MOLLUSCA (MĚKKÝŠI) Charakteristika, celkový vzhled

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "MOLLUSCA (MĚKKÝŠI) Charakteristika, celkový vzhled"

Transkript

1 MOLLUSCA (MĚKKÝŠI) Charakteristika, celkový vzhled Z území ČR je uváděno cca 78 druhů vodních měkkýšů (včetně vymřelých a introdukovaných). Tělo je tvořeno oddíly: hlava (může být redukovaná) noha (na břišní straně těla) útrobní vak (na hřbetní straně). Klasický coelom chybí. Druhotná tělní dutina gonoperikardiální komplex. V pokožce žláznaté buňky, které vylučují sliz. U vodních měkkýšů sliz spolu s řasinkovým epitelem odstraňuje nečistoty z povrchu těla a u mikrofágů zachycuje a stmeluje částečky potravy. Útrobní vak vytváří kožní záhyb - plášť. Buňky na okraji a vnější ploše pláště vylučují ochrannou skořápku, tvořenou obvykle třemi vrstvami: vnější - periostracum - tvořena konchinem (bílkoviny + chinon) a pigmenty střední - ostracum - z CaCO 3, kalcit vnitřní - hypostracum (perleťová) - CaCO 3 aragonit mezi útrobním vakem a pláštěm plášťová dutina, ve které jsou uloženy dýchací orgány žábry nebo plíce (plicní vak). do plášťové dutiny vyúsťuje obvykle také trávicí a vylučovací soustava a pohlavní orgány

2 Gastropoda (plži) Neritaemorphi Caenogastropoda Heterobranchia Ectobranchia Dříve předožábří Neritidae zubovcovití Viviparidae bahenkovití Hydrobiidae praménkovití Bithyniidae bahnivkovití Valvatidae točenkovití Pulmonata (plicnatí) Basommatophora (spodnoocí) Acroloxidae člunicovití Lymnaeidae plovatkovití Planorbidae okružákovití Physidae levatkovití Bivalvia (mlži) Unionoida Margaritiferidae - perlorodkovití Unionidae - velevrubovití Veneroida Sphaeriidae - okružankovití Dreissenidae - slávičkovití Corbiculidae (korbikulovití)

3 Gastropoda (plži) Charakteristika, celkový vzhled Tělo plžů: symetrická hlava symetrická noha asymetrický vpravo nebo vlevo spirálně vinutý útrobní vak U našich vodních: jeden pár nezatažitelných tykadel, na jejichž bázi jsou oči. Ústní otvor: u předožábrých umístěn na rypákovitě vybíhající přední části hlavy u plicnatých hlava není protažena a ústní otvor je kryt příústními laloky. Při stáčení se redukovala polovina párovitých orgánů útrobního vaku ležících ve středu spirály v ose ulity. Ulita je u většiny našich vodních druhů spirálně vinutá, jen vzácně je redukována na jednoduchý kapkovitý útvar. Gastropoda (plži) Pohyb Pomocí nohy - noha je dobře vyvinutá, svalnatá, na spodní straně plochá, přizpůsobena většinou k lezení pomoci svalových stahů a vylučování slizu. Svalové kontrakce chodidla nohy při lezení: a) svalovina se v příčných řadách odtrhává a posouvá o několik milimetrů dopředu, jinéřady se drží podkladu; b) svalové kontrakce probíhají jen ve středním pásu chodidla, okraje nohy se vůbec neodtrhávají, jen se sunou; c) střídavě levá a pravá polovina chodidla se oddělují od podkladu a posouvají dopředu.

4 Gastropoda (plži) Pohyb Při pohybu na hladinové blance se plži pohybují po hlenové pásce, kromě toho jsou ke hladině tlačeni svou nízkou specifickou vahou. Při vyplouvání si pomáhají tím, že vysunou většíčást těla z ulity a roztáhnou vzduch v plicní dutině. Tento způsob je běžnější u čeledi Lymnaeidae. Zástupci např. čeledi Planorbidae, kteří jsou více vázáni na substrát, vylézají k hladině většinou po rostlinách. Jejich pohyb není plynulým klouzáním, ale v určitých intervalech prudce přitahují ulitu za sebou. Gastropoda (plži) Potrava Plži se živí většinou rostlinnou potravou odumřelé i živé tkáně, detrit, nárosty (řasy, sinice, bakterie, prvoci). V ústech plžů je radula, vyztužená chrupavkou. Zoubky raduly většinou vytvářejí misky na dopravu nastrouhané potravy (nadula se při strouhání pohybuje odspodu nahoru, potom se oddálí a vrátí se do výchozí polohy). Zoubky raduly jsou někdy inkrustovány CaCO 3 nebo zpevněné sloučeninami železa.

5 Gastropoda (plži) Potrava U čeledi Lymnaeidae jsou zrohovatělé i okraje ústního otvoru do podoby čelistí adaptace ke krouhání rostlinné potravy. U čeledi Planorbidae je jediným orgánem umožňujícím sbírání potravy nadula, živí se seškrabáváním nárostů. U předožábrých je potravou detrit včetně drobným živočichů a rostlin, které tento obsahuje. Gastropoda (plži) Dýchání - předožábří Plži předožábří dýchají jedním žábrem, které vyčnívá do plášťové dutiny, kde dochází k pasivní výměně vody (nebyly pozorovány žádné dýchací pohyby). U některých rodů dochází k modifikacím - rod Valvata má peříčkovité žábro na předním okraji pláště a při pohybu živočicha vyčnívá do vody. U rodu Theodoxus převažuje kožní dýchání silně prokrveným pláštěm.

6 Gastropoda (plži) Dýchání - plicnatí U plžů plicnatých je základním mechanismem výměna plynů na stěnách plášťové dutiny (nebo přívěsků), která je naplněna vzduchem. Vzduch v dutině je vyměňován u hladiny, kam plži pravidelně vystupují. Frekvence výměny vzduchu je závislá na obsahu kyslíku ve vodě a na její teplotě. Gastropoda (plži) Dýchání - plicnatí U všech plicnatých plžů je také vyvinuto kožní dýchání. U některých rodů, např. rodu Physa, je toto podporováno ještě tím, že část pláště (většíči menší úměrně množství kyslíku ve vodě) je vysunována do vody. Zástupci čeledi Planorbidae jsou lépe přizpůsobení pobytu ve vodě k hladině nevystupují vůbec např. malé druhy např. rodů Anisus nebo Gyraulus (jejich dýchací dutina je zaplněna vodou), k hladině vystupují jen zřídka a kyslík ve vzduchové bublině doplňují difúzí z vody.

7 Gastropoda (plži) Rozmnožování a vývoj všichni předožábří až na rod Valvata jsou gonochoristé všichni plicnatí hermafrodité u předožábrých je vyvinut pohlavní dimorfismus samci bývají menší a liší se i tvarem ulity U rodu Viviparus mají samci silně ztloustlé pravé tykadlo, které slouží jako kopulační orgán. Při kopulaci vytéká voda se spermatozoidy z chámovodu a žlábkem na povrchu těla se dostává na kopulační orgán. Gastropoda (plži) Rozmnožování a vývoj U hermafroditických vodních plžů funguje jeden jedinec jako samec a druhý jako samice. V některých případech se páření opakuje s tím, že jedinci si vymění role. Samooplození není běžné, ale ani výjimečné. Při kopulaci jsou jedinci k sobě přiloženi pravými nebo levými stranami podle vyústění pohlavních orgánů. Z pohlavního otvoru je vysunuta pochva, penis a šípový vak, jimiž jsou jedinci navzájem propojeni.

8 Gastropoda (plži) většina našich plžů klade vajíčka obalená tuhou rosolovitou hmotou ve snůškách, jejichž tvar je charakteristický pro rody, někdy dokonce i pro druhy: Lymnaea ploché, protáhle oválné, 3 4 cm dlouhé, Planorbis - ploché, nepravidelně terčovité atd. Gastropoda (plži) Počet snůšek i počet vajíček v jednotlivých snůškách je různý. Např. u Lymnaea stagnalis bylo pozorováno snůšek a počet vajíček v jedné snůšce byl až 120 kusů. Snůšky menších druhů nejsou tak početné. Líhnou se mláďata podobná dospělým. U živorodých druhů rodu Viviparus se vajíčka vyvíjejí v rozšířeném konci vejcovodů a mláďata opouštějící vejcovod jsou 4 6 mm velká. Délka života je obvykle 1 3 roky. Viviparus contectus, juvenil

9 Gastropoda (plži) Neritaemorphi Caenogastropoda Heterobranchia Ectobranchia Dříve předožábří Neritidae zubovcovití Viviparidae bahenkovití Hydrobiidae praménkovití Bithyniidae bahnivkovití Valvatidae točenkovití Pulmonata Basommatophora (spodnoocí) Acroloxidae člunicovití Lymnaeidae plovatkovití Planorbidae okružákovití Physidae levatkovití Prosobranchia Zástupci Mořští i sladkovodní plži (vzácně suchozemští). Při stáčení útrobního vaku u nich došlo k překřížení nervových konektivů (chiasma). Na hřbetní straně nohy je u většiny předožábrých přirostlé trvalé víčko (operculum), které při zatažení těla do ulity uzavírá její ústí.

