Havlíčkova Borová, okres Havlíčkův Brod

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Havlíčkova Borová, okres Havlíčkův Brod"

Transkript

1 Kulturní a přírodní dědictví regionu Místní akční skupiny Havlíčkův kraj III. Lidová architektura Havlíčkova Borová, okres Havlíčkův Brod Rodný dům Karla Havlíčka Borovského Rejstříkové číslo kulturní památky: 11777/6-170 Národní kulturní památka Klasicistní dům č. p. 163, kde se Karel Havlíček narodil, postavil v roce 1818 jeho otec Matěj a zřídil si v něm kupecký krám. V roce 1931 zde byla slavnostně otevřena expozice věnovaná životu a dílu slavného rodáka. Oficiální název: Památník Karla Havlíčka Borovského. V domě se nachází Havlíčkova mramorová busta z roku 1931 od sochaře Ladislava Šalouna. Jsou zde zpřístupněny ještě dvě expozice týkající se dvou rodáků pilota RAF Josefa Stránského, DFC a sochaře Viktora Dobrovolného. Havlíčkova Borová, okres Havlíčkův Brod Dům č. p. 77 Rejstříkové číslo kulturní památky: 18651/6-168 Jeden z posledních venkovských domů v obci, který si dochoval svůj historický charakter. Jedinečná je zejména dochovaná štuková výzdoba průčelí s datací 1839, jež je ukázkou převedení klasicistního tvarosloví do běžného schématu výzdoby venkovských domů.

2 Česká Jablonná (Přibyslav), okres Havlíčkův Brod Usedlost č. p. 13 Rejstříkové číslo kulturní památky: 45058/ Klasicistní zděná usedlost, pocházející dle datace na fasádě z roku1852, je typickou ukázkou výzdoby bohatších statků v regionu. Nápaditá štuková výzdoba štítového průčelí je prací fasádníka, který působil kolem poloviny 19. století na Žďársku a Havlíčkobrodsku. Žižkovo Pole, okres Havlíčkův Brod Usedlost č. p. 24 Rejstříkové číslo kulturní památky: nemá rejstříkové číslo Jeden z posledních zachovalých klasicistních venkovských statků v této oblasti pochází z poloviny 19. století. Nejhodnotnější částí usedlosti je jeho štukem zdobené průčelí, které je prací venkovského fasádníka, jenž působil v nedaleké Velké Losenici.

3 Oudoleň, okres Havlíčkův Brod Usedlost č. p. 20 Rejstříkové číslo kulturní památky: 32168/6-296 Bývalá klasicistní rychta je ukázkou velkého venkovského statku s dvorcovou dispozicí, zachovávanou již od pozdně středověké kolonizace. V dnešní podobě pochází ze začátku 19. století a vždy patřila k největším statkům v obci. Hudeč (Podmoklany), okres Havlíčkův Brod Usedlost č. p. 4 Rejstříkové číslo kulturní památky: 24656/ Celoroubené obytné stavení z počátku 19. století je součástí větší usedlosti ležící v horní části osady. Dům je přízemní, obdélný, krytý sedlovou střechou. V severní části domu bývala obytná světnice, uprostřed síň s černou kuchyní a v jižní části, blíže k chlévům, čeledník členěný na mužskou a ženskou místnost.

4 Hudeč (Podmoklany), okres Havlíčkův Brod Usedlost č. p. 7 Rejstříkové číslo kulturní památky: 13867/ Rustikálně vyhlížející zděné stavení pochází z poloviny 19. století. Stejně jako všechny domy v okolí bylo původní stavení roubené, snad z 18. století či starší. Dům ale zřejmě v polovině 19. století vyhořel, takže byl souladu s úředními nařízeními po roce 1816 již vystavěn jako zděný. Fryšava pod Žákovou horou, okres Žďár nad Sázavou Dům č. p. 10 Rejstříkové číslo kulturní památky: 31277/7-7122/1 K typickým lidovým stavbám zdejšího území patří i dům č. p. 10. Drobnější stavba vypovídá nejen o technologických postupech a použití tradičních materiálů při stavbě obydlí drobných zemědělců či řemeslníků. Dům je zčásti roubený, zčásti zděný. V těsné blízkosti domu se nachází vahadlová studna, poslední zachovaná na území Novoměstska.

5 Kocanda (Herálec), okres Žďár nad Sázavou Dům č. p. 324 Rejstříkové číslo kulturní památky: 25208/ Od poloviny 18. století se začala rozšiřovat drobná osada jižně od obce Herálec. Hlavní vliv na to měla zdejší sklárna, která si získala proslulost díky výrobě tabulového a zrcadlového skla. Kolem sklárny se začali postupně usazovat rodiny dělníků. Dnes již mezi poslední autentické doklady lidové architektury této kolonie patří dům č. p Jeho stěny jsou tvořeny hraněnými dřevěnými trámy v nárožích spojenými vazbou na tzv. rybinu. Roubení domu bylo původně bleděmodře natřeno. Vápenný nátěr, který sloužil jako ochrana dřeva před klimatickými podmínkami i dřevokaznými škůdci, se na domech Českomoravské vrchoviny vyskytoval poměrně běžně. Tzv. modrý šmolkový odstín měl dle tradice odpuzovat obtížný hmyz. Český Herálec (Herálec), okres Žďár nad Sázavou Dům č. p. 42 Rejstříkové číslo kulturní památky: 45127/ Převážně roubený objekt, patřící k nejstarší zástavbě, je umístěn ve shluku obdobných staveb. Vnitřní dispozice kopíruje tradiční model horáckého stavení, kdy středem domu probíhá síň, ze které jsou přístupné světnice, komora i chlévy, takže hospodář měl všechny důležité prostory pod jednou střechou.

6 Český Herálec (Herálec), okres Žďár nad Sázavou Dům č. p. 43 Rejstříkové číslo kulturní památky: 27911/ Obec patří k místům s hojně dochovaným výskytem autentických domů a usedlostí lidové architektury. Ve zdejší oblasti převládají zejména roubené stavby, jedním z těchto objektů je také barokní stavení č. p. 43. Drobná přízemní stavba patří k nejstarším objektům v Herálci, její vznik lze datovat na počátek 19. století. Do dnešní doby si zachoval dům tradiční dispoziční uspořádání (komorovo-chlévní typ domu). Moravské Křižánky, okres Žďár nad Sázavou Dům č. p. 88 Rejstříkové číslo kulturní památky: 11479/ Objekt č. p. 88 je dokladem zdejší typické horácké formy západomoravského lidového domu. Roubené stěny jsou tvořeny z hraněných trámů, které jsou v nárožích spojeny vazbou na tzv. rybinu. Vstup do domu kryje z východní části svisle bedněný dřevěný přístavek, v oblasti Horácka nazývaný "barák". Trojúhelníkový štít je členěn na tři vodorovné části, první a třetí jsou bedněny ze svisle kladených prken a latí, prostřední část je vyskládána klasovitě. Lomenice je ve spodní části zakončena výraznou podlomenicí (chrání průčelí před zatékáním).

7 Moravské Křižánky, okres Žďár nad Sázavou Pazderna čp. 108 Rejstříkové číslo kulturní památky: 36982/ Pazderny sloužily v minulosti ke zpracování lnu, vzhledem k vysoké pravděpodobnosti vzplanutí ohně, se kterým se v objektu pracovalo, byly stavěny v dostatečné vzdálenosti samotného statku hospodáře nebo nejlépe někde na okraji vsi. Ne jinak tomu je i u pazderny v Moravských Křižánkách, která pochází z počátku 19. století. Krásněves, okres Žďár nad Sázavou Rychta, čp. 3 Rejstříkové číslo kulturní památky: nemá rejstříkové číslo Stavení, které sloužilo rychtáři (tzv. rychta), získalo nynější podobu na začátku 19. století, kdy proběhla klasicistní přestavba objektu. Hlavní, okapově orientované průčelí nese pozůstatky působivé štukové výzdoby a mohutný kamenný portál s datací Slohové období: klasicismus a baroko.

