CFD simulace vlivu proudění okolního prostředí na lokální odsávání

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "CFD simulace vlivu proudění okolního prostředí na lokální odsávání"

Transkript

1 CFD simulace vlivu proudění okolního prostředí na lokální sávání Krajča, Karel 1, Janotková, Eva 2, 1 Ing. FSI VUT v Brně, Technická 2, Brno, karelkrajca@centrum.cz Abstrakt: 2 Doc., Ing., CSc., janotkova@fme.vutbr.cz This paper deals with CFD simulations results presentation of cross flow (e.g. draft) influence on capture efficiency of exhaust hos. Main part is related to velocity fields, and pollutant concentration field behind ho. Two types of ho were chosen to compare standard ho (only suction) and reinforced exhaust system REEXS (suction combined with jet supply). The comparison was done for velocity field without cross flow and with cross flow 0,1 to 0,5m.s -1. The results will be in future compared with measurement in our laboratory. StarCD program was used for those CFD simulations. Klíčová slova: CFD, účinnost lokálního sávání, proudové pole, pole koncentrací, příčný proud Zesílený sávací nástavec Jako jednu z možností ochrany pracovníků před účinky šklivin lze použít místní sávání, jímž se vede značná část šklivin z prostoru vzniku a zabrání se jejich rozšíření do oblasti pobytu pracovníků. Hlavní a nejdůležitější částí, která má velký vliv na celkovou účinnost lokálního sávání, je sávací nástavec. Dosavadní výzkumy se většinou zaobíraly určováním hlavních charakteristik sávacích nástavců pracujících v klidném prostředí. Náš výzkum je zaměřen na charakteristiky sacích nástavců při definovaném proudění okolního prostředí, které by mělo simulovat například průvan vzniklý otevřením vrat ve výrobní hale. Tento článek je zaměřen na porovnání vlastností štěrbinových sávacích nástavců při různých nastavených pracovních parametrech. Porovnávány byly dva typy nástavců, jednuchý (klasický) nástavec (který vzduch pouze sává, tedy i z míst kde není okolní vzduch znečištěn šklivinami) a zesílený sávací systém REEXS [1] (který využívá radiálního přívu vzduchu) Obr. 1. U Obr. 1. Schéma zesíleného sacího nástavce zesíleného sacího nástavce je možné měnit obraz proudění před sávacím otvorem, a tím dosáhnout lepších sávacích účinků. Základním pracovním parametrem, který ovlivňuje funkci zesíleného sacího nástavce, je poměr průtokových hybností I, definovaný vztahem:

2 I m př u př př = m w m hmotnostní tok přiváděného vzduchu; u př výtoková rychlost radiálního proudu vzduchu; m hmotnostní tok sávaného vzduchu; w rychlost sávaného vzduchu ve vstupním průřezu CFD mel Melový prostor znázorňuje zjednušeně část místnosti (laboratoře) v okolí sacího nástavce. Tento prosto má rozměry půdorysu 2120 x 2080 mm a výšku (místnosti) 3800 mm - Obr. 2. Do tohoto prostoru byl vymelován štěrbinový sací nástavec zesíleného sávacího systému umístěný ve středu zadní stěny melového prostoru, ve výšce 1280 mm nad zemí a zasunutý do prostoru 294 mm. Rozměry vymelovaného sacího nástavce povídají nástavci umístněnému v laboratoři, aby bylo možno výsledky CFD simulací v budoucnu přímo porovnávat s výsledky experimentů. Koncovým plochám sávací štěrbiny a přívních štěrbin nástavce byly přiřazeny okrajové pmínky vstup - inlet (přív kladné hnoty, sávání záporné hnoty rychlosti vzduchu) Obr. 3. Zdroj příčného proudu (průvanu) tvoří část pravé stěny melového prostoru o rozměrech cca 1x1 m (umístěné symetricky okolo sacího nástavce), které jsem přiřadil také okrajovou pmínku inlet. Pro plochy melu, přes které nemůže vzduch proudit ven, tj. strop, plahu, stěny vyústky a okolí zdroje příčného proudu byla zvolena okrajová pmínka stěna - wall. Ostatním okolním stěnám byly přiřazeny tlakové pmínky - presure, aby mohl vzduch proudit dovnitř i ven z melu a vyrovnávaly se rozdíly mezi přivedeným a sátým množstvím vzduchu. V melu bylo umístněno i 9 buněk typu skalár ve vzdálenosti 90 mm čela vyústky, kterým byla přiřazena vlastnost zdroje škliviny, pro simulování jejího šíření v prostoru před sacím nástavcem [2]. Jako šklivina byl vybrán oxid uhličitý, jelikož se v současné době pomocí něj určuje účinnost sávacího nástavce metou stopového plynu v naší laboratoři. Rozmístění a číslování jednotlivých zdrojů CO 2 je znázorněno na Obr. 4. Množství přiváděného a váděného vzduchu sací nástavcem jsem volil stejné jako pro reálné 4, 1, 7 5, 2, 8 6, 3, 9 Obr. 2. Pohled na melový prostor Obr.3. Znázornění okrajových pmínek inlet v řezu sacího nástavce a) boční pohled b) čelní pohled Obr. 4. Poloha buněk typu skalár ve vzdálenosti 90 mm čela sacího nástavce experimenty v laboratoři (poměr průtokových hybností I = 0 pro klasický sávací nástavec a I = 0,6 pro zesílený sávací nástavec), rychlost příčného proudu vzduchu v okolí sacího nástavce byly brány stejné jako hraniční pmínky chystaného experimentu (w = 0 až 0,5 m.s -1 ).

3 Výsledky CFD simulací Pro vyhnocení různých variant výpočtu melových situací jsem zvolil grafické znázornění rychlostí a koncentrací ve dvou řezech melového prostoru přes sacím nástavcem viz obr 5. Výsledkem CFD simulací jsou rychlostní mapy a pole koncentrací CO 2 v okolí nástavce, z nichž je patrno jak příčný proud deformuje oblast sávání a rychlosti v této oblasti. Obr. 5. Znázornění horizontálního (vlevo) a vertikálního(vpravo) řezu melovým prostorem A) Klasický sací nástavec bez proudění okolního prostředí První varianta ukazuje proudění a pole koncentrací CO 2 pro klasický sací nástavec bez příčného proudu. Obrázky A1. a A2. ukazují, že proudění vyvolané pouze sáváním sacím nástavcem je všesměrové a rychlosti proudění v jeho blízkosti velmi rychle klesají na minimální hnoty. Obrázky A3. A6. zobrazují pomocí hnot koncentrací směr šíření CO 2 ze zdrojů 2, 1, 5 a 8 (popsaných výše). Z uvedených obrázků je vidět jak CO 2 je rovnoměrně sáváno ze všech míst vzniku. Obr. A1. Obr. A2. Obr. A3. Obr. A4. Obr. A5. Obr. A6.

4 B) Klasický sací nástavec s prouděním okolního prostředí rychlostí 0,4 m.s -1 Druhý mezní stav výpočtu klasického sacího nástavce je zobrazen na následujících obrázcích B1. až B6. Bylo opět nastaveno pouze sávání, tj. klasický sací nástavec, ale tentokrát při proudění okolního vzduchu rychlostí 0,4m.s -1. Obrázky B1. a B2. ukazují proudění vyvolané sacím nástavcem a příčným proudem. Rychlostní pole je ovlivněno příčným proudem tak, že sávání již není všesměrové, ale je zúženo pouze do oblasti, která je natažena sávacího nástavce proti směru příčného proudu vzduchu. Odsáván je tedy pouze vzduch, který leží v této oblasti. Dosah proudu je opět malý, stejně jako v první variantě výpočtu bez příčného proudu vzduchu. Z uvedených obrázků B3. B6. vyplývá, že CO 2 je zcela sáváno z míst ležících proti příčnému proudu, tj. ze zdroje 5, a CO 2 ze zdroje 8 je nášeno příčným proudem do okolního prostředí. Obr. B1. Obr. B2. Obr. B3. Obr. B4. Obr. B5. Obr. B6. C) Zesílený sací nástavec bez proudění okolního prostředí Na obrázcích C1. až C6. jsou znázorněny výsledky výpočtu zesíleného sacího nástavce pro klidné okolní prostředí. Obrázky C1. a C2. ukazují rychlostní pole vyvolané zesíleným sacím nástavcem, které v porovnání s klasickým je více směrové a rychlost klesá se vzdáleností čela nástavce mnohem pomaleji, tzn. proudové pole má větší dosah. Dále je patrno, že zde vznikají dva sekundární proudy vzduchu strhávané radiálními proudy ze sacího nástavce, které ohraničují proud směřující do sávací štěrbiny.

