2. Hlavní skupiny rostlin chráněné Úmluvou CITES

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "2. Hlavní skupiny rostlin chráněné Úmluvou CITES"

Transkript

1 2. Hlavní skupiny rostlin chráněné Úmluvou CITES Více druhů rostlin než živočichů Jak jsme již viděli, podle úmluvy CITES je chráněno více než druhů rostlin. To je pětkrát více než druhů živočichů. Důvodem je to, že v Příloze II je obsaženo několik velkých skupin zahradnicky významných rostlin. Seznamy druhů vpřílohách se doplňují či mění po každé schůzi Konference stran. Aktuální obsah Příloh je zveřejňován na oficiální webové stránce CITES ( Rostliny, jejich části a odvozeniny Úmluva CITES se vztahuje na rostliny živé nebo mrtvé, a na jejich jakékoli rozpoznatelné části a odvozeniny. To znamená, že kontrole nepodléhají pouze rostliny samotné, ale také části rostlin jako např. semena, řízky a listy. Výrobky z rostlin zahrnutých do seznamů CITES také mohou podléhat kontrole v rámci této úmluvy. Jestliže je na obalu výrobku uvedeno jméno dané rostliny, předpokládá se, že ji výrobek obsahuje, a tedy podléhá kontrole podle úmluvy CITES. V seznamech druhů vpřílohách mohou být vysvětlivky/ upřesnění, na které části a odvozeniny daného druhu se úmluva vztahuje. Například u některých dřevin podléhá kontrole jen dřevo (kulatina, řezivo a dýhy). Podobně u orchidejí zahrnutých v Příloze I je uvedeno, že semenáče a tkáňové kultury transportované ve sterilních nádobách jsou z kontroly vyňaty. Úmluva CITES se vztahuje i na herbářové položky a exponáty naložené v etanolu. Nicméně existuje speciální systém registrace organismů CITES, který umožňuje výměnu mezi vědeckými institucemi za pomoci jednoduchého značení (simple label system).

2 Orchideje Všechny orchideje jsou zahrnuty v Přílohách CITES. Představují většinu z celkového počtu rostlin a živočichů chráněných Úmluvou. Nejvíce ohrožené druhy a rody jsou zahrnuty v Příloze I. Pro tyto druhy je obchod s planě rostoucími exempláři fakticky zakázán, ale je povolen obchod s exempláři množenými uměle, mají-li vybaveny potřebné dokumenty. Všechny další druhy orchidejí, které nejsou uvedeny v Příloze I, jsou zahrnuty do Přílohy II. Lze tedy obchodovat s rostlinami namnoženými z volně rostoucích i uměle pěstovaných zdrojů s podmínkou, že mají vybaveny průvodní dokumenty. Příkladem rodu zahrnutého v Příloze I je asijský střevíčník z rodu Paphiopedilum. Podobně jako i mnohé další druhy orchidejí, jsou asijské střevíčníky vysoce žádány sběrateli. I když velký podíl obchodních transakcí se týká uměle množených střevíčníků, stále existuje nezanedbatelná úroveň obchodu s ilegálně sbíranými orchidejemi z přirozených biotopů. Střevíčníky jsou ohroženy příliš intenzívním sběrem z volné přírody, protože mnohé rostou v malých koloniích, které mohou být vážně ovlivněny odběrem byť i malého množství exemplářů.

3 Hybridy orchidejí Většina orchidejí, s nimiž se obchoduje, je zahrnuta v Příloze II. Z toho vyplývá, že je povolen obchod s volně rostoucími i uměle pěstovanými exempláři a podmínkou, že mají vybavenu potřebnou dokumentaci. Hybridy orchidejí se pěstují mnohem častěji než samotné botanické druhy a také se s nimi více obchoduje. Většina hybridů se vyskytuje jen v kultuře, tj. ve volné přírodě se nevyskytují. Jejich ochrana tedy z biologického hlediska nemá opodstatnění. Proč tedy spadají pod kontrolu podle úmluvy CITES? Aby byla zajištěna efektivní kontrola botanických druhů orchidejí ohrožených obchodem s volně rostoucími rostlinami, musí pod kontrolu spadat i jiné rostliny, které jsou jim velmi podobné. Nicméně v rámci revize Příloh Výbor pro rostliny doporučil, aby skupina uměle množených orchidejí, s nimiž se intenzívně obchoduje, byla z kontroly vyňata. Důvodem bylo přesvědčení, že tato změna nebude mít žádný vliv na volně rostoucí populace díky zkvalitňování opatření CITES pro kontrolu rostlin, a nepovede k zintenzívnění pašování. 12. konference smluvních stran schválila vyjmutí hybridů Phalaenopsis z kontroly za dodržení určitých podmínek.

4 Kaktusy Opuntia sp. Opuntia sp., Ferocactus sp. Echinocereus sp. Další velkou skupinou zahradnicky významných skupin v Přílohách CITES jsou kaktusy. Tato skupina rostlin je široce rozšířena v pouštních oblastech obou amerických kontinentů. Skupina se těší velkému zájmu sběratelů a je předmětem zkoumání odborníky a laiky. Mnoho pěstovaných variet známe jako běžné pokojové rostliny v Severní Americe a Evropě. V Přílohách CITES je zahrnuta celá čeleď Cactaceae. Kolem 90 druhů je zahrnuto v dodatku I, a tedy není povoleno obchodovat s rostlinami odebranými v terénu. Většina druhů je nicméně zahrnuta v Dodatku II. Je tedy možno obchodovat jak s pěstovanými exempláři, tak se sběry z přírody, pokud má zboží příslušná povolení. Mnoho druhů se nachází ve velmi omezených geografických oblastech a jsou vysoce ceněny sběrateli. Zničení volně rostoucích populací příliš intenzívním sběrem proto představuje pro tyto druhy reálnou hrozbu. Semena kaktusů Protože u druhů zahrnutých v Dodatku I jsou předmětem kontroly CITES všechny části těchto rostlin a odvozeniny, dovoz a vývoz semen z těchto rostlin vyžaduje odpovídající povolení. Semena druhů z Dodatku II obecně nejsou předmětem CITES kontroly. Nicméně na 10. zasedání Konference stran v roce 1997 přijaly strany návrh Mexika, podle nějž semena mexických kaktusů podléhají opatření CITES a obchod s nimi vyžaduje povolení.

5 Masožravé rostliny Další velkou skupinou zahrnutou v seznamech CITES jsou masožravé rostliny. Kontrolované rody zahrnují Nepenthes, Sarracenia a Dionaea. Masožravé rostliny často tostou na půdách chudých na živiny, zejména dusík. Získávají dusík z rozkládajících se těl kořisti. Tři druhy rodu Sarracenia jsou zahrnuty vpříloze I, ostatní druhy vpříloze II. Sarracenia leucophylla, druh zahrnutý v Příloze II, se vyskytuje na jihovýchodě USA. Všechny druhy se dobře množí uměle, buď semeny, Sarracenia leucophylla (Příloha II) nebo vegetativně oddenky. Na jihovýchodě USA představuje ohrožení pro tyto rostliny destrukce jejich biotopů. Všechny druhy se dobře množí uměle, buď semeny, nebo vegetativně oddenky. Pasti některých druhů jsou odebírány a používány vkvětinářském obchodě a je obava, zda sklizeň rostlin z volné přírody pro tento obchod je dlouhodobě udržitelná. Dionaea muscipula K nejznámějším masožravým rostlinám patří Dionaea muscipula. Ve volné přírodě se nachází pouze v USA, a proto je tento druh zahrnut do Dodatku II. Přestože se snadno množí uměle, stále je sbírán i ve volné přírodě. Další hrozbou pro tento druh je destrukce jeho přirozených biotopů.

