Stavební opravy zříceniny hradu. Helfenburk

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Stavební opravy zříceniny hradu. Helfenburk"

Transkript

1 Stavební opravy zříceniny hradu Helfenburk Leden 2014

2 Obsah I. Šírší vazby a celkový situační plán... 3 II. Současný stav... 5 III. Popis jednotlivých objektů současný stav IV. Akutní potřeby údržby a opravy, havarijní program a důvody pro zařazení do havarijního programu V. Dlouhodobý program záchrany hradu se zlepšením atraktivity návštěvnického komfortu návrh VI. Návrh... 7 VII. Předpokládaný přínos... 7 VIII. Architektonický návrh stavebních úprav... 8 IX. Technický popis X. Dokladová část XI. Rozpočet na dílčí části oprav... 35

3 I. Šírší vazby a celkový situační plán Širší vztahy ve vazbě na krajské město České Budějovice Širší vztahy ve vazbě na Obec Bavorov

4 Ortofotomapa

5 II. Současný stav Stručná charakteristika. Hrad založený roku 1355 Janem, Oldřichem, Josefem a Petrem II. z Rožumberka. Jeho výstavbu povolil Karel IV. Listinou z 21. května roku Helfenburk je vystavěn na vrcholu kopce zvaného Malošín v nadmořské výšce 683 m. Jedná se o zajímavý geomorfologický útvar, jehož konfigurace bylo téměř dokonale využito při výstavbě hradu. Koncepce dvoulodního paláce, promyšleného opevnění, chráněná plocha a počet hospodářských budov dodnes vzbuzují respekt. V přilehlém okolí hradu na dnes zalesněných úbočích Malošína jsou zřetelně patrny zbytky rozlehlého a hospodářsky velmi atraktivního podhradí z doby, kdy byl Helfnburk na tehdy odlesněném vrchu dominantou krajiny. Schwarzenberkové poslední šlechtický rod, který hrad vlastnil, v druhé polovině 18. Století na jeho údržbu rezignovali a poskytli ho okolnímu obyvatelstvu jako zdroj stavebního materiálu. Hrad tím pádem přišel o dřevěné konstrukce (krovy, stropy); o důležité stavební prvky (zárubně, klenební oblouky oken, dveří, ale i bran) a bohužel i o některé historické cenné artefakty. Obrazy hradu z 19. století jen dokladují rychlost chátrání. První snahy o záchranu hradu můžeme zaznamenat až ve dvacátých letech XX. Století. Jsou zaznamenány, ať již příznivé nebo negativně, dobovými názory na záchranu památek, úrovní odborného dohledu, entusiasmem zúčastněných osob stejně, jako množstvím vynaložených finančních prostředků. III. Popis jednotlivých objektů současný stav. Vnější hradební pás sever Vypadávající části zdiva u paty zdí (včetně východní bašty), místy již přecházející ve svislou erozi na vnější straně, na vnitřní straně tatáž situace, způsobená zhroucením kleneb střílen a oken. Pravděpodobným důvodem (nebo jedním z důvodů) je tlak sedimentu na vnitřní straně hradební zdi a zevnitř bašty. V baště situace horší vizuálně patrné vytlačování zdiva. Vstupní brána most V současné době v dobrém stavu, potřeba menších oprav. Střední hradební pás, druhá brána V úseku východně od bergfrítu zdevastován, nutno zajistit proti sesuvu na dolní nádvoří bezpečnost návštěvníků. Východní konec cenné architektonické prvky výstavby hradeb ve svahu, nutná záchrana. Západně od bergfrítu potřeba doplnění erodovaného spojovacího materiálů a části zdiva ve vazbě na věž a v patě zdi. Druhá brána Revize zaklenutí, menší eroze zdiva.

6 Strážní věž berfrít. Vypadané zdivo a erodovaný spojovací materiál u paty a v dolní čtvrtině věže. Opravy z počátku 90-tých let minulého století působí dojmem nedokončené akce. Věž byla dozděna, nicméně ochoz zůstal nezastřešen a veškerá dešťová voda a tající sníh vsakují do zdiva, vymývají spojovací materiál a ničí vnitřní dřevěné konstrukce. Perspektivně je potřebná úprava zastřešení věže a revize vnitřních dřevěných konstrukcí s následnou opravou. Zpřístupnění spodní části věže by hrad učinilo turisticky zajímavějším. Oprava vnějšího přístupového schodiště je s ohledem na pokročilou hnilobu skeletu nutná. Třetí brána s příhrádkem (dvojbraní). Nutná oprava horizontálních částí dvoubraní současný stav znamená přímé ohrožení návštěvníků, vyřazení z prohlídkové trasy nemožné! Vnitřní a jihozápadní hradby, torza hospodářských budov, nádvoří. Vyžadují drobné opravy, v krajních případech snesení rizikových segmentů zdiva. Jejich další úpravou možno provést bez zásahů do historicky cenných částí by se s minimálními náklady dala zvýšit atraktivita hradu a zlepšit provozní zázemí. Východní bašta rozhledna Pokud se týče této další věžové dominanty hradu lze o kamenné konstrukci konstatovat totéž, co bylo uvedeno u bergfrítu. Vnitřní dřevěné konstrukce jsou, přestože výrazně starší, v nesrovnatelně lepším stavu, protože jsou chráněny před povětrnostními vlivy. Hradní palác Za současného stavu vyžaduje statické posouzení. Nedávnou rekonstrukcí kleneb a zdí v západním křídle byla pro jeho záchranu nastoupena dobrá cesta, bohužel neměla pokračování. Hradní příkop a valy. Akutně nevyžadují údržbu ani opravy. Perspektivně naučná stezka tématicky: přírodní arboretum, enviromentalistika. IV. Akutní potřeby údržby a opravy, havarijní program a důvody pro zařazení do havarijního programu. Zřícenina Helfenburku je rozlohou, stavem a začleněním do terénu a krajiny významnou historickou a architektonickou památkou. V posledních desetiletích lze rovněž hovořit o zajímavém a cenném biotopu jak uvnitř areálu (přírodní arboretum na valech a v hradním příkopu), tak v blízkém okolí. Nevýhodou hradu je, že prakticky nelze striktně stanovit prohlídkovou trasu. Zamezit lze vstup návštěvníků do věží a hradního paláce, ovšem za cenu ztráty atraktivity hradu. Žádost o zařazení do havarijního programu pro rok 2014 má dva důvody. Prvním je zajištění bezpečnosti návštěvníků bez omezení atraktivity hradu. Jedná se především o objekty popsané v předchozích částech.

7 V. Dlouhodobý program záchrany hradu se zlepšením atraktivity návštěvnického komfortu návrh. V návaznosti na opatření v rámci havarijního programu 2014 navrhujeme začlenit Helfenburk do programu záchrany architektonického dědictví. Po dobu existence nebyl nikdy zásadním způsobem pobořen vojensky nebo z důvodu požáru či jiné katastrofy. Naprostá většina zachovaných částí je původní a má vysokou vypovídací hodnotu z hlediska vývoje stavebních technologií, vnitřního uspořádání hospodářských částí a fortifikace po dobu téměř 140-ti let. Rovněž využití terénu, zejména pro potřeby obrany hradu je pozoruhodné. Jestliže se nepodaří, když ne zastavit, tak alespoň výrazně zpomalit chátrání hradu, mohou být tyto hodnoty v historicky krátké době nenávratně ztraceny. VI. Návrh Vzhledem k rozlehlosti areálu, četnosti objektu, obtížnému terénu, objemu a hmotnosti přepravovaného materiálu a technologické náročnosti navrhujeme víceleté zapojení do programu s plánováním v ročních etapách. Pořadí a objem prací v jednotlivých letech bude stanoven po konzultacích s orgány památkové péče v závislosti na finančních zdrojích. Domníváme se, že zpracování hrubého plánu s určením priorit je možné do konce roku VII. Předpokládaný přínos Kromě výše uvedeného zachování Helfenburku jako architektonické památky, jež nelze vyčíslit, spatřujeme přínos navrhovaného v možnosti zpřístupnění části hradu, které v současné době nejsou pro návštěvníky atraktivní, protože jsou zavaleny sedimentem nebo zchátralost. Dále by po zajištění korun zdí hospodářských objektů bylo možno vytvořit prostory pro technické zázemí hradu (v současné době na hranici únosného minima), zázemí pro účinkující na akcích (v současné době nulové) a tím akce zkvalitnit. Vytvořil by se také prostor pro zvýšení návštěvnického komfortu zlepšení úrovně služeb, snížení vlivů nepříznivého počasí. V neposlední řadě je nutno uvést zvýšení odolnosti hradu vůči občasným akcím vandalů a zlodějů. Souhrn těchto a možných dalších opatření může podle našich odhadů zvýšit návštěvnost hradu, která se v současné době pohybuje mezi návštěvníků ročně, až o 30%. Zvýšený příjem ze vstupného, investovaný do propagace, akcí na hradě pořádaných kvalitnější údržby a drobných oprav se logicky musí projevit ve snížení potřeby čerpání veřejných financí pro hrad. Pro úplnost uvádíme, že Helfenburk je pro veřejnost otevřen už sedmým rokem celoročně. Hlavní sezonu začínáme podle vývoje počasí již v dubnu a končíme říjnem. V průběhu roku organizujeme 5 6 větších akcí a stejný počet akcí komorních. Dvě z větších akcí spadají do zimního období. V roce 2014 se bude konat VI. Ročník akce Pasovští v Čechách ( ) a v polovině prosince rovněž VI ročník akce Bánili jsme hrad, letos speciálně zaměřený k 70-tému výročí bitvy v Ardenách. Zpracoval : Jaroslav Pížl