5 Z obrázků C3. C6. vyplývá, že vertikální proud vzduchu z přívních štěrbin nástavce ovlivňuje sávání z míst ležících nad a p horizontálním řezem melového prostoru viz obr. C4 (část vznikajícího CO 2 se dostane do sekundárních proudů a je nesena do okolního prostředí). Zachycení CO 2 generovaného v horizontálním řezu melového prostoru je pobné jako při sávání klasickým nástavcem bez příčného proudu vzduchu, ale pole koncentrací je razantně ztenčeno. Obr. C1. Obr. C2. Obr. C3. Obr. C4. Obr. C5. Obr. C6. D) Zesílený sací nástavec s prouděním okolního prostředí rychlostí 0,4 m.s -1 Na následující sadě obrázků jsou znázorněny výsledky výpočtu zesíleného sacího nástavce při rychlosti příčného proudu vzduchu 0,4 m.s -1. Obrázky D1. a D2. zobrazují rychlostní pole před zesíleným sacím nástavcem, které v porovnání s klidným okolním prostředím je opět značně ovlivněno příčným proudem, zejména v horizontálním řezu melového prostoru, zatímco vertikální řez melového prostoru není výrazně ovlivněn. Z obrázků D3. D6. vyplývá, že stejně jako v stavci C), CO 2 generované nad a p horizontální řezem melového prostoru se dostane do sekundárních proudů a je neseno do okolního prostředí. Zachycení CO 2 v horizontálním řezu melového prostoru je pobné jako při sávání klasickým nástavcem v kombinaci s příčným proudem, ale účinnost zachycení je o něco vyšší, hlavně pro zdroj č. 8 (viz Obr. D6).

6 Obr. D1. Obr. D2. Obr. D3. Obr. D4. Obr. D5. Obr. D6. Závěr V příspěvku uvedené CFD simulace jsou zaměřeny na porovnání vlivu proudění okolního prostředí na dva vybrané pracovní režimy štěrbinového sávacího nástavce. První režim povídá klasickému sacímu nástavci (pouze sávání) a druhý režim nástavci REEXS s poměrem průtokových hybností I=0,6. Z uvedených výsledků je patrno, jak se mění rychlost sávaného proudu při různých pracovních režimech sacího nástavce a jaký je vliv proudění okolního prostředí na zachycení vznikajících šklivin. Výsledky ukazují, že jak v klidném okolním prostředí, tak i při průvanu je zesílený sávací nástavec účinnější. Uvedené simulace byly provedeny v rámci řešení Doktorského grantového projektu GAČR 101/05/H018. Literatura [1] GOODFELLOW, H., TÄHTI, E.: Industrial Ventilation Design Guidebook. Academic Press, London, p. [2] Computational Dynamics Limited, 1999, STAR-CD VERSION 3.10A - USER GUIDE

CFD SIMULACE VE VOŠTINOVÉM KANÁLU CHLADIČE

CFD SIMULACE VE VOŠTINOVÉM KANÁLU CHLADIČE CFD SIMULACE VE VOŠTINOVÉM KANÁLU CHLADIČE Autoři: Ing. Michal KŮS, Ph.D., Západočeská univerzita v Plzni - Výzkumné centrum Nové technologie, e-mail: mks@ntc.zcu.cz Anotace: V článku je uvedeno porovnání

Více

Numerická simulace přestupu tepla v segmentu výměníku tepla

Numerická simulace přestupu tepla v segmentu výměníku tepla Konference ANSYS 2009 Numerická simulace přestupu tepla v segmentu výměníku tepla M. Kůs Západočeská univerzita v Plzni, Výzkumné centrum Nové technologie, Univerzitní 8, 306 14 Plzeň Abstract: The article

Více

Numerická simulace sdílení tepla v kanálu mezikruhového průřezu

Numerická simulace sdílení tepla v kanálu mezikruhového průřezu Konference ANSYS 2009 Numerická simulace sdílení tepla v kanálu mezikruhového průřezu Petr Kovařík Západočeská univerzita v Plzni, Univerzitní 22, 306 14 Plzeň, kovarikp@ntc.zcu.cz Abstract: The paper

Více

Měření teplotních a rychlostních polí za velkoplošnou vyústkou

Měření teplotních a rychlostních polí za velkoplošnou vyústkou Měření teplotních a rychlostních polí za velkoplošnou vyústkou Bystřická, Alena 1 & Janotková, Eva 2 1 Ing, VUT v Brně, Fakulta strojního inženýrství, Energetický ústav, Odbor termomechaniky a techniky

Více

NUMERICKÁ SIMULACE PROUDĚNÍ DVOUFÁZOVÉ VLHKÉ PÁRY OHYBEM POTRUBÍ Numerical simulation of two phase wet steam flow in pipeline elbow

NUMERICKÁ SIMULACE PROUDĚNÍ DVOUFÁZOVÉ VLHKÉ PÁRY OHYBEM POTRUBÍ Numerical simulation of two phase wet steam flow in pipeline elbow NUMERICKÁ SIMULACE PROUDĚNÍ DVOUFÁZOVÉ VLHKÉ PÁRY OHYBEM POTRUBÍ Numerical simulation of two phase wet steam flow in pipeline elbow Šťastný Miroslav 1, Střasák Pavel 2 1 Západočeská univerzita v Plzni,

Více

VLIV KMITÁNÍ TRUBKY NA PŘESTUP TEPLA V KANÁLU MEZIKRUHOVÉHO PRŮŘEZU

VLIV KMITÁNÍ TRUBKY NA PŘESTUP TEPLA V KANÁLU MEZIKRUHOVÉHO PRŮŘEZU VLIV KMITÁNÍ TRUBKY NA PŘESTUP TEPLA V KANÁLU MEZIKRUHOVÉHO PRŮŘEZU Autoři: Ing. Petr KOVAŘÍK, Ph.D., Katedra energetických strojů a zařízení, FST, ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI, e-mail: kovarikp@ntc.zcu.cz

Více

Systém větrání využívající Coanda efekt

Systém větrání využívající Coanda efekt Systém větrání využívající Coanda efekt Apollo ID: 24072 Datum: 23. 11. 2009 Typ projektu: G funkční vzorek Autoři: Jedelský Jan, Ing., Ph.D., Jícha Miroslav, prof. Ing., CSc., Vach Tomáš, Ing. Technický

Více

Zařízení pro testování vyústek kabin dopravních prostředků a hodnocení charakteru proudění

Zařízení pro testování vyústek kabin dopravních prostředků a hodnocení charakteru proudění Zařízení pro testování vyústek kabin dopravních prostředků a hodnocení charakteru proudění Apollo ID: 25931 Datum: 7. 11. 2011 Typ projektu: G funkční vzorek Autoři: Jedelský Jan, Ing., Lízal František,

Více

CFD simulace teplotně-hydraulické charakteristiky na modelu palivové tyči v oblasti distanční mřížky

CFD simulace teplotně-hydraulické charakteristiky na modelu palivové tyči v oblasti distanční mřížky Konference ANSYS 011 CFD simulace teplotně-hydraulické charakteristiky na modelu palivové tyči v oblasti distanční mřížky D. Lávička Západočeská univerzita v Plzni, Katedra energetických strojů a zařízení,

