Rizikovéčinnosti ovlivňující vodárenské využívání podzemních vod

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Rizikovéčinnosti ovlivňující vodárenské využívání podzemních vod"

Transkript

1 Rizikovéčinnosti ovlivňující vodárenské využívání podzemních vod RNDr. Svatopluk Šeda OHGS s.r.o.

2 Při posuzování rizikových činností patří mezi klíčové úlohy hydrogeologů definovat místo výskytu vodárensky využívané podzemní vody. Toto místo je funkcí jevu, kterému říkáme přirozená hydrogeologická stratifikace. Je to soubor vlastností zvodněného horninového prostředí, které umožňují vznik jednotlivých vodních útvarů podzemní vody, což jsou významná soustředění podzemních vod v určitém horninovém prostředí charakteristická společnou formou jejich výskytu nebo společnými vlastnostmi vod a znaky hydrologického režimu.

3 RNDr. Svatopluk Šeda Stav jímacích objektů podzemní vody ČR a optimalizace JÚ Jev přirozené hydrogeologické stratifikace můžeme pozorovat na území celé České republiky

4 RNDr. Svatopluk Šeda Stav jímacích objektů podzemní vody ČR a optimalizace JÚ V oblastech krystalinika se vyskytuje dvoukolektorový zvodnělý systém, kdy první zvodeň je vázána na kvartérmí pokryv a pásmo připovrchového rozpojení puklin skalního podkladu a druhá zvodeň na hlubší puklinový systém ve sklaním prostředí.

5 RNDr. Svatopluk Šeda Stav jímacích objektů podzemní vody ČR a optimalizace JÚ

6 RNDr. Svatopluk Šeda Stav jímacích objektů podzemní vody ČR a optimalizace JÚ V oblasti pánevních struktur, především v oblasti České křídové pánve, permokarbonu a karpatské předhlubně je pak vyvinut vícekolektorový zvodněný systém, kdy kromě všudypřítomné kvartérní zvodně je zde vyvinuto ve vertikálním sledu pod sebou několik dalších zvodní, lišících se svou geometrií, propustností, množstvím vody, její jakostí a samozřejmě i různou mírou zranitelnosti.

7

8

9 Uvedená přirozená hydrogeologická stratifikace horninového souboru je jedním z největších přírodních bohatství České republiky a rizikové činnosti ovlivňující vodárenské využívání podzemních vod jsou zcela zásadním způsobem spojeny právě s nebezpečím porušení této přirozené hydrogeologické stratifikace. Proč?

10 Studny V souvislosti se vzrůstajícím vodným stoupá počet individuálních zdrojů vody, zpravidla vrtaných studen. Při jejich provádění by měl být dodržován prioritní hydrogeologický axiom: v jednom jímacím objektu je možno využívat pouze jeden zvodněný kolektor. Má-li první zvodeň požadované kvantitativní a kvalitativní parametry, problém dodržení přírodní hydrogeologické stratifikace odpadá, protože jímací objekt zasáhne pouze do jednoho zvodněného kolektoru a je třeba ho zajistit pouze v povrchovéčásti proti pronikání povrchových a mělkých hypodermických vod.

11

12 Podstatně složitější je však situace v případech, kdy první zvodeń potřebnou vydatnost nebo jakost vody nemá. Pak platí, že jestliže studna, zpravidla vrtaná, zastihuje ve svém sledu více zvodní, respektive vodních útvarů podzemní vody v intencích odstavce (7), 2 vodního zákona, je nutné provést vzájemné hydraulické oddělení těch zvodněných kolektorů, na které jsou vázány rozdílné útvary podzemní vody a do studny lze pustit podzemní vodu pouze jednoho zvodněného kolektoru. To je základní princip zachování přirozené hydrogeologické stratifikace horninového souboru.

13

14 V podstatě stejné by mělo platit i pro monitorovací nebo kontrolní objekty. I ty, pokud mají přinášet hodnotitelné výsledky, musejí mít otevřený úsek pouze v oboru jedné zvodně a veškeré ostatní zvodně nebo zvodněné části jiných kolektorů musejí být i v těchto objektech zaplášťově odtěsněny.

15 Pokud studny nebo monitorovací či kontrolní objekty narušují přirozenou hydrogeologickou stratifikaci horninového souboru, existuje v podstatě jediná cesta: jejich totální rekonstrukce nebo likvidace způsobem vylučujícím propojování zvodněných kolektorů. Současně je třeba nahlas tento stav pojmenovávat, protože škody vznikající neodborným prováděním studen NEVRATNĚ poškozují přírodní prostředí, bohužel však bez jakéhokoliv postihu.

16 Vrty pro tepelnáčerpadla systému voda x voda Tyto vrty jsou v podstatě totéž co studny s tím rozdílem, že jímací vrty vodu jímají a vsakovací vrty tuto zasakují zpět do horninového prostředí. Vodní zákon je v tomto případě mimořádně benevolentní, když v 8 odstavci (1) obecně připouštíčerpání povrchových nebo podzemních vod a jejich následnému vypouštění do těchto vod za účelem získání tepelné energie.

17

18 Vývoj tlakového pole při dvou odběrových a jednom zasakovacím objektu

19 Na co si dát pozor! Pokud je to možné, je třeba odběr a vsakování realizovat do stejné, pokud možno první zvodně; jinéřešení je možné, ale se značnými kvantitativními i kvalitativními riziky; kombinaci podzemní a povrchové vody připustit jen zcela výjimečně.

20 Vrty pro tepelnáčerpadla systému země x voda Tyto vrty jsou dnes v podstatě nejrozšířenějším druhem zásahu do vodního režimu území a s ohledem na počet těchto vrtů, jejich hloubku, subtilní parametry a jejich provádění velmi často bez účasti kvalifikovaného hydrogeologa jsou pro přirozenou hydrogeologickou stratifikaci horninového souboru mimořádně rizikové.

21

22 Na co si dát pozor! riziko těchto vrtů spočívá primárně v jejich hloubce a v malém průměru vrtání. Je-li proto předpoklad, že ve vrtném sledu budou zastiženy zvodně s výrazně odlišnými tlakovými poměry nebo s významně odlišnou jakostí vody, je třeba buď v takovýchto podmínkách vrty vůbec nenavrhovat a neprovádět, anebo pokud je to nezbytné, bylo by třeba volit významně vyšší průměr vrtání (nad 200 mm) umožňující funkční oddělení jednotlivých zvodněných poloh;

23 složitější situace nastává v případě, že ve spodníčásti vrtů pro TČ systému země x voda je zastižena tlaková zvodeň s přetokem. V tomto případě je třeba významně upravit parametry vrtů; nejsložitější situace nastává při provádění těchto vrtů v území výskytu vysoce porézního nebo dokonce krasově nebo pseudokrasově propustného horninovém prostředí. Těmto lokalitám je třeba pokud možno se vyhýbat.

24 Samostatným problémem je přítomnost aditiv v teplovodních oběžných médiích.

25 Vsakování srážkových a odpadních vod Vodní zákon a stavební předpisy dnes obecně vsakování srážkových vod do půdní vrstvy upřednostňují před jinými způsoby nakládání s těmito vodami a i zasakování přečištěných odpadních vod do vod podzemních vod prostřednictvím půdní vrstvy je ve smyslu 38 vodního zákona přípustné. Co je pro kvalitní proces vsakování nezbytné?

