat v nich odpovídající management. B. Finanční nástroje Realizace tohoto opatření (je-li z vůle vlastníka) nevyžaduje nové finanční nástroje. Pokud bude situace vyžadovat změnu (omezení či vyloučení) lesnického hospodaření požadovaného orgány OP, může být uplatněn nárok na náhradu újmy. (konsenzus)

19 7.7. Zachovat v krajině mozaiku porostů s vysokou biologickou hodnotou jako jsou např. přestárlé porosty, liniové porosty, mokřady, prameniště, rašeliniště a aplikovat v nich odpovídající management. C. Osvěta a poradenství Postačuje obecná osvěta a poradenství. (konsenzus)

20 7.7. Zachovat v krajině mozaiku porostů s vysokou biologickou hodnotou jako jsou např. přestárlé porosty, liniové porosty, mokřady, prameniště, rašeliniště a aplikovat v nich odpovídající management. D. Ostatní Zpracovat metodiku na definování a vyčleňování společenstev na lesní půdě, na maloplošných biotopech nepříznivých pro růst zapojeného lesa (např. mokřady, rašeliniště atd.) do jiných pozemků ve smyslu ustanovení 3 odst. 1 písm. b) zákona o lesích. (konsenzus)

21 7.8. U státních lesů směřovat k přírodě bližší dřevinné skladbě při zachování konkurenceschopnosti. Obnovovat a pěstovat lesní porosty ve vlastnictví státu tak, aby v nich byl trvale zachován zvýšený podíl MZD a dřevin přirozené druhové skladby Podobného cíle se u nestátních vlastníků pokusit dosáhnout vhodnou dotační politikou. (pokračování na dalším snímku)

22 7.8. U státních lesů směřovat k přírodě bližší dřevinné skladbě při zachování KA 7 biodiverzita A. Legislativa V1: V legislativě u státních lesů preferovat přírodě bližší postupy (17.3.). V případě dřevinné skladby uplatňovat oproti stávajícímu zvýšený podíl MZD, diferencovaně podle SLT. Další pěstební péče o porosty bude směřovat k přírodě bližší dřevinné skladbě při zachování konkurenceschopnosti. V2: V legislativě u státních lesů preferovat přírodě bližší postupy (17.3.). V případě dřevinné skladby uplatňovat zvýšený podíl MZD, diferencovaně podle SLT. Další pěstební péče o porosty bude směřovat k přírodě bližší dřevinné skladbě při zachování konkurenceschopnosti. (postupují 2 varianty)

23 7.8. U státních lesů směřovat k přírodě bližší dřevinné skladbě při zachování A. Legislativa Novela vyhlášky č. 83/1996 Sb., o zpracování oblastních plánů rozvoje lesů a o vymezení hospodářských souborů uvede: V1: u jednotlivých SLT potenciální přirozenou druhovou skladbu (PDS) a přírodě bližší dřevinnou skladbu, určí minimální podíl MZD při výsadbě zvlášť pro lesy v majetku státu (viz výše) a nestátní vlastníky (zachovaní současného stavu) V2: vypustit (postupují 2 varianty) KA 7 biodiverzita

24 7.8. U státních lesů směřovat k přírodě bližší dřevinné skladbě při zachování KA 7 biodiverzita A. Legislativa Novela zákona č. 289/1995 Sb., o lesích, uloží povinnost udržet vnesený podíl MZD do zajištění porostu, a dále hodnotit po věkových třídách (decenniích). Nezbytným prvním krokem je urychlená novelizace vyhlášky č. 553/2004 Sb., o podmínkách, vzoru a bližších pokynech vypracování plánu mysliveckého hospodaření v honitbě tak, aby výše odlovu byla stanovována především podle míry negativního ovlivňování lesního ekosystému dle metodiky vypracované UHÚL. Dále je nezbytná urychlená malá novela zákona o myslivosti, která zajistí fungování nového způsobu mysliveckého plánování v praxi (podle návrhu KA11). (konsenzus)

25 7.8. U státních lesů směřovat k přírodě bližší dřevinné skladbě při zachování KA 7 biodiverzita B. Finanční nástroje Dotační podporu minimálního podílu melioračních a zpevňujících dřevin (MZD) při obnově porostů zachovat a vázat na udržení vneseného podílu MZD. Přednostně před použitím dotací na zalesnění by mělo dojít k odstranění překážek, které brání přirozené obnově dřevin cílové druhové skladby. Zalesnění SM je přípustné dotovat jen na stanovištích jeho přirozeného výskytu a do výše zastoupení v potenciální přirozené druhové skladbě. Obdobně postupovat i v případě borovice lesní. (konsenzus)

26 7.8. U státních lesů směřovat k přírodě bližší dřevinné skladbě při zachování KA 7 biodiverzita B. Finanční nástroje Zavést dotaci min. na úrovni (roz. ve výši podpory, obdobně) MZD i pro dřeviny vtroušené vzácné stanovištně vhodné. Podporu lesního hospodaření investičního charakteru (v souladu s vzájemná podpora politik) přiznat vlastníkům, kteří hospodaří podle kritérií vyžadovaných u lesů v majetku státu. Zavést nový dotační titul na podporu přírodě blízkého lesního hospodaření (nepoužívání holosečí, respektování potenciální přirozené vegetace s mírným zvýšením podílu hospodářsky atraktivní dřeviny, ponechávání podílu mrtvého dřeva (konsenzus)

27 7.8. U státních lesů směřovat k přírodě bližší dřevinné skladbě při zachování KA 7 biodiverzita C. Osvěta a poradenství Přiblížení druhové skladby přírodě bližší druhové skladbě (PDS) považovat za jedno z prioritních témat NLP II, ve spolupráci s ES15 vypracovat a definovat cílové skupiny příjemců informací a navrhnout komunikační strategii (opatření 15.2), podpořit její realizaci. (konsenzus)

28 7.8. U státních lesů směřovat k přírodě bližší dřevinné skladbě při zachování KA 7 biodiverzita D. Ostatní Není navrhováno.