10 Zástupci Neritidae zubovcovití Theodoxus danubialis (zubovec dunajský) ulitu má nízkou, silnou, polovejčitou asi 1 cm velikou, nápadně zbarvenou příčnými klikatými hnědočervenými proužky masivní operculum je opatřeno na vnitřní straně lištou u nás se vyskytuje v oblasti soutoku Dyje a Moravy na ústí Kyjovky Theodoxus danubialis

11 Řád: Mesogastropoda Čeleď: Viviparidae bahenkovití Viviparus (bahenka) má velké (3-5 cm) zavalitě kuželovité tenkostěnné ulity, hnědozelená ulita se 3 podélnými, červenavými pruhy. U nás se vyskytují tři druhy ve stojatých vodách a klidných úsecích řek nížin, všechny živorodé. Viviparus contectus (b. živorodá) - závity silně klenuté. Poměrně běžný především ve stojatých vodách nížin. Viviparus viviparus (b. pruhovaná) většířeky i stojaté vody, v povodí Labe. Na kamenech, bahně, méně na vegetaci. Viviparus acerosus (b. uherská) pontický druh, na jižní Moravě, v pomalu tekoucích řekách a kanálech, hl. na bahně.

12 Čeleď: Hydrobiidae praménkovití Bythinella austriaca (praménka rakouská) má ulitu vejčitě válcovitou, průsvitnou, hladkou, světlé barvy, se zaobleným vrcholem, cca 3 mm velkou. Žije výlučně v pramenech, pramenných stružkách a krasových vyvěračkách, na kamenech, štěrku. VČechách vzácně, na Moravě hojnější. Alzoniella slovenica (vývěrka slovenská) do 2 mm. Žije v podzemních puklinových vodách Endemit severozápadního Slovenska a východní Moravy. Čeleď: Hydrobiidae praménkovití Lithoglyphus naticoides (kamolep říční) původně pontický druh, 7 10 mm. Uváděn z jižní Moravy po Uh. Hradiště, ze současnosti ze soutoku Moravy a Dyje. Řeky a kanály. Žije na bahnitých sedimentech nebo na štěrkopískovém dně.

13 Čeleď: Hydrobiidae praménkovití Potamopyrgus antipodarum (písečník novozélandský) - 4 6,5 mm. Zavlečený druh, euryhalinní, zjištěna partenogeneze důvod často masového výskytu. U nás na řadě lokalit na tekoucích i stojatých vodách v povodí Labe a v poslední době i Moravy, i teplejší eutrofizované vody. Čeleď: Bithyniidae bahnivkovití Bithynia leachii (bahnivka nadmutá) závity silně klenuté. Žije na okrajích zarostlých periodických tůní nebo odstavených ramen. Znám z okolí Lednice a Kostic.

14 Čeleď: Bithyniidae bahnivkovití Bithynia tentaculata (bahnivka rmutná) - ulity jsou vejčitě kuželovité, průsvitné, asi centimetr velké. Závity mírně klenuté, ústí s viditelným tupým horním rohem. U nás běžný druh ve stojatých vodách i řekách nižších poloh, na předmětech ve voděči na vegetaci. Chybí v jižních Čechách, na severní Moravě a ve Slezsku (udává se, že není v oblastech se žulovým podložím). Čeleď: Valvatidae točenkovití Rod Valvata má ulitu terčovitou až kulovitou, ústí a víčko kruhovité nebo téměř kruhovité. 3-7 mm. Valvata cristata (točenka plochá) hojný druh v nižších polohách. Upřednostňuje mělké a periodické vody. Valvata macrostoma (točenka veleústá) - asi EX Valvata piscinalis (točenka kulovitá) hojnější jen v nížinách, hl. pomaleji tekoucí vodní toky s bahnitými břehy.

15 Pulmonata (plicnatí) Sekundárně sladkovodní plži. Nemají operculum. Řád: Basommatophora (spodnoocí) Sladkovodní druhy s jedním párem trojúhlých nezatažitelných tykadel, oči jsou umístěny na jejich bázi. (Několik druhů žije také v brakické vodě nebo na mořském pobřeží). Dýchání plícemi bývá doplněno a u mnoha druhů přímo nahrazeno kožním dýcháním na okrajích pláště. Čeleď: Acroloxidae člunicovití Acroloxus lacustris (člunice jezerní) - drobný plž (6-8 mm) s redukovanou nohou a ploše člunkovitou ulitou bez závitů, s ostrým, vlevo dozadu směřujícím vrcholem. Běžný druh, především ve stojatých vodách, méněčasto v eutrofizovaných tocích.

16 Čeleď: Lymnaeidae plovatkovití Lymnaea stagnalis (plovatka bahenní) patří k našim nejběžnějším vodním plžům ulita (4-6 cm) je špičatě věžovitá s nadmutým posledním závitem žije ve stojatých nebo mírně tekoucích vodách Čeleď: Lymnaeidae plovatkovití Galba truncatula bahnatka (plovatka) malá ulita úzce vejčitou s kuželovitým kotoučem, dorůstající nejvýše do výšky 10 mm žije v drobných zarostlých stojatých vodách, častěji v nížinách, nejvíc semiterestrický v rámci vodních měkkýšů typický mezihostitel vývojových stádií motolice jaterní, Fasciola hepatica

17 Čeleď: Lymnaeidae plovatkovití Radix peregra (uchatka toulavá) - (11-22 mm), - krenal, hypokrenal, toky a drobné stoj. vody ve vyšších polohách. Radix ovata (u.vejčitá) - (15-30 mm) ve stojatých a pomalu tekoucích vodách v nivách větších toků v nížinách Radix ampla (u. široká) - (20-40mm) - velké vodní toky Radix auricularia - (25 31 mm) - uchovitě nadmutá ulita, běžná v nižších polohách Čeleď: Lymnaeidae plovatkovití Lymnaea palustris s. str. plovatka bažinná a další druhy, obývají obvykle hustě zarostlé drobné, periodické stojaté vody. Dříve: Lymnaea palustris syn. Stagnicola - plovatka bažinná.

18 Čeleď: Planorbidae okružákovití Krevní barvivo hemoglobin. Mají převážně terčovité ulity, většinou žijí ve stojatých vodách. Anisus vortex (svinutec zploštělý) - mimo stojaté vody i pomalu tekoucích vodách, 7-10 mm. Planorbis carinatus (terčovník kýlnatý) v tůních, mrtvých ramenech, rybnících a pískovnách podél velkých toků, poměrně vzácný, dodnes např. v Polabí. Čeleď: Planorbidae okružákovití Planorbis planorbis (terčovník vroubený) běžný druh v nivách větších řek, v zarostlých, periodických biotopech, mm.

19 Čeleď: Planorbidae okružákovití Planorbarius corneus (okružák ploský) - ulita tlustě terčovitá, silnostěnná, pevná mm. Běžný druh ve stoj. i pomalu tek. vodách. Čeleď: Planorbidae okružákovití Bathyomphalus contortus (řemeník svinutý) velký 10 mm poměrně tlustostěnná ulita, 5-6 mm, běžně v nivách větších řek a v rybničních oblastech

20 Čeleď: Planorbidae okružákovití Z rodu Gyraulus max. do 8 mm, Gyraulus albus (kružník bělavý) velmi běžný. Gyraulus crista (ostníček žebrovaný) 2-3 mm, tupé ostny, stojaté vody, běžný. Čeleď: Planorbidae okružákovití Hippeutis complanatus (kýlnatec čočkovitý) mm, běžný v nížinách. Segmentina nitida (lištovka lesklá) ulita má vypouklou svrchní stranu, spodní je téměř plochá, periodických tůních, okraje rybníků. Menetus dilatatus 2,5 3,5 mm. Zavlečený, pův. severoamerický druh. U nás ve stojatých vodách i přímo v Labi mezi Děčínem a Pardubicemi.

21 Čeleď: Planorbidae okružákovití Dříve existujícíčeleď Ancylidae zrušena řazeno k Planorbidae Ancylus fluviatilis (kamomil říční) má redukovanou nohu a tenkostěnnou čepičkovitou ulitu velkou 5-9 mm žije v prudčeji tekoucích a čistých tocích pstruhového až parmového pásma, od nížin až po horské polohy, dostatek kyslíku Dříve existujícíčeleď Ancylidae zrušena řazeno k Planorbidae Ferrissia fragilis (člunka pravohrotá) 4-6 mm, má redukovanou nohu a ploše člunkovitou ulitu s tupým dozadu vpravo směřujícím vrcholem (cf. Acroloxus) Vzácně nalézaný introdukovaný druh. V pískovnách a rybnících v Polabí a na jižní Moravě.