8 Obyčtov, okres Žďár nad Sázavou Rychta, čp. 22 Rejstříkové číslo kulturní památky: 11945/ V pamětní knize obce Obyčtov se o zdejší rychtě píše jako o původně loveckém zámečku. První známý vlastník Hynek Krušina z Lichtemburka prodal v roce 1414 za 10 kop grošů statek rodině Hajčmanových, která hospodařila na rychtě až do poloviny 19. století. Na stavbě jsou znatelná tři slohová období: baroko, klasicismus a architektura po 2. světové válce. Sněžné, okres Žďár nad Sázavou Rychta, čp. 43 Rejstříkové číslo kulturní památky: 14143/ Barokní rychta s klasicistně upraveným průčelím podstoupila v nedávné době generální opravu, která jí navrátila ráz dominantní budovy. Obydlí rychtářů byla vždy velmi reprezentativní a patřila k největším objektům v obci. Plasticky dekorovaná fasáda je ukázkou velmi zdařilé práce řemeslníků.

9 Krátká Sněžné, okres Žďár nad Sázavou Usedlost č. p. 10, Krátká Rejstříkové číslo kulturní památky: 25599/ Mezi nejstarší stavby dokumentující urbanistické uspořádání vsi a zároveň vypovídající o postupném prostorovém a hmotovém vývoji selského stavení, patří usedlost č. p. 10. Stavba má své základy v 18. století. Obytná část s hospodářskou svírá tzv. úhlový nebo hákový typ dvora. Objekt zaujme zejména bohatě zdobeným ztvárněním štítu, nejedná se však o původní řešení, které bylo mnohem prostší, ze svisle kladených prken. Krátká Sněžné, okres Žďár nad Sázavou Usedlost č. p. 12 Rejstříkové číslo kulturní památky: 41066/ Objekt byl vystavěn mezi lety a řadí se mezi nejstarší stavební památky v obci. Zcela jedinečné architektonické ztvárnění, dispoziční a konstrukční řešení i použití materiálu se vymyká stavbám lidového charakteru určeným k obývání. Objevují se proto opodstatněné domněnky, že primární využití nesloužilo k trvalému bydlení, ale že se jednalo zřejmě o budovu školy, evangelickou modlitebnu či faru.

10 České Křižánky, okres Žďár nad Sázavou Usedlost č. p. 13 Rejstříkové číslo kulturní památky: 49718/ Rozlehlejší barokní usedlost patřící k nejhodnotnějším stavbám vesnické památkové rezervace Křižánky. Je příkladnou ukázkou horské rozptýlené zástavby a je umístěna asi 1,5 kilometru severovýchodně od centra obce v lokalitě zvané Na kopci nebo také Český kopec. Krátká Sněžné, okres Žďár nad Sázavou Usedlost č. p. 19 Rejstříkové číslo kulturní památky: 23880/ K nejdominantnějším stavbám obce patří rozlehlá barokní usedlost č. p. 19. Jednotlivé části stavení jsou dokladem postupné výstavby. Podoba stavby se ustálila na přelomu 19. a 20. století. Obytné i hospodářské zázemí na sebe vzájemně konstrukčně navazují, takže svírají ze všech stran obestavěný čtyřboký dvůr přístupný skrze kolnu situovanou na východní straně a stodolu na západní straně. V obytné přízemní budově byla původně provozována pohostinská činnost.

11 České Křižánky, okres Žďár nad Sázavou Usedlost č. p. 20 Rejstříkové číslo kulturní památky: 45529/ Typickou ukázkou velmi hodnotné lidové architektury s řadou dochovaných autentických prvků, včetně klasického půdorysného členění, je venkovský dům č. p. 20. Na první pohled zaujme zejména zdobné ztvárnění lomenice, která je členěna na šest polí, v nichž se objevují střídavě nakoso a šikmo kladená prkna a latě, takže uprostřed vzniká obrazec kosočtverce a ve spodní partii skládané stromečky. Sněžné Samotín, okres. Žďár nad Sázavou Usedlost č. p. 23 Rejstříkové číslo kulturní památky: 27544/ Dům pochází z přelomu 18. a 19. století. Zajímavý je dřevěný přístavek, ve zdejší lokalitě zvaný barák, jenž chránil vchod zejména v zimních měsících, kdy zde sněhová nadílka mnohdy dosahovala až několikametrových výšek. Jedná se o typický prvek v prostředí severního Horácka.

12 Moravské Křižánky, okres Žďár nad Sázavou Usedlost č. p. 26 Rejstříkové číslo kulturní památky: 35534/ Někdejší typické spojení domu s prostorami, kde se provozovala řemeslná živnost, je dnes již téměř raritou. Venkovský dům č. p. 26 spojuje v sobě prostory obytné, pilníkářskou dílnu a kovárnu s dosud zachovanými částmi vybavení. Velká Losenice, okres Žďár nad Sázavou Usedlost č. p. 30 Rejstříkové číslo kulturní památky: 17321/ Působivě zdobené průčelí domu usedlosti představuje jedinečnou ukázku práce venkovských fasádníků první poloviny 19. století. Kromě originálního pojetí štukové výzdoby, s datací 1828, se objekt podařilo v roce 2005 obnovit i s dochovanou původní barevností (bílá, žlutá, zelená). Několik dalších prací fasádníka, který výzdobu provedl, bylo v okolí zachyceno ještě v polovině 20. století, dodnes se dochoval například štít na domě č. p. 24 v nedalekém Žižkově Poli. Slohové období klasicismus.

13 České Křižánky, okres Žďár nad Sázavou Usedlost č. p. 4 Rejstříkové číslo kulturní památky: 37985/ Venkovský dům č. p. 4 je jedinečným dokladem lidové architektury 2. poloviny 18. století, který si dodnes zachoval řadu autentických prvků. Roubené stěny domu jsou opatřeny bílým vápenným nátěrem, který se na Českomoravské vrchovině hojně používal. Vápno plnilo pro dřevo ochrannou funkci, jeho používání je také spojováno s protipožárními nařízeními z konce 18. a počátku 19. století, kdy byla omezována stavba nových domů ze spalných materiálů: bílý nátěr tak měl alespoň částečně připodobnit stavbu zděným omítaným domům. Sněžné Krátká, okres Žďár nad Sázavou Usedlost č. p. 4 Rejstříkové číslo kulturní památky: 25170/ Roubení obytné části domu č. p 4, které je z jižní a východní strany přezděno, je kryto hliněnou omítkou, tzv. kožichem, která je líčena bílým vápenným nátěrem. Tento postup je pro Českomoravskou vrchovinu naprosto typický, kožich chránil dřevěnou část domu před nepříznivými klimatickými podmínkami a zároveň byl také používán ve spojitosti s protipožárními nařízeními z konce 18. a počátku 19. století, kdy byla omezována stavba domů ze spalných materiálů: bílý nátěr tak alespoň částečně připodobnil objekt zděným omítaným domům.

14 Sázava, okres Žďár nad Sázavou Usedlost č. p. 54 Rejstříkové číslo památky: 31816/ Zděný klasicistní dům usedlosti pochází z počátku 19. století. Trojosé štítové průčelí do návsi je zdobeno mladším štukovým dekorem s datací Výzdoba je dílem fasádníků působících kolem Velké Losenice, kde lze dodnes nalézt podobně pojatá průčelí.

Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech

Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Zpracováno v rámci projektu " Vzdělávání pro konkurenceschopnost - konkurenceschopnost pro

Více

HOSÍN ÚZEMÍ PŘÍMĚSTSKÉ ZÁSTAVBY S PŘEVAHOU NÍZKOPODLAŽNÍHO BYDLENÍ

HOSÍN ÚZEMÍ PŘÍMĚSTSKÉ ZÁSTAVBY S PŘEVAHOU NÍZKOPODLAŽNÍHO BYDLENÍ - 41 - - 42 - HOSÍN ÚZEMÍ PŘÍMĚSTSKÉ ZÁSTAVBY S PŘEVAHOU NÍZKOPODLAŽNÍHO BYDLENÍ Urbanistická struktura a rozvoj obce Obrázek: snímek stabilního katastru obce Hosín z roku 1827 letecký snímek Hosína z

Více

Lidové stavby známé neznámé. Zlínský kraj - Uherskohradišťsko. Kolektiv autorů Slováckého muzea

Lidové stavby známé neznámé. Zlínský kraj - Uherskohradišťsko. Kolektiv autorů Slováckého muzea Lidové stavby známé neznámé Zlínský kraj - Uherskohradišťsko Kolektiv autorů Slováckého muzea Lidové stavby známé neznámé Zlínský kraj - Uherskohradišťsko Olga Floriánová, Jan Kačer, Věra Kovářů, Jaroslav

Více

GREENWAY SELSKÉHO BAROKA

GREENWAY SELSKÉHO BAROKA GREENWAY SELSKÉHO BAROKA GREENWAY SELSKÉHO BAROKA I. Základní cyklistický okruh: Veselí n. L. Žíšov Borkovice (Sviny) Mažice Zálší Klečaty Komárov Svinky Vlastiboř Záluží u Vlastiboře Dráchov Žíšov Veselí

Více

LIDOVÁ ARCHITEKTURA CHKO BÍLÉ KARPATY

LIDOVÁ ARCHITEKTURA CHKO BÍLÉ KARPATY A G E N T U R A O C H R A N Y P Ř Í R O D Y A K R A J I N Y Č R LIDOVÁ ARCHITEKTURA CHKO BÍLÉ KARPATY Národopisné oblasti Bílých Karpat Dům ze Žítkové v 60. letech minulého století Dvorec ve Vápenicích

Více

Příloha č. 10 Seznam kulturních památek vedených v Ústředním seznamu kulturních památek České republiky na území MAS Havlíčkův kraj

Příloha č. 10 Seznam kulturních památek vedených v Ústředním seznamu kulturních památek České republiky na území MAS Havlíčkův kraj Příloha č. 10 Seznam kulturních památek vedených v Ústředním seznamu kulturních památek České republiky na území MAS Havlíčkův kraj Obec Kulturní památky Umístění (místní část) Rejstříkové číslo Bohdalov

Více

Region Světelsko a Ledečsko

Region Světelsko a Ledečsko Region Světelsko a Ledečsko Region Světelsko a Ledečsko Církevní památky Zámek Zřícenina Židovské památky Kouty Tvrz Melechov První doložená zmínka o objektu stojícím při severozápadním okraji přírodní

Více

LÖW & spol., s.r.o. Studie, plány a projekty pro krajinu a vesnici Vranovská 102, 614 00 Brno Tel.: 545575250, 545576740 Fax.: 545576250 E-mail:

LÖW & spol., s.r.o. Studie, plány a projekty pro krajinu a vesnici Vranovská 102, 614 00 Brno Tel.: 545575250, 545576740 Fax.: 545576250 E-mail: LÖW & spol., s.r.o. Studie, plány a projekty pro krajinu a vesnici Vranovská 102, 614 00 Brno Tel.: 545575250, 545576740 Fax.: 545576250 E-mail: lowaspol@lowaspol.cz IČ: 46990798 DIČ: CZ46990798 Brno 2009

Více

Znak obce. Vlajka obce

Znak obce. Vlajka obce Znak obce Vlajka obce 1 Dlouhá Ves u Havlíčkova Brodu Založení obce Dlouhá Ves souvisí úzce s objevem stříbrné rudy v okolí Německého Brodu. Obec byla založena při kolonizaci kraje na levém břehu Sázavy

Více

Jablonec nad Nisou 6. Jablonec nad Nisou /st.p.č. 42. Emilian Herbig, (Karel Pelant, schodiště) Emilian Herbig. Česká republika

Jablonec nad Nisou 6. Jablonec nad Nisou /st.p.č. 42. Emilian Herbig, (Karel Pelant, schodiště) Emilian Herbig. Česká republika Jablonec nad Nisou 6 Název objektu Muzeum skla a bižuterie (původně exportní dům Zimmer Schmidt) Adresa U muzea č.p. 398, č.o. 4 Jablonec nad Nisou K.ú./parcela č. Architekt Stavitel Jablonec nad Nisou

Více

, Ministerstvo kultury České republiky. telefon: 257 085 111 Maltézské náměstí 1 fax: 224 318 155 118 11 Praha 1 e-mail: epodatelna@mkcr.

, Ministerstvo kultury České republiky. telefon: 257 085 111 Maltézské náměstí 1 fax: 224 318 155 118 11 Praha 1 e-mail: epodatelna@mkcr. , Ministerstvo kultury České republiky Zveřejněno dne: telefon: 257 085 111 Maltézské náměstí 1 fax: 224 318 155 118 11 Praha 1 e-mail: epodatelna@mkcr.cz *MKCRX0087649* Sejmuto dne: Č.J.: MK 14623/2015

Více

Zjištění a vyhodnocení udržitelného rozvoje území (Zpracováno v souladu s požadavky 4, odst. 1, části. 1. bodu b) vyhlášky č. 500/2006 Sb.

Zjištění a vyhodnocení udržitelného rozvoje území (Zpracováno v souladu s požadavky 4, odst. 1, části. 1. bodu b) vyhlášky č. 500/2006 Sb. Střížov zpracovaný v souladu s ustanoveními zákona č. 183/2006 Sb. a vyhlášky č. 500/2006 Sb. jako součást územně analytických podkladů obce s rozšířenou působností České Budějovice. Vybavenost obce Požární

Více

Galerie a pamětní síně

Galerie a pamětní síně Galerie a pamětní síně Galerie a pamětní síně 1 Havlíčkův Brod Galerie výtvarného umění Bohatství kraje Vysočina spočívá nejen v jeho přírodě a malebné krajině, ale také v rozsáhlých historických a uměleckých

Více

Lidová architektura. Karta ohrožené památky. Lomnice nad Popelkou Lomnice nad Popelkou Lomnice nad Popelkou Semily Liberecký.

Lidová architektura. Karta ohrožené památky. Lomnice nad Popelkou Lomnice nad Popelkou Lomnice nad Popelkou Semily Liberecký. 9 Karta ohrožené památky Lidová architektura katastrální území Část obce Obec Okres Kraj Číslo rejstříku ústř. seznamu Lomnice nad Popelkou Lomnice nad Popelkou Lomnice nad Popelkou Semily Liberecký číslo

Více

MESTO PAM. NAZEV VE DNECH EHD OTEVRENA PAM. POPIS

MESTO PAM. NAZEV VE DNECH EHD OTEVRENA PAM. POPIS MESTO PAM. NAZEV VE DNECH EHD OTEVRENA PAM. POPIS Zámek netradiční dispozice tvaru kruhové výseče s renesančním arkádovým nádvořím a věží. Nejhodnotnější interiéry zámku s rokokovými nástěnnými malbami

Více

Archeologické oddělení NPÚ Praha Národní památkový ústav územní odborné pracoviště v hlavním městě Praze

Archeologické oddělení NPÚ Praha Národní památkový ústav územní odborné pracoviště v hlavním městě Praze rok: 2003-2004, číslo výzkumu: 1/03 a 1/04 PRAHA 1 NOVÉ MĚSTO NÁMĚSTÍ REPUBLIKY - čp. 1078/II a 1079/II - areál bývalých kasáren Jiřího z Poděbrad Archeologické oddělení NPÚ se na výzkumu podílelo částí

Více

SLAVNÁ MINULOST KRAJE PÍSKOVCE A OPUKY. Lubomír Procházka

SLAVNÁ MINULOST KRAJE PÍSKOVCE A OPUKY. Lubomír Procházka SLAVNÁ MINULOST KRAJE PÍSKOVCE A OPUKY Lubomír Procházka SLAVNÁ MINULOST KRAJE PÍSKOVCE A OPUKY Lubomír Procházka Pavel Vychodil text fotografi e Vydavatel Přemyslovské střední Čechy o. p. s. Lubomír Procházka

Více

Obytný dům na českém venkově moderní bydlení. Ing. arch. Viktor Vlach

Obytný dům na českém venkově moderní bydlení. Ing. arch. Viktor Vlach Obytný dům na českém venkově moderní bydlení Ing. arch. Viktor Vlach Dům na návsi - Pod starou lípou Na návsi malebné vesnice na českomoravské vrchovině původně stály vesnické budovy. Byly však v natolik