29 7.9. Podpořit zvýšení podílu tlejícího dřeva, těžebních zbytků a stromů prošlých přirozeným vývojem stárnutí v lese pro zachování biologické rozmanitosti a stanovit mechanismy, jak toho dosáhnout. A. Legislativa Řešit legislativní problémy bezpečnostních rizik při ponechávání tlejícího dřeva a starých stromů v lesních porostech, aby bylo podpořeno zvýšení podílu tlejícího dřeva. (konsenzus)

30 7.9. Podpořit zvýšení podílu tlejícího dřeva, těžebních zbytků a stromů prošlých přirozeným vývojem stárnutí v lese pro zachování biologické rozmanitosti a stanovit mechanismy, jak toho dosáhnout. B. Finanční nástroje Formou dotačních titulů pro nestátní vlastníky lesů nebo náhrad újmy podporovat aktivní kroky v lesnickém hospodaření směřující k zvýšení množství tlejícího dřeva a starých stromů v lesních porostech. (konsenzus)

31 7.9. Podpořit zvýšení podílu tlejícího dřeva, těžebních zbytků a stromů prošlých přirozeným vývojem stárnutí v lese pro zachování biologické rozmanitosti a stanovit mechanismy, jak toho dosáhnout. C. Osvěta a poradenství Spustit osvětový program, jehož cílem bude význam a management tlejícího dřeva pro ochranu biodiverzity. Tento program by měl být směrován na různé cílové skupiny. (konsenzus)

32 7.9. Podpořit zvýšení podílu tlejícího dřeva, těžebních zbytků a stromů prošlých přirozeným vývojem stárnutí v lese pro zachování biologické rozmanitosti a stanovit mechanismy, jak toho dosáhnout. D. Ostatní (žádný z návrhů nebyl konsenzuálně přijat)

33 7.10. Diferencovat množství a kvalitu ponechané dřevní hmoty v porostech s přihlédnutím k požadavku na zvýšení dodávek této biomasy pro další využití a s ohledem na stanovištní podmínky A. Legislativa Upravit a změnit legislativu tak, aby byly splněny principy definované v části 3. Vyloučení odnímání LTZ na územích s významem pro ochranu přírody. Vytvořit systém podpory využívání RRD (rychle rostoucích dřevin) z důvodu omezení tlaku na využívání LTZ, který ale bude zohledňovat využívání zemědělské půdy pro produkci potravin. V rámci plánů péče o ZCHÚ zařadit posouzení odnímání biomasy pro energetické účely (LTZ), případně odnímání biomasy z důvodů ochrany biologické diverzity. (konsenzus)

34 7.10. Diferencovat množství a kvalitu ponechané dřevní hmoty v porostech s přihlédnutím k požadavku na zvýšení dodávek této biomasy pro další využití a s ohledem na stanovištní podmínky B. Finanční nástroje Nastavit dotační pravidla pro využití LTZ tak, aby nedošlo k problémům podobně jako v případě solární energie. Nedotovat ekonomicky a energeticky neefektivní využívání LTZ. Nutná je spolupráce MŽP a MZe s ostatními ministerstvy, sjednocení výše dotací v rámci EU. (konsenzus)

35 7.10. Diferencovat množství a kvalitu ponechané dřevní hmoty v porostech s přihlédnutím k požadavku na zvýšení dodávek této biomasy pro další využití a s ohledem na stanovištní podmínky C. Osvěta a poradenství Spustit osvětový program, který objasní možnosti využívání LZT ale také jejich důležitost pro funkci lesních ekosystémů. Výraznou roli by v této osvětové části mohl sehrát ÚHÚL. (konsenzus)

36 7.10. Diferencovat množství a kvalitu ponechané dřevní hmoty v porostech s přihlédnutím k požadavku na zvýšení dodávek této biomasy pro další využití a s ohledem na stanovištní podmínky D. Ostatní Vypracovat provozní nástroje, které upraví využívání LTZ. Monitorovat využívání LTZ a jeho dopad na stav lesního ekosystému. (konsenzus)

37 7.1. Zhodnotit a v odůvodněných případech revidovat cílovou druhovou skladbu jako průnik mezi ekonomickým, ekologickým a sociálním pilířem lesa. řešení vychází ze závěrů meziklíčové pracovní typologické skupiny konsenzus nedosažen, ale připomínky maximálně zohledňovány v rámci typologické skupiny proběhlo první představení na KR, pokyn pokračovat v navrženém řešení plánované projednání březen (únor?) 2012

38 7.1. Zhodnotit a v odůvodněných případech revidovat cílovou druhovou skladbu jako průnik Co návrh přináší: v lesích ochranných podporu pouze dřevinám PDS KA 7 biodiverzita v lesích zvláštního určení CDS jako v lesích hospodářských (se zohledněním důvodu vyhlášení za LZU)

39 7.1. Zhodnotit a v odůvodněných případech revidovat cílovou druhovou skladbu jako průnik Co návrh přináší: hodnocení CDS za dílec v rámci dílce hodnocení podílu dřevin PDS a max. zastoupení 1 dřeviny

40 7.1. Zhodnotit a v odůvodněných případech revidovat cílovou druhovou skladbu jako průnik Dvě složky CDS: 1. dřeviny hospodářské (produkce) 2. dřeviny PDS (ekologická stabilita) CDS je přírodě bližší než současná.

41 7.1. Zhodnotit a v odůvodněných případech revidovat cílovou druhovou skladbu jako průnik Dvě složky CDS: 1. dřeviny hospodářské (produkce) 2. dřeviny PDS (ekologická stabilita) KA 7 biodiverzita CDS je přírodě bližší než současná (východisko: Plíva 2000).

42 7.1. Zhodnotit a v odůvodněných případech revidovat cílovou druhovou skladbu jako průnik Limity: 1. výchozí podíl PDS (mimo SM s BO) 30% (odchylky oběma směry) 2. max. podíl jedné dřeviny v dílci do 70% (výjimky)

43 7.1. Zhodnotit a v odůvodněných případech revidovat cílovou druhovou skladbu jako průnik Aktuálně řešení podnětů z KR: KA 7 biodiverzita teoretické testování na několika HS reálnost kontrol navrženého systému doplnění výčtu dalších vhodných dřevin PDS doplnění výčtu vhodných introdukovaných dřevin stanovení horního limitu intr. dřevin

44 Závěr zhodnocení výsledků práce ES 07 KA 7 biodiverzita dosud korektní spolupráce v rámci ES 07 částečně úspěšné prosazení závěrů ES 07 v KR (značné zevšeobecnění některých výstupů) ale přesto jisté větší pochopení a sblížení postojů konzervativních a sociálně ekologických zájmových skupin Děkuji zúčastněným.

KA 6 NLP II Snížit dopady očekávané globální klimatické změny a extrémních meteorologických jevů. Emil Cienciala

KA 6 NLP II Snížit dopady očekávané globální klimatické změny a extrémních meteorologických jevů. Emil Cienciala KA 6 NLP II Snížit dopady očekávané globální klimatické změny a extrémních meteorologických jevů Emil Cienciala Úvodem Klimatická změna pro lesníka - změna růstového prostředí z hlediska klimatických (teplota,

Více

NLP II KA 10: Snížit dopady starých i současných ekologických zátěží

NLP II KA 10: Snížit dopady starých i současných ekologických zátěží NLP II KA 10: Snížit dopady starých i současných ekologických zátěží 10.1. Formulovat strategii státu k odstranění starých i současných ekologických zátěží v lesích (včetně finančního zajištění) 10.2.