26 dodržovat emisní standardy; realizovat kvalitní hydrogeologický průzkum na základě kterého musí být zřejmé, že horninové prostředí je schopno příslušné množství dešťové nebo odpadní vody průběžně pojímat; prověřit riziko jakostního ohrožení podzemních vod vsakováním odpadních vod především v místech využívání vodních zdrojů podzemní vody, a to nejlépe formou konceptuálního modelu vsakování.

27

28 Jak je tedy zřejmé, pokud je nějaká lidskáčinnost spojená s hlubším zásahem do povrchu terénu, vždy je třeba prověřit vliv této činnosti na vodní režim podzemních vod. Největší riziko přitom, protože je nevratné, spočívá v porušení přirozené hydrogeologické stratifikace horninového prostředí.

29

30 Děkuji opakovaně za Vaši pozornost! Svatopluk Šeda OHGS s.r.o. Ústí nad Orlicí

Vrty pro tepelná čerpadla versus ochrana vodárensky využívaných vodních zdrojů

Vrty pro tepelná čerpadla versus ochrana vodárensky využívaných vodních zdrojů Vrty pro tepelná čerpadla versus ochrana vodárensky využívaných vodních zdrojů RNDr. Svatopluk Šeda OHGS s.r.o. RNDr. Svatopluk Šeda Rizikové činnosti ovlivňující vodárenské využívání podzemních vod Jaká

Více

OHGS s.r.o. Ústí nad Orlicí RNDr. Svatopluk Šeda, GE-TRA s.r.o. Imrich Drapák Blok 3. Stavební povolení a stavba studní

OHGS s.r.o. Ústí nad Orlicí RNDr. Svatopluk Šeda, GE-TRA s.r.o. Imrich Drapák Blok 3. Stavební povolení a stavba studní 2. 7. 2013 1 Blok 3 Stavební povolení a stavba studní 2. 7. 2013 2 Dle ustanovení 55 vodního zákona je vrtaná studna vodním dílem a ve smyslu 15, odst. (1) vyžaduje stavební povolení. Toto povolení vydává

Více

Hydrogeologie a právo k část 1.

Hydrogeologie a právo k část 1. Hydrogeologie a právo k 1.1. 2012 část 1. Pro začátek několik úvodních proklamací Ústava ČR v hlavě 1, článku 1, odstavci 1 říká, že Česká republika je svrchovaný, jednotný a demokratický právní stát založený

Více

Problematika vsakování odpadních vod v CHKO

Problematika vsakování odpadních vod v CHKO 1 Problematika vsakování odpadních vod v CHKO 2 CHKO jsou území určená k ochraně rozsáhlejších území s převahou přirozených nebo polopřirozených ekosystémů. V rámci ČR máme v současné době 24 těchto území.

Více

Vrty pro tepelná čerpadla versus ochrana vodárensky využívaných vodních zdrojů. OHGS s.r.o., 17. listopadu 1020, Ústí nad Orlicí,

Vrty pro tepelná čerpadla versus ochrana vodárensky využívaných vodních zdrojů. OHGS s.r.o., 17. listopadu 1020, Ústí nad Orlicí, Vrty pro tepelná čerpadla versus ochrana vodárensky využívaných vodních zdrojů OHGS s.r.o., 17. listopadu 1020, 672 01 Ústí nad Orlicí, seda@ohgs.cz Úvod Vrty pro tepelná čerpadla systém země x voda i

Více

Výjimečné povolení k vsakování odpadních vod do vod podzemních. RNDr. Svatopluk Šeda Jablonné nad Orlicí, březen

Výjimečné povolení k vsakování odpadních vod do vod podzemních. RNDr. Svatopluk Šeda Jablonné nad Orlicí, březen Výjimečné povolení k vsakování odpadních vod do vod podzemních RNDr. Svatopluk Šeda Jablonné nad Orlicí, březen 2017 - Co vyplývá z odstavce (7), paragrafu 38, zákona č. 254/2001 Sb. Zůstaňme u dvou důležitých

Více

Svatopluk Šeda, Jana Vrbová OHGS s.r.o. Ústí nad Orlicí

Svatopluk Šeda, Jana Vrbová OHGS s.r.o. Ústí nad Orlicí Jímací řád jako účinný nástroj k řízení odběru vody z významných hydrogeologických struktur v období dlouhodobého útlumu odtokového procesu či v jiných extrémních situacích Svatopluk Šeda, Jana Vrbová

Více

Využitelné množství p.v. hydrologický bilanční model x hydraulický model

Využitelné množství p.v. hydrologický bilanční model x hydraulický model Vodním zdrojem jsou povrch. a podz. vody, které jsou využívány, nebo mohou být využívány pro uspokojení potřeb člověka, zejména pro pitné účely ( 2 (8) z.254/2001sb.) Zdroje podzemní vody jsou přednostně

Více

GEOoffice, s.r.o., kontaktní e-mail: ptacek@geooffice.cz

GEOoffice, s.r.o., kontaktní e-mail: ptacek@geooffice.cz Předmět a náplň vyjádření osoby s odbornou způsobilostí hydrogeologa Vymezení legislativního rámce geologického práva, metodika průzkumu Ing. Radim Ptáček, Ph.D GEOoffice, s.r.o., kontaktní e-mail: ptacek@geooffice.cz

Více

Projektování vrtů pro tepelná čerpadla na základě geologických předpokladů vliv na vodní režim, rizika. Mgr. Michal Havlík

Projektování vrtů pro tepelná čerpadla na základě geologických předpokladů vliv na vodní režim, rizika. Mgr. Michal Havlík Projektování vrtů pro tepelná čerpadla na základě geologických předpokladů vliv na vodní režim, rizika Mgr. Michal Havlík Stavební Geologie - Geosan, s.r.o. Hydrogeologické poměry v ČR a vliv na využití

Více

Podzemní vody -možná rizika zanedbávání přírodních zákonitostí

Podzemní vody -možná rizika zanedbávání přírodních zákonitostí Podzemní vody -možná rizika zanedbávání přírodních zákonitostí Petr Kohout, Forsapi s.r.o. Praha 3.12.2014 Podzemní vody jsou cenným přírodním bohatstvím a právem jsou považovány za nejdůležitější zdroj

Více

Vsakování srážkových vod do půdních vrstev. Nejdůležitější přehled právních a jiných předpisů

Vsakování srážkových vod do půdních vrstev. Nejdůležitější přehled právních a jiných předpisů Vsakování srážkových vod do půdních vrstev 1 Nejdůležitější přehled právních a jiných předpisů 2 Zákon č. 254/2001 Sb., 5, odstavec 3. - zajistit vsakování nebo zadržování a odvádění povrchových vod vzniklých

Více

HYDROPRŮZKUM Č. BUDĚJOVICE s.r.o. V I M P E R K 02

HYDROPRŮZKUM Č. BUDĚJOVICE s.r.o. V I M P E R K 02 HYDROPRŮZKUM Č. BUDĚJOVICE s.r.o. Pekárenská 81, 370 04 České Budějovice, 387428697, e-mail h ydropruzku m@hydropruzku m.cz H P V I M P E R K 02 h y d r o g e o l o g i c k é p o s o u z e n í m o ž n