Více

Abúsírské pyramidové pole. Zpráva o archeologické expedici 2005-2006* Miroslav Bárta

Abúsírské pyramidové pole. Zpráva o archeologické expedici 2005-2006* Miroslav Bárta Abúsírské pyramidové pole. Zpráva o archeologické expedici 2005-2006* Miroslav Bárta Mastaba z doby 3. dynastie Hlavním úkolem pro tuto sezónu bylo ověření několika teorií o vývoji nekrálovských hrobek

Více

ARCHEOLOGICKÉ MUZEUM - PŘESTAVBA AREÁLU HRADIŠTĚ SV. HYPPOLITA VE ZNOJMĚ

ARCHEOLOGICKÉ MUZEUM - PŘESTAVBA AREÁLU HRADIŠTĚ SV. HYPPOLITA VE ZNOJMĚ ARCHEOLOGICKÉ MUZEUM - PŘESTAVBA AREÁLU HRADIŠTĚ SV. HYPPOLITA VE ZNOJMĚ Souhrnná a průvodní technická zpráva Zadavatel - Nadační fond SV. Hyppolita Stupeň zpracování - Architektonická studie Zpracováno

Více

Hrady v našem regionu Hrad Kunětická hora Hrad Lanšperk Hrad Litice Hrad Potštejn Hrad Žampach Zámky v našem regionu Nový zámek Kostelec nad Orlicí

Hrady v našem regionu Hrad Kunětická hora Hrad Lanšperk Hrad Litice Hrad Potštejn Hrad Žampach Zámky v našem regionu Nový zámek Kostelec nad Orlicí Hrady v našem regionu Hrad Kunětická hora Mohutný pozdně gotický hrad na Kunětické hoře tvoří impozantní dominantu a symbol zdejšího kraje.až do husitských válek byla Kunětická hora v majetku blízkého

Více

Strategický rozvojový plán Obce Ústí

Strategický rozvojový plán Obce Ústí Strategický rozvojový plán Obce Ústí Schváleno zastupitelstvem obce dne: Zpracovatel: PL realizace s. r. o, v XI/2015 Obsah 1 Základní údaje o obci 2 1.1 Základní údaje 2 1.2 Identifikační a kontaktní

Více

PONĚŠICE ÚZEMÍ S VÝZNAMNÝM REKREAČNÍM POTENCIONÁLEM, ÚZEMÍ S PRIORITOU OCHRANY PŘÍRODY

PONĚŠICE ÚZEMÍ S VÝZNAMNÝM REKREAČNÍM POTENCIONÁLEM, ÚZEMÍ S PRIORITOU OCHRANY PŘÍRODY - 81 - - 82 - PONĚŠICE ÚZEMÍ S VÝZNAMNÝM REKREAČNÍM POTENCIONÁLEM, ÚZEMÍ S PRIORITOU OCHRANY PŘÍRODY Urbanistická struktura a rozvoj obce Obrázek: snímek stabilního katastru Vlkova z roku 1827 Letecký

Více

HISTORIE OBCÍ MNÍŠEK A FOJTKA

HISTORIE OBCÍ MNÍŠEK A FOJTKA HISTORIE OBCÍ MNÍŠEK A FOJTKA První usedlosti v naší obci vznikaly ještě před husitskými válkami. Byly budovány podél lesní stezky, ze které později vznikla říšská silnice z Liberce do Frýdlantu. Obec

Více

VNITŘNÍ PROSTŘEDÍ V PODSTÁVKOVÉM DOMĚ Liberec, 10.10.2014

VNITŘNÍ PROSTŘEDÍ V PODSTÁVKOVÉM DOMĚ Liberec, 10.10.2014 VNITŘNÍ PROSTŘEDÍ V PODSTÁVKOVÉM DOMĚ Liberec, 10.10.2014 Ing. arch. Karel Doubner Zkušenosti z praktických realizací obnovy podstávkových domů Projekt rekonstrukce Komunikace s investorem Spolupráce se

Více

OLOMOUC V PRAVĚKU Autor: Tereza Bundilová Brno 2010

OLOMOUC V PRAVĚKU Autor: Tereza Bundilová Brno 2010 OLOMOUC V PRAVĚKU Autor: Tereza Bundilová Brno 2010 Anotace Semestrová práce je zaměřena na pravěké archeologické prameny v Olomouci a jejím okolí. Vybrala jsem si příměstské části Nemilany a Slavonín,

Více

9. výzva MAS k předkládání projektů pro 18. kolo příjmu žádostí SZIF

9. výzva MAS k předkládání projektů pro 18. kolo příjmu žádostí SZIF 9. výzva MAS k předkládání projektů pro 18. kolo příjmu žádostí SZIF 1. Číslo výzvy 9 Program: Program rozvoje venkova ČR na období 2007 2013/ Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova (EAFRD) Osa: Opatření:

Více

Technické památky. Třebíč Větrný mlýn. www.dedictvivysociny.cz

Technické památky. Třebíč Větrný mlýn. www.dedictvivysociny.cz Technické památky Technické památky Největším lákadlem technických památek je jejich různorodost a zejména jejich vztah ke všem odvětvím výroby a průmyslu. Jejich původ lze hledat již v době, kdy člověk

Více

Název trasy: Trasa č. 4 Jistebnickou vrchovinou do Borotína a hrad Starý Zámek. Délka trasy: Délka trasy: 49 km, s odbočkou na hrad Starý Zámek 53 km

Název trasy: Trasa č. 4 Jistebnickou vrchovinou do Borotína a hrad Starý Zámek. Délka trasy: Délka trasy: 49 km, s odbočkou na hrad Starý Zámek 53 km Název trasy: Trasa č. 4 Jistebnickou vrchovinou do Borotína a hrad Starý Zámek Délka trasy: Délka trasy: 49 km, s odbočkou na hrad Starý Zámek 53 km Náročnost/obtížnost: hodnocení 1-5 (1 je nejlehčí, 5

Více

Cílem je realizace inventarizačních průzkumů vybraných skupin organismů na níže uvedených lokalitách.

Cílem je realizace inventarizačních průzkumů vybraných skupin organismů na níže uvedených lokalitách. Cílem je realizace inventarizačních průzkumů vybraných skupin organismů na níže uvedených lokalitách. motýli Průzkum bude zaměřen na denní i noční motýly. Výstupem bude zpráva se seznamem nalezených druhů

Více

TURISTICKÉ CÍLE NA ŽAMPACHU

TURISTICKÉ CÍLE NA ŽAMPACHU TURISTICKÉ CÍLE NA ŽAMPACHU Obec Žampach je malou obcí v regionu Pardubického kraje ve východní části České republiky. Nachází se nachází 12 km severovýchodně od Ústí nad Orlicí mezi hrady Lanšperkem,

Více

Mendelova univerzita v Brně

Mendelova univerzita v Brně Mendelova univerzita v Brně Lesnická a dřevařská fakulta Ústav základního zpracování dřeva BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Dřevostavby v obci Rejvíz 2011/2012 Květa Kubelková 2 Čestné prohlášení: Prohlašuji, že jsem

Více

Památky Unesco v ČR. Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život

Památky Unesco v ČR. Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Památky Unesco v ČR Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_14_17 Tématický celek: ZEMĚ, KRAJE, MĚSTA Autor: Mgr. J. Hyklová

Více

Znalecký posudek č. 069-2015/3580

Znalecký posudek č. 069-2015/3580 DFC Elektronická verze Vyhotovení č.: E Znalecký posudek č. 069-2015/3580 O ceně ideální 1/3 p.p.č. 14/2 - zastavěná plocha a nádvoří, součástí pozemku je stavba č.p. 23 spolu s příslušenstvím, pozemky

Více

OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY

OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY ÚZEMNÍ PLÁN JANKOV vydaný Zastupitelstvem obce Jankov formou OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY Projektant: Ing. arch. Dana Pavelková, ČKA 01633 architektonický ateliér ARSPRO Tovární 118, 381 01 Český Krumlov arspro.ck@worldonline.cz

Více

Popis. Délka trasy. 46 km. Průběh trasy

Popis. Délka trasy. 46 km. Průběh trasy Trasa č. 5 Popis Délka trasy Průběh trasy Náročnost Putování za vínem Vydejte se poznat krásy zdejšího půvabného kraje po vinařských stezkách. Trasa je dobře sjízdná, přehledná a rovinatá a po krátkých

Více

ZNALECKÝ POSUDEK. č. 4018/43/15

ZNALECKÝ POSUDEK. č. 4018/43/15 ZNALECKÝ POSUDEK č. 4018/43/15 Posudek o ceně nemovitosti č.p. 17 v katastrálním území Salajna, obec Dolní Žandov, okres Cheb, vlastnicky náležející panu Alešovi Černému, bytem Mariánské Lázně, Ruská 3.

