AUTOMATICKÁ NABÍJEČKA OLOVĚNÝCH AKUMULÁTOROVÝCH BATERIÍ, MAX. 3 A

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "AUTOMATICKÁ NABÍJEČKA OLOVĚNÝCH AKUMULÁTOROVÝCH BATERIÍ, MAX. 3 A"

Transkript

1 NÁVOD K OBSLUZE AUTOMATICKÁ NABÍJEČKA OLOVĚNÝCH AKUMULÁTOROVÝCH BATERIÍ, MAX. 3 A Obj. č.: Pro všechny 6 nebo 12 V olověné akumulátory (automobilové a motocyklové baterie) ke standardnímu a kapkovému dobíjení. Vysoká bezpečnost nabíjení je zajištěna integrovanou ochranou proti přepólování, jakož i omezením nabíjecího proudu a napětí. Kontrolní indikace nabíjení a polarity. Technické údaje: vstupní napětí 10 V AC/DC pro 6 V akumulátorů, 18 V AC/DC pro 12 V akumulátorů. Nabíjecí proud 0,1/0,5/1 A nebo 3 A Rozměry: 125 x 60 mm. Sada s podrobným návodem k montáží.

2 Důležité! Prosím přečtěte si! 2 U škod, které vzniknou nedodržením návodu k obsluze, zaniká nárok na záruku. Za následující škody, které z toho vycházejí, nepřebíráme žádné ručení. OBSAH: Strana: Provozní podmínky... 2 Účel použití... 3 Bezpečnostní upozornění... 4 Popis produktu... 5 Popis zapojení... 5 Technické údaje... 6 Všeobecné upozornění k montáží zapojení... 7 Návod k pájení Montážní etapa I... 9 Schéma zapojení Schéma osazení Montážní etapa II Kontrolní seznam k hledání chyby Porucha Záruka Upozornění: Osoba, která sadu sestaví, nebo uvede modul do provozu rozšířením popř. montáží krytu, je podle vyhlášky DIN VDE 0869 považován za výrobce a je povinen při předání přístroje další osobě společně předat všechny průvodní doklady a uvést i své jméno a svou adresu. Přístroje, které jsou samy sestrojeny ze sad, jsou považovány za bezpečnostně technické jako průmyslový výrobek. PROVOZNÍ PODMÍNKY Provoz modulu smí být prováděn pouze na napětí, které je pro něj předepsané. U přístrojů s provozním napětím 35 voltů smí být prováděna konečná montáž pouze odborníkem při dodržení ustanovení sdružení Německých elektrotechniků. Provozní stav přístroje je libovolný. Při instalaci přístroje je třeba dbát na dostatečný průřez kabelu přípojných vedení! Přípustná teplota prostředí (pokojová teplota) nesmí během provozu překročit popř. podkročit mez 0 C a 40 C. Přístroj je určen pro použití v suchých a čistých prostorách. Při tvorbě kondenzátu musí být dodržena aklimatizační pauza v délce 2 hodin.

3 Provoz přístroje v exteriéru popř. ve vlhkých místnostech je nepřípustný! 3 Doporučuje se, že když má být modul vystaven silným otřesům nebo vibracím, aby byl modul dobře obložen polstrováním. Bezpodmínečně dbejte na to, že se mohou součástky na základní desce rozpálit a tím hrozí nebezpečí požáru, budeli použit hořlavý polstrovací materiál. Přístroj je třeba stavět v bezpečné vzdálenosti od květinových váz, koupacích van, umyvadel a všech tekutin. Chraňte tento modul před vlhkostí, stříkající vodou a účinky tepla! Přístroj nesmí být použit ve spojení s lehko vznětlivými a hořlavými tekutinami! Moduly a součástky nenáleží do dětských rukou! Moduly smějí být uváděny do provozu jen při dozoru dospělých poučených osob a odborníků! V průmyslových zařízeních musí být dodržovány bezpečnostní předpisy Asociace průmyslových profesních sdružení pro elektrická zařízení a provozní prostředky. Ve školách, vzdělávacích zařízeních, domácích a svépomocných dílnách musí být provoz modulů odpovědně dozorován školeným personálem. Neprovozujte modul v prostředí, ve kterém by se mohly vyskytovat nebo se vyskytují hořlavé plyny, páry nebo prachy. Pokud musí být přístroj jednou opravován, smějí být použity pouze originální náhradní díly! Použití odlišných náhradních dílů může vést k vážným škodám na věcech a zdraví osob! Oprava přístroje smí být prováděna jen odborníkem! Přístroj musí být vždy po použití odpojen od napájecího napětí! Vnikne-li nějaká tekutina do přístroje, mohl by se tímto poškodit. Pokud by se měla nějaká tekutina dostat do modulu nebo na modul, potom musí být přístroj zkontrolován kvalifikovaným odborníkem. ÚČEL POUŽITÍ Účel použití přístroje je nabíjení olověných akumulátorů (6 V nebo 12 V) s nabíjecím proudem do max. 3 A, nastavitelným ve čtyřech stupních. Jiné použití než jak je určeno není přípustné!

4 BEZPEČNOSTNÍ UPOZORNĚNÍ 4 Při zacházení s výrobky, které přicházejí do kontaktu s elektrickým napětím, musí být respektovány platné předpisy německých elektrotechniků, zejména VDE 0100, VDE 0550/0551, VDE 0700, VDE 0711 a VDE Před otevřením přístroje vždy vytahujte síťovou zástrčku ze zásuvky nebo zajistěte, aby byl přístroj bez napětí. Součástky, moduly nebo přístroje smějí být uvedeny do provozu jen tehdy, pokud byly předtím s ochranou proti doteku zamontovány do krytu. Během montáže musejí být bez napětí. Nástroje smějí být na přístrojích, součástkách nebo modulech použity jen tehdy, je-li zajištěno, že jsou přístroje odpojeny od napájecího napětí a elektrické náboje, které jsou uloženy v součástkách v přístroji, byly předtím vybity. Kabely nebo vedení pod napětím, se kterými je přístroj, součástka nebo modul spojen, musí být stále kontrolovány, zda nemají závadu izolace nebo místa zlomu. Při zjištění závady v přívodu, musí být přístroj neprodleně vyřazen z provozu, dokud nebude vyměněno defektní vedení. Při použití součástek musí být vždy poukázáno na striktní dodržování parametrů pro elektrické veličiny, jmenované v příslušném popisu. Požádejte odborníka vždy o radu, pokud z předloženého popisu pro neprůmyslové konečné spotřebitele jednoznačně nevyplývá, jaké elektrické parametry pro součástku nebo modul platí, jak se má provést externí zapojení obvodů nebo jaké externí součástky nebo přídavná zařízení smějí být připojeny a jaké přípojné hodnoty smějí mít tyto externí komponenty. Před uvedením přístroje musí být všeobecně zkontrolováno, zda je tento přístroj nebo modul zásadně vhodný pro případ použití, pro který má být použit! V případě pochybností je bezpodmínečně zapotřebí se informovat u odborníků, znalců nebo výrobců použitého modulu! Prosím neopomeňte, že chyby obsluhy a připojení jsou mimo rámec našeho vlivu. Pochopitelně nemůžeme za chyby, které z toho vzniknou, převzít žádné ručení. Stavebnice by měly být při nefunkčnosti zaslány zpět s přesným popisem závady (uvedení toho, co nefunguje...neboť jen přesný popis chyb umožní dokonalou opravu!) a s příslušným návodem k montáži, jakož i bez krytu. Časově náročné montáže nebo demontáže krytů musíme z pochopitelných důvodů dodatečně zaúčtovat. Již sestavené stavebnice jsou vyloučeny z výměny. Při instalacích a při zacházení se síťovým napětím musí být bezpodmínečně dodržovány předpisy Sdružení německých elektrotechniků VDE. Přístroje, které jsou provozovány na napětí 35 V, smějí být připojovány pouze odborníkem.

5 V každém případě je třeba ověřit, zda je stavebnice vhodná pro příslušný případ použití a místo nasazení popř. zda může být nasazena.. Uvedení do provozu smí být zásadně provedeno, jen když je do krytu zamontována absolutní ochrana elektrického obvodu proti doteku. Jsou-li nezbytná měření při otevřeném krytu, potom musí být z bezpečnostních důvodů vsazeno mezi oddělovací trafo, nebo jak již bylo zmíněno, přivedeno napětí přes vhodný napájecí zdroj (které odpovídá bezpečnostním předpisům). 5 Všechny kabeláže smějí být prováděny pouze ve stavu bez napětí. POPIS PRODUKTU Pro všechny 6- nebo 12-V-olověné akumulátory (automobilové a motocyklové baterie) k nabíjení nebo trvalému dobíjení. Pro ochranu akumulátoru a nabíječky má přístroj ochranu proti přepólování (při špatně připojeném akumulátoru), omezení nabíjecího proudu a napětí, jakož i indikaci nabíjení a polarity. Prostřednictvím tří kontrolek (LED) jsou indikovány následující stavy : Nabíječka zapnuta (žlutá LED), Špatná polarita akumulátoru (červená LED), Jakmile protéká nabíjecí proud a projde, když je nabíjecí proud příliš malý (plný akumulátor) nebo na výstupu přiléhá elektrický zkrat (zelená LED). Blíží-li se napětí akumulátoru během nabíjení koncovému nabíjecímu napětí, které je nastaveno s P1, potom bude nabíjecí proud pomalu klesat až již nebude při plném nabití akumulátoru protékat žádný nabíjecí proud. Nabíječka udržuje přiléhající napětí akumulátoru, předvolené s P1 (koncové nabíjecí napětí), na konstantní hodnotě. Důležité pro auto, motocykl, loď a karavan: Akumulátory mohou být k přezimování bezproblémově připojeny k nabíječce prostřednictvím omezení nabíjecího napětí. Tento výrobek odpovídá směrnici EU 89/336/EWG/elektromagnetická slučitelnost. Každá jiná změna zapojení popř. použití jiných, než uvedených součástí, způsobí zánik této přípustnosti! POPIS ZAPOJENÍ Srdce obvodu tvoří integrovaný regulátor napětí LM 723, jakož i čtyři doplňkové tranzistory. Zpětná vazba výstupního napětí bude provedena z dolaďovacího potenciometru P1, zapojeného jako potenciometr, na invertovaný vstup Pin 4.

