Reprodukční a respirační syndrom prasat Porcine Reproductive and Respiratory Syndrome

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Reprodukční a respirační syndrom prasat Porcine Reproductive and Respiratory Syndrome"

Transkript

1 Eradikace PRRS. Conc. in Pig Sci., 5/2001 Možnosti eradikace PRRS Reprodukční a respirační syndrom prasat Porcine Reproductive and Respiratory Syndrome Ze všech známých onemocnění prasat působí vůbec největší hospodářské ztráty především tím, že u prasnic v plemenných chovech vyvolává poruchy reprodukce (charakterizované u prasnic aborty v pozdním stadiu březosti). U novorozenců, sajících selat a mladých prasat napadá zejména respirační aparát. Finanční ztráta u jedné prasnice za rok byla vyčíslena v závislosti na závažnosti onemocnění na částku od EUR. Etiologie: Původce onemocnění je RNA virus s nukleokapsidou patřící do: o rodu Arterivirus o čeledi Atreriviridae o řádu Nidovirales Díky RNA podobě genomu je virus značně variabilní a vyskytuje se v celé řadě kmenů s rozdílnými antigenními vlstnostmi, různou virulencí a také tropsinem k reprodukčnímu nebo respiratornímu aparátu prasat. Je rozšířen v chovech prasat téměř na celém světě v podobě dvou záklaních genotypově rozdílných subtypů: o severoamerický (tzv. US-kmeny) -časté modré zbarvení uší, struků, rypáku, krku, břicha a okolí vulvy, vir izolován jen v plicích. o evropský (tzv. EU-kmen)- méně výrazné změny, vir izolován v plicích a ledvině. Epizootologie: Vylučuje se: o semenem kanců, o mlékem prasnic, o slinami, výtoky, o močí a výkaly. Jeho přenos realizován na krátkou vzdálenost, především vzájemným kontaktem zvířat. Z hlediska šíření viru v populaci prasat je důležité, že virus dlouhodobě perzistuje v orofaryngu a takto perzistentně infikovaná prasat jsou infekční pro další jedince v chovu. Dlouhodobé vylučování viru je uskutečňováno také semenem a to po dobu až 7 týdnů. V extrémních případech se určitý kmen může udržet v chovu až 210 dnů, případně až 3,5 roku. Nejvýznamnější transplacentární přenos s následným úhynem plodů se zjišťuje po infekci 95 den březosti. Virus PRRS napadá především prasata. Pokud je obsažen ve vodě, infikuje i slepice a divoké kachny. Uvedené druhy ptáků pak vylučují virus výkaly.

2 Na přenosu mezi chovy se podílí aerogenní infekce, ale i mechanický přenos prostřednictvím mouchy domácí, v jejímž trávícím traktu přežívá virus PRRS 12 hodin. Méně často přenáší infekci komáři, u nichž přežívá PRRSV- 6 hodin. V přenosu infekce se uplatňují i lidé. Patogeneze: Infikovat je možno prasata veškerých věkových kategorií. Brzy po infekci dochází k virémii. Virus je možno detekovat v krvi již za hodin po infekci. U selat a mladých prasat trvá virémie 8 týdnů, u dospělých zvířat je kratší (1-2 týdny). Virus PRRS se množí v buňkách monocytárně makrofágové linie. K primárnímu pomnožení dochází v makrofázích plic, odkud proniká do endoteliálních buněk kapilár. Množí se i v makrofázích vývojových buněk spermií, v bulbouretrálních žlázkách a v děloze březích prasnic, kde vznikají endometritidy, myometritidy i záněty placenty. U infikovaných prasat v důsledku těchto procesů dochází k vyšší vnímavosti k sekundárním patogenům. Klinické příznaky: AKUTNÍ FÁZE - Trvá 2-3 měsíce. Nejintenzivnější příznaky se zjišťují v průběhu prvního měsíce jsou charakterizovány: o Počáteční příznaky po propuknutí choroby: mírná anorexie, zvýšená teplota o předčasnými porody (ve 25% případů), o výskytem mumifikovaných plodů (21%), o zvýšeným počtem abortů (5-10%), o rozením mrtvých mláďat (až 14%), o a rozením slabých, málo života schopných mláďat, která za několik dní po porodu uhynou. o sníženou plodností v důsledku zkrácení březosti, poruchami v zabřezávání a opožděný nástup říje, o v postižení plicních alveolárních makrofágů Mortalita v prvních 10 dnech života může dosáhnout až 80 %. Zvýšená mortalita se prokazuje rovněž i za celé období sání, tzn. od narození do odstavu (37-70%). V chovech, která jsou virem infikována dlouhodobě, onemocnění probíhá v enzootické formě. Virus je v těchto chovech udržován díky dlouhodobému vylučování viru u prasat, která již onemocnění překonala a klinická podoba onemocnění se objevuje pouze u vnímavých prasniček a nových kanečků. PO DOSAŽENÍ VRCHOLU EPIZOOTIE (ZA 6-12 TÝDNŮ) Onemocnění se v chovu stabilizuje. Počet mumifikovaných plodů i mrtvě narozených selat se snižuje. Přetrvává však snížení plodnosti v důsledku zvýšeného počtu neproduktivních dnů, včetně poruch zabřezávání charakterizovaných nepravidelnými reprodukčními cykly a opožděným nástupem říje.

3 MÉNĚ TYPICKÉ KLINICKÉ PŘÍZNAKY: Cyanóza kůže na spodině břicha, na vulvě, na končetinách a na uších. U KANCŮ - Většinou probíhá PRRS infekce subklinicky. Jindy se zjišťuje mírná horečka, apatie, anorexie, případně ztráty libida. Kanci vylučují virus semenem, v němž se prokáže snížená motilita spermií i morfologické poruchy akrozómu. Patoanatomické a patohistologické změny: U klasicky probíhajících PRRS infekce se zjišťuje konjuktivititis a intersiciální pneumonie, se zřetelným ztluštěním intraalveolárních sept makrofágy. V alveolách se hromadí nekrotické buňky a jejich zbytky. Příčinou abortů a předčasných porodů jsou zánětlivé a degenerativní změny placenty. Slezina bývá zvětšená. Patohistologicky se zjišťuje nekróza cilií a mikroklků epitelu bronchů a bronchiol, ztluštění alveolárních sept doprovázené infiltrací mononukleárními buňkami s následnou akulací nekrotické tkáně. Diagnostika: Je založena na kombinaci: o anamnézy chovu, o analýze záznamu produkčních ukazatelů, o analýze klinických příznaků, o patoanatomického, patohistologického i sérologického vyšetření o a průkazu viru. Vzhledem k tomu, že choroba často probíhá subklinicky, nepřítomnost klinických příznaků PRRS infekci nevylučuje. Pro potvrzení aktuální infekce v chovu je třeba odebrat vzorky krve jak z akutních případů, tak i od rekonvalescentů. Diagnostika onemocnění je prováděna především sérologicky, ELISA nebo IPMA testem, doplňující možností je přímá detekce viru například metodou RT- PCR. Přímá diagnostika viru je však velmi závislá na správném odběru vzorku a především jeho uchovávání (v chladu) až do samotného vyšetření. Léčba: Účinná léčba onemocnění není zatím známa. Prevence: Probíhá vakcinací, ale jen s 40% úspěšností, ( šíření kančím semenem,- schopnosti mutací a transplacentární infekci a netvorou protilátek po aplikaci vakcíny). Komerčně jsou k dispozici: Atenuované živé vakcíny, vyrobené z US i EU kmenů. Omezují klinické příznaky onemocnění, ale nezabrání infekci. Čím více se liší vakcinační kmen od terénního kmene, který persistuje v chovu prasat, tím je vakcinace méně učinná. Inaktivované vakcíny jsou bezpečnější. Po jejich aplikaci prasatům nedochází k pomnožení vakcinačního kmene v organismu prasete ani k jeho vylučování. Tyto vakcíny jsou však obecně méně účinné, než předcházející. Vhodné je před zahájením vakcinace (která je vždy finančně značně nákladná) zjistit, zda infekce v daném chovu patří ke stejné genotypové skupině jako kmen obsažený ve vakcíně.