Více

.Ústí n. L. Klíše 17

.Ústí n. L. Klíše 17 .Ústí n. L. Klíše 17 Název objektu Státní reálná škola Adresa České mládeže 2 / 230 Ústí n. L. - Klíše K.ú./parcela č. St. p. č. 1103 Architekt v k. ú. Klíše 775053 Alexander Graf Stavitel vrchní stav.

Více

Lomnice nad Popelkou 21

Lomnice nad Popelkou 21 Lomnice nad Popelkou 21 Název objektu Šlechtova svobodárna čp. 1032 Adresa Letná čp. 1032 Lomnice nad Popelkou K. ú./ parcela č. Architekt Stavitel Lomnice nad Popelkou/st. p. č. 1251 Čeněk Musil František

Více

Kostel sv. Jakuba u Bochova

Kostel sv. Jakuba u Bochova Kostel sv. Jakuba u Bochova Nálezová zpráva z archeologického výzkumu Karlovy Vary KMKK, Muzeum Karlovy Vary 15. března 2008 Mgr. Jiří Klsák, Bc. Jan Tajer Lokalizace a historie kostela Kostel sv. Jakuba

Více

ZNALECKÝ POSUDEK. č. 3970-93/2014

ZNALECKÝ POSUDEK. č. 3970-93/2014 ZNALECKÝ POSUDEK č. 3970-93/2014 O ceně nemovitých věcí, tj. pozemků p.č.st.18/2 zastavěná plocha a nádvoří o výměře 2126m 2 včetně součásti tohoto pozemku tj. stavby bydlení čp.41 a pozemku p.č.13 zahrada

Více

ZNALECKÝ POSUDEK. číslo 4180/2013

ZNALECKÝ POSUDEK. číslo 4180/2013 ZNALECKÝ POSUDEK číslo 4180/2013 NEMOVITOST: Rodinný dům č.p. 47 na pozemku p.č. St. 65 Katastrální údaje : Kraj Ústecký, okres Litoměřice, obec Sedlec, k.ú. Sedlec u Libochovic Adresa nemovitosti: Sedlec

Více

SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ ROSIČKA

SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ ROSIČKA SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ ROSIČKA Obec Rosička se nachází 9 km jihozápadně od okresního města Žďáru nad Sázavou. První písemná zmínka o Rosičce pochází z roku 1356, kdy patřila k panství Polná. Obec byla

Více

RŮZNÉ ZPŮSOBY REGULACE VÝSTAVBY V CHKO (UVEDENO NA PŘÍKLADU PREVENTIVNÍHO HODNOCENÍ KRAJINNÉHO RÁZU CHKO ČESKÝ KRAS)

RŮZNÉ ZPŮSOBY REGULACE VÝSTAVBY V CHKO (UVEDENO NA PŘÍKLADU PREVENTIVNÍHO HODNOCENÍ KRAJINNÉHO RÁZU CHKO ČESKÝ KRAS) RŮZNÉ ZPŮSOBY REGULACE VÝSTAVBY V CHKO (UVEDENO NA PŘÍKLADU PREVENTIVNÍHO HODNOCENÍ KRAJINNÉHO RÁZU CHKO ČESKÝ KRAS) Ing. Kateřina Hronovská doktorand Ústav urbanismu ČVUT v Praze, Fakulta architektury,

Více

Operativní dokumentace a průzkum historické stavby (OPD) Elaborát nálezové zprávy (NZ)

Operativní dokumentace a průzkum historické stavby (OPD) Elaborát nálezové zprávy (NZ) Operativní dokumentace a průzkum historické stavby (OPD) Elaborát nálezové zprávy (NZ) Evidenční list NÁLEZOVÁ ZPRÁVA OPD č. Lokalita / Obec (část obce) MILEŠOV Okres / Kraj Litoměřice/ Ústecký kraj Objekt

Více

06382 KARVINÁ - Fryštát 15-44

06382 KARVINÁ - Fryštát 15-44 06382 KARVINÁ - Fryštát 15-44 Město Fryštát, t.j. historické jádro Karviné, bylo založeno v 1. polovině 14. století na mírném návrší nad potokem Mlýnkou. V jižní části jeho oválné půdorysné dispozice je

Více

VEŘEJNÝ MĚSTSKÝ PROSTOR - REKONVERZE BUDOVY A AREÁLU ZÁMEČKU V RUDOLFOVĚ PRŮVODNÍ ZPRÁVA

VEŘEJNÝ MĚSTSKÝ PROSTOR - REKONVERZE BUDOVY A AREÁLU ZÁMEČKU V RUDOLFOVĚ PRŮVODNÍ ZPRÁVA VEŘEJNÝ MĚSTSKÝ PROSTOR - REKONVERZE BUDOVY A AREÁLU ZÁMEČKU V RUDOLFOVĚ PRŮVODNÍ ZPRÁVA ÚVODNÍ ÚDAJE Název stavby: Rekonverze Budovy a areálu zámečku v Rudolfově Místo stavby kraj: Jihočeský obec: adresa,

Více

ý sk z e sl o vsk Mora

ý sk z e sl o vsk Mora Moravskoslezský BRUNTÁL 16 17 18 OSTRAVA KARVINÁ NOVÝ JIČÍN FRÝDEK-MÍSTEK SEZNAM SCHVÁLENÝCH PROJEKTŮ OPŽP Prioritní osa 1 Prioritní osa 2 Prioritní osa 3 Prioritní osa 4 Prioritní osa 5 Prioritní osa

Více

BÝVALÝ PIVOVAR V DAŠICÍCH ČP. 27 SKLEPY ING. ARCH. VÁCLAV HÁJEK. vaclav-hajek@post.cz

BÝVALÝ PIVOVAR V DAŠICÍCH ČP. 27 SKLEPY ING. ARCH. VÁCLAV HÁJEK. vaclav-hajek@post.cz konceptní stavebně historický průzkum BÝVALÝ PIVOVAR V DAŠICÍCH ČP. 27 SKLEPY ING. ARCH. VÁCLAV HÁJEK vaclav-hajek@post.cz OBSAH ÚVOD...2 SITUACE 1:2000...3 DĚJINY OBJEKTU...4 IKONOGRAFIE, MAPY A PLÁNY...5

Více

ZNALECKÝ POSUDEK. č. 3585 265-2/2015

ZNALECKÝ POSUDEK. č. 3585 265-2/2015 ZNALECKÝ POSUDEK č. 3585 265-2/2015 o ceně pozemků parc.č. parc.č. 5133/1, 5133/2, 5133/3, 5133/4 a 5136 včetně všech součástí, příslušenství, vše v obci a k.ú. Kladno Objednavatel znaleckého posudku:

Více

BAROKNÍ KRAJINA. JEDNOTLIVÁ ZASTAVENÍ: klášter Plasy, hospodářský dvůr Sechutice, proboštství Mariánská Týnice s kostelem Zvěstování Panny Marie

BAROKNÍ KRAJINA. JEDNOTLIVÁ ZASTAVENÍ: klášter Plasy, hospodářský dvůr Sechutice, proboštství Mariánská Týnice s kostelem Zvěstování Panny Marie BAROKNÍ KRAJINA 1 ZÁKLADNÍ INFORMACE Plasy, Mariánská Týnice obnova kulturní krajiny po třicetileté válce a její majetkoprávní souvislosti, barokní krajina jako krajina formovaná uměleckým cítěním a zároveň

Více

ZNALECKÝ POSUDEK. č. 1479-12/2013. O ceně rodinného domu - původní zem. usedlost čp. 67, v Lodhéřově.