6 Sněženky (Galanthus spp.) Sněženky (Galanthus spp.), jsou běžnými zahradními rostlinami v Evropě. Rod je zahrnut v Příloze II. Existuje 19 druhů sněženek, s centrem rozšíření v Turecku. Předmětem obchodu s těmito rostlinami jsou převážně cibule. Probíhá obchod s exempláři odebranými z volné přírody, i když současně se cibule množí i uměle ve velkém měřítku. Bramboříky (Cyclamen spp.) Rod Cyclamen zahrnuje skupinu druhů, které mají svůj přírodní areál v částech Evropy, západní Asie a Severní Afriky. Všechny druhy bramboříků jsou součástí Dodatku II. Zahradnicky žádaných je celkem 21 druhů, které mají různé zbarvené květů a různou kresbu na listech. Čtyři druhy jsou běžně pěstovány v zahradách. Všechny bramboříky se pěstují velmi snadno. Jeden druh, Cyclamen persicum, je běžně dostupný v evropských zahradnictvích. Tento druh je tak běžně pěstován a tak běžným předmětem obchodu, že uměle množené rostliny tohoto druhu jsou nyní vyňaty z opatření Úmluvy. Dormantní hlízy a všechny další druhy zůstávají předmětem kontroly.

7 Aloe Rod Aloe zahrnuje přes 400 druhů sukulentů. Většina z nich se vyskytuje v Africe a na Madagaskaru. Některé druhy se vyskytují na Arabském poloostrově a na Kanárských ostrovech. Druhy rodu Aloe jsou ceněny nejen pěstiteli sukulentů, ale také jako surovina pro farmaceutický průmysl. Sběry pro sběratelské a komerční účely představují hrozbu pro volně rostoucí populace, a proto jsou všechny aloe zahrnuty v dodatcích CITES. V Příloze I je zahrnuto přes 20 druhů, včetně trpasličích forem z Madagaskaru. Ostatní druhy jsou zahrnuty v Příloze II. Jedinou výjimkou, vyjmutou ze seznamů CITES, je Aloe vera, zdroj suroviny pro kosmetický a farmaceutický průmysl. Tento druh je pěstován po staletí a vsoučasnosti nejsou důkazy o tom, že by ještě existovaly volně rostoucí populace tohoto druhu. Veškerý obchod s celými rostlinami, jejich částmi a odvozeninami je založen pouze na uměle pěstovaných rostlinách.

8 Sukulentní pryšce (Euphorbia spp.) Rod Euphorbia zahrnuje asi 2000 druhů velmi rozmanitého vzhledu, od jednoletých rostlin k velkým stromům. Vyskytují se hlavně v Africe, na obou amerických kontinentech a v jižní Evropě. Seznamy CITES zahrnují pouze sukulentní pryšce, jichž je celkem přes 700 druhů. Jsou ob saženy v kontrolním seznamu The CITES Checklist of Succulent Euphorbia Taxa. Všechny sukulentní pryšce jsou zahrnuty v Dodatku II s výjimkou 10 druhů, které spadají do Dodatku II. Na obrázku je Euphorbia pachypodioides (vlevo), pocházející z Madagaskaru a stejně jako ostatní sukulentní pryšce, vysoce sběratelsky ceněn. Je množen v pěstírnách mimo svůj přirozený areál, ale je také sbírán ve volné přírodě. Sukulentní pryšce obvykle mají dužnatý stonek buď s trny, nebo bez nich. Některé druhy mají listy, ovšem ty opadávají v období odpočinku. Rostliny jsou obvykle transportovány bez listů. Některé druhy jsou svým vzhledem velmi podobné kaktusům. Na rozdíl od kaktusů však pryšce obsahují mléčný latex, jehož výron můžeme pozorovat, pokud povrch stonku napíchneme špendlíkem. Nezapomeňte, že latex některých druhů je jedovatý a může způsobit podráždění pokožky.

9 Cykasy Cykasy představují vývojově primitivní skupinu rostlin. Patří kněkolika rodům, které se vyskytují v Africe, Asii, Austrálii, Severní a Jižní Americe. Několik druhů a tři rody jsou zahrnuty v Dodatku I, všechny ostatní druhy v Dodatku II. Cykasy jsou velmi atraktivní pro zahradníky a zahradní architekty v mírném klimatu. V Evropě jsou také oblíbené jako velké dekorativní kontejnerové rostliny. Cykasy se pěstují jako okrasné rostliny a mnoho z nich je vyhledáváno sběrateli. Odběr celých rostlin a sběr semen z volné přírody má vážný dopad na populace těchto rostlin. Pašování velkých rostlin cykasů je vážným problémem všude, kde se cykasy přirozeně vyskytují. Jsou podnikány kroky na zvýšení umělého množení cykasů. Např. v Mexiku existují projekty obcí zaměřené na ochranu a množení cykasů.

10 Palmy Úmluva CITES pokrývá jen malý počet druhů palem. Všechny druhy vsoučasnosti chráněné úmluvou CITES pocházejí z Madagaskaru, která má nesmírně bohatou flóru palem. Devět druhů palem je v současnosti zahrnuto do Přílohy II, všechny kvůli poptávce po jejich semenech a celých rostlinách v mezinárodním obchodě. Dva druhy, které byly do Přílohy začleněny již dříve, tj. Chysalidocarpus decipiens (Dypsis decipiens) a Neodypsis decaryi (Dypsis decaryi) jsou nyní k dispozici v kultuře. Zbývajících sedm druhů bylo do seznamu zařazeno na 12. zasedání Konference v roce 2002 na žádost Madagaskaru.

11 Stromovité kapradiny Stromovité kapradiny jsou rozšířeny v obou amerických kontinentech, jihovýchodní Asii, Austrálii, Novém Zélandě a Africe. Pod úmluvu CITES spadají tři rody: Dicksonia, a Cyathea Cibotium. Všechny druhy rodu Cyathea a americké druhy rodu Dicksonia jsou zahrnuty v Dodatku II. V Americe se vyskytují čtyři druhy rodu Dicksonia: Dicksonia berteriana, D. externa, D. sellowiana a D. stuebelii. Kontrole podléhá také asijský druh Cibotium barometz, který je používán pro lékařské účely. Obchoduje se jak se živými rostlinami rodů Cyathea a Dicksonia, ale zejména s jejich rozřezanými kmeny nebo kusy kmenů. Předmětem obchodu jsou také nádoby a květináče, které se často používají v zahradnictví k transportu jiných rostlin, zejména orchidejí. Tyto výrobky také podléhají kontrole CITES. Předmětem obchodu u druhu Cibotium jsou sušené kořeny a také surovina používaná v čínské medicíně. Podle současných znalostí veškerý materiál získaný z rostlin Cibotium pochází zplaně rostoucích rostlin. Není známo, že by tato rostlina byla komerčně pěstována pro farmaceutické účely.