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ Fakulta strojního inženýrství Energetický ústav. Ing. Stanislav Patočka VÝZKUM STAVU PROSTŘEDÍ PŘI MÍSTNÍM ODSÁVÁNÍ

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ Fakulta strojního inženýrství Energetický ústav. Ing. Stanislav Patočka VÝZKUM STAVU PROSTŘEDÍ PŘI MÍSTNÍM ODSÁVÁNÍ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ Fakulta strojního inženýrství Energetický ústav Ing. Stanislav Patočka VÝZKUM STAVU PROSTŘEDÍ PŘI MÍSTNÍM ODSÁVÁNÍ INVESTIGATION OF ENVIRONMENT BY LOCAL VENTILATION ZKRÁCENÁ

Více

Příspěvek do konference STČ 2008: Numerické modelování obtékání profilu NACA 0012 dvěma nemísitelnými tekutinami

Příspěvek do konference STČ 2008: Numerické modelování obtékání profilu NACA 0012 dvěma nemísitelnými tekutinami Příspěvek do konference STČ 2008: Numerické modelování obtékání profilu NACA 0012 dvěma nemísitelnými tekutinami (Numerical Modelling of Flow of Two Immiscible Fluids Past a NACA 0012 profile) Ing. Tomáš

Více

Simulace letního a zimního provozu dvojité fasády

Simulace letního a zimního provozu dvojité fasády Simulace letního a zimního provozu dvojité fasády Miloš Kalousek, Jiří Kala Anotace česky: Příspěvek se snaží srovnat vliv dvojité a jednoduché fasády na energetickou náročnost a vnitřní prostředí budovy.

Více

Proudění vzduchu v chladícím kanálu ventilátoru lokomotivy

Proudění vzduchu v chladícím kanálu ventilátoru lokomotivy Proudění vzduchu v chladícím kanálu ventilátoru lokomotivy P. Šturm ŠKODA VÝZKUM s.r.o. Abstrakt: Příspěvek se věnuje optimalizaci průtoku vzduchu chladícím kanálem ventilátoru lokomotivy. Optimalizace

Více

SVOČ FST Bc. Václav Sláma, Zahradní 861, Strakonice Česká republika

SVOČ FST Bc. Václav Sláma, Zahradní 861, Strakonice Česká republika VÝPOČET PROUDĚNÍ V NADBANDÁŽOVÉ UCPÁVCE PRVNÍHO STUPNĚ OBĚŽNÉHO KOLA BUBNOVÉHO ROTORU TURBÍNY SVOČ FST 2011 Bc. Václav Sláma, Zahradní 861, 386 01 Strakonice Česká republika Bc Jan Čulík, Politických vězňů

Více

Model Position Influence on Surrounding Pressure Field in Wind- Tunnel Test Section

Model Position Influence on Surrounding Pressure Field in Wind- Tunnel Test Section VLIV POLOHY MODELU NA TLAKOVÉ POLE V JEHO OKOLÍ V MĚŘÍCÍM PROSTORU AERODYNAMICKÉHO TUNELU Model Position Influence on Surrounding Pressure Field in Wind- Tunnel Test Section Ing. Peter Kohút 1 ÚVOD Hodnoty

Více

Vliv prosklených ploch na vnitřní pohodu prostředí

Vliv prosklených ploch na vnitřní pohodu prostředí Vliv prosklených ploch na vnitřní pohodu prostředí Jiří Ježek 1, Jan Schwarzer 2 1 Oknotherm spol. s r.o. 2 ČVUT v Praze, Fakulta strojní, Ústav techniky prostředí Abstrakt Obsahem příspěvku je určení

Více

POSTUPY SIMULACÍ SLOŽITÝCH ÚLOH AERODYNAMIKY KOLEJOVÝCH VOZIDEL

POSTUPY SIMULACÍ SLOŽITÝCH ÚLOH AERODYNAMIKY KOLEJOVÝCH VOZIDEL POSTUPY SIMULACÍ SLOŽITÝCH ÚLOH AERODYNAMIKY KOLEJOVÝCH VOZIDEL Autor: Dr. Ing. Milan SCHUSTER, ŠKODA VÝZKUM s.r.o., Tylova 1/57, 316 00 Plzeň, e-mail: milan.schuster@skodavyzkum.cz Anotace: V příspěvku

Více

NUMERICKÝ VÝPOČET RADIÁLNÍHO VENTILÁTORU V KLIMATIZAČNÍ JEDNOTCE

NUMERICKÝ VÝPOČET RADIÁLNÍHO VENTILÁTORU V KLIMATIZAČNÍ JEDNOTCE NUMERICKÝ VÝPOČET RADIÁLNÍHO VENTILÁTORU V KLIMATIZAČNÍ JEDNOTCE Autoři: Ing. Petr ŠVARC, Technická univerzita v Liberci, petr.svarc@tul.cz Ing. Václav DVOŘÁK, Ph.D., Technická univerzita v Liberci, vaclav.dvorak@tul.cz

Více

TEPLOTNÍHO POLE V MEZIKRUHOVÉM VERTIKÁLNÍM PRŮTOČNÉM KANÁLE OKOLO VYHŘÍVANÉ NEREZOVÉ TYČE

TEPLOTNÍHO POLE V MEZIKRUHOVÉM VERTIKÁLNÍM PRŮTOČNÉM KANÁLE OKOLO VYHŘÍVANÉ NEREZOVÉ TYČE TEPLOTNÍHO POLE V MEZIKRUHOVÉM VERTIKÁLNÍM PRŮTOČNÉM KANÁLE OKOLO VYHŘÍVANÉ NEREZOVÉ TYČE Autoři: Ing. David LÁVIČKA, Ph.D., Katedra eneegetických strojů a zařízení, Západočeská univerzita v Plzni, e-mail:

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY STUDIE TURBÍNY S VÍŘIVÝM OBĚŽNÝM KOLEM STUDY OF TURBINE WITH SIDE CHANNEL RUNNER

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY STUDIE TURBÍNY S VÍŘIVÝM OBĚŽNÝM KOLEM STUDY OF TURBINE WITH SIDE CHANNEL RUNNER VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ENERGETICKÝ ÚSTAV FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING ENERGY INSTITUTE STUDIE TURBÍNY S VÍŘIVÝM OBĚŽNÝM KOLEM STUDY

Více

Počítačová dynamika tekutin (CFD) Okrajové podmínky

Počítačová dynamika tekutin (CFD) Okrajové podmínky Počítačová dynamika tekutin (CFD) Okrajové podmínky M. Jahoda Okrajové podmínky 2 Řídí pohyb tekutiny. Jsou požadovány matematickým modelem. Specifikují toky do výpočetní oblasti, např. hmota, hybnost

Více

Modelování proudění vzdušiny v elektroodlučovači ELUIII

Modelování proudění vzdušiny v elektroodlučovači ELUIII Konference ANSYS 2009 Modelování proudění vzdušiny v elektroodlučovači ELUIII Richard Matas, František Wegschmied Západočeská univerzita v Plzni, Výzkumné centrum Nové technologie, Univerzitní 8, 306 14

Více

Primární a sekundární napjatost

Primární a sekundární napjatost Primární a sekundární napjatost Horninový tlak = síly, které vznikají v horninovém prostředí vlivem umělého porušení rovnovážného stavu napjatosti. Toto porušení se projevuje deformací nevystrojeného výrubu

Více

S TERMOSTATICKÝM OVLÁDÁNÍM PRO VÝŠKU STROPU

S TERMOSTATICKÝM OVLÁDÁNÍM PRO VÝŠKU STROPU SYSTEMAIR a.s. Sídlo firmy: Oderská 333/5, 196 00 Praha 9 Kanceláře a sklad: Hlavní 826, 250 64 Hovorčovice Tel : 283 910 900-2 Fax : 283 910 622 E-mail: central@systemair.cz http://www.systemair.cz VÍŘIVÉ

Více

BOR-R. Difuzor pro rezidenční větrání. Rozměry. Konstrukce. Popis. Difuzory 7 BOR-R- BOR-R-125: DN 125 mm

