Využití matematického modelování pro ochranu obyvatelstva před únikem metanu z podzemí uzavřených dolů

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Využití matematického modelování pro ochranu obyvatelstva před únikem metanu z podzemí uzavřených dolů"

Transkript

1 XXVIII. ASR '2003 Seminar, Instruments and Control, Ostrava, May 6, Využití matematického modelování pro ochranu obyvatelstva před únikem metanu z podzemí uzavřených dolů GOTTFRIED, Jan Ing., VŠB-TU Ostrava, Hornicko-geologická fakulta, 17. listopadu 15, Ostrava Poruba, , jgottfried@iol.cz Abstrakt: The dangerous outlets of gas in the Ostrava region have been still actual, and, that is why, in the framework of grant task we have focused on the area of Jaklovec mine where a whole number of dangerous situations has been registered. Before commencement of mathematical modeling we had not complex mine and geological documentation (maps) for our disposal. That is why, in our preliminary model, we have implemented substantially higher resistance, res. lower permeability in perpendicular direction on the medium dip seams. It followed from these input values that it will be necessary to exhaust on bore holes JD 14 and JD 3 for ensuring the effective influencing of the locality. The subsequent suction test which has been realized thanks to the initiative of VIP s.r.o., has confirmed that for influencing of the locality the exhausting on the bore hole JD 14 is sufficient. The relevant values of the mathematical modeling results and course of verification are given in this contribution. Klíčová slova: Modelování, nebezpečný plyn, predikce. V České republice, v oblasti Ostravsko karvinského revíru má těžba černého uhlí tradici již 300 let. Z počátku byly vydobývány sloje těsně pod povrchem, postupem času tak, jak se vylepšovaly dobývací technologie, dostávala se těžba uhlí hlouběji a hlouběji až k 1000 m pod povrchem. Navíc byla ve druhé polovině 20. století kutat všechny sloje, i ty nerentabilní. V 90. letech 20. století přišel ovšem útlum těžby a v celé Ostravské části Ostravskokarvinského revíru se přestalo těžit uhlí hlavně z ekonomických důvodů. Tehdy začaly výraznější problémy s únikem nebezpečného metanu z podzemí na povrch. Výstup nebezpečného plynu byl důsledkem zastavení centrálního větracího systému v dolech. Vystupující metan se stal pro obyvatelstvo nebezpečným, což dokazuje i několik explozí způsobených právě vystupujícím důlním plynem metanem. Příspěvek ukazuje, jednu z cest, jak lze pomocí matematického modelu předpovídat výstupy metanu z podzemí a navrhovat nápravná opatření, která zajistí bezpečnost obyvatelstva. Popisovaná oblast, která je znázorněna na obrázku 1 je díky tektonické poruše, která se jeví jako plynonepropustný izolátor rozdělena na dvě části: západní a východní. Prezentovaný model si klade za cíl rozebrat tuto problematiku pro východní část.

2 XXVIII. ASR '2003 Seminar, Instruments and Control, Ostrava, May 6, Obrázek 1- Legenda: červené označení je vrt, který je převážně aktivní modré označení je vrt, který je převážně neaktivní Současný stav lokality Vzhledem k havarijním situacím, které na sledovaném území vznikly, bylo rozhodnuto, že se narychlo vyvrtá několik desítek vrtů (každý v hodnotě asi USD). Tyto vrty mají tvořit pasivní odplyňovací systém. Mají tedy sloužit, jako volné kontrolované cesty nebezpečného plynu z podzemí na povrch. Tak mají zabránit nekontrolovanému plošnému prostupu plynu horninou, zejména potom do budov, kde mohou vytvářet v uzavřených prostorách výbušnou směs. Tato metoda ochrany obyvatelstva se ukázala na některých lokalitách jako účinná, jinde jako méně účinná. Nevhodnost této metody spočívá hlavně v bezhlavém utrácení peněz za vrtání velkého množství vrtů s pochybným účinkem. Úskalím této metody se také ukazuje, že ne vždy je pasivní odvětrávací systém zcela účinný, a proto je vhodné nasadit na některé vrty odsávací stanici. To by umožnilo kvalitnější zabezpečení dané lokality. Zde se nabízí metody matematického modelování pro použití hned v několika situacích: 1. Predikce úniku plynu vrty 2. Volba optimálního umístění odsávací stanice 3. Volba optimálního řízení odsávání a otvírání a uzavírání vrtů při odsávání tak, abychom dosáhli co nejrychlejšího zabezpečení oblasti Výsledky měření na vrtech ve východní části a popis postupu při sestavení modelu Pro potřeby tvorby matematického modelu jsme provedli v dané lokalitě dlouhodobá měření, pomocí kterých jsme zjišťovali směr proudění plynů vrty (jestli proudí z podzemí na povrch, nebo opačně), dále tlakový rozdíl mezi povrchem a vrtem, množství proudícího plynu, popřípadě jeho koncentrace. Tato měření probíhala v období přibližně od do Vlastním měřením bylo zjištěno, že ze 38 měřených míst (vrty vrtané DPB a sanované staré jámy) aktivních pouze 19 (tedy přesně polovina). Tato skutečnost dokazuje mimo jiné, že tvorba velkého množství vrtů je zbytečným plýváním peněz, neboť polovina vrtů je vlastně

3 XXVIII. ASR '2003 Seminar, Instruments and Control, Ostrava, May 6, nefunkčních. Aktivním dílem rozumíme dílo, kde ve sledované době byl naměřen alespoň minimální tlakový rozdíl a objemový průtok plynu ať už směrem z podzemí na povrch nebo z povrchu do podzemí. Příklad měřených hodnot na vrtu označeném JD 3 je znázorněn v grafu na obrázku 2. Na ose x je časové období měření, na ose y je vynesen tlakový rozdíl znázorňující Dp mezi atmosférickým tlakem a vnitřním tlakem podzemního systému. Pro uvedené časové období je na obr. 3 nakreslen průběh barometrického tlaku v pascalech, vztažený k hladině moře. JD DP (Pa) Datum Obrázek 2: Výsledky měření DP na vrtu JD3 Obrázek 3: Průběh barometrického tlaku na hladině moře ve vybraném období simulace Pro úkol řešení optimálního umístnění odvětrávacích nebo odsávacích vrtů jsme z důlně geologické situace použili další nezbytné údaje, jako velikost zásobníku (volných důlních prostor této části dolu), hodnotu permeability prostředí, předpokládané působiště vnitřního tlaku, vzdálenost paty vrtů od tohoto působiště, hloubky vrtů. Poloměr odplyňovacích vrtů r w = 0,05m, dynamická viskozita plynu 1, Pa.s. Postup výpočtu Pro ověření správnosti modelu jsme vybrali z celého měřeného období do interval 14ti dnů (přibližně od do ). Tento časový interval jsme zvolili proto, že v něm dochází k výraznému kolísání atmosférického tlaku a to v rozmezí Pa Pa. Jak jsme zjistili předchozími měřeními, atmosférický tlak je jedním z nejvýznamnějších parametrů ovlivňujících výstupy nebezpečného plyn z podzemí na povrch. K největším pohybům plynu (ať už z podzemí na povrch, nebo z povrchu do