8 VIII. Architektonický návrh stavebních úprav Celková situace hradu

9 1. Oprava stěny z vnější strany obranného příkopu Velikost zpevňované části je 4 x 4 m. Zdivo je nezbytné očistit, doplnit kameny a doplnit maltovou výplní. Před zahájením dozdívání je nezbytné vytvořit vodorovnou ložnou spáru a po obvodu kotevní kapsy ve stávajícím zdivu. Velmi důležitá část hraní stěny, pohledově exponovaná. V roce 2013 došlo k zahájení rychlejší destrukce. Tato část hradního opevnění je důležitá i pro možnost celkového uzavření hradu.

10 2. Oprava stěny z vnější strany obranného příkopu Velikost zpevňované části je 2,5 x 3 m. Zdivo je nezbytné očistit, doplnit kameny a doplnit maltovou výplní. Po doplnění zdiva je nezbytné uzavřít korunu stěny očištěním a zpevněním v délce 35m. Velmi důležitá část hraní stěny, pohledově exponovaná, dobře přístupná, kterou lze za minimální finanční prostředky zastabilizovat.

11 3. Oprava paty strážní věže Velikost zpevňované části stěny je 5 x 4 m. Zdivo je nezbytné očistit, doplnit kameny a doplnit maltovou výplní. Opravovaná část je velmi obtížně přístupná, stejně jako možnost výstavby lešení. I přes velkou obtížnost přístupu považuji tuto opravu za jednu z nejdůležitějších. Velmi důležitá část hraní stěny navazující na strážní baštu. Stabilita této steny ovlivňuje stabilitu strážní bašty. Jedná se o jednu z nejcennějších částí hradu, turisticky nejvíce přitahovanou.

12 4. Oprava klenby okna II. nádvoří Velikost zpevňované části je 2 x 2 m. Zdivo je nezbytné očistit, doplnit kameny a doplnit maltovou výplní. Velmi důležitá část hraní stěny, pohledově exponovaná, dobře přístupná, kterou lze za minimální finanční prostředky zastabilizovat.

13 5. Oprava ostění brány II. nádvoří Velikost zpevňované části je 4 m. Zdivo je nezbytné očistit a doplnit maltovou výplní. Pohledově exponovaná, dobře přístupná, kterou lze za minimální finanční prostředky zastabilizovat.

14 6. Oprava klenby brány III. nádvoří (nebezpečný stav) Velikost zpevňované klenby je 2 m. Zdivo je nezbytné očistit, doplnit kameny a doplnit maltovou výplní. Klenba je dobře přístupná Velmi důležitá část hradu, pohledově exponovaná, dobře přístupná, kterou lze za minimální finanční prostředky zastabilizovat. Bez zabezpečení této klenby hrozí nebezpečí úrazu návštěvníků!

15 7. Oprava koruny zdiva III. nádvoří Oprava a zabezpečení koruny hradní stěny III. nádvoří v délce 35 m. Zdivo je nezbytné očistit a korunu stěny zpevnit maltovou výplní. Klenba je dobře přístupné z hradního nádvoří. Velmi důležitá část hradu, pohledově exponovaná, dobře přístupná, kterou lze za minimální finanční prostředky zastabilizovat.

16 Renezanční část 8. Renezanční část oprava koruny vstupní stěny (nebezpečná část) Oprava a zabezpečení koruny v délce 15 m. renezanční části hradu. Zdivo je nezbytné očistit a korunu stěny zpevnit maltovou výplní. Zdivo je dobře přístupné z III. hradního nádvoří. Velmi důležitá část hradu, pohledově exponovaná, dobře přístupná, kterou lze za minimální finanční prostředky zastabilizovat. Bez zabezpečení této stěny hrozí nebezpečí úrazu návštěvníků!

17 Obytný palác

18 9. Obytný palác stabilizace ostění Velikost zpevňované části je 4 m. Zdivo je nezbytné očistit a doplnit maltovou výplní. Pohledově exponovaná, dobře přístupná, kterou lze za minimální finanční prostředky zastabilizovat.

19 10. Obytný palác - stabilizace niky (nebezpečná část) Nutnost alespoň částečného zpevnění koruny stěn obytného paláce. Rozsah zpevňované části je 4 m. Zdivo je nezbytné očistit a doplnit maltovou výplní. Bez zabezpečení této stěny hrozí nebezpečí úrazu návštěvníků!

20 11. Obytný palác - stabilizace klenby Velikost zpevňované klenby je 2 m. Zdivo je nezbytné doplnit maltovou výplní. Klenba je dobře přístupná Pohledově exponovaná část, dobře přístupná, kterou lze za minimální finanční prostředky zastabilizovat. Bez zabezpečení této klenby hrozí nebezpečí úrazu návštěvníků!

21 12. Obytný palác - stabilizace klenby Oprava a zabezpečení koruny v délce 10 m. Zdivo je nezbytné očistit a korunu stěny zpevnit maltovou výplní. Zdivo je ve výšce obtížně přístupné z III. hradního nádvoří a interiéru obytné části hradu. Bez zabezpečení této stěny hrozí nebezpečí úrazu návštěvníků!

22 13. Obytný palác - stabilizace zdiva v místě stropu Nutnost alespoň částečného zpevnění stěny v místě stropu v rozsahu 5 m. Za relativně malé stavební náklady lze stabilizovat stěnu obytného paláce, která je výrazně narušená. Ve velmi krátkém období by se projevila nestabilita této stěny na bezpečnosti

23 14. Obytný palác - stabilizace ostění Nutnost alespoň částečného zpevnění ostění otvoru obytného paláce. Rozsah zpevňované části je 2 m. Potřebná stabilizace za velmi malé náklady pomůže stabilizovat zdivo obytného paláce.

24 15. Obytný palác stabilizace ostění Nutnost alespoň částečného zpevnění ostění otvoru obytného paláce. Rozsah zpevňované části je m. Potřebná stabilizace za velmi malé náklady pomůže stabilizovat zdivo obytného paláce.

25 16. Obytný palác vnější část III. nádvoří stabilizace nadpraží dva otvory Nutnost alespoň částečného zpevnění ostění z vnější strany, obytného paláce. Rozsah zpevňované části je 2 m. Potřebná stabilizace za velmi malé náklady pomůže stabilizovat zdivo obytného paláce.

26 17. Oprava hlavní věže spárování zdiva Provedení spárování hlavní věže bergfrítu Rozsah zpevňované části je 2 x 5 m. Potřebná stabilizace za velmi malé náklady pomůže stabilizovat zdivo bergfrítu.

27 18. Očištění a zpevnění koruny zdi II. nádvoří Oprava a zabezpečení koruny hradní stěny II. nádvoří v délce 25 m. Zdivo je nezbytné očistit a korunu stěny zpevnit maltovou výplní. Velmi důležitá část hradu, pohledově exponovaná, dobře přístupná, kterou lze za minimální finanční prostředky zastabilizovat.