Více

Postup práce na realizaci NLP II v roce 2013. 23. ledna 2014 Hradec Králové

Postup práce na realizaci NLP II v roce 2013. 23. ledna 2014 Hradec Králové Postup práce na realizaci NLP II v roce 2013 23. ledna 2014 Hradec Králové Rok 2013 pátý rok realizace Národního lesnického programu II Priority roku 2013 z pohledu MŽP využití přijatých doporučení ke

Více

SESTAVOVÁNÍ PLÁNU MYSLIVECKÉHO HOSPODAŘENÍ a NÁRODNÍ LESNICKÝ PROGRAM II

SESTAVOVÁNÍ PLÁNU MYSLIVECKÉHO HOSPODAŘENÍ a NÁRODNÍ LESNICKÝ PROGRAM II SESTAVOVÁNÍ PLÁNU MYSLIVECKÉHO HOSPODAŘENÍ a NÁRODNÍ LESNICKÝ PROGRAM II NÁRODNÍ LESNICKÝ PROGRAM II Nejvyšší koncepční materiál lesního hospodářství Pro období do roku 2013 Schválen vládou ČR 1. 10. 2008

Více

Rámcové směrnice hospodaření a jejich uplatnění

Rámcové směrnice hospodaření a jejich uplatnění Rámcové směrnice hospodaření a jejich uplatnění Vratislav Mansfeld & Štěpán Křístek Odborný seminář České lesnické společnosti, připravený ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství a Ústavem pro hospodářskou

Více

Klíčová akce 11 Dosažení vyváženého vztahu mezi lesem a zvěří. Schváleno KR

Klíčová akce 11 Dosažení vyváženého vztahu mezi lesem a zvěří. Schváleno KR 1 Klíčová akce 11 Dosažení vyváženého vztahu mezi lesem a zvěří Schváleno KR 10.11.09 2 Okus siky na borovici 3 Koordinační rada doporučuje MZe ve spolupráci s MŽP připravit novelu vyhlášky č. 55/1999

Více

Státní lesnická politika

Státní lesnická politika Státní lesnická politika Teoretické zpracování hospodářského a společenského postavení lesů a lesního hospodářství ve státě a v národním hospodářství. Jde zejména o vymezení vztahů mezi vlastníky lesů

Více

Cíl I - KA 2: Podpořit výzkum a technologický rozvoj s cílem zvýšit konkurenceschopnost lesnického sektoru. Petr Zahradník a kolektiv

Cíl I - KA 2: Podpořit výzkum a technologický rozvoj s cílem zvýšit konkurenceschopnost lesnického sektoru. Petr Zahradník a kolektiv Cíl I - KA 2: Podpořit výzkum a technologický rozvoj s cílem zvýšit konkurenceschopnost lesnického sektoru Petr Zahradník a kolektiv Řešitelský tým doc. Dr. Ing. Petr Horáček doc. Dr. Ing. Libor Jankovský

Více

Mgr. Jindřich Chlapek Ing. František Šach, CSc. doc. Ing. Petr Zahradník, CSc. Doc. Ing. Jiří Remeš

Mgr. Jindřich Chlapek Ing. František Šach, CSc. doc. Ing. Petr Zahradník, CSc. Doc. Ing. Jiří Remeš Národní lesnický program II Expertní skupina klíčové akce 9 Zlepšení zdravotního stavu a ochrany lesů - Seznam členů expertní skupiny + dodatečná d č nominace - Dílčí okruhy opatření KA9 - Zodpovědní řešitelé

Více

Realizace NLP II v roce 2013 z pohledu Ministerstva zemědělství. Tomáš Krejzar Ministerstvo zemědělství ČR

Realizace NLP II v roce 2013 z pohledu Ministerstva zemědělství. Tomáš Krejzar Ministerstvo zemědělství ČR Realizace NLP II v roce 2013 z pohledu Ministerstva zemědělství Tomáš Krejzar Ministerstvo zemědělství ČR Příklady realizace NLP II v roce 2013 1) Příprava programu rozvoje venkova na období 2014-2020

Více

Zvýšení konkurenceschopnosti vlastníků lesů v ČR

Zvýšení konkurenceschopnosti vlastníků lesů v ČR Zvýšení konkurenceschopnosti vlastníků lesů v ČR NEJVÝZNAMNĚJŠÍ VLIVY NA LESNÍ HOSPODÁŘSTVÍ V ČR Nejpřísnější lesní zákon na světě Vysoký podíl lesa ve vlastnictví státu Vícekolejnost státní správy, překryv

Více

Vyhodnocení závěrů a doporučení KR NLP II na oblast legislativy. Hradec Králové 23.ledna 2014

Vyhodnocení závěrů a doporučení KR NLP II na oblast legislativy. Hradec Králové 23.ledna 2014 Vyhodnocení závěrů a doporučení KR NLP II na oblast legislativy Hradec Králové 23.ledna 2014 Výstup NLP II Závěry a doporučení: dle jednotlivých KA - Legislativní opatření - Finanční opatření - Organizační

Více

Zvýšit přínos lesů a lesnictví pro rozvoj venkova

Zvýšit přínos lesů a lesnictví pro rozvoj venkova Zvýšit přínos lesů a lesnictví pro rozvoj venkova Expertní skupina pracovala na návrhu řešení klíčové akce v letech 2010 2012. Závěry byly projednány v Koordinační radě NLP II začátkem roku 2012 a to ve

Více

Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. 3 odst. 1) b) významný krajinný prvek jako ekologicky, geomorfologicky nebo esteticky hodnotná část

Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. 3 odst. 1) b) významný krajinný prvek jako ekologicky, geomorfologicky nebo esteticky hodnotná část Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. 3 odst. 1) b) významný krajinný prvek jako ekologicky, geomorfologicky nebo esteticky hodnotná část krajiny utváří její typický vzhled nebo přispívá k

Více

Dřevinná skladba Ing. Václav Zouhar ÚHÚL Brandýs n. Labem, pobočka Brno

Dřevinná skladba Ing. Václav Zouhar ÚHÚL Brandýs n. Labem, pobočka Brno Dřevinná skladba Ing. Václav Zouhar ÚHÚL Brandýs n. Labem, pobočka Brno Odborný seminář České lesnické společnosti, připravený ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství a Ústavem pro hospodářskou úpravou

Více

Ing. Jan Leugner, Ph.D. Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v.v.i. Úvodní seminář k projektu č. EHP-CZ02-OV

Ing. Jan Leugner, Ph.D. Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v.v.i. Úvodní seminář k projektu č. EHP-CZ02-OV Představení projektu, příklady pěstebních opatřeních hodnocených v rámci projektu Pěstební opatření pro zvýšení biodiverzity v lesích v chráněných územích Ing. Jan Leugner, Ph.D. Výzkumný ústav lesního

Více

Návrh vyhlášky o zpracování oblastních plánů rozvoje lesů a o vymezení hospodářských souborů

Návrh vyhlášky o zpracování oblastních plánů rozvoje lesů a o vymezení hospodářských souborů Návrh vyhlášky o zpracování oblastních plánů rozvoje lesů a o vymezení hospodářských souborů Václav Tomášek Odborný seminář České lesnické společnosti, připravený ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství

Více

NLP II KLÍČOVÁ AKCE 1. Zvýšit ekonomickou životaschopnost a konkurenceschopnost trvale udržitelného obhospodařování lesů

NLP II KLÍČOVÁ AKCE 1. Zvýšit ekonomickou životaschopnost a konkurenceschopnost trvale udržitelného obhospodařování lesů NLP II KLÍČOVÁ AKCE 1 Zvýšit ekonomickou životaschopnost a konkurenceschopnost trvale udržitelného obhospodařování lesů Členové expertní skupiny Ing. Jiří Svoboda zpravodaj Ing. Zdeněk Mocek zást. zpr.