Více

Geologické průzkumy v praxi ověřování hydrogeologických poměrů a provádění polních testů pro posouzení možností vsakování vod do půdních vrstev

Geologické průzkumy v praxi ověřování hydrogeologických poměrů a provádění polních testů pro posouzení možností vsakování vod do půdních vrstev Seminář na aktuální téma v oboru hydrogeologie - Ostrava, 11112010 Geologické průzkumy v praxi ověřování hydrogeologických poměrů a provádění polních testů pro posouzení možností vsakování vod do půdních

Více

Předběžné výsledky technických prací, realizovaných v rámci projektu v Olomouckém kraji

Předběžné výsledky technických prací, realizovaných v rámci projektu v Olomouckém kraji Předběžné výsledky technických prací, realizovaných v rámci projektu v Olomouckém kraji Jiří Michna hydogeologie, GEOtest, a.s. Součástí projektu Rebilance zásob podzemních vod byly v rámci aktivity 4

Více

Hydrogeologie a právo k 1.1. 2012. část 3.

Hydrogeologie a právo k 1.1. 2012. část 3. Hydrogeologie a právo k 1.1. 2012 část 3. Vrty pro tepelná čerpadla Do 1.8. 2010 se vrty pro tepelná čerpadla systému země x voda i voda x voda považovala za vodní díla a pro jejich provádění bylo zapotřebí

Více

Stav jímacích objektů podzemní vody ČR a optimalizace jímacích území

Stav jímacích objektů podzemní vody ČR a optimalizace jímacích území Stav jímacích objektů podzemní vody ČR a optimalizace jímacích území RNDr. Svatopluk Šeda OHGS s.r.o. Vývoj spotřeby podzemní vody v posledních cca 50 letech má dvě významné fáze. První fáze od roku 1960

Více

Úkoly hydrogeologie při posuzování možnosti vsakování odpadních a srážkových vod do půdní vrstvy RNDr. Svatopluk Šeda

Úkoly hydrogeologie při posuzování možnosti vsakování odpadních a srážkových vod do půdní vrstvy RNDr. Svatopluk Šeda Úkoly hydrogeologie při posuzování možnosti vsakování odpadních a srážkových vod do půdní vrstvy RNDr. Svatopluk Šeda seda@ohgs.cz Seminář 10.1.2011 Přírodovědecká fakulta UK Česká asociace hydrogeologů

Více

HYDROPRŮZKUM Č. BUDĚJOVICE s.r.o. V I M P E R K N A D T R A T Í

HYDROPRŮZKUM Č. BUDĚJOVICE s.r.o. V I M P E R K N A D T R A T Í HYDROPRŮZKUM Č. BUDĚJOVICE s.r.o. Pekárenská 81, 370 04 České Budějovice, 387428697, e-mail h ydropruzku m@hydropruzku m.cz H P V I M P E R K N A D T R A T Í h y d r o g e o l o g i c k é p o s o u z e

Více

HYDROPRŮZKUM Č. BUDĚJOVICE s.r.o. Pekárenská 81, České Budějovice, ÚS V I M P E R K 01. RNDr. Marcel Homolka

HYDROPRŮZKUM Č. BUDĚJOVICE s.r.o. Pekárenská 81, České Budějovice, ÚS V I M P E R K 01. RNDr. Marcel Homolka HYDROPRŮZKUM Č. BUDĚJOVICE s.r.o. Pekárenská 81, 370 04 České Budějovice, 387428697, e-mail hydropruzkum@hydropruzk um.cz H P ÚS V I M P E R K 01 h y d r o g e o l o g i c k é p o s o u z e n í m o ž n

Více

Syntetická mapa zranitelnosti podzemních vod

Syntetická mapa zranitelnosti podzemních vod Syntetická mapa zranitelnosti podzemních vod projekt NAZV QH82096 DOBA ŘEŠENÍ 2008 2012 RNDr. Pavel Novák Výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy, v.v.i. 5.6. 2014 Brno Projektový tým Výzkumný ústav meliorací

Více

GEOoffice, s.r.o., kontaktní

GEOoffice, s.r.o., kontaktní Úvod do problematiky vsakování vod, výklad základních pojmů v oboru hydrogeologie Ing. Radim Ptáček, Ph.D GEOoffice, s.r.o., kontaktní e-mail: ptacek@geooffice.cz Vymezení hlavních bodů problematiky týkajících

Více

vodních zdrojů podzemních a povrchových vod

vodních zdrojů podzemních a povrchových vod vodních zdrojů podzemních a povrchových vod Ochranná pásma vodních zdrojů patří do institutu speciální ochrany vod uplatňovaných na určitém území a slouží výhradně pro ochranu vod určených k pitným účelům.

Více

Projekt SOPOR Systematická ochrana vodních zdrojů před rizikem znečištění pesticidy a jejich metabolity

Projekt SOPOR Systematická ochrana vodních zdrojů před rizikem znečištění pesticidy a jejich metabolity Projekt SOPOR Systematická ochrana vodních zdrojů před rizikem znečištění pesticidy a jejich metabolity Metodika cíleného monitoringu RNDr. Petr Kohout Forsapi s.r.o. Program Epsilon TAČR TH01031187 Konference:

Více

Hydrogeologie a právo k 1.1. 2012. část 2.

Hydrogeologie a právo k 1.1. 2012. část 2. Hydrogeologie a právo k 1.1. 2012 část 2. STUDNY - případně zpracování projektu a technologického postupu pro činnost prováděnou hornickým způsobem, je-li hydrogeolog současně báňským projektantem (předchází

Více

Řešení problémů nedostatečných zdrojů vody v důsledku sucha

Řešení problémů nedostatečných zdrojů vody v důsledku sucha Řešení problémů nedostatečných zdrojů vody v důsledku sucha Mgr. Lucie Potočárová Obsah Výskyt vody na Zemi Úkoly vodního hospodářství Nové zdroje podzemní vody Potřebná administrativa Výskyt vody na Zemi

Více

TEPELNÉ VLASTNOSTI HORNIN A JEJICH VLIV NA VYUŽITÍ ZEMNÍHO TEPLA

TEPELNÉ VLASTNOSTI HORNIN A JEJICH VLIV NA VYUŽITÍ ZEMNÍHO TEPLA Konference Alternativní zdroje energie 2016 21. a 22. června 2016 Kroměříž TEPELNÉ VLASTNOSTI HORNIN A JEJICH VLIV NA VYUŽITÍ ZEMNÍHO TEPLA Mgr. Michal Havlík, Ing. arch. Pavel Cihelka, Stavební geologie

Více

V I M P E R K P O D H R A B I C E M I - J I H

V I M P E R K P O D H R A B I C E M I - J I H HYDROPRŮZKUM Č. BUDĚJOVICE s.r.o. Pekárenská 81, 370 04 České Budějovice, 387428697, e-mail h ydropruzku m@hydropruzku m.cz H P V I M P E R K P O D H R A B I C E M I - J I H h y d r o g e o l o g i c k

Více

Hydrogeologie a právo k 1.1. 2012. část 5.