28 19. Oprava paty zdiva obytného paláce ze II. nádvoří Velikost zpevňované části je 4 x 1 m. Zdivo je nezbytné očistit, doplnit kameny a doplnit maltovou výplní. Velmi důležitá část hraní stěny, pohledově exponovaná, dobře přístupná, kterou lze za minimální finanční prostředky zastabilizovat.

29 IX. Technický popis Stabilizace zdiva Bude provedena postupným rozebíráním kamenného zdiva až na soudržnou spáru zdiva. Kamenné zdivo bude znovu dozděno z očištěných vlhkých kamenů na maltu vápenopískovou s přídavkem přírodního kameniva frakce 0,2 0,4 mm a kusového hašeného vápna z vápenky Čertovy schody. Spárování Veškeré zdivo nově vybudované svislé konstrukce bude vyspárované obloukovou sparou na úroveň cca 1 2 cm pod úroveň zdiva. Spárovací hmota bude směsí : drcený stávající maltový sediment, hašené vápno Čertovy schody, přírodní kamenivo plavené frakce 0,2 0,4 mm. Po karbonizaci malty bude provedeno ošetření spáry roztokem baurexu vody a vodního skla.

30 X. Dokladová část Autorizace ČKA Živnostenské oprávnění Výpis z obchodního rejstříku

31

32

33

34

35 XI. Rozpočet na dílčí části oprav Viz samostatná příloha

Stránka 1 z 24. Stavební opravy zříceniny hradu. Helfenburk. Etapa II.

Stránka 1 z 24. Stavební opravy zříceniny hradu. Helfenburk. Etapa II. Stránka 1 z 24 Stavební opravy zříceniny hradu Helfenburk Etapa II. Duben 2015 Stránka 2 z 24 Obsah I. Šírší vazby a celkový situační plán... 3 II. Současný stav... 5 III. Popis jednotlivých objektů současný

Více

V Českém ráji se zřítila část skály

V Českém ráji se zřítila část skály V Českém ráji se zřítila část skály Velikost textu: 13. 11. 2011 15:30, autor: ČT24 aktualizováno 13. 11. 2011 21:18 Turnov - U hradu Valdštejn v Turnově se zřítil několikatunový pískovcový blok skály.

Více

PASPORTIZACE STATIKY

PASPORTIZACE STATIKY STATIKON Solutions sro Hostinského 1076/8 155 00 Praha 5 Stodůlky PASPORTIZACE STATIKY RODINNÝ DŮM Název referenční dokument Adresa ZKRÁCENÁ VERZE Počet stran: 35 x A4 Vypracovali: Ing, V Praze, červenec

Více

Želenice. Kostel sv. Jakuba Většího

Želenice. Kostel sv. Jakuba Většího Želenice Kostel sv. Jakuba Většího Rozbor: Po první prohlídce objektu kostela sv. Jakuba Většího můžeme konstatovat, že se jedná o objekt vysoké historické hodnoty jak ve smyslu stavebního vývoje, tak

Více

STAV PŘED ZAPOČETÍM SANAČNÍCH PRACÍ A PO JEJICH UKONČENÍ ČERVENEC ZÁŘÍ 2013 ČÁST 1. STŘEDNÍ A SEVEROVÝCHODNÍ KŘÍDLO - PŘÍZEMÍ

STAV PŘED ZAPOČETÍM SANAČNÍCH PRACÍ A PO JEJICH UKONČENÍ ČERVENEC ZÁŘÍ 2013 ČÁST 1. STŘEDNÍ A SEVEROVÝCHODNÍ KŘÍDLO - PŘÍZEMÍ Fotodokumentace týkající se i. Etapy záchrany zámku v lipové STAV PŘED ZAPOČETÍM SANAČNÍCH PRACÍ A PO JEJICH UKONČENÍ ČERVENEC ZÁŘÍ 2013 ČÁST 1. STŘEDNÍ A SEVEROVÝCHODNÍ KŘÍDLO - PŘÍZEMÍ Pohled na zámek

Více

Občanské sdružení pro záchranu hradu Kostomlaty

Občanské sdružení pro záchranu hradu Kostomlaty Výroční zpráva za rok 2011 Zpráva o činnosti OS za rok 2011 Činnost OS pro záchranu hradu Kostomlaty vycházela výhradně z plnění společně stanoveného Plánu aktivit 2011, jenž je součástí naší VIZE 2018.

Více

Rekonstrukce nádrže Slatina p.p.č. 1694/16

Rekonstrukce nádrže Slatina p.p.č. 1694/16 Rekonstrukce nádrže Slatina p.p.č. 1694/16 Investor : obec Slatina č.p. 50, 410 02 Lovosice Zpracovatel dokumentace : Ing. M. Jeřábek, Vodohospodářská kancelář INDORS Velká Dominikánská 10, Litoměřice

Více

DOKUMENTACE PRO PROVÁDĚNÍ STAVBY

DOKUMENTACE PRO PROVÁDĚNÍ STAVBY A - PRŮVODNÍ ZPRÁVA KRAJ MÍSTO AKCE OBJEKT POZEMEK MAJITEL OBJEDNATEL STUPEŇ STAVEBNÍK UŽIVATEL ZHOTOVITEL AUTORIZACE REALIZACE OLOMOUCKÝ NÁMĚŠŤ NA HANÉ REVITALIZACE LOKALITY NA HRADĚ LOKALITA NA HRADĚ

Více

Statické posouzení a návrh statického zajištění

Statické posouzení a návrh statického zajištění Statické posouzení a návrh statického zajištění konstrukce ostění Vlčí jámy v NP Podyjí. Vypracoval: Ing. Aleš Čeleda AC-projekt Znojmo, Dobšická 12 Datum: II/2015 1 STATICKÉ POSOUZENÍ: -----------------------------------------------------------------------------

Více

POSOUZENÍ PORUCH NA PŘÍSTAVKU

POSOUZENÍ PORUCH NA PŘÍSTAVKU POSOUZENÍ PORUCH NA PŘÍSTAVKU SCHODIŠŤOVÉHO TRAKTU NÁDVOŘÍ ZÁMKU V BRANDÝSE NAD LABEM MÍSTNÍ PROHLÍDKA A STATICKÉ POSOUZENÍ Výtisk č. 1 2 3 4 V Praze 20.10. 2014 Vypracoval: Ing. Tomáš Novotný OBSAH 1.

Více

PRŮZKUM A POSUDEK VYUŽITELNOSTI HISTORICKÉHO MOSTU

PRŮZKUM A POSUDEK VYUŽITELNOSTI HISTORICKÉHO MOSTU PRŮZKUM A POSUDEK VYUŽITELNOSTI HISTORICKÉHO MOSTU Akce: Stupeň: HISTORICKÝ MOST V LOKALITĚ PORTZ INSEL posudek Vedoucí projektant: Ing.arch.Marek Tichý, Archatt s.r.o., Vídeňská 127, Brno Investor: Město

Více

SZ UHERČICE OBNOVA ZÁMECKÉHO AREÁLU

SZ UHERČICE OBNOVA ZÁMECKÉHO AREÁLU INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM SPECIFICKÝ CÍL 3.1: ZEFEKTIVNĚNÍ PREZENTACE, POSÍLENÍ OCHRANY A ROZVOJE KULTURNÍHO DĚDICTVÍ KOLOVÁ VÝZVA Č. 52: REVITALIZACE VYBRANÝCH PAMÁTEK II. SZ UHERČICE OBNOVA

Více

NOVOMLÝNSKÁ VODÁRENSKÁ VĚŽ

NOVOMLÝNSKÁ VODÁRENSKÁ VĚŽ NOVOMLÝNSKÁ VODÁRENSKÁ VĚŽ Restaurátorská zpráva Vytvořeno v rámci akce "Památková obnova historické Novomlýnské vodárenské věže a její zpřístupnění veřejnosti 1.etapa" Tomáš Rafl ak.mal. Praha 2015 Novomlýnská

Více

B.Souhrnná technická zpráva

B.Souhrnná technická zpráva B.Souhrnná technická zpráva B.1. Urbanistické, architektonické a stavebně technické řešení B.1.1. Zhodnocení staveniště Jedná se o stávající objekt zámku obklopeného parkem, který se nachází v severní