4 Mateřské protilátky poskytují jen částečnou ochranu. Úspěšná vakcinace dospělých prasnic nemusí zabránit transplacentární infekci a následnému vertikálnímu přenosu virulentních kmenů virů. Ve vakcinovaných chovech se množí případy, kdy prasata vůbec nevytvářejí protilátky po aplikaci očkovací látky. Zejména u prasat opakovaně očkovaných se často vytváří stav totální neodpovídavosti na vakcinační antigen. Eradikační programy: Snížení rizika proniknutí PRRSV infekce se osvědčuje: Zajistit dostatečnou vzdálenost mezi farmami. Použití dezinfekčních rohoží pro dezinfekci a očištění obuvi. Řádně provedené očištění a dezinfekce dopravních prostředků a manipulačních zařízení. Ve vnějším prostředí je virus PRRS málo rezistentní a standardní metody mechanické očisty a desinfekce jej spolehlivě inaktivují. Od sousedních farem se dodržuje vzdálenost 1000m. Zajistit nakupování prasat ze známých a prověřených zdrojů. Používat semene ze zdravých chovů. Pasivní přenašeči virů PRRS jsou hmyz, ptáci a hlodavci. Proto je nutné provádět opatření k maximálnímu odstranění těchto vektorů ze stájí a farmy. Zabránění rozšíření infekce PRRS uvnitř chovu: Minimalizovat nebo vyloučit přemísťování selat mezi jednotlivými vrhy. Nepoužívat injekční jehly a další pomůcky na více než jeden vrh. Zamezit přemísťování jednotlivých prasat a formování nových skupin v odchovnách. Provádět hromadná sérologická vyšetřování. Při enzootickém průběhu PRRS se nejvýraznější klinické příznaky zjišťují v dochovnách a v předvýkrmu. ODCHOV PRASNIČEK: Přímé zařazení plně vnímavých prasniček (tzn. bez specifických protilátek) do základního stáda vede ke zvýšení intenzity vylučování viru a následně k novému vzplanutí onemocnění. Proto se plemenné prasničky nakupují jako odstavená nebo 25 kg selata. Před zařazením do základního stáda se vakcinují živou vakcínou. Depopulace odchovny selat zabrání horizontálnímu přenosu onemocnění ze starších běhounů na odstavená selata. Dochovna se vyprázdní, mechanicky očistí a desinfikuje. Potom zůstane 2 dny prázdná. Eradikace v plemenném stádě se provádí na základě průkazu protilátek ELISA testem adetekce virového antigenu řetězovou polymerázovou reakcí (PCR) ÚPLNÁ nebo ČÁSTEČNÁ DEPOPULACE: - týká se buď celého stáda nebo jen části chovu. Je nejspolehlivější, ale také nejnákladnější. - Spočívá v odstranění prasat všech kategorií a nebo jen části chovu, často v kombinaci s dalšími ozdravovacími postupy. - Potom následuje mechanická očista a desinfekce SÉROLOGICKÝ MONITORING - Spočívá ve vyšetření zvířat ze všech kategorií chovu.

5 DOPLŇOVÁNÍ PLEMENNÉHO STÁDA - Je důležité, aby všechny prasničky i mladí kanci byli před zařazením do základního stáda imunní. Závěrem: Úspěšnost tlumení PRRS je do značné míry ovlivněn systémem a organizací provozů a možnostmi chovatelů realizovat podmínky vnější i vnitřní ochrany jednotlivých farem před zavlečením infekce. Největší účinnost ochranných opatření je zajištěna na farmách s uzavřeným obratem stáda, kde je chov prasat v momentech důležitých pro šíření viru PRRS, jako jsou porody, odstav a odchov selat a odchov prasniček a kanečků, organizován turnusovým způsobem, při dodržení dostatečné doby pro důkladnou očistu a dezinfekci chovných jednotek mezi jednotlivými turnusy.

Zkušenost s onemocněním PRRS v chovu prasat. MVDr. Josef Kukla Šušnová Jana

Zkušenost s onemocněním PRRS v chovu prasat. MVDr. Josef Kukla Šušnová Jana Zkušenost s onemocněním PRRS v chovu prasat MVDr. Josef Kukla Šušnová Jana 1 Popis farmy (srpen 2015) Počet prasnic 600 ks Prasničky 262 ks Kanci prubíři 2 ks Selata na porodnách 1245 ks Selata na odchovnách

Více

Eradikace BVD v Německu naše zkušenosti

Eradikace BVD v Německu naše zkušenosti Eradikace BVD v Německu naše zkušenosti MVDr. Kirsten Stemme Základní údaje o BVD Virus BVD - pestivirus - různé genotypy a subtypy - dva rozdílné biotypy (necytopatogenní, cytopatogenní) podle Heckerta

Více

TVORBA ZDRAVÍ VÝZNAMNÉHO LIMITUJÍCÍHO FAKTORU ÚSPĚŠNÉHO ODCHOVU SELAT

TVORBA ZDRAVÍ VÝZNAMNÉHO LIMITUJÍCÍHO FAKTORU ÚSPĚŠNÉHO ODCHOVU SELAT TVORBA ZDRAVÍ VÝZNAMNÉHO LIMITUJÍCÍHO FAKTORU ÚSPĚŠNÉHO ODCHOVU SELAT Žižlavský M., SEVARON Profitabilní chov prasat a tvorba zdraví patří neodmyslitelně k sobě. Pouze zdravý a stabilizovaný chov může

Více

VAKCÍNY PRO PRASATA SUIVAC

VAKCÍNY PRO PRASATA SUIVAC VAKCÍNY PRO PRASATA SUIVAC v a c c i n e s f o r p i g s Inaktivovaná purifikovaná subjednotková vakcína proti aktinobacilové pleuropneumonii pro klasickou intramuskulární nebo bezjehelnou intradermální

Více

MERIAL - MEVET ODBORNÝ BULLETIN

MERIAL - MEVET ODBORNÝ BULLETIN 2 duben 2005 MERIAL - MEVET ODBORNÝ BULLETIN OBSAH Úvod Progressis a Merial přípravky pro prasata Aktuality a informace Úvod Merial team MERIAL je světovou jedničkou mezi společnostmi zabývajícími se zdravím

Více

Ověřování účinku vakcinace při i ozdravování chovů prasat od PRRS. MVDr. Ivan Pšikal, CSc.