6 Omezení výstupního proudu se provádí s NPN-tranzistorem T3. Jakmile na odporech, omezujících proud (R4, R5, R6 a R7) klesne napětí ve výši ca. 0,6 V, bude T3 vodivý, T2 odejme proud báze a tím omezí výstupní proud. Tranzistor T4 má funkci ochrany, v normálním případě je tento tranzistor zablokován. Pokud bude akumulátor zapojen se špatnou polaritou, obdrží báze prostřednictvím diody D4 a odporu R9 dostatečné množství proudu báze, čímž se stane T4 vodivým a tím blokuje T2. D2 a D3 chrání integrovaný spínací obvod při špatné polaritě akumulátoru. C3 zabraňuje kmitání obvodu. Tranzistor T1 je zapojen jako zdroj stálého proudu pro kontrolu zapínání-led a omezuje proud prostřednictvím LED na konstantní hodnotu. Toto má přednost, že při změně vstupního napětí (10 V~ nebo 18 V~) pro 6- nebo12- V akumulátory nemusí být předřadný odpor přizpůsoben na LED. Červená LED svítí jen při špatné polaritě akumulátoru. Zelená LED ležící v obvodu kolektoru se rozsvítí, jakmile přitéká nabíjecí proud. Jakmile vztažné/emitorové napětí činí ca. 0,6 V, je toto při 56 Ω odporu (R10) již při proudu 10 ma ten případ, T5 je propojen a zelená LED signalizuje, že je nabito. Aby mohl být nabíjecí proud také vyšší než 10 ma, leží paralelně k odporu R10 dioda D6, která je dimenzována pro propustný proud až do 3 A. 6 TECHNICKÉ ÚDAJE Provozní napětí: Nabíjecí proud: Rozměry: 10 V~ pro 6-V-akumulátory 18 V~ pro 12-V- akumulátory 0,1 A, 0,5 A, 1 A nebo 3 A 125 x 60 mm Pozor! Než začnete s montáží, přečtěte si tento návod k montáží nejdříve v klidu do konce, než uvedete stavebnici nebo přístroj do provozu (zejména oddíl o možnostech závady a jejich odstranění!) a přirozeně bezpečnostní upozornění. Potom budete vědět, na čem záleží a na co si musíte dát pozor a tím dopředu zamezíte chybám, které je někdy možno jen stěží opět odstranit! Provádějte pájení a kabeláž absolutně čistě a svědomitě, nepoužívejte žádnou kyselinovou cínovou pájku, pájecí tuk a jiné. Ujistěte se, že není žádný studený spoj. Neboť nečisté pájení nebo špatný pájený spoj, uvolněný kontakt nebo špatná montáž znamenají nároční a časově zdlouhavé hledání závady a za jistých podmínek zničení součástek, což provází řetězovou reakci a je tím zničena kompletní stavebnice. Dbejte také na to, že stavebnice, které by byly pájeny s kyselinovou cínovou pájkou, pájecím tukem apod., nebudou námi opraveny. Při montáži elektronických zapojení jsou předpokládány základní znalosti o zacházení se součástkami, pájení a zacházení s elektronickými popř. elektrickými součástkami.

7 VŠEOBECNÉ UPOZORNĚNÍ K MONTÁŽÍ ZAPOJENÍ 7 Možnost, že po smontování nebude něco fungovat, se dá svědomitou a čistou montáží drasticky snížit. Kontrolujte každý krok, každé pájené místo dvakrát, než budete pokračovat dále! Dodržujte návod k montáži! Neprovádějte kroky, které jsou v návodu popsány, jinak a nic nepřeskakujte! Dvojnásobně si každý krok zaškrtněte: jednou pro montáž, jednou pro kontrolu. Udělejte si v každém případě čas: Kutění není žádná úkolová práce, neboť čas zde vynaložený je trojnásobně kratší, než čas při vyhledávání chyby. Častá příčina nefunkčnosti je chyba osazení, např. obráceně vsazené součástky jako jsou IC, diody a Elko. Bezpodmínečně respektujte také barevné kroužky na odporech, jelikož některé mají lehce zaměnitelné barevné kroužky. Dbejte také na hodnoty kondenzátorů např. n 10 = 100 pf (ne 10 nf). Proti tomu pomáhá dvojnásobná a trojnásobná kontrola. Dbejte také na to, aby byly všechny IC-nožičky skutečně zastrčeny v objímkách. Velmi lehko se přihodí, že se jedna nožička při zastrčení ohne. Malý stisk, a IC musí tímto samo od sebe do objímky zaskočit. Nestane-li se tak, je velmi pravděpodobně nožička ukřivená. Pokud zde vše souhlasí, potom je jako další eventuální závada - vyhledání studeného spoje. Tento nepříjemný průvodce kutilského života se vyskytne i tehdy, když pájený spoj nebyl buď správně ohřátý, takže cín nemá správný kontakt s vodiči, nebo když se při ochlazení pohnulo se spojem právě v momentě tuhnutí. Podobné chyby se zjistí většinou na matném vzhledu povrchu pájeného místa. Jediná pomoc je, opět pájené místo přeletovat. U 90 % reklamovaných stavebnic se jedná o chyby pájení, studené spoje, špatná cínová pájka atd. Takové zpětně zaslané mistrovské kousky svědčí o neodborném pájení. Používejte proto při pájení pouze elektronickou cínovou pájku s označením SN 60 Pb (60 % cín a 40 % olovo). Tato cínová pájka má kalafunové jádro, které slouží jako tavidlo, pro ochranu pájeného místa během pájení před oxidací. V žádném případě nesmějí být používána jiná tavidla jako je pájecí tuk, pájecí pasta nebo pájecí vodička, jelikož jsou na kyselinové bázi. Tyto prostředky mohou narušit plošný spoj a elektronické součástky, kromě toho vedou proud a způsobují tím bludné proudy a elektrické zkraty. Pokud je dosud vše v pořádku a přesto věc nefunguje, potom je pravděpodobně defektní nějaký konstrukční prvek. Jste-li začátečníci v elektrotechnice, je v takovém případě nejlepší poradit se se známým, který je v elektronice trochu zkušený a vlastní eventuálně nějaké potřebné měřicí přístroje. Pokud takovou možnost nemáte, potom zašlete stavebnici v případě nefunkčnosti dobře zabalenou a s přesným popisem závady, jakož i s příslušným návodem

8 k montáži do naše servisního oddělení (pouze přesně uvedení závady umožní bezvadnou opravu!). Přesný popis závady je důležitý, jelikož chyba může být i u vašeho napájecího zdroje nebo vašeho vnější zapojení. Upozornění Tato stavebnice byla mnohokrát jako prototyp sestavována a testována, než odešla do výroby. Teprve když byla dosažena optimální kvalita ohledně funkce a provozní bezpečnosti, byla povolena pro sérii. Aby se dosáhlo jisté funkční bezpečnosti při montáži zařízení, byla celková montáž rozčleněna do 2 montážních etap: 1. Montážní etapa I : montáž součástek na základní desce 2. Montážní etapa II: Test funkčnosti Při zapájení součástek dbejte na to, aby byly zapájeny bez odstupu od základní desky (pokud není opačně poznamenáno). Všechny přečnívající přípojné dráty budou odstřiženy přímo nad pájeným místem. Jelikož se u této stavebnice jedná částečně o velmi malé, popř. úzké těsně související pájené body (nebezpečí pájecích můstků), smí zde být pájeno pouze s páječkou s malým pájecím hrotem. Provádějte pájecí procesy a montáž svědomitě. 8 NÁVOD K PÁJENÍ Pokud nejste v pájení tak zkušení, přečtěte si prosím nejdříve tento návod k pájení, než páječku uchopíte. Neboť pájení je třeba se naučit. 1. Zásadně nikdy nepoužívejte při pájení elektronických obvodů pájecí vodu nebo pájecí tuk. Tyto materiály obsahují kyselinu, která ničí součástky a vodivé dráhy. 2. Jako pájecí materiál smí být použit jen elektronický cín SN 60 Pb (tzn. 60 % cín, 40 % olovo) s kalafunovým jádrem, který současně slouží jako tavidlo. 3. Používejte malou pájku a max. žhavicím výkonem 30 watt. Pájecí hrot by měl být bezokujový, aby mohlo být teplo dobře odváděno. To znamená: Teplo od páječky musí být vedeno na pájené místo. 4. Samotné pájení by mělo být prováděno rychle, neboť příliš zdlouhavým pájením se ničí součástky. Rovněž to vede k oddělení letovacích oček nebo měděných drah. 5. K pájení je dobře pocínovaný pájecí hrot držen na pájeném místě tak, aby se současně dotýkal drát součástky a vodivé dráhy. Současně je (ne příliš) přiváděna cínová pájka, která je ohřívána. Jakmile začne být cínová pájka tekutá, rychle ji odejměte od pájeného místa. Potom počkejte ještě okamžik, až zbylá pájka dobře splyne a vzdalte potom páječku od pájeného místa.

9 6. Dbejte na to, aby nebylo právě pájenou součástkou, po vzdálení pájky, ca. 5 sekund pohybováno. Zůstane potom stříbřitě lesklé, bezchybné pájené místo. 7. Předpokladem pro bezchybné pájené místo a dobré pájení je čistý, neoxidující pájecí hrot. Neboť se špinavým pájecím hrotem je absolutně nemožné, čistě pájet. Odstraňte proto po každém pájení přebytečnou cínovou pájku a nečistotu vlhkou houbičkou nebo silikonovým stíračem. 8. Po pájení budou přípojné dráty bočním nožem přímo nad pájeným místem odstřiženy. 9. Při zaletování polovodičů, LED a IC je třeba dbát zejména na to, aby nebyl překročen čas pájení ca. 5 sekund, jelikož by se jinak součástka zničila. Rovněž je třeba u těchto součástek dbát na jejich polaritu. 10. Po osazení zásadně zkontrolujte každé zapojení ještě jednou, zda jsou všechny součástky správně nasazeny se správnou polaritou. Zkontrolujte také, zda nebyly omylem přípoje nebo vodivé dráhy cínem přemostěny. To může vést nejen k chybné funkci, nýbrž i ke zničení drahých součástek. Dbejte prosím na to, že neodborně provedená pájená místa, špatná připojení, špatná obsluha a chyba osazení se nacházejí mimo naší kompetenci MONTÁŽNÍ ETAPA I Montáž součástek na základní desce 1.1 Pájecí vývody Nejdříve budou zastrčeny pájecí vývody na osazovací straně s pomocí plochých kleští do příslušných vývrtů (podélným směrem základní desky). Nakonec budou pájecí vývody zapájeny na straně vodivých drah. 18 x pájecích vývodů 1.2 Odpory Nyní budou přípojné dráty odporů podle modulu pravoúhle zahnuty a zastrčeny do určených vývrtů (podle plánu osazení). Takto nemohou součástky při otočení základní desky vypadnout, ohněte přípojné dráty odporů ca. 45 od sebe, a potom je pečlivě zapájejte s vodovými drahami na zadní straně základní desky. Nakonec budou přečnívající dráty odstřiženy. Dbejte prosím na to, aby bylo toto zapojení osazeno dvěmi různými druhy odporů. Obecně běžné odpory jsou odpory s grafitovou vrstvou.