22 Čeleď: Physidae levatkovití Drobní plži se štíhlou nohou a nitkovitými tykadly. Mají tenkostěnné levotočivé ulity. Physa fontinalis (levatka říční) 9-11 mm, zarostlá odstavená ramena a tůně, rybníky vzácně i pomalu tekoucí vody v nížinách podél větších toků a rybničních oblastech na Moravě vzácnější Čeleď: Physidae levatkovití Physella acuta (levatka ostrá) velikost 6-9 mm, původně mediteránní druh, k nám zavlečený, běžný v nížinách, ve stojatých i tekoucích vodách, i silně znečištěných Aplexa hypnorum (levotočka bažinná) velikost mm, žije hlavně v periodických tůních a mokřadech často slatinného charakteru vzácnější druh, žije roztroušeně v nížinách i středních polohách

23 Bivalvia (mlži) Charakteristika, celkový vzhled Tělo je bilaterálně souměrné, laterálně zploštělé, s redukovanou hlavou, kýlovitou nohou a kryté dvoudílnou schránkou - lasturami. Ve hřbetní části jsou lastury spojené vazem z periostraka - proti jeho pružnému tahu působí svěrací svaly, přitahující lastury k sobě. Tělo kryté pláštěm je k lasturám pouze částečně přirostlé - obvykle pouze těmito svěracími svaly. Okraje pláště jsou k sobě pevně přimknuté, často i srostlé, s výjimkou nejvýše tří rozevíratelných štěrbin - pro vysunovatelnou nohu, inhalační a exhalační otvor. Žábry jsou z dvoulupenitých vláken, spojených příčnými spojkami - vznikají tak mřížkované dvojité žaberní desky se složitým systémem kanálků a velkým vnitřním povrchem. Zahrnuje mimo mořské druhy všechny druhy sladkovodní. V naší fauně je 28 druhů. Pohyb Mlži se pohybují pomocí nohy, která se vysunuje ven z lastur přetlakem krve, zarývá se do bahna a pak přitahuje stahem svalů lastury s tělem. Pohyb je pomalý např. Anodonta dosahuje rychlosti 1,5 2 m/hod. Dýchání Voda přiváděná do žaberního prostoru pohybem řasinkového epitelu omývá žábra, na kterých dochází k výměně plynů.

24 Potrava Potravou mlžů jsou bakterie, fytoplankton a hlavně detrit, který je zviřován při pohybu v bahně a nasáván do inhalačního otvoru - voda, proudící inhalačním otvorem, případně štěrbinami kolem nohy, přináší do plášťové dutiny jemnéčástečky potravy (mlži jsou mikrofágové). Potrava Tyto částice se zachytí na žábrech, jsou stmeleny slizem vylučovaným řasinkovým epitelem a posouvány řasinkami k noze. Po obou stranách nohy se vytváří potravní pásy, směřující dopředu k ústnímu otvoru. Pohlcování takto slizem stmelené potravy usnadňují pohyblivé cípovité výběžky pláště. Profiltrovaná voda opouští tělo exkrečním otvorem.

25 Rozmnožování a vývoj Unionidae a Margaritiferidae jsou ve velkých vodách gonochoristé, v malých tůních a mrtvých ramenech hermafroditi. Dreissenidae jsou vždy gonochoristé. Sphaeridae jsou vždy hermafrodité. K oplození dochází spermatozoidy, které jsou vypouštěny do vody a samičím jedincem nasávány do žaberního prostoru. Vajíčka jsou odkládána do žaberní dutiny a tam oplozena. U čeledi Dreissenidae dochází k oplození ve volné vodě. Rozmnožování a vývoj Počet vajíček se pohybuje: od 10 (Sphaerium) přes řádově statisíce (Unio) až po milion (Margaritifera) Vajíčka se vyvíjejí volně mezi žábrami, u Sphaeriidae jsou na žábrách vytvořeny zvláštní vakovité prostory, ve kterých se mláďata vyvíjejí nemají larvální stadium.

26 U velkých sladkovodních mlžů (škeble, velevrub, perlorodka) se vyskytuje larva glochidium má lepkavé byssové vlákno a ozubenou larvální skořápku, vyvíjející se zpočátku v žábrech mateřského mlže a potom parazitující na pokožce nebo žábrech ryb na rybě se rychle opouzdří ve vrchní vrstvě pokožky a ve vzniklé cystě probíhá metamorfoza. u čerstvě uvolněných mladých jedinců se obnovuje funkce byssové žlázy pomocí sekretu se přichycují na rostlinách. Žijířádově několik let až desítek let (perlorodka i přes sto let). Bivalvia (mlži) Unionoida Margaritiferidae - perlorodkovití Unionidae - velevrubovití Veneroida Sphaeriidae - okružankovití Dreissenidae - slávičkovití Corbiculidae - korbikulovití

27 Čeleď: Margaritiferidae - perlorodkovití Margaritifera margaritifera (perlorodka říční) délka mm. Lastury perlorodek jsou masivní, u vrcholů často korodované, zámek mají vytvořený pouze ze zubů. v naší fauně velmi vzácný a ohrožený druh, velmi náročný na kvalitu vody a substrátu. Vyžaduje chladné a málo úživné vody, na rozdíl od jiných měkkýšů se vyskytuje pouze v oblastech chudých na vápník. Přežívající populace u nás např. v Blanici na Šumavě vymizela na Jankovském potoce u Pelhřimova, Černém potoce u Vidnavy ve Slezsku,. Glochidia na žábrech pstruhů. Čeleď: Margaritiferidae Margaritifera margaritifera (perlorodka říční)

28 Čeleď: Unionidae - velevrubovití Rod Unio zámek lastur je tvořen na vnitřním okraji zámkem ze zubů a lišt Čeleď: Unionidae Unio pictorum (v. malířský) mm, v tekoucích i stojatých vodách zejména v nižších polohách, dosud běžný. Známými hostiteli glochidií jsou např. plotice, lín, tloušť, perlín, okoun, hrouzek

29 Čeleď: Unionidae Unio crassus (v. tupý) mm. V malých i velkých tocích, na omezeném počtu lokalit. Hostitel perlín, tloušť, ježdík, střevle, vranka. Čeleď: Unionidae Unio tumidus (v. nadmutý) mm. větší úživnější tekoucí vody, kanály tůně, ramena, pískovny, rybníky. Druh na ústupu, hojnější jen na Třeboňsku a na jižní Moravě (soutok). Hostitelem např. lín, perlín, okoun, ježdík, plotice.

30 Další rody - lastury jsou tenkostěnné, bez vytvořeného zámku na horním okraji. Anodonta cygnea (škeble rybničná) mm, hojnější na jižní Moravě a místy v Polabí. lín, perlín, okoun, ježdík, tloušť, jesen, hrouzek. vzácná, pískovny Čeleď: Unionidae Anodonta anatina (škeble říční) běžná, potoky až řeky, stojaté vody v nižších i vyšších polohách. Hostitel např. pstruh potoční a další cca jako A. cygnea. Sinanodonta woodiana (škeble asijská) zavlečený druh známý z mrtvého ramene Dyje u Břeclavi, Malé Bečvy, Chropyňského rybníka. Hostitel tolstolobik výrazně větší šíří se

31 Čeleď: Unionidae Pseudoanodonta complanata (škeble plochá) mm, vzácný druh, typický pro větší toky v nížinách. Dnes jen na několika lokalitách (Lužnice, Nežárka, Orlice, soutok Dyje a Kyjovky. Hostitel okoun Čeleď: Corbiculidae Corbicula fluminea - korbikula asijská - zavlečený druh, Asie - S. Amerika - Evropa - Labe ČR po Litoměřice podobný srdcovce

32 Čeleď: Sphaeriidae - okružankovití u nás tvořena sérií druhů tří rodů: Sphaerium (okružanka) Pisidium (hrachovka) Musculium (okrouhlice) Jejich lastury jsou malé (několik mm až 2 cm) a okrouhlé. Okružankovití žijí v tekoucích i stojatých vodách. Nemají larvální stádium. Čeleď: Sphaeriidae - okružankovití Stejnostranné schránky: Sphaerium rivicola - o. říční cca 20 mm, druh nížin velkých řek, mizející, znám z dolních úseků Vltavy, Sázavy, Moravy a Kyjovky. Sphaerium corneum - o. rohovitá mm, běžně v eutrofních vodách především nížin. Musculium lacustre okrouhlice rybničná stejnostranné schránky, lastury tenkostěnné a křehké mm, velká variabilita schránky. Poměrně běžný druh pomaleji tekoucích vod, ale hl. odstavená ramena a tůně i rybníky.