ZNALECKÝ POSUDEK. č. 1479-12/2013. O ceně rodinného domu - původní zem. usedlost čp. 67, v Lodhéřově. ZNALECKÝ POSUDEK č. 1479-12/2013 O ceně rodinného domu - původní zem. usedlost čp. 67, v Lodhéřově. Objednatel znaleckého posudku: Účel znaleckého posudku: Exekutorský úřad Brno-Město, soudní exekutor

Více

Znalecký posudek číslo 2945 175/14

Znalecký posudek číslo 2945 175/14 Znalecký posudek číslo 2945 175/14 O obvyklé ceně pozemku parcelní číslo st. 99, jehož součástí je stavba bydlení číslo popisné 83 a garáže bez čp/če na pozemku jiného vlastníka parcelní číslo st. 183

Více

Libín. Vybavenost obce Požární zbrojnice Hostinec Hřiště Knihovna Hřbitov Ubytování

Libín. Vybavenost obce Požární zbrojnice Hostinec Hřiště Knihovna Hřbitov Ubytování Libín Zpracováno v souladu s ustanoveními zákona č. 183/2006 Sb. a vyhlášky č. 500/2006 Sb. jako součást územně analytických podkladů obce s rozšířenou působností České Budějovice. Vybavenost obce Požární

Více

Tipy na výlety POZNEJTE MĚSTO DOBŘÍŠ

Tipy na výlety POZNEJTE MĚSTO DOBŘÍŠ POZNEJTE MĚSTO DOBŘÍŠ Při návštěvě téměř devítitisícové Dobříše, rozkládající se v úpatí brdského pohoří a vzdálené zhruba 40 km od Prahy, se jistě nebudete nudit. Díky krásným lesům je okolí města lákavou

Více

číslo soudního exekutora: 163, IČ: 72074116, DIČ: CZ CZ7560064897, č.ú.: 2200077060/2010

číslo soudního exekutora: 163, IČ: 72074116, DIČ: CZ CZ7560064897, č.ú.: 2200077060/2010 *59/15-70* Exekutorský úřad Nový Jičín, Štefánikova 9, 741 01 Nový Jičín, Česká republika S o u d n í e x e k u t o r Mgr. Ing. Monika Michlová tel.: 558847012, fax: 558847016, mobil: 602757870, e-mail:

Více

Jedovnické rybníky do roku 1450

Jedovnické rybníky do roku 1450 Jedovnické rybníky do roku 1450 Titulní kresba Mgr. Jitky Vávrové ukazuje, jak asi vypadaly Jedovnice a blízké okolí v 15. století. Za grafickou úpravu titulního obrázku (mapky) děkuji Ing. Marku Audymu.

Více

URBANISTICKÉ STŘEDISKO JIHLAVA, spol. s r. o. Matky Boží 11, 586 01 Jihlava -------------------------------------------------------------------

URBANISTICKÉ STŘEDISKO JIHLAVA, spol. s r. o. Matky Boží 11, 586 01 Jihlava ------------------------------------------------------------------- URBANISTICKÉ STŘEDISKO JIHLAVA, spol. s r. o. Matky Boží 11, 586 01 Jihlava ------------------------------------------------------------------- ÚZEMNÍ PLÁN H E Ř M A N O V DOPLŇUJÍCÍ PRŮZKUMY A ROZBORY

Více

ZNALECKÝ POSUDEK. č. 1444-687/2014. Soukenická 5 305 51 Plzeň. XP invest, s. r. o. Mánesova 1374/53 120 00 Praha 2

ZNALECKÝ POSUDEK. č. 1444-687/2014. Soukenická 5 305 51 Plzeň. XP invest, s. r. o. Mánesova 1374/53 120 00 Praha 2 ZNALECKÝ POSUDEK č. 1444-687/2014 Objednatel znaleckého posudku: Účel znaleckého posudku: ing. Vladimír Nechutný Soukenická 5 305 51 Plzeň Stanovení obvyklé ceny rodinného domu v obci a kat. území Nalžovské

Více

Mravín. Plošný průzkum vesnice a co dál??

Mravín. Plošný průzkum vesnice a co dál?? Mravín. Plošný průzkum vesnice a co dál?? Pár slov k historii 1410 první písemná zmínka vesnice patří do panství Košumberk 1470 majetek pánů z Domanic (severně od Luže, poté se vrací do majetku panství

Více

PODÉL JIZERY ZA LIDOVÝMI STAVBAMI. Z Turnova přes Malou Skálu a Železný Brod do Semil pěšky, na koloběžce, na kole, na lodi, nebo autem

PODÉL JIZERY ZA LIDOVÝMI STAVBAMI. Z Turnova přes Malou Skálu a Železný Brod do Semil pěšky, na koloběžce, na kole, na lodi, nebo autem PODÉL JIZERY ZA LIDOVÝMI STAVBAMI Z Turnova přes Malou Skálu a Železný Brod do Semil pěšky, na koloběžce, na kole, na lodi, nebo autem Pracovní list Pojďte s námi po stopách roubených staveb v Českém ráji!

Více

ZNALECKÝ POSUDEK. č. 2197

ZNALECKÝ POSUDEK. č. 2197 ZNALECKÝ POSUDEK č. 2197 O ceně - zemědělské usedlosti č.p.6, její obytné části, zemědělských staveb, studny, venkovních úprav a pozemků zapsaných na LV č.231 pro k.ú. Ratišovice, obec Běhařovice, okres

Více

Koncepce udržitelné péče a prezentace lidového kulturního dědictví v muzeu v přírodě v Trstěnici

Koncepce udržitelné péče a prezentace lidového kulturního dědictví v muzeu v přírodě v Trstěnici Koncepce udržitelné péče a prezentace lidového kulturního dědictví v muzeu v přírodě v Trstěnici Seminář Možnosti prezentace a udržitelné péče o památky lidové architektury Zámecký pivovar v Litomyšli,

Více

Zámecký areál ve Svojšíně. Aktualizace projektu záchrany Etapa pro roky 2015-2020. Památkový atelier v Plzni

Zámecký areál ve Svojšíně. Aktualizace projektu záchrany Etapa pro roky 2015-2020. Památkový atelier v Plzni Zámecký areál ve Svojšíně Aktualizace projektu záchrany Etapa pro roky 2015-2020 Objednatel: Zpracoval: Obec Svojšín Památkový atelier v Plzni Plzeň červen 2015 Identifikační údaje Návrh stavby: Zámecký

Více

ZNALECKÝ POSUDEK O OBVYKLÉ CENĚ

ZNALECKÝ POSUDEK O OBVYKLÉ CENĚ ZNALECKÝ POSUDEK O OBVYKLÉ CENĚ č. 1800/2015 Ocenění nemovitých věcí: St. parcela č. 73/1 o výměře 870 m2 zastavěná plocha a nádvoří, Součástí je stavba: Studánka, č.p. 55, rod.dům, Stavba stojí na pozemku

Více

Jankov. Charakteristika

Jankov. Charakteristika Jankov Zpracováno v souladu s ustanoveními zákona č. 183/2006 Sb. a vyhlášky č. 500/2006 Sb. jako součást územně analytických podkladů obce s rozšířenou působností České Budějovice. Vybavenost obce Knihovna

Více

ZNALECKÝ POSUDEK. č. 3975-98/2014

ZNALECKÝ POSUDEK. č. 3975-98/2014 ZNALECKÝ POSUDEK č. 3975-98/2014 O ceně nemovitých věcí, tj. pozemku p.č.st.96 zastavěná plocha a nádvoří o výměře 926m 2 včetně stavby bydlení čp.142, jež je součástí pozemku p.č.st.96, vše v obci a k.ú.choustníkovo

Více

Kostel Nanebevzetí Panny Marie

Kostel Nanebevzetí Panny Marie Kostel Nanebevzetí Panny Marie První písemná zmínka Doba vzniku Skutče není přesně známa, dle písemných pramenů však existovala již před vznikem hradu Rychmburk; roku 1289 ji postoupil král Václav II.