Více

Sakrální architektura

Sakrální architektura Karta ohrožené památky katastrální území Větrov u Krásného číslo Lesa k.ú. 673978 Kraj Petrovice Ústí n.l. Ústecký Schválení zápisu/rozhodnutí o prohlášení Součást Ochranné pásmo Umístění památky SZ od

Více

SEZNAM PŘÍLOH. A. Úvodní údaje, identifikace. B. Průvodní zpráva. C. Souhrnná technická zpráva. D. Výkresová dokumentace

SEZNAM PŘÍLOH. A. Úvodní údaje, identifikace. B. Průvodní zpráva. C. Souhrnná technická zpráva. D. Výkresová dokumentace SEZNAM PŘÍLOH A. Úvodní údaje, identifikace B. Průvodní zpráva C. Souhrnná technická zpráva D. Výkresová dokumentace D.1 Přehledná situace M 1:10 000 D.2 Katastrální situace M 1:1000 D.3 Situace stavby

Více

PRŮZKUM A POSUDEK VYUŽITELNOSTI HISTORICKÉHO MOSTU

PRŮZKUM A POSUDEK VYUŽITELNOSTI HISTORICKÉHO MOSTU PRŮZKUM A POSUDEK VYUŽITELNOSTI HISTORICKÉHO MOSTU Akce: Stupeň: HISTORICKÝ MOST V LOKALITĚ PORTZ INSEL posudek Vedoucí projektant: Ing.arch.Marek Tichý, Archatt s.r.o., Vídeňská 127, Brno Investor: Město

Více

Hrad Hartenštejn Bochov

Hrad Hartenštejn Bochov RESTAURÁTORSKÝ PRŮZKUM RESTAURÁTORSKÝ ZÁMĚR Hrad Hartenštejn Bochov květen 2005 Mgr. Jiří Fiala Mgr. Marcel Hron akademický sochař a restaurátor akademický sochař a restaurátor 338 08 Zvíkovec 71 Školní

Více

Obsah: 1. Technická zpráva. 2. Přílohy: 3. Výkaz výměr. V Liberci, duben 2011 Vypracovali: Ing. Jiří Kafka Ing. Milan Zrník

Obsah: 1. Technická zpráva. 2. Přílohy: 3. Výkaz výměr. V Liberci, duben 2011 Vypracovali: Ing. Jiří Kafka Ing. Milan Zrník Název akce: Návrh opravy vstupního schodiště Místo: Objekt krematoria, Liberec 1, U krematoria 460 Investor: Statutární město Liberec, 460 59 Liberec 1, Nám. Dr. E. Beneše 1 Projektant: AGORA - stavební

Více

DRUHY A FUNKCE OTVORŮ

DRUHY A FUNKCE OTVORŮ 3. OTVORY VE ZDECH DRUHY A FUNKCE OTVORŮ OKENNÍ OTVORY - PLNÍ FUNKCÍ PROSVĚTLENÍ A ODVĚTRÁNÍ MÍSTNOSTI DVEŘNÍ OTVORY - PLNÍ FUNKCI VSTUPU DO MÍSTNOSTI A SPOJENÍ MÍSTNOSTÍ VRATOVÉ OTVORY - PLNÍ FUNKCI

Více

SPOLEK PRO ZÁCHRANU HRADU KOSTOMLATY

SPOLEK PRO ZÁCHRANU HRADU KOSTOMLATY SPOLEK PRO ZÁCHRANU HRADU KOSTOMLATY VÝROČNÍ ZPRÁVA 2015 SPOLEK PRO ZÁCHRANU HRADU KOSTOMLATY Vážení členové, předkládám Vám výroční zprávu Spolku pro záchranu hradu Kostomlaty, která popisuje činnost

Více

Čeřínek. Skalní mísy Přední skála u Čeřínku. Formanská studánka u Čeřínku

Čeřínek. Skalní mísy Přední skála u Čeřínku. Formanská studánka u Čeřínku Čeřínek Vrch Čeřínek (761 m) s přírodním parkem stejného jména leží asi 10 km západně od Jihlavy a asi 5 km východně od Nového Rychnova. Území téměř celého parku je pokryto smíšenými lesy. V severozápadní

Více

Sanace mostu. Gotický most v Praze. ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra konstrukcí pozemních staveb

Sanace mostu. Gotický most v Praze. ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra konstrukcí pozemních staveb ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra konstrukcí pozemních staveb Sanace mostu Gotický most v Praze Prezentace byla vytvořena za laskavé podpory grantu FRVŠ 2960/2011. Popis objektu v prostoru pod Zámeckými

Více

PS01 POZEMNÍ STAVBY 1

PS01 POZEMNÍ STAVBY 1 PS01 POZEMNÍ STAVBY 1 SVISLÉ NOSNÉ KONSTRUKCE 1 Funkce a požadavky Ctislav Fiala A418a_ctislav.fiala@fsv.cvut.cz Konstrukční rozdělení stěny (tlak (tah), ohyb v xz, smyk) sloupy a pilíře (tlak (tah), ohyb)

Více

Velhartice, okr. Klatovy

Velhartice, okr. Klatovy Velhartice, okr. Klatovy hrad P NPÚ NS **** Hrad stojí na vysokém ostrohu, obtékaném říčkou Ostružnou, jihovýchodně od města (1). GPS: 49 15 47.409 N, 13 23 58.859 E Hrad je poprvé zmiňován roku 1318,

Více

A. PRŮVODNÍ ZPRÁVA. Efektivní financování úspor energie. Obsah:

A. PRŮVODNÍ ZPRÁVA. Efektivní financování úspor energie. Obsah: A. PRŮVODNÍ ZPRÁVA Obsah: 1. Identifikace stavby 2. Stavební pozemek 3. Provedené průzkumy 4. Požadavky dotčených orgánů 5. Splnění obecných požadavků na výstavbu 6. Splnění podmínek územního plánování

Více

TECHNICKÁ ZPRÁVA STATICKÝ POSUDEK

TECHNICKÁ ZPRÁVA STATICKÝ POSUDEK POSOUZENÍ A NÁVRH ZABEZPEČENÍ NESTABILNÍCH STĚN V PROSTORU PARÁDNICE - STATENICE PRAHA ZÁPAD, STATENICE TECHNICKÁ ZPRÁVA Objednatel: Obec Statenice Statenice 23 Horoměřice 252 62 Autor: Ing. Jan Hora HHStatika

Více

Technická zpráva. k projektu pro odstranění stavby části stávajícího objektu

Technická zpráva. k projektu pro odstranění stavby části stávajícího objektu PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE PRO ODSTRANĚNÍ STAVBY NA P.Č. 73/24 KOBYLNICE BOURACÍ PRÁCE STAVEBNĚ KONSTRUKČNÍ ŘEŠENÍ Technická zpráva k projektu pro odstranění stavby části stávajícího objektu 1. Všeobecné údaje

Více

Obecná problematika nejohroženějších památek (nejen) v Královéhradeckém kraji

Obecná problematika nejohroženějších památek (nejen) v Královéhradeckém kraji Obecná problematika nejohroženějších památek (nejen) v Královéhradeckém kraji Objekty v minulosti převážně zestátněné a zdevastované, po restitucích bez zázemí (zdroje financí) rozebrané a ponechané náhodě

Více

11523/ Městské domy. Karta ohrožené památky. Louny Louny Ústecký. městský dům, z toho jen: pozemek st. p. č. 192 a sklepy domu čp.