4 XXVIII. ASR '2003 Seminar, Instruments and Control, Ostrava, May 6, podzemí) dochází právě vlivem prudkého kolísání atmosférického tlaku, nikoliv jak se mnoho lidí mylně domnívá jeho vysokým, nebo nízkým stavem, ale právě přechody mezi těmito stavy. Vzhledem k tomu, že model je nastaven tak, aby počítal s přesností na sekundy, představuje modelované období časový interval sekund, jak je vidět z grafu na obrázku 4. Obrázek 4: Objemové průtoky (m 3.s -1, na svislé ose) na vrtech JD3, JD7, JD11, JD13, JD14, JD16, JD18 vypočtené modelem. Porovnání naměřených a vypočtených hodnot ve vybraném období simulace V tabulce 1 a 2 jsou uvedeny naměřené hodnoty objemového průtoku na jednotlivých vrtech a současně hodnoty, které vypočítal model. Tabulka 1: Naměřené a vypočtené hodnoty objemového průtoku na vrtech dopoledne (cca 11 hodin) JD3 JD13 JD14 JD16 JD18 Čas měření Doba výpočtu Naměřená hodnota Q (m3/s) 0,054 0,0088 0,047 0,0035 0,0158 Vypočtená hodnota Q (m3/s) 0,0336 0, ,0262 0, ,015 Tabulka 2: Naměřené a vypočtené hodnoty objemového průtoku na vrtech dopoledne (cca 11 hodin) JD3 JD13 JD14 JD16 JD18 Čas měření Doba výpočtu Naměřená hodnota Q (m3/s) 0,084 0,0317 0,075 0,0264 0,03 Vypočtená hodnota Q (m3/s) 0,059 0,0062 0,0625 0, ,0227 Z uvedeného srovnání v tabulce 1 a 2 je zřejmé, že hodnoty vypočtené modelem se převážně (minimálně v řádech), shodují s naměřenými hodnotami, což potvrzuje spolehlivost modelu. Pro úplnost je nutno dodat, že samotné měření není kontinuální (intervaly jsou i několik dní), takže nemohlo podchytit změny barometrického tlaku, které nastaly v krátkém časovém období. Model, ale tyto změny i pro krátký časový úsek vyjadřuje.

5 XXVIII. ASR '2003 Seminar, Instruments and Control, Ostrava, May 6, Na obrázku 5 je vidět, jak ovlivní odsávací stanice umístěná na vrtu JD3 celou sledovanou oblast, jestliže pracuje tato odsávací stanice v režimu s pod tlakem 1000 Pa. Obrázek 5: Objemové průtoky(m 3.s -1, na svislé ose) na vrtech JD3, JD7, JD11, JD13, JD14, JD16, JD18 vypočtené modelem při odsávání na vrtu JD3 s pod tlakem 1000 Pa. Závěry Dynamickým modelem se ověřilo, že optimální místo pro situování odsávacího vrtu je vrt JD3, nebo vrt JD14 protože v modelu jimi proudí největší množství plynu v situaci, kdy působí jen barometrický tlak. Abychom prokázali, že vrt JD3 má skutečně optimální polohu jako vrt odsávací, provedli jsme s modelem větší množství experimentů tak, že jsme umísťovali fiktivní odsávací stanici v modelu na vybrané vrty a sledovali jsme chování celého systému při různých hodnotách podtlaku odsávací stanice. Pro obecný případ, kdy nebudou v lokalitě zřízeny odplyňovací vrty, lze tedy obdobným způsobem (zavedením virtuálních vrtů, provedením odsávací zkoušky) určit optimální polohu odsávacího vrtu. Literatura [1] GOTTFRIED, J. Zpracování hodnot měřených na lokalitě Hrušovský důl. In Dílčí zpráva GÚ č. 105/98/KO45, z , str [2] OSTREZY, J. Verifikace geologického modelu v oblasti Hrušovský důl. Dílčí zpráva GÚ č. 105/98/KO45 z , str [3] LÁT, J. Výstupy plynů z dolu na povrch v oblastech s ukončenou hornickou činností. UHLÍ RUDY GEOLOGICKÝ PRŮZKUM, 7/2000, str [4] ŠENOVSKÝ, P. Výsledky měření v oblasti Hrušovský důl. In Dílčí zpráva GÚ č. 105/98/KO45, z , str [5] STRAKOŠ, V. Modelování a řízení důlních energetických sítí. In Sborník konference ICAMC 1998, Košice, 1998.

Computing model SIT verification by the measurement results on the Hrušov mine

Computing model SIT verification by the measurement results on the Hrušov mine XXVI. ASR '2001 Seminar, Instruments and Control, Ostrava, April 26-27, 2001 Paper 66 Computing model SIT verification by the measurement results on the Hrušov mine ŠENOVSKÝ, Pavel Ing., Institut 545,

Více

Modelování proudění metanu

Modelování proudění metanu Modelování proudění metanu GOTTFRIED, Jan 1 1 Ing., Institut ekonomiky a systémů řízení, VŠB-Technická univerzita Ostrava, Třída 17.listopadu 708 33 Ostrava Poruba, jgottfried@iol.cz, http://www.vsb.cz/~vg98015

Více

Model proudění důlního plynu v oblasti Hrušovského dolu s využitím programu Fluent 5.4

Model proudění důlního plynu v oblasti Hrušovského dolu s využitím programu Fluent 5.4 XXVI. ASR '2001 Seminar, Instruments and Control, Ostrava, April 26-27, 2001 Paper 67 Model proudění důlního plynu v oblasti Hrušovského dolu s využitím programu Fluent 5.4 ŠIŠKA, David 1 & HUMMEL, Martin

Více

Program for Gas Flow Simulation in Unhinged Material Program pro simulaci proudění plynu v rozrušeném materiálu

Program for Gas Flow Simulation in Unhinged Material Program pro simulaci proudění plynu v rozrušeném materiálu XXIX. ASR '2004 Seminar, Instruments and Control, Ostrava, April 30, 2004 237 Program for Gas Flow Simulation in Unhinged Material Program pro simulaci proudění plynu v rozrušeném materiálu PONČÍK, Josef

Více

SLEDOVÁNÍ VÝSTUPU PLYNU V UZAVŘENÉM PODZEMÍ V LOKALITĚ ORLOVÁ NA VRTU OV 24A

SLEDOVÁNÍ VÝSTUPU PLYNU V UZAVŘENÉM PODZEMÍ V LOKALITĚ ORLOVÁ NA VRTU OV 24A Sborník vědeckých prací Vysoké školy báňské Technické univerzity Ostrava Řada hornicko-geologická Volume LII (2006), No.2, p. 30-35, ISSN 0474-8476 Pavel ZAPLETAL * SLEDOVÁNÍ VÝSTUPU PLYNU V UZAVŘENÉM

Více

Měření obsahu metanu v ovzduší při těžbě uhlí v OKD

Měření obsahu metanu v ovzduší při těžbě uhlí v OKD Měření koncentrace metanu v ovzduší při těžbě černého uhlí v OKD, a. s. a simulační modely proudění metanu na povrchu na území s ukončenou těžbou černého uhlí Ing. Jan Pravňanský DIAMO, státní podnik odštěpný

Více

Pohled na investiční záměr využití ploch postižených důlní činností ve vztahu k zajištění starých důlních děl

Pohled na investiční záměr využití ploch postižených důlní činností ve vztahu k zajištění starých důlních děl Pohled na investiční záměr využití ploch postižených důlní činností ve vztahu k zajištění starých důlních děl Příklad: Rozvojová zóna Hrušov, Ostrava Pohled na investiční záměr využití ploch postižených

Více

Tvorba počítačového geologického modelu pomocí SW Geologický model

Tvorba počítačového geologického modelu pomocí SW Geologický model XXVI. ASR '2001 Seminar, Instruments and Control, Ostrava, April 26-27, 2001 Paper 54 Tvorba počítačového geologického modelu pomocí SW Geologický model OSTREZY, Josef Ing., VŠB - TU Ostrava, Istitut ekonomiky

Více

Sledování vertikálních pohybů hydrogeologických vrtů vlivem dobývání Dolu ČSM v oblasti Stonava

Sledování vertikálních pohybů hydrogeologických vrtů vlivem dobývání Dolu ČSM v oblasti Stonava ročník 65107, 2019, číslo 5 105 Sledování vertikálních pohybů hydrogeologických vrtů vlivem dobývání Dolu ČSM v oblasti Stonava Ing. Kateřina Prokešová, Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava,

Více

Sborník vědeckých prací Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava číslo 2, rok 2009, ročník IX, řada stavební článek č. 19.