Hydrogeologie a právo k 1.1. 2012. část 5. Hydrogeologie a právo k 1.1. 2012 část 5. Zasakování srážkových vod do půdní vrstvy Právní začlenění: 5, odstavec 3 zákona č. 254/2001 Sb. říká, že: Při provádění staveb nebo jejich změn nebo změn jejich

Více

Zadavatel: Zhotovitel: Odpovědný řešitel: Zpracoval: Datum zpracování: Číslo zakázky: P

Zadavatel: Zhotovitel: Odpovědný řešitel: Zpracoval: Datum zpracování: Číslo zakázky: P Zelená 98 252 09 00 Hradištko; tel/fax: 221 911 835 IČO: 260 701 03; DIČ: CZ26070103 Bankovní spojení: Raiffeisenbank a.s; č.ú.: 1442613001/5500 Společnost zapsaná v obchodním rejstříku, vedeného Krajským

Více

Březovský vodovod - voda pro Brno. Josef Slavík

Březovský vodovod - voda pro Brno. Josef Slavík Březovský vodovod - voda pro Brno Josef Slavík Přehledná situace Hydrogeologický rajón 4232 nejjižnější souvislý výběžek České křídové tabule, zakončený brachysynklinálním uzávěrem Hg rajón 4232 - Ústecká

Více

Metodický pokyn ČAH č. 2/2008 k vyhlášce č. 590/2002 Sb. o technických požadavcích pro vodní díla

Metodický pokyn ČAH č. 2/2008 k vyhlášce č. 590/2002 Sb. o technických požadavcích pro vodní díla Metodický pokyn ČAH č. 2/2008 k vyhlášce č. 590/2002 Sb. o technických požadavcích pro vodní díla 1. ÚVOD Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 590,/2002 Sb. o technických požadavcích pro vodní díla, po

Více

Nařízení vlády č. 57/2016 Sb.

Nařízení vlády č. 57/2016 Sb. Nařízení vlády č. 57/2016 Sb. Ing. Evžen Zavadil Školení VPÚ září 2016 38 Odpadní vody Rozšíření možnosti vypouštění odpadních vod do vod podzemních na: Jednotlivé stavby pro bydlení Jednotlivé stavby

Více

Systémová opatření vedoucí k zmírňování nedostatku vody vlivem sucha

Systémová opatření vedoucí k zmírňování nedostatku vody vlivem sucha Systémová opatření vedoucí k zmírňování nedostatku vody vlivem sucha RNDr. Svatopluk Šeda OHGS s.r.o. Ústí nad Orlicí Jak poznáme blížící se kritickou situaci Průběžně aktualizovat a archivovat úplná a

Více

Litovelské Pomoraví - odběr vody versus ochrana lužního lesa a obecné problémy vztahu jímání podzemní vody a ochrany přírody

Litovelské Pomoraví - odběr vody versus ochrana lužního lesa a obecné problémy vztahu jímání podzemní vody a ochrany přírody Litovelské Pomoraví - odběr vody versus ochrana lužního lesa a obecné problémy vztahu jímání podzemní vody a ochrany přírody RNDr. Svatopluk Šeda OHGS s.r.o. Bilanční studie podzemních vod zpracovaná pro

Více

MĚSTSKÝ ÚŘAD KRÁLÍKY 3040/2012/ŽP/GS/4 ODBOR ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ EV. ČÍSLO: 17380/2012 Vaše zn./ze dne: / OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY

MĚSTSKÝ ÚŘAD KRÁLÍKY 3040/2012/ŽP/GS/4 ODBOR ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ EV. ČÍSLO: 17380/2012 Vaše zn./ze dne: / OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY MĚSTSKÝ ÚŘAD KRÁLÍKY Č.J.: 3040/2012/ŽP/GS/4 ODBOR ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ EV. ČÍSLO: 17380/2012 Vaše zn./ze dne: /22.05.2012 Spisový znak: 231.8 skart. znak/ lhůta: ADRESÁT: Listů dokumentu: 4 listů příloh:

Více

Vsakovací prvky a opatření pro vsakování srážkových vod v urbanizovaném prostředí

Vsakovací prvky a opatření pro vsakování srážkových vod v urbanizovaném prostředí Vsakovací prvky a opatření pro vsakování srážkových vod v urbanizovaném prostředí Ing. Miroslav Lubas Sweco Hydroprojekt a.s. Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR www.opzp.cz

Více

Parametry nových jímacích objektů pro veřejné zásobování

Parametry nových jímacích objektů pro veřejné zásobování Parametry nových jímacích objektů pro veřejné zásobování RNDr. Svatopluk Šeda Fingeo s.r.o. Choceň seda@fingeo.cz Úvod Nejsme tak bohatí, abychom si mohli dovolit kupovat laciné věci, a do stovky si nohu

Více

ÚZEMNÍ STUDIE STOKLASNÁ LHOTA S7, S28/1

ÚZEMNÍ STUDIE STOKLASNÁ LHOTA S7, S28/1 ÚZEMNÍ STUDIE STOKLASNÁ LHOTA S7, S28/1 Hydrogeologický posudek zdrojů individuálního zásobování vodou, zneškodňování vyčištěných odpadních vod a zasakování srážkových vod v zastavitelné ploše S7 a S28/1,

Více

Stav ochranných pásem vodních zdrojů podzemní vody a návrh směřující k jejich sjednocování a vyváženosti

Stav ochranných pásem vodních zdrojů podzemní vody a návrh směřující k jejich sjednocování a vyváženosti Mgr. Jana Vrbová, RNDr. Svatopluk Šeda Stav OPVZ Stav ochranných pásem vodních zdrojů podzemní vody a návrh směřující k jejich sjednocování a vyváženosti Mgr. Jana Vrbová a RNDr. Svatopluk Šeda OHGS s.r.o.

Více

PROBLEMATIKA VSAKOVÁNÍ ODPADNÍCH VOD V CHKO Svatopluk Šeda 1

PROBLEMATIKA VSAKOVÁNÍ ODPADNÍCH VOD V CHKO Svatopluk Šeda 1 PROBLEMATIKA VSAKOVÁNÍ ODPADNÍCH VOD V CHKO Svatopluk Šeda 1 Úvod Chráněná krajinná oblast (CHKO) je naše národní kategorie, určená k ochraně rozlehlejších území nebo celých geografických oblastí s harmonicky

Více

Svatopluk Šeda OHGS s.r.o. 17. listopadu 1020, Ústí nad Orlicí

Svatopluk Šeda OHGS s.r.o. 17. listopadu 1020, Ústí nad Orlicí Metodické doporučení ČAH č. 1/2013 k projektování a provádění vrtaných (trubních) studen v intencích současného vodního a stavebního práva * Svatopluk Šeda OHGS s.r.o. 17. listopadu 1020, 562 01 Ústí nad