33 Čeleď: Sphaeriidae - okružankovití Nestejnostranné schránky: Pisidium sp. Pisidium amnicum (hrachovka říční). Lastury silnostěnné a pevné, 8 11 mm. Typický druh toků s jemně písčitobahnitým až jílovitobahnitým dnem v nižších polohách. V současnosti již vzácný. P. henslowanum (h. hrbolatá) 3,5 5,5 mm. druh toků s jemně písčitobahnitým dnem, nižších polohách zatím běžný P. supinum (h. obrácená) 3,3 5 mm, žije zejména v proudících úsecích vodních toků ve štěrkopískovém dně. Další běžné druhy: P. subtruncatum, P. personatum, P. casertanum Čeleď: Dreissenidae Dreissena polymorpha (slávička mnohotvárná) původně pontokaspický druh, žijícím v brakické i sladké vodě do střední a severní Evropy byla druhotně zavlečena ale: výskyt na jižní Moravě možná představuje původní výskyt pevně se přichycuje k substrátu pomocí sekretu byssové žlázy vyskytuje se u nás na více místech v povodí Labe, Vltavy, Moravy a Dyje, nejen v tocích ale často v zatopených písnících intenzívně filtruje vodu vyšší průhlednost ucpává potrubí

34 k oplození dochází ve volné vodě, vyvíjí se larva trochofora, z ní se vyvíjí další stadium veliger žije v planktonu cca 8 dnů, pak přisedá a metamorfuje zůstává trvale přilepena k substrátu pomocí sekretu byssové žlázy Dreissena polymorpha

MOLLUSCA (MĚKKÝŠI) Charakteristika, celkový vzhled. Z území ČR je uváděno cca 78 druhů vodních měkkýšů (včetně vymřelých a introdukovaných).

MOLLUSCA (MĚKKÝŠI) Charakteristika, celkový vzhled. Z území ČR je uváděno cca 78 druhů vodních měkkýšů (včetně vymřelých a introdukovaných). MOLLUSCA (MĚKKÝŠI) Charakteristika, celkový vzhled Z území ČR je uváděno cca 78 druhů vodních měkkýšů (včetně vymřelých a introdukovaných). Tělo je tvořeno oddíly: hlava (může být redukovaná) noha (na

Více

Vodní měkkýši ČR. determinace, ekologie, rozšíření. v ČR 50 druhů

Vodní měkkýši ČR. determinace, ekologie, rozšíření. v ČR 50 druhů Vodní měkkýši ČR determinace, ekologie, rozšíření v ČR 50 druhů Příbuzenské vztahy našich vodních plžů Neritaemorphi (zubovci) Architaenioglossa (bahenky, ampulárky a jehlovky) Neotaenioglossa (bahnivky,

Více

Přehled a determinace vodních

Přehled a determinace vodních Přehled a determinace vodních měkkýšůčr Gastropoda: 50 druhů Bivalvia: 28 druhů Michal Horsák UBZ PřF MU, Brno Fylogeneze plžů tradiční klasifikace plžů (Thiele 1929-31, v podstatě přebral klasifikaci

Více

Příspěvek k poznání vodních měkkýšů dolního toku Vltavy

Příspěvek k poznání vodních měkkýšů dolního toku Vltavy Bohemia centralis, Praha, 28: 383 391, 2007 Příspěvek k poznání vodních měkkýšů dolního toku Vltavy Contribution to the knowledge of aquatic molluscs of lower reach of the Vltava River (Central Bohemia,

Více

Vodní měkkýši přehradní nádrže Slapy (Česká republika)

Vodní měkkýši přehradní nádrže Slapy (Česká republika) Malacologica Bohemoslovaca (2007), 6: 11 16 ISSN 1336-6939 Vodní měkkýši přehradní nádrže Slapy (Česká republika) Aquatic molluscs of the Slapy Reservoir (Czech Republic) LUBOŠ BERAN Správa Chráněné krajinné

Více

Doplněk k poznání vodních měkkýšů Labe mezi Hřenskem a Střekovem a srovnání s malakofaunou Labe v jiných úsecích

Doplněk k poznání vodních měkkýšů Labe mezi Hřenskem a Střekovem a srovnání s malakofaunou Labe v jiných úsecích Malacologica Bohemoslovaca (2009), 8: 46 52 ISSN 1336-6939 Doplněk k poznání vodních měkkýšů Labe mezi Hřenskem a Střekovem a srovnání s malakofaunou Labe v jiných úsecích A supplement to the knowledge

Více

VODNÍ MĚKKÝŠI LABE MEZI PARDUBICEMI A HŘENSKEM

VODNÍ MĚKKÝŠI LABE MEZI PARDUBICEMI A HŘENSKEM 78 79 VODNÍ MĚKKÝŠI LABE MEZI PARDUBICEMI A HŘENSKEM Aquatic molluscs of the Elbe River between Pardubice and Hřensko (Czech Republic) Luboš Beran Správa chráněné krajinné oblasti Kokořínsko, Česká 149,

Více

Příspěvek k poznání vodních měkkýšů dolního toku Berounky

Příspěvek k poznání vodních měkkýšů dolního toku Berounky Bohemia centralis, Praha, 26: 45 51, 2003 Příspěvek k poznání vodních měkkýšů dolního toku Berounky Contribution to the knowledge of aquatic molluscs of the lower reach of the Berounka River (Czech Republic)

Více

NIŽŠÍ BEZOBRATLÍ Inovace výuky terénních zoologických cvičení a exkurzí FRVŠ G4/1772/2012 Evžen Tošenovský, Jaroslav Koleček, Robin Kundrata

NIŽŠÍ BEZOBRATLÍ Inovace výuky terénních zoologických cvičení a exkurzí FRVŠ G4/1772/2012 Evžen Tošenovský, Jaroslav Koleček, Robin Kundrata NIŽŠÍ BEZOBRATLÍ Inovace výuky terénních zoologických cvičení a exkurzí Evžen Tošenovský, Jaroslav Koleček, Robin Kundrata Kmen: žahavci (Cnidaria) kmen: žahavci (Cnidaria) třída: Hydrozoa velké množství

Více

VODNÍ MĚKKÝŠI RYBNÍKŮ V PR U HOUKVICE (VÝCHODNÍ ČECHY, ČESKÁ REPUBLIKA)

VODNÍ MĚKKÝŠI RYBNÍKŮ V PR U HOUKVICE (VÝCHODNÍ ČECHY, ČESKÁ REPUBLIKA) Vč. sb. přír. Práce a studie, 14 (2007): 207-211 ISBN: 978-80-86046-94-5 VODNÍ MĚKKÝŠI RYBNÍKŮ V PR U HOUKVICE (VÝCHODNÍ ČECHY, ČESKÁ REPUBLIKA) Aquatic molluscs of ponds of the U Houkvice Nature Reserve

Více

VODNÍ MĚKKÝŠI OHŘE U HOSTĚNIC

VODNÍ MĚKKÝŠI OHŘE U HOSTĚNIC VODNÍ MĚKKÝŠI OHŘE U HOSTĚNIC Obr. 1. Pravý břeh Ohře s rybím přechodem. Zde má být umístěna MVE. ZHOTOVITEL: RNDr. Luboš Beran, PhD. Křivenice 58 277 03 Horní Počaply e-mail: lubos.beran.krivenice@seznam.cz

Více

VODNÍ MALAKOFAUNA VÝCHODNÍHO POLABÍ

VODNÍ MALAKOFAUNA VÝCHODNÍHO POLABÍ Vč. sb. přír. - Práce a studie, 7(1999): 97-104 ISBN: 80-86046-41-9 VODNÍ MALAKOFAUNA VÝCHODNÍHO POLABÍ Aquatic malacofauna of the východní Polabí lowland Luboš BERAN Správa CHKO Kokořínsko, Česká 149,

Více

Vodní měkkýši PR Kotvice v CHKO Poodří

Vodní měkkýši PR Kotvice v CHKO Poodří ISSN 1211-3026 Čas. Slez. Muz. Opava (A), 59: 263-272, 2010 Vodní měkkýši PR Kotvice v CHKO Poodří Luboš Beran Úvod Aquatic molluscs of the Nature Reserve Kotvice in the Poodří Protected Landscape Area.

Více

Příspěvek k poznání vodních měkkýšů CHKO Křivoklátsko

Příspěvek k poznání vodních měkkýšů CHKO Křivoklátsko Bohemia centralis, Praha, 31: 219 235, 2011 Příspěvek k poznání vodních měkkýšů CHKO Křivoklátsko A contribution to the knowledge of aquatic molluscs of the Protected Landscape Area Křivoklátsko (Central

Více

TRVALÝ BENTOS. TRVALÝ ZOOBENTOS cvičení Hydrobiologie PLOŠTĚNKY TURBELLARIA. Ploštěnka mléčná Dendrocoelum lacteum

TRVALÝ BENTOS. TRVALÝ ZOOBENTOS cvičení Hydrobiologie PLOŠTĚNKY TURBELLARIA. Ploštěnka mléčná Dendrocoelum lacteum TRVALÝ BENTOS TRVALÝ ZOOBENTOS cvičení Hydrobiologie Po celý svůj živo resp. po celý rok. vodním prostředí Patří sem následující skupiny organismů: Ploštěnci (ploštěnky, parazitičtí ploštěnci, ) Kroužkovci

Více

VODNÍ MĚKKÝŠI KLÍČAVY

VODNÍ MĚKKÝŠI KLÍČAVY Bohemia centralis 24: 153-159, 1995 VODNÍ MĚKKÝŠI KLÍČAVY Freshwater molluscs of Klíčava brook Luboš Beran Key words: Mollusca, freshwater molluscs, Unio crassus, Pisidium amnicum, Charakteristika území

Více

Vodní měkkýši PR Horní Lužnice (jižní Čechy, Česká republika)

Vodní měkkýši PR Horní Lužnice (jižní Čechy, Česká republika) Silva Gabreta vol. 14 (1) p. 39 48 Vimperk, 2008 Vodní měkkýši PR Horní Lužnice (jižní Čechy, Česká republika) Aquatic molluscs of the Horní Lužnice Nature Reserve (South Bohemia, Czech Republic) Luboš

Více

Příspěvek k poznání vodních měkkýšů evropsky významné lokality Bystřice se zaměřením na populaci velevruba tupého (Unio crassus)

Příspěvek k poznání vodních měkkýšů evropsky významné lokality Bystřice se zaměřením na populaci velevruba tupého (Unio crassus) Malacologica Bohemoslovaca (2011), 10: 10 17 ISSN 1336-6939 Příspěvek k poznání vodních měkkýšů evropsky významné lokality Bystřice se zaměřením na populaci velevruba tupého (Unio crassus) A contribution

Více

BIOMONITORING zoologie. Dr. Petr BOGUSCH

BIOMONITORING zoologie. Dr. Petr BOGUSCH BIOMONITORING zoologie Dr. Petr BOGUSCH BIOMONITORING získávání údajů o organismech vyskytujících se na lokalitě jedná se vlastně o metodiky terénního biologického výzkumu jednotlivé metodiky se liší podle

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola Prameny 6. 7. třída (pro 3. 9.