10 Tyto odpory mají přípustnou odchylku 5% a jsou označeny tolerančním kroužkem zlaté barvy. Odpory s grafitovou vrstvou mají normálně čtyři barevné kroužky. K přečtení barevného kódu bude odpor podržen tak, aby se toleranční kroužek zlaté barvy nacházel na pravé straně tělesa odporu. Barevné kroužky budou potom přečteny zleva doprava! Vysokozátěžové odpory jsou drátové odpory, které jsou obaleny keramickou kostrou. Jejich hodnota odporu je většinou přímo čitelně vytištěna v číslicích a číslech. R1 = 680 R modrá, šedá, hnědá R2 = 3,3 k oranžová, oranžová, červená R3 = 2,2 k červená, červená, červená R4*= 0,18 R nátisk R18 (vysokozátěžový odpor) R5*= 0,56 R nátisk R56 (vysokozátěžový odpor) R6 = 1,2 R hnědá, červená, zlatá R7 = 5,6 R zelená, modrá, zlatá R8 = 22 k červená, červená, oranžová R9 = 10 k hnědá, černá, oranžová R10= 56 R zelená, modrá, černá R11= 100 R hnědá, černá, hnědá R12 = 680 R modrá, šedá, hnědá 10 Upozornění! Odpory R4 a R5 se mohou během provozu silně zahřát. Proto se doporučuje, zaletovat součástky s ca. 5 mm vzdáleností od základní desky. 1.3 Diody Nyní budou přípojné dráty diod podle modulu pravoúhle zahnuty a zastrčeny do určených vývrtů (podle plánu osazení). Přitom bezpodmínečně dávejte pozor na to, aby byly diody zamontovány se správnou polaritou (poloha katodové rysky). Aby nemohly součástky při otočení základní desky vypadnout, ohněte přípojné dráty diod ca. 45 od sebe, a zaletujte je v krátkém čase s vodivými drahami. Potom budou přečnívající dráty odstřiženy. D1 = 1 N 5401 apod. křemíková výkonová dioda D2 = 1 N 4148 křemíková univerzální dioda D3 = 1 N 4148 křemíková univerzální dioda D4 = 1 N 4148 křemíková univerzální dioda D5 = 1 N 4148 křemíková univerzální dioda D6 = 1 N 5401 apod. křemíková výkonová dioda

11 1.4 IC-objímka 11 Zastrčte objímku pro integrovaný obvod (IC) do příslušné polohy na osazovací straně základní desky. Pozor! Dbejte na zářez nebo jiné označení na čelní straně objímky. Toto je označení (připojení 1) pro IC, které má být později vsazeno. Objímka musí být vsazena tak, aby toto označení souhlasilo s označením na osazovacím nátisku! Aby se zabránilo tomu, aby při otočení základní desky (k pájení) objímka opět nevypadla, budou dva proti sobě šikmo ležící hroty objímky ohnuty a potom zaletovány všechny přípojné nožičky. 1 x objímka 14-pólová SCHÉMA ZAPOJENÍ Napětí měřeno při 25 V = na Elko C 1, výstup zatížen se 470 Ω (odpor) a a e přemostěno U A nastaveno na 13,8 V 1.5 Tranzistory V tomto pracovním cyklu budou vsazeny tranzistory dle osazovacího plánu a přiletovány na straně vodivých drah.

12 Dbejte přitom na polohu: Zploštělá strana musí souhlasit s plánem osazení. Přípojné nožičky se v žádném případě nesmí křížit, kromě toho by měly mít součástky ca. 5 mm vzdálenost od základní desky. Dbejte na krátkou pájecí dobu, aby se tranzistory přehřátím nezničily. T1 = BF 256 A, B nebo C tranzistor řízený polem T2 bude se montovat později T3 = BC 547, 548, 549 A, B nebo C nízkovýkonný tranzistor T4 = BC 547, 548, 549 A, B nebo C nízkovýkonný tranzistor T5 = BC 557, 558, 559 A, B oder C nízkovýkonný tranzistor r Kondenzátory Zastrčte kondenzátory do příslušně označených vývrtů, trochu od sebe ohněte dráty a čistě je zaletujte s vodivými drahami. U elektrolytických kondenzátorů (elko) je třeba dbát na správnou polaritu (+ -). Pozor! Podle výrobku vykazují elektrolytické kondenzátory různé charakteristiky polarity. Někteří výrobci označují +, jiní ale -. Rozhodující je uvedení polarity, které je výrobcem na Elko vytištěno. C1 = 2200 µf 35 Volt Elko C2 = 0,1 µf = 100 nf= 100 ns keramický kondenzátor C3 = 0,01 µf = 10 nf = 10 ns keramický kondenzátor C4 = 0,1 µf = 100 nf= 100 ns keramický kondenzátor

13 1.7 Dolaďovací potenciometr 13 Zapájejte nyní potenciometru do obvodu. P1 = 10 k 1.8 Usměrňovač Nasaďte můstkový usměrňovač na základní desku a zaletujte jeho přípojné nožičky s vodivými drahami. Dbejte na to, aby na usměrňovači odpovídalo natištěné označení polarity označení, vytištěnému na základní desce. Tento usměrňovač nemůže být v normálním případě obráceně zamontován, jelikož je jeho vzdálenost nožiček odlišná a tudíž může být na desku montován jen v jednom směru. Kvůli silným přípojným drátům a velkým vodivým drahám musí být letované místo při pájení trochu déle ohříváno, aby cín dobře stékal a tím byl zajištěn dobrý elektrický kontakt. B1 = B 40 C 5000 nebo jiné 1.9 Světelné diody (LED) Nyní zapájejte 5 mm-led (podle obrázku) se správnou polaritou do obvodu popř. na pájecí vývody. Kratší přípojná nožička označuje katodu. Pozoruje-li se světelná dioda proti světlu, zjistí se katoda na větší elektrodě ve vnitru LED. Na osazovacím nátisku je znázorněna poloha katody prostřednictvím silné rysky. Je-li později základní deska zamontována do krytu, je tak spojení LED a základní desky vytvořeno slabou, izolovanou licnou. Pevně zapájejte nejdříve jen jednu přípojnou nožičku diod, tím mohou být diody ještě přesně vyrovnány. Je-li toto provedeno, potom bude zapájen druhý přípoj. LED1 = žlutá ø 5 mm (Zap) LED2 = zelená ø 5 mm (nabíjení) LED3 = červená ø 5 mm (přepólováno) Pokud schází jednoznačné označení LED nebo si nejste jistí polaritou (jelikož někteří výrobci používají odlišné identifikační znaky), potom může být toto zjištěno i vyzkoušením. K tomuto kroku postupujte následovně:

14 Připojí se LED prostřednictvím odporu ca. 270 R (u Low-Current-LED 4 k 7) na provozní napětí ca. 5 V (4,5 V nebo 9 V-baterie). Svítí-li přitom LED, potom je katoda LED správně spojena s minusem. Nesvítí-li přitom LED, potom je katoda připojena v závěrném směru (katoda na plus) a musí být přepólována. 14 LED je připojena v závěrném směru a následně nesvítí. (katoda na "+") LED je připojena s předřadným odporem v propustném směru, svítí (katoda na "-") 1.10 Výkonový tranzistor Připájejte pevně nyní výkonový transistor T2 se správnou polaritou na pájecí vývody. Dbejte osazovacího nátisku na základní desce. Všímejte si přitom polohy T2: Kovová zadní strana výkonového tranzistoru ukazovat k okraji základní desky. Dbejte na to, aby se přípojné nožičky tranzistoru v žádném případě nekřížily, jakož i na krátkou pájecí dobu, aby nebyl tranzistor přehřátím zničen. T2 = BD 645, 647, 649 oder BDX 53 B Darlingtonův tranzistor 1.11 Integrovaný obvod (IC) Na závěr bude zasunut integrovaný obvod se správnou polaritou do určené objímky. Pozor! Integrované obvody jsou velmi citlivé vůči špatné polaritě! Proto dávejte pozor na příslušné označení IC (zářez nebo bod). Integrované obvody zásadně nesmějí být při přiloženém provozním napětí měněny nebo zasouvány do objímky!

15 IC1 = LM 723, TDB 0723, CA 723, MC 1723 nebo SFC 2723 Regulátor napětí V (zářez nebo bod musí ukazovat k C2) Konečná kontrola Před uvedením obvodu do provozu několikrát zkontrolujte, zda jsou všechny součástky správně vloženy a se správnou polaritou. Podívejte se na pájecí straně (strana vodivých drah), zda nebyly přemostěny vodivé dráhy zbytky cínové pájky, jelikož toto může vést k elektrickým zkratům a ke zničení součástek. Dále je třeba zkontrolovat, zda neleží na nebo pod základní deskou odstřižené konce drátů, jelikož toto může rovněž vést k elektrickým zkratům. Většina stavebnic, zaslaných k reklamaci, souvisí se špatným pájením (studené spoje, pájecí můstky, špatná a nevhodná cínová pájka atd.).

16 SCHÉMA OSAZENÍ MONTÁŽNÍ ETAPA II Připojení /uvedení do provozu 2.1 Když je základní deska osazena a zkontrolována na eventuální závady (špatná pájená místa, cínové můstky), může být proveden první funkční test. Dbejte na to, že tato stavebnice smí být napájena jen střídavým napětím z příslušného trafa. Tento zdroj napětí musí být schopen také dodávat potřebný proud. Autonabíječky, trafa dětských železnic nebo stejnosměrné napájecí zdroje zde nejsou jako zdroje napětí vhodné a vedou k poškození součástek popř. k nefunkčnosti modulu. Nebezpečí života Použité síťové trafo musí bezpodmínečně odpovídat předpisům Sdružení německých elektrotechniků! 2.2 Otočte s malým šroubovákem jezdcem dolaďovacího potenciometru P1 do střední polohy. 2.3 S kusem drátu (odstřižený drát odporu) spojte vzájemně pájecí vývody a a e.