Ověřování účinku vakcinace při i ozdravování chovů prasat od PRRS. MVDr. Ivan Pšikal, CSc. Ověřování účinku vakcinace při i ozdravování chovů prasat od PRRS MVDr. Ivan Pšikal, CSc. Charakteristika viru PRRS RNA virus specifický pro daný druh hostitele => infikuje pouze prasata; PRRS není zoonóza,

Více

PCV2 A SOUVISEJÍCÍ ONEMOCNĚNÍ. MVDr. Tomáš Jirásek MEVET spol. s r.o. (výhradní distribuce MERIAL pro ČR a SR)

PCV2 A SOUVISEJÍCÍ ONEMOCNĚNÍ. MVDr. Tomáš Jirásek MEVET spol. s r.o. (výhradní distribuce MERIAL pro ČR a SR) PCV2 A SOUVISEJÍCÍ ONEMOCNĚNÍ MVDr. Tomáš Jirásek MEVET spol. s r.o. (výhradní distribuce MERIAL pro ČR a SR) +420 739 494 022 tomy.jirasek@seznam.cz www.mevet.cz MEVET SPOL. S R.O. Výhradní distribuce

Více

N A Ř Í Z E N Í č. 4 /2007

N A Ř Í Z E N Í č. 4 /2007 N A Ř Í Z E N Í č. 4 /2007 Č.j. 191/07-EPI-2397/2007 Krajské veterinární správy pro Liberecký kraj ze dne 30. listopadu 2007 Krajská veterinární správa pro Liberecký kraj, jako místně a věcně příslušný

Více

Praktické využití serologických metod

Praktické využití serologických metod Praktické využití serologických metod Daniel Sperling 21.3. 2014 Hotel Myslivna, Brno Využití sérologie v diagnostice infekčních onemocnění prasat sérologie je vědecká disciplína zaměřená na detekci protilátek

Více

Fatální forma influenzy drůbeţe v chovu krůt

Fatální forma influenzy drůbeţe v chovu krůt Fatální forma influenzy drůbeţe v chovu krůt Doc. MVDr. Petr Lány, Ph.D. Mgr. Kateřina Rosenbergová Ústav infekčních chorob a epizootologie MVDr. Miša Škorič, Ph.D. Ústav patologické morfologie Fakulta

Více

KORONAVIROVÉ INFEKCE PRASAT

KORONAVIROVÉ INFEKCE PRASAT KORONAVIROVÉ INFEKCE PRASAT Jana Prodělalová Oddělení virologie Virové choroby prasat Výzkumný ústav veterinárního lékařství, v.v.i., Brno Evoluce koronavirů: 8 100 př.n.l. rekombinace, mutace adaptace

Více

Nařízení Krajské veterinární správy pro Jihomoravský kraj č. 5/2008

Nařízení Krajské veterinární správy pro Jihomoravský kraj č. 5/2008 Krajská veterinární správa pro Jihomoravský kraj Palackého třída 174, 612 38 Brno tel.: 541 594 472, fax: 547 212 451, e-mail: kvsb@svscr.cz Nařízení Krajské veterinární správy pro Jihomoravský kraj č.

Více

Obecná epidemiologie. MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav preventivního lékařství, odd. epidemiologie infekčních chorob

Obecná epidemiologie. MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav preventivního lékařství, odd. epidemiologie infekčních chorob Obecná epidemiologie MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav preventivního lékařství, odd. epidemiologie infekčních chorob Epidemiologie Studium hromadně se vyskytujících jevů Stanovení opatření intervence Analýza

Více

Epidemie Q horečky v Nizozemí a situace v ČR

Epidemie Q horečky v Nizozemí a situace v ČR Epidemie Q horečky v Nizozemí a situace v ČR Kateřina Fabiánová, Čestmír Beneš SZÚ Praha 24. Pečenkovy epidemiologické dny, 15. 17. 9.2010 České Budějovice Epidemiologické charakteristiky Původce: Coxiella

Více

ÚSTAV VETERINÁRNÍHO LÉKAŘSTVÍ,

ÚSTAV VETERINÁRNÍHO LÉKAŘSTVÍ, PTB možnosti řešení Kamil Kovařčík VÝZKUMNÝ ÚSTAV VETERINÁRNÍHO LÉKAŘSTVÍ, v. v. i. Brno, Hudcova 296/70 4 Stádia onemocnění pokročilé 1-2 ks klinické subklinické 5-7 ks klidové (latentní) 10-15 ks 1 Klinika/užitkovost

Více

Varicella v těhotenství. K.Roubalová Vidia s.r.o.

Varicella v těhotenství. K.Roubalová Vidia s.r.o. Varicella v těhotenství K.Roubalová Vidia s.r.o. Infekce VZV 90% v dětství (3-5 let), 10% v dospělosti (horší průběh) Většina primárních infekcí symptomatická - Varicella Vždy virémie Infekčnost: vysoká:

Více

1) Je vydána na základě a v mezích zákona, do něhož již byly příslušné směrnice Evropských společenství promítnuty.

1) Je vydána na základě a v mezích zákona, do něhož již byly příslušné směrnice Evropských společenství promítnuty. 448/2006 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva zemědělství ze dne 1. září 2006 o provedení některých ustanovení plemenářského zákona ve znění vyhlášky č. 57/2011 Sb. Ministerstvo zemědělství stanoví podle 33 zákona

Více

SANCO/1468/200 Datum poslední aktualizace CZ verze : 29/12/2009

SANCO/1468/200 Datum poslední aktualizace CZ verze : 29/12/2009 SANCO/1468/200 poslední aktualizace CZ verze : 29/12/2009 PŘECHODNÁ USTANOVENÍ Seznam členských států, poţadujících přechodné podmínky stanovené v článku 9a nařízení Komise č. 1266/2007 z 26 října 2007,

Více

MERIAL - MEVET ODBORNÝ BULLETIN

MERIAL - MEVET ODBORNÝ BULLETIN 3 březen 2006 MERIAL - MEVET ODBORNÝ BULLETIN OBSAH Úvod 2005 - krátké ohlédnutí Zkušenosti, fakta a názory z terénu Merial přípravky pro prasata Aktuality a informace Úvod Toto vydání našeho odborného

Více

MVDr. Zbyněk Semerád 3.12.2014

MVDr. Zbyněk Semerád 3.12.2014 MVDr. Zbyněk Semerád 3.12.2014 Infekční bovinní rinotracheitida Infekční bovinní rinotracheitida (IBR) je vysoce infekční onemocnění respiračního traktu vyvolané bovinním herpesvirem a projevuje se u skotu

Více

Výskyt a význam infekce Borna disease virem u pacientů léčených

Výskyt a význam infekce Borna disease virem u pacientů léčených Výskyt a význam infekce Borna disease virem u pacientů léčených pro závislost Sylva Racková Psychiatrická klinika LF UK v Plzni AT konference 28.04. 2010, Špindlerův Mlýn Borna Disease virus (BDV) charakteristika

Více

Aktuální nákazová situace u prasat a související legislativní náležitosti pro soukromé veterinární lékaře