Sborník vědeckých prací Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava číslo 2, rok 2009, ročník IX, řada stavební článek č. 19. Sborník vědeckých prací Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava číslo 2, rok 2009, ročník IX, řada stavební článek č. 19 Jiří LUKEŠ 1 HYDROKAROTÁŽNÍ MĚŘENÍ VE VÝZKUMNÝCH VRTECH NA LOKALITĚ POTŮČKY

Více

POPIS MOŽNOSTÍ DYNAMICKÝCH MODELŮ A DOPORUČENÍ PRO ŘEŠENÍ PROBLEMATIKY ÚNIKU PLYNU Z UZAVŘENÝCH DOLŮ

POPIS MOŽNOSTÍ DYNAMICKÝCH MODELŮ A DOPORUČENÍ PRO ŘEŠENÍ PROBLEMATIKY ÚNIKU PLYNU Z UZAVŘENÝCH DOLŮ Sborník vědeckých prací Vysoké školy báňské Technické univerzity Ostrava Řada hornicko-geologická Volume XLIX (2003), No.2, p. 15-22, ISSN 0474-8476 Jan GOTTFRIED POPIS MOŽNOSTÍ DYNAMICKÝCH MODELŮ A DOPORUČENÍ

Více

Využití matematického zpracování údajů o množstvi plynnovzdušné směsi získaných z monitoringu odplyňovacích vrtů

Využití matematického zpracování údajů o množstvi plynnovzdušné směsi získaných z monitoringu odplyňovacích vrtů Využití matematického zpracování údajů o množstvi plynnovzdušné směsi získaných z monitoringu odplyňovacích vrtů Iveta Cholovová 1 a Josef Mazáč 2 Utilizationof processing mathematic data on gas air mixtures

Více

Rizika po ukončení aktivní těžby černého uhlí Průmyslová krajina 9. diskusní panel,

Rizika po ukončení aktivní těžby černého uhlí Průmyslová krajina 9. diskusní panel, Rizika po ukončení aktivní těžby černého uhlí Průmyslová krajina 9. diskusní panel, 24. 11. 2016 Clean energy and climate change mitigation globally Green Gas DPB, a.s. Region ovlivněný důsledky hornické

Více

Ing. Pavel Staša, doc. Dr. Ing. Vladimír Kebo, Vladimír Strakoš V 2

Ing. Pavel Staša, doc. Dr. Ing. Vladimír Kebo, Vladimír Strakoš V 2 Ing. vel Staša, doc. Dr. Ing. Vladimír Kebo, Vladimír Strakoš V 2 MODELOVÁNÍ PROUDĚNÍ METANU V PORÉZNÍM PROSTŘEDÍ S JEDNÍM AKTIVNÍM ODPLYŇOVACÍM VRTEM POMOCÍ CFD PROGRAMU FLUENT Abstrakt Článek reaguje

Více

SEIZMICKÝ EFEKT ŽELEZNIČNÍ DOPRAVY ÚVODNÍ STUDIE

SEIZMICKÝ EFEKT ŽELEZNIČNÍ DOPRAVY ÚVODNÍ STUDIE SEIZMICKÝ EFEKT ŽELEZNIČNÍ DOPAVY ÚVODNÍ STUDIE Josef Čejka 1 Abstract In spite of development of road transport, carriage by rail still keeps its significant position on traffic market. It assumes increases

Více

VÝZKUM VLASTNOSTÍ SMĚSI TEKBLEND Z HLEDISKA JEJÍHO POUŽITÍ PRO STAVBU ŽEBRA

VÝZKUM VLASTNOSTÍ SMĚSI TEKBLEND Z HLEDISKA JEJÍHO POUŽITÍ PRO STAVBU ŽEBRA Vladimír Petroš, VŠB Technická univerzita Ostrava, 17. listopadu 15/2172, 708 33 Ostrava, Poruba, tel.: +420 597325287, vladimir.petros@vsb.cz; Jindřich Šancer, VŠB Technická univerzita Ostrava, 17. listopadu

Více

PREVENCE NEKONTROLOVATELNÝCH VÝSTUPŮ DŮLNÍCH PLYNŮ V PLOCHÁCH OPUŠTĚNÝCH UHELNÝCH DOLŮ ČESKÉ ČÁSTI HORNOSLEZSKÉ PÁNVE

PREVENCE NEKONTROLOVATELNÝCH VÝSTUPŮ DŮLNÍCH PLYNŮ V PLOCHÁCH OPUŠTĚNÝCH UHELNÝCH DOLŮ ČESKÉ ČÁSTI HORNOSLEZSKÉ PÁNVE The International Journal of TRANSPORT & LOGISTICS Medzinárodný časopis DOPRAVA A LOGISTIKA ISSN 1451-107X PREVENCE NEKONTROLOVATELNÝCH VÝSTUPŮ DŮLNÍCH PLYNŮ V PLOCHÁCH OPUŠTĚNÝCH UHELNÝCH DOLŮ ČESKÉ ČÁSTI

Více

Simulation Models for the Underground Transport Rationalizing Simulační model pro racionalizaci podzemní dopravy

Simulation Models for the Underground Transport Rationalizing Simulační model pro racionalizaci podzemní dopravy XXXII. Seminar ASR '2007 Instruments and Control, Farana, Smutný, Kočí & Babiuch (eds) 2007, VŠB-TUO, Ostrava, ISBN 978-80-248-1272-4 Simulation Models for the Underground Transport Rationalizing Simulační

Více

Vliv metody vyšetřování tvaru brusného kotouče na výslednou přesnost obrobku

Vliv metody vyšetřování tvaru brusného kotouče na výslednou přesnost obrobku Vliv metody vyšetřování tvaru brusného kotouče na výslednou přesnost obrobku Aneta Milsimerová Fakulta strojní, Západočeská univerzita Plzeň, 306 14 Plzeň. Česká republika. E-mail: anetam@kto.zcu.cz Hlavním

Více

PROJEKT VAV ČBÚ Č ZAJIŠTĚNÍ BEZPEČNOSTI PRÁCE A PROVOZU PŘI TĚŽBĚ ZEMNÍHO PLYNU Z UZAVŘENÝCH ČERNOUHELNÝCH DOLŮ

PROJEKT VAV ČBÚ Č ZAJIŠTĚNÍ BEZPEČNOSTI PRÁCE A PROVOZU PŘI TĚŽBĚ ZEMNÍHO PLYNU Z UZAVŘENÝCH ČERNOUHELNÝCH DOLŮ PROJEKT VAV ČBÚ Č. 56 07 ZAJIŠTĚNÍ BEZPEČNOSTI PRÁCE A PROVOZU PŘI TĚŽBĚ ZEMNÍHO PLYNU Z UZAVŘENÝCH ČERNOUHELNÝCH DOLŮ Ing. Betislav Petr Český báňský úřad, Praha Ing. Petr Němec, Ing. Georges Takla, CSc.

Více

Problematika metanu - dílčí výsledky realizovaného projektu 35/AKT

Problematika metanu - dílčí výsledky realizovaného projektu 35/AKT DIAMO, státní podnik ředitelství s. p. Máchova 201 471 27 Stráž pod Ralskem Stráž pod Ralskem, 2016-12-09 Problematika metanu - dílčí výsledky realizovaného projektu 35/AKT Vydáno v Občasníku DIAMO č.