Více

ŽÁDOST O UDĚLENÍ SOUHLASU

ŽÁDOST O UDĚLENÍ SOUHLASU Příloha č. 11 k vyhlášce č. 183/2018 Sb. Adresa místně a věcně příslušného vodoprávního úřadu ŽÁDOST O UDĚLENÍ SOUHLASU [ 17 vodního zákona] 1. Žadatel Obchodní firma nebo název / Jméno, popřípadě jména,

Více

Složení a vlastnosti přírodních vod

Složení a vlastnosti přírodních vod Vodní zdroje Složení a vlastnosti přírodních vod Podzemní vody obsahují především železo, mangan, sulfan, oxid uhličitý, radon a amonné ionty. Povrchové vody obsahují především suspendované a koloidní

Více

0 SANGEO, v. o. s. Bylany 75, Bylany. EMPLA spol. s r. o. Za Škodovkou Hradec Králové

0 SANGEO, v. o. s. Bylany 75, Bylany. EMPLA spol. s r. o. Za Škodovkou Hradec Králové 0 SANGEO, v. o. s. Bylany 75, 538 01 Bylany EMPLA spol. s r. o. Za Škodovkou 305 503 11 Hradec Králové Váš dopis značky/ ze dne Naše značka Vyřizuje V Bylanech dne Věc: 242/SAN-P/08 Ing. Drahokoupil 11.12.2008

Více

Mapa potenciálního vsaku (potenciální infiltrace) území

Mapa potenciálního vsaku (potenciální infiltrace) území Mapa potenciálního vsaku (potenciální infiltrace) území Ing. Ludmila Hartlová, RNDr. Jitka Novotná Obor hydrogeologie; GEOtest, a.s. Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR

Více

Hydrogeologie a právo k část 4.

Hydrogeologie a právo k část 4. Hydrogeologie a právo k 1.1. 2012 část 4. Zasakování odpadních vod do půdní vrstvy Do 1.8. 2010 bylo možno vypouštět odpadní vody do vod podzemních prostřednictvím půdní vrstvy ve smyslu 38 odstavce 4

Více

Intenzifikace ČOV a dostavba kanalizace Letohrad

Intenzifikace ČOV a dostavba kanalizace Letohrad SOVAK Časopis oboru vodovodů a kanalizací, číslo 6/2014 strana 1/161 SOVAK ROČNÍK 23 ČÍSLO 6 2014 OBSAH: Lubomír Fiedler Intenzifikace ČOV a dostavba kanalizace Letohrad... 1 Zdeněk Sedláček Moderní vyhledávací

Více

Jímací území Podlažice. Institut minimální hladiny podzemní vody a jeho význam

Jímací území Podlažice. Institut minimální hladiny podzemní vody a jeho význam Jímací území Podlažice Institut minimální hladiny podzemní vody a jeho význam Proč právě Podlažice? V České republice je málo vodárensky tak významných území jako Podlažice u Chrasti v okrese Chrudim.

Více

Riziko sucha a nouzové zásobování v malých vodárenských systémech

Riziko sucha a nouzové zásobování v malých vodárenských systémech TA02020184 Zajištění jakosti pitné vody při zásobování obyvatelstva malých obcí z místních vodních zdrojů Riziko sucha a nouzové zásobování v malých vodárenských systémech JOSEF V. DATEL - ANNA HRABÁNKOVÁ

Více

Průběžné výsledky hydraulického modelu proudění podzemní vody v rajonech Kvartéru Odry a Opavy (1510 a 1520)

Průběžné výsledky hydraulického modelu proudění podzemní vody v rajonech Kvartéru Odry a Opavy (1510 a 1520) Průběžné výsledky hydraulického modelu proudění podzemní vody v rajonech Kvartéru Odry a Opavy (1510 a 1520) RNDr. Svatopluk Šeda, Doc. Ing. Naďa Rapantová, CSc. a Ing. Jiří Beránek Rajón 1510 Kvartér

Více

Geotechnický průzkum hlavní úkoly

Geotechnický průzkum hlavní úkoly Geotechnický průzkum hlavní úkoly * optimální vedení trasy z hlediska inženýrskogeologických poměrů * stávající stabilitu území, resp. změny stabilitních poměrů v souvislosti s výstavbou * polohu, velikost

Více

PODZEMNÍ VODA. J. Pruška MH 9. přednáška 1

PODZEMNÍ VODA. J. Pruška MH 9. přednáška 1 PODZEMNÍ VODA Komplikuje a zhoršuje geologické podmínky výstavby Ovlivňuje fyzikálně- mechanické vlastnosti Je faktorem současných geodynamických procesů Komplikuje zakládání staveb Podzemní stavby mění

Více

OHGS s.r.o. Ústí nad Orlicí RNDr. Svatopluk Šeda 2. 7. 2013 1 VRTANÉ STUDNY

OHGS s.r.o. Ústí nad Orlicí RNDr. Svatopluk Šeda 2. 7. 2013 1 VRTANÉ STUDNY 2. 7. 2013 1 VRTANÉ STUDNY Seminář k metodickému doporučeníčah č. 1/2013 k projektování a provádění vrtaných (trubních) studen v intencích současného vodního a stavebního práva RNDr. Svatopluk Šeda Imrich

Více

Studny ZDENĚK ZELINKA. Kopané a vrtané studny bez sporů se sousedy a škodlivých látek ve vodě

Studny ZDENĚK ZELINKA. Kopané a vrtané studny bez sporů se sousedy a škodlivých látek ve vodě Studny 158 ZDENĚK ZELINKA Kopané a vrtané studny bez sporů se sousedy a škodlivých látek ve vodě Studny Zdeněk Zelinka GRADA PUBLISHING Obsah Úvod... 7 1 Co je podzemní voda... 8 1.1 Voda průlinová...

Více

ZAJEČÍ - prameniště. projekt hloubkového odvodnění

ZAJEČÍ - prameniště. projekt hloubkového odvodnění ZAJEČÍ - prameniště projekt hloubkového odvodnění Brno, září 2013 2 Obsah 1. Úvod... 4 2. Hydrogeologické podmínky pro realizaci hloubkového odvodnění... 4 3. Návrh technického řešení hloubkového odvodnění...

Více

Metodické doporučení ČAH č. 1/2013 k projektování a provádění vrtaných (trubních) studen v intencích současného vodního a stavebního práva *

Metodické doporučení ČAH č. 1/2013 k projektování a provádění vrtaných (trubních) studen v intencích současného vodního a stavebního práva * Metodické doporučení ČAH č. 1/2013 k projektování a provádění vrtaných (trubních) studen v intencích současného vodního a stavebního práva * Svatopluk Šeda OHGS s.r.o. 17. listopadu 1020, 562 01 Ústí nad

Více

Vodohospodářská bilance dílčího povodí Horní Odry ZPRÁVA O HODNOCENÍ MNOŽSTVÍ PODZEMNÍCH VOD V DÍLČ ÍM POVODÍ HORNÍ ODRY ZA ROK 2014

Vodohospodářská bilance dílčího povodí Horní Odry ZPRÁVA O HODNOCENÍ MNOŽSTVÍ PODZEMNÍCH VOD V DÍLČ ÍM POVODÍ HORNÍ ODRY ZA ROK 2014 Vodohospodářská bilance dílčího povodí Horní Odry ZPRÁVA O HODNOCENÍ MNOŽSTVÍ PODZEMNÍCH VOD V DÍLČ ÍM POVODÍ HORNÍ ODRY ZA ROK 2014 Povodí Odry, státní podnik, odbor vodohospodářských koncepcí a informací