Aktuální nákazová situace u prasat a související legislativní náležitosti pro soukromé veterinární lékaře Aktuální nákazová situace u prasat a související legislativní náležitosti pro soukromé veterinární lékaře MVDr. Zbyněk Semerád Odbor ochrany zdraví a pohody zvířat ÚVS SVS Aujezskyho choroba (Pseudorabies)

Více

Paratuberkulóza u masného skotu

Paratuberkulóza u masného skotu Paratuberkulóza u masného skotu Mgr. Iva Slaná, Ph.D. Mgr. Radka Dziedzinská, Ph.D. Mgr. Petr Králík, Ph.D. Výzkumný ústav veterinárního lékařství, v. v. i., Brno Skalský Dvůr, 13.9.2018 VÚVeL - Oddělení

Více

Inovace studia molekulární a buněčné biologie reg. č. CZ.1.07/2.2.00/07.0354

Inovace studia molekulární a buněčné biologie reg. č. CZ.1.07/2.2.00/07.0354 I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Inovace studia molekulární a buněčné biologie reg. č. CZ.1.07/2.2.00/07.0354 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním

Více

Teorie ledovce.. Teorie ledovce

Teorie ledovce.. Teorie ledovce Seminář OPB Cunkov, U Bizona 17.2.2014 1 Bovinní virová diarea - BVD (slizniční choroba skotu) MVDr. Libor Borkovec Zoetis Česká republika s.r.o. 2 3 Teorie ledovce.. Teorie ledovce Z celku je vidět pouze

Více

Epidemiologie. MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU

Epidemiologie. MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Epidemiologie MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Epidemiologie Studium hromadně se vyskytujících jevů Stanovení opatření intervence Analýza efektivity intervence Epidemiologie

Více

Pertussis - Dávivý (černý) kašel. MUDr. František BEŇA

Pertussis - Dávivý (černý) kašel. MUDr. František BEŇA Pertussis - Dávivý (černý) kašel MUDr. František BEŇA Původce - agens Bordetella pertussis, kokobacil citlivý na sluneční záření, teplo, vyschnutí a běžné dezinfekční prostředky. Výskyt ve čtyřech antigenních

Více

Zkušenosti s laboratorní diagnostikou infekcí virem Zika. Hana Zelená NRL pro arboviry Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě

Zkušenosti s laboratorní diagnostikou infekcí virem Zika. Hana Zelená NRL pro arboviry Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě Zkušenosti s laboratorní diagnostikou infekcí virem Zika Hana Zelená NRL pro arboviry Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě Základní charakteristika viru Zika Čeleď Flaviviridae, rod Flavivirus obalený RNA

Více

Interpretace serologických výsledků. MUDr. Pavel Adamec Sang Lab klinická laboratoř, s.r.o.

Interpretace serologických výsledků. MUDr. Pavel Adamec Sang Lab klinická laboratoř, s.r.o. Interpretace serologických výsledků MUDr. Pavel Adamec Sang Lab klinická laboratoř, s.r.o. Serologická diagnostika EBV Chlamydia pneumoniae Mycoplasma pneumoniae EBV - charakteristika DNA virus ze skupiny

Více

Chovné prasnice SANO KONCEPT VÝŽIVY PRASATA

Chovné prasnice SANO KONCEPT VÝŽIVY PRASATA Chovné prasnice SANO KONCEPT VÝŽIVY PRASATA VÍTEJTE Vážený zákazníku, vážený zájemce o naše výrobky, jsme velmi rádi, že Vás Sano koncept výživy chovných prasnic zaujal. Na následujících stránkách najdete

Více

www.vidia.cz α herpesviry Diagnostika, epidemiologie a klinický význam. kroubalova@vidia.cz

www.vidia.cz α herpesviry Diagnostika, epidemiologie a klinický význam. kroubalova@vidia.cz www.vidia.cz α herpesviry Diagnostika, epidemiologie a klinický význam. RNDr K.Roubalová kroubalova@vidia.cz Průběh infekce α herpesviry HSV1,2: Přenos kontaktem (sliny, poševní sekret,kožní léze) Produktivní

Více

Prodej živých zvířat z vlastního chovu

Prodej živých zvířat z vlastního chovu Prodej živých zvířat z vlastního chovu Veterinární podmínky Vodní drůbež Vodní drůbež starší 18-ti týdnů musí být doprovázena potvrzením od soukromého veterinárního lékaře, že je klinicky zdravá. Skot

Více

Jak se dívat na potenciální výskyt PAB (paratuberkulóza skotu) ve svém chovu masného skotu. Cunkov 17.2.2017 MVDr. Břetislav Pojar

Jak se dívat na potenciální výskyt PAB (paratuberkulóza skotu) ve svém chovu masného skotu. Cunkov 17.2.2017 MVDr. Břetislav Pojar Jak se dívat na potenciální výskyt PAB (paratuberkulóza skotu) ve svém chovu masného skotu Cunkov 17.2.2017 MVDr. Břetislav Pojar Pohled na paratuberkulózu skotu je zdánlivě jednoduchý A. Onemocnění probíhá

Více

STŘEDNÍ ZDRAVOTNICKÁ ŠKOLA A VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA ZDRAVOTNICKÁ ŽĎÁR NAD SÁZAVOU OBECNÁ EPIDEMIOLOGIE MGR. IVA COUFALOVÁ

STŘEDNÍ ZDRAVOTNICKÁ ŠKOLA A VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA ZDRAVOTNICKÁ ŽĎÁR NAD SÁZAVOU OBECNÁ EPIDEMIOLOGIE MGR. IVA COUFALOVÁ STŘEDNÍ ZDRAVOTNICKÁ ŠKOLA A VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA ZDRAVOTNICKÁ ŽĎÁR NAD SÁZAVOU OBECNÁ EPIDEMIOLOGIE MGR. IVA COUFALOVÁ EPIDEMIOLOGIE je obor, který zkoumá rozložení infekčních chorob v populaci, sleduje

Více

Virus lidského imunodeficitu. MUDr. Jana Bednářová, PhD. OKM FN Brno

Virus lidského imunodeficitu. MUDr. Jana Bednářová, PhD. OKM FN Brno Virus lidského imunodeficitu MUDr. Jana Bednářová, PhD. OKM FN Brno HIV Human Immunodeficiency Virus AIDS Acquired Immunodeficiency Syndrome SIDA Syndrome d immuno-déficience acquise Historie původně opičí

Více

Můžeme dosáhnout lepší užitkovosti s použitím méně antibiotik? zkušenosti z Dánska. DVM Michael Agerley Gainmax.Svinevet.dk

Můžeme dosáhnout lepší užitkovosti s použitím méně antibiotik? zkušenosti z Dánska. DVM Michael Agerley Gainmax.Svinevet.dk Můžeme dosáhnout lepší užitkovosti s použitím méně antibiotik? zkušenosti z Dánska DVM Michael Agerley Gainmax.Svinevet.dk Představení spol. SvineVet Michael Agerley Cand.Med.Vetv r.2005 Spolumajitel od