Více

Hledám dům holubí, kdopak z vás cestu ví? Míval stáj roubenou, bílý štít. Jaroslav Uhlíř, Emil Synek, Holubí dům

Hledám dům holubí, kdopak z vás cestu ví? Míval stáj roubenou, bílý štít. Jaroslav Uhlíř, Emil Synek, Holubí dům ŠTÍT DOMU JE JEHO PŘÍĎOVOU FIGUROU Hledám dům holubí, kdopak z vás cestu ví? Míval stáj roubenou, bílý štít. Jaroslav Uhlíř, Emil Synek, Holubí dům Asi jen těžko by se hledal v Čechách člověk, který si

Více

Publikačníčinnost muzeí zřizovaných Krajem Vysočina

Publikačníčinnost muzeí zřizovaných Krajem Vysočina Publikačníčinnost muzeí zřizovaných Krajem Vysočina Božena Kabelíková Muzeum Vysočiny Třebíč 1 Kraj Vysočina Název Kraje Vysočina souvisí se skutečností, že se tento správní celek rozkládá na podstatnéčásti

Více

HISTORICKÝ PRŮVODCE MĚSTA ZNOJMA

HISTORICKÝ PRŮVODCE MĚSTA ZNOJMA HISTORICKÝ PRŮVODCE MĚSTA ZNOJMA Čermáková, Bohdálková, Březinová, Ziková, Valášková, Holcmannová ZNOJMO Město Znojmo vzniklo na skalnatém ostrově nad řekou Dyjí v podhradí slavného Břetislavova hradu.

Více

Březí Kokořov. Čepinec

Březí Kokořov. Čepinec ŽINKOVY HISTORIE OBLASTI V SOUVISLOSTECH Žinkovy jsou poprvé v pramenech zmiňovány roku 1176 (MCLXXVI). Jedná o období, kdy členové panovnického rodu Přemyslovců bojovali mezi sebou o moc. V době, kdy

Více

Složitá historie zhořského hřbitova

Složitá historie zhořského hřbitova Jindřich Coufal, Zhoř Složitá historie zhořského hřbitova Úvod Smrtí člověka se vždy zakončuje pozemský život... Pro pozůstalé zde zůstává mrtvé tělo se kterým se v různých dobách i různě nakládalo. V

Více

ZNALECKÝ POSUDEK č. 1452-2/2013

ZNALECKÝ POSUDEK č. 1452-2/2013 ZNALECKÝ POSUDEK č. 1452-2/2013 o obvyklé ceně nemovitosti dle zákona č. 151/1997 Sb. o oceňování majetku ve znění zákona č. 121/2000 Sb., č. 237/2004 Sb., č. 257/2004 Sb. a č. 296/2007 Sb. Předmět posudku:

Více

Zámecký areál ve Svojšíně Aktualizace projektu záchrany

Zámecký areál ve Svojšíně Aktualizace projektu záchrany Zámecký areál ve Svojšíně Aktualizace projektu záchrany Objednatel: Obec Svojšín Zpracoval: Zdeněk Knoflíček Ing.arch. Jitka Pohořalá Památkový atelier Plzeň červen 2010 Identifikační údaje Návrh stavby:

Více

Zpravodaj. Slovo starosty...

Zpravodaj. Slovo starosty... 1 ZPRAVODAJ LISTOPAD 2003 Z obsahu Slovo starosty Označení ulic Z historie Měcholup Informace z MČ Zpravodaj Městské části Praha- Dolní Měcholupy listopad 2003 Slovo starosty... Vážení dolnoměcholupští

Více

STŘEDNÍ ŠKOLA OSELCE. Maturitní práce. Téma: Model dobového nábytku M 1:2 (vlastní návrh) OSELCE 2010/2011

STŘEDNÍ ŠKOLA OSELCE. Maturitní práce. Téma: Model dobového nábytku M 1:2 (vlastní návrh) OSELCE 2010/2011 STŘEDNÍ ŠKOLA OSELCE Obor: 82-51-L/006 Uměleckořemeslné zpracování dřeva práce truhlářské Předmět: Odborný výcvik Maturitní práce Téma: Model dobového nábytku M 1:2 (vlastní návrh) Výrobek: Lidová skříň

Více

ZNALECKÝ POSUDEK. č. 3919-42/2014

ZNALECKÝ POSUDEK. č. 3919-42/2014 ZNALECKÝ POSUDEK č. 3919-42/2014 O ceně nemovitostí, tj. pozemku p.č.st.156 zastavěná plocha a nádvoří o výměře 273m2, včetně jeho součástí tj. stavby bydlení čp.142 stojící na pozemku p.č.st.156, a pozemku

Více

ZNALECKÝ POSUDEK O CENĚ Ě OBVYKLÉ

ZNALECKÝ POSUDEK O CENĚ Ě OBVYKLÉ ZNALECKÝ POSUDEK O CENĚ Ě OBVYKLÉ číslo 4738/2014 NEMOVITÁ VĚC: 3/4 rodinného domu č.p. 7 na pozemkiu p.č.. St. 41 a 3/4 pozemku p.č. St. 41 Katastrální údaje : Kraj Ústecký, okres Litoměřice, obec Třebívlice,

Více

ZNALECKÝ POSUDEK O CENĚ OBVYKLÉ číslo 586/10/16

ZNALECKÝ POSUDEK O CENĚ OBVYKLÉ číslo 586/10/16 ZNALECKÝ POSUDEK O CENĚ OBVYKLÉ číslo 586/10/16 140/2016-A NEMOVITÁ VĚC: Rodinný dům, č.p. 8, parcely č. st. 26, 13 a 14 v Petrovicích u Humpolce Katastrální údaje : Kraj Kraj Vysočina, okres Pelhřimov,

Více

Sokolovská 24/136 Ι Praha 8 Ι Karlín. na prodej. Barokní perla

Sokolovská 24/136 Ι Praha 8 Ι Karlín. na prodej. Barokní perla Sokolovská 24/136 Ι Praha 8 Ι Karlín na prodej Barokní perla INVALIDOVNA BAROKNÍ KLENOT V BLÍZKOSTI CENTRA PRAHY Rozsáhlý historický objekt ležící v širším centru Prahy s výbornou dopravní dostupností.

Více

ZNALECKÝ POSUDEK. č. 2199-67/2014

ZNALECKÝ POSUDEK. č. 2199-67/2014 ZNALECKÝ POSUDEK č. 2199-67/2014 spoluvlastnického podílu :1/6 na pozemcích p.č.1413, p.č.1412 s rodinným domem čp.258 a příslušenstvím v kat.území : Komárov u Hořovic, obec: Komárov, okres:beroun. Objednatel

Více

Fakulta architektury ČVUT 2007/2008 2.semestr

Fakulta architektury ČVUT 2007/2008 2.semestr Fakulta architektury ČVUT 2007/2008 2.semestr Základní ateliér Ústav památkové péče a renovací prof. Ing. arch. Bohumil Fanta, Csc. Ing. arch. Jan Kazimour 2. semestr 2007/08 JAN HARCINÍK 1 OBSAH Zadání

Více

Důvodová zpráva Zastupitelstvo města Hrádek nad Nisou konané 21. 10. 2015. 8 - Projekt Paměť v krajině Trojzemí OP PS SN CZ

Důvodová zpráva Zastupitelstvo města Hrádek nad Nisou konané 21. 10. 2015. 8 - Projekt Paměť v krajině Trojzemí OP PS SN CZ Důvodová zpráva Zastupitelstvo města Hrádek nad Nisou konané 21. 10. 2015 8 - Projekt Paměť v krajině Trojzemí OP PS SN CZ Projekt s názvem Paměť v krajině Trojzemí spojuje 6 kooperačních projektových