11523/ Městské domy. Karta ohrožené památky. Louny Louny Ústecký. městský dům, z toho jen: pozemek st. p. č. 192 a sklepy domu čp. Karta ohrožené památky katastrální území Kraj Ústecký číslo k.ú. 687391 městský dům, z toho jen: pozemek st. p. č. 192 a sklepy domu čp. 72 Umístění památky Hilbertova číslo popisné 72 orient. Schválení

Více

1. ETAPA ZÁCHRANY VELKÉ VĚŽE DOMINANTY HRADU ZLENICE

1. ETAPA ZÁCHRANY VELKÉ VĚŽE DOMINANTY HRADU ZLENICE Obec Senohraby spolu se Sdružením Zlenice připravuje v rámci projektu v rámci projektu 1. etapa záchrany Velké věže - dominanty hradu Zlenice koncepci dalšího postupu při plánované druhé etapě konzervace

Více

Strategický plán rozvoje obce Němčice

Strategický plán rozvoje obce Němčice Strategický plán rozvoje obce Němčice na období 2011-2015 Obec Němčice Němčice 53 384 11 Netolice IČ: 00250554 Schváleno zastupitelstvem obce Němčice dne 22. 03. 2011 1 Obsah: 1. Historie obce, památky,

Více

DOKSY LUČNÍ ul. STABILIZACE PORUŠENÝCH SKALNÍCH DUTIN A OPĚRNÝCH ZDÍ DOPORUČENÍ KŘEŠENÍ VZNIKLÉ HAVÁRIE

DOKSY LUČNÍ ul. STABILIZACE PORUŠENÝCH SKALNÍCH DUTIN A OPĚRNÝCH ZDÍ DOPORUČENÍ KŘEŠENÍ VZNIKLÉ HAVÁRIE Soukromá kancelář pro průzkum a inženýrskou činnost ING.JIŘÍ PETERA AKCE: IČO : 162 45 831 DOKSY LUČNÍ ul. STABILIZACE PORUŠENÝCH SKALNÍCH DUTIN A OPĚRNÝCH ZDÍ DOPORUČENÍ KŘEŠENÍ VZNIKLÉ HAVÁRIE Zpracovali:

Více

Občanské sdružení pro záchranu hradu Kostomlaty

Občanské sdružení pro záchranu hradu Kostomlaty Výroční zpráva za rok 2012 Zpráva o činnosti OS za rok 2012 Činnost OS pro záchranu hradu Kostomlaty vycházela výhradně z plnění společně stanoveného Plánu aktivit 2012, jenž je součástí naší VIZE 2018.

Více

Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou

Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou Projekt záchrany kulturní památky Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou Národní kulturní památka rejstř. č. ÚSKP: 11797/7-4653 Římsko-katolická farnost Žďár nad Sázavou

Více

Občanské sdružení pro záchranu hradu Kostomlaty

Občanské sdružení pro záchranu hradu Kostomlaty Výroční zpráva za rok 2009 Zpráva činnosti OS za rok 2009 Na přelomu roku 2008 a 2009 došlo k výrazným změnám jak ve složení vedení OS tak ve způsobu jeho činnosti. 1. Shromáždění 0S (9.1.2009) Výše uvedené

Více

stavební úpravy hřbitovní zdi Na Karlově, Benešov

stavební úpravy hřbitovní zdi Na Karlově, Benešov stupeň dokumentace : dokumentace pro provádění stavby (rozsah a obsah dokumentace dle vyhl. č. 499/2006 Sb., příl. č. 6) místo stavby : Benešov stavebník : Město Benešov Masarykovo náměstí 100 256 01 Benešov

Více

Termografická diagnostika pláště objektu

Termografická diagnostika pláště objektu Termografická diagnostika pláště objektu Firma AFCITYPLAN s.r.o. Jindřišská 17 Praha 1 Zkušební technik: Ing. Daniel Bubenko Telefon: EMail: +420 739 057 826 daniel.bubenko@afconsult. com Přístroj TESTO

Více

Hrad Velhartice castle Velhartice, cz

Hrad Velhartice castle Velhartice, cz Václav Fiala pocta prostoru homage to space Hrad Velhartice castle Velhartice, cz 2012 www.vaclav-fiala.cz Hrad byl založen mezi roky 1290-1310, jako rodové sídlo pánů z Velhartic. Stavbu započal Bohumil

Více

Údržba Jablunkovských Šancí

Údržba Jablunkovských Šancí Údržba Jablunkovských Šancí V roce 2012 zahájila obec Mosty u Jablunkova údržbu Jablunkovských Šancí. S přispěním dotace z Moravskoslezského kraje na sečení a vymýcení náletových dřevin se území podařilo

Více

Zámek Bystřice nad Úhlavou

Zámek Bystřice nad Úhlavou Zámek Bystřice nad Úhlavou První archivní zmínka je z roku 1339, kdy Sezema, syn Protivův z Dolan kupuje toto panství. Zřejmě již tehdy stála v místě dnešního zámku rozsáhlá tvrz. Její ochranná funkce

Více

SOKOLOVNA ČERNOVICE Statický posudek objektu

SOKOLOVNA ČERNOVICE Statický posudek objektu Ing. Václav Müller projekční kancelář Klokotská 104 390 01 Tábor IČO 40699501 ČKAIT 0001772 SOKOLOVNA ČERNOVICE Statický posudek objektu Úvod Zadáním pro vypracování posudku byl požadavek majitele objektu

Více

Požárně bezpečnostní řešení stavby

Požárně bezpečnostní řešení stavby tel. 382 224 333 e-mail:servis@cuka.cz Václavská 1, 397 01 Písek IČO 438 11 108 www.cuka.cz Požárně bezpečnostní řešení stavby 1. Seznam použitých podkladů pro zpracování str. 2 2. Charakteristika obytného

Více

OPRAVA OHRADNÍ ZDI HŘBITOVA K.Ú. NOVÝ JIČÍN-DOLNÍ PŘEDMĚSTÍ PARC.Č. 228/3 A 230/1

OPRAVA OHRADNÍ ZDI HŘBITOVA K.Ú. NOVÝ JIČÍN-DOLNÍ PŘEDMĚSTÍ PARC.Č. 228/3 A 230/1 cdokumentace STAVBY OPRAVA OHRADNÍ ZDI HŘBITOVA K.Ú. NOVÝ JIČÍN-DOLNÍ PŘEDMĚSTÍ PARC.Č. 228/3 A 230/1 Investor: MĚSTO NOVÝ JIČÍN, MASARYKOVO NÁM. 1/1, 74101 NOVÝ JIČÍN Seznam příloh D. Dokumentace stavby

Více

D1.2 TECHNICKÁ ZPRÁVA

D1.2 TECHNICKÁ ZPRÁVA Márnice na parc. č. st. 3963 List č.: 1 D1.2 TECHNICKÁ ZPRÁVA Márnice na parc. č. st. 3963 v k. ú. Vlčice u Javorníka Část: D1.2 Stavebně konstrukční řešení Datum: 06/2016 Stupeň PD: Dokumentace pro stavební

Více

OBSAH. 8 Návrh a posouzení detailů a styků ovlivňující bezpečnost konstrukce 9 Postup výstavby

OBSAH. 8 Návrh a posouzení detailů a styků ovlivňující bezpečnost konstrukce 9 Postup výstavby OBSAH 1 Koncepční řešení nosné konstrukce 2 Použité podklady 3 Statický model konstrukce 4 Materiály a technologie 5 Jakost navržených materiálů 6 Rekapitulace zatížení 7 Návrh a posouzení nosných prvků

Více

REZIDENCE PASEKY, ČELADNÁ RODINNÝ DŮM (TYP A) ARCHITEKTONICKÁ STUDIE KAMIL MRVA ARCHITECTS ŘÍJEN 2012

REZIDENCE PASEKY, ČELADNÁ RODINNÝ DŮM (TYP A) ARCHITEKTONICKÁ STUDIE KAMIL MRVA ARCHITECTS ŘÍJEN 2012 REZIDENCE PASEKY, ČELADNÁ RODINNÝ DŮM (TYP A) ARCHITEKTONICKÁ STUDIE KAMIL MRVA ARCHITECTS ŘÍJEN 2012 OBSAH IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE PRŮVODNÍ ZPRÁVA NÁZEV STAVBY' ' REZIDENCE PASEKY, ČELADNÁ RODINNÝ DŮM (TYP

Více

SANACE OPĚRNÝCH ZDÍ V HISTORICKÉM CENTRU MĚSTA FULNEK

SANACE OPĚRNÝCH ZDÍ V HISTORICKÉM CENTRU MĚSTA FULNEK Ing. Karel Polach, Ing. Zdeněk Cigler Carbotech-Bohemia s.r.o., Lihovarská 10, 716 04 Ostrava Radvanice, Tel.: 596 232 803 Fax: 596 232 994, E-mail: grouting@carbotech.cz SANACE OPĚRNÝCH ZDÍ V HISTORICKÉM

Více

Veřejná zakázka malého rozsahu odstranění stavby v Litvínově

Veřejná zakázka malého rozsahu odstranění stavby v Litvínově Veřejná zakázka malého rozsahu odstranění stavby v Litvínově Předmětem veřejné zakázky je odstranění části stavby na pozemku parc. č. 2583/4 k.ú. Horní Litvínov (je umístěna v žst. Litvínov v těsném sousedství