17 2.4 Připojte nyní na výstupní svorky přesný měřicí přístroj, který je nastaven na napětí. 2.5 Nyní je sekundární strana síťového trafa popř. střídavé napětí (od 10 V~ pro 6- V-akumulátory popř. 18 V~ pro 12-V akumulátory), připojena na označené vstupní svorky. 2.6 Po zapojení trafa musí svítit žlutá LED, popř. musí být na výstupních svorkách již měřitelné napětí. 2.7 S dolaďovacím potenciometrem P1 bude nyní koncové nabíjecí napětí nastaveno na hodnotu 2,3 x počet článků, tedy 6,9 V u 6-V-akumulátorů (3 články) nebo 13,8 V u 12-V-akumulátorů (6 článků). Tyto hodnoty musí být přesně dodrženy, tolerance směrem nahoru smí činit max. 0,1 V. V případě pochyb nastavit radši trochu níže. Toto nastavení se provádí bez připojeného akumulátoru, výstup bude k nastavení zatížen odporem 470 Ω. 2.8 Je-li dosud vše v pořádku, potom přeskočte následující kontrolní seznam závad. 2.9 Pokud oproti očekávání žlutá LED nesvítí popř. se nedá nastavit výstupní napětí s potenciometrem P1 nebo se zjistila jiná chybná funkce, potom okamžitě odpojte provozní napětí a opět ještě jednou přezkoušejte kompletní základní desku podle následujícího kontrolního seznamu. 17 KONTROLNÍ SEZNAM K HLEDÁNÍ CHYBY Zaškrtněte každý kontrolní krok! Než začnete s kontrolou obvodu, odpojte jej bezpodmínečně od provozního napětí. Je provozní napětí připojeno na správných pájecích vývodech? Dodává trafo správné střídavé napětí (10 V~ nebo 18 V~)? Provozní napětí opět vypnout. Jsou odpory hodnotově správně zapájeny? Zkontrolujte hodnoty ještě jednou podle bodu 1.1 montážního návodu. Jsou diody zapájeny se správnou polaritou? Souhlasí katodový kroužek, umístěný na diodách, s osazovacím nátiskem na základní desce? Katodový kroužek D1 musí ukazovat ve směru nátisku základní desky B1. Katodový kroužek D2 musí ukazovat k IC1. Katodový kroužek D3 musí ukazovat k D2. Katodový kroužek D4 musí ukazovat k R9. Katodový kroužek D5 musí ukazovat od R11 směrem ven.

18 Katodový kroužek D6 musí ukazovat k P1. Je elektrolytický kondenzátor správně pólován? Srovnejte údaj polarity, vytištěný na Elku, ještě jednou s osazovacím nátiskem, umístěným na základní desce popř. se schématem osazení v montážním návodu. Dbejte na to, že na součástce může být značeno podle výrobku Elko + nebo -! Jsou tranzistory (T1, T3, T4 a T5) správně zapájeny? Kříží se jejich přípojné nožičky? Souhlasí osazovací nátisk s obrysy tranzistorů? Jsou zapájeny správné typy tranzistorů? Zkontrolujte ještě jednou označení typů se seznamem součástek (tři odlišné typy). Je můstkový usměrňovač B1 zapájen se správnou polaritou? Srovnejte nátisk na základní desce s údaji polarity, natištěnými na usměrňovači! Je tranzistor T2 správně naletován kolem pájecích vývodů? Nekříží se jeho přípojné nožičky? Kovová zadní strana T2 musí ukazovat k okraji základní desky. Jsou diody LED správně zapájeny se správnou polaritou? Pozorujeme-li světelnou diodu proti světlu, zjistíme katodu na větší elektrodě ve vnitru LED. Na osazovacím nátisku je zobrazena poloha katody prostřednictvím silné rysky. Je integrovaný obvod v objímce se správnou polaritou? Zářez nebo bod IC1 musí ukazovat k C2. Jsou všechny IC-nožičky skutečně v objímce? Velmi lehko se přihodí, že se jedna z nožiček ohne nebo je mimo objímku. Je spojení pájecího vývodu a zhotoveno podle e? Nachází se pájecí můstek nebo elektrický zkrat na pájecí straně? Srovnejte spojení vodivých drah, které vypadají eventuálně jako nechtěné pájecí můstky, se schématem vodivých drah (rastr) osazovacího nátisku a schématem zapojení v návodu, než přerušíte spojení vodivé dráhy (zdánlivé pájecí můstky)! Aby bylo snadnější zjistit spojení vodivých drah nebo přerušení vodivých drah, podržte pájenou nosnou desku pro plošné spoje proti světlu a hledejte z pájecí strany tyto nepříjemné průvodní zjevy. Existuje nějaký studený spoj? Důkladně prosím zkontrolujte každé pájené místo! Ověřte pinzetou, zda se součástky nekývají! Zdá-li se vám nějaké pájené místo podezřelé, potom jej pro jistotu ještě jednou připájejte! Zkontrolujte také, zda je každý pájecí bod zapájen; často se stává, že jsou pájená místa při pájení přehlédnuta. Myslete také na to, že nemůže fungovat základní deska, pájená pájecí vodou, pájecím tukem nebo podobnými tavidly nebo s nevhodnou cínovou pájkou. Tyto prostředky jsou vodivé a způsobují tím plazivé proudy a elektrické zkraty. Proto zaniká záruka u stavebnic, které jsou pájeny s kyselinovou cínovou pájkou, 18

19 pájecím tukem nebo podobnými tavidly, popř. tyto stavebnice nebudou námi opraveny nebo nahrazeny. Souhlasí naměřená napětí s hodnotami, uvedenými ve schématu zapojení? Jsou-li tyto body zkontrolovány a opraveny eventuální chyby, potom opět připojte základní desku podle bodu 2.2. Pokud se žádná součástka nepodílí na stávající závadě, musí zapojení nyní fungovat. Existující zapojení může být nyní po provedeném funkčním testu a zabudování do příslušného krytu a při dodržení ustanovení Sdružení německých elektrotechniků uvedeno do provozu pro zamýšlený účel Než nyní připojíte akumulátor k nabíjení, musí být T2 ještě definitivně přimontováno. Proto bude T2 za účelem chlazení přišroubován na hliníkovou zadní stěnu krytu a s licnou vytvořeno spojení báze, kolektoru a emitoru. Neníli zadní stěna vhodná jako chladicí plocha, potom musí být tranzistor přimontován na příslušném chladicím tělese. Chladicí těleso s tepelným odporem ca. 1,5 C/W je dostatečné Jakmile je tranzistor dostatečně zchlazený a byl stanoven nabíjecí proud pro příslušný akumulátor, může být k nabíjení připojen svorkami akumulátor (dříve než zapnete nabíječku). Nyní se musí rozsvítit kontrolka dobíjení (zelená LED), pokud se nerozsvítí, je akumulátor buď velmi plný (nepravděpodobné) nebo je LED špatně pólována. Indikátor dobíjení je možno také zkontrolovat s odporem. Pro tento účel bude na pájecí vývody namísto akumulátoru připojen odpor (1/4 watt) s 100 ½, LED dobíjení se musí v tomto případě rozsvítit. Pokud zde nenastane žádná indikace, Potom přezkoušejte zapojení ještě jednou (viz. 2.9) Je-li dosud vše v pořádku, potom bude podroben test ochrany proti přepólování (indikace). K tomu je akumulátor vědomě špatně pólován. Nyní se musí rozsvítit červená LED přepólováno, pokud ne, zkontrolujte zapojení ještě jednou popř. přezkoušejte LED, zda není špatně pólována Při elektrickém zkratu nenastane na výstupních zdířkách žádná indikace. Pokud má být nabíjecí proud přepínatelný pro různé akumulátory, potom může být na pájecí vývody a, b, c a e připojen stupňový přepínač. Dbejte na to, aby stupňový přepínač mohl spínat potřebný proud. Jinak bude příslušný nabíjecí proud stanoven drátovými můstky. PORUCHA Když se předpokládá, že již není možný bezpečný provoz, musí být přístroj vysazen z provozu a zabezpečen proti náhodnému provozu. To se vztahuje na případ,

20 když přístroj vykazuje viditelná poškození. když přístroj již není funkční. když jsou díly přístroje uvolněné nebo povolené. když spojovací vedení vykazují viditelná poškození.. 20 Když musí být přístroj opraven, smějí být použity pouze originální náhradní díly! Použití odchylných náhradních dílů může vést k vážným škodám na předmětech a zdraví osob! Oprava přístroje smí být prováděna pouze odborníkem! ZÁRUKA Na tento přístroj poskytujeme 1 rok záruku. Záruka zahrnuje bezplatné odstranění nedostatků, které prokazatelně souvisejí s použitím nesprávného materiálu nebo s kazem při výrobě. Jelikož nemáme žádný vliv na správnou a odbornou montáž, můžeme z pochopitelných důvodů u stavebnic převzít jen garanci kompletnosti a bezchybné kvality součástek. Garantována je funkce, odpovídající parametrům konstrukčních součástek v nezamontovaném stavu a dodržení technických údajů zapojení při odpovídajícím předpisu pájení, odborném zpracování a předepsaném zprovoznění a způsobu provozu. Další nároky jsou vyloučeny. Nepřebíráme ani záruku ani jakékoliv ručení za škody nebo následné škody v souvislosti s tímto produktem. Vyhrazujeme si opravu, vylepšení, dodávku náhradních dílů nebo vrácení kupní ceny. U následujících kritérií nebude prováděna žádná oprava popř. zaniká nárok na záruku: bude-li k pájení použita kyselinová cínová pájka, pájecí tuk nebo tavidlo na kyselinové bázi nebo jiné, pokud byla stavebnice neodborně pájena a montována. To samé také platí u pozměňování přístroje a pokusech jej opravit u svévolné úpravy zapojení u konstrukcí neplánované, neodborné vyskladnění součástek, volná kabeláž součástek jako je vypínač, potenciometry, zdířky atd.

21 použití jiných, neoriginálních dílů, nenáležejících k stavebnici 21 při zničení vodivých drah nebo letovacích oček u špatného osazení a následných škod, které z toho vyplývají přetížení modulu u škod, způsobených zásahem cizích osob u škod, způsobených nerespektováním návodu k obsluze a svorkového (přípojného) schématu u připojení na špatné napětí nebo druh proudu při špatné polaritě modulu u chybné obsluhy, způsobené nedbalým zacházením nebo zneužíváním u defektů, vznikajících prostřednictvím přemostění pojistek nebo použitím špatných pojistek. Ve všech těchto případech bude provedeno zpětné zaslání stavebnice na vaše náklady.

NÁVOD K MONTÁŽI A OBSLUZE

NÁVOD K MONTÁŽI A OBSLUZE NÁVOD K MONTÁŽI A OBSLUZE Obj. č.: 18 49 85 K přímému provozu světelné diody (LED) nebo nízkonapěťové světelné diody (low-current-led) na 230 V/AC síťové napětí. Technické údaje: Napájecí napětí 230 V/AC

Více

H-TRONIC PŘÍSTROJ PRO KONTROLU POČTU OTÁČEK. Obj. č.:

H-TRONIC PŘÍSTROJ PRO KONTROLU POČTU OTÁČEK. Obj. č.: NÁVOD K OBSLUZE H-TRONIC PŘÍSTROJ PRO KONTROLU POČTU OTÁČEK Obj. č.: 19 01 55 DŮLEŽITÉ! NUTNO PŘEČÍST! Pečlivě si přečtěte tento návod. Při škodách, které budou způsobeny nedodržením návodu, zaniká nárok

Více

NÁVOD K MONTÁŽI A OBSLUZE. Obj. č.:

NÁVOD K MONTÁŽI A OBSLUZE. Obj. č.: NÁVOD K MONTÁŽI A OBSLUZE Obj. č.: 13 01 38 2 OBSAH Strana: Úvod... 2 Bezpečnostní upozornění... 2 Další upozornění... 2 Všeobecná upozornění pro sestavení... 3 Odpory, diody... 3 Kondenzátory... 3 Patice

Více

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.:

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.: NÁVOD K OBSLUZE Obj. č.: 11 59 67 Popis produktu: Výstupní napětí 1,2-32 V/DC. Dodávka se provádí s podrobným návodem k montáží, ale bez regulátoru napětí. Rozměry: 50 x 31 mm. Důležité, nepřehlédněte!