Více

* Segmentálně uspořádaná druhotná dutina tělní * Metanefridie. * Uzavřená cévní soustava

* Segmentálně uspořádaná druhotná dutina tělní * Metanefridie. * Uzavřená cévní soustava Kroužkovci (Annelida) Měkkýši (Mollusca) Kmen: Kroužkovci (Annelida) * Homonomní segmentace těla * Segmentálně uspořádaná druhotná dutina tělní * Metanefridie * Žebříčková nervová soustava * Uzavřená cévní

Více

Kroužkovci (Annelida) Měkkýši (Mollusca)

Kroužkovci (Annelida) Měkkýši (Mollusca) Kroužkovci (Annelida) Měkkýši (Mollusca) Kmen: Kroužkovci (Annelida) * Homonomní segmentace těla * Segmentálně uspořádaná druhotná dutina tělní * Metanefridie * Žebříčková nervová soustava * Uzavřená cévní

Více

Příspěvek k poznání vodních měkkýšů Chráněné krajinné oblasti Labské pískovce a Národního parku České Švýcarsko (severní Čechy)

Příspěvek k poznání vodních měkkýšů Chráněné krajinné oblasti Labské pískovce a Národního parku České Švýcarsko (severní Čechy) Sborník Severočeského Muzea, Přírodní Vědy, Liberec, 28: 59 70, 2010 ISBN 978-80-87266-04-5 Příspěvek k poznání vodních měkkýšů Chráněné krajinné oblasti Labské pískovce a Národního parku České Švýcarsko

Více

Mollusca (M ě kkýši)

Mollusca (M ě kkýši) Mollusca (Měkkýši) http://www.biolib.cz http://www.marinespecies.org/porifera/index.php http://en.wikipedia.org/wiki/mollusca http://www.gastropods.com/ http://www.petsnails.co.uk/ http://tolweb.org/tree?group=mollusca

Více

Metodický list Biologie Měkkýši Zadání pro žáky 1

Metodický list Biologie Měkkýši Zadání pro žáky 1 Metodický list Biologie Měkkýši Zadání pro žáky 1 Téma: Měkkýši (Mollusca) Úkol: 1. Proveďte důkaz chemického složení schránek (ulity, lastury) měkkýšů dle pracovního postupu. Důkazy vyjádřete rovnicemi.

Více

pásmo cejnové dolní tok řek (velmi pomalý tok řeky) pásmo parmové střední tok řek pásmo lipanové podhorské potoky a řeky

pásmo cejnové dolní tok řek (velmi pomalý tok řeky) pásmo parmové střední tok řek pásmo lipanové podhorské potoky a řeky Ryby sladkovodní Sladkovodní ryby žijí jak ve stojatých, tak i tekoucích vodách, které podle rychlosti proudu, teploty a obsahu kyslíku rozdělujeme do čtyř pásem, které jsou pojmenovány podle typického

Více

Vodní měkkýši Malé Bečvy (Česká republika) Aquatic molluscs of the Malá Bečva River (Czech Republic)

Vodní měkkýši Malé Bečvy (Česká republika) Aquatic molluscs of the Malá Bečva River (Czech Republic) Malacologica Bohemoslovaca (2007), 6: 29 34 ISSN 1336-6939 Vodní měkkýši Malé Bečvy (Česká republika) Aquatic molluscs of the Malá Bečva River (Czech Republic) LUBOŠ BERAN Agentura ochrany přírody a krajiny

Více

Luboš Beran. Správa chráněné krajinné oblasti Kokořínsko, Česká 149, CZ-27601 Mělník, Česká republika, e-mail: beran@schkocr.cz

Luboš Beran. Správa chráněné krajinné oblasti Kokořínsko, Česká 149, CZ-27601 Mělník, Česká republika, e-mail: beran@schkocr.cz Malacologica Bohemoslovaca (Československá slimač), 2 (2003): 3 10 Příspěvek k poznání vodní malakofauny Hrubého Jeseníku, Rychlebských hor, Zlatohorské vrchoviny a Žulovské pahorkatiny (severní Morava,

Více

Vodní malakofauna dolního toku Lužnice se zaměřením na stav populace velevruba tupého (Unio crassus)

Vodní malakofauna dolního toku Lužnice se zaměřením na stav populace velevruba tupého (Unio crassus) Malacologica Bohemoslovaca (2012), 11: 13 21 ISSN 1336-6939 Vodní malakofauna dolního toku Lužnice se zaměřením na stav populace velevruba tupého (Unio crassus) Aquatic molluscan fauna of the lower part

Více

ORGÁNOVÉ SOUSTAVY: NS

ORGÁNOVÉ SOUSTAVY: NS 8 (6) Měkkýši Jsou po členovcích druhým druhově nejpočetnějším kmenem v živočišné říši. Představují vrchol vývoje bezobratlých živočichů. Zemi osídlili už během prvohor. Obývají moře, sladké vody i souše.

Více

Vodní měkkýši bývalého lomu Chabařovice v severních Čechách

Vodní měkkýši bývalého lomu Chabařovice v severních Čechách Malacologica Bohemoslovaca (2010), 9: 26 32 ISSN 1336-6939 Vodní měkkýši bývalého lomu Chabařovice v severních Čechách Aquatic molluscs of the former quarry Chabařovice in Northern Bohemia (Czech Republic)

Více

Příspěvek k poznání vodních měkkýšů vybraných rybníků středních Čech

Příspěvek k poznání vodních měkkýšů vybraných rybníků středních Čech Bohemia centralis, Praha, 28: 365 375, 2007 Příspěvek k poznání vodních měkkýšů vybraných rybníků středních Čech Contribution to the knowledge of aquatic molluscs of selected ponds in Central Bohemia (Czech

Více

VODNÍ MĚKKÝŠI RYBNÍKŮ V PŘÍRODNÍM PARKU LANŠKROUNSKÉ RYBNÍKY VE VÝCHODNÍCH ČECHÁCH

VODNÍ MĚKKÝŠI RYBNÍKŮ V PŘÍRODNÍM PARKU LANŠKROUNSKÉ RYBNÍKY VE VÝCHODNÍCH ČECHÁCH VČ. SB. PŘÍR. - PRÁCE A STUDIE, 12 (2005): 119-124 ISBN: 80-86046-75-3 VODNÍ MĚKKÝŠI RYBNÍKŮ V PŘÍRODNÍM PARKU LANŠKROUNSKÉ RYBNÍKY VE VÝCHODNÍCH ČECHÁCH Aquatic molluscs of ponds in the Lanškrounské rybníky

Více

VODNÍ MĚKKÝŠI PR ANENSKÉ ÚDOLÍ A PP KUSÁ HORA

VODNÍ MĚKKÝŠI PR ANENSKÉ ÚDOLÍ A PP KUSÁ HORA Vč. sb. přír. Práce a studie, 15 (2008): 253-259 ISSN 1212-1460 VODNÍ MĚKKÝŠI PR ANENSKÉ ÚDOLÍ A PP KUSÁ HORA Aquatic molluscs of the Anenské údolí Nature Reserve and Kusá hora Nature Monument Luboš BERAN

Více

VODNÍ MĚKKÝŠI VŮZNICE

VODNÍ MĚKKÝŠI VŮZNICE Bohemia centralis 24: 160-165, 1995 VODNÍ MĚKKÝŠI VŮZNICE Freshwater molluscs of Vůznice brook Luboš Beran Key words: Mollusca, freshwater molluscs, Vuznice Brook, Central Bohemia Předmluva Tato krátká

Více

9. PRVOÚSTÍ - CHARAKTERISTIKA A VÝZNAM (BEZ ČLENOVCŮ)

9. PRVOÚSTÍ - CHARAKTERISTIKA A VÝZNAM (BEZ ČLENOVCŮ) 9. PRVOÚSTÍ - CHARAKTERISTIKA A VÝZNAM (BEZ ČLENOVCŮ) A. Charakteristika prvoústých B. Systematické třídění, charakteristika a zástupci jednotlivých kmenů C. Vznik 3. zárodečného listu, organogeneze A.