Více

Management a hospodářská úprava lesů

Management a hospodářská úprava lesů 9. 10. 2014, Brno Ing. Vlastimil Vala, CSc. Management a hospodářská úprava lesů Vytvořeno s podporou projektu Průřezová inovace studijních programů Lesnické a dřevařské fakulty MENDELU v Brně (LDF) s

Více

Představení Katalogu pěstebních opatření pro zvýšení biodiversity lesů v chráněných územích.

Představení Katalogu pěstebních opatření pro zvýšení biodiversity lesů v chráněných územích. Představení Katalogu pěstebních opatření pro zvýšení biodiversity lesů v chráněných územích. Ing. Jan Leugner, Ph.D. Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v.v.i.) Katalog pěstebních opatření

Více

HISTORIE A SOUČASNOST STÁTNÍ LESNICKÉ POLITIKY ČR

HISTORIE A SOUČASNOST STÁTNÍ LESNICKÉ POLITIKY ČR HISTORIE A SOUČASNOST STÁTNÍ LESNICKÉ POLITIKY ČR Ing. František Morávek Stav lesnické politiky před revolucí 1989 Státní lesnická politika neexistovala Existence resortních výhledů ze statistik a SLHP

Více

KA 6 NLP II Snížit dopady očekávané globální klimatické změny a extrémních meteorologických jevů. Emil Cienciala a expertní skupina KA 6

KA 6 NLP II Snížit dopady očekávané globální klimatické změny a extrémních meteorologických jevů. Emil Cienciala a expertní skupina KA 6 KA 6 NLP II Snížit dopady očekávané globální klimatické změny a extrémních meteorologických jevů Emil Cienciala a expertní skupina KA 6 Složení expertní skupiny KA 6 Karel Fišer Zuzana Jankovská Josef

Více

Základní údaje. Vyhlášen: 1991 NP 6267 ha OP 2822 ha. NP Thayatal Vyhlášen ha. Ptačí oblast Podyjí vyhlášena ha

Základní údaje. Vyhlášen: 1991 NP 6267 ha OP 2822 ha. NP Thayatal Vyhlášen ha. Ptačí oblast Podyjí vyhlášena ha Základní údaje Vyhlášen: 1991 NP 6267 ha OP 2822 ha NP Thayatal Vyhlášen 2000 1330 ha Ptačí oblast Podyjí vyhlášena 2004 7666 ha EVL Podyjí vyhlášena 2005 6273 ha - 13 biotopů - 13 druhů Zásady a východiska

Více

Výsledky lesnického výzkumu jako podklad pro program revitalizace Krušných hor

Výsledky lesnického výzkumu jako podklad pro program revitalizace Krušných hor Výsledky lesnického výzkumu jako podklad pro program revitalizace Krušných hor Jiří Novák, Dušan Kacálek, David Dušek, Marian Slodičák Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v.v.i., Výzkumná

Více

ACTION POINTS.

ACTION POINTS. ACTION POINTS www.biodiversitymanifesto.com Lov je velmi oblíbeným způsobem rekreace v přírodě, který praktikuje 7 miliónů lovců a myslivců napříč celou Evropou. Lov je jeden z nejstarších způsobů využívání

Více

II. Informační seminář FRAMEADAPT. Rámcové směrnice hospodaření vybraných přírodních lesních oblastí. Jan Kadavý, LDF MENDELU

II. Informační seminář FRAMEADAPT. Rámcové směrnice hospodaření vybraných přírodních lesních oblastí. Jan Kadavý, LDF MENDELU II. Informační seminář FRAMEADAPT Rámcové směrnice hospodaření vybraných přírodních lesních oblastí Jan Kadavý, LDF MENDELU 12.11.2015 Adaptační opatření VSTUPY Z KA1: 1. Změna dřevinné skladby 2. Postupné

Více

Lesnictví a strategie přizpůsobení se změně klimatu v podmínkách ČR

Lesnictví a strategie přizpůsobení se změně klimatu v podmínkách ČR Lesnictví a strategie přizpůsobení se změně klimatu v podmínkách ČR Ing. Jan Lojda, Ph.D. Oddělení ekonomických nástrojů LH XV. konference SVOL Kostelec nad Černými lesy 28. 4. 2016 Národní lesnický program

Více

KA 12 Podporovat zlepšení sociální situace pracovníků v LH

KA 12 Podporovat zlepšení sociální situace pracovníků v LH KA 12 Podporovat zlepšení sociální situace pracovníků v LH 12.1. Organizovat správu a obhospodařování lesního majetku, zejména státního tak, aby přispívala ke zvýšení zaměstnanosti z místních zdrojů, za

Více

NLP II KA 10: Snížit dopady starých i současných ekologických zátěží

NLP II KA 10: Snížit dopady starých i současných ekologických zátěží NLP II KA 10: Snížit dopady starých i současných ekologických zátěží 10.1. Formulovat strategii státu k odstranění starých i současných ekologických zátěží v lesích (včetně finančního zajištění) 10.2.

Více

STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA OSTRAVY

STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA OSTRAVY STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA OSTRAVY 2017-2030 Sledování a rozbor vlivů koncepce na životní prostředí a veřejné zdraví dle požadavků 10h zákona č. 100/2001 Sb., ve znění pozdějších předpisů

Více

Hlavní adaptační opatření v ČR a jejich implementace v HÚL

Hlavní adaptační opatření v ČR a jejich implementace v HÚL Hlavní adaptační opatření v ČR a jejich implementace v HÚL JAN KADAVÝ ÚHÚLAG LDF MENDELU 7.9.2017, Křtiny Lesnická adaptační hospodářská opatření smysl, účel a význam globální změna klimatu hospodářská

Více

Klíčová akce 13 Zvýšit přínos lesů a lesnictví pro rozvoj venkova

Klíčová akce 13 Zvýšit přínos lesů a lesnictví pro rozvoj venkova Klíčová akce 13 Zvýšit přínos lesů a lesnictví pro rozvoj venkova Složení expertní skupiny KA 13 Ing. Jelínek Petr - SVOL Ing. Šimon Martin zástupce zpravodaje - VLS Ing. Štěpán Kalina - ČLS Ing. Jaroslav

Více

ochrany přírody Lesy zvláštního určení s prioritou MENDELU, LDF, ÚZPL Tomáš Vrška VÚKOZ, v.v.i. odbor ekologie lesa

ochrany přírody Lesy zvláštního určení s prioritou MENDELU, LDF, ÚZPL Tomáš Vrška VÚKOZ, v.v.i. odbor ekologie lesa Lesy zvláštního určení s prioritou ochrany přírody Tomáš Vrška VÚKOZ, v.v.i. odbor ekologie lesa & MENDELU, LDF, ÚZPL Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR

Více

Informace o materiálu vlády ČR Program revitalizace Krušných hor schváleného usnesením vlády ČR č dne

Informace o materiálu vlády ČR Program revitalizace Krušných hor schváleného usnesením vlády ČR č dne Informace o materiálu vlády ČR Program revitalizace Krušných hor schváleného usnesením vlády ČR č. 1031 dne 23. 11. 2016 Presentováno na semináři Lesník 21. století, 23.3.2017, Kašperské Hory KH - východiska

Více

Příloha T7: Rámcové směrnice péče o les podle souborů lesních typů

Příloha T7: Rámcové směrnice péče o les podle souborů lesních typů Příloha T7: Rámcové směrnice péče o les podle souborů lesních typů 1 ochranný (zvláštního určení) 0 1X, 3J 0X BO 7-9 DBZ+2 BK 0-2 HB 0+ LP+ BR 0-1 BRK 0+ MK 0+ KR 1X DBZ 6 DBP 2 HB 1 BRK 1 MK BB KR 3J

Více

NÁRODNÍ PARKY ČESKÉ REPUBLIKY

NÁRODNÍ PARKY ČESKÉ REPUBLIKY NÁRODNÍ PARKY ČESKÉ REPUBLIKY Přírodovědný pohled Národní parky představují nejvýznamnější přírodní fenomény ČR, které nebyly formovány bezprostředně činností člověka (na rozdíl od např. Třeboňské rybniční

Více

Příloha III. Rámcové směrnice péče o les podle souborů lesních typů / hospodářských souborů pro ZCHÚ

Příloha III. Rámcové směrnice péče o les podle souborů lesních typů / hospodářských souborů pro ZCHÚ Příloha III Rámcové směrnice péče o les podle souborů lesních typů / hospodářských souborů pro ZCHÚ (HS) Číslo Kategorie lesa Soubory lesních typů směrnice 01 lesy zvláštního určení 0X, 1X, 1Z, 3J Cílová

Více

NATURA 2000 a problematika posuzování vlivů koncepcí a záměrů na lokalitách NATURA Dle materiálů M. Banaše

NATURA 2000 a problematika posuzování vlivů koncepcí a záměrů na lokalitách NATURA Dle materiálů M. Banaše NATURA 2000 a problematika posuzování vlivů koncepcí a záměrů na lokalitách NATURA 2000 Dle materiálů M. Banaše Legislativní podklady Směrnice č. 92/43/EEC o ochraně přírodních stanovišť, volně žijících

Více

Zákon 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny

Zákon 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny Zákon 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny Účelem zákona je přispět k udržení a obnově přírodní rovnováhy v krajině, k ochraně rozmanitostí forem života, přírodních hodnot a krás a k šetrnému hospodaření

Více

Ing. Vlastimil Vala, CSc. Předmět : Ekonomická efektivnost LH

Ing. Vlastimil Vala, CSc. Předmět : Ekonomická efektivnost LH Téma 9-12 Ekonomická efektivnost dlouhodobých záměrů Ing. Vlastimil Vala, CSc. Předmět : Ekonomická efektivnost LH Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio

Více

Návrh zonace (zón ochrany přírody) Národního parku České Švýcarsko

Návrh zonace (zón ochrany přírody) Národního parku České Švýcarsko Návrh zonace (zón ochrany přírody) Národního parku České Švýcarsko srpen 2018 1 Co je smyslem zonace NP? Účelem zonace je rozčlenit území národního parku do zón ochrany přírody podle cílů ochrany, stavu

Více

Poznámky z přednášek HUL. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.

Poznámky z přednášek HUL. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28. Poznámky z přednášek HUL Aktualizace zadávání a schvalování LHP LHP jako nástroj vlastníka. Historický vývoj LHP a jeho využití do současnosti. Význam LHP pro vlastníky lesů. Legislativní rámec LHP, zákony

Více

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 V Praze dne: 3. 6. 2014 Č. j.: 38400/ENV/14 ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ podle 10d zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní

Více

PĚSTEBNÍ POSTUPY ZVYŠUJÍCÍ

PĚSTEBNÍ POSTUPY ZVYŠUJÍCÍ PĚSTEBNÍ POSTUPY ZVYŠUJÍCÍ STABILITU A ODOLNOST LESNÍCH POROSTŮ S VÝZNAMNÝM PODÍLEM SMRKU VE STŘEDNÍCH A VYŠŠÍCH POLOHÁCH JIŘÍ REMEŠ FAKULTA LESNICKÁ A DŘEVAŘSKÁ ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE Adaptační

Více

Budoucnost českých lesů aneb Jak dále v obhospodařování i ochraně našich lesů?

Budoucnost českých lesů aneb Jak dále v obhospodařování i ochraně našich lesů? Budoucnost českých lesů aneb Jak dále v obhospodařování i ochraně našich lesů? STUŽ Novotného lávka 2. 1. 2018 Jaromír Bláha Hnutí DUHA Friends of the Earth Czech Republic Příčiny krize českých lesů Změny

Více

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 V Praze dne: 3. 6. 2014 Č. j.: 38130/ENV/14 ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ podle 10d zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní

Více

Prioritní osa 4, specifický cíl 4.3: Posílit přirozené funkce krajiny

Prioritní osa 4, specifický cíl 4.3: Posílit přirozené funkce krajiny KRITÉRIA FORMÁLNÍCH NÁLEŽITOSTÍ A PŘIJATELNOSTI PRO MÍSTNÍ AKČNÍ SKUPINY (MAS) K OPERAČNÍMU PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ PRO OBDOBÍ 2014 2020, PRIORITNÍ OSE 4 Dokument slouží pouze jako souhrn kritérií formálních

Více

PŘEDBĚŽNÉ HODNOCENÍ PRV ZPRÁVA O EX-ANTE

PŘEDBĚŽNÉ HODNOCENÍ PRV ZPRÁVA O EX-ANTE PŘEDBĚŽNÉ HODNOCENÍ PRV 2014+ - ZPRÁVA O EX-ANTE HODNOCENÍ AKTUALIZACE ZPRÁVY PO PŘEDLOŽENÍ PRV EK Datum: 23. 3. 2015 Verze:1.0 Příloha č. 5 Příloha SEA hodnocení Vypořádání vyjádření ke koncepci Příloha

Více

Chráněná území v České republice. RNDr. Alena Vopálková

Chráněná území v České republice. RNDr. Alena Vopálková Chráněná území v České republice RNDr. Alena Vopálková Hlavní cíle ochrany přírody a krajiny Udržení a obnova ekologické stability krajiny Zachování přírodních hodnot a krajinného rázu Ochrana biologické

Více

NÁRODNÍ PARKY ČESKÉ REPUBLIKY, JEJICH VÝZNAM A DLOUHODOBÉ VIZE. Ing. Vladimír Dolejský, Ph.D.Ing.