Více

INVESTIČNÍ ZÁMĚR PROJEKTU REKONSTRUKCE POMNÍKU PADLÝM V 1. SV. VÁLCE VE SKOROTICÍCH

INVESTIČNÍ ZÁMĚR PROJEKTU REKONSTRUKCE POMNÍKU PADLÝM V 1. SV. VÁLCE VE SKOROTICÍCH Statutární město Ústí nad Labem Velká Hradební 2336/8 401 00 Ústí nad Labem INVESTIČNÍ ZÁMĚR PROJEKTU REKONSTRUKCE POMNÍKU PADLÝM V 1. SV. VÁLCE VE SKOROTICÍCH leden 2018 1. ZÁKLADNÍ INFORMACE O VÁLEČNÉM

Více

Stavební úpravy a přístavba fotbalových kabin Prostřední Lhota

Stavební úpravy a přístavba fotbalových kabin Prostřední Lhota Obsah 1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE... 2 2. PODKLADY... 2 3. STRUČNÝ POPIS OBJEKTU... 3 3.1 Předmět... 3 3.2 Základní údaje... 3 4. ROZDĚLENÍ DO POŽÁRNÍCH ÚSEKŮ... 3 5. POŽÁRNÍ RIZIKO... 3 6. STAVEBNÍ KONSTRUKCE...

Více

Plánování a význam zeleně v malých městech. Eva Sojková Výzkumný ústav Silva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictví, v.v.i.

Plánování a význam zeleně v malých městech. Eva Sojková Výzkumný ústav Silva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictví, v.v.i. Plánování a význam zeleně v malých městech Eva Sojková Výzkumný ústav Silva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictví, v.v.i. zeleň v sídle Zeleň je jednou ze základních funkčních složek struktury sídla,

Více

REKONSTRUKCE HISTORICKÝCH BUDOV ING. MIROSLAV FUCHS samostatný projektant a konzultant v oboru statiky a konstrukcí historických staveb IČO: 10173421

REKONSTRUKCE HISTORICKÝCH BUDOV ING. MIROSLAV FUCHS samostatný projektant a konzultant v oboru statiky a konstrukcí historických staveb IČO: 10173421 REKONSTRUKCE HISTORICKÝCH BUDOV ING. MIROSLAV FUCHS samostatný projektant a konzultant v oboru statiky a konstrukcí historických staveb IČO: 10173421 Kancelář Praha: Na Petynce 32, 169 00 Praha 6 tel.

Více

Sanace krovu. Kostel sv. Václava v Mikulovicích. ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra konstrukcí pozemních staveb

Sanace krovu. Kostel sv. Václava v Mikulovicích. ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra konstrukcí pozemních staveb ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra konstrukcí pozemních staveb Sanace krovu Kostel sv. Václava v Mikulovicích Prezentace byla vytvořena za laskavé podpory grantu FRVŠ 2960/2011. Popis objektu pohled

Více

Sanace historických fasád

Sanace historických fasád ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra konstrukcí pozemních staveb Sanace historických fasád Měšťanský dům U kamenného ptáka v Praze Prezentace byla vytvořena za laskavé podpory grantu FRVŠ 2960/2011. Historie

Více

Termografická diagnostika pláště objektu

Termografická diagnostika pláště objektu Termografická diagnostika pláště objektu Firma AFCITYPLAN s.r.o. Jindřišská 17 Praha 1 Zkušební technik: Ing. Daniel Bubenko Telefon: EMail: +420 739 057 826 daniel.bubenko@afconsult. com Přístroj TESTO

Více

Obnova spojovacího můstku do zámecké zahrady

Obnova spojovacího můstku do zámecké zahrady Obnova spojovacího můstku do zámecké zahrady Tento projekt byl podpořen Jihomoravským krajem dotací v roce 2018 ve výši 375 000,-Kč na základě smlouvy č.jmk052927/18/ok Příjemce: Město Rosice, Palackého

Více

VYJÁDŘENÍ STATIKA KE STAVU OBJEKTU PO MIMOŘÁDNÉ UDÁLOSTI OBJEKT HOLLAR - DIVADELNÍ ULICE, PRAHA 1

VYJÁDŘENÍ STATIKA KE STAVU OBJEKTU PO MIMOŘÁDNÉ UDÁLOSTI OBJEKT HOLLAR - DIVADELNÍ ULICE, PRAHA 1 OBSAH VYJÁDŘENÍ STATIKA KE STAVU OBJEKTU PO MIMOŘÁDNÉ UDÁLOSTI 1. Úvod vyjádření...3 2. Celkový popis objektu...3 3. Provázání objektů...4 4. Popis zjištěných poruch...5 4.1 Podzemní podlaží...5 4.2 Nadzemní

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice NEJČASTĚJI POUŽÍVANÉ MATERIÁLY DRUHY STAVEB Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu

Více

Stavební technologie

Stavební technologie S třední škola stavební Jihlava Stavební technologie 1. Konstrukční systémy Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Šablona: III/2 - inovace

Více

A. Průvodní zpráva. STAVEBNÍ ÚPRAVY SOCIÁLNÍHO ZÁZEMÍ OBJEKTU TĚLOCVIČNY V AREÁLU MAGISTRÁTU MĚSTA OPAVY k.ú. OPAVA-PŘEDMĚSTÍ, p.č.

A. Průvodní zpráva. STAVEBNÍ ÚPRAVY SOCIÁLNÍHO ZÁZEMÍ OBJEKTU TĚLOCVIČNY V AREÁLU MAGISTRÁTU MĚSTA OPAVY k.ú. OPAVA-PŘEDMĚSTÍ, p.č. STAVEBNÍ ÚPRAVY SOCIÁLNÍHO ZÁZEMÍ OBJEKTU TĚLOCVIČNY V AREÁLU MAGISTRÁTU MĚSTA OPAVY k.ú. OPAVA-PŘEDMĚSTÍ, p.č. 2157/9 DOKUMENTACE K STAVEBNÍMU ŘÍZENÍ (OHLÁŠENÍ) INVESTOR: STATUTÁRNÍ MĚSTO OPAVA HORNÍ

Více

MATERIÁL. pro zasedání Zastupitelstva města Hranic, dne Juračka Vladimír, 1. místostarosta města

MATERIÁL. pro zasedání Zastupitelstva města Hranic, dne Juračka Vladimír, 1. místostarosta města MĚSTO HRANICE MATERIÁL pro zasedání Zastupitelstva města Hranic, dne 20. 6. 2019 Bod programu: 14 Předkládá: Okruh zpracovatelů: Zpracoval: Juračka Vladimír, 1. místostarosta města Odbor školství, kultury

Více

HPM 43344-1 (20.3.2012, Prokop Ivo, Ing.) Most 43344-1. Most přes místní potok za obcí Kunkovice HLAVNÍ PROHLÍDKA. Strana 1 z 5

HPM 43344-1 (20.3.2012, Prokop Ivo, Ing.) Most 43344-1. Most přes místní potok za obcí Kunkovice HLAVNÍ PROHLÍDKA. Strana 1 z 5 Most 43344-1 Most přes místní potok za obcí Kunkovice HLAVNÍ PROHLÍDKA Strana 1 z 5 Objekt: Most ev. č. 43344-1 (Most přes místní potok za obcí Kunkovice) Okres: Kroměříž Prohlídku provedla firma: Prohlídku

Více

Hrad Kumburk 2008 Statické zajištění okružní hradby. Etapa I.