BOR-R. Difuzor pro rezidenční větrání. Rozměry. Konstrukce. Popis. Difuzory 7 BOR-R- BOR-R-125: DN 125 mm Difuzory 7 BOR-R Rozměry ø 40 Difuzor pro rezidenční větrání ø85 ødn - BOR-R- Velikost Size (mm) (mm) Povrchová Coating color úprava* code * 00 25 RALXXXX Obr. : BOR-R s rozměry BOR-R-00: DN 00 mm BOR-R-25:

Více

WP13: Aerodynamika motorového prostoru a chlazení: AV/T/EV pro SVA priority [A] [F] Vedoucí konsorcia podílející se na pracovním balíčku

WP13: Aerodynamika motorového prostoru a chlazení: AV/T/EV pro SVA priority [A] [F] Vedoucí konsorcia podílející se na pracovním balíčku Aerodynamika motorového prostoru a chlazení: AV/T/EV pro SVA priority [A][F] WP13: Aerodynamika motorového prostoru a chlazení: AV/T/EV pro SVA priority [A] [F] Vedoucí konsorcia podílející se na pracovním

Více

DISTRIBUCE VZDUCHU PŘI NUCENÉM VĚTRÁNÍ. Úvod do aerodynamiky interiéru. Terminologie

DISTRIBUCE VZDUCHU PŘI NUCENÉM VĚTRÁNÍ. Úvod do aerodynamiky interiéru. Terminologie DISTRIBUCE VZDUCHU PŘI NUCENÉM VĚTRÁNÍ Úvod do aerodynamiky interiéru Terminologie Dosah proudu - je vzdálenost pomyslné roviny od čela vyústky, ve které rychlost proudění klesne pod určitou mezní hodnotu

Více

Numerické řešení proudění stupněm experimentální vzduchové turbíny a budících sil na lopatky

Numerické řešení proudění stupněm experimentální vzduchové turbíny a budících sil na lopatky Konference ANSYS 2009 Numerické řešení proudění stupněm experimentální vzduchové turbíny a budících sil na lopatky J. Štěch Západočeská univerzita v Plzni, Katedra energetických strojů a zařízení jstech@kke.zcu.cz

Více

FSI analýza brzdového kotouče tramvaje

FSI analýza brzdového kotouče tramvaje Konference ANSYS 2011 FSI analýza brzdového kotouče tramvaje Michal Moštěk TechSoft Engineering, s.r.o. Abstrakt: Tento příspěvek vznikl ze vzorového příkladu pro tepelný výpočet brzdových kotoučů tramvaje,

Více

Modelování zdravotně významných částic v ovzduší v podmínkách městské zástavby

Modelování zdravotně významných částic v ovzduší v podmínkách městské zástavby Modelování zdravotně významných částic v ovzduší v podmínkách městské zástavby Jiří Pospíšil, Miroslav Jícha pospisil.j@fme.vutbr.cz Vysoké učení technické v Brně Fakulta strojního inženýrství Energetický

Více

2 VLIV POSUNŮ UZLŮ V ZÁVISLOSTI NA TVARU ZTUŽENÍ

2 VLIV POSUNŮ UZLŮ V ZÁVISLOSTI NA TVARU ZTUŽENÍ Sborník vědeckých prací Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava číslo 1, rok 2010, ročník X, řada stavební článek č. 6 Marie STARÁ 1 PŘÍHRADOVÉ ZTUŽENÍ PATROVÝCH BUDOV BRACING MULTI-STOREY BUILDING

Více

Vliv protiprašných sítí na dispersi pevných částic v blízkosti technologického celku (matematické modelování - předběžná zpráva)

Vliv protiprašných sítí na dispersi pevných částic v blízkosti technologického celku (matematické modelování - předběžná zpráva) Vliv protiprašných sítí na dispersi pevných částic v blízkosti technologického celku (matematické modelování - předběžná zpráva) Byl sestaven zjednodušený matematický model pro dvojrozměrné (2D) simulace

Více

Výpočet vlastních frekvencí a tvarů kmitů lopaty oběžného kola Kaplanovy turbíny ve vodě

Výpočet vlastních frekvencí a tvarů kmitů lopaty oběžného kola Kaplanovy turbíny ve vodě Výpočet vlastních frekvencí a tvarů kmitů lopaty oběžného kola Kaplanovy turbíny ve vodě ANOTACE Varner M., Kanický V., Salajka V. Uvádí se výsledky studie vlivu vodního prostředí na vlastní frekvence

Více

THE MEASUREMENT OF FLOW PARAMETERS IN SQUARE CROSS SECTION BEND

THE MEASUREMENT OF FLOW PARAMETERS IN SQUARE CROSS SECTION BEND THE MEASUREMENT OF FLOW PARAMETERS IN SQUARE CROSS SECTION BEND Zubík. P., Šulc J. Summary: The article deals with measurement of flow parameters in defined 90 bend profiles of square constant cross section

Více

INTERAKCE RADIÁLNÍHO PROUDU SE SOUBĚŽNOU STĚNOU VLIV MODELU TURBULENCE Radial jet interaction with parallel wall -- effects of turbulence model

INTERAKCE RADIÁLNÍHO PROUDU SE SOUBĚŽNOU STĚNOU VLIV MODELU TURBULENCE Radial jet interaction with parallel wall -- effects of turbulence model p.1 INTERAKCE RADIÁLNÍHO PROUDU SE SOUBĚŽNOU STĚNOU VLIV MODELU TURBULENCE Radial jet interaction with parallel wall -- effects of turbulence model Vladimír Krejčí, Jan Košner Odbor termomechaniky a techniky

Více

Optimalizace proudění vzduchu pro boční chladicí jednotky CoolTeg Plus

Optimalizace proudění vzduchu pro boční chladicí jednotky CoolTeg Plus Optimalizace proudění vzduchu pro boční chladicí jednotky CoolTeg Plus Trendy a zkušenosti z oblasti datových center Zpracoval: CONTEG Datum: 15. 11. 2013 Verze: 1.15.CZ 2013 CONTEG. Všechna práva vyhrazena.

Více

PROUDĚNÍ V KAVITĚ VYVOLANÉ SMYKOVÝM TOKEM PŘI VELKÝCH REYNOLDSOVÝCH ČÍSLECH Shear-driven cavity flow at high Reynolds numbers

PROUDĚNÍ V KAVITĚ VYVOLANÉ SMYKOVÝM TOKEM PŘI VELKÝCH REYNOLDSOVÝCH ČÍSLECH Shear-driven cavity flow at high Reynolds numbers Colloquium FLUID DYNAMICS 27 Institute of Thermomechanics AS CR, v. v. i., Prague, October 24-26, 27 p.1 PROUDĚNÍ V KAVITĚ VYVOLANÉ SMYKOVÝM TOKEM PŘI VELKÝCH REYNOLDSOVÝCH ČÍSLECH Shear-driven cavity

Více

POPIS VYNÁLEZU K AUTORSKÉMU OSVĚDČENÍ. (Bl) (И) ČESKOSLOVENSKA SOCIALISTICKÁ REPUBLIKA ( 1S ) (SI) Int Cl* G 21 G 4/08

POPIS VYNÁLEZU K AUTORSKÉMU OSVĚDČENÍ. (Bl) (И) ČESKOSLOVENSKA SOCIALISTICKÁ REPUBLIKA ( 1S ) (SI) Int Cl* G 21 G 4/08 ČESKOSLOVENSKA SOCIALISTICKÁ REPUBLIKA ( 1S ) POPIS VYNÁLEZU K AUTORSKÉMU OSVĚDČENÍ 262470 (И) (Bl) (22) přihláženo 25 04 87 (21) PV 2926-87.V (SI) Int Cl* G 21 G 4/08 ÚFTAD PRO VYNÁLEZY A OBJEVY (40)