Více

Vodohospodářská bilance dílčího povodí Horní Odry

Vodohospodářská bilance dílčího povodí Horní Odry Vodohospodářská bilance dílčího povodí Horní Odry Z P R Á V A O H O D N O C E N Í M N O Ž S T V Í POD Z E M N Í C H V O D V D Í L Č Í M P O V O D Í H O R N Í O D R Y Z A R O K 2 0 1 6 Povodí Odry, státní

Více

Vodohospodářská bilance dílčího povodí Horní Odry

Vodohospodářská bilance dílčího povodí Horní Odry Vodohospodářská bilance dílčího povodí Horní Odry Z P R Á V A O H O D N O C E N Í M N O Ž S T V Í POD Z E M N Í C H V O D V D Í L Č Í M P O V O D Í H O R N Í O D R Y Z A R O K 2 0 1 7 Povodí Odry, státní

Více

POSILUJÍCÍ ZDROJ PITNÉ VODY PETROVICE VE SLEZSKU. projekt hydrogeologických prací na pozemkové parc. č. 734/1, k.ú. Petrovice ve Slezsku

POSILUJÍCÍ ZDROJ PITNÉ VODY PETROVICE VE SLEZSKU. projekt hydrogeologických prací na pozemkové parc. č. 734/1, k.ú. Petrovice ve Slezsku POSILUJÍCÍ ZDROJ PITNÉ VODY PETROVICE VE SLEZSKU projekt hydrogeologických prací na pozemkové parc. č. 734/1, k.ú. Petrovice ve Slezsku Krnov, říjen 2015 2 Název akce : Petrovice zdroj pitné vody provedení

Více

Předmět úpravy. Vymezení pojmů

Předmět úpravy. Vymezení pojmů 391/2004 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 23. června 2004 o rozsahu údajů v evidencích stavu povrchových a podzemních vod a o způsobu zpracování, ukládání a předávání těchto údajů do informačních systémů veřejné správy

Více

Role vodoprávn v ochraně povrchových a podzemních vod. RNDr. Daniela Pačesná, Ph.D. Magistrát města Hradec Králové

Role vodoprávn v ochraně povrchových a podzemních vod. RNDr. Daniela Pačesná, Ph.D. Magistrát města Hradec Králové Role vodoprávn vního úřadu v ochraně povrchových a podzemních vod RNDr. Daniela Pačesná, Ph.D. Magistrát města Hradec Králové Legislativa ochrana vod 38 zákona č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých

Více

HOSPODAŘENÍ A NAKLÁDÁNÍ S VODOU

HOSPODAŘENÍ A NAKLÁDÁNÍ S VODOU HOSPODAŘENÍ A NAKLÁDÁNÍ S VODOU V LEGISLATIVĚ, TECHNICKÝCH NORMÁCH A PRAXI PODZEMNÍ VODY VE VODÁRENSKÉ PRAXI 2017 Pavel Špaček hospodaření se srážkovými vodami ČSN 759010 a TNV 759011 geologický průzkum

Více

ZÁSOBOVÁNÍ HASIVY ZÁSOBOVÁNÍ VODOU. Zdroje vod pro tunelové stavby

ZÁSOBOVÁNÍ HASIVY ZÁSOBOVÁNÍ VODOU. Zdroje vod pro tunelové stavby Fakulta bezpečnostního inženýrství VŠB TUO ZÁSOBOVÁNÍ HASIVY ZÁSOBOVÁNÍ VODOU Zdroje vod pro tunelové stavby doc. Ing. Šárka Kročová, Ph.D. POVRCHOVÉ VODY Povrchové vody lze rozdělit na vody tekoucí a

Více

Příběh vody. Pracovní list otázky na probíranou tematiku. Návaznost na exkurzi vodní dílo Vír, Březová nad Svitavou

Příběh vody. Pracovní list otázky na probíranou tematiku. Návaznost na exkurzi vodní dílo Vír, Březová nad Svitavou Příběh vody Příběh vody Obsah výukového bloku stručný přehled forem výskytu vody (vizkvarta), podrobný výklad Kámen a voda podpovrchová voda, zdroje vzniku a doplňování podzemních vod, druhy vody v horninách,

Více

Vodohospodářská bilance dílčího povodí Horní Odry

Vodohospodářská bilance dílčího povodí Horní Odry Vodohospodářská bilance dílčího povodí Horní Odry Z P R Á V A O H O D N O C E N Í M N O Ž S T V Í POD Z E M N Í C H V O D V D Í L Č Í M P O V O D Í H O R N Í O D R Y Z A R O K 2 0 1 5 Povodí Odry, státní

Více

Z P R Á V A. Vodohospodářská bilance dílčího povodí Horní Odry

Z P R Á V A. Vodohospodářská bilance dílčího povodí Horní Odry Vodohospodářská bilance dílčího povodí Horní Odry Z P R Á V A O H O D N O C E N Í M N O Ž S T V Í P O D Z E M N Í C H V O D V D Í LČÍM POVODÍ HORNÍ ODRY ZA ROK 2012 Povodí Odry, státní podnik, odbor vodohospodářských

Více

G-Consult, spol. s r.o.

G-Consult, spol. s r.o. G-Consult, spol. s r.o. BÍLOVEC - parcela 773/1 hydrogeologický průzkum pro vodní zdroj Závěrečná zpráva Číslo zakázky Evidenční číslo Geofondu Účel Etapa Ověření charakteru a využitelnosti kvartérní zvodně

Více

edb žný hydrogeologický pr zkum Hodov ... z provedené erpací zkoušky na vrtu

edb žný hydrogeologický pr zkum Hodov ... z provedené erpací zkoušky na vrtu Tak ne předběžný hydrogeologický průzkum Hodov... z provedené čerpací zkoušky na vrtu ČI 1 vyplývá, že při čerpání vydatnosti 0,2 l/s (1 000 l/den) poklesla hladina ve vrtu zhruba o 1/3 (ustálená HPV před

Více

1. Zajištění průzkumných prací pro stabilizaci vodohospodářské situace v hraničním prostoru Cínovec/Zinwald

1. Zajištění průzkumných prací pro stabilizaci vodohospodářské situace v hraničním prostoru Cínovec/Zinwald * 1. Zajištění průzkumných prací pro stabilizaci vodohospodářské situace v hraničním prostoru Cínovec/Zinwald zhotovitel: ATE CR, a.s. doba řešení: únor až srpen 2012 2. Společný přeshraniční návrh na

Více

Městský úřad Strakonice

Městský úřad Strakonice Městský úřad Strakonice Odbor životního prostředí Velké náměstí 2 tel. +420 383 700 277, 271, 276 386 21 Strakonice fax +420 383 324 535 Příloha č. 9 k vyhlášce č. 183/2018 Sb. ŽÁDOST O STAVEBNÍ POVOLENÍ

Více

MĚSTSKÝ ÚŘAD ŽAMBERK odbor životního prostředí a zemědělství Masarykovo nám. 166, ŽAMBERK