Více

Změny malakocenóz vybraných labských ramen u Pardubic

Změny malakocenóz vybraných labských ramen u Pardubic Malacologica Bohemoslovaca (2016), 15: 9 13 ISSN 1336-6939 Změny malakocenóz vybraných labských ramen u Pardubic Changes of mollusc assemblages of the selected oxbows near the town of Pardubice Luboš Beran

Více

Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, Správa Chráněné krajinné oblasti Kokořínsko, Česká 149, CZ Mělník,

Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, Správa Chráněné krajinné oblasti Kokořínsko, Česká 149, CZ Mělník, Malacologica Bohemoslovaca (2007), 6: 38 47 ISSN 1336-6939 Příspěvek k poznání vodních měkkýšů Vsetínské Bečvy a okolí (Česká republika) Contribution to the knowledge of aquatic molluscs of the Vsetínská

Více

- trávicí soustava: vakovitá, někdy rozvětvená, někdy zarůstá (tasemnice) začíná ústním otvorem hltan střevo (trávení) vyvrhnutí zbytků ústním otvorem

- trávicí soustava: vakovitá, někdy rozvětvená, někdy zarůstá (tasemnice) začíná ústním otvorem hltan střevo (trávení) vyvrhnutí zbytků ústním otvorem Otázka: Ploštěnci Předmět: Biologie Přidal(a): TS Triblastica= tři zárodečné listy, Schizocelia- mezoderm, volně rozptýlené buňky, někdy parenchym kmen Ploštěnci (Plathelminthes) - bilaterálně (oboustranně)

Více

Příspěvek k poznání vodních měkkýšů nivy Ploučnice mezi Českou Lípou a Mimoní

Příspěvek k poznání vodních měkkýšů nivy Ploučnice mezi Českou Lípou a Mimoní Malacologica Bohemoslovaca (2016), 15: 21 29 ISSN 1336-6939 Příspěvek k poznání vodních měkkýšů nivy Ploučnice mezi Českou Lípou a Mimoní A contribution to the knowledge of aquatic molluscs of the Ploučnice

Více

Bc. Aneta Krejčíková

Bc. Aneta Krejčíková ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA PEDAGOGICKÁ CENTRUM BIOLOGIE, GEOVĚD A ENVIGOGIKY DIVERZITA VODNÍCH A MOKŘADNÍCH MALAKOCENÓZ POVODÍ VEJPRNICKÉHO POTOKA DIPLOMOVÁ PRÁCE Bc. Aneta Krejčíková Učitelství

Více

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA PEDAGOGICKÁ CENTRUM BIOLOGIE, GEOVĚD A ENVIGOGIKY Vodní a mokřadní měkkýši Radbuzy a přilehlých vodních ploch mezi Dobřany a Stodem (okr. Plzeň-Jih) BAKALÁŘSKÁ PRÁCE

Více

Data budou odevzdávána pod zdrojem: Autor - jméno zpracovatele, rok 2018, typ zdroje terénní šetření, název práce Mapování měkkýšů v oblasti.

Data budou odevzdávána pod zdrojem: Autor - jméno zpracovatele, rok 2018, typ zdroje terénní šetření, název práce Mapování měkkýšů v oblasti. Metodika mapování a inventarizačních průzkumů měkkýšů autor: Michal HORSÁK, Luboš BERAN editor: Alois PAVLÍČKO verze 2019 Forma odevzdávání výsledků: Zpracovatel odevzdává výsledky v podobě závěrečné zprávy

Více

Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_02_2_04_BI2 STRUNATCI

Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_02_2_04_BI2 STRUNATCI Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_02_2_04_BI2 STRUNATCI STRUNATCI strunatci Chordata nejvyšší stupeň tělesné organizace základní znaky: 1) struna hřbetní chorda

Více

Třída: Ryby nejpočetnější skupina obratlovců ploutví: párové nepárové

Třída: Ryby nejpočetnější skupina obratlovců ploutví: párové nepárové RYBY Třída: Ryby - vodní živočichové(sladká i slaná voda) - druhově nejpočetnější skupina obratlovců -tělojeprotáhlé,zestranzploštělé,členísenahlavu,trupaocas(hlava je nepohyblivá- srůstá s trupem) - pohybují

Více

Tento dokument vznikl v rámci projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0459

Tento dokument vznikl v rámci projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0459 Tento dokument vznikl v rámci projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0459 VY_32_INOVACE_1.20.Bi.Obojzivelnici Autor: ing. Tkáč Ladislav Datum vytvoření: 18.

Více

Vodní měkkýši přírodní rezervace Všetatská černava

Vodní měkkýši přírodní rezervace Všetatská černava Bohemia centralis, Praha, 28: 377 381, 2007 Vodní měkkýši přírodní rezervace Všetatská černava Aquatic molluscs of the Všetatská černava Nature Reserve (Central Bohemia, Czech Republic) Luboš Beran Správa

Více

VY_52_INOVACE_ / Obojživelníci Obojživelníci ve vodě i na souši

VY_52_INOVACE_ / Obojživelníci Obojživelníci ve vodě i na souši 1/5 5.2.02.6 ve vodě i na souši Cíl - popsat vnější a vnitřní stavbu těla obojživelníků - pochopit způsob rozmnožování a jejich vývin - vysvětlit přizpůsobení obojživelníků vodnímu prostředí - odvodit

Více

Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Mgr. Radovan Vlček Vytvořeno: červen 2011

Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Mgr. Radovan Vlček Vytvořeno: červen 2011 Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor: Mgr. Radovan Vlček Vytvořeno: červen 2011 Určeno: 6. ročník ZŠ Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor:

Více

Šablona: III/2. Sada: VY_32_INOVACE_9IS

Šablona: III/2. Sada: VY_32_INOVACE_9IS Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3075 Šablona: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_9IS Pořadové číslo: 07 Ověření ve výuce Třída: 7.A Datum: 11.10.2013 1 Sladkovodní ryby pásma, výživa Předmět: Ročník:

Více

Západočeská univerzita v Plzni. Fakulta pedagogická BAKALÁŘSKÁ PRÁCE. Malakofauna údolí Vejprnického potoka v Plzni

Západočeská univerzita v Plzni. Fakulta pedagogická BAKALÁŘSKÁ PRÁCE. Malakofauna údolí Vejprnického potoka v Plzni Západočeská univerzita v Plzni Fakulta pedagogická BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Malakofauna údolí Vejprnického potoka v Plzni Plzeň 2012 Aneta Krejčíková Prohlašuji, ţe jsem svou bakalářskou práci zpracovala samostatně

Více

Obojživelníci a plazi list č. 1

Obojživelníci a plazi list č. 1 Obojživelníci a plazi list č. 1 1/ Doplňte chybějící text: Život obojživelníků je vázán na prostředí. Mají... tělní teplotu, která je závislá na teplotě prostředí, ve kterém žijí. Larvy obojživelníků (pulci)

Více

Materiál slouží pro osvojení a upevnění učiva o měkkýších. Určeno pro samostatnou práci jednotlivců, popřípadě dvojic.

Materiál slouží pro osvojení a upevnění učiva o měkkýších. Určeno pro samostatnou práci jednotlivců, popřípadě dvojic. Šablona č. III, sada č. 3 Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Téma Přírodopis Přírodopis Zoologie Měkkýši Ročník 8. Anotace Materiál slouží pro osvojení a upevnění učiva o měkkýších. Určeno

Více

Kopinatci /Bezlebeční/ Milan Dundr

Kopinatci /Bezlebeční/ Milan Dundr Kopinatci /Bezlebeční/ Milan Dundr (Cephalochordata, Acrania) druhově chudí jen 3 rody evolučně velmi významná skupina (Cephalochordata, Acrania) mořští (písčité mělčiny) rybovité tělo 5-6 cm dospělí:

Více

Vodní měkkýši Řepory v Praze (střední Čechy)

Vodní měkkýši Řepory v Praze (střední Čechy) Bohemia centralis, Praha, 33: 135 141, 2015 Vodní měkkýši Řepory v Praze (střední Čechy) Aquatic molluscs at Řepora in Prague (Central Bohemia) Luboš Beran Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, regionální

Více

Měkkýši (Mollusca) CHKO Kokořínsko

Měkkýši (Mollusca) CHKO Kokořínsko Bohemia centralis, Praha, 27: 41 73, 2006 Měkkýši (Mollusca) CHKO Kokořínsko Molluscs (Mollusca) of Kokořínsko Protected Landscape Area Luboš Beran Správa chráněné krajinné oblasti Kokořínsko, Česká 149,

Více

Anotace - Autor - Jazyk - Očekávaný výstup - S e p ciální n v zdě d lávací p o p tř t eby b Klíčová slova -