Více

DISTRIBUCE VZDUCHU PŘI NUCENÉM VĚTRÁNÍ

DISTRIBUCE VZDUCHU PŘI NUCENÉM VĚTRÁNÍ DISTRIBUCE VZDUCHU PŘI NUCENÉM VĚTRÁNÍ Úvod do aerodynamiky interiéru Terminologie Dosah proudu - je vzdálenost pomyslné roviny od čela vyústky, ve které rychlost proudění klesne pod určitou mezní hodnotu

Více

Měření rozložení optické intenzity ve vzdálené zóně

Měření rozložení optické intenzity ve vzdálené zóně Rok / Year: Svazek / Volume: Číslo / Number: 1 1 5 Měření rozložení optické intenzity ve vzdálené zóně Measurement of the optial intensity distribution at the far field Jan Vitásek 1, Otakar Wilfert, Jan

Více

FLOW PARAMETERS MEASUREMENT IN THE CURVED DIFFUSER OF THE RECTANGULAR CROSS-SECTION

FLOW PARAMETERS MEASUREMENT IN THE CURVED DIFFUSER OF THE RECTANGULAR CROSS-SECTION FLOW PARAMETERS MEASUREMENT IN THE CURVED DIFFUSER OF THE RECTANGULAR CROSS-SECTION Zubík. P., Šulc J. Summary: The article deals with measurement of flow parameters in the bend diffuser of the rectangular

Více

SOFTFLO S55. Softflo S55 určen k větrání nebo chlazení velkých prostor pouze přiváděným vzduchem.

SOFTFLO S55. Softflo S55 určen k větrání nebo chlazení velkých prostor pouze přiváděným vzduchem. Softlo technologie = dvakrát efektivnější dodávka přiváděného vzduchu Softlo technologie tichá a bez průvanu Zabírá dvakrát méně místa než běžné koncová zařízení Instalace na stěnu Softflo S55 určen k

Více

Modelování magnetického pole v železobetonových konstrukcích

Modelování magnetického pole v železobetonových konstrukcích Modelování magnetického pole v železobetonových konstrukcích Petr Smékal Anotace: Článek pojednává o modelování magnetického pole uvnitř železobetonových stavebních konstrukcí. Pro vytvoření modelu byly

Více

Simulace oteplení typového trakčního odpojovače pro různé provozní stavy

Simulace oteplení typového trakčního odpojovače pro různé provozní stavy Konference ANSYS 2009 Simulace oteplení typového trakčního odpojovače pro různé provozní stavy Regina Holčáková, Martin Marek VŠB-TUO, FEI, Katedra elektrických strojů a přístrojů Abstract: Paper focuses

Více

PROUDĚNÍ V SEPARÁTORU S CYLINDRICKOU GEOMETRIÍ

PROUDĚNÍ V SEPARÁTORU S CYLINDRICKOU GEOMETRIÍ PROUDĚNÍ V SEPARÁTORU S CYLINDRICKOU GEOMETRIÍ Autoři: Ing. Zdeněk CHÁRA, CSc., Ústav pro hydrodynamiku AV ČR, v. v. i., e-mail: chara@ih.cas.cz Ing. Bohuš KYSELA, Ph.D., Ústav pro hydrodynamiku AV ČR,

Více

DISTRIBUCE VZDUCHU PŘI NUCENÉM VĚTRÁNÍ

DISTRIBUCE VZDUCHU PŘI NUCENÉM VĚTRÁNÍ DISTRIBUCE VZDUCHU PŘI NUCENÉM VĚTRÁNÍ Úvod do aerodynamiky interiéru Terminologie Dosah proudu - je vzdálenost pomyslné roviny od čela vyústky, ve které rychlost proudění klesne pod určitou mezní hodnotu

Více

VELKOOBJEMOVÉ VYÚSTKY S TERMOSTATICKÝM OVLÁDÁNÍM

VELKOOBJEMOVÉ VYÚSTKY S TERMOSTATICKÝM OVLÁDÁNÍM SYSTEMAIR a.s. Sídlo firmy: Oderská 333/5, 196 00 Praha 9 Kanceláře a sklad: Hlavní 826, 250 64 Hovorčovice Tel : 283 910 900-2 Fax : 283 910 622 E-mail: central@systemair.cz http://www.systemair.cz VELKOOBJEMOVÉ

Více

Stacionární 2D výpočet účinnosti turbínového jeden a půl stupně

Stacionární 2D výpočet účinnosti turbínového jeden a půl stupně Stacionární D výpočet účinnosti turbínového jeden a půl stupně Petr Toms Abstrakt Příspěvek je věnován popisu řešení proudění stacionárního D výpočtu účinnosti jeden a půl vysokotlakého turbínového stupně

Více

H x L. NOVA-A-1-1-LxH. H x L. NOVA-A-2-1-LxH. H x L. H x L. H x L

H x L. NOVA-A-1-1-LxH. H x L. NOVA-A-2-1-LxH. H x L. H x L. H x L Vyústka do čtyřhranného potrubí - Jednořadá 1 Dvouřadá 2 Upínání šrouby 1 pružinami 1) 2 spec. mechanismem s rámečkem UR L x H Typ regulačního ústrojí R1, RS1 R2, RS2 R, RS Upínací rámeček UR Lamely horizontální

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ENERGETICKÝ ÚSTAV

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ENERGETICKÝ ÚSTAV VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ENERGETICKÝ ÚSTAV FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF ENERGY VÝZKUM ÚČINNOSTI ZESÍLENÉHO ODSÁVACÍHO

Více

Oxide, oxide, co po tobě zbyde

Oxide, oxide, co po tobě zbyde Oxide, oxide, co po tobě zbyde Měření oxidu uhličitého ve třídách naší školy CO2 Measurning in our school classes Petr Chromčák, Václav Opletal, Petr Hradil, Markéta Kopecká, Kristýna Kocůrková Obsah -

Více

BIM & Simulace CFD simulace ve stavebnictví. Ing. Petr Fischer

BIM & Simulace CFD simulace ve stavebnictví. Ing. Petr Fischer BIM & Simulace CFD simulace ve stavebnictví Ing. Petr Fischer Agenda 10:15 11:00 Úvod do problematiky Petr Fischer Technické informace a příklady Jiří Jirát Otázky a odpovědi Používané metody navrhování

Více

Modelování přepadu vody přes pohyblivou klapkovou konstrukci

Modelování přepadu vody přes pohyblivou klapkovou konstrukci Konference ANSYS 2011 Modelování přepadu vody přes pohyblivou klapkovou konstrukci V. Jirsák, M. Kantor, P. Sklenář České vysoké učení v Praze, Fakulta stavební, Thákurova 7, 166 29 Praha 6 Abstract: The

Více

Solární komín řešení pro nefungující systémy přirozeného větrání

Solární komín řešení pro nefungující systémy přirozeného větrání Solární komín řešení pro nefungující systémy přirozeného větrání Radim Galko VŠTE v Českých Budějovicích, Katedra stavebnictví Abstrakt Článek podává informace o systému přirozeného větrání, jehož účinnost

Více

MODELOVÁNÍ PROUDĚNÍ VODY V OTEVŘENÝCH KORYTECH

MODELOVÁNÍ PROUDĚNÍ VODY V OTEVŘENÝCH KORYTECH MODELOVÁNÍ PROUDĚNÍ VODY V OTEVŘENÝCH KORYTECH Ing., Martin KANTOR, ČVUT Praha Fakulta stavební, martin.kantor@fsv.cvut.cz Annotation This article deals with CFD modelling of free surface flow in a rectangular

Více

Program for Gas Flow Simulation in Unhinged Material Program pro simulaci proudění plynu v rozrušeném materiálu

Program for Gas Flow Simulation in Unhinged Material Program pro simulaci proudění plynu v rozrušeném materiálu XXIX. ASR '2004 Seminar, Instruments and Control, Ostrava, April 30, 2004 237 Program for Gas Flow Simulation in Unhinged Material Program pro simulaci proudění plynu v rozrušeném materiálu PONČÍK, Josef