12 Dřevo: Příloha I Přílohy CITES obsahují velký počet druhů dřevin. S těmito druhy se obchoduje buďto jako s dřevem nebo jako se surovinou pro jejich léčivé účinky. Kytara na obrázku byla zhotovena před vznikem úmluvy z dřeva stromu Dalbergia nigra (Brazilian Rosewood). S tímto druhem se také obchoduje v podobě starožitného nábytku, často s intarziemi (inlays) ze slonoviny. Dalbergia nigra je zařazena v Příloze I. To znamená, že s daným druhem v jakékoli podobě (tj. s celými rostlinami, jejich částmi odvozeninami a produkty) je možno obchodovat na komerční bázi, pouze pokud jde o materiál z uměle pěstovaných rostlin, nebo pokud materiál byl získán ještě dříve, než byl druh začleněn do Přílohy. Dřevo: Příloha II a III Rod Swietenia (South American Mahogany) je zařazen do Dodatku II. Hlavním druhem, s nímž se obchoduje, je Swietenia macrophylla. Přirozený areál tohoto druhu se rozkládá od Amazonie po Mexiko. Obava z příliš intenzívní těžby vedla ke striktní kontrole těžby na mnoha místech jejího výskytu ve Spojených státech a k zařazení do seznamů CITES. V minulosti byla největším vývozcem Brazílie, avšak v roce 1991 brazilská vláda uvalila moratorium na export, aby tak posílila národní kontrolu nad černou těžbou. V poslední době k hlavním vývozcům patří Brazílie, Bolívie a Peru. V minulosti byla významným dovozcem Velká Británie, avšak v poslední době byla nahrazena jinými druhy levnějších dřev. Swietenia Pericopsis Gonystylus Hlavní obchodní cesty

13 Léčivé rostliny V seznamech CITES je zahrnuto mnoho druhů rostlin, které jsou používány pro farmaceutické účely. U některých druhů jsou z kontroly vyňata hotová léčiva, zatímco u jiných druhů se kontrola týká pouze určitých částí rostlin a odvozenin. Panax quinquefolius je druh domácí v USA a Kanadě. Je ohrožen příliš intenzívním sběrem, ale je také uměle pěstován. S americkým ženšenem se obchoduje v podobě celých, kořenů, kořenů nakrájených na plátky a rozemletých na prášek. Má široké užití v homeopatii, asijských medicínách a dalších produktech. Předmětem kontroly jsou pouze celé, tj. nerozdrcené kořeny. Pod kontrolu nespadají čaje, cukrovinky a tablety. Druhým druhem žen-šenu je Panax ginseng, také známý jako korejský, východní nebo čínský žen-šen. Kontrola v rámci CITES se však vztahuje pouze na populace z Ruska, protože to jsou oravděpodobně jediné přirozené populace, které se dosud zachovaly. Nejvíce se obchoduje s žen-šenem P. ginseng pocházejícím z Koreje, který je uměle pěstován a nepodléhá kontrole.

14 Výjimky Mnoho rostlin je uměle množeno ve velkém měřítku. Jednou z předností CITES bylo to, že motivovala mnoho pěstitelů těchto rostlin. Díky umělému pěstování se tak snížil tlak na přirozené populace, protože uměle množené rostliny představují pro veřejnost zdroj levných, vysoce kvalitních rostlin jednotného vzhledu a prostých nemocí. U mnoha druhů rostlin se efektivně nyní obchoduje výhradně s uměle pěstovanými rostlinami. Signatáři Úmluvy se proto rozhodli některé druhy z kontroly CITES vyjmout. Tyto výjimky zahrnují některé kaktusy, uměle množené bramboříky druhu Cyclamen persicum, pryšec Euphorbia trigona a hybridy orchidejí rodu Phalenopsis, jejichž balení splňuje dané požadavky.

1. Úmluva CITES, její cíle a implementace

1. Úmluva CITES, její cíle a implementace 1. Úmluva CITES, její cíle a implementace Proč chráníme plané rostliny? Neomezený mezinárodní obchod s planými rostlinami ohrožuje přežití jejich původních populací Mnohé druhy rostlin jsou vysoce žádané

Více

4. Praktické uplatňování (implementace) úmluvy Zúčastněné instituce

4. Praktické uplatňování (implementace) úmluvy Zúčastněné instituce 4. Praktické uplatňování (implementace) úmluvy Zúčastněné instituce Uplatňování (enforcement) úmluvy CITES probíhá na několika úrovních. V rámci exportující země zahrnuje kontroly pěstíren, obchodníků,

Více

Obchod s tropickými dřevy CITES I. část

Obchod s tropickými dřevy CITES I. část Předmět: Užitková tropická dřeva Obchod s tropickými dřevy CITES I. část Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR TechDrev CZ.1.07/2.2.00/28.0019 strana 2 Co je

Více

3. Sukulenty chráněné Úmluvou CITES Co jsou sukulenty?

3. Sukulenty chráněné Úmluvou CITES Co jsou sukulenty? 3. Sukulenty chráněné Úmluvou CITES Co jsou sukulenty? Sukulenty jsou rostliny adaptované na život v suchých podmínkách. Mnohé z nich se staly oblíbenými pokojovými a zahradními rostlinami pro svou neobvyklou

Více

135 str., 70 barevných fotografií, 3 pérovky, 52 druhů nejohroženějších mexických kaktusů, fotografie z naleziště, množení, pevná vazba, anglicky,

135 str., 70 barevných fotografií, 3 pérovky, 52 druhů nejohroženějších mexických kaktusů, fotografie z naleziště, množení, pevná vazba, anglicky, 135 str., 70 barevných fotografií, 3 pérovky, 52 druhů nejohroženějších mexických kaktusů, fotografie z naleziště, množení, pevná vazba, anglicky, 890,- Kč. 315 str., druhé vydání dobré příručky sloužící

Více

Maturitní okruhy z odborných předmětů Obor zahradnictví. Sadovnictví - ovocnictví Šk. r. 2011/2012 Třída : 4 AZ

Maturitní okruhy z odborných předmětů Obor zahradnictví. Sadovnictví - ovocnictví Šk. r. 2011/2012 Třída : 4 AZ Maturitní okruhy z odborných předmětů Obor zahradnictví Sadovnictví - ovocnictví Šk. r. 2011/2012 Třída : 4 AZ 1. Pravidelné zahradní slohy 2.Zahradní slohy nepravidelné 3. Alpina a květinové zídky v sadových

Více

Tomáš Bíba Zimovzdorné kaktusy v našich zahradách

Tomáš Bíba Zimovzdorné kaktusy v našich zahradách Tomáš Bíba Zimovzdorné kaktusy v našich zahradách Vydala Grada Publishing, a.s., U Průhonu 22, Praha 7 obchod@grada.cz, www.grada.cz tel.: +420 220 386 401, fax: +420 220 386 400 jako svou 3076. publikaci

Více

Sloní noha, prababička kaktusů a další kousky z říše kaktusů a sukulentů

Sloní noha, prababička kaktusů a další kousky z říše kaktusů a sukulentů Sloní noha, prababička kaktusů a další kousky z říše kaktusů a sukulentů Ariocarpus / Mammillaria sp / Notocactus sp 8. 6. 2011; autor: Věra Hroudová; rubrika: i-forum informuje Spolek pěstitelů kaktusů

Více

Pøílohy I, II a III platné od 13. února 2003

Pøílohy I, II a III platné od 13. února 2003 Zpravodaj MŽP 6/2003 I ZPRAVODAJE MINISTERSTVA ŽIVOTNÍHO PROSTØEDÍ Pøílohy I, II a III platné od 13. února 2003 Stav po 12. zasedání Konference smluvních stran Úmluvy 1), konané v Santiagu de Chile ve

Více

6. Příklady dřev CITES. Araucaria araucana blahočet chilský Populace v Argentině a Chile: CITES I Ostatní země: CITES II

6. Příklady dřev CITES. Araucaria araucana blahočet chilský Populace v Argentině a Chile: CITES I Ostatní země: CITES II 6. Příklady dřev CITES Araucaria araucana blahočet chilský Populace v Argentině a Chile: CITES I Ostatní země: CITES II Rod Araucaria (blahočet) zahrnuje asi 10 druhů jehličnatých dřevin, rostoucích v

Více

REGIONÁLNÍ GEOGRAFIE LATINSKÉ AMERIKY. 5. přednáška Biogeografie

REGIONÁLNÍ GEOGRAFIE LATINSKÉ AMERIKY. 5. přednáška Biogeografie REGIONÁLNÍ GEOGRAFIE LATINSKÉ AMERIKY 5. přednáška Biogeografie Biosféra Pro její charakter (hlavně druhové složení) jsou určující: klimatické poměry, půda lidské zásahy proto je její rozložení v Latinské