Více

Napájecí zdroj Typ 5311.0

Napájecí zdroj Typ 5311.0 NÁVOD K OBSLUZE Napájecí zdroj Typ 5311.0 Obj. č.: 51 77 90 Přečtěte si pečlivě před prvním použitím napájecího zdroje tento návod k obsluze. Vzniknou-li škody nedodržením tohoto návodu, zaniká nárok na

Více

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.:

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.: NÁVOD K OBSLUZE Obj. č.: 11 01 73 Tento regulátor nabíjení je vybaven přepínačem pro nabíjení akumulátorů s jmenovitým napětím 12 V nebo 24 V a s ochranou proti podvybití (úplnému vybití) nabíjeného akumulátoru.

Více

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.:

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.: NÁVOD K OBSLUZE Měnič napětí 6 V DC 12 V DC Typ 2238.0 Obj. č.: 51 81 08 Tento návod k obsluze je součástí výrobku. Obsahuje důležité pokyny k uvedení přístroje do provozu a k jeho obsluze. Jestliže výrobek

Více

NÁVOD K OBSLUZE Obj. č.:

NÁVOD K OBSLUZE Obj. č.: NÁVOD K OBSLUZE Obj. č.: 51 20 07 Tento inteligentní mikroprocesorem řízený přístroj s funkcí nabíjení, vybíjení a testování olověných baterií (akumulátorů) je dále vybaven funkcí diagnostiky a automatického

Více

UNIVERZÁLNÍ SÍŤOVÁ NABÍJEČKA S 200-2

UNIVERZÁLNÍ SÍŤOVÁ NABÍJEČKA S 200-2 NÁVOD K OBSLUZE Verze 04/03 UNIVERZÁLNÍ SÍŤOVÁ NABÍJEČKA S 200-2 Obj. č.: 51 31 81 ) Charakteristika produktu: Zabráníte nežádoucímu memory-efektu u niklokadmiových akumulátorových baterií prostřednictvím

Více

MONTÁŽNÍ NÁVOD VIDEO-MODULÁTOR. Dodávka bez krytu. Obj. č.: 19 02 03

MONTÁŽNÍ NÁVOD VIDEO-MODULÁTOR. Dodávka bez krytu. Obj. č.: 19 02 03 MONTÁŽNÍ NÁVOD VIDEO-MODULÁTOR Dodávka bez krytu Obj. č.: 19 02 03 Přečtěte si prosím důležité upozornění! Přečtěte si pečlivě tento návod k obsluze. V případě škod, které vzniknou nedodržením návodu k

Více

NÁVOD K OBSLUZE. DC- měnič napětí. Obj. č.:

NÁVOD K OBSLUZE. DC- měnič napětí. Obj. č.: NÁVOD K OBSLUZE DC- měnič napětí Obj. č.: 19 10 60 Výtisk: 100% recyklovaný papír, bezchlórový, bílený Tento návod k obsluze je publikace fa. Conrad Electronic GmbH, Klaus-Conrad-Straße 1, D-92240 Hirschau.

Více

PŘIJÍMAČ / VYSÍLAČ SADA MODULŮ 433 MHZ

PŘIJÍMAČ / VYSÍLAČ SADA MODULŮ 433 MHZ NÁVOD K OBSLUZE Verze 05/02 PŘIJÍMAČ / VYSÍLAČ SADA MODULŮ 433 MHZ Obj. č.: 13 04 28 OBSAH Strana Obsah... 1 Úvod... 2 Účel použití... 2 Popis produktu... 2 Rozsah dodávky... 3 Bezpečnostní a riziková

Více

Detektor lži. Obj. č.: 11 72 93 Hotový výrobek. Obj. č.: 19 00 55 Stavebnice

Detektor lži. Obj. č.: 11 72 93 Hotový výrobek. Obj. č.: 19 00 55 Stavebnice Zapojení Skutečný detektor lži reaguje na určité proudy mozku, které proudí jen tehdy, pokud je vyslovena lež. V případě tohoto zařízení je však měřen pouze odpor pokožky, který se při lhaní mění tím,

Více

CT-933 NÁVOD K POUŽITÍ CT BRAND. Obsah PÁJECÍ STANICE

CT-933 NÁVOD K POUŽITÍ CT BRAND. Obsah PÁJECÍ STANICE CT BRAND CT-933 PÁJECÍ STANICE Obsah Výstrahy.... 3 Úvod....4 Funkce.. 4 Technický popis... 4 Provoz a použiváví......5 Zapojení... 5 Nastavení teploty... 5 NÁVOD K POUŽITÍ Kalibrace teploty...6 Posouzení

Více

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č NÁVOD K OBSLUZE Obj. č. 4800091 1. Montáž MK134 Generátor zvuku parní lokomotivy s píšťalou Generuje zvuk staré parní lokomotivy Nastavitelná rychlost a hlasitost Výborný pro modely lokomotiv, rozhlasové

Více

Nástěnné svítidlo CL-CIL-25 2x20W. Obj. č.: 55 09 00

Nástěnné svítidlo CL-CIL-25 2x20W. Obj. č.: 55 09 00 NÁVOD K MONTÁŽI A OBSLUZE Nástěnné svítidlo CL-CIL-25 2x20W Obj. č.: 55 09 00 Cosmocon International Limited SAR Hong Kong POZOR! Přečtěte! Než nástěnné svítidlo přimontujete a uvedete do provozu, přečtěte

Více

Phocos CA. Solární regulátory nabíjení. Uživatelská příručka. Vážená zákazníku, děkujeme, že jste si zakoupil tento

Phocos CA. Solární regulátory nabíjení. Uživatelská příručka. Vážená zákazníku, děkujeme, že jste si zakoupil tento Phocos CA Solární regulátory nabíjení Uživatelská příručka Vážená zákazníku, děkujeme, že jste si zakoupil tento výrobek firmy Phocos. Přečtěte si prosím pozorně a důkladně tento návod před tím, než začnete

Více

Obj. č.: Modul univerzálního napájecího zdroje 1 až 30 V DC / 0 až 3 A (stavebnice) Obsah Strana

Obj. č.: Modul univerzálního napájecího zdroje 1 až 30 V DC / 0 až 3 A (stavebnice) Obsah Strana Modul univerzálního napájecího zdroje 1 až 30 V DC / 0 až 3 A (stavebnice) Obj. č.: 11 66 61 1. Úvod a základní parametry modulu Tento modul univerzálního napájecího zdroje slouží k sestavení výkonného

Více

NÁVOD K OBSLUZE (k montáži)

NÁVOD K OBSLUZE (k montáži) NÁVOD K OBSLUZE (k montáži) Obj. č.: 19 07 48 Tento speciální modul ve spojení s obyčejnou nabíječkou olověných akumulátorů (automobilových baterií) vytvoří z této nabíječky univerzální přístroj s automatickou

Více

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.:

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.: NÁVOD K OBSLUZE Obj. č.: 12 88 64 2 OBSAH: Strana Účel použití... 2 Uvedení do provozu... 2 Bezpečnostní upozornění... 3 Popis funkcí a upozornění k měření... 4 Upozornění k měření... 5 Technické údaje...

Více

Model: DO CFJS007A Startovací stanice

Model: DO CFJS007A Startovací stanice Model: DO CFJS007A CZ Startovací stanice Návod k obsluze BEZPEČNOSTNÍ POKYNY UPOZORNĚNÍ!!! PO ZAKOUPENÍ STARTOVACÍ STANICE JE NUTNO BEZPRODLENĚ PLNĚ NABÍT AKUMULÁTOR STARTOVACÍ STANICE. AKUMULÁTOR ZNOVU

Více

NÁVOD K OBSLUZE (k montáži) Obj. č.: 85 23 05

NÁVOD K OBSLUZE (k montáži) Obj. č.: 85 23 05 NÁVOD K OBSLUZE (k montáži) Obj. č.: 85 23 05 Kompaktní nabíječka olověných akumulátorů (autobaterií) s jmenovitým napětím 12 V nebo 24 V s nastavitelným nabíjecím proudem do 30 A (2 polohy přepínače)

Více

NÁVOD K MONTÁŽI A OBSLUZE

NÁVOD K MONTÁŽI A OBSLUZE NÁVOD K MONTÁŽI A OBSLUZE Verze 08/00 Obj. č.: 62 00 87 OBSAH Strana: Úvod...2 Účel použití...2 Bezpečnostní upozornění...2 Popis produktu...3 Rozsah dodávky...3 Montáž...3 Elektrické připojení...4 Vložení

Více

Kapesní akumulátorová svítilna. Obj.č.: 84 00 54

Kapesní akumulátorová svítilna. Obj.č.: 84 00 54 Kapesní akumulátorová svítilna Obj.č.: 84 00 54 Tento návod k obsluze náleží k tomuto výrobku. Obsahuje důležité pokyny k uvedení do provozu a údržbě. Budete jej také potřebovat, budete-li tento výrobek

Více

Laboratorní napájecí zdroj EES-542021 (DF1730SB)

Laboratorní napájecí zdroj EES-542021 (DF1730SB) Laboratorní napájecí zdroj EES-542021 (DF1730SB) Přípustné použití přístroje zahrnuje: Připojení a provoz nízkonapěťových spotřebičů s napájecím napětím ležícím v rozmezí 0-30 V DC k napěťovým zdířkám

Více

Regulovatelný síťový adaptér NT 255

Regulovatelný síťový adaptér NT 255 Regulovatelný síťový adaptér NT 255 Objednací číslo: 19 58 47 Použití: Profesionální laboratorní síťový adaptér - pro: - dílny, školy - laboratoře, radioamatéry - počítače 100 % stabilita napětí Technická

Více

Digitální barevná kamera odolná proti povětrnostním vlivům. Obj. č.: 61 03 68

Digitální barevná kamera odolná proti povětrnostním vlivům. Obj. č.: 61 03 68 Digitální barevná kamera odolná proti povětrnostním vlivům Obj. č.: 61 03 68 NÁVOD K OBSLUZE OBSAH: Úvod:... 2 Správné použití... 2 Bezpečnostní pokyny... 2 Uvedení do provozu... 3 Montáž... 3 Připojení...

Více

Obj. č.: NÁVOD K OBSLUZE. MOBITRONIC PowerStarter. Obsah Strana. Dříve než použijete PowerStarter, přečtěte prosím si návod k obsluze.