Více

Tvorba 3D modelu oblasti Hrušovského dolu

Tvorba 3D modelu oblasti Hrušovského dolu XXVI. ASR '2001 Seminar, Instruments and Control, Ostrava, April 26-27, 2001 Paper 43 Tvorba 3D modelu oblasti Hrušovského dolu MOJŽÍŠKOVÁ, Jana 1, ŠIŠKA, David 2 1 Ing., Institut ekonomiky a systémů řízení,

Více

Ing. Petr Němec, Ing. Georges Takla, CSc. V 7 Energie stavební a báňská a.s., Kladno

Ing. Petr Němec, Ing. Georges Takla, CSc. V 7 Energie stavební a báňská a.s., Kladno Ing. Petr Němec, Ing. Georges Takla, CSc. V 7 Energie stavební a báňská a.s., Kladno PROJEKT VAV ČBÚ Č. 56 07 ZAJIŠTĚNÍ BEZPEČNOSTI PRÁCE A PROVOZU PŘI TĚŽBĚ ZEMNÍHO PLYNU Z UZAVŘENÝCH ČERNOUHELNÝCH DOLŮ

Více

Výzkum a vývoj zpráva za rok 2009

Výzkum a vývoj zpráva za rok 2009 Výzkum a vývoj zpráva za rok 2009 V roce 2009 zabezpečoval Český báňský úřad V. odbor () v oblasti výzkumu a vývoje řešení 9 projektů prostřednictvím veřejných zakázek s náklady 22 mil. Kč. Všechny tyto

Více

Podkladové materiály:

Podkladové materiály: Objednatel : HUITNÍ PROJEKT OSTRAVA, a. s. 28. října 1142/168, 709 00 Ostrava Stavba : Kanalizace Petřkovice, stoka T část B (II. a III. etapa) Stupeň : DSP Zakázka : G 4509 Datum : 11/2009 ATMOGEOCHEMICKÝ

Více

Stanovení nejistot při výpočtu kontaminace zasaženého území

Stanovení nejistot při výpočtu kontaminace zasaženého území Stanovení nejistot při výpočtu kontaminace zasaženého území Michal Balatka Abstrakt Hodnocení ekologického rizika kontaminovaných území představuje komplexní úlohu, která vyžaduje celou řadu vstupních

Více

Typový model toků selektivního dobývání a homogenizace

Typový model toků selektivního dobývání a homogenizace Proceedings of International Scientific Conference of FME Session 4: Automation Control and Applied Informatics Paper 2 Typový model toků selektivního dobývání a homogenizace BURÝ, Alois Doc., Ing., CSc.,

Více

INTERPRETACE PUKLINOVÉ SÍTĚ NA ZÁKLADĚ TERÉNNÍCH MĚŘENÍ

INTERPRETACE PUKLINOVÉ SÍTĚ NA ZÁKLADĚ TERÉNNÍCH MĚŘENÍ INTERPRETACE PUKLINOVÉ SÍTĚ NA ZÁKLADĚ TERÉNNÍCH MĚŘENÍ Metody a nástroje hodnocení vlivu inženýrských bariér na vzdálené interakce v prostředí hlubinného úložiště Projekt č.:1h-pk/31 MPO ČR Metody a nástroje

Více

Software pro modelování chování systému tlakové kanalizační sítě Popis metodiky a ukázka aplikace

Software pro modelování chování systému tlakové kanalizační sítě Popis metodiky a ukázka aplikace Optimalizace systémů tlakových kanalizací pomocí matematického modelování jejich provozních stavů Software pro modelování chování systému tlakové kanalizační sítě Popis metodiky a ukázka aplikace Ing.

Více

Proudění vzduchu v chladícím kanálu ventilátoru lokomotivy

Proudění vzduchu v chladícím kanálu ventilátoru lokomotivy Proudění vzduchu v chladícím kanálu ventilátoru lokomotivy P. Šturm ŠKODA VÝZKUM s.r.o. Abstrakt: Příspěvek se věnuje optimalizaci průtoku vzduchu chladícím kanálem ventilátoru lokomotivy. Optimalizace

Více

PROUDĚNÍ REGULAČNÍ MEZISTĚNOU TURBÍNOVÉHO STUPNĚ PŘI ROTACI OBĚŽNÉHO LOPATKOVÁNÍ. Jaroslav Štěch

PROUDĚNÍ REGULAČNÍ MEZISTĚNOU TURBÍNOVÉHO STUPNĚ PŘI ROTACI OBĚŽNÉHO LOPATKOVÁNÍ. Jaroslav Štěch SOUTĚŽNÍ PŘEHLÍDKA STUDENTSKÝCH A DOKTORSKÝCH PRACÍ FST 2007 PROUDĚNÍ REGULAČNÍ MEZISTĚNOU TURBÍNOVÉHO STUPNĚ PŘI ROTACI OBĚŽNÉHO LOPATKOVÁNÍ Jaroslav Štěch ABSTRAKT Úkolem bylo zjistit numerickou CFD

Více

1 Úvod. KLIMUNDA, Robert 1, KIJONKA, Martin 2 & ŠIMEK, Richard 3.

1 Úvod. KLIMUNDA, Robert 1, KIJONKA, Martin 2 & ŠIMEK, Richard 3. XXXII. Seminar ASR '2007 Instruments and Control, Farana, Smutný, Kočí & Babiuch (eds) 2007, VŠB-TUO, Ostrava, ISBN 978-80-248-1272-4 Mine Data Storage and its Visualization for Safety and Educational

Více

Noise Measurement Měření hluku

Noise Measurement Měření hluku XXX. ASR '5 Seminar, Instruments and Control, Ostrava, April 9, 5 39 Noise Measurement Měření hluku KOČÍ, Petr Ing., Ph.D., Katedra ATŘ-35, VŠB-TU Ostrava, 17. listopadu, Ostrava - Poruba, 78 33 petr.koci@vsb.cz,

Více

ALTERNATIVNÍ MOŽNOSTI MATEMATICKÉHO MODELOVÁNÍ STABILITY SVAHŮ SANOVANÝCH HŘEBÍKOVÁNÍM

ALTERNATIVNÍ MOŽNOSTI MATEMATICKÉHO MODELOVÁNÍ STABILITY SVAHŮ SANOVANÝCH HŘEBÍKOVÁNÍM Prof. Ing. Josef Aldorf, DrSc. Ing. Lukáš Ďuriš, VŠB-TU Ostrava, Fakulta stavební, L. Podéště 1875, 708 00 Ostrava-Poruba tel./fax: 597 321 944, e-mail: josef.aldorf@vsb.cz, lukas.duris@vsb.cz, ALTERNATIVNÍ

Více

EUROGAS a.s. Program VaV ČBÚ Zvýšení úrovně bezpečnosti práce v dolech a eliminace nebezpečí od unikajícího metanu z uzavřených důlních prostor.

EUROGAS a.s. Program VaV ČBÚ Zvýšení úrovně bezpečnosti práce v dolech a eliminace nebezpečí od unikajícího metanu z uzavřených důlních prostor. EUROGAS a.s. Program VaV ČBÚ Zvýšení úrovně bezpečnosti práce v dolech a eliminace nebezpečí od unikajícího metanu z uzavřených důlních prostor. Projekt č. 23/2003 : Využití důlní degazace pro předcházení

Více

Karotáž metoda pro zjišťování pohybu kontaminace a jeho souvislostí s geologickou a tektonickou stavbou území.

Karotáž metoda pro zjišťování pohybu kontaminace a jeho souvislostí s geologickou a tektonickou stavbou území. Karotáž metoda pro zjišťování pohybu kontaminace a jeho souvislostí s geologickou a tektonickou stavbou území. AQUATEST a.s. Geologická 4 152 00 Praha 5 www.aquatest.cz E-mail prochazka@aquatest.cz karotaz@aquatest.cz

Více

Výstup důlního plynu v návaznosti na dopravní stavitelství

Výstup důlního plynu v návaznosti na dopravní stavitelství Seminář dne 12.12.2011 Lektor: doc. Ing. Miloslav Řezáč, Ph.D. Ing. Leopold Hudeček, Ph.D. SPŠ stavební Havířov, Kollárova 2 Popularizace a zvýšení kvality výuky dřevozpracujících a stavebních oborů v

Více

Příklad 81b. Předpokládejme, že výška chlapců ve věku 9,5 až 10 roků má normální rozdělení N(mi;sig2)

Příklad 81b. Předpokládejme, že výška chlapců ve věku 9,5 až 10 roků má normální rozdělení N(mi;sig2) Příklad 1. Za předpokladu, že výška dětí ve věku 10 let má normální rozdělení s rozptylem 38, určete pravostranný 99% interval spolehlivosti, ve kterém bude ležet neznámá střední hodnota výšky dětí, jestliže

Více

Ing. Alena Orlíková Z 7 OPATŘENÍ PROTI VÝSTUPŮM DŮLNÍCH PLYNŮ OCHRANA NEBO PŘÍTĚŽ?