Více

REGIONÁLNÍ GEOGRAFIE LATINSKÉ AMERIKY

REGIONÁLNÍ GEOGRAFIE LATINSKÉ AMERIKY REGIONÁLNÍ GEOGRAFIE LATINSKÉ AMERIKY 5. přednáška Biogeografie Biosféra Pro její charakter (hlavně druhové složení) jsou určující: klimatické poměry, půda lidské zásahy proto je její rozložení v Latinské

Více

CITES - Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora

CITES - Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora CITES - Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora Úmluva o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin Upravuje pravidla

Více

Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz

Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz Obsah 5 Obsah Úvod................................................. 7 1. Charakteristika sukulentů............................. 9 2. Historie pěstování

Více

Šácholan Soulangeův ( Magnolia x soulangeana ) Šácholan hvězdovitý (Magnolia stellata 'Royal Star')

Šácholan Soulangeův ( Magnolia x soulangeana ) Šácholan hvězdovitý (Magnolia stellata 'Royal Star') Šácholan Soulangeův ( Magnolia x soulangeana ) Šácholan hvězdovitý (Magnolia stellata 'Royal Star') Popis: Keř je až 4 m vysoký a 2 m široký. Listy střídavé, úzce eliptické až podlouhle vejčité, až 10

Více

MASOŽRAVÉ ROSTLINY aneb Dravci rostlinné říše

MASOŽRAVÉ ROSTLINY aneb Dravci rostlinné říše Pracovní listy pro projekt Křížem krážem Botanickou zahradou hl. m. Prahy práce ve skleníku Fata Morgana MASOŽRAVÉ ROSTLINY aneb Dravci rostlinné říše Křížem krážem Botanickou zahradou hl. m. Prahy a jejím

Více

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Šrámková Lenka NÁZEV: VY_32_INOVACE_1.3.13.3._PRV TÉMA: živá příroda - rostliny ČÍSLO

Více

Masožravé rostliny. Jméno: Anna Kovácsová Třída: 9. B Školní rok: 2017/18

Masožravé rostliny. Jméno: Anna Kovácsová Třída: 9. B Školní rok: 2017/18 Masožravé rostliny Jméno: Anna Kovácsová Třída: 9. B Školní rok: 2017/18 1 Popis rostlin: Jsou to rostliny, které získávají většinu živin z hmyzu. Nejvíce se vyskytují např. v kyselých bažinách a v chudých

Více

(3) Prováděcí nařízení (EU) č. 792/2012 by proto mělo být odpovídajícím způsobem změněno.

(3) Prováděcí nařízení (EU) č. 792/2012 by proto mělo být odpovídajícím způsobem změněno. 16.1.2015 L 10/19 PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2015/57 ze dne 15. ledna 2015, kterým se mění prováděcí nařízení Komise (EU) č. 792/2012, pokud jde o vzor formuláře povolení, potvrzení a dalších dokumentů

Více

K Na konci listů visí na úponkách nápadné pasti džbánečkovitého tvaru zvané láčky.

K Na konci listů visí na úponkách nápadné pasti džbánečkovitého tvaru zvané láčky. Některé druhy těchto masožravých rostlin vytvářejí pasti o objemu až 2 litry. G K Na konci listů visí na úponkách nápadné pasti džbánečkovitého tvaru zvané láčky. Její obvyklou kořistí je hmyz o velikosti

Více

OBRAZOVÁ TABULE 1. Historie

OBRAZOVÁ TABULE 1. Historie OBRAZOVÁ TABULE 1 Historie Perokresba z knihy The English flower garden and home grounds společenstvo rostlin s masožravými rostlinami (ROBINSON, 1901) OBRAZOVÁ TABULE 2 Typy pastí masožravých rostlin

Více

Výstupy předmětu. Žák si zopakuje pojmy, vesmír, planeta Země, tvar, rozměry, rotace a její důsledky, mapa a určení polohy, zemské sféry.

Výstupy předmětu. Žák si zopakuje pojmy, vesmír, planeta Země, tvar, rozměry, rotace a její důsledky, mapa a určení polohy, zemské sféry. Opakování 6. ročníku -opakování základních pojmů -práce s učebnicí-otázky a úkoly -práce s tematickými mapami Žák si zopakuje pojmy, vesmír, planeta Země, tvar, rozměry, rotace a její důsledky, mapa a

Více

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA V Praze dne 28. června 2019 Situace v ČR V rámci sledování tržní produkce syrového kravského mléka (dále jen mléko ) v ČR bylo za období od 1. 5. 2019 do 31.

Více

Zahraniční obchod s okrasnými rostlinami 2015

Zahraniční obchod s okrasnými rostlinami 2015 Zahraniční obchod s okrasnými rostlinami 2015 Školkařské dny Skalský Dvůr 9.2.2016 Ing. Zdeněk Nachlinger Příloha 1 31.10.2014 Úřední věstník Evropské unie L 312/85 TŘÍDA II ROSTLINNÉ PRODUKTY Poznámka

Více

Katalog zahradnických substrátů

Katalog zahradnických substrátů Katalog zahradnických substrátů 2 Obsah Zahradnické substráty - HOBBY str. 4 6 Dekorační prvky str. 7 Velkoobchod s květináči str. 8 Speciální tekutá hnojiva str. 9 Speciální pevná hnojiva str. 10 Speciální

Více

REGISTR CITES VE STÁTNÍ SPRÁVĚ. Duben 2009

REGISTR CITES VE STÁTNÍ SPRÁVĚ. Duben 2009 REGISTR CITES VE STÁTNÍ SPRÁVĚ Duben 2009 Co je CITES? Úmluva o mezinárodním obchodu ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin Podepsána v r. 1973 ve Washingtonu, zahrnuje v

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo: CZ.1.07/1. 5.00/34.0084 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada:

Více

Príroda ˇ si (ne)poradí C4

Príroda ˇ si (ne)poradí C4 Príroda ˇ si (ne)poradí C4 Mezinárodní úmluvy Příloha 7 1 Úmluva o ochraně biodiverzity (přírodní rozmanitosti) Úmluva byla sjednána při světovém summitu v Rio de Janeiru v roce 1992, v ČR je platná od

Více

FSC Česká republika. FSC ČR, Poděbradova 111, Brno

FSC Česká republika. FSC ČR, Poděbradova 111, Brno 1 FSC-SECR-0038 1996 Forest Stewardship Council A.C. FSC Česká republika Příručka k posouzení otázky Je Česká republika územím s nízkým rizikem pro dřevo z nepřijatelných zdrojů? podle minimálních požadavků

Více

ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ

ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ HÁĎÁTKO BOROVICOVÉ BURSAPHELENCHUS XYLOPHILUS Odbor ochrany proti škodlivým organismům Ing. Petr Kapitola Ing. Martina Jurášková Ztracená 1099, Praha 6, PSČ

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví

Ukázka knihy z internetového knihkupectví U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 1 8 1 5 7 5 Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h

Více

očekávaný výstup Člověk a příroda 2. stupeň P rozlišit základní systematické skupiny rostlin a znát jejich zástupce ročník 7. č.

očekávaný výstup Člověk a příroda 2. stupeň P rozlišit základní systematické skupiny rostlin a znát jejich zástupce ročník 7. č. č. 33 název anotace očekávaný výstup druh učebního materiálu Pracovní list druh interaktivity Aktivita ročník 7. Pokojové a okrasné květiny, chráněné, léčivé a jedovaté rostliny V pracovních listech se

Více

Ing. Pavel Matiska, Ph.D.