Obj. č.: NÁVOD K OBSLUZE. MOBITRONIC PowerStarter. Obsah Strana. Dříve než použijete PowerStarter, přečtěte prosím si návod k obsluze. NÁVOD K OBSLUZE MOBITRONIC PowerStarter Obj. č.: 85 40 48 Dříve než použijete PowerStarter, přečtěte prosím si návod k obsluze. Obsah Strana POKYNY K POUŽITÍ NÁVODU K OBSLUZE... 2 VŠEOBECNÉ BEZPEČNOSTNÍ

Více

SKARAB ROBOT KSR5. Stavebnice. 1. Úvod a charakteristika. 2. Seznam elektronických součástek

SKARAB ROBOT KSR5. Stavebnice. 1. Úvod a charakteristika. 2. Seznam elektronických součástek SKARAB ROBOT KSR5 1. Úvod a charakteristika Stavebnice Děkujeme, že jste si koupili stavebnici KSR5. Dříve než s ní začnete pracovat, prostudujte pečlivě tento návod k použití. Robot k detekci překážek

Více

NÁVOD K MONTÁŽI A OBSLUZE. Obj. č.: 190 794

NÁVOD K MONTÁŽI A OBSLUZE. Obj. č.: 190 794 1 NÁVOD K MONTÁŽI A OBSLUZE Obj. č.: 190 794 Tento výrobek představuje stavebnici nf stereo koncového výkonového zesilovače o výkonu 2 x 40 W, která je určena pro používání v motorových vozidlech, jež

Více

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Číslo projektu Číslo materiálu CZ.1.07/1.5.00/34.0452 OV_2_36_Aktivní zátěž Název školy Střední

Více

MONTÁŽNÍ NÁVOD Obj. č.: 55 05 43 (titan), 55 05 44 (hliník)

MONTÁŽNÍ NÁVOD Obj. č.: 55 05 43 (titan), 55 05 44 (hliník) MONTÁŽNÍ NÁVOD Obj. č.: 55 05 43 (titan), 55 05 44 (hliník) Toto dekorační svítidlo vyrobené jako tlakový odlitek ze slitiny hliníku a zinku s povrchovou úpravou v barvě titanu nebo hliníku se saténovým

Více

BROUK ROBOT KSR6. Stavebnice. 1. Úvod a charakteristika. 2. Seznam elektronických součástek

BROUK ROBOT KSR6. Stavebnice. 1. Úvod a charakteristika. 2. Seznam elektronických součástek BROUK ROBOT KSR6 1. Úvod a charakteristika Stavebnice Děkujeme, že jste si koupili stavebnici KSR6. Dříve než s ní začnete pracovat, prostudujte pečlivě tento návod k použití. KSR6 používá infračervené

Více

ZKOUŠEČKA NAPĚTÍ AX-T903. Návod k obsluze

ZKOUŠEČKA NAPĚTÍ AX-T903. Návod k obsluze ZKOUŠEČKA NAPĚTÍ AX-T903 Návod k obsluze Bezpečnost Mezinárodní bezpečnostní symboly Varování před potencionálním nebezpečím. Přečtěte si návod k obsluze. Upozornění!Nebezpečné napětí! Riziko úrazu elektrickým

Více

Montážní návod k rozšiřujícímu modulu ARM-03M

Montážní návod k rozšiřujícímu modulu ARM-03M Montážní návod k rozšiřujícímu modulu ARM-03M 1. Připojení a popis konektorů modulu ARM-03M Vážené zákaznice, vážení zákazníci, děkujeme Vám za nákup tohoto výrobku. Tento výrobek splňuje zákonné, národní

Více

Kombinovaný zdroj pro elektrický ohradník BZ 5

Kombinovaný zdroj pro elektrický ohradník BZ 5 Kombinovaný zdroj pro elektrický ohradník BZ 5 Návod k používání a záruční list Výrobce: Ohradníky s.r.o., www.ohradniky.cz Vážený zákazníku, Děkujeme Vám za nákup zdroje pro elektrický ohradník. Zdroje

Více

10 11 33, hotový přístroj. Provoz smí být uskutečňován jen při předepsaném napětí. Použití přístroje... 2 Pracovní poloha přístroje je libovolná.

10 11 33, hotový přístroj. Provoz smí být uskutečňován jen při předepsaném napětí. Použití přístroje... 2 Pracovní poloha přístroje je libovolná. Blikající LED dioda Objednací číslo: 19 27 24, stavebnice POZOR! BEZPODMÍNEČNĚ PŘEČTĚTE!! 10 11 33, hotový přístroj Na škody způsobené nedodržením tohoto návodu se záruka nevztahuje. Za následně vzniklé

Více

Laboratorní síťový zdroj 0-30 V / 3 A

Laboratorní síťový zdroj 0-30 V / 3 A Laboratorní síťový zdroj 0-30 V / 3 A Objednací číslo:19 25 20 Důležité! Bezpodmínečně čtěte! Přečtěte si pečlivě tento návod k použití. Při škodách, které vznikly nerespektováním tohoto návodu k použití,

Více

prodej opravy výkup transformátorů

prodej opravy výkup transformátorů prodej opravy výkup transformátorů Pozistorová tepelná ochrana s vyhodnocovacím relé MSF 220 V (VU) Tepelné pozistorové relé MSF 220 představuje třístupňový vypínací přístroj s vlastním vyhodnocením a

Více

NÁVOD K OBSLUZE. Multifunkční zkoušečka MS-18/2

NÁVOD K OBSLUZE. Multifunkční zkoušečka MS-18/2 NÁVOD K OBSLUZE Verze 07/02 Multifunkční zkoušečka MS-18/2 Obj. č.: 12 05 99 Zkoušečka MS-18/2 je vhodná pro různá měření a testování v domácnosti, v průmyslu na stavbách atd. Pomocí této zkoušečky můžete

Více

Automatické adaptérové nabíječe řady MAC (Mini Automatic Changer)

Automatické adaptérové nabíječe řady MAC (Mini Automatic Changer) Automatické adaptérové nabíječe řady MAC (Mini Automatic Changer) MAC46/12G MAC612 MAC812 MAC1012 MAC1212 MAC524 MAC824 Obsah 1. Komplet nabíječe 2. Postup pro zapojení nabíječe k akumulátoru a nabíjení

Více

Informace o produktu. Napájecí a řídící zdroj BVS20

Informace o produktu. Napájecí a řídící zdroj BVS20 Informace o produktu Napájecí a řídící zdroj BVS20 Obsah balení 1 x BVS20-SG 1 x Informace o produktu Bezpečnostní pokyny! Montáž, instalace a uvedení do provozu může být provedena pouze kvalifikovaným

Více

Automatická nabíječka baterií FR 2-6 / Wattmatic 100 Wattmatic 140 Wattmatic ind7_05/04/2017

Automatická nabíječka baterií FR 2-6 / Wattmatic 100 Wattmatic 140 Wattmatic ind7_05/04/2017 2-6 / 42-44 Automatická nabíječka baterií Wattmatic 100 Wattmatic 140 Wattmatic 170 12068ind7_05/04/2017 www.gys.fr BEZPEČNOSTNÍ POKYNY Tento návod k obsluze obsahuje pokyny o různých funkcích zařízení

Více

NEOSOLAR. Důležité! BlueSolar Regulátor nabíjení 12V 24V 20A. Uživatelská příručka. Vždy nejprve připojte baterie.

NEOSOLAR. Důležité! BlueSolar Regulátor nabíjení 12V 24V 20A. Uživatelská příručka. Vždy nejprve připojte baterie. Příloha NEOSOLAR Uživatelská příručka Důležité! Vždy nejprve připojte baterie. Pro 12V baterie používejte pouze 12V (36 článkové) solární panely. Pro 24V baterie používejte pouze 24V (72 článkové) solární

Více

NÁVOD K OBSLUZE. Napájecí zdroj PS 303 Pro. Obj. č.:

NÁVOD K OBSLUZE. Napájecí zdroj PS 303 Pro. Obj. č.: NÁVOD K OBSLUZE Verze 04/02 Napájecí zdroj PS 303 Pro ÚVOD Obj. č.: 51 00 77 Vážený zákazníku, konstrukce odpovídá směrnicím nízkého napětí 73/23/EWG. Proto je kontrolována podle směrnic EMC a odpovídá

Více

NÁVOD K MONTÁŽI A OBSLUZE

NÁVOD K MONTÁŽI A OBSLUZE NÁVOD K MONTÁŽI A OBSLUZE Verze 09/02 Obj. č.: 51 00 80 2 OBSAH Strana: Úvod...2 Účel použití...2 Seřizovací prvky...3 Bezpečnostní upozornění...3 Připojení, uvedení do provozu, výměna pojistky...5 A Připojení

Více

NÁVOD K MONTÁŽI A OBSLUZE

NÁVOD K MONTÁŽI A OBSLUZE NÁVOD K MONTÁŽI A OBSLUZE Verze 06/04 Obj. č.: 62 35 64 2 OBSAH Strana: Účel použití...2 Vlastnosti...2 Rozsah dodávky...2 bezpečnostní upozornění...2 Připojení a uvedení do provozu...3 IR-obsluha...4

Více

Celkem pájecích bodů: 500 Obtížnost: KVALITNÍ KONCOVÝ ZESILOVAČ

Celkem pájecích bodů: 500 Obtížnost: KVALITNÍ KONCOVÝ ZESILOVAČ Celkem pájecích bodů: 500 Obtížnost: začátečník pokročilý KVALITNÍ KONCOVÝ ZESILOVAČ 1. Montáž (Přeskočením tohoto odstavce může být výsledek vaší práce neúspěšný!) Čtěte pozorně! Následující pokyny vás

Více

R129A - Multimetr MS8269 MASTECH

R129A - Multimetr MS8269 MASTECH Vážení zákazníci, R129A - Multimetr MS8269 MASTECH děkujeme Vám za Vaši důvěru a za nákup tohoto produktu. Tento návod k obsluze je součástí výrobku. Obsahuje důležité pokyny k uvedení výrobku do provozu

Více

TCB CZ 2-8 / NABÍJEČKA BATERIÍ _V5.1_19/07/2018

TCB CZ 2-8 / NABÍJEČKA BATERIÍ _V5.1_19/07/2018 TCB 60-90 - 120 NABÍJEČKA BATERIÍ 2-8 / 46-47 72168_V5.1_19/07/2018 www.gys.fr 2 BEZPEČNOSTNÍ POKYNY Tento návod k obsluze obsahuje pokyny o různých funkcích zařízení a bezpečnostní opatření. Předtím,

Více

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č. 4800073

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č. 4800073 NÁVOD K OBSLUZE Obj. č. 4800073 Vlastnosti: K8048 Pokusná deska a programátor procesorů PIC! Doporučujeme základní znalost programování. Vhodné pro programování mikrokontrolérů Microchip FLASH PIC Podporuje