Více

thinkinglab SYSTÉM thinkinglab MYSLÍ A ŠETŘÍ ZA VÁS. www.thinkinglab.cz

thinkinglab SYSTÉM thinkinglab MYSLÍ A ŠETŘÍ ZA VÁS. www.thinkinglab.cz thinkinglab S Y S T É M S SYSTÉM thinkinglab MYSLÍ A ŠETŘÍ ZA VÁS. www.thinkinglab.cz P R O Ú S P O R O U V Ě T R Á N Í N Á K L A D Ů L A B O R A T O Ř Í thinkinglab Charakteristika systému thinkinglab

Více

LDA MEASUREMENT BEHIND GENERATOR OF ROTATION LDA MĚŘENÍ ZA GENERÁTOREM ROTACE

LDA MEASUREMENT BEHIND GENERATOR OF ROTATION LDA MĚŘENÍ ZA GENERÁTOREM ROTACE LDA MEASUREMENT BEHIND GENERATOR OF ROTATION LDA MĚŘENÍ ZA GENERÁTOREM ROTACE P. Zubík Abstrakt: Technique and results of measurement of flow parameters in the piping model of circular cross section with

Více

Mřížky a vyústky NOVA-L. Stěnová mřížka. Obr. 1: Typy tvarování lamel. Obr. 2: Rozměry mřížky

Mřížky a vyústky NOVA-L. Stěnová mřížka. Obr. 1: Typy tvarování lamel. Obr. 2: Rozměry mřížky Obr. : Typy tvarování lamel Stěnová mřížka - Jednořadá Dvouřadá Upínání šrouby pružinami ) spec. mechanismem s rámečkem UR Rozměry L x H Typ regulačního ústrojí R, RS R, RS R, RS Upínací rámeček UR Lamely

Více

Centrum kompetence automobilového průmyslu Josefa Božka - AutoSympo a Kolokvium Božek 2. a , Roztoky -

Centrum kompetence automobilového průmyslu Josefa Božka - AutoSympo a Kolokvium Božek 2. a , Roztoky - Popis obsahu balíčku WP13: Aerodynamika motorového prostoru a chlazení WP13: Aerodynamika motorového prostoru a chlazení Vedoucí konsorcia podílející se na pracovním balíčku České vysoké učení technické

Více

MŘÍŽKYADIFUZORY. LAU 172 štěrbinová vyústka se stavitelnýmielementy pro vertikálnínebo horizontálníproud vzduchu ROZMĚRY.

MŘÍŽKYADIFUZORY. LAU 172 štěrbinová vyústka se stavitelnýmielementy pro vertikálnínebo horizontálníproud vzduchu ROZMĚRY. 1 štěrbinová vyústka se stavitelnýmielementy pro vertikálnínebo horizontálníproud vzduchu Specifikace -štěrbinová vyústkahliníková se stavitelnými elementy prohorizonální nebovertikální výfuk vzduchu -štěrbinová

Více

Tomáš Syka Komořanská 3118, Most Česká republika

Tomáš Syka Komořanská 3118, Most Česká republika SOUČINITEL PŘESTUPU TEPLA V MAKETĚ PALIVOVÉ TYČE ZA RŮZNÝH VSTUPNÍH PARAMETRŮ HLADÍÍHO VZDUHU SVOČ FST 2008 Tomáš Syka Komořanská 38, 434 0 Most Česká republika ABSTRAKT Hlavním úkolem této práce bylo

Více

Ing. Pavel Staša, doc. Dr. Ing. Vladimír Kebo, Vladimír Strakoš V 2

Ing. Pavel Staša, doc. Dr. Ing. Vladimír Kebo, Vladimír Strakoš V 2 Ing. vel Staša, doc. Dr. Ing. Vladimír Kebo, Vladimír Strakoš V 2 MODELOVÁNÍ PROUDĚNÍ METANU V PORÉZNÍM PROSTŘEDÍ S JEDNÍM AKTIVNÍM ODPLYŇOVACÍM VRTEM POMOCÍ CFD PROGRAMU FLUENT Abstrakt Článek reaguje

Více

CFD simulace obtékání studie studentské formule FS.03

CFD simulace obtékání studie studentské formule FS.03 CFD simulace obtékání studie studentské formule FS.03 Bc. Marek Vilím Vedoucí práce: Ing. Tomáš Hyhlík, Ph.D. Abstrakt Práce pojednává o návrhu numerické simulace obtékání studie studentské formule FS.03

Více

Numerická studie proudění v modelu látkového filtru

Numerická studie proudění v modelu látkového filtru Konference ANSYS 2009 Numerická studie proudění v modelu látkového filtru Jan Sedláček Západočeská univerzita v Plzni, Výzkumné centrum Nové technologie Univerzitní 8, 306 14 Plzeň, email: sedlacek@ntc.zcu.cz

Více

FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV VODNÍCH STAVEB STUDIE PROTIPOVODŇOVÝCH OPATŘENÍ V LOKALITE DOLNÍ LOUČKY

FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV VODNÍCH STAVEB STUDIE PROTIPOVODŇOVÝCH OPATŘENÍ V LOKALITE DOLNÍ LOUČKY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERZITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV VODNÍCH STAVEB FACULTY OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF WATER STRUCTURES STUDIE PROTIPOVODŇOVÝCH OPATŘENÍ V LOKALITE

Více

Počítačová dynamika tekutin (CFD) - úvod -

Počítačová dynamika tekutin (CFD) - úvod - Počítačová dynamika tekutin (CFD) - úvod - Co je CFD? 2 Computational Fluid Dynamics (CFD) je moderní metoda jak získat představu o proudění tekutin, přenosu tepla a hmoty, průběhu chemických reakcích

Více

FACULTY OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF METAL AND TIMBER STRUCTURES BAKALÁŘSKÁ PRÁCE BACHELOR'S THESIS. prof. Ing. MARCELA KARMAZÍNOVÁ, CSc.

FACULTY OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF METAL AND TIMBER STRUCTURES BAKALÁŘSKÁ PRÁCE BACHELOR'S THESIS. prof. Ing. MARCELA KARMAZÍNOVÁ, CSc. VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV KOVOVÝCH A DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ FACULTY OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF METAL AND TIMBER STRUCTURES OCELOVÁ NOSNÁ KONSTRUKCE

Více

České vysoké učení technické v Praze

České vysoké učení technické v Praze České vysoké učení technické v Praze Fakulta stavební ESB 2 Distribuce a proudění vzduchu v interiéru Ing. Daniel Adamovský, Ph.D. Katedra technických zařízení budov Fakulta stavební, ČVUT v Praze Obsah

Více

a) [0,4 b] r < R, b) [0,4 b] r R c) [0,2 b] Zakreslete obě závislosti do jednoho grafu a vyznačte na osách důležité hodnoty.

a) [0,4 b] r < R, b) [0,4 b] r R c) [0,2 b] Zakreslete obě závislosti do jednoho grafu a vyznačte na osách důležité hodnoty. Příklady: 24. Gaussův zákon elektrostatiky 1. Na obrázku je řez dlouhou tenkostěnnou kovovou trubkou o poloměru R, která nese na povrchu náboj s plošnou hustotou σ. Vyjádřete velikost intenzity E jako

Více

HODNOCENÍ ROZDÍLNÝCH REŽIMŮ PŘI PROCESU SPALOVÁNÍ

HODNOCENÍ ROZDÍLNÝCH REŽIMŮ PŘI PROCESU SPALOVÁNÍ HODNOCENÍ ROZDÍLNÝCH REŽIMŮ PŘI PROCESU SPALOVÁNÍ Radim Paluska, Miroslav Kyjovský V tomto příspěvku jsou uvedeny poznatky vyplývající ze zkoušek provedených za účelem vyhodnocení rozdílných režimů při

Více

Sborník vědeckých prací Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava číslo 1, rok 2009, ročník IX, řada stavební článek č.3