Ing. Pavel Matiska, Ph.D. Ing. Pavel Matiska, Ph.D. Charakteristika rodově rozmanitá skupina rostlin, jednoděložné i dvouděložné schopnost adaptace extrémní podmínky (střídání období sucha a vlhka, tepla a zimy..) přečkávání nepříznivého

Více

326/2004 Sb. ZÁKON. ze dne 29. dubna 2004. o rostlinolékařské péči a o změně některých souvisejících zákonů

326/2004 Sb. ZÁKON. ze dne 29. dubna 2004. o rostlinolékařské péči a o změně některých souvisejících zákonů 326/2004 Sb. ZÁKON ze dne 29. dubna 2004 o rostlinolékařské péči a o změně některých souvisejících zákonů ve znění zákonů č. 626/2004 Sb., č. 444/2005 Sb., č. 131/2006 Sb., č. 230/2006 Sb., č. 189/2008

Více

CS 1 CS. NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 865/2006. ze dne 4. května 2006

CS 1 CS. NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 865/2006. ze dne 4. května 2006 32006R0865CS_novela 32008R0100.doc UPOZORNĚNÍ: Toto je neautorizovaná konsolidovaná verze zpracovaná MŽP podle níže uvedených předpisů ES. Směrodatné je pouze platné znění podle Úředního věstníku EU. 1

Více

Maturitní otázky ze zeměpisu

Maturitní otázky ze zeměpisu Maturitní otázky ze zeměpisu 1. Země jako vesmírné těleso - Vesmír a sluneční soustava - Tvar a velikost Země - Pohyby Země - Čas na Zemi - Měsíc a slapové jevy 2. Kartografické zobrazovací způsoby - Mapa

Více

MATURITNÍ OKRUHY GEOGRAFIE

MATURITNÍ OKRUHY GEOGRAFIE MATURITNÍ OKRUHY GEOGRAFIE 1. Vesmír 2. Země a Měsíc 3. Kartografie 4. Geografie a geomorfologie Země 5. Sféry Země 6. Obyvatelstvo 7. Hospodářství 8. Globalizace 9. Státy a jejich hranice 10. Hospodářsky

Více

Gymnázium Dr. J. Pekaře Mladá Boleslav. Zeměpis II. ročník KUBA. referát. Petra REŠLOVÁ Jana ŠVEJDOVÁ

Gymnázium Dr. J. Pekaře Mladá Boleslav. Zeměpis II. ročník KUBA. referát. Petra REŠLOVÁ Jana ŠVEJDOVÁ Gymnázium Dr. J. Pekaře Mladá Boleslav Zeměpis II. ročník KUBA referát Jméno a příjmení: Karolína RÝDLOVÁ Petra REŠLOVÁ Jana ŠVEJDOVÁ Třída: 6. O Datum: 10. 12. 2014 Kuba 1. Obecná charakteristika ostrova

Více

PERSPEKTIVY PĚSTOVÁNÍ ČESKÉ REPUBLICE LÉČIVÝCH, AROMATICKÝCH A KOŘENINOVÝCH ROSTLIN (LAKR) V. Prezentaci připravila Blanka Kocourková 2017

PERSPEKTIVY PĚSTOVÁNÍ ČESKÉ REPUBLICE LÉČIVÝCH, AROMATICKÝCH A KOŘENINOVÝCH ROSTLIN (LAKR) V. Prezentaci připravila Blanka Kocourková 2017 PERSPEKTIVY PĚSTOVÁNÍ LÉČIVÝCH, AROMATICKÝCH A KOŘENINOVÝCH ROSTLIN (LAKR) V ČESKÉ REPUBLICE Prezentaci připravila Blanka Kocourková 2017 Mechanizmy tvorby primárních a sekundárních metabolitů na základě

Více

SEMENNÉ ROSTLINY NAHOSEMENNÉ ROSTLINY JEHLIČNANY

SEMENNÉ ROSTLINY NAHOSEMENNÉ ROSTLINY JEHLIČNANY SEMENNÉ ROSTLINY NAHOSEMENNÉ ROSTLINY JEHLIČNANY obr. č. 1 NAHOSEMENNÉ ROSTLINY znaky: rozmnožování semeny semena vznikla z vajíčka nejsou kryta v plodu = nahá systém: 1. CYKASY 2. JINANY 3. JEHLIČNANY

Více

BRASSAVOLA BRASAVOLA BRASSAVOLA BRASAVOLA

BRASSAVOLA BRASAVOLA BRASSAVOLA BRASAVOLA BRASSAVOLA BRASAVOLA BRASSAVOLA BRASAVOLA DRUHY VHODNÉ PRO PĚSTOVÁNÍ V DOMÁCÍCH PODMÍNKÁCH 50 ORCHIDEJE VHODNÉ DO DOMÁCÍCH PODMÍNEK 51 DRUHY VHODNÉ PRO PĚSTOVÁNÍ V DOMÁCÍCH PODMÍNKÁCH Druhy a kultivary

Více

Pracovní list č. 1 téma: Úvod do rostlinné produkce

Pracovní list č. 1 téma: Úvod do rostlinné produkce Pracovní list č. 1 téma: Úvod do rostlinné produkce Obsah tématu: 1) Hlavní cíl rostlinné výroby 2) Rozdělení kulturních rostlin dle vlastností sklízených produktů s přihlédnutím k postupům při jejich

Více

TEMATICKÝ PLÁN OBDOBÍ: září říjen. listopad prosinec. - časová pásma

TEMATICKÝ PLÁN OBDOBÍ: září říjen. listopad prosinec. - časová pásma Týdenní dotace: 2h/týden Ročník: 6. (6. A, 6. B) Školní rok 2017/2018 Zeměpis 1 (Vstupte na planetu Zemi) - Novák, S. a kol., Nová škola, Praha 2014. Zeměpis 2 (Přírodní obraz Země) - Novák, S. a kol.,

Více

TEMATICKÝ PLÁN. Vyučující: Mgr. Petr Stehno Vzdělávací program: ŠVP Umím, chápu, rozumím Ročník: 6. (6. A, 6. B) Školní rok 2016/2017

TEMATICKÝ PLÁN. Vyučující: Mgr. Petr Stehno Vzdělávací program: ŠVP Umím, chápu, rozumím Ročník: 6. (6. A, 6. B) Školní rok 2016/2017 Týdenní dotace: 2h/týden Ročník: 6. (6. A, 6. B) Školní rok 2016/2017 Zeměpis 1 (Vstupte na planetu Zemi) - Novák, S. a kol., Nová škola, Praha 2014. Zeměpis 2 (Přírodní obraz Země) - Novák, S. a kol.,

Více

List1. Nabídka DVD - záznamy z přednášek Autor název přednášky místo konání Argentina Čelákovice 9/95

List1. Nabídka DVD - záznamy z přednášek Autor název přednášky místo konání Argentina Čelákovice 9/95 Nabídka DVD - záznamy z přednášek Autor název přednášky místo konání Bercht L. Argentina Čelákovice 9/95 Berka L. Kaktusy Jižní Brazílie - Pedras Altas Praha 9/08 Berka L. rod Frailea Praha 4/03 Berka

Více

TEMATICKÝ PLÁN 6. ročník

TEMATICKÝ PLÁN 6. ročník TEMATICKÝ PLÁN 6. ročník Týdenní dotace: 2h/týden Ročník: 6. (6. A, 6. B) Školní rok 2018/2019 Zeměpis 1 (Vstupte na planetu Zemi) - Novák, S. a kol., Nová škola, Praha 2014. Zeměpis 2 (Přírodní obraz

Více

Výstava kamélií v Kroměříži Kamélie v novém

Výstava kamélií v Kroměříži Kamélie v novém Výstava kamélií v Kroměříži Kamélie v novém Velmi cennou součástí sbírky rostlin pěstovaných v Květné zahradě v Kroměříži je také kolekce kamélií čítající 40 vzrostlých stromů a stejný počet menších rostlin