Více

ŠKOLENÍ KKCTN dle čl. 12 pohotovostního plánu SVS

ŠKOLENÍ KKCTN dle čl. 12 pohotovostního plánu SVS NEWCASTLESKÁ CHOROBA DRŮBEŽE 1 1. Příznaky onemocnění 2 Charakteristické změny na žlaznatém žaludku 3 Aktuální informace o výskytu nákazy ve světě viz stránky OIE: http://www.oie.int/wahis/public.php?page=disease&wahidphpsessid=7a381a228acc5e4b498d17ced53b759a

Více

MODUL č. III. Epidemiologie a Hygiena

MODUL č. III. Epidemiologie a Hygiena MODUL č. III Epidemiologie a Hygiena Definice epidemiologie a rozdělení Definice: Epidemiologie je nauka o teoretických a praktických otázkách ochrany před chorobami (infekčními i neinfekčními). Rozdělení

Více

KRAJSKÁ VETERINÁRNÍ SPRÁVA pro Jihomoravský kraj

KRAJSKÁ VETERINÁRNÍ SPRÁVA pro Jihomoravský kraj KRAJSKÁ VETERINÁRNÍ SPRÁVA pro Jihomoravský kraj P a l a c k é h o t ř í d a 1 7 4 6 1 2 0 0 BRNO Veletrhy Brno, a.s. Výstaviště 1 647 00 Brno Věc: Č.j. 1013/2009/BM Vyřizuje: MVDr. Ilja Resch Dne: 3.3.2009

Více

VYŠETŘENÍ TĚL ULOVENÉ ZVĚŘE. Inovace předmětu Registrační číslo projektu

VYŠETŘENÍ TĚL ULOVENÉ ZVĚŘE. Inovace předmětu Registrační číslo projektu Název inovace Inovace předmětu Registrační číslo projektu Název projektu Název příjemce podpory VYŠETŘENÍ TĚL ULOVENÉ ZVĚŘE H1DKZ - Hygiena a technologie drůbeže, králíků a zvěřiny CZ.1.07/2.2.00/15.0063

Více

VÝZKUMNÝ ÚSTAV VETERINÁRNÍHO LÉKAŘSTVÍ, v. v. i. Brno, Hudcova 296/70. PTB nákazová situace, motivy a principy řešení

VÝZKUMNÝ ÚSTAV VETERINÁRNÍHO LÉKAŘSTVÍ, v. v. i. Brno, Hudcova 296/70. PTB nákazová situace, motivy a principy řešení VÝZKUMNÝ ÚSTAV VETERINÁRNÍHO LÉKAŘSTVÍ, v. v. i. Brno, Hudcova 296/70 PTB nákazová situace, motivy a principy řešení Kamil Kovařčík (kovarcik@vri.cz) PARATUBERKULÓZA ekonomicky nákladné onemocnění domácích

Více

Vakcinace efektivní pomoc pro zlepšení užitkovosti

Vakcinace efektivní pomoc pro zlepšení užitkovosti Vakcinace efektivní pomoc pro zlepšení užitkovosti MVDr. Tomáš Jirásek, MEVET spol. s r.o., Výhradní distributor fy MERIAL pro ČR a SR Agenda Vakcinace a vakcína Imunizační (vakcinační) plán Vakcinace

Více

AVIÁRNÍ INFLUENZA. Vysoce patogenní chřipka ptáků. Původce onemocnění

AVIÁRNÍ INFLUENZA. Vysoce patogenní chřipka ptáků. Původce onemocnění AVIÁRNÍ INFLUENZA Vysoce patogenní chřipka ptáků Původce onemocnění Virus čeledi orthomyxoviridae, rodu influenzarius A,B V současné době jsou vysocepatogenní izoláty (HPAI)většinou typu A subtypu H5N1

Více

RNDr K.Roubalová CSc.

RNDr K.Roubalová CSc. Cytomegalovirus RNDr K.Roubalová CSc. www.vidia.cz kroubalova@vidia.cz Lidský cytomegalovirus Β-herpesviridae, p největší HV (240 nm), cca 160 genů Příbuzné viry: myší, krysí, opičí, morčecí Kosmopolitní

Více

Laboratorní diagnostika spalniček. A. Vinciková, E. Jílková Zdravotní ústav se sídlem v Ústí nad Labem

Laboratorní diagnostika spalniček. A. Vinciková, E. Jílková Zdravotní ústav se sídlem v Ústí nad Labem Laboratorní diagnostika spalniček A. Vinciková, E. Jílková Zdravotní ústav se sídlem v Ústí nad Labem Spalničky Morbilli (lat.), osýpky (slovensky), measles (anglicky) původcem je Morbillivirus z čeledi

Více

Vzteklina v ČR a EU možná rizika Pracovní skupina zoonózy

Vzteklina v ČR a EU možná rizika Pracovní skupina zoonózy Vzteklina v ČR a EU možná rizika Pracovní skupina zoonózy Praha, 2. 12. 2015 Obsah prezentace 1) Případ výskytu vztekliny u netopýra v ČR 2) Výskyt vztekliny v EU 3) Kontrola nákazové situace 4) Vakcinace

Více

Inovace studia molekulární a buněčné biologie reg. č. CZ.1.07/2.2.00/

Inovace studia molekulární a buněčné biologie reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Inovace studia molekulární a buněčné biologie reg. č. CZ.1.07/2.2.00/07.0354 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním

Více

CHŘIPKA KONÍ JE HROZBOU NA POKRAČOVÁNÍ

CHŘIPKA KONÍ JE HROZBOU NA POKRAČOVÁNÍ CHŘIPKA KONÍ JE HROZBOU NA POKRAČOVÁNÍ Na naší polokouli chřipka zpravidla koně nezabíjí: zabíjí události. Rychlost šíření a síla chřipkové vlny závisí na: množství nenavakcinovaných koní frekvenci přesunů

Více

termínu:

termínu: termínu: 12.-15.5. 2019 Krajská veterinární správa Státní veterinární správy pro Jihomoravský kraj Palackého 174, 612 38 Brno Č. j. SVS/2019/009636-B R O Z H O D N U T Í Krajská veterinární správa Státní

Více

Chřipka prasat z pohledu veterinárního lékaře

Chřipka prasat z pohledu veterinárního lékaře Chřipka prasat z pohledu veterinárního lékaře Pospíšil Z., Lány P., Zendulková D., Rosenbergová K. Ústav infekčních chorob a epizootologie Fakulta veterinárního lékařství VFU Brno Původce influenzy Orthomyxoviry

Více

A Co je HIV? HIV AIDS Co je AIDS? Co znamená být HIV pozitivní? HIV AIDS. HIV HIV AIDS HIV

A Co je HIV? HIV AIDS Co je AIDS? Co znamená být HIV pozitivní? HIV AIDS. HIV HIV AIDS HIV A Co je HIV? HIV (virus lidského imunodeficitu) je virus, který způsobuje ztrátu obranyschopnosti (imunity) člověka před nejrůznějšími infekcemi. Tento virus napadá zejména určitou skupinu bílých krvinek,

Více

ROZMNOŽOVACÍ CHOV HUSTOPEČE NAD BEČVOU

ROZMNOŽOVACÍ CHOV HUSTOPEČE NAD BEČVOU ROZMNOŽOVACÍ CHOV HUSTOPEČE NAD BEČVOU Vahala, J. Rozmnožovací chov Hustopeče nad Bečvou Proč se nakupují plemenné prasničky v Hustopečích nad Bečvou? Naše rodinná farma byla postavena na zelené louce