Ing. Alena Orlíková Z 7 OPATŘENÍ PROTI VÝSTUPŮM DŮLNÍCH PLYNŮ OCHRANA NEBO PŘÍTĚŽ? Ing. Alena Orlíková Z 7 OPATŘENÍ PROTI VÝSTUPŮM DŮLNÍCH PLYNŮ OCHRANA NEBO PŘÍTĚŽ? Úvod Průvodním jevem ukončené těžby uhlí v ostravské části ostravsko-karvinského revíru je uvolňování důlních plynů. V

Více

PREDIKCE DÉLKY KOLONY V KŘIŽOVATCE PREDICTION OF THE LENGTH OF THE COLUMN IN THE INTERSECTION

PREDIKCE DÉLKY KOLONY V KŘIŽOVATCE PREDICTION OF THE LENGTH OF THE COLUMN IN THE INTERSECTION PREDIKCE DÉLKY KOLONY V KŘIŽOVATCE PREDICTION OF THE LENGTH OF THE COLUMN IN THE INTERSECTION Lucie Váňová 1 Anotace: Článek pojednává o předpovídání délky kolony v křižovatce. Tato úloha je řešena v programu

Více

SANACE ŠTOL V BLÍZKOSTI POVRCHU PROJEKT A REALIZACE ZAJIŠŤOVACÍCH PRACÍ

SANACE ŠTOL V BLÍZKOSTI POVRCHU PROJEKT A REALIZACE ZAJIŠŤOVACÍCH PRACÍ SANACE ŠTOL V BLÍZKOSTI POVRCHU PROJEKT A REALIZACE ZAJIŠŤOVACÍCH PRACÍ SANACE ŠTOL V BLÍZKOSTI POVRCHU PROJEKT A REALIZACE ZAJIŠŤOVACÍCH PRACÍ Ing. Alena Orlíková technik bezpečnosti hornické krajiny

Více

Ing. Eva Jiránková, Ph.D., Ing. Marek Mikoláš, Ing. V 11 Petr Waclawik, Ph.D.

Ing. Eva Jiránková, Ph.D., Ing. Marek Mikoláš, Ing. V 11 Petr Waclawik, Ph.D. Ing. Eva Jiránková, Ph.D., Ing. Marek Mikoláš, Ing. V 11 Petr Waclawik, Ph.D. UTVÁŘENÍ POKLESOVÉ KOTLINY A HODNOCENÍ PORUŠOVÁNÍ PEVNÉHO NADLOŽÍ V PRŮBĚHU DOBÝVÁNÍ SLOJÍ 38, 39 A 40 V 9. KŘE DOLU KARVINÁ,

Více

Důlní vody rosicko-oslavanské uhelné pánve

Důlní vody rosicko-oslavanské uhelné pánve Důlní vody rosicko-oslavanské uhelné pánve Co ukázalo 22 let sledování vývoje? Josef Zeman Masarykova univerzita, Brno Rosicko-oslavanská pánev Dobývací prostor Historie modrá 1. sloj červená 2. sloj Grycz

Více

DÁLKOVÁ SPRÁVA ŘÍDICÍCH SYSTÉMŮ V PROSTŘEDÍ CONTROL WEB 5

DÁLKOVÁ SPRÁVA ŘÍDICÍCH SYSTÉMŮ V PROSTŘEDÍ CONTROL WEB 5 1 DÁLKOVÁ SPRÁVA ŘÍDICÍCH SYSTÉMŮ V PROSTŘEDÍ CONTROL WEB 5 VŠB - Technická Univerzita Ostrava, Katedra automatizační techniky a řízení Příspěvek popisuje způsoby přístupů k řídicím systémům na nejnižší

Více

Výzkum a vývoj přehříváku s vysokými parametry páry pro kotle v ZEVO

Výzkum a vývoj přehříváku s vysokými parametry páry pro kotle v ZEVO Výzkum a vývoj přehříváku s vysokými parametry páry pro kotle v ZEVO Doc. Ing. Ladislav Vilimec VŠB TU Ostrava, ladislav.vilimec@vsb.cz, Ing. Tomáš Weigner SAKO Brno, a.s. weigner@sako.cz, Ing. Jaroslav

Více

ATMOGEOCHEMICKÝ PRŮZKUM ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA

ATMOGEOCHEMICKÝ PRŮZKUM ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Objednatel: Hutní projekt Ostrava, a.s. Stavba: Město Ostrava Plošná kanalizace Michálkovice Objekt: Posouzení trasy z hlediska nebezpečí výstupu důlních plynů Stupeň: DSP Zakázka: G-3403 Datum: 06/2003

Více

Jiří LUKEŠ 1 KAROTÁŅNÍ MĚŖENÍ VE VRTECH TESTOVACÍ LOKALITY MELECHOV WELL LOGGING MEASUREMENT ON TESTING LOCALITY MELECHOV

Jiří LUKEŠ 1 KAROTÁŅNÍ MĚŖENÍ VE VRTECH TESTOVACÍ LOKALITY MELECHOV WELL LOGGING MEASUREMENT ON TESTING LOCALITY MELECHOV Jiří LUKEŠ 1 KAROTÁŅNÍ MĚŖENÍ VE VRTECH TESTOVACÍ LOKALITY MELECHOV WELL LOGGING MEASUREMENT ON TESTING LOCALITY MELECHOV Abstract In the year 2007 research program on test locality Melechov continued

Více

Výsledky z testovacích měření na technologiích Ostravské LTS

Výsledky z testovacích měření na technologiích Ostravské LTS TVIP 2015, 18. 20. 3. 2015, HUSTOPEČE - HOTEL CENTRO Výsledky z testovacích měření na technologiích Ostravské LTS Ing. Libor Baraňák, Ostravská LTS a.s. libor.baranak@ovalts.cz Abstrakt The paper describes

Více

Kompromisy při zpracování a hodnocení výsledků hydraulických modelů na příkladu hodnocení vodního zdroje Bzenec komplex

Kompromisy při zpracování a hodnocení výsledků hydraulických modelů na příkladu hodnocení vodního zdroje Bzenec komplex Kompromisy při zpracování a hodnocení výsledků hydraulických modelů na příkladu hodnocení vodního zdroje Bzenec komplex 29.3.2017 Jablonné nad Orlicí Matematické modelování (obecně hydrogeologie) ve svých

Více

STOPOVACÍ ZKOUŠKY V PUKLINOVÉM PROSTŘEDÍ PREDIKČNÍ MODEL A TERÉNNÍ MĚŘENÍ

STOPOVACÍ ZKOUŠKY V PUKLINOVÉM PROSTŘEDÍ PREDIKČNÍ MODEL A TERÉNNÍ MĚŘENÍ STOPOVACÍ ZKOUŠKY V PUKLINOVÉM PROSTŘEDÍ PREDIKČNÍ MODEL A TERÉNNÍ MĚŘENÍ Gvoždík, Polák, Vaněček, Sosna 1H-PK/31 MPO ČR Metody a nástroje hodnocení vlivu inženýrských bariér na vzdálené interakce v prostředí

Více

HODNOCENÍ ROZDÍLNÝCH REŽIMŮ PŘI PROCESU SPALOVÁNÍ

HODNOCENÍ ROZDÍLNÝCH REŽIMŮ PŘI PROCESU SPALOVÁNÍ HODNOCENÍ ROZDÍLNÝCH REŽIMŮ PŘI PROCESU SPALOVÁNÍ Radim Paluska, Miroslav Kyjovský V tomto příspěvku jsou uvedeny poznatky vyplývající ze zkoušek provedených za účelem vyhodnocení rozdílných režimů při

Více

STATICKÉ A DYNAMICKÉ CHARAKTERISTIKY ODPLYŇOVACÍCH VRTŮ

STATICKÉ A DYNAMICKÉ CHARAKTERISTIKY ODPLYŇOVACÍCH VRTŮ Sborník vědeckých prací Vysoké školy báňské Technické univerzity Ostrava Řada hornicko-geologická Volume XLIX (2003), No.2, p. 35-42, ISSN 04-86 Dagmar LÉTAVKOVÁ STATICKÉ A DYNAMICKÉ CHARAKTERISTIKY ODPLYŇOVACÍCH