Více

H O L Á S E C K Á J E Z E R A

H O L Á S E C K Á J E Z E R A Přírodní památka H O L Á S E C K Á J E Z E R A Botanický průzkum Autor: Ing. Jindřich Šmiták Česká 32 602 00 Brno Datum zpracování: duben-červenec 2012 1. Stručná charakteristika Přírodní památka Holásecká

Více

Další fotografie k prezentovaným druhům a další informace naleznete na stránkách. http://flora.upol.cz/

Další fotografie k prezentovaným druhům a další informace naleznete na stránkách. http://flora.upol.cz/ Masožravé rostliny Další fotografie k prezentovaným druhům a další informace naleznete na stránkách http://flora.upol.cz/ Portál České Flóry edukační moduly pro výuku botaniky CZ.1.07/2.2.00/15.0269 Informační

Více

Kolonialismus v obdobíkonce druhé světovéválky

Kolonialismus v obdobíkonce druhé světovéválky KOLONIZACE SVĚTA KOLONIZACE Kolonizace je proces záměrného osidlování či osvojování určitého území. Dělí se na: Vnitřníkolonizaci (osidlovánívlastního územísvým obyvatelstvem). Vnější kolonizaci (osídlení

Více

OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo výzvy 21 Žádost o fin. podporu z OP VK - IP obl. podpory unit costs

OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo výzvy 21 Žádost o fin. podporu z OP VK - IP obl. podpory unit costs Subjekt Speciální ZŠ a MŠ Adresa U Červeného kostela 110, 415 01 TEPLICE Číslo op. programu CZ. 1. 07 Název op. programu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo výzvy 21 Název výzvy Žádost o fin. podporu

Více

Listy = boční výrůstky stonku, zakládají se exogeně, postranní orgány omezeného růstu

Listy = boční výrůstky stonku, zakládají se exogeně, postranní orgány omezeného růstu Listy = boční výrůstky stonku, zakládají se exogeně, postranní orgány omezeného růstu 1. Rozměry a životní formy Welwitschia a některé tropické kapradiny mají neomezený růst; staré přes 500 let Victoria

Více

Jméno: Rostliny se vyskytují všude. Rostliny jsou pouze malé. Rostliny vyrábí vodu. Rostliny slouží jako potrava.

Jméno: Rostliny se vyskytují všude. Rostliny jsou pouze malé. Rostliny vyrábí vodu. Rostliny slouží jako potrava. č. 31 název Organismy a prostředí I. anotace V pracovních listech se žáci seznámí s výskytem rostlin. Testovou i zábavnou formou si prohlubují znalosti na dané téma. Součástí pracovního listu je i správné

Více

Svět se dá vybarvit Toto jsou omalovánky o fair trade

Svět se dá vybarvit Toto jsou omalovánky o fair trade Svět se dá vybarvit Toto jsou omalovánky o fair trade Kresby: Dalibor Krch Toto je kakaovník! Plodit začíná po 4 letech a dorůstá až 10 metrů výšky. Najdete ho v Indonésii i Latinské Americe, většina ho

Více

PROHLÍDKA SKLENÍKU FATA MORGANA aneb Letem exotickým světem

PROHLÍDKA SKLENÍKU FATA MORGANA aneb Letem exotickým světem Pracovní listy pro projekt Křížem krážem Botanickou zahradou hl. m. Prahy práce ve skleníku Fata Morgana PROHLÍDKA SKLENÍKU FATA MORGANA aneb Letem exotickým světem Krajina jest obrovský, divoký, nepořádný,

Více

CLUB ESCOBARIA ZPRAVODAJ č.4 09 / 2004

CLUB ESCOBARIA ZPRAVODAJ č.4 09 / 2004 CLUB ESCOBARIA ZPRAVODAJ č.4 09 / 2004 Určeno pro členy Clubu Escobaria V červnu letošního roku došlo konečně ke kolaudaci a oficiálnímu otevření nového skleníku Fata Morgana v Pražské botanické zahradě

Více

PŘEHLED LEGISLATIVY EVROPSKÉ UNIE A ČESKÉ REPUBLIKY v oblasti ochrany druhů volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin

PŘEHLED LEGISLATIVY EVROPSKÉ UNIE A ČESKÉ REPUBLIKY v oblasti ochrany druhů volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin PŘEHLED LEGISLATIVY EVROPSKÉ UNIE A ČESKÉ REPUBLIKY v oblasti ochrany druhů volně žijících regulováním obchodu s nimi včetně Úmluvy o mezinárodním obchodu ohroženými druhy volně žijících (CITES) Stav ke

Více

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA V Praze dne 31. července 2019 Situace v ČR V rámci sledování tržní produkce syrového kravského mléka (dále jen mléko ) v ČR bylo za období od 1. 6. 2019 do

Více

Role České inspekce životního prostředí v ochraně přírody

Role České inspekce životního prostředí v ochraně přírody Role České inspekce životního prostředí v ochraně přírody Partnerství pro rozvoj vzdělávání a komunikace v ochraně přírody reg. číslo: CZ.1.07/2.4.00/17.0073 Mgr. Petr Szymonik ČIŽP OI Ostrava, OOP Česká

Více

Úřední věstník Evropské unie L 242/13

Úřední věstník Evropské unie L 242/13 7.9.2012 Úřední věstník Evropské unie L 242/13 PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 792/2012 ze dne 23. srpna 2012, kterým se stanoví vzor formuláře povolení, potvrzení a dalších dokumentů uvedených v nařízení

Více

Krásný nový rok Vám přeje časopis Praktická žena

Krásný nový rok Vám přeje časopis Praktická žena 2013 Krásný nový rok Vám přeje časopis Praktická žena www.praktickazena.cz KALENDÁŘ 2013 vydala jako speciální elektronickou publikaci Praktická moderní žena Sanoma Media Praha 2012 Leden 2013 HIPPEASTRUM

Více

40.Tropické deštné lesy Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

40.Tropické deštné lesy Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Krajinná sféra a její zákl.části 40.Tropické deštné lesy Tropické a deštné lesy Autor: Mgr. Irena Doležalová Datum (období) tvorby: únor 2012 červen 2013 Ročník: šestý Vzdělávací oblast: zeměpis Anotace:

Více

PRAHA příjezdový cestovní ruch v roce 2018

PRAHA příjezdový cestovní ruch v roce 2018 PRAHA příjezdový cestovní ruch v roce 218 Ve zkratce: Hosté Celkem: 7 892 184 Ze zahraničí: 6 67 76 (84,5 %) Z ČR: 1 221 478 (15,5 %) Celkový přírůstek hostů: + 239 423 hostů (+ 3,1 %) Nerezidenti přírůstek:

Více

Vzácné dary Země Pracovní list

Vzácné dary Země Pracovní list Vzácné dary Země Pracovní list 1 1. a) Podle slepé mapy na obrázku určete ve kterých oblastech Země jsou nejvýznamnější naleziště ropy a zemního plynu. Uveďte světadíly nebo jejich části podle světových

Více

Lesní hospodářství. VY_32_INOVACE_Z.2.18 PaedDr. Alena Vondráčková 1.pololetí školního roku 2013/2014. 4. ročník vyššího gymnázia

Lesní hospodářství. VY_32_INOVACE_Z.2.18 PaedDr. Alena Vondráčková 1.pololetí školního roku 2013/2014. 4. ročník vyššího gymnázia Název vzdělávacího materiálu: Číslo vzdělávacího materiálu: Autor vzdělávací materiálu: Období, ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Vzdělávací předmět: Tematická

Více

A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda 2 Vzdělávací obor: Přírodopis 3 Ročník: 7. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence) Zoologie

A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda 2 Vzdělávací obor: Přírodopis 3 Ročník: 7. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence) Zoologie A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda 2 Vzdělávací obor: Přírodopis 3 Ročník: 7. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence) 5 Kompetence občanské respektuje přesvědčení druhých je si vědom svých