Více

N V13-28/12/2015 NÁVOD K OBSLUZE

N V13-28/12/2015 NÁVOD K OBSLUZE NÁVOD K OBSLUZE Tento návod k obsluze obsahuje pokyny o různých funkcích zařízení a bezpečnostní opatření. Předtím, než zapnete zařízení poprvé, přečtetě si pozorně návod k obsluze. Uschovejte si tento

Více

ZKOUŠEČ IZOLACE NÁVOD K POUŽITÍ OBECNĚ POPIS PŘEDNÍHO PANELU

ZKOUŠEČ IZOLACE NÁVOD K POUŽITÍ OBECNĚ POPIS PŘEDNÍHO PANELU ZKOUŠEČ IZOLACE NÁVOD K POUŽITÍ OBECNĚ Tento přístroj využívá měnič stejnosměrného napětí s nízkou spotřebou a vysokým poměrem mezi indukčností a akumulací energie k přeměně napětí 9V na stejnosměrné napětí

Více

CT-936CD CT BRAND. Mikroprocesorem řízená pájecí stanice. Návod k použití

CT-936CD CT BRAND. Mikroprocesorem řízená pájecí stanice. Návod k použití CT BRAND CT-936CD Mikroprocesorem řízená pájecí stanice Návod k použití Obsah Stručný úvod...2 Vlastnosti...2 Technický popis...3 1. Pájecí stanice...3 2. Řídicí část...3 3. Páječka...3 Názvy částí...4

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ MEII - 3.2.2 MĚŘENÍ NA AKTIVNÍCH SOUČÁSTKÁCH

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ MEII - 3.2.2 MĚŘENÍ NA AKTIVNÍCH SOUČÁSTKÁCH Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Téma: MEII - 3.2.2 MĚŘENÍ NA AKTIVNÍCH SOUČÁSTKÁCH Obor: Mechanik elektronik Ročník: 2. Zpracoval(a): Bc. Josef Mahdal Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2010

Více

Modul univerzálního elektronického časového relé

Modul univerzálního elektronického časového relé NÁVOD K POUŽITÍ MODULU Modul univerzálního elektronického časového relé Obj. č.: 19 00 27 Tento návod k použití je součástí výrobku. Obsahuje důležité pokyny k uvedení do provozu a k obsluze. Jestliže

Více

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.: /

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.: / NÁVOD K OBSLUZE Verze 08/03 Obj. č.: 35 07 30 / 35 07 33 Tento praktický přepínací pult Vám poslouží k rozšíření ozvučení prostorů z jednoho páru reproduktorů až na 4 páry u všech zesilovačů (nebo podobných

Více

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.: (obj. č. ovladače: )

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.: (obj. č. ovladače: ) NÁVOD K OBSLUZE Obj. č.: 13 03 98 (obj. č. ovladače: 13 04 10) Pomocí tohoto zařízení můžete jedním stisknutím tlačítka bezdrátově zapínat a vypínat na vzdálenost až 20 metrů různé spotřebiče, například

Více

SMART KIT No. 1016. SMART KIT No. 1016 OBVOD OCHRANY REPRODUKTORU VŠEOBECNÝ POPIS

SMART KIT No. 1016. SMART KIT No. 1016 OBVOD OCHRANY REPRODUKTORU VŠEOBECNÝ POPIS SMART KIT No. 1016 OBVOD OCHRANY REPRODUKTORU VŠEOBECNÝ POPIS Tento obvod je ideální doplněk pro váš audio systém. Obvod spolupracuje se všemi typy zesilovačů o výkonu od 0,5W do 100W a chrání vaše reproduktory

Více

KFV. Elektromechanika NÁVOD NA MONTÁŽ. KFV Napájecí zdroj integrovaný v rámu. Window systems systems Door systems Comfort systems

KFV. Elektromechanika NÁVOD NA MONTÁŽ. KFV Napájecí zdroj integrovaný v rámu. Window systems systems Door systems Comfort systems NÁVOD NA MONTÁŽ KFV Elektromechanika KFV Napájecí zdroj integrovaný v rámu Window systems systems Door systems Comfort systems DEUTSCH ENGLISH FRANÇAIS ITALIANO NEDERLANDS ČESKY POLSKI KFV Napájecí zdroj

Více

KLEŠŤOVÝ MĚŘÍCÍ PŘÍSTROJ PRO MĚŘENÍ AC AX-202

KLEŠŤOVÝ MĚŘÍCÍ PŘÍSTROJ PRO MĚŘENÍ AC AX-202 KLEŠŤOVÝ MĚŘÍCÍ PŘÍSTROJ PRO MĚŘENÍ AC AX-202 NÁVOD K OBSLUZE Bezpečnost Mezinárodní bezpečnostní symboly Tento symbol ve vztahu k jinému symbolu nebo zdířce označuje, že uživatel musí pro další informace

Více

Pájecí a odpájecí stanice ZD-912

Pájecí a odpájecí stanice ZD-912 Pájecí a odpájecí stanice ZD-912 1. Popis ZD-912 je výkonná multifunkční pájecí a odpájecí stanice. Může být použita v oblastech výzkumu, výuky i výrobě elektroniky. Uplatní se pro pájení a odpájení všech

Více

NÁVOD NA OVLÁDÁNÍ KFV. Elektromechanika. Napájecí zdroj integrovaný v rámu

NÁVOD NA OVLÁDÁNÍ KFV. Elektromechanika. Napájecí zdroj integrovaný v rámu NÁVOD NA OVLÁDÁNÍ KFV Elektromechanika Napájecí zdroj integrovaný v rámu KFV Napájecí zdroj integrovaný v rámu Návod na ovládání KFV 2 10. 2016 Návod na ovládání KFV Napájecí zdroj integrovaný v rámu Tento

Více

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č. 4800080

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č. 4800080 NÁVOD K OBSLUZE Obj. č. 4800080 K8064 Stmívač ovládaný stejnosměrným napětím Tento stmívač je praktická stavebnice umožňující nastavení jasu žárovky nebo více žárovek pomocí stejnosměrného napětí. Zdroje

Více

Čistý sinusový měnič řady NP 300W / 400W / 600W / 700W / 1000W / 1200W / 1500W / 1700W / 2000W / 2200W / 2500 / 2700W / 3000W / 3500W / 4000W

Čistý sinusový měnič řady NP 300W / 400W / 600W / 700W / 1000W / 1200W / 1500W / 1700W / 2000W / 2200W / 2500 / 2700W / 3000W / 3500W / 4000W Návod k obsluze Čistý sinusový měnič řady NP 300W / 400W / 600W / 700W / 1000W / 1200W / 1500W / 1700W / 2000W / 2200W / 2500 / 2700W / 3000W / 3500W / 4000W Uživatelský manuál Tento obrázek je pouze orientační

Více

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.: Verze 06/04

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.: Verze 06/04 NÁVOD K OBSLUZE Verze 06/04 Obj. č.: 51 02 91 Tento návod k obsluze je součástí výrobku. Obsahuje důležité pokyny k uvedení do provozu a k obsluze. Jestliže výrobek předáte jiným osobám, dbejte na to,

Více

Modul brzdové automatiky. Obj. č

Modul brzdové automatiky. Obj. č Modul brzdové automatiky Obj. č. 19 08 70 Vážený zákazníku, děkujeme Vám za Vaši důvěru a za nákup modulu brzdové automatiky. Tento návod k obsluze je součástí výrobku. Obsahuje důležité pokyny k uvedení

Více

VR 70. Návod k instalaci. Návod k instalaci. Pro instalatéra. Vydavatel/Výrobce Vaillant GmbH

VR 70. Návod k instalaci. Návod k instalaci. Pro instalatéra. Vydavatel/Výrobce Vaillant GmbH Návod k instalaci Pro instalatéra Návod k instalaci VR 70 CZ Vydavatel/Výrobce Vaillant GmbH Berghauser Str. 40 D-42859 Remscheid Telefon 021 91 18 0 Telefax 021 91 18 28 10 info@vaillant.de www.vaillant.de

Více

Návod k obsluze průtokového ohřívače HAKL. MK-1 a MK-2. (výběr z originálního návodu přiloženého k výrobku)

Návod k obsluze průtokového ohřívače HAKL. MK-1 a MK-2. (výběr z originálního návodu přiloženého k výrobku) Návod k obsluze průtokového ohřívače HAKL MK-1 a MK-2 (výběr z originálního návodu přiloženého k výrobku) Popis výrobku: Elektrický průtokový ohřívač vody HAKL MK ohřívá vodu okamžitě po otočení kohoutku

Více

G493A - Nabíječka Pb aku CARSPA EBC2420, 24V/20A

G493A - Nabíječka Pb aku CARSPA EBC2420, 24V/20A Návod k obsluze G493A - Nabíječka Pb aku CARSPA EBC2420, 24V/20A Vážení zákazníci, děkujeme Vám za Vaši důvěru a za nákup tohoto produktu. Tento návod k obsluze je součástí výrobku. Obsahuje důležité pokyny

Více

Laboratorní tříkanálové napájecí zdroje AX-3003D-3 AX-3005D-3. Návod k obsluze

Laboratorní tříkanálové napájecí zdroje AX-3003D-3 AX-3005D-3. Návod k obsluze Laboratorní tříkanálové napájecí zdroje AX-3003D-3 AX-3005D-3 Návod k obsluze ObsahKapitola 1 1. Úvod... 3 Rozbalení a kontrola obsahu výrobku... 4 Bezpečnostní instrukce... 4 Bezpečnostní informace...

Více

K8067 - Univerzální teplotní čidlo s výstupem proudové smyčky

K8067 - Univerzální teplotní čidlo s výstupem proudové smyčky K8067 - Univerzální teplotní čidlo s výstupem proudové smyčky Ideální pro spojení s deskami počítačových rozhraní (K8000, K8055, K8047...) Vlastnosti: - Malá a kompaktní jednotka. - Široké rozpětí teplot.