NÁRODNÍ PARKY ČESKÉ REPUBLIKY, JEJICH VÝZNAM A DLOUHODOBÉ VIZE. Ing. Vladimír Dolejský, Ph.D.Ing. NÁRODNÍ PARKY ČESKÉ REPUBLIKY, JEJICH VÝZNAM A DLOUHODOBÉ VIZE Ing. Vladimír Dolejský, Ph.D.Ing. Přírodovědný pohled Národní parky představují nejvýznamnější přírodní fenomény ČR, které nebyly formovány

Více

Nízký a střední les. alternativa budoucnosti. Jan Kadavý

Nízký a střední les. alternativa budoucnosti. Jan Kadavý Nízký a střední les alternativa budoucnosti Jan Kadavý Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.0018 Kapitola 0 - obsah Obsah prezentace

Více

Kritéria pro hodnocení žádostí SC 4.4 (sídelní zeleň)

Kritéria pro hodnocení žádostí SC 4.4 (sídelní zeleň) Kritéria pro hodnocení žádostí SC 4.4 (sídelní zeleň) Kritéria pro hodnocení formálních náležitostí žádostí Soulad žádosti s programem OPŽP 2014+ a příslušnými SC / podporovanými aktivitami uvedenými v

Více

Optimalizace vojenských újezdů ve vazbě na ochranu přírody a krajiny

Optimalizace vojenských újezdů ve vazbě na ochranu přírody a krajiny Praha 1 - Novotného lávka, 6. ledna 2015 Optimalizace vojenských újezdů ve vazbě na ochranu přírody a krajiny Ministerstvo životního prostředí sekce ochrany přírody a krajiny 1 Záměr na vyhlášení Chráněné

Více

Částky vyplacené v letech jako náhrady újmy dle 58 zákona o ochraně přírody a krajiny.

Částky vyplacené v letech jako náhrady újmy dle 58 zákona o ochraně přírody a krajiny. Tabulka č. 1 Částky vyplacené v letech 2004 2010 jako náhrady újmy dle 58 zákona o ochraně přírody a krajiny. Žádáno (mil. Kč) Vyplaceno (mil. Kč) Rok ZPF 1 Rybníky PUPFL 2 Celkem ZPF Rybníky PUPFL Celkem

Více

Naplňování cílů národních parků z pohledu Ministerstva životního prostředí. RNDr. Alena Vopálková

Naplňování cílů národních parků z pohledu Ministerstva životního prostředí. RNDr. Alena Vopálková Naplňování cílů národních parků z pohledu Ministerstva životního prostředí RNDr. Alena Vopálková Právní rámec Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb., (ZOPK) stanoví: Definiční znaky zvláště

Více

Krajina, příroda a její ochrana. Zákonné způsoby ochrany druhů i ploch ze zákona o ochraně přírody a krajiny (č.114/1992 Sb.)!

Krajina, příroda a její ochrana. Zákonné způsoby ochrany druhů i ploch ze zákona o ochraně přírody a krajiny (č.114/1992 Sb.)! Krajina, příroda a její ochrana Zákonné způsoby ochrany druhů i ploch ze zákona o ochraně přírody a krajiny (č.114/1992 Sb.)! Co umožňuje chránit a jaký zákon? Ochrana přírody a krajiny ve smyslu zákona

Více

Metody klasifikace stanovištní vhodnosti druhové skladby lesních biocenter Jaromír Macků, macku@brno.uhul.cz

Metody klasifikace stanovištní vhodnosti druhové skladby lesních biocenter Jaromír Macků, macku@brno.uhul.cz Metody klasifikace stanovištní vhodnosti druhové skladby lesních biocenter Jaromír Macků, macku@brno.uhul.cz Metodická východiska Hodnocení druhové skladby lesních porostů významně souvisí vedle jejich

Více

Lesnicko-typologické základy ochrany lesa

Lesnicko-typologické základy ochrany lesa Lesnicko-typologické základy ochrany lesa Otakar Holuša Mendelova Univerzita, Lesnická a dřevařská fakulta Brno LESNICKÁ TYPOLOGIE A OCHRANA PŘÍRODY Ing. Kateřina Holušová, Ph.D. Tento projekt je spolufinancován

Více

Kritéria pro hodnocení žádostí

Kritéria pro hodnocení žádostí Opatření 4.3. Protierozní opatření Kritéria pro hodnocení žádostí 1. Kritéria pro hodnocení formálních náležitostí žádostí Pořadí Název kritéria Funkce kritéria 1. Soulad žádosti s programem OPŽP 2014+

Více

Lesní hospodářství a ochrana biodiversity v ČR základní východiska v kontextu právních předpisů

Lesní hospodářství a ochrana biodiversity v ČR základní východiska v kontextu právních předpisů Lesní hospodářství a ochrana biodiversity v ČR základní východiska v kontextu právních předpisů Petr Kjučukov ČZU v Praze, Fakulta lesnická a dřevařská Katedra ekologie lesa Kašperské Hory 19.5.2016 Biodiversita

Více

Funkce lesů Ing. Robert Hruban

Funkce lesů Ing. Robert Hruban Funkce lesů Ing. Robert Hruban Odborný seminář České lesnické společnosti, připravený ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství a Ústavem pro hospodářskou úpravou lesů Brandýs nad Labem Praha MZe, 28.

Více

2) Územně a časově diverzifikovat dotační podporu modernizace individuálního vytápění domácností. Lokality s překročením

2) Územně a časově diverzifikovat dotační podporu modernizace individuálního vytápění domácností. Lokality s překročením 1) Odůvodnění podle 10g odst. 4 zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů: V souladu se zákonem č. 100/2001

Více

Představení programu CZ02 a jeho výsledků, zkušenosti z realizace

Představení programu CZ02 a jeho výsledků, zkušenosti z realizace Představení programu CZ02 a jeho výsledků, zkušenosti z realizace Hana Pátrová Ministerstvo financí - Oddělení realizace, monitorování a hodnocení 28. 3. 2017 Obsah 1. Program CZ02 a jeho struktura 2.

Více

Kritéria pro hodnocení žádostí SC 4.4 (sídelní zeleň)

Kritéria pro hodnocení žádostí SC 4.4 (sídelní zeleň) Kritéria pro hodnocení žádostí SC 4.4 (sídelní zeleň) Kritéria pro hodnocení formálních náležitostí žádostí Soulad žádosti s programem OPŽP 2014+ a příslušnými SC / podporovanými aktivitami uvedenými v

Více

v rámci bodu IV. tohoto opatření obecné povahy, které ukládá, že opatření Programu

v rámci bodu IV. tohoto opatření obecné povahy, které ukládá, že opatření Programu 1) Odůvodnění podle 10g odst. 4 zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů: V souladu se zákonem č. 100/2001

Více

Krkonošský národní park. Ekonomická, ekologická a sociální specifika péče o národní park

Krkonošský národní park. Ekonomická, ekologická a sociální specifika péče o národní park Ing. Václav Jansa Krkonošský národní park Ekonomická, ekologická a sociální specifika péče o národní park Hříběcí boudy 8.10.2013 15.10.2013 1 1. Prostředí a jeho limity 2. Sledujeme cíle. 3. V Krkonoších