Více

Název zkoušky Zkouška je: Forma Počet témat. Praxe povinná praktická zkouška 16. Květinářství povinná ústní zkouška 25

Název zkoušky Zkouška je: Forma Počet témat. Praxe povinná praktická zkouška 16. Květinářství povinná ústní zkouška 25 Ředitel Střední školy zahradnické a zemědělské, Děčín Libverda, příspěvková organizace Ing. Libor Kunte, Ph.D. určuje pro žáky oboru Zahradnictví v souladu s 79, odst. 3) zákona č.561/2004 Sb. o předškolním,

Více

značné množství druhů a odrůd zeleniny ovocné dřeviny okrasné dřeviny květiny travní porosty.

značné množství druhů a odrůd zeleniny ovocné dřeviny okrasné dřeviny květiny travní porosty. o značné množství druhů a odrůd zeleniny ovocné dřeviny okrasné dřeviny květiny travní porosty. Podobné složení živých organismů Rostlina má celkově více cukrů Mezidruhové rozdíly u rostlin Živočichové

Více

stav k 11. 4. 2008 Přehled platných předpisů Evropských společenství k CITES *) [podrobnější přehled je v dokumentu Euleg080411.

stav k 11. 4. 2008 Přehled platných předpisů Evropských společenství k CITES *) [podrobnější přehled je v dokumentu Euleg080411. PŘEHLED LEGISLATIVY EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ A ČESKÉ REPUBLIKY v oblasti ochrany druhů volně včetně Úmluvy o mezinárodním obchodu ohroženými druhy volně (CITES) stav k 11. 4. 2008 Přehled platných předpisů

Více

Zpráva o činnosti Zelené linky pro export za období leden prosinec 2017

Zpráva o činnosti Zelené linky pro export za období leden prosinec 2017 Zpráva o činnosti Zelené linky pro export za období leden prosinec 2017 Zelená linka pro export (ZLPE) je součástí proexportní politiky státu pod záštitou Ministerstva průmyslu a obchodu již od roku 2006.

Více

Maturitní okruhy pro 1.KŠPA Kladno, s.r.o. Zeměpis cestovního ruchu. Cestovní ruch

Maturitní okruhy pro 1.KŠPA Kladno, s.r.o. Zeměpis cestovního ruchu. Cestovní ruch Maturitní okruhy pro 1.KŠPA Kladno, s.r.o. Předmět Typ zkoušky Obor Forma Období Zeměpis cestovního ruchu Profilová ústní Cestovní ruch Denní MZ2019 1. Předpoklady rozvoje cestovního ruchu lokalizační

Více

Digitalizace výuky. Odborná škola výroby a služeb, Plzeň, Vejprnická 56, 318 00 Plzeň. Název školy. Název projektu CZ.1.07/1.5.00/34.

Digitalizace výuky. Odborná škola výroby a služeb, Plzeň, Vejprnická 56, 318 00 Plzeň. Název školy. Název projektu CZ.1.07/1.5.00/34. Název školy Název projektu Odborná škola výroby a služeb, Plzeň, Vejprnická 56, 318 00 Plzeň Digitalizace výuky Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0977 Číslo šablony VY_32_inovace_ZZV60 Číslo materiálu 60

Více

ZAHRANIČNÍ OBCHOD ČR S USA

ZAHRANIČNÍ OBCHOD ČR S USA ZAHRANIČNÍ OBCHOD ČR S USA Karel Král Tisková konference, ČSÚ Praha, 30. května 2016 ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, 100 82 Praha 10 www.czso.cz Bilance České republiky (národní pojetí, v mld.

Více

POŽADAVKY EU NA DODATKOVÁ PROHLÁŠENÍ V ROSTLINOLÉKAŘSKÝCH OSVĚDČENÍCH

POŽADAVKY EU NA DODATKOVÁ PROHLÁŠENÍ V ROSTLINOLÉKAŘSKÝCH OSVĚDČENÍCH Verze 9.1_úpr.SRS / 28. únor 2008 POŽADAVKY EU NA DODATKOVÁ PROHLÁŠENÍ V ROSTLINOLÉKAŘSKÝCH OSVĚDČENÍCH Evropská unie vyžaduje, aby na rostliny, rostlinné produkty a jiné regulované předměty dovážené do

Více

Inovace výuky Člověk a jeho svět

Inovace výuky Člověk a jeho svět Inovace výuky Člověk a jeho svět Vv4/07 Autor materiálu: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Cílová skupina: Klíčová slova: Očekávaný výstup: Mgr. Petra Hakenová Výtvarná výchova Výtvarná

Více

Botanická zahrada zve do svých skleníků

Botanická zahrada zve do svých skleníků Botanická zahrada zve do svých skleníků Botanická zahrada zve do svých skleníků Mají trny a krásně kvetou. Červeně, žlutě, zeleně... Ne, nejsou to růže, ale kaktusy. A právě nyní mohou návštěvníci obdivovat

Více

Tento dokument je třeba brát jako dokumentační nástroj a instituce nenesou jakoukoli odpovědnost za jeho obsah

Tento dokument je třeba brát jako dokumentační nástroj a instituce nenesou jakoukoli odpovědnost za jeho obsah 2000L0029 CS 30.06.2014 023.001 1 Tento dokument je třeba brát jako dokumentační nástroj a instituce nenesou jakoukoli odpovědnost za jeho obsah B SMĚRNICE RADY 2000/29/ES ze dne 8. května 2000 o ochranných

Více

Invazní druhy rostlin NP Šumava. Eva Buršíková, Romana Roučková Správa Národního parku Šumava

Invazní druhy rostlin NP Šumava. Eva Buršíková, Romana Roučková Správa Národního parku Šumava Invazní druhy rostlin NP Šumava Eva Buršíková, Romana Roučková Správa Národního parku Šumava Rostlinné invaze v Národním parku Šumava Národní park Šumava 2 Lupina mnoholistá Lupinus polyphyllus Bobovité

Více

MATURITNÍ TÉMATA Z GEOGRAFIE 2017/2018

MATURITNÍ TÉMATA Z GEOGRAFIE 2017/2018 MATURITNÍ TÉMATA Z GEOGRAFIE 2017/2018 1. Planetární geografie tvar a velikost Země rotace Země a její důsledky oběh Země kolem Slunce a jeho důsledky pásmový čas, datová hranice slapové jevy 2. Kartografie

Více

Druh učebního materiálu Prezentace Power Point

Druh učebního materiálu Prezentace Power Point VY_32_INOVACE_10_05_PŘ Téma Rostliny a živočichové v okolí našich domovů Anotace Osvojování poznatků o rostlinách a živočiších Autor Mgr. Martina Mašterová Jazyk čeština Očekávaný výstup Žak si prohlubuje

Více

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA V Praze dne 29. března 2019 Situace v ČR V rámci sledování tržní produkce syrového kravského mléka (dále jen mléko ) v ČR bylo za období od 1. 2. 2019 do 28.

Více

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA V Praze dne 31. května 2018 Situace v ČR V rámci sledování tržní produkce syrového kravského mléka (dále jen mléko ) v ČR bylo za období od 1. 4. 2018 do 30.