Hrad Kumburk 2008 Statické zajištění okružní hradby. Etapa I. Hrad Kumburk 2008 Statické zajištění okružní hradby. Etapa I. V letošním roce byla úspěšně zahájena oprava okružní hradby. Tuto hradbu nazýváme též parkánovou. Hradba zřejmě vznikla při druhé stavební

Více

Kumburk rekonstrukce okružní hrady

Kumburk rekonstrukce okružní hrady Kumburk rekonstrukce okružní hrady 2006 2012 Kulturní dominantou podkrkonošského Mikroregionu Tábor zůstávají již po staletí rozsáhlé zříceniny hradu Kumburku (642 m). Počátky mohutné markvartické pevnosti

Více

Textová část 4 LETNÍ KINO HÁJEČEK

Textová část 4 LETNÍ KINO HÁJEČEK Textová část 4 LETNÍ KINO HÁJEČEK Základní princip navrhovaného řešení Původní rozloha parku byla postupně zmenšována stavebními zásahy. Ukusování plochy a následné vybudování objektu letního kina přímo

Více

Plasy (okres Plzeň sever), klášter. Fragment dílu přímého prutu gotické okenní kružby s. 1

Plasy (okres Plzeň sever), klášter. Fragment dílu přímého prutu gotické okenní kružby s. 1 Plasy (okres Plzeň sever), klášter. Fragment dílu přímého prutu gotické okenní kružby s. 1 VĚC Lokalita / Okres Plasy Areál / Část areálu Klášter Adresa Objekt / Část objektu Fragment dílu přímého prutu

Více

VÝMĚNA STÁVAJÍCÍCH VÝPLNÍ OTVORŮ. PRŮVODNÍ A SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA Část A, B

VÝMĚNA STÁVAJÍCÍCH VÝPLNÍ OTVORŮ. PRŮVODNÍ A SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA Část A, B VÝMĚNA STÁVAJÍCÍCH VÝPLNÍ OTVORŮ PRŮVODNÍ A SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA Část A, B DOKUMENTACE PRO PROVÁDĚNÍ STAVBY Dle vyhlášky 405/2017 Sb. Objednatel: Se sídlem: Zhotovitel: Místo podnikání (provozovna):

Více

Novostavba rekreační chaty na parc. č. 1281/5 (k.ú. Blaženice) D.1 Dokumentace stavebního objektu SO 01 Rekreační chata

Novostavba rekreační chaty na parc. č. 1281/5 (k.ú. Blaženice) D.1 Dokumentace stavebního objektu SO 01 Rekreační chata Novostavba rekreační chaty na parc. č. 1281/5 (k.ú. Blaženice) D.1 Dokumentace stavebního objektu SO 01 Rekreační chata D.1.1 Architektonicko-stavební řešení a) Technická zpráva architektonické, výtvarné,

Více

NOVOSTAVBA RODINNÉHO DOMU ČERNOŠICE

NOVOSTAVBA RODINNÉHO DOMU ČERNOŠICE NOVOSTAVBA RODINNÉHO DOMU ČERNOŠICE D. DOKUMENTACE OBJEKTŮ Datum: únor 2015 Počet stran: 6 Stránka 1 Identifikační údaje Údaje o stavbě Název stavby: Novostavba rodinného domu Místo stavby Černošice -

Více

Plasy (okres Plzeň sever), klášter. Fragment dílu gotického klenebního žebra s. 1

Plasy (okres Plzeň sever), klášter. Fragment dílu gotického klenebního žebra s. 1 Plasy (okres Plzeň sever), klášter. Fragment dílu gotického klenebního žebra s. 1 VĚC Lokalita / Okres Plasy Areál / Část areálu Klášter Adresa Objekt / Část objektu Fragment gotického klenebního žebra

Více

PILÍŘE STAVITELSTVÍ I.

PILÍŘE STAVITELSTVÍ I. NOSNÉ STĚNY SLOUPY A PILÍŘE STAVITELSTVÍ I. KAMENNÉ STĚNY, SLOUPY A PILÍŘE Kamenné stěny lomové zdivo kyklopské zdivo kvádrové zdivo řádkové zdivo haklíkové zdivo haklíkov kové zdivo lomové zdivo lomové

Více

VENKOVSKÝ DŮM S MECHANICKÝM BETLÉMEM

VENKOVSKÝ DŮM S MECHANICKÝM BETLÉMEM VENKOVSKÝ DŮM S MECHANICKÝM BETLÉMEM Zahradní ulice č.p. 356, Frýdlant rejstříkové číslo Ústředního seznamu kulturních památek: 102578 (stavba), 103 807 (mechanický betlém- movitá KP) HISTORICKÁ KRESBA

Více

L I B Č A N Y ROMÁNSKÝ KOSTEL NANEBEVZETÍ PANNY MARIE

L I B Č A N Y ROMÁNSKÝ KOSTEL NANEBEVZETÍ PANNY MARIE S-2 S-5 PŘÍLOHA: C / I / 1 ŠIRŠÍ VZTAHY 1 : 250 (A3) TISK: 11. 10. 2011 S-3 S-1 S-4 PŘÍLOHA: C / II / 1 PŮDORYS V ÚROVNI PŘÍZEMÍ PŘÍLOHA: C / II / 2 PŮDORYS V ÚROVNI EMPORY PŘÍLOHA: C / II / 3 PŮDORYS

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_137 Datum: 11.4.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_137 Datum: 11.4. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV.

Více

J e v i š o v i c k á. p ř e h r a d a

J e v i š o v i c k á. p ř e h r a d a J e v i š o v i c k á p ř e h r a d a Zatopená plocha při hladině stálého nadržení (Ms) 3,00 ha Zatopená plocha při max.hl. zásobního prostoru (Mz) 8,10 ha Zatopená plocha maximální 12,6 ha Hladina zásobního

Více

REGISTR RIZIK REGISTR RIZIK - STAVBA BOURACÍ PRÁCE. společnost: Zpracoval: Podpis: Datum: Schválil: Podpis: Datum:

REGISTR RIZIK REGISTR RIZIK - STAVBA BOURACÍ PRÁCE. společnost: Zpracoval: Podpis: Datum: Schválil: Podpis: Datum: REGISTR RIZIK - hodnocení rizik možného ohrožení bezpečnosti a zdraví zaměstnanců včetně identifikace nebezpečí, hodnocení a řízení rizik pro: STAVBA BOURACÍ PRÁCE společnost: Hřbitovní 15, 312 00 Plzeň

Více

Požárně bezpečnostní řešení

Požárně bezpečnostní řešení 1. Úvod Projektová dokumentace řeší úpravy v prostorách stávajícího objektu laboratoří archeologie a antropologie v Plzni, ul. Sedláčkova 36, 38, 40, Veleslavínova 27, 29. Stávající objekt je využíván

Více

Zpracoval: Prof. Ing. arch. Akad. arch. Václav Girsa, Ing. arch. Tomáš Efler

Zpracoval: Prof. Ing. arch. Akad. arch. Václav Girsa, Ing. arch. Tomáš Efler Příloha monitorovací zprávy: Zpracoval: Prof. Ing. arch. Akad. arch. Václav Girsa, Ing. arch. Tomáš Efler Popis podpořené činnosti: Exkurze č. 5 Bezdězsko-českolipský blok 15. května 2013. Restaurátorský

Více

B. Souhrnná technická zpráva

B. Souhrnná technická zpráva str. 1/6 B. Souhrnná technická zpráva Identifikace stavby : Název akce: Úpravy hlediště kinosálu Místo akce: Chotěboř, Tyršova 256, 583 01, Chotěboř Objednatel : CEKUS Chotěboř, Tyršova 256, 583 01 Chotěboř

Více

Investor: Praha 6 169 02. Popis objektu:

Investor: Praha 6 169 02. Popis objektu: Zadávací dokumentace "Adaptace prostor na zaměstnaneckou mateřskou školu" pro zhotovení projektové dokumentace ÚVN Praha 2014 Investor: Ústřední vojenská nemocnice Vojenské nemocnice 1200 Praha 6 169 02

Více

Stávající opěrná stěna v části ul.cornovova

Stávající opěrná stěna v části ul.cornovova S T A T I C K É P O S O U Z E N Í Stávající opěrná stěna v části ul.cornovova Stavebně technické posouzení stávajícího stavu stěny a návrh opravy Místo stavby: Brno-Černovice, areál PN BRNO, Húskova 2,

Více

NOSNÉ STĚNY, SLOUPY A PILÍŘE

NOSNÉ STĚNY, SLOUPY A PILÍŘE NOSNÉ STĚNY, SLOUPY A PILÍŘE KAMENNÉ STĚNY, SLOUPY A PILÍŘE Kamenné zdivo lomové zdivo haklíkové zdivo KAMENNÉ STĚNY Kamenné zdivo řádkové zdivo kyklopské zdivo kvádrové zdivo KAMENNÉ STĚNY vazba rohu