Více

Specifický cíl 4.1 Zajistit příznivý stav předmětu ochrany národně významných chráněných území. zelená linka:

Specifický cíl 4.1 Zajistit příznivý stav předmětu ochrany národně významných chráněných území.  zelená linka: Specifický cíl 4.1 Zajistit příznivý stav předmětu ochrany národně významných chráněných území www.opzp.cz zelená linka: 800 260 500 dotazy@sfzp.cz Specifický cíl 4.1: Zajistit příznivý stav předmětu ochrany

Více

Metodiky hodnocení a oceňování přírody a krajiny na AOPK ČR Jaromír Kosejk, Tomáš Görner, Pavel Štěrba

Metodiky hodnocení a oceňování přírody a krajiny na AOPK ČR Jaromír Kosejk, Tomáš Görner, Pavel Štěrba Metodiky hodnocení a oceňování přírody a krajiny na AOPK ČR Jaromír Kosejk, Tomáš Görner, Pavel Štěrba Metodiky hodnocení a oceňování přírody a krajiny na AOPK ČR AOPK ČR v současnosti pracuje v oblasti

Více

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 V Praze dne 11. 4. 2013 Č. j.: 25101/ENV/13 ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ podle 10d zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní

Více

Kritéria pro hodnocení žádostí SC 4.3 (ÚSES)

Kritéria pro hodnocení žádostí SC 4.3 (ÚSES) Kritéria pro hodnocení žádostí SC 4.3 (ÚSES) 1. Kritéria pro hodnocení formálních náležitostí žádostí 1. Soulad žádosti s programem OPŽP 2014+ a příslušnými SC / podporovanými aktivitami uvedenými v Pravidlech

Více

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny Dle rozdělovníku Datum Oprávněná úřední osoba Číslo jednací Spisová značka 11. září 2013 Petr Pavelčík KUZL 55971/2013 KUSP 55970/2013

Více

Program rozvoje venkova. Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí

Program rozvoje venkova. Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Program rozvoje venkova 2014 2020 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Priority unie Priorita 1 - Předávání poznatků a inovací Priorita 2 - Zvýšení konkurenceschopnosti

Více

Národní akční program. bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. pro období 2011 2012

Národní akční program. bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. pro období 2011 2012 Národní akční program bezpečnosti a ochrany zdraví při práci pro období 2011 2012 Schváleno Radou vlády pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci dne 10. prosince 2010. ÚVOD Národní akční program bezpečnosti

Více

ZÁKLADNÍ ŠETŘENÍ K VYPRACOVÁNÍ OBLASTNÍHO PLÁNU ROZVOJE LESŮ PRO PŘÍRODNÍ LESNÍ OBLAST 9 RAKOVNICKO-KLADENSKÁ PAHORKATINA

ZÁKLADNÍ ŠETŘENÍ K VYPRACOVÁNÍ OBLASTNÍHO PLÁNU ROZVOJE LESŮ PRO PŘÍRODNÍ LESNÍ OBLAST 9 RAKOVNICKO-KLADENSKÁ PAHORKATINA UHUL/1505/2019/HUEL Dne: 9. 4. 2019 Organizátor: MZe/ÚHÚL Pobočka/útvar: HÚEL Místo konání: Brandýs nad Labem Přítomni: prezenční listina ZÁKLADNÍ ŠETŘENÍ K VYPRACOVÁNÍ OBLASTNÍHO PLÁNU ROZVOJE LESŮ PRO

Více

Oceňování škod a újem v LH

Oceňování škod a újem v LH Oceňování škod a újem v LH Listina základních práv a svobod Nucené omezení vlastnického práva je možná ve veřejném zájmu, na základě zákona a za náhradu Vlastnictví zavazuje- nesmí bát poškozováno lidské

Více

Lesy ČR a jejich role v ochraně biodiverzity České republiky

Lesy ČR a jejich role v ochraně biodiverzity České republiky Lesy ČR a jejich role v ochraně biodiverzity České republiky Vlastnictví lesů v České republice Přehled lesů ve správě Lesů ČR Hospodaření v lesích zajišťuje celkem 77 lesních správ a 5 lesních závodů.

Více

Náležitosti lesního hospodářského plánu. Kurz oceňování lesa Jan KADAVÝ

Náležitosti lesního hospodářského plánu. Kurz oceňování lesa Jan KADAVÝ Náležitosti lesního hospodářského plánu Kurz oceňování lesa Jan KADAVÝ Obsah prezentace 1. Základní pojmy 2. Náležitosti plánu 3. Digitální plán 4. Informační standard LH 5. Databáze plánu Základní pojmy

Více

S E A. Program předcházení vzniku odpadů ČR Výsledky strategického posouzení vlivů na životní prostředí

S E A. Program předcházení vzniku odpadů ČR Výsledky strategického posouzení vlivů na životní prostředí Ing. Vladimír Zdražil Ing. Zdeněk Keken RNDr. Vlastimila Mikulová MUDr. Magdalena Zimová, CSc. Mgr. Stanislav Mudra Česká zemědělská univerzita v Praze Fakulta životního prostředí Program předcházení vzniku

Více

1 DEMONSTRAČNÍ OBJEKT: SRUBY

1 DEMONSTRAČNÍ OBJEKT: SRUBY 1 DEMONSTRAČNÍ OBJEKT: 201701 SRUBY Motto: Nepasečné způsoby hospodaření v listnatých porostech Polabí. 1.1 Identifikace demonstračního objektu Název, číslo DO: Sruby 201701 Plocha DO: 70,65 ha Vlastník:

Více

Lesnictví studijní podklad pro předmět Ekologie a ŽP

Lesnictví studijní podklad pro předmět Ekologie a ŽP Lesnictví studijní podklad pro předmět Ekologie a ŽP Lesnictví _ Úvod Legislativa: Lesní zákon 289/1995 Sb. 1996 11 vyhlášek Kompetence: MZe MŽP IŽP + NP, NPR, NPP Kraj. úř. - vyjadřuje se RŽP HÚL Vyhláška

Více

Podmínka byla zohledněna v plném rozsahu v rámci bodu IV. tohoto opatření obecné povahy, které ukládá, že opatření Programu

Podmínka byla zohledněna v plném rozsahu v rámci bodu IV. tohoto opatření obecné povahy, které ukládá, že opatření Programu 1) Odůvodnění podle 10g odst. 4 zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů: V souladu se zákonem č. 100/2001

Více

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 V Praze dne 10. 12. 2013 Č. j.: 89485/ENV/13 ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ podle 10d zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na

Více

Potenciál a riziko využívání těžebních zbytků v borových porostech na majetku Městských lesů Doksy, s.r.o.