Více

Magical Four Seasons. Speciální výběr Odstíny měnící se podle ročního období Krásný dárek. Odrůda Magical seasons. Speciální výběr

Magical Four Seasons. Speciální výběr Odstíny měnící se podle ročního období Krásný dárek. Odrůda Magical seasons. Speciální výběr Magical Four Seasons Speciální výběr Odstíny měnící se podle ročního období Krásný dárek Odrůda Magical seasons Odrůda Hydrangea macrophylla Magical je potěšením pro oko. Je krásná v každém ročním období

Více

vzdělávací oblast vyučovací předmět ročník zodpovídá ČLOVĚK A PŘÍRODA ZEMĚPIS 7. KUDLÁČEK VMS - II

vzdělávací oblast vyučovací předmět ročník zodpovídá ČLOVĚK A PŘÍRODA ZEMĚPIS 7. KUDLÁČEK VMS - II Výstupy žáka ZŠ Chrudim, U Stadionu Učivo obsah Mezipředmětové vztahy Metody + formy práce, projekty, pomůcky a učební materiály ad. Poznámky Vyhledá americký kontinent a určí jeho geografickou polohu

Více

Konopí obnovitelný zdroj energie

Konopí obnovitelný zdroj energie Konopí obnovitelný zdroj energie Konopí, atinským názvem cannabis je zařazeno do čeledě konopovitých rostlin, stejně jako chmel. Původem pochází z Asie. Zahrnuje 3 rody : Cannabis indica (konopí indické)

Více

Návrh ROZHODNUTÍ RADY

Návrh ROZHODNUTÍ RADY EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 4.5.2015 COM(2015) 194 final 2015/0101 (NLE) Návrh ROZHODNUTÍ RADY o uzavření Protokolu o odstranění nezákonného obchodu s tabákovými výrobky k Rámcové úmluvě Světové zdravotnické

Více

Spotřební průmysl. VY_32_INOVACE_Z.3.09 PaedDr. Alena Vondráčková 1.pololetí školního roku 2012/2013

Spotřební průmysl. VY_32_INOVACE_Z.3.09 PaedDr. Alena Vondráčková 1.pololetí školního roku 2012/2013 Název vzdělávacího materiálu: Číslo vzdělávacího materiálu: Autor vzdělávací materiálu: Období, ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Vzdělávací předmět: Tematická

Více

zásobní cibule zdužnatělé spodní části listů podpučí velmi krátký stonek

zásobní cibule zdužnatělé spodní části listů podpučí velmi krátký stonek Rostliny jednoděložné Hlavní znaky jednoděložných rostlin: v semenu je jedna děloha květní obaly nerozlišené květní lístky tvoří okvětí listy mají souběžnou žilnatinu svazčité kořeny LILIOVITÉ - vytrvalé

Více

Sešit pro laboratorní práci z biologie

Sešit pro laboratorní práci z biologie Sešit pro laboratorní práci z biologie téma: Les autor: Mgr. Alena Hyánková vytvořeno při realizaci projektu: Inovace školního vzdělávacího programu biologie a chemie registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/01.0002

Více

cereálie (vysoký obsah vlákniny), ovesné vločky krmivo pro zvířata hlavně koně využití oleje v kosmetice krmná sláma

cereálie (vysoký obsah vlákniny), ovesné vločky krmivo pro zvířata hlavně koně využití oleje v kosmetice krmná sláma cereálie (vysoký obsah vlákniny), ovesné vločky krmivo pro zvířata hlavně koně využití oleje v kosmetice krmná sláma jarní a ozimý výroba sladu, který dále slouží k výrobě piva kroupy výroba whisky krmivo

Více

SKOŘICE JE KŮRA SKOŘICOVNÍKŮ.

SKOŘICE JE KŮRA SKOŘICOVNÍKŮ. SKOŘICOVNÍK SKOŘICE JE KŮRA SKOŘICOVNÍKŮ. TYTO STROMY SE PĚSTUJÍ NA PLANTÁŽÍCH V TROPECH A SUBTROPECH (V ČÍNĚ, THAJSKU, INDONÉSII, CEJLONU, MADAGASKARU, BRAZÍLII, NA JÁVĚ, SUMATŘE). EXISTUJE SKOŘICOVNÍK

Více

Co si o své budoucnosti myslí mladí Češi?

Co si o své budoucnosti myslí mladí Češi? Co si o své budoucnosti myslí mladí Češi? Výsledky nejrozsáhlejšího průzkumu generace Y Financial Times a Telefónica Praha, 20. června 2013 Metodologie Region / Země Severní Amerika Latinská Amerika Západní

Více

ZEMĚPIS - OSNOVY PRO OSMILETÉ STUDIUM NA GYMNÁZIU DR. JOSEFA PEKAŘE

ZEMĚPIS - OSNOVY PRO OSMILETÉ STUDIUM NA GYMNÁZIU DR. JOSEFA PEKAŘE ZEMĚPIS - OSNOVY PRO OSMILETÉ STUDIUM NA GYMNÁZIU DR. JOSEFA PEKAŘE PRIMA: Hodinová dotace 5 hod PLANETA ZEMĚ: MAPA - ZEMĚ: PŘÍRODNÍ SLOŽKY A OBLASTI ZEMĚ: Proč se učím zeměpis Naše planeta součást vesmíru

Více

Tento dokument je třeba brát jako dokumentační nástroj a instituce nenesou jakoukoli odpovědnost za jeho obsah

Tento dokument je třeba brát jako dokumentační nástroj a instituce nenesou jakoukoli odpovědnost za jeho obsah 2012R0792 CS 05.02.2015 001.001 1 Tento dokument je třeba brát jako dokumentační nástroj a instituce nenesou jakoukoli odpovědnost za jeho obsah B PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 792/2012 ze dne 23.

Více

Tento dokument je třeba brát jako dokumentační nástroj a instituce nenesou jakoukoli odpovědnost za jeho obsah

Tento dokument je třeba brát jako dokumentační nástroj a instituce nenesou jakoukoli odpovědnost za jeho obsah 2006R0865 CS 05.02.2015 004.002 1 Tento dokument je třeba brát jako dokumentační nástroj a instituce nenesou jakoukoli odpovědnost za jeho obsah B C1 NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 865/2006 ze dne 4. května 2006

Více

Obecně Proces domestikace divokých zvířat, zahájený před 10 aţ 15 tisíci lety V HVZ tvoří dnes hlavní článek zemědělství, v přepočtu na hektar dává ob

Obecně Proces domestikace divokých zvířat, zahájený před 10 aţ 15 tisíci lety V HVZ tvoří dnes hlavní článek zemědělství, v přepočtu na hektar dává ob Živočišná výroba Obecně Proces domestikace divokých zvířat, zahájený před 10 aţ 15 tisíci lety V HVZ tvoří dnes hlavní článek zemědělství, v přepočtu na hektar dává obvykle podstatně větší uţitek neţ RV.

Více

EXPORT ZBOŽÍ NA TAIWAN PŘÍPADOVÁ STUDIE

EXPORT ZBOŽÍ NA TAIWAN PŘÍPADOVÁ STUDIE EXPORT ZBOŽÍ NA TAIWAN PŘÍPADOVÁ STUDIE Obsah 1. Zadání... 2 2. Sestavení rámcové nabídky... 2 3. Analýza statistik taiwanského trhu s vínem... 2 3.1. Import vína na Taiwan... 2 3.2. Export vína z Taiwanu...

Více

Bahamy. Addis Abeba. Za každou správnou lokalitu 1 bod. Maximálně 4 body. 4 b. 3) Výše zjištěné lokality zakresli pomocí písmen a až d do obrázku.

Bahamy. Addis Abeba. Za každou správnou lokalitu 1 bod. Maximálně 4 body. 4 b. 3) Výše zjištěné lokality zakresli pomocí písmen a až d do obrázku. Zeměpisná olympiáda 2012 Kategorie B okresní kolo Název a adresa školy: Okres: Jméno a příjmení: Třída: Datum:.. Práce bez atlasu autorské řešení Čas: 45 minut Pomůcky: psací potřeby Zeměpisná rozcvička

Více

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Přírodopis 6. ročník Zpracovala: RNDr. Šárka Semorádová Obecná biologie rozliší základní projevy a podmínky života, orientuje se v daném přehledu vývoje organismů

Více