Více

9 OHŘEV NOSNÍKU VYSTAVENÉHO LOKÁLNÍMU POŽÁRU (řešený příklad)

9 OHŘEV NOSNÍKU VYSTAVENÉHO LOKÁLNÍMU POŽÁRU (řešený příklad) 9 OHŘEV NOSNÍKU VYSTAVENÉHO LOKÁLNÍMU POŽÁRU (řešený příklad) Vypočtěte tepelný tok dopadající na strop a nejvyšší teplotu průvlaku z profilu I 3 při lokálním požáru. Výška požárního úseku je 2,8 m, plocha

Více

INFLUENCE OF SPEED RADAR SIGN ON VELOCITY CHANGE IN THE SELECTED LOCATION

INFLUENCE OF SPEED RADAR SIGN ON VELOCITY CHANGE IN THE SELECTED LOCATION VLIV INFORMATIVNÍ TABULE NA ZMĚNU RYCHLOSTI VE VYBRANÉ LOKALITĚ INFLUENCE OF SPEED RADAR SIGN ON VELOCITY CHANGE IN THE SELECTED LOCATION Martin Lindovský 1 Anotace: Článek popisuje měření prováděné na

Více

Numerické řešení proudění stupněm experimentální vzduchové turbíny a budících sil na lopatky

Numerické řešení proudění stupněm experimentální vzduchové turbíny a budících sil na lopatky Konference ANSYS 2009 Numerické řešení proudění stupněm experimentální vzduchové turbíny a budících sil na lopatky J. Štěch Západočeská univerzita v Plzni, Katedra energetických strojů a zařízení jstech@kke.zcu.cz

Více

Odhad dlouhodobého a hloubkového geochemického vývoje důlních vod rosicko-oslavanské uhelné pánve ve vztahu k optimalizaci nutného čištění důlních vod

Odhad dlouhodobého a hloubkového geochemického vývoje důlních vod rosicko-oslavanské uhelné pánve ve vztahu k optimalizaci nutného čištění důlních vod MASARYKOVA UNIVERZITA PŘÍRODOVĚDECKÁ FAKULTA Ústav geologických věd JAN JAROLÍM Odhad dlouhodobého a hloubkového geochemického vývoje důlních vod rosicko-oslavanské uhelné pánve ve vztahu k optimalizaci

Více

Sborník vědeckých prací Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava číslo 1, rok 2008, ročník VIII, řada stavební článek č.

Sborník vědeckých prací Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava číslo 1, rok 2008, ročník VIII, řada stavební článek č. Sborník vědeckých prací Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava číslo 1, rok 28, ročník VIII, řada stavební článek č. 22 Roman MAREK 1, Eva HRUBEŠOVÁ 2, Robert KOŘÍNEK 3, Martin STOLÁRIK 4 VLIV

Více

VÝSLEDKY MĚŘENÍ ZNEČIŠTĚNÍ OVZDUŠÍ V BOLATICÍCH 12. 12. 211 27. 1. 212 Zpracoval: Český hydrometeorologický ústav, pobočka Ostrava Mgr. Blanka Krejčí Lokalita CZ I - Bolatice Měření 12. 12. 211-27. 1.

Více

PROCESY V TECHNICE BUDOV cvičení 3, 4

PROCESY V TECHNICE BUDOV cvičení 3, 4 UNIVERZITA TOMÁŠE ATI VE ZLÍNĚ FAKULTA APLIKOVANÉ INFORMATIKY PROCESY V TECHNICE UDOV cvičení 3, 4 část Hana Charvátová, Dagmar Janáčová Zlín 013 Tento studijní materiál vznikl za finanční podpory Evropského

Více

GIS pro tvorbu geologických řezů

GIS pro tvorbu geologických řezů Abstract GIS pro tvorbu geologických řezů Ing. Vladimír Mandrla Odbor výpočtu zásob OKD, DPB, a.s. Rudé armády 637 739 21 Paskov E mail: Vladimir.Mandrla@dpb.cz A geological model of mineral deposit is

Více

Next line show use of paragraf symbol. It should be kept with the following number. Jak může státní zástupce věc odložit zmiňuje 159a.

Next line show use of paragraf symbol. It should be kept with the following number. Jak může státní zástupce věc odložit zmiňuje 159a. 1 Bad line breaks The follwing text has prepostions O and k at end of line which is incorrect according to Czech language typography standards: Mezi oblíbené dětské pohádky patří pohádky O Palečkovi, Alenka

Více

Simulace oteplení typového trakčního odpojovače pro různé provozní stavy

Simulace oteplení typového trakčního odpojovače pro různé provozní stavy Konference ANSYS 2009 Simulace oteplení typového trakčního odpojovače pro různé provozní stavy Regina Holčáková, Martin Marek VŠB-TUO, FEI, Katedra elektrických strojů a přístrojů Abstract: Paper focuses

Více

TECHNOLOGIE KOTVENÍ PÁSOVÝCH DOPRAVNÍKŮ POMOCÍ PILOT

TECHNOLOGIE KOTVENÍ PÁSOVÝCH DOPRAVNÍKŮ POMOCÍ PILOT Ing. Tomáš Hečko OKD, DPB Paskov, a.s., 739 21 Paskov Tel.: (0658)612 428 Fax: (0658)671 576 Ing. Karel Tobola OKD, a.s., Důl Darkov, o.z., 735 02 Karviná Doly, č.p. 2179 Tel.: (069) 646 9561 Fax: (069)642

Více

Účinky dobývacích prací na pozemní komunikace v Ostravsko-karvinském revíru

Účinky dobývacích prací na pozemní komunikace v Ostravsko-karvinském revíru Acta Montanistica Slovaca Ročník 12 (2007), mimoriadne číslo 3, 465-470 Účinky dobývacích prací na pozemní komunikace v Ostravsko-karvinském revíru Václav Mikulenka 1 Influence of the mining works on the

Více

PŘÍSPĚVEK K POVRCHOVÉ ÚPRAVĚ SKLOVITÝM SMALTOVÝM POVLAKEM CONTRIBUTION TO SURFACE ARRANGEMENT WITH VITREOUS ENAMEL COAT

PŘÍSPĚVEK K POVRCHOVÉ ÚPRAVĚ SKLOVITÝM SMALTOVÝM POVLAKEM CONTRIBUTION TO SURFACE ARRANGEMENT WITH VITREOUS ENAMEL COAT PŘÍSPĚVEK K POVRCHOVÉ ÚPRAVĚ SKLOVITÝM SMALTOVÝM POVLAKEM CONTRIBUTION TO SURFACE ARRANGEMENT WITH VITREOUS ENAMEL COAT Jitka Podjuklová a Kamila Hrabovská b Marcela Filipová c Michaela Slabáková d René

Více

Ing. Pavel Zapletal, Ph.D., prof.ing. Pavel Prokop, CSc. V 22 RNDr. Eva Vavříková, Ing. Rudolf Ceniga

Ing. Pavel Zapletal, Ph.D., prof.ing. Pavel Prokop, CSc. V 22 RNDr. Eva Vavříková, Ing. Rudolf Ceniga Ing. Pavel Zapletal, Ph.D., prof.ing. Pavel Prokop, CSc. V 22 RNDr. Eva Vavříková, Ing. Rudolf Ceniga POSOUZENÍ VĚTRÁNÍ V 9. KŘE ČSA NA DOLE DARKOV K PRŮŘEZOVÉMU ROKU 7/2013 Abstrakt Článek se zabývá posouzením

Více

REGISTR STARÝCH DŮLNÍCH DĚL

REGISTR STARÝCH DŮLNÍCH DĚL Číslo úkolu ČGS REGISTR STARÝCH DŮLNÍCH DĚL PŘEHLED STAVU DATABÁZE ZA ROK 2018 Odpovědný řešitel: RNDr. Pavel Šír Předkládá ředitel České geologické služby Zdeněk Venera Česká geologická služba/ Czech

Více

Budějovice Název materiálu: Reported Speech. Datum (období) vytvoření: Srpen 2013. Autor materiálu: PhDr. Dalibor Vácha PhD. Zařazení materiálu:

Budějovice Název materiálu: Reported Speech. Datum (období) vytvoření: Srpen 2013. Autor materiálu: PhDr. Dalibor Vácha PhD. Zařazení materiálu: Projekt: Příjemce: Budějovice Název materiálu: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova

Více

Vliv těžby uhlí na hydrogeologické poměry v centrální části severočeské hnědouhelné pánve

Vliv těžby uhlí na hydrogeologické poměry v centrální části severočeské hnědouhelné pánve Vliv těžby uhlí na hydrogeologické poměry v centrální části severočeské hnědouhelné pánve workshop Environmentální dopady důlní činnosti projekt TESEUS, www.teseus.org Liberec 20.6.2018 Palivový kombinát

Více

PŘÍKLADY POUŽITÍ ELEKTROMAGNETICKÝCH METOD PŘI LOKALIZACI HLAVNÍHO DŮLNÍHO DÍLA

PŘÍKLADY POUŽITÍ ELEKTROMAGNETICKÝCH METOD PŘI LOKALIZACI HLAVNÍHO DŮLNÍHO DÍLA PŘÍKLADY POUŽITÍ ELEKTROMAGNETICKÝCH METOD PŘI LOKALIZACI HLAVNÍHO DŮLNÍHO DÍLA EXAMPLES OF USING ELECTROMAGNETIC METHODS FOR LOCALIZATION OF THE MAIN SHAFT Jiří Nedvěd 1 Abstrakt V předkládaném příspěvku

Více

The force identification from engine speed

The force identification from engine speed XXVIII. ASR '2003 Seminar, Instruments and Control, Ostrava, May 6, 2003 156 The force identification from engine speed Určení síly z otáček motoru KOČÍ, Petr Ing., Ph.D., Katedra ATŘ-352, VŠB-TU Ostrava,

Více

ZJIŠTĚNÍ ÚČINNOSTI ZAŘÍZENÍ PRO PROVOZNÍ INFORMACE V OBCI KOKORY

ZJIŠTĚNÍ ÚČINNOSTI ZAŘÍZENÍ PRO PROVOZNÍ INFORMACE V OBCI KOKORY ZJIŠTĚNÍ ÚČINNOSTI ZAŘÍZENÍ PRO PROVOZNÍ INFORMACE V OBCI KOKORY DETERMINING THE EFFECTIVENESS OF EQUIPMENT FOR TRAFFIC INFORMATION IN THE MUNICIPALITY KOKORY Martin Lindovský 1 Anotace: Tento článek se

Více

70. výročí uranového průmyslu v České republice 50 let těžby uranu v severních Čechách

70. výročí uranového průmyslu v České republice 50 let těžby uranu v severních Čechách 70. výročí uranového průmyslu v České republice 50 let těžby uranu v severních Čechách Ing. Tomáš Rychtařík ředitel DIAMO, s. p., Máchova 201, 471 27 Stráž pod Ralskem, Hornické sympozium 2016 Příbram

Více

Měření a výpočet kapacity vodovodních přivaděčů - matematické modelování

Měření a výpočet kapacity vodovodních přivaděčů - matematické modelování Měření a výpočet kapacity vodovodních přivaděčů - matematické modelování Ing. Jan Berka; Ing. Rostislav Kasal Ph.D.; Ing. Jan Cihlář VRV a.s. Úvod Matematické modelování je moderním nástrojem pro posouzení

Více

Studium vlivu pokračováním těžby hnědého uhlí v dole Turów na podzemní a povrchové vody v ČR. Mgr. Zdeněk Venera, Ph.D. a kol.

Studium vlivu pokračováním těžby hnědého uhlí v dole Turów na podzemní a povrchové vody v ČR. Mgr. Zdeněk Venera, Ph.D. a kol. Studium vlivu pokračováním těžby hnědého uhlí v dole Turów na podzemní a povrchové vody v ČR Mgr. Zdeněk Venera, Ph.D. a kol. 1 Záměr rozšíření a prohloubení těžby na dole Turów o cca 100 m a do těsné

Více

Návrh a implementace algoritmů pro adaptivní řízení průmyslových robotů

Návrh a implementace algoritmů pro adaptivní řízení průmyslových robotů Návrh a implementace algoritmů pro adaptivní řízení průmyslových robotů Design and implementation of algorithms for adaptive control of stationary robots Marcel Vytečka 1, Karel Zídek 2 Abstrakt Článek

Více

Hodnocení stavu sanace území po těžbě hnědého uhlí se stěžejním zaměřením na sanaci vodních útvarů a budoucí úkoly k řešení

Hodnocení stavu sanace území po těžbě hnědého uhlí se stěžejním zaměřením na sanaci vodních útvarů a budoucí úkoly k řešení Hodnocení stavu sanace území po těžbě hnědého uhlí se stěžejním zaměřením na sanaci vodních útvarů a budoucí úkoly k řešení V I TA - M I N 0 6. 0 4. 2 0 1 7 M g r. M a r t i n K a b r n a, P h. D. R -

Více

VŠB-TU OSTRAVA, FAKULTA HORNICKO-GEOLOGICKÁ. Program výzkumu a vývoje Českého báňského úřadu:

VŠB-TU OSTRAVA, FAKULTA HORNICKO-GEOLOGICKÁ. Program výzkumu a vývoje Českého báňského úřadu: VŠB-TU OSTRAVA, FAKULTA HORNICKO-GEOLOGICKÁ Program výzkumu a vývoje Českého báňského úřadu: Zvýšení úrovně bezpečnosti práce v dolech a eliminace nebezpečí od unikajícího metanu z uzavřených prostor Projekt

Více

Experimentální realizace Buquoyovy úlohy

Experimentální realizace Buquoyovy úlohy Experimentální realizace Buquoyovy úlohy ČENĚK KODEJŠKA, JAN ŘÍHA Přírodovědecká fakulta Univerzity Palackého, Olomouc Abstrakt Tato práce se zabývá experimentální realizací Buquoyovy úlohy. Jedná se o

Více

Foster Bohemia s.r.o. Laboratoř měření imisí Immission Measurement Laboratory. Mezi Rolemi 54/10, Praha 5, Jinonice, Česká republika

Foster Bohemia s.r.o. Laboratoř měření imisí Immission Measurement Laboratory. Mezi Rolemi 54/10, Praha 5, Jinonice, Česká republika Foster ohemia s.r.o. Laboratoř měření imisí Immission Measurement Laboratory Mezi Rolemi 54/1, 8 Praha 5, Jinonice, Česká republika 1 Identifikace metodou: Identification by the method: Objekt: uilding:

Více

3. Mechanická převodná ústrojí

3. Mechanická převodná ústrojí 1M6840770002 Str. 1 Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava 3.3 Výzkum metod pro simulaci zatížení dílů převodů automobilů 3.3.1 Realizace modelu jízdy osobního vozidla a uložení hnacího agregátu

Více

Parametrická studie vlivu vzájemného spojení vrstev vozovky

Parametrická studie vlivu vzájemného spojení vrstev vozovky Konference ANSYS 2009 Parametrická studie vlivu vzájemného spojení vrstev vozovky M. Štěpánek a J. Pěnčík VUT v Brně, Fakulta stavební, Ústav stavební mechaniky Abstract: The testing of a cyclic-load performance

Více

STABILIZACE TERÉNU V OKOLÍ STARÝCH DŮLNÍCH DĚL

STABILIZACE TERÉNU V OKOLÍ STARÝCH DŮLNÍCH DĚL Ing. Jiří Koníček Email: jiri.konicek@dpb.cz STABILIZACE TERÉNU V OKOLÍ STARÝCH DŮLNÍCH DĚL 1 Úvod do problematiky Pozůstatkem historické i novodobé těžby černého uhlí v Ostravsko Karvinském regionu je

Více

PROTOKOL O PROVEDENÉM MĚŘENÍ

PROTOKOL O PROVEDENÉM MĚŘENÍ Vysoké učení technické v Brně Ústav procesního a ekologického inženýrství Procter & Gamble Professional Určení efektivity žehlení PROTOKOL O PROVEDENÉM MĚŘENÍ Vypracovali: Ing. Martin Pavlas, ÚPEI FSI

Více

Ing. Libor Jalůvka Datum: 10.10.2013. Regenerace brownfields z pohledu státního podniku DIAMO