Více

Ptačí chřipka - informace pro veřejnost

Ptačí chřipka - informace pro veřejnost Ptačí chřipka - informace pro veřejnost Vysocepatogenní ptačí chřipka subtypu H5N8 se šíří Evropou. Nákaza je potvrzována u nalezených uhynulých volně žijících ptáků a také v chovech drůbeže. Je potřeba

Více

Laboratorní di agnostik HBV HCV a Vratislav Němeček Státní zdravotní stav ústav

Laboratorní di agnostik HBV HCV a Vratislav Němeček Státní zdravotní stav ústav Laboratorní diagnostika HBV a HCV Vratislav Němeček Státní zdravotní ústav Rozdílná role sexuálního 30 přenosu HBV a HCV 25 Rozdíly v četnosti virové nálože 20 15 10 HCV RNA HBV DNA HBV 5 hlavní způsoby

Více

Virové hepatitidy. MUDr. Jana Bednářová, PhD. OKM FN Brno

Virové hepatitidy. MUDr. Jana Bednářová, PhD. OKM FN Brno Virové hepatitidy MUDr. Jana Bednářová, PhD. OKM FN Brno Hepatitida A Taxonomie: Picornaviridae, Hepatovirus Morfologie: neobalený ssrna-virus pozitivní polarity, nesegmentovaný, 27 32 nm Stabilita: termostabilní

Více

KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ

KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ Nákazy přenášené různými přenašeči Tato skupina infekcí se vyznačuje tím, že zdrojem a rezervoárem nákazy obvykle bývají zvířata,

Více

HIV / AIDS MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav preventivního lékařství LF MU

HIV / AIDS MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav preventivního lékařství LF MU HIV / AIDS MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav preventivního lékařství LF MU e-mail: mizavrel@med.muni.cz I.E.S. Brno, 14. 10. 2014 Historie nákazy 1981 San Francisko, New York mladí pacienti s neobvyklými

Více

Maturitní otázky z chovu koní

Maturitní otázky z chovu koní Obor: 64-42 M/022 Agropodnikání Zaměření: Chov koní Forma studia: denní Maturitní otázky z chovu koní Školní rok: 2017/2018 Ročník: 4. A Maturitní témata z předmětu Chov koní Obor : Agropodnikání Zaměření

Více

Příklad zvládnu. mykoplazmové infekce ve velkochovu prasat. MVDr.Peter Synak Pigagro

Příklad zvládnu. mykoplazmové infekce ve velkochovu prasat. MVDr.Peter Synak Pigagro Příklad zvládnu. mykoplazmové infekce ve velkochovu prasat MVDr.Peter Synak Pigagro Pigagro - Pigagro je dánska poľnohospodárska skupina právne samostatných spoločnos. - jeden z lídrov na trhu v produkcii

Více

Martina Havlíčková Helena Jiřincová. NRL pro chřipku, Státní zdravotní ústav

Martina Havlíčková Helena Jiřincová. NRL pro chřipku, Státní zdravotní ústav Pandemic H1N1 2009 Martina Havlíčková Helena Jiřincová NRL pro chřipku, Státní zdravotní ústav Z historie H1N1 1916-1917 pravděpodobná cirkulace viru, malá ohniska, lokální epidemie ve vojenských táborech,

Více

Národní ozdravovací program od IBR

Národní ozdravovací program od IBR Národní ozdravovací program od IBR aktuální stav problémy budoucnost Seminář českého strakatého skotu Skalský Dvůr 5. 9. 2012 1 BUDOUCNOST - CÍL Získání statusu země prosté od Evropské komise dnes jsme

Více

OBECNÉ MOŽNOSTI IMUNOPROFYLAXE INFEKČNÍCH CHOROB. navození resistence k onemocnění. proděláním infekčního onemocnění SPECIFICKÁ ANTIINFEKČNÍ IMUNITA

OBECNÉ MOŽNOSTI IMUNOPROFYLAXE INFEKČNÍCH CHOROB. navození resistence k onemocnění. proděláním infekčního onemocnění SPECIFICKÁ ANTIINFEKČNÍ IMUNITA SPECIFICKÁ IMUNOPROFYLAXE INFEKČNÍCH CHOROB OBECNÉ MOŽNOSTI IMUNOPROFYLAXE INFEKČNÍCH CHOROB ZVYŠOVÁNÍ CELKOVÉ ODOLNOSTI posilování imunitního systému neimunologickou cestou, navození resistence k onemocnění

Více

Infekční hepatitidy u těhotných

Infekční hepatitidy u těhotných Infekční hepatitidy u těhotných Rožnovský Luděk 6. konference Sekce infekčních nemocí v gynekologii a porodnictví Virové hepatitidy v graviditě Neobvyklá dvojice matka a plod (dítě) snaha ochránit matku

Více

α herpesviry Diagnostika, epidemiologie a klinický význam. RNDr K.Roubalová NRL pro herpetické viry

α herpesviry Diagnostika, epidemiologie a klinický význam. RNDr K.Roubalová NRL pro herpetické viry α herpesviry Diagnostika, epidemiologie a klinický význam. RNDr K.Roubalová NRL pro herpetické viry Biologické vlastnosti α herpesvirů HSV1,2: Produktivní infekce epitelálních buněk a fibroblastů kůže

Více

KLÍŠŤOVÁ ENCEFALITIDA pohledem epidemiologa

KLÍŠŤOVÁ ENCEFALITIDA pohledem epidemiologa KLÍŠŤOVÁ ENCEFALITIDA pohledem epidemiologa MUDr. Renata Vaverková Krajská hygienická stanice Jihomoravského kraje se sídlem v Brně HVD - Hradec Králové 4. 10. 2013 KLÍŠŤOVÁ ENCEFALITIDA je nákazou s přírodní

Více

Podíl VÚVeL Brno na řešení aktuálních zdravotních problémů v chovu prasat

Podíl VÚVeL Brno na řešení aktuálních zdravotních problémů v chovu prasat Podíl VÚVeL Brno na řešení aktuálních zdravotních problémů v chovu prasat Toman M., Karpíšková R., Nedbalcová, K., Prodělalová J., Matiašovic J., Vašíčková P., Rubeš, J., Skřivánek M. VetFair 2014 jjjjjjjjj

Více

Klinické formy sezónn. M.Havlíčková, H.Jiřincová, J.Kynčl

Klinické formy sezónn. M.Havlíčková, H.Jiřincová, J.Kynčl Klinické formy sezónn nní, aviárn rní a nové chřipky u člověka M.Havlíčková, H.Jiřincová, J.Kynčl Ptačí chřipka - byla, je i bude, rezervoár nových subtypů, u člověka často velmi těžký průběh Sezónní chřipka

Více

Virus mozaiky pepina. Pepino mosaic virus (PepMV)

Virus mozaiky pepina. Pepino mosaic virus (PepMV) Virus mozaiky pepina Pepino mosaic virus (PepMV) Virus mozaiky pepina byl poprvé popsán v roce 1974, kdy byl objeven ve dvou porostech pepina (Solanum muricatum) v údolí Canete pobřežní oblasti Peru. Další