Anotace - Autor - Jazyk - Očekávaný výstup - S e p ciální n v zdě d lávací p o p tř t eby b Klíčová slova - Anotace Želvy Anotace - Pracovní list k procvičení plynulého čtení s porozuměním, schopnosti k zapamatování si podrobností, ověření při odpovídání na otázky k textům, doplnění chybějících slov do vět,

Více

TŘÍDA: ZYGNEMATOPHYCEAE Sladkovodní skupina vzhledově velmi estetických řas, jednobuněčných nebo vláknitých. V žádné fázi svého životního cyklu

TŘÍDA: ZYGNEMATOPHYCEAE Sladkovodní skupina vzhledově velmi estetických řas, jednobuněčných nebo vláknitých. V žádné fázi svého životního cyklu TŘÍDA: ZYGNEMATOPHYCEAE Sladkovodní skupina vzhledově velmi estetických řas, jednobuněčných nebo vláknitých. V žádné fázi svého životního cyklu netvoří bičíkatá stádia. Mají specifický způsob pohlavního

Více

TŘÍDA: ZYGNEMATOPHYCEAE Sladkovodní skupina vzhledově velmi estetických řas, jednobuněčných nebo vláknitých. V žádné fázi svého životního cyklu

TŘÍDA: ZYGNEMATOPHYCEAE Sladkovodní skupina vzhledově velmi estetických řas, jednobuněčných nebo vláknitých. V žádné fázi svého životního cyklu TŘÍDA: ZYGNEMATOPHYCEAE Sladkovodní skupina vzhledově velmi estetických řas, jednobuněčných nebo vláknitých. V žádné fázi svého životního cyklu netvoří bičíkatá stádia. Mají specifický způsob pohlavního

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: V/2 - inovace směřující k rozvoji odborných kompetencí Název materiálu: Fylogeneze dýchací

Více

Ichtyologické důsledky znečišťování povrchových vod

Ichtyologické důsledky znečišťování povrchových vod Sinice, řasy a makrofyta v ekosystémech povrchových vod Ichtyologické důsledky znečišťování povrchových vod Hydrologická situace ČR, vývoj znečištění vod, vodní eroze, specifické polutanty, ohrožené druhy

Více

Ze života obojživelníků. Filip Šálek

Ze života obojživelníků. Filip Šálek Ze života obojživelníků Filip Šálek www.filipsalek.cz Základní charakteristika - patří mezi obratlovce, kteří tvoří přechod mezi vodními a suchozemskými živočichy, potomci lalokoploutvých ryb - na světě

Více

Typy dýchacích soustav

Typy dýchacích soustav Tematická oblast Typy dýchacích soustav Datum vytvoření 18. 8. 2012 Ročník Stručný obsah Způsob využití Autor Kód Biologie biologie živočichů 3. ročník čtyřletého G a 7. ročník osmiletého G Prezentace

Více

Žahavci. Nervová soustava je velmi primitivní (je rozptýlená). Tvoří jí volně umístěné a propojené jednotlivé nervové buňky.

Žahavci. Nervová soustava je velmi primitivní (je rozptýlená). Tvoří jí volně umístěné a propojené jednotlivé nervové buňky. Žahavci 1. Co vše patří pod kmen žahavci? Když se řeknou žahavci, většina z nás si představí žahavé medúzy plovoucí v moři. Zkoušeli jste se zamyslet nad tím, jak se vlastně medúzy rozmnožují? Které další

Více

Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_03_03_03. Ryby

Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_03_03_03. Ryby Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_03_03_03 Ryby Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3185 Klíčová aktivita III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zařazení učiva v rámci ŠVP Přírodopis

Více

Vodní měkkýši Vltavy v Praze stanovištní nároky a populační dynamika v prostředí silně modifikovaného vodního toku

Vodní měkkýši Vltavy v Praze stanovištní nároky a populační dynamika v prostředí silně modifikovaného vodního toku Bohemia centralis, Praha, 33: 123 134, 2015 Vodní měkkýši Vltavy v Praze stanovištní nároky a populační dynamika v prostředí silně modifikovaného vodního toku Freshwater molluscs of the Vltava River in

Více

-typická dvoustranná souměrnost (důsledek přeládajícího pohybu jedním směrem) -příď těla (hlava + smysl.org.+nerv,tkáň) X záď těla

-typická dvoustranná souměrnost (důsledek přeládajícího pohybu jedním směrem) -příď těla (hlava + smysl.org.+nerv,tkáň) X záď těla Otázka: Triblastika Předmět: Biologie Přidal(a): En -typická dvoustranná souměrnost (důsledek přeládajícího pohybu jedním směrem) -příď těla (hlava + smysl.org.+nerv,tkáň) X záď těla Členění na : -alfa

Více

Šablona č. 01.22. Přírodopis. Co už víme o rybách?

Šablona č. 01.22. Přírodopis. Co už víme o rybách? Šablona č. 01.22 Přírodopis Co už víme o rybách? Anotace: Pracovní list s opakováním učiva o rybách. Autor: Ing. Ivana Přikrylová Očekávaný výstup: Žáci vyplní pracovní list, ve kterém si ověří znalosti

Více

Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou DUM VY_32_INOVACE_02_1_10_BI2 OSTNOKOŽCI

Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou DUM VY_32_INOVACE_02_1_10_BI2 OSTNOKOŽCI Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou DUM VY_32_INOVACE_02_1_10_BI2 OSTNOKOŽCI OSTNOKOŽCI mořští živočichové druhotně paprsčitě souměrní pětičetná tělní souměrnost Tělo: nepravidelný

Více

Platyhelminthes - ploštěnci: Turbellaria ploštěnky

Platyhelminthes - ploštěnci: Turbellaria ploštěnky Platyhelminthes - ploštěnci: Turbellaria ploštěnky Postavení ploštěnců v systému Platyzoa Platyhelminthes Gastrotricha Gnatifera Myzostomida Charakteristika kmene: - bilaterálně symetričtí, dorsoventrálně

Více

Jihočeská oblastní tábornická škola Materiály a přednášky ROZDĚLENÍ VOD. 2008-06-25 verze první

Jihočeská oblastní tábornická škola Materiály a přednášky ROZDĚLENÍ VOD. 2008-06-25 verze první Jihočeská oblastní tábornická škola Materiály a přednášky ROZDĚLENÍ VOD 2008-06-25 verze první Vody je možno dělit z mnoha různých hledisek a podle mnoha ukazatelů. Nejjednodušším a pro obyčejného člověka

Více

Tento dokument vznikl v rámci projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/

Tento dokument vznikl v rámci projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Tento dokument vznikl v rámci projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0459 VY_32_INOVACE_1.15.Bi. Plostenci_ krouzkovci Autor: ing. Tkáč Ladislav Datum vytvoření:

Více

Západočeská univerzita v Plzni Fakulta pedagogická DIPLOMOVÁ PRÁCE. Diverzita malakocenóz nivy řeky Mže u Plzně 30. ČERVNA 2014 SARVAR RASULOV CGB

Západočeská univerzita v Plzni Fakulta pedagogická DIPLOMOVÁ PRÁCE. Diverzita malakocenóz nivy řeky Mže u Plzně 30. ČERVNA 2014 SARVAR RASULOV CGB Západočeská univerzita v Plzni Fakulta pedagogická DIPLOMOVÁ PRÁCE Diverzita malakocenóz nivy řeky Mže u Plzně 30. ČERVNA 2014 SARVAR RASULOV CGB Prohlašuji, že jsem diplomovou práci vypracoval samostatně

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Prameny 6. 7. třída (pro 3. 9. třídy) Základní

Více

Hřbetní ploutev. Tuková ploutvička. Vousky. Ocasní ploutev. Břišní ploutev. Řitní ploutev. Prsní ploutev. vnější stavba

Hřbetní ploutev. Tuková ploutvička. Vousky. Ocasní ploutev. Břišní ploutev. Řitní ploutev. Prsní ploutev. vnější stavba Ryby Hřbetní ploutev Tuková ploutvička Vousky Prsní ploutev Břišní ploutev Řitní ploutev Ocasní ploutev vnější stavba Hlava První část hřbetní ploutve Druhá část hřbetní ploutve Skřele Postranní čára Trup

Více

ročník 7. č. 21 název

ročník 7. č. 21 název č. 21 název Měkkýši anotace V pracovních listech žáci probírají učivo o měkkýších. Testovou i zábavnou formou si prohlubují znalosti na dané téma. Součástí pracovního listu je i správné řešení. očekávaný

Více

Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN

Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN prostřednictvím ICT Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0940

Více

Kmen: Měkkýši. Postavení měkkýšů v zoologickém systému. Základní charakteristiky kmene

Kmen: Měkkýši. Postavení měkkýšů v zoologickém systému. Základní charakteristiky kmene Kmen: Měkkýši (Mollusca) Mgr. Vladimír Vrabec Katedra zoologie a rybářství E-mail: vrabec@af.czu.cz Postavení měkkýšů v zoologickém systému COELOMATA A. Schizocoelní coelom se vyvíjí z teloblastického