Sborník vědeckých prací Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava číslo 1, rok 2009, ročník IX, řada stavební článek č.3 Sborník vědeckých prací Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava číslo 1, rok 2009, ročník IX, řada stavební článek č.3 David SEKANINA 1, Radim ČAJKA 2 INTERAKCE PŘEDPJATÝCH PODLAH A PODLOŽÍ

Více

Vliv úhlu distální anastomózy femoropoplitálního bypassu na proudové charakteristiky v napojení

Vliv úhlu distální anastomózy femoropoplitálního bypassu na proudové charakteristiky v napojení Vliv úhlu distální anastomózy femoropoplitálního bypassu na proudové charakteristiky v napojení Manoch Lukáš Abstrakt: Práce je zaměřena na stanovení vlivu úhlu napojení distální anastomózy femoropoplitálního

Více

1 POPIS MATEMATICKÉHO MODELU. 1.1 Použitý software FLOW-3D. Vodní nádrže , Brno

1 POPIS MATEMATICKÉHO MODELU. 1.1 Použitý software FLOW-3D. Vodní nádrže , Brno 1 POPIS MATEMATICKÉHO MODELU 1.1 Použitý software FLOW-3D Pro modelování proudění byl zvolen komerční softwarový balík FLOW-3D. Jedná se o CFD (Computional Fluid Dynamics) nástroj využívající matematické

Více

STANOVENÍ SOUČINITELŮ MÍSTNÍCH ZTRÁT S VYUŽITÍM CFD

STANOVENÍ SOUČINITELŮ MÍSTNÍCH ZTRÁT S VYUŽITÍM CFD 19. Konference Klimatizace a větrání 010 OS 01 Klimatizace a větrání STP 010 STANOVENÍ SOUČINITELŮ MÍSTNÍCH ZTRÁT S VYUŽITÍM CFD Jan Schwarzer, Vladimír Zmrhal ČVUT v Praze, Fakulta strojní, Ústav techniky

Více

Elektronický přepínač rezistorů, řízený PC

Elektronický přepínač rezistorů, řízený PC Elektronický přepínač rezistorů, řízený PC Miroslav Luňák, Zdeněk Chobola Úvod Při měření VA charakteristiky polovodičových součástek dochází v řadě případů ke změně proudu v rozsahu až deseti řádů (10

Více

CFD. Společnost pro techniku prostředí ve spolupráci s ČVUT v Praze, Fakultou strojní, Ústavem techniky prostředí

CFD. Společnost pro techniku prostředí ve spolupráci s ČVUT v Praze, Fakultou strojní, Ústavem techniky prostředí Společnost pro techniku prostředí ve spolupráci s ČVUT v Praze, Fakultou strojní, Ústavem techniky prostředí Program celoživotního vzdělávání: kurz Klimatizace a Větrání 2013/2014 CFD Jan Schwarzer Počítačová

Více

POPIS VYNÁLEZU K AUTORSKÉMU OSVĚDČENÍ. (75) MAT EV MILEN NI KOLOV ing. CSc., HEINZE BEDŘICH ing. a JELÍNEK JAROMÍR ing., BRNO

POPIS VYNÁLEZU K AUTORSKÉMU OSVĚDČENÍ. (75) MAT EV MILEN NI KOLOV ing. CSc., HEINZE BEDŘICH ing. a JELÍNEK JAROMÍR ing., BRNO ČESKOSLOVENSKA SOCIALISTICKÁ REPUBLIKA ( 19 ) POPIS VYNÁLEZU K AUTORSKÉMU OSVĚDČENÍ (6») (23) Výstavní priorita (22) PfihláSeno 27 10 77 (21) pv 6992-77 (11) (BIJ (51) Int Cl.' p 28 P 7/00 ÚŘAD PRO VYNÁLEZY

Více

BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ENERGETICKÝ ÚSTAV FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING ENERGY INSTITUTE

BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ENERGETICKÝ ÚSTAV FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING ENERGY INSTITUTE VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ENERGETICKÝ ÚSTAV FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING ENERGY INSTITUTE SAMONASÁVACÍ ČERPADLO SELF-PRIMING PUMP DIPLOMOVÁ

Více

Spalovací vzduch a větrání pro plynové spotřebiče typu B

Spalovací vzduch a větrání pro plynové spotřebiče typu B Spalovací vzduch a větrání pro plynové spotřebiče typu B Datum: 1.2.2010 Autor: Ing. Vladimír Valenta Recenzent: Doc. Ing. Karel Papež, CSc. U plynových spotřebičů, což jsou většinou teplovodní kotle a

Více

Řízení pohybu stanice v simulačním prostředí OPNET Modeler podle mapového podkladu

Řízení pohybu stanice v simulačním prostředí OPNET Modeler podle mapového podkladu Rok / Year: Svazek / Volume: Číslo / Number: 2011 13 5 Řízení pohybu stanice v simulačním prostředí OPNET Modeler podle mapového podkladu Map-based mobility control system for wireless stations in OPNET

Více

Vliv změny geometrie mostní konstrukce a tvaru zábradlí na účinky větru

Vliv změny geometrie mostní konstrukce a tvaru zábradlí na účinky větru Vysoké učení technické Brno Stavební fakulta Studentská vědecká odborná činnost Školní rok 2005/2006 Vliv změny geometrie mostní konstrukce a tvaru zábradlí na účinky větru Jméno a příjmení studenta :Filip

Více

České vysoké učení technické v Praze Fakulta stavební

České vysoké učení technické v Praze Fakulta stavební České vysoké učení technické v Praze Fakulta stavební ESB 2 Distribuce ib a proudění vzduchu v interiéru Ing. Daniel Adamovský, Ph.D. Katedra technických zařízení budov Fakulta stavební, ČVUT v Praze Obsah

Více

H x L. NOVA-B-1-1-LxH. H x L. NOVA-B-2-1-LxH. H x L. H x L. min H x L

H x L. NOVA-B-1-1-LxH. H x L. NOVA-B-2-1-LxH. H x L. H x L. min H x L HxL Vyústka do čtyřhranného potrubí - Jednořadá 1 Dvouřadá 2 Upínání šrouby 1 pružinami 1) 2 spec. mechanismem s rámečkem UR L x H Typ regulačního ústrojí 2) R1, RS1, RN1 R2, RS2, RN2 R, RS, RN Upínací

Více

Numerická simulace proudění stupněm s vyrovnávacími štěrbinami

Numerická simulace proudění stupněm s vyrovnávacími štěrbinami Konference ANSYS 2011 Numerická simulace proudění stupněm s vyrovnávacími štěrbinami Bartoloměj Rudas, Zdeněk Šimka, Petr Milčák, Ladislav Tajč, Michal Hoznedl ŠKODA POWER, A Doosan Copany bartolomej.rudas@doosan.com

Více

SIMULACE PRÁCE VEŘEJNÉHO LOGISTICKÉHO CENTRA SIMULATION OF FREIGHT VILLAGE WORKING

SIMULACE PRÁCE VEŘEJNÉHO LOGISTICKÉHO CENTRA SIMULATION OF FREIGHT VILLAGE WORKING SIMULACE PRÁCE VEŘEJNÉHO LOGISTICKÉHO CENTRA SIMULATION OF FREIGHT VILLAGE WORKING Jaromír Široký 1, Michal Dorda 2 Anotace: Článek popisuje simulační model práce veřejného logistického centra, který byl

Více

1. ÚVOD. Vladislav Křivda 1

1. ÚVOD. Vladislav Křivda 1 ODVOZENÍ PŘEPOČTOVÝCH KOEFICIENTŮ SILNIČNÍCH VOZIDEL V DOPRAVNÍM PROUDU DLE JEJICH DYNAMICKÝCH CHARAKTERISTIK DERIVATION OF COEFFICIENTS OF ROAD VEHICLES IN TRAFFIC FLOW ACCORDING TO ITS DYNAMIC CHARACTERISTICS