Více

EPIDEMIOLOGIE VIROVÝCH HEPATITID

EPIDEMIOLOGIE VIROVÝCH HEPATITID EPIDEMIOLOGIE VIROVÝCH HEPATITID Virové hepatitidy jsou nákazy vyvolané primárně hepatotropními viry s podobným klinickým obrazem. Začíná zánětlivými projevy a později dochází k degenerativním změnám v

Více

Dotační programy. Str F) Podpora vybraných činností zaměřených na ozdravení chovů prasnic

Dotační programy. Str F) Podpora vybraných činností zaměřených na ozdravení chovů prasnic Čj.: 176749/2011-MZE-17242 Zpřesnění Zásad, kterými se stanovují podmínky pro poskytování dotací pro rok 2011 na základě 2 a 2d zákona č. 252/1997 Sb., o zemědělství, ve znění pozdějších předpisů zavedení

Více

Systém zahrnuje opatření prováděná ve vyvážející zemi, na hranici Celní unie a na ruském území po dovozu.

Systém zahrnuje opatření prováděná ve vyvážející zemi, na hranici Celní unie a na ruském území po dovozu. Federální služba veterinárního a rostlinolékařského dozoru Ruská federace Orlikov per., 1/11, Moskva, 107139 tel.: (7 499) 975-4347 fax: (7 495) 607-5111 E-mail: info@svfk.mcx.ru http://www.fsvps.ru Moskva,

Více

KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ

KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ Vzdušné nákazy např. plané neštovice, spalničky, ARI (akutní respirační infekce) a další Akutní respirační infekce (ARI), včetně chřipky,

Více

Epidemiologie spály. MUDr. František BEŇA

Epidemiologie spály. MUDr. František BEŇA Epidemiologie spály MUDr. František BEŇA Klinický obraz a diagnostika infekce Charakteristickým příznakem - exantém, pokud streptokok skupiny A produkuje pyrogenní exotoxin (erytrogenní toxin). Dif.dg.

Více

Sérologická diagnostika chřipky možnosti a diagnostická úskalí

Sérologická diagnostika chřipky možnosti a diagnostická úskalí Sérologická diagnostika chřipky možnosti a diagnostická úskalí Martina Havlíčková, Radka Limberková, Pavla Růžičková, Helena Jiřincová NRL pro chřipku, Státní zdravotní ústav K historii vyšetřování sér

Více

Dotační programy. Str F) Podpora vybraných činností zaměřených na ozdravení chovů prasnic

Dotační programy. Str F) Podpora vybraných činností zaměřených na ozdravení chovů prasnic Čj.: 176749/2011-MZE-17242 Zpřesnění Zásad, kterými se stanovují podmínky pro poskytování dotací pro rok 2011 na základě 2 a 2d zákona č. 252/1997 Sb., o zemědělství, ve znění pozdějších předpisů zavedení

Více

Klíšťová encefalitida

Klíšťová encefalitida Klíšťová encefalitida Autor: Michaela Měkýšová Výskyt Česká republika patří každoročně mezi státy s vysokým výskytem klíšťové encefalitidy. Za posledních 10 let připadá přibližně 7 nakažených osob na 100

Více

N A Ř Í Z E N Í č. 2 /2007

N A Ř Í Z E N Í č. 2 /2007 N A Ř Í Z E N Í č. 2 /2007 č.j. 164/07-EPI-1956/2007 Krajské veterinární správy ze dne 9. října 2007 Krajská veterinární správa, jako místně a věcně příslušný správní orgán podle 47 odst. (1) písm. b)

Více

INFEKČNÍCH CHOROB PŘEDMĚT KLINICKÁ IMUNOLOGIE VÝUKA PŘEDMĚTU DOPORUČENÉ STUDIJNÍ PRAMENY

INFEKČNÍCH CHOROB PŘEDMĚT KLINICKÁ IMUNOLOGIE VÝUKA PŘEDMĚTU DOPORUČENÉ STUDIJNÍ PRAMENY VÝUKA PŘEDMĚTU PŘEDMĚT KLINICKÁ IMUNOLOGIE Jednosemestrový povinně volitelný předmět zakončený zkouškou Vyučující Prof. MVDr.Miroslav Toman, CSc. MVDr. Martin Faldyna, PhD. Přednášky zaměřené na rozšíření

Více

ROZHODNUTÍ. Krajská veterinární správa Státní veterinární správy pro Jihomoravský kraj Palackého 174, Brno. Č. j.

ROZHODNUTÍ. Krajská veterinární správa Státní veterinární správy pro Jihomoravský kraj Palackého 174, Brno. Č. j. Krajská veterinární správa Státní veterinární správy pro Jihomoravský kraj Palackého 174, 612 38 Brno Č. j. SVS/2016/161238-B ROZHODNUTÍ Krajská veterinární správa Státní veterinární správy pro Jihomoravský

Více

PAROTITIDA VRACEJÍCÍ SE ONEMOCNĚNÍ. Vlasta Štěpánová 1, Miroslav Fajfr 1,2, Lenka Plíšková 3

PAROTITIDA VRACEJÍCÍ SE ONEMOCNĚNÍ. Vlasta Štěpánová 1, Miroslav Fajfr 1,2, Lenka Plíšková 3 PAROTITIDA VRACEJÍCÍ SE ONEMOCNĚNÍ Vlasta Štěpánová 1, Miroslav Fajfr 1,2, Lenka Plíšková 3 Ústav klinické mikrobiologie 1, Ústav klinické biochemie a diagnostiky 3, Fakultní nemocnice Hradec Králové,

Více

Ústřední veterinární správa Státní veterinární správy. Nákazová situace u volně žijících zvířat v České republice a ve střední Evropě

Ústřední veterinární správa Státní veterinární správy. Nákazová situace u volně žijících zvířat v České republice a ve střední Evropě Nákazová situace u volně žijících zvířat v České republice a ve střední Evropě MVDr. Zbyněk Semerád, ústřední ředitel SVS, 15. září 2016 Nákazová situace u vybraných nákaz v Evropě 1. 1. 12. 8. 2016 (zdroj

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0527

CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Projekt: Příjemce: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Příjemce: Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova

Více

PNEUMOKOKOVÉ INFEKCE A MOŽNOSTI PREVENCE aneb CO MŮŽE ZPŮSOBIT PNEUMOKOK

PNEUMOKOKOVÉ INFEKCE A MOŽNOSTI PREVENCE aneb CO MŮŽE ZPŮSOBIT PNEUMOKOK PNEUMOKOKOVÉ INFEKCE A MOŽNOSTI PREVENCE aneb CO MŮŽE ZPŮSOBIT PNEUMOKOK Očkování! Nejvýznamnější možnost prevence infekčních chorob! Lepší infekční chorobě předcházet než ji léčit! Významný objev v medicíně,

Více

Základní informace o nákaze

Základní informace o nákaze 14.4.2014 Základní informace o nákaze Vysoce nakažlivé smrtelné onemocnění domácích i divokých prasat Přenos: zejména přímým kontaktem nepřímý kontakt kontaminované předměty kontaminovaná krmiva některé