Potenciál a riziko využívání těžebních zbytků v borových porostech na majetku Městských lesů Doksy, s.r.o. Česká zemědělská univerzita v Praze Fakulta lesnická a dřevařská Soubor map Potenciál a riziko využívání těžebních zbytků v borových porostech na majetku Městských lesů Doksy, s.r.o. Doc. Ing. Jiří Remeš,

Více

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.0018 Životní prostředí zvěře a nejvýznamnější interakce mezi zvěří a prostředím Jiří Kamler Tento

Více

M O N I T O R I N G P Ř I R O Z E N Ý C H L E S Ů V Č R. - koncepce a cíle - metody -výstupy

M O N I T O R I N G P Ř I R O Z E N Ý C H L E S Ů V Č R. - koncepce a cíle - metody -výstupy M O N I T O R I N G P Ř I R O Z E N Ý C H L E S Ů V Č R - koncepce a cíle - metody -výstupy TOMÁŠ VRŠKA & comp. VÚKOZ, v.v.i. oddělení ekologie lesa Brno 1 MONITORING PŘIROZENÝCH LESŮ ČR ÚROVNĚ SBĚRU A

Více

Specifický cíl 4.2 Posílit biodiverzitu

Specifický cíl 4.2 Posílit biodiverzitu Specifický cíl 4.2 Posílit biodiverzitu Agentura ochrany přírody a krajiny ČR 14.3. 2017, Jablonné v Podještědí www.opzp.cz zelená linka: 800 260 500 dotazy@sfzp.cz Aktivity specifického cíle 4.2 4.2.1:

Více

Lesnictví v České republice (stav k 31.12.2011)

Lesnictví v České republice (stav k 31.12.2011) Lesnictví v České republice (stav k 31.12.2011) Ing. Jaromír Vašíček, CSc. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.0018 Státní lesnická

Více

STRATEGIE ZAPOJENÍ VEŘEJNOSTI A UŽIVATELŮ VODY DO PROCESU PLÁNOVÁNÍ V OBLASTI VOD. pro období 2013 až 2015

STRATEGIE ZAPOJENÍ VEŘEJNOSTI A UŽIVATELŮ VODY DO PROCESU PLÁNOVÁNÍ V OBLASTI VOD. pro období 2013 až 2015 STRATEGIE ZAPOJENÍ VEŘEJNOSTI A UŽIVATELŮ VODY DO PROCESU PLÁNOVÁNÍ V OBLASTI VOD pro období 2013 až 2015 1 1. Úvod Plánování v oblasti vod nepředstavuje pouze proces vědecký a odborný. Plánovaná rozhodnutí

Více

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 V Praze dne: 20. 2. 2014 Č. j.:11330/env/14 ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ podle 10d zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní

Více

1. Které lesy měly nejlepší hospodářský výsledek v roce 2009 (dle Dřevěné knihy)? a) Státní lesy b) Obecní lesy c) Soukromé lesy

1. Které lesy měly nejlepší hospodářský výsledek v roce 2009 (dle Dřevěné knihy)? a) Státní lesy b) Obecní lesy c) Soukromé lesy Zkušební test č. 3 z předmětu lesnická politika Jméno a příjmení: Datum:. 1. Které lesy měly nejlepší hospodářský výsledek v roce 2009 (dle Dřevěné knihy)? a) Státní lesy b) Obecní lesy c) Soukromé lesy

Více

Akční plán pro biomasu v ČR na období do roku 2020. Ministerstvo zemědělství

Akční plán pro biomasu v ČR na období do roku 2020. Ministerstvo zemědělství Dostupnost primárních zdrojů biomasy a priority jejich rozvoje Akční plán pro biomasu v ČR na období do roku 2020 Ing. Marek Světlík Ministerstvo zemědělství Agenda 1. Cíle v rozvoji OZE do roku 2020 2.

Více

Komentovaný materiál petice Hnutí DUHA

Komentovaný materiál petice Hnutí DUHA Komentovaný materiál petice Hnutí DUHA předložený Výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice Senátu PS ČR Komentář sestavil: Ing. Martin Klewar Česká akademie zemědělských věd Komise pro

Více

AGENTURA OCHRANY PŘÍRODY A KRAJINY ČR

AGENTURA OCHRANY PŘÍRODY A KRAJINY ČR AGENTURA OCHRANY PŘÍRODY A KRAJINY ČR DETAŠOVANÉ PRACOVIŠTĚ BRNO ODDĚLENÍ EKOLOGIE LESA Lidická 25/27, 657 20 BRNO Projekt VaV: SE/610/6/02 Výzkum a shromáždění poznatků o rozšíření a stavu přírodních

Více

STÁTNÍ OCHRANA PŘÍRODY A KRAJINY VE VZTAHU KE DŘEVINÁM U KOMUNIKACÍ

STÁTNÍ OCHRANA PŘÍRODY A KRAJINY VE VZTAHU KE DŘEVINÁM U KOMUNIKACÍ STÁTNÍ OCHRANA PŘÍRODY A KRAJINY VE VZTAHU KE DŘEVINÁM U KOMUNIKACÍ Ing. Pavel Chotěbor odbor obecné ochrany přírody a krajiny Aktuální otázky pozemních komunikací Znojmo, 3. 4. května 2017 HLAVNÍ PROBLÉMY

Více

Kritéria pro hodnocení žádostí

Kritéria pro hodnocení žádostí Kritéria pro hodnocení žádostí 1. kritéria pro hodnocení formálních náležitostí žádostí Název kritéria 1. Soulad žádosti s programem OPŽP 2014+ a příslušnými SC / podporovanými aktivitami 2. Oprávněnost

Více

Informace o vývoji kalamitní situace v lesích a připravovaných opatřeních Mgr. Patrik Mlynář

Informace o vývoji kalamitní situace v lesích a připravovaných opatřeních Mgr. Patrik Mlynář Informace o vývoji kalamitní situace v lesích a připravovaných opatřeních Mgr. Patrik Mlynář náměstek ministra pro řízení sekce Sekce lesního hospodářství KŮROVCOVÉ TĚŽBY Rok 2018 - další výrazná akcelerace

Více

EKOLOGIE LESA Pracovní sešit do cvičení č. 9:

EKOLOGIE LESA Pracovní sešit do cvičení č. 9: EKOLOGIE LESA Pracovní sešit do cvičení č. 9: Trvalá udržitelnost lesních ekosystémů Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.0018 Co

Více

Vývoj českého lesnictví v uplynulých sto letech: společenské okolnosti, přírodní vlivy, způsoby hospodaření, potřeba změny

Vývoj českého lesnictví v uplynulých sto letech: společenské okolnosti, přírodní vlivy, způsoby hospodaření, potřeba změny Vývoj českého lesnictví v uplynulých sto letech: společenské okolnosti, přírodní vlivy, způsoby hospodaření, potřeba změny Josef Fanta Platforma pro krajinu, Botanický ústav AV ČR v. v. i., Průhonice Obsah

Více

ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ

ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ Č. j.: MZP/2017/710/1851 V Praze dne 25. října 2017 ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ podle 10d zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o

Více

Pracovní metodika Podpora obnovy přirozených funkcí krajiny

Pracovní metodika Podpora obnovy přirozených funkcí krajiny Pracovní metodika Podpora obnovy přirozených funkcí krajiny Národní dotační program Ministerstva životního prostředí České republiky pro období 2009-2018 Ústav pro hospodářskou úpravu lesů Brandýs nad

Více