Více

ZLIV ÚZEMÍ MĚSTSKÉ ZÁSTAVBY

ZLIV ÚZEMÍ MĚSTSKÉ ZÁSTAVBY - 21 - - 22 - ZLIV ÚZEMÍ MĚSTSKÉ ZÁSTAVBY Urbanistická struktura a rozvoj obce Císařský otisk z roku 1827 Letecký snímek ze současnosti (2008) URBANISTICKÉ REGULATIVY Uspořádání pozemků a doporučené regulativy

Více

ŠEST OBYTNÝCH PROJEKTŮ

ŠEST OBYTNÝCH PROJEKTŮ Kapitola 5 ŠEST OBYTNÝCH PROJEKTŮ ožná jste už postavili desítky různých srubů nebo čtvercových Mdomků. Protože však existuje spousta architektonických stylů, v případě, že byste rádi udělali něco nového,

Více

Komňa čp.109 a Šumice čp.156 dvě stodoly s dřevěnou drážkovou konstrukcí J. Bláha, M. Kloiber, M. Rybníček 9

Komňa čp.109 a Šumice čp.156 dvě stodoly s dřevěnou drážkovou konstrukcí J. Bláha, M. Kloiber, M. Rybníček 9 Obsah Komňa čp.109 a Šumice čp.156 dvě stodoly s dřevěnou drážkovou konstrukcí J. Bláha, M. Kloiber, M. Rybníček 9 Oplakávání Krista z Napajedel M. Hamsíková 15 Příspěvek k poznání historických rozvodů

Více

TISKOVÁ ZPRÁVA Památky na Plzeňsku ohlašují pestrou sezónu 2016

TISKOVÁ ZPRÁVA Památky na Plzeňsku ohlašují pestrou sezónu 2016 TISKOVÁ ZPRÁVA Památky na Plzeňsku ohlašují pestrou sezónu 2016 České Budějovice, 17. března 2016 Památky, které v Plzeňském kraji spravuje Národní památkový ústav, plánují otevřít poprvé své brány již

Více

STAVEBNÍ ÚPRAVY OBJEKTU Č.P. 9 V DÍVČÍCH KOPECH - ETAPA

STAVEBNÍ ÚPRAVY OBJEKTU Č.P. 9 V DÍVČÍCH KOPECH - ETAPA PD dle rozsahu dokumentace pro ohlášení stavby uvedené v 104 odst.1 písm.a až e, nebo pro vydání stavebního povolení sbírky zákonů č.62/2013, přílohy č.5 k vyhlášce č.499/2006 Sb. Ing. MARIE BUZKOVÁ projektování

Více

ZNALECKÝ POSUDEK O CENĚ OBVYKLÉ

ZNALECKÝ POSUDEK O CENĚ OBVYKLÉ ZNALECKÝ POSUDEK O CENĚ OBVYKLÉ číslo 4057-73/2015 NEMOVITÁ VĚC: Rodinný dům, Rodinný dům čp.28 s pozemky p.č.st.47,p.č.16/2,p.č.412/1 Katastrální údaje : Kraj Kraj Vysočina, okres Havlíčkův Brod, obec

Více

Znalecký posudek číslo 3802 142/08

Znalecký posudek číslo 3802 142/08 Znalecký posudek číslo 3802 142/08 O ceně nemovitosti: Rodinný dům čp. 419 Bystřice nad Olší katastrální území: Bystřice nad Olší bývalý okres: Frýdek-Místek O B V Y K L Á T R Ž N Í C E N A Objednatel

Více

Rozhledny. a vyhlídková místa

Rozhledny. a vyhlídková místa Rozhledny a vyhlídková místa Rozhledny a vyhlídková místa 1 Kramolín Rozhledna Babylon Pohled z výšky na krajinu láká lidi již od nepaměti. Místa dálkových rozhledů bývala od 19. století často vylepšována

Více

N á l e z o v á z p r á v a Průzkum barevností venkovních omítkových vrstev. Zámek v Radešíně. okres Žďár nad Sázavou, kraj Vysočina

N á l e z o v á z p r á v a Průzkum barevností venkovních omítkových vrstev. Zámek v Radešíně. okres Žďár nad Sázavou, kraj Vysočina N á l e z o v á z p r á v a Průzkum barevností venkovních omítkových vrstev v Radešíně okres Žďár nad Sázavou, kraj Vysočina Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Telči vypracoval: Ing.

Více

Průvodní a technická zpráva. Oprava čelní fasády objektu Viničná 5, Praha 2

Průvodní a technická zpráva. Oprava čelní fasády objektu Viničná 5, Praha 2 Průvodní a technická zpráva Oprava čelní fasády objektu Viničná 5, Praha 2 OBJEDNATEL : ZPRACOVATEL: PROJEKTANT: UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE, Přírodovědecká fakulta, Albertov 6, 128 00 Praha 2 Jan Kučera

Více

2 800 000 Kč. ZNALECKÝ POSUDEK č.6396/46 odhad obvyklé ceny nemovitosti dle metodiky v Hypoteční bance, a.s.

2 800 000 Kč. ZNALECKÝ POSUDEK č.6396/46 odhad obvyklé ceny nemovitosti dle metodiky v Hypoteční bance, a.s. ZNALECKÝ POSUDEK č.6396/46 odhad obvyklé ceny nemovitosti dle metodiky v Hypoteční bance, a.s. Předmět ocenění: 6.2 Areál - víceúčelový Stávající Číslo popisné: 108 Na pozemku parc. č.: st.133 Pozemky

Více

ZNALECKÝ POSUDEK. č. 5532. domu čp. 44 s pozemky p.č. st. 49, 192/6, 192/10 a 486 k.ú. Víska u Chotěboře, obec Víska, okres Havlíčkův Brod

ZNALECKÝ POSUDEK. č. 5532. domu čp. 44 s pozemky p.č. st. 49, 192/6, 192/10 a 486 k.ú. Víska u Chotěboře, obec Víska, okres Havlíčkův Brod ZNALECKÝ POSUDEK č. 5532 o obvyklé hodnotě: Počet stran: 12 Počet příloh: 5 Počet vyhotovení: 1 domu čp. 44 s pozemky p.č. st. 49, 192/6, 192/10 a 486 k.ú. Víska u Chotěboře, obec Víska, okres Havlíčkův

Více

NÁLEZOVÁ ZPRÁVA OPD č. mm 2010_001 Lokalita / Obec (část obce) Praha 1 / Praha Objekt. čp. (č. or., č. parc.), jiná lokalizace dům, Sněmovní 15

NÁLEZOVÁ ZPRÁVA OPD č. mm 2010_001 Lokalita / Obec (část obce) Praha 1 / Praha Objekt. čp. (č. or., č. parc.), jiná lokalizace dům, Sněmovní 15 NÁLEZOVÁ ZPRÁVA OPD č. mm 2010_001 Lokalita / Obec (část obce) Okres / Kraj Praha, Malá Strana Praha 1 / Praha Objekt čp. (č. or., č. parc.), jiná lokalizace dům, Sněmovní 15 čp. 170/III [Evidenční číslo

Více

Seminář Transfer a rekonstrukce památek lidové architektury, Trstěnice

Seminář Transfer a rekonstrukce památek lidové architektury, Trstěnice Seminář Transfer a rekonstrukce památek lidové architektury, Trstěnice 6. 11. 2015 Transfer a obnova polygonální stodoly z Podolí u Vojkova PhDr. Lubomír Procházka, CSc., Muzeum vesnických staveb středního

Více

číslo: 5695-340 / 14 Vlastník nemovitostí dle LV:

číslo: 5695-340 / 14 Vlastník nemovitostí dle LV: Z N A L E C K Ý číslo: 5695-340 / 14 P O S U D E K o obvyklé ceně nemovitých věcí, příp. spoluvlastnického podílu na nich: - pozemků p.č. 2105, p.č. 2107, p.č. 2110, p.č. 2113, p.č. 2114, p.č. 2116 a p.č.

Více

Znalecký posudek č. 5792-174/15

Znalecký posudek č. 5792-174/15 Znalecký posudek č. 5792-174/15 O obvyklé ceně nemovité věci - pozemku parc. č. st. 71, jehož součástí je stavba rodinného domu č.p. 4, pozemku parc. č. st. 221, jehož součástí je rozestavěná stavba rodinného

Více