Více

Svaz chovatelů prasat v Čechách a na Moravě. Postup plánovitého začlěňování nakoupených prasniček do chovu (inovované vydání)

Svaz chovatelů prasat v Čechách a na Moravě. Postup plánovitého začlěňování nakoupených prasniček do chovu (inovované vydání) Svaz chovatelů prasat v Čechách a na Moravě Postup plánovitého začlěňování nakoupených prasniček do chovu (inovované vydání) SCHP Praha 2005 Postup plánovitého začleňování nakoupených prasniček do chovu

Více

Prasničky SANO KONCEPT VÝŽIVY PRASAT

Prasničky SANO KONCEPT VÝŽIVY PRASAT Prasničky SANO KONCEPT VÝŽIVY PRASAT VÍTEJTE Vážený zákazníku, vážený zájemce o naše výrobky, jsme velmi rádi, že Vás Sano koncept výživy prasniček zaujal. Na následujících stránkách najdete důležité informace

Více

Zemědělská akciová společnost Koloveč MVDr. Mar2n Zdvořák

Zemědělská akciová společnost Koloveč MVDr. Mar2n Zdvořák Success story - skot Zemědělská akciová společnost Koloveč MVDr. Mar2n Zdvořák 12.3.2015 ZAS Koloveč Chov skotu - plemeno Montbélliarde (cca 928 dojnic) - zaměřeno na: produkci mléka výkrm skotu prodej

Více

9.00-11.00 Anatomická stavba pohlavních orgánů, pitva pohlavních orgánů krávy, ovce, kozy. (Ing. R. Filipčík, Ph.D.

9.00-11.00 Anatomická stavba pohlavních orgánů, pitva pohlavních orgánů krávy, ovce, kozy. (Ing. R. Filipčík, Ph.D. 1. den (10 hodin) 8.00-9.00 Úvod - význam inseminace, historie, ukazatele reprodukce, hodnocení výsledků reprodukce skotu, ovcí a koz (Ing. M. Hošek, Ph.D.) 1h (teorie OZO) 9.00-11.00 Anatomická stavba

Více

Hrazení kotců. Návod k používání a obsluze

Hrazení kotců. Návod k používání a obsluze Návod k používání a obsluze Hrazení kotců Výrobek Výrobce název: Hrazení kotců typ: název: AGRICO s.r.o. adresa: Rybářská 671, 379 01 Třeboň IČO: 26032163 DIČ: CZ26032163 1. Popis V kotcích dochází k ustájení:

Více

Vrozený zarděnkový syndrom - kazuistika. MUDr. Martina Marešová HS hl.m. Prahy

Vrozený zarděnkový syndrom - kazuistika. MUDr. Martina Marešová HS hl.m. Prahy Vrozený zarděnkový syndrom - kazuistika MUDr. Martina Marešová HS hl.m. Prahy Zarděnky - historie zarděnky byly poprvé popsány ve 2. pol. 18. stol. v roce 1866 nazvány rubella v roce 1941 australský oftalmolog

Více

1.9.2 Selekce 47 1.9.3 Metody plemenitby 50

1.9.2 Selekce 47 1.9.3 Metody plemenitby 50 Obsah ÚVOD 10 1 OBECNÉ ZÁKLADY CHOVU HOSPODÁŘSKÝCH ZVÍŘAT 11 1.1 Chov hospodářských zvířat v podmínkách konvenčního a ekologického zemědělství 11 1.2 Domestikace hospodářských zvířat 12 1.2.1 Průběh domestikace

Více

ROZHODNUTÍ. Krajská veterinární správa Státní veterinární správy pro Jihomoravský kraj Palackého 174, Brno. Č. j.

ROZHODNUTÍ. Krajská veterinární správa Státní veterinární správy pro Jihomoravský kraj Palackého 174, Brno. Č. j. Krajská veterinární správa Státní veterinární správy pro Jihomoravský kraj Palackého 174, 612 38 Brno Č. j. SVS/2016/013123-B ROZHODNUTÍ Krajská veterinární správa Státní veterinární správy pro Jihomoravský

Více

Vítejte ve světe genetiky DanBred

Vítejte ve světe genetiky DanBred Vítejte ve světe genetiky DanBred Charakteristika národního šlechtitelského programu Genetika DanBred je považována za nejlepší na světe, jako výsledek 40 let výzkumu. Výzkum byl zaměřen na profitabilní

Více

Jak vysoký počet selat je ve vrhu ekonomicky efektivní. MVDr.Josef Vinduška ZOD Žichlínek

Jak vysoký počet selat je ve vrhu ekonomicky efektivní. MVDr.Josef Vinduška ZOD Žichlínek Jak vysoký počet selat je ve vrhu ekonomicky efektivní MVDr.Josef Vinduška ZOD Žichlínek mvdrvinduska@email.cz 777 594 061 Zemědělsko-obchodní družstvo Žichlínek 6200 ha, okolí Lanškrouna 1900 dojných

Více

Komplexní pohled na laboratorní diagnostiku Chlamydia pneumoniae

Komplexní pohled na laboratorní diagnostiku Chlamydia pneumoniae Komplexní pohled na laboratorní diagnostiku Chlamydia pneumoniae Iva Stoklásková, Lenka Pokorná Seminář, Laboratoře Mikrochem, Šumperk, listopad 2016 Druhy Chlamydia Chlamydia trachomatis Serotypy A-C,

Více

Co nového přinesl chřipkový kongres Toronto VI.2007

Co nového přinesl chřipkový kongres Toronto VI.2007 Co nového přinesl chřipkový kongres Toronto 17.-23.VI.2007 Havlík J 1, Havlíčková M 2, Kynčl J 2 Infekční klinika, FN Na Bulovce, Praha 1 Státní Zdravotní Ústav Praha 2 Options for the Control of Influenza

Více

ZDRAVÉ A VITÁLNÍ SELE ZÁRUKA DOBRÉ EKONOMIKY CHOVU

ZDRAVÉ A VITÁLNÍ SELE ZÁRUKA DOBRÉ EKONOMIKY CHOVU ZDRAVÉ A VITÁLNÍ SELE ZÁRUKA DOBRÉ EKONOMIKY CHOVU Čeřovský, J. Výzkumný ústav živočišné výroby Praha, pracoviště Kostelec nad Orlicí Rentabilita produkce selat je velice variabilní fenomén a spíše je

Více

Národní ozdravovací program od infekční rinotracheitidy skotu v ČR č.j. 21682/2005-17210

Národní ozdravovací program od infekční rinotracheitidy skotu v ČR č.j. 21682/2005-17210 Národní ozdravovací program od infekční rinotracheitidy skotu v ČR č.j. 21682/2005-17210 Ministerstvo zemědělství České republiky na základě 44 odst.1 písm. c) zákona č. 166/1999 Sb., o veterinární péči

Více

Jalovice pohledem veterináře. MVDr. Martin Vlček

Jalovice pohledem veterináře. MVDr. Martin Vlček Jalovice pohledem veterináře MVDr. Martin Vlček Zdravotní problémy jalovic Průjmová onemocnění Respiratorní syndrom Plísňová onemocnění kůže Traumata Neinfekční průjmy Hlavní příčinou jsou chyby ve výživě.

Více