MĚSTSKÝ ÚŘAD ŽAMBERK odbor životního prostředí a zemědělství Masarykovo nám. 166, ŽAMBERK MĚSTSKÝ ÚŘAD ŽAMBERK odbor životního prostředí a zemědělství Masarykovo nám. 166, 564 01 ŽAMBERK JID: 46522/2018/MUZBK Čj.: MUZBK-10453/2018/ZPZE-18/231.8/SCHP Spisová značka: MUZBK-10453/2018/ZPZE Počet

Více

Kód obce UIR: 03850. číslo obce: IČZÚJ 574040 část obce (základní sídelní jednotka):běluň, Brod, Heřmanice, Slotov

Kód obce UIR: 03850. číslo obce: IČZÚJ 574040 část obce (základní sídelní jednotka):běluň, Brod, Heřmanice, Slotov 1 Kód obce PRVK: 3605.5206.019.01 1. HEŘMANICE Kód obce UIR: 03850 Název obce: HEŘMANICE číslo obce: IČZÚJ 574040 část obce (základní sídelní jednotka):běluň, Brod, Heřmanice, Slotov Podklady: Dotazník

Více

Studny ZDENĚK ZELINKA. Kopané a vrtané studny bez sporů se sousedy a škodlivých látek ve vodě

Studny ZDENĚK ZELINKA. Kopané a vrtané studny bez sporů se sousedy a škodlivých látek ve vodě Studny 158 ZDENĚK ZELINKA Kopané a vrtané studny bez sporů se sousedy a škodlivých látek ve vodě Studny Zdeněk Zelinka GRADA PUBLISHING Obsah Úvod... 7 1 Co je podzemní voda... 8 1.1 Voda průlinová...

Více

STUDIUM ELEKTROCHEMICKÝCH PARAMETRŮ PODZEMNÍCH VOD VE VELKÝCH HLOUBKÁCH POMOCÍ SONDY YSI EXO1. Mgr. Jan Holeček. jan.holecek@geology.

STUDIUM ELEKTROCHEMICKÝCH PARAMETRŮ PODZEMNÍCH VOD VE VELKÝCH HLOUBKÁCH POMOCÍ SONDY YSI EXO1. Mgr. Jan Holeček. jan.holecek@geology. STUDIUM ELEKTROCHEMICKÝCH PARAMETRŮ PODZEMNÍCH VOD VE VELKÝCH HLOUBKÁCH POMOCÍ SONDY YSI EXO1 Mgr. Jan Holeček jan.holecek@geology.cz 1 Hydrochemické parametry ve vodách Běžnou součástí studia geochemie

Více

V E Ř E J N Á V Y H L Á Š K A

V E Ř E J N Á V Y H L Á Š K A Městský úřad Ústí nad Orlicí Odbor životního prostředí Vaše č.j.: Naše č.j.: MUUO/24961/2019/ŽP/Lin Vyřizuje: Ing. Zdeňka Lindenthalová Ze dne: 29.07.2019 Číslo spisu: 4094/2019 Tel: 465 514 259 Spis.

Více

METROPROJEKT Praha a.s. I.P.Pavlova 2/1786, Praha 2

METROPROJEKT Praha a.s. I.P.Pavlova 2/1786, Praha 2 Změna: Název změny: Datum: Provedl: Podpis: Investor: Objednatel: Obstaratel : a.s. I.P.Pavlova 2/1786, 120 00 Praha 2 Generální ředitel: Ing. Jiří Pokorný sekretariát tel.: +420 296 154 105 fax: +420

Více

ZRANITELNOST PODZEMNÍ VODY

ZRANITELNOST PODZEMNÍ VODY ZRANITELNOST PODZEMNÍ VODY Posudek číslo: 31 Datum: 23. květen 2008 Lokalizace: souřadnice středu vybraného území (S-JTSK): X = 974695, Y = 756746 katastrální území: Neštěmice obec: Ústí nad Labem Ústecký

Více

OHGS s.r.o., 17. listopadu 1020, 562 01 Ústí nad Orlicí tel. 603 538 605, seda@ohgs.cz

OHGS s.r.o., 17. listopadu 1020, 562 01 Ústí nad Orlicí tel. 603 538 605, seda@ohgs.cz Systémová opatření vedoucí ke zmírňování nedostatku vody vlivem sucha RNDr. Svatopluk Šeda OHGS s.r.o., 17. listopadu 1020, 562 01 Ústí nad Orlicí tel. 603 538 605, seda@ohgs.cz Úvod Není to specifikum

Více

VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY

VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY M Ě S T S K Ý Ú Ř A D H O R A Ž Ď O V I C E Odbor životního prostředí tel.:376547545, fax: 376547529, email: vaskova@muhorazdovice.cz Mírové nám.1, 341 01 Horažďovice Váš dopis č.j. / ze dne: Číslo jednací:

Více

OCHRANNÁ PÁSMA ZDROJŮ PODZEMNÍ VODY A OPATŘENÍ NA OCHRANU VODNÍCH ZDROJŮ V PRAXI

OCHRANNÁ PÁSMA ZDROJŮ PODZEMNÍ VODY A OPATŘENÍ NA OCHRANU VODNÍCH ZDROJŮ V PRAXI OCHRANNÁ PÁSMA ZDROJŮ PODZEMNÍ VODY A OPATŘENÍ NA OCHRANU VODNÍCH ZDROJŮ V PRAXI RNDr. Zdeněk PIŠTORA HYDROSERVIS 55 let, 30 let praxe (Jeřabinová 1/293; 150 06 Praha 5 Motol; tel. 602 234 785) OCHRANNÁ

Více

ZÁCHLUMÍ ZDROJ VODY K.Ú. ZÁCHLUMÍ

ZÁCHLUMÍ ZDROJ VODY K.Ú. ZÁCHLUMÍ ZÁCHLUMÍ ZDROJ VODY K.Ú. ZÁCHLUMÍ Oznámení záměru dle 6 zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí Dokumentace vlivu záměru dle přílohy č. 3 a 3a Choceň, únor 2016 Název akce: Záchlumí

Více

ŽÁDOST O VYDÁNÍ ZÁVAZNÉHO STANOVISKA dle ust. 37 zák. č. 164/2001 Sb.