Více

Precont MT. Převodník tlaku Měření absolutního a relativního tlaku v plynech, parách, kapalinách a prachu. Hlavní vlastnosti

Precont MT. Převodník tlaku Měření absolutního a relativního tlaku v plynech, parách, kapalinách a prachu. Hlavní vlastnosti Precont MT Převodník tlaku Měření absolutního a relativního tlaku v plynech, parách, kapalinách a prachu Technický návod 05.13 Hlavní vlastnosti Jemně odstupňované měření tlaku Měřicí rozsahy od -1 do

Více

SMART KIT No Je známo, že instalace elektronického zapalování v automobilu má své výhody. Můžeme si tyto výhody připomenout:

SMART KIT No Je známo, že instalace elektronického zapalování v automobilu má své výhody. Můžeme si tyto výhody připomenout: SMART KIT No. 1058 ELEKTRONICKÉ ZAPALOVÁNÍ DO AUTOMOBILU POPIS OBVODU Je známo, že instalace elektronického zapalování v automobilu má své výhody. Můžeme si tyto výhody připomenout: 1. Dokonalé zapálení

Více

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/ Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Číslo projektu Číslo materiálu CZ.1.07/1.5.00/34.0452 OV_2_33_Komparátor Název školy Střední

Více

Bezpečnostní modul Monitorování Nouzového zastavení dle ČSN EN 418/ČSN EN

Bezpečnostní modul Monitorování Nouzového zastavení dle ČSN EN 418/ČSN EN Bezpečnostní modul Monitorování Nouzového zastavení dle ČSN EN 418/ČSN EN 60204-1 Označení svorek Rozměry 2 3 4 13 23 33 Y64 41 Y74 2 3 4 13 23 33 41 Y64 Y74 99 mm (3,89 in) 35 mm (1,38 in) 1 / 2 S33 S34

Více

MĚNIČ NAPĚTÍ DC/AC VÝKON: 100 W 150 W 300 W 350 W 400 W 600 W. Návod k obsluze

MĚNIČ NAPĚTÍ DC/AC VÝKON: 100 W 150 W 300 W 350 W 400 W 600 W. Návod k obsluze MĚNIČ NAPĚTÍ DC/AC VÝKON: 100 W 150 W 300 W 350 W 400 W 600 W Návod k obsluze 1. POPIS 2. ZAPOJENÍ ZAŘÍZENÍ Červený kabel veďte z červené svorky (+) baterie do červené zdířky (+) v měniči napětí a černý

Více

SMART KIT No SMART KIT No GRAFICKÝ EQUALIZÉR VŠEOBECNÝ POPIS

SMART KIT No SMART KIT No GRAFICKÝ EQUALIZÉR VŠEOBECNÝ POPIS SMART KIT No. 1044 GRAFICKÝ EQUALIZÉR VŠEOBECNÝ POPIS Equalizéry jsou nutné ve všech kvalitních Hi-Fi systémech a žádný amatér se bez něj neobejde. Jsou velmi užitečné ke přizpůsobení reprodukčního systému

Více

Záložní zdroj SinusPRO-500E

Záložní zdroj SinusPRO-500E Záložní zdroj SinusPRO-500E Obsah Obsah... 2 1. Popis zařízení... 3 1.1 Činnost zařízení... 3 1.2 Upozornění... 3 1.3 Ovládací prvky... 3 1.4 Popis displeje... 4 2. Uvedení do provozu a ovládání... 5 2.1

Více

S2L - Obsluha, nastavení, montáž

S2L - Obsluha, nastavení, montáž S2L - Obsluha, nastavení, montáž PŘEHLED OVLÁDACÍCH PRVKŮ SOLAR POWER, s.r.o., Brněnská 681/5, 695 01 Hodonín Ruční provoz (zap. nebo vyp.) Výstup P1 resp. P2 Ruční/Auto tlačítko výstup P1 Min. teplota

Více

Řídící jednotka YP-12-009 s LCD displejem pro motory 36V úhel hallových sond 120 max. 250W. Návod k obsluze

Řídící jednotka YP-12-009 s LCD displejem pro motory 36V úhel hallových sond 120 max. 250W. Návod k obsluze Řídící jednotka YP-12-009 s LCD displejem pro motory 36V úhel hallových sond 120 max. 250W Návod k obsluze Vlastnosti: Napájecí napětí 36V Pro motory 250W s hallovými sondami v úhlu 120 Podpora PAS s možností

Více

NÁVOD K OBSLUZE. Sada pro bezdrátové spínání spotřebičů - 2 kw

NÁVOD K OBSLUZE. Sada pro bezdrátové spínání spotřebičů - 2 kw NÁVOD K OBSLUZE Sada pro bezdrátové spínání spotřebičů - 2 kw Základní údaje Bezdrátový podmítkový spínač Provozní napětí: 230 V/AC, 50Hz Parametry spínání: 2000 W (odporová zátěž) 600 W (induktivní zátěž)

Více

POHON PRO KŘÍDLOVOU BRÁNU. Dovozce branových systémů KEY Ing.Eduard Sýkora, ESAKO Dražkovice 57, 533 33 Pardubice, tel.

POHON PRO KŘÍDLOVOU BRÁNU. Dovozce branových systémů KEY Ing.Eduard Sýkora, ESAKO Dražkovice 57, 533 33 Pardubice, tel. POHON PRO KŘÍDLOVOU BRÁNU Dovozce branových systémů KEY Ing.Eduard Sýkora, ESAKO Dražkovice 57, 533 33 Pardubice, tel.:466 303 446 Bezpečnost Tato příručka Vám pomůže při instalaci Vašeho pohonu. Dále

Více

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.:

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.: NÁVOD K OBSLUZE Obj. č.: 12 12 65 Základní charakteristiky měřícího přístroje Tento měřící přístroj (tester fází) je vybaven 3 funkcemi: Kontrola sledu fází Zjištění směru otáčení motorů Indikace přerušení

Více

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Číslo projektu Číslo materiálu CZ.1.07/1.5.00/34.0452 OV_2_25_Hledač vedení Název školy Střední

Více

Napájecí zdroje AX-3003D, AX-3005D, AX-1803D. Návod k obsluze

Napájecí zdroje AX-3003D, AX-3005D, AX-1803D. Návod k obsluze Napájecí zdroje AX-3003D, AX-3005D, AX-1803D Návod k obsluze Obsah 1. Úvod... 3 Rozbalení a kontrola obsahu výrobku... 4 Bezpečnostní instrukce... 4 Bezpečnostní informace... 4 Bezpečnostní symboly...

Více

PROVOZNÍ NÁVOD. Obj. č.: 11 44 48

PROVOZNÍ NÁVOD. Obj. č.: 11 44 48 PROVOZNÍ NÁVOD Miniaturní generátor vysokého napětí FG pro elektrické ploty Obj. č.: 11 44 48 Tento generátor vysokého napětí firmy Kemo pro ohradníky a elektrické ploty (oplocení pastvin, výběhy) generuje

Více

NÁVOD K OBSLUZE. Verze 5/99. Obj. č.:

NÁVOD K OBSLUZE. Verze 5/99. Obj. č.: NÁVOD K OBSLUZE Verze 5/99 Obj. č.: 70 03 71 2 Tento návod k obsluze náleží k tomuto produktu. Obsahuje důležité pokyny k uvedení do provozu a k obsluze. Dbejte na to, i když tento výrobek předáte dál

Více

Solární zahradní lampa. Obj. č.: 11 01 78

Solární zahradní lampa. Obj. č.: 11 01 78 NÁVOD K OBSLUZE Solární zahradní lampa Obj. č.: 11 01 78 OBSAH Strana Obsah... 1 Úvod... 2 Účel použití... 2 Bezpečnostní pokyny... 2 Funkce... 3 Nabíjení akumulátorových baterií... 3 Uvedení do provozu...

Více

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.:

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.: NÁVOD K OBSLUZE Verze 10/99 Obj. č.: 85 17 44 Hlídač napětí automobilových baterií MW728 chrání autobaterii s připojeným spotřebičem před jejím podvybitím (úplným vybitím). Při vypnutém motoru hlídá tento

Více

Akumulátor Objednací č Provozní návod P1970E/CS

Akumulátor Objednací č Provozní návod P1970E/CS Provozní návod P1970E/CS 2010-06 Akumulátor Objednací č. 935377 Další informace o našich výrobcích najdete na internetu na adrese http://www.apexpowertools.com Obsah 1 Bezpečnost 3 1.1 Znázornění pokynů...

Více

Taštička s powerbankou

Taštička s powerbankou Taštička s powerbankou cs Návod k použití Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 91714HB551XVII 346 735 Bezpečnostní pokyny Pozorně si přečtěte bezpečnostní pokyny a používejte tento výrobek pouze tak, jak je popsáno

Více

NAPÁJECÍ MODUL MN1 ZDROJ MN1 4.7.1

NAPÁJECÍ MODUL MN1 ZDROJ MN1 4.7.1 NAPÁJECÍ MODUL Popis Modul slouží k posílení napájecí soustavy systému Dominus Millennium. Zajišťuje vysokou účinnost a nízké oteplení díky moderní konstrukci dobře odrušeného spínaného zdroje. Umožňuje

Více

Návod k použití. ruční ovladač

Návod k použití. ruční ovladač Návod k použití CZ KINTEC ruční ovladač Průběh revize Verze Datum Změna 0.1 27. 3. 2012 první vydání Smluvní ustanovení Firma KINTEC-Solution neručí za škody, které jsou způsobeny: nedbáním návodu firmou

Více

UŽIVATELSKÝ MANUÁL BOARD 8S. Spínací skříň s 8 zásuvkami typu IEC

UŽIVATELSKÝ MANUÁL BOARD 8S. Spínací skříň s 8 zásuvkami typu IEC UŽIVATELSKÝ MANUÁL BOARD 8S Spínací skříň s 8 zásuvkami typu IEC OBSAH ÚVOD...3 BEZPEČNOSTNÍ POKYNY...4 PROVOZNÍ PODMÍNKY...4 ZAPOJENÍ...5 Připojení do sítě...5 Výstupy...5 OVLÁDÁNÍ...5 ČIŠTĚNÍ A ÚDRŽBA...6

Více

Zálohovaný zdroj pro elektrický ohradník Combi 10, 30

Zálohovaný zdroj pro elektrický ohradník Combi 10, 30 Zálohovaný zdroj pro elektrický ohradník Combi 10, 30 Návod k používání a záruční list Výrobce: Ohradníky s.r.o., www.ohradniky.cz Vážený zákazníku, Děkujeme Vám za nákup zdroje pro elektrický ohradník.

Více

Návod k obsluze. Regulátor prostorové teploty 230/5 (2) A~ spřepínacím kontaktem 0396..

Návod k obsluze. Regulátor prostorové teploty 230/5 (2) A~ spřepínacím kontaktem 0396.. Návod k obsluze Regulátor prostorové teploty 230/5 (2) A~ spřepínacím kontaktem 0396.. Obsah Návod k obsluze Regulátor prostorové teploty 230/5 (2) A~ spřepínacím kontaktem 2 Instalace regulátoru prostorové

Více

Jednokanálový RC spínač 5A

Jednokanálový RC spínač 5A Jednokanálový RC spínač 5A RC-SW-001!!Před prvním zapojením a používáním přečtěte tento návod!! Výrobce: RCblik www.rcblik.cz Luděk Melichar info@rcblik.cz Hnátnice 248 +420 608 852 921 561 01 Popis: 1.

Více

PŘEPÍNATELNÝ SÍŤOVÝ ADAPTÉR

PŘEPÍNATELNÝ SÍŤOVÝ ADAPTÉR 1 PŘEPÍNATELNÝ SÍŤOVÝ ADAPTÉR Obj. č.: 511801, 511802, 511803, 511804 Tento síťový adaptér má široké použití pro napájení elektronických přístrojů nejrůznějšího druhu, jako např. digitální kamera apod.

Více