Více

STRUNATCI ŽIVOČICHOVÉ SE STRUNOU HŘBETNÍ PROJEKT EU PENÍZE ŠKOLÁM OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST VY_52_INOVACE_262 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: ČLOVĚK A PŘÍRODA VZDĚLÁVACÍ OBOR: PŘÍRODOPIS ROČNÍK:

Více

II. SVALOVÁ TKÁŇ PŘÍČNĚ PRUHOVANÁ (ŽÍHANÁ) = svalovina kosterní

II. SVALOVÁ TKÁŇ PŘÍČNĚ PRUHOVANÁ (ŽÍHANÁ) = svalovina kosterní II. SVALOVÁ TKÁŇ PŘÍČNĚ PRUHOVANÁ (ŽÍHANÁ) = svalovina kosterní základní stavební jednotkou svalové vlákno, představující mnohojaderný útvar (soubuní) syncytiálního charakteru; vykazuje příčné pruhování;

Více

TŘÍDA: TREBOUXIOPHYCEAE

TŘÍDA: TREBOUXIOPHYCEAE TREBOUXIOPHYCEAE TŘÍDA: TREBOUXIOPHYCEAE Tato třída je zatím nejméně jasnou skupinou v novém systému zelených řas. Podle fragmentárních poznatků jsou do třídy Pleurastrophyceae řazeny kokální a vláknité

Více

Většina suchozemských obratlovců dýchá plícemi - specializovaný orgán houbovité struktury bohatě protkaný jak vzdušnými cestami, tak cévním systémem

Většina suchozemských obratlovců dýchá plícemi - specializovaný orgán houbovité struktury bohatě protkaný jak vzdušnými cestami, tak cévním systémem Jednobuněčné organismy přijímají dýchací plyny celým povrchem těla z okolní vody Také někteří mnohobuněční vodní živočichové dýchají celým povrchem těla. Krev transportuje dýchací plyny mezi povrchem těla

Více

NEPŮVODNÍ DRUHY MĚKKÝŠŮ (EVROPY)

NEPŮVODNÍ DRUHY MĚKKÝŠŮ (EVROPY) NEPŮVODNÍ DRUHY MĚKKÝŠŮ (EVROPY) Lenka Hubáčková http://www.europe-aliens.org/ Terminologie některé základní termíny Nepůvodní druh (alien species): druh, poddruh nebo nižší taxon, introdukovaný mimo svůj

Více

Třída: Hlavonožci (Cephalopoda) Milan Dundr

Třída: Hlavonožci (Cephalopoda) Milan Dundr Třída: Hlavonožci (Cephalopoda) Milan Dundr hlavonožci vývojově nejdokonalejší měkkýši 600 druhů až na výjimky redukce schránek hlavonožci stavba těla: velká hlava v ní nervové zauzliny i dokonalé smyslové

Více

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je L. Sinkulová

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je L. Sinkulová 1/5 5.2.02.4 Ryby nejpočetnější skupina obratlovců - druhově nejpočetnější skupina obratlovců - stavba těla hlava, trup, ocas - hlava nepohyblivá, pevně srůstá s trupem, v zadní části - skřele - ploutve

Více

Fosilní záznam. - hojné fosilie, ale až od ordoviku

Fosilní záznam. - hojné fosilie, ale až od ordoviku (Mechovky) Fosilní záznam - hojné fosilie, ale až od ordoviku Ectoprocta (Bryozoa) mořské i sladkovodní asi 5 000 druhů, v Jadranu asi 140 druhů zoidi kolem mm, kolonie kolem m potravu získávají filtrováním

Více

Vodní měkkýši dolního toku Chrudimky jediná lokalita Unio crassus v Pardubickém kraji?

Vodní měkkýši dolního toku Chrudimky jediná lokalita Unio crassus v Pardubickém kraji? Malacologica Bohemoslovaca (2016), 15: 30 36 ISSN 1336-6939 Vodní měkkýši dolního toku Chrudimky jediná lokalita Unio crassus v Pardubickém kraji? Aquatic molluscs of the lower stretch of the Chrudimka

Více

Otázka 16 Žahavci, ploštěnci, hlísti Charakteristika jednotlivých tříd a jejich zástupců

Otázka 16 Žahavci, ploštěnci, hlísti Charakteristika jednotlivých tříd a jejich zástupců Otázka 16 Žahavci, ploštěnci, hlísti Charakteristika jednotlivých tříd a jejich zástupců kmen: Žahavci jsou to vodní organismy (většinou mořské) s paprsčitě souměrným tělem mají láčku (slepě končící trávicí

Více

O O B J O ŽIV I E V LNÍC Í I

O O B J O ŽIV I E V LNÍC Í I Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart NÁZEV: VY_32_INOVACE_01_CJS_03 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Ročník: 5. Autor: Pavlína Sedláková NÁZEV: VY_32_INOVACE_01_CJS _ 09 Vzdělávací oblast:

Více

MĚKKÝŠI LABSKÉ NIVY U PŘELOUČE

MĚKKÝŠI LABSKÉ NIVY U PŘELOUČE Vč. sb. přír. - Práce a studie, 8(2000): 237-246 ISBN: 80-86046 - 49-4 MĚKKÝŠI LABSKÉ NIVY U PŘELOUČE Molluscs of the Labe river floodplain near Přelouč town (North-eastern Bohemia) Jaroslav VAŠÁTKO 1

Více

VY_52_INOVACE_PŘ_I/2.20

VY_52_INOVACE_PŘ_I/2.20 Kód DUM : VY_52_INOVACE_PŘ_I/2.20 Škola: Základní škola a Mateřská škola Dobronín, příspěvková organizace, Polenská 162 / 4, 588 12 Dobronín Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3541 Název projektu: Inovace

Více

Malakologický průzkum na území PR Skučák

Malakologický průzkum na území PR Skučák 1.22.1. Malakologický průzkum na území PR Skučák Cíl průzkumu: Inventarizační průzkum malakofauny na území PR Metodika průzkumu: Průzkum byl proveden na ploše celé rezervace, detailně bylo zkoumáno na

Více

Příspěvek k poznání vodních měkkýšů severní části CHKO Orlické hory

Příspěvek k poznání vodních měkkýšů severní části CHKO Orlické hory Malacologica Bohemoslovaca (2009), 8: 9 13 ISSN 1336-6939 Příspěvek k poznání vodních měkkýšů severní části CHKO Orlické hory A contribution to the knowledge of aquatic molluscs of the northern part of

Více

svalová soustava: mají svalnatou nohu (plži), popř svalnatá ramena (hlavonožci), svěrače (mlži) trávící soustava:

svalová soustava: mají svalnatou nohu (plži), popř svalnatá ramena (hlavonožci), svěrače (mlži) trávící soustava: Otázka: Měkkýši Předmět: Biologie Přidal(a): TK patří do triblastic- ektoderm, mezoderm, endoderm mají nečlánkované tělo- jsou měkké povrch těla= pokožkaà kutikula, pokožka také vylučuje sliz žijí většinou

Více

Kmen: Měkkýši (Mollusca) Milan Dundr

Kmen: Měkkýši (Mollusca) Milan Dundr Kmen: Měkkýši (Mollusca) Milan Dundr Měkkýši coelomoví nečlánkovaní známi již od kambria Měkkýši hlavní 3 znaky: 1. svalnatá noha pohyb na břišní straně těla mohutně rozvinuté svalstvo Měkkýši hlavní 3

Více

Karas stříbřitý. (Carassius auratus) Libor Mikl, HYDR I.

Karas stříbřitý. (Carassius auratus) Libor Mikl, HYDR I. Karas stříbřitý (Carassius auratus) Libor Mikl, HYDR I. Řád: Máloostní Čeleď: Kaprovití Charakteristika potrava: všežravec délka života: 10 let pohlavní dospělost: 3. rok doba rozmnožování: květen-červenec

Více

6. Přírodní památka Profil Morávky

6. Přírodní památka Profil Morávky 6. Přírodní památka Profil Morávky Řeka Morávka se v úseku od Kamence ve Skalici až po Staré Město zahlubuje do terénu až na skalní podloží. Řeka zde vytváří kaňonovité údolí, skalní prahy a peřeje i hluboké

Více

Otázka: Žahavci. Předmět: Biologie. Přidal(a): TS. kmen Žahavci (Cnidaria) - vodní, převážně mořští živočichové. - tělo: radiálně (paprsčitě) souměrné

Otázka: Žahavci. Předmět: Biologie. Přidal(a): TS. kmen Žahavci (Cnidaria) - vodní, převážně mořští živočichové. - tělo: radiálně (paprsčitě) souměrné Otázka: Žahavci Předmět: Biologie Přidal(a): TS kmen Žahavci (Cnidaria) - vodní, převážně mořští živočichové - tělo: radiálně (paprsčitě) souměrné odpovídá gastrule ze dvou vrstev: a) ektoderm- vysoké

Více

Život ve stojatých vodách : benthos, jeho složky a cykly

Život ve stojatých vodách : benthos, jeho složky a cykly Hydrobiologie pro terrestrické biology Téma 16: Život ve stojatých vodách : benthos, jeho složky a cykly Bentos a bentál : něco terminologie úvodem Jako bentál se označuje ta část vodního biotopu, kterou

Více