Ing. Libor Jalůvka Datum: 10.10.2013. Regenerace brownfields z pohledu státního podniku DIAMO Ing. Libor Jalůvka Datum: 10.10.2013 Obsah prezentace 1. Úloha, odštěpného závodu ODRA v Moravskoslezském kraji 2. Přehled lokalit utlumených dolů (areálů) 3. Postup při vypořádání areálů a nemovitého

Více

PARAMETRICKÁ STUDIE VÝPOČTU KOMBINACE JEDNOKOMPONENTNÍCH ÚČINKŮ ZATÍŽENÍ

PARAMETRICKÁ STUDIE VÝPOČTU KOMBINACE JEDNOKOMPONENTNÍCH ÚČINKŮ ZATÍŽENÍ PARAMETRICKÁ STUDIE VÝPOČTU KOMBINACE JEDNOKOMPONENTNÍCH ÚČINKŮ ZATÍŽENÍ Ing. David KUDLÁČEK, Katedra stavební mechaniky, Fakulta stavební, VŠB TUO, Ludvíka Podéště 1875, 708 33 Ostrava Poruba, tel.: 59

Více

Vliv protiprašných sítí na dispersi pevných částic v blízkosti technologického celku (matematické modelování - předběžná zpráva)

Vliv protiprašných sítí na dispersi pevných částic v blízkosti technologického celku (matematické modelování - předběžná zpráva) Vliv protiprašných sítí na dispersi pevných částic v blízkosti technologického celku (matematické modelování - předběžná zpráva) Byl sestaven zjednodušený matematický model pro dvojrozměrné (2D) simulace

Více

PŘÍKLADY Z HYDRODYNAMIKY Poznámka: Za gravitační zrychlení je ve všech příkladech dosazována přibližná hodnota 10 m.s -2.

PŘÍKLADY Z HYDRODYNAMIKY Poznámka: Za gravitační zrychlení je ve všech příkladech dosazována přibližná hodnota 10 m.s -2. PŘÍKLADY Z HYDRODYNAMIKY Poznámka: Za gravitační zrychlení je ve všech příkladech dosazována přibližná hodnota 10 m.s -. Řešené příklady z hydrodynamiky 1) Příklad užití rovnice kontinuity Zadání: Vodorovným

Více

Vlny konečné amplitudy vyzařované bublinou vytvořenou jiskrovým výbojem ve vodě

Vlny konečné amplitudy vyzařované bublinou vytvořenou jiskrovým výbojem ve vodě 12. 14. května 2015 Vlny konečné amplitudy vyzařované bublinou vytvořenou jiskrovým výbojem ve vodě Karel Vokurka Technická univerzita v Liberci, katedra fyziky, Studentská 2, 461 17 Liberec karel.vokurka@tul.cz

Více

PROPORCIONÁLNÍ ODPOVĚDNOST VE VZTAHU K ÚPRAVĚ V NOZ JIŘÍ HRÁDEK

PROPORCIONÁLNÍ ODPOVĚDNOST VE VZTAHU K ÚPRAVĚ V NOZ JIŘÍ HRÁDEK PROPORCIONÁLNÍ ODPOVĚDNOST VE VZTAHU K ÚPRAVĚ V NOZ JIŘÍ HRÁDEK I. Úvod Vymezení pojmů Mezinárodní projekty a jejich pojetí Česká úprava Základní pojetí Pravděpodobnost Proporcionální odpovědnost Řešení

Více

Monitorování poklesů a přerušení napětí v síti nízkého napětí

Monitorování poklesů a přerušení napětí v síti nízkého napětí Monitorování poklesů a přerušení napětí v síti nízkého napětí Jan Drápela Katedra elektrických měření, FEI, VŠB Technická Univerzita Ostrava 17. listopadu 15, 78 33, Ostrava-Poruba Jan.Drapela@vsb.cz Abstrakt.

Více

1 Výkonová akumulace. Průběhy elektrických veličin pro denní diagram jsou na následujícím obrázku.

1 Výkonová akumulace. Průběhy elektrických veličin pro denní diagram jsou na následujícím obrázku. 1 Výkonová Cílem této varianty je eliminovat náhlé změny dodávaného výkonu např. při přechodu oblačnosti přes FVE. Poměr výkonu a kapacity baterie je větší nebo roven 1, jedná se tedy o výkonový typ. Průběhy

Více

STŘEDOŠKOLSKÁ ODBORNÁ ČINNOST

STŘEDOŠKOLSKÁ ODBORNÁ ČINNOST STŘEDOŠKOLSKÁ ODBORNÁ ČINNOST VÝVOJ PRŮTOKU V ŘECE JIHLAVĚ V LETECH 1992-2008 Martina Štorová Moravské Budějovice 2010 STŘEDOŠKOLSKÁ ODBORNÁ ČINNOST Obor SOČ: 05. geologie, geografie VÝVOJ PRŮTOKU V ŘECE

Více

CFD simulace vlivu proudění okolního prostředí na lokální odsávání

CFD simulace vlivu proudění okolního prostředí na lokální odsávání CFD simulace vlivu proudění okolního prostředí na lokální sávání Krajča, Karel 1, Janotková, Eva 2, 1 Ing. FSI VUT v Brně, Technická 2, 616 69 Brno, karelkrajca@centrum.cz Abstrakt: 2 Doc., Ing., CSc.,

Více

Postup objednávky Microsoft Action Pack Subscription

Postup objednávky Microsoft Action Pack Subscription Postup objednávky Microsoft Action Pack Subscription DŮLEŽITÉ: Pro objednání MAPS musíte být členem Microsoft Partner Programu na úrovni Registered Member. Postup registrace do Partnerského programu naleznete

Více

Setting up Spark Ignition Engine Control Unit Nastavování řídicích jednotek zážehových motorů automobilů

Setting up Spark Ignition Engine Control Unit Nastavování řídicích jednotek zážehových motorů automobilů XXIX. ASR '2004 Seminar, Instruments and Control, Ostrava, April 30, 2004 113 Setting up Spark Ignition Engine Control Unit Nastavování řídicích jednotek zážehových motorů automobilů JURÁK, Michal Ing.,

Více

Výzkum potenciálu a možností komplexního využití hlubinných dolů po ukončení těžební činnosti, včetně tzv. aktivní konzervace důlních jam

Výzkum potenciálu a možností komplexního využití hlubinných dolů po ukončení těžební činnosti, včetně tzv. aktivní konzervace důlních jam Návrh výzkumné potřeby státní správy pro zadání veřejné zakázky A. Předkladatel garant výzkumné potřeby Název organizace Český báňský úřad Adresa Kozí 4/ Kontaktní osoba Ing. Jan Macura Telefon 596 100

Více

IDENTIFIKACE ZBYTKOVÝCH NAPETÍ ODVRTÁVACÍM PRINCIPEM RESIDUAL STRESS IDENTIFICATION USING THE HOLE DRILLING PRINCIPLE

IDENTIFIKACE ZBYTKOVÝCH NAPETÍ ODVRTÁVACÍM PRINCIPEM RESIDUAL STRESS IDENTIFICATION USING THE HOLE DRILLING PRINCIPLE IDENTIFIKACE ZBYTKOVÝCH NAPETÍ ODVRTÁVACÍM PRINCIPEM RESIDUAL STRESS IDENTIFICATION USING THE HOLE DRILLING PRINCIPLE Karel Vítek, Karel Doubrava, Stanislav Holý, Radek Kolman, Miroslav Španiel, Tomáš

Více

ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE

ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE Fakulta životního prostředí Katedra vodního hospodářství a environmentálního modelování Projekt suché nádrže na toku MODLA v k.ú. Vlastislav (okres Litoměřice) DIPLOMOVÁ

Více

Statistické zpracování naměřených experimentálních dat za rok 2012

Statistické zpracování naměřených experimentálních dat za rok 2012 Statistické zpracování naměřených experimentálních dat za rok 2012 Popis dat: Experimentální data byla získána ze tří měřících sloupů označených pro jednoduchost názvy ZELENA, BILA a RUDA. Tyto měřící

Více