Více

HORNÍ HRAD ZOO STAVBY - HERALDICKÁ ZOO DIPLOMOVÁ PRÁCE TEXTOVÁ ZPRÁVA

HORNÍ HRAD ZOO STAVBY - HERALDICKÁ ZOO DIPLOMOVÁ PRÁCE TEXTOVÁ ZPRÁVA HORNÍ HRAD ZOO STAVBY - HERALDICKÁ ZOO DIPLOMOVÁ PRÁCE TEXTOVÁ ZPRÁVA Vypracovala: Bc. Jana Valchová, 2. ročník magisterského studia, LS 2014/15 Vedoucí práce: Ing. arch. Ivo Boháč, Ph.D. 1 FA VUTBR 2

Více

Zastínění jihozápadní fasády budovy ÚMČ P14 Bratří Venclíků 1073 198 21 Praha 9

Zastínění jihozápadní fasády budovy ÚMČ P14 Bratří Venclíků 1073 198 21 Praha 9 P14 Bratří Venclíků 1073 198 21 Praha 9 Dokumentace pro provedení stavby Paré D Dokumentace objektu D.1 Technická zpráva Dokument: 179-5.D1 Razítko Datum: 4/2014 Obsah zprávy A Účel objektu 3 B Zásady

Více

POŽÁRNĚ BEZPEČNOSTNÍ ŘEŠENÍ STAVBY

POŽÁRNĚ BEZPEČNOSTNÍ ŘEŠENÍ STAVBY D.1.3 POŽÁRNĚ BEZPEČNOSTNÍ ŘEŠENÍ STAVBY ZPRACOVAL : Ing. Iveta Charousková, Počerny 124, 360 17 Karlovy Vary osvědčení o autorizaci v oboru požární bezpečnost staveb č. 8488 INVESTOR : G-PROJEKT, Roman

Více

PRŮVODNÍ A TECHNICKÁ ZPRÁVA

PRŮVODNÍ A TECHNICKÁ ZPRÁVA Tábor Husovo náměstí, Sladovna, park pod Trafačkou PRŮVODNÍ A TECHNICKÁ ZPRÁVA SAFE TREES, s.r.o. Na Štěpnici 945 665 01 ROSICE e-mail: web: info@safetrees.cz www.safetrees.cz IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE Akce

Více

Nebezpečí zasypání a zavalení.

Nebezpečí zasypání a zavalení. Nebezpečí zasypání a zavalení. Nebezpečí zasypání a zavalení vzniká při náhlém uvolnění a nekontrolovatelném sesuvu: - nesoudržného materiálu, - zvodnělé zeminy, - suti - jiného materiálu náchylného k

Více

Rekonstrukce Bílé věže v Hradci Králové

Rekonstrukce Bílé věže v Hradci Králové Rekonstrukce Bílé věže v Hradci Králové Statutární město Hradec Králové 10/2013-12/2014 Kralovehradecký kraj Společnost BAK stavební společnost, a.s. jako vedoucí sdružení se společností RenoArt s.r.o.

Více

Katedra železničních staveb. Ing. Martin Lidmila, Ph.D. B 617

Katedra železničních staveb. Ing. Martin Lidmila, Ph.D. B 617 Katedra železničních staveb Ing. Martin Lidmila, Ph.D. B 617 Konstrukce železniční tratě dopravní plochy a komunikace, drobné stavby a zařízení železničního spodku. Konstrukce železniční tratě Zkušební

Více

PŘEHRÁŽKY. Příčné objekty s nádržným prostorem k zachycování splavenin. RETENČNÍ PŘEHRÁŽKY: Účel: Zastavit enormní přínos splavenin níže.

PŘEHRÁŽKY. Příčné objekty s nádržným prostorem k zachycování splavenin. RETENČNÍ PŘEHRÁŽKY: Účel: Zastavit enormní přínos splavenin níže. PŘEHRÁŽKY Příčné objekty s nádržným prostorem k zachycování splavenin. RETENČNÍ PŘEHRÁŽKY: Účel: Zastavit enormní přínos splavenin níže. KONSOLIDAČNÍ PŘEHRÁŽKY: Účel: Zamezit dalšímu prohlubování koryta.

Více

B. Souhrnná technická zpráva

B. Souhrnná technická zpráva Ladislav Dobiáš PROJEKČNÍ KANCELÁŘ 434 01 MOST Jana Kubelíka 1472/7 Tel.: 723 413 292 (mobil) e-mail : lada.dobias@seznam.cz B. Souhrnná technická zpráva Stavba : Vybudování sklepních kojí laťových J.Dobrovského

Více

Rekonstrukce - Školky a školy

Rekonstrukce - Školky a školy Rekonstrukce - Školky a školy Promat s.r.o. V. P. Čkalova 22/784 160 00 Praha 6 Bubeneč T +420 224 390 811 +420 233 334 806 F +420 233 333 576 www.promatpraha.cz promat@promatpraha.cz Je možné konstatovat,

Více

Zbraslavský vrch. Trachyandezitová kupovitá vyvýšenina Zbraslavského vrchu.

Zbraslavský vrch. Trachyandezitová kupovitá vyvýšenina Zbraslavského vrchu. Zbraslavský vrch nadmořská výška: 675 m geologie: trachyandezitový suk, přívodní dráha vulkánu (?) geomorfologické jednotky: Jesenická pahorkatina (Manětínská vrchovina) lokalizace: Karlovarský kraj, okres

Více

Textová část a) Zdůvodnění zvoleného urbanistického a dopravního řešení stavby v území

Textová část a) Zdůvodnění zvoleného urbanistického a dopravního řešení stavby v území Textová část a) Zdůvodnění zvoleného urbanistického a dopravního řešení stavby v území Objekt městského úřadu a městského sálu je situován uvnitř bloku vymezeném ulicemi Tovární a Školní v centrální části

Více

POŢÁRNĚ BEZPEČNOSTNÍ ŘEŠENÍ

POŢÁRNĚ BEZPEČNOSTNÍ ŘEŠENÍ AKCE: Stavební úpravy skladové haly na p.č. st. 270 a přístavba přístřešku na části p.č. 1070/2, k.ú. Poučník STAVEBNÍK: KERVAL, a.s., Karlštejn 261, okres Beroun KONTROLOVAL: ING. ARCH. VLADIMÍR SMEJKAL

Více

Ocelové konzoly typu ŠESTIVODIČ 1600/3000/2000 a ŠESTIVODIČ 1100/2000/1700 na betonové sloupy venkovního vedení VN

Ocelové konzoly typu ŠESTIVODIČ 1600/3000/2000 a ŠESTIVODIČ 1100/2000/1700 na betonové sloupy venkovního vedení VN ENERGETIKA SERVIS s.r.o Křižíkova 1690 370 01 České Budějovice Ocelové konzoly typu ŠESTIVODIČ 1600/3000/2000 a ŠESTIVODIČ 1100/2000/1700 na betonové sloupy venkovního vedení VN TYPOVÝ PODKLAD č. 7/2006

Více

zpracovatel: architekti Praha 6 Radimova 18

zpracovatel: architekti Praha 6 Radimova 18 Severní Terasa STŘÍBRNÍKY Radimova 18 územní studie Praha 6 pořizovatel: Magistrát města Ústí nad Labem odbor územního plánování Velká Hradební 8 Ústí nad Labem, 401 00 datum: 12. 2009 OBSAH DOKUMENTACE:

Více

Motivační texty. Text 1. Příčiny vzniku sesuvů půdy. Text 2. Druhy sesuvů a jejich hodnocení

Motivační texty. Text 1. Příčiny vzniku sesuvů půdy. Text 2. Druhy sesuvů a jejich hodnocení Motivační texty Text 1. Příčiny vzniku sesuvů půdy Sesuvy vznikají v důsledku účinků zemské přitažlivosti (gravitace), která působí na materiál svahu. Tento materiál můžeme rozdělit do dvou hlavních skupin,

Více

Praha, Nové Město, dům čp. 1984, severní křídlo. Celkový pohled od jihu (všechna foto M. Panáček 2015).

Praha, Nové Město, dům čp. 1984, severní křídlo. Celkový pohled od jihu (všechna foto M. Panáček 2015). Praha, Nové Město, dům čp. 1984, severní křídlo. Celkový pohled od jihu (všechna foto M. Panáček 2015). Praha, Nové Město, dům čp. 1984, severní křídlo. Jižní fasáda, spodní část, pohled od jihu. Praha,

Více