ŽÁDOST O VYDÁNÍ ZÁVAZNÉHO STANOVISKA dle ust. 37 zák. č. 164/2001 Sb. ŽÁDOST O VYDÁNÍ ZÁVAZNÉHO STANOVISKA dle ust. 37 zák. č. 164/2001 Sb. 1) ŽADATEL: a) Fyzická osoba Jméno:. Bydliště:... Příjmení:.. PSČ: Titul:. Podpis:... b) Fyzická osoba podnikající: Jméno:. Místo podnikání:

Více

Metodický pokyn ČAH č. 1/2008 Vyjádření osoby s odbornou způsobilostí k zasakování odpadních vod do půdních vrstev

Metodický pokyn ČAH č. 1/2008 Vyjádření osoby s odbornou způsobilostí k zasakování odpadních vod do půdních vrstev Metodický pokyn ČAH č. 1/2008 Vyjádření osoby s odbornou způsobilostí k zasakování odpadních vod do půdních vrstev 1. Úvod Zákon č. 254/2001 Sb. ve znění pozdějších předpisů v 38 odstavci 4 uvádí, že přímé

Více

Průzkum složitých zlomových struktur na příkladu strážského zlomového pásma

Průzkum složitých zlomových struktur na příkladu strážského zlomového pásma Průzkum složitých zlomových struktur na příkladu strážského zlomového pásma Josef V. Datel 1), Otakar Pazdírek 2), Vladimír Ekert 2), Václav Mužík 2) 1)Univerzita Karlova v Praze, Přírodovědecká fakulta,

Více

ŽÁDOST O POVOLENÍ K ODBĚRU PODZEMNÍCH VOD PRO POTŘEBY JEDNOTLIVÝCH OBČANŮ (DOMÁCNOSTÍ) NEBO O JEHO ZMĚNU

ŽÁDOST O POVOLENÍ K ODBĚRU PODZEMNÍCH VOD PRO POTŘEBY JEDNOTLIVÝCH OBČANŮ (DOMÁCNOSTÍ) NEBO O JEHO ZMĚNU Příloha č. 2 k vyhlášce č. 432/2001 Sb. Městský úřad Blansko odbor životního prostředí nám. Republiky 1 678 01 Blansko ŽÁDOST O POVOLENÍ K ODBĚRU PODZEMNÍCH VOD PRO POTŘEBY JEDNOTLIVÝCH OBČANŮ (DOMÁCNOSTÍ)

Více

Náhradní jímací vrt PH-3

Náhradní jímací vrt PH-3 RNDr. Václav Dubánek FER&MAN Technology Tréglova 795, 152 00 Praha 5, tel. 777 249 826 RNDr. Václav Dubánek, Tréglova 795, 152 00 Praha 5 Náhradní jímací vrt PH-3 projekt hydrogeologických průzkumných

Více

PLÁNOVANÁ STUDNA NA POZEMKU PARCELNÍ ČÍSLO 1929, K. Ú. DUBEČ, HLAVNÍ MĚSTO PRAHA HYDROGEOLOGICKÝ POSUDEK

PLÁNOVANÁ STUDNA NA POZEMKU PARCELNÍ ČÍSLO 1929, K. Ú. DUBEČ, HLAVNÍ MĚSTO PRAHA HYDROGEOLOGICKÝ POSUDEK GEOPRO.cz Objednatel: Zhotovitel: Ing. Petr Hodek, MBA, Tyršova 241, 67522 Stařeč Nikola Hodková, Na Podlesí 1446, 43201 Kadaň RNDr. Radek Procházka, Ph.D., Lesní 1079, 25229, Dobřichovice Název akce:

Více

Příběh vody. Pracovní list početní a grafické příklady. Návaznost na exkurzi vodní dílo Vír, Březová nad Svitavou

Příběh vody. Pracovní list početní a grafické příklady. Návaznost na exkurzi vodní dílo Vír, Březová nad Svitavou Příběh vody Příběh vody Obsah výukového bloku- stručný přehled učiva z bloků kvarty a kvinty. Podrobně početní příklady a grafy vztahující se kvodě průtok, charakteristika povodí, specifický odtok, graf

Více

Projekt Rebilance zásob podzemních vod a jeho význam

Projekt Rebilance zásob podzemních vod a jeho význam Projekt Rebilance zásob podzemních vod a jeho význam Česká geologická služba 2010 2016 Renáta Kadlecová a kol. OPŽP - Prioritní osa 6, oblast podpory 6.6. SPOLUPRÁCE vědecké instituce: Geofyzikální ústav

Více

O B S A H Úvod... 1 Geografické vymezení... 1 Přírodní poměry... 2

O B S A H Úvod... 1 Geografické vymezení... 1 Přírodní poměry... 2 O B S A H 1. Úvod... 1 1.1. Podkladové materiály... 1 2. Geografické vymezení... 1 3. Přírodní poměry... 2 3.1. Geomorfologické poměry... 2 3.2. Klimatické poměry... 2 3.3. Hydrologické poměry... 2 3.4.

Více

Retence, ale jaká? Rozdílnost velikosti a funkce složek retence vody v krajině

Retence, ale jaká? Rozdílnost velikosti a funkce složek retence vody v krajině RNDr. Josef V. Datel, Ph.D. Ing. Ladislav Kašpárek, CSc. Ing. Adam Vizina, Ph.D. Retence, ale jaká? Rozdílnost velikosti a funkce složek retence vody v krajině Co je to retence vody v krajině Přirozené

Více

SANACE KONTAMINOVANÉHO ÚZEMÍ PLZEŇ- LIBUŠÍN. 3. kontrolní den

SANACE KONTAMINOVANÉHO ÚZEMÍ PLZEŇ- LIBUŠÍN. 3. kontrolní den SANACE KONTAMINOVANÉHO ÚZEMÍ PLZEŇ- LIBUŠÍN 3. kontrolní den 29.4.2014 Základní informace o zakázce Sanační práce jsou realizovány v rámci Operačního programu životního prostředí Financovány jsou dotací

Více

Primární okruh s vrty pro tepelná čerpadla. Ing. Arch. Pavel Cihelka. Představení systémů

Primární okruh s vrty pro tepelná čerpadla. Ing. Arch. Pavel Cihelka. Představení systémů Primární okruh s vrty pro tepelná čerpadla Ing. Arch. Pavel Cihelka Představení systémů Tepelná energie, vyzařovaná sluncem a tepelná energie, která je předávána do atmosféry zemským povrchem je rozhodující

Více

Kolik je podzemní vody v České republice

Kolik je podzemní vody v České republice Kolik je podzemní vody v České republice Výsledky projektu Rebilance zásob podzemních vod ČR, 2010-2016 Zdeněk Venera Česká geologická služba 1 Podzemní vody: obnovitelný přírodní zdroj, avšak díky jeho

Více

Rebilance zásob podzemních vod

Rebilance zásob podzemních vod Rebilance zásob podzemních vod Česká geologická služba Doba řešení projektu 7/2010 12/2015 náklady: 623 mil. Kč Konec projektu 3/2016 Renáta Kadlecová a kol. OPŽP - Prioritní osa 6, oblast podpory 6.6.

Více

Umělá infiltrace na lokalitě Káraný jako nástroj řešení nedostatku podzemní vody pro vodárenské využití

Umělá infiltrace na lokalitě Káraný jako nástroj řešení nedostatku podzemní vody pro vodárenské využití Umělá infiltrace na lokalitě Káraný jako nástroj řešení nedostatku podzemní vody pro vodárenské využití Marek Skalický Národní dialog o vodě 2015: Retence vody v krajině Medlov, 9. 10. června 2015 Časté

Více

OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Obnova vodohospodářské infrastruktury zelená linka:

OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Obnova vodohospodářské infrastruktury zelená linka: OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 2014 2020 Obnova vodohospodářské infrastruktury 2017 www.opzp.cz zelená linka: 800 260 500 dotazy@sfzp.cz Obsah OPŽP 2014 2020 Zhodnocení OPŽP 2007 2013 Podporovaná opatření

Více