Více

VLIV OKRAJOVÝCH PODMÍNEK NA VÝSLEDEK ZKOUŠKY TEPELNÉHO VÝKONU SOLÁRNÍHO KOLEKTORU

VLIV OKRAJOVÝCH PODMÍNEK NA VÝSLEDEK ZKOUŠKY TEPELNÉHO VÝKONU SOLÁRNÍHO KOLEKTORU Energeticky efektivní budovy 2015 sympozium Společnosti pro techniku prostředí 15. října 2015, Buštěhrad VLIV OKRAJOVÝCH PODMÍNEK NA VÝSLEDEK ZKOUŠKY TEPELNÉHO VÝKONU SOLÁRNÍHO KOLEKTORU Bořivoj Šourek,

Více

Vířivé anemostaty. s nastavitelnými lamelami Série TDV-SilentAIR. TROX GmbH Telefon organizační složka Telefax

Vířivé anemostaty. s nastavitelnými lamelami Série TDV-SilentAIR. TROX GmbH Telefon organizační složka Telefax 2/7.1/TCH/6 Vířivé anemostaty s nastavitelnými lamelami Série TDV-SilentAIR vhodné pro instalaci v místnostech s výškou od cca 2,60... 4,00 m TROX GmbH Telefon +4 2 83 880 380 organizační složka Telefax

Více

ZJIŠTĚNÍ ÚČINNOSTI ZAŘÍZENÍ PRO PROVOZNÍ INFORMACE V OBCI KOKORY

ZJIŠTĚNÍ ÚČINNOSTI ZAŘÍZENÍ PRO PROVOZNÍ INFORMACE V OBCI KOKORY ZJIŠTĚNÍ ÚČINNOSTI ZAŘÍZENÍ PRO PROVOZNÍ INFORMACE V OBCI KOKORY DETERMINING THE EFFECTIVENESS OF EQUIPMENT FOR TRAFFIC INFORMATION IN THE MUNICIPALITY KOKORY Martin Lindovský 1 Anotace: Tento článek se

Více

Příčné vodorovné síly na pozednice krovů

Příčné vodorovné síly na pozednice krovů Příčné vodorovné síly na pozednice krovů Josef Musílek, Jan Plachý VŠTE v Českých Budějovicích, katedra stavebnictví Abstrakt Článek se zabývá vodorovnými silami působícími z konstrukce krovu na pozednici.

Více

Vířivé anemostaty. s pevnými lamelami Série TDF-SilentAIR. vhodné pro instalaci v místnostech s výškou od cca 2,60 4,00 m

Vířivé anemostaty. s pevnými lamelami Série TDF-SilentAIR. vhodné pro instalaci v místnostech s výškou od cca 2,60 4,00 m 2/6.2/TCH/1 Vířivé anemostaty s pevnými lamelami Série TDF-SilentAIR vhodné pro instalaci v místnostech s výškou od cca 2,60 4,00 m TROX AUSTRIA GmbH. tel.: +4 283 880 380 organizační složka fax: +4 286

Více

INOVACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH ZAMĚŘENÉ NA VYUŽÍVÁNÍ ENERGETICKÝCH ZDROJŮ PRO 21. STOLETÍ A NA JEJICH DOPAD NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

INOVACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH ZAMĚŘENÉ NA VYUŽÍVÁNÍ ENERGETICKÝCH ZDROJŮ PRO 21. STOLETÍ A NA JEJICH DOPAD NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ INOVACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH ZAMĚŘENÉ NA VYUŽÍVÁNÍ ENERGETICKÝCH ZDROJŮ PRO 21. STOLETÍ A NA JEJICH DOPAD NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ CZ.1.07/1.1.00/08.0010 NUMERICKÉ SIMULACE ING. KATEŘINA

Více

Ventilátory Vzduchotechnické jednotky Distribuční elementy Požární technika Vzduchové clony Tunelové ventilátory BOR. Difuzory pro rezidenční větrání

Ventilátory Vzduchotechnické jednotky Distribuční elementy Požární technika Vzduchové clony Tunelové ventilátory BOR. Difuzory pro rezidenční větrání Ventilátory Vzduchotechnické jednotky Distribuční elementy Požární technika Vzduchové clony Tunelové ventilátory BOR Difuzory pro rezidenční větrání 2 Difuzory Systemair výrobky pro rezidenční větrání

Více

POROVNÁNÍ VÝPOČTU A MĚŘENÍ METODOU PIV RADIÁLNÍHO OBĚŽNÉHO KOLA ČERPADLA. Miloslav Haluza*, Pavel Zubík**

POROVNÁNÍ VÝPOČTU A MĚŘENÍ METODOU PIV RADIÁLNÍHO OBĚŽNÉHO KOLA ČERPADLA. Miloslav Haluza*, Pavel Zubík** POROVNÁNÍ VÝPOČTU A MĚŘENÍ METODOU PIV RADIÁLNÍHO OBĚŽNÉHO KOLA ČERPADLA Miloslav Haluza*, Pavel Zubík** THE COMPARISON OF THE COMPUTATION AND MEASUREMENT BY PIV METHOD OF RADIAL IMPELLER Summary: The

Více

Výpočtová studie 2D modelu stroje - Frotor

Výpočtová studie 2D modelu stroje - Frotor Objednávka: 2115/0003/07 V Plzni dne: 20.5.2007 Ing. Zdeněk Jůza Západočeská univerzita v Plzni FST KKE Na Čampuli 726 Univerzitní 8 Tlučná Plzeň 330 26 306 14 Technická zpráva Výpočtová studie 2D modelu

Více

POČÍTAČOVÁ SIMULACE PLNĚNÍ DUTINY VSTŘIKOVACÍ FORMY SVOČ FST 2015

POČÍTAČOVÁ SIMULACE PLNĚNÍ DUTINY VSTŘIKOVACÍ FORMY SVOČ FST 2015 POČÍTAČOVÁ SIMULACE PLNĚNÍ DUTINY VSTŘIKOVACÍ FORMY SVOČ FST 2015 Ing. Eduard Müller, Západočeská univerzita v Plzni, Univerzitní 22/FST/KKS, 306 14 Plzeň Česká republika ABSTRAKT Tato práce pojednává

Více

ALTERNATIVNÍ MOŽNOSTI MATEMATICKÉHO MODELOVÁNÍ STABILITY SVAHŮ SANOVANÝCH HŘEBÍKOVÁNÍM

ALTERNATIVNÍ MOŽNOSTI MATEMATICKÉHO MODELOVÁNÍ STABILITY SVAHŮ SANOVANÝCH HŘEBÍKOVÁNÍM Prof. Ing. Josef Aldorf, DrSc. Ing. Lukáš Ďuriš, VŠB-TU Ostrava, Fakulta stavební, L. Podéště 1875, 708 00 Ostrava-Poruba tel./fax: 597 321 944, e-mail: josef.aldorf@vsb.cz, lukas.duris@vsb.cz, ALTERNATIVNÍ

Více

ACOUSTIC EMISSION SIGNAL USED FOR EVALUATION OF FAILURES FROM SCRATCH INDENTATION

ACOUSTIC EMISSION SIGNAL USED FOR EVALUATION OF FAILURES FROM SCRATCH INDENTATION AKUSTICKÁ EMISE VYUŽÍVANÁ PŘI HODNOCENÍ PORUŠENÍ Z VRYPOVÉ INDENTACE ACOUSTIC EMISSION SIGNAL USED FOR EVALUATION OF FAILURES FROM SCRATCH INDENTATION Petr Jiřík, Ivo Štěpánek Západočeská univerzita v

Více

HENNLICH. Nové trendy v technologiích chlazení a kondicionování spalin. Martin Pavliska, Claus Fritze

HENNLICH. Nové trendy v technologiích chlazení a kondicionování spalin. Martin Pavliska, Claus Fritze HENNLICH Nové trendy v technologiích chlazení a kondicionování spalin Martin Pavliska, Claus Fritze vumo 2017 2 Precision Spray Nozzles and Nozzle Systems NOVÉ TRENDY V TECHNOLOGIÍCH CHLAZENÍ SPALIN